В Русия погребаха Немцов, убит в деня на "вежливите хора"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/03/2483210_v_rusiia_pogrebaha_nemcov_ubit_v_denia_na_vejlivite/?ref=rss


Днес в Москва след гражданско поклонение бе погребан опозиционният политик Борис Немцов. Поклонението бе в Сахаровския център от 10 до 13:45 часа, а погребението започна в 15:30 на Троекуровското гробище.

Независимо че е работен ден, на поклонението се стекоха хиляди и опашката се изви на повече от километър. Мнозина не успяха да отдадат почит и предаваха напред цветята, за да стигнат до малката зала, където бе изложено тялото.

При изнасянето на ковчега хората започнаха да скандират "Русия ще бъде свободна!" и "Героите не умират!", а при преминаване на катафалката се разнесоха прощални аплодисменти. За погребението и опелото се събраха стотици и се наложи полицията да въвежда ред.

#Nemtsov farewell ceremony is over in Moscow and yet people are standing in a 1km-long line to pay their respects pic.twitter.com/mxtJ3HD75N

— Yury Barmin (@yurybarmin) March 3, 2015

Малцина от висшите ръководители на Русия уважиха траурното събитие, и то в лично качество, но това направиха всички 28 посланици на ЕС, официалният представители на Европейската комисия и бившият британски премиер Джон Мейджър, който се познаваше с Немцов от 20 години. Полска парламентарна група, която се опита да пристигне за погребението, не получи визи.



В Сахаровския център пристигна вицепремиерът Аркадий Дворкович и прессекретарката на премиера Наталия Тимакова, според която правителството официално е представено на събитието от секретаря на министерския съвет Сергей Приходко.

Колоната се проточи на стотици метри още преди да започне поклонението пред тленните останки:




От администрацията се появиха още министърът на земеделието Николай Фьодоров, бившият управител на централната банка Сергей Дубинин, ръководителят на президентския съвет по правата на човека Михаил Фьодоров. Сред пристигналите да се поклонят бяха посланикът на САЩ Джон Тефт, ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко, както и председателят на борда на "Алфа-банка" Пьотр Авен и на "Сбербанк" Герман Греф.

"На един истински патриот на Русия - от американския народ", пише на венеца от посолството на САЩ:

Истинному патриоту России от американского народа. #Немцов pic.twitter.com/hG7HIYkoTy

— Посольство США в РФ (@USEmbRu) March 3, 2015

"Нямам съмнение, че това е поръчково убийство. Ако беше жив Борис Березовски, бих сметнал, че това е неговият стил", каза Кириенко, цитиран от "Интерфакс". Той бе съратник на Немцов в края на 90-те години в Съюза на десните сили, но сега каза, че "твърде много се разминавахме във възгледите си".

До тленните останки стояха Иля Яшин - най-близкият съратник на Немцов, както и бившият премиер Михаил Касянов. "Това подло убийство навярно е целяло да отмъсти за това, което той правеше. Всичките си години посвети на борбата с корупцията и произвола", каза Касянов в кратко слово и добави, че се надява убийците да бъдат открити, "ако не при тази власт, то при следващата".

Анна Дурицкая, която е единственият пряк очевидец на покушението, се прибра късно в понеделник в родната си Украйна. Тя е отказала предложение да бъде включена в руската програма за защита на свидетелите, но адвокатът ѝ Вадим Прохоров каза, че е готова да помага на следствието.



Немцов бе застрелян под стените на Кремъл в петък, когато с указ на президента Владимир Путин за пръв път бе отбелязан Денят на силите за специални операции. На 27 февруари преди година руски части без опознавателни знаци, наричани в медиите "вежливи хора" и "зелени човечета", започнаха да завземат властта в украинския полуостров Крим, който бе анексиран само три седмици по-късно.

Последното съобщение на Немцов в страницата му във "Фейсбук" бе посветено именно на 27 февруари 2014г.:

"Главният аргумент на Путин за анексирането на Крим бе референдумът.
Помним как започна той.
В утрото на 27 февруари 2014 г. сградата на Върховната Рада на Крим бе превзета от въоръжени - за това неведнъж е разказвал и писал Гиркин, който впрочем беше сред тях.
След това, без да има кворум (в залата бяха 47 депутати от 100) Върховната Рада на Крим под дулата на автоматите гласува за референдум за независимост.
В залата нямаше медии, заседанието не се предаваше пряко.
Само този епизод говори за пълната незаконност на завземането на Крим.
Но Путин и Лавров продължават да бърборят техните си неща.
Ето, вижте това видео от завземането на правителството на Крим."



Кадрите отразяват операцията, при която въоръжени с автомати, снайпери и гранатомети мъже без опознавателни знаци на униформите завзеха в Симферопол сградата на парламента и правителството, обкръжиха я и смениха украинските с руски знамена.

В следващите дни такива части блокираха украинските военни обекти в Крим.

Путин официално поиска от Съвета на федерацията разрешение да използва армията на територията на Украйна "до нормализиране на обстановката в страната" едва на 1 март и веднага го получи.

Първото признание, че руски военни са действали на полуострова, "за да осигурят условия за свободното волеизявление на кримчани", президентът направи чак на 17 април.

МВР потвърди: Намереното тяло в Янтра е на Вероника Здравкова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632247

Тялото, намерено по-рано днес във водите на р. Янтра в района край жп гара Велико Търново, е на обявената за общодържавно издирване студентка Вероника Здравкова. Това каза пред „Фокус” Мариана Христова, говорител на ОД на МВР в града.
Припомняме, че тялото на изчезналата 23-годишна Вероника Здравкова току-що бе намерено в река Янтра близо до
Тялото, намерено по-рано днес във водите на р. Янтра в района край жп гара Велико Търново, е на обявената за общодържавно издирване студентка Вероника Здравкова. Това каза пред „Фокус” Мариана Христова, говорител на ОД на МВР в града. Припомняме, че тялото на изчезналата 23-годишна Вероника Здравкова току-що бе намерено в река Янтра близо до

Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без споразумението за дълга

http://www.cross.bg/dulg-miliarda-kalfin-1455109.html

/КРОСС/ Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено.Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение. Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията.

С е-изплащателен картон пенсиите ще се получават от всяка поща

http://pik.bg/с-е-изплащателен-картон-пенсиите-ще-се-получават-от-всяка-поща-news292699.html

С е-изплащателен картон пенсиите ще се получават от всяка поща

От месец април пенсионерите ще имат възможност да получават пенсиите си във всяка пощенска станция в страната, различна от тази по постоянния им или настоящ адрес. Това ще стане възможно с въвеждането на електронен картон, по който ще се извършва и отчита плащането на пенсии в пощенските станции. Новият ред цели подобряване обслужването на пенсионерите.

Освен това, документите, издавани от общините за преценка на пенсионни права, ще могат да се изискват служебно от длъжностното лице по пенсионното осигуряване в съответното териториално поделение на НОИ, ако не са представени от заявителите. Това предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които правителството предстои да одобри на заседанието си на 4 март.

Кабинетът ще приеме изменения в общо седем нормативни акта, свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от 1 януари 2015 г. Министерският съвет ще разгледа и промени в Закона за опазване на околната среда, които ще доведат до административни и финансови облекчения за малкия и средния бизнес.

Измененията предвиждат да не се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с административен характер. Очаква се да бъде утвърден проектът на Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРАКТ III за периода 2014-2020 г. с общ бюджет 46 344 220 евро. Нейната основна цел е да насърчава обмяната на опит и разпространението на добри практики и иновативни подходи, свързани с управлението и изпълнението на програмите за териториално сътрудничество, на територията на целия ЕС, Норвегия и Швейцария, както и външните граници на Съюза.

В дневния ред на заседанието на правителството е проектът на Национална статистическа програма за 2015 г. и предложението на министъра на правосъдието Елена Чернева и Вилма Василева да бъдат определени за председател и за заместник-председател на Националното бюро за правна помощ за нов мандат.

Две баби станаха жертва на телефонни измамници

http://www.cross.bg/obazhdane-dete-nepoznat-1455093.html

Разград /КРОСС/ Две възрастни жени станали жертва на телефонни измамници през почивните дни. На 2 март около 19 часа 87-годишната К.К. от Разград получила обаждане, че внучката й е причинила ПТП, при което е загинало дете. За да я „освободи от ареста", възрастната жена предала на непознат сумата от 3000 лева. Около 01.00 часа на 1 март 67-годишната С.С. от село Гецово получила обаждане по стационарния телефон, че дъщеря й е причинила катастрофа с починало дете. На непознат пред дома си жената дала 600 лева. По двата случая се водят досъдебни производства по чл.209 от НК.

Руските власти не допуснаха европейски политици на погребението на Немцов

http://www.mediapool.bg/ruskite-vlasti-ne-dopusnaha-evropeiski-polititsi-na-pogrebenieto-na-nemtsov-news231227.html

Хиляди руснаци се наредиха на дълга опашка във вторник, за да отдадат последна почит на руския опозиционер Борис Немцов, чийто разстрел миналата седмица показа рисковете да се говори срещу руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Съветниците на Путин отричат той да има нещо общо с гибелта на Немцов, който в петък вечерта бе застрелян с четири куршума в гърба близо до стените на Кремъл. Неговите приятели твърдят, че той е жертва на атмосферата на омраза и нетърпимост спрямо всеки опонент на президента.   Поклонението приключи преди всички да успят да влязат в траурната зала в център "Сахаров", където бе ковчегът с тленните останки на известния руски политик, съобщиха руски медии. Опашката отвън бе километрична и част от присъстващите започнаха да скандират церемонията да бъде удължена, но организаторите казаха, че роднините на Немцов са твърде изморени. Тогава хората започнаха да предават цветята от ръка на ръка напред по веригата, за да може онези, които са по-напред, да ги поставят на ковчега.   Когато траурната лимузина тръгна, много от събралите се започнаха да аплодират и да викат "Русия ще бъде свободна" и "Героите не умират".   Президентът Владимир Путин и премиерът на Русия Дмитрий Медведев не присъстваха на поклонението. Руската администрация реши да изпрати на церемонията двама вицепремиери и министъра на селското стопанство. Путин бе представен от своя представител в парламента, а премиерът Медведев изпрати венец.   Властите не допуснаха европейски политици и руски опозиционери на погребението   Европейски политици обвиниха руските власти, че са им попречили да отидат на погребението на Немцов. На председателя на полския Сенат му е била отказана входна виза. Бившата латвийска министърка на външните работи Сандра Калниете, която е европейски депутат, заяви, че гранична полиция не я е допуснала да влезе в Москва от летище Шереметиево. Единственият действащ чужд министър, който присъства траурната церемония, бе литовският външен министър.   Европейският съюз разкритикува Москва за това, че не позволява на евродепута от Латвия Сандра Калниете да влезе в Русия. Това е ясно нарушение на основни принципи и е в разрез с визовите споразумения между Русия и ЕС, каза говорителката на Европейската служба за външно действие Мая Кочиянчич, която отхвърли оправданието на Русия, че Калниете била заплаха за обществения ред и сигурност в Русия. "Във време, което призовава за сдържаност и добра воля, руската администрация продължава да натиска в обратна посока на деескалацията", заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.   На поклонението не бе допуснат и опозиционният лидер Алексей Навални, тъй като съдът отказа да го пусне от ареста. Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров, който живее в Съединените щати, заяви, че не може да се върне в Русия за погребението от съображения за сигурност. Поради същата причина в Москва не пристигна и икономистът Сергей Гуриев. Сред хората, дошли да се простят с убития Немцов, бяха съпругата и дъщерята на първия руския президент Борис Елцин Наина Елцина и Татяна Юмашева, политици, бизнесмени и общественици като Ирина Хакамада, Никита Белих, Григорий Явлински, Владимир Рижков, Михаил Прохоров. Присъстваха посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт, както и посланици на европейски държави, също кака бившият министър-председател на Великобритания Джон Мейджър.   Мейджър призова да се проведе възможно най-прозрачно разследване на обстоятелствата около убийството на Борис Немцов. "Аз съм се виждал с него няколко пъти. Това е най-печалната ми визита в Москва", коментира бившият британски премиер, цитиран от Би Би Си.   "За нашата и вашата свобода"   Президентът на Украйна Петро Порошенко награди посмъртно Борис Немцов с ордена на Свободата. Немцов се бореше за свободата на Украйна и за свободата на Русия тъй като разбираше, че без свободна Украйна не може да има и свободна Русия, каза Порошенко. "За нашата и вашата свобода" – този исторически лозунг стана житейски девиз на Борис немцов. Затова аз реших да го наградя с ордена на свободата. Светла му памет", заяви Петро Порошенко.   "Боря се разплати с живота си за своите идеали"   Иля Яшин, един от най-близките сподвижници на Немцов през последните години, едва сдържаше сълзите си.   "Боря се разплати с живота си за своите идеали, той си отиде като герой...Ние ще завършим неговото дело и ще направим така, че Русия да стане страна, с която той би се гордял", каза Яшин.   "Отнеха ни Борис Немцов, отнеха го подло. Немцов влезе в историята като реформатор и борец. Той беше лидер на опозицията, стана враг на много други, защото говореше истината", заяви Михаил Касянов, съпредседател на Републиканска партия на Русия – Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС). Борис Немцов бе съпредседател на формацията.   "Прощавай, убита надежда на Русия", бяха последните думи на журналиста Леонид Велехов към Немцов.   "Без Борис се образува невероятна мъчителна пустота. Не зная какво може да я запълни", каза поетът Лев Рубинщайн.   Бизнесменът Дмитрий Зимин, основател на "Билайн", заяви: "Убийството на Немцов е престъпление на ненавистта. Убийците са отгледани в това блато на ненавистта, в което потопиха нашата страна". "Ние се прощаваме с патриот на Русия и приятел на Европа. Той вярваше в Русия, в открития свят. Борис защитаваше ценностите на демокрацията", заяви посланикът на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас.   Междувременно единственият свидетел на убийството Анна Дурицкая вече напусна Русия. Тази нощ приятелката на Борис Немцов е получила разрешение да се върне в Украйна.   Очаквайте подробности

Порошенко награди посмъртно Немцов с Орден на свободата

http://web.barometar.net/66941/

Президентът на Украйна Петро Порошенко награди посмъртно убития в Москва руски политик Борис Немцов с украинския Орден на свободата, предаде ТАСС, като се позова на сайта на украинското президентство. „За нас, украинците, Борис завинаги ще си остане руски патриот и приятел на Украйна. Той доказа със своя живот, че тези две неща могат да бъдат [...]

Две коли се нацепиха в ТИР, жена и дете са ранени

http://www.bnews.bg/article-130519

Жена и 11-годишно момиче са в болница с фрактури след удар на два леки коли в тежкотоварен камион.

Сидеров: Два пъти ни вкараха във война с Русия, трети път няма да позволим (снимка)

http://pik.bg/сидеров-два-пъти-ни-вкараха-във-война-с-русия-трети-път-няма-да-позволим-снимка-news292686.html

Сидеров: Два пъти ни вкараха във война с Русия, трети път няма да позволим (снимка)

"Държавната власт два пъти ни вкара във война с Русия през историята, трети път няма да позволим", това каза на шествие по случай 3 март лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Хиляди хора, привърженици на партията дойдоха на площада пред президентството, за да кажат "Не" на НАТО и да поискат оставка на държавния глава Росен Плевнелиев.

Шествието протече под наслов "10 г. битка за България". Днес "Атака" навършва 10 г.

"Българският народ е поробен, но е от руснаците, а от западняците", каза Сидеров. Той и двама депутати от Руската Дума запалиха свещи в руската черква "Св. Николай". 

Украйна вдига основната лихва до 30%

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukraina-vdiga-osnovnata-lihva-do-30-190243/

Остава изискването за задължителна продажба на 75% от валутните приходи на износителите, заяви централната банка

Варна почете Трети март

http://web.barometar.net/66939/

Стотици варненци се включиха в празничното шествие по повод националния празник Трети март, въпреки дъждовното време. Тържествата започнаха с празничен молебен за България, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. След това бе издигнат националния флаг, а представителни части на ВМС преминаха в тържествен марш под съпровода на духовия [...]

Децата от дома в Асеновград вече са добре

http://www.vesti.bg/bulgaria/decata-ot-doma-v-asenovgrad-veche-sa-dobre-6032479

Децата ще бъдат изписани, след като излязат резултатите от назначените им изследвания

Фернандо Алонсо ще пропусне началото на сезона във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483350_fernando_alonso_shte_propusne_nachaloto_na_sezona_vuv/?ref=rss


Новият пилот на "Макларън" Фернандо Алонсо ще пропусне първото състезание от сезона във Формула 1 по съвет на лекуващите го доктори. 

Испанецът претърпя мозъчно сътресение по време на вторите предсезонни тестове в Барселона и изкара няколко дни в болница.

Въпреки че се възстанови напълно, лекарите смятат, че участието в Гран при на Австралия в Мелбърн на 15 март ще е твърде прибързано. 

В болидите на "Макларън" ще седнат Дженсън Бътън и резервният пилот Кевин...

Любители на хубавото вино пресушиха цяла бъчва в центъра на Пловдив

http://pik.bg/любители-на-хубавото-вино-пресушиха-цяла-бъчва-в-центъра-на-пловдив-news292684.html

Любители на хубавото вино пресушиха цяла бъчва в центъра на Пловдив

Цяла бъчва с вино пресушиха пловдивчани, които дойдоха на площада пред Общината, за да дегустират новата реколта и да се повеселят с танците на фолклорни групи.

Дълга опашка от мераклии дегустатори се изви на площад "Стефан Стамболов", видя репортер на Topnovini.bg, а доказани ценители потвърдиха, че винцето си го бива.

Масовата дегустация по традиция предшества международното изложение за вина и спиртни напитки "Винария", което се открива утре в Панаира. Старт на форума ще даде министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"Посетителите на "Винария" ще видят не само новости и стандарта на българското винопроизводство, но и една уникално пресъздадена обстановка от Стария град", уточни изпълнителният директор на Международен панаир - Пловдив, Иван Соколов. Той припомни, че изложението е сред най-големите бизнес форуми у нас и по традиция събира много участници и посетители.

137 народни инструмента огласиха Варна в Деня на Освобождението (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=281824

137 народни инструмента огласиха Морската градина на Варна в чест на 137 годишнината от Освобождението на България. Събитието, което се провежда за втора поредна година до Езерцето в района на Детския кът в Морската градина, започна с изпълнение на детски танцов състав "Искра".

Марадона готов да се върне на терена

http://www.cross.bg/ronaldo-maradona-terena-1455107.html

/КРОСС/ Аржентинската футболна легенда Диего Марадона е готов да възобнови кариерата си, вдъхновен от примера на бразилския си колега Роналдо, който планира да се завърне на терена тази есен.Световните шампиони разговаряха на живо по венецуелски телевизионен канал. След като аржентинецът получи утвърдителен отговор на въпроса си наистина ли Роналдо смята да облече екипа на американския Форт Лодърдейл Страйкърс, заяви, че той също е готов да се върне на терена с традиционния си номер 10. Припомняме, че Роналдо обяви за възобновяването на кариерата си в края на февруари. В момента 38-годишният спортист се подготвя по специална програма, с която до ноември трябва да си върне спортната форма. 54-годишният Марадона за последно игра на професионално ниво през 1997 г. за аржентинския отбор Бока Хуниор".

"Фолксваген Пасат" стана автомобил на годината в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=281825

Модел на германския автопроизводител "Фолксваген" получи приза за кола на годината на международния автосалон в Женева. Преднината на седана Пасат пред останалите шест конкуренти бе голяма. Изложението първо открива за журналисти, а от 5 март ще е достъпно за широката публика.

Борисов: Нуждаем се от смирение и единение

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-nujdaem-se-ot-smirenie-i-edinenie-190242/

Само ако започнем да работим заедно за постигане на националните приоритети, ще успеем да променим съдбата си, според премиера

Стотици не успяха да се простят с Борис Немцов

http://frognews.bg/news_87041/

Властите прекратиха поклонението пред Борис Немцов, въпреки че навън останаха още няколкостотин човека.В повечето време опашката от хора, които чакаха пред Сахаровския център, където беше положен ковчега с тялото на Немцов, достигаше 1 километър.

Сидеров с депутати на Путин и Жириновски: Ще оправяме света, почваме от България

http://offnews.bg/news/n_1/n_470121.html

Научих, че Цецо Цветанов и Радан Кънев са в Брюксел. Те са там, за да получат инструкции, за да вкарат България във война с Русия. Западът ни зароби, това е колонизация, обяви на митинг пред храм-паметник „Свети Александър Невски“ лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Шествието на "Атака" под надслов „От турско иго ни освободи Русия, не ЕС“ тръгна днес по обед от пилоните на НДК. В него се включиха и Анатолий Карпов – депутат от Държавната Дума на Руската Федерация от управляващата партия „Единна Русия“, и Роман Худяков – депутат от Държавната Дума и зам.-председател на фракцията ЛДПР (партията на Владимир Жириновски). Да, ние ще оправяме света, започвайки от България. Русия днес е държава на националното достойнство и това САЩ не могат да го понесат. Да кажем "не" на членството в НАТО, стоп на агресията на НАТО на българска земя. Правилният път е да направим и референдум за членството ни в ЕС, каза Сидеров. Няма посмъртно никога да стана евроатлантик, това означава да бъдем роби, да одобрим гей браковете и кръвосмешенията, обяви лидерът на "Атака". Българският народ днес е поробен, но не от османците, а от западняците. Западът беше виновен за нашето робство, той забави с 20-25 години нашето освобождение. Великобритания е най-подлата държава в света, каза още русофилът-националист. Искаме днешна Турция да поднесе извинения за геноцида върху българите, заяви от трибуната Сидеров.

20-годишен шофьор се заби в оградата

http://pik.bg/20-годишен-шофьор-се-заби-в-оградата-news292683.html

20-годишен шофьор се заби в оградата

20-годишен шофьор се заби в оградата на кръговото на Водната палата. Причината за инцидента е висока скорост, стана ясно от официалната информация от полицията.

Катастрофата е станала около 23:15 часа снощи на кръстовище между бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" и бул. "Марица-юг", информира plovdivutre.bg.

Поради движение с несъобразена скорост и загуба на контрол, лек автомобил "Пежо" се блъснал в оградата на кръговото движение. Няма данни за употреба на алкохол от страна на водача, с инициали С.К. на 20 години от Пловдив.

Шофьор се е разминал без сериозни наранявания. Той е прегледан в болница и изписан за домашно лечение.

Роналдо пуска своя колекция обувки

http://www.cross.bg/obyvki-ronaldo-pyska-1455106.html

/КРОСС/ Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо пуска своя колекция обувки. Колекцията на португалеца носи името CR7 Footwear. Спортистът работи в екип с "Portugal Footwear" за създаването на линията модерни, същевременно класически обувки.Колекцията е разделена на луксозни, премиум и основни модели за мъже и момчета и включва цветни ботуши, обувки и шити на ръка мокасини.

Ад на пътя! Зверски сблъсък между ТИР и два леки автомобила прати жена и дете в болница

http://pik.bg/ад-на-пътя-зверски-сблъсък-между-тир-и-два-леки-автомобила-прати-жена-и-дете-в-болница-news292680.html

Ад на пътя! Зверски сблъсък между ТИР и два леки автомобила прати жена и дете в болница

Жена и 11-годишно момиче са пострадали при катастрофа между ТИР и два леки автомобила на пътя Самоков-Дупница. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи - София област, предаде агенция "Фокус".

Пътно-транспортното произшествие е между два леки автомобила и ТИР. Лек автомобил „Хонда” се е ударил в гумата на ТИР, вследствие на което ТИР-а се е завъртял и втори автомобил „Нисан” се е ударил в него.

Пострадали са жена и 11-годишно момиче от втория лек автомобил. Жената е с фрактура на ръката и е настанена в болницата в Дупница. 11-годишното момиче е хоспитализирано в същата болница и е със съмнение за фрактура.

На мястото има патрул от РУП-Дупница и РУП-Самоков, които регулират движението до приключване на огледа на местопроизшествието.

6 дни с магнитни бури ни съсипват здравето

http://petel.bg/6-dni-s-magnitni-buri-ni-sasipvat-zdraveto__103385

Шест дни с магнитни бури ще ни съсипват здравето през март. Това е месецът с най-много слънчеви изригвания тази година, които причиняват...

Куп успехи за синхронистките на Аква спорт (снимки)

http://petel.bg/Kup-uspehi-za-sinhronistkite-na-Akva-sport--snimki-__103386

Завърши зимния етап от държавния отборен шампионат по синхронно плуване за всички възрасти. Той се проведе на столичния басейн "Диана" от...

Хиляди изпратиха Борис Немцов

http://petel.bg/Hilyadi-izpratiha-Boris-Nemtsov__103387

Съпредседателят на партията РПР-Парнас Борис Немцов бе погребан в Троекуровското гробище в Москва, пише "Сега".  В последния му път го...

Ето как вадят тялото на Вероника от реката (снимка)

http://petel.bg/Eto-kak-vadyat-tyaloto-na-Veronika-ot-rekata--snimka-__103388

снимка: БулФото Тялото на 23-годишната Вероника Здравкова бе извадено от река Янтра и бе откарано за аутопсия. От МВР потвърдиха, че...

Сидеров: Да се събудим от сън

http://www.cross.bg/rysiya-siderov-liderut-1455105.html

София /КРОСС/ Стотици хора от цяла България се събраха с знамена и плакати на организираното за поредна година шествие на "Атака" по случай Националния празник 3 март. Шествието започна пред пилоните на НДК в столицата, където лидерът на партията Волен Сидеров честити празника и поздрави събралото се множество.Депутатът от Държавната Дума на Руската Федерация от управляващата партия „Единна Русия" Анатолий Карпов, който участва в шествието на „Атака", също поздрави хората. "Поздравявам ви от все сърце за празника от името на Русия. Русия е дала много жертви за свободата на българите. Приветствам българския народ и се надявам, че исторически предопределеният път на дружеските ни отношения ще бъде продължен.", каза Анатолий Карпов.Традиционното третомартенско шествие на националистите спря пред сградата на президентската администрация, за да развее трибагреника, руския флаг, партийните знамена на "Атака" и да скандира: "Мафия". "Да се събудим от сън", призова лидерът Волен Сидеров, според който в сградата на президентството трябва да има достоен държавен глава. "Един ден това ще стане", смята той. „Позволихме начело на държавата да стои човек, който предаде интересите ни. Росен Плевнелиев стои незаслужено начело на държавата. Да изкажем презрението си към този човек", призова Сидеров

Художник на 83 г. не пуска четка, камера и колело

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4631128

83-годишен художник от Шумен с вечна муза и настроение е рекордьор по творчески умения. Вълчо Вълчев има 24 самостоятелни изложби зад гърба си и над 300 художествено документални филма, а силата му продължава да извира. Затова всеки ден километражът на велосипеда му отброява по 30 километра ход.
Творецът твърди,
83-годишен художник от Шумен с вечна муза и настроение е рекордьор по творчески умения. Вълчо Вълчев има 24 самостоятелни изложби зад гърба си и над 300 художествено документални филма, а силата му продължава да извира. Затова всеки ден километражът на велосипеда му отброява по 30 километра ход. Творецът твърди,

Първо в 24 часа: Родителите на Вероника дойдоха край реката, изключват самоубийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632212

Родителите на Вероника Здравкова - Надя и Трайчо Трайкови пристигнаха край реката, където бе намерено тялото на дъщеря им. Линейката с тялото й обаче вече беше отпътувала.
Родителите на Вероника Здравкова - Надя и Трайчо Трайкови пристигнаха край реката, където бе намерено тялото на дъщеря им. Линейката с тялото й обаче вече беше отпътувала. "Кажете ми, вярно ли е, че са я намерили", плачеше бащата. Полицията ги отведе с патрулка. Трайчо Трайков още сутринта бе загубил надежда, че ще види дъщеря си жива.

Сидеров: Да се събудим от сън

http://www.cross.bg/rysiya-liderut-siderov-1455105.html

София /КРОСС/ Стотици хора от цяла България се събраха с знамена и плакати на организираното за поредна година шествие на "Атака" по случай Националния празник 3 март. Шествието започна пред пилоните на НДК в столицата, където лидерът на партията Волен Сидеров честити празника и поздрави събралото се множество.Депутатът от Държавната Дума на Руската Федерация от управляващата партия „Единна Русия" Анатолий Карпов, който участва в шествието на „Атака", също поздрави хората."Поздравявам ви от все сърце за празника от името на Русия. Русия е дала много жертви за свободата на българите. Приветствам българския народ и се надявам, че исторически предопределеният път на дружеските ни отношения ще бъде продължен.", каза Анатолий Карпов.Традиционното третомартенско шествие на националистите спря пред сградата на президентската администрация, за да развее трибагреника, руския флаг, партийните знамена на "Атака" и да скандира: "Мафия"."Да се събудим от сън", призова лидерът Волен Сидеров, според който в сградата на президентството трябва да има достоен държавен глава. "Един ден това ще стане", смята той. „Позволихме начело на държавата да стои човек, който предаде интересите ни. Росен Плевнелиев стои незаслужено начело на държавата. Да изкажем презрението си към този човек", призова Сидеров

Внимание: Трафикът се засилва, шофирайте разумно!

http://www.bnews.bg/article-130517

При дълги пътувания трябва да сте подсигурени с вода, храна и резервоар пълен до горе. Телефоните да са със заредени батерии, ако се наложи спешно повикване на телефон 112.

Отвлеченият и пребит в Несебър Пламен Петров бил издирван от полицията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632218

35-годишният Пламен Петров от Ямбол, който в събота бе похитен от четирима мъже и жена близо до Несебър, е бил обявен за издирване. Това съобщи преди минути в съдебната зала адвокат Благой Потеров, защитник на двама от обвиняемите.
В празничния ден с полицейски ескорт в съдебната палата на Бургас бяха доведени Асен Митков, Иван Митков,
35-годишният Пламен Петров от Ямбол, който в събота бе похитен от четирима мъже и жена близо до Несебър, е бил обявен за издирване. Това съобщи преди минути в съдебната зала адвокат Благой Потеров, защитник на двама от обвиняемите. В празничния ден с полицейски ескорт в съдебната палата на Бургас бяха доведени Асен Митков, Иван Митков,

Музеят на Баба Тонка в Русе отново отвори врати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/03/2483349_muzeiat_na_baba_tonka_v_ruse_otnovo_otvori_vrati/?ref=rss


След близо четвърт век музеят на Баба Тонка в Русе отвори врати навръх националния празник Трети март. Къщата музей е ремонтирана основно със средства на общината в дунавския град.

Ремонтът започна през 2012 г., след като за 200-годишнината от рождението на Баба Тонка бяха осигурени 230 хил. лева. Заради срутване на една от стените обаче дейностите бяха преустановени, тъй като се наложи изготвянето на нов проект, припомнят от община Русе.


Сега сградата е напълно...

Откъс от "Доклад на зелената амеба за химическия молив" на Велина Минкова

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/03/2482020_otkus_ot_doklad_na_zelenata_ameba_za_himicheskiia/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" на "Дневник" е ви предлагаме откъс от дебютния роман "Доклад на зелената амеба за химическия молив" на Велина Минкова, предоставен ни от издателство "Колибри" - история за един свят, видян през обектива на една дисциплинирана ученичка и активна пионерка.

Времето е лятото на 1989 година, а мястото – международен пионерски лагер в Корея, Северна Корея.

Приятно четене!

1.

Завършихме шести клас. Имах само една петица за края на...

11-годишно момиче и жена пострадаха при катастрофа с ТИР край Самоков (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632178

Жена и 11-годишно момиче са пострадали при катастрофа между ТИР и два леки автомобила на пътя Самоков-Дупница. Това съобщи за Фокус говорителят на ОДМВР-София област. Пътно-транспортното произшествие е между два леки автомобила и ТИР. Лек автомобил „Хонда” се е ударил в гумата на ТИР, вследствие на което ТИР-а се е завъртял и втори автомобил
Жена и 11-годишно момиче са пострадали при катастрофа между ТИР и два леки автомобила на пътя Самоков-Дупница. Това съобщи за Фокус говорителят на ОДМВР-София област. Пътно-транспортното произшествие е между два леки автомобила и ТИР. Лек автомобил „Хонда” се е ударил в гумата на ТИР, вследствие на което ТИР-а се е завъртял и втори автомобил

С множество аплодисменти изпратиха Немцов (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632217

След като приключи поклонението пред тленните останки на Борис Немцов, траурният автомобил с тялото му се отправи към Троекуровското гробище, съобщи НТВ. Малко преди това властите прекратиха поклонението, въпреки че навън останаха още няколкостотин човека. В повечето време опашката от хора, които чакаха пред Сахаровския център,
След като приключи поклонението пред тленните останки на Борис Немцов, траурният автомобил с тялото му се отправи към Троекуровското гробище, съобщи НТВ. Малко преди това властите прекратиха поклонението, въпреки че навън останаха още няколкостотин човека. В повечето време опашката от хора, които чакаха пред Сахаровския център,

Жена и 11-годишно момиче пострадаха при катастрофа с ТИР край Самоков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632180

Жена и 11-годишно момиче са пострадали при катастрофа между ТИР и два леки автомобила на пътя Самоков-Дупница. Това съобщи за Фокус говорителят на ОДМВР-София област. Пътно-транспортното произшествие е между два леки автомобила и ТИР. Лек автомобил „Хонда” се е ударил в гумата на ТИР, вследствие на което ТИР-а се е завъртял и втори автомобил
Жена и 11-годишно момиче са пострадали при катастрофа между ТИР и два леки автомобила на пътя Самоков-Дупница. Това съобщи за Фокус говорителят на ОДМВР-София област. Пътно-транспортното произшествие е между два леки автомобила и ТИР. Лек автомобил „Хонда” се е ударил в гумата на ТИР, вследствие на което ТИР-а се е завъртял и втори автомобил

Пенсионери ще могат да взимат парите си от всяка поща

http://pik.bg/пенсионери-ще-могат-да-взимат-парите-си-от-всяка-поща-news292677.html

Пенсионери ще могат да взимат парите си от всяка поща

Пенсионерите ще могат да получават пенсиите си във всяка пощенска станция в страната, различна от тази по постоянния им или настоящ адрес.

Промяната влиза в сила от месец април. Това ще стане възможно с въвеждането на електронен картон, по който ще се извършва и отчита плащането на пенсии в пощенските станции.

Новият ред цели подобряване обслужването на възрастните хора.

Промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж ще бъдат гласувани на утрешното заседание на правителството.

 

Бисеров дърпа конците в Министерството на енергетиката

http://frognews.bg/news_87040/

Христо Бисеров е истинският министър на енергетиката, коментират служители във ведомството, оглавявано от Теменужка Петкова. Скандалният бивш зам.-шеф на ДПС и на Народното събрание дърпа конците чрез Марина Армутлиева.

Обама: Убийството на Немцов е симптом за влошаване на гражданските права в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=281816

Русия да разследва обективно и независимо убийството на Борис Немцов. За това призова в интервю за Ройтерс американският президент Барак Обама. За него случилото се в Москва е ясен симптом за влошаването на ситуацията с гражданските права в Русия.

Шефът на бюджетната комисия в ЕП подкрепи промените в закона за Сметната палата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632188

С приетите промени в закона за Сметната палата България се върна към европейския модел на работа в одитната институция. Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, която се срещна в Брюксел с председателя на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.
С приетите промени в закона за Сметната палата България се върна към европейския модел на работа в одитната институция. Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, която се срещна в Брюксел с председателя на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Юрист: Провежда се масова подписка за връщане на старото име на връх Шипка

http://pik.bg/юрист-провежда-се-масова-подписка-за-връщане-на-старото-име-на-връх-шипка-news292652.html

Юрист: Провежда се масова подписка за връщане на старото име на връх Шипка

"И по време на боевете през 1877, а дори и преди това, във всички карти на руското комнадване, на австрийския генщаб и в съзнанието на българите този връх е връх "Свети Никола“.  На 26 август 1934 г. цар Борис Трети и Кимон Георгиев откриват паметника на връх Свети Никола."

Това каза пред БНР юристът Стефан . Преди години съдията от Стара Загора постави въпроса за възстановяването на някогашното име на в. Шипка – Свети Никола.  Върхът е преименуван през декември 1951 г. на връх „Столетов“ от комунистическата власт. Името „Шипка“ носи от 1977 г. Истинският връх Шипка е съседен на бившия Свети Никола и в момента имаме два върха с едно име.

"През 1942 г. правителството на Богдан Филов малко прави масово преименуване на върхове  с турски наименования. Тогава и връх Бузлуджа е преименуван на връх „Хаджи Димитър“, сподели юристът. Въпреки това заради Бузлуджанския конгрес автентичното име остава в народния говор." 

Той оцени като "добра идея" предложението паметникът на връх Бузлуджа да се превърне в европейски паметник на тотаблитарното изкуство. В момента се провежда масова подписка в цялата страна за връщане на името на връх Свети Никола, каза Саранеделчев.

Футболните премии в Русии ще се изплащат само в рубли

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483338_futbolnite_premii_v_rusii_shte_se_izplashtat_samo_v/?ref=rss


Премиите на всички 23 национални отбора по футбол в Русия вече ще се изплащат само в рубли и само при постигнати резултати. Руският футболен съюз реагира така на финансовата криза и обезценяващата се местна валута.

Последните премии за класирането на мъжкия национален отбор на световното първенство в Бразилия бяха изплатени в условни единици. Изчислена в рубли сумата е 237 милиона. Ако премиите бяха платени днес по официален курс, щеше да е двойно повече рубли.

РФС иска да...

113 заявления за договори за саниране са подадени в ББР

http://www.cross.bg/zayavleniya-obshtinite-blagoevgrad-1455103.html

София /КРОСС/ До момента към Българска банка за развитие има подадени общо 113 заявления за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това показват данните на областните управители в страната. 40 са сключените договора с банката в градовете Враца, Варна, Плевен, Благоевград, Мадан, Момчилград, Димитровград, Смядово, Севлиево, Брезник, Петрич и други. Регистрираните сдружения на собствениците в общините са почти 1000, като най - голям е техният брой в София - град, Хасково, Благоевград, Пловдив. Подадените заявления за интерес и финансова помощ са 266, най-много в Хасково, Благоевград, Кърджали. Вече има 194 одобрени заявления от общините за участие в Националната програма за енергийна ефективност. 146 е общият брой на сключените договори между сдруженията на собствениците и общините.

Изпратиха Немцов с множество аплодисменти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632225

След като приключи поклонението пред тленните останки на Борис Немцов, траурният автомобил с тялото му се отправи към Троекуровското гробище, съобщи НТВ. Малко преди това властите прекратиха поклонението, въпреки че навън останаха още няколкостотин човека. В повечето време опашката от хора, които чакаха пред Сахаровския център,

В Русия пускат пощенски марки с футболистите на Зенит?

http://www.cross.bg/zenit-marki-fytbolistite-1455102.html

/КРОСС/ В Русия могат да се появят пощенски марки с футболистите на Зенит. Това става ясно от прессъобщение на агенция SpecialOne."В Санкт Петербург стартира рекламна кампания, посветена на юбилея на футболния клуб. Главни герои на проекта, който носи името „Легендите на Зенит", ще станат най-ярките имена на отбора ", се посочва в изявлението."Основната идея е свързана не само създаването на марки с легендите на Зенит, но също така и по-нататъшната им реализация. Според нашата идея, феновете на клуба ще могат да си изпращат писма със зенитовски марки на плика. Надяваме се, че проектът ще се реализира и ще бъде в състояние да обедини феновете на легендарния Зенит", казва управляващият партньор на SpecialOne по спортен маркетинг Станислав Яковлев.

Мотористи организираха шествие за Трети март

http://pik.bg/мотористи-организираха-шествие-за-трети-март-news292674.html

Мотористи организираха шествие за Трети март

С мотошествие и поднасяне на венци бе отбелязан Националния празник на България 3-ти март от мотористи в София.

Десетки ентусиасти се събраха на сборния им пункт пред входа на Националния исторически музей. Шествието тръгна в 11.00 часа и завърши след около час пред паметника на Незнайния войн, където бяха поднесени венци. 

Празничните шествия по случай Трети март продължават из цялата столица. От 18.30 ч. пред Народното събрание ще започне тържествената проверка (заря) в чест на празника./topnovini.bg

Какво е общото между войните в Югославия и Украйна?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kakvo-e-obshtoto-mejdu-voinite-v-iugoslaviia-i-ukraina-190057/

Двата конфликта имат много прилики, но за намирането на решение на украинския са по-важни разликите, пишат Стивън Холмс и Иван Кръстев

Градушка удари Русе!

http://pik.bg/градушка-удари-русе-news292673.html

Градушка удари Русе!

Необичаен за сезона валеж падна над част от Русе преди минути – градушка. След като се поразнесоха облаците, от които валя сутрешният пролетен дъжд, небето беше отново закрито от черен облак и се разнесоха гръмотевици. След това започна да вали краткотраен типично летен проливен дъжд, придружен от градушка с големина колкото грахово зърно.

Тя обаче не е нанесла щети, съобщи Спасимир Димитров, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Община Русе, в отговор на въпрос на репортер на Topnovini.bg.

От хидрометеорологичната станция пък обясниха, че явлението не е типично за началото на март, но не е и невиждан досега каприз на природата. Дежурните метеоролози обясниха, че градушки са падали дори прези зимата.

Причина за явлението е, че във височина се сблъскват топъл и студен фронт, в резултат на което парата в топлия замръзва. Тъй като времето е топло, пада именно градушка, а не друг вид валеж, например сняг, обясниха специалистите.

Крадци отмъкнаха 2 кози и овца от незаключена кошара

http://pik.bg/крадци-отмъкнаха-2-кози-и-овца-от-незаключена-кошара-news292670.html

Крадци отмъкнаха 2 кози и овца от незаключена кошара

Вчера около 9 часа жител на врачанското село Голямо Пещене се оплакал в полицията, че през нощта кошарата му била навестена от крадци.

Задигнати са 2 кози и овца. Вина има и стопанинът, който оставил вратата на обора незаключена. Щетите са за около 400 лева. По случая е образувано досъдебно производство, пише Трибали.

Норвегия нае затворнически килии за 25 млн. евро в Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632210

Норвегия подписа с Холандия договор за наем на затворнически килии на стойност 25 млн. евро, съобщи АФП. Споразумението ще влезе в сила от септември.
Документът бе подписан от холандския държавен секретар на правосъдието Фред Тевен и норвежкия министър на правосъдието Андерш Анюндсен, съобщи холандското правосъдно министерство.
Норвегия подписа с Холандия договор за наем на затворнически килии на стойност 25 млн. евро, съобщи АФП. Споразумението ще влезе в сила от септември. Документът бе подписан от холандския държавен секретар на правосъдието Фред Тевен и норвежкия министър на правосъдието Андерш Анюндсен, съобщи холандското правосъдно министерство.

Пенсионери взимат парите си от всяка поща

http://www.bnews.bg/article-130516

След един месец възрастните хора ще имат възможност да се възползват от подобрената услуга.

Обама изнерви Иран с популистко изказване за ядрената програма

http://america.actualno.com/Obama-iznervi-Iran-s-populistko-izkazvane-za-jadrenata-programa-news_459959.html

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини президента на САЩ Барак Обама за негово "недопустимо" изявление във връзка с ядрената програма на Техеран. Американският държавен глава ...

"Восъчното" лице на Немцов в ковчега шокира дошлите да се простят с него

http://europe.actualno.com/Vosychnoto-lice-na-Nemcov-v-kovchega-shokira-doshlite-da-se-prostjat-s-nego-news_459964.html

Съпредседателят на партията РПР-Парнас Борис Немцов бе погребан в Троекуровското гробище в Москва. В последния му път го изпратиха семейството, съпредседателят на РПР-Парнас Михаил Касянов, председате...

Премиерът на Сърбия: На мен ми викайте "педал", но на Джокович - това вече е безобразие

http://europe.actualno.com/Premieryt-na-Syrbija-Na-men-mi-vikajte-pedal-no-na-Djokovich---tova-veche-e-bezobrazie-news_459966.html

Сръбският премиер Александар Вучич изригна заради обидите срещу Джокович и самия него. Срещу Новак Джокович обидите на белградската публика прозвучаха по време на баскетболния мач между Цървена звезда...

И Москва празнува "Трети март"

http://society.actualno.com/I-Moskva-praznuva-Treti-mart-news_459967.html

Руският войник винаги е бил войник-освободител, припомни днес руският зам.-министър на външните работи Алексей Мешков на церемонията по полагане на венци пред паметника на гренадирите, паднали в боеве...

С военни почести отбелязаха 3 март във Враца

http://pik.bg/с-военни-почести-отбелязаха-3-март-във-враца-news292669.html

С военни почести отбелязаха 3 март във Враца

С военни почести по издигане на националното знаме във Враца отбелязаха Трети март - националния празник на България. Почетен караул от военнослужещи от възстановеното поделение 54 990 в града внесе след две години прекъсване националния  трибагреник на площада пред паметника на Христо Ботев и го издигнаха под звуците на химна пред погледите на стотици врачани.

Сред официалните лица на церемонията бяха заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, народният представител Петя Аврамова, Врачанският митрополит Калиник, областният управител Малина Николова и председателя на  Общинския съвет Борислав Стоев.

Денят на Освобождението, дошъл с неоценимата братска помощ на руските воини, на румънци, украинци, белоруси, финландци, е  първият голям урок за Нова България - че в дните на свобода, в своята самостоятелност и независимост тя ще бъде сред голямото  семейство на свободни страни, отбеляза в словото си по повод националния празник кметът на Враца Николай Иванов.

Той допълни, че нашият ден на Освобождението идва толкова чакан, търпеливо изстрадан, за да впише с много сила и мощ подемът на една нация, окрилена и вдъхновена да изяви себе си в Европа и света. Благодарствен молебен за 137-годишнината от Освобождението на България отслужи Траянополският епископ Киприян. Пред паметника на Войводата бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от името на народни представители, политически,  държавни и граждански организации, училища и много деца. В края на тържеството почетната рота военнослужещи премина в параден марш.

Празникът във Враца продължи с концерт на Врачанската симфониета в Регионалния исторически музей, където днес посетителите можеха да разгледат експозициите безплатно. Денят ще завърши със спектакъл на ансамбъл "Българе", който започва от 18 часа в голямата зала на драматичния театър във Враца.

Норвегия нае затворнически килии за 25 млн. евро в Холандия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632205

Норвегия подписа с Холандия договор за наем на затворнически килии на стойност 25 млн. евро, съобщи АФП. Споразумението ще влезе в сила от септември.
Документът бе подписан от холандския държавен секретар на правосъдието Фред Тевен и норвежкия министър на правосъдието Андерш Анюндсен, съобщи холандското правосъдно министерство.
Норвегия подписа с Холандия договор за наем на затворнически килии на стойност 25 млн. евро, съобщи АФП. Споразумението ще влезе в сила от септември. Документът бе подписан от холандския държавен секретар на правосъдието Фред Тевен и норвежкия министър на правосъдието Андерш Анюндсен, съобщи холандското правосъдно министерство.

М. Габриел: Засиленото сътрудничество и обмена на добри практики са важни елементи в борбата срещу тероризмa

http://www.moreto.net/novini.php?n=281817

В Комисията по външни работи на Европейския парламент беше представено проучване относно последиците от терористичната организация „Ислямска държава” в страните от Магреб и Машрек. В последвалата дискусия, ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.

Председателят на бюджетната комисия в ЕП подкрепи промените в Закона за Сметната палата

http://www.cross.bg/promeni-gresle-bulgarskoto-1455101.html

/КРОСС/ С приетите промени в Закона за Сметната палата България се върна към европейския модел на работа в одитната институция. Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, която се срещна в Брюксел с председателя на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Гресле поздрави мнозинството в българското Народно събрание с приетите промени и оцени високо реформата в сектора. По време на срещата Цветанов запозна Гресле и с основните промени в българското законодателство, реализирани от началото на мандата до момента. Двамата обсъдиха и Доклада на Европейския парламент за освобождаване от отговорност на Европейската комисия за 2016 година.

Каварна отбеляза националния празник

http://www.cross.bg/kavarna-bulgariya-chast-1455100.html

Каварна /КРОСС/ Община Каварна отбеляза 137-години от Освобождението на България с общоградско честване. Венци бяха поднесени пред Мемориала на руските воини „Костница" от кмета на община Каварна, председателя на Общински съвет, Исторически музей, културни институции, училища, детски градини, политически партии. С едноминутно мълчание и поклон каварненци почетоха паметта на загиналите за свободата на България и поднесоха цветя на признателност. В програмата участие взеха деца от Вокална академия „Каварна".Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г. От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. По силата на договора, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешна Сърбия. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на отечеството.

Децата с хранително отравяне вече са добре

http://offnews.bg/news/n_1/n_470125.html

Децата от Асеновград, които вчера бяха приети в болница след хранително отравяне, вече са в добро състояние, пише БНР, позовавайки се на думите на проф. Мариана Стойчева, която е директор на инфекциозната клиника на болница "Свети Георги" в Пловдив.  "Всички са подобрени, изключени са от интравенозното лечение, чакаме да ги изпишем в следващите дни, когато дойдат резултатите. Смятаме, че е хранителна токсоинфекция, това са по клинични данни. Храната, коя точно е и какво е, не мога да кажа. Микробиологичната диагноза ще бъде решаваща. Доколкото разбрах не са много доволни от този кетъринг." Дванайсетте деца, които обитават дом за деца с умствени увреждания от семеен тип от Асеновград, бяха приети в клиниката на 2 март около обяд.  С повръщане и диария хоспитализираха децата, като всички бяха включени на системи, тъй като са постъпили в болницата обезводнени.  

Първо в 24 часа: Извадиха от реката тялото на Вероника и го откараха за аутопсия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632186

Току-що линейка натовари тялото на 23-годишната Вероника Здравкова и го откара за аутопсия. Автомобилът първо затъна в калта и затова извозването на трупа се забави.Тялото бе извадено от река Янтра преди половин час. Панталоните на момичето за смъкнати, виждат се червени бикини. Нагоре тялото е облечено. На лявото слепоочие има хематом.
Току-що линейка натовари тялото на 23-годишната Вероника Здравкова и го откара за аутопсия. Автомобилът първо затъна в калта и затова извозването на трупа се забави.Тялото бе извадено от река Янтра преди половин час. Панталоните на момичето за смъкнати, виждат се червени бикини. Нагоре тялото е облечено. На лявото слепоочие има хематом.

Стотици на опашка пред новооткрития музей "Баба Тонка"

http://www.cross.bg/ryse-obshtina-myzeii-1455099.html

Русе /КРОСС/ Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Свилен Иванов, както и техният колега от коалиция "Патриотичен фронт" Искрен Веселинов участваха в откриването на обновената къща - музей „Баба Тонка" в Русе по обед. Стотици се събраха на бул. „Придунавски", за да станат свидетели на историческото събитие, се състоя пред паметника на великата българка. Там бяха положени венци и цветя.Сред официалните лица бяха още представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областният управител Стефко Бурджиев, зам. - областните управители, председателят на Общински съвет - Русе засл. проф. Васил Пенчев, общински съветници, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и неговите заместници и др. В словото си кметът на Община Русе изрази искрената си радост и гордост от добавянето на още една перла в музейния ансамбъл на Русе, който привлича ежегодно хиляди туристи от страната и чужбина. Чуйте какво сподели той преди да пререже лентата заедно с директора на Регионалния исторически музей - Русе доц. д-р Николай Ненов.Русенският митрополит Наум, в съслужение със свещеници от Русенската Света митрополия, отслужи празничен молебен в чест наоткриването. По традиция, в церемонията взе Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев

Децата, които бяха приети в болница с натравяне, вече са добре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/03/2483337_decata_koito_biaha_prieti_v_bolnica_s_natraviane_veche/?ref=rss


Дванайсетте деца от Асеновград, които вчера бяха приети със симптоми на хранително натравяне в инфекциозното отделение на пловдивската болница "Св. Георги", вече са в добро състояние, съобщава БНР.

Децата ще бъдат изписани, след като излязат резултатите от назначените им изследвания, каза директорът на клиниката проф. Мариана Стойчева. 

"Всички са подобрени, изключени са от интравенозното лечение, чакаме да ги изпишем в следващите дни", обясни тя. Лекарите смятат, че става...

Спреният "Бургас-Александруполис" продължава да трупа разходи

http://www.cross.bg/kompaniya-proektna-mezhdynarodnata-1455097.html

/КРОСС/ Проектната компания "Нефтопровод Бургас - Александруполис" по спрения през март 2013 година проект продължава да трупа разходи. Това става ясно от отговор на началника на отдел "Персонал и административни дейности" в дирекция "Човешки ресурси и административно обслужване" в Министерството на финансите след запитване на OFFNews до финансовия министър Владислав Горанов.В годината след спирането - 2014-та - разходите на компанията - 100% собственост на Министерството на финансите - са в размер на 696 000 лева.Разчетените необходими средства на дружеството през 2015 г. са 169 000 лева. В държавния бюджет за 2015 г. са предвидени средства за увеличение на капитала на дружеството в размер на 100 000 лева, пише Горанов.Проектната компания се управлява от трима души - Иван Генов Иванов, Анжел Евгениев Димитров и Александър Райчев Гаргов, чийто мандат изтича през юли 2015 г. Общото им месечно брутно възнаграждение е 5100 лв. Освен тях в дружеството работи и административен секретар.Няма други звена, извън компанията, които генерират разходи по проекта, пишат от МФ.На въпроса ни докога България ще плаща бюджетни средства по спрения проект, финансовият министър отговаря: "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД е акционер в международната проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" Б.В., Амстердам, Холандия, която притежава 24.5% от капитала. На 12.03.2013 г

Лоша работа: 25-годишен със смлян крак от торачка

http://www.bnews.bg/article-130515

Младият мъж се подхлъзнал и кракът му попаднал под машината. Инспекцията по труда започва проверка по случая.

Перник отбеляза 3-ти март. Тази дата е символ на вярност към нашите български корени, каза кметът на Перник Иван Иванов

http://www.zapernik.com/pernik/pernik-otbelyaza-3-ti-mart-tazi-data-e-simvol-na-vyarnost_37552/

„Днес отбелязваме празник, свързан с нашата борба за свобода и справедливост.  Празник, който ни прави българи! Народ със своя държава. С изстрадана история. Със защитена чест. Пътят до този ден, 3 март 1878 година, не е нито лек, нито кратък. Той минава през хайдушките чети, завери и бунтове. Минава през Априлското въстание, Батак и Перущица. През героичната Шипка. Белязан е със страдания, кръв и жертви. Белязан е с национален подем, книжнина и духовност.“

Това...

Продължава

Трима вилняха в пловдивско заведение

http://www.cross.bg/trima-vilnyaha-v-plovdivsko-zavedenie-1455096.html

Пловдив /КРОСС/ Трима мъже попаднаха в полицейския арест заради хулиганска проява в пловдивско заведение. Бързо производство по чл. 325, ал.1 от НК е образувано срещу пловдивчаните В.Д. /38 г./ и А.К./ 36 г./ и 48-годишният столичанин И.К. Действията спрямо тях са предприети, след като снощи, за времето между 22 и 23 часа, мъжете нарушили обществения ред с непристойното си поведение в ресторант на ул. "Пере Тошев". На подадения сигнал реагирали служители от Първо РУ, където тримата са задържани за едно денонощие.

В Москва погребаха Борис Немцов

http://www.cross.bg/nemtzov-rysiya-boris-1455098.html

/КРОСС/ Днес в Москва се състоя погребението на Борис Немцов, който беше убит вечерта на 27 февруари на Големият Москворецки мост до стените на Кремъл в центъра на руската столица, предаде ТАСС. Последният политик от компадорския екип на Борис Елцин през последното десетилетие оставаше в периферията на кулоарите на политическия живот. Името му е известно, тъй като при управлението на Елцин, той заемаше поста на вицепремиер, но неговата личност е абсолютно непопулярна сред руския народ. За това свидетелстват всички социологически проучвания. Немцов реално е никой. Ето защо убитият Борис Немцов донесе много повече полза на унищожителите на Русия, отколкото когато беше жив. Трупът на фона на Клемъл е готова обложка за политическо криминале, в което убиецът вече е известен. Но всички обвинения на Запада за участие на Владимир Путин в убийството на Немцов, са предварително замислена пропаганда за по-нататъшно демонизиране на Русия. Истината е, че Немцов не е бил интересен на Путин, а още по-малко трупът му. Но убийството на Немцов обективно погледнато е изгодно на онези, които ненавиждат Русия и настоящият й лидер, тъй като престъплението се използва за очерняне на властите и дисбалансирането на ситуацията в страната. Затова онези, които ридаеха на гроба на опозиционера, така или иначе са му благодарни за неговото „героично оттегляне" - политическа жертва за бъдещия „Майдан"

Русе отбеляза 137 години от Освобождението на България от турско робство

http://pik.bg/русе-отбеляза-137-години-от-освобождението-на-българия-от-турско-робство-news292654.html

Русе отбеляза 137 години от Освобождението на България от турско робство

С церемония пред Паметника на Свободата в Русе беше отбелязана 137-мата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Тържеството започна в 11.00 часа със слово на областния управител Стефко Бурджиев.

В него той припомни подвига на руските воини и на българските опълченци, както и на останалите участници в Руско-турската Осбодителна война, дали живота си за освобождаваненто на българския народ от почти половин хилядолетния турски гнет и за възстановяването на българската държавност и историческата справедливост.

Бурджиев разказа пред множеството присъстващи на площада граждани, които не се изплашиха от дъжда, подробности от освобождаването на Русе и прогонването от града на чуждите натрапници. Тогава населеното място е било силно укрепено – то е част от четириъгълника на крепостите Русе-Силистра-Варна-Шумен.

В Русе е била разположена изключително модерна за времето си артилерия. Това налага руската освободителна армия да го обстрелва с оръдия от Гюргево. В резултат е разрушена значителна част от фортификацията и от пристанището, потопени са турски кораби, а много от турските батареи излизат строя.

В тези смутни времена, разказа Стефко Бурджиев, начело на русенските патриоти застава браницкият епископ Климент, известен в историята със светското си име – Васил Друмев, викарий на Доростолския и Червенски митрополит Григорий. (След Освобождението на България от турско робство, Друмев става вторият министър-председател на нововъзстановената държава, след Тодор Бурмов.)

Епископ Климент окуражавал русенци да не се плашат от турците и да не напускат къщите си в града. Многократно се срещал с консулите на Великите сили, за да осигури тяхното застъпничество срещу издевателствата на озлобените и деморализирани турска армия и турски власти.

Целта на военните действия в района на Русе пък била, да се блокират турските войски в Източна България и да не се позволи да се притекат на помощ на обсадения Плевен. Тази задача е изпълнена успешно и след като пада Плевен и е разбита при Шипка армията на френския гражданин на турска служба Соломон Леви, останал в историята като Сюлейман паша, защитата на Североизточна България от страна на турците става безсмислена от стратегическа гледна точка и бойните действия се изнасят по посока на Истанбул.

Тогава Турция моли за примирие, в което се задължава да предаде крепостите в Източна България без бой. Така на 20 февруари 1878 година в Русе влиза първи батальон на 138-и пехотен полк, а след него и генерал Тотлебен с щаба си.

Освободителите били посрещнати с бурна радост от ликуващото българско население, което скоро преди този случай, било заплашено от масово клане в гората край града – днешния Парк на младежта, където било събрано от чужденците-поробители. Тогава то е спасено от роденият в Разград Иван Ведър, който по това време живее в Русе. Възторжено слово пред българи и руси произнася отново епископ Климент.

Само десетина дни след Освобождението на Русе, е подписан и Санстефанският мирен договор, според който България заема над 170 000 кв. км.

Стефко Бурджиев изтъкна, че българският народ тачи и свято пази паметта за подвига на своите освободители – руснаци, както и участници от други нации, воювали за Освобождението на България от турско робство и призова бъдещите поколения да не забравят, от какви идеали са се ръководили тези, които са извоювали днешната ни свобода.

В честването на Националния праник се включиха трио „Песнопойка“, Почетната рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а водещи на събитието бяха Ралица Константинова и Венцислав Петков.

Почетна обиколка по случай Националния празник направи мото клуб „Тъндърс“.

След края на церемонията бяха поднесени веници и цветя от областната и от местната управа, от Генералното консулство на Руската федерация в Русе, от политически партии и други организации, както и от граждани./topnovini.bg

Провежда се подписка за връщане на старото име на връх Шипка

http://www.cross.bg/vruh-shipka-sveti-1455095.html

/КРОСС/ И по време на боевете през 1877-а година, а дори и преди това във всички карти на руското командване, на австрийския генщаб и в съзнанието на българите този връх Шипка е връх Свети Никола. На 26-и август 1934-та година цар Борис Трети и Кимон Георгиев откриват паметника на връх Свети Никола. Това каза пред БНР юристът Стефан Саранеделчев.Преди години съдията от Стара Загора постави въпроса за възстановяването на някогашното име на връх Шипка - Свети Никола. Върхът е преименуван през декември 1951-ва година от комунистическата власт на връх Столетов. Името "Шипка" носи от 1977-а година. Истинският връх Шипка е съседен на бившия Свети Никола и в момента имаме два върха с едно име.През 1942-ра година правителството на Богдан Филов малко прави масово преименуване на върхове с турски наименования. Тогава и връх Бузлуджа е преименуван на връх Хаджи Димитър, сподели юристът. Въпреки това заради Бузлуджанския конгрес автентичното име остава в народния говор.Стефан Саранеделчев оцени като добра идея предложението паметникът на връх Бузлуджа да се превърне в европейски паметник на тоталитарното изкуство.В момента се провежда масова подписка в цялата страна за връщане на името на връх Свети Никола, каза Саранеделчев.

Иран отхвърли предложението на Обама по ядрения въпрос

http://www.cross.bg/iran-obama-yadrenata-1455094.html

/КРОСС/ Иран отхвърли предложенията на президента Барак Обама да отложи с 10 години работата по ядрената си програма, предаде „Ройтерс"."Позицията на Обама се изразява в неприемливи и заплашителни фрази. Иран няма да приеме нелогични изисквания. Техеран ще продължи ядрените преговори с шесторката", заяви министърът на външните работи на страната Мохамед Джавад Зариф.По-рано беше съобщено, че президентът на САЩ Барак Обама е предложил на Иран да замрази ядрената си програма за минимум 10 години. Според него това така няма да се наложи САЩ да предприемат други мерки, които ще попречат на Иран да развива ядрени оръжия.

Версия: Украинските спецслужби са поръчали Немцов

http://frognews.bg/news_87039/

Разследващите органи в Русия работят по няколко версии относно убийството на политика Борис Немцов. Основната версия към днешна дата е свързана с украинско участие. Според теорията украинските спец. служби са поръчали убийството на Немцов, с цел да бъде дестабилизирана обстановката в страната и да бъдат разклатени позициите на Кремъл.

Варненци с куп медали от турнири по бразилско джу-джицу

http://www.moreto.net/novini.php?n=281820

Истински състезателен маратон по „бразилско джу-джицу” си организираха представителите на два варненски клуба, които го развиват активно – Централен полицейски карате джу-джицу клуб – Варна и СК Десант Варна. Общо 5 състезатели Александър Александров, Тихомир Петков и Ивайло Манолов от ЦПКДК Варна и Александра Тончева и Мартин Кръстев от Десант.

Работник пострада при работа с торачка

http://www.cross.bg/rabota-torachka-postrada-1455092.html

Разград /КРОСС/ 25-годишен работник пострада при работа с торачка „Амазон" в село Севар. Инцидентът станал около 15 часа на 2 март в стопански двор, собственост на земеделски производител. С.Ю. се подхлъзнал и левият му крак попаднал в бункера на торачката. Прегледан е в ЦСМП-Кубрат, където е установено счупване на пръстите на крака. Настанен е за лечение в Разградската болница без опасност за живота. За случая е уведомена Инспекцията по труда. Образувано е досъдебно производство по чл.129, ал.1 от НК.    

Андрей Слабаков: Психопати и предатели пишат по учебниците по история

http://pik.bg/андрей-слабаков-психопати-и-предатели-пишат-по-учебниците-по-история-news292645.html

Андрей Слабаков: Психопати и предатели пишат по учебниците по история

Психопати и предатели пишат учебниците по история. Това заяви пред Би Ти Ви режисьорът Андрей Слабаков. Той е категоричен, че трябва да учим децата си да обичат България. Според него малките обаче губят интерес към историята, защото учебниците са под всякаква критика. "Написани са от психопати и национални предатели. Постарали са се да откажат децата да учат”, отсече Слабаков.

Според него, който няма минало, няма и бъдеще, трябва да си спомняш някои неща, за да знаеш накъде да вървиш. На въпроса героите само в кадрите от филмовите ленти ли останаха, той отговори, че ги има и в парламента, но те са отрицателни.

„Появяват се отвреме-навреме някакви читави хора, но политиците направиха всичко възможно да са много малко. Изглежда се страхуват от някакъв вид конкуренция и ако някой е свестен, единственото, което успяват да направят, е да насъскат група хакери, тролове, гноми и всякаква гад, за да го оплюят. Политиците обичат така да насъскват хората един срещу друг“, добавя режисьорът.

Ерменков: Водата няма цвят

http://www.cross.bg/stantziya-nyzhna-depytatut-1455091.html

/КРОСС/ Питейната вода на Сливен не може да бъде нито бесепарска, нито гербаджийска, тя няма цвят и е просто нужна на хората в града. Това заяви пред журналисти депутатът от БСП Таско Ерменков.Изявлението му бе направено във връзка с изключването на пречиствателната станция за питейни води сред приоритетните обекти за довършване. Тази пречиствателна станция е много нужна на града, тя бе заложена като приоритет по време на правителството на Орешарски, но по-важното е, че проектът е правен много отдавна и по него са работили няколко правителства, каза Ерменков, цитиран от "Стандарт".Според него мирът в Украйна няма алтернатива. Това е една братоубийствена война, която трябва да бъде спряна, бе категоричен депутатът от БСП.

Торачка смля крака на 25-годишен мъж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632159

25-годишен работник пострада при работа с торачка „Амазон” в село Севар. Инцидентът станал около 15 часа на 2 март в стопански двор, собственост на земеделски производител, съобщиха от регионалната дирекция на МВР в Разград.
С.Ю. се подхлъзнал и левият му крак попаднал в бункера на торачката. Прегледан е в ЦСМП-Кубрат,
25-годишен работник пострада при работа с торачка „Амазон” в село Севар. Инцидентът станал около 15 часа на 2 март в стопански двор, собственост на земеделски производител, съобщиха от регионалната дирекция на МВР в Разград. С.Ю. се подхлъзнал и левият му крак попаднал в бункера на торачката. Прегледан е в ЦСМП-Кубрат,

Стиглиц: Търсене, търсене и пак търсене

http://www.investor.bg/analizi/91/a/stiglic-tyrsene-tyrsene-i-pak-tyrsene-190236/

Държавните инвестиции, а не разхлабената парична политика, ще възстановят световната икономика, смята Нобеловият лауреат

Камелия пак разбуни духовете с трибагреника

http://frognews.bg/news_87038/

Фолк дивата Камелия пак разбуни духовете, като се снима полугола с националния флаг на з март. Хиляди във фейсбук изразиха своето възмущение от голотията на певицата, „Това някаква подигравка ли е!?“, „Това е гавра с националния трибагреник... грубо, извратено отношение към символите на държавата“, "Срам!!!!!!".

Андрей Слабаков: Учебниците по история са написани от психопати и предатели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632146

Психопати и предатели пишат учебниците по история. Това заяви пред bTV режисьорът Андрей Слабаков. Той е категоричен, че трябва да учим децата си да обичат България. Според него малките обаче губят интерес към историята, защото учебниците са под всякаква критика. "Написани са от психопати и национални предатели.
Психопати и предатели пишат учебниците по история. Това заяви пред bTV режисьорът Андрей Слабаков. Той е категоричен, че трябва да учим децата си да обичат България. Според него малките обаче губят интерес към историята, защото учебниците са под всякаква критика. "Написани са от психопати и национални предатели.

Андрей Слабаков: Учебниците по история са написани от психопати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632143

Психопати и предатели пишат учебниците по история. Това заяви пред bTV режисьорът Андрей Слабаков. Той е категоричен, че трябва да учим децата си да обичат България. Според него малките обаче губят интерес към историята, защото учебниците са под всякаква критика.
Психопати и предатели пишат учебниците по история. Това заяви пред bTV режисьорът Андрей Слабаков. Той е категоричен, че трябва да учим децата си да обичат България. Според него малките обаче губят интерес към историята, защото учебниците са под всякаква критика. "Написани са от психопати и национални предатели.

Несебър отбеляза 137 години от Освобождението

http://www.cross.bg/nesebur-natzionalniya-bulgariya-1455090.html

Несебър /КРОСС/ Община Несебър отбеляза 137 години от Освобождението на България с тържествен ритуал по издигане на знамето на Република България от кмета Николай Димитров и заместник-кмета Лазар Япаджиев под звуците на националния химн. Пламенно слово, посветено на сакралната дата и значението на свободата като политически акт, произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър - Световно наследство". В патриотичен дух бе и празничната програма, която започна със стихотворението на Петко Славейков „Татковина", изрецитирано от ученика Атанас Кръстев, и завърши с народни танци, изпълнени от възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата. Отбелязването на националния празник уважиха секретарят на община Несебър Стойко Стоянов, заместник-кметът Виктор Борисов, началник-отдели, общественици, жители и гости на Несебър.

Зрелище: Алисия и Николета се сбиха

http://www.bnews.bg/article-130514

Гримьори станали свидетели на бой, който бил продиктуван от спора за по-голямо огледало.

Пушилин: Киев обеща да изтегли тежката техника в Донбас

http://www.cross.bg/tehnika-pyshilin-izteglyaneto-1455104.html

/КРОСС/ Киев обеща да завърши изтеглянето на тежката си военна техника в Донбас от линията на разграничаване до 7 март, съобщи „Русская весна", позовавайки се на официалният представител на Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин. Според него, след проведената видеоконференция на контактната група, той „изпитва сдържан оптимизъм". „Някои точки от споразумението бяха съгласувани. Най-важният резултат е потвърждението от украинската страна, че планира да приключи изтеглянето на военната си техника до 7 март. Те обещаха да спазят тези срокове", каза Пушилин. „За нас това е много важно, тъй като ние вече приключихме с изтеглянето на военната техника, дори по-рано от договореното. Въпросът за размяна на пленени ще се обсъжда на следващата среща на контактната група в близките дни", поясни Денис Пушилин.  

Дефицит от 130 млн. лв. в бюджета от началото на 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Дефицит-от-130-млн-лв-в-бюджета-от-началото-на-2015-г-_l.a_i.659790_at.1.html

Дефицитът в бюджета на страната за първите два месеца на 2015 г. е в размер на 130 млн. лв. за първите два месеца на годината. Това показват...

Тримата най-богати гърци

http://www.grreporter.info/trimata-nai-bogati-grtsi/16945

Филипос Ниархос, Спирос Лацис и Телис Мистакидис, със състояние от над 2 милиарда евро всеки, и тази година фигурират в списъка на Форбс с най-богатите хора на планетата.

прочети повече

БСП-Асеновград отбеляза 137 години от Освобождението на България

http://www.cross.bg/bulgariya-bsp-asenovgrad-ramo-1455089.html

Асеновград /КРОСС/ Младежкото обединение на БСП-Асеновград и членове на партията отбелязаха 137 години от освобождението на България от Османско иго. социалисти, водени от народния представител в 43-то Народно събрание Манол Генов поднесоха венци и цветя на гроба на прапоршчик Вишняков след панахидата в памет на загиналите за Освобождението на България в храм „Св. Димитър". С патриотизъм, пуснал дълбок корен в членовете на БСП-Асеновград, и чест те застанаха рамо до рамо, за да чуят химна на майка България по време на тържественото издигане на националния флаг на площада в града. Народният представител Манол Генов каза, че него 3 март е паметна дата, притаила в себе си заряда на борбата за свобода, неугасващата надежда, съкровената обич към Отечеството, най-българският празник, на който празнуваме възкресението на освободителите на България.

В Русе отвари врати къщата на Баба Тонка

http://pik.bg/в-русе-отвари-врати-къщата-на-баба-тонка-news292642.html

В Русе отвари врати къщата на Баба Тонка

В Деня на Освобождението в Русе отвари врати къщата на Баба Тонка.

Музеят беше открит с тържествена церемония, на която присъстваха десетки русенци и гости на града. Сред изложените експонати са предмети на  Баба Тонка и Никола Обретенов, сабята и черепа на Стефан Караджа и пушката на Панайот Хитов.

Къщата-музеят отново приема посетители след 23 години, тъй като през 1992 г. тя е била затворена. Церемонията по тържественото откриване на възстановения музей се състоя днес от 12 ч. на бул. „Придунавски“ пред Паметника на Баба Тонка. Празнични слова произнесоха доц. д-р Николай Ненов – директор на Регионалния исторически музей в Русе и кметът на града Пламен Стоилов, а русенският митрополит Наум извърши празничен водосвет. В тържеството у
частва и  Общинският духов оркестър.

350 участници се включиха в Обиколката на радио "Варна" (снимки)

http://petel.bg/350-uchastnitsi-se-vklyuchiha-v-Obikolkata-na-radio-Varna--snimki-__103381

Снимки: Румен Сарандев 350 души се включиха в традиционната лекоатлетическа обиколка на радио "Варна". Тази година бе 52-рото издание на...

Google ще разпръсква интернет посредством балони

http://petel.bg/Google-shhe-razpraskva-internet-posredstvom-baloni__103382

Google хвърлиха повече светлина относно новия си проект Loon, който трябва да разпръсква интернет посредством дронове и балони с хелий....

Ивайло Калфин: Кабинетът щеше да подаде оставка без одобряването на дълга

http://petel.bg/Ivaylo-Kalfin--Kabinetat-shheshe-da-podade-ostavka-bez-odobryavaneto-na-dalga__103383

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР...

Прокуратурата разследва умишлено убийство на Вероника

http://petel.bg/Prokuraturata-razsledva-umishleno-ubiystvo-na-Veronika__103384

Окръжна прокуратура-Велико Търново е образувала досъдебно производство по чл. 115 от НК, който се отнася за умишлено убийство, по случая с...

Видео: Инструктор спаси парашутист, загубил съзнание във въздуха

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/03/2483318_video_instruktor_spasi_parashutist_zagubil_suznanie/?ref=rss



 
Австралийски парашутист беше спасен от инструктора си, след като изпадна в безсъзнание по време на скок и прекара 30 секунди в свободно падане близо 4 километра над земята, съобщават британските медии.

22-годишният Кристофър Джоунс извършвал поредния си обучителен полет от близо 3700 метра височина. Скоро след скока обаче получил гърч и изпаднал в безсъзнание за близо 30 секунди, без да може да отвори парашута си. Той страдал от епилепсия, но не бил получавал припадък...

Eвродепутатът Макалистър: Сегашното българско правителство ще изчисти негативния образ на страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632125

Силно вярвам, че сегашното българско правителство и премиера Бойко Борисов ще успеят да изчистят негативния образ на страната, които беше създаден през последната година и половина. Това заяви германският евродепутат Дейвид Макалистър, който е член на външната комисия и ръководител на делегацията за връзки със САЩ в Европейския парламент.
Силно вярвам, че сегашното българско правителство и премиера Бойко Борисов ще успеят да изчистят негативния образ на страната, които беше създаден през последната година и половина. Това заяви германският евродепутат Дейвид Макалистър, който е член на външната комисия и ръководител на делегацията за връзки със САЩ в Европейския парламент.

Сингапур е най-скъпият град в света

http://www.cross.bg/singapyr-yunit-intelidzhuns-1455088.html

/КРОСС/ Сингапур е най-скъпият град в света за втора поредна година. Това сочат данните от изследване на „Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit.Азиатският град-държава изпреварва над 130 други от цял свят в проучването, при което като базов показател е използваната цена на живота в Ню Йорк.Основните хранителни продукти в Сингапур са с 11 процента по-скъпи отколкото в Ню Йорк, а облеклото - с 50 процента.Заради специфичната за града система за собственост на автомобили транспортът струва близо три пъти повече, отколкото в американския мегаполис.Петте най-скъпи града в класацията са Сингапур, Париж, Осло, Цюрих и Сидни. Подреждането остава непроменено спрямо миналата година, което според „Икономист интелиджънс юнит" е много рядка ситуация. Организацията обаче признава, че, ако се отчете скокът на швейцарския франк напоследък, то най-скъпите градове ще бъдат Цюрих и Женева.На дъното на класацията като най-евтини градове пък са Карачи, Бангалор, Каракас, Мумбай и Ченай. Изследването на „Икономист интелиджънс юнит" се провежда веднъж на две години и сравнява цените на над 160 продукта и услуги в 140 града в 93 страни.

Хилари Клинтън може да се окаже нарушител на закона

http://www.mediapool.bg/hilari-klintan-mozhe-da-se-okazhe-narushitel-na-zakona-news231226.html

Хилари Клинтън може да се окаже в нарушение на законите, като е използвала личен имейл за цялата си кореспонденция, докато е била държавен секретар на САЩ. Това съобщи Държавният департамент на САЩ в понеделник вечерта. В продължение на четири години Клинтън никога не е имала правителствен имейл и е използвала незащитената си от риск от кибератаки лична електронна поща, пишат американските медии.   Нейните сътрудници не са взели никакви мерки по онова време, за да защитят нейните лични съобщения на сървърите на Държавния департамент, както налага законът за архивите. Това може да се окаже нарушение на федералното законодателство, което предвижда кореспонденцията на официални представители да се запазва като архив.   Клинтън е смятана за недеклариран фаворит за демократическата президентска номинация за изборите през 2016 г. Говорителят на Клинтън Ник

Борисов: Днес повече от всякога се нуждаем от смирение и единство

http://www.moreto.net/novini.php?n=281815

„Уважаеми българи, приемете моите поздравления по случай 137-та годишнина от Освобождението на България. На днешния ден през 1878 година в Сан Стефано, две имеперии - Руската и Османската, сключват предварителен мирен договор, една от клаузите на който е създаването на Княжество България.

Състоянието на натровените деца от Асеновград вече е стабилно

http://pik.bg/състоянието-на-натровените-деца-от-асеновград-вече-е-стабилно-news292622.html

Състоянието на натровените деца от Асеновград вече е стабилно

Състоянието на натровените 12 деца от дома в Асеновград е стабилно. Очаква се до края на деня да стане ясна причината за хранителното отравяне. Фирмата за кетъринг, доставила храната, вчера е изпълнила заявка и за друг детски дом в Асеновград. Цяла нощ някои от децата са били на системи в инфекциозната клиника. Оплакванията - болки в корема и разстройство. Децата са на възраст от 13 до 23 години и са с различни увреждания. За тях в болницата освен лекари се грижи и персонал от дома. От Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Асеновград, заявиха, че до този момент не са имали проблем с фирмата, доставяща храна. Самите преподаватели са опитали от храната, но нямат стомашни проблеми. Инспектори от Агенцията по храните в Пловдив са взели проби от храната на децата и от кухненския блок в центъра. Пробите трябва да станат ясни до края на деня.


Трети март и българското знаме

http://www.cross.bg/treti-bulgariya-voiina-1455087.html

Трети март, нашият национален празник, от години предизвиква и възторжени, и противоречиви реакции. Понякога, уви, и смазващо равнодушие, което принизява свещената дата до... „почивен ден", дори до „един от няколкото почивни дни"! Какво да кажем за казионното театралничене на ангажираните „официални" лица? Кога най-сетне ще проумеем дълбокия смисъл на Трети март - денят, чието олицетворение е българското знаме - знамето с „народните цветове" - бяло, зелено, червено, както са казвали българите през ХIX в. Знамето - иконата на нашия дух като народ. Историческа истина е, че Освободителна война (1877-1878) е най-яркият резултат от Априлското въстание - българската революция, "морална и с оръжие"! Започнатата от Руската империя война е своеобразна материализация на световния протест срещу „българските ужаси". Ужасяващите новини от Батак и десетки селища в България заемат първите страници на световната преса, глас в защита издигат най-светлите умове на епохата: Юго, Достоевски, Толстой, Дарвин, Менделеев, Гарибалди... Великите сили не могат за пореден път да загърбят каузата на достоен народ, какъвто тогава са българите в очите на свободните хора в свободния свят! Войната, която наричаме Освободителна, надали би постигнала победен край, ако не беше кауза за нашите прадеди

Герои от Шипка и Шейново впрегнати във файтона на княза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4631162

Грозно национално унижение устройват управниците на Русе. През 1881 г. тамошните първенци препасват гърдите на български опълченци с каишите на княжеския файтон. Гордите глави на герои от Шипка и Шейново се мушкат в хамутите на Александър Батенберг, за да го преведат през града.
“Двукраките коне изкараха своята мисия чак до Митрополията - нещо
Грозно национално унижение устройват управниците на Русе. През 1881 г. тамошните първенци препасват гърдите на български опълченци с каишите на княжеския файтон. Гордите глави на герои от Шипка и Шейново се мушкат в хамутите на Александър Батенберг, за да го преведат през града. “Двукраките коне изкараха своята мисия чак до Митрополията - нещо

Крим: емоционална разходка из спомените 1 година по-късно

http://www.cross.bg/krim-yalta-simferopol-1455086.html

  Само преди една година написах статия за която около 700 пъти ме нарекоха путинист и около 493 пъти рубладжия. Става дума за един репортаж от Крим. След одисея, която си струва отделно описване успях да бъда на полуострова в дните, когато той гласуваше за присъединяването си към Русия и описах каквото видях. Говорих с над 150 души, обиколих половината Крим от Красноперекопск до Ялта, от Евпатория до Симферопол и написах моята истина за събитията там. Тя по никакъв начин не съвпадаше с мнението на грантаджиите, повечето от които дори трудно ще открият Крим на картата. И съответно обидите заваляха. Не че ми пука. Написах каквото видях. Тези, които са си изкривявали мнението ще врат в ада.Имах щастието да попадна на полуострова в най-размирното време, но точно този текст няма да е за политика. Най-накрая намирам смелост да обобщя чисто географските си и, осмелявам се да кажа, романтични впечатления от това страхотно място. Вече мина една година от тогава. Това е добър начин да се добави патина в емоционалните спомени, те стават по-меки, по-философски, обагрени в импресионистичен блясък.Още по време на престоя си в Крим си водих някои бележки и сега ще се опитам да представя пред вас какво точно преживях там, но не в политически, а почти в поетичен аспект

София хубавее. Но...

http://www.cross.bg/grada-idei-grad-1455085.html

София наистина хубавее. Радваме се на придобивки, каквито нито едно предишно кметско тяло не ни осигури. Метрото, надлези и подлези, опазването на Борисовата градина, транспортни връзки, възстановяване на знакови фасади, грижата за зелените площи са само част от новата реалност на стария град. Колкото и да не довиждат скептиците или вечните хейтъри с дълбокото си заложено отрицание към всичко хубаво, имаме кметица и главен архитект - със съответните екипи, които без много шумотевица правят столицата по-приятно място. Споменът за предишни кметски екипи ни къса сърцето: игри на дребно, лобистки решения, унищожаване на 10 000 дка зелени площи, или една трета от белите дробове на София - поредицата съмнителни концепции, дъхтящи на далавери, край няма. Миловидната Йорданка Фандъкова се оказа жена с характер, арх. Петър Диков въпреки тежкото наследство и игрите на десетки тарикати, както и цялото кметство повече от всякога ни внушават надежда. Оптимизмът на старите кучета, наречени софиянци, се зарежда и от съдействието на Столичния общински съвет. От десетките добри решения ще припомня две. СОС спаси градинката до Руската църква, като отстъпи на фирмата собственик процентите от участието си в Халите; лиши града от т.нар. трамвай „Безумие", който по проект трябваше да тръгне от Семинарията, на гара Пионер да забие в Борисовата градина, да срази бул. „Никола Габровски", за да стигне до Студентския кампус..

Откриха изчезналата Вероника изнасилена и удавена

http://frognews.bg/news_87037/

Намериха удавена в река Янтра изчезналата студентка Вероника Здравкова. Полицейски екипи и водолази се включиха в издирването в реката на 23-годишното момиче.

"Апостолът" Волен поиска оставката на Бойко Борисов пред "армията си от бойци"

http://politics.actualno.com/Apostolyt-Volen-poiska-ostavkata-na-Bojko-Borisov-pred-armijata-si-ot-bojci-news_459958.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се самопровъзгласи за апостол и поиска оставката на Бойко Борисов. Водачът на националистите говори пред "армията си от бойци" на сцена пред храм-п...

Oткриха мъртва изчезналата студентка

http://offnews.bg/news/n_1/n_470107.html

Тялото на изчезналата 23-годишна Вероника Здравкова е намерено във водите на река Янтра, близо до гарата, където тя е била видяна за последен път. Полицията е отцепила района и извършва следствени действия, съобщи БНР. От полицията не потвърждават официално информацията до извършване на аутопсия и припознаване на трупа. Тялото на изчезналата студентка е забелязано в района на гарата от случаен търновец, който нямал телефон в себе си и помолил минувач да сигнализира на 112. 23- годишната Вероника Здравкова е открита в река Янтра, заплетена в коренището на паднало дърво, предаде bTV. 23-годишната Вероника Здравкова изчезна в 19 часа в събота. Студентката от Великотърновския университет си тръгва от магазин на мебелна верига, в който работи, колегите ѝ я изпращат до паркинга на “Технополис” и сякаш потъва, телефонът ѝ е изключен. Водолази се включиха в търсенето на изчезналата студентка и два дни претърсваха коритото на река Янтра.  Очаквайте подробности!

Изригна вулканът Виларика в Чили, евакуират хиляди души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4632116

Вулканът Виларика, който се намира в южната част на Чили, е започнал да изригва лава. Властите са започнали незабавна евакуация на около три хиляди души, които живеят в околностите, предаде AFP, цитиран от "Фокус" Виларика се е активизирал около 3 часа местно време, след което местните власти са обявили червена тревога и са отменили училищните

Фенове изпочупиха автобуса на Левски

http://www.bnews.bg/article-130513

От София е изпратен автобуса на юношите, който ще прибере мъжкия тим след двубоя с Хасково от Купата на България.

Изригна вулканът Виларика в Чили, евакуират хиляди души (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632103

Вулканът Виларика, който се намира в южната част на Чили, е започнал да изригва лава. Властите са започнали незабавна евакуация на около три хиляди души, които живеят в околностите, предаде AFP, цитиран от "Фокус" Виларика се е активизирал около 3 часа местно време, след което местните власти са обявили червена тревога и са отменили училищните

Google отбелязва националния празник на България

http://www.mediapool.bg/google-otbelyazva-natsionalniya-praznik-na-bulgaria-news231225.html

Интернет търсачката Google отбелязва националния празник на България - 3-ти март. За 137-а годишнина от Освобождението на България търсачка промени логото си. Анимацията представлява фойерверки, избухващи в цветовете на българския трибагреник - бяло, зелено и червено.

Безплатни прегледи за дами с разширени вени в Пловдив

http://pik.bg/безплатни-прегледи-за-дами-с-разширени-вени-в-пловдив-news292628.html

Безплатни прегледи за дами с разширени вени в Пловдив

Безплатни прегледи за разширени вени ще подари на дамите Медицински център-1 на 9,10 и 11 март т.г. С това лечебното заведение честити на пациентките си Празника на жената - 8 март.

Желаещите да получат  съвет от известния швейцарски флеболог от български произход д-р Петър Илиев, могат да си вземат час от регистратурата или на тел: 032/644-222. Не е необходимо направление от семейния лекар, съобщават от лечебното заведение.

Лечението на разширените вени се провежда по най-модерния метод, разработен от група хирурзи от Италия, Германия, Швейцария и Франция. Това е селективна флебектомия. Благодарение на нея до минимум са сведени недостатъците за пациента от приложението на класическата терапия като големи разрези, които остават за цял живот и загрозяват краката на пациентите. На болния се спестява 10-дневен престой в стационара, болки и неработоспособност за много седмици, а в нередки случаи и появата на тромбози.

Интервенцията се прави с местна упойка, като се инфилтрира болкоуспокояващо само на вената, която ще бъде извадена. Методът пести време и е сигурна профилактика срещу появата на дълбоки тромбози, което е рисково усложнение./topnovini.bg

Ликът на Лили Иванова на панели за телефони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4630794




Ликът на Лили Иванова вече е и на луксозни панели за някои от най-масовите марки смартфони. Пусна ги онлайн магазинът за артикули, свързани с професионалната дейност на певицата. Съвсем скоро ще има нов черен панел със снимката на примата от обложката на албума и? “Поетът”. Това написа почитателка на певицата, която узнала новината,
Ликът на Лили Иванова вече е и на луксозни панели за някои от най-масовите марки смартфони. Пусна ги онлайн магазинът за артикули, свързани с професионалната дейност на певицата. Съвсем скоро ще има нов черен панел със снимката на примата от обложката на албума и? “Поетът”. Това написа почитателка на певицата, която узнала новината,

Съдът спря парламентарните избори в Египет

http://www.cross.bg/egipet-parlamentarnite-izbori-1455084.html

/КРОСС/ Административният съд в Египет внесе решение за отлагане на парламентарните избори, които трябваше да се проведат през март- април тази година, съобщава „Ройтерс". Държавният новинарски портал "Ал Ахрам" потвърди решението на Административния съд.По-рано Върховният конституционен съд на Египет постанови, че законът, свързан с изборите, може да бъде обявен за противоконституционен. Египет е без парламент от юни 2012 година.    

Бедността принуждава все повече пенсионери да живеят в домове за стари хора

http://pik.bg/бедността-принуждава-все-повече-пенсионери-да-живеят-в-домове-за-стари-хора-news292625.html

Бедността принуждава все повече пенсионери да живеят в домове за стари хора

Повече от половината български пенсионери – 1,2 милиона българи в пенсионна възраст получават пенсии под линията на бедността. Данните са на социалния министър Ивайло Калфин, предаде Би Ти Ви.

Според статистиката на социалното министерство издръжката на един затворник е 1300 лева, издръжката на едно бездомно куче е 300 лева, а минимална пенсия е 155 лева.

С такава сума на практика е невъзможно да се оцелее. Затова за да преживеят без лишения старините си, стотици българи са принудени да живеят в домове за стари хора. В най-големия дом в Южна България живеят 200 пенсионери.

„Ако съм отвън, в къща да съм, с тези 156 лева ток, вода, закуска, обяд, вечеря – всичко това, без да мисля, че ако трябва да дойде внуче и ако трябва да дойде комшийка или да купя, ако всичко това сложим и да живеем сами, не можем да посрещнем издръжката”, коментира пенсионерка, настанена там.

Издръжката на пенсионерите в дома е 70 на сто от пенсията им, без значение каква е тя. Според статистиката все повече се увеличава броят на бедстващите пенсионери, чиито деца живеят в чужбина.

Алегри: Бесен съм от равенството с "Рома"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/03/2483314_alegri_besen_sum_ot_ravenstvoto_s_roma/?ref=rss


Старши треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри е напуснал стадион "Олимпико" в Рим снощи бесен след допуснатото късно изравняване на останалите с десет души домакини от "Рома".

Двата отбора в челото на Серия А направиха 1:1 в дербито на кръга, което до голяма степен трябваше да даде отговор на въпросите около битката за титлата.

"Юве" имаше възможност да увеличи преднината си на 12 точки, след като Василис Торосидис от "Рома" беше изгонен, а Карлос Тевес откри от...

В Кричим учредиха общински фонд „Култура”

http://www.cross.bg/krichim-fond-obshtina-1455083.html

/КРОСС/ Общинският съвет в Кричим учреди фонд „Култура". Първият дарител е община Кричим, която е отделила 5000 лева за стартирането на тази идея. Председателят на Общинския съвет в града Ана Хаджиева е в основата на идеята за този фонд. Тя дарява месечната си заплата. Примерът й ще бъде последван от всички общински съветници и от кмета на общината Атанас Калчев.Идеята е чрез спонсорство и дарения паричен ресурс, да се финансират проекти в областта на културното, историческото, интелектуалното и художествено-творческото наследство в град Кричим.Два пъти годишно ще бъде обявяван период за набиране на проекти-предложения от местни общественици и дейци, които ще бъдат разглеждани от експертна комисия, назначена със заповед на кмета на община Кричим, а управителният съвет на фонда ще одобрява договорите за финансиране на тези проекти с местно значение.Вече има дарителска сметка, в която всеки може да дари целево средства за фонд „Култура" на община Кричим.Първите проекти, които се очаква да бъдат реализирани е козметичен ремонт и почистване на паметника на Обединението в центъра на града и обособяване на местен исторически музей, който ще се намира на втория етаж в сградата на Народно читалище „Пробуда-1912г.". В него ще намерят място над 1200 уникални предмета и части от предмети, педантично събирани от кричимецът Борис Стоилов. С учредяването на фонд „Култура" се цели, както юридически лица - фирми, организации и др

Пенсионерите ще получават парите си във всяка пощенска станция в страната

http://www.cross.bg/svurzani-osigyryavane-predvizhdat-1455082.html

София /КРОСС/ От месец април пенсионерите ще имат възможност да получават пенсиите си във всяка пощенска станция в страната, различна от тази по постоянния им или настоящ адрес. Това ще стане възможно с въвеждането на електронен картон, по който ще се извършва и отчита плащането на пенсии в пощенските станции. Новият ред цели подобряване обслужването на пенсионерите. Освен това, документите, издавани от общините за преценка на пенсионни права, ще могат да се изискват служебно от длъжностното лице по пенсионното осигуряване в съответното териториално поделение на НОИ, ако не са представени от заявителите.Това предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които правителството ще одобри на утрешното си заседание. Кабинетът ще приеме изменения в общо седем нормативни акта, свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от 1 януари 2015 г.Министерският съвет ще разгледа и промени в Закона за опазване на околната среда, които ще доведат до административни и финансови облекчения за малкия и средния бизнес. Измененията предвиждат да не се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с административен характер.Очаква се да бъде утвърден проектът на Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРАКТ III за периода 2014-2020 г. с общ бюджет 46 344 220 евро

Пенсионерите ще получават пенсиите си във всяка пощенска станция в страната

http://www.cross.bg/pensiite-promeni-svurzani-1455082.html

София /КРОСС/ От месец април пенсионерите ще имат възможност да получават пенсиите си във всяка пощенска станция в страната, различна от тази по постоянния им или настоящ адрес. Това ще стане възможно с въвеждането на електронен картон, по който ще се извършва и отчита плащането на пенсии в пощенските станции. Новият ред цели подобряване обслужването на пенсионерите. Освен това, документите, издавани от общините за преценка на пенсионни права, ще могат да се изискват служебно от длъжностното лице по пенсионното осигуряване в съответното териториално поделение на НОИ, ако не са представени от заявителите.Това предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които правителството ще одобри на утрешното си заседание. Кабинетът ще приеме изменения в общо седем нормативни акта, свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от 1 януари 2015 г.Министерският съвет ще разгледа и промени в Закона за опазване на околната среда, които ще доведат до административни и финансови облекчения за малкия и средния бизнес. Измененията предвиждат да не се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с административен характер.Очаква се да бъде утвърден проектът на Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРАКТ III за периода 2014-2020 г. с общ бюджет 46 344 220 евро

Хиляди българи се изкачиха до връх Шипка

http://www.moreto.net/novini.php?n=281814

И тази година хиляди българи се събраха край мястото на едно от паметните сражения в Освободителната война - връх Шипка. В подножието на върха се провежда тържественият митинг по случай националния ни празник. Площадът е изпълнен с хора от различни краища на страната, семейства с малки деца и много млади хора, дошли да честват на това историческо място 137 години от Освобождението.

Защо 3 март, а не 16 април?

http://www.mediapool.bg/zashto-3-mart-a-ne-16-april-news231224.html

Ние все бленуваме по неосъщественото: ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша. А мечтаейки за онази България, си намираме повод да мразим реалната си родина.   Ето как работи българската национална идентичност. От една страна е религиозният култ към Левски, който не позволява и на косъм да се отклониш от канона, било във филм, в учебник или просто в греховен Фейсбук-помисъл. От друга - празнуваме упорито като национален празник 3 март. "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби"   Къде е противоречието ли? Ами нали всички помнят фразата от предсмъртното писмо, от която вече е снета комунистическата забрана: "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби". Не виждате ли проблема? Или Левски се е объркал и ще трябва да се каже публично, че не всичките му думи са пророчески. Или пък цар Александър II не ни е точно освободил (помните, че титлата "освободител" му е дадена заради руските крепостни, които към онова време са били доста по-несвободни от нашите селяни). Не искам да влизам в русофобски дискурс, нямам амбиции за кариера в структури на НАТО или другаде. Признателността към Русия си е факт, с който нямам проблем. Просто ми се вижда тъжно да се самозалъгваме, при това навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. При подписването на договора, доколкото знам, не е присъствал нито един етнически българин, а от самия договор не е произтекло признаването на българската държава. Това е станало една година по-късно, на Берлинския конгрес - май пак без участието на българи. Е, няма да Ви агитирам да честваме този конгрес, знам, че не го обичаме, макар че именно той е направил възможно тогавашното ни княжество. Датата 16 април 1879 година А ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година. Ако уважавахме нашите институции, държавност, самостоятелност - това щеше да бъде националният ни празник. Той, впрочем, би ни обединил отвъд глупавото противопоставяне между русофили и русофоби, което ни разделя и до днес.   Не казвам, че 3 март не заслужава да се празнува примерно като ден на православната дружба или нещо подобно. Защото, както знаете, освен Русия във войната участват и православните Сърбия, Румъния и Черна гора. Но един национален празник трябва да тръгва от нас, от нашите усилия и нашите независими институции. Просто не разбирам защо това елементарно нещо е толкова трудно - вероятно отношението ни към историята е твърде идеологическо. И всяко нещо, което се постави под съмнение, незабавно ти навлича гнева на майсторите на ритуала. Бленуванията по Санстефанска България Ние предпочитаме да си мечтаем за неосъщественото. Ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша... Тези мечтания ни струват до момента две национални катастрофи. Нещо повече: територията е нещо много разтегливо, тя винаги може да е по-голяма. Защо пък да не е до Адриатическо море, нали Симеон Великий е владял до там? А защо да не претендираме и за завоеванията на Крума Страшний по централната Европа? И понеже не можем да се оправим дори с тези реални територии, които имаме, хвърляме вината върху лошата участ, която ни е лишила от възможни, но неслучили се придобивки. Мечтаейки за Санстефанска България, ние си намираме повод да мразим сегашната си реална родина. Когато полагаш своята национална идентичност върху количествени характеристики, а не върху идеални ценности, тя е по определение нестабилна. Под еди колко си квадратни километра няма българска идентичност. Не сме щастливи, ако не печелим поне еди колко си евро на месец... Подобна идентичност е обречена да се люшка от хипер-гордост към мега-срам и обратно.

Илияна Йотова заведе 30 социалисти на посещение в Европарламента

http://pik.bg/илияна-йотова-заведе-30-социалисти-на-посещение-в-европарламента-news292613.html

Илияна Йотова заведе 30 социалисти на посещение в Европарламента

30 българи са на посещение в Европейския парламент по покана на евродепутата от Групата на прогресивния алианс на Социалистите и Демократите Илияна Йотова по повод 3 март, предаде "Фокус". В групата има членове на БСП от Варна, Габрово, Смолян, Плевен и София, представители на бизнеса и на медиите.

Посещението се осъществява в периода 3-4 март и в рамките му, българите имат възможност да се запознаят със структурата и работата на Европейския парламент, както и на други институции в ЕС. По време на престоя си в Брюксел групата ще се срещне с евродепутата Илияна Йотова. На срещата с нея българите ще имат възможност да зададат въпроси относно работата ѝ като евродепутат и да обсъдят актуални въпроси.

Харесва ли ви (в) България?

http://www.cross.bg/bulgariya-chyzhdentzite-narodi-1455081.html

Често пъти въпросът се задава неспокойно, натежал от неподправено любопитство, а не любезно и формално. „Харесва ли ви (в) България" е тема, пред която редовно изправяме чужденците. Чужденци, които се заседяват тук, а не туристи, които минават, въоръжени с фотоапаратчета на лов за спомени. На чужденците българският въпрос им прави впечатление, защото другаде не им го задават настойчиво и с очакване за откровеност. Другаде, ако подобен разговор се състои, той е в рамките на куртоазията. Диалог, който напомня вежливото „Как сте?" и отговорът „Благодаря, добре!", характерен за други народи. У нас същият кратък разговор звучи по-различно. - Как си?- Горе-долу... Впрочем очакваме ли чужденците да бъдат безпределно откровени? Май не съвсем. Ние се надяваме да ни харесват. Джон, млад американец, обиколил континентите, сподели наскоро, че ако отговори недотам ентусиазирано, българските събеседници разпалено му внушават собствената си представа за нещата. Най-силният им аргумент: в България е купон и е евтино. Тоест ние нетърпеливо очакваме да чуем клишето, което сме си изработили за чуждия поглед. Изработихме го в годините, откакто паднаха преградите на Желязната завеса. Отидем ли на Запад, виждаме хора, по-роботизирани от балканското население, и цени, съобразени с местния, а не с нашия стандарт

Нелегални паникьосаха село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632070

10 нелегални имигранти създадоха смут в симеоновградското село Свирково, след като бус на каналджии стовари чужденците в центъра, съобщиха местни. Старица първо забелязала групата и я взела за гастролираци цигани - крадци.
Тя известила органите на реда, които прибрали бегълците - 7 иранци и 3-ма иракчани в транзитния център в Елхово.
10 нелегални имигранти създадоха смут в симеоновградското село Свирково, след като бус на каналджии стовари чужденците в центъра, съобщиха местни. Старица първо забелязала групата и я взела за гастролираци цигани - крадци. Тя известила органите на реда, които прибрали бегълците - 7 иранци и 3-ма иракчани в транзитния център в Елхово.

Климкин: Нормални отношения между Русия и Украйна ще има след връщането на Крим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/03/2483313_klimkin_normalni_otnosheniia_mejdu_rusiia_i_ukraina/?ref=rss


Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че връзките между Русия и Украйна не може да се нормализират, докато Крим, който сега е под руски контрол, не бъде върнат на Киев.

"Не може да има ни най-малкото нормализиране на отношенията между Украйна и Русия, без връщане към статуквото и установяване на пълен украински суверенитет върху Крим", каза

Климкин, който е на двудневно посещение в Япония, цитиран от БТА. Русия анексира Крим преди година.
...

Що е то оставка и има ли почва у нас?

http://www.cross.bg/ostavka-podade-lider-1455080.html

Заявката за оттегляне на президента (2002-2012) Георги Първанов от лидерския пост в АБВ за пореден път даде повод за разсъждения за това що е то оставка и има ли тя почва у нас. Факт е, че българските политици рядко прибягват към този ход и го правят, само когато са опрени до стената. А в речника на българската политика оставката е синоним само и единствено на провал. Малцина са онези, които виждат в подобен акт и възможност за ново начало и освежаване на собствената им партия. Пъравнов подаде оставка, защото се почувства бламиран от собствената си партия, чиито депутати подкрепиха ратификацията на новия дълг, поискан от правителството. Подобен тип оставка досега е подавал настоящият депутат от СДС Мартин Димитров. През 2012 г. той се оттегли като лидер на СДС, тъй като Националният съвет го бламира. Димитров бе привърженик на запазването на "Синята коалиция", в която влизаше ДСБ, докато разширеното ръководство на партията гласува против тази коалиция. В крайна сметка времето показа, че Димитров е бил прав, тъй като в момента СДС и ДСБ са отново в коалиция в рамките на Реформаторския блок. Оставката има специално значение за историята на десницата в България. Дълги години се очакваше бившият премиер Иван Костов да подаде оставка, за да отпуши развитието на аветентичната десница. Справедливо или не фигурата на Костов дълго време бе плашило за избирателите, което вършеше добра работа на политическите опоненти

Българчета окичиха с мартеници испанците във Валядолид

http://www.cross.bg/bulgariya-valyadolid-martenitzi-1455079.html

/КРОСС/ Акция в прослава на България и българското организираха наши емигранти в Испания. В дните на Първи и Трети март, когато у нас се празнува Баба Марта и Денят на Освобождението, малки българчета, облечени в носии излязоха по улиците и площадите на Валядолид, за да закичат с мартеници испанците.200 ръчно изплетени мартенички, дар за българската колония от Диана Илиева и Антон Симеонов, бяха подарени на минувачите.Нашите деца обясняваха на всеки, как в България отбелязваме края на зимата с червено белия символ на здравето и силата, обяснява пред сайта silistra.cc силистренката Ивелина Колева, която е един от организаторите на събитието, съобщава standartnews.com.

Американски полковник: До края на лятото ще има батальони и команден център в България и Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4632052

Следващите четири месеца САЩ ще разширят своя ангажимент към ученията
Следващите четири месеца САЩ ще разширят своя ангажимент към ученията "Атлантическа твърдост" като разположат бригада в Румъния и България. Това заяви командващият 173-та въздушно-преносима бригада, полк. Майкъл Фостър, цитиран от "Спутник". "България и Румъния са двете страни, където имаме готовност за дислоциране",

Родителите на Вероника дойдоха край реката, изключват самоубийство

http://petel.bg/Roditelite-na-Veronika-doydoha-kray-rekata--izklyuchvat-samoubiystvo__103379

Родителите на Вероника Здравкова - Надя и Трайчо Трайкови пристигнаха край реката, където бе намерено тялото на дъщеря им. Линейката с...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване