100 интелектуалци призовават НС да приеме декларация за геноцида над арменците

http://pik.bg/100-интелектуалци-призовават-нс-да-приеме-декларация-за-геноцида-над-арменците-news319078.html

100 интелектуалци призовават НС да приеме декларация за геноцида над арменците

100 общественици, интелектуални и културни дейци призоваха Народното събрание да приеме декларация, която признава геноцида над арменците. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Съюза на българките журналисти, който също стои зад идеята.

Всички те искат историческата истина да бъде призната от нашето правителство и парламент и лично са изпратили преди 15 дни декларацията си до премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, всички парламентарни групи и до президента Росен Плевнелиев. Проведени са разговори с председатели на ПГ на ГЕРБ, АБВ, ПФ, Атака, БСП и РБ, които заявили, че ще внесат декларацията за обсъждане и гласуване в НС. Днес, освен 100-годишнината от геноцида над арменците, бяха отбелязани и 102 години прогонването на тракийските българи. Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България подчерта, че патриотизмът е отговорност за миналото, настоящето и бъдещето на всеки гражданин.

Турската държава е прилагала масово насилие над братята арменци. Политическата конюнктура е в противоречие с патриотизма. Тя трябва да заяви, че българският народ е достоен и не се страхува да припомни за унищожението на тракийските българи и братята арменци. Нямаме нищо против турския народ, но държим турската държава да изпълни моралния си ангажимент към хората, нейната армия е нанесла огромна трагедия.

Иван Гранитски, директор на издателство "Захарий Стоянов" припомни, че на 24 април се извършва злодеянието, при което турската страна избива над 1 милион и 500 хиляди арменци. "Години преди този инцидент се провежда злодейска премиера-проба дали ще проработи геноцидът и това е извършено над тракийските ни българи", каза Гранитски. Той бе категоричен, че държавните мъже на България трябва да излят от летаргията и уплахата.

"Папата призна геноцида над арменците, ЕС също, хубаво е и България да се присъедини към този въпрос. Ако сегашното турско правителство е решило да се откаже от заветите на Ататюрк, а те са, че модерна Турция няма нищо общо с Османската империя, е хубаво да се заяви. Тогава нищо не пречи да каже, че осъжда този геноцид, ако реши, че е последователен наследник на Османската империя, също може да го заяви и това е позиция. Става дума за прочитане на исторически факти, а не за повод за дрязги", поясни Гранитски.

От своя страна акад. Константин Косев поясни, че смисълът на протеста е поглед към бъдещето, такива зверства, които са извършвани в миналото повече да не се извършват. "Българските тракийци и арменците, каквото са преживели, е невероятно в историята. Длъжни сме да издигнем гласа си на протест, за да не се случва това в бъдеще. Убедени сме в това, че трябва колкото се може по-високо да издигнем нашия глас на протест, за да бъде чут навсякъде, където трябва", заяви Косев. "Нямаме желание да оспорваме истината и да пренаписваме историята. Трябва да имаме морално извинение от страна на турската държава за зверствата, които са се случвали", изрази мнението си и председателят на СБЖ Снежана Тодорова. Поетът Недялко Йорданов, който на днешната пресконференция беше сред публиката заяви, че обича арменците от дете и че те са братя на българите.

"Ние сме си патили толкова много от турците, те също. Германия осъди престъпленията и действията на Хитлер, така турското правителство следва да се разграничи от това, което османците са вършили тогава", каза още Йорданов.

През нощта на 24 април 1915 г. полиция нахлува в домовете на видни арменски интелектуалци в Константинопол и ги арестуват. Само за няколко дни над 800 души – писатели, поети, журналисти, политици, лекари, адвокати, учители, свещеници, дейци на изкуството, са изпратени в централния затвор на турската столица. Жертва на тази първа вълна на изтребление стават светилата на арменската литература, музика, драматургия, поезия, най-големите умове на арменския народ. След разправата с цвета на арменската интелигенция в Константинопол и на други места, идва ред на арменското население и в турските провинции.

Огромни маси от хора – предимно жени, деца, стари и немощни хора (голяма част от мъжкото население между 18 и 45 г. предварително уж е мобилизирано за война и изтребено още в казармите), биват изтласкани към сирийската пустиня. Онези, които не са убити, умират от глад, болести, изтощение, изнасилвания, издевателства… Загиват милион и половина невинни хора. Планът на младотурските ръководители и идеолози като Таляат паша, Енвер паша, Джемал паша, Наим бей е осъществен с изключителна жестокост. Оцелелите, спасили се като по чудо от кланетата през 1915-1917 г., търсят пристан в други държави. Част от тях намират подслон в България.

Цар Фердинанд издава специален указ за приемането на арменските бежанци през 1915-1917 г., по-късно така постъпва и синът му Борис ІІІ, както и правителството на Александър Стамболийски. През 1922 г. България отваря границата си и без колебание приема измъчените и останали без дом и имущество арменци, които се опитват да намерят спасение от кървавите турски отряди. Няколко десетки хиляди бежанци преминават през този период през родината ни, някои от тях се установяват тук завинаги, а други продължават към други държави. Над 25 държави признават геноцида.

Не и България. Повече от 25 страни по целия свят осъдиха чрез парламентите си като престъпление срещу човечеството арменския геноцид, настояха Турция да признае извършеното варварство и да поиска извинение от арменския народ. Сред тези държави са Франция, Русия, Гърция, Кипър, Канада, Ливан, Белгия, Уругвай, Аржентина, Швеция, Уелс, Холандия, Словакия, Литва, Венецуела, Полша, Чили, Бразилия, Боливия, Шотландия, Швейцария. Геноцидът над арменците бе признат и осъден и от влиятелни международни организации като Световният съвет на църквите и Европейския парламент. На 18 юни 1987 г.

Подкомисията на ООН по правата на човека и Европарламентът приеха решение за признаването на Геноцида над арменците в Османската империя (1915-1917). Същата година Съветът на Европа прие решение, съгласно което отказът на днешна Турция да признае факта на престъпното деяние, осъществено от правителството на младотурците, е непреодолимо препятствие по пътя за членството на Турция в ЕС. България обаче, която спасява десетки хиляди от бягащите от кланетата в Османската империя арменци, и до днес продължава да мълчи. 

НЗОК: Онкоболните да не се притесняват за лечението си

http://www.cross.bg/deiinost-nzok-trimesechie-1461839.html

/КРОСС/Към днешна дата Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изплатила отчетената дейност на всички изпълнители на болнична медицинска помощ за здравноосигурителни плащания за 2014 г. и за първото тримесечие на 2015 г., с изключение на надлимитната дейност за м. февруари т.г. Тези средства, след проверка, ще бъдат заплатени през месец април, заедно със заплащането на дейност м. март 2015 г., уточняват от НЗОК във връзка с изразено безпокойство от страна на онкоболни пациенти, че няма да бъде осигурена терапията им, информираме следното. Това се отнася и за лекарствата за лечение на онкологични заболявания, уточняват от Касата. Изпълнителите на болнична медицинска помощ, при необходимост, имат възможност с писмено заявление до районните здравноосигурителни каси да увеличат размера на разходите за дейността си, като превишат тези разходи за месеца с 5% от същото тримесечие или от стойността за следващото тримесечие. Ако се налага, лечебните заведения могат да сформират листи на чакащите, като в тях не би следвало да се включват онкологично болни и пациенти в спешни състояния, а други болни,посочват още от НЗОК. На заседание на 28 април т.г. ще бъде предложено на Надзорния съвет на институцията лекарствата за лечението на онкологичните заболявания, отговарящи на извършената дейност, да бъдат заплатени изцяло, като този механизъм действа през цялата година.  

Ха-ха! Бисеров чист като момина сълза и магнолия...

http://frognews.bg/news_89786/

Комисията за конфликт на интереси не е открила нарушения в дейността на Христо Бисеров като народен представител, става ясно от решение на органа от края на март. Той се е произнесъл по сигнал от май м.г. срещу бившия зам.-шеф на парламента. В него се твърди, че Бисеров е участвал в комисии, упражнили законодателна инициатива във връзка с енергията от възобновяеми източници.

Арестуваха 14-годишен в Англия, планирал атентат в Австралия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722474

Момче на 14 години е арестувано във Великобритания за вероятното си участие в подготвянето на терористични актове в Австралия, предаде АФП, цитирана от Фокус.
Момчето е задържано в Блекбърн, Северозападна Англия, в събота. То е „заподозряно за участие във възлагането, подготвянето и подстрекателство към терористични актове и остава в ареста“,
Момче на 14 години е арестувано във Великобритания за вероятното си участие в подготвянето на терористични актове в Австралия, предаде АФП, цитирана от Фокус. Момчето е задържано в Блекбърн, Северозападна Англия, в събота. То е „заподозряно за участие във възлагането, подготвянето и подстрекателство към терористични актове и остава в ареста“,

Забавеното правосъдие е ненужно правосъдие

http://news.ibox.bg/news/id_1384387725

Министърът се обяви „за" хуманизация на режима, той да бъде работещ

Арестуваха 14-годишен в Англия, планирал атентат в Австралия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722471

Момче на 14 години е арестувано във Великобритания за вероятното си участие в подготвянето на терористични актове в Австралия, предаде АФП, цитирана от Фокус.
Момчето е задържано в Блекбърн, Северозападна Англия, в събота. То е „заподозряно за участие във възлагането, подготвянето и подстрекателство към терористични актове и остава в ареста“,
Момче на 14 години е арестувано във Великобритания за вероятното си участие в подготвянето на терористични актове в Австралия, предаде АФП, цитирана от Фокус. Момчето е задържано в Блекбърн, Северозападна Англия, в събота. То е „заподозряно за участие във възлагането, подготвянето и подстрекателство към терористични актове и остава в ареста“,

Румен Петков захапа новия шеф на полицията: Винаги съм бил противник на гастарбайтерите

http://petel.bg/Rumen-Petkov-zahapa-noviya-shef-na-politsiyata--Vinagi-sam-bil-protivnik-na-gastarbayterite__109086

Назначаването на софийски шефове във варненската полиция е демотивиращо за служителите, заяви в морския град зам.-председателят на АБВ...

Windows 10 заменя паролите с разпознаване на човешки лица

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/windows-10-zamenia-parolite-s-razpoznavane-na-choveshki-lica-6034830

Сложните комбинации от букви и цифри, които лесно могат да бъдат забравени, хакнати или запаметени от чуждо устройство, вече няма да ви бъдат необходими

Разпитаха Герман Костин за зверските убийства на Никита и майка му

http://pik.bg/разпитаха-герман-костин-за-зверските-убийства-на-никита-и-майка-му-news319074.html

Разпитаха Герман Костин за зверските убийства на Никита и майка му

Руснакът Герман Костин е бил разпитан вчера в столичната полиция за убийствата на 5-годишния Никита и майка му Анна Леонтиева.
Трупът на русначето беше намерен в куфар край софийското село Пасарел на 20 март, а тялото на 35-годишната му майка бе открито разчленено край Приморско  на 2 март.

Костин се е явил на разпит в СДВР, като веднага след това е бил освободен от полицаите, съобщи БНР.
 
Руснакът е пуснат без последващи мерки спрямо него, но му е издадена втора призовка за среща с криминалистите.

Герман Костин е собственик и на жилището в Приморско, в което се предполага, че са живели убитите майка и син. 

За момента 50-годишният Костин е в качеството си на свидетел по случая, въпреки че първоначално в медиите бе съобщено, че той е заподозрян. 

На няколко пъти Герман Костин обявяваше в свои интервюта пред руски и български медии, че ще дойде в България, за да се срещне с хората, разследващи случая. Той коментира, че последното му идване в България е на 10 февруари и няма как да е свързан с двойното убийство.

Костин разясни, че Анна Леонтиева е пристигнала с Никита в България, за да го лекува, а той й е помогнал да намери рускоговорящ лекар.

В началото на април пък стана ясно, че в МВР няма данни убитата Анна Леонтиева да е дължала пари. 
 
Не се потвърждава и версията, че тя и 5-годишният Никита са били жертва на отвличане. 

Министър Танев: Ще се отървем от старите учебници, гарантирам

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516218_ministur_tanev_shte_se_oturvem_ot_starite_uchebnici/?ref=rss


Има големи недоразумения в учебниците, за това ни сигнализират постоянно родители. За учебниците по история Министерството на образованието писа до БАН без да получи отговор, както и до Софийския университет, откъдето отговориха, че историческите факти подлежат на интерпретация и авторите имат свобода, която после подлежи на одобрение. Така че министерството не може да настоява за друго съдържание в учебниците, а само да помоли любезно. Освен това не може да има нови учебници, преди да се...

Френският бизнес у нас: Добри перспективи за инвестиции

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/frenskiiat-biznes-u-nas-dobri-perspektivi-za-investicii-6034737

Това показва проучване на Френско-българската търговска и индустриална камара сред нейните членове

Студенти от МУ-Пловдив преглеждат безплатно детски зъби

http://www.cross.bg/detzata-detza-meditzina-1461835.html

Пловдив /КРОСС/ Месец на денталната профилактика и оралното здраве на децата се провежда в Медицинския университет в Пловдив. Той се организира за седма поредна година от Катедрата по детска дентална медицина, под патронажа на ректора на МУ-Пловдив професор Стефан Костянев.Целта на кампанията е популяризиране сред населението в Пловдив и региона за възможностите, които дава факултета за безплатно лечение на децата до 18-годишна възраст.„Тук се дава възможност децата да бъдат консултирани от високо квалифицирани специалисти, това е и едно огромно предимство за града. Наша цел е нашите студенти по време на своето следване да бъдат убедени във възможностите на денталната профилактика, да се научат да комуникират със своите пациенти, да станат едни социално отговорни личности, чрез своята професия.", съобщи заместник-ректорът по учебна дейност проф. Мария Куклева.Тя отбеляза още, че това се прави целогодишно, но по време на месец април се акцентира отново върху възможностите за денталната профилактика на всички деца до 18-годишна възраст. В Катедрата по дентална медицина беше проведен и детски празник, в който децата получиха информация за това как трябва да поддържат здрави своите зъби. Те получиха и подаръци - четки и пасти за зъби, както и образователни материали, които са разработени от катедрата

Тайните сметки на Искров били в банка-перачница на пари, според САЩ

http://frognews.bg/news_89785/

Federal Bank of the Middle East, Ltd вероятно е банката към която са извършвани парични преводи по сметка на управителя на БНБ Иван Искров. това прогнозираха пред Фрог нюз финансисти.

Дайнов за плажовете: Ако държавата не спре да лъже, ще има съпротива

http://www.moreto.net/novini.php?n=286595

Продължава темата за престрояването на родното Черноморие. Оказва се, че все още не е ясно дали оградата, която дели плажа на Кранево, ще бъде премахната. "Оградата няма необходимите строителни книжа. Спорно е обаче дали трябва да има такива.

Камелия Воче ще става баба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722459

Дъщерята на Камелия Воче - Деси ще става булка, а скоро и майка. Вчера щастливата бъдеща баба публикува във Фейсбук снимка от детството на щерка си.
Какъв ще е полът на бебето и какво написа щастливата проектобаба четете
Дъщерята на Камелия Воче - Деси ще става булка, а скоро и майка. Вчера щастливата бъдеща баба публикува във Фейсбук снимка от детството на щерка си. Какъв ще е полът на бебето и какво написа щастливата проектобаба четете

В Ливан пристигна френско оръжие, платено от Саудитска Арабия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/20/2516258_v_livan_pristigna_frensko_orujie_plateno_ot_sauditska/?ref=rss


Първата пратка от френско оръжие и оборудване за ливанската армия, платени от Саудитска Арабия, пристигна в понеделник в Бейрут. Стойността на сделката е близо 3 млрд. долара, а целта на операцията е да се подсили ливанската армия в борбата с войнстващи групировки, нахлуващи от Сирия.

На церемонията на международното летище в Бейрут присъстваха министрите на отбраната на Ливан и Франция, а пред контейнери с оръжие и ракети се вееха саудитски и френски знамена, разказва "Ройтерс"....

Камелия Воче ще става баба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722463

Дъщерята на Камелия Воче - Деси ще става булка, а скоро и майка. Вчера щастливата бъдеща баба публикува във Фейсбук снимка от детството на щерка си.
Какъв ще е полът на бебето и какво написа щастливата проектобаба четете
Дъщерята на Камелия Воче - Деси ще става булка, а скоро и майка. Вчера щастливата бъдеща баба публикува във Фейсбук снимка от детството на щерка си. Какъв ще е полът на бебето и какво написа щастливата проектобаба четете

Сидеров на рождения ден на "Атака": 10 години водя битка за България

http://www.cross.bg/ataka-bulgariya-siderov-1461833.html

София /КРОСС/ Отбелязахме 10 години от създаването на ПП "Атака". Всяка една минута, всеки час и ден от тези години бяха наситени с действия. Това заяви председателя на партията Волен Сидеров в предаването си „Неделник" по ТВ Алфа.През тези 10 години, откакто съществува "Атака", много българи са променили мисленето си. За 10 години "Атака" има над 360 законодателни инициативи, декларации. Огромна част от тях не са предвижени в зала или отхвърлени.В предаването Сидеров припомни своя статия от 1992 г., в която критикува тогавашните медии, че са прекалено сервилни към властта и не отразяват живота такъв, какъвто е. „Сега нищо не се е променило. И сега медиите са сервилни, угодничат на властта и прикриват реалните проблеми на хората", заяви националистът.Той припомни, че на учредяването на "Атака" на 17.04.2005г. не е дошла нито една медия, дори и ТВ СКАТ. Тогава, през двата месеца до изборите през юни, нито една медия не е отразила огромния интерес към "Атака". „Това беше невиждано досега в политическата история на България. Да се струпват хиляди хора на площад или в зала, да я препълват, не за да гледат музикална програма или някакво шоу, а да слушат думите на някой, който им говори, след което да искат да се докоснат, да се здрависат, да ме прегърнат, да усетят физическия допир с човека, който очевидно ¾ им дава и ги зарежда с нещо", каза националистът

И Рут Колева се снима като премиера

http://web.barometar.net/79762/

„Магнолиите ми, на стълбите ми, на римът ми. Любими са ми…“ – гласи забавният надпис над снимката на Рут Колева, която е публикувала във фейсбук. Кадърът на дъщерята на известния ни щангист Неделчо Колев е направен в столицата на Италия – Рим. Дори позата на певицата, демонстрирала неведнъж чепатия си нрав, е смехотворна и по-скоро […]

Най-умната секс икона на XX век с IQ - 163

http://www.cross.bg/mansfiiild-dzheiin-dete-1461834.html

/КРОСС/Позната като един от най-провокативните секс символи през 50-те и 60-те, Джейн Мансфийлд изживява повече животи, отколкото можем да си представим, пише lifebites.bg. Родена Вера Джейн Палмър, на 19 април 1933г., бъдещата филмова звезда е със завидно IQ - 163 (за сравнение това на Алберт Айнщайн е 160). Освен това красавицата знае пет езика, но е наясно, че в Холивуд никой не се интересува от интелекта. Като дете е посещавала уроци по виола, пиано и цигулка. Омъжва се едва на 16 години за Пол Мансфийлд, като скоро след това се ражда и първото им дете. До края на живота си Джейн Мансфийлд успява да създаде похвално голямо семейство - ражда общо 5 деца от трима различни мъже. В полза на добрата публицистика, Мансфийлд не пропуска удобен случай да участва в конкурси за красота. Многократно коронована, тя си извоюва титли като Мис Светкавица, Мис Магнезиева лампа, Мис Седмица за превенция на пожарите и редица други. Единствената титла, която някога отказва е Мис Сирене Рокфор, защото смята, че не ѝ приляга. На 21 години подава документи за развод - веднага щом подписва договор с Уорнър Брадърс. Джейн решава да запази името на съпруга си, тъй като според нея звучи подходящо за звезда. Бързо след това се превръща в една от иконите за женска красота в Америка, наред със величия като Мерилин Монро и София Лорен. На едно от представленията на Мей Уест Мансфийлд се запознава се с бъдещия си съпруг и Мистър Вселена - Мики Харгитей, където участва като танцьорка

Сидеров на рождения ден на "Атака": 10 години водя битка за България

http://pik.bg/сидеров-на-рождения-ден-на-атака-10-години-водя-битка-за-българия-news319070.html

Сидеров на рождения ден на "Атака": 10 години водя битка за България

„Отбелязахме 10 години от създаването на ПП "Атака". Всяка една минута, всеки час и ден от тези години бяха наситени с действия.“ Това заяви председателя на партията Волен Сидеров в предаването си „Неделник“ по ТВ Алфа.

През тези 10 години, откакто съществува "Атака", много българи са променили мисленето си. За 10 години АТАКА има над 360 законодателни инициативи, декларации. Огромна част от тях не са предвижени в зала или отхвърлени.

В предаването Сидеров припомни своя статия от 1992 г., в която критикува тогавашните медии, че са прекалено сервилни към властта и не отразяват живота такъв, какъвто е. „Сега нищо не се е променило. И сега медиите са сервилни, угодничат на властта и прикриват реалните проблеми на хората“, заяви националистът.

Той припомни, че на учредяването на "Атака" на 17.04.2005г. не е дошла нито една медия, дори и ТВ СКАТ. Тогава, през двата месеца до изборите през юни, нито една медия не е отразила огромния интерес към "Атака". „Това беше невиждано досега в политическата история на България. Да се струпват хиляди хора на площад или в зала, да я препълват, не за да гледат музикална програма или някакво шоу, а да слушат думите на някой, който им говори, след което да искат да се докоснат, да се здрависат, да ме прегърнат, да усетят физическия допир с човека, който очевидно им дава и ги зарежда с нещо“, каза националистът.
Сидеров отбеляза, че когато медиите виждат възхода на "Атака" са започнали да обясняват, че идва нещо страшно. Същите тези вестници, които дотогава са се борили за неговите коментари. Всички, които дотогава са се възхищавали започват да очернят Сидеров.

„С какво им пречеше "Атака" и защо предизвика вълна от ненавист и черна пропаганда?“, попита лидерът на националистите, след което продължи: „Защото това беше политическа сила, която изрази за първи път антиколониални виждания“.
Лидерът на "Атака" подчерта, че политическият елит от 1989 г. насам е идейно вербуван от американците. Дава му се пари по линията на американската държава и службите и се прави пропаганда. С нея се внушава, че неолиберализмът е единственият път на развитие и няма друг и всичко, което носи печалба трябвало да е в чужди ръце. Всички тези вербувани са били бивши комсомолски и партийни секретари, завършили в Съветския съюз. Те и сега продължават да обясняват, че това е пътят – Западът, НАТО и никога Русия.

„Всички тези, които в момента създават военно напрежение и тикат света към трета световна война, имам предвид Вашингтон и Брюксел, продължават да бъдат представяни като безалтернативни. И какво направи "Атака"? Защо е толкова мразена? Защото каза, че има алтернатива. Защото каза, че България трябва да осмисли своя път. Достатъчно беше грабена, достатъчно беше криминализирана, бандитизирана и т. н. "Атака" го каза. Аз го казах, повтарях го и точно затова трябваше да се измисли формула, по която да бъда очернен, да бъда представен за неприемлив за българина, защото той не обича конфликти.“

Сидеров припомни президентските избори през 2006 г. когато е направена огромна манипулация, за да не спечели той изборите. Уплахата е голяма и социолозите не вадят изследвания, защото тогава "Атака" е втора политическа сила след БСП. И тогава е решено да се създаде партия, която да измести "Атака" и начело на нея да застане тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. И когато "Атака" е с тенденция да мине БСП и да стане първа политическа сила, се създава ГЕРБ, а целта е да се измести и унищожи АТАКА.

През 2009 г. властта трябваше да бъде взета от "Атака", но спечели ГЕРБ. „Операция ГЕРБ беше наложена бързо, грубо, брутално и с мощната помощ на американски, израелски, турски служби. По този начин "Атака" беше прибрана в някакъв ъгъл, нека си стои там, нека си лае, само че нищо няма да минава от това, което те предлагат“, добави Сидеров.

„Българската политика през последните 10 години беше операция антиАтака. Защото това, с което аз излязох на политическата сцена, беше много заразително. То можеше да обърне съзнанието на българите и те изведнъж да осъзнаят, да се събудят от сън и да разберат, че са вкарани в една голяма измама.“  А измамата е евроатлантическите ценности. ЕС е лъжа и измама. НАТО е окупатор, а не сигурност, а колонизирането на България е най-големият геноцид.

Сидеров беше категоричен, че през първите 10 години на "Атака" непрекъснато е търсил верния път. „И верният път е България да бъде вярна на вярата си, на Православието. България да бъде достойна страна и народът й да се чувства добре, да бъде горд със себе си, с огромната си невероятна история и култура“, завърши коментара си Сидеров по случай рождения ден на "Атака".

Спортен талант на „Еврофутбол” с бронз в Белград

http://www.cross.bg/pyblikata-provede-surbiya-1461832.html

Двама от Спортните таланти на „Еврофутбол" с имена на поп звезди и амбиция да побеждават заеха отлични позиции в международни състезания през изминалите почивни дни. Марая Любенова прибра бронза и овациите на публиката на Международния турнир по джудо, който се проведе в Белград, Сърбия. 15-годишната състезателка на Спортен клуб „Илинден" - София, спечели третото място в категория до 52 кг, побеждавайки категорично своите опонентки с чиста победа ипон. Единствената й загуба бе от шампионката в категорията - представителка на  клуба домакин. В надпреварата участваха над 400 състезатели, разпределени в три възрастови групи. Състезаваха се отбори от Сърбия, Хърватия, Унгария, България, Черна гора и Македония. Майкъл Иванов стана 25-и в четвъртия кръг на Световния шампионат по мотокрос, който се проведе в Трентино, Италия, в клас МХ2. Това бе и дебют за 17-годишния столичанин. От днес стартира и гласуването на „Спортен талант на публиката" в сайта на „Еврофутбол". Компанията вече финансира 25 млади състезатели на възраст до 25 години. Всеки може да даде своя вот тук.

Измами по телефона: вижте полицейската компилация на видовете сценарии

http://www.zapernik.com/krimi/izmami-po-telefona-vijte-policeiskata-kompilaciya-na-vidovete-scenarii_38223/

Във връзка със зачестилите опити за телефонни измами, прилагани предимно срещу възрастни хора по стационарните им телефони, ОДМВР Перник Ви запознава с най-често прилаганите 'сценарии' за телефонни измами и Ви дава някои практически съвети как да разпознаете измамниците и сигнализирате на органите на реда за тяхното своевременно задържане.

Най-честите схеми и сценарии за измами!

Опитите за измами са най-разнообразни. Наред с класическия “полицейски” сценарий при...

Продължава

Радамел Фалкао отива в Ливърпул

http://www.cross.bg/radamel-falkao-livurpyl-1461831.html

/КРОСС/ Радамел Фалкао може да стане играч на Ливърпул. Daily Express съобщава, че агентът на играча Жорже Мендеш е провел преговори с ръководството на английския клуб за евентуален трансфер през лятото.Фалкао е собственост на Монако, но през този сезон играе под наем в Манчестър юнайтед. Представянето му за "червените дяволи" обаче е разочароващо и вероятността да остане на "Олд трафорд" е минимална.

Сергиите в софийските паркове не издават касови бележки, установиха данъчните

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/04/20/2516242_sergiite_v_sofiiskite_parkove_ne_izdavat_kasovi/?ref=rss


Данъчните в София провериха през почивните дни търговски обекти в парковете, увеселителни и спортни съоръжения и установиха 26 нарушения като най-честото е неиздаване на касова бележка или несъответствие между отчетеното от апарата и наличността в касата, съобщи териториалната дирекция на Националната агенция за приходите. 

Засечени са и 3 обекта без касови апарати. Санкциите по закон варират между 500 и 10 000 лева в зависимост от тежестта на нарушението, напомнят от...

Путин: Чувствам се част от народа

http://www.cross.bg/pytin-chast-beslan-1461830.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин призна, че общува с обикновените хора, не защото търси алтернативни източници на информация – той така или иначе разполага с такива- а защото се чувства част от народа. „Аз не трябва да търся това, аз вече го имам. Дори не знам защо. Трудно ми е да го определя, разбирате ли, просто аз се чувствам част, част от нашата страна, част от нашия народ“. Путин редовно провежда предавания „Пряка линия“, благодарение на които гражданите могат да му задават въпроси. Освен това, държавният глава често общува с обикновените хора по време на пътуванията си из страната. На 26 април по руската национална телевизия ще бъде излъчена премиерата на филма „Президент“, посветен на 15-тата годишнини от деня на встъпването на Путин в длъжността президент на Русия. Медиите цитират част от изказванията на Путин от филма. И по-конкретно, Путин съобщава, че най-трудните моменти за цялото време, през което заема президентския пост са събитията в Беслан и вземането на заложниците в културния център в Москва. „Това, разбира се, са тези ужасни терористични актове. Това са Беслан и центърът на Дубровка“, каза той. „Беше ясно до каква степен е голяма тази отговорност. Аз за себе си реших, че няма друг избор. Трябва да се отиде до края“, отбеляза държавният глава. На 1 септември 2004 г

Румен Петков: Кадровата политика на Румяна Бъчварова е добра

http://pik.bg/румен-петков-кадровата-политика-на-румяна-бъчварова-е-добра-news319066.html

Румен Петков: Кадровата политика на Румяна Бъчварова е добра

"Все още е много рано да се коментират конкретните действия на новия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, но кадровата и политика, особено в някои сектори като борбата с организираната престъпност и главния секретар на МВР за сега е добра." Това заяви днес във Варна Румен Петков - зам.-председател на НС на ПП АБВ, предаде агенция "Фокус".

Той допълни, че тези солидни професионални решения са предпоставка за добра организация и солидност в работата.

„Аз винаги съм бил противник на гастарбайтерите”. Така Петков коментира назначаването на екип от София на ръководните длъжности в Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи – Варна.

Той посочи, че може би има места, където трябва да се проведат оздравителни действия, но ако се изпращат гости това трябва да бъде строго регламентирано и ограничено във времето.

„Не можеш да кажеш на една силна дирекция каквато беше варненската, и в която през последната година и половина бяха нанесени сериозни удари, че там няма нито един годен да стане неин шеф, демотивира и деморализира. Може би такава оздравителна мярка е нужна с оглед ударите върху дирекциите и не само варненската, но не бива да се допуска демотивацията и деморализацията на състава във Варна да добие големи и труднообратими размери”, посочи още Румен Петков.

Той каза, че по време на Националната работна партийна конференция на партията една от основните точки ще бъде подготовката за участие в предстоящите през есента избори за местни органи на самоуправление.

„Материалът ще включва три основни панела, свързани с цялостната ни подготовка за местните избори, развитие на местното самоуправление от гледна точка на финансовото гарантиране и кадровото обезпечаване и развитие на второто ниво на местно самоуправление, включително и с елемент на изборност”, каза още Румен Петков. 


ДАНС почти не отказва издаване на допуски до секретна информация

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516262_dans_pochti_ne_otkazva_izdavane_na_dopuski_do_sekretna/?ref=rss


 За седемте години на съществуването й Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е издала над 140 000 допуска за достъп до класифицирана информация, като отказите са незначителен брой, а процедурите по проверките за надеждност са забулени в мъгла. От 2008 г. досега спецслужбата е проверила за надеждност общо 141 758 души и на практика е преценила, че почти всички те отговарят на изискванията, пише "Медиапул" след проверка по Закона за достъп до обществена информация.

Отказано...

Бербатов ще преследва рекорд на Стоичков срещу "Ювентус"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516249_berbatov_shte_presledva_rekord_na_stoichkov_sreshtu/?ref=rss


В сряда от 21.45 часа "Монако" ще посрещне "Ювентус" в реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига. "Монегаските" запазват добри шансове да достигнат финалната четворка на турнира, след като загубиха първата среща с 0:1 след гол от спорна дузпа на Артуро Видал.

Освен възможността да участва в четвърти европейски полуфинал с трети различен отбор нападателят на френския вицешампион Димитър Бербатов ще преследва и рекорд за най-много попадения на български футболист в европейските...

Етническите малцинства на Острова нарастват до 24%

http://www.cross.bg/maltzinstva-naselenieto-velikobritaniya-1461829.html

/КРОСС/ Близо 1/4 от британците (24%) ще бъдат етнически малцинства до 2051 г. Това съобщава The Times, позовавайки се на данните от ново изследване на университета в Лийдс. Експертите твърдят, че това ще се случи заради бейби бума сред гражданите от пакистантски, бангладешки и африкански произход.Специалистите очакват още общият брой на населението на Великобритания да се увеличи от 63,4 милиона през 2011 г. до 77,4 милиона през 2051 г.Както отбелязва The Daily Mail, през юли 2010 година експертите от университета са предрекли, че през 2051 г. етническите малцинства ще представляват приблизително една пета част от населението на Великобритания.

Хр.Иванов: Борисов не е папа да решава окончателно

http://www.moreto.net/novini.php?n=286618

Какъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо? Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество, всеки може да има свое мнение. Това каза правосъдният министър Христо Иванов във връзка с изказването на Борисов, че ВСС работи лошо.

Четирима млади художници, възпитаници на "Ателието" към Галерия Перник спечелиха награди в тазгодишния Международен конкурс за рисунка

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chetirima-mladi-hudojnici-vuzpitanici-na-atelieto-kum-galeriya-pernik-specheliha_38222/

Възпитаници на Ателието към Галерия Перник с награди от международен конкурс

Четирима млади художници, възпитаници на "Ателието" към Галерия Перник спечелиха награди в тазгодишния Международен конкурс за рисунка, организиран от Обединената школа по изкуствата към Двореца на културата в Перник.

Миролюба Здравкова, Момчил Стоянов, Симеон Златомиров и Соня Пламенова се занимават с рисуване под ръководството на художничката Снежана Велинова и вече са налице първите...

Продължава

Конкурсите за проучвания на блоковете "Терес" и "Силистар" вече са в ход

http://society.actualno.com/Konkursite-za-prouchvanija-na-blokovete-Teres-i-Silistar-veche-sa-v-hod-news_468647.html

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете "1-22 Терес" и "1-14 Силистар", разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Бълга...

Долината на Тракийските царе ще бъде вписана в ЮНЕСКО

http://society.actualno.com/Dolinata-na-Trakijskite-care-shte-byde-vpisana-v-UNESKO-news_468645.html

Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към Казанлък. Това каза днес кметът на община Казанлък Галина Стоянова на пресконференция по повод представянето на Казанлък в Париж, съобщиха от община К...

АПСК сложи конкурсна цена от 3,6 млн. лв. за "НИТИ" ЕАД в Казанлък

http://starazagora.actualno.com/APSK-sloji-konkursna-cena-ot-36-mln-lv-za-NITI-EAD-v-Kazanlyk-news_468644.html

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви публично оповестен конкурс на един етап за продажбата на 690,4 хил. броя акции, които представляват 100% от капитала на военния...

Магнолии по австралийски – Тони Абът изуми света (ВИДЕО)

http://asia.actualno.com/Magnolii-po-avstralijski--Toni-Abyt-izumi-sveta-VIDEO-news_468639.html

Министър-председателят на Австралия Тони Абът успя да изпие 0,57 л за седем секунди, съобщи Australian Women’s Weekly. На 18 април Абът посетил един от баровете в Сидни, където посетители о...

Уникален тест с дърво! Опознайте себе си за секунда

http://curious.actualno.com/Unikalen-test-s-dyrvo-Opoznajte-sebe-si-za-sekunda-news_468572.html

Това е много лесен, но точен тест. Разгледайте картинката и изберете едно човече, с което се припознавате. Няма да повярвате колко неща ще научите за себе си! Ако изберете позиция номер 1, 3, 6 или...

Майка на две деца е заплашена от ампутация на крака

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722442

Майка на две деца е застрашена от ампутация на крайник заради заболяване. Това може да бъде избегнато, но семейството не разполага с нужните средства за лечение, съобщи bTV.
33-годишната Петрана Димова от бойчиновското село Палилула страда от тежка форма на диабет. Заболява едва 3-годишна и вече е на 4 дози инсулин дневно.
Майка на две деца е застрашена от ампутация на крайник заради заболяване. Това може да бъде избегнато, но семейството не разполага с нужните средства за лечение, съобщи bTV. 33-годишната Петрана Димова от бойчиновското село Палилула страда от тежка форма на диабет. Заболява едва 3-годишна и вече е на 4 дози инсулин дневно.

Майка на две деца застрашена от ампутация на крака заради заболяване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722444

Майка на две деца е застрашена от ампутация на крайник заради заболяване. Това може да бъде избегнато, но семейството не разполага с нужните средства за лечение, съобщи bTV.
33-годишната Петрана Димова от бойчиновското село Палилула страда от тежка форма на диабет. Заболява едва 3-годишна и вече е на 4 дози инсулин дневно.
Майка на две деца е застрашена от ампутация на крайник заради заболяване. Това може да бъде избегнато, но семейството не разполага с нужните средства за лечение, съобщи bTV. 33-годишната Петрана Димова от бойчиновското село Палилула страда от тежка форма на диабет. Заболява едва 3-годишна и вече е на 4 дози инсулин дневно.

Ново мистериозно заболяване сее смърт

http://frognews.bg/news_89784/

Болест, чиито симптоми включват главоболие , загуба на тегло , замъглено зрение и загуба на съзнание , убива жертвите си в рамките на 24 часа от появата на първите симптоми. От мистериозната болест , която убива болните в рамките на 24 часа, до сега са загинали най-малко 17 души в югоизточната част на Нигерия , съобщи днес правителството на тази държава.

Deutsche Bank се готви да се раздели с Postbank

http://www.investor.bg/evropa/334/a/deutsche-bank-se-gotvi-da-se-razdeli-s-postbank-193205/

Два основни сценария за бъдещето на банката предвиждат продажба на акциите на Postbank, пише FT

НАП-София проверява търговците в столичните паркове

http://pik.bg/нап-софия-проверява-търговците-в-столичните-паркове-news319060.html

НАП-София проверява търговците в столичните паркове

Масирани проверки на увеселителни и спортни съоръжения на различни търговски обекти на територията на столичните паркове започна Териториалната дирекция (ТД) на Националната агенция за приходите (НАП) в София. Проверките се осъществяват съвместно с Общинска полиция. Инспекторите ще спрат на всяко капанче и въртележка в зоните за отдих, където освен за издаването на касови бележки и билети ще се проверява и за спазване на осигурителното законодателство, съобщиха от НАП. Анализ на риска за укриване на печалби от обектите намиращи се в зоните за отдих, е установил, че средногодишно бюджетът губи 26 334 хил. лева от недеклариране на приходи от продажба на допълнителни услуги и развлечения, които трябва да се отчитат чрез издаване на билет или касов бон. Разглежданият риск се свързва с отрасъла туризъм и голямото многообразие от допълнителни услуги, предлагани в летните и зимните курорти, както и в градските паркове.

Освен това, за нарушения в зоните за отдих са получени и множество сигнали от граждани, което допълнително мотивира акцията на софийската дирекция на НАП. През изминалия уикенд под контрола на данъчните от София попаднаха 47 обекта в Борисовата градина, парк Заимов, Южен парк, Западен парк, парк Св. Троица, парк Св. св. Петър и Павел, градинката на Народния театър. Освен ресторантите, заведенията за бързо хранене, кафенетата и атракционите бяха проверени и търговците, предлагащи стоката си на павилиони, сергии и колички. Не бяха подминати дори продавачите на балони, царевица, пуканки и хот дог. Установени бяха 26 нарушения в проверените обекти. Отново най-честото нарушение е неиздаване на фискален бон или разлика между касовата наличност и данните от фискалните устройства. Засечени са и 3 обекта, които осъществяват продажби без изобщо да имат касови апарати.

Санкциите, които законодателят е предвидил за посочените нарушения започват от 500 и могат да достигнат до 10 000 лева. Проверките ще продължат през целия летен сезон. Гражданите могат да насочват работещите на място екипи към обекти, в които не са получили фискален бон при ползвана услуга. Сигнали за нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор. Паралелно с акцията в зоните за отдих данъчните от ТД на НАП София продължават проверките и наблюденията в бензиностанции, питейни заведения, в обекти за търговия с тютюневи изделия, с хранителни стоки, във фризьорски и козметични салони и др. На 16 и 17 април столичните инспектори провериха 31 различни обекта – магазини, павилиони, сергии по големи търговски улици и пазари в София – ул. "Витошка", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска" и пазара Ситняково. Съставени бяха 20 акта за нарушения, като отново в 90% от случаите става дума за неиздаване на фискален бон.

Излезе биография на Мишел Обама

http://www.cross.bg/mishel-obama-slevin-1461828.html

/КРОСС/Излезе биография на първата дама на САЩ, Мишел Обама, на издателство „Knopf". „Michelle Obama: A Life" е дело на журналиста от „Уошингтън поуст" Питър Слевин. Слевин опитва да разкаже историята на Мишел извън контекста на влиянието на нейния съпруг Барак Обама, който кара втория си мандат като президент на САЩ. Авторът описва Мишел Обама като най-нетрадиционната първа дама в американската история. Той разказва за живота й от нейното детство в Чикаго до времената в Белия дом. Читателят ще намери информация за семейството й, премеждията в университета Принстън и юридическия факултет на „Харвард", както и периода в престижната кантора „Сидли Остин", където се запознава с амбициозен млад мъж от Хаваи, който в бъдеще ще се превърне в световен лидер. Недоволна от корпаративния свят, Мишел се посвещава на благотворителни каузи, като се опитва да балансира между това да бъде добър професионалист, добра майка и съпруга на човек, който иска да стане президент на САЩ. Слевин подробно описва всички инициативи на Мишел Обама в Белия дом, анализира нейната позиция, засягаща решенията на съпруга й и доколко тя се се справя с ролите на ментор, преподавател, експерт по хранене, закрилник на семействата на американските войници и активист срещу неравенството.  

Изоставен куфар вдигна полицията в Петрич на крак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722431

Изоставен куфар в центъра на Петрич вдигна на крак полицията тази сутрин. Куфарът е поставен пред затворен магазин за фаянс. За минути полицията отцепи част от улицата, дори са повикани специалисти от София, пише struma.bg.
Тревогата обаче се оказа фалшива. Живеещ наблизо заяви пред полицията, че е негов.
Изоставен куфар в центъра на Петрич вдигна на крак полицията тази сутрин. Куфарът е поставен пред затворен магазин за фаянс. За минути полицията отцепи част от улицата, дори са повикани специалисти от София, пише struma.bg. Тревогата обаче се оказа фалшива. Живеещ наблизо заяви пред полицията, че е негов.

С панихида бе отбелязана 90-та годишнина от атентата в катедралния храм "Света Неделя"

http://www.cross.bg/sveta-grigoriii-episkop-1461826.html

/КРОСС/С панихида в митрополитския храм "Света Неделя" беше отбелязана 90-годишнината от най-кървавите атентати в новата ни история. Панихидата, която е в памет на смъртта на над 200 души, беше отслужена от епископ Григорий. Със заупокойна панихида бе отбелязана 90-та годишнина от атентата в катедралния храм "Света Неделя", който е извършен на 16 април 1925 година. Панахидата бе отслужена от Браницкия епископ Григорий, който е викарий на Софийския митрополит и храмовото духовенство, както и Столичния епископат. Във възпоменателното си слово епископ Григорий припомни трагичните исторически факти и отбеляза, че това е най-кървавият атентат, както в българската, така и в европейската история от 20 век. Висшият духовник призова подобни трагични събития никога повече да не се повтарят, защото те нарушават, както човешкия, така и Божия ред.  

Подкрепата за основните институции остава доста ограничена

http://www.mediapool.bg/podkrepata-za-osnovnite-institutsii-ostava-dosta-ogranichena-news233091.html

През април обществената подкрепа за дейността на основните държавни институции продължава да бъде доста ограничена, като доверието в президента (25.6% ), правителството (22.7%), парламента (10.6%) и главния прокурор (11%) се запазва същото, или намалява с 1 до 2 процента спрямо януари тази година. Това показва поредното тримесечно проучване на социално-политическите нагласи на агенция "Алфа Рисърч". То е проведено в периода 7–15 април сред представителна извадка от 1020 пълнолетни граждани от цялата страна.   Други по-важни тенденции, очертани от изследването са продължаващ ръст в личния рейтинг на министър-председателя, който се покачва леко, но устойчиво след повторното влизане във властта, спад на доверието най-вече при политиците в левия спектър, значима електорална преднина на ГЕРБ. Общият извод на агенцията е, че единствено в център-дясно е налице консолидирана подкрепа. Останалият политически спектър, и на равнище партии, и на равнище лидери е силно фрагментиран.   Това не позволява мобилизация на обществена енергия, независимо от запазващите се високи нива на недоволство от дейността на държавните институции и икономическата ситуация в страната. На този фон потенциален риск би дошъл основно от разширяването на нишата за радикални популистки проекти, експлоатиращи вътрешната или външна несигурност.   Доверие към правителството, премиера, министрите и водените политики   Шест месеца след старта на втория кабинет Борисов, оценките за дейността му започват плавно да се поляризират. Очакванията за реформи и липсата на видими резултати в най-проблемните направления засилват обществената критичност, а сред причините за бавния ход на промените най-бързо нараства тежестта на тезата, че липсва желание и политическа воля за провеждането им, посочват от "Алфа рисърч" в анализа на данните от изследването..   Към началото на април правителството успява да запази доверието си на равнището от началото на годината (23%), но отрицателните оценки бележат ръст от 36% до 40%. Сред най-последователните му привърженици се открояват симпатизантите на коалиционните партньори. Дори и тяхната подкрепа обаче не е напълно консистентна. Половината от избирателите на ГЕРБ (52%) застават твърдо зад кабинета, но сред тези на Реформаторския блок и АБВ подкрепата е в рамките на 25%. Мнозинството от симпатизантите на РБ – едни от най-взискателните в очакванията си за реални действия – се изместват към неутралната позиция (55%). Сред тези на АБВ и Патриотичния фронт дори е налице значителен дял неудовлетворени – съответно 33% и 43%.   Както при първото правителство на Борисов, така и при второто, йерархията на най-успешните за хората политики се оглавява от инфраструктурната (38%), следвана от политиките в областта на културата (29%) и външните работи (25%) Оценките, които хората дават обаче, са вече значително по-умерени в сравнение с тези преди три години. Подобна е тенденцията и при политиките в сферите на вътрешен ред и сигурност (23%) и спорта (23%). Единственият сектор, който бележи положителен ръст в оценките за последните години, стартирайки от много ниски стойности, е здравеопазването (от 10% през 2012 г. до 19% към момента).   Отношението към водените политики намира отражение и върху персоналните оценки за дейността на членовете на кабинета. Въпреки общото критично отношение към правителството, премиерът Бойко Борисов успява да запази доверието на 33% от избирателите.   Все повече министри стават разпознаваеми за хората, което оказва влияние и върху оценката за работата им. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова остава начело на класацията на най-одобряваните, повишавайки положителните си оценки от 21.4% през януари до 26.3% през април. Позитивен е трендът и в мнението за здравния министър Петър Москов – одобрението за действията му нараства от 21.1% в началото на годината до 24.3% през април. Тройката на най-успешните членове на кабинета се допълва от социалния министър Ивайло Калфин, положителните оценки за когото нарастват от 15.9% до 19.7%.   Преобладаващо позитивни са мненията за работата на още няколко министри – Томислав Дончев (който обаче бележи лек спад спрямо януари от 18.7% до 15.3%), новия вътрешен министър Румяна Бъчварова, чиито положителни оценки нарастват от 3% до 8.6% и министъра на културата Вежди Рашидов - с ръст от 9.6% до 13.6% за същия период.   Като най-неуспешна се оценява работата на образователния министър Тодор Танев (1.8% положителни срещу 17.1% отрицателни оценки), финансовия Владислав Горанов (3.8% положителни срещу 16.7% отрицателни) и икономическия Божидар Лукарски (3.7% положителни срещу 16.3% отрицателни).   Обществени нагласи към факторите за успех/неуспех на реформите   През последните 15 години е налице коренна промяна в обществените нагласи за условията, в които работят и резултатите от действията на българските правителства. Ако през 1999 г. липсата на желани видими резултати се е отдавала преди всичко на обективни външни (войната и ембаргото за бивша Югославия) или вътрешни ("наследството от Жан Виденов“) фактори, споделяни от близо половината от населението, то през 2015 г. "обективните” пречки губят всякаква обяснителна сила, отбелязват от социологическата агенция.   Интересен и показателен е още един щрих - за същите 15 години, независимо от смяната на поколения, правителства и политици, неизменно по стойност остава подозрението в корупция на българските политици, в което хората виждат основен фактор за неслучващите се реформи и добро управление (46% през 1999 г. - 42% през 2012 - 45% през 2015-та).   Наред с нееволюиращата корумпираност, на преден план излизат обаче и два други фактора – непрофесионализма на хората във властта (от 28% през 1999 г. на 40% през 2012 г. и 2015 г.) и най-вече – липсата на желание и политическа воля за извършване на реформи (през 1999 г. така са смятали едва 18% от българите, сега – двойно повече, 34%). Обръщането на фокуса в обществените нагласи – от обективните трудности към субективната воля на управляващите - е ясен индикатор, че "ножът е опрял до кокала” и нищо по-малко от решителни действия и видими резултати няма да удовлетвори очакванията от властта и управлението, посочват от "Алфа рисърч".   Казусът КТБ – индикатор за обществената нетърпимост към задкулисното преразпределение   Казусът с КТБ е сред актуалните примери за силна обществена нетърпимост към всякакви опити за "замитане на следите” и задкулисно преразпределяне на икономически активи. Именно от тази гледна точка огромното мнозинство от 83% от българските граждани възприемат оповестената преди време сделка за продажба на активи от близки до Цветан Василев фирми на регистрираната в Люксембург компания LIC33 като недопустима и смятат, че тя не трябва да се реализира, тъй като ще ощети както тях самите (68%), така и държавата (68%).   Обществени нагласи към увеличаването на пенсионната възраст   Явните или неявни аргументи на управляващите срещу дълго дискутираното и дълго отлагано вдигане на пенсионната възраст се основават обикновено на негативните обществени реакции срещу това предложение. Настоящото проучване сочи, че и към момента делът на противниците на по-късното пенсиониране остава по-висок (59% към 38%), но то показва и нещо по-важно – основният фактор, от който зависи приемането на реформата в удължаването на пенсионната възраст е характерът на упражнявания труд.   Колкото по-високо образование имат хората, респективно, колкото по-висококвалифициран и интелектуален, творчески труд упражняват, толкова по-мотивирани са да работят по-дълго време (57%). Обратното, колкото по-ниско е образованието и квалификацията на хората, толкова по-силно е желанието за ранно пенсиониране (67%). Оттук и изводът, който се налага от тази част от проучването – докато в България доминира нискоквалифицираният, непривлекателен труд, дотогава ще е налице и съпротива срещу тази пенсионна реформа.   Отношение към държавните институции   Поляризирано остава отношението към президента Росен Плевнелиев. Доверието към него бележи лек спад от 29% до 26% за последните три месеца, при 37% неодобрение и също толкова неутрални оценки.   Останалите държавни институции не успяват да преодолеят острия дефицит на обществено доверие. Парламентът запазва одобрение от 11%, но критиката за дейността му нараства рязко от 46% през януари до 53% през април.   Публичната активност на прокуратурата също не води до промяна в обществените оценки за нейната ефективност. Работата на системата като цяло и главният прокурор Сотир Цацаров в частност, продължават да са сред най-неодобряваните от хората. Както в началото на годината, действията на главния прокурор получават 11% одобрение срещу 41% неодобрение.   Така, макар и критикувано, правителството остава една от малкото институции в чиято дейност избирателите разпознават отделни позитивни сигнали. Ако то успее да постигне видими резултати в относително кратки срокове, има шансове да запази или подобри общественото доверие към себе си, а партиите от управляваща коалиция – да разчитат на по-устойчива електорална подкрепа, посочват социолозите.   Политическите лидери и политическото лидерство   Независимо от трудностите и противоречията, съпътстващи съставянето на настоящото правителство и относително ниската обществена подкрепа, при която функционира, лидерът на основната управляваща партия ГЕРБ, Бойко Борисов се очертава като единственият български политик, чийто рейтинг отново тръгва нагоре след връщането във властта. От октомври до април доверието в него нараства с 8 на сто. С 33% доверие и 36% недоверие, той успява да запази баланс между положителни и отрицателни оценки, докато при останалите партийни лидери негативните стойности превишават от 2 до 6 пъти позитивните. 76% от симпатизантите на ГЕРБ, 30% от тези на ПФ и 23% от тези на РБ дават кредит на доверие на Борисов.   Кризата в левия спектър очевидно е свързана и с криза на лидерството в него. Михаил Миков, с общо доверие от 13% (и само 54% сред симпатизантите на БСП) трудно може да спомогне за електорален пробив на БСП. От своя страна, ходовете на Георги Първанов по оттеглянето от председателския пост в АБВ и преминаването през нов избор, също не са повлияли позитивно на рейтинга му. Той губи 3% от януарските си стойности и се установява на 20% доверие при 43% недоверие.   Лютви Местан, заедно с Николай Бареков водят негативната класация на най-нехаресваните български политици – съответно със 79% и 81%. Разликата между тях е, че Местан може да разчита на твърдия ДПС електорат от 6-7% (в момента подкрепата му е сведена единствено до тези избиратели), докато Бареков и партията му на практика изчезват от политическия пейзаж.   Статистически значим ръст през периода от януарското проучване на Алфа Рисърч до април отбелязват лидерите на националистически формации – Валери Симеонов (15%), Красимир Каракачанов (16%) и в по-малка степен – Волен Сидеров (9.4%). След Борисов, Симеонов и Каракачанов, имат относително най-ниски нива на обществено неодобрение (около 39%), докато при Сидеров то се запазва 71%.   Практически няма промяна в рейтинга на лидерите от Реформаторския блок. Меглена Кунева и Радан Кънев се ползват с по 14% доверие при около 50% недоверие. Божидар Лукарски и Николай Ненчев – с по 9% одобрение при 40% неодобрение и съответно, по-слаба разпознаваемост. Сериозен проблем за блока остава фактът, че сред симпатизантите му няма изразена категорична подкрепа за нито един от председателите на партии. 43% от избирателите на реформаторите имат положително отношение към Радан Кънев, 30% - към Кунева, по 17% - към Лукарски и Ненчев.   Електоралните нагласи   Електоралните нагласи, макар и в неизборна ситуация, показват запазващо се значително преимущество на ГЕРБ (22.4%) пред втората политическа сила БСП (10.2%), която продължава бавната си ерозия и се доближава все повече до ДПС (7%). Известен ръст е налице при Патриотичния фронт (5.7%), слаб спад – при Реформатрския блок (от 6.5% на 5.8%). Засилената активност на "Атака", от една страна, и променливите позиции на АБВ към подкрепата за различни правителствени решения, от друга, извеждат националистите в лека преднина (3.1%) пред партията на Първанов (2.2%). С 1% подкрепа партията на Бареков на практика изчезва.

Съмнения около самоубийството в МОН

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722178

Близки и колеги на загиналата чиновничка от образователното министерство са започнали свое разследване на трагедията, научи
Близки и колеги на загиналата чиновничка от образователното министерство са започнали свое разследване на трагедията, научи "България Днес". Въпреки че инцидентът първоначално бе вписан в графа "самоубийство", около него има редица неясноти. Олга Генчева падна от седмия етаж на сграда на МОН на столичния булевард "Г.М.

Съмнения около самоубийството в МОН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722186

Близки и колеги на загиналата чиновничка от образователното министерство са започнали свое разследване на трагедията, научи "България Днес". Въпреки че инцидентът първоначално бе вписан в графа "самоубийство", около него има редица неясноти.
Олга Генчева падна от седмия етаж на сграда на МОН на столичния булевард "Г.М.
Близки и колеги на загиналата чиновничка от образователното министерство са започнали свое разследване на трагедията, научи "България Днес". Въпреки че инцидентът първоначално бе вписан в графа "самоубийство", около него има редица неясноти. Олга Генчева падна от седмия етаж на сграда на МОН на столичния булевард "Г.М.

Отложиха служебно делото за взривовете край Петолъчката

http://petel.bg/Otlozhiha-sluzhebno-deloto-za-vzrivovete-kray-Petolachkata-__109085

Служебно е отложено делото за взривовете край Петолъчката, съобщи Фокус. Съдебният процес в Районен съд в Ямбол ще продължи отново през...

BBC: България - Силициевата долина на Европейския съюз?

http://petel.bg/BBC--Balgariya---Silitsievata-dolina-na-Evropeyskiya-sayuz-__109084

България е най-бедната страна в Европейския съюз, но преживява бум в един бранш на икономиката, коментира Би Би Си. Британската медийна...

Провалите на Световната банка

http://www.cross.bg/proekti-banka-svetovnata-1461825.html

/КРОСС/ Над 3 милиона души са загубили през последните десетилетия родните си места заради проекти на Световната банка. Това твърди група разследващи журналисти. Много правозащитници са възмутени от разкритията. Язовирни стени, електроцентрали и други проекти в помощ на развиващите се страни, финансирани от Световната банка (СБ) са отнели поминъка и и родината на близо 3, 4 милиона души. Според международно журналистическо разследване, чиито резултати бяха публикувани от Западногерманското радио (WDR), е застрашено оцеляването на голяма част от тези хора. В Нигерия например правителството прогонило жители от бедняшкия квартал Ист Бадия в най-големия град на страната - Лагос. Преди това просто ги предупредили да опразнят жилищата си, без да им отпуснат каквото и да било обезщетение. Друг пример е случилото се в Кения: твърди се, че хиляди тамошни хора загубили родните си земи заради програма за опазване на горите, финансирана от СБ. Екипът от 50 разследващи журналисти е събрал и други подобни истории от най-различни държави. Правозащитни организации отдавна критикуват факта, че Световната банка недостатъчно се интересува и не контролира последиците от своите проекти. „Сериозни грешки„ След проведено вътрешно проучване, Банката призна наличието на „сериозни грешки" в провеждането на някои от масовите преселвания

Младежи крадат лети джанти от БМВ

http://www.zapernik.com/krimi/mladeji-kradat-leti-djanti-ot-bmv_38220/

Полицаи от 02 РУП Перник задържаха двама младежи за кражба на лети джанти от автомобил

Рано тази сутрин (около 02.00ч.), в 02 РУП Перник е подаден сигнал за извършена кражба на 3 броя лети джанти от лек автомобил БМВ, паркиран на улица 'Рашо Димитров ' в пернишкия квартал 'Изток'

Полицаите от 02 РУП Перник предприели незабавни оперативно – издирвателни и последвалите процесуално – следствени действия, в резултат на които белезниците бързо щракнали около китките на...

Продължава

РИОСВ Бургас: Има засипани дюни в Китен

http://www.moreto.net/novini.php?n=286614

Таня Манолова, директор на РИОСВ Бургас, потвърди, че заравнените и засипани площи на плажа в Китен са дюни. Преди няколко дни стана ясно, че терен край Китен се подготвя за строеж и площта е изравнена и засипана. Пред bTV Таня Манолова сподели, че въпросната местност попада извън границите на Натура 2000 и не могат да бъдат наложени съответните глоби.

13-годишната Деница с трето място в Санремо

http://www.cross.bg/denitza-sanremo-vasileva-1461824.html

/КРОСС/13-годишната Деница Василева спечели трето място на Международния конкурс за солови изпълнители от 6 до 15 години Sanremo Junior 2015. На 18 април, на детския конкурс в Санремо Деница Василева срази публиката с уникалното си изпълнение на песента „Камино". Конкурсът се провежда за шести път и позволява изяви в различни стилове - поп, рок, джаз и класика. Популярната в Италия българка Дариана Куманова, която от 2009 година е доцент в академията на Санремо, провокира талантливото момиче да се яви на конкурса. Деница Василева е родена през 2002 г. Първите й стъпки по пеене са още на четиригодишна възраст. Успешен старт в музикалните й изяви й дава вокално студио „Дъга" с артистичен директор Снежана Полихронова. През 2009-та година Деница печели първа награда в своята възрастова група на международния фестивал „Орфей в Италия" в Лидо ди Йезоло. Сред призовете са още първите места на конкурсите „Катюша" в Москва (2012 г.), "Universong Junior" - Канарските острови (2014 г.), Chance в Копенхаген (2014) и др. Освен музиката, детето обича танците и спорта (скално катерене, тенис, езда). Умее да свири на класическа китара, учи руски и английски и посещава класове по театрално изкуство. Тя е сред редовните посетители на лятното училище в Ливъпрул, организирано от българския филиал на академията за изкуства на Пол Макартни - LIPA 4:19.    

Путин ще работи с всеки нов президент на САЩ

http://www.cross.bg/pytin-prezident-sutrydnichim-1461823.html

/КРОСС/ Ще работим с всеки ръководител на американската държава, когото избере американският народ, каза Путин. Ние си сътрудничим не с конкретно физическо лице, сътрудничим си със страната, с една голяма и много влиятелна страна в света, добави той. Руският президент призна, че отношенията между Русия и САЩ са сложни. Имаме разногласия в редица области: в областта на сигурността, излизането едностранно на САЩ от системата за ПРО, разминаване по някои въпроси на международния дневен ред, изброи той, цитиран от dariknews. Според Путин обаче у двете страни има нещо, което ги обединява, което ги заставя да работят заедно: неразпространението на оръжия за масово унищожение, борбата с международния тероризъм, с престъпността, с бедността на планетата, а също общите усилия така, че световната икономика да стане по-демократична и балансирана, а световният ред - по-демократичен. Имаме общ дневен ред и ние сме готови да работим с всеки президент, който ще бъде избран, подчерта Путин.  

Тръгват конкурсите за търсене на нефт и газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“

http://web.barometar.net/79759/

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете „1-22 Терес“ и „1-14 Силистар“, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море, вече са в ход, след като на 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз. Това съобщиха от Министерството […]

"Нюзуик": България издига желязна завеса пред имигрантите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516219_njuzuik_bulgariia_izdiga_jeliazna_zavesa_pred/?ref=rss


Двадесет и пет години след края на комунизма границата на Гърция и България с Турция е "нова желязна завеса", която опитва да спре имигрантите, които бягат от конфликтите в Сирия и Ирак, пише "Нюзуик".

Комисарят по бежанците на ООН през март е поискал от българските власти да разследват смъртта на двама иракчани, загинали край българската граница, съобщава изданието. Двамата били част от група от язидското малцинство, преследвано от терористичната група "Ислямска държава"....

Пускат пробно влакчетата до Бизнес парка

http://pik.bg/пускат-пробно-влакчетата-до-бизнес-парка-news319055.html

Пускат пробно влакчетата до Бизнес парка

Столичният „Метрополитен" пуска от 1 май изпитателно без пътници влакчета и по продължението на първия лъч - от „Младост 1" до Бизнес парка в „Младост 4".

Новата трикилометрова отсечка, която ще има три станции, ще бъде официално открита на 8 май.

В момента вървят последните комплексни изпитания на автоматиката и слаботоковите системи, уточни шефът на „Метрополитен" Стоян Братоев, пише „Преса”.

Вече е готов и цялостният график за двата нови маршрута, по които ще се движат мотрисите, след като бъде пусната новата отсечка. Маршрут 1 ще е по трасето от станцията при Бизнес парка през центъра и с крайна точка станция „Сливница".

А маршрут 2 ще тръгва от станцията при летището и през „Младост" и центъра ще стига до „Люлин" и „Надежда", откъдето ще продължава до крайната си точка - станция „Джеймс Ваучер" в „Лозенец".

Влакчетата ще се движат през едно по двата маршрута, чиято пресечна точка ще бъде станцията в „Младост 1", а крайните им точки ще са отбелязани с табели на мотрисите.

Пиар пази Московски от въпросите за поправката "Ковачки". Защо?

http://www.bnews.bg/article-133517

Промените за жп транспорта са качени на сайта на транспорното министерство за обществено обсъждане.

Близо 3000 самолета прелитат над България за едно денонощие

http://www.mediapool.bg/blizo-3000-samoleta-prelitat-nad-bulgaria-za-edno-denonoshtie-news233090.html

Близо 3000 самолета прелитат над България за едно денонощие в най-натоварените периоди, като тенденцията е те да станат ежедневно с отварянето на новото летище на Истанбул. За това се планира да бъдат увеличени с 40 до 60% работните места за ръководители на полети до 2017 г. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски по време на провеждащата се за първи път у нас 54-та годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети (IFATCA).   През последните години въздушният трафик се увеличи значително. В момента над България прелитат повече от 1700 самолета в денонощие, а в най-натоварените периоди техният брой достига 3000, каза Московски.   "Очакваме това натоварване да се превърне в ежедневие след отварянето на новото летище в Истанбул, като прогнозните данни са за увеличение с около 50%", допълни транспортният министър.   Ключов момент за развитието на един от приоритетните проекти за нашата страна – DANUBE FAB е успешното въвеждане в края на 2014 г. на два трансгранични сектора между България и Румъния. Това е първото установяване на трансгранични сектори в рамките на функционалните блокове въздушно пространство в Европа, каза Московски.   Тази инициатива допълнително оптимизира мрежата от въздушни трасета, носи реални икономии на гориво, спестява полетно време и намалява вредното въздействие върху околната среда, посочи той.   Въвеждането на тези сектори е и демонстрация на отличното сътрудничество между партньорите в DANUBE FAB.   В рамките на проекта държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД) продължава с внедряването на елементи на въздушно пространство за свободно планиране на маршрута и обслужването на линии за предаване на данни между пилотите и земята, като част от междинната програма за разгръщане на SESAR.   Проектът SESAR е технологичният стълб на единното Европейско небе. Неговата цел е да обезпечи ЕС с висококачествена инфраструктура за контрол на въздушното движение, която ще даде възможност за безопасно и екологично развитие на въздушния транспорт.   ДП РВД ще продължи да бъде активна част от изпълнителното ниво на разгръщането на програмата SESAR, като вече са проведени поредица от срещи, на които са очертани възможностите за бъдещо сътрудничество.

Руски кмет изчезна, за да се предпази от убийство

http://www.cross.bg/plotnikov-grada-kmeta-1461821.html

/КРОСС/ Загадъчно изчезналият кмет на Йошкар-Ола Павел Плотников се появи невредим. Оказа се, че градоначалникът на автономната република Марий Ел умишлено е бил скрит от службите на Министерството на вътрешните работи на Русия, за да бъде предпазен от убийство. Случаят започна да се разплита на 18 април сутринта, когато съпругата му заявила в полицията, че предишният ден кметът е излязъл по анцуг и до този момент нито се е върнал, нито може да се свърже с него по телефона. От администрацията на Йошкар-Ола, че изчезването на кмета на града Павел Плотников е било инсценирано, за да бъде предотвратено убийството му, съобщават в сайта на града. „Изчезването на кмета беше предшествано от оперативната работа на служителите на Министерството на вътрешните работи на Русия. Служителите на федералните ведомства са провеждали мероприятия за предотвратяването на убийството на кмета и на семейството му", се казва в съобщението, цитирано от Интерфакс. В него също така се твърди, че от вечерта на 17 април до сутринта на 20 април Плотников е бил в града. През това време органите на реда са успели да открият поръчителя на евентуалното убийство, което е трябвало да бъде извършено в петък през нощта. На 19 април от МВР заявиха, че Плотников е жив и е със семейството си. Преди това стана ясно, че следователите проверяват различни версии за изчезването на градоначалника, но веднага бе съобщено, че не става дума за отвличане, цитира руската агенция petel.bg.  

"Алфа Рисърч": Рейтингът на премиера расте

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/alfa-risyrch-rejtingyt-na-premiera-raste-6034822

Най-неодобряваните министри са Владислав Горанов, Божидар Лукарски и Тодор Танев

100 наши интелектуалци натискат парламента да признае арменския геноцид

http://news.ibox.bg/news/id_1573219085

Държавните мъже да излязат от летаргията, уплаха и конформизма, призова Гранитски

Бус с нелегални имигранти катастрофира на ”Тракия”

http://pik.bg/бус-с-нелегални-имигранти-катастрофира-на-”тракия”-news319052.html

Бус с нелегални имигранти катастрофира на ”Тракия”

Бус, превозващ нелегални имигранти, е катастрофирал вчера на магистрала "Тракия". Трима души са ранени, а шофьорът се издирва.
Сигналът за тежкия инцидент е подаден вчера около 6.50 ч., съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Бус "Форд" с хасковска регистрация е спукал гума при движение с несъобразена скорост в района на 167-ия километър на магистрала "Тракия" в посока от Чирпан към София. Шофьорът е изгубил контрол над автомобила, който се ударил странично вляво в разделителна мантинела. 

В резултат на удара са пострадали трима души, които са с неустановено гражданство. Те са откарани и настанени за лечение в УМБАЛ - Стара Загора, без опасност за живота.

Водачът е напуснал местопроизшествието, а останалите пътници се укрили. 

След проведено издирване, служители на полицията в Чирпан са задържали девет афганистанци, трима сирийци и двама иракчани, които са пътували в буса. Те ще останат в ареста за 24 часа. 

Шофьорът обаче все още се издирва. По случая е образувано досъдебно производство.

В началото на 2015 г. от Държавната агенция за бежанците предупредиха, че със затопляне на времето потокът от нелегални имигранти към България ще се засили, като целта начужденците е Западна Европа

Освен от Сирия, през тази година ни очаква нова бежанска вълна от Ирак и Афганистан,сочат песимистичните прогнози на българските институции.

Бензема до последно ще е под въпрос за реванша с "Атлетико"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516217_benzema_do_posledno_shte_e_pod_vupros_za_revansha_s/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема до последно ще е под въпрос за втория мач с "Атлетико" от четвъртфиналите в Шампионската лига, пише "Ас". Френският футболист все още изпитва болки в коляното на десния крак.

Той пострада при удар в първия мач на "Висенте Калдерон" (0:0), заради което пропусна домакинството срещу "Малага".

Бензема е с леко разтежение, но не е възстановен. В клуба полагат големи усилия, за да бъде готов за игра. "Мисля, че ще може да играе,...

Тийнейджър преби млад мъж и потроши колата му с брадва

http://pik.bg/тийнейджър-преби-млад-мъж-и-потроши-колата-му-с-брадва-news319050.html

Тийнейджър преби млад мъж и потроши колата му с брадва

18-годишен хлапак от Монтана е набил 29-годишния Марио Г. и помлял „Ауди”-то му с брадва, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал снощи на улица „Патриарх Евгимий” в Монтана пред дома на побойника Браян П. Марио Г., приятелката му и познат на Браян пристигнали пред дома на момчето с "Ауди А3", управлявано от Марио.

Момичето и той останали в колата, а другият мъж излязъл, за да говори с тийнейджъра. Разговорът се проточил и Марио станал нетърпелив и поискал да си тръгва. Тогава Браян го халосал с юмрук в лицето, хвърлил и камък срещу него, влязъл в дома си и се появил с брадва и с нея помлял колата.

После се скрил в къщата. Когато пристигнала полицията се наложило да претърси къщата на Браян, за да намерят брадвата. Освен нея криминалистите открили и канабис. Браян е задържан за 24 часа.

Април 1876 - боят настана....

http://frognews.bg/news_89783/

139 години от избухване на Априлското въстание – какво е то, апотеоз на героизма български или просто бунт срещу турското робство, което е преклонило значима част от българските главици, сложили фес или опитали от меда на османската власт, дали чрез събираните данъци, или чрез търговията с империята ?!

20 април - ден на канабиса

http://www.cross.bg/sveta-sreshti-kanabisa-1461822.html

/КРОСС/По целия свят, на днешната дата - 20 април, активисти и любители се събират, за да отпразнуват деня, посветен на канабиса, и на културата, свързана с него, съобщава medicalmarijuana.bg, поздравявайки всички, които отбелязват тази дата, и с надеждта, че скоро и в България да се чества.  В световен мащаб, това е датата, на която са организирани почти всички събития, свързани с движенията за легализация и декриминализация. Празнуването на 20 април, или 4/20 първоначално, стартира през 70-те години на миналия век, като времето след училище - 4:20 следобяд. Групичка ученици от Сан Рафаел, Калифорния, използвали часа, за да си уговарят срещи, в които да разпуснат след училище. Въпреки че обичайното място за срещи било една външна стена на училището им, те променили мястото където се срещали със статуята на Луи Пастьор (френски учен от 19 век), която се намирала в двора на училището, а определения час за срещи на 4:20 следобяд. Групичката изначално използвала фразата „4:20 Луи", но след време фразата еволюирала и се опростила в „4:20″. Така бързо фразата „4:20" придобива значението на „Среща за по цигара". Фразата се разпространила отвъд техния личен кръг. Към края на 70-те, терминът бил добре познат отвъд щата Калифорния. Групата „Grateful Dead" също помогнала много за разпространението на „420″ в САЩ , а и по света

Двойките от "Женени от пръв поглед" празнуват Св. Валентин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722405

Денят на влюбените е първият празник, който ще отпразнуват младоженците от „Женени от пръв поглед”. Те ще проявят загриженост и внимание към партньорите си, ще си организират романтични вечери и пътувания и ще си разменят подаръци, съобщава Нова тв.
Стефан и Светлана ще се отправят към Банско, където ще се отдадат на романтични емоции и приятни
Денят на влюбените е първият празник, който ще отпразнуват младоженците от „Женени от пръв поглед”. Те ще проявят загриженост и внимание към партньорите си, ще си организират романтични вечери и пътувания и ще си разменят подаръци, съобщава Нова тв. Стефан и Светлана ще се отправят към Банско, където ще се отдадат на романтични емоции и приятни

Кастрят дърветата покрай ремонтирания бул. „Осми приморски полк" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=286613

Санитарна резитба на дърветата тече покрай новоасфалтирания участък от ремонтирания бул. „Осми приморски полк" от сутринта, видя репортер на Moreto.net. Част от тротоара е преградена и така на практика преминаването на пешеходци е временно невъзможно предвид осигуряването на безопасност.

Двойките от "Женени от пръв поглед" празнуват Св. Валентин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722412

Денят на влюбените е първият празник, който ще отпразнуват младоженците от „Женени от пръв поглед”. Те ще проявят загриженост и внимание към партньорите си, ще си организират романтични вечери и пътувания и ще си разменят подаръци, съобщава Нова тв.
Стефан и Светлана ще се отправят към Банско, където ще се отдадат на романтични емоции и приятни
Денят на влюбените е първият празник, който ще отпразнуват младоженците от „Женени от пръв поглед”. Те ще проявят загриженост и внимание към партньорите си, ще си организират романтични вечери и пътувания и ще си разменят подаръци, съобщава Нова тв. Стефан и Светлана ще се отправят към Банско, където ще се отдадат на романтични емоции и приятни

И Бареков се щракна с магнолиите

http://www.cross.bg/bari-mariya-snimkite-1461827.html

София /КРОСС/ Пролетно настроение завладя родния политически елит, а снимките с флорални мотиви стават все по-често срещани в профилите на лидерите в социалните мрежи. След като в съботния ден премиерът реши да сподели с народа красотата на цъфналите си магнолии, днес, за да не остане по-далеч, и евродепутатът Николай Бареков реши да се щракне сред природата. В желанието си да не копира премиера обаче, бившият телевизионер нареди пред своите магнолии половинката си Мария Календерска и кучето Бари. „Кучето ни Бари, порода алабай, много обича магнолиите. Порасна много, вече тежи два пъти повече от Мария", написа политикът под снимките във Фейсбук.

И Бареков се щракна с магнолиите

http://www.cross.bg/mariya-reshi-barekov-1461827.html

София /КРОСС/ Пролетно настроение завладя родния политически елит, а снимките с флорални мотиви стават все по-често срещани в профилите на лидерите в социалните мрежи. След като в съботния ден премиерът реши да сподели с народа красотата на цъфналите си магнолии, за да не остане по-далеч и евродепутатът Николай Бареков реши да се щракне сред природата. В желанието си да не копира премиера обаче, бившият телевизионер нареди пред своите магнолии половинката си Мария Календерска и кучето Бари. „Кучето ни Бари, порода алабай, много обича магнолиите. Порасна много, вече тежи два пъти повече от Мария", написа политикът под снимките във Фейсбук.

Христо Иванов: Дебатът за промени в Конституцията върви зле, защото не успяваме да се концентрираме върху принципните въпроси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722399

Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зле, защото не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси. Това каза пред журналисти Христо Иванов, министър на правосъдието, след откриването на Втория форум за правосъдие и права на човека,
Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зле, защото не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси. Това каза пред журналисти Христо Иванов, министър на правосъдието, след откриването на Втория форум за правосъдие и права на човека,

Христо Иванов: Дебатът за промени в Конституцията върви зле, защото не успяваме да се концентрираме върху принципните въпроси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722403

Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зле, защото не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси. Това каза пред журналисти Христо Иванов, министър на правосъдието, след откриването на Втория форум за правосъдие и права на човека,
Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зле, защото не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси. Това каза пред журналисти Христо Иванов, министър на правосъдието, след откриването на Втория форум за правосъдие и права на човека,

Студентка от Екатеринбург стана "Мис Русия 2015"

http://offnews.bg/news/n_1/n_492669.html

21-годишната студентка по хуманитарни науки и изкуства от град Екатеринбург София Никитчук стана „Мис Русия 2015”, предаде ТАСС. Конкурсът, в който участваха 50 момичета от всички части на Русия, се проведе в Москва. След трите етапа на състезанието журито избра София Никитчук за тазгодишната носителка на титлата. Момичето получи короната си от бяло злато от "Мис Русия 2014" Юлия Алипова.  Като награда победителката взе  3 милиона рубли и автомобил,  както и правото да представя Русия на конкурсите "Мис Свят" и "Мис Вселена". София Никитчук е завършила музикално училище, клас Фортепиано, а в момента следва в Уралския федерален университет. През миналата година е спечелила конкурса "Мис Екатеринбург 2014". Момичето планира да запише второ висше образование, след като завърши сегашното. Първа подгласничка на „Мис Русия 2015” сатана 18-годишната Владислава Евтушенко, а втора - 20-годишната Анастасия Найденова.  Владислава Евтушенко и Анастасия Найденова

Продължаваща ерозия в доверието към институциите отчитат от "Алфа рисърч"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516206_produljavashta_eroziia_v_doverieto_kum_instituciite/?ref=rss


Макар и критикувано, правителството остава една от малкото институции, в чиято дейност избирателите разпознават отделни позитивни сигнали. Поляризирано остава отношението към президента Росен Плевнелиев, критиката за дейността на Народното събрание нараства рязко, а дейността на прокуратурата продължава да е сред най-неодобряваните от хората. Това показва последното национално представително изследване на "Алфа рисърч", чиито данни бяха публикувани днес.

Ако кабинетът успее да...

Можем ли да осъдим БДЖ за лошо пътуване?

http://offnews.bg/news/n_1/n_492736.html

Поводът за тази статия е среща с човек, който сподели какво е преживял, при пътуване с влак. Лошото в случая е, че той страда от тежко заболяване, което се е задълбочило след няколкочасов престой в студения влак. Изживял е болки и страдания, които не се ограничават в часовете, прекарани на студа, а продължават месеци наред след това. Не предприема действия, защото чувства несигурност в изхода на едно евентуално заведено дело. Това, което аз знам със сигурност, като човек пътувал по маршрута София-Пловдив в продължение на повече от 5 години (ех, студентски живот) е, че недоволни хора има. Освен това дискомфорт, в резултат от закъснения, липса на отопление, лоша хигиена също. След тези среща и мои размисли (и спомени) реших да ви запозная накратко с практиката на българския съд в тази насока. Защото Закон за железопътния транспорт съществува и там се намира, и разпоредбата, която урежда отговорността на превозвача за живота и за всяко телесно или психическо увреждане на пътник, причинено по време на превоза, когато пътникът се е качвал, или е слизал от него, както и при товаренето и разтоварването на багажите. Практиката на съдилищата не е богата, което е индикация, че потърпевшите не предприемат действия в насока защита и обезщетение за претърпени болки, страдания и имуществени вреди. В един от случаите, превозвачът е отказал да заплати обезщетение на пътник, който при причиняване на телесната повреда, се е намирал във влака без да има предварително закупен билет. Позовавайки се на това, е искал от съда, подаденият иск да бъде отхвърлен като неоснователен. В решението на последната инстанция, Върховен касационен съд, обаче се посочва, че задължението за обезвреждане не произтича от наличието на валидно сключен договор за превоз, а се основава на института за непозволено увреждане. Животът и здравето на гражданите, ползващи железопътния транспорт, не са предмет на договора за превоз и вредоносното засягане на тези ценности е винаги непозволено, независимо от това дали лицето има закупен билет. Фактическата обстановка, описана в друго решение е следната: при пристигане на влак на гарата, същият спира 150-200 метра след перона, при което от последното стъпало на вагона и земята разстоянието е голямо. Вследствие на това, при слизане пътникът пада и счупва бедрената си кост. Претърпява операция и месеци наред е обездвижен. Предявеният от него иск за имуществени и неимуществени вреди е уважен от съда. На това място, искам да акцентирам на следното: когато се търси обезщетение за имуществени вреди, изразени в разходи за лечение, усилена храна, чужда помощ, следва да бъдат представени всички доказателства за действителното им извършване, както и за размера им. (Постановление на Върховния съд) В друг случай, пътник е пострадал в резултат на отчупване на парче от тавана в купето, където се е возил. В медицинска експертиза са констатирани отток на главата и кръвонасядания, в причинна връзка с удара. Превозвачът отново е осъден да заплати сума, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди. Разнообразието в случаите може да бъде голямо. Исках просто да представя примери, от които ясно да е видно кога може да се приеме, че превозвачът носи отговорност. И съответно, ако някой от четящите тази статия припознае себе си в подобна ситуация, да знае, че…права има. Независимо от възможните отговори, които получава. Превозвачът може да се позове на „непреодолима сила” и по този начин да аргументира освобождаването си от отговорност. Само, че невинаги лошите метрологични условия(защото това е обичайния случай) могат да обосноват наличието на такава. Задължение на превозвача е да полага грижата на добрия търговец, т.е. да положи усилия за промяна и предотвратяване хода на неблагоприятните обстоятелства. Ако те, въпреки това, настъпят…тогава ще е налице хипотезата, която го освобождава от отговорност. Как обаче могат пътниците да потърсят обезщетение, в случаите когато пътуват с влакове, които се движат с часове закъснение, при дълги престои на различни гари и при лоши условия. Фактори, които обуславят много повече от „причинено неудобство”. Въпросът със задълженията на превозвача при закъснение е уреден в Регламент (ЕО) 1371/2007 г. на Европейския парламент и Съвета от 23.10.2007 г., относно правата и задълженията на пътниците, ползващи железопътен транспорт. В него е предвидена възможността държавите-членки да въведат изключение от прилагането на разпоредбите на регламента за вътрешни услуги за железопътен транспорт за максимален срок от 5 години, който срок може да бъде подновен два пъти за не повече от 5 години всеки път. Съответно България е отложила действието на разпоредбите (по-голяма част от тях) на Регламента. Оттук, възниква и възможността превозвачът да се позовава на липса на правно основание за заплащане на парично обезщетение в горепосочените хипотези. Следва ли от това, че пътник не може да потърси правата си пред съд…?Може ли в правова държава да не съществува механизъм за защита на права на лица, потърпевши при некоректно изпълнен договор за превоз, защото купувайки билета си, вие сключвате договор за превоз? Отговорът на въпроса е не. В закона съществуват различни възможности за реализиране на отговорността. Уредбата на договора за превоз е в Търговския закон, а в Закон за задълженията и договорите е регламентирана възможността изправната страна да потърси обезщетение. Според конкретния случай, не следва да се подценява и деликтната отговорност, отново уредена в Закон за задълженията и договорите. Кой път на защита трябва да се следва… зависи от случая, от конкретните факти и обстоятелства. И накрая искам да цитирам заключението на доклада на Европейската комисия от 11.03.2015г.: „….. може да се каже, че държавите членки са предоставили значителни изключения през първите пет години от прилагането на Регламент (ЕО) № 1371/2007 и в близко бъдеще могат да се очакват само много ограничени подобрения. Ето защо равнопоставените условия на конкуренция между железопътните предприятия и високата степен на защита на пътниците в ЕС все още са далеч от това да се превърнат в действителност.” Т.е. адекватната защита на правата на пътниците, както и съществуването на гаранции за реализирането й не е проблем на национално ниво, а като цяло съществува в рамките на Европейския съюз. Защо самите държави-членки (повечето от тях) отлагат прилагането на разпоредбите на Регламента? А, от друга страна, защо европейският законодател го позволява?Въпроси, на които поне аз не си отговарям еднозначно. ------------ Текстът е препечатан от блога на адвокат Генчева. Заглавието е на редакцията.

Сгащиха 65-годишен да краде плочки от площада, товарел ги в ЗИЛ посред нощ

http://www.zapernik.com/pernik/sgashtiha-65-godishen-da-krade-plochki-ot-ploshtada-tovarel-gi-v_38218/

Полицаи задържаха 65-годишен мъж в момента на кражба на тротоарни плочки от площада в град Перник.

В събота , късно вечерта ( около 00,30 ч.) бдителен гражданин сигнализирал в 01 РУП Перник за извършваща се кражба на тротоарни плочки в района на ресторант 'Секвоя'. Служителите на реда реагирали незабавно и задържали в момента на извършване на престъпния акт 65 - годишният Г.К.(криминално непроявен), който товарел плочките в товарен автомобил ЗИЛ с пернишка регистрация.

В хода...

Продължава

Затвор за работодатели, ако загине служител без договор

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/zatvor-za-rabotodateli-ako-zagine-sluzhitel-bez-dogovor-6034825

Експерти от социалното и правосъдното министерство готвят промени в Наказателния кодекс, с които да има санкции за случаи като този, обяви министърът

Противозачатъчните свиват части на мозъка

http://interest.actualno.com/Protivozachatychnite-svivat-chasti-na-mozyka-news_468640.html

Противозачатъчните таблетки могат да направят жените по-неспокойни, поради свиването на части от мозъка вследствие на синтетичните хормони в хапчетата, предупредиха учени от Калифорния. Близо 100 млн...

Нов кораб с имигранти потъна в Средиземно море

http://europe.actualno.com/Nov-korab-s-imigranti-potyna-v-Sredizemno-more-news_468637.html

Нов кораб с 300 имигранти е потънал в Средиземно море, съобщава се за поне 20 удавени имигранти, предаде БГНЕС. Съобщението всъщност е на Международната организация за миграция от Рим, която е получи...

100 интелектуалци искат НС да признае арменския геноцид

http://society.actualno.com/100-intelektualci-iskat-NS-da-priznae-armenskija-genocid-news_468635.html

100 общественици, интелектуални и културни дейци призоваха Народното събрание да приеме декларация, която признава геноцида над арменците. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Съюза на бъ...

СДВР разпита заподозрения за убийството на Анна и Никита

http://www.cross.bg/kostin-sdvr-slychaya-1461820.html

София /КРОСС/ Руснакът Герман Костин, за когото имаше информации, че е близък до убитото 5-годишно дете Никита и майка му Ана Леонтева, вчера е бил разпитан в Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/. Към момента той е освободен без последващи мерки спрямо него. Герман Костин се е явил на разпит в СДВР, като веднага след това е бил освободен от полицаите. Издадена му призовка за втора среща с криминалистите. За момента Костин е в качеството си на свидетел по случая. На няколко пъти той обявяваше в свои интервюта, че ще дойде в България, за да се срещне с хората, разследващи случая, съобщи БНР.

Лидерите на ЕС са в трескаво търсене на европейски отговор на трагедията в Средиземноморието

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/20/2516207_liderite_na_es_sa_v_treskavo_tursene_na_evropeiski/?ref=rss


Основното предизвикателство пред европейските лидери в началото на тази седмица е да отговорят адекватно на гнева на обществеността след като близо 700 имигранти загинаха в опита си да стигнат до бреговете на Европа.

Външните министри на държавите членки се събират днес в Люксембург. Според последната версия на програмата, срещата ще започне с минута мълчание в памет на удавените в Средиземно море, а темата ще бъде основен фокус в дневния ред. 

Tomorrow we will have in...

Искрите зад колите запалиха ентусиазъм във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516174_iskrite_zad_kolite_zapaliha_entusiazum_vuv_formula_1/?ref=rss


Два болида броня до броня в битка за по-добра позиция и зад тях пробляскващи искри. Формула 1 едва ли можеше да иска по-добро зрелище от това в неделното Гран при на Бахрейн.

Искрите зад преминаващите коли беше стандарт във Формула 1 преди повече от 20 години. В ерата на Ален Прост, Герхард Бергер, Найджъл Менсъл и Аертон Сена в края на 80-те и в началото на 90-те искрите бяха част от ежедневието на състезанията. 

След една промяна в правилата, най-вече заради мерки за...

Може ли България да стане европейска Силициева долина

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/mozhe-li-bylgariia-da-stane-evropejska-silicieva-dolina-6034824

По времето на СССР България произвежда 40% от компютрите в Източния блок и има повече компютри на глава от населението от почти всички други държави

Ало измамници с поредни удари за 5000 лева. Сред „ужилените“ е 91-годишна жена

http://petel.bg/Alo-izmamnitsi-s-poredni-udari-za-5000-leva--Sred----uzhilenite----e-91-godishna-zhena-__109083

Ало измамници направиха поредните си удари на обща стойност близо 5000 лева. На 17 април е получен сигнал от 64-годишен мъж от гр. Варна за...

Започват масирани проверки по строежите във Варна

http://petel.bg/Zapochvat-masirani-proverki-po-stroezhite-vav-Varna__109082

снимка БулФото, архив След инцидента със срутилия се хотел „Вероника“ Инспекцията по труда във Варна извършва интензивни проверки за...

Алфа Ромео помете пешеходка и я вкара в болница с комоцио и счупено рамо

http://petel.bg/Alfa-Romeo-pomete-peshehodka-i-ya-vkara-v-bolnitsa-s-komotsio-i-schupeno-ramo__109078

Пешеходка бе откарана в болница с куп травми след инцидент на пътя, информираха от полицията. На 18 април на ул. “Отец Паисий“ на сп....

Протест в Неделино срещу нов кмет

http://offnews.bg/news/n_1/n_492721.html

Жители на Неделино блокираха тази сутрин входа на общината и не допуснаха новоизбраният от Общинския съвет кмет Румен Русанов да влезе в сградата. Според протестиращите осемте души от местния парламент, които са избрали новия градоначалник, нямат право да определят кой ще управлява общината, съобщи bTV. Те твърдят, че никой не им е дал документ, с който да е видно че правомощията на кмета са прекратени. До тази развръзка се стигна след окончателното решение на Апелативен съд в Пловдив за отстраняване на предишния кмет Стоян Беширов , срещу когото има повдигнато обвинение, че е причинил щети на община Неделино в размер на над 900 000 лв. Разследването се води от Софийска градска прокуратура. В петък общинският съвет н Неделино проведе извънредно заседание, на което избра за кмет на общината Румен Русинов Русанов. Той е дългогодишен общински съветник, избран първо от листата на ДПС, а в момента е от Реформаторския блок. Бил е и кандидат за кмет, като е стигал до балотаж със Стоян Беширов през 1999 г.

Седем служители на ООН загинаха при бомбен атентат в Сомалия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722388

Седем служители на ООН загинаха при бомбен атентат срещу микробус в сомалийския автономен район Пунтленд, съобщи полицията, цитирана от ДПА.
Ислямистката групировка „Аш Шабаб” пое отговорността за нападението, предаде Ройтерс, като цитира говорителя за военните операции на групировката шейх Абдулазиз Абу Мусаб.
Седем служители на ООН загинаха при бомбен атентат срещу микробус в сомалийския автономен район Пунтленд, съобщи полицията, цитирана от ДПА. Ислямистката групировка „Аш Шабаб” пое отговорността за нападението, предаде Ройтерс, като цитира говорителя за военните операции на групировката шейх Абдулазиз Абу Мусаб.

"Алфа Рисърч": Борисов качва доверие, Павлова и Москов са най-успешните министри

http://www.moreto.net/novini.php?n=286612

Шест месеца след старта на втория кабинет Борисов, оценките за дейността му започват плавно да се поляризират. Очакванията за реформи и липсата на видими резултати в най-проблемните направления засилват обществената критичност, а сред причините за бавния ход на промените най-бързо нараства тежестта на тезата, че липсва желание и политическа воля за провеждането им.

Ножът е опрял до кокала и хората очакват само решителни реформи, според "Алфа рисърч"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516177_nojut_e_oprial_do_kokala_i_horata_ochakvat_samo/?ref=rss


"Ножът е опрял до кокала" и нищо по-малко от решителни действия и видими резултати няма да удовлетвори очакванията от властта и управлението. Това е един от основните изводи от проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" за обществени нагласи към факторите за успех/неуспех на реформите. Проучването е проведено в периода 7 – 15 април 2015 г. сред представителна извадка от 1020 пълнолетни граждани от цялата страна.

През последните 15 години е налице коренна промяна в...

Бунт в Неделино: Хората не искат кмета на РБ!

http://www.bnews.bg/article-133520

Жители на родопското градче блокираха входа на общината и не допуснаха човека на РБ блок Румен Русанов.

Младеж преби 29-годишен и потроши кола с брадва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722385

Истински екшън се разиграл вчера на ул. „Патриарх Евтимий“ в Монтана. 18-годишен младеж от областния град напада 29-годишен съгражданин, пише "Конкурент". Младокът започнал да го налага с юмруци в лицето, а след това хванал камък и го ударил с него в гърба. Разправията не спряла до тук. 18-годишният Б.П.
Истински екшън се разиграл вчера на ул. „Патриарх Евтимий“ в Монтана. 18-годишен младеж от областния град напада 29-годишен съгражданин, пише "Конкурент". Младокът започнал да го налага с юмруци в лицето, а след това хванал камък и го ударил с него в гърба. Разправията не спряла до тук. 18-годишният Б.П.

Младеж преби 29-годишен и потроши кола с брадва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722380

Истински екшън се разиграл вчера на ул. „Патриарх Евтимий“ в Монтана. 18-годишен младеж от областния град напада 29-годишен съгражданин, пише
Истински екшън се разиграл вчера на ул. „Патриарх Евтимий“ в Монтана. 18-годишен младеж от областния град напада 29-годишен съгражданин, пише "Конкурент". Младокът започнал да го налага с юмруци в лицето, а след това хванал камък и го ударил с него в гърба. Разправията не спряла до тук. 18-годишният Б.П.

Правосъдният министър: Борисов не е папа, за да решава окончателно

http://www.cross.bg/ivanov-ministur-promeni-1461818.html

/КРОСС/„Какъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо? Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество, всеки може да има свое мнение". Това каза правосъдният министър Христо Иванов във връзка с изказването на Бойко Борисов, че ВСС работи лошо. Правосъдният министър посочи, че не може да разбере защо "през цялото време това, което е казал премиерът, се превръща в някаква окончателна...". На констатацията, че въз основа на тази реплика става ясно, че ще се сменя ВСС, Иванов каза: "ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му - това ще стане с решение на НС, с което се приемат едни или други промени в Конституцията и ще зависи как точно ще изглеждат тези промени. Ще четем Държавен вестник, ако изобщо се стигне до промени в конституцията", подчерта Христо Иванов, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че това какви промени ще бъдат внесени и още повече приети от НС в Конституцията, не зависи от министъра на правосъдието. На въпрос дали не тръгна на лошо дебатът по темата, той каза, че дебатът по принцип върви зле в България. "Никога не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси, винаги свеждаме всичко до лични въпроси", каза той и припомни, че достатъчно пъти е вземал отношение към въпроса за това дали ВСС трябва да се сменя предсрочно и по какъв начин

ЕНП ще застане зад кандидатура на Коалиция "Десните" за София

http://pik.bg/енп-ще-застане-зад-кандидатура-на-коалиция-десните-за-софия-news319033.html

ЕНП ще застане зад кандидатура на Коалиция "Десните" за София

Изпълнителният съвет на Единна народна партия на свое заседание на 18 април 2015 г. взе решение за участие в предстоящите местни избори през есента като част от Коалиция "Десните".

ЕНП ще работи усилено Коалиция "Десните" да се регистрира във всички общини в България с ясното намерение на максимален брой места коалицията да издигне собствени кандидатури. "За нас от ЕНП е особено важно Коалиция "Десните" да има свой кандидат за кмет на София, районни кметове и листа за общински съветници", каза председателят на ЕНП Мария Капон. Във всички останали общини, където такива възможности липсват, ЕНП е готова да издигне свои или да подкрепи независими кандидатури с ясна управленска програма, базирана на десни политически принципи.

"Местната власт е онази бариера, която гражданите слагат пред безконтролните разпореждания на централната власт над живота на хората. Това са избраниците, които най-отблизо чуват и работят за решаване на проблемите", каза още Мария Капон. 

Неделино въстана срещу новия кмет

http://www.cross.bg/kmet-obshtinata-nedelino-1461819.html

/КРОСС/ Жители на Неделино рано тази сутрин блокираха входа на общината и не допуснаха новоизбраният от Общинския съвет кмет Румен Русанов да влезе в сградата.Според протестиращите осемте души от местния парламент, които са избрали новия градоначалник, нямат право да определят кой ще управлява общината. Те твърдят, че никой не им е дал документ, с който да е видно че правомощията на кмета са прекратени.До тази развръзка се стигна след окончателното решение на Апелативен съд -Пловдив за отстраняване на предишния кмет Стоян Беширов, срещу когото има повдигнато обвинение, че е причинил щети на община Неделино в размер на над 900 000 лв., съобщи bTV. Разследването се води от Софийска градска прокуратура.В петък ОбС-Неделино проведе извънредно заседание, на което за избра за нов кмет на общината Румен Русинов Русанов. Той е дългогодишев общински съветник, избран в местния парламент този мандат от листата на ДПС, а в момента е от Реформаторския блок. Бил е и кандидат за кмет, като е стигал до балотаж със Стоян Беширов през 1999 г. Снимка: bTV

София Никитчук е новата “Мис Русия - 2015”

http://www.cross.bg/rysiya-sofiya-nikitchyk-1461817.html

/КРОСС/ Представителката на град Екатеринбург от Урал, София Никитчук победи в националния конкурс "Мис Русия 2015″, който се състоя в Москва този уикенд, предаде вести.ру. Пред медиите красавицата заяви, че се чувства най-щастливата на света. Най-трудното в конкурса за нея било да се пребори със себе си и с емоциите си. На финала на конкурса за красота се явиха 50-те най-красиви девойки на Русия. Коя е тя? София е 21-годишна, следва във факултета по хуманитарни науки и изкуства към Уралския федерален университет. Завършила е музикално училище клас Фортепиано.След завършването на университета новата "Мис Русия" планира да запише второ висше образование. Победителката бе наградена с корона от бяло злато, украсена с перли и диаманти.Наградата ѝ бе връчена от "Мис Русия 2014″ Юлия Алипова. София също така получи 3 милиона рубли, автомобил и правото да представя Русия на конкурсите "Мис Свят" и "Мис Вселена".  

Въздушният трафик над България ще скочи с 50% заради новото летище в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/20/2516188_vuzdushniiat_trafik_nad_bulgariia_shte_skochi_s_50/?ref=rss


Откриването на новото летище в Истанбул (İstanbul Yeni Havalimanı) ще доведе до увеличението на въздушния трафик над България с около 50%, прогнозира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването на 54-та годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети, предаде БТА.

Летището е планирано да бъде едно от най-големите в света и да обслужва около 150 млн. пътници на година. То ще има шест...

Пенчев: Съдебната реформа трябва да започне с промяна в Конституцията

http://www.cross.bg/penchev-promyana-konstitytziyata-1461816.html

София /КРОСС/ Реформата в съдебната система е абсолютно необходима и няма начин да се избегне. Ако сегашното управление не иска да я направи, то следващото ще трябва да направи още по-болезнени промени. И трябва да се знае, че реформата трябва да започне с промяна в Конституцията. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев пред News7. Така той подкрепи тезата на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица беше категоричен, че без промяна на Конституцията, няма как да бъдат направени радикални промени в Темида. Той коментира и проблема с ромите. По думите му сега нещата са много по-назад, отколкото са били преди 25 години. В момента има поколения безработни роми. По думите му работата там трябва да започне от малките деца - да се намери механизъм те да получават образование. Това е много дълъг процес - не на мандат, а на десетилетия. Ние сме много закъснели и аз се опасявам, че няма политик, който да поеме това тежко бреме и да сложи първата тухличка, за да могат следващите да градят сградата, каза още Пенчев.

Омбудсманът Пенчев: Реформата в съдебната система е абсолютно необходима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4722356

Реформата в съдебната система е абсолютно необходима и няма никакъв начин да се избегне. Ако сегашното управление не иска да я направи, то следващото ще трябва да направи още по-болезнени промени. И трябва да се знае, че реформата трябва да започне с промяна в Конституцията. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев за предаването
Реформата в съдебната система е абсолютно необходима и няма никакъв начин да се избегне. Ако сегашното управление не иска да я направи, то следващото ще трябва да направи още по-болезнени промени. И трябва да се знае, че реформата трябва да започне с промяна в Конституцията. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев за предаването "Още

Омбудсманът Константин Пенчев: Реформата в съдебната система е абсолютно необходима

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4722367

Реформата в съдебната система е абсолютно необходима и няма никакъв начин да се избегне. Ако сегашното управление не иска да я направи, то следващото ще трябва да направи още по-болезнени промени. И трябва да се знае, че реформата трябва да започне с промяна в Конституцията. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев за предаването "Още
Реформата в съдебната система е абсолютно необходима и няма никакъв начин да се избегне. Ако сегашното управление не иска да я направи, то следващото ще трябва да направи още по-болезнени промени. И трябва да се знае, че реформата трябва да започне с промяна в Конституцията. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев за предаването "Още

Алфа рисърч: Борисов качва рейтинг, ГЕРБ сваля

http://offnews.bg/news/n_1/n_492687.html

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов е единственият политик, който качва рейтинг след връщането си на власт. Партията му обаче бележи лек спад, според данните на Алфа рисърч.  Регулярното тримесечно проучване на социално-политическите нагласи на агенцията, проведено от 7 до 15 април сред 1020 души, показва още, че най-харесваните министри са Лиляна Павлова и Петър Москов. Според социолозите важните тенденции са:  • Ограничена обществена подкрепа за дейността на основните държавни институции. Доверието в президента (25.6% ), правителството (22.7%), парламента (10.6%) и главния прокурор (11%) се запазва същото, или намалява с 1 до 2 процента спрямо януари 2015г. • Продължаващ ръст в личния рейтинг на министър-председателя Б.Борисов (33.4%), който се покачва леко, но устойчиво след повторното влизане във властта. • Класацията на най-успешните министри се води от Лиляна Павлова (26.3%), следвана от Петър Москов (24.3%). След него, с близки позиции в съотношението „позитивни-негативни оценки” се нареждат Томислав Дончев (15.3%), който губи част от подкрепата си и Ивайло Калфин, чийто рейтинг се покачва (19.7%). Ръст в личния индекс отбелязва и новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, а сериозен спад – финансовият Владислав Горанов, който заедно с икономическия Божидар Лукарски и образователния Тодор Танев получават най-ниска обществена подкрепа.  • Като най-успешни политики на правителството се оценяват инфраструктурната (38%), културната (29%), външната (25%), а като най-неуспешни – политиката по доходите (9%), следвана от икономическата, социалната и образователната (по 17%).  • Казусът КТБ продължава да вълнува общественото мнение и да трупа недоверие към политическата класа, за която се подозира, че заедно с новопоявилия се купувач ще се възползва от активите на банката и свързаните с нея предприятия. 83% от българите смятат, че държавата не трябва да допуска сделката с фирмата-купувач от Люксембург. • Спад на доверието най-вече при политиците в левия спектър: Георги Първанов (от 23% на 20%) и Михаил Миков (от 14% на 13%). При националистите по-значителен ръст е налице при Валери Симеонов (от 11% на 15%) и Красимир Каракачанов (от 13 на 16%), по-слаб при Волен Сидеров (от 8% на 9.4%). Лидерите на Реформаторския блок запазват позициите си без промяна – Р.Кънев и М.Кунева (по 14%), Б.Лукарски (9%). • Подкрепата за лидерството на Борисов в правителствената коалиция и липсата на управленска алтернатива продължават да обуславят значима електорална преднина на ГЕРБ пред останалите политически сили. Ако изборите бяха следващата неделя 22.4% биха подкрепили ГЕРБ (спад с 0.8%), 10.2 % БСП (спад с 1.2%), 7% ДПС, 5.8% Реформаторския блок (спад с 0.7%), 5.7% Патриотичния фронт (ръст с 0.6%), 3.1% Атака (ръст с 0.5%), 2.2% АБВ. С 1% подкрепа партията на Бареков на практика изчезва. • Общият извод от проучването е, че единствено в център-дясно е налице консолидирана подкрепа. Останалият политически спектър, и на равнище партии, и на равнище лидери е силно фрагментиран. Това не позволява мобилизация на обществена енергия, независимо от запазващите се високи нива на недоволство от дейността на държавните институции и икономическата ситуация в страната. На този фон потенциален риск би дошъл основно от разширяването на нишата за радикални популистки проекти, експлоатиращи вътрешната или външна несигурност. ДОВЕРИЕ В ИНСТИТУЦИИТЕ, ПРАВИТЕЛСТВОТО И МИНИСТРИТЕ Доверие към правителството, премиера, министрите и водените политики Шест месеца след старта на втория кабинет Борисов, оценките за дейността му започват плавно да се поляризират. Очакванията за реформи и липсата на видими резултати в най-проблемните направления засилват обществената критичност, а сред причините за бавния ход на промените най-бързо нараства тежестта на тезата, че липсва желание и политическа воля за провеждането им. Към началото на април правителството успява да запази доверието си на равнището от началото на годината (23%), но отрицателните оценки бележат ръст от 36% до 40%. Сред най-последователните му привърженици се открояват симпатизантите на коалиционните партньори. Дори и тяхната подкрепа обаче не е напълно консистентна. Половината от избирателите на ГЕРБ (52%) застават твърдо зад кабинета, но сред тези на Реформаторския блок и АБВ подкрепата е в рамките на 25%. Мнозинството от симпатизантите на РБ – едни от най-взискателните в очакванията си за реални действия – се изместват към неутралната позиция (55%). Сред тези на АБВ и Патриотичния фронт дори е налице значителен дял неудовлетворени – съответно 33% и 43%.  Както при първото правителство на Борисов, така и при второто, йерархията на най-успешните за хората политики се оглавява от инфраструктурната (38%), следвана от политиките в областта на културата (29%) и външните работи (25%) Оценките, които хората дават обаче, са вече значително по-умерени в сравнение с тези преди три години. Подобна е тенденцията и при политиките в сферите на вътрешен ред и сигурност (23%) и спорта (23%). Единственият сектор, който бележи положителен ръст в оценките за последните години, стартирайки от много ниски стойности е здравеопазването (от 10% през 2012г. до 19% към момента). Отношението към водените политики намира отражение и върху персоналните оценки за дейността на членовете на кабинета. Въпреки общото критично отношение към правителството, премиерът Бойко Борисов успява да запази доверието на 33% от избирателите. Все повече министри стават разпознаваеми за хората, което оказва влияние и върху оценката за работата им. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова остава начело на класацията на най-одобряваните, повишавайки положителните си оценки от 21.4% през януари до 26.3% през април. Позитивен е трендът и в мнението за здравния министър Петър Москов – одобрението за действията му нараства от 21.1% в началото на годината до 24.3% през април. Тройката на най-успешните членове на кабинета се допълва от социалния министър Ивайло Калфин, положителните оценки за когото нарастват от 15.9% до 19.7%. Преобладаващо позитивни са мненията за работата на още няколко министри – Томислав Дончев (който обаче бележи лек спад спрямо януари от 18.7% до 15.3%), новия вътрешен министър Румяна Бъчварова, чиито положителни оценки нарастват от 3% до 8.6% и министъра на културата Вежди Рашидов - с ръст от 9.6% до 13.6% за същия период. Като най-неуспешна се оценява работата на образователния министър Тодор Танев (1.8% положителни срещу 17.1% отрицателни оценки), финансовия Владислав Горанов (3.8% положителни срещу 16.7% отрицателни) и икономическия Божидар Лукарски (3.7% положителни срещу 16.3% отрицателни). Обществени нагласи към факторите за успех/неуспех на реформите – какво се променя и какво остава неизменно?  През последните 15 години е налице коренна промяна в обществените нагласи за условията, в които работят и резултатите от действията на българските правителства. Ако през 1999г. липсата на желани видими резултати се е отдавала преди всичко на обективни външни (войната и ембаргото за бивша Югославия) или вътрешни („наследството от Жан Виденов“) фактори, споделяни от близо половината от населението, то през 2015г. „обективните” пречки губят всякаква обяснителна сила. Интересен и показателен за общественото ни развитие е още един щрих - за същите 15 години, независимо от смяната на поколения, правителства и политици, неизменно по стойност остава подозрението в корупция на българските политици, в което хората виждат основен фактор за неслучващите се реформи и добро управление (46% през 1999г. - 42% през 2012- и 45% през 2015). Наред с нееволюиращата корумпираност, на преден план излизат обаче и два други фактора – непрофесионализма на хората във властта (от 28% през 1999г. на 40% през 2012г. и 2015г.) и най-вече – липсата на желание и политическа воля за извършване на реформи (през 1999г. така са смятали едва 18% от българите, сега – двойно повече, 34%). Обръщането на фокуса в обществените нагласи – от обективните трудности към субективната воля на управляващите е ясен индикатор, че „ножът е опрял до кокала” и нищо по-малко от решителни действия и видими резултати няма да удовлетвори очакванията от властта и управлението. Казусът КТБ – индикатор за обществената нетърпимост към задкулисното икономически преразпределение Казусът с КТБ е сред актуалните примери за силна обществена нетърпимост към всякакви опити за „замитане на следите” и задкулисно преразпределяне на икономически активи. Именно от тази гледна точка огромното мнозинство от 83% от българските граждани възприемат оповестената преди време сделка за продажба на активи от близки до Цветан Василев фирми на регистрираната в Люксембург компания LIC33 като недопустима и смятат, че тя не трябва да се реализира, тъй като ще ощети както тях самите (68%), така и държавата (68%).  Обществени нагласи към увеличаването на пенсионната възраст – виж „кой какво работи”  Явните или неявни аргументи на управляващите срещу дълго дискутираното и дълго отлагано вдигане на пенсионната възраст се основават обикновено на негативните обществени реакции срещу това предложение. Настоящото проучване сочи, че и към момента делът на противниците на по-късното пенсиониране остава по-висок (59%:38%), но то показва и нещо по-важно – основният фактор, от който зависи приемането на реформата в удължаването на пенсионната възраст е характерът на упражнявания труд. Колкото по-високо образование имат хората, респективно, колкото по-висококвалифициран и интелектуален, творчески труд упражняват, толкова по-мотивирани са да работят по-дълго време (57%). Обратното, колкото по-ниско е образованието и квалификацията на хората, толкова по-силно е желанието за ранно пенсиониране (67%). Оттук и изводът, който се налага от тази част от проучването – докато в България доминира нискоквалифицираният, непривлекателен труд, дотогава ще е налице и съпротива срещу тази пенсионна реформа. Не ПР посланията, а промяната в образователните стратегии и осигуряването на по-висококвалифициран труд, са основните фактори, които могат да мотивират хората и така да подпомогнат както икономическото благосъстояние на домакинствата, така и осигурителната система. Отношение към държавните институции  Поляризирано остава отношението към президента Росен Плевнелиев. Доверието към него бележи лек спад от 29% до 26% за последните три месеца, при 37% неодобрение и също толкова неутрални оценки. Останалите държавни институции не успяват да преодолеят острия дефицит на обществено доверие. Парламентът запазва одобрение от 11%, но критиката за дейността му нараства рязко от 46% през януари до 53% през април. Публичната активност на прокуратурата също не води до промяна в обществените оценки за нейната ефективност. Работата на системата като цяло и главният прокурор Сотир Цацаров в частност, продължават да са сред най-неодобряваните от хората. Както в началото на годината, действията на главния прокурор получават 11% одобрение срещу 41% неодобрение. Така, макар и критикувано, правителството остава една от малкото институции в чиято дейност избирателите разпознават отделни позитивни сигнали. Ако то успее да постигне видими резултати в относително кратки срокове, има шансове да запази или подобри общественото доверие към себе си, а партиите от управляваща коалиция – да разчитат на по-устойчива електорална подкрепа. ДОВЕРИЕ В ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ И ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ  Политическите лидери и политическото лидерство Независимо от трудностите и противоречията, съпътстващи съставянето на настоящото правителство и относително ниската обществена подкрепа, при която функционира, лидерът на основната управляваща партия ГЕРБ, Бойко Борисов се очертава като единственият български политик, чийто рейтинг отново тръгва нагоре след връщането във властта. От октомври до април доверието в него нараства с 8 на сто. С 33% доверие и 36% недоверие, той успява да запази баланс между положителни и отрицателни оценки, докато при останалите партийни лидери негативните стойности превишават от 2 до 6 пъти позитивните. 76% от симпатизантите на ГЕРБ, 30% от тези на ПФ и 23% от тези на РБ дават кредит на доверие на Борисов.  Кризата в левия спектър очевидно е свързана и с криза на лидерството в него. М.Миков, с общо доверие от 13% (и само 54% сред симпатизантите на БСП) трудно може да спомогне за електорален пробив на БСП. От своя страна, ходовете на Г.Първанов по оттеглянето от председателския пост в АБВ и преминаването през нов избор, също не са повлияли позитивно на рейтинга му. Той губи 3% от януарските си стойности и се установява на 20% доверие при 43% недоверие. Лютви Местан, заедно с Николай Бареков водят негативната класация на най-нехаресваните български политици – съответно със 79% и 81%. Разликата между тях е, че Местан може да разчита на твърдия ДПС електорат от 6-7% (в момента подкрепата му е сведена единствено до тези избиратели) , докато Бареков и партията му на практика изчезват от политическия пейзаж. Статистически значим ръст през периода от януарското проучване на Алфа Рисърч до април отбелязват лидерите на националистически формации – В.Симеонов (15%), Кр.Каракаченов (16%) и в по-малка степен – В.Сидеров (9.4%). След Борисов, Симеонов и Каракачанов, имат относително най-ниски нива на обществено неодобрение (ок.39%), докато при Сидеров то се запазва 71%. Практически няма промяна в рейтинга на лидерите от Реформаторския блок . М. Кунева и Р. Кънев се ползват с по 14% доверие при около 50% недоверие. Б. Лукарски и Н.Ненчев – с по 9% одобрение при 40% неодобрение и съответно, по-слаба разпознаваемост. Сериозен проблем за блока остава фактът, че сред симпатизантите му няма изразена категорична подкрепа за нито един от председателите на партии. 43% от избирателите на реформаторите имат положително отношение към Р.Кънев, 30% - към М.Кунева, по 17% - към Б.Лукарски и Н.Ненчев. Електоралните нагласи – консолидация в център-дясно и фрагментация в останалия спектър  Електоралните нагласи, макар и в неизборна ситуация, показват запазващо се значително преимущество на ГЕРБ (22.4%) пред втората политическа сила БСП (10.2%), която продължава бавната си ерозия и се доближава все повече до ДПС (7%). Известен ръст е налице при Патриотичния фронт (5.7%), слаб спад – при Реформатрския блок (от 6.5% на 5.8%). Засилената активност на Атака, от една страна, и променливите позиции на АБВ към подкрепата за различни правителствени решения, от друга, извеждат националистите в лека преднина (3.1%) пред партията на Първанов (2.2%). Анализът на доверието към политическите лидери и партии показва доминираща и консолидирана подкрепа единствено в дясно-център, основно около ГЕРБ и Борисов. Липсата на силно алтернативно лидерство не позволява възникването на по-силен протестен потенциал, независимо от запазващите се високи нива на критичност към работата на държавните институции и към икономическата ситуация в страната. Потенциален риск би дошъл основно от радикални популистки проекти, експлоатиращи и генериращи вътрешна или външна несигурност.

Павел Христов: От ГЕРБ винаги обещаваме и изпълняваме реални неща, Варна е пример за това

http://web.barometar.net/79757/

интервю по актуални теми с народния представител от ПП ГЕРБ Павел Христов, който е и административен секретар на партията за Варненска област

Виц на деня: 20 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_492723.html

Новият слоган на българския черноморски туризъм - Строй, та гледай!  Oт Twitter @benkovski

Продължават проверките на строителни обекти във Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=286606

Дирекция „Инспекция по труда” Варна със седалище Варна продължава извършването на интензивни проверки по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на строителни обекти, намиращи се на територията на Варненска област. В обхвата на контролната дейност са включени обекти както в населените места, така и в курортите по Черноморско крайбрежие, съобщиха от Дирекция „Инспекция по труда” – гр.

"Алфа Рисърч": Борисов нагоре, Бареков изчезна от изборната карта

http://frognews.bg/news_89782/

Тримесечното проучване на социално-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 7–15 април 2015 г. сред представителна извадка от 1020 пълнолетни граждани от цялата страна, откроява следните по-важни тенденции:• Ограничена обществена подкрепа за дейността на основните държавни институции.

Опит за рекорд: 700 скиори по бански в Сибир (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/opit-za-rekord-700-skiori-po-banski-v-sibir-video-6034820

Според организаторите на събитието има достатъчно видео и снимков материал, който доказва поставянето на нов рекорд

Скулптор вае фигури по камъните на плажа (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/skulptor-vae-figuri-po-kamynite-na-plazha-video-6034821

Той предлага община Балчик да направи пленер, на който художници да преобразят камъните по брега

България осъдена за втори път в Страсбург от психично болен мъж

http://offnews.bg/news/n_1/n_491705.html

България е осъдена за втори път пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург от психично болен. Мъжът е бил поставен под запрещение и държан без неговото съгласие в дом за възрастни с психически разстройства. Бил му е отказан достъп до съд за възстановяване на дееспособността му въпреки констатацията на психиатър, че той е в дълга ремисия, не представлява опасност за другите и че може да се грижи за себе си. Решението по жалбата на Стефан Станков е от 17 март 2015 г. Досега българските власти не са съобщили за него. Според Европейския съд въпреки че България е ратифицирала Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, не е привела вътрешното си законодателство в съответствие с изискванията в нея. България е осъдена да плати на Станков 15 000 евро плюс всички допълнителни данъци, които могат да бъдат начислени за неимуществени вреди, 6000 евро за адвокатски услуги. На 17 януари 2012 г. България бе осъдена за първи път в Страсбург по делото "Станев срещу България". Случаят на Руси Станев е идентичен с този на Стефан Станков. Фактите Стефан Станков е роден през 1958 г. в Попово. Той страда от психично разстройство, което налага лечение и хоспитализирането му в психиатрична болница. По молба на майка му (бащата е починал) Стефан Станков е поставен под запрещение от Окръжния съд в Търговище. Тя иска пълно запрещение с мотива, че Стефан страда от шизофрения и не може да се грижи за собствените си работи и интереси, но съдът го поставя под ограничено запрещение, защото има периоди на ремисия и състоянието му не е толкова тежко. За попечител е назначена майка му. Тя е попечител, но не и законен представител и няма правото да подписва самостоятелно от името и за сметка на сина си документи за настаняване. Въпреки това през 1999 г. по нейна молба Стефан Станков е настанен принудително в Дома за възрастни с психични разстройства в село Драгаш войвода, област Плевен. Договорът за настаняването му е от 14 август 2002 г. На същата дата директорът на дома иска разрешението на социалните служби за настаняването на Станков, така че да му бъдат отпуснати социалните помощи, и посочва себе си като законен представител. В социалната анкета към молбата на директора се посочва, че Станков е общителен и може да се справя самостоятелно в ежедневния си живот, че няма информация за възможността неговите близки роднини да се грижат за него и че той няма връзки с тях. Заключава, че „е необходимо той да продължи да се полза от услугите на дома в Драгаш войвода”. Няколко месеца по-късно директорът изпраща писмо до майката, с което я информира за евентуалното ограничаване капацитета за прием в дома и я кани да се яви, за да обсъдят възможностите за връщането на Станков в семейна среда. Майката не отговаря и така мълчаливо отказва да го изведе от дома. На 26 септември Станков е преместен в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Русокастро, област Бургас. С нотариално заверено пълномощно майката на Станков упълномощава социален работник от дома в Русокастро със своите попечителски правомощия да разполага с пенсията му за инвалидност, за да посреща разходите му за храна, облекло или други текущи нужди, както и да я представлява пред трети лица. След преместването в Русокастро, по инициатива на директора на дома, на 18 ноември 2002 г. попечителският съвет отново определя майката за попечител. През март 2008 г. за попечител е определен директорът на дома, а през 2009 г. наследилият го нов директор. През това време Станков прави опит да напусне дома. На 3 август 2006 г. изпраща молба до директора на дома в Русокастро за преместването му в друга сграда. Желанието му е да бъде по-близо до своите роднини и своя роден дом и счита, че полаганите в дома грижи не отговарят на неговите нужди. Междувременно, от дома се опитват да върнат мъжа в семейна среда, но безуспешно. Социален работник пише до шурея му през 2006 г., след това попада в списък за настаняване в защитено жилище, а в последствие - в нов списък на хора, които могат да бъдат върнати в семейна среда. През 2012 г. от дома пишат и до майката на Станков с молба да поеме грижите за него, но отговор така и не е получен. Дела През това време Станков прави опит да възстанови дееспособността си, но той удря на камък. През ноември 2005 г. по инициатива на адвоката му той е прегледан от психиатър, който посочва в доклад, че Станков е спокоен, общува лесно, разбира добре предмета на анализа и е отзивчив. Лекарят констатира, че е възможно да се приеме, че Станков страда от шизофрения, но неговата последна криза е била преди 10 г. От една страна, става ясно, че в миналото мъжът е имал нестабилно поведение, но, от друга, както се посочва в съдебното решение от 21 май 1999 г. и други медицински удостоверения, това състояние не е било константно, а спорадично и с дълги периоди на ремисия. Психиатърът уточнява, че докато трае прегледът на Станков той безспорно се намира в състояние на ремисия, което му позволява да се грижи за себе си по един независим начин въпреки диагнозата. Той допълва, че жалбоподателят не представлява опасност за останалите. Няколко месеца по-късно - пред юни 2006 г. - Станков с посредничеството на адвоката си се обръща към окръжната прокуратура, която да сезира окръжния съд с искане за възстановяване на неговата дееспособност с мотив, че здравословното му състояние позволява той да се грижи за собствените си интереси. На 9 август 2006 г. прокурорът отказва да предяви иск за отмяна на запрещението. Той подчертава, че съгласно приложимото законодателство Станков следва първо да се обърне към своя попечител и само в случай че той откаже да инициира процедурата, да потърси съдействието на прокуратурата. Прокурорът отбелязва, че психиатричната експертиза от 26 ноември 2005 г. не е била изготвена според законовата процедура и следователно не може да служи като доказателство в производството за отмяна на запрещението. След отказа на България Станков и адвокатът му се обръщат към съда в Страсбург, където са констатирани редица нарушения. Първо, ЕСПЧ отбелязва, че в противоречие с изискванията на вътрешното законодателство, Станков не е бил поканен да изрази своето мнение по повод настаняването му в дома в Драгаш войвода и преместването му в дома в Русокастро. Той не е бил информиран за продължителността на престоя му в дома в Драгаш войвода. Съдът подчертава отново (същата е констатацията му и в делото "Станев срещу България"), че фактът, че едно лице е лишено от дееспособност, не означава непременно, че то е неспособно да разбира какво е неговото положение. В конкретния случай, националният закон предвижда известна тежест на волята на заинтересованото лице, което според Съда напълно разбира своето положение. Съдът отчита също, че, дори Станков да не е изразил изрично несъгласието си с настаняването, той го е демонстрирал чрез опитите си да напусне дома в Драгаш войвода. Както в делото "Станев", Съдът прави заключение, че с оглед участието на отговорните органи в настаняването на Станков, както и с оглед режима на напускане на дома, продължителността на мярката и липсата на изрично съгласие у жалбоподателя, разглежданият случай се третира като лишаване от свобода по смисъла на чл. 5, параграф 1 от Конвенцията. Съдът припомня, че по делото „Станев” е отбелязал, че приложимото българско право не предвижда достъпни възможности за правна защита на жалбоподателя и позволяваща установяване законосъобразността на настаняването му в дома за социални грижи за хора с психически разстройства. Съдът констатира, че в действителност българските съдилища в нито един момент и под никаква форма не са участвали в настаняването на Станков, както и че националното законодателство не предвижда механизъм за осъществяване на периодичен и автоматичен съдебен контрол върху настаняването на едно лице в дом за хора с психически разстройства . Нещо повече – тъй като настаняването на жалбоподателя не се третира като лишаване от свобода от българското право, то не предвижда и никакво средство за защита с цел оспорване законността на тази мярка като лишаване от свобода. Освен това, установените в Семейния кодекс средства за правна защита срещу актовете на органите по настойничество и попечителство и на които се позовава Правителството, са преценени като неадекватни в контекста на чл. 5, параграф 4 от Конвенцията, която Съдът постановява, че е нарушена. Съдът отчита принципната възможност на жалбоподателя да подаде иск за обезщетение пред националните съдилища. Въпреки това Съдът не остава убеден, че тези изменения могат да отговорят на нуждите на претенцията за обезщетение по смисъла на чл. 5, параграф 5. В действителност се оказва, че националните съдилища константно приемат, че измененията, отнасящи се до разпоредбите за отговорността на държавата, предоставят материално право на обезщетение и нямат обратно действие. Ето защо, за Съда изглежда малко вероятно, че националните съдилища ще присъдят обезщетение за събитията, случили се в периода между 1999 г. и 2012 г.). В жалбата си Станков твърди, че е допуснато нарушение на чл. 6 от Конвенцията (нарушение на правото на справедлив съдебен процес)  поради факта, че в българското право не е предвидена възможност за предявяване на съдебен иск за възстановяване на дееспособността. Съответните части на разпоредбата на чл. 6 гласят следното: „Всяко лице при определянето на неговите граждански права и задължения … има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона.” По този начин жалбоподателят оспорва достъпа до съдебно преразглеждане на правния му статус, което твърдение е в основата на жалбата му по силата на чл. 6, параграф 1. Според нея българското законодателство не отговаря на изискванията на горепосочената разпоредба. Съображения на Съда в Страсбург Приложимите принципи на съдебната практика са изложени в решението по делото „Станев”. И в него Съдът е достига до следните заключения, важащи и за настоящия случай: Що се отнася до решение на Върховния съд от 1980 г., Съдът посочва, че макар и параграф 10, четвърто изречение, взето отделно, да създава впечатлението, че лицето, поставено под попечителство, има достъп до съд, по-нататък Върховният съд уточнява, че когато попечителят на лицето, поставено под ограничено запрещение, и органът по попечителството откажат да внесат иск за отмяна на запрещението, съответното лице може да поиска от прокурора да направи това. Според Съда необходимостта да се поиска намесата на прокурора се съчетава зле с прекия достъп до правосъдие на лицата под попечителство, тъй като решението за намеса е оставено на избора на прокурора. От това следва, че не може да се направи изводът, че в решението си от 1980 г. Върховният съд е потвърдил ясно наличието на такъв достъп в българското право. От друга страна Съдът подчертава, че по отношение на достъпа до съд вътрешното право не прави никаква разлика между лицата, поставени под пълно запрещение, и онези, които, както жалбоподателя, са само под ограничено запрещение. Освен това вътрешното законодателство не предвижда никаква възможност за периодична автоматична проверка на причините, оправдаващи продължаването на попечителството . И накрая, в случая на жалбоподателя, тази мярка не е била ограничена във времето . Съдът признава, че ограниченията на процедурните права на едно лице, поставено дори само под ограничено запрещение, могат да бъдат оправдани, когато се касае за неговата собствена защита и за защита на интересите на друго лице, както и за доброто функциониране на правосъдието. Упражняването на тези права обаче е с важност, която варира в зависимост от предмета на иска, който лицето би желало да заведе. В частност правото да поиска от съд да преразгледа поставяне под запрещение се оказва едно от най-важните за лицето, тъй като след като е започнато едно такова производство, то е определящо за упражняването на всички права и свободи, засегнати от поставянето под запрещение, включително що се отнася за ограниченията, които могат да бъдат наложени на свободата. Ето защо Съдът счита, че това право представлява едно от съществените процедурни права за защитата на ограничено запретените лица. От това следва, че в това отношение тези лица трябва по принцип да имат пряк достъп до правосъдие. Съдът счита, че не би било несъвместимо с член 6, ако в тази област националното право предвиди някои ограничения за достъп до правосъдие с единствената цел да се избегне задръстване на съдилищата с прекалено много и определено неоснователни искания. Според съда обаче е очевидно, че някои по-малко рестриктивни средства от автоматичното лишаване от пряк достъп могат да бъдат приложени, за да се реши подобен проблем, например намаляване на периодичността на исканията или въвеждане на система за предварително разглеждане на допустимостта на всяко от тях. Освен това Съдът отбелязва, че 18 от двадесетте проучени национални законодателства предвиждат пряк достъп до съдилищата за всяко ограничено запретено лице, което желае преразглеждане на неговия статут . В седемнадесет страни този достъп е отворен дори за лицата, поставени под пълно запрещение. Това показва, че на европейско равнище днес е налице тенденция на лицата, поставени под запрещение, да се предоставя пряк достъп до съд с цел прекратяване на тази мярка. Съдът счита, че член 6 параграф 1 от Конвенцията трябва да бъде тълкуван в смисъл, че гарантира по принцип на всяко лице, поставено под ограничено запрещение, какъвто е случаят с жалбоподателя, пряк достъп до съд, за да може да поиска отмяна на запрещението си. В настоящия случай Съдът констатира, че относимото българско законодателство не гарантира с достатъчна степен на сигурност такъв пряк достъп. Тази констатация е достатъчна, за да се направи заключението, че в случая на жалбоподателя е допуснато нарушение на член 6, параграф 1 от Конвенцията. Съдът не вижда значителни разлики между фактическите обстоятелства по делото „Станев” и делото, образувано по жалба на Стефан Станков. Приложимото законодателство, бидейки същото като това по делото „Станев” и доколкото българската държава не доказва, че националните съдилища разглеждат исковите молби, подадени от лица, поставени под ограничено запрещение, за възстановяване тяхната дееспособност, Съдът може единствено да констатира, че правната рамка в България не гарантира в достатъчна степен на сигурност пряк достъп до съда. Съдът напомня, че вече е дал препоръки на ответната страна да предприеме генерални мерки, осигуряващи ефективен пряк достъп на лицата, поставени под ограничено запрещение, до съд. Ако българската държава посочва, че реформа в тази посока е в процес на разработване, то е ясно, че към днешна дата настоящото състояние на правото и практиката е останало непроменено. Поради тази причина Съдът не може да поднови вече направените препоръки.

Агентът на Фалкао преговаря с "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516167_agentut_na_falkao_pregovaria_s_livurpul/?ref=rss


Агентът на Радамел Фалкао Жорже Мендеш е започнал преговори с ръководството на "Ливърпул" за евентуален трансфер през лятото, твърди британският Express.

Колумбийският нападател, който е собственост на "Монако" играе през този сезон под наем в "Манчестър юнайтед". Представянето му за "червените дяволи" обаче е разочароващо и вероятността да остане на "Олд трафорд" е минимална.

"Ливърпул" пък на всяка цена ще опита да привлече нападател през лятото, тъй като се очаква...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване