Българин осъден за банков обир в Кипър

http://www.cross.bg/grabezh-oruzhie-evro-1441479.html

/КРОСС/ Съдът в Ларнака осъди на 5.5 години лишаване от свобода 25-годишния български гражданин Иван Митев, признат за виновен за извършен грабеж в банка. Присъдата бе произнесена днес. Наказанието се налага заради извършения грабеж и притежание на неогнестрелно оръжие, съобщи Кипърската информационна агенция. Както "Български новини" вече писа, 25-годишният български гражданин Иван Митев бе признат за виновен за извършен на 22 август тази година грабеж на филиал на ΣΠΕ Κοντέας /Konteas Cooperative Bank/ в Дромолаксия, близо до Ларнака. Митев е взел 22 000 евро, като впоследствие се оказва, че, за да заплаши служителите, е използвал пистолет-играчка за играта Paintball. Той бе обвинен в незаконно притежание и прехвърляне на огнестрелно оръжие и незаконно притежаване и транспортиране на взривни вещества. Според фактите по делото, на 22 август тази година, около 12.55 ч., неизвестен мъж, с покрити с качулка глава и лице, облечен с черна риза с дълъг ръкав, сини гащета с бели ивици отстрани, висок около 1.85 - 1.90 м, е влязъл в клона на банката. Той е насочил оръжие към тримата служители - касиери и на развален английски език е поискал парите. Длъжностните лица са му предоставили около 22 000 евро, след което мъжът е тръгнал пеш по улицата

Художник арестуван на изложба, на която присъства президентът

http://www.cross.bg/dyrmana-petko-sofiya-1441481.html

/КРОСС/Художник бе арестуван от охраната на президента Росен Плевнелиев на откриването на изложба в сряда следобед в Музея за история на София (Централна баня). Това е концептуалният артист Петко Дурмана, а експозицията е била „Балкански приказен реализъм" на Робърт Баръмов. Културното събитие е било под патронажа на държавния глава. Петко Дурмана е бил допуснат през скенерите на НСО. Много от хората с покани обаче останали извън загражденията и Дурмана се върнал, за да им съдейства да влязат. Гардовете обаче отказали да пуснат гостите и Петко потърсил помощ от пиара на събитието, която се оказала Ива Екимова. При завързалия се разговор тя не отказала да даде отговор на въпроса му кой е организаторът на изложбата. Единственото, което му отвърнала Екимова, било, че е събитие на Росен Плевнелиев. Дурмана се опитал да запише разговора с мобилния си телефон. Но последвал арест, поставили му белезници, а гардовете изтрили видеото от телефона му, пише Площад Славейков и публикува статуса на Петко Дурмана във фейсбук след освобождаването му: „Днес ми се случи нещо абсолютно УЖАСНО, което още не мога да повярвам! На изложбата на Робърт Баръмов в Музея на София в 16 часа бях изведен и арестуван от службата за охрана на президента Плевнелиев, САМО защото попитах КОЙ организира събитието! На видеото се вижда, как полицията ме вкарва с белезници в полицейска кола и отвежда в 5-о РПУ, където след сваляне на показания и съставяне на акт ме освободиха

Почина култовия Капитан Клос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448324

Един от най-известните полски актьори, който нашумя през 1967 година с култовия сериал „Залог, по-голям от живота” Станислав Микулски е починал във Варшава на 85- годишна възраст, съобщиха полски медии.
Микулски стана звезда със „Залог, по-голям от живота Един от най-известните полски актьори, който нашумя през 1967 година с култовия сериал „Залог, по-голям от живота” Станислав Микулски е починал във Варшава на 85- годишна възраст, съобщиха полски медии. Микулски стана звезда със „Залог, по-голям от живота" - полски приключенски сериал, показан в СССР и България скоро след полската му премиера.

Спец полицаи разбиха багажник на Мицубиши, намериха три чувала тютюн и 10 литра ракия

http://www.zapernik.com/pernik/spec-policai-razbiha-bagajnik-na-micubishi-nameriha-tri-chuvala-tyutyun_36099/

Чувалчета с нарязан тютюн и 10 литра ракия без бандерол откриха полицаи в"Мицубиши".

Колата е собственост на 50-годишния А.А. от Перник, който превозвал нелегалната стока. При акция спец. полицаите спрели мицубишито за проверка на ул. "Юрий Гагарин".

Първоначално обаче ударили на камък - шофьорът отказал да им съдейства и не пожелал да си отключи багажника. Наложило се полицаите да викат ключар. а резултатът си заслужавал - три чувалчета нарязан тютюн и 10...

Продължава

Политолог: ПФ няма да застраши мнозинствиото заради областните управители

http://www.cross.bg/mnozinstvoto-ypraviteli-postavi-1441478.html

София /КРОСС/ Смени като тези на областните управители са неизбежни, заяви пред БНР политологът Димитър Димитров. Той обаче не смята, че недоволният отново Патриотичен фронт ще постави мнозинството под въпрос. Движение България на гражданите пък вероятно ще получи компенсация в друга област.Това е нещо като довършителен етап на конструиране на изпълнителната власт. Така че неизбежно да се направят смени. Запазени са няколко места, най-вече Пловдив, Варна, но всъщност запазени областни управители, които са назначавани от служебния кабинет. Колкото до търкания, някак си са неизбежни, тъй като сложната структура на коалицията и токова много участници е нормално не всички очаквания да се реализират, Колкото до "патриотите", не мисля, че ще стигнат до крайни действия, т.е. до опити да се постави под въпрос мнозинството в някои от гласувания. Още повече, че в Народното събрание виждате, че се образуват много различни много шарени мнозинства по различни теми. От това не можем да произведен новина, нито пък да се опитаме да внушим някаква дългосрочна идея в далечен план, че ще се стигне до разпад на мнозинството, въпреки че напрежение ще има.Оттук нататък ще има много други поводи, в което ДБГ би могло да бъде компенсирано и предполага, че това ще се случи. Така работят сложните коалиции, посочи Димитров.

Световната шампионка Станимира Петрова: Започнах с бокса на шега

http://offnews.bg/news/n_1/n_422860.html

"Започнах преди две години. Преди това 15 г. тренирах таекуон-до. Казваха ми, че имам талант за бокс - не им обръщах внимание. Пуснах се на едно състезание на шега. Първия път, когато се качих на ринга, разбрах, че това е моят спорт, моето място." Това разказа Станимира Петрова в интервю за bTV тази сутрин. Българката стана световна шампионка по бокс на 24 ноември. Тя спечели титлата в категорията до 54 кг на Световното първенство по бокс за жени в Джеджу, Република Корея с победа над действащата европейска шампионка Марция Давиде, Италия. Титлата е първа в кариерата на Петрова. "Преди 5-6, може би 7 години моят баща за първи път ми каза, че съм родена за бокс. Не му обръщах внимание. След това личният ми треньор Александър Христов ми каза, че имам талант за бокс и трябва да започна. И на него не обърнах внимание и продължих с таекуон-до. И така до IV курс в Спортната академия, когато имахме свободноизбираеми дисциплини и аз избрах бокс", разказа Станимира. "Детската мечта на баща ми е била да бъде боксьор, може би аз я изпълнявам", допълни асеновградчанката и си пожела през 2020 година да стане олимпийска шампионка.

Георги Кадиев: Бюджетът е стандартен, няма да да има никакви реформи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448318

Не се очакват никакви реформи, тъй като бюджетът е стандарен. Така депутатът от Не се очакват никакви реформи, тъй като бюджетът е стандарен. Така депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев определи плана за държавните финанси за догодина. Ако съдим за целия мандат на правителството спрямо този бюджет, изводът е, че няма да има никакви реформи, защото бюджетът е изключително стандартен, заяви пред БНР Кадиев.

Страните от ОПЕК се споразумяха засега да не намаляват обема на нефтодобива

http://www.moreto.net/novini.php?n=272064

Добивът на нефт в световен мащаб няма да бъдe намаляван. За това се споразумяха страните производителки на черно злато преди започващата във Виена среща на ОПЕК. Консенсусът е бил постигнат в навечерието на срещата на страните производителки на черно злато във Виена, където е седалището на организацията.

Натали Портман ще се снима във филма за Стив Джобс?

http://www.cross.bg/portman-filma-dzhobs-1441477.html

/КРОСС/ Носителката на "Оскар" Натали Портман получи предложение да се включи към екипа, който ще снима филма за съоснователя на Apple Стив Джобс, съобщава The Hollywood Reporter. Преговорите са в начален етап.Ако Портман приеме предложението, тя ще стане партньор на Майкъл Фасбендер, който ще играе Стив Джобс. По-рано Портман и Фасбендер трябваше да участват заедно във филма "Jane Got a Gun", но актьорът и режисьорът се оттеглиха от проекта.

Ромско момиче иска да ходи на училище, но няма пари, за да продължи образованието си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448315

Ромско момиче иска да ходи на училище, но няма пари, за да продължи образованието си. Историята на 14-годишната Мария разказа Нова телевизия. Пред камерата момичето сподели, че не може да си позволи „лукса“ да учи в Асеновград, тъй като й трябват поне 250 лева на месец, а семейството живее на ръба на недоимъка. Ромско момиче иска да ходи на училище, но няма пари, за да продължи образованието си. Историята на 14-годишната Мария разказа Нова телевизия. Пред камерата момичето сподели, че не може да си позволи „лукса“ да учи в Асеновград, тъй като й трябват поне 250 лева на месец, а семейството живее на ръба на недоимъка.

44-годишна перничанка отнесе акт за разпространение на нелегални цигари

http://www.zapernik.com/pernik/44-godishna-pernichanka-otnese-akt-za-razprostranenie-na-nelegalni-cigari_36098/

44-годишна перничанка отнесе акт заради разпространение на нелегални цигари. Акцията бе проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Перник и представители на Митница София.

Контролните органи проверили търговски обект на А.С. на ул. „Р. Димитров” в Перник. От локала са иззети 80 къса цигари без акцизен бандерол. При проверка на колата на 44-годишната жена, паркирана в близост до обекта са намерени още 1400 къса нелегални цигари....

Продължава

Ромско момиче иска да ходи на училище, отличничка е, но няма пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448304

Ромско момиче иска да ходи на училище, но няма пари, за да продължи образованието си. Историята на 14-годишната Мария разказа Нова телевизия. Пред камерата момичето сподели, че не може да си позволи „лукса“ да учи в Асеновград, тъй като й трябват поне 250 лева на месец, а семейството живее на ръба на недоимъка. Ромско момиче иска да ходи на училище, но няма пари, за да продължи образованието си. Историята на 14-годишната Мария разказа Нова телевизия. Пред камерата момичето сподели, че не може да си позволи „лукса“ да учи в Асеновград, тъй като й трябват поне 250 лева на месец, а семейството живее на ръба на недоимъка.

Трейс Груп с 47% спад на консолидираната печалба за деветмесечието

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/treis-grup-s-47-spad-na-konsolidiranata-pechalba-za-devetmesechieto-184556/

През лятото е отчетена консолидирана загуба от 774 хил. лв., спрямо печалба от 7,2 млн. лв. за същия период на миналата година

Мощна експлозия разтърси центъра на Кабул

http://www.cross.bg/atakata-moshtna-raztursi-1441475.html

/КРОСС/ Мощна експлозия разтърси центъра на афганистанската столица, съобщават очевидци. По предварителни данни, атаката е дело на атентатор самоубиец. Предполага се, че целта на атаката е бил автомобил, собственост на Британското посолство. При нападението са загинали пет човека, други 34 са ранени. AFP съобщава, че от британското посолство са потвърдили за атентат срещу кола на мисията, извършен в Кабул.      

Бивш шофьор: Шефът ми запали кола на жена, която не искаше да работят заедно и автобус, за да прибере застраховката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448307

Един от бившите шофьори от компанията на пловдивския бизнесменът Радослав Керанов, който притежава фирма за таксиметрови услуги, проговори пред bTV за закононарушения, на които сам е бил свидетел. 
Според Хачо Хованесян Керанов и негови хора са организирали група за извършване на престъпления. „Свидетел съм на запалване на автобус, Един от бившите шофьори от компанията на пловдивския бизнесменът Радослав Керанов, който притежава фирма за таксиметрови услуги, проговори пред bTV за закононарушения, на които сам е бил свидетел.  Според Хачо Хованесян Керанов и негови хора са организирали група за извършване на престъпления. „Свидетел съм на запалване на автобус,

Мощна експлозия разтърси центъра на Кабул

http://www.cross.bg/atakata-moshtna-kabyl-1441475.html

/КРОСС/ Мощна експлозия разтърси центъра на афганистанската столица, съобщават очевидци. По предварителни данни, атаката е дело на атентатор самоубиец. Предполага се, че целта на атаката е бил автомобил, собственост на Британското посолство.AFP съобщава, че от британското посолство са потвърдили за атентат срещу кола на мисията, извършен в Кабул.    

Вадят смъртни случаи като превенция от нови злополуки на работа

http://www.bnews.bg/article-122855

Целта е чрез предоставената информация те да преценят дали в техните предприятия и дейност има предпоставки за подобни инциденти и да вземат мерки за предотвратяването им.

HBO наема "сигурно 160 адвокати" за нов филм за сциентологията

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/27/2427495_hbo_naema_sigurno_160_advokati_za_nov_film_za/?ref=rss


Каналът HBO подготвя нов документален филм за църквата на сциентологията за януари 2015 г. и е наел "сигурно 160 адвокати", за да се застрахова срещу евентуални съдебни дела, разказва президентът на програмата му за документалистика Шийла Невинс пред "Холивуд рипортър".

Going Clear по едноименната книга на носителя на "Пулицър" Лорънс Райт е посветен на възникването на особената и противоречива църква на милиардера и фантаст Рон Л. Хъбард и нейните отношения с редица известни...

Полша ще произвежда луксозна спортна лимузина

http://www.cross.bg/kilometra-skorost-limyzina-1441476.html

/КРОСС/Полша ще произвежда нов автомобил. Прототипа на супер колата беше показан вчера. Луксозната спортна лимузина е задвижвана от 7-литров, V-образен, осем цилиндров двигател с мощност 700 конски сили.  Максималната скорост е 370 километра в час, а на тестовете ускорението е било впечатляващо - 3,2 секунди от нула до 100 километра в час. При скорост над 150 километра в час, се задействат аеродинамични спирачки, които се охлаждат с въздух. Заради високите скорости, системата за сигурност е оборудвана с термокамера, която наблюдава пътя напред и в случай, че има човек или животно, сигнализира на водача. Първоначално ще бъде произведена ограничена серия от 33 броя, а цената на всеки от автомобилите започва от 275 000 долара.

Годжи забавя стареенето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447606

Легендата
Случило се в богатите години на китайската династия Тан. Пътуващи от Запад търговци срещнали млада девойка, която ругаела и удряла немощен старец. Търговците скочили да помогнат на стареца, възмутени от младото момиче. Каква била почудата им, когато чули следното: „Не се намесвайте! Това е синът ми” – казала девойката. Легендата Случило се в богатите години на китайската династия Тан. Пътуващи от Запад търговци срещнали млада девойка, която ругаела и удряла немощен старец. Търговците скочили да помогнат на стареца, възмутени от младото момиче. Каква била почудата им, когато чули следното: „Не се намесвайте! Това е синът ми” – казала девойката.

HBO наема "сигурно 160 адвоката" за нов филм за сциентологията

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/27/2427495_hbo_naema_sigurno_160_advokata_za_nov_film_za/?ref=rss


Каналът HBO подготвя нов документален филм за Църквата на сциентологията за януари 2015 г. и е наел "сигурно 160 адвоката", за да се застрахова срещу евентуални съдебни дела, раказва президентът на програмата му за документалистика Шийла Невинс пред "Холивуд рипортър".

Going Clear по едноименната книга на носителя на "Пулицър" Лорънс Райт е посветен на възникването на особената и противоречива църква на милиардера и фантаст Рон Л. Хъбард и нейните отношения с редица известни...

Black Friday в Мол Варна – неустоими цени в точното време на точното място

http://www.moreto.net/novini.php?n=272003

В последния петък на месец ноември, както е по традиция почти навсякъде по света, Мол Варна ще даде старт на голямото коледно пазаруване с Black Friday. На 28 ноември обектите в търговския център ще изненадат посетителите с неустоими цени и атрактивни отстъпки, достигащи до 80%! Намаленията в Черния петък ще обхванат не само старите колекции на модните брандове – много от популярните марки ще предлагат актуалните си модели от Сезон есен-зима 2014/2015 на половин цена.

Заболелите от грип и остри респираторни заболявания в пернишко намаляват, сочат данни на РЗИ

http://www.zapernik.com/pernik/zabolelite-ot-grip-i-ostri-respiratorni-zabolyavaniya-v-pernishko_36097/

Спад на заболелите от грип и остри респиратони заболявания се усеща в пернишко. По данни на Регионалната здравна инспекция за миналата седмица случаите на болни са 57 срещу 122 за предходния период. В процентно съотношение заболяемостта е спаднала от 157,66% на 73,66%.

Въпреки спада на заболелите от грип, процентът все още е висок. За сега обаче грипната епидемия е далеч от нас.

Епидемичната обстановка по отношение инфекциозните заболявания в Пернишка област също е спокойна....

Продължава

Българин получи 5,5 г. затвор за обир на кипърска банка с детски пистолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448299

5,5 години затвор получи българин, който беше осъден в Ларнака за обир на банка. Иван Митев отива зад решетките, след като лятото задигна 22 хил. евро от банка в Кипър с пистолет за играта „Пейнтбол”. Нашенецът обаче бил бързо заловен и вече чака съдът в Ларнака да произнесе наказанието му, пише „Български новини”. 5,5 години затвор получи българин, който беше осъден в Ларнака за обир на банка. Иван Митев отива зад решетките, след като лятото задигна 22 хил. евро от банка в Кипър с пистолет за играта „Пейнтбол”. Нашенецът обаче бил бързо заловен и вече чака съдът в Ларнака да произнесе наказанието му, пише „Български новини”.

Левицата нямало да пусне АБВ в ПЕС

http://www.cross.bg/politika-lyava-organizatzii-1441474.html

/КРОСС/ Все по-често чувам изявления на политици от АБВ, че няма лява и дясна политика. Щом е така, защо настояват да бъдат приети в ПЕС и в Социнтерна. Да кандидатстват да ги приемат в либерално-демократичния алианс", заяви в Стара Загора председателят на социалистите. Той коментира, че участието на партията на Георги Първанов в правителство, което демонстрирало, че ще води дясна политика, му дава пълно основание да се възпротиви срещу кандидатурата за европейската левица.„Няма да позволим ПЕС и Социнтернът да се превърнат в брошка на ревера на АБВ. Това, че част от ръководителите им имат лява биография, далеч не е достатъчно за членство в тези две организации", настоя Миков.По думите му, щом има решение по даден въпрос от страна на Националния партиен съвет, местните организации трябвало да го изпълняват. Той даде пример с бавещото се от 2010 година издаване на електронни членски партийни карти. Срокът за изпълнението на това решение е 6-месечен, настоя той.Най-вероятно следващото заседание на 48-ия конгрес на БСП ще се проведе през пролетта. На него ще бъдат приети критерии за лява местна политика, посочи Михаил Миков. Лично той не виждал смисъл от повсеместна смяна на местните ръководства, пише "Преса".

Нова Зеландия негласно се присъедини към санкциите срещу Русия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/nova-zelandiia-neglasno-se-prisyedini-kym-sankciite-sreshtu-rusiia-184563/

Причината е, че много от новозеландските банки са дъщерни на големите австралийски кредитори, смятат експерти

Преглед на печата, четвъртък, 27 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-27-ноември_l.a_i.615830_at.1.html

ТРУД: Преговаряме за облекчен визов режим за туристите на Балканите Министърът на туризма Николина Ангелкова планира работни срещи с ресорните си...

Интерпол е издал заповед за задържането на бившия руски сенатор – Сергей Пугачев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448297

Интерпол е издал заповед за задържането на бившия директор на „Межпромбанк” – Сергей Пугачев, който в периода 2001-2011г. е бил сенатор от руската република Тува в горната камара на руския парламент, съобщи ТАСС.  Според получените данни Пугачев е преследван заради обвинения в „кражби и присвояване на имущество”. Интерпол е издал заповед за задържането на бившия директор на „Межпромбанк” – Сергей Пугачев, който в периода 2001-2011г. е бил сенатор от руската република Тува в горната камара на руския парламент, съобщи ТАСС. Според получените данни Пугачев е преследван заради обвинения в „кражби и присвояване на имущество”.

Хачо Хованесян: Керанов запали кола на жена, която не искаше да работят заедно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448295

Един от бившите шофьори от компанията на пловдивския бизнесменът Радослав Керанов, който притежава фирма за таксиметрови услуги, проговори пред bTV за закононарушения, на които сам е бил свидетел. 
Според Хачо Хованесян Керанов и негови хора са организирали група за извършване на престъпления. „Свидетел съм на запалване на автобус, Един от бившите шофьори от компанията на пловдивския бизнесменът Радослав Керанов, който притежава фирма за таксиметрови услуги, проговори пред bTV за закононарушения, на които сам е бил свидетел.  Според Хачо Хованесян Керанов и негови хора са организирали група за извършване на престъпления. „Свидетел съм на запалване на автобус,

Горна Оряховица въстава срещу завод за хлор

http://www.cross.bg/gorna-oryahovitza-hlor-1441471.html

Горна Оряховица /КРОСС/ Гражданско неподчинение готвят в Горна Оряховица заради намеренията на частен инвеститор да строи завод за хлор и натриева основа и солна киселина. Вече е изпратена петиция до премиера, министрите на екологията и здравеопазването и местните управляващи срещу намерението на фирмата.До края на тази седмица подписката ще бъде пусната и на хартиен носител в града, а недоволството е продиктувано от факта, че завода ще е в близост до до училища, жилищни квартали и болницата в Горна Оряховица.Ние нямаме гаранция, че това производство, което ще е на непрестанен производствен процес, ще бъде безопасно, заявиха притеснените местни жители. Ще открият 200 работни места, но с цената на какво, попитаха те.Все още не е ясно къде ще бъде построена тази площадка - в Горна Оряховица или в Ямбол, обясни Цветан Цветков - изп. дир. на завода за хлор. Той е категоричен, че там ще се инвестират 25 млн. лева и няма как да си позволят да бъдат затворени заради неизпълнени изисквания за безопасност, съобщава ТВ7.

Каракачанов: Чашата преля

http://www.cross.bg/front-pravitelstvoto-podkrepata-1441472.html

София /КРОСС/ Ако имахме известни колебания по отношение на Орхан Исмаилов, след вчерашното назначаване на зам.-председателя на партия "Свобода и достойнство" за областен управител на София везните клонят към оттегляне подкрепата за правителството. Нещата ще станат ясни в началото на следващата седмица, заяви пред ТВ7 лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.Той определи назначаването на Веселин Пенев като неуважение към Патриотичния фронт и към софиянци, тъй като никой в града не го познава.Каракачанов коментира, че не е нормално Патриотичният фронт да научава за подобни назначения от медиите и подчерта, че след като се търси одобрението им за един или друг закон, е редно същото да се случва и при кадровите решения. Той препоръча на ГЕРБ и Реформаторския блок да бъдат по-комуникативни и категорично отхвърли възможността ВМРО да остане да подкрепя правителството, а НФСБ да мине в опозиция.Каракачанов не видя заплаха от предсрочни избори, ако Патриотичният фронт реши да оттегли подкрепата си. По думите му други партии вече са заявили, че биха застанали зад кабинета, така че подов за притеснение няма.

Няма да се поддам на натиск заради измислици

http://www.cross.bg/ychilishte-partiya-kandidatstvam-1441473.html

/КРОСС/През последните две седмици името на Орхан Исмаилов стана най-споменаваното от цялото правителство. Причината е, че лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска той да се оттегли от поста зам.-министър на отбраната, тъй като е от протурска партия. В противен случай фронтът ще оттегли подкрепата си за правителството. Исмаилов беше номиниран за този пост от Реформаторския блок. Преди това той е бил зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и на Комисията по досиетата. Роден е през 1979 г. в Търговище. Завършил е Военното училище във Велико Търново през 2002 г. с чин лейтенант. През 2005 г. се дипломира като магистър в Академията на МВР по специалността "Защита на националната сигурност", а през 2007 г. завършва право във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". През 2012 г. става доцент с труда "Защита на класифицираната информация в условия на кризи - стратегически приоритет на политиката за национална сигурност". Не се чувствам задължен на Касим Дал, казва зам.- министърът на отбраната Орхан Исмаилов в интервю за в. "Сега" - Г-н Исмаилов, притеснява ли ви вниманието, което съсредоточихте върху себе си? Вие сте познат основно като експерт, но сега изведнъж се оказа, че от вас зависи стабилността на правителството. - Не съм го очаквал, но чак да се притесня. Не, не се притеснявам. Аз съм свикнал на такива удари, но за моите близки това беше неприемливо

Лазар Лазаров: Фирмите по снегопочистване на пътищата са 100% готови

http://www.moreto.net/novini.php?n=272057

За поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще се грижат над 3000 машини. След създадената нова организация фирмите за снегопочистване в по-голямата част от страната са напълно готови, съобщи в предаването „Под лупа” инж.

ДАНС говори, депутатите слушат

http://www.bnews.bg/article-122853

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев пристигна в парламента, за да даде отчет за акцията в махалата в Пазарджик.

Фондът за компенсиране на инвеститорите ще плаща за КТБ чрез Райфайзенбанк

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/fondyt-za-kompensirane-na-investitorite-shte-plashta-za-ktb-chrez-raifaizenbank-184555/

Компенсацията за ощетен клиент на банката като инвестиционен посредник е в размер на 90% от стойността на вземането, но не повече от 40 хил. лв.

Италианската полиция разби мрежа за фалшиви пари, пращани и в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_422847.html

Италианската полиция разби голяма мрежа за фалшифициране на пари с помощта на Европейската полицейска организация Европол и ОЛАФ. Тя е контролирала пазара с фалшиви евро банкноти по целия свят, включително България, съобщи Европол. Операцията е била извършена на 26 ноември. Арестувани са 53 заподозрени в италианските градове Неапол, Генуа, Торино, Палермо, Казерта и Авелино. Иззети са 5500 фалшиви банкноти на обща стойност около 1 милион евро. Срещу задържаните са повдигнати обвинения за притежание, боравене с фалшиви пари и тяхното разпространение. Разследването е продължило две години. Операцията нанесе сериозен удар на престъпна група, действала в района на Неапол, с добре изградена организация, за която се подозира, че е участвала в производството и разпространението на фалшиви пари в световен мащаб, се казва в съобщението на Европол. "Неаполската група" е разпространявала големи количества фалшиви евро банкноти в Италия и други части на света благодарение на многобройните си членове. Двугодишното разследване е помогнало на италианската полиция да сглоби методите, чрез които престъпната група е придобила пълен контрол на международния пазар на фалшиви евро. Сред най-силно засегнатите страни от незаконната дейност на групата са Франция, Испания, Германия, Румъния, България, Албания, Сенегал, Мароко, Тунис и Алжир.

Българин получи 5,5 г. затвор за обир на кипърска банка с детски пистолет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448274

5,5 години затвор получи българин, който беше осъден в Ларнака за обир на банка. Иван Митев отива зад решетките, след като лятото задигна 22 хил. евро от банка в Кипър с пистолет за играта „Пейнтбол”. Нашенецът обаче бил бързо заловен и вече чака съдът в Ларнака да произнесе наказанието му, пише „Български новини”. 5,5 години затвор получи българин, който беше осъден в Ларнака за обир на банка. Иван Митев отива зад решетките, след като лятото задигна 22 хил. евро от банка в Кипър с пистолет за играта „Пейнтбол”. Нашенецът обаче бил бързо заловен и вече чака съдът в Ларнака да произнесе наказанието му, пише „Български новини”.

Разбиха банда за фалшифициране на пари в Неапол

http://www.cross.bg/banknoti-falshivi-evro-1441469.html

/КРОСС/ В Италия разбиха голяма мрежа за фалшифициране на пари. Затворени са печатница в Неапол и фабрика за производство на монети в Рим. Мрежата е контролирала пазара с фалшиви евро банкноти в няколко страни.53-ма души са арестувани в рамките на разследването, продължило две години.При операцията са иззети 5500 фалшиви банкноти на стойност около един милион евро. „Неаполската група" е разпространявала големи количества фалшиви евро банкноти в различни части на света благодарение на многобройните си членове.Освен България от незаконната дейност на групата са пострадали и Франция, Испания, Германия, Румъния, Албания, Сенегал, Мароко, Тунис и Алжир.

Формула 1 с ново, най-скъпо състезание?

http://www.bnews.bg/article-122854

Гран при на Доха ще се превърне в най-скъпото състезание във Формула 1 с таксата си от 60 млн. евро.

Скандал в ефир: Танцьорка обвини Би Ти Ви в лъжа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448285

Екип на Би Ти Ви отиде в дома на жената, която танцува кючек върху маса в дома си, а дете пъхаше пари и лед в бельото й. Разстроената пловдивчанка обясни, че славата, която придоби е навредила на детето. Това не е било необмислена постъпка в разгара на купона, за която не съжалява. Тя посочи, че това не е инцидентно, Екип на Би Ти Ви отиде в дома на жената, която танцува кючек върху маса в дома си, а дете пъхаше пари и лед в бельото й. Разстроената пловдивчанка обясни, че славата, която придоби е навредила на детето. Това не е било необмислена постъпка в разгара на купона, за която не съжалява. Тя посочи, че това не е инцидентно,

Топексперт по тероризъм: "Ислямска държава" е по-опасна от ебола

http://www.zapernik.com/krimi/topekspert-po-terorizum-islyamska-durjava-e-po-opasna-ot-ebola_36096/

"Тази акция трябваше да се проведе много отдавна. Тук има спящи клетки на "Ал Кайда". "Ислямска държава" и тяхната идеология са по-опасни от ебола". Това заяви експертът по тероризъм и сигурност полк. Иван Бояджиев (на снимката долу) в ефира на Би Ти Ви по повод арестуването на няколко души, които са подозиране в разпространяването на идеите на радикалния ислям.

Той коментира, че в България и в момента може да има агенти на чужди разузнавания и хора на "Ислямска държава". Според него...

Продължава

В Киев пребиха журналистка от руска медия

http://www.cross.bg/kiev-rysiya-pevitza-1441468.html

/КРОСС/ В Киев пребиха журналистка на руският телевизионен канал LifeNews Евгения Змановская. Това съобщи LifeNews. Журналистката е предавала акцията на футболните ултраси на киевския „Динамо", които са били пред двореца на изкуствата „Украйна", за да провалят концерта на популярната украинска певица, която живее и работи в Русия Ани Лорак. Самата Лорак нееднократно е заявявала, че не бива изкуството да се смесва с политиката, но в Киев радикално настроените призивите на известната в Русия и Украйна певица напълно игнорират. Змановская е била край сградата с редакционна задача, когато са я разпознали украински колеги и са я нападнали. Освен това журналистите са обърнали вниманието на ултрасите върху рускинята. В резултат на което, срещу Евгения са започнали да хвърлят яйца и пиратки, пръснали са в лицето й газов спрей и са я ударили няколко пъти по главата с викове «Върви си в Русия!». video:http://www.youtube.com/watch?v=mzJ3JVeCQcU

Скандал в ефир между танцьорка и екип на Би Ти Ви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448278

Екип на Би Ти Ви отиде в дома на жената, която танцува кючек върху маса в дома си, а дете пъхаше пари и лед в бельото й. Разстроената пловдивчанка обясни, че славата, която придоби е навредила на детето. Това не е било необмислена постъпка в разгара на купона, за която не съжалява. Тя посочи, че това не е инцидентно, Екип на Би Ти Ви отиде в дома на жената, която танцува кючек върху маса в дома си, а дете пъхаше пари и лед в бельото й. Разстроената пловдивчанка обясни, че славата, която придоби е навредила на детето. Това не е било необмислена постъпка в разгара на купона, за която не съжалява. Тя посочи, че това не е инцидентно,

Лъжите на Веселин Иванов – шефа на „Военна информация”

http://pik.bg/лъжите-на-веселин-иванов-–-шефа-на-„военна-информация”-news254444.html

Лъжите на Веселин Иванов – шефа на „Военна информация”

Служба „Военна информация“ е една от най-нереформираните, натъпкана с чугунени комунистически фосили структура в България. При всички други къде повече, къде по-малко се извършиха поредица от реформи, модернизация, структурни и персонални промени, съобразено с променената стратегическа среда и ангажименти, в които се намира страната ни.

В служба „Военна информация“ досега не се е случило нищо подобно. Там на практика няма никаква сериозна промяна, каквото и да говорят служители от същата служба. Та близо половината от ръководния състав на службата са започнали работа там преди 1990 г., а контролът (парламентарен и от НПО) върху тази служба е равен на нула. Директор на днешната служба „Военна информация“  е Веселин Иванов. Този човек нарушава от години законът за досиетата и няма сила на тази земя, която да го накара едно-единствено нещо – да изпълни задълженията си по този закон.

Лъжите, че виждате ли, в непредадените 33 000 архивни единици се съдържали данни за чужденци-агенти на СВР са мистификация и груба лъжа. Първо, Комисията по досиетата е оторизирания орган от закона за досиетата, който да решава (ако прецени, че съществува някаква опасност от осветяване) кого да разкрие и кого – не.

Затова и членовете на тази комисия са с най-висок допуск до секретна информация и практикуват анонимизиране (при по-леките случаи) или пълен отказ да дадат определена информация от архивите на тайните служби на комунистическа България.

Не е работа на Веселин Иванов да тълкува закона за досиетата и да се поставя над всичко в държавата – над закона, над президента, над министъра на отбраната. Удивителна фигура е този човек! Ако прочетете официалната му биография ще останете с впечатлението, че този човек се е пренесъл с машината на времето от 80-те години право в демократични времена. Така е фризирана информацията на сайта на службата, че след завършването на ВА „Г.С. Раковски“ той директно се пренася във времената след 10 ноември 1989 г. Какъв е бил преди това, с какво се е занимавал – това няма да научите. Смътно се споменава, че е бил  „от 1988 г. до 1990 г. секретар в службата на военния аташе на България в Гърция“. Каква е документалната истина за Веселин Иванов? Веселин Иванов е кадрови служител на РУМНО (РУ-ГЩ) още от първата половина на 80-те години на миналия век!

Този факт е направо непоносим – четвърт век след падането на комунистическата диктатура, начело на военното ни разузнаване е човек, който е започнал кариерата си в РУМНО още от 1981 г., когато е слушател в ШПК (школа за подготовка на кадри) на военното разузнаване. При няколкогодишните си изследвания в архива на Комисията по досиетата открих немалко документи, които доказват по-горното ми твърдение. Ето някой от тях.
„Секретно!
                                                                        АКТ
за резултатите от държавните изпити на слушателите от школата за подготовка на кадри при РУ-ГЩ БНА випуск „Аспаруховски“ – 1981 г.

б/ По марксиско-ленинска подготовка

       …Слушателите да изучават марксиско-ленинската теория като ръководство за действие в бъдещата си практическа работа, за да подобрят умението си да оценяват събитията, явленията и фактите от точни и ясни класово-партийни позиции
…Проведе годишен изпит по марксистко-ленинска подготовка на слушателите от IV класно отделение на ШПК-РУ-ГЩ (Школа за подготовка на кадри при Разузнавателно управление на Генералния щаб, бел. моя) – випуск 1982/84 година и оцени знанията им както следва:

     №                  Звание, име, презиме, фамилия                   Успех

1. – – – – – – – – – –

2. Ст.лейт. Веселин Иванов Иванов                          Отличен (5.50)

 

Всеки може да отиде в Комисията по досиетата и да си поръча архивна единица 47 от фонд 23, отнасяща се до периода 1978-1984 г. и свързана с „Школа за подготовка на  кадри – РУ-ГЩ. Сборно дело. Преписка от общ характер. Материали, свързани с подготовката на слушателите“. Отваря на стр. 81 и 128 и чете същото, което съм написал малко по-нагоре. Две години по-късно, през 1983 г. отново виждаме името на Веселин Иванов в документи на РУМНО:
„Приложение № 1

Секретно

СПИСЪК

На участниците в мероприятията на

ШПК за времето от 9 до 11.6.1983 г.

1.    …

35. Ст.лейт. Таско Михайлов Ерменков

38. …

39. Ст.лейтенант Веселин Иванов Иванов

Разбираме, че днешният директор на СВИ Веселин Иванов е бил в един курс с депутата от БСП Таско Ерменков – ортодоксален реакционер и един от най-заклетите привърженици на идеята за закриването на Комисията по досиетата.

Чудно ли е, че намира също толкова заклет съмишленик в лицето на своя съвипускник В. Иванов, назначен за директор на военното разузнаване през 2012 г. от ортодоксалният комунист и чевръст политически бояджия Аню Ангелов, който го назначи, докато беше военен министър. Това е задкулисието – непрозрачни връзки и зависимости, далеч отиващи в комунистическото минало на България и пълната й подчиненост на Съветите.

През същата 1983 г. начаникът на РУМНО ген.полк. Васил Зикулов пише до Милко Балев, с молба за уреждане софийското жителство на днешния директор на служба „Военна информация“ Веселин Иванов:
„Секретно!

ТУК – до члена на ПБ и Секретар на ЦК на БКП
другаря Милко Балев

Моля, съдействието Ви за получаване на софийско жителство по съображения, които са Ви изложени устно, на следните военослужещи:

№ по ред

Име, презиме и фамилия

Членове на семейството

В кой район ще кандидатствува

Адрес в София

1

2

3

4

5

1.

Веселин Иванов Иванов

Съпруга: Мария Борисова Иванова

Деца: Борислава

Веселинова Иванова

Цвета Веселинова

Иванова

Коларовски

Ж.к. „Надежда“, бл.317, вх. Г, ап. 72

 

 

Днешната Служба „Военна информация“ е пряк наследник на комунистическото РУМНО – най-просъветската и напълно зависима от ГРУ на ГЩ на Съветската армия структура. Вижте какво показват документите на самата служба например от 1986 г.:
„Секретно

ДОКЛАД

от зам.-началника на служба „Информация“

полковник Младен Христов Младенов

Относно: Проведена работна среща на представители на РУ-ГЩ на СВД по автоматизация на информационните процеси

       …Считам, че за подобряване качеството и ефективността на автоматизацията в РУ-ГЩ на БНА е необходимо по-тясно координиране на нишата дейност с тази на ГРУ-ГЩ на ВС на СССР и другите РУ-ГЩ на СВД. Преди всичко нашата дейност трябва да се унифицира пълно с тази на ГРУ-ГЩ на ВС на СССР, като отива на уеднаквяване на техническото, програмното, информационното и друго осигуряване.“ Как Ви се струва това?  Ето документ от 1985 г.:

„ОЦЕНКИ – ИЗВОДИ
За дейността на радио- и радиотехническото разузнаване по изпълнение на Разузнавателните задачи през 1985 г.
Ежедневно се осъществява взаимодействие с представителите на ГРУ-ВС-СССР, които работят при нас и с групата на Одеския военен окръг, когато същата се намира на наша територия…“
В документите на РУМНО до 1990 г. няма да намерите нито един документ, в който поне да се споменава, че тези типове са работили за националните интереси на страната. Няма такова нещо. Клели са се и са работили само и единствено за интересите на БКП и КПСС, в рамките на едногодишни и петгодишни планове за пълно взаимодействие със съветското ГРУ. Всички днешни приказки за някакъв професионализъм, за работа в полза на националната сигурност са цинични въдици за глупави хора, каквито оказва се в България има немалко. Ние сме най-смешната държава на света. Тук всеки прави каквото си иска или каквото му наредят кукловодите и пет пари не дава за изпълнението на закона. И с право – от едно ниво нагоре българските висши чиновници стават напълно недосегаеми за закона. Хеле пък, ако в ръцете ти са най-големите тайни на прехода, заключени във ведомствения ти архив – тогава можеш да се държиш точно като Веселин Иванов. Важният въпрос обаче е докога ще те търпят.

 

 

 

 

Проф. Чуков: Липсата на добри закони пречи на борбата с радикалния ислям в България

http://www.cross.bg/bulgariya-chykov-trydno-1441467.html

София /КРОСС/ Липсата на качествено законодателство прави изключително трудно противодействието на явления като радикален ислям в България. Това предупреди арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков в предаването „Тази сутрин" след зрелищната акция на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) в Пазарджик и още няколко града в региона.Във вторник проповедникът от пазарджишкия квартал „Изток" Ахмед Муса беше арестуван заедно с 23-ма други при акция на ДАНС и прокуратурата в Южна България, а в сряда официално бе подведен под отговорност за пропаганда за война.Председателят на ДАНС Владимир Писанчев пък коментира, че у нас не е разбита клетка на „Ислямска държав", но „могла да бъде".Проф. Чуков и експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев бяха единодушни, че след акцията на ДАНС вероятно няма да има сериозни последствия, защото обвиненията ще бъдат трудно доказуеми в съда.„България няма ясно кристално законодателство, по силата на което такива неща да се докажат. В момента има два текста, докато в западните държави има много по-ясно законодателство", подчерта проф. Чуков.„Във Великобритания през 2009 г. беше създаден закон след двегодишно обсъждане между Министерството на вътрешните работи и мюсюлманската общност в страната. Тереза Мей внася цял пакет нови нормативни промени, за да спре разпространението на тази зараза

Работна среща „ЦЕРН и предизвикателствата пред професионалното образование“ ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272058

Днес в Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” гр. Варна ще се проведе работна среща „ЦЕРН и предизвикателствата пред професионалното образование“, научи Moreto.net. На нея участниците в първата Национална учителска програма за учители- инженери по професионална подготовка, проведена от 6 до 10 октомври 2014 г.

Иванов: Казусът с тефтерите доби театрален привкус

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ivanov-kazusyt-s-tefterite-dobi-teatralen-privkus-6028114

Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се преписва на човека с инициали Д.П., да се стесни силно,

Морската столица ще харчи 351 млн. лв. през 2015 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447338

Община Варна ще разполага с 351 млн. лв. през следващата година. Това гласи проектобюджетът на морската ни столица за 2015 година, който ще бъде подложен на публично обсъждане в петък.
Макрорамката на приходите и разходите е фиксирана на 234 млн. лв., но към тази сума се добавят близо 117 млн. лв., които Варна ще получи, Община Варна ще разполага с 351 млн. лв. през следващата година. Това гласи проектобюджетът на морската ни столица за 2015 година, който ще бъде подложен на публично обсъждане в петък. Макрорамката на приходите и разходите е фиксирана на 234 млн. лв., но към тази сума се добавят близо 117 млн. лв., които Варна ще получи,

Брендън Роджърс: Разочарован съм, бяхме бавни и неориентирани

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/27/2427544_brendun_rodjurs_razocharovan_sum_biahme_bavni_i/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс призна разочарованието си от изпуснатата победа над "Лудогорец" в София.

"Мърсисайдци" получиха гол още в третата минута, но обърнаха резултата още преди почивката, само за да получат ново попадение в 87-ата за крайното 2:2.

"Когато получиш гол толкова рано в мача, трябва да имаш наистина силен отбор и той да прояви характер. Мисля, че днес се случи именно това. Преди мача говорехме, че трябва да променим хода на сезона тази вечер в...

Димитър Бербатов бе изпратен като герой от бившия си тим Байер (Леверкузен)

http://www.zapernik.com/sport/dimitur-berbatov-be-izpraten-kato-geroi-ot-bivshiya-si-tim_36095/

Димитър Бербатов бе изпратен като герой от бившия си тим Байер (Леверкузен) при загубата с 0:1 от настоящия тим на българина Монако. "Монегаските" победиха с гол на Окампос в 72-ата минута, а голяма заслуга за попадението имаше именно Бербатов, който преодоля няколко съперници в средата на терена и даде начало на головата атака.

След края на мача българинът бе изпратен с аплодисменти от феновете в Леверкузен, които радва между 2001 и 2006 година. Бербатов призна на пресконференцията...

Продължава

Ден на отворените врати в БАН

http://www.cross.bg/den-na-otvorenite-vrati-v-ban-1441465.html

София /КРОСС/ Ден на отворените врати в Института по експериментална морфология и антропология към БАН. Той е посветен на 145-тата годишнина на Академията.Ще бъде демонстрирана методиката, по която са възстановени лицата на царете Самуил и Калоян, на Тракийската принцеса от Враца и на редица видни възрожденски деятели. Ученици, студенти и граждани ще могат да научат как е изглеждал човекът в древността. Ще имат възможност да посетят лаборатории, оборудвани със съвременна апаратура за проучване. Денят на отворените врати ще се проведе в блок 25 в Комплекса на БАН на 4-ти километър в София.Специалистите от института ще разкажат и покажат какво представляват клетъчните култури, как изглежда светът под електронния микроскоп, кои са някои от най-опасните за здравето на човека и животните паразити. Посетителите ще могат да се запознаят с работата на учените в посока диагностика и лечение на различни заболявания.

Адв. Харалампиев: Ахмед Муса не трябва да бъде подценяван

http://frognews.bg/news_81139/

Той е многопластова личност, различава се съществено от другите имами. Изразните му средства са далеч по-емоционални и така той въздейства на хората, които присъстват на проповедите му, каза по БНТ адвокатът му Хари Харалампиев.

Интерпол издаде международна заповед за арест срещу бивш руски сенатор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448264

Интерпол е издал заповед за задържането на бившия директор на „Межпромбанк” – Сергей Пугачев, който в периода 2001-2011г. е бил сенатор от руската република Тува в горната камара на руския парламент, съобщи ТАСС.  Според получените данни Пугачев е преследван заради обвинения в „кражби и присвояване на имущество”. Интерпол е издал заповед за задържането на бившия директор на „Межпромбанк” – Сергей Пугачев, който в периода 2001-2011г. е бил сенатор от руската република Тува в горната камара на руския парламент, съобщи ТАСС. Според получените данни Пугачев е преследван заради обвинения в „кражби и присвояване на имущество”.

Окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов се изправя пред Висшия съдебен съвет

http://www.zapernik.com/pernik/okrujniyat-prokuror-na-pernik-biser-mihailov-se-izpravya-pred-visshiya_36094/

Окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов се изправя днес пред висшите магистрати в София. Той ще има думата относно постъпило възражение срещу изготвената му комплексна оценка, на основание чл. 205, ал. 2 от ЗСВ.

Освен него, по същите причини ВСС ще изслуша Камелия Бориславова Николова – прокурор в Софийска градска прокуратура, Бойка Ангелова Лулчева – прокурор в Районна прокуратура гр. Кърджали.Членовете на ВСС ще обсъдят проект на решение по доклад от директора на дирекция...

Продължава

Европарламентът днес гласува вот на недоверие срещу комисията "Юнкер"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/27/2425973_evroparlamentut_dnes_glasuva_vot_na_nedoverie_sreshtu/?ref=rss


Днес Европейският парламент гласува вот на недоверие срещу новата Европейска комисия.

По време на парламентарен дебат в началото на седмицата мнозинството от парламентарните групи в Европейския парламент изразиха подкрепа към Комисията, водена от Жан-Клод Юнкер, и очакванията са вотът да бъде неуспешен.

За да бъде разпусната еврокомисията, са необоходими гласовете на две трети от присъстващите и повече от половината от гласовете на всички евродепутати (376 гласа).
...

Христо Иванов: Целта ми е да стесня задкулисния кръг

http://offnews.bg/news/n_1/n_422859.html

"Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се преписва на човека с инициали ДП, да се стесни силно. Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт.” Това заяви в ефира на Нова тв правосъдният министър Христо Иванов. "Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай”, каза Иванов. Според него всички институции, а не само прокуратурата, са в сериозна институционална криза. "Това, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва това нещо. Важно е и че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България”, коментира Иванов." По думите му реформите в съдебната система няма да се случат за 6 месеца и техният ефект няма да се усети за една година. Става въпрос за доста дългосрочни усилия. Той обясни още, че съдът и прокуратурата се управляват по различен начин, защото имат различни структури. За да могат и двете институции да имат адекватно администриране, за да са ефективни, трябва да се започне със структурна промяна. Относно това дали има нужда от промени в Наказателния кодекс, и по-специално в частта с наказанията за убийците на пътя, Христо Иванов заяви, че ще има среща в МВР, включително и със специалистите, които се занимават с тази тема, за да се види къде системата не работи. "Цялото приложение на закона е много важно, а не само крайният размер на присъдата, така че ключовото е да покажем, че действаме по целия периметър на проблемите. С годините все повече се увеличават размерите на присъдите, но не може да се каже, че чувството за справедливост се е увеличило кой знае колко много”, обясни министърът на правосъдието.

70% от децата под 6 години имат по 3-4 кариеса, а 18-годишните - по 7 и повече

http://www.zapernik.com/krimi/70-ot-decata-pod-6-godini-imat-po-3-4-kariesa_36093/

70% от децата под 6 години имат по 3-4 кариеса, а 18-годишните - по 7 и повече. Стряскаща статистика е на Българския зъболекарски съюз. „Всяко четвърто дете е с изваден постоянен зъб, което е трагично, защото това е свързано не само с храненено, но и с разположението на зъбите в устата, с говора", обяви Борислав Миланов, председател на съюза.

8 евро и 45 цента е сумата за зъболечение, която се полага на пациентите в България от общественото здравно осигуряване. За сравнение -...

Продължава

Христо Иванов: Трябва да се стесни полето на задкулисните режисьори в правосъдието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427541_hristo_ivanov_triabva_da_se_stesni_poleto_na/?ref=rss


Министърът на правосъдието Христо Иванов определи като обрат предложението на прокуратурата за реформи в съдебната система и заяви, че промените ще се случат бавно, а целта е да се стесни полето на действие на хората със "задкулисна роля" в системата.

"Моята цел е полето, в което хора с подобна роля на задкулисни режисьори, каквато се приписва на човек с такива инициали (Д.П. - бел. ред), да се стесни силно", заяви министърът пред "Нова" ТВ в коментар на скандала с преправянето на...

Европейския парламент гласува вот на недоверие на Юнкер

http://econ.bg/Новини/Европейския-парламент-гласува-вот-на-недоверие-на-Юнкер_l.a_i.615824_at.1.html

Европейския парламент (ЕП) решава дали да остави на поста председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Евродепутатите ще гласуват вот на...

Христо Иванов: Независимостта не е записана нито в тефтерче, нито в Държавен вестник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427541_hristo_ivanov_nezavisimostta_ne_e_zapisana_nito_v/?ref=rss


Министърът на правосъдието Христо Иванов определи като обрат предложението на прокуратурата за реформи в съдебната система и заяви, че промените ще се случат бавно.

"В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза", заяви Иванов пред "Нова" ТВ. Според него е важна стъпка това, че именно държавното обвинение излезе с изненадващите предложения за собствената си реформа. "За първи път се случва главен прокурор да излезе с толкова...

14 ранени на пътя през денонощието

http://pik.bg/14-ранени-на-пътя-през-денонощието-news254442.html

14 ранени на пътя през денонощието

Четиринадесет души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР.

На територията на страната са станали 14 пътнотранспортни произшествия.

За района на София тежките катастрофи са 7, а леките пътни инциденти са 121 със 7 ранени, посочват от МВР.


Оправдаха син за умишлено отцеубийство, но ще лежи 10 години за смърт по непредпазливост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448052

Бургаският окръжен съд призна Марин Кабаков за виновен за смъртта на родния му баща, но го оправда по първоначално повдигнатото му обвинение в умишлено убийство.
Според решението на магистратите Кабаков е нанесъл на родителя си побой, завършил фатално. Присъдата е за смърт по непредпазливост.

Инцидентът е от 09.05.2013 г. в с. Маринка. Бургаският окръжен съд призна Марин Кабаков за виновен за смъртта на родния му баща, но го оправда по първоначално повдигнатото му обвинение в умишлено убийство. Според решението на магистратите Кабаков е нанесъл на родителя си побой, завършил фатално. Присъдата е за смърт по непредпазливост. Инцидентът е от 09.05.2013 г. в с. Маринка.

95 години от подписването на Ньойския договор

http://www.zapernik.com/politika/95-godini-ot-podpisvaneto-na-nioiskiya-dogovor_36092/

На този ден отбелязваме 95 години от подписването на Ньойския договор. Преди 95 години на 27 ноември 1919 г. се подписва една от най-пагубните спогодби в цялата българска история - Ньойският договор,.

В края на Първата световна война, българската държава е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да сключи договор, който предначертава бъдещето на Европа, договор, който поставя крайно жестоки...

Продължава

ЕП гласува вот на недоверие на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

http://www.moreto.net/novini.php?n=272060

Европейският парламент в Страсбург трябва да гласува вота на недоверие срещу новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. До вота се стигна след разкрития, че най-големите световни компании са скрили милиарди долари данъци чрез тайна сделка с Люксембург по време на 18-годишното управление на Юнкер като премиер на страната.

Кадиев: Просто няма пари. Но не виждам абсолютно никакъв стремеж да се съберат повече пари

http://www.cross.bg/kadiev-ikonomikata-pari-1441466.html

/КРОСС/Реформи няма да има, защото бюджетът не позволява. Това е бюджет, който очевидно е направен някъде в коридорите на Министерството на финансите. Просто няма пари. Но не виждам абсолютно никакъв стремеж да се съберат повече пари. Това заяви депутатът от "БСП - лява България" Георги Кадиев в интервю за БНР.  Според него... Ако съдим за целия мандат на правителството спрямо този бюджет, изводът е, че няма да има никакви реформи, защото бюджетът е изключително стандартен. Никаква нова политика не виждам аз, поне на пръв поглед, в него. Вярно е, че той все още не е бил представен в парламента, но от това, което се вижда от документите, не виждам абсолютно нищо. Ддори тригодишната средносрочна прогноза е по-лоша отколкото тази, която беше направена през април месец от Министерството на финансите, примерно на бюджетния дефицит, заяви Кадиев. Тогава,  посочи депутатът, се предвиждаше той да се движи около 1-1,5%, сега виждам, че е 3% догодина, след това 2,5 и 2% през 2017-а година, т.е. никакво увеличение на приходи като процент от БВП и леко намаляване на разходите. Аз си спомням 2005-2007 година, когато бях в Министерството на финансите, тогава, вярно, икономиката беше в разцвет, но тогава правехме годишни приходи от порядъка на 43% от БВП, разходи около 40% и 3% излишък. Сега виждам отново разходи около 40%, само че приходите вече са 36,8%. Вижте колко са паднали като процент от БВП само за 7-8 години, със 6-7%. Т.е

Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън: свърших си работата, с чиста съвест съм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448239

Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, за първи път даде интервю, в което каза, че просто е вършил своята работа и не би направил нищо по-различно от това, което се е случило на 9 август, пише BBC.  "Ако не го бях направил, той щеше да ме убие, ако се бе добрал до мен. Имам чиста съвест, защото знам, че си свърших работата както трябва”, Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, за първи път даде интервю, в което каза, че просто е вършил своята работа и не би направил нищо по-различно от това, което се е случило на 9 август, пише BBC. "Ако не го бях направил, той щеше да ме убие, ако се бе добрал до мен. Имам чиста съвест, защото знам, че си свърших работата както трябва”,

Hyundai Genesis получи две престижни награди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447550

Автомобилът е “Луксозна кола на годината" на Popular Mechanics и Hispanic Motor Press Awards.
Изцяло новият Hyundai Genesis получи приза “Луксозна кола на годината" на Popular Mechanics в рамките на автомобилното изложение в Лос Анджелис. "Изцяло новият Genesis предефинира луксозния пазар с предлагането на премиум функции и напредничави технологии Автомобилът е “Луксозна кола на годината" на Popular Mechanics и Hispanic Motor Press Awards. Изцяло новият Hyundai Genesis получи приза “Луксозна кола на годината" на Popular Mechanics в рамките на автомобилното изложение в Лос Анджелис. "Изцяло новият Genesis предефинира луксозния пазар с предлагането на премиум функции и напредничави технологии

Европарламентът дебатира признаването на Палестина

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/27/2427537_evroparlamentut_debatira_priznavaneto_na_palestina/?ref=rss


Днес Европейският парламент ще дебатира признаването на Палестина и дали подобен ход ще доведе до намаляване на напрежението в региона.

Гласуването беше отложено и ще се проведе на 18-и декември. Разминаване в позициите на парламентарните групи стана причина за отлагането на вота.

Групата на Социалистите и демократите и Обединената левица в европарламента подкрепиха гласуването на решението.

Вотът на Европейския парламент трябваше да бъде символичен и да има...

Най-отблъскващите прояви на авиопасажерите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/11/27/2427298_nai-otbluskvashtite_proiavi_na_aviopasajerite/?ref=rss


В навечерието на коледните и новогодишните празници, когато пътуванията стремглаво се увеличават, онлайн изданието Mashable напомни за най-отблъскващите навици на авиопасажерите. Изданието ги подреди във възходящ ред по недопустимост и призова читателите си да спестят неприятните преживявания на евентуалните си спътници в предпразничните и след празничните дни. 

Да се озовеш на средната седалка, разделил двама пътуващи заедно. Понякога двойките, които пътуват заедно, си запазват...

Hyundai Genesis получи две престижни награди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447513

Автомобилът е “Луксозна кола на годината Автомобилът е “Луксозна кола на годината" на Popular Mechanics и Hispanic Motor Press Awards. Изцяло новият Hyundai Genesis получи приза “Луксозна кола на годината" на Popular Mechanics в рамките на автомобилното изложение в Лос Анджелис. "Изцяло новият Genesis предефинира луксозния пазар с предлагането на премиум функции и напредничави технологии

Проектът за третия метролъч, който стига до Перник, бил без екооценка

http://www.zapernik.com/pernik/proektut-za-tretiya-metroluch-koito-stiga-do-pernik-bil_36091/

Проектът за строителството на третия метролъч е без доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Именно това оспорва в съда "Сдружение независим обществен контрол" и се надява да спре проекта, докато не се направи екооценка.

Ние не сме срещу метрото и срещу третия метролъч или неговия маршрут, ние искаме екооценка. Цяла година природата ни предупреждава чрез наводненията", обясни пред OFFNews Иван Димитров от сдружението.

Според него най-вероятно има и...

Продължава

Twitter въвежда Twitter Offers с оферти директно в профила ви

http://www.cross.bg/twitter-offers-oferti-1441464.html

/КРОСС/ От вчера социалната мрежа Twitter започва да показва т.нар. Twitter Offers директно в потребителския профил на своите аонати.Twitter Offers представляват оферти, които различни компании могат да вградят в Twitter карти и да ги изпратят на своите последователи.Ако видите оферта, която ви допада, може да я добавите към вашата дебитна или кредитна карта и да използвате картата, за да закупите услугата или продукта. Не са необходими нито купони, нито допълнително приложение на вашия смартфон - всичко е свързано с картата.След като добавите вашата кредитна или дебитна карта към Twitter профила си веднъж, няма да се налага да въвеждате повторно информацията от нея и може да я ползвате за всички бъдещи оферти, които видите."Искаме да позволим на търговците да достигнат максимално лесно до своите потенциални клиенти като използват съществуващата мрежа и не се нуждаят от специален хардуер или софтуер", казва Twitter в съобщение по повод пускането на Twitter Offers."Използвайки нашия капацитет за достигане на максимално широка аудитория, рекламодателите могат да модифицират своите промоции и кампании за подходящата аудитория".Към момента Twitter Offers важат само в Съединените щати, но ако инициативата се приеме добре в рамките на този празничен сезон, Twitter възнамерява да разшири обхвата на услугата, пише www.kaldata.com.

Топ дизайнерката Евгения Живкова е залюбила млад мъж

http://www.zapernik.com/hailaif/top-dizainerkata-evgeniya-jivkova-e-zalyubila-mlad-muj_36090/

Топ дизайнерката Евгения Живкова е залюбила млад мъж. Червената принцеса е забелязвана напоследък с красив левент, който често идвал да я посреща пред фирмата й. Той винаги я чакал с букет цветя и бил изключително внимателен и мил, разкриват очевидци.

„В началото си мислехме, че й е шофьор. Взима я с един черен джип, но пък някак си изглеждаха твърде близки и интимни. Прегръщат се много нежно", разказаха съседи на внучката на Тодор Живков. Тя пък била разцъфтяла от прекрасните чувства,...

Продължава

ЕП ще гласува вота на недоверие към ЕК

http://www.cross.bg/yunker-zhan-klod-komisiya-1441463.html

/КРОСС/Европейският парламент днес ще гласува по вота на недоверие срещу Европейската комисия. Той беше внесен от евроскептичните партии заради разкритията за данъчни облекчения в Люксембург, давани по времето, когато Жан-Клод Юнкер е бил премиер. Няма съмнения, че Юнкер ще получи подкрепа, това колко голяма ще е тя обаче, ще покаже дали доверието към него е намаляло в резултат на скандала. Жан-Клод Юнкер беше избран през юли за председател на Европейската комисия с 422 гласа. През октомври екипът му беше одобрен с един глас повече. Ако днес подкрепата е значително по-малка, това ще означава спад на доверието към Юнкер и разколебаване в така наречената „голяма коалиция" от проевропейски партии. Те определят внасянето на този вот като поредна антиевропейска акция на популисти - като лидерите на британската „Партия на независимостта" Найджъл Фарадж и на френския „Национален фронт" Марин льо Пен. За тях беше трудно да съберат минимално необходимите 76 гласа за внасянето на вота на недоверие. За да свалят Жан-Клод Юнкер ще им трябва сложно двойно мнозинство - две трети от подадените гласове, които да са на поне половината плюс един от всички евродепутати, т.е. 376. За всички е ясно, че подобна цел е непостижима, въпреки това християндемократи, социалисти и либерали се мобилизират да съберат достатъчно гласове „за" Юнкер и да предотвратят всякакви бъдещи спекулации с политическата му легитимност

Миков задмина Костов! Сърди се не само на избирателите си, и на всеки с друга позиция

http://www.zapernik.com/politika/mikov-zadmina-kostov-surdi-se-ne-samo-na-izbiratelite-si_36089/

Демокрацията е път към социализма. Заветът на Карл Маркс е дълбоко заровен, забравен и низвергнат от пишещата се за най-лява партия у нас БСП. Докато бившият й лидер Сергей Станишев наистина се опитваше да въведе някакъв плуралистичен ред за управлението на Столетницата и да прокара европейския модел за развитието й, сегашното ръководство се върна поне с десетина години назад.

Червените много обичат да скачат на главата на всеки, дръзнал да изрази по-различна позиция от тази на...

Продължава

Кобрата: И на "Лудогорец" не им стига опит, като на мен

http://offnews.bg/news/n_1/n_422852.html

"Много хубав мач. И на "Лудогорец" не им стига опит, както на мен". Това коментира пред bTV боксьорът Кубрат Пулев след двубоя между Лудогорец и Ливърпул, който завърши 2:2 на стадион "Васил Левски".  Пулев коментира още, че публиката на мача е трябвало да бъде по-шумна, както е била в Хамбург на двубоя между него и Владимир Кличко. "До момента в Шампионска лига се справят отлично. Всяко начало е трудно. Срещу Реал М също могат да се справят добре", каза още боксьорът в тежка категория. 

Гърция излиза на 24-часова стачка

http://www.zapernik.com/politika/gurciya-izliza-na-24-chasova-stachka_36088/

Гръцките ни съседи излизат на 24 - часова национална стачка. Тя е организирана от Общата конфедерация на труда. Недоволството на Гърците е насочено срещу мерките за икономии, предприети от правителството. Те са налагат като част от спасителния план за страната и дадени като обещание, за да получи страната международна финансова помощ от Европейската централна банка, Международния валутен фонф и ЕК.

Преди голямата стачка журналистите излязоха на демонстрация. Радио станциите и...

Продължава

Гяуров: Приемам с тежка насмешка думите на шефа на ДАНС

http://frognews.bg/news_81137/

Със сигурност от една страна има радикален ислям, от друга имаме и ПР. Важно е кое е било водещото за провеждане на акцията. Достатъчно много не знаем, заяви по TВ7 ексшефът на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в коментар на акцията на ДАНС срещу радикалния ислям в няколко града у нас.

Убиецът на чернокожия младеж във Фъргюсън: свърших си работата (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448189

Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, за първи път даде интервю, в което каза, че просто е вършил своята работа и не би направил нищо по-различно от това, което се е случило на 9 август, пише BBC.  Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, за първи път даде интервю, в което каза, че просто е вършил своята работа и не би направил нищо по-различно от това, което се е случило на 9 август, пише BBC. "Ако не го бях направил, той щеше да ме убие, ако се бе добрал до мен. Имам чиста съвест, защото знам, че си свърших работата както трябва”,

Заменят санкционни плодове с българско киви от Сочи

http://www.cross.bg/kivi-plodove-stantziya-1441461.html

/КРОСС/ Дефицитът от екзотични плодове след санкциите срещу Русия може да бъде преодолян с производство в промишлени количества на киви в Сочи. Че това е възможно, са доказали на практика сътрудниците от Адлерската опитна станция на Руския научноизследователски инстиатут по растениевъдство „Вавилов", съобщава „Российская газета". Именно тук в Адлер се намира единствената в страната плантация за промишлено производство на киви. Първите растения били докарани от България и засадени тук преди 28 години. Според експертите местните плодове не се нуждаят от химическа обработка, за разлика от европейските, защото българското киви се чувствало в Сочи като у дома си - толкова подходящи се оказали климатичните условия на брега на Черно море дори през зимата - плодовете издържат до минус 12 градуса. Сега от седемте хектара на опитната станция реколтата е до 40 тона плодове годишно. Станцията разполага и с около две хиляди бройки посадъчен материал, който може да даде реколта след две години. Агрономите твърдят, че колкото повече се разраства храстът, толкова повече плодове дава. Според директора на Адлерската опитна станция Александър Бойко станцията може да помогне на желаещите да се заемат с промишлено производство на киви, което може да се превърне в добър бизнес

ПФ без колебания: Изоставят Борисов, но другата седмица

http://www.bnews.bg/article-122852

Красимир Каракачанов заяви, че ако при назначаването на заместник-министър на отбраната имаше колебания дали да се оттегли подкрепата за кабинета, след назначението на областния управител на София това вече е преодоляно.

Правосъдният министър: Всичко около тефтерчетата добива театрален привкус

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448234

"Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай”, заяви пред Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов.
"В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза. "Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай”, заяви пред Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов. "В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза.

За децата и книжките на Софийския литературен фестивал

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/27/2423354_za_decata_i_knijkite_na_sofiiskiia_literaturen_festival/?ref=rss


Второто издание на Софийския международен литературен фестивал "Литературата на скандинавския север" започна вчера, а детската програма е един от тазгодишните акценти. Курсове по готварство с "Вкусна география" на издателство "Точица", непозната приказка на Андерсен, специални чествания на създателката на Муминтролите Туве Янсон, игри и звезди от галактиката на детската литература са сред изненадите, които ще срещнат книжките и децата между този уикенд и 14 декември.

лоената свещ,...

Продадоха акция на КТБ за 20,5 ст.

http://www.cross.bg/bankata-aktziya-mlrd-1441460.html

/КРОСС/Акциите на КТБ претърпяха колосален срив с 99%, след като вчера бе възстановена търговията им на Българската фондова борса. Оборотът беше незначителен. Първо две акции бяха продадени по 16,739 лв. за брой. Двайсет минути по-късно последва продажба на още една акция за 0,205 лв. и на това ниво бе затворена търговията в 17,10 ч. През целия ден се наблюдаваше огромно разминаване между офертите „купува" и „продава". Купувачите бяха склонни да платят между 0,20 и 0,34 лв. за акция, докато продавачите искаха между 10 и 80 лв. Търговията с книжата на КТБ беше спряна на 21 юни заради поставянето на банката под специален надзор и неяснотата за бъдещето Ӝ към тази дата. Последната сделка на 20 юни беше при цена 78,05 лв. Това оценяваше КТБ на 468 млн. лв., пише "Преса" като уточнява, че материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Вчера пазарната капитализация на банката се срина до 1,23 млн. лв. Така инвеститор с 680 403 лв. можеше да придобие мажоритарния пакет акции, ако основният акционер „Бромак" на Цветан Василев бе решил да продава. Търговията по позицията на КТБ беше пусната, след като съдбата на банката изглежда по-ясна - предстои процедура по несъстоятелност, която сега е спряна заради жалби. Сривът на акциите се обяснява с финансовите проблеми на КТБ, установени от три одиторски компании. Според последния отчет към 30 септември т.г. банката има 6,46 млрд. лв

Христо Иванов: Всичко около тефтерчетата добива театрален привкус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448228

"Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай”, заяви пред Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов. "В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза.

Връчват ключа за Юнашкия салон на кмета на община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272055

Днес на посещение във Варна ще бъдат Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството и Красен Кралев, министър на младежта и спорта. Те ще открият един от новите центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) – с.

Шамаросана стриптизьорка реве по БТВ, обвинявайки я в съсипване на живота й

http://www.zapernik.com/hailaif/shamarosana-striptiziorka-reve-po-btv-obvinyavaiki-ya-v-susipvane-na_36087/

Станалата известна с танца си в оскъдно облекло и поведението на дете на 7 години, което пъха банкноти в сутиена й Гергана даде интервю пред bTV , телевизията, която излъчи клипа. Тя обаче обвини медията, че лъже и заяви, че детето на клипа не е нейно.

„Всички деца по сватби и кръщенета гледат кючек и чалга, работя в ресторант, там също ми пъхат пари като бакшиш, това не е лошо, а вие го раздухахте”, твърди пловдивчанката

„Никой не ме пита как съм отраснала, как съм завършила,...

Продължава

В АЕЦ Козлудуй се учат как да действат при кризи

http://www.bnews.bg/article-122830

След анализ на националното учение „Защита 2014” ще бъде оценен Националният план за защита при бедствия

Ревизоро: Назначенията на хора от НПСД е провокация

http://www.cross.bg/revizoro-partiya-programata-1441458.html

/КРОСС/Емил Димитров - Ревизоро смята, че назначенията на хора от Народна партия „Свобода и достойнство" е провокация от страна на Бойко Борисов към Патриотичния фронт. Казано беше, че не може на ръководни постове да се назначават хора от тази партия. А то ще се окаже, че цялата партия ще получи места. Случи са така, че те нарочно са назначавани, за да бъдем предизвикани. Ако първият път е било случайно, вторият път е било нарочно, каза Димитров в студиото на Нова телевизия. Мен турското име не ми пречи,  допълни той. Като зам.-министър на отбраната бе назначен Орхан Исмаилов, а зам.-председателят на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД), част от РБ, Веселин Пенев вчера получи поста на областен управител на София-град. Имаме 19 гласа, не можем да изпълним програмата си и дадохме условие - нашата програма срещу гласове. И това не се изпълни, обясни той. Според Ревизоро, най-вероятно програмата на Патриотичния фронт няма да бъде изпълнена, а ГЕРБ и Реформаторският блок сега ще разчитат на гласовете на ДПС и на ББЦ. По думите му премиерът на два пъти нарушава програмата и договорките. В това виждаме арогантно поведение, допълни той. Кабинетът е такъв, какъвто Бойко Борисов е решил да го направи, завърши депутатът от ПФ Емил Димитров - Ревизоро.      

Гяуров: В България има прояви на радикален ислям

http://www.cross.bg/islyam-radikalen-sigyrnost-1441459.html

София /КРОСС/ Все нещата са неясни и е трудно на този етап да се оценяват адекватно. Най-вероятно това, което се случи има два аспекта - със сигурност от една страна има радикален ислям, от друга имаме и ПР. Важно е кое е било водещото за провеждане на акцията. Достатъчно много не знаем. Не знам коя е истината. Това коментира пред TV7 бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. Думите му бяха по повод акцията на ДАНС срещу радикалния ислям в България, проведена в няколко града."Приемам с тежка насмешка думите на председателя на ДАНС, че това не е било клетка на ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта, сменила името си само на Ислямска държава - бел. ред.), но е могло да бъде. Подобни думи са безотговорни от устата на който и е да ръководител в службите за сигурност", категоричен е Димо Гяуров.По думите му от това, което е изнесено като информация до момента, се вижда, че няма нито едно доказателство за директна връзка с Ислямска държава (ИД)."Това са по-скоро последователи, което не означава, че няма радикален ислям. Този човек е опасен, но със сигурност не е заплаха за националната сигурност. Едва ли доказателствата ще издържат в съда, защото текстовете в закона са стари и неадекватни. Не съм убеден, че може да се докаже в съда", каза още бившият топ разузнавач.Той е твърдо убеден, че това е проява на радикален ислям. "Причината е, че държавата е оставила празно място

Правосъдният министър: Всички институции са в криза

http://pik.bg/правосъдният-министър-всички-институции-са-в-криза-news254435.html

Правосъдният министър: Всички институции са в криза

"Не знаем дали тефтерчето на Филип Златанов ще попадне в доклада на Европейската комисия. Това, което ще попадне обаче със сигурност в доклада са са институционалните действия", заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия министърът на правосъдието Христо Иванов.

"В България всички институции, не само прокуратурата, са в криза. Важното е обаче, че именно прокуратурата излезе с предложения за вътрешна реорганизация. За първи път се случва главен прокурор да излезе с предложения за промени", каза Иванов.

Има едно здравословно осъзнаване на това, че има проблеми, поясни той и добави, че е важно да се отговори на очакванията не толкова на Европейската комисия, а на българските граждани.

"Освен конкретните хора с конкретните инициали в тефтерчето на Златанов има конкретни причини да ги има тези играчи", заяви правосъдният министър. На въпрос какво той си записва в неговото тефтерче, Иванов отговори, че няма такова и добави, че заради това отнася и критики.


Експерти: Арестуваните при акцията на ДАНС търсят популярност и я получават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448204

Арестуваните при акцията търсят популярност и я получават. Така коментира акцията на ДАНС срещу разпространението на радикален ислям в България журналистът от "24 часа“ и главен редактор на сп. "Гео" Георги Милков.
„За първи път обаче ДАНС и прокуратурата вадят нещо пред журналистите. Показват снимки, ключодържатели, шапки”, коментира Милков. Арестуваните при акцията търсят популярност и я получават. Така коментира акцията на ДАНС срещу разпространението на радикален ислям в България журналистът от "24 часа“ и главен редактор на сп. "Гео" Георги Милков. „За първи път обаче ДАНС и прокуратурата вадят нещо пред журналистите. Показват снимки, ключодържатели, шапки”, коментира Милков.

Две отровни риби фугу са уловени в Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_422795.html

Рибари са уловили в залива край Севастопол два екземпляра от смъртоносно отровен вид риба, японската риба балон, съобщава РИА Новости. "В Черно море никога по-рано не са се появявали риби от семейство Tetraodontidae или както често ги наричат - фугу - казва Александър Болтачев от Института по биология на Южните морета в Севастопол. Той предполага, че са стигнали до бреговете на Крим през проливите на Егейско море. Една от двете риби е уловена в началото на ноември от служител на местния аквариум от пристанищния кей на Севастопол, а другата е хваната от рибар на няколко метра от брега. Понастоящем рибите са в лабораторията на Института и неговите сътруднили предстои да научат как са се адаптирали тези нови обитатели на Черно море, с какво се хранят тук, както и какво ще е въздействието, което ще окажат в новата среда. Според Александър Болтачев опасната риба вече е широко разпространена в Средиземно море, но това едва ли ще стане в Черно море заради по-ниските температури през зимата. Появата на риба балон в севастополския залив е истинска загадка . "Очевидно е, че двата екземпляра са тук от няколко месеца. Как са успяли да стигнат до тук, може би никога няма да разберем. Тези риби предпочитат топлите тропически води, а последните три седмици температурата на водата край бреговете на Севастопол рязко се понижи", отбеляза Александър Болтачев. "Навлизането на атлантически риби в нашето море става често, те могат да останат с месеци и години. Но това не означава, че могат да се развъждат тук", заяви най-старият рибен генетик у нас, проф. Иван Доброволов от Института по океанология, цитиран от „24 часа". Рибата балон едва ли ще се развъди в Черно море , защото дори и да хвърли хайвер, той ще падне на дъното, тъй като водата в нашето море е два пъти по-слабо солена. Освен това, сероводородът на големи дълбочини от 200 м унищожава всички живи организми. "Вече е имало случаи на нашествие по нашите брегове от океана дори на китове и океански акули. Единственият чужд вид, който е дал поколение, е кефалът от Китайско море соу-ю. Още не е сигурно дали и наричаният от нашите рибари "жълтур" дава поколения. Вече десетилетия руснаците ме молят да свидетелствам дали има излюпени малки китайски кефалчета, но и аз нямам твърди доказателства за това", добави проф. Доброволов. Рибата балон или позната още като "фугу" е най-отровната риба, използвана за храна. Твърди се, че е опасно не месото, а част от вътрешните органи, кожата, хрилете, опашката и перките, в които всъщност се съдържа отровата ù - токсинът Тетродотоксин. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни, за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Тя предизвиква мускулна парализа, дихателни нарушения и сърдечно-съдова недостатъчност. Отровата на рибата е 160 000 пъти по-силна от кокаина. В Япония и Корея обаче тя се води деликатес, но задължително условие е да бъде приготвена от професионални готвачи. Именно дипломираните майстор-готвачи определят индивидуалната доза за всеки клиент. Ритуалът изисква самият готвач да поднесе хапката в устата на клиента. Ако случайно се стигне до фатален край, в защита на своята чест, майсторът-готвач си прави харакири (японско ритуално самоубийство). Съществуват над 100 вида "риба балон", като около 38 от тях се срещат по крайбрежието на Япония.

Георги Милков: Арестуваните при акцията на ДАНС търсят популярност и я получават

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448199

Арестуваните при акцията търсят популярност и я получават. Така коментира акцията на ДАНС срещу разпространението на радикален ислям в България журналистът от Арестуваните при акцията търсят популярност и я получават. Така коментира акцията на ДАНС срещу разпространението на радикален ислям в България журналистът от "24 часа“ и главен редактор на сп. "Гео" Георги Милков. „За първи път обаче ДАНС и прокуратурата вадят нещо пред журналистите. Показват снимки, ключодържатели, шапки”, коментира Милков.

Звездите за протестите в САЩ: Америка е загубена

http://america.actualno.com/Zvezdite-za-protestite-v-SASht-Amerika-e-zagubena-news_62679.html

Масовите протести, обхванали САЩ след оправдаването на полицая, убил чернокож младеж през август т.г., станаха повод за публикации от страна на редица американски звезди в социалните мрежи. Звездите ...

Депутатите гласуват парламентарните комисии

http://www.moreto.net/novini.php?n=272056

Ръководството на 5 парламентарни комисии ще отстъпи ГЕРБ на коалиционните си партньори от Реформаторския блок. Те ще поеме вътрешната, земеделската, регионалната, транспортната и комисията за взаимодействие с гражданите. Патриотичният фронт ще поеме, освен комисията за ДКЕВР, вероятно и тази за борба с корупцията.

Експерти: Арестуваните в Пазарджик търсят популярност и я получиха

http://www.cross.bg/radylov-dans-tursyat-1441457.html

София /КРОСС/ Във всичко, което се случва личи неразбиране на същността на радикалния ислям. Радикалните ислямисти търсят публичност, затова пускат снимки, записи. От тази гледна точка те постигнаха своята цел. Кой знае защо прокуратурата и ДАНС им помагат да я популяризират. Така бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността Николай Радулов коментира акцията на ДАНС срещу разпространението на радикален ислям в България.„Спящи клетки нямаме, защото това значи законспирирана терористична организация и тя нито ще се появява в интернет, нито ще си пуска реклами във „Фейсбук", коментира още Радулов.По думите му службите са на „вълна реклама". „Сега се правят бюджетите, упорито се говори, че няколко души се оглеждат за мястото на Писанчев и той трябва да проявява активност. Другата възможност е пълна некадърност и непознаване на материята", заяви Радулов. Той обясни, че тези неща се вършат тихо, така че да не създават мъченици. „Този ходжа е получил много по-голяма популярност с тази акция, отколкото е имал досега", смята експертът.Журналистът Георги Милков също е на мнение, че арестуваните при акцията търсят популярност и я получават. „За първи път обаче ДАНС и прокуратурата вадят нещо пред журналистите. Показват снимки, ключодържатели, шапки", коментира Милков

Калфин: Липсва дългосрочна перспектива за пенсионната реформа

http://pik.bg/калфин-липсва-дългосрочна-перспектива-за-пенсионната-реформа-news254433.html

Калфин: Липсва дългосрочна перспектива за пенсионната реформа

Липсва дългосрочна перспектива по отделните параметри на пенсионната реформа. Надявам се следващата година да постигнем съгласие по тях. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Това, което сега предлага министърът на финансите с проектобюджета за 2015 г. е по действащото законодателство – пенсионната възраст да расте с 4 месеца.

Стои въпросът с работниците първа и втора категория труд, добави той. Идеята е да не се правят нещата на парче. Още в първата половина на следващата година смятам да извадя на масата всички числа по отношение на пенсиите и да започнем широко обсъждане за реформа заедно със синдикатите и работодателите. Целта е да се стабилизира пенсионната система и хората да получават по-добри и по-смислени пенсии, защото в момента половината от тях се субсидират от държавния бюджет, заяви социалният министър.

По думите му разговорите с министъра на финансите, а и с премиера, ще продължат и някои параметри в проектобюджета за догодина могат да бъдат променени. Виждането ми е ясно – пенсионната система трябва да се стабилизира, социалната система да бъде насочена към хората, които най-много имат нужди. По всеки въпрос се водят разговори, уточни Калфин.

Той заяви, че е доволен, че е постигнато съгласие за коледни добавки за хората с най-ниски пенсии. Прекрасно е да има добавки за всички пенсионери, но това е въпрос и на възможности, посочи вицепремиерът. Не можем да развиваме икономика с хиперниските доходи и мизерията.

Увеличението на минималната работна заплата ще раздвижи икономиката. Не мисля да се отказвам от настояването за повишението й, каза още Ивайло Калфин.


Ревизоро: Ще облекчим Борисов, ако ПФ му откаже подкрепа

http://frognews.bg/news_81135/

Дадохме условие - изпълнение на част от нашата програма срещу гласове, заяви по НТВ депутатът от ПФ Емил Димитров- Ревизоро. Излиза сега, че цялата партия на Исмаилов ще влезе във властта, за да има Бойко аргументи да се скара с нас. Ако първото назначение е било случайно, второто е нарочно, обясни той.

Tumblr стана най-бързо растящата социална мрежа

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/27/2427219_tumblr_stana_nai-burzo_rastiashtata_socialna_mreja/?ref=rss


Tumblr вече е най-бързо растящата социална мрежа. Тя привлича най-много нови потребители през последните шест месеца, показва редовният анализ на Global Web Index, цитиран от онлайн изданието TechCrunch.

Броят активни потребители на притежаваната от Yahoo платформа се е увеличил със 120% за този период. За сравнение, ръстът на Facebook е едва 2%. Все пак социаната мрежа на Марк Зукърбърг продължава да е лидер по общ брой потребители - над 1.35 млрд. месечно.

Съвсем...

Калфин: Пенсионната система трябва да се стабилизира

http://www.cross.bg/kalfin-sistema-stabilizira-1441456.html

София /КРОСС/ Към момента има добра атмосфера и чуваемост в правителството. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. По актуализацията на бюджета за тази година успяхме да постигнем някои неща, в следващия също ще се опитаме да променим нещо, добави той. Предложението на министъра на финансите е ясно. Имахме много дълъг разговор с него. Преди този законопроект да мине в Министерски съвет, искам да видя някои промени в него, каза Калфин. По темата с пенсионната реформа той сподели, че при нея липсва дългосрочна перспектива. Надявам се от началото на следващата година да постигнем максимално съгласие по тези параметри. Това, което сега предлага законопроектът, прилага действащото законодателство. Стои въпросът с работниците първа и втора категория труд. Разликата между трите категории е много голяма. Тези хора не могат да си получават нормално пенсиите. В интерес на всички тези хора, които в бъдеще ще се пенсионират, е да се доближи възрастта, за да получават по-добри пенсии, подчерта той. Максималният осигурителен доход се вдига и това е добре, отбеляза Калфин. Целта на тези неща е да се стабилизира пенсионната система. Това не става веднага.Пенсионната система трябва да се стабилизира, да не зависи толкова от бюджета. Социалната система трябва да се насочи към хората, които имат най-голяма нужда. Големите ни спорове са с данъчното облагане. Ние сме поддръжници на прогресивната скала, която така и не можем да въведем

Калфин: Пенсионната система трябва да се стабилизира

http://www.cross.bg/kalfin-sistema-hora-1441456.html

София /КРОСС/ Към момента има добра атмосфера и чуваемост в правителството. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. По актуализацията на бюджета за тази година успяхме да постигнем някои неща, в следващия също ще се опитаме да променим нещо, добави той. Предложението на министъра на финансите е ясно. Имахме много дълъг разговор с него. Преди този законопроект да мине в Министерски съвет, искам да видя някои промени в него, каза Калфин. По темата с пенсионната реформа той сподели, че при нея липсва дългосрочна перспектива. Надявам се от началото на следващата година да постигнем максимално съгласие по тези параметри. Това, което сега предлага законопроектът, прилага действащото законодателство. Стои въпросът с работниците първа и втора категория труд. Разликата между трите категории е много голяма. Тези хора не могат да си получават нормално пенсиите. В интерес на всички тези хора, които в бъдеще ще се пенсионират, е да се доближи възрастта, за да получават по-добри пенсии, подчерта той. Максималният осигурителен доход се вдига и това е добре, отбеляза Калфин. Целта на тези неща е да се стабилизира пенсионната система. Това не става веднага.Пенсионната система трябва да се стабилизира, да не зависи толкова от бюджета. Социалната система трябва да се насочи към хората, които имат най-голяма нужда. Големите ни спорове са с данъчното облагане. Ние сме поддръжници на прогресивната скала, която така и не можем да въведем

Стотици арестувани в поредна нощ на вълнения в САЩ

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/stotici-arestuvani-v-poredna-nosht-na-vylneniia-v-sasht-6028112

Недоволството, свързано с действията на полицията към малцинствата, обхвана множество градове

Потърпевша от пожара в блок в Стамболийски: Спим у роднини. Няма къде другаде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448193

20 семейства остават без дом след пожара, който в нощта на понеделник срещу вторник пламна в триетажен жилищен блок в град Стамболийски. Изпепелени са 12 жилища, а намиращите се под тях 8 апартамента са наводнени и негодни за обитаване. Вече втора нощ техните собственици спят у съседи, приятели и познати. Повечето жилища не са застраховани. 20 семейства остават без дом след пожара, който в нощта на понеделник срещу вторник пламна в триетажен жилищен блок в град Стамболийски. Изпепелени са 12 жилища, а намиращите се под тях 8 апартамента са наводнени и негодни за обитаване. Вече втора нощ техните собственици спят у съседи, приятели и познати. Повечето жилища не са застраховани.

Потърпевша от пожара в блок в Стамболийски: На улицата сме с малките деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448188

20 семейства остават без дом след пожара, който в нощта на понеделник срещу вторник пламна в триетажен жилищен блок в град Стамболийски. Изпепелени са 12 жилища, а намиращите се под тях 8 апартамента са наводнени и негодни за обитаване. Вече втора нощ техните собственици спят у съседи, приятели и познати. Повечето жилища не са застраховани. 20 семейства остават без дом след пожара, който в нощта на понеделник срещу вторник пламна в триетажен жилищен блок в град Стамболийски. Изпепелени са 12 жилища, а намиращите се под тях 8 апартамента са наводнени и негодни за обитаване. Вече втора нощ техните собственици спят у съседи, приятели и познати. Повечето жилища не са застраховани.

Коледна треска в Пловдив, промоции до 50%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447237

Месец преди Коледа пловдивските магазини обявиха празнични намаления от 10 до 50 процента. По витрините на Главната улица вече висят надписи с промоции. Офертите важат до края на декември. На някои артикули, от които са останали ограничени бройки, отстъпките достигат 70%. В лъскав търговски обект дамски ботуши от естествена кожа се предлагат Месец преди Коледа пловдивските магазини обявиха празнични намаления от 10 до 50 процента. По витрините на Главната улица вече висят надписи с промоции. Офертите важат до края на декември. На някои артикули, от които са останали ограничени бройки, отстъпките достигат 70%. В лъскав търговски обект дамски ботуши от естествена кожа се предлагат

Христо Иванов: Това, което ще попадне в доклада са институционалните реакции на случая с тефтерите

http://www.cross.bg/ivanov-ministur-pravosudieto-1441455.html

/КРОСС/„Ще говорим възпитано, сресано". Така се договориха правосъдният министър Христо Иванов и водещия Виктор Николаев да протече интервюто в сутрешния блок на Нова телевизия. Освен да правим шоу, е важно да поддържаме професионален тон, смята мнистърът на правосъдието. Важно е не от гледна точка на моя комфорт. Това, което е важно, е да мога да си върша работата, посочи той. Министър Иванов коментира скандала около загубените тефтерчета, намеренията на главния прокурор Сотир Цацаров да направи вътрешни промени в прокуратурата и предстоящата работа по отношение на цялостната съдебна система. Според министъра на правосъдието случаят с тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов на моменти добива лек театрален вкус. Той обаче посочи, че е важно да има ясна институционална реакция, защото това, което ще попадне в доклада са именно институционалните реакции, дали те са имали усещането за реалност, а не за театралност, дали са имали последователно адекватно действие. Моята цел е да се стиснат силно хора, които се опитват задкулисно да „дирижират" съдебната система. Хора с подобни инициали от тефтерчето на господин Златанов не трябва да имат влияние - такова, каквото им се приписва, заяви министър Иванов. Той не коментира думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който преди дни заяви, че винаги ще има Д.П. Иванов обаче се изказа положително за намеренията му да реформира прокуратурата

Преглед на варненския печат - 27 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=271920

„Над 3 милиона лева приходи за Варна от туристическия данък”, е водеща тема в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. 3 343 534 лева е приходът на община Варна от платения туристически данък от началото на годината, съобщиха от пресцентъра на общината.

Блок 20 в Ямбол - мегдан за спящи клетки на ислямисти

http://www.bnews.bg/article-122851

Държавата абдикира от своите отговорности, отбеляза журналистът Георги Милков и даде пример с актуалният в последните няколко години блок 20 в Ямбол. Според него, това е една потенциална клетка.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/27/2427369_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Приятели на Миленти Милентиев си спомниха за художника с картини

http://www.zapernik.com/pernik/priyateli-na-milenti-milentiev-si-spomniha-za-hudojnika-s-kartini_36086/

Изложба с творби на художника Миленти Милентиев бе подредена в галерия "Кракра". Близки и приятели на твореца се събраха да си спомнят за него.

"Най-добрият начин да помним един художник, са картините, които той ни е оставил. Дължахме тази изложба на Миленти Милентиев, който миналата...

Продължава

Ромпой не изключва федерализация на Украйна и предлага "палестински преговори"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/27/2427501_rompoi_ne_izkljuchva_federalizaciia_na_ukraina_i/?ref=rss


Управлението на Украйна трябва да се промени така, че тя да стане децентрализирана, федерална държава и да работи за приобщаване на всичките си части. Това заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой на публична лекция в Института по политически науки в Париж.

Ромпой заяви, че за него примирието от Минск, сключено на 5-и септември не е истинско и цитира статистика, според която от подписването му до днес са загинали над 1000 души.

По думите на Ромпой Европа не е преживявала по-сериозна политическа криза от украинската от Студената война насам и тя има потенциала да се превърне в по-смъртоносна и от балканските войни.

За разрешаването на конфликта е необходимо всички актьори в конфликта да се съберат около масата за преговори и да постигнат съгласие, както при преговорите от Осло през 1993. Но един такъв диалог изисква преди всичкo да се възстанови  политическото доверие, което момента липсва, посочи Ромпой.

Президентът на Европейския съвет добави, че за Европа е значителен успех постигнатото единодушие относно налагането на санкции срещу Русия. Според Ромпой взетите решения на европейско ниво след анексирането на Крим са показали, че Общността притежава непоклатима решителност и утвърдена култура на компромиси. Украинската криза е накарала европейските лидери да осъзнаят, че те не могат да се справят самостоятелно на глобалната сцена и много от държавите членки са загърбили икономическите съображения, енергийната зависимост от Русия и историческия си опит, за да действат единно.

Трябва ясно да се дефинира мястото на Украйна в Европа и да се гарантира, че страната ще има възможност да се интегрира в Европейския съюз, каквото е желанието на нейните граждани, добави Ромпой, като заяви, че е необходимо да се работи и за установяването на нормален диалог с Русия, с която Киев има дългогодишна споделена история, култура и език.
___

На преговорите в Осло между Палестина и Израел, модерирани от норвежкото правителство, беше приета т.нар. Декларация на принципите, която през 1993 си постави целта "да сложи край на десетилетията на конфронтация и конфликти, да признае общите легитимни политически права на двете страни и те да направят опит да живеят мирно". В Осло беше договорен 5-годишен период на преход, по време на който Израелските сили трябваше да се оттеглят от окупираните територии и да бъде създадена палестинска власт, което да доведе до трайно установяване

Адвокатът на арестувания имам: Името на Ахмед Муса се преекспонира

http://pik.bg/адвокатът-на-арестувания-имам-името-на-ахмед-муса-се-преекспонира-news254428.html

Адвокатът на арестувания имам: Името на Ахмед Муса се преекспонира

Ахмед Муса е многопластова личност. Той се различава от друите имами. Изразните му средства са различни. Това коментира Хари Харалампиев - адвокат на задържания в Пазарджик имам.

Според юриста клиентът му е особено въздействащ по време на проповедитите си.

В в ефира на БНТ Харалампиев отказа да потвърди, че Муса е лидер на терористична мрежа. Той коментира, че името на клиента му се преекспонира и съществува риск той да бъде превърнат в мъченик покрай акцията на ДАНС.

Всички капацитети - в това число арабисти, са категорични, че почва за радикален ислям няма. Няма почва за създаването на държавата дхиждах, коментира още юристът. По думите му всичко е мирно и тихо и държавата се справя с възникналите проблеми.

В допълнение беше изказана убеденост, че случилото се в Пазарджик не може да предизвика революция.

95 години от подписването на Ньойския договор

http://www.cross.bg/dogovor-bulgariya-stranata-1441454.html

София /КРОСС/ Преди 95 години на 27 ноември 1919 г. се подписва една от най-пагубните спогодби в цялата българска история - Ньойският договор.В края на Първата световна война, българската държава е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да сключи договор, който предначертава бъдещето на Европа, договор, който поставя крайно жестоки клаузи върху победените страни и години по-късно дава отражението си върху целия свят.Ньойският договор е наказанието за погрешния избор от лятото на 1915 г., когато цар Фердинанд и правителството на Васил Радославов вкарват България във войната на страната на Тройния съюз, казва историкът акад. Георги Марков. Това, според него е стратегическа грешка на управляващите. Но цар Фердинанд се прибира в Кобург, а Васил Радославов намира убежище в Баден-Баден. А плаща българският народ.Този договор е поредната национална катастрофа за страната. Той откъсва от България Струмишко, Босилеградско, Царибродско и половината от Кулско. Отнема излаза към Бяло море през Западна Тракия, потвърждава разделянето на Македония между Сърбия и Гърция и отнема Южна Добруджа, житницата на България.В края на 1919 г. българска делегация, начело с министър-председателя Александър Стамболийски е изпратена към Франция. Отношението на французите към пратениците е било като към военнопленници

Австралийската крикет звезда Фил Хюз издъхна на 25 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_422844.html

Австралийската крикет звезда Фил Хюз издъхна два дни, след като беше ударен с топка по главата. Хюз почина само на 25 години в болница "Свети Винсент" в Сидни, Австралия. Хюз изпадна в критично състояние, след като бе ударен с топка по време на важен местен мач в града във вторник. Инцидентът шокира света на крикета и напомни за това, че въпреки репутацията си този спорт може да бъде и много опасен, пише сп. "Time". На 30 ноември Фил Хюз трябваше да навърши 26 години.

Събарят незаконните бараки, построени на мястото на блок 20 в Ямбол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4448180

„Тези, които са незаконно построени, трябва да се махнат оттам. Такъв е законът. Ако някой от тях отговарят на изискванията да бъдат подпомогнати от общината, когато им дойде редът, защото има над 800-1000 семейства, които чакат и те са в не по-добро положение от тези, които са си направили палатките отвън”, „Тези, които са незаконно построени, трябва да се махнат оттам. Такъв е законът. Ако някой от тях отговарят на изискванията да бъдат подпомогнати от общината, когато им дойде редът, защото има над 800-1000 семейства, които чакат и те са в не по-добро положение от тези, които са си направили палатките отвън”,

Николай Чунчуков: Столипиновци сами молят да им бутаме копторите, изоставят каруците!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446930

- Г-н Чунчуков, от две седмици сте кмет на район - Г-н Чунчуков, от две седмици сте кмет на район "Източен", в който попада и "Столипиново". Кои са първите проблеми, с които се сблъскахте? - Съборих няколко незаконни обекта. В нашия район те не липсват. Жителите на "Столипиново" са свикнали да приемат по-различно законите. Но в последните години сме безкомпромисни. Хората от този квартал

Шефът на ДАНС се отчита в НС за акцията в Пазарджик

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/shefyt-na-dans-se-otchita-v-ns-za-akciiata-v-pazardzhik-6028111

Седем души са обвинени за проповядване на антидемократичната идеология на "Ислямска държава", стана ясно в сряда

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448174

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Адвокатът на Ахмед Муса: Има опасност той да се превърне в мъченик

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427532_advokatut_na_ahmed_musa_ima_opasnost_toi_da_se/?ref=rss


Адвокатът на задържания при акцията на ДАНС в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед – Хари Харалампиев предупреди, че името на Муса се преекспонира в публичното пространство и заяви, че в страната няма почва за разпространение на радикален ислям. 

"Името му (на Ахмед Муса Ахмед – бел. ред.) се преекспонира и има опасност той да се превърне в мъченик, какъвто не е", заяви адвокатът пред БНТ.

Той бе категоричен, че случилото се в Пазарджик не е в състояние да предизвика безредици и попита какво като се твърди, че задържаните са салафити – термин, който от прокуратурата изтъкнаха на вчерашната пресконференция във връзка със специализираната операция. Обясни, че салафизмът е неортодоксално разклонение на исляма, а целта му е да се възстанови чистотата на религията и тя да се върне към корените си. 

Харалампиев определи като "произволно" твърдението на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че в проповедите си Ахмед Муса възхвалява "Ислямска държава". Относно твърденията за иззети материали, които пропагандират джихад, адвокатът заяви, че случаят е въпрос на тълкуване. По думите му според българския тълковен речник  джихад това означава свещена война, но в чистия му вид терминът означава "мирен поход". "Тук е въпрос на интерпретация на думите", смята Харалампиев.

"Всички експерти, хора от службите, арабисти са категорични, че в България няма почва за радикален ислям. Според мен всичко е мирно и тихо. Нашата държава не е разграден двор, тя се справя отлично с всички проблеми", заяви още адвокатът.

Путин: Русия ще защитава собствената си сигурност и тази на съюзниците си

http://www.moreto.net/novini.php?n=272041

Русия ще защитава собствената си сигурност и тази на съюзниците си. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвещание за развитието на руските въоръжени сили. Въпреки това руският държавен глава подчерта, че това не е заплаха.

Ислямистите в Пазарджик търсят популярност и я получили от службите

http://news.ibox.bg/news/id_1836459327

ДАНС и прокуратурата били на вълна "реклама". Другата възможност била "пълна некадърност", твърди бившият главен секретар на МВР Николай Радулов

Бутат незаконните бараки, построени на мястото на блок 20 в Ямбол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4448173

„Тези, които са незаконно построени, трябва да се махнат оттам. Такъв е законът. Ако някой от тях отговарят на изискванията да бъдат подпомогнати от общината, когато им дойде редът, защото има над 800-1000 семейства, които чакат и те са в не по-добро положение от тези, които са си направили палатките отвън”, „Тези, които са незаконно построени, трябва да се махнат оттам. Такъв е законът. Ако някой от тях отговарят на изискванията да бъдат подпомогнати от общината, когато им дойде редът, защото има над 800-1000 семейства, които чакат и те са в не по-добро положение от тези, които са си направили палатките отвън”,

20 семейства остават без дом след пожара в блок в Стамболийски

http://www.cross.bg/pozhara-zhilishta-stamboliiiski-1441453.html

/КРОСС/ 20 семейства остават без дом след пожара, който в нощта на понеделник срещу вторник пламна в триетажен жилищен блок в град Стамболийски. Изпепелени са 12 жилища, а намиращите се под тях 8 апартамента са наводнени и негодни за обитаване. Вече втора нощ техните собственици спят у съседи, приятели и познати. Повечето жилища не са застраховани.„Спим у роднини. Няма къде другаде. На улицата сме с малките деца. Щом усетих пожара, грабнах децата с юрганите от леглата и тръгнах да бягам. Започнах да тропам по вратите на съседите, защото те спяха", споделя собственичката на един от най-тежко пострадалите апартаменти пред Нова телевизия. Семейството й е закупило имота наскоро, като е теглило кредит. Вече е ясно, че пожарът е тръгнал от жилище на третия етаж. Причините все още не са известни, но съседите споделят, че по рано от там се е чувал шум. Неговият собственик е мъж, който живее сам. „Установихме, че от покривната конструкцията на блока са изгорели 400 квадратни метра. Цялата покривна конструкция обаче е дискредитирана", заяви Иван Кискинов от отдел „Гражданска защита" на община Стамболийски. Във връзка с осигуряването на подслон за семействата, той поясни: „Имаме готовност. Социалните служби са ангажирани. Всеки който се обърне към нас, ще бъде посрещнат със съответното внимание в зависимост от възможностите на общината"

Суинг x 2 на сцената на Sofia Live Club със "Сентиментъл суингърс" днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/27/2427392_suing_x_2_na_scenata_na_sofia_live_club_sus/?ref=rss


"Вечният живот на суинга" - новият сингъл на ретро триото "Сентиментъл суингърс", ще бъде представен с подобаващо бляскаво двучасово шоу на два пъти в столичния Sofia Live Club днес: от 15 ч. безплатно за любители на стила над 65 години и от 21 ч. за почитателите на вечерните забавления. 

По повод четвъртия си рожден ден Рони, Вера и Деси от триото искат да направят един "истински
декадентски спектакъл, вдъхновен от големия суинг и музиканти като Бени Гудман, Луис Армстронг и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване