Полицията проведе спецакция в Приморско

http://www.cross.bg/politziyata-provede-spetzaktziya-v-primorsko-1458766.html

/КРОСС/ Специализирана полицейска акция е била проведена в Приморско, съобщава Нова телевизия. Според неофициална информация тя е свързана с детето, открито мъртво в куфар край Пасарел.  Полицията е претърсила апартамент на жена, разположен в жилищен комплекс, в който повечето собственици са руски граждани. Търси се връзка между собственичката на апартамента и жената, чиито останки бяха открити в началото на март.  

Следим ежедневно парите на българите в пенсионните дружества, гарантира шефът на КФН

http://news.ibox.bg/news/id_1204805310

Стоян Мавродиев заяви, че комисията по финансов надзор е била проверявана 13 пъти от международни институции. Единствените препоръки са по линия на законодателство

Четирима мъже са пътували в микробуса ковчег в Кресна

http://pik.bg/четирима-мъже-са-пътували-в-микробуса-ковчег-в-кресна-news307031.html

Четирима мъже са пътували в микробуса ковчег в Кресна

Четирима мъже са пътували в микробуса, който се заби тази сутрин в лек автомобил „Мерцедес“ на главен път Е-79 в Кресна, пише "Струма бг".

Бригадир и работник в овцеферма загинаха в кървавия сблъсък.

40-годишен мъж, пътуващ в буса, е транспортиран в санданската болница без опасност за живота. Вследствие на тежкия удар той е с шевове на главата, огромен хематом на гърба. В момента му се правят изследвания.

24-годишно момиче от петричкото село Митино, пътуващо в „Мерцедеса“, и мъж от Кресна са другите двама пострадали в катастрофата. Те са транспортирани в благоевградската болница без опасност за живота.

Десислава Атанасова: Надявам се нещо да свършим по КТБ

http://frognews.bg/news_88560/

„Надяваме се, че нещо ще свършим все пак. В противен случай би било недопустимо да харчим бюджетни пари на Народното събрание“. Това каза в "събуди се" по Нова телевизия Десислава Атанасова – депутат от ГЕРБ, председател на временната анкетна комисия за разкриване на източването на КТБ.

Смъртни заплахи срещу директора на ВВС

http://www.cross.bg/klarksun-taiimun-dzherumi-1458765.html

/КРОСС/ Генералният директор на ВВС е пазен от елитни телохранители заради смъртни заплахи, съобщава The Daily Mail. Причина за тях е свалянето от ефир на водещия на Top Gear Джеръми Кларксън. Според британския таблоид, Тони Хол и съпругата му Синтия са охранявани денонощно от бивши служители на специалните части и армията. Шефът на британската обществена телевизия е получил първия заплашителен имейл веднага след оповестяването на неговото решение да не подновява договора на скандалния водещ. Хиляди почитатели на автомобилното шоу се обявиха в подкрепа на Кларксън, бяха организирани и няколко онлайн петиции. Полицията разследва заплахите срещу Хол. Кларксън беше уволнен заради използването от него на физическа сила, а също заради "крайно обидните изказвания в продължение на дълго време спрямо продуцента на предаването Ойдин Таймън. Таймън заяви, че няма да предявява обвинения срещу Кларксън.   Фотография: Джеръми Кларксън

Вежди Рашидов: В КТБ има 300 души с по 1 млн. лв. - мълчат като „захарни петлета“

http://pik.bg/вежди-рашидов-в-ктб-има-300-души-с-по-1-млн-лв---мълчат-като-„захарни-петлета“-news307028.html

Вежди Рашидов: В КТБ има 300 души с по 1 млн. лв. - мълчат като „захарни петлета“

„Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това, че дружества с авторски и сродни права се оказа, че са държали там огромни средства, които кой знае дали ще се върнат... Наясно ли сте с казуса?”, попита Илиана Беновска министъра на културата в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”

„Избягвам вече да коментирам КТБ и ще ви го кажа по- простичко защо. Когато надигах вой за КТБ, аз бях един от малкото хора, които бяха проверени от НАП. Преди да стана министър, по закон, бях длъжен да си обявя доходите- чисти и честни пари, с платени данъци. Над 300 човека имат над 1 милион в КТБ , всички мълчат . Освен мен да чухте някой друг?”, реторично попита Рашидов. Според него тези хора явно не могат да си докажат доходите си .

„КТБ беше като един отгледан в зоологическа градина слон. В един момент се появиха двама с пушки и застреляха слона. Този слон почнаха едни хиени да го ръфат, започнаха едни други хищници да го ръфат, дойдоха и чакалите накрая да изядат, каквото е останало. В един момент се намеси и държавата и каза: „Чакай поне зъбите, слоновата кост да приберем ние, за държавата, нали, си направихме и закона”. След това минават лешоядите и както в саваната, виждате, накрая остават само едни кости, които никой не ги ще. Накрая, просто, го няма слона”, разказа Рашидов под формата на притча това, което мисли за казуса КТБ. 

„В крайна сметка ще се разбере ли истината за КТБ? Ето, казвате вие 300 души държат по 1 млн и си мълчат, като какво?”, попита Беновска

„Мълчат си като „захарни петлета“, но и да изкокуригат, мен това не ме интересува. Мен ме интересуваше да не бъда, на стари години, унижен с честността си към тази държава. Аз изживях поредното унижение, след Възродителния процес”, каза Рашидов. 

„От притчата, която ми разказахте за КТБ, аз разбирам, че Вие не сте много уверен за това, че ще получите в пълен размер своите пари?”, попита Беновска

„Разбира се, че не съм уверен, след като до днес не съм ги получил. Тази тема вече не ме интересува, нека да се забавляват хората, чиито пари никой не ги знае.”, коментира Рашидов. 

„Вчера стана ясно, че от Антимафия са подали сигнал срещу Вас. Вярно ли е, че се готви злоупотреба с културно наследство за съвременни изкуства, финансиран чрез финансовия механизъм на Европейското пространство за периода 2009-2014?”, попита Беновска

„Има си прокуратура – нека го провери”, каза министър Рашидов. Той сподели, че след постъпването си като министър на културата е направил три независими една от друга проверки по отношение на европейски пари по Норвежката програма. 
„Омръзна ми постоянно, някой от някъде да се събужда и ме рекетира, мислейки, че плаши гаргите”, каза Рашидов. По думите му има опасност ако се продължи с нападките и забавянето, в един момент да се окаже, че страната ни се е лишила от 16 млн. евро европейски пари по Норвежката програма.

„Г-н Рашидов, сочат Ви като един от „отличниците” във втория кабинет на ГЕРБ. Как си го обяснявате?”, попита Беновска
Министър Рашидов припомни за „една крилата фраза”, както сам я нарече, от предишния си мандат, която гласи, че: „Всичко направено от мен може да бъде посочено с пръст“. Рашидов поясни, че става дума за 10 театъра, ремонтирани с европейски средства, 10-ина училища по изкуствата, 5 нови музея, както и активната международна дейност.

„Ако трябва да си направите равносметка за тези повече от 4 месеца от началото на втория Ви мандат като министър на културата, можете ли по-конкретно да се похвалите, а пък те враговете пак ще кажат друго, нали знаете?”, попита Беновска
„Въпросът е, че в медийното пространство има едни „говорящи“ хора, които не знам какво са направили, но са едни и същи и явно контингентът е малък”, коментира Рашидов. 

„Една година и половина не беше направена процедура за Ларгото. Това са 16 млн. евро европейски средства, които ще бъдат загубени, ако не побързаме”, отчете Рашидов. Според него е обидно да не бъде придвижен напред готов проект от миналия му мандат, защото така се пропилява добра възможност за усвояване на европейски средства. 

Министърът на културата отчете като заслуга на ведомството откриването на най-модерното българско кино преди месец и половина. Рашидов добави и че предстои откриването на Българския национален музей на 24 май. 
„Една седмица остана, България влиза в световната културна история! България започва да става световна държава на културата!”, каза Рашидов, имайки предвид изнасянето на български културни съкровища в Лувъра. Според министъра на културата това ще популяризира България като световен фактор в изкуството. 

„Някъде бях чела, че това изнасяне на български съкровища в Лувъра има връзка с Ваше лично приятелство с Митеран, вярно ли е?”, попита Беновска

По думите на Рашидов стана ясно, че става дума за бившия френски министър на културата Фредерик Митеран, с когото съвсем случайно, преди време, в компанията на президента на Лувъра Анри Лоарет са вечеряли заедно и станало дума за българското участие в Лувъра. 
„Хубавите неща понякога стават съвсем случайно, както и шедьоврите в изкуството”, каза Рашидов.

„На 27 март беше Ден на театъра. Какво става с българските театри?”, попита Беновска

„Пълни са!”, каза Рашидов и добави, че реформа според него има, защото актьорите се радват на пълни зали и виждат сами резултатите от направените промени. Според министъра на културата не е необходимо да се плащат държавни субсидии на всеки зрител, защото театърът е за хората, а радостното е, че те пълнят залите, от което идват и приходите за театрите и актьорите. 

„Г-н Рашидов, къде изчезнаха българските пиеси и как ще ги възродим с държавна политика?”, попита Беновска
По думите на Рашидов конкурсите за нова българска пиеса не би могло да бъде държавна политика в една демократична държава, защото инициативата тук е право на свободен избор на директорите на театрите, режисьорите и сценаристите.
„Не може един министър всичко да прави и не е редно да го прави”, смята министър Рашидов. 

„Какво става със сградата на театъра в Пловдив?”, попита Беновска
Вежди Рашидов изрази недоумение как толкова време тази „духовна фабрика”, както я нарече самият той, остава неремонтирана. 
„Бюджетът ни е малък, но благодаря на министър Владислав Горанов и на премиера Борисов, които ми дадоха картбланш и аз обявих, че през месец септември започват ремонтите”, каза Рашидов. Той добави, че предстои и ремонта на театъра в Шумен с европейски средства. 

„Г-н Рашидов, каква е Вашата задача като министър на културата втори мандат, в името на България?”, попита Беновска

Министър Рашидов обясни, че според него е важно да бъдат ремонтирани около 10 училища в областта на изкуството, които не са в добро състояние. Същото важи и за над 50 театъра и сцени из страната, както и за някои музеи. 

„Трябва да се направят няколко закона за фонд „Театър”, фонд „Кино”, фонд „Книга”, фонд „Музика”. Трябва да се направи закона за меценатството, въпреки че трудно ще стане, но щом хората го искат, ще го направим”, каза още Рашидов. 

„И още нещо, което си струва да бъде казано. Какво се случва с осигуряването на последен покой на българските творци?”, попита Беновска

Според Рашидов духът на големите български творци не заслужава да почива в кал и ужасни условия. Министърът на културата призова преди Великден да се сложи по една китка на гробовете на тези велики българи и изрази мнение, че моралът започва там, където има уважение към рода, към родните творци и велики българи.

И днес продължава пролетното почистване на Варна, приемат заявки за едрогабаритни отпадъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=284478

Започналото вчера пролетно почистване във Варна продължава и днес. От администрацията на Община Варна приканват граждани, фирми, неправителствени организации, пенсионерски клубове и други желаещи да се включат активно в почистването на тревни площи, тротоари, детски площадки и други прилежащи територии.

Умни високи токчета се променят според облеклото (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/29/2500891_umni_visoki_tokcheta_se_promeniat_spored_oblekloto/?ref=rss


Дилемата кои обувки подхождат най-много на облеклото обикновено коства немалко време на доста жени по света. Понякога пък се оказва, че дамата знае точно какви обувки биха си пасвали идеално, но... не разполага с тях.

Компанията iShuu Technologies смята, че е намерила интересно решение на този проблем, съобщава онлайн изданието GlamorousHeels. iShuu е създател на високите токчета Volvorii Timeless, които могат да променят вида си.

Компанията планира да предлага две версии...

Доверието като капитал

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/29/2501444_doverieto_kato_kapital/?ref=rss


Нилс Кристи е забележителен криминолог, професор по право в университета в Осло, Норвегия,  а лекциите и книгите му имат съществено значение във всички сериозни дискусии за перспективите на наказателноправните системи и целите на наказанията. Занимава се с въпроси, които надхвърлят границите на традиционните схващания за криминологията.

Проф. Нилс Кристи произнася словото, което публикуваме, като гост на V3Day – събитие,...

Скоростта по "Тракия" и "Хемус" се ограничава до 90 км/ч

http://petel.bg/Skorostta-po-Trakiya-i-Hemus-se-ogranichava-do-90-km-ch__106413

Целта е повишаване на безопасността на движение по старите отсечки Скоростта по определени участъци на магистралите "Тракия" и...

Гаджето на Бакари започна в Спартак (Варна)

http://petel.bg/Gadzheto-na-Bakari-zapochna-v-Spartak--Varna-__106414

На ново чуждестранно попълнение се радват в женския отбор на Спартак Варна. Това е испанката Ирене Гисберт Мартинес, която играе като...

Френските пилоти са против правилото "2 души в кабината"

http://petel.bg/Frenskite-piloti-sa-protiv-praviloto-2-dushi-v-kabinata--__106415

Националният синдикат на пилотите от гражданската авиация във Франция е против да се въвежда правилото в кабината на самолетите...

Рекордно висока температура на Антарктида

http://petel.bg/Rekordno-visoka-temperatura-na-Antarktida__106416

Измерени са 17,5°C На Антарктида може би е отчетен най-топлият ден в историята. Във вторник термометрите са показали температурата от 63,5°F,...

Учени: Извънземните няма да успеят да се промъкнат незабелязано на Земята

http://petel.bg/Ucheni--Izvanzemnite-nyama-da-uspeyat-da-se-promaknat-nezabelyazano-na-Zemyata__106417

За много хора съществуването на извънземни космически цивилизации, много по-развити от нашата, изобщо не подлежи на съмнение. Не са никак...

Ето колко плащахме за ток през 1981 година (фото)

http://petel.bg/Eto-kolko-plashhahme-za-tok-prez-1981-godina--foto-__106418

Сметки за ток за VII; X; XII и XI месец, 1981 год. Двуетажна къща в София При соца цените на тока са се променяли най-много веднъж на петилетка....

Болница сложи бариера на улица, събира по 2 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683441

Управата на частна болница постави бариера на улица и поиска от преминаващите през нея да плащат по 2 лева, съобщи TV7. Случаят е от Дупница, а възмутени граждани вече са поискали намеса на властите.  Улица
Управата на частна болница постави бариера на улица и поиска от преминаващите през нея да плащат по 2 лева, съобщи TV7. Случаят е от Дупница, а възмутени граждани вече са поискали намеса на властите. Улица "Топик" е публична общинска собственост и води към частно лечебно заведение. За да преминат по нея с автомобилите си гражданите трябва да си

Идентифицирани са останките на Лубиц

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249803_%D0%98%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%86

 Идентифицирани са останките на втория пилот на катастрофиралия във Френските Алпи самолет на „Джърмънуингс“ Андреас Лубиц, за когото следователите смятат, че преднамерено е свалил самолета. Това съобщи Bild am Sonntag, цитиран от Фокус.

По данни на френски следователи, идентифицирането на останките на Лубиц е било извършено с помощта на ДНК анализ.

Според информацията Лубиц е прикривал от работодателя си здравословните си проблеми. Появиха се твърдения, че летецът е страдал от продължителна депресия и нарушение на зрението, които е можело да му попречат да управлява самолет.

Туристическият бранш на протестен автопоход срещу отлива на руски туристи (обновена)

http://www.cross.bg/tyristi-ryskite-bulgariya-1458764.html

/КРОСС/ Безплатни визи за руските туристи и облекчени условия за издаването им поискаха протестиращи брокери, инвеститори и представители на туристическия бранш в Бургас. В протестното шествие се включиха повече от 150 автомобила, които образуваха колона от близо 8 километра. Автопоходът затруднява движението по автомагистрала „Тракия" на изхода на Бургас в посока квартал Ветрен, съобщава БНР. Протестът е мирен, каза един от организаторите Дмитрий Пенов - бесарабски българин, който живее в България от 11 години: „Призовахме никакви политически партии да не ки правят самореклама на гърба на абсолютно мирния протест, който ще се проведе. Ние искаме да покажем на туристите от Русия, на гражданите на Русия, че България е техен приятел". Демонстрацията е организирана от представители на туристическия бранш чрез социалните мрежи. Участниците в акцията заявяват, че недоволството им е предизвикано от „опитите за прогонване на руските туристи и инвеститори от България". Организаторите настояват за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани. Те искат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие и призовават политиците да защитят икономическите интереси на туризма у нас.Автопоходът ще започне в 12 ч. по маршрут Бургас-квартал Ветрен и обратно.

Ограничиха скоростта по АМ Марица заради наводнение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683438

Поради наводняване на пътното платно между км 96 и км 97 от АМ "Марица" скоростта се ограничава до 40 км/ч. Временно е затруднено движението и при км 23 от път III-198 Катунци - Гоце Делчев, поради свлечена кална маса на пътното платно. Водачите да се движат с повишено внимание и при км 19 и км 22. Участък от Е-79 край село Врачеш е изцяло
Поради наводняване на пътното платно между км 96 и км 97 от АМ "Марица" скоростта се ограничава до 40 км/ч. Временно е затруднено движението и при км 23 от път III-198 Катунци - Гоце Делчев, поради свлечена кална маса на пътното платно. Водачите да се движат с повишено внимание и при км 19 и км 22. Участък от Е-79 край село Врачеш е изцяло

Туристическият бранш на протестен автопоход срещу отлива на руски туристи

http://www.cross.bg/tyristi-ryskite-tyristicheskiya-1458764.html

/КРОСС/ Протестен автопоход ще се проведе днес на магистрала „Тракия". Демонстрацията е организирана от представители на туристическия бранш чрез социалните мрежи. Участниците в акцията заявяват, че недоволството им е предизвикано от „опитите за прогонване на руските туристи и инвеститори от България". Организаторите настояват за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани. Те искат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие и призовават политиците да защитят икономическите интереси на туризма у нас.Автопоходът ще започне в 12 ч. по маршрут Бургас-квартал Ветрен и обратно.

Ограничиха скоростта по АМ Марица заради наводнение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683433

Поради наводняване на пътното платно между км 96 и км 97 от АМ
Поради наводняване на пътното платно между км 96 и км 97 от АМ "Марица" скоростта се ограничава до 40 км/ч. Временно е затруднено движението и при км 23 от път III-198 Катунци - Гоце Делчев, поради свлечена кална маса на пътното платно. Водачите да се движат с повишено внимание и при км 19 и км 22. Участък от Е-79 край село Врачеш е изцяло

Спецакция в Приморско свързана с детето от куфара, обискират апартамент на рускиня

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249802_%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Специализирана полицейска акция е била проведена в Приморско, като се смята, че е възможно тя да е свързана със случая с момченцето, открито мъртво в куфар край Пасарел. Претърсен е бил апартамент на жена, разположен в жилищен комплекс, в който повечето собственици са руски граждани.

По данни на Нова тв, операцията е извършена от специализирани части от София. По непотвърдена информация в жилището са открити детски играчки, които съответстват на възрастта на мъртвото дете.

Засега не се уточнява произходът на собственичката на апартамента. Смята се, че тя е свързана с жената, чийто останки бяха открити в началото на месец март в местност, който се намира само на 3-4 километра от мястото.

В манастира Св. Илия в с. Чинтулово стават чудеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249801_%D0%92+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%A1%D0%B2.+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%81.+%D0%A7%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%

 Румен Митев ни е изпратил галерия от снимки на манастир Св. Илия в с. Чинтулово, Сливенско.

Ето какво пише за създаването му в Уикипедия:

През време на турското робство, а и до днес като светии са почитани братята Илия и Димитър.

Около 1829-1830 г. сливналията дядо Киро, по прякор Савака, изградил край село Касъмово (старото име на с.Чинтулово) при текето-гробница от турски вид. Мястото се свързва с преданието за смъртта на двамата братя и вярата на християните в житията им, в чудесата които ставали на техния гроб. Димитър бил наричан от турците „Касъм” и гробът му се почитал както от българите, така и от турците.

Според преданието, пренесено през поколенията от местните християни, братята Илия и Димитър били овчари и работели за „някой си ага”. През това време агата заминал на поклонение в Мека. Неговата жена, кадъната, един ден приготвила гюзлюми и си помислила, че ще и бъде по-хубаво, ако може да бъде с мъжа си: „Де е сега агата, че да си хапне…” Илия чул за желанието й и казал, че той може да занесе на агата от ястието. Тя се учудила на неговите думи, но все пак се съгласила да изпрати от приготвеното. Увила с чевре в една тепсия част от гюзлюмите и ги дала на Илия. Когато агата се върнал от далечна Мека, дал на жена си тепсията и чеврето и благодарил за топлите гюзлюми. Кадъната му разказала всичко, което се случило. Те не могли да си обяснят това, което е станало по друг начин, освен с това, че Илия е човек на Аллах. Започнали да искат от него да приеме мюсюлманската вяра. Илия отказал. Искал да остане верен на Христа.

 

 

Отвели го на текето, където са били дервишите. Заплашили го със смърт. Илия не предал вярата си, загубил живота си, за да живее вечен живот в Христа. Той бил съсечен от турците. Над мястото, където го убили, от небето се спуснали седем кандилници и тялото му се възнесло нагоре. Посеченото тяло на Илия паднало в село Омарчево, Новозагорско, където има теке и издигната гробница в негова чест, която е напълно срутена.

След Илия бил съсечен и брат му Димитър, също смятан за светец, защото умира за християнската вяра. На гроба му е построена гробницата в село Касъмово, която носи неговото име.

 

 

Чудесата, които ставали след смъртта на братята при гроба, накарали хората да ги почитат като светии. Много болни хора получавали лек, след като са спущали краката си в гроба. Там се пренасяли курбани като израз на благодарността на изцелените хора. Гробът се почитал еднакво от българи и турци. Ала българите смятали, че свети Димитър е техен светия, дал живота си за християнската вяра и изхвърляли лоените свещи, оставяни от турците на гроба.

Касъмци били сгрявани и обнадеждавани от почитта си към Илия и Димитър, но имали нужда и от храм. Селяните от Касъмово решили да изпратят прошение до Обикновеното народно събрание, за да превърнат текето (гробницата) в параклис. На 25.01.1905г.XIII ОНС разглежда прошението и взема решение по въпроса. На 15.04.1905г. излиза указ №105, подписан от княз Фердинанд, публикуван в ДВ бр.100 от 14.05.1905г., с който се уважава прошението на Касъмово.

 

 

На 20.07.1905г.,Илинден, Сливенският митрополит Гервасий освещава гробницата и я нарича параклис „Св.Пророк Илия”.

Самото теке се състояло от две стаи, коридор водещ към гробницата, самата гробница, стая след нея и друга стая с сервизно помещение.

Така там се открила възможност за водене на отшелнически живот. Вече оформилият се манастир бил обслужван от две жени.

На гроба на Илия и Димитър ставали много чудеса с хора болни от различни болести. След пренощуване при гроба, те си тръгвали от там здрави.

Такъв е случаят със Стойко Къчара от с. Мечкарево Сливенско, за който разказва неговата дъщеря Дора Стойкова. Баща й не можел да ходи и когато бил на 18 години разбрали за чудодейната сила на гроба в Касъмово. Баща му го качил на една волска кола, взел един овен и отишли на манастира. Там пренощували и на другия ден Стойко тръгва пеш за с. Мечкарево жив и здрав. Същият живял до 84 години без да се оплаче повече от болки в краката. Дъщеря му Дора казва, че когато била малка, майка й я пращала на всеки Илинден да отиде до манастира да запали факля и занесе дар на св. Илия. Други чудеса са свързани с аязмото, което се намира в манастира. Вярващите християни, преди да отидат на гроба и влязат в храма, си пълнят от аязмото вода, която поставят в храма, а после на гроба. Отнасят водата в домовете си и когато не се чувстват добре получават изцеление от благодатното й действие.

 

 

След смъртта на жените, които го поддържали, манастирът започва да се руши и до около 1965г. той рухва напълно. През 1999г. започват възстановителните работи по манастира.

                                                                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И красивата съпруга на Янис Варуфакис укривала данъци

http://www.grreporter.info/i-krasivata-spruga-na-yanis-varufakis-ukrivala-dantsi/17052

Данаи Страту е отдавала под наем на туристи жилището в Плака и вила на остров Егина, без да има необходимото разрешение от Гръцката туристическа организация. Министърът твърди, че не е собственик на имотите и не носи отговорност за тях

прочети повече

Вежди Рашидов: В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249800_%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+300+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81+%D0%BF%D0%BE+1+%D0%BC%D0%BB%D0%BD+-%D0%BC%D1%8A%D0%

 В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета. Това каза Вежди Рашидов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска, в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”.

 

-Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това, че дружества с авторски и сродни права се оказа, че са държали там огромни средства, които кой знае дали ще се върнат... Наясно ли сте с казуса?”

„Избягвам вече да коментирам КТБ и ще ви го кажа по- простичко защо. Когато надигах вой за КТБ, аз бях един от малкото хора, които бяха проверени от НАП. Преди да стана министър, по закон, бях длъжен да си обявя доходите- чисти и честни пари, с платени данъци. Над 300 човека имат над 1 милион в КТБ , всички мълчат . Освен мен да чухте някой друг?”, реторично попита Рашидов. Според него тези хора явно не могат да си докажат доходите си .

„КТБ беше като един отгледан в зоологическа градина слон. В един момент се появиха двама с пушки и застреляха слона. Този слон почнаха едни хиени да го ръфат, започнаха едни други хищници да го ръфат, дойдоха и чакалите накрая да изядат, каквото е останало. В един момент се намеси и държавата и каза: „Чакай поне зъбите, слоновата кост да приберем ние, за държавата, нали, си направихме и закона”. След това минават лешоядите и както в саваната, виждате, накрая остават само едни кости, които никой не ги ще. Накрая, просто, го няма слона”,разказа Рашидов под формата на притча това, което мисли за казуса КТБ.

 

-В крайна сметка ще се разбере ли истината за КТБ? Ето, казвате вие 300 души държат по 1 млн и си мълчат, като какво?”

„Мълчат си като „захарни петлета“, но и да изкокуригат, мен това не ме интересува. Мен ме интересуваше да не бъда, на стари години, унижен с честността си към тази държава. Аз изживях поредното унижение, след Възродителния процес”, каза Рашидов.

 

-От притчата, която ми разказахте за КТБ, аз разбирам, че Вие не сте много уверен за това, че ще получите в пълен размер своите пари?”

„Разбира се, че не съм уверен, след като до днес не съм ги получил. Тази тема вече не ме интересува, нека да се забавляват хората, чиито пари никой не ги знае.”, коментира Рашидов.

 

-Вчера стана ясно, че от Антимафия са подали сигнал срещу Вас. Вярно ли е, че се готви злоупотреба с културно наследство за съвременни изкуства, финансиран чрез финансовия механизъм на Европейското пространство за периода 2009-2014?”

„Има си прокуратура – нека го провери”, каза министър Рашидов. Той сподели, че след постъпването си като министър на културата е направил три независими една от друга проверки по отношение на европейски пари по Норвежката програма.

„Омръзна ми постоянно, някой от някъде да се събужда и ме рекетира, мислейки, че плаши гаргите”, каза Рашидов. По думите му има опасност ако се продължи с нападките и забавянето, в един момент да се окаже, че страната ни се е лишила от 16 млн. евро европейски пари по Норвежката програма.

 

-Г-н Рашидов, сочат Ви като един от „отличниците” във втория кабинет на ГЕРБ. Как си го обяснявате?”

Министър Рашидов припомни за „една крилата фраза”, както сам я нарече, от предишния си мандат, която гласи, че: „Всичко направено от мен може да бъде посочено с пръст“. Рашидов поясни, че става дума за 10 театъра, ремонтирани с европейски средства, 10-ина училища по изкуствата, 5 нови музея, както и активната международна дейност.

 

-Ако трябва да си направите равносметка за тези повече от 4 месеца от началото на втория Ви мандат като министър на културата, можете ли по-конкретно да се похвалите, а пък те враговете пак ще кажат друго, нали знаете?”

„Въпросът е, че в медийното пространство има едни „говорящи“ хора, които не знам какво са направили, но са едни и същи и явно контингентът е малък”, коментира Рашидов.

„Една година и половина не беше направена процедура за Ларгото. Това са 16 млн. евро европейски средства, които ще бъдат загубени, ако не побързаме”, отчете Рашидов. Според него е обидно да не бъде придвижен напред готов проект от миналия му мандат, защото така се пропилява добра възможност за усвояване на европейски средства.

Министърът на културата отчете като заслуга на ведомството откриването на най-модерното българско кино преди месец и половина. Рашидов добави и че предстои откриването на Българския национален музей на 24 май.

„Една седмица остана, България влиза в световната културна история! България започва да става световна държава на културата!”, каза Рашидов, имайки предвид изнасянето на български културни съкровища в Лувъра. Според министъра на културата това ще популяризира България като световен фактор в изкуството.

 

-Някъде бях чела, че това изнасяне на български съкровища в Лувъра има връзка с Ваше лично приятелство с Митеран, вярно ли е?”

По думите на Рашидов стана ясно, че става дума за бившия френски министър на културата Фредерик Митеран, с когото съвсем случайно, преди време, в компанията на президента на Лувъра Анри Лоарет са вечеряли заедно и станало дума за българското участие в Лувъра.

„Хубавите неща понякога стават съвсем случайно, както и шедьоврите в изкуството”, каза Рашидов.

 

-На 27 март беше Ден на театъра. Какво става с българските театри?”

„Пълни са!”, каза Рашидов и добави, че реформа според него има, защото актьорите се радват на пълни зали и виждат сами резултатите от направените промени. Според министъра на културата не е необходимо да се плащат държавни субсидии на всеки зрител, защото театърът е за хората, а радостното е, че те пълнят залите, от което идват и приходите за театрите и актьорите.

 

-Г-н Рашидов, къде изчезнаха българските пиеси и как ще ги възродим с държавна политика?

По думите на Рашидов конкурсите за нова българска пиеса не би могло да бъде държавна политика в една демократична държава, защото инициативата тук е право на свободен избор на директорите на театрите, режисьорите и сценаристите.

„Не може един министър всичко да прави и не е редно да го прави”, смята министър Рашидов.

 

-Какво става със сградата на театъра в Пловдив?

Вежди Рашидов изрази недоумение как толкова време тази „духовна фабрика”, както я нарече самият той, остава неремонтирана.

„Бюджетът ни е малък, но благодаря на министър Владислав Горанов и на премиера Борисов, които ми дадоха картбланш и аз обявих, че през месец септември започват ремонтите”, каза Рашидов. Той добави, че предстои и ремонта на театъра в Шумен с европейски средства.

 

-Г-н Рашидов, каква е Вашата задача като министър на културата втори мандат, в името на България?

Министър Рашидов обясни, че според него е важно да бъдат ремонтирани около 10 училища в областта на изкуството, които не са в добро състояние. Същото важи и за над 50 театъра и сцени из страната, както и за някои музеи.

„Трябва да се направят няколко закона за фонд „Театър”, фонд „Кино”, фонд „Книга”, фонд „Музика”. Трябва да се направи закона за меценатството, въпреки че трудно ще стане, но щом хората го искат, ще го направим”, каза още Рашидов.

 

-И още нещо, което си струва да бъде казано. Какво се случва с осигуряването на последен покой на българските творци?

Според Рашидов духът на големите български творци не заслужава да почива в кал и ужасни условия. Министърът на културата призова преди Великден да се сложи по една китка на гробовете на тези велики българи и изрази мнение, че моралът започва там, където има уважение към рода, към родните творци и велики българи.

Григор Димитров: Победата ми дава самочувствие

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/29/2501587_grigor_dimitrov_pobedata_mi_dava_samochuvstvie/?ref=rss


Григор Димитров остана доволен след бързата си победа над Васек Поспишил в първия си мач на турнира в Маями.

Най-добрата българска ракета сподели, че е намерил ритъма си въпреки трудното начало на сезона и няколкото ранни отпадания.

Хасковлията увери феновете си, че "най-доброто тепърва предстои".

"Чувствам се много добре, защото това бе първият ми мач, в който печеля без да загубя сет от доста турнири насам. Денят беше добър за мен. Мисля, че показах добър и...

Жителите на Одринци са изплашени, язовирът край селото се изпуска неконтролирано

http://www.cross.bg/izpyska-seloto-odrintzi-1458763.html

/КРОСС/ Жители на добричкото село Одринци предупредиха, че язовирът край селото се изпуска неконтролирано и без те да са предупредени, съобщава БНР. Минути преди 18 ч. разтревожени жители на селото са позвънили в кореспондентския пункт на Българското национално радио с молба за помощ. Язовир „Одринци" се изпуска със скорост над 3 кубика в секунда и отново всичко е залято - ниви, градини, мазета. Превантивно, след евакуацията на селото преди два месеца, язовирът се изпуска постоянно, макар че две трети от обема му е свободен. След въпроси от страна на радиото в събота вечер изпускането на водата е било спряно. Повече от 100 души, жители на село Одринци, изпратиха преди време подписка с молба за помощ до премиера Бойко Борисов. Той разпореди на областната администрация да направи проверка. Тя показа, че два пъти Добричката община е отказала преди време да изпусне язовира и така се е стигнало до януарското наводнение и евакуацията на две села. Сега е заведена преписка в Окръжна прокуратура с въпроса - кой е виновен за наводнението. Според дознателя, има над 60 м разлив и в съседни села. Основният проблем, според хората е, че дерето на реката не е почистено. Отговорът на общината е, че има проект за почистване за 3 млн. лева, но пари няма. Равносметката е, че има наводнени площи и пропаднала реколта. Дъждовете продължават, макар и по-слаби. Изпускането на язовира - също, дори когато няма нужда

Двама души загинаха в катастрофа в Кресна тази сутрин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501585_dvama_dushi_zaginaha_v_katastrofa_v_kresna_tazi_sutrin/?ref=rss


Двама души загинаха, а други двама са ранени при тежка катастрофа в Кресна, съобщи БГНЕС. Пикап и джип са се сблъскали в 6.35 часа днес в центъра на града.

Пикапът е пресичал главния път Е-79 в посока с. Сливница, когато се е сблъскал с джип Мерцедес, движещ се по Е-79 в посока дефилето. Джипът най-вероятно се е движел с много висока скорост в отсечката, където ограничението е 50 км/час. Той се е ударил в пресичащия пътя му пикап, преобърнал се е странично няколко пъти, и е спрял...

Робева увърта: Бареков е провал и урок, Русия ке ни спаси

http://frognews.bg/news_88559/

Няма да кажа кой е най-големия лъжец. Надявам се, че аз съм се излъгала. Дано не са лъгали. Дано не са тези измамници, каквито сега са. Така по Нова телевизия Нешна Робева отговори на въпрос, кой е най-големият лъжец в живота й. Навярно е визирала Николай Бареков, но може да са и други политици.

Жестоката катастрофа в Кресна е причинена от жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683424

Жестоката катастрофа в Кресна е станала точно пред общината на града, съобщи Нова телевизия. Причината за инцидента е водачката на лек автомобил „Мерцедес”, която е предприела неправилно изпреварване и се е блъснала челно в идващ насреща микробус.
Двамата починали мъже са пътували в микробуса. Те са загинали на място след удара.
Жестоката катастрофа в Кресна е станала точно пред общината на града, съобщи Нова телевизия. Причината за инцидента е водачката на лек автомобил „Мерцедес”, която е предприела неправилно изпреварване и се е блъснала челно в идващ насреща микробус. Двамата починали мъже са пътували в микробуса. Те са загинали на място след удара.

Жена причинила жестоката катастрофа в Кресна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683428

Жестоката катастрофа в Кресна е станала точно пред общината на града, съобщи Нова телевизия. Причината за инцидента е водачката на лек автомобил „Мерцедес”, която е предприела неправилно изпреварване и се е блъснала челно в идващ насреща микробус.
Двамата починали мъже са пътували в микробуса. Те са загинали на място след удара.
Жестоката катастрофа в Кресна е станала точно пред общината на града, съобщи Нова телевизия. Причината за инцидента е водачката на лек автомобил „Мерцедес”, която е предприела неправилно изпреварване и се е блъснала челно в идващ насреща микробус. Двамата починали мъже са пътували в микробуса. Те са загинали на място след удара.

Светът отбеляза "Часът на Земята"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/svetyt-otbeliaza-chasyt-na-zemiata-6033755

Кампанията "Часът на Земята" започва през 2007 г. по инициатива на Световния фонд за дивата природа с цел да се поощри осведомеността по въпросите на околната среда

Гришо победи Вашек Поспишил в Маями

http://offnews.bg/news/n_1/n_482262.html

Първата ракета на българския тенис Григор Димитров победи канадеца Васек Поспишил с 6:2, 6:2 в мач от втория кръг на турнира "Мастърс" в Маями. Димитров проби опонента си още в първия гейм на първия сет, а след това с втори пробив в петия гейм стигна до успеха още в първата част. Следващият му противник е американецът Джон Иснър, който се победи Андрей Рубльов след 6:3, 6:4. До момента двамата не са се играли един срещу друг. С победата си Григор достига до третия кръг за трета поредна година, като най-доброто му представяне е от миналата година, когато успя да достигне до 4-ия кръг. В този кръг той загуби от Янко Типсаревич. Мачът между Григор и Иснър ще се играе в понеделник вечерта.

Магистрала "Марица" е наводнена

http://www.bnews.bg/article-132204

Свлечена кална маса на пътното платно временно затруднява движението по пътя Катунци - Гоце Делчев.

ЕК и ЕБВР са доволни от процеса по извеждане на употреба на блоковете на Козлодуй

http://business.actualno.com/EK-i-EBVR-sa-dovolni-ot-procesa-po-izvejdane-na-upotreba-na-blokovete-na-Kozloduj-news_464756.html

Положително впечатление изразиха представителите на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие с напредъка на дейностите по проекта за извеждане от експлоатация на спрените...

Ципрас обещава да няма орязване на заплатите и пенсиите

http://balkani.actualno.com/Cipras-obeshtava-da-njama-orjazvane-na-zaplatite-i-pensiite-news_464760.html

Няма да има намаляване на заплатите и пенсиите. Няма да има масови уволнения и съкращения. Няма да има и други подобни мерки, които да доведат до по-сериозна социална криза в страната. Това каза гръ...

Българските национали останаха доволни от равенството с Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/29/2501584_bulgarskite_nacionali_ostanaha_dovolni_ot_ravenstvoto/?ref=rss


Българските национали по футбол останаха доволни от равенството с Италия, но признаха, че са можели да вземат и повече от евроквалификацията.

Двата тима направиха 2:2 на Назионалния стадион "Васил Левски" и така позволиха на Хърватия да поведе в нашата група.

Вратарят Николай Михайлов заяви, че "трикольорите" ще се борят до последно за класиране на бараж. Според него атмосферата през изминалата седмица е била "безобразна" и хиксът с "адзурите" ще повдигне нактроението в...

Хванаха пиян до козирката шофьор на разсъмване

http://pik.bg/хванаха-пиян-до-козирката-шофьор-на-разсъмване-news307017.html

Хванаха пиян до козирката шофьор на разсъмване

Около 5.30 часа днес в Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от М.Н. тестът с дрегер показал, че шофьорът кара с 1.75 промила алкохол, пише "Трибали".

Патрулните полицаи го придружили до филиала на центъра за спешна медицинска помощ, но мъжът отказал да даде кръв за лабораторен анализ.

Срещу него е образувано бързо съдебно производство. 

България е на 49-о място в света по открито управление

http://econ.bg/Новини/България-е-на-49-о-място-в-света-по-открито-управление_l.a_i.664107_at.1.html

Тази седмица беше публикуван Индекса за открито управление (Open Government Index) 2015 – изследване на World Justice Project, което дава оценка от 0...

България е на 49-о място в света по открито управление

http://econ.bg/Новини/България-е-на-49-о-място-по-открито-управление-в-света_l.a_i.664107_at.1.html

Тази седмица беше публикуван Индекса за открито управление (Open Government Index) 2015 – изследване на World Justice Project, което дава оценка от 0...

Нов екшън на пътя! Джигит отнесе патрулка във Враца и избяга от мястото на катастрофата

http://pik.bg/нов-екшън-на-пътя-джигит-отнесе-патрулка-във-враца-и-избяга-от-мястото-на-катастрофата-news307016.html

Нов екшън на пътя! Джигит отнесе патрулка във Враца и избяга от мястото на катастрофата

Около 20.30 часа снощи във Враца бил ударен лек автомобил „Шкода Октавия“, собственост на областната дирекция на МВР.

Колата била паркирана на улица в града, пише "Трибали".

Шофьорът, причинил катастрофата, напуснал мястото на произшествието. Щетите са за около 200 лева.

Патрулката е ударена в лявата страна, смачкани са и двете врати.

Пострадали няма

Изоставаме в усвояването на еврофондовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683421

От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.
В средата на февруари месец страната ни заемаше 23-то място по усвояване от 28-те
От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. В средата на февруари месец страната ни заемаше 23-то място по усвояване от 28-те

Изоставаме в усвояването на еврофондовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683419

От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция
От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. В средата на февруари месец страната ни заемаше 23-то място по усвояване от 28-те

Траурната церемония за жертвите на Airbus А320 ще се състои на 17 април в Кьолнската катедрала

http://www.cross.bg/katastrofata-pilot-vtoriya-1458762.html

/КРОСС/ Национална траурна церемония за 150-те жертви от катастрофата на Airbus А320 на авиокомпанията Germanwings ще се състои на 17 април в Кьолнската катедрала. На церемонията ще присъстват канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук, съобщи говорителят на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Психичните проблеми на втория пилот, заподозрян за умишлено причиняване на катастрофата, не са единствената версия в разследването на инцидента, заяви френски следовател. Личността на втория пилот, заподозрян в умишлено причиняване на катастрофата в Алпите на самолета на Germanwings, е сериозна следа, но не е единствената в разследването на този етап, заяви френски следовател относно разкритията за психиатричните проблеми на пилота Андреас Лубиц. Останките на Андреас Лубиц са идентифицирани с помощта на ДНК анализ, съобщи Bild am Sonntag. Трима френски разследващи заминаха за Дюселдорф, за да участват в разследването на катастрофата в Алпите, чийто фокус се измести към личността на втория пилот, заподозрян в умишлено разбиване на самолета. Целта ни е да съпоставим елементите, които сме събрали от мястото на катастрофата, със събраното от германските ни колеги, каза пред телевизия БФМ ръководителят на екипа Жан-Пиер Мишел. Според него разследването напредва, но липсват някои важни технически елементи като втората черна кутия, за да се разбере дали е имало умишлен акт, неволна грешка или техническа неизправност

Кошмар! Магистрала "Марица" е наводнена, скоростта се ограничава до 40 км/ч

http://pik.bg/кошмар-магистрала-марица-е-наводнена-скоростта-се-ограничава-до-40-км/ч-news307014.html

Кошмар! Магистрала "Марица" е наводнена, скоростта се ограничава до 40 км/ч

Поради наводняване на пътното платно между км 96 и км 97 от АМ "Марица" скоростта се ограничава до 40 км/ч.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура. 

Летище София премина към лятното си разписание

http://offnews.bg/news/n_1/n_482243.html

Лятното разписание на столичното летище влиза в сила от 29 март. То предлага полети по 50 директни линии до различни градове в Европа и Близкия изток. За сезона са заявени над 10 500 полета. Редовна полетна програма до българската столица ще изпълняват 22 авиокомпании, информират от летището. Две авиокомпании предлагат удобна ежедневна връзка до Виена с 34 полета седмично. Полетите до най-популярната дестинация - Лондон са 31 седмично. Пътниците могат да избират между четирима превозвача и три летища. През новия сезон предлаганите полети до Франкфурт са 22, а до Париж - 18. Трите ежедневни полета до Мюнхен се запазват, както и двата до Истанбул. Линиите до Атина и Рим са с по 16 честоти на седмица. До Милано, Брюксел, Москва, Варшава, Букурещ, Мадрид, Тел Авив и Амстердам ежедневните полети са повече от един. Всеки ден от седмицата се предлагат и полети до Белград, Берлин, Дортмунд, Ларнака. Две авиокомпании стартират сезона до Барселона с шест честоти, които през летните ваканции нарастват до 9 седмично. Избор може да бъде направен между трима превозвача. Разписанието на откритата от авиокомпания flydubai в края на 2014 г. линия с два полета седмично София - Дубай Интернешънъл се запазва. От началото на март директният маршрут на Qatar Airways от София до Доха предлага удобни връзки до екзотични дестинации пет пъти в седмицата през цялото лято. От май швейцарската авиокомпания SWISS ще каца на Летище София четири пъти седмично, като полетите до Цюрих ще се увеличат до 9. От юни авиокомпания „България Ер” предлага нова директна линия от София до Дюселдорф всеки вторник, четвъртък и неделя. Италианската авиокомпания Mistral Air ще открие през лятото нова сезонна линия до Бари. Авиокомпания Wizz Air от средата на септември ще превърне пет нови дестинации (една от които е Бари) в целогодишни маршрути от и до Летище София. Друга нова редовна линия до Южна Италия, която превозвачът ще открие е Неапол. Полетите до Бари и Неапол ще бъдат два пъти в седмицата. Още две нови целогодишни линии на Wizz Air от септември ще предлагат удобно пътуване до Германия (до Кьолн и до Меминген). С новите предложения Италия и Германия стават държавите с най-много директни въздушни линии от българската столица - по 7 за всяка. Петото направление, до което ще може да се лети без прекачване с полети на Wizz Air от есента, е Женева - всеки понеделник и петък. Новите маршрути се добавят към 17-те редовни международни линии, по които авиокомпанията оперира от базата си на Летище София. Лятното разписание на „България Ер” включва редовни международни полети от София до 20 дестинации и сезонни туристически вериги до популярни морски курорти в Турция, Гърция и Италия. В натоварените ваканционни месеци превозвачът ще предложи 17 полета седмично до Варна и 11 до Бургас. Друг български превозвач „Би Ейч Еър” е заявил чартърни програми за лятото от София до Анталия и Бодрум. Предстои авиокомпанията да обяви началото на дългоочакваните директни полети до презокеански дестинации.

Десислава Атанасова: Надявам се да свършим нещо

http://www.cross.bg/atanasova-svurzani-desislava-1458761.html

/КРОСС/ „Надяваме се, че все пак ще свършим нещо. В противен случай би било недопустимо да харчим бюджетни пари на Народното събрание", каза председателят на временната анкетна комисия за разкриване на източването на КТБ Десислава Атанасова в интервю за Нова телевизия. Надеждите на Атанасова са свързани с обезсилването на определени сделки, което да бъде поискано от временните синдици на КТБ. „Надявам се да стане факт връщането на средствата, които държавата инвестира. Ако тези 3,5 милиарда бяха инвестирани в нещо друго, това щеше да бъде далеч по-полезно за обществото", каза тя в отговор на въпрос за вероятността комисията да помогне за връщане на някаква част от отпуснатите от държавата 3,5 млрд. лв. за изплащане на гарантираните депозити. По думите на депутата от ГЕРБ резултатът от работата на комисията щял да бъде по-добрата подготовка на депутатите при бъдещи гласувания на текстове, свързани с банките и банковата несъстоятелност: „Изводите, които ще направим, следва да формират едно съвсем различно законодателство, за да не се действа ад хок". Десислава Атанасова отново подкани управителя на централната банка Иван Искров да подаде оставка. Преди дни той призова депутатите да стартират процедура за избора на негов наследник и да му направят подарък за рождения ден. При това условие той бил готов да подаде оставка. 26 март мина, но Искров още не е подал оставка

Десислава Атанасова: Надявам се да свършим нещо

http://www.cross.bg/atanasova-svurzani-ostavka-1458761.html

/КРОСС/ „Надяваме се, че все пак ще свършим нещо. В противен случай би било недопустимо да харчим бюджетни пари на Народното събрание", каза председателят на временната анкетна комисия за разкриване на източването на КТБ Десислава Атанасова в интервю за Нова телевизия. Надеждите на Атанасова са свързани с обезсилването на определени сделки, което да бъде поискано от временните синдици на КТБ. „Надявам се да стане факт връщането на средствата, които държавата инвестира. Ако тези 3,5 милиарда бяха инвестирани в нещо друго, това щеше да бъде далеч по-полезно за обществото", каза тя в отговор на въпрос за вероятността комисията да помогне за връщане на някаква част от отпуснатите от държавата 3,5 млрд. лв. за изплащане на гарантираните депозити. По думите на депутата от ГЕРБ резултатът от работата на комисията щял да бъде по-добрата подготовка на депутатите при бъдещи гласувания на текстове, свързани с банките и банковата несъстоятелност: „Изводите, които ще направим, следва да формират едно съвсем различно законодателство, за да не се действа ад хок".Десислава Атанасова отново подкани управителя на централната банка Иван Искров да подаде оставка. Преди дни той призова депутатите да стартират процедура за избора на негов наследник и да му направят подарък за рождения ден. При това условие той бил готов да подаде оставка. 26 март мина, но Искров още не е подал оставка

ЕС ни дава над 150 млн. евро развитие на биоземеделието до 2020-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=284476

Близо 151 млн. евро отпусна ЕС до 2020 г. за развитие на биологичното земеделие в България. Какви са условията за кандидатстване за субсидии обясни за Дарик Лидия Чакръкчиева - главен експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ в земеделското министерство.

Траурна церемония за загиналите в "Ербъс А320" в катедрлата в Кьолн на 17 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_482248.html

Национална траурна церемония за 150-те жертви от катастрофата на самолета "Ербъс А320" на германската авиокомпания "Джърмануингс" ще се състои на 17 април в Кьолнската катедрала. На церемонията ще присъстват канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук , съобщи говорителят на провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитиран БНР. Психичните проблеми на втория пилот, заподозрян за умишлено причиняване на катастрофата, не са единствената версия в разследването на инцидента, заяви френски следовател. Личността на втория пилот, заподозрян в умишлено причиняване на катастрофата в Алпите на самолета на Germanwings е сериозна следа, но не е единствената в разследването на този етап, заяви френски следовател относно разкритията за психиатричните проблеми на пилота Андреас Лубиц. Трима френски разследващи заминаха за Дюселдорф, за да участват в разследването на катастрофата в Алпите, чиито фокус се измести към личността на втория пилот, заподозрян в умишлено разбиване на самолета. Целта ни е да съпоставим елементите, които сме събрали от мястото на катастрофата, със събраното от германските ни колеги, каза пред телевизия БФМ ръководителят на екипа Жан-Пиер Мишел. Според него разследването напредва, но липсват някои важни технически елементи като втората черна кутия, за да се разбере дали е имало умишлен акт, неволна грешка или техническа неизправност. Личността на втория пилот е сериозна следа, но засега никакъв елемент в живота му не обяснява такъв жест. Френски медии разкриха, че заподозреният пилот Лубиц е познавал добре алпийската местност, където се разби самолетът, тъй като неведнъж е идвал в района със семейството си на почивка и на делтапланеризъм. Член на местния клуб твърди, че тренировките са били точно около местността на катастрофата. Германският вестник “Билд” публикува интервю с бившата приятелка на втория пилот на самолета Андреас Лубиц. Тя твърди, че летецът казвал, че един ден ще направи нещо, което ще промени цялата система, целият свят ще научи името му и ще го помни.

Кой ще плаща?

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/03/29/2501480_koi_shte_plashta/?ref=rss


Малко публично достъпни цифри за следствието от всеки кг оползотворяем боклук, попаднал в общите кофи:

Общинска такса за депониране на 1 тон смет

2011 - 3 лв
2013 - 14 лв
2015 - 22 лв
2020 - 95 лв

Общински разход за сепариране на 1 тон общи отпадъци:

по договор с "Екобулсорт" - 58,11 лв
по договор с Нови Искър"- 54 лв


Вежди Рашидов: В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683416

В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета. Това каза Вежди Рашидов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска, в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”.

-Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това,
В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета. Това каза Вежди Рашидов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска, в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”. -Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това,

Откриха лечебен прах на Йоан Богослов край Бургас

http://pik.bg/откриха-лечебен-прах-на-йоан-богослов-край-бургас-news307009.html

Откриха лечебен прах на Йоан Богослов край Бургас

Ампула с целебен прах от гроба на един от дванадесетте апостоли Йоан Богослов е била открита край бургаския квартал „Крайморие”, пише „Телеграф”.

Новината бе потвърдена от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Оловната ампула е била намерена миналата година при мащабни разкопки на средновековния град Порос, предшественик на съвременния Бургас. Тази зима тя е била изследвана в лабораторията на Бургаския исторически музей и според специалистите, в нея има прах на апостол Йоан.

Поверието разказва, че след смъртта си той е бил погребан в град Ефес, днешна Турция. Ден след поклонението на мястото, където били положени костите му, избил прах. Миряните започнали да го събират и запечатват в ампули, за да го носят по родните си места.

„За наша радост един от тези хора вероятно е пренесъл праха в старинния град Порос, който е спрял да съществува при турското нашествие. Така ампулата се е запазила до днес”, обясни проф. Димитров.

Вежди Рашидов: В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683412

В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета. Това каза Вежди Рашидов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска, в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”.

-Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това,
В КТБ има 300 души с по 1 млн -мълчат като захарни петлета. Това каза Вежди Рашидов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска, в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”. -Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това,

Френските летци са против правилото "двама в кабината"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/frenskite-letci-sa-protiv-praviloto-dvama-v-kabinata-6033754

Синдикатът е на мнение, че препоръката за такова правило е направена без да се изчакат резултатите от пълен анализ на произшествието

Разкриването на източването на КТБ касае държавата, обяви Атанасова

http://pik.bg/разкриването-на-източването-на-ктб-касае-държавата-обяви-атанасова-news307006.html

Разкриването на източването на КТБ касае държавата, обяви Атанасова

Разкриването на източването на КТБ касае държавата. Това е основният ми мотив да оглавя комисията, разследваща случилото се с КТБ. Това обяви в „Карай направо“ по Нова телевизия бившият здравен министър от първия кабинет на Борисов Десислава Атанасова. Срокът на комисията е 3 месеца. По време на първото й заседание Атанасова и колегите й разбрали, че „никой не е виновен за източването на КТБ“.

Това било обяснението на поканените гости от БНБ. Ще бъде много полезно да разберем какво се е случило с КТБ, не само защото е важно цялото общество да знае истината, но и занапред, когато гласуваме определени законодателни решения, да сме наясно с последствията. За да не се действа атхок, както в случая, аргументира се Атанасова. Надявам се да стане факт връщането на дадените 3,5 млрд за гарантираните влогове от КТБ, изрази надежда Десислава Атанасова.

Атанасова отбеляза, че е „много изненадана“ от сделката с LIC33 за придобиване на Виваком, БТК и други фирми. „Малко ми звучи и ме връща в годините назад, когато за 1 лев се купуваха заводи, а можем да направим и аналогия с магазините за един лев“, пошегува се бившият здравен министър.

Временните синдици в КТБ могат да поискат обезсилване на определени сделки и това ни обнадеждава, изтъкна депутатът от ГЕРБ.


Полицаи търсят следи за откритото в куфар край Пасарел момченце в руския квартал в Приморско

http://news.ibox.bg/news/id_1342079628

Мнението на адвоката Марин Марковски е, че много трудно в този случай може да се изведе мотив. Първо трябва да се отговори на въпроса "кой" и тогава ще се разбере отговора на въпроса "защо"

Китайски и руски вузове на лов за bg-студенти

http://frognews.bg/news_88558/

Висше училище в град Ланджоу иска да обучава българи за инженери, архитекти и финансисти. За пръв път висше училище от азиатската държава проявява интерес към България. Това стана ясно на изложението "Образование без граници" в НДК.

Най-коментираното в "Дневник" за седмицата - самолетната катастрофа, кърмене и Русия

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/03/29/2501467_nai-komentiranoto_v_dnevnik_za_sedmicata_-_samoletnata/?ref=rss


В края на седмицата "Дневник" традиционно представя класацията за 10-те най-коментирани статии за изминалите 7 дни. "Горещите" теми, които бяха широко обсъждани в социалните мрежи - самолетната катастрофа във Френските Алпи и проблемът с кърменето на публични места у нас, логично намират място сред най-коментираните публикации на сайта.

Разказът за двамата бежанци, които бяха намерени в Турция при границата с България починали от измръзване, темата за украинската криза и ролята на...

Авария остави район в Сливен без вода

http://sliven.actualno.com/Avarija-ostavi-rajon-v-Sliven-bez-voda-news_464753.html

Част от Сливен е без вода заради авария, предаде Радио "Фокус". Повредата е на улица "Сава Доброплодни" и заради нея до 14.30 часа ще бъде прекъснато водоподаването в района меж...

АБВ към Горанов: Защо натовари България с още 150 млн. лева дълг?

http://business.actualno.com/ABV-kym-Goranov-Zashto-natovari-Bylgarija-s-oshte-150-mln-leva-dylg--news_464746.html

Куп въпроси отправи най-малката партия от управляващото мнозинство АБВ към финансовия министър Владислав Горанов. Всички те са по темата "държавен дълг" - тема, която доведе до представянето...

България изостава с усвояването на европарите

http://www.cross.bg/bulgariya-ysvoyavane-period-1458759.html

/КРОСС/ От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период, показва статистиката, публикувана на интернет страницата на Генерална дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия, предаде БГНЕС. В средата на февруари месец България заемаше 23-то място по усвояване от 28-те страни от ЕС, докато в края на март вече е на 24-то място, изпреварена от Чехия, която доскоро бе на 25-то място. Според справката на ГД „Регионална политика" на ЕК девет месеца преди крайния срок за усвояване на еврофондовете от стария програмен период 2007-2013 г., България е усвоила 69% от средствата. Данните поставят под сериозно съмнение оптимистичната прогноза на управляващите, че през 2015 г. страната ще успее да усвои около 5 млрд. лв. от изтичащия на 31 декември програмен период. За да се случи това според справката на Брюксел, за малко повече от 200 дни по оперативните програми трябва да бъдат усвоени около 30% от бюджета им. Шанс без загуба на средства засега се очертава да остане единствено програма „Развитие на човешките ресурси". Основен фактор за забавянето на усвояването е сериозното изоставане при изпълнение на строителните дейности по проектите, финансирани с пари от „Регионално развитие", „Транспорт" и „Околна среда"

Михаил Миков поздрави „Обединена социалдемокрация”

http://www.cross.bg/predsedatel-izbori-bulgariya-1458760.html

/КРОСС/ Председателят на НС на БСП Михаил Миков и говорителят на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов взеха участие във втория редовен конгрес на партия „Обединена социалдемокрация". В поздравителния си адрес Миков отбеляза значението, тежестта и приноса на партията в коалиция „БСП лява България", както на отминалите избори, така и в настоящия динамичен политически живот. На конгреса беше обсъдена политическа обстановка в страната, позицията на партията за предстоящите местни избори и бяха отправени послания за обединяване на социалдемокрацията в България, както и обединяване на партиите в коалиция „БСП лява България" за единно участие и спечелване на предстоящите избори за местна власт.В изказванията на представителите на другите социалдемократически партии бяха изказани пожелания за скорошно обединение както на Социалдемокрацията, така и на всички политически сили в лявото пространство.Беше избрано ръководство на „Обединена социалдемокрация": председател - Йордан Гергов, зам.-председатели - доц. Апостол Апостолов, Венцислав Димитров, Иван Банков, главен секретар - Димитър Карамишев.На конгреса присъстваха 218 делегати от 261 редовно избрани делегати от 17 области на страната. На събитието гости бяха и Александър Радославов - председател на Движение за социален хуманизъм", Елена Нонева - председател на Политическо движение „Социалдемократи", Еленко Божков - зам

Извадиха телата на загиналите в кървавия сблъсък на Е-79

http://pik.bg/извадиха-телата-на-загиналите-в-кървавия-сблъсък-на-е-79-news307003.html

Извадиха телата на загиналите в кървавия сблъсък на Е-79

Бригадир и работник в овцеферма са загиналите в кървавия сблъсък на Е-79 в Кресна, пише "Струма бг".

Телата им бяха извадени от микробуса, в който са пътували преди минути. Те ще бъдат откарани в санданската морга.

Припомняме, че  Микробус и лек автомобил „Мерцедес“ се удариха челно.

Мерцедесът е пътувал по главния път в посока Сандански – Благоевград, когато внезапно от прелеза в Кресна му изскочил бус.

Вследствие на зверския челен сблъсък колите се изхвърчали  27 метра.

Сняг на Цветница и нови опасни порои

http://offnews.bg/news/n_1/n_482237.html

Сняг ще вали на Цветница, а пролетта идва с нови опасни порои и дни с крайни температури, сочат прогнозите на синоптиците. Новата седмица ще започне със слънце, но още в понеделник следобед пак ще стане облачно, а в нощта срещу вторник ще превали, съобщава за „Труд“ Симеон Матев, дежурен синоптик в ТV-МЕT. Средните минимални температури за април са между 4 и 9 градуса, а средните максимални - между 15 и 20. Очаква се през април градусите да са около тези норми, но валежите ще са над обичайните количества до 70 л/кв. м. „Април ще започне с променливо време, като до 7-и ще е по-хладно. Дъждовете ще са по-чести, затова и сумарното им количество ще е голямо. Ще е ветровито, а между 5 и 7 април може да превали сняг не само в планините, но и в по-ниските части на страната“, каза Матев. По Великден ще вали дъжд. Между 20 и 30 април времето ще е малко по-стабилно и с повече слънчеви часове, но ще вали дъжд. А на 25-и, 26-и и 27-и ще има и гръмотевични бури, които обаче са характерни за края на месеца. "Прогнозата ни е най-ниските температури през април да са между минус 3 и плюс 2 градуса, а най-високите между 23 и 28 градуса", каза още дежурният синоптик. Средните минимални температури за май са между 9 и 14 градуса, а максималните - до 25. Очаква се градусите да се движат в тези интервали, но не и в Западна България, където ще е по-хладно. И пак ни чакат дъждове над нормата, т.е. ще паднат още порои. Юни ще е като май, но валежите ще са с една идея повече. Най-вероятно това ще се наблюдава в централните и западните райони на страната", прогнозира още Матев.

Михаил Миков поздрави ПП "Обединена социалдемокрация"

http://bulgarski.pogled.info/news/63415/Mihail-Mikov-pozdravi-PP-Obedinena-sotsialdemokratsiya

/Поглед.инфо/ Председателят на НС на БСП Михаил Миков и говорителят на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов взеха участие във втория редовен конгрес на ПП "Обединена социалдемокрация", съобщиха от пресцентъра на столетницата.

Спецполицаи претърсват апартамент в Приморско заради детето в куфара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683407

Специализирана полицейска акция е била проведена в Приморско, като се смята, че е възможно тя да е свързана със случая с момченцето, открито мъртво в куфар край Пасарел. Претърсен е бил апартамент на жена, разположен в жилищен комплекс, в който повечето собственици са руски граждани.
По данни на Нова тв,
Специализирана полицейска акция е била проведена в Приморско, като се смята, че е възможно тя да е свързана със случая с момченцето, открито мъртво в куфар край Пасарел. Претърсен е бил апартамент на жена, разположен в жилищен комплекс, в който повечето собственици са руски граждани. По данни на Нова тв,

Облачно и дъждовно днес

http://www.bnews.bg/article-132200

Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса, а максималните 11-16.

Лоши условия за туризъм в планините

http://pik.bg/лоши-условия-за-туризъм-в-планините-news307000.html

Лоши условия за туризъм в планините

 Условията за туризъм в планините са лоши. Това съобщиха за агенция „Фокус от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК.

В много места по планините има мъгла. Превалявания от сняг има на Витоша, Банско, по билото на Стара планина. Пътеките на места са навети със сняг. Съоръженията в курортите все още работят.

ПСС препоръчва да се кара с повишено внимание по ски пистите в курортите, тъй като има гъста мъгла. От службата поясниха, че към обяд снегът става тежък и това също е предпоставка за травматизъм.

През изминалото денонощие не е имало инциденти. 

Спецакция в Приморско свързана с детето от куфара, обискират апартамент на рускиня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683403

Специализирана полицейска акция е била проведена в Приморско, като се смята, че е възможно тя да е свързана със случая с момченцето, открито мъртво в куфар край Пасарел. Претърсен е бил апартамент на жена, разположен в жилищен комплекс, в който повечето собственици са руски граждани.
По данни на Нова тв,
Специализирана полицейска акция е била проведена в Приморско, като се смята, че е възможно тя да е свързана със случая с момченцето, открито мъртво в куфар край Пасарел. Претърсен е бил апартамент на жена, разположен в жилищен комплекс, в който повечето собственици са руски граждани. По данни на Нова тв,

Район около кв. Виница остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=284475

Малък район около кв. Виница ще остане без вода днес, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. На сухо поради авария ще са абонатите в района на картинг пистата. Повредата се очаква да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до 15 часа, уточниха от ВиК-дружеството в морската столица.

Germanwings ще плати над 22 млн. долара обезщетения заради катастрофата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/29/2501041_germanwings_shte_plati_nad_22_mln_dolara/?ref=rss


Germanwings може да се окаже изправена пред много по-високи от обичайните за самолетни катастрофи обезщетения за пътниците, които загинаха във вторник, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на адвокати, специализирани във въздушния транспорт.

От най-голямо значение е дали превозвачът ще успее да се защити срещу исковете за престъпно нехайство предвид, че прокуратурата обяви вчера, че младият втори пилот се е заключил в пилотската кабина и е въвел курс, който да разбие самолета, убивайки...

Тезджан: Оставам вярна на ББЦ и Николай Бареков

http://pik.bg/тезджан-оставам-вярна-на-ббц-и-николай-бареков-news306999.html

Тезджан: Оставам вярна на ББЦ и Николай Бареков

Тезджан Наимова обяви, че остава вярна на „Бълагрия без цензура” и Николай Бареков.

Бившата лекоатлетка и член на Националния съвет на регионите на ББЦ, гостува в Нова ТВ в предаването „Комбина”. „Аз все още съм част от България без цензура и оставам от хората, които няма да предадат тази кауза и Николай Бареков. Вярвам в него, да“коментира Наимова.

Бившата лекоатлетка говори открито и за допинг скандала, след който получи доживотно наказание да не се състезава. „Дойде моментът, в който мога да говоря, не се срамувам от случилото се. Не се притеснявам. И аз не знам как стана.

Проблемът е в това, че няма контрол върху това, което спортистите си набавят като хранителни добавки. Съдържанието е едно, а вътре явно е съвсем друго, и за мен беше изненада, че бях уличена“, сподели бившата спринтьорка. „Ние без витамини, аминокиселини ние няма как да прекрачим 110 процента от възможностите си. Основният проблем беше, че дори до вчера нямахме лаборатория за изследване.“

„Трябва да се въведе закон, който да включва този проблем.

Кой спортисти би взел умишлено нещо, след като знае, че отива на Европейско първенство. Първият път беше заради манипулиране. Вече не съм състезател. Близо една година ми беше много трудно да проумея, че нямам цели като Европейско, Олимпиада. Животът продължава“, каза още Наимова. Тя обяви, че близките не са я предали след този тежък момент.

Наимова обясни, че има амбиции да върви смело напред в политиката и влизането в „Бълагрия без цензура” не е плод на случайност, а кауза.

Младеж простреля 7 души на купон в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683397

В американския град Панама Сити Бийч 22-годишен младеж простреля седем души на купон на студенти. Купонът се е провеждал в частен дом. Трима от ранените са в критично състояние, съобщава Fox News.
Полицията вече е задържала стрелеца. Той е жителят на град Мобил в щата Алабама Дйвид Даниълс. Мотивите на Даниълс към момента не се съобщават.
В американския град Панама Сити Бийч 22-годишен младеж простреля седем души на купон на студенти. Купонът се е провеждал в частен дом. Трима от ранените са в критично състояние, съобщава Fox News. Полицията вече е задържала стрелеца. Той е жителят на град Мобил в щата Алабама Дйвид Даниълс. Мотивите на Даниълс към момента не се съобщават.

Младеж простреля 7 души на купон в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683380

В американския град Панама Сити Бийч 22-годишен младеж простреля седем души на купон на студенти. Купонът се е провеждал в частен дом. Трима от ранените са в критично състояние, съобщава Fox News.
Полицията вече е задържала стрелеца. Той е жителят на град Мобил в щата Алабама Дйвид Даниълс. Мотивите на Даниълс към момента не се съобщават.
В американския град Панама Сити Бийч 22-годишен младеж простреля седем души на купон на студенти. Купонът се е провеждал в частен дом. Трима от ранените са в критично състояние, съобщава Fox News. Полицията вече е задържала стрелеца. Той е жителят на град Мобил в щата Алабама Дйвид Даниълс. Мотивите на Даниълс към момента не се съобщават.

Двама загинали и трима ранени при тежка катастрофа в Кресна (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_482225.html

Двама загинаха, трима са ранени при катастрофа между мерцедес и пикап на главен път Е-79 в Кресна, предаде БГНЕС. Инцидент е станал в 6:35 часа в центъра на град Кресна. Пикап, излизащ от подлеза под жп линията, и пресичащ Е-79 в посока село Сливница, е ударен от джип мерцедес, движещ се по главния път в посока дефилето. На място загиват водачът на пикапа и още един пътник в него. Двамата са били работници от град Кресна. Двама пострадали - 24-годишна жена от мерцедеса и 49-годишен мъж са транспортирани до МБАЛ-Благоевград, състоянието им не е тежко. Полицията е на място и разследва случая. Пътят за товарните автомобили към момента е затворен. Леките автомобили минават по обходен маршрут.

Сверихте ли часовника?

http://www.moreto.net/novini.php?n=284474

През изминалата нощ точно в 3.00 часа преминахме към лятно. Това означава, че е необходимо да премести стрелките на часовниците си с един час напред. Всъщност е необходимо да го направят само притежателите на класически ръчни или стенни часовници.

След четвърт век на власт, Каримов ще продължи да управлява Узбекистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/29/2500707_sled_chetvurt_vek_na_vlast_karimov_shte_produlji_da/?ref=rss


Авторитарният лидер на Узбекистан Ислам Каримов най-вероятно ще продължи 26-годишното си управление на страната след президентските избори днес, което ще продължи и проблемите пред централноазиатската държава, пише "Ройтерс".

77-годишният бивш комунистически лидер, който не толерира каквото и да е несъгласие и е критикуван от западните правозащитни групи, използва правна вратичка, за да се задържи още пет години на власт. Тримата му съперници не представляват истинско...

Крим: Ще приемем руско ядрено оръжие

http://svetoven.pogled.info/russia/news/63414/Krim-SHTe-priemem-rusko-yadreno-orazhie

/Поглед.инфо/ Крим ще подкрепи решението за разполагане на ядрено оръжие на своя територия, когато това решение бъде взето в Москва. Това каза министър-председателят на Крим Сергей Аксьонов.

Ген. Боцев: Нуждаем се от бойна машина на пехотата

http://pik.bg/ген-боцев-нуждаем-се-от-бойна-машина-на-пехотата-news306996.html

Ген. Боцев: Нуждаем се от бойна машина на пехотата

Нарушенията в Сухопътни войски са с около 10% по-малко и основно са пътно-транспортни произшествия извън работно време. Това каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.

"Нарушения свързани с армейския живот и свързани с изпълнение на функционалните задължения са намалели с около 20%", заяви командирът на най-големия вид въоръжени сили в нашата армия. В отчета на сухопътни войски за изминалата година е посочено, че те са изпълнили всички видове планирани подготовки.

"Способностите са запазени, даже някои и надградени. Така че СВ са готови да изпълняват функционалните си задължения по трите мисии", каза генералът. Нивото на бойна подготовка се е повишило с провеждане на много повече учения и занятия, повишила се е и индивидуалната подготовка на кандидатите за военни в пехотата. По-високи са били и критериите за новоприетите през 2014 г. войници. През 2013 г. в редиците на сухопътни войски са приети 360 войника, а в началото на 2014 г. те са 365. Към момента в мисии и операции зад граница от състава на СВ участват около 115 военнослужещи. В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г. е посочено, че основните проблеми при подготовката и изпълнението на задачите и мисиите от формированията на Сухопътни войски се дължат на недостатъчното финансиране и влошеното състояние на въоръжението и техниката. За оборудването за Сухопътни войски е най-необходимо да бъде купена бойна машина на пехотата, каза командирът им.

"Ние сме разработили проект, всичко е прието от всички видове съвети в МО", заяви ген. Боцев.

Следващата стъпка е проектът за бойна машина на пехотата да се внесе в Министерски съвет, а след това да бъде одобрен и от Народното събрание. През изминалата година по плана за развитие на въоръжените сили до 2014 г. в Сухопътни войски трансформацията на бригада "Специални сили" в полк беше отменено и формированието запази статута си. Очаква се новият план за развитие на въоръжените ни сили до 2020 г. Съществуват мнения, според които Силите за специални операции трябва да бъдат извадени от състава на Сухопътни войски /СВ/ и да станат отделно звено със свое командване. Командването на СВ е предложило командосите да останат към тях.

"За специалните сили нашето предложение е да си останат бригада, като Алпийският батальон се изведе като отделно военно формирование", каза генерал-майор Боцев. Днес батальонът е на подчинение на 68-ма бригада "Специални сили", Пловдив и е разположен в Смолян. Според командването на СВ той трябва да е отделно формирование, тъй като задачите му са специфични, не са съвместими със специалните сили и не могат да се използват напълно способностите му.

"Нашето предложение е Алпийския батальон да е на пряко подчинено на СВ, а бригадата "Специални сили" според нас трябва да остане в рамките на сухопътни войски и да остане бригада", каза ген. Боцев.

Митко Географията взимал пари от телевизиите за репортажите с него

http://petel.bg/Mitko-Geografiyata-vzimal-pari-ot-televiziite-za-reportazhite-s-nego__106411

По време на медийния шум около енциклопедичните познания за столиците на държавите в света, Митко Географията получавал пари от...

Ферари ликува! Фетел с първа победа за "черните кончета"

http://petel.bg/Ferari-likuva--Fetel-s-parva-pobeda-za-chernite-koncheta__106412

Себастиан Фетел спечели състезанието за Гран при на Малайзия, побеждавайки двамата пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг. След...

Китай на лов за наши студенти

http://pik.bg/китай-на-лов-за-наши-студенти-news306995.html

Китай на лов за наши студенти

Китайски университет идва на лов за наши студенти. Вузът в град Ланджоу иска да обучава българи за инженери, архитекти и финансисти. За пръв път висше училище от азиатската държава проявява интерес към България. Това стана ясно на изложението "Образование без граници" в НДК, пише в. "Стандарт".

Вузът е един от най-добрите в Китай. В него се обучават специалисти предимно в инженерните науки, но има и хуманитарни, природни и икономически програми. В Ланджоу се преподава единствено на китайски. Българските студенти могат да се запишат на езиков курс, преди да започнат образованието си в него.

Той струва 10 000 юана или 2868 лв. Безплатно образование за 150 български студенти пък предлагат над 1000 частни и държавни висши учебни заведения в Русия.

Сред тях е Южният федерален университет в град Ростов на Дон, който е един от най-престижните университети в Русия. Вузът предлага над 70 различни специалности в хуманитарни, икономически, природонаучни и технически профили. През последните 60 години университетът подготвя национални кадри от чужбина. Оттогава насам там са завършили над 6500 специалисти от 118 държави. Освен качественото обучение университетът предлага множество екскурзии, спортни занимания, участие във фестивали.

Специално за българчетата ЮФУ осигурява настаняване в общежития срещу 40 лева на месец. За чуждестранните граждани, които не владеят руски, се предвижда едногодишно подготвително обучение. Мераклиите да се развиват в сферата на бизнеса и икономиката пък могат да изберат образование в университета CaТ Foscari University of Venice във Венеция. Той е първото бизнес училище в Италия и второто в Европа.

Университетът предлага възможности за провеждане на важни изследователски проекти по иновативни учебни програми. Езиците на обучение са италиански и английски, а годишната такса за бакалавърска степен е 1416 евро на година.


Идентифицираха останките на Андреас Лубиц

http://www.bnews.bg/article-132202

Следователи вече разкриха, че вторият пилот е имал проблеми със здравето.

Вижте кои части на столицата остават без вода днес

http://pik.bg/вижте-кои-части-на-столицата-остават-без-вода-днес-news306993.html

Вижте кои части на столицата остават без вода днес

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 29 март, неделя, във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ кв. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от бул. „Драган Цанков“ до бул. „Черни връх“, по ул. „Милин камък“ от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до ул. „Крум Попов“. 

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Милин камък“ ъгъла с ул. „Орфей“. 

На 30 март, понеделник, във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Капка“ кв. „Карпузица“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Люлински път“ от ул. „Сърнела“ до ул. „Войводина могила“, ул. „Поточе“, ул. „Полк. Стойно Бачийски“, ул. „Бял нарцис“. 

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Сърнела“ ъгъла с ул. „Боженци“. 

На 30 март, понеделник, във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. „Свети Георги Победоносец“ кв. „Кремиковци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Свети Георги Победоносец“, ул. „Радивой“, ул. „Белите брези“, ул. „Стефан Караджа“, ул. „Възраждане“, ул. „Ралица“, ул. „река Елешница“, ул. „Хайдушко кладенче“. 

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред кметството.


Фрог научи: Грешникът Михайлов пази с връзки срещу Италия

http://frognews.bg/news_88557/

Новият договор с агента Жорже Мендеш през изминалата седмица и новата надежда за бъдещ трансфер на сина на шефа на БФС, доведе до "логичното" титулярно място срещу Италия на Николай Михайлов на мястото на Владислав Стоянов. Това научи Фрог от източници от централата.

Моделка на Playboy падна на гърдите си и ги пръсна (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683369

Венецуелската моделка Диоса Каналес, която се появява на страниците на мъжката библия Playboy, едва не остана без гърди. Изпълнявайки сложно упражнение на пилон, тя паднала на земята върху бюста си. Ударът бил поет от новите силиконови импланти, но единият от тях буквално се пръснал, написа Каналес в Инстаграм.
Венецуелската моделка Диоса Каналес, която се появява на страниците на мъжката библия Playboy, едва не остана без гърди. Изпълнявайки сложно упражнение на пилон, тя паднала на земята върху бюста си. Ударът бил поет от новите силиконови импланти, но единият от тях буквално се пръснал, написа Каналес в Инстаграм.

Десислава Атанасова: Думи на законодател, не на анализатор...

http://www.cross.bg/atanasova-vodesht-komisiya-1458757.html

/КРОСС/ Водещ: Докато Цветан Василев продава за 1 евро военни заводи и цял телеком на съмнителен инвеститор, в Народното събрание заседава комисия, която търси истината за разграбването на КТБ. Депутатите, натоварени с важната задача, всъщност нямат никакви правомощия, освен да слушат и да си говорят. Какъв е смисълът на заниманието ще се опитаме да разберем от шефа на комисията Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ. Вие сте председател на комисията, която да разбере какво се е случвало в КТБ. Иван Искров ви каза, че няма търпение да предложите негов наследник, та да си тръгне от поста, пък месеци наред вие го призовавате - той не ще да си ходи. Какво става? Десислава Атанасова: Да, включително се стигна до парадоксалната ситуация онзи ден на комисия да каже, че има рожден ден. Водещ: Да му направите подарък?Десислава Атанасова: Човек понякога и сам може да си направи подарък за рождения ден, стига да има желание. Водещ: Знаете ли, има една такава парламентарна традиция - да се създава комисия временна, анкетна, за нещо, което трябва да се замете под килима. Какво да разследвате? Десислава Атанасова: Смятате ли? Водещ: Да.Десислава Атанасова: Ами разкриването на източването на КТБ касае всички български граждани, касае държавата, касае бюджета, касае решенията, които Народното събрание ще вземе и за в бъдеще. И всъщност това е и основният ми мотив да оглавя тази комисия - да си..

Летците против правилото за двама души в пилотската кабина

http://www.cross.bg/sledstvieto-priburzano-pilotskata-1458758.html

/КРОСС/ Френският профсъюз на летците смята за прибързано въвеждането на правилото за най-малко двама души в пилотската кабина. Промяната беше препоръчана от Европейската агенция за авиационна безопасност. Тя направи предложението след катастрофата над Френските Алпи, при която на 24 март загинаха 150 души. От профсъюза смятат, че решението е прибързано преди да излязат резултатите от разследването на обстоятелствата около трагедията. На този етап следствието предполага, че вторият пилот Андреас Лубиц преднамерено е свалил самолета, като заключил кабината и насочил Airbus 320 към планинските склоновете.Междувременно тленните останките на Любиц бяха идентифицирани с помощта на ДНК анализ. По данни на следствието той е прикривал от работодателя си здравословни проблеми - продължителна депресия и нарушение в зрението, съобщи Нова телевизия.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/predsedatel-bivsh-pocheten-1458752.html

/КРОСС/ Проф. Лазар Груев, бивш председател на Върховния касационен съд Ахмед Доган, почетен председател на ДПС Валентина Корчакова,солист в Музикалния театър Веселин Дремджиев, журналист Десислава Добрева,певица Иван Кънев, художник Красимир Каракачанов, председател на ВМРО Красимир Балъков, треньор Пламен Петров, депутат от ГЕРБ Петя Евтимова, бивш зам.-министър на образованието Райко Райчев, дипломат Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой", почетен председател на Камарата на строителите в България, член на КРИБ Стефан Орманджиев, бивш футболен съдия Теди Кацарова, певица  

Предстоящи събития в страната за днес, 29 март

http://www.cross.bg/sofiya-provede-zala-1458753.html

/КРОСС/ *** София. От 9.30 ч. в Конферентната зала на Съдебната палата ще се проведе публичното изслушване на кандидатите за Генерален адвокат в Съда на Европейския съюз в Люксембург. ***София. От 10 ч. Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите организира тържествено отбелязване на 100 години от учредяването на организацията с тържествена част и концерт в концертната зала на Централния военен клуб. ***София. От 10 ч. в Музеят за историята на София на пл. „Бански" N1 се организира Великденско ателие. ***София. От 12 ч. в зала 6 НДК предприемачи ГЕРБ ще проведе Общо събрание. ***София. От 12 ч. ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция в централата на партията на ул. „Врабча". ***София. От 9 ч. ще се проведе изпит по математика в Софийския университет „Св. Климент Охридски" като част от първата кандидатстудентска сесия за учебната 2015/2016 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски". ***София. От 17 ч. в София Ринг Мол ще се проведе пролетно модно ревю SPRING FASHION, MORE PASSION. ***София. В Националния дворец на културата продължава световното образователно изложение провеждано в България - „Образование без граници". ***Айтос. От 11 ч. ще се проведе Първият Регионален Фестивал на хляба" Хляб замесен с УСМИВКА",  

Пета неделя на Великия пост – Преп. Мария Египетска. Преп. Марк, еп. Аретусийски и св. Кирил дякон

http://www.cross.bg/pokayanie-kayat-istinno-1458754.html

/КРОСС/ Това наше недостойнство е двояко: недостойнството на истинно каещите се и недостойнството на неистинно каещите се или на тия, които изобщо не се каят, нито пък искат да се каят. Недостойнството на тия, които истинно се каят, се удостоява с Божествено Причастие за прошка на греховете. Защото недъгавите имат нужда от цяр според Христовите слова: "Здравите нямат нужда от лекар, а болните" (Мат. 9:12). А недостойнството на ония, които лъжовно се каят или изобщо не се каят не се удостоява с Божественото Причастие, защото писано е: "не давайте светинята на псетата" (Мат. 7:6). Кой е тоя, който истинно се кае, и кой е тоя, чието покаяние е лъжовно? Лъжовно се кае всеки, който неискрено изповядва греховете си Богу пред духовния си отец, но ги укрива, или, макар и искрено да ги изповядва, не скърби за стореното зло. Ако и да скърби малко, но няма в сърцето си твърдо намерение, не дава твърдо обещание да не се връща към предишните грехове, но очаква и желае да върши същото - такъв не е достоен за Божественото Причастие и да не дръзва да пристъпва към Причастие, защото яде и пие своето осъждане и както в Юда, така и в него след хляба ще влезе сатаната. Истинно се кае този, който изповядва греховете си, скърби за тях и полага твърдото намерение, в надежда на Божията помощ, да не се връща към предишните си дела, но всячески да страни от тях. Такъв, даже и да е съвсем недостоен, се удостоява както с Божието милосърдие, тъй и с Божественото Причастие

29 март в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-vazov-1458755.html

/КРОСС/ 1430 г. - Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. - Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен квартал - гето.1638 г. - Шведските колонисти основават тяхното първо поселище в Делауеър, наречено Нова Швеция.1792 г. - Кралят на Швеция Густав III умира, след като е бил застрелян 13 дни по-рано в гърба на нощен маскен бал в Кралската шведска опера в Стокхолм.1807 г. - Открит е астероидът 4 Веста - третият по големина астероид в астероидния пояс.1809 г. - Финландия е обявена за Велико княжество в лична уния с Русия.1848 г. - Поради струпване на лед Ниагарският водопад спира за едно денонощие.1886 г. - В Атланта Джон Пъмбертън произвежда напитката Coca-Cola.1911 г. - Съставено е тридесет и второто правителство на България, начело с Иван Евстратиев Гешов.1912 г. - Британският изследовател сър Робърт Скот загива на връщане от Южния полюс, след като в опита си да го достигне пръв е бил изпреварен от норвежеца Руал Амундсен.1936 г. - В Германия диктаторът Хитлер получава 99% от гласовете на референдум за приемане на незаконната немска реокупация на Rhineland.1944 г. - Втората световна война: София е бомбардирана от англо-американската авиация.1945 г. - Втората световна война: Начало на Мурската настъпателна операция на Първа българска армия.1973 г. - Виетнамска война: Последните войски на САЩ напускат Южен Виетнам.1974 г. - Космическият апарат на НАСА Маринър 10 изпраща първите заснети отблизо снимки на Меркурий

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-gost-televiziya-1458751.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: „Въпросителни от седмицата"Гости: Максим Генчев, режисьор, Марин Марковски адвокат, Ива Николова, журналист, и Татяна Буруджиева, политолог Тема: Черната кутия „КТБ"Гост: Десислава Атанасова, ГЕРБ Тема: Кой изсече частна гора за 0,5 млн. лв

Как дефлацията помага на европейските икономики

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kak-deflaciiata-pomaga-na-evropeiskite-ikonomiki-191864/

Икономическата теория твърди, че дефлацията ще накара хората да харчат по-малко, но европейците правят точно обратното

Изоставаме в усвояването на еврофондовете

http://pik.bg/изоставаме-в-усвояването-на-еврофондовете-news306986.html

Изоставаме в усвояването на еврофондовете

От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

В средата на февруари месец страната ни заемаше 23-то място по усвояване от 28-те страни-членки на ЕС, докато в края на март месец вече сме на 24-то място, като сме изпреварени от Чехия, която доскоро бе на 25-то място. Според справката на ГД "Регионална политика" на ЕК девет месеца преди крайния срок за усвояване на еврофондовете от стария програмен период 2007-2013 г., България е усвоила 69% от средствата. Данните поставят под сериозно съмнение оптимистичната прогноза на управляващите, че през 2015 г., страната ни ще успее да усвои около 5 милиарда лева от изтичащия на 31 декември програмен период.

За да се случи това, според справката на Брюксел, за малко повече от 200 дни по оперативните програми трябва да бъдат усвоени около 30% от бюджета им. Шанс без загуба на средства засега се очертава да остане единствено Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Основен фактор за забавянето на усвояването е сериозното изоставане при изпълнение на строителните дейности по проектите, финансирани със средства на Оперативните програми "Регионално развитие", "Транспорт" и "Околна среда".

През април месец Управляващите органи на Оперативните програми трябва да представят отчет за рисковите проекти и прогнозни данни за очаквания процент, който няма да може да бъде усвоен с края на програмния период. Така ще стане ясно, колко реално от 5-те милиарда лева, които биха могли да се разплатят, ще влязат в българската икономика и колко ще трябва да бъдат върнати в бюджета на ЕС. Според последната справка на ГД "Регионална политика" на ЕК на първите три места по усвояване на европейската солидарност са Литва с 93,7%, Португалия с 92, 6% и Естония с 92,3%. На 23 позиция със 71,9% е Чехия, а след нас са Италия, Словакия, Румъния и Хърватска.

Протести в Прага с викове "Позор за НАТО"

http://svetoven.pogled.info/news/63413/Protesti-v-Praga-s-vikove-Pozor-za-NATO

/Поглед.инфо/ В чешката столица Прага се състояха акции срещу марша през страната на конвой от военнослужещи и бойна техника на САЩ.

МОЛ Галерия във Варна става модерна болница

http://pik.bg/мол-галерия-във-варна-става-модерна-болница-news306985.html

МОЛ Галерия във Варна става модерна болница

Недовършеният мол Галерия във Варна ще стане модерна многопрофилна болница за активно лечение, информира Varnautre.bg.

Проектът за новата болница включва 120-150 легла и специалности по кардиология, кардиохирургия и онкология.

Ще има отделения по урология, гастроентерология, вътрешни болести, гинекология, обща хирургия.

Болницата във Варна ще отвори до края на 2016 г. Инвестицията за нея ще е около 60 млн. лв. 

 Лечебното заведение има амбицията да стане най-съвременната онкоболница в Европа.

Пролетна зелена салата

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/03/29/2500628_proletna_zelena_salata/?ref=rss


Пролетта е вече тук, съпровождана от жаждата за повече слънце, ароматен въздух и свежа храна. Зелените салати настъпват с пълна сила, като освен класическата с краставица, репички и лук, могат да бъдат разнообразени с авокадо, тиквени и слънчогледови семки, яйце, пилешки късчета, царевица или пък синьо сирене.

Или обичайните съставки могат да бъдат овкусени по нов и различен начин с прясна мента и близкоизточната подправка "сумак". Ако не можете да я откриете на пазара, тази салата...

Пилотите се обявиха против задължителния втори човек в кабината

http://offnews.bg/news/n_1/n_482224.html

Националният синдикат на пилотите от гражданската авиация във Франция е против да се въвежда правилото в кабината на самолетите задължително винаги да има поне двама души, предаде ТАСС. Идеята за задължително присъствие на втори човек в кабината дойде след инцидента с катастрофиралия над Алпите пътнически самолет на Germanwings, предизвикан от останалия сам в кабината втори пилот. При катастрофата загинаха 150 души, като основната версия е, че вторият пилот е останал сам в кабината, блокирал е достъпа до нея и е разбил машината. Според синдиката на пилотите все още не е направен изчерпателен анализ на инцидента, а препоръчаната мярка все още не е оценена нито по отношение на промените, които ще настъпят в условията на работа за пилотите, нито що се отнася до скритите рискове и заплахи. Те напомнят, че самата Европейска агенция за авиационна безопасност открито признава наличието на подобни рискове.

Най-голяма опасност от наводнения има по Тунджа

http://society.actualno.com/Naj-goljama-opasnost-ot-navodnenija-ima-po-Tundja-news_464749.html

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес валежите, главно в Източна България ще продължат, но очакваните количества ще са между 5 и 15 л/кв....

Митко, който знае всички столици, не знае друго

http://society.actualno.com/Mitko-kojto-znae-vsichki-stolici-ne-znae-drugo-news_464750.html

Помните ли 12-годишния Митко, който знае всички столици на света? Година по-късно се оказа, че Митко от Кричим не е научил нищо повече. В предаването на Люба Кулезич нагледно беше показано какво е ра...

Българин, спрян за пътно нарушение в Единбург, се оказал съден педофил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683302

Българин в Единбург, спрян от полицай за пътно нарушение, се оказал осъден за насилие над деца, пише Edinburgh Evening News.
Криминалното минало на мъжа включвало и изнасилване. Той бил арестуван и в момента текат процедурите по екстрадирането му от Великобритания.
Този случай е включен в ежегодния доклад на полицията в Шотландия, който разкрива,
Българин в Единбург, спрян от полицай за пътно нарушение, се оказал осъден за насилие над деца, пише Edinburgh Evening News. Криминалното минало на мъжа включвало и изнасилване. Той бил арестуван и в момента текат процедурите по екстрадирането му от Великобритания. Този случай е включен в ежегодния доклад на полицията в Шотландия, който разкрива,

Българин педофил е спрян за пътно нарушение в Единбург

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683290

Българин в Единбург, спрян от полицай за пътно нарушение, се оказал осъден за насилие над деца, пише Edinburgh Evening News.
Криминалното минало на мъжа включвало и изнасилване. Той бил арестуван и в момента текат процедурите по екстрадирането му от Великобритания.
Този случай е включен в ежегодния доклад на полицията в Шотландия, който разкрива,
Българин в Единбург, спрян от полицай за пътно нарушение, се оказал осъден за насилие над деца, пише Edinburgh Evening News. Криминалното минало на мъжа включвало и изнасилване. Той бил арестуван и в момента текат процедурите по екстрадирането му от Великобритания. Този случай е включен в ежегодния доклад на полицията в Шотландия, който разкрива,

Робърт Пери: САЩ крият сведения за сваления над Украйна самолет!

http://svetoven.pogled.info/news/63412/Robart-Peri-SASHT-kriyat-svedeniya-za-svaleniya-nad-Ukraina-samolet

/Поглед.инфо/ ЦРУ притежава обширна оперативна инфомация за сваления малайзийски Боинг 777 над Източна Украйна.

Във Франция задържаха съучастник на терориста Кулибали

http://frognews.bg/news_88556/

Френските правоохранителни органи задържаха един от вероятните съучастници на радикалния ислямист Амеди Кулибали, взел заложници в магазин за кашерна /еврейска/ храна в покрайнините на Париж, предаде ТАСС, като се позова на френския телевизионен канал Бе Еф Ем.

...имам маса, нямам стол, ходя бързо, кърмя в МОЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_482212.html

В понеделник срещу вторник, малко преди да се събудя, сънувах, че ми се обаждат от една голяма телевизионна продуцентска компания. "Здрасти, искаме да снимаме филм за живота на Белла Барток и се чудехме дали ви представлява интерес",  заяви в слушалката напет продуцентски глас и секунди, преди да реагирам, се събудих, защото телефонът ми в оня, другия, реалния живот звънеше, та се късаше. Беше вторник, рано сутринта, а в слушалката девойка изгука - "Здравейте, господин Мицов, бихте ли дошъл в студиото на нашата телевизия, за да коментирате кърменето в МОЛ?". Погледнах с безпомощен поглед и логично зададох въпроса - "Ама защо аз, аз какво общо имам с кърменето". Както и да е, станах, направих си кафе, пуснах си телевизора, където за мое най–голямо учудване... За най – голямо мое учудване около 10 мастити общественици, политици, интелектуалци във всички възможни телевизии коментираха...кърменето в МОЛ. Пуснах си "Музика за струнни, ударни и челеста" от Белла Барток (много си падам във вторник сутрин да слушам бавните части, които вещаят апокалипсис, напълно атонални са и пасват идеално на настроението ми) и си направих двойно кафе с малко мляко (от ЛИДЛ, 1,59 лв, 3 процента масленост). По същото време някъде около бермудския триъгълник на Министерски съвет, Президентство и Народно събрание едни хора седяха и обсъждаха революционни промени в здравеопазването, според които ако ти, батенце, в срок от 6 месеца не си платиш здравните осигуровки държавата и в частност безстрашния доФтур Москов ще те накара да плащаш за 15 години назад, щото иначе здравеопазване – йок. Само че аз нямаше как да знам, че по това време на това място се случваше иманно това велико събитие. Аз седях, пиех кафе и гледах как двама социални антрополози, дузина политолози, трима философи, петима действащи политици и още седем – осем телевизионни водещи спореха за моралните норми, за еманципацията, забързаното ежедневие, равните права, псевдоморалът, либералното и консервативното начало и всичко това, пречупено през призмата на кърменето в непосредствена близост до магазинът за сутиени на втория етаж в МОЛ – а. Отворих с нежелание лаптопа си. Имам лаптоп, купувал съм си го от МОЛ, но това е друга тема. Отаряйки лаптопа изобщо не предполагах, че по същото време някой е купил „Виваком“, „Дунарит“ и „Авионамс“ за едно евро. Не, аз нямаше как да знам, защото тъкмо ставах, Барток вече почти свършваше, а в социалните мрежи рязко започнаха да се появяват снимки на цици и пламенни постове за това как правилно трябва да се кърми детето, защото в МОЛ – а можело да се разболее, какви били тия майки да водят малките си деца в МОЛ – а, как имало стаи за тая работа. "А бе, къде изчезнаха постовете за Путин и Обама бе, не е честно“ - притесних се леко аз, но въпреки всичко намерих сила да стана, да се облека, да целуна жена ми и сина ми и да тръгна на бчакане. Нямам никакъв спомен дали по радиото се говореше за кърмене. По инерция съм настроил радиото в колата на "Хоризонт", а там обикновено се говори за някакви неща, но на високоакадемичен стил, който ме кара да се напрягам повече, отколкото се напрягам, когато чета интервю с Ицо Хазарта на Ивайло Нойзи Цветков, особено в частта му за старото „Ауди“ на Иван Костов. И така, вторникът лека – полека се катурна. Бачках, взех пари назаем от един приятел, че не ми стигаха за ипотеката, после отново бачках, след това се прибрах у дома и обладан от странното усещане, че нещо не е наред си сипах една малка ракийка. В този момент ми звънна един приятел. "К'во става, кърмиш ли" - в опит да се пошегувам се обадих аз. "Оф, може и така да се каже. Топлофикация са ме осъдили, без да разбера. Днес се събудих със запор, тичах да вземам пари назаем, тичах до ЧСИ – то. Всички ми обясниха, че можело да ме осъдят без да ме призоват, можело да ме запорират, без да ме предупредят. Казаха ми да търся някакви пари, за да вдигнат запора. Дори не съм разбрал бе, човек, как така те съдят, без да разбереш, не знам" - рече приятелят ми. Опитах се да го успокоя – аз лично съм два пъти осъден по този начин и вече имам тренинг. Но когато се опитах да кажа нещо, се усетих, че говоря за кърмене на разни институции у нас, ама в оня, как да кажа, сексуален смисъл на думата, който се употребява след третата ракия в мъжка компания. Дали да си пусна нещо от Белла Барток? Зачудих се, но после все пак любопитството надделя и вместо „Концерт за оркестър“ в изпълнение на оркестъра на романска Швейцария с диригент Ернст Ансерме си пуснах новините. Къдрав латино младеж – депутат от ГЕРБ предлага 200 лева глоба за паркиране на тротоар. Бойко Борисов съжалява, че народът му иска да управлява 20 години, но това едва ли е възможно. Иван Иванов от ДСБ е вероятната нова "неполитическа" фигура, заставаща начело на КЕВР. Радан Кънев слага партиите на диета. И в точно този момент, усещайки, че като онази циганска дама, създала репликата „меринджей“ и аз изпитвам желание да "счупя тоз телевизор" получавам съобщение от Фейсбук. "Бате, как си. Аз днес изтеглих потребителски кредит и си платих здравните осигуровки, че иначе лошо" - ми писа приятел от Видин. Погледнах безпомощно телевизора, чашата с ракия, статиите за кърмене, новините, сякаш измислени от някой, който е дишал лепило. И написах статус. Статусът беше кратко стихче. "Имам маса, нямам стол ходя бързо кърмя в МОЛ". След час имах 400 лайка. 60 коментара. 10 нови покани за приятелство. ...а междувременно животът си течеше. Никой нямаше да снима филм за Белла Барток, никой нямаше да оправи здравеопазването, никой нямаше да разчисти шуробаджанащината, никой нямаше да разкрие КОЙ стои на върха на хранителната пирамида, никой нямаше да промени законите така, че да са добри не само за институциите, но и за обикновения човек. Просто всички бяха заети с кърменето. В МОЛ...

Започва ремонт на бул."Княз Борис I", затварят едното платно за движение

http://www.moreto.net/novini.php?n=284473

От днес - 29-ти март (неделя), ще бъде въведена временна организация на движение по бул. „Княз Борис I“ в участъка от Икономически университет до "Акациите" (от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Никола Вапцаров“), съобщиха от общината за Moreto.

“Аспарухово” се включи в пролетното почистване, акцията продължава и днес (снимки)

http://petel.bg/---Asparuhovo----se-vklyuchi-v-proletnoto-pochistvane--aktsiyata-prodalzhava-i-dnes--snimki-__106407

Въпреки лошото време в съботния ден служителите на районната администрация в Аспарухово успяха да напълнят три контейнера с боклуци,...

Крим: Ще приемем руско ядрено оръжие

http://petel.bg/Krim--SHHe-priemem-rusko-yadreno-orazhie__106408

Крим ще подкрепи решението за разполагане на ядрено оръжие на своя територия, когато това решение бъде взето в Москва. Това каза...

Читателски сигнал: Нарязаха гумите на 3 автомобила в "Младост" (снимки)

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Naryazaha-gumite-na-3-avtomobila-v-Mladost--snimki-__106409

Неизвестен до този момент е нарязал гумите на 3 автомобила в район "Младост", съобщава наш читател. Колите са били паркирани до блок 122, а на всяка от тях са срязани по две гуми. Не е ясно дали става дума за вандалска проява.

Спецакция в момента във Варна! Задържаха няколко души до хотел "Черно море"

http://petel.bg/Spetsaktsiya-v-momenta-vav-Varna--Zadarzhaha-nyakolko-dushi-do-hotel-CHerno-more__106410

Спецакция на "Криминална полиция" върви в момента в центъра на Варна. Тази нощ униформените задържали неколцина лица от криминалния...

България - Италия 2-2, за малко да стане чудо

http://www.moreto.net/novini.php?n=284468

България и Италия завършиха 2-2 в квалфикационен мач от Н за Европейското първенство по футбол през 2016, игран в София. Мачът започва зле за българския отбор, след като Йордан Минев си отбеляза автогол още в четвъртата минута. Изненадващо предпочетеният пред Владислав Стоянов за вратарския пост Николай Михайлов не се намеси добре след центриране и в опит да изчисти топката Минев я насочи в българската врата.

Григор Димитров победи Поспишил и се класира за третия кръг в Маями

http://www.moreto.net/novini.php?n=284469

Първата ни ракета Григор Димитров извоюва безапелационна победа над съперника си във втория кръг от турнира в Маями. Сънародникът ни надви Вацек Поспишил, който в предишния кръг отстрани Хуан Мартин дел Потро. Само за час хасковлията се наложи над съперника си с 6:2, 6:2.

Преглед на печата - 29 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=284472

„24 часа": Прокуратурата с право да разваля всякакви сделки Прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средстава е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес.

Преместихме стрелките на часовниците с един час напред

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683287

В 3.00 часа преместихме стрелките на часовниците си с един час напред и минахме към лятното часово време. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време,
В 3.00 часа преместихме стрелките на часовниците си с един час напред и минахме към лятното часово време. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време,

Преминахме към лятното часове време

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683283

В 3.00 часа преместихме стрелките на часовниците си с един час напред и минахме към лятното часово време. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време,
В 3.00 часа преместихме стрелките на часовниците си с един час напред и минахме към лятното часово време. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време,

Резил! За месец България падна с едно място по усвояване на еврофондовете!

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/63410/Rezil-Za-mesets-Balgariya-padna-s-edno-myasto-po-usvoyavane-na-evrofondovete

/Поглед.инфо/ От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Рано сутрина: Катастрофа с две жертви край Кресна

http://frognews.bg/news_88555/

На международния път Е-79 е станала тежка катастрофа, съобщи пресцентъра на агенция „Пътна инфраструктура”. Загиналите са двама мъже мъже - на 49 и на 60 години и двамата от Кресна, третият пътувал в буса е ранен.

Откриха лечебен прах на Йоан Богослов край Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683281

Ампула с целебен прах от гроба на един от дванадесетте апостоли Йоан Богослов е била открита край бургаския квартал „Крайморие”, пише „Телеграф”. Новината бе потвърдена от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Оловната ампула е била намерена миналата година при мащабни разкопки на средновековния град Порос,
Ампула с целебен прах от гроба на един от дванадесетте апостоли Йоан Богослов е била открита край бургаския квартал „Крайморие”, пише „Телеграф”. Новината бе потвърдена от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров. Оловната ампула е била намерена миналата година при мащабни разкопки на средновековния град Порос,

Откриха лечебен прах на Йоан Богослов край Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683276

Ампула с целебен прах от гроба на един от дванадесетте апостоли Йоан Богослов е била открита край бургаския квартал „Крайморие”, пише „Телеграф”. Новината бе потвърдена от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Оловната ампула е била намерена миналата година при мащабни разкопки на средновековния град Порос,
Ампула с целебен прах от гроба на един от дванадесетте апостоли Йоан Богослов е била открита край бургаския квартал „Крайморие”, пише „Телеграф”. Новината бе потвърдена от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров. Оловната ампула е била намерена миналата година при мащабни разкопки на средновековния град Порос,

Преместихме стрелките на часовника с един час напред

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pmizAIibhww/

В 3.00 часа тази нощ преместихме стрелките на часовника с един час напред и по този начин преминахме към лятното часово време. То ще продължи до 25 октомври, когато в 4.00 часа ще преместим стрелките с един час назад.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. От 1997 г. сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Преминаването към него се налага, тъй като остава дума за система, „спестяваща“ от дневната светлина. Тя се използва най-често в районите с умерен климат, където в зависимост от сезона се наблюдават значителни промени в съотношението между светлата и тъмната част от денонощието. Смяната на времето се отразява на хората, тъй като променя един сравнително устойчив стереотип, създаден през предния сезон и за някои хора това е много сериозен източник на напрежение и изисквания към техния начин на работа и живот. Но нещата са строго индивидуални за различните хора – зависи от здравния им статус, възрастта, динамиката и начина на живот.

Ставаме прокурорска република! Прокуратурата ще разваля всякакви сделки!

http://bulgarski.pogled.info/news/63409/Stavame-prokurorska-republika-Prokuraturata-shte-razvalya-vsyakakvi-sdelki

/Поглед.инфо/ Прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средства е неясен или със сделката накърнява общественият интерес.

Сухопътните войски се гордеят с намаление на нарушенията

http://society.actualno.com/Suhopytnite-vojski-se-gordejat-s-namalenie-na-narushenijata-news_464741.html

Нарушенията в Сухопътни войски са с около 10% по-малко и основно са пътно-транспортни произшествия извън работно време. Това каза пред БГНЕС командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боце...

Туткането с магистралите вероятно ще доведе до много неусвоени евросредства

http://business.actualno.com/Tutkaneto-s-magistralite-verojatno-shte-dovede-do-mnogo-neusvoeni-evrosredstva-news_464736.html

От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет страницата на Генер...

Публикации в Германия: Лекарите в Lufthansa са кът

http://europe.actualno.com/Publikacii-v-Germanija-Lekarite-v-Lufthansa-sa-kyt-news_464734.html

Германската авиокомпанията Lufthansa няма достатъчно лекари за оказване на необходимата помощ на всички свои пилоти, пише в. "Велт ам Зонтаг". По последни данни пилотът на дъщерната компа...

Летците против правилото за двама души в пилотската кабина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/A5aZ3RIV4Bg/

Френският профсъюз на летците смята за прибързано въвеждането на правилото за най-малко двама души в пилотската кабина. Промяната беше препоръчана от Европейската агенция за авиационна безопасност. Тя направи предложението след катастрофата над Френските Алпи, при която на 24 март загинаха 150 души.

От профсъюза смятат, че решението е прибързано преди да излязат резултатите от разследването на обстоятелствата около трагедията. На този етап следствието предполага, че вторият пилот Андреас Лубиц преднамерено е свалил самолета, като заключил кабината и насочил Airbus 320 към планинските склоновете.
Междувременно тленните останките на Любиц бяха идентифицирани с помощта на ДНК анализ. По данни на следствието той е прикривал от работодателя си здравословни проблеми – продължителна депресия и нарушение в зрението

Национална траурна церемония за 150-те жертви от катастрофата на Airbus А320 на авиокомпанията Germanwings ще се състои на 17 април в Кьолнската катедрала, съобщи Кросс.

Смъртни заплахи за шефа на BBC след уволнението на Джереми Кларксън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683273

Британската полиция разследва смъртните заплахи, получени от генералния директор на BBC Тони Хол след решението му да уволни водещия на „Топ Гиър“ Джеръми Кларксън.
От Скотланд Ярд съобщиха, че разследват заплахите, постъпили по адрес на Хол, след като е потвърдил, че договорът на Кларксън няма да бъде подновен в края на март заради физическа
Британската полиция разследва смъртните заплахи, получени от генералния директор на BBC Тони Хол след решението му да уволни водещия на „Топ Гиър“ Джеръми Кларксън. От Скотланд Ярд съобщиха, че разследват заплахите, постъпили по адрес на Хол, след като е потвърдил, че договорът на Кларксън няма да бъде подновен в края на март заради физическа

Смъртни заплахи за шефа на BBC след уволнението на Джереми Кларксън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683269

Британската полиция разследва смъртните заплахи, получени от генералния директор на BBC Тони Хол след решението му да уволни водещия на „Топ Гиър“ Джеръми Кларксън.
От Скотланд Ярд съобщиха, че разследват заплахите, постъпили по адрес на Хол, след като е потвърдил, че договорът на Кларксън няма да бъде подновен в края на март заради физическа
Британската полиция разследва смъртните заплахи, получени от генералния директор на BBC Тони Хол след решението му да уволни водещия на „Топ Гиър“ Джеръми Кларксън. От Скотланд Ярд съобщиха, че разследват заплахите, постъпили по адрес на Хол, след като е потвърдил, че договорът на Кларксън няма да бъде подновен в края на март заради физическа

Туристическият бранш протестира заради руските туристи

http://frognews.bg/news_88554/

Протестен автопоход на магистрала "Тракия" се провежда днес, организиран чрез социалните мрежи от представители на туристическия бранш. Участниците в акцията заявяват, че недоволството им е предизвикано от "опитите за прогонване на руските туристи и инвеститори от България".

Туристическия бранш на протест днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_482215.html

Протестен автопоход на магистрала "Тракия" се организира чрез социалните мрежи от представители на туристическия бранш. Организаторите заявяват, че недоволството им е предизвикано от "опитите за прогонване на руските туристи и инвеститори от България", съобщи Нова телевизия. В писмо до медиите Българската инвестиционно-строителна асоциация протестира срещу "антируската политика, водена от отделни представители на висшата държавна администрация в България". От бранша настояват за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани. Те искат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие и призовават политиците да защитят икономическите интереси на туризма у нас. Протестът ще започне в 12.00 часа по маршрут Бургас – квартал Ветрен и обратно.

Туристическият бранш на протестен автопоход срещу отлива на руски туристи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DR5rgJttaPM/

Протестен автопоход ще се проведе днес на магистрала „Тракия”. Демонстрацията е организирана от представители на туристическия бранш чрез социалните мрежи. Участниците в акцията заявяват, че недоволството им е предизвикано от „опитите за прогонване на руските туристи и инвеститори от България”.

Организаторите настояват за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани. Те искат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие и призовават политиците да защитят икономическите интереси на туризма у нас.
Автопоходът ще започне в 12.00 ч. по маршрут Бургас-квартал Ветрен и обратно.

Идентифицирани са останките на пилота убиец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683263

Идентифицирани са останките на втория пилот на катастрофиралия във Френските Алпи самолет на „Джърмънуингс“ Андреас Лубиц, за когото следователите смятат, че преднамерено е свалил самолета. Това съобщи Bild am Sonntag, цитиран от Фокус.
По данни на френски следователи, идентифицирането на останките на Лубиц е било извършено с помощта на ДНК анализ.
Идентифицирани са останките на втория пилот на катастрофиралия във Френските Алпи самолет на „Джърмънуингс“ Андреас Лубиц, за когото следователите смятат, че преднамерено е свалил самолета. Това съобщи Bild am Sonntag, цитиран от Фокус. По данни на френски следователи, идентифицирането на останките на Лубиц е било извършено с помощта на ДНК анализ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване