Т. Дончев на върха: Шипка не е музей, а олово и пролята кръв

http://frognews.bg/news_87046/

"Връх Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв", каза в словото си днес на площада под връх Шипка вицепремиерът Томислав Дончев. Панихидата в памет на загиналите воини и опълченци отслужи Великотърновският митрополит Григорий заедно с габровски свещеници.

Цачева: 3 март е повод за национална гордост

http://pik.bg/цачева-3-март-е-повод-за-национална-гордост-news292795.html

Цачева: 3 март е повод за национална гордост

Трети март е повод не само за национална гордост, но и за европейско самочувствие. Това каза пред "Фокус" председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя допълни, че подвигът на загиналите в Руско-турската освободителна война е величествен, защото е извършен в името на възвишени европейски идеали.

„Днес си спомняме не само Освобождението и подвига на падналите в ожесточените сражения по нашите земи, междувпрочем това е величествен подвиг, защото е извършен в името на възвишени европейски идеали, Освобождението е и памет за хилядите дейци, които неуморно работиха за културния и стопански напредък на Отечеството.

На този ден не можем да не си спомним и превратностите, които претърпя Третата българска държава през тези 137 години на растеж, път на трудности и предизвикателства. Днес можем да кажем, че нищо не е било напразно, защото България е свободна, демократична и европейска страна.

Затова Трети март е повод за национална гордост и най-вече основание за европейско самочувствие“, каза председателят на 43-тото Народно събрание. Цецка Цачева допълни, че свободата е в основата на развитието на всеки народ.

"Българите трябва да помнят тази дата, защото тя чертае жалоните ни напред към свободно, демократично и европейско развитие. За всеки българин, независимо дали живее в границите на днешна България или извън нея, националният празник носи заряд на самочувствие, защото и днес имаме нужда от обединение около онези идеали, за които са дали живота си плеяда възрожденци.

Обединението и Съединението са ценности, които ще направят България по-силна", е категорична Цачева. Тя обобщи, че строителите на свободна България са ратували за европейски ценности, но и днес тези ценности имат своя смисъл и съдържание.


Георги Дерменджиев: Мачът с "Левски" не е на дневен ред

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483430_georgi_dermendjiev_machut_s_levski_ne_e_na_dneven_red/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев вярва, че неговият отбор ще излезе краен победител в мачовете с "Литекс" от четвъртфиналите на турнира за Купата на България. Първият мач е утре в Ловеч.

"Това е турнирен двубой, който няма нищо общо с мачовете от А група", каза Дерменджиев пред клубния сайт. 

"Срещата идва няколко дни след шампионатния сблъсък с този тим, но двата мача нямат нищо общо. В момента аз и моите футболисти мислим само за двубоя в Ловеч. Вярвам,...

Вкарал на България разследван за секс с 15-годишна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632467



Обект на разследване по подозрение за секс с 15-годишно момиче е английски национал, вкарвал гол на България на легендарния стадион “Уембли”.
Това е 27-годишният Адам Джонсън от “Съндърланд”.
В понеделник сутринта 3 полицейски автомобила са пристигнали пред имението му с цена 1,85 млн. лири. Футболистът бил арестуван.
Обект на разследване по подозрение за секс с 15-годишно момиче е английски национал, вкарвал гол на България на легендарния стадион “Уембли”. Това е 27-годишният Адам Джонсън от “Съндърланд”. В понеделник сутринта 3 полицейски автомобила са пристигнали пред имението му с цена 1,85 млн. лири. Футболистът бил арестуван.

Калфин: Щеше да има оставка без споразумението за дълга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632454

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа.
Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.
Калфин смята,
Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка. Калфин смята,

Директорът на ФБР отива при Борисов в Министерски съвет

http://society.actualno.com/Direktoryt-na-FBR-otiva-pri-Borisov-v-Ministerski-syvet-news_459978.html

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с директора на ФБР Джеймс Коми на 4 март в Министерския съвет. Двамата ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността и върховенството на закон...

Синът на Немцов: Баща ми беше чист и честен човек

http://europe.actualno.com/Sinyt-na-Nemcov-Bashta-mi-beshe-chist-i-chesten-chovek-news_459981.html

На погребението на разстреляния руски опозиционер Борис Немцов се събра цялото му семейство. Там беше 87-годишната му майка Дина Яковлевна, първата му съпруга Раиса Немцова, както и майките на неговит...

Плевнелиев: На "Трети март" България се завърна на европейската карта

http://society.actualno.com/Plevneliev-Na-Treti-mart-Bylgarija-se-zavyrna-na-evropejskata-karta-news_459983.html

В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света ще издигне българското знаме. Нека, когато над главите ни, вятърът развява родния трибагреник не забравяме, че имаше време, когато нашата...

Калфин: Щеше да има оставка без споразумението за дълга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632463

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа.
Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.
Калфин смята,
Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка. Калфин смята,

Дженифър Лорънс ще се снима в новия филм на Спилбърг

http://www.cross.bg/loruns-dzhenifur-glavnata-1455108.html

/КРОСС/ Warner Bros. ще екранизира мемоарите на военния фотожурналист Линси Адарио „ It's What I Do: A Photographer's Life Of Love And War", съобщава The Hollywood Reporter. Режисьор на лентата ще бъде Стивън Спилбърг, а главната роля ще бъде поверена на Дженифър Лорънс. Освен Лорънс, във филма ще играе и Рийз Уидърспун. Към проекта ще се присъедини и режисьорът Дарън Аронофски, който се надяваше Натали Портман да получи главната роля. Преговори се водят и с актьорите Джордж Клуни и Грант Хеслов, който може да влезе в ролята на сценарист.    

Учредиха партия „Промяна“ в Русе

http://pik.bg/учредиха-партия-„промяна“-в-русе-news292790.html

Учредиха партия „Промяна“ в Русе

Народна патриотична партия „Промяна“ е учредена днес в Русе, инициаторът за това Венцислав Ангелов, известен и с прякора си Чикагото. Това е станало в зала „Дунав“, където в 12.00 часа са се събрали поддръжниците на идеята. Това е втори опит партията да бъде създадена, след неуспехът през есента. Ангелов заяви, че горепосоченото име на новата политическа сила е запазено на негово име в Софийски градски съд.

За успешното постигане на целта в присъственият списък са се подписали 687 души, при нужни по закон 500. Някои от тях само са минали, за да направят това, а други са останали, обясни Ангелов. Голяма част от тези, които са дошли набързо, са предпочели да постъпят така, защото не са от Русе и са бързали да се прибират в градовете си. Сред тях, по думите на Венцислав Ангелов, е имало граждани на Бургас, Варна и дори Гоце Делчев, но най-много са били русенците.

По-рано днес пред Пантеона на възрожденците поддръжници на идеята за учредяване на политическата сила направиха митинг, на който почетоха паметта на загиналите за българскта свобода. След това те тръгнаха на „Поход на промяната“, чийто маршрут приключи в зала „Дунав“.

Преди това Ангелов каза пред журналисти, че в България ще има истинска промяна и се обърна към всички управляващи с апел да оставят него и съмишлениците му на мира, защото са обикновени хора, които искат да живеят нормално. /topnovini.bg

Изрисуваха Левски на сграда в центъра на Бургас (снимка)

http://pik.bg/изрисуваха-левски-на-сграда-в-центъра-на-бургас-снимка-news292788.html

Изрисуваха Левски на сграда в центъра на Бургас (снимка)

Огромен портрет на Васил Левски грейна върху административна сграда, намираща се в центъра на Бургас, съобщава "Флагман".

Ликът на Апостола е разположен на 40 кв. м - без аналог в Южна България. Дело е на известния художник Иван Янков. Инициативата, изненадала бургазлии в навечерието на националния празник, е на Ротаракт „Бургас-Пиргос“.

Тя е част от проекта им "Левски сред нас". „За да живеем в едно по-добро общество не трябва само да изискваме от него, а и да му даваме. Не да търсим големи дела, а дори и малки стъпчици, които всеки един от нас би могъл да направи, за да си осигурим по-добър утрешен ден", каза президентът на РАК "Бургас-Пиргос" Мария Тошкова.

Тя благодари на всички, помогнали за изпълнението на светлото дело. Ротаракт "Бургас-Пиргос" превърна в традиция подаряването на лика на Апостола на държавни и общински учреждения.

Намериха тяло на мъж, затънал във варница

http://petel.bg/Nameriha-tyalo-na-mazh--zatanal-vav-varnitsa__103400

Мъж на около 55-60-годишна възраст бе открит мъртъв днес следобед  във варница в село край Благоевград, предаде БГНЕС. Мъжът, който...

Новите милиардери в класацията на Forbes са...

http://petel.bg/Novite-miliarderi-v-klasatsiyata-na-Forbes-sa---__103401

Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света в класацията на списание Fobres ("Форбс"). Неговото състояние се оценява на близо 80 млрд. долара....

Натровените деца от Асеновград вече са добре

http://petel.bg/Natrovenite-detsa-ot-Asenovgrad-veche-sa-dobre__103402

Състоянието на 12-те натровени деца в Центъра за деца с умствени увреждания в Асеновград вече е стабилно, съобщиха от Инфекциозната...

Димитър Петков оставя ръка на Шипка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4631140


Хирурзите спасяват крака на Петър Левски, но ампутират Димитър Петков. Този голям българин, чието име носят улица и пазар в столицата, оставя лявата си ръка на Шипка. С дясната обаче пише историята на свободна България.
Роден през 1858 г. в тулчанското село Башкьой, Димитър Петков емигрира във Влашко. Участва в Сръбско-турската война от 1876 г.
Хирурзите спасяват крака на Петър Левски, но ампутират Димитър Петков. Този голям българин, чието име носят улица и пазар в столицата, оставя лявата си ръка на Шипка. С дясната обаче пише историята на свободна България. Роден през 1858 г. в тулчанското село Башкьой, Димитър Петков емигрира във Влашко. Участва в Сръбско-турската война от 1876 г.

"Хогуортс Експрес" става атракцион

http://www.cross.bg/hogyorts-ekspres-atraktzion-1455117.html

/КРОСС/ Влакът от филмите за магьосника Хари Потър "Хогуортс Експрес" става атракцион, съобщава The Guardian. Сега посетителите на студиото Warner Bros. в Лондон ще могат да се докоснат до един от най-известните декори от лентата - композицията, с която героите от фантастична сага пътуват до училището за магьосници Хогуортс. Те ще имат възможност да се разходят из влака и да седнат в някое от купетата.„Перон 9¾" отваря врати за посетители на 19 март.

Вдовицата на Самоковеца осъди България в Страсбург

http://www.bnews.bg/article-130527

Съдът в Страсбург приема, че правото на собственост на Ангелина Димитрова и на сина ѝ е било нарушено.

Музеят „Баба Тонка“ отвори отново врати в Русе

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/muzeiat-baba-tonka-otvori-otnovo-vrati-v-ruse-6032481

Домът на сина на голямата българка Никола Обретенов е приютил обновена експозиция, посветена на Освобождението и революционните борби

Крадецът Пламен дължал пари на похитителите си, те не съзнават, че са го отвлекли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632451

35-годишният Пламен Петров от Ямбол е дължал пари, затова е бил търсен от братята Миткови от Кошарица, научи
35-годишният Пламен Петров от Ямбол е дължал пари, затова е бил търсен от братята Миткови от Кошарица, научи "24 часа". Петров е с дебело криминално досие и както вече става ясно е бил обявен за издирване. На 28 февруари той бе пребит до входа на Несебър, натъпкан в багажник на кола и откаран към Кошарица. Преди минути съдия Георги Пепеляшев

ПФК Черно море стана на 102 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=281826

Професионален футболен клуб "Черно море" отбелязва днес 102 години от създаването си. ПФК "Черно море" е наследник на "Тича", регистриран на Националния празник - 3 март, 1913 г. Футболният клуб „Тича” е част от в дружество „Река Тича”, което развива и спортовете туризъм, хазена и баскетбол за жени, лека атлетика и плуване.

Ето ги похитителите на Дявола - остават в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632447

Похитителите на Дявола остават в ареста. Днес бе гледана мярката им за неотклонение.
Мъжете, които пребиха 45-годишния Пламен Петров - Дявола от Несебър, са Асен Митков, Мартин Славов, Иво Севов, Иван Митков и сред тях жена - Юлия Миткова. Те са обвинени в отвличане.
Както Труд писа, петимата отвлекли Дявола и го натъпкали в багажник,
Похитителите на Дявола остават в ареста. Днес бе гледана мярката им за неотклонение. Мъжете, които пребиха 45-годишния Пламен Петров - Дявола от Несебър, са Асен Митков, Мартин Славов, Иво Севов, Иван Митков и сред тях жена - Юлия Миткова. Те са обвинени в отвличане. Както Труд писа, петимата отвлекли Дявола и го натъпкали в багажник,

Станишев: Нека днес си спомним, че съединението прави силата!

http://www.cross.bg/spomnim-istoriyata-natzionalna-1455129.html

/КРОСС/ Днешният ден е ден за национална гордост, ден, в който да си спомним историята на нашия народ - и славна, и драматична. Това написа във Фейсбук лидерът на европейските социалисти сергей Станишев. "Приятели, честит национален празник. Днес се навършват 137 години от Освобождението на Отечеството ни. Днешният ден е ден за национална гордост, ден в който да си спомним историята на нашия народ - и славна, и драматична. В годините сме постигали много, когато сме били обединени като нация зад голяма национална кауза. Имали сме куража и самочувствието да променяме хода на историята, и начертаните от Великите сили граници на Следосвобожденска България. Борили сме се за териториалното и национално единство.Нека днес си спомним един завет на нашите предци, които в много отношения са били по-мъдри от нас, а именно, че съединението прави силата!На днешния трети март отдадем почит на героите загинали в името на нашата свобода.Да живее България!    

Ирина Бокова се срещна с папата

http://www.cross.bg/frantzisk-irina-yunesko-1455128.html

/КРОСС/ Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова направи официално посещение във Ватикана и се срещна с Папа Франциск. По време на срещата главата на римокатолическата църква е подчертал ролята на ЮНЕСКО и на ООН като платформа за международно сътрудничество и развитие и за подпомагане на маргинализираните и уязвими хора по целия свят.Папа Франциск е изразил подкрепата си за дейността на ЮНЕСКО в областта на образованието с цел премахване на бедността и за социална интеграция. Той е подчертал необходимостта световните лидери да се вслушват в гласа на младите хора за изграждане на по-добър свят за бъдещите поколения - свят, в който има социална справедливост, свобода на изразяване на мнение, междурелигиозен диалог и толерантност."Днес, общото ни послание за мир, зачитане правата на човека и културното многообразие трябва да звучи повече от всякога убедително и да достига до всеки", подчерта Ирина Бокова.Тя е поканила Главата на римокатолическата църква да посети ЮНЕСКО в годината на 70-ия юбилей на организацията. Папа Франциск е изразил намерението си да направи посещение в най-близко време, съобщава Дарик.

Apple надмина Samsung по продажба на смартфони

http://www.cross.bg/miliona-prodadeni-samsung-1455127.html

/КРОСС/ Смартфоните на Apple се превърнаха в най-търсените на пазара за четвъртото тримесечие на миналата година, което позволи на компанията да изпревари по продажби корейския гигант Samsung. Това съобщи TechCrunch, позовавайки се на проучване на Gartner.За последните три месеца на 2014 г. американската компания е продала около 75 милиона смартфона, а Samsung - 73 милиона. Година по-рано числата бяха в полза на корейската фирма - 83 милиона продадени устройства срещу 50-те милиона на Apple.На трето място по брой продадени смартфони се нарежда Lenovo с над 24 млн. продажби. На четвърто място се подрежда Huawei с 21 милиона продадени устройства. Челната петица се затваря от Xiaomi с продадени над 18 милиона смартфона.

Въоръжен с рамбовски нож задига оборота на бургаска бакалия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632444

Мъж , въоръжен с рамбовски нож, е атакувал супермаркет в бургаския к-с
Мъж , въоръжен с рамбовски нож, е атакувал супермаркет в бургаския к-с "Меден рудник" миналата нощ. Нападателят, който бил облечен с анорак и качулка на главата, нахлул в бакалията малко след 22 ч. и заплашил 40-годишната продавачка. След като взел оборота в размер на 280 лв., качулатият избягал. Обраният магазин се намира срещу бл.57 в квартала.

За мъртвите или добро, или нищо, освен истината

http://www.cross.bg/boris-nemtzov-rysiya-1455126.html

Убийството на Борис Немцов на сто метра от портите на Кремъл предизвика огромен медиен отзвук по света. Убитият бе приближен до президента Борис Елцин. Два пъти зае поста вице-премиер на Руската федерация. Даже по едно време се спрягаше за приемник на Борис Елцин. Интересни са спомените на Яков Кедми, израелски държавен деятел, ръководител на израелската специална служба „Натив" в периода 1992-1999 година. Той е служил и се е сражавал в редовете на танковите войски на Израел. Яков Кедми е бил в един танков екипаж с Ехуд Барак ,10-ти министър-председател на Израел. Той е познавал от 1990 година Борис Немцов. Неговият коментар като професионалист е изключително показателен и интересен. Яков Кедми дава следното описание на Борис Немцов: „Той най-вече искаше да забогатее. И да води сладък живот. Считаше, че като се присъедини към Елцин, ще може да забогатее и преуспее. Елцин веднъж го нарече свой приемник". Яков Кедми описва Борис Немцов като „приятен и обаятелен младеж". Според него руските власти са заинтересовани от съществуването на слаба опозиция. А болшинството руснаци възприемат убития политик именно като такъв слаб опозиционер. Яков Кедми прави паралел между Борис Немцов с Ханин Зуаби, депутатка в Кнесета, представител на маргинална група. Получаваща подкрепа от чужбина и говореща публично против действащата власт. Яков Кедми изброява четирите версии за мотивите на убийството на Борис Немцов

Прекратиха турнир заради Любо Ганев в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632432

В абсолютен хит се превърна присъствието на Любо Ганев на юношеския волейболен турнир за купа "Трети март" в Стара Загора, чийто патрон е Жельо Желев - шеф на местния клуб "Верея Волей". Мачовете бяха прекъснати за близо час, защото 210-сантиметровият гигант бе окупиран от младежи и треньори желаещи да се снимат с него или да вземат автограф върху
В абсолютен хит се превърна присъствието на Любо Ганев на юношеския волейболен турнир за купа "Трети март" в Стара Загора, чийто патрон е Жельо Желев - шеф на местния клуб "Верея Волей". Мачовете бяха прекъснати за близо час, защото 210-сантиметровият гигант бе окупиран от младежи и треньори желаещи да се снимат с него или да вземат автограф върху

Да направим музей на Опълчението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4631172

У нас има всякакви музеи, дори на социалистическото изкуство. Няма обаче музей на Опълчението. Документите и експонатите за този героичен епизод от българското минало са пръснати по регионални сбирки и частни колекции. Редно е поне част от тях да се съберат под един покрив, за да съхранят паметта на “войската жертвена”,
У нас има всякакви музеи, дори на социалистическото изкуство. Няма обаче музей на Опълчението. Документите и експонатите за този героичен епизод от българското минало са пръснати по регионални сбирки и частни колекции. Редно е поне част от тях да се съберат под един покрив, за да съхранят паметта на “войската жертвена”,

20 оперни певици загинаха при падане на автобус от скала в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632426

20 оперни певици загинаха, а още 13 са ранени, след като автобусът, в който са се возили, е паднал от скала в китайската провинция Хънан. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на китайски медии.
Катастрофата е станала рано днес. При един от завоите возилото се срутило в пропаст. Спасителната акция е продължила с часове заради трудния терен.
20 оперни певици загинаха, а още 13 са ранени, след като автобусът, в който са се возили, е паднал от скала в китайската провинция Хънан. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на китайски медии. Катастрофата е станала рано днес. При един от завоите возилото се срутило в пропаст. Спасителната акция е продължила с часове заради трудния терен.

Русия се прости с Борис Немцов, хиляди се поклониха пред тялото му в центъра „Сахаров”

http://www.moreto.net/novini.php?n=281834

Хиляди руснаци, активисти на опозицията, обикновени граждани, политици и бизнесмени, чужди посланици, се стекоха на поклонението и погребението на руския опозиционен лидер Борис Немцов в Москва. Като цяло хората споделяха, че са загубили светъл пример в живота и политиката, който е дал живота си за свободата и борбата срещу корупцията и диктатурата на президента Владимир Путин.

Алонсо пропуска Гран При на Австралия

http://www.cross.bg/alonso-propysne-purvoto-1455113.html

/КРОСС/ Пилотът на Макларън Фернандо Алонсо ще пропусне първото за сезона състезание във „Формула 1". Испанецът няма да кара за Гран При на Австралия по съвет на лекарите.33-годишният пилот катастрофира тежко на 22 февруари, но като по чудо няма сериозни наранявания. Лекуващите го обаче са му препоръчали да пропусне първото състезание за новата кампания в Мелбърн.На мястото на Алонсо ще се състезава Кевин Магнусен.

Над 10 000 на Шипка на Националния ни празник

http://www.bnews.bg/article-130526

Панихидата в памет на загиналите воини и опълченци отслужи Великотърновският митрополит Григорий

Бащата на Джихадиста Джон го определи като „куче” и „терорист”

http://petel.bg/Bashhata-na-Dzhihadista-Dzhon-go-opredeli-kato----kuche----i----terorist---__103399

Бащата на екзекутора Мохамед Емуази от „Ислямска държава” го описа като „куче, животно и терорист” и разкри, че синът му е помолил...

Ботеви четници в опълченските дружини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4631130

Освен Петър Левски в Българското опълчение се включват и други юнаци от четата на Христо Ботев.
Христо Иванов Хаджикирков от Сопот е заловен и осъден на “вечни окови”. Обявената амнистия го спасява от тюрмата. “След освобождението ми от софийския затвор - разказва той, - около 3-4 месеца аз се скитах по разни места на отечеството ни и сполучих да
Освен Петър Левски в Българското опълчение се включват и други юнаци от четата на Христо Ботев. Христо Иванов Хаджикирков от Сопот е заловен и осъден на “вечни окови”. Обявената амнистия го спасява от тюрмата. “След освобождението ми от софийския затвор - разказва той, - около 3-4 месеца аз се скитах по разни места на отечеството ни и сполучих да

Батков: Седалището на БФС да се премести в град в Североизточна България

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483415_batkov_sedalishteto_na_bfs_da_se_premesti_v_grad_v/?ref=rss


Собственикът на "Левски" Тодор Батков влезе в директна конфронтация с "Лудогорец" дни преди дербито между двата отбора за първенство.

Той критикува решенията на дисциплинарната комисия на БФС по случая със средните пръсти на Козмин Моци (наказан за един мач за червения картон и глобен с 1000 лева) и предложи централата на съюза да се премести в "един град от Североизточна България".

"Изненадани сме от решенията на БФС. Смешно е. Какво ли щеше да се случи, ако наш играч...

Батков: Седалището на БФС да се премести в един град в Североизточна България

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483415_batkov_sedalishteto_na_bfs_da_se_premesti_v_edin_grad/?ref=rss


Собственикът на "Левски" Тодор Батков влезе в директна конфронтация с "Лудогорец" дни преди дербито между двата отбора за първенство.

Той критикува решенията на дисциплинарната комисия на БФС по случая със средните пръсти на Козмин Моци (наказан за един мач за червения картон и глобен с 1000 лева) и предложи централата на съюза да се премести в "един град от Североизточна България".

"Изненадани сме от решенията на БФС. Смешно е. Какво ли щеше да се случи, ако наш играч...

Руският войник винаги е бил освободител, каза руски зам.-министър по повод руско-турската война

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-voinik-vinagi-e-bil-osvoboditel-kaza-ruski-zam-ministar-po-povod-rusko-turskata-voina-news231231.html

Руският войник винаги е бил войник освободител, заяви руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков на церемония в Москва по полагане на венци пред паметника на гренадирите, паднали в боя край Плевен, съобщи ТАСС. Церемонията се състоя по случай 137-мата годишнина от края на руско-турската война и Деня на Освобождението на България от османско иго, и възстановяване на българската държавност, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.   "Действително, днес е много знаменателно събитие за нашия народ, в живота на България", заяви Мешков. "137 години изминаха от момента, когато България стана свободна след столетия на чуждо владичество. Това бе сторено от обикновени хора - руския войник и българският опълченец", добави той. "Руският войник винаги е бил войник освободител. Така е било преди 200 години, така е било преди 137 години и така е било преди 70 години", подчерта руският заместник-външен министър. Той отбеляза, че когато е посещавал България му е било много приятно да види "как там пазят паметта на руските войни и генерали, сражавали се в тази много важна освободителна война на Балканите". "Желая успех на руско-българските отношения", заяви в заключение Мешков.   От своя страна посланикът на България в Русия Бойко Коцев заяви: "Преди пет века нашата страна вървеше към този ден, пътят бе дълъг и труден. В тази война рамо до рамо са се сражавали руският войник и българският опълченец. През четирите месеца на обсадата на Плевен са загинали 31 хиляди руски войници".   Коцев отбеляза, че макар заради западните страни войната от 1877-1878 г. не е довела до обединяването на всички български територии, тогава са били заложени основите на бъдещата независимост на единна България.   "Никакви конюнктурни ситуации няма да премахнат нашите вековни връзки", добави Бойко Коцев, цитиран от ТАСС.  

Величествено: Шествие с 300-метров национален флаг в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632405

Старозагорци съпроводиха в трикилометрово шествие 300-метровия национален флаг в похода му към Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".
Знамето бе пренесено от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада и предвождано от конницата на прабългарската школа "Багатур", общинското и областно ръководство,
Старозагорци съпроводиха в трикилометрово шествие 300-метровия национален флаг в похода му към Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Знамето бе пренесено от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада и предвождано от конницата на прабългарската школа "Багатур", общинското и областно ръководство,

20 оперни певици загинаха при падане на автобус от скала в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632409

20 оперни певици загинаха, а още 13 са ранени, след като автобусът, в който са се возили, е паднал от скала в китайската провинция Хънан. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на китайски медии.
Катастрофата е станала рано днес. При един от завоите возилото се срутило в пропаст. Спасителната акция е продължила с часове заради трудния терен.
20 оперни певици загинаха, а още 13 са ранени, след като автобусът, в който са се возили, е паднал от скала в китайската провинция Хънан. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на китайски медии. Катастрофата е станала рано днес. При един от завоите возилото се срутило в пропаст. Спасителната акция е продължила с часове заради трудния терен.

Заради бедност все повече пенсионери живеят в домове за стари хора

http://www.cross.bg/zhiveyat-pensioneri-izdruzhkata-1455125.html

София /КРОСС/ Повече от половината български пенсионери или 1,2 милиона българи в пенсионна възраст получават пенсии под линията на бедността. Данните са на социалния министър Ивайло Калфин.Според статистиката на социалното министерство издръжката на един затворник е 1300 лв., издръжката на едно бездомно куче е 300 лв., а минимална пенсия е 155 лв.Половината български пенсионери живеят под прага на бедносттаСтатистиката бе използвана от „Атака" за ново настояване за механично увеличаване на минималната пенсия до 500 лв.С такава сума е на практика невъзможно да се оцелее. Затова за да преживеят без лишения старините си, стотици българи са принудени да живеят в домове за стари хора. В най-големия дом в Южна България живеят 200 пенсионери.„Ако съм отвън, в къща да съм, с тези 156 лв. ток, вода, закуска, обяд, вечеря - всичко това, без да мисля, че ако трябва да дойде внуче и ако трябва да дойде комшийка или да купя, ако всичко това сложим и да живеем сами, не можем да посрещнем издръжката", коментира пенсионерка, настанена там.Издръжката на пенсионерите в дома е 70 на сто от пенсията им, без значение каква е тя. Според статистиката все повече се увеличава броят на бедстващите пенсионери, чиито деца живеят в чужбина, съобщава bTV.

Учител: Много хора, които никога не са държали тебешир, пишат учебници

http://www.cross.bg/klas-material-nakarame-1455124.html

София /КРОСС/ Много хора, които никога не са държали тебешир в ръка, пишат учебници. Това каза пред БНР Мина Илиев, начален учител в 19-о училище в София. Той смята, че е оправдано недоволството на родителите, които се чувстват принудени да пренаписват учебниците на своите деца, за да може учебният материал да стане по-достъпен за тях.„Темата за учебниците има доста да се коментира. В трети клас - Роден край - не е направен както трябва. Не е достъпен за самите деца. Буквално ми се е налагало да пренаписвам учебника даже и с моето си дете. Трудно им е и, ако ние не направим нещо, с което да накараме децата да заобичат този предмет, да заобичат родината си - няма да стане", смята той.„Много хора пишат, които никога не са държали тебешир в ръка. Те никога не са имали достъп до децата. Казват: „И този материал да се свали вътре и този, и този да се сложи". Даже участвах в една програма, където се изпокарах с колеги, които казват: „И това да се свали". Казах: „Хора, какво правите? В тази малка детска главичка, може ли да съберете всичкото това?". И те ми казват: „Ако не ги накараме до четвърти клас да научат, после нагоре не можем да ги накараме да учат.Дайте тогава да свалим целия материал до дванайсти клас до четвърти клас и обучението да стане четири години", каза учителят.В учебниците трябва да има повече илюстрации и да се преподава достъпно за детската възраст,смята той

Калфин: Щеше да има оставка без споразумението за дълга

http://pik.bg/калфин-щеше-да-има-оставка-без-споразумението-за-дълга-news292764.html

Калфин: Щеше да има оставка без споразумението за дълга

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.

По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка. Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено. "Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания.

Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?", посочи Калфин.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение. "Има различия в мнението.

Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията", обясни вицепремиерът. 

Строшиха стъклата на рейса на Левски

http://www.cross.bg/grada-levski-haskovo-1455123.html

/КРОСС/ Автобусът на футболния отбор на Левски е бил изпочупен тази нощ в Хасково. Снимки с напуканите стъкла на рейса бяха публикувани във Фейсбук от привърженици на "сините", които от вчера са в града по случай възраждането на местния фен клуб. За да участват в мероприятието от вчера, в Хасково са и футболистите на Левски, които днес играят реванш срещу отбора от града в турнира за Купата на България. Заради счупените стъкла на "титулярния" автобус, от София е изпратен този на юношите, с който играчите ще се завърнат в столицата.Хасковските сайтове пък съобщиха, че в събота срещу неделя вечерта местни хулигани са изпочупили прозорците на едно от помещенията, в които се събират левскарите от града.

Джамия в Благоевград беше осквернена навръх националния празник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/03/2483410_djamiia_v_blagoevgrad_beshe_oskvernena_navruh/?ref=rss


Джамията в Благоевград беше осквернена в деня на националния празник, съобщава БГНЕС. Тази сутрин пред вратата й са били изхвърлени свински крачета и две сърца.

Преди седмица мюфтийството в Гоце Делчев осъмна с расистки надпис, заради което около 500 мюсюлмани протестираха в петък в града с настояване за етническа толерантност, припомня агенцията.  

Това бе поредното оскверняване и за двата храма. Преди година на гоцеделчевската джамия беше поставен християнски кръст, а...

Фанфари и знаково кафе на Трети март в Кърджали

http://pik.bg/фанфари-и-знаково-кафе-на-трети-март-в-кърджали-news292762.html

Фанфари и знаково кафе на Трети март в Кърджали

Жителите и властите в Кърджали тържествено отбелязаха 137 години от Освобождението на България от турско робство, фанфари, гвардейци, мажоретки вдигнаха духа, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Гъсто ученическо шествие, водено от гвардейския отряд, духовия градски оркестър и момичешкия фанфарен състав от Езиковата гимназия, спря пред паметника-костница на освободителите на Кърджали от Балканската война. На импровизираната трибуна сред политиците неизменно присъстваха духовните водачи на местните християни и мюсюлмани. След минутата мълчание, тържествените речи и купищата венци и цветя по стара традиция се състоя емблематичното пиене на кафе на отец Петър Гарена, районния мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис в близкото капанче на Байрам Даскала. Там обаче за пръв път тримата заговориха за предизвикателствата и капаните пред обществото. "Войната все пак беше руско-турска, а ние българите и турците нямаме проблеми.

Друг е въпросът, че последствията от тази война бяха различни за различните части на България и въпреки гръмките названия на историята за нея, истината е, че българското землище беше разделено на три части и по-голямата част остана извън Стара планина. Така ние бяхме принудени да живеем още дълги времена заедно. И днес от филма, който се прожектира на световната сцена, се вижда, че обикновените българи и турци са се опазили от многото страдания единствено с живота в мир и съгласие, и ако не съхрани този модел, ще влезе в други чужди схеми", посочи отец Петър.

Според него ролята на духовенството – християнското и мюсюлманското, е да учи хората във времената на чужди примамки и капани да не се поддават, да учат хората как се живее в мир и разбирателство. "Изтръпвам, когато чуя думата "турчин", изтръпвам, когато чуя "българин" точно в района, в който ние живеем, предпочитам думата "човещина". Изтръпвам и когато виждам нашите герои по телевизията, които говорят за осиновяване на паметник.

Толкова велика е признателността към руския кораб, че няма кой да се грижи за паметниците", коментира свещеникът. Той разказа за единственото българско селище в Султан ери /старото название на Кърджалийския район/ - село Българско Габрово, записано така в картата на Османската империя. Когато обаче районът става българска територия, то е наречено турско Габрово, но днес вече на табелата стои само Габрово. В това единствено за времето си българско село са живели християни и екзархисти.

"Днес там има един самотен гроб без отличителни знаци, но се знае, че е християнски и дори английските шпиони на Сенклер не са го разрушили, и той си стои там, в землището между Габрово и Черна нива. Когато тази зима видях гроба, си дадох сметка, че ако не поддържаме мира и разбирателството така, както нашите предци, ще бъдем принудени да крещим само някъде по върховете на България, а тук да се спотайваме. Аз нямам причини да се чувствам като в Турция, колкото и да се опитват да ме оттласкват далеч от България", допълни попът.

На земята мир, между човеците благоволение, това е единствената формула, която трябва да спазвам и не се срамувам да бъда приятел с мюфтията, не се срамувам да говоря на турски и не ми пука от нищо, защото зная, че съм прав, заключи той.

Според него е голямо завоевание установеният от над 10 г. модел на Трети март в града, както и че двамата духовници са "хванали в капана и административната власт в лицето на кмета Хасан Азис".

"С мюфтията настояваме той да помага на едните и на другите. Така, че кафето е шекерлия тогава, когато има човещина", уточни свещеникът. Районният мюфтия Бейхан Мехмед поздрави с празника и заяви, че като български гражданин на този ден би бил по-горд и истински щастлив, ако на този ден бяхме икономически независими, по-силно вярващи и по-толерантни. На политиците той пожела успехи, на всички хора – здраве, а на младите – берекет. Наистина в Кърджали се усеща толерантността, но напоследък се увеличават нападенията над джамиите, слава Богу, тук нямаме такива инциденти, моделът на толерантността работи, отбеляза мюсюлманският духовник. Кметът Хасан Азис посочи, че в Кърджали Трети март винаги отеква по различен начин и това става "с един знак, който даваме първо на себе си – на единството, на обединението на нацията ни".

"Днес живеем във време, когато се задават знаци и различни послания, а ние се опитваме тук да създаваме устойчиви модели на разбирателство, толерантност и взаимодействие. И в онази далечна епоха моделът на попа, кмета, даскала и мюфтията, ако и където го е имало, е съществувал, не ние сме го създали, той ни е завещан от миналото и ние сме длъжни да го пренасяме през поколенията в бъдещето", коментира кметът.

Според него този ден е важен за всички, за да можем да четем знаците от миналото и да преодоляваме изпитанията. "Тази година е на изпитанията за всички нас, на ударите под кръста и на капаните – политически или застрашаващи устойчивостта на този модел. Ние вече сме свидетели на тези капани и на предизвикателствата, на ударите, целящи постигане на малките цели, подлагащи на изпитание цялото общество, но на първо място е необходима отговорност", намекна Хасан Азис, явно с визия към вече стартиралата предизборна кампания. 

Погребаха Борис Немцов в Троекуровското гробище

http://www.bnews.bg/article-130525

Руският политик беше погребан в Троекуровското гробище на Москва.

Реформаторите са на консултации с президента в сряда

http://politics.actualno.com/Reformatorite-sa-na-konsultacii-s-prezidenta-v-srjada-news_459977.html

На 4 март от 14,00 часа президентът Росен Плевнелиев ще приеме представители на Реформаторския блок. Срещата ще се състои в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените...

В Казанлък показват литографии, свързани с Руско-турската война

http://www.cross.bg/litografii-voiina-svobodna-1455122.html

/КРОСС/ От 18.00 часа на 3 март в Художествена галерия -Казанлък ще бъде открита изложбата „Свободна България", съставена от непоказвани литографии, свързани с Освободителната Руско-турска война /1877-1878 г./. За първи път от фонда на Исторически музей „Искра" - Казанлък, пред публика се представят цветни и черно-бели литографии, изобразяващи моменти от историята на Освободителната война и руския императорски двор. Преобладаваща част от литографиите са събирани по времето, когато Чудомир поема музея. Въпреки, че е едновременно директор, уредник, екскурзовод, касиер - историкът, писателят и художник Чудомир успява да събере колекция от многобройни експонати и значителни произведения на изкуството, сред които и автентични литографии.Име на изложбата дава творбата „Свободна България" на Георги Данчов-Зографина - възрожденски художник и революционер, усвоил литографската и фотографска техника в Цариград. В Руско-турската война Георги Данчов се записва в редовете на българското опълчение. След Освобождението, през 1879 г., създава в Пловдив легендарната си литография „Свободна България".Над 30 литографии в образи проследяват събитията и ни връщат в края на деветнадесетото столетие, отразени са бойни действия и геройски подвизи

300-метровият трибагреник "прегърна" Самарското знаме

http://pik.bg/300-метровият-трибагреник-прегърна-самарското-знаме-news292758.html

300-метровият трибагреник "прегърна" Самарското знаме

Стара Загора се поклони на 3 март пред героите отдали живота си за свободата на Отечеството. Хиляди старозагорци и гости на града се включиха в шествието "За свободата… Да развеем българското знаме" и извървяха пеш три и половина километра от центъра до Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора.

Шествието съпроводи 300-метровия български трикольор, носен от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада, предвождан от конницата на прабългарска школа "Багатур", Клуб "Традиция", кметът Живко Тодоров, представители на изпълнителната и местната власт, ученици, обществени и неправителствени организации. Тук, на хълма, където през 1877 г. се е разгоряла битката за града и българското опълчение получава своето бойно кръщение, бе кулминацията на празничните прояви и общоградското честване "Пред падналите за България – поклон!".

Най-дългото знаме в България "прегърна" 50-метровия монумент на Самарското знаме и се извиси от вечната стража под него – шестимата български опълченци и руския офицер с щитове, символ на непреодолимата преграда и саможертвата. След края на тържествата най-големият български трибагреник ще се развее в четирите края на горда Стара Загора за прослава на града и за прослава на България.

Калфин: Чакаха ни оставка и катастрофа, ако заемът не беше гласуван

http://offnews.bg/news/n_1/n_470154.html

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел. Без гласувания заем оставката на правителството бе неизбежна, а след май щеше да настъпи катастрофа в държавата - в подобна ситуация трябваше да спрем плащанията и обслужването на дълга, уточни вицепремиерът. Калфин е на мнение, че проблемите около приемането на дълга са създадени изкуствено. Ще припомня, че през декември, когато беше приет бюджетът за 2015 година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави този въпрос? - коментира той пред БНР. Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си от АБВ в необходимостта от одобряване на банковото споразумение. Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в АБВ и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията, уточни вицепремиерът. Калфин обяви, че до средата на март в България ще пристигне мисия на ЕК, която ще се срещне с управителя на БНБ, след като миналата седмица бе представен критичен доклад на комисията за работата на банката около кризата с КТБ. Не знам и не съм чул от Иван Искров да излизат предложения за законодателни промени. Според мен би трябвало да има много упреци, и поне аз имам, към работата в целия случай с КТБ, включително и за начина, по който до този момент се разпореждаха с активите на тази банка, заяви вицепремиерът. Според мен не толкова в законодателството, колкото в прилагането му, е проблемът с БНБ. Ангажиментите, които ще поемем, не трябва да бъдат само голи обещания, че повече няма да правим така, а действително да има някакви факти, допълни той. ЕК много добре разбира, че законът за БНБ не дава възможност за смяна на управителя на централната банка преди изтичане на неговия мандат. В никакъв случай не биха подкрепили промяна в закона, за да може това да се случи. Неприятно е, че няма подуправител по банковия надзор. Не очаквам никой да ни стимулира да променим закона, за да променим по-рано ръководството на банката, независимостта на централните банки е принципен въпрос, посочи вицепремиерът.

Обама ще обсъди с европейските лидери кризата в Украйна

http://www.cross.bg/premier-obama-prezident-1455121.html

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама ще проведе видеоконферентна връзка с европейски лидери. В разговора ще участват британският премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщиха от Белия дом. Конферентната връзка ще се състои във вторник. Политиците ще обсъдят украинската криза, както и въпроси, свързани с глобалната сигурност.

Осъдиха ученик, застрелял учител и полицай в московско училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632387

Бутирският съд на Москва призна московски десетокласник, който на 3 февруари застреля учител по география и полицай в московско училище, за виновен и го изпрати на принудително психиатрично лечение, пише Фокус, позовавайки се на Интерфакс.
След обявяването на решението съдия Юлия Шепелова обясни, че съдът внимателно е преценил всички доказателства
Бутирският съд на Москва призна московски десетокласник, който на 3 февруари застреля учител по география и полицай в московско училище, за виновен и го изпрати на принудително психиатрично лечение, пише Фокус, позовавайки се на Интерфакс. След обявяването на решението съдия Юлия Шепелова обясни, че съдът внимателно е преценил всички доказателства

Утре над Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=281833

До полунощ валежите и в източните райони напълно ще спрат, облачността и там ще се разкъса и през нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. Вятърът от северозапад ще отслабне, в източните райони ще е умерен. Минималните температури ще са от минус 3° до 2 °.

Стойчо Стоев: Видях конфигурацията за мача с "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483391_stoicho_stoev_vidiah_konfiguraciiata_za_macha_s/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев остана доволен от двубоя в Хасково, защото е успял да прецени с какъв състав да излезе в дербито на А група през уикенда.

"Полезно беше, че видях за себе си конфигурацията за "Лудогорец", заяви той след равенството 1:1 в реванша от четвъртфиналите за купата на България.

Той заяви, че основната му цел е била да види как си партнират централните защитници и да се даде възможност на голмайстора в срещата Лукаш Гикиевич да натрупа...

Хиляди българи се качиха до паметника Шипка въпреки виелицата - сред тях дете на 2 години и мъж в инвалидна количка (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632344


Повече от 10 хиляди българи от всички краища на страната се изкачиха на връх Шипка за честванията на националния празник 3 март. Стълпотворението образува 10-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на Паметника на свободата. Полицаи не допускаха качването на алкохол и оръжие към паметното място, както и на видимо нетрезви хора.
Повече от 10 хиляди българи от всички краища на страната се изкачиха на връх Шипка за честванията на националния празник 3 март. Стълпотворението образува 10-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на Паметника на свободата. Полицаи не допускаха качването на алкохол и оръжие към паметното място, както и на видимо нетрезви хора.

Осъдиха ученик, застрелял учител и полицай в московско училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632382

Бутирският съд на Москва призна московски десетокласник, който на 3 февруари застреля учител по география и полицай в московско училище, за виновен и го изпрати на принудително психиатрично лечение, пише Фокус, позовавайки се на Интерфакс.
След обявяването на решението съдия Юлия Шепелова обясни, че съдът внимателно е преценил всички доказателства
Бутирският съд на Москва призна московски десетокласник, който на 3 февруари застреля учител по география и полицай в московско училище, за виновен и го изпрати на принудително психиатрично лечение, пише Фокус, позовавайки се на Интерфакс. След обявяването на решението съдия Юлия Шепелова обясни, че съдът внимателно е преценил всички доказателства

Първо в ПИК! Скандал! Първанов си приватизира Трети март (снимка)

http://pik.bg/първо-в-пик-скандал-първанов-си-приватизира-трети-март-снимка-news292728.html

Първо в ПИК! Скандал! Първанов си приватизира Трети март (снимка)

Георги Първанов посегна без никакви скрупули на символите на националния празник Трети март, видя ПИК.

Медията ни научи, че представители на АБВ са раздавали свитък на Санстефанския мирен договор, на който са поставени националните символи.

Това е забранено от закона.

Очевидци на безумните сцени коментират, че Първанов все още си мисли, че е президент и е време да слезе много бързо от Космоса и да се сети, че неговата партия е най-малката в парламента.

По-рано днес от партията се похвалиха, че са раздали 500 национални трибагреника раздадоха по повод националния празник във Варна.

Добрич почете за загиналите за Освобождението на България

http://pik.bg/добрич-почете-за-загиналите-за-освобождението-на-българия-news292751.html

Добрич почете за загиналите за Освобождението на България

На националния празник пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на  загиналите руски воини бяха издигнати българският трикольор, флагът на Европейския съюз и знамето на Добрич. Въпреки дъжда, много деца и възрастни се включиха в честването на 137-ата годишнина от Освобождението на България.

Сред официалните лица на празника бяха кметът на Добрич Детелина Николова, народните представители Румен Иванов, Живко Мартинов, Валентин Николов, председателят на Общинския съвет Ангел Табаков, областният управител д-р Маргарита Новоселска, почетни граждани на Добрич.

Гости на празника в Добрич бяха Сергей Симеонов – консул-съветник и Вадим Кабаев – консул на Генералното консулство на Руската федерация във Варна.

Представителна част на Военноморските сили отдаде почести в памет на загиналите за Освобождението на България.

В тържественото си слово кметът Детелина Николова припомни, че на 3 март преди 137 години българският народ постига своя връх и отново се връща в историята като цяла и единна нация и държава.

„Нищо по-чисто и по-възторжено не може да има от това – въжделенията на един народ да се сбъднат. Ние българите сме изстрадали и заслужили своята свобода и всяка педя от тази земя е пропита с кръвта на нашите предци. Точно по тази причина нашата свобода е суверенна и датата 3 март е безспорна като национален празник на България. На този ден ние отново си пропимняме кои сме и по какъв път сме стигнали дотук.

3 март е денят на нашата памет. На 3 март България се въздига от пепелта на историята и възкръсва като нация. Българското летоброене започва отново. 3 март е ден, в който народът ни стои на колене пред подвига на руските войници, румънските и фински воини, българските опълченци, апостолите на българската свобода и всички, които със своята саможертва вградиха живота си в олтара на свободата.

Днес, когато честваме Освобождението на България, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност. За нас - българите, тя е белязана с особен заряд, изстрадана в петвековно робство. Тя е символ на достойнството ни като народ и наша отговоронст пред бъдещето.

В този свят ден ние прекланяме глави пред подвига на загиналите за свободата на България с признателност, която няма давност и всеки българин продължава да я носи в сърцето си”, каза в тържественото слово на общоградското поклонение кметът Детелина Николова.  

Прсъстващите на мемориала добричлии и гости отдадоха почит на героите с едноминутно мълчание и падане на колене. Поднесоха цветя и венци пред паметника на първосъздателя на българската държава./topnovini.bg

Потресаващи снимки от изваждането трупа на Вероника

http://frognews.bg/news_87045/

"Булфото" публикува потресаващи снимки от измъкването на удавената Вероника от Янтра.Тя е била със смъкнат панталон и се е виждало червеното й бельо. На лявото й слепоочие има хематом. Прокуратурата е образувала досъдебно производство по чл. 115 от НК за умишлено убийство.

Вижте как ВиК отстранява тежка авария в Св. Св. Константин и Елена

http://petel.bg/Vizhte-kak-ViK-otstranyava-tezhka-avariya-v-Sv--Sv--Konstantin-i-Elena__103396

Екипи на ВиК-Варна работят по отстраняването на тежка авария в курортнип комплекс Св. Св. Констанстин и Елена. Наш читател ни изпрати...

Слънчева сряда по Черноморието

http://petel.bg/Slancheva-sryada-po-CHernomorieto__103397

Утре над Черноморието ще бъде слънчево. По-значителни увеличения на облачността ще има едва привечер. Ще духа умерен северозападен...

Голям удар по Ислямска държава! Убиха втория човек в йерархията на организацията

http://petel.bg/Golyam-udar-po-Islyamska-darzhava--Ubiha-vtoriya-chovek-v-yerarhiyata-na-organizatsiyata__103398

По време на операцията на иракската армия за отвоюването на град Тикрит от "Ислямска държава" днес е бил ликвидиран вторият човек в...

Калфин: Без решението за дълга щеше да има оставка на кабинета и катастрофа в държавата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/03/2483409_kalfin_bez_reshenieto_za_dulga_shteshe_da_ima_ostavka/?ref=rss


Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви в Брюксел, че правителството е щяло да подаде оставка, ако не беше одобрена ратификацията на договора с четирите банки за поемането на дълг от 16 млрд. лева.

"Гласуването беше важно и ако не беше минало, това не означаваше просто оставка на правителството, тя беше неизбежна, а това означаваше през май да спрем плащанията и обслужването на дълга, което означава катастрофа в държавата", каза Калфин, цитиран от БТА.
...

В. Вацев:Брюксел е ипотекирал суверенитета ни днес

http://frognews.bg/news_87044/

Днес е рожден ден! Човек се замисля, че въпреки всичко го има. Това е денят на нашата идентичност със себе си - каквито сме, такива сме. Не е ден за национално самобичуване, не е за поставяне на проблемите.Това каза по TV7 и NEWS7 политологът доц. Валентин Вацев. Той започна с призив към всички пред този празник да се явяваме без титлите си.

Парашутист изгуби съзнание във въздуха (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/parashutist-izgubi-syznanie-vyv-vyzduha-video-6032480

22-годишният Кристофър Джоунс извършвал поредния си обучителен полет, когато получил припадък

"Рома" отписа титлата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632360

Руди Гарсия, треньорът на „Рома" призна - тимът му вече не се бори за титлата след домакинското 1:1 с шампиона „Ювентус", запазило разликата от 9 т. „Целта ни вече е да защитим второто място", призна французинът.
Карлос Тевес откри резултата с първия си гол от пряк свободен удар за „Юве". „Никога няма да съм като Андреа Пирло", каза аржентинецът.
Руди Гарсия, треньорът на „Рома" призна - тимът му вече не се бори за титлата след домакинското 1:1 с шампиона „Ювентус", запазило разликата от 9 т. „Целта ни вече е да защитим второто място", призна французинът. Карлос Тевес откри резултата с първия си гол от пряк свободен удар за „Юве". „Никога няма да съм като Андреа Пирло", каза аржентинецът.

Селска полиция ще пази хората и поминъка им

http://pik.bg/селска-полиция-ще-пази-хората-и-поминъка-им-news292749.html

Селска полиция ще пази хората и поминъка им

Дойде времето и на селската полиция, която да пази не само фермите и насажденията по селата, но и възрастните хора от набезите на крадците, както и старите и безлюдни къщи.

За това ще настояват представителите на Асоциацията на българските села през пролетта на 2015 година. Създаването на селска полиция е наложително за защитаване на имуществото, реколтата и интересите на агробизнес фирмите и хората в селските райони, като Бутан, Хърлец, Гложене и много др. В съседна Румъния от години функционира т.нар. селска полиция "Policia rurale", която включва средно по 1 участък с 1 патрулна кола на всеки 4-5 големи села.

По думите на специалисти от Асоциация на българските села, след редица проучвания са установили, че тази полиция може да бъде под формата на публично-частно партньорство, което е най-евтиният вариант за бюджета на държавата.

Памела изчезна от Туитър, Фейсбук и Инстаграм

http://www.bnews.bg/article-130524

Памела Андерсън се оказа доста по-умна от останалите знаменитости от шоубизнеса, закривайки акаунтите си в социалните мрежи.

Меркел настоява Русия да гарантира свободата на словото

http://news.ibox.bg/news/id_1791758403

"Онези хора, които мислят различно в Русия, да имат шанс да изразяват мнението си"

София отбеляза 137 години от Освобождението на България

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-osvobozhdenieto-1455119.html

/КРОСС/ Тържества по случай Националния празник на Република България на 3 март се провеждат днес в цялата страна. В София тържествена церемония пред паметника на Българските опълченци събра стотици столичани и гости, които почетоха паметта на българските опълченци и руските войници, участвали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.г. На събитието присъстваха Любомир Коларов, председател на Сдружение „Приятелите на Русия "Александър Невски", Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия в България, Борис Громов, представител на правителството на Москва в София и други. Освен тях цветя пред паметника на Българските опълченци бяха поднесени и от жителите на столицата. По повод празника на паметника се проведе празнична програма. „Скъпи софиянци, позволете ми да изпълня едно почетно решение на правителството на Москва и да ви предам най-искрения и дълбок поздрав по случай Националният празник на България от името на кмета на Москва Сергей Собянин, на членовете на правителството и на московчани", каза Борис Громов в своето слово по случай паметната дата от Освобождението на България. Освен това, посланикът на Русия беше награден от Любомир Коларов с орден Самарското знаме за неговият принос в отношенията между Русия и България. Н.пр. Юрий Исаков поздрави българския народ с техният национален празник

Завърши 52-та лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна, посветена на 3 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281830

За 52-и път се проведе лекоатлетическата щафетна обиколка на Радио Варна. Въпреки дъжда, студеното време и хлъзгавата настилка в Морската градина, отбелязваме рекорден брой участници тази година - 325 атлети в 65 отбора от десетки учебни заведения от Варна и областта, момчета и момичета 12 до 19 години, студенти и ветерани-атлети.

Отец Ангел: Длъжни сме постоянно да развиваме вярата си, тя не е някакъв статус

http://pik.bg/отец-ангел-длъжни-сме-постоянно-да-развиваме-вярата-си-тя-не-е-някакъв-статус-news292746.html

Отец Ангел: Длъжни сме постоянно да развиваме вярата си, тя не е някакъв статус

Вярата не е някакъв статус даден върху човека, длъжни сме постоянно да развиваме вярата си – да става все по-силна и по-силна. Ето това е мястото на Църквата – да изгражда истинската вяра в душата на всеки в нея. Това каза отец Ангел, предстоятел на храм "Света София" и протосингел на Софийска епархия.

С него говорим за вятата, за православието и за това може ли църквата да помогне в борбата с религиозни общности, които не са част от приетите от православието. Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си у нас. На няколко места в столицата през последната седмица са засечени младежи, които раздават рекламни брошури, сигнализираха наши читатели. Отец Ангел каза, че "Свидетели на Йехова" готви експанзия в България.

"Какво значи експанзия – нахлуването на все повече и повече вярващи на "Свидетели на Йехова" в България – така бих си го обяснил. Мисля, че те и в момента не са чак толкова малко, т.е. те имат своята дейност, имат своите вярващи тук", каза отецът.

За тълкуването на експанзията като насочване на дейност към все повече българи, той каза, че живеенето в един такъв религиозен плурализъм допуска и тези неща.

"Задачата на всяка една църква е да покаже своята истинност, да изгради своите вярващи. В това отношение и Православната църква точно това и трябва да прави. Тук не става въпрос за някаква уплаха или за притеснение, а точно обратното - за засилване на чисто апологетична дейност на църквата, разкриване на истинността, на правата вяра и привличането на вярващите в храма", обясни свещеникът. Той каза, че е доста трудно църквата да противодейства на религиозни общности като тази, но в никакъв случай не е невъзможно.

"Човек, когато влиза в православния храма, като че ли прекрачва времето, т.е. той се натъква на нещо, което е напълно различно от всекидневието. Това до известна степен е нещо прекрасно, но в същото време, докато не преодолее съответния вярващ тези свои притеснения – за него е трудно. Така че църквата винаги е правила онова, което е нужно – да изгради своите вярващи. Как? Това вече носи индивидуалното усещане на дадения свещеник, защото тогава, когато имаш младите хора в храма на Светата Божествен Литургия, тогава можеш да бъдеш спокоен, че си сторил онова, което е необходимо за църквата", каза той. Свещеникът не иска църквата да се разбира само в идеята на организация, чиято единствена функция е да се грижи за немощните, за отхвърлените от обществото.

"Да, безспорно това е също нейна дейност, но основната дейност на църквата е да изведе своите вярващи в това царство, което ни е обещано от Господа. Църквата трябва да проповядва Евангелието и основното в дейността на един свещеник е точно това – проповедта на Евангелието. Тогава, когато тази проповед по някакъв начин е занемарена, тогава има и тези резултати – навлизането на други вярвания в една традиционна държава, каквато е нашата като православна", сподели свещеникът.

Отец Ангел каза, че лошотиите от атеистично комунистическо правителство са били така заложени, че църквата все още изпитва трудностите от онова време. В църквата нарочно са се вкарвали хора, които са били не до там. Свещеникът сподели, че при демокрацията, когато църквата получила своята свобода, тя като че ли не била подготвена - все още в нея имало кадри, свързани със старата власт, другите са нямали дръзновение да проповядват или не са били подготвени. "И в тоя период и доста от правителствата утвърдиха идването на много секти в България. В момента аз не знам колко вероизповедания са регистрирани, но те сигурно са над 100 – 120, което за една малка България е много", подчерта отец Ангел.

Всеки носи своята индивидуална вина, живеейки в църквата – както свещеникът, така и вярващият, защото – всички ние сме част тая църква, каза отец Ангел. На тези християни, които се спират при хора от "Свидетели на Йехова" – тези, които си задават въпроси, православният свещеник каза: "Да продължават да си задават въпроси. Човек постоянно търси истината. Тоя път е доста труден и в повечето случаи е чисто мистичен, т.е. усетът за истината носи някаква митологична утвърденост за това", каза той.

Отец Ангел посочи житието на американски светец, който търсейки истината навсякъде, но влизайки в православната църква казва: Да, ето това е! "Не мога да кажа как трябва да придобиеш тоя усет. Бог е този, който те привежда, той те води по тоя път и в същото време, ти си длъжен да отвориш твоето сърце. Сърцето към истинността на тази вярва, сърцето към добротата, човеколюбието и най–важното – да обичаш Бог, да си Христолюбивият. Не мога да дам съвет с една дума, но не преставайте да задавате въпроси в себе си до тогава, докато не откриете истинността. Вярвам, че когато се запознаеш с глъбинността на православието, когато усетиш Богословието на тази вярва, запознаеш се с творенията на светите отци на тази вярва, то ти никога не можеш да си тръгнеш от нея", убеден е той.

На въпроса дали ни е слабата вярата в момента и може ли това да ни позволи да се загледаме във вярвания, които не са признати, отец Ангел отговори, че не знае дали е имало време в историята на човечеството, когато вярата е била достатъчна. Той припомни и Апостолите на Христос, които видели чудесата, но когато Той е хванат и разпънат на кръст те се отдръпнали, дори този, който видя най-дивните чудеса на Господ се отрече три пъти от Него. Така че въпросът: Дали ни е достатъчна вярата? Не ни е достатъчна, винаги ни е слаба вярата. Христос ясно го казва: да имахте вяра колкото синапово зърно, то наистина планини щяхме да преместим. Явно я нямаме тая вяра. Но вярата не е някакъв статус даден върху човека, длъжни сме постоянно да развиваме вярата си – да става все по-силна и по-силна. Ето това е мястото на църквата – да изгражда истинската вяра в душата на всеки един от тези, които живеят в събранието на църквата. Това става чрез молитвата, чрез разкриването на истините на тази вяра, чрез показване живота на множеството васали в святост – хора, принадлежащи на тази църква и разбира се в тайнството на Светата Евхаристия (б.ред. благодарност, причастие). Това са нещата, с които трябва да живеем, за да развиваме вярата си. Вярата ни не е достатъчна, даже си мисля, че в Християнството няма достатъчност, каза той. 

Въоръжен отмъкна 280 лв. магазин в Бургас

http://www.cross.bg/magazina-namira-vuoruzhen-1455118.html

Бургас /КРОСС/ Въоръжен грабеж е извършен в бургаски супермаркет. В магазина нахлул мъж с анорак с качулка и насочил нож към 40-годишната продавачка. Апашът отмъкнал сумата от общо 280 лв. и избягал. Не разбрал обаче, че е записан от видеокамерите на магазина. Записите са иззети, а крадецът се издирва, съобщава "Флагман".Блок 57, където се намира магазинът, е известен в комплекса като „Циганския блок". По-голямата част от обитателите му са роми, а районът около него е известен с множеството кражби и нападения. Само на метри от магазина се намира и циганската махала.

Волен Сидеров се обяви за апостол на "армия от бойци"

http://www.mediapool.bg/volen-siderov-se-obyavi-za-apostol-na-armiya-ot-boitsi-news231230.html

Националистите от "Атака" съчетаха националния празник 3-ти март с честването на десетгодишнитата от създаването на партията. В проявата се включиха депутатите от Държавната дума на Руската федерация Анатолий Карпов и Роман Худяков.   Шествието на атакистите и руските им гости тръгна от пилоните на НДК малко слез 12 ч. на обед. Заради почивния ден камионът, от който лидера на партията Волен Сидеров говореше на събралите се хора, заобиколи пешеходната част на булевард "Витоша", след което стигна до първия си пункт – сградата на президентството. Там участниците в шествието поискаха оставката на държавния глава Росен Плевнелиев, защото "предава интересите на страната, защото ни вкарва във война и защото ни скарва с Русия".   "Десет години партия "Атака" означава страшно много. При нас всяка година може да се брои за 7 или 70, защото през всяка година понасяхме удари", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров на сцена пред храм-паметника "Александър Невски", където беше финалната точка на шествието "10 години "Атака", 10 години битка за България" и "От турско иго ни освободи Русия, не ЕС".   Сидеров нарече хилядите атакисти, дошли да чуят речта му, "армия от бойци". "Всички тези мушмороци, които вещаеха края на "Атака", сега се крият в миши дупки, те не празнуват деня на Освобождението на България", каза Сидеров. Той бил научил, че Цветан Цветанов и Радан Кънев били в Брюксел, където празнували Освобождението. Според него двамата били там, за да получат нови инструкции, за да вкарват България във война с Русия.   Сидеров каза, че ако българският народ не се събуди, този път ще бъде в робство за много по-дълго. "Затова всеки от нас не е само боец, той е и апостол, предава силата на думите ми и на каузата ни на всички останали. Има много смачкани българи, защото ни докараха до мизерия. Хората се страхуват да кажат какво мислят, защото се страхуват, че ще загубят работата си", заяви Сидеров.

Калфин призна: Кабинетът подаваше оставка без дълга

http://frognews.bg/news_87043/

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.

Победа за Перник при дебюта на Христо Янев. Миньор победи Германея с 4:1 на Стадиона на Мира

http://www.zapernik.com/sport/pobeda-za-pernik-pri-debyuta-na-hristo-yanev-minior-pobedi_37554/

Миньор победи с 4:1 Германея Сапарева Баня на Стадиона на Мира в първия мач на пролетния полусезон на В Югозападна Футболна Група.
Мачът беше официален дебют на новия треньор Христо Янев. На стадиона присъстваха около 400 души. Жълто-черните владееха инициативата и доминираха през целия мач. Голът за гостите отбеляза Радостин Джогански, а точни за Чуковете бяха Кристиян Димитров, Йордан Йорданов на два пъти и Венци Бонев.

Миньор - Германея 4:1

Голмайстори: 1:0...

Продължава

Утре ще е облачно и дъждовно, максимални температури - от 5° до 10°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632320

В четвъртък в източната половина от страната ще духа умерен югоизточен вятър и там температурите ще са високи, докато в западната - вятърът ще е от северозапад и с него ще прониква студен въздух, съобщиха за Фокус от НИМХ. Времето ще е облачно и още от сутринта в западните райони ще завали дъжд, като постепенно през деня валежите ще обхванат и
В четвъртък в източната половина от страната ще духа умерен югоизточен вятър и там температурите ще са високи, докато в западната - вятърът ще е от северозапад и с него ще прониква студен въздух, съобщиха за Фокус от НИМХ. Времето ще е облачно и още от сутринта в западните райони ще завали дъжд, като постепенно през деня валежите ще обхванат и

Утре ще е облачно и дъждовно, максимални температури - от 5° до 10°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632327

В четвъртък в източната половина от страната ще духа умерен югоизточен вятър и там температурите ще са високи, докато в западната - вятърът ще е от северозапад и с него ще прониква студен въздух, съобщиха за Фокус от НИМХ. Времето ще е облачно и още от сутринта в западните райони ще завали дъжд, като постепенно през деня валежите ще обхванат и
В четвъртък в източната половина от страната ще духа умерен югоизточен вятър и там температурите ще са високи, докато в западната - вятърът ще е от северозапад и с него ще прониква студен въздух, съобщиха за Фокус от НИМХ. Времето ще е облачно и още от сутринта в западните райони ще завали дъжд, като постепенно през деня валежите ще обхванат и

Младежи от ГЕРБ подариха стикери с българското знаме на варненци

http://pik.bg/младежи-от-герб-подариха-стикери-с-българското-знаме-на-варненци-news292740.html

Младежи от ГЕРБ подариха стикери с българското знаме на варненци

Стикери с българския трибагреник раздадоха младежи от ГЕРБ по повод Националния празник на България. Инициативата се проведе пред входа на Морската градина, където младежите зарадваха много варненци със своя символичен подарък. Някои изразиха желание да залепят стикерите на страничните стъкла на автомобилите си, а други – на прозорците в домовете си.

Доволни сме, че хората с радост си вземат стикери с българското знаме, че се усеща атмосферата на празника, споделиха младежи от МГЕРБ. Те са убедени, че националната гордост трябва да се подхранва, а понякога и най-малките патриотични жестове могат да ни накарат да се замислим за силата на българския дух, за историческите събития, които са сложили своя отпечатък върху нас./topnovini.bg

ЕС не иска студена война с Русия, работи по стратегия за предотвратяването й

http://europe.actualno.com/ES-ne-iska-studena-vojna-s-Rusija-raboti-po-strategija-za-predotvratjavaneto-j-news_459974.html

Евросъюзът разработва стратегия за избягване на студената война с Русия. Това обяви за в. "Бадише цайтунг" немският политик Гернот Ерлер, координатор на германското правителство по сътруднич...

Маскиран с нож отмъкна пари от бургаски супермаркет

http://www.bnews.bg/article-130523

Мъж с анорак с качулка нахлул в магазина и насочил нож към 40-годишната продавачка. Апашът отмъкнал сумата от общо 280 лв. и избягал.

Световният мобилен конгрес в Барселона показва, че бъдещето е в 5G мрежите

http://www.moreto.net/novini.php?n=281810

Бъдещето е на безжичните мрежи от пето поколение. Този акцент ще защитават изложителите на Световния мобилен конгрес в Барселона, на който си дават среща големите компании от областта на мобилните технологии. 5G мрежите се разработват и в момента, но масовото им навлизане в бита ще стане някъде към 2020 г.

Гугъл поздрави България за 3 март

http://offnews.bg/news/n_1/n_470118.html

„Гугъл“ поздрави България със специален дудъл по случай Националния ни празник. Новото лого представлява анимация на заря в цветовете на националния флаг – бяло, зелено и червено. Миналата година „Гугъл“ честити Националния празник на България с дудъл, който показваше шевица в цветовете на българския трикольор. Днес отбелязваме 137 години от Освобождението на България от османско владичество. 

Изненадата на "Лексус" в Женева – мъник с дължина 3.5 метра

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/03/03/2483386_iznenadata_na_leksus_v_jeneva_munik_s_duljina_35_metra/?ref=rss


От няколко седмици вървят слухове, че "Лексус" ще изненада посетителите на автосалона в Женева с много нетрадиционен за марката модел. Днес това стана факт с появата на прототипа LF-SA.

От компанията уточняват, че съкращението SA идва от small adventurer (малък приключенец). С дължината си от 3.45 метра това е най-малкият автомобил, лансиран някога от "Лексус", но носи всички типични за марката черти – лукс, иновации.

Градският автомобил е решен по формулата 2+2 места,...

Изненадата на "Лексус" за Женева – мъник с дължина 3.5 метра

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/03/03/2483386_iznenadata_na_leksus_za_jeneva_munik_s_duljina_35_metra/?ref=rss

От няколко седмици вървят слухове, че "Лексус" ще изненада посетителите на автосалона в Женева с много нетрадиционен за марката модел. Днес това стана факт с появата на прототипа LF-SA.

От компанията уточняват, че съкращението SA идва от small adventurer (малък приключенец). С дължината си от 3.45 метра, това е най-малкият автомобил, лансиран някога от "Лексус", но носи всички типични за марката черти – лукс, иновации.

Градският автомобил е решен по формулата 2+2 места,...

НАТО започва традиционното си учение за реакция при кризисни ситуации

http://www.cross.bg/nato-kriza-suveta-1455116.html

/КРОСС/ От 4 до 10 март НАТО ще проведе ежегодното си командно-щабно учение за реакция при кризисни ситуации Crisis Management Exercise, CMX, в което ще участва и Украйна, съобщават от Алианса. Учението, което се провежда от 1992 г. насам, ще бъде насочено към укрепване на морската сигурност. Членовете на Съвета на НАТО на ниво посланици ще отработват процеса на вземане на решения в условия на криза, наблягайки на морската сигурност. Целта на ученията е „тестване на процедурите на Съвета на НАТО на стратегическо военно-политическо ниво".В основата на сценария на учението ще бъде криза между двете страни, които не членки на НАТО.    

Ето ги похитителите на Дявола от Несебър (снимки)

http://pik.bg/ето-ги-похитителите-на-дявола-от-несебър-снимки-news292732.html

Ето ги похитителите на Дявола от Несебър (снимки)

Съдът решава дали да остави в ареста петимата похитители, опитали да отвлекат и убият 45-годишния Пламен Петров - Дявола от Несебър. Мярката на Асен Митков, Мартин Славов, Иво Севов, Иван Митков и Юлия Миткова се гледа в този момент в Бургаския окръжен съд, пише Флагман.

Петимата са обвинени по най-тежкия член от Наказателния кодекс за отвличане - чл. 142, ал. 2. Грози ги затвор от 10 до 20 години или доживотна присъда. Прокуратурата в лицето на окръжния обвинител на Бургас Калина Чапкънова настоя и петимата да останат зад решетките, защото срещу тях имало достатъчно събрани доказателства, а и те извършили престъплението по особено жесток начин.

Според адвокатите на задържаните обаче, Асен Митков и Юлия Миткова нямали нищо общо с отвличането. Те работели в една бригада заедно с Иван Митков, който е посочен от пострадалия за негов побойник. Самият Иван Митков поиска да бъде пуснат под домашен арест или подписка, защото има осем деца и всеки момент очаква да му се роди деветото. 

Сред арестуваните са трима членове на свирепата ромска фамилия Миткови, която е известна с множеството си грабежи и зверства над туристите от Несебър и Слънчев бряг. Съдия Георги Пепеляшев ще реши до час дали да промени мерките на задържаните. 

Припомняме, че петимата бяха задържани при специализирана полицейска акция в Несебър, след като пребили и натикали в багажник Дявола. Те били натръшкани край бензиностанция "ЛУКойл" на входа на Несебър. На шосето е имало кръв от жертвата.

Очаквайте подробности.


Съдебна охрана води към залата Юлия Миткова


Иван Митков (с червения анцуг) поиска да бъде пуснат под домашен
арест или подписка,
защото има осем деца и всеки момент очаква да му се роди деветото


Вижте как извадиха тялото на Вероника Здравкова от реката (Снимки 18+)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632262

Тялото на 23-годишната Вероника Здравкова бе извадено от река Янтра и бе откарано за аутопсия. От МВР потвърдиха, че трупът е на студентката.
Родителите на Вероника Здравкова - Надя и Трайчо Трайкови пристигнаха край реката, където бе намерено тялото на дъщеря им. Линейката с тялото й обаче вече беше отпътувала.
Тялото на 23-годишната Вероника Здравкова бе извадено от река Янтра и бе откарано за аутопсия. От МВР потвърдиха, че трупът е на студентката. Родителите на Вероника Здравкова - Надя и Трайчо Трайкови пристигнаха край реката, където бе намерено тялото на дъщеря им. Линейката с тялото й обаче вече беше отпътувала.

"Левски" отстрани "Хасково" за купата с равенство в реванша

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483352_levski_otstrani_haskovo_za_kupata_s_ravenstvo_v/?ref=rss


"Левски" се класира за полуфиналите на турнира за купата на България след 1:1 в реванша срещу "Хасково". Сините бяха спечелили с 3:0 първия мач.

Новото попълнение в нападение Лукаш Гикиевич вкара попадението, с което окончателно се сложи край на интригата в спора. Станислав Маламов изравни в 81-ата минута. 

С това "Левски" спечели трилогията от двубои срещу "Хасково" в началото на футболната пролет в България.

Двубоят не беше особено атрактивен, като гостите...

500 трибагреника раздадоха млади азбукари във Варна

http://www.cross.bg/varna-mladi-azbykari-1455115.html

Варна /КРОСС/ 500 национални трибагреника раздадоха днес по повод националния празник - 3 март младежи от градската организация на ПП АБВ във Варна. В кварталите "Виница", "Младост" и "Левски", млади азбукари напомниха на съгражданите си, че без национално самосъзнание и самочувствие сме обречени като нация. Инициативата е опит да се постави акцент върху националните ценности и традиции, да се възроди любовта на младите хора към отечеството и да се провокира интереса им към българската история.По време на днешната си акция, младежите от ПП АБВ с изненада установяват, че над 30% от варненските млади хора, на които са подарили флаг, не знаят че мирният договор, с който България получава своята свобода и независимост, е подписан в града Сан Стефано.Паралелно с акцията на младите азбукари, Градският съвет на ПП АБВ във Варна се включи в общоградското честване на националния празник

Калфин: Без гласувания заем кабинетът щеше да подаде оставка

http://www.mediapool.bg/kalfin-bez-glasuvaniya-zaem-kabinetat-shteshe-da-podade-ostavka-news231229.html

Ако гласуването на външния дълг се беше провалило, правителството щеше да подаде оставка, а държавата да изпадне във финансова катастрофа, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ).   Гласуването беше важно и ако не беше минало, това не означаваше просто оставка на правителството, тя беше неизбежна, а това означаваше през май да спрем плащанията и обслужването на дълга, което означава катастрофа в държавата, коментира във вторник той пред журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.   Калфин повтори позицията си, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено: "Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8.1 милиарда лева, от които 6.9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?" По повод създалото се напрежение в АБВ и заканата на лидера Георги Първанов да подаде оставка, Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение. "Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията", заяви Калфин.   Депутатите от АБВ до последно бяха против предложената от правителството дългова програма, а решението да не подкрепят ратификацията на договора с четирите банки посредници бе обявено от Първанов вечерта преди заседанието на парламента. Малко преди гласуването обаче АБВ заявиха, че поетият от финансов министър ангажимент да не бъдат използвани 2 млрд. лв. от 16-милиардния дълг е достатъчно основание да подкрепят предложението. Самият Калфин пък направи изказване от парламентарната трибуна, в което намекна, че ще подаде оставка, ако депутатите от АБВ гласуват "против".   Сегашното твърдение на вицепремиера, че ако решението за дълга не беше минало, правителството щяло да подаде оставка, идва след намеците на премиера Бойко Борисов, че би се оттеглил, ако не получи подкрепа за предложението. Неофициално от ГЕРБ твърдяха, че Борисов възнамерявал да се прости с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, които също бяха против дълга, но в крайна сметка гласуваха "въздържал се", което пък бе удобен повод за ДПС да дадат подкрепа за важното за Борисов решение. ДПС също се извъртяха в последния момент. Цялата несигурност и машинации около гласуването разтревожиха съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, който призова Борисов да гарантира стабилността на четирипартийното управляващо мнозинство, тъй като в противен случай коалиционното правителство на ГЕРБ и РБ ще изпадне в тотална зависимост от ДПС.   Калфин: Няма драма в АБВ, проявява се въпрос на чест   В коментара си пред български репортери в Брюксел Калфин заяви, че условията на АБВ са били за "намаляване на размера на дълга, защото е прекалено голям, макар аз да съм на различно мнение, както и да има инвестиционна програма за подпомагане на икономиката през следващите години".   До последно се водиха преговори, ГЕРБ поеха ангажимент да се намали дългът от 16 на 14 милиарда лева, но това няма как да се включи в договора, защото това е ратификация, парламентът може да каже "да" или "не". Другият вариант беше изтегляне на предложението на Министерския съвет, министърът на финансите да влезе в нови преговори и пак да се върне в Народното събрание.   Тук беше разминаването между председателя на АБВ и парламентарната група. Няма дълбока драма, там се проявява и въпрос на чест, кой кога е казал, защо е казал, какво е направил. Надявам се да се уталожат тези неща, заяви Калфин.   В отговор на въпрос той каза, че няма лидерски амбиции, както и че в АБВ работят в екип с безспорен лидер, който се надява искрено да остане на поста си.

Калфин: Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга

http://www.mediapool.bg/kalfin-kabinetat-shteshe-da-podade-ostavka-bez-sporazumenieto-za-dalga-news231229.html

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за дълга, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка, коментира той във вторник пред БНР. Калфин повтори позицията си, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено: "Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8.1 милиарда лева, от които 6.9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?" По повод създалото се напрежение в АБВ и заканата на лидера Георги Първанов да подаде оставка, Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение. "Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията", заяви Калфин.   Депутатите от АБВ до последно бяха против предложената от правителството дългова програма, а решението да не подкрепят ратификацията на договора с четирите банки посредници бе обявено от Първанов вечерта преди заседанието на парламента. Малко преди гласуването обаче АБВ заявиха, че поетият от финансов министър ангажимент да не бъдат използвани 2 млрд. лв. от 16-милиардния дълг е достатъчно основание да подкрепят предложението. Самият Калфин пък направи изказване от парламентарната трибуна, в което намекна, че ще подаде оставка, ако депутатите от АБВ гласуват "против".   Сегашното твърдение на вицепремиера, че ако решението за дълга не беше минало, правителството щяло да подаде оставка, идва след намеците на премиера Бойко Борисов, че би се оттеглил, ако не получи подкрепа за предложението. Неофициално от ГЕРБ твърдяха, че Борисов възнамерявал да се прости с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, които също бяха против дълга, но в крайна сметка гласуваха "въздържал се", което пък бе удобен повод за ДПС да дадат подкрепа за важното за Борисов решение. ДПС също се извъртяха в последния момент. Цялата несигурност и машинации около гласуването разтревожиха съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, който призова Борисов да гарантира стабилността на четирипартийното управляващо мнозинство, тъй като в противен случай коалиционното правителство на ГЕРБ и РБ ще изпадне в тотална зависимост от ДПС.

Иран отхвърли предложението на Обама по ядрения въпрос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632292

Иран отхвърли предложенията на президента Барак Обама да отложи с 10 години работата по ядрената си програма, предаде Ройтерс.
Иран отхвърли предложенията на президента Барак Обама да отложи с 10 години работата по ядрената си програма, предаде Ройтерс. "Позицията на Обама се изразява в неприемливи и заплашителни фрази. Иран няма да приеме нелогични изисквания. Техеран ще продължи ядрените преговори с шесторката", заяви министърът на външните работи на страната Мохамед

Иран отхвърли предложението на Обама по ядрения въпрос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632308

Иран отхвърли предложенията на президента Барак Обама да отложи с 10 години работата по ядрената си програма, предаде Ройтерс.
"Позицията на Обама се изразява в неприемливи и заплашителни фрази. Иран няма да приеме нелогични изисквания. Техеран ще продължи ядрените преговори с шесторката", заяви министърът на външните работи на страната Мохамед
Иран отхвърли предложенията на президента Барак Обама да отложи с 10 години работата по ядрената си програма, предаде Ройтерс. "Позицията на Обама се изразява в неприемливи и заплашителни фрази. Иран няма да приеме нелогични изисквания. Техеран ще продължи ядрените преговори с шесторката", заяви министърът на външните работи на страната Мохамед

Над 100 мотора се включиха в мотошествието по случай 3 март във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=281831

За втора поредна година във Варна се проведе мотошествие под надслов „В името на България“ по случай 3 март. Въпреки дъждовното време, в него се включиха над 100 мотора, предаде репортер на Moreto.net. Участниците развяха трибагреници по варненските улици, предвождани от полицейски патрули.

Украйна и Гърция са сред най-нещастните икономики в света. Вижте останалите в тази класация!

http://www.bnews.bg/article-130522

Агенцията изчислява т.нар. индекс на нещастието (misery index) чрез уравнение, включващо нивото на безработицата плюс промените в индекса на потребителските цени.

"Моряците" тренираха в дъжда

http://petel.bg/Moryatsite-treniraha-v-dazhda__103391

Срещу Локомотив (Горна Оряховица) треньорът на Черно море Никола Спасов ще разчита на същия титулярен състав, на който заложи при успеха с...

Таланти на Черно море биха лидера Лудогорец като гости

http://petel.bg/Talanti-na-CHerno-more-biha-lidera-Ludogorets-kato-gosti__103392

Днешният 102-и рожден ден на Черно море бе съпътстван от хубава победа на юношите на тима (родени 1999 г.), които биха като гости Лудогорец  с...

Черно море навършва 102 години днес

http://petel.bg/CHerno-more-navarshva-102-godini-dnes__103393

Варненският футболен клуб Черно море отбелязва днес 102 години от създаването си. Той е е наследник на Тича, регистриран на Националния...

Руснаците отново се юрнаха на нашите апартаменти

http://petel.bg/Rusnatsite-otnovo-se-yurnaha-na-nashite-apartamenti__103394

Руснаците отново имат интерес към имотите у нас, а Бургас е първенец по новостроящи се сгради. Това отчитат от водеща агенция за недвижими...

Свидетелят на убийството на Немцов имал големи дългове!

http://petel.bg/Svidetelyat-na-ubiystvoto-na-Nemtsov-imal-golemi-dalgove-__103395

Сергей Б., шофьорът на снегорина, който закри от камерата убийството на Борис Немцов е имал големи дългове и често е ходил в командировки в...

Уроци на Бербатов, важни и за Григор Димитров

http://web.barometar.net/66944/

През януари 2001 г. Димитър Бербатов замина за Байер Леверкузен, изпратен на летището от двама души – баща му и Иван Славков-Батето. С него пътуваше Емил Данчев, а момчето бе толкова притеснено, че първите дни в Германия почти не е спало. На 20 години той бе на старта на голямата игра, притеснителен висок момък от [...]

Гуардиола претърпя пътен инцидент

http://www.cross.bg/gyardiola-myunhen-puten-1455112.html

/КРОСС/ Треньорът на Байерн Мюнхен Хосеп Гуардиола претърпя пътен инцидент в Мюнхен, съобщава Mirror. Испанският специалист се е разминал без наранявания. Автомобилът на Гуардиола е спрял със закъснение и се е блъснал в друга кола, чийто водач също не е пострадал.    

Започва царуването на Koenigsegg Regera

http://cars.actualno.com/Zapochva-caruvaneto-na-Koenigsegg-Regera-news_459970.html

В пълния си блясък: Koenigegg Regera! Новият мега автомобил, който ще властва над автовобилното царство. Може и да е за малко, но ще е славно: с 1500 к.с., 2000 Нм и ускорение до 400 км/ч за 20 секунд...

Валежите спират, облачността се разкъсва, но за кратко

http://society.actualno.com/Valejite-spirat-oblachnostta-se-razkysva-no-za-kratko-news_459971.html

Валежите и в източните райони напълно ще спрат, облачността и там ще се разкъса и над по-голямата част от страната времето ще бъде ясно. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и х...

Русия показа 3 сценария за дестабилизация, разработвани от САЩ

http://europe.actualno.com/Rusija-pokaza-3-scenarija-za-destabilizacija-razrabotvani-ot-SASht-news_459972.html

Никакво масово движение в Русия "не е готово да стане рупор на САЩ", но съществуват няколко сценария за дестабилизация на обстановката в Русия. Това заяви в интервю за в. "Известия"...

Калфин имал много упреци към Искров за действията около кризата с КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/03/2483355_kalfin_imal_mnogo_upreci_kum_iskrov_za_deistviiata/?ref=rss


До средата на март в България ще пристигне мисия на Европейската комисия, която ще се срещне с управителя на БНБ Иван Искров, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел. Миналата седмица бе представен критичен доклад на комисията за работата на банката около кризата с КТБ.

"Не знам и не съм чул от Иван Искров да излизат предложения за законодателни промени. Според мен би трябвало да има много упреци, и поне аз имам, към работата в целия случай с КТБ,...

Томислав Дончев: Шипка е пот, барут, стомана и кръв

http://pik.bg/томислав-дончев-шипка-е-пот-барут-стомана-и-кръв-news292713.html

Томислав Дончев: Шипка е пот, барут, стомана и кръв

"Шипка не е симпозиум, не е философски салон или мирна конференция, Шипка от преди век и половина е пот, барут, стомана и кръв", каза днес на историческия връх вицепремиерът Томислав Дончев. Той участва в тържествата по повод 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Десетки хиляди българи изкачиха историческия връх навръх националния празник - Трети март. Мъглата и ураганния вятър не спряха родолюбците дошли от близо и далеч да се поклонят пред подвига на българските опълченци и руските войни, дали живота си за свободата на България. Десеткилометрови опашки от автомобили се извиха от двата подстъпа към върха. Стотици младежи, които традиционно идват всяка година, отново демонстрираха живата родова памет, развявайки български знамена и пеейки възрожденски песни. Млад баща, стиснал в прегръдките си двегодишния Николай, успя да зеведе детето до светинята, въпреки студа и силния вятър. До върха се добра и Стоян от Шумен, който успя с инвалидна количка да премине пътя до Паметника на свободата.

"Историята не е музейна експозиция с тематично наредени вещи, придружени с описание. Има опасност от изискванията за политическа коректност и желанието за опоетизиране да забравим да наричаме нещата с истинските им имена. Шипка не е симпозиум, не е философски салон или мирна конференция, Шипка от преди век и половина е пот, барут, стомана и кръв. Кръв руска, украинска, беларуска, финландска, румънска, друга и преди всичко българска", каза в словото си вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му черновата на мирния договор е написана тук, а после само изрядно оформена от някой имперски чиновник.

"Всяка буква е литър кръв, всяка дума е боен вик, всеки ред е залпа на батареите, всяка страница е безсънна нощ. Искам да се помни това, защото не чиновниците и преписвачите обръщат историята, даже историците не могат, а тези, чиито кости лежат още тук", каза още Дончев. Заплахите, които могат да унищожат един народ са липсата на памет, липсата на цел.

"Затова аз искам да напомня, че свободата ни може да не е зачената тук, но точно тук възмъжа. Точно тук всеки миг свобода е платен най-скъпо, не с жълтици, не с лири, не с грошове, а с единствената конвертируема валута, с която работи историята - с вяра, с кръв и победа", категоричен бе вицепремиерът. Според него историята трябва да ни прави силни, а не да ни учи да мразим.

"Дългът ни като деца, внуци и правнуци на героите на Шипка изисква да се борим както, където и с когото трябва, със заплахите, с враговете, с предателите, със страха, с малодушието. Защото историята не помни нищо от диванния уют, нито от мърморенето, нито от оплакването, нито от оправданията. Следи по нея остават само разбитите нозе, бойният вик, писъкът на куршумите, големите победи и големите каузи", каза още Дончев.

Панихида за загиналите за свободата на България отслужи Великотърновския митрополит Григорий./topnovini.bg

МВР потвърди: тялото, намерено в Янтра, е на Вероника

http://www.cross.bg/veronika-zdravkova-raiiona-1455111.html

Велико Търново /КРОСС/ Тялото, намерено днес във водите на рекаЯнтра в района край жп гара Велико Търново, е на обявената за общодържавно издирване студентка Вероника Здравкова, потвърдиха от Областната дирекция на МВР в града. Трупът е изпратен за аутопсия във великотърновската болница. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК. Процесуално-следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура. 23-годишната студентка Вероника Здравкова бе в неизвестност от 28 февруари вечерта, когато за последно е видяна в района на жп гарата в старата столица. По това време момичето се прибирало пеша от работа. От три дни студентката бе издирвана от полицаи с кучета и служители на пожарната, а днес в акцията се включиха и трима водолази с лодка, които обходиха река Янтра в участъка от гарата до пречиствателната станция в посока Самоводене.Вероника е от Никопол, учи магистратура във Великотърновския университет. Сигналът за изчезването ѝ е подаден от нейните родители на 1 март сутринта, след като няколко пъти безуспешно се опитвали да се свържат с нея през цялата нощ.  

Открито е мъртвото тяло на изчезналата във Велико Търново студентка

http://www.mediapool.bg/otkrito-e-martvoto-tyalo-na-izcheznalata-vav-veliko-tarnovo-studentka-news231228.html

Тялото на изчезналата 23-годишна Вероника Здравкова беше намерено в река Янтра близо до гарата, където тя е била видяна за последно. Във вторник сутринта водолази се включиха в издирването на студентката, която изчезна около 19 ч. на 28 февруари, когато си е тръгнала от работа. Оттогава от нея нямаше вести, а мобилният й телефон бе изключен. Преди ден Вероника бе обявена за издирване. Във вторник тялото й бе открито, след като случаен човек го забелязал заплетено в коренище на паднало дърво в реката. Човекът нямал телефон в себе си и помолил минувач да се обади на 112. По-късно на място е пристигнала полиция, която отцепи района, а тялото на момичето е било откарано в местната болница.   От полицията съобщават единствено, че тялото е изпратено за аутопсия, без да посочват дали при първоначалния оглед са открити следи от насилие, предаде БНР. Според очевидци на главата на удавеното момиче има рана и панталоните му са свалени. В момента обаче няма категорично становище дали става дума за насилствена смърт, самоубийство или нещастен случай. Вероника, която е родом от Никопол, е учила магистратура във Великотърновския университет. Тя е видяна последно в събота вечерта в района на железопътната гара, след като си тръгнала от работа в мебелен магазин. Издирването е започнало в неделя след сигнал на родителите. В претърсването на района и река Янтра се включиха следови кучета и водолази. Тялото обаче бе намерено в реката от рибар.

Историците за 3 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=281818

Договорът от Сан Стефано е замислен от Граф Игнатиев като договор за безсрочна окупация на България от Русия, обяви в сутрешния блок на ТВ "Европа" проф. Пламен Цветков. Затова според него 3 март е най-неподходящата дата за национален празник.

Освобождението не ни е даром!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632246

Професор Пламен ПАВЛОВ

Трети март, нашият национален празник, от години предизвиква и възторжени, и противоречиви реакции. Понякога, уви, и смазващо равнодушие, което принизява свещената дата до … „почивен ден”, дори до „един от няколкото почивни дни”! Какво да кажем за казионното театралничене на ангажираните „официални” лица?
Професор Пламен ПАВЛОВ Трети март, нашият национален празник, от години предизвиква и възторжени, и противоречиви реакции. Понякога, уви, и смазващо равнодушие, което принизява свещената дата до … „почивен ден”, дори до „един от няколкото почивни дни”! Какво да кажем за казионното театралничене на ангажираните „официални” лица?

Curiosity потвърди наличието на метан в атмосферата на Марс

http://www.cross.bg/mars-metan-atmosferata-1455110.html

/КРОСС/ Марсоходът Curiosity откри повишени нива на концентрация на метан в атмосферата на Марс. Според учените, това може да послужи като доказателство за съществуването на живот на Червената планета, тъй като метанът е основно продукт от дейността на живите организми. За първи път следи от метан в атмосферата на Марс бяха открити от телескопа на Канада - Франция-Хаваи, който се намира на върха на вулкана Мауна Кеа, преди около 10 години. Оттогава учените получиха много противоречиви доказателства като за наличието, така и за отсъствието на газа на Червената планета. За двете земни години, които прекара на Марс Curiosity, не само успя да потвърди наличието на метан на планетата, но и засече рязко повишение на концентрацията на газа в атмосферата.Данните от марсохода са първото сериозно доказателство за съществуването на метан в атмосферата на Червената планета. Сега учените ще трябва да разберат откъде се е появил метанът. Резултатите от проучването ще бъдат от голямо значение за науката. Възможно е специалистите наистина да успеят да докажат, че някога на Марс е имало живот.

Жозеф Дол увери Цветанов, че ГЕРБ има подкрепата на Брюксел за реализиране на съдебната реформа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632273

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в Брюксел. По време на разговора Цветанов запозна Дол с актуалната политическа ситуация в България, както и с важни акценти от работата на правителството на Бойко Борисов,
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в Брюксел. По време на разговора Цветанов запозна Дол с актуалната политическа ситуация в България, както и с важни акценти от работата на правителството на Бойко Борисов,

Жозеф Дол увери Цветанов, че ГЕРБ има подкрепата на Брюксел за реализиране на съдебната реформа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632270

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в Брюксел. По време на разговора Цветанов запозна Дол с актуалната политическа ситуация в България, както и с важни акценти от работата на правителството на Бойко Борисов,
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в Брюксел. По време на разговора Цветанов запозна Дол с актуалната политическа ситуация в България, както и с важни акценти от работата на правителството на Бойко Борисов,

Андрей Слабаков: Психопати и предатели пишат по учебниците по история

http://web.barometar.net/66943/

Психопати и предатели пишат учебниците по история. Това заяви пред Би Ти Ви режисьорът Андрей Слабаков. Той е категоричен, че трябва да учим децата си да обичат България. Според него малките обаче губят интерес към историята, защото учебниците са под всякаква критика. „Написани са от психопати и национални предатели. Постарали са се да откажат децата [...]

Анатолий Карпов редом до Сидеров на шествието на "Атака"

http://frognews.bg/news_87042/

Под звуците на патриотични песни и викове "Атака" тръгна традиционното шествие на партията по случай 3 март в центъра на София. Шествието е водено от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той се качи на подвижната платформа, която се отправи по бул. "Витоша".

Откриха "пришълец от дълбините" със зъби като ками

http://www.bnews.bg/article-130520

Праисторическата акула-таласъм живее дълбоко на морското дъно и за живота й се знае много малко.

Удължиха срока за отстраняване на аварията, оставила няколко местности край Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=281829

Усложнение е възникнало около 15 часа днес, по време на отстраняване на аварията оставила абонатите в местностите "Траката" , "Евксиноград" , "Манастирски рид" , "Малко Ю" , "Ален мак" и част от К.

Крадецът Пламен дължал пари на похитителите си от Кошарица, те не съзнават, че са го отвлекли

http://petel.bg/Kradetsat-Plamen-dalzhal-pari-na-pohititelite-si-ot-Kosharitsa--te-ne-saznavat--che-sa-go-otvlekli__103389

35-годишният Пламен Петров от Ямбол е дължал пари, затова е бил търсен от братята Миткови от Кошарица, пише "24 часа". Петров е с дебело...

Михаил Копанов с 19-и успех в регата "Трети март"

http://petel.bg/Mihail-Kopanov-s-19-i-uspeh-v-regata-Treti-mart__103390

Бургаският ветроходец Михаил Копанов спечели за 19-ти път регатата “Трети март”, която е за лодки “Ял-6”. Състезанието по традиция...

Коя е най-богатата жена на света

http://offnews.bg/news/n_1/n_470139.html

Въпреки лошото състояние на много икономики в света, които все още се опитват да се възстановят от финансовата криза, започнала в края на миналото десетилетие, броят на милиардерите през последната година отново е нараснал, пише Би Би Си.  Според класацията на списание Forbes, на която се позовава и Би Би Си, най-богат е Бил Гейтс , чието богатство възлиза на 79,200 милиона долара.  1826 души имат щастието да притежават сума равна или по-висока от 1 милион долара. Мъжете (89%) доминират в класацията на списанието. Най-богатата жена в света се нарежда на осма позиция и се казва Кристи Уолтън .   През последните шест години Кристи "печели" титлата най-богатата жена в света цели пет пъти. Този свой успех тя дължи на факта, че е част от най-богатото семейство в САЩ, което е собственик на половината от веригата супермаркети Walmart. Кристи Уолтън наследява богатство, възлизащо на 41,700 милиона долара през 2005 г., когато съпругът й Джон Т. Уолтън, един от четиримата синове на основателя на Walmart, умира в самолетна катастрофа. Според Forbes, само през миналата година, Уилтън е получила около 470 милиона долара благодарение на акциите, които притежава от най-голямата верига супермаркети в света. Walmart имат около 11 000 магазина в 27 страни. Кристи има и акции, възлизащи на 1,000 милион долара, от First Solar, както и около 6,000 милиона долара от други активи. Кристи Уолтън, сестра й Алис и братята й Роб и Джим, които заемат съответно 11, 12 и 9 място в класацията на Forbes, имат общо нито повече, нито по-малко от 160, 000 милиона долара.  Малко обаче се знае за личния живот на най-богатата жена в света.  Родена е през 1955 г. в щата Уайоминг. По-голяма част от времето си обаче прекарва в град Ла Пас, в щата Южна Долна Калифорния.  Има син - Лукас, който е от брака и с Джон Т. Уолтън. Кристи Уолтън рядко може да се срещне на обществени събития. През свободното си време участва в благотворителни събития за животни, опазването на околната среда и образование.  Кристи е известна с щедрите дарения, които прави към някои институции като Националния природонаучен музей на Сан Диего или пък на Международния музей Mingei, който също се намира в калифорнийския град. В същото време обаче някои медии в САЩ посочват, че Уолтън е отказала да се включи в The Giving Pledge - кампания, която стартира през 2010 г. от милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс, които търсят най-богатите семейства в света, които биха се ангажирали да дарят най-малко половината от богатството си за благотворителни цели. 

Оставката на кабинета беше сигурна без споразумението за дълга, каза Калфин

http://politics.actualno.com/Ostavkata-na-kabineta-beshe-sigurna-bez-sporazumenieto-za-dylga-kaza-Kalfin-news_459968.html

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му, само след два м...

България първа получава пари за наука от ЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=281821

България става първата държава от ЕС, която ще се възползва от помощта на ЕК за развитието на нови научни способности. Това съобщи министърът на образованието и науката Тодор Танев и еврокомисарят за науката и иновациите Карлуш Моедаш, съобщава БТА.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване