Трайчо Трайков: Когато банките се превърнат в бизнес империи като КТБ няма нормален бизнес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501799_traicho_traikov_kogato_bankite_se_prevurnat_v_biznes/?ref=rss


Когато банките се превърнат в такива бизнес империи, каквато е била Корпоративна търговска банка, не може да има нормален бизнес и инвестиции. Това коментира пред Би Ти Ви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Повод е новото интервю на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев за "Гласове".

Според  Трайков истината за това, което се е случило с банката, няма да дойде от Василев, защото в противен случай той нямаше да дава показания пред нотариус, които да...

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-gost-horata-1458800.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Ще бъдат ли премахнати незаконните сметища? Как започва пролетното почистване? Тема: Има ли опасност от нови свлачища и преливане на реки? Тема: Има ли напрежение в редиците на БСП? Как ще повлияе поправката „анти-Станишев" на отношенията в партията? Гост: Илияна Йотова Тема: Бум на кражбите в село Лютиброд. Могат ли сами да се пазят хората в селата и малките градове? Гост: Николай Радулов Тема: Защо на хората с минимална работна заплата няма да им се възстанови платения през миналата година данък? Какво ще предприемат от КНСБ? Гост: Пламен Димитров   ТV7, „Добро утро, България!" Тема: Цветан Василев проговори - за БТК, „Дунарит" и КТБ. Докъде ще стигне войната на държавата с неудобните?Гости: Авторът на интервюто Явор Дачков, финансовият журналист Мирослав Иванов и адвокат Константин Симеонов Тема: Какво има в кренвиршите и ядем ли опасни месни продукти - сблъсък между

В този национален отбор има надежда

http://www.monitor.bg/article?id=465180

Ивайло Петев започна с летящ старт кариерата си в националния отбор. Не на всеки се отдава да направи равен с Италия в евроквалификации. Треньорът заслужава само адмирации за избора си на състав, за мотивацията и избора на по-модерни тактически решения срещу отбор, чиито футболисти са закърмени с думата „защита”.

Вежди Рашидов: 300 милионери в КТБ мълчат като „захарни петлета“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249844_%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%3A+300+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%

 „Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това, че дружества с авторски и сродни права се оказа, че са държали там огромни средства, които кой знае дали ще се върнат... Наясно ли сте с казуса?”, попита Илиана Беновска министъра на културата в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”
„Избягвам вече да коментирам КТБ и ще ви го кажа по- простичко защо. Когато надигах вой за КТБ, аз бях един от малкото хора, които бяха проверени от НАП. Преди да стана министър, по закон, бях длъжен да си обявя доходите- чисти и честни пари, с платени данъци. Над 300 човека имат над 1 милион в КТБ , всички мълчат . Освен мен да чухте някой друг?”, реторично попита Рашидов. Според него тези хора явно не могат да си докажат доходите си .

„КТБ беше като един отгледан в зоологическа градина слон. В един момент се появиха двама с пушки и застреляха слона. Този слон почнаха едни хиени да го ръфат, започнаха едни други хищници да го ръфат, дойдоха и чакалите накрая да изядат, каквото е останало. В един момент се намеси и държавата и каза: „Чакай поне зъбите, слоновата кост да приберем ние, за държавата, нали, си направихме и закона”. След това минават лешоядите и както в саваната, виждате, накрая остават само едни кости, които никой не ги ще. Накрая, просто, го няма слона”, разказа Рашидов под формата на притча това, което мисли за казуса КТБ. 

„В крайна сметка ще се разбере ли истината за КТБ? Ето, казвате вие 300 души държат по 1 млн и си мълчат, като какво?”, попита Беновска
„Мълчат си като „захарни петлета“, но и да изкокуригат, мен това не ме интересува. Мен ме интересуваше да не бъда, на стари години, унижен с честността си към тази държава. Аз изживях поредното унижение, след Възродителния процес”, каза Рашидов. 

„От притчата, която ми разказахте за КТБ, аз разбирам, че Вие не сте много уверен за това, че ще получите в пълен размер своите пари?”, попита Беновска

„Разбира се, че не съм уверен, след като до днес не съм ги получил. Тази тема вече не ме интересува, нека да се забавляват хората, чиито пари никой не ги знае.”, коментира Рашидов. 

„Вчера стана ясно, че от Антимафия са подали сигнал срещу Вас. Вярно ли е, че се готви злоупотреба с културно наследство за съвременни изкуства, финансиран чрез финансовия механизъм на Европейското пространство за периода 2009-2014?”, попита Беновска

„Има си прокуратура – нека го провери”, каза министър Рашидов. Той сподели, че след постъпването си като министър на културата е направил три независими една от друга проверки по отношение на европейски пари по Норвежката програма. 
„Омръзна ми постоянно, някой от някъде да се събужда и ме рекетира, мислейки, че плаши гаргите”, каза Рашидов. По думите му има опасност ако се продължи с нападките и забавянето, в един момент да се окаже, че страната ни се е лишила от 16 млн. евро европейски пари по Норвежката програма.

„Г-н Рашидов, сочат Ви като един от „отличниците” във втория кабинет на ГЕРБ. Как си го обяснявате?”, попита Беновска
Министър Рашидов припомни за „една крилата фраза”, както сам я нарече, от предишния си мандат, която гласи, че: „Всичко направено от мен може да бъде посочено с пръст“. Рашидов поясни, че става дума за 10 театъра, ремонтирани с европейски средства, 10-ина училища по изкуствата, 5 нови музея, както и активната международна дейност.

„Ако трябва да си направите равносметка за тези повече от 4 месеца от началото на втория Ви мандат като министър на културата, можете ли по-конкретно да се похвалите, а пък те враговете пак ще кажат друго, нали знаете?”, попита Беновска
„Въпросът е, че в медийното пространство има едни „говорящи“ хора, които не знам какво са направили, но са едни и същи и явно контингентът е малък”, коментира Рашидов. 

„Една година и половина не беше направена процедура за Ларгото. Това са 16 млн. евро европейски средства, които ще бъдат загубени, ако не побързаме”, отчете Рашидов. Според него е обидно да не бъде придвижен напред готов проект от миналия му мандат, защото така се пропилява добра възможност за усвояване на европейски средства. 

Министърът на културата отчете като заслуга на ведомството откриването на най-модерното българско кино преди месец и половина. Рашидов добави и че предстои откриването на Българския национален музей на 24 май. 
„Една седмица остана, България влиза в световната културна история! България започва да става световна държава на културата!”, каза Рашидов, имайки предвид изнасянето на български културни съкровища в Лувъра. Според министъра на културата това ще популяризира България като световен фактор в изкуството. 

„Някъде бях чела, че това изнасяне на български съкровища в Лувъра има връзка с Ваше лично приятелство с Митеран, вярно ли е?”, попита Беновска

По думите на Рашидов стана ясно, че става дума за бившия френски министър на културата Фредерик Митеран, с когото съвсем случайно, преди време, в компанията на президента на Лувъра Анри Лоарет са вечеряли заедно и станало дума за българското участие в Лувъра. 
„Хубавите неща понякога стават съвсем случайно, както и шедьоврите в изкуството”, каза Рашидов.

„На 27 март беше Ден на театъра. Какво става с българските театри?”, попита Беновска
„Пълни са!”, каза Рашидов и добави, че реформа според него има, защото актьорите се радват на пълни зали и виждат сами резултатите от направените промени. Според министъра на културата не е необходимо да се плащат държавни субсидии на всеки зрител, защото театърът е за хората, а радостното е, че те пълнят залите, от което идват и приходите за театрите и актьорите. 

„Г-н Рашидов, къде изчезнаха българските пиеси и как ще ги възродим с държавна политика?”, попита Беновска
По думите на Рашидов конкурсите за нова българска пиеса не би могло да бъде държавна политика в една демократична държава, защото инициативата тук е право на свободен избор на директорите на театрите, режисьорите и сценаристите.
„Не може един министър всичко да прави и не е редно да го прави”, смята министър Рашидов. 

„Какво става със сградата на театъра в Пловдив?”, попита Беновска
Вежди Рашидов изрази недоумение как толкова време тази „духовна фабрика”, както я нарече самият той, остава неремонтирана. 
„Бюджетът ни е малък, но благодаря на министър Владислав Горанов и на премиера Борисов, които ми дадоха картбланш и аз обявих, че през месец септември започват ремонтите”, каза Рашидов. Той добави, че предстои и ремонта на театъра в Шумен с европейски средства. 

„Г-н Рашидов, каква е Вашата задача като министър на културата втори мандат, в името на България?”, попита Беновска
Министър Рашидов обясни, че според него е важно да бъдат ремонтирани около 10 училища в областта на изкуството, които не са в добро състояние. Същото важи и за над 50 театъра и сцени из страната, както и за някои музеи. 

„Трябва да се направят няколко закона за фонд „Театър”, фонд „Кино”, фонд „Книга”, фонд „Музика”. Трябва да се направи закона за меценатството, въпреки че трудно ще стане, но щом хората го искат, ще го направим”, каза още Рашидов. 

„И още нещо, което си струва да бъде казано. Какво се случва с осигуряването на последен покой на българските творци?”, попита Беновска

Според Рашидов духът на големите български творци не заслужава да почива в кал и ужасни условия. Министърът на културата призова преди Великден да се сложи по една китка на гробовете на тези велики българи и изрази мнение, че моралът започва там, където има уважение към рода, към родните творци и велики българи.

Шефът на ББС заплашен със смърт заради уволнението на водещия на "Топ Гиър"

http://www.mediapool.bg/shefat-na-bbs-zaplashen-sas-smart-zaradi-uvolnenieto-na-vodeshtiya-na-top-giar-news232296.html

Смъртна заплаха е получил генералният директор на ББС лорд Тони Хол заради уволнението водещия телевизионното шоу "Топ гиър" Джеръми Кларксън, който нападна физически продуцента на предаването, задето не осигурил храна след снимачен ден, предаде ББС в неделя. Поради тази причина домът на Хол е под охрана, както и самият медиен бос и съпругата му, а полицията разследва смъртната заплаха. Хол е получил заплахата за убийство по електронната поща на 25 март, като изглежда мейлът е изпратен от място извън Великобритания. Полицията потвърди, че разследва "заплахите с убийство, но засега няма никакви арести". Според "Дейли мейл", Тони Хол и съпругата му Синтия се охраняват от осем бивши служители на специалните части срещу близо 1000 британски лири (1490 щатски долара) дневно. "Хол се превърна в мишена, след като взе окончателно решение да не продължава договора с Кларксън, който е най-ярката звезда на ББС", изтъква "Дейли мейл". Както заяви самият шеф на Би Би Си, популярният водещ бе уволнен заради това, че е използвал физическа сила, а също заради "крайно обидните изказвания", отправяни дълго време към продуцента на "Топ гиър" Ойсин Таймън. Последният в същото време не е подал оплакване срещу Кларксън и вече обяви, че не смята да го съди.

Камерън се зарече да намали три пъти имигрантите в страната

http://petel.bg/Kameran-se-zareche-da-namali-tri-pati-imigrantite-v-stranata__106460

"Пик" Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обеща, че ще намали три пъти числеността на имигрантите в страната, ако неговата партия...

Борисов не е канен на военния парад в Москва

http://petel.bg/Borisov-ne-e-kanen-na-voenniya-parad-v-Moskva-__106462

Премиерът Бойко Борисов не е получавал покана за участие в тържества по случай 70-ата годишнина от Деня на победата на 9 май, научи „Труд“...

17-годишният Константин шашна журито на „България търси талант“

http://petel.bg/17-godishniyat-Konstantin-shashna-zhurito-na----Balgariya-tarsi-talant---__106463

Ученикът от ГПАЕ „Гео Милев“ Бургас е четвърти в Европа по йо-йо Националният шампион по йо-йо и четвърти в Европа Константин Туджаров...

Изгрява ли следващия Григор Димитров? (Видео)

http://tennis.actualno.com/Izgrjava-li-sledvashtija-Grigor-Dimitrov-Video-news_464817.html

Младият български тенисист Адриан Андреев отново доказа, че е сред най-талантливите тенисисти в Европа, печелейки титлата и на сингъл на турнира за юноши и девойки до 14 години в Мая, Португалия, пр...

Приемат антикорупционна стратегия в Деня на лъжата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4684150

Правителството ще приеме след три дни Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията. Новината предизвика разнопосочни коментари предвид обстоятелството, че събитието е насрочено за 1 април - в Деня на лъжата.
Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева.
Правителството ще приеме след три дни Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията. Новината предизвика разнопосочни коментари предвид обстоятелството, че събитието е насрочено за 1 април - в Деня на лъжата. Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Андреас Лубиц вероятно е имал проблеми със зрението

http://offnews.bg/news/n_1/n_482439.html

Вторият пилот Андреас Лубиц, който е разбил умишлено самолета във Франция, може да е страдал от отлепване на ретината, съобщи германското издание „Билд ам зонтаг“, позоваващо се на източници от френското разследване. Следователи са открили доказателства, според които Лубиц се е страхувал да не загуби зрението си или проблемите му да сложат край на пилотската му кариера. Засега обаче не е ясно дали проблемите му със зрението имат физиологични или психологически причини. Германският вестник „Велт ам Зонтаг“ пък съобщава, че Лубиц е бил лекуван от няколко невролози и психиатри, а в дома му са открити лекарства и лични записки, според които пилотът е имал тежки симптоми на преумора. От „Lufthanza” коментират, че не са били уведомени за психосоматично или друго заболяване на втория пилот. От прокуратурата в Дюселдорф отказват коментар, като допълват, че официално изявление по въпроса ще има в понеделник. В същото време стана ясно, че „Lufthanza” страда от недостиг на лекари. За здравето на всички 5400 пилоти в компанията се грижат едва 20 лекари. По-рано беше разпространен аудиозапис от последните секунди на самолета, преди да се разбие. Германският вестник пък публикува стенограма на записа, според която последните думи на капитана, заключен извън пилотската кабина, са: „Отвори проклетата врата!“. Изданието обяснява, че на записа се чува и как капитанът се опитва да разбие вратата на фона на виковете на пасажерите. Стенограмата потвърждава версията, че Лупиц умишлено е разбил германския самолет. В същото време стана ясно, че във Френските Алпи, където падна германският самолет, е открита ДНК на 78 души. Чрез ДНК анализ са идентифицирани и останките на Андреас Лубиц. До мястото на катастрофата се изгражда път, достъпен за машини. Очаква се пътят да е готов в понеделник. По него ще бъдат извозени останките от самолета, които не могат да бъдат транспортирани с хеликоптер. Според „Билд ам Зонтаг“ бившата приятелка на Лубиц, която е учителка в основно училище в малък град край Дюселдорф, споделила пред учениците си, че е бременна. 

Няма да бъда кандидат за кмет на София

http://bulgarski.pogled.info/news/63420/Nyama-da-bada-kandidat-za-kmet-na-Sofiya

/Поглед.инфо/ Целта на поправките в Устава е да има отваряне на партията и нови лица

Стенограма от последния час на фаталния полет. Капитанът крещи: Отвори проклетата врата! (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4684094

Смразяваща стенограма от аудиозаписа на фаталния полет на самолета “Джърмануингс”, който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда във Френските Алпи, публикува германският в. “Билд
Смразяваща стенограма от аудиозаписа на фаталния полет на самолета “Джърмануингс”, който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда във Френските Алпи, публикува германският в. “Билд" . Записът е от първата черна кутия и има продължителност час и половина. От него става ясно, че капитанът на машината Патрик Сондхаймер е викал на помощника си

Източногерманските години, които формираха Путин

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/iztochnogermanskite-godini-koito-formiraha-putin-191850/

Като агент на КГБ в Източна Германия, Владимир Путин наблюдава краха на комунизма и това го белязва за цял живот

287 минимални заплати за двустаен в София

http://www.monitor.bg/article?id=465167

287 минимални работни заплати са нужни за покупката на нормален двустаен апартамент от поне 50 квадрата в София, изчисли „Монитор”. За панелка в периферните райони на столицата ще са нужни по-малко пари - към 31 000 евро или около 179 минимални заплати, които се заработват почти 15 години.

Предаде се фенът, улучил с факла вратаря на Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4684069

Запалянкото, който улучи с факла вратаря Игор Акинфеев в прекратения мач Черна гора – Русия, се е предал на полицията. 25-годишният фен е бил идентифициран от видеозаписите на камерите на стадиона и вероятно по тази причина сам е отишъл в районното. Той е заявил, че не е осъзнавал какви последствия може да има постъпката му.
Запалянкото, който улучи с факла вратаря Игор Акинфеев в прекратения мач Черна гора – Русия, се е предал на полицията. 25-годишният фен е бил идентифициран от видеозаписите на камерите на стадиона и вероятно по тази причина сам е отишъл в районното. Той е заявил, че не е осъзнавал какви последствия може да има постъпката му.

Циганин се изправя пред Темида за зверски побой и изнасилване на старица

http://www.bnews.bg/article-132229

Месец след нападението възрастната жена издъхна в болницата от получените наранявания.

Борисов с нова идея за избор на президент

http://frognews.bg/news_88583/

Министър-председателят Бойко Борисов коментира днес темата за кандидата на ГЕРБ за президент. "Говорихме си с министрите, които са мъже, че ако действително решим да направим жена-президент, мъжете трябва да имаме някакъв шанс за смяна на пола", каза Борисов.

Искаха да прехвърля безвъзмездно активи. Опълчих се и предизвикаха кризата в КТБ

http://bulgarski.pogled.info/news/63419/Iskaha-da-prehvarlya-bezvazmezdno-aktivi-Opalchih-se-i-predizvikaha-krizata-v-KTB

/Поглед.инфо/ Дупката от четири милиарда лева е измислица. Банката контролираше бизнес за два милиарда евро и него искат онези, които ме преследват. Прокуратурата и държавните институции са употребени за тази цел, казва в скандално интервю за “Гласове” Цветан Василев.

Младежите от ДПС към рожденика Доган: Вие посяхте семето на обичта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4684093

Само младежката организация на ДПС отбеляза официално рождения ден на почетния председател на движението Ахмед Доган. Той навършва 61 г. Младежите излязоха със специално поздравление към Доган във фейсбук страницата си.
Само младежката организация на ДПС отбеляза официално рождения ден на почетния председател на движението Ахмед Доган. Той навършва 61 г. Младежите излязоха със специално поздравление към Доган във фейсбук страницата си. "Уважаеми г-н Председател, Вие посяхте, чрез Вашата далновидност и визия, семето на обичта, разбирането и приемането.

Холандия избегна с рикошет в 92-ата мин срам от 1963 г. (класирания)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4684164



Абсолютно случаен гол в продължението на домакинския мач срещу Турция спаси бронзовия медалист от последното световно първенство Холандия от срам, изживян за последно през 1963 г.
Под ръководството на Гус Хидинк “лалетата” продължиха отчайващото си представяне в европейските квалификации с изстрадано равенство 1:1 срещу гостите.
Абсолютно случаен гол в продължението на домакинския мач срещу Турция спаси бронзовия медалист от последното световно първенство Холандия от срам, изживян за последно през 1963 г. Под ръководството на Гус Хидинк “лалетата” продължиха отчайващото си представяне в европейските квалификации с изстрадано равенство 1:1 срещу гостите.

„Отвори проклетата врата!”

http://www.monitor.bg/article?id=465160

Немският вестник „Билд” публикува пълната стенограма, която експертите са успели да свалят от черната кутия на разбилия се пътнически самолет на нискотарифната авиокомпания German wings. От записа, който има продължителност от час и половина, става ясно, че първият пилот на машината е викал към Андреас Лубиц да отвори вратата в продължение на двадесет минути.

Ускоряват се разговорите по ядрената сделка с Иран

http://www.mediapool.bg/uskoryavat-se-razgovorite-po-yadrenata-sdelka-s-iran-news232295.html

Техеран и шестте световни сили се приближават до намирането на възможни компромиси в преговорите по ядрената програма на Иран, но все още има няколко спорни точки, предаде Ройтерс в неделя. След кръга от разговори в Лозана стана ясно, че дни преди крайния срок за постигане на споразумението – 31 март, САЩ и Иран са приближили позициите си по ключови въпроси на ядрената сделка. Няма гаранции обаче, че в сряда ще има споразумение, а ако има такова, че то ще доведе до окончателна сделка с технически детайли до края на юни. За ускоряване на преговорите държавният секретар на САЩ Джон Кери и външните министри на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс отложиха в неделя свои планирани пътувания. Целта е да се придвижат разговорите в Швейцария към финала им, предаде ББС. Представителите на Китай, Русия и Великобритания също остават за продължаване на преговорите. Според Франс прес, фактът, че държавният секретар на САЩ Джон Кери отмени плановете си да се върне в Бостън за събитие в памет на покойния му колега от сената Едуард Кенеди, за да продължи преговорите в Лозана, показва, че преговорите по ядрения проблем на Иран са навлезли в решителна фаза. Кери води интензивни дискусии с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф в Лозана от четвъртък. Външните министри на Франция и Германия и представителката на ЕС за външната политика Федерика Могерини са в Швейцария от събота, а в неделя към тях се присъединиха колегите им от Великобритания, Китай и Русия. Според източници на АП, Иран е дал предварително (неокончателно) съгласие за лимит от 6000 бройки (или дори по-малко) на центрофугите, които да може да използва за обогатяване на уран в главния си обект. Освен това е приел да извозва в Русия целия обогатен уран, който произвежда. Оставали нерешени въпроси около продължителността на евентуалните ограничения за иранската ядрена програма, мониторинга на спазването от страна на Техеран и други. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче осъди рамковото споразумение с Иран, което е на път да бъде договорено от международните посредници, като заяви, че то е дори по-лошо, отколкото се е опасявала страната му. "Тази сделка, която изглежда се очертава, оправдава всичките ни страхове и дори повече от това", каза Нетаняху в неделя на седмичното заседание на кабинета в Ерусалим. "Наред с подготовката за подписване на това опасно споразумение иранските сили в Йемен окупират обширни територии от страната и се опитват да завземат стратегически важния проток Баб ел Мандеб, което ще промени съотношението на силите в сферата на корабоплаването и в сферата на световните доставки на петрол", изтъкна Нетаняху, цитиран от ТАСС. Според израелския премиер, "освен оста Бейрут-Дамаск-Багдад, Иран протяга пипалата си също и на юг. Оста Иран-Лозана-Йемен е заплаха за човечеството и трябва да бъде предотвратена, подчерта Нетаняху. Отбелязвайки настъплението на силите на ирански съюзници в Йемен и други арабски страни, израелският премиер обвини Иран, че се опитва "да завоюва целия Близък изток". Нетаняху съобщи, че преди заседанието на кабинета е разговарял по телефона с лидерите на републиканската и на демократическата фракция в Сената на САЩ. "Изразих дълбока загриженост във връзка със споразумението, което се очертава на преговорите с Иран", каза той. Нетаняху неведнъж е призовавал световната общност да не сключва "лоша сделка" с Техеран, при която Иран би запазил възможността си за кратко време да се сдобие с атомни оръжия, ако бъде взето политическо решение за това, напомня ТАСС.

Фенът, метнал ракета по Акинфеев: И аз се шокирах, стана случайно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4684151



Предизвикалият голям скандал с уцелването на руския вратар Игор Акинфеев със запалена сигнална ракета черногорски фен се извини за станалото, като се кълне, че всичко е станало случайно. Съотборникът на национала Георги Миланов в ЦСКА (Москва) бе ударен в тила още в 1-ата мин на европейската квалификация в Подгорица и получи леко обгаряне и
Предизвикалият голям скандал с уцелването на руския вратар Игор Акинфеев със запалена сигнална ракета черногорски фен се извини за станалото, като се кълне, че всичко е станало случайно. Съотборникът на национала Георги Миланов в ЦСКА (Москва) бе ударен в тила още в 1-ата мин на европейската квалификация в Подгорица и получи леко обгаряне и

5 костюма, които ще са на мода през 2015 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682798


Костюмът е на мода, но с нова визия - къси шорти със сако, дълга пола и блуза, но в еднакви десени и материи, са сред актуалните трендове за сезона.
Този стил се нарича андрогинен – изразяващ едновременно мъжкото и женското начало, т.е. в света на модата означава комбиниране на елементи от женското и мъжкото облекло.
Костюмът е на мода, но с нова визия - къси шорти със сако, дълга пола и блуза, но в еднакви десени и материи, са сред актуалните трендове за сезона. Този стил се нарича андрогинен – изразяващ едновременно мъжкото и женското начало, т.е. в света на модата означава комбиниране на елементи от женското и мъжкото облекло.

Улицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249843_%D0%A3%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 УЛИЦАТА

 

УЛИЦА

Прашната улица бавно заспива

под хиляди стъпки вече отминали.

А колко съдби с тях си отиват –

някои се срещнали, други разминали?

 

И в скучната вечер те се прибират

след хиляди празни думи изречени,

които много от тях не разбират...

Прибират се тъжни, самотни, обречени.

 

 

Такъв е животът на градската улица –

тук няма романтика, тук няма поезия.

И срещат се само прашните делници,

тайно откраднали нечие щастие.



Ангел Симеонов

Ципрас: Няма да намалявам заплати и пенсии, няма да съкращавам и уволнявам

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/63418/TSipras-Nyama-da-namalyavam-zaplati-i-pensii-nyama-da-sakrashtavam-i-uvolnyavam

/Поглед.инфо/ "Няма да има намаляване на заплатите и пенсиите. Няма да има масови уволнения и съкращения. Няма да има и други подобни мерки, които да доведат до по-сериозна социална криза в страната".

Това ли е новата любов на Божинов? (снимка)

http://petel.bg/Tova-li-e-novata-lyubov-na-Bozhinov---snimka-__106458

Българският национал Валери Божинов пусна любопитна снимка във Фейсбук, с която накара много хора да се замислят дали на фотоса е новата...

Младшата на Черно море падна у дома

http://petel.bg/Mladshata-na-CHerno-more-padna-u-doma__106459

В дербито на ХХХ кръг на Елитната футболна група до 17 г. юношите младша възраст на Черно море отстъпиха с 1:3 във Варна на един от лидерите...

Камерън се зарече да намали три пъти числеността на имигранитите в страната

http://petel.bg/Kameran-se-zareche-da-namali-tri-pati-chislenostta-na-imigranitite-v-stranata__106460

"Пик" Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обеща, че ще намали три пъти числеността на имигрантите в страната, ако неговата партия...

Как живее 22-годишен, продал компанията си за 2 млрд. долара

http://petel.bg/Kak-zhivee-22-godishen--prodal-kompaniyata-si-za-2-mlrd--dolara__106461

Измина точно една година, откакто Facebook обяви, че придобива създателя на комплекти за виртуална реалност Oculus VR за 2 млрд. долара....

Стойчо Младенов: Само Александър Томов брани името на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/29/2501796_stoicho_mladenov_samo_aleksandur_tomov_brani_imeto_na/?ref=rss


Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов отново взе отношение около случващото се в клуба.

Той отново говори за драмата около акционерите на "армейците" и сподели притеснението си клубът да не попадне "в ръцете на недоброжелатели".

Младенов призова привържениците да гласуват вот на доверие на досегашния мажоритарен акционер на ЦСКА Александър Томов.

Ето и какво написа треньорът в декларация в официалния си сайт:

"Скъпи фенове на ЦСКА, със свито сърце...

Ники Михайлов оцапа дебюта на Петев

http://www.monitor.bg/article?id=465142

Новият селекционер на България Ивайло Петев разкри, че няма пръст в избора на Нико­лай Михайлов за титулярен вратар срещу Италия. Още с обявяването на стартовия състав социалните мрежи из­­бух­­наха в негодувание срещу Михайлов, докато футболист номер 1 на България Владо Стоянов трябваше да остане на пейката.

МОСВ: Повишават се нивата на реките в цялата страна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4684118

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) утре преди обяд ще е без валежи. След обяд на места в западната половина от страната ще превали слаб дъжд, с количества 1-3 л/кв.м.
През нощта ще превалява и в източните райони – между 1-5 л/кв.м. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) утре преди обяд ще е без валежи. След обяд на места в западната половина от страната ще превали слаб дъжд, с количества 1-3 л/кв.м. През нощта ще превалява и в източните райони – между 1-5 л/кв.м. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната

Два инцидента със самолети в различни точки на света се разминаха без жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/29/2501788_dva_incidenta_sus_samoleti_v_razlichni_tochki_na_sveta/?ref=rss


Катастрофата на самолета на нискотарифната компания "Джърмънуингс" изостри вниманието към инцидентите с летателни машини. Два отделни случая от различни точки на света привлякоха медийното внимание днес.

Самолет на "Еър Канада", изпълняващ курс от Торонто за Халифакс, излезе от пистата при "твърдо" кацане на летището в Халифакс. Самолетът Airbus A320 е бил със 133-ма пътници и петчленен екипаж, съобщава Би Би Си.

Инцидентът е станал по време на снежна буря и се предполага,...

Стойчо Младенов: Ако някой иска да помогне на ЦСКА, да излезе с името си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4684049

Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов се обърна чрез личния си сайт с декларация за случващото се в клуба. Екзекуторът на "Ливърпул" алармира, че непремерени действия може да пратят "червените" в ръцете на недоброжелатели.

Ето пълвия текст на декларацията:
Скъпи фенове на ЦСКА,
със свито сърце наблюдавам събития в нашия любим клуб и се надявам,
Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов се обърна чрез личния си сайт с декларация за случващото се в клуба. Екзекуторът на "Ливърпул" алармира, че непремерени действия може да пратят "червените" в ръцете на недоброжелатели. Ето пълвия текст на декларацията: Скъпи фенове на ЦСКА, със свито сърце наблюдавам събития в нашия любим клуб и се надявам,

"Търкиш Еърлайнс" победи "Фолксваген" в баскетболния Мач на звездите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/29/2501787_turkish_eurlains_pobedi_folksvagen_v_basketbolniia/?ref=rss


Селекцията на "Търкиш Еърлайнс" победи отбора на "Фолксваген" със 131:99 в Мача на звездите на българския баскетбол.

Шоу-двубоят се игра в Ямбол по повод 70 години баскетбол в града.

Възпитаниците на Юлиан Радионов вкараха първия кош още в 14-ата секунда и до края не изпуснаха нито за момент водачеството в резултата. След по-малко от две минути игра те дръпнаха с 13:2, а към края на първата четвърт авансът им достигна 21 точки при 52:31.

"Търкиш Еърлайнс" се...

Родопа се прости и поклони на отец Аролски

http://frognews.bg/news_88582/

Родопите се простиха с един от най-възрастните и почитани свещеници в Смолянска област, 95-годишния отец Атанас Аролски. Свещеникът, който изминаваше на преклонна възраст пеша километри, за да служи в църквите в няколко чепеларски села, бе погребан днес в с. Хвойна.

МОСВ: Повишават се нивата на реките в цялата страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4684096

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) утре преди обяд ще е без валежи. След обяд на места в западната половина от страната ще превали слаб дъжд, с количества 1-3 л/кв.м.
През нощта ще превалява и в източните райони – между 1-5 л/кв.м. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) утре преди обяд ще е без валежи. След обяд на места в западната половина от страната ще превали слаб дъжд, с количества 1-3 л/кв.м. През нощта ще превалява и в източните райони – между 1-5 л/кв.м. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната

Отменят наказанията за Лясковец на МВР-шефове

http://www.bnews.bg/article-132228

ВАС обаче е категоричен – няма никакви мотиви за налагането на подобни дисциплинарни наказания.

Бахаров сяда, чупи пейка

http://www.monitor.bg/article?id=465128

Захари Бахаров е актьор, който тежи на мястото си по всички показатели, коментират почитателите му във Варна. Преди дни той гостувал в морската столица с колегите си Юлиан Вергов и Владимир Карамазов и представлението им „Спанак с картофи”.

Ярош аплашва Порошенко със съдбата на Янукович

http://www.cross.bg/yarosh-poroshenko-yanykovich-1458799.html

/КРОСС/ Лидерът на украинското движение „Десен сектор" Дмитро Ярош заплаши президента на Украйна Петро Порошенко със съдбата на Виктор Янукович, предаде Gazeta.ru. „Аз зная, че Порошенко се страхува от нас. Казах му всичко в очите, когато беше битката за Иловайск и първите споразумения. Води се сражение, а на мен ми докладват - подписани са Мински споразумения. Обадих се на неговия помощник. Предай му - казвам, - че това е пълен идиотизъм и предателство на националните интереси. И още да му предаде, че както сме свалили Янукович, така и него можем да свалим", заяви Ярош.  

Стефан Цанев: Александър II обича, Александър III мрази България

http://frognews.bg/news_88581/

Докато е е бил жив Александър II обича България. Той ни дава конституция каквато и Русия няма. Като го убиват идва Александър III , който ненавижда Батемберг и България. Това каза пред bTV Стефан Цанев, който смята да напише истината за отношенията между България и Русия след Освобождението.

Русия енергично възстановява своето влияние в Латинска Америка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249842_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%BB%

 Русия енергично възстановява своето влияние в Латинска Америка, като това предизвиква тревога в САЩ, пишеBusiness Insider.
Според изданието руската външнополитическа активност се случва не за пръв път, когато американските въоръжени сили твърдят, че нямат почти никаква информация за заплахи в региона.
„Русия се стреми да лиши САЩ от влияние в региона на Латинска Америка. Москва се стреми да получи благоразположението на Куба, Венецуела и Никарагуа, за да получат достъп до техните военно-въздушни бази и пристанища. Там руските кораби и стратегически бомбардировачи биха могли да получат зареждане. Също така руските медии съобщават, че Русия ще изпрати свои стратегически бомбардировачи да патрулират в Карибско море и Мексиканския залив“, заяви ръководителят на Южното командване на Въоръжените сили на САЩ генерал-лейтенант Кенет Тово.

Взети са мерки за преодоляване на спада на руските и украински туристи у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vzeti-sa-merki-za-preodoliavane-na-spada-na-ruskite-i-ukrainski-turisti-u-nas-191944/

Министерството на туризма облекчи процедурите за издаване на визи на гражданите на Русия, Украйна, Беларус и други страни

"Сеат" и "БМВ" се удариха край Пловдив

http://pik.bg/сеат-и-бмв-се-удариха-край-пловдив-news307287.html

"Сеат" и "БМВ" се удариха край Пловдив

Два автомобила са се блъснали поради неспазване на нужна дистанция по пътя между Бенковски и Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив, предаде "Фокус".

Сигналът за инцидента е подаден в 13:45 часа. Лек автомобил „Сеат” с македонска регистрация и 38-годишен водач, поради неспазване на необходима дистанция, е ударен отзад от друг лек автомобил „БМВ” с 18-годишен водач.

Няма тежко пострадали. В болница е била прегледана 20-годишна македонска гражданка, която е била във втория автомобил. Шофьорите са тествани с дрегер за алкохол, като взетите им проби са отрицателни. Произшествието е отработено по административен ред от служителите на КАТ „Пътна полиция” – Пловдив

Явор Дачков: Прокуратурата нарочно не разпитва Цветан Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_482434.html

Прокуратурата хем казва, че иска да чуе Цветан Василев, хем не иска да го изслуша. Това заяви пред bTV журналистът Явор Дачков, който взе интервю от банкера . Цветан Василев не се крие. Защо председателят на комисията за КТБ Десислава Атанасова и прокурори не отидат да говорят с него. Вместо това институциите поискаха да бъде екстрадиран и той сега не може да се върне в България, дори да иска, защото тече процедура и докато това е така, няма право да напуска Сърбия, коментира Дачков. Вместо да отидат и да го разпитат, те засекретяват делото, категоричен е той.  Атанасова не представлява Цветан Василев или Делян Пеевски, а българските граждани и те трябва да знаят истината за КТБ, подчерта Дачков. Журналистът обясни, че Василев е разкрил тайни за политическия елит пред двама нотариуси от различни държави, предоставил е доказателства. Всичко това ще бъде разкрито, ако с него се случи нещо. Това е неговата застраховка, тъй като е получил заплахи за живота си, които в момента се разследват от сръбските власти, каза той.

Премиерът Бойко Борисов: Русия и Съединените щати да се разберат и тогава санкциите да отпаднат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249841_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A1%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0

 Ние сме твърдо евроатлантически ориентирана страна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Общо заседание на "Предприемачи ГЕРБ. Той подчерта, че това е цивилизованият избор, който България е избрала много преди тяхното управление и изтъкна, че сме лоялен член на НАТО и Европейския съюз. 
„Не може да се радваме, че има война и санкции", заяви Борисов и добави, че политиката му винаги е била Русия и Съединените щати да се разберат и тогава санкциите да отпаднат. „Така или иначе загинаха хиляди хора и продължават да гинат и санкциите ги държат като инструмент за натиск", обясни той.
Според него в момента, в който и двете страни се разберат, че това е пагубно и за техните държави, и за Европа, това ще спре и обясни, че страната ни не е правила нищо пагубно, за да се чувстваме виновни. 
В обръщението си към делегатите, премиера подчерта, че Брюксел вярва в нашите контролни органи. Той подчерта, че България е в първата десетка от страните, които допускат най-малко грешки в обществените поръчки от 28 държави в ЕС и това показва ефекта от работата на вицепремиера Томислав Дончев, кметовете и екипите. Той обясни, че няма друга държавата, в която корекциите да са над 30 млн. лева. Борисов уточни, че над 820 млн. лева повече са приходите в държавата за тези три месеца, а към март месец има 145 млн. лева излишък в бюджета. Той изрази надежда, че към края на годината България ще мине 1 млрд. 300 млн. лева. 
Във връзка с назначаването на служебни синдици в КТБ той коментира, че в момента депутатите се отнасят доста популистки и отбеляза, че действия са предприети благодарение на вкарания Закон за КТБ.
„Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица”, обяви Бойко Борисов. Той посъветва хората да не се подвеждат по Румъния, а да гледат страни като Германия и Холандия, където наистина върховенството на закона е безапелационно. 
Борисов обърна внимание и на проекта "Южен поток", коментирайки, че „неговия малък шанс беше, че попадна на правителството на Орешарски, на тези лакомници, които решиха да излъжат и ЕС, и руснаците”. Той каза още, че огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика, а втория прецедент е бавното решаване на делата и с години влачените процеси.

Фетел свърши работата на италианските футболисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4684064

Италия не успя да се зарадва на футболна победа в София в съботната вечер, но на следващата сутрин изригна триумфално във “Формула 1” - Себастиан Фетел с “Ферари” нанесе сензационен удар по “Мерцедес”, като спечели второто за сезона състезание в Малайзия. С брилянтна стратегия и перфектна работа с гумите четирикратният шампион се справи със
Италия не успя да се зарадва на футболна победа в София в съботната вечер, но на следващата сутрин изригна триумфално във “Формула 1” - Себастиан Фетел с “Ферари” нанесе сензационен удар по “Мерцедес”, като спечели второто за сезона състезание в Малайзия. С брилянтна стратегия и перфектна работа с гумите четирикратният шампион се справи със

Не си ти, когато гримираш лицето си с контури

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682784


Гримът може да направи чудеса от всяко лице. Хитът в момента е оконтуряването на лицето - техника за нанасяне на грим, при която подчертаваш и изменяш чертите си чрез светлосенки.
Произлиза от
 сценичното
 преобразяване
и от години е сред най-големите специалитети на топгримьорите.
Прави се единствено при нощни излизания,
Гримът може да направи чудеса от всяко лице. Хитът в момента е оконтуряването на лицето - техника за нанасяне на грим, при която подчертаваш и изменяш чертите си чрез светлосенки. Произлиза от сценичното преобразяване и от години е сред най-големите специалитети на топгримьорите. Прави се единствено при нощни излизания,

Министерството на туризма предприело мерки да спаси сезона и да върне руснаците

http://www.moreto.net/novini.php?n=284518

Предприети са всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари, гласи съобщение на Министерството на туризма, изпратено до медиите. Според официалното становище, още в началото на месец февруари т.

Ципрас залага на споразумение с ЕС, не на разрив

http://www.moreto.net/novini.php?n=284505

Искаме компромис с международните кредитори, а не търсим разрив в отношенията си с тях. Това обяви в интервю гръцките премиер Алексис Ципрас. Откакто дойде на власт преди два месеца, неговата партия търси начини да прекрати мерките за икономии, наложени в замяна на спасителни траншове.

Извънредно! Нови разкрития от последните минути! Полицията вече знае кое е детето от куфара!

http://petel.bg/Izvanredno--Novi-razkritiya-ot-poslednite-minuti--Politsiyata-veche-znae-koe-e-deteto-ot-kufara-__106457

Полицията знае кое е убитото момченце, напъхано в куфар. То е 5-годишно русначе. Открит е и родният му баща, който е в Русия, разкриха...

Производители от млечния сектор очакват фалити

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/29/2501776_proizvoditeli_ot_mlechniia_sektor_ochakvat_faliti/?ref=rss


Производители предупреждават, че в млекопреработвателния сектор се задават фалити, съобщи "Нова" ТВ.

Продажбите на сирене, кашкавал и масло са паднали с 30% и българска продукция залежава по складовете. Причината е, че заради руското ембарго магазините в страната са залети от европейски стоки. На този фон производителите обясняват, че килограм качествен български кашкавал не може да падне под 10 лева.

Същевременно обаче търговските вериги казват, че близо 75% от оборота им...

Шестте най-големи вражди на Стив Джобс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249840_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%B1%D1%81

 Основателят на Apple Стив Джобс беше известен с острия си характер, който често го въвличаше във вражди. Авторите на книгата "Да се превърнеш в Стив Джобс" Брен Шлендер и Рик Тецели разкриват подробности от живота на Джобс.

Според Apple книгата е най-точният разказ за живота на Джобс, правен до момента. В книгата са разказани и шестте вражди на Джобс, които остават неразрешени до края на живота му.

Сред тях е неразбирателството на Джобс с певеца Нийл Йънг. Той критикуваше звуковото качество на записите в iTunes, а Джобс никак не обича някой да критикува неговите продукти. В резултат Юнг беше пратен завинаги в "черния списък", като Джобс неведнъж е имал коментари с цветущи изрази по адрес на музиканта въпреки опитите му да се сдобрят.

Джобс има спор и с изпълнителния директор на Disney Майкъл Айснър. Двамата неведнъж са водили много тежки преговори за различни сътрудничества между двете компании. Според авторите на книгата, въпреки че Джобс е получавал това, което иска, Айснър е останал като дума-проклятие за него.

Враждите на основателя на Apple често са и с негови служители. Например с Жан-Луис Гасе. Според книгата през 1985 г. Гасе казал на тогавашния изпълнителен директор на Apple Джон Скъли, че Джобс иска да измести Скъли от върха на компанията. "Четвърт век по-късно Стив все още ръмжеше, като чуе името на французина", казват авторите.

Друга вражда на Джобс със служител на Apple е с Джон Рубинщайн. Той е една от ключовите фигури зад плеъра iPod, който практически поставя основите на серията i-устройства, които катапултират Apple на върха. С течение на времето обаче Джобс го изтласква от кръга на приближени до него и Рубинщайн напуска. Година по-късно става изпълнителен директор на компанията Palm, като получава телефонно обаждане от ядосания Джобс. Авторите на книгата твърдят, че двамата повече никога не са си проговаряли.

В полезрението на Джобс попада и Adobe заедно със съоснователя на компанията Джон Варнок. Причината е решението на Варнок да насочи фокуса на продуктите на Adobe към Windows, а не към платформите на Apple. Това води и до решението на Джобс да не внедри поддръжка на Adobe Flash в iPhone и iPad. Решение, което впоследствие цялата мобилна индустрия решава да следва и коства много на Adobe. За всеки случай Джобс неведнъж критикува публично Adobe за проблемите на Flash и липсата на развитие на платформата.

Но, разбира се, най-голямата вражда на Джобс остава с Google. Първоначално двете компании са много близки. Ерик Шмид, който тогава е изпълнителен директор на Google, е и член на борда на директорите на Apple. След появата на Android обаче, отношенията между двете компании бързо се вледеняват. Джобс е убеден, че Android е копие на iOS, и смята действията на Google за предателство. Тук се ражда и известната фраза на Джобс, че е "готов на термоядрена война" с Android.

Изслушаха кандидатите за генерален адвокат в съда в Люксембург

http://www.cross.bg/advokat-lyuksembyrg-gyurov-1458798.html

/КРОСС/ Кандидатите за генерален адвокат в Европейския съд в Люксембург бяха изслушани днес в Конферентната зала на Съдебната палата. След проведения вчера езиков изпит по френски, до него бе допуснат само един кандидат - Иван Гюров, съветник в правната служба на Съвета на Европейския съюз, съобщава правният сайт „Де факто". Освен него в надпреварата участваха още Атанас Семов, Димитър Стефанов, Катерина Йочева, Ренета Мишонова-Хальова, които отпаднаха, след като не са получили необходимата оценка от 5.50 на вчерашния изпит. Комисията с председател проф. Габриела Белова (преподавател в ЮЗУ - Благоевград) и членове проф. Екатерина Матеева, съдиите Татяна Коева (първоначалният член на комисията съдия Ваня Алексиева е подала молба за напускане поради професионални ангажименти - б.р.) и Соня Янкулова и прокурор Божидар Джамбазов, обяви, че Гюров има на разположение 10 минути да представи себе си, както и вижданията си за ролята на генералния адвокат в съда в Люксембург. В изложението си Иван Гюров посочи, че генералният адвокат трябва да подпомага съдиите, да представя мотивирани заключения при пълна безпристрастност и независимост, да прави преглед на юриспруденцията и предлага на съда заключение. „От една страна адвокатът информира съдиите, като работи с тях, предлага им подходи за достигане до решение. От друга - представяйки изключително подробно начина, по който разсъждава, становищата му позволяват по-добро развиване на юриспруденцията

Цветан Василев: Сделка с LIC33 ще има, ако се покрият задълженията на компаниите към КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249839_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D1%81+LIC33+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0

 Сделка с регистрираната в Люксембург LIC33 ще има, когато дружествата, които бяха купени (БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал"), погасят дълговете си към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е условието на сделката, което банкерът Цветан Василев е поставил на Пиер Луврие, става ясно от интервю на Василев пред сайта "Гласове".

След кратко затишие Василев, който се намира в Сърбия и наскоро съдът там отказа да го екстрадира, отново говори за отношенията си с депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, за управителя на БНБ Иван Искров, който е бил предупреден за предстоящите проблеми на КТБ и за среща на Василев с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Василев критикува прокуратурата и твърди, че е бил подгонен, защото се бил опълчил срещу системата.

По повод сделката с LIC33 банкерът отрича продадените предприятия да са негови, но потвърждава, че  сделките за тях са финансирани с пари от КТБ.

"Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие, е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това. Връщането на дълговете е conditio sine qua non, без което няма сделка", казва Василев. Той обяснява: "Всичките тези активи са придобити чрез SPV - специални компании, които се финансират от банката с цел управление на проекти. Тези инструменти бяха в основата на стратегията, която ние предприехме още в самото начало след закупуването на Корпоративна търговска банка и която следвахме успешно до нейния изкуствено предизвикан фалит."

От думите му става ясно, че Василев е предложил активите, предмет на сделката с LIC33, да бъдат одържавени срещу преструктурирането на банката.  Предложението му е било отхвърлено от правителството и от БНБ.

За този план гуверньорът на БНБ е бил уведомен на обяд в централната банка, става ясно от думите на Василев.

"Иван Искров е несериозен сам по себе си. Той трябва да си спомни нашия обяд в края на май, когато го предупредих, че срещу банката се готви атака и че той трябва да бъде на мястото си, защото гуверньорът би трябвало да е независим - за това е избран - а не да е поддатлив на влияния от страна на прокуратурата, МВР, политици и групировки…"

Управителят на БНБ Иван Искров го пита дали знае какво прави.

"А аз му отговорих: Знам какво мога да направя, но по-важното е какво можеш да направиш ти, за да предотвратиш последствията от тази атака. Това се случи на обяд в централната банка, въпреки че той отрича и твърди, че не се е виждал с мен", казва още Василев.

Освен с Искров Василев се е срещнал с тримата лидери на трите водещи политически партии. Той не споменава кои са те освен срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя се е състояла на 6 юни 2014 г. "И го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата." Попитан каква е реакцията на Борисов, Цветан Василев не дава конкретен отговор, а говори за начина, по който са се срещнали.

"Първо не искам да ви казвам по какъв "криминален" начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно. Без повдигнато обвинение, без нищо. Абсолютно незаконно бях следен от всички органи и от всички спецслужби. Засега няма да кажа какво си говорихме."

Впоследствие за лидера на ГЕРБ не става дума. По думите му всички лидери на партии са избягали отговорност. Към тях той се обръща, след като е бил заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании, ще атакуват банката. 

Подробности по сделката с LIC33 бяха обявени на пресконференция във вторник. По думите на Пиер Луврие, шеф на компанията, продавачът е получил 1 евро, а компанията се задължава да покрие дълговете на дружествата за общо около 900 млн. евро. Вчера беше съобщено, чеНационалната агенция за приходите е запорирала дялове в шестте компании.

Отчаяни опити на Нетаняху срещу ядрено споразумение с Иран

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249838_%D0%9E%D1%82%D1%87%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%85%D1%83+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%8

 Израелският премиер Бенямин Нетаняху заклейми "оста Иран-Лозана-Йемен" в опит да противодейства на евентуалното подписване в Лозана на споразумение за иранската ядрена програма между великите сили и Техеран.

Той отново разкритикува този проект за споразумение, като го определи като "опасен", "потвърждаващ всички наши опасения, че дори и повече".

Оста Иран-Лозана-Йемен, която е много опасна за цялото човечество, трябва да бъде спряна, каза Нетаняху на днешното седмично съвещание на израелското правителство. Изявлението му бе предавано по общественото радио.

Израелският премиер имаше предвид шиитските метежници хусити, подкрепяни от Иран, които установиха контрол над голяма част от Йемен, включително столицата Сана.

По оста Бейрут-Дамаск-Багдад Иран действа, за да завладее целия Близък изток, добави той.

Нетаняху увери, че разполага с "твърда и солидна двупартийна подкрепа" на Републиканската и на Демократическата партия в Конгреса на САЩ.

Заместник-министърът на външните работи Цахи Ханегби, приближен на Нетаняху, заяви по общественото радио, че Израел няма да се чувства обвързан от споразумение, сключено от други, и ще съумее да се защити при всички ситуации.

Великобритания, Германия и Франция се заблуждават, като мислят, че Иран ще спази ангажиментите си, добави той.

От своя страна министърът на вътрешните работи Гилад Ердан посочи, че американският Конгрес би могъл да бъде последната преграда пред вдигането на санкциите срещу Иран след сключване на споразумение. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АФП

Арабските държави създават съвместна военна сила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249837_%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%

 Ръководителите на държавите от Арабската лига обявиха, че възнамеряват да създадат съвместна военна сила за борба с терористичните групи, преди всичко Ислямска държава. Те си дават четири месеца, за да съгласуват условията и състава й, предава АФП.

Съобщението бе направено в момент, когато коалиция от десетина арабски страни начело със Саудитска Арабия бомбардира позиции на шиитските бунтовници хусити в Йемен, съюзници на Иран, които вече окупират голяма част от страната, след като прогониха избраните власти.

Днес бе взето важно решение предвид сътресенията в арабския свят и безпрецедентните предизвикателства, създадени от терористичните групировки, заяви генералният секретар на АЛ Набил ал Араби.

Според резолюция, приета на съвещанието в Шарм ел Шейх, комисия от представители на всяка държава под контрола на началниците на генералните щабове щепредстави в срок от един месец препоръки за състава на силата, нейните цели, условия за използване и бюджет. След това тези препоръки ще трябва да бъдат одобрени в срок от четири месеца от министрите на отбраната.

Египет, който вече заяви, че, ако е необходимо, е готов да изпрати сухопътни части в Йемен, най-естествено, ще е гръбначният стълб на тази сила. Като арабската страна с най-многобройно население той има най-голямата и една от най-добре въоръжените армии в региона.

Очаква се Саудитска Арабия, която вече действа в Йемен, да предостави въоръжението си - едно от най-модерните в света, главно своите самолети и танкове. Същото би трябвало да сторят и Обединените арабски емирства. Колкото до Йордания тя според експерти може да предложи елитните си командоси.

Макар 21 от 22-те членки на Арабската лига да приеха резолюцията (мястото на Сирия остава празно), някои дипломати не спестиха в частни разговори в Шарм ел Шейх своите резерви.

Иракският министър на външните работи Ибрахим ал Джаафари каза, че неговата страна има резерви относно сформирането на тази сила, тъй като не се било направено предварително проучване.

Наградиха лауреатите в конкурса "Диньо Маринов" във Варн

http://www.moreto.net/novini.php?n=284517

Над 360 деца участваха в 21-то издание на националния конкурс “Диньо Маринов”, чийто домакин бе Общинският детски комплекс във Варна. В рамките на 3 дни в морската столица се изявиха гайдари, гъдулари, кавалджии, народни певци, камерни вокални и инструментални групи, хорове, оркестри и ансамбли.

Иван Попйорданов: Великден вече не може да бъде весел, Чочо си отиде на този празник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4684020

Малката Катя осмисля живота ми след смъртта на Чочо. Това сподели бащата на големия актьор Иван Попйорданов пред bTV.
„Малката има нещо от неговия темперамент, щура е. Тя дойде месец, след като загубихме Чочо. За последно с него си говорихме, че имаме намерение да предложим проект, посветен на планината и алпинизма. Това е моя стара страст.
Малката Катя осмисля живота ми след смъртта на Чочо. Това сподели бащата на големия актьор Иван Попйорданов пред bTV. „Малката има нещо от неговия темперамент, щура е. Тя дойде месец, след като загубихме Чочо. За последно с него си говорихме, че имаме намерение да предложим проект, посветен на планината и алпинизма. Това е моя стара страст.

Бирата – национално питие в древен Египет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249836_%D0%91%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D

 При разкопки в Тел Авив са открити фрагменти от глинени съдове на повече от 5000 г., използвани за производството на бира от египтяните, съобщи израелската служба за старините.

Намерихме 17 ями в Тел Авив, използвани за складиране на земеделска продукция през бронзовата епоха (3500-3000 пр.н.е.) и сред стотиците открити делви има широки керамични съдове, които са служели за правене на бира, заяви ръководителят на разкопките Диего Баркан.

Откритието доказва, че преди повече от 5000 г. районът на Тел Авив е бил под "египетска окупация". Досега не знаехме за египетско присъствие северно от пустинята Негев (южен Израел), добави Баркан.

Според израелските археолози бирата е била египетско национално питие и е била основна храна както хляба. Бира е консумирало цялото население без разлика във възрастта, пола или статута. Тя е била произвеждана от ечемик и вода и оставяна да ферментира на слънце, преди да й се добавят някои плодове и съставки, които да й предадат вкус на бира.

При разкопки в района на делтата в Египет са открити пивоварни, което доказва, че бира се е произвеждала още от средата на четвъртото хилядолетие пр. н.е. 

 

 

 

АФП

Нивото на река Струма край Земен се е понижило с метър

http://pik.bg/нивото-на-река-струма-край-земен-се-е-понижило-с-метър-news307282.html

Нивото на река Струма край Земен се е понижило с метър

На територията на Земен има понижение на нивото на река Струма с около 1 метър. Това съобщи Ирена Соколова, областен управител на Перник, предаде "Фокус".

„Земите, които бяха наводнили земните площи от дясната страна след с. Жабляно, се оттичат. Имаше и излязла вода от река Струма преди входа на Земен - на завоя, където се влива река Пещера в река Струма, но сега там няма проблеми, водата се оттича”, заяви Соколова.

„Имахме проблем при стария ж.п. мост, където водата беше излязла от двете страни преди входа на Земен, но и там в момента няма проблем”, добави Соколова.

„Нивото на язовир „Студена” към момента е 16 милиона 500 кубика, 13 хиляди кубика в секунда е притокът, а 2500 кубика в секунда е обемът на изпускане. От вчера вечерта е намален от 5 000 на 2 500 кубика”, уточни областния управител на Перник.

ВОЛЕЙБОЛ: Вторият финалист ще стане ясен в сряда

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b9%d0%b1%d0%be%d0%bb-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%8f%d1%81/

Добруджа 07 и Нефтохимик Бургас си разделиха по една победа в Правец и изравниха резултата в полуфиналната серия 2:2. Тази вечер момчетата на Ники Желязков бяха по-концентрирания отбор и се поздравиха с победа. Мачът завърши при резултат 3:1, като в отделните части точковото съотношение бе […]

Яйца са се боядисвали и преди християнството да бъде прието от българите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249835_%D0%AF%D0%B9%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%8

 Яйца са се боядисвали и преди християнството да бъде прието от българите. Това е традиция, която идва от езически времена. Впоследствие е преобразувана в изконно християнска традиция. Това заяви за БГНЕС Ирина Кръстева от Музей за история на София.

В Музея отвори врати Великденско ателие за деца. Възрастовата граница е по-широка - деца от 4-5-годишна възраст, които тепърва започват да развиват приложните си способности, до тийнейджъри, на които им е интересно.

В ателието се приготвят различен тип декорации - за украса на дома и пространството около него, картички за близки и приятели. Този тип занимания са подходящи и за по-големи деца. "Постарахме се да работим с традиционни материали, като различни типове цветни хартии, сатенени панделки, картони, хартия, картонени чинийки, сатен, вата. Стремим се да използваме достъпни материали, които могат да бъдат закупени навсякъде, за да може, който хареса идеите ни да си направи допълнително вкъщи", посочи тя.

"Възпитателната и образователна функция на Музея е нещо, на което много държим. Когато децата идват в ателието първо ги запознаваме с традициите, защо и как празнуваме Великден. Защо точно червено е първото яйце, което трябва да се боядиса. След това залагаме на практическата работа", добави още Кръстева.

Ателието работи с училища и групи, но сега е доста засилен индивидуалният интерес, като много майки записват дечицата си. До момента са минали около 200 и до края на работата на ателието се очаква да минат още толкова дечица. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Маца в дуел в "Като две капки вода"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/maca-v-duel-v-kato-dve-kapki-voda-6033764

Известен с артистичните си изяви, Азис ще влезе в образа на Сабрина и нейния единствен, но вечен хит Boys, Boys, Boys

Бащата на Чочо Попйорданов: Малката Катя е щура като него

http://frognews.bg/news_88580/

За бащата на Чочо Иван Попйорданов Велидкен не е празник. „Чочо си отиде на този празник. Сега не може този ден да бъде весел за мен. Все пак в името на малката ще го отпразнуваме. Ще боядисаме яйца и така”, каза той по bTV.

„Белгия е страната на неограничените невъзможности”, твърди белгийският писател Херт ван Истендал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249834_%E2%80%9E%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0

 Белгия - страната на неограничените невъзможности" е темата на публичната лекция на известния белгийския писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал, който е на посещение в България по покана на Белгийското посолство в София. Събитието ще се състои на 2 април (четвъртък) в Аулата на Софийския университет от 18.30 часа. Входът е свободен, а самата лекция ще бъде на английски език.

 

На събитието ще бъде представен и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”, издаден в България от ИК „Жанет 45”. В нея Херт ван Истендал  се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: Добрият компромис е този, при който никоя от страните не е напълно удовлетворена.

 

 

Посещението на писателя в София е част от неговото турне в страни от региона, сред които още Албания, Косово и Македония, в периода 25 март – 3 април 2015 г.

 

 

Роден в Брюксел през 1947 г., Херт ван Истендал  учи социология и философия. Дълги години е водещ на новинарските емисии по обществената телевизия. А от 1993 г. е независим писател, който пише разкази, стихотворения, приказки, романи и памфлети. Сътрудничи активно в редица радиа, вестници, седмичници и литературни списания в Белгия, Холандия, Франция, Канада, Германия, Унгария и др. Той е доктор хонорис кауза на Open University в Холандия и гостуващ професор в университета Гьоте във Франкфурт на Майн. Изнася още лекции в университетите в Кьолн, Прага, Будапеща, Северна Каролина, Дъблин и редица други.

 

 

 

Събитието се осъществя с подкрепата на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и на г-н Филип Ромбаут, спонсор на изданието на „Белгийският лабиринт”, осъществено от ИК „Жанет-45“.

 

Иван Попйорданов: Великден не може да бъде весел вече, Чочо си отиде на този празник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4684002

Малката Катя осмисля живота ми след смъртта на Чочо. Това сподели бащата на големия актьор Иван Попйорданов пред bTV.
„Малката има нещо от неговия темперамент, щура е. Тя дойде месец, след като загубихме Чочо. За последно с него си говорихме, че имаме намерение да предложим проект, посветен на планината и алпинизма. Това е моя стара страст.
Малката Катя осмисля живота ми след смъртта на Чочо. Това сподели бащата на големия актьор Иван Попйорданов пред bTV. „Малката има нещо от неговия темперамент, щура е. Тя дойде месец, след като загубихме Чочо. За последно с него си говорихме, че имаме намерение да предложим проект, посветен на планината и алпинизма. Това е моя стара страст.

Бойко Борисов: Нашата политика е Америка и Русия да се разберат и санкциите да отпаднат

http://www.moreto.net/novini.php?n=284516

Министър-председателят Борисов коментира казуса с КТБ пред Общото заседание на "Предприемачи ГЕРБ". Според него депутатите в момента интерпретират популистки темата и това може да навреди на банковата система. "Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик.

В историята на Мис България имаше бомби, скандали и залята с киселина!

http://www.bnews.bg/article-132224

„Моят съпруг се занимаваше с конкурса и това е една от версиите, той да бъде убит преди 15 години", каза Ирина Папазова.

Кого би Аржентина - Ел Салвадор или Казахстан?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683990

Аржентина записа победа с 2:0 над Ел Салвадор в контрола във Вашингтон. Не играта обаче диктуваше заглавията и отзивите. Домакините от стадиона пуснаха химна на Казахстан, докато смаяните салвадорци чакаха с ръце на сърцата да запеят пламенно техния...
Конфузната ситуация не развълнува десетки хиляди аржентинци и янки по трибуните,
Аржентина записа победа с 2:0 над Ел Салвадор в контрола във Вашингтон. Не играта обаче диктуваше заглавията и отзивите. Домакините от стадиона пуснаха химна на Казахстан, докато смаяните салвадорци чакаха с ръце на сърцата да запеят пламенно техния... Конфузната ситуация не развълнува десетки хиляди аржентинци и янки по трибуните,

The Mirror: Приятелката на Лубиц очаква дете

http://www.cross.bg/lybitz-katrin-goldbah-1458797.html

/КРОСС/ 26-годишната приятелка на Андреас Лубиц - Катрин Голдбах, е бременна от него, пише The Mirror. Смята се, че тя е казала на учениците си в Дюселдорф, където е работила доскоро, че „ще става майка". Тя казала, че е щастлива да споделя новината и че гледа напред към новия си живот като родител. Смятала да се ожени за Лубиц и планирала бъдещия им съвместен живот. Няколко седмици преди катастрофата обаче Катрин Голдбах скъсала с Лубиц заради неговото нестабилно поведение и постоянната нужда да контролира всичко около себе си. В отчаян опит да задържи приятелката си, Лубиц похарчил хиляди лири за два спортни автомобила Аudi, единият от които е пристигнал пред дома му пет дни преди катастрофата. Според Bild Катрин Голдбах е напуснала Германия и е заминала за Париж преди да стане ясно, че годеникът й е обвинен за убийството на 150 души.

Паднали камъни затрудняват движението на магистрала „Люлин“

http://pik.bg/паднали-камъни-затрудняват-движението-на-магистрала-„люлин“-news307280.html

Паднали камъни затрудняват движението на магистрала „Люлин“

Паднали камъни затрудняват движението на магистрала „Люлин“ при село Студена, в посока Благоевград, информира Радио "Фокус".

Движението се осъществява само в едната лента.

Варненки ще протестират в подкрепа на кърменето на обществени места

http://www.moreto.net/novini.php?n=284515

Над 140 бъдещи и настоящи майки от Варна ще се включат понеделник в протест, подкрепящ кърменето на обществени места. Инициативата е в знак на солидарност с протеста, който се организира в София на същата дата и час. Акцията във Варна е с начален час 12:30 и ще се проведе на ет.

Нетаняху клейми „оста Иран-Лозана-Йемен”

http://www.cross.bg/netanyahy-iran-lozana-iiemen-iran-1458796.html

/КРОСС/ В опит да противодейства на евентуалното подписване на споразумение за иранската ядрена програма между Шесторката и Техеран, израелският премиер Бенямин Нетаняху заклейми „оста Иран-Лозана-Йемен".  Изявленията му идват в момент, когато в Лозана се очаква да пристигне британският външен министър Филип Хамънд, руският му колега Сергей Лавров, които ще се присъединят към американския държавен секретар Джон Кери, външните министри на Иран, Франция, Германия и Китай и европейския комисар по външна политика Федерика Могерини. Те са там, за да договорят рамките на иранската ядрена програма. Очаква се това да стане утре, предава БГНЕС. Нетаняху отново разкритикува проекта за споразумение, като го определи като опасен, „потвърждаващ всички наши опасения и дори повече". „Оста Иран-Лозана-Йемен, която е много опасна за цялото човечество, трябва да бъде спряна", каза Нетаняху на днешното седмично съвещание на израелското правителство, предавано по общественото радио. Той имаше предвид шиитските метежници-хусити, подкрепяни от Иран, които установиха контрол над голяма част от Йемен, включително столицата Сана. „Иран действа по оста Бейрут-Дамаск-Багдад, за да завладее целия Близък Изток", добави той. Нетаняху увери, че разполага с твърда и солидна двупартийна подкрепа на Републиканската и на Демократическата партия в Конгреса на САЩ

Заплашиха Порошенко, че ще последва съдбата на Янукович

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683971

Лидерът на украинското движение „Десен сектор“ Дмитрий Ярош заплаши президента на Украйна Петро Порошенко със „съдбата на Виктор Янукович“, предаде Газета.ру, пише Фокус.
„Аз зная, че Порошенко се страхува от нас. Аз му казах всичко в очите, когато беше битката за Иловайск и първите споразумения. Води се сражение,
Лидерът на украинското движение „Десен сектор“ Дмитрий Ярош заплаши президента на Украйна Петро Порошенко със „съдбата на Виктор Янукович“, предаде Газета.ру, пише Фокус. „Аз зная, че Порошенко се страхува от нас. Аз му казах всичко в очите, когато беше битката за Иловайск и първите споразумения. Води се сражение,

Петев: Оптимист съм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683982

„С оглед развитието на мача има разочарование - коментира Ивайло Петев. - Допуснахме елементарна грешка в първите минути. Аз съм оптимист за бъдещето на националния отбор, момчетата се бориха мъжки на този терен и бе нормално в края да отпаднат физически. Тогава си пролича, че мнозина не играят в клубните си тимове редовно. Важното е, че имаше хъс.
„С оглед развитието на мача има разочарование - коментира Ивайло Петев. - Допуснахме елементарна грешка в първите минути. Аз съм оптимист за бъдещето на националния отбор, момчетата се бориха мъжки на този терен и бе нормално в края да отпаднат физически. Тогава си пролича, че мнозина не играят в клубните си тимове редовно. Важното е, че имаше хъс.

Заплашиха Порошенко, че ще последва съдбата на Янукович

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683983

Лидерът на украинското движение „Десен сектор“ Дмитрий Ярош заплаши президента на Украйна Петро Порошенко със „съдбата на Виктор Янукович“, предаде Газета.ру, пише Фокус.
„Аз зная, че Порошенко се страхува от нас. Аз му казах всичко в очите, когато беше битката за Иловайск и първите споразумения. Води се сражение,
Лидерът на украинското движение „Десен сектор“ Дмитрий Ярош заплаши президента на Украйна Петро Порошенко със „съдбата на Виктор Янукович“, предаде Газета.ру, пише Фокус. „Аз зная, че Порошенко се страхува от нас. Аз му казах всичко в очите, когато беше битката за Иловайск и първите споразумения. Води се сражение,

Григор Димитров продължава в Маями, убеден, че "най-доброто престои"

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-prodalzhava-v-mayami-ubeden-che-nai-dobroto-prestoi-news232294.html

Българският тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг от турнира от сериите "Мастърс" в Маями след бърза победа в неделя сутринта над Вашек Поспишил с 6:2, 6:2. Следващият му съперник ще е американецът Джон Иснър, с когото не са се срещали все още на корта. Григор Димитров остана доволен след бързата си победа над Васек Поспишил в първия си мач на турнира в Маями. Хасковлията заяви, че е намерил ритъма си въпреки трудното начало на сезона и няколкото ранни отпадания. Той увери феновете си, че "най-доброто тепърва предстои". "Чувствам се много добре, защото това бе първият ми мач, в който печеля, без да загубя сет, от доста турнири насам. Денят беше добър за мен. Мисля, че показах добър и стабилен тенис и не дадох много шансове на съперника", сподели единадесетият в световната ранглиста. "Бях много нетърпелив да изляза на корта. Тук винаги е специално за мен, защото съм играл още като юноша и имам хубави спомени. Що се касае до играта на Поспишил - бях наблюдавал първия му мач и знаех какво да очаквам. Преследвах шанса си, когато имах възможност на негов сервис, и това ми донесе успех", добави българинът. "Всеки тенисист трябва да напипа ритъма си. Началото на всеки нов сезон не е лесно, особено ако е след година като тази, която имах аз през 2014. Имах някои препятствия през новия сезон, но трябва да намеря верния път. "Мисля, че нещата си идват по местата си и се справям добре, но най-доброто тепърва предстои. Начинът, по който започнах турнира, дава самочувствие и е добра основа да продължа уверено напред", коментира Димитров.

Търси се изгубено куче в района на кв. Могиличе

http://www.zapernik.com/obshtestvo/tursi-se-izgubeno-kuche-v-raiona-na-kv-mogiliche_37947/

Търси се изгубено куче Голдън Ретривър! Златиста на цвят, отговаря на името Майра и е с кожена каишка. Почти на 1 годинка е. Изгубена е в района на кв. Могиличе.

МОЛЯ, който я намери да се свърже с нас на номер 0894403894. ИМА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ! МОЛИМ ВИ!

Задава се "Златен орфей" ?

http://frognews.bg/news_88579/

Подготвят възстановяване на "Златния Орфей" на Слънчев бряг. В основата на подготовката е вдовицата на създателя на "Златния Орфей" Дариана Генкова, която преговаря за възраждането на знаковия фестивал. Дамата е председател на фондация „Генко Генов" и в момента активно се е заела със задачата да направи издание на певческия форум по случай 50-ия юбилей на конкурса.

Бързият влак Петрич-София с аварийно спиране

http://kustendil.actualno.com/Byrzijat-vlak-Petrich-Sofija-s-avarijno-spirane-news_464816.html

Бързият влак 5624 Петрич-София е спрял аварийно на излизане от тунела преди гара Кочериново, в отсечката между Бобошево и Кочериново, предаде Агенция "Фокус". По информация на кондуктора, в...

Защо краставиците в България са НАД 3 ПЪТИ по-скъпи, отколкото в Словакия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249833_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%94+3+%D0%9F%D0%AA%D0%A2%D0

 Вижте снимката, която  се разпространява активно в социалните мрежи...

Тя е направена в магазин „Билла” в Братислава и ясно се вижда, че краставиците „на акция” са на цена от 0.35 евро, тоест 35 цента, което е около 70 стотинки.

А в нашенския магазин, същата верига, същите тези краставици са около 3 лв., „на акция”.  Иначе, се случва да минават и границата от 4 лв.

Как става тоя номер? И какво им е  толкова специално на краставиците, които...купуваме тук?!...

 

Места скъса дига край Гоце Делчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_482430.html

Река Места скъса дига в покрайнините на Гоце Делчев. Разливът е овладян с насипване на скален материал, обясниха от областната администрация в Благоевград, цитирани от БНР. Областният управител Босер Михайлов е на мястото и е обсъдил с ръководителите на „Напоителни системи“ и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ най-неотложните мерки за ограничаване на пораженията. Очаква се проблемът да бъде решен в най-кратки срокове, обеща Михайлов. По-рано стана ясно, че река Струма е излязла от коритото си на входа на Земенското дефиле. Вчера от коритото си е излязла и река Треклянска край земенското село Пещера.

Bild публикува стенограма от полета на Germanwings. „Отвори, за Бога”, крещял капитанът

http://www.moreto.net/novini.php?n=284513

Германският вестник Bild публикува стенограма от аудиозапис на Germanwings, който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда. Записът е от първата черна кутия на самолета, най-важните моменти от който вече бяха разкрити от френската прокуратура.

Пускат метрото до летището на 2 април

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249832_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+2+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB

 Метрото тръгва до летището на 2 април. Тогава ще бъдат открити четирите нови станции, които освен аерогарата ще обслужват квартал “Дружба” и индустриалната зона в района. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова преди ден.

„Метрото ще се разшири с още 5 км, но това е най-важната му отсечка, защото ще направи София туристическа дестинация и ще облекчи софиянци, тъй като още 45 000 души ще могат да ползват най-бързия, удобен и екологичен транспорт”, каза Фандъкова. С този участък метрото ще свърже летището с Централна гара и с автогарата. Заради пускането на новите станции е направена промяна в маршрутите на наземния градски транспорт и всяка линия ще има връзка с поне една от тях.

Очаква се премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министърът на транспорта Ивайло Московски ще приъстват на откриването. Проектът се финансира от ЕК и ЕИБ. Припомняме, че на 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до Бизнеспарка. Двата нови участъка със 7 станции ще обслужват общо 90 000 души.

Открили антидепресанти в дома на Лубиц

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683938

При обиска на дома на втория пилот на разбилия се във френските Алпи самолет Андреас Лубиц са открити медикаменти, предназначени за лечението на психосоматични заболявания, пише Welt am Sonntag.
По-рано следствието установи, че Лубиц е страдал от „синдром на емоционално претоварване“ и депресия.
„27-годишният Лубиц е посещавал няколко невролози и
При обиска на дома на втория пилот на разбилия се във френските Алпи самолет Андреас Лубиц са открити медикаменти, предназначени за лечението на психосоматични заболявания, пише Welt am Sonntag. По-рано следствието установи, че Лубиц е страдал от „синдром на емоционално претоварване“ и депресия. „27-годишният Лубиц е посещавал няколко невролози и

Открили антидепресанти в дома на Лубиц

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683946

При обиска на дома на втория пилот на разбилия се във френските Алпи самолет Андреас Лубиц са открити медикаменти, предназначени за лечението на психосоматични заболявания, пише Welt am Sonntag.
По-рано следствието установи, че Лубиц е страдал от „синдром на емоционално претоварване“ и депресия.
„27-годишният Лубиц е посещавал няколко невролози и
При обиска на дома на втория пилот на разбилия се във френските Алпи самолет Андреас Лубиц са открити медикаменти, предназначени за лечението на психосоматични заболявания, пише Welt am Sonntag. По-рано следствието установи, че Лубиц е страдал от „синдром на емоционално претоварване“ и депресия. „27-годишният Лубиц е посещавал няколко невролози и

Приятелката на Лубиц е бременна с детето му

http://www.bnews.bg/article-132226

Смята се, че тя е казала на учениците си в Дюселдорф, където е работила доскоро, че "ще става майка".

Румен Петков: Няма напрежение в структурата на АБВ в Пловдив

http://pik.bg/румен-петков-няма-напрежение-в-структурата-на-абв-в-пловдив-news307270.html

Румен Петков: Няма напрежение в структурата на АБВ в Пловдив

"Не съществува напрежение в структурата на АБВ в Пловдив". Това каза на пресконференция в града по повод избора на ръководство на Градския, Контролния и Гражданския съвет на партията Румен Петков, заместник-председател на АБВ, отговарящ за организационните въпроси.

По думите му, на конференцията са участвали 100 делегати от шестте района в Пловдив. „Имаме изградена шестрайонна партийна организация”, каза още Петков. По думите му, градската конференция в Пловдив е естествен завършек на този процес. На 26 април АБВ ще реализира национална работна партийна конференция, където ще се обсъдят основните параметри на изборната платформа на партията за изборите за местни органи на самоуправление.

„Пловдив е ключов район за нас и е въпрос за особена политическа реализация”, добави заместник-председателят на партията. Румен Петков заедно с другия заместник-председател и депутат от 16 МИР проф. Борислав Борисов бяха гости на учредителната конференция на АБВ в Пловдив, където раздадоха партийни карти на новоизбраното ръководство. Ген. Валентин Петров оглави градската структура, а председател на областното ръководство ще бъде излъчен до броени дни.

Арабската лига ще сформира обща армия за борба с тероризма

http://www.mediapool.bg/arabskata-liga-shte-sformira-obshta-armiya-za-borba-s-terorizma-news232293.html

Държавните глави от Арабската лига, събрани на среща в Египет, постигнаха принципно съгласие за създаване на обща военна сила, която да действа по-специално срещу "терористични групировки". Това заяви днес египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, предаде Франс прес. Президентът не уточни характера на бъдещата военна сила, нейните цели и състав, отбелязва АФП. "В най-скоро време началниците на генералните щабове на армиите от страните членки на Лигата ще се съберат, за да обсъдят подробностите", посочи Ас Сиси, цитиран от ТАСС. Според представители на министерството на отбраната на Египет, военното обединение ще се сформира от 40 хил. души, като не всички държави от Арабската лига ще предоставят свои военнослужещи за поддръжка на бойно самолети, кораби и бронетранспортьори. Щабът на командването на армията се очаква да е в Кайро или Рияд, предаде АП. Изявлението бе направено в момент, когато коалиция от десетина арабски държави начело със Саудитска Арабия обстрелва от четвъртък в Йемен позициите на шиитското опълчение хуси, съюзено с Иран, което окупира голяма част от страната, след като прогони избраните власти. Арабските лидери виждат в тази военна операция "тест" за бъдещата си единна войска, посочва френската агенция. Двайсет и един присъстващи или представени в Шарм ел Шейх държавни глави от общо 22 членуващи в Лигата, сред които е и палестинският водач Махмуд Абас, подкрепиха резолюция за създаването на новата военна сила. Документът бе предложен от Египет, чийто президент вече от месеци пръв сред арабските лидери настояваше за формиране на съвместна войска. Столът на Сирия бе празен, пояснява АФП. Арабската лига неведнъж е изтъквала "настоятелната необходимост" от такава сила "за борба срещу терористични групировки", най-вече "Ислямска държава". "Генералният секретар на Арабската лига съгласувано с председателя на срещата на върха (Ал Сиси)" ще възложи на група, наблюдавана от началниците на генералните щабове, да проучи за един месец "всички аспекти" на бъдещата съвместна войска и "да направи препоръки за процедурите, механизмите и бюджета й", се казва в резолюцията, цитирана от АФП. Военната операция в Йемен ще продължи до пълна капитулация на бунтовниците шиити, заявяват още в заключителния си документ участниците в срещата, цитирани от ТАСС.

Жестока челна катастрофа край Килифарево! Има жертви

http://petel.bg/ZHestoka-chelna-katastrofa-kray-Kilifarevo--Ima-zhertvi__106453

Тежка катастрофа отне живота на дама край Килифарево. Произшествието е станало днес около 17,00 ч, съобщават от полицията. По първоначална...

Влакът Петрич-София спря аварийно

http://petel.bg/Vlakat-Petrich-Sofiya-sprya-avariyno__106454

Бързият влак Петрич-София е спрял аварийно на излизане от тунела преди гара Кочериново, поради счупен токоснемател, информира „Фокус”....

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/03/29/2501710_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от вечерната емисия:

До кая на годината дефицитът в държавния бюджет ще бъде намален, заяви премиерът Бойко Борисов. Сивата икономика и бавното решаване на делата са най-големите спирачки за страната - посочи премиерът в обръщението си към форума "Предприемачи  ГЕРБ".

Арабските лидери се договориха за сформирането на единни...

Красимир Стойчев: Сделка за БТК не може да има

http://www.cross.bg/stoiichev-ryskata-durzhava-1458794.html

/КРОСС/ Цветан Василев трябва да предложи акциите си първо на акционерите. 400 млн. евро струват облигаците, 150 млн. евро са към ВТБ. Това означава, че реалната стойност на компанията е 200-250 млн. евроь каза бизнесменът Красимир Стойчев в интервю за Нова телевизия. Стойчев е категоричен, че руската държава и в момента притежава 33% от БТК чрез ВТБ. „Василев не е върнал парите на руската банка и сега те са в правото си да влязат в БТК като мажоритарен собственик", посочи Стойчев.Според Стойчев главният въпрос е къде е била българската държава през 2013 г., когато е била анулирана златната акция на държавата? „В предприятията, в които държавата има интерес, има златна акция. Това е начинът, по който се определя коя компания е важна за националната сигурност и коя - не", отбеляза той. Той допълни, че за да се реши веднъж завинаги въпросът със собствеността, синдиците трябва да проследят паричните потоци от КТБ към фирмите.

Кошлуков: Във фирмите на Бареков се наляха безсмислени пари и ТV7 загина

http://www.cross.bg/koshlykov-bezsmisleni-barekov-1458795.html

/КРОСС/ ТV7 бе използвана за политически проект и това бе грешка. Бареков бе шеф на медия и на политически партия - това е абсурд. Във фирмите на Бареков се наляха безсмислени пари и така телевизията загина. Последно бяха налети 100 млн. лева. Това срина ТV7. Става въпрос за безсмислени договори за милиони, заяви Емил Кошлуков в интервю за Нова телевизия. „ГЕРБ печели, защото десницата не гледа напред, а се занимава с минало си. Така няма как да се продължи. СДС го няма. Те са една шепа хора. Факт е, че СДС няма никаква тежест в момента", добави той. Очевидно сме объркали всичко, каза Кошлуков в коментар по темата за продължаващия „преход": „Левите са обединени. Бият се, трепят се, но са заедно. Едва наскоро Първанов се отдели. А десните са нищо, защото все се занимават с това кой какъв е бил".

Излезе стенограма от полета на "Джърмануингс"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/izleze-stenograma-ot-poleta-na-dzhyrmanuings-6033763

"Отвори проклетата врата!", са последните думи на командира, записани от черната кутия на самолета

Оркестърът на Класик FM радио партнира на Тото Кутуньо

http://frognews.bg/news_88578/

Емблематичният италиански изпълнител ще пристигне по-рано за репетиции с 52-ма български музиканти от оркестъра на единственото радио за класическа музика в страната за концерта си на 31 март.Наред с инструменталистите от Оркестъра на Класик ФМ, на сцената към госта ще се присъедини и сицилианският тенор Джузепе Ранцани. Диригентската палка ще поеме Алтеризио Паулети.

Китай трябва да следи повече за признаци на дефлация, твърди Жоу Сяочуан

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-triabva-da-sledi-poveche-za-priznaci-na-deflaciia-tvyrdi-jou-siaochuan-191940/

Гуверньорът на централната банка на Китай смята, че политиците трябва да обърнат повече внимание на забавянето на икономическия растеж

Едно наум: Протест в Бургас срещу прогонването на руските туристи и инвеститори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501742_edno_naum_protest_v_burgas_sreshtu_progonvaneto_na/?ref=rss


В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информации, откъси от материали, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се, но не се нуждаят от коментар или от журналистическо разработване.

Днес публикуваме пълния текст на съобщение от пресцентъра на Българската инвестиционно строителна асоциация за протест, проведен в Бургас, срещу опитите за прогонване, по думите на организаторите, на руските инвеститори в България:

"Близо 200...

25 души в болница след кацане на самолет извън пистата на канадско летище

http://www.mediapool.bg/25-dushi-v-bolnitsa-sled-katsane-na-samolet-izvan-pistata-na-kanadsko-letishte-news232292.html

Двадесет и пет души са настанени в болница за наблюдение и лечение за леки травми, след като самолет Еърбъс А320 на "Еър Канада" излезе извън пистата в лошо време на летище Халифакс, предаде Асошиейтед прес. По първоначални данни 132 пътници и петима души екипаж били на борда на полет АС624 от Торонто. Говорител на летището заяви, че самолетът кацнал твърдо и излязъл извън пистата в буря и снеговалеж. Токът на летището спря и то е затворено, няколко полета са отменени.

Варненка в мозъчна смърт дари органите си и спаси два живота

http://www.moreto.net/novini.php?n=284514

27-годишна жена от Варна с мозъчна хеморагия дари бъбреците си и спаси два човешки живота. Бъбречните трансплантации са извършени миналата нощ в столичната УМАБЛ «Александровска», съобщиха за Moreto.net от здравното заведение. Трансплантирани са двама мъже – Х.

Нови арести на полицаи в Турция заради Ердоган

http://balkani.actualno.com/Novi-aresti-na-policai-v-Turcija-zaradi-Erdogan-news_464814.html

Съд в Истанбул предяви обвинения срещу двама бивши турски полицаи, че са шпионирали президента Реджеп Ердоган, след като те бяха екстрадирани от Румъния, предаде БГНЕС. Седат Завар, бивш шеф на пол...

Пета неделя на Великия пост - на Мария Египетска

http://frognews.bg/news_88577/

Петата седмица и Петата Неделя на Великия пост са подготовка за Страстната седмица. В Евангелското четиво на Петата Неделя се казва как Господ на път за Иерусалим открил на учениците Си това, за което им говорил нееднократно, и отново потвърдил, че Неговият път е път на кръста, страданието и смъртта, и че първосвещениците и книжниците ще го предадат, ще Го поругаят и оплюят, ще Го бият и разпнат, и на третия ден ще възкръсне.

Д-р Султанка Петрова: Хранителни добавки да се продават само в аптеки и дрогерии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4683018

Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА с депутатката от Патриотичния фронт за законовите промени, които тя подготвя за паралелния износ, оставящ българи с рак, хепатит, диабет и астма без лекарства и за предлаганата нова регулация на хранителните добавки

- Д-р Петрова, съобщихте пред „Труд“, че подготвяте законови промени за паралелния износ на медикаменти
Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА с депутатката от Патриотичния фронт за законовите промени, които тя подготвя за паралелния износ, оставящ българи с рак, хепатит, диабет и астма без лекарства и за предлаганата нова регулация на хранителните добавки - Д-р Петрова, съобщихте пред „Труд“, че подготвяте законови промени за паралелния износ на медикаменти

Бизнес университет у нас е на 265-то място в Световна класация

http://pik.bg/бизнес-университет-у-нас-е-на-265-то-място-в-световна-класация-news307263.html

Бизнес университет у нас е на 265-то място в Световна класация

Висше училище международен колеж, което има филиали във Варна, Добрич и София може да се похвали, че заема 265 място в топ 1000 бизнес университети в света. Това съобщи за БГНЕС проф. д-р Веселин Благоев, зам.-ректор на Висше училище международен колеж (ВУМК). Международният колеж има съвместни програми с Cardiff Metropolitan University и обучава студенти по техни програми, като те завършват с британска диплома.

Обучението се извършва изцяло на английски език. "Специфично е, че спазваме британските и българските академични норми за обучение и студентите получават доста високо качество на образованието, което отговаря на изискванията на водещи фирми в света", категоричен е проф. Благоев. Всички специалности във ВУМК са с бизнес ориентация. Традиционните са бизнес администрация, Финанси, Управление на туризма и ресторантьорството и Компютърна специалност.

Зам.-ректорът на колежа сподели, че успеваемостта на студентите след завършване е много висока. "Cardiff Metropolitan University е на 6-то място във Великобритания по намиране на работа от 6 месеца до една година след завършване. Наблюдаваме същите проценти и в България. Това се дължи най-вече на факта, че студентите ни получават доста сериозно образование и при интервютата, които правят за постъпване на работа се справят много добре", обясни проф. Благоев. ВУМК, както и Британското училище в София днес се представиха на изложението "Образование без граници". Костадин Петков, представител на Британско училище в София обясни, че училището се е появило на българския пазар за 2009 г. в отговор на нуждата за качествено образование в България, даващо на децата равен шанс за продължаването му след това в чужбина. "Следваме британска образователна програма, като учениците ни учат изцяло на английски език. Това дава равнопоставеност при кандидатстване на ученици в чужди университети.

Още от 10 клас даваме шанс на учениците си да се профилират и да изучават предмети, които ще им бъдат полезни и ще им трябват за бъдещо продължение към висше образование", каза той. Петков коментира, че в Британското училище се залага на нови и иновативни методи на обучение. "Превърнали сме обучението в нещо интересно и интерактивно. Част от учениците от 3 до 10-годишна възраст учат и по тематично базирано обучение. Имат много практически уроци, за да видят нещата и на практика, а не само на картинка в учебника", добави той. 

Министерството на туризма предприема мерки за преодоляването на спада на руските туристи

http://pik.bg/министерството-на-туризма-предприема-мерки-за-преодоляването-на-спада-на-руските-туристи-news307262.html

Министерството на туризма предприема мерки за преодоляването на спада на руските туристи

По повод обществения интерес към предстоящия летен сезон, Министерството на туризма заявява, че са предприети всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари. Още в началото на месец февруари т.г. бе договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани.

Облекченията важат още за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година, на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Собствениците на недвижими имоти, които не са посещавали нашата страна, имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок на валидност до 1 година, а тези, които са ползвали български визи – със срок на валидност до 3 години. Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави, получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години.

Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ползват и лица с увреждания. Допълнително са проведени срещи с Министерството на външните работи с искане повече служители да бъдат съсредоточени в консулските ни служби на територията на Руската федерация. Декларирана е готовност от МВнР, че визите ще бъдат издавани за срок от до 3 дни, във връзка с очаквания интерес към т.нар. "last minute" почивки.

Проучва се и възможността за допълнителни облекчения за издаване на визи за трети страни, като този въпрос бе поставен от министър Николина Ангелкова и пред комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството на ЕК Димитрис Аврамопулос, в рамките на среща, която се проведе по нейна инициатива в Брюксел. Друга тема, която се обсъжда активно с Европейската комисия е създаването на чартърна програма, която да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-април-май, а за зимния: октомври – ноември). Този въпрос бе обсъден между министър Николина Ангелкова и Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор "Политики за държавна помощ" в ГД "Конкуренция".

Предложението на Министерството на туризма бе посрещнато позитивно, като предстои да бъдат предоставени всички детайли на Европейската комисия. Министерството на туризма използва всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Русия. Доказателство за това е и приемането на официалното представителство на България в Русия за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Страната ни се представи активно и на двете най-големи туристически изложения за руския пазар – Интурмаркет, където участвахме с щанд от над 200 кв. м. и МИТТ, където се представихме с щанд от над 450 кв. м.

България участва активно и на всички други големи международни туристически изложения. Стартира и рекламната кампания на страната ни по четирите паневропейски телевизии (Eurosport, Discovery Channel, Euronews, National Geographic Channel), която е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и се финансира по ОП "Регионално развитие". Очакванията са всичко това да доведе до увеличение от редица други пазари, които да компенсират спад от Русия. Прогнозите са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия се очаква засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показват над 40% увеличение.

По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша с 6-7%, на туристите от Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция – около 15%, Гърция – около 15%, Сърбия – около 2-3% ръст, Македония-около 3% ръст. Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст),Скандинавски страни (ръст от около 3%). Подобни са резултатите и от вече приключващия зимен сезон, където въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година.

Министерството на туризма предприема мерки срещу отлива на руски туристи

http://www.cross.bg/ministerstvoto-tyristi-pazari-1458792.html

/КРОСС/ Министерството на туризма предприема мерки за ограничаване на спада на руски и украински туристи пред предстоящия летен сезон, както и за компенсирането на евентуално намаление на туристите от тези пазари от други дестинации. Още в началото на февруари е договорено облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските граждани с Министерството на външните работи. Облекченията важат още за Беларус, Украйна, Казахстан, Армения и Грузия. Допълнително са проведени срещи с Министерството на външните работи, с искане в консулските ни служби на територията на Руската федерация да бъдат съсредоточени повече служители. Декларирана е готовност, че визите ще бъдат издавани за срок от три дни, във връзка с очакван интерес за резервиране на почивки в последния момент. Междувременно стартира и рекламната кампания на страната ни по четири международни телевизии - „Евроспорт", „Дискавъри", „Евронюз", „Нешънъл джиографик", която е на обща стойност около 2,5 млн. евро и се финансира от програма „Регионално развитие". Очакванията са, всичко това да доведе до увеличение от редица пазари, които да компенсират спад от Русия. Становището на транспортното министерство идва в отговор на протест в защита на руските туристи, който се проведе в Бургас.

Бърни Екълстоун отчаян за бъдещето на F1

http://www.cross.bg/burni-ekulstoyn-start-1458793.html

/КРОСС/ Босът на F1 Бърни Екълстоун изглежда отчаян от бъдещето на спорта. След като Grand Prix на Германия отпадна от календара, сега на път е същото да се получи и с легендарната Monza. Така най-елитните стартове могат да отпаднат. „Имаме вече стара къща, която трябва да се ремонтира постоянно. Не зная обаче докъде ще стигнем с кърпенето", заяви Екълстоун в Малайзия, където е вторият старт от сезона. От няколко седмици той намеква за кардинални промени, които трябва да се направят, но повечето отбори са против. Една от идеите на Бърни е шампионатът да се раздели на две, като в елитната му част останат богатите, а останалите бъдат поставени на равни начала, като само търсят спонсори и сменят настройките на еднакви шасита и двигатели, както е в САЩ. Изненадващо в дъжда в Малайзия Ferrari се оказа само на 1 десета от секундата от Mercedes. Световният шампион Луис Хамилтън отново ще стартира първи днес, но Себастиан Фетел се доближи сензационно на изключително малка разлика. Нико Розберг зае третото място и няма да бъде на първа редица със съотборника си Хамилтън. Аутсайдерът Manor бе допуснат до старт, след като имаше проблеми с двигателя. Все пак времето на двата болида от втората свободна тренировка било достатъчно добро за стюардите и да бъдат пуснати в състезанието. Моторните спортове дадоха и жертва вчера на пистата „Нюрбургринг" в Германия

Ликвидиран е главатарят на нападателите на музея в Тунис

http://www.mediapool.bg/likvidiran-e-glavataryat-na-napadatelite-na-muzeya-v-tunis-news232291.html

Лидерът на терористичната ислямистка групировка "Окба ибн Нафаа", извършила нападението срещу тунизийския музей "Бардо" на 18 март, е ликвидиран, съобщи в неделя  премиерът на страната Хабиб Есид, цитиран от световните медии. По думите му, тунизийските военни са успели да ликвидират предишната вечер "ключови елементи от групировката "Окба ибн Нафаа" начело с Локман Абу Сахр". По-рано МВР в Тунис информира, че силите за сигурност са убили девет екстремисти от "Окба ибн Нафаа" по време на спецакция в района на Гафза в южната част на страната. Алжирският екстремист Халед Чаиб, известен още като Локман Абу Сахр, е свързван с повечето от последните терористични нападения в Тунис, припомня Ройтерс. Операция в Гафза бе предприета часове преди неделното шествие срещу тероризма в столицата Тунис.  В него се включиха над 12 000 души по данни на полицията, предаде ТАСС. Колоната на демонстрантите се движи от площад "Баб Саадун" до музея Бардо", скандирайки "Тунис е свободна страна, долу тероризма!". В средата на деня към шествието се присъедини тунизийският президент Бежи Каид Есебси, придружен от висши чуждестранни представители, предаде Франс прес. В знак на солидарност с Тунис в трикилометровия марш, при засилена охрана, се включиха френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, президентът на Габон Али Бонго, палестинският му колега Махмуд Абас и други чуждестранни лидери. Държавните ръководители извървяха стотина метра в зона, отцепена изцяло от стотици полицаи и военни с автоматични оръжия и бронежилетки. Групата напусна в безредие сградата на парламента, подслонила и музея "Бардо"; лидерите тутакси потънаха в тълпата от официални лица и журналисти. Успяха обаче да формират колона и туниският държавен глава вървеше рамо до рамо с френския президент, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Ръководителите преминаха покрай парламента и музея, после откриха стена с имената на жертвите. "Огромен поздрав към тунизийския народ, който доказа, че няма да се огъне пред тероризма. Благодаря на всички и казвам на туниския народ: Напред! ти не си сам", заяви 88-годишният Бежи Каид Есебси. Подобно шествие срещу тероризма с участието на световни политически лидери се състоя в Париж на 11 януари в памет на жертвите на нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 и ранени 11 души, припомня ТАСС. Кървавият акт в Тунис отне живота на 22 души - 21 чуждестранни туристи и местен полицай.

Откриха подземен град с хиляди жители от древността

http://petel.bg/Otkriha-podzemen-grad-s-hilyadi-zhiteli-ot-drevnostta__106442

В района на Кападокия, Турция археолози са открили вероятно най-големият известен досега подземен град, съобщи National Geographic. В него са...

Наградиха лауреатите в конкурса "Диньо Маринов"

http://petel.bg/Nagradiha-laureatite-v-konkursa-Dino-Marinov__106451

Над 360 деца участваха в 21-то издание на националния конкурс “Диньо Маринов”, чийто домакин бе Общинският детски комплекс във Варна. В...

Десетки хиляди протестираха срещу реформата в трудовия сектор в Италия

http://petel.bg/Desetki-hilyadi-protestiraha-sreshhu-reformata-v-trudoviya-sektor-v-Italiya__106452

Докато италианският премиер участва в поход на солидарността в Тунис, в Рим хиляди протестираха срещу новото трудово законодателство на...

Бориса Тютюнджиева, жената до Андрей Арнаудов, прави обувки в Италия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681365

Ти разбираш наистина много от обувки. Само тези думи са достатъчни да насърчат модела Бориса Тютюнджиева да основе собствена модна компания. Няма вид на човек, който управлява толкова сериозен бизнес, но го прави, без да и? мигне окото.
Разговорът на маса и на чаша вино с едни от най-близките и? приятелки наистина става повод да се роди нова
Ти разбираш наистина много от обувки. Само тези думи са достатъчни да насърчат модела Бориса Тютюнджиева да основе собствена модна компания. Няма вид на човек, който управлява толкова сериозен бизнес, но го прави, без да и? мигне окото. Разговорът на маса и на чаша вино с едни от най-близките и? приятелки наистина става повод да се роди нова

Саудитска Арабия обвини Русия за страданията на сирийския народ

http://news.ibox.bg/news/id_1410769766

Русия предлагала мирно решение, но същеврменно продължавала да въоръжава Асад

Яйца са се боядисвали и преди християнството да бъде прието от българите

http://pik.bg/яйца-са-се-боядисвали-и-преди-християнството-да-бъде-прието-от-българите-news307256.html

Яйца са се боядисвали и преди християнството да бъде прието от българите

Яйца са се боядисвали и преди християнството да бъде прието от българите. Това е традиция, която идва от езически времена. Впоследствие е преобразувана в изконно християнска традиция. Това заяви Ирина Кръстева от Музей за история на София.

В Музея отвори врати Великденско ателие за деца. Възрастовата граница е по-широка - деца от 4-5-годишна възраст, които тепърва започват да развиват приложните си способности, до тийнейджъри, на които им е интересно. В ателието се приготвят различен тип декорации - за украса на дома и пространството около него, картички за близки и приятели. Този тип занимания са подходящи и за по-големи деца.

"Постарахме се да работим с традиционни материали, като различни типове цветни хартии, сатенени панделки, картони, хартия, картонени чинийки, сатен, вата. Стремим се да използваме достъпни материали, които могат да бъдат закупени навсякъде, за да може, който хареса идеите ни да си направи допълнително вкъщи", посочи тя. "Възпитателната и образователна функция на Музея е нещо, на което много държим. Когато децата идват в ателието първо ги запознаваме с традициите, защо и как празнуваме Великден. Защо точно червено е първото яйце, което трябва да се боядиса. След това залагаме на практическата работа", добави още Кръстева.

Ателието работи с училища и групи, но сега е доста засилен индивидуалният интерес, като много майки записват дечицата си. До момента са минали около 200 и до края на работата на ателието се очаква да минат още толкова дечица.

Цветан Василев: В България няма олигарси извън политиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=284512

„В България класически олигарси няма извън политиците. Всичко за тях - с доказателства и подробности, съм разказал пред нотариус". Това коментира Цветан Василев в интервю, цитирано от тв7. "Поискаха ми безвъзмездно активи, след отказа ми, предизвикаха кризата в КТБ.

Одрин очаква нови наводнения заради идващите от България реки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501728_odrin_ochakva_novi_navodneniia_zaradi_idvashtite_ot/?ref=rss


Турският град Одрин се готви за наводнение заради високите нива на реките Арда, Марица и Тунджа, съобщи БГНЕС.

Река Арда, която при Одрин се влива в Марица, вчера е покачила нивото си 3 пъти, а прогнозата е, че заради това утре градът ще бъде потопен. Кметът Реджеп Гюркан е разпоредил денонощно наблюдение на трите реки заради тенденцията за рязко покачване на притока им.

"Молим се да не бъде катастрофално и този път, след като цял квартал беше откъснат от света. Още не сме...

Архиви на Министерския съвет и парламента ще бъдат достъпни в интернет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/29/2501641_arhivi_na_ministerskiia_suvet_i_parlamenta_shte_budat/?ref=rss


Държавната агенция "Архиви" ще продължи започната дигитализация на документи с архивите на Министерския съвет, Народното събрание, на отделите на ЦК на БКП. Това казва в интервю за "Дневник" Михаил Груев, който неотдавна пое агенцията.

Приоритетно по договор с института "Яд Вашем" се дигитализарат документи, свързани с еврейския въпрос през Втората световна война.

В интернет вече са архивите на Политбюро на ЦК на БКП. Това стана, когато агенцията се ръководеше от Мартин...

Хиляди пенсионери работят, за да живеят

http://business.actualno.com/Hiljadi-pensioneri-rabotjat-za-da-jivejat-news_464813.html

Около 150 хиляди пенсионери работят у нас, а всеки десети от тях е останал на старото си работно място след като се е пенсионирал. С цел намаляване на разходите за пенсии и освобождаването на работ...

Бивш шеф на HP ще се опита да стане президент на САЩ

http://america.actualno.com/Bivsh-shef-na-HP-shte-se-opita-da-stane-prezident-na-SASht-news_464807.html

Бившият генерален директор на производителя на персонални компютри Hewlett Packard Карли Фиорина заяви, че има голяма вероятност да участва в следващите президентски избори в САЩ през ноември 2016....

Убиец на 87-годишна жена се изправя пред съда във Велико Търново

http://www.cross.bg/mehmedov-zhena-aiidun-1458791.html

/КРОСС/ 45-годишният Айдън Мехмедов от Полски Тръмбеш, който през септември 2013 г. преби и изнасили 87-годишна жена в с. Ресен, се изправя пред Окръжния съд във Велико Търново.  Месец по-късно, на 18 октомври, Дона Щърбанова издъхна в болница от получените наранявания. Делото ще бъде гледано при закрити врата във вторник. Месеци наред Мехмедов, от ромски произход, бе издирван с европейска заповед за арест и накрая открит във Франция. Той бе върнат в България в края на 2014 г. и оттогава е с постоянен арест. Айдън Мехмедов пребил и изнасилил спящата жена, веднага след което избягал първо в Гърция и после във Франция, където се крил месеци наред. Цялата търновска полиция бе вдигната накрак веднага след изнасилването, но престъплението бе разкрито доста след смъртта на жената. Ако вината на Айдън Мехмедов бъде доказана, го грозят от 10 до 20 години затвор.

Шефът на Сметната палата поиска спецорган да проверява доходите на политиците

http://offnews.bg/news/n_1/n_482425.html

Новият шеф на Сметната палата Цветан Цветков поиска създаване на специализиран орган, който да проверява разликите между декларираното и реалното имущество на политиците. Трябва да се промени законодателството, за да се предостави възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото на политиците, коментира Цветков пред БНР. Като свой приоритет Цветков посочи налагането на контрол върху управлението на публични средства от общини, министерства и агенции, както и контрол върху работата на регулаторите. По думите му трябва да се направят одити на ведомствата, за да се разбере как те боравят с паричните средства, с които разполагат, как ги съхраняват, къде са вложени – дали само в една или в няколко банки, при какви условия са вложени и т.н. Цветков подчерта, че не би се ангажирал с одит на КТБ, тъй като една такава проверка не е в правомощията на Сметната палата. Новият шеф на Сметната палата обясни, че иска да завърши мандата си, за да може институцията да изпълни своите цели. Честата смяна на ръководството се отразява както на работата на Сметната палата, така и на функционирането на публичните финанси като цяло, категоричен е той. Цветков заяви, че един от заместниците му ще е Горица Грънчарова, а вторият му заместник ще бъде обявен в понеделник.

Утре времето ще е облачно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4683894

През нощта и утре преди обяд ще има временно намаление на облачността. Около обяд от запад отново ще се заоблачи и до вечерта на места, главно в западната половина на страната, ще превали дъжд. Минималните температури ще са малко по-ниски, предимно между 2° и 7°, а дневните ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°.
През нощта и утре преди обяд ще има временно намаление на облачността. Около обяд от запад отново ще се заоблачи и до вечерта на места, главно в западната половина на страната, ще превали дъжд. Минималните температури ще са малко по-ниски, предимно между 2° и 7°, а дневните ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване