Студентка по хуманитарни науки стана Мис Русия (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720581

Представителката на Екатеринбург София Никитчук победи в събота вечерта на националния конкурс "Мис Русия 2015", който притежава ексклузивните права победителката да представлява страната на "Мис Свят" и "Мис Вселена". До финала в "Барвиха Luxury Village" стигнаха 50 момичета от цяла Русия като Никитчук заяви,

Студентка по хуманитарни науки стана Мис Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720583

Представителката на Екатеринбург София Никитчук победи в събота вечерта на националния конкурс "Мис Русия 2015", който притежава ексклузивните права победителката да представлява страната на "Мис Свят" и "Мис Вселена". До финала в "Барвиха Luxury Village" стигнаха 50 момичета от цяла Русия като Никитчук заяви,

Софиянци излизат на протест заради новите правила за паркиране

http://sofia.actualno.com/Sofijanci-izlizat-na-protest-zaradi-novite-pravila-za-parkirane-news_468427.html

Група столичани готвят протест, а поводът е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране, съобщава Нова телевизия. &am...

Ченалова: Арестуваха ме заради "Октопод"

http://politics.actualno.com/Chenalova-Arestuvaha-me-zaradi-Oktopod-news_468429.html

След като бе освободена от съда срещу парична гаранция от 8000 лева, съдия Румяна Ченалова изложи собствената си позиция по обявяването й за общодържавно издирване, ареста и делото срещу нея в студиот...

Парламентът дава 63 хил. лв. за тоалетна хартия

http://politics.actualno.com/Parlamentyt-dava-63-hil-lv-za-toaletna-hartija-news_468423.html

Парламентът ще плати 63 хил. лв. за тоалетна хартия и салфетки в санитарните помещения на депутатите и администрацията за следващата една година. Това показва обявената в петък обществена поръчка за ...

Зеленчуците продължват до поскъпват

http://society.actualno.com/Zelenchucite-prodyljvat-do-poskypvat--news_468422.html

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро се повишава тази седмица с 0,73 процента до 1, 518 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тър...

Знаете ли, г-н Президент, защо интелигенцията ни си глътна езика?

http://bulgarski.pogled.info/news/63893/Znaete-li-g-n-Prezident-zashto-inteligentsiyata-ni-si-glatna-ezika

/Поглед.инфо/ Авторът на този текст проф. Пламен К. Георгиев е доктор на социологическите науки, завършил социология в Хумболтовия университет в Берлин. Автор е на трудовете „Българската политическа култура“ (Гьотинген, 2007 г.), „Корупционни покровителства в Югоизочна Европа“ (Springer, VS , 2008 г.), „Самоориентализацията в Югоизточна Европа (Springer, VS, 2012 г.) и др. Гост професор в университетите на Хайделберг, Фрайбург, Мюнхен и др. Публикуваме неговото открито писмо до Президента на България Росен Плевнелиев.

Ву Нгуен - виетнамецът от "Мастър шеф", отразява президентската кампания на Обама за “Ню Йорк Таймс”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250782_%D0%92%D1%83+%D0%9D%D0%B3%D1%83%D0%B5%D0%BD+-+%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%22%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D1%88%D0%B5%D1%84%22%2C+%D0%BE%D1%82%D1%80

 Той живее завидно добре в Щатите. Заминава, защото открай време за него това е притегателно място и локация, където иска да сбъдне мечтите си. Тъкмо завършва университета с две дипломи – по журналистика и визуална комуникация, когато получава работа като графичен редактор в един от най-уважаваните всекидневници - “Ню Йорк Таймс”. Там прави графики, таблици и след това анализира резултатите. Именно той е в екипа, който отразява цялата кандидатпрезидентска кампания на Барак Обама малко преди да спечели първия си мандат през 2008 година. След това води екипа, който разработва уеб платформата “Ен Би Си нюс” на един от най-големите американски телевизионни канали. На професионално ниво не му отстъпва и съпругата му – тя е програмист в “Майкрософт”.

След като една вечер, седнал в ресторант в Сиатъл, осъзнава всичко това, което е постигнал, и то още преди да е навършил 30 години, Ву Нгуен – по-популярен като виетнамския готвач от “Мастър шеф”, казва на жена си: “Рали, писна ми да живеем в Щатите, хайде да се преместим в България”.

Ей така с усмивка и същия първоначален ентусиазъм като преди, един от най-добрите участници в кулинарното шоу на Би Ти Ви, разказва как преди малко повече от година се мести да живее отново в София.

Промяната наистина е голяма, а

решението е взето

единодушно и от двамата

Буквално за един ден. Напускат работните си места, продават всичко, което притежават, с изключение на семейната им къща, която и досега дават под наем, бързо подреждат багажа в 6 куфара и пристигат у нас заедно със сина им Адриан, който вече е на 3 години.

В България няма изненади за тях. Почти нищо не им е чуждо. Защото тя е българка – родена е и е израснала в Благоевград, а той живее със семейството си в София от 1993 година. Обаче се запознават в Северна Каролина, когато той е студент в 3-и курс, а тя учи компютърни науки в “Дюк” – един от най-престижните американски университети.

“Животът ни в Америка беше изпълнен с работа, прекарвахме в офисите си по 12-13 часа на ден. Нямахме време да си готвим, хранехме се всеки ден навън. Супермного работа и много малко лично време. И двамата бързо направихме кариера, но от всекидневните задължения сякаш не успяхме да усетим радостта и спокойствието от това, което постигнахме”, е част от мотивацията на Ралица и Ву да се върнат за постоянно в България през декември 2013 година.

Малко след това се захващат със собствен бизнес. Опитът, който са натрупали, безспорно е голям. Затова

основават собствена

софтуерна компания,

която продължават да развиват и сега. “Клиентите ни са предимно американци. Работим от вкъщи. И имаме едно основно правило - когато сме на ваканция, вземаме лаптопите с нас, но само за да гледаме филми”, разказва Ву.

Участието му в “Мастър шеф” е от онези специални моменти в живота, за които човек нито си е мечтал, нито се е надявал да излезе нещо сериозно. Просто един ден ти се случват и бързо променят живота ти завинаги.

Изобщо не е вярвал, че след като съпругата му попълни формуляра за участие в шоуто през януари, ще го поканят на кастинг и ще стигне толкова напред в шоуто. При положение, че никога преди това не се е занимавал професионално с готвене. Освен това съпругата му прекарва в кухнята много повече време от него. Той обаче има страхотен усет и всеки път експериментира - все неща, които го открояват в “Мастър шеф”.

“Единственият ми опит е в това, че когато със съпругата ми сме на екскурзия, избягваме снимките пред известни сгради и музеи. Не разглеждаме забележителности, а посещаваме ресторанти и опитваме местната кухня. Така се докосваме много повече до културата, усещаме енергията и опознаваме мястото, отколкото, ако си направим едно селфи. А базовите неща, които знам за готвенето, са от един 8-седмичен кулинарен курс в Сиатъл, който посещавахме със съпругата ми, докато тя беше бременна. Беше веднъж седмично. Преподаваха ни основни правила в приготвянето на салати, предястия и основни ястия от американската и френската кухня”, разказва Ву Нгуен, който е решен след края на шоуто да основе заведение. Вече преговаря за мястото, менюто му също е почти готово. Концепцията е

тип бързо хранене,

обаче с качествени

продукти,

приготвени на момента пред очите на клиента.

Ву и Ралица по време на сватбеното им тържество в Благоевград.

 

Ето за такъв бизнес той си мечтае от много години и вече е на път да го осъществи. Сега родителите му се занимават с търговия. Виет Нгуен е баща му, който е строителен инженер, завършил образованието си в Русия. Навремето е бил един от главните отговорници на виетналмските работници в бургаския регион. Толкова харесва страната ни, че след 89-а година решава да имигрира със семейството си у нас. Тук идват още съпругата му Хън Ву, както и Ву. Брат му, който е роден у нас, се казва Ха.

“В зависимост от това как хората произнасят името ми, то означава няколко неща. По принцип е буря, тъй като съм роден през ноември, когато е дъждовният период във Виетнам. А в същия ден е имало силна буря.

Тук обаче всички го

произнасят по

грешния начин, което

на виетнамски

означава гърда”,

обяснява за конфузните ситуации, в които е попадал заради езика Ву.

Когато пристига в България, е в 5-и клас. Родителите му го записват в 96-о училище в Люлин. Справя се отлично с уроците в клас. По време на учебната година учителката му по литература му преподава целия материал от 1-и до 5-и клас.

“От детството си в България имам само хубави спомени. Никога не съм се чувствал като чужденец. Децата ме приемаха, с повечето сме приятели и сега продължаваме да се събираме. Всъщност и приятелите ми са част от причината да се върна тук”, разказва той.

Ву и Ралица имат 2 сватби. Едната е в Америка - гражданският брак, а църковният, както и голямото тържество - в Благоевград. “За да може да се венчаем, аз се покръстих и станах християнин. Преди това бях будист. Тук сватбите с всички традиции и обичаи са много весели, а в Америка са много формални”, обяснява той.

Това са роднините на Ву във Виетнам. Той има около 30 първи братовчеди. Последният път, когато е бил при тях, е преди 2 години. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

 

Адриан е синът му. Той е кръстен на второто име на Ву, което е Анх. Роден е в Щатите и затова сега има 3 гражданства - американско, както и българско и виетнамско.

“Животът е пред нас, трудно може да се прецени къде ще живеем и с какво ще се занимаваме след няколко години. Сега обаче плановете ни са свързани изцяло с България”, казва Ву Нгуен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЦЕПТА

Френско-виетнамско телешко варено

Това е рецептата, която Ву Нгуен приготви в една от задачите в “Мастър шеф”.

Продукти

500 г телешко, нарязано на 2 см кубчета

За маринатата

стрък лимонена трева

20 мл рибен сос (може да го заместите със соев сос)

1 дафинов лист

15 г пресен джинджифил

1 ч. л. кафява захар

За супата

3 с. л. олио

глава лук, нарязан на дребно

1 ч.ч. пресни домати, нарязани на кубчета

звезден анасон

вода

червено вино

1-2 моркова

1-2 картофа

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете джинджифила на дребно.

Нарежете лимонената трева на 3 парчета (5-6 см дълги) и ги смачкайте леко с чук или с плоската страна на нож.

Смесете всички продукти за маринатата и оставете месото да престои в нея за 20ина минути.

Прецедете продуктите, така че да запазите месото, лимонената трева, дафиновия лист и джинджифила.

Отделете месото и го запържете заедно с олиото и малко сол на силен огън в тенджера, така че месото леко да покафенее от всички страни.

Отделете телешкото и запържете лука в същата тенджера, докато поомекне.

Добавете доматите и гответе на слаб огън, докато се сгъсти.

Върнете телешкото обратно в тенджерата и добавете запазените продукти от маринатата заедно с анасона и достатъчно вода и вино да покрият месото в пропорция 2 вода:1 вино.

Гответе на слаб огън, докато месото полуомекне, като доливате вода, ако се наложи.

Нарежете морковите и картофите на едри парчета (2-3 см) и ги добавете към ястието. Долейте достатъчно вода да се покрият зеленчуците.

Гответе на слаб огън, докато морковите и картофите омекнат. Ако обичате супата по-гъста, може да намачкате няколко парчета моркови и картофи.

Махнете лимонената трева, дафиновия лист и анасона. Добавете сол и черен пипер на вкус и сервирайте топло с варен бял ориз или френска багета.

Синът им Адриан пред коледната елха в дома им в Америка.

 

 

РЕГЛАМЕНТ

“Мастър шеф” е едно от най-рейтинговите телевизионни предавания по света. Излъчва се в над 40 държави в няколко версии - основната, каквато е у нас - неизвестни любители готвачи се състезават помежду си. Другата е за професионалисти, в Америка много популярен е вариантът с известни личности от шоубизнеса, а в някои страни има и “Мастър шеф”, адаптиран за деца. През 2012 година в Австралия се появи и петата версия, която събира най-добрите готвачи, които са участвали в предаването.

Би Ти Ви излъчва шоуто 3 пъти седмично в праймтайма си - от вторник до четвъртък. Но общо взето регламентът навсякъде по света е един. Първото предизвикателство е “Кутията на Мастър шеф”. В нея има 10 продукта, но и един, който е уловка. Журито избира победителя. Този, който се е справил най-добре, влиза в склада, за да избере продуктите, с които участниците да готвят във втората игра - теста за креативност. Всичко това Би Ти Ви излъчва във вторник.

В епизодите в сряда победителите от двете игри се състезават за имунитет, който им гарантира оставане в шоуто поне още една седмица. След това има състезание между трима от участниците, които са се справили най-зле в теста за креативност. Това е т. нар. стрес тест. Журито определя кой от тях отива на елиминация.

Тя е в четвъртък, когато участниците са разделени на 2 отбора. Екипът, който загуби това състезание, плюс участникът, който се е провалил на стрес теста, се състезават помежду си за оставане в шоуто. Журито определя кой да си тръгне завинаги от играта.

Ву заедно със семейството си

 

 

 

НЕГОВИЯТ ВЪЗХОД...

Семейството. Ву и Ралица се запознават по време на студентските си години в Северна Каролина. Синът им Адриан е на 3 години.

...И ПАДЕНИЕ

Напуска работа, когато е на върха. През 2013 година Ву работи за сайта на американския тв канал Ен Би Си, а съпругата му - в “Майкрософт”. Напускат, за да градят живота си отначало в България.

На алеята на славата в Холивуд

 

Продадоха костюм от филма Отнесени от вихъра за 137 хил. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250781_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8E%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0+%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%B

 Костюм на американската актриса Вивиан Лий, с който тя играе Скарлет О‘Хара във филма „Отнесени от вихъра“, беше продаден на търг в Бевърли Хилс, щата Калифорния, за 137 000 долара, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

Този известен костюм - от сив жакет и пола с черна зигзагообразна бродерия – и още над 150 други предмета от наградения с Оскари филм бяха предложени на търга от Джеймс Тамблин. В миналото той е ръководел отдела за грима в „Унивърсъл студиос“.

Софиянци на протест заради смяната на такса с цена за паркиране

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720572

Великденската ваканция на народните представители още не е свършила, но отсега група столичани се стягат за протест.
Поводът за недоволството им е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране.
Росен Миленов знае разликата между такса и цена.
Великденската ваканция на народните представители още не е свършила, но отсега група столичани се стягат за протест. Поводът за недоволството им е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране. Росен Миленов знае разликата между такса и цена.

Софиянци на протест заради смяната на такса с цена за паркиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720576

Великденската ваканция на народните представители още не е свършила, но отсега група столичани се стягат за протест.
Поводът за недоволството им е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране.
Росен Миленов знае разликата между такса и цена.
Великденската ваканция на народните представители още не е свършила, но отсега група столичани се стягат за протест. Поводът за недоволството им е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране. Росен Миленов знае разликата между такса и цена.

Наследници на Гьобелс съдят издателство за неизплатени авторски права

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250780_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D1%8C%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%81+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%

 Наследници на Йозеф Гьобелс съдят издателство за използването на негови цитати в биография на нацисткия министър на пропагандата, пише The Independent .
Срещу издателството „Рандъм хауз“ е предявен иск от семейството на известния нацист след решението да публикува английска версия на Гьобелсовата биография от Питър Лонгерих, преди това публикувана в Германия през 2010 година.
Спорът се разразява по въпроса за употребата на дневника на Гьобелс, който Питър Лонгерих, професор по съвременна германска история в Лондонския университет „Роял Холоуей“, използва като основен източник на цитати.
Въпреки, че издателят първоначално се съгласява да заплати лиценз за правата, така както постъпват и други издатели, когато използват дневниците на Гьобелс, компанията по-късно се отказва от това свое намерение и заявява, че е погрешно да се плаща лиценз на наследниците на нацистки военнопрестъпник.
„Не мога да повярвам, че някой ще иска да му бъде платен лиценз за думите на Гьобелс“, заявява Райнер Дрезен, адвокатът, който представя издателството.

И Лукашенко отказа на Путин за 9 май

http://frognews.bg/news_89730/

Президентът на Беларус Александър Лукашенко няма да присъства на парада за 9 май в Москва, съобщават руските медии.

Как Тони Блеър прави милионите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250779_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%91%D0%BB%D0%B5%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8

 Тони Блеър е заплашен от нови обвинения за конфликт на интереси във връзка със своите бизнес афери, след като стана ясно, че е подписал противоречив договор да ръководи средства, свързани с мини в Латинска Америка, пише The Sunday Telegraph.
На Блеър му се плаща да съветва колумбийското правителство как да изхарчи 2 милиарда лири, спечелени от минно дело.
Договорът, получен от The Telegraph, разкрива, че колумбийското правителство не плаща никакви такси за неговите услуги. Вместо това, таксите, дължими на консултантската фирма на Блеър “Tony Blair Associates” (TBA), се плащат от богата на петрол държава в Персийския залив, в която той е в близки отношения с властта.
Сделката повдига въпроси за дейността на Тони Блеър като пратеник за мир в Близкия Изток и дали той не е използвал тази позиция, за да се сприятели с богатите управляващи в Абу Даби, столицата на Обединените Арабски Емирства, които сега финансират личната му консултантска работа в Колумбия и други страни.
Разкритието създава допълнително напрежение върху Тони Блеър да се откаже от дейността си на пратеник. Според източник по върховете на властта, Блеър трябва да подаде оставката си следващата седмица.

Първанов скастри Плевнелиев заради 9 май

http://bulgarski.pogled.info/news/63892/Parvanov-skastri-Plevneliev-zaradi-9-mai

/Поглед.инфо/ „Отказът на Росен Плевнелиев да присъства в Москва на 9 май предизвика голямо огорчение, психологическият ефект от него ще бъде многостранен.“

Нелегални цигари и куфарна търговия крепят живота в гетото на Хасково

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/19/2514865_nelegalni_cigari_i_kufarna_turgoviia_krepiat_jivota_v/?ref=rss


Дере, превърнато в сметище, с тук-там едва отличими бараки от дърво и кирпич, приютяващи над 300 души. Това е мястото, където според мнозина се печелят или губят избори в Хасково.



Нещото, което пречи махалата в квартал "Република" да бъде наречена ромска, е турското самосъзнание на обитателите й. "Кажеш ли ми циганин, ще те съдя. Дотолкова си знам правата", започва разговора уличният търговец Ахмед. Като повечето семейства наоколо и неговото е съставено само от...

Галет с аспержи и варени яйца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/04/19/2514616_galet_s_asperji_i_vareni_iaica/?ref=rss


Колкото и да се радваме на шарените великденски яйца, неизменно в седмицата след празника се озоваваме с доста голямо количество, което се чудим как да изядем. За закуска, на сандвичи, в зелена салата и все пак остават още и още в хладилника. Тъй като не е добре да се прекалява с количеството им всеки ден, за да не се получат обриви, особено при децата, дилемата си остава и често се налага да изхвърлим последните красиви яйца.

Има някои рецепти, обаче, в които могат да бъдат...

Почасовото възнаграждение в Украйна е три пъти по-ниско от това в най-бедната страна в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250778_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%D1%82

  Според данни в изследване на Евростат, най-високото почасово трудово възнаграждение в страните от еврозоната през 2014 г. е било в Дания - 40,3 евро на час. За цяла Европа средното почасово заплащане е било 20 евро и се колебае в зависимост от региона от 3,8 до 40,3 евро на час, съобщава Maanimo. 
След Дания в рейтинга на страните с най-щедро възнаграждение се нареждат Белгия (?39,1), Швеция (?37,4), Люксембург (?35,9), Франция (?34,6), Нидерландия (?34,0), Финландия (?32,3), Австрия (?31,5) и Германия (?31,4).
Най-ниско платен е почасовият труд в България (?3,8), Румъния (?4,6), Литва (?6,5) и Латвия (?6,6). 
Що се касае Украйна, ако отчетем средномесечната заплата в страната и валутните колебания, то почасовото заплащане на труда в Украйна през 2014 г. е било 1,3 евро (20,8 грн). Това е почти три пъти по-ниско от последната в рейтинга – България, отбелязва украинската информационна агенция. 

Младите сирийци избягват военната служба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250777_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%

  Младите сирийски мъже в контролираните от режима зони на Сирия използват всички възможни средства, включително протести, стигащи до насилие, за да избегнат военната служба, дори когато подкрепят правителството, предава AFP.
По данни на Сирийската обсерватория за човешките права, повече от 80 000 редовни войници и подкрепящи режима бойци са били убити в 4-годишния конфликт, при приблизително 220 000 жертви.

Продадоха костюм от филма Отнесени от вихъра за 137 хил. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720562

Костюм на американската актриса Вивиан Лий, с който тя играе Скарлет О‘Хара във филма „Отнесени от вихъра“, беше продаден на търг в Бевърли Хилс, щата Калифорния, за 137 000 долара, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.
Този известен костюм - от сив жакет и пола с черна зигзагообразна бродерия – и още над 150 други предмета от наградения с
Костюм на американската актриса Вивиан Лий, с който тя играе Скарлет О‘Хара във филма „Отнесени от вихъра“, беше продаден на търг в Бевърли Хилс, щата Калифорния, за 137 000 долара, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Този известен костюм - от сив жакет и пола с черна зигзагообразна бродерия – и още над 150 други предмета от наградения с

Продадоха костюм от филма Отнесени от вихъра за 137 хил. долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720565

Костюм на американската актриса Вивиан Лий, с който тя играе Скарлет О‘Хара във филма „Отнесени от вихъра“, беше продаден на търг в Бевърли Хилс, щата Калифорния, за 137 000 долара, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.
Този известен костюм - от сив жакет и пола с черна зигзагообразна бродерия – и още над 150 други предмета от наградения с
Костюм на американската актриса Вивиан Лий, с който тя играе Скарлет О‘Хара във филма „Отнесени от вихъра“, беше продаден на търг в Бевърли Хилс, щата Калифорния, за 137 000 долара, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Този известен костюм - от сив жакет и пола с черна зигзагообразна бродерия – и още над 150 други предмета от наградения с

Рязко захлажда от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_492097.html

В неделя температурите се понижават рязко в цялата страна. Максималните температури ще са едва 10–15 градуса. През първата половина на неделния ден валежите ще има предимно в източната половина от страната. Следобед и привечер ще вали на места в южните райони. Вятърът ще отслабне в почти цялата страна, но в Източна България няма да спре и ще остане ветровито. На изток ще духа силен и студен вятър. До четвъртък не се очаква силно покачване на температурите. Минималните ще са между 3 и 6 градуса, а максималните - 13-16 градуса.

Двама дисиденти участват на изборите за местна власт в Куба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250776_%D0%94%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0

 За първи път в Куба поне двама опоненти на правителството ще се явят на местните избори в неделя. Илдебрандо Чавиадо е независим журналист и адвокат, а Юниел Лопес е член на обявената за незаконна партия Независима и демократична Куба, предаде BBC. И двамата са кандидати за места в общинските съвет в Хавана. 
Избирането им би било безпрецедентно за еднопартийната система в Куба. 
И двамата коментираха пред чужди медии, че правителството се оказало неподготвено за широката подкрепа за тях по време на първия кръг от изборите. Както половината от 27-те хиляди кандидати за общински постове, Чавиадо и Лопесса били избрани с вдигане на ръце на среща на местното население. В последния етап от гласуването то е тайно и не се провежда агитация. 

От запад, валежите ще спират, максималните температури ще са между 10° и 15°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250775_%D0%9E%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%2C+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8

 От запад валежите ще спират. Преди обяд в Източна България и Рило-Родопската област все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. От северозапад-север ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен. Застудяването ще продължи и температурите, особено дневните, чувствително ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 10° и 15°.
Атмосферното налягане е близко до средното за април – ще се повишава. 
Над Черноморието облачността ще е значителна и ще превалява дъжд. След обяд от север валежите ще спират и облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне. Максимални температури на въздуха: 11-12°, температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението ще бъде 2-3 бала.
Над планините облачността ще е променлива, значителна над Рило-Родопската област. На места ще превалява дъжд, над 1800 м – сняг. Вятърът ще отслабне, но по билата ще е все още умерен от северозапад. Ще застудее и максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около минус 2°.

Израел изумен от Обама за руското решение да продава ракети С 300 на Иран

http://svetoven.pogled.info/news/63891/Izrael-izumen-ot-Obama-za-ruskoto-reshenie-da-prodava-raketi-S-300-na-Iran

/Поглед.инфо/ Политически наблюдатели и водещи израелски телевизии изразиха изумлението си по повод реакцията на американския президент Барак Обама по повод вдигането на забраната на Москва за доставка на ракети С 300 за Иран, съобщава The Times of Israеl.

Шъдзяджуанг с Жоро Илиев не се даде на шестия

http://petel.bg/SHadzyadzhuang-s-ZHoro-Iliev-ne-se-dade-na-shestiya__108914

Шъдзяджуанг Йончанг с Георги Илиев в състава направи 0:0 при гостуването на шестия Гуанджоу РФ в среща от шестия кръг на елита на Китай. Шъдзяджуант заема 13-о място в класирането с 5 точки (5:6) и мач по-малко.  

Ново развитие! Никита е видял как убиват майка му

http://petel.bg/Novo-razvitie--Nikita-e-vidyal-kak-ubivat-mayka-mu__108913

Все още никой не е разпознал момченцето, тялото му лежи в моргата дълбоко замразено. Малкият Никита Плотников, чието тяло бе открито в...

Днес ще е хладно, температурите до 15°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720554

От запад валежите ще спират. Преди обяд в Източна България и Рило-Родопската област все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. Това съобщи Фокус, цитирайки  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. От северозапад-север ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен.
От запад валежите ще спират. Преди обяд в Източна България и Рило-Родопската област все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. Това съобщи Фокус, цитирайки  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. От северозапад-север ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен.

Днес ще е хладно, температурите до 15°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720556

От запад валежите ще спират. Преди обяд в Източна България и Рило-Родопската област все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. Това съобщи Фокус, цитирайки  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. От северозапад-север ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен.
От запад валежите ще спират. Преди обяд в Източна България и Рило-Родопската област все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. Това съобщи Фокус, цитирайки  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. От северозапад-север ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен.

Нов скандал със строежи по Черноморието – в Китен дюни са засипвани с пръст

http://www.moreto.net/novini.php?n=286494

Нов скандал със строежи по Черноморието – оказва се, че дюните на къмпинг „Китен“ са засипани с пръст! Според фирмата-собственик на част от къмпинга това е направено с цел възстановяване на терена след опустошителните наводнения. От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас обаче са категорични, че дейностите са незаконни.

Дъщерята на Васил Илиев украси турнир по борба

http://www.bnews.bg/article-133457

Тази година се навършват 20 години от смъртта на бившия известен борец от ЦСКА Васил и 10 години от смъртта на Георги.

Bulgaria Tattоo Expo събра майстори и любители на татуировките (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_492065.html

Татуисти от цял свят събра второто издание на Bulgaria Tattоo Expo, което се провежда този уикенд в София. Участници от България, Македония, Швеция, Великобритания, Италия, Франция, Гърция, Беларус и други държави имаха възможността да покажат своите умения, както и да обменят знания и техники през първия ден на събитието. Сред майсторите дошли да покажат на какво са способни е и един от най-популярните родни тату артисти - Николай Николов, по-известен с псевдонима си Bullet BG . Стотици любители на татуировките изпълниха Зала 3 на НДК през първия ден на Bulgaria Tattоo Expo, като много от посетителите се възползваха от възможността да се сдобият с нова татуировка. В ранния следобед се проведоха и конкурси в категории за малка черно-бяла, голяма цветна, реалистична, ориентал татуировка и още, като с предимство бяха нови и непоказвани досега произведения по телата на най-запалените. Тази година Bulgaria Tattоo Expo се разпростира на 73 щанда, на които освен татуировки посетителите могат да намерят всякакви стоки, свързани с ъндърграунд културата- пиърсинг, бижута, облекла, материали за професионалистите. Тези, които днес не успяха да посетят феста вчера, ще имат възможността да го направят и днес по време на втория финален ден на събитието.

Протести в Испания срещу TTIP между САЩ и Европа

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/63890/Protesti-v-Ispaniya-sreshtu-TTIP-mezhdu-SASHT-i-Evropa

/Поглед.инфо/ Многохилядна протестна демонстрация срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС се проведе днес в Мадрид.

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 19 април за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=286491

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес - 19 април - неделя, които ще следят предимно за превишена скорост: 07:30 - 09:00 бул.

Дупки изядоха пътя между Разград и Търговище

http://frognews.bg/news_89729/

Огромни дупки изядоха пътя между Разград и Търговище . Ситуацията около с. Трапище е критична, шофьорите не спазват знаците, за да избегнат неравностите на пътя.

Нови дати за премиерните представления на мюзикъла "Грозното пате"

http://scene.actualno.com/Novi-dati-za-premiernite-predstavlenija-na-muzikyla-Groznoto-pate-news_468421.html

Уважаеми зрители! Скъпи приятели! Имаме една, не особено приятна, новина!!! Премиерните представления на мюзикъла "Грозното пате" се ПРЕМЕСТВАТ от 25 и 26 април - съответно на 9 и 10 май!...

Седмото издание на "Български награди за уеб" ще акцентира върху новите тенденции в интернет сегмента

http://business.actualno.com/Sedmoto-izdanie-na-Bylgarski-nagradi-za-ueb-shte-akcentira-vyrhu-novite-tendencii-v-internet-segmenta-news_468420.html

Иновациите в уеб разработката и дизайна, стартиращите онлайн фирми, новите тенденции в дигиталния маркетинг и онлайн бизнеса ще бъдат във фокуса на тазгодишното седмо издание на “Български н...

Американски полицаи отново застреляха чернокож

http://america.actualno.com/Amerikanski-policai-otnovo-zastreljaha-chernokoj-news_468419.html

Пореден случай на застрелян млад чернокож от американски полицаи. Инцидентът е станал малко преди 1 часа тази сутрин в предградие на Сейнт Луис, щат Мисури, съобщава Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз....

Застудяването продължава

http://bulgarski.pogled.info/news/63889/Zastudyavaneto-prodalzhava

/Поглед.инфо/ Валежите от запад ще спират. В източната половина на страната, главно преди обяд, все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране.

Томина неделя

http://bulgarski.pogled.info/news/63888/Tomina-nedelya

/Поглед.инфо/ В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома - един от 12-те христови ученици. Тази година Томина неделя е на 19 април

Уралска красавица стана "Мис Русия"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/19/2515621_uralska_krasavica_stana_mis_rusiia/?ref=rss


Представителката на Екатеринбург София Никитчук победи в събота вечерта на националния конкурс "Мис Русия 2015", който притежава ексклузивните права победителката да представлява страната на "Мис Свят" и "Мис Вселена".

До финала в "Барвиха Luxury Village"  стигнаха 50 момичета от цяла Русия като Никитчук заяви, че най-трудно ѝ било да пребори себе си, емоциите и отчасти мързела си.

Тя е на 21 години с параметри на фигурата 88-63-91. София учи във факултета по хуманитарни...

Отборът на Илиан Илиев с равенство в Ангола. Остава лидер

http://petel.bg/Otborat-na-Ilian-Iliev-s-ravenstvo-v-Angola--Ostava-lider-__108912

Воденият от Илиан Илиев Интерклубе Луанда завърши 1:1 с Рекреативо Либоло у дома в мач от IX кръг на първенството на Ангола. Моко откри за...

Министърът Вежди Рашидов: Някъде към 250 000 лева се дадоха за изложбата в Лувъра и за журналистите

http://petel.bg/Ministarat-Vezhdi-Rashidov--Nyakade-kam-250-000-leva-se-dadoha-za-izlozhbata-v-Luvara-i-za-zhurnalistite__108911

Топъл, топъл от експедицията в Париж и бесен, бесен от коментарите около прословутата изложба „Епопея на тракийското царе”, която ни...

Жигулата навършва 45 г.

http://frognews.bg/news_89728/

На 19 април 1970 г. от монтажния конвейер на Волжския автомобилен завод (ВАЗ) италианският шеф-инструктор Бенито Гуидо Савоини сваля първия автомобил ВАЗ-2101, наричан от руснаците простичко „копейката". Впоследствие поредицата модели са преименувани на „Лада", припомня радио „Дарик".

Днес пак се боядисват яйца, Томина неделя е

http://frognews.bg/news_89727/

Днес е Томина неделя. Почита се паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни. Имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.

Най-важното от Варна във вчерашния 18 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286489

Колежът по туризъм във Варна ще има нова сграда Колежът по туризъм във Варна ще се сдобие с нова сграда, това съобщи професор Пламен Илиев - ректор на Икономическия университет. След среща с професор Тодор Танев - министър на образованието и науката, е станало ясно, че Mинистерството е съгласно да предостави на колежа сградата на закритата вече Професионална гимназия по транспорт и машиностроене в морската столица.

Пушачите да ядат повече моркови и зеле

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4718735


Няма никакви храни, които могат да предотвратят или да неутрализират последици от тютюнопушенето.
Но изследванията показват, че някои все пак са с по-голям потенциал срещу ефектите от 4200-те хиляди токсина в цигарения дим. Разбира се, единствената разумна защита е човек да се откаже от самоунищожителния навик.
Няма никакви храни, които могат да предотвратят или да неутрализират последици от тютюнопушенето. Но изследванията показват, че някои все пак са с по-голям потенциал срещу ефектите от 4200-те хиляди токсина в цигарения дим. Разбира се, единствената разумна защита е човек да се откаже от самоунищожителния навик.

Картофени ветрила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720082

Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Идея: България, Румъния и Гърция с общ пазар на лекарствата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4720247

Медикаменти, доставени за наши пациенти, ще се препродават в ЕС след разрешение

България, Румъния и Гърция да се “обединят” в общ лекарствен пазар, а ефектът ще е здравните фондове на трите държави да купуват медикаментите на много по-ниски цени, отколкото в момента. Това съобщи за „Труд“ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
Медикаменти, доставени за наши пациенти, ще се препродават в ЕС след разрешение България, Румъния и Гърция да се “обединят” в общ лекарствен пазар, а ефектът ще е здравните фондове на трите държави да купуват медикаментите на много по-ниски цени, отколкото в момента. Това съобщи за „Труд“ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Рогозин: Русия трябва да направи Арктика своя територия

http://asia.actualno.com/Rogozin-Rusija-trjabva-da-napravi-Arktika-svoja-teritorija-news_468418.html

Русия трябва да положи всички усилия, за да влезе в Арктика и да усвои контролираната от нея част, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС и Дарик. "Тук има много проблеми, ко...

Евродепутатите ни с по 23 000 евро за сътрудници

http://politics.actualno.com/Evrodeputatite-ni-s-po-23-000-evro-za-sytrudnici-news_468417.html

Евродепутатите вече ще разполагат с по 23 000 евро за сътрудници. Увеличението е с 1500 евро на месец и се очаква да влезе в сила от януари 2016 г. Представителите в ЕП вече са си стиснали ръцете за...

Улесняват санирането на панелките

http://society.actualno.com/Ulesnjavat-saniraneto-na-panelkite-news_468416.html

Министерството на регионалното развитие улеснява достъпа до Националната програма за енергийно обновяване на панелните блокове, съобщи TV7. Новите правила ще бъдат приети от кабинета до края на април...

Пътна обстановка в страната - 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286488

Ограничения за товарните автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще бъде ограничено движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

146 души бягаха в деня на спринта във Варна. Вижте призьорите

http://petel.bg/146-dushi-byagaha-v-denya-na-sprinta-vav-Varna--Vizhte-prizorite__108907

За трети път във Варна се проведе традиционният турнир „ Ден на спринта „ ,организиран от СКЛА „ ЕВЪР „ и Община Варна .В него взеха...

Катастрофа на рали Варна! Прекратиха етапа до "Виница"

http://petel.bg/Katastrofa-na-rali-Varna--Prekratiha-etapa-do-Vinitsa__108910

Специален етап 5 „Виница“, който е първи за втория ден на рали „Варна“, бе прекратен заради сериозен инцидент с екипаж със състезателен...

Жорж Ганчев се появи в Нова тв: Живея с пенсия от 110 лева

http://petel.bg/ZHorzh-Ganchev-se-poyavi-v-Nova-tv--ZHiveya-s-pensiya-ot-110-leva-__108908

Кадър Нова тв Своите разбирания за развитието на България през последните години изказа в студиото на Нова телевизия бившия депутат и...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4719823

2 Неделя след Пасха - Томина. Преп. Йоан Вехтопещерник
 Св. апостол Тома бил един от дванадесетте Христови ученици. В евангелските истории се разказва как Тома не повярвал на възкресението на божия син, докато Исус не се явява повторно сред апостолите и не му показва ръцете си, пронизани от гвоздеите на кръста, и раната под ребрата,
2 Неделя след Пасха - Томина. Преп. Йоан Вехтопещерник Св. апостол Тома бил един от дванадесетте Христови ученици. В евангелските истории се разказва как Тома не повярвал на възкресението на божия син, докато Исус не се явява повторно сред апостолите и не му показва ръцете си, пронизани от гвоздеите на кръста, и раната под ребрата,

Тапи на 10 места в София заради ремонти

http://sofia.actualno.com/Tapi-na-10-mesta-v-Sofija-zaradi-remonti-news_468415.html

Столичната община започва ремонти на вътрешнокварталните улици, мостови съоръжения и тунели. От понеделник се очаква движението да бъде блокирано на 10 места. От новата седмица стартират и мащабните п...

Словения си иска "културното и дипломатическо наследство" от Сърбия

http://balkani.actualno.com/Slovenija-si-iska-kulturnoto-i-diplomatichesko-nasledstvo-ot-Syrbija--news_468414.html

Словения е предоставила на Сърбия списък с част от "словенското културно и дипломатическо наследство", което се намира в някогашните съюзни институции на бивша Югославия и в музеите и архи...

Румяна Тодорова в битка за шеф на БЛС

http://healthy.actualno.com/Rumjana-Todorova-v-bitka-za-shef-na-BLS-news_468413.html

Бившият управител на здравната каса д-р Румяна Тодорова може да е един от кандидатите за председател на лекарския съюз. В средата на месец май предстои отчетно-изборен събор на съсловната организац...

Застудяването продължава

http://society.actualno.com/Zastudjavaneto-prodyljava--news_468412.html

Валежите от запад ще спират. В източната половина на страната, главно преди обяд, все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. В неделния ден, 19 април, от северозапад, север ще започне ра...

Балъков: Ощетени сме от БФС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720287



Изобщо не сме доволни от тази програма, както е направена, и аз ще потърся БФС, за да изчистим някои неща. Ощетени сме много. Мачът ни с “Берое” например е в сряда, а другите отбори играят петък, събота и неделя. Само няколко дни след този двубой приемаме “Лудогорец” в среща, която може да се окаже решаваща в битката за евротурнирите.
Изобщо не сме доволни от тази програма, както е направена, и аз ще потърся БФС, за да изчистим някои неща. Ощетени сме много. Мачът ни с “Берое” например е в сряда, а другите отбори играят петък, събота и неделя. Само няколко дни след този двубой приемаме “Лудогорец” в среща, която може да се окаже решаваща в битката за евротурнирите.

1276 кандидати на изпит по литература в СУ, 359 - по география

http://offnews.bg/news/n_1/n_486116.html

Софийският университет провежда днес един от най-големите изпити в първата си кандидатстудентска кампания - по български език и литература. На него се явяват 1276 души. Изпитът започва в 9 ч. и продължава четири астрономически часа. Кандидатите имат право да избират между два варианта - да пишат аргументативен текст по определена от комисията в Алма матер тема върху творчеството на български автор от конспекта или да създадат аргументативен текст в избрана от тях жанрова форма на базата на зададени от комисията цитати от включени в конспекта литературни произведения. Вариантите за формулировка за темите, както и изборът на цитатите, се правят от комисията в деня на изпита. Авторите, включени в конспекта за теми и цитати, са: Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев. "Предлаганият формат на изпита е насочен към установяване на наличието на действени компетентности, а не на наизустени знания", категорични са от Алма матер. Проверката е насочена към: - знания и умения за общуване в различни ситуации;  - умения за разпознаване и използване на различни речеви регистри; - умения за разбиране и осъзнаване на основните хуманитарни и обществени ценности и проблеми; - знания за строежа и функционирането на езика и литературата; - знания за историческия развой на литературния процес; - умения за общуване с художествената творба – извличане на смисъл, осъзнаване на проблем, анализ и интерпретация; - умения за създаване на аргументативен текст – организиране на изложението около някаква теза, аргументиране на тезата, съобразяване с изискванията на съответния жанр; - практическо владеене на книжовно езиковата норма. При формирането на оценката ще се вземе предвид оценяването в три основни групи компетентности: езикова, литературна и социокултурна, езикова и литературна компетентност. Проверяващите ще следят за спазването на правописната, граматичната и пунктуационната норма, както и използваната лексика, доколко добре кандидатът познава и функционално борави с литературно-историческия материал, доколко адекватно отнася творбата към съответния литературно-исторически и социокултурен контекст, как интерпретира творбите в съответствие с техния жанр, сюжет, конфликти, система на персонажите и доколко владее и използва непротиворечиво специфична литературоведска терминология. От 14 ч. в СУ започва изпитът по география. На него се явяват 359 души. Те ще решават тест от 100 въпроса - 40 от учебния материал за IX клас и 60 от материала за X клас. Кандидат-студентите ще имат три часа за решаването на теста и ще могат да сверят отговорите си с правилните на сайта на СУ няколко часа след края на изпита. Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси, и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.

Най-четеното през седмицата: Мачовете на Григор Димитров и новините около Ченалова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/19/2515516_nai-chetenoto_prez_sedmicata_machovete_na_grigor/?ref=rss


Представянето на Григор Димитров на тенис турнира в Монте Карло и новините около съдия Румяна Ченалова се радват на най-голям интерес тази седмица. Отразеният на живо мач на българския тенисист с французина Гаел Монфис на четвъртфинала е най-четената публикация в сайта с 21 787 отваряния (всички данни са към 19 часа в събота).

Втората позиция е за изненадващата новина, че Съдия Румяна Ченалова е обявена за общонационално издирване (16 957 прочитания). Историите за успешни българи...

19 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=286486

Събития 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-мия епископ на Равена Максимиан Равенски. 1332 г. – Състои се сватбата на Стефан Душан и Елена Българска. 1346 г. – Полският крал Кажимеж III Велики дава на Бидгошч статут на град.

Християните отбелязват Томина неделя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/19/2502754_hristiianite_otbeliazvat_tomina_nedelia/?ref=rss


През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици - св. апостол Тома.

След възкресението на Божия син той се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. После апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва, докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани ("Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам"). Оттам идва и прозвището Неверни, с...

Промяна за санирането! Ще слагат изолации и на 40 годишни блокове с проблеми в конструкцията

http://petel.bg/Promyana-za-saniraneto--SHHe-slagat-izolatsii-i-na-40-godishni-blokove-s-problemi-v-konstruktsiyata__108905

Министерството на регионалното развитие улеснява достъпа до Националната програма за енергийно обновяване на панелните блокове, съобщи...

Анализатор вещае Апокалипсис скоро: САЩ са на ръба на „икономическата бездна"

http://petel.bg/Analizator-veshhae-Apokalipsis-skoro--SASHH-sa-na-raba-na----ikonomicheskata-bezdna__108906

Ерата на „американската изключителност” приближава към края си – „най-силната и бързорастяща икономика в света проигра конкуренцията...

Прогноза за времето - 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286485

Днес от запад валежите ще спират. В източната половина на страната, главно преди обяд, все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. От северозапад, север ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен.

ЕС ни отпуска над 62 млн. евро за плащания по Натура 2000

http://politics.actualno.com/ES-ni-otpuska-nad-62-mln-evro-za-plashtanija-po-Natura-2000-news_468411.html

Повече от 62 млн. евро отпуска ЕС за плащания по Натура 2000 по линия на Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. „От тази година стартира отново мярката по Натура 2000, именно ...

Един от най-смъртоносните режими в човешката история

http://asia.actualno.com/Edin-ot-naj-smyrtonosnite-rejimi-v-choveshkata-istorija-news_468410.html

На 17 април 1975 година червените кхмери превземат камбоджанската столица Пном Пен. През 1978 година Виетнам слага край на терористичното им господство. Днес, 40 години по-късно, миналото все още не...

Екатерина II издава манифест за присъединяване на Крим и Кубанска област към Русия

http://chronicles.actualno.com/Ekaterina-II-izdava-manifest-za-prisyedinjavane-na-Krim-i-Kubanska-oblast-kym-Rusija-news_468214.html

Полуостров Крим е полуостров в северната част на Черно море, на югозапад от Азовско море. Между двете морета е Керченския проток, разположен на изток от Крим. Полуостровът има богата история от най-д...

Призоваха Гърция да търси споразумение с кредиторите

http://news.ibox.bg/news/id_1989524287

Сапиен обаче предупреди, че при един евентуален фалит на Атина ще пострадат основно гърците. Вече сме много по-добре защитени от преди пет години, каза Сапиен

На 19 април рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720102


Антоанета Стефанова, световен шампион по шахмат, международен гросмайстор
Бойко Ангелов, журналист, бивш главен редактор на в. “Всичко за семейството”
Волен Сидеров, депутат, лидер на партия “Атака”
Ганета Сагова, журналистка, главен редактор и издател на сп. “Осем”
Георги Константинов, изпълнителен директор и член на УС на ЦКБ
Диляна Андреева,
Антоанета Стефанова, световен шампион по шахмат, международен гросмайстор Бойко Ангелов, журналист, бивш главен редактор на в. “Всичко за семейството” Волен Сидеров, депутат, лидер на партия “Атака” Ганета Сагова, журналистка, главен редактор и издател на сп. “Осем” Георги Константинов, изпълнителен директор и член на УС на ЦКБ Диляна Андреева,

Великобритания моли за български шофьори! Дават бонус 100 паунда, ако доведат и колега

http://petel.bg/Velikobritaniya-moli-za-balgarski-shofori--Davat-bonus-100-paunda--ako-dovedat-i-kolega__108902

Нашенците най-търсени, защото работят и извънредно Английски транспортни фирми са закъсали изключително много за тираджии и са...

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4719972

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Прокобата на кървавия диамант: Убих 21-годишно момче, опозорих момичето

http://petel.bg/Prokobata-na-karvaviya-diamant--Ubih-21-godishno-momche--opozorih-momicheto__108903

Непродаден диамант от мините в Намибия става причина за убийството на 21-годишен младеж край село Бяла река. Кървавата саморазправа,...

Русначета спасяват сезона по морето! Плащат по 66 лева на ден

http://petel.bg/Rusnacheta-spasyavat-sezona-po-moreto--Plashhat-po-66-leva-na-den__108901

Сериозен интерес имат руснаци към организираните датски лагери у нас, съобщава "Телеграф", като се позовава на публикация в "Комсомолская...

Любим виц на синоптика Иво Андреев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4720111


Любим виц на синоптика Иво Андреев
Борец си купил трабант и приятелите му се подигравали:
- Еее, че това кола ли е...
- Че нали все с нещо трябва да се ходи из
Любим виц на синоптика Иво Андреев Борец си купил трабант и приятелите му се подигравали: - Еее, че това кола ли е... - Че нали все с нещо трябва да се ходи из

Дъщерята на Васил Илиев разказа спомен за него

http://petel.bg/Dashheryata-na-Vasil-Iliev-razkaza-spomen-za-nego__108898

Снимка: Стандарт Юбилейното 20-о издание на международния турнир по борба за кадети "Васил и Георги Илиеви" се проведе в София пред...

Днес е Великденът на умрелите, вижте какво не бива да правите

http://petel.bg/Dnes-e-Velikdenat-na-umrelite--vizhte-kakvo-ne-biva-da-pravite__108897

Православната църква чества паметта на един от дванадесетте ученици на Исус Христос – Св. апостол Тома на първата неделя след Великден....

Днес е Томина неделя! Не се работи и не се захваща нищо тежко!

http://petel.bg/Dnes-e-Tomina-nedelya--Ne-se-raboti-i-ne-se-zahvashha-nishho-tezhko-__108873

Първата неделя след Великден - Православната църква чества паметта на един от дванадесетте ученици на Исус Христос – Св. апостол Тома. ...

Следобяд отново слънцето пробива облаците

http://petel.bg/Sledobyad-otnovo-slantseto-probiva-oblatsite__108869

В неделя ще бъде облачно и дъждовно, но следобед валежите ще спрат. Вятърът от север ще отслабне и до края на деня ще се ориентира от юг....

Вижте хороскопа си за днес! Една зодия е застрашена от измама

http://petel.bg/Vizhte-horoskopa-si-za-dnes--Edna-zodiya-e-zastrashena-ot-izmama__108867

Овен  Днес на Вашия любим човек много ще му се иска, да привлече вниманието Ви по всякакъв възможен начин. Хубаво ще бъде, ако този начин...

На тази дата в историята: Френсис Дрейк побеждава испанската флота в битката при Кадис

http://petel.bg/Na-tazi-data-v-istoriyata--Frensis-Dreyk-pobezhdava-ispanskata-flota-v-bitkata-pri-Kadis__108865

1587 – Френсис Дрейк побеждава испанската флота и я потапя в битката при Кадис 1775 – Започва американската война за независимост от...

Многохилядни протести в Испания срещу TTIP

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/63887/Mnogohilyadni-protesti-v-Ispaniya-sreshtu-TTIP

/Поглед.инфо/ Многохилядна протестна демонстрация срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС се проведе днес в Мадрид.

Перничани измислиха нов танцов стил Хоп-троп - съчетание между български фолклор и хип-хоп

http://www.zapernik.com/pernik/pernichani-izmisliha-nov-tancov-stil-hop-trop-suchetanie-mejdu_38203/

Идеята се роди в школите за танци "Майсторите на танца". Ръководител на първата формация по Хоп-троп е финалистът от "България търси талант" Павлин Томов. Дебютът на младите танцьори се състоя по време на пролетния концерт на школите по танци "Майсторите на танца".

Нов атрактивен танцов стил съчетава движения, характерни за българските народни танци и за...

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4716530

Антоанета Стефанова, шахматистка.
Волен Сидеров, журналист, лидер на партия "Атака", депутат в 40, 41, 42 и 43-ото НС, 59 г.
Георги Константинов, изпълнителен директор на ЦКБ, 49 г.
Проф. д.ик.н. Димитър Иванов, бизнесмен, издател, директор на Института по лидерство в УниБИТ, 64 г.
Емил Гаврилов, изпълнителен директор на ЗАД "Енергия",
Антоанета Стефанова, шахматистка. Волен Сидеров, журналист, лидер на партия "Атака", депутат в 40, 41, 42 и 43-ото НС, 59 г. Георги Константинов, изпълнителен директор на ЦКБ, 49 г. Проф. д.ик.н. Димитър Иванов, бизнесмен, издател, директор на Института по лидерство в УниБИТ, 64 г. Емил Гаврилов, изпълнителен директор на ЗАД "Енергия",

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване