Пет пожара са гасили варненските пожарникари само за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=272081

Вчера около 08:10 часа, е подаден сигнал за пожар в лек автомобил “Рено”, паркиран на паркинга пред лечебно заведение, намиращо се на бул. “Хр. Смирненски”. Причината за инцидента е техническа неизправност в двигателния отсек, вследствие на което е увреден двигателят на автомобила, научи Moreto.

Гъст дим в района на пловдивските Централни гробища

http://www.cross.bg/gust-plovdiv-raiiona-1441527.html

Пловдив /КРОСС/ Гъст дим се издига в района на ул. "Лев Толстой", близо до хотел "Империал" в Пловдив. Районът е отцепен, съобщиха за Дарик очевидци.Огънят е възникнал в мазе на жилищна кооперация, уточниха от Пожарната. На мястото са изпратени две пожарни коли. По първоначални данни няма пострадали хора. Причините за пожара се уточняват.

Русия изпраща пореден конвой с хуманитарна помощ в Донбас

http://www.cross.bg/pomosht-hymanitarna-zhitelite-1441526.html

/КРОСС/ Поредният конвой с руска хуманитарна помощ за жителите на Донбас тръгна от Ногинск към Ростовска област. Това съобщи заместник-ръководителят на Националния център за управление в кризисни ситуации МЧС на Русия Олег Воронов, предаде ТАСС. „Днес сутринта около 60 камиона с хуманитарна помощ тръгнаха от Ногинск към Ростовска област. Те са натоварени със стъкло и строителни материали, както и с хранителни продукти, в това число захар и консерви за жителите на Донбас”, заяви Воронов. Той съобщи, че „в рамките на няколко дни камионите ще пристигнат в Ростовска област, където ще се формира общата колона за доставката на хуманитарна помощ за жителите на пострадалите региони в Донбас”. Както по-рано съобщи пред журналисти заместник- ръководителят на МЧС Владимир Степанов, на 30 ноември в Донбас ще пристигне осмият конвой с руска хуманитарна помощ. От средата на август до 16 ноември общо седем конвоя с хуманитарна помощ доставиха в Донецк и Луганск повече от 8 тона помощи – хранителни продукти, вода, бельо, електростанции, медикаменти и гориво.

ДКЕВР: Не се предвижда поскъпване на тока от Нова година

http://pik.bg/дкевр-не-се-предвижда-поскъпване-на-тока-от-нова-година-news254503.html

ДКЕВР: Не се предвижда поскъпване на тока от Нова година

Ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. Председателят на комисията Светла Тодорова коментира пред БНР, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган.

Светла Тодорова каза още, че за момемта ДКЕВР не предвижда поскъпване на тока от Нова година.

От основните играчи, така да кажа, в сектора, нямаме такива заявления, но имаме такива заявления от централи с комбинирано производство, както и от топлофикации. За момента политиката ни е да не одобряваме такива промени в цените.

Мисля, че промените, които са предложени в Закона за енергетиката, са една положителна стъпка, но не бих ги оценила като достатъчни за това комисията да бъде наистина независима. Какво са основните моменти в тези промени – първо, членовете на комисията да бъдат избирани от НС, второто е разделянето на комисията на два подсъстава, които да заседават самостоятелно - по въпроси, свързани с ВиК регулирането в един състав и вторият състав, който да работи по въпросите на енергетиката. И третият момент е известна финансова самостоятелно, което се състои в това, предложенията бюджет от комисията да не бъде коригиран от Министерството на финансите, както сега се прави, каза още Светла Тодорова.

Ние правим бюджет по правилата, по които трябва да бъде направен. Предлагаме го като част от националния бюджет, но впоследствие Министерство на финансите има право да го коригира и да предложи друг бюджет, който се утвърждава като окончателен. Това е нещото, което нас ни смущава, тъй като нашето финансиране практически не идва от бюджетни средства, а от лицензионни такси, които плащат регулираните предприятия.

Светла Тодорова обясни и дали разделянето на ДКЕВР на две ще доведе до по-голяма оптимизация на работата.

Това разделяне беше направено като компромисен вариант, в резултат на доклад на Световната банка, които строго препоръчаха комисията да се раздели на два регулатора. Тъй като това е скъпо удоволствие да бъде създадена нова администрация затова беше предложен настоящия вариант, в който в рамките на настоящата комисия да бъдат образувани тези два състава. Действително от гледна точка на заседания това ще доведе до оптимизиране на работа на комисията, но има два въпроса, които не са решени, обясни Тодорова.

Първият е, че председателят на комисията участва във всички заседания, но председателят има и много други задължения, които са свързани с администриране, финансови въпроси, организацията на работата. Така че той е доста по-ангажиран. И за мен не е много ясно как който и да било човек би се правил на неговото място. Вторият въпрос е свързан с администрацията. Част от проблемите, които идват със забавянето на преписките в комисията идва от това, че администрацията в сегашния си състав не е в състояние да се справи с обема на работа, който имаме.

Само във Фрог: Нова наздравица на турските генерали - за смешния ни военен бюджет

http://frognews.bg/news_81148/

Нова наздравица вдигнали турските генерали в Анкара, след като видeли на уеб страницата публикувания проектобюджет на отечественото министерство на отбраната за следващата година.Чашите звъннали, след като дипломатите с пагони им докладвали, че военният ни бюджет ще е под един милиард - 954, 587 млн. лв.

Nikkei остана под натиск поради поскъпващата йена

http://www.investor.bg/aziia/336/a/nikkei-ostana-pod-natisk-poradi-poskypvashtata-iena-184575/

Капитализацията на Samsung се покачи с над 5% след новината за голямото обратно изкупуване

Гръцкото правителство потвърди удължаването на меморандума

http://www.grreporter.info/Grckoto_pravitelstvo_potvrdi_udlzhavaneto_na_memoranduma/16464

Според вицепремиера Евангелос Венизелос това ще продължи няколко дни или седмици, но източници твърдят, че срокът ще е шестмесечен. В изявленията си Венизелос заяви, че причините са от „техническо естество”.

прочети повече

Спорът за дистанционното подготвя децата за стреса

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/sporyt-za-distancionnoto-podgotvia-decata-za-stresa-6028129

Според резултатите от ново изследване децата, изложени на интензивни семейни словесни конфликти, се справят по-добре със стреса, когато са в зряла възраст

Фондът за компенсиране на инвеститорите готов да плаща за КТБ

http://www.cross.bg/investitorite-fondut-bankata-1441525.html

/КРОСС/ Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа е готов да изплаща при нужда пари на клиенти от Корпоративна търговска банка (КТБ), които са използвали услугите на банката като инвестиционен посредник.Възможно е изобщо да не се стигне до нужда от изплащане на средства, ако всички акции, притежание на клиенти на КТБ, са пазени добросъвестно и продължават да се съхраняват в техните подсметки, съобщава "Капитал Daily".Фондът за инвеститорите не обезщетява акционери, а лица, които са използвали банката за посредник.Председателят на фонда Милети Младенов обясни, че евентуално плащане ще има само ако банката не е в състояние да върне книжата на клиентите си. Допреди няколко месеца освен като банка КТБ предлагаше услуги и като инвестиционен посредник - за покупка и продажба на ценни книжа, увеличения на капитала и т.н. След като лицензът й беше отнет от БНБ, тя автоматично губи и разрешителното си за посредник.Максималната сума за компенсиране е доста по-ниска от тази на депозитите - до 40 хил. лв. на клиент. По данни от фонда към края на октомври общо натрупаните пари в него са 11.85 млн. лв., в които влизат встъпителните и годишните вноски, направени от инвестиционните посредници.Според Младенов засега косвените индикации са, че такива проблеми вероятно няма да има.В случай че някой от клиентите на КТБ е имал парични средства, а не ценни книжа, компенсация трябва да изплаща Фондът за гарантиране на влоговете в банките, уточни Младенов

След публикация ВСС отложи важна точка от дневния ред на днешното заседание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427637_sled_publikaciia_vss_otloji_vajna_tochka_ot_dnevniia/?ref=rss


На днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) според обявения дневен ред предстоеше да бъдат одобрени поименните списъци на магистрати от Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/, Върховната касационна прокуратура /ВКП/, Върховната административна прокуратура /ВАП/ и Националната следствена служба /НСлС/, измежду които ще бъдат избрани  конкурсните комисии в предстоящия конкурс за повишаване и преместване.

Докато още не са затихнали обществените...

Няма желаещи за поста на председател на ВКС

http://pik.bg/няма-желаещи-за-поста-на-председател-на-вкс-news254510.html

Няма желаещи за поста на председател на ВКС

Все още няма внесени кандидатури за поста на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно по време на днешното заседание на Висшият съдебен съвет.

На 20 ноември беше открита процедурата за председател на Върховния касационен съд. Номинациите за кандидати се правят в две редовни заседания.

Едната възможност за това беше днес, но на този етап все няма внесени кандидатури.

Следващата дата, която е последната възможност за внасяне, е на 3 декември. Изборът на председател на ВСС трябва да се състои на 29 януари 2015 г.

Това е първата възможна дата за насрочване на заседание на ВСС за изслушване на кандидатите и избор на председател на ВКС. Това е втората процедура за избор на председател на ВКС, след като ВСС не можа да направи избор на 25 септември между кандидатурите на съдия Павлина Панова и съдия Таня Райковска.

Председателят на ВКС се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Мандатът на председателя е 7-годишен.

Временно на поста е назначена заместничката на Лазар Груев съдия Таня Райковска.


Министерство създава електронен регистър на туристическите дестинации на България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448606

Ще бъде създаден електронен регистър на туристическите дестинации на България, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Петата международна среща на туроператорите, която се провежда в Пловдив, цитирана от „Фокус”.
Издаването на регистъра вече е започнало, като той ще бъде представен на официалната страница на Ще бъде създаден електронен регистър на туристическите дестинации на България, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Петата международна среща на туроператорите, която се провежда в Пловдив, цитирана от „Фокус”. Издаването на регистъра вече е започнало, като той ще бъде представен на официалната страница на

ДКЕВР: Не се планира поскъпване на тока от Нова година

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-Не-се-планира-поскъпване-на-тока-от-Нова-година_l.a_i.615938_at.1.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не предвижда ново поскъпване на тока от Нова година. Това заяви пред БНР председателят на...

Зверско убийство разтърси Невестино! Задържаха наркоман, размазал главата на горския в Карнобат

http://pik.bg/зверско-убийство-разтърси-невестино-задържаха-наркоман-размазал-главата-на-горския-в-карно-news254507.html

Зверско убийство разтърси Невестино! Задържаха наркоман, размазал главата на горския в Карнобат

Наркоман е задържан за жестокото убийство на бившия горски Тодор Атанасов, което разтресе карнобатското село Невестино в понеделник, Мъжът беше открит със счупен череп на пода в пристройка към къщата си, която преди години е била кафене.

По първоначална информация мъжът, който е блъскал в пода горския, е имал помагач – 14-годишно момче от ромски произход, съобщава "Флагман".

И двамата са жители на селото.

Версията е, че са искали да оберат 74-годишния Тодор Атанасов.

По неговото тяло са открити следи от удар с твърд предмет, след което главата му е блъскана неколкократно в плочките на пода.

Жертвата е вдовец, има две дъщери - Живка Атанасова и Дияна Нейчева, като Живка е секретар на Държавно горско стопанство – Карнобат. Именно тя е открила трупа на убития си баща. Установено е, че я няма чантата на 74-годишния Тодор, в която имало пари, документи и мобилен телефон.

В САЩ преминаха успешно първите клинични изпитания на експериментална ваксина срещу Ебола

http://www.moreto.net/novini.php?n=272063

В САЩ преминаха успешно първите клинични изпитания на експериментална ваксина срещу вируса Ебола. Това съобщи директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания Антънио Фаучи, под чието ръководство група американски специалисти продължава да търси лекарство против смъртоносната болест.

Какво се случи в Кливланд и как умря едно момче

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/kakvo-se-sluchi-v-klivland-i-kak-umria-edno-momche-6028116

Властите разпространиха видеозапис на стрелбата, в която полицай уби момче, носещо пистолет играчка

Как да разберете дали кучето ви слуша?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kak-da-razberete-dali-kucheto-vi-slusha-6028126

Ако се притеснявате, че кучето ви не обръща внимание на това, което казвате, просто погледнете накъде се взира то

Кметът на Бургас кани всички сви съграждани, които празнуват имен ден на Никулден, за обща снимка

http://www.cross.bg/snimka-obshta-nikylden-1441524.html

/КРОСС/Кметът Димитър Николов кани всички бургазлии, които празнуват имен ден на 6 декември, да се съберат за обща снимка пред Общината. Добре дошъл е всеки с името Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико. Паметната среща се проведе за първи път миналата година и създаде много настроение за участвалите в нея стотици хора на всякаква възраст - от бебета в колички до старци с бастуни. На тазгодишния Никулден историческата снимка ще бъде направена в 13.30 часа, така че е хубаво имениците да почнат да се събират на мястото от 13.00 часа нататък. Професионалната фотография ще бъде предадена в Държавния архив, а Община Бургас ще я подари на всеки участник, за да я запази за спомен. Готовите снимки ще се получават в павилиона на ОП "Морски знаци", който се намира на метри от Часовника.  

Министър се надява заместникът й да се оттегли; бил предложение на ПФ

http://frognews.bg/news_81147/

Назначаването на Бранимир Ботев за заместник-министър на туризма се наложи заради изричното настояване на Валери Симеонов, каза днес в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на Петата международна среща на туроператорите.

Миньоните са фурор в интернет със своя версия на Jingle Bells

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/minionite-sa-furor-v-internet-sys-svoia-versiia-na-jingle-bells-6028128

Жълтите миньони пеят своя версия на „Jingle Bells” и след кратко съсредоточаване в книжките с текста, изведнъж купонът оживява, завършвайки в жива фигура на коледна елха

Лудогорци излизат за победа срещу Реал Мадрид

http://www.zapernik.com/sport/ludogorci-izlizat-za-pobeda-sreshtu-real-madrid_36110/

Старши-треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев изрази съжалението си, че отборът му е пропуснал дори да победи Ливърпул в 5-ия кръг на Шампионска лига, въпреки че едва малко преди края стигна до равенството 2:2.

Даниел Абало изведе "орлите" напред в резултата още във втората минута, но в осмата Рики Ламбърт успя да изравни на 1:1. В самия край на първото полувреме Джордан Хендерсън осъществи пълен обрат, а в 87-ата минута Георги Терзиев възстанови равенството 2:2.

"Съжалявам,...

Продължава

Създаваме електронен регистър на туристическите дестинации на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448593

Ще бъде създаден електронен регистър на туристическите дестинации на България, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Петата международна среща на туроператорите, която се провежда в Пловдив, цитирана от „Фокус”.
Издаването на регистъра вече е започнало, като той ще бъде представен на официалната страница на Ще бъде създаден електронен регистър на туристическите дестинации на България, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Петата международна среща на туроператорите, която се провежда в Пловдив, цитирана от „Фокус”. Издаването на регистъра вече е започнало, като той ще бъде представен на официалната страница на

Писанчев: В момента нямаме директна терористична заплаха за страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=272082

Приключи изслушването на председателят на ДАНС Владимир Писанчев от депутатите на закрито заседание в Народното събрание. Писанчев даде повече подробности относно проведената акция на ДАНС срещу разпространение на радикален ислям и връзки с "Ислямска държава" на територията на страната.

Джулиан Асандж: "Гугъл" работи за правителството на САЩ

http://www.zapernik.com/politika/djulian-asandj-gugul-raboti-za-pravitelstvoto-na-sasht_36109/

"Гугъл" работи за правителството на САЩ, в частност - за Държавния департамент, пише в новата си книга Джулиан Асандж. Основателят на "Уикилийкс" стигнал до този извод след срещата на президента на "Гугъл" Ерик Шмидт с членове на борда на директорите на компанията през юни 2011 г. На срещата, провела се във Великобритания, присъствали Лайза Шийлдс и Скот Малкъмсън, дипломатически емисари на Вашингтон.

В книгата си Асандж предава в подробности състоялия се разговор. "В един момент...

Продължава

Шефката на ДКЕВР: Предложените промени не са достатъчни ДКЕВР да стане наистина независима

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448591

Ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. Председателят на комисията Светла Тодорова коментира пред БНР, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган. Ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. Председателят на комисията Светла Тодорова коментира пред БНР, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган.

ДАНС: В момента няма директна терористична заплаха за България

http://www.zapernik.com/krimi/dans-v-momenta-nyama-direktna-teroristichna-zaplaha-za-bulgariya_36108/

В момента няма директна терористична заплаха за България, увери председателят на ДАНС Владимир Писанчев в Народното събрание след изслушване на закрито заседание във връзка с акцията срещу разпространението на радикален ислям. Писанчев каза още, че е обяснил на депутатите подробности за операцията, като е получил най-различни въпроси и мнения, въпреки че са го обвинили в лаконичност. .

Макар да обяви, че няма опасност директна терористична заплаха за България, запитан за опасността от...

Продължава

Шефката на ДКЕВР Светла Тодорова: Не предвиждаме поскъпване на тока от Нова година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448568

Ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. Председателят на комисията Светла Тодорова коментира пред БНР, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган. Ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. Председателят на комисията Светла Тодорова коментира пред БНР, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган.

Петима загинаха, а повече от 30 са ранени след нападение на атентатор самоубиец срещу автомобил на британското посолство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448585

Петима души загинаха, а повече от 30 бяха ранени след нападение на атентатор самоубиец срещу автомобил на британското посолство в афганистанската столица Кабул, предаде АП.
Административният началник на кабулските болници Кабир Амири съобщи, че жертвите са били цивилни афганистанци. По думите му 34 души са били ранени. Петима души загинаха, а повече от 30 бяха ранени след нападение на атентатор самоубиец срещу автомобил на британското посолство в афганистанската столица Кабул, предаде АП. Административният началник на кабулските болници Кабир Амири съобщи, че жертвите са били цивилни афганистанци. По думите му 34 души са били ранени.

Заловиха сериен крадец работохолик

http://pik.bg/заловиха-сериен-крадец-работохолик-news254504.html

Заловиха сериен крадец работохолик

Полицаи от Симитли спипаха крадец-ударник. Само за месец 36-годишният С.Т. извършил над 10 кражби – отмъквал каквото му падне, съобщи МВР-Благоевград. Това е 36-годишният С.Т. Серията му от посегателства започнала на 15 октомври с обир на църковен храм в благоевградския квартал "Струмско".

Задигнал дървена кутия за дарения, в която имало около 150 лева. Последвал обир на църквата в благоевградското село Дъбрава, откъдето откраднал стотина лева на монети. През врата на тераса обрал от жилище в Благоевград осем парфюма за 1000 лв.

Успял да огъне метална решетка на прозорец на сграда в града, откъдето отмъкнал електродвигател, метална гилотина и електрическо табло на обща стойност 300 лв. Не простил и на автомат за продажба на топли напитки, от който присвоил монети на стойност 40 лв.

От гараж в земеделски имот извършил кражба на ъглошлайф, кабел и куфар с инструменти за 700 лв. Грабнал моторна резачка за 800 лева от вила в квартал "Струмско".

Счупил стъкло на входна врата на селскостопанска постройка в село долно Церово и задигнал дрехи за 200 лв. Отмъкнал телевизор от незаключена постройка в квартал "Баларбаши" над Благоевград.

Потрошил ограда на двор в областния център и откраднал породисто куче - териер. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство.


Мъж си купи пакетче семки с умряла пеперуда за бонус

http://www.zapernik.com/biznes/muj-si-kupi-paketche-semki-s-umryala-peperuda-za-bonus_36107/

Варненец се оказа поредният роден клиент, закупил си стока с неприятна изненада вътре.

Мъжът си купил слънчогледови семки, но когато ги отворил вкъщи, видял, че в пакетчето има и "бонус" - умряло насекомо, приличащо пеперуда. Слънчогледовите семки са купени вчера от магазин „Карфур" в Гранд Мол, отбелязват от petel.bg.

Човекът все пак е извадил късмет, тъй като е забелязал неприятната изненада преди да е погълне с останалите ядки.

trud.bg и 24chasa.bg - номер 1 сред новинарските сайтове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448582

Общата рекламна платформа на сайтовете "Труд" и "24 часа" е номер едно сред новинарските портали в българското интернет пространство.
Това показват най-актуалните данни - за октомври, на "Гемиус" - най-престижната агенция за измерване на интернет аудитория - виж данните ТУК.
823 721 уникални посетители са избрали да се информират от сайтовете www. Общата рекламна платформа на сайтовете "Труд" и "24 часа" е номер едно сред новинарските портали в българското интернет пространство. Това показват най-актуалните данни - за октомври, на "Гемиус" - най-престижната агенция за измерване на интернет аудитория - виж данните ТУК. 823 721 уникални посетители са избрали да се информират от сайтовете www.

Жена намери мъжа си мъртъв - гръмнал се с газов пистолет

http://www.bnews.bg/article-122869

Установена е рана от газово оръжие в главата на мъжа, а в близост до тялото е намерен газ-сигнален пистолет.

И утре ще бъде Черен петък в Гранд мол Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272079

Grand Mall , най-големият варненски мол, който вече по традиция се превърна в притегателна точка за предколеден шопинг на предвидливите купувачи от цяла Североизточна България, тази година приятно изненадва своите многобройни посетители със серия от два поредни Черни петъка.

Манолова ядоса социалистите в Исперих

http://www.cross.bg/isperih-organizatziya-manolova-1441522.html

/КРОСС/ Исперихската организация на БСП не е надут червен балон. Това се посочва в позиция на Общински съвет на БСП в Исперих по повод изявлението на народния представител от "БСП - Лява България" Мая Манолова. В понеделник на пресконференция в Разград Манолова заяви, че най-фрапиращо в страната е разминаването между обявения брой на членовете на БСП и броят на гласувалите за партията в община Исперих, където съотношението е 2:1.„Трудно е да се опишат чувствата, които владеят членовете на общинската организация на Българската социалистическа партия в Исперих след публичните Ви изяви в понеделник. Изумени сме от коментарите, изводите и крайните, обидни квалификации, които правите по безпрецедентен за БСП начин", се казва в позицията на местната партийна организация.В публично оповестеното становище, общинското ръководство на партията посочва, че исперихските социалисти също и отдавна искат сериозна реформа в БСП, в това число промяна в организационния живот, публичното поведение и начина, по който се излъчват послания.„Разбираме, че сте „надлежно информирана по въпроса" за исперихската организация на БСП и твърдо решена да се справите с „националния рекордьор в негативни класации" и „надут червен балон в Исперих". И това превърна изумлението ни във възмущение", заявяват още исперихските социалисти

"Ню Йорк таймс": Олигарси установяват контрол върху медии в Източна Европа

http://www.cross.bg/mediite-sobstvenitzi-evropa-1441523.html

/КРОСС/Олигарси и инвестиционни компании в Източна Европа купуват вестници и други медийни организации, предизвиквайки сериозна тревога сред журналистите - и не само сред тях - за свободата на медиите, пише в. "Ню Йорк таймс". Това е само едно от множеството събития в региона, които повдигат въпроси за напредъка към западните стандарти на демокрацията и свободата на словото 25 години след падането на Берлинската стена. Както в Русия, има все по-голямо безпокойство от възможно опасно съсредоточаване на власт в ръцете на хора, успели да се сдобият с богатство и политически позиции, а сега разширяващи влиянието си към областта на медиите, посочва американското издание. В Словакия германска медийна компания продаде значителен дял от последния сериозен независим вестник в страната на разполагаща със стабилни връзки инвестиционна група, която беше обект на разследване. В Чехия селскостопанският магнат Андрей Бабиш не само притежава най-голямото издателство в страната и няколко важни медийни организации, но е и министър на финансите. В Латвия неясни закони за разкриване на тайни скриваха кой контролира голяма част от новинарските медии, докато разследване за корупция срещу един от най-богатите местни бизнесмени не разкри, че той и други двама олигарси са били основните собственици

Световната шампионка по бокс става почетен гражданин на Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Svetovnata-shampionka-po-boks-stava-pocheten-grajdanin-na-Asenovgrad--news_62712.html

Световната шампионка в кат. 54 кг. от Световното първенство по бокс в Корея Станимира Петрова ще бъде предложена за Почетен гражданин на Асеновград. "Имам намерение да използвам правомощията си ...

Не расизмът е проблемът на САЩ

http://actualno.actualno.com/Ne-rasizmyt-e-problemyt-na-SASht-news_62715.html

От началото на тази седмица САЩ е арена на истински бунтове. Причината – отказът на американската правосъдна система да разгледа случай, при който белокож полицай застрелва чернокожо момче. ...

Джамбазки до ЕК: Скопските служби да спрат тормоза върху българите в Македония

http://society.actualno.com/Djambazki-do-EK-Skopskite-slujbi-da-sprat-tormoza-vyrhu-bylgarite-v-Makedonija-news_62716.html

Евродепутатът Ангел Джамбазки изпрати питане до Европейската комисия относно разпити на български граждани от службите за сигурност на Р Македония. Реакцията е по повод акция в градовете Струмица и К...

Центърът на Бургас придобива коледен вид

http://burgas.actualno.com/Centyryt-na-Burgas-pridobiva-koleden-vid--news_62717.html

Започна изграждането на Коледното градче на площад “Тройката” в Бургас. Къщичките вече се сглобяват и в скоро време трябва да приемат първите гости. Първата кабинка на площада е о...

Каракачанов: Мюфтиите трябва да се обучават в България

http://politics.actualno.com/Karakachanov-Muftiite-trjabva-da-se-obuchavat-v-Bylgarija-news_62718.html

Вместо да позволяваме български младежи да ходят да учат по осем или десет години в ислямски университети в ислямски държави и да усвояват един нетрадиционен за България ислям, е по-нормално бъдещи...

Най-после - в НС има законопроект, който ще помогне на безброй болни деца

http://society.actualno.com/Naj-posle---v-NS-ima-zakonoproekt-kojto-shte-pomogne-na-bezbroj-bolni-deca-news_62721.html

Законопроект, с който може да бъде спасен животът на безброй деца, беше внесен в Народното събрание. Става дума за поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се предлаг...

Хасан, Ибрахим и кметът ще запалят коледната елха в Шумен

http://shumen.actualno.com/Hasan-Ibrahim-i-kmetyt-shte-zapaljat-kolednata-elha-v-Shumen--news_62724.html

Талантливите близнация Хасан и Ибрахим Игнатови ще са асистенти на кмета Красимир Костов при паленето на коледните светлини на Шумен. Празникът ще бъде на 1 декември от 17,00 часа пред сградата на Теа...

Безработицата в Ямболско с минимален ръст

http://yambol.actualno.com/Bezraboticata-v-Jambolsko-s-minimalen-ryst-news_62726.html

В края на октомври регистрираните безработни в Ямболска област са 7576 души. Това е с 57 души или с 0.1 на сто повече в сравнение със септември и с 2.4% по-малко от същия месец на миналата година. Ра...

Счупена ръка - резултатът за четиригодишно дете, пресичащо с дядо си на пешеходна пътека

http://gabrovo.actualno.com/Schupena-ryka---rezultatyt-za-chetirigodishno-dete-presichashto-s-djado-si-na-peshehodna-pyteka-news_62727.html

Малко дете и дядо му пострадаха при пореден фрапантен случай на поведение на пътя. Случката се е разиграла в Габрово. Четиригодишно дете и дядо му пресичали на пешеходна пътека на ул. "Лазурна&q...

ЕП отхвърли вота на недоверие срещу Юнкер

http://europe.actualno.com/EP-othvyrli-vota-na-nedoverie-sreshtu-Unker--news_62729.html

Европейските депутати отхвърлиха вота на недоверие срещу новата Европейска комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер. Против гласуваха 461 депутати, а 101 подкрепиха искането. 76 евродепутати на...

Руски конкурс показа на какво са способни някои жени за iPhone (18+)

http://curious.actualno.com/Ruski-konkurs-pokaza-na-kakvo-sa-sposobni-njakoi-jeni-za-iPhone-18-news_62730.html

Поразителен и крайно забавен социален експеримент спретна групичка младежи, която много популярна в Русия под името „Ракамакафо”. Инициативата прави експерименти тип „ск...

Училища във Видин създадоха възрожденски клубове

http://education.actualno.com/Uchilishta-vyv-Vidin-syzdadoha-vyzrojdenski-klubove--news_62732.html

В пет видински училища се организират възрожденски клубове като част от Общобългарския комитет "Васил Левски", съобщават от общината. Инициативата е обявена днес на среща във Видин на замес...

Миков затяга дисциплината в БСП

http://www.cross.bg/mikov-mihail-partiyata-1441521.html

Стара Загора /КРОСС/ За повече дисциплина в партията на всички нива призова председателят на БСП Михаил Миков в Стара Загора. Той пристигна в града на липите на работно съвещание с председателите на областни и общински съвети от Югоизточна България. Лидерът на левицата разясни какво поведение очаква: "Конкретно това означава, че като вземе решение Националният съвет, то трябва да се изпълнява във всички областни и общински съвети." Михаил Миков даде пример с електронното членство в партията, решение още от 2010 г., но така и неизпълнено досега. "Всеки малък въпрос решава въпроса за силата на партията- тя да бъде първа политическа сила", аргументира се председателят на БСП.Михаил Миков смята, че има редица признаци, които поставят АБВ извън лявото пространство. Изявленията на членове на АБВ, че няма ляво и няма дясно, както и мераците за влизане в Партията на европейските социалисти (ПЕС) означавали, че някой пак иска да сложи на ревера си брошка на ПЕС или на Социнтерна. "Това е моята позиция и аз ще я остоявам", категоричен бе Миков. Той предложи на АБВ да кандидатстват в Либералния интернационал. "Биографията на някои от политиците не е достатъчна, за членство в лявото пространство", поясни Михаил Миков.Председателят на БСП смята, че в момента Коалиция "БСП лява България" е основната опозиционна сила и алтернатива на управляващите

Атентатор самоубиец взриви автомобил на британското посолство в Кабул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448556

Петима души загинаха, а повече от 30 бяха ранени след нападение на атентатор самоубиец срещу автомобил на британското посолство в афганистанската столица Кабул, предаде АП.
Административният началник на кабулските болници Кабир Амири съобщи, че жертвите са били цивилни афганистанци. По думите му 34 души са били ранени. Петима души загинаха, а повече от 30 бяха ранени след нападение на атентатор самоубиец срещу автомобил на британското посолство в афганистанската столица Кабул, предаде АП. Административният началник на кабулските болници Кабир Амири съобщи, че жертвите са били цивилни афганистанци. По думите му 34 души са били ранени.

Бургаските миньори отново са пред стачка

http://www.cross.bg/byrgaskite-minyori-otnovo-sa-pred-stachka-1441520.html

/КРОСС/Миньрите в мина "Черно море" отново са в стачна готовност. Причината е в неизплатени заплати за три месеца. Ако до края на седмицата НЕК не се разплати с "Топлофикация - Сливен" и работниците не получат уверение, че ще им се изплатят парите, една част от тях се готвят отново да останат под земята. Не бъдат ли чути ще протестират и пред Народното събрание, каза за радио Бургас синдикалистът Чавдар Миколашев, представител на КНСБ в мината. С него разговаря Елена Димитрова.

Няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448570

На този етап няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно по време на днешното заседание на Висшият съдебен съвет, съобщи „Фокус”.
На 20 ноември беше открита процедурата за председател на Върховния касационен съд. Номинациите за кандидати се правят в две редовни заседания. На този етап няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно по време на днешното заседание на Висшият съдебен съвет, съобщи „Фокус”. На 20 ноември беше открита процедурата за председател на Върховния касационен съд. Номинациите за кандидати се правят в две редовни заседания.

Проверката за разпределението на делото за КТБ е открила пропуски

http://www.cross.bg/deloto-razpredelenieto-sudeben-1441518.html

София /КРОСС/ Проверката за това дали при разпределението на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) е имало манипулиране е показала пропуски в системата. Това беше съобщено в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет от председателя на комисията по информационни технологии Румен Георгиев.Повод за проверката станаха съмнителните действия на ръководството на Софийския градски съд около разпределението на делото за фалита на КТБ. Протоколът от първото разпределение на делото (което се падна на командированата съдия Калинка Илиева) липсваше от системата на Висшия съдебен съвет. От съда обясниха това със срив на интернет връзката, но за "Дневник" магистрати, работещи в Съдебната палата, споделиха, че не са усещали проблеми по това време на деня.

24chasa.bg и trud.bg - номер 1 сред новинарските сайтове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448561

Общата рекламна платформа на сайтовете Общата рекламна платформа на сайтовете "24 часа" и "Труд" е номер едно сред новинарските портали в българското интернет пространство. Това показват най-актуалните данни - за октомври, на "Гемиус" - най-престижната агенция за измерване на интернет аудитория - виж данните ТУК. 823 721 уникални посетители са избрали да се информират от сайтовете www.

Никой не внесе кандидатурата си за шеф на Върховния касационен съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448551

На този етап няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно по време на днешното заседание на Висшият съдебен съвет, съобщи„Фокус”.
На 20 ноември беше открита процедурата за председател на Върховния касационен съд. Номинациите за кандидати се правят в две редовни заседания. На този етап няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно по време на днешното заседание на Висшият съдебен съвет, съобщи„Фокус”. На 20 ноември беше открита процедурата за председател на Върховния касационен съд. Номинациите за кандидати се правят в две редовни заседания.

250 хиляди домакинства плащат сметки онлайн

http://www.moreto.net/novini.php?n=272075

Около 250 000 домакинства, или всяко дванадесето, плащат сметките си онлайн. Това сочат данните на най-големия сайт за плащания през мрежата у нас. Годишно мераклиите да плащат, ползвайки новите технологии, се увеличава с около 40 000.

Калфин иска промени в проектобюджета за 2015 г.

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/kalfin-iska-promeni-v-proektobiudzheta-za-2015-g-6028127

Трябва да има допълнителни разговори за предложеното увеличение на пенсионната възраст с четири месеца, заяви вицепремиерът и социален министър

Миков скастри своите, готви конгрес напролет

http://www.bnews.bg/article-122867

Лидерът от Позитано 20 е амбициран БСП да се обнови. Все още няма насрочена дата за провеждане на конгрес, но според Миков, това може да стане през пролетта догодина.

Ще строят центрове от семеен тип за възрастни хора от догодина

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/shte-stroiat-centrove-ot-semeen-tip-za-vyzrastni-hora-ot-dogodina-184573/

През новия програмен период за изграждане на различен тип центрове в страната ще бъдат заделени 200 млн. лева

Discovery Showcase HD с нова визия от 1 декември

http://www.cross.bg/discovery-showcase-predavaniya-1441517.html

/КРОСС/ Discovery Networks обяви, че от първи декември каналът Discovery HD Showcase в региона на Европа, Близкия Изток и Африка ще зарадва зрителите с ново лого, освежена визуална идентичност и обогатена програмна схема. Аудиторията ще има възможност да се наслади на ексклузивно съдържание, неизлъчвано досега, както и на комбинация от най-запомнящите се предавания по Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science, TLC и ID Xtra. Каналът, който се излъчва в 120 страни в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), ще промени и името си. Новото име - Discovery Showcase HD - се стреми да подчертае факта, че каналът набляга на излъчването на най-добрите предавания от портфолиото на Discovery Networks. Всички предавания ще бъдат достъпни в „gold standard" HD формат.Унай Ипарагир (Unai Iparragirre), Директор в Discovery Networks EMEA, коментира: „Убеден съм, че аудиторията, която харесва разнообразното и висококачествено съдържание и се впечатлява от перфектния звук и картина, ще остане пред екрана в компанията на новия Discovery Showcase HD. Гледайки обновения канал, зрителите не само ще усетят вълнението от програмата на Discovery Channel, ще откриват вдъхновяващия и изумителен свят на Animal Planet и ще поставят всичко под въпрос с Discovery Science. Сега те ще се забавляват с истинските истории, излъчвани по TLC и ще са една крачка по-близо до скандалните мистерии, част от ID Xtra

НОИ с нов Надзорен съвет

http://offnews.bg/news/n_1/n_422915.html

Правителството смени състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) с решение от 26 ноември. Като представители на държавата в ръководния орган на НОИ са избрани: Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Гълъб Донев - заместник-министър на труда и социалната политика, Адам Персенски - заместник-министър на здравеопазването, Илияна Владова – държавен експерт в Министерството на финансите и Филип Кирев – съветник в Министерството на икономика. От Надзорния съвет са освободени проф. д-р Йордан Христосков , Петя Евтимова , Любомир Бакаливанов , Владимир Петров и Владимир Туджаров .

Шефът на ДАНС поиска от НС национална стратегия срещу радикалния ислям

http://news.ibox.bg/news/id_1309682304

От „осанна до разпни го" за председателя на ДАНС Владимир Писанчев в пленарна зала. Генерал Атанас Атанасов е поискал оставката му. Той обаче няма да подава оставка

Прекратиха правомощията на депутат от ГЕРБ

http://www.cross.bg/narodnoto-gerb-subranie-1441516.html

София /КРОСС/ Народното събрание прекрати предсрочно депутатските пълномощия на депутата от ГЕРБ Пенчо Пенчев, който с решение на правителството е избран за областен управител на Велико Търново. Депутатите ще продължат с избор на състав на 22-те постоянни комисии на Народното събрание.

Атака напусна изслушването на Писанчев; било фарс

http://frognews.bg/news_81146/

Никаква секретна информация, различна от изнесената пред медиите, не е била съобщена на депутатите по време на изслушването на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, което се провежда на закрито заседание на Народното събрание. Това съобщи депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, която заедно със своите колеги от парламентарната група напусна заседанието преждевременно след около час в пленарната зала, предаде БГНЕС.

Николина Ангелкова иска оставката на зам.-министъра на туризма

http://econ.bg/Новини/Николина-Ангелкова-иска-оставката-на-зам-министъра-на-туризма_l.a_i.615905_at.1.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова се надява заместникът й Бранимир Ботев да се оттегли от поста. За това настояват и повечето браншови...

Какво му трябва на "Лудогорец", за да запази шансове за Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427670_kakvo_mu_triabva_na_ludogorec_za_da_zapazi_shansove_za/?ref=rss


"Лудогорец" трябва да спечели поне точка срещу "Реал" (Мадрид) в последния си мач в групите на Шампионската лига, ако иска да съхрани шансовете си за класиране за Лига Европа.

Българският първенец завърши 2:2 с "Ливърпул" в София. Отборът събра четири точки, с колкото са и червените.

Воденият от Георги Дерменджиев състав отпада от Шампионската лига, тъй като дори при победа на "Сантяго Бернабеу" в най-добрия случай ще завърши с равни точки с някой измежду "Базел" и...

Готвят нови застрахователни продукти за насърчаване износа на българските производители

http://www.cross.bg/sdelki-riskove-biznesa-1441515.html

/КРОСС/ В рамките на общата политика за насърчаване на износа и развитието на малките и средни предприятия, Министърът на икономиката Божидар Лукарски чрез „Българската агенция за експортно застраховане" (БАЕЗ ) ще подготви нови застрахователни продукти, с които ще се подкрепят българските износители на международните пазари и ще ги предпазят от рискове. БАЕЗ, съвместно с Министерството на икономиката, ще въведе нов продукт за малките и средни предприятия, предназначен за фирми с малък експортен опит. Основните параметри на продукта включват по-бърза и улеснена процедура за кандидатстване и одобрение, както и консултация за финансовото състояние и надеждността на чуждестранния партньор. Възможност да се застраховат ще имат сделки с период на отсрочването до 180 дни. Рисковете по експортните сделки ще могат да се финансират със застрахователната полица на БАЕЗ.БАЕЗ ще предложи и продукт за по-големи компании - износители с опит, които разполагат със система за постоянна оценка на кредитния риск и поддържат добра база с информация за история на плащанията на техните чуждестранни контрагенти. На тези компании БАЕЗ ще предостави по-гъвкави условия, отговарящи на спецификите на рисковете, свързани с компанията, бизнеса и индустрията. Ще бъдат покривани сделки с отсрочване на плащането до 24 месеца, като фирмите ще могат да получат покритие на търговски и/или политически рискове за над 150 държави

"Лудогорец" се нуждае поне от равен срещу "Реал", за да запази шансове за Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427670_ludogorec_se_nujdae_pone_ot_raven_sreshtu_real_za_da/?ref=rss


"Лудогорец" трябва да спечели поне точка срещу "Реал" (Мадрид) в последния си мач в групите на Шампионската лига, ако иска да съхрани шансовете си за класиране за Лига Европа.

Българският първенец завърши 2:2 с "Ливърпул" в София. Отборът събра четири точки, с колкото са и червените.

Воденият от Георги Дерменджиев състав отпада от Шампионската лига, тъй като дори при победа на "Сантяго Бернабеу" в най-добрия случай ще завърши с равни точки с някой измежду "Базел" и...

Закодираните послания на тайнствения Петер Кумранов за първи път пред публика

http://e-vestnik.bg/21770/zakodiranite-poslaniya-na-taynstveniya-peter-kumranov-za-parvi-pat-pred-publika/

Изложбата Civilizacia obscura ще продължи само от 1 до 10 декември в галерия Suspacious

Рядко имаме шанса да присъстваме в точния миг на събитието, когато  последното парче от пъзела съвпада в общата картина и от случайността на времето, в пространството на градската културна сцена се появява автор от ъндърграунд зоната на съвременното изкуство.

Civilizatia obscura е покана за едно сюрреалистично пътуване към осъзнаването. Изложбата за първи път представя 22 платна, рисувани с масло през последните 10 години. Част от платната са предоставени единствено за изложбата от частни колекции.

Окото на Civilizacia obscura запечатва движението в образи, изпълнени с трансформации, пораждащи нови сюрреалистични реалности. Разгръщането на сюрреализма в ежедневието води до формулата на осъзнатия живот – разликата между спокойствието и смелостта, умножени по вдъхновението…

Civilizatia obscura е преглед и епикриза на съвременния цивилизован свят– с неговите тъмни и цветни костюми, лакомства за очите, подаръци за тялото и духа – картините имат за цел да интерпретират блокиралата глобалност, претъпкана от железните стада на разума.

А кой е загадъчният създател на тази цивилизация? Дали името му не намеква за древни манускрипти и носители на знанието? И дали картините му също не са препратки?
Гугъл не дава информация за други проекти или призвания на автора, но името му вече е записано на стената в лабиринта на съвременното българско изкуство.

Civilizacia obscura събира пъзела от образи от 1 до 10 декември в галерия Suspacious, на ул. “6-ти септември” № 13. Потърсете вашите отговори на откриването на 1-ви декември, когато авторът ще представи картините си.  И още - поетично четене в превод на френски, реверанс към създателите на сюрреализма и акустична вечер.

Намалихме пътуванията в чужбина

http://www.cross.bg/putyvaniyata-poseshteniyata-sravnenie-1441514.html

София /КРОСС/ През октомври българите са пътували по-малко в чужбина в сравнение с година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спадът е с 1.8 на сто до 300.9 хил. и се дължи основно на по-малко пътешествия до Сърбия - с 21.1%, Чешката република - със 17.6%, Румъния - със 17.4%, Австрия - с 5.2%, Италия - с 1.7%, и други.През месеца обаче са нараснали пътуванията към Франция - с 66.7%, Германия - с 57.5%, Обединеното кралство - с 19%, Испания - с 13.7%, Македония - с 6.2%, Гърция - с 5.1%, Турция - с 2.6%.Най-много от пътуванията през минали месец са били с така наречената друг ;ел - гостуване, обучение, посещение на спортни или културни мероприятия - 41.1 на сто от всички. На почивки и екскурзии се дължат 33.4 на сто от пътуванията като при тях ръстът е с 60.8 на сто за година.През октомври по-малко са и посещенията на чужденци у нас като те спадат в сравнение със същия месец на миналата година с 1.9 на сто до общо 557.1 хил. Ръст се наблюдава при посещенията с други цели с 30.8 на сто, а посещенията за почивка и екскурция спадат с 23.3 на сто. Гражданите на ЕС, посетили България през октомври, расте с 0.2 на сто в сравнение с миналата година. Най-сериозен е той при гражданите на Италия 0 с 28 на сто, на Белгия - с 9.8 на сто и Гърция - с 3.2 процента.Намалели са посетителите от Великобритания - с 18.7%, Франция - със 17.4%, Чехия - с 8.2%. Извън ЕС най-голям ръст има на посетителите от Сърбия - с 3.5 на сто.

Слави Трифонов и “Комиците” с шоу преди 12

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447547

“Шоуто на Слави” и “Комиците” са изборът на Би Ти Ви за новогодишната нощ.
Празничното издание на шоуто ще се излъчи от 20 до 22 ч на 31 декември, а “Комиците” ще са от 22 ч до полунощ.
Още от 20 декември обаче Би Ти Ви минава на празнична вълна. В този ден ще пусне филма “Снежно чудо”, в който малки чудеса ще променят живота на различни хора. “Шоуто на Слави” и “Комиците” са изборът на Би Ти Ви за новогодишната нощ. Празничното издание на шоуто ще се излъчи от 20 до 22 ч на 31 декември, а “Комиците” ще са от 22 ч до полунощ. Още от 20 декември обаче Би Ти Ви минава на празнична вълна. В този ден ще пусне филма “Снежно чудо”, в който малки чудеса ще променят живота на различни хора.

Басейнова дирекция – Варна: Държавните и частните язовири се поддържат в по-добро състояние от общинските

http://www.moreto.net/novini.php?n=272077

Приключила е есенната проверка на язовирите и речните корита във Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Галина Цонева, главен експерт в дирекция „Контрол” при Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район – Варна.

Infineon отчита силна фискална година

http://www.investor.bg/evropa/334/a/infineon-otchita-silna-fiskalna-godina-184571/

Производителят на чипове обаче очаква по-слаби перспективи за растеж през следващия период

Дискусия на тема „Западните покрайнини- историята на една българска трагедия” ще се проведе в историческия музей на Перник

http://www.zapernik.com/pernik/diskusiya-na-tema-zapadnite-pokrainini-istoriyata-na-edna-bulgarska-tragediya_36106/

„Западните покрайнини- историята на една българска трагедия”е темата на дискусията, която ще бъде проведена днес в Регионалният исторически музей в Перник, съобщава БНР.

Лектор ще бъде историкът Милан Миланов, който е и председател на местната структура на Дружество „Васил Левски“ и председател на Общинския съвет.

Днес се навършват 95 години от подписването на Ньойския договор, който оставя под чужда власт около 2 милиона българи. За договора, Стоян Чилингиров пише: „… И вие...

Продължава

Реформаторите поискаха оставката на Писанчев

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/reformatorite-poiskaha-ostavkata-na-pisanchev-6028124

При изслушването му в парламента председателят на ДАНС Владимир Писанчев е бил обвинен в прекалена лаконичност

Каракачанов: Бъдещите мюфтии да учат тук

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/karakachanov-bydeshtite-miuftii-da-uchat-tuk-6028124

При изслушването му в парламента председателят на ДАНС Владимир Писанчев е бил обвинен в прекалена лаконичност

Още няма внесена кандидатура за ВКС

http://www.cross.bg/predsedatel-izbor-kandidatyra-1441513.html

София /КРОСС/ Все още няма внесено предложение на кандидатура за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).Заседанията на кадровиците тази и следващата седмица са за внасяне на предложения за кандидатури за председател на ВКС, според приетата хронограма.На 20 ноември бе открита процедурата за избор на председател на ВКС. Тя посочва 29 януари като първа възможна дата за насрочване на заседание на ВСС за изслушване на кандидатите и избор на съдия номер едно.

Сграда бижу ще краси шведския град Упсала

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/11/27/2427496_sgrada_biju_shte_krasi_shvedskiia_grad_upsala/?ref=rss


Офис сграда на шест етажа, чието строителство трябва да започне в Упсала в началото на 2015 г., претендира да се превърне в зданието с най-добра енергийна ефективност в Швеция. Това твърдят създателите на проекта "Бижуто" от архитектурното студио Utopia Arkitekter и инженеринговата фирма Skanska.


Сградата прилича на истинско бижу, а ефектът ще бъде постигнат, като фасадата бъде направена от множество малки елементи от стъкло и метал, които наподобяват скъпоценен камък. Панелите...

Има опасност, но няма директна терористична заплаха!

http://www.bnews.bg/article-122865

Писанчев смята, че свикването на Националния консултативен съвет не е нужно.

Откриха 16-годишна девойка, обявена за издирване

http://pik.bg/откриха-16-годишна-девойка-обявена-за-издирване-news254497.html

Откриха 16-годишна девойка, обявена за издирване

16-годишно момиче от село Костена река, избягало от социално-педагогическия интернат в сливенското село Драгоданово в края на октомври е открито вчера.

Около 15,00 часа служители на РУМВР Шумен, обслужващи южната част на община Шумен, забелязали момичето по пътя между селата Кладенец и Друмево. 

Момичето ще бъде съпроводено до Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни във Варна. 

Себастиан Коу се кандидатира за шеф на леката атлетика

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427662_sebastian_kou_se_kandidatira_za_shef_na_lekata_atletika/?ref=rss


Двукратният олимпийски шампион Себастиан Коу обяви кандидатурата си за президент на Международната федерация по лека атлетика и вероятно ще се изправи в битка за поста срещу Сергей Бубка. 

"Като говоря с приятели и колеги от нашия велик спорт, установявам, че влизаме в много важен период за атлетиката и че сега е времето да отворим дискусия за бъдещето", се казва в официалното му становище. 

58-годишният Коу е вицепрезидент на IAAF от 2007 г., а славата му на добър...

Българите са намалили пътуванията в чужбина през октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/11/27/2427650_bulgarite_sa_namalili_putuvaniiata_v_chujbina_prez/?ref=rss


През октомври българите са пътували по-малко в чужбина в сравнение с година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).  Спадът е с 1.8 на сто до 300.9 хил. и се дължи основно на по-малко пътешествия до Сърбия - с 21.1%, Чешката република - със 17.6%, Румъния - със 17.4%, Австрия - с 5.2%, Италия - с 1.7%, и други.

През месеца обаче са нараснали пътуванията към Франция - с 66.7%, Германия - с 57.5%, Обединеното кралство - с 19%, Испания - с 13.7%, Македония...

Полицейска хайка за крадец на наденици във Варна

http://www.bnews.bg/article-122672

Органите на реда във Варна търсят обирджии на часовници, бижута и наденици.

Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната

http://www.cross.bg/zaplaha-pisanchev-vladimir-1441511.html

София /КРОСС/ В момента нямаме директна терористична заплаха за страната. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ДАНС Владимир Писанчев.Днес шефът на антимафиотите запозна депутатите с проведената в областите Пазарджик, Пловдив, Смолян и община Асеновград операция. Писанчев посочи, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.Той заяви, че има опасност от радикален ислям, защото има конфликт, който се разраства. „Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма", обяви той. По думите му, като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и държавата трябва да реагира - институционално и законодателно. „ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия", заяви Владимир Писанчев.„Не мога да навлизам в подробности. Бях обвинен за това в НС. Има следствие, вече е на ход Прокуратурата. Не мога да давам прекалено много подробности", каза още Владимир Писанчев.

Писанчев: В момента нямаме директна терористична заплаха за страната

http://frognews.bg/news_81145/

В момента нямаме директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС. По отношение на изслушването, Писанчев посочи, че е обяснил на народните представители за операцията.

Доставките на новия Passat вече започнаха

http://www.investor.bg/novini/444/a/dostavkite-na-noviia-passat-veche-zapochnaha-184572/

Осмото поколение на модела бе показано за първи път през лятото на тази година.

Австралийски спортист издъхна след като беше ударен с топка по главата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448524

Австралийският състезател по крикет Филип Хюз почина в болница в Сидни, два дни след като беше ударен с топка по главата по време на мач от вътрешното първенство, предаде „Евронюз”.
Ръководството на местната федерация по крикет потвърди, че 25-годишният играч е изгубил борбата за живота си.
Хюз беше ударен по главата с топка по време на мач от Австралийският състезател по крикет Филип Хюз почина в болница в Сидни, два дни след като беше ударен с топка по главата по време на мач от вътрешното първенство, предаде „Евронюз”. Ръководството на местната федерация по крикет потвърди, че 25-годишният играч е изгубил борбата за живота си. Хюз беше ударен по главата с топка по време на мач от

Шефът на ДАНС: В момента няма директна терористична заплаха за страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448521

В момента няма директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС.
Писанчев посочи, че е обяснил пред народните представители всичко за операцията. „Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. В момента няма директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС. Писанчев посочи, че е обяснил пред народните представители всичко за операцията. „Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност.

Цената на петрола спадна рязко преди днешната среща на ОПЕК

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/27/2427661_cenata_na_petrola_spadna_riazko_predi_dneshnata/?ref=rss


Цената на суровия петрола спадна рязко преди днешната среща на организацията на страните производители ОПЕК. По данни на Bloomberg цената на бенчмарковия сорт Brent достигна 76.38 долара за барел, а американският WTI – 72.81 долара за барел.

Спадът дойде след като делегацията на Саудитска Арабия обяви, че няма да действа в посока на намаляване на добива и придържане към квотите с цел задържане на цените. Саудитският министър на петрола Али ал-Наими заяви, че "пазарът на петрол рано...

Парламентът освободи Пенчо Пенчев като депутат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427659_parlamentut_osvobodi_pencho_penchev_kato_deputat/?ref=rss


Народното събрание освободи депутатът от ГЕРБ Пенчо Пенчев, който вчера беше назначен от правителството за областен управител на Велико Търново.

Пенчев е и преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Неговото място в Народното събрание ще бъде заето от следващия в листата на ГЕРБ – Евгени Стоев. Той беше депутат и в последните два парламента.


Кои ще са компаниите на годината?

http://www.bnews.bg/article-122864

Първото издание на „Компания на годината“ ще се проведе на 16 декември.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се надява Бранимир Ботев да се оттегли

http://www.moreto.net/novini.php?n=272078

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква заместник й Бранимир Ботев да се оттегли от поста си. Това заяви тя в Пловдив. Ангелкова обясни, че Ботев е бил назначен за нейн заместник по изричното настояване на Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

Австралийски спортист почина след удар с топка в главата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448513

Австралийският състезател по крикет Филип Хюз почина в болница в Сидни, два дни след като беше ударен с топка по главата по време на мач от вътрешното първенство, предаде „Евронюз”.
Ръководството на местната федерация по крикет потвърди, че 25-годишният играч е изгубил борбата за живота си.
Хюз беше ударен по главата с топка по време на мач от Австралийският състезател по крикет Филип Хюз почина в болница в Сидни, два дни след като беше ударен с топка по главата по време на мач от вътрешното първенство, предаде „Евронюз”. Ръководството на местната федерация по крикет потвърди, че 25-годишният играч е изгубил борбата за живота си. Хюз беше ударен по главата с топка по време на мач от

Глоба от 24 милиона евро налагат заради некачествено строителство на пътища с европейски пари

http://www.zapernik.com/biznes/globa-ot-24-miliona-evro-nalagat-zaradi-nekachestveno-stroitelstvo-na_36105/

Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" при Министерството на финансите продължава да настоява за санкция в размер на 24 млн. лв. по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013, съобщава БГНЕС.

За наложените финансови корекции заради пътни и ж.п. проекти съобщи през август месец тогавашният служебен министър на транспорта Николина Ангелкова. Тогава тя отказа да назове конкретните обекти, които са финансирани от европейските фондове. По ОПТП в изминалите години са...

Продължава

Владимир Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448516

В момента няма директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС.
Писанчев посочи, че е обяснил пред народните представители всичко за операцията. „Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. В момента няма директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС. Писанчев посочи, че е обяснил пред народните представители всичко за операцията. „Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност.

Променят трафика в центъра на София заради филма Пеещи обувки

http://pik.bg/променят-трафика-в-центъра-на-софия-заради-филма-пеещи-обувки-news254491.html

Променят трафика в центъра на София заради филма Пеещи обувки

Въвежда се временна организация на движението за заснемане на новия български игрален филм „Пеещи обувки”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи снимачния екип и без да се засягат местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:

От 08.00 часа на 27.11.2014 г. до 20.00 часа на 28.11.2014 г.на ул. „Цар Иван Асен ІІ” между ул. „Янтра” и ул. „Загоре”.

От 17.00 часа на 28.11.2014 г. до 18.00 часа на 29.11.2014 г. на ул. „Съборна”между пл. „Света Неделя”и ул. „Леге”.

От 12.00 часа на 30.11.2014 г. до 20.00 часа на 01.12.2014 г. на ул. „Стефан Караджа” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.

От 06.00 до19.00 часа на 30.11.2014 г. се разрешава престоят и паркирането на автомобилите обслужващи снимачния екип на бул. „Кръстю Пастухов” пред Дом на културата.

Многохиляден протест поиска оставката на правителството

http://www.grreporter.info/Mnogohilyaden_protest_poiska_ostavkata_na_pravitelstvoto/16463

Няма надежда за гръцката икономика при тези управляващи, констатираха синдикатите, разгневени на кредиторите и наложената от тях политика на финансови ограничения.

прочети повече

Данък лихва - събиране на пари откъдето е най-лесно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447733

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на ГЕРБ от следващата 2015 г. да се възстанови данъкът върху лихвите на влоговете е въпрос, който се отнася до цялостната стратегия как да се възстанови икономиката. 
А за да увеличи конкурентоспособността си, една икономика може да бъде стимулирана чрез инвестиции. По принцип инвестиците в икономиката  са равни на
спестявания ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на ГЕРБ от следващата 2015 г. да се възстанови данъкът върху лихвите на влоговете е въпрос, който се отнася до цялостната стратегия как да се възстанови икономиката. А за да увеличи конкурентоспособността си, една икономика може да бъде стимулирана чрез инвестиции. По принцип инвестиците в икономиката са равни на спестявания

Чипровските килими станаха част от ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/kilimi-nematerialnoto-kyltyrno-1441510.html

/КРОСС/ Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството взе единодушно решение за вписването на „Традицията на производството на чипровски килими" в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство. Така чипровските килими станаха третият български елемент, включен в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството след „Бистришките баби - архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука" /вписан през 2005 г./ и „Нестинарството" /2009 г./. Решението на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО е признание за световното значение на традицията на изработването на килими в Чипровци, която отдавна се е превърнала в символ на културна идентичност и в пример за жизнеността на културните традиции в днешно време. То е висока оценка и стимул за местната общност да продължи да предава уменията от поколение на поколение и да разпространява тази културна и социална пракитка. Досието на кандидатурата за чипровските килими бе разработено от експертен екип в състав гл. ас. Д-р Ива Станоева и гл. ас. д-р Миглена Иванова под ръководството на проф. доктор на изкуствознанието Мила Сантова.Видео материали по темата, можете да намерите на: http://www.unesco.org/new/en/media-services/multimedia/news-videos/b-roll/representative-list-2014/    

Крикет звезда почина след необичаен удар в главата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427613_kriket_zvezda_pochina_sled_neobichaen_udar_v_glavata/?ref=rss


Австралийският състезател по крикет Филип Хюз почина два дни след като беше ударен в главата от топката по време на мач. 
 Националът стана жертва на изключително рядко стечение на обстоятелствата. Докато батираше в мача между Южна Австралия срещу Нов Южен Уелс, той беше ударен от топката във врата зад лявото му ухо. Силният удар прекъсна вертебралната му артерия. 

По време на инцидента 25-годишният Хюз е носил каска, но това не е помогнало.

Въпреки че крикетът се...

Спипаха Тедора Духовникова и Калин Врачански на калъп

http://www.zapernik.com/hailaif/spipaha-tedora-duhovnikova-i-kalin-vrachanski-na-kalup_36104/

Калин Врачански и Теодора Духовникова бяха изловени да се целуват страстно посред нощ на улицата. Двамата актьори вече са обявени за новата светска двойка, макар красавицата да е омъжена от години. Тайната за забранената им любов бе разкрита от папараците на Николета Лозанова. Видеото ще бъде излъчено тази неделя по bTV.

Любовната сцена между Теодора и Калин предизвика доста въпросителни. Още повече че наоколо не е имало режисьори и камери, а двамата определено не се държат, сякаш...

Продължава

Експерти: "Дизайнерската" дрога води да бързо пристрастяване

http://pik.bg/експерти-дизайнерската-дрога-води-да-бързо-пристрастяване-news254477.html

Експерти: "Дизайнерската" дрога води да бързо пристрастяване

Новите видове наркотици са т.нар. „дизайнерски” дроги или легални дроги, които могат да бъдат известни с много имена, каза Славейка Николова, председател на Общински съвет по наркотични вещества към община Бургас, пише "Фокус". Те могат да се срещнат под формата на чай, билков тамян, бонсай и са от типа на канабоидите, но са много по-силни от стандартните наркотици. Те водят до много по-бързо пристрастяване както физическо, така и психическо. Те увреждат не само целия организъм на младежта, но и психиката им. По думите на Николова, няма точно определени места, където се продават наркотици. Те могат да се намерят и поръчат по интернет. Тя допълни, че сред ромите се наблюдава употребата на т.нар. инхаланти като лепило и др. 

Трудно може да се каже точната бройка на употребяващите наркотици в Бургас. Причината е, че много от новите вещества се водят легални или дизайнерски дроги. „Много е трудно децата да определят това като противозаконно. Освен това те признават трудно, че са употребили наркотик. Подрастващите смятат, че марихуаната не е дрога. Другото нещо, което прави впечатление е, че делят дрогата на лека и твърда. Към леката спада марихуаната. Не всички деца стигат до превантивно-информационния център за консултация, за консултация в Центъра за психично здраве. Ако се прави анкета, обикновено те са двете крайности – показват високо или занижено ниво на употреба", обясни Николова.

Сводник от Варна направил бъдеща лекарка проститутка

http://www.moreto.net/novini.php?n=272071

Търговец на плът от Варна е омайвал с любов и чар момичета от града, а след това ги изпращал да проституират в чужбина, научи неофициално „Монитор”. По случая в следствието на Окръжната прокуратура във Варна е образувано досъдебно производство.

След АБВ, и министър на РБ поиска повече пари

http://www.bnews.bg/article-122862

След социалния, и образователният министър поиска повече пари за следващата година.

Скоро, чедо, поздрави ги!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448459

Идат, погледни ги – с „Абрамс“ и „Брадли“! Пентагонът ще настани в Източна Европа своя бронетанкова техника. На нас ни се падат дузина машини. Ха добре дошли! Най-накрая да случим на освободители. В две световни войни сме срещу Русия и все „рубладжиите“ ни управляват. Не знам дали да отваряме шампанското и да веем знамената, защото и преди 9-и септ

Обстреляха патрул на ОССЕ в Украйна

http://www.cross.bg/misiyata-metra-osse-1441508.html

/КРОСС/ В източна Украйна, на около 50 км североизточно от град Донецк, наблюдатели на ОССЕ са били обстрелвани, като никой не е пострадал, се казва в доклада на организацията, предаде «Гласът на Русия». Инцидентът е станал в близост до контролно-пропускателния пункт край село Шума. Снаряд, изстрелян от посока югоизток, е избухнал на 150 метра от един от трите бронирани автомобила на мисията. След още 2 секунди са били чути няколко изстрела от 23-мм зенитно оръдие, като куршумите са минали 2-3 метра от колата. Членовете на мисията веднага са напуснали мястото на обстрела. Те са успели безопасно да се върнат в базата.    

Строим центрове за самотни старци с европари

http://www.cross.bg/tzentrove-nastanyavane-sedemte-1441509.html

Варна /КРОСС/ За следващия програмен период планираме 200 млн. лв. за строителство на центрове за настаняване от семеен тип, като половината от средствата ще бъдат инвестирани пилотно за такива центрове и за настаняване на възрастни хора. Това съобщи във варненското село Тополи регионалният министър Лиляна Павлова, където откри един от седемте центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. На откриването на първата къща присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Общата стойност на проекта за седемте центъра е 4 558 498, 71 лв и включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. Капацитетът на всеки един от центровете е 12 места плюс две места за кризисно настаняване или общо за седемте центъра 98 места. Два броя ЦНСТ са изградени във варненския квартал „Владислав Варненчик", два в квартал „Изгрев" и три броя в село Тополи. С реализирането на проекта ще се даде възможност за закриване на част от 137-те институции за децата в страната и предоставяне на услуги в семейна среда според индивидуалните потребности на всяко дете. По думите на Павлова през новия програмен период за изграждане на различен тип центрове в страната ще бъдат заделени 200 милиона лева. Тя уточни, че тези средства ще позволят да продължи процесът по деинституализация на децата, лишени от родителска грижа.

Кои са новите областни управители

http://www.cross.bg/ypravitel-gerb-oblasten-1441512.html

/КРОСС/Правителството смени 24 от общо 28 областни управители. Смяната стана на квотен принцип: 20 от ГЕРБ, 5 от Реформаторски блок, 2 от АБВ и един независим. Не бяха сменени само титулярите в Пловдив, Варна, Хасково и Силистра, които бяха поставени на постовете си в мандата на служебното правителство на Георги Близнашки. Начело на областната управа в Силистра остава Стоян Бонев, който в последните години е бил началник отдел и главен инспектор в ИА "Главна инспекция по труда" в града. През годините той е работил и в Държавен и финансов контрол, в "Митница" - Силистра и др. Минава за независим от политически партии, експерт. Бившият зам.-кмет на Пловдив от ГЕРБ Розалин Петков също остава на губернаторското място в областта. Стоян Пасев ще остане областен управител на Варненска област. Любопитното е, че той минава за човек на АБВ. Във врата му обаче диша поне един заместник от Реформаторския блок, по информация на Клуб Z - човек на ДСБ. Добри Беливанов от ГЕРБ остава в Хасково. Беливанов е работил в областната администрация на Хасково като главен секретар. Преди това два пъти е заемал поста заместник-кмет на общината. Подкрепящата кабинета АБВ ще има свой нов областен управител и запазва един стар, минаващ неофициално за човек на президентската партия.  Начело на областната управа в Пазарджик застава пресаташето на формацията на Георги Първанов - бившият колега журналист и тв водещ Трендафил Величков

Вижте как Меглена Кунева се пазари с Бойко за областни управители

http://www.zapernik.com/politika/vijte-kak-meglena-kuneva-se-pazari-s-boiko-za-oblastni_36103/

Вицепремиерът Меглена Кунева нагло изнудва правителството да назначи колкото се може повече областни управители от Реформаторския блок.

Кунева стига дотам, че предлага маргиналното й движение "България на гражданите" да излъчи областен управител на София.

Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.

"Господин премиер, колеги, очевидно това беше една сериозна политическа работа, която се извърши, за да се стигне до този списък с хора. Сигурна...

Продължава

Стачка парализира Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448505

Общонационална 24-часова стачка ще блокира Гърция днес. Тя е насочена срещу политиката на строги икономии. В стачката ще участват държавни и частни служители, лекари, учители, банкови служители. Ако някой е решил днес да пътува със самолет или кораб в Гърция, ще бъде извънредно затруднен.
Авиокомпания Aegean прекъсва 97 вътрешни и 65 международни Общонационална 24-часова стачка ще блокира Гърция днес. Тя е насочена срещу политиката на строги икономии. В стачката ще участват държавни и частни служители, лекари, учители, банкови служители. Ако някой е решил днес да пътува със самолет или кораб в Гърция, ще бъде извънредно затруднен. Авиокомпания Aegean прекъсва 97 вътрешни и 65 международни

"Атака" обвини ВМРО, че лобира за Ислямски център у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427643_ataka_obvini_vmro_che_lobira_za_isliamski_centur_u_nas/?ref=rss


"В момента в пленарна зала под етикета "закрито заседание" се разиграва фарс, чиято цел е да се изведат основания за изграждането на Ислямски център". Това обяви в кулоарите на парламента Магдалена Ташева от "Атака" час след началото на закритото заседание на парламента, на което председателят на ДАНС Владимир Писанчев докладва пред депутатите за акцията на спецагенцията и прокуратурата във вторник в Пазарджик и други градове от Южна България.

По думите й създаването на Ислямски...

Рекорден спад на доходността от депозити през ноември

http://econ.bg/Новини/Рекорден-спад-на-доходността-от-депозити-през-ноември_l.a_i.615874_at.1.html

За рекорден спад на доходността от депозити през ноември алармират експерти. По техните думи годишната лихва по влоговете в лева и евро е намаляла...

Какво движи инвестициите и валутния пазар?

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-dviji-investiciite-i-valutniia-pazar-184569/

Остава ден до единствената по рода си специализирана конференция у нас INVESTOR Forex Forum

Тодорова: Предложените промени не са достатъчни ДКЕВР да стане наистина независима

http://www.cross.bg/komisiyata-promeni-byudzhet-1441507.html

София /КРОСС/ Ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. Председателят на комисията Светла Тодорова коментира пред БНР, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган.Мисля, че промените, които са предложени са една положителна стъпка, но не бих ги оценила като достатъчни за това комисията да бъде наистина независима. Какво са основните моменти в тези промени - първо, членовете на комисията да бъдат избирани от НС, второто е разделянето на комисията на два подсъстава, които да заседават самостоятелно - по въпроси, свързани с ВиК регулирането в един състав и вторият състав, който да работи по въпросите на енергетиката. И третият момент е известна финансова самостоятелно, което се състои в това, предложенията бюджет от комисията да не бъде коригиран от Министерството на финансите, както сега се прави.Ние правим бюджет по правилата, по които трябва да бъде направен. Предлагаме го като част от националния бюджет, но впоследствие Министерство на финансите има право да го коригира и да предложи друг бюджет, който се утвърждава като окончателен. Това е нещото, което нас ни смущава, тъй като нашето финансиране практически не идва от бюджетни средства, а от лицензионни такси, които плащат регулираните предприятия

ПОТРЕС! Столичанка към ветеринари: Заминавам за Абу Даби, убийте кучето ми

http://www.zapernik.com/obshtestvo/potres-stolichanka-kum-veterinari-zaminavam-za-abu-dabi-ubiite-kucheto_36102/

"След пет дни заминавам за Абу Даби и няма кой да ми гледа кучето. Трябва да го приспите." Две-годишният пекинез бил жизнен и пълен с енергия, но тя нястоявала да бъде приспан. С тези и други аргументи стопани на домашни любимци все по-често отиват във ветеринарни клиники и искат лекарите да евтанизират животните им, пише "Телеграф".

Докторите имат право да приспят пациент само ако е тежко болен и няма начин да бъде спасен. Въпреки това само за две седмици в столична клиника четирима...

Продължава

40% от играчките с опасни химикали

http://www.moreto.net/novini.php?n=272074

40% от играчките, които се предлагат в магазините, съдържат потенциално опасни химикали, включително олово, кадмий и арсен, а различни изследвания установили наличие на вредни химикали в пъти над нормата, алармираха потребителски организации.

Променят трафика в центъра на София заради филма Пеещи обувки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448470

Въвежда се временна организация на движението за заснемане на новия български игрален филм „Пеещи обувки”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи снимачния екип и без да се засягат местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, Въвежда се временна организация на движението за заснемане на новия български игрален филм „Пеещи обувки”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи снимачния екип и без да се засягат местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”,

Променят трафика в столицата заради филма Пеещи обувки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448491

Въвежда се временна организация на движението за заснемане на новия български игрален филм „Пеещи обувки”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи снимачния екип и без да се засягат местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, Въвежда се временна организация на движението за заснемане на новия български игрален филм „Пеещи обувки”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи снимачния екип и без да се засягат местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”,

Фондът за компенсиране на инвеститорите е готов да плаща обезщетения заради КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/27/2427620_fondut_za_kompensirane_na_investitorite_e_gotov_da/?ref=rss


Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа е готов да изплаща при нужда пари на клиенти от Корпоративна търговска банка (КТБ), които са използвали услугите на банката като инвестиционен посредник.

Възможно е изобщо да не се стигне до нужда от изплащане на средства, ако всички акции, притежание на клиенти на КТБ, са пазени добросъвестно и продължават да се съхраняват в техните подсметки, съобщава "Капитал Daily".

Фондът за инвеститорите не обезщетява акционери, а...

Министърът на туризма Николина Ангелкова иска оттеглянето на Бранимир Ботев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448487

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква заместник й Бранимир Ботев да се оттегли от поста си. Това заяви тя пред журналисти в Пловдив. 
Ангелкова обясни, че Ботев е бил назначен за нейн заместник по изричното настояване на Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Ангелкова бе в Пловдив за откриването на ежегодната Международна среща на Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква заместник й Бранимир Ботев да се оттегли от поста си. Това заяви тя пред журналисти в Пловдив.  Ангелкова обясни, че Ботев е бил назначен за нейн заместник по изричното настояване на Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Ангелкова бе в Пловдив за откриването на ежегодната Международна среща на

Жена намери мъртъв съпруга си в дома си

http://pik.bg/жена-намери-мъртъв-съпруга-си-в-дома-си-news254475.html

Жена намери мъртъв съпруга си в дома си

Жена открив съпруга си мъртъв в семейния им дом, съобщиха от полицията във Видин. 

Жената се обадила в полицията, че е намерила 63-годишния си мъж мъртъв в дома си във видинското село Воднянци, съобщиха от ОД на МВР – Видин за "Фокус".

Смъртта на 63-годишния мъж е констатирана от пристигналия на мястото медицински екип. При извършения оглед не са открити видими следи от насилие. Установена е рана от газово оръжие в главата на мъжа, а в близост до тялото е намерен газ-сигнален пистолет.

Трупът е приведен за аутопсия във видинската болница. Работата по случая продължава, В Районно управление „Полиция” - Белоградчик е образувано досъдебно производство.

Да си пожелаем да бъдем по-толерантни

http://www.cross.bg/ndsv-obshtestvoto-zhenite-1441506.html

Създалото се напрежение между някои от партньорите в новосформираното правителство ми дава повод, с риск да стана отегчителен, за пореден път да обърна внимание на необходимостта от по-голяма толерантност в обществото. Темата за толерантността, особено за етническата такава у нас, трябва да бъде „защитена територия", която всички активно да опазваме. Патриотизмът и родолюбието ни ще проличат именно в грижата да съхраним доброто съжителство между различните етноси, с което сме се гордели винаги. Крайно време е да покажем по-голяма зрялост и да се абстрахираме от етническата принадлежност на кандидати за един или друг пост в администрацията. Представете си само как изглеждаме в чужбина, сега, когато очакваме да ни бъдат отпуснати средства по редица програми, да губим време и усилия за един определено недостоен въпрос относно етническия произход на доказал се експерт. Този конкретен случай ни връща в минали периоди и е показателен за това колко лесно може да се прави политика на етническа основа, когато реалните проблеми в обществото са други. Все повече четем за отчаяни хора, които нямат средства за лекарства или за прехрана.Усеща се известна нетърпимост и по отношение на бежанците, идващи у нас, повечето, от които само преминават през страната ни. България, заради географското си разположение като граница на ЕС, харесва ли ни или не, ще приема бежанци и ще трябва да се справя с този нелек проблем, което се е случвало в една или друга степен векове наред

Еколози: Прокарват 333 км ски писти в Пирин

http://www.bnews.bg/article-122858

Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин включва 333 км ски писти и 28 пъти нарастване на дърводобива, а дърводобивът може да се увеличи 28 пъти, алармират от "За да остане природа в България".

Горов: Управляващите увеличават възрастта за пенсиониране, но не и пенсиите

http://www.cross.bg/gorov-stignat-yvelichenie-1441505.html

/КРОСС/ „Всичките обяснения, че се вдигат годините за пенсия, са за да се увеличат пенсиите, а в крайния резултат се вижда, че те не се увеличават". Това заяви в ефира на bTV депутатът от БСП лява България Димитър Горов. Той коментира и параметрите на бюджет 2015. „Практически това, което излезе вчера като прогноза, като вариант за формиране на бюджета за следващата година, показва, че той не се различава драстично от бюджет 2014 г.", каза още Горов. Според него обаче има няколко различия, които са интересни в частта за задлъжняването на България. По думите му наистина една част от парите, които ще бъдат изтеглени, са за рефинансиране на стар дълг, но са предвидени 1,5 млрд. лв. за извънредни, непредвидени разходи. „Много ми е интересно какво включва това „непредвидени разходи" и дали това не е поредният случай, в който държавата ще разпределя едни пари, без това да бъде публично", попита депутатът.На въпрос за какво няма да стигнат парите през следващата година Горов отговори: „ Видимо е, че няма да стигнат за по-високи заплати - минималната работна заплата се замразява, видимо е, че няма да стигнат за увеличение на детските, за увеличение на майчинските". Според социалиста освен това и земеделските производители ще се натоварят с по-висок праг за осигуряване.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване