За ден откриха изгубен дядо, хванал гората

http://www.bnews.bg/article-122880

Полицаи от Нови пазар за денонощие откриха изгубен 82-годишен дядо.

Нова ваксина срещу ебола дава първи добри резултати

http://www.mediapool.bg/nova-vaksina-sreshtu-ebola-dava-parvi-dobri-rezultati-news227687.html

Нова ваксина срещу ебола, която се изпробва в САЩ, дава първи обнадеждаващи резултати, съобщиха информационните агенции, позовавайки се на учените от Националния институт на САЩ по алергология и заразни болести. Ваксината е разработена от института и фармацевтичния гигант ГлаксоСмитКлайн. Резултатите от първите клинични изпитания, в които са участвали 20 здрави доброволци, бяха публикувани в сряда в "Медицинското списание на Нова Англия" (New England Journal of Medicine). Експерименталните тестове започнаха на 2 септември и ще продължат 48 седмици, но първите резултата дават надежди, че ваксината е ефективна. Под въздействието на препарата имунната система на участвалите в изследванията доброволци е започнала да произвежда антитела, които противодействат на вируса Ебола. Този месец доктор Антъни Фаучи, директор на института, каза в Конгреса , че за база не досегашните резултати САЩ ще могат да планират по-мащабно проучване в Западна Африка, започвайки още през януари в Либерия, за да се опитат да проверят дали ваксината наистина действа. Белият дом поздрави изследователите, като нарече постигнатото "важен етап" по пътя към ликвидиране на опасността от опасния вирус. Във вторник, 2 декември, президентът Барак Обама смята да посети Националния институт по алергология и заразни болести, за да благодари лично на доктор Фаучи и колегите му за усилията им в борбата срещу ебола. Обама има намерение да призове Конгреса да одобри отпускането през 2015 г. на допълнителни пари за тази цел.

16 са потенциално опасните язовири на територията на Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=272098

16 са потенциално опасните язовири на територията на Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна инж. Станко Станков, секретар на Областния кризисен щаб при защита от бедствия. По време на есенната проверка, приключила на 20 ноември с доклад до Министерството на вътрешните работи, са проверени всички потенциално опасни обекти на територията на областта - 16 язовира от общо 67 картотекирани в областта и три потенциално опасни реки.

Студ и безотговорност в ПМГ "Христо Смирненски"

http://www.zapernik.com/pernik/stud-i-bezotgovornost-v-pmg-hristo-smirnenski_36118/

Докога ще търпим това нещо? 3 години подред се налага да търпим студовете. "Знаем, че е студено и чакаме да дойдат от ТЕЦ-а, за да оправят радиаторите. ". 3 години ние търпим студ, безотговорност и наглост.

Спипаха 33 нелегални имигранти до "Виетнамските общежития" в София

http://pik.bg/спипаха-33-нелегални-имигранти-до-виетнамските-общежития-в-софия-news254578.html

Спипаха 33 нелегални имигранти до "Виетнамските общежития" в София

33-ма нелегални имигранти са задържани в София при операция на Столичната дирекция на вътрешните работи късно снощи. Бежанците са от Афганистан и са открити в хостел в столичния квартал "Красна поляна" близо до бившите "Виетнамски общежития", съобщи БНР.

Повечето от имигрантите са докарани нелегално в столицата. Вероятно бежанците ще бъдат настанени в някой от домовете на Държавната агенция за бежанците.

Това е поредната полицейска операция в София по залавянето на нелегални емигранти. Криминалисти разказват, че повечето от тях имат за цел да продължат пътя си към държавите от Западна Европа. За целта те плащат на каналджии, които ги докарват до София най-често в нощните часове. Бежанците често биват оставяни на автомагистрала "Тракия" близо до входа на столицата.

Патриотите готови да оттеглят напълно подкрепата си за ГЕРБ

http://frognews.bg/news_81169/

Категорично прекратяване на всякаква подкрепа за кабинета Борисов. За това се обяви в кулоарите на НС Валери Симеонов.

33 нелегални задържани до "Виетнамските общежития" в София

http://www.cross.bg/sofiya-nelegalni-zadurzhani-1441569.html

София /КРОСС/ 33-ма нелегални имигранти са задържани в София при операция на Столичната дирекция на вътрешните работи късно снощи. Бежанците са от Афганистан и са открити в хостел в столичния квартал "Красна поляна" близо до бившите "Виетнамски общежития".Повечето от имигрантите са докарани нелегално в столицата. Вероятно бежанците ще бъдат настанени в някой от домовете на Държавната агенция за бежанците.Това е поредната полицейска операция в София по залавянето на нелегални емигранти. Криминалисти разказват, че повечето от тях имат за цел да продължат пътя си към държавите от Западна Европа. За целта те плащат на каналджии, които ги докарват до София най-често в нощните часове. Бежанците често биват оставяни на автомагистрала "Тракия" близо до входа на столицата, предаде БНР.

За да се качите в тролея - натиснете копчето

http://www.bnews.bg/article-122892

В новите тролеи в София вече се влиза с натискане на бутон на вратата.

На Позитано е страшно! Документ потвърждава: Сътрудничката на Миков откраднала червени прашки от магазин Кауфланд! Пълен шаш в БСП! Депутати дават мило и драго да видят Стоя-Александрина само по... червени прашки!

http://www.zapernik.com/politika/na-pozitano-e-strashno-dokument-potvurjdava-sutrudnichkata-na-mikov-otkradnala_36117/

Скандалът с откраднатите от красивата сътрудничка на Михаил Миков, червени прашки предизвика пълен шаш на "Позитано" 20.

Шеметната вест се превърна в централна тема на разговори не само из коридорите на партийната централа, но и в кулоарите на парламента.

Вчера от информация на "24 часа" стана ясно, че Стоя-Александрина Витанова е задигнала секси гащичките и червило от магазин "Кауфланд".

Днес агенция Пик публикува...

Продължава

Наказаха Гонзо за мача с "Литекс"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448843

Георги Иванов-Гонзо няма да води "Левски" в следващия мач на "сините", след като днес бе наказан от Дисциплинарната комисия на БФС.
Мотивът за санкцията е "самоволно навлизане на терена" по време на двубоя "Ботев"  - "Левски" (0:3) на базата в Коматево. Телевизионните камери уловиха любопитен момент, Георги Иванов-Гонзо няма да води "Левски" в следващия мач на "сините", след като днес бе наказан от Дисциплинарната комисия на БФС. Мотивът за санкцията е "самоволно навлизане на терена" по време на двубоя "Ботев"  - "Левски" (0:3) на базата в Коматево. Телевизионните камери уловиха любопитен момент,

ЕС въведе санкции срещу 13 лица и фирми, свързани с ДНР и ЛНР

http://www.cross.bg/svurzani-litza-firmi-1441568.html

/КРОСС/ Европейският съюз разшири списъка със санкциите. Към него са добавени 13 имената на физически лица и фирми, свързани с Донецка и Луганска народни републики, съобщава „Франс прес". Списъкът ще бъде публикуван до края на месеца.

Задържаха десетки нелегални имигранти в столичния квартал Красна поляна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448835

33-ма нелегални имигранти са задържани в София при операция на Столичната дирекция на вътрешните работи късно снощи. Бежанците са от Афганистан и са открити в хостел в столичния квартал "Красна поляна" близо до бившите "Виетнамски общежития", съобщи БНР.
Повечето от имигрантите са докарани нелегално в столицата. 33-ма нелегални имигранти са задържани в София при операция на Столичната дирекция на вътрешните работи късно снощи. Бежанците са от Афганистан и са открити в хостел в столичния квартал "Красна поляна" близо до бившите "Виетнамски общежития", съобщи БНР. Повечето от имигрантите са докарани нелегално в столицата.

Пускат електронен регистър на туристическите дестинации в България

http://econ.bg/Новини/Пускат-електронен-регистър-на-туристическите-дестинации-в-България_l.a_i.615973_at.1.html

Министерство на туризма пуска на сайта си електронен регистър с туристическите дестинации в България. Това обяви ресорният министър Николина...

По-малката сестра на севернокорейския лидер зае висш партиен пост

http://www.mediapool.bg/po-malkata-sestra-na-severnokoreiskiya-lider-zae-vissh-partien-post-news227686.html

По-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е заела висш пост в управляващата Корейска трудова партия, съобщиха днес севернокорейски държавни медии, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че с това се укрепва властта на третото поколение на семейство Ким. Ким Йо-джон, която се смята, че е на 27 години, преди бе споменавана единствено като партиен функционер, но според слуховете играеше водеща роля в правителството на брат си. В четвъртък тя за пръв път бе посочена в официална информация на държавната осведомителна агенция КЦТА като заместник-началник на отдел на Централния комитет на КТП. Ким Йо-джон е единственият освен брат си член на фамилията Ким, за когото се знае, че има заема някакъв пост в управлението. Ким Кьон-хи, сестрата на покойния Ким Чен-ир, баща на сегашния лидер, заемаше висши военни и партийни постове, но не е виждана на публично място, откакто преди година съпругът й Джан Сон-тхек бе отстранен и екзекутиран. Ким Чен-ун и сестра му Ким Йо-джон са деца на покойния Ким Ир-сен от четвъртата му съпруга. Смята се, че и двамата са учили в същото училище в Швейцария, в което е учил и по-големият им брат Ким Джон-чхол. За него не се знае дали играе някаква роля в управлението. Ким Чен-ун, който винаги е в центъра на севернокорейската пропаганда, неотдавна изчезна за повече от месец от съобщенията на медиите и това породи спекулации, че в управляващото семейство Ким има алтернативни властови структури, отбелязва Ройтерс.

Георги Иванов-Гонзо е наказан за 1 мач за опита да спъне играч на "Ботев" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427853_georgi_ivanov-gonzo_e_nakazan_za_1_mach_za_opita_da/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Георги Иванов-Гонзо ще пропусне предстоящото дерби в А група с "Литекс" заради наказание.

Дисциплинарната комисия към БФС санкционира наставника с една среща и глоба от 500 лева за нахлуването му на терена в нервния мач с "Ботев" (Пловдив) от миналия кръг.

Тогава наставникът на сините опита да спре атака на пловдивчани, като протегна крака си половин метър навътре в терена при бърз пробив на защитника Йордан Христов.

Неговият състав...

Георги Иванов-Гонзо пропуска мача с "Литекс" заради влизането му на терена

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427853_georgi_ivanov-gonzo_propuska_macha_s_liteks_zaradi/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Георги Иванов-Гонзо ще пропусне предстоящото дерби с "Литекс" заради получено наказание.

Дисциплинарната комисия към БФС санкционира наставника само с една среща и глоба от 500 лева за нахлуването му на терена в нервния мач с "Ботев" (Пловдив).

Тогава наставникът на сините опита да спре бърза атака на пловдивчани. Неговият състав спечели срещата с 3:0, но в събота няма да може да разчита на своя треньор.

Иванов ще изтърпи наказанието...

Иранец с близо 2 кг наркотик в стомаха почина след катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448825

Млад иранец, погълнал 153 пакетчета наркотик с общо тегло 1,7 килограма, почина в болница след пътна катастрофа в Североизточен Иран, предаде АФП, позовавайки се на държавната информационна агенция ИРНА.
Двадесетгодишният мъж бил докаран в болницата в Гонабад с тежки наранявания на главата и гърдите. Млад иранец, погълнал 153 пакетчета наркотик с общо тегло 1,7 килограма, почина в болница след пътна катастрофа в Североизточен Иран, предаде АФП, позовавайки се на държавната информационна агенция ИРНА. Двадесетгодишният мъж бил докаран в болницата в Гонабад с тежки наранявания на главата и гърдите.

33 нелегални имигранти задържани до "виетнамските" общежития в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448828

33-ма нелегални имигранти са задържани в София при операция на Столичната дирекция на вътрешните работи късно снощи. Бежанците са от Афганистан и са открити в хостел в столичния квартал 33-ма нелегални имигранти са задържани в София при операция на Столичната дирекция на вътрешните работи късно снощи. Бежанците са от Афганистан и са открити в хостел в столичния квартал "Красна поляна" близо до бившите "Виетнамски общежития", съобщи БНР. Повечето от имигрантите са докарани нелегално в столицата.

ЕП отхвърли вота на недоверие срещу Жан-Клод Юнкер

http://www.moreto.net/novini.php?n=272109

Европейският парламент в Страсбург отхвърли вота на недоверие срещу новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. От общо 650 присъствали евродепутати в пленарна зала само 101 гласуваха "за" оттеглянето на Юнкер.

Инж. Андон Андонов е новият директор на "Мини Марица-изток"

http://frognews.bg/news_81168/

Инж. Андон Андонов е новият изпълнителен директор на "Мини Марица-изток", съобщи БНР.

Наказаха Гонзо за мача с "Литекс", навлязъл самоволно на терена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448822

Георги Иванов-Гонзо няма да води Георги Иванов-Гонзо няма да води "Левски" в следващия мач на "сините", след като днес бе наказан от Дисциплинарната комисия на БФС. Мотивът за санкцията е "самоволно навлизане на терена" по време на двубоя "Ботев"  - "Левски" (0:3) на базата в Коматево. Телевизионните камери уловиха любопитен момент,

Млад иранец, погълнал 153 пакетчета наркотик, почина след катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448815

Млад иранец, погълнал 153 пакетчета наркотик с общо тегло 1,7 килограма, почина в болница след пътна катастрофа в Североизточен Иран, предаде АФП, позовавайки се на държавната информационна агенция ИРНА.
Двадесетгодишният мъж бил докаран в болницата в Гонабад с тежки наранявания на главата и гърдите. Млад иранец, погълнал 153 пакетчета наркотик с общо тегло 1,7 килограма, почина в болница след пътна катастрофа в Североизточен Иран, предаде АФП, позовавайки се на държавната информационна агенция ИРНА. Двадесетгодишният мъж бил докаран в болницата в Гонабад с тежки наранявания на главата и гърдите.

Юнкер оцеля, вотът на недоверие не мина

http://www.bnews.bg/article-122891

Вотът на недоверие към шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер беше отхвърлен.

Строителството на „Хемус" започва със средства от бюджета

http://www.cross.bg/sredstva-razklona-pavlova-1441565.html

Варна /КРОСС/ Автомагистрала „Хемус" остава наш основен приоритет. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. След първото посещение в Брюксел е станало ясно, че за този проект обаче не са предвидени средства по европейските фондове, а планираните 673 млн. евро по ОП „Транспорт" до 2020 г са крайно недостатъчни за това. С тези пари ще бъдат довършени АМ" Струма" и Лот 3, но ще останат от тръжните процедури спестени средства и за „Хемус".Правителството обаче няма да чака този спестен ресурс, а с бюджетни средства ще започне изграждането на „Хемус" и още в началото на 2015 г ще се завъртят търговете за първите два лота от Ябланица до разклона Ловеч-Плевен, които са 60 км. Ако няма обжалване, веднага ще започне строителството им, като индикативната стойност е 185 млн. лева, стана ясно от думите на Павлова. Кабинетът на Бойко Борисов ще търси и външно финансиране чрез преговори със Световната банка за довършване на още 85 км от разклона Ловеч - Плевен до Велико Търново и на 110 км от Велико Търново до Шумен.

Бургазлийка откри фас в хляб по нова рецепта

http://www.cross.bg/vednaga-tzigara-byrgazliiika-1441566.html

/КРОСС/ Бургазлийка се натъкна на гнусна находка в хляба, който си купи днес от магазин в ж.к. "Лазур" Нищо неподозиращата жена отворила насъщния и забелязала странно жълтеникаво образувание. То се оказало фас от цигара, разрязан в няколко от филиите.Хлябът е произведен и пакетиран от известната за града фирма „Хлебозавод Бургас", а на етикета се забелязва надпис "Нова рецепта". "Не е ясно какво точно имат предвид производителите с това съобщение и дали в методиката не е включен като бонус фасът", ядосва се клиентката. „Още щом извадих първите филии и видях, че вътре нещо жълтее. Вгледах се по-добре и с погнуса установих, че това е угарка от цигара", разказа възмутената жена. „Това е недопустимо просто, не знам какви хора работят в тази фурна и при какви условия", обясни още нашата читателка. Тя поясни, че веднага е върнала самуна на продавачката, от която го е купила, но преди това направила няколко снимки. "Жената каза, че за първи път и се случва подобно нещо и ще се обади на управителя на фирмата веднага", разказа още бургазлийката.Откриването на подобни неща в хляба не е прецедент за страната ни. През последните няколко години все повече зачестиха случаите на клиенти, които са намерили мишки, болтове, тел, гайки, насекоми и други шокиращи предмети.Преди време пък друга бургаска фирма превърна дистрибуторския си микробус за хляб в катафалка, съобщава "Флагман".

Балет на лед, храна на топло

http://www.cross.bg/rysiya-sporta-sofiya-1441567.html

/КРОСС/ Майсторите на спорта Екатерина Кострьомина и Олег Ягубков споделят тайните на изключителната си форма. Броени дни остават до пристигането на световноизвестния Балет на лед в София. От 20 ноември насам шампиони и „майстори на спорта" на Русия гастролират в Бургас, Варна и Велико Търново, навсякъде посрещани с пълни зали и публика на крака. Две от най-обичаните по цял свят балетни произведения от Чайковски - „Лешникотрошачката" и „Пепеляшка" по Прокопиев оживяват пред българската публика в изпълнение на Държавният балет на лед от Санкт Петербург. Трупата пристига у нас под патронажа на Негово превъзходителство Ю.Н. Исаков посланик на Русия в България и под ръководството на арт- директора, главен хореограф, бивш солист на световноизвестния Мариински балет, заслужил художник на Русия Константин Расадин. А в състава й са цяла канонада от шампиони и „майстори на спорта" на Русия. Изключителна дисциплина, строг режим на тренировки и хранене и много талант са ключът към успеха на световноизвестната трупа. Дори и на турне те са изключително внимателни към диетата си, която включва много протеини, както и въглехидрати след и преди тренировка, с които захранват енергийните депа и се предпазяват от загуба на мускулна маса и едновременно с това запазват перфектния си външен вид на естетически спортисти

ЕП отхвърли вота на недоверие срещу ЕК

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ep-othvyrli-vota-na-nedoverie-sreshtu-ek-6028137

Резултатът дори показа повишена подкрепа за Комисията, тъй като през октомври тя бе избрана с гласовете на по-малко евродепутати, отколкото я подкрепиха днес

Щетите в "Аспарухово" са почти изцяло възстановени

http://www.cross.bg/kvartal-navodnenieto-ylitzi-1441564.html

Варна /КРОСС/ Щетите от наводнението във варненския квартал „Аспарухово" почти изцяло са възстановени. Ремонтирани са 40 разрушени от водата улици. Изградени са 12 подпорни стени, предстои изграждането и на останалите. Готов е и проектът за ново бетонно дере по улица „Моряшка".Възстановен от пораженията след бедствието е и центърът на „Аспарухово". Приключили са ремонтните дейности и по десет от най-засегнатите от наводнението улици в квартал „Галата".

OnеRepublic идват на 2 юни в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447629

Хитовата американска група OneRepublic идват за концерт в София. Музикантите ще излязат на сцената на зала “Арена Армеец” на 2 юни догодина.
“Изключително рядко се среща група, която във върха на славата обръща поглед към Източна Европа. Затова съм изключително щастлив от техния положителен отговор”, каза Петър Петров от “Болкън Ентъртейнмънт”, Хитовата американска група OneRepublic идват за концерт в София. Музикантите ще излязат на сцената на зала “Арена Армеец” на 2 юни догодина. “Изключително рядко се среща група, която във върха на славата обръща поглед към Източна Европа. Затова съм изключително щастлив от техния положителен отговор”, каза Петър Петров от “Болкън Ентъртейнмънт”,

Болници оцеляват на ръба

http://frognews.bg/news_81167/

Редица болници в България са на ръба на оцеляването и в неизвестност дали няма да бъдат закрити. Такъв е случаят в общинска болница в Дулово, където пациентите се спасяват от измръзване със собствени електрически духалки.

ВВС написа декларация срещу проклятието на Недим Генджев

http://pik.bg/ввс-написа-декларация-срещу-проклятието-на-недим-генджев-news254572.html

ВВС написа декларация срещу проклятието на Недим Генджев

Молитвата-проклятие, отправена от Недим Генджев срещу съдия Стефан Гроздев преди седмица, провокира четирима членове на Висшия съдебен съвет да поискат целият орган да излезе със становище в подкрепа на заместник-председателя на Софийския апелативен съд.

Предложението е на Незабравка Стоева, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев, а ВСС го подкрепи, съобщава "Правен свят".

На 19 ноември, когато съветът трябваше да избира председател на САС, бившият главен мюфтия Недим Генджев, заедно с мюсюлмански ходжи, произнесоха клетва в исляма "Ляанет дуа" срещу съдия Стефан Гроздев – един от двамата кандидати за поста шеф на САС. Според имамите и Генджев: "Личното му вмешателство в решаването на редица мюсюлмански казуси, престъпвайки закона, ще му донесе проклятието и справедливия гняв на Аллах. То ще сполети и всички, които го подкрепят в този му избор." Казаха още: "Проклятието, произнесено от искрено вярващи, ще тегне над него и поколенията му, справедливият гняв на Всевишния раздава правосъдие тук и сега и никога не забавя. Участта му ще последват всички безпринципно подкрепили угнетителя Гроздев."

В приетото днес становище ВСС изразява отрицателното си отношение към подобно грубо засягане на професионалните чест и човешко достойнство на съдия Стефан Гроздев. Съветът призова към зачитане на авторитета на българските съдии, защото това е условие за независимост на правосъдието. "В случай, че има данни за нарушения, допуснати от магистрати, то фактите трябва да се проверяват задълбочено и с необходимата бързина, а резултатите да се огласяват публично и при спазване на изискванията на закона. Само така ще се гарантира опазване на достойнството на магистратите, а оттам и авторитетът и доверието в правосъдието", се казва в становището на ВСС.

Иначе четиримата вносители на предложението изтъкнаха в мотивите си: "Следва да се прави стриктно разграничение между правото на гражданите на свободно изразяване на мнение по значими за обществото въпроси, включително чрез мирно събрание или манифестация, и напълно недопустимото поведение, с което публично и в най-груба форма се засяга професионалната чест и достойнство на един български съдия. В случай, че Недим Генджев и подкрепящите го имат данни за нарушения, допуснати от съдия Гроздев при упражняване на правомощията му, то те следва да сезират компетентните органи за извършване на проверка. Както се установява и от данните, предоставени на ВСС, по повод сигналите на Недим Генджев се осъществява проверка от прокуратурата. Както и в други случаи, в които се разследва дейността на магистрати, прокуратурата следва да действа по най-бързия и открит начин, защото само така ще защити авторитета на правосъдието и ще го предпази от спекулации и злоупотреба."

Танев: Не може да има университет по едно нещо

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tanev-ne-mozhe-da-ima-universitet-po-edno-neshto-6028136

"Не е възможно всички висши училища да бъдат университети - това е абсурд, който го няма никъде по света", коментира образователният министър

И сестрата на Ким Чен-ун влезе във властта

http://asia.actualno.com/I-sestrata-na-Kim-Chen-un-vleze-vyv-vlastta---news_62753.html

По-малката сестра на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун е заела висш пост в комунистическата партия. Това съобщиха държавните медии, цитирани от BBC. Смята се, че Ким Йо-джон е в средата на 20-те си ...

Овце протестираха пред Айфеловата кула

http://europe.actualno.com/Ovce-protestiraha-pred-Ajfelovata-kula-news_62758.html

Френските овчари днес заведоха стадата си пред Айфеловата кула в знак на протест срещу зачестилите нападения от вълци. Според фермерите вълците са твърде много защитени от правителството. Овцете...

Парламентът не успя да избере всички постоянни комисии

http://politics.actualno.com/Parlamentyt-ne-uspja-da-izbere-vsichki-postojanni-komisii-news_62759.html

Съставът на 12 от постоянните комисии беше гласуван от Народното събрание. Причината да не бъдат избрани членовете на всички комисии беше заради БСП. Социалистите тепърва избират свои членове за опред...

Манолова допуска на се оттегли от ръководството на БСП

http://politics.actualno.com/Manolova-dopuska-na-se-ottegli-ot-rykovodstvoto-na-BSP-news_62762.html

Аз съм последният човек, който ще отиде в друга формация, ще прави друга формация или ще работи срещу БСП. Това каза депутатът от БСП лява България Мая Манолова пред журналисти в парламента, предаде &...

Фолклорно пътешествие

http://kidsart.actualno.com/Folklorno-pyteshestvie----news_62760.html

strong>Център “Естествени идеи” и вокална формация “Нуша” ще ви отведат на фолклорно пътешествие на 29.11.2014 г. (събота). Отпътуването към различните ф...

Юнкер оцеля! Вотът на недоверие не мина

http://www.zapernik.com/politika/yunker-ocelya-votut-na-nedoverie-ne-mina_36116/

Европейският парламент отхвърли днес с 461 гласа "против", 101 "за" и 88 въздържали се вота на недоверие срещу Европейската комисия, съобщава АФП. ЕП подкрепи новия състав на Европейската комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер.

Вотът на недоверие беше внесен от еврофобски групи след разкритията, че Люксембург е давал данъчни облекчения на големи компании по времето, когато премиер на страната е бил именно Юнкер. Днешният резултат показва повишена подкрепа за...

Продължава

18-годишен наркоман е зверският убиец на горския от Невестино, в ареста е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448795

Има задържан за убийството на 74-годишния Тодор Атанасов от карнобатското село Невестино, научи Има задържан за убийството на 74-годишния Тодор Атанасов от карнобатското село Невестино, научи "24 часа". „Заподозреният е пълнолетен, вече му е наложен 72-часов арест. В момента се извършват оперативно-следствени действия“, заяви директорът на ОДМВР Бургас Калоян Калоянов. По непотвърдени данни задържаният е на 18 години и е наркозависим.

Бойните маршове влизат в Народното събрание

http://frognews.bg/news_81166/

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в тържествената церемония по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин в памет на загиналите български войници и офицери по време на Първата световна война. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. На церемонията, която ще се проведе от 12.00 часа, когато Цецка Цачева ще произнесе слово.

Натоварена варненска улица няма пешеходна пътека

http://www.moreto.net/novini.php?n=272100

Централната варненска улица „Козлодуй”, по която минават автобусите от и за ЖП гарата, е една от най-опасните за пешеходците в града. По цялото и протежение няма нито една пешеходна пътека. Неудобство за пресичащите създава и лошата инфраструктура в района.

ЦСКА изтъргува най-добрия си нападател

http://www.bnews.bg/article-122888

За трансфера се е похвалил лично играчът, който дори е освободил апартамента си от средата на декември.

Няма замърсявания в Пирин, паркът е чист!

http://www.bnews.bg/article-122889

Екоизследвания, представени днес на семинар в Банско, показват, че няма замърсяване в парк Пирин. На форума се обсъжда плана за управление на парка.

Доходността на влоговете в банките е паднала до 1% годишна лихва през ноември

http://frognews.bg/news_81165/

До един процент годишна лихва по депозитите в лева или евро през ноември е паднала доходността на влоговете в банките. Ситуацията е прецедент за годините от началото на века, коментират анализатори.

Площадка с детски фитнес и зона за четeне ще зарадват децата на Велико Търново

http://www.cross.bg/detzata-turnovo-veliko-1441563.html

/КРОСС/ Продължава строежът на втората в България комбинирана детска площадка, подходяща и за деца в неравностойно положение. Проектът се реализира по инициатива на „Сдружение Азбукари", със съдействието на кмета на град Велико Търново. Вече са отстранени старите и амортизирани съоръжения, които не отговарят на изискванията за безопасност. В момента тече инсталацията на първите елементи от проектната конфигурация на детските уреди. Предстои полагане на саморазливна ударопоглъщаща настилка в зоните за активна игра на децата, където ще е вградена българската азбука и цифрите. Паралелно с това се изработват пейки, дървена беседка и се изгражда образователна зона за четене на приказки с царски трон и шарени столчета. Детският кът ще е разположен на площ от 820 кв.м. и ще занимава децата с разнообразни активности. В спортния сектор е предвидена система от детски фитнес уреди. Цветовете са ярки и носещи настроение, а образователните модули ще развиват въображението на децата. Детската площадка Азбукари във Велико Търново е продължение на националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!" и се осъществява с финансовата подкрепа на компания "Лактима" ЕАД

Саудитски принц е готов да купи "Олимпик" (Марсилия)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427804_sauditski_princ_e_gotov_da_kupi_olimpik_marsiliia/?ref=rss


Саудитският принц Алвалеед бин Талал бин Абдулазис Сауд е заинтересован от купуването на френския футболен клуб "Олимпик" (Марсилия) според френския спортен всекидневник "Екип".

Според изданието 59-годишният бизнесмен и филантроп, чието богатство се изчислява на 30 милиарда долара, е готов да предложи в рамките на 125 милиона долара за бившия европейски шампион. 

Възможната смяна на собствеността се коментира от смъртта на собственика Роберт Луис-Драйфус през 2009 г.,...

Златистия бе преместен във Варненския затвор, било му по-близо до клиниката, в която се лекува

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448803

От няколко дни бившият шеф на ВИС-2 в Дупница Злати Златев-Златистия е преместен във Варненския затвор, съобщи Struma.bg. Той излежава 18-годишна присъда за убийството на Любомир Мантарков-Мантарката.
В началото на месеца Златистия напусна затворническото общежитие в Самораново и отиде повторно на лечение във варненска клиника. От няколко дни бившият шеф на ВИС-2 в Дупница Злати Златев-Златистия е преместен във Варненския затвор, съобщи Struma.bg. Той излежава 18-годишна присъда за убийството на Любомир Мантарков-Мантарката. В началото на месеца Златистия напусна затворническото общежитие в Самораново и отиде повторно на лечение във варненска клиника.

Слави Бинев оглави комисията по култура и медии (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427857_slavi_binev_oglavi_komisiiata_po_kultura_i_medii/?ref=rss


Бившият евродепутат и архонт Слави Бинев беше избран за председател на парламентарната комисия по културата и медиите. Бинев искаше да оглави комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, но остана нейн зам.-председател.

Заради дрязги в БСП и спорове кои депутати в кои комиси да бъдат, днес парламентът успя да утвърди състава само на 12 комисии.

БСП свика извънредно заседание на парламентарната си група за таен избор на представителите на левицата в парламентарните комисии. Тъй като различните лобита в партията са предлагали свои представител, в крайна сметка номинациите се оказали повече от квотите на партията в комисиите.

Срещу кандидатурата на Петър Кънев била издигната тази на бившия вицепремиер от кабинета "Виденов" Румен Гечев, формално предложен от Мая Манолова. Тайният вот обаче бил в полза на Кънев - 18 срещу 14 гласа.

Изненадващо Ангел Найденов, който е смятан за част от вътрешнопартийната опозиция около Мая Манолова, отпадна от комисията по външна политика. Там представители на БСП ще бъдат Янаки Стоилов, Валери Жаблянов и Кристиан Вигенин. Найденов обаче сам е отказал да бъде зам.-председател на комисията по отбраната, ще е нейн редови член.

В комисията по енергетиката също е имало 4 предложения срещу 3 места. След гласуването е отпаднал Васил Антонов и остават Таско Ерменков, Драгомир Стойнев и Жельо Бойчев.

Заради отсъствието на Румен Гечев, който пътува за Плевен, утре ще бъдат определени представителите на БСП в бюджетната комисия. Четиримата кандидати са Румен Гечев (и за зам.-председател), Георги Търновалийски, Димитър Горов и Георги Кадиев.

Ето и ръководствата на избраните до момента парламентарни звена:

1. Комисия по правни въпроси – председател Данаил Кирилов (ГЕРБ), зам.-председатели Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мая Манолова  (БСП) и Четин Казак (ДПС)

2. Комисия по регионолна политика – председател Найден Зеленогорски (РБ) и зам.-председатели Николай Нанков (ГЕРБ), зам.-председател Дора Янкова, Мартин Иванов (БДЦ)

3. Комисия по земеделието и храните – председател Румен Христов (РБ), зам.-председатели Цвета Караянчева (ГЕРБ), Светлана Бъчварова (БСП), Ферихан Ахмедова (ДПС) и Иван Станков (АБВ)

4. Комисия по труда, социалната и демографската политика – председател Хасан Адемов (ДПС), зам.-председатели Светлана Ангелова (ГЕРБ), Георги Гьоков (БСП), Радан Кънев (РБ), Десислав Чуколов
("Атака")

5. Комисия по въпросите на децата младежта и спорта – Борислав Борисов (АБВ), зам.-председател Иван Чолаков (ГЕРБ),

6. Комисия по здравеопазване – председател Стоян Тонев (ГЕРБ), зам.-председатели Даниела Дариткова (ГЕРБ), Емил Райнов (БСП), Красимира Ковачка (БДЦ)

7. Комисия по околната среда и водите – председател Станислав Иванов (ГЕРБ), зам.-председатели Свилен Иванов (ГЕРБ), Джевдет Чакъров (ДПС), Борис Ячев (ПФ)

8. Комисия по културата и медиите – председател Слави Бинев (ПФ), зам.-председатели Красимира Анастасова (ГЕРБ), Борислав Миланов (РБ), Петър Кадиев (АБВ)

9. Комисия за контрол над службите за сигурност – председател Димитър Лазаров (ГЕРБ), зам.-председатели Пламен Нунев (ГЕРБ), Димитър Дъбов (БСП), Валентин Касабов (ПФ)

10. Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения – председател Гроздан Караджов (РБ), зам.-председатели Иван Вълков (ГЕРБ), Камен Костадинов (ДПС), Петър Петров (БДЦ)

11. Комисия по вероизповеданията и правата на човека – председател Красимир Велчев (ГЕРБ), зам.-председател Евгения Алексиева (ГЕРБ), Тунчер Кърджалиев (ДПС)

12. Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове – председател Светлин Танчев (БДЦ), зам.-председатели Силвия Хубенова (ГЕРБ), Иван Иванов (БСП), Слави Бинев (ПФ).

Слави Бинев оглави парламентарната комисия за култура и медии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427857_slavi_binev_oglavi_parlamentarnata_komisiia_za_kultura/?ref=rss


Бившият евродепутат и архонт Слави Бинев беше избран за председател на парламентарната комисия по културата и медиите. Бинев искаше да оглави комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, но остана нейн зам.-председател.

Заради дрязги в БСП и спорове кои депутати в кои комиси да бъдат, днес парламентът успя да утвърди състава само на 12 комисии.

БСП свика извънредно заседание на парламентарната група за таен избор на представителите на левицата в...

Има нарушения, но не и виновни при разпределянето на делото "КТБ"

http://www.mediapool.bg/ima-narusheniya-no-ne-i-vinovni-pri-razpredelyaneto-na-deloto-ktb-news227685.html

Има редица нарушения при разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка, но проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да открие виновни. Това стана ясно от почти двучасовия дебат по темата във ВСС. Съмненията за манипулация на разпределението на делото се задълбочиха, защото ръководството на Софийския градски съд не дава информация, която да обяснява проблемите. Проверката е извършена от специализираната комисия по информационни технологии на ВСС с участието на независимия експерт от Министерски съвет Васил Величков. Извън факта, че има нарушения по конкретното делото, проверката установява за пореден път огромния проблем с липсата на сигурност на софтуера за разпределението на делата “Лоу Чойс”. Мнението на експерта е, че системата може да се манипулира от всеки потребител, който има достатъчно знания по темата. Правосъдният министър Христо Иванов каза пред журналисти, че единственият начин да се разкрие дали има манипулация на разпределението на делото “КТБ” е с наказателно производство. Главният прокурор Сотир Цацаров не присъства на заседанието на ВСС. По неофициална информация той е в двудневен отпуск. Нарушенията на градския съд по казуса “КТБ” са няколко, но причините за тях тънат в мистерия. Първото е, че протоколът от разпределението на делото към съдия Калинка Илиева от СГС не е изпратен към ВСС. Това е задължително. Градският съд обясни, че причината е срив във връзката с интернет, но не е предоставил доказателства за това. Най-голямото съмнение за манипулация идва от факта, че в системата е останало празно поле след разпределението. Това се случва след срив, а следи от срив няма. Експертизите на системата досега доказаха, че контролираното рестартиране на системата е единият от начините да се манипулира разпределението. Категорични доказателства за манипулация в случая с КТБ няма, но съмненията станаха твърде сериозни. Така и този случай остава засега в полето на прокуратурата. Въпреки очевидния скандал, ВСС не пожела да предприеме мерки срещу ръководството на Софийския градски съд. Съветът не прие и предложението да каже изрично, че СГС е извършил нарушение при разпределението на делото. В същото време прие доклада, който разкрива нарушенията. Христо Иванов: От Брюксел с танковете ли да дойдат? “Има огромно нежелание (от ВСС) да се влезе в тематиката за случайното разпределение на делата, защото това ще изисква доста усилия и излизане от коловоза”, коментира пред журналисти Христо Иванов. Той напомни, че този проблем фигурира в три поредни доклада на Европейската комисия. “Десант ли да пратят от Брюксел? Танкове ли да пратят? Какво да направят повече?”, попита Иванов. Той напомни, че е бил част от екипа на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ), която разкри преди година и половина същите проблеми със случайното разпределение. “Този проблем се наследява през годините. Всеки член на съвета отбранява заварения софтуер, въпреки че той не гарантира сигурността. Докато решаването на проблема не се направи приоритет, защото ние досега не признавахме, че имаме проблем, ще имаме поредица от кръпки. В крайна сметка никой отделен човек не излиза виновен и това е част от нашата трагедия”, каза министърът. Той допълни, че единственото нещо, което може да направи за разкриване на истината за делото, е да изпрати протокола от днешното заседание на ВСС в прокуратурата. “Фактите са в публичното пространство, прокуратурата може да ги види”, каза Иванов. Той призова ВСС да се обърне за съвет към софтуерната индустрия в опит да стане системата по-сигурна. Пред членовете на ВСС той определи поредния скандал със случайното разпределение като втора част на филма “Мисия Лондон”. Мерките на ВСС С явното нежелание на част от членове, ВСС все пак реши да предприеме някакви мерки. До края на година трябва да се завърши новата версия на системата за случайното разпределение на делата, носеща името “Лоу Чойс 5.0”. Тя трябва да бъде направена така, че да отговаря на всички препоръки на експерта от МС, които фигурират в доклада за скандала “КТБ”. После системата трябва да бъде проверена дали дава някакви гаранции за сигурност. Ако всичко е наред, вграждането и в съдилищата трябва да започне след 1 януари. Специално към градския съд има конкретни препоръки за подобряване на процедурите за разпределението на делата. Заради съмнения в компетентността на техническите експерти в градския съд, ВСС ще започне цялостна проверка на експертизата в съдебната система. Очаквано някои членове на ВСС се обявиха против приемането на доклада. Те всички бяха част от т.нар. мнозинство. Мария Кузманова призна, че неграмотна по темата със софтуера, но това не й попречи да дръпне 5-минутна реч в защита на системата. Каролина Неделчева каза, че не би искала в обществото да остава със съмнения, че всички дела в страната се манипулират. Ясният извод от доклада е, че почти всички дела могат да се манипулират, а не че се манипулират. Галя Георгиева на свой ред изрази съмнения какъв е тоя експерт, дето е писал този лош за  случайното разпределение на дела доклад. Тя предложи документът да не се приема, докато не стане ясно какъв е този човек. Експертът Васил Величков е член на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова, който отговаря пряко за въвеждането на електронното правителство. Как започна скандалът Преди две седмици делото за фалита на КТБ, което ще се гледа от градския съд, започна със скандал. Първо се оказа, че системата е направила така, че делото да се падне на командирования от Софийския районен съд съдия Калинка Илиева. Това само по себе си бе проблем, защото командированите съдии са много по-податливи на външен натиск заради несигурната си позиция в системата. Във всеки един момент те могат да бъдат понижени, без да се налага шефовете им да дават обяснения. В последствие обаче се оказа, че протоколът от разпределението на делото не е бил изпратен до ВСС, което е задължително. От градския съд обясниха, че става дума за срив в интернета. Остана да виси въпросът - как е възможно единствено този протокол да се е загубил във виртуалното пространство "заради срив в системата", а тези с номера непосредствено преди и след него да са налице. Освен това ръководството на градския съд в лицето на председателя му Владимира Янева и нейния заместник Богдана Желявска (която незнайно защо разпределя търговските дела, въпреки че е шеф на Гражданското отделение в съда – бел.ред.) мълчаливо пренебрегна писменото настояване на съдебни репортери от редица медии да присъстват на случайното разпределяне на делото. Ден след като съдия Илиева бе избрана да разгледа казуса, тя си направи отвод. От СГС съобщиха, че основният й мотив е бил, за да разсее появилите се съмнения към статута й на командирован съдия. Новото разпределение прати делото при председателя на Търговското отделение в СГС Иво Дачев. То обаче предизвика нови въпроси. Причината бе, че протоколът от избора на съдия Дачев фигурираше в сървъра на ВСС не с първия номер на делото 7549, а с друг – 7699. В отговор на множество запитвания от медиите от Градския съд уточниха, че след отвода на съдия Илиева делото получавало нов входящ номер, под който трябва да бъде разпределен нов съдия. Практиката обаче е при ново разпределение делата да си остават с първия номер. Докладът на ВСС доказа, че градският и тук е допуснал нарушение. ВСС се реши да прави проверка за разпределението на делото след острата критика на правосъдния министър Христо Иванов, който призова да се даде разумно обяснение на случващото се.

Има нарушения, но не и виновни при разпределянето на делото за фалита на “КТБ”

http://www.mediapool.bg/ima-narusheniya-no-ne-i-vinovni-pri-razpredelyaneto-na-deloto-za-falita-na-ktb-news227685.html

Има редица нарушения при разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка, но проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да открие виновни. Това стана ясно от почти двучасовия дебат по темата във ВСС. Съмненията за манипулация на разпределението на делото се задълбочиха, защото ръководството на Софийския градски съд не дава информация, която да обяснява проблемите. Проверката е извършена от специализираната комисия по информационни технологии на ВСС с участието на независимия експерт от Министерски съвет Васил Величков. Извън факта, че има нарушения по конкретното делото, проверката установява за пореден път огромния проблем с липсата на сигурност на софтуера за разпределението на делата “Лоу Чойс”. Мнението на експерта е, че системата може да се манипулира от всеки потребител, който има достатъчно знания по темата. Правосъдният министър Христо Иванов каза пред журналисти, че единственият начин да се разкрие дали има манипулация на разпределението на делото “КТБ” е с наказателно производство. Главният прокурор Сотир Цацаров не присъства на заседанието на ВСС. По неофициална информация той е в двудневен отпуск. Нарушенията на градския съд по казуса “КТБ” са няколко, но причините за тях тънат в мистерия. Първото е, че протоколът от разпределението на делото към съдия Калинка Илиева от СГС не е изпратен към ВСС. Това е задължително. Градският съд обясни, че причината е срив във връзката с интернет, но не е предоставил доказателства за това. Най-голямото съмнение за манипулация идва от факта, че в системата е останало празно поле след разпределението. Това се случва след срив, а следи от срив няма. Експертизите на системата досега доказаха, че контролираното рестартиране на системата е единият от начините да се манипулира разпределението. Категорични доказателства за манипулация в случая с КТБ няма, но съмненията станаха твърде сериозни. Така и този случай остава засега в полето на прокуратурата. Въпреки очевидния скандал, ВСС не пожела да предприеме мерки срещу ръководството на Софийския градски съд. Съветът не прие и предложението да каже изрично, че СГС е извършил нарушение при разпределението на делото. В същото време прие доклада, който разкрива нарушенията. Христо Иванов: От Брюксел с танковете ли да дойдат? “Има огромно нежелание (от ВСС) да се влезе в тематиката за случайното разпределение на делата, защото това ще изисква доста усилия и излизане от коловоза”, коментира пред журналисти Христо Иванов. Той напомни, че този проблем фигурира в три поредни доклада на Европейската комисия. “Десант ли да пратят от Брюксел? Танкове ли да пратят? Какво да направят повече?”, попита Иванов. Той напомни, че е бил част от екипа на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ), която разкри преди година и половина същите проблеми със случайното разпределение. “Този проблем се наследява през годините. Всеки член на съвета отбранява заварения софтуер, въпреки че той не гарантира сигурността. Докато решаването на проблема не се направи приоритет, защото ние досега не признавахме, че имаме проблем, ще имаме поредица от кръпки. В крайна сметка никой отделен човек не излиза виновен и това е част от нашата трагедия”, каза министърът. Той допълни, че единственото нещо, което може да направи за разкриване на истината за делото, е да изпрати протокола от днешното заседание на ВСС в прокуратурата. “Фактите са в публичното пространство, прокуратурата може да ги види”, каза Иванов. Той призова ВСС да се обърне за съвет към софтуерната индустрия в опит да стане системата по-сигурна. Пред членовете на ВСС той определи поредния скандал със случайното разпределение като втора част на филма “Мисия Лондон”. Мерките на ВСС С явното нежелание на част от членове, ВСС все пак реши да предприеме някакви мерки. До края на година трябва да се завърши новата версия на системата за случайното разпределение на делата, носеща името “Лоу Чойс 5.0”. Тя трябва да бъде направена така, че да отговаря на всички препоръки на експерта от МС, които фигурират в доклада за скандала “КТБ”. После системата трябва да бъде проверена дали дава някакви гаранции за сигурност. Ако всичко е наред, вграждането и в съдилищата трябва да започне след 1 януари. Специално към градския съд има конкретни препоръки за подобряване на процедурите за разпределението на делата. Заради съмнения в компетентността на техническите експерти в градския съд, ВСС ще започне цялостна проверка на експертизата в съдебната система. Очаквано някои членове на ВСС се обявиха против приемането на доклада. Те всички бяха част от т.нар. мнозинство. Мария Кузманова призна, че неграмотна по темата със софтуера, но това не й попречи да дръпне 5-минутна реч в защита на системата. Каролина Неделчева каза, че не би искала в обществото да остава със съмнения, че всички дела в страната се манипулират. Ясният извод от доклада е, че почти всички дела могат да се манипулират, а не че се манипулират. Галя Георгиева на свой ред изрази съмнения какъв е тоя експерт, дето е писал този лош за  случайното разпределение на дела доклад. Тя предложи документът да не се приема, докато не стане ясно какъв е този човек. Експертът Васил Величков е член на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова, който отговаря пряко за въвеждането на електронното правителство. Как започна скандалът Преди две седмици делото за фалита на КТБ, което ще се гледа от градския съд, започна със скандал. Първо се оказа, че системата е направила така, че делото да се падне на командирования от Софийския районен съд съдия Калинка Илиева. Това само по себе си бе проблем, защото командированите съдии са много по-податливи на външен натиск заради несигурната си позиция в системата. Във всеки един момент те могат да бъдат понижени, без да се налага шефовете им да дават обяснения. В последствие обаче се оказа, че протоколът от разпределението на делото не е бил изпратен до ВСС, което е задължително. От градския съд обясниха, че става дума за срив в интернета. Остана да виси въпросът - как е възможно единствено този протокол да се е загубил във виртуалното пространство "заради срив в системата", а тези с номера непосредствено преди и след него да са налице. Освен това ръководството на градския съд в лицето на председателя му Владимира Янева и нейния заместник Богдана Желявска (която незнайно защо разпределя търговските дела, въпреки че е шеф на Гражданското отделение в съда – бел.ред.) мълчаливо пренебрегна писменото настояване на съдебни репортери от редица медии да присъстват на случайното разпределяне на делото. Ден след като съдия Илиева бе избрана да разгледа казуса, тя си направи отвод. От СГС съобщиха, че основният й мотив е бил, за да разсее появилите се съмнения към статута й на командирован съдия. Новото разпределение прати делото при председателя на Търговското отделение в СГС Иво Дачев. То обаче предизвика нови въпроси. Причината бе, че протоколът от избора на съдия Дачев фигурираше в сървъра на ВСС не с първия номер на делото 7549, а с друг – 7699. В отговор на множество запитвания от медиите от Градския съд уточниха, че след отвода на съдия Илиева делото получавало нов входящ номер, под който трябва да бъде разпределен нов съдия. Практиката обаче е при ново разпределение делата да си остават с първия номер. Докладът на ВСС доказа, че градският и тук е допуснал нарушение. ВСС се реши да прави проверка за разпределението на делото след острата критика на правосъдния министър Христо Иванов, който призова да се даде разумно обяснение на случващото се.    

Има пропуски при разпределянето на делото за фалита на КТБ

http://www.mediapool.bg/ima-propuski-pri-razpredelyaneto-na-deloto-za-falita-na-ktb-news227685.html

Проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) е открила пропуски в процедурата по разпределението на делото за фалита на КТБ, което се води в Софийския градски съд, стана ясно в четвъртък на заседанието на съвета. Неофициалната информация е, че ВСС е изобличил в лъжа ръководството на СГС за това, че сривове в интернет връзката са причината протоколът от разпределението на делото да не бъде изпратен до сървъра на съдебния съвет. Нито системата на съда, нито интернет доставчикът са показали, че има сривове във връзката. Преди две седмици делото за фалита на КТБ, което ще се гледа от градския съд, започна със скандал. Първо се оказа, че системата е направила така, че делото да се падне на командирования от Софийския районен съд съдия Калинка Илиева. Това само по себе си е проблем, защото командированите съдии са много по-податливи на външен натиск заради несигурната си позиция в системата. Във всеки един момент те могат да бъдат понижени, без да се налага шефовете им да дават обяснения. В последствие обаче се оказа, че протоколът от разпределението на делото не е бил изпратен до ВСС, което е задължително. От градския съд обясниха, че става дума за срив в интернета. Остана да виси въпросът - как е възможно единствено този протокол да се е загубил във виртуалното пространство "заради срив в системата", а тези с номера непосредствено преди и след него да са налице. Освен това ръководството на Градския съд в лицето на председателя му Владимира Янева и нейния заместник Богдана Желявска (която незнайно защо разпределя търговските дела, въпреки че е шеф на Гражданското отделение в съда – бел.ред.) мълчаливо пренебрегна писменото настояване на съдебни репортери от редица медии да присъстват на случайното разпределяне на делото. Ден след като съдия Илиева бе избрана да разгледа казуса, тя си направи отвод, като от СГС съобщиха, че основният й мотив е бил, за да разсее появилите се съмнения за начина, по който е получила делото. Новото разпределение прати делото при председателя на Търговското отделение в СГС Иво Дачев. То обаче предизвика нови въпроси. Причината бе, че протоколът от избора на съдия Дачев фигурираше в сървъра на ВСС не с първия номер на делото 7549, а с друг – 7699. В отговор на множество запитвания от медиите от Градския съд уточниха, че след отвода на съдия Илиева делото получавало нов входящ номер, под който трябва да бъде разпределен нов съдия. Практиката обаче е при ново разпределение делата да си остават с първия номер. ВСС се реши да прави проверка за разпределението на делото след острата критика на правосъдния министър Христо Иванов, който призова да се даде разумно обяснение на случващото се. Проверката на ВСС показа, че няма манипулации. Този резултат не решава огромния проблем със системата за случайното разпределение на делата в съдебната система. Над 90% от съдилищата работят със система "Law choice", която бе доказана като ненадеждна и податлива на сравнително лесни манипулации от експерти. Очаквайте подробности

Един от тарторите на „Протестна мрежа" продавал кондоми с големи размери

http://www.zapernik.com/politika/edin-ot-tartorite-na-protestna-mreja-prodaval-kondomi-s-golemi_36115/

Един от тарторите на „Протестна мрежа" и близък съратник на олигарха Иво Прокопиев се оказа продавач на презервативи. Николай Стайков от години внася кондоми у нас, които обаче не са конфекция, а имат специални размери.

Въпреки че вече не е журналист при Прокопиев, той продължава да се ползва с възможностите на медията, като непрекъснато пуска безплатно реклами на фирмата си - вносител на причудливите кондоми. „30% от българите не се чувстват комфортно със стандартните размери, а 2-3...

Продължава

ЕП подкрепи Юнкер

http://www.cross.bg/ep-podkrepi-yunker-1441562.html

/КРОСС/ Европейският парламент подкрепи състава на новата Европейската комисия и председателя й Жан-Клод Юнкер. Вотът на недоверие, внесен заради скандал, свързан с данъчната политика на Люксембург, когато премиер на страната беше председателят на Еврокомисията, беше отхвърлен с 461 гласа. 101 депутати го подкрепиха, а 88 се въздържаха от гласуване.

Белене

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/27/2427676_belene/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Пътувах към Белене по мръкнало. Привечер крайдунавска България тъне в мрак, ала не заради неизградената АЕЦ "Белене", както биха си помислили някои. Тази част от севера е толкова ударена от кризата, че просто няма кой и защо да пали лампите в опустелите домове, склопили очи в мрака. Такива са времената.

Пътуване вдън нощта. Отивам в Белене не заради непостроената атомна централа, чиято съдба веднъж завинаги бе зачеркната на...

Децата войници – новите герои на Москва и Киев

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/decata-vojnici-novite-geroi-na-moskva-i-kiev-6028135

Това положение тревожи УНИЦЕФ, който проучва „доказателствата, че деца се вербуват и вземат пряко участие в бойните действия“

Преместиха Златистия във Варненския затвор, за да е близо до клиника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448797

От няколко дни бившият шеф на ВИС-2 в Дупница Злати Златев-Златистия е преместен във Варненския затвор, съобщи Struma.bg. Той излежава 18-годишна присъда за убийството на Любомир Мантарков-Мантарката.
В началото на месеца Златистия напусна затворническото общежитие в Самораново и отиде повторно на лечение във варненска клиника. От няколко дни бившият шеф на ВИС-2 в Дупница Злати Златев-Златистия е преместен във Варненския затвор, съобщи Struma.bg. Той излежава 18-годишна присъда за убийството на Любомир Мантарков-Мантарката. В началото на месеца Златистия напусна затворническото общежитие в Самораново и отиде повторно на лечение във варненска клиника.

Министър Танев се обяви за по-малко университети

http://frognews.bg/news_81164/

Министърът на образованието Тодор Танев се обяви за промени в Закона за образованието, с които тясно профилираните висши училища да не се наричат университети.

Маструбира ли резерва на "Ливърпул" в София, питат се в Англия (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448796

Маструбира ли резервата на "Ливърпул" Филипе Коутиньо по време на мача срещу "Лудогорец" в София? Клипче, качено в интернет още по време на първото полувреме на двубоя от Шампионската лига, накара да се запитат това някои английски издания, сред които и "Мирър". Причината бе действия на 22-годишния бразилец под одеялото,

Павлова: Ще получим 10,5 млн. евро за пострадалите от бедствия общини

http://frognews.bg/news_81163/

Страната ни ще получи близо 10,5 млн. евро от европейския фонд „Солидарност". Създаването и подготовката на Фонд за солидарност, с подкрепата на ЕК, ще има за цел подпомагането на всички общини, пострадали от бедствия.

Убитият от футболиста Балджийски юрист бил пиян и конфликтен

http://www.bnews.bg/article-122886

Седем свидетели бяха изслушани в Софийски градски съд в поредното заседание по делото срещу футболиста Борислав Балджийски, който отговаря за убийство по непредпазливост на 26-годишния Петър Алексов.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов оглави "Пловдив 2019"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/27/2427722_zamestnik-kmetut_na_plovdiv_stefan_stoianov_oglavi/?ref=rss


Заместник-кметът на Пловдив по култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики Стефан Стоянов е новият председател на управителния съвет на общинската фондация "Пловдив 2019", която се занимава с кандидатурата и подготовката на града за Европейска столица на културата за България през 2019 г. Това реши на редовна сесия вчера пловдивският общински съвет. 

Стоянов заема мястото на общинската съветничка, професор в музикалната академия, директор на ансамбъл...

ДКЕВР не предвижда по-скъп ток от Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=272103

За момента ДКЕВР не предвижда поскъпване на тока от Нова година. Това каза председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред БНР и допълни, че от основните играчи, няма такива заявления, но има такива заявления от централи с комбинирано производство, както и от топлофикации.

Георги Данаилов: Винаги има два пътя: назад – към миналото, и напред – към никъде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448751

Георги Данаилов е роден на 8 януари 1936 г. в София. Потомък е на известен свищовски род. През 50-те години комунистическият режим интернира семейството му и от София се връща обратно в Свищов. Учи и след това преподава химия, но още от студентските си години се захваща с литературата. Автор е на много филмови сценарии, сред които... Георги Данаилов е роден на 8 януари 1936 г. в София. Потомък е на известен свищовски род. През 50-те години комунистическият режим интернира семейството му и от София се връща обратно в Свищов. Учи и след това преподава химия, но още от студентските си години се захваща с литературата. Автор е на много филмови сценарии, сред които...

Задържаха двама младежи обрали 14 кметства във Франция само за две нощи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448786

Двама двайсетинагодишни мъже обраха с взлом 14 кметства в Северозападна Франция само за две нощи, предаде АФП. Откраднатите вещи обаче не са с много голяма стойност, уточниха от съда, който ги е пратил във временния арест.
Двамата са задържани във вторник във връзка с разследване за стотина обира или опити за извършване на обир на малки кметства в Двама двайсетинагодишни мъже обраха с взлом 14 кметства в Северозападна Франция само за две нощи, предаде АФП. Откраднатите вещи обаче не са с много голяма стойност, уточниха от съда, който ги е пратил във временния арест. Двамата са задържани във вторник във връзка с разследване за стотина обира или опити за извършване на обир на малки кметства в

Цитат на деня: Лустрацията е реална възможност в този парламент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427822_citat_na_denia_lustraciiata_e_realna_vuzmojnost_v_tozi/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ и бивш председател на комисията по досиетата Методи Андреев има идея да предложи в Народното събрание лустрационен закон чрез допълнение в Закона за защита на класифицираната информация.

"Това е реална възможност и никакъв Конституционен съд не може да отмени този закон, който действа повече от 10 години", коментира Андреев в интервю за в. "Труд", като заявява, че има подкрепата на десните и на ГЕРБ.

Андреев обяснява, че се изкушава да използва действащ...

МОН разпореди проверка след боя между ученици в Ямбол

http://offnews.bg/news/n_1/n_422987.html

Министерството на образованието и науката разпореди проверка в Основно училище "П. Р. Славейков" в Ямбол след боя между ученици на 25 ноември, при който седмокласникът Петко Узунов получи сътресение на мозъка и бе настанен в болницата в града. Проверката ще бъде извършена от Регионалния инспекторат към МОН в града. Конфликта предизвикали остри реплики между ученици от седми и осми клас по време на голямото междучасие. Децата били в квартален магазин близо до училището, където един от осмокласниците обвинил 12-годишния Петко, че го е настъпил. Последвало сбиване, като момчетата започнали да удрят Петко по главата. Детето паднало на земята, а на помощ дошла собственичката на заведение, което се намирало наблизо. След това детето се прибрало вкъщи и се оплакало от силно главоболие. Родителите му го завели в болницата, където станало ясно, че има комоцио. Предприети са незабавни действия по процедурата, предвидена в Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие, се казва в прессъобщението на МОН.

Стойчо Стойчевски: ДПС създава условия, в които да се явят радикални проповедници

http://frognews.bg/news_81162/

Една част от политиците имат големи грехове за допускането в България на подобни ситуации, свързани с разпространението на радикален ислям. Това заяви по БНР Стойчо Стойчевски - бивш директор на Областните дирекции на МВР в Кюстендил и в Благоевград.

Цецка Цачева: Няма по-истинска българска песен от "Велик е нашият войник"

http://pik.bg/цецка-цачева-няма-по-истинска-българска-песен-от-велик-е-нашият-войник-news254563.html

Цецка Цачева: Няма по-истинска българска песен от "Велик е нашият войник"

Няма по-истинска българска песен от химна на Българската армия „Велик е нашият войник”. Това каза председателят на Народното събрание на Република България Цецка Цачева, по време на церемония по поднасяне на венци в памет на българските войници и офицери по време на Първата световна война. Цецка Цачева припомни, че близо столетия в сърцата си, българите носим химнa, роден край Охрид през 1916 г. 

„Тук сме, за да сведем глава и да отдадем почит към тази памет – на загиналите български войници, и офицери по време на Първата световна война, и да се поклоним пред тяхната саможертва, себеотрицание, и героизъм. Не само по повод, но и ежедневно - винаги, както в мигове на подем, така и във време на трудност, и изпитание, наш дълг е да си припомняме чутовния подвиг на дедите ни”, посочи Цачева.

По думите й, паметта на загиналите е миналото, без което не може да има бъдеще. „Тя носи славата и честта на България, нейната вечност, и величие. Честваме силата на непобедимия български дух”, каза още председателят на Народното събрание.

Провали се вотът на недоверие срещу Европейската комисия на Юнкер

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/27/2427808_provali_se_votut_na_nedoverie_sreshtu_evropeiskata/?ref=rss


Eвропейският парламент (ЕП) отхвърли предложението за вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и неговия екип с 461 гласа "против", 101 "за" и 88 "въздържал се".

Предложението беше внесено на 12 ноември от 76 депутати от парламентарната група на "Европа за свободата и пряката демокрация" и от редиците на независими членове на Европейския парламент. Разискванията по предложението за вота се проведоха в понеделник.

Днешният резултат...

Ивайло Стоянов ще свири дербито "Левски" - "Литекс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427807_ivailo_stoianov_shte_sviri_derbito_levski_-_liteks/?ref=rss


Реферът Ивайло Стоянов ще ръководи дербито между "Левски" и "Литекс" от 17-ия кръг на А група, съобщи Съдийската комисия.

Мачът ще се проведе в събота от 16.00 часа на стадион "Георги Аспарухов".

Преди двубоя двата състава са разделени от 2 точки във временното класиране. Сините заемат четвърта позиция с актив от 27 точки, а ловчанлии са шести с 25.

Това ще е четвъртото голямо дерби на Стоянов през този сезон в А група. До момента той ръководи срещите "Литекс" -...

Гърция е парализирана от национална стачка

http://www.mediapool.bg/gartsiya-e-paralizirana-ot-natsionalna-stachka-news227684.html

Двадесет и четири часова общонационална стачка парализира в четвъртък Гърция, където бяха отменени стотици международни полети, затворени бяха пристанища, влаковете спряха, местният транспорт работи само в определени часове. Магазини, банки и офиси на държавни учреждения не отвориха врати, а болниците приемат само спешни случаи. Училищата също останаха затворени. Протестът е срещу срещу политиката на строги финансови мерки и високата безработица в страната. Демонстрациите са на фона на нови искания от кредиторите на Атина за шокови реформи на стойност 2.5 млрд. евро.   В стачката участват двата основни синдиката на работещите в държавния и в частния сектор. Депутатите  от опозицията са сред стачниците и искат оставка на правителството. С червени знамена и плакати срещу икономическата политика на правителството, гърците за пореден път показват недоволство. Все по-чести стават призивите за оставка на кабинета Самарас. Центровете на Атина, Солун, Патра и дори до остров Крит са изпълнени с недоволни гърци, които скандират срещу безработицата, високите данъци и ниските пенсии. Исканията на протестиращите са в зависимост от проблемите във всеки сектор. Държавните служители настояват да се прекратят уволненията и орязването на заплатите. Железничарите са против приватизацията на държавната железопътна фирма. Моряците искат подписване на общи трудови договори и увеличаване на пенсиите, а частните фирми настояват за данъчни облекчения. Полицейски части охраняват демонстрациите, след поява на анархисти, които също се включиха в протестите.   В същото време тройката кредитори на Гърция – Евросъюзът, Европейската централна банка и Международният валутен фонд,  поискаха от страната да приложи шокови мерки, за да успее правителството да се справи с очертаващата се бюджетна дупка от 2.5 млрд. евро догодина, пише в. "Имерисия", цитиран от БТА. Мерките са били поискани от тройката на водените тази седмица в Париж преговори. Кредиторите натискали също и за удължаване на срока на спасителното споразумение с Гърция. Освен болезнени структурни промени в пенсионната система и трудовото законодателство, тройката притискала Атина да вземе мерки за увеличаване на доходите в бюджета. Кредиторите настоявали правителството да оттегли регулацията за погасяване на данъчните задължения на гърците към държавата, предвиждаща това да става разсрочено на сто вноски и да ореже пенсиите или алтернативно да увеличи някои данъци и по-конкретно данък добавена стойност, валиден за гръцките острови, като ставката му да скочи от 6.5 на 13 на сто. Нашият отговор на кредиторите бе, че тези искания не могат да бъдат изпълнени и че това няма да стане, заявил представителят на партията ПАСОК Христос Протопапас, коалиционен партньор в правителството на премиера Самарас. Позовавайки се на високопоставен представител в Атина, агенция Блумбърг предаде, че Гърция няма да приеме срокът на спасителното споразумение с кредиторите, което изтича в края на годината, да бъде удължаван много. Предполага се, че на Атина би могло да бъде предложено едно по-малко разсрочване на споразумението, например до шест месеца, и че този въпрос, макар и криещ доста рискове, е възможно да бъде обсъден на днешното заседание на Европейската работна група. Ако правителствената коалиция обаче приеме подобно предложение, как то ще бъде прокарано на политическо ниво, след като досегашната позиция на Атина бе в подкрепа на оттегляне на Гърция от споразумението. От друга страна, ако срокът на спасителния план бъде удължен, дали правителството ще изпълни ангажиментите, които ще бъде заставено да поеме във връзка с неговото разсрочване, пита в. "Имерисия". Кабинетът не приема шестмесечно удължаване на срока на споразумението с кредиторите. Ако е нужно, срокът на споразумението от чисто техническо естество може да бъде удължен само с един месец, заяви правителствената говорителка София Вултепси, цитирана от в."Вима".

Двама младежи обрали 14 кметства във Франция само за две нощи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448765

Двама двайсетинагодишни мъже обраха с взлом 14 кметства в Северозападна Франция само за две нощи, предаде АФП. Откраднатите вещи обаче не са с много голяма стойност, уточниха от съда, който ги е пратил във временния арест.
Двамата са задържани във вторник във връзка с разследване за стотина обира или опити за извършване на обир на малки кметства в Двама двайсетинагодишни мъже обраха с взлом 14 кметства в Северозападна Франция само за две нощи, предаде АФП. Откраднатите вещи обаче не са с много голяма стойност, уточниха от съда, който ги е пратил във временния арест. Двамата са задържани във вторник във връзка с разследване за стотина обира или опити за извършване на обир на малки кметства в

Наднормено запрашаване е отчетено в Перник вчера

http://www.zapernik.com/pernik/nadnormeno-zaprashavane-e-otcheteno-v-pernik-vchera_36114/

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в София и още седем града в страната - Благоевград, Видин, Перник, Ловеч, Русе, Смолян и Сливен, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда.

Стойностите на фини прахови частици са до 42% над средноденонощната норма, като най-високи вчера са били в столичния квартал „Дружба“.

Българи от чужбина в писмо до Борисов и Кунева: Искаме МИР "Чужбина" и онлайн гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_422956.html

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина Меглена Кунева с копие до президента Росен Плевнелиев, националния омбудсман Константин Пенчев и Държавната агенция за българите в чужбина, в което поставят искания, свързани както с агенцията, така и с правата им като гласоподаватели. Чрез писмото подписалите го 40 българи настояват ръководството на ДАБЧ да бъде назначавано след публичен конкурс. Така те вероятно искат да избегнат нова ситуация, подобна на създалата се при злополучното назначение на приятелката на настоящия икономически министър Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на Агенцията. Тя подаде оставка под натиска на общественото недоволство. Българите в чужбина искат още ефективни наказания за виновните за създадените корупционни схеми при издаването на удостоверения за получаване на българско гражданство. Те настояват още да имат възможност да гласуват онлай, както и да бъда създаден многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”. Ето и текста на писмото им (с незначителни съкращения): Според данните на Института за изследване на населението към БАН над 1,6 милиона българи са напуснали България от началото на прехода, като над половин милион от тях са с висше образование. По повод на предсрочните парламентарни избори 2014 част от тези българи се обединиха в различни групи и сдружения, сред които АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; “Гласуване без граници”, “Искаме да гласуваме”, ДАНСwithmeGlobal, ДАНСwithme-BG, Избори в чужбина 2014 и Временни обществени съвети в чужбина (ВОС), с цел организация на повече избирателни секции и значително повишаване на избирателната активност в чужбина. Пишем Ви като български граждани и представители на посочените групи и сдружения, защото съдбата на България никога не е спирала да ни вълнува и искаме да допринесем за установяването на трайни демократични процеси в страната.. Целта на нашето писмо е да се подобри дейността на ДАБЧ и тази държавна институция да стане ефективно работеща за обединението на българите в чужбина. Липсата на ясни държавни политики по отношение на българите в чужбина обезмисля съществуването на агенцията в този й вид. Във връзка с това бихме искали следното: 1. Да се изготви и приеме ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на ДАБЧ (председател и зам. председател), чиито правила да бъдат съгласувани с официално регистрирани сдружения на българи в чужбина. Смятаме, че работещите в ДАБЧ трябва да са експерти в съответната област, а не политически лица, които да бъдат назначавани на базата на тяхната партийна принадлежност - практика, която е останала от времената на ДС. Даваме си сметка,че това искане е свързано с промени в Закона за администрацията, но каква би била ползата от закон, който генерира неефективна администрация? Правителството има властта и правомощията да промени законите в съотствие с новата конюктура и ние в ролята си на избиратели, очакваме тези промени. Настояваме новото ръководство на ДАБЧ да бъде избрано след открит и публичен конкурс, като всеки кандидат се задължи да представи ясна концепция за работата на Агенцията. 2. По време на правителството на Пламен Орешарски в ДАБЧ започна проверка, която да установи как се издават удостоверенията за получаване на българско гражданство . Резултатите, оповестени след нея, бяха, че липсва правилник, който да се спазва, което е довело до създаване на корупционни схеми и уронване имиджа на агенцията. Бившият вицепремиер Илиана Цанова нарече случващото се там "корупция в размер на десетки милиони евро", а доайенът на българската емиграция в САЩ д-р Иван Гаджев , при награждаването му с най-високото отличие на Министерството на външните работи "Златна лаврова клонка", нарече ДАБЧ агенция за «продажба на българско поданство и паспорти на небългарски лица». Ние, българите в чужбина, следим много внимателно този случай и настояваме за ефективни наказания на виновните , независимо от мястото им в йерархията. Очакваме това да бъде своевремено оповестено в медиите. «Замитането под килима» на този случай би показало, че в България все още няма политическа воля за реална промяна. Тук ще припомним, че според Института за изследване на населението към БАН, причина за емиграцията е очакването на хората за “нормална държава”. 3. Последните избори в нашата съседка Румъния доказаха красноречиво, че ролята на живеещите в чужбина граждани ще става все по-значителна и решаваща. Във връзка с това е и третата точка в нашето писмо. Очакваме Вашата подкрепа за искането ни за добавяне в Изборния закон, при предстоящата му промяна, на нови членове, а именно: А. Гласуване онлайн за българите в чужбина Б. Създаване на многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина” ... Положителният отклик на нашите искания ще покаже съпричастие към повдигнатите въпроси и проблеми. И ще съдействате за активно включване и участие на намиращите се зад граница сънародници в политическите процеси в България. Под този текст са се подписали: 1. Албена Иванова (Лондон, Великобритания) 2. Андрей Ненов (САЩ) 3. Божидар Попов (Сао Пауло, Бразилия) 4. Борис Танушев (Франция) 5. Валерия Кертикова (Атина, Гърция) 6. Васил Халачев (Испания) 7. Велка Йордан-Йонкманс (Германия) 8. Венета Маджистрели (Брюксел, Белгия) 9. Веселина Киерилова Георгиева-Оре (Испания) 10. Вили Иванов (Лондон, Великобритания) 11. Владимир Стефанов Христов (Хадано, Япония) 12. Галин Желязков (Австралия) 13. Галя Меченова (Франция) 14. Галя Милушева (Чикаго, САЩ) 15. Георги Донков (Виена, Австрия) 16. Гергана Стефанова (Майорка, Испания) 17. Добри Карабонев (Чикаго, САЩ) 18. Зоя Борисова (Испания) 19. Иван Николов (Сърбия, Западни покрайнини) 20. Ирен Величкова-Ямами (Йокохама, Япония) 21. Йордан Ганчовски - съпредседател на БНФ (инк) 22. Костадин Дюлгерски (САЩ) 23. Лила Кара (САЩ) 24. Любомир Гаврилов (Тулуза, Франция) 25. Маргарита Иванова (САЩ) 26. Мариана Христова (България) 27. Мария Иванова (Лондон, Великобритания) 28. Нели Манова (Франция, Габон) 29. Петър и Петранка Стаматов (САЩ) 30. Петя Цанева (Испания) 31. Д-р Пламен Дочев (Чикаго, САЩ ) 32. Роберт Манолов (САЩ) 33. Светла Василева (България) 34. Светослав Моллов (Великобритания) 35. Силвия Авдала ( Тел Авив, Израел ) 36. Стефан Краев (Виена, Австрия) 37. Стилиян Атанасов Атанасов (Италия) 38. Таня Тодорова (Германия) 39. Тася Тасова (Австралия) 40. Явор Добрев (Германия)

Европарламентът отхвърли вота на недоверие към Комисията Юнкер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448775

Европейският парламент отхвърли днес с 461 гласа “против”, 101 “за” и 88 въздържали се вота на недоверие срещу Европейската комисия, съобщава АФП.
ЕП подкрепи новия състав на Европейската комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер.
Вотът на недоверие беше внесен от еврофобски групи след разкритията, Европейският парламент отхвърли днес с 461 гласа “против”, 101 “за” и 88 въздържали се вота на недоверие срещу Европейската комисия, съобщава АФП. ЕП подкрепи новия състав на Европейската комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер. Вотът на недоверие беше внесен от еврофобски групи след разкритията,

Министър Кралев връчи ключа на Юнашкия салон на кмета Иван Портних

http://web.barometar.net/65921/

Юнашкият салон от днес официално беше върнат за стопанисване на Община Варна. Това стана на официална церемония пред сградата на салона, на която министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи символичния ключ на Юнашкия салон на кмета на Община Варна Иван Портних. „Днес е исторически ден, заслуга за който имат няколко правителства. Радвам се, [...]

Юнашкият салон вече официално е собственост на Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272107

Юнашкият салон вече официално е собственост на Община Варна. На официална церемония пред сградата министърът на транспорта Красен Кралев връчи документите за собственост на кмета на Община Варна Иван Портних. Градоначалникът получи и символичен ключ за зданието, предаде репортер на Moreto.

Росен Петров: От Писанчев не чухме нищо повече от това, което вече е известно

http://www.cross.bg/dans-rosen-islyam-1441561.html

/КРОСС/След изслушването в парламента на шефа на ДАНС Владимир Писанчев за радикалния ислям всички парламентарни групи констатираха общо взето едно и също - че нямаше голям смисъл изслушването, което беше по наша инициатива, да бъде на закрито заседание, заяви в кулоарите на парламента депутатът от Българския демократичен център Росен Петров. Депутатите не са чули от Писанчев в пленарната зала нищо повече от това, което вече е известно.  Според Петров без отговори остават важни въпроси - колко е струвала операцията на ДАНС, какъв ресурс е похабен. „Нужно е чисто юридически да се определи понятието „радикален ислям". В наказателния кодекс до момента няма такова определение и те ги съдят по член, който разглежда фашистката идеология, което е нещо съвсем различно - човеконенавистна идеология. Много е трудно да се даде легално обяснение на това що е то радикален ислям", коментира още Росен Петров. „От друга страна ние оценяваме действията на ДАНС, тъй като е ясно, че там е имало джихадистка дейност", посочи депутатът.     

Кабинетът оряза съдебната власт, но даде повече пари на МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_422986.html

Правителството реши, че правоохранителната дейност на държавата е по-важна от правораздавателната като оряза бюджета за съдебната власт, но пък даде повече пари на МВР.  За 2015 година вътрешното министерство е планирано да получи повече от 1 млрд. лв. (1 031 760 000). За сравнение в бюджета за 2014 г. планираните пари за МВР са били 999 556 млн. лв. В същото време от поисканите от Висшия съдебен съвет (ВСС) пари за съдебна власт от 543 млн. лв., финансовото министерство е счело, че ще им отпусне 460 млн. лв., което все пак е леко увеличение в сравнение с тази година.  Въпреки това парите ще останат недостатъчни, защото ще има недофинансиране в някои области. Така например най-ощетена се оказва прокуратурата, за която ВСС е изчислил, че ще се нуждае от 207 млн. лв. Финансовото министерство обаче е намалило сумата до 177 млн. лв.  Заложените от съвета близо 267 млн. лв. за съдилищата в страната са орязани с около 28 млн. лв. Основната сума пари, която ще бъде отпусната на МВР, е за текущи разходи  - основно заплати и изпълнение на политики. За това са заделени 1.019 млрд. лв. За капиталови разходи, тоест, за закупуването на нова техника като радари и камери например, са предвидени около 13 млн. лв. или с 1 млн. по-малко в сравнение с 2014 година.   Така например с 51 млн. лв. се вдигат парите за дейностите по охрана на границата и контрола на миграционните процеси.  Бюджетите на МВР и на Министерството на отбраната са изчислени със запазването на ранното пенсиониране и изплащането на до 20 заплати при пенсиониране.  В същото време обаче Министерството на отбраната е сериозно ощетено. Бюджетът му за тази година е с около 67 млн. лв. по-малко, в сравнение с миналата. Това е сравнително по-малко от исканите от министъра на отбраната Николай Ненчев около 1.3 млрд. лв. В актуализираната бюджетна прогноза финансовото министерство същите пари за МО за 2015 година - 954 589 млн. лв., и за 2016 и 2017 г.  Освен че военните ще бъдат лишени от повишение на заплащането, а проектът за купуване на нов тип изтребител за армията ще остане замразен за неопределено време, разходите на МО няма да достигнат обещаните 1.5 % от БВП за 2015 година. Такъв ангажимент поеха президентът и служебният военен министър Велизар Шаламанов на срещата на върха на НАТО в Уелс.   НСО също ще получи по-малко пари, въпреки че службата тази година получи два пъти попълнения по бюджета заради недостиг на пари. Службата подсигури новата власт с луксозни автомобили, но тази година ще получи почти с 1 млн. лв. по-малко пари - 31.6 млн. лв. срещу 33 млн. за 2014 година.  Орязан е и бюджетът на ДАНС, което обаче е свързано с изваждането на ГДБОП от агенцията. За 2015 г. ДАНС ще получи 108 млн. лв. срещу 112 за 2014 г. Единствено повече пари са планирани за Националната разузнавателна служба (НРС) - близо 3 млн. лв. повече, в сравнение с тази година. 

ЕП отхвърли вота на недоверие срещу Европейската комисия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448771

Европейският парламент отхвърли днес с 461 гласа “против”, 101 “за” и 88 въздържали се вота на недоверие срещу Европейската комисия, съобщава АФП.
ЕП подкрепи новия състав на Европейската комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер.
Вотът на недоверие беше внесен от еврофобски групи след разкритията, Европейският парламент отхвърли днес с 461 гласа “против”, 101 “за” и 88 въздържали се вота на недоверие срещу Европейската комисия, съобщава АФП. ЕП подкрепи новия състав на Европейската комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер. Вотът на недоверие беше внесен от еврофобски групи след разкритията,

България ще получи 10,4 млн. евро от европейския фонд „Солидарност“

http://web.barometar.net/65918/

От заявените от България 300 млн. евро от европейския фонд „Солидарност“, страната ни ще получи 6 на сто или близо 10,5 млн. евро. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних. „Първи и основен приоритет ни [...]

Лиляна Павлова: Ще получим 10,5 млн. евро от еврофонд „Солидарност" заради бедствията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448766

"Страната ни ще получи близо 10,5 млн. евро от европейския фонд „Солидарност", каза на пресконференция във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи „Фокус” . Министър Павлова каза още, че ще се работи за създаването и подготовката на Фонд за солидарност, който с подкрепата на ЕК, ще има за цел подпомагането на всички общини, "Страната ни ще получи близо 10,5 млн. евро от европейския фонд „Солидарност", каза на пресконференция във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи „Фокус” . Министър Павлова каза още, че ще се работи за създаването и подготовката на Фонд за солидарност, който с подкрепата на ЕК, ще има за цел подпомагането на всички общини,

И Холандия си поиска златото от САЩ

http://www.cross.bg/zlatoto-holandiya-rezervi-1441538.html

/КРОСС/ Холандия също си поиска златото от САЩ, 122 тона вече са върнати в Амстердам Холандската централна банка е поредната, която изрази намерението си да репатрира златните си резерви от САЩ. Така Холандия се превръща в поредната държава от Европа, която изразява публично притесненията си относно златните си резерви, които се съхраняват в Съединените щати. Докато дебатите относно това дали Швейцария трябва да изтегли златните си резерви от САЩ и да ги върне в собствените си трезори продължават усилено дни преди референдума, който ще се проведе в неделя, холандците са на път да предприемат подобни стъпки също. Холандската централна банка съобщи в края на миналата седмица, че вече са изтеглили 122 тона от златните си резерви от Ню Йорк и са ги върнали в Амстердам. Така Холандия става поредната европейска държава, която си иска златото, съхраняващо се в САЩ. Преди нея тези намерения изразиха централните банки на Германия, Франция, Италия. Очевидно е, че западните държави си нямат доверие, коментират анализатори. Златото, което Холандия туко-що е изтеглила от САЩ се равнява на $5 млрд.долара по актуални цени и съставлява 20% от общия златен резерв на страната. Така вече 31% от целия ѝ резерв вече са в Амстердам. Счита се, че други 31% са все още в Ню Йорк, но всъщност държавите, които съхраняват част от резервите си в САЩ в момента не знаят къде точно е то

Вотът на недоверие срещу Юнкер бе отхвърлен с внушително мнозинство

http://www.mediapool.bg/votat-na-nedoverie-sreshtu-yunker-be-othvarlen-s-vnushitelno-mnozinstvo-news227683.html

Европейският парламент отхвърли с 461 гласа "против", 101 "за" и 88 "въздържал се" вота на недоверие срещу Европейската комисия.   Вотът бе внесен от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими евродепутати, а гласуването бе в четвъртък.   Резултатът показва повишена подкрепа за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, тъй като ЕП избра комисията на 22 октомври с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се.   Мотивите за вота срещу ЕК бяха разкритията за данъчната политика на Люксембург, чийто министър-председател за 18 години бе Юнкер до изборите за ЕП през май тази година и определянето му за председател на ЕК.   Правилникът на ЕП предвижда възможност за внасянето отново на вот на недоверие към комисията, но евродепутати вече коментираха, че това би било несериозно, ако Юнкер оцелее на поста си при гласуването на 27 ноември, както се случи.

Атака: Ньойският диктат-чудовищно отмъщение на великите сили

http://frognews.bg/news_81160/

"Атака" излезе с декларация по повод 95 г. от подписването на Ньойския мирен договор, когото те наричат "ньойски диктат". В нея се казва, че на този ден високомерните, т.нар. велики сили, опиянени от победата си в Първата световна война и забравили за прокламираните от тях принципи за справедлив мир, без анексии и репарации, унижават победена България, налагайки й невиждано и чудовищно отмъщение и наказание.

Лиляна Павлова: Ще получим 10,5 млн. евро от еврофонд „Солидарност"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448761

"Страната ни ще получи близо 10,5 млн. евро от европейския фонд „Солидарност", каза на пресконференция във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи „Фокус” . Министър Павлова каза още, че ще се работи за създаването и подготовката на Фонд за солидарност, който с подкрепата на ЕК, ще има за цел подпомагането на всички общини,

Порше помете пешеходец на „Тракия”

http://www.cross.bg/avtomobil-porshe-peshehodetz-1441560.html

Пловдив /КРОСС/ Мъж загина при тежък инцидент в района на 136-ти км на АМ "Тракия". Сигналът е получен днес, около 3 часа. Съобщено е, че лек автомобил "Порше", който се движил в лявата лента на магистралата в посока София, при изпреварване на товарен автомобил "Волово" блъснал неправилно пресичащ пешеходец. Местопроизшествието е запазено и посетено от екип на полицията, експерт и съдебен лекар. Установена е самоличността на загиналия - 54-годишен мъж от село Медово. 58-годишен пловдивчанин, който управлявал лекия автомобил, е тестван за алкохол, резултатът е отрицателен. Образувано е досъдебно производство и работата по изясняване на причините и обстоятелствата около жестоката катастрофа продължават служители от сектор "Пътна полиция".

Редица болници са на ръба на оцеляването

http://pik.bg/редица-болници-са-на-ръба-на-оцеляването-news254565.html

Редица болници са на ръба на оцеляването

Редица болници в България са на ръба на оцеляването и в неизвестност дали няма да бъдат закрити, съобщава Би Ти Ви.

Такъв е случаят в общинската болница в Дулово. Основен проблем е снабдяването с лекарства. Друг голям проблем е отоплението. Пациентите се спасяват в студа със собствени електрически духалки. Общината не е газифицирана, а използването на съществуващата парна система на нафта е крайно неефективно за огромната сграда.

Директорът на здравното заведение д-р Стефан Стойчев коментира, че болницата решава проблема с електрически уреди.

По думите му, разходите обаче са твърде високи. Най-честите пациенти през този период са майките с кашлящи и кихащи деца.

Жените споделят, че понякога от лечебното заведение им предоставят печки, друг път сами си носят. Старшата сестра Нериман Хюсеин обяснява, че когато има слънце навън минават по стаите и казват на пациентите, че печката трябва да се спира.

С множеството неясноти здравната реформа продължава да поражда несигурност в болници като дуловската. Шефът й е притеснен от това, че за мнозина партии здравната реформа означава съкращаване и ликвидиране на здравни заведения.

В Дулово очакват от новите управляващи отговор на въпросите ще се повишат ли цените на електроенергията, ще се намерят ли специалисти за новото хирургично отделение, какво да се прави с огромния брой пациенти без здравни осигуровки.

ДАЛАВЕРКА! Захар, яйца, сирене, кори за баница, прах за парне и месото ни излизат по-евтини от Сърбия

http://www.zapernik.com/biznes/dalaverka-zahar-yaica-sirene-kori-za-banica-prah-za-parne_36113/

Българинът все по-масово пазарува у комшиите. А Сърбия гони напоследък челното място като изгодна дестинация за „тънко" пълнене на пазарски чанти от нашенеца. Сръбска захар, яйца, сирене, шоколади, бисквити, доматено пюре, дори кори за баница слагаме на трапезата. А от нехранителните през границата най-често прелитат прах за пране, омекотители и тигани. Това са стоките с най-голяма разлика в цената - струват 40-60% по-евтино, отколкото у нас.

Много ценен съседски продукти...

Продължава

Като две капки... национална кауза

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427732_kato_dve_kapki_nacionalna_kauza/?ref=rss


Часът и мястото на срещата са известни. И еднакви. Стадион "Васил Левски", 21.45 ч., студено време...

На 16 ноември българският национален отбор по футбол посрещна Малта пред на практика празни трибуни. Точно десет дни по-късно "Лудогорец" прие "Ливърпул" в петия си мач в Шампионската лига. Разликата в посещаемостта беше... около 40 хиляди души.

Да се прави сравнение между заряда на двете срещи е абсурдно. Също колкото е абсурдно и да се съпоставят съперниците на...

Инспекторатът по образование проверява школо в Ямбол

http://www.cross.bg/yambol-ychenik-danni-1441559.html

Ямбол /КРОСС/ Регионалният инспекторат по образованието - Ямбол, извършва проверка във връзка с инцидент с ученик в Основно училище „П. Р. Славейков" - град Ямбол. Инцидентът е станал на 25 ноември. Словесен конфликт между ученици от седми и осми клас в голямото междучасие е прераснал във физически сблъсък.Предприети са незабавни действия по процедурата, предвидена в Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие.По данни на РИО - Ямбол, пострадалият ученик е от седми клас. Не са налични данни за сериозни наранявания.

Режисьорът Нидал Алгафари: Действията на ДАНС са нескопосан филм, а не борба с ислямски радикализъм

http://pik.bg/режисьорът-нидал-алгафари-действията-на-данс-са-нескопосан-филм-а-не-борба-с-ислямски-ради-news254556.html

Режисьорът Нидал Алгафари: Действията на ДАНС са нескопосан филм, а не борба с ислямски радикализъм

Кинорежисьорът Нидал Алгафари нарече спецакцията на ДАНС в Пазарджик  "нескопосан филм". В профила си във Фейсбук той написа, че целта на операцията е да се всява страх.

Ето какво пише Алгафари в социалната мрежа:

От няколко дена службите ни развяват байрака на борба с така нарочените за джихадисти в България. Някак изникват въпроси, чийто отговори очаквам някой да даде:
1. Защо само в циганската махала от целия свят се проповядва радикален ислям. Те нали са тайни клетки? 
2. Дали са говорили, че трябва да се избиват християни и неверници публично? Ако е така тези хора не са тайни или са психически болни, а тези които трябва да се оправят с този проблем се наричат психиатри,а не спец. служби.
3. Войните на Ислямската държава стрелят с патрони, които те не произвеждат. Ползват оръжие, което те не произвеждат. Предвижват се с техника, която също не произвеждат.Тези които произвеждат ги знаем всички и те са компании в изключително уважавани държави.
4. Имам усещането, че когато някой по някакъв начин притисна една партия в България и много услужливо се появяват хора, които искат да се строят паметници на турската армия, строят грамади, създават движения или партии на основата на етно омразата, радикални ислямисти в циганските махали и прочие.
5. Дейността на службите е да работят тайно и чрез агентура и да следят, а в случая правят нещо като нескопосан филм, чиято цел е всичко друго но не и борба с организиран ислямски радикализъм.
6. Действията на спец. службите допринася само за едно с тези си действия... всяване на страх и напрежение и глупава показност пред братските служби, че нещо се прави.
7. Ако "великите сили" искаха да направят нещо за да има умерен ислям, щяха да инвестират една стотна от парите за бомби в ислямските университети като джамията Алазхар в Кайро, Омеядите в Дамаск, в Кербала, Пакистан и т.н.. Нямаше да обучават войни и да ги въоръжават, че сега да се борят с тях. Ислямистите в Ирак и Сирия се бият с оръжие подарено или продадено от същите миротворци сега.
8. И последно... тези хитри, коварни, опасни и много креативни ислямисти, които не могат да бъдат открити от службите на великите и с много големи бюджети, а в България са се спряли на човек за който твърдят, че е болен шизофреник.
Има нещо гнило, ама не е в Дания!

От 2015 г. Фейсбук предоставя информация без да пита

http://frognews.bg/news_81159/

Социалната мрежа „Фейсбук” от 1 януари 2015 г. въвежда в действие нова политика за използването на личните данни на потребителите, която позволява предаването им на трети лица без разрешението на притежателя им. Това се казва в съобщение на социалната мрежа, предаде ТАСС. Съгласно съобщението, всеки потребител автоматично се смята за съгласен с новата политика, ако след 1 януари 2015 г. продължи да използва „Фейсбук”.

Камикадзе взриви кола на британското посолство

http://www.moreto.net/novini.php?n=272104

Петима души са загинали, а 33 са били ранени, при самоубийствен атентат срещу автомобил на британското посолство в Кабул. Сред жертвите има и британски гражданин, заяви вътрешното министерство на Афганистан, цитирано от Ройтерс. Останалите четирима загинали са били афганистанци.

Сняг падна в Югозападна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448755

Сняг вали в Югозападна България.
Къщите в Благоевградско осъмнаха с бели покриви. Макар и крехка, снежната покривка зарадва жителите на зимния ни курорт Банско, съобщава Нова тв. Първите снежинки събудиха надежда за повече туристи и скриха част от дупките по разкопаните улици.
С първия сняг дойдоха и зимните неудобства за шофьорите. Сняг вали в Югозападна България. Къщите в Благоевградско осъмнаха с бели покриви. Макар и крехка, снежната покривка зарадва жителите на зимния ни курорт Банско, съобщава Нова тв. Първите снежинки събудиха надежда за повече туристи и скриха част от дупките по разкопаните улици. С първия сняг дойдоха и зимните неудобства за шофьорите.

Ангелкова очаква Бранимир Ботев да се оттегли от заместникминистерския пост

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/11/27/2427796_angelkova_ochakva_branimir_botev_da_se_ottegli_ot/?ref=rss


Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че очаква заместникът й, който преди седмица беше назначен на поста - Бранимир Ботев, да се оттегли заради недоволството на много от организациите в бранша от назначаването му, съобщи БНР.

В Пловдив, където присъства на откриването на Петата международна среща на туроператорите, Ангелкова отново подчерта, че Ботев е бил предложен от Патриотичния фронт.

"Наложи го искането на г-н Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Това е...

Сняг вали в Югозападна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448746

Сняг вали в Югозападна България.
Къщите в Благоевградско осъмнаха с бели покриви. Макар и крехка, снежната покривка зарадва жителите на зимния ни курорт Банско, съобщава Нова тв. Първите снежинки събудиха надежда за повече туристи и скриха част от дупките по разкопаните улици.
С първия сняг дойдоха и зимните неудобства за шофьорите. Сняг вали в Югозападна България. Къщите в Благоевградско осъмнаха с бели покриви. Макар и крехка, снежната покривка зарадва жителите на зимния ни курорт Банско, съобщава Нова тв. Първите снежинки събудиха надежда за повече туристи и скриха част от дупките по разкопаните улици. С първия сняг дойдоха и зимните неудобства за шофьорите.

„Гусларите на Русия” изнесоха концерт в българското посолство в Москва

http://www.cross.bg/rysiya-ryski-bulgariya-1441558.html

/КРОСС/ Концерт под надслов "Духовно единение" на един от най-уникалните руски оркестри - "Гусларите на Русия", събра в Гербовата зала на българското посолство в Москва приятели на България, почитатели на българската и руската народна музика, съобщиха от посолството в Москва.В приветственото си слово посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев подчерта значението на културата и духовността за развитието на двустранните отношения и връзките между народите на двете страни."Не случайно концертът е наречен "Духовно единение". Ние - българите и руснаците, имаме много, което ни сближава, обединява и свързва. Корените на нашето духовно единство, дават сила и мощ на нашите дружески отношения и подхранват българо-руските връзки", заяви посланик Коцев.От струните на гуслите прозвучаха мотиви както от руски, така и от български класически и народни мелодии. Гост-диригент на концерта беше Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. На финала на концерта посланик Коцев връчи на оркестъра и неговия художествен ръководител Юрий Евтушенко специална грамота с благодарност за вълнуващото изпълнение и за принос в развитието на културните връзки между България и Русия. Сред аплодиращите музикантите гости беше и руският певец от български произход Бедрос Киркоров. Гуслите са едни от най-древните руски народни струнни инструменти

Държавата няма да финансира всички университети

http://www.mediapool.bg/darzhavata-nyama-da-finansira-vsichki-universiteti-news227682.html

Не всички висши училища имат правото да се титулуват университети и не всички заслужават държавно финансиране, смята министърът на образованието и науката Тодор Танев и обяви, че при промени в Закона за висшето образование ще се търси ясна дефиниция на това какво е университет. "Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт", заяви той. Той даде пример, че не може да има толкова юридически факултети, защото не всички от тях произвеждат еднакво добри юристи. Затова идеята е да бъдат финансирани само най-добрите университети и направления. "Тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани", коментира Танев. "Нямаме ясна дефиниция какво е университет, какво е академия и институт, и не е възможно всички висши училища да бъдат университети - това е абсурд, който го няма никъде по света", коментира образователният министър. По думите му неточността в дефиницията води и до по-големи, естествени претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг. "Този хаос, едва ли не бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", заяви Танев. Министърът отбеляза, че има различни видове висши учебни заведения и не е възможно да има университет по "едно нещо", който да има и няколко катедри, "които зорлем вървят по някакъв начин, за да има малко шарения". "Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по "едно нещо", каза министър Танев. Танев обяви още, че ще поиска увеличение на парите за образование за следващата година. В близките дни ще има среща с депутати, с които ще обсъди тази възможност. В проектобюджета за догодина е заложено парите за образование да са 3.8% от БВП. Танев участва  в четвъртък в заседанието на Комитата за наблюдение на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.) и обяви, че основният акцент в програмата ще е свързан със средното образование, защото у нас има много ученици, които отпадат от училище.

Програма помага на студенти от Варна да учат в други страни за няколко месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=272101

Днес от 19:00 ч. в зала 301 на ИУ-Варна ще се проведе събитие "eXchange your vacation", в рамките на което ще се даде информация за различните проекти. Хора, участвали в проекти по програмата Global Citizen ще разкажат какъв опит и преживявания са натрупали.

Природозащитници въстанаха срещу ловци и стопани заради вълците

http://pik.bg/природозащитници-въстанаха-срещу-ловци-и-стопани-заради-вълците-news254558.html

Природозащитници въстанаха срещу ловци и стопани заради вълците

План за защита на вълците у нас сблъска природозащитници с ловци и стопани. Видът е застрашен, затова от Сдружение за дива природа „Балкани” предлагат мерки, които да влязат в сила през следващата година. Планът им е част от европейските екологични закони, които страната ни е длъжна да спазва, съобщи Нова телевизия.

Идеята на природозащитниците е да направят съпричастни в опазването на вълка като един изчезващ вид в България не само неправителствени и държавни организации, но и Сдружения на животновъди и на ловци. Затова в момента в цялата страна се провеждат обществени обсъждания, които трябва да избистрят окончателния вид на Плана за действие за вълка в България, който трябва да бъде приет през следващата 2015 година.

От Сдружение „Балкани“ уверяват, че от Плана ще има и реална полза. Например ще бъдат преброени вълците, което досега не е правено. Предполага се, че у нас хищниците от вида са не повече от 800. Затова друга идея е всяка година от април до юни, когато е размножителният им период, ловът на вълци да се забрани.

„Това е периодът на отглеждане на малките. Тогава те се раждат, малки са и са напълно зависими от родителите си. И има нещо друго, че ако в този период бъдат убити възрастните индивиди, е по-голяма вероятността от хаотични нападения над домашни животни, тъй като структурата е разбира”, заявява Елена Цингарска–Седефчева от Сдружение за дива природа „Балкани”.

Нито животновъди, нито ловци приемат идеята. Според тях, именно тогава раждат и сърните, и повечето от домашни животните.

„Тогава има най-много щети в личния сектор. Значи периодът май-юни за една година на територията на община Малко Търново има изядени над 50 кончета, над 30 малачета и биволици. През последните 10 години мисля, че популацията на вълка в Странджа е нараснала с 60-70%”, заяви ловецът Стоян Стоянов.

Христо, Стоян и Димитър са животновъди от повече от 10 години. Въпреки предприетите мерки не могат да опазят стадата си.

Не се и надяват, че държавна институция може да покрие разходите им и затова дори не изчисляват загубите си. Хората са категорични, че те имат нужда от закрила, а не вълците.

„И пътища ще блокираме, ще се организираме, ще пишем до министъра”, заплашват животновъдите.

Дали ще се стигне до този категоричен отпор, за който говорят в момента животновъдите - предстои да видим в следващите месеци.

Общите задачи пред Великобритания, България и Естония при председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/27/2427791_obshtite_zadachi_pred_velikobritaniia_bulgariia_i/?ref=rss


През 2017-2018 г. Великобритания, Естония и България ще се изправят пред общи предизвикателства, когато последователно поемат ротационното председателство в ЕС. Всяка една държава самостоятелно ще председателства в продължение на шест месеца, но трите заедно ще трябва да изготвят обща програма с приоритети за периода.

"Колкото по-рано започнем, толкова по-добре", каза британският посланик в София Джонатан Алън в рамките на форум, организиран от британското посолство и посветен на...

Над 550 хил. чужденци са посетили България през октомври

http://econ.bg/Новини/Над-550-хил-чужденци-са-посетили-България-през-октомври_l.a_i.615969_at.1.html

557 хиляди чужденци са решили да посетят България през октомври. Това представлява ръст с 1,9 на сто спрямо същия месец на миналата година, сочат...

„Трикольорите” със седем места надолу в ранглистата на ФИФА

http://www.cross.bg/mesta-sedem-klasatziyata-1441556.html

/КРОСС/ Българският национален отбор по футбол се смъкна със седем места в ранглистата на ФИФА за месец ноември и вече е на 66-о място, съобщава сайтът на световната футболна централа."Трикольорите" завършиха 1:1 с Малта в европейска квалификация, което им донесе спад със седем места и актив от 506 точки. Начело на класацията остава Германия, следвана от Аржентина и Колумбия.Португалия се изкачва с две места - до 7-о място, а Испания са с едно място по-напред от класацията през октомври и заемат 9-ото място.

Олигарси установяват контрол върху медии в Източна Европа

http://www.mediapool.bg/oligarsi-ustanovyavat-kontrol-varhu-medii-v-iztochna-evropa-news227681.html

Олигарси и инвестиционни компании в Източна Европа купуват вестници и други медийни организации, предизвиквайки сериозна тревога сред журналистите - и не само сред тях - за свободата на медиите, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Това е само едно от множеството събития в региона, които повдигат въпроси за напредъка към западните стандарти на демокрацията и свободата на словото 25 години след падането на Берлинската стена. Както в Русия, има все по-голямо безпокойство от възможно опасно съсредоточаване на власт в ръцете на хора, успели да се сдобият с богатство и политически позиции, а сега разширяващи влиянието си към областта на медиите, посочва американското издание. В Словакия германска медийна компания продаде значителен дял от последния сериозен независим вестник в страната на разполагаща със стабилни връзки инвестиционна група, която беше обект на разследване. В Чехия селскостопанският магнат Андрей Бабиш не само притежава най-голямото издателство в страната и няколко важни медийни организации, но е и министър на финансите. В Латвия неясни закони за разкриване на тайни скриваха кой контролира голяма част от новинарските медии, докато разследване за корупция срещу един от най-богатите местни бизнесмени не разкри, че той и други двама олигарси са били основните собственици. В Унгария, наред с явната държавна собственост върху много от медиите, значителен контрол в тази област имат приближени хора на министър-председателя Виктор Орбан. В Румъния водещата телевизия "Антена 3" е само част от огромната медийна империя на милиардера Дан Войкулеску, основател на Консервативната партия. През август бизнесменът беше осъден на 10 години затвор по обвинения в пране на пари. В България неколцина олигарси контролират медиите в страната, която редовно е поставяна на последно място сред държавите от Европейския съюз в индекса за свободата на медиите по света. Между тях са депутатът Делян Пеевски, чиято "Нова българска медийна група", привидно управлявана от майка му, макар противници да твърдят, че той държи истинската власт, е тясно свързана с правителства, контролирани от няколко партии, отбелязва "Ню Йорк таймс". През 90-те години на 20 век - след падането на комунизма - повечето медии в Източна Европа бяха явна държавна собственост или напълно зависими от държавните реклами. Когато впоследствие чуждестранни собственици - главно от Германия, Швеция, Швейцария и САЩ - купиха вестници, списания, телевизии и радиа в региона, журналистите установиха, че далечните собственици не се интересуват от местната политика. Това беше облекчение за известно време. Но след като икономиката потъна през 2008 г., повечето чуждестранни собственици решиха да се съсредоточат върху своите основни бизнес дейности у дома и обявиха за продажба медийните си компании в Централна и Източна Европа, от което се възползваха могъщи местни интереси, отбелязва изданието.

Вижте с кой наркобос е Зорница Линдарева!

http://www.bnews.bg/article-122883

Манекенката Зорница Линдарева има интимни отношения с влиятелен наркобос.

Природозащитници срещу ловци и стопани заради вълците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448728

План за защита на вълците у нас сблъска природозащитници с ловци и стопани. Видът е застрашен, затова от Сдружение за дива природа „Балкани” предлагат мерки, които да влязат в сила през следващата година. Планът им е част от европейските екологични закони, които страната ни е длъжна да спазва, съобщи Нова телевизия. План за защита на вълците у нас сблъска природозащитници с ловци и стопани. Видът е застрашен, затова от Сдружение за дива природа „Балкани” предлагат мерки, които да влязат в сила през следващата година. Планът им е част от европейските екологични закони, които страната ни е длъжна да спазва, съобщи Нова телевизия.

Природозащитници срещу ловци и стопани заради вълците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448738

План за защита на вълците у нас сблъска природозащитници с ловци и стопани. Видът е застрашен, затова от Сдружение за дива природа „Балкани” предлагат мерки, които да влязат в сила през следващата година. Планът им е част от европейските екологични закони, които страната ни е длъжна да спазва, съобщи Нова телевизия. План за защита на вълците у нас сблъска природозащитници с ловци и стопани. Видът е застрашен, затова от Сдружение за дива природа „Балкани” предлагат мерки, които да влязат в сила през следващата година. Планът им е част от европейските екологични закони, които страната ни е длъжна да спазва, съобщи Нова телевизия.

Проф. Танев: Пари ще даваме на добрите университети

http://www.cross.bg/obrazovanie-tanev-rastezh-1441557.html

/КРОСС/Държавата не може да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт на инициативността си. Дава се на този, който може. Това заяви образователният министър проф. Тодор Танев. Пред журналисти той коментира реформата, която правителството предприема в сферата на образованието, в частта за висшите учебни заведения.  Нямаме ясна дефиниция на това какво е университет, какво е академия или висше учебно заведение, посочи министърът. По думите му тези, които са най-добри в съответните области трябва да получават държавно финансиране. Не може да има, например толкова юридически факултети, защото не всички произвеждат еднакво добре юристи, пдопълни той.  Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри първото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 година. Той даде висока оценка за извършената до момента работа по подготовката и „нехарактерната последователност", с която са работили по проекта на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" няколко екипа. „Тази тяхна последователност е образец, добра практика, която трябва да се следва", заяви министърът. Проф.Танев определи рейтинговата система на висшите училища като „изключително удачен и много гъвкав продукт"

Мразовито, но без сняг засега

http://www.vesti.bg/bulgaria/mrazovito-no-bez-sniag-zasega-6028133

Ще е почти тихо с максимални температури в Северна България - между 2 и 5 градуса, в Южна - между 5 и 10 градуса, в София 7 градуса

Невъзможно е да се подмине ужасният сексизъм на Ердоган

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/nevyzmozhno-e-da-se-podmine-uzhasniiat-seksizym-na-erdogan-6028130

Не може да се подмине, защото Ердоган нито е луд в изолатор, нито е чичко от викторианската епоха, преминал през машината на времето. Той е президент на страна със 75 млн. души население, коментира в. „Гардиън“

Борислав Михайлов отхвърли оставката на шефа на съдиите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427790_borislav_mihailov_othvurli_ostavkata_na_shefa_na/?ref=rss


Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов отказа да приеме оставката на шефа на съдийската комисия Никола Джугански.

"Михайлов изрази безрезервната си подкрепа за работата на Джугански и комисията под негово ръководство", обявиха от БФС.

Шефът на съдиите подаде оставка преди мача между ЦСКА и "Лудогорец". Тогава за рефер беше назначен Николай Йорданов, но треньорът на червените Стойчо Младенов изрази несъгласие.

Впоследствие се появиха...

Проф. Танев: Пари ще даваме на добрите университети

http://www.cross.bg/prof-tanev-pari-shte-davame-na-dobrite-yniversiteti-1441557.html

/КРОСС/Държавата не може да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт на инициативността си. Дава се на този, който може. Това заяви образователният министър проф. Тодор Танев. Пред журналисти той коментира реформата, която правителството предприема в сферата на образованието, в частта за висшите учебни заведения.  Нямаме ясна дефиниция на това какво е университет, какво е академия или висше учебно заведение, посочи министърът. По думите му тези, които са най-добри в съответните области трябва да получават държавно финансиране. Не може да има, например толкова юридически факултети, защото не всички произвеждат еднакво добре юристи, пдопълни той.  Новият образователен министър няма никакви забележки към рейтинговата система за университетите и затова няма да има промени в нея.  

"Чистка" - роман-феномен, преведен на 43 езика

http://books.actualno.com/Chistka---roman-fenomen-preveden-na-43-ezika-news_62748.html

Романът "Чистка" на Софи Оксанен е най-големият международен пробив през последните години - с романа "Чистка", преведен досега на 43 езика и бестселър във Финландия, Франция, Швец...

Когато изчезнаха гълъбите - история за следене, страст и предателство

http://books.actualno.com/Kogato-izcheznaha-gylybite---istorija-za-sledene-strast-i-predatelstvo-news_62751.html

В края на следващата седмица в превод на български (преводач Росица Цветанова, издание на "Персей") ще се появи най-новият роман на Софи Оксанен - „Когато изчезнаха гълъбите&ld...

Камерън обещава шок в новия "Аватар"

http://showbusiness.actualno.com/Kameryn-obeshtava-shok-v-novija-Avatar-news_62752.html

Известният режисьор и сценарист Джеймс Камерън заяви, че хората ще бъдат шокирани, когато видят трите продължения на "Аватар", които ще започнат да се снимат през 2015 г., предаде БГНЕС. ...

Защо националният туристически сайт е важен и защо България изостава

http://business.actualno.com/Zashto-nacionalnijat-turisticheski-sajt-e-vajen-i-zashto-Bylgarija-izostava-news_62735.html

Бързият темп, с който се развиват интернет и уеб технологиите, прави значението на уебсайтовете във всички сфери на икономиката, включително туризма, изключително голямо.Онлайн платформите са от ключо...

Жена се самоуби в плевенския парк "Кайлъка"

http://society.actualno.com/Jena-se-samoubi-v-plevenskija-park-Kajlyka--news_62755.html

Трагичен случай в Плевен - жена се хвърли от скала в парк Кайлъка и загина. Хора, които се разхождали из алеите, видели тялото да лежи под някогашната парашутна кула и се обадили на тел. 112 около 8...

Жена се самоуби в плевенския парк "Кайлъка"

http://society.actualno.com/Jena-se-samoubi-v-plevenskija-park-Kajlyka--news_62756.html

Трагичен случай в Плевен - жена се хвърли от скала в парк Кайлъка и загина. Хора, които се разхождали из алеите, видели тялото да лежи под някогашната парашутна кула и се обадили на тел. 112 около 8...

Джамбазки: Скопски служби тормозят българите в Македония

http://frognews.bg/news_81157/

Евродепутатът Ангел Джамбазки изпрати питане до Европейската комисия относно разпити на български граждани от службите за сигурност на Р Македония.

Валута, скрита в папка с документи, откриха на "Малко Търново"

http://www.cross.bg/turnovo-valyta-dokymenti-1441555.html

/КРОСС/ Митническите служители на пункт "Малко Търново" откриха и иззеха недекларирани 40 000 щатски долара, укрити в папка с документи. Контрабандната валута е пренасял румънски гражданин с адресна регистрация в Молдова, който е пътувал с микробус „Мерцедес" към Турция. На МП Малко Търново той е обявил, че не пренася стоки или валута за деклариране. Въпреки това е извършена щателна митническа проверка на превозното средство и пътниците, при която митническите служители откриват плик с 40 000 щатски долара, укрит в папка с документи на нарушителя.Недекларираната валута е иззета съгласно разпоредбите на Валутния закон и действащия Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 г. и подлежи на отнемане в полза на държавата.Срещу румънския гражданин с инициали V.U. е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас.

КРИБ ще избира нов председател

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/27/2427761_krib_shte_izbira_nov_predsedatel/?ref=rss


Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България днес ще проведе годишното общо събрание на членовете си.

Заради изтичането на мандата (втори поред) на настоящия председател Огнян Донев на негово място ще бъде избран друг. Поста се очаква да поеме бизнесменът Кирил Домусчиев.

По време на събранието се предвижда да бъдат направени промени в състава на управителния и на контролния съвет на организацията.

Очаква се в началото на събранието...

Боби Михайлов не прие оставката на съдийския шеф Джугански, сезира прокуратурата за заплахи към рефери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448732

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов не прие оставката на председателя на съдийската комисия Никола Джугански, съобщиха от БФС на официалния си сайт. Шефът на съдиите подаде молба да бъде освободен от поста, след като от ЦСКА изразиха недоволството си от назначението на Николай Йорданов за главен арбитър на дербито с Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов не прие оставката на председателя на съдийската комисия Никола Джугански, съобщиха от БФС на официалния си сайт. Шефът на съдиите подаде молба да бъде освободен от поста, след като от ЦСКА изразиха недоволството си от назначението на Николай Йорданов за главен арбитър на дербито с

От 1 януари „Фейсбук” ще предоставя данните на потребителите без разрешението им

http://www.cross.bg/feiisbyk-mrezha-potrebitelite-1441554.html

/КРОСС/ Социалната мрежа „Фейсбук” от 1 януари 2015 г. въвежда в действие нова политика за използването на личните данни на потребителите, която позволява предаването им на трети лица без разрешението на притежателя им. Това се казва в съобщение на социалната мрежа, насочено към руските потребители, предаде ТАСС. Съгласно съобщението, всеки потребител автоматично се смята за съгласен с новата политика, ако след 1 януари 2015 г. продължи да използва „Фейсбук”. В новата редакция на политиката на социалната мрежа е указано кой ще има достъп до личните данни на потребителите. Това са службите за реклама, компаниите за анализи и други доставчици на услуги за „Фейсбук”. Социалната мрежа ще дава достъп до личната информация на потребителите и на своите партньори – собствениците на интернет сайтове и приложения за мобилни устройства, както и на други компании, чиито стоки и услуги използват потребителите. „Фейсбук” ще предава данните им и на държавните органи, ако сметне, че тяхното търсене е юридическо обосновано. При това социалната мрежа няма да пита отделния потребител дали е съгласен личните му данни да бъдат предоставяни на трети лица. „Фейсбук” ще смята, че всички потребители са съгласни с това. Социалната мрежа също така разкри списъка с лични данни, които събира

Глътка спокойствие: Няма да вдигат тока за ЧНГ

http://www.bnews.bg/article-122882

Цената на тока няма да се вдига от Нова година или поне засега няма такава идея.

ДКЕВР не подготвя увеличение на цената на тока от Нова година

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dkevr-ne-podgotvia-uvelichenie-na-cenata-na-toka-ot-nova-godina-184585/

Предложените законовите промени не са достатъчни за независимост на регулатора, каза председателят Светла Тодорова

Нов “радар” за синдрома на Даун хваща 99% от аномалиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447505

Изследването се нарича неинвазивен пренатален тест за хромозомни аномалии на плода - тест Harmony. Той е създаден в американската лаборатория Ariosa Diagnostics и се предлага в България от специалистите в Медицинският комплекс “Д-р Щерев” в София.

Процедурата е безболезнена, безопасна и надеждна, освен това не крие риск от загуба на Изследването се нарича неинвазивен пренатален тест за хромозомни аномалии на плода - тест Harmony. Той е създаден в американската лаборатория Ariosa Diagnostics и се предлага в България от специалистите в Медицинският комплекс “Д-р Щерев” в София. Процедурата е безболезнена, безопасна и надеждна, освен това не крие риск от загуба на

Арестуваните имами нямали нищо общо с Главното мюфтийство

http://www.cross.bg/apelira-grazhdani-myuftiiistvo-1441553.html

София /КРОСС/ Имами, имащи трудови правоотношения с Мюсюлманско изповедание, не са арестувани при акцията на ДАНС, заявиха от Главното мюфтийство.Оттам припомнят, че в нарочна декларация остро осъжда дейността на т.нар. „Ислямска държава" и апелира към българските граждани, изповядващи исляма, да не се отзовават на призивите за джихад и създаването на халифат. „Те са несъстоятелни, тъй като самопровъзгласилите се за това нямат тази компетенция", посочват от мюфтийството.Главното мюфтийство апелира също към органите за сигурност, изпълнявайки своите задължения, да не допускат вменяването на вина и страх у невинни граждани в следствие на създалата се обстановка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване