Нашенец опита да влезе в Турция въоръжен като за война

http://petel.bg/Nashenets-opita-da-vleze-v-Turtsiya-vaorazhen-kato-za-voyna__102983

Девет бойни пистолета с изтрити серийни номера и девет заглушители за тях бяха конфискувани на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщиха от...

ИЮ Обзървър: Европа все още е безопасно място

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/62741/IYU-Obzarvar-Evropa-vse-oshte-e-bezopasno-myasto

/Поглед.инфо/ Всеки ден на път за работа имам чувството, че съм под обсада. Вървя покрай въоръжени войници, стоящи на пост пред посолствата и правителствените сгради и виждам забързани полицейски коли с пуснати сирени. Повтарям си, че това е за моята сигурност , защото Европа е изправена пред нова заплаха, наречена "радикален ислям". И така вълната на параноята за сигурността, която в момента залива Европа, отнася и мен. Единственото нещо, което помага, е силна доза реализъм.

Испанската полиция задържа 8 души, завърнали се от боеве в Украйна

http://www.mediapool.bg/ispanskata-politsiya-zadarzha-8-dushi-zavarnali-se-ot-boeve-v-ukraina-news231145.html

Испанската полиция задържа тази сутрин осем души, обвинени, че са пътували до сепаратистки Донбас в Източна Украйна, за да се бият рамо до рамо с проруските бойци. Това заяви източник, близък до следствието, предаде Франс прес. Вътрешното министерство заяви в комюнике, че арестите са извършени едновременно в шест региона от страната. Според източника, става дума за "проруски" настроени хора "от крайната левица", вдъхновени от интербригадите. "Тези хора са задържани, след като са участвали в конфликта в Донбаския регион, съответно са обвинени в различни правонарушения", съобщи министерството. Заподозрени са в притежание на бойни оръжия, съучастие или помагачество в убийство, нарушаване на неутралитета на испанската държава в този конфликт. Според източника на АФП арестуваните са качили в интернет видеозаписи, на които позират с бойни оръжия и се хвалят с включването си в редиците на сепаратистите. Интербригадите от времето на гражданската война в Испания (1936-1939 г.), действали срещу войските на Франсиско Франко, са наброявали според оценки към 35 000 бойци. Примерът им все още вдъхновява левоекстремистки движения в тази страна, отбелязва АФП. Агенцията е открила техен сайт, приканващ своите симпатизанти да заминат за украинския фронт, където да воюват срещу "раковата болест на фашизма", уж завладял Киев. За 10 месеца конфликтът в Украйна взе 5800 жертви, напомня АФП.

Две деловодителки били виновни за прекратеното дело срещу Петър Драшков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626110

Две деловодителки от Софийската районна прокуратура (СРП), а не наблюдаващият прокурор Иван Петров са виновни за прекратеното дело за измама срещу Петър Драшков. Това е установила вътрешна проверка в СРП, предаде
Две деловодителки от Софийската районна прокуратура (СРП), а не наблюдаващият прокурор Иван Петров са виновни за прекратеното дело за измама срещу Петър Драшков. Това е установила вътрешна проверка в СРП, предаде "Правен свят". Миналата седмица Софийският районен съд (СРС) прекрати делото срещу Драшков,

Цацаров отговори на френския посланик

http://news.ibox.bg/news/id_1196359374

Не приема асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки

Фандъкова: В началото на април очакваме да пуснем линията на метрото до Бизнес парка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626114

В началото на април очакваме да пуснем и линията на метрото до Бизнес парка. Приключваме строителството на двата участъка на метрото. 99 % е завършен обектът на линията към летището и 96 % до Бизнес парка в ж.к. „Младост". Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус".
В началото на април очакваме да пуснем и линията на метрото до Бизнес парка. Приключваме строителството на двата участъка на метрото. 99 % е завършен обектът на линията към летището и 96 % до Бизнес парка в ж.к. „Младост". Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус".

Фандъкова: Тестовете на влаковете на линията до летището започнаха (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626098

Изпитанията на влаковете на линията до летището през тази седмица вече започнаха. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.
 „Всичко върви по план. Този проект се финансира по Оперативна програма „Транспорт
Изпитанията на влаковете на линията до летището през тази седмица вече започнаха. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.  „Всичко върви по план. Този проект се финансира по Оперативна програма „Транспорт". Над 94% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране", подчерта кметът на София.

Цацаров отговаря на френския посланик: Прокурор Бецова не е гнила ябълка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481692_cacarov_otgovaria_na_frenskiia_poslanik_prokuror/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров реши да отговори на френския посланик Ксавие дьо Кабан за това каква ябълка е прокурор Боряна Бецова, която отказа да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски, но проверява подателите на сигнала срещу него чрез прессъобщение по случая.

Цацаров коментира "в същия тон", въпреки че не възприемал асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки, че "Борян Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява...

Москов: Цените на лекарствата да се определят по тези в сходните ни страни, а не в развитите

http://www.moreto.net/novini.php?n=281520

Твърдението за това, листите на чакащи пациенти ограничават достъпа до лечение, е фалшиво. Мнението изрази здравният министър д-р Петър Москов в коментар за опасността при новите методики за финансиране на болниците да се създадат листи на чакащи.

Откраднаха рокля с 6000 перли за $150,000 от холивудска звезда

http://offnews.bg/news/n_1/n_468598.html

Рокля за $150,000, направена по поръчка от "Келвин Клайн" и с 6000 перли по нея, бе открадната от холивудската звезда и носителка на "Оскар" Лупита Нионго. Луксозната дреха е задигната от хотелската стая на актрисата, пише Би Би Си. В свое изявление от хотела заявиха, че заедно с властите издирват крадеца. Именно с тази рокля Нионго излезе на червения килим по време на "Оскар"-ите тази неделя. Миналата година Нионго спечели Оскар за най-добра поддържаща женска роля във филма "12 години в робство".

Фандъкова: Очакваме в началото на април да пуснем и линията на метрото до Бизнес парка

http://pik.bg/фандъкова-очакваме-в-началото-на-април-да-пуснем-и-линията-на-метрото-до-бизнес-парка-news290841.html

Фандъкова: Очакваме в началото на април да пуснем и линията на метрото до Бизнес парка

"В началото на април очакваме да пуснем и линията на метрото до Бизнес парка. Приключваме строителството на двата участъка на метрото. 99 % е завършен обектът на линията към летището и 96 % до Бизнес парка в ж.к. „Младост"." Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде агенция "Фокус"

„В началото на април очакваме да пуснем линията до летището и началото на май, най-късно, да пуснем и линията до Бизнес парка. Общо 90 хил. души ще ползват допълнително този най-екологичен и модерен градски транспорт", заяви Фандъкова. По думите й от април месец пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 минути.

„Жителите на ж.к. „Дружба" ще могат да слязат до центъра за 15-16 минути", подчерта Фандъкова. 

„Това, което бях възложила на колегите от градския транспорт, те са го направили тази седмица. Дискутирано е с гражданите и с бизнеса, който има офиси тук в тази зона, да се направи реорганизация на движението на градския транспорт, така че всички линии на автобусите, тролеите и трамвая, които минават през ж.к. „Дружба" да имат съприкосновение с поне една станция на метрото", уточни тя. Фандъкова каза още, че има предложение за организация на движението и предстои това да бъде обсъдено.

„Има известни промени в движението на някои автобусни линии, така че хората да може да имат най-доброто придвижване до метростанция", посочи кметът на София. 

Естония е на път да избере нова коалиция, подкрепяща НАТО

http://www.mediapool.bg/estoniya-e-na-pat-da-izbere-nova-koalitsiya-podkrepyashta-nato-news231144.html

Десноцентристката Естонска партия на реформите (ЕПР) вероятно ще запази властта си след изборите в неделя и ще състави нова подкрепяща НАТО коалиция след кампанията, доминирана от свързаните със сигурността тревоги на фона на намесата на Русия в Украйна. При оглавяваните от ЕПР правителства Естония е една от малкото членки на НАТО, които последователно се придържат към определената от НАТО цел разходите за отбрана да бъдат 2 процента от брутния вътрешен продукт, на фона на страховете от руско влияние върху балтийските държави. Тя призовава Западът да изгради единен фронт за възпиране на руския президент Владимир Путин в момент, когато зачестяват непозволените навлизания на руски самолети в нейното въздушното пространство, откакто Москва анексира украинския Кримски регион миналата година. "Бих казал, че въпросът за отбраната, въпросът за сигурността е тема номер едно в дневния ред", заяви за Ройтерс 35-годишният министър-председател Таави Рийвас, който е най-младият премиер в Европа и е силен поддръжник на НАТО. Икономиката също ще играе роля. Естония, която е член на еврозоната от 2011 г., има най-малкия държавен дълг в Европейския съюз, но партиите се разминават във вижданията си за това как да увеличат минималната заплата и дали да намалят високия данък за социално осигуряване. Близо четвърт от населението на Естония е рускоезично и някои политически анализатори предупреждават, че Русия може да продължи по примера с Украйна и да предизвика нестабилност в страната - било чрез рускоезични малцинства, енергийна политика или кибервойна, поставяйки на изпитание способността на НАТО да защити един от най-малките си членове, чието население е едва 1,3 милиона. Главната опозиционна политическа сила - Естонската центристка партия (ЕЦП) - се ползва с подкрепата на 70 процента от избирателите от рускоезичното малцинство и се застъпва за по-добри отношения с Москва като начин за подобряване на сигурността. Не се очаква обаче тя да влезе в правителството, тъй като другите големи партии я отхвърлят като възможен коалиционен партньор отчасти поради твърдения, че е злоупотребила с пари на данъкоплатците в Талин. Градската управа на Талин, която е контролирана от ЕЦП, отрича твърденията. Анализатори смятат, че изборите вероятно ще доведат до нова предвождана от ЕПР коалиция със социалдемократите. Социологическо проучване на института Туру-урингуте показа в понеделник, че ЕЦП има подкрепа от 27 процента, изпреварвайки ЕПР, която е с 22 процента, и социалдемократите, които са с 18 процента. Допитването сочи, че в 101-местния парламент навярно ще влязат също така три по-малки партии. Според анкета на EMOR-TNS от петък ЕПР води с малка разлика пред ЕЦП. Рийвас, който стана министър-председател през март миналата година, смята, че Русия не е особено привлекателна за руското малцинство в Естония. "Не смятам, че етническите руснаци, които живеят в Естония, искат някой да ги спасява, особено съседна страна", каза той. От 332 816 човека, които говорят руски в Естония, 92 207 имат руско гражданство. Но над 150 000 души, предимно етнически руснаци, са придобили естонско гражданство, откакто Естония получи независимост след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Министърът на отбраната и лидер на социалдемократите Свен Миксер каза, че е необходимо да се направи повече в подкрепа на рускоезичното население. "Съществуването на рускоговорящи граждани очевидно може да послужи като претекст за Путин, ако той иска да направи нещо безразсъдно или агресивно по отношение на Естония, но това не означава, че хората, които живеят тук, са нелоялни или представляват риск за сигурността", заяви той за Ройтерс. Естония излезе през 2010 г. от дълбока рецесия, а държавният дълг за 2014 г. е изчисляван на 9,6 процента от БВП - за сравнение този на Гърция е 175 процента. Безработицата е намаляла от 16,7 процента през 2010 г. на 7,4 процента, но партиите са разделени по въпроса за повишаването на минималната месечна заплата от 390 евро и за данъчните облекчения с цел увеличаване на чистите доходи. По БТА

ЕС не мисли за санкции срещу Русия

http://svetoven.pogled.info/news/62740/ES-ne-misli-za-sanktsii-sreshtu-Rusiya

/Поглед.инфо/ В момента ЕС е съсредоточен не върху нови санкции срещу Русия, а върху реализирането на Минското споразумение.

Родителите на мъртвородени деца вече ще могат да ги погребват

http://www.mediapool.bg/roditelite-na-martvorodeni-detsa-veche-shte-mogat-da-gi-pogrebvat-news231143.html

Правителството одобри в петък промени в Закона за гражданската регистрация, които позволяват погребение на мъртвородените деца. Досега това беше невъзможно и мъртвородените деца бяха третирани като биологичен отпадък. Родители и неправителствени организации от години настояват за законодателни промени, които да да осигурят хуманното отношение към мъртвородените деца. Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртво родено дете да представлява разрешение за погребение. Документът ще се издава безплатно. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на раждането. Препис-извлечението от акт за раждане на мъртво родено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице. Предстои промените в закона да бъдат гласувани и от Народното събрание.

И звездите пощуряха по въпроса с цвета на роклята

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/i-zvezdite-poshturiaha-po-vyprosa-s-cveta-na-rokliata-6032382

Семейството Ким Кардашиян и Кание Уест виждат роклята по два различни начина, а има и такива, които я виждат първо в бяло и златно, а после в синьо и черно

Митов: Обменът между службите у нас и ЕС е засилен

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mitov-obmenyt-mejdu-slujbite-u-nas-i-es-e-zasilen-190120/

Няма да се жалят ресурси за сигурността на българските граждани и тези на ЕС, заяви външният министър

Министър Танев с две различни мнения за помощните училища

http://www.cross.bg/ychilishta-tanev-pomoshtnite-1454734.html

/КРОСС/В България има повече от 15 хиляди деца, които имат нужда да използват помощта на ресурсен учител, обяви председателят на Националната асоциация на ресурсните учители Калоян Дамянов на Второто общо събрание на асоциацията. По думите му обаче децата, които имат нужда от ресурсни учители може да са и повече, защото някои от тях все още не са обхванати от системата. Дамянов подчерта, че ресурсните учители у нас са около 1400 души, които помагат за успешното интегриране на децата със специални образователни потребности в общообразователните училища. Калоян Дамянов беше категоричен, че пред ресурсните учители сега седи и предизвикателството да помогнат за интеграцията на деца от бежански семейства, които също не са добре приети в общообразователната система и са в риск от изключване. Междувременно дебатът "за" или "против" помощните училища продължава. Позицията на просветният министър Тодор Танев обаше остана неясна. Първо Танев заяви пред Парламентарната комисия по образование, че подкрепя закриването на помощните училища, но по-малко от месец по-късно заяви, че дясната му ръка няма да подпише закриването на помощните училища. На 30-ти януари проф.Тодор Танев собственоръчно подписва и изпраща становище на министъра на образованието и науката до Парламентарната Комисия по образование за проектозакона за училищното образование. В становището, с което редакцията ни разполага се казва-"..

Община Варна сподели опит в организирането на извънучилищни дейности

http://www.moreto.net/novini.php?n=281522

Образованието във Варна – извънкласни и извънучилищни дейности е темата, по която община Варна сподели своя опит по време на домакинството си на Националната среща на общинските експерти по образование, научи Moreto.net. Приоритетите в общинското образование, целите на общинската образователна система и местната политика за развиване на извънкласните дейности и тяхното финансиране, представи директорът на дирекция ОМДС Лилия Христова, която бе и модератор на сесията.

Турция ще строи трети тунел под Босфора

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/turciia-shte-stroi-treti-tunel-pod-bosfora-190116/

Проектът на стойност 3,5 млрд. долара ще се осъществи в рамките на публично-частно партньорство

Турция ще строи трети тунел под Босфора

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/turciia-shte-stroi-treti-tunel-pod-bosfora-190116/

Проектът на стойност 3,5 млрд. долара ще се осъществи в рамките на публично-частно партньорство

Ваня Стефанова беше освободена като зам.-председател на ДАНС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626071

Като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова, съобщиха от правителствената информационна служба.
Освобождаването й е във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията
Като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова, съобщиха от правителствената информационна служба. Освобождаването й е във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията

Ваня Стефанова беше освободена като зам.-председател на ДАНС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626080

Като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова, съобщиха от правителствената информационна служба.
Освобождаването й е във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията
Като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова, съобщиха от правителствената информационна служба. Освобождаването й е във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията

Киев преговаря за дългосрочни доставки на газ от Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626062

Украинската компания „Нафтогаз” води преговори за дългосрочни договори за газ от Европа. Това предаде ТАСС, цитирайки изпълнителният директор Андрей Коболев.
„В момента водим преговори за постепенен преход към дългосрочни контракти с тези доставчици, които предложат най-изгодни условия
Украинската компания „Нафтогаз” води преговори за дългосрочни договори за газ от Европа. Това предаде ТАСС, цитирайки изпълнителният директор Андрей Коболев. „В момента водим преговори за постепенен преход към дългосрочни контракти с тези доставчици, които предложат най-изгодни условия", уточни Коболев.

Киев преговаря за дългосрочни доставки на газ от Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626072

Украинската компания „Нафтогаз” води преговори за дългосрочни договори за газ от Европа. Това предаде ТАСС, цитирайки изпълнителният директор Андрей Коболев.
„В момента водим преговори за постепенен преход към дългосрочни контракти с тези доставчици, които предложат най-изгодни условия", уточни Коболев.
Украинската компания „Нафтогаз” води преговори за дългосрочни договори за газ от Европа. Това предаде ТАСС, цитирайки изпълнителният директор Андрей Коболев. „В момента водим преговори за постепенен преход към дългосрочни контракти с тези доставчици, които предложат най-изгодни условия", уточни Коболев.

"Уестингхаус": VII блок в "Козлодуй" ще струва 7.7 млрд. долара, токът - 75$/мгвтч

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/02/27/2481548_uestinghaus_vii_blok_v_kozlodui_shte_struva_77_mlrd/?ref=rss


Цената на електроенергията от евентуален седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде 75 долара на мегаватчас. Това показват изчисленията на компанията "Уестингхаус", която представи своя икономически анализ днес, съобщи БТА. 

Пред журналисти Майкъл Кърст, вицепрезидент с ресор "Стратегически проекти" за Европа, Среден Изток и Африка, посочи, че базовата цена само за построяването на реактора е 5.3 млрд. долара и това е най-ниската подобна цена в света. Всички останали разходи - за...

Зам.-шеф на ДАНС хвърли оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_468588.html

Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е подала оставка, съобщиха от Министерския съвет в петък. Мотивите не са известни.   Ваня Стефанова бе назначена на поста през август 2013 г. Преди да стане заместник на Владимир Писанчев Стефанова беше обвинител в Софийската градска прокуратура (СГП) и наблюдаваше разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт".  Мотивите за оставката не се съобщават, но според неофициална информация част от действията на агентите, работели по разработката "Червей" са съгласувани с нея и в ангажиментите й е отговаряла за специалните разузнавателни средства (СРС) в отсъствието на Владимир Писанчев.  Ваня Стефанова е отговаряла и за разследването срещу бившият земеделски министър Мирослав Найденов. За него наскоро стана известно, че е прекратено. Миналата седмица стана ясно, че в доклада на Бюрото за контрол на СРС по случая "Червей" като пряко отговорен за незаконното подслушване е посочен именно председателят на ДАНС Владимир Писанчев

EVN предложи цената на тока да се увеличи с поне 6,98%

http://offnews.bg/news/n_1/n_468586.html

EVN предложи на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране да увеличи цената на тока за битовите абонати с най-малко 6,98% от 1 юли. Предложението се прави на базата на анализ, изготвен от електроразпределителното дружество, който ще бъде внесен в ДКЕВР до края на март. Ако предложението на EVN бъде одобрено, цената на дневната тарифа за битовите клиенти в Югоизточна България ще се увеличи с 6,62% до 0,18288 лв./квтч. без ДДС, а нощната тарифа ще се увеличи с 8,9% до 0,10606 лв./квтч. без ДДС. Според анализа на EVN сметката за ток на едно средно домакинство ще се увеличи с около 3,45 лева с ДДС – от 49,35 на 52,8 лева. От електроразпределителното дружество обясняват, че увеличението на цената на тока с 6,98% е минимумът, който би осигурил връщане към нормалния ритъм на работа на енергийната система в Югоизточна България. До края на март електроразпрделителните дружества трябва да внесат анализи, на базата на които правят предложения за промяната на цената на тока, която трябва да влезе в сила от 1 юли.

Михаил Груев поема Архивите, Ваня Стефанова освободи зам.- шефския пост в ДАНС

http://www.bnews.bg/article-130340

Нов шеф от днес има вече Държавната агенция “Архиви“. Това реши кабинетът на днешното си заседание.

1 млн. лева е комисионата върху последния ни дълг

http://offnews.bg/news/n_1/n_468585.html

522 550 евро е платила България за комисиони и такси върху последния външен дълг от 2014 г., който беше в размер 1 493 000 000 евро. При дълга от 2012 г. сумата е била 475 000 евро. Това пише финансовият министър Владислав Горанов в отговор до депутата от "БСП лява България" Георги Кадиев. По повод предстоящото вземане на 8 милиарда евро дълг през 2015-2017 г., договорите за който бяха ратифицирани от Парламента преди дни, Кадиев задава въпрос относно размера на таксите и комисионите по емитирания външен дълг в периода 2012-2014. В този период България емитира две емисии Държавни ценни книжа на международните пазари - на 9 юли 2012 г. и на 3 юли 2014 г. През 2012 г. за водещи мениджъри са избрани BNP Paribas, HSBC и Райфайзен банк, а през 2014-та - Citigroup, отново HSBC и Райфайзен банк.

Български продукт е най-ефективен за отказване от тютюнопушенето

http://www.cross.bg/tabex-terapiya-prodykt-1454728.html

/КРОСС/Български лекарствен продукт е най-ефикасната фармакотерапия за отказване от тютюнопушенето, доказа независимо проучване на новозеландски учени. Изследването сравнява Tabex® с никотин-заместителна терапия (CASCAID), а резултатите са публикувани в престижното медицинско издание The New England Journal of Medicine. Според данните българският продукт превъзхожда другите средства за прекратяване на вредния навик и то при значително по-ниски разходи и по-кратък период на лечение. "Цитизин срещу никотин за отказване на тютюнопушенето" ефинансирано от Новозеландския институт за иновации в здравеопазването и е първото в света проучване, сравняващо различните видове терапия. В него са взели участие 1310 пушачи от Нова Зеландия, като половината от тях са получавали българския лекарствен продукт в продължение на двадесет и пет дни, а другата половина в рамките на осем седмици са приемали никотин-заместителната терапия (никотинови дъвки, никотинови лепенки и никотинови дражета за смучене). Разделението в двата клона на изследването е било на случаен принцип по отношение на етнос, пол и ниво на пристрастяване и др. След проучването ръководителят на новозеландския изследователски екип д-р Натали Уокър обобщава, че "българският лекарствен продукт е ефективно средство за отказване от тютюнопушене, което може да се използва като средство на първи избор за лечение на никотиновата зависимост и трайно отказване от тютюнопушене"

УЕФА размина руските и украинските отбори при жребия за Лига Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626044

Много интересни двойки, сред които и два сблъсъка между отбори от една държава, ще ни предложат 1/8-финалите в Лига Европа. Това стана ясно след изтегления жребий за тази фаза на надпреварата.
Предвид петте италиански отбора на тази фаза, бе очаквано два отбора от Серия А да се изправят един срещу друг.
Много интересни двойки, сред които и два сблъсъка между отбори от една държава, ще ни предложат 1/8-финалите в Лига Европа. Това стана ясно след изтегления жребий за тази фаза на надпреварата. Предвид петте италиански отбора на тази фаза, бе очаквано два отбора от Серия А да се изправят един срещу друг.

Жребият за Лига Европа прати Интер на вълците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626076

Много интересни двойки, сред които и два сблъсъка между отбори от една държава, ще ни предложат 1/8-финалите в Лига Европа. Това стана ясно след изтегления жребий за тази фаза на надпреварата.
Предвид петте италиански отбора на тази фаза, бе очаквано два отбора от Серия А да се изправят един срещу друг.
Много интересни двойки, сред които и два сблъсъка между отбори от една държава, ще ни предложат 1/8-финалите в Лига Европа. Това стана ясно след изтегления жребий за тази фаза на надпреварата. Предвид петте италиански отбора на тази фаза, бе очаквано два отбора от Серия А да се изправят един срещу друг.

Баба Марта подрани, пристигна в Дупница с файтон

http://pik.bg/баба-марта-подрани-пристигна-в-дупница-с-файтон-news290833.html

Баба Марта подрани, пристигна в Дупница с файтон

Баба Марта подрани и пристигна в Дупница с каляска два дни по-рано заради почивните дни. Ту сърдитата, ту весела баба от Бистрица пристигна на централния площад с файтон или каляска, теглена от напет кон, а като кочияш бе внук й Мартин.

Площадът, украсен с Пижо, Пенда и висящи по дърветата мартеници, се огласи от детски пролетни песнички. А фасадата на общината бе украсен от 13-метров гирлянд в червено и бяло. "Аз на всички съм позната, радост нося на децата, пълна кошничка с мартенички нося за вас, всички ще закича, защото много ви обичам" каза Баба Марта. Тя обясни, че за нея се говорят много неща, едни хубави, други не дотам. След което увери децата, че има много добро сърце и има разказа за момичето-Кокиче, което било много добро, но сираче и имала зла мащеха, която във виелицата я пратила да донесе вода. И за да я спаси от нападналите я вълци, Баба Марта я превърнала в кокиче.

Предвесничката на пролетта обясни, че времето се съобразява с капризите й. За това веднъж е слънчево и топло, а друг път - ветровито и студено. "Когато съм сърдита, ми се е припило вино", откровена бе пред съда на детската аудитория Баба Марта. Повече игри, по-малко учене препоръча Баба Марта, след което върза на десетки деца мартенички. Докато Баба Марта връзваше мартенички на децата, пред общината започна пролетен концерт. А през това време десетки желаещи се учеха да правят мартенички в шатра до сцената.

Четири колежа стават висши училища

http://www.mediapool.bg/chetiri-kolezha-stavat-visshi-uchilishta-news231142.html

Четири колежа ще бъдат преобразувани в специализирани висши училища, а един колеж ще стане факултет в Югозападния университет. Промяната беше приета с постановление на Министерския съвет.   Правителството прие и решения, с които ще предложи на Народното събрание да преобразува в специализирани висши училища четири колежа по искане на академичните им ръководства и след положителна оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА). Това са Колежът по телекомуникации и пощи в София, който ще стане Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните висши училища Колеж по икономика и администрация - Пловдив, Европейският колеж по икономика и управление - Пловдив, и Международният колеж в Албена.   Във Висшето училище по телекомуникации и пощи ще се провежда обучение по традиционните за колежа специалности от професионалните направления "Администрация и управление" и "Комуникационна и компютърна техника" с образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър". Промяната предвижда и възможност за обучение на образователна и научна степен "доктор". Висшето училище планира две основни звена в своята структура - Факултет по телекомуникации и мениджмънт и Департамент "Фундаментална подготовка".   С преобразуването на колежа ще се създадат условия за продължаване на образованието на завършилите със степен "професионален бакалавър" по същите или сходни специалности, които са специфични за сферата на телекомуникациите и пощите. Такава възможност не предлага друго висше училище.   Колежът по икономика и администрация в Пловдив ще стане специализирано Висше училище по сигурност и икономика. Предмет на неговата дейност ще бъде подготовка на специалисти по специалности от професионалните направления "Администрация и управление", "Икономика" и "Национална сигурност". В структурата на преобразуваното частно висше училище ще бъдат включени три учебно-научни центъра - по национална сигурност, по икономика и управление и по чуждоезиково обучение, в които ще се подготвят студенти за придобиване на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър".   Европейският колеж по икономика и управление в Пловдив ще се преобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Предвижда се в структурата му да бъдат включени три звена - Център по бизнес икономика, Център по иновативен мениджмънт и Колеж по икономика и управление. В първите две звена ще се извършва обучение за придобиване на висше образование в степените "бакалавър" и "магистър", а в третото - "професионален бакалавър".   Международният колеж в Албена ще стане специализирано частно Висше училище по мениджмънт - Варна. В него ще се обучават студенти по специалности от професионалните направления "Администрация и управление", "Икономика" и "Туризъм" за придобиване на степен "бакалавър" и "магистър". Висшето училище ще предлага магистърски програми на английски език въз основа на сключен академичен договор с чуждестранно училище. В структурата му ще бъде запазен колежът в Добрич, в който ще се обучават студенти по специалности от същите професионални направления за придобиване на степен "професионален бакалавър".   Министерският съвет прие и постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори в регионален и национален мащаб. Проектът е получил положителна оценка с решение на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация.   В Техническия колеж се извършва обучение по три специалности от три професионални направления за придобиване на степен "професионален бакалавър" - "Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство", "Електроника" и "Комуникационна техника и технологии", като след промяната последната специалност ще се изучава и в магистърска степен. С приетото постановление в преобразуваното звено ще се извършва обучение пооще две специалности "Опто- и наноелектроника" и "Компютърни системи и технологии".  

Антонио Вражев отново с победа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cKbO7AlmwjQ/

antonio_vrajevНа провелия се в края на миналата седмица държавен шампионат за мъже в класическата борба Антонио Вражев отново е сред най-добрите състезатели.

Помориецът се представи отлично сред 216 борци от 27 клуба и напълно заслужено спечели титлата вицешампион  в категория 80 кг.
Да пожелаем успех в работата му и като треньор,заедно с брат му Георги Вражев в новооткрития  Спортен клуб по класическа борба “Спартак-Поморие” в подготовката на малките бъдещи шампиони.

"Няма да платим!" - казаха младите социалисти на Плевнелиев

http://www.cross.bg/veto-nalozhi-dulg-1454733.html

/КРОСС/"Няма да платим!" и "Не на този дълг, който ни заробва", скандираха протестиращи под прозорците на Росен Плевнелиев. Те поискаха от държавния глава да наложи вето върху дълга от 16 млрд. лева. Днес обаче Държавен вестник обнародва закона за  ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро, с което вариантът президентът да наложи вето стана невъзможен.  С плакати "БСП каза не на дълга", "Не си ти когато си гладен, беден и поробен" и с банкноти "горановки" младежите на БСП се събраха пред президенството, за да внесат искане за вето, защото:  Не беше дадена яснота как и по какъв начин бяха определени банките, които ще консултират държавата и които ще минат като посредник по тази сделка, на какъв принцип, защото 10% е лихвата върху ратифицирания дълг, обясни Ленко Петканин, председател на градската организация на Младежкото обединение на БСП София-град. Той цитира финансовия министър Владислав Горанов, който гарантира, че 2 млрд. лв. няма да бъдат похарчени. "С какво ни гарантира?! Със средствата, които има той, със средствата на неговите деца и внуци. Това за мен е едно заблуждение", попита той и подчерта, че искат Росен Плевнелиев да упражни правото си да наложи вето

Започват дебати за промени в законите заради тероризма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481660_zapochvat_debati_za_promeni_v_zakonite_zaradi_terorizma/?ref=rss


Четири междуведомствени групи към МВР, с участието на представители от МВнР, Министерството на правосъдието, ДАНС и агенция за бежанците, ще анализират какво промине в законите са нужни, за да се намали терористичната заплаха за страната, реши на днешното си заседание Министерски съвет. Става въпрос за промени в Закона за чужденците, Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, Закона за българските...

Киселинните води в р. Луда Яна са изтичали шест дни

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/02/27/2481604_kiselinnite_vodi_v_r_luda_iana_sa_iztichali_shest_dni/?ref=rss


На 16 ноември 2014 г. окончателно е било преустановено изтичането на киселинни води в река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен. Или шест дни общо там е имало изтичане на метали.

Това стана ясно от отговор на министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на парламентарен въпрос този петък (27 февруари) за замърсяването на реката в област Пазарджик в края на миналата година - 10 ноември 2014 г..

Инцидентът с изтичането на киселинни води в реката стана на 10...

Тракия икономическа зона става район за целенасочена подкрепа от държавата

http://pik.bg/тракия-икономическа-зона-става-район-за-целенасочена-подкрепа-от-държавата-news290834.html

Тракия икономическа зона става район за целенасочена подкрепа от държавата

Тракия икономическа зона става район за целенасочена подкрепа от държавата Първият в страната Район за целенасочена подкрепа от държавата ще е "Тракия икономическа зона". Това стана ясно от Областния съвет за развитие, свикан днес.

Решението бе подкрепено от 50 представители на 18 общини, общински съвети, Търговско-промишлената камара, работодателски организации, Стопанската асоциация, синдикати. По този начин проектът приема институционална форма, която се осъществява в рамките на Закона за регионалното развитие.

Този статут ще позволи на местните общини заедно с частните фирми да кандидатстват за финансиране от национални и европейски публични източници за развитието на инфраструктурата и за проекти, разработвани в икономическата зона. По територия районът обхваща общините, подписали преди година Меморандума за развитие на "Тракия икономическа зона"- Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски.

Кметовете на населените места станаха членове на създадената днес постоянна секторна комисия на икономическата зона. За пръв път инициативата идва не от държавата, а от бизнеса и общините и това, според основателите. Статутът на район за целенасочена подкрепа от държавата ще даде възможност на бизнеса да обърне сериозно внимание и на квалификацията на работната ръка,на връзката с учебните заведения.

Първата инициатива в тая посока идва от Община Пловдив и двата клъстера - "Проектиране и строителство" и " Информационни и комуникационни технологии Пловдив"- те ще настояват четири професионални училища да преминат от държавна към общинска издръжка и да имат учебни планове, съобразени с търсенето на кадри в "Тракия икономическа зона".

Правителството формулира насоките за борба с корупцията

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravitelstvoto-formulira-nasokite-za-borba-s-korupciiata-190117/

До края на март трябва да бъде готова и актуализираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията

Представители на НОИ посетиха Хърватския пенсионен институт

http://pik.bg/представители-на-нои-посетиха-хърватския-пенсионен-институт-news290831.html

Представители на НОИ посетиха Хърватския пенсионен институт

На 24 и 25 февруари в Загреб се проведе работна среща между представители на Националния осигурителен институт (НОИ) и Хърватския институт за пенсионно осигуряване (ХИПО).

Срещата на експертите от компетентните в областта на пенсионното осигуряване институции на България и Хърватия е първа по рода си и бе организирана по покана на управителя на ХИПО Сречко Вукович.

От българска страна делегацията бе ръководена от управителя на НОИ Бисер Петков, съобщиха от института.

По време на експертните разговори в хърватската столица бяха обсъдени актуални въпроси, свързани със задълженията на двете институции при провеждането на реформи и прилагането на европейските регламенти за координацията на системите за социална сигурност.

Бяха представени и пенсионните системи на двете страни, като фокусът на презентациите беше върху перспективите за тяхното развитие, условията за придобиване на права на пенсия и статута на самите осигурителни институции.

Експертите на НОИ запознаха своите хърватски колеги с организацията на експертизата на работоспособността в България. В друга презентация беше споделена практиката на България по прилагането на Регламент (ЕО) 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета за координация на системите за социална сигурност.

Хърватската делегация представи промените в областта на медицинското освидетелстване, както и изпълняването на задълженията по прилагането на европейските регламенти от страна на Хърватия след присъединяването й към Европейския съюз.

Предвид проявения интерес и от двете страни, бяха поставени много допълнителни въпроси и теми, които ще продължат да ангажират усилията на двете институции в посока подобряване взаимното сътрудничество при изпълняването на задълженията за гарантиране на правата на гражданите, работили в двете държави. Предстои следващите разговори да се проведат в София, където домакин ще бъде НОИ.

Прокуратурата: Бецова не е "гнила ябълка"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prokuraturata-becova-ne-e-gnila-iabylka-6032380

В пространно прессъобщение от държавното обвинение има хронология на действията по сигнала до момента и отговор на коментара на френския посланик

Прокуратурата с обяснения за "Протестна мрежа"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prokuraturata-s-obiasneniia-za-protestna-mrezha-6032380

В пространно прессъобщение от държавното обвинение има хронология на действията по сигнала до момента и отговор на коментара на френския посланик

Софийската математическа гимназия ще бъде ремонтирана с 500 хил. лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481654_sofiiskata_matematicheska_gimnaziia_shte_bude/?ref=rss


Правителството одобри отпускането на допълнителни 500 хиляди лева към бюджета на Столичната община за 2015 г., с които да бъде направен основен ремонт на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Разходите са за сметка на предвидените по централния бюджет и по бюджета на Министерството на образованието и науката – по 250 хиляди лева.

Със средствата ще се подобрят условията за подготовка и обучение на учениците, които през годините са спечелили множество...

Прокуратурата ще гледа под лупа „Протестна мрежа“

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-ще-гледа-под-лупа-Протестна-мрежа-_l.a_i.659324_at.1.html

Фондация "Америка за България" е независима организация и дейността ѝ е напълно прозрачна. Това се казва в изявление на посолството на САЩ в София,...

Президентът със 7893 лв. заплата

http://www.moreto.net/novini.php?n=281507

Президентът Росен Плевнелиев получава по 7893 лева заплата на месец. Това стана ясно от отговор на „Дондуков“ 2 на въпрос на „Преса“ по Закона за достъп до обществена информация. „Към индивидуалната месечна заплата на президента на Република България се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 1,6% за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит.

Рекорден брой лекари поискали да напуснат страната през 2014-а

http://www.cross.bg/evropa-problem-stranite-1454732.html

/КРОСС/За миналата година Българският лекарски съюз е издал най-много сертификати за работа в чужбина, откакто изобщо се води статистика. 527 лекари са изявили желание да напуснат страната. За сравнение, през 2013-а година от съсловната организация са издали едва 408 сертификата. Това съобщи заместник-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов по време на здравен форум, посветен на полезните политики в сектора. Той изрази убеждение, че проблемът с кадрите е проблем само на страните от Източна Европа. „527 - дали всички ще отидат на запад или не - това е друг проблем. Проблемът на Европа по отношение на специалистите е повече проблем на страните от Източна Европа, защото миграцията е от изток на запад. И именно тук бих помолил евродепутатите да поемат инициативата този процес да се урегулира. Нека да помислим и за специалистите, защото без тях няма кой да работи тук. Отвън не можем да вкараме хора. Може би не всички ще го харесат, но ние винаги слагаме в центъра пациента - съвсем правилно, но в един момент да не се окаже, че имаме само център", добави специалистът.  

Заместник-шеф на ДАНС подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/27/2481631_zamestnik-shef_na_dans_podade_ostavka/?ref=rss


Заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е подала оставка, научи "Дневник". Мотивите за решението й не са известни. 

Стефанова беше назначена през 2013 година, малко след като Владимир Писанчев оглави агенцията. До неговия избор се стигна след злополучния опит на депутата от ДПС Делян Пеевски да стане титуляр. Като заместник, Стефанова е отговаряла за специалните разузнавателни средства, в отсъствието на Писанчев.

Преди да започне работа в ДАНС, Стефанова работеше в...

ЕВН иска поскъпване на тока със 7% от 1 юли, ЧЕЗ не казва с колко

http://www.mediapool.bg/evn-iska-poskapvane-na-toka-sas-7-ot-1-yuli-chez-ne-kazva-s-kolko-news231141.html

Електроразпределителните дружества ЕВН и ЧЕЗ ще поискат от регулатора поскъпване на тока от 1 юли. Австрийската компания, която доставя ток на Югоизточна България, иска увеличаване на цената на електроенергията с близо 7%. Чешкото държавно дружество, което захранва Западна България, засега не посочва конкретен процент, за да не подведе потребителите. "Енерго про", което снабдяват с ток Североизточна България, все още не е обявило намеренията си. АЕЦ "Козлодуй" няма да иска промяна на цените на тока от 1 юли, заяви изпълнителният директор на атомната централа Димитър Ангелов. ЕВН: Сметката ще се оскъпи средно с 3.45 лв. Увеличение на цената на електроенергията към крайните клиенти с 6.98% иска ЕВН, за да може да покрива разходите си и да осигурява нормален режим на работа на мрежата, която обслужва. Това означава, че средно сметката на абонатите би трябвало да поскъпне с 3.45 лв. В момента средната сметка на абонатите е 49.35 лв. с ДДС на месец. Ако регулаторът уважи искането, то тя ще стане 52.80 лв. на месец, сочат разчетите на ЕВН. ЕВН залага на промяна на дневната тарифа с 6.62% от сегашните 0.17152 лв. на киловатчас без ДДС на 0.18288 лв. на киловатчас без ДДС и промяна на нощната тарифа с 8.90% от сегашните 0.09739 лв. на киловатчас без ДДС на 0.10606 лв. на киловатчас без ДДС. При съществуващите параметри за технологични разходи, норма на възвращаемост, амортизации, признати разходи на дружеството, ЕВН има нужда от 275 млн. лв. приходи, за да може да доставя близо 8 тераватчаса енергия до клиентите, каза Гочо Чемширов, член на управителния съвет на "ЕВН България Електроразпределение". През тази година около една четвърт от бизнес клиентите на ЕВН, присъединени на ниско напрежение, се очаква да излязат на свободния пазар, каза Илина Стефанова, ръководител отдел "Енергийна политика и околна среда" в ЕВН. По думите на Чемширов тенденцията е бизнесът да иска да е на свободния пазар, за да не покрива със своята цена на регулирания пазар по-ниската цена за битовите потребители. От всички клиенти на ЕВН битовите са около 58-60%, а останалите са бизнес клиенти. Намаляването с 10-12% на клиентите на регулирания пазар в следващите месеци, ще доведе до допълнително оскъпяване на тока за битовите абонати, защото в момента той се субсидира от бизнес клиентите, посочи Чемширов. Според него това ще наложи регулаторът да намали цената, по която НЕК продава електроенергия за краен снабдител. Годишно за обновяване на мрежата на ЕВН са необходими 141 млн. лв. В изчисленията си за цената на електроенергията ЕВН включва и разходи за балансиране в размер на 4.75 лв. на мегаватчас и 45 млн. лв. възвръщаемост на инвестициите. Нормата на възвръщаемост, определена от регулатора, сега е 7%. ЧЕЗ също иска поскъпване на тока Електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще подаде ценово заявление до регулатора за цена на електроенергията от 1 юли, като ще иска покриване на присъщите за изпълняване на дейността си разходи и направените през 2013 и 2014 г. инвестиции, се казва в съобщение на ЧЕЗ. Компанията, която доставя ток в Западна България, не казва с какъв процент иска електроенергията да поскъпне, за да не подведе потребителите. ЧЕЗ ще поиска и актуализиране на балансовата стойност на активите си, които възлизат на 657.5 млн. лв. според годишния финансов отчет на дружеството за 2014 г. Дружеството ще иска и признаване на извършените инвестиционни разходи за двете последни години, които възлизат на 159 млн. лева. ЧЕЗ настоява и за корекция на признатия технологичен разход до реалното му ниво. Дружеството ще заяви и три процента надценка върху разходите за покупка на електрическа енергия, е посочено в съобщението.

Прокуратурата: „Протестна мрежа” не е имунизирана срещу проверки

http://www.cross.bg/prokyror-proverka-litza-1454731.html

/КРОСС/ Обект на проверка не са неправителствени организации или други юридически лица, включително фондация „Америка за България", „Отворено общество". Предмет на проверка не са и не може да бъдат и грантовете, които тези фондации предоставят на неправителствени организации или медии, с цел подпомагане на развитието на гражданското общество и медийната свобода, съобщава пресцентърът на Прокуратурата по повод медийни публикации и изявления, свързани с проверка, възложена от Софийска градска прокуратура на органи на МВР. „Предмет на проверка не са и юридическите лица, получатели на такива грантове. Проверката касае само физическите лица Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов и обхваща твърденията на подателя на сигнала относно източниците и размера на техните доходи, включително и такива, които те, в лично качество, са получили от неправителствени организации, бенефициенти на външно финансиране. Проверка по реда чл. 145 ЗСВ се извършва по всеки сигнал, постъпил в органите на прокуратурата и това е законово задължение на държавното обвинение. До настоящия момент лица, определящи себе си като активисти на „Протестна мрежа", са внесли в прокуратурата, включително и до главния прокурор, множество сигнали с твърдения за осъществени престъпления. По всички тях са били разпоредени проверки

Новата BG икономика: Семейна фирма работи за "Либхер"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625931

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че обществото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода,
Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че обществото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода,

Вежди Рашидов: Паметникът "1300 години България" трябва да бъде възстановен

http://pik.bg/вежди-рашидов-паметникът-1300-години-българия-трябва-да-бъде-възстановен-news290824.html

Вежди Рашидов: Паметникът "1300 години България" трябва да бъде възстановен

"Паметникът "1300 години България" е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и в духа на съхраняване на националната памет и история. Необходимо е той да остане на своето място и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или евентуално променен по преценка на автора." Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на парламентарен въпрос от независимия депутат Велизар Енчев.

Рашидов обяви, че този паметник е авангардно решение със стилна пластика и е основен елемент в цялостната градоустройствена композиция, а посегателството върху нещо ще наруши градското пространство в по-широк контекст.

На 18 декември 2014 година Столичният общински съвет взе решение паметникът "1300 години България" да се премахне и на негово място да се върнат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото това място през 1977 година, припомни Велизар Енчев в своя въпрос.

Енчев подчерта, че изтъкнати български творци, архитекти, скулптори и художници са осъдили този акт на СОС и настояват паметникът да не се мести, тъй като умните народи не само помнят своята история, но я ценят и само вандали посягат на своите паметници. Енчев попита Вежди Рашидов не смята ли, че така се погазва не само историческата памет, но и авторското право и дали приема мнението, че монументът е авангардно произведение на времето си и трябва да се запази за поколенията.

"Не е ли вандализъм разрушаването на паметници по идеологически съображения", попита Енчев и поиска да разбере какви мерки ще предприеме Рашидов за запазване на паметника и обмисля ли се възможността министерство да предложи комплексно решение, което предвижда и запазване на паметника "1300 години България" и възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.

"Столична община до този момент не е внасяла в Министерство на културата инвестиционен проект за реставрация, преместване или премахване на паметника", каза Рашидов и подчерта, че в периода 2012 - 2014 година по повод има тревожни писма до министъра на културата, предизвикани от информация за инициативи свързани със съдбата на това произведение, специализиран експертен съвет за изобразително изкуство към министъра на културата е обсъждал многократно този проблем.

"Решенията на съвета са отразени в съответните протоколи, които са утвърдени от четирима министри на културата", каза Рашидов.

"Паметникът "1300 години България" е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и в духа на съхраняване на националната памет и история. Необходимо е той да остане на своето място и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или евентуално променен по преценка на автора", подчерта Вежди Рашидов.

В отговор Велизар Енчев каза, че е признателен за това мнение на Рашидов, както вероятно е и цялата гилдия и народа, който мисли патриотично, а не идеологически и антикомунистически.

"Добро или лошо, спорно или безспорно, всяко творение на изкуството трябва да остане на своето място, тъй като е знак. То е символ на своята епоха и който посяга на тези символи, по нищо не се различава от талибаните", каза Велизар Енчев и припомни, че през 2001 година талибаните разрушават статуи на Буда, тъй като били идолопоклонничество.

Последователи на талибаните в СОС от ГЕРБ и Синята коалиция искат премахване на паметника с аргумента, че той е комунистически, сиреч фалшив идол, каза Енчев и изрази надежди в този смисъл решението на СОС да не влиза в сила.

По отношение на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк Рашидов каза, че намира за резонно и дори закъсняло искането за тяхното възстановяване.

"Не мога да се съглася с обвързването на двете теми в контекста на разрушението и противопоставянето. Тематиката не ги противопоставя, напротив - приобщава ги към величавата история на България", каза Рашидов.

Според него "политическата мъдрост и творческата потентност на българските творци може да намери решение по пътя на съзиданието и помирението", а общественият дебат за съдбата на двата паметника ни предоставя шанс да докажем, че българският народ има историческо чувство и ценности, които са над конюнктурата на деня. Министерство на културата ще пледира и отстоява виждането за обогатяване на съществуващата композиция в пространството около НДК с убедителни решения, които да включват и мемориалните плочи и запазване на паметника "1300 години България", обобщи Вежди Рашидов.

От прокуратурата обясниха защо проверяват лица от Протестна мрежа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626032

Пресцентърът на прокуратурата публикува официално съобщение, свързано с проверката, която касае Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов от Протестна мрежа. В него се обяснява защо теци лица биват проверявани. Ето и текста на съобщението:
По повод медийни публикации и изявления, свързани с проверка,
Пресцентърът на прокуратурата публикува официално съобщение, свързано с проверката, която касае Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов от Протестна мрежа. В него се обяснява защо теци лица биват проверявани. Ето и текста на съобщението: По повод медийни публикации и изявления, свързани с проверка,

От прокуратурата обясниха защо проверяват лица от Протестна мрежа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626048

Пресцентърът на прокуратурата публикува официално съобщение, свързано с проверката, която касае Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов от Протестна мрежа. В него се обяснява защо тези лица биват проверявани. Ето и текста на съобщението:
По повод медийни публикации и изявления, свързани с проверка,
Пресцентърът на прокуратурата публикува официално съобщение, свързано с проверката, която касае Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов от Протестна мрежа. В него се обяснява защо тези лица биват проверявани. Ето и текста на съобщението: По повод медийни публикации и изявления, свързани с проверка,

Цените на производител с трети пореден месечен спад през януари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-na-proizvoditel-s-treti-poreden-mesechen-spad-prez-ianuari-190115/

За понижението на показателя допринасят най-вече по-ниските енергийни разходи, които се отразяват на добивната и преработващата промишленост

Митницата в Свиленград е с нов стар директор

http://www.mediapool.bg/mitnitsata-v-svilengrad-e-s-nov-star-direktor-news231140.html

Стефан Марашев е новият временен шеф на митницата в Свиленград. Той е назначен със заповед на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Марашев и преди е бил начело на свиленградската митница. До поредното му назначаване на поста се стигна, след като предишният директор Тодор Караиванов беше арестуван за подкуп и освободен. Новият стар директор на митническото звено го оглавява за първи път през 2002 г. Шест години по-късно е обвинен, че е възстановявал неправомерно акцизи и е уволнен. По-късно е оправдан и възстановен на поста. Напуска го по-късно, след като става ясно, че има вила в т. нар. митничарско селище край язовир Ивайловград. Заместник на Марашев е Георги Костадинов, който е избран с конкурс. Двамата са ръководили свиленградската митница при първото назначаване на Марашев през 2002 г. Името на Костадинов беше замесено в скандал през 2014 г., когато в колата му бяха открити амфетамини. Обвиненията срещу него отпаднаха поради липса на доказателства и той се върна на работа. Втори заместник-началник остава Юлия Чолакова, която ръководеше митницата след ареста на Караиванов. В момента тече конкурс за назначаване на 24 души в митницата в Свиленград.

Само в „Петел“: Един премълчан факт за Петър Дънов, произхода му и връзката му с Варна

http://petel.bg/Samo-v----Petel-----Edin-premalchan-fakt-za-Petar-Danov--proizhoda-mu-i-vrazkata-mu-s-Varna__102978

Учението на Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е известно по цял свят. Неговото езотерично християнство,...

НАТО разполага военен комуникационен център във Варна

http://petel.bg/NATO-razpolaga-voenen-komunikatsionen-tsentar-vav-Varna__102979

НАТО подготвя изграждането на комплекс от военноморски комуникационни системи за командване и управление на кораби, който ще бъде...

Двама нови футболисти носят успех на Черно море с 2:0 над Славия

http://petel.bg/Dvama-novi-futbolisti-nosyat-uspeh-na-CHerno-more-s-2-0-nad-Slaviya__102980

Черно море започна с победа пролетния полусезон в „А“ група. Моряците надделяха с 2:0 над Славия на стадион „Тича“ и запазиха шансове за...

Във Варна ще се проведе 52-та щафетна лекоатлетическа обиколка

http://www.moreto.net/novini.php?n=281519

На 3-ти март ще се проведе 52-та щафетна лекоатлетическа обиколка на Радио Варна. Старт-финал, входа на Морската градина. Официалното откриване на състезанието е в 12.30 ч. на 3-ти март, пред сградата на Радио Варна, съобщиха организаторите за Moreot.

Русия е готова да предостави на Китай контрол върху стратегически петролно-газови находища

http://www.mediapool.bg/rusiya-e-gotova-da-predostavi-na-kitai-kontrol-varhu-strategicheski-petrolno-gazovi-nahodishta-news231139.html

Русия е готова да разгледа възможността да предостави на китайски инвеститори дял от над 50 процента в проекти за разработване на стратегически петролно-газови находища. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович в петък, цитиран от Ройтерс. Русия, от която през 2014 г. изтекоха над 151 млрд. долара, се нуждае от инвестиции при това засилено изтичане на капитали в резултат на западните санкции, украинската криза и поевтиняването на петрола. Русия стриктно пази контрола си върху петролните и газовите находища, чието производство е гръбнакът на икономиката й, като в същото време сключи партньорство със западни компании, за да придобие ноухау, което й е нужно да разработва по-труднодостъпните залежи. Настоящите ограничения в Русия разрешават на чуждите инвеститори да притежават най-много 50% от петролни находища, съдържащи резерви над 70 млн. тона и от газови находища с над 50 млн. куб.м. газ. Вицепремиерът Дворкович каза, че Русия би предпочела да има доминиращо или паритетно участие в проектите, но ако Пекин поиска дял по-голям от половината, то Москва ще разгледа тази молба. В дадения момент аз не виждам политически препятствия, Русия е преодоляла "психологическата бариера" в партньорството с Пекин, заяви той пред журналисти на Красноярския икономически форум. Вицепремиерът допълни, че все още няма решение дали да бъде позволено на китайски инвеститори да получават дял в шелфовите проекти. Русия обяви за приоритет разширяването на партньорството си с Китай на фона на санкциите, въведени от Запада заради анексирането на Крим и войната в Украйна. Китай е заинтересован от руски енергоносители, тъй като се стреми да разнообрази източниците на тяхната доставка за нуждите на растящата си икономика, която е втора по големина в света. Москва предлагаше на Пекин широк спектър проекти – от мост в анексирания Крим до съвместно усвояване на Луната. Китай отговаряше, че се интересува от взимноизгодно делово партньорство. Миналата година зам.-председателят на Китай Ли Юанчао, цитиран от руски медии, е заявил, че двете държави могат да създадат в Далечния Изток единна икономическа зона и че "Русия има голяма територия и малко население, а Китай -обратното". "С Китай имаме стратегическо партньорство, а сега решенията (за сътрудничество) се приемат много по-бързо, отколкото преди", каза Дворкович. "Вече има един газов контракт, скоро ще бъде подписан втори. Сега познаваме Китай по-добре: разбираме техните мотиви, намерения. По-рано имаше психологическа бариера. Сега такава няма", заяви вицепремиерът. Миналата година руският президент Владимир Путин присъства на подписването на договора на "Газпром" с Китай за доставка на 38 млрд. куб.м. газ годишно чрез газопровод от 2019 г. Според "Газпром" стойността на договора е 400 млрд. долара. До момента Русия изнася тръбопроводен газ само за Европа. Дворкович даде да се разбере, че партньорството не се ограничава с енергетиката: "Ние сме заинтересовани от максимални инвестиции в нови отрасли. Китай е очевиден инвеститор за нас. Ние сме заинтересовани от всички инвеститори, но китайските сега работят по-бързо". Увеличението на руските газови доставки за Китай, което се обсъжда с китайските партньори, може да стане чрез независими производители, включително и с газ, добиван от петролни и кондензатни находища (ППГ - попътен петролен газ), заяви руският енергиен министър Александър Новак, който също участва в Красноярския форум. Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов заяви през януари в Давос, че Русия влиза в по-дълбока и продължителна криза, отколкото тази през 2008-2009 г. и я чака "твърдо приземяване". Пекин е ключов съюзник на Москва в Съвета за сигурност на ООН и дава политическа подкрепа в противопоставянето й срещу Запада. Западните страни трябва да вземат под внимание обоснованите тревоги на Русия по повод сигурността й във връзка с кризата в Украйна, заяви в петък. китайският посланик в Белгия. Независимо от реверансите към Китай, разглеждан като важен елемент от руското обръщане на Изток, Москва не успява да довърши голям брой сделки и азиатските компании имат резерви към предоставянето на финансиране на руски фирми и банки. Китайските CNPC и Sinopec Group инвестираха в руската добивна промишленост, но за малки проекти, като CNPC все още не е започнала производство от находището, което получи право да разработва. "Путин в момента е в тежка ситуация. Всички ние знаем това. Един от начините да му се помогне да излезе от кашата е да подобри отношенията с Китай", каза висш китайски представител от петролния сектор, запознат със стратегията на CNPC и отношенията на Sinopecс Русия. За CNPC беше много трудно да развива ускорено отношения в Русия на Путин. Опитвали сме се мтого пъти в миналото, но без резултат. Сега ситуацията е променена, възможностите са по-големи", коментира източникът на Ройтерс. Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред студенти в Дипломатическата академия в Москва, че руско-китайските отношения сега на са "безпрецедентно високо равнище" и не са базирани от стремежа за обединение срещу някого, а от съвпадението на националните интереси на две съседни държави с огромна обща граница. Лавров заяви в петък, че не вижда "нищо страшно в това, независимо, че някои се опитват да предупреждават за свръхзависимост" от Китай. По-голямата част от руското производство на петрол е в Западен Сибир, където находищата се изчерпват. За нови полета, като тези в Източен Сибир и в Арктика, както и труднодостъпни находища, Русия се нуждае от чужда помощ. Според оценки на BP, доказаните петролни резерви на Русия са 93 млрд. барела в края на 2013 г. Страната е осмият по големина производител на нефт в света. Резервите й от природен газ са 31.3 трилиона куб.м., които я нареждат на второ място след Иран (33.8 трилиона).

Падането на Мадона е жалък PR ход на певицата

http://www.bnews.bg/article-130338

За падането на Мадона се изговори страшно много и вчера тя беше главна тема в повечето медии.

ЧЕЗ ще поиска промяна на цената на тока

http://www.cross.bg/energiya-regylirane-elektricheskata-1454730.html

/КРОСС/ В изпълнение на чл. 36 а, ал. 1 от Закона за енергетиката и чл. 44 от Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия, „ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява намерение за подаване на заявление до Държавната комисията за енергийно и водно регулиране за промяна на текущите цени на услугата „Разпределение на електрическа енергия" за следващия ценови период - юли 2015 г.- юни 2016 година. Ценовото заявление за утвърждаване на цени за достъп до и пренос прелектроразпределителната мрежа ще бъде изготвено в съответствие с изискванията на Наредба №1 от 18.06.2013 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (обн. ДВ бр. 4, в сила от 01.02.2015 г.), Правилата за търговия на електрическа енергия (изм. и доп. ДВ бр.39 от 09.05.2014 г.) и Минималните изисквания на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране към заявленията за утвърждаване на цени на електрическата енергия на електроразпределителните дружества за първата ценова година на четвъртия регулаторен период.Ценовото заявление на дружеството ще цели покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензионната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, включително признаване на пълния размер на разходите за балансиране на електроенергийната система, както и компенсиране на извършените до момента разходи

Петорна експертиза: Ники от Враца е убит от бой

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625843

Комплексната петорна съдебно-медицинска експертиза за смъртта на 16-годишният Николай Димитров бе представена на поредното заседание по делото във врачанския окръжен съд. Експертизата бе поискана от защитата на подсъдимите Иван Каменов-Цофъра, Ивайло Миланов- Акулата и Калин Димитров-Скинара, за да се види дали нанесеният по хулигански подбуди
Комплексната петорна съдебно-медицинска експертиза за смъртта на 16-годишният Николай Димитров бе представена на поредното заседание по делото във врачанския окръжен съд. Експертизата бе поискана от защитата на подсъдимите Иван Каменов-Цофъра, Ивайло Миланов- Акулата и Калин Димитров-Скинара, за да се види дали нанесеният по хулигански подбуди

България и Азербайджан ще разширят сътрудничеството си в областта на туризма

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/o7ppMRQMd8I/

Правителството одобри Протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма между министерствата на туризма на България и Азербайджан, съобщиха от правителствената пресслужба.
Протоколът отразява стремежа на двете страни да създадат най-благоприятни условия за ползотворно и взаимоизгодно сътрудничество чрез насърчаване развитието на различни видове туризъм. С документа двете страни заявяват желанието си да допринесат за икономическото развитие и растеж на туристическия потенциал на двете страни.
В протокола са набелязани няколко водещи области на по-тясно сътрудничество и обмен на информация: развитие на туристическия обмен, реклама на националния туристически продукт, обучение и повишаване на квалификацията на кадрите в туризма, инвестиции в сектора, транспорт и др.

Заев изнесе нова порция уличаващи записи на Груевски

http://balkani.actualno.com/Zaev-iznese-nova-porcija-ulichavashti-zapisi-na-Gruevski-news_459514.html

Лидерът на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев изнесе в публичното пространство нови записи от подслужани телефонни разговори на македонския премиер Никола Груевски....

Плевнелиев се хвали: Имало и по-зле от България с еврофондовете

http://politics.actualno.com/Plevneliev-se-hvali-Imalo-i-po-zle-ot-Bylgarija-s-evrofondovete-news_459519.html

България подобрила значително работата си с европейските фондове през последните години. Според Европейската сметна палата България не е сред страните от ЕС, в които са регистрирани най-големи злоу...

30 неща, които можете да правите на 40, но не и на 20 години

http://curious.actualno.com/30-neshta-koito-mojete-da-pravite-na-40-no-ne-i-na-20-godini--news_459521.html

За повечето хора на 40 години, сигурно е било като вчера времето, когато са били 20-годишни младежи. Безкрайно свободолюбиви, без сериозни ангажименти и готови на всякакви лудории.  Другата ...

Не подавайте анонимни сигнали срещу ДАИ за корупция, моли Московски

http://news.ibox.bg/news/id_1794450693

Само 5 дисциплинарни производства са образувани срещу служители на ДАИ за корупция през 2014-а

Допинг лабораторията получи акредитация от Българската служба по акредитация

http://pik.bg/допинг-лабораторията-получи-акредитация-от-българската-служба-по-акредитация-news290819.html

Допинг лабораторията получи акредитация от Българската служба по акредитация

Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център получи акредитация от Българската служба за акредитация (БСА) по ISO 17025. БСА е с международен лиценз, което допълнително повишава нивото на сертификата. Националната акредитация е задължително изискване, преди лицензирането от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Лабораторията продължава втория етап на акредитация от УАДА. Като част от него в България на посещение за оценка на дейността ще пристигнат международни одитори, съвместно със Световната антидопингова агенция. След тази визита и с наличната акредитация от БСА се очаква да получим правото да изследваме и обработваме проби от състезания от вътрешния спортен календар и от лагери на български спортисти на територията на страната.

Последният етап ще приключи, когато лабораторията бъде лицензирана от Световната антидопингова агенция. Това ще позволи на България да изследва проби и от международни надпревари. Преди това обаче Антидопинговият център трябва да докаже, че може да обработва 3000 проби годишно. Получаването на лиценз е продължителен процес, в който Лабораторията доказва своята компетентност и съвременни методи за анализ.

Вежди Рашидов е против местенето на паметника "1300 г. България"

http://www.mediapool.bg/vezhdi-rashidov-e-protiv-mesteneto-na-pametnika-1300-g-bulgaria-news231138.html

Министърът на културата е против намеренията на столичната община за демонтиране на паметника "1300 години България" и преместването на фигурите му от площада пред НДК в Музея на София. Същевременно Вежди Рашидов е и за възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, само че не на оригиналното им място, откъдето те бяха премахнати през 1977 година.   Запазването на паметника "1300 години България" и възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк при НДК не трябва да се противопоставят, заяви Рашидов в петък по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на напусналия Патриотичния фронт депутат Велизар Енчев.   "Не смятате ли, че така се погазва авторското право", попита Енчев и добави, че преместването на паметника "1300 години България" ще бъде ваднализъм, също като действията на талибаните, унищожили статуи на Буда. Именно с талибаните депутатът сравни общинските съветници на ГЕРБ и Реформаторския блок в Столичния общински съвет, които подхождали към казуса идеологически.   В края на миналата година Столичният общински съвет гласува монументът "1300 години България" да бъде демонтиран и фигурите от композицията да бъдат временно преместени в Музея на София. На негово място ще бъде възстановен събореният през 1977 г. войнишки паметник.   По думите на министър Рашидов Министерството на културата ще отстоява позицията за обогатяване на композицията северно от НДК с убедително архитектурно-пластично решение, което да включва различните паметни знаци.   Решението на Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство към министъра на културата, утвърдено от четирима министри, било паметникът "1300 години България" да остане и да бъде възстановен или да бъде променен - само със съгласието на автора проф. Валентин Старчев.   Промени и реконструкции на паметника са възможни само със съгласието на автора - това е становището и на дирекцията "Авторско право" в МК, посочи Рашидов.   Министърът подкрепя възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк при НДК и дори намира, че искането за това е закъсняло. Не е съгласен обаче то да се обвързва с разрушаването на паметника "1300 години България", както и с противопоставянето при търсенето на решения на двата проблема.

Криво дърво в Русе потроши ремаркето на камион

http://pik.bg/криво-дърво-в-русе-потроши-ремаркето-на-камион-news290815.html

Криво дърво в Русе потроши ремаркето на камион

Криво дърво на улица "Чипровци" в Русе стана причина за инцидент на пътя. Камион потроши ремаркето си, а потърпевшите заявиха, че ще търсят обезщетение. 

Товарен камион, превозващ алкохол, закачил с горния си край масивно дърво, което с годините силно се е наклонило и отнема близо метър от лентата за движение. Проблемното дърво не създава опасност за колите, но е страхотен капан за тези, които шофират по-високо превозно средство.

Ударът е бил толкова силен, че са се скъсали заварките в основата, и цялата покриваща конструкция на товарния отсек се е килнала. На мястото на инцидента полицията направи констативен протокол, а по думите на превозвача той ще търси застрахователите за възстановяването на камиона и претърпените загуби. Най-вероятно застрахователната компания на свой ред ще си изиска парите заради кривото дърво от Общината. Заради инцидента се наложи претоварване на стоката, а движението в района бе временно затруднено.

Италианско и испанско дерби в 1/8-финалите на Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/02/27/2481598_italiansko_i_ispansko_derbi_v_18-finalite_na_liga/?ref=rss


Едно италианско и едно испанско дерби ще има в осминафиналите на Лига Европа. Тегленият днес в Нион жребий противопостави "Фиорентина" срещу "Рома" и "Виляреал" срещу "Севиля".

В първия сблъсък ще се изправят петият и вторият в италианското първенство, като първата среща е във Флоренция на 12 март, а реваншът в Рим е на 19 март. 

Сблъсъкът между "Виляреал" и "Севиля" пък ще противопостави най-резултатния отбор в Лига Европа срещу действащия и трикратен носител на трофея....

Мъж заплаши да взриви бомба пред американското посолство в Истанбул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626009

Турската полиция днес е арестувала мъж, който е заплашвал, че ще взриви бомба пред американското консулство в Истанбул, предаде AFP, цитирана от
Турската полиция днес е арестувала мъж, който е заплашвал, че ще взриви бомба пред американското консулство в Истанбул, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Заподозреният не е носел със себе си експлозиви. След задържането му полицията е отцепила района около консулството. Задържаният бе определен като „психично неуравновесен“.

Разрешават погребението на мъртво родените деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=281510

Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще предложи на Народното събрание. С тях се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение на мъртво родените деца. Промените са изготвени във връзка с инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртво родените деца.

Иванов: Абсурдна е идеята, че ще има 30 осъдени за корупция

http://pik.bg/иванов-абсурдна-е-идеята-че-ще-има-30-осъдени-за-корупция-news290813.html

Иванов: Абсурдна е идеята, че ще има 30 осъдени за корупция

Абсурдна е идеята, още по-малко да е записано, че ще има 30 осъдени за корупция, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след петъчното заседание на правителството, предаде "Novini.bg".

Не сме обсъждали конкретни цифри, отсече правосъдният министър. Но от своя страна заяви, че не е познавал всички работни варианти на предложението. „Това с 30 души е абсурдно и не е записано", категоричен бе Иванов. Днес обсъдихме идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да се създаде ново звено, което да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Министърът на правосъдието посочи, че то ще отчита по-високи резултати от тази битка.

"Това предложение получи подкрепата и на вицепремиерът Меглена Кунева. Тя представи пред колегите си доклада „Стратегически насоки за борба с корупцията". В него е записано създаването на това звено, което трябва да разследва всички политици, министри, висши чиновници и шефове на агенции, завърши Ииванов.

Турция има нов „мегапроект“ – за трети тунел под Босфора

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/turciia-ima-nov-megaproekt-za-treti-tunel-pod-bosfora-6032376

Той ще е дължина 6,5 км и на три нива. Според министъра на транспорта проектът на стойност 3,1 млрд. евро, но няма да струва нищо на турските данъкоплатци

Турция има нов „мегапроект“ – за трери тунел под Босфора

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/turciia-ima-nov-megaproekt-za-treri-tunel-pod-bosfora-6032376

Той ще е дължина 6,5 км и на три нива. Според министъра на транспорта проектът на стойност 3,1 млрд. евро, но няма да струва нищо на турските данъкоплатци

Мъж заплаши да взриви американското посолство в Истанбул, арестуваха го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626017

Турската полиция днес е арестувала мъж, който е заплашвал, че ще взриви бомба пред американското консулство в Истанбул, предаде AFP, цитирана от "Фокус".
Заподозреният не е носел със себе си експлозиви. След задържането му полицията е отцепила района около консулството. Задържаният бе определен като „психично неуравновесен“.
Турската полиция днес е арестувала мъж, който е заплашвал, че ще взриви бомба пред американското консулство в Истанбул, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Заподозреният не е носел със себе си експлозиви. След задържането му полицията е отцепила района около консулството. Задържаният бе определен като „психично неуравновесен“.

Смениха назначения от кабинета Орешарски шеф на агенция Архиви Иван Комитски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626011

Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция „Архиви” и назначи на поста Михаил Груев, съобщиха от правителствената пресслужба след днешното заседание на кабинета.
Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на
Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция „Архиви” и назначи на поста Михаил Груев, съобщиха от правителствената пресслужба след днешното заседание на кабинета. Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на

Министър Иванов подкрепи създаване на общо звено за разследване между прокуратурата, МВР и ДАНС

http://www.cross.bg/zveno-ivanov-visokite-1454729.html

/КРОСС/Правителството подкрепя идеята на главния прокурор за създаване на общо звено между прокуратурата, МВР и ДАНС за разследване на корупцията по високите етажи на властта, както и отделно общо звено за противодействие, съобщи правосъдният министър Христо Иванов. Следва да се направи като звено, координирано по Закона за съдебната власт, между Главна прокуратура, МВР и ДАНС, така че топката е в тяхното поле, те да изградят, да предложат необходимата рамка, която няма да изиска промени в законодателството и да организират работата. Имаме време до късната есен, когато ще се пише новият доклад, да видим докъде е стигнало, допълни той. Иванов категорично отрече написаното във вестникарска публикация за намерение на държавата да осъди и вкара в затвора 30 висши чиновници в отговор на критиките от Брюксел. Това са 30 души, но нали разбирате, че това е абсурдно като запис. Нямам обяснение откъде се появява в медиите! Абсурдно е това и го няма като такова! - каза той.  Възприема се и препоръка от последния мониторингов доклад за единно звено за превенция на корупцията по високите етажи на властта. То все още е само идея без конкретни предложения как точно ще се случи, допълни Иванов. Инструментите са два, основно превенция на конфликт на интереси и внимателно изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта

"Идеален дом" и Ideal Standard избраха "Баня на годината"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626035

С тържествена церемония приключи 11-ото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014. Събитието уважиха над 170 архитекти, дизайнери, медии и партньори в уютната обстановка на Кемпински хотел Маринела. Почетен гост на заключителната част от конкурса бе г-н Джорди Касорла, вицепрезидент на Ideal Standard International.

Четири проекта
С тържествена церемония приключи 11-ото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014. Събитието уважиха над 170 архитекти, дизайнери, медии и партньори в уютната обстановка на Кемпински хотел Маринела. Почетен гост на заключителната част от конкурса бе г-н Джорди Касорла, вицепрезидент на Ideal Standard International. Четири проекта

Метрото до летище София тръгва до месец

http://news.ibox.bg/news/id_768640854

Метрото до летището е готово на 99%, до Бизнес парка пък - на 96%

Маскирани нападнаха жена във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626015

Жена от Враца е била нападната от двама маскирани преди дни пред жилищен блок в ж.к. „Дъбника“. Случаят все още се разследва от полицията. Шефът на МВР в областния град Иван Кирилов заяви, че тази нощ са задържани двама души, с които разследващите работят към момента.
„Очевидците на инцидента дават различни описания на лицата.
Жена от Враца е била нападната от двама маскирани преди дни пред жилищен блок в ж.к. „Дъбника“. Случаят все още се разследва от полицията. Шефът на МВР в областния град Иван Кирилов заяви, че тази нощ са задържани двама души, с които разследващите работят към момента. „Очевидците на инцидента дават различни описания на лицата.

На 3 март „Труд” с патриотично приложение „Знамената на славата”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625991

Опълченските светини на Свобода

За 137 години нова България българско войнско знаме няма пленено! За това и бойните пряпорци на армията ни са свети реликви за всеки българин, нещо мистично и свещено за всеки, докоснал се до техния образ. В модерната ни история началото на този култ към знамената е поставено през освободителните борби,
Опълченските светини на Свобода За 137 години нова България българско войнско знаме няма пленено! За това и бойните пряпорци на армията ни са свети реликви за всеки българин, нещо мистично и свещено за всеки, докоснал се до техния образ. В модерната ни история началото на този култ към знамената е поставено през освободителните борби,

Смениха шефа на агенция Архиви Иван Комитски, назначен от кабинета Орешарски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625998

Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция „Архиви” и назначи на поста Михаил Груев, съобщиха от правителствената пресслужба след днешното заседание на кабинета.
Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на
Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция „Архиви” и назначи на поста Михаил Груев, съобщиха от правителствената пресслужба след днешното заседание на кабинета. Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на

Кабинетът нямал норма колко да са осъдените за корупция

http://www.bnews.bg/article-130337

Министърът на правосъдието разкри, че въпросното антикорупционно звено трябва да обединява силите на Главна прокуратура, МВР и ДАНС.

Маскирани нападнаха жена във Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4626008

Жена от Враца е била нападната от двама маскирани преди дни пред жилищен блок в ж.к. „Дъбника“. Случаят все още се разследва от полицията. Шефът на МВР в областния град Иван Кирилов заяви, че тази нощ са задържани двама души, с които разследващите работят към момента.
„Очевидците на инцидента дават различни описания на лицата.
Жена от Враца е била нападната от двама маскирани преди дни пред жилищен блок в ж.к. „Дъбника“. Случаят все още се разследва от полицията. Шефът на МВР в областния град Иван Кирилов заяви, че тази нощ са задържани двама души, с които разследващите работят към момента. „Очевидците на инцидента дават различни описания на лицата.

СДВР отчита спад на престъпленията през 2014 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4626000

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров благодари на служителите на СДВР за добре свършената работа през 2014 г. и им пожела бъдещи професионални успехи. Столичната дирекция направи годишният си отчет и очерта бъдещите си приоритети. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Директорът на СДВР Младен Маринов представи реалната картина на извършеното
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров благодари на служителите на СДВР за добре свършената работа през 2014 г. и им пожела бъдещи професионални успехи. Столичната дирекция направи годишният си отчет и очерта бъдещите си приоритети. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Директорът на СДВР Младен Маринов представи реалната картина на извършеното

СДВР отчита спад на престъпленията през 2014 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625992

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров благодари на служителите на СДВР за добре свършената работа през 2014 г. и им пожела бъдещи професионални успехи. Столичната дирекция направи годишният си отчет и очерта бъдещите си приоритети. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Директорът на СДВР Младен Маринов представи реалната картина на извършеното
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров благодари на служителите на СДВР за добре свършената работа през 2014 г. и им пожела бъдещи професионални успехи. Столичната дирекция направи годишният си отчет и очерта бъдещите си приоритети. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Директорът на СДВР Младен Маринов представи реалната картина на извършеното

Драгомир Стойчев в общината: Камъкът си тежи на мястото, Добрич е моят дом

http://dobrudjatv.net/%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b9%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%81/

Кметът Детелина Николова поздрави състезателя на „Добруджански юнак“ Драгомир Стойчев, който в края на миналата седмица стана републикански шампион. Добричлията триумфира в категория до 97 кг. на първенството по свободна борба. След като се прибрах от Германия, се готвих много сериозно за това състезание, защото […]

Колко часа сън са ни нужни в различните етапи от живота

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/tonus/kolko-chasa-syn-sa-ni-nuzhni-v-razlichnite-etapi-ot-zhivota-6032375

За целите на проучването специалистите са анализирали изследвания, публикувани между 2004 и 2014 г.

В Русия се появи нов празник

http://www.cross.bg/praznik-horata-hora-1454727.html

/КРОСС/ Днес в Русия за първи път се отбелязва Денят на Силите за Специални операции, съответния указ за празника бе подписан от президента на Руската Федерация Владимир Путин, предаде ТАСС. Новият празник от тази година ще се чества ежегодно на 27 февруари. По-рано се съобщаваше, че министерството на отбраната на РФ е започнало работа по създаване на Сили за Специални операции и вече има сформирано командване. В народа този празник наричат Ден на „Вежливите хора". Именно така нарекоха руски военнослужещи, които преди година на 27 февруари се появиха в Крим с цел да се погрижат за сигурността и реда (по желание на самите местни жители) на населението на полуострова. Ето какво си спомня един от очевидците:„Първо - това беше красиво. В безупречното изпълняване на военната операция прозираше гениалност. Мисля, че от тогава в армейските учебници в цял свят се появи нов раздел. В безкръвните действия на „Вежливите хора" в Крим имаше нещо недосегаемо божествено, сякаш ангели се спуснаха на земята и минаха между хората. В онези дни беше трудно разбираемо, кое предизвиква по-голям възторг - дългоочакваното руско съпротивление или новият облик на руската армия. Всичко мина спокойно - в разгара на спецоперацията нашите бойци, отлично екипирани и мълчаливи, можеха да си позволят да се снимат с хората, а не да стрелят и убиват

Русия ще похарчи над 50 милиарда долара от Резервния фонд през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/02/27/2481603_rusiia_shte_poharchi_nad_50_miliarda_dolara_ot/?ref=rss


Русия възнамерява да изхарчи над 50 милиона от Резервния си фонд през 2015 г., тъй като ниските цени на петрола и отслабналата икономика ще доведат до скок на бюджетния дефицит, съобщава "Ройтерс".

Заместник-министърът на финансите Татяна Нестеренко заяви в петък, че правителството ще поиска от парламента да бъдат похарчени 3.2 трилиона рубли (52.3 милиарда долара) от Резервния фонд в допълнение към 500-те милиарда рубли, които вече са включени в бюджета.

Новото...

Лазаров „услужи” два пъти на ДПС с разработката срещу Касим Дал

http://frognews.bg/news_86867/

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, умишлено или не, е направил двойна услуга на ДПС с разработка срещу Касим Дал. Според запознати с разследването именно Лазаров е получил анонимния сигнал срещу него и е дал зелена светлина на подчинените си да го следят и подслушват.

Свиленградската митница има нов шеф

http://offnews.bg/news/n_1/n_468476.html

Свиленградската митница има нов и.д.шеф - Стефан Марашев. Той е назначен със заповед на директора на Агенция „Митници" ВаньоТанов за периода от 27 февруари до 28 май 2015 година до провеждането на конкурс, съобщиха от пресслужбата на ведомството. Стефан Марашев за трети път оглавява най-голямата митница у нас. Той работи в системата от края на 80-те. Заема мястото на началник през 2002 г., като 6 години по-късно е уволнен дисциплинарно с обвинението, че е възстановил неправомерно акцизи. След дело съдът го обяви за невинен и той отново зае шефския пост. По-късно Стефан Марашев стана участник в скандала с незаконните постройки край яз. Ивайловград. Това става причина да се раздели отново с поста на началник в митницата, като бе преназначен на експертна длъжност в администрацията й, а по-късно и за инспектор на ГКПП „Капитан Андреево”. Впоследствие се установи, че вилата му е построена законно, но Марашев остана редови митничар на пункта. За заместник е назначен Георги Костадинов. Той е титуляр на поста след проведен конкурс във ведомството. Георги Костадинов работи в митниците от 2002 година. През май 2014 година бе арестуван при акция на ДАНС и прокуратурата и в служебният му автомобил беше открит амфетамин. През декември същата година всички обвинения срещу него отпаднаха поради липса на доказателства и той се завърна в митницата, като шеф на отдел "Митническо оформяне".  Юлия Чолакова остава също като зам.-шеф на митницата. 

Кабинетът даде 500 000 лв. за ремонта на Софийската математическата гимназия

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dade-500-000-lv-za-remonta-na-sofiyskata-matematicheskata-gimnaziya-news231137.html

Правителството отпусна допълнително 500 000 лв. за основен ремонт и оборудване на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски".   С предоставените средства ще се подобрят условията за подготовка и обучение на учениците, които през годините спечелиха много златни медали и други награди в редица международни и национални състезания и олимпиади по математиката, информатиката, физиката и други дисциплини, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.   Разходите са за сметка на предвидените по централния бюджет и по бюджета на Министерството на образованието и науката.

“Да погледнем на България с очите на Вазов“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8vOYk26VG_I/

SAM_3699

Море, гори, планински върхове, бряг, небе… – всичко това можете да видите, ако посетите актовата зала на СОУ“Иван Вазов“ гр. Поморие. И тази година в навечерието на националния празник Трети март там се проведе фотоконкурсът “Да погледнем на България с очите на Вазов“. Провокирани от темата, участие в него взеха общо73ученици от различни училища в Община Поморие. Техните любителски фотографии показаха красивите кътчета нанашата „природа царствено –разкошна“. Снимките им са запечатали и настроението, което е създало у тях посетеното място.
За Народния поет България е най-красивата страна на света, а нейната хубост трябва да бъде видяна и оценена от всеки българин.Тези уроци на Вазов продължават да следват и участниците в тазгодишното издание на фотоконкурса.
Компетентното жури отличи първо, второ и трето място в три възрастови групи. Класиралите се на първите три позиции ученици получиха грамоти и предметни награди. Журито присъди и поощрителни награди за младите фотографи.
В първа възрастова група (1-4клас) председателят на журито г-н Милчо Талев връчи грамота и предметна награда на спечелилия първо място ученик Антани Куркучев от 4 клас на СОУ „Иван Вазов“ гр. Поморие. Втора награда бе присъдена на Магдалена Николова- 4 клас от същото училище, а техен подвластник стана Кристиян Самоковлиев от 3 клас.
Поощрителни награди в тази възрастова група получиха учениците Стефания Кусева – 2 клас , Ханна Дауни-4 клас и Марина Канариева-2 клас от СОУ „Иван Вазов“гр. Поморие.
Във втора възрастова група (5-7клас) победител стана ученикът Цветомир Цайков от 6 клас на ОУ “Христо Ботев“ гр. Поморие, на второ място бе отличена фотографията на Кадрие Потур на 12 години ,ученичка от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“ с.Порой , а третото място получи Радостин Апостолов от 5 клас , СОУ „Иван Вазов“
И в тази възрастова група журито поощри с предметни награди учениците Орхан Мустафа на 11 години от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“ с.Порой, ЙоанаБабанкова – 5 клас от СОУ „Иван Вазов“ и Мериян Ляхович – 6 клас от СОУ „Иван Вазов“.

SAM_3705

Сред най-големите участници в трета възрастова група(8-12 клас)с първа награда бе отличена фотографията на Росица Желева от 10 клас на СОУ „Иван Вазов“ гр. Поморие. Второ място зае снимката на Мухсин Мехмед на 14 години от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ , с. Порой,а на трета позиция се класира фотографията на ученика Юсеин Тасим на 15 години от същото училище.
Наградените снимки ще бъдат публикувани в местни интернет сайтове и медии.
Всички участници получиха и сертификати за участие. Журито на конкурса сподели, че е много трудно да се подредят по хубост кътчетатана България, защото всяко има своетонеповторимо обаяние,намерило е мястото си в детските сърца.
С обич и преклонение към родното участниците във фотоконкурса погледнаха на България с очите на Поета, за да помнят неговите уроци и да носят в сърцата си хубостта на нашата земя“рай“.

SAM_3701

 

Родителите на мъртвородени деца вече ще могат да ги погребват

http://www.cross.bg/detza-murtvorodenite-pogrebenie-1454726.html

/КРОСС/Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Кабинетът ще внесе предложението в Народното събрание, като при гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение. Промените бяха изготвени след протести на родители и инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртвородените деца, които сега са приемани като биологичен отпадък.  

Призовават варненски абитуриенти да облекат тениски в подкрепа на болните от муковисцидоза

http://www.moreto.net/novini.php?n=281517

Абитуриентите от Варна да отидат на изпращането си в училище с бели тениски в подкрепа на болните от муковисцидоза – това предизвикателство отправят техни връстници от столицата, научи Moreto.net. Инициативата е на зрелостниците от ІІ Английска гимназия „Томас Джеферсън“ в София.

Полицаи хванаха колега да шофира пиян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625977

В ОД МВР-Ловеч е образувано дисциплинарно производство срещу служител на РУ-Троян, който на 26 февруари около 11.00 ч. със служебен автомобил е участвал в лек пътен инцидент на ул. "Г.С.Раковски" в града. При извършената проверка дрегерът е отчел показание от 0,66 промила в издишания въздух от полицейския служител.
В ОД МВР-Ловеч е образувано дисциплинарно производство срещу служител на РУ-Троян, който на 26 февруари около 11.00 ч. със служебен автомобил е участвал в лек пътен инцидент на ул. "Г.С.Раковски" в града. При извършената проверка дрегерът е отчел показание от 0,66 промила в издишания въздух от полицейския служител.

Родителите на мъртвородени деца ще могат да ги погребват

http://pik.bg/родителите-на-мъртвородени-деца-ще-могат-да-ги-погребват-news290803.html

Родителите на мъртвородени деца ще могат да ги погребват

Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Предстои кабинетът да внесе предложението в Народното събрание. При гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение. Промените бяха одобрени след протести на родители и инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртвородените деца, които сега са приемани като биологичен отпадък.

Родители, загубили бебета настояват да имат правото да ги погребат. Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртвородено дете да представлява разрешение за погребение, както и безплатното издаване на документа. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието. Препис-извлечението от акт за раждане на мъртвородено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.

Рашидов се обяви срещу премахването на паметника пред НДК

http://www.cross.bg/pametnika-rashidov-kyltyrata-1454725.html

/КРОСС/От решението, което аз приемам, може да се формира становище, че паметникът „1300 години България" е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава, в духа на съхраняване на националните паметни истории. Затова мисля, че е необходимо той да остане на мястото си и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или с евентуални промени по преценка на автора, заяви министърът на културата Вежди Рашидов. „Относно художествените качества на паметника, той представлява авангардно решение със силна пластика. Тук е необходимо да се отбележи, че паметника е един компонент от цялостна композиция в града и посегателство върху него ще компрометира градското пространство", заяви Рашидов. По думите му от Столична община до този момент не е внасян в Министерство на културата инвестиционен проект за реставрация, преместване или премахване на паметника. Министърът уточни, че в периода 2012 - 2014 г. в министерството са получени тревожни писма от творчески съюзи, предизвикани от информация за инициативи, свързани със съдбата на това произведение на съвременното българско изкуство и архитектурата. Според него специализирания и експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата е обсъждал многократно - 5 пъти, този проблем. Още при откриването на паметника „1300 години България" в документите за строителството му са описани множество недостатъци на обекта

Този извор лекува болни бъбреци

http://petel.bg/Tozi-izvor-lekuva-bolni-babretsi__102969

Водата от аязмото на параклиса “Св. Пророк Илия” помага на хора с бъбречни проблеми.Храмът се намира в с. Момчиловци, на 98 км от Пловдив....

Преди 3 март: „Бил съм се с камъни, дървета и умрели хора“, спомня си варненец семеен разказ

http://petel.bg/Predi-3-mart-----Bil-sam-se-s-kamani--darveta-i-umreli-hora-----spomnya-si-varnenets-semeen-razkaz__102971

„Бил съм се с камъни, дървета и умрели хора“, това е разказвал на потомците си опълченецът Тодор Спасев Монев. Звучи точно като в поемата...

Окончателно: Мач Спартак 1918 – Банско няма да има

http://petel.bg/Okonchatelno--Mach-Spartak-1918-----Bansko-nyama-da-ima__102972

Преди минути стана окончателно ясно, че двубоят от 16-ия кръг на „Б“ група между Спартак 1918 и Банско няма да се проведе. Причината е, че...

Изграждат двуметрови Пижо и Пенда за 1-ви март във Варна

http://petel.bg/Izgrazhdat-dvumetrovi-Pizho-i-Penda-za-1-vi-mart-vav-Varna__102975

Гигантска мартеница ще украси Варна за един от най-обичаните български празници – Баба Марта. Скулптурите на „Пижо и Пенда“, изработени...

Полицията прави втори, този път дневен оглед на убийството на Боби Белята

http://petel.bg/Politsiyata-pravi-vtori--tozi-pat-dneven-ogled-na-ubiystvoto-na-Bobi-Belyata-__102977

Криминалисти извършиха дневен оглед на местопрестъплението край Казичене, съобщи Булфото. Снощи към 21,50 там в автомобила си бе застрелян...

Германия одобри удължаването на помощта за Гърция

http://www.cross.bg/sporazymenieto-atina-gurtziya-1454724.html

/КРОСС/Германският парламент одобри с голямо мнозинство удължаването на споразумението за помощ на Гърция. Миналата седмица международните кредитори решиха да се удължи помощта в замяна на реформи от страна на Атина. Нужно е, обаче, то да бъде ратифицирано от страните членки на еврозоната. Часове преди гласуването в Берлин, в Атина стотици демонстранти протестираха протим споразумението за удължаване на спасителната програма. Посланието към новите управляващи разтърси центъра на гръцката столица. Това е първият протест срещу Сириза - само месец след идването й на власт. В центъра на Атина стотици демонстранти издигнха глас против новото споразумение с международните кредитори. Както става често, митингът завърши с безредици. Десетки анархисти в черно влязоха в сблъсъци с полицията, хвърляха коктейли Молотов, палиха автомобили и чупиха витрини. Споразумението предизвика недоволство и в самата партия на премиера Алексис Ципрас. Политици от левицата го обвиниха, че не спазва предизборното си обещание да сложи край на омразната за гърците спасителна програма. Гърция обаче може да има нужда и от нов заем, писа пресата часове преди гласуването в германския Бундестаг. Фракцията на управляващата коалиция показа готовност да ратифицира споразумението.  

Цацаров скочи: Прокурорите ни не са ябълки

http://www.bnews.bg/article-130336

Не проверяваме НПО-та, а само Асен Генов, Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, обясниха от прокуратурата.

Москов поиска координиран натиск за по-ниски цени на лекарствата

http://offnews.bg/news/n_1/n_468562.html

Координиран натиск за по-ниски цени на лекарствата поиска здравният министър д-р Петър Москов. Министърът подкрепи инициативата на евродепутати за промяна на действащата европейска система за рефериране на цените на медикаментите – цените са почти еднакви във всички държави членки на ЕС, независимо от техните възможности. Осъзнаваме, че ще има сериозна съпротива срещу това, което правим, но тази европейска система е квазисправедлива. А за да постигнем целта си, е необходим координиран натиск, допълни Москов. Евродепутатът Андрей Ковачев обясни, че 18 страни членки вече са сформирали работна група, в рамките на която ще бъде обсъден равният достъп до качествено здравеопазване. Ще бъде измерен достъпът до здравеопазване и финансирането във всяка от страните в ЕС, за да се знае точно в какво се изразява неравенството, уточни Ковачев. „Колкото по-бързо се случи това нещо, толкова по-добре за нас. Трябва да се търси подход за равен достъп, защото възможността за достъп до българските здравни фондове и българското здравеопазване е различна от достъпа до германските здравни фондове и германското здравеопазване“, коментира Петър Москов . Той каза още, че министерството ще разработи нов вариант на законопроекта, който ограничава възможността за паралелен износ на лекарства . „Темата за паралелния износ е деликатна и изисква разбиране достъпът до качествено и модерно лечение да бъде изваден пред скоба от общите търговски механизми на либерална търговия, на свободното движение на хора и капитали. За паралелния износ аз имам болка от Касационния съд. Съобразили сме се с него и в момента подготвяме друг вариант на законопроекта, в който да има ясно определен списък с критерии за медикаменти, които често изчезват от българския пазар и са обект на паралелен износ, за да може държавата да ги контролира. Надявам се, че ще има разбиране на съда по този въпрос“, посочи здравният министър. Москов коментира и подготвяния допълнителен пакет, който ще предполага въвеждането на листа на чакащите. „Листата на чакащите не ограничава достъпа на пациентите до лечение, българските пациенти много често имат достъп само до идеята за лечение. Това, което правим в момента, е материалното остойностяване на този пакет, за да има реален достъп и реално качество на лечението, другото е да поддържаме илюзията, че имаме достъп“, каза министърът. Един синдикат ни нападна с критики, че с този пакет ограничаваме достъпа до здравеопазване, но трябва да си зададем въпроса достъп до какво са имали пациентите досега, подчерта той по повод искането на КНСБ за оставка на Москов заради ограничаване на достъпа до лечение на пациентите с въвеждането на три здравни пакета.

Класическата гимназия ще приема ученици от пети клас

http://education.actualno.com/Klasicheskata-gimnazija-shte-priema-uchenici-ot-peti-klas-news_459512.html

Класическата гимназия ще приема ученици от пети клас. Промяната ще стане факт ако в новия Закон за образованието бъде прието предложението на Министерството на културата за такъв прием, съобщи Вежди ...

Тунел на три етажа ще минава под Босфора

http://balkani.actualno.com/Tunel-na-tri-etaja-shte-minava-pod-Bosfora-news_459513.html

Мегапроект за изграждането на триетажен тунел за връзка между европейската и азиатската части в Турция под Босфора е представен днес от премиера Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС. Новата връзка значит...

9 шокиращи промени, заснети в Google Earth (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/9-shokirashti-promeni-zasneti-v-Google-Earth-SNIMKI-news_459508.html

Ако сте експерти по Google Earth, значи сте добре запознати с възможностите на картографската услуга да запомня и съхранява снимки от едни и същи известни местности, направени в различни моменти. Въз...

Зам.-шефът на ДАНС Ваня Стефанова подаде оставка

http://www.mediapool.bg/zam-shefat-na-dans-vanya-stefanova-podade-ostavka-news231136.html

Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е подала оставка, научи Mediapool в петък. Тя бе назначена на поста през август 2013 г. Преди да стане заместник на Владимир Писанчев Стефанова беше обвинител в Софийската градска прокуратура (СГП) и наблюдаваше разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт". Мотивите за решението й все още не са ясни, но по неофициална информация на Mediapool напускането й може да се окаже свързано със скандалната разработка "Червей", тъй като част от действията на агентите по нея са били съгласувани именно със Стефанова. Тя бе зам.-председателят на ДАНС, упълномощен да отговаря за специалните разузнавателни средства (СРС) в отсъствието на Владимир Писанчев. По закон председателят на агенцията (или упълномощен от него заместник – бел.ред.) е длъжен да контролира и съгласува действията на подчинените си, свързани със СРС-та. По тази причина в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по аферата "Червей" Писанчев бе посочен като пряко отговорен за експлоатирането на незаконни разузнавателни средства в продължение на 300 дни с обект – информационният масив на МВР. Очаквайте подробности.

Де Ниро укривал данъци за 6.4 млн. долара

http://www.bnews.bg/article-130334

Американската кинозвезда Робърт де Ниро е обвинен в укриване и неплащане на данъци за 6.4 млн. долара.

Цените на лекарствата да се определят по тези в сходните ни страни, а не в развитите, предлага Москов

http://www.cross.bg/dostup-tzenite-moskov-1454723.html

/КРОСС/Реформите в здравеопазването няма да ограничат достъпа до лечение, а ще го подобрят, тъй като услугите, които предлага Здравната каса, ще се групират в отделни пакети, смята министърът на здравеопазването Петър Москов.  „В момента българските пациенти в много случаи имат достъп до идеята за това, че имат достъп. Това, което правим - реалното остойностяване на този пакет - нещата, от които умираме реално, от които децата ни умират, ние ще създадем реален достъп и реално качество на лечение през базовия пакет. Другото е да поддържаме илюзията, че имаме достъп. Ако вие искате да играете тази игра, на мен ми е писнало", коментира министърът. От думите на му стана ясно, че ще се работи в посока реализирането на идея цените на лекарствата у нас да бъдат сравнявани и определяни по тези в сходните с нас страни, а не с развитите, каквато е примерно Германия. „Колкото по-бързо се случи такова нещо, толкова по-добре за нас. Защото възможността за достъп до скъпи, иновативни медикаменти на германската икономиката и българската икономика е различна. Мисля, че трябва със страните от ЕС от нашата черга да потърсим общо разбиране и - в добрия смисъл на думата - натиск", каза още Москов. Тази стъпка обаче е трудна за предприемане и за нея е нужно европейско решение, обясни Деян Денев, представител на фармацевтичните производители: „Този принцип за цените се сблъсква с принципа за свободното движение на стоки в Европа

Гамизов: АБВ са като панкреатичен сок за Путин в България

http://frognews.bg/news_86866/

АБВ са като панкреатичен сок за Путин в България. Подпомагат смилането на българската държавност. Драмите и тръшкането на Първанов не са нищо друго, освен начало на атака отвътре в правителството срещу България в ЕС и НАТО.

Зам.-председателят на ДАНС подаде оставка

http://www.cross.bg/stefanova-pisanchev-vladimir-1454735.html

/КРОСС/Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е подала оставка, съобщиха от Министерския съвет. Мотивите не са известни. Ваня Стефанова бе назначена на поста през август 2013 г. Преди да стане заместник на Владимир Писанчев Стефанова беше обвинител в Софийската градска прокуратура (СГП) и наблюдаваше разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт". Мотивите за оставката не се съобщават, но според неофициална информация част от действията на агентите, работели по разработката "Червей" са съгласувани с нея и в ангажиментите й е отговаряла за специалните разузнавателни средства (СРС) в отсъствието на Владимир Писанчев. Ваня Стефанова е отговаряла и за разследването срещу бившият земеделски министър Мирослав Найденов. За него наскоро стана известно, че е прекратено. Миналата седмица стана ясно, че в доклада на Бюрото за контрол на СРС по случая "Червей" като пряко отговорен за незаконното подслушване е посочен именно председателят на ДАНС Владимир Писанчев.  

Предприемат мерки за законодателни промени, свързани с борбата с тероризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=281511

Правителството одобри доклада за дейността на Междуведомствената работна група, която извърши анализ на мерките и дейностите, предвидени в Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 2014 г. и на Стратегията за борба с тероризма в Сирия и Ирак, приета на 20 октомври 2014 г.

Вежди Рашидов: Всички национални паметници ще се охраняват от МВР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4625959

Всички национални паметници ще се охраняват от МВР. Това каза пред журналисти в парламента министърът на културата Вежди Рашидов, предаде „Щом директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев е подал оставка и не му се работи, вече се уморил. Охраната я осигурихме. Всички национални паметници ще се охраняват от МВР", заяви Рашидов.
Всички национални паметници ще се охраняват от МВР. Това каза пред журналисти в парламента министърът на културата Вежди Рашидов, предаде „Щом директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев е подал оставка и не му се работи, вече се уморил. Охраната я осигурихме. Всички национални паметници ще се охраняват от МВР", заяви Рашидов.

Вежди Рашидов: Всички национални паметници ще се охраняват от МВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4625934

Всички национални паметници ще се охраняват от МВР. Това каза пред журналисти в парламента министърът на културата Вежди Рашидов, предаде „Щом директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа
Всички национални паметници ще се охраняват от МВР. Това каза пред журналисти в парламента министърът на културата Вежди Рашидов, предаде „Щом директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев е подал оставка и не му се работи, вече се уморил. Охраната я осигурихме. Всички национални паметници ще се охраняват от МВР", заяви Рашидов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване