Без вода в някои части на столицата в петък

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-в-петък-news309092.html

Без вода в някои части на столицата в петък

„Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата в петък.

На 3 април 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Акад. Методи Попов " жк. „Изток" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
ул. „Ген. Щерю Атанасов", ул. „Жетварка" №1 и №2, ул. „Георги Атанасович"
по ул. „Латинка " от ул. „Никола Мирчев" до ул. „Антон Павлович Чехов"
по ул. „Никола Мирчев" от ул. „Ген. Щерю Атанасов" до бул. „Драган Цанков
по бул. „Драган Цанков „ от бул. „Пейо Яворов" до ул. „Фредерик Ж. Кюри"
по ул. „Незабравка" от Алея на дъновистите до ул. „Чарлз Дарвин"
по ул. „Константин Щъркелов", ул. „Георги Бакалов", ул. „Николай Островски"
по ул. „Чарлз Дарвин" от ул. „Акад. Методи Попов" до ул. „Фредерик Ж. Кюри"
по ул. „Акад. Методи Попов" от ул. „Чарлз Дарвин" до бул. „Драган Цанков", ул. „Фредерик Ж. Кюри" бл. 79 и №18А, зала „София"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Акад. Методи Попов" ъгъла с ул. „Константин Щъркелов ".

На 3 април 2015 г. (петък), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Фотев" жк. „Люлин"- център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
ул. „Христо Фотев" бл. 769
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Христо Фотев" ъгъла с ул. „Добри Немиров".

На 3 април 2015 г. (петък), във връзка с прекъсване на уличен водопровод на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов" жк. „Хиподрума" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
по бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов " от ул. „Урвич" до ул. „Найден Геров"
по ул. „Найден Геров" от ул. „Сотир Андонов" до бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов "
ул. „Найден Геров" №2
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Найден Геров"№2.

На 3 април 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Екзарх Йосиф" Център , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
по ул. „Екзарх Йосиф" от ул. „Георги Сава Раковски" до ул. „11-ти август"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Екзарх Йосиф" №83.

На 3 април 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Светлина" с. Чепинци , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 13:30 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
ул. „Светлина"
по ул. „Светльовци" от ул. „Капитан Петре" до ул. „Градинарска"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Светльовци" ъгъла с ул. „Светлина".

На 3 април 2015 г. (петък), във връзка с монтаж на полимерна шахта и водомер на ул. „Прибойница" кв. „Горна баня" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
ул. „Прибойница" бл. 4-8
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Прибойница"бл. 4-8.

На 3 април 2015 г. (петък), във връзка с разкриване на уличен водопровод и на ул. „Григорий Горбатенко" жк. „Младост"1 , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
ул. „Григорий Горбатенко" №7
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Григорий Горбатенко" №7.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на "Софийска вода" АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

"Софийска вода" АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства.

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

 

А такаа! Сьомгата от север е пълна с диоксини, причинява рак

http://frognews.bg/news_88749/

Сьомгата, която се отглежда по изкуствен път, съдържа диоксини и повече канцерогенни вещества, в сравнение с тази, която расте в естествени условия.

Руснаците боготворят Йосиф Висарионович!

http://frognews.bg/news_88747/

Йосиф Висарионович Сталин е боготворен от една трета от руснаците, сочи допитване Левада център. Една трета от 1600 руснака (33%), повечето от които познават противоречивия съветски лидер само от учебниците по история, изпитва дълбоко уважение към него.

Албена посреща гости с печени агнета и шарени яйца

http://www.cross.bg/yaiitza-gostite-svinski-1459340.html

/КРОСС/ С 40 на сто повече са записванията за почивка по Великденските празници в Албена спрямо м.г., съобщиха от туристическата компания. Основно гостите са от Румъния, България и Германия и ще бъдат настанени в шест хотела, които отравят врати. Курортът обещава изненади още от входа, където посрещат гостите с празнична украса и множество пролетни живи цветя. Подготвено е и богато меню с интернационална кухня, но с акцент върху традиционните български и балкански любими специалитети. 50 агнета ще бъдат изпечени за гостите на ваканционно селище, 10 000 празнично боядисани яйца и над 1000 козунака, съобщават още от комплекса.Наред с това вкусовете ще бъдат глезени още с печен свински бут с карамелизирана коричка по специална рецепта от майстор готвачите, кавърма кебап, мусака, добруджанска яхния, боб в гърне, пататник, свински шишчета, пиле провансал. Дори и най-високите кулинарни изисквания ще бъдат задоволени от внимателно селектираните основни ястия от телешко, пилешко, свинско месо и риба, шоу кукинг (агнешки наденички, свински каренца, пилешко филе, вегетариански мискове), над 8 вида гарнитури и притурки.За доброто настроение на гостите е осигурена жива музика в ресторантите и богата анимационна програма за малки и големи - боядисване на яйца, „художествени ателиета" за великденска декорация, тематични Великденски игри около басейните на хотелите. Конкурс за най-красиво яйце ще се проведе във всеки хотел на 12 април

Руското следствие обяви за издирване приятеля на убитата край Приморско Анна

http://petel.bg/Ruskoto-sledstvie-obyavi-za-izdirvane-priyatelya-na-ubitata-kray-Primorsko-Anna__106834

Руските следователи, които са ангажирани с разследването на жестокото убийство край Приморско на Анна Леонтиева са обявили за издирване...

Внимание, варненци! Пригответе се! Центърът остава без вода утре поне до 21 часа!

http://petel.bg/Vnimanie--varnentsi--Prigotvete-se--TSentarat-ostava-bez-voda-utre-pone-do-21-chasa--__106835

Голяма част на Варна ще остане без вода утре - 2 април (четвъртък), от 9 до 21 часа, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Причината е извършване на...

Двама откриха стрелба край сградата на полицията в Истанбул, един от нападателите загина

http://petel.bg/Dvama-otkriha-strelba-kray-sgradata-na-politsiyata-v-Istanbul--edin-ot-napadatelite-zagina-__106836

Стрелба е чута край сградата на полицейското управление в Истанбул, съобщава агенция DHA, цитирана от Фокус. Стрелбата е станала на улица...

Падането на визите за САЩ отложено заради терористични заплахи

http://petel.bg/Padaneto-na-vizite-za-SASHH-otlozheno-zaradi-teroristichni-zaplahi__106837

Падането на визовия режим в САЩ за българи се отлага за неопределено време заради риска от тероризъм. Въпреки, че не е изложено като...

Фирма е била абонирана да храни, мие прозорци и чисти във ВМА по "златен" ценоразпис

http://www.mediapool.bg/firma-e-bila-abonirana-da-hrani-mie-prozortsi-i-chisti-vav-vma-po-zlaten-tsenorazpis-news232452.html

Начините, по които Военномедицинска академия (ВМА) облагодетелства частни интереси, докато тя самата затъва в дългове за сметка на държавата, далеч не се изчерпва с приютяването на частни клиники, печелещи на неин гръб. Дълги години на хранилка в болницата мастодонт са и фирми за външни услуги като хранене, чистене, ремонти. Те печелят обществени поръчки, подготвени като че ли специално за тях и работят по "златен ценоразпис". Това става ясно от одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Една от основните критики на одиторите е, че договорите се сключват без да са финансово обезпечени – т.е. макар болницата да няма пари, сключва договори за милиони за услуги при доста завишени цени. Една фирма храни, мие прозорци и чисти по "златен" ценоразпис Одит от март 2014 г. хвърля светлина върху любопитния факт, че от 2003 до 2014 година всички обществени поръчки за хранене се печелят от фирмата "Сейл комерс" на бизнесмена Александър Найденов, известен и като е собственик на "Олинеза". През годините фирмата е един от основните доставчици на храна за армията. Договорът за хранене за 2013 г. е за 6.8 млн. лева като един храноден е на стойност 9.67 лева. Договорът за хранене на ВМА беше цитиран наскоро от военния министър Николай Ненчев като един от неизгодните, като направи съпоставка, че последно порционът във ВМА е бил 14 лева на ден срещу 3.50 в "Пирогов". На същата фирма е било възложено и да чисти прозорците. Това става с договор за спомагателни болнични услуги. При съпоставката на цените с тези на друга фирма, на която ВМА е възлагала миене на прозорци - "Вайс тим", става ясно, че цената на квадратен метър на "Сейл комерс" е четири пъти по-висока от тази на втората фирма за идентична услуга. Според одиторите "това е показателно за цените на останалите предоставяни услуги на "Сейл Комерс". Друг одит от 2012 г. разкрива, че болницата сключва договор със "Сейл Комерс" и за почистване и санитарни услуги. Договорът е сключен през 2010 г. за период от четири години и е на обща стойност 14.7 млн. лева. Одиторите посочват, че санитарите, осигурени от фирмата, са с ниска квалификация и без професионален опит и за отделните болници в структурата на ВМА в страната разходът за един санитар средномесечно е 1048 лева. Фирмата осигурява за ВМА-София 137 санитари, за Варна – 62 санитари, за Пловдив -20 санитари, за Сливен – 23 санитари, за Плевен – 29 санитари, за Поморие-7 санитари, за Хисаря -13 санитари. За ВМА- София разходът за един санитар е 967 лева без ДДС като в тази сума би трябвало да влизат и почистващите и дезинфекциращи препарати. Одиторите обаче откриват, че покупката на дезинфектантите е за сметка на ВМА, поради което основният разход на частната фирма е за заплати на санитарите. За сметка на ВМА са купени на санитарите професионални почистващи колички, приспособления за миене и и почистване. Фирмата ползва под наем почистваща техника на ВМА, като няма писмена договореност за срока и условията за ползване. Наемната цена от 997 лева е утвърдена в опис на началника на ВМА. Заради това, че болницата периодично задлъжнява към "Сейл Комерс", фирмата от своя страна отказва да плаща наем за техниката. Договорът е определен като икономически неизгоден, тъй като разходите за външните санитари са много по-високи отколкото за щатните служители на ВМА. В същото време санитарите на болницата работят заедно с външните санитари, поради което е трудно да се определи доколко ефективна е работата на едните и на другите. Според одиторите при обществените поръчки за хранене е заложено дискриминационно минимално изискване, което в значителна степен предопределя победител да е една и съща фирма. Тази практика се повтаря и при обществена поръчка за поддръжка на сградния фонд, където също печели един изпълнител - "ГеоМар 03" ООД, която изглежда създадена с цел да получава тези поръчки. В одита се посочва, че за целия период от регистрацията на фирмата през 2005 г. тя е изпълнител на общо четири договора на обща стойност 7 584197 лева, от които 7 023758 са от договор с ВМА. При поръчката отпада друга фирма - "Импулс МС" с оборот за строително-монтажни работи над 9 млн. лева и договори с 31 контрагента в страната. Одиторите обобщават, че от 2007 до 2011 година само "ГеоМар" печели обществените поръчки за поддръжка на сградния фонд. Санаториумът на ВМА в Банкя също има "слабост" към фирми с един и същи собственик. Фирмите "Недит" ЕООД и "НЕТ ЕВРО" ЕООД печелят всички поръчки за ремонтни дейности и поддръжка на сграден фонд и почистване. Според одиторите един от договорите за ремонт от април 2009 г. на стойност 6.2 млн. лева е по завишени цени, а процедурата по избор е опорочена. Няколко клиники генерират загуби за милиони всяка година Във всички одити на ВМА се обръща сериозно внимание на финансовата дисциплина и на това, че ръководството постоянно сключва необезпечени финансово договори, които водят до преразходи и това налага множество актуализации в бюджета на ВМА. Освен това от години е ясно, че клиники във ВМА са с отрицателна ефективност и генерират милиони загуби годишно за болницата. За 2012 г. в клиниката по Инфекциозни болести разходите превишават приходите с 2.4 млн. лева, а за 2013 – с 2.3 млн. лева. В Клиниката по дерматология на проф. Мирослава Кадурина разходите превишават приходите с 1.5 млн. лева за 2012 г. и с 1.4 млн. лева през 2013 година. По 1.3 млн. лева са загубите за двете години в Клиниката по пневмология и фтизиатрия. Малко над половин милион са за двете години загубите в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести, горе-долу аналогична е и ситуацията в спешната токсикология. Бюджетът на ВМА актуализиран 34 пъти през 2010 година Нито едно от всички смущаващи обстоятелства около ВМА обаче не е в състояние да възпре ентусиазма на първия кабинет на Бойко Борисов да налива пари в затъналата в дългове болница, само за да може тя да формира нови. Особено фрапираща е ситуацията през 2010 г., когато първоначалният заложен бюджет на ВМА 64.4 млн. лева. Впоследствие той е актуализиран 34 пъти с общо 37 млн. лева, в резултат на което е надхвърлил 101 млн. лева. За 2011 г. кабинетът на ГЕРБ утвърждава бюджет на ВМА от 69 млн. лева, след което той е актуализиран 27 пъти като е увеличен с 27 млн. лева. От одит през 2013 г. става ясно, че разходите за издръжка на болницата са доста по-високи спрямо другите болници. Средният разход за един преминал болен във ВМА-София за 2013 година 1 701 лева, а средната стойност за издръжка на едно легло е 73 143 лева. По данни на НЦОЗА за областните многопрофилни болници за активно лечение, разходът за преминал болен е 666.69 лева и 34 085 за легло. Видно е, че спрямо средните стойности на областните многопрофилни болници, разходите на ВМА-София са два пъти по-високи. Като се вземе предвид, че като търговски дружества другите болници включват в разхода и разходите за амортизация, каквито отчисления ВМА не прави като ведомствена болница, разликата в стойността на разходите става още по-голяма, отчитат одиторите. Високият разход се дължи основно на високите стопански разходи, които са почти 42% от общите разходи на болницата.

Една фирма е била абонирана да храни, мие прозорци и чисти във ВМА по "златен" ценоразпис

http://www.mediapool.bg/edna-firma-e-bila-abonirana-da-hrani-mie-prozortsi-i-chisti-vav-vma-po-zlaten-tsenorazpis-news232452.html

Начините, по които Военномедицинска академия (ВМА) облагодетелства частни интереси, докато тя самата затъва в дългове за сметка на държавата, далеч не се изчерпва с приютяването на частни клиники, печелещи на неин гръб. Дълги години на хранилка в болницата мастодонт са и фирми за външни услуги като хранене, чистене, ремонти. Те печелят обществени поръчки, подготвени като че ли специално за тях и работят по "златен ценоразпис". Това става ясно от одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Една от основните критики на одиторите е, че договорите се сключват без да са финансово обезпечени – т.е. макар болницата да няма пари, сключва договори за милиони за услуги при доста завишени цени. Една фирма храни, мие прозорци и чисти по "златен" ценоразпис Одит от март 2014 г. хвърля светлина върху любопитния факт, че от 2003 до 2014 година всички обществени поръчки за хранене се печелят от фирмата "Сейл комерс" на бизнесмена Александър Найденов, известен и като е собственик на "Олинеза". През годините фирмата е един от основните доставчици на храна за армията. Договорът за хранене за 2013 г. е за 6.8 млн. лева като един храноден е на стойност 9.67 лева. Договорът за хранене на ВМА беше цитиран наскоро от военния министър Николай Ненчев като един от неизгодните, като направи съпоставка, че последно порционът във ВМА е бил 14 лева на ден срещу 3.50 в "Пирогов". На същата фирма е било възложено и да чисти прозорците. Това става с договор за спомагателни болнични услуги. При съпоставката на цените с тези на друга фирма, на която ВМА е възлагала миене на прозорци - "Вайс тим", става ясно, че цената на квадратен метър на "Сейл комерс" е четири пъти по-висока от тази на втората фирма за идентична услуга. Според одиторите "това е показателно за цените на останалите предоставяни услуги на "Сейл Комерс". Друг одит от 2012 г. разкрива, че болницата сключва договор със "Сейл Комерс" и за почистване и санитарни услуги. Договорът е сключен през 2010 г. за период от четири години и е на обща стойност 14.7 млн. лева. Одиторите посочват, че санитарите, осигурени от фирмата, са с ниска квалификация и без професионален опит и за отделните болници в структурата на ВМА в страната разходът за един санитар средномесечно е 1048 лева. Фирмата осигурява за ВМА-София 137 санитари, за Варна – 62 санитари, за Пловдив -20 санитари, за Сливен – 23 санитари, за Плевен – 29 санитари, за Поморие-7 санитари, за Хисаря -13 санитари. За ВМА- София разходът за един санитар е 967 лева без ДДС като в тази сума би трябвало да влизат и почистващите и дезинфекциращи препарати. Одиторите обаче откриват, че покупката на дезинфектантите е за сметка на ВМА, поради което основният разход на частната фирма е за заплати на санитарите. За сметка на ВМА са купени на санитарите професионални почистващи колички, приспособления за миене и и почистване. Фирмата ползва под наем почистваща техника на ВМА, като няма писмена договореност за срока и условията за ползване. Наемната цена от 997 лева е утвърдена в опис на началника на ВМА. Заради това, че болницата периодично задлъжнява към "Сейл Комерс", фирмата от своя страна отказва да плаща наем за техниката. Договорът е определен като икономически неизгоден, тъй като разходите за външните санитари са много по-високи отколкото за щатните служители на ВМА. В същото време санитарите на болницата работят заедно с външните санитари, поради което е трудно да се определи доколко ефективна е работата на едните и на другите. Според одиторите при обществените поръчки за хранене е заложено дискриминационно минимално изискване, което в значителна степен предопределя победител да е една и съща фирма. Тази практика се повтаря и при обществена поръчка за поддръжка на сградния фонд, където също печели един изпълнител - "ГеоМар 03" ООД, която изглежда създадена с цел да получава тези поръчки. В одита се посочва, че за целия период от регистрацията на фирмата през 2005 г. тя е изпълнител на общо четири договора на обща стойност 7 584197 лева, от които 7 023758 са от договор с ВМА. При поръчката отпада друга фирма - "Импулс МС" с оборот за строително-монтажни работи над 9 млн. лева и договори с 31 контрагента в страната. Одиторите обобщават, че от 2007 до 2011 година само "ГеоМар" печели обществените поръчки за поддръжка на сградния фонд. Санаториумът на ВМА в Банкя също има "слабост" към фирми с един и същи собственик. Фирмите "Недит" ЕООД и "НЕТ ЕВРО" ЕООД печелят всички поръчки за ремонтни дейности и поддръжка на сграден фонд и почистване. Според одиторите един от договорите за ремонт от април 2009 г. на стойност 6.2 млн. лева е по завишени цени, а процедурата по избор е опорочена. Няколко клиники генерират загуби за милиони всяка година Във всички одити на ВМА се обръща сериозно внимание на финансовата дисциплина и на това, че ръководството постоянно сключва необезпечени финансово договори, които водят до преразходи и това налага множество актуализации в бюджета на ВМА. Освен това от години е ясно, че клиники във ВМА са с отрицателна ефективност и генерират милиони загуби годишно за болницата. За 2012 г. в клиниката по Инфекциозни болести разходите превишават приходите с 2.4 млн. лева, а за 2013 – с 2.3 млн. лева. В Клиниката по дерматология на проф. Мирослава Кадурина разходите превишават приходите с 1.5 млн. лева за 2012 г. и с 1.4 млн. лева през 2013 година. По 1.3 млн. лева са загубите за двете години в Клиниката по пневмология и фтизиатрия. Малко над половин милион са за двете години загубите в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести, горе-долу аналогична е и ситуацията в спешната токсикология. Бюджетът на ВМА актуализиран 34 пъти през 2010 година Нито едно от всички смущаващи обстоятелства около ВМА обаче не е в състояние да възпре ентусиазма на първия кабинет на Бойко Борисов да налива пари в затъналата в дългове болница, само за да може тя да формира нови. Особено фрапираща е ситуацията през 2010 г., когато първоначалният заложен бюджет на ВМА 64.4 млн. лева. Впоследствие той е актуализиран 34 пъти с общо 37 млн. лева, в резултат на което е надхвърлил 101 млн. лева. За 2011 г. кабинетът на ГЕРБ утвърждава бюджет на ВМА от 69 млн. лева, след което той е актуализиран 27 пъти като е увеличен с 27 млн. лева. От одит през 2013 г. става ясно, че разходите за издръжка на болницата са доста по-високи спрямо другите болници. Средният разход за един преминал болен във ВМА-София за 2013 година 1 701 лева, а средната стойност за издръжка на едно легло е 73 143 лева. По данни на НЦОЗА за областните многопрофилни болници за активно лечение, разходът за преминал болен е 666.69 лева и 34 085 за легло. Видно е, че спрямо средните стойности на областните многопрофилни болници, разходите на ВМА-София са два пъти по-високи. Като се вземе предвид, че като търговски дружества другите болници включват в разхода и разходите за амортизация, каквито отчисления ВМА не прави като ведомствена болница, разликата в стойността на разходите става още по-голяма, отчитат одиторите. Високият разход се дължи основно на високите стопански разходи, които са почти 42% от общите разходи на болницата.

Къде видяхте липсваща държава, "сряза" Бъчварова опозицията

http://news.ibox.bg/news/id_1224487510

Така вицепремиерът отговори на Мустафа Карадайъ от ДПС на негова реплика, че държавата почти липсвала по време на скорошните снежни бедствия в страната. Над 13 млн. лв. са отпуснати за преодоляване на щетите от последните бедствия

Вкарват лобистите в публичен регистър

http://news.ibox.bg/news/id_1548035681

До седмица преди започване на дейността си, лобистът трябва да се декларира

Столичани пред Фрог: Данъците са жестоки, мерките на общината-нулеви

http://frognews.bg/news_88748/

Данъците са жестоки, мерките на общината-нулеви. С тези думи към Фрог нюз се обърнаха столичани, които живеят само на около километър от паметника на Апостола на Свободата - Васил Левски.

Калфин: Върша добре работата си, пенсионната система не е прекрасна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689744

В правителството работя добре и мисля, че си върша работата. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във връзка с изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, че ако не се оздрави коалицията по плана на АБВ, е напълно възможно Калфин да излезе като министър от
В правителството работя добре и мисля, че си върша работата. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във връзка с изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, че ако не се оздрави коалицията по плана на АБВ, е напълно възможно Калфин да излезе като министър от

Калфин: Върша добре работата си в кабинета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689751

В правителството работя добре и мисля, че си върша работата. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във връзка с изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, че ако не се оздрави коалицията по плана на АБВ, е напълно възможно Калфин да излезе като министър от
В правителството работя добре и мисля, че си върша работата. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във връзка с изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, че ако не се оздрави коалицията по плана на АБВ, е напълно възможно Калфин да излезе като министър от

Прокуратурата няма да разследва Пеевски за набеждаване заради "убийството" му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2504116_prokuraturata_niama_da_razsledva_peevski_za/?ref=rss


Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да разследва депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски за набеждаване. Срещу Пеевски беше подаден сигнал от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени  опит за убийство на Пеевски.

Постановлението от пети март, за което "Капитал" съобщава, е на обвинителя Димитър Франтишек. Отказа си той мотивира с това, че не депутатът подава сигнала срещу тримата мъже, а неговите охранители. Прокуратурата не е...

Wizz Air обяви 21 база в Полша

http://www.cross.bg/lyublin-linii-polsha-1459339.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа*, обяви днес, че открива своята 21ва база в Люблин (Полша) с един нов Airbus A320 от 14 септември 2015 и разширява дейността си в страната. Люблин вече обслужва полети на WIZZ и ще бъде 6та полска база. Новият самолет ще направи броя линии, които се обслужват от Люблин - 6 и ще увеличи годишния капацитет места на летището със 115%. Авиокомпанията вярва, че това ще стимулира местния работен пазар в секторите авиация и туризъм, както и клиентите ще имат достъп до повече нискотарифни маршрути. WIZZ ще обслужва 3 нови линии от новата си база в Люблин до Брюксел Шарлероа, Донкастър Шефилд и Глазгоу от 14 септември с по 3 седмични полета. Честотите по съществуващите популярни линии от Люблин до Лондон Лутън и Осло Торп също ще се увеличат.Авиокомпанията обяви нови линии от Вроцлав до Стокхолм Скавста, както и от Познан до Милано Бергамо, която ще бъде целогодишна от 15 септември 2015.В резултат, Wizz Air предлага сега общо 113 линии от Полша до 20 държави от седем полски летища. Местата вече са в продажба на цени от 9,90 Евро** и могат да се запазят на wizzair.com.   По време на пресконференцията в Люблин, Гергю Абран, търговски директор на Wizz Air, каза: "Първият WIZZ полет излетя от Полша през 2004 и през последните 11 години ние печелим доверието и лоялността на нашите полски клиенти

Балони и рисунки маркираха дупки по пътищата във Варна

http://www.mediapool.bg/baloni-i-risunki-markiraha-dupki-po-patishtata-vav-varna-news232451.html

Балони и шарени рисунки на слънца и усмивки "украсиха" дупките по пътищата във Варна в сряда в опит вниманието на общината да бъде привлечено върху проблемните участъци. Акция ''Маркирай дупката!''събра още в ранни зори в Деня на шугата множество младеже, които въоръжение с флуоресцентни спрейове и балони маркираха очевидните дефекти на пътните настилки на града и подканиха съгражданите си да направят същото на улицата, на която живеят. Целта е да се насочи вниманието върху необходимостта от ремонт на цялата улична инфраструктура на Варна, а не само върху булевардите в центъра на града. Десетки балони се извисиха над дупките в района между Пожарната и Гранд мол, по улицa "Борис Игнатов”.

Филип Попов: Дава се твърдо голямо правомощие на прокуратурата

http://pik.bg/филип-попов-дава-се-твърдо-голямо-правомощие-на-прокуратурата-news309090.html

Филип Попов: Дава се твърдо голямо правомощие на прокуратурата

Дава се твърдо голямо правомощие на прокуратурата, която да спира финансови операции. Това заяви на заседание на Правната комисия в НС депутатът от БСП Филип Попов.

Изказването му дойде във връзка с това, че днес на заседанието на комисията се обсъждат промени в НПК и ГПК, които целят главният прокурор или определен негов заместник да може да спре финансова операция или сделка за имущество за срок от 48 часа. "Не се знае какви ще са последиците за държавата от това спиране. Сигурно ще възникнат редица искове срещу държавата, заради такова спиране", заяви Попов.

Той посочи още, че ще се въздържи от подкрепа за промените в НПК, тъй като не е записано какво се има предвид под изключителни случаи и защо са точно 48 часа. От своя страна Емилия Недева, представител на Висшия адвокатски съвет посочи, че и двата законопроекта страдат от сериозен концептуален проблем. Мястото ли е на прокурора да се възлагат такива мерки, считаме, че не, посочи тя. От Реформаторския блок били притеснени от бързината, с която се приемат тези промени.

Димитър Делчев заяви, че има решение на групата на реформаторите да се въздържат от гласуване. От Атака изразиха същото становище. Явор Нотев бе категоричен, че няма как да се подкрепи нещо с толкова скрит смисъл. Четин Казак от ДПС пък обясни, че единственият мотив, който го е подтикнал да участва във внасянето на тези два законопроекта е решението на ДПС да защити държавния интерес в случая с КТБ. Все пак Казак призна, че внасянето на тези законопроекти е станало в доста ускорен порядък и това води със себе си определени поводи за критики и съмнения.

"Омръзна ни да отговаряме и опровергаваме огромния брой обвинения, че ДПС е обвързано с КТБ и участва в сагата с КТБ. Последователната ни воля е цялата истина около фалита на КТБ да излезе наяве, кой се опитва да ограби имуществото от активите на КТБ и държавният интерес да бъде защитен", каза още Казак. 

Договаряме с Румъния сътрудничество в областта на извънредните ситуации

http://www.moreto.net/novini.php?n=284848

Министерският съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение на България и Румъния за сътрудничество в областта на извънредните ситуации. То определя общата правна рамка за взаимодействие в областта на превенцията, готовността и реагирането при мащабни извънредни ситуации, природни и причинени от човека бедствия и пожари, както и условията и реда за оказване на помощ в случай на бедствие.

86 задържани в акция срещу незаконно пребиваващи

http://www.vesti.bg/bulgaria/86-zadyrzhani-v-akciia-sreshtu-nezakonno-prebivavashti-6033954

Установени са осем души, обявени за общодържавно издирване, както и един търсен автомобил, уточняват от МВР

Вижте кои са най-добрите първоаприлски шеги в световните медии!

http://www.bnews.bg/article-132444

Кулата в Пиза ще бъде хотел, олимпийски гмуркач красавец става вокал на One Drection.

Оръжейниците от Сопот се вдигат на протест

http://www.cross.bg/sopot-protest-podkrepa-1459338.html

Сопот /КРОСС/ Работниците от ВМЗ Сопот се канят да блокират подбалканския път София-Бургас, ако в най-скоро време не заработи площадката в Иганово. Тя е недостъпна за служителите, защото там текат огледи заради гръмналия миналата седмица склад. Стопирането на работа обаче ще доведе до забавянето на поръчките, а ВМЗ ще плати милиони левове неустойки. Това ще се отрази на работа и заплати, коментира синдикалният лидер на КТ „Подкрепа" в завода Димитър Атанасов. Ние не сме против разследването да стигне до край, но смятаме, че може да се огради районът около склада и работата на тези 800 души от Иганово, които произвеждат крайния продукт, да продължи. Днес в 16 часа Изпълнителният съвет на КТ „Подкрепа" се събира, за да реши дали ще стачкуват заедно с КНСБ и кога ще излязат на протест, съобщава karlovo.tv.

Правителството даде заден за работата с „Уестингхаус” по 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

http://econ.bg/Новини/Правителството-даде-заден-за-работата-с-Уестингхаус-по-7-и-блок-на-АЕЦ-Козлодуй-_l.a_i.664999_at.1.html

Ще продължим да работим с „Уестингхаус” за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ като партньор, но по начина, по който беше подписано, не можем да поемем този...

Котката на Лагерфелд спечелила 3 млн. евро през миналата година

http://www.cross.bg/lagerfeld-kotkata-spechelila-1459319.html

/КРОСС/ Котката на модния дизайнер Карл Лагерфелд спечелила 3 млн. евро през миналата година. С това се похвали самият Лагерфелд пред New York Magazine.Миналата година Шупет е участвала в две рекламни кампании - на Opel Corsa и на японската козметична марка Shu Uemura. Лагерфелд признава, че не позволява Шупет да се снима в реклама на храни и вещи. "Тя е уникална. Като човек. Но е хубаво, че тя мълчи", казва дизайнерът.Той споделя, че котката му ненавижда други животни и деца. По думите му тя се явява център на света, а в игрите и движенията й има нещо незабравимо.

134-годишната Тути Юсупова почина в Узбекистан

http://www.cross.bg/yusypova-vpisana-godishnata-1459337.html

/КРОСС/ Почина 134-годишната жителка на Узбекистан Тути Юсупова, която беше считана за най-възрастната жена в света, съобщава „Интерфакс". Агенцията цитира администрацията на Турткулски района, където е живяла Юсупова. Юсупова не беше вписана в Книгата на рекордите „Гинес", но рождената дата, вписана в нейния паспорт, е 1 юли 1880 година. През 2008 г. Юсупова получи медал „Шухрат" („Слава"). Неотдавна здравето й бе изследовано от представители на Световната здравна организация. В едно от последните си интервюта Юсупова съветва да се живее честно, да бъдеш благодарен и винаги в движение. „Не обиждайте хората, душата на человека е много ранима. Ценете спокойните, мирни дни, живейте дружно, деца мои. Благоденствие има там, където има съгласие", отбелязва тя. По-рано днес бе съобщено за смъртта на японската столетница Мисао Окава. Най-старата жителка на планетата отпразнува 117-тия си рожден ден на 5 март.

Не може държавата ни да е ненормална, а футболът да цъфти!

http://www.bnews.bg/article-132443

"Нека си кърмят майките. Да кърмят всеки ден, но нека има какво да кърмят, че както сме го подкарали ще станем циганска държава", каза собственикът на Славия.

Чудовището с 28,5-литров двигател е живо (видео)

http://cars.actualno.com/Chudovishteto-s-285-litrov-dvigatel-e-jivo-video-news_465395.html

Tози Fiat от тъмните години на автомобила, или по-точно от 1911 г., се задвижва от 28,5-литров 4-цилиндров двигател, който е свързан със задните колела посредством верига. Те получават 300 к.с. Днес, ...

Ураган взе жертви в Централна Европа

http://europe.actualno.com/Uragan-vze-jertvi-v-Centralna-Evropa-news_465443.html

Най-малко 11 души загиваха от мощна буря, която минала през Централна Европа, предизвика хаос и остави хиляди без ток,предаде БГНЕС . Седем души загинаха в Германия, където бурята "Никлас"...

Сайтовете на редица министерства не работят*

http://sciencelogy.actualno.com/Sajtovete-na-redica-ministerstva-ne-rabotjat-news_465446.html

Сайтовете на редица министерства и държавни структури не работят и са блокирани, предаде БГНЕС. Изненадващо е, че някои работят, а някои не. В момента не работят интернет-страниците на Министерски с...

Роднина на министър помогна за залавянето на телефонни измамници

http://www.cross.bg/telefonni-ministur-rodnina-1459336.html

 /КРОСС/ Роднина на правосъдния министър Христо Иванов залови телефонни измамници. При спецакция, която тече и в момента в Горна Оряховица, беше разбита група за телефонни измами.Историята започва вчера, когато 82-годишната Йорданка Коева - баба на съпругата на правосъдния министър, не се хванала на опит да бъде измамена чрез схемата освобождаване на колет.Възрастната жена получила обаждане от непозната, която се представила за нейна приятелка. Казала й, че трябва да занесе на определено място 1200 евро, за да получи колет с важни документи и още 5000 евро вътре в него.Пенсионерката се досетила, че казаното е лъжа, и успяла да заблуди измамниците, че няма мобилен телефон. След това веднага сигнализирала за случилото се на телефон 112.Жената се свързала с властите и довела опита да бъде измамена до възможно най-положителния край - залавяне на извършителите.Задържаният днес мъж е 25-годишен от ромски произход. Той е рецидивист, специализирал се в телефонни измами. Преди той да се предаде на полицията, се наложило служител на реда да стреля предупредително във въздуха. Пострадали няма, съобщава  regnews.net.

Паяк отнесе автомобила на Татяна Дончева

http://frognews.bg/news_88746/

Татяна Дончева се кара с катаджия заради вдигнатия ѝ от паяк автомобил около Народното събрание.

Хвърлен от терасата фас подпали блок в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689731

Пожар лумна в 18-етажен блок на ул.
Пожар лумна в 18-етажен блок на ул. "Капитан Райчо" в Пловдив днес следобед. Причината за пламъците е изхвърлен от по-горните етажи фас, който запалил вестниците на терасата. На място веднага пристигнали две пожарни, патрулки и екипи на спешна помощ. Пламъците са избухнали на 6-тия етаж на жилищната сграда.

Хвърлен от терасата фас подпали блок в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689735

Пожар лумна в 18-етажен блок на ул. "Капитан Райчо" в Пловдив днес следобед. Причината за пламъците е изхвърлен от по-горните етажи фас, който запалил вестниците на терасата. На място веднага пристигнали две пожарни, патрулки и екипи на спешна помощ.
Пламъците са избухнали на 6-тия етаж на жилищната сграда.
Пожар лумна в 18-етажен блок на ул. "Капитан Райчо" в Пловдив днес следобед. Причината за пламъците е изхвърлен от по-горните етажи фас, който запалил вестниците на терасата. На място веднага пристигнали две пожарни, патрулки и екипи на спешна помощ. Пламъците са избухнали на 6-тия етаж на жилищната сграда.

Специализираният съд поема делото „Октопод“

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/specializiraniiat-syd-poema-deloto-oktopod-6033953

Според разпоредбите на текстове от НПК, когато има обвинения, подсъдни на Специализирания съд и на други съдилища, компетентен е Специализираният съд

Заловиха крадеца от Варна, нападал деца заради мобилните им телефони

http://www.moreto.net/novini.php?n=284857

Мъжът нападнал шестокласници във Варна, за да открадне мобилните им телефони, е задържан от органите на реда. Това съобщи за Moreto.net говорителят на Районната прокуратура в града, Десислава Йотова. Грабежите на телефонни апарати на деца, за които е сигнализирано в понеделник, са дело на едно и също лице, уточняват представителите на Държавното обвинение.

Исландски жени срещу табуто на голата гръд

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/islandski-zheni-sreshtu-tabuto-na-golata-gryd-6033951

В кампанията се включи и 32-годишната депутатка Бьорт Олафсдотир, която качи в "Туитър" снимка с едната си гола гърда

ЕЦБ ще разследва три големи европейски банки заради нарушаване на европейските закони

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/01/2504120_ecb_shte_razsledva_tri_golemi_evropeiski_banki_zaradi/?ref=rss


Новият надзорен орган на Европейската централна банка (ЕЦБ) започва първите си разследвания на действията на най-големите кредитори в Европейския съюз (ЕС), предаде EU Observer.

Първият доклад на Единния надзорен механизъм (SSM) беше представен във вторник, като по време на събитието ръководителят на органа Даниел Нуи заяви, че бъдат разгледани три големи европейски банки заради подозрения, че са нарушили европейското законодателство.

Общият брой на установените нарушения...

86 задържани след операция на МВР срещу незаконно пребиваващи у нас

http://www.cross.bg/chyzhdentzi-grazhdani-slyzhiteli-1459335.html

София /КРОСС/ Специализирана полицейска операция за установяване и задържане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци бе проведена днес. В акцията, стартирала в 6.00 часа тази сутрин, участваха служители на главните дирекции "Национална полиция" и "Гранична полиция", на Дирекция "Миграция", СДВР и областните дирекции на МВР в страната.В хода на мащабните действия са извършени проверки на места, където се събират чужденци с различен статус на пребиваване, както и хосписи, хотели и частни квартири, за които съществуват данни за настаняване на чужденци със статут на бежанци или хуманитарен статут. Инспекции са направени и в заведения за хранене и търговски обекти.Полицейските служители са проверявали и за наличието на наркотични вещества, хладно и огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни вещества. Действията са включвали и установяване на противозаконно отнети моторни превозни средства, обявени за издирване чужди и български граждани. Извършван е и контрол за спазване на изискванията на Закона за движение по пътищата.Според първоначалните данни, в рамките на операцията са проверени 4542 обекта и 8629 души. Задържани са общо 86 български и чужди граждани, а образуваните досъдебни производства са седем. Установени са осем души, обявени за общодържавно издирване, както и един търсен автомобил.

Освободиха без обвинения арестуваните митничари

http://offnews.bg/news/n_1/n_483857.html

Митничарите, които бяха задържани вчера на ГКПП "Капитан Андреево" при разбиването на контрабанден канал за цигари, са били освободени, съобщи Дарик. Обвинения не са им повдигнати. В ареста за 72 часа остава само началникът на смяната.  13 митничари и 3-ма гранични полицаи бяха арестувани на ГКПП "Капитан Андреево" за участие в контрабанден канал за цигари през България. Освен тях бяха задържани още седем контрабандисти и трима охранители. По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви в пленарна зала, че очаква 7 от задържаните да бъдат обвинени още днес.  По неофициална информация митничарите са привлечени като свидетели по разследването за мащабна контрабанда на цигари за милиони. Към момента нямало данни за участие в престъпна схема, а за пропуски в работата на Свиленградската митница. Очаква се по-късно през деня от прокуратурата в Пловдив да излязат с официално становище по случая.

Участък от магистрала "Струма" се напука по-малко от две години след откриването (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/04/01/2504124_uchastuk_ot_magistrala_struma_se_napuka_po-malko_ot/?ref=rss


Пукнатина с дължина около 15 метра се е появила на автомагистрала "Струма" до Дупница на отсечка, открита преди година и осем месеца, съобщи агенция БГНЕС. В този участък шосето е върху насип, който явно е започнал да се свлича.

Пукнатината тръгнала първоначално от аварийната лента и била залята с течен асфалт. Впоследствие обаче се разширила и към дясното платно, така че сега се ползва само крайното ляво.

На мястото са поставени предупредителни пътни знаци. Мястото на повредата е част от лот 1 на "Струма", открит официално на 22 юли 2013 г. Изборът на изпълнител, както и самото изграждане на отсечката стана факт по време на първия кабинет на ГЕРБ.

През октомври се очаква да бъде пуснат и лот 2 от "Струма", който е от Благоевград до Дупница.

Министър Танева ще открие честванията по повод на „Седмица на гората – 2015 “

http://pik.bg/министър-танева-ще-открие-честванията-по-повод-на-„седмица-на-гората-–-2015-“-news309079.html

Министър Танева ще открие честванията по повод на „Седмица на гората – 2015 “

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие официално честванията по повод на 90-годишния юбилей от отбелязването на „Седмицата на гората“, утре.

Събитията ще започнат с откриване на изложба пред сградата на Министерството. На нея ще бъде изложен снимков материал от началото на миналия век, посветен на гората.

Откриването е от 10:00 часа пред сградата на МЗХ откъм бул. „Христо Ботев”. Това съобщиха от пресцентъра на 
Министерство на земеделието и храните (МЗХ), предаде агенция "Фокус".

По-късно в 11:00 часа, министър Танева ще открие официално Седмица на гората – 2015. Тържеството ще се проведе в Национален исторически музей, където ще бъдат връчени и наградите на лесовъдската колегия. 

Баба Окава си отиде на 117 години

http://frognews.bg/news_88745/

Японката Мисао Окава, призната от Книгата на Гинес за най-възрастния човек на планетата, е починала рано тази сутрин от сърдечна недостатъчност на 117-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Теодосий Теодосиев е номиниран за европейски гражданин на годината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2504115_teodosii_teodosiev_e_nominiran_za_evropeiski_grajdanin/?ref=rss


Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев номинира българския учител по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев за наградата на Европейския парламент "Европейски гражданин на годината". Това съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Номинацията е поради активната дейност на Теодосий Теодосиев в подкрепа на младите български  физици и отдадеността му към развитието на българското образование. "Теодосий Теодосиев е истински будител - човек, който вдъхновява със своята отдаденост към просветата в...

Полицай заведе дете до училище, за да не паркира майка му неправилно

http://www.cross.bg/parkira-ychilishte-zavede-1459334.html

/КРОСС/ Полицай заведе дете от Враца до училище, за да не паркира майка му неправилно, видя екип на „Конкурент". По време на акция автопатрул забеляза жената, която паркира неправилно пред природоматематическата гимназия „Акад. Иван Ценов". Тогава униформеният й каза, че няма право да спира на това място. Майката обясни, че иска просто да заведе малчугана си на училище. За да я улесни и предотврати неправилното паркиране, полицаят хвана за ръка детето и го отведе до вратата на школото.

Президентството в синьо за Световния ден на информираност за аутизма

http://pik.bg/президентството-в-синьо-за-световния-ден-на-информираност-за-аутизма-news309078.html

Президентството в синьо за Световния ден на информираност за аутизма

В Световния ден на информираност за аутизма, 2 април, сградата на Президентската институция ще бъде осветена в синьо. Церемонията е с начало 19.00 часа пред Параден вход на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев Световният ден на ООН на информираност за аутизма ще бъде отбелязан за четвърти път в България, в рамките на световната кампания за повишаване информираността по въпросите на аутизма "Освети в синьо".

По инициативата на ООН Световният ден на информираност за аутизма се отбелязва на 2 април с цел да алармира световната общност за превръщането на аутизма в глобален проблем, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, както и социализирането на хората с проблеми от аутистичния спектър. На церемонията за осветяването на сградата на Президентството ще присъстват кметът на столицата, министри, Омбудсманът на Републиката, дипломати.

Сред участниците в концерта по повод 2 април ще бъдат Орлин Павлов, Дидо от Д2, Графа, Любо, Камен Воденичаров, София, Йоана Драгнева, Део, детската вокална група Бон-Бон. Водещи на събитието ще бъдат Ники Кънчев, Део и Елена Петрова. Концертът ще завърши с осветяване на сградата в синьо.

86 българи и чужденци са задържани при акция за незаконно пребиваващи

http://pik.bg/86-българи-и-чужденци-са-задържани-при-акция-за-незаконно-пребиваващи-news309075.html

86 българи и чужденци са задържани при акция за незаконно пребиваващи

Специализирана полицейска операция за установяване и задържане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци бе проведена днес.

В акцията, стартирала в 6.00 часа тази сутрин, участваха служители на главните дирекции "Национална полиция" и "Гранична полиция", на Дирекция "Миграция", СДВР и областните дирекции на МВР в страната, съобщиха от МВР. В хода на мащабните действия са извършени проверки на места, където се събират чужденци с различен статус на пребиваване, както и хосписи, хотели и частни квартири, за които съществуват данни за настаняване на чужденци със статут на бежанци или хуманитарен статут. Инспекции са направени и в заведения за хранене и търговски обекти. Полицейските служители са проверявали и за наличието на наркотични вещества, хладно и огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни вещества.

Действията са включвали и установяване на противозаконно отнети моторни превозни средства, обявени за издирване чужди и български граждани. Извършван е и контрол за спазване на изискванията на Закона за движение по пътищата. Според първоначалните данни, в рамките на операцията са проверени 4542 обекта и 8629 души. Задържани са общо 86 български и чужди граждани, а образуваните досъдебни производства са седем. Установени са осем души, обявени за общодържавно издирване, както и един търсен автомобил

Турският самолет се върнал в Истанбул заради подозрителен багаж

http://www.cross.bg/vurnal-samolet-bagazh-1459333.html

/КРОСС/ Пътническият самолет на турската авиокомпания Turkish Airlines, изпълняващ полет от Истанбул до Лисабон, се е върнал на летището в Турция заради подозрителен багаж, съобщава „Ройтерс". На борда е имало 170 пътници. Те са били прехвърлени на друг самолет за Лисабон.По-рано бе съобщено, че самолетът се е върнал заради заплаха от взрив.

Украйна вече получава руски газ с отстъпка от 100 долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=284851

Цената на газа за Украйна от Русия ще падне до 250 долара на 1000 кубически метра, което е намаление с почти 25% спрямо първото тримесечие на 2015 г., съобщи агенция ТАСС. Премиерът Дмитрий Медведев подписа документ, който гарантира на Украйна отстъпка на газа до 100 долара за 1000/м3.

Рекордни посещения в сайтовете на Медийна група България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689712

За втори пореден месец всички сайтове на „Медийна група България” растат, сочат данните за февруари на „Гемиус”. При 24chasa.bg има увеличение с нови 8.80% след скока с 13.24% през януари.
Нов, значителен ръст от 10.48% е отбелязал и trud.bg, след 16.32% през януари.
Ръст имат и по-малките сайтове на групата - bgfermer.bg (93.19%), 168chasa.bg (32.
За втори пореден месец всички сайтове на „Медийна група България” растат, сочат данните за февруари на „Гемиус”. При 24chasa.bg има увеличение с нови 8.80% след скока с 13.24% през януари. Нов, значителен ръст от 10.48% е отбелязал и trud.bg, след 16.32% през януари. Ръст имат и по-малките сайтове на групата - bgfermer.bg (93.19%), 168chasa.bg (32.

Адвокат даде на прокурор циганите за "Българите на кайма!"

http://frognews.bg/news_88744/

Адвокат Момчил Пантелеев изпрати сигнал до Районната прокуратура в Сливен, след като в репортаж по Нова телевизия цигани от сливенското гето, наречено „Надежда“, отправиха цинични обиди и заплахи към българския етнос. Любопитно ще е да видим дали прокуратурата ще се заеме със случая и ще повдигне обвинения срещу виновните лица, или ще подмине сигнала с мълчание.

Пуснаха задържаните митничари и граничари от ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689699

Тринадесетте митничари от ГККП-Капитан Андреево и трима гранични полицаи, задържани във вторник сутринта за разпити покрай разкрития контрабанден канал за цигари внос от Турция, са освободени след изтичането на 24-часовия им полицейски арест.
На въпрос на кореспондента на "Труд" дали това е истина, или първоаприлска шега,
Тринадесетте митничари от ГККП-Капитан Андреево и трима гранични полицаи, задържани във вторник сутринта за разпити покрай разкрития контрабанден канал за цигари внос от Турция, са освободени след изтичането на 24-часовия им полицейски арест. На въпрос на кореспондента на "Труд" дали това е истина, или първоаприлска шега,

Мъж от Търново пусна във "Фейсбук" снимка от почивката си и съжалява до края на живота си

http://petel.bg/Mazh-ot-Tarnovo-pusna-vav-Feysbuk-snimka-ot-pochivkata-si-i-sazhalyava-do-kraya-na-zhivota-si__106831

Снимката е илюстративна „Повече няма да пускам във фейса снимки от пътешествия и семейни купони, защото ме спукаха от проверки, направо...

Блокираха сайтовете на Министерски съвет, Президентството, министерства и агенции

http://petel.bg/Blokiraha-saytovete-na-Ministerski-savet--Prezidentstvoto--ministerstva-i-agentsii__106832

Сайтовете на редица министерства и държавни структури не работят и са блокирани, предаде БГНЕС. Изненадващо е, че някои работят, а някои...

11 души загинаха след ураган в Централна Европа

http://petel.bg/11-dushi-zaginaha-sled-uragan-v-TSentralna-Evropa__106833

Най-малко 11 души загиваха от мощна буря, която минала през Централна Европа, предизвика хаос и остави хиляди без ток, съобщиха властите,...

Полицай заведе дете до училище, за да не паркира майката неправилно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689706

Полицай заведе дете от Враца до училище, за да не паркира майка му неправилно, пише „Конкурент“. По време на акция автопатрул забеляза жената, която паркира неправилно пред природоматематическата гимназия „Акад. Иван Ценов“. Тогава униформеният й каза, че няма право да спира на това място. Майката обясни,
Полицай заведе дете от Враца до училище, за да не паркира майка му неправилно, пише „Конкурент“. По време на акция автопатрул забеляза жената, която паркира неправилно пред природоматематическата гимназия „Акад. Иван Ценов“. Тогава униформеният й каза, че няма право да спира на това място. Майката обясни,

МВР чака биологичния баща да разпознае малкия Никита

http://www.bnews.bg/article-132440

МВР чака хипотетичния биологичен баща за разпознаването на убитото дете, каза пред медиите гл. секретар Георги Костов преди заседанието на вътрешната комисия.

Софийският градски съд прекрати делото "Октопод" и го прати в спецсъда

http://www.mediapool.bg/sofiyskiyat-gradski-sad-prekrati-deloto-oktopod-i-go-prati-v-spetssada-news232450.html

Софийският градски съд е прекратил делото "Октопод" и го е върнал на Специализираната прокуратура. Причината е, че процесът трябва да се гледа от Специализарания наказателен съд. Делото "Октопод" навлезе в съдебна фаза преди повече от три години. В началото на тази година обаче съдията докладчик Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност до приключването на воденото срещу нея дисциплинарно производство заради случая "Белведере". Така делото бе разпределено на нов съдия в лицето на Атанас Атанасов и трябваше да започне отначало. Съдия Атанасов се мотивира, че след като делото му е било разпределено и трябва да започне отначало, то следва да се отчете и дали е подсъдно на Софийския градски съд (СГС). Делото "Октопод" започна малко преди да влязат в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс. По силата на тези промени делата срещу организирани престъпни групи се гледат от специализираните наказателни съдилища. "Октопод"-ът не успя да хване тези промени и мина по стария ред в Софийския градски съд. Сега обаче то трябва да започне отначало, заради отстраняването на Румяна Ченалова, и прокуратурата трябва да го внесе в спецсъда. Преди делото да бъде прекратено по него бяха проведени над 75 заседания и бяха разпитани 180 свидетели, 31 вещи лица и към 15 пострадали. Подсъдими за организирана престъпна група за рекет и изнудване са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите петима са обвинени в организирана престъпна група, а Алексей Петров се сочи от прокуратурата сочи за неин ръководител. Всеки един от обвинените има и обвинения за рекет и изнудване без Хамстера, който е обикновен член на групата. Цеко Йорданов ще отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин.

Евродепутатът Емил Радев номинира учителя по физика Теодосий Теодосиев за Европейски гражданин на годината

http://www.cross.bg/teodosiev-teodosiii-fizika-1459332.html

/КРОСС/ Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев номинира българския учител по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев за наградата на Европейския парламент Европейски гражданин на годината. Теодосий Теодосиев е главен учител по физика и астрономия в ПМГ "Никола Обрешков" - Казанлък и повече от 30 години е ръководител на безплатната „Школа ТЕО" по приложна математика и физика. Създател е на собствена "Методика за формиране на силов интелект". Негови възпитаници печелят 8 от 12-те златни медала, завоювани от български участници на Международната олимпиада по физика. В школата му се готвят ученици от Великобритания, Швейцария и други европейски държави. Като активен общественик, Теодосий Теодосиев е първият Председател на „Клуба на учителите новатори" към Синдиката на българските учители и е избиран многократно в Управителния съвет на Съюза на физиците в България. Бил е член на „Висшия учебен съвет" към Министерство на просветата, редакционния съвет на сп. „Проблеми на образователната политика" и редакционната колегия на сп. „Физика". Член е на Управителния съвет на Фондация „Миню Балкански", която работи за повишаване квалификациите на българските учители, както и на националното ръководство на МЕГО - нестопанска организация с идеална цел за обществена дейност по направление „Морал, етика и гражданско образование"

Христо Иванов: Няма да закриваме Агенция по вписванията, ще я развиваме и надграждаме

http://frognews.bg/news_88743/

„Нямаме никакво намерение за закриване или преобразуване на Агенцията по вписванията, а само да я развиваме и надграждаме“. Това заяви за пореден път министърът на правосъдието Христо Иванов днес след заседанието на Министерския съвет, на което бе прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията (АВ).

Полицай заведе дете до училище, за да не паркира майката неправилно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689697

Полицай заведе дете от Враца до училище, за да не паркира майка му неправилно, пише „Конкурент“. По време на акция автопатрул забеляза жената, която паркира неправилно пред природоматематическата гимназия „Акад. Иван Ценов“. Тогава униформеният й каза, че няма право да спира на това място. Майката обясни,
Полицай заведе дете от Враца до училище, за да не паркира майка му неправилно, пише „Конкурент“. По време на акция автопатрул забеляза жената, която паркира неправилно пред природоматематическата гимназия „Акад. Иван Ценов“. Тогава униформеният й каза, че няма право да спира на това място. Майката обясни,

22 болници не правят електронна регистрация на пациентите

http://www.mediapool.bg/22-bolnitsi-ne-pravyat-elektronna-registratsiya-na-patsientite-news232449.html

Приемът и изписването на пациенти във всички болници в страната вече задължително става чрез регистрация на документ за самоличност в електронната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Въпреки дългия гратисен период за въвеждането на новото изискване, след изтичането му в сряда се оказа, че 22 лечебни заведения все още не ползват системата. Макар от касата да се заканиха да не плащат на болниците за лечението на пациенти без електронна регистрация, оттам все пак смятат да дадат 10-15 дни толеранс на лечебните заведения, които изпитват технически затруднения с въвеждането на системата. Целта на новата система е да бъде завишен контролът над приема на болни и да се избегнат злоупотреби, които ощетяват финансово касата. Данните за приема и изписването на пациенти ще се следят в реално време в НЗОК. Освен информация за валидността на личния документ, системата ще подава информация и за това дали в същия момент здравноосигуреният не е приет в същото или друго лечебно заведение. При постъпване в болница пациентът трябва да представи документ за самоличност и той да бъде чекиран на регистратурата, което отнема няколко секунди. От касата съобщиха, че ако възникнат проблеми с ползването на системата, имат на разположение обучени експерти в централата и в районните подразделения. При необходимост експертите ще се консултират и с фирмата разработчик на системата. Личните документи, с които ще може да се прави регистрация, са лична карта, паспорт, зелен паспорт от старите, моряшки паспорт, карта на постоянно пребиваващ в България чужденец, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, разрешение за постоянно пребиваване, временни удостоверения от МВР при изгубен личен документ. По изключение персоналът на регистратурата на лечебното заведение може да въвежда данните ръчно. Това е предвидено за случаите, когато пациентът е на възраст под 14 години и няма издаден личен документ. Тогава към данните на придружителя се въвеждат ръчно и тези на пациента, който ще бъде хоспитализиран. Данните от зелените паспорти и от временните удостоверения, издадени от МВР, също се въвеждат ръчно. От касата заявиха пред Mediapool, че в момента осъществяват контакт с болниците, които не ползват електронната система за регистрация, за да уточнят причините за това. Оттам посочиха, че най-често проблемът е в липсата на интернет или на обучени хора на регистратурата. За тези случаи ще бъде даден толеранс от 10-15 дни, за да бъдат изчистени проблемите. От касата съобщиха също, че в пробния период на системата са възникнали проблеми с приема на деца от социални домове и затворници, тъй като за тях е предвидено регистрация да направи придружаващият ги, а практиката показвала, че тези хора масово отказват да си дадат личния документ. Затова за тях сега е предвидена ръчна регистрация.

Германските автомобилопроизводители приключват 2014 г. на пета предавка

http://www.investor.bg/premieri/445/a/germanskite-avtomobiloproizvoditeli-prikliuchvat-2014-g-na-peta-predavka-192171/

Китай представлява основен двигател за растежа на германската автомобилна индустрия, но с това се повишава и зависимостта ѝ от този пазар

Предстоящи събития в НДК от 6 до 12 април 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689656

Страстната седмица на Великденските празници (6 - 12 април 2015 г.) ще започне с музикален спектакъл на световноизвестната арфистка проф. Сузана Клинчарова, преподавател в Парижката консерватория. В понеделник (6 април) на подиума в зала 7 на НДК от 19:00 часа ще прозвучи заключителният концерт на четвъртия майсторски клас на проф. Клинчарова.
Страстната седмица на Великденските празници (6 - 12 април 2015 г.) ще започне с музикален спектакъл на световноизвестната арфистка проф. Сузана Клинчарова, преподавател в Парижката консерватория. В понеделник (6 април) на подиума в зала 7 на НДК от 19:00 часа ще прозвучи заключителният концерт на четвъртия майсторски клас на проф. Клинчарова.

Пуснаха митничарите без обвинения, оставиха в ареста само един

http://pik.bg/пуснаха-митничарите-без-обвинения-оставиха-в-ареста-само-един-news309052.html

Пуснаха митничарите без обвинения, оставиха в ареста само един

Всички митничари, задържани вчера на Граничния пункт Капитан Андреево при акция за разбиването на контрабанден канал за цигари, са били освободени, а подигнати обвинения срещу тях няма. Зад решетките е оставен само началникът на смяната, който е със 72-часова прокурорска мярка, информира "Дарик"

По неофициална информация митничарите са привлечени като свидетели по разследването за мащабна контрабанда на цигари за милиони. Към момента нямало данни за участие в престъпна схема, а за  пропуски в работата на Свиленградската митница.
Очаква се по-късно през деня от прокуратурата в Пловдив да  излязат с официално становище по случая.

Близо 1/3 от варненските зрелостници със заявка за матура по биология

http://www.moreto.net/novini.php?n=284850

Подалите заявление за явяване на задължителна матура по български език зрелостници от Варна и региона са 3609. С близо 60 повече са заявките за втория задължителен изпит по свободноизбираем предмет. Разликата в броя означава, че явно има завършили минали години, които неуспешно са положили втората матура и сега са решили да се явят отново.

Котката на Карл Лагерфелд заработила 3 млн. евро за година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689655

Kотката на дизайнера Карл Лагерфелд е изкарала три милиона евро през 2014 година. Това обяви самият той пред списание New York Magazine, цитирано от Фокус.
По думите му тази котка дори не му е подарена.
„Шупет е на мой приятел, който помоли моята прислужница да го гледа, докато е в чужбина. След като се върна, му бе заявено,
Kотката на дизайнера Карл Лагерфелд е изкарала три милиона евро през 2014 година. Това обяви самият той пред списание New York Magazine, цитирано от Фокус. По думите му тази котка дори не му е подарена. „Шупет е на мой приятел, който помоли моята прислужница да го гледа, докато е в чужбина. След като се върна, му бе заявено,

Котката на Карл Лагерфелд заработила 3 млн. евро за година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689668

Kотката на дизайнера Карл Лагерфелд е изкарала три милиона евро през 2014 година. Това обяви самият той пред списание New York Magazine, цитирано от Фокус.
По думите му тази котка дори не му е подарена.
„Шупет е на мой приятел, който помоли моята прислужница да го гледа, докато е в чужбина. След като се върна, му бе заявено,
Kотката на дизайнера Карл Лагерфелд е изкарала три милиона евро през 2014 година. Това обяви самият той пред списание New York Magazine, цитирано от Фокус. По думите му тази котка дори не му е подарена. „Шупет е на мой приятел, който помоли моята прислужница да го гледа, докато е в чужбина. След като се върна, му бе заявено,

Цачева спести на Кунева неудобни въпроси от Енчев

http://www.cross.bg/enchev-kyneva-tzacheva-1459331.html

/КРОСС/Одобрява ли вицепремиерът Меглена Кунева политиката на военния министър Николай Ненчев по отношение на служба "Военна информация" и уволнението на директора Веселин Иванов. Този въпрос на независимия депутат Велизар Енчев не получи отговор в пленарна зала поради намеса на председателя на парламента Цецка Цачева. Енчев поиска да разбере дали вицепремиерът Кунева одобрява кадровата смяна с мотива за "оперативна несъвместимост" и попита съвместим ли е спряганият за нов директор на военното разузнаване Йордан Бакалов. Според депутата  назначението на Бакалов е чисто политическо, тъй като той е човек без никакъв военен ценз. Подкрепяхте ли отказа на Веселин Иванов да предаде имената на чужди граждани, които са били сътрудниците на българското разузнаване и смятате ли, че новият директор трябва да предаде досиетата им, попита още Велизар Енчев. Той поиска да разбере и дали Кунева подкрепя твърдението на Ненчев, че 39% от ръководния състав трябва да бъде също освободен, само защото е назначен преди 10 ноември 1989 година. С мотива че въпросите не отговарят на правилата за блиц парламентарен контрол Цачева изобщо не даде думата на Меглена Кунева и прекрати заседанието. "Въпросът ми беше абсолютно допустим, но Цецка Цачева не даде възможност на г-жа Кунева да отговори", категоричен бе Енчев пред БГНЕС

Патрик Зондхаймер – истинският герой в трагедията с разбилия се самолет

http://www.mediapool.bg/patrik-zondhaimer-istinskiyat-geroi-v-tragediyata-s-razbiliya-se-samolet-news232448.html

След катастрофата на германския самолет във френските Алпи медиите са пълни с новини, разкази и догадки за помощник-пилота Андреас Лубиц, за който се смята, че умишлено е разбил машината, отнемайки своя живот и живота на останалите 149 души на борда. За командира на самолета Патрик Зондхаймер, който до последната минута се опитвал да предотврати трагедията, тропайки по заключената врата на пилотската кабина, неуспявайки да я разбие, почти нямаше и дума. Нито пък снимка или други подробности. След лавината от информация, посветена на Лубиц, немските и френските медии все пак отделиха внимание на истинския герой в драмата с катастрофиралия самолет на "Джърмануингс". Когато чуят за капитан на самолет, хората обикновено си представят човек на години. Но Патрик Зондхаймер е бил млад – на 34 години. Имал е зад гърба си едно десетилетие професионален стаж и 6 хил. летателни часа. В "Джърмануингс" е постъпил сравнително скоро, като преди това е работил за компанията -майка "Луфтханза" и в "Кондор", а преди това се е обучавал в школата на "Луфтханза" в Германия. Решил да се прехвърли от "Луфтханза" в нискобюджетната авиокомпания "Джърмануингс", тъй като не искал дълго да отсъства от дома си. Полетите на "Джърмануингс" са основно вътрешноевропейски и поради тази причина по-кратки, което е позволявало на Зондерхаймер да прекарва повече време със семейството си. Той е живеел в Дюселдорф. Има тригодишен син и шестгодишна дъщеря, заради които е сменил авиокомпанията, за която работи. Елке Бон, собственичката на католическата детска градина, в която ходят децата му, описва загиналия капитан на "Джърмануингс" като "човек, излъчващ щастие". На възпоменателната служба в църквата "Св. Маргарита" в Дюселдорф тя разказа, че Патрик е бил открит човек, ентусиаст, винаги готов да помогне. Един от колегите на Зондхаймер разказа пред Europe 1, че Патрик е бил един от най-добрите пилоти на "Джърмануингс" и освен това "добър човек с чувство за хумор". "Той беше един от най-надеждните хора. Аз съм 100 процента уверен, че те (екипажът) са направили всичко, което са могли. Аз го познавах много добре, той беше най-добрият, много добър", казва колегата на загиналия капитан. Бабата на Патрик Зондхаймер – Мариана – разказа как той още от дете е мечтаел да стане летец. "Той е мъртъв и всичко това заради идиот, който сътвори това с целия самолет и уби толкова много хора. Не мога да разбера", споделя с горчивина и възмущение възрастната жена пред в. "Дейли Мирър". От разшифрованите разговори, записани на черната кутия, открита на мястото на катастрофата на Еърбъс A320 става ясно, че 27-годишният помощник-пилот Лубиц се е заключил сам в кабината, след като капитанът излязъл и отказал да го пусне обратно вътре, докато ръчно е спускал машината рязко надолу. На записите се чува как Патрик Зондхаймер крещи: Отвори тази проклета врата!". Това са последните думи, произнесени от него и последното, което е чул Лубиц, преди фаталния край. В Туитър бе създаден хаштаг #PatrickSondheimer, както и няколко групи във Фейсбук (виж тук и тук) в памет на загиналия капитан. Там почти няма информация, няма дори и снимка, но затова пък е пълно със съболезнования към семейството му, изпратени от различни краища на света.

Патрик Зондерхаймер – истинският герой в трагедията с разбилия се самолет

http://www.mediapool.bg/patrik-zonderhaimer-istinskiyat-geroi-v-tragediyata-s-razbiliya-se-samolet-news232448.html

След катастрофата на германския самолет във френските Алпи медиите са пълни с новини, разкази и догадки за помощник-пилота Андреас Лубиц, за който се смята, че умишлено е разбил машината, отнемайки своя живот и живота на останалите 149 души на борда. За командира на самолета Патрик Зондерхаймер, който до последната минута се опитвал да предотврати трагедията, тропайки по заключената врата на пилотската кабина, неуспявайки да я разбие, почти нямаше и дума. Нито пък снимка или други подробности. След лавината от информация, посветена на Лубиц, немските и френските медии все пак отделиха внимание на истинския герой в драмата с катастрофиралия самолет на "Джърмануингс". Когато чуят за капитан на самолет, хората обикновено си представят човек на години. Но Патрик Зондерхаймер е бил млад – на 34 години. Имал е зад гърба си едно десетилетие професионален стаж и 6 хил. летателни часа. В "Джърмануингс" е постъпил сравнително скоро, като преди това е работил за компанията -майка "Луфтханза" и в "Кондор", а преди това се е обучавал в школата на "Луфтханза" в Германия. Решил да се прехвърли от "Луфтханза" в нискобюджетната авиокомпания "Джърмануингс", тъй като не искал дълго да отсъства от дома си. Полетите на "Джърмануингс" са основно вътрешноевропейски и поради тази причина по-кратки, което е позволявало на Зондерхаймер да прекарва повече време със семейството си. Той е живеел в Дюселдорф. Има тригодишен син и шестгодишна дъщеря, заради които е сменил авиокомпанията, за която работи. Елке Бон, собственичката на католическата детска градина, в която ходят децата му, описва загиналия капитан на "Джърмануингс" като "човек, излъчващ щастие". На възпоменателната служба в църквата "Св. Маргарита" в Дюселдорф тя разказа, че Патрик е бил открит човек, ентусиаст, винаги готов да помогне. Един от колегите на Зондерхаймер разказа пред Europe 1, че Патрик е бил един от най-добрите пилоти на "Джърмануингс" и освен това "добър човек с чувство за хумор". "Той беше един от най-надеждните хора. Аз съм 100 процента уверен, че те (екипажът) са направили всичко, което са могли. Аз го познавах много добре, той беше най-добрият, много добър", казва колегата на загиналия капитан. Бабата на Патрик Зондерхаймер – Мариана – разказа как той още от дете е мечтаел да стане летец. "Той е мъртъв и всичко това заради идиот, който сътвори това с целия самолет и уби толкова много хора. Не мога да разбера", споделя с горчивина и възмущение възрастната жена пред в. "Дейли Мирър". От разшифрованите разговори, записани на черната кутия, открита на мястото на катастрофата на Еърбъс A320 става ясно, че 27-годишният помощник-пилот Лубиц се е заключил сам в кабината, след като капитанът излязъл и отказал да го пусне обратно вътре, докато ръчно е спускал машината рязко надолу. На записите се чува как Патрик Зондерхаймер крещи: Отвори тази проклета врата!". Това са последните думи, произнесени от него и последното, което е чул Лубиц, преди фаталния край. В Туитър бе създаден хаштаг #PatrickSondheimer, както и няколко групи във Фейсбук (виж тук и тук) в памет на загиналия капитан. Там почти няма информация, няма дори и снимка, но затова пък е пълно със съболезнования към семейството му, изпратени от различни краища на света.

Путин: Потенциалът на БРИКС ще се използва за укрепването на стабилността в света

http://www.cross.bg/briks-pytin-sveta-1459330.html

/КРОСС/ Русия ще бъде ориентирана на максималното използване на потенциала на БРИКС (Бразилия, РФ, Индия, Китай, ЮАР) за укрепване на сигурността в света. Това подчерта руският президент Владимир Путин, чието обръщение във връзка с началото на председателството на РФ в тази организация е публикувано на сайта на руското председателство в БРИКС. Руският държавен глава отбеляза, че срещата на върха в Русия ще се проведе през юли на фона на отбелязването на 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война и 70-тата годишнина от края на Втората световна война. „Вземайки предвид трагичните уроци от миналото, страните от БРИКС последователно се застъпват за мирното регулиране на международните конфликти, осъждат всеки опит за силов натиск и намеса във вътрешните дела на суверенни държави. Именно над максимално ефективното използване на възможностите на „петицата“ за укрепването на безопасността и стабилността в света ще бъде ориентирано руското председателство“, каза Путин. Руският президент обърна внимание и на това, че на петте държави от обединението представлява почти половината от човечеството и около 30 % от световния БВП. Путин отбеляза, че по време на руското председателство се планира да бъде отделено приоритетно внимание на финансово-икономическото взаимодействие в рамките на БРИКС

Разследват журналист за репортажи за наводнение в Казанлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689654

Репортаж за наводнение може да донесе обвенение за всяване на паника на журналист от Казанлък, след като местен прокурор се самосезира, а полицията вече два месеца разследва въпросното медийно отразяване.
Временно изпълняващият длъжността районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров се е самосезирал след репортаж на Георги Манев в местната
Репортаж за наводнение може да донесе обвенение за всяване на паника на журналист от Казанлък, след като местен прокурор се самосезира, а полицията вече два месеца разследва въпросното медийно отразяване. Временно изпълняващият длъжността районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров се е самосезирал след репортаж на Георги Манев в местната

108 мъртви пеликани са открити в делтата на Дунав

http://www.cross.bg/sreda-zaginali-okolnata-1459329.html

/КРОСС/ Сто и осем загинали къдроглави пеликани, заразени с птичи грип, са били открити на румънска територия в делтата на река Дунав. Това съобщи инж. Снежана Георгиева - директор на дирекция "Контрол на околната среда" в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, на заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия.Съобщението за откритите птици е било получено в РИОСВ в понеделник от Министерството на околната среда и водите.Георгиева каза още, че до днес на мониторите от видеонаблюдението в резервата "Сребърна" се забелязва само една загинала птица, което означава, че пикът на заразата е отминал.По думите й при извършеното видеонаблюдение с малък безпилотен летателен апарат от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН не са били установени други видове загинали птици, което показва, че заразата е само по пеликаните и пеликанската колония.Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Адриан Райков съобщи, че към момента в областта няма огнища на заболяването. Не са получавани сигнали за открити болни или загинали птици. Въпреки това областната дирекция е в състояние на повишена епизоотична готовност.Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на орнитоложките и на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства по водоемите в Русенско, съобщава "Медиапул".

Лукарски не е съгласен прокуратурата да се меси във всяка сделка

http://politics.actualno.com/Lukarski-ne-e-syglasen-prokuraturata-da-se-mesi-vyv-vsjaka-sdelka-news_465438.html

Пресилено е - така икономическият министър Божидар Лукарски определи идеята прокуратурата да може да спира всяка бизнес сделка. Тази идея вече получи зелена светлина на ниво парламентарна комисия. Ми...

Руски дипломати: Санкции ли? Стокообменът ни със САЩ бележи ръст през миналата година

http://politics.actualno.com/Ruski-diplomati-Sankcii-li-Stokoobmenyt-ni-sys-SASht-beleji-ryst-prez-minalata-godina-news_465432.html

Стокообменът на Русия със САЩ е отбелязал ръст в рамките на 2014 година, въпреки санкциите, които бяха наложени на страната заради конфликта в Украйна. Това разкриха руски дипломати, които участваха в...

"Досие": След атомното "Ку-ку" Любен Дилов очаква да ги бият и съдят, но им дават медал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688430

ЛИЛЯНА КАЙКОВА
- Спомняте ли си какви бяха вълненията, преди да излъчите първото предаване на
ЛИЛЯНА КАЙКОВА - Спомняте ли си какви бяха вълненията, преди да излъчите първото предаване на "Ку-ку"? Оправдаха ли се очакванията ви? - Първоначалният вариант за име беше "Студентски парламент". Мисля, че и първото издание излезе озаглавено точто така. Тогава т.нар. "бащи-основатели" на "Ку-ку" се вземаха много насериозно, правеха революции,

Павлова: Благодарение на Борисов ще има 100 млн. лв за пътища

http://frognews.bg/news_88742/

След намесата на премиера Бойко Борисов ще бъдат осигурени поетапно 100 млн. лева в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за основен ремонт и рехабилитация на най-компрометираните пътни участъци от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“.

2 милиона лева спестиха подалите данъчни декларации онлайн

http://www.moreto.net/novini.php?n=284835

Общо 2,2 млн. лв. данък върху доходите спестиха 30 134 клиенти на НАП, които подадоха до 31 март 2015 г подоходните си декларации по електронен път с персонален код (ПИК) или електронен подпис. Това показват обобщените данни на НАП от кампанията до сега.

Пуснаха митничарите без обвинения, оставиха в ареста само един

http://www.bnews.bg/article-132441

Зад решетките е оставен само началникът на смяната, който е със 72-часова прокурорска мярка.

Как да опазим детските очи?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689646

В наши дни детското зрение е сериозен проблем. Телевизор, компютри, таблети - малчуганите прекарват доста повече време пред екрана, отколкото на нас ни се иска. Оттук започват и проблемите със зрението. Основният проблем, според медиците, е "ученическото късогледство". Най-уязвими са децата между 12 и 14 г.
Целия материал чети тук.
В наши дни детското зрение е сериозен проблем. Телевизор, компютри, таблети - малчуганите прекарват доста повече време пред екрана, отколкото на нас ни се иска. Оттук започват и проблемите със зрението. Основният проблем, според медиците, е "ученическото късогледство". Най-уязвими са децата между 12 и 14 г. Целия материал чети тук.

Мъж преби стюардеса, преземиха самолета заради него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689634

Самолет на компанията ЕasyJet извърши принудително кацане на летище в Рим, след като пътник нападна стюардеса по врене на полет, пише британският в. Дейли мейл.
Мъжът, който пътувал от швейцарския град Женева за косовската столица Прищина, навикал стюардесата, блъснал я и след като тя паднала, е продължил да я удря, разказват очевидци на инцидента.
Самолет на компанията ЕasyJet извърши принудително кацане на летище в Рим, след като пътник нападна стюардеса по врене на полет, пише британският в. Дейли мейл. Мъжът, който пътувал от швейцарския град Женева за косовската столица Прищина, навикал стюардесата, блъснал я и след като тя паднала, е продължил да я удря, разказват очевидци на инцидента.

Цистерната с изтичащ газ на Е-79 блокира два влака

http://pik.bg/цистерната-с-изтичащ-газ-на-е-79-блокира-два-влака-news309064.html

Цистерната с изтичащ газ на Е-79 блокира два влака

Цистерна, движеща се по главен път Е-79, е спряна на пътя, тъй като от нея е започнал да изтича газ поради неизправен клапан. Главният път е блокиран повече от два часа.

Инцидентът стана към 12.30 ч. днес в района на село Мурсалево. Цистерна, превозваща газ пропан-бутан, по време на движението си започна да изпуска газ. Своевременно цистерната е спряна на отбивката на около 200 метра след Мурсалево в посока гара Кочериново. Движението от двете страни на инцидента е отцепено и не се пропускат моторни превозни средства. Трафикът е отбит през разклона за Рилския манастир, град Кочериново, село Смочево, разклон Бобошево и обратно на Е-79.

В момента от цистерната изтича газ, докато не изтече газът, трафикът е спрян. На място има натрупани около 50 товарни автомобили отбити встрани, а леките се пропускат по обходния път. На мястото на инцидента има пожарникари и полиция. Движението ще бъде блокирано докато не изтече цялото количество газ. От 13:25 ч. е спряно движението на влаковете в участъка между гарите Бобошево и Кочериново по нареждане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Причината за спирането на влаковото движение е установено изтичане на газ от автоцистерна, която се намира в близост до железния път. С цел осигуряване на безопасност района е отцепен, като са затворени всички пътища в участъка. Към този момент два влака престояват в гара Дупница и в гара Благоевград.

Това са бързият влак № 5623 от София за Благоевград, който престоява в гара Дупница, както и пътническият влак № 50112 от Благоевград за София, който престоява в гара Благоевград. Движението на влаковете ще бъде възстановено след обезопасяване на района и разрешение от компетентните органи, уточниха от БДЖ. 

Цистерната с изтичащ газ на Е-79 блокира два вкала

http://pik.bg/цистерната-с-изтичащ-газ-на-е-79-блокира-два-вкала-news309064.html

Цистерната с изтичащ газ на Е-79 блокира два вкала

Цистерна, движеща се по главен път Е-79, е спряна на пътя, тъй като от нея е започнал да изтича газ поради неизправен клапан. Главният път е блокиран повече от два часа.

Инцидентът стана към 12.30 ч. днес в района на село Мурсалево. Цистерна, превозваща газ пропан-бутан, по време на движението си започна да изпуска газ. Своевременно цистерната е спряна на отбивката на около 200 метра след Мурсалево в посока гара Кочериново. Движението от двете страни на инцидента е отцепено и не се пропускат моторни превозни средства. Трафикът е отбит през разклона за Рилския манастир, град Кочериново, село Смочево, разклон Бобошево и обратно на Е-79.

В момента от цистерната изтича газ, докато не изтече газът, трафикът е спрян. На място има натрупани около 50 товарни автомобили отбити встрани, а леките се пропускат по обходния път. На мястото на инцидента има пожарникари и полиция. Движението ще бъде блокирано докато не изтече цялото количество газ. От 13:25 ч. е спряно движението на влаковете в участъка между гарите Бобошево и Кочериново по нареждане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Причината за спирането на влаковото движение е установено изтичане на газ от автоцистерна, която се намира в близост до железния път. С цел осигуряване на безопасност района е отцепен, като са затворени всички пътища в участъка. Към този момент два влака престояват в гара Дупница и в гара Благоевград.

Това са бързият влак № 5623 от София за Благоевград, който престоява в гара Дупница, както и пътническият влак № 50112 от Благоевград за София, който престоява в гара Благоевград. Движението на влаковете ще бъде възстановено след обезопасяване на района и разрешение от компетентните органи, уточниха от БДЖ. 

Виж кои са най-продаваните книги на Издателство „Труд” през месец март

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689637


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Виж кои са най-продаваните книги на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Виж кои са най-продаваните книги на

Как да опазим детските очи?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689621

В наши дни детското зрение е сериозен проблем. Телевизор, компютри, таблети - малчуганите прекарват доста повече време пред екрана, отколкото на нас ни се иска. Оттук започват и проблемите със зрението. Основният проблем, според медиците, е
В наши дни детското зрение е сериозен проблем. Телевизор, компютри, таблети - малчуганите прекарват доста повече време пред екрана, отколкото на нас ни се иска. Оттук започват и проблемите със зрението. Основният проблем, според медиците, е "ученическото късогледство". Най-уязвими са децата между 12 и 14 г. Целия материал чети тук.

Букурещ - най-задръстеният град в ЕС, Москва – в Европа, Истанбул – в света

http://www.mediapool.bg/bukuresht---nai-zadrasteniyat-grad-v-es-moskva-v-evropa-istanbul-v-sveta-news232447.html

Букурещ, Варшава и Рим са най-задръстените градове в ЕС, но в световен мащаб най-затруднен е трафикът по улиците на Истанбул, Мексико, Рио де Жанейро и Москва. Това сочи проучване на производителя на навигационни системи ТомТом (TomTom), цитирано от Франс прес.   В ЕС румънската столица е начело на класацията за 2014 година с 41 на сто по-дълго време за пътуване при тапи в трафика, в сравнение с нормалното движение в града. Този процент обаче скача до 89 на сто в пиковите часове сутрин.   На второ и трето място са Варшава (40 на сто) и Рим (38 на сто), следвани от Лондон (37 на сто) и Марсилия (36 на сто), според индекса за годишния пътен трафик, основаващ се на данни на ползватели на джипиес системи ТомТом (над 75 милиона продадени устройства в света). Тези данни позволяват да се изчисли процентът на задръстванията в най-големите градове през изминалата година.   Индексът на ТомТом обхваща 218 градове в 36 страни. За първи път има информация за Китай, Румъния, Саудитска Арабия и Сингапур.   Най-задръстеният град в света е Истанбул (58 процента, които в пиковите часове вечер достигат 109 на сто). Следват Мексико (55 на сто), Рио де Жанейро (51 на сто) и Москва (50 на сто).   В Съединените щати най-задръстеният град е 4-милионният Лос Анджелис (39 на сто), следван от Сан Франциско (34 на сто), Хонолулу (32 на сто) и Ню Йорк и Сиатъл (31 на сто). Жителите на Лос Анджелис прекарват средно 92 часа годишно в задръствания.   Холандската компания ТомТом, основана през 1991 година, има над 3500 служители.

МВР ни заблуди с фоторобота на Никита, както и с цвета на очите му

http://frognews.bg/news_88741/

Фотороботът на убития 5-годишен Никита от зеления куфар, тотално се размина с разпространената по-късно снимка на момченцето. Информацията на МВР за цвета на очите му също беше напълно погрешна. Според криминалистите, убитото дете има кафяви очи, като това беше изрично посочено в официалното съобщение на вътрешното ведомство.

Рекордни посещения в сайтовете на Медийна група България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689716

За втори пореден месец всички сайтове на „Медийна група България” растат, сочат данните за февруари на „Гемиус”. При 24chasa.bg има увеличение с нови 8.80% след скока с 13.24% през януари.
Нов, значителен ръст от 10.48% е отбелязал и trud.bg, след 16.32% през януари.
Ръст имат и по-малките сайтове на групата - bgfermer.bg (93.19%), 168chasa.bg (32.
За втори пореден месец всички сайтове на „Медийна група България” растат, сочат данните за февруари на „Гемиус”. При 24chasa.bg има увеличение с нови 8.80% след скока с 13.24% през януари. Нов, значителен ръст от 10.48% е отбелязал и trud.bg, след 16.32% през януари. Ръст имат и по-малките сайтове на групата - bgfermer.bg (93.19%), 168chasa.bg (32.

Газов теч спря движението на влакове между Бобошево и Кочериново

http://www.cross.bg/blagoevgrad-gara-vlakovete-1459328.html

Sofiq /KROSS/ Временно е спряно движението на влаковете в участъка между гарите Бобошево и Кочериново поради изтичане на газ от автоцистерна в близост до железния път. С цел осигуряване на безопасност районът е отцепен. Затворени са и всички пътища в участъка. Към този момент два влака престояват в гара Дупница и в гара Благоевград. Това са бързият влак от София за Благоевград и пътническият влак от Благоевград за София.Движението на влаковете ще бъде възстановено след обезопасяване на района и разрешение от компетентните органи.

Стар радар ограничава въздухоплаването над Гърция

http://www.grreporter.info/star-radar-ogranichava-vzdukhoplavaneto-nad-grtsiya/17070

Цената на една нова система за въздушен контрол е между 30-40 милиона евро, а само през 2014 общите приходи от полетите в гръцкото въздушно пространство са достигнали до 180 милиона. Гръцката държава обаче ги задържа от години и ги използва за други нужди

прочети повече

Мъж преби стюардеса, преземиха самолета заради него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689610

Самолет на компанията ЕasyJet извърши принудително кацане на летище в Рим, след като пътник нападна стюардеса по врене на полет, пише британският в. Дейли мейл.
Мъжът, който пътувал от швейцарския град Женева за косовската столица Прищина, навикал стюардесата, блъснал я и след като тя паднала, е продължил да я удря, разказват очевидци на инцидента.
Самолет на компанията ЕasyJet извърши принудително кацане на летище в Рим, след като пътник нападна стюардеса по врене на полет, пише британският в. Дейли мейл. Мъжът, който пътувал от швейцарския град Женева за косовската столица Прищина, навикал стюардесата, блъснал я и след като тя паднала, е продължил да я удря, разказват очевидци на инцидента.

Александър Романенко: България още е фаворит на руските купувачи

http://www.cross.bg/bulgariya-ykraiina-rysiya-1459327.html

/КРОСС/Александър Романенко, президент на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ в периода 2011-2012 г. и управляващ партньор в компанията Fine & Country и президент на „Адвекс", пред "Преса" - Александър Юриевич, преди да подхванем недвижимите имоти, бих те ли споделили какво се случва в руското общество след началото на конфликта с Украйна? Има много манипулации и дезинформация по традиционните информационни канали. - Не е лесно да се отговори. Мога да кажа своята гледна точка, която е субективна и различна от мнението на 80% от руснаците. Въпреки че има обективни причини за случващото се, не виждам бъдеще, ако не бъде направен компромис и не възстановим добрите си отношения със Запада. Всичко се върти около силната национална идея, която се подкрепя от голяма част от населението на Русия. Украйна е пример за това как САЩ решиха да увеличат влиянието си зад граница. През 90-те години Русия загуби Киев, въпреки че подкрепяше някои лидери като Янукович. Затова и в украинското общество настъпиха промени - в традициите, религията. За съжаление там бе пренаписана историята. И младото население на Украйна между 20 и 35 г. сега има абсолютно различно мнение за случващото се. Те си мислят, че Москва е основна причина за политическите и икономическите им проблеми. Преди пет години, ако бяхте попитали в Русия за украинците, щяхте да чуете: „Те са наши братя. Обичаме ги. Нямаме проблеми

Калфин ще насърчава "раждането на повече деца от работещи и отговорни родители"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2504106_kalfin_shte_nasurchava_rajdaneto_na_poveche_deca_ot/?ref=rss


Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се обяви за промяна в нормативната база, според която до трето дете продължителността на отпуска по майчинство е две години, а след трето - година и половина. "За мен това няма никакъв смисъл. Държавата трябва да насърчава раждането на повече деца от работещи и отговорни родители. Ще работя в посока това да се промени", коментира той по време на среща с представители на асоциация "Родители", съобщиха от пресцентъра на социалното...

Троловете на Ковачки в комбина с Цветанов, ДПС и ПФ

http://www.bnews.bg/article-132437

БДЦ на Ковачки може да се окаже новият коалиционен партньор на мястото на АБВ.

По бельото им ще ги познаете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689548

АЛЕКСАНДРИНА ВЪЛЧЕВА
Когато стане дума за мода, всички обръщаме внимание само на видимото за очите. Да, това, което привлича първо погледа ни, е външният вид, но има и още нещо от света на жените, което не бива да се пренебрегва. Няма да ви затрудняваме с гатанки, а и може би вече сами се сетихте: бельото, разбира се!
АЛЕКСАНДРИНА ВЪЛЧЕВА Когато стане дума за мода, всички обръщаме внимание само на видимото за очите. Да, това, което привлича първо погледа ни, е външният вид, но има и още нещо от света на жените, което не бива да се пренебрегва. Няма да ви затрудняваме с гатанки, а и може би вече сами се сетихте: бельото, разбира се!

„Атака”: Защо още няма задържани цигани за „Българите на кайма”?

http://www.cross.bg/todorov-pripomni-bulgarite-1459326.html

/КРОСС/ Задържани ли са лицата от квартал „Надежда" в Сливен, които са скандирали „Българите на кайма" и „Българите на сапун"? Има ли образувани досъдебни производства срещу циганите, които са си позволил да подбуждат насилие и омраза към българите, попита депутатът от „Атака" Илиан Тодоров вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния блицконтрол, съобщава партийният пресцентър. Това е престъпление от Наказателния кодекс, което се наказва с глоба и лишаване от свобода, припомни Тодоров. Министър Бъчварова не даде конкретен отговор, защото се цитирало медийно събитие, но обеща да провери и да информира народния представител. „Всеки ден сме свидетели на нагли безчинства, кражби, убийства и изнасилвания от цигани, които тормозят българските граждани. Българите вече са принудени да спят в оборите със своите животни, за да не бъдат откраднати от циганите", добави още Тодоров. Той припомни, че въпросът за циганската престъпност и предприетите спрямо нея мерки е задаван и на предишния вътрешен министър Веселин Вучков, но резултат все още няма. „Циганите безчинстват в цялата страна и няма държава, която да ги спре", отбеляза Тодоров.  

АДИС отново под забрана за продажба

http://www.mediapool.bg/adis-otnovo-pod-zabrana-za-prodazhba-news232446.html

Вкарването обратно в списъка със забранените за продажба държавни предприятия на "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД (АДИС) създава проблеми пред  приватизацията през 2015 г., още преди да е започнала сериозната работа по раздържавяването на активи. Предприятието бе предвидено за продажба от Агенцията за приватизация, но в сряда правителството реши то са бъде върнато в забранителния списък за продажба на държавни активи и това ще осуети финансовите планове на ведомството.  "Промяната ще гарантира възможността на България да изпълнява задълженията си по членове от Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения", мотивират министрите  решението си. Предвижда се АДИС да продължи да отдава под наем недвижими имоти и принадлежащите към тях технически съоръжения за жилищни, търговски или административни нужди на членовете на Дипломатическия корпус в България, както и извършване на други дейности за гарантиране на добри условия за работа на дипломатическите мисии. Така за пореден път се проваля опитът на Агенцията за приватизация да продаде дружеството, което има в активите си редица апетитни имоти. За пръв път това стана в разгара на бума на имотния пазар през 2003  г., когато бе обявен конкурс за АДИС. След това фирмата неведнъж бе вкарвана и вадена от забранителния списък за приватизация на държавни предприятия. През 2011 г. последва втори опита за продажба на АДИС, но процедурата бе спряна през 2013 г. отново безславно. В началото на тази година, когато стана ясно, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол отново смята да опита да продаде предприятието, депутати от левицата внесоха промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предвиждащи вкарването на АДИС отново в забранителния писък. Тогава от БСП заявиха, че евентуална приватизация на дружеството може да създаде сериозни правни и международни проблеми, които да внесат напрежение в двустранните отношения на България с редица страни. От сегашното правителствено решение става ясно, че аргументите на опозицията са взети предвид.

Средонощни опашки при записването на първолаци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689615

Средонощни опашки и строги критерии създадоха истерия около записването на първолаци. Така започна приема на заявления за първи клас в голяма част от най-желаните училища, съобщава Нова тв.
Тази година много от тях избраха 1-ви април за записване, въпреки че системата не е централизирана.
Наравно с този за детските градини и ясли,
Средонощни опашки и строги критерии създадоха истерия около записването на първолаци. Така започна приема на заявления за първи клас в голяма част от най-желаните училища, съобщава Нова тв. Тази година много от тях избраха 1-ви април за записване, въпреки че системата не е централизирана. Наравно с този за детските градини и ясли,

Истерия и опашки по тъмно при записването на първолаци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689592

Средонощни опашки и строги критерии създадоха истерия около записването на първолаци. Така започна приема на заявления за първи клас в голяма част от най-желаните училища, съобщава Нова тв.
Тази година много от тях избраха 1-ви април за записване, въпреки че системата не е централизирана.
Наравно с този за детските градини и ясли,
Средонощни опашки и строги критерии създадоха истерия около записването на първолаци. Така започна приема на заявления за първи клас в голяма част от най-желаните училища, съобщава Нова тв. Тази година много от тях избраха 1-ви април за записване, въпреки че системата не е централизирана. Наравно с този за детските градини и ясли,

„Спортист на Варна“ за месец март стана Таня Асенова

http://www.moreto.net/novini.php?n=284847

Състезателката по тенис на маса Таня Асенова от клуб „Комфорт“ стана спортист на Варна за месец март, съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Тя е шампион на България на сингъл и двойки - жени на държавното първенство, а главен треньор на клуба е Антон Радушев.

Виж кои са най-продаваните книги на Издателство „Труд” през месец март

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688992


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Виж кои са най-продаваните книги на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Виж кои са най-продаваните книги на

"Десен сектор" заплашва с нов Майдан, още по-кървав

http://www.cross.bg/yarosh-lider-zaplashi-1459325.html

/КРОСС/ Депутатът и лидер на радикалната националистическа партия „Десен сектор" Дмитро Ярош заплаши властите в Киев с нов, още по-кървав Майдан в интервю за украинското издание „Обозревател", цитирано от руския телевизионен канала "Звезда". „Когато на хората им дойде до гуша, те излизат на улицата", предупреди Ярош. „Но този път ситуацията ще е различна. Възмутените имат много оръжие и няма да седят в палатки на площада и да чакат месец-два", каза още крайният лидер. По-рано той заплаши и президента на Украйна Петро Порошенко, че ще бъде сменен като предшественика си Виктор Янукович. Нужна е „чистка сред жителите на Донбас и депортация на недоволните", категоричен беше Ярош, който от октомври 2014 г. официално е депутат във Върховната рада. Без американска подкрепа Майданът миналата година щеше да е невъзможен, казаха в отговор донецките опълчевци. На 20 април в Лвовска област 290 военни инструктори от САЩ започват обучение на Националната гвардия на Украйна.    

Цветанов: След местните избори отиваме в Китай с кметове на ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689589

Традиционното приятелство и добрите отношения между България и Китай са много добра основа за изграждането на по-широка платформа за сътрудничество и развитие на инвестиции между двете страни. Около тази теза се обединиха по време на работен обяд председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и
Традиционното приятелство и добрите отношения между България и Китай са много добра основа за изграждането на по-широка платформа за сътрудничество и развитие на инвестиции между двете страни. Около тази теза се обединиха по време на работен обяд председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и

АДИС влиза в забранителния списък за приватизация

http://econ.bg/Новини/АДИС-влиза-в-забранителния-списък-за-приватизация_l.a_i.664985_at.1.html

„Агенция дипломатически имоти в страната” ЕООД влиза в забранителния списък за приватизация. Това ще стане с промяна в Закона за приватизация и...

Уникален фронтови бомбардировач постъпва на въоръжение на руските ВВС

http://www.cross.bg/sy-bombardirovach-vuoruzhenie-1459322.html

/КРОСС/ Да работи с непроменена ефективност по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия – такива са възможностите на новия руски фронтови бомбардировач Су-34, наречен според класификацията на НАТО Fullback – „Защитник“ и в руската армия „пате“, заради формата на носа. По време на внезапната проверка на подразделенията от Северния флот тези машини създадоха много шум в Арктика и в небето над Балтийско море. Но това е напълно разбираемо. Нали „хибридът“ между изтребител и бомбардировач с еднаква лекота може както да изпълнява фигури от висшия пилотаж, така и да нанася удари върху добре защитени обекти. Активното начало на експлоатация на Су-34 във войските е начало и на нова епоха в развитието на руската военна авиация. Машината е призована да замени предното поколение фронтови бомбардировачи Су-24 и даже значително по-големия по размери бомбардировач с далечен обсег Ту-22М3. По своите бойни характеристики Су-34 е значително по-ефективен от своите предшественици, заради което е необходим не толкова голям брой. В рамките на държавната програма за въоръжение до 2020 г. ВВС по план трябва да получи не по-малко от 200 такива изтребителя. Само през тази година пилотите ще получат 16 бройки Су-34. Това съобщи ръководителят на дирекцията за програми на военната авиация в Обединената авиостроителна корпорация Владимир Михайлов. Общият брой на машините в състава на ВВС ще е над 65

Цветанов: След местните избори отиваме в Китай с кметове на ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689565

Традиционното приятелство и добрите отношения между България и Китай са много добра основа за изграждането на по-широка платформа за сътрудничество и развитие на инвестиции между двете страни. Около тази теза се обединиха по време на работен обяд председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и
Традиционното приятелство и добрите отношения между България и Китай са много добра основа за изграждането на по-широка платформа за сътрудничество и развитие на инвестиции между двете страни. Около тази теза се обединиха по време на работен обяд председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и

Историци

http://offnews.bg/news/n_1/n_483797.html

Повечето българи – и особено онези с претенции – ако имат избор, да направят нещо като хората или да направят имитация (халтура, ерзац според езиковите предпочитания), няма да го направят като хората. Ще скалъпят някой ерзац. А после се чудим защо сме заобиколени от имитации и ментета. Въпреки наличието на достойни изключения българските академични среди са особено задръстени от ерзац-специалисти. Оня ден един такъв екземпляр (води се историк) доста ме ядоса в свое интервю. Защото вместо да постъпва професиално, т.е. да ни разкаже, какво всъщност се е случило, като стъпва върху проверими факти и документи, този човек от десетилетия си измисля и разпространява пропаганда от най-миризливия вид. Поводът е любимият злодей на българите (поради съществуването на такива „историци“, най-вече) Уинстън Чърчил. Знам защо българите мразят Иван Костов – защото с шутове ги вкара в модерния свят. Но защо мразят Чърчил – това е пълна мистерия. Затова ще се занимая с ерзац-историка: може би, анализирайки неговата пропаганда, ще разнищя мистерията? Няма да спомена нито името на (пардон) историка, нито на (ще ме извините) вестника, в който той се подвизава. И двата тези субекта са от онези, които с особена наслада диплят многогодишни лепкави скандали. Ползвам ги само като илюстрация за обща тенденция, а не като някакви уникални персонални виновници. Та, за Чърчил. Нашият историк споделя следното: „Чърчил зачерква България с червено. В началото на 1942 г. той държи реч, в която казва, че българите са грешен народ, три пъти през годините се озовават срещу англичаните и затова трябва да бъдат наказани.“ Я да видим, какво ще разберем, ако постъпим като историци – като проверим документите по случая. Проверяваме и – очаквано – не откриваме споменаване на България в нито едно публично говорене на Чърчил през цялата 1942 година. За целта ползваме лесно намираеми в интернет архиви (е, трябва и английски да поназнайваме, за разлика от повечето български историци). Но, бидейки едни истински историци (т.е. вече познавайки архивите „отнапред“, казано на чист миндювски език), ние изначално знаем за какво иде реч. Иде реч не за началото на 1942 година, а за началото на предходната 1941 година. Тогава Англия стои съвсем сама срещу Хитлер, Мусолини, Сталин (който вече е глътнал половин Полша и Балтийските републики) и, в Далечния Изток, – срещу японците. И си търси съюзници из целия свят. Та, по този повод, в обръщение по БиБиСи от 9 февруари 1941 година, Чърчил споменава България: „Нацистите, след като погълнаха Унгария и вкараха Румъния в ужасяващи вътрешни конвулсии, вече стигнаха Черно море... Върви подготовката за придвижването на германски войски във или през България...“ И продължава с доста известен (за истинските историци, де) пасаж: „Трудно ни е да убеждаваме някои от тези (т.е. малките) неутрални държави в Европа, че ще победим. Смаяни сме, че тези страни са толкова недалновидни, та не могат да схванат това по ясния начин, по който го правим ние. Помня, в последната война, през юли 1915 година започнахме да мислим, че България ще направи грешка; и затова г-н Ллойд Джордж, г-н Бонар Лоу и Сър Ф. Е. Смит (министри) и аз поканихме български министър на вечеря, за да му обясним, какъв глупак ще се окаже Цар Фердинанд, ако реши да се включи на губещата страна. Клетият човечец просто не можеше да повярва в това, или не можеше да убеди своето правителство. И така България, против желанието на своето селско население, противно на своите интереси, се хвана за опашката на Кайзера; и после с тъга (гледахме), как накрая остава с отрязани територии и (бе) наказана, когато все пак победата беше постигната.“ „Гледахме с тъга“? А какво стана с твърдението на ерзац-колегата, напомням: „Чърчил... казва, че българите са грешен народ, три пъти през годините се озовават срещу англичаните и затова трябва да бъдат наказани“? Дотук такова нещо няма. Може би е в заключението? Да видим: „Имам вярата, че България няма да направи отново същата грешка. Ако тя го стори, то българското селячество и нейният народ, за който във Велика Британия и в Съединените щати съществува истинско уважение, за трети път в рамките на 30 години ще се окаже въвлечен в ненужна и катастрофална война“. „Истинско уважение“? Къде е чърчиловото проклятие срещу трижди грешните българи? Няма такова. Има уважение към народа и натъжаване от трижди грешните решения на неговото държавно ръководство. Няма проклятие. И, докато сме на темата: а/ Чърчил никога не е споменавал за българския навик да си честитим банята; б/ Чърчил никога не е поръчвал по 500 бутилки годишно мелнишко вино. Но нашият доморасъл историк не приключва тук. Продължава с другото българско недоволство от Чърчил: „На 9 октомври 1944 г. Чърчил казва: аз плюя на българите. Той е номер 1 сред българомразците, най-отявленият“. По датата се ориентираме, че иде реч за прословутото „листче с процентите“, което Чърчил предлага на Сталин като индикатор за някакви следвоенни сфери на влияние. Ето го и листчето: Листче има, но на него „поплювката“ не е само върху България. Както виждаме (тия, дето знаем английски, де), участват и Румъния, Гърция, Унгария и Югославия. За какво иде реч? През октомври 1944 година вече е ясно, че съветската армия ще е онази, която ще окупира (освободи, ако искате) източната половина на Европа. И най-вероятно ще иска да въведе комунистически диктатури. Без да има възможността да противостои на Сталин с въоръжени сили (те са пръснати на други места из планетата), Чърчил се опитва да го накара поне да обещае, че няма да въвежда 100% червен терор. Конкретно за България Чърчил се опитва да накара Сталин да обещае, че тук ще имаме 25% влияние на Запада (достатъчно, за да няма диктатура). Накрая Сталин спазва договорката само за Гърция, по ред конкретни причини. Толкова за „плюенето“ на Чърчили само по България. Да видим обаче поради какви причини нашият ерзац-колега смята, че Чърчил цял живот не прави друго, освен да мрази българите: „Омразата му, разбира се, има известно основание. През пролетта на 1915 г. при Дарданелската операция, когато е трябвало да се извади Османската империя от Първата световна война, Чърчил и Лойд Джордж (британски министър, после премиер) канят България да вземе печелившата страна - на Русия и на Великобритания. Ние обаче, в лицето на цар Фердинанд и премиера Радославов, отказваме. Тогава на Чърчил, като министър на военноморските сили, му искат оставката и така политическата му кариера се проваля, като го пращат на Западния фронт.“ За тази среща вече четохме у самия Чърчил. Тя обаче няма нищо общо с оставката му като Първи лорд на адмиралтейството, която е наложена от: а/ острия му сблъсък с флотата, отказваща да действа достатъчно решително в кампанията на Дарданелите; б/ провала на самата кампания; в/ преструктурирането на правителството, като в него влизат консерватори, чието единствено услови е: „Уинстън вън!“. Освен това никой не го „праща“ на Западния фронт. Омерзен от интригите в правителството, той сам отива във Франция и оглавява батальон, оставайки на фронта (а не зад бюро) до края на войната. Нашият „историк“ в следащото изречение ни съобщава и за други световни лидери, които не са правили нищо друго, освен да мразят и дебнат българите. Клемансо, например, бил казал „в Париж“: „Българите малко ги наказахме“. Нямам намерение да се ровя в архива на Клемансо, за да установя, че и това, най-вероятно, изобщо не е исторически факт. Не мога обаче да подмина и известен факт, превърнат в мит – бомбардировките на западните Съюзници над София. Пита (със слугинския маниер, известен преди тридесетина години) журналистът историка: „Не е ли парадокс - обявяваме символична война и реално не водим активни бойни действия със съюзниците, но се оказваме жертва на техните бомбардировки?“ И, разбира се, получава в ответ очакваната кофа с помия върху Чърчил. Искам обаче да питам: как точно се обявява „символична война“? В съответния документ на царство България е било написано нещо като: „Обявяваме война на Великобритания, САЩ и СССАР – ама само наужким. Символична...“? Няма такова нещо в международното право. Или си траеш, или обявяваш война. А ако я обявиш, защо после като един Андрешко се чудиш, че по теб започват да падат бомби, които хич не са наужким? Какъв е изводът? Искате извод? Ето ви извод: Пчелите трябва да пчелят, мечетата – да мечат, а историците – да четат архиви. А не да си измислят лъжи, с които да замъгляват мозъците на поколения българи, чиито глави и бездруго не са твърде трезви.

Ето откъде да карате във Варна, за да не заседнете в тапата

http://petel.bg/Eto-otkade-da-karate-vav-Varna--za-da-ne-zasednete-v-tapata__106827

Алтернативни маршрути на ремонтираните булеварди в града, в помощ на водачите на моторни превозни средства, предлагат експертите от...

Дубълът на „моряците“ с класическа победа в Дупница

http://petel.bg/Dubalat-na----moryatsite----s-klasicheska-pobeda-v-Dupnitsa__106828

След силно второ полувреме дубълът на Черно море победи Марек с 3:0 в Дупница. „Моряците“ решиха спора с три бързи гола за 13 минути – между...

Шамар за алчните корпорации от Германия! Забраниха добива на шистов газ!

http://petel.bg/SHamar-za-alchnite-korporatsii-ot-Germaniya--Zabraniha-dobiva-na-shistov-gaz--__106829

Германското правителство днес прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на...

Киев поиска цена от 250 долара за руския газ

http://www.cross.bg/dolara-ykraiina-paket-1459324.html

/КРОСС/ Украйна е готова да купува руски газ при цена от 250 долара за 1000 куб. м, обяви министърът на енергетиката и въгледобива Владимир Демчишин, цитиран от РБК. „В следващите дни, в случай че получим потвърждение за цена, която естествено да бъде по-ниска от европейската. В момента купуваме от европейското направление по 45 млн. куб. м на средна цена от приблизително 280 долара. Ако получим възможност да купуваме за 250 долара, естествено, ще се възползваме", каза Демчишин. Според него до третото тримесечие цената на руския газ може да спадне до 220 долара. Министърът уточни, че Украйна в момента не купува руски газ, тъй като действието на т. нар. „зимен пакет" за условията и цените на газа за Киев приключи на 31 март. Руският президент Владимир Путин поиска продължение на отстъпката през второто тримесечие на 2015 г., с такава молба към правителството се обърна и „Газпром". Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че такова предложение е направил и „Нафтогаз Украйна". „Зимният пакет" беше договорен между Украйна, Русия и Европейската комисия на тристранни преговори в Брюксел на 31 октомври 2014 г. и изтече на 31 март. Според него цената на руския газ за Украйна е 329 долара за 1000 куб. м с отстъпка от 100 долара

800 млн. лева отпуснаха за укрепване на свлачища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689560

Средствата за укрепване на свлачищата са около 800 милиона лева. Това каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи Фокус.
Бъчварова уточни, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет има бюджет от 72
Средствата за укрепване на свлачищата са около 800 милиона лева. Това каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи Фокус. Бъчварова уточни, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет има бюджет от 72

Отпускат 14 млн. лв. за пострадалите от снеговалежи и наводнения райони

http://www.moreto.net/novini.php?n=284838

По предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството одобри 13 922 401 лв. за овладяване и преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията през последните месеци. Средствата са предназначени предимно за възстановяване на извършените разходи за разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на временни диги и почистване на критични участъци от речните корита.

Десетки хиляди нови служители започват в един ден кариерата си в Япония

http://www.mediapool.bg/desetki-hilyadi-novi-sluzhiteli-zapochvat-v-edin-den-karierata-si-v-yaponiya-news232445.html

Както всяка година, и на днешния 1 април, японските предприятия, особено най-големите, попълват редиците на служителите си с млади кадри, следвайки модела от "30-те славни години" на висок растеж от края на 1950-те до 1980-те години, информира Франс прес в сряда.   Десетки хиляди нови служители започват днес кариерата си, оставайки понякога в същото предприятие цял живот. По данни на японското министерство на здравеопазването и труда тази пролет се очаква 580 000 души да постъпят за първи път на работа.   Днес икономическата ситуация се е променила много в сравнение с края на 1980-те години, но начинът, по който се назначават току-що дипломирани служители в Япония си остава същият: експертите по човешки ресурси от компании като Тойота (Toyota), Хонда (Honda), Тошиба (Toshiba), Хитачи (Hitachi), Фуджицу (Fujitsu) Сони (Sony), Мицубиши файненшъл груп (Mitsubishi Financial Group) и тем подобни ги издирват още в учебните зали на престижните университети, като се борят помежду си за най-добрите от тях и им обещават работа за година и дори за повече преди да завършат.   Тези млади хора така да се каже нищо не знаят за света на предприятията, но нищо: те ще бъдат обучавани в продължение на три месеца от самата компания. Веднъж влезли в калъпа, ако не са сред трийсетте процента напуснали през първите три години, имат шанс да останат там десетки години, да се издигат в йерархията и да получават по-високи заплати с натрупания стаж.   Но макар да е дълбоко вкоренена традиция, даваща сигурност както за служителите, така и за работодателите, този модел на масови назначения при завършване на образованието, наричан "шиносоцу иккацу сайо" ("shinsotsu ikkatsu saiyo"), е все по-критикуван, тъй като се смята, че не е адаптиран към контекста на международната конкуренция.   Според Такеши Нацуно, бивш ръководител на компания за мобилни телекомуникации, в момента преподавател в университета в Кейо, японските компании се оставят да бъдат изпреварени от динамични чуждестранни групи като Епъл (Apple) или Гугъл (Google), тъй като не търсят достатъчно талантливи служители, достигнали средата на кариерата си в други фирми.   Системата обаче позволява на Япония до постигне изумително равнище на назначения на млади хора: около 95 процента от завършилите висше образование през март намират работа през следващите няколко дни.

Разузнаванията да не се сливат, реши вътрешната комисия

http://politics.actualno.com/Razuznavanijata-da-ne-se-slivat-reshi-vytreshnata-komisija-news_465428.html

Парламентарната вътрешна комисия единодушно подкрепи законопроекта за Държавна агенция "Разузнаване", предаде БГНЕС. Цветан Цветанов, който е сред вносителите на този законопроект го пре...

САЩ ще удрят хакерите със санкции

http://america.actualno.com/SASht-shte-udrjat-hakerite-sys-sankcii-news_465430.html

Президентът Барак Обама издаде указ за икономически санкции срещу американски и чуждестранни хакери. Властите ще могат да блокират активите на лицата, замесени в кибер атаките срещу американски це...

800 млн. лева отпуснаха за укрепване на свлачища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689547

Средствата за укрепване на свлачищата са около 800 милиона лева. Това каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи Фокус.
Бъчварова уточни, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет има бюджет от 72
Средствата за укрепване на свлачищата са около 800 милиона лева. Това каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи Фокус. Бъчварова уточни, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет има бюджет от 72

Иракската армия си върна контрола над Тикрит (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/01/2504075_irakskata_armiia_si_vurna_kontrola_nad_tikrit_video/?ref=rss


Иракската войска, която води сражения с терористичната организация "Ислямска държава" за контрол над Тикрит е превзела града, съобщи в телевизионно обръщение премиерът Хайдер Абади.

Абади, който е и върховен главнокомандващ на страната, обяви, че градът е бил освободен. CNN посочва, че в Тикрит на места продължават ограничени сражения, като войската и доброволческите шиитски отряди провеждат "операции по разчистване" на останалите ислямисти.

Президентът посочи, че армията...

Бившият началник на затворите в Русия е арестуван за кражба на 52 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/01/2504068_bivshiiat_nachalnik_na_zatvorite_v_rusiia_e_arestuvan/?ref=rss


Александър Реймер, бивш директор на руската Федерална служба за изтърпяване на наказания (ФСИН), бе задържан във вторник по обвинение, че е участвал в присвояването на близо 3 милиарда рубли, или около 52 милиона долара.

Според следствието това е ставало чрез закупуването на завишени в пъти цени на електронни гривни за проследяване на намиращите се под домашен арест, както и на други системи за сигурност и контрол.

Това е ставало в съучастие със заместника му Николай...

Сто и осем загинали от птичи грип пеликани в делтата на Дунав

http://www.mediapool.bg/sto-i-osem-zaginali-ot-ptichi-grip-pelikani-v-deltata-na-dunav-news232444.html

Сто и осем загинали къдроглави пеликани, заразени с птичи грип, са били открити на румънска територия в делтата на река Дунав. Това съобщи инж. Снежана Георгиева - директор на дирекция "Контрол на околната среда" в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, на заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия.   Съобщението за откритите птици е било получено в РИОСВ в понеделник от Министерството на околната среда и водите.   Георгиева каза още, че до днес на мониторите от видеонаблюдението в резервата "Сребърна" се забелязва само една загинала птица, което означава, че пикът на заразата е отминал.   По думите й при извършеното видеонаблюдение с малък безпилотен летателен апарат от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН не са били установени други видове загинали птици, което показва, че заразата е само по пеликаните и пеликанската колония.   Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Адриан Райков съобщи, че към момента в областта няма огнища на заболяването. Не са получавани сигнали за открити болни или загинали птици. Въпреки това областната дирекция е в състояние на повишена епизоотична готовност.   Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на орнитоложките и на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства по водоемите в Русенско.

"Струма" се пропука

http://www.cross.bg/lot-lenta-dypnitza-1459320.html

София /КРОСС/ Пукнатини цъфнаха върху магистрала "Струма" в района на Дупница само година и осем месеца след откриването на трасето. Пукнатина, плъзнала през аварийната лента и двете пътни платна, е само на 800 метра след навлизането в ЛОТ-1 откъм Дупница, съобщи БГНЕС. Пукнатината е в продължение на 15-на метра - тръгва от банкета, преминава през аварийната и дясна лента, за да обхване и една трета от най-лявата. Пукнатината е обработена с горещ асфалт, който се лющи. Преминавайки от банкета върху асфалта в аварийната лента, пукнатината се е "раззинала" на 4-5 см. Пропуканият участък се намира върху близо 10-метров насип.Движението в момента се осъществява само в крайната лява лента, която също е напукана. Проблемният участък е сигнализиран с предупредителни пътни знаци.През пропукалия се участък ще мине трафикът след като се свържат ЛОТ-1 и ЛОТ-2 - Благоевград - Дупница. Вторият може да бъде пуснат и в края на октомври, прогнозира наскоро министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.Участъкът на ЛОТ-1 от АМ "Струма" бе официално открит на 22 юли 2013 година от Десислава Терзиева, тогава министър на регионалното развитие. Строителството на ЛОТ-а от Долна Диканя до Дупница стартира по време на управлението на ГЕРБ. Десислава Терзиева и председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров само я откриха.Така само 20 месеца след откриването на ЛОТ-1, пътното платно се пропука. Снимка: БГНЕС

Цитат на деня: По моловете хора убиват, а на нас майките, дето кърмят, са ни проблемът

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/01/2504061_citat_na_denia_po_molovete_hora_ubivat_a_na_nas/?ref=rss


Те по моловете пребиват, убиват хора, правят простотии, какви ли не извращения, а това беше проблемът - че кърмят майките.

Това заяви президентът на "Славия" Венцислав Стефанов в предаването "Добро утро, България" по Тв7 във връзка със споровете около това дали майките трябва да кърмят децата си на публични места.

"В правото са да си кърмят жените. Какво се правим на маймуни? Какво е станало, някакво чудо ли е станало? Всичко сме втасали, в държавата всичко ни е в ред, та...

Дизела е най-бърз у нас и втори по стълбата на Айфел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689528

ТЕОДОРА ПИСКОВА
Мис Франция 2015 бе партньорка на нашия Дизел по стълбите към върха на Айфеловата кула - състезание, което се проведе за първи път и в което участваха 40 професионални бегачи от 15 страни. Кирил Николов-Дизела, който е най-бързият у нас по планинските пътеки и има над 70 000 пробягани километра, стигна финала над Париж втори.
ТЕОДОРА ПИСКОВА Мис Франция 2015 бе партньорка на нашия Дизел по стълбите към върха на Айфеловата кула - състезание, което се проведе за първи път и в което участваха 40 професионални бегачи от 15 страни. Кирил Николов-Дизела, който е най-бързият у нас по планинските пътеки и има над 70 000 пробягани километра, стигна финала над Париж втори.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване