Втори том на „Васил Левски – живот, дела, извори“ е вече факт

http://frognews.bg/news_86876/

В навечерието на 137-мата година от Освобождението на България излиза вторият том на книгата „Васил Левски“ (ИК „Изток-Запад“) със съставител видният български писател и общественик Димитър Т. Страшимиров. Ценното издание включва писма, писани до Левски в периода 1871–1872 г., кореспонденция между Апостола и негови съвременници, мемоари и бележки, както и сведения, събирани от автора след Освобождението.

В. Плачков, изиграл Левски, за Фрог: Долна лъжа е, че ДПС е финансирало филма

http://frognews.bg/news_86875/

Лично аз ще съдействам на продуцента, която измъкна семейни пари, тегли и заем, защото българска банка отказа да финансира филма, да се занимае с този, който твърди, че ДПС е финансирало филма „Дякон Левски”, възмутено заяви за Фрогнюз изпълнителят на ролята на Васил Левски Веселин Плачков.

Милиони евро за щети след пороите, хората не взели и стотинка

http://www.bnews.bg/article-130339

Два пъти България е поискала финансова помощ от Брюксел, а да момента са одобрени по-малко от 11 милиона евро.

Софийското метро стига до летището до месец

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sofiiskoto-metro-stiga-do-letishteto-do-mesec-190126/

Пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 минути, твърди кметът Йорданка Фандъкова

Умрели връзки в тв ефира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625899

Кореспонденция за БНТ от Брюксел след атентата в Париж. Включване от болница в новините на Нова тв, без да се вижда почти нищо от нея. Едновременно живи връзки от Народното събрание и площада отпред в емисия на Би Ти Ви.
На 7 юли 1980 г. точно в 13 ч екипът на американската телевизия CNN прави нещо невиждано.
Кореспонденция за БНТ от Брюксел след атентата в Париж. Включване от болница в новините на Нова тв, без да се вижда почти нищо от нея. Едновременно живи връзки от Народното събрание и площада отпред в емисия на Би Ти Ви. На 7 юли 1980 г. точно в 13 ч екипът на американската телевизия CNN прави нещо невиждано.

Нова кървава баня в САЩ

http://america.actualno.com/Nova-kyrvava-banja-v-SASht-news_459538.html

Седем души загинаха и един бе ранен при стрелба край градчето Тайрън в американския щат Мисури, предаде БГНЕС. Местната полиция съобщи, че телата на убитите са били намерени в четири различни къщи. ...

Борисов: Белята да не е бил за гъби на оградата в Казичене?!

http://crime.actualno.com/Borisov-Beljata-da-ne-e-bil-za-gybi-na-ogradata-v-Kazichene-news_459540.html

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи и на правосъдието да направят детайлна проверка по снощния инцидент край затворническото общежитие в Казичене, където беше убит ...

ВИДЕО: Вратарят на Арсенал сънува кошмари заради "демона" Бербатов

http://football.actualno.com/VIDEO-Vratarjat-na-Arsenal-synuva-koshmari-zaradi-demona-Berbatov-news_459546.html

Суперлативите за българския нападател Димитър Бербатов не спират в световен мащаб, след като българинът поведе своя Монако към паметен успех с 3:1 над Арсенал в Лондон. Английските медии дори го наре...

Плевнелиев: България е подобрила значително работата си с европейските фондове през последните години

http://pik.bg/плевнелиев-българия-е-подобрила-значително-работата-си-с-европейските-фондове-през-последн-news290887.html

Плевнелиев: България е подобрила значително работата си с европейските фондове през последните години

"България е подобрила значително работата си с европейските фондове през последните години. Според Европейската сметна палата България не е сред страните от ЕС, в които са регистрирани най-големи злоупотреби с европейските фондове, а през периода 2007-2013 г. страната ни е управлявала европейските средства много по-добре, в сравнение с много от своите партньори." Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред представители на българските медии в Брюксел, след като участва в конференцията на Центъра за европейски политически изследвания като основен говорител на тема "Върховенството на закона в ЕС", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Одитът за България показва, че допуснатите нарушения в усвояването на средствата от ЕС са в рамките на 3%, докато за други държави е между 10 и 15 %. Това ни дава основание да кажем, че допускаме по-малко корупция и сме по-прозрачни при управлението на европейските фондове", посочи президентът.

България е успяла да изгради ефективна администрация, която работи за усвояването на европейските фондове, заяви още държавният глава и изрази очакването си за фискалната рамка 2007-2013 г. да бъдат усвоени над 85% от предвидените за страната ни средства. Президентът подчерта, че България има какво да подобри в работата си, но е постигнала не малко и разчита на партньорството на Европейската комисия, за да отстрани допуснатите пропуски.

Европейската комисия е коректен партньор на България в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка и показва обективно проблемите, пред които сме изправени, каза държавният глава. Плевнелиев отново подчерта, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил амбицията си да преустанови действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България до края на мандата на сегашната комисия. "За да се случи това, обаче, зависи само от нас.

"Трябва да завършим реформата в съдебната система, която не търпи отлагане, и не заради Европейската комисия, а защото това очакват българските граждани", подчерта още президентът.

В бъдеще подобен механизъм за наблюдение на спазването на върховенството на закона може да бъде въведен спрямо всяка държава от ЕС, отбеляза още президентът и добави, че ефективното правораздаване и демократичните ценности не могат да бъдат приети за даденост.

Доверието на Европейската комисия и заявката за партньорство с България, са били потвърдени по време на срещите на държавният глава с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

"Това беше недвусмислено потвърдено както в случая с "Южен поток", така и за управлението на европейските фондове и със своята коректна позиция доказахме, че сме готови да защитаваме европейските ценности и правила", посочи президентът.

В отговор на въпрос държавният глава беше категоричен, че даването на обективна оценка за кризата в Украйна не би трябвало да води до разделение в българското общество.

"Трябва да си даваме сметка кой спазва и кой нарушава международното право. Мирът е възможен, само когато се спазват правата на човека и правилата", посочи президентът. Според него мирът в Европа ще бъде застрашен ако една държава със силата на оръжието може да превзема и анексира чужди територии.

"Моята позиция не е "против" някого, а е "за" върховенството на закона и "за" спазването на правилата", заяви още държавният глава.

Президентът припомни, че България вече е изпитвала сериозни негативи от споровете между Русия и Украйна за пренос на природен газ и това налага на страната ни да търси енергийна диверсификация.

"Можем да постигнем това чрез Европейския енергиен съюз, но и чрез усилията си да изградим газовите връзки със своите съседи, да либерализираме пазара и да дадем възможност за алтернативни доставки", заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново подчерта, че в Стратегията за създаване на Европейския енергиен съюз, регионът на Югоизточна Европа е определен като приоритетен по отношение на диверсификацията, "което означава, че българските институции са свършили добре своята работа и са защитили националния интерес". 

Проф. Станилов пита за разработката на волфрамовите залежи

http://www.cross.bg/stanilov-velingrad-otzenka-1454740.html

/КРОСС/ Инвестиционното намерение за разработка на волфрамовите залежи в района на с. Кръстава, общ. Велинград създава напрежение в региона, заяви народният представител от „Атака" проф. Станислав Станилов по време на днешния парламентарен контрол. „Бяха проведени две обществени обсъждания с противоположен резултат - във Велинград са категорично против, в село Кръстава - категорично „за", заяви от парламентарната трибуна проф. Станилов. Според общинските съветници и представителите на туристическия бранш във Велинград, развитието на минната промишленост в Чепинското корито застрашава живота и здравето на хората, може да замърси питейните води и ще има неблагоприятен ефект върху развитието на балнеотуризма. От фирмата се опитват до успокоят гражданите с преработено инвестиционно предложение, според което няма да се изгражда инсталация за преработване на волфрамовата руда (флотационна обогатителна фабрика), както и свързаните с преработката хвостохранилище и депо за пиритен отпадък, заедно с всички други, свързани с флотацията спомагателни наземни съоръжения. Липсата на обогатителна фабрика би трябвало да намали значително ползването на свежа вода за производствените нужди. По думите на Станилов се предвижда добитата руда да се извозва за по-нататъшна преработка до лицензираната за тази дейност Обогатителна фабрика „Елшица" при село Елшица, област Пазарджик

Според новия план 90% от Пирин ще е недокоснат

http://pik.bg/според-новия-план-90-от-пирин-ще-е-недокоснат-news290888.html

Според новия план 90% от Пирин ще е недокоснат

На вчерашната последна дискусия преди общественото обсъждане през месец юли 2015 г. стана ясно, че с Новия план за управление на Пирин се гарантира опазването на уникалното био разнообразие флора и фауна. Над 90% са зоните за ограничена човешка намеса. Планът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите в парка. На изключително строга охрана и защита ще бъдат вододайните зони, където е водохващането за целия район на Банско и Разлог. Предвижда се и строга забрана за къпане, пране и миене в реките и езерата. Ограничава се и уловът на пъстърва – до 8 броя на риболовец.

Изнесоха се и тревожни данни. Доц. Щерев от НСА е провел мониторинг, че ежедневно през активния зимен и летен сезон колите, които се качват до Бъндеришка поляна и Шилигарника изгарят по 9 тона бензин. Сериозно негативно отражение оказва на флората пашуването на стадата в парка. От животните има опасност за замърсяване на водите. Хижите, които нямат мобилни пречиствателни инсталации ще бъдат задължени в кратък срок да поставят такива.

Помислено е и за Зоната за туризъм. От сегашните 1100 хектара тя се увеличава на 3900 хектара като това се прави, за да се адаптира плана към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори. Зоната се превежда и към европейските и световни стандарти, според които до 15% от териториите от национални и природни паркове се определят за спорт и туризъм.

Предвижда се още и подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура. Обосяват се зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути. Внимание се отделя и на алпинизма и скалното катерене като се регулират и зоните за провеждането им. Категорични забрани има за шум, моторни шейни, АТВ и ще се ограничи рязко достъпът на автомобили на територията на парка. Очаква се до края на месец октомври да минат съгласувателните процедури за плана през Висшия

Над Черноморието утре ще бъде облачно

http://www.moreto.net/novini.php?n=281499

През следващото денонощие отново ще преобладава облачно време. Ще има слаби превалявания от дъжд, на повече места в Южна България, главно в часовете до обяд. На места в равнините преди пладне ще има мъгла. Вятърът ще се ориентира от север, ще бъде слаб, в източните райони - до умерен.

Първанов: Решенията в АБВ ще се вземат на 6 март

http://petel.bg/Parvanov--Resheniyata-v-ABV-shhe-se-vzemat-na-6-mart__102990

На 6 март ще има Национален съвет на АБВ, на който ще бъдат вземани по-съществените решения. Това каза пред журналисти лидерът на АБВ...

Иван Петров: Спартак се освободи от робство! Всички фенове да дойдат на стадиона утре в 13,30 часа

http://petel.bg/Ivan-Petrov---Spartak-se-osvobodi-ot-robstvo--Vsichki-fenove-da-doydat-na-stadiona-utre-v-13-30-chasa__102991

Бившият футболист на Спартак Иван Петров отправи послание към истинските спартаклии, след като стана ясно, че отборът няма да играе срещу...

EVN иска 7% скок на електричеството

http://petel.bg/EVN-iska-7--skok-na-elektrichestvoto__102992

"EVN България" подготвя предложение до ДКЕВР за повишаване на цените на електроенергията за крайните потребители средно с 6,98%, съобщиха от...

9 бойни пистолета и заглушители спипаха на Капитан Андреево

http://frognews.bg/news_86874/

Девет бойни пистолета с изтрити серийни номера и девет заглушители за тях бяха конфискувани на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници”.

Украйна отново може да остане без руски газ

http://econ.bg/Новини/Украйна-отново-може-да-остане-без-руски-газ_l.a_i.659337_at.1.html

От вторник руският газов гигант „Газпром“ може да прекрати доставките на газ за Украйна. Условието на Москва е до 2 март, понеделник, да получи от...

Общинският съветник на БСП Перник Ралица Андреева избухна: Георги Първанов е наглец и демагог. Егоцентрик, който през трупове ще мине за да е първи

http://www.zapernik.com/pernik/obshtinskiyat-suvetnik-na-bsp-pernik-ralica-andreeva-izbuhna-georgi_37516/

Общинската съветничка от БСП Перник Ралица Андреева избухна по адрес на бившия президент Георги Първанов във Фейсбук. Поводът е изявлението на Първанов, че щял да напусне АБВ, защото депутати му гласували „за дълга”.

По този повод Андреева написа в социалната мрежа:

И...? Какво следва-да направи нова партия ли? Ако апаратната хватка да подаде оставка и му я приемат не сработи ,човекът има план Б. Нали така постъпи и с БСП-когато не успя да я присвои,създаде...

Продължава

Възстановяват държавната телевизия и връщат всички служители на работа

http://www.grreporter.info/vzstanovyavat-drzhavnata-televiziya-i-vrshchat-vsichki-sluzhiteli-na-rabota/16928

Държавният министър Никос Папас посочи, че за да се задейства държавната телевизия в стария ѝ вид може да се наложи увеличение на потребителската такса, която се плаща чрез сметките за електричество.

прочети повече

Сключените договори за саниране са 40

http://pik.bg/сключените-договори-за-саниране-са-40-news290884.html

Сключените договори за саниране са 40

Интересът към Националната програма за саниране е много голям и подписаните договори с Българската банка за развитие вече са 40. Това заяви пред журналисти в Министерски съвет регионалният министър Лиляна Павлова.

Подадените заявления за договори са 101. А регистрираните сдружения, които са сключили договори с общини, са 120. 

По думите на регионалния министър дейностите по самото саниране могат да започнат най-рано през лятото. Павлова добави, че няма да се правят отстъпки за големите блокове и в случаите, при които някои от входовете не са се включили в програмата, жилищната сграда няма да бъде санирана./topnovini.bg

Детронирането на Владимира Янева - защо сега и дали наистина

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/02/27/2477899_detroniraneto_na_vladimira_ianeva_-_zashto_sega_i_dali/?ref=rss


Три години и половина Владимира Янева бе ревниво пазена, въпреки сигналите за нередности в управлението на Софийския градски съд и за неслучайно разпределение на делата, като механизъм за корупционни пробойни в ключовия съд. Детронирането на Янева обаче не е логично последствие от разкритията, които разтресоха съдебната система в края на миналата година. Въпросът "защо" тепърва ще се прояснява.

В търсене на отговорите препубликуваме статията от сайта "Съддебни репортажи". Тя е писана...

Менди се примоли на феновете на ЦСКА: Мъжете правят грешки, искам прошка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626313

ЦСКА и Джаксън Менди се договориха да спрат всички дела помежду им. Това стана с подписано споразумение между двете страни. Член 1 гласи следното: "Страните се съгласяват да оттеглят всички съдебни искове един към друг".
Както е известно, през лятото на 2014 година Менди избяга от "Армията" и малко по-късно подписа договор с Литекс.
ЦСКА и Джаксън Менди се договориха да спрат всички дела помежду им. Това стана с подписано споразумение между двете страни. Член 1 гласи следното: "Страните се съгласяват да оттеглят всички съдебни искове един към друг". Както е известно, през лятото на 2014 година Менди избяга от "Армията" и малко по-късно подписа договор с Литекс.

Менди към феновете на ЦСКА: Простете ми, направих грешка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626297

ЦСКА и Джаксън Менди се договориха да спрат всички дела помежду им. Това стана с подписано споразумение между двете страни. Член 1 гласи следното:
ЦСКА и Джаксън Менди се договориха да спрат всички дела помежду им. Това стана с подписано споразумение между двете страни. Член 1 гласи следното: "Страните се съгласяват да оттеглят всички съдебни искове един към друг". Както е известно, през лятото на 2014 година Менди избяга от "Армията" и малко по-късно подписа договор с Литекс.

Младежите от БСП продадоха мартеници на кметската управа на Перник, парите ще отидат за лечението на Иво от Радомир

http://www.zapernik.com/politika/mladejite-ot-bsp-prodadoha-martenici-na-kmetskata-uprava-na-pernik_37515/

МО на БСП – Перник продава днес мартеници за благотворителност в общинска и областна администрация. „Изработихме мартениците ръчно миналата седмица, в офиса на МО на БСП в Перник, като за целта закупихме прежда, мъниста, копчета и други необходими материали. В същото време попаднахме на информацията, че сестрата на Иво от Радомир, който страда от рядко заболяване, прави благотворителен базар с мартеници, за да се съберат средства за лечение на братчето й и решихме и ние да...

Продължава

Стефан Марашев отново оглави митницата в Свиленград

http://frognews.bg/news_86873/

Със заповед на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов Стефан Марашев отново оглави митницата в Свиленград. Той поема временно и по съвместителство поста до 28-и май. Негов заместник ще бъде Георги Костадинов, който е назначен след конкурс. Тандемът е ръководил свиленградската митница заедно преди години.

Около 600 хиляди души са работещите бедни у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/okolo-600-hiliadi-dushi-sa-raboteshtite-bedni-u-nas-190123/

За последните няколко години повече от 21% от българите живеят под прага на бедност, сочат официални данни на Евростат

Засякоха фалшив алкохол в Монтана

http://pik.bg/засякоха-фалшив-алкохол-в-монтана-news290881.html

Засякоха фалшив алкохол в Монтана

Близо 200 литра алкохол, без български акцизен бандерол откриха служители на полицията в Монтана при претърсване на две къщи в кв.“Кошарник“, съобщиха от ОД на МВР.

Вчера, около 14,30 ч. след сигнал служители на ОДМВР Монтана са извършили претърсване в частен дом в кв. "Кошарник" в гр. Монтана, собственост на С.В./43 г./. Намерени и иззети са 21 200 къса цигари от различни марки и 107 литра алкохол без български акзцизен бандерол.

Същия ден, около 15,30 ч. след сигнал за незаконна продажба на алкохол полицаите са претърсили друга къща, собственост на 47-годишния Г.В. Там са открити още 90 литра високоалкохолна напитка/домашна ракия/. По случаите са образувани досъдебни производства.

 

Емил Димитров-Ревизоро пред ПИК: Във взимането на заема няма драма. Връща се стар дълг и се осигуряват пари за две години напред

http://pik.bg/емил-димитров-ревизоро-пред-пик-във-взимането-на-заема-няма-драма-връща-се-стар-дълг-и-се--news290835.html

Емил Димитров-Ревизоро пред ПИК: Във взимането на заема няма драма. Връща се стар дълг и се осигуряват пари за две години напред

Емил Димитров – Ревизоро е депутат от Патриотичния фронт. Завършил е икономика в УНСС и право в Благоевград. Работил е като ревизор към министерство на финансите. За направената от него ревизия на Държавния резерв и бартерите нефт срещу зърно по времето на Виденов, е награден като ревизор № 1 през 1998 г. при правителството на Костов.  По времето на Симеон Сакскобургготски беше шеф на Агенция "Митници".

Потърсихме го за кометар заради скандала с тегленето на заем от 16 млрд. лв.

Интервю на Албена Борисова

- Защо Патриотичният фронт не подкрепи искането за заема? Нали сте партньори с управляващата сила ГЕРБ? Играхте на обидени ли или причината е друга?

- Такова решение взехме. Управляващите не ни уведомиха за тяхното решение за заема. И това ни подразни. И сега нашият електорат мисли, че се взимат едни16 млрд. лв. за пълнене на гушите. Просто ГЕРБ трябваше да излезе и да обясни за какво става дума. Ето затова гласувахме така.

- А за какво става дума?

- Няма никаква драма. Имаме един много добър премиер в лицето на Бойко Борисов и стабилно правителство. Чудя се защо не обясниха на хората, че няма страшно и всичко е в реда на нещата. Хората няма да плащат до девето коляно. А оставиха БСП прекрасно да си изграе играта. И сега всички бабички по селата мислят, че България е заробена. 

- Обяснете вие. Специалист сте?!

- България в момента е в криза, както и целият свят. Обикновено за последния месец на годината 2 млрд. лв. не стигат. Всяко правителство закъсва тогава. А държавата не може да си позволи да спре да плаща социални помощи, заплати... Всяка година се тегли дефицит, тоест заем. Приходите са по-малко от разходите. Имаме натрупан 12 млрд. лв. дълг, който трябва да върнем, няма как. Банките си предявяват претенциите. Ето от този дълг от 16 млрд. лв. ще върнем дълга.

- А останалите 4 млрд. за какво ще отидат? Вие знаете ли, че хората даже се страхуват, че може парите да се използват и за купуване на военна техника?

- Абсурд. Тези 4 млрд. лв. са за другата и за по-другата година за обезпечаване на недостигащите пари за заплати, социални помощи и други. Които както вече казах, обикновено не достигат за последния месец.  Но тези пари не могат да бъдат изтеглени без решение на парламента. Сега имаме решение за рамков договор само. 

- Какво беше това поведение на Радан Кънев. На първо четене гласува против, после си промени мнението за минути?!

- Реформаторите искат тяхното участие във властта да има добри разултати. Затова подкрепиха взимането на заема. Отрицателният глас на Радан Кънев е сигнал към ГЕРБ, че трябва да се говори с тях повече.

- Искате да кажете, че Кънев поставя ултиматуми?

- Не, чак ултиматуми. Просто един сигнал. 

- Изненада ли ви позицията на ДПС и АБВ?

- Не. ДПС се надяват да получат повече благоразположение. А за АБВ всичко е ясно. Когато ти си влязъл на косъм в парламента, но имаш вицепремиер. Какво да правиш? Да прекратиш всичко ли, което той е направил. Затова гласуваха така. Трябва да се разбере, че няма драма, пак го казвам. Миналата година БСП и ДС се скараха и не можаха да уредят дефицита. И паднаха от власт. 

 

Варненци организират Ленински съботник за площадчето зад Кукления театър

http://www.moreto.net/novini.php?n=281532

Ленински съботник за почистването на площадчето с дъгата зад Кукления театър организират група варненци, научи Moreto.net. За целта има и събитие, обявено във Фейсбук. Съботникът ще започне в 10 часа и ще приключи в 14 часа. „Тази дъга е от нашето детство, тогава в спомените ни е била красива, чиста, но днес състоянието й се вижда на снимката.

МОН започва кампания срещу насилието в българските училища

http://www.cross.bg/obrazovanieto-naykata-bulgarskite-1454739.html

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката започва кампания срещу насилието в българските училища. В тази връзка министърът на образованието и науката Тодор Танев отправи предложение към министъра на правосъдието Христо Иванов да се потърси правна рамка за инкриминиране на словесни и физически актове на насилие над учители, свързани с учебния процес, съобщава пресцентърът на МОН. Още на 16 декември 2014 г. министър Танев проведе среща и с министър Веселин Вучков за съвместни действие с МВР, свързани с ограничаване на насилието и употребата на наркотици сред българските ученици. Днес Министерството на образованието и науката изпрати писмо до регионалните инспекторати по образованието (РИО) в страната с искане до 13 март 2015 г. да бъде изготвена обобщена информация за проявите на насилие в българските училища. Информацията трябва да обхване периода от началото на настоящата учебна година до края на месец февруари 2015 г. Тя ще бъде разделена в следните три групи: насилие между ученици; насилие от страна на учители или родители над ученици; насилие от страна на ученици и/или родители над учители. Още в началото на своя мандат министър Танев разпореди всеки възникнал инцидент да бъде докладван спешно в кабинета му. Получената информация ще бъде анализирана от експертите на Министерството на образованието и науката и с помощта на училищни психолози и педагогически съветници ще бъдат приети спешни мерки срещу насилието в българските училища

Стефан Марашев оглави за трети път митницата в Свиленград

http://www.bnews.bg/article-130345

Стефан Марашев е определен за и.д. началник на Митница Свиленград, съобщиха от Агенция "Митници".

Плевнелиев: Корените на всяка криза по света са в нарушаването на върховенството на закона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626286

В света и особено в нашия регион се изправяме пред различни кризи, но началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференцията на авторитетния Център за европейски политически изследвания, базиран в Брюксел.
В света и особено в нашия регион се изправяме пред различни кризи, но началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференцията на авторитетния Център за европейски политически изследвания, базиран в Брюксел.

Плевнелиев: Корените на всяка криза по света са в нарушаването на върховенството на закона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626278

В света и особено в нашия регион се изправяме пред различни кризи, но началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференцията на авторитетния Център за европейски политически изследвания, базиран в Брюксел.
В света и особено в нашия регион се изправяме пред различни кризи, но началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференцията на авторитетния Център за европейски политически изследвания, базиран в Брюксел.

Спипаха дрогиран зад волана

http://pik.bg/спипаха-дрогиран-зад-волана-news290875.html

Спипаха дрогиран зад волана

На 26 февруари 2015 година в Първо РУ МВР - Плевен е започнато досъдебно производство срещу 35-годишен от град Плевен.

На 25 февруари 2015 година около 15:25 часа на улица "Васил Априлов" при проверка с тест "Дрегер дръг чек" е установено, че е управлявал лек автомобил "Хонда Сивик" след употреба на упойващи вещества /мет и тамр/. На водача е издаден талон за кръвно изследване.

По случая е уведомен дежурен прокурор при РП - Плевен за престъпление по чл.343 «б», ал.3 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

Проф. Станилов пита министър Василева: Ще има ли волфрамов рудник във Велинград?

http://pik.bg/проф-станилов-пита-министър-василева-ще-има-ли-волфрамов-рудник-във-велинград-news290877.html

Проф. Станилов пита министър Василева: Ще има ли волфрамов рудник във Велинград?

Народният представител от АТАКА проф. Станислав Станилов повдигна въпроса относно волфрамово находище в района на Велинград по време на парламентарния контрол в петък.

В присъствието на министъра на околната среда и водите депутатът заяви, че инвестиционното намерение за разработка на волфрамовите залежи в района на с. Кръстава, общ. Велинград създава голямо напрежение в региона. „Бяха проведени две обществени обсъждания с противоположен резултат – в град Велинград са категорично „против“, в село Кръстава – категорично „за“, заяви от парламентарната трибуна проф. Станилов.  Според общинските съветници и представителите на туристическия бранш във Велинград, развитието на минната промишленост в Чепинското корито застрашава живота и здравето на хората, може да замърси питейните води и ще има неблагоприятен ефект върху развитието на балнеотуризма.

От фирмата се опитват до успокоят гражданите с преработено инвестиционно предложение, според което няма да се изгражда инсталация за преработване на волфрамовата руда (флотационна обогатителна фабрика), както и свързаните с преработката  хвостохранилище и депо за пиритен отпадък, заедно с всички други, свързани с флотацията спомагателни наземни съоръжения. Липсата на обогатителна фабрика би трябвало да намали значително ползването на свежа вода за производствените нужди.

По думите на националиста се предвижда добитата руда да се извозва за по-нататъшна преработка до лицензираната за тази дейност Обогатителна фабрика „Елшица” при с. Елшица, област Пазарджик. Конфликтът между двете противоположни мнения може да бъде решен само с прецизна и отговорна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

В тази връзка проф. Станилов попита министър Василева каква е общата оценка на министерство за проекта и в частност за изготвения ОВОС. „Какъв ще е ефективният контрол при евентуалната негова реализация, за да не навреди на развития туристически бранш във Велинград?“, попита още проф. Станилов.

Министър Василева заяви, че ще се изготвя доклад до февруари следващата година, в който ще бъдат включени както обществените нагласи на хората, така и влиянието на рудника върху околната среда. Тя увери, че министерството ще се съобрази с мнението на гражданите по въпроса и гарантира, че законът ще бъде спазен.

„Интересува ме оценка на МОСВ и министерството на икономиката, за да разберат хората каква ще е държавната политика по темата“, заяви депутатът от АТАКА.

Той информира, че в Европа има само 2 волфрамови находища – в Австрия в националния резерват, което в момента се експлоатира, и в България. „Волфрам се внася за европейската промишленост от Китай срещу много високи цени“, добави проф. Станилов и подчерта, че е важно да се разбере каква ще бъде държавната политика за този рудник, защото страстите във Велинград са нажежени.

Росен Плевнелиев: Силните мъже обезсилват институциите

http://www.cross.bg/plevneliev-prezidentut-zakona-1454738.html

/КРОСС/ В света и особено в нашия регион се изправяме пред различни кризи, но началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференция в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел, съобщава пресцентърът на „Дондуков" 2. По думите на държавния глава, Европейският съюз не се състои от фондове или от спазването на определени изисквания, а е проект за мир. „Мирът обаче не е просто отсъствието на война, мирът се изразява в спазването на човешките права и на принципа на върховенство на закона", посочи президентът Плевнелиев. По думите му, ако Европейската комисия не съблюдава върховенството на закона, не наказва неспазването на правилата, Европейският съюз ще изгуби своята посока. Според държавния глава историята е доказала, че не политиците, които използват сила, а силните институции са тези, които създават промяната. „Силните" мъже всъщност оказват обратен ефект, защото те обезсилват институциите", заяви Росен Плевнелиев. По думите на президента, обществото се нуждае от справедливост и от спазване на правилата, които са валидни за всички. „А те се гарантират от силните институции", подчерта президентът Плевнелиев. Държавният глава посочи, че за хората от Югоизточна Европа, които познават добре режима на комунизма, Европа е символ на права, на равенство, свобода и общи правила

Композираха музика за котки

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kompoziraha-muzika-za-kotki-6032391

47 домашни котки показаха, че те предпочитат творението на учените пред човешката успокояваща музика

Рекорден брой лекари поискали да напуснат страната през 2014-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=281533

За миналата година Българският лекарски съюз е издал най-много сертификати за работа в чужбина, откакто изобщо се води статистика. 527 лекари са изявили желание да напуснат страната. За сравнение, през 2013-а година от съсловната организация са издали едва 408 сертификата.

Михаил Груев поема Държавна агенция "Архиви"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481741_mihail_gruev_poema_durjavna_agenciia_arhivi/?ref=rss


Министерски съвет е освободил Иван Комитски като председател на Държавната агенция "Архиви", съобщиха от пресцентъра на МС.

Новият директор на агенцията е Михаил Груев.

През август 2013 г. тогавашното правителство, без да обяви мотиви, освободи Мартин Иванов и на негово място назначи Иван Комитски, който бе ръководител на звената за информация и архив в МВР и в ДАНС.

Доцент Михаил Груев е преподавател по съвременна българска история и етнология на етническите...

Станилов към МОСВ: Как ще прекратите замърсяването на река Луда Яна?

http://pazardjik.actualno.com/Stanilov-kym-MOSV-Kak-shte-prekratite-zamyrsjavaneto-na-reka-Luda-Jana-news_459544.html

Депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов зададе въпрос по време на петъчния парламентарен контрол на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева относно замърсяването на река Луда Яна. О...

Очаква се повишение на речните нива

http://society.actualno.com/Ochakva-se-povishenie-na-rechnite-niva-news_459530.html

Днес и утре заради прогнозираните валежи от дъжд, положителните температури и високата почвена влага, се очаква повишение на речните нива в почти цялата страна, съобщи Министерството на околната среда...

Допълнителни влакове по празниците

http://society.actualno.com/Dopylnitelni-vlakove-po-praznicite-news_459532.html

От днес до 4 март включително БДЖ осигурява допълнителни вагони за влакове от и за Бургас. Националният превозвач ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 114 влака, предаде БНР. Те ще пътув...

Москов: Реформите в здравеопазването няма да ограничат достъпа до лечение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626264

Твърдението, че листите на чакащи пациенти ограничават достъпа до лечение, е фалшиво. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в коментар за опасността при новите методики за финансиране на болниците да се създадат листи на чакащи, съобщи Дарик.
Според тазгодишните правила лечебните заведения ще получат до 95 % от това,
Твърдението, че листите на чакащи пациенти ограничават достъпа до лечение, е фалшиво. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в коментар за опасността при новите методики за финансиране на болниците да се създадат листи на чакащи, съобщи Дарик. Според тазгодишните правила лечебните заведения ще получат до 95 % от това,

Седми блок в "Козлодуй" ще струва 7.7 млрд. долара

http://www.mediapool.bg/sedmi-blok-v-kozlodui-shte-struva-77-mlrd-dolara-news231147.html

Новият седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 7.7 млрд. долара. Само стойността на ядрения реактор ще е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока бъдещата мощност ще е поне 75 долара за мегаватчас. Това показват анализи на американската компания "Уестингхаус", представени в петък. В края на управлението на кабинета "Орешарски" с "Уестингхаус" беше сключено предварително споразумение за изграждане на новата мощност на ядрената централа. То беше подписано под условие, че трябва да бъде потвърдено от следващото правителство. Кабинетът "Борисов" все още не е направил това. Цената не включва всичко По време на представянето на "Уестингхаус" в петък беше съобщено, че нетната цена на новата мощност ще е 7.7 млрд. долара при условие, че икономическият растеж в България през следващите години остане под 2%. В сумата не влизат разходите за извеждане от експлоатация на бъдещия седми блок, защото се очаква те да се правят след 60 - 80 г., колкото е проектният живот на реактора. В цената от 7.7 млрд. долара влизат разходите, които би трябвало да направи българското правителство по проекта. "Уестингхаус" ще предложи на държавата стойност от 5.3 млрд. долара за ядрения реактор, разработен от нея. По думите на Майкъл Кърст, вицепрезидент на „Уестингхаус“ за Европа Близкия Изток и Африка, тя е най-ниската в света. "Всички останали разходи (над цената на реактора) са на собственика, т.е. българската държава", коментира Кърст. Това означава, че правителството трябва да осигури 2.4 млрд. долара по изчисленията на "Уестингхаус". Кърст посъветва правителството сега да потърси финансиране за проекта, тъй като нивата на лихвите в момента са ниски и сега е моментът да се реализира подобен проект. Според изчисленията на „Уестингхаус“ един мегаватчас електроенергия от бъдещия седми блок ще струва поне 75 долара. В цената се включват само разходите по изграждане на мощността, но не и оперативните и тези за гориво. От компанията обясниха, че по принцип тези невключени разходи са около 20% от стойността на енергията. Според изчисленията на компанията приходите от продажба на ток за 20 години ще са 11 млрд. долара. Обявената от "Уестингхаус" базова цена на тока от бъдещия нов блок в "Козлодуй" е по-висока от намалената от ДКЕВР стойност на енергията от т. нар. американски централи "Ей И Ес Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3". Преди време бившият вече директор на АЕЦ "Козлодуй" каза, че тока от атомната централа след построяването на седмия блок в нея и при работещи пети и шести ще струва около 70 лв. за мегаватчас. Блокът няма да е готов до 2025 г. Представителите на "Уестингхаус" обявиха вчера, че новата мощност в "Козлодуй" няма да е готова преди 2025 г. Според Кърст инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото. В това време ще тече и лицензирането на реактора на американската компания от българската Агенция за ядрено регулиране. "Уестингхаус" няма одобрен от ЕК лиценз за изграждането на ядрен блок от типа AP 1000. "Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и за това дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работело се да се намери най-добрата финансова схема. Към момента предложението на "Уестингхаус" е да влезе с 30% акционерно участие в дружеството АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", създадено за проекта за нов блок. След като мощността бъде завършена, компанията ще се изтегли от общата компания и държавата ще остане единствен собственик на изградения блок. Предложението е финансиране за проекта да бъде осигурено чрез мостов заем от американската Ексимбанк. По време на представянето в петък от "Уестингхаус" декларираха още, че са готови да доставят ядрено гориво и за съществуващите пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Компанията участва в рехабилитацията на двата блока, руско производство. За момента страната ни има подписан договор с руската корпорация "Росатом" за доставки на свежо ядрено гориво за двата блока.

Плевнелиев:Домът на главния прокурор на Украйна е като на Калигула

http://frognews.bg/news_86872/

Символът на Европа са върховенството на закона и институциите, които го защитават. Ако загубим това, губим бъдещето си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказване на конференция, организирана в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел, цитиран от БТА.

Москов: Реформите в здравеопазването няма да ограничат достъпа до лечение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626248

Твърдението, че листите на чакащи пациенти ограничават достъпа до лечение, е фалшиво. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в коментар за опасността при новите методики за финансиране на болниците да се създадат листи на чакащи, съобщи Дарик.
Според тазгодишните правила лечебните заведения ще получат до 95 % от това,
Твърдението, че листите на чакащи пациенти ограничават достъпа до лечение, е фалшиво. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в коментар за опасността при новите методики за финансиране на болниците да се създадат листи на чакащи, съобщи Дарик. Според тазгодишните правила лечебните заведения ще получат до 95 % от това,

Съдебната битка на Ericsson и Apple се разгорещява

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/sydebnata-bitka-na-ericsson-i-apple-se-razgoreshtiava-190124/

Apple отказа предложението съдът да определи какви да бъдат справедливите условия по лицензирането

Договор за 100 милиона сключиха сестрите Кардашиян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626231

Майката на известните сестри Кардашиян Крис Дженър уреди на дъщерите си договор за 100 милиона долара, за да продължи да се подвизава заедно с тях на телевизионния екран, съобщи Контактмюзик. Освен майка, Дженър е и мениджър на момичетата си, съобщи contactmusic.com,
Крис Дженър и дъщерите й Ким Кардашиян Уест, Клоуи Кардашиян, Кортни Кардашиян,
Майката на известните сестри Кардашиян Крис Дженър уреди на дъщерите си договор за 100 милиона долара, за да продължи да се подвизава заедно с тях на телевизионния екран, съобщи Контактмюзик. Освен майка, Дженър е и мениджър на момичетата си, съобщи contactmusic.com, Крис Дженър и дъщерите й Ким Кардашиян Уест, Клоуи Кардашиян, Кортни Кардашиян,

Какъв цвят е тази рокля? (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_468637.html

Снимка на рокля предизвика разгорещени дебати в социалните мрежи и интернет. Уеб обществото е разделено, както никога до сега. А причината е цветът на роклята - бяла и златна или синя и черна. Въпросът "Какъв цвят е тази рокля" накара дори звезди като Ким Кардашиан, Лейди Гага и Тайлър Суифт да се включват в споровете.  Дали заради светлината на снимката или допълнителната обработка, на много потребители роклята изглежда златна и бяла. Всичко тръгна от мнение в мрежата Tumblr., а след това дебатът се пренесе навсякъде.  http://swiked.tumblr.com/post/112166688660/bellasfault-swiked-katze-geht-meow Други обаче са напълно убедени, че роклята е синя и черна. В спора се намесиха професионалистите от Adobe, които чрез своя софтуеър показаха тяхната истина. В анкетата за роклята на сайта Buzzfeed.com участие са взели над 2 млн. души, като 72% от тях смятат, че роклята е бяла и златна. Любопитни интернет потребители бързо откриха сайт, в който се продава роклята и се предлага в няколко цвята, но не и в златно-бяло. В страницата се открива обаче синьо-черният вариант. В крайна сметка наяве излезе и човекът, който носи същата тази рокля, което сложи край на дебата какъв цвят е дрехата. Въпреки неоспоримите доказателства, интернет продължава да спори. В Тwitter само за последните няколко часа хаштагът #TheDress (роклята) е употребен над 600,000 пъти и е достигнал до над 8 млн. потребители на социалната мрежа. Питаме ви: Какъв цвят е тази рокля?

Семейство Кардашиян сключи договор за 100 милиона долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626258

Майката на известните сестри Кардашиян Крис Дженър уреди на дъщерите си договор за 100 милиона долара, за да продължи да се подвизава заедно с тях на телевизионния екран, съобщи Контактмюзик. Освен майка, Дженър е и мениджър на момичетата си, съобщи contactmusic.com,
Крис Дженър и дъщерите й Ким Кардашиян Уест, Клоуи Кардашиян, Кортни Кардашиян,
Майката на известните сестри Кардашиян Крис Дженър уреди на дъщерите си договор за 100 милиона долара, за да продължи да се подвизава заедно с тях на телевизионния екран, съобщи Контактмюзик. Освен майка, Дженър е и мениджър на момичетата си, съобщи contactmusic.com, Крис Дженър и дъщерите й Ким Кардашиян Уест, Клоуи Кардашиян, Кортни Кардашиян,

Румен Петков: Ръководството на АБВ не приема оставката на Първанов

http://petel.bg/Rumen-Petkov--Rakovodstvoto-na-ABV-ne-priema-ostavkata-na-Parvanov__102986

Ръководството на АБВ няма да приеме оставката на председателя Георги Първанов, обясни заместник-председателят на партията Румен Петков,...

Никола Спасов: Доволен съм от резултата. Славия ни притесняваше до последно

http://petel.bg/Nikola-Spasov--Dovolen-sam-ot-rezultata--Slaviya-ni-pritesnyavashe-do-posledno__102987

Наставникът на Черно море Никола Спасов похвали тима си за спечелиня мач над Славия.„Доволен съм от резултата. Стана много интересен...

Официално от Спартак 1918: Мач с Банско няма да има, подадохме молба до БФС за отлагане на срещата!

http://petel.bg/Ofitsialno-ot-Spartak-1918--Mach-s-Bansko-nyama-da-ima--podadohme-molba-do-BFS-za-otlagane-na-sreshhata-__102988

Официалният сайт на Спартак 1918 потвърди, че мач с Банско във Варна утря няма да ияма. Вижте информацията, която бе публикувана преди...

Строежът на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще струва над 7,7 млрд. долара

http://offnews.bg/news/n_1/n_468658.html

Строежът на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще струва над 7,7 млрд. долара. Това обясни вицепрезидентът на американската компания „Уестингхаус“ Майкъл Кърст по време на работна закуска с дипломати в София. Цената е определена на базата финансови анализи, като в сумата влиза и сумата, която ще трябва да бъде платена от българската страна. Самият ядрен реактор ще струва 5,3 млрд. докара, а цената на тока от VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде 75 долара на мегаватчаст, обясни Кърст. По думите му токът от АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде много по-скъп, ако не бъде построен още един блок. По изчисленията на „Уестингхаус“ приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще са в размер на 11 млрд. долара. Той допълни, че нивата на лихвите в момента са рекордно ниски, а това е един от основните фактори за строежа на всяко съоръжение, затова сега е моментът да се инвестира в такъв проект. Инвестиционното решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, а строежът на новия блок ще бъде завършен след 2025 г., допълни Кърст.

Бундестагът одобри удължаването на спасителната програма за Гърция

http://econ.bg/Новини/Бундестагът-одобри-удължаването-на-спасителната-програма-за-Гърция-_l.a_i.659333_at.1.html

Германският парламент одобри с голямо мнозинство удължаването с четири месеца на спасителната програма за Гърция. Депутатите в Бундестага...

София Филм Фест- Варна’15 удължава срока за участие в "Екран за нови кинематографисти"

http://www.moreto.net/novini.php?n=281469

Отваря се нова възможност за подаване на заявки за участие във филмовото предизвикателство "Екран за нови кинематографисти", съобщиха организаторите за Moreot.net. Авторите на филми могат да подадат своята заявка до 9-ти март на е-мейл адрес office@artinvision.

"168 часа": Историята на докторката от Дубай, която плати за филма Дякон Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4624332

Сима ВладимироваД-р Златина Филипова, вложила във филма
Сима ВладимироваД-р Златина Филипова, вложила във филма "Дякон Левски" 1,5 млн. лв., живее от 21 г. в Обединените арабски емирства и се занимава с козметична дерматология. Родом е от Бургас, завършила е медицина във Варна. Баща й дълги години е бил търговски директор на "Нефтохим". Брат й също е лекар, но живее в САЩ.

Две деловодителки забатачили делото срещу Петър Драшков

http://frognews.bg/news_86871/

Две деловодителки от Софийската районна прокуратура (СРП), а не наблюдаващият прокурор Иван Петров са виновни за прекратеното дело за измама срещу Петър Драшков, съобщи „Правен свят”, като се позова на вътрешна проверка в СРП.

Д-р Глинка Комитов е единственият кандидат за управител на Здравната каса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626234

Д-р Глинка Комитов е единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи
Д-р Глинка Комитов е единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи "Дневник". Срокът за внасяне на предложения изтече още на 25 февруари, след като на 18-и депутатите приеха условията и реда за предлагането на управител на касата. Комитов, който е бил зам.

Единствено д-р Глинка Комитов е кандидат за нов шеф на Здравната каса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626243

Д-р Глинка Комитов е единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи "Дневник".
Срокът за внасяне на предложения изтече още на 25 февруари, след като на 18-и депутатите приеха условията и реда за предлагането на управител на касата.
Комитов, който е бил зам.
Д-р Глинка Комитов е единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи "Дневник". Срокът за внасяне на предложения изтече още на 25 февруари, след като на 18-и депутатите приеха условията и реда за предлагането на управител на касата. Комитов, който е бил зам.

Плъзнаха фалшиви карти за мачовете на Миньор (Перник), ръководството реши: пуска зрители само с билети

http://www.zapernik.com/sport/pluznaha-falshivi-karti-za-machovete-na-minior-pernik-rukovodstvoto-reshi_37514/

Фалшиви карти за мачовете на Миньор Перник пуснаха в Перник, алармираха от клуба. Заради това по решение на ръководството на домакинските мачове няма да се допускат зрители с пропуски, а само с билет.

 

Мярката се предприема, за да бъде спряна измамата. Цената на билета е 2 лв. Фенклубът на „жълто-черните“ ще участва в организацията на пропускателния режим.

Три българки ще се боксират на финалите за купа "Странджа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/02/27/2481727_tri_bulgarki_shte_se_boksirat_na_finalite_za_kupa/?ref=rss


Две българки се класираха за финалите на международния боксов турнир "Странджа". Стойка Петрова ще се боксира за златото в категория до 51 килограма, а Светлана Каменов ще спори за титлата при 60-килограмовите.

Със сигурност ще има и българска участничка във финала в категория до 54 килограма, тъй като в единия полуфинал ще се срещнат световната шампионка Станимира Петрова и Габриела Димитрова. Мачът започва в 18.30 часа.

Финалите в трите категории са утре.
...

Шабла прави рибарско пристанище

http://pik.bg/шабла-прави-рибарско-пристанище-news290866.html

Шабла прави рибарско пристанище

Община Шабла ще има възможност да кандидатства с проект за рибарско пристанище по програмата за развитие на сектор „Рибарство“.

Правителството предостави с днешно решение безвъзмездно за управление на община Шабла три имота, публична държавна собственост.

Терените, с площ близо 13 дка, се намират в землището на село Дуранкулак и са с отпаднала необходимост за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С придобиването им местната власт ще има възможност да кандидатства с проект за обособяване на рибарско пристанище по Програмата за развитие на сектор „Рибарство“.

Facebook разработва конкурент на Google Calendar

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/02/27/2481304_facebook_razrabotva_konkurent_na_google_calendar/?ref=rss


Една от популярните услуги на Google е Google Calendar. Тя се използва от много хора, за насрочването на срещи и поддържането на дневник с предстоящите събития. Facebook също има интерес в тази сфера и е пред патентоването на нови "система и методи за насрочването на срещи", съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Документите за патента са подадени още през 2013 г. Те вече са официално публикувани, което означава, че първоначалният преглед е приключил и предстои следващата фаза преди...

МФ предлага митническите органи да разследват измами с данъци, акцизи и валути

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mf-predlaga-mitnicheskite-organi-da-razsledvat-izmami-s-danyci-akcizi-i-valuti-190121/

Според направените от ведомството предложения за промени в Закона за митниците подобни престъпления ще се разкриват по-бързо, а работата ще бъде по-ефективна

Касови бележки за 1 млн. лв. регистрираха ученици в играта на НАП „Парола: Касова бележка“

http://www.moreto.net/novini.php?n=281478

Ученици регистрираха касови бележки за над 1 млн. лева от началото на играта на НАП „Парола: Касова бележка“. За наградите - таблети, фотоапарати и игрална конзола, досега са регистрирани 152 хил. касови бележки, а над 11 000 фенове следят публикациите в страницата на кампанията във Facebook.

Курс към непровеждане на реформи предприема гръцкото правителство

http://www.grreporter.info/kurs-km-neprovezhdane-na-reformi-predpriema-grtskoto-pravitelstvo/16927

Гърция зависи изцяло от доброто желание на европейските си партньори да й позволят да издаде повече държавни облигации с цел да изплати както задълженията си към МВФ през март, така и заплатите и пенсиите, казва бизнес консултантът Георгиос Прокопакис пред GRReporter.

прочети повече

До месец метрото тръгва до летището, до два - до Бизнес парка

http://offnews.bg/news/n_1/n_468628.html

В началото на април очакваме да пуснем линията до летището, а в началото на май, най-късно, да пуснем и линията до Бизнес парка, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".  От април пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 мин., а от ж.к. "Дружба" до центъра - 15-16 мин.  Вече се завършва строителството на двата нови участъка на метрото. 99% е завършен обектът на линията към летището и 96% до Бизнес парка в столичния квартал "Младост". Фандъкова каза, че въпросът с реорганизацията на движението на градския транспорт е дискутиран с гражданите и бизнеса. Идеята е всички линии на автобусите, тролеите и трамвая, които минават през ж.к. „Дружба", да имат съприкосновение с поне една станция на метрото. „Има известни промени в движението на някои автобусни линии, така че хората да може да имат най-доброто придвижване до метростанция", допълни кметът на София.

Новото "Ауди" R8 тръгва от Женева с мощност до 610 конски сили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/02/27/2481719_novoto_audi_r8_trugva_ot_jeneva_s_moshtnost_do_610/?ref=rss


Второто поколение на модела на "Ауди", който е най-близо до моторните спортове, ще направи световната си премиера във вторник на автосалона в Женева. R8 V10 продължава да разчита на атмосферен средно разположен мотор и ново задвижване куатро.

5.2-литровият двигател се предлага в две мощности - 540 и 610 конски сили, за версията R8 V10 Plus. Скоростната кутия е автоматична със седем предавки.

Впечатляващият табун тегли с 50 кг. по-лека кола от предшественика, като новото...

Властите погват такситата "Юбер"

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/vlastite-pogvat-taksitata-iuber-6032388

Автомобилите на шофьорите, които предлагата услугата, ще бъдат спирани от движение

Защо загива разсадът

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626205

Почти всички цветни култури в ранните стадии от развитието си се поразяват от болести, които носят общото название - сечене по разсада. Особено застрашени са астрата, цинията, антириниума, лобелията, петунията, салвията.
Целия текст четете в
Почти всички цветни култури в ранните стадии от развитието си се поразяват от болести, които носят общото название - сечене по разсада. Особено застрашени са астрата, цинията, антириниума, лобелията, петунията, салвията. Целия текст четете в "Български

НИСКО НИВО: Учениците не искат да учат, учители свалят гарда, трябват единни критерии за оценяване

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nisko-nivo-uchenicite-ne-iskat-da-uchat-uchiteli-svalyat-garda_37513/

Негативната тенденция педагозите отдават на липсата на единни критерии на оценяване

Успехът на учениците спада рязко след постъпването им в гимназия. До това заключение стигнаха директори и преподаватели от различни училища в страната. Негативната тенденция педагозите отдават на липсата на единни критерии за текущото оценяване. Как може да се справи образователната ни система с...

Продължава

Любо Ганев раздава топки с мотокар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626225

Любо Ганев лично натовари с мотокар кашони с 1035 топки за 60 000 лв. подарък за родния волейбол. Това е първият транш от 4-годишния спонсорски договор на федерацията ни със световния лидер за топките в този спорт „Микаса". Гигантът афишира отлично настроение в столичния си магазин по случай 40-хилядния приятел на BG страницата на „Асикс" във фейсб
Любо Ганев лично натовари с мотокар кашони с 1035 топки за 60 000 лв. подарък за родния волейбол. Това е първият транш от 4-годишния спонсорски договор на федерацията ни със световния лидер за топките в този спорт „Микаса". Гигантът афишира отлично настроение в столичния си магазин по случай 40-хилядния приятел на BG страницата на „Асикс" във фейсб

Програмата за превенция на ХИВ/СПИН ще действа още една година

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/02/27/2481711_programata_za_prevenciia_na_hivspin_shte_deistva_oshte/?ref=rss


С една година да се удължи действието на споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България", сключено между Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Това реши кабинетът на днешното си заседание, се казва в съобщение на пресцентъра му.

Целта е стабилен преход от финансирането на превенцията от международния донор към българското правителство.

Програма "Превенция...

„Тракия икономическа зона“ e първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата

http://plovdiv.actualno.com/Trakija-ikonomicheska-zona-e-pyrvija-v-Bylgarija-Rajon-za-celenasochena-podkrepa-ot-dyrjavata--news_459539.html

„Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ се обособи като първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата / РЦПД/. Решението за това взе днес, 27 февруари 2015 г., Областният ...

Калфин: Това не е театър, случилото се разтресе АБВ

http://politics.actualno.com/Kalfin-Tova-ne-e-teatyr-sluchiloto-se-raztrese-ABV-news_459528.html

Няма никаква пиеса в поведението на АБВ при гласуването на ратификацията за нов дълг в Народното събрание. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде Дар...

Двуметрови Пижо и Пенда ще красят Варна на 1-ви март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281530

Гигантска мартеница ще украси Варна за един от най-обичаните български празници – Баба Марта. Скулптурите на „Пижо и Пенда“, изработени от варненските автори Венцислав Марков и Христина Цонкова, ще бъдат монтирани за 1-ви март на входа на Морската градина, съобщиха от пресцентъра на Общината за Moreto.

Местният добив на природен газ се увеличава през декември

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mestniiat-dobiv-na-priroden-gaz-se-uvelichava-prez-dekemvri-190122/

В последният месец на годината се увеличава и производството на електричество, както и добивът на твърди горива

Бойко за Белята: 13 изстрела има в него

http://petel.bg/Boyko-za-Belyata--13-izstrela-ima-v-nego__102985

По време на заседанието на Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов се сети за разстреляния снощи Борис Борисов-Белята, когото...

Търновската конституция влиза в президентството

http://www.cross.bg/prezidentskata-voiina-dondykov-1454737.html

/КРОСС/ Търновската конституция ще бъде изложена в президентската институция по случай Националния празник 3 март, съобщава пресцентърът на „Дондуков" 2. Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., ще бъде изложена в президентската институция за първи път. Експонатът от фонда на Централния държавен архив ще бъде част от изложбата, която ще отвори врати за посетители на 2 март, понеделник, от 10 до 16 ч. в Гербовата зала на „Дондуков" 2. В навечерието на Деня на Освобождението на България в сградата на президентската администрация ще бъдат изложени ценни реликви от времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878) г. и на първите години от изграждането на модерната българска държава. Сред експонатите ще бъдат лични вещи и военно облекло на Княз Александър I, автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали на участници в освободителната война. Експозицията включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете османско владичество. Изложбата е организирана от администрацията на президента, съвместно с Националния военноисторически музей, Държавна агенция „Архиви" и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".    

Антидопинговата лаборатория най-после получи национален лиценз

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/02/27/2481704_antidopingovata_laboratoriia_nai-posle_poluchi/?ref=rss


Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център най-после получи лиценз от Българската служба за акредитация (БСА) по ISO 17025. Процедурата се очакваше да приключи още през юни миналата година, но се проточи дълго време.

Националната акредитация е второто задължително изискване преди да се стигне до лицензиране от Световната антидопингова агенция WADA. Първата беше получаването международен сертификат ISO 9001, което стана в началото на януари 2014 г.
...

Лейбъристите предизборно обещаха намаляване на университетските такси

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/02/27/2481712_leiburistite_predizborno_obeshtaha_namaliavane_na/?ref=rss


Лейбъристите във Великобритания обещаха да намалят таксите за висше образование в опит да привлекат избиратели за парламентарните избори след два месеца, пише "Ройетерс".

Ръководителите на британски университети предупредиха лейбъристите да не намаляват таксите, които по време на управлението на консерваторите достигнаха до 9000 паунда. Аргументът на образователните инвестиции е, че намаляването на таксите ще доведе до липса на финансиране от около 10 милиарда паунда.

"Ние...

Супергигантският слалом в Банско бе отложен заради мъгла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626197

Първият супергигантски слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в Банско беше отменен заради мъгла в горната част на минути заради мъгла в горната част на пистата "Марк Жирардели" в българския курорт. Журито на състезанието днес премести пет пъти началния час от 12.00 до 14.30 часа с надеждата видимостта да се подобри,
Първият супергигантски слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в Банско беше отменен заради мъгла в горната част на минути заради мъгла в горната част на пистата "Марк Жирардели" в българския курорт. Журито на състезанието днес премести пет пъти началния час от 12.00 до 14.30 часа с надеждата видимостта да се подобри,

Христо Иванов: Абсурдно е да има 30 осъдени за корупция

http://frognews.bg/news_86869/

Абсурдно е да има 30 осъдени за корупция, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов. Не сме обсъждали конкретни цифри, добави правосъдният министър.

Кабинетът пак отложи темата за ски зона Банско

http://offnews.bg/news/n_1/n_468611.html

На днешното си заседание Министерският съвет отново не разгледа решението от доклада за концесията на ски зона Банско. "Темата за Банско не е обсъждана на днешното заседание на Министерски съвет. Тепърва министрите трябва да се запознаят с констатациите в доклада", каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Василева не се ангажира с конкретни срокове за решаване на въпроса с концесията на Банско, като подчерта, че не става въпрос просто да се внесе един доклад. Решението трябваше да се вземе на 15 февруари, но беше отложено с 10 дни по искане на междуведомствената работна група, която трябва да се произнесе по казуса с концесията на ски зоната. Така на 25 февруари темата трябваше да бъде разгледана от Министерски съвет, но тя така и не беше включена в дневния ред, а самото заседание беше отложено за днес, защото министрите бяха в парламента, когато се решаваше за ратификацията на новия заем от 16 млрд. лева.  Работната група за концесията на Банско беше сформирана по нареждане на премиера Бойко Борисов. Това се случи след като на първото си заседание за новата 2015 г. правителството на Борисов отмени решение на кабинета "Орешарски" за промяна на концесионния договор за ски пистите над Банско, което е било прието в последният ден преди оставката му (в периода 4-6 август 2014 г.) и е взето неприсъствено.

Само във Фрог: Убийството на Боби Белята свързано с екзекуцията на бизнесмен?

http://frognews.bg/news_86870/

Убийството на Борислав Борисов-Боби Белята е свързано с напрежение между групите на Христофорос Аманатидис Таки и Златко Баретата, както и с екзекуцията на бизнесмен от Свиленград. Това научи Фрог нюз от разследващи.

Фонтан убиец чака още жертви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625856

Табелата, от която се вижда кога трябваше да започне ремонтът и кой е изпълните Десет месеца след като 10-годишно дете падна във фонтаните на НДК и изпадна в будна кома, ремонтът на опасното съоръжение още не е започнал, а столичани са принудени да заобикалят строителната ограда, която загрозява центъра на града.
Табелата, от която се вижда кога трябваше да започне ремонтът и кой е изпълните Десет месеца след като 10-годишно дете падна във фонтаните на НДК и изпадна в будна кома, ремонтът на опасното съоръжение още не е започнал, а столичани са принудени да заобикалят строителната ограда, която загрозява центъра на града.

Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова подаде оставка

http://pik.bg/зам-председателят-на-данс-ваня-стефанова-подаде-оставка-news290856.html

Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова подаде оставка

Ваня Стефанова е освободена като заместник-председател на ДАНС във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията ѝ, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет, предаде БНР.

Преди да стане заместник на Владимир Писанчев, Стефанова е прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) и наблюдава разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт".

Ваня Стефанова е родена на 26-и септември 1973-та г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като следовател и прокурор. От 2008-а г. е командирована в Софийската градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено към Върховната касационна прокуратура (ВКП) за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. От април 2010-а г. е прокурор в СГП. Награждавана за високи професионални постижения.

Мотивите за оставката ѝ все още не са ясни.

Щайнмайер: Донбас е единственият разрешим конфликт в света

http://svetoven.pogled.info/news/62742/SHTainmaier-Donbas-e-edinstveniyat-razreshim-konflikt-v-sveta

/Поглед.инфо/ Положението в Украйна е единственият днес конфликт, който може да бъде разрешен, макар че за това мога да отидат и десетилетия, твърди германският външен министър Франк-Вальтер Щайнмайер.

Порошенко: Украйна е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626182

Украинският президент Петро Порошенко каза, че войските са в готовност да се върнат на фронтовата линия в Източна Украйна и отбеляза, че проруските сепаратисти все още не спазват напълно споразумението за примирие, съобщава Voice of America.
Порошенко отбеляза, че украинската армия „е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага“.
Украинският президент Петро Порошенко каза, че войските са в готовност да се върнат на фронтовата линия в Източна Украйна и отбеляза, че проруските сепаратисти все още не спазват напълно споразумението за примирие, съобщава Voice of America. Порошенко отбеляза, че украинската армия „е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага“.

Чрез DMS сме дарили близо 5 млн. лв за 7 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=281498

Днес, 27 февруари стартира информационна кампания „Не чакай следващата Коледа“, която ще представи новите технологични възможности за даряване със SMS абонамент и онлайн. Изцяло обновеният сайт www.dmsbg.com e с интуитивна навигация, улеснява процеса на даряване и така дава възможност каузите в системата да печелят повече средства и съмишленици.

Порошенко: Украйна е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626170

Украинският президент Петро Порошенко каза, че войските са в готовност да се върнат на фронтовата линия в Източна Украйна и отбеляза, че проруските сепаратисти все още не спазват напълно споразумението за примирие, съобщава Voice of America.
Порошенко отбеляза, че украинската армия „е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага“.
Украинският президент Петро Порошенко каза, че войските са в готовност да се върнат на фронтовата линия в Източна Украйна и отбеляза, че проруските сепаратисти все още не спазват напълно споразумението за примирие, съобщава Voice of America. Порошенко отбеляза, че украинската армия „е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага“.

Отмениха супергигантския слалом в Банско заради мъгла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626169

Първият супергигантски слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в Банско беше отменен заради мъгла в горната част на минути заради мъгла в горната част на пистата
Първият супергигантски слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в Банско беше отменен заради мъгла в горната част на минути заради мъгла в горната част на пистата "Марк Жирардели" в българския курорт. Журито на състезанието днес премести пет пъти началния час от 12.00 до 14.30 часа с надеждата видимостта да се подобри,

Април метрото тръгва и към Бизнес парка

http://www.bnews.bg/article-130342

Очаква се още 90 хил. души да ползват екологичния и модерен градски транспорт.

Жители на село Баня: Искаме туристическа инфраструктура, не боклук

http://pik.bg/жители-на-село-баня-искаме-туристическа-инфраструктура-не-боклук-news290853.html

Жители на село Баня: Искаме туристическа инфраструктура, не боклук

"След като те не се съобразиха с нашите искания, не се съобразяват с нищо, ние вече решихме - готови сме на крайни действия. Сега правим протест, ако не бъдем чути, тогава ще преминем към гражданско неподчинение, гладни стачки, затваряне на пътища." Това каза Елена Наумова от сдружение "Баненска буна – 2011".

Протестът пред сградата на Министерския съвет събра днес хора от с Баня, Добърско, Разложко и др. Те искат работна група, да направи контрол на проектната документация по проекти за регионални депа – Ямбол, Разлог, Самоков, Дупница и др. заради сигналите, свързани с тях.

Сред другите им искания, адресирани до премиера са и нови, реални процедури по ОВОС за алтернативни площадки за регионалните депа в тези градове. Да се преразгледат решенията за депониране на над 100 общински сметища, които не отговарят на евродиректива в Ямбол, Капитан Димитриево, област Пазарджик и др. населени места.

"Протестът е срещу строежа на сметище в разложкото село Баня. Протестиращите настояват да се потърси алтернативна площадка за строежа на депото за отпадъци. То ще събира сметта на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог. 7-ма година продължават тяхната борба. За това време властите са могли да преразгледат това решение, но не го направили", каза Елена Наумова.

Има достатъчно пустеещи места, където можели да реализират проекта, но и това не направили. Наумова цитира изказване на екоминистъра, че имат волята и искат да решат проблема в Банско с втори лифт и попита какво тогава пречи да бъде решен и този проблем в Баня. Жената посочи експертно мнение, което казва, че ако на мястото на това бунище се направят сондажи, ще бликнат минерални извори.

Сметището ще засегне и хора от Добърско. За да се стигне до уникалната църква там пътят минава през депото. На протеста днес имаше и хора от този край. Дошли сме да протестираме, за да не се направи сметище, което ще отрови и нас, и децата ни, каза мъж, който носи плакат с настояване за чист път. Никой не ни обръща внимание, много години се борим, каза той. На въпроса Защо? отговаря жена, в близост до него:

Защото в селата ни смятат за втора категория хора. Тя разказа, че много екскурзианти посещават с. Добърско и всички те, за да видят уникалната църква там, ще трябва да минат през бунище, което ще направи така, че там ще бъде непрекъснато и мъгла. Това е единственият път до църквата, друг няма, а идват чужденци от цяла Европа и дори Азия.

От доста време хората със сходни проблеми е региона са заедно и се подкрепят. Пред Министерски съвет днес имаше и хора от с. Джерман и при тях има проект за депо, което хората казват, че е на абсолютно неподходящо място – прекалено близко до техните къщи и на скат. "Не желаем боклуци и смрад в Джерман", "не превръщайте с. Джерман в бунище" - такива плакати носеха хората. Те казаха, че от три години водят борба "срещу управляващите ГЕРБ-чета в Дупница".

"Те са решили точно там на това място да го направят, има и много други опции за това", каза Бойко и добави, че правят протести, спиране на движението на магистралата, но никой не се вслушва в тения глас. Депото в Джерман е за 6 общини на кюстендилска област. "На 200 м. от магистралата, която все изгражда. Безумие. На един скат за ски писти, който е свлачище", разказа Борислав и посочи, че туристите, минавайки по тази магистрала, ще гледат именно това като картина от България.

Ние не сме да не се изгражда – има поне 10 – 15 места в Кюстендилска област, където няма жив човек, а в с. Джерман живеят над 1500 човека, от които около 50% са под 40-годишна възраст.

"Искаме туристическа инфраструктура, не боклук", бяха още от плакатите, които носеха протестиращите пред МС. Имаше и такива срещу сметището в Хаджидимитрово и призиви: Не ни тровете въздуха. 

Ще променяме закони, за да се борим с тероризма

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/shte-promeniame-zakoni-za-da-se-borim-s-terorizma-6032383

Работни групи ще изготвят промени в закона за чужденците, закона за влизането, пребиваването и напускането на България, закона за личните документи и закона за бежанците

Родителите на мъртвородени бебета вече ще могат да ги погребват

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481699_roditelite_na_murtvorodeni_bebeta_veche_shte_mogat_da/?ref=rss


Родителите на мъртвородени бебета или такива, които са починали непосредствено след раждането, ще могат да погребват децата си. Това става възможно с промени е Закона за гражданската регистрация, които правителството одобри днес.

Близо три години и протести на родители и неправителствени организации бяха необходими, за да се осъществят промените, които трябва да бъдат одобрени и от парламента.

Досега заради пропуска в закона родителите, претърпели загубата, не можеха да...

Google пуска реклами в Play Store

http://www.investor.bg/novini/261/a/google-puska-reklami-v-play-store-190118/

Компанията се опитва да се справи със забавянето в растежа на основния си бизнес

Глинка Комитов е единственият кандидат за шеф на НЗОК

http://offnews.bg/news/n_1/n_468620.html

Д-р Глинка Комитов е единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса. Д-р Комитов е предложен от парламентарната група на ГЕРБ. Като мотив депутатите са посочили дългогодишният опит на Комитов в сферата на здравеопазването. Глинка Комитов е бивш зам.-директор на НЗОК, а до 2013 г. беше шеф на Столичната здравноосигурителна каса. Предстои да бъде направена проверка в ГРАО дали кандидатът е български гражданин. След това Комитов ще бъде изслушан от здравната комисия, след което кандидатурата му ще бъде гласувана в парламента. Мандатът на досегашния шеф на Здравната каса д-р Румяна Тодорова изтече на 12 февруари. Депутатите гласуваха Тодорова да остане на поста до избора на нов управител, за да няма забавяне при разплащането на Касата с болниците и аптеките.

"Идеален дом" и Ideal Standard избраха "Баня на годината"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626146

С тържествена церемония приключи 11-ото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014. Събитието уважиха над 170 архитекти, дизайнери, медии и партньори в уютната обстановка на Кемпински хотел Маринела. Почетен гост на заключителната част от конкурса бе г-н Джорди Касорла, вицепрезидент на Ideal Standard International.
С тържествена церемония приключи 11-ото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014. Събитието уважиха над 170 архитекти, дизайнери, медии и партньори в уютната обстановка на Кемпински хотел Маринела. Почетен гост на заключителната част от конкурса бе г-н Джорди Касорла, вицепрезидент на Ideal Standard International.

Ваня Стефанова вече не е зам.-председател на ДАНС

http://frognews.bg/news_86868/

Заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова беше освободена от поста, съобщиха от правителствената информационна служба.

Осъдиха на 16 години затвор британска попзвезда за педофилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626139

Осъдиха бившата попзвезда Гари Глитър на 16 години затвор за сексуално посегателство над три деца между 1975 и 1980 година, предаде Би Би Си.
Цялата история четете в "Хай
Осъдиха бившата попзвезда Гари Глитър на 16 години затвор за сексуално посегателство над три деца между 1975 и 1980 година, предаде Би Би Си. Цялата история четете в "Хай

Във Варна се провежда състезание „Най-добър млад строител”

http://www.moreto.net/novini.php?n=281521

Вчера в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” се проведе училищния кръг от Националното състезание по професионално направление „Строителство” – „Най-добър млад строител”, в който участваха 10 отбора от училището.

Осъдиха на 16 години затвор британска попзвезда за педофилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626128

Осъдиха бившата попзвезда Гари Глитър на 16 години затвор за сексуално посегателство над три деца между 1975 и 1980 година, предаде Би Би Си.
Цялата история четете в
Осъдиха бившата попзвезда Гари Глитър на 16 години затвор за сексуално посегателство над три деца между 1975 и 1980 година, предаде Би Би Си. Цялата история четете в "Хай

Сесил се класира за полуфиналите в Акапулко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626123

Втората ни ракета в женския тенис Сесил Каратанчева, която наскоро си върна българския паспорт след като дълго време се състезаваше за Казахстан, се класира за полуфиналите на силния турнир в Акапулко, Мексико. Тя демонстрира силен характер в двубоя срещу Моника Пуиг от Пуерто Рико на четвърфинала и успя да постигне обрат - 2:6, 7:6 (7), 6:4.
Втората ни ракета в женския тенис Сесил Каратанчева, която наскоро си върна българския паспорт след като дълго време се състезаваше за Казахстан, се класира за полуфиналите на силния турнир в Акапулко, Мексико. Тя демонстрира силен характер в двубоя срещу Моника Пуиг от Пуерто Рико на четвърфинала и успя да постигне обрат - 2:6, 7:6 (7), 6:4.

Русофобия? Не - просто опасна глупост

http://analysis.actualno.com/Rusofobija-Ne---prosto-opasna-glupost--news_459470.html

Всеки ден средствата за масова информация се опитват да ни убедят в това, че Русия ни заплашва. Така те работят над поставената задача – да разрушат отношенията ни с Русия. Това пише Иван Да...

Кметът на Одрин няма да съди България заради наводненията

http://society.actualno.com/Kmetyt-na-Odrin-njama-da-sydi-Bylgarija-zaradi-navodnenijata-news_459523.html

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан няма намерение да съди България заради щетите, причинени от наводненията от придошлите води на Марица преди няколко седмици. „Нямам намерение да съдя българско...

Кметът на Русе: Саботират програмата за саниране

http://ruse.actualno.com/Kmetyt-na-Ruse-Sabotirat-programata-za-sanirane-news_459522.html

Открито се правят опити за саботаж на националната програма за саниране, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов. Той е подал получените сигнали към съответните служби, като призова органите на реда д...

Прокуратурата изискала документация от ВМА

http://society.actualno.com/Prokuraturata-iziskala-dokumentacija-ot-VMA--news_459526.html

Военната прокуратура е изискала от ръководство на Военномедицинска академия (ВМА) обемиста документация за договори, предаде БГНЕС. Прокуратурата води досъдебно производството срещу длъжности лица ...

Отложиха първият старт при жените в Банско

http://moresport.actualno.com/Otlojiha-pyrvijat-start-pri-jenite-v-Bansko-news_459527.html

Първият супергигантски слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в Банско няма да се проведе днес, стана ясно преди няколко минути. Както е известно, днес трябваше да се проведе ...

Призрачният готически романс ПУРПУРНИЯТ ВРЪХ ще бъде най-страховитият филм на Гилермо дел Торо

http://cinema.actualno.com/Prizrachnijat-goticheski-romans-PURPURNIJaT-VRYH-shte-byde-naj-strahovitijat-film-na-Gilermo-del-Toro-news_459534.html

Тази есен Гилермо дел Торо ще ни покаже един от най-страховитите си филми – ПУРПУРНИЯТ ВРЪХ. Създателят на Хелбой този път ще ни пренесе в един призрачен готически романс в отдалечено имение...

Faithless празнуват 20-години на сцена на Dance Arena

http://music.actualno.com/Faithless-praznuvat-20-godini-na-scena-na-Dance-Arena-news_459535.html

И освен Motorhead, които ще отбележат на Main Stage 40-ия си рожден ден, историческо парти се очертава и на Dance Arena, където една от най-големите електронни банди на всички времена – Fait...

Правим "система" от антикорупционни органи, "намаляваме" корупцията с обществените поръчки

http://politics.actualno.com/Pravim-sistema-ot-antikorupcionni-organi-namaljavame-korupcijata-s-obshtestvenite-porychki-news_459533.html

България ще си има нова "система" от органи, които да се борят с корупцията. Ще има и "политически независима държавна администрация" и дори ще се бори за "намаляване", н...

Старт на фестивалния семестър на „София Филм Фест за учащи”

http://cinema.actualno.com/Start-na-festivalnija-semestyr-na-Sofija-Film-Fest-za-uchashti-news_459536.html

С началото на „София филм фест за учащи” този петък започва предварителната програма на най-големия кинофестивал в България, дни преди официалната церемония по откриването на 5-и м...

Зам.-шефът на ДАНС си тръгва, Бецова е прокурор и по делото "Бисеров"

http://crime.actualno.com/Zam-shefyt-na-DANS-si-trygva-Becova-e-prokuror-i-po-deloto-Biserov-news_459529.html

Сътресенията в системите, които трябва да поддържат реда, закона и сигурността в България, нямат край. След днешното заседание на правителството заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е освоб...

Повече от 600 изпълнители идват на "Мартенски музикални дни" в Русе

http://pik.bg/повече-от-600-изпълнители-идват-на-мартенски-музикални-дни-в-русе-news290846.html

Повече от 600 изпълнители идват на "Мартенски музикални дни" в Русе

Над 600 изпълнители от 12 държави ще участват в 55-тото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", който ще се състои от 13 до 29 март в Русе. В програмата са включени 31 събития, 9 оркестрови програми, 6 ансамблови проекта, 2 оперни спектакъла, 3 рецитала и 8 международни продукции, съобщи директорът на фестивала Ива Чавдарова. Фестивалът ще бъде открит на 13 март с концерт, посветен на 55-годишнината на Училището по изкуствата в Русе. Специално за случая ще бъде сформиран фестивален оркестър от бивши възпитаници на училището, диригент ще бъде Емил Табаков, а солист – цигуларят Светлин Русев.

И двамата са ученици от Русенското музикално училище. Сред големите акценти на фестивала е премиерата на операта "Катерина Измайлова" от Шостакович. Това е емблематично заглавие за Русенска опера и "Мартенски музикални дни", защото точно преди 50 години е световната му премиера именно на фестивалната сцена, в присъствието на самия Шостакович. Сега, половин век по-късно, операта се поставя отново от режисьорката Вера Немирова, дъщеря на първия постановчик на "Катерина Измайлова" Евгени Немиров. Тази година ще гостуват струнен квартет "Новус" от Корея, за първи път в България идва носителят на "Грами" Жорди Савал, а публиката ще може да се радва отново и на Юрий Башмет и неговия оркестър "Московски солисти", които за първи път идват в Русе преди 20 години. "Кремерата Балтика" с Гидон Кремер ще представи премиерно новата си програма "Семпре Танго", преди да тръгне с нея на световно турне.

За първи път на българска сцена ще гостува и Румънският национален симфоничен оркестър, с който ще свири пианистката Пламена Мангова. Със самостоятелен рецитал ще се представи и пианистът Евгени Божанов. Закриването на фестивала ще бъде с концерт на Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров и със солистка цигуларката Мила Георгиева. За първи път по време на фестивала ще се организират и четири интерактивни образователни проекта за деца, съвместно с фондация "Америка за България". В програмата за деца са включени "Седемте биг бенд самураи" с Венци Благоев,"Piano Battle", "Брас концерт на възглавници" в Историческия музей и "Пет приказни детски пиеси" от Морис Равел. Ще бъдат сформирани и майсторски класове по цигулка, флейта и по класическо пеене

Окончателно: Камерите се връщат на пътя

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/okonchatelno-kamerite-se-vryshtat-na-pytia-6032381

На шофьорите, които нарушават правилата за движение, ще бъдат издавани електронни фишове

Аплодираха на крака ансамбъл Тракия в Перник. Перничани: Оставиха ни без дъх, уникални!

http://www.zapernik.com/pernik/aplodiraha-na-kraka-ansambul-trakiya-v-pernik-pernichani-ostaviha-ni_37512/

"Незабравими мигове ще останат в сърцата на всички, които обичат българския фолклор.", "Оставиха ни без дъх, уникални!" - това бяха част от коментарите на зрителите след концерта.

Красив фолклорен спектакъл поднесе на публиката в Перник ансамбъл "Тракия". Стотици зрители изпълниха зала "Борис Гюдеров" в града, за да се насладят на уникалното изкуство...

Продължава

Кафето намалява риска от множествена склероза

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/kafeto-namaliava-riska-ot-mnozhestvena-skleroza-6032378

Това потвърждава схващането, че кофеинът има благотворен ефект върху мозъка, твърдят експерти

Две деловодителки отговорни за прекратеното дело срещу Петър Драшков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626125

Две деловодителки от Софийската районна прокуратура (СРП), а не наблюдаващият прокурор Иван Петров са виновни за прекратеното дело за измама срещу Петър Драшков. Това е установила вътрешна проверка в СРП, съобщава "Правен свят".
Миналата седмица Софийският районен съд (СРС) прекрати делото срещу Драшков,
Две деловодителки от Софийската районна прокуратура (СРП), а не наблюдаващият прокурор Иван Петров са виновни за прекратеното дело за измама срещу Петър Драшков. Това е установила вътрешна проверка в СРП, съобщава "Правен свят". Миналата седмица Софийският районен съд (СРС) прекрати делото срещу Драшков,

Кметът на Одрин няма да съди България заради наводненията

http://www.cross.bg/odrin-kmetut-sudi-1454736.html

/КРОСС/ Кметът на Одрин Реджеп Гюркан няма намерение да съди България заради щетите, причинени от наводненията от придошлите води на Марица преди няколко седмици. „Нямам намерение да съдя българското правителство. Молбата ми е самите язовири по границата с Турция да не бъдат пълни до максималния им капацитет. Знаете, че идва пролетният сезон, в който има много валежи и снеговете започват да се топят. Затова отправям искрена молба, да не се пълнят язовирите докрай", призова Гюркан в интервю за БНР. Преди дни обаче валията на Одрин Дурсун Али Шахин заплаши страната ни със съдебен иск, след като Марица заля голяма част от града, припомня радиото. Кметът и валията на Одрин са от различни политически сили. Шахин е от управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган, а градоначалникът е представител на опозиционната Народно-републиканска партия.

Оперната прима Христина Ангелакова е предложена за орден "Св. св. Кирил и Методий"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/02/27/2481696_opernata_prima_hristina_angelakova_e_predlojena_za/?ref=rss


Министерският съвет е предложил на президента да удостои известната оперна прима Христина Ангелагова с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата.

Христина Ангелакова беше солистка на Националната опера и балет повече от две десетилетия. За това време осъществи поредица от незабравими художествени превъплъщения на роли от италианската, френската, руската и българската опера, пише Министерски съвет. "С майсторство и талант тя...

Награждават млади родолюбци в „Моята България“

http://petel.bg/Nagrazhdavat-mladi-rodolyubtsi-v----Moyata-Balgariya----__102981

Четиринадесетото издание на общинския конкурс „Моята България” за първа година ще бъде организирано от Общински детски комплекс-Варна....

Подреждат родната архитектура в макети за 3 март

http://petel.bg/Podrezhdat-rodnata-arhitektura-v-maketi-za-3-mart__102982

Награждаването на  лауреатите от Четвъртия национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети” ще се проведе...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване