Евакуираха хиляди заради пожар в центъра на Лондон

http://frognews.bg/news_88770/

Над 2000 души, включително студенти и преподаватели в Лондонското училище по икономика и политически науки, са евакуирани в резултат на голям пожар в центъра на британската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на спасителната служба в града, съобщава Фокус.

Манолова: Кадровият погром на ГЕРБ удря гражданите

http://frognews.bg/news_88769/

Кадровият погром, който се извършва от ГЕРБ и присъдружните партии, удря жестоко българските граждани - партийно назначени и редови граждани. Уволненията вече са над 1000 в цяла България. Характерно за кадровата метла е, че стигат до най-ниски нива. Не мирясват докато не уволнят чистачка, перачка, шофьор. Това заяви в студиото на "Още от деня" депутатката от БСП Мая Манолова.

Аврил Лавин: Бях прикована на легло цели 5 месеца!

http://web.barometar.net/67302/

Аврил Лавин за първи път разказва за сериозните здравословни проблеми, които има от няколко месеца в ексклузивно интервю за сп. People. Тя разкри, че е етноле време на лекарите да разберат какво й има. Всичко започнало, когато миналия октомври отишла в Лас Вегас с приятелки. Момичетата купонясвали, но Лавин се чувствала отпаднала.“Почти не можех да [...]

Бивша работничка стана милиардерка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690262


Бивша работничка, основала през 2003 г. компания, която доставя сензорни (тъчскрийн) екрани на "Епъл", "Самсунг" и други, стана най-богатата жена в Китай с $8 млрд., съобщи сп. "Форбс".
Състоянието на Чжоу Цюнфей (45 г.) скочи, след като "Ленс текнолъджи", в която тя държи 89%, бе листвана миналия месец на борсата в Шънчжън и цената на акциите й
Бивша работничка, основала през 2003 г. компания, която доставя сензорни (тъчскрийн) екрани на "Епъл", "Самсунг" и други, стана най-богатата жена в Китай с $8 млрд., съобщи сп. "Форбс". Състоянието на Чжоу Цюнфей (45 г.) скочи, след като "Ленс текнолъджи", в която тя държи 89%, бе листвана миналия месец на борсата в Шънчжън и цената на акциите й

Бъдещето на ЦСКА ще се реши до часове

http://www.cross.bg/chasove-tzska-mandzhykov-1459368.html

София /КРОСС/ В близките часове ще стане ясно какво ще е бъдещето на ЦСКА. Това заяви членът на УС на „армейците" Ивайло Манджуков. "Лира Инвестмънтс" все още е собственик на клуба. Следващите часове са изключително важни за ЦСКА. Във всякакъв смисъл", заяви Манджуков след заседанието на Управителния съвет.Той допълни, че не знае дали има бунт на играчите заради неизплатени възнаграждения. По думите му на продължилото около час и половина заседание са обсъждани "оперативни въпроси".    

Медийните шеги на 1 април - смях през сълзи

http://society.actualno.com/Medijnite-shegi-na-1-april---smjah-prez-sylzi-news_465459.html

Днес е първи април – Денят на шегата. И както всеки първи април масово медиите в България и чужбина си направиха шеги. Представяме Ви краткия обзор на Actualno.com на някои от по-впечатляващ...

Анализ в "Стратфор": Американските медии заблуждават за Украйна

http://america.actualno.com/Analiz-v-Stratfor-Amerikanskite-medii-zablujdavat-za-Ukrajna-news_465462.html

Американските медии забравиха за геополитическите реалности, критикувайки Русия и Путин заради Украйна, констатира Джей Огилви от влиятелния частен аналитичен център "Стратфор" (Stratfor)....

Германия забрани фракинга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250024_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0

 Германското правителство днес прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ, съобщава АФП, цитирано от Фокус. 

Текстът „не позволява дейности, които досега бяха забранени, а напротив – налага забрана върху действия, които досега бяха позволени, запълва юридическите пукнатини и установява стриктни правила там, където не е имало ясна регламентация“, заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Законът забранява технологията в конкретни райони, за да защити питейната вода, здравето на хората и природата, и налага общи ограничения за използването на фракинга, посочи и министерството на околната среда

Сайтовете на министерствата не работят

http://frognews.bg/news_88768/

Сайтовете на министерствата не работят. Това показа проверка на Фрог нюз. Все още не е ясно дали става дума за хакерска атака или за технически проблем.

Асове на ЦСКА отказват да играят с „Лудогорец”

http://www.monitor.bg/article?id=465454

Напрежението в ЦСКА отново се покачи в последните часове. Този път причината не е в търсенето на пари за лиценза, а в част от футболистите, които се бунтуват срещу неполучени заплати. Те са поставили ултиматум, че ако до петък не си получат дължимите заплати, няма да излязат на терена срещу тима от Разград.

НС гласува новия състав на КЕВР

http://pik.bg/нс-гласува-новия-състав-на-кевр-news309179.html

НС гласува новия състав на КЕВР

Депутатите ще избират председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 18 март 2015 г. Изборът е предвиден като точка втора за пленарното заседание в четвъртък.

До избора на членове и нов председател на КЕВР се стигна след промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене на 26 февруари 2015 г. Тогава парламентът реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се преименува на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да бъде съставена от деветима членове, както и да се избира от Народно събрание.

След решението на НС стана ясно, че регулаторният орган ще бъде изграден от два състава от по четирима членове, които ще се занимават съответно с енергетика и с въпросите на ВиК сектора, като председателят на комисията остава един. До този момент ДКЕВР беше изградена от седем членове. Съставът на комисията вече се избира от Народното събрание, а не както досега - от Министерски съвет. Членовете трябва да имат минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които поне седем в енергетиката или във водния сектор, поне един от членовете трябва да има юридическо образование, а друг - икономическо.

Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 млн. лева. Комисията по енергетика в НС изслуша кандидатите за членове и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 31 март 2015 г. Те са досегашният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова и членът на комисията Евгения Харитонова - предложения на ГЕРБ за членове на КЕВР. Вероятно една от двете кандидатури ще оглави комисията. Иван Иванов е предложението на Реформаторския блок за председателския пост на комисията.

За членове реформаторите предлагат Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова. БСП-Лява България предлага за членове в комисията Валентин Терзийски, Димитър Кочков, Еленко Божков, Илиян Илиев, Любомир Денчев и Петър Бояджиев. От ДПС предлагат в КЕВР да влезе Ремзи Осман. Георги Златев и Боян Боев са предложени от БДЦ в състава на комисията. Предложенията на Патриотичния фронт са Владко Владимиров, Александър Йорданов, Петко Михайлов, Милена Миланова, Румяна Кръстева.

Правната комисия в НС прие с резерви идеята главният прокурор да спира сделки

http://www.moreto.net/novini.php?n=284878

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, позволяващи на главния прокурор да спира сделки с имущество или финансови операции за 48 часа. Поправката би дала възможност на обвинител номер едно да налага своеобразен запор за срок от 48 часа без санкция на съда.

Данъчните декларации онлайн са 3 пъти повече от миналата година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250023_+%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D1%81%D0%B0+3+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0

 Данъчните декларации, подадени онлайн до 31 март, за три пъти повече от миналата година, съобщи Националната агенция по приходите (НАП).

Общо подадените декларации за облагане на доходите в цялата страна към 31 март 2015 г. са 200 хиляди, като 36% от тях са получени чрез интернет, показват обобщените данни на НАП от началото на кампанията до сега, съобщиха от агенцията.

Общо 2,2 млн. лв. данък върху доходите са спестили 30 134 клиенти на НАП, които са подали онлайн подоходните си декларации до 31 март.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като дотогава трябва да се плати и дължимият данък.

От НАП напомнят, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно.

До момента са издадени близо 250 хиляди персонални кода на физически лица. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации "1" и "6", с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица.

Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има в сайта на НАП - www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в колцентъра на приходната агенция. Номерът е 

"Труд": Министърът на правосъдието опита измама

http://petel.bg/Trud--Ministarat-na-pravosadieto-opita-izmama__106849

„Нямаме и не сме имали никакво намерение да закриваме, нито пък да преобразуваме Агенцията по вписванията. Имаме намерение да я...

Шофьорът на цистерната, излетяла от 12-метров мост: Богородица ме спаси!

http://petel.bg/SHoforat-na-tsisternata--izletyala-ot-12-metrov-most--Bogoroditsa-me-spasi-__106850

Зверска катастрофа стана вчера на входа на Дупница при бензиностнация "Еко". Камион цистерна счупи мантинелата, излетя от 12-метровия мост...

САЩ бият тревога: Китай строи "Велика стена от пясък" в морето

http://petel.bg/SASHH-biyat-trevoga--Kitay-stroi-Velika-stena-ot-pyasak-v-moreto__106851

Командирът на Тихоокеанския флот на САЩ предупреди, че Китай изгражда изкуствени площи в спорните води на Южнокитайско море чрез...

Двама откриха стрелба край сградата на полицията в Истанбул, един от нападателите загина (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690231

Стрелба е чута край сградата на полицейското управление в Истанбул, съобщава агенция DHA, цитирана от Фокус.
Стрелбата е станала на улица „Ватан“, която е затворена от силите на реда. Подробности за момента не се съобщават.
Един човек е убит, след като въоръжени хора опитали да атакуват централата на полицията в Истанбул,
Стрелба е чута край сградата на полицейското управление в Истанбул, съобщава агенция DHA, цитирана от Фокус. Стрелбата е станала на улица „Ватан“, която е затворена от силите на реда. Подробности за момента не се съобщават. Един човек е убит, след като въоръжени хора опитали да атакуват централата на полицията в Истанбул,

Двама откриха стрелба край сградата на полицията в Истанбул, убиха единия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690237

Стрелба е чута край сградата на полицейското управление в Истанбул, съобщава агенция DHA, цитирана от Фокус.
Стрелбата е станала на улица „Ватан“, която е затворена от силите на реда.
Подробности за момента не се съобщават.
Един човек е убит, след като въоръжени хора опитали да атакуват централата на полицията в Истанбул,
Стрелба е чута край сградата на полицейското управление в Истанбул, съобщава агенция DHA, цитирана от Фокус. Стрелбата е станала на улица „Ватан“, която е затворена от силите на реда. Подробности за момента не се съобщават. Един човек е убит, след като въоръжени хора опитали да атакуват централата на полицията в Истанбул,

Евакуираха над 2000 души заради пожар в центъра на Лондон

http://www.bnews.bg/article-132455

Сред евакуираните има студенти и преподаватели в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Всички банки са превели в срок годишните си вноски във ФГВБ

http://pik.bg/всички-банки-са-превели-в-срок-годишните-си-вноски-във-фгвб-news309176.html

Всички банки са превели в срок годишните си вноски във ФГВБ

Всички банки членове на Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) са превели в срок дължимите годишни премийни вноски в размер на 258.09 млн. лв. Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, институциите - членове във ФГВБ, следва до 31 март на текущата година да превеждат премийни вноски във Фонда в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа.

Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден. Банка, неплатила вноската си в определения от закона срок, дължи на ФГВБ законовоопределена лихва за забава.

Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието. Алфа банка — клон България, БНП Париба С.А. — клон София, ИНГ Банк Н.В. — клон София, Ишбанк АГ — клон София и Ситибанк Европа АД — клон България не участват в българската система за гарантиране на влоговете. Тези клонове съответно не плащат премийни вноски към ФГВБ, тъй като по силата на европейските изисквания защитата на депозитите се осъществява от системата в страната на банката майка. 

Свлачище блокира едното платно на АМ „Люлин“

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/svlachishte-blokira-ednoto-platno-na-am-liulin-6033965

От Агенция „Пътна инфраструктура” поясниха, че временно е ограничено движението в участъка от км 8 до км 9 по магистралата, между първи и втори тунел, в посока София

Симеонов вижда в бившите ръководства на НЕК и ДКЕВР клиенти на прокуратурата

http://www.cross.bg/simeonov-sustoyanieto-energetikata-1459367.html

София /КРОСС/ В стария състав на НЕК и до голяма степен на ДКЕВР виждаме клиенти на прокуратурата. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт и шеф на парламентарната комисия за проучване състоянието на енергетиката ни Валери Симеонов.Депутатът посочи, че лично той имал сериозни упреци към работата на стария ръководен състав на електрическата компания и към регулатора.На въпрос дали има предвид конкретни сделки с тази оценка, Симеонов размаха пред журналистите цяла папка и обясни, че това е партида такива сделки, които са били в ущърб на обществото и в нарушение на закона.Съпредседателят на ПФ се опита да обясни кои са другите виновници за състоянието на енергетиката ни и даде за пример факта, че при разпределението на енергийния пазар 30% идва от ВЕИ-тата, 20% от т.нар „американските централи", а най-евтината енергия от АЕЦ „Козлодуй" се купува само 10%.Валери Симеонов каза още, че по всяка вероятност ще бъде удължен срокът на действие на комисията, тъй като тепърва трябва да се изслушат ръководствата на централите, ЕРП-тата, БЕХ и други.

Jaguar XF е новият "драйвърски" избор в премиум сегмента - фотоалбум и видео

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250022_Jaguar+XF+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%22%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%22+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%83%D0%BC+%D1%81%

 Вчера, преди първият прес ден на международния автомобилен салон в Ню-Йорк Jaguar представи на закрита презентация серийното изпълнение на новото поколение на средния си спортен премиум седан XF. Моделът е развит на базата на новата модулна алуминиева платформа на марката Alfa, в която частта на алуминия достига цели 83%. За развитието и внедряването на тази платформа от марката на големите британски котки са инвестирали над 60 милиона британски паунда.

Дизеловият вариант на колата с нея е със 190 кг по-лек от предишния модел и има емисии на вредния въглероден двуокис на нивото от едва 104 грама на километър, донякъде и зради новата платформа. В крайна сметка като цяло изпозването на алуминия в автомобила достига ниво от 75%. На две места в автомобила - носещата планка на таблото отпред и носещата предния капак е използвана и магнезиева сплав за по-голяма якост и лекота. В същото време е увеличен и обемът на багажника до 540 литра.

Интересна подробност е предлагането като опция засега на вариант 4х4 само за най-мощния бензинов двигател, като това дава увеличение на емисията на вредности само с 6 грама на километър спрямо стандартното изпълнение със задно задвижване и със същия мотор. Друга интересна подробност при варианта 4х4 е задвижването на предния мост със стоманена верига, като мостът влиза в действие само при необходимост от допълнително сцепление на колелата на автомобила с пътя. В останалото време при движението на автомобила по принцип "играе" само задният мост. 

Централа продавала ток 189 дни, без да я има на картата

http://offnews.bg/news/n_1/n_483997.html

Комисията, която е специално създадена, за да провери състоянието на икономиката, установи редица притеснителни неща. Това заяви пред bTV депутатът от БСП Таско Ерменков, който е член на комисията. Такъв пример е централа, която е въведена в експлоатация през август 2014 г., а има данни, че е продала електроенергия на енергоразпределително дружество още през януари миналата година. Т.е. тя е продавала електроенергия 189 дни, без да я има на картата, подчерта Ерменков. По думите му единственият начин да се стигне до отнемане на лиценза на ЕРП-тата е да се правят проверки, които да констатират нарушения. Ерменков коментира и прекратяването на споразумението с „Уетсингхаус“ за строежа на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, след като компанията не се е съгласила да поеме 49% от разходите по строежа на блока. БСП подписа споразумение за намерение за строеж на 7 блок, след като се изясни каква е финансовата рамка и след като бъде потвърдено от следващото правителство. „Уестингхаус“ имаше интерес да построи 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ние също имахме интерес той да бъде построен, за да замести 5 и 6 блок, когато излязат от експлоатация, обясни Ерменков. По повод думите на премиера Бойко Борисов, който посочи по-рано днес, че предишното правителство му е създало много ядове, защото не е било нужно да се подписва с условието да бъде утвърдено от следващ кабинет, Ерменков посочи: „Като сме му създали толкова ядове, защо стана премиер, а не се занимава с нещо по-спокойно“. Той допълни, че от БСП биха могли да го нарекат „убиец на големи енергийни проекти“. Ерменков подчерта, че правителството в момента работи по продължаването на експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. След 2030 г. обаче може да се наложи да кажем „довиждане“ на ядрената енергетика или да внасяме електроенергия, ако не се построи 7 блок АЕЦ, подчерта депутатът.

Блокираха сайтовете на властта

http://pik.bg/блокираха-сайтовете-на-властта-news309173.html

Блокираха сайтовете на властта

Сайтовете на редица министерства и държавни структури не работят и са блокирани. Изненадващо е, че някои работят, а някои не.

В момента не работят интернет-страниците на Министерски съвет, на социалното министерство, Министерство на здравеопазването, Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на правосъдието, Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Не работи и сайтът на президентството. 

Калфин поиска ограниченията за майчинство да отпаднат

http://econ.bg/Новини/Калфин-поиска-ограниченията-за-майчинство-да-отпаднат_l.a_i.665026_at.1.html

Ограниченията за майчинств трябва д аотпаднат. Това поиска социалният министър Ивайло Калфин. В момента до трето дете продължителността на отпуска по...

Хиляди евакуирани заради пожар в центъра на Лондон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690205

Над 2000 души, включително студенти и преподаватели в Лондонското училище по икономика и политически науки, са евакуирани в резултат на голям пожар в центъра на британската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на спасителната служба в града, съобщава Фокус.
Пожарът е започнал в едно от мазетата на сградата на Службата за гражданска авиация,
Над 2000 души, включително студенти и преподаватели в Лондонското училище по икономика и политически науки, са евакуирани в резултат на голям пожар в центъра на британската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на спасителната служба в града, съобщава Фокус. Пожарът е започнал в едно от мазетата на сградата на Службата за гражданска авиация,

Журналист от Казанлък с обвинение заради репортажи за наводненията

http://www.cross.bg/manev-georgi-grada-1459366.html

/КРОСС/ Прокуратурата в Казанлък повдигна обвинение на журналиста от местната телевизия Георги Манев, и в петък той ще бъде привлечен като обвиняем. Журналистът е обвинен във всяване на паника сред обществото, докато отразява наводнение в града на първи февруари, съобщава казанлъшката Пресс ТВ.Прокурор Кръсти Кацаров се самосезирал, след като негови близки му се обадили, че прочели в медията, в която работи Манев, че има наводнение в западната част на града. Той самият живеел там, и затова близките му звъннали, за да го предупредят, че има такава ситуация. Георги Манев е журналист с близо 20 годишен опит, и едва ли не знае как да отрази дадено събитие. Но според прокурора, той е всял паника, и сега го грози затвор до две години.Обвинението му е по чл. 326 от Наказателния кодекс. "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години." В петък колеги и приятели на журналиста ще се съберат в 13 часа, в градинката пред районното управление на полицията в града на розите, за да подкрепят Георги Манев. В знак на съпричастност и от страх това да не се случи и на тях, колеги журналисти се обединиха и смениха профилните си снимки във Фейсбук с негова снимка.

Кацлфин поиска ограниченията за майчинство да отпаднат

http://econ.bg/Новини/Кацлфин-поиска-ограниченията-за-майчинство-да-отпаднат_l.a_i.665026_at.1.html

Ограниченията за майчинств трябва д аотпаднат. Това поиска социалният министър Ивайло Калфин. В момента до трето дете продължителността на отпуска по...

Спипаха нелегален цех за алкохол във „Факултета”

http://www.bnews.bg/article-132454

Намерени са над 220 бутилки фалшиво уиски от различни известни световни марки.

Хиляди евакуирани заради пожар в центъра на Лондон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690194

Над 2000 души, включително студенти и преподаватели в Лондонското училище по икономика и политически науки, са евакуирани в резултат на голям пожар в центъра на британската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на спасителната служба в града, съобщава Фокус.
Пожарът е започнал в едно от мазетата на сградата на Службата за гражданска авиация,
Над 2000 души, включително студенти и преподаватели в Лондонското училище по икономика и политически науки, са евакуирани в резултат на голям пожар в центъра на британската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на спасителната служба в града, съобщава Фокус. Пожарът е започнал в едно от мазетата на сградата на Службата за гражданска авиация,

Блокираха правителствени сайтове, оправиха ги за 30 минути (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690208

Сайтовете на редица министерства и държавни структури не работеха в продължение на половин час и бяха блокирани, предаде БГНЕС.Изненадващо е, че някои работех, а някои не.Сред блокираните  интернет-страниците бяха тези на Министерски съвет, на социалното министерство, Министерство на здравеопазването, Агенция
Сайтовете на редица министерства и държавни структури не работеха в продължение на половин час и бяха блокирани, предаде БГНЕС.Изненадващо е, че някои работех, а някои не.Сред блокираните  интернет-страниците бяха тези на Министерски съвет, на социалното министерство, Министерство на здравеопазването, Агенция "Пътна инфраструктура",

Блокираха сайтовете на редица министерства, оправиха ги за 30 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690217

Сайтовете на редица министерства и държавни структури не работеха в продължение на половин час и бяха блокирани, предаде БГНЕС.
Изненадващо е, че някои работех, а някои не.
Сред блокираните интернет-страниците бяха тези на Министерски съвет, на социалното министерство, Министерство на здравеопазването, Агенция "Пътна инфраструктура",
Сайтовете на редица министерства и държавни структури не работеха в продължение на половин час и бяха блокирани, предаде БГНЕС. Изненадващо е, че някои работех, а някои не. Сред блокираните интернет-страниците бяха тези на Министерски съвет, на социалното министерство, Министерство на здравеопазването, Агенция "Пътна инфраструктура",

Цецка Цачева проверява как Държавен вестник стана притурка на в. "Телеграф"

http://offnews.bg/news/n_1/n_483965.html

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви началото на проверка след като стана ясно, че брой на Държавен вестник е бил разпространяван до абонатите запечатан в плик заедно вестник "Телеграф". За проверката съобщи днес пресцентърът на Народното събрание. За скандалния случай разказа адвокатът на Цветан Василев Менко Менков в интервю за Нова тв на 31 март сутринта. В студиото той показа и получения плик, в който са били вложени Държавен вестник и в. "Телеграф". Броят на "Телеграф" е от 27 март, петък. Този брой на "Телеграф" изрилиза с притурка, озаглавена "Активите на КТБ: Грабежът на века - част 2". На въпрос на водещия Виктор Николаев какво съдържа пакетът, с който Менков е влязъл в студиото Менков отговаря: "Ще ви покажа от този пакет какво ще излезе. Така се разпространява Държавен вестник, който, знаете, е държавен орган на Република България, и се издава от Народното събрание. Ние сме абонирани за Държавен вестник. Държавен вестник се явява притурка на вестник "Телеграф", който не знам на кого е собственост. Не съм абониран за изданието на в. "Телеграф", не съм абониран и за тази притурка. Преди бяхме получили Държавен вестник по същия начин, опакован с вестник "Телеграф", за който не сме абонирани, по същия начин. Попитахме разпространителската фирма защо ни изпращат вестник, за който не сме абонирани. Те отговориха, че имали договорка с издателите на вестник "Телеграф", без да посочват кои са. Защо Държавен вестник се явява притурка на вестник "Телеграф"? Това е изключително скандално, защото Държавен вестник се чете от магистрати, адвокати, държавни служители, всякакви граждани, които искат да се информират за актуалното законодателство. Защо да четат точно това издание? Трябва ли официалният орган на Република България да се издава с нечие издание. Защо не сложат "Ню Йорк Таймс"?. Държавен вестник е притурка на вестник Телеграф - отдолу, под "Телеграф" е сложен Държавен вестник. Изключително скандално. Държавен вестник е официален орган на Република България. Изключителна манипулация. Представете си, че сте един от съдиите, които разглеждат безбройните дела, свързани с КТБ и вместо да си отворите Държавен вестник, при вас идва притурка с лика на г-н Цветан Василев, която е озаглавена "Грабежът на века - серия 2". Това означава, че държавата разпространява с Държавен вестник нещо, което не би трябвало да разпространява." По повод скандала с разпространението на Държавен вестник заедно с в. "Телеграф" днес от НС заявиха: "Разпространението на печатното издание на „Държавен вестник” чрез абонамент и ръчна продажба се извършва след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки и сключен договор за възлагане на обществена поръчка. Съгласно договора изпълнителят няма право и следи да не се влагат рекламни материали в разпространяваните от него екземпляри на „Държавен вестник ”. Председателят на Народното събрание е възложил проверка по случая и ако се установи нарушение, договорът ще бъде развален". Разпространителската фирма, която разпространява Държавен вестник, е "Доби прес".

Свлачище блокира едното платно на "Люлин"

http://www.cross.bg/magistralata-platno-blokira-1459365.html

/КРОСС/ Поредно свлачище блокира път в страната. Този път земните маси се свлякоха върху едното платно на АМ "Люлин" в посока Перник, съобщи БГНЕС.Свлачището стана в участък от магистралата, който предварително е укрепен с бетон, въпреки това земята се е срутила върху платното.След 17 ч. работещите в София перничани започват да се прибират и трафикът през магистралата се очаква да бъде силно затруднен.

Ерменков: Напът сме да сложим край на ядрената си енергетика

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ermenkov-napyt-sme-da-slojim-krai-na-iadrenata-si-energetika-192192/

Не постигнахме споразумение с Westinghouse за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи по-рано днес премиерът Бойко Борисов

Ураганът Никлас взе жертви в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=284845

Девет души станаха жертва в Германия на урагана Никлас, който премина над западната част на Европа. Стихията остави огромни щети след себе си, които се оценяват на няколко милиона долара. Ураганът Никлас отне живота на девет души в Германия и блокира транспорта, съобщава Ройтерс.

Мажат Пакияо с крем за 1800 долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690201


Двама доктори, физиотерапевти и дори народни лечители от Филипините са впрегнати във възстановяването на Мани Пакияо. Боксьорът постоянно получавал крампи в прасците по време на подготвителния лагер за суперсблъсъка с Флойд Мейуедър. 36-годишният филипинец дори преустанови сутрешните кросове заради мускулно разтежение.
Двама доктори, физиотерапевти и дори народни лечители от Филипините са впрегнати във възстановяването на Мани Пакияо. Боксьорът постоянно получавал крампи в прасците по време на подготвителния лагер за суперсблъсъка с Флойд Мейуедър. 36-годишният филипинец дори преустанови сутрешните кросове заради мускулно разтежение.

Банките преведоха 258 млн. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете

http://www.mediapool.bg/bankite-prevedoha-258-mln-lv-vav-fonda-za-garantirane-na-vlogovete-news232467.html

Търговските банки са превели 258 млн. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете. Това е общата сума на дължимите годишни вноски на финансовите институции във фонда, от който се покриват защитените депозити до 196 000 лв. в случай на отнемане на лиценза на дадена банка. Банките трябва да превеждат всяка година до 31 март 0.5% от общия размер на депозитите за предходната година. Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието. Освободени са 5 банки, които работят у нас. Фондът се задейства през миналата година, за да покрие гарантираните депозити в КТБ. До момента за тях са платени над 3.5 млрд. лв., като част от сумата беше осигурена чрез заем от държавата, тъй като във фонда имаше натрупани около 2 млрд. лв. В момента в парламента се обсъжда нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който приносът на всяка институция във фонда трябва да зависи от риска й.

Даниел Смилов: Прокуратурата имаше роля в ликвидирането на КТБ

http://frognews.bg/news_88767/

Въпросите, които откриваме в писмото на „Протестна мрежа“ до премиера във връзка с казуса „КТБ“, трябва да бъдат отговорени. Около тази афера продължават да се трупат все повече въпроси и проблемът там е, че всъщност ние имаме провал на основни институции – и службите не са си свършили работата, и регулаторите не са си свършили работата, и прокуратурата има провали по КТБ, каза Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии по БНР.

Шоуто на Кларксън ще продължи, но без марката "Топ гиър"

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/04/01/2504273_shouto_na_klarksun_shte_produlji_no_bez_markata_top/?ref=rss


Популярното автомобилно шоу "Топ гиър" ще продължи с участието на скандалната си звезда Джеръми Кларксън, но под ново име, съобщават английските медии.

Марката "Би Би Си Топ Гиър" пада, а на нейно място ще се появи "Кларксън, Хамънд и Мей на живо", която ще продължи световното турне на предаването.

Решението идва като компромисен вариант след последния скандал с Кларксън, чийто договор с Би Би Си не беше подновен на 1 април.

Продуцент на новото шоу ще компанията...

Всички банки преведоха в срок годишните си вноски във Фонда за гарантиране на влоговете

http://www.cross.bg/vnoski-klon-razmer-1459364.html

София /КРОСС/ Всички банки членове на ФГВБ преведоха в срок дължимите годишни премийни вноски в размер на 258.09 млн. лв. Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките институциите - членове във ФГВБ, следва до 31 март на текущата година да превеждат премийни вноски във Фонда в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа. Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден. Банка, неплатила вноската си в определения от закона срок, дължи на ФГВБ законовоопределена лихва за забава.Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието. Алфа банка - клон България, БНП Париба С.А. - клон София, ИНГ Банк Н.В. - клон София, Ишбанк АГ - клон София и Ситибанк Европа АД - клон България не участват в българската система за гарантиране на влоговете. Тези клонове съответно не плащат премийни вноски към ФГВБ, тъй като по силата на европейските изисквания защитата на депозитите се осъществява от системата в страната на банката майка.    

Шоуто на Кларксън ще продължи, но без марката "Топ гиър"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/04/01/2504273_shouto_na_klarksun_shte_produlji_no_bez_markata_top/?ref=rss


Популярното автомобилно шоу "Топ гиър" ще продължи с участието на скандалната си звезда Джеръми Кларксън, но под ново име, съобщават английските медии.

Марката "Би Би Си Топ Гиър" пада, а на нейно място ще се появи "Кларксън, Хамънд и Мей на живо", която ще продължи световното турне на предаването.

Решението идва като компромисен вариант след последния скандал с Кларксън, чийто договор с Би Би Си не беше подновен на 1 април.

Продуцент на новото шоу ще компанията...

"Шегите на кмета" - първоаприлска акция на младите социалисти в Пловдив

http://www.cross.bg/balona-aktziya-purvoaprilska-1459363.html

Пловдив /КРОСС/ "Пукнете балона и ще прочетете как кметът Ви лъже " - така младите пловдивски социалисти обясняваха на минувачите целта на днешната си първоаприлска акция наречена „Шегите на кмета". Звукът от пукането на точно триста балона огласи пространството пред Централна поща. Пловдивчани на всякаква възраст се включиха в играта по развенчаване на кметските лъжи. Група младежи се подредиха в редичка и с премерени движения започнаха да забиват иглите в сините балони. На плочките се посипаха листчета с иронични текстове „Възстановяваме Пеещите фонтани. Основна песен „Цъфнал гербер" в изпълнение на Цецка Цачева!", „Ниски данъци?! Господ винаги отговаря на молитвите ни, но Тотев -не", „Пловдив се развива, кварталите се разбиват!", „Искаш пейка? Само сега на промоционална цена за 12 000 лв!", „Как се печелят лесно избори? Очакваме ви на семинар в хотел Империал". Когато балоните свършиха, започна писането на послания. Освен сериозните забележки, към пловдивския кмет имаше и благодарности - за счупени коли и спуканите в уличните дупки гуми, за бездомните кучета и котки , за прахоляците в градската градина, за мръсния въздух. Общинските съветници от БСП Ангел Иванов и Димитринка Вакрилова взеха два балона и се отправиха към кметството с идеята да ги подарят на Иван Тотев. Целта на визитата им - да му припомнят, че само днес е 1 април.

Договорили сме с Брюксел 560 млн. лв. за намаляване на боклука за депониране

http://www.mediapool.bg/dogovorili-sme-s-bryuksel-560-mln-lv-za-namalyavane-na-bokluka-za-deponirane-news232466.html

Екоминистерството е договорило с Европейската комисия 560 млн. лв. от новата оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. да отидат за дейности, които ще намаляват битовите отпадъци за депониране, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя провери в сряда как върви строежът на регионалното депо за смет край Перник, което ще събира сметта на още пет общини в района. По думите на Василева, евросредствата ще бъдат насочени към надграждане на съществуващите системи за събиране и съхраняване на битовите отпадъци. Планира се да се въведат повече съоръжения за разделяне на отпадъците преди депонирането им, за да се използват отново рециклируемите системите, както и реализиране на иновативни практики за рециклиране и оползотворяване на отпадъците. Василева обясни, че много скоро ще бъде отворена първата покана за проектни предложения за изграждане на общински компостиращи инсталации. България продължава да бъде в риск, има текущо съдебно дело заради незакритите все още стари нерегламентирани сметища, припомни Василева. За тяхната рекултивация пари се отпускат от еврофондовете, най-рискови са регионалните системи Бяла - Русенско, в Ямбол, Самоков и Разлог. От инспекцията на Василева на строежа на регионалното депо за битови отпадъци край Перник стана ясно, че първата му клетка и заводът с компостиращата и сепарираща инсталация са пред завършване. В депото, чийто строеж ще струва 21.467 млн. лв. от оперативната екопрограма, ще съхраняват отпадъците и общините Радомир, Брезник, Земен, Ковачевци и Трън. О(аква се съоръжението да влезе в експлоатация през септември, посочи кметът на Перник Иван Иванов. Депото е бъде разположено на 140 дка. След предварително третиране и обезвреждане отпадъкът ще бъде силно намален.

Гонят Митовски от „Под прикритие”

http://www.monitor.bg/article?id=465433

Димитър Митовски най-вероятно няма да бъде ангажиран с продуцирането на 5-ия сезон на „Под прикритие”. Въпреки това БНТ не се отказала от кримката и планира нови епизоди.

11 души загинаха заради ураган в Централна Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690183

Най-малко 11 души загиваха от мощна буря, която минала през Централна Европа, предизвика хаос и остави хиляди без ток, съобщиха властите, цитирани от АФП и БГНЕС.
Седем души загинаха в Германия, където бурята "Никлас" се прерасна в ураган в някои региони със скорост на вятъра от 190 км/час. От тях трима шофьори загинаха от паднали върху тях
Най-малко 11 души загиваха от мощна буря, която минала през Централна Европа, предизвика хаос и остави хиляди без ток, съобщиха властите, цитирани от АФП и БГНЕС. Седем души загинаха в Германия, където бурята "Никлас" се прерасна в ураган в някои региони със скорост на вятъра от 190 км/час. От тях трима шофьори загинаха от паднали върху тях

Василев: Увеличаването на осигуровките е най-лошото средство за събиране на пари

http://www.cross.bg/vasilev-reforma-naii-loshoto-1459362.html

София /КРОСС/ Пенсионната реформа очевидно е опит да се закърпи положението, но тя няма да доведе до очакваните резултати. Увеличаването на осигуровките обаче е най-лошото средство за събиране на пари, заяви пред ТВ7 Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България.Състоянието на икономиката като цяло не позволява въвеждането на този тип пенсионна реформа, перспективите не са добри и няма откъде да дойдат парите, допълни бизнесменът.Според него, дефицитът на НОИ е толкова "изяден", че трудно може да бъде попълнен.Начин за това е осигуряването на минимална работна заплата, чрез което може да помогне за възстановяването на средства в НОИ, коментира още Василев.

Свлачище блокира автомагистрала Люлин в посока от Перник за София

http://www.zapernik.com/obshtestvo/svlachishte-blokira-avtomagistrala-lyulin-v-posoka-ot-pernik-za-sofiya_38000/

Свлачище блокира автомагистрала "Люлин". Земната маса се е свлякла върху едното платно на пътя. От Агенция „Пътна инфраструктура” поясниха, че временно е ограничено движението в участъка от км 8 до км 9 по магистралата, между първи и втори тунел, в посока София.

 

Движението се осъществява двупосочно в платното в посока Перник. Препоръчва се водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от...

Продължава

Още семейства се евакуират от селата край Кърджали заради свлачищата

http://frognews.bg/news_88766/

Още семейства бяха евакуирани от селата край Кърджали, засегнати от активирали се свлачища. Пострадалите ще бъдат приютени от свои роднини.

Румънската столица е най-задръстената в ЕС, Истанбул - в света

http://www.bnews.bg/article-132453

В ЕС румънската столица е начело на класацията за 2014 година с 41 на сто по-дълго време за пътуване при тапи в трафика, в сравнение с нормалното движение в града.

Лукарски: Първанов иска да ни измести като основен коалиционен партньор на ГЕРБ

http://pik.bg/лукарски-първанов-иска-да-ни-измести-като-основен-коалиционен-партньор-на-герб-news309170.html

Лукарски: Първанов иска да ни измести като основен коалиционен партньор на ГЕРБ

"Първанов иска да ни измести като основен коалиционен партньор на ГЕРБ". Това заяви министъра на икономиката Божидар Лукарски в ефира на Би Ти Ви.

"Реформарския блок подготвят списък за назначенията по време на правителството на Орешарски. Не са назначени всички „седесари“ на правителствени длъжности, не сме толкова малко, всички назначени кадри са достатъчно подготвени и са експерти", каза още той. 

 "Има вопъл насочен срещу Реформаторския блок от страна на Георги Първанов и ДПС. Нека г-н Първанов не забравя, че ние сме основния коалиционен партньор на ГЕРБ, лидерът на АБВ иска да ни измести", категоричен беше Лукарски.

"Всички уволнени от нас са хора, които не могат да работят с нашите служители. Защо заменените се обръщат към Бойко Борисов, има си комисия, която се бори с този проблем и аз по никакъв начин не й въздействам", допълни Лукарски. Обвинен, че Реформаторите не са прозрачни, защото са назначавали хора без конкурс на важни места в управлението, Лукарски отрече това да е така, конкурси имало и много голяма част от хората са постъпили на длъжност по този начин.

" Аз съм на страната на работниците в Иганово. След взрива последствията от взрива не са изчистени.В резултат на това 600 човека не са допуснати до работните им места. Това води до материални щети за ВМЗ Сопот. Следствието се води бавно, искаме по-бърза работа на органите. Ние ще предложим хора, които да помогнат за по-бързото разчистване на обекта", обясни Лукарски.

"Дунарит" работи, произвежда и изнася в момента. Нищо не разбрах за прословутите купувачи на Виваком , освен слухове. Излишно и пресилено е прокуратурата да се намесва в чисто гражданско-правни взаимоотношения, допълни министъра на икономиката. Китайците имат сериозен бизнесинтерес към летище Пловдив. Това е най-сериозния инвеститор, който се интересува от летището. Китайската държава е заделила фонд за инвестиции в държави от ЕС на стойност 40 млрд. долара, не малка част от тях могат да бъдат привлечени в България", смята Лукарски.

 

11 души загинаха заради ураган в Централна Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690178

Най-малко 11 души загиваха от мощна буря, която минала през Централна Европа, предизвика хаос и остави хиляди без ток, съобщиха властите, цитирани от АФП и БГНЕС.
Седем души загинаха в Германия, където бурята
Най-малко 11 души загиваха от мощна буря, която минала през Централна Европа, предизвика хаос и остави хиляди без ток, съобщиха властите, цитирани от АФП и БГНЕС. Седем души загинаха в Германия, където бурята "Никлас" се прерасна в ураган в някои региони със скорост на вятъра от 190 км/час. От тях трима шофьори загинаха от паднали върху тях

"Розета" ще се спусне в ледените гейзери на кометата

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/rozeta-shte-se-spusne-v-ledenite-gejzeri-na-kometata-6033964

Преминаването през ледените струи няма да е безопасно, защото вероятно сондата ще загуби ориентация. Тя определя местоположението си по звездите

Porsche посочи виновника за смъртта на Пол Уокър

http://www.cross.bg/yokur-rodas-proizvoditel-1459321.html

/КРОСС/ Единственият виновен за катастрофата, при която загина американският актьор Пол Уокър, е шофьорът на колата, в която се е возил актьорът. Това съобщи Daily Mail, позовавайки се на Porsche.Немският автомобилен производител направи собствено разследване на обстоятелствата около катастрофата, при който загинаха автомобилният състезател Роджър Родас и звездата от „Бързи и яростни". По време на инцидента Уокър е седял на мястото до водача. Зад волана на спортния автомобил Porsche Carrera GT е бил Родас. Вдовицата на Родас заведе дело срещу автомобилния производител, обвинявайки компанията, че колите й не са оборудвани с необходимите предпазни устройства, а в конкретния случай шофьорът е имал проблем с колана. Според нея комбинацията от тези дефектите е довела до сблъсъка, последвалия пожар и смъртта на пътниците. По-рано вино за случилото се носи единствено от водача, което би могло да наруши ограничението на скоростта и е загубил контрол. По този начин, според представените миналата година резултатите от полицейското разследване на инцидента, който е настъпила през ноември 2013 г., тя се превръща в съществена причина за превишена скорост.

Михаил Миков посрещна високопоставена делегация от Китай

http://bulgarski.pogled.info/news/63496/Mihail-Mikov-posreshtna-visokopostavena-delegatsiya-ot-Kitai

/Поглед.инфо/ "Отношенията между България и Китай имат дълга традиция. Нашите две партии – БСП и ККП също имат дълготрайни и топли отношения". С тези думи лидерът на БСП Михаил Миков посрещна делегация на ЦК на ККП.

Летищата във Варна и Бургас с над 82 млн. лева инвестиции за 2013 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=284841

Правителството се запозна с доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за контрола по изпълнението на концесионните договори за обекти от транспортната инфраструктура. Към 31.12.2013 г. обект на контрол са били 14 договора – за пристанищните терминали Леспорт, Балчик, Свищов, Оряхово, Сомовит, Росенец, Бургас изток-2, Бургас-запад, Видин-север, Видин-юг, Лом, Никопол и Русе-запад, и за гражданските летища в Бургас и Варна.

Младежите губят с 1:3 от Уелс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690071

Младежките национали започнаха с фаулстарт квалификациите за европейското първенство през 2017 г. Нашите загубиха с 1:3 от Уелс като гости - първо поражение от британския отбор на ниво младежи. Мачът бе дебют на селекционера Антони Здравков.
Момчетата от Уелс бързо решиха изхода на двубоя, като поведоха с 3:0 още до 25-ата минута с два гола на
Младежките национали започнаха с фаулстарт квалификациите за европейското първенство през 2017 г. Нашите загубиха с 1:3 от Уелс като гости - първо поражение от британския отбор на ниво младежи. Мачът бе дебют на селекционера Антони Здравков. Момчетата от Уелс бързо решиха изхода на двубоя, като поведоха с 3:0 още до 25-ата минута с два гола на

Разработиха препарат, който открива ебола за 15 минути

http://www.cross.bg/otkriva-preparat-virysa-1459361.html

/КРОСС/ Японската компания Denka Seiken съвместно с учени от университета на Хокайдо разработиха препарат, който открива вируса ебола за 15 минути. Диагностичният комплект се събира в дланта, лесно се пренася и не изисква източник на захранване. Вече са проведени успешни изпитания върху кръвен серум на маймуни, заразени с вируса. Предстоят изследвания и на човешки серум.Ако надеждите на учените се оправдаят, болестта ще се открива в ранен етап и ще позволи по-рано да се приложи лечението.

Как се създава робот, в който да се влюбиш (зад кулисите на Ex-Machina)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/01/2504164_kak_se_suzdava_robot_v_koito_da_se_vljubish_zad/?ref=rss


След суперуспешния си първи роман "Плажът" и няколко антиутопични, но научнофантастични сценария (включително "28 дни по-късно" и "Проектът "Съншайн", отново екранизирани от Дани Бойл) британският писател Алекс Гарланд дебютира като режисьор с трилър за дилемите, пред които ни поставя изкуствения интелект.

"Ex Machina: Бог от машината" разказва за старателният програмист Кейлъб е избран измежду всичките си колеги от най-голямата IT компания на света да прекара седмица с нейния...

Казусът за колите в Морската градина за първи път влезе в съда

http://web.barometar.net/67300/

До края на тази седмица се чака първото съдебно решение „по същество“ по казуса за колите в Морската градина, научи varnautre.bg. Иначе казано за първи път в цялата история на проблема съдът трябва да се произнесе могат ли да влизат коли по алеите, а не просто дали заповедта на кмета е написана според всички административни [...]

В Европейски съюз се премахват квотите за производство на мляко

http://frognews.bg/news_88765/

От днес в целия Европейски съюз се премахват квотите за производство на мляко.

Русенец призна, че е убил приятел

http://pik.bg/русенец-призна-че-е-убил-приятел-news309166.html

Русенец призна, че е убил приятел

Полицията в Русе задържа 23-годишен мъж за убийство, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Вчера около 17:30 часа убиецът сам се предал и разказал как убил свой приятел. 23-годишният М.С.Б. от Русе заявил, че вечерта на 29 март е причинил смъртта на приятеля си - Д.Ш.С. на 30 години.

Действията са се развили в квартирата му в град Русе. На място е пристигнал полицейски екип, който се уверил в истинността на твърденията му.

Извършен е оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели. При извършената аутопсия са констатирани множество наранявания, следствие на побой, които са и причина за смъртта.

На М.Г му е повдигнато обвинение и му е наложена мярка „задържане под стража”.

Административните услуги за граждани и бизнеса се улесняват

http://www.mediapool.bg/administrativnite-uslugi-za-grazhdani-i-biznesa-se-ulesnyavat-news232465.html

Административните услуги за граждани и бизнеса се улесняват, след като правителството одобри промени в Наредбата за административното обслужване. Промените дават възможност на гражданите и бизнеса да подават исканията си за административни услуги към една единствена администрация, стига тя да участва в съответното производство за комплексна административна услуга. Тази мярка позволява искането да се подаде до орган, който териториално е най-близо до тях. Например, услуга, извършвана от централната администрация, може да се заяви в областната или общинска администрация, както и в териториалните звена на централната администрация, ако те участват в процедурата по комплексно административно обслужване. С допълнение в Наредбата се урежда взаимодействието между различните административни органи при комплексното административно обслужване. Изрично е посочено, че административният орган, пред който е подадено искането за услуга, е този който проверява наличието на документацията, посочена от заявителя в заявлението, изготвя необходимата информация и доказателствени средства, които трябва да бъдат осигурени и изпратени до компетентния орган, и изпраща до него преписката с уточнение за начина, по който заявителят ще получи индивидуалния административен акт. Въвеждат се разпоредби административният орган да не изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него. Създава се възможност освен писмено, услугите да се заявяват и устно. Това ще представлява облекчение за хора с увреждания, възрастни хора, чужденци. Въвежда се възможност исканите индивидуални административни актове да бъдат изпращани от съответния орган до заявителя по пощата, което ще направи административните услуги много по-достъпни за сънародниците ни в чужбина и живеещите в малки населени места.

Лукарски обяви за пресилено главният прокурор да може да спира бизнес сделки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/01/2504269_lukarski_obiavi_za_presileno_glavniiat_prokuror_da/?ref=rss


Министърът на икономиката Божидар Лукарски се обяви срещу идеята главният прокурор да може да спира финансови операции или сделки с имущество за срок от 48 часа. Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе внесено извънредно днес от депутати от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт и вече бе одобрено от правната комисия, като предстои гласуването в пленарна зала.

"Аз лично, като юрист, мисля, че минаваме в една друга крайност. Излишно е, да не кажа...

Политически анализатор: Груевски държи 40% от икономиката на Македония

http://balkani.actualno.com/Politicheski-analizator-Gruevski-dyrji-40-ot-ikonomikata-na-Makedonija-news_465457.html

Македонският премиер Никола Груевски и неговият братовчед Сашо Миялков, който ръководи Агенцията за сигурност и разузнаване, притежават няколко милиарди евро. Двамата са собственици на около 40% от ...

Условната присъда за бивш кмет на Велинград остава в сила

http://pazardjik.actualno.com/Uslovnata-prisyda-za-bivsh-kmet-na-Velingrad-ostava-v-sila-news_465461.html

ВКС потвърди условната присъда от 2 години и 10 месеца лишаване от свобода за срок от 4 г. на кмета на Велинград Стоян Дулев. Подсъдимият Стоян Атанасов Дулев е признат за виновен за извършена от не...

Конкурс за работа: Търси се главен експерт в териториалната администрация и в териториалните звена

http://www.zapernik.com/biznes/konkurs-za-rabota-tursi-se-glaven-ekspert-v-teritorialnata-administraciya_37993/

Главен експерт в териториалната администрация и в териториалните звена

Дирекция: Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост

Областна администрация - Перник

• кратко описание на длъжността по длъжностна характеристика:

Всички дейности, заложени в нормативната уредба, имащи отношение към регионалното развитие, строителството и енергийната ефективност, за развитие на икономиката в Област Перник. Участие в изпълнението на Националната...

Продължава

Свлачище блокира едното платно на АМ "Люлин"

http://pik.bg/свлачище-блокира-едното-платно-на-ам-люлин-news309163.html

Свлачище блокира едното платно на АМ "Люлин"

Поредно свлачище блокира път в страната. Този път земните маси се свлякоха върху едното платно на АМ "Люлин" в посока Перник.

Свлачището стана в участък от магистралата, който предварително е укрепен с бетон, въпреки това земята се е срутила върху платното. След 17 ч. работещите в София перничани започват да се прибират и трафикът през магистралата се очаква да бъде силно затруднен.

Сайтът на Агенция "Пътна инфраструктура" не работи в момента, така че гражданите няма и как да се информират дали магистралата вече е разчистена от свлачището.

Ерменков: През 2030г. България остава без ядрена енергия

http://frognews.bg/news_88764/

България е изправена пред опасността през 2030 година да остане без ядрена енергия и да започнем да внасяме. Ще отворя една скоба, ако се развиваме така, както в днешни дни, няма да има нужда внасяме нищо, защото няма да има за кой. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV депутатът от БСП Таско Ерменков.

Бащата на убития Никита е главен лекар на онкодиспансера в Перм

http://petel.bg/Bashhata-na-ubitiya-Nikita-e-glaven-lekar-na-onkodispansera-v-Perm__106848

Не състоятелен бизнесмен, както първоначално бе съобщено, а уважаван лекар и доказан медик е бащата на убитото момченце - 5-годишния...

Ивайло Манджуков: Бъдещето на ЦСКА ще се реши до часове

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/01/2504234_ivailo_mandjukov_budeshteto_na_cska_shte_se_reshi_do/?ref=rss


Членът на Управителния съвет на ЦСКА Ивайло Манджуков обяви, че в близките часове ще стане ясно бъдещето на клуба. Той даде много кратък коментар след днешното заседания на УС, като по думите му все още няма промяна в акционерния капитал.

Неговият баща Петър Манджуков и Юлиян Инджов дадоха заем на червените преди Нова година, който трябваше да бъде върнат до 31 март. В противен случай дяловете на двамата в клуба трябва да се увеличат до малко над 50% от общия акционерен капитал. Това...

Манджуков: Бъдещето на ЦСКА ще се реши до часове

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/01/2504234_mandjukov_budeshteto_na_cska_shte_se_reshi_do_chasove/?ref=rss


Членът на Управителния съвет на ЦСКА Ивайло Манджуков обяви, че в близките часове ще стане ясно бъдещето на клуба. Той даде много кратък коментар след днешното заседания на УС, като по думите му все още няма промяна в акционерния капитал.

Неговият баща Петър Манджуков и Юлиян Инджов дадоха заем на червените преди Нова година, който трябваше да бъде върнат до 31 март. В противен случай дяловете на двамата в клуба трябва да се увеличат до малко над 50% от общия акционерен капитал. Това...

Главният прокурор с право да спира сделки за 48 часа

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/glavniiat-prokuror-s-pravo-da-spira-sdelki-za-48-chasa-6033962

Правната комисия прие промени в НПК, предложени от Цветан Цветанов от ГЕРБ, Валери Симеонов от ПФ, Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ

Експертиза потвърждава: Заур Дадаев е убил Немцов

http://frognews.bg/news_88763/

Има много доказателства, които свидетелства за вината на главния заподозрян за убийството на Борис Немцов - Заур Дадаев, предаде Интерфакс, цитиран от Фокус.

Свлачище блокира едното платно на магистрала Люлин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690150

Поредно свлачище блокира път в страната. Този път земните маси се свлякоха върху едното платно на АМ
Поредно свлачище блокира път в страната. Този път земните маси се свлякоха върху едното платно на АМ "Люлин" в посока Перник, съобщи БГНЕС. Свлачището стана в участък от магистралата, който предварително е укрепен с бетон, въпреки това земята се е срутила върху платното. След 17 ч. работещите в София перничани започват да се прибират и трафикът

Свлачище блокира едното платно на магистрала Люлин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690154

Поредно свлачище блокира път в страната. Този път земните маси се свлякоха върху едното платно на АМ "Люлин" в посока Перник, съобщи БГНЕС.
Свлачището стана в участък от магистралата, който предварително е укрепен с бетон, въпреки това земята се е срутила върху платното.
След 17 ч. работещите в София перничани започват да се прибират и трафикът
Поредно свлачище блокира път в страната. Този път земните маси се свлякоха върху едното платно на АМ "Люлин" в посока Перник, съобщи БГНЕС. Свлачището стана в участък от магистралата, който предварително е укрепен с бетон, въпреки това земята се е срутила върху платното. След 17 ч. работещите в София перничани започват да се прибират и трафикът

Wall Street се разочарова от икономическите данни*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-se-razocharova-ot-ikonomicheskite-danni-192190/

Президентът на Фед в Атланта Денис Локхарт коментира, че покачване на лихвите може да има през третото тримесечие на годината

Откриха фрагменти от златния трон на цар Севт III до язовир "Копринка"

http://www.cross.bg/krepostta-sevt-bulgariya-1459360.html

/КРОСС/ Археолози от БАН тази сутрин са открили край язовир "Копринка", крепостта на тракийския цар Севт III. Тя е само на 350 метра от древния град Севтополис, който лежи на дъното на язовира. Районът е отцепен от жандармерия и полиция. Към мястото пътува министърът на културата Вежди Рашидов, очаква се по-късно през деня да пристигне и министър-председателят на България Бойко Борисов. В крепостта са открити фрагменти от златния трон на Севт III, намерени са и редица тухлени сгради и могили. В тях са живели траки от най-висшите съсловия. Според учените това е невероятно откритие, което крие безценни находки, много по-големи от досега откритите по земите на траките. Гробът на Севт III е открит в тракийската гробница „Голяма Косматка" край днешния град Шипка, където бе открита бронзовата глава на тракийския цар. Според учените това доказва до-голяма степен, че са открили крепостта на царя, понеже е било нормално по тракийско време владетелите да бъдат погребвани далеч от крепостта си. Учени от Франция и Англия ще пристигнат до 2 дни, за да помогнат на българските археолози с разкопките. Заедно с тях пристига и екип на телевизия Discovery. Това сподели ексклузивно за newsbp.com. ръководителят на разкопките археолога от БАН - проф. д-р. Димитър Янков. Според професора предстои да бъде намерено най-ценното тракийско съкровище открито до сега в България и света.

Кабинетът даде извънредно близо 54 млн. лв. на общини

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dade-izvanredno-blizo-54-mln-lv-na-obshtini-news232464.html

Министерският съвет отпусна извънредно близо 54 млн. лв. на общини за спешни и неотложни ремонти и за покриване на щетите от обилния снеговалеж и наводненията през последните месеци. Над една трета от средствата отиват за Пловдив за подготовката му за културна столица на Европа през 2019 г. Това съобщи правителствената пресслужба след заседанието на кабинета в сряда. Щедростта на правителството е свързана с преизпълнението на приходната част на бюджета, като за тримесечието бюджетът излиза на плюс 250 млн. лв., сочат предварителните данни на финансовото министерство. По-добра събираемост е отчетена при всички данъци – осигуровки, ДДС, акцизи. По същата причини през март правителството раздаде извънредно 45 млн. лв. Повече от половината от парите тогава отидоха за покриване на ДДС разходи на общините по селската програма. Останалата част бяха за довършването на т.нар."военно НДК" в София, залата "Лудогорец Арена" в Разград, както и за общините Долна баня и Варна, които се управляват от кметове на ГЕРБ. През есента ще има местни избори, но премиерът Борисов обеща да няма политически пристрастия при отпускането на средствата за справяне с проблемите по места, въпреки че "разходите му набъбвали като великденски козунак". За културна столица на Европа – 20 млн. лв. Правителството одобри програмата за подкрепа на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. Целевата субсидия за подпомагане на града ще бъде общо 20 млн. лв. за следващите пет години, като средствата ще се отпускат според Закона за бюджета за съответната година, е посочено в правителственото съобщение. Средствата ще бъдат използвани за подобряване на градската среда и обновяване на културната инфраструктура, както и за провеждането на културната програма. Официално се очаква Съветът на ЕС да обяви Пловдив и италианския град Матера за Европейска столица на културата на 19 май. Близо 20 млн. лв. допълнително за общините Кабинетът отпусна допълнително над 19.7 млн. лв. за изпълнението на различни общински проекти. От тях 4 млн. лв. се дават на община Пловдив за модернизация на зоопарка. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на площите за нови животни, създаване на зони за отдих, детски кътове, както и за осигуряване на нови паркоместа. Няколко общини получават средства за подобряване на общинската пътна инфраструктура, като кметовете са от различни политически партии. Така Борисов показва, че спазва даденото обещание. Най-много се отпускат на община Русе – 3.5 млн. лв. Средства получават още общините Оряхово – 490 000 лв., Дулово – 1.5 млн. лв., Кайнарджа – 1.5 млн. лв., Силистра – 2 млн. лв., Тутракан – 1.5 млн. лв., Симеоновград – до 2.4 млн. лв., Венец – 346 000 лв., Бойчиновци – до 170 000 лв. и Ракитово – 600 000 лв., е посочено в правителственото съобщение. За провеждане на XI Национален събор на народното творчество община Копривщица получава 350 000 лева. На Университета за национално и световно стопанство в София се отпускат над 1.4 млн. лв. за преодоляване на последиците от пропадането на покривната плоча на корпус от учебната сграда. За снега и наводненията – 14 млн. лв. Кабинетът одобри и близо 14 млн. лв. за преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията през последните месеци. Средствата са предназначени предимно за възстановяване на извършените разходи за разчистване на пътища, изграждане на временни диги и почистване на критични участъци от реки. За укрепването на свлачището до жилищни блокове 20 и 21 в кв. "Веселчане" в Кърджали са одобрени 413 562 лв. Други 914 947 лв. са утвърдени за укрепване на свлачище на пътя Пловдив - Асеновград – кв. "Горни Воден" - манастир "Св. Кирик и Юлита". Отпускат се и 890 000 лв. за изграждане на нов водоем "Средна зона" с обем 500 куб. м в Оряхово поради опасност от разрушаване заради активизирало се свлачище. Значителна част от средствата са предназначени и за възстановяване на водоснабдяването в областите Кърджали, Смолян, Хасково и Пазарджик. Близо 200 хил. лв. за стогодишнината от Първата световна война За отбелязване на стогодишнината от Първата световна война са отпуснати допълнително 185 095 лв. За сравнение за отбелязването на 70-тата годишнина от Втората световна война кабинетът отпусна 216 хил. лв. през март. Допълнителните 185 хил. лв. се отпускат по бюджетите на Военната академия "Г. С. Раковски" и на БАН, както и на министерства. Парите ще бъдат използвани за възстановяването на военни паметници у нас и в чужбина, ритуали за почитане паметта на загиналите, провеждането на военноисторически конференции, кръгли маси, издаване на сборници, изложби и други. Заложено е и издаване на книги за 150-годишнината от рождението на главнокомандващия на Действащата армия през Първата световна война ген. Никола Жеков и на книгата "Българският военен флот през Първата световна война", откриването на тематични фотоизложби в Скопие и в Брюксел, създаване от Държавната агенция "Архиви" на сайт "България в Първата световна война" и други.

Няма да се сливат комисиите за потребителите и конкуренцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=284870

Идеята за сливане на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) очевидно ще остане в историята само на предишното 42-ро Народно събрание. Припомняме, предишното управляващо мнозинство предложи обединяването на работата на двете комисии с цел оптимизиране и по-добро действие.

Декларация "Живот" вече се подава и по електронен път

http://pik.bg/декларация-живот-вече-се-подава-и-по-електронен-път-news309161.html

Декларация "Живот" вече се подава и по електронен път

От 1 април Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя по електронен път още една административна услуга - Подаване на декларация за продължаване получаването на пенсия от Република България, съобщиха от НОИ.

Декларацията се изисква от лицата, получаващи българска пенсия и имащи настоящ адрес на територията на друга държава. Чрез нея пенсионерите лично заявяват продължаване получаването на пенсията им от България.

До този момент декларациите се подаваха по пощата или в НОИ. Новата административна услуга дава възможност на лицата, живеещи на територията на друга държава, да подават по електронен път изискващата се декларация в законоустановения срок, което им спестява време и средства за пощенски разходи.

Достъпът до услугата изисква въвеждането на лични данни на лицето (ЕГН или личен номер на чужденец /ЛНЧ/) и персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от всяко териториално поделение на НОИ срещу документ за самоличност.

Лицата, които не притежават ПИК, могат да подпишат заявлението си с квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден от български доставчик на удостоверителни услуги.

И в двата случая декларацията трябва задължително да е заверена с подпис на длъжностното лице и печат на официален орган на държавата по местоживеене на лицето – осигурителна институция, нотариус, консулска служба или друго длъжностно лице, определено от законодателството на съответната държава, в която лицето живее.

Така заверената декларация се прилага като електронен документ към заявлението за електронната административна услуга. За услугата не се заплаща такса. НОИ спира изплащането на пенсия от Република България, ако такава декларация не бъде представена в института в установения срок, независимо от начина на подаването й.

Спряната пенсия се възобновява след получаване на декларацията от датата на спирането, при спазване на давностния срок по чл. 105, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. 

“Труд” и “24 часа” подават ръка на малкия бизнес в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689868

Това не е първоаприлска шега. 

Вестниците "Труд" и "24 часа" подават ръка на малкия бизнес в България. В условията на икономическа криза и свито потребление, най-популярните български всекидневници ще подарят безплатна реклама на 15 успешни малки фирми.

Те ще бъдат определени в края на май чрез конкурс, наречен "Големите малки". Победител
Това не е първоаприлска шега. Вестниците "Труд" и "24 часа" подават ръка на малкия бизнес в България. В условията на икономическа криза и свито потребление, най-популярните български всекидневници ще подарят безплатна реклама на 15 успешни малки фирми. Те ще бъдат определени в края на май чрез конкурс, наречен "Големите малки". Победител

Кола падна в изкоп със строители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689918

Автомобил не можа да вземе завой, потроши огражденията на строеж на ул."Индустриална" в Шумен и падна от над 4 метра височина в изкоп. Инцидентът стана в сряда следобед, докато 12 работници в изкопа се готвели да изливат бетон. Возилото паднало по таван и се нанизало на 16-милиметровата арматура. По чудо баща и син вътре не са били пронизани,
Автомобил не можа да вземе завой, потроши огражденията на строеж на ул."Индустриална" в Шумен и падна от над 4 метра височина в изкоп. Инцидентът стана в сряда следобед, докато 12 работници в изкопа се готвели да изливат бетон. Возилото паднало по таван и се нанизало на 16-милиметровата арматура. По чудо баща и син вътре не са били пронизани,

Подкрепиха предложението на депутата Павел Христов глобата за паркиране по тротоари и паркове да стане 200 лв.

http://web.barometar.net/67299/

Глобата за неправилно паркиране да стане 200 лева. Такова предложение подкрепиха депутатите от парламентарната комисия по транспорт. Мотивите за десетократното увеличение на санкцията са, че в момента тя е много ниска и няма дисциплинарен ефект, а нарушители заплащат глобата и продължават да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари. Вместо 20 или 30 лева за [...]

Цветан Василев повдигна завесата над сделките за БТК и "Дунарит"

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-povdigna-zavesata-nad-sdelkite-za-btk-i-dunarit-news232463.html

Ден след като люксембургската компания LIC33 обяви в отворено писмо до премиера, че сделката за придобиване на най-големия пакет в БТК ("Виваком") е окончателна и призова властите за не пречат, продавачът Цветан Василев потвърди, че е прехвърлил изцяло контрола на Пиер Луврие, собственик на LIC33. Укриващият се в Белград банкер публикува в сряда обръщение на личния си сайт, в което хвърля светлина върху сделките за БТК и "Дунарит" – две от шестте дружества, кредитирани от КТБ, които той продал за 1 евро на Луврие под условие да изплати 900 млн. задължения. Василев освен това разкрива, че миналата година имал план да продаде свои ключови активи и да намали кредитния портфейл на КТБ с 1.5 млрд. лева, но "ня#КОЙ" спрял това, "използвайки по недопустим начин репресивните органи на държавата и подчинявайки централната банка и правителството на Орешарски! Което всъщност му беше дадено на концесия от безхаберниците на "Позитано“ 20". Затова е жалък Станишев, жалък е и Орешарски, пише Василев, който очевидно е във фаза на активизация и само преди три дни заяви в интервю пред сайта "Гласове", че депутатът от ДПС Делян Пеевски го изнудвал да му прехвърля активи, но след като му било отказано, атакувал Корпоративна търговска банка (КТБ). В новото си послание Василев говори за Пеевски като за "ня#КОЙ". Той обяснява, че обръщението му е провокирано от "медийни спекулации, последвали интервюто ми за Гласове". Преди повече от седмица LIC33 и собственикът й Пиер Луврие обявиха, че са придобили от Василев 43% от телекома, както и компанията за телевизионно и радио разпръскване "НУРТС България", военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", вторият мултиплекс "Фърст Диджитъл" и пийпълметричната агенция "Гарб". По-късно в интервю "Гласове" Василев обясни, че сделката е под условие да се платят дълговете на дружествата към затворената КТБ. Конкретни подробности така и не бяха изнесени, като не беше ясно през кои дружества точно е станало прехвърлянето. Информация за това няма и Комисията за защита на конкуренцията, а държавата се опитва да спре придобиването като в последните дни Националната агенция за приходите (НАП) наложи запори на доста дружества притежавани пряко или непряко от Василев. Сред тях са и акциите на едноличния собственик на БТК "Вива Телеком България". Да се платят поне 200 млн. евро дългове на БТК Според изявлението на Василев той вече е прехвърлил на Луврие контрола върху дружествата "Хедж инвестмънт България" и "Технологичен център - институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). Според търговския регистър Луврие е прокурист на "Хедж Инвестмънт България", която пък контролира завода за производство на боеприпаси "Дунарит" и авиоремонтното дружество "Авионамс". Собственик на над 90% от "Хедж Инвестмънт България" е регистрираното на Британските Вирджински острови "И Еф Ви Интернешънъл Файнаншъл Венчърс". Според Василев дълговете на "Хедж Инвестмънт България" са 50 млн. евро. Още толкова били тези на "Дунарит и "Авионамс". Освен това "Дунарит" е заложен в полза на фирмата "Е. Миролио" за вземане в размер на 20.7 млн. евро. "ТЦ-ИМЕ е страна по договор с компания -SPV на "ВТБ Капитал" и съответно има права върху 33.3% от компанията–майка на "Виваком" (търговското наименование на БТК - б.а.)", пише Василев. Според търговския регистър ТЦ-ИМЕ е собственост на фирмите "Кен трейд" и "И Еф Ви Интернешънъл Файнаншъл Венчърс", както и на КТБ. В момента акциите на "Кен трейд" в ТЦ-ИМЕ са запорирани от НАП. Управител на ТЦ-ИМЕ е Теодора Танева, която е сред основните свидетели срещу Василев. Банкерът не казва колко общо са задълженията на БТК, но пише, че в договора с Луврие е заложено да бъдат изплатени поне 200 млн. евро. "Когато погледнете дълговете на тези компании, ще разберете защо сделката е била за едно евро. Няма обаче кой да обясни поради какви причини повече от 9 месеца регистър и съд отказват смяната на директора на ТЦ-ИМЕ – защитен свидетел на прокуратурата, след като на проведените събрания е представен над 90% от капитала? Същият защитен свидетел, за който се доказа, че е фалшифицирал мой подпис и че лъже в съда", пише Василев и допълва: "Аналогична беше ситуацията и с "Хедж инвестмънт", където пък друг защитен свидетел и доверено лице на новите господари Бисер Лазов дълго време се опитваше да прави промени в управлението на "Дунарит" без абсолютно никакви основания. Но за това ще трябва някой ден да отговарят всички." "Естествено никой не може да бъде обвиняван, в случая г-н Луврие, че иска да направи печалба. Особено след като ня#КОЙ направи всичко възможно да направи този актив лесна плячка за своите амбиции. Обвиняват ме, че търговското предприятие било заложено на г-н Миролио? Kакъв е проблемът, след като са изплатени задълженията на банката (КТБ)? Или парите на г-н Миролио имат различна стойност от тази на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите?", пише Василев. Несериозно било синдиците да продават предприятията Според него е несериозно тези дружества да се продават от синдиците на КТБ при положение, че станат част от масата на несъстоятелността на банката. Особено сложен бил въпросът с БТК. "Нека да говорим сериозно! Вече посочих, че за да се реши този казус, трябва комплексен подход, който при създалата се ситуация аз не бях в състояние да осигуря – преговори с българските власти, преговори с ВТБ, преговори с кредиторите, преговори с миноритарните акционери, и не на последно място – с регулаторните органи в Брюксел и в София. Всичко това, както и погасяването на определен обем от задължения към банката (но не по-малко от 200 милиона евро за "Виваком"), е залегнало в договора с г-н Луврие", твърди Василев. Според него твърденията, че е прехвърлил собствеността си в БТК на люксембургско дружество били от "типа крадецът вика дръжте крадеца“. Подобен сигнал подаде до Комисията за защита на конкуренцията Теодора Танева от името на ТЦ-ИМЕ. В него се казва, че неправомерно е прехвърлена собствеността в БТК, като ТЦ-ИМЕ загубило контрола над дружество "Технотел инвест" и така над телекома. Проверката по сигнала беше изпратена на Европейската комисия заради големия оборот на замесените дружества и липсата на ясни доказателства дали наистина има прехвърляне на собствеността. "Компанията държател на този пакет от 43.3%, винаги е била моя еднолична собственост – "Бромак", "Бромак Телеком инвест". Смешният плач на слугите на Пеевски и прокуратурата, че виждате ли, дружеството "Технотел инвест" било ограбено, показва само едно – че за тези хора право не съществува. Иначе щяха да знаят, че този договор е отдавна прекратен и ангажимент на придобиващата компания е да изплати дълга на "Технотел инвест" към банката. Но в крайна сметка явно максимата "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може“ обяснява масовата истерия по този въпрос", посочва Василев. В момента по искане на НАП са блокирани акциите на ТЦ-ИМЕ в дружеството "Технотел инвест" заради публично вземане за 1.5 млн. лв. Запорирани са и акции на "Бромак Финанс" в "Бромак телеком инвест". "Още веднъж искам да подчертая за онези, които все още не са или не искат да разберат – за придобиването на "Виваком" са платени малко над 150 млн. евро, а компанията на г-н Луврие е поела ангажимент да плати минимум 200 млн. евро. И независимо от опита на някои да противопоставят на моето твърдение, че това е условие за сделката, твърдението на г-н Луврие, че тя е окончателна, ще кажа – въпрос на тълкуване. Ако той предпочете да го тълкува по друг начин, от този който обявих – аз ще спра сделката", казва още банкерът. Василев призовава премиера Бойко Борисов да се срещне с Луврие и да прецени "доколко е сериозен". Имало план за продажба на три ключови дружества В изявлението си Василев казва още, че преди затварянето на КТБ имал намерение да продаде част от ключовите активи, придобити непряко чрез кредити от затворената банка. Сред тях били БТК, "Петрол", както и "НУРТС България". Работело се по оферта за около 300 млн. евро цена за "Петрол", поне 120 млн. евро за "НУРТС България" и около 430 млн. евро за БТК. "С една дума, заедно с мениджмънта на банката (КТБ – бел.авт.), имахме програма за намаляване на кредитния портфейл с около 1.5 млрд. лв. в рамките на 1 година. Това, наред с всичко останало, щеше да освободи и достатъчно капитал. На всичко отгоре, имахме добре разработен бизнес модел за банка "Виктория“! Изглежда, обаче, ня#КОЙ се уплаши от това. И направи всичко възможно да ни спре! И успя! Повтарям – използвайки по недопустим начин репресивните органи на държавата и подчинявайки централната банка и правителството на Орешарски! Което всъщност му беше дадено на концесия от безхаберниците на "Позитано“ 20. Затова е жалък Станишев (Сергей Станишев, бивш председател на БСП и настоящ на Партията на европейските социалисти), като казва, че се е опитал да спре това безумие (той си знае)! Жалък е и Орешарски, когато в непринуден разговор казва – политическо решение. И той си знае!", се казва още в изявлението.

Прокуратурата ще може да спира финансови операции

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-ще-може-да-спира-финансови-операции_l.a_i.665024_at.1.html

Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с което прокуратурата ще може да спира финансови операции, бе прието на първо...

Ерменков: Цената на тока не решава проблемите на НЕК

http://www.cross.bg/ermenkov-toka-reaktor-1459359.html

София /КРОСС/ Цената на тока не решава проблемите на енергетиката и на НЕК. Там са нужни други промени, заяви пред bTV депутатът от БСП Таско Ерменков. Той добави, че вчера кандидатът за председател на енергийната комисия Иван Иванов е заявил по време на изслушването си в комисия, че негов личен успех ще бъде, ако цените на тока не се вдигат в следващите 12 месеца. Социалистът коментира и споразумението с „Уестингхаус". По думите му предишното правителство е подписало едно споразумение, писмо за намерение, в което от българска страна са били поети ангажименти да се проучват нещата. В момента, при разглеждането на американските модели, се е стигнало до извода, че „Уестингхаус" желаят да бъдат инвеститор в една такава централа, а да предоставят оборудване. В началото те имаха интерес да се построи техен реактор в „Козлодуй". А ние имахме интерес да имаме един седми реактор, който да замести 5 и 6, когато те излязат от експлоатация, посочи Ерменков.

Приеха главният прокурор да спира частни сделки и операции

http://frognews.bg/news_88762/

Правната комисия към Народното събрание прие на първо четене промени в НПК и ГПК, целящи главният прокурор да спира финансова операция или сделка за имущество за срок от 48 часа.

“Левски”: Поклон на феновете ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690046

“Левски” разпространи емоционално писмо към привържениците, които с дарения помогнаха на клуба в трудния период на лицензиране.
“Благодарение на жеста на всеки от вас и на мажоритарния собственик успяхме да изплатим част от задълженията на клуба, свързани с финансовите критерии за клубно лицензиране за сезон 2015-2016 г”, се казва в обръщението.
“Левски” разпространи емоционално писмо към привържениците, които с дарения помогнаха на клуба в трудния период на лицензиране. “Благодарение на жеста на всеки от вас и на мажоритарния собственик успяхме да изплатим част от задълженията на клуба, свързани с финансовите критерии за клубно лицензиране за сезон 2015-2016 г”, се казва в обръщението.

НС избира главен съдебен инспектор

http://pik.bg/нс-избира-главен-съдебен-инспектор-news309159.html

НС избира главен съдебен инспектор

НС ще избере главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това е предвидено като точка първа на пленарното заседание в четвъртък.

Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 11 декември 2014 г. Две са кандидатурите за поста - на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова. За да бъде избран главен съдебен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет са нужни гласовете на минимум 160 народни представители.

Именно липсата на конституционно мнозинство е причината за забавяне на избора на нов главен съдебен инспектор с вече повече от две години. Ръководителят на Инспектората към ВСС трябваше да бъде избран още в края на 2012 г. или началото на 2013 г., но заради скандалите около кандидатурата на ГЕРБ за член на Конституционния съд, до процедура в 41-то Народно събрание не се стигна. 42-то Народно събрание също не успя да проведе успешна процедура, макар тогава да бяха внесени именно кандидатурите на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова. И тогава, и сега, Чочкова и Точкова бяха издигнати от Съюза на съдиите в България и група неправителствени организации.

Шансът да се стигне до избор в 43-то Народно събрание е значителен и с оглед на факта, че този път кандидатурите на Чочкова и Точкова бяха внесени от депутати и от осемте парламентарни групи. Липсата на избор на главен съдебен инспектор присъства като критика към България в последните два мониторингови доклада за правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия. Чочкова и Точкова вече бяха изслушани от Правната комисия в НС, то бе второто в кариерата им. През юни 2014 г. двете бяха изслушвани от депутати от същата комисия, но от 41-то Народното събрание.

Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е съдия в Софийски градски съд. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има два апартамента в София, един гараж, както и къща край Мездра. Доходът на съдия Чочкова от трудови правоотношения за предходната година е 40 хиляди лева. Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Доходът на съдия Точкова от трудови правоотношения за предходната година е 43 хиляди лева. 

Френската компания "Декатлон" отвори онлайн магазин за България

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/04/01/2504227_frenskata_kompaniia_dekatlon_otvori_onlain_magazin_za/?ref=rss


Френската верига за спортни стоки - "Декатлон", която стъпи на българския пазар в края на август 2013 г., вече приема поръчки и онлайн, стана известно днес.

Тази услуга влизаше в плановете на компанията като все още не е официално оповестена, защото екипът иска да се увери, че поръчките се изпълняват както е предвидено.

Към момента плащането е с наложен платеж като струва 5 лева независимо от населеното място на доставка или от тежестта на поръчаните стоки. Доставката пък...

"Съдебна охрана" в Хасковско се готви за протест

http://pik.bg/съдебна-охрана-в-хасковско-се-готви-за-протест-news309157.html

"Съдебна охрана" в Хасковско се готви за протест

Служители от "Съдебна охрана" в Хасково се готвят за протестни действия, заради липсата на диалог с ръководството на Министерството на правосъдието. Това обявиха  работещи в охраната на съдебната система.

Недоволството на служителите е породено от увеличения обем на работа през последната година и половина, породено от ръста на бежанци, които биват задържани при нелегално преминаване на границите. Едно от задълженията на съдебните охранители било да съпровождат бежанците, които биват изправяни пред органите на съдебната власт.

Въпреки многото сигнали до ръководството на Главната дирекция "Съдебна охрана" и до Министерството на правосъдието за необходимостта от увеличаването на броя на конвоиращите служители, които да посрещнат нарастващия миграционен натиск, такива действия не били предприемани. Охранителите, които освен конвойна дейност, отговарят и за опазване на съдебните сгради и сигурността на магистратите, дори имали индикации за готвени съкращения.

Съдебните охранители от Хасково заявиха, че напрежението в системата е високо. Недоволство имало и сред колегите им от Бургас, Видин, Русе, Смолян и Пловдив. Работещите в охраната на съдебната система щели да търсят контакт и с колегите си – надзиратели в местата за лишаване от свобода за стартиране на взаимни протестни действия. 

„Напоителни системи” изпускат язовири контролирано

http://pik.bg/„напоителни-системи”-изпускат-язовири-контролирано-news309155.html

„Напоителни системи” изпускат язовири контролирано

На 73% са пълни язовирите, които държавното предприятие „Напоителни системи” поддържа. Това съобщи за Дарик техническият директор на компанията инж. Валентин Славов.

От дружеството признаха, че има и сега преливащи язовири, но това се прави контролирано и няма опасност на населението. Сред преливащите водоеми е и язовир „Панчарево”.

Водата се отпуска контролирано, за да се освободи обем от язовир Искър.Според прогнозата на синоптиците валежите ще продължат в цялата страна и през следващите няколко дни.

Миков: БСП подкрепя инициативата „16+1” и ще спомогне за развитието й

http://www.cross.bg/otnosheniya-kitaii-razvitieto-1459358.html

София /КРОСС/ Отношенията между България и Китай имат дълга традиция. Нашите две партии - БСП и ККП също имат дълготрайни и топли отношения. С тези думи лидерът на БСП Михаил Миков посрещна делегация на ЦК на ККП. Той подчерта, че България е от първите държави, които са признали Китай и БСП държи на добрите отношения с азиатската държава. Миков заяви, че левицата с голяма радост следи успехите на Китай, които успява да постигне ръководството на ККП. Той обясни, че всяка среща между двете партии е нов повод да се заяви подкрепата между тях и обмяната на идеи за бъдещето. Ръководството на БСП заяви своята подкрепа за инициативата „16 + 1" и ще спомогне за развитието й. По време на срещата се подчерта и възможността чрез нея да се насърчат големи енергийни и инфранструктурни проекти. Сун Женхай, който е член на Политбюро на ЦК на ККП коментира, че председателят на БСП няколко пъти е посетил Китай, и в качеството си на председател на Народното събрание, и вече е стар приятел на държавата. Според него лидерът на левицата значително е подпомогнал за засилване на дипломатическите контакти между двете държави. Сун Женхай обясни, че посещенията през годините на лидерите на БСП в Китай и поддържането на отношения с ККП, са изиграли важна роля за развитието на българо-китайските отношения. Той подчерта, че БСП е партия с дълга традиция и има важна роля за развитието на политическия живот в България

Акцентите в бизнеса на 1 април

http://www.investor.bg/sviat/6/a/akcentite-v-biznesa-na-1-april-192189/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Прокуратурата обвинява журналист заради отразяването на наводненията в Казанлък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690107

Прокуратурата в Казанлък повдигна обвинение на журналиста от местната телевизия Георги Манев, и в петък той ще бъде привлечен като обвиняем. Журналистът е обвинен във всяване на паника сред обществото, докато отразява наводнение в града на първи февруари, съобщава казанлъшката Пресс ТВ.
Прокурор Кръсти Кацаров се самосезирал,
Прокуратурата в Казанлък повдигна обвинение на журналиста от местната телевизия Георги Манев, и в петък той ще бъде привлечен като обвиняем. Журналистът е обвинен във всяване на паника сред обществото, докато отразява наводнение в града на първи февруари, съобщава казанлъшката Пресс ТВ. Прокурор Кръсти Кацаров се самосезирал,

Прокуратурата плаши журналист от Казанлък с дело за всяване на паника

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-plashi-zhurnalist-ot-kazanlak-s-delo-za-vsyavane-na-panika-news232462.html

Временният районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров смята да привлече като обвиняем журналиста от местната ПрессТВ Георги Манев за всяване на паника покрай наводненията в града. Преди два месеца журналистът съобщава, че наводнението в Казанлък е заради скъсана колекторна тръба за отпадни води. Журналистът информира своята публика, че община Казанлък няма коментар по случая. Преди няколко дни Георги Манев е призован за разпит точно за репортажите си покрай наводненията от началото на февруари. А в петък официално ще бъде обвинен по чл. 326 от Наказателния кодекс, съобщава сайтът "Клуб Z". Този текст от закона предвижда до две години затвор за този, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Екипът на ПрессТВ е направил телефонно интервю с прокурор Кацаров, което предстои да излъчи. В него той обяснявал как се е самосезирал докато "пиел бирички", обадил се на кмета на Казанлък Галина Стоянова, срещнали се, а тя му се оплакала, че "медиите всяват паника“. Така прокурорът се самосезирал. "Това е поредният акт на натиск срещу журналисти. В малките населени места е още по-ярко изразен. Нито сме крали, нито сме убили, нито сме излъгали – казали сме една истина, която е видяна от още хиляди души. Сега на прокуратурата предстои една много трудна задача – първо, да докаже как се е случила тази паника и второ, да докаже как един метър вода вероятно не е вода", коментира Георги Манев. Той си обяснява престараването на обвинителя и с намерението му да се кандидатира за ръководител на районната прокуратура. "Как да я всеем тази паника? Като отразяваме събитието ли? Паниката я всява прокурорът в момента“, коментира журналистът.  

Дадаев обави че е невинен, не бил убил Немцов

http://www.bnews.bg/article-132452

Показанията ми бяха дадени под натиск и ми бяха продиктувани, твърди Заур Дадаев

"Домашен арест" за двама сутеньори от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284873

Районен съд - Варна не уважи внесените този следобед искания на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на две лица, привлечени като обвиняеми за склоняване към проституция /престъпление по чл.

Лукарски: Партенка са писанията за уволнения на Танев и Ненчев

http://frognews.bg/news_88760/

Абсолютна партенка са писанията за уволнението на Танев и Ненчев. Не съм говорил с проф. Танев по този въпрос Имахме събирания в РБ, няма такива настроения. Така министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира слуховете, че двамата министри ще бъдат уволнени по Великден.

Станишев, Бокова и Кристалина - най-влиятелните българи в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690074

70% от сънародниците искат политиците ни да са по-категорични за Шенген. Според българите Сергей Станишев е политикът, който е най-разпознаваем като влияние и авторитет в Европа, след Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Това сочи проучване, изготвено от „Сова Харис“ в периода 12 – 18 март 2015 г по поръчка на вестник
70% от сънародниците искат политиците ни да са по-категорични за Шенген. Според българите Сергей Станишев е политикът, който е най-разпознаваем като влияние и авторитет в Европа, след Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Това сочи проучване, изготвено от „Сова Харис“ в периода 12 – 18 март 2015 г по поръчка на вестник "Преса".

Станишев, Бокова и Кристалина - най-влиятелните българи в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690108

70% от сънародниците искат политиците ни да са по-категорични за Шенген. Според българите Сергей Станишев е политикът, който е най-разпознаваем като влияние и авторитет в Европа, след Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Това сочи проучване, изготвено от „Сова Харис“ в периода 12 – 18 март 2015 г.
Според анализа на социологическата агенция,
70% от сънародниците искат политиците ни да са по-категорични за Шенген. Според българите Сергей Станишев е политикът, който е най-разпознаваем като влияние и авторитет в Европа, след Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Това сочи проучване, изготвено от „Сова Харис“ в периода 12 – 18 март 2015 г. Според анализа на социологическата агенция,

Тримесечната печалба на Monsanto спадна с 15%

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trimesechnata-pechalba-na-monsanto-spadna-s-15-192184/

Основните фактори за по-слабия резултат са ниските продажби и по-силният долар

В Швеция глобяват за танци без разрешение, а котките обичат Хендел

http://www.mediapool.bg/v-shvetsiya-globyavat-za-tantsi-bez-razreshenie-a-kotkite-obichat-hendel-news232461.html

Забрана за танци в нелицензирани заведения, котки, които обожават да слушат произведения на Хендел, книги за оцветяване за възрастни. Това не са първоаприлски шеги, а истински истории, които звучат по-невероятно от повечето измислени за Деня на шегата сюжети. Част от тях са събрани от Би Би Си по случай 1 април. Танците са забранени Парламентът в Швеция реши да удължи действието на противоречив закон, който позволява танците и дори "незаконното движение на краката под музикален съпровод" в заведения, които нямат изрично разрешение, че в тях може да се танцува. Собствениците на барове, ресторанти и нощни клубове могат да бъдат глобени, ако клиентите им "танцуват спонтанно и без разрешение". Според полицията танците могат да предизвикат бой и безредици. Котките обичат класическа музика Проучване, публикувано в специализирано издание за котките, показва, че те мразят хеви метал, поп музиката им е безразлична, но пък за сметка на това харесват класическа музика. До резултатите се стигнало, след като 12 котки били упоени и им били сложени слушалки. От тях звучала музика в различни жанрове. Животните, които слушали класически произведения изглеждали много по-спокойни от останалите. Особено благоприятно въздействие им оказвали произведения на композитора Георг Хендел. В реномиран ресторант - първо плащаш, после ядеш Реномиран ресторант в Лондон намерил нестандартно решение, за да се справи с отказаните резервации. Заведението, което има присъдени звезди от Мишлен - признание за кухня от висока класа, иска от клиентите си първо да платят за вечерята. В ресторанта се предлагат два типа менюта за по 65 и 95 паунда всяко. Ако клиентите откажат резервацията си в последния момент, това струва на заведението прекалено много, тъй като вече се е подготвило за вечерята. Куче свири на барабани като професионалист Куче има хиляди последователи в социалните мрежи заради умението си да свири на барабани. Мейпъл изпълнява партията за барабани от парчето Seven Nation Army на групата White Stripes, докато собственикът й свири на китара. Книги за оцветяване/успокоение Все повече французи купуват книжки за оцветяване не за децата си, а за себе си.  Местни издателства ги рекламират като "арт терапия" срещу тревога и безпокойство. Следвайки стъпките на френските си колеги, британско издание смята да пусне на пазара цяла поредица от книги, озаглавена "Оцвети пътя си към спокойствието". "Нормални" имена за китайците Китайците, които работят в или със западни компании, често имат проблем с имената си и си избират псевдоними, с които да се представят. Често обаче "западните" им прозвища звучат нелепо като например Пуси (Pussy - коте от англ.) или Вулкано (Volcano - вулкан от англ.). Британска бизнес дама се заела с това да избави китайците от смешните "западни" имена. Тя е направила в сайт, който помага на китайците да подберат подходящи западни псевдоними.

Апаши задигнаха над километър мантинела

http://frognews.bg/news_88761/

Крадци изрязаха над километър мантинела на пътя Витиня - Горно Камарци. Щетите са за близо 50 хиляди лева.

Ким Чен Ун вдигна самолета

http://www.cross.bg/kim-chen-yn-vdigna-samoleta-1459357.html

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун лично вдигна във въздуха един от новите пътнически самолети, чието производство започна в един от машиностроителните заводи на републиката. Това съобщи в сряда японската агенция "Радио прес". "Длъжен съм да тествам този самолет, създаден от нашата работническа класа", е заявил Ким Чен Ун, след което седнал зад щурвала. С този свой полет, както признал самият вожд, искал да вдъхнови учените и инженерите за нови, още по-високи постижения.    

Борисов: Всеки министър носи персонална отговорност за назначенията

http://www.moreto.net/novini.php?n=284871

Многократно на министрите съм казвал да бъдат внимателни - там, където хората са професионалисти и не са поставени по партиен принцип, да не се сменят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на питане на Мая Манолова, в рамките на парламентарния блиц контрол за уволнения в администрацията.

Ще заснемат филм за атентата на Бостънския маратон

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/shte-zasnemat-film-za-atentata-na-bostynskiia-maraton-6033961

В основата на филма "Денят на патриотите" ще залегнат спомените на полицейския комисар Ед Дейвис

Турция отчете 700 милиона долара загуби от спрения ток

http://petel.bg/Turtsiya-otchete-700-miliona-dolara-zagubi-ot-spreniya-tok__106846

Прекъснатото електрозахраване в Турция струва на страната 700 милиона долара, съобщава вестник „Хюриет”. Припомняме, че вчера...

В Маями застреляха сина на генералния консул на Канада

http://petel.bg/V-Mayami-zastrelyaha-sina-na-generalniya-konsul-na-Kanada__106847

В Маями, щата Флорида, е бил застреля единият от синовете на генералния консул на Канада, а вторият е задържан, съобщават от полицията,...

Прокуратурата повдигна обвинение на журналист, отразявал наводнение

http://pik.bg/прокуратурата-повдигна-обвинение-на-журналист-отразявал-наводнение-news309148.html

Прокуратурата повдигна обвинение на журналист, отразявал наводнение

Прокуратурата в Казанлък повдигна обвинение на журналиста от местната телевизия Георги Манев, и в петък той ще бъде привлечен като обвиняем. Журналистът е обвинен във всяване на паника сред обществото, докато отразява наводнение в града на първи февруари.

Прокурор Кръсти Кацаров се самосезирал, след като негови близки му се обадили, че прочели в медията, в която работи Манев, че има наводнение в западната част на града. Той самият живеел там, и затова близките му звъннали, за да го предупредят, че има такава ситуация. Георги Манев е журналист с близо 20 годишен опит, и едва ли не знае как да отрази дадено събитие. Но според прокурора, той е всял паника, и сега го грози затвор до две години.

Обвинението му е по чл. 326 от Наказателния кодекс. "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години." В петък колеги и приятели на журналиста ще се съберат в 13 часа, в градинката пред районното управление на полицията в града на розите, за да подкрепят Георги Манев. В знак на съпричастност и от страх това да не се случи и на тях, колеги журналисти се обединиха и смениха профилните си снимки във Фейсбук с негова снимка. 

Германия забранява фракинга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690051

Германското правителство днес прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ, съобщава АФП, цитирано от Фокус. 
Текстът „не позволява дейности, които досега бяха забранени, а напротив – налага забрана върху действия,
Германското правителство днес прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ, съобщава АФП, цитирано от Фокус.  Текстът „не позволява дейности, които досега бяха забранени, а напротив – налага забрана върху действия,

Млад мъж се предаде в полицията, призна, че е убил приятел

http://www.bnews.bg/article-132451

Убиецът сам се предал и разказал, че вечерта на 29 март е причинил смъртта на приятеля си - Д.Ш.С. на 30 години

Правната комисия прие поправката прокуратурата да спира сделки

http://offnews.bg/news/n_1/n_483944.html

Правна комисия прие на първо четене промени в НПК и ГПК, с които се разрешава в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре сделка за срок от 48 часа. Поправките в законодателството, което да позволи на държавното обвинение да взима страна в сделки между юридически лица, бяха внесени от петимата депутати от четири групи – Цветан Цветанов – ГЕРБ, Валери Симеонов – ПФ, Четин Казак – ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов – БДЦ. Те бяха внесени след скандала за около изкупуването на на контролираните от Цветан Василев БТК, НУРТС България, Фърст Диджитъл, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, ГАРБ Аудиенс Рисърч България, Сана Спейс Хотел Хисаря от дружеството LIC33. Промените в НПК предвижда органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно дейние, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Действията на прокуратурата подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48 часовото спиране на финансова операция или сделка от главния прокурор е изключение. Вносителите на промяната в НПК я мотивират с необходимостта от създаването на възможност за "реакция на органите на досъдебното производство в неотложни случаи при липса на друга възможност". Главният прокурор Сотир Цацаров коментира вчера, че това ново правомощие трябва да бъде дефинирано изключително внимателно, така че да служи само за защита на националния интерес. Във връзка със сделката на LIC33 Цацаров посочи отново, че законодателят трябва да вземе решение какви ще са правата на прокуратурата по отношение на подобни сделки.

Германия забрани фракинга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690036

Германското правителство днес прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ, съобщава АФП, цитирано от Фокус. 
Текстът „не позволява дейности, които досега бяха забранени, а напротив – налага забрана върху действия,
Германското правителство днес прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ, съобщава АФП, цитирано от Фокус.  Текстът „не позволява дейности, които досега бяха забранени, а напротив – налага забрана върху действия,

Рекордни над 1 милиард гледат финал по крикет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690045

Над един милиард зрители гледаха финала на световното първенство по крикет, което го превърна в двубоя с най-голяма аудитория в света. На стадион „Мелбърн Парк“ на живо ликуваха 93 013 души с титлата на Австралия над Нова Зеландия със 7 уикета. И двете числа побеждават финала на световното по футбол между Германия и Аржентина на „Маракана“.
Над един милиард зрители гледаха финала на световното първенство по крикет, което го превърна в двубоя с най-голяма аудитория в света. На стадион „Мелбърн Парк“ на живо ликуваха 93 013 души с титлата на Австралия над Нова Зеландия със 7 уикета. И двете числа побеждават финала на световното по футбол между Германия и Аржентина на „Маракана“.

Цачева възложи проверка за разпространението на "Държавен вестник"

http://www.cross.bg/durzhaven-tzvetan-vlagat-1459356.html

София /КРОСС/ Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е възложила проверка за разпространението на "Държавен вестник" и дали се изпълнява договорът да не се влагат рекламни материали в разпространяваните екземпляри. Ако се установи нарушение, договорът ще бъде развален, съобщиха от пресцентъра на парламента.Поводът за проверката е твърдение на адвоката Менко Менков, който защитава Цветан Цветан и Цветан Василев, че в неговата кантора е получил в пакет "Държавен вестник", а към него е прикрепен брой на в. "Телеграф". "Така се разпространява "Държавен вестник". Той се явява притурка на вестник "Телеграф. Това е скандално, защото "Държавен вестник е официален орган на Република България, издаван от Народното събрание", заяви Менков.Разпространението на печатното издание на "Държавен вестник" чрез абонамент и ръчна продажба се извършва след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки и сключен договор за възлагане на обществена поръчка. Съгласно договора изпълнителят няма право и следи да не се влагат рекламни материали в разпространяваните от него екземпляри на "Държавен вестник", пише "Дневник".

Шофьори се сбиха на светофар в София (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_483919.html

Видео, на което се вижда бой между двама шофьори на светофар в столичния квартал "Младост", стана хит в интернет. На клипа се вижда как мъж слиза от джип със софийска регистрация и започва да налага шофьора на лек автомобил "Мазда". Не става ясно каква е причината за боя, но най-вероятно става въпрос за конфликт на пътя. // Mma човека извън колата vs човека в колата! Posted by Nikola Stoianov on 30 март 2015 г.

1000 лева глоба за хирург, налагал с бухалка младеж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690039

1000 лева глоба наложи районният съд в Търново на хирурга от МОБАЛ д-р Калин Везнев. Санкцията е за хулиганство, извършено на 18 юни миналата година. Той натресъл юмрук в лицето на младеж и налагал с бухалка друг, защото били паркирали пред кооперацията, в която живее.
Ильо Трифонов и Борислав Каменов отишли с автомобил до гараж на улица
1000 лева глоба наложи районният съд в Търново на хирурга от МОБАЛ д-р Калин Везнев. Санкцията е за хулиганство, извършено на 18 юни миналата година. Той натресъл юмрук в лицето на младеж и налагал с бухалка друг, защото били паркирали пред кооперацията, в която живее. Ильо Трифонов и Борислав Каменов отишли с автомобил до гараж на улица "Акация

Яценюк планира да избяга в Москва?

http://www.cross.bg/yatzenyuk-moskva-planira-1459355.html

/КРОСС/ След пълния провал в политическата си кариера за последната една година, премиерът на Украйна Арсений Яценюк планира да избяга в Москва. Тази шокираща информация се появи в украинските медии. Засега обаче, официално потвърждение няма, предаде тв „Звезда". Тези слухове се появиха и в политическите кръгове в Украйна. Логиката е проста - главата на кабинета на министрите много обещава, взима огромни кредити от Запада, но при всичко това нищо не прави. Затова, пътят му е очевиден, смятат украинските журналисти, премиерът има само един изход - да изчезне от полезрението. По неофициална информация, украинският премиер Арсений Яценюк планира да се покрие в Москва, а не както се предполагаше по-рано, в САЩ или в страните на ЕС. Журналистите предполагат, че ако се наложи, с цел спасение от народния линч, Яценюк е способен да поиска закрила дори от Русия, срещу която цяла година води активно агресивна политика.      

БФБ започна новия месец с повишения

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-zapochna-noviia-mesec-s-povisheniia-192188/

Развитието на пенсионната реформа успокои страховете на инвеститорите, коментира Стоян Николов от ПФБК

Ф.Попов: Дава се твърде голямо правомощие на прокуратурата

http://bulgarski.pogled.info/news/63494/F-Popov-Dava-se-tvarde-golyamo-pravomoshtie-na-prokuraturata

/Поглед.инфо/ Дава се твърде голямо правомощие на прокуратурата, която да спира финансови операции. Това заяви на заседание на Правната комисия в НС депутатът от БСП Филип Попов.

Адвокат: Промените в НПК и ГПК са писани на коляно

http://pik.bg/адвокат-промените-в-нпк-и-гпк-са-писани-на-коляно-news309144.html

Адвокат: Промените в НПК и ГПК са писани на коляно

Промените в НПК и ГПК са писани на коляно. Това заяви пред журналисти Емилия Недева, представител на Висшия адвокатски съвет.

"По-сериозният проблем е, че започнаха да валят такива проекти за изменения. По два, три пъти в месеца се променя НПК и винаги в отговор на някаква декларирана обществена потребност. Но формулировката е такава, че може да засегне страшно много лични интереси на граждани, общини и юридически лица", каза Недева. Тя е убедена, че така се внася една несигурност в гражданския оборот.

"Има възможност прокурор да атакува сделки, ако той твърди, че става дума за нищожна сделка. Създава се правна несигурност, включително и с възможността прокурор да обжалва актове на съда по дела, по които не е участвал", поясни Недева.

"Твърдението, че до 1997 г. е имало такъв текст и ние само го възстановяваме, той отпадна от само себе си, защото прокуратурата имаше особена функция в една тоталитарна държава. Тя беше и средство за репресия. Неслучайно прокуратурата отпадна от гражданския процес", подчерта адвокатът.

Тя зададе въпросите как може законодателно да се избере кой прокурор би могъл и кой не би могъл да извършва тези функции. Върви се към концентрация на огромна власт на определени лица в прокуратурата, очевидно се визира главният прокурор, категорична е Недева. Колкото са по-мътни едни закони, за адвокатите е по-добре, жалко обаче за обществото, заключи тя.

Предлагат алтернативни маршрути на ремонтираните булеварди във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284872

Алтернативни маршрути на ремонтираните булеварди в града, в помощ на водачите на моторни превозни средства, предлагат експертите от общинския отдел „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. В момента, заради ремонтни дейности и подмяна на подземни комуникации, са затворени участъци от „Мария Луиза“, „Осми приморски полк“ и „Княз Борис I“.

Молдовският президент няма да отиде в Москва за парада в "Деня на победата"

http://www.mediapool.bg/moldovskiyat-prezident-nyama-da-otide-v-moskva-za-parada-v-denya-na-pobedata-news232460.html

Президентът на Молдова Николае Тимофти няма да присъства на военния парад в Москва по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неговия говорител Влад Туркану.   Този отказ е индикация за напрежение между Молдова и Русия, отбелязва агенцията.   Президентският говорител поясни, че освен държавния глава, молдовски ветерани също няма да пътуват на 9 май до Москва за парада. Те ще отбележат заедно годишнината в Кишинев.   Преди две години молдовският президент заяви, че заради политическия подтекст страната му няма да използва руски медал по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война, на който има сърп и чук. Тогава Тимофти съобщи, че Молдова ще създаде свой собствен медал.   Молдовските власти неотдавна изразиха безпокойство от опитите на Русия да дестабилизира страната. Москва се противопоставя на усилията на Молдова да се присъедини към ЕС, посочва АП.

НС ще отбележи Световния ден за информираност за аутизма

http://pik.bg/нс-ще-отбележи-световния-ден-за-информираност-за-аутизма-news309142.html

НС ще отбележи Световния ден за информираност за аутизма

Доброволци – студенти и терапевти, работещи с деца с аутизъм, ще закичат народните представители и гостите на парламента със сини лентички по повод Световния ден за информираност за аутизма.

Инициативата, организирана от Сдружение Аутизъм днес, Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и Сдружение "Тацитус" и известни личности, ще започне на 2 април 2015 г. в 8.30 часа в Народното събрание, съобщиха от НС.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще се включи в инициативата и ще разговаря с представители на неправителствените организации в 8.45 часа. В България липсва точна статистика на децата, страдащи от някакво разстройство от аутистичния спектър, но според световната статистика към 2015 г. – 1 на всеки 68 деца страда от някакво разстройство от аутистичния спектър, към 2014 това съотношение е било 1 на 88, а към 2012- 1 на 110. Според научините изследвания през 2050 г., половината от населението в световен мащаб ще страда от някакво разстройство от аутистичния спектър.

По инициатива на Сдружение Аутизъм днес, Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и Сдружение "Тацитус" от 2010 г. в България всяка година на 2 април знакова сграда се осветява в синьо като израз на доброто и приемането на хората с аутизъм и с надеждата да има повече хора, които да подадат ръка на аутистична личност. Тази година в синьо ще бъде осветена сградата на Президентството.

Родители на деца и възрастни с увреждания ще протестират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284868

И Варна се включва в националния протест за правата на деца/лица с увреждания и техните родители. Събитието ще се проведе на 3-ти април от 11.00 часа на входа на Морската градина. Проявата ще протече под мотото „Не искаме семействата ни да са наши заложници.

Спипаха 86 българи и чужденци при спецакция срещу незоконно пребиваващи

http://frognews.bg/news_88759/

МВР проведе спецакция за установяване и задържане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци, съобщиха от вътрешното ведомство.

Цената на зърното падна с 24% за година

http://econ.bg/Новини/Цената-на-зърното-падна-с-24-за-година_l.a_i.665014_at.1.html

Цената на българската пшеница в момента е с 24% по-ниска в сравнение със същия период на миналата година, което е необичайно за края на зимния сезон,...

Клошар уби приятел и се предаде в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690003


23-годишен русенец преби до смърт приятеля си и се предаде в полицията. Милен С.Б. е задържан по започналото досъдебно производство, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той е обвинен по чл. 116 от Наказателния кодекс за предумишлено убийство по особено жесток и мъчителен начин.
На разпита Милен признал,
23-годишен русенец преби до смърт приятеля си и се предаде в полицията. Милен С.Б. е задържан по започналото досъдебно производство, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той е обвинен по чл. 116 от Наказателния кодекс за предумишлено убийство по особено жесток и мъчителен начин. На разпита Милен признал,

Правната комисия прие промените в НПК и ГКП

http://www.cross.bg/vuzmozhnost-promenite-obshtinite-1459354.html

София /КРОСС/ Правната комисия в парламента прие промените в НПК, с които в изключителни случаи главният прокурор ще може да спре финансова операция или сделка. Законопроектът беше одобрен с 13 гласа „за", четирима се въздържаха при гласуването. Промените бяха внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов, депутата от ДПС Четин Казак, Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ. В тях е записано, че в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа. Предвижда се органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно действия, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Действията на прокуратурата ще подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48-часовото спиране на финансова операция или сделка, е изключение. Вносителите посочват, че промените произтичат от необходимостта от създаването на възможност за реакция на органите на досъдебното производство в неотложни случаи при липса на друга възможност. Според тях настоящата липса на подобна възможност е обществено неоправдана. „Чрез законодателното изменение се предоставя възможност на прокуратурата да изпълни в пълен обем конституционните си правомощия", е посочено още в мотивите

Кабинетът на Меркел прие законопроект, позволяващ фракинга с проучвателна цел

http://www.mediapool.bg/kabinetat-na-merkel-prie-zakonoproekt-pozvolyavasht-frakinga-s-prouchvatelna-tsel-news232459.html

Германското правителство одобри проектозакон, позволяващ използването с проучвателна цел на технологията за добив на газ известна като фракинг, съобщи ДПА. Сред депутатите от партиите, влизащи в правителството, обаче се надига недоволство, тъй като някои са на мнение, че природозащитните ограничения не са достатъчно големи. Петролните компании са на мнение, че Германия разполага със залежи от шистов газ в северните части на страната, което може да й помогне да намали постепенно вноса на синьо гориво от Русия по тръбопроводи. Газът обаче може да бъде добиван само с хидравлично разбиване на пластовете (фракинг) - процес, при който се инжектира вода в скалите, за да се освободи газът. Обществеността в по-голямата си част е против плана на фона на опасенията, че технологията ще замърси подпочвените води. Приетият от правителството проектозакон трябва да бъде изпратен в парламента. Той забранява фракинга в природни паркове и области, от които градовете се захранват с вода. Секторът лобира за проектозакона, посочвайки, че безопасно е добиван труднодостъпен газ от пясъчници в Германия 50 години чрез техника подобна на фракинга. Перспективата за разработване на газ в шистови скали, които са различен тип скали, предизвика обаче необходимостта от регулация. Десетки депутати от коалицията на канцлера Ангела Меркел заплашиха да гласуват срещу законопроекта, тъй като според тях в него има прекалено много вратички. Германска социалдемократическа партия, която също е в правителството, изрази резерви.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване