Пенгезов, Дивизиева и още шестима отиват на съд за нарушения по ОПАК

http://www.bnews.bg/article-132403

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ ВоАС – София.

Бившият военен лидер Мухамаду Бухари спечели президентските избори в Нигерия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/01/2503812_bivshiiat_voenen_lider_muhamadu_buhari_specheli/?ref=rss


Изборната комисия в Нигерия обяви бившия военен лидер Мухамаду Бухари за победител в президентските избори, предаде БТА.

Председателят на комисията Атахиру Джега каза рано сутринта в петък, че Бухари е получил над 15 милиона гласа, а съперникът му, досегашният президент Гудлък Джонатан - малко над 12 милиона гласа. По думите на шефа на Централната избирателна комисиия Бухари има достатъчно гласове, за да бъде обявен за победител и избран за президент.

Джонатан призна...

Освободеният турски прокурор почина от раните си

http://www.moreto.net/novini.php?n=284787

Въпреки усилията на лекарите турският прокурор Мехмет Селим Кираз, който вчера бе похитен в съдебна зала в Истанбул, не оцеля. Кираз бе прострелян с пет куршума малко преди да бъде освободен от спецчастите. Турският прокурор Мехмет Селим Кираз, който бе освободен, след като бе държан девет часа като заложник от екстремисти, почина в болницата, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви, позовавайки се на представители на болницата.

Горов: Борисов е експерт да извади заек от джоба и да прехвърли отговорността

http://www.cross.bg/gorov-bulgariya-komisiyata-1459249.html

/КРОСС/Членовете на Анкетната комисия в Народното събрание, ангажирани със случая КТБ, не получават адекватна информация от институциите и лицата, които имат връзка със съсипването на банката. Това заяви в студиото на ТВ7 депутатът от „БСП - Лява България" Димитър Горов. Виканите на разговор обикновено отговаряли, че това или не е тяхна работа, или е следствена тайна. Така вече две заседания членовете на комисията тъпчат на едно място, каза той. Горов призна, че засега с колегите си не са мисли за изслушване на Цветан Василев. Вчера обаче председателят на комисията Десислава Атанасова заяви, че е готова на това и покани банкера да говори пред депутатите.  Проблемът КТБ е олицетворение на това, какво се случи в България през последните 25 години. Тази банка дълго време е била обгрижвана и накрая показва, че видимо системата не работи, заключи Горов. По повод заявеното от премиера Борисов, че главните виновници за ситуацията са Станишев и Орешарски, той коментира: „За всичко, което се случва в държавата, е виновен някой друг. Той е експерт да извади заек от джоба и да прехвърли отговорността". Според Горов има вероятност същият сценарий да се повтори на друго място. Специалните промени в закона заради КТБ може да се превърнат в политическа и икономическа бухалка, предупреди колегата му от Реформаторския блок Настимир Ананиев. Той допълни, че трусът в икономиката може да създаде дългосрочни негативни перспективи.

Путин обяви, че няма да спира доставките на газ за Украйна

http://www.cross.bg/pytin-ykraiina-glava-1459248.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че ще удължи съществуващото споразумение с Украйна за доставка на природен газ с още три месеца. Руският държавен глава направи това изявление часове преди да изтече срокът на действа на сегашното споразумение в полунощ. Премиерът Дмитри Медведев е уведомил днес Путин, че Киев желае да се удължи споразумението, подписано миналия октомври. „Да го направим", отвърнал руският държавен глава, цитиран от РИА Новости.  

1% от всички диагностицирани случаи на рак на гърдата са на мъже

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688781

В Белгия един на всеки 800 мъже е развил рак на гърдата, показва изследване, публикувано на интернет страницата на белгийския канал RTBF, предаде БГНЕС.
Според експерти ракът на гърдата се среща и сред мъжете и е много по-опасен, тъй като се проявява в по-късен етап от живота. Диагностиката на този вид рак показва,
В Белгия един на всеки 800 мъже е развил рак на гърдата, показва изследване, публикувано на интернет страницата на белгийския канал RTBF, предаде БГНЕС. Според експерти ракът на гърдата се среща и сред мъжете и е много по-опасен, тъй като се проявява в по-късен етап от живота. Диагностиката на този вид рак показва,

Венци Стефанов: ЦСКА и Левски трябва да останат без лиценз

http://www.cross.bg/stefanov-tzska-levski-1459247.html

/КРОСС/ЦСКА и Левски трябва да останат без лиценз, смята президентът на Славия Венцеслав Стефанов. Иначе какво се получава - ние да не сме по-глупави, че да си плащаме, а те понеже са Левски и ЦСКА да са привилегировани и да трупат дългове от милиони, коментира той в сутрешния блок на ТВ7. Преди години Пирин (Блгр) беше изхвърлен за 40 000 лв. дълг. Тръгнем ли по пътя на компромисите ще предизвикаме опасен прецедент и накрая всички ще спрат да плащат, каза Стефанов. В разговора се включи и собственикът на Чавдар (Етрополе) Емил Димитров, който чака 700 000 лв от ЦСКА по трансфера на Ивайло Чочев в Палермо. Той отхвърли твърденията, че парите по трансфера не са постъпили в ЦСКА. Според него те са били в сметките на отбора от "Българска армия" още през юни. Той е имал разговор с Александър Томов, който му е дал уверение, че ще започне изплащане на дължимото на вноски от по 50 000 евро месечно, но това не е сторено. Димитров намекна също, че в момента се води люта битка за имотите на ЦСКА между настоящите акционери, но не пожела да разкрие повече детайли по този скандал. Венцеслав Стефанов изрази съмнение, че някой може да посегне към имотите на "червените", тъй като те са на Министерството на отбраната. Той очаква също до средата на април да има яснота около строителството на новия национален стадион на мястото на стадион "Славия". "Живеем в такъв свят, че не може да имаме вяра дори в немски инвеститор", коментира озадачен Стефанов

За трети път: Парламентът отказа на БСП да обсъжда санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-othvurleno-mikov-1459245.html

/КРОСС/ Парламентът отхвърли искането на БСП да обсъди проекторешение, с което да се обяви против разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия. Проектът беше отхвърлен от комисията по външна политика на 21 януари, за него гласуваха само депутатите от БСП и АБВ, а „Атака" не участва в гласуването. Искането на БСП да влезе в дневния ред на парламента беше от пленарната зала отхвърлено вече два пъти. Туристическият бранш вече протестира и има опасения от провал на летния сезон заради руските туристи, аргументира искането за преразглеждане бившият външен министър Кристиан Вигенин. Икономическите санкции срещу Русия ще се отразят и на земеделието у нас, защото се очертава проблем с млечните квоти и българските стопани няма да може да изнасят продукция за Москва, посочи председателят на БСП Михаил Миков. След гласуване и прегласуване обаче предложението на БСП беше отхвърлено. Защо се страхувате от обсъждането на този въпрос в Народното събрание, попита Миков и отбеляза, че такова поведение не съответства на авторитета на българския парламент.

Пореден шофьор без книжка в Шуменско

http://pik.bg/пореден-шофьор-без-книжка-в-шуменско-news308790.html

Пореден шофьор без книжка в Шуменско

23-годишен мъж от шуменското село Тодор Икономово е бил засечен да шофира без свидетелство за управление на моторно превозно средство, информират от пресцентъра на МВР-Шумен, предаде "Дарик"

Той е бил засечен да управлява автомобила си Пежо "307" " пред сградата на пощенската станция в селото. Съставен му е акт, като при допълнително извършената справка станало ясно, че е в едногодишен срок от наказание по административен ред за същото деяние. Образувано е бързо производство.

Цената на златото падна до седмичното си дъно

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-падна-до-седмичното-си-дъно_l.a_i.664916_at.1.html

Цената на златото падна до най-ниското си ниво за последната седмица на фона на очакването, че страните от ОПЕК ще увеличат износа на ресурса,...

Двама в ареста за хероин

http://pik.bg/двама-в-ареста-за-хероин-news308786.html

Двама в ареста за хероин

Двама жители на кюстендилския квартал "Изток" са задържани вчера с полицейска заповед за 24 часа. От тях са иззети наркотични вещества. 21-годишен младеж / И.Н. / е носил в себе си 13 фолиеви опаковки с хероин. В дома на 41-годишен мъж /Т.С. / са открити от криминалисти още 17 опаковки, информира "Дарик"

Двамата мъже са в роднинска връзка, не са осъждани. По-младият има неприключено дело за престъпление, свързано с наркотици. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. Срещу двамата задържани са започнати досъдебни производства в РУ Кюстендил.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688785

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Вече и Общинска полиция във Варна ще пише фишове за неправилно паркиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=284783

Служителите на Общинска полиция вече могат да издават и фиш за неправилно паркиране на автомобили по тротоари и пътни артерии. Това гласи заповед на кмета на Варна Иван Портних, с която бе допълнена предходна разпоредба. Досега общинските органи на реда съставяха единствено актове на нарушителите.

НОИ изплаща руските пенсии на 3 април

http://pik.bg/нои-изплаща-руските-пенсии-на-3-април-news308788.html

НОИ изплаща руските пенсии на 3 април

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че на 3 април по банков път ще бъдат изплатени руските пенсии за първото тримесечие на годината на пенсионерите, живеещи в България.

След известно забавяне от страна на Пенсионния фонд на Руската Федерация (ПФРФ) при предоставянето на списъците с лицата, получаващи руски пенсии у нас, данните вече са на разположение на НОИ от 26 март и в момента се извършва подготовка по изплащането на сумите в посочения срок.

НОИ напомня на всички лица, които са получили решение от ПФРФ за отпускане на пенсия и все още не са представили в института документ за разкрита в български лева разплащателна или лична банкова сметка, че е необходимо да го направят, за да могат да получат пенсията си. 

Гърция заяви интерес към "Турски поток"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-zaiavi-interes-kym-turski-potok-192126/

Атина опитва да договори снижение на цената на природния газ, коментира руското издание "Коммерсант"

Деян Донков репетира за нова роля на инвалидна количка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688216

Деян Донков се учи да използва инвалидна количка, за да изиграе момче с увреждания. Новата му роля е главна в представлението “На ръба” на режисьора Александър Морфов. Премиерата предстои съвсем скоро. Донков репетира и друга нова постановка - “Процесът срещу богомилите” по пиесата на Стефан Цанев, в която си партнира със Стефания Колева и Теодора
Деян Донков се учи да използва инвалидна количка, за да изиграе момче с увреждания. Новата му роля е главна в представлението “На ръба” на режисьора Александър Морфов. Премиерата предстои съвсем скоро. Донков репетира и друга нова постановка - “Процесът срещу богомилите” по пиесата на Стефан Цанев, в която си партнира със Стефания Колева и Теодора

Букурещ e най-задръстеният град в ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/bukuresht-e-naj-zadrysteniiat-grad-v-es-6033915

В световен мащаб най-затруднен е трафикът в Истанбул, Мексико, Рио де Жанейро и Москва., сочи проучване на "ТомТом"

Букурещ e най-задръстеният град в Европа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/bukuresht-e-naj-zadrysteniiat-grad-v-evropa-6033915

В световен мащаб най-затруднен е трафикът в Истанбул, Мексико, Рио де Жанейро и Москва., сочи проучване на "ТомТом"

Прекъснато е водоподаването в част от Сливен

http://pik.bg/прекъснато-е-водоподаването-в-част-от-сливен-news308785.html

Прекъснато е водоподаването в част от Сливен

Прекъснато е водоподаването в част от Сливен, съобщи за "Фокус" ВиК – Сливен. Поради извършване на строителни дейности от изпълнителя на "Интегриран проект за воден цикъл на град Сливен" на улица "Георги Икономов"до 16.30 часа ще бъде прекъснато водоподаването в района намиращ се между улиците "Георги Икономов", площад "17-ти януари", "Тракия" и "6-ти септември".

До 15.30 часа ще бъде прекъснато водоподаването в част от квартал "Комлука" - района намиращ се между улиците "Стефан Егаров", "Великокняжевска", "Кутелка" и "ЧУдомир Кантарджиев". Поради извършване на авариен ремонт на улица "Патриарх Евтимий" до 15.30 часа ще бъде прекъснато водоподаването в района намиращ се между улиците "Патриарх Евтимий", "Текстилец", "17-ти Януари", "Тракия". При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Евро прокурори удрят ВИП- корумпирани у нас

http://frognews.bg/news_88719/

Европейски прокурори започват мащабно разследване на корупцията по високите етажи у нас. До това решение се стигнало на закрито заседание на Европейската комисия в понеделник. То било ръководено от председателят на ЕК Юнкер. Евро магистратите пристигат в София на 10 април.

Финансите на китайските строителни компании са под силен натиск

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/finansite-na-kitaiskite-stroitelni-kompanii-sa-pod-silen-natisk-191983/

Резкият спад на печалбата на някои фирми е симптом за агресивното понижение на цените, с което компаниите се опитват да се справят със запасите от жилища

Нови тъмни завери срещу Русия и Путин след провала на „Бялата революция”

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-strani-1459244.html

/КРОСС/ Както стана въпрос и в предишна публикация, външнополитическата стратегия на САЩ за налагане на „демокрация" в страните на света се реализира чрез използването на т.нар. умна сила, което пък е съчетание от прилагане на „твърда" и „мека" сила. През 1990 г. Джоузеф Най, сътрудник на Съвета по международни отношения (Council on Foreign Relations ) и съратник на Збигнев Бжежински, използва за тези методи понятието "мека власт" или "находчива власт" (soft power). Според харвардския професор по международни конфликти Джоузеф Най „Soft Power" (меката власт) е форма на външнополитическо въздействие, насочено към манипулиране дейността на хора и правителства чрез духовни ценности, които са привлекателни и имат морален авторитет". В интерес на истината понятието, което налагат професорът и неговият настойник Бжежински, малко се различава от определението на Пентагона за психологическата война. Основните пропагандни клишета за soft power на САЩ са „американският начин на живот", „ценностите на демокрацията" и „правата на човека". Първото успешно използване на новата стратегия и първо нейно завоевание бе перестройката. За първи път тези нови методи като стратегия се проявиха успешно в периода на перестройката, когато на власт в Русия дойде Михаил Горбачов. Последваха успешните цветни революции в Грузия през 2003 г., в Украйна - 2004 г

На какво мирише идеята за закриване на агенцията по вписванията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688405


Може би имаме късмет, че реформите в правоприлагането и съдебната система напредват бавно. Защото някои от тях вървят в незнайна посока, а други водят назад.
Ето пресен пример. Министерството на правосъдието планира да закрие на 1 август Агенцията по вписванията и Централния регистър за особени залози като ги слее и преобрази във ведомствени
Може би имаме късмет, че реформите в правоприлагането и съдебната система напредват бавно. Защото някои от тях вървят в незнайна посока, а други водят назад. Ето пресен пример. Министерството на правосъдието планира да закрие на 1 август Агенцията по вписванията и Централния регистър за особени залози като ги слее и преобрази във ведомствени

Пенсионната реформа на Калфин отива на Тристранка и обществено обсъждане

http://www.cross.bg/pensionnata-kalfin-reforma-1459246.html

/КРОСС/Планираното повишаване на пенсионната възраст и стажа за пенсия се налагат, за да се осигурят повече средства за възрастните хора, обясни пред БНТ вицепремиерът Ивайло Калфин ден след като представи идеите си за пенсионна реформа. Проектоидеята предвижда през 2037-ма година и жените, и мъжете да се пенсионират на 65 години. Стажът за пенсия също ще нараства плавно - до 37 години за жените и 40 за мъжете. Ако реформата бъде приета, таванът на пенсиите би могъл да отпадне през 2019-та година. Предложенията на Калфин не срещат пълното одобрение на социалните пратньори. Разговорите ще продължат и този месец. До края на март направихме точно това, което бяхме поели като ангажимент като законодателни промени по пенсионната реформа. Сега следва те да бъдат представени и обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика. Ивайло Калфин се надява до края на май целият пакет от предлагани мерки да мине на публично обсъждане и до края на юни законодателните промени да бъдат приети окончателно от парламента. Плавното покачване на пенсионната възраст до 65 години е най-добрият вариант в сегашната ситуация, смята той. Ще бъде дадена възможност и за по-ранно пенсиониране на хората, както и ще бъдат създадени редица мерки за хората в предпенсионна възраст - работодатели да ги наемат, за да завършат трудовия си стаж, допълни вицепремиерът

ГЕРБ: Промените в пенсионната система ще намалят дефицита в НОИ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688771

Промените в пенсионната система в дългосрочен план ще намалят дефицита в НОИ. Това каза пред „Фокус“ Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. Според нея реформата цели да се постигне финансова стабилност и сигурност на системата.
Промените в пенсионната система в дългосрочен план ще намалят дефицита в НОИ. Това каза пред „Фокус“ Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. Според нея реформата цели да се постигне финансова стабилност и сигурност на системата.

Джони Мичъл е в интензивно отделение

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dzhoni-michyl-e-v-intenzivno-otdelenie-6033914

Причината за хоспитализацията не се посочва, но певицата е намерена в безсъзнание

Джони Мичъл бе приета в болница

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dzhoni-michyl-be-prieta-v-bolnica-6033914

Причината за хоспитализацията не се посочва, но певицата е намерена в безсъзнание

Гърция се оплака от американски натиск за Турски поток

http://www.moreto.net/novini.php?n=284790

Американските власти оказват натиск на Гърция , опитвайки се да я принудят да се откаже от участие в реализирането на проекта „Турски поток“, по който трябва да се доставя в Европа руски природен газ, заяви министърът на възстановяването на производството, енергетиката и опазването на околната среда Панайотис Лафазанис, пише РБКdaily.

Нивата на реките се понижават, но все още са над праговете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688767

Нивата на реките плавно се понижават, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) през нощта е имало превалявания над по-голямата част от Северна България, а през деня ще има и над останалите райони. Количества от 5-10 л/кв.м, през деня до 5 л/кв.м.
Нивата на реките плавно се понижават, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) през нощта е имало превалявания над по-голямата част от Северна България, а през деня ще има и над останалите райони. Количества от 5-10 л/кв.м, през деня до 5 л/кв.м.

Данните на етикетите за произхода на месото стават задължителни

http://pik.bg/данните-на-етикетите-за-произхода-на-месото-стават-задължителни-news308780.html

Данните на етикетите за произхода на месото стават задължителни

От днес данните за произхода на месото стават задължителни на етикета на хранителните продукти. Досега това изискване беше задължително само за говеждото и свинското месо.

Регламентът важи за разфасовано и опаковано месо - прясно, замразено или охладено, но не и за вече обработено в заведенията за хранене, пояснява БНР.

В етикета трябва да пише и съдържанието на мазнините, водата, кога е замразено и други.

Руските пенсии у нас ще се изплащат от 3 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_483598.html

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че на 3 април 2015 г. по банков път ще бъдат изплатени руските пенсии за първото тримесечие на годината на пенсионерите, живеещи в България. След известно забавяне от страна на Пенсионния фонд на Руската Федерация (ПФРФ) при предоставянето на списъците с лицата, получаващи руски пенсии у нас, данните вече са на разположение на НОИ от 26 март и в момента се извършва подготовка по изплащането на сумите в посочения срок. НОИ напомня на всички лица, които са получили решение от ПФРФ за отпускане на пенсия и все още не са представили в института документ за разкрита в български лева разплащателна или лична банкова сметка, че е необходимо да го направят, за да могат да получат пенсията си. Документът може да бъде изпратен и по електронна поща на адрес: noi@nssi.bg.

Букурещ е градът с най-много задръствания в Европа

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/bukuresht-e-gradyt-s-nai-mnogo-zadrystvaniia-v-evropa-192125/

В световен мащаб най-затруднен е трафикът по улиците на Истанбул, Мексико, Рио де Жанейро и Москва

Google отбелязва първи април с играта Pacman

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/01/2503787_google_otbeliazva_purvi_april_s_igrata_pacman/?ref=rss


Всяка година Google отбелязва деня на шегата с нещо нетрадиционно. Този път компанията пусна нова функция на картите си Google Maps, която позволява на потребителите да играят класическата игра Pacman.

За целта потребителите трябва да използват новата версия на Google Maps за интернет браузъри. До бутона за активиране на Google Earth вече има и бутон за Pacman.

Така всяка карта в Google Maps може да се превърне в ниво на класическата видео игра, а потребителят сам определя...

Никита и майка му - убити заради голям дълг

http://www.bnews.bg/article-132402

Преди смъртта си рускинята е заела пари от емигранти, но не става ясно кога.

Явор Гърдев поставя опера на Пучини

http://www.cross.bg/darina-gurdev-opera-1459243.html

/КРОСС/Явор Гърдев е в сезон на експерименти - след кино-спектакъла през месец май в НДК, режисьорът ще направи експеримент и с опера. Театралът ще постави „Лястовичка" на Джакомо Пучини с учениците на Дарина Такова, съобщи пред „Площад Славейков" певицата. Екипът ще работи по спектакъла по време на лятната Академия на изкуствата в Созопол, а премиерата е планирана за 28 юли. Идеята за „Лястовичка" е на Дарина Такова, която е пяла в този спектакъл в апогея на своята кариера на сцената на Римската опера, пише „Монитор". Репетициите започват през май в София, а на 12 юли трупата продължава работа по представлението в Созопол, където Явор Гърдев ще проведе и майсторски клас по режисура, Дарина Такова по пеене, а сценографът на постановката Чавдар Гюзелев по живопис. „Представлението няма да е с оркестър, Вяра Шуперлиева пристига от Залцбург, за да акомпанира на пианото. Ще пуснем билети на символични цени по 2-3-5 лева. Целта е младите певци да се срещнат с публиката", разкрива организаторът на проявата Петя Великова.  

Мъж от Монтана запълва дупки по улиците с кал и боклуци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688765

Мъж от ромския квартал "Кошарник" в Монтана, на когото му е писнало от заобикалящия го „лунен пейзаж”, решил да запълва дупките сам с подръчни материали - с кал, плочки и боклуци. "Това имам и с това запълвам дупките", обясни Найден пред Нова телевизия.
Найден се отказал да чака властите да оправят улиците, затова взел нещата в свои ръце...
Мъж от ромския квартал "Кошарник" в Монтана, на когото му е писнало от заобикалящия го „лунен пейзаж”, решил да запълва дупките сам с подръчни материали - с кал, плочки и боклуци. "Това имам и с това запълвам дупките", обясни Найден пред Нова телевизия. Найден се отказал да чака властите да оправят улиците, затова взел нещата в свои ръце...

Радан Кънев: Тревожно е, че Цацаров не разследва Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_483595.html

"В интервюто на банкера Цветан Василев от Белград има достатъчно факти за престъпления на двама души - Делян Пеевски и Цветан Василев. По изнесената информация главният прокурор Сотир Цацаров може спокойно да се самосезира, но тревожно е, че не го прави", коментира в ефира на Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев. "КТБ е била политически инвестиционен фонд. Там спестяванията на българските фирми и граждани са използвани за създаване на „компании със специално предназначение” SPV. Вземат се милиони и милиарди заеми, дават се на някоя куха фирма SPV като заем и с тези пари фирмата взема някой стратегически актив. БТК как се придоби – по този начин. „Булгартабак” как – по този начин", анализира публикацията реформаторът и припомни, че банката на Цветан Василев е финансирала на практика редица офшорки. Радан Кънев не спести критиките си към институциите, които с "бездействието си продължили на практика ортаклъка между Пеевски и Василев".  "Този валяк КТБ насочи парите от еврофондовете към това политиците да си купуват влияние чрез активи, а не са направлявани за развитие на малкият и среден бизнес", обяви Кънев. Лидерът на ДСБ даде положителна оценка на работата на ДАНС и НАП, които са реагирали бързо за налагането на общ запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев, като така са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност. Съпредседателят на Реформаторския блок призова да се използва румънския опит в прилагането на реформи в съдебната система, за да се промени "тотално прогнилата административна и политическа система". "Истерията срещу мен и правосъдния министър Христо Иванов показва, че настъпваме когото трябва, завърши Кънев.

Бундесбанк също пожела стрес тестове за сенчестото банкиране

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bundesbank-syshto-pojela-stres-testove-za-senchestoto-bankirane-192116/

Tрябва да извършим мониторинг на връзката между традиционното и нетрадиционното банкиране, посочи представител на германската институция

Мъж от ромски квартал в Монтана запълва дупки с кал и боклуци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688761

Мъж от ромския квартал
Мъж от ромския квартал "Кошарник" в Монтана, на когото му е писнало от заобикалящия го „лунен пейзаж”, решил да запълва дупките сам с подръчни материали - с кал, плочки и боклуци. "Това имам и с това запълвам дупките", обясни Найден пред Нова телевизия. Найден се отказал да чака властите да оправят улиците, затова взел нещата в свои ръце...

Въоръжени нахлуха в офис на партията на Ердоган в Истанбул

http://asia.actualno.com/Vyoryjeni-nahluha-v-ofis-na-partijata-na-Erdogan-v-Istanbul-news_465350.html

Двама въоръжени нахлуха в офис на управляващата Партия на справедливостта и развитието в предградие на Истанбул, предаде Reuters, като се позова на частната агенция „Доган“. Мъжет...

Няма да има данъчни облекчения за деца, ГЕРБ не подкрепи ПФ

http://politics.actualno.com/Njama-da-ima-danychni-oblekchenija-za-deca-GERB-ne-podkrepi-PF-news_465351.html

Народното събрание отхвърли предложение на Патриотичния фронт за данъчно облекчение за деца, предаде репортер на БГНЕС. Предложението на Патриотичния фронт беше работещите българи, които получават д...

Американски режисьори вдъхват живот на три български пиеси в "Червената къща"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/01/2503310_amerikanski_rejisyori_vduhvat_jivot_na_tri_bulgarski/?ref=rss


Американски режисьори ще вдъхнат живот на три нови български пиеси в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София в проекта Page on Stage ("Станица на сцена") , съобщават организаторите от фондация "Елизабет Костова".

Текстовете са преведени от различни преводачи и ще се четат от актьори под режисурата на Елена Хейман, Самюел Бугелн и Нейтън Купър. Избраните произведения са "Времева болест" на Иван Димитров", "Лиля" на Кристос Хартомацидис и "Кота 506" на Ясен...

Цветан Василев не е искал протекции от мен, каза Георги Първанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2503784_cvetan_vasilev_ne_e_iskal_protekcii_ot_men_kaza_georgi/?ref=rss


Цветан Василев никога не е искал протекции от мен, заяви лидерът на АБВ в оставка и президент (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов пред Нова телевизия.

В интервю за сайта "Гласове" Василев съобщи, че се е срещнал с тримата лидери на трите водещи политически партии по време на кризата с Корпоративна търговска банка през юни 2014 г.

"Не съм стоял на опашки, за да се срещам с Цветан Василев, ако е имало официални срещи, то е било да се обсъжда ситуацията в икономиката", заяви...

Днес тестват сирените във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284742

Днес от 13.00 часа във Варна ще бъдат задействани акустичните сигнали за оповестяване на населението, съобщиха от отдел „Дейности по защита на населението” към Община Варна за Moreto.net. Целта е да се извърши проверка на техническото състояние на системата.

ДАИ погва автобусите, превозващи деца и ученици

http://pik.bg/даи-погва-автобусите-превозващи-деца-и-ученици-news308771.html

ДАИ погва автобусите, превозващи деца и ученици

Инспектори на агенция "Автомобилна администрация" започват проверки на автобусите, с които се превозват деца и ученици, в цялата страна. Поводът е наближаващата пролетна ваканция, през която се организират екскурзии. Ще се следи дали учениците се превозват нощно време, съобщи за "Хоризонт" Владимир Колев от автомобилната администрация:

"Съответното лице, отговарящо във фирмата за тази дейност, подава към нас данни, колко ученика ще се возят, каква е дестинацията и с кое превозно средство, след което наши инспектори отиват на място и извършват предварителен контрол на този автобус. Имаме екипи, които на пътя ще спират също превозни средства, но за нас е много важно, как ще тръгне, в какво състояние от началото на курса. Забранено е нощно време да се возят деца.

На това нещо ще бъде обърнато особено внимание. Голяма част от новите автобуси имат предпазни колани. Би трябвало да ги сложат. Ще бъдат спирани и такива средства и ще бъде проверявано, дали се спазва това нещо. Нашата цел не е да ги санкционираме чак толкова, а по-скоро превантивно да ги насочваме към безопасност на придвижването".

Цветан Василев коментира отзвука на интервюто в "Гласове"

http://www.cross.bg/bankata-evro-banka-1459241.html

/КРОСС/Изявление във връзка с медийните спекулации, последвали интервюто ми за „Гласове" - vassilev.bg Уважаеми дами и господа, След моето откровено интервю за „Гласове" от миналата седмица, много хора си изпуснаха нервите, други направо позеленяха от яд, а трети започнаха да теоретизират на „експертно ниво". Ето защо се чувствам задължен да направя редица разяснения и уточнения. Предвид широкия обхват на дебата, ще разделя моите публично споделени мисли в няколко основни направления, които ще публикувам в личния си сайт от днес нататък:   Банка или фонд, проектни компании (SPV) или нестандартни методи за управление на банка при пълна неадекватност на държавата в условията на криза; Сделките с компанията на г-н Пиер Луврие - митове, факти, реалности; Пагубната роля на специалния надзор за загубите на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите, клиентите на банката и нейните акционери; Принос на държавното обвинение и неговите доверени лица в съсипването на банката и способстване за разграбването на нейните активи; Някои може би не толкова интересни факти за моето (семейно) благосъстояние.   Не смятайте това за форма на отговор на некоректните въпроси на „изгубените в превода" журналисти от уважавания преди време от мене вестник „Труд"

Преглед на печата, сряда, 1 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-1-април_l.a_i.664909_at.1.html

Турски рекет за тировете ни Повече от две години продължават сериозните проблеми на българските автомобилни превозвачи на турската граница. Това...

40% скок на печалбата на банките

http://www.cross.bg/leva-yvelichava-dulzhi-1459239.html

/КРОСС/ Печалбата на банковата система към 1 март е 196 млн. лв. - с 47 млн. лв. повече в сравнение с първите два месеца на 2014 година. През февруари ликвидните активи нарастват и коефициентът на ликвидност се повишава до 32,85%. Натрупаната обезценка на кредитите и вземанията към края на месеца е 110 млн. лв. и е сходна с отчетената година по-рано, показва статистиката на БНБ. Общата сума на активите се увеличава през февруари с 307 млн. лева. През месеца в резултат на трансформация на активи се увеличават паричните наличности, салдата в централни банки и другите влогове. Нарастването на привлечените средства през месеца се дължи на растежа на депозитите на граждани и домакинства с 331 млн. лева. В края на февруари балансовият капитал на системата е повече от 11 млрд. лева. През месеца той се увеличава с 89 млн. лв., което се дължи основно на повишената печалба.  

Вижте първоаприлския герб на София - най-добрият град за живеене

http://frognews.bg/news_88717/

София бе избрана за най-добър град за живеене. По повод 1 април, денят на шегата, от групата на комиците “Sofia Laughs” предлагат малко по-различна гледна точка върху живота и заобикалящата среда в столицата. Те разпространиха шеговит герб на столицата, чиято концепция е дело на Борислав Тодоров, а изпълнението – на Петър Чучулигов.

Бъфет: Grexit може да е полезен за еврозоната

http://www.investor.bg/evropa/334/a/byfet-grexit-moje-da-e-polezen-za-evrozonata-192124/

Членките на валутния блок може да научат, че има правила, които трябва да се спазват, смята инвеститорът

300 000 души ще останат без възстановен данък

http://bulgarski.pogled.info/news/63484/300-000-dushi-shte-ostanat-bez-vazstanoven-danak

/Поглед.инфо/ „Ако парламентът до края на тази седмица не приеме да разгледа нашето предложение за тълкувателен закон към Закона за доходите на физическите лица, на много от тези над 300 000 души, които имат право да получат възстановяване на платения от тях данък над 400 лв, ще бъде отказано“.

Част от центъра на Варна остава без вода утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=284789

Голяма част на Варна ще остане без вода утре - 2 април (четвъртък), от 9 до 21 часа, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Причината е извършване на ремонт и реконструкция на подземната инфраструктура в централната градска част. Засегнат ще е районът заключен в карето - бул.

7 добри идеи да погодите номер на 1 април

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/7-dobri-idei-da-pogodite-nomer-na-1-april-6033913

В Деня на хумора и шегата можете да излъжете съвсем спокойно близките си. Ако нямате идея за майтапи - ето няколко забавни

БСП и ГЕРБ в схватка за торбите и пеенето в кръчми

http://www.bnews.bg/article-132401

Отхвърлянето на две предложения на левицата за разглеждане на днешното заседания на парламента ядоса лидера на БСП Михаил Миков, който влезе в словесна схватка с депутата от ГЕРБ Станислав Иванов.

От днес данните за произхода на месото стават задължителни на етикета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688755

От днес данните за произхода на месото стават задължителни на етикета на хранителните продукти, напомня БНР.
Целия материал чети
От днес данните за произхода на месото стават задължителни на етикета на хранителните продукти, напомня БНР. Целия материал чети

Обама ще размрази военната помощ за Египет

http://www.cross.bg/egipet-obama-pomosht-1459238.html

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама ще размрази военната помощ за Египет, спряна след преврата от лятото на 2013 г., предаде АР, като се позова на съобщение на Белия дом. С това решение се вдига временната забрана за изпращане на изтребители F-16, танкове и друго оборудване за Египет. Обама е разговарял по телефона с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, който подкрепи военната кампания срещу хусите в Йемен, предаде Reuters. Обама е казал, че ще поиска от Конгреса да бъде възстановена годишната военна помощ за Египет от 1,3 млрд. долара. Формално Белият дом оправдава този ход със съображения за американската национална сигурност.  

Американски БТР-и влязоха в Бургас

http://www.cross.bg/nato-bulgariya-siderov-1459240.html

/КРОСС/Американска тежка бойна техника влезе в Бургас. Снимките се разпространяват в социалната мрежа.  От какво ни пази НАТО и ЕС?!? Това ли трябва да вижда детето ми на пътя Слънчев Бряг - Бургас (30.03.2015)?!?! Защитават ли ни от някой?!? Или ни вкарват автогол?!? - пита потребителят във ФБ, публикувал снимките на БТР-ите.  Аз не желая да виждам военна техника по улиците, казва той.  На 30 март лидерът на "Атака" Волен Сидеров алармира за десетки танкове, машини за медицинско обслужване, гориво-превозващи цистерни, водоноски и др. на гара Зимница, община Стралджа. В предаването си по телевизия "Алфа" той показа и кадри. По думите на Сидеров тази техника няма да се ползва за съвместните учения, както се твърди, и български военен няма да бъде допуснат до нея. "Тя е стоварена с някаква цел. България да е фронтова линия", категоричен е Сидеров. Според официалната информация близо 350 американски военни ще се включат в маневрите, които ще се проведат на полигона Ново село в Югоизточна България с участието на американски бронетранспортьори, танкове и хеликоптери. България е една от шестте източноевропейски членове на НАТО, които в отговор на украинската криза ще приютят нови командни пунктове с персонал от НАТО и български служители на министерството на отбраната.  

Варненка остави за миг без наблюдение бебешката количка и 57-годишен мъж я...обра

http://petel.bg/Varnenka-ostavi-za-mig-bez-nablyudenie-bebeshkata-kolichka-i-57-godishen-mazh-ya---obra__106757

На чанта, закачена върху бебешка количка посегнал 57-годишен мъж от Чирпан. Майката излязла с детето си на разходка по ул. „Д-р Пискюлиев“....

Скандалът се разраства! Бойко Борисов и шефът на НАТО били подслушвани в Скопие!

http://petel.bg/Skandalat-se-razrastva--Boyko-Borisov-i-shefat-na-NATO-bili-podslushvani-v-Skopie-__106760

Висши ръководители на НАТО и на страни-членки на ЕС също са били подслушвани по време на официалните им визити в Скопие. Това съобщиха от...

Заради хлъзгав асфалт: 18-годишен варненец с „Волво“ навлезе в насрещното и помля още две коли

http://petel.bg/Zaradi-hlazgav-asfalt--18-godishen-varnenets-s----Volvo----navleze-v-nasreshhnoto-i-pomlya-oshhe-dve-koli__106762

*снимката е илюстративна „Волво“, управлявано от 18-годишен варненец навлезе в насрещното и помля две коли. Инцидентът станал във...

Руски експерт с нова версия: Опасен психар е убил и разчленил Анна и Никита в България

http://petel.bg/Ruski-ekspert-s-nova-versiya--Opasen-psihar-e-ubil-i-razchlenil-Anna-i-Nikita-v-Balgariya--__106763

В разправата с рускинята Анна Леонтиева и сина й Никита може да е замесен психично болен човек, смятат руски психолози, цитирани от Нюзру,...

Моделът ГЕРБ-Реформатори се пропука

http://pik.bg/моделът-герб-реформатори-се-пропука-news308766.html

Моделът ГЕРБ-Реформатори се пропука

Има – няма две седмици в края на зимата, белязани от знакови събития, слагат край на идилията, породена от успешното начало на  общото управление на ГЕРБ и Реформаторския блок. Става все по-ясно, че сложната игра на коалиционно разбирателство, играна в парламента и пред медиите, не води до никъде, когато става дума за общи партийни действия за спечелване на избори.

Това най-силно пролича в избора за кмет на Сърница. Десните  тръбяха, че там ще бъде заложен и тестван модела, с който наесен ще се явят на местните избори в цяла България. От този модел не излезе  нищо. Независимо от причините, поради които спечели ДПС, неоспорим остана факта, че след като бяха конкуренти в първия тур, във втория РБ  не подкрепи  ГЕРБ така, както обещаваха лидерите. Гласоподавателите, които бяха подкрепили на първия тур кандидата на РБ, във втория гласуваха за кандидата на ДПС. В една или друга степен това може да се случи навсякъде другаде, независимо от етническия състав на общината. Най-малкото защото част от избирателите на реформаторите не харесват много ГЕРБ. Пък и малко ли направиха лидерите на блока преди парламентарнете избори, за да се разграничат от антипатичния им Борисов? Колкото и да го ласкаят сега, колкото и да се учудват публично как добре вървят коалиционните отношения, напрежението се усеща, а сред обикновените привърженици то не се и прикрива.

Трудностите в отношенията между ГЕРБ и РБ допълнително се усложняват от очевидно непреодолимите противоречия вътре в блока между ДСБ от една страна, начело с Радан Кънев, и ДБГ на Меглена Кунева, заедно със СДС на Лукарски от друга. Доста неочаквано Кунева преодоля задръжките си към Борисов и сега е символ на лоялната част от блока. Враждебността, с която последователите на Иван Костов посрещнаха „червената снаха“ не е забравена и се пренася във вътрешните отношения.

Бойко Борисов не е безучастен наблюдател на тези процеси. Напротив, не са лишени от истина твърденията, че той ги провокира, за да се явява арбитър, когото враждуващите търсят за подкрепа. По-смелите прогнози отиват до там, че в един момент Борисов ще раздели Реформаторския блок на две. Като свои съюзници, плътно свързани с ГЕРБ, той ще приобщи ДБГ и СДС, защото му трябват и марката за вътрешна употреба, и влиянието им в Европейската народна партия и не на последно място лоялността  им. Костовистите не му трябват повече. А и не е лошо за репутацията му да има критичен опонент отдясно. Така се реализира целта — ЕДИН ЛИДЕР, ЕДНА ПАРТИЯ! Кога ще стане това, преди или след местните избори няма значение. Но със сигурност ще стане преди президентските.

Точно в обратна посока вървят процесите вляво. Само за една-две седмици в началото на пролетта ще разцъфтят толкова червени макове/като при Валери Петров/, че времето на монолитното господство на БСП в лявото пространство ще ни изглежда далечен спомен. Дори АБВ няма да е единственият, а може би не и главният източник на тревоги за Позитано. Още повече, че хората на Първанов сами се вкараха в капана на жаждата за власт, която може да ги остави без привърженици. Новите явления в левите редици в Гърция, Испания и други европейски страни светкавично станаха пример за подражание и  у нас и отхвърлиха всякакви задръжки пред хегемонията на БСП. Засега примерът на Сириза привлича повече с бързия си триумф, без това да означава, че нейните симпатизанти  у нас разбират за какво всъщност става дума.

Вижте само каква буйна пролет за червените макове. Докато в неделя в София върви конгреса на БСП, посветен на предстоящото представяне на местните избори, във Велико Търново ще основава своето движение /движение засега, преди да стане партия / Велизар Енчев, който не крие, че подражава на Сириза. Дали от това ще произлезе български вариант може да е съмнително, но във всички случаи движението ще привлече значително количество пенсионери, които са от основния контингент на БСП. На тази нива Велизар Енчев се труди отдавна. Трудно е да се повярва, че младите хора, които Миков се кани да привлече в БСП, ще компенсират отлива на пенсионерите.

По-наясно с идеите на Сириза са в интелектуалния кръг на Петър Волгин и Калина Андролова, групирани около списание „Ас-пекто“. Засега те обмислят да се посветят ли на политиката за сметка на журналистиката. Срокът за размисъл, който сами си дават, е няколко месеца. Те са с леви идеи, но са силно критични към реализацията им от БСП.

Българската левица  сега се оглавява от Маргарита Милева, която е заместник-председател на Европейската лява партия заедно с Алексис Ципрас. Тяхното самочувствие нараства. Състои се главно от бивши членове на БСП, което упрекват в десен уклон.

Активизира се все повече и партията на Татяна Дончева, чиито конгрес вече мина. Привлече вниманието с флирта с Бойко Борисов. Все пак Дончева вероятно си е дала сметка, че десницата я ухажва, доколкото е критична към БСП, иначе медиите не се интересуват много от нейните социални идеи.

Беда ли е за БСП тази лява напаст? Тя трябва да си даде сметка, че от днес нататък вече ще е така. Ако се държи сектантски и високомерно, те ще я подяждат и отслабват. Ако иска да изпревари събитията, може да открие  в тях нови възможности за свежи съюзници.

Свлачище блокира улици и път във Видинско

http://pik.bg/свлачище-блокира-улици-и-път-във-видинско-news308765.html

Свлачище блокира улици и път във Видинско

Повече от 2 седмици свлачище е блокирало пътя към един от кварталите във видинското село Старопатица, съобщи „Конкурент”, като се позова на кмета Николай Любенов. Той обясни, че проблемът се е появил при последното снеготопене, а причината за падналата земна маса са високите подпочвени води.


„Частично е блокирана улица в селото, която води до един от кварталите. Достъпът е ограничен. Там е останало само една трета от уличното платно, а в участъка може да се преминава само пеш”, обясни Любенов. Той посочи, че в махалата живеят 8 семейства, които са принудени да минават по други улици в селото, за да влязат в къщите си. Второто свлачище е засегнало общинския път за Старопатица и може да създаде по-сериозни проблеми.

„Сигнализирали сме общинския кмет и областния управител. Изпратили сме всички необходими документи и снимков материал, за да се взимат мерки по отстраняване на проблема, за да се избегне прекъсване на пътя или откъсване на селото”, заяви местният първенец.

Промените в устава са възможности за промяна в партията

http://bulgarski.pogled.info/news/63483/Promenite-v-ustava-sa-vazmozhnosti-za-promyana-v-partiyata

/Поглед.инфо/ „Промените в устава са възможности за промяна в партията, която ние искаме да реализираме”.

Забраната за износ на дървесина нанесла загуби от 8 млн. лева на дърводобивните фирми

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/01/2503781_zabranata_za_iznos_na_durvesina_nanesla_zagubi_ot_8/?ref=rss


С приемането на промените в Закона за горите и три от наредбите, които сме предложили, забраната за износ на дървесина ще падне, каза днес по БНТ заместник-директорът на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов. Той уточни, че подобен мораторуим не може да продължи дълго.

Според него към момента се справя с предизвикателствата, свързани с незаконната сеч. Като най-важен нов момент, заложен в закона, Каменов посочи всички горси масиви да се секат по програма. Сега терени до...

Пеевски не се притеснявал от тайните показания на Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/peevski-ne-se-pritesnyaval-ot-tainite-pokazaniya-na-tsvetan-vasilev-news232417.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не се притеснява от нотариално заверените показания на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, които той обяви, че се пазят в няколко сейфа и ще бъдат огласени, ако с него се случи нещо. Това коментира в сряда пред журналисти в парламента медийният магнат по повод интервюто на банкера пред "Гласове" от неделя. В него той твърди, че Пеевски го е изнудвал да му прехвърли безвъзмездно няколко ключови дружества и затова е атакувал КТБ и бизнеса на Василев, използвайки "силата на държавата, подкрепен от почти всички политически сили". "Никакъв отговор. Според мен г-н Василев се опитва да отклони и много да елементаризира спора, че е между мен и него. Нямаме спор. Да си отговаря пред държавата, да обяснява защо прехвърля тези активи по 1 евро. С мен той няма друга тема", каза депутатът от ДПС. Подобно на лидера си Лютви Местан, който преди ден призова банкера да не крие показанията си, а да ги даде на главния прокурор Сотир Цацаров, Пеевски обяви: "Изобщо не се притеснявам. Да отваря всички сейфове, вчера ясно го заявихме". "Той го твърдеше преди година още, това вече е проверено. Дори тези лица, които той визира (бел. ред. бившата дясна ръка на банкера Бисер Лазов, който вече е свидетел на прокуратурата срещу него и адвокатът Александър Ангелов, чрез когото Пеевски бил поискал смяната на собствеността на дружествата), казват, че няма такива разговори", продължи той. По думите на Пеевски "не може да обяснява, че нещо някъде крие и излъчва някакви послания незнайно към кой". Депутатът добави и, че не знае от какво се страхува Василев, за да не иска да се прибира в България: "От мен със сигурност няма от какво да се притеснява". По повод коментара на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че е недопустимо прокуратурата да не провери твърденията в интервюто на собственика на КТБ (което бе заявено преди два дни от Цацаров – бел.ред.), Пеевски демонстрира увереност: "Да ме проверяват, колкото си искат. По-ровен човек от мен в тази държава няма". "Има достатъчно сведения в интервюто на Цветан Василев за престъпленията на двама души – Делян Пеевски и Цветан Василев, за да се самосезира прокуратурата по случая", коментира малко по-рано пред Кънев пред Нова телевизия. "Не се случва нищо, защото съдебната ни система не е реформирана. Вместо да се самосезира, главният прокурор стои настрана и не се интересува. Това е недопустимо. Тревожно е, че главният прокурор не иска да предприеме подобни действия ", възмути се лидерът на ДСБ. Още преди два дни Сотир Цацаров отхвърли всякаква възможност да се занимава с твърденията на Цветан Василев. Мажоритарният собственик на КТБ обяви, че е бил изнудван от депутата от ДПС Делян Пеевски да му прехвърли безвъзмездно петте стратегически фирми, за които регистрираното в Люксембург дружество LIC33 обяви, че закупило от Василев за 1 евро. "Корпоративна търговска банка (КТБ) е била политически инвестиционен фонд. Спестяванията на хората не са били използвани за нормални банкови дейности, а за създаването на компании със специално предназначение, които не са имали никакви обезпечения. Такива компании са придобивали основни стратегически компании в България. Интересно е това, което казва Василев за "Южен поток" и, че три от фирмите в проекта са на Пеевски", добави Радан Кънев. Той обясни още, че бездействието на институциите по отношение на "ортаклъка между Пеевски и Василев" е било и по време на първото управление на ГЕРБ. Сега той настоява институциите да следят с повишено внимание действията на Българската банка за развитие. Междувременно лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов заяви пред Нова телевизия, че Цветан Василев никога не е търсил подкрепа от него, докато бе президент между 2002 и 2012 г. "Не съм стоял на опашки, за да се срещам с Цветан Василев, ако е имало официални срещи, то е било да се обсъжда ситуацията в икономиката", заяви Първанов. Той все пак уточни, че "когато в банката му бяха 70% от държавните средства сме се виждали, просто защото тогава той беше "Мистър икономика" – категорично г-н Василев не е искал протекции от мен, защото и по времето на Борисов, и по времето на Орешарски, аз бях в немилост и не можех да му бъда полезен". По темата "Южен поток", Първанов коментира, че една от причините проектът да бъде прекратен е, че правителството на Пламен Орешарски го е отдал "на откуп" на частни фактори, но не се ангажира да идентифицира собствениците на въпросните частни фирми.

Радан Кънев: Недопустимо е прокуратурата да не се задейства срещу Делян Пеевски

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-nedopustimo-e-prokuraturata-da-ne-se-zadeistva-sreshtu-delyan-peevski-news232417.html

Има достатъчно сведения в интервюто на Цветан Василев за престъпленията на двама души, Делян Пеевски и Цветан Василев, за да се самосезира прокуратурата по случая, коментира в сряда съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пред Нова телевизия. "Не се случва нищо, защото съдебната ни система не е реформирана. Вместо да се самосезира, главният прокурор стои настрана и не се интересува. Това е недопустимо. Тревожно е, че главният прокурор не иска да предприеме подобни действия ", каза Кънев. Още преди два дни Сотир Цацаров отхвърли всякаква възможност да се занимава с твърденията на Цветан Василев. Мажоритарният собственик на КТБ обяви, че е бил изнудван от депутата от ДПС Делян Пеевски да му прехвърли безвъзмездно петте стратегически фирми, за които регистрираното в Люксембург дружество LIC33 обяви, че закупило от Василев за едно евро. "Корпоративна търговска банка (КТБ) е била политически инвестиционен фонд. Спестяванията на хората не са били използвани за нормални банкови дейности, а за създаването на компании със специално предназначение, които не са имали никакви обезпечения. Такива компании са придобивали основни стратегически компании в България. Интересно е това, което казва Василев за "Южен поток" и че три от фирмите в проекта са на Пеевски ", каза Кънев. Той обясни, че бездействието на институциите по отношение на “ортаклъка между Пеевски и Василев“ е било и по време на първото управление на ГЕРБ. Сега Радан Кънев иска институциите да следят с повишено внимание действията на Българската банка за развитие.

Първанов: Не съм стоял на опашка за среща с Цветан Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_483587.html

"Историята ми с КТБ приключи, моят компромат излезе преди няколко месеца от Волен Сидеров с едни 80 млн. лв. Компетентните органи излязоха с информация, че аз никога не съм имал отношения с банката и с това приключва моят интерес", заяви президентът  Георги Първанов (2002-2012) в ефира на Нова телевизия. Лидерът на АБВ призна, че не е стоял на опашка за среща с банкера Цветан Василев, но е провеждал няколко официални срещи с него, на които обсъждали икономиката „Когато в банката му бяха 70% от държавните средства сме се виждали, просто защото тогава той беше „Мистър икономика”. Категорично г-н Василев не е искал протекции от мен, защото и по времето на Борисов, и по времето на Орешарски, аз бях в немилост и не можех да му бъда полезен”, уточни Първанов.  Председателят на АБВ в оставка Георги Първанов не се притеснява да заяви, че партията му е лидерска. „Такава е и европейската тенденция, впрочем и българската", посочи той. Във връзка с представената пенсионна реформа от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, Първанов заяви, че според него Калфин по блестящ начин е направил предложенията за промени в пенсионната система и с тях е респектирал премиера Бойко Борисов. Първанов не пропусна да отчете, че във вчерашния ден по същото време, когато Калфин е представял пенсионната реформа, АБВ е представила и предложения за реформа в съдебната власт.  "Успешната съдебна реформа няма да реши всички проблеми, но все пак трябва да се започне. Малка политическа формация като АБВ представи две ключови реформи – социалната и правосъдната. Стабилността на коалицията има три основни стълба. Първият е свързан с диалога. Тук оценката е 3 минус. Вторият е и най-важният – политиките, които формираме. Третият проблем е стабилността на всяка една партия в коалицията. АБВ преодоля кризата, през която мина, и успя за три дни да предложи няколко политики, което е повече от цялото правителство”, каза още бившият президент. По темата „Южен поток”, Първанов коментира, че една от причините да се стигне до печалния край на проекта е, че правителството на Пламен Орешарски го е отдал на частни фактори и това е един от най-големите грехове на бившите управляващи.

Радан Кънев: КТБ не е било банка

http://www.moreto.net/novini.php?n=284782

„Интервюто на Василев съдържа едно признание и то е, че КТБ не е било банка. Това е политически инвестиционен фонд”. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. По думите му спестяванията на българските граждани и фирми са се използвали за създаване на компании със специално предназначение, с които да се купуват бизнеси.

Пациентите вече влизат в болница само с лична карта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688746

От 1 април пациентите влизат в болница само чрез лична карта. Всички пациенти, които постъпват или пък биват изписвани от лечебно заведение, ще трябва задължително да се регистрират с документ за самоличност, пише bTV.
Вече изтече тримесечният гратисен период, в който болниците трябваше да се снабдят с четци за личните документи на своите пациенти.
От 1 април пациентите влизат в болница само чрез лична карта. Всички пациенти, които постъпват или пък биват изписвани от лечебно заведение, ще трябва задължително да се регистрират с документ за самоличност, пише bTV. Вече изтече тримесечният гратисен период, в който болниците трябваше да се снабдят с четци за личните документи на своите пациенти.

"Н. газета": Безработицата в Русия застрашително расте

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/n.-gazeta-bezraboticata-v-rusiia-zastrashitelno-raste-6033912

Работодателите ще се насочат по-скоро към намаляване на заплатите и въвеждане на непълен работен ден, смята изданието

До 2020 година светодиодните технологии могат да намалят разходите за електроенергия с 850 милиона лева годишно

http://www.cross.bg/elektroenergiya-godishno-razhodite-1459237.html

/КРОСС/До 2020 година светодиодните технологии могат да намалят разходите за електроенергия на домакинствата, бизнеса и общините с 850 милиона лева годишно. Това прогнозират експертите от бранша, които организират днес национална дискусия. Тя е посветена на въздействието на светодиодната технология върху енергетиката, икономиката и околната среда. Осветлението чрез светодиодната технология допринася за съществено намаляване на консумацията на електрическа енергия, твърдят от бранша. Освен това приложението ѝ има значителен екологичен ефект за чувствително намаляване на емисиите от парникови газове, за ограничаването на светлинното замърсяване и замърсяването с живак. Спестяването на близо по милиард годишно от разхода за електроенергия, по изчисление на експертите, към 2020 година ще освободи средства за развитието на икономиката и за разкриването на нови работни места. Форумът е част от националната програма за честването на Международната година на светлината, която се провежда под патронажа на президента на републиката Росен Плевнелиев. Организатори са Българската академия на науките, Камарата на инженерите, а домакин на проявата е Българската стопанска камара.  

Трима съдии с обвинения за злоупотреби по европрограма

http://offnews.bg/news/n_1/n_483586.html

Прокуратурата предаде на съд осем души, сред които трима съдии, за нарушение на проект по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), съобщиха от държавното обвинение.  Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения на полк. Петко Петков , бивш председател на Военно-апелативен съд – София, ген. Веселин Пенгезов , бивш председател на Апелативен съд – София и Военно-апелативен съд – София, полк. Владимир Димитров , бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд. Обвиния са повдигнати още и на бившия ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева и на лицата Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов . Според прокуратурата Петков е декларирал невярна информация за изпълнението на проект за изграждането на информационна система във военните съдилища. Проектът е финансиран безвъзмездно със средства на Европейския съюз. Неверните сведения, които той подал пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите са свързани с начина на провеждане на процедурата по избор на изпълнители на проекта. Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи. След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани.  Полк. Петков и ген. Пенгезов са обвинени и за това, че в периода 19 -21.10.2009 г. в съучастие са присвоили сума в размер на 42 217 лв., получена като възнаграждение за изпълнител, по същия проект на ОПАК – престъпление по чл. 202, ал.2, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Ген. Пенгезов е обвинен и в престъпление по служба за сключени в периода 28.10.2008 – 09.06.2009 г. граждански договори с IT-специалисти по същия проект, в нарушение на разпоредбите на ЗОП – престъпление по чл. 387, ал. 2, пр. 1, вр. ал.1 НК. Ген. Пенгезов е бил председател на ВоАС за периода 25.05.2004 г. – 08.06.2009 г., а от 09.06.2009 г. е председател на САС. Отстранен е от длъжност на 15.05.2014 г. във връзка с настоящото наказателно производство. Полк. Петър Петков е бил заместник-председател на ВоАС в периода 13.12.2004 г. – 25.05.2009 г. , а от 9.06.2009 г. е негов председател. Отстранен е от длъжност във връзка с настоящето наказателно производство на 15.05.2014 г. Полк. Владимир Димитров е бил председател на Военен съд – София в периода 25.05.1998 г. – 06.10.2004 г. Той е заместник - председател на ВоАС от 01.07.2009 г., а от 07.07.2014 г. до 18.12.2014 г. е и.ф. административен ръководител – председател на ВоАС.

"Домът на хумора" отбелязва 43-тия си рожден

http://www.cross.bg/hymora-gabrovo-domut-1459235.html

/КРОСС/Международния ден на хумора и шегата празнуват жителите на Габрово. Градът е известен като столицата на смеха. "Домът на хумора" отбелязва 43-тия си рожден ден и отваря врати за безплатни посещения. На един от най-известните габровски символи Рачо Ковача, чийто паметник се извисява над водите на Янтра вече 80 години, е посветено забавлението за най-малките, които ще подредят пъзел с образа на легендарния основател на Габрово. В празничния ден "Домът на хумора" ще представи изложбата "Нашенци преди и сега" с рисунки на любимите персонажи на хумориста Чудомир, излезли изпод ръцете на малките художници от Казанлък, където Чудомир живее и работи до смъртта си. В залите на смеха ще бъде показана и представителна изложба, отбелязваща 30 години от създаването на Федерацията на европейските организации на карикатуристите. Почитателите на хумора в Габрово ще поздрави лично президентът на организацията Бернар Бутон. Ритуал срещу дъжда ще събере габровци в центъра на града, за да измолят хубаво време за деня на карнавала - 16-и май. Международният ден на хумора и шегата ще бъде отбелязан и във Враца с различни прояви, една от които е представяне на известни местни сатирици. Цветан Дочев с псевдоним Дедо Скръц разказва: Първи април си е ден на хумора, един чудесен повод за празнуване и особено врачанци, защото ние имаме много традиции в хумора и самият врачански говор е на всяка една дума

Мъж загина, премазан от влака Благоевград-София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688747

Мъж е загинал снощи към 21,30 ч., прегазен от влак в района на „Марина бара” в Перник. Влакът е идвал от Благоевград към София, пише struma.bg. Малко преди гарата на Перник машинистът забелязал човек на линията, но не успял да спре мотрисата и мъжът попаднал под колелата. Това съобщи очевидец на трагедията, пътник от влака.
Мъж е загинал снощи към 21,30 ч., прегазен от влак в района на „Марина бара” в Перник. Влакът е идвал от Благоевград към София, пише struma.bg. Малко преди гарата на Перник машинистът забелязал човек на линията, но не успял да спре мотрисата и мъжът попаднал под колелата. Това съобщи очевидец на трагедията, пътник от влака.

Осем души на съд за нарушения по ОПАК

http://frognews.bg/news_88716/

Военно-окръжна прокуратура - София повдигна обвинения на полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативен съд - София, ген. Веселин Пенгезов, бивш председател на Апелативен съд - София и Военно-апелативен съд - София, полк. Владимир Димитров, бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд, на бившия ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева и на лицата Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

Приемаме правилата, осигуряващи нормална кампания за следващия конгрес

http://bulgarski.pogled.info/news/63482/Priemame-pravilata-osiguryavashti-normalna-kampaniya-za-sledvashtiya-kongres

/Поглед.инфо/ „Чувам внушението, че не сега е моментът за промени в устава.. Най-нормалното е на заседанието на конгреса, който е последен от този цикъл, да се занимаем с правилата, по които ще се проведе една нормална кампания за следващия конгрес."

Емоционално интелигентният лидер - предпочитан от големите фирми!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687942

ЦЕНТЪР ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА (CIREC) организира уебинари ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО ЛИДЕРСТВО
Стратегии и техники за успешно управление на екипаПредназначен за управители, мениджъри, тийм лидери
Място на провеждане: Web
WEB адрес на семинара www.cirec.
ЦЕНТЪР ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА (CIREC) организира уебинари ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО ЛИДЕРСТВО Стратегии и техники за успешно управление на екипаПредназначен за управители, мениджъри, тийм лидери Място на провеждане: Web WEB адрес на семинара www.cirec.

Емоционално интелигентният лидер - предпочитан от големите фирми!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687929

ЦЕНТЪР ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА (CIREC) организира уебинари ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО ЛИДЕРСТВО
Стратегии и техники за успешно управление на екипаПредназначен за управители, мениджъри, тийм лидери
Място на провеждане: Web
WEB адрес на семинара www.cirec.
ЦЕНТЪР ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА (CIREC) организира уебинари ЕМОЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА УСПЕШНО ЛИДЕРСТВО Стратегии и техники за успешно управление на екипаПредназначен за управители, мениджъри, тийм лидери Място на провеждане: Web WEB адрес на семинара www.cirec.

Изграждат 24 тунела на АМ "Струма"

http://econ.bg/Новини/Изграждат-24-тунела-на-АМ-Струма-_l.a_i.664905_at.1.html

24 тунела, както и 25 мостове и виадукти може да бъдат изградени на автомагистрала "Струма". Това предвижда поръчката за подготовка на нов идеен...

Гърция се оплака от американски натиск за „Турски поток”

http://www.cross.bg/gurtziya-potok-tyrski-1459236.html

/КРОСС/ Американските власти оказват натиск на Гърция , опитвайки се да я принудят да се откаже от участие в реализирането на проекта „Турски поток", по който трябва да се доставя руски природен газ в Европа, заяви министърът на възстановяването на производството, енергетиката и опазването на околната среда Панайотис Лафазанис, пише РБКdaily. Министърът увери, че сегашното правителство на Гърция , сформирано след изборите през 2015 г. като коалиция между СИРИЗА и „Независими гърци", има намерение да се ръководи в енергийната си политика от националните интереси на страната. „Ние смятаме, че трябва да отворим всички пътища за Русия. Гърция не смята „Турски поток" и Трансатлантическия газопровод за конкуренти. ТАГ не може да задоволи всички потребности на Европа от газ", заяви Лафазанис.  

"Реал" (Мадрид) привлече бразилски защитник за 31,5 милиона евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/01/2503771_real_madrid_privleche_brazilski_zashtitnik_za_315/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) официално започна лятната си селекция, след като вече може да се похвали с първи трансфер.

Испанският клуб се е договорил със защитника на "Порто", който ще премине на "Сантиаго Бернабеу" след края на сезона, съобщиха белите чрез профила си в Twitter.

"Порто" и "Реал" преговаряха дълго с 23-годишния бразилски национал и са постигнали съгласие по всички детайли. Очаква се испанският гранд да плати 31,5 милиона евро за Данило и договорът му да е до 2021...

Влакът Благоевград-София уби мъж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688732

Мъж е загинал снощи към 21,30 ч., прегазен от влак в района на „Марина бара” в Перник. Влакът е идвал от Благоевград към София, пише struma.bg. Малко преди гарата на Перник машинистът забелязал човек на линията, но не успял да спре мотрисата и мъжът попаднал под колелата. Това съобщи очевидец на трагедията, пътник от влака.
Мъж е загинал снощи към 21,30 ч., прегазен от влак в района на „Марина бара” в Перник. Влакът е идвал от Благоевград към София, пише struma.bg. Малко преди гарата на Перник машинистът забелязал човек на линията, но не успял да спре мотрисата и мъжът попаднал под колелата. Това съобщи очевидец на трагедията, пътник от влака.

Започват контролирани взривове в района на Иганово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688731

Сапьори от Министерството на отбраната започват контролирано взривяване на негодни боеприпаси от склада на ВМЗ-Сопот в базата в Иганово, съобщи апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов за
Сапьори от Министерството на отбраната започват контролирано взривяване на негодни боеприпаси от склада на ВМЗ-Сопот в базата в Иганово, съобщи апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов за "Фокус". Взривовете ще продължат няколко дни. Това ще стане на полигон край селото. Районът ще е отцепен. На 21 март вечерта в склад на ВМЗ се взривиха

Убитата Анна Леонтиева взела пари назаем от подозрителни емигранти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688740

Жестоко убитата в България Анна Леонтиева е взела пари назаем от „подозрителни емигранти“. Това съобщава руската телевизия НТВ, цитирана от "Фокус".
Преди смъртта си рускинята е заела пари от емигранти, но не става ясно кога се е случило това, нито дали емигрантите живеят в България. В опит да изясни обстоятелствата около смъртта на руската
Жестоко убитата в България Анна Леонтиева е взела пари назаем от „подозрителни емигранти“. Това съобщава руската телевизия НТВ, цитирана от "Фокус". Преди смъртта си рускинята е заела пари от емигранти, но не става ясно кога се е случило това, нито дали емигрантите живеят в България. В опит да изясни обстоятелствата около смъртта на руската

Майката на убитото дете в куфара Анна взела пари назаем от подозрителни емигранти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688730

Жестоко убитата в България Анна Леонтиева е взела пари назаем от „подозрителни емигранти“. Това съобщава руската телевизия НТВ, цитирана от
Жестоко убитата в България Анна Леонтиева е взела пари назаем от „подозрителни емигранти“. Това съобщава руската телевизия НТВ, цитирана от "Фокус". Преди смъртта си рускинята е заела пари от емигранти, но не става ясно кога се е случило това, нито дали емигрантите живеят в България. В опит да изясни обстоятелствата около смъртта на руската

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688792

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Конференция по астрономия събира днес и утре учени, студенти и ученици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284743

Варна ще бъде домакин на 41-вата Национална младежка конференция по астрономия. Събитието ще се състои днес и утре във варненската обсерватория, научи Moreto.net. На конференцията ще бъдат представени резултати от астрономически изследвания на астрономи от астрономическите институции – БАН, НАО, Народни Обсерватории, САБ, както и резултати от астрономически изследвания на студенти, ученици и астрономи любители.

Откриха видео от последните секунди на фаталния полет

http://www.cross.bg/samoleta-sekyndi-poslednite-1459234.html

/КРОСС/Нови ексклузивни кадри от последните секунди преди разбиването на самолета на Germanwings са открити сред останките. С тези разкрития излизат днес един френски и един германски вестник. Френски представители от разследването обаче са заявили пред американските телевизии CNN и NBC, че тези информации не отговарят на истината. Според полковник от френската жандармерия намерените мобилни телефони на мястото на инцидента все още не са проучени. Те твърдят, че разполагат с видеозапис от последните секунди преди падането на самолета във френските Алпи. Кадрите са заснети в салона с пътниците и са открити на мястото на катастрофата. Видеото улавя хаоса в салона с пътниците, но е невъзможно да се различат отделни лица. Записът е направен от опашката на самолета. Не става ясно кой точно го е направил - пътник, или член на екипажа. На края на записа се вижда, че салонът силно се тресе, чуват се писъци. Кадри обаче не са показани.

Започват контролирани взривове в района на Иганово

http://offnews.bg/news/n_1/n_483579.html

Сапьори от Министерството на отбраната започват контролирано взривяване на негодни боеприпаси от склада на ВМЗ-Сопот в базата в Иганово. Складът на ВМЗ-Сопот се взриви на 21 март . В него по това време се съхранявали 2000 неуправляеми снаряда. Инцидентът се размина без жертви, тъй като по това време в складовете не е имало работници.  Контролираните взривове, които започват от днес, ще продължат няколко дни. Това ще стане на полигон край селото. Районът ще е отцепен. На 21 март вечерта в склад на ВМЗ се взривиха неуправляеми ракетни снаряди и други боеприпаси. Основната версия, по която работи прокуратурата е, че експлозията е предизвикана от пожар, но все още не е ясно дали той е умишлен. Периметърът, където има и хипотетична възможност да има невзривени изделия от склада, се охранява и до сега от служители на полицията в Пловдив.

Започват проверки на автобусите, превозващи деца и ученици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2503762_zapochvat_proverki_na_avtobusite_prevozvashti_deca_i/?ref=rss


Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" започва проверки в цялата страна на автобусите, с които се превозват деца и ученици, заради наближаващата пролетна ваканция, през която се организират екскурзии, съобщи Владимир Колев от агенцията пред БНР.

Ще се следи дали учениците се превозват нощно време и ще се извършва предварителен контрол, каза Колев.

"Съответното лице, отговарящо във фирмата за тази дейност, подава към нас данни, колко ученика ще се возят, каква е...

Откъс от "Мина, магиите и бялата стъкленица" от Весела Фламбурари

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/04/01/2503391_otkus_ot_mina_magiite_i_bialata_stuklenica_ot_vesela/?ref=rss


Верен на идеята да насърчава четенето сред децата "Детски Дневник" и тази година е медиен партньор на гласуването за любима детска книжка "Бисерче вълшебно". 

Всеки ден до 10 април редакцията ще публикува откъси от книгите, които се състезават в категорията "Майстори (12-15 години)", за да могат и читателите на сайта да се запознаят с тях. Откъсите няма да обхванат всички книги в надпреварата, а само тези, за които  издателствата предоставиха права за публикуване.  Пълен списък на...

Чиновниците ни струват прекалено скъпо

http://www.cross.bg/bulgariya-gurtziya-dulg-1459233.html

/КРОСС/Ако в България правителството спре, ще видим колко малко са нещата, за които имаме нужда от него, казва икономистът Георги Ганев в интервю за "Сега" - Д-р Ганев, България взе рекордно голям външен дълг при рекордно ниски лихви, което означава, че светът я вижда като добро и сигурно място, а ние, българите, имаме съвсем друго усещане. Защо се получава това разминаване в оценките?- Нормално е ние отвътре да сме по-недоволни - всичко лошо се пише на наш гръб. И макар че малко прекаляваме с песимизма, не е лошо да сме по-критични. Така оказваме по-голям натиск за промени. Това, което се вижда отвън, е държава, която има перспективи да се развива по-бързо, защото има да догонва. Като част от ЕС и НАТО, тя е по-малко рисково място въпреки проблемите на Гърция и руско-украинския конфликт. Продължаваме да имаме някои важни конкурентни предимства като местоположение в един огромен европейски пазар. Ценовите равнища са сравнително ниски. Вижда се стабилизиране на бюджета. Банковата система е високоликвидна. Вярно, тя понесе голям удар, мина през труден период, но без катаклизми в системата. Всичко това са плюсове и дълговата емисия го показа.- Чуха се критики, че не е трябвало България наведнъж и сега да набере такава голяма порция дълг. Че е трябвало да се изчака, защото в идните месеци лихвите можели да паднат още. - Да, но могат и да се качат

Гърция иска разследваща комисия за подписването да договорите с кредиторите

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-iska-razsledvashta-komisija-za-podpisvaneto-da-dogovorite-s-kreditorite--news_465337.html

Гърция иска да състави анкетна комисия, която да разследва кой носи политическа отговорност за нанесените щети на държавата от сключените спасителни споразумения с международните кредитори и за пос...

Най-добрите бибой* танцьори у нас ще се надиграват за финалите на Red Bull BC One Cypher на 4 април в София!

http://scene.actualno.com/Naj-dobrite-biboj-tanciori-u-nas-shte-se-nadigravat-za-finalite-na-Red-Bull-BC-One-Cypher-na-4-april-v-Sofija-news_465344.html

Red Bull BC One Cypher* (Ред Бул Би Си Уан Сайфър) е състезание за бибой танцьори, което се провежда по целия свят от 2004 до днес. През 2015, то гостува за трети път в България, за да открие най-добр...

Вложителите в КТБ питат: След като банката е пирамида, защо държавата си държеше там парите?

http://business.actualno.com/Vlojitelite-v-KTB-pitat-Sled-kato-bankata-e-piramida-zashto-dyrjavata-si-dyrjeshe-tam-parite-news_465345.html

Огромно недоволство показа Асоциацията на пострадалите от КТБ след вчерашното заседание на Временната анкетна комисия, която разнищва какво се случи в Корпоративна търговска банка. Според вложителите...

КЗК: Хората не приемат цифровизацията

http://sciencelogy.actualno.com/KZK-Horata-ne-priemat-cifrovizacijata-news_465347.html

Избраният модел на преминаване от аналогово към изцяло наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е довел до отлив на интереса към него, както и че не е налице достатъчно телевизионно съдържани...

Калоян Паргов: Паркирането в София да е на подчинение на кмета

http://sofia.actualno.com/Kalojan-Pargov-Parkiraneto-v-Sofija-da-e-na-podchinenie-na-kmeta-news_465343.html

Паркирането в София да бъде единствена дейност на ново, самостоятелно общинско предприятие, което да е на директно подчинение на кмета на столицата или на ресорния му заместник. Това предложение ще вн...

Джокович стигна 1/4-финалите в Маями с обрат срещу Долгополов, Мъри с победа №500

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/01/2503763_djokovich_stigna_14-finalite_v_maiami_s_obrat_sreshtu/?ref=rss


Водачът в световната ранглиста Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на турнира в Маями, въпреки че бе на два гейма от отпадането.

Сърбинът започна слабо мача си срещу Александър Долгополов и губеше с 1:4 във втория сет, но успя да се събере и да стигне до страхотен обрат за крайния успех с 6:7 (3), 7:5, 6:0. 

Украинецът изигра много силен първи сет и го измъкна след тайбрек, в който максимално се възползва от грешките на Ноле. Сърбинът бе толкова ядосан, че счупи...

Джокович стигна четвъртфиналите в Маями след обрат срещу Долгополов

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/01/2503763_djokovich_stigna_chetvurtfinalite_v_maiami_sled_obrat/?ref=rss


Водачът в световната ранглиста Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на турнира в Маями, въпреки че бе на два гейма от отпадането.

Сърбинът започна слабо мача си срещу Александър Долгополов и губеше с 1:4 във втория сет, но успя да се събере и да стигне до страхотен обрат за крайния успех с 6:7 (3), 7:5, 6:0. 

Украинецът изигра много силен първи сет и го измъкна след тайбрек, в който максимално се възползва от грешките на Ноле. Сърбинът бе толкова ядосан, че счупи...

За трети път парламентът отказа на БСП да обсъжда евросанкциите срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2503775_za_treti_put_parlamentut_otkaza_na_bsp_da_obsujda/?ref=rss


И тази седмица депутатите отхвърлиха искането на БСП парламентът да обсъди проекторешение на Народното събрание, с което да се обяви против разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия.

Проектът беше отхвърлен от комисията по външна политика на 21 януари, за него гласуваха само депутатите от БСП и АБВ, а "Атака" не участва в гласуването". Искането на БСП да влезе в дневния ред на парламента беше отхвърлено вече на два пъти от пленарната зала.

Днес бившият външен министър...

Парламентът отново отхвърли искането на БСП за обсъждане на санкциите на ЕС срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2503775_parlamentut_otnovo_othvurli_iskaneto_na_bsp_za/?ref=rss


И тази седмица депутатите отхвърлиха искането на БСП парламентът да обсъди проекторешение на Народното събрание, с което да се обяви против разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия.

Проектът беше отхвърлен от комисията по външна политика на 21 януари, за него гласуваха само депутатите от БСП и АБВ, а "Атака" не участва в гласуването". Искането на БСП да влезе в дневния ред на парламента беше отхвърлено вече на два пъти от пленарната зала.

Днес бившият външен министър...

Украйна през погледа на един грък

http://svetoven.pogled.info/news/63481/Ukraina-prez-pogleda-na-edin-grak

/Поглед.инфо/ “Земята не бива да се продава завинаги, защото земята е Моя: вие сте Ми пришълци и преселници“. (Левит 25:23)

Ден на шегата и хумора

http://www.moreto.net/novini.php?n=284775

1 април се отбелязва като Ден на шегата и хумора, а в България и като Ден на лъжата. На много места у нас наричат целия месец април „Лъжитрав“ или „Лъжуняк“. 1 април се възприема като ден, когато не само че е позволено да се шегуваме, а направо е задължително.

И нотариусите ще могат да създават имотни партиди

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/i-notariusite-shte-mogat-da-syzdavat-imotni-partidi-192093/

В закона се залага възможност за „инцидентно“ автоматично генериране на имотни партиди за имоти с кадастрален идентификатор

Смъртоносен полет: Откриха видео с последните секунди на Germanwings! (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-132400

На записа се чуват виковете на пътниците, но и ударите по метал на първия пилот, който се е опитвал да разбие заключената врата на пилотската кабина.

Прокуратурата повдигна обвинение на Пенгезов и още 7 за присвояване на европари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688715

 Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения на полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативен съд – София, ген. Веселин Пенгезов, бивш председател на Апелативен съд – София и Военно-апелативен съд – София, полк. Владимир Димитров, бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд,
 Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения на полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативен съд – София, ген. Веселин Пенгезов, бивш председател на Апелативен съд – София и Военно-апелативен съд – София, полк. Владимир Димитров, бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд,

Прокуратурата повдигна обвинение на Пенгезов и още 7 за присвояване на европари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688721

 Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения на полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативен съд – София, ген. Веселин Пенгезов, бивш председател на Апелативен съд – София и Военно-апелативен съд – София, полк. Владимир Димитров, бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд,
 Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения на полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативен съд – София, ген. Веселин Пенгезов, бивш председател на Апелативен съд – София и Военно-апелативен съд – София, полк. Владимир Димитров, бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд,

Чобанов: Ако е имало атака срещу КТБ, тя е дошла отвътре

http://offnews.bg/news/n_1/n_483575.html

Ако е имало атака срещу Корпоративна търговска банка (КТБ), тя е била отвътре в самата банка заради начина на управление. Това заяви в интервю за bTV Петър Чобанов - депутат от ДПС и бивш финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. Той определи като несъстоятелни твърденията на мажоритарния собственик на банката  Цветан Василев  за това, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на атака срещу банката, довела до фалита ѝ. В интервю за "Гласове" банкерът твърди, че Пеевски му поискал безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от дружествата „Виваком”, „НУРТС”, „Дунарит”, „Авионамс”, „Фърст диджитъл” и агенция ГАРБ. "Как да придобие Пеевски активите? Да му бъдат подарени? Това няма как да стане, несериозно е”, коментира Петър Чобанов. Според него банката е финансирана по нестабилен модел – фирмите не са могли да си плащат и лихвите. "Има кредити, предоговаряни по 25 пъти. Пеевски не е участвал в управлението, не е прилагал порочните практики, които заобикаляха правилата. Предстои да видим дали има неофициална версия, че Цветан Василев и Делян Пеевски са се скарали, но дори да е така, банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето”, обясни Чобанов. Бившият финансов министър отхвърли и твърденията на премиера Бойко Борисов, който обяви, че той заедно с бившия министър-председател Пламен Орешарски носят вина за кризата в КТБ. „Борисов каза, че Орешарски и Чобанов са спали. Чобанов не спеше, но тогава нещата се развиха много бързо. Седмица, след като КТБ беше поставена под специален надзор, имаше атака срещу друга банка и цялата система се клатеше”, обясни депутатът. „За фалита на банката трябва да се търси вина в тези, които я управляваха, оттам нататък какво е правил „Банков надзор” на БНБ и могъл ли е да предотврати фалита”, заяви Петър Чобанов. „Премиерът казва – те изтеглиха държавните пари. Тази сага с държавните пари се завъртя много по-отдавна. Още Симеон Дянков даде препоръки за изтеглянето на парите на държавните предприятия, които са само в една банка, след което служебният кабинет въведе правилото не повече от 20% от парите им да се държат в една банка. Около 600 млн. лв. бяха изтеглени за около година от 2013 г. и 2014 г.”, обясни още Чобанов, отхвърляйки друга теза на Борисов, че фалитът на КТБ е предизвикан от изтеглянето на държавните финансови активи от банката. „Заради създалото се напрежение се предизвика изтегляне на депозитите. Тогава ръководството на банката поиска да бъде поставена под специален надзор – има писмо от ръководството на КТБ до ръководството на БНБ. Надзорът на БНБ е този, който трябва да предприеме мерки”, подчерта бившият финансов министър. Той обясни, че в създалата се тогава ситуация, при която Първа инвестиционна банка беше оздравена, а КТБ – не, не е приложен двоен стандарт. „Тогава в неделя следобед беше договорена помощ. ЕК в разрешението си за ликвидна подкрепа за цялата банкова система изрично посочва, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, която няма капиталов недостиг. Тогава вече имаше сериозни сигнали, че в КТБ има сериозни пробойни”, подчерта още Петър Чобанов. Депутатът от ДПС подкрепи настояването на лидера на партията Лютви Местан, който във вторник призова Цветан Василев да разкаже всичко, което твърди, че знае, вместо да крие информация като застраховка за живота си. „Г-н Василев може да каже каквото намери за добре, той така или иначе е страна. Хубаво е да се изпълни това, което господин Местан препоръча – това да бъде предадено на прокуратурата, а не десетилетия да си говорим за мръсните тайни на властта”, посочи Чобанов. Самият той също обеща да не спестява нищо. „Ще обясня пред комисията „КТБ” всичко, което ме питат”, посочи той на фона на конфликтната ситуация, в която двамата с Йордан Цонев, бивш председател на Бюджетната комисия в парламента по време на събитията с КТБ, са членове на анкетната комисия, която проучва обстоятелствата около фалита на банката. „В комисията КТБ се изслушват различни институции и е нормално да участваме с г-н Цонев, аз не налагам мнението си. Не е имало как да знам за КТБ, защото не съм овластен и не аз изпращам хората да проверяват”, коментира още бившият финансов министър.

С 90 км/час по магистралите "Тракия“ и "Хемус“ от днес

http://www.vesti.bg/bulgaria/s-90-kmchas-po-magistralite-trakiia-i-hemus-ot-dnes-6033911

Надявам се ограничението да важи до лятото, когато намерим пари за ремонти, успокои шефът на АПИ

Вежди Рашидов награди с по 2500 лв. Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688378

Вежди Рашидов покани легендарните певци Борислав Грънчаров и Борис Гуджунов в Министерството на културата вчера, за да им даде парични награди и почетни грамоти за високите им постижения в областта на музикалното изпълнителско изкуство. Двамата певци получиха по 2500 лв.
Министър Рашидов обясни, че на Гуджунов и Грънчаров им трябват средства за
Вежди Рашидов покани легендарните певци Борислав Грънчаров и Борис Гуджунов в Министерството на културата вчера, за да им даде парични награди и почетни грамоти за високите им постижения в областта на музикалното изпълнителско изкуство. Двамата певци получиха по 2500 лв. Министър Рашидов обясни, че на Гуджунов и Грънчаров им трябват средства за

Д. Атанасова: Няма да правим риалити с Василев

http://www.cross.bg/vasilev-atanasova-silno-1459231.html

/КРОСС/ „Чакаме Цветан Василев тук. Да дойде, ще го изслушаме в комисията. Няма да правим риалити с телефонни връзки. Никой няма да пътува до Белград. Ако иска, да прати писмените си обяснения", каза председателят на Временната анкетна комисия за проверка на източването на КТБ Десислава Атанасова в интервю за БНТ.  Атанасова потвърди, че адвокатът на Василев се е свързал с нея и е поискал клиентът му да бъде изслушан по казуса с КТБ. „Цветан Василев ми написа писмо, в което казва, че вследствие на мои интервюта иска да бъде изслушан. Мисля, че за всички е важно да чуем и неговата гледна точка. Ако Василев изобщо дойде, в което силно се съмнявам, мисля, че в комисията ще бъдат изказани силно противостоящи тези, което може да доведе до разкриване на истината по казуса. В момента сме в сферата на тайните и загадките - никой нищо не знае какво се е случило през последните години", посочи Атанасова.

Преговорите за ядрената програма на Иран бяха удължени

http://petel.bg/Pregovorite-za-yadrenata-programa-na-Iran-byaha-udalzheni__106756

Разговорите за ядрената програма на Техеран бяха удължени с една нощ, информира БНТ 1.  Представители на преговарящите делегации...

Дъното! Възрастен чирпанлия обра бебешка количка във Варна

http://petel.bg/Danoto--Vazrasten-chirpanliya-obra-bebeshka-kolichka-vav-Varna__106757

На чанта, закачена върху бебешка количка посегнал 57-годишен мъж от Чирпан. Майката излязла с детето си на разходка по ул. „Д-р Пискюлиев“....

Болна от рак жена - без коса и без подкрепа, получи неочакван подарък (Видео)

http://petel.bg/Bolna-ot-rak-zhena---bez-kosa-i-bez-podkrepa--poluchi-neochakvan-podarak--Video-__106758

Всяка година нови 30 хиляди българи се разболяват от рак. 2000 от тях умират годишно, а другите продължават да живеят със страха и...

Заловиха третия похитител на прокурора в Истанбул

http://petel.bg/Zaloviha-tretiya-pohititel-na-prokurora-v-Istanbul__106759

Полицията е задържала третия похитител на турския прокурор Мехмет Селим Кираз в Истанбул, съобщиха местните медии. Другите двама бяха...

От днес караме с до 90 км/ч в определени участъци на АМ „Тракия” и „Хемус”

http://www.moreto.net/novini.php?n=284779

Скоростта за движение на МПС в старите и амортизирани участъци от автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ се ограничава до 90 км/ч от днес. Това съобщиха от Агенция пътна инфраструктура и уточниха за Moreto.net, че ограничението се налага поради това, че въпросните участъци не са основно ремонтирани от построяването на магистралите и към момента са силно амортизирани.

Порочен кръг от архитекти пречи на културния туризъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688121


Ужасен съм, че съдбата на историческото ни наследство е поверена на института „Митницата“

Изпитвам истински ужас, че съдбата на българското културно наследство кой знае защо е поверена на архитекти. Нямам нищо против тях, когато става дума за съвременна, но не и за древна архитектура. Става дума за спора между историци и археолози,
Ужасен съм, че съдбата на историческото ни наследство е поверена на института „Митницата“ Изпитвам истински ужас, че съдбата на българското културно наследство кой знае защо е поверена на архитекти. Нямам нищо против тях, когато става дума за съвременна, но не и за древна архитектура. Става дума за спора между историци и археолози,

Трагична развръзка в Истанбул – прокурорът почина от раните си

http://frognews.bg/news_88715/

Въоръжени мъже държаха турския прокурор Мехмет Селим Кираз за заложник повече от 9 часа с опрян до челото пистолет. Драмата приключи минути преди 22 часа, като магистратът беше освободен при полицейска операция срещу сградата на съдебната палата, където се разиграваше заложническата драма, предадоха „Ройтерс” и АФП.

Мика Зайкова: Калфин прави елементи на реформа

http://pik.bg/мика-зайкова-калфин-прави-елементи-на-реформа-news308751.html

Мика Зайкова: Калфин прави елементи на реформа

Уловката на този етап на реформата не е във възрастта, а в осигурителния стаж. Няма никакво значение дали 65 г. е възрастта, защото при тази безработица едва ли хората ще се пенсионират. Стажът изпреварва. За 10 г. в предишния етап на реформите намалихме осигурителната тежест на 12,2%, а сега за 12 г. ще ги увеличим с 3,5%.

Това каза финансовият експерт Мика Зайкова в сутрешния блок на Би Ти Ви. Увеличаването на пенсионната възраст е една реформа, която трябва да се наложи спешно. При нас има 2750 работещи пенсионери. Невярно е твърдението, че ще работим преди да се пенсионираме. Хората умират 25-30 г., след като се пенсионират. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Това ще наложи реалното пенсиониране да бъде над 65 г., прогнозира Зайкова. Ако ние не направим нещо с пазара на труда и развитието на бизнеса. От думите на Калфин разбрахме, че ни чака несигурно бъдеще. Реалното пенсиониране средно е на 57 г. по данни на НОИ, посочи Велев. Целта е намаляване на дефицита в НОИ. Изправени сме пред ситуация, че пенсиите рязко ще се намалят заради демографската ситуация в страната. Раждат се все по-малко деца, живее се по-дълго, посочи Велев.

Стига си бягал от размера на заместващия доход. Променя се формулата за изчисляване на индивидуалния коефицент. Тъй като осигурителния доход е нисък размерът на пенсиите ще е по-малък, разкри Зайкова. Тя посочи по новата формула стажът ще се изчислява месец за месец. Това са елементи на реформа. Преди да се прави каквото и да е трябва да се изчисти системата от пробойни, смята Зайкова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване