Георги Първанов: ПГ на АБВ ще поиска среща с финансовия министър

http://www.cross.bg/purvanov-otgovor-partiyata-1458783.html

/КРОСС/ В близките дни ПГ на АБВ ще поиска среща с финансовия министър Владислав Горанов, където народните представители, заедно с експерти от партията, ще потърсят отговор на поставените въпроси за дейности в сектора, заяви на пресконференция председателят на партията Георги Първанов. „Дано нашите експерти да не са прави. Защото ако онова, което ние подозираме и сме написали в писмото, се окаже вярно, то тогава наистина ще имаме много тежък дебат. Но не искам да предопределям политическите решения, преди да сме получили отговор. Ако получим отказ, това също е отговор", коментира Първанов. Отделно от питанията към министъра на финансите, работна група на АБВ обобщава претенциите, критиките и исканията на партията към отделните сектори и политики, най-вече към онези, които са залегнали в Програмната декларация и респ. Програмата за управление на правителството. Тези теми и въпроси ще бъдат обсъдени с мандатоносителя - среща, за която АБВ обяви готовност, каза още Георги Първанов. Той отново заяви, че подписаното партньорско споразумение не се изпълнява. „Не виждаме диалог и това е по-малкият проблем. По-големият е, че не виждаме политики. Не очаквайте, че аз ще убеждавам АБВ да подкрепя политики, които се оказват грешни, които дават дефекти буквално всеки ден. Държим ръката си на пулса на обществото, опитваме се да реагираме така, както хората очакват от нас

Първанов нарече "мъртвороден документ" споразумението с ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-132217

Председателят в оставка на АБВ заяви, че няма да накара партията да подкрепя политики, които не са правилни.

Седмичен хороскоп за периода до 3 април

http://petel.bg/Sedmichen-horoskop-za-perioda-do-3-april__106437

"Монитор" Овен 21 март - 20 април Важното за 28-и да се свърши до обед. Не планирайте тежки натоварвания и срещи с хора, които ви товарят...

Колко са бактериите и насекомите у дома?

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/kolko-sa-bakteriite-i-nasekomite-u-doma-6033760

Условията за живот в днешните жилища са най-близки до пещерите, показва изследване

Две жертви и трима ранени в тежка катастрофа край Кресна

http://www.mediapool.bg/dve-zhertvi-i-trima-raneni-v-tezhka-katastrofa-krai-kresna-news232285.html

Двама мъже загинаха, а други двама и една жена бяха ранени при тежка катастрофа в неделя сутринта край Кресна, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на МВР – Благоевград. Инцидентът временно затвори международния път Е79 край Кресна и бе въведен обходен маршрут за леките автомобили. Сигналът за катастрофата е бил подаден около 6.30 часа  на тел. 112.  По първоначални данни лек автомобил "Рено" с 49-годишен водач от гр. Кресна, излизайки от пресечка на града за включване в първокласния път, е създал предпоставка за удар с лек автомобил "Мерцедес" с 25-годишна водачка от с. Митино, община Петрич, движещ се по Е79. За да избегне удар между автомобилите, водачката на лекия автомобил "Мерцедес" е отклонила колата си вляво, а в същия момент водачът на реното е отклонил автомобила вдясно и е последвал челен удар между тях. При инцидента са загинали водачът на лекия автомобил "Рено" и 59-годишен мъж от Кресна, пътуващ в него. По първоначални данни без опасност за живота им са пострадали мъж на 49 години, който е настанен за лечение в болницата  в Благоевград, и мъж на 39 години, приет за лечение в Сандански. И двамата са от Кресна и са пътували в реното. Пострадала е и водачката на лекия автомобил "Мерцедес", която приета в благоевградската болница. Точните причини за катастрофата са в процес на установяване. Този пътен инцидент бе един от общи 14-те регистрирани тежки пътни произшествия през последното денонощие в страната. За това време в катастрофи са ранени 15 души, на двама от които животът е в опасност. В София са станали четири тежки катастрофи и 111 леки, четирима души са ранени. От началото на годината при пътни инциденти в страната са загинали 127 души, според черната статистика.

Ново убийство на пътя потресе България! Откриха възрастен мъж край Монтана, проснат на шосето - целият окървавен

http://pik.bg/ново-убийство-на-пътя-потресе-българия-откриха-възрастен-мъж-край-монтана-проснат-на-шосет-news307170.html

Ново убийство на пътя потресе България! Откриха възрастен мъж край Монтана, проснат на шосето - целият окървавен

Възрастен мъж е открит мъртъв на шосето в монтанското село Долна Рикса, съобщиха от полицията.

В петък час преди полунощ преминаващи през селото автомобили забелязали неподвижно тяло на пътното платно на улица „Първа”.

Подаден е сигнал на 1телефон 12, пише "Трибали".

Изпратените на мястото лекари установили, че човекът е мъртъв. Той бил 70-годишният жител на Долна Рикса С.А.С. Вчера след аутопсия станало ясно, че дядото е убит от автомобил.

По тялото му са открити множество травми – счупени ребра и тежка рана на главата. Незабавно полицията започнала да издирва шофьора и колата, убили възрастния човек. Установено е, че старецът е блъснат от „Мазда 323” около 20 часа в петък.

Зад волана бил 47-годишният К.К.Г. от Долна Рикса. При огледа на автомобила, който бил без номера, полицаите са открили следи от удара. По случая се води досъдебно производство.

Нови лични асистенти за възрастни и хора с увреждания в Долни чифлик

http://www.moreto.net/novini.php?n=284499

Община Долни чифлик осигурява лични асистенти по стартиралия проект „Нови възможности за грижи”. От тази социална придобивка ще могат да се възползват хора с увреждания с ограничена или невъзможност за самообслужване, както и жители на общината, които са на възраст над 65 години и не могат да се обслужват сами, или това им създава проблеми.

Бойко Борисов: Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика

http://pik.bg/бойко-борисов-огромният-проблем-на-българския-бизнес-е-сивата-икономика-news307174.html

Бойко Борисов: Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика

"Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика, която генерира корупция." Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС. Борисов взе участие във форума на Предприемачи – ГЕРБ, където коментира с какво държавата може да помогне на бизнеса. Премиерът заяви, че в сивата икономика се генерират между 1,5-2 милиарда лева.

"Това убива родното производство, като вкарват китайско месо. Заради синият език беше спрян износът на животни от България", категоричен е Борисов. Проблемите на бизнеса Според него "бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели". Той подчерта, че България е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки по Обществените поръчки. "Какъв е проблемът на бизнеса? На първо място - съдебната система", заяви Борисов.

Той даде за пример Америка, където системата работи бързо, но в България делата се точат с години. Според него такива забавяния съчетани с някои други популистки действия могат да объркат банковата система.

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии…", каза премиерът.

"Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", посъветва Борисов делегатите. Премиерът заяви, че към месец март страната има излишък от 145 млн. лв.

"Не се гласете да ги похарчим - 50 дадохме за Коледа, сега за Великден - 50, а и трябва да пълним дупката в бюджета. Над 820 млн. лв. за тези три месеца са повече приходите в държавата. Това няма да го спираме. Надявам се към края на годината да минем 1,2 -1,3 млрд. лв., което ще бъде огромна помощ за всички нас", каза Борисов. Той обеща защита за родните производители и по-големи приходи, и прогнозира, а също така прогнозира, че дефицитът ще бъде 2,8% Не гледайте Румъния!

"Като казват - вижте в Румъния какво правят, в България това го правим - колко министри бяха арестувани, влачени, премиери, дори. После се оказва, че всички са най-чисти. Не се подвеждайте по Румъния, ние трябва да гледаме както е в Германия и Холандия. Това са държави, където върховенството на закона е безапелационно. България е минала през това, на нас сега ни трябва малко спокойствие", заяви Борисов. Европарите Премиерът Борисов обяви, че правителството му е пуснало всички европейски фондове само за една седмица

. "Това е политическо решение. Не сме станали за една седмица по-добри, просто на едните не им вярваха, а на нас ни дадоха този политически шанс и някъде 5-6 млрд. да разплатим тази година", убеден е той. За спряния "Южен поток" "Южен поток" щеше да стане, просто и неговият малък шанс, че попадна на правителството на Пламен Орешарски, на тези лакомници, които решиха по брутален начин да излъжат руснаците и европейците. Нито едните са лесни за лъгане-хванаха ги, нито другите. Една година се загуби и дойдоха и други времена в момента", добави Борисов.

Предприемачи ГЕРБ провеждат Общо събрание в НДК. На мероприятието присъстват делегати от цялата страна, представители на ПП ГЕРБ от местната, законодателната и изпълнителната власт, както и членове на Европейския парламент. 

Първанов: Подписаното с ГЕРБ си остава мъртвороден документ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683718

"Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртвороден документ", заяви председателят в оставка на АБВ Георги Първанов на пресконференция на тема „Идеи на АБВ за реформата в горския сектор под мотото „Алтернатива за българската гора“.
На въпрос ще подпише ли АБВ коалиционно споразумение с ГЕРБ, Първанов заяви,
"Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртвороден документ", заяви председателят в оставка на АБВ Георги Първанов на пресконференция на тема „Идеи на АБВ за реформата в горския сектор под мотото „Алтернатива за българската гора“. На въпрос ще подпише ли АБВ коалиционно споразумение с ГЕРБ, Първанов заяви,

Първанов: Подписаното с ГЕРБ си остава мъртвороден документ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683715


"Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртвороден документ", заяви председателят в оставка на АБВ Георги Първанов на пресконференция на тема „Идеи на АБВ за реформата в горския сектор под мотото „Алтернатива за българската гора“. На въпрос ще подпише ли АБВ коалиционно споразумение с ГЕРБ, Първанов заяви,

Без вода в някои части на столицата във вторник

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-във-вторник-news307172.html

Без вода в някои части на столицата във вторник

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество.

На 31 март (вторник), във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Буная“ кв. „Подуене“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на : по ул. „Султан тепе“ от ул. „Черковна“ до ул. „Буная“, ул. „Ситняково“, ул. „Марагидик“, ул. „Буная“, ул. „Каймакчалан“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Оборище“ и ул. „Буная“.


На 31 март (вторник), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Димитър Петков“ жк. „Света Троица“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Цар Симеон“, ул. „Димитър Петков“, бул. „Константин Величков“, бул. „Сливница“, бл. 333А, бл. 333. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Цар Симеон“ ъгъла с ул. „Димитър Петков“.

На 31 март (вторник), във връзка с ремонт на уличен водопровод на бул. „Варна“ гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Варна“ от ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, до ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Кресна“, ул. „Жан Дьо Лафонтен“, ул. „Синеморец“, ул. „Москва“, ул. „Добри Войников“, ул. „Вършец“, ул. „Несебър“, ул. „Поморие“, ул. „Балчик“, ул. „Созопол“, ул. „Стефан Стамболов“ от ул. „Варна“ до ул. „Поморие“, ул. „Хисаря“, ул. „Божур“
кв. „Свети Стефан“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Варна“ пред хотел „Банкя палас“.

На 31 март (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Поп Богомил“ Център , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на :
по ул. „Поп Богомил“ от ул. „Георги Сава Раковски“ до ул. „Будапеща“
по ул. „Будапеща“ от бул. „Сливница“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Поп Богомил“ №6. 

На 31 март (вторник), във връзка с изместване на хидрофорна уредба до бл. 150 жк. „Надежда“ 1 , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 150. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бл. 150. 

На 31 март (вторник), във връзка с пресвързване на уличен водопровод на ул. „Странджа“ жк. „Банишора“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Странджа“ от бул. „Сливница“ до ул. „Враня”, ул. „Враня“ от ул. „Странджа“ до ул. „Опълченска“, ул. „Опълченска“ от бул. „Сливница“, до ул. „Охрид”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Враня“ ъгъла с ул. „Опълченска“. 

На 31 март (вторник), във връзка с изместване на спирателен кран и ремонт на водопроводна връзка на ул. „Кирил Благоев“ кв. „Илиянци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Братия“ от бул. „Рожен“ до ул. „Далия“, ул. „Далия“, ул. „Витошко лале“, Кирил Благоев“, ул. „Азалия“, гара Илиянци
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кирил Благоев“ ъгъла с ул. „Далия“. 

На 31 март (вторник), във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение в жк. „Изток“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Николай Хайтов“ от ул. „Атанас Далчев“ до ул. „Фредерик Жулио Кюри“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Николай Хайтов“ №2. 

На 31 март (вторник), във връзка с изграждане на водомерен възел на ул. „Градинарска“ в жк. „Хаджи Димитър“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Владайска река“, ул. „Градинарска“, жп линия. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Градинарска“ №5. 

На 31 март (вторник), във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Цигов чарк“ кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Цигов чарк“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Николай Райнов“ ъгъла с ул. „Цигов чарк“. 

На 31 март (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Добър Миле“ кв. „Курило“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Добър Миле“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Добър Миле“ ъгъла с ул. „Оранжериите“. 

На 31 март (вторник), във връзка с монтаж на полимерна шахта на бул. „Райко Даскалов“ жк. „Люлин“5, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: Търговски обекти до бл. 506. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 506. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx 

 

Янис Варуфакис: Бунтар по душа, но със стил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683101

 С вид на ръгбист, но със завидна академична кариера, остър език и непринуден стил на обличане гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се откроява в правителството на СИРИЗА. Премиерът Алексис Ципрас обаче не го включи в делегацията за Берлин, където в понеделник разговаря с Ангела Меркел. Варуфакис отложи и планирано за вторник участие в
 С вид на ръгбист, но със завидна академична кариера, остър език и непринуден стил на обличане гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се откроява в правителството на СИРИЗА. Премиерът Алексис Ципрас обаче не го включи в делегацията за Берлин, където в понеделник разговаря с Ангела Меркел. Варуфакис отложи и планирано за вторник участие в

Спецакция срещу криминалния контингент се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284497

Специализирана акция на сектор „Криминална полиция” тече от началото на деня във Варна, съобщиха за Топ Новини от пресслужбата на Областната дирекция на МВР. Провеждат се проверки на различни адреси и спрямо различни лица, свързани с криминалния контингент.

Първа стачка срещу СИРИЗА

http://www.grreporter.info/prva-stachka-sreshchu-siriza/17054

Служителите в сектора на търговията настояват за отмяна на закона за отваряне на магазините в неделя

прочети повече

България изпусна късмета си срещу Италия

http://www.mediapool.bg/bulgaria-izpusna-kasmeta-si-sreshtu-italiya-news232284.html

Националният ни футболен отбор изпусна късмета си и шанса да победи Италия в квалификациите за европейското първенство по футбол през 2016 г. Новият селекционер Ивайло Петев пък изтърва възможността да увенчае с победа дебюта си начело на българския тим.   Провелият се в събота под проливния дъжд на националния стадион "Васил Левски" в София  мач завърши 2:2 след гол на италианците, шест минути преди края на двубоя, когато дебютантът Едер вкара с красив фалцов удар от границата на наказателното поле. Отборът на Антонио Конте поведе още в 4-та минута, когато Йордан Минев си вкара автогол след грешка на предпочетения за титулярен вратар Николай Михайлов пред Владислав Стоянова. Сравнително бързо обаче българските футболисти се окопитиха и след 17-ата минути водеха с 2:1, след попадения във вратата на Салваторе Сиригу от Ивелин Попов, който вече е не капитан на отбора, а лентата бе владение на Светослав Дяков, и Илиян Мицански. Попов изравни резултата след удар от 25 метра, който остави без шансове Сиригу. Само шест минути по-късно обратът бе пълен. Отново Попов бе в основата на попадението, след като проби през центъра на италианската защита, пусна на Георги Миланов, който пък намери Илиян Мицански. Нападателят на "Карлсруе” вкара с глава за 2:1. До края на първото полувреме България можеше да отбележи и още голове, но първо удар на Попов спря в напречната греда, а малко след това Мицански бе спрян заради видяна от рефера засада. До края на срещата пропуски пред враната н Михайлов направиха Чиро Имобиле, Марко Верати и резервата Маноло Габиадини. В 84-та минута обаче натурализираният бразилец Едер направи безпомощен Михайлов за втори път след удар от границата на наказателното поле. Макар и да не успя да се похвали с победа, българският отбор изненада приятно малкото зрители на стадиона. След равенството Италия изпусна възможността да се доближи до лидера в групата І Хърватия, която малко преди мача в София отнесе Норвегия с 5:1. България пък остана на 4-то място в класирането с актив от 5 точки. На върха е Хърватия с 13 точки, Италия е на второто място с 11, а третата позиция е за Норвегия с 9. Следващият мач на българите е на 12 юни – гостуване на Малта.  След срещата и двамата треньори не скриха разочарованието си от резултата. Конте заяви, че българите са изиграли по най-добрия възможен начин мача, но неговият тим е заслужавал победата повече. "Не съм доволен от равенството, защото Италия заслужаваше победата. Мисля, че България просто игра своя мач, използва възможностите да атакува и в малкото случаи, в които успяваше да контраатакува – успяваше", заяви италианецът след мача. "Италия направи много силен мач по всяка една точка. Доволен съм повече, че вкарахме два гола, но пропуснахме много. Най-много съжалявам за двете контри в рамките на няколко минути, след които ни вкараха головете, но важното е, че реагирахме." Защитникът на Италия Джорджо Киелини призна, че със съотборниците му са знаели, че контраатаката е най-силното оръжие на българите, но все пак не са успели да се предпазят от него. "Започнахме мача добре, но след това допуснахме няколко грешки. Знаехме, че умението да играят на контраатаки е силната страна на българите, но им позволихме да вкарат два бързи гола. През втората част играта се промени и ние показахме страхотен футбол. Да, Италия вкара късно, но и преди гола на Едер имахме добри възможности. Сражавахме се до края, показахме характер и решителност", коментира бранителят. "Ако бяхме догонващи и отбележехме както те, щях да съм по-доволен, но с оглед на развитието на мача - има разочарование. Аз съм оптимист за бъдещето на националния отбор", каза българският треньор Ивайло Петев пред БНТ. "Момчетата се бореха мъжки и е нормално някои от тях да отпаднат физически. Най-важното е, че имаше хъс", продължи селекционерът. "Радващо е, че имаше настроение, но има и доста неща за изглаждане. Ще работим и се надявам в следващия мач да изглеждаме по-добре", допълни той На въпрос защо е избрал Николай Михайлов за титулярен вратар вместо пред Владислав Стоянов, Петев отговори с думите "Аз от вратари не разбирам, има треньор на вратарите. Разбира се, крайното решение е мое, но това съм го съгласувал с моя екип и Николай Михайлов пази." "Имаме сили и ще се борим с целия потенциал да се борим. Ако бяхме победили, щях да бъда още по-щастлив", добави Петев. Вратарят Николай Михайлов заяви, че "не сме изпуснали". "Първото полувреме за нас, второто - за тях. Успяхме да изиграем положителен мач срещу силен отбор. При нас лицата са много. Трябва да надграждаме, да имаме добра основа. Видяхте, че през второто полувреме на 4-5 човека им се схванаха краката. Ще се борим до последно. Радвам се, че ще има по-голям позитивизъм. Тази седмица беше безобразно, трудно се играе сам срещу всички", каза той. "Заслужавахме да вземем победата и можем само да съжаляваме", коментира влезлият като резерва Валери Божинов. "Играхме като отбор и малко не ни достигна, за да вземем трите точки. Треньорът вкара настроение, вкара желание и повярва във футболистите. Караше ни да се чувстваме по-големи от италианския национален отбор", допълни той Голмайсторът Илиян Мицански заяви, че "къс сигурност сме малко разочаровани, можехме да задържим резултата за 2:1". Съжалението си от изпуснатата победа изрази и Ивелин Попов, защото тя "можеше да ни даде голям импулс за бъдещето, защото все пак срещу нас беше Италия, един отбор от топ 5 на световната ранглиста". "Аз не критикувам никого. Аз съм един работник. Аз съм още малък да критикувам", каза Попов.

Ирина Тенчева откри любовта от пръв поглед в сина им с Иван Христов Самуил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681212

Ирина Тенчева – половинката на продуцента Иван Христов, видя, че наистина има любов от пръв поглед. Откри я в детето, което роди на любимия си мъж, в понеделник. И сама разказа на близките си за невероятното чувство, което изпитва: “Любов от пръв поглед съществува. Днес отново се влюбих. Добре дошъл на нашето четвърто дете Самуил!
Ирина Тенчева – половинката на продуцента Иван Христов, видя, че наистина има любов от пръв поглед. Откри я в детето, което роди на любимия си мъж, в понеделник. И сама разказа на близките си за невероятното чувство, което изпитва: “Любов от пръв поглед съществува. Днес отново се влюбих. Добре дошъл на нашето четвърто дете Самуил!

Преговорите по ядрената програма на Иран навлизат в решителна фаза

http://www.cross.bg/iran-zarif-keri-1458782.html

/КРОСС/ Обсъжда се възможността за удължаване на министерската среща между Иран и Шесторката до вторник, предаде ТАСС, като се позова на ирански дипломатически източник.  Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф коментира, че за партньорите на Техеран е дошло настъпил моментът да избират между постигането на споразумение и опитите да го бойкотират. Преговорите в Лозана очевидно са навлезли в решителна фаза, след като американският държавен секретар отмени плановете си да се върне в Съединените щати за събитие в памет на покойния му колега от сената Едуард Кенеди. Тази сутрин започна поредна среща между Кери и Зариф, в която участват също министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз, шефът на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, братът и съветник на президента на Иран Хосейн Ферейдун и заместниците на Кери и Зариф Уенди Шърман, Абас Арагчи и Маджид Тахт-Раванчи. Кери води интензивни дискусии с Мохамад Джавад Зариф в Лозана от четвъртък. Външните министри на Франция и Германия и представителката на ЕС за външната политика Федерика Могерини са в Швейцария от вчера, а днес към тях ще се присъединят колегите им от Великобритания, Китай и Русия. Руският външен министър Сергей Лавров отлетя за Швейцария за участие в преговорите по ядрената програма на Иран, съобщи заместник-министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Доц. Христо Михайлов: Самостоятелният статут на горското ведомство трябва да бъде възстановен

http://www.cross.bg/mihaiilov-gorskoto-statyt-1458781.html

/КРОСС/ Обстойният анализ на състоянието на българския горски фонд и отговорните за него институции показва, че е необходимо спешно да възстановим самостоятелния статут на горското ведомство, заяви по време по време на пресконференция доц. Христо Михайлов, водещ специалист и преподавател в Лесотехническия университет в София и член на ИС на Алтернатива за българско възраждане. Тезата на доц. Михайлов е част от пакет предложения на партия АБВ за реформи в горския сектор под мотото „Алтернатива за българската гора". По думите му с осигуряването на независимост на Изпълнителната агенция по горите, особено във финансово отношение, ще се даде възможност за налагането на истински контрол в сектора на дърводобива. Ще се преодолее отливът на кадри и негативната тенденция инициативите на горското ведомство да страдат от недофинансиране заради преразпределение на средства. „Днес основният орган, който трябва да генерира и прилага политики, е със статут на Изпълнителна агенция по горите в рамките на Министерството на земеделието и храните. Обществена тайна е, че в рамките на бюджета на МЗХ твърде често се запушват дупки със средства от бюджета на Агенцията по горите и от други държавни предприятия. Всичко това не дава възможност за едно оптимално финансиране на структурите на държавния надзор. В публичното пространство вече е ясно и, че системата на ИАГ се изпразва откъм качествени специалисти", посочи той. Според доц

Преговорите по ядрената програма на Иран навлизат в решителна фаза

http://www.cross.bg/zarif-keri-iran-1458782.html

/КРОСС/ Обсъжда се възможността за удължаване на министерската среща между Иран и Шесторката до вторник, предаде ТАСС, като се позова на ирански дипломатически източник.  Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф коментира, че за партньорите на Техеран е дошло настъпил моментът да избират между постигането на споразумение и опитите да го бойкотират. Преговорите в Лозана очевидно са навлезли в решителна фаза, след като американският държавен секретар отмени плановете си да се върне в Съединените щати за събитие в памет на покойния му колега от сената Едуард Кенеди. Тази сутрин започна поредна среща между Кери и Зариф, в която участват също министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз, шефът на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, братът и съветник на президента на Иран Хосейн Ферейдун и заместниците на Кери и Зариф Уенди Шърман, Абас Арагчи и Маджид Тахт-Раванчи. Кери води интензивни дискусии с Мохамад Джавад Зариф в Лозана от четвъртък. Външните министри на Франция и Германия и представителката на ЕС за външната политика Федерика Могерини са в Швейцария от вчера, а днес към тях ще се присъединят колегите им от Великобритания, Китай и Русия.

Цветан Василев: Сделка с LIC33 ще има, ако се покрият задълженията на компаниите към КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501660_cvetan_vasilev_sdelka_s_lic33_shte_ima_ako_se_pokriiat/?ref=rss


Сделка с регистрираната в Люксембург LIC33 ще има, когато дружествата, които бяха купени (БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал"), погасят дълговете си към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е условието на сделката, което банкерът Цветан Василев е поставил на Пиер Луврие, става ясно от интервю на Василев пред сайта "Гласове".

След кратко затишие Василев, който се намира в Сърбия и наскоро съдът там отказа да го екстрадира, отново говори за отношенията си с...

Ограничават скоростта по магистралите "Тракия" и "Хемус" до 90 км./ч.

http://econ.bg/Новини/Ограничават-скоростта-по-магистралите-Тракия-и-Хемус-до-90-км-ч-_l.a_i.664147_at.1.html

От 1 април ограничават скоростта за определени отсечки от магистралите "Тракия" и "Хемус" до 90 км./ч., съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"...

Mитове и легенди за българската икономика. Част 1: Туризмът

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249824_M%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B

 Съществуват много малко неща, в които българите сме наистина едни от най-добрите в света. Едно от тях е негативизмът – според повечето проучвания на щастието на нациите и тяхното икономическо развитие, ние сме едно от не многото големи черни изключения извън формираната от целия свят корелация. Тоест, ние сме много по-нещастни, отколкото би трябвало да бъдем и отколкото са повечето други държави със същата степен на развитие.

Логично, нещастният народ се превръща и в шампион по нихилизъм и негативизъм – ежедневно отвсякъде ни облъчват приказки, че сме най-бедните в света (когато 2/3 от държавите са по-бедни от нас), че сме най-корумпирани в света (когато 60% от държавите са по-корумпирани от нас), че икономиката ни е унищожена (когато до световната криза от 2009 сме били в Топ 3 на най-бързо растящите икономики в Европа и дори днес имаме ръст над средния за ЕС) и т.н. Даже и през сгъстените облаци да пробие някой твърде светъл български бизнес лъч (като Уолтопия или Телерик), веднага се намира народно „вдъхновение“, което да го помрачи.

Ето защо реших да напиша една поредица от статии, развенчаващи с твърди и неоспорими факти много от нихилистичните митове и легенди, които с необяснима мазохистична радост, с вреден политически популизъм или с прикрити лобистки/рекетьорски намерения се разказват из нашето общество. Бидейки на границата между двата туристически сезона и при току-що пукнала първа пролет, не мога да не започна с туризма.

Мит 1: Българският туризъм е в криза и е обречен

Фактите: Въпреки многото безспорно съществуващи проблеми в сектора, истината не би могла да е по-различна – българският туризъм е един от малкото сектори, които се възстановиха почти веднага след кризисната 2009 година и като цяло растат устойчиво през последните почти две десетилетия. Всичко това се вижда от данните на НСИ, показващи, че докато цялостната икономика на България едва през 2014-а е успяла да възстанови предкризисното си ниво, реализираните нощувки в сектор туризъм вече са пораснали значително спрямо 2008 година. Данните в следващата графика са изцяло от НСИ:

Мит 2: Туризмът в България е по-слабо развит, отколкото в ЕС

Фактите: Сравненията между различни държави са много коварно нещо, но можем да направим съпоставка между това каква тежест има българският туризъм в нашата икономика и каква има европейският в европейската. Данните тук са от ежегодния доклад на GTTC:

Вижда се ясно, че делът от българската икономика, произвеждан директно, индиректно и индуцирано от туризма е значително по-висок от същия дял в европейската – съответно почти 14% и около 9%. Практически това означава, че за българската икономика туризмът е с 50% по-висока тежест, отколкото средно за европейската. Не сме много назад по повечето показатели и от водещите европейски туристически дестинации като Франция, Италия, Гърция, Хърватия, Швейацария и Австрия.

Мит 3: Българите и чужденците бягат от застроените курорти

Фактите: Този мит е лесен за оборване поради простата причина, че България е по-голяма държава, отколкото често си мислим - в бързо обезлюдяващата ни се страна има предостатъчно села със селски къщи и малки хотелчета, където горите и ливадите са почти недокоснати, по улиците се надбягват гъски с магарета и стари баби ти носят рано сутрин мляко. Следователно, изобщо не е сложно да сравним колко хора предпочитат да ходят по такива „селски“ региони с колко хора предпочитат да почиват в големите български курорти.

Например всеизвестно е, че в Северна България няма нито един голям курорт, докато китните български села в близост до природни забележителности и малки градчета с хилядолетно историческо и културно наследство има в изобилие. Но какво виждаме в статистиката – в района „Стари български столици“ са почивали 3,2% от българите и 4,4% от чужденците през 2010; в район „Дунавски“ - 7,5% от българите и 1,9% от чужденците, а в район „Стара планина“ – 10,9% и 3,5% съответно. От друга страна, в определено наситения от големи курорти район „Черноморски“ са почивали 55,6% от българите и 72,4% от чужденците през същата година. В район „Рило-Пирински“, където са и два от големите зимни курорти, са почивали 7,7% от българите и 18,1% от чужденците.

С други думи, без значение колко привлекателна изглежда мислено картинката на автентичното българско село с всичките му баби, крави, гъски и дървени къщи, в крайна сметка, българските и особено чуждестранните туристи съвсем съзнателно избират да почиват предимно в традиционните ни курорти. Дори без статистика, а с просто око, се вижда, че местата за селски туризъм в България (като Боженци, Копривщица или Белоградчик) привличат както по-малко, така и по-бедни туристи, отколкото местата за традиционен туризъм.

Мит 4: Не ставаме за зимен туризъм, защото планините ни са ниски

Фактите: Чисто географски, българските планини могат да се определят както като ниски, така и като високи – зависи с какви планини ги сравняваме. Но това упражнение е напълно безсмислено що се отнася до туризма, тъй като ски зоните се развиват на конкретни височини, а не на шопския принцип „колкото по-високо – толкова по-добре“. Например, един бърз статистически анализ на началните и крайните точки на всичките 241 ски зони в Австрия показва, че средната надморска височина на началото е 999,35 метра, а средната на края е 1828,95 метра. Ски зоните в Банско, Пампорово и Боровец започват и завършват на значително по-голяма надморска височина (до 50% нагоре).

Мит 5: Презастроено е навсякъде

Фактите: Оплакването как българите сме си презастроили държавата е често-срещано, но трудно може да се обоснове с факти. Например леглата в хотелите в България са почти точно толкова, колкото и леглата в хотелите в Швейцария. Двете страни са с почти еднакво население, като Швейцария практически не разполага с възможности за плажен туризъм.

Ако бъдем изцяло коректни и сравняваме само круши с круши, то съпоставката между област Благоевград (със своите зимни курорти и красиви планини) и кантонът Граубюнден (отново известен със зимния туризъм и живописна планинска природа) е уместна, тъй като са с почти идентична като релеф и площ територия. В Граубюнден има по 5,5 хотелски легла на всеки квадратен километър и 0,2 хотелски легла на всеки 1 постоянен местен жител. В област Благоевград има 2,13 хотелски легла на всеки квадратен километър и 0,04 хотелски легла на всеки 1 постоянен жител. Тоест швейцарският Граубюнден е над два пъти по-застроен от област Благоевград като легла към територия и над 5 пъти по-застроен като легла към население.

Ако пък сравним областите Варна, Добрич и Бургас с Лазурния бряг във Франция, откриваме почти същата картина. В трите български черноморски туристически региона имаме по 10 легла на всеки квадратен километър и по 0,16 легла на всеки постоянен жител. На Лазурния бряг имаме по 34,9 легла на всеки квадратен километър и по 0,15 легла на всеки постоянен жител. Ако се вгледаме в темата лифтове, станала особено популярна последните месеци в България, виждаме, че на всеки 1000 квадратни километра планинска територия, България има точно 2.03 лифта, докато Франция има 25.3, Чехия (с най-висок връх 1603 метра)– 32.6, Словения – 34.1, Германия – 35, Австрия – 49.

Тук е логично да се запитаме, колко българи ще кажат, че швейцарският Граубюнден е 5 пъти по-застроен от Благоевград или Лазурният бряг е 3,5 пъти по-презастроен от българското черноморие? Или колко българи ще кажат, че словенците, немците и австрийците са си „съсипали“ (всъщност, за разлика от нас, тези народи смятат лифтовете за най-екологичния транспорт и нарочно строят лифтове, за да няма пътища и коли) 14 до 50 пъти повече природата със строеж на лифтове, отколкото ние в България?

Надали ще са много, със сигурност.

Проблемите

Разбира се, далеч не всичко в българския туризъм е цветя и рози. Напротив - проблемите са много, а някои - критични. Повечето от тях са свързани с добре известната висока корупция в България и сложната (и твърде често неработеща) матрица от частна инициатива, държавни и общински регулации и инфраструктура. Тоест, на много места в България предприемачите използват неразбории в регулаторната рамка, за да прехвърлят част от разходите за бизнеса си върху собствеността на трети лица. Например, като си изхвърлят боклуците или отпадните води нерегламентирано, което вреди върху други частни парцели или дори върху цели общности и природата като цяло.

На много места пък държавата и общината, поради корупция или некомпетентност, се бавят критично в осигуряването на поддържаща инфраструктура и частните инвестиции се оказват в неадекватна среда, като на предприемачите е забранено сами да си изградят инфраструктурата. В случаите, когато не е забранено, пък трябва да чакат безкрайни и сложни административни процедури. Разбира се България е и много млада пазарна икономика, което означава, че повечето й предприемачи са първо поколение такива и следователно все още не разполагат с опита и знанията на своите западни конкуренти. Следователно, правят и повече грешки. Не на последно място е и унаследената пост-социалистическа култура, която кара критична маса български избиратели да си държат на социалистическите порядки и уредби. Пример в тази посока е българската гора, над 90% от която е собственост на държавата и общината – абсолютен рекорд в Европейския Съюз. И докато икономическата наука е категорична, че това ще създаде бракониерство и нерационално използване (теории за moral hazard, tragedy of the commons, principal-agent problem и т.н.), много българи отказват да приемат истината и си държат на комунистическата уредба на собствеността. Реалността, обаче, потвърждава теорията, а не кухите надежди за успех на комунизма, и в България се вихри съществена незаконна сеч в държавните и общински гори от над два милиона кубика на година, докато този феномен е изключително рядък и със значително по-малък мащаб в частните гори.

Изводи

Неслучайно самите българи сме си измислили поговорката, че до нашия казан в Ада няма нужда от дяволи-пазачи – който пробва да се измъкне, другите веднага го дърпат обратно. Проблеми в сектор туризъм има, но те далеч не са фатални, нерешими или пък съсипали индустрията. Напротив, с всичките си кусури и скорошни геополитически катаклизми, туризмът в България продължава да бележи значим ежегоден ръст, някои наши курорти и отделни хотели получават редовно международни признания, заехме устойчиво място на световната карта на ски спортовете с няколкото привлечени стартове от Световната купа, тежестта му в българската икономика е по-голям от средната за Европа, а вече над 25 години развитие в пазарна икономика показват, че, макар и с много възможности за подобрение, посоката в никакъв случай не е напълно грешна.

Безплатни вестници за категория 18+ вървят свободно в парламента

http://politics.actualno.com/Bezplatni-vestnici-za-kategorija-18-vyrvjat-svobodno-v-parlamenta-news_464793.html

На входа на парламента се предлага вестник с доста розови снимки. Вестникът е тематичен – за транспорта, но на последната страница присъства рубрика за шофьорската кабина. Точно там има сним...

Издирват 16-годишна девойка, в неизвестност е от две седмици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683706

Полицията в Ловеч издирва 16-годишната Ивелина Христофорова Бочевска, която е в неизвестност от 14 март. Тогава е напуснала дома си в Угърчин. Сигналът за изчезването й е подаден седмица по-късно от нейния дядо, с когото момичето живее.
Ивелина е с ръст около 150 см, слаба, с чуплива черна коса и кафяви очи.
Полицията в Ловеч издирва 16-годишната Ивелина Христофорова Бочевска, която е в неизвестност от 14 март. Тогава е напуснала дома си в Угърчин. Сигналът за изчезването й е подаден седмица по-късно от нейния дядо, с когото момичето живее. Ивелина е с ръст около 150 см, слаба, с чуплива черна коса и кафяви очи.

Издирват 16-годишна девойка, в неизвестност е от две седмици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683696

Полицията в Ловеч издирва 16-годишната Ивелина Христофорова Бочевска, която е в неизвестност от 14 март. Тогава е напуснала дома си в Угърчин. Сигналът за изчезването й е подаден седмица по-късно от нейния дядо, с когото момичето живее.
Ивелина е с ръст около 150 см, слаба, с чуплива черна коса и кафяви очи.
Полицията в Ловеч издирва 16-годишната Ивелина Христофорова Бочевска, която е в неизвестност от 14 март. Тогава е напуснала дома си в Угърчин. Сигналът за изчезването й е подаден седмица по-късно от нейния дядо, с когото момичето живее. Ивелина е с ръст около 150 см, слаба, с чуплива черна коса и кафяви очи.

Канадски Airbus А320 кацна аварийно, десетки са в болница

http://www.cross.bg/pistata-putnitzi-a-1458780.html

/КРОСС/ Нов инцидент с Airbus А320 - за щастие, без жертви. Самолет на авиокомпанията Air Canada излезе от пистата при рязко кацане в Халифакс. Самолетът излетял от Торонто със 123 пътници на борда и петима души екипаж. След инцидента всички пасажери са били изведени и са се отправили към терминала на летището. 23 пътници са откарани в болница за наблюдение и лечение на дребни наранявания. Все още не е ясно защо самолетът е излязъл от пистата. По-рано метеоролози са предупредили за силен снеговалеж и лоша видимост в района.

Румен Христов: Промените в закона за земеделските земи предизвикаха трусове на борсата

http://pik.bg/румен-христов-промените-в-закона-за-земеделските-земи-предизвикаха-трусове-на-борсата-news307162.html

Румен Христов: Промените в закона за земеделските земи предизвикаха трусове на борсата

"Публичните дружества на Българската фондова борса претърпяха трус след последните промени в Закона за собствеността на земеделските земи", коментира пред БНР Румен Христов, председател на парламентарната комисия по земеделие. Забраната за чужденци извън Европейския съюз да притежават земя в България, вероятно ще бъде променена, в противен случай е възможна наказателна процедура от Европейската комисия:

"С промени, които предстоят да бъдат направени, /там съм отново вносител/ най-вероятно ние ще решим въпроса с публичните дружества през Закона за пазарите на финансови инструменти. Но така или иначе този въпрос трябва да намери трайно решение, не само защото Европейският съюз иска в двумесечен срок обяснения. Ако обясненията, които ние дадем, не ги удовлетворят, най-вече чиновниците от ЕС, ще започне и наказателна процедура." 
 
Заради изкривявания в пазара на земя у нас се налага и регулацията, която ще дойде от ограничаването в  размера на субсидията за земеделски земи, обясни Христов: 

"Ограничаване на размера на субсидията за едно фермерско стопанство започваме да принуждаваме, да свиваме по малко големите арендатори, големите производители. А, всъщност, това че се обработва в големи парцели земята не е лошо. Въпросът е, че се губи поминъкът за по-малките и по-дребни стопани. Фокусът трябва да бъде към средните и малки земеделски производители."

Стоичков: Ван Гаал е боклук

http://petel.bg/Stoichkov--Van-Gaal-e-bokluk__106435

Христо Стоичков за пореден път се изказа негативно за бившия си треньор в "Барселона" Луис ван Гаал. "Той е боклук", заяви в интервю за Sport...

Цветанов: Многообразието от структури ни дава сила, на която другите партии завиждат

http://pik.bg/цветанов-многообразието-от-структури-ни-дава-сила-на-която-другите-партии-завиждат-news307163.html

Цветанов: Многообразието от структури ни дава сила, на която другите партии завиждат

Колегите министри работят много активно с представителите от бизнеса. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

"Когато говорим за европейска солидарност, винаги трябва да имаме предвид нашите евродепутати, които могат да бъдат един добър мост за връзката между България и Брюксел.

Смятам, че това ще засили още повече опциите, които имаме за малкия и среден бизнес в България", заяви Цветанов. „В голямата си част новият председател на Предприемачи ГЕРБ трябва да засили връзката със самия сектор. Така можем да достигнем до всички, които имат желание и потенциал да развиват своя бизнес. Нека всички да се стремим за целите, за развитието на местната власт, на регионите, за държавата”, подчерта Цветанов и благодари на премиера Борисов затова, че е намерил време да присъства на форума на Предприемачи ГЕРБ.

„Това е потенциалът на ГЕРБ, всички тези структури, които успяхме да изградим през последните години. Убеден съм, че това многообразие от структури дава точно тази сила, на която всяка друга партия завижда”, каза още Цветан Цветанов.

Цветанов: Многообразието от структури ни дава сила, на която другите партии завиждат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683691

Колегите министри работят много активно с представителите от бизнеса. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". "Когато говорим за европейска солидарност, винаги трябва да имаме предвид нашите евродепутати, които могат да бъдат един добър мост за връзката между България и Брюксел.
Колегите министри работят много активно с представителите от бизнеса. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". "Когато говорим за европейска солидарност, винаги трябва да имаме предвид нашите евродепутати, които могат да бъдат един добър мост за връзката между България и Брюксел.

Убитата край "Перла" – майка на момчето от куфара

http://www.bnews.bg/article-132216

Работи се по хипотеза за връзка между трите случая - двете убийства и едно самоубийство.

Цветанов: Многообразието от структури ни дава сила, на която другите партии завиждат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683686

Колегите министри работят много активно с представителите от бизнеса. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от
Колегите министри работят много активно с представителите от бизнеса. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". "Когато говорим за европейска солидарност, винаги трябва да имаме предвид нашите евродепутати, които могат да бъдат един добър мост за връзката между България и Брюксел.

"Сова Харис”: Борисов диша прахта на Павлова и Москов

http://frognews.bg/news_88568/

Размествания на политическите пластове ще има чак за президентските избори. До тогава ще има стабилност и баланс на политическата сцена. Това прогнозира социологът Васил Тончев в предаването "Оригиналът" по TV7.Той посочи, че в управляващата коалиция има сериозни проблеми, но няма категорична алтернатива, която да се противопостави. В този смисъл към момента и вероятно до местните избори тя ще е достатъчно стабилна.

Рекордно висока температура на Антарктида - 17.5 градуса по Целзий

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683681

На Антарктида може би е отчетен най-топлият ден в историята. Във вторник термометрите са показали температурата от 63,5°F, равняващи се на 17,5°C, съобщава CNBC, позовавайки се на данни от The Weather Underground.  Рекордно високата температура във вторник е измерена само ден след регистрирания в понеделник рекорд от 63.3°F, или 17,4°C.
На Антарктида може би е отчетен най-топлият ден в историята. Във вторник термометрите са показали температурата от 63,5°F, равняващи се на 17,5°C, съобщава CNBC, позовавайки се на данни от The Weather Underground. Рекордно високата температура във вторник е измерена само ден след регистрирания в понеделник рекорд от 63.3°F, или 17,4°C.

Рекордно висока температура на Антарктида - 17.5 градуса по Целзий

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683698

На Антарктида може би е отчетен най-топлият ден в историята. Във вторник термометрите са показали температурата от 63,5°F, равняващи се на 17,5°C, съобщава CNBC, позовавайки се на данни от The Weather Underground.  Рекордно високата температура във вторник е измерена само ден след регистрирания в понеделник рекорд от 63.3°F, или 17,4°C.
На Антарктида може би е отчетен най-топлият ден в историята. Във вторник термометрите са показали температурата от 63,5°F, равняващи се на 17,5°C, съобщава CNBC, позовавайки се на данни от The Weather Underground. Рекордно високата температура във вторник е измерена само ден след регистрирания в понеделник рекорд от 63.3°F, или 17,4°C.

Цв. Василев: Пеевски ме изнудваше за активи на КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/cv.-vasilev-peevski-me-iznudvashe-za-aktivi-na-ktb-6033759

Банкерът заяви в интервю, че цялата държава е обслужила кръга, който е започнал атаката срещу него и банката му

Малшансът на "Южен поток" - попадна на лакомниците от кабинета "Орешарски", недоволен Борисов

http://news.ibox.bg/news/id_1190800083

Пред форума на Предприемачи ГЕРБ премиерът направи преглед, равносметка, предупреди да не се вярва на Мая Манолова, тъй ще се върнат мутренските години, и раздаде задачки на хората си

Първанов: Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртвороден документ

http://pik.bg/първанов-това-което-сме-подписали-заедно-с-герб-си-остава-един-мъртвороден-документ-news307161.html

Първанов: Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртвороден документ

Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртвороден документ. Това каза председателят в оставка на АБВ Георги Първанов на пресконференция на тема „Идеи на АБВ за реформата в горския сектор под мотото „Алтернатива за българската гора“, пред журналисти.

На въпрос ще подпише ли АБВ коалиционно споразумение с ГЕРБ, Първанов заяви, че няма да накара партията да подкрепя политики, които не са правилни.

„Държим ръката си на пулса на обществото и се опитваме да реагираме така, както очаква от нас обществото.

По-важно е преди това на среща с ПГ ГЕРБ да се изяснят проблемите и да се направи оценка на партньорското споразумение“, уточни Първанов. 

Първанов: Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртво роден документ

http://pik.bg/първанов-това-което-сме-подписали-заедно-с-герб-си-остава-един-мъртво-роден-документ-news307161.html

Първанов: Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртво роден документ

Това, което сме подписали заедно с ГЕРБ, си остава един мъртво роден документ. Това каза председателят в оставка на АБВ Георги Първанов на пресконференция на тема „Идеи на АБВ за реформата в горския сектор под мотото „Алтернатива за българската гора“, пред журналисти.

На въпрос ще подпише ли АБВ коалиционно споразумение с ГЕРБ, Първанов заяви, че няма да накара партията да подкрепя политики, които не са правилни.

„Държим ръката си на пулса на обществото и се опитваме да реагираме така, както очаква от нас обществото.

По-важно е преди това на среща с ПГ ГЕРБ да се изяснят проблемите и да се направи оценка на партньорското споразумение“, уточни Първанов. 

4,8 по Рихтер разтърси Вранча

http://www.moreto.net/novini.php?n=284496

Земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер е регистрирано през изминалата нощ в района на румънския град Вранча. Няма данни за ранени и пострадали. Земетресението е станало в 2:44 часа след полунощ. От Националният институт по Геофизика, Геодезия и География при БАН съобщиха, че земетресението не е усетено на територията на България.

Управляващата левица губи позиции на местните избори във Франция

http://www.cross.bg/levitza-vota-departamenta-1458779.html

/КРОСС/ Във Франция се провежда вторият тур на местните избори за управление на департаментите. Управляващата левица губи позиции в поне 30 департамента. Избирателните секции отвориха врати за втория тур на вота за департаментите, който е на път да преобърне съотношението на силите в полза на десницата. Съюзът на десните и центристите излезе начело с 28,75% след вота миналата неделя и има шанс да спечели управлението на поне 60 департамента, докато управляващата левица се надява да се задържи поне 30, като рискува да загуби символични за позициите си райони. Излезлите през седмицата данни за покачващата се отново безработица не са полза на левите в днешния вот. Въпреки че се представи по-слабо от амбициите си, крайнодесният Национален фронт достигна до втори тур в повече от половината департаменти и се надява да спечели поне в един. Резултатът ще зависи в голяма степен от активността на електората, която достигна малко над 48% на миналия тур. Авиокатастрофата през седмицата напълно отвлече вниманието от предизборната кампания.

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ"

http://offnews.bg/news/n_1/n_482362.html

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии…" Това заяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие във форума на Предприемачи – ГЕРБ. "От бизнеса да не се редят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели. България е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки по Обществените поръчки. Какъв е проблемът на бизнеса? На първо място - съдебната система", обяви Борисов.  Той даде за пример Америка, където системата работи бързо, но в България делата се точат с години. Според него такива забавяния съчетани с някои други популистки действия могат да объркат банковата система. "Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", посъветва Борисов делегатите. "Не се подвеждайте и по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона. Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица. Това е политическо решение. Просто на едните не им вярваха, на нас ни дадоха шанс", заяви Борисов. "Около 5-6 млрд. лева ще влязат във фирмите в България. Това е работна ръка, това са обороти, това е потребление", посочи той. "Някои ще кажат и за "Южен поток". И неговият малшанс беше, че попадна на правителството Орешарски. На тези лакомници, които решиха да излъжат и ЕС, и руснаците", уточни Борисов. "Ние сме абсолютно лоялен член на НАТО и ЕС. Не можем да се раздаваме, че има война, не можем да се радваме, че има санкции. Те са инструмент за натиск това да спре", каза още премиерът. Брюксел вярва в нашите контролни органи, заяви премиерът. "С днешният форум, освен чисто партийно мероприятие, има теми какво държавата може да помага на бизнеса. Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат: "Ние сме големи бизнесмени", посочи министър-председателя и допълни, че факта, че България е в първата десетка в най-малко грешки в обществените поръчки от 28 в ЕС, показва, ефекта от работата на вицепремира Томислав Дончев, кметовете, екипите. "Няма друга държавата, в която корекциите да са над 30 млн. лева. Тук доста сме се постарали”, каза още Бойко Борисов. Предприемачи ГЕРБ провеждат Общо събрание в НДК. На мероприятието присъстват делегати от цялата страна, представители на ПП ГЕРБ от местната, законодателната и изпълнителната власт, както и членове на Европейския парламент. Участниците във форума бяха приветствани от председателя на НС Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова. На форума днес ще бъде представен отчет за дейността и ще бъдат избрани нов председател на организацията и членове на Националния изпълнителен съвет на Предприемачи ГЕРБ.

Проф. Владимир Пилософ с награда от ОЕБ „Шалом”

http://www.cross.bg/pilosof-shalom-vladimir-1458778.html

/КРОСС/ С решение на Изпълнителното бюро на Организация на евреите в България „Шалом" проф. Владимир Пилософ ще бъде награден с почетния знак на организацията по повод 70-годишнината му и за цялостния му принос за развитие на еврейската общност в България и по света, борбата срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия и омразата, и популяризиране на историята на спасението на българските евреи по време на Холокоста. Наградата ще бъде връчена на проф. Пилософ на специална церемония от председателя на ОЕБ „Шалом" Максим Бенвенисти. На 30 март проф. Владимир Пилософ навършва 70 години. Ръководството на ОЕБ „Шалом" отправя пожелания за здраве, сили, професионални и лични успехи.  

Струма излезе от коритото си

http://offnews.bg/news/n_1/n_482365.html

Река Струма е излязла от коритото си на входа на Земенското дефиле, съобщи кметът на Земен Димитър Сотиров. Пречиствателната станция край града не може да поеме прииждащите повърхностни води и те преливат. Вчера река Треклянска е излязла от коритото си край земенското село Пещера и е заляла 10 дка ябълкова градина и половин декар нива, повален е електрически стълб в махала "Лулевци". От високи подпочвени води са наводнени мазетата на четири къщи. Разчистено е било новообразувано свлачище на пътя с. Пещера - с. Враня, като са изнесени приблизително 100 куб. м земна маса. Ситуацията в с. Пещера е овладяна, уточниха от кметството. Нивото на река Треклянска е спаднало с 50 см и в момента е 2,50 м. Придошли води на река Бистрица пък подкопаха средната колона на моста на пътя за Кюстендил, преди село Коняво. Колоната вече е укрепена и обезопасена с камъни и бетонни блокове. Според експертите проблемът идва от некачествено изпълнена корекция на около 3 километра по коритото на Бистрица. В близкото село Жабокрът придошлата река Банщица е разрушила дига. При по-интензивни валежи селото е в опасност от наводнения, тъй като през него минават три реки - Банщица, Бистрица и Струма. Продължава покачването на речните нива на Струма и Места на територията на Благоевградска област. От вчера не е прекъсвала работата по укрепване на дигата на Струма в района на община Струмяни, както и на река Тунджа при Ямбол.

Ципрас: Няма разрив между Гърция и Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/cipras-niama-razriv-mejdu-gyrciia-i-evropa-191933/

Страната търси решение с Европа и скъсване с корупцията, твърди гръцкият премиер

Защо прокуратурата не иска да разпита Цветан Василев?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DXUAk-YQsi4/

Преди няколко месеца бях отправил чрез адвокатите на Цветан Василев покана за интервю. В началото на седмицата ми се обадиха и ми казаха, че той е готов да ме приеме в Белград. В четвъртък отидох там и направих едночасово интервю с него, което публикуваме изцяло, пише Явор Дачков в “Гласове”, цитиран от  Кросс.

От думите на Василев в него разбрах защо е предпочел да даде интервю за „Гласове”. Ние се видяхме за първи път и се запознахме 30 минути преди да започне интервюто, а нито аз, нито изданията, в които работя, са вземали кредити или са имали депозити в Корпоративна търговска банка.

След интервюто си поговорихме още един час и аз потеглих обратно за България. Уговорихме се да продължим с интервютата, защото много теми и факти около скандала с КТБ и политическия елит останаха незасегнати.

В България се води корпоративна пропагандна война срещу Цветан Василев, което напълно изкривява истината за КТБ. А тя е важна за всички българи, защото всеки от нас ще плати от джоба си за това безобразие. Отрицателните последици за икономиката ни също не са подценяване. С това, което казвам, не заемам страната на Василев в този спор, а казвам, че неговият глас трябва да бъде чут.

Гледната точка на интересите на Делян Пеевски преобладава, а тази на държавата, за съжаление, играе изцяло в полза на скандалния депутат от ДПС.

Цветан Василев иска да говори и активно да съдейства на следствените органи и българските институции, които обаче упорито отказват да го изслушват.

Той се страхува за живота си – мисля, с основание, и нищо не пречи на прокуратурата да го разпита в конферентен видео разговор, нито може да попречи на български прокурор да отиде в Белград и да вземе показанията му, при положение че държавата не е в състояние да гарантира неговата сигурност.

„Предайте на Десислава Атанасова и нейната комисия, че съм готов да говоря пред тях и да им разкажа всичко. Да заповядат в Белград, защото нямам право да го напусна”, ми каза Цветан Василев. Оказа се, че е заради делото за екстрадиция, което все още не е приключило.

Очевидно е, че Цветан Василев няма никакво намерение да се крие, и е странно, че българските власти са инициирали издирването му чрез Интерпол и искането за екстрадиция. Това автоматично го прави „пленник” в Сърбия, защото докато тече делото, той няма право да напуска страната. Дори и да иска да дойде в София, ако получи гаранции за сигурността си, не може да го направи, защото ще го спрат на сръбската граница. Изглежда, че българските власти и прокуратурата не искат този човек да се върне в България и да говори. Нито да чуят нещата, които е казал пред двама чужди нотариуси. Надявам се това интервю и останалите, които ще последват, да поправят донякъде несправедливия баланс в гледните точки спрямо кризата около КТБ.

Явор Дачков „Гласове”

 

Русия поиска служебна победа срещу Черна гора

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/29/2501667_rusiia_poiska_slujebna_pobeda_sreshtu_cherna_gora/?ref=rss


Ръководството на Руската футболна федерация поиска служебна победа в прекратената европейска квалификация срещу Черна гора в петък.

Двубоят в Подгорица бе прекратен в 67-ата минута при резултат 0:0 заради безредици с феновете на домакините. Преди това мачът бе спрян за близо 35 минути, след като още в 50-ата секунда Игор Акинфеев бе ударен със сигнална ракета в главата.

Според руската футболна централа мачът е трябвало да бъде прекратен още в първата минута, но делегатът...

Съобразителна баба спретна клопка на ало измамници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683671

Трима
Трима "ало" измамници попаднаха в ареста, след като съобразителна баба не се хвана на баналната схема за операция на близък и позвъни в полицията. Случката се разиграла в полскотръмбешкото село с. Полски Сеновец в петък. Нагъл мошеник позвънил в 3 часа след полунощ на домашния телефон на 85-годишна старица,

НДК ще е домакин на световния ден на йогата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683672

Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош се срещна с Негово Превъзходителство Раджеш Сачдева, посланик на Индия в България. По време на разговора двамата договориха НДК да е домакин на Световния ден на йогата - 21 юни, който беше обявен през 2014 г., след като Индия внесе резолюция в ООН.
Н. Пр.
Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош се срещна с Негово Превъзходителство Раджеш Сачдева, посланик на Индия в България. По време на разговора двамата договориха НДК да е домакин на Световния ден на йогата - 21 юни, който беше обявен през 2014 г., след като Индия внесе резолюция в ООН. Н. Пр.

Със стотина автомобили в Бургас протестираха срещу прогонването на руските туристи

http://burgas.actualno.com/Sys-stotina-avtomobili-v-Burgas-protestiraha-sreshtu-progonvaneto-na-ruskite-turisti-news_464784.html

По улиците на Бургас над стотина коли се включиха в автопоход срещу изгонването на руските туристи от България. В протеста участваха представители на ресторантьорите, хотелиерите и на Българската инв...

Твърдият покер на Гърция и кредиторите й

http://www.grreporter.info/tvrdiyat-poker-na-grtsiya-i-kreditorite-i/17053

Правителството заяви, че няма да се намаляват заплати и пенсии и няма да се увеличава ДДС. Само през април Гърция трябва да плати 3,5 милиарда евро

прочети повече

Нешка Робева: Политиците пречат да се сбъднат предсказанията на Ванга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249823_%D0%9D%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B1%D

 „Дотук, каквото на мен е казала Ванга, едно нещо не се е сбъднало“, каза в ефира на Нова тв треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева. Тя е един от хората, които често са разказвали за срещите си с пророчицата и често цитират нейни думи.

Според Робева, „нашите политици правят всичко възможно, за да не се сбъдне“ нищо от думите на Ванга. Тя даде и конкретен пример:

„Няма Америка да ни помогне, пак Русия ке ни спаси“.

Нешка Робева не за първи път цитира геополитически изказвания на Ванга. През 2013 година в интервю за Мартин Карбовски по ТВ7 тя каза, че Ванга много се ядосала, че сме влезли в НАТО. България е в Алианса от 2004 година, а Ванга напусна този свят през 1996 година.

Титулованата многократно треньорка определи участието си в проекта „България без цензура“ на Николай Бареков като „провал и урок“.

„Аз не мога да си простя, не ме интересува кой в какво ме обвинява. Това не е най-важно, другото е по-важно – защо съм се подвела и защо съм го допуснала.“

Робева отрече парите да са били мотив.

„Аз съм човек, който толкова няма отношение към парите и толкова много губи, и толкова много го крадат“.

Година по-късно Нешка Робева отрече изобщо да е подкрепяла Бареков, но призна, че част от програмата му била нереална.

„Аз не мога да оттеглям подкрепата си от Бареков, защото аз не съм подкрепяла Бареков. Аз съм защитавала една програма, осъзнавайки, че не всичко от тази програма е осъществимо“.

Нешка Робева даже директно каза, че и Бареков е лъгал избирателите.

„Всички тия, които са в парламента, влязоха с по-големи лъжи от Николай Бареков“.

Bild публикува стенограма от полета на Germanwings. „Отвори, за Бога”, крещял капитанът

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DDTgsawhgfQ/

Германският вестник Bild публикува стенограма от аудиозапис на Germanwings, който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда.  Записът е от първата черна кутия на самолета, най-важните моменти от който вече бяха разкрити от френската прокуратура, пише Кросс.

Стенограмата започва с думите на капитана Патрик Сондхаймер, който се извинява на пътниците за 20-минутното закъснение на излитане от Барселона, като обещава да компенсира по време на полета за Дюселдорф.

В следващите 20 минути двамата пилоти си говорят спокойно. В един момент вторият пилот Андреас Лубиц казва на капитана, че може да го замести в управлението, за да може той да отиде до тоалетната, тъй като не успял да направи това в Барселона. След 2 минути капитанът наистина става и излиза, а Лубиц заключва вратата на пилотската кабина.

После се чува как от диспечерската кула в Марсилия се опитват да се свържат със самолета. Отвън се чува тропане, а после и блъскане. „Отвори проклетата врата”, крещи капитанът, но Лубиц не издава нито звук.

В 10.35 ч. капитанът започва да блъска по вратата с метален прът. „За бога, отвори вратата!”, крещи той.
90 секунди по-късно алармите в пилотската кабина се включват: „Земя! Вдигни се! Вдигни се!” Отвън капитанът продължава да крещи. Чуват се писъци на пътници.

В 10.40 ч. самолетът закача планината с дясното си крило. Чуват се последни писъци от салона, а после настъпва тишина.

Борисов: Бавният съд и сивата икономика са проблем за бизнеса (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501665_borisov_bavniiat_sud_i_sivata_ikonomika_sa_problem_za/?ref=rss


"В момента, в парламента депутатите се отнасят доста популистки и са на път да объркат банковата система. Представете си какво щеше да се случи, ако никой не ми беше дошъл да направи специален закон за КТБ." Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус", на форума на "Предприемачи – ГЕРБ". Премиерът коментира специалната промяна в закона, с която бе въведена фигурата на временния синдик.

Борисов изтъкна, че все още няма решение на съда за назначаването на постоянен...

Бургазлии се вдигнаха на протест! Скочиха срещу прогонването на руски туристи

http://petel.bg/Burgazlii-se-vdignaha-na-protest--Skochiha-sreshhu-progonvaneto-na-ruski-turisti__106432

По улиците на Бургас над стотина коли се включиха в автопохода срещу изгонването на руските туристи от България. В протеста участваха...

Слънце и до 15 градуса утре по Черноморието

http://petel.bg/Slantse-i-do-15-gradusa-utre-po-CHernomorieto__106433

Утре над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 11-14°....

Протест срещу НАТО ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284495

За пореден протест, насочен срещу всякакви действия по създаването на команден център на НАТО в България, готвят във Варна. Протестът е насрочен за днес от 14 часа пред сградата на Община Варна, научи Moreto.net. За събитието, озаглавено "Варна иска мир! Да спрем терористите от НАТО и окупацията на България!", към момента във Фейсбук са потвърдили участие 235 души.

НДК ще е домакин на световния ден на йогата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683668

Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош се срещна с Негово Превъзходителство Раджеш Сачдева, посланик на Индия в България. По време на разговора двамата договориха НДК да е домакин на Световния ден на йогата - 21 юни, който беше обявен през 2014 г., след като Индия внесе резолюция в ООН.
Н. Пр.
Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош се срещна с Негово Превъзходителство Раджеш Сачдева, посланик на Индия в България. По време на разговора двамата договориха НДК да е домакин на Световния ден на йогата - 21 юни, който беше обявен през 2014 г., след като Индия внесе резолюция в ООН. Н. Пр.

BILLA: Продавачът се продава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249822_BILLA%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0

 Veni, vidi, vici - дойдох, видях, победих. С малки разминавания в очакванията за времевия хоризонт между втората и третата стъпка, така големите чуждестранни вериги си представят проникването си на малък пазар като българския. Особено когато става въпрос за най-мощните от тях - организира се мащабно навлизане, наливат се милиони за наемане и покупка на площи и маркетинг, а заложеният резултат е голям пазарен дял, определена печалба на даден етап и по възможност лидерска позиция. Ако това не се случи за планираното време - няма смисъл. Следва продажба на бизнеса и насочване към нов пазар. В крайна сметка за концерни с обороти от десетки милиарди евро пазар като тукашния няма как да е стратегически.

Конкретно в случая на германската REWE с веригите й BILLA и PENNY в България е настъпил именно моментът на изхода. Компанията дойде, видя, не победи и предпочита да не инвестира повече в името на скромна печалба и трудно бъдеще. Затова и от няколко месеца върви процедура за продажба на обектите с двете марки. Новото сега е, че процесът сериозно напредва, има конкретни подадени оферти и реален шанс до два месеца да има договорена сделка. Компаниите, ангажирани с процедурата, предпочитат да отричат или да отказват коментари, но информацията на „Капитал" по темата бе потвърдена от пет различни източника. А според нея, ако продажбата стане факт, тя ще е ако не водеща, то сред номинираните за сделка на годината, поне като размер.

Желаещите на касата

При първата процедура за продажба на бизнеса на REWE „офертата" беше за пакета магазини в България и Румъния. Тя стартира преди почти година, а ексклузивитет за преговори като купувач получи голям фонд за дялови инвестиции с фокус върху Централна и Източна Европа - базираният в Лондон Mid Europa. Разбира се, тогава от централата на REWE във Виена отрекоха изобщо да има опит за продажба и дори заявиха, че България е сред фокусите на бизнеса им - обяснима реакция предвид факта, че на такъв етап няма как да е сигурно, че сделка изобщо ще има, а търговията е сектор, чувствителен на слухове.

Според източници на „Капитал" от индустрията се е разиграл именно песимистичният сценарий - след като е получил статута на предпочитан купувач за срок, изтекъл тази година, фондът е коригирал ценовата си оферта, продавачите са отказали сделка при тези условия и процедурата е започнала отново. Поканените чуждестранни вериги не са проявили интерес към малкия български пазар, разказаха близки до процедурата източници.

При втория опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY тук - 91 магазина на първата марка, и 49 - на втората. Индикативни оферти по информация от сектора, са се подавали до неделя, 22 март. И получените такива са две, и двете с български произход. Първата - на обединението „Пикадили" - Carrefour, и другата - на притежателите на „Белла България" - дружеството „Импала", получено след обединението на „Пик-ко" на гърка Димитриос Виндзилеос с „Белла България" на Жорж Веселинов и Венцислав Георгиев, който неотдавна излезе от компанията.

Подателите на първата оферта не са неочакван кандидат. Съюзът на „Пикадили" и Carrefour е факт от ноември 2014 година. Тогава, от една страна, „АП Март" на Петър Дудоленски и Ангел Ангелов (син на собственика на групата „Градус" Иван Ангелов), което оперира „Пикадили", и от друга - гръцката Marinopoulos през „КМБ България", което пък държи франчайза за магазините Carrefour, влязоха с равно участие под шапката на общо дружество - притежател на двете вериги. Веднага след сделката изпълнителният директор на „Пикадили" Таня Косева-Бошова обяви в интервю за „Капитал", че групата има намерение да преговаря за покупката на още една национално представена верига.

На пазара всъщност отдавна е известно, че инвеститор в цялото обединение са братята Валентин и Десислав Попови и Николай Лазаров. В интервюто си за „Капитал" Таня Косева-Бошова отрече това. Промените, доказващи именно тяхното участие обаче, вече са видими и в Търговския регистър. Ако за самия Лазаров, освен че живее в Париж и по някакъв начин е близък до Marinopoulos, данни извън митологията няма, то за братя Попови е известно, че имат бизнес най-вече в сектора на недвижимите имоти - стоят зад проекти като офис центъра European Trade Center (ETC) на бул. „Цариградско шосе" в София, мол Burgas Plaza и др.

За желана допълнителна експанзия на обединението „Пикадили" - „Карфур" се говори в сектора все по-усилено, а очертаваният хоризонт то да се случи реално според вътрешни източници, пожелали анонимност, е два месеца. Вътре в самото дружество впрочем има размествания, говорещи вече ясно за реалните инвеститори.

Carrefour в България през последните години често бави плащанията към партньорите, което и рефлектира в слабо зареждане на самите обекти. След сделката с „Пикадили" очакванията този навик да се промени засега не се оправдават - той по-скоро се прехвърля като стил в новата, вече по-голяма структура, твърдят доставчици. Затова и евентуална покупка на BILLA и PENNY от същата група за пазара би означавало не само намаляване на конкуренцията между големите участници в търговията на дребно и по-малък избор за потребители и производители, но и притеснения за евентуално разпространяване на трудно приемливи търговски практики.

Най-силен логично би бил ефектът от това за доставчици на стоки, които до момента са разчитали на диверсификация на бизнеса си между няколко вериги с различни условия - някои от тях могат да се окажат изведнъж с клиент, държащ основната част от оборота им и без особено желание за редовно плащане.

От самата група „Пикадили" - „Карфур" впрочем обещават скорошна промяна в отношенията си с дoставчиците. „Предвиденото увеличение на капитала на обединението от 23 млн. евро ще започне веднага след приключване на юридическите действия по институционализиране на джойнт венчъра. Парите от увеличението на капитала ще се използват за продължаване на процеса по изплащане на задълженията към кредитори и доставчици на „КМБ България". Независимо че увеличението на капитала все още не е започнало, към днешна дата обединението вече е изплатило голям брой задължения", казаха оттам. „Желанието ни е да имаме нормални и спокойни търговски и финансови взаимоотношения с всички партньори, тъй като разчитаме да продължим да работим заедно и във вече интегрираната търговска и управленска структура на компанията", добавят от обединението.

Що се отнася до втория кандидат - през ноември 2014 г. единият от основателите на „Белла България", Венцислав Георгиев, се оттегли и всъщност „Импала" остана на гърка Виндзилеос и Жорж Веселинов, като дружеството се контролира от първия. Участието на групата в сделка от този ранг също не е изненада - „Белла България" е една от най-големите компании в хранителния сектор в страната с приходи от 267 млн. лв. за 2013 г. и печалба от 9.1 млн. лв. (16.2 повече спрямо предходната година).

Дали до сделка с някой от двамата кандидати изобщо ще се стигне е рано да се прогнозира. Очакванията са още идната седмица, след като предварителните оферти вече са разгледани, един тях да получи ексклузивитет и преговорите да продължат с него. По-вероятно с ритейлъра. Което обаче не означава, че продажба задължително ще има.

Цените, предложени от двамата „на опашката", логично се пазят в тайна.

В същата графа впрочем попада цялата информация по темата. От офиса на наскоро назначения нов изпълнителен директор на „Билла България" Бойко Сачански отказаха разговор с репортер на вестника за бизнес развитието на компанията, но дадоха писмено изявление по въпроса с продажбата й. „В последно време се появиха коментари по тази тема, разпространявани от отделни хора и в по-малка степен от медии. При това става въпрос единствено и само за слухове. Никакви управителни органи или съдружници нито на „Билла", нито на REWE са взимали решение по подобен въпрос", пише в становището. „Факт е, че и в нашето предприятие се прилага общоприетата практика ежегодно рутинно да се проверяват перспективите за бъдещото развитие на бизнеса ни в 12-те европейски страни, където оперираме. Подобни проверки, които могат да включват и обсъждания с трети лица, служат за оценка на цялостната ситуация и са рутина. Само на базата на такива проверки можем да планираме прецизно бъдещата си работа", пишат още от „Билла България".

От мениджмънта на обединението „Пикадили" - „Карфур" заявиха, че нямат информация за процес на продажба на „Билла" и не могат да го коментират. „В момента сме изцяло ангажирани с формализирането на джойнт венчъра на „Пикадили" и „Карфур" и с интегрирането на двете дружества в една търговска и управленска структура и не бихме искали да коментираме наши конкуренти", казаха от компанията.

От пресслужбата на "Белла България" пък заявиха, че собствениците не са подали оферта. От консултанта на продавача по сделката Deloitte също отказаха информация.

И така, след като публично не говорят нищо, за участниците в сегашното разиграване остава да говорят помежду си с числа. А те не са никак малки. Според мениджъри от сектора цената на сделка за покупка на компания от сферата на продажбите на дребно се изчислява принципно или според печалбата, или според оборота. Ако се приеме първият вариант, то оперативната печалба EBITDA се умножава по коефициент между 6 и 10. Във втория случай цената е процент от приходите за последната година, който варира в не по-малко широкия диапазон от 30 до 65-70% според финансовия резултат.

Финансови резултати на „Билла България" или „Пени маркет България" за 2014 г. все още няма. По данни на "Капитал" за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората - 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба. Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че „Билла" излиза на печалба, докато "по-малката" сестринска компания остава на червено. Оборотът на "Билла" е около 500 млн. лв., а този на „Пени" - малко под 200 млн. лв.

При това положение, ако вземем например втория начин на изчисление, очакваната цена по най-груби сметки е резултат от сбора на 60% от оборота на по-голямата и печеливша верига и 30% от този на по-малката и губеща - тоест 360 млн. лв. общо. Към което обаче трябва да се прибавят и недвижимите имоти, които са отделени в различно дружество и според източник от сектора споменаваната сума за тях е от порядъка на 80 млн. евро. Балансовата им стойност за 2013 г. е 234 млн. лв., но пък заемите към свързани лица на „Билла недвижимости" са 134 млн. лв. Имоти има и PENNY, като те са складирани в дружеството "Рила проект". Оценката им по баланс е 120 млн. лв., но пък заемите към фирми от групата са почти 140 млн. лв.

С една дума - ако сделка има, очакваният порядък на стойността й е 260 млн. евро - сума, с която тя има пълните шансове да се окаже най-голяма за годината в България, разбира се, ако не броим схемата за 1 евро, срещу което се прехвърлят БТК, двата мултиплекса „НУРТС България" и „Фърст диджитъл", пийпълметричната ГАРБ и военните "Дунарит" и "Авионамс". Общото между двете сделки обаче е едно - и двете не са сигурни. Все пак възможно е REWE отново да вземе решение да остане в България, ако цената не я удовлетвори.

От гледна точка на REWE с неговите над 50 млрд. евро оборот напускането на пазар с общ обем малко над 10 млрд. лв. не е решение, от което някой в офиса във Виена би се трогнал. Нито пък би било изненадващо - страната ни е с ниски доходи на населението, неясни перспективи, несигурни признаци за стабилизация, висока степен на конкуренция и недостатъчно бързо от гледна точка на големите вериги проникване на т.нар. модерна търговия.

През 2014 г. оборотът през магазините в България, които продават основно хранителни стоки, е 10.3 млрд. лв., сочат данни на анализаторската компания ICAP. Топ 10 веригите държат 37% от тази сума, като прогнозата е делът им да стане 40% през тази година. Топ 50 от веригите са концентрирали 45% от оборота, а през 2015 ще достигнат 50%, смятат от ICAP.

По данни на "Капитал" BILLA е трета по приходи за 2013 г. след Kaufland и Metro, а PENNY - седма.

Така освен от цялостното слабо и буксуващо представяне на българския пазар групата на REWE е сполетяна от победния марш на Kaufland, който доста бързо се изстреля на върха на секторната класация, при това - вече работейки на печалба (макар и да няма официални данни колко е тя) и с продажби, надскочили 1 млрд. лв. Всъщност, ако се стигне до четворно обединение по оста „Пикадили" - Carrefour - BILLA - PENNY, то приходите ще са над 1.1 млрд. лв., т.е. може да се роди нов лидер с пазарен дял от 10-11%. Това едва ли ще смути Комисията за защита на конкуренцията, която досега е разрешавала далеч по-мощни концентрации.

Погледнат самостоятелно обаче, бизнесът на REWE тук е малък и изходът от България не е неочакван или болезнен. За местния пазар обаче той не е добра новина по няколко причини. От една страна, той се очертава като поредната сделка, при която чуждестранен играч с утвърдено име си отива, продавайки на местни фигури (тук изключваме вече спомената схема за 1 евро). Това последно се случи с белгийската Delhaize, а преди това с Ena, Ramstore, Plus, Mercator. От друга страна, при сценарий на сделка с първия кандидат се оформя едно доста голямо обединение, чиито нови и още по-силни позиции пред доставчиците трудно ще доведат до добри резултати за конкуренцията. И от трета - от чисто потребителска гледна желаещите да пазаруват от вериги ще имат по-малък избор.

Последните впрочем е възможно да виждат надписите BILLA и PENNY още дълго по магазините - според източници от сектора не е изключено REWE да остави на купувачите опцията да използват двете марки срещу съответното заплащане. И в този случай всичко е въпрос на преговори и цена. По-вероятно е да говорим за кратък преходен период от около година.

Какъв ще е изходът от процедурата вероятно ще се разбере до два месеца. От чисто пазарна гледна точка в крайна сметка става въпрос за смяна на собственика на една търговска верига, а не за смяна на контрола в стратегически сектор за страната. Но излизането на голям международен играч и липсата на нов желаещ от този ранг да купи не е добра новина за никого освен за конкурентите му.

 

Паулина Михайлова


Още месец чакаме експертизата за потопа в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683582

Дълго чаканата ключова експертиза, която трябва да даде отговор за причините за голямото наводнение в Мизия през август м.г., ще се забави с още един месец. От окръжната прокуратура във Враца очакваха становището на експертите в края на месец март, но поради големия обем информация, се налага да бъдат отпуснати още 30 дни.
Дълго чаканата ключова експертиза, която трябва да даде отговор за причините за голямото наводнение в Мизия през август м.г., ще се забави с още един месец. От окръжната прокуратура във Враца очакваха становището на експертите в края на месец март, но поради големия обем информация, се налага да бъдат отпуснати още 30 дни.

Северна Корея пусна първите багети, кани се да произвежда дъвки

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/03/29/2501663_severna_koreia_pusna_purvite_bageti_kani_se_da/?ref=rss


Първите багети в Северна Корея, произвеждани от цех за хранителни изделия в Пхенян, станаха хит сред по-заможното население на страната, въпреки че по-голямата част хората извън столицата гладуват, предава "Ройтерс".

Заводът "Кумкоп", основан през 2011 г. с цел да произвежда храна за  спортисти, е изпратил главните си хлебари и сладкари на специализация във Франция миналата година, за стане производител от световна класа, пише просевернокорейският вестник "Чонсон Синбо", цитиран от...

Стоян Мавродиев: Правомощията на КФН по темата за КТБ бяха много ограничени

http://www.cross.bg/mavrodiev-vodesht-stoyan-1458777.html

/КРОСС/ Водещ: Как сте? Питам ви не от любезност - повярвайте ми. Питам ви, защото май ще се окаже, че вашата комисия е една от най-проверяваните в държавата, а вие сте човекът, на който доста често искат оставката през последните няколко седмици. Та затова ви питам как сте. Притеснява ли ви нещо?  Стоян Мавродиев: Нищо не ме притеснява, чувствам се в прекрасна форма, спя спокойно, защото смятам, че работим доста добре, отговорно и сериозно по темите, които са ни възложени. Така че не ме притесняват нито искания за оставки, нито каквито и да са други теми. Както вие правилно казахте, ние сме... може би никога досега исторически не е имало толкова проверявана българска институция. Водещ: Какво показват тези проверки? Стоян Мавродиев: За момента аз мисля, че проверки - забележете, проверки в различни формати - до момента ние бяхме може би на четири изслушвания в Комисията по бюджет и финанси на всякакви теми. Комисията по бюджет и финанси след тези изслушвания излезе с доклад, който е качен на сайта на българския парламент и в който доклад се вижда, че ние сме си свършили работата в максимален обем, по най-добрия начин, спазвайки закона стриктно, както по отношение на пенсионните фондове, така и по отношение на надзора на целия небанков сектор, за който отговаряме. Подчертавам небанков, защото много манипулации имаше в последните месеци, че ние едва ли не носим някакви отговорности за провала с надзора на КТБ. Такива няма... Водещ: Парите на КТБ

Спецорган да проверява разлики в обявеното и реалното имущество на политиците

http://www.mediapool.bg/spetsorgan-da-proveryava-razliki-v-obyavenoto-i-realnoto-imushtestvo-na-polititsite-news232283.html

Идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политиците за разминаване между декларираното и реалното им имущество, бе подкрепена от новия председател на Сметната палата Цветан Цветков, който бе избран преди дни по предложение на ГЕРБ и Реформаторския блок и с подкрепата на ДПС. Той също така обяви за приоритет в работата на одитната институция налагането на контрол върху изразходването и управлението на публичните средства от общини, министерства и агенции и върху дейността на регулаторите. "Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото на политиците", каза Цветков пред БНР в неделя. Според него, "при едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат – как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки". "Това е една от задачите на Сметната палата – как се управляват публичните финанси, но това е поглед в бъдещето", заяви Цветков. Той посочи, че не би се ангажирал с одит на затворената "Корпоративна търговска банка", която е с отнет лиценз и се води дела за обявяването й в несъстоятелност. По думите му подобна проверка е извън обхвата на ръководената от него институция. "Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си функции, но частна банка няма как да провери. Законът е много ясен и категоричен. Очертава обхвата на Сметната палата и няма как да излезем от него", каза одитният шеф. Цветков обаче обяви, че един от приоритетите на Сметната палата ще бъде как различните регулаторни и надзорни органи в страната изпълняват функциите си. "Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с КТБ. Това ще бъде приоритет в работата на Сметната палата. След един одит бихме могли да направим своите изводи и оценки", посочи той. Новият председател на Сметната палата изрази очакванията си да реализира пълен мандат, за да може одитната институция да изпълни своите цели. Честото прекъсване на мандата и смяната на ръководството се отразява както на нейната работа, така и има последствия и върху функционирането на публичните финанси като цяло, смята той. За свой заместник Цветков ще предложи Горица Грънчарова, а името на другия заместник-председател ще бъде обявено в понеделник.

Автошествие в Бургас срещу прогонването на руските туристи

http://www.bnews.bg/article-132215

Над 150 автомобила взеха участие в шествието, като образуваха колона близо 8 км.

Арабската лига ще прави съвместна армия за борба с тероризма

http://asia.actualno.com/Arabskata-liga-shte-pravi-syvmestna-armija-za-borba-s-terorizma-news_464782.html

Ръководителите на държавите от Арабската лига постигнаха принципно съгласие на срещата си в Шарм ел Шейх, Египет, за създаване на съвместна военна сила за борба с терористичните групировки. Това об...

Марица, Арда и Тунджа заливат Одрин

http://balkani.actualno.com/Marica-Arda-i-Tundja-zalivat-Odrin-news_464790.html

Българските реки Арда, Марица и Тунджа вдигнаха критично нивата си и Одрин е пред потоп. Като причина за преливащите в Одрин реки се посочва интензивното снеготопене в България, предаде БГНЕС. Река ...

Маска с кърма прави от лицето кадифе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682952

Новооткрит козметичен салон в Чикаго бързо привлича клиентки с нова услуга - маски за лице с кърма.
Прибавянето на майчиното мляко към познатите досега маски е допълнително глезене на кожата на лицето и има изключително успокояващо и прочистващо действие. Това е особено важно, ако страдате от акне или екзема,
Новооткрит козметичен салон в Чикаго бързо привлича клиентки с нова услуга - маски за лице с кърма. Прибавянето на майчиното мляко към познатите досега маски е допълнително глезене на кожата на лицето и има изключително успокояващо и прочистващо действие. Това е особено важно, ако страдате от акне или екзема,

Борисов: Брюксел вярва в нашите контролни органи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683656

Брюксел вярва в нашите контролни органи. Това заяви премиерът Бойко Борисов и председател на ГЕРБ при откриване на форума предприемачи ГЕРБ, предаде "Фокус".
„С днешният форум, освен чисто партийно мероприятие, има теми какво държавата може да помага на бизнеса. Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат: „Ние сме големи
Брюксел вярва в нашите контролни органи. Това заяви премиерът Бойко Борисов и председател на ГЕРБ при откриване на форума предприемачи ГЕРБ, предаде "Фокус". „С днешният форум, освен чисто партийно мероприятие, има теми какво държавата може да помага на бизнеса. Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат: „Ние сме големи

Зам.-министър Костов: Издадени са над 20 договора за дългогодишно ползване на горите

http://pik.bg/зам-министър-костов-издадени-са-над-20-договора-за-дългогодишно-ползване-на-горите-news307140.html

Зам.-министър Костов: Издадени са над 20 договора за дългогодишно ползване на горите

"Искам да благодаря на ПП АБВ, че поставя акцент върху българската гора и това се потвърждава от вече подготвените мерки, потвърдени в Министерството на земеделието и храните."

Това каза зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на по време на пресконференция на тема „Идеи на АБВ за реформата в горския сектор под мотото „Алтернатива за българската гора“, предаде агенция „Фокус“

„Засегнали сме повишаването на контрола върху частните гори в подготвените мерки. Тази практика формално законна доведе до грозни гледки в инфраструктурата. Горските е необходимо да са на терен, а не от канцелариите си да упражняват своята професия”, заяви доц. Костов. 

„Промени в квалификацията на горските е необходима. Наредба за контролна дейност и gps - устройства и наредба за сечите заляга в подготвените мерки от страна на Министерството на земеделието и храните. Необходимо е да може да се опазва биоразнообразието. За да подкрепиш частния бизнес, трябва да създадеш сигурни условия. Над 20 договора за дългогодишно ползване на горите са издадени към този момент“, уточни зам.-министъра на земеделието и храните. 

Как изживяваме смяната на времето

http://www.moreto.net/novini.php?n=284493

Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение и работоспособност. Идва обаче края на март и мръдаме стрелките на часовника си с един час напред. Така преминаваме към лятното часово време.

Цветан Василев: Сделка за "Виваком" ще има, ако се покрият задълженията

http://econ.bg/Новини/Цветан-Василев-Сделка-за-Виваком-ще-има-ако-се-покрият-задълженията_l.a_i.664154_at.1.html

В България класически олигарси няма извън политиците. Всичко за тях, с доказателства и подробности съм разказал пред нотариус. Опълчих се срещу...

Цветан Василев: Следка за "Виваком" ще има, ако се покрият задълженията

http://econ.bg/Новини/Цветан-Василев-Следка-за-Виваком-ще-има-ако-се-покрият-задълженията_l.a_i.664154_at.1.html

В България класически олигарси няма извън политиците. Всичко за тях, с доказателства и подробности съм разказал пред нотариус. Опълчих се срещу...

Бойко Великов приветства опита да се възстанови правомощието на прокуратурата да отменя сделки

http://www.cross.bg/deiistviya-moglo-boiiko-1458776.html

/КРОСС/ Промените в законите са конюнктурни. Те едва ли може да доведат до решение на казуса „КТБ". Проблемите с КТБ останаха твърде завоалирани, не бяха изнесени ясно и това е една от основните трудности, с които се сблъскват, включително и чрез законите, които се предлагат, каза Бойко Великов, член на Националния съвет на БСП, в интервю за предаването „Неделя 150". Приятно съм изненадан от опитите да се върне в правомощията на прокуратурата отмяната на сделки. Не зная дали това би могло да се реализира, защото имам спомен как беше прекратено това правомощие. Мисля, че отнемането на това правомощие тогава значително ограничи възможностите за противодействие на корупционни действия. До резултати би могло да се стигне само с много по-решителни действия, добави той.

Себастиан Фетел с първи триумф като пилот на Ферари

http://news.ibox.bg/news/id_614408286

„Днес те (Ферари) бяха твърде бързи за нас", каза световният шампион Люис Хамилтън

Щангите имат световен рекорд отпреди 88 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683083

B количествено изражение щангите са един от най-успелите ни спортове независимо от сериозните скандали. Те дават и първия официален световен рекордьор в историята на българския спорт.
Става въпрос за малко известния Любен Бозев, който през далечната 1927 г. е студент в Париж. Той се включва в местното първенство и на националното побеждава
B количествено изражение щангите са един от най-успелите ни спортове независимо от сериозните скандали. Те дават и първия официален световен рекордьор в историята на българския спорт. Става въпрос за малко известния Любен Бозев, който през далечната 1927 г. е студент в Париж. Той се включва в местното първенство и на националното побеждава

Цвекло и моркови за здраве

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249821_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE+%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5

 Ако не сте опитвали сок от цвекло, може би не знаете, че е леко горчив и е малко трудно да го приемете чист. Ползите от цвеклото обаче си заслужават…

Червеното цвекло е богато на фолиева киселина, манган, калий, желязо, мед, магнезий, сяра, калций, холин и силициев диоксид.

Изследванията сочат, че много успешно се бори с атеросклерозата и деменцията.

Благоприятно действие има и за сърдечно-съдовата система и предотвратява редица сърдечни заболявания, хипертония, разширени вени, понижава нивата на лошия холестерол.

Регулира кръвната захар, както и стомашната киселинност.

Подпомага лечението на подагра и болести на жлъчката, притежава мощно антиаксидантно, противовъзпалително действие.

Червеното цвекло има много добро въздействие като добавка към диетата на хора, които спортуват и се борят с наднорменото си тегло.

Освен това сокът от цвекло не съдържа почти никакви калории и е идеална добавка към диета за отслабване.

Богатото на фибри цвекло обаче същевременно помага на организма да се чувства продължително време заситен.

Имаме и повече тонус и физическа издръжливост заради високото съдържание на витамини и минерали.

Ако го ползвате в салати, придава много приятен вкус. Много сполучливо се съчетава с ядки и моркови.

Ето едно от най-вкусните и полезни рецепти.

Цвекло и моркови

Нарежете една малка глава цвекло, на шайби – 2-3 големи моркова, нарязани на шайби, наситнете и един стрък целина. Добавете щипка морска или хималайска сол. Пасирайте за около 4-5 минути.

Този зеленчуков микс ще ви зареди с огромни дози бета-каротин и баластни вещества.

Особено благоприятно е приемането на зеленчуковите миксове с цвекло преди тренировка.

Ще се чувствате сити и енергични часове наред.

Тед Кочеф на съд с българин за цар Борис III

http://petel.bg/Ted-Kochef-na-sad-s-balgarin-za-tsar-Boris-III__106430

Канадският режисьор с български корени Тед Кочеф води съдебен спор с българин, който от 47 г. живее в САЩ, за филм, който не е сниман и може...

Д. Атанасова: Надявам се комисията за КТБ да свърши работа

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/d-atanasova-nadiavam-se-komisiiata-za-ktb-da-svyrshi-rabota-191932/

Разкриването на истината за банката е въпрос, засягащ държавата и нейните граждани, коментира Атанасова

Десислава Атанасова за КТБ: Надяваме се, че нещо ще свършим все пак

http://offnews.bg/news/n_1/n_482345.html

"Надяваме се, че нещо ще свършим все пак. В противен случай би било недопустимо да харчим бюджетни пари на Народното събрание". Това заяви в ефира на Нова телевизия Десислава Атанасова – депутат от ГЕРБ, председател на временната анкетна комисия за разкриване на източването на КТБ. "Разкриването на източването на КТБ касае всички български граждани, касае държавата, касае бюджета, касае решенията, които Народното събрание ще вземе и за в бъдеще. Всъщност това е и основният ми мотив да оглавя тази комисия". Надеждите на Атанасова били свързани с това временните синдици на КТБ да поискат обезсилване на определени сделки. С надежда е свързана и целта на работата на комисията. "Надявам се да стане факт връщането на средствата, които държавата инвестира. Ако тези 3,5 милиарда бяха инвестирани в нещо друго, това щеше да бъде далеч по-полезно за обществото", отговори Атанасова на въпрос дали комисията може да помогне за връщане на някаква част от отпуснатите от държавата 3,5 милиарда лева за изплащане на гарантираните депозици. "Сключената сделка за 1 евро  ме връща в годините назад, когато за един лев се купуваха металургични заводи и предприятия. Не знам как на институциите, които са длъжни да надзирават подобни сделки и да дават становище, не им прави впечатление какво се случва", коментира Атанасова продажбата на предприятията на Цветан Василев. По думите на депутатката от ГЕРБ резултатът от работата на комисията щял да бъде депутатите да са по-подготвени, когато гласуват в бъдеще текстове, свързани с банките и банковата несъстоятелност. "Изводите, които ще направим, следва да формират едно съвсем различно законодателство, за да не се действа ад хок", обясни Атанасова. Атанасова поясни, че на първото заседание на комисията поканените гости от БНБ са пояснили, че никой не е виновен за източването на КТБ и че никой не имал отговорност да следи. "Стигна се до парадоксалната ситуация Иван Искров онзи ден на комисия да каже, че има рожден ден. Човек понякога и сам може да си направи подарък за рождения ден, стига да има желание", заяви депутатът във връзка с изказването на гуверньора отпреди няколко дни. Десислава Атанасова отново подкани управителя на централната банка Иван Искров да подаде оставка. Преди дни той призова депутатите да стартират процедура за избора на негов наследник и така да му направят подарък за рождения ден. При това условие той бил готов да подаде оставка. 26-ти март мина, но Искров още не е подал оставка.

Вижте стенограмата от фаталния полет на "Джърмануингс"

http://www.bnews.bg/article-132214

В 10,35 часа капитанът започва да блъска по вратата с метален прът. "За бога, отвори вратата!", крещи той.

Цачева: Цел номер 1 пред ГЕРБ е победа на местните избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501661_cacheva_cel_nomer_1_pred_gerb_e_pobeda_na_mestnite/?ref=rss


"Цел номер едно пред ГЕРБ е победа на предстоящите местни избори", заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която говори на форум на организацията "Предприемачи - ГЕРБ".

Очакваме инициативи и предложения в Народното събрание, така че да направим по-работещи закони, за да няма административни пречки пред бизнеса, за да постигнем онзи икономически ръст, към който се стремим", каза още Цачева, цитирана от агенция "Фокус".

Пред форума тя каза, че всички секторни...

Намериха нов некропол в центъра на Варна, бордюр пукна античната делва

http://www.moreto.net/novini.php?n=284491

Вероятно е в района на разкопките на бул. "Княз Борис I" в центъра на Варна да е имало некропол. Основание за новите предположения на археолозите в морската столица дават откритите човешки кости, на метри от църквата "Свети Никола".

Огнена стихия бушува в Санданско

http://pik.bg/огнена-стихия-бушува-в-санданско-news307136.html

Огнена стихия бушува в Санданско

Пожар в Сандански вдигна на крак екипи на пожарната.

Горят сухи треви в района на землището на кв. „Крайречен” в курортния град, пише "Струма бг".

Екип на полицията е на мястото. 

"Отвори проклетата врата!" крещял капитанът на пилота, разбил самолета в Алпите

http://www.mediapool.bg/otvori-prokletata-vrata-kreshtyal-kapitanat-na-pilota-razbil-samoleta-v-alpite-news232282.html

Викове "Отвори проклетата врата!" от капитана на завършилия злополучно с разбиване във френските Алпи полет от Барселона до Дюселдорф към помощника му Андреас Лубиц, удари с брадва по вратата на пилотската кабина и писъци на пътниците. Това са последните звуци от записа на случващото се на борда на самолета "Еърбъс А320",  разшифровани от черната  кутия на машината, публикувани от германския таблоид "Билд" в неделя. Катастрофата, която се смята, че е причинена умишлено от втория пилот на самолета на нискотарифната компания "Джърмънуингс", стана на 24 март и в нея загинаха 144 пътника и шест души екипаж. От публикуваните записи на разговора в пилотската кабина става ясно, че капитанът Патрик Сондхаймер не е възнамерявал да отстъпва управлението на полета, но поради закъснение при излитане не успял да отиде до тоалетна в Барселона и помолил Лубиц да го замести само за минута. Малко по-късно се чува как Сондхаймер тропа по вратата, опитва се да я отвори и крещи "Отвори проклетата врата!” Чува се и звук, определян като опит за разбиване с брадва, а после и виковете на пасажерите, които осъзнават, че катастрофират. След инцидента към авиокомпаниите бе отправена препоръка за задължително присъствие на поне двама души в пилотската кабина на самолетите, но против това се обяви Националният синдикат на пилотите от гражданската авиация във Франция. "Синдикатът е на мнение, че тази препоръка бе приета прекалено набързо, без да се изчакат резултатите от анализ на произшествието, който да е достатъчно пълен, както и без да се вземат предвид последствията", се казва в изявлението на професионалната организация, разпространено в събота. "Билд" съобщава още, че са идентифицирани останките на Андреас Лубиц, като се позова на източници от френското разследване. Идентификацията е извършена чрез ДНК анализ, предаде ТАСС. Вестникът разкрива също, че според източник от "Луфтханза", която е собственик на "Джърмънуингс", авиокомпанията изпитва хроничен недостиг на лекари, които да се грижат за пилотите. По данни на изданието в трите центъра на авиокомпанията във Франкфурт, Хамбург и Мюнхен работели едва 20 лекари, които трябвало да се грижат за 5400 летци. Междувременно продължават да излизат подробности около личността на втория пилот Лубиц, дадени от приятелката му, която го напуснала точно ден преди фаталния полет на 24 март, взел живота на 150 души. Според нея, младият мъж бил недоволен от това, че заради здравословните си проблеми няма да може да се развива в кариерата си. Осъзнавал е, че мечтата му да стане капитан на самолет, да получи безсрочен договор в "Луфтханза" и да пилотира на дълги разстояния, може да не се сбъдне, пише още "Билд". Изданието съобщава още, че проблемите на Лубиц със зрението били свързани с отлепване на ретината. Според "Ди Велт" пък следствената група, която обискира дома на Лубиц в Дюселдорф е открила психотропни препарати, което на думите на старши следователя доказва, че пилотът е страдал от "психосоматично заболяване". Няма обаче доказателства, че 27-годишният мъж е имал алкохолна или наркотична зависимост. В същото време все по-силни  стават критиките срещу медийното отразяване на катастрофата във френските Алпи. Църковни лидери и лично шефът на компания "Еърбъс" призоваха да се даде малко спокойствие на семействата на пострадалите и да се прекратят спекулациите около причините за трагедията. Това, което някои телевизионни предавания практикуват в момента, е подигравка със скръбта на семействата на загиналите, заяви Том Ендерс, шеф на "Еърбъс", чийто модел А-320 бе разбилият се миналия вторник Пилотите продължават да заслужават нашето доверие. Те са първокласно обучени и по правило тествани, посочи Ендерс. Към критиките му се присъедини и бившата ръководителка на протестантската църква в Германия Маргот Кесман. Тя призова да "запазим малко тишина". "Кому са нужни всички тези снимки от катастрофата, защо е нужно сега всеки да смята, че е знаел по-добре как да се избегне трагедията?  Нека в началото на великденските празници да почетем загиналите и да подкрепим близките им със съчувствие и малко мълчание", писа Кесман във вестник "Билд”. В неделя е започнало изплащането на обещаните от "Джърмънуингс" 50 хил. евро обезщетение за семействата на загиналите, за да може те да посрещнат нуждите си по необходими пътувания и уреждане на погребенията на близките си. Компанията обаче може да се окаже изправена пред много по-високи от обичайните за самолетни катастрофи обезщетения за загинали пътници, пише Ройтерс, цитирайки адвокати, специализирани във въздушния транспорт. От най-голямо значение е дали превозвачът ще успее да се защити срещу исковете за престъпно нехайство, предвид че прокуратурата обяви, че младият втори пилот се е заключил в пилотската кабина и е поел курс за разбива на самолета, убивайки всички на борда. Международно споразумение ограничава компенсациите за загинали в самолетни катастрофи  до 157 400 долара, но в случая е възможно те да се окажат по-високи. Адвокати, представлявали семейства при предишни такива случаи, коментират пред Ройтерс, че делата може да се съсредоточат около обстоятелството дали "Джърмънуингс" е проучила правилно пилота преди и по време на работата му за авиолинията и дали превозвачът трябва да спазва политика поне двама или повече души да са налични в кабината във всеки момент по време на полет. Джъстин Грийн от нюйоркската адвокатска кантора Kreindler & Kreindler коментира, че е напълно оправдано семействата на жертвите да питат защо вторият пилот Андреас Лубиц е бил оставен сам в кабината. Според германското авиационно право пилотите имат право да я напускат понякога и при определени обстоятелства. "Луфтханза" ще се съобрази с международните споразумения, които регулират обезщетенията, заяви Карстен Шпор, изпълнителен директор на авиокомпанията, собственик на "Джърмънуингс" . "Това е едно от най-малките ми притеснения", каза той пред журналисти. "Ще изплатим обезщетенията. Основният ни приоритет е да помогнем на семействата с каквото можем", заяви той. Според Конвенцията от Монреал от 1999 г. превозвачите като цяло не могат да избягват обезщетенията при смърт на пасажер. За всеки смъртен случай авиокомпанията може да плати до 113 100 "специални права на тираж" (резервен актив, създаден от МВФ – бел.ред.), което днес отговаря на около 157 400 долара, или 22.7 милиона долара за всичките 144 пътници на борда на самолета, пътувал от Барселона за Дюселдорф. Възможно е искове за допълнителни щети да бъдат подадени в няколко различни юрисдикции, сред които са Германия, където е базиран авиопревозвачът, както и в родните страни на пасажерите, например Испания. Семействата на пътниците имат право да подават искове само за доказуеми щети, но в зависимост от юрисдикцията това може да включва много неща, казват адвокатите. Практиката обаче сочи, че превозвачите предпочитат да сключат извънсъдебни споразумения, така че казусът може и да не стигне до съда. За да ограничи щетите, "Джърмънуингс" ще трябва да докаже, че компанията, служителите й и представителите й не са виновни за инцидента, а той е бил причинен изцяло от трета страна, коментира Клайв Гарнър от лондонската кантора "Ъруин Митчъл". Източник от застрахователната индустрия посочва, че иск за 6.5 милиона долара за самия самолет вече е бил изплатен в сряда. Германската "Алианц" е водещият застраховател заедно с няколко други фирми.  няколко други фирми.

Френските пилоти са против винаги да има двама души в кабината

http://www.mediapool.bg/frenskite-piloti-sa-protiv-vinagi-da-ima-dvama-dushi-v-kabinata-news232282.html

Против въвеждането на правилото за задължително присъствие на поне двама души в пилотската кабина на самолетите, се обяви Националният синдикат на пилотите от гражданската авиация във Франция. Според организацията, набързо е приета препоръката, отправена след катастрофата с пътническия самолет на немската авиокомпания "Джърмануингс" във френските Алпи, станала според данните от едната черна кутия след заключване на втория пилот Андреас Лубиц в пилотската кабина и недопускане на капитана на полета вътре, последвано от рязко снижаване на машината. "Синдикатът е на мнение, че тази препоръка бе приета прекалено набързо, без да се изчакат резултатите от анализ на произшествието, който да е достатъчно пълен, както и без да се вземат предвид последствията", се казва в изявлението на професионалната организация, разпространено в събота. Според профсъюза препоръчаната мярка все още не е получила достатъчно изчерпателна оценка - нито по отношение на промените, които ще настъпят в условията на работа за пилотите, нито що се отнася до скритите рискове и заплахи, които може да дойдат с това нововъведение. От синдиката подчертават, че самата Европейска агенция за авиационна безопасност открито признава наличието на подобни рискове. Междувременно продължават да излизат подробности около личността на втория пилот Лубиц, дадени от приятелката му, която го напуснала точно ден преди фаталния полет на 24 март, взел живота на 150 души. Според нея, младият мъж бил недоволен от това, че заради здравословните си проблеми няма да може да се развива в кариерата си. Осъзнавал е, че мечтата му да стане капитан на самолет, да получи безсрочен договор в "Луфтханза" и да пилотира на дълги разстояния, може да не се сбъдне, пише германският вестник "Билд". Според "Ди Велт" пък следствената група, която обискира дома на Лубиц в Дюселдорф е открила психотропни препарати, което на думите на старши следователя доказва, че пилотът е страдал от "психосоматично заболяване". Няма обаче доказателства, че 27-годишният мъж е имал алкохолна или наркотична зависимост. В същото време все по-силни  стават критиките срещу медийното отразяване на катастрофата във френските Алпи. Църковни лидери и лично шефът на компания "Еърбъс" призоваха да се даде малко спокойствие на семействата на пострадалите и да се прекратят спекулациите около причините за трагедията. Това, което някои телевизионни предавания практикуват в момента е подигравка със скръбта на семействата на загиналите, заяви Том Ендерс, шеф на "Еърбъс", чийто модел А-320 бе разбилият се миналия вторник Пилотите продължават да заслужават нашето доверие. Те са първокласно обучени и по правило тествани, посочи Ендерс. Към критиките му се присъедини и бившата ръководителка на протестантската църква в Германия Маргот Кесман. Тя призова да "запазим малко тишина". "Кому са нужни всички тези снимки от катастрофата, защо е нужно сега всеки да смята, че е знаел по-добре как да се избегне трагедията?  Нека в началото на великденските празници да почетем загиналите и да подкрепим близките им със съчувствие и малко мълчание", писа Кесман във вестник "Билд”. Компанията "Джърмънуингс", изпълнявала фаталния полет, пък може да се окаже изправена пред много по-високи от обичайните за самолетни катастрофи обезщетения за загинали пътници, пише Ройтерс, цитирайки адвокати, специализирани във въздушния транспорт. От най-голямо значение е дали превозвачът ще успее да се защити срещу исковете за престъпно нехайство, предвид че прокуратурата обяви, че младият втори пилот се е заключил в пилотската кабина и е въвел курс, който да разбие самолета, убивайки всичките 144 пътници и шестима души екипаж на борда. Авиопревозвачът вече обяви, че ще предложи обезщетения от 50 хил. евро за жертвите, я международно споразумение ограничава този тип компенсации до 157 400 долара, но в случая е възможно те да се окажат по-високи. Адвокати, представлявали семейства при предишни такива случаи, коментират пред Ройтерс, че делата може да се съсредоточат около обстоятелството дали "Джърмънуингс" е проучила правилно пилота преди и по време на работата му за авиолинията и дали превозвачът трябва да спазва политика поне двама или повече души да са налични в кабината във всеки момент по време на полет. Джъстин Грийн от нюйоркската адвокатска кантора Kreindler & Kreindler коментира, че е напълно оправдано семействата на жертвите да питат защо вторият пилот Андреас Лубиц е бил оставен сам в кабината. Според германското авиационно право пилотите имат право да я напускат понякога и при определени обстоятелства. "Луфтханза" ще се съобрази с международните споразумения, които регулират обезщетенията, заяви Карстен Шпор, изпълнителен директор на авиокомпанията, собственик на "Джърмънуингс" . "Това е едно от най-малките ми притеснения", каза той пред журналисти. "Ще изплатим обезщетенията. Основният ни приоритет е да помогнем на семействата с каквото можем", заяви той. Според Конвенцията от Монреал от 1999 г. превозвачите като цяло не могат да избягват обезщетенията при смърт на пасажер. За всеки смъртен случай авиокомпанията може да плати до 113 100 "специални права на тираж" (резервен актив, създаден от МВФ – бел.ред.), което днес отговаря на около 157 400 долара, или 22.7 милиона долара за всичките 144 пътници на борда на самолета, пътувал от Барселона за Дюселдорф. Възможно е искове за допълнителни щети да бъдат подадени в няколко различни юрисдикции, сред които са Германия, където е базиран авиопревозвачът, както и в родните страни на пасажерите, например Испания. Семействата на пътниците имат право да подават искове само за доказуеми щети, но в зависимост от юрисдикцията това може да включва много неща, казват адвокатите. Практиката обаче сочи, че превозвачите предпочитат да сключат извънсъдебни споразумения, така че казусът може и да не стигне до съда. За да ограничи щетите, "Джърмънуингс" ще трябва да докаже, че компанията, служителите й и представителите й не са виновни за инцидента, а той е бил причинен изцяло от трета страна, коментира Клайв Гарнър от лондонската кантора "Ъруин Митчъл". Източник от застрахователната индустрия посочва, че иск за 6.5 милиона долара за самия самолет вече е бил изплатен в сряда. Германската "Алианц" е водещият застраховател заедно с няколко други фирми.

Цветан Василев: Дупката от 4 млрд. в КТБ лева е измислица

http://offnews.bg/news/n_1/n_482344.html

"Дупката от четири милиарда лева е измислица. Банката контролираше бизнес за два милиарда евро и него искат онези, които ме преследват". Това обяви банкерът Цветан Василев , който е в Белград, в инетрвю за "Гласове". "Поискаха ми безвъзмездно активи, след отказа ми, предизвикаха кризата в КТБ", каза още той. Това се е случило през април миналата година Василев твърди, че предупредил лидерите на големите партии в парламента, вкълочително и настоящия премиер Бойко Борисов, че нещата могат да станат катастрофарни за държавата. Те обаче решили да избягат от отговорност. Мажоритарният собственик на КТБ заяви, че управителят на БНБ Иван Искров е знаел за атаката срещу банката и дори го е предупредил с думите: "Знаеш ли какво правиш?". По думите му вестниците на Тошо Тошев, Венелина Гочева, Петьо Блъсков и Тодор Батков дължат 34 милиона на КТБ. Банкерът пита дали правителството ще ги потърси от тях. На въпрос каква е идеята за сделката с Пиер Луврие и групата инвеститори LIC33, банкерът отговаря: "Да се спасят компаниите. Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за "Виваком" не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникаци я с мен , тогава "Виваком" би станала 77% руска държавна собственост. Е, къде е заплахата за националната сигурност, питам аз".

Запис от фаталния полет на Джърмануингс: "Отвори проклетата врата", крещял капитанът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683644

Германският в. "Билд" публикува стенограма от аудиозаписа на фаталния полет на самолета "Джърмануингс", който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда. Записът е от първата черна кутия на самолета, най-важните моменти от който вече бяха разкрити от френската прокуратура.
Смразяващата стенограма започва с думите на капитана Патрик Сондхаймер,
Германският в. "Билд" публикува стенограма от аудиозаписа на фаталния полет на самолета "Джърмануингс", който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда. Записът е от първата черна кутия на самолета, най-важните моменти от който вече бяха разкрити от френската прокуратура. Смразяващата стенограма започва с думите на капитана Патрик Сондхаймер,

Бойко Борисов: Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683641

Не се подвеждайте по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица. Това е политическо решение. Просто на едните не им вярваха, на нас ни дадоха шанс
Не се подвеждайте по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица. Това е политическо решение. Просто на едните не им вярваха, на нас ни дадоха шанс", заяви Борисов.

Скъса се дига на р. Места край Гоце Делчев

http://www.bnews.bg/article-132213

В момента пораженията от скъсаната дига не застрашават живота на хората, но се налагат спешни и неотложни действия.

Куче помогна на собственичката си да се излекува от рак

http://interest.actualno.com/Kuche-pomogna-na-sobstvenichkata-si-da-se-izlekuva-ot-rak-news_464775.html

Куче, което надушва рак – звучи като научна фантастика, но всъщност е факт. И при това не е новина – защото лабрадорът Дейзи става известен във Великобритания още през миналата год...

В Казанлък тровят поголовно кучета

http://starazagora.actualno.com/V-Kazanlyk-trovjat-pogolovno-kucheta-news_464779.html

Тровенето на бездомни кучета продължава. Входа на парк "Тюлбето" в Казанлък се е превърнал в своеобразно гробище на кучета, предаде БГНЕС. От два дни трупове на животни се валят покрай пъ...

Цецка Цачева: Целта на ГЕРБ е победа

http://pik.bg/цецка-цачева-целта-на-герб-е-победа-news307133.html

Цецка Цачева: Целта на ГЕРБ е победа

Цел номер едно пред ГЕРБ е победа на предстоящите местни избори тази година. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева на Общото събрание на Предприемачи-ГЕРБ.

"За годините, които ГЕРБ се утвърди като управляваща, като партия номер 1 в многопартийната система на България всички наши секторни подразделения - Младежи ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ, Жени и Предприемачи ГЕРБ – имат заслуги за всички наши изборни победи. Убедена съм, че така ще бъде и занапред", каза Цачева. "Вие, представителите на малкия и средния бизнес имате най-важна роля за предстоящите местни избори. Като работодатели реализирате онези политики, които са ангажимент на правителството като цяло. Законодателната власт очаква от предприемачите инициативи така, че НС да направи по-работещи законите, които имаме, за да няма административни и бюрократични пречки пред бизнеса", добави тя. От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че градовете няма как да се развиват без бизнеса. Успяхме заедно да преведем градовете си през тежката криза. Последните изследвания показват, че София е на 30-то място с най-бързо икономическо развитие за 2014 г., отбеляза тя.

Предприемачи ГЕРБ провеждат Общо събрание в НДК. На мероприятието присъстват делегати от цялата страна, представители на ПП ГЕРБ от местната, законодателната и изпълнителната власт, както и членове на Европейския парламент. На форума ще бъде представен отчет за дейността и ще бъдат избрани нов председател на организацията и членове на Националния изпълнителен съвет на Предприемачи ГЕРБ.

Места скъса дига при Гоце Делчев, спира изпускането на язовири в Югозападна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501656_mesta_skusa_diga_pri_goce_delchev_spira_izpuskaneto_na/?ref=rss


Река Места скъса дига в покрайнините на Гоце Делчев, съобщи агенция "Фокус".

Областният управител пътува към мястото, където вече е свикан кризисния щаб. В момента пораженията не застрашават хората, но се налагат спешни и неотложни действия, казват от областната управа. 

Продължават и работите по укрепването на дигата на Струма при Струмяни, която поддаде вчера.
 Цяла нощ е продължило насипването на скална маса, каза кметът на общината Емил Илиев, цитиран от БНР....

Излезе стенограма от фаталния полет над Алпите. "Отвори проклетата врата", крещял капитанът

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683632

Германският в.
Германският в. "Билд" публикува стенограма от аудиозаписа на фаталния полет на самолета "Джърмануингс", който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда. Записът е от първата черна кутия на самолета, най-важните моменти от който вече бяха разкрити от френската прокуратура. Смразяващата стенограма започва с думите на капитана Патрик Сондхаймер,

До 90 км/ч на места по "Тракия" и "Хемус" заради дупките

http://news.ibox.bg/news/id_363238916

Участъците, които не са ремонтирани заради недостатъчния финансов ресурс

Лиляна Павлова ще открие Център за настаняване от семеен тип в столичния квартал „Надежда“

http://pik.bg/лиляна-павлова-ще-открие-център-за-настаняване-от-семеен-тип-в-столичния-квартал-„надежда“-news307131.html

Лиляна Павлова ще открие Център за настаняване от семеен тип в столичния квартал „Надежда“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще откриe официално Център за настаняване от семеен тип в столичния район „Надежда“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Събитието ще се състои утре, 30 март, от 11.00 часа. Центърът е изграден по проект „Изграждане на социална инфраструктура в подкрепа на деинституционализация на социални институции, предлагащо услуги за деца в риск на територията на Столична община“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. 

Засилват се критиките към медийното отразяване на самолетната катастрофа в Алпите

http://www.cross.bg/airbus-katastrofata-kritikite-1458775.html

/КРОСС/ Все по-силни стават критиките срещу медийното отразяване на катастрофата със самолет на авиокомпанията Germanwings, при която във вторник загинаха 150 души. Църковни лидери и лично шефът на компания Airbus призоваха да се даде малко спокойствие на семействата на пострадалите и да се прекратят спекулациите около причините за трагедията, съобщава БНР.  Действията на някои телевизионни предавания е подигравка със скръбта на семействата на загиналите, заяви шефът на Airbus Том Ендерс. Самолетът, който катастрофира, бе тип Airbus А320. Пилотите продължават да заслужават нашето доверие. Те са първокласно обучени и по правило тествани, посочи Ендерс. Към критиките му се присъедини и бившият ръководител на протестантската църква в Германия Маргот Кесман. „Нека запазим малко тишина. Кому са нужни всички тези снимки от катастрофата, защо е нужно сега всеки да смята, че е знаел по-добре как да се избегне трагедията? Нека в началото на великденските празници да почетем загиналите и да подкрепим близките им със съчувствие и малко мълчание", написа тя във вестник Bild. Според този вестник вероятната причина за психическия срив на пилота Андреас Лубиц е била раздялата с приятелката му, която го напуснала точно ден преди катастрофата. Личните събития в живота никога не могат да бъдат прогнозирани, отбелязаха експерти от авиокомпанията.

Нови лични асистенти за възрастни и хора с увреждания в Долни чифлик

http://petel.bg/Novi-lichni-asistenti-za-vazrastni-i-hora-s-uvrezhdaniya-v-Dolni-chiflik__106428

Община Долни чифлик осигурява лични асистенти  по стартиралия проект „Нови възможности за грижи”.  От тази социална придобивка ще...

Рекорден брой деца учат ветроходство в яхтклуб "Порт Варна"

http://petel.bg/Rekorden-broy-detsa-uchat-vetrohodstvo-v-yahtklub-Port-Varna__106429

90 деца се обучават в тънкостите на ветроходството във варненския „Капитан Георги Георгиев-Порт Варна“. Това е рекорд в 41-годишната...

Цецка Цачева: Цел номер едно на ГЕРБ е победа на местните избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683627

За годините, за които ПП ГЕРБ се утвърди като управляваща като партия номер 1 в многопартийната система на България, всички наши секторни подразделения на партията, каквито са Жени-ГЕРБ, Младежи-ГЕРБ и Предприемачи-ГЕРБ, имате основно място за това партията да се утвърди като побеждаваща. Това каза председателят на НС Цецка Цачева на форум
За годините, за които ПП ГЕРБ се утвърди като управляваща като партия номер 1 в многопартийната система на България, всички наши секторни подразделения на партията, каквито са Жени-ГЕРБ, Младежи-ГЕРБ и Предприемачи-ГЕРБ, имате основно място за това партията да се утвърди като побеждаваща. Това каза председателят на НС Цецка Цачева на форум

Премиерът Борисов: Брюксел вярва в нашите контролни органи

http://pik.bg/премиерът-борисов-брюксел-вярва-в-нашите-контролни-органи-news307128.html

Премиерът Борисов: Брюксел вярва в нашите контролни органи

Брюксел вярва в нашите контролни органи. Това заяви премиерът Бойко Борисов и председател на ГЕРБ при откриване на форума предприемачи ГЕРБ, предаде агенция "Фокус".

„С днешният форум, освен чисто партийно мероприятие, има теми какво държавата може да помага на бизнеса. Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат: „Ние сме големи бизнесмени”, посочи министър-председателя и допълни, че факта, че България е в първата десетка в най-малко грешки в обществените поръчки от 28 в ЕС, показва, ефекта от работата на вицепремира Томислав Дончев, кметовете, екипите.

„Няма друга държавата, в която корекциите да са над 30 млн. лева. Тук доста сме се постарали”, каза още Бойко Борисов.

Идентифицирани са останките на пилота Андреас Лубиц

http://www.moreto.net/novini.php?n=284487

С помощта на ДНК анализ са разпознати останките на втория пилот на пътническия самолет "Ербъс А320" Андреас Лубиц, съобщава "Билд ам Зонтаг". Машината на авиокомпанията "Джърмънуингс", изпълняваща полет от Барселона за Дюселдорф, се разби на 24 май във френските Алпи.

Социолог: Коалицията е стабилна

http://pik.bg/социолог-коалицията-е-стабилна-news307126.html

Социолог: Коалицията е стабилна

Сегашното управляващо мнозинство е стабилно и има всички шансове да изкара пълния си мандат, независимо от наличието на сериозни проблеми в коалицията.

Основната причина за това е липсата на алтернатива и пълният провал, който претърпяха БСП и ДПС с правителството на Орешарски.

Това каза в предаването "Оригиналът" по TV7 Васил Тончев, социолог от "Сова Харис". Според него не ГЕРБ, а партньорите в управлението са основният двигател на реформи, които предприема правителството.

Места скъса дига в покрайнините на Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683616

Областният управител пътува от Струмяни към скъсаната дига на р. Места, където е свикал щаб на място за възстановяване на скъсаната тази сутрин от повишените води дига в покрайнините на гр. Гоце Делчев, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
В момента пораженията от скъсаната дига не застрашават живота на хората,
Областният управител пътува от Струмяни към скъсаната дига на р. Места, където е свикал щаб на място за възстановяване на скъсаната тази сутрин от повишените води дига в покрайнините на гр. Гоце Делчев, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В момента пораженията от скъсаната дига не застрашават живота на хората,

Едва 25 лекари се грижат за 5400 пилоти на "Луфтханза"

http://www.bnews.bg/article-132212

Медицинската служба е в призрачно състояние. Предоставените работни места остават вакантни за дълго време.

Сметната палата ще провери работата на регулаторите и надзора

http://news.ibox.bg/news/id_1350012577

Новият шеф на Сметната палата си поставя като задача и одита на публичните средства

Две успешни бъбречни трансплантации тази нощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683615

Тази нощ в УМБАЛ «Александровска» бяха извършени успешно нови две бъбречни трансплантации, съобщиха от здравното заведение. Донорът е 27 годишна жена от Варна с мозъчна хеморагия.  Трансплантирани са двама мъже – Х. Д. на 52 г. от Нови Искър и Б. М. от Харманли на 46 г. И двамата са на диализно лечение от 2014 година.
Тази нощ в УМБАЛ «Александровска» бяха извършени успешно нови две бъбречни трансплантации, съобщиха от здравното заведение. Донорът е 27 годишна жена от Варна с мозъчна хеморагия. Трансплантирани са двама мъже – Х. Д. на 52 г. от Нови Искър и Б. М. от Харманли на 46 г. И двамата са на диализно лечение от 2014 година.

Кризисен щаб се занимава със скъсаната край Гоце Делчев дига

http://blagoevgrad.actualno.com/Krizisen-shtab-se-zanimava-sys-skysanata-kraj-Goce-Delchev-diga-news_464780.html

Щаб за възстановяване на скъсаната тази сутрин от повишените води дига в покрайнините на град Гоце Делчев, съобщават от пресцентъра на Областната администрация на Благоевград. На място е и областният...

Борисов не се спира - обществените поръчки били честни, да не гледаме Румъния

http://politics.actualno.com/Borisov-ne-se-spira---obshtestvenite-porychki-bili-chestni-da-ne-gledame-Rumynija-news_464778.html

"Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели", уточни премиерът Бойко...

Цитат на деня: Заблуждавах се, че Пеевски е демонизиран

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/03/29/2501649_citat_na_denia_zablujdavah_se_che_peevski_e_demoniziran/?ref=rss


Дълго време аз се самозаблуждавах, че той е изкуствено демонизиран по ред причини. Аз не вярвах, че той е това, което е. Само че нека да не елементаризираме този спор. Това не е спор между мен и Пеевски. Този елементарен подход на някои от едната страна, които след това как странно се обединиха с Делян Пеевски, бе приложен, за да се принизи моето място в обществото.  Аз никога не съм бил равен с Пеевски. Очевидно той се е изживявал като всичко това, което никога не е бил и няма да бъде. Пеевски...

Водите на Места скъсаха дига в покрайнините на Гоце Делчев

http://pik.bg/водите-на-места-скъсаха-дига-в-покрайнините-на-гоце-делчев-news307121.html

Водите на Места скъсаха дига в покрайнините на Гоце Делчев

Областният управител пътува от Струмяни към скъсаната дига на р. Места, където е свикал щаб на място за възстановяване на скъсаната тази сутрин от повишените води дига в покрайнините на гр. Гоце Делчев.

В момента пораженията от скъсаната дига не застрашават живота на хората, но се налагат спешни и неотложни действия. На място са свикани управителят на Напоителни системи, директорът на пожарната и експерти, за да намерят най-бързия и сигурен начин за ограничаване пораженията от скъсаната дига и разливащите се води.

Към момента продължават и действията по възстановяване в района на Струмяни и компрометираната вчера дига.

Фетел и "Ферари" изненадаха с блестяща победа в Гран при на Малайзия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/29/2501652_fetel_i_ferari_iznenadaha_s_blestiashta_pobeda_v_gran/?ref=rss


Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел постигна изненадваща, но напълно заслужена победа в Гран при на Малайзия.

Във втория кръг от новия сезон във Формула 1 за фаворити отново бяха считани пилотите на "Мерцедес"  Люис Хамилтън и Нико Розберг.

Страхотната тактика на "Ферари" и майсторското шофиране на четирикратния световен шампион Фетел обаче обърнаха нещата в полза на италианския тим. Германецът стартира втори между двата болида на "Мерцедес", а ключови за успеха му се...

Самолет излезе от пистата на летище в Канада

http://offnews.bg/news/n_1/n_482325.html

Канадски самолет, изпълняващ курс от Торонто за Халифакс, е "излязъл" от пистата, като според представители на летището това е станало при аварийно кацане там, съобщиха от "Еър Канада". От компанията заявиха, че 23 от пътниците са били откарани до болницата с леки наранявания, след като всички пътници на борда на полет Ей Си 624 са напуснали самолета и са се отправили към терминала на летището. Има съобщения, че самолета е закачил в надземни електрически кабели и това е предизвикало аварийното кацане и електроснабдяването в региона е извън строя. От летището обаче казаха,ч е не могат да потвърдят тази ситуация. Говорителят на летище Халифакс Питър Спъруей съобщи, че самолета се е приземил при много лоши атмосферни условия. "Приземиха се доста трудно и излязоха извън пистата. Не мога да кажа, че лошото време е причината", добави Спъруей. Заради инцидента летището остава затворено. От уебсайта на компанията става ясно, че много полети за неделя сутринта са били отменени.

Специализирана полицейска акция се провежда във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683600

Специализирана полицейска акция се провежда във Варна. Това заяви за „Фокус” – Варна Ивана Милева, говорител на ОД на МВР в града. Тя посочи, че акцията е по линия на криминална полиция, като в момента служителите на реда извършват проверки на различни адреси, като съответно се работи с лица от криминалния контингент.
Специализирана полицейска акция се провежда във Варна. Това заяви за „Фокус” – Варна Ивана Милева, говорител на ОД на МВР в града. Тя посочи, че акцията е по линия на криминална полиция, като в момента служителите на реда извършват проверки на различни адреси, като съответно се работи с лица от криминалния контингент.

Специализирана полицейска акция се провежда във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683604

Специализирана полицейска акция се провежда във Варна. Това заяви за „Фокус” – Варна Ивана Милева, говорител на ОД на МВР в града. Тя посочи, че акцията е по линия на криминална полиция, като в момента служителите на реда извършват проверки на различни адреси, като съответно се работи с лица от криминалния контингент.
Специализирана полицейска акция се провежда във Варна. Това заяви за „Фокус” – Варна Ивана Милева, говорител на ОД на МВР в града. Тя посочи, че акцията е по линия на криминална полиция, като в момента служителите на реда извършват проверки на различни адреси, като съответно се работи с лица от криминалния контингент.

Нови две успешни бъбречни трансплантации в Александровска болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_482335.html

Тази нощ в Александровска болница бяха извършени успешно нови две бъбречни трансплантации, съобщиха от лечебното заведение. Донорът е 27 годишна жена от Варна с мозъчна хеморагия. Трансплантирани са двама мъже – Х. Д. на 52 г. от Нови Искър и Б. М. от Харманли на 46 г. И двамата са на диализно лечение от 2014 година. Трансплантираните са настанени в реанимация в добро общо състояние.  Ръководството на Александровска болница изказва искрени съболезнования на семейството на починалата и огромна благодарност за хуманното решение да дарят органите й, спасявайки живота на двама души.

Скоростта по "Тракия" и "Хемус" се ограничава до 90 км/ч

http://pik.bg/скоростта-по-тракия-и-хемус-се-ограничава-до-90-км/ч-news307117.html

Скоростта по "Тракия" и "Хемус" се ограничава до 90 км/ч

Скоростта по определени участъци на магистралите "Тракия" и "Хемус" ще бъде ограничена до 90 км/ч от от 1 април, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Целта е повишаване на безопасността на движение по старите отсечки от автомагистралите, които заради липса на пари не са основно ремонтирани от построяването им и настилките са силно амортизирани, предаде ТВ7.

Ограничението на "Тракия" ще е за участъците от км 63 до км 90,197 и от км 119,76 до км 133,112. Те са на територията на областите Пазарджик и Пловдив. В участъците от "Хемус", на които ще важи ограничението са от км 349,82 до км 369,32 (дясно платно) и от км 349,82 до км 376,119 (ляво платно) - на територията на областите Шумен и Варна.

Знаците за ограничение на скоростта ще бъдат монтирани след всеки пътен възел, както и на самия участък.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на АПИ до 13 ч. всеки ден служителите от районните пътни служби ще извършват оглед на всички автомагистрални пътища и при констатиране на нарушаване на асфалтовата настилка ще изискват от пътноподдържащата фирма да предприеме незабавни ремонтни дейности, които да бъдат изпълнени в същия ден, ако метеорологичните условия го позволяват.

Администрацията на район “Аспарухово” се включи в пролетното почистване

http://www.moreto.net/novini.php?n=284489

Въпреки лошото време в съботния ден служителите на районната администрация в Аспарухово успяха да напълнят три контейнера с боклуци, събрани по бреговата ивица под т.нар. променадна алея „канал – море-езеро” до входа на Аспаруховия парк, научи Moreto.

Маските паднаха! ПИК разобличи Явор Дачков и връзката му с Цветан Василев! Как и срещу какво се взима интервю със злополучния банкер?

http://pik.bg/маските-паднаха-пик-разобличи-явор-дачков-и-връзката-му-с-цветан-василев-как-и-срещу-какво-news307107.html

Маските паднаха! ПИК разобличи Явор Дачков и връзката му с Цветан Василев! Как и срещу какво се взима интервю със злополучния банкер?

Лъсна връзката на журналиста Явор Дачков със злополучния банкер Цветан Василев.

ПИК бе първата медия, която още вчера разкри, че двете персони са се срещнали вчера в Белград (виж подробности в Още по темата).

Днес маските паднаха. В сайта на Дачков бе поместено програмно интервю с бившия бос на КТБ, който месеци наред беше издирван с червената бюлетина на Интерпол.

Търсеният от българското правосъдие банкер сипе серия компромати срещу известни български политици и бизнесмени. Отговаря с охота на удобно зададените му въпроси. Посланието му е - всички са в черно, само аз останах в бяло!

Интересно как е подбрал именно Дачков за програмното си интервю. Защо не говори пред ПИК? Медията ни го е търсила десетки пъти.

Самият Дачков е изключително повратлив. Той с лекота измина пътя от Костов до Моника Станишева. Сега обслужва и Василев.

Интересно защо Василев не се прибере в България и да застане пред правосъдието, след като твърди, че е невинен?

Явно предпочита да се къпе в разкоша на Белград и оттам да се надсмива на ограбените вложители в КТБ!

ОЧАКВАЙТЕ РЕАКЦИИ И ПОДРОБНОСТИ ПО СКАНДАЛА САМО В ПИК!

 

Запечатаха бензиностанция в София

http://www.bnews.bg/article-132211

В обекта на бул. „Владимир Вазов“ са засечени пропуски в документацията, която показва произхода на продаваното гориво.

Нови две трансплантации в „Александровска"

http://pik.bg/нови-две-трансплантации-в-„александровска-news307115.html

Нови две трансплантации в „Александровска"

Тази нощ в УМБАЛ "Александровска" бяха извършени успешно нови две бъбречни трансплантации, съобщиха от лечебното заведение.

Донорът е 27-годишна жена от Варна с мозъчна хеморагия.

Трансплантирани са двама мъже – Х. Д. на 52 г. от Нови Искър и Б. М. от Харманли на 46 г. И двамата са на диализно лечение от 2014 година. Трансплантираните са настанени в реанимация в добро общо състояние, отделят диуреза.

Ръководството на Александровска болница изказва искрени съболезнования на семейството на починалата и огромна благодарност за хуманното решение да дарят органите й, спасявайки живота на двама души.

 

Полицейска акция в Приморско заради детския труп в куфар

http://www.mediapool.bg/politseiska-aktsiya-v-primorsko-zaradi-detskiya-trup-v-kufar-news232281.html

В Приморско е проведена специализирана полицейска операция, за която се твърди, че е свързана с убийството на детето, намерено в куфар край Пасарел, предаде БНР в неделя. По непотвърдени данни е бил претърсен апартамент в жилищна сграда, в която повечето собственици са руски граждани. Операцията е била свързана с разследването, както на откритото в куфар край Пасарел убито момченце, така и с намерените останки от човешко тяло на жена край морския град.  От областната дирекция на полицията в Бургас отказаха коментар, но според неофициални източници, жилището е собственост на жена. В него са открити детски играчки, които съответстват на възрастта на мъртвото дете. Жената е живяла с руснак с фамилията Герман. Според запознати акцията се ръководи от специализирани екипи от София. Няма напрежение в момента в морското градче, увери кметът Димитър Германов. Източници на "Хоризонт" от МВР заявиха, че има напредък по установяване самоличността на детето, но отказаха да потвърдят официално дали акцията в Приморско е във връзка с намереното край Пасарел убито дете. Те твърдят, че към момента няма заподозрян за тежкото престъпление. Близки до разследването не отрекоха, че се издирват хора по случая, но това се прави във връзка с проверката на различни версии за случилото се.

Икономист: Кризата в ЕС доведе до поскъпването на долара

http://econ.bg/Новини/Икономист-Кризата-в-ЕС-доведе-до-поскъпването-на-долара_l.a_i.664146_at.1.html

Причината за повишеното търсене на долара е критичната ситуация, в която се намира Европейският съюз. Това коментира икономистът Добринка...

Жената, предизвикала катастрофата в Кресна била пияна, връщала се от дискотека

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683576

25-годишната жена с Мерцедеса, предизвикала катастрофата край Кресна, завършила със смъртта на двама 49-годишни мъже е била пияна. Тя се е връщала от дискотека в Сандански, съобщи Струма.
По данни на медицинските лица, обслужили произшествието момичето, което също е ранено е миришело на алкохол отдалеч. Тя е от петричкото село Митино.
25-годишната жена с Мерцедеса, предизвикала катастрофата край Кресна, завършила със смъртта на двама 49-годишни мъже е била пияна. Тя се е връщала от дискотека в Сандански, съобщи Струма. По данни на медицинските лица, обслужили произшествието момичето, което също е ранено е миришело на алкохол отдалеч. Тя е от петричкото село Митино.

Силно земетресение е регистрирано във Вранча

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/29/2501648_silno_zemetresenie_e_registrirano_vuv_vrancha/?ref=rss


Земетресение е станало тази нощ в румънския град Вранча. По данни на Сеизмологичния институт при БАН трусът е с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е от 4.5 по Рихтер, на дълбочина 142 км. Епицентърът е на 135 км северно от столицата Букурещ.

Земетресението е регистрирано 44 минути след полунощ на 29 март. То не е било усетено на територията на България, съобщават от института по Геофизика, Геодезия и...

Не работете! Нанасяте щети

http://www.cross.bg/prokyratyrata-grazhdanskiya-suda-1458774.html

/КРОСС/ Неграмотници, прокурорът в демократичната държава е равнопоставен на адвоката. В демократичната държава той има правомощия само в наказателното преследване. Ако му върнете правомощията в гражданския процес, които имаше по времето на Тато, вие правите възможна груба намеса в работата на съда от страна на една от страните в състезателното съдопроизводство. Институтът на прокурорското участие в гражданския процес няма голямо значение и практическо приложение в нито една от държавите от Европейския съюз и в западноевропейските държави въобще. Спазването на законността е работа единствено на съда. Той следи за спазването на законите, включително от страна на прокуратурата. Много остаряло е схващането, че това е работа на прокуратурата. Но те не го знаят. Как пък ви идват една след друга все по-гламави идеи! Не работете! Само щети нанасяте. Така, без да работите, има да управлявате сума години.   Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи FB  

На косъм от нов ужас в небето!

http://petel.bg/Na-kosam-ot-nov-uzhas-v-nebeto-__106426

Авиокомпанията AirCanada потвърди в социалните мрежи за инцидент със свой самолет. Полет АС624 по маршрута Торонто-Халифакс е извършил...

Ексклузивно! Още версии за откритото в куфар дете! Убитата край "Перла" – майка на момчето?

http://petel.bg/Ekskluzivno--Oshhe-versii-za-otkritoto-v-kufar-dete--Ubitata-kray-Perla-----mayka-na-momcheto-__106427

Възможно е откритото в куфар край Пасарел дете да е син на жена, чийто труп беше намерен в началото на март в местност между резиденция...

Близнашки: Трябват радикални мерки за повишаване на качеството на народното представителство у нас

http://pik.bg/близнашки-трябват-радикални-мерки-за-повишаване-на-качеството-на-народното-представителств-news307109.html

Близнашки: Трябват радикални мерки за повишаване на качеството на народното представителство у нас

Надявам се да имаме избори "две в едно" през септември - за местна власт и референдум за задължителен, за мажоритарен вот и електронно гласуване, заяви проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право в СУ „Св.Климент Охридски“ . Той припомни, че преди по-малко от година за тази идея бяха събрани над 570 хил.подписа, което свидетелства за огромната обществена енергия и подкрепа, която трябва да бъде използвана пълноценно, предаде БНР.

Проф.Близнашки заяви, че понастоящем има потенциал за мнозинство в парламента, което да прегърне идеята, и още, че трябват радикални мерки за повишаване качеството на народното представителство у нас.

Георги Близнашки коментира също и назначението на Йордан Бакалов като директор на служба „Военна информация“. Той определи Бакалов като отличен професионалист и допълни, че смята, че ще се справи с възложените му функции и задачи. 

Шофьорката, предизвикала катастрофата в Кресна, се връщала от дискотека пила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683595

25-годишната жена с Мерцедеса, предизвикала катастрофата край Кресна, завършила със смъртта на двама 49-годишни мъже, е била пияна. Тя се е връщала от дискотека в Сандански, съобщи Струма.
По данни на медицинските лица, обслужили произшествието момичето, което също е ранено е миришело на алкохол отдалеч. Тя е от петричкото село Митино.
25-годишната жена с Мерцедеса, предизвикала катастрофата край Кресна, завършила със смъртта на двама 49-годишни мъже, е била пияна. Тя се е връщала от дискотека в Сандански, съобщи Струма. По данни на медицинските лица, обслужили произшествието момичето, което също е ранено е миришело на алкохол отдалеч. Тя е от петричкото село Митино.

Днес избират "Котка на годината 2014"

http://pik.bg/днес-избират-котка-на-годината-2014-news307108.html

Днес избират "Котка на годината 2014"

Националната федерация по фелинология днес ще присъди титлата „Котка на годината 2014“. Тя ще бъде избрана сред най-титулованите участници в котешките състезания от международно жури. 

Сред участниците са редки породи котки като абисинска, бенгалска, бурманска, шартрьоз, кимрик, девон рекс, донски свинкс, екзотична, мейн-куун, норвежка горска, оцикет, персийска, британска, турска ангора, руска синя, свещена бирманска, сиамска, сибирска, сингапура, сомалийска, сфинкс, тайска. За първи път в България ще бъде показана котка от породата бурмезе (бурманска), като това е и първото участие на изложител от Латвия.

По-непослушните котки си стоят в клетките, но кротките са извън тях, а някои дават и да бъдат галени от непознати, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Изложбата е в музея „Земята и хората“ и ще продължи до 17 ч. Билети ще се продават до 16 ч.

Посетителите ще видят специално подготвена, изцяло посветена на котките изложба живопис на младия талант Людмила Отузбирова. Тя е в 11 клас на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”/topnovini.bg

Богомил Бонев се изгаври с МВР шефката Бъчварова

http://frognews.bg/news_88567/

Бившият вътрешен министър Богомил Бонев се изгаври яко с настоящия вътрешен министър Румяна Бъчварова. Министърът от първия кабинет на Костов е написал седем иронични опорни точки на колежката си във фейсбук, в които без да споменава името й, я е направил на пух и прах. После подхваща и американския президент Обама.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване