Нетаняху разкритикува руско-иранската сделка за зенитно-ракетните комплекси

http://www.mediapool.bg/netanyahu-razkritikuva-rusko-iranskata-sdelka-za-zenitno-raketnite-kompleksi-news233074.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува направителствено заседание решението на руския президент ВладимирПутин да поднови сделката за продажба на модерни зенитно-ракетникомплекси на Иран, предаде ДПА. "Израел гледа изключително сериозно на доставянето от Русияна зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран, особено във време,когато Иран засилва агресията си в региона и около границите наДържавата Израел", е казал Нетаняху. По думите му Израел ще направи каквото е необходимо, за дапредпази сигурността на държавата и на гражданите. В четвъртък Путин защити решението си да отмени забранатавърху продажбата на зенитно-ракетните комплекси С-300,посочвайки, че така ще се повиши регионалната сигурност на фонана конфликта в Йемен, тъй като подобни доставки ще изиграятролята на възпиращ фактор и заяви, че това по никакъв начин незаплашва Израел. САЩ и Европейският съюз също изразиха безпокойство отсделката, допълва ДПА. Същевременно президентът на Русия Владимир Путин предупреди Израел да не изпраща оръжия в Украйна. Подобен ход би нарушил опитите за намиране на решение на конфликта в източната част на страната, заявява Путин по време на интервю през руската държавна телевизия, цитиран от в. Haaretz. "Това е решение на израелските лидери. Тяхно право е да правят това, което смятат, че е правилно. Ако става дума за смъртоносно оръжие мисля, че ще е контрапродуктивно. Ще доведе до нова серия конфликти, ще увеличи броя на жертвите и накрая резултатът ще е същият", казва Путин.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721007

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

САЩ тайно подкрепят Ислямска държава за свои цели, обяви руски политик

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/19/2515791_sasht_taino_podkrepiat_isliamska_durjava_za_svoi_celi/?ref=rss


САЩ тайно подкрепят терористичната групировка Ислямска държава с идеята да я използват за свои цели, обяви Зам.-ръководителят на фракцията в Държавната дума на "Единна Русия" Франц Клинцевич, съобщава агенция ТАСС, цитирана от Фокус.

Клинцевич заявява, че е достигнал то дова заключение след интервю на началника на Генералния щаб на Иран ген. Хасан Фирузабади. В него генералът обявява, че американските ВВС извършват редовни полети до летища, които са под контрола на Ислямска...

Лука Модрич е аут до края на май заради разтежение

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/19/2515784_luka_modrich_e_aut_do_kraia_na_mai_zaradi_raztejenie/?ref=rss


Лука Модрич ще пропусне срещите на "Реал" (Мадрид) в близкия месец и половина, след като получи разтежение на сухожилие при успеха на белите над "Малага" с 3:1 в мач от първенството.

Това е сериозен удар за столичния тим, който води битка на два фронта - в шампионата, където изостава на две точки от "Барселона" и в Шампионската лига, където предстои четвъртфинален реванш срещу градския съперник "Атлетико".

Модрич ще премине допълнителни тестове, които ще покажат...

Близо 700 загинали след потъването на кораб с имигранти в Средиземно море

http://www.mediapool.bg/blizo-700-zaginali-sled-potavaneto-na-korab-s-imigranti-v-sredizemno-more-news233073.html

Италианските спасителни служби предприеха в неделя голяма спасително-издирвателна операция край бреговете на Либия, след като в Средиземно море се преобърна кораб със стотици мигранти, които се опитвали да достигнат Италия, предаде Асошиейтед прес. По данни на италианската агенция АНСА на кораба е имало около 700 души. Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 21 тела. Предполага се, че другите са загинали. Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят на жертвите е неизвестен. "Ясно е, че става дума за преобърнал се кораб и че има хора в неизвестност, но все още е твърде рано да се каже какъв е броят на загиналите и оцелелите", каза тя. Корабокрушението стана на фона на нови вълни от мигранти, които се опитват да достигнат Италия, отплавайки от бреговете на Либия през Средиземно море. Те се стремят да се възползват от по-спокойните води и топлото време и предприемат опасни пътувания с плавателни съдове на каналджии. Тази година при преобръщания на препълнени кораби са загинали най-малко 900 души. Ако наистина се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви в рамките на един случай на преобръщане на плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение, отбелязва Асошиейтед прес. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Агенция АНСА и малтийският вестник "Таймс оф Малта" съобщиха, че корабът се е преобърнал, защото мигрантите се струпали на единия борд, за да привлекат вниманието на минаващ наблизо португалски търговски кораб, съобщи ДПА. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби.

Близо 700 имигранти вероятно са загинали при потъване на кораб в Средиземно море

http://www.mediapool.bg/blizo-700-imigranti-veroyatno-sa-zaginali-pri-potavane-na-korab-v-sredizemno-more-news233073.html

Италианските спасителни служби предприеха в неделя голяма спасително-издирвателна операция край бреговете на Либия, след като в Средиземно море се преобърна кораб със стотици мигранти, които се опитвали да достигнат Италия, предаде Асошиейтед прес. По данни на италианската агенция АНСА на кораба е имало около 700 души. Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 21 тела. Предполага се, че другите са загинали. Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят на жертвите е неизвестен. "Ясно е, че става дума за преобърнал се кораб и че има хора в неизвестност, но все още е твърде рано да се каже какъв е броят на загиналите и оцелелите", каза тя. Корабокрушението стана на фона на нови вълни от мигранти, които се опитват да достигнат Италия, отплавайки от бреговете на Либия през Средиземно море. Те се стремят да се възползват от по-спокойните води и топлото време и предприемат опасни пътувания с плавателни съдове на каналджии. Тази година при преобръщания на препълнени кораби са загинали най-малко 900 души. Ако наистина се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви в рамките на един случай на преобръщане на плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение, отбелязва Асошиейтед прес. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Агенция АНСА и малтийският вестник "Таймс оф Малта" съобщиха, че корабът се е преобърнал, защото мигрантите се струпали на единия борд, за да привлекат вниманието на минаващ наблизо португалски търговски кораб, съобщи ДПА. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби. Оланд поиска спешна среща на европейските вътрешни и външни министри Френският президент Франсоа Оланд поиска спешнозаседание на вътрешните и външните министри на ЕС, за да севземат мерки след поредното потъване на кораб в Средиземно море. Ако досегашните данни се потвърдят, "това ще бъденай-тежката катастрофа през последните години в Средиземноморе", заяви Оланд по телевизия Канал+. Трябва да се увеличиброят на корабите, да се засили дейността от въздуха над зонатаи да се води по-интензивна битка срещу този вид трафик, защото"онези, които отвеждат хора на такива кораби, са трафиканти,дори терористи", заяви френският президент. Италианският премиер Матео Ренци прекъсна обиколката си изстраната във връзка с трагедията в Сицилийския пролив. Папа Франциск, цитиран от АФП, призова международнатаобщност да действа решително и бързо, изправена пред зачестилитетрагедии в Средиземно море. Имигрантите са мъже и жени като нас, заяви папата пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър".

Още близо 700 нелегални имигранти вероятно са загинали в Средиземно море

http://www.mediapool.bg/oshte-blizo-700-nelegalni-imigranti-veroyatno-sa-zaginali-v-sredizemno-more-news233073.html

Италианските спасителни служби предприеха в неделя голяма спасително-издирвателна операция край бреговете на Либия, след като в Средиземно море се преобърна кораб със стотици мигранти, които се опитвали да достигнат Италия, предаде Асошиейтед прес. По данни на италианската агенция АНСА на кораба е имало около 700 души. Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 21 тела. Предполага се, че другите са загинали. Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят на жертвите е неизвестен. "Ясно е, че става дума за преобърнал се кораб и че има хора в неизвестност, но все още е твърде рано да се каже какъв е броят на загиналите и оцелелите", каза тя. Корабокрушението стана на фона на нови вълни от мигранти, които се опитват да достигнат Италия, отплавайки от бреговете на Либия през Средиземно море. Те се стремят да се възползват от по-спокойните води и топлото време и предприемат опасни пътувания с плавателни съдове на каналджии. Тази година при преобръщания на препълнени кораби са загинали най-малко 900 души. Ако наистина се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви в рамките на един случай на преобръщане на плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение, отбелязва Асошиейтед прес. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Агенция АНСА и малтийският вестник "Таймс оф Малта" съобщиха, че корабът се е преобърнал, защото мигрантите се струпали на единия борд, за да привлекат вниманието на минаващ наблизо португалски търговски кораб, съобщи ДПА. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби. Оланд поиска спешна среща на европейските вътрешни и външни министри Френският президент Франсоа Оланд поиска спешнозаседание на вътрешните и външните министри на ЕС, за да севземат мерки след поредното потъване на кораб в Средиземно море. Ако досегашните данни се потвърдят, "това ще бъденай-тежката катастрофа през последните години в Средиземноморе", заяви Оланд по телевизия Канал+. Трябва да се увеличиброят на корабите, да се засили дейността от въздуха над зонатаи да се води по-интензивна битка срещу този вид трафик, защото"онези, които отвеждат хора на такива кораби, са трафиканти,дори терористи", заяви френският президент. Италианският премиер Матео Ренци прекъсна обиколката си изстраната във връзка с трагедията в Сицилийския пролив. Папа Франциск, цитиран от АФП, призова международнатаобщност да действа решително и бързо, изправена пред зачестилитетрагедии в Средиземно море. Имигрантите са мъже и жени като нас, заяви папата пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър". Съветът на ЕС по външни работи ще обсъди утре обстановката в Средиземноморието По-късно в неделя върховният представител на ЕС по външната политика исигурността Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановкатав Средиземно море ще бъде обсъдена от Съвета по външниработи в понеделник. Могерини ще представи предложения, свързани с Либия, тъйкато страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка. Тяотбелязва, че границите на нестабилността, основна причина запритока на мигранти, се разширяват - от Ирак до Либия. Понейните думи е необходимо да се подходи към сърцевината напроблема. Могерини отбелязва, че досега южните държави от ЕС са били оставени сами да се справят с това предизвикателство, докато отговорността е на всички в Общността. Трябва заедно да спасяваме човешкия живот и да защитаваме границите си, заедно да се борим с трафикантите на хора, добавя тя. ЕК: ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия Същевременно Европейската комисия се обяви за решителни стъпки в справянето с проблема с жертвите сред мигрантите в Средиземно море. В изявление на Еврокомисията се посочва, че ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия. ЕК уточнява, че до средата на май ще предложи промени в политиката за предоставянето на убежище. Докато са изправени пред война и трудности, хората няма да спрат да се стремят към Европа, допълва Еврокомисията. По-рано днес групата на социалистите в Европейския парламент поиска да бъде свикано извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС по темата с бежанците в Средиземноморието. Европейските правителства трябва да реагират незабавно, мълчанието им досега е притеснително на фона на смъртта на стотици хора край италианските брегове, заяви председателят на парламентарната група Джани Питела (Италия). Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол съобщи в Туитър, че е шокиран от днешната поредна трагедия с бежанци в Средиземно море. Ясно е, че нещо трябва да се промени,написа той. Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс също се обяви за незабавна промяна в европейската политика за бежанците. Според него е необходимо спешно политиката за бежанците и предоставянето на убежище в ЕС да бъде съобразена със задължението на Общността да опазва човешкия живот.

Близо 700 имигранти вероятно са загинали в Средиземно море

http://www.mediapool.bg/blizo-700-imigranti-veroyatno-sa-zaginali-v-sredizemno-more-news233073.html

Италианските спасителни служби предприеха в неделя голяма спасително-издирвателна операция край бреговете на Либия, след като в Средиземно море се преобърна кораб със стотици мигранти, които се опитвали да достигнат Италия, предаде Асошиейтед прес. По данни на италианската агенция АНСА на кораба е имало около 700 души. Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 21 тела. Предполага се, че другите са загинали. Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят на жертвите е неизвестен. "Ясно е, че става дума за преобърнал се кораб и че има хора в неизвестност, но все още е твърде рано да се каже какъв е броят на загиналите и оцелелите", каза тя. Корабокрушението стана на фона на нови вълни от мигранти, които се опитват да достигнат Италия, отплавайки от бреговете на Либия през Средиземно море. Те се стремят да се възползват от по-спокойните води и топлото време и предприемат опасни пътувания с плавателни съдове на каналджии. Тази година при преобръщания на препълнени кораби са загинали най-малко 900 души. Ако наистина се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви в рамките на един случай на преобръщане на плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение, отбелязва Асошиейтед прес. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Агенция АНСА и малтийският вестник "Таймс оф Малта" съобщиха, че корабът се е преобърнал, защото мигрантите се струпали на единия борд, за да привлекат вниманието на минаващ наблизо португалски търговски кораб, съобщи ДПА. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби. Оланд поиска спешна среща на европейските вътрешни и външни министри Френският президент Франсоа Оланд поиска спешнозаседание на вътрешните и външните министри на ЕС, за да севземат мерки след поредното потъване на кораб в Средиземно море. Ако досегашните данни се потвърдят, "това ще бъденай-тежката катастрофа през последните години в Средиземноморе", заяви Оланд по телевизия Канал+. Трябва да се увеличиброят на корабите, да се засили дейността от въздуха над зонатаи да се води по-интензивна битка срещу този вид трафик, защото"онези, които отвеждат хора на такива кораби, са трафиканти,дори терористи", заяви френският президент. Италианският премиер Матео Ренци прекъсна обиколката си изстраната във връзка с трагедията в Сицилийския пролив. Папа Франциск, цитиран от АФП, призова международнатаобщност да действа решително и бързо, изправена пред зачестилитетрагедии в Средиземно море. Имигрантите са мъже и жени като нас, заяви папата пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър". Съветът на ЕС по външни работи ще обсъди утре обстановката в Средиземноморието По-късно в неделя върховният представител на ЕС по външната политика исигурността Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановкатав Средиземно море ще бъде обсъдена от Съвета по външниработи в понеделник. Могерини ще представи предложения, свързани с Либия, тъйкато страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка. Тяотбелязва, че границите на нестабилността, основна причина запритока на мигранти, се разширяват - от Ирак до Либия. Понейните думи е необходимо да се подходи към сърцевината напроблема. Могерини отбелязва, че досега южните държави от ЕС са били оставени сами да се справят с това предизвикателство, докато отговорността е на всички в Общността. Трябва заедно да спасяваме човешкия живот и да защитаваме границите си, заедно да се борим с трафикантите на хора, добавя тя. ЕК: ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия Същевременно Европейската комисия се обяви за решителни стъпки в справянето с проблема с жертвите сред мигрантите в Средиземно море. В изявление на Еврокомисията се посочва, че ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия. ЕК уточнява, че до средата на май ще предложи промени в политиката за предоставянето на убежище. Докато са изправени пред война и трудности, хората няма да спрат да се стремят към Европа, допълва Еврокомисията. По-рано днес групата на социалистите в Европейския парламент поиска да бъде свикано извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС по темата с бежанците в Средиземноморието. Европейските правителства трябва да реагират незабавно, мълчанието им досега е притеснително на фона на смъртта на стотици хора край италианските брегове, заяви председателят на парламентарната група Джани Питела (Италия). Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол съобщи в Туитър, че е шокиран от днешната поредна трагедия с бежанци в Средиземно море. Ясно е, че нещо трябва да се промени,написа той. Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс също се обяви за незабавна промяна в европейската политика за бежанците. Според него е необходимо спешно политиката за бежанците и предоставянето на убежище в ЕС да бъде съобразена със задължението на Общността да опазва човешкия живот.

Близо 700 имигранти загинаха в Средиземно море

http://www.mediapool.bg/blizo-700-imigranti-zaginaha-v-sredizemno-more-news233073.html

Италианските спасителни служби предприеха в неделя голяма спасително-издирвателна операция край бреговете на Либия, след като в Средиземно море се преобърна кораб със стотици мигранти, които се опитвали да достигнат Италия, предаде Асошиейтед прес. По данни на италианската агенция АНСА на кораба е имало около 700 души. Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 24 тела. Предполага се, че другите са загинали. Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят на жертвите е неизвестен. "Ясно е, че става дума за преобърнал се кораб и че има хора в неизвестност, но все още е твърде рано да се каже какъв е броят на загиналите и оцелелите", каза тя. Корабокрушението стана на фона на нови вълни от мигранти, които се опитват да достигнат Италия, отплавайки от бреговете на Либия през Средиземно море. Те се стремят да се възползват от по-спокойните води и топлото време и предприемат опасни пътувания с плавателни съдове на каналджии. Тази година при преобръщания на препълнени кораби са загинали най-малко 900 души. Ако наистина се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви в рамките на един случай на преобръщане на плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение, отбелязва Асошиейтед прес. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на 193 километра южно от италианския остров Лампедуза. Агенция АНСА и малтийският вестник "Таймс оф Малта" съобщиха, че корабът се е преобърнал, защото мигрантите се струпали на единия борд, за да привлекат вниманието на минаващ наблизо португалски търговски кораб, съобщи ДПА. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби Ренци поиска извънредна среща „на върха” в ЕС Италианският премиер Матео Ренци призова лидерите на ЕС да се съберат на извънредна среща по проблемите на имиграцията идната седмица след поредната трагедия с преобърнал се кораб в Средиземно море, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на Ренци. Италианският премиер е в контакт с европейски лидери и призовава за извънредна среща на високо равнище на ЕС, на която да се обсъди разрастващата се имигрантска криза, допълни неговият говорител. Самият Ренци ще даде пресконференция тази вечер след заседание на правителството, уточни Ройтерс. Френският президент Франсоа Оланд поиска спешнозаседание на вътрешните и външните министри на ЕС, за да севземат мерки след поредното потъване на кораб в Средиземно море. Ако досегашните данни се потвърдят, "това ще бъденай-тежката катастрофа през последните години в Средиземноморе", заяви Оланд по телевизия Канал+. Трябва да се увеличиброят на корабите, да се засили дейността от въздуха над зонатаи да се води по-интензивна битка срещу този вид трафик, защото"онези, които отвеждат хора на такива кораби, са трафиканти,дори терористи", заяви френският президент. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че авторитетътна Европа е заложен на карта и е време тя да премине къмдействия, предаде АФП. "Това са всекидневни драми", каза с горчивина Рахой в реч напредизборен митинг в Аликанте, Югоизточна Испания. "Нито еднастрана в света, колкото могъща и силна да е тя и с каквито исредства да разполага, не може сама да се справи с такиваявления", посочи той. "Отговорът трябва да дойде от Европа и думите вече не садостатъчни. Трябва да се действа. Ние, европейците, рискувамеавторитета си, ако не сме в състояние да избегнем повторение натези драматични ситуации всеки ден", допълни Рахой. Испания също е изправена пред голям приток от мигранти,бягащи от войната или мизерията, които от години се насочват къмнейните анклави Сеута и Мелиля в Мароко. Италия и Гърция обаче са подложени на още по-силенимигрантски натиск, отбелязва АФП. Според официални данни 16 000души са се опитали да влязат през Мелиля през 2014 година иблизо 5000 са успели, докато над 11 000 мигранти са дебаркиралив Италия миналата седмица според данни на граничната охрана. Папа Франциск, цитиран от АФП, призова международнатаобщност да действа решително и бързо, изправена пред зачестилитетрагедии в Средиземно море. Имигрантите са мъже и жени като нас, заяви папата пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър". Съветът на ЕС по външни работи ще обсъди утре обстановката в Средиземноморието По-късно в неделя върховният представител на ЕС по външната политика исигурността Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановкатав Средиземно море ще бъде обсъдена от Съвета по външниработи в понеделник. Могерини ще представи предложения, свързани с Либия, тъйкато страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка. Тяотбелязва, че границите на нестабилността, основна причина запритока на мигранти, се разширяват - от Ирак до Либия. Понейните думи е необходимо да се подходи към сърцевината напроблема. Могерини отбелязва, че досега южните държави от ЕС са били оставени сами да се справят с това предизвикателство, докато отговорността е на всички в Общността. Трябва заедно да спасяваме човешкия живот и да защитаваме границите си, заедно да се борим с трафикантите на хора, добавя тя. ЕК: ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия Същевременно Европейската комисия се обяви за решителни стъпки в справянето с проблема с жертвите сред мигрантите в Средиземно море. В изявление на Еврокомисията се посочва, че ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия. ЕК уточнява, че до средата на май ще предложи промени в политиката за предоставянето на убежище. Докато са изправени пред война и трудности, хората няма да спрат да се стремят към Европа, допълва Еврокомисията. По-рано днес групата на социалистите в Европейския парламент поиска да бъде свикано извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС по темата с бежанците в Средиземноморието. Европейските правителства трябва да реагират незабавно, мълчанието им досега е притеснително на фона на смъртта на стотици хора край италианските брегове, заяви председателят на парламентарната група Джани Питела (Италия). Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол съобщи в Туитър, че е шокиран от днешната поредна трагедия с бежанци в Средиземно море. Ясно е, че нещо трябва да се промени,написа той. Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс също се обяви за незабавна промяна в европейската политика за бежанците. Според него е необходимо спешно политиката за бежанците и предоставянето на убежище в ЕС да бъде съобразена със задължението на Общността да опазва човешкия живот.

Електронните фишове от мобилните камери се завръщат с пълна сила до дни

http://petel.bg/Elektronnite-fishove-ot-mobilnite-kameri-se-zavrashhat-s-palna-sila-do-dni__108951

Електронните фишове от мобилните камери на КАТ се завръщат до дни, предаде Нова тв. Очаква се  публикуването на наредбата за условията,...

Черно море и Славия не се биха. Даниел Георгиев се завърна на терена след 7 месеца

http://petel.bg/CHerno-more-i-Slaviya-ne-se-biha--Daniel-Georgiev-se-zavarna-na-terena-sled-7-mesetsa-__108939

Отборите на Черно море и Славия завършиха 1:1 в мач от 26-ия кръг на "А" група на стадион "Тича". Гостите създадоха по-чистите положения, но...

Трус от 5,3 по Рихтер разлюля Япония

http://petel.bg/Trus-ot-5-3-po-Rihter-razlyulya-YAponiya__108950

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Тихия океан, близо до Япония, предаде РИА Новости, позовавайки се на...

В момента! Снимка на читател! В района на езерото във Варна се издига димна завеса!

http://petel.bg/V-momenta--Snimka-na-chitatel--V-rayona-na-ezeroto-vav-Varna-se-izdiga-dimna-zavesa-__108949

Наш читател изпрати снимка, която показва, че в района на езерото във Варна се издига димна завеса. Все още не е ясно каква е причината....

Рали "Варна" затваря днес част от булевард "Васил Левски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=286529

Част от бул."Васил Левски" във Варна ще бъде затворен заради провеждането на новия супер-специален етап от Рали "Варна". От 15.30 до около 19 часа ще бъде преустановено движението по булеварда, съобщиха за Moreto.

НДК започва съвместни проекти с културния институт в Йерусалим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720995

Първото съвместно събитие между НДК и Центъра за култура в Йерусалим ще бъде в началото на следващата година. За това се договориха днес директорът на НДК Мирослав Боршош, Еял Езри (зам.-кмет по културните въпроси в община Йерусалим), Сами Навот (директор “Сценични изкуства” в община Йерусалим) и Пензи Титран (директор на културния център в
Първото съвместно събитие между НДК и Центъра за култура в Йерусалим ще бъде в началото на следващата година. За това се договориха днес директорът на НДК Мирослав Боршош, Еял Езри (зам.-кмет по културните въпроси в община Йерусалим), Сами Навот (директор “Сценични изкуства” в община Йерусалим) и Пензи Титран (директор на културния център в

Откъс от "Благодаря за преживяното" на Валери Трирвайлер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/19/2515378_otkus_ot_blagodaria_za_prejivianoto_na_valeri/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Благодаря за преживяното", мемоара на френската политическа журналистка и бивша партньорка на президента Оланд Валери Трирвайлер (позната у нас и като Трирвильор), в който тя разказва своята страна на историята за деветгодишната им връзка. Книгата ще излезе следващата седмица под знака на издателство "Хермес".

Изневярата излиза наяве

Телефонът ми вибрира. Моята приятелка е била "на лов за информация" и ми потвърждава, че на първа...

Кредиторите се опасяват от най-страшното

http://www.grreporter.info/kreditorite-se-opasyavat-ot-nai-strashnoto/17148

В сравнение с миналото еврозоната наистина е по-добре подготвена за преодоляване на нова гръцка криза, но ако положението се влоши ще се навлезе в непознати води, предупреждава председателят на Европейската централна банка Марио Драги

прочети повече

Гей двойка заживя на село

http://www.bnews.bg/article-133474

Деси и Симона не се притесняват да говорят за нестандартната си сексуална ориентация.

Лука Модрич аут за шест седмици

http://www.cross.bg/modrich-lyka-travma-1461686.html

/КРОСС/ Хърватският полузащитник на Реал Мадрид Лука Модрич получи тежка травма по време на срещата от 32-ия кръг на първенството на Испания с Малага и ще пропусне срещите на "белия балет" в следващия месец-месец и половина. Това означава, че треньорът няма да може да разчита на него в оставащи мачове от Ла Лига и ще може да се появи отново на зеления килим за евентуален финал в Шампионска лига.Това е втора по-сериозна контузия за Модрич този сезон. Той не игра от средата на ноември миналага година до март месец заради травма в бедрото.

НДК започва съвместни проекти с културния институт в Йерусалим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720992

Първото съвместно събитие между НДК и Центъра за култура в Йерусалим ще бъде в началото на следващата година. За това се договориха днес директорът на НДК Мирослав Боршош, Еял Езри (зам.-кмет по културните въпроси в община Йерусалим), Сами Навот (директор “Сценични изкуства” в община Йерусалим) и Пензи Титран (директор на културния център в
Първото съвместно събитие между НДК и Центъра за култура в Йерусалим ще бъде в началото на следващата година. За това се договориха днес директорът на НДК Мирослав Боршош, Еял Езри (зам.-кмет по културните въпроси в община Йерусалим), Сами Навот (директор “Сценични изкуства” в община Йерусалим) и Пензи Титран (директор на културния център в

Сметната палата не можела да контролира изцяло как се харчи партийната субсидия

http://politics.actualno.com/Smetnata-palata-ne-mojela-da-kontrolira-izcjalo-kak-se-harchi-partijnata-subsidija-news_468463.html

Към края на септември ще приключат одитите на политическите партии, обяви пред БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков. След като годишните финансови отчети и декларациите на дарителитесе...

Владимир Путин готов да работи с всеки нов президент на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=286507

Русия и САЩ имат общи интереси в ключови цели и трябва да работят заедно, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за държавната телевизия на страната. Той допълни, че би работил с който и да е избран американски президент в усилията да се направи световната икономика по-балансирана и премерена.

Христо Иванов е против самоцелно освобождаване на членове на ВСС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720980

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. Мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите, заяви Иванов пред БНР.
"Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия,
Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. Мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите, заяви Иванов пред БНР. "Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия,

Разсаждането на тютюна се забавя с около две седмици

http://www.cross.bg/tyutyuna-tyutyunoproizvoditeli-doplashtaniya-1461685.html

/КРОСС/ Разсаждането на тютюна от сортовете групи "Кабакулак", "Бърлей" и "Басми" тази година вероятно ще се забави поне с около две седмици и ще започне след 10 май заради студената пролет. Това съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. Според него това няма да повлияе отрицателно на развитието на тютюна, тъй като периодът от май до средата на юни е благоприятен за разсаждането.Сега тютюнопроизводителите плевят тютюневите лехи и ги третират с препарати. Подготвят се и площите за разсаждане на тютюна на открито. Цветан Филев изрази удовлетворение, че до края на март над 40 500 тютюнопроизводители са получили националните си доплащания за тютюна. През май ще ги получат още около 800 тютюнопроизводители, на които са правени проверки за коректно попълнени заявления. Близо 400 тютюнопроизводители няма да получат национални доплащания, тъй като не са отбелязали, че искат да участват по схемата за национални доплащания за тютюн или са очертали неземеделски площи, каза Цветан Филев, цитиран от БНТ.

Край на ски сезона в Банско и Пампорово

http://offnews.bg/news/n_1/n_492274.html

Днес закриват ски сезона в два от зимните курорти - Банско и Пампорово. Те изпращат зимата със все още заснежени писти и с равносметка за един силен сезон, но с по-малко руски туристи, съобщи bTV. Днес е последният ден, в който всички писти в Банско ще работят. Сезонът беше удължен с една седмица заради подходящото време за ски. Туристическият бизнес определя изминалия сезон като стабилен. Във всичките ни курорти осезаемо се е усетила липсата на руски туристи, за сметка на това турците са били повече. Любителите на ските могат да се възползват от още една седмица на пистите, осигурена им от Боровец, където сезонът се закрива следващата неделя.

Експерт: Има опасност българският оранжериен домат да изчезне от пазара

http://pik.bg/експерт-има-опасност-българският-оранжериен-домат-да-изчезне-от-пазара-news318544.html

Експерт: Има опасност българският оранжериен домат да изчезне от пазара

"Има опасност българският оранжериен домат да изчезне от пазара." Това каза председател на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Красимир Кичуков пред агенция "Фокус".

„Трябва да се обърне по-голямо внимание на сектора, за да може да се субсидира адекватно и действително българинът да яде българските вкусни домати, които ги помним от много отдавна. Да не стане така, че след някоя друга година българският оранжериен домат изобщо да изчезне Сега в момента има две три оранжерии, които са над 200 декара и се предлагат на пазара, но никой не иска да ги купи”, каза Красимир Кичуков. 

„Много често се появяват с етикет български домати, което подвежда купувачите и те смятат, че са български, но не се знае какво купуват”, добави той. 

Попитан как може да се разбере кой домат е български, Кичуко отговори, че това е в компетенциитя Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Той каза също, че за продажбата на домати във Франция се изискват над 4-5 вида документи - „документ за произход, фактури, пръскания". По думите му у нас с една фактура, която може и да е фалшива, зеленчуците се появяват на пазирите.

"Когато трябва да се направи проверка на пазара, всички врати се затварят и остават да работят две три клетки, докато минат проверяващите. Това е истината”, коментира още той. 

Германия се зарадва на контракта между Гърция и Русия за „Турски поток"

http://www.cross.bg/gurtziya-shoiible-politika-1461684.html

/КРОСС/ Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле одобри евентуалното споразумение между Русия и Гърция за „Турски поток", пишат немски медии. "Щастлив съм за Гърция, ако това е вярно. Всяко нещо, което помага на Гърция, е добро", каза той, цитиран от Der Spiegel.Той каза още, че международната общност подкрепя позицията на Берлин по отношение на гръцката криза, съобщава Deutsche Welle.„Получаваме само одобрение, дори и на най-високо равнище", коментира Шойбле по време на конференцията на МВФ и Световната банка във Вашингтон.Американският президент Барак Обама призова Гърция „да направи това, за което говорим и ние", отбеляза германският финансов министър.Същевременно обаче Шойбле призна, че водещите икономически държави осъзнават необходимостта от балансиране на финансовата политика, за да бъде постигнат устойчив ръст в икономиката. По думите на финансовия министър на ФРГ е необходимо да бъдат положени усилия за стабилизиране на финансовата политика и провеждането на структурни реформи, защото високата задлъжнялост на отделни държави представлява риск за цялата световна икономика и може да предизвикат „нова криза".

Салатите остават скъпи и след Великден

http://econ.bg/Новини/Салатите-остават-скъпи-и-след-Великден-_l.a_i.668500_at.1.html

След поскъпването на някои традиционни продукти за салати за Великден, увеличението на цените продължи и през изминалата седмица, показват данните на...

Морските курорти се готвят за летния сезона

http://offnews.bg/news/n_1/n_492276.html

Подготовката за летния сезон в морските курорти тече с пълна сила, въпреки занизалите се един след друг скандали с незаконно строителство по черноморието ни.  Една от основните атракции тази година ще бъде остров Света Анастасия. За втора поредна година нестандартната атракция ще посреща гости и ще се опита да подобри рекорда си, който миналата година беше над 50 000 посещения. През зимата остров Света Анастасия издържа на бурните ветрове и 7 метровите вълни. Щетите като счупени електрически стълбове и течове по стени в сградите вече са отстранени с държавни и общински средства. Предстоят подобрения за сезона. Подготовка за сезона тече и в най-големия курортен комплекс по Южното Черноморие - Слънчев бряг. Монтират се камери за видеонаблюдение, а до две седмици трябва да започне премахването на сергиите, които заемаха много от алеите и тревните площи. До началото на сезона трябва да се намерят стопани на 20 плажни ивици. На ивиците, които останат безстопанствени ще бъдат поставени предупредителни табели. За миналата година те са били 46.

Трагедия преди малко в Пловдив: Мъж се хвърли от надлез, почина на място

http://petel.bg/Tragediya-predi-malko-v-Plovdiv--Mazh-se-hvarli-ot-nadlez--pochina-na-myasto__108948

фото: trafficnews.bg   53-годишен мъж се хвърли от надлез „Родопи” в Пловдив днес около 14:00 ч. Мъжът не е оставил предсмъртно писмо. Няма данни...

Слави Ангелов за разкритието "Паскал": За 1,2 г. са преминали 150-160 камиона с контрабандни стоки

http://petel.bg/Slavi-Angelov-za-razkritieto-Paskal--Za-1-2-g--sa-preminali-150-160-kamiona-s-kontrabandni-stoki__108947

"До разкритието "Паскал" се стигна случайно и се оказа, че този канал е работел около година и два-три месеца и са преминали 150-160 камиона....

Второ полувреме: Черно море - Славия 1:1. Даниел Георгиев се завърна на терена след 7 месеца (на живо)

http://petel.bg/Vtoro-poluvreme--CHerno-more---Slaviya-1-1--Daniel-Georgiev-se-zavarna-na-terena-sled-7-mesetsa--na-zhivo-__108939

Отборите на Черно море и Славия играят при 1:1 през второто полувреме на мача от 26-ия кръг на "А" група на стадион "Тича". Във 2-рата минута...

Възраждат свети места около Перник

http://www.cross.bg/pernik-mesta-sveti-1461683.html

/КРОСС/ Инициатива да се възродят свети места около Перник поде етнологът Цветана Манова. С младежи от традиционната археологическа експедиция „Кракра" миналото лято в района на пернишкия квартал „Радина чешма" е засаден дъб на мястото на вековно дърво, което събирало местните на големите християнски празници. Ако дъбчето не е оцеляло, то отново ще бъде засадено тази година. За това лято е и намерението да се издигне кръст на местността Каменна могила в района на „Тева".Идеята на етнологът се основава на съществувала до 60-те години на миналия век традиция младежи от Перник да обикалят с литийно шествие границите на селището Перник по светите му места. Те тръгвали от местността „Св. Спас" в подножието на среновековната крепост Перник, спирали при старата черква „Свети Георги", после продължавали по склона на Голо Бърдо до оброка на св. Неделя в днешния квартал „Ралица".От там отивали до Каменна могила, където имало голям кръст и после стигали до святото дърво на Радина чешма, за да се върнат на Църквето под крепостта. И понеже за перничани храмът на св. Йоан Рилски бил нов и на „дошляците", както наричали пришълците към мините, те го подминавали. Литията обикаляла свети места на празника на св.св. Константин и Елена и навсякъде хората от махалите посрещали младежите с пити и благословено ястие, което се раздавало като курбан, съобщава "Стнадарт".

Издаването на новите автомобилни талони ще започне в края на месеца

http://www.mediapool.bg/izdavaneto-na-novite-avtomobilni-taloni-shte-zapochne-v-kraya-na-mesetsa-news233072.html

Издаването на новия образец контролен талон за автомобилите, който ще съдържа повече данни за превозното средство, ще започне в края на този, началото на следващия месец, каза в неделя пред  бТВ началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Промяната във вида на документите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти. Те изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство. В новите малки талони, които се състоят от две части, вече ще присъстват почти всички данни от големия талон – тегло, товароносимост, конски сили и т.н. Подмяна на документите не се налага, каза Рановски. Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани след влизането му сила. Всеки, който желае, ще може да смени стария си малък талон с новия. Цената остава без промяна – 9 лева.

Андреа шокира: Кличко има връзка с мъж!

http://moresport.actualno.com/Andrea-shokira-Klichko-ima-vryzka-s-myj-news_468461.html

Владимир Кличко имал интимни отношения с мъж. Това се говорело в боксовите среди, разкри сензационно приятелката на Кубрат Пулев - Андреа. Тя даде доста любопитно интервю в предаването "Събуди се...

Новата седмица започва с ясно и слънчево време

http://society.actualno.com/Novata-sedmica-zapochva-s-jasno-i-slynchevo-vreme-news_468458.html

Новата седмица ще започне с преобладаващо ясно и слънчево време. На 20 април до обяд ще преобладава слънчево време. Ще се появи умерен, в Северна България и силен запад-северозападен вятър. След пла...

Руски депутат: САЩ тайно подхранват Ислямска държава, за да я ползват за свои цели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720970

Първият заместни-ръководител на фракцията в Държавната дума на „Единна Русия“ Франц Клинцевич изрази мнение, че Съединените щати „тайно подхранват“ „Ислямска държава“, тъй като разчитат в бъдеще да я използват за свои цели, цитира думите му ТАСС и Фокус.
Клинцевич е достигнал до това заключение, след като се е запознал с интервю на началник
Първият заместни-ръководител на фракцията в Държавната дума на „Единна Русия“ Франц Клинцевич изрази мнение, че Съединените щати „тайно подхранват“ „Ислямска държава“, тъй като разчитат в бъдеще да я използват за свои цели, цитира думите му ТАСС и Фокус. Клинцевич е достигнал до това заключение, след като се е запознал с интервю на началник

Руски депутат: САЩ тайно подхранват Ислямска държава, за да я ползват за свои цели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720972

Първият заместни-ръководител на фракцията в Държавната дума на „Единна Русия“ Франц Клинцевич изрази мнение, че Съединените щати „тайно подхранват“ „Ислямска държава“, тъй като разчитат в бъдеще да я използват за свои цели, цитира думите му ТАСС и Фокус.
Клинцевич е достигнал до това заключение, след като се е запознал с интервю на началник
Първият заместни-ръководител на фракцията в Държавната дума на „Единна Русия“ Франц Клинцевич изрази мнение, че Съединените щати „тайно подхранват“ „Ислямска държава“, тъй като разчитат в бъдеще да я използват за свои цели, цитира думите му ТАСС и Фокус. Клинцевич е достигнал до това заключение, след като се е запознал с интервю на началник

Предложените текстове за незаисимостта на съда трябва да бъдат преформулирани като конституционни промени

http://www.cross.bg/sudebnata-promeni-vlast-1461682.html

София /КРОСС/ Текстовете от законопроектите за промени в Закона за съдебната власт, които се отнасят до незаисимостта на съда, трябва да бъдат пренаписани като промени в конституцията, заяви пред БНР Иванка Иванова от правната програма на фондация "Отворено общество".Отдавна е ясно какво точно трябва да бъде променено в конституцията, за да се осигури реално независимостта на съда специално и такива текстове са разписани в законопроектите за промени в Закона за съдебната власт, те трябва да се извадят от там и да се преформулират като предложения за промени в Конституцията. Нямам съмнение също така, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две и осигуряването на реално мнозинство на съдиите в орган, който ще решава кариерното развитие на самите съдии е абсолютно необходимата мярка в момента, за да бъде сложено начало на процеса на реформа на съдебната система, това е като изваждане пред скоби.По отношение на това как може да стане е много важно тук да говорим за математика. За да се промени конституцията, трябва мнозинство или от 2/3 в Народното събрание, разтеглено повече във времето за минимум три месеца, или мнозинство 3/4. Мнозинство 2/3 става ако към сегашната управляваща коалиция от 4-те партии, биват добавени или БСП, или ДПС

Ръст на телефонните измами в София

http://www.cross.bg/zhertvite-telefonnite-politzaii-1461681.html

София /КРОСС/ Ръст на телефонните измами в столицата отчитат от полицията през последните седмици. Прилагат се нови схеми, които да заблудят жертвите и да ги провокират да дадат наличните спестявания и ценности.Най-новият сценарий на измамниците е, че близък на жертвите е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер, съобщи bTV.Друг вид подвеждащото обаждане - измамникът се представя за полицай и предупреждава, че върлуват телефонни измамници и при такова обаждане трябва да се обадят на телефон 112."Жертвата се опитва да набере 112, отсреща вдига уж полицай и му казва да събере пари, и жертвата пак дава парите", обясни Ивайло Величков от СДВР.

Румяна Ченалова: „Вероятно съм навредила на някого”

http://www.mediapool.bg/rumyana-chenalova-veroyatno-sam-navredila-na-nyakogo-news233071.html

„Вероятно съм навредила на някого”. Така съдия Румяна Ченалова обясни в неделя пред Нова телевизия поредицата дисциплинарни производства срещу нея, както и отправеното й обвинение в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Известната също с това, че е водила знакови дела като „Октопод” и „Соло”, както и с даденото макар и индиректно от посланика на Франция в София определение „гнила ябълка” Ченалова говори за пръв път пред медиите, след като в четвъртък през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното й задържане и я пусна под гаранция от 8 000 лева.  „Поредицата от дисциплинарни производства в голямата си част са за абсурдни нарушения”, каза тя и добави: „Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона". Отстраненият от СГС съдия, която беше обявена за издирване и дори задържана, каза, че е подала два сигнала до ВСС и се е опитвала да докаже, че срещу нея се извършват „действия, които най-малкото са незаконосъобразни”, но никой не й е обърнал внимание. Ченалова се възмути, че само по показанията на един свидетел, които дори не са проверени, е започнало да се говори, че е корумпирана. "Един човек, случаен или не, застава пред органите на досъдебното производство и в рамките на няколко разпита разказва някакви неща, които доукрасява, допълва нещо за някакви подкупи. Парадоксът е, че е разпитан само един човек и то извън съдебната зала. Недопустимо е без доказателства да се хвърли такава кал върху един магистрат - че е взел подкуп", така описа ситуацията Ченалова, визирайки изнасянето на данните по време на гледането на мярката и за неотклонение тази седмица. Тя допълни, че не й е повдигнато обвинение за подкуп. В отговор на въпрос Ченалова каза, че не познава Ангел Божинов (шеф на фирма "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД) и никога не е била на негова яхта, както се твърди. Запитана дали има връзка между ареста й и това, че Алексей Петров е на свобода, Румяна Ченалова заяви: „Опитвам се да намеря отговорите, може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа”. „Случайно или не, веднага след разпределянето на делото "Октопод" за гледане от мен, започнаха и атаките”, каза Румяна Ченалова. Първо било наказателно производство в Македония, по преписка, образувана 8 години по-рано за действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружества. Производството обаче е било прекратено. „По непонятни за мен причини и до ден днешен няма решение по този казус”, заяви съдия Ченалова. Този казус е бил една от основните причини тогава да се обсъжда възможността за отстраняването й от делото „Октопод”. „Отстраниха ме за това, че два протокола по делото „Октопод” не са били присъединени към делото, тъй като се изготвят и проверяват от секретаря”, заяви съдията. Отстранена била и заради забавено наказателно частно дело, което обаче нямало как да приключи, защото е било свързано с делото „Сапард”. Относно изявлението на френския посланик за „гнилите ябълки” в българската съдебна система, Румяна Ченалова заяви, че то е престъпление както според българското, така и според френското законодателство. „Проблемът е не толкова, че той го каза, а че нямаше кой да реагира. ВСС нямаше и една дума по този въпрос”, коментира съдията. "Не можеш да обвиниш българския съд, че извършва престъпление, и да въведеш нарицателно, което да се повтаря. По едно висящо и неприключило дело в интерес на частна фирма. Проблемът е, че никой не реагира", обясни тя. Според нея призовката й за разпит е била в пълно нарушение. „Призовката ми беше връчена на 25-ти за явяване на 31-ви март, в абсолютно нарушение на изискването за 7-дневен срок, в който бих могла да организирам своята защита”. Тя освен това поддържала непрекъсната връзка с органите на досъдебното производство. "Лично се явявах, писахме писма, че адвокатът ми не може да присъства. Говорехме по телефона, това са все неща, които не могат да се скрият", заяви Ченалова. В отговор на въпрос тя заяви, че не знае на кого е навредила. "Страшното е, че прокуратурата застава срещу българския съд и казва, ние ще продължим да работим така, независимо как мислите вие", завърши Ченалова.

Ченалова заплаши с тайните, които знае, но засега ще мълчи

http://www.mediapool.bg/chenalova-zaplashi-s-tainite-koito-znae-no-zasega-shte-malchi-news233071.html

Всеки обвиняем може да бъде опасен, всеки човек знае определени тайни, всеки човек има определена информация, такава имам и аз разбира се. Това заяви в неделя пред бТВ съдия Румяна Ченалова. Отстраненият от СГС съдия, която беше обявена за издирване и дори задържана, известната също с това, че е водила знакови дела като „Октопод” и „Соло”, както и с даденото макар и индиректно от посланика на Франция в София определение „гнила ябълка”, говори за пръв път пред медиите, след като в четвъртък през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното й задържане и я пусна под гаранция от 8 000 лева. Пред бТВ ня посочи, че информацията й би застрашила „определени лица, които са извършвали незаконосъобразни действия”, но отказа повече конкретика: „Чувствам се застрашена и бях предупредена много скоро, че трябва да се пазя, това е причината да не знам кога ще имам възможност да кажа нещата, които знам”, каза Румяна Ченалова „Не съм искала подкуп, не ми е предлаган подкуп, не съм получавала подкуп и не познавам тези хора” – така отговори Ченалова на въпроса дали е поискала 690 000 подкуп от фирмата „Обединени енергийни търговци”. „Аз нямам право да влизам в детайли (...) доколкото процесът беше публичен, стана ясно, че тези данни за извършен подкуп са твърдения на едно лице”, посочи тя и допълни, че казаното от свидетеля е „безотговорна измислица, една клевета украсена”. Съдията се закани, че на по-късен етап ще си търси правата. Ченалова все пак призна, че със семейството си и приятели е пътувала до Гърция, но не е била на яхта и не се е срещала с хора от ОЕТ. По думите й в залата по делото са се явявали само адвокати и тя не е познавала шефовете на фирмата. По отношение на корупцията в цялата съдебна система, тя посочи, че като адвокат не е носила „кошници с плодове”, а като съдия не е получавала такива. „Нещата, които се казват, трябва да бъдат подкрепени с факти – ако системата е прогнила, ние трябва да говорим с други думи и да го установяваме по друг начин: Този магистрат е извършил престъпление, този магистрат е извършил нарушение”, коментира Ченалова. Съдията се впусна в обяснения за един от знаковите съдебни скандали у нас – тефтерчето на Красьо Черния. „Това беше един голям позор за системата, защото по съмнения за предполагаеми разговори бяха наказани много магистрати и ненаказани определени магистрати заради това, че може би определен магистрат е разговарял с лицето Красимир Георгиев във връзка с лобиране в съдебната система. Това е срамно. Същото това лице беше оправдано – не беше доказано да е извършило такива действия. Същото това лице успя да осъди името си – успя да защити името си, имената на магистрати останаха опетнени”, заяви Ченалова. Тя обясни, че познава Красимир Георгиев от времето, когато е била адвокат. „Този човек не е притежавал качества, които да накарат мен или някой друг от магистратите да прояви професионалния си инстинкт и да прекрати контактите си с него”, подчерта тя. „Вероятно съм навредила на някого”  „Вероятно съм навредила на някого”. Така съдия Румяна Ченалова обясни по-рано в неделя пред Нова телевизия поредицата дисциплинарни производства срещу нея, както и отправеното й обвинение в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата.  „Поредицата от дисциплинарни производства в голямата си част са за абсурдни нарушения”, каза тя и добави: „Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона". Отстраненият от СГС съдия каза, че е подала два сигнала до ВСС и се е опитвала да докаже, че срещу нея се извършват „действия, които най-малкото са незаконосъобразни”, но никой не й е обърнал внимание. Ченалова се възмути, че само по показанията на един свидетел, които дори не са проверени, е започнало да се говори, че е корумпирана. "Един човек, случаен или не, застава пред органите на досъдебното производство и в рамките на няколко разпита разказва някакви неща, които доукрасява, допълва нещо за някакви подкупи. Парадоксът е, че е разпитан само един човек и то извън съдебната зала. Недопустимо е без доказателства да се хвърли такава кал върху един магистрат - че е взел подкуп", така описа ситуацията Ченалова, визирайки изнасянето на данните по време на гледането на мярката и за неотклонение тази седмица. Тя допълни, че не й е повдигнато обвинение за подкуп. Запитана дали има връзка между ареста й и това, че Алексей Петров е на свобода, Румяна Ченалова заяви: „Опитвам се да намеря отговорите, може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа”. „Случайно или не, веднага след разпределянето на делото "Октопод" за гледане от мен, започнаха и атаките”, каза Румяна Ченалова. Първо било наказателно производство в Македония, по преписка, образувана 8 години по-рано за действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружества. Производството обаче е било прекратено. „По непонятни за мен причини и до ден днешен няма решение по този казус”, заяви съдия Ченалова. Този казус е бил една от основните причини тогава да се обсъжда възможността за отстраняването й от делото „Октопод”. „Отстраниха ме за това, че два протокола по делото „Октопод” не са били присъединени към делото, тъй като се изготвят и проверяват от секретаря”, заяви съдията. Отстранена била и заради забавено наказателно частно дело, което обаче нямало как да приключи, защото е било свързано с делото „Сапард”. Относно изявлението на френския посланик за „гнилите ябълки” в българската съдебна система, Румяна Ченалова заяви, че то е престъпление както според българското, така и според френското законодателство. „Проблемът е не толкова, че той го каза, а че нямаше кой да реагира. ВСС нямаше и една дума по този въпрос”, коментира съдията. "Не можеш да обвиниш българския съд, че извършва престъпление, и да въведеш нарицателно, което да се повтаря. По едно висящо и неприключило дело в интерес на частна фирма. Проблемът е, че никой не реагира", обясни тя. Според нея призовката й за разпит е била в пълно нарушение. „Призовката ми беше връчена на 25-ти за явяване на 31-ви март, в абсолютно нарушение на изискването за 7-дневен срок, в който бих могла да организирам своята защита”. Тя освен това поддържала непрекъсната връзка с органите на досъдебното производство. "Лично се явявах, писахме писма, че адвокатът ми не може да присъства. Говорехме по телефона, това са все неща, които не могат да се скрият", заяви Ченалова. В отговор на въпрос тя заяви, че не знае на кого е навредила. "Страшното е, че прокуратурата застава срещу българския съд и казва, ние ще продължим да работим така, независимо как мислите вие", завърши Ченалова.

Близнашки: Премиерът лансира "сбъркани" идеи за съдебна реформа

http://www.bnews.bg/article-133475

Изключително опасна е и идеята за намаляване на мандата на ВСС от 5 години на три или четири, смята проф. Близнашки.

Бул."Княз Борис I" във Варна да стане музей на открито, Гуцанов кани министри на дискусия

http://www.moreto.net/novini.php?n=286528

Писмо - покана към министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Вежди Рашидов е изпратил лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов, научи Moreto.net. Той ги кани да посетят Варна в удобно за тях време, за да бъде обсъдена публично възможността бул.

НДК започва съвместни проекти с културния институт в Йерусалим

http://www.cross.bg/iierysalim-vuzmozhnostite-tzentur-1461680.html

/КРОСС/ Първото съвместно събитие между НДК и Центъра за култура в Йерусалим ще бъде в началото на следващата година. За това се договориха днес директорът на НДК Мирослав Боршош, Еял Езри (зам.-кмет по културните въпроси в община Йерусалим), Сами Навот (директор "Сценични изкуства" в община Йерусалим) и Пензи Титран (директор на културния център в Йерусалим).Фестивалът "Дни на Йерусалим" е своеобразна витрина на израелската култура, която представя страната зад граница. Младите артисти от древния град ще представят пред българската публика както световно признати театрални и танцови представления, така и най-доброто от своето кино.Двете страни обсъдиха още възможностите за съвместни продукции, за разменно гостуване на изпълнители и за превод и разпространение на литература по линия на Националния център за книга към НДК."България е в сърцата ни заради спасяването на българските евреи и сме изключително щастливи, че сега ще имаме възможността да се срещнем в тясно културно сътрудничество, което да продължи да обогатява двата народа", каза Еял Езри.Мирослав Боршош запозна гостите с възможностите на НДК и лично им показа залите, в които скоро публиката ще може да се наслади на съвместните българо - израелски проекти.

САЩ връща на Египет над 120 артефакта

http://www.cross.bg/egipet-stranata-nezakonno-1461679.html

/КРОСС/ Министерството на културното наследство на Египет в близко бъдеще ще си върне от САЩ 123 незаконно изнесени от страната археологически артефакта, свързани с историята на древен Египет. Това съобщи в неделя ръководителят на ведомството Мамдух ад Дамати. По думите му това е станало възможно, след като Египет е доказал правото си над тези ценности, както и факта, че те са били незаконно изнесени в чужбина."Предметите са открити и задържани от митническата служба на Ню Йорк при опит да бъдат вкарани в страната. Сред артефактите има няколко дървени саркофага от времето на XXVI династия, както и дървени и каменни статуи на различни епохи", каза ад Дамати. Той добави, че през последните години Египет е сключил с няколко държави споразумения за връщане на незаконно изнесени паметници в случай на потвърждаване на принадлежността им към културното наследство на страната.

Мистериозна болест уби 18 души в Нигерия

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/misteriozna-bolest-ubi-18-dushi-v-nigeriia-6034784

Болестта, която се характеризира със замъглено зрение, главоболие и загуба на съзнание, убила жертвите в рамките на 24 часа

Новата наредба за младите лекари не работи

http://pik.bg/новата-наредба-за-младите-лекари-не-работи-news318536.html

Новата наредба за младите лекари не работи

Новата наредба за лекарите-специализанти не работи. Голяма част от младите медици не могат да се обучават по новите правила от тази година.  

Причината е, че болниците нямат пари, с които да платят заплатите на младите лекари.

Най-старата и една от основните бази за обучение на медици – болницата „Царица Йоанна-ИСУЛ”, е обявила само 5 места държавна поръчка за специализанти.

Д-р Радислав Наков е един от 70-те млади лекари, които в момента специализират в университетската болница "Царица Йоанна". За да се обучава всеки месец медикът плаща по 180 лева. 

„Медицината по този начин се превърна в скъпо хоби и ако имаш възможността да си плащаш всеки месец, за да лекуваш и да се грижиш за пациентите, ти можеш да специализираш, ако нямащ пари, няма как”, заяви пред Нова телевизия д-р Радислав Наков, специализант.

Новата наредба дава възможност на младите лекари не само да специализират безплатно, но и да получават заплата и да им тече трудов стаж. 

До момента болницата е отказала на всички медици, които искат да специализират по новите правила, защото месечната издръжка само на един от тях е между 1000-1500 лева. 

„Ние трябва да даваме и до 70-100 хил. лева ежемесечно за специализантите, а ние ги нямаме. Откъде да ги дадем? Имаме безкрайното желание да помогнем, защото те заслужават, но няма откъде”, заяви проф.д-р Боряна Делийска, зам.-директор по научната и учебна дейност в ИСУЛ.

Освен това болницата няма как да наеме допълнително 70 нови лекари. 

Макар търсеният ефект от наредбата да е младите лекари да се реализират у нас, според здравния министър тя не трябва да се възприема като трудоустрояване. 

„Ние не говорим затова да намерим работа на всеки човек. Ние говорим за ясна, смислена, без административни пречки процедура, по която младите лекари, според кадърността си, да намерят място да специализират и да получават заплата за това”, обясни здравният министър д-р Петър Москов.

Партията на Кунева поиска реформаторите да се явят на местните избори единно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/19/2515772_partiiata_na_kuneva_poiska_reformatorite_da_se_iaviat/?ref=rss


Единна национална регистрация на Реформаторския блок за изборите и явяване единно на Блока в цялата страна са двете стъпки, на които "Движение България на гражданите" държи, каза на пресконференция днес в Бургас лидерът на формация Меглена Кунева в края на разширения Национален съвет на партията. ДБГ е първата партия от блока, която обявява желанието си за единна регистрация за местния вот, се казва в съобщението от пресцентъра на движението.

"Имаме поставен срок от структурите ни до...

Жители на три населени места в Монтанско сами изградиха път до селата си

http://www.cross.bg/montana-selata-hora-1461678.html

/КРОСС/ Жители на три населени места в Монтанско сами изградиха път до селата си. Причината е затварянето на международния път Е-79 заради изграждане на обходното трасе на Монтана. Заради това стотици хора са принудени да обикалят десетки километри, за да стигнат до областния град.В началото на април, фирмата изпълнител на обходния път на Монтана затвори окончателно главния път за "Дунав мост 2" и за селата Долна, Горна Вереница и Винище. Осигури им обаче 100 км по дълъг обиколен път до Монтана."Ако се мине през Каменна Рикса е 40 км по-дълго, а през Славотин - 60 км, при положение, че Монтана - Горна Вереница е 8 км."Затова местните хора, заедно с кметовете и фирмите в селата за няколко дни си изградили свой път през гората. Отсечката е дълга 2 км, която е засипана с 127 т чакъл от дарение."Опитахме се и направихме един обходен път, който ни струва около 3 500 лв., да има достъп до Монтана, за линейка, пожарна, за хапчета на хората", обясни Ивайло Иванов, кмет на Долна Вереница.Импровизираният обходен път е по-кратък, но крие рискове. Гумите на колите често не просто се пукат, а направо се нарязват от неравностите по черния път през гората.А от фирмата изпълнител на обходния път на Монтана поискаха до средата на май основният път да остане затворен. Ако срокът не бъде изпълнен, местните хора се заканиха да блокират пътя за "Дунав мост 2", съобщи ТВ7.    

Цитат на деня: Кукузелите ми вдигнаха 1200 човека на крака

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/04/19/2515760_citat_na_denia_kukuzelite_mi_vdignaha_1200_choveka_na/?ref=rss


Ами кукузелите. Те не са ми държавни, кукузелите, ако един хорист е сърдит на нещо, той си има ръководител. Нито го знам, нито го познавам. Кукузелите пяха, ами значи той не е кукузел. Те ми вдигнаха 1200 човека на крака.
Министърът на културата Вежди Рашидов коментира културната програма, съпътстваща изложбата в "Лувъра", част от която беше хорът "Йоан Кукузел".

Трима ученици и един учител пострадаха по време на празника на община Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_492254.html

Три момчета от село Гърмен са с леки изгаряния, а техен учител е пострадал по-сериозно и е настанен в болницата в Гоце Делчев. По неофициална информация инцидентът е станал снощи по време на празника на община Гърмен. Сигнал на телефон 112 не е подаван. Пострадалите са транспортирани до болницата с частен автомобил. Директорът на областния център за спешна медицинска помощ д-р Антова потвърди, че трима младежи и техен учител са били приети в болницата малко след 20 часа. По информация на самите пострадали инцидентът е станал при опит за запалване на факли, които преди това напоили със спирт. След обработване на раните момчетата са освободени за домашно лечение. Снощи в Гърмен имаше факелно шествие по повод празника на селото. Кметът на общината Минка Капитанова заяви за Хоризонт, че не знае нищо за подобен инцидент. Според нея на празничното факелно шествие, организирано от местното читалище, имало стотици хора и никой не е сигнализирал за проблеми. Капитанова заяви, че случаят се раздухва от бившият кмет на общината и бивш депутат Ахмед Башев, с който отношенията в рамките на нейния мандат са крайно обтегнати.

Откриха тировете от контрабандния канал през Свиленград изоставени и празни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720957

Два ТИР-а, обявени за общодържавно издирване във връзка с разбит международен канал за контрабандни цигари, са били открити при съвместна операция между служители от ГД „Национална полиция”, ОДМВР – Пловдив и СДВР. Действията са предприети по водено досъдебно производство в отдел „Икономическа полиция” – Пловдив.
Два ТИР-а, обявени за общодържавно издирване във връзка с разбит международен канал за контрабандни цигари, са били открити при съвместна операция между служители от ГД „Национална полиция”, ОДМВР – Пловдив и СДВР. Действията са предприети по водено досъдебно производство в отдел „Икономическа полиция” – Пловдив.

Реформаторите мислят да се явят като партия на местния вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_492257.html

Единна национална регистрация на Реформаторския блок за изборите и явяване единно на Блока в цялата страна са двете стъпки, на които "Движение България на гражданите" държи. Това каза Меглена Кунева , лидер на ДБГ и вицепремиер, на пресконференция днес в Бургас по повод приключването на разширения Национален съвет на партията. "ДБГ е първата партия от РБ, която обявява желанието си за единна регистрация за местния вот. Имаме поставен срок от структурите ни до 1 месец да има подписано споразумение за единно явяване", уточни Кунева.  ДБГ избра Национален предизборен щаб за местните избори, в който влизат тримата заместници Найден Зеленогорски , Димитър Танев и Настимир Ананиев , както и Димитър Делчев – народен представител и секретар на парламентарната група на РБ, Живко Табаков – общински председател на ДБГ – Бургас, Прошко Прошков и Красимир Гълъбов – членове на Националния съвет и юриста Николай Вълков . Според решението на разширения Национален съвет се възлага на Изпълнителния съвет в едномесечен срок да инициира преговори с партиите от РБ за подписване на предизборно коалиционно споразумение за общо явяване на местните избори. На изборите за парламент миналата есен РБ се яви като коалиция, в която влизаха „Български земеделски народен съюз" (БЗНС) с председател Николай Ненчев; партия „Движение България на гражданите" (ДБГ) с председател Меглена Кунева; партия „Демократи за силна България" (ДСБ) с председател Радан Кънев; партия „Народна партия свобода и достойнство" (НПСД) с председател Корман Исмаилов и партия „Съюз на демократичните сили" (СДС), с председател Божидар Лукарски. Меглена Кунева уточни, че дали ще се подкрепи кандидат или ще се издигне алтернативна кандидатура решават местните организации, а единната регистрация ще спомогне за консолидацията на РБ. Единството идва през правила, добави Кунева.

Второ полувреме: Черно море - Славия 1:1 (на живо)

http://petel.bg/Vtoro-poluvreme--CHerno-more---Slaviya-1-1--na-zhivo-__108939

Отборите на Черно море и Славия играят при 1:1 през второто полувреме на мача от 26-ия кръг на "А" група на стадион "Тича". Във 2-рата минута...

Млади лекари не могат да специализират по новата наредба

http://petel.bg/Mladi-lekari-ne-mogat-da-spetsializirat-po-novata-naredba__108946

Новата наредба за лекарите-специализанти не работи. Голяма част от младите медици не могат да се обучават по новите правила от тази...

Репортер откри боен пистолет, захвърлен в шахта

http://petel.bg/Reporter-otkri-boen-pistolet--zahvarlen-v-shahta-__108945

Снимка: Борислав Пенков Боен пистолет, захвърлен в шахта до Морското казино, откри репортер на faragency.bg. Оръжието е сериозно ръждясало,...

Андрей Едрев засне раждането на сина си и отсече: "Всички мъже трябва да..."

http://petel.bg/Andrey-Edrev-zasne-razhdaneto-na-sina-si-i-otseche--Vsichki-mazhe-tryabva-da---__108944

  Андрей Едрев документира всяка секунда от раждането на сина си. Бургазлията, който нашумя с участието си в "Острова на изкушението" и...

МВФ проповядва, но кой го слуша?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/mvf-propoviadva-no-koi-go-slusha-192982/

Фондът вече поставя основите на една политика за създаване на растеж, пише Мохамед Ел-Ериан

България сред първите шест в ЕС по продажби на нови автомобили

http://econ.bg/Новини/България-сред-първите-шест-в-ЕС-по-продажби-на-нови-автомобили_l.a_i.668502_at.1.html

С 21.4% са се увеличили продажбите на нови автомобили у нас през миналия месец спрямо март 2014 г. Това показват данните на Асоциацията на...

Рашидов : Атаката срещу изложбата в Лувъра е сериозна свинщина от антибългари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720949

Атаката срещу изложбата в Лувъра е сериозна свинщина от антибългари, това заяви пред радио К2 министърът на културата Вежди Рашидов. 
Рашидов сподели, че на официалното откриване на озложбата в Париж са били поканени само 7 медии, защото възможностите на ведомството са ограничени. Все пак, за всички представители на медиите са били осигурени
Атаката срещу изложбата в Лувъра е сериозна свинщина от антибългари, това заяви пред радио К2 министърът на културата Вежди Рашидов.  Рашидов сподели, че на официалното откриване на озложбата в Париж са били поканени само 7 медии, защото възможностите на ведомството са ограничени. Все пак, за всички представители на медиите са били осигурени

Какво да очакваме от централните банки през 2015 г.

http://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/kakvo-da-ochakvame-ot-centralnite-banki-prez-2015-g-192457/

През второто тримесечие вниманието ще е насочено към най-влиятелната централна банка - Федералният резерв на САЩ

Ръст на телефонните измами в София през последните седмици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720940

Ръст на телефонните измами в столицата отчитат от полицията през последните седмици.
Прилагат се нови схеми, които да заблудят жертвите и да ги провокират да дадат наличните спестявания и ценности, съобщи bTV.
Най-новият сценарий на измамниците е, че близък на жертвите е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер.
Ръст на телефонните измами в столицата отчитат от полицията през последните седмици. Прилагат се нови схеми, които да заблудят жертвите и да ги провокират да дадат наличните спестявания и ценности, съобщи bTV. Най-новият сценарий на измамниците е, че близък на жертвите е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер.

Ръст на телефонните измами в София през последните седмици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720947

Ръст на телефонните измами в столицата отчитат от полицията през последните седмици.
Прилагат се нови схеми, които да заблудят жертвите и да ги провокират да дадат наличните спестявания и ценности, съобщи bTV.
Най-новият сценарий на измамниците е, че близък на жертвите е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер.
Ръст на телефонните измами в столицата отчитат от полицията през последните седмици. Прилагат се нови схеми, които да заблудят жертвите и да ги провокират да дадат наличните спестявания и ценности, съобщи bTV. Най-новият сценарий на измамниците е, че близък на жертвите е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер.

Заупокойна молитва за жертвите на атентата в „Св. Неделя”

http://www.moreto.net/novini.php?n=286526

Заупокойна молитва в памет на жертвите от атентата в църквата „Св. Неделя” беше отслужена в храма. Това се случва със закъснение, защото датата на извършване на атентата - 16-и април е в близост до Великденските празници. Заупокойна молитва в памет на загиналите при атентата в "Св.

Тодор Славов излезе начело в рали „Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=286527

Тодор Славов и Георги Стойков с Renault Clio R3 излязоха начело в класирането на 16-ото издание на рали „Варна”, първи кръг от националния рали шампионат, научи Moreto.net. Третият в група Junior на Световния рали шампионат за 2010 година атакува в първите два етапа за деня – двете минавания на „Виница”, а дъждът и спусканията улесниха атаката му.

Зариф: Започва най-трудният етап на преговорите

http://www.cross.bg/putya-zarif-etap-1461677.html

/КРОСС/ Иранският външен министър Мохамед Зариф заяви, че "шесторката" международни посредници и Иран започват най-трудния етап от преговорите по иранската ядрена програма, който може да поеме по пътя на сътрудничество или на конфронтацията."Сега започва най-трудният етап, труден път на съгласуване и изготвяне на текста на окончателния договор. Можем да поемем по пътя на конфронтацията, а може по пътя на сътрудничеството. Ако изберем пътя на конфронтацията, САЩ и ООН ще продължат да прилагат санкции и Иран ще продължи да работи по програмата за обогатяване на уран без никакви ограничения", каза Зариф в интервю за Euronews.

Намериха тировете от контрабандния канал през Свиленград изоставени и празни

http://www.cross.bg/plovdiv-tzigari-izostaveni-1461676.html

София /КРОСС/ Два ТИР-а, обявени за общодържавно издирване във връзка с разбит международен канал за контрабандни цигари, са били открити при съвместна операция между служители от ГД „Национална полиция", ОДМВР - Пловдив и СДВР. Действията са предприети по водено досъдебно производство в отдел „Икономическа полиция" - Пловдив. Припомняме, че успешната операция бе осъществена в края на миналия месец под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив и в хода й бяха задържани два тежкотоварни автомобила с турска регистрация, от които са иззети общо 2840 кашона цигари без български акцизен бандерол. При извършените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по случая, вчера разследващите установили местонахождението на други два ТИР-а, регистрирани в Турция и влезли в страната ни с нелегални цигари. На паркинги в село Казичене и в софийския квартал „Горубляне" моторните превозни средства от марката „Ивеко" били намерени изоставени и без превозваната стока. В условията на неотложност са иззети камионите и ремаркетата им, както и други веществени доказателства по досъдебното производство.

Шофьор загина след удар в дърво край пътя

http://www.cross.bg/putya-kraii-durvo-1461675.html

/КРОСС/ 55-годишен мъж е загинал вчера около 18.30 часа на пътя между селата Водно и Брадвари, област Силистра. Той управлявал лек автомобил Фолксваген „Поло", изгубил управлението на превозното средство и се блъснал в дърво край пътя. Загинал е на място. В автомобила не е имало други пътници. По случая е образувано досъдебно производство

ДБГ избра Национален предизборен щаб за местния вот

http://www.cross.bg/kyneva-byrgas-suvet-1461674.html

Бургас /КРОСС/ Единна национална регистрация на Реформаторския блок за изборите и явяване единно на Блока в цялата страна са двете стъпки, на които „Движение България на гражданите" държи. ДБГ е първата партия от РБ, която обявява желанието си за единна регистрация за местния вот. Имаме поставен срок от структурите ни до 1 месец да има подписано споразумение за единно явяване. Това каза Меглена Кунева, лидер на ДБГ и вицепремиер, на пресконференция днес в Бургас по повод приключването на разширения Национален съвет на партията.ДБГ избра Национален предизборен щаб за местните избори, в който влизат тримата заместници Найден Зеленогорски, Димитър Танев и Настимир Ананиев, както и Димитър Делчев - народен представител и секретар на парламентарната група на РБ, Живко Табаков - общински председател на ДБГ - Бургас, Прошко Прошков и Красимир Гълъбов - членове на Националния съвет и юриста Николай Вълков. Според решението на разширения Национален съвет се възлага на Изпълнителния съвет в едномесечен срок да инициира преговори с партиите от РБ за подписване на предизборно коалиционно споразумение за общо явяване на местните избори.Поставихме си срокове - до 30 април - изграждане на областни щабове и общински предизборни щабове от по 5 души, до 15 май да се излъчват номинации за кметове на населени места, до 20 май - за общински съветници, съобщи Кунева

Путин предупреди Израел да не изпраща смъртоносни оръжия в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/19/2515768_putin_predupredi_izrael_da_ne_izprashta_smurtonosni/?ref=rss


Президентът на Русия Владимир Путин предупреди Израел да не изпраща оръжия в Украйна. Подобен ход би нарушил опитите за намиране на решение на конфликта в източната част на страната, заявява Путин по време на интервю през руската държавна телевизия, цитиран от в. Haaretz.

"Това е решение на израелските лидери. Тяхно право е да правят това, което смятат, че е правилно. Ако става дума за смъртоносно оръжие мисля, че ще е контрапродуктивно. Ще доведе до нова серия конфликти, ще увеличи броя на жертвите и накрая резултатът ще е същия", казва Путин.

В петък руското външно министерство заяви, че планираните военни учения в Украйна са първа стъпка за възможни доставки на оръжия.

Изказването на руския президент идва около седмица след като той вдигна ембаргото за внос на оръжия в Иран. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че на фона на напредъка на преговорите между Иран и световните сили по отношение на ядрената програма на страната, вече няма необходимост от забраната. Така Путин разреши на страната да бъдат доставени отбранителни ракети S-300.

Израелският премиер Бенджамин Нетаняху вече е изразил разочарованието си от това решение на Путин в телефонен разговор с него в началото на седмицата.

Ринго Стар влезе в "Залата на славата на рокендрола"

http://www.cross.bg/ringo-zalata-slavata-1461673.html

/КРОСС/ Бившият член на The Beatles Ринго Стар влезе официално в "Залата на славата на рокендрола" в американския град Кливланд, съобщи „Ройтерс". Честта да приеме Ринго Стар в почетния клуб бе поверена на друг член на легендарната банда - Пол Маккартни. На церемонията в Кливланд в Залата на славата бяха въведени също рок музикантът Лу Рийд, соул певецът Бил Уидърс, пънк групата "Грийн дей" и други музиканти.

Закриват ски сезона в Банско и Пампорово

http://www.bnews.bg/article-133470

.Въпреки че още има сняг, днес зимните курорти Банско и Пампорово закриват ски сезона.

Днес закриват ски сезона в Банско и Пампорово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720933

Днес закриват ски сезона в два от зимните курорти. Банско и Пампорово изпращат зимата със все още заснежени писти и с равносметка за един силен сезон, съобщи bTV.
Днес е последният ден, в който всички писти в Банско ще работят. Сезонът беше удължен с една седмица заради подходящото време за ски. Туристическият бизнес определя изминалия сезон като
Днес закриват ски сезона в два от зимните курорти. Банско и Пампорово изпращат зимата със все още заснежени писти и с равносметка за един силен сезон, съобщи bTV. Днес е последният ден, в който всички писти в Банско ще работят. Сезонът беше удължен с една седмица заради подходящото време за ски. Туристическият бизнес определя изминалия сезон като

Имаше ли юнак Гюро конституция?

http://www.cross.bg/vlast-vlastta-sudebnata-1461672.html

Когато юнак Гюро излязъл от пещерата на ламята без глава, дружината се запитала: той глава имаше ли, или си беше така? Добре, че Гюровица си спомнила, че за Великден му купили капа, което решило безусловно (но все пак малко прибързано от научна гледна точка) възникналия спор. По подобен начин стои и въпросът с конституционализма в България. Някои негови външни и индиректни белези са налице, но самата същност на явлението остава спорна. Когато днес отново обсъждаме евентуални поправки в Конституцията от 1991 г., е добре да си припомним основните камъни, в които конституционната ни традиция редовно се е препъвала. Конституционализмът е политическо учение на ограничената власт. Според него концентрирането на властта поражда произвол и затова е необходимо тя да бъде разделена (поне на законодателна, изпълнителна, съдебна): всеки един клон пък трябва да съблюдава върховенството на закона и правата на човека. В този смисъл не е достатъчно да имате капа, на която да пише „Конституция": политическият режим, който възниква на нейна база, трябва да стъпва на принципи като разделението на властта, плурализма, защитата на основните права и свободи. На сградата на НС пише „Съединението прави силата", което е важен принцип, стига да не бъде четен като „сливането на властите прави силата". За съжаление този прочит се е наложил в българската история

Морските ни курорти се подготвят за летния сезон

http://pik.bg/морските-ни-курорти-се-подготвят-за-летния-сезон-news318524.html

Морските ни курорти се подготвят за летния сезон

Въпреки скандалите с незаконното строителство по морето подготовката за предстоящия летен сезон върви с пълна сила. 

Една от основните атракции тази година ще бъде остров Света Анастасия. За втора поредна година нестандартната атракция ще посреща гости и ще се опита да подобри рекорда си, който миналата година беше над 50 000 посещения, информира Нова телевизия.

 През зимата остров Света Анастасия издържа на бурните ветрове и 7 метровите вълни. Щетите като счупени електрически стълбове и течове по стени в сградите вече са отстранени с държавни и общински средства. Предстоят подобрения за сезона.

Смятаме да направим една нова пътека,по която по-лесно да могат да се придвижват хората с увреждания, както и майките с колички”, заяви Кристина Вълчева- директор ОТ „ Туризъм”- Бургас.

Подготовка за сезона тече и в най-големия курортен комплекс по Южното Черноморие - Слънчев бряг. Монтират се камери за видеонаблюдение, а до две седмици трябва да започне премахването на сергиите, които заемаха много от алеите и тревните площи.

До началото на сезона трябва да се намерят стопани на 20 плажни ивици.

„Тъй като миналата година е имало доста дълги плажни ивици и с много висока тръжна цена Министерството на регионалното развитие и благоустройството в момента ги разделя на по-малки, също съответно намаля и цената, за да може тия плажове да се сдобият с наемател”, обясни Владимир Крумов- зам.областен управител на Бургас. 

 На ивиците, които останат безстопанствени ще бъдат поставени предупредителни табели. За миналата година те са били 46.  

Хиляди германци протестират срещу търговското споразумение със САЩ

http://frognews.bg/news_89743/

Десетки хиляди излязоха на антиглобалистки протести в няколко града в Германия. Жителите на баварската столица Мюнхен се оказаха най-активни в демонстрациите срещу споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати.

Ръст на телефонните измами и нови схеми

http://offnews.bg/news/n_1/n_492249.html

Ръст на телефонните измами в столицата отчитат от полицията през последните седмици. Прилагат се нови схеми, които да заблудят жертвите и да ги провокират да дадат наличните спестявания и ценности, съобщи bTV. Най-новият сценарий на измамниците е, че близък на жертвите е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер. Друг вид подвеждащото обаждане – измамникът се представя за полицай и предупреждава, че върлуват телефонни измамници и при такова обаждане трябва да се обадят на телефон 112. "Жертвата се опитва да набере 112, отсреща вдига уж полицай и му казва да събере пари, и жертвата пак дава парите”, обясни Ивайло Величков от СДВР.

ЕНЕРГО-ПРО възстанови скъсан кабел, оставил част от Главиница без ток

http://petel.bg/ENERGO-PRO-vazstanovi-skasan-kabel--ostavil-chast-ot-Glavinitsa-bez-tok__108943

Прекъснат кабел остави част от Главиница без електрозахранване. При извършване на изкопни работи за изкореняване на дънер работници...

На полувремето: Черно море - Славия 0:0 (на живо)

http://petel.bg/Na-poluvremeto--CHerno-more---Slaviya-0-0--na-zhivo-__108939

Отборите на Черно море и Славия завършиха 0:0 първото полувреме на мача от 26-ия кръг на "А" група на стадион "Тича". Във 2-рата минута...

В 164 български села не живее никой

http://petel.bg/V-164-balgarski-sela-ne-zhivee-nikoy__108942

фото: Марица, архив   Населените места в България, в които няма нито един жител, са 164 към 31 декември 2014 г., съобщи Националният...

ДБГ ще участва в изборите с Реформаторския блок

http://politics.actualno.com/DBG-shte-uchastva-v-izborite-s-Reformatorskija-blok-news_468455.html

„Движение България на гражданите” ще участва в предстоящите местни избори в състава на Реформаторския блок, обяви днес в Бургас председателят на партията Мелена Кунева. На събрание...

"Нюзуик": Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България издига Желязна завеса

http://society.actualno.com/Nuzuik-Migranti-se-sblyskvat-s-jestoko-otnoshenie-a-Bylgarija-izdiga-Jeljazna-zavesa-news_468454.html

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твър...

Хиляди германци протестираха срещу търговското споразумение със САЩ (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720922

Десетки хиляди излязоха на антиглобалистки протести в няколко града в Германия. Жителите на баварската столица Мюнхен се оказаха най-активни в демонстрациите срещу споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати. 23 хиляди германци преминаха на шумен протест по улиците на Мюнхен с искания за прекратяване на

Хиляди германци протестираха срещу търговското споразумение със САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720924

Десетки хиляди излязоха на антиглобалистки протести в няколко града в Германия. Жителите на баварската столица Мюнхен се оказаха най-активни в демонстрациите срещу споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати. 23 хиляди германци преминаха на шумен протест по улиците на Мюнхен с искания за прекратяване на

Безплатни културни прояви през седмицата

http://www.grreporter.info/bezplatni-kulturni-proyavi-prez-sedmitsata/17147

Предлагаме ви няколко безплатни културни прояви, които можете да посетите през тази седмица

прочети повече

Имаше ли юнак Гюро конституция?

http://www.mediapool.bg/imashe-li-yunak-gyuro-konstitutsiya-news233070.html

Когато юнак Гюро излязъл от пещерата на ламята без глава, дружината се запитала: той глава имаше ли, или си беше така? Добре, че Гюровица си спомнила, че за Великден му купили капа, което решило безусловно (но все пак малко прибързано от научна гледна точка) възникналия спор. По подобен начин стои и въпросът с конституционализма в България. Някои негови външни и индиректни белези са налице, но самата същност на явлението остава спорна. Когато днес отново обсъждаме евентуални поправки в Конституцията от 1991 г., е добре да си припомним основните камъни, в които конституционната ни традиция редовно се е препъвала. Конституционализмът е политическо учение на ограничената власт. Според него концентрирането на властта поражда произвол и затова е необходимо тя да бъде разделена (поне на законодателна, изпълнителна, съдебна): всеки един клон пък трябва да съблюдава върховенството на закона и правата на човека. В този смисъл не е достатъчно да имате капа, на която да пише „Конституция”: политическият режим, който възниква на нейна база, трябва да стъпва на принципи като разделението на властта, плурализма, защитата на основните права и свободи. На сградата на НС пише „Съединението прави силата”, което е важен принцип, стига да не бъде четен като „сливането на властите прави силата”. За съжаление този прочит се е наложил в българската история. Комунистическата „конституционна доктрина”, например, официално отхвърляше разделението на властта. Член 1 на конституцията от 1971 г. дори вербално въведе сталинисткия принцип на „водещата роля” на БКП, ясно показващ, къде е реалната концентрация на власт. Останалото бе бюрократично разделение на труда – едни пишат правила, други ги прилагат, трети съдят, но над всички тях има една единна власт, на която са подчинени. По този начин 45 години от историята ни преминават в разхождане на „конституционна” капа без глава под нея. Ако се върнем и по-назад във времето към Търновската конституция, чийто рожден ден празнуваме на 16 април, ситуацията отново е по-скоро „конникът без глава”. Текстът на тази конституция сам по себе си не е толкова лош (за времето си), но проблемът е, че във важните си разпоредби на ограничител на властта тя почти не е функционирала. Няколко години след приемането й е суспендирана, като се налага авторитарен монархически режим. След това имаме периода на Стамболов, при който разделението на властта и нейното ограничаване отново е илюзорно – да не говорим за правата на човека. Следват по-малко от две десетилетия на горе-долу съобразено с конституцията развитие (златен период), след което преминаваме към войните, квази-диктатурата на Стамболийски и последвалите я авторитарни режими. Т.е. – има няма петнадесетина години с някаква глава под капата. Ето защо трябва да се отнасяме изключително сериозно към случващото се от 1991 г. насам. Трайното налагане на конституционализма – с всичките му местни кусури – е безспорен исторически прецедент за нас. Гюро вече има глава, но проблемът е, че тя е много корава, трудно забравя старото и още по-трудно научава нови неща. Така например, през 90-те години имахме непрестанни опити на управляващите да контролират съдебната власт и обществените медии чрез директна и произволна подмяна на регулаторни органи, като ВСС, НСРТ (предшественик на СЕМ) и пр. Днес тази откровена партизанщина е до голяма степен преодоляна, но остават ключови проблеми, които хвърлят сянката си върху целия модел. Основното е, че съдебната власт продължава да е неспособна да се превърне в реална форма на контрол и противотежест (checks and balances) на политическите по своя характер клонове на властта. Ето белезите на заболяването: -          Докато си на власт, си цар, но тежко ти като минеш в опозиция: Наказателната и съдебната политика в страната се влияят по недопустим начин от смяната на властта в правителството. Стана нормална практика борците срещу престъпността и корупцията на едно правителство (Алексей Петров, Цветан Цветанов, Флоров и т.н.) да стават обект на преследване веднага, щом паднат от власт. Основания за това може и да има, но времевата синхронизация с политическите промени създава убеждението, че не само правни аргументи движат тези процеси. Нагледахме се и на измислени обвинения срещу министри и политици – като „изчезналите” папки на Станишев, например. Костинбродската афера пък демонстрира как прокуратурата откровено се заиграва с политически победители и участва в зле режисирани спектакли с недопустими политически цели; -          Осъден политик няма: Наказателното преследване явно се е превърнало в част от политическата надпревара. Дошлият на власт впряга цялата държавна машина срещу опонентите си – включително данъчни, служби, прокуратура и пр. Това се прави основно с цел дискредитация на опонента и печалба на „политически точки”. В този смисъл целта на упражнението не е толкова присъда, а възможно най-дългото му влачене през съдилища, показването му в „криминален” контекст по телевизията и т.н. Грехът на съдебната власт е, че допуска собствената си инструментализация, че не се съпротивлява ефективно на нея. Още по-големият грях е, че няма наказание – нито за обвинените политици (ако са виновни), нито за тези, които са им „скроили капа” и се опитват да ги влачат безпричинно по съдилищата. Ако нито едно от двете не се случва, порочната игра продължава, като се налага усещането, че „всички са маскари”; -          Има частни интереси, които са над закона: Съдебната система като цяло работи, когато става дума за средни и дребни проблеми и спорове. Когато нещата опрат до истински структурни проблеми, като фалита на КТБ, концентрацията на медиите (имаме де факто монопол при вестниците, например), нещата почват системно да буксуват. Появяват се „неразрешими” проблеми – собствениците неизвестни, фирмите офшорни, държавните органи без правомощия (и затова невинни) и т.н. Работа на съдебната власт е да сложи край на подобна ситуация. Това е истински конституционен въпрос: ако регулацията и правовата държава са невъзможни, самата конституция всъщност спира да функционира. Затова прокурори и съдии трябва да дадат ясни отговори на въпроси като тези: къде са парите от КТБ, кои са фирмите и лицата, облагодетелствани от кредити; кои са реалните собственици зад ключови медии и други бизнеси, и има ли нарушаване на антимонополното законодателство. Съдебната власт има достатъчно правомощия да се справи с такива проблеми: фактът, че не го прави, говори за липса на желание и обслужване на интереси, различни от обществения. Този списък може да бъде продължен, но и така е ясно, че съдебната система има нужда от сериозна интервенция с цел съживяването й. Като дефибрилатор може да бъде използвана процедурата за конституционна поправка и посоките, които бяха очертани, са добри: -          Нов ВСС с по-кратък мандат, но повече правомощия, който да осигурява ефективен дисциплинарен контрол върху прокурори и съдии; -          Повече автономност за съда и по-сериозен индиректен парламентарен контрол над прокуратурата, чрез разделяне на ВСС на две колегии; -          Оправомощаване на самите магистрати – съдии, прокурори и следователи – да избират свои представители в открит и демократичен процес; -          Въвеждане на възможност за съдържателно обсъждане на отчета на Главния прокурор в НС. Ако към този списък се добави и въвеждането на право на граждани да сезират КС (индивидуална жалба) и ако парламентът избере независимо-мислещи, отговорни членове на ВСС от своята квота, реформата на съдебната власт би получила сериозен шанс. Много важно е партизанщината да бъде ограничавана в този процес, за да не се изчерпи енергията до смяната на едни хора с други. Хубавото е, че и в Министерството на правосъдието, и сред самите магистрати вече има критична маса от хора, които ще се противопоставят на подобен род „реполитизация”. Те трябва да получат и сериозна обществена подкрепа, за да бъде изведен процесът до успешен край. Друго позитивно в ситуацията е, че се разглеждат реални конституционни проблеми, предлагат се конкретни решения, а не се влиза в коловоза на празните приказки. Към този коловоз води една ключова фраза: „Велико народно събрание”. Произнасянето и е знак, че Гюро иска да си смени капата с нова. Или пък да си сложи старата „Търновска” капа, че по му отивала. Проблемът на Гюро, както е известно, не е обаче в капата, а непосредствено под нея. *Текстът на Даниел Смилов е от портал „Култура”.

Морските курорти се подготвят за сезона

http://www.cross.bg/sezona-ivitzi-plazhni-1461671.html

/КРОСС/ Въпреки скандалите с незаконното строителство по морето подготовката за предстоящия летен сезон върви с пълна сила. Една от основните атракции тази година ще бъде остров Света Анастасия. За втора поредна година нестандартната атракция ще посреща гости и ще се опита да подобри рекорда си, който миналата година беше над 50 000 посещения.През зимата островът издържа на бурните ветрове и 7 метровите вълни. Щетите като счупени електрически стълбове и течове по стени в сградите вече са отстранени с държавни и общински средства. Предстоят подобрения за сезона. „Смятаме да направим една нова пътека,по която по-лесно да могат да се придвижват хората с увреждания, както и майките с колички", заяви за Нова телевизия Кристина Вълчева- директор ОТ „ Туризъм"- Бургас.Подготовка за сезона тече и в най-големия курортен комплекс по Южното Черноморие - Слънчев бряг. Монтират се камери за видеонаблюдение, а до две седмици трябва да започне премахването на сергиите, които заемаха много от алеите и тревните площи.До началото на сезона трябва да се намерят стопани на 20 плажни ивици. „Тъй като миналата година е имало доста дълги плажни ивици и с много висока тръжна цена Министерството на регионалното развитие и благоустройството в момента ги разделя на по-малки, също съответно намаля и цената, за да може тия плажове да се сдобият с наемател", обясни Владимир Крумов- зам. областен управител на Бургас

Три момчета и учител пострадаха при факелно шествие в Гърмен

http://frognews.bg/news_89742/

Три момчета и учител пострадаха при факелно шествие в Гърмен. Към 20 часа снощи те били настанени в болницата в Гоце Делчев, като преподавателят е в по-тежко състояние.

Кунева: В Бургас може да има форуми за транспорт, рибарство и сигурност на морските граници

http://pik.bg/кунева-в-бургас-може-да-има-форуми-за-транспорт-рибарство-и-сигурност-на-морските-граници-news318518.html

Кунева: В Бургас може да има форуми за транспорт, рибарство и сигурност на морските граници

Бургас може да домакинства неформалните съвети по теми, свързани с транспорта, рибарството и сигурността на морските граници в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Това беше обсъдено днес на среща на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков. На срещата присъства и председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към НС Найден Зеленогорски, информираха от МС.

Макар че основната тежест на събитията по време на председателството ще бъде в София, по теми, които пряко засягат бизнеса и гражданите в конкретни области, се мисли за изнасяне на мероприятията и в други градове.

По този начин ще се направи и допълнителна реклама на страната. Кунева изрази задоволство от ангажимента на местната власт в Бургас по отношение на председателството. Заедно ще се работи за организиране на съпътстващи събития в областта на туризма. Обсъдена беше темата за присъединяването на България към Шенген, като кметът Николов посочи, че туристическият и транспортният бранш в града очаква възможно най-скорошно разрешаване на въпроса. Беше отчетено, че летище Бургас и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница.

По отношение на зелената граница, беше дискутиран напредъкът по строежа на временното възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция. 

Руски хакери търсили информация за санкциите

http://www.cross.bg/danni-bloomberg-ryski-1461670.html

/КРОСС/ Руски хакери са опитали да получат достъп до дискусиите около въвеждането на нови санкции срещу Москва, съобщи Bloomberg. Атаката е засечена на 13 април от американската компания за компютърна защита FireEye. По данни на експерти от компанията, хакерите от организацията APT28 са използвали уязвимостта на програмата Adobe Flash, за да получат данни за дискусиите. Според Bloomberg, хакерската атака е била спряна преди да е бил получен достъп до каквато и да е информация. Държавният департамент на САЩ, компаниите "Майкрософт" и "Адоб системс" засега не са коментирали информацията.

Христо Иванов: Не трябва да има самоцелно освобождаване на членове на ВСС

http://frognews.bg/news_89741/

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. Той заяви по БНР, че мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите:

Роклята на Скарлет О'Хара беше продадена за 137 000 долара

http://www.investor.bg/novini/346/a/rokliata-na-skarlet-ohara-beshe-prodadena-za-137-000-dolara-193157/

Дрехата е носена от актрисата Вивиан Лий по време на снимките на класиката "Отнесени от вихъра”

Масови протести в Европа срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=286525

Около 20 000 души излязоха на протест в Мюнхен в събота срещу Споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС, чието официално наименование е Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство. По данни на координатора на протестите в Германия – обединението „Атак Дойчланд”, в Мюнхен протестират около 20 000 души, в Лайпциг - 1000, в Щутгарт - 2000 души.

Вицепремиерът Рогозин: Русия трябва да направи Арктика своя

http://www.bnews.bg/article-133473

Русия трябва да усвои Арктика, каза руският вицепремиер Дмитрий Рогозин

25-годишен е пострадал на рали "Варна"

http://offnews.bg/news/n_1/n_492236.html

25-годишен водач е пострадал при инцидента по време на рали "Варна". Заради него автомобилното състезание беше временно прекратено, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР–Варна, цитирани от "Фокус". Пътното произшествие е станало около 9.15 часа в участък по пътя за конната база, който е част от трасето на състезанието. Пострадалият водач е настанен в болница със съмнение за фрактура на шиен прешлен. По-рано днес организаторите на състезанието съобщиха за инцидент с екипажа със състезателен номер 9 Стоян Добрев и Красимир Кръстев , който е възникнал на специален етап 5 "Виница".

“Хубавата Елена” за 80-годишнината от рождението на диригента Борис Хинчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720150


На 30 април ще бъде премиерата на новата постановка в афиша на Националният музикален театър “Хубавата Елена”. Представлението е по повод 80-годишнината от рождението на диригента Борис Хинчев, когото музикалната сцена загуби през 2008 г. Две от водещите звезди на театъра ще превъплатят в ролите на Елена и Парис - сопраното Валентина Корчакова и
На 30 април ще бъде премиерата на новата постановка в афиша на Националният музикален театър “Хубавата Елена”. Представлението е по повод 80-годишнината от рождението на диригента Борис Хинчев, когото музикалната сцена загуби през 2008 г. Две от водещите звезди на театъра ще превъплатят в ролите на Елена и Парис - сопраното Валентина Корчакова и

Най-коментираното в "Дневник": Путин, Русия и най-известният атеист

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/19/2515765_nai-komentiranoto_v_dnevnik_putin_rusiia_i/?ref=rss


Публикациите, свързани с Русия и в частност нейния президент Владимир Путин, остават най-коментираните статии в "Дневник" и тази седмица. Седем от десетте, предизвикали най-голям дебат текстове, са по тези теми. Точно 400 коментара (към 19.00 часа вчера) има Путин вдигна ембаргото за ракети С-300 за Иран.

Пробив в руската тема прави текстът Най-известният атеист в света" Ричард Докинс ще гостува в София, събрал 337 поста. Третата най-обсъждана публикация е Германия няма да покани...

Проф.Величко Минеков:И най-страшното животно е по-благородно от човека

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720840


 Времето, историята те мята, подмята, мачка те и накрая - хайде, много ти здраве!

- Какво работите сега, проф. Минеков? Разбрах, че за вас отдих няма.
- Каквото ми хрумне. Каквото не съм направил досега. Като собствени вълнения. Ето тая "Вълна" реших да направя - да се вживея, да я видя във фигуративен план. Ето я тук как се вълнува наведена.
 Времето, историята те мята, подмята, мачка те и накрая - хайде, много ти здраве! - Какво работите сега, проф. Минеков? Разбрах, че за вас отдих няма. - Каквото ми хрумне. Каквото не съм направил досега. Като собствени вълнения. Ето тая "Вълна" реших да направя - да се вживея, да я видя във фигуративен план. Ето я тук как се вълнува наведена.

Евродепутатите ни ще разполагат с 23 хил. евро за сътрудници

http://econ.bg/Новини/Евродепутатите-ни-ще-разполагат-с-23-хил-евро-за-сътрудници_l.a_i.668498_at.1.html

Допълнително по 1500 евро месечно ще получава сътрудник на родните евродепутати. Така всеки от представителите на България в Европейския парламент...

Руската опозиция с протестни акции в центъра на Москва

http://news.ibox.bg/news/id_1488741005

Първоначално възнамеряваха да проведат многохилядно шествие и митинг

Руски хакери са пробвали да получат достъп до данни за санкциите срещу Москва

http://offnews.bg/news/n_1/n_492186.html

Руски хакери са опитали да получат достъп до данните за преговорите между САЩ и техните съюзници за санкциите срещу Москва, съобщи "Блумбърг". Те са се възползвали от неизвестни досега уязвими места в Уиндоус на "Майкрософт Корпорейшън" и Флаш плейъра на "Адоб системс". Шпионската схема е засечена е била засeчeна на 13 април от американската фирма за киберзащита "ФайърАй". Целта е била правителствена служба на друга страна, водеща консултации със САЩ за политиката по отношение на санкциите. Атаката е била засечена и спряна преди хакерите да успеят да извлекат каквато и да е било информация, се твърди в информация от "ФайърАй". Според "Блумбърг" зад кибератаката стои хакерската група "АРТ128". Те са известни със сложни кибератаки, които изискват висока квалификация. Смята се, че тя е базирана в Русия. "Адоб системс" вече са намерили решение за недостатъка, а от Майкрософт в момента работят по проблема, който не отнася за версиите след Уиндоус 8 включително.

Връщат електронните фишове от мобилните камери на КАТ

http://frognews.bg/news_89740/

Връщат електронните фишове от мобилните камери на КАТ. Очаква се публикуването на наредбата за условията, по които ще се използват радарите в полицейските автомобили. Така на практика няма да има контакт между шофьорите-нарушители и органите на реда.

Шофьор уби възрастен мъж край Разград

http://www.cross.bg/shofyor-bogomiltzi-vuzrasten-1461669.html

Разград /КРОСС/ Шофьор уби възрастен пешеходец, съобщават от ОДМВР-Разград. Инцидентът станал около 16:50 ч. вчера на прав път с наклон. 89-годишният мъж е вървял по пътя между селата Хума и Богомилци. При опит да пресече бил блъснат от преминаващ автомобил Рено "Клио", управляван от 28-годишен мъж от Богомилци. Мъжът е починал на място. Пробата с дрегер на водача била отрицателна. С прокурорско постановление е взета кръв за анализ. По случая е образувано досъдебно производство.    

Лагард: Преговорите с Гърция бяха продуктивни

http://www.investor.bg/evropa/334/a/lagard-pregovorite-s-gyrciia-biaha-produktivni-193162/

Европа е защитена от потенциални проблеми, дължащи се на Гърция, заяви френският финансов министър Мишел Сапен

"Нюзуийк" със сриваща статия: България върна Желязната завеса, насилва бежанци!

http://petel.bg/Nyuzuiyk-sas-srivashha-statiya--Balgariya-varna-ZHelyaznata-zavesa--nasilva-bezhantsi-__108941

Снимка: Ладислав Цветков: Би Ти Ви   Желязната завеса се завърна. Обградена от бодлива тел, наблюдавана с камери, обхождана от гранични...

Български вратар в драфта на НХЛ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720910

19-годишен българин може да заиграе в най-силната хокейна лига на света. Александър Георгиев със сигурност ще бъде избран в драфта, след като е класиран сред най-добрите вратари в Европа при аматьорите. Това е според последната класация на играчите, които ще бъдат избирани.
Сашо е роден на 10 февруари 1996 година в Москва.
19-годишен българин може да заиграе в най-силната хокейна лига на света. Александър Георгиев със сигурност ще бъде избран в драфта, след като е класиран сред най-добрите вратари в Европа при аматьорите. Това е според последната класация на играчите, които ще бъдат избирани. Сашо е роден на 10 февруари 1996 година в Москва.

Няма ли подготвени експерти в ОД на МВР Варна за директор, за да назначават от София?

http://www.cross.bg/varna-direktor-podgotveni-1461668.html

Няма ли подготвени експерти в ОД на МВР Варна за директор, за да назначават от София? Доколкото имам наблюдения, след встъпването си в длъжност новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова има повече изяви в чужбина, отколкото в България. Тя сякаш не може да се откъсне и от старата си работа, да бъде част от секретариата на премиера Борисов - видно и от последното им посещение във Франция. Това заяви в предаването „Позиция" на Радио Варна народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков. Той отбеляза, че не вижда да се е случило нищо съществено във вътрешното министерство след назначаването на Румяна Бъчварова. Красимир Янков коментира и назначаването на досегашния началник на Първо РПУ в столицата за директор на полицията във Варна: „Не мисля, че в Областната дирекция на МВР във Варна няма подготвени професионалисти, които да бъдат на този пост. Точно обратното смятам, че във Варненската дирекция има достатъчно съвестни и добри служители и сред тях има не един, който може да бъде на тази длъжност и такъв човек би се ползвал с доверието на колегите си. Всички си спомняме „софийската бригада", която ръководеше и кадруваше във варненската полиция по времето на Иван Костов и печално известния Добрин Митев , но нека засега не правим аналогии, а да изчакаме и видим как новото ръководство ще се сработи с колектива и каква ще е ефективността от работата му.    

7-те тайни на живота

http://curious.actualno.com/7-te-tajni-na-jivota-news_468229.html

В следващите 7 кратки изречения се крие смисъл, който може да бъде описан със стотици думи. Животът е колкото сложен, толкова и простичък, стига да осъзнаем в какво се състои той. Прочетете всяка едн...

Лодка със стотици емигранти потъна в Средиземно море

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/lodka-sys-stotici-emigranti-potyna-v-sredizemno-more-6034782

Плавателният съд, превозващ от 500 до 700 имигранти, се е преобърнал в полунощ местно време, южно от италианския остров Лампедуза

Лодка със стотици имигранти потъна в Средиземно море

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/lodka-sys-stotici-imigranti-potyna-v-sredizemno-more-6034782

Плавателният съд, превозващ от 500 до 700 имигранти, се е преобърнал в полунощ местно време, южно от италианския остров Лампедуза

Социалисти садиха дръвчета в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-fidanki-mladezhite-1461667.html

Пловдив /КРОСС/ 20 сребристозелени фиданки от вида „Смърч" облагородиха пространството пред сградата на БТК на бул. "Пещерско шосе". Залесителната акция реализираха младежите от БСП в район Централен. Еко инициативата е традиционна за социалистите, а както винаги в нея участва и Захари Георгиев - член на НС на БСП. Не помня колко дръвчета съм засадил, но със сигурност са стотици, сподели бившият народен представител. Освен в обществените акции, той с удоволствие засажда фиданки и в собствения си двор. Колегата му от 42-ото НС Калин Милчев вещо ръководеше цялостното озеленяване. Той помагаше с практически указания на младежите и девойките, които за пръв път засаждат дърво. Накрая всички се снимаха за спомен от днешния ден, посветен на идеята за повече кислород в Пловдив.Общинският съветник и председател на БСП - Централен Димитринка Вакрилова благодари за съдействието на ОП „Градини и паркова" и на дирекция Екология. Тя увери, че социалистите в района ще продължат да провеждат подобни събития. Пловдив е сред градовете с най-мръсен въздух и ние трябва да се ангажираме с каузи, които да решават този проблем, каза Вакрилова.    

Активите, заради които се случи погромът*

http://www.mediapool.bg/aktivite-zaradi-koito-se-sluchi-pogromat-news233069.html

Девет месеца публичното пространство се облъчва от медийната империя на ДПС с мантрата „КТБ-кухи фирми-дупка от 4 милиарда”. Какво говорят делата на политиците? Скоростното приемане, само в рамките на 24 ЧАСА, на СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН за опазване на „дупката” и назначаването на двама  „специални” пазачи води до съвсем противоположни изводи. Явно в хралупата има доста мед! Достатъчно е да се знае, че двадесет предприятия от кредитираните от КТБ фирми произвеждат доход преди плащане на данъци, амортизации други финансови разходи (ЕBIDTA) на стойност 250 млн. евро, което означава, че приблизителната им пазарна цена е над 2.5 млрд. евро. Какви активи стоят зад кредитите дадени от КТБ АД? Ще изброим само част от тях: Над 20 броя предприятия с десетки хиляди служители: "Нуртс България" АД, "Петрол" АД, Стъкларските заводи в Плевен и в Парачин, Република Сърбия, "Дунарит" АД, "Авионамс" АД (бивш „Терем-Г. Бенковски”), "Телиш" АД, Завод за хартия Костенец ХХИ АД, "Гипс" АД, предприятието за производство на автомобили "Литекс Моторс" АД, "Партнер лизинг" АД, "Русенска корабостроителница", две газови компании, една от най-големите оранжерии в България, две от най-големите консервни предприятия в Пловдив, новоизграден завод за производство на фотоволтаични панели в София, предприятия в областта на инфраструктурното строителство, основния речен превозвач по р. Дунав, Завод за производство на консумативи за минната промишленост. Десет хотелски комплекса в Пампорово, Банско, "Св. св. Константин и Елена", Хисар, Боженци, Тетевен, Априлци и др.; Две големи търговски вериги за търговия на дребно ("Техномаркет" и "Домо"); Над 10 административни сгради (ИПК „Родина”, "София прес", Сградата на „Агрокомплект” - 1000 кв. м РЗП на ъгъла на бул. „Дондуков” и бул. „Васил Левски”, Зала „Универсиада” и др.) в първокласни райони на София (Околовръстно шосе, "Цариградско шосе" и др.); Развлекателен комплекс в Бургас с РЗП 60 000 кв. м; Около 3500 дка първокласни терени: на първа линия на черноморския бряг (Варна, Бургас, Бяла и Поморие, в т. ч. - 100 дка в акваторията на пристанище Бургас), София (Околовръстно шосе, "Цариградско шосе" и магистрала „Тракия”), Пловдив - 120 дка до летището, 120 дка във Велинград и др.; Акционерно дружество със специална цел с активи на стойност 150 млн. лева. Банката е собственик на значителна част от сградите, в които се помещават клоновете й. Те се намират на изключително атрактивни места в централните части на най-големите български градове. Между тях има и паметници на културата, в които банката е инвестирала значителни средства, за да ги съхрани като част от културното ни наследство. Сградите, собственост на банката, също са обезценени избирателно с по 30%, без да са ясни критериите на обезценка. Питаме министър Рашидов: „Г-н министър, как се обезценява паметник на културата и ще гарантирате ли опазването на културното наследство, отговорно съхранено от нас до този момент?!” Напълно логична беше в този ред на мисли поръчковата обезценка на кредитите на банката, която стигна дотам, че кредити на стойност към 2.5 млрд. лв. са обезценени почти напълно - от 80 до 100%, като по този начин е предопределена бъдещата им ниска оценка при продажба. Същевременно банката, след като обяви тези предприятия в несъстоятелност, ще придобие огромни активи и ще може да ги разпродаде на безценица, като за база се ползва поръчковата обезценка. За илюстриране на интензивността и посоката на този процес ще цитираме някои данни: Към 31.05.2014 г. - редовен дълг по кредити - 99%, 12.51% коефициент на капиталова адекватност; 14.997 млн. лв. печалба; Към 30.06.2014 г. (само след десет дена под ръководството на БНБ) - редовен дълг по кредити – 98%, 10.54% коефициент на капиталова адекватност; 65.283 млн. лв. загуба; Към 30.09.2014 г. - редовен дълг по кредити - 88%, 4.50% коефициент на капиталова адекватност; 375.343 млн. лв. загуба. Тоест капиталът все още е положителен. Ясно се вижда, че банката все още е в добро състояние и че не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково. Ето защо БНБ приложи допълнителна обезценка на кредитите, прилагайки нова методика, приета от тях през м. август 2014 година. Само по този начин загубата можеше да нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел - отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД. Ето няколко от десетките фрапиращи примери на обезценени от одиторите кредити: Кредити на стойност близо 1 млрд. лв. са обезценени почти на 100%, а срещу тях в полза на банката са заложени и ипотекирани ликвидни обезпечения: една от най-големите спортни зали в град София, най-големият стъкларски завод на Балканите, търговски и развлекателен център в Бургас с РЗП 65 000 кв. м, 55 дка и административна сграда на "Цариградско шосе", жилищни сгради с акт 16 в атрактивните южни и източни райони на София (кв. Бояна, сградата на „София прес” и др. подобни), както и в централните части на Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, седем първокласни хотелски комплекса в най-популярните ни курорти, имоти на първа линия на черноморското крайбрежие. Кредити, отпуснати на работещи предприятия, са оценени като перфектни (с 0% обезценка). Тук примери могат да бъдат дадени с водещата верига магазини за бяла и черна техника "Техномаркет", "Авионамс" (авиоремонтен завод, бивш „Терем - Георги Бенковски”),  завод за производство на хартия в Костенец,  стъкларския завод „Рубин инвест” АД в Плевен. За сметка на това инвестиционните кредити, отпуснати на техните собственици за придобиване и развитие на същите предприятия, са обезценени от 80 до 100 процента. При купуване на безценица на дълга на собственика работещо предприятие ще бъде придобито изключително изгодно. Кредити, отпуснати на други работещи дружества, са обезценени от 65 до 100 процента. За разлика от горепосочената схема, собствениците им не са ползвали кредити от КТБ АД за придобиването им. Тук се цели директно да се придобият вземания на банката от дружествата на нищожна цена. В тази група влизат дружества с дългогодишна производствена и кредитна история - много по-дълга от посочените 12 месеца в т.нар. доклад със значителни активи, осъществяващи оперативна дейност и осигуряващи работа на десетки хиляди служители и работници. Така например: Кредитът на един от най-големите винопроизводители „Телиш” АД, притежаващ изби с дългогодишна история и значителни, ликвидни материални запаси (хектолитри червено и бяло вино с експортно качество), е обезценен изцяло. Дружеството развива успешна дейност и осигурява над 70 души персонал, без сезонните работници. Кредитът на една от най-големите оранжерии в България, осигуряваща ранни зеленчуци както за вътрешния пазар, така и значителни количества за износ, включително и борсата за ранни зеленчуци в Мюнхен, е обезценен със 78%, въпреки че в полза на банката е учреден залог и на търговското предприятие. Фирмата реализира приходи не само от продажбата на основната продукция, но и от продажбата на електроенергия на НЕК, получена чрез изградената съвременна инсталация за когенерация на енергия. Фирмата е кредитополучател от десет години, осигурява около 100 работници годишно, без сезонните работници, генерирайки трайни постъпления, с които обслужва кредитите си. Вземанията на банката от дружество, притежаващо лицензи за газификация на няколко общини в Централна България, е обезценено с 91%, при условие че същото има оперативна дейност от 2007 година. Активите му са заложени в полза на банката, включително и газов  терминал, изграден до централна газопреносна мрежа. Кредитът на друго дружество, осъществяващо сходна дейност в Западна България, е обезценен със 70 процента. Фирмата осъществява дейността си от 2007 г. с постоянен темп на развитие и нарастване на приходите от основна дейност. В дружеството има осигурени 69 работници. В полза на банката е учреден залог на търговското предприятие. Фрапиращ е случаят с дружество, притежаващо активите на една от водещите корабостроителници в България. Дружеството работи, пред него има добри перспективи за натоварване на мощностите му. Активите на това дружество са заложени в полза на банката. Официално работещите и осигурени служители са над сто. Вземането от същото дружество е обезценено със 78 процента. Вземането от лизингова компания, оперираща на пазара от 7-8 години, е обезценено на 84 процента. Дружеството е заложило в КТБ АД всички свои вземания по договори за лизинг (парични и материални), включително и новоизградената в София и пусната в експлоатация през 2013 г. най-модерна печатница. Освен че постъпленията от лизинга и печатарското оборудване са заложени, сградите и теренът също са ипотекирани в полза на банката. Не на последно място, следва да се посочи и случаят с един от най-големите търговци на едро на петрол и петролни продукти, който реализира продажби за над 1 млрд. лв. годишно, без просрочен дълг. Вземането от това дружество е обезценено с 65 процента. За двойния аршин в преоценките и неприкритата намеса на определени политико-икономически кръгове може да бъде посочен и следният случай: Новосъздадена фирма е получила заем за инвестиция. Впоследствие сумата на заема е дадена от въпросната компания на нейно дъщерно дружество за закупуване на акции от капитала на предприятие за производство на консумативи за тютюневата индустрия. Това предприятие е пряко икономически свързано с най-големия преработвател, производител и търговец на тютюневи изделия в страната. Заемът към момента е със 150 дни просрочие. Кредитът е бил обявен за предсрочно изискуем още преди поставяне на банката под специален надзор и са били предприети действия за принудително изпълнение. Въпреки това за този кредит квесторите разпореждат обезценка от 0 процента. Такива примери не са единични случаи и те ясно доказват характера на целите, поставени от квесторите, чийто избор и дейност се осъществява под надзора и прякото ръководство на БНБ. Трябва да се каже ясно, че обезценката не е „дупка”, липса или пряка загуба от дейността на банката. Тя е резултат от предположения, че един или друг кредит може да не бъде погасен в бъдеще - напълно или изцяло. Въз основа на извършената от одиторските компании консултантска услуга, която не е одит, и извършената от тях обезценка на 06.11.2014 г. УС на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ АД и подаде искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на банката. До 20.06.2014 г., когато банката функционираше нормално, 98% от кредитния портфейл бяха редовни кредити и ликвидността й беше значително над средната за Европейския съюз. Ще цитираме международната рейтингова агенция Moody’s, която едва ли може да бъде заподозряна в субективно позитивно отношение към КТБ АД. Тя е извела в началото на доклада си от 30.05.2014 г. (20 дни преди поставянето на банката под специален надзор) следната констатация: „... рейтингът… отразява солидните ликвидни буфери на КТБ АД и нейната нарастваща и все по-диверсифицирана депозитна база в България. Също така Корпоративна търговска банка АД досега е успявала да поддържа по-стабилно качество на кредитния си портфейл в сравнение с конкурентите си, с необслужвани кредити (общо класифицирани като загуба и такива с 90 дни просрочие) от 1.4% от общия размер на кредитите през м. декември 2013 г. [1] В политическото говорене от месеци насам постоянно присъства темата за наемане на фирми за проследяване на „изчезналите” от КТБ АД пари. Но говорещите на тази тема не предприемат никакви реални действия за реализирането й. Защото много добре знаят къде са парите. Те не са изтекли в неизвестна посока, а са инвестирани в българската икономика, създали са работни места, генерирали са фирмени печалби, носещи нови инвестиции и бюджетни приходи. [1] “...the rating... reflects CorpBank’s solid liquidity buffers and its growing and increasingly diversified deposit base in Bulgaria. Also, Corpbank has so far maintained a more resilient loan book quality than its peers, with non-performing loans (NPLs defined as impaired loans + loans 90 days passed due) at 1,4% of loans in December 2013.” *Текстът е препечатан от в. „Банкеръ”.

АПИ: Трябва да решим дали искаме хубави пътища или желаем да пътуваме безплатно по тях

http://pik.bg/апи-трябва-да-решим-дали-искаме-хубави-пътища-или-желаем-да-пътуваме-безплатно-по-тях-news318516.html

АПИ: Трябва да решим дали искаме хубави пътища или желаем да пътуваме безплатно по тях

Като общество трябва да решим дали искаме да имаме хубави пътища или искаме да пътуваме безплатно по тях. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Средствата, които бяха отпуснати от правителството през изминалата седмица, визират точно отсечките на автомагистралите „Тракия” и „Струма”.

Тези отсечки от много години не са търпели сериозен ремонт, дори не са и преасфалтирани. Той обясни, че поради тази причина настилката е крайно амортизирана, в следствие на индивидуалните кръпки, които са се правели на място.

„Проблемът е свързан основно с големите водни количества, които реално не са спирали от началото на предходната година. Всички сме свидетели на дъждовете и снеговете, които паднаха. Всичко това превлажни земната основа навсякъде, което поведе след себе си образуването на свлачища и земни маси и други неприятни случаи, свързани основно с инфраструктурата”, подчерта инж. Лазаров. По думите му, ситуацията не е такава само в България, но и в Македония, Сърбия и Хърватия.

„За съжаление, за нашата инфраструктура, която от години е недофинансирана като сектор, от началото на 90-те години, средствата, които се дават за пътно строителство, имаше период, в които те граничеха с нулата”, отбеляза инж. Лазаров. Той благодари на правителството, че е отпуснало тези пари и тези отсечки ще бъдат върнат във вида, в който са били в началото.

Овчари задигнали 11 агнета от фермата, където работят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720904

Полицаи от Горна Оряховица закопчаха двама работници от Стражишко, откраднали 11 агнета от фермата, в която са наети.
В четвъртък в полицейското управление бил получен сигнал за кражба на 5 агнета от помощно стопанство край Захарни заводи в Горна Оряховица. На мястото бил изпратен полицейски екип, който извършил оглед.
Полицаи от Горна Оряховица закопчаха двама работници от Стражишко, откраднали 11 агнета от фермата, в която са наети. В четвъртък в полицейското управление бил получен сигнал за кражба на 5 агнета от помощно стопанство край Захарни заводи в Горна Оряховица. На мястото бил изпратен полицейски екип, който извършил оглед.

Бургас: Искаме Шенген море и въздух

http://www.cross.bg/byrgas-shengen-granitzi-1461666.html

Бургас /КРОСС/ Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметът на града Димитър Николов обсъдиха възможността България да поиска Шенген за границите ни по вода и въздух, по време на среща със заместник министър председателя Меглена Кунева. „Нека стартираме Шенген „сини граници", имаме три морски гари с перфектна организация, с подготвени кадри. Радваме се на круизи, но те не са толкова, че да затруднят контрола, който трябва да осъществяваме. В нашия район най-силно се отразява кризата в Украйна и Русия, защото ние сме основно туристическа дестинация. В Бургас имаме нова морска гара, трябва да я покажем, работим и има защо да искаме Шенген море и въздух. Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница. Бизнесът също настоява за това", коментира Николов. „Морето носи огромни ресурси. Шенген „сини граници" ще съживи бизнеса. Важно е също да отворим и границата с Турция при Малко Търново за тирове, сега е само за туристи, но за да се случи това са необходими средства. Съседите започват мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично- частното партньорство. Тази практика може да се взаимства и при нас", допълни Чолаков

Христо Иванов: Разпускането на ВСС – само след конституционни промени

http://www.cross.bg/promeni-ivanov-hristo-1461665.html

София /КРОСС/ Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет.В интервю за БНР Иванов заяви, че мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите:Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна. Вместо да говориме за съдържателните промени в конституцията, които трябва да направиме, които трябва да определят за десетилетия напред начина на работа на съдебната власт, ние се вторачваме в съдбата на 22-ма души и тяхната кариера. Това е абсолютно погрешната теза. Ако ние имаме шанс, както аз вярвам, че с тези предложени промени в конституцията, да осигуриме едно много по-отговорно и адекватно управление на органите на съдебната власт, наистина там трябва да е фокуса на нашите усилия.През седмицата премиерът Бойко Борисов заяви, че сега действащият Висш съдебен съвет не е достатъчно ефективен. Той каза това при представянето на проекта за конституционни промени, с които съдебният кадрови орган да бъде разделен на съдийска и прокурорска квота.Министър Христо Иванов каза още, че евентуалното разпускане на Висшия съдебен съвет трябва да се случи само след конституционни промени, като инициативата за това не е на министъра, а на депутатите.    

Пострадалият навигатор при инцидента в Рали Варна е със счупен шиен прешлен

http://www.moreto.net/novini.php?n=286523

Пострадалият в тежкия инцидент в скоростен етап 5 „Виница“ на "Рали Варна" навигатор Красимир Кръстев е със счупен 7-ми шиен прешлен. Това е официалната информация от спешния център в болница „Св. Анна“ във Варна, научи Moreto.

Тежък инцидент на рали "Варна"

http://www.cross.bg/varna-nomer-speshna-1461664.html

Варна /КРОСС/ Специален етап 5 „Виница", който е първи за втория ден на рали „Варна", бе прекратен заради сериозен инцидент с екипаж със състезателен номер 9 Стоян Добрев / Красимир Кръстев, съобщиха организаторите на състезанието.Към мястото на инцидента веднага са изпратени два автомобила за спешна помощ. Установено е, че екипажът е в съзнание, като навигаторът е изпратен за превантивен преглед в болницата във Варна. Няма пострадали зрители на ралито.Скоростната отсечка е прекратена, като екипажите, които са стартирали след екипаж с номер 9 или са останали на старта ще получат служебни времена.От спешния център в болница „Св. Анна" във Варна по-късно съобщиха, че пострадалият навигатор Красимир Кръстев е със счупен 7-и шиен прешлен. Състезателят е контактен и няма да се наложи спешна хирургична намеса. По-късно ще бъде извършена планова операция.

Вуйчото на прегазения в Панагюрище Петьо: За погребението детето беше буквално скърпено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720887

За погребението детето беше буквално скърпено. Не мога да разбера защо Пъков е навлязъл в насрещното, не зная дали е правена алкохолна проба, Петьо беше едно малко рибарче, весело и жизнерадостно дете. Това заяви пред „Вяра” Кристиян, вуйчо на прегазения Петьо в Панагюрище.
„Искаме справедливост и бързо съдебно производство срещу Цветан Пъков –
За погребението детето беше буквално скърпено. Не мога да разбера защо Пъков е навлязъл в насрещното, не зная дали е правена алкохолна проба, Петьо беше едно малко рибарче, весело и жизнерадостно дете. Това заяви пред „Вяра” Кристиян, вуйчо на прегазения Петьо в Панагюрище. „Искаме справедливост и бързо съдебно производство срещу Цветан Пъков –

Вуйчото на прегазения в Панагюрище Петьо: За погребението детето беше буквално скърпено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720892

За погребението детето беше буквално скърпено. Не мога да разбера защо Пъков е навлязъл в насрещното, не зная дали е правена алкохолна проба, Петьо беше едно малко рибарче, весело и жизнерадостно дете. Това заяви пред „Вяра” Кристиян, вуйчо на прегазения Петьо в Панагюрище.
„Искаме справедливост и бързо съдебно производство срещу Цветан Пъков –
За погребението детето беше буквално скърпено. Не мога да разбера защо Пъков е навлязъл в насрещното, не зная дали е правена алкохолна проба, Петьо беше едно малко рибарче, весело и жизнерадостно дете. Това заяви пред „Вяра” Кристиян, вуйчо на прегазения Петьо в Панагюрище. „Искаме справедливост и бързо съдебно производство срещу Цветан Пъков –

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721010

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Патриарх Неофит благослови християните в катедралата "Св. Неделя"

http://pik.bg/патриарх-неофит-благослови-християните-в-катедралата-св-неделя-news318511.html

Патриарх Неофит благослови християните в катедралата "Св. Неделя"

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично благослови християните на днешната Томина Неделя в митрополитската катедрала на София "Св. Вмца Неделя", предаде агенция "Фокус".

Патриархът присъства молитвено на Светата Литургия, отслужена от храмовото духовенство.

Първо полувреме: Черно море - Славия 0:0 (на живо)

http://petel.bg/Parvo-poluvreme--CHerno-more---Slaviya-0-0--na-zhivo-__108939

Отборите на Черно море и Славия играят при 0:0 през първото полувреме на мача от 26-ия кръг на "А" група на стадион "Тича". Във 2-рата минута...

Експерт: Има опасност българският оранжериен домат да изчезне от пазара

http://petel.bg/Ekspert--Ima-opasnost-balgarskiyat-oranzherien-domat-da-izchezne-ot-pazara__108940

Има опасност българският оранжериен домат да изчезне от пазара. Това каза председател на УС на Българската асоциация на производителите...

Рекорд: Къща за 2,6 милиона евро продадена в София

http://petel.bg/Rekord--Kashha-za-2-6-miliona-evro-prodadena-v-Sofiya__108938

Част от резиденцията на Тодор Живков, която все още не може да си намери купувачЧетири са най-скъпите къщи ,които в момента са на пазара у...

Япония праща сонда на Луната през 2018-а

http://www.cross.bg/yaponiya-kosmicheska-slim-1461663.html

/КРОСС/ След три години Япония планира след да изпрати на Луната космическата сонда SLIM. Това съобщава Sankei.com., позовавайки се на информирани източници.В понеделник, 20 април, на заседание на Комисията по космическа политика, японската космическа агенция JAXA ще съобщи повече подробности около апарата. По-подробен план около изстрелването на сондата ще бъде представен в началото на лятото. Очаква се резултатите от мисията на SLIM да спомогнат за по-нататъшното усвояване на Марс с участието на Япония.През 2007 г. Япония успешно изведен в орбита сондата "Кагуя", която позволи детайлно наблюдение на повърхността на естествения спътник на Земята.

"Епопея на тракийските царе" в Лувара ни струва 250 хил. лева

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/epopeia-na-trakiiskite-care-v-luvara-ni-struva-250-hil-leva-193161/

В много световни медии е имало материали за изложбата на тракийските съкровища, каза министърът на културата Вежди Рашидов

Григор Димитров е все по-близо до смяна на треньора

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/19/2515754_grigor_dimitrov_e_vse_po-blizo_do_smiana_na_trenyora/?ref=rss


Най-добрият български тенисист Григор Димитров може съвсем скоро да смени треньора си Роджър Рашийд.

Най-спряганото име в специализираните издания за заместник на австралийския специалист е Пол Анакон.

В последно време слуховете за раздяла между Димитров и Рашийд се засилват все повече, а допълнителен повод за това даде и отсъствието на специалиста от турнира в Монте Карло, където неговият възпитаник достигна четвъртфинал.

Рашийд остана в родината си и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване