Дайнов: Или държавата спира да пелтечи и лъже, или протести!

http://frognews.bg/news_89773/

Основният въпрос е държавата да престане да лъже, тя лъже или пелтече, заяви по НТВ политологът Евгений Дайнов, който е сред радетелите на идеята да се спре презастрояването по Черноморието.

Оланд иска спешна среща на ЕС заради трагедията край Лампедуза

http://www.moreto.net/novini.php?n=286550

Френският президент Франсоа Оланд призова вътрешните и външните министри на страните - членки на Европейския съюз, да проведат спешна среща след новината за поредния потънал кораб с имигранти във водите на Средиземно море. В нощта на събота срещу неделя кораб с около 700 имигранти се е обърнал в близост до остров Лампедуза, като едва 28 души са спасени.

Комисията за конфликт на интереси: Христо Бисеров е невинен

http://politics.actualno.com/Komisijata-za-konflikt-na-interesi-Hristo-Biserov-e-nevinen-news_468560.html

Комисията за конфликт на интереси не е открила нарушения в дейността на Христо Бисеров като народен представител, става ясно от решение на органа от края на март. Той се е произнесъл по сигнал от май...

"Левски" получава лиценз заради Иво Тонев

http://bgfootball.actualno.com/Levski-poluchava-licenz-zaradi-Ivo-Tonev-news_468559.html

„Левски“ е изтеглил кредит, с който да покрие част от дължимите суми за получаването на лиценз. В петък от клуба обявиха, че са изплатили над 350 000 лева, което го прави изряден п...

Тези котки спасиха живота на стопаните си

http://curious.actualno.com/Tezi-kotki-spasiha-jivota-na-stopanite-si-news_468552.html

Асоциацията на фелинолозите във Финландия обяви официално за герои няколко котки, които са помогнали на стопаните си да се справят с дадено заболяване и дори са допринесли за спасяването на живота им...

Четири населени места в Пазарджишко ще имат проблем с водата

http://pazardjik.actualno.com/Chetiri-naseleni-mesta-v-Pazardjishko-shte-imat-problem-s-vodata-news_468567.html

Поради аварии ще бъде спряно водоподаването в различни населени места в общините Пазарджик, Септември и Лесичово, съобщават от ВиК Пазарджик. В село Овчеполци водата ще бъде спряна от 10.00 до 14.30...

Русия е въвела санкции в банковата сфера срещу 41 страни

http://www.cross.bg/rysiya-sanktzii-stranite-1461763.html

/КРОСС/Руската федерална служба за финансов мониторинг е поискала от банките да я уведомят, ако обслужват физически лица или компании от 41 страни, предаде Интерфакс.Мярката засяга въвелите санкции срещу Русия държави, както и такива, за които се смята, че подкрепят тероризма, търговията с наркотици или не водят борба с корупцията.В списъка попадат САЩ, Канада, страните от ЕС, Австралия, Норвегия, Иран, Сирия, Судан, Нова Зеландия, Аржентина, Мексико, Швейцария, Северна Корея и Ямайка.Банките са длъжни да знаят дали техните клиенти са граждани на страните от „черния списък". Ако финансовите институции не изпълнят тези изисквания, действията им ще бъдат сметнати за нарушение на руското законодателство, а крайната мярка ще бъде отнемане на лиценза.

Реформаторският блок и БСП са против сливането на НАП и Агенция "Митници"

http://pik.bg/реформаторският-блок-и-бсп-са-против-сливането-на-нап-и-агенция-митници-news318851.html

Реформаторският блок и БСП са против сливането на НАП и Агенция "Митници"

Когато преструктурираш и сливаш агенции има хаос. Не съм против сливането изобщо, но не е сега времето за сливането на НАП и Агенция Митници, каза Мартин Димитров от РБ.

Депутатът от БСП Георги Кадиев също се противопостави на сливането, но с уговорката, че самото сливане е лоша идея попринцип, това стана ясно в “Добро утро, България” по ТВ7. Рискуваме хората, които работят в двете системи да се уплашат и да започнат да мислят за това, че ще има чистки и уволнения. Моята идея е да се дадат 6 месеца на НАП и Агенция Митници, за да си оправят проблемите, каза Димитров.

Кадиев му опонира, че тази идея ще създаде още по-големи проблеми. Автоматичните мерки не водят до добри резултати, категоричен беше той. Огромно количество информация ще се изгуби ако слеем двете структури, те са прекалено различни, предупреди Кадиев. Има проблем с координацията между двете агенции.

Трябва да бъдем много внимателни с тази идея, защото обществото очаква стабилизиране на бюджета, заяви синият депутат. Георги Кадиев смята, че трябва да има протест на 9 май пред Президентството, за да се помни историята и борбата срещу фашизма. Според Мартин Димитров президентът е прав с решението си да не посети Москва, защото Русия е извършила инвазия в Украйна.

БСП подкрепя политиката на Кремъл за инвазия, заяви Димитров, престанете с двойните стандарти и кажете истината. Заради такива грозни приказки хората не гласуват за вас, опонира му социалистът. Политиците завършиха с взаимни обвинения кой е крал повече от държавата – комунистите или реформаторите.

 

Продължава спасителната операция край Лампедуза (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721864

Спасителната операция за намиране на оцелели от потъналия кораб с имигранти край Италия продължава, съобщават международните агенции. Междувременно 98 бежанци от друг кораб се добраха до италиански бряг. Рано тази сутрин те пристигнаха в Сицилия. Половината са жени и малки деца. Това е поредният кораб с емигранти, бягащи от войната на изток.

Продължава спасителната операция край Лампедуза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721869

Спасителната операция за намиране на оцелели от потъналия кораб с имигранти край Италия продължава, съобщават международните агенции. Междувременно 98 бежанци от друг кораб се добраха до италиански бряг. Рано тази сутрин те пристигнаха в Сицилия. Половината са жени и малки деца. Това е поредният кораб с емигранти, бягащи от войната на изток.

Димитров: Сливането на НАП и митниците е рисковано

http://www.cross.bg/dimitrov-pari-martin-1461762.html

София /КРОСС/ Сливане на НАП и митниците в сегашната обстановка е рисковано. Когато преструктурираш агенции, за известен период от време настъпва хаос. За да го направиш, трябва да имаш излишък в бюджета, а не да рискуваш приходите за 2015 г. Това заяви пред TV7 депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той посочи, че е добре да се даде срок от 6 месеца, за да се подготвят двете структури.Тази идея не е добра не само сега, но и никога, категоричен е депутатът от БСП Георги Кадиев. Той подчерта, че двете агенции нямат нищо общо, освен че събират пари. Но пък пари събира и тотото, допълни Кадиев. Той подчерта, че двете структури са различни по кадрови състав и работят по различно законодателство. По думите му тези промени няма да решат контрабандата, а ще я задълбочат.Ако не бъде подготвено както трябва, едно сливане може да доведе до много повече хаос, съгласи се и Мартин Димитров.Ще има протестно шествие под прозорците на президентството на 9 май. Това не е политически акт, а почит към паметта на загиналите български войници, заяви Кадиев.Аз подкрепям напълно решението на президента Плевнелиев да не присъства на военния парад, каза Димитров. По думите му целта на тържествата в Москва е да се измият ръцете от кризата в Украйна.

Ревизоро: МВР сами генерират престъпността, срещу която после се борят

http://frognews.bg/news_89775/

ГЕРБ са на път да се провалят с митниците. Не искам да кажа, че контрабандата процъфтява при тях. Те са наследници на проблеми при други правителства, каза по БНТ Емил Димитров-Ревизоро, бивш митнически шеф.

За кого гърми ВМЗ-Сопот

http://www.cross.bg/vmz-sopot-iganovo-vzriva-1461761.html

/КРОСС/Ако погледнем черната статистика на взривовете в компании от военно-промишления комплекс или складове от 2008 г. до сега, средно на година в България има по 2-3 експлозии с убити и ранени от такива инциденти. Началото беше дадено от взрива на складовете за боеприпаси в поделението в Челопечене и оттогава гърмежите не са спрели. Само за миналата година е имало четири взрива с общо 6 жертви и 14 ранени. Затова никак не е чудно, че след първия взрив в базата на ВМЗ в Иганово на 21 март естествената реакция беше "Пак някой е оплескал нещо" и някак с насмешка беше приета появилата се версия, че става дума за саботаж. При експлозията беше унищожен склад с 2000 неуправляеми ракетни снаряда (НУРС). Още тогава оръжейници и местни жители заявиха, че взривът може да стане само с външна намеса. След експлозията на 14 април, при която бяха унищожени 500 неокомплектовани термобарични противотанкови гранати, версията за саботаж все повече става реална. Частично тя се потвърждава и от доклада на районната прокуратура в Карлово за пропуски в охраната на производствената площадка в Иганово, което е позволило нерегламентирано проникване в района. Според държавното обвинение и двата взрива са станали в момента, в който се е сменяла охраната. "Едва ли е случайност, че и първият инцидент - на 21 март, и вторият - на 14 април, са възникнали именно в този отрязък от време - първият около 19.20 часа, вторият - малко след 7.00 часа, т.е

Опозиционерите в Куба загубиха изборите

http://www.cross.bg/kyba-vuprosi-obshtinski-1461760.html

/КРОСС/ Първите в историята на комунистическа Куба опозиционни кандидати за общински съветници не успяха да постигнат успех на провелите се вчера избори, съобщава BBC. Независимият журналист и юрист Илдебрандо Хавиано и членът на забранената "Независима демократична партия" Юниел Лопез признаха своето поражение, като заявиха, че тяхното изоставане от съперниците е твърде голямо, за да могат да се надяват на победа. Чавиано и Лопес неочаквано победиха на първия тур, където гласуването се осъществява с просто вдигане на ръка. Ако бяха успели да влязат в местния парламент, това събитие щеше да се превърне в историческо за Куба с нейната еднопартийна система. Депутатите от кубинските общински съвети се занимават с въпроси от местно ниво - такива като водоснабдяване, ремонт на пътища и санитарни въпроси, а също така издигат половината от кандидатурите за депутати в провинциалните съвети.

Преговорите между ЕС и САЩ по бъдещото търговско споразумение продължават

http://www.cross.bg/sporazymenie-suedinenite-shtati-1461758.html

/КРОСС/В Ню Йорк започва нов, девети пореден кръг от преговорите между Европейския съюз и Съединените щати по бъдещото търговско споразумение. Преговорите се водят на фона на продължаващи протести в различни европейски страни, предизвикани от тревоги най-вече за околната среда, трудовите права и безопасността на храните. Неотдавна Европейската комисия взе безпрецедентно решение да публикува преговорните си позиции по документа, за да разсее страховете на гражданите. Днес в Брюксел, паралелно с началото на новия кръг преговори, комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом ще представи доклад за преимуществата, които свободната търговия със Съединените щати ще даде на малките и средни предприятия в Евросъюза. На проведена в София дискусия за трансатлантическото споразумение, експерти споделиха притесненията си, че в Общността ще навлязат американски генномодифицирани храни и че големите корпорации ще могат да заобикалят националните съдебни власти при арбитражни дела.  

Истина или лъжа: Яна Маринова търсела медийно внимание с лична драма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721251

ЖЪЛТИНИТЕ
Яна Маринова търси медийно внимание с личната си драматична история, писа жълто списание тези дни. Целта на актрисата била да спечели сърцата на зрителите в “И аз го мога”, което се излъчва по Нова тв. Според писанията Яна спекулирала със своите преживявания и така се опитвала да спечели съчувствие и внимание,
ЖЪЛТИНИТЕ Яна Маринова търси медийно внимание с личната си драматична история, писа жълто списание тези дни. Целта на актрисата била да спечели сърцата на зрителите в “И аз го мога”, което се излъчва по Нова тв. Според писанията Яна спекулирала със своите преживявания и така се опитвала да спечели съчувствие и внимание,

Топ 10 на пролетните суперхрани

http://frognews.bg/news_89774/

Правилното хранене изглежда мисия невъзможна в напрегнатото ежедневие. Освен това настъпват и по-топлите пролетни и летни месеци, в които всеки копнее по желаното оформено тяло.

Сърбия не иска Тачи в Белград

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/63913/Sarbiya-ne-iska-Tachi-v-Belgrad

/Поглед.инфо/ Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич открито се обяви срещу визитата на косовския министър на външните работи Хашим Тачи в Белград.

Не се доверявайте на случайни адвокати, зове майката на прегазената Лора

http://pik.bg/не-се-доверявайте-на-случайни-адвокати-зове-майката-на-прегазената-лора-news318849.html

Не се доверявайте на случайни адвокати, зове майката на прегазената Лора

Не се доверявайте на случайни адвокати. Това призова от студиото на сутрешния блок на бТВ депутатът Нели Петрова - майка на прегазената преди години на пешеходна пътека във Варна Лора. Апелът й бе отправен към родителите на убития миналата седмица от автомобил, движещ се с бясна скорост, 6-годишен Петьо.

Тези адвокати обещават, че делото ще приключи с ефективна присъда и след като завърши наказателното дело, те прибират сериозна сума от застрахователите, аргументира се Петрова.

Ако наистина все още не са подписали някакъв договор или не са си наели адвокат, хората около тях да им помогнат да си намерят адвокат, а не да такъв, който сам им се предлага, категорична е почернената майка. Тя е на мнение, че трябва да има абсолютно нов закон за движение по пътищата, а хората имат много ниска култура на шофиране.


"Аспарухово" въстана срещу "социален дом" за роми

http://www.cross.bg/dzhambazki-sotzialen-blok-1461759.html

/КРОСС/ Проект за изграждането на "социален" блок с европейски пари за ромите разбуни жителите на варненския квартал Аспарухово, район "Джанавара". Предвижда се в строителството да бъдат вложени 3,5 млн. лв.За проблема те са сигнализирали евродепутата Ангел Джамбазки, според когото тази идея е дискриминационна. По думите му ще бъдат ощетени останалите хора, които също пострадаха при наводнението през миналата година. Не е интеграция да превърнеш катуна от хоризонтален във вертикален, заяви Джамбазки в предаването "Добро утро, България!" по TV7. По думите му всеки човек трябва да вземе съдбата си в свои ръце и да работи, а не да разчита на държавата. Щом твърдят, че имат права, трябва да изпълняват и задълженията си, допълни евродепутатът. Ще живеят там, където си построят къщи, както и всички останали, смята Джамбазки.Във Варна вече тече подписка срещу построяването на такъв блок. Те настояват на отредения терен да се направят детска площадка и паркинг, тъй като живущите наоколо няма къде да паркират.Местните се опасяват и от бъдещи проблеми с новите си съседи. Те смятат, че в района ще се повиши криминогенната обстановка и ще се създадат условия за разпространение на радикален ислям.

Тодор Славов победи в рали „Варна“ 2015

http://www.moreto.net/novini.php?n=286573

Последната отсечка на рали „Варна” – супер специалният етап по улиците на града с дължина 3,68 километра поднесе на публиката на първото състезание от националния шампионат драмата, която подреди крайното класиране. Отсечката беше спечелена от Игнат Исаев и Милен Илиев с Mitsubishi Lancer Evo 9, които завършиха на 11,8 секунди пред водачите в класирането Тодор Славов и Георги Стойков с Renault Clio R3.

Румен Овчаров: Ако сме умни, ще започнем преговири за „Набуко"

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-tyrtziya-1461757.html

/КРОСС/Бившят енергиен министър Румен Овчаров, пред "Преса" - Г-н Овчаров, новият шеф на КЕВР обяви, че от догодина идва краят на регулираните цени на тока. Какви рискове крие това за крайните потребители?- Това не е откритие на г-н Иванов. Длъжни сме да го направим, за да либерализираме напълно енергетиката. През последните петнайсетина години „либерализацията" се превърна в заклинание, с което си мислим, че ще решим всички въпроси, без дори да си правим труда да видим какви са резултатите от въпросната либерализация до момента. А в сектора на енергетиката те са очевидни. Когато през 1995 и 1996 година правехме първите стъпки в преструктурирането на енергийния сектор, имаше една Национална електрическа компания, в която бяха всички електропроизводствени дружества. Постепенно, за да либерализираме пазара, ние минахме към т.нар. модел на единствения купувач, после към модела на свободния достъп на трета страна и сега правим последните стъпки към пълната либерализация. Добре би било обаче не само в България, но и в европейски мащаб да се направи оценка до какви резултати доведе тази либерализация. - Кажете до какви.- Сещам се за един резултат - през 1996 година се борехме цената на електроенергията да бъде 2 американски цента. Борихме се, защото тя непрекъснато беше по-ниска

Тимбърлейк показа сина си в Instagram

http://www.cross.bg/timburleiik-biiil-instagram-1461756.html

/КРОСС/ Известният американски изпълнител Джъстин Тимбърлейк пусна първата снимка на новородения си син.На фотоса, публикуван в Instagram, са запечатани съпругата му Джесика Бийл с малкия на ръце. За раждането на бебето стана известно на 11 април. Това е първото дете на Тимбърлейк и Бийл. Двамата се ожениха през януари 2012 година.

Ревизоро: Очертава се пълен провал с митниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721857

ГЕРБ са на път да се провалят с митниците. За това предупреди Емил Димитров, по-известен като Ревизоро. "Не искам да кажа, че контрабандата процъфтява при тях. Те са наследници на проблеми при други правителства", заяви бившият финансов ревизор пред БНТ.
Депутатът от Реформаторския блок намекна, че не винаги звучните прякори стоят зад
ГЕРБ са на път да се провалят с митниците. За това предупреди Емил Димитров, по-известен като Ревизоро. "Не искам да кажа, че контрабандата процъфтява при тях. Те са наследници на проблеми при други правителства", заяви бившият финансов ревизор пред БНТ. Депутатът от Реформаторския блок намекна, че не винаги звучните прякори стоят зад

Преглед на печата - 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286572

Споровете около обсъжданите промени в съдебната система остават сред актуалните теми на всекидневниците. „Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. Според него мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите: "Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна", каза Иванов по БНР.

Ревизоро: Очертава се пълен провал с митниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721854

ГЕРБ са на път да се провалят с митниците. За това предупреди Емил Димитров, по-известен като Ревизоро.
ГЕРБ са на път да се провалят с митниците. За това предупреди Емил Димитров, по-известен като Ревизоро. "Не искам да кажа, че контрабандата процъфтява при тях. Те са наследници на проблеми при други правителства", заяви бившият финансов ревизор пред БНТ. Депутатът от Реформаторския блок намекна, че не винаги звучните прякори стоят зад

Тошко Каменов вкара две дузпи при 2:2 в Белица

http://petel.bg/Toshko-Kamenov-vkara-dve-duzpi-pri-2-2-v-Belitsa__109041

Играещият треньор на Тича 1948 (Долни Чифлик) Тодор Каменов вкара две дузпи при 2:2 в Белица. Тошко бе точен от бялата точка за 0:1 и 1:2, но...

Нападател на Суворово вкара със задна ножица. Фен тръгна да бие негов съотборник

http://petel.bg/Napadatel-na-Suvorovo-vkara-sas-zadna-nozhitsa--Fen-tragna-da-bie-negov-saotbornik__109040

Нападателят на Суворово Александър Чукански вкара красив гол със задна ножица при победата с 2:1 като гост над Ботев в Нови Пазар....

Обявен за издирване дядо бе намерен обесен в гората на село Кочан

http://petel.bg/Obyaven-za-izdirvane-dyado-be-nameren-obesen-v-gorata-na-selo-Kochan__109038

70-годишният Неджип Заимов от сатовчанското село Кочан се обесил в гората, съобщава Вяра”. Известният в селото като Фотото Неджип бе...

Тина Манолова от Черно море Елит спечели две държавни титли

http://petel.bg/Tina-Manolova-ot-CHerno-more-Elit-specheli-dve-darzhavni-titli__109036

Две титли спечели Тина Манолова от Черно море Елит от държавното първенство за 14-годишни. На кортовете в Хасково варненката победи на...

"Паркираха" палма точно срещу пешеходна пътека във Варна (снимки)

http://petel.bg/Parkiraha-palma-tochno-sreshhu-peshehodna-pateka-vav-Varna--snimki-__109035

Странно недомислие при подреждането на палмите са допуснали отговорните за това фактори. Огромната саксия с едно от екзотичните...

Вижте резултатите от поредните кръгове в "А", "Б" и Севериозточна "В" група и класиране

http://petel.bg/Vizhte-rezultatite-ot-porednite-kragove-v-A--B-i-Severioztochna-V-grupa-i-klasirane-__109034

„А“ група Първа шестица: XXVI кръг: Ботев – Берое 1:1, Лудогорец – Литекс 3:1, 20 часа днес: ЦСКА – Локомотив (Сф) Лудогорец 53:15 55 ЦСКА...

Константинов: Борисов ще е 10 г. президент, ако се кандидатира

http://offnews.bg/news/n_1/n_492583.html

"Сега и самият Борисов не знае, но това е опция, възможност за него, която му дава още 10 потенциални години във властта. Догодина, ако стане президент, това са 10 г. на върха". Това обяви математикът проф. Михаил Константинов пред в. "24 часа". По думите му Борисов вече е влязъл в историята с няколко много добри постижения. "Много е рано. А и е крайно време да спрем да мислим в термините на тяснопартийните интереси. Има ли в момента народът полза от предсрочни избори? Няма", казва още професорът. Според него на евентуални предсрочни избори ГЕРБ малко ще си повиши резултата - от 84 на 100 депутати. "Затова струва ли си да клатим държавата 4-5 месеца? При предсрочни избори опозицията, както в момента я няма, съвсем ще изчезне. ДПС си имат между 35 и 40 депутати при всяко положение. Обаче за БСП предсрочни избори са смъртоносни. Аз не ги обичам, но въпреки това не желая те да изчезнат. Освен това чакат ни много тежи времена - виждате, че всеки момент ще лумне войната в Украйна. Израел ще нападне Иран. И ние да правим избори в това време? Тези хора акъл нямат", коментира Константинов. Той смята, че е редно да има активна регистрация за изборите в България - предварителна регистрация на избирателите всяка година. По думите му България намалява с между 40 и 55 хиляди души годишно през последните 20 години. "Не е ясно как може този процес да бъде спрян и тенденцията обърната. Въпреки че наличното население на територията на страната според статистиката е 7 200 000, мисля, че е по-скоро 6 900 000", обяви още математикът.

Петролът добави 8% за седмица

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-dobavi-8-za-sedmica-193173/

Броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ намаля до най-ниското равнище от 2010 г.

31 години от смъртта на Христо Проданов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721843

Навършват се 31 години от смъртта на българския алпинист Христо Проданов. През 1984 година Христо Проданов става първият българин, покорил най-високия връх на планетата - Еверест (8848 метра).
Той е четвъртият човек в света, изкачил се сам, тринадесетият човек, успял да достигне до върха без кислороден апарат и то по най-трудния и дълъг път —
Навършват се 31 години от смъртта на българския алпинист Христо Проданов. През 1984 година Христо Проданов става първият българин, покорил най-високия връх на планетата - Еверест (8848 метра). Той е четвъртият човек в света, изкачил се сам, тринадесетият човек, успял да достигне до върха без кислороден апарат и то по най-трудния и дълъг път —

Национали се връщат към клубния волейбол в България заради купата на страната

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516014_nacionali_se_vrushtat_kum_klubniia_voleibol_v/?ref=rss


Някои от основните състезатели в националния отбор по волейбол се завръщат в клубове от вътрешното първенство за решителните мачове от Купата на България. Турнирът продължава с осминафиналната фаза, която ще се проведе при нова формула.

Отборите са разпределени в две групи в Сливница и в Добрич. До сряда съставите ще играят всеки срещу всеки, а първите два се класират за финалите в Добрич в края на седмицата.

Либерото Теодор Салпаров прие предложението да играе за...

31 години от смъртта на Христо Проданов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721846

Навършват се 31 години от смъртта на българския алпинист Христо Проданов. През 1984 година Христо Проданов става първият българин, покорил най-високия връх на планетата - Еверест (8848 метра).
Той е четвъртият човек в света, изкачил се сам, тринадесетият човек, успял да достигне до върха без кислороден апарат и то по най-трудния и дълъг път —
Навършват се 31 години от смъртта на българския алпинист Христо Проданов. През 1984 година Христо Проданов става първият българин, покорил най-високия връх на планетата - Еверест (8848 метра). Той е четвъртият човек в света, изкачил се сам, тринадесетият човек, успял да достигне до върха без кислороден апарат и то по най-трудния и дълъг път —

Убиха с водка известна руска режисьорка

http://www.bnews.bg/article-133500

Тамара Якжина първо била пребита, а след това наляли алкохола в устата й.

Ревизоро: Около 100 хил. лв. се печели от един камион контрабанда на границата

http://pik.bg/ревизоро-около-100-хил-лв-се-печели-от-един-камион-контрабанда-на-границата-news318841.html

Ревизоро: Около 100 хил. лв. се печели от един камион контрабанда на границата

Сюжетът за Паскала съм го написал в книгите си още преди 20 години. Просто имената са различни. Всичко това се е случило. В продължение на 8 месеца са минавали по 4 камиона с цигари. Турция е сигнализирала, а България не е реагирала. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът Емил Димитров-Ревизоро. Около 100 000 лева се печели на камион. Схемата е следната: Митничарите и граничарите се познават. едните казват няма да пипате този камион, той е на наш човек. После другите пък казват, а сега вие не пипайте този камион. Необходими са 3-4 човека на смяна, за да стане това. За съжаление има такива схеми. Не могат да се проверят всички камиони, които преминават и естествено се проверяват тези, в които няма нищо. МВР сами генерират престъпността, срещу която после се борят. Според мен скоро ще има уволнения и и цялостна промяна, категоричен беше Димитров.

Нормално е да има внедрени агенти. Лошото е, че от сведенията на Паскала не е последвало нищо. Всички, които са го покривали трябва да си отидат. На всяко КПП има такива внедрени кадри, но те не вършат никаква работа. На турските власти им е направило впечатление, че тези камиони продължават да си влизат, а при нас-никаква реакция, поясни депутатът. Не съм убеден, че сливането на НАП и Митниците ще даде нужния резултат. ГЕРБ към момента се провалят в пресичането на контрабандата. Тя се увеличава при безвластие. Тази схема е възникнала през август, миналата година, по време на служебното правителство. Цигарите не са най-големият проблем. По-голям проблем е горивата. Заради цигарите се губят 1 млрд. лева ДДС. Това е загуба на работни места, категоричен беше Ревизоро.


Строителство по морето извън изискванията, но в рамките на закона

http://www.cross.bg/zakona-chernomorskoto-ystroiistvo-1461754.html

/КРОСС/ Зрители на bTV изпратиха сигнал за строеж на жилищна сграда върху насип на брега на морето. Новата сграда е в комплекса на „Гранд хотел Варна". Не е спазено отстоянието от 100 м за ново строителство и височина - максимум 3 етажа. Проверката на bTV показа, че строежът не отговаря на изискванията на закона за устройство на черноморското крайбрежие, но обектът е законен.„Комплексът притежава прекрасна база, но тя вече е на 40 години и има нужда от реновация и обновяване", обясни управителят Антон Иванов.На негово място на времето се намираше сладкарница „Албатрос", както и ротондата - един от символите на курортния комплекс.„Тя беше демонтирана камък по камък и ще бъде възстановена на същото място", допълни Иванов.„Устройствения план като цяло предвижда съхраняване преди всичко на парка, който е уникален парк по своята характеристика", заяви и арх. Георги Митрев.Строежът, който е висок 15 метра, надвишава два пъти допустимата височина за ново строителство на първа линия на морето според закона за устройство на черноморското крайбрежие, а освен това е на по-малко от 100 метра от морето.„Това е естественият скат на комплекса, който е част от цялата тераса, която е на 15 метра над морето. Допълнително нищо не е насипвано, нито е укрепвано. Единственото, което ще се случи е да се облагороди брега", заяви арх. Митрев, който е автор на устройствения план на комплекса

Ученици от Силистра събират пари за училище в Африка

http://www.cross.bg/ychilishte-subirat-dolara-1461753.html

/КРОСС/ Десетокласници от Силистренската езикова гимназия събират средства за построяването на училище в Африка. Учениците са си поставили амбициозната цел да съберат 25 000 долара за 25 работни дни. До сега по сметката на кампанията са постъпили близо 17 000 долара от над 200 дарители от САЩ и България.Вдъхновител на кампанията е 26-годишният преподавател по английски език в гимназията Майкъл Пелехач. От него научават за тежките условия за учене в африканските страни и за американската фондация, с чиято финансова помощ са построени над 330 училища в Гана, Лаос и Гватемала. Младият учител ги мотивира и обединява за каузата.Учениците разработват интернет страница и видеопослание за подкрепа, организират благотворителни инициативи, записват и рап-парче.За кратко събират близо 17 000 долара и от клас индивидуалисти X „а" се превръща в отбор от съмишленици.Досега каузата на американската фондация са подкрепили хиляди хора от цял свят. 10 „а" клас на езиковата гимназия в Силистра е единственият ученически колектив в света, който участва в инициативата. Кампанията "Да им построим училище. Да им изградим бъдеще" приключва след 2 седмици, съобщава БНТ.

Депутат от ГЕРБ: Родителите на прегазения Петьо да не се доверяват на адвокати лешояди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721839

Изказвам съболезнования към родителите на Петьо, но и ги съветвам да не се доверяват на адвокати лешояди, които ще ги нападнат. Тези лешояди ще се появят и ще искат пари, комисионни, за да изкарат пари от смъртта на детето им. Това обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита на пешеходна пътека във Варна,
Изказвам съболезнования към родителите на Петьо, но и ги съветвам да не се доверяват на адвокати лешояди, които ще ги нападнат. Тези лешояди ще се появят и ще искат пари, комисионни, за да изкарат пари от смъртта на детето им. Това обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита на пешеходна пътека във Варна,

Предвижда се затвор за работодател при смъртен случай на работник без договор

http://society.actualno.com/Predvijda-se-zatvor-za-rabotodatel-pri-smyrten-sluchaj-na-rabotnik-bez-dogovor-news_468557.html

Подготвят изменения в Наказателния кодекс, които са разработени от социалното и правосъдното министерство. Те предвиждат затвор за работодател при смъртен случай на работник, нает без трудов договор...

"Дракула" – един от най-важните романи на Викторианската епоха

http://books.actualno.com/Drakula--edin-ot-naj-vajnite-romani-na-Viktorianskata-epoha----news_468556.html

Един от върховете на викторианската литература – безсмъртният роман „Дракула“ на ирландския писател Брам Стокър – излезе в амбициозно и пълно издание с логото н...

"Топлофикация София" засега няма да спира парното

http://sofia.actualno.com/Toplofikacija-Sofija-zasega-njama-da-spira-parnoto-news_468554.html

“Топлофикация София” засега няма да спира парното, защото не са изпълнени нормативните изисквания за това - в три последователни дни среднодневната температура да е над 12 градуса,...

ЦСКА с последен срок пред УЕФА за лиценз

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-s-posleden-srok-pred-UEFA-za-licenz-news_468553.html

Днес е крайният срок, в който БФС трябва да изпрати до УЕФА необходимите документи за лицензирането на ЦСКА.  Най-голяма сума клубът дължи на Чавдар Етрополе за Ивайло Чочев – 700 ...

София става столицата на дигиталната икономика в Европа

http://business.actualno.com/Sofija-stava-stolicata-na-digitalnata-ikonomika-v-Evropa-news_468550.html

В следващите два дни, CEEDS'15 by Webit събира 3000 бизнес лидери от различни индустрии от цяла Европа и света Утре се открива най-големия европейски бизнес форум за дигиталната икономика CEEDS'15 by...

Бончева, бясна: Нашето не е държава, трябваше лустрация!

http://frognews.bg/news_89772/

това, което се случва през всичките 25 г. показва, че преходът не е дирижиран от ДС, но тя има огромно участие в него, каза по НТВ Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Няма да споря с г-н Енчев, всичко, което е направила Комисията, се отчита и то е в НС. До този момент от 8 г. няма нито един пострадал от документите, които сме разкрили.

Депутат от ГЕРБ: Родителите на прегазения Петьо да не се доверяват на адвокати лешояди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721832

Изказвам съболезнования към родителите на Петьо, но и ги съветвам да не се доверяват на адвокати лешояди, които ще ги нападнат. Тези лешояди ще се появят и ще искат пари, комисионни, за да изкарат пари от смъртта на детето им. Това обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита на пешеходна пътека във Варна,
Изказвам съболезнования към родителите на Петьо, но и ги съветвам да не се доверяват на адвокати лешояди, които ще ги нападнат. Тези лешояди ще се появят и ще искат пари, комисионни, за да изкарат пари от смъртта на детето им. Това обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита на пешеходна пътека във Варна,

Започват няколко големи пътни ремонта в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zapochvat-niakolko-golemi-pytni-remonta-v-sofiia-6034798

Най-значимият от тях е обновяването на булевард „Цариградско шосе“ от бул. „Александър Малинов“ до Околовръстния път

МВР се управлява от бюрократи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250864_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8E%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8

 - Г-н Попов, гранични полицаи излязоха на протест в Елхово, недоволни от работното си време. Чуха се обвинения срещу вашия синдикат, че извивате ръцете на ръководството на МВР. Този път не за пари, а за повече почивни дни. Така ли е, какъв е проблемът?


- Категорично не е така. В края на 2013 г., когато започна операцията по българо-турската граница, колегите бяха прехвърлени от 24-часови на 12-часови смени. Дали ще се работи по едно денонощие, или по половин, това не променя времето за почивка. Да, при едната ситуация се получава по-дълга почивка между две дежурства. Но протестът е за друго. Става дума най-вече за района на Малко Търново, където голяма част от колегите пътуват от Бургас. Това са около 80 км в едната посока. През летния сезон пътищата започват да се натоварват изключително сериозно. И тези 80 км се пътуват час-час и половина в едната посока. При 12-часовите дежурства се пътува двойно повече и част от почивките отиват в движение, а при 24-часови смени - по-малко. Този проблем бе поставен още в началото на 2014 г. пред ръководството на Граничната полиция. Оттам ни увериха, че това е временно, до края на операцията. Смяташе се, че ще приключи през март-април 2014 г., но тя продължава и досега.


- След инцидента с вашия колега Асен Асенов, който загина в камион с 15 граничари, какво от обещаното за промяна в условията, при които работите, вече е факт? Купи ли се нова техника, строят ли се нови пътища?


- Проблемите по тази граница продължават да си стоят. Миналата година от предишния вътрешен министър Веселин Вучков чухме, че предстои назначаване на 200 държавни служители и още 500 работещи по трудовоправно отношение, които да бъдат насочени към турската граница, за да се прекратят командировките. В момента има конкурси за едва 100 служители. Това е твърде малко. Друга тема е, че те могат да започнат работа едва след поне девет месеца. Така че командировките на служители от Граничната полиция от трите близки до турската граница регионални дирекции продължават. Надяваме се скоро да започне да се строи новата ограда. Но за пътища нямаме никакви индикации, че ще се правят.


- Още ли извозват полицаите като чували с картофи?


- Вече не в подобни камиони, а в автомобили с висока проходимост. Но факт е, че много голям процент от техниката е аварирала. Може би около 30% от автопарка не е годен за употреба. Страхувам се, че казвам много оптимистичен процент. Едва преди дни бяха получени още два автомобила за извозване на задържани незаконни емигранти. Това означава, че повече от година в този район чужденците и служителите пътуват в едни и същи превозни средства. Рискът от зарази е огромен. Няма предпазни средства, дезинфектанти.


- Месец преди трагедията село Горно Ябълково, където стана катастрофата с граничните полицаи, попада в критичен доклад, че инфраструктурата е много лоша и има опасност от инциденти. Защо не бе взета навреме някаква мярка?


- В тази трагедия не ми се задълбава. Интересният факт е, че това се случи на един малко по-добър участък от пътя. По границата има много по-лоши участъци. По времето на Вучков бе създадена работна група с участието на синдикатите. След това се написа доклад от 30-40 страници, обхващащ почти всички проблеми. Днес решените въпроси са твърде малко. Мога да ви дам един пример. Поискахме през януари от министъра да разреши носенето на камуфлажни униформи от служителите, които са в операция. Вучков дори отиде една крачка по-напред - служителите получиха такива униформи допълнително. Защото колегите, които отиваха в командировка, имаха по един-единствен комплект. При тези условия на работа дрехите се амортизират много бързо. По принцип повечето колеги от други структури на МВР пък не са получавали униформи вече може би четири години.


- Как карате с по една униформа? Искате да кажете, че полицията остава без облекло.


- Вече някои започнаха да пишат докладни, че униформата им е негодна за носене и ще отидат на работа цивилни. При скорошната ни среща с новия министър Румяна Бъчварова я предупредихме за това. Наложително е тази година да получим нови служебни дрехи. Изпратете едно запитване в складовете колко униформени облекла има. Моето предположение клони към нула.


- Интересно дали има друга европейска държава с подобен проблем - полицията й да е гола и боса?


- Знам, че в Македония, която обаче не е в Европейския съюз, има сходен проблем. Там също като при нас има годишен лимит за служебно облекло и те в момента изпитват затруднения да получават дрехи. Нашият лимит е 400 лв. на година. Друг е въпросът, че за да се снабдим с пълен комплект от новите униформи, отиват над 1000 лв. - за лятна и зимна униформа, обувки и др. Проблемът е, че униформи просто няма. Ще ви дам и друг пример - с Германия. Там при започване на работа ниският изпълнителски състав в Бундес полицията получава всичко нужно, и то не по една бройка - ризи, панталони, обувки и т.н. Ако нещо се скъса или повреди, полицаят отива в специализирани магазини, където ги подменя. Ръководният състав си купува служебните дрехи, но затова пък получава добавка към заплатата.


Аз не нося от новия модел униформи, въведени преди около 4 г., защото длъжността ми не го изисква. Доскоро моето служебно облекло бе строеви панталон и риза и като съм закъсвал, съм си шил.


- Министър Бъчварова обеща ли скоро нови дрехи?


- Да, но все пак е минало твърде малко време. Още нещо много важно поставихме на вниманието Ӝ. От доста време се създава впечатлението, че МВР не се управлява от политици, а от бюрократи. Редът в тази държава, установен с конституцията и законите, е, че министерствата се ръководят от политици, избрани от парламента. Дали обаче министърът реално управлява министерството? Или го управляват служители в две, три или четири административни дирекции, които предоставят на министъра това, което те смятат, че трябва да се случи? И хоп, то вземе, че се случи. Понякога то е в ущърб на служителите, друг път - в ущърб на работата. Това е нещото, което аз лично казах на министър Бъчварова. Че очакваме да започне да ни управлява политик, а не просто юрисконсулти, счетоводители и други чиновници.


- В момента провежда ли се реално някаква реформа в МВР, която да подобри дейността на ведомството? Беше дадена заявка, че ще се съкращават началнически постове, ще се откриват нови оперативни длъжности.


- Министър Вучков твърдеше, че ще пренасочи работещите в канцелариите на бюра към оперативна работа, към работа на терен. Трябваше да бъдат съкратени 2500 незаети бройки, защото по действащия през февруари устройствен правилник щатът трябваше да е от 49 500 души, а той беше към 52 000. Основният процент от орязаните щатове обаче е за служители, работещи на терен. Много малко са тези от главните дирекции.


- Тоест местата за униформени, оперативни работници...?


- Да. Бяха съкратени такива незаети щатове просто защото от другия тип щатове нямаше незаети. Още нещо важно. Така наречената административна реформа предвижда след 1 април назначенията на административни длъжности да стават не по реда на Закона за МВР, а по реда на Закона за държавния служител. Допускам, че по тоя начин биха могли да се реализират някакви икономии. За нас обаче не е ясно правени ли са изобщо някакви финансови разчети. Питали сме и отговор не сме получавали. Този въпрос ни вълнува. Защото, оказа се, правим нещо, наречено реформа, без да сме си направили предварително сметката какъв ще е ефектът от нея. Проблемът има и друга страна. Сега спокойно може да очаквате на две еднакви длъжности при идентични задължения двама души да получават различни пари и нива на социална защита, защото единият, който е назначен преди въпросната дата, работи по Закона за МВР, а другият, който е назначен след това, по Закона за държавния служител. Къде ще отиде мотивацията?!


- Политиците приемат много от вашите искания, защото, извинете, но те гледат на полицаите и като на армия от гласоподаватели. Гражданите обаче невинаги са доволни от качеството на „услугата сигурност“, която получават от служителите на реда. Съгласен ли сте с подобна оценка?


- Услугата, която предоставяме, според нас би трябвало да е с по-високо качество. Но нека попитаме хората навън, гражданите, какво те очакват и разбират под услугата „сигурност“, която им предоставя МВР. Къде според тях работата куца, защото куца и ние, служителите, сме убедени в това. МВР трябва да се отвори към обществото.


- Вероятно хората ще ви кажат, че искат повече разкрити кражби, по-малко грабежи, повече качествени разследвания, които да завършват с осъдителни присъди.


- Има един куп други въпроси. Например колко време чакат за административна услуга, да кажем. На един форум, на който обсъждахме тези проблеми, представител на неправителствена организация ми каза директно: вижте какво, на мен не ми е виновен премиерът, министърът или директорът на някоя главна дирекция в МВР. На мен ми е виновен полицаят срещу мен. Аз очаквам нещо от него, той не ми го дава. И това е съвсем нормално. Обаче следващият въпрос е дали причините полицаят да не предлага нещо качествено са у него, у колегите му, или са извън тях.


- Какво искате да кажете, къде са „гнилите ябълки“?


- Ако някой смята, че може да започне и да завърши реформа в това тежко министерство в рамките на месеци или на година-две, значи е непоправим оптимист. Както казах вече, важно е да знаем каква визия искаме да има полицията. След това нека седнат експерти - от МВР, от други министерства, от неправителствени организации, синдикатите, и да помислят какво да се направи, за да се отговори на очакванията на гражданите. И другата стъпка е на базата на това политиците да постигнат консенсус. Да изберат работеща схема, да направят план за реформа. Да приемем, че тази реформа ще продължи не година-две, а може би 10. Политиците трябва да са съгласни всеки следващ министър да надгражда направеното от предшественика му, а не да прави точно обратното на него. И всеки път да се тръгва от нулата.

Вежди Рашидов: Някои театри са тежест за бюджета

http://www.cross.bg/vezhdi-rashidov-teatrite-1461755.html

/КРОСС/Министърът на културата Вежди Рашидов съобщи, че се очаква през втората половина на годината да има недостиг на средства за сценичните изкуства. „В страната има 4-5 театъра без приходи от билети, но трябва да получават заплати, което е затруднение за ограничения ни бюджет за култура", коментира пред „Преса" министър Вежди Рашидов. Допълнителни пари ще се търсят от държавната хазна. Според реформата в сценичните изкуства, която бе направена при предишния мандат на ГЕРБ, театрите получават субсидия на базата на броя продадени билети. В следващите дни ресорният зам.-министър Боил Банов ще събере директорите на театрите, за да обсъдят проблемите на гилдията. Ако най-слабо посещаваните театри в по-малките градове не успеят да привлекат зрители сами, може да бъдат превърнати в приемни сцени.

Ревизоро: Министерство на финансите беше безучастно в продължение на месец

http://www.cross.bg/ministerstvo-produlzhenie-bezychastno-1461752.html

София /КРОСС/ Истина е това, което е написал журналистът Слави Ангелов за контрабандата на цигари на „Капитан Андреево". Целият град се издържа от тези камиони и никой не смее да пипа другия. На трасето са достатъчни 3-4 човека. Останалите получават пари, за да не правят нищо. 100 000 на камион се получава, каза пред БНТ бившият шеф на Митниците Емил Димитров-Ревизоро. Не може една такава схема да мине през границите и никой да не реагира. Това е огромен провал и мисля, че скоро ще има много уволнения. Турската граница е много важна. 8 месеца, 160 камиона и никаква реакция, обобщи депутатът. Факт е, че Министерство на финансите беше безучастно в продължение на един месец. В момента, в който се разбра какво се случва на „Свиленград", трябваше да се предприемат спешни мерки, трябва да се прецени трябва ли местни хора да остават на трасетата. Имаме трима задържани, а на тяхно място се назначават други трима от града. И всичко е приключило, посочи той. По думите му големият провал на ГЕРБ в митниците се очертава с пълна сила. Това обаче не било добре. Трябва много рязко да се промени цялата политика. ГЕРБ са заложници на случващото се в предишни правителства. Пикът дойде по време на служебното правителство, коментира бившият шеф на Митниците.Той добави, че премиерът държи митниците на ръчно управление от 2 месеца. В същото време на границата ги игнорират.    

18 души загинаха загадъчно в Нигерия, подозират отравяне с пестициди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721833

 Към момента  18 души са починали при загадъчни обстоятелства в Нигерия,предаде BBC, цитирана от Фокус. Представителят на нигерийското министерство на здравеопазването , доктор Дайо Адейянджу отхвърли предположението на СЗО, че причината за смъртните случаи е отравяне с пестициди. Властите в Нигерия смятат ,

18 души загинаха загадъчно в Нигерия, подозират отравяне с пестициди (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721824

 Към момента  18 души са починали при загадъчни обстоятелства в Нигерия,предаде BBC, цитирана от Фокус. Представителят на нигерийското министерство на здравеопазването , доктор Дайо Адейянджу отхвърли предположението на СЗО, че причината за смъртните случаи е отравяне с пестициди. Властите в Нигерия смятат ,

Хейтърите de Paris

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250863_%D0%A5%D0%B5%D0%B9%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+de+Paris

 В момента, в който някой изрази съмнение, скептицизъм или, не дай си боже, неодобрение към нещо, той веднага бива обявяван за хейтър. Или за платен.

Но понеже през изтеклата парижка седмица думата „платен“ беше вързана с конкретна сума – 35 евро, то избор на практика нямаше и всички останали бяха обвинени, че са хейтъри.

Предположих, че тази дума не е съвсем българска и реших да проверя в Оксфордски речник – човек, който изключително силно не харесва друг човек или нещо; неформално – негативен човек, критикар.

„Простотията не е порок, но понякога може да се превърне в сериозна свинщина и това за мен са хора, които са антибългарски патриоти, извинявайте, че го казвам!“

В. Р., министър

„При всички случаи вече не сме само ония мръсни черни цигани, които грабят, изнасилват и убиват французи и французойки, с което ни познава тая част на света и които Франция периодично ни връща на тлъсти порции, за да се върнат след няколко дни отново там.“

Б. Д., главен комисар

Човеци, които говорят така за други човешки същества, дали не са хейтъри?

Дотук със закачките.

От приятели в Париж научих, че посещението на изложбата в Лувъра било изключително приятно преживяване. Нямам причини да не им вярвам. Дотук и с изложбата.

Нито захаросаните прехласвания от Париж пред историческия гений на българските управленци, нито генералното отричане на абсолютно всичко, само защото е направено по времето на Борисов/Станишев/Костов и т. н., допринасят за нещо смислено.

Но когато фактите са тайна, а публични са само крясъците в сутрешните блокове и „избухванията“ пред няколко сайта, тогава човек започва да си задава въпроси. Колко народ всъщност е на държавни разноски в Париж? Какво правят всички те? По какъв критерий са поканени?

Не казвам, че не трябва да пътуват хора за изложбата, а търся отговори на въпросите. На 15 април (сряда) изпратих на електронната поща на пресцентъра на Министерството на културата само три въпроса:

- какъв е списъкът и календарът със събития, които са организирани като съпътстващи изложбата в Лувъра;

- какъв е списъкът с български представители, които участват в тези събития на разноски на българската държава;

- каква е сумата, която Министерството на културата е заплатило за тези пътувания.

Мисля, че всеки данъкоплатец има правото да знае това и търсенето на тази информация няма никакво отношение към постижението - съкровищата от българските земи да са изложени в Лувъра. Нали забелязвате, че не присъства думата „журналисти“, защото това е само детайл от цялата история, който обаче толкова ефектно ни разхвърля по пода миналата седмица.

После позвъних на публикувания в сайта на министерството телефон, за да проверя дали са получили въпросите. Свободно. Всички са в Париж, предположих. Позвъних на централата на министерството, откъдето любезно ме прехвърлиха към пресцентъра. Този път любезен мъжки глас отговори. Казах за писмото, благодарихме си взаимно.

На следващия ден в ранния следобед реших да проверя. Отново свободно на директния телефон, отново през централата. Отново любезният мъжки глас. „Не сме получили нищо“. Случва се човек да си мисли, че е направил нещо без да го е направил. Затворих и обещах да проверя. Писмото си беше в папка „Изпратени“ от предишния ден. Затова препратих същото писмо, а не написах ново, за да се вижда кога е изпратено за първи път. Оставих и мобилния си номер.

По-късно вечерта получих обаждане от същия любезен мъжки глас, който ми обясни какво точно да кликна върху сайта на Министерството на културата, за да открия програмата на събитията. „Благодаря много, а на другите въпроси? - Ще ви отговорим“.

Ето официалните пет събития, съпътстващи изложбата в Лувъра:

1. Откриване на изложбата „Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници“, Български културен институт – Париж , 15 април 2015 г, 18:30 часа. Изложбата ще бъде открита от министър Вежди Рашидов и от акад. Светлин Русев.

2. Представяне на книгата на журналистката Валерия Велева „Рани от власт“, Български културен институт – Париж, 15 април 2015 г. 

3. Среща на български и френски филмови продуценти, 16 април 2015 г., 14:00 часа. Посолството на Република България в Париж. С участието на: акад. Антон Дончев, Димитър Митовски, Любомир Нейков, Евтим Милошев.

4. Представяне на „Клуба на българските писателки” на 16.04.2015 г., 17:00 часа в Посолството на Република България в Париж, в присъствието на: Леа Коен, Милена Фучеджиева, проф. Амелия Личева, Виктория Димитрова. 

5. Концерт на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният” на 16 април 2015 г., 20:30 часа в катедралата Нотр Дам в Париж.

Да, също си зададох някои въпроси, които вероятно си задавате и вие. Особено за едно представяне. Как и защо са представени тези събития, не ни е дадено да чуем.

Предположих, че всички присъстващи имена са част от отговора на въпрос № 2 и продължих да чакам останалата част. 

Така стана петък. Стана обяд, отговор няма. Отново позвъних и този път се свързах от първи път с познатия вече мъжки глас. „Да, ще ви отговорим. - А, нали ще е днес?“, питам с ясното съзнание, че петък следобед не е много населено време в държавните институции. „Да, вероятно още днес“.

Нищо не получих. За сметка на това в края на работния ден на сайта на Министерството на културата се появи кратко съобщение, вероятно провокирано от питанията и на други колеги:

„Във връзка с некоректни публикации от последните дни Министерството на културата съобщава, че е командировало за откриването в Музея „Лувър” в Париж на българската изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, и за събития от съпътстващата културна програма във връзка с изложбата, общо осем репортери и двама оператори.“

Не това ви попитах, нали? И не става дума само за репортерите, които така или иначе видяхме на екрана.

И понеже питащите бяхме не един и двама, чухме от министъра израза за „4-5 човека, които само плюят“, а от главния комисар – за „неуморните хейтъри“. Министърката на туризма беше още по-ярка - „угодия няма“.

Сега вече имате ли отговор на въпроса кой направи така, че вместо да говорим за изложбата, говорим за командировъчни и разходи?

Това са тези, които продължават да не осъзнават, че прозрачността е задължителна, когато си на държавен пост. И че никой не ти е длъжен да ти се възхищава, само защото ти си този с властта. Уважението се заслужава – и с изложби, и с човешко отношение.

Задаващите въпроси обаче са хейтъри, недоволният хорист е „някакъв хипар“, командированите журналисти „съм ги повикал не да ми създават скандали“.

Щях да напиша „да ви е за урок“, но знам, че няма да го разберете и следващият път отново ще е така.


ИВАН БЕДРОВ

Защо медиите не задължават журналистите си да не получават подаръци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250862_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%

 Журналисти са хулени за това, че са приели българската държава в лицето на министерството на културата да им плати разноските за пътуването до Париж за отразяването на откриването на тракийската изложба в Лувъра. Замислих се кой е виновен за поредния морален скандал, свързан с българската журналистика. Не са журналистите виновни. За да ги защитя, бързам да обясня проблема, както аз го виждам.

Журналистите трябва да отговарят за спазването на етичните им стандарти като, например, да отразяват обективно събитията или да зачитат неприкосновеността на личния живот и достойнство.

Макар и по своя характер пътуването на журналисти на разноски на държавата да е етичен въпрос, той формално погледнато касае не журналиста, а медията, за която последният работи. Ако медиите позволяват на журналистите си да пътуват на чужди разноски или да получават облаги от тези, за които пишат, то те ще загубят общественото доверие в тях. А както знаем от учебниците по журналистика и медии, общественото доверие в медиите е основното качество на медиите, което осмисля тяхното съществуване. 
Аз виждам проблем в това, че българските медии не задължават работещите за тях журналисти да не получават подаръци и да не пътуват на чужди разноски. Явно моралният и професионалният проблем, който всеки здравомислещ човек може да види в този случай, не интересува медийните мениджъри и редактори в България. 

Липсата на вътрешна прозрачност и система за разглеждане на конфликти на интереси на ниво редакция е проблем не на журналистите, а на техните работодатели. Затова BBC и Guardian имат свои вътрешни редакционни правила, които всеки нает от тях журналист, трябва да спазва.

Не е ясно защо BBC и Guardian, например, изрично забраняват на журналистите си да получават лични облаги от позицията си и да пътуват както те, така и партньорите им на чужди разноски, а българските обществени и частни медии позволяват това.
Медийните мениджъри и редакторите трябва да се грижат за репутацията на вестниците, радиата и телевизиите в България и да изискват от журналистите, които са наели, да правят това.

 

Бойко Боев

Велизар Енчев иска закриване на Комисията по досиетата

http://www.cross.bg/enchev-komisiyata-velizar-1461751.html

/КРОСС/Велизар Енчев иска закриване на Комисията по досиетата. Независимият депутат ще внесе законопроект за закриването й с мотива, че комисията е партизирана и е нарушила Закона за държавната тайна. Работата на комисията трябва да се поеме от специалните служби, смята той. Тази комисия е създадена на партийно квотен принцип, което поставя под съмнение нейната обективност. Членовете си позволяват да дават оценки на всеки един, който е работил в разузнаването, посочи Велизар Енчев, визирайки и самия себе си, като тези хора се наричат ченгета и служители на КГБ.Нито съм бил ченге, нито съм служил на КГБ, заяви пред Нова тв депутатът и обясни, че е работил за създаването на български партии в бивша Югославия. Велизар Енчев посочи още, че Комисията по досиетата грубо е нарушила закона за държавната тайна, тъй като комисията в техническо отношение не си е свършил работата. Тя няма право да разсекретява източници на информация,които са чужди граждани, посочи той и даде примери, че това е правено. Енчев бе категоричен, че тези нарушения, по-точно престъпления - посочи той, трябва да бъдат разследвани от прокуратурата.      

Велизар Енчев иска закриване на Комисията по досиетата

http://www.cross.bg/enchev-komisiyata-hora-1461751.html

/КРОСС/Велизар Енчев иска закриване на Комисията по досиетата. Независимият депутат ще внесе законопроект за закриването й с мотива, че комисията е партизирана и е нарушила Закона за държавната тайна.Работата на комисията трябва да се поеме от специалните служби, смята той. Тази комисия е създадена на партийно квотен принцип, което поставя под съмнение нейната обективност. Членовете си позволяват да дават оценки на всеки един, който е работил в разузнаването, посочи Велизар Енчев, визирайки и самия себе си, като тези хора се наричат ченгета и служители на КГБ.Нито съм бил ченге, нито съм служил на КГБ, заяви пред Нова тв депутатът и обясни, че е работил за създаването на български партии в бивша Югославия. Велизар Енчев посочи още, че Комисията по досиетата грубо е нарушила закона за държавната тайна, тъй като комисията в техническо отношение не си е свършил работата. Тя няма право да разсекретява източници на информация,които са чужди граждани, посочи той и даде примери, че това е правено. Като нарушение Енчев отчете и свбодното предоставяне на документи в читалнята на Комисията. По думите му много хора, чиито досиета са били отворени и публично разпространени, са бли принудени заради това да емигрират със семействата си. Енчев бе категоричен, че тези нарушения, по-точно престъпления - посочи той, трябва да бъдат разследвани от прокуратурата. Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, отказа да спори с независимия депутат

Серия от ремонти на пътя стартира в страната, очакват се задръствания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721778

Днес започват ремонтите на основни пътни артерии в страната.
По най-амортизираните участъци по магистралите „Хемус” и „Тракия” ще се работи от днес. Движението ще се организира „шахматно”, за да може да се прехвърля от едната в другата лента.
100 милиона лева отпусна кабинетът за ремонт на най-проблемните отсечки от магистралите,
Днес започват ремонтите на основни пътни артерии в страната. По най-амортизираните участъци по магистралите „Хемус” и „Тракия” ще се работи от днес. Движението ще се организира „шахматно”, за да може да се прехвърля от едната в другата лента. 100 милиона лева отпусна кабинетът за ремонт на най-проблемните отсечки от магистралите,

Трус 6.8 по Рихтер регистриран край Тайван

http://offnews.bg/news/n_1/n_492584.html

Земетресение с магнитуд 6.8 е регистрирано в Източнокитайско море край Тайван, пише ТАСС. Първоначално бе обявена опасност от вълни цунами, но тревогата бе отменена.  Първата приливна вълна с височина един метър достигна японския остров Мияко след труса в 10.43 ч. местно време, разтърсил остров Йонагуни. Ройтерс добавя, че трусът е бил на много малка дълбочина. Няма данни за пострадали и разрушения.

Серия от пътни ремонти стартира в страната, очакват се задръствания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721776

Днес започват ремонтите на основни пътни артерии в страната.
По най-амортизираните участъци по магистралите „Хемус” и „Тракия” ще се работи от днес. Движението ще се организира „шахматно”, за да може да се прехвърля от едната в другата лента.
100 милиона лева отпусна кабинетът за ремонт на най-проблемните отсечки от магистралите,
Днес започват ремонтите на основни пътни артерии в страната. По най-амортизираните участъци по магистралите „Хемус” и „Тракия” ще се работи от днес. Движението ще се организира „шахматно”, за да може да се прехвърля от едната в другата лента. 100 милиона лева отпусна кабинетът за ремонт на най-проблемните отсечки от магистралите,

Спират парното в Перник до края на април

http://www.zapernik.com/biznes/spirat-parnoto-v-pernik-do-kraya-na-april_38212/

До края на месец април спират парното в Перник, съобщи директорът на Топлофикация – Перник Стефан Йорданов.

Въпреки, че в последните дни времето се затопли и градусите се покачиха, по закон отоплителния сезон приключва с края на април.

Всеки желаещ обаче може да спре предварително парното си като подаде заявление в сградата на Минна дирекция, което е съгласувано с 2/3 от собствениците на жилищния блок. Това става с протокол от Общото събрание.

 

139 години от Априлската епопея

http://news.ibox.bg/news/id_1152903869

Българската революция, потушена в кръв, но в крайна сметка победила

139 години от Априлското въстание

http://www.moreto.net/novini.php?n=286569

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение.

"Меланхолия" - Изложба на Иво Бистрички във варненската галерия "Contemporary Space"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/20/2515166_melanholiia_-_izlojba_na_ivo_bistrichki_vuv/?ref=rss


Мъртва природа. Състояния на тишина, забрава, предопределеност на обстоятелствата и самота. Времеви отрязъци със собствено усещане за светлина, часови полета, когато светлината преминава в мрак.

Така изглеждат творбите на Иво Бистрички, които ще бъдат експонирани от 23 април до 5 май в галерията на центъра "Съвременно пространство" ("Contemporary Space") на ул. "Марко Балабанов" №23 във Варна. Изложбата е озаглавена "Меланхолия".

"Иво Бистрички се вълнува от драматични...

Убиха известна руска режисьорка с водка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721826

Известната руска телевизионна режисьорка Тамара Якжина е починала от остро алкохолно отравяне, пише Утро.ру. Жената обаче не е била алкохоличка - алкохолът, пълна бутилка водка, й бил насилствено наливан в устата, докато се намирала в безсъзнание след побой. Това станало ясно по време на разпитите на обвиняемия за убийството Игор Дроздов и
Известната руска телевизионна режисьорка Тамара Якжина е починала от остро алкохолно отравяне, пише Утро.ру. Жената обаче не е била алкохоличка - алкохолът, пълна бутилка водка, й бил насилствено наливан в устата, докато се намирала в безсъзнание след побой. Това станало ясно по време на разпитите на обвиняемия за убийството Игор Дроздов и

ЦСКА е много далече от най-черния рекорд на „А“ група

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721366

ЦСКА е във футболен колапс. Шест мача без победа и без вкаран гол! От претендент за титлата „червените“ се превърнаха в мишена за подигравки. Въпреки че колкото и да е абсурдно при всички финансови и спортно-технически неволи, все още поставената от Юлиян Инджов цел за злато е изпълнима.
Шест поредни мача без отбелязан гол - такова чудо в
ЦСКА е във футболен колапс. Шест мача без победа и без вкаран гол! От претендент за титлата „червените“ се превърнаха в мишена за подигравки. Въпреки че колкото и да е абсурдно при всички финансови и спортно-технически неволи, все още поставената от Юлиян Инджов цел за злато е изпълнима. Шест поредни мача без отбелязан гол - такова чудо в

Как Германия изкоренява нацизма? Чрез обвинение за 300 000 убийства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250861_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%3F+%D0%A7%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BE%D0

 Съучастие в убийството на 300 000 души.

Такова невероятно на пръв поглед обвинение може да бъде повдигнато във вторник срещу 93-годишния германец Оскар Грьонинг. Решението ще вземе съдът в северния германски град Люнебург, пише американското издание "Макклачи".

Това ще бъде едно от последните дела срещу живи участници в престъпленията на националсоциализма 70 години след разгрома на Третия Райх.

Оскар Грьонинг в униформа на СС

Най-важното обаче е друго. А то е, че както Германия, така и германците са решени да преследват докрай виновниците за Холокоста, макар почти всички от тях да доживяват последните си дни. Оскар Грьонинг е с разклатено здраве и едва ли ще излежи присъдата си. Не се знае дали той ще дочака и края на процеса, който се очаква да продължи около 4 месеца.

"Дори някой да не е в състояние да изтърпи наложеното наказание поради възрастта или здравето си, важна е справедливостта за жертвите, но също така и прилагането на ценностите на нашето общество", коментира Дидър Бъргър - шефката на бюрото на Американския еврейски комитет в Берлин."Никога не е късно да бъдат изправени пред съда нацистки злодеи или съучастниците им. Не може да има ограничение за правосъдието да такова отвратително престъпление като Холокоста", допълни тя.

Процесът срещу Оскар Грьонинг трябва да потвърди, че повече никога няма да бъдат допуснати масови убийства като извършените от режима на Адолф Хитлер. В концлагерите са унищожени 6 милиона евреи и 5 милиона представители на други етноси като роми и гейове, както и политически противници на националсоциализма. Делото в Люнебург започва на 21 април - само ден след датата, на която през 1889 г. е роден Хитлер.

Кой е Оскар Грьонинг?

Той е известен повече като Ковчежника от "Аушвиц", отколкото с името си. Преди време Грьонинг призна, че лично е посрещал евреи, пристигащи от Унгария в претъпкани конски вагони, на печално известната рампа за селекция в най-големия нацистки концлагер. Задачата му е била да брои конфискуваните от затворниците пари и да пази багажа им.

Нацистки офицери и концлагеристи извършват селекция на унгарски евреи на рампата в "Аушвиц".

Грьонинг е идентифициран в тогавашната ФРГ през 1963 г. Той заявява, че не е бил убиец, а само "винтче в механизма". Западногерманското правосъдие приема за чиста монета твърденията му. Прокурорите решават да не повдигат обвинения.

От тогава обаче интерпретациите на законите в Германия са се променили. Срещу най-малко двама други бивши нацисти са повдигнати обвинения в съучастие в убийства. А освен в конфискуване на пари и тяхното броене, Грьонинг е обвинен и в укриване на багажа на пристигащите евреи с цел те да не заподозрат, че той е изчезнал безвъзвратно.

"Случаят с Оскар Грьонинг обаче е специален", смята Томас Валтер - адвокат на оцелели от "Аушвиц" и семействата им.

Според него досега нацистът не е казал цялата истина за ролята си в зловещия лагер на смъртта. Юристът смята, че по време на процеса ще бъде извадена на показ колективната вина на Германия.

"Очевидно е, че стотици, ако не и хиляди лица, които са вършили същото, не са изправени пред съда", изтъква Томас Валтер.

Оскар Грьонинг посрещал в "Аушвиц" влакове с унгарски евреи в периода между 16 май и 11 юри 1944 г. Той наблюдавал как силните и здравите били избирани за работа. И пред очите му малолетните, старците, болните и слабите физически били отвеждани в газовите камери, за да бъдат умъртвени.

Евреи от Унгария - жени и малки деца, отиват на смърт към газовите камери в "Аушвиц".

Преди нацистките офицери на рампата да решат кой ще живее и кой ще умре, Грьонинг броял парите, които нещастниците носели със себе си, и проверявал дали те имали ценности. Всичко конфискувано отивало за Третия Райх.

Преди десетина години Грьонинг заяви в документален филм на Би Би Си, че само е"живял в гарнизон, където е извършвано унищожаване на евреи". Той обаче допълни, че бил дълбоко притеснен от факта, че все повече и повече хора по света твърдят, че Холокостът е преувеличен и дори измислен.

"Смятам за свой дълг на моята възраст да се изправя срещу това, което съм видял, и да се противопоставя на тези, които отричат Холокоста и твърдят, че не е имало "Аушвиц", каза във филма бившият офицер. "Бих искал да кажа на тези хора, че съм видял газовите камери, видял съм крематориумите, видял съм пещите, в които са горени труповете. И искам да ми повярвате, че е имало такива ужаси. Аз бях там", добави Грьонинг.

Експерти обаче смятат, че символичното значение на изправянето на германеца пред съда не трябва да бъде надценявано.

Само преди месец в Германия почина датският нацист Сьорен Кам. Той бе на 93 г. като Грьонинг и бе подсъдим в родната си Дания за убийството на главен редактор на антинацистки вестник през 1943 г. За разлика от Грьонинг, Кам не се разкая на деянията си, твърди Ефраим Зуроф - директор на израелското бюро на центъра за издирване на нацистки военнопрестъпници "Симон Визентал".

"Това, че Кам умря свободен, е ужасен провал на германските съдебни власти. Той трябваше да завърши жалкия си живот в затвора, все едно дали в Дания или Германия. Фактът, че той не бе подведен под отговорност, само ще окуражи днешните наследници на нацистите да тръгнат по стъпките му", каза Зуроф.

Центърът "Визентал" има списък с най-издирваните нацистки военнопрестъпници. В него Сьорен Кам фигурираше под номер 6. До декември 2014 г. първото име в листата бе това на Алоис Брунер. Макар по принцип да бе номер 102, Брунер бе поставен на първо място, тъй като не се знаеше дали е жив или мъртъв. Според центъра "Визентал" той е бил "ключов сътрудник на нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман, отговорен за депортирането в нацистките лагери на смъртта на евреи от Австрия (47 000 души), Гърция (44 000), Франция (23 500) и Словакия (14  000)".

10 000 души участваха в Марша на живите в бившия нацистки концлагер
на 16 април, за да почетат паметта на жертвите на Холокоста.

В края на миналата година офицер от германското разузнаване съобщи, че Брунер е починал в Сирия още през 2010 г., вероятно от естествена смърт.

От изключителна важност е Германия да продължи лова на нацисти, докато всички те си отидат. Така смята историкът Манфред Гьортемакер - професор от Потсдамския униерситет, изследовател на подхода на правосъдната система в страната към бивши нацисти.

"Знам, че много германци биха искали да кажат, че сме направили достатъчно. Но не е така. Такива ужасни престъпления не могат лесно да бъдат забравени. Трябва да има последствия", смята Гьортемакер.

Преди няколко десетилетия германските власти предпочитали да разчитат на "естествения край на проблема" и да позволят на тези, които не са в челото на нацистката йерархия, да се интегрират наново в обществото.

"Днес обаче властите вече са наясно, че историята ще отсъди как сме се справили с нацисткото ни минало", изтъква Манфред Гьортемакер.

"Важното е германците да помнят, че хората в тази страна избраха Хитлер на свободни и честни избори. Хитлер не бе изключение. Той бе отражение на общата воля. Други може би нямаше да извършат същите престъпления, но те бяха щастливи да бъдат ръководени от човек, който ги извърши. Това е урокът, който никога не трябва да забравяме и този процес е част от този урок", завършва историкът. 

Синдиците на КТБ готвят сигнал до прокуратурата

http://www.cross.bg/sinditzi-opit-signal-1461750.html

София /КРОСС/ Временните синдици на Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев подготвят сигнал до Софийската градска прокуратура. Причината е, че разполагат с данни за евентуално извършено престъпление срещу кредиторите по договор за банков заем от 2009 г. Това става ясно от редовния седмичен отчет на временните синдици. Данните за фирмата са изтрити от документа.Те са предприели и други действия, с които да направят опит да съберат вземанията на КТБ. Например вече търсят и солидарните длъжници по необслужвани заеми. Временните синдици са изпратили нотариална покана до предприятие, което е солидарен длъжник по кредит за над 8 млн. евро. Започнал е анализ и на отпуснатите заеми на граждани, за да може да се предприемат действия за събиране на вземанията на банката.Продължава и процедурата по проучване на законодателството във връзка с избор на фирма с международен опит в разследването на банкови фалити.

Убиха известна руска режисьорка с водка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721823

Известната руска телевизионна режисьорка Тамара Якжина е починала от остро алкохолно отравяне, пише Утро.ру. Жената обаче не е била алкохоличка - алкохолът, пълна бутилка водка, й бил насилствено наливан в устата, докато се намирала в безсъзнание след побой. Това станало ясно по време на разпитите на обвиняемия за убийството Игор Дроздов и
Известната руска телевизионна режисьорка Тамара Якжина е починала от остро алкохолно отравяне, пише Утро.ру. Жената обаче не е била алкохоличка - алкохолът, пълна бутилка водка, й бил насилствено наливан в устата, докато се намирала в безсъзнание след побой. Това станало ясно по време на разпитите на обвиняемия за убийството Игор Дроздов и

Полицай, потресен от убийството на 6-годишния Петьо: Такава гледка не пожелавам на никого

http://pik.bg/полицай-потресен-от-убийството-на-6-годишния-петьо-такава-гледка-не-пожелавам-на-никого-news318838.html

Полицай, потресен от убийството на 6-годишния Петьо: Такава гледка не пожелавам на никого

„Такава гледка не пожелавам на никого!”. Това успял да промълви един от униформените от Районното управление на полицията в Панагюрище, които дошли първи на мястото, където 44-годишният Цветан Пъков прегази 6-годишния Петьо Гевечанов. Служителят на реда бил толкова потресен от кървавата и ужасяваща гледка и споделил пред колеги, че в дългогодишната си практика бил виждал какви ли не покъртителни картини, но премазаното от мощния джип на бизнесмена момченце му не му давало покой от мига, в който го видял до бордюра на улицата, пише в. Монитор.

Детето е било с велосипеда си до тротоара, когато белият джип „Ауди Q 7“ е навлязъл в насрещната лента и връхлетял върху него.

От удара 6-годишният Петьо отхвръкнал на стотина метра, разказват очевидци. Една от версиите е, че Пъков е летял със 140 км/ч в населеното място, при ограничение от 40 км/ч. Джипът толкова силно е ударил хлапето, че по тялото му нямало здраво място. То било буквално „закърпено“ за погребението. Според роднини на загиналото дете в главата му имало дупка, а по ръцете и краката се виждали синкави белези от охлузвания.

От данните, изнесени от прокурора по делото, стана ясно, че през 2012 г. Цветан Пъков е причинил и катастрофа във Вакарел, където е пострадал тежко Христо Христов, който отивал с приятели на лов. Технически е било изяснено, че Пъков е виновен за инцидента, но по искане на пострадалия прокурорското преследване срещу него е прекратено.

Полицай от Ихтиман го убеждавал да се откаже от делото, въпреки че пострадалият се лекувал 4 месеца от удара. По този повод вътрешният министър Румяна Бъчварова разпореди проверка на служители на МВР, за които има съмнения, че са осуетили наказателна отговорност за Цветан Пъков.

Ще бъде проверен и още един случай - с Ненка Поптолева, която била блъсната край панагюрската баня от Пъков, докато се движел с колата си на заден ход. В града стартира подписка за справедливо наказание на виновника, в която се подписали над 7000 души и подкрепящите искането постоянно нарастват.


Япония праща космически апарат на Луната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250860_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82

 Япония ще изстреля през 2018 година свой космически апарат за изследване на Луната, който ще има спускаем модул, съобщи агенция ТАСС, цитирайки японското космическо ведомство.

Засега не се съобщава стойността на проекта. Неговото финансиране ще бъде осъществено през финансовата 2016 година. Тогава ДЖАКСА, японската агенция за аерокосмически изследвания, ще събере комисия от експерти за разработването на мисията.

Мисията

Очаква се космическият апарат SLIM /Smart Lander for Investigating Moon/ да бъде изстрелян в космоса с помощта на японската ракета-носител „Епсилон“, чиято разработка приключи през 2013 година. Задачата на мисията ще се състои в търсенето на перспективни райони на Луната, които да станат цел на следващи пилотирани експедиции до нашия естествен спътник.

Японските специалисти възнамеряват да използват опита си от кацането на апарата „Хаябуса“ на астероида Итокава и да прилунят своя модул в конкретен район на Луната с точност до неколкостотин метра. Досега подобни кацания ставаха с точност до 1 километър.

72-ма членове на “Златна зора” отиват на съд

http://www.cross.bg/zora-ma-chlenove-1461749.html

/КРОСС/ В Гърция започва процесът срещу 72-ма членове на крайнодясната партия "Златна зора". Сред подсъдимите е и лидерът на партията - Никос Михалолиакос. Те са обвинени в участие в престъпна организация, опит за убийство, притежание на оръжие и насилие на расова основа.Партията беше обект на 15-месечно разследване, което започна след убийството на гръцки рапър през септември 2013 година. По-късно "Златна зора" беше свързана и със смъртта на пакистански имигрант и побои над политически опоненти.Партията беше официално забранена в началото на миналата година. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат присъди до 20 години затвор.

Вижте резултати от поредните кръгове в "А", "Б" и Севериозточна "В" група и класиране

http://petel.bg/Vizhte-rezultati-ot-porednite-kragove-v-A--B-i-Severioztochna-V-grupa-i-klasirane-__109034

„А“ група Първа шестица: XXVI кръг: Ботев – Берое 1:1, Лудогорец – Литекс 3:1, 20 часа днес: ЦСКА – Локомотив (Сф) Лудогорец 53:15 55 ЦСКА...

Дъщерята на Уитни Хюстън излезе от комата

http://petel.bg/Dashheryata-na-Uitni-Hyustan-izleze-ot-komata__109033

Дъщерята на Уитни Хюстън Кристина Браун излезе от комата. Това съобщи баща й - певецът Боби Браун. "Боби се събуди" цитира думите му Daily News....

Десетокласник от Павликени направи сайт, за да помогне на болния си по-малък брат

http://petel.bg/Desetoklasnik-ot-Pavlikeni-napravi-sayt--za-da-pomogne-na-bolniya-si-po-malak-brat__109032

Десетокласник от Павликени трогна социалната мрежа със зов за помощ. Христо Христов е направил сайт за набиране на средства в помощ на...

Борисов омъжи знаковата си пиарка

http://www.cross.bg/borisov-gerb-depytat-1461748.html

София /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов кумува на пресдиректорът на правителството Севдалина Арнаудова. Вчера тя се омъжи за племеника на дългогодишния депутат Марио Тагарински - Делян Димитров, с когото имат дъщеричка Деяна.Тържеството беше в резиденция „Бояна", а кума беше бившата евродепутатка от ГЕРБ Моника Панайотова.„Гласът на кабинета" винаги е предпочитала да стои в сянката на премиера, припомня „Преса". Преди Севди, както я наричат всички, които работят с нея, беше пиар на ГЕРБ. С Борисов работятзаедно от създаването на партията и тя се смята за един отк най-доверените му хора.Севдалина беше в оптуск по майчинство, когато премиерът я помоли да оглави пресдирекцията на кабинета. И тя направи компромиса да остави на грижите на бабите едногодишното си дете, за да се върне към задълженията си.Севдалина винаги е до премиера по време на пътуванията му в чужбина и винаги е на пряката линия с медиите.Борисов отдавна подканял двойката към брак, но тке отлагали за след Великденските празници.Съпругът на Севди е от Хасково и е близък приятел на ексминистъра и сегашен депутат Делян Добрев. Министрите също бяха поканени на сватбата, която до последно се пазеше в тайна. Вчера НСО е била на крак заради високопоставеното присъствие на тържеството.

Поклон пред създателя на химна „Горда Стара планина”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250859_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0+%D0%A1%D

 Всяка година облъчени от политическо омаскаряване пропускаме да застанем прави на крака и да отбележим една светла и достойна дата – днес се навършват 152 г. от рождението на интелектуалеца Цветан Радославов, автор на българския национален химн „Горда Стара планина”.

Той е един от най-чистите родолюбци, превърнал делото си в част от съвременната ни национална идентичност.

Радославов е роден на 19 април 1863 г. в Свищов. Образова се най-напред при Емануил Васкидович и расте в обкръжението на видни свищовлии, като Иван Шишманов и Алеко Константинов. След завършване на Априловската гимназия в Габрово, прекарва няколко години като студент по история и славистика във Виена, а през 1897 г. защитава докторска титла по философия в Лайпциг, Германия. Между 1888 и 1893 г. е гимназиален учител в Габрово, а след това в Мъжката гимназия в Русе и в Трета мъжка гимназия в София.

През 1885 г., по пътя към бойното поле на Сръбско-Българската война, в която участва като доброволец, Цветан Радославов пише текста и композира песента "Горда Стара планина". За мелодията Радославов използва известното в родния му край Свищовско хоро. По-късно през 1905 г. тя е обработена от композитора Добри Христов, а през 1964 г. става химн на България. През 1895 песента е отпечатана в учебник по музика на Карел Махан.

Текстът е променян нееднократно. По време на комунизма в него беше вкаран куплет на Георги Джагаров, възхваляващ червената партия водителка. Последните промени датират от 1990 г., когато прославата на БКП е премахната. След приемането на първата демократична Конституция на страната, "Мила Родино" е отново утвърдена като национален химн на Република България.

Освен създател на българския химн Цветан Радославов е и блестящ учен. Той е един от тримата българи (заедно с д-р Кръстьо Кръстев и Никола Алексиев), които са защитили доктората си при бащата на съвременната научна психология – Вилхелм Вунт. Интелектуалецът отхвърля всички покани за преподавателска кариера във Виена, Лайпциг и Прага и се завръща в родината си, за да работи за съграждането на съвременна България, като учи младите българи на западни и древни езици, психология, етика логика. До края на дните си живее в малка мансарда на улица " Ангел Кънчев " № 3, където днес има паметна плоча, направена от Георги Чапкънов.

Цветан Радославов умира през 1931 г в София. Но с "Мила Родино" българите винаги ще настръхват от святост пред Отечеството и с печал ще осъзнават, че земята Рай все повече се превръща в пустиня и Ад, от които зловещо прогонваме децата си, без да питаме – горда ли е още Стара планина?

Отслужват заупокойна молитва за жертвите при атентата в "Света Неделя"

http://pik.bg/отслужват-заупокойна-молитва-за-жертвите-при-атентата-в-света-неделя-news318833.html

Отслужват заупокойна молитва за жертвите при атентата в "Света Неделя"

Заупокойна панихида за жертвите на атентата в катедралата „Света Неделя” ще бъде отслужена днес, в митрополитската катедрала на София, предаде "Фокус". Това ще стане след редовната Света Литургия в храма, която е с начален час 09.00 часа. Очаква се с благословението и при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя да бъде отслужена от Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит.

Панихидата ще бъде в памет на 90-годишнината от атентата в катедралата „Св. Неделя”, която се навърши на 16 април тази година. Много български граждани от столицата и страната ще посетят митрополитската катедрала на София, за да положат цветя на паметната плоча и отдадат почит на жертвите от 16 април 1925 година. Началото е в 11.00 часа. 

Убиха петима младежи в Русия заради откраднат телефон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721818

Двама души бяха арестувани по подозрението, че са убили петима души в град Кумертау в Башкирия, пише Утро.ру. Масовото убийство е станало на 17 април, жертви са три момичета, сред които и непълнолетна, и двама младежи. Техните обгорели тела били открити от пожарникари, извикани по сигнал за пожар в апартамента на един от тях.
Двама души бяха арестувани по подозрението, че са убили петима души в град Кумертау в Башкирия, пише Утро.ру. Масовото убийство е станало на 17 април, жертви са три момичета, сред които и непълнолетна, и двама младежи. Техните обгорели тела били открити от пожарникари, извикани по сигнал за пожар в апартамента на един от тях.

Щерката на Уитни излезе от комата

http://www.cross.bg/bobi-brayn-kristina-1461747.html

/КРОСС/ Дъщерята на Уитни Хюстън Боби Кристина Браун излезе от комата. Радостната вест бе съобщена от баща й - певецът Боби Браун. "Боби се събуди", каза той, цитиран от Daily News.Той засега не уточнява дали дъщеря му е в пълното си съзнание. Други роднини засега не потвърждават тази информация. На 31 януари Кристина Браун беше открита в безсъзнание във ваната в дома й в Атланта. Лекарите я въведоха в изкуствена кома. В края на март я преместиха в рехабилитационен център.

Убиха петима младежи в Русия заради откраднат телефон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721814

Двама души бяха арестувани по подозрението, че са убили петима души в град Кумертау в Башкирия, пише Утро.ру. Масовото убийство е станало на 17 април, жертви са три момичета, сред които и непълнолетна, и двама младежи. Техните обгорели тела били открити от пожарникари, извикани по сигнал за пожар в апартамента на един от тях.
Двама души бяха арестувани по подозрението, че са убили петима души в град Кумертау в Башкирия, пише Утро.ру. Масовото убийство е станало на 17 април, жертви са три момичета, сред които и непълнолетна, и двама младежи. Техните обгорели тела били открити от пожарникари, извикани по сигнал за пожар в апартамента на един от тях.

Преглед на печата от 20 април

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2515906_pregled_na_pechata_ot_20_april/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Правителството опитва да въведе минимална възраст за пенсия в сектор "Сигурност"
Предлаганите промени дават още привилегии за служителите в специалните ведомства

Сега

Сред управляващите вече се говори за рокади в МО
Облаците около Николай Ненчев се сгъстили заради редица кадрови грешки и неуместни ходове

Фирмите не показват интерес към стажантските договори
Към момента са сключени едва 130...

Американски изтребители превземат небето ни днес

http://pik.bg/американски-изтребители-превземат-небето-ни-днес-news318834.html

Американски изтребители превземат небето ни днес

Супермодерни изтребители на САЩ F-15 ще опитат да завладеят небето над България днес. Мисията им е част от второто издание на българо-американската тренировка „Тракийски орел”, което стартира тази сутрин, пише в. Монитор.

За целта в петък приключи пребазирането на щатските бойни самолети от състава на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана в авиобаза Граф Игнатиево. Българските ВВС ще участват в ученията с изтребители МиГ-29 и щурмови аероплани Су-25, както и със зенитно-ракетен комплекс „Куб”.

Сухопътни ни войски също ще се включат в съвместната тренировка със своя зенитно-ракетен комплекс „Оса”. Полетите в рамките на „Тракийски орел 2015” ще продължат до 30 април, съобщиха от ВВС. През следващите 10 дни българските пилоти заедно с американските си колеги, както и Сухопътните ни войски ще подобряват уменията си, изпълнявайки различни мисии-от въздушен бой до зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната.

„Целта на „Тракийски орел 2015” е постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС при участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния ни състав, както и усъвършенстване на процедурите по всестранна логистична поддръжка. Това учение се провежда по Плана за съвместна българо-американска подготовка на двете страни, в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната”, подчертаха от родните ВВС. Активните съвместни българо-американски тренировки стартираха паралелно с други такива в Югоизточна Европа от полигона „Ново село” преди броени дни.

Там в рамките на учението „Платинен лъв” 300 морски пехотинци от САЩ и български войници проведоха антибунтовническа операция. Междувременно американският ескадрен миноносец „Джейсън Дънам” се включи във военни учения в Черно море, които са част от операция „Атлантическа решителност“ в България и Румъния. Американската армия не е заинтересована в съперничество с която и да е страна на равна основа. Това каза в интервю за „The Telegraph” командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Фредерик Ходжис, който неотдавна обяви, че покрай руско-украинката криза ще се търсят бази в страни от Източна Европа, включително България, за постоянно разполагане на допълнителна натовска техника, включително танкове.

„Ние не сме заинтересовани от честна борба с когото и да било. Ние искаме да притежаваме превъзходство във всички системи. Не мисля, че сме изостанали от Русия, но Русия преодоля изоставането по много параметри. Ние не искаме тя да преодолява този разрив”, подчертава ген. Ходжис. Според него сегашната конфронтация между Русия и Запада е далеч от студена война. „Ние искаме да видим Русия в международната общност и да сътрудничим с нея в борбата с ислямския тероризъм и с ядрените амбиции на Иран.

Това е разликата от студената война”, аргументира се генералът. И допълва: „Военното стълкновение с Русия е малко вероятно. Аз не считам военната конфронтация за неизбежна. Нужно е обаче да сме в бойна готовност, за да бъде дипломацията ефективна. Най-добрата застраховка против стълкновението е единството на НАТО.”.


Започва процесът срещу гръцката "Златна зора"

http://balkani.actualno.com/Zapochva-procesyt-sreshtu-gryckata-Zlatna-zora--news_468541.html

Днес лидерите на гръцката неонацистка партия "Златна зора" ще заменят депутатските банки с подсъдимата скамейка. В Атина започва исторически процес, който трябва да определи дали политиче...

20 признака, че вече си остарял

http://tennis.actualno.com/20-priznaka-che-veche-si-ostarjal-news_468549.html

1. В 6 часа сутринта вече си станал. 2. Твоите приятели се "женят и развеждат", вместо да се "срещат и разделят". 3. Към теб напълно сериозно се обръщат вече с "Вие". ...

ЕБВР: Корупция има там, където няма обществен контрол и силни медии

http://society.actualno.com/EBVR-Korupcija-ima-tam-kydeto-njama-obshtestven-kontrol-i-silni-medii-news_468548.html

Зависимостта между пари и корупция е по-голяма в общините, където няма висок обществен контрол, когато няма силни медии. Това е извод от изследване за периода 2004-2005 г. на корупционни практики п...

Kaia Brown от N.O.H.A със специален поздрав към българските фенове

http://music.actualno.com/Kaia-Brown-ot-NOHA-sys-specialen-pozdrav-kym-bylgarskite-fenove-news_468545.html

Kaia Brown от космополитната банда Noise of Human Art (N.O.H.A.), които пристигат на 23 май за концерт в Sofia Live Club, с нетърпение очаква срещата си с българските фенове и изпрати специална видео ...

Сърбия не иска Тачи да идва в Белград

http://balkani.actualno.com/Syrbija-ne-iska-Tachi-da-idva-v-Belgrad-news_468544.html

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич открито се обяви срещу визитата на косовския министър на външните работи Хашим Тачи в Белград, предаде БГНЕС. Тачи, заедно с още чет...

Бивш офицер на Саддам бил най-важният стратег на ИД

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/bivsh-oficer-na-saddam-bil-naj-vazhniiat-strateg-na-id-6034797

Самир Абд Мухамад ал Хлифауи, наричан Хаджи Бакр, по убеждения не е бил ислямист, а националист, който използвал религията като средство за постигане на определени цели, пише „Шпигел“

Кошмар за шофьорите: Започват пътните ремонти в София

http://www.bnews.bg/article-133499

Първият етап от столичните ремонти започва. Очаква се днес да бъде затворен за движение заради ремонт участъкът от входа на София до бул. "Александър Малинов” .

Божидар Димитров: Борисов да не се оплаква, работи без опозиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250858_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D

 Борисов няма основание да се ядосва и да е недоволен, та той е единственият премиер, който управлява без да има опозиция. БСП са разбити отвсякъде, не стават за нищо. ДПС повече няма да са тази партия, която бяха. Другите партии пък са му коалиционни партньори. Това обясни по БНТ историкът Божидар Димитров. Според него и Борисов и правителството са в много добра позиция, а вместо да се нерви, премиерът по-добре да пие хапчета за стомашни киселини.

Божидар Димитров разкри още, че ако ДПС изпревари на кметския вот по резултат БСП, това няма да бъде изненада. Според него още преди няколко години партията на Доган излезнала на втора позиция, но за да не дразнят хората поправили резултата с 1% в полза на левицата.

Питайте Андрей Райчев, той много добре ги знае тези работи, намекна историкът. Той отчете като голяма грешка отказът на президента Плевнелиев да присъства на парада в Москва на 9 май. Това щяло да бъде демонстрация на отрицанието на нацизма, който сега се демонстрирал и от Ислямска държава.

Плевнелиев се поведе по западните лидери, но позицията му е грешна, казва Димитров.

Данаилов се връща в парламента

http://www.cross.bg/danailov-stefan-parlamenta-1461745.html

/КРОСС/ Стефан Данаилов се завръща в парламента. След дълго боледуване Мастера ще влезе в пленарната зала на 22 април, когато Народното събрание ще отвори врати след Великденската ваканция, съобщава в. „Преса". „Не мога да седя повече вкъщи, продължавам работата си като депутат и студентите си няма да оставя", заявява Ламбо пред изданието. Възстановяването на зрението му след направената преди няколко месеца операция в Германия върви успешно. Лекарският екип е дал зелена светлина на Стефан Данаилов да се върне към активния си живот. Преди няколко дни в България дори е пристигнал лекарят, който го оперира в клиниката в Тюбинген, за да му направи обстоен преглед у нас. Лечението за изравняване на зрението на двете очи ще продължи, но резултатите към този момент са положителни. Лекуващият го лекар в София д-р Даскалов също е на мнение, че пациентът му вече може да излиза от дома си. Актьорът легенда вече се движи съвсем спокойно сам по улиците, няма нужда от придружител и това му вдъхва сили и желание за работа. Докато беше в отпуск депутатът следеше активно работата на парламента. С особено внимание е наблюдавал действията на управляващите около ремонта на театъра в Пловдив, тъй като това е едно от предизборните му обещания. И получил обещанието на министър Вежди Рашидов, че театърът ще отвори врати догодина. Вчера Стефан Данаилов покани близки и приятели да почетат паметта на съпругата му Мария Данаилова, която преди година напусна този свят

Енчев: Да се закрие комисията по досиетата; парите да отидат за БАН

http://frognews.bg/news_89771/

Трябва държавата да се гради, а не да се разгражда, затова едно от предложенията е да се закрие Комисията по досиетата и средствата, които са отделени за нея, да се пренасочат към БАН, където има хроничен недостиг на средства, предложи по НТВ независимият депутат Велизар Енчев.

Руски хакери удариха секретни данни за санкциите срещу Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250857_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%8

 Руски хакери са опитали да получат достъп до данните за преговорите между САЩ и техните съюзници за санкциите срещу Москва.

Хакерите са използвали неизвестни досега уязвими места в Уиндоус и Флаш, за да се опитат да получат данни за дискусиите за санкциите, съобщи агенция "Блумбърг", цитирана от БТА.

Данните за кибератаката са били отчетени на 13 април от американската компания за компютърна защита "Файърай". Тяхната цел е била правителствена служба на друга страна, водеща консултации със САЩ за политиката по отношение на санкциите.

Според "Блумбърг" хакерската атака е била спряна преди да е бил получен достъп до каквато и да е информация.

Според агенцията зад кибератаката, чието изпълнение изисква висока квалификация, стои хакерската група "АРТ128". Смята се, че тя е базирана в Русия.

Държавният департамент на САЩ, компаниите "Майкрософт" и "Адоб системс" засега не са коментирали информацията.

Ремонти на килограми в София

http://frognews.bg/news_89770/

Серия от пътни ремонти започват от днес в София. Ще бъдат ремонтирани 20 възлови булеварди и кръстовища в столицата, информира НТВ.

Синдиците на КТБ готвят 28 запора

http://www.cross.bg/sinditzi-dvamata-bankata-1461744.html

София /КРОСС/ 28 броя заповеди за „евентуално запечатване" на помещения, запор на имущество и описи на активи са подготвили двамата временни синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Това става ясно от седмичния им отчет от 28 март до 14 април 2015 г. Заради банковата и търговската тайна в отчетите липсват данни за имена на фирми и физически лица, както и друга конфиденциална информация.От отчета е видно също, че двамата временни синдици са изпратили писмо до западно-европейска банка за изчистване на взаимни задължения с КТБ, пише „24 часа". Те са отговорили на четири запитвания на НАП за депозити на физически лица в банката, като в отчета не се посочват видът на отговора- утвърдителен или отрицателен, нито имената на лицата, към които данъчните проявяват интерес.От доклада става ясно още, че двамата синдици досега са събрали 316 700 лв. чрез различни действия по осребряване на имуществото на затворената банка. Те се отчитат още, че фирма - солидарен длъжник по кредит е получила известие за малко над 8 млн. евро, които са станали изискуеми.Синдиците са провели среща с финансовия министър, както и с одиторска компания, която най-вероятно ще бъде упълномощена да завери финансовите отчети на банката. Предаден на съд пък е договор с банката за кредит, за който единствените данни са, че фирмата е ООД, заемът е от 2009 г., не е обслужван, а към момента на получаването му фирмата е била без управител

Най-важното от Варна във вчерашния 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=286568

Джебчийките се пренасочиха към варненските болници За набези на добре изглеждащи джебчийки в здравно заведение сигнализира слушател на Дарик, който лично е станал жертва на наглите крадли. Преди два дни Нели Манева е била окрадена докато пътува в асансьор.

16 политици с държавни апартаменти за последните 18 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250856_16+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%81+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0

 161 висши чиновници и политици са купили жилища от държавата между 1997 и 2015 г. Това става ясно от справка от Министерството на регионалното развитие в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов покрай сагата с къщата на съпартийката му Сабрие Сапунджиева.

През 2001 г. кметът на Плевен и директорът на полицията в града купуват държавни апартамени, пише в справката. По това време кмет беше Найден Зеленогорски, сега депутат от РБ. В края на 2002 г., когато на власт е кабинетът “Сакскобургготски”, министър без портфейл и министър на държавната администрация също си купуват жилища - с пари в брой. Тогава на тези постове бяха Неждет Моллов и покойният вече Димитър Калчев. Чрез заменки за други имоти и доплащане с апартаменти са се сдобили 8 души. 

Сред тях са секретарят на МС при Симеон Сакскобургготски Севдалин Мавров, шефове на областни отдели и дирекции в страната и зам. -председател на от 39-ото НС. Депутатът е платил разликата в цената с компесаторки. В справката има още депутат от следващия парламент, прокурор във ВКП през 2004 г. и зам. -губернатор на София през 2003 г. В справката няма имена заради Закона за личните данни. Някои купувачи обаче се разпознават, пише Труд.

Първите дипломати на ЕС ще обсъдят проблема с нелегалните мигранти

http://www.cross.bg/suyuz-sredizemno-more-1461743.html

/КРОСС/ Нелегалната имиграция ще е основна тема на заседанието на Съвета на външните министри от Европейския съюз днес. В него ще участва и българският дипломат номер едно Даниел Митов. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос отмени посещението си в Испания, за да може да присъства.Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море. Това призова гръцкият премиер Алексис Ципрас след трагедията край бреговете на Либия вчера.Същеременно върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановката в Средиземно море ще бъде между основните теми на Съвета по външни работи днес. Тя заяви още, че има готови предложения, свързани конкретно с Либия, тъй страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка.Европейската комисия също се обяви за решителни стъпки в справянето с проблема с мигрантския поток. Оттам обещаха, че до средата на май ще предложат промени в политиката за предоставянето на убежище.Междувременно в Средиземно море продължава спасителната операция на мястото, където вчера потъна кораб със стотици нелегални мигранти на борда. Един от оцелелите при корабокрушението е заявил пред италианските власти, че на потъналия кораб е имало не 700, а около 950 души.

Първите дипломати на ЕС обсъждат проблема с нелегалните мигранти

http://www.cross.bg/sredizemno-suyuz-more-1461743.html

/КРОСС/ Нелегалната имиграция ще е основна тема на заседанието на Съвета на външните министри от Европейския съюз днес. В него ще участва и българският дипломат номер едно Даниел Митов. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос отмени посещението си в Испания, за да може да присъства.Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море. Това призова гръцкият премиер Алексис Ципрас след трагедията край бреговете на Либия вчера.Същеременно върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановката в Средиземно море ще бъде между основните теми на Съвета по външни работи днес. Тя заяви още, че има готови предложения, свързани конкретно с Либия, тъй страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка.Европейската комисия също се обяви за решителни стъпки в справянето с проблема с мигрантския поток. Оттам обещаха, че до средата на май ще предложат промени в политиката за предоставянето на убежище.Междувременно в Средиземно море продължава спасителната операция на мястото, където вчера потъна кораб със стотици нелегални мигранти на борда. Един от оцелелите при корабокрушението е заявил пред италианските власти, че на потъналия кораб е имало не 700, а около 950 души.

Fujitsu ще охлажда смартфони с течност

http://www.cross.bg/fujitsu-smartfoni-tzirkylira-1461742.html

/КРОСС/ Инженери на Fujitsu създадоха течна система за охлаждане на всевъзможни мобилни устройства. Технологията се базира на топлинни тръби с дебелина под 1 мм, по които циркулира вода.Системата включва изпарителни камери, разположени около горещите точки на устройството, и кондензатор, който се намира до студените точки. Двете части се свързват чрез малки тръби-капиляри - в тях циркулира вода, която се превръща в пара в горещите участъци и остава течна в студените участъци.Изпарителите са направени от шест слоя медни листа с дебелина 0,1 мм с пореста структура, които способстват за бързо изпаряване на охлаждащата течност. Системата работи независимо от ъгъла на наклон на устройството и неговата ориентация, твърдят разработчиците.Днешните смартфони са оборудвани с топлопроводящи листа от твърдо вещество, чиято ефективност намалява в резултат на постоянното увеличаване на мощността на устройствата. Fujitsu обещава да реализира на практика своята алтернативна технология към 2017 г., пише technews.bg.

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски избира нов ректор

http://www.cross.bg/suvet-yniversiteta-rektor-1461746.html

/КРОСС/Пловдивският университет „Паисий Хилендарски избира нов ректор. Очаква се следващите 4 години висшето учебно заведение да се управлява отнво от проф. д-р Запрян Козлуджов, и към момента ректор на ПУ, тъй като той е единствената издигната кандидатура. ПУ ще избира и състав на академичния съвет на вуза. Той ще бъде от 45 членове. Ще бъде избран и нов състав на контролния съвет към университета. В процедурата по избора ще вземат участие 390 делегати, сред които има представители на всички 9 факултета на висшето училище, на двата филиала в Смолян и Кърджали и на Техническия колеж към университета в Смолян. Сред делегатите са и 63 студенти - 45 представители на Студентски съвет и 18 докторанти. Присъствието на две трети от всички делегати е необходимият кворум за провеждането на избор, съобщават от ПУ. В дневния ред на Общото събрание е включено обсъждане и приемане на отчета на Ректора проф. д-р Запрян Козлуджов за изминалия мандат - 01.03.2011 г. - 31.03.2015 г., както и отчет на Контролния съвет към университета.    

Опасно наклонен стълб в Бургас, никой не взима мерки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721803

Стълб за улично осветление, който е много по-наклонен от кулата в Пиза, стърчи край пътя. Кого трябва да убие това желязо, пита възмутен бургазлия в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.
Той не уточнява къде се намира стълбът – убиец, но добавя, че вижда всеки ден край него да минават майки с колички.
Стълб за улично осветление, който е много по-наклонен от кулата в Пиза, стърчи край пътя. Кого трябва да убие това желязо, пита възмутен бургазлия в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия. Той не уточнява къде се намира стълбът – убиец, но добавя, че вижда всеки ден край него да минават майки с колички.

Опасно наклонен стълб в Бургас, никой не взима мерки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721809

Стълб за улично осветление, който е много по-наклонен от кулата в Пиза, стърчи край пътя. Кого трябва да убие това желязо, пита възмутен бургазлия в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.
Той не уточнява къде се намира стълбът – убиец, но добавя, че вижда всеки ден край него да минават майки с колички.
Стълб за улично осветление, който е много по-наклонен от кулата в Пиза, стърчи край пътя. Кого трябва да убие това желязо, пита възмутен бургазлия в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия. Той не уточнява къде се намира стълбът – убиец, но добавя, че вижда всеки ден край него да минават майки с колички.

Константинов: Ака се кандидатира Борисов, ще е 10 г. президент

http://frognews.bg/news_89769/

Сега и самият Борисов не знае, но това е опция, възможност за него, която му дава още 10 потенциални години във властта. Догодина, ако стане президент, това са 10 г. на върха - държавният глава има 2 мандата. Освен това той вече влезе в историята с няколко много добри постижения, коментира за 24 часа математикът Михаил Константинов.

Затварят част от Цариградско шосе днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_492576.html

От днес започва ремонтът на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Александър Малинов" до Околовръстния път, съобщава Столичната община. Ще бъде направена рехабилитация на пътната настилка, подмяна на мантинели, ремонт на бордюри и тротоари, подмяна на електрически инсталации. От 20 април до 10 юни се забранява влизането на автомобили по южното платно на бул. „Цариградско шосе" между моста на река „Искър" и Околовръстен път. Движението в този участък ще се осъществява двупосочно в северното пътно платно. За същия период се изместват автобусните спирки „Моста на Резиденция Врана", „Разклона за село Герман", „резиденция Врана" и „Околовръстен път" от южното платно на булеварда в разделителната ивица. През тази година Столичната община предвижда ремонт на общо 28 км тротоари и над 30 км улици и булеварди. За началото на юни е запланувано да започне ремонт на бул. "Витоша" от бул. "Патриарх Евтимий" до входа на Южния парк, предстои реконструкцията на бул. "Дондуков". Предвиден е и ремонт на Руски паметник. Заради ремонта се налага промяна и при някои автобусни спирки. За същия период спирките "Моста за резиденция Врана", "Разклона за с. Герман", "Резиденция Врана" и "Околовръстен път" ще бъдат изместени от южното платно на булеварда в разделителната му ивица. Вторият етап на ремонта на бул. "Цариградско шосе" ще започне в началото на юни и ще обхване участъка между бул. "Яворов” и 4-ти километър. Цялата реконструкция на ключовия за София булевард трябва да приключи през септември. Общата стойност е 19 милиона лева.

Ванът на вановете е тук! VW Transporter VI

http://www.cross.bg/model-adaptiven-poruchate-1461741.html

Transporter VI е тук. 65 години след оригинала и след като 12 милиона екземпляра пъплят по световните пътища.Дизайнът, както може би сте очаквали, не е мръднал и с милиметър от този на предния модел, който се задържа на пазара 12 години. За този период се появиха няколко прототипа с футуристичен дизайн, но в крайна сметка T6 е практик.Може да поръчате базов модел, за който ще знаете, че ще ви служи вярно години наред, или да се изкатерите нагоре по списъка с опциите, където ще намерите подгряване на предното стъкло, електронно отваряне на задния капак, адаптивен круиз контрол и адаптивен контрол на шасито. Налични са дори режими на твърдост на окачването - комфортно, нормално или спортно.Задвижването идва от изцяло нов двулитров дизел с поетичното вътрешнозаводско означение EA288 Nutz. Вариантите са многобройни: с 84, 102, 150 и 204 к.с. За екстремно бързи магистрални превози и по-тиха работа, може да поръчате и двулитров бензинов мотор: със 150 и 204 к.с.В Германия най-достъпната версия ще струва 23 хил. евро, пише

Полша настръхна срещу коментари на шефа на ФБР, че е отговорна за Холокоста

http://news.ibox.bg/news/id_124205161

Полският президент Бранислав Коморовски нарече коментарите „обида за хиляди поляци, които са помогнали на евреи", докато външното министерство на Полша привика американския посланик във Варшава за обяснение на коментарите на Коми

Не хванаха нито един пищов в Алма матер

http://www.cross.bg/izpita-izpit-mozheha-1461740.html

/КРОСС/Нито един преписвач не е заловен досега на всичките девет предварителни изпити в Алма матер, които се проведоха до момента. Това съобщиха за „Монитор" от Софийския университет вчера. Това означава, че зрелостниците добре са скрили умните джаджи, които спасяват немарливите по време на изпит или пък са станали толкова примерни, че никой от тях не е дръзнал да препише. 1281 младежи се бяха записали вчера за изпита по български език и литература. Кандидат-студентите можеха да избират между две задачи. При първата трябваше да се съпоставят цитатите: „Светът, привикнал хомот да влачи,тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува,лъжливи уста слуша със вяра..." от стихотворението „Борба" на Христо Ботев и „Кой излъга нашата вяра?" от поемата „Септември" на Гео Милев. Втората тема, над която младежите можеха да пишат е: „Изпитание и избор" в разказите на Йордан Йовков.Традиционно още преди да е минал и един час от старта на изпита кандидат-студенти започнаха да се изнизватНякои от тях бяха видимо недоволни от темите, които им се бяха паднали. „Ботев ми е неприятен за четене. Темата за свободата ми е далечна в 21 в.", коментира младеж на излизане от изпита. Зрелостничка пък се оплака, че само си е дала парите за явяване на изпит, защото в училище не ги подготвяли изобщо за такъв формат

Стефан Данаилов се завръща в парламента

http://pik.bg/стефан-данаилов-се-завръща-в-парламента-news318831.html

Стефан Данаилов се завръща в парламента

След дълго боледуване Стефан Данаилов ще влезе в пленарната зала на 22 април, когато Народното събрание ще отвори врати след Великденската ваканция, съобщава в. „Преса”.

„Не мога да седя повече вкъщи, продължавам работата си като депутат и студентите си няма да оставя”, заявява Ламбо пред изданието. Възстановяването на зрението му след направената преди няколко месеца операция в Германия върви успешно. Лекарският екип е дал зелена светлина на Стефан Данаилов да се върне към активния си живот.

Преди няколко дни в България дори е пристигнал лекарят, който го оперира в клиниката в Тюбинген, за да му направи обстоен преглед у нас. Лечението за изравняване на зрението на двете очи ще продължи, но резултатите към този момент са положителни.
Лекуващият го лекар в София д-р Даскалов също е на мнение, че пациентът му вече може да излиза от дома си.

Актьорът легенда вече се движи съвсем спокойно сам по улиците, няма нужда от придружител и това му вдъхва сили и желание за работа. Докато беше в отпуск депутатът следеше астивно работата на парламента.

С особено внимание е наблюдавал действията на управляващите около ремонта на театъра в Пловдив, тъй като това е едно от предизборните му обещания. И получил обещанието на министър Вежди Рашидов, че театърът ще отвори врати догодина.

Вчера Стефан Данаилов покани близки и приятели да почетат паметта на съпругата му Мария Данаилова, която преди година напусна този свят. Той е реализирал мечтата си да направи гроба й от зелен гранит – цветът на очите на неговата любима Мери. Отпред върху гранитната плоча има само една роза от месинг, а отзад е снимката на Мария.

Продължава издирването на имигранти в Средиземно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_492575.html

Продължава издирването на оцелели имигранти в Средиземно море.  Кораб със стотици имигранти, пътуващ към Италия, се преобърна в Средиземно море, в непосредствена близост до либийски води - на 193 километра южно от италианския остров Лампедуза.  Инцидентът, при който стотици се удавиха, е на път да се окаже най-голямата трагедия в Средиземно море. Оцелял от корабокрушението мъж от Бангладеш е заявил пред италианските власти, че на кораба са се намирали 950 души, съобщи Нова телевизия. По-рано италианските власти съобщиха, че според оцелели на кораба е имало 700 души.  Засега са спасени едва 28 от пътниците на кораба.  Междувременно днес в Люксембург европейските външни министри ще обсъждат спешни мерки за решаване на проблема с имигрантите и съхраняването на техния живот.

НАП чака декларирането на 3 млрд. лв. от заплати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250855_%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+3+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF

 Над 3 милиарда лева да бъдат декларирани като заработени от заплати за миналата 2014 г., очакват от НАП.

Крайният срок за обявяване на всички облагаеми доходи без глоби и наказателни лихви е 30 април. Общо за данъчната кампания през тази година, от НАП очакват над 520 000 годишни данъчни декларации. През 2014 г. официално бяха обявени 2,9 млрд. лв. от заплати. При това внушителните суми са декларирани от хора, които имат и други доходи, защото, който получава само заплата от един работодател, не подава годишна декларация. Вторият по размер източник на официално декларирани доходи са тези от друга стопанска дейност. Експертите на НАП очакват размерът им да е около 1-,1,2 млрд. лв. Това са парите от авторски и лицензионни възнаграждения, суми по граждански договори, парите на земеделски производители и др.

Средно около 100 000 души обявяват пари от наеми, сочат данните на НАП. Сумите, получени от наем, за които се дължи авансов данък, се движат около 400-500 млн. лв.

Досега най-високата годишна заплата е 2,5 млн. лв. Засега 27 мъже и 5 жени са декларирали доход над 1 милион, като рекордът от 7 млн. лв., обявени от 36 - годишен столичанин от продажба на фирмени дялове, още не е надминат.

До 30 април прогнозата е броят на милионерите да достигне поне 110.

Бен Афлек се срамувал от един от предците си, бил робовладелец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721798

Американският актьор Бен Афлек, преди да се появи като гост в телевизионното шоу "Търсене на корените ви" на американския телевизионен канал PBS, помолил продуцентите да не споменават факта, че един от неговите предци е имал роби,пише в. Guardian, позовавайки се на документи от WikiLeaks.
Цялата история четете в "Хай
Американският актьор Бен Афлек, преди да се появи като гост в телевизионното шоу "Търсене на корените ви" на американския телевизионен канал PBS, помолил продуцентите да не споменават факта, че един от неговите предци е имал роби,пише в. Guardian, позовавайки се на документи от WikiLeaks. Цялата история четете в "Хай

Божо си мери вишните с магнолиите на Бойко

http://www.cross.bg/dimitrov-durveta-boiiko-1461739.html

/КРОСС/ 1 795 лайка и 1758 споделяния - толкова събра само за 24 часа фотосесията на премиера Бойко Борисов с магнолиите в двора му в Банкя. Снимките отприщиха лавина от коментари, а знайни и незнайни "Фейсбук" потребители си показаха магнолиите в социалните мрежи. Цъфналите в розово и бяло дръвчета веднага събудиха асоциации с бившия премиер Иван Костов, който обичаше да си говори с теменужките в "Драгалевци". А "фенове" на евродепутата Николай Бареков не пропуснаха да се изгаврят пак с неговата снимка от 18 март, пусната във "Фейсбук" под наслов: "Днес си купих лимоново дръвче от кварталния магазин. Животът ми поднася лимони, смятам да си направя лимонада". Магнолиите на Бойко Борисов може и да са за градинарски журнал, но шефът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров си прави райска градина в "Бояна". Ден след като премиерът "изгря" край цъфналите дръвчета в Банкя, историкът се похвали пред "Стандарт" с японските си вишни. "Преди време прочетох във вестниците, че имало императорско общество, което разпространява по целия свят дървото символ на Япония. И че на следващия ден ще подарят на Софийска община 30 фиданки", разказа професорът. Впечатлен, историкът иска от столичния кмет 10 дръвчета дарение за музея. "Засадихме ги, грижихме се много за тях и всички се хванаха. Двайсетте дървета на общината обаче до едно изсъхнаха

Бен Афлек се срамувал от един от предците си, бил робовладелец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721796

Американският актьор Бен Афлек, преди да се появи като гост в телевизионното шоу
Американският актьор Бен Афлек, преди да се появи като гост в телевизионното шоу "Търсене на корените ви" на американския телевизионен канал PBS, помолил продуцентите да не споменават факта, че един от неговите предци е имал роби,пише в. Guardian, позовавайки се на документи от WikiLeaks. Известен със своите разкрития сайт WikiLeaks вече публикува

Опозицията не успя да спечели изборите в Куба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250854_%D0%9E%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B

 Първите в историята на комунистическа Куба опозиционни кандидат-депутати не успяха да удържат победа във втория тур на общинските избори в страната, предаде Би Би Си.


Независимият журналист и юрист Хилдебрандо Чавиано и членът на забранената Независима демократична партия Юниел Лопес признаха своето поражение, като заявиха, че тяхното изоставане от съперниците е твърде голямо, за да могат да се надяват на победа.
Чавиано и Лопес неочаквано победиха на първия тур, където гласуването се осъществява с просто вдигане на ръка. Ако бяха успели да влязат в местния парламент, това събитие щеше да се превърне в историческо за Куба с нейната еднопартийна система, пише Фокус.

Депутатите от кубинските общински съвети се занимават с въпроси от местно ниво- такива като водоснабдяване, ремонт на пътища и санитарни въпроси, а също така издигат кандидатурите за депутати в провинциалните съвети.

Няколко институции проверяват строителството на къмпинг "Юг"

http://www.cross.bg/institytzii-kumping-proveryavat-1461738.html

София /КРОСС/ Няколко институции ще проверяват строителството на къмпинг "Юг". Експерти от екоминистерството, регионалното ведомство, ДНСК и БАН започват инспекциите. Контролните органи ще излязат с оценка дали под плочите има дюни. Те ще трябва да измерят и разстоянието от брега до бетонните площадки, за да преценят дали има нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Проектът за строеж на 16 вили на 70 метра от морето разпали поредния скандал и мобилизира всички институции, съобщава Нова телевизия.

Доц. Димитър Младенов: 90% от физиците, завършилите образованието си у нас напускат България

http://pik.bg/доц-димитър-младенов-90-от-физиците-завършилите-образованието-си-у-нас-напускат-българия-news318829.html

Доц. Димитър Младенов: 90% от физиците, завършилите образованието си у нас напускат България

Тенденцията при нашите студенти, които завършват е, че повечето от тях заминават на работа зад граница. Има много дестинации за тях - САЩ, Канада, Китай, Русия, различни страни в Западна Европа. Но напоследък като че ли нараства числото и на онези от тях, които предпочитат да останат в България. Ето, например, повечето от моите докторанти искат да си останат тук - може и да заминат за месеци по проекти, но ще се върнат, за да изградят своята кариера тук. Не се съмнявам в искреността им, но ще наблюдавам как ще се развият нещата при тях на практика. Но… засега повечето заминават. Бих препоръчал на анализаторите, които много обичат тази тема, да направят едно дълбочинно изследване кой от образованите ни млади хора, защо и в каква посока напуска България, за да търси професионална реализация. Досега не съм намерил точна статистика по въпроса. Това може да се прави като база данни по факултети и по университети.

Разбира се, че всеки е свободен да пътува и да се реализира където поиска, свят широк, но не е сериозно да няма такива данни, макар и не прецизни. Все пак, нека да видим такава графика, пък тогава да говорим свободно. За физиците една от предпочитаните страни за работа е Германия. Докторантите ни там получават между 1000-1500 евро, които не се облагат с данъци, а след като завършат - между 2000-2500 евро и нагоре, в зависимост от позицията, която заемат, но тогава и данъците са повече, към 40% от възнаграждението. Въпреки това на един млад човек му остава достатъчно, за да живее нормално и да си позволи да създаде семейство. У нас млад човек, завършил физика, ако не е от София и плаща квартира, не виждам как може да живее достойно със заплата от около 500 лв., която ще получава като асистент или научен работник в БАН . Такива хора почти нямат друг избор, освен да заминат навън. Наистина най-сериозният мотив за бъдещите емигранти е икономическият. От друга страна сме страна от ЕС, искаме да имаме научни постижения като при другите, но доходите ни са несъразмерно ниски. В нашата катедра "Теоретична физика" преподавателите са с изключителни постижения, често са гости – лектори в най-реномираните чужди университети, а и трудовете, които пишат получават високи оценки. Не че не работим у нас въпреки всичко - по брой научни публикации в елитни чужди списания сме на световно ниво, примерно, но е смешно и жалко, а и унизително, ако видите какво е оборудването на лабораториите ни, учебните зали, финансирането…

Явно приоритетите на държавата са в други сфери - като гледам развлекателните жанрове преживяват поредния си разцвет. Има един филм - "Снайпер" с Том Беринджър и напоследък ми се случва да цитирам често една реплика от него. Седят си героите в джунглата и по-младият се оплаква, понеже мисията им е тежка - само двамата трябва да се справят и да ликвидират наркобос. "Ами то не човек избира работата, а работата избира човека", отговаря му по-възрастният. Така е и тук - учените, останали в България са до известна степен аскети, а и много от тях работят на принципа "изкуство за изкуството". Правят го, защото им харесва, всеки със своя личен мотив, но като не виждаш подкрепа започваш сам да я търсиш. Всеки се старае да работи и по проекти. Нашият университет е държавен, но в България е пълно с частни университети, които също разчитат финансово на държавата. Това на мен не ми е ясно - не разбирам тази държавна поддръжка за частното предприемачество, не звучи никак пазарно. Макар че самите хора в тези частни учебни заведения са насочени доста пазарно, дори - крайно пазарно. Ако погледнем компетенциите на нашите завършили студенти, ще кажа, че те са широкоспектърни. При нас освен специфични знания, те се научават и да учат, да се преквалифицират. Много от възпитаниците ни се включиха доста успешно в IT бизнеса и то във водещите компании у нас, в сферата на комуникационните технологии - също, част от тях са в АЕЦ "Козлодуй", други - в банките.

Физиката не ги ограничава, реализацията им може да бъде в доста широки граници, но в сфери, където се искат специфични умения и дисциплина на ума. Физиката дава такъв добър баланс, който позволява на един инициативен млад човек да има успех и в други области. Питате дали наши млади кадри не биха отишли да работят за енергийната ядрена програма на Турция, която ще се развива. Разбира се, ако им предложат добри условия, ще го направят. От най-добрите ни студенти, които са получили знанията си при нас, заминават често 90% навън. За много от тях заплащането е първостепенна цел, изборът им е напълно прагматичен. Връщат се единици в родината си. Ние живеем на планетата Земя и тук има какво ли не - природа, ресурси, тотално разнообразие, но кое е най-ценното? Отговорът е банален, но честен – най-голямото богатство на една страна са хората, които живеят в нея. Представете си един прекрасен град, с чудни къщи и красиви гледки, но пуст, обезлюден. Нашето най-голямо богатство са младите хора и те, ако напускат и нашето бъдеще се предопределя в негативна посока. Те трябва да останат тук, в България, но не по принуда, а чрез съзнателен избор. Ако изпълним това, едва тогава можем да кажем, че имаме държава. /Доц. Димитър Младенов, преподавател във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"/БГНЕС

Томчо Томов: Защо младите ни хора на 15-16 г. страдат от т.нар. функционална неграмотност?

http://pik.bg/томчо-томов-защо-младите-ни-хора-на-15-16-г-страдат-от-тнар-функционална-неграмотност-news318828.html

Томчо Томов: Защо младите ни хора на 15-16 г. страдат от т.нар. функционална неграмотност?

Защо младите ни хора на 15-16 г. страдат от т.нар. функционална неграмотност? Наскоро го потвърди ново изследване - 40% от тези ученици в България трудно разбират смисъла на текста, който четат и трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. В Европа, за справка, процентът е 20%.

Данните са обективни и имаме сериозен проблем. На фона на демографската ситуация в страната, при това застаряване на работната сила, миграцията на образовани млади хора в чужбина, трудностите стават още повече. Има проучвания и по отношение на етнически слоеве от населението, които определят себе си в съответния етнос, че някъде след 20-25 г., към 2040 г. работната сила в България ще придобие съотношение около 50% българи и 50% роми, ако се запази сегашния темп на прираст на населението. В това няма нищо лошо, но като знаем какво е положението с неграмотността, с ранното отпадане от училище, не само при ромите, но и при българите, проблемът се задълбочава.

От друга страна, много работодатели у нас твърдят, че срещат трудности с намирането на служители с т.нар. меки умения, дори и да имат дипломи за висока квалификация. Те се натъкват при подбора на ниската им граматическа култура, неумение да се изразяват писмено, да комуникират, да общуват, да познават бизнес етикета, неумение да въздействат на други хора, да убеждават, да се аргументират. Така че все повече се засилва и проблема с комуникативните проблеми на младите хора. Ако влезете в социалните мрежи ще намерите потвърждение на това - в начина, по който се пише - не само чисто стилистично, а и като смисъл на посланията им.

Защо и кои фактори подсилват неграмотността у нас? На първо място е семейната среда. На следващо място е качеството на образованието - функционалната неграмотност е свързана и с познавателните умения, как се търси, възприема и анализира информацията, дали се мисли креативно… За съжаление, стремежът в образованието е да се дава информация, а не да се формират основни качества и модели на мислене при младите хора. Това е проблем, който работодателите поставят също много остро, когато анализират човешкия капитал, с който разполагат. Да не говорим за креативното и иновативно мислене. Изобщо компетентността на човека е свързана не само със знанията и практическите умения, които той притежава, но и с неговите личностни черти и качества, които се създават в много ранна възраст, в началните нива на образование. А защо програмите, стратегиите и дискусиите у нас по темата не дават резултат? Както се казва, вратата за личностно усъвършенстване и професионално развитие се отваря отвътре, а не отвън. Младите хора преследват цели като дипломи, сертификати, т.е. формални неща, а не обръщат внимание на реалните умения, които могат да придобият в процеса на своето образование и обучение. А ако говорим за образователните програми те до голяма степен не са свързани с формиране на такива качества.

От средното и изобщо от образованието изчезна необходимостта за формиране на ценности, за възпитание, за самоусъвършенстване, за управление на кариера и ориентиране към съответни професии. Ако говорим за програмите, свързани с подобряване на пазара на труда и качеството на човешкия капитал, те са ориентирани по-скоро да субсидират някаква временна заетост. И след като приключи срока на действие на конкретната програма нещата се връщат в изходна точка. Всички правителства се стремят да търсят статистически отговори на заетостта. Колко работни места са създадени, дали са подобрени тези показатели, а на практика какво става? Няма устойчиви, стратегически насочени напред в бъдещето мерки, които да развият качества в хората. Безработицата от цикличен характер вече се превърна в структурна. Появи се понятието потомствена безработица - родителите на един човек са били без един трудов ден, той е такъв, децата му май ги чака същото. Има и още нови социални "болести"- една от тях е явлението, при което над 200 000 млади хора до 25 г. нито да учат, нито искат да работят, нито се интересуват да усъвършенстват своите умения. Те намират някакви приходи, предоставени от родителите им, които са в чужбина или по други канали, и са 100% пасивни на пазара на труда. Не съм голям оптимист - страната ни се обезлюдява, особено извън големите градове. Имаме изключително тежка миграция, а в природата празно няма. Така че състоянието на човешкия капитал, образоваността на една нация са показатели и за бъдещето на държавата.

Мерките, които се обсъждат и анализират за преодоляване на тази мрачна тенденция не трябва да се затварят в някакви ведомства, а да се търси широко участие на различни партньори, работодатели и заинтересовани организации. За съжаление, в България има много стратегии, за какво ли не, но на практика не се изпълняват. Когато говорим за външно финансово подпомагане не трябва да разсъждаваме основно за тяхното усвояване, а каква добавена стойност ще дадат те. Трябва да има критерии и инструменти, с които да измерваме ефекта от тях. /Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите/БГНЕС

Холандец черпи на "Тича" за рожден ден

http://petel.bg/Holandets-cherpi-na-Ticha-za-rozhden-den__109030

Холандският футболист на Черно море Марк Клок ще почерпи днес съотборниците в отбора по време на възстановителната тренировка след...

Гришо и Маша разделени на рождения ден на тенисистката

http://petel.bg/Grisho-i-Masha-razdeleni-na-rozhdeniya-den-na-tenisistkata__109029

Звездната двойка в тениса Григор Димитров и Мария Шарапова опровергаха очакванията, че ще отпразнуват заедно 28-ия рожден ден на...

Бившият зам.-шеф на ББЦ е с опасност за живота, след като се заби със 120 км/ч в редакцията на "Вяра"

http://petel.bg/Bivshiyat-zam--shef-na-BBTS-e-s-opasnost-za-zhivota--sled-kato-se-zabi-sas-120-km-ch-v-redaktsiyata-na-Vyara__109028

Жестока катастрофа е станала пред редакцията на вестник „Вяра” в центъра на Дупница. 26-годишният Васко Петров, който е бивш зам.-шеф на...

Тя е само на 12 г., но сърцето й е огромно! Ето как помага малката Линка на хората с тежки заболявания

http://petel.bg/Tya-e-samo-na-12-g---no-sartseto-y-e-ogromno--Eto-kak-pomaga-malkata-Linka-na-horata-s-tezhki-zabolyavaniya__109027

Снимка: в. "Вяра" 12-годишно дете от самоковското село Широки дол дарява косата си за перуки на онкоболни. Това не е първата благородна...

Стартират ремонтите по "Хемус" и "Тракия"

http://www.cross.bg/magistrali-leva-miliona-1461737.html

София /КРОСС/ Ремонтите на "Хемус" и "Тракия" започват тази седмица. Днес стартира реконструкцията на пътното платно при моста на Елешница на магистралата за Варна. Ремонтите ще се правят шахматно, за да може едното платно на магистралите да поема автомобилите.Дейностите по двете магистрали ще спрат в края на юни. Това обаче няма да важи за виадуктите по „Тракия". Изненадващо, само няколко дни, след като правителството отпусна 100 милиона лева, парите се оказаха недостатъчни. Причината - виадуктите са в плачевно състояние. Още 20 милиона лева са нужни за ремонт на дупките по двете магистрали.

Финландците не са това, което бяха

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/20/2514998_finlandcite_ne_sa_tova_koeto_biaha/?ref=rss


Нито една образователна конференция не е пълна без да се спомене Финландия. Откакто застана начело в образователните класации преди 10 години, образователната система в страната е давана за пример, тъй като са налице високи резултати без да има сложна система от тестове и проверки. Освен това децата започват училище на 7 години и имат дълги ваканции. Този образ изглежда е на път да се промени, пише Би Би Си.

Според проучване на британския Център за пазарна реформа в образованието,...

Опозицията не успя да спечели изборите в Куба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4721786

Първите в историята на комунистическа Куба опозиционни кандидат-депутати не успяха да удържат победа във втория тур на общинските избори в страната, предаде Би Би Си.
 Независимият журналист и юрист Хилдебрандо Чавиано и членът на забранената Независима демократична партия Юниел Лопес признаха своето поражение, като заявиха,
Първите в историята на комунистическа Куба опозиционни кандидат-депутати не успяха да удържат победа във втория тур на общинските избори в страната, предаде Би Би Си. Независимият журналист и юрист Хилдебрандо Чавиано и членът на забранената Независима демократична партия Юниел Лопес признаха своето поражение, като заявиха,

Взривовете в Иганово - дело на внедрен човек, търсят го

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250853_%D0%92%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%98%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+-+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%87%D0%BE%D0

 Чужда ръка стои зад двата взрива в складовете с боеприпаси в Иганово. В това са убедени разследващи, които търсят извършителя.

По всяка вероятност става въпрос за внедрен човек, който на два пъти изправи на нокти жителите на близките села около Сопот, смятат контраразузнавачи. Атентаторът се е възползвал от пробойните в охраната и е действал хладнокръвно. “Той е

подхвърлил експлозива, а след това го е задействал дистанционно”, казва дългогодишен експерт на ВМЗ.

Следите водят към терористичен акт, подготвян продължително. Слабата ведомствена охрана е улеснила изпълнението на поръчката. Преди дни прокуратурата оповести фрапиращи нарушения при опазването на секретния обект.

Гардовете са оголвали зоната по за 20 минути, преди да застъпи следващата смяна. И тъкмо тогава лумваха пожарите. За щастие - без човешки жертви. “Ще има и трети взрив, но този път с фатални последици”, категорични са оръжейници.

“Няма човек в Иганово, който да не е убеден, че това е умишлено”, казва кметът на селото Стефан Данчев. При всяко позвъняване на телефона той изтръпва да не би пак да става нещо в складовете.

От няколко дни районът се охранява от жандармерия и полиция, разставена по всички възможни точки. В момента там действат сапьори и разследващи. 800-те работници са разпратени в цеховете на ВМЗ - Сопот.

Противно на всякакви правила, оказва се, площадката в Иганово е била разграден двор

Прокуратурата се натъкна на ужасяващи нарушения. Край складовете с бомби свободно са пасели коне, а стопанинът им е влизал дори без пропуск. “Това е недопустимо”, отсичат експерти. И питат кой е разрешил това безобразие. Според тях достъпът до тази строго охранявана зона може да става само ако директорът на предприятието е упълномощил дадено лице.

“Чист умисъл. Нищо друго. Няма как снарядите да се самовзривят. Ако се допусне и тази възможност, която след втория пожар на 14 април вече е изключена, къде са били технолозите, които следят за съхранението”, питат разследващи.

Те допълват, че боеприпасите се складират на регламентирано отстояние, в случай че едните се запалят, огънят да не може да стигне до другите. В шести холандски склад, който се възпламени на 21 март, изгорели само част от снарядите. Другите, поставени в дървени сандъци, останали непокътнати, защото били детонирани.

Масово местните смятат, че двата палежа на 21 март и на 14 април са провокирани от частни икономически интереси. Тази версия пръв застъпи Димитър Атанасов, синдикалист на “Подкрепа” във ВМЗ - Сопот. Днес той я поддържа с още по-голяма убеденост.

“Това е дело на конкуренти, които не искат държавната оръжейница да съществува”, казва Атанасов. Той и колегите му не вярват палежите да са резултат на човешка грешка.

Отхвърля и версията, че охранителите на площадката са замесени

“Лично ги познавам. Това са бивши полицаи, които отговорно си изпълняват задълженията. Изключено е да са играли в комбина с атентатора, дори и насън не биха го допуснали”, категоричен е синдикалистът.

При втория взрив на 14 април около 5 ч сутринта се е задействал СОТ-ът. Констатирана е дупка в оградната мрежа. Охранителите изтичали и видели, че около отвора има козина и

помислили, че се е промъкнало куче

Два часа по-късно чули дрънчене на ламарина. Качили се на колата и стигнали до складовата база, която е на километър и двеста метра разстояние. Пазачите не забелязали нищо - всичко било спокойно. На връщане видели, че 835-и цех гори отвътре. Докладвали и се оттеглили.

В това време гранатите почват да гърмят. Така историята се повтаря на 25-ия ден от първия взрив.

“Тези съвпадения говорят за организиран атентат”, разсъждава Атанасов. Той категорично отрича взривовете да са резултат на дефектни снаряди.

“Експедирали сме от тях по кораби, самолети.

Защо там не гръмна нито един, а се случва само при нас?”, пита оръжейникът. Не само той, но и работниците от ВМЗ всеки ден си задават този въпрос.

“Каква човешка грешка може да има в производството? Нашите работници и служители са обучени на безопасност, минали са изпити”, брани ги Атанасов.

На 16 април трябвало да се завърнат на площадката в Иганово, но вторият пожар ги възпрепятствал и сега това е невъзможно. Очевидци разказват, че всичко там е лом. Не останал нито един здрав прозорец и това било най-малкото.

Според Атанасов разследването още било “тъмна Индия”. “Ако нашите специалисти не могат да се справят,

да потърсят помощ от НАТО, от САЩ

Едни спътникови снимки със сигурност ще покажат кой е влизал и какво е правил. Но тогава истината ще излезе много жестока”, смята той.

Негови колеги допускат, че пожарите са провокирани, за да бъде отстранено сегашното ръководство на завода. “Има хора, които искат да се върнат на бял кон, начело на ВМЗ”, казват те и назовават името на Станчо Петков, бивш директор на ТЕРЕМ и есктехнолог на сопотския завод. Той бил от най-големите критици на сегашния ръководен екип.

Прокуратурата оповести, че разчистването на площадката в Иганово би струвало 10 млн. лева,

ако работата се повери на частни фирми

Това навежда на мисълта, че палежът да е предизвикан именно с такава цел. “Работата се извършва от сапьори от поделението в Белене. Няма кой да пусне частни фирми”, категоричен е Димитър Атанасов.

“ВМЗ е трън, искат да го съсипят. А това е фирма с 3000 подготвени работници. Тя пречи на частните оръжейници и търговци. Те не могат да се поберат в кожите си, че заводът заработи на пълни обороти на три смени”, казват служители. И допълват, че три-четири фирми произвеждат оръжие, а прекупвачите и търговците наброявали над 200. “Как ликвидираха “Кинтекс” и го дадоха на частници”, изтъкват те.

 

Местните: Гръмне ли трети път, ще има жертви

Писък на две пожарни в петък след обяд изправи на нокти жителите на Иганово и близкото село Певците. Смразяващият вой изкара по улиците десетки. “Какво става? Гръмна ли площадката пак?”, питаха ужасени един след друг хората.

Кметът на Иганово Стефан Данчев пребледня като платно, щом видя пожарните да прекосяват селото и да вървят в посока към цеховете.

“Дано не е станало най-лошото”,

промълви управникът. Оказа се, че пожарните отиват да гасят къщата на Иван Донков от с. Певците, която изгоря до основи.

“Щом чух сирените, и сърцето ми щеше да се пръсне. Много сме наплашени напоследък”, призна възрастна жена.

Село Певците е на километър и половина по права линия от злополучните складове. При първите взривове на 21 март вечерта хората наблюдавали в продължение на час и половина зарево от възпламенени ракети, които летели към небето.

“Бяхме обезумели от страх

На 14-и, като тресна отново, загубихме ума и дума. Изгърмя много силно, вдигна се пушек като гъба. Рекох си: “Край! Отидохме!” Викам на децата: “Бягайте поне вие да се спасите”, разказва пенсионерка.

Тя и съселяните ѝ очакват трети взрив. “Той обаче ще е много страшен - от нашите села ще остане само пепел”, тревожат се хората.

Кметът на Иганово отхвърля тезата, че складовете били запалени от полигона на 61-а Стрямска бригада. Той е в източната част на селото. Според Данчев не е възможно оттам да прелети снаряд. Управникът не знае на коя от версиите да вярва.

“Едни говорят, че взривовете прикривали злоупотреби, но по-състоятелно ми се вижда да е дело на конкуренти. Нали знаете, че от оръжие се печели много”, казва той. И допълва, че от шести холандски склад останали невзривени снаряди. Те били преместени във въпросния 835-и цех, който на 14 април гръмна.

“Очевидно има замесени вътрешни хора", допуска Данчев, който от 1982 до 1992 г. е работил като монтажник в Иганово и прекрасно познава района.

“Там е кльон. Явно има пробив в защитата на двойните оградни мрежи, откъдето е проникнато. Има прозорци на складовете и цеховете. Вероятно през тях е подхвърлено устройството”, смята той.

При първия взрив имал съмнение, че може да се дължи и на случайна грешка. “Вече съм сигурен, че всичко е целенасочено. Тези, които го правят, очевидно не искат да има жертви. Но не е изключено да минат и на по-крайни варианти”, обобщава със страх Данчев. 

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=286567

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 април - понеделник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:00 ч. до 17:00 ч. - жк "Вл. Варненчик" - бл.

Проф. Михаил Константинов: Реши ли да се кандидатира, Борисов ще е 10 г. президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250852_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA

 Още акценти:

Предварителна регистрация на избирателите всяка година

Да се въведе трудова повинност за всички над 18 г., които не учат и не работят

Цветанов разбира от партийно строителство повече от всички останали, взети заедно

ГЕРБ - РБ не е любов, а връзка прагматична


- Проф. Константинов, всяка година България се стопява с темпа на един голям град. Питам ви и като баща на три деца - в крайна сметка ще остане ли за кого да се прави политика в тази държава?

- Информацията е действително актуална, но тя не е нова. България намалява с между 40 и 55 хиляди души годишно през последните 20 и няколко години. Не е ясно как може този процес да бъде спрян и тенденцията обърната. Въпреки че наличното население на територията на страната според статистиката е 7 200 000, мисля, че е по-скоро 6 900 000.

- Дори по-малко от 7?

- Да, оценката на ЦРУ е 6 900 000. А аз съм склонен да вярвам на ЦРУ в случая. Макар че числото 7 милиона само по себе си не е толкова малко. България е средно голяма европейска държава със средна плътност на населението. Би могла

да бъде и

5 милиона и

все още да я има

и да е ефективна

държавата

Много по-опасни са обаче тенденциите в състава на населението.

- “Материалът”?

- Да. Както каза Бате Бойко - материалът. Това, ако са високообразовани, мотивирани хора, няма никакво значение дали са 4, 5, 6 или 7 милиона. Лошото е, че нараства делът на неграмотните, което в компютърната епоха означава пълната им дереализация - те няма какво да правят. Няма да споменавам етнос - всички знаят за какво става въпрос, но положението с българския етнос също не е блестящо. И там има висока неграмотност.

Трябва да се обърне моментално и рязко внимание на образоваността у българския народ. Имаме едно напълно загубено поколение сред циганския етнос поради неграмотността, която допуснахме да се случи там.

Връщането на някакъв вид трудова повинност е направо задължително. Човек трябва или да учи, или да работи. Който не учи или не работи, е нещастен човек и това не е обвинение към тези хора. Ако ние сме допуснали един човек да е неграмотен, да не учи, нито да работи, ние сме го направили дълбоко нещастен. Изхвърлили сме го от обществото - той няма как да се реализира.

- И какво да работят тези хора? Магистрали ли да строят, какво?

- Да, ето - строителството. В България има достатъчно работа - има рушащи се селища, пътища в безобразно състояние. Има нужда от работна ръка. Вярно е, че там има място за голяма автоматизация, но има и за ръчна работа. Тези хора трябва да работят и да бъдат обучени на занаят.

Тук не е въпросът да му връчите една лопата и да копае канавка. Каквото и да говорим, инициативата на Александър Стамболийски, с която той заобикаля Ньойския договор след 1919 г., е забележителна - той хем прави военен резерв на страната, хем обучава младите ѝ хора, които иначе биха останали без занаят и образование. Трудовата повинност не е наказание, а спасителна мярка.

- Която да се приложи към всички българи, които не учат, а не само спрямо циганите?

- Разбира се, има и българи в това положение. Разумно е

трудовата повинност да започва над 18

или дори над 16 г. и да продължава, докато човекът научи занаят, с който да се върне на пазара на труда. Една фирма, като наема служители, първо трябва да ги обучава.

Защо загинаха 4-те момчета в Слънчев ден?

Правят възможно най-голямата дивотия - влизат вътре и почват да режат основите. Това е пълно малоумие. Защо? Защото не са обучени. Тези, които са ги пратили там, са направо за бесене. Но те самите трябваше да знаят как се събаря сграда. Това е занаят, даже изкуство. В момента подобни неграмотни хора копаят за въглища под Перник. Падат им забоите над главите, има ранени, убити. Къщите в Перник започват да се рушат, пак от неграмотност.

Ние сме длъжни да ограмотим тези хора. А какво ще правим с тези, които са на по 25 г. и са неграмотни - просто става трагедия...

- Привърженик сте на модела съчетаване на всеки вид национални избори с референдум. Кои са първите въпроси, по които да се питат хората?

- Трите въпроса на президента вече бяха обявени под някаква форма, така че те трябва да присъстват, но много внимателно да се мисли как ще бъдат формулирани.

Може и 15 въпроса да зададем. Кой е казал, че трябва да са 3? Който иска на каквото иска отговаря. Получавате една бюлетина с 15 въпроса - отговаряйте на каквото си искате. Нека да има за изборите, нека да има други теми. Например държавата да помага ли с помощи след трето дете. Питайте народа, защото това става с парите на хората. Когато отговарям на този въпрос, аз отговарям за съдбата на своите пари, защото на държавата не ѝ падат от небето - събира ги от данъците ни.

- Мнозина твърдят, че прагът за валидност блокира референдумите.

- Естествено, прагът е безобразно висок. Не може да искате активността да стига винаги бройката гласове от предишните парламентарни избори. Защото поначало на референдума излизат по-малко хора. Дори той да е заедно с избори, ако това са местни или президентски, на тях излизат по-малко хора. Понякога и по-малко от 3 милиона излизат на първи тур на президентски вот.

Да се промени прагът, иначе нищо не правим

- На колко да се свали?

- Да бъде половината или пък, ако е много рязък скокът, да е 2/3 от гласувалите на последните парламентарни избори. Този безобразен праг, за който си гласуваха единодушно всички политици, е писан, за да не стане. Изпитват панически страх да дадат някакви права на хората. Бягат като дявол от тамян от електронното гласуване.

- Преди години обаче вие писахте закон за електронното гласуване.

- Да, почти целият влезе в предишния кодекс - този от 2011 г. Тогава той беше предвиден да се случи на европейските избори м.г. Само че на 5 март 2014 г. бе приет кодексът, в който електронното гласуване тотално отпадна. Старата игра - политиците срещу народа.

- Как може да се изчистят избирателните списъци от фантоми? Споменавал сте ужасяващ дял на мъртвите души.

- Колко да е ужасяващ? Винаги са били 1 милион, сега са 1 200 000, защото намаля населението. Всеки българин над 18 г., който заминава в чужбина, в какво се превръща автоматически? Във фантом. Защото името му стои в списъка, но той вече е в Америка. Решението е активна регистрация, включително по интернет, както е във Франция.

Никой няма да ви кара сега да ходите специално. Чуквате си през компютъра сайта на ЦИК или на държавната администрация и се регистрирате. Контролни въпроси, ЕГН, питат те няколко работи. И като отговорите, записват: “Догодина можете да гласувате.” Догодина пак ще се запишете обаче. Регистрацията е всяка година. Това е начинът да се махнат от списъците в България имената на хората, които не са тук. Ако бабата не може да се регистрира по интернет, да помоли внука си да ѝ го направи или да се разходи до общината да се регистрира.

- Това кога реално може да стане при политическа воля да се въведе?

- За 6 месеца. Казваме “От утре започва активна регистрация. Който се регистрира до 31 декември т.г., ще гласува на всички избори през 2016 г.” След това цялата 2016-а е отворена за регистрация - който го направи, ще гласува на всички избори през 2017-а, ако и когато има такива.

- Някои съветват Бойко Борисов да върви на предсрочни избори заедно с местните наесен, като логиката е, че сега ГЕРБ е във възход. Кога ще се пречупи вълната?

- Не, много е рано. А и е крайно време да спрем да мислим в термините на тяснопартийните интереси. Има ли в момента народът полза от предсрочни избори? Няма.

ГЕРБ малко ще си повиши резултата - от 84 на 100 депутати

Затова струва ли си да клатим държавата 4-5 месеца? При предсрочни избори опозицията, както в момента я няма, съвсем ще изчезне. ДПС си имат между 35 и 40 депутати при всяко положение. Обаче за БСП предсрочни избори са смъртоносни. Аз не ги обичам, но въпреки това не желая те да изчезнат. Освен това чакат ни много тежи времена - виждате, че всеки момент ще лумне войната в Украйна. Израел ще нападне Иран. И ние да правим избори в това време? Тези хора акъл нямат.

Държавата да си седне на задника и да подгони тия бандити, които продължават да секат гори и да бетонират малкото останки по Черноморието, както направиха и с Яйлата. Сложете им чудовищни глоби!

Тук се “галим” с глоби от 500 лв.,

а инвестицията е за 5 млн. Имам чувството, че вече глоба под 1 милион не ги плаши. Но и да се прибира глобата - това е най-важното. Нямало как да я съберат? Вземи му личната карта, да видиш как ще намери начин да си я плати. Навремето французите го направиха - който дължи пари на държавата, не може да излети със самолета. За няколко месеца изчистиха всичко, каквото е имало да се плаща назад. Прибери талона на тези, които карат камиони с незаконна сеч, а за фирмата - чудовищна глоба. И ще изчезне явлението.

- Какво сочат вашата логика и изборната математика - ще се кандидатира ли Борисов за президент догодина?

- Това не е изборна математика. Математическата дисциплина е строга. Дали ще се кандидатира, е въпрос на психология.

- Само той си знае?

- Аз се опасявам, че

сега и самият Борисов не знае

Това е опция, възможност за него, която му дава още 10 потенциални години във властта. Догодина, ако стане президент, това са 10 г. на върха - държавният глава има 2 мандата. Освен това той вече влезе в историята с няколко много добри постижения.

- Кой е най-добрият изборен математик сред политиците? Цветанов ли, който няма загубен вот?

- Цветанов е отличен организатор. Той разбира от партийно строителство повече от всички останали, взети заедно.

- Докога ще продължи връзката между ГЕРБ и реформаторите?

- Тази връзка е прагматична, не бих я нарекъл любов. Но е такава, при която има сериозен шанс да се свърши някаква работа. Ако съдебната реформа тръгне, това само да направят, ще си заслужат хляба, който са яли.

- Английски доктор по математика - Питър Бакхус, твърди в днешния (вчерашния - б.а.)брой на “24 часа”, че с уравнението на Дрейк се изчислява кое е идеалното гадже. Наистина ли може да се опрем на формули и в любовта?

- Не, но любовта доста точно може да се предскаже на базата на генетиката на двата индивида. Оказва се, че тя настъпва, защото нашето тяло избира партньора. Изборът е на ниво биология. Любов от пръв поглед е всъщност любов на гените, които се припознават.

Опозицията не успя да спечели изборите в Куба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4721782

Първите в историята на комунистическа Куба опозиционни кандидат-депутати не успяха да удържат победа във втория тур на общинските избори в страната, предаде Би Би Си.
 Независимият журналист и юрист Хилдебрандо Чавиано и членът на забранената Независима демократична партия Юниел Лопес признаха своето поражение, като заявиха,
Първите в историята на комунистическа Куба опозиционни кандидат-депутати не успяха да удържат победа във втория тур на общинските избори в страната, предаде Би Би Си. Независимият журналист и юрист Хилдебрандо Чавиано и членът на забранената Независима демократична партия Юниел Лопес признаха своето поражение, като заявиха,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване