EVN иска 7% по-скъп ток за абонатите си

http://pik.bg/evn-иска-7-по-скъп-ток-за-абонатите-си-news290796.html

EVN иска 7% по-скъп ток за абонатите си

EVN иска почти 7% по-скъп ток за абонатите си в Югоизточна България.

От компанията заявяват, че с промяната на цените на електроенергията за клиенти на ниво ниско напрежение с 6.98% е минимумът, който създава възможност за връщане към нормалния ритъм на енергийната система в Югоизточна България.

Анализът на EVN ще бъде внесен в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до края на март 2015 г., съгласно процедурата за определяне на нови цени от 1 юли 2015 г.

При одобрение от ДКЕВР на тази промяна новите цени за битови клиенти в Югоизточна България от 1 юли 2015 г. при запазване на останалите действащи цени и с включени разходи за балансиране на системата биха били следните: промяна на дневната тарифа с 6,62% от сегашните 0.17152 лв./квтч. (без ДДС) на 0,18288лв./квтч. (без ДДС); промяна на нощната тарифа с 8,90% от сегашните 0.09739 лв./квтч (без ДДС) на 0,10606лв./квтч. (без ДДС).

Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 квтч. дневна енергия и 70 квтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 3.45 лв., с включен 20% ДДС, т.е. от 49.35 лв. на 52.80 лв. 

Михаил Груев е новият председател на държавната агенция "Архиви"

http://www.mediapool.bg/mihail-gruev-e-noviyat-predsedatel-na-darzhavnata-agentsiya-arhivi-news231135.html

Михаил Груев е новия председател на държавната агенция "Архиви". Това реши правителството, което освободи Иван Комитски.   Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в Софийския университет "Св. Климент Охридски".   В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на немски език "Проф. Гълъбов". От 2002 г. е преподавател в Софийския университет. Автор е на три монографии и на множество студии, статии, учебници и рецензии.  

Вежди се похвали: Бг изложба влиза във френския Лувър

http://frognews.bg/news_86863/

Всички национални паметници ще се охраняват от МВР, каза пред журналисти в парламента министърът на културата Вежди Рашидов, предаде „Фокус". „Щом директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев е подал оставка и не му се работи, вече се уморил.

Черпят пловдивчани с вино на 3 март

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625930

Традиционният Фестивал на виното в Пловдив тръгва с концерт и дегустации на 3 март 2015 г., ден преди откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария
Традиционният Фестивал на виното в Пловдив тръгва с концерт и дегустации на 3 март 2015 г., ден преди откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария". Пълна бъчва очаква пловдивчани, за да отпият първите глътки от новата реколта. За доброто настроение в празничния ден ще се погрижат изпълнителите от школата за

Арестуваха горски за незаконна сеч

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625948

Частен лесовъд е узаконил нелегална сеч на гора край Монтана. Горският служител е задържан, а бракониерската афера се разследва, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
В четвъртък по обяд след сигнал от местни жители за масово изсичане на дървета над село Доктор Йосифово служители на "Икономическа полиция" пристигнали в района и започнали
Частен лесовъд е узаконил нелегална сеч на гора край Монтана. Горският служител е задържан, а бракониерската афера се разследва, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В четвъртък по обяд след сигнал от местни жители за масово изсичане на дървета над село Доктор Йосифово служители на "Икономическа полиция" пристигнали в района и започнали

Сидеров открива изложбата „Спортът - вечен мост между народите"

http://www.cross.bg/siderov-durzhavnata-bulgarski-1454722.html

/КРОСС/Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще открие изложба на фотографии на руски и български спортисти. Изложбата „Спортът - вечен мост между народите" ще гостува в Народното събрание. от 4 март.  Специални гости на събитието ще бъдат международният гросмайстор Анатолий Евгениевич Карпов - депутат от Държавната Дума на Руската Федерация от управляващата партия „Единна Русия" и 12-ти световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г., Роман Иванович Худяков - депутат от Държавната Дума на Руската Федерация и заместник-председател на фракцията ЛДПР, както и български спортисти. Руските парламентаристи са в България по покана на председателя на парламентарната група на партия "Атака" Волен Сидеров.  

С децата в почивните дни (28 февруари - 3 март)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/02/27/2480510_s_decata_v_pochivnite_dni_28_fevruari_-_3_mart/?ref=rss


от "С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА, 28 февруари

- София - Знаете ли кои изобретения, използвани от хората, са дело на българи? Знаете ли кои...

Airbus с близо 60% ръст на печалбата

http://econ.bg/Новини/Airbus-с-близо-60-ръст-на-печалбата_l.a_i.659313_at.1.html

С близо 60% е скочила чистата печалба на европейския самолетостроител Airbus за миналата година. Очакванията са за нов растеж на продажбите и...

Русенски познавач взе почти 10 000 лева от „Еврофутбол"

http://www.cross.bg/leva-evrofytbol-sreshti-1454721.html

/КРОСС/Русенски познавач, фен на мачовете от Лига Европа, взе общо 9 846,22 лева от „Еврофутбол" вчера. Това се случи в букмейкърския пункт на ул. „Александровска" №128. Майсторът „се пусна" на пет срещи в права колонка в първия си талон, всичките с предвиждане за краен изход „1". Вторият фиш на участника пък бе за система 4 и 5 от 5 на същите двубои и прогноза. Ето и сблъсъците от европейския турнир, които зарадваха играча от крайдунавския град: Динамо Москва - АндерлехтИнтер Милано - СелтикДинамо Киев - ГингамЕвертън - Йънг БойсНаполи - Трабзонспор От началото на 2015 г. букмейкърската къща раздаде 31 000 000 лева печалби на своите участници! Повече информация за това как да станете част от щастливците и да се възползвате от добрите коефициенти и разнообразието от спортове и срещи, които предлага „Еврофутбол", можете да намерите на www.eurofootball.bg.  

Генерала е закланият във Варна! DJ-ите на нокти!

http://www.bnews.bg/article-130333

Диджеите са в паника и не могат да повярват, че него вече го няма.

Вучков: Има свидетел на убийството на Боби Белята

http://frognews.bg/news_86865/

Вътрешният министър Веселин Вучков потвърди, че има свидетел на убийството на Борис Борисов-Боби Белята. Мога да потвърдя, че има свидетел, но дали е очевидец или не - това са подробности, които ще се уточнят допълнително, обясни той в кулоарите на парламента.

Соня Найденова: Абсурдно е да не прилагаме закон, защото не ни харесва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481573_sonia_naidenova_absurdno_e_da_ne_prilagame_zakon/?ref=rss


Да кажем, че няма да приложим закона, защото той не ни харесва, е абсурдно.

Така коментира пред БНР представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова по повод вчерашната среща на съвета с финансовия министър Владислав Горанов. Горанов отказа да бъдат отпуснати средства за увеличение на магистратските заплати.
В Закона за съдебната власт заплатите в съдебната система са обвързани  с минималното заплащане в страната според НСИ, но актуализация на магистратските...

Рула “Кордон Бльо” със сметанов сос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625436

Продукти: 2 парчета пилешки гърди (филе), 150 г шунка, 150 г кашкавал, 100 мл сметата, 3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. нарязани зилини подправки, олио за пържене, сол и черен пипер на вкус.

Как да приготвите рула “Кордон Бльо” със сметанов сос, четете в
Продукти: 2 парчета пилешки гърди (филе), 150 г шунка, 150 г кашкавал, 100 мл сметата, 3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. нарязани зилини подправки, олио за пържене, сол и черен пипер на вкус. Как да приготвите рула “Кордон Бльо” със сметанов сос, четете в "Български

Правителството назначи нов шеф на Архивите

http://frognews.bg/news_86864/

Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция „Архиви” и назначи на поста Михаил Груев, съобщиха от правителствената информационнна служба.

Меденият месец, който продължи... 675 дни

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/medeniiat-mesec-kojto-prodylzhi...-675-dni-6032374

Двойката посетила 302 места в 33 страни на шест континента, като бюджетът е бил 45 долара на ден

Гардът на братя Галеви Тоци бил на горящия ферибот Норман Атлантик

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625939

Бившият шеф на охраната на Братя Галеви Апостол Чакалов-Тоци е претърпял жестоко корабокрушение. Той е бил един от деветимата българи на горящия ферибот „Норман Атлантик”, който се запали на 28 декември 2014 г. край остров Корфу в Адриатическо море, съобщава в. „Вяра”.
„Информацията я имаме от неговата майка Ганка Чакалова,
Бившият шеф на охраната на Братя Галеви Апостол Чакалов-Тоци е претърпял жестоко корабокрушение. Той е бил един от деветимата българи на горящия ферибот „Норман Атлантик”, който се запали на 28 декември 2014 г. край остров Корфу в Адриатическо море, съобщава в. „Вяра”. „Информацията я имаме от неговата майка Ганка Чакалова,

Рашидов иска да се запази рушащия се паметник пред НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_468523.html

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против демонтажа на рушащия се паметника пред НДК в отговор на въпрос от независимия депутат Велизар Енчев.  В края на миналата година Столичният общински съвет гласува монументът "1300 години България" да бъде демонтиран и фигурите от композицията да бъдат временно преместени в Музея на София. На негово място ще бъде възстановен събореният от комунистите през 1977 г. войнишки паметник. Рашидов обаче е и за възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, но не на това място. Според него не бива двата паметника да се обвързват. Министърът на културата цитира мнение на експертен съвет към министерството, с което той бил съгласен, че не бива паметникът с автор Валентин Старчев да бъде местен без неговото съгласие. Той уточни, че до момента в Министерството на културата не е постъпило инвестиционно намерение на Столичната община за войнишкия паметник.  По-късно в кулоарите на парламента на въпрос защо за 100 години българско кино е произвело само 2-3 големи филма за Васил Левски, Рашидов отговори: "За Гарибалди колко филма видяхте , че е световно известнен. Айде малко да не прекаляваме с патриотизма". Министърът на културата все още не е гледал новият спорен филм "Дякон Левски".

Горя хотел на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=281486

На 26 февруари, около 11:55 часа, е получен сигнал за пожар в хотел, намиращ се в к.к. Златни пясъци. Причината за инцидента е късо съединение на електрическо табло, намиращо се на междуетажна площадка, съобщиха от полицията за Moreto.

Досие: Мистериозните версии за катастрофата с Паша Христова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4618724

Забранили на оцелелите Борис Годжунов, Янка Рупкина и Мария Нейкова да говорят за инцидента
На 21 декември 1971 г. се случва една от най-зловещите самолетни катастрофи у нас. Към 23,40 ч. излитащ за Алжир “Ил-18”, едва достигнал 20-30 метра височина, се накланя, задира с крилото си в земята и се разбива на пистата. След секунди избухва в пламъци.
Забранили на оцелелите Борис Годжунов, Янка Рупкина и Мария Нейкова да говорят за инцидента На 21 декември 1971 г. се случва една от най-зловещите самолетни катастрофи у нас. Към 23,40 ч. излитащ за Алжир “Ил-18”, едва достигнал 20-30 метра височина, се накланя, задира с крилото си в земята и се разбива на пистата. След секунди избухва в пламъци.

Гардът на братя Галеви Тоци бил на горящия ферибот Норман Атлантик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625924

Бившият шеф на охраната на Братя Галеви Апостол Чакалов-Тоци е претърпял жестоко корабокрушение. Той е бил един от деветимата българи на горящия ферибот „Норман Атлантик”, който се запали на 28 декември 2014 г. край остров Корфу в Адриатическо море, съобщава в. „Вяра”.
„Информацията я имаме от неговата майка Ганка Чакалова,
Бившият шеф на охраната на Братя Галеви Апостол Чакалов-Тоци е претърпял жестоко корабокрушение. Той е бил един от деветимата българи на горящия ферибот „Норман Атлантик”, който се запали на 28 декември 2014 г. край остров Корфу в Адриатическо море, съобщава в. „Вяра”. „Информацията я имаме от неговата майка Ганка Чакалова,

"Дисни" показа първия клип за новия "Замръзнало кралство"

http://www.dnevnik.bg/video/2015/02/27/2481571_disni_pokaza_purviia_klip_za_noviia_zamruznalo_kralstvo/?ref=rss




Компанията "Уолт Дисни" разпространи кратък клип за продължението на изключително успешния си анимационен филм "Замръзнало кралство" (Frozen), който трябва да излезе на екрана по-късно тази година.

В кината клипът ще може да бъде видян единствено от зрителите на друга приказна продукция на "Дисни" - новата игрална "Пепеляшка".

Заради феноменалната популярност на изпълнената от Идина Мензел песен "Слагам край" (Let It Go) от първия филм много от първите...

"Дисни" показа първия клип за новия "Замръзнало царство"

http://www.dnevnik.bg/video/2015/02/27/2481571_disni_pokaza_purviia_klip_za_noviia_zamruznalo_carstvo/?ref=rss




Компанията "Уолт Дисни" разпространи кратък клип за продължението на изключително успешния си анимационен филм "Замръзнало царство" (Frozen), който трябва да излезе на екрана по-късно тази година.

В кината клипът ще може да бъде видян единствено от зрителите на друга приказна продукция на "Дисни" - новата игрална "Пепеляшка".

Заради феноменалната популярност на изпълнената от Идина Мензел песен "Слагам край" (Let It Go) от първия филм много от първите коментари...

Правителството взима нови мерки за борба с тероризма

http://www.bnews.bg/article-130330

Създаването на междуведомствени групи е част от мерките за превенцията и противодействието на тероризма, радикализацията и екстремизма.

Плевнелиев: Путин иска да взриви ЕС отвътре

http://petel.bg/Plevneliev--Putin-iska-da-vzrivi-ES-otvatre__102966

Пропагандната машина на руския президент Владимир Путин се опитва да разедини страните членки на Европейския съюз, заяви днес в Брюксел...

Порошенко: Украйна е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага

http://petel.bg/Poroshenko--Ukrayna-e-gotova-vav-vseki-edin-moment-da-se-izpravi-sreshhu-vraga__102967

Украинският президент Петро Порошенко каза, че войските са в готовност да се върнат на фронтовата линия в Източна Украйна и отбеляза, че...

Бизнес климатът се подобрява за втори пореден месец

http://www.mediapool.bg/biznes-klimatat-se-podobryava-za-vtori-poreden-mesets-news231134.html

За втори пореден месец предприемачите са позитивно настроени за състоянието на фирмите си и за бъдещото им развитие. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата през февруари. Индексът, с който той се измерва, се покачва с 1.2 пункта в сравнение с първия месец на годината. Повишението е по-слабо от това, регистрирано през януари. През февруари оптимисти, макар и в по-малка степен, остават мениджърите в промишлеността и строителството. За разлика от януари по-добри очаквания имат и търговците, докато предприемачите в сферата на услугите са настроени по-негативно. Основен проблем за мениджърите във всички сфери остава несигурната икономическа среда. Във всички сектори прогнозата е за запазване на цените в следващите месеци. Показателят за бизнес климата в промишлеността регистрира най-голямо повишение на месечна база - с 2.4 пункта при 3.4 пункта през януари. Увеличението през последния месец се дължи на благоприятните оценки и очаквания за състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, докато в очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца се наблюдава подобрение. Освен несигурната икономическа среда пречка пред развитието на сектора и недостатъчното търсене. Показателят на бизнес климата в търговията на дребно нараства с 2.3 пункта през февруари спрямо януари, когато предприемачите в сектора бяха негативно настроени. Оптимизмът през последния месец се дължи на подобрените очаквания за състоянието на предприятията, както и на по-добрите прогнози за обема на продажбите. Строителите остават оптимисти за втори пореден месец, но през февруари очакванията им за добро развитие са по-умерени. Оптимизмът се дължи на подобрените очаквания за състоянието на предприятията през следващите шест месеца, добрите прогнози за строителната активност и намаляването на клиентите, които бавят плащания. Финансовите проблеми и конкуренцията в бранша са сред основните проблеми пред развитието на сектора освен несигурната среда. Предприемачите от сферата на услугите са единствените, които имат негативни очаквания за бъдещето, показват данните на НСИ. По-негативно е мнението им за настоящото търсене на услуги, но очакванията за следващите три месеца се подобряват. Произведени са по-малко твърди горива и газ Намаление на производството на твърди горива и газ през декември 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г., отчита НСИ в изследване за производството и доставките на енергийни продукти. Доставките на тези твърди горива и газ също спадат на годишна база. Производството на природен газ през декември 2014 г. се е свило с 50% спрямо същия месец на предходната година. На месечна база се отбелязва увеличение със 140% до 12 млн. куб. метра. През декември са доставени 344 млн. куб. метра синьо гориво, което е с 19% повече спрямо ноември и с 3.1% по-малко на годишна база. Производството на твърди горива като въглища и кокс се е свило с 11.1% през декември 2014 г. в сравнение със същия месец на предходната година. За изследвания месец са произведени 3.4 млн. тона твърди горива, което е увеличение с 8.8 на сто на месечна база. През месеца са доставени 3.64 млн. тона твърди горива, което е с 11.1 на сто повече на месечна база и с около 10% по-малко на годишна. През декември са произведени близо 4893 ГВтч и са доставени 3346 Гвтч електроенергия. На месечна база и производството, и доставките се увеличават, а на годишна се отбелязва увеличение на производството и намаление на доставките. НСИ отчита, че през последния месец на миналата година са произведени 180 000 тона дизелово гориво и са доставени 157 000 тона. Спрямо ноември производството намалява с 2.2%, а доставките се увеличават с близо 30 на сто. На годишна база производството на дизел се увеличава с 36.4%, а доставките растат с около 10 на сто. Производството и доставките на бензин растат и на месечна, и на годишна база, като през декември са произведени съответно 153 000 тона и доставени 37 000 тона. Цените на производител намалели Общият индекс на цените на производител през януари 2015 г. е с 1.2% под равнището от предходния месец. Намаление е регистрирано в преработващата и добивната промишленост, а увеличение - в енергетиката. По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване. Увеличение има при производството на превозни средства, без автомобили, на химични продукти и на компютърна и електронна техника. На годишна база общият индекс на цените на производител намалява с 2.9%. В преработващата промишленост спадът е с 5.3%, като се дължи най-вече на намалението на цените при производството на храни и при печатната дейност. Най-съществено е увеличението на на производствените цени на превозните средства, облеклото, компютърната и електронна техника.

Няколко колежа ще бъдат преобразувани във висши училища

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481581_niakolko_koleja_shte_budat_preobrazuvani_vuv_visshi/?ref=rss


Правителството реши четири колежа в страната да бъдат преобразувани във висши училища. Решението, което е взето след искане на академичните им ръководства, ще бъде предложено за гласуване на Народнто събрание. Това са Колежът по телекомуникации и пощи в София, който ще стане Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните висши училища Колеж по икономика и администрация – Пловдив, Европейският колеж по икономика и управление – Пловдив и Международният колеж в Албена.

Във Висшето...

Германия: По-дълга спасителна програма за Атина

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/germaniia-po-dylga-spasitelna-programa-za-atina-6032373

Не говорим за нови милиарди за Гърция, не говорим за някакви промени в тази програма, подчерта обаче финансовият министър Волфганг Шойбле

БСП единствена почете паметта на медиците, загинали в Руско-Турската освободителна война

http://www.cross.bg/osvoboditelna-bulgariya-voiina-1454720.html

/КРОСС/По случай Националния празник на Република България 3 март председателят на НС на БСП Михаил Миков, придружен от представители на ръководството на ПГ на "БСП - лява България", поднесе цветя на паметника на медицинските работници, загинали в Руско-Турската освободителна война в Докторската градина в София. БСП бе единствената парламентарна група, кото почете паметта на медиците.

Испания задържа 8 души, воювали за проруските сепаратисти в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625897

Испанската полиция задържа тази сутрин осем души, обвинени, че са пътували до сепаратистки Донбас в Източна Украйна, за да се бият  с проруските бойци. Това заяви източник, близък до следствието, цитиран от Би Би Си.
Вътрешното министерство заяви в комюнике, че арестите са извършени едновременно в шест региона от страната.
Испанската полиция задържа тази сутрин осем души, обвинени, че са пътували до сепаратистки Донбас в Източна Украйна, за да се бият  с проруските бойци. Това заяви източник, близък до следствието, цитиран от Би Би Си. Вътрешното министерство заяви в комюнике, че арестите са извършени едновременно в шест региона от страната.

Михаил Груев застава начело на Държавната агенция "Архиви"

http://pik.bg/михаил-груев-застава-начело-на-държавната-агенция-архиви-news290783.html

Михаил Груев застава начело на Държавната агенция "Архиви"

Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция "Архиви" и назначи на поста Михаил Груев.

Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски". В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на немски език "Проф. Гълъбов", а от 2002 г. е преподавател в Софийския университет. Автор е на три монографии и на множество студии, статии, учебници и рецензии.

Като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията й. 

Нови IP базирани системи обхващат целия процес на видеонаблюдение

http://society.actualno.com/Novi-IP-bazirani-sistemi-obhvashtat-celija-proces-na-videonabludenie-news_459511.html

Нови IP базирани системи обхващат целия процес за видеонаблюдение.  Това са само част от новостите, които ще може да видите на единственото в България изложение за охрана и сигурност Security...

Отпускат над 1000 стипендии за деца с изявени дарби през 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=281512

Правителството прие Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2015 г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания през тази година, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв.

Испания задържа 8 души, воювали за проруските сепаратисти в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625869

Испанската полиция задържа тази сутрин осем души, обвинени, че са пътували до сепаратистки Донбас в Източна Украйна, за да се бият  с проруските бойци. Това заяви източник, близък до следствието, цитиран от Би Би Си.
Вътрешното министерство заяви в комюнике, че арестите са извършени едновременно в шест региона от страната.
Испанската полиция задържа тази сутрин осем души, обвинени, че са пътували до сепаратистки Донбас в Източна Украйна, за да се бият  с проруските бойци. Това заяви източник, близък до следствието, цитиран от Би Би Си. Вътрешното министерство заяви в комюнике, че арестите са извършени едновременно в шест региона от страната.

Целият свят спори какъв е цветът на тази рокля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625871

В последните дни снимката на една рокля буквално заля социалните мрежи и се превърна в повод за сериозен спор между потребителите. За какво спорят? За цвета! И не, тук не става дума дали цветът е хубав, или не. 
Оказва се, че хората просто я виждат по различен начин. Част от потребителите виждат роклята с бели и златисти ивици, но други се кълнат,
В последните дни снимката на една рокля буквално заля социалните мрежи и се превърна в повод за сериозен спор между потребителите. За какво спорят? За цвета! И не, тук не става дума дали цветът е хубав, или не.  Оказва се, че хората просто я виждат по различен начин. Част от потребителите виждат роклята с бели и златисти ивици, но други се кълнат,

Христо Григоров: Докторският паметник е свят завет за поколенията, уникален е

http://pik.bg/христо-григоров-докторският-паметник-е-свят-завет-за-поколенията-уникален-е-news290784.html

Христо Григоров: Докторският паметник е свят завет за поколенията, уникален е

Докторският паметник е уникален по своя замисъл и изпълнение. Построен е с доброволни дарения, той е част от историческата памет. Той е свят завет, който следват и българските червенокръстци и военните медици. Това каза в словото си пред Докторския паметник в столицата председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.

Пред паметника се проведе поклонение, панихида бе отслужена от свещенослужители от храма "Свети Николай" (Руската църква). "На 3 март България ще отбележи своето освобождение – 137 години от сбъдната мечта на нашия горд народ, който столетия наред воюва за достойнство свобода и правда. Руският червен кръст успя да освободи болници, лазарети, влакове, шейни и коли, за да се превозват ранените. Над 100 000 офицери и войници, сред които и турци, са лекувани в тях.

В мисията на руския червен кръст има много легендарни имена, сред които това на Пирогов. В знак на признателност към тях Българският червен кръст издигна и поддържа над 20 паметника. Достойни за възхищение са и подвизите на жените лекарки, на сестрите и санитарките, които са помагали на ранените. Сред лекарите има и хора от други етноси, сред тях са и български лекари. Именно те след Освобождението създават Българския червен кръст и полагат основите на родното здравеопазване.

Само месеци след войната в Сливен се създават първите червенокръстки дружества", каза Христо Григоров в словото си. Поклонението е акт на признателност към загиналите лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, които със своята хуманна дейност по време на войната разпространиха в България непреходните идеи на Червения кръст и допринесоха за създаването на нашата организация. Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, за да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Средствата се набират с подписка, в която се включват и много българи.

Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък по проект, предоставен от руския архитект Антон Осипович Томишко във формата на четиристенна пресечена пирамида. Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 медици, загинали през Освободителната война. Сред тях е и името на лекаря на Българското опълчение д-р Константин Везенков. На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.

Как пораснаха децата от “Приятели”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4624424

Симпатягите от “Приятели” се събраха за по едно последно кафе през 2004 г., когато се сложи край на 10-годишната история на тв сериала. Шестимата актьори, които спечелиха любовта на зрителите с 236-те епизода на шоуто, поеха по своя път и останаха свързани, ако не помежду си, то поне с киното и телевизията.
Симпатягите от “Приятели” се събраха за по едно последно кафе през 2004 г., когато се сложи край на 10-годишната история на тв сериала. Шестимата актьори, които спечелиха любовта на зрителите с 236-те епизода на шоуто, поеха по своя път и останаха свързани, ако не помежду си, то поне с киното и телевизията.

Светът пощуря по тази снимка: В какви цветове е роклята?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625891

В последните дни снимката на една рокля буквално заля социалните мрежи и се превърна в повод за сериозен спор между потребителите. За какво спорят? За цвета! И не, тук не става дума дали цветът е хубав, или не. 
Оказва се, че хората просто я виждат по различен начин. Част от потребителите виждат роклята с бели и златисти ивици, но други се кълнат,
В последните дни снимката на една рокля буквално заля социалните мрежи и се превърна в повод за сериозен спор между потребителите. За какво спорят? За цвета! И не, тук не става дума дали цветът е хубав, или не.  Оказва се, че хората просто я виждат по различен начин. Част от потребителите виждат роклята с бели и златисти ивици, но други се кълнат,

Христо Иванов: Идеята за 30 осъдени за корупция е абсурдна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625870

Идеята да запишем, че ще има 30 осъдени за корупция е абсурд. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС.
Днес кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и
Идеята да запишем, че ще има 30 осъдени за корупция е абсурд. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС. Днес кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и

Правителството одобри проекта за меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната и НАТО

http://pik.bg/правителството-одобри-проекта-за-меморандум-за-разбирателство-между-министерството-на-отбр-news290782.html

Правителството одобри проекта за меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната и НАТО

Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната и Организацията на НАТО за комуникации и информация, представлявана от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCIA), относно сътрудничество в областта на C4ISR (командване, управление, комуникации, компютри, разузнаване, наблюдение и войсково разузнаване).

Документът има за цел да улесни подобряването на оперативната съвместимост и е в съзвучие с Националната програма "България в НАТО и Европейската отбрана – 2020". България подкрепя и пряко се включва в редица многонационални инициативи на НАТО, в чието осъществяване NCIA играе ключова роля.

С нейно участие са придобити и се поддържат елементи от системата за командване и управление на българските ВВС.

Необходимостта и занапред да се регламентира възможността за последващо сътрудничество с NCIA е мотивирана от бъдещото технологично обновление на системите за командване и управление на видовете въоръжени сили, на радарните системи за наблюдение на въздушното и морското пространство, както и предоставяне на оперативни и тактически софтуер и линкове за данни, стартирането на проекти по кибер защита и модернизация на целия информационно-технологичен сектор. 

Митов: Конфликтът в Близкия Изток е прекалено близо, за да не му обърнем внимание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625872

Конфликтът в Близкия Изток и така наречената "Ислямска държава" са прекалено близо до границите на България, за да можем да си позволим да не обръщаме сериозно внимание на въпроса. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов след заседание на Министерски съвет, предаде Фокус.
Конфликтът в Близкия Изток и така наречената "Ислямска държава" са прекалено близо до границите на България, за да можем да си позволим да не обръщаме сериозно внимание на въпроса. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов след заседание на Министерски съвет, предаде Фокус.

Христо Иванов: Абсурдна е идеята за 30 осъдени за корупция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625881

Идеята да запишем, че ще има 30 осъдени за корупция е абсурд. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС.
Днес кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и
Идеята да запишем, че ще има 30 осъдени за корупция е абсурд. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС. Днес кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и

Чудовища превзеха София (втора част)

http://offnews.bg/news/n_1/n_468516.html

Преди два дни ви представихме интервю с Точка един от представителите на най-новите жители на столицата - многоцветните и многоформени Софийски чудовища. Вижте мнението на другата половинка на "двуглавото чудовище" от Sofia Monsters - Атанас Куцев . Вие чудовища ли сте? И ако да – виждали ли сме ви на някоя снимка? Самите ние не сме чудовища, но носим по едно такова в себе си. Разкажете за проекта, как се зароди идеята, защо точно чудовища? Хрумна ми съвсем случайно един ден, просто като идея за колаборация между мен и Точка – тъй като тя е много добър илюстратор, реших, че ще е готино да рисува върху мои снимки. София е мястото, където живеем, и съвсем логично е да творим тук. В последствие цялата идея се разви до там да показваме София като едно по-различно, приятно и весело място, и същевременно да разбием стереотипите за чудовищата като злонамерени и страшни. Лесно ли се получават произведенията ви, колко труд, време и идеи ви струват? Лесно е, ако обичаш това, което правиш. Първоначално Точка работеше върху мои по-стари фотографии, но напоследък започнах да излизам да снимам из София – нещо, което рядко правех преди. Вдъхновявам се все повече и повече и сега, когато имам конкретен проект, върху който да мисля, нещата се случват много по-приятно. Пиратът Кунчо бди някой да не си изхърля боклуците на неправилното място. Снимка: Sofia Monsters. Монстърите делят ли се на лоши и на добри? Нашите чудовища са от готините, забавните и стимулират хората да бъдат по-добри. Всички знаем за „лошите” чудовища, тези, с които плашат малките деца. Е, време е вече да видим нещата от другата страна. Софиянци към кои спадат повече? Софиянци, пловдивчани, българи, американци – винаги има добри и лоши хора. За щастие, в София има и от двата вида – светът има нужда от баланс. Повечето чудовища на снимките са огромни, къде живеят, къде се крият – или не се крият, но просто ние нямаме очи, за да ги видим? Както обичам да казвам – трябва да си зададем въпроса: „Чудовищата сега ли се появяват, или просто чак сега ги виждаме?”. Отговорът е индивидуален за всеки човек. И всеки сам избира дали да види чудовището, дали ще се прави, че не съществува, или никога няма да разбере, че то е там и го гледа. Каква музика слушат чудовищата, които познавате? Всякаква – те са супер големи индивидуалисти. Има фенове на рап, на джаз, на метъл и пънк, но досега не сме се запознавали с чудовище, което харесва чалга. Снимка: Sofia Monsters. Страдат ли от лошата слава, която имат, и кой е виновен за нея? Думата „чудовище” винаги е звучала негативно. Нямам представа защо, но така е заложена в родния ни език. Само че един ден се замислихме, че „чудовище” започва с „чудо”. Защо пък да не видим чудото, вместо да се плашим? В нета бях чел наръчник относно човеците, предназначен да се чете от извънземни. В него се казваше, че хората са изключително опасен и войнствен вид, който постоянно се самоизбива, поглъща и вдишва всеки ден смъртоносни отрови, изтезава тялото си, за да постигне идеала си за красота, че дори без 1 крак или ръка човек запазва 70-80% боеспособност и т.н. Като го прочетох и си мислех за Хищника. Чудовища ли сме наистина – буквално и преносно? Чудовища сме. Но избираме какви да бъдем. Просто твърде много сме се концентрирали върху себеоцеляването си. А пък има по-важни неща от това да ядеш, да ходиш на работа и да спиш. Можем да изберем да бъдем от усмихнатите чудовища, които правят света малко по-добър. Има ли подобни страници за други градове по света? Доколкото знам, няма. Има разни проекти, използващи колажната техника, но мисля, че сме първите, които направиха такъв концептуален проект – да създаваме измислени същества в реална градска среда. И то същества, които носят послания. Снимка: Sofia Monsters. Какви са плановете за вашата „чудовищна команда”, разширение, настъпление към други населени места? Имаме такива идеи, дори вече сме задвижили нещата. Но ще видим – проектът се развива доста бързо, нямаме представа накъде ще ни поведе. Какво ще кажете на читателите ни за „ариведерчи”? Ще им кажа да не крият чудовищата под леглата си, ами да ги извадят на бял свят. Ще се изненадат колко приятно може да бъде.

Гео Милев - художникът

http://www.cross.bg/milev-izkystvoto-geo-1454719.html

/КРОСС/Осем неизвестни писма на Гео Милев до Николай Райнов са публикувани във впечатляващото издание „Гео Милев и изкуството", чиято премиера предстои на 6 март в зала 7 на НДК. Гео Милев, художникът, е в центъра на книгата, дело на изкуствоведа доц. д-р Ружа Маринска. Томчето, което е двуезично - на български и английски, е богато илюстрирано и събира в себе си текстове, писани в различно време, подредени по хронологичен ред. Мащабният труд е в памет на Леда Милева, с която авторката има дългогодишно приятелство и сътрудничество във фондацията „Гео Милев". Повече от 20 години Ружа Маринска има изследователски интереси в полето на модернизма и естествено те са фокусирани върху личността и творчеството на Гео Милев - поет и художник, една от най-ярките фигури на модерното движение в България в годините след Първата световна война. Първите й срещи с изкуството на Гео Милев са неговите ранни детски рисунки и няколко автопортрета, за да открие по-късно всичко, рисувано от него, и да осмисли, че Милев не е само апологет и мотор на българския модернизъм, но и участник с художествените си опити в това движение.  

Митов: Конфликтът в Близкия Изток е прекалено близо, за да не му обърнем внимание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625848

Конфликтът в Близкия Изток и така наречената
Конфликтът в Близкия Изток и така наречената "Ислямска държава" са прекалено близо до границите на България, за да можем да си позволим да не обръщаме сериозно внимание на въпроса. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов след заседание на Министерски съвет, предаде Фокус.

Москов: Ще търсим начин лекарствата в България да не са на ценовото ниво на ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/moskov-shte-tyrsim-nachin-lekarstvata-v-bylgariia-da-ne-sa-na-cenovoto-nivo-na-es-190113/

Страната ни настоява реферирането за страните от Източна Европа да е различно от това на Западна Европа заради по-ниската покупателна способност

Българин пробва да изнесе в Турция боен арсенал

http://www.bnews.bg/article-130329

Бойният арсенал е открит в пътуващ към Турция лек автомобил „Хюндай Санта Фе" с българска регистрация, управляван от български гражданин.

МС одобри промени в Закона за гражданската регистрация

http://pik.bg/мс-одобри-промени-в-закона-за-гражданската-регистрация-news290780.html

МС одобри промени в Закона за гражданската регистрация

Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще предложи на Народното събрание. С тях се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение на мъртво родените деца.

Промените са изготвени във връзка с инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртво родените деца. Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртво родено дете да представлява разрешение за погребение, както и безплатното издаване на документа. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртво родено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.

LG WATCH URBANE LTE поставя на китката ви характеристиката на смартфон, че и повече...

http://www.cross.bg/watch-urbane-chasovnik-1454718.html

/КРОСС/Като пореден пример за експертизата си при безжичните технологии, LG Electronics (LG) ще представи първия в света смарт часовник с LTE технология на Mobile World Congress (MWC) следващата седмица в Барселона, Испания. LG Watch Urbane LTE е смарт часовник от ново поколение, притежаващ NFC и редица други функции, които досега не са предлагани при смарт устройствата за носене на ръката. Това е четвъртият смарт часовник на LG, като LG Watch Urbane LTE е и най-амбициозният от всички. Той предлага стил и изтънченост като истински аналогов часовник, който в същото време се допълва с микротехнологии от най-висок клас, съсредоточени около 1.3-инчов Plastic-OLED дисплей. Под P-OLED дисплея, LG Watch Urbane LTE събира всички комуникационни възможности на смартфон в изискан, метален ръчен часовник. Като всеки друг 4G телефон, той може да набира и да отговаря на повиквания, както и да изпраща и получава съобщения. Чрез връзката му с мобилен оператор, смарт часовникът предлага push-to-talk (PTT) възможности с други устройства, свързани към същата мобилна мрежа, така че потребителите могат да използват техния LG Watch Urbane LTE като уоки-токи с неограничен обхват и да говорят с няколко лица едновременно. В сърцевината на LG Watch Urbane LTE е изцяло новата операционна система LG Wearable Platform, разработена специално за патентованите продукти на компанията, подходящи за носене

Последните валежи във Варна активирали десетки свлачища

http://www.moreto.net/novini.php?n=281514

Десетки локални ерозионни срутищно-свлачищни процеси, главно по деретата, са регистрирани на територията на Варна след последните валежи. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна инж. Олег Колев, главен експерт по свлачища и укрепване на територии.

Ихтиман празнува Трети март на втори

http://offnews.bg/news/n_1/n_468534.html

Община Ихтиман реши да промени датата на националния празник 3-ти март и да го отпразнува с ден по-рано. Със заповед на кмета Kaлоян Илиев Освобождението ще се чества на 2-ри март. Това обаче не е прецедент в историята на общината и в дейността на градоначалника. Така например миналата година Съединението е празнувано на 5-ти вместо на 6-ти септември също за удобство на чиновниците от Ихтиман. Тази екстравагантна идея възмути жителите на града, които изказаха разочарованието си пред bTV. „Чувствам се обидена, като българка и патриот не съм съгласна да празнувам 3-ти март на 2-ри март. Националният празник не е една дата в календара, на която аз решавам нещо да празнувам. Това е националният празник, празникът на всички българи. На този празник ние трябва да бъдем обединени, трябва да бъдем народ. Точно това е символиката да бъдем единни. Прилича ми на една манифестация, в която някой да ми каже, че аз трябва да отида задължително в толкова часа, така облечена, с поглед към тази трибуна, но дори в тоталитарно време не ни променяха датата” , възмути се гражданка на Ихтиман. „Ще попитаме кмета - кога ще дойде Нова година в Ихтиман. Тази година Нова година може и да не дойде”, включи се отново с ирония първата гражданка на Ихтиман. Друг неин съгражданин с насмешка коментира, че календарът е променян от маите, Юлий Цезар и папа Григорий, "ние тук го правим за четвърти път".

Очаква ни мъглив и дъждовен уикенд

http://www.vesti.bg/bulgaria/ochakva-ni-mygliv-i-dyzhdoven-uikend-6032371

Минималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса, максималните - между 9 и 14 градуса

Рашидов се обяви за оставяне на паметника до НДК

http://www.vesti.bg/rashidov-se-obiavi-za-ostaviane-na-pametnika-do-ndk-6032372

Паметникът е един компонент от цялостна композиция в града и посегателство върху него ще компрометира градското пространство, смята министърът на културата

Одобриха половин милион за ремонта на СМГ

http://pik.bg/одобриха-половин-милион-за-ремонта-на-смг-news290772.html

Одобриха половин милион за ремонта на СМГ

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 500 000 лв. по бюджета на Столична община за основен ремонт и оборудване на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". С предоставените средства ще се подобрят условията за подготовка и обучение на учениците, които през годините са спечелили множество златни медали и други награди в редица международни и национални състезания и олимпиади в областите на математиката, информатиката, физиката и други дисциплини.

Разходите са за сметка на предвидените по централния бюджет и по бюджета на Министерството на образованието и науката. 

Родителите на мъртвородени деца ще имат право да ги погребват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625853

Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Кабинетът ще внесе предложението в Народното събрание, като при гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение.
Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Кабинетът ще внесе предложението в Народното събрание, като при гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение.

Родителите на мъртвородени деца ще имат право да ги погребват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625829

Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Кабинетът ще внесе предложението в Народното събрание, като при гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение.
Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Кабинетът ще внесе предложението в Народното събрание, като при гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение.

Турция договори с Русия над 10% отстъпка в цената на газа

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/02/27/2481563_turciia_dogovori_s_rusiia_nad_10_otstupka_v_cenata_na/?ref=rss


Турция се договори с "Газпром" за отстъпката, с която страната ще получа природен газ, съобщи РИА "Новости". Агенцията цитира министъра на енергетиката Танер Йълдъз, според когото става дума за 10.25% поевтиняване.

Анкара поиска по-ниски цени по сега действащия договор през ноември 2014г. - малко преди в началото на декември президентът Владимир Путин да обяви при посещение в Турция, че се отказва от "Южен поток" и ще строи нов проект, условно наречен Турски поток.

Турция...

Във Варна ще бъде изграден център за командване на кораби на НАТО

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481574_vuv_varna_shte_bude_izgraden_centur_za_komandvane_na/?ref=rss


Край Варна ще бъде изграден център за командване и управление на кораби на НАТО, става ясно от обявена вчера от министерство на отбраната обществена поръчка. Тя е за консултантска услуга съгласно Закона за устройство на територията за проект "Реализиране на основни BRASS способности за южния регион България".

Със съкращението BRASS в НАТО се обозночава комуникацията между военните кораби и брега. Командният център ще се изгради със средства по Програмата на НАТО за инвестиции в...

ЕВН поиска близо 7% увеличение на цената на тока

http://econ.bg/Новини/ЕВН-поиска-близо-7-увеличение-на-цената-на-тока_l.a_i.659307_at.1.html

Електроенергията за крайните клиенти трябва да поскъпне с 6,98%. Тиова поискаха от електроразпределителното дружество ЕВН. Целта е с повишението да...

Рашидов: Паметникът пред НДК трябва да остане

http://www.bnews.bg/article-130328

Министърът на културата посочи, че той може да бъде преместен само със съгласието на автора.

Правителството одобри Годишния доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси

http://pik.bg/правителството-одобри-годишния-доклад-за-дейността-на-съвета-по-европейските-въпроси-news290769.html

Правителството одобри Годишния доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси

Правителството одобри Годишния доклад за 2014 г. за дейността на Съвета по европейските въпроси (СЕВ).

Документът съдържа информация за взетите от СЕВ решения, сред които 90 проекта на позиции за заседания на различните формати на Съвета на ЕС и пет проекта на позиции за заседанията на Европейския съвет. В доклада се проследява изпълнението на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС, отразени са и подготвените през отчетния период изменения и допълнения на постановлението за организация и координация по въпросите на ЕС, както и предприетите инициативи в подкрепа на дейността на СЕВ.

И през 2014 г. координационният механизъм по въпросите на ЕС в България доказа своята ключова роля както за изготвянето на единни и съгласувани национални позиции и тяхното последователно отстояване в ЕС, така и по отношение на мониторинга на изпълнението на ангажиментите, произтичащи от членството на страната ни в ЕС.

С проведения в края на миналата година семинар във връзка с предстоящото първо за България председателство на Съвета на ЕС беше поставено началото на поредица събития, които предстоят да бъдат организирани с цел ефективна подготовка за председателството.

Путин обсъди със Съвета за сигурност на РФ Минските споразумения

http://www.cross.bg/vuoruzhenie-basyrin-novotoshkovskoe-1454716.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин проведе в петък оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на РФ, съобщи прессекретярат на руския държавен глава Дмитрий Песков. „Състоя се подробно обсъждане на хода на изпълнение на минските споразумения, в частност на процеса по изтеглянето на тежкото въоръжение от разделителните линии“, съобщи Песков. По-рано стана известно, че ЛНР и ДНР почти изцяло са изтеглили тежкото въоръжение от линията на съприкосновение с украинската армия. Официален Киев също съобщи за началото на изтеглянето на оръжието. Официалният представител на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин заяви днес, че опълченците изтеглят тежкото въоръжение само от секторите, където се съблюдава режимът за прекратяване на огъня. В летището в Донецк техниката е останала. „Въоръжението ще остане в района на летището в Донецк, тъй като там до момента продължава да се води обстрел от страна на украинските военни. Само вчера бяха регистрирани 20 случая на обстрел“, каза той. Басурин заяви, че украинската армия е изтеглила от линията на съприкосновение в Донбас 24 единици военна техника. „Ние разполагаме с информация за това, че Киев е изтеглил 24 единици техника. Ние имаме само тази информация, макар че от наша страна са изтеглени 250 единици“, каза Басурин пред журналисти

Разширяваме сътрудничеството си в туризма с Азербайджан

http://www.cross.bg/tyrizma-strani-tyristicheskiya-1454717.html

/КРОСС/Правителството одобри Протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма между министерствата на туризма на България и Азербайджан. Протоколът отразява стремежа на двете страни да създадат най-благоприятни условия за ползотворно и взаимоизгодно сътрудничество чрез насърчаване развитието на различни видове туризъм. С документа двете страни заявяват желанието си да допринесат за икономическото развитие и растеж на туристическия потенциал на двете страни. В протокола са набелязани няколко водещи области на по-тясно сътрудничество и обмен на информация: развитие на туристическия обмен, реклама на националния туристически продукт, обучение и повишаване на квалификацията на кадрите в туризма, инвестиции в сектора, транспорт и др.  

Рекорд! Паркиране върху 3 места за инвалиди само за 40 секунди

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/02/27/2481554_rekord_parkirane_vurhu_3_mesta_za_invalidi_samo_za_40/?ref=rss


Ето как за 40 секунди може да се паркира върху 3 паркоместа за хора с увреждания! Без предварителна уговорка на участниците. Тъжна българска реалност. И поведение, което за съжаление ни излага пред хората от цивилизования свят!

Видеото е заснето на 03.02.2015 към 11ч. Докато чаках (със спящото ни бебе в колата) съпругата ми да напазарува от Лидъл ми направи впечатление как масово и НАЙ-НАГЛО СЕ ПАРКИРА НА МЕСТАТА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ(4) и за семейства с малки деца (2)! Заснех някои...

"Литекс" продаде Вилмар Джордан в Китай за 1.6 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/02/27/2481556_liteks_prodade_vilmar_djordan_v_kitai_za_16_mln_evro/?ref=rss


Нападателят на "Литекс" Вилмар Джордан премина в китайския "Тиендзин теда". 24-годишният колумбиец беше продаден за 1.6 милиона евро, обяви ловешкият клуб на официалния си сайт. 

В полунощ представителят на оранжевите Стойчо Стоилов и ръководството на китайският клуб са финализирали сделката. След това играчът е преминал медицински прегледи и е подписал договор за две години и половина.

В този период Джордан ще получи 1.2 милиона евро, като в тази сума не влизат различни...

ЕВН предлага токът да поскъпне с поне 6.98%

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/02/27/2481561_evn_predlaga_tokut_da_poskupne_s_pone_698/?ref=rss


Токът да поскъпне с поне 6.98% от 1 юли предлага компанията "ЕВН България", която обслужва Югоизточна България.

Анализ на дружеството показва, че това е минимумът, който ще позволи връщането на енергийната система в региона към нормалния ритъм. 

Дружеството ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложение, според което дневната тарифа да нарасне с 6.62% до 0.18288 лв./квтч (без ДДС), а нощната - с 8.9% до 0.10606 лв./квтч (без ДДС).

ЕВН...

Допинг лабораторията получи акредитация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625825

Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център получи акредитация от Българската служба за акредитация (БСА) по ISO 17025. БСА е с международен лиценз, което допълнително повишава нивото на сертификата.
Националната акредитация е задължително изискване, преди лицензирането от Световната антидопингова агенция (УАДА).
Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център получи акредитация от Българската служба за акредитация (БСА) по ISO 17025. БСА е с международен лиценз, което допълнително повишава нивото на сертификата. Националната акредитация е задължително изискване, преди лицензирането от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Михаил Груев е новият шеф на „Архиви"

http://www.cross.bg/mihail-gryev-e-noviyat-shef-na-arhivi-1454715.html

/КРОСС/Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция „Архиви" и назначи на поста Михаил Груев. Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски". В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на немски език „Проф. Гълъбов", а от 2002 г. е преподавател в Софийския университет. Автор е на три монографии и на множество студии, статии, учебници и рецензии. Като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията й.    

Пет колежа ще бъдат преобразувани във факултет и специализирани висши училища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625833

Министерският съвет прие постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на
Министерският съвет прие постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на

Христина Ангелакова е предложена за удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625823

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои оперната прима Христина Ангелакова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ –огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата.
Повече от две десетилетия Христина Ангелакова е солистка на Националната опера и балет в София.
Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои оперната прима Христина Ангелакова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ –огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата. Повече от две десетилетия Христина Ангелакова е солистка на Националната опера и балет в София.

Стоилов: Намаляването на на дълга с 2 млрд. е "алиби" за ДПС

http://frognews.bg/news_86862/

Обявеното намаляване на разходите с 2 млрд. лева са "само алиби", за да се оправдае подкрепата на ДПС при гласуването. Скритите средства са най-вероятно за програмата за саниране, за нови самолети, за военен бюджет, в момент в който трябва да се дават пари за социално развитие, коментира той.

Вежди Рашидов: Няма да гледам филма за Левски, имам друга работа

http://pik.bg/вежди-рашидов-няма-да-гледам-филма-за-левски-имам-друга-работа-news290737.html

Вежди Рашидов: Няма да гледам филма за Левски, имам друга работа

"Засега няма да гледам филма за Левски. Имам си набелязани няколко други филма, които трябва да видя. Пък тогава ще решавам за Левски", каза пред журналисти в парламента културният министър Вежди Рашидов. 

Не било срамно, че в България има много малко филми за най-безпорния ни герой Левски. "Да не прекаляваме. Колко филми за Гарибалди има?. А и да иконизирме толкова героите си. Помним филма "Амадеус", където Моцарт е в компанията на симпатични дами, пощипва ги. И не му пада авторитетът", каза Рашидов. И уточни, че не иска да бъде въвличан в ролята на арткритик докато е министър.

CNN показа Путин вместо Джихадиста Джон

http://www.moreto.net/novini.php?n=281479

Американската телевизионна компания CNN се извини за показването на снимката на президента на Русия Владимир Путин на фона на информация, че британските медии са успели да установят самоличността на човека, обезглавил заложници на ислямистката групировка "Ислямска държава".

Ваня Стефанова беше освободена като зам.-председател на ДАНС

http://petel.bg/Vanya-Stefanova-beshe-osvobodena-kato-zam--predsedatel-na-DANS__102962

Като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова, съобщиха от правителствената информационна служба. Освобождаването й е във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията й, съобщи "Труд".

След 5 отлагания: отмениха старта на Световната купа в Банско

http://petel.bg/Sled-5-otlaganiya--otmeniha-starta-na-Svetovnata-kupa-v-Bansko__102964

След като 5 пъти отлагаха старта на Световната купа по ски в Банско заради гъста мъгла, той беше окончателно отменен. Първоначалният...

Киев преговаря за дългосрочни доставки на газ от Европа

http://petel.bg/Kiev-pregovarya-za-dalgosrochni-dostavki-na-gaz-ot-Evropa__102965

Украинската компания „Нафтогаз” води преговори за дългосрочни договори за газ от Европа. Това предаде ТАСС, цитирайки изпълнителният...

Кабинетът реши да бори корупцията по високите етажи на властта и по време на избори

http://www.cross.bg/koryptziyata-politiki-protivodeiistvie-1454714.html

/КРОСС/Кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината от министър-председателя, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията. Като слабости в доклада са посочени липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол по отношение на антикорупционните политики и мерки, липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията и др. За преодоляване на пропуските са формулирани приоритети, които да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията. Те са:- Изграждане на ефективна система от антикорупционни органи;- Изграждане на система за противодействие на корупцията по високите етажи на властта;- Противодействие на политическата корупция с акцент върху „изборната корупция";- Преодоляване на корупцията в съдебната власт;- Освобождаване на гражданите от дребната корупция;- Намаляване на корупцията при възлагане на обществени поръчки;- Намаляване на регулаторни и административни тежести при обслужването на бизнеса и гражданите;- Утвърждаване на политически независима държавна администрация. За реализиране на приоритетите са предложени държавни политики, всяка от които включва комплекс от мерки

Юлия Боянова: Благодарение на министър Кралев в парламента се заговори за ученически спорт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625795

За пръв път преди ден чух в Народното събрание да се говори, че парите за ученически спорт ще бъдат увеличени. Досега изобщо не бях чувала в парламента да се говори за ученически спорт. И това е благодарение усилията на министър Красен Кралев. Това заяви председателят на българската асоциация спорт за учащи (БАСУ) Юлия Боянова.
За пръв път преди ден чух в Народното събрание да се говори, че парите за ученически спорт ще бъдат увеличени. Досега изобщо не бях чувала в парламента да се говори за ученически спорт. И това е благодарение усилията на министър Красен Кралев. Това заяви председателят на българската асоциация спорт за учащи (БАСУ) Юлия Боянова.

Ще изграждат фитнес на открито в търговищко училище

http://pik.bg/ще-изграждат-фитнес-на-открито-в-търговищко-училище-news290765.html

Ще изграждат фитнес на открито в търговищко училище

Ученически проект на възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“ в Търговище е одобрен за финансиране по Националната кампания „За чиста околна среда“. Еко инициативата под мотото „Здраве, красота, природа – ръка за ръка“ е отличен по критериите оригиналност и екологична познавателност, информираха от учебното заведение.

"Идеята е в училищния двор да се изгради модерна площадка с монтирани фитнес уреди, за да могат учениците да спортуват на открито със съвременни спортни съоръжения. Целта на проекта е свързана с проектирането на връзката с природата, спорта, туризма в ежедневието на младите хора, защото тя е гарант за добро физическо и психическо здраве. Така се създават устойчиви модели за възпитаване в здравословен начин на живот." сподели ръководителят на пресцентъра на училището Галина Станчева. Тя разказа още, че в предстоящите дейности ще участват заедно  ученици, учители и родители и се предвижда родителите да спортуват заедно със своите деца на спортната площадка. Очаква се изграждането на съоръжението да стартира през месец март.

Националната кампания „За чиста околна среда“ придоби широка обществена популярност и благодарение на нея, с доброволния труд и масовото  участие както на възрастни, така и на млади хора, са постигнати резултати на територията на цялата страна, което води до ново отношение към природата и грижата за опазването й./topnovini.bg

Хуманитарният конвой от Русия пристигна в Донецк

http://www.cross.bg/donetzk-dostaveni-voronov-1454713.html

/КРОСС/ Поредният хуманитарен конвой на министерството на извънредните ситуации (МИС) на Руската Федерация пристигна днес в Донецк, това съобщи зам.-ръководителят на Националния център за кризисни ситуации към МИС на РФ Олег Воронов, предаде RT. „В Донецк пристигнаха над 80 камиона с хуманитарни помощи за населението на Донбас. Става дума за хранителни продукти, сред които са месни, рибни и млечни консерви, а също ориз, захар, елда, грис. Също така са доставени медицински препарати, предмети от първа необходимост, книги и учебници за студенти и ученици", цитира думите на Воронов РИА Новости. Припомняме, че в Луганск хуманитарни помощи са доставени от 80 камиона.  

Юлия Боянова: Благодарение на министър Кралев в парламента се заговори за ученически спорт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625814

За пръв път преди ден чух в Народното събрание да се говори, че парите за ученически спорт ще бъдат увеличени. Досега изобщо не бях чувала в парламента да се говори за ученически спорт. И това е благодарение усилията на министър Красен Кралев. Това заяви председателят на българската асоциация спорт за учащи (БАСУ) Юлия Боянова.
За пръв път преди ден чух в Народното събрание да се говори, че парите за ученически спорт ще бъдат увеличени. Досега изобщо не бях чувала в парламента да се говори за ученически спорт. И това е благодарение усилията на министър Красен Кралев. Това заяви председателят на българската асоциация спорт за учащи (БАСУ) Юлия Боянова.

Христина Ангелакова е предложена за удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625812

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои оперната прима Христина Ангелакова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ –огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата.
Повече от две десетилетия Христина Ангелакова е солистка на Националната опера и балет в София.
Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои оперната прима Христина Ангелакова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ –огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата. Повече от две десетилетия Христина Ангелакова е солистка на Националната опера и балет в София.

Протест срещу дълга пред президентството

http://pik.bg/протест-срещу-дълга-пред-президентството-news290761.html

Протест срещу дълга пред президентството

"Няма да платим!", скандираха протестиращи пред президентството.

Президентско вето върху дълга от 16 млрд. лева поискаха излезлите под прозорците на Росен Плевнелиев и казаха: "Не на този дълг, който ни заробва" Протестът е организиран от младежите на БСП, които носеха плакати с надписи: "БСП каза не на дълга", "Не си ти когато си гладен, беден и поробен" и отново носеха банкноти "Горановки" с номинал от 10 000 лева.

Внасяме искане, с което молим г-н Плевнелиев да наложи вето върху ратифицирания дълг в размер 16 млрд. лв. Не беше дадена яснота как и по какъв начин бяха определени банките, които ще консултират държавата и които ще минат като посредник по тази сделка, на какъв принцип, защото 10% е лихвата върху ратифицирания дълг, каза Ленко Петканин, председател на градската организация на Младежкото обединение на БСП София-град. Той цитира финансовия министър Владислав Горанов, който гарантира, че 2 млрд. лв. няма да бъдат похарчени.

"С какво ни гарантира?! Със средствата, които има той, със средствата на неговите деца и внуци. Това за мен е едно заблуждение", попита той и подчерта, че искат Росен Плевнелиев да упражни правото си да наложи вето.

"Ние сме длъжни да опитаме като български граждани, не можем да оставим това просто да отшуми в пространството и във времето", така Петканин отговори на въпроса дали смята, че президентът ще ги чуе. Протестиращите казаха, че знаят, че Плевнелиев днес е в Брюксел, но въпреки това са пред "Дондуков" 2, защото тук е президентската институция.

За заявката на държавния глава, че не обмисля да налага вето, Петканин напомни, че е президент на всички български гражданин, това е тяхно искате и още веднъж настояват за него. "Ако няма да наложи вето, нека да обясни защо", каза той и протестиращите помолиха още веднъж да се вслуша в тяхното искане, в гласа на разума. 

Христина Ангелакова е предложена за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий"

http://www.cross.bg/angelakova-hristina-opera-1454712.html

/КРОСС/Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои оперната прима Христина Ангелакова с орден „Св. Св. Кирил и Методий" -огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата. Повече от две десетилетия Христина Ангелакова е солистка на Националната опера и балет в София. Осъществява поредица от незабравими художествени превъплъщения на роли от италианската, френската, руската и българската опера. С майсторство и талант тя допринася за утвърждаването и на българската композиторска школа. Съвместявайки ангажиментите си в България и чужбина, Христина Ангелакова често гастролира на сцените на Дойче опер в Берлин, Римската опера, Кралската опера в Брюксел, театър „Шан‘з Елизе", Виенската Щатсопера, Болшой театър, в Монте Карло, Варшава, Будапеща, Санкт Петербург, Билбао, Овиедо, Равена. Многобройни са нейните участия в международни фестивали, концертни прояви по подиумите на Италия, Гърция, Чехия, Полша, Испания, Румъния, Мексико и др. Христина Ангелакова е носител на почетното звание „Доментадоре" на Република Италия за изключителни заслуги към културата на страната. Двукратно е удостоена с „Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В периода 2001-2004 г. е директор на Софийската опера

МО задълбочава сътрудничеството с Агенцията на НАТО за комуникации и информация

http://www.cross.bg/nato-komynikatzii-informatziya-1454711.html

/КРОСС/Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната и Организацията на НАТО за комуникации и информация, представлявана от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCIA), относно сътрудничество в областта на C4ISR (командване, управление, комуникации, компютри, разузнаване, наблюдение и войсково разузнаване). Документът има за цел да улесни подобряването на оперативната съвместимост и е в съзвучие с Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана - 2020". България подкрепя и пряко се включва в редица многонационални инициативи на НАТО, в чието осъществяване NCIA играе ключова роля. С нейно участие са придобити и се поддържат елементи от системата за командване и управление на българските ВВС. Необходимостта и занапред да се регламентира възможността за последващо сътрудничество с NCIA е мотивирана от бъдещото технологично обновление на системите за командване и управление на видовете въоръжени сили, на радарните системи за наблюдение на въздушното и морското пространство, както и предоставяне на оперативни и тактически софтуер и линкове за данни, стартирането на проекти по кибер защита и модернизация на целия информационно-технологичен сектор.  

Удължиха срока на безвъзмездната помощ по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"

http://www.cross.bg/predostavyane-kontrol-risk-1454710.html

/КРОСС/Правителството предлага изменение и продължаване на действието с една година на Споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България", сключено между Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Срокът на действие на споразумението се удължава с 12 месеца, за да може да се удължи изпълнението па Програмата в рамките на спестените до момента средства. От изключително значение е в този период да се положат усилия за стабилен преход на преминаване на финансирането на превенцията от международния донор към българското правителство. Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" е най-дългосрочната и мащабна превантивна здравна програма в страната и допринася за постигането на заложените цели на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2008-2015 г. Ефективното й изпълнение ще допринесе значително за постигане на основните цели за задържане на нивото на разпространение на ХИВ сред инжекционно употребяващи наркотици под 10%, а за останалите групи в най-висок риск - под 5 на сто

Върнаха дисциплинарно уволняван за шеф на Митница-Свиленград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625744

Стефан Марашев оглави за трети път митницата в Свиленград. Той е назначен за временно изпълняващ длъжността със заповед на Ваньо Танов, издадена в четвъртък.
Припомняме, че структурата тук остана без шеф, след като ДАНС арестува началника Тодор Караиванов в края на миналия месец по обвинение, че е получавал подкупи.
Стефан Марашев оглави за трети път митницата в Свиленград. Той е назначен за временно изпълняващ длъжността със заповед на Ваньо Танов, издадена в четвъртък. Припомняме, че структурата тук остана без шеф, след като ДАНС арестува началника Тодор Караиванов в края на миналия месец по обвинение, че е получавал подкупи.

Дават право на митничарите да арестуват при измами с ДДС

http://offnews.bg/news/n_1/n_468520.html

Митничарите ще имат право на оперативно-издирвателна дейност и конвоиране на лица, които са уличени в контрабанда на акцизни стоки и неплащане на ДДС от внос и акцизи.  Това предвиждат промени в Закона за митниците, внесен от Министерството на финансите.  Причината да се дадат тези правомощия на митничарите е "по-голямата бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери". Сега приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос се контролират от митниците. Когато бъдат установени данни за извършено престъпление, свързано с акциз и ДДС, действията по разследване сега не могат да се извършат от разследващ митнически инспектор. С предложенията режимът се променя.  Според вносителите промените ще доведат до по-бързото разкриване на престъпленията, свързани с продажба на акцизни стоки без бандерол, контрабанда и неплащането на данъчни задължения. В мотивите е записано: Оперативно-издирвателната дейност като правомощие на митническите органи ще позволи по-ефективно взаимодействие между издирващия и разследващия орган, тъй като към момента в хода на разкриване на престъпленията, органът с разследващи правомощия е митнически орган, а органът, оправомощен да извършва оперативно-издирвателни дейности е орган на Министерството на вътрешните работи, което изисква допълнителна междуведомствена координация и води до забавяне на производството. С новите правомощия митничарите ще могат да задържат за срок до 24 часа лице, което е извършило някое от горепосочените престъпления, както и да извършват конвоирането му.  Предлага се също така издадените решения от митническите органи, с които се определя длъжника и размера на публичното държавно вземане, да служат като изпълнително основание за принудително събиране на установените вземания. Решенията ще подлежат на предварително изпълнение и обжалването им не спира тяхното изпълнение. Предвидени са условията и редът за спиране на изпълнението по искане на заинтересовано лице и при предоставено обезпечение в размер на главницата и лихвите. С проекта се предвижда обмен на информация между МВР и Агенция „Митници“ чрез регламентиране на достъп до автоматизираните им информационни системи.

Пет колежа ще бъдат преобразувани във факултет и специализирани висши училища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625800

Министерският съвет прие постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на
Министерският съвет прие постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на

НАТО разполага военен комуникационен център във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=281506

НАТО подготвя изграждането на комплекс от военноморски комуникационни системи за командване и управление на кораби, който ще бъде разположен във Варна. Това става ясно от обявена от Министерството на отбраната обществена поръчка за консултантски услуги и строителен контрол.

Вежди Рашидов се обяви против събарянето на паметника пред НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481487_vejdi_rashidov_se_obiavi_protiv_subarianeto_na/?ref=rss


Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против демонтажа на паметника пред Националния дворец на културата (НДК), но също така и за възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, но не на това място. Според него не бива двата паметника да се обвързват.

В края на миналата година Столичният общински съвет гласува монументът "1300 години България" да бъде демонтиран и фигурите от композицията да бъдат временно преместени в Музея на София. На негово място ще...

Инициират законодателни промени, свързани с борбата с тероризма

http://www.cross.bg/terorizma-zakona-ychastieto-1454709.html

/КРОСС/Правителството одобри доклада за дейността на Междуведомствената работна група, която извърши анализ на мерките и дейностите, предвидени в Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 2014 г. и на Стратегията за борба с тероризма в Сирия и Ирак, приета на 20 октомври 2014 г. от Съвет „Външни работи" на Европейския съюз. Въз основа на документа кабинетът формулира конкретни предложения за предприемане на стъпки на национално ниво, включително промени в нормативната уредба, административни и организационни мерки по отношение на превенцията и противодействието на тероризма, радикализацията и екстремизма. Предвижда се създаването на четири междуведомствени групи към МВР с участието на представители от МВнР, Министерството на правосъдието, ДАНС и ДАБ, които да предложат изменения и допълнения в Закона за чужденците в Република България, Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, Закона за българските лични документи и Закона за убежището и бежанците. Учредява се и междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието с участието на представители на академичните среди и правоприлагащите органи, която да изготви сравнително-правен анализ на уредбата на тероризма с оглед Резолюция 2178 на ООН, както и да предложи необходими законодателни изменения в Наказателния кодекс

Елена Удря поискала тапети в килията си

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/elena-udria-poiskala-tapeti-v-kiliiata-si-6032370

От ареста обаче ѝ отказали там да бъде направен ремонт, независимо че задържаната е предложила той да е за нейна сметка

Нови случаи на деца, заразени със салмонела, бяха установени в детска градина в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/02/27/2481544_novi_sluchai_na_deca_zarazeni_sus_salmonela_biaha/?ref=rss


Нови шест случая на деца, носители на бактерията на салмонела, са били регистрирани в детска градина в Пловдив. Децата са били от една от детската градина, където се провеждаха изследвания заради случаи на салмонела по-рано тази седмица, предаде "Фокус", позовавайки се на Районната здравна инспекция (РЗИ).

Новите случаи са в детска градина "Каменица". Общо 19 деца бяха изследвани там. Те нямат оплаквания и клиника, но също ще бъдат лекувани с антибиотик, до получаване на отрицателен...

СУ против решението за преместване на Класическата гимназия

http://pik.bg/су-против-решението-за-преместване-на-класическата-гимназия-news290756.html

СУ против решението за преместване на Класическата гимназия

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за пореден път изразява несъгласието си с решението на Министерството на културата за преместването на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в сградата на ул. "Баба", съобщават от висшето учебно заведение.

Това действие е прибързано, защото става в средата на учебната година, когато вторият срок е вече започнал, и на фона на несъгласието на училищното настоятелство и на родители, обезпокоени от данните за опасност за здравето на техните деца. Тази прибързаност може да се обясни единствено с желанието да се оправдаят средствата по проекта за ремонт, финансиран с европейски средства, в разрез с интересите на учениците и обществото, заявяват от СУ. От университета настояват за отмяна на заповедта на министъра на културата за преместване на Класическата гимназия в средата на учебната година и за дългосрочно решение за оставането на гимназията в центъра на София, където тя да заеме отново своето достойно място и да запази близостта до Софийския университет "Св. Кл. Охридски", към който гимназията има статут на лицей.

Необходими са до 1 млн.лв. за изграждането на закрита спортна зала във Вълчи дол

http://www.moreto.net/novini.php?n=281494

Община Вълчи дол ще търси съдействие от държавата за строителството на закрита спортна зала в града. Това каза за Радио „Фокус” – Варна кметът на общината Пенка Йорданова. Проектът за спортната зала вече е готов, допълни кметът. За строителството на съоръжението са необходими до 1 млн.

Отпускат нови над 1000 стипендии за деца с изявени дарби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625791

Правителството прие Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2015 г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания през тази година, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв.
Правителството прие Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2015 г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания през тази година, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв.

Съдия Весислава Иванова: Напрежението в Софийски градски съд е между съдиите и ръководството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481489_sudiia_vesislava_ivanova_naprejenieto_v_sofiiski/?ref=rss


"Напрежението в Софийския градски съд не е "между две групи съдии", а между съдии и ръководството на съда."

Така коментира съдията от СГС Весислава Иванова думите на председателя на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред медиите, че в СГС има напрежение между две групи на двете съсловни организации - Съюза на съдиите в България /ССБ, с председател съдията от ВКС Борислав Белазелков/  и Българска съдийска асоциация /БСА, ръководена от зам.-председателката на СГС...

Откраднаха роклята, с която Лупита Нионго бе на "Оскар"-ите

http://showbusiness.actualno.com/Otkradnaha-rokljata-s-kojato-Lupita-Niongo-be-na-Oskar-ite-news_459496.html

Невероятната рокля, с която актрисата Лупита Нионго се появи на тазгодишната церемония на наградите „Оскар“, бе открадната. Дрехата, която била направена специално за звездата от д...

И младежите от БСП-София поискаха от президента вето за дълга

http://politics.actualno.com/I-mladejite-ot-BSP-Sofija-poiskaha-ot-prezidenta-veto-za-dylga-news_459504.html

Младежката организация на БСП-София поиска официално от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху ратифицирания от депутатите в Народното събрание договор за заем от 16 милиарда лева. Искането ...

ЕС не мисли за нови санкции срещу Русия

http://europe.actualno.com/ES-ne-misli-za-novi-sankcii-sreshtu-Rusija-news_459505.html

В момента ЕС е съсредоточен не върху нови санкции срещу Русия, а върху реализирането на Минското споразумение. Това заяви на пресконференция в Брюксел Мая Косянчич от Външнополитическата служба на ЕС...

Метрото до летището трябва да тръгне в началото на април

http://sofia.actualno.com/Metroto-do-letishteto-trjabva-da-trygne-v-nachaloto-na-april-news_459507.html

В началото на април очакваме да пуснем и линията на метрото до Бизнес парка. Приключваме строителството на двата участъка на метрото. 99 % е завършен обектът на линията към летището и 96 % до Бизнес п...

Държавата отпуска стипендии за деца с изявени дарби

http://www.cross.bg/detza-stipendii-izyaveni-1454708.html

/КРОСС/Над 1000 нови стипендии за деца с изявени дарби ще бъдат отпуснати през 2015 г. Това стана възмчожно с приетите от правителството мерки за закрила на деца с изявени дарби. Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания през тази година, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно. В Програмата са включени конкурси, олимпиади и състезания, които са с доказан висок критерий при излъчване на победителите и мотивират активно учениците за високи творчески, научни и спортни постижения. Подборът е съобразен със спецификата на изява и проява на дарованието в детската и ученическата възраст в областта на изкуствата, науката и спорта. Предвидено е подпомагане на деца от държавните и общинските училища, които се финансират от министерствата на културата, на образованието и науката, на земеделието и храните и на младежта и спорта, както и от бюджетите на общините. Еднократно финансово подпомагане ще получат 66 деца. Новите едногодишни стипендии, които ще бъдат отпуснати през 2015 г., са 1080. Ще продължи изплащането и на 916 стипендии по програмата от миналата година. Необходимите за тази цел 1,8 млн. лв. се осигуряват от централния бюджет.  

Кабинетът разреши България да има още пет висши училища

http://offnews.bg/news/n_1/n_468513.html

Правителството разреши преобразуването на четири колежа във висши училища. Пети колеж става факултет. Решенията бяха взети днес на заседанието на Министерския съвет. Факултет на Югозападния университет в Благоевград става Техническият му колеж. Преобразуването ще позволи обучението на магистри в специалностите "Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство", "Електроника" и "Комуникационна техника и технологии". Обучението в бакалавърска степен се извършва, като студентите плащат такси, определени от МС. Обучението на по-голямата част от магистрите се извършва срещу значително по-високи такси, определени от Академичния съвет на висшето училище. Преобразуването е мотивирано с необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии. В мотивите пише още, че то отговаря на увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори в регионален и национален мащаб. Проектът е получил положителна оценка с решение на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). С приетото постановление в преобразуваното звено ще се извършва обучение по още две специалности „Опто- и наноелектроника“ и „Компютърни системи и технологии“. Петте нови висши училища ще са сегашните Колеж по пощи в София, който става Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните: Колеж по икономика и администрация - Пловдив, Европейски колеж по икономика и управление - Пловдив и Международен колеж - Албена. Във висшето училище по телекомуникации и пощи досегашните специалности от направления "Администрация и управление" и "Комуникационна и компютърна техника" ще се учат в бакалавърска, магистърска степен, а вече и в степен "доктор". Висшето училище ще има Факултет по телекомуникации и мениджмънт и Департамент „Фундаментална подготовка“. То вече ще може да обучава завършили степен "професионален бакалавър" по същите или сходни специалности. Новото частно Висше училище по сигурност и икономика ще подготвя специалисти в професионалните направления „Администрация и управление”, „Икономика” и „Национална сигурност”. То ще има три учебно-научни центъра – по национална сигурност, по икономика и управление и по чуждоезиково обучение. Ще обучава бакалаври и магистри. България има 51 акредитирани висши училища. От години и анализатори и политици говорят, че те са твърде много, но нито едно правителство не смее да предприеме мерки за намаляване на броя им.

Не си ти, когато си гладен, беден и поробен!

http://www.bnews.bg/article-130327

„Ако няма да наложи вето, нека да обясни защо“, каза той и протестиращите помолиха още веднъж да се вслуша в тяхното искане, в гласа на разума.

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625779

Одобрен е Годишен доклад за дейността
на Съвета по европейските въпроси
Правителството одобри Годишния доклад за 2014 г. за дейността на Съвета по европейските въпроси (СЕВ).
Документът съдържа информация за взетите от СЕВ решения, сред които 90 проекта на позиции за заседания на различните формати на Съвета на ЕС и пет проекта на позиции за
Одобрен е Годишен доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси Правителството одобри Годишния доклад за 2014 г. за дейността на Съвета по европейските въпроси (СЕВ). Документът съдържа информация за взетите от СЕВ решения, сред които 90 проекта на позиции за заседания на различните формати на Съвета на ЕС и пет проекта на позиции за

Вижте всички решения на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625770

Одобрен е Годишен доклад за дейността
на Съвета по европейските въпроси
Правителството одобри Годишния доклад за 2014 г. за дейността на Съвета по европейските въпроси (СЕВ).
Документът съдържа информация за взетите от СЕВ решения, сред които 90 проекта на позиции за заседания на различните формати на Съвета на ЕС и пет проекта на позиции за
Одобрен е Годишен доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси Правителството одобри Годишния доклад за 2014 г. за дейността на Съвета по европейските въпроси (СЕВ). Документът съдържа информация за взетите от СЕВ решения, сред които 90 проекта на позиции за заседания на различните формати на Съвета на ЕС и пет проекта на позиции за

Ремонтират математическата гимназия в София с 500 хил. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625777

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 500 000 лв. по бюджета на Столична община за основен ремонт и оборудване на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
С предоставените средства ще се подобрят условията за подготовка и обучение на учениците,
Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 500 000 лв. по бюджета на Столична община за основен ремонт и оборудване на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С предоставените средства ще се подобрят условията за подготовка и обучение на учениците,

Мая Манолова иска обнародване дилърските договори за дълга

http://frognews.bg/news_86861/

Народният представител от левицата Мая Манолова призова от парламентарната трибуна в Народното събрание Цецка Цачева да направи необходимото, за да бъдат обнародвани и самите договори с банките и адвокатските кантори, които ще се занимават с дълга.

Бензинът и дизелът отново поскъпнаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=281503

Четвърт милион българи на път за четирите почивни дни около 3 март. Голямото пътуване започва днес. И то на по-висока цена. Бензинът и дизелът отново поскъпнаха. Ако в началото на януари литър от най-масовия бензин А-95 струваше лев и 88 стотинки, от тази нощ на повечето бензиностанции той вече е два лева и 16 стотинки.

Пет колежа стават факултети и специализирани висши училища

http://www.cross.bg/ychilishte-ikonomika-stepen-1454707.html

/КРОСС/Министерският съвет прие постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски" - Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори в регионален и национален мащаб. Проектът е получил положителна оценка с решение на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). В Техническия колеж се извършва обучение по три специалности от три професионални направления за придобиване на степен „професионален бакалавър" - „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство", „Електроника" и „Комуникационна техника и технологии", като след промяната последната специалност ще се изучава и в магистърска степен. С приетото постановление в преобразуваното звено ще се извършва обучение по още две специалности „Опто- и наноелектроника" и „Компютърни системи и технологии". Правителството прие и решения, с които ще предложи на Народното събрание да преобразува в специализирани висши училища четири други колежа по искане на академичните им ръководства и след положителна оценка от НАОА

Увеличават правомощията на УС на Фонда за гарантиране на влоговете

http://econ.bg/Новини/Увеличават-правомощията-на-УС-на-Фонда-за-гарантиране-на-влоговете_l.a_i.659301_at.1.html

Един от двамата членове на Управителния съвет (УС) на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да се избира от Народното събрание. Това...

Около 600 000 са работещите бедни у нас

http://www.mediapool.bg/okolo-600-000-sa-raboteshtite-bedni-u-nas-news231132.html

Около 600 000 души у нас попадат в категорията на т.нар. работещи бедни - ниско платени работници на пълно работно време, които получават около или по-малко от 400 лева месечно или са с брутна заплата под 67 на сто от средната за страната - доходи, които не позволяват те да имат достоен жизнен стандарт. Това стана ясно в петък по време на синдикална конференция по проблема, организирана от КТ "Подкрепа".   Според официалните данни на Евростат през последните няколко години повече от 21 процента от българите живеят под прага на бедността.   "Работещите бедни в България са обективна реалност, чието преодоляване представлява сериозно предизвикателство както за управляващите, така и за социалните партньори", заяви Олег Чулев, директор на Института за социални, икономически и синдикални изследвания към КТ "Подкрепа".   Средното почасово заплащане на труд за цялата икономика в 28-те страни от ЕС с оценява на 23.7 евро, сочат данните на Евростат. Заплащането в еврозоната е 28.4 евро, изключение от статистиката са парите на работещите в селското стопанство и публичната администрация. В отделните държави членки на ЕС, обаче, средните почасови разходи за труд се различават значтелно. С най-ниски възнаграждения на час е България - с 3.7 евро.   Според съветника на премиера по социалните въпроси и бивш социален министър в първото правителство на ГЕРБ Тотю Младенов е крайно време синдикатите и работодателите да направят всичко възможно да има обективен механизъм за определяне на минималната работна заплата в страната. Младенов каза, че държавата ще насърчи социалните партньори да намерят най-доброто решение за правила и механизъм за определяне на минималната заплата.   Личното мнение на Младенов е, че минималните осигурителни прагове по икономически дейности могат да служат за определяне на минималната часова ставка. "По отношение на преодоляването на проблема с работещите бедни, ключов въпрос е квалификацията", заяви Младенов.   Според него е важно да се направи всичко възможно да се намали до минимум отпадането на деца от образователната система и да се използват непрекъснато европейските средства за подобряване на квалификацията, която е връзката между пазара на труда и заплащането.

Фрог научи: Бившият шеф на бургаската полиция няма да е главсек на МВР

http://frognews.bg/news_86860/

Бившият шеф на ОДМВР-Бургас Милен Димитров не е сред номинираните за главен секретар на МВР, както се твърди в много медии. Това научи Фрог нюз от високопоставени полицейски източници.

Отпускат нови над 1000 стипендии за деца с изявени дарби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625773

Правителството прие Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2015 г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания през тази година, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв.
Правителството прие Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2015 г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания през тази година, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв.

Нови възможности за дарение чрез есемес абонамент и онлайн

http://www.mediapool.bg/novi-vazmozhnosti-za-darenie-chrez-esemes-abonament-i-onlain-news231131.html

Освен чрез еднократно изпращане на есемеси вече можем да даряваме и чрез есемес абонамент и онлайн. Целта на информационната кампания "Не чакай следващата Коледа“, която започва в петък, е да представи новите технологични възможности за редовни дарения за избрана от нас кауза чрез платформата DMS. Изцяло обновеният сайт e с интуитивна навигация, улеснява процеса на даряване и дава възможност каузите в системата да печелят повече средства и съмишленици. При даряването с есемес-абонамент към сметката ни за телефон всеки месец се добавя сумата за дарението ни за избраната кампания. Стойността на абонамента е 2 лeва и ДДС не се начислява. Друго нововъведение е възможността да даряваме онлайн за каузите в DMS платформата чрез системата на ePay.bg. или чрез виртуален ПОС терминал на ОББ. От старта на DMS 17 777 през 2007 г. досега са се възползвали 590 кампании на физически лица и организации, които са набрали общо 4 889 333 лева. Увеличението на дарените средства през 2014 спрямо 2013 година е малко над 2 пъти, като повишението възлиза на 843 192 лева. Най-много са кампаниите на хора, които набират средства за скъпоструващо лечение или трансплантация, коментират администраторите на платформата DMS. Механизмът обаче има голям потенциал да осигурява подкрепа и за кампании на граждански организации, които макар и по-малко на брой в системата, също бележат ръст. Успехът на кампаниите в най-голяма степен зависи от хората, които стоят зад тях и начините, по които ги популяризират. В някои случаи за часове са изпращани десетки хиляди есемеси. При хуманитарни кризи и природни бедствия, например, хората са много солидарни и склонни да даряват бързо и лесно именно чрез есемес. DMS e проект, реализиран от Български дарителски форум и фондация "Помощ за благотворителността в България“, в партньорство с трите мобилни оператора – Теленор, Виваком и Мтел, а също Тераком, ОББ и Ипей АД. Досега системата предлагаше възможност за подкрепа на каузи само с изпращане на sms на номер 17 777.

Надежда Иванова: Нашата мисия е да не позволяваме на децата да забравят

http://dobrudjatv.net/%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be/

В рамките на образователната програма „Паметта на светлите дати“, която се организира от РИМ Добрич, ученици от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ посетиха днес Възрожденското училище в Стария Добрич. Темата на лекторията бе „Българин да се наричам, първа радост е за мене“. „Нашата действителност днес […]

Цялата държавна машина тръгва срещу Uber

http://offnews.bg/news/n_1/n_468487.html

НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция и скоро ще тръгнат на масови проверки срещу Uber България - международната компанията за превоз на пътници, която се явява и пряк конкурент на всички таксиметрови компании. Очаква се в близко бъдеще клиенти под прикритие да залавят шофьорите на Uber, след което в действие ще влязат едни от най-солените глоби в цяла Европа - за първо нарушение 1500 лв. глоба и 6 месеца наказателен паркинг за автомобила (паркингът също се плаща). При повторно нарушение глобата и продължителността на паркинга се увеличават чувствително. Инициативата за акцията на ведомствата срещу Uber е дошла след множество сигнали от таксиметрови компании. В началото на тази година превозвачите са подали и жалба в прокуратурата. Нарушенията, които ще накарат целия държавен апарат да тръгне срещу Uber, са, че возят без лиценз, без психотест за шофьори, нарушават законите за конкуренцията и извършват нерегламентирани финансови операции, теглейки пари от картата на клиентите, обясниха от Министерството на транспорта за OFFNews. В акцията може да се включи дори и Комисията за защита на потребителите, тъй като шофьорите са подписали в договора си клауза да не уронват престижа на Uber, а при евентуални съдебни процеси именно шофьорите ще са най-важните свидетели. За да заловят и отнемат превозното средство на шофьор от Uber пътниците трябва да направят и самопризнания, че се возят в нерегламентираното такси, а не са приятели с шофьора например. Именно заради това ще бъдат и клиентите под прикритие. През изминалата година са били заловени и глобени 125 нарушители, които превозват незаконно пътници в страната. Голяма част от тях са били граждани, които причакват туристи по гарите и ги возят в личните си автомобили. От транспортното министерство приравняват тези случаи с Uber, като най-сложното и при двете ситуации е, че пътникът трябва да признае, че "не е приятел, който дава пари само за бензина".  От НАП потвърдиха, че в момента се водят съвместни преговори за подобна акция, но не коментираха повече около нея и имало ли е досега проверки срещу компанията. В началото на декември 2014 г. официално у нас стъпи услугата за модерни превози Uber - система, лесна за ползване и единственото, което ви трябва е смартфон с интернет и кредитна/дебитна карта. Uber е превозна компания, която предлага услуги близки до тези на такситата. Компанията, базирана в Калифорния, е основана през март 2009-та година. Същинската работа започва обаче година по-късно. След още една година се разраства и пристига в Европа, както и в градове като Сидни и Пекин. Единствените изисквания към шофьорите са колите им да бъдат не по стари от 10 години и да имат книжки от повече от 3 години. От Uber изискват справка от КАТ за това какви нарушения са имали шофьорите им.

Дървото на Темида ражда гнили плодове, държавата се изяжда отвътре

http://www.cross.bg/bulgariya-palder-pravosudieto-1454706.html

/КРОСС/В Германия не могат да осъдят министър за обвиненията, по които искат да изпратят Цветанов в затвора, казва известният немски юрист д-р Хелмут Палдер Създава се впечатление, че прокуратурата и полицията не успяват да овладеят престъпността по начина, по който би трябвало. Имам предвид нарастващата битова престъпност. Системата буксува, още е доста тромава и усложнена. Това заявява в интервю пред „24 часа" Д-р Хелмут Палдер, бивш съдия, отговарящ за международните отношения в Министерството на правосъдието на Бавария, президент на службата, която отговаря за юристите в Бавария. Д-р Хелмут Палдер признава, че когато преди 19 г. дошъл в България, навсякъде имало слаби места. Полицейското разследване не било на ниво, в законите имало пропуски, прокурорите не били достатъчно активни, а съдиите създавали впечатление на незаинтересованост. Но с времето нещата се подобриха. Промени се и обществената нагласа - вече няма търпимост към некачественото правосъдие, хората очакват функционираща съдебна система. Този натиск на гражданите към политиката е доста здравословен. Моето впечатление е, че политиката се вслушва в това, което искат хората, казва немският юрист. Според него хората са малко учудени, когато виждат, че се издават оправдателни присъди, въпреки че има достатъчно доказателства. Или се произнасят осъдителни присъди при не толкова ясно доказана вина. В миналото няколко случая оставиха комисията в недоумение

Съдът изгони от дома му син, пребивал системно майка си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625442

Кюстендилец бе отстранен от жилището на родителите си за година и половина с решение на съда по закона за защита от домашно насилие. Жалбата била подадено от възрастната майка на Любомир Н. Жената се оплакала, че е подложена на системен психически и физически тормоз от осиновения си син. Той често вземал пенсията на родителите си
Кюстендилец бе отстранен от жилището на родителите си за година и половина с решение на съда по закона за защита от домашно насилие. Жалбата била подадено от възрастната майка на Любомир Н. Жената се оплакала, че е подложена на системен психически и физически тормоз от осиновения си син. Той често вземал пенсията на родителите си

Ирландия въвежда еднакви кутии цигари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625767

Ирландия гласува вчера закон, който налага използването на неутрални кутии за цигари. Така стана първата страна в ЕС, която въвежда подобно законодателство, 10 години след като първа забрани пушенето в офисите, съобщи АФП.
Новият закон забранява използването на марка, лого и отличителни цветове и предвижда всички продукти да се продават в еднакви
Ирландия гласува вчера закон, който налага използването на неутрални кутии за цигари. Така стана първата страна в ЕС, която въвежда подобно законодателство, 10 години след като първа забрани пушенето в офисите, съобщи АФП. Новият закон забранява използването на марка, лого и отличителни цветове и предвижда всички продукти да се продават в еднакви

Ирландия въвежда еднакви кутии цигари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625759

Ирландия гласува вчера закон, който налага използването на неутрални кутии за цигари. Така стана първата страна в ЕС, която въвежда подобно законодателство, 10 години след като първа забрани пушенето в офисите, съобщи АФП.
Новият закон забранява използването на марка, лого и отличителни цветове и предвижда всички продукти да се продават в еднакви
Ирландия гласува вчера закон, който налага използването на неутрални кутии за цигари. Така стана първата страна в ЕС, която въвежда подобно законодателство, 10 години след като първа забрани пушенето в офисите, съобщи АФП. Новият закон забранява използването на марка, лого и отличителни цветове и предвижда всички продукти да се продават в еднакви

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване