Фиксинг на БНБ, понеделник, 20 април

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-понеделник-20-април_l.a_i.668777_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за понеделник, 20 април, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Вучич: Тачи ще бъде арестуван, ако пристигне в Белград

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/63919/Vuchich-Tachi-shte-bade-arestuvan-ako-pristigne-v-Belgrad

/Поглед.инфо/ В случай че косовският министър на външните работи Хашим Тачи пристигне в Белград, държавата ще действа съгласно законите на страната.

Можем да бъдем Силициевата долина на Европа, ако я нямаше корупцията

http://www.bnews.bg/article-133541

България наистина е най-бедната страна в Европейския съюз. Въпреки този факт технологичната индустрия е в своя разцвет.

Росфинмониторинг опроверга информацията за въвеждане на банкови санкции

http://www.cross.bg/informatziya-rosfinmonitoring-fizicheski-1461895.html

/КРОСС/ Федералната служба за финансов мониторинг опроверга разпространената по-рано от медиите информация, че поискала от банките да я уведомят, ако обслужват физически лица или компании от 41 страни. Това заявиха на RT от Росфинмониторинг. По всяка вероятност авторът на статията е имал предвид информационното писмо от ведомството, в което са посочени признаци на нестандартни сделки за некредитни организации. Припомняме, че по-рано излезе информация, че руската федерална служба за финансов мониторинг е поискала от банките да я уведомят, ако обслужват физически лица или компании от 41 страни, като мярката засягала държави, въвели санкции срещу Русия, както и такива, за които се смята, че подкрепят тероризма, търговията с наркотици или не водят борба с корупцията. В така нареченият черен списък фигурирали: САЩ, Канада, страните от ЕС, Австралия, Норвегия, Иран, Сирия, Судан, Нова Зеландия, Аржентина, Мексико, Швейцария, Северна Корея и Ямайка. Днес от прес-службата на Росфинмониторинг категорично съобщиха, че тези данни не съответстват на действителността. „Това е невярна информация", заявиха на RT представителите на руското ведомство.  

Човека Паяк създава уникален часовник за спасителни операции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723227

Иван Кристоф, който е по-известен като Човека Паяк създава специален часовник за спасителни операции. Той ще е от олекотени материали с примеси на титан и антимагнитни съставки. Ще бъдат използвани сплави от корпусите на стари самолети, излезли от употреба в родната военна авиация, което ще превърне устройството в уникат.
Иван Кристоф, който е по-известен като Човека Паяк създава специален часовник за спасителни операции. Той ще е от олекотени материали с примеси на титан и антимагнитни съставки. Ще бъдат използвани сплави от корпусите на стари самолети, излезли от употреба в родната военна авиация, което ще превърне устройството в уникат.

Манолова: Правосъден министър в позата на магнолия от двора в Банкя

http://www.cross.bg/manolova-borisov-ministur-1461894.html

/КРОС/ „Социолози много. Истински измерител са изборите, за да правим анализи кой къде стои", каза депутатът от БСП Мая Манолова в коментар на публикуваното днес проучване на Alpha Research. „Нашата партия трябва да си върши работата като основна опозиция на това дясно управление. Имаме активна парламентарна работа, представяне на нашите важни законопроекти. Нека всеки си върши работата и резултатите ще дойдат. Премиерът говори едно, правосъдният министър друго, реформаторите трето. Така или иначе по най-важната тема - съдебната реформа - има разнопосочно звучене даже в управляващите, каза Манолова в интервю за ВTV. „Подкрепих стратегията за съдебна реформа, лансирана от правосъдния министър, от първия момент, по този документ работиха петима министри и няколко правителства досега. Но лансираните от премиера Борисов промени не са съдебна реформа и не могат да бъдат приети", отбеляза Манолова. „Смяната на едни хора с други не означава, че нещо ще се промени в съдебната система. Видях как премиерът Борисов на практика уволни Висшия съдебен съвет, който на практика е правителството на цялата система", продължи Манолова. Тя определи позата на правосъдния министър на пресконференцията на Бойко Борисов като „магнолия от двора в Банкя, която наблюдава как Борисов реже лентата на съдебната реформа"

Подкрепям съдебната реформа, но без смени във ВСС и промени в конституцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516610_podkrepiam_sudebnata_reforma_no_bez_smeni_vuv_vss_i/?ref=rss


Подкрепям съдебната реформа, но без персонални промени във Висшия съдебен съвет и без конституционни промени, каза днес по Би Ти Ви депутатът Мая Манолова от БСП. От обявените три основни нови положения, тя се съгласи само с разделянето на ВСС на две квоти - прокурорска и съдийска, но затова нямало нужда от промени в конституцията.

"Съкращаване на мандата от пет на три години не е добра идея, защото така Висшият съдебен съвет ще е по-зависим от парламента и изпълнителната власт....

Испански гимназист уби учител и рани съученици с арбалет

http://www.mediapool.bg/ispanski-gimnazist-ubi-uchitel-i-rani-sauchenitsi-s-arbalet-news233120.html

Гимназист от Барселона е заподозрян в убийството на преподавател, извършено с хладно оръжие. Предполага се, че той е ранил още четирима души. Един учител е убит с хладно оръжие, съобщи пред Франс прес говорител на полицията. Според местната телевизия "Каталуния Ти Ви 3", ученикът е стрелял с арбалет. "Заподозреният не е навършил 14 години. Полицията го идентифицира, но не може да го арестува, защото поради възрастта си по закон той не може да бъде съден", уточнил говорителят. Нападението е извършено около 9. 20 ч. (10.20 ч. българско време) в понеделник в гимназия "Жоан Фусте" в Барселона, малко след началото на учебните занятия. Четирима души са по-леко ранени, добави говорителят, уточнявайки, че информацията все още е объркваща. По данни на ТАСС, получени от очевидци, малолетният е закъснял за урока по испански, почукал на вратата и когато учителката му отворила, стрелял по нея със самоделен арбалет, ранявайки я в гърдите. В отговор на виковете от съседния клас излязъл друг учител, който бил прострелян смъртоносно в гърдите. След това малолетният престъпник ранил още трима ученици. Асошиейтед прес съобщава, че престъпникът е имал арбалет и нож, а ранените ученици са четирима според данни, получени от полицейска говорителка.

Тимъти Гартън Аш: Освен Путин има и друга Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250889_%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%93%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D0%90%D1%88%3A+%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0+

 Русия загуби империята, но така и не успя да намери нова роля за себе си. Единствено самите руснаци могат да решат, каква да бъде тяхната страна, и това ще отнеме определено време.

Нова Русия не се е появила на 9 май, когато путинският Кремъл ще чества 70-та годишнина от края на Великата отечествена война /ВОВ/. Тя няма да се появи и на 9 май 2025 или дори на 9 май 2045 г., но ние не трябва да губим надеждата, че тази друга Русия ще се появи. Ние трябва да запазим вярата си в тези руснаци, които се борят за това.

Фразата "загубила империята, но така и за момента не намерила нова роля за себе си" за пръв път беше използвана по отношение на Великобритания от бивш американски държавен секретар. Британците, както и всички останали, знаят колко неприятно е да загубиш империята и да си намериш нова роля. Някои могат да кажат, че Великобритания все още не е намерила тази нова роля. Между впрочем съдбата на първоначалната империя, която е обединила четирите нации на Британските острови – Англия, Уелс, Шотландия и Ирландия – в Обединеното кралство, за момента все още не е решена. Това е най-важната тема на общите избори във Великобритания.

Но поне основната част на Британската империя е била отвъд моретата. За разлика от нея Русия е била континентална империя, която в продължение на векове се е разраствала с все нови и нови територии. Както твърди в своята книга "Русия: народ и империя" историкът Джефри Хоскинг, историческият проблем на Русия се състои в това, че тя никога не е могла да прокара ясна граница между нацията и империята. В действителност "строителството на империята е попречило на формирането на нацията", пише Хоскинг.

Нещо повече, ако Британската империя се е разпадала бавно в продължение на повече от 20 години, то руско-съветската империя е изчезнала за по-малко от 2 години, в периода от 1989 до 1991 г. Това беше едно от най-ярките изчезвания в историята.

Би било странно, ако след такова събитие у мнозина в Русия не е възникнало възмущение. При настоящото ръководство тази реакция е приела опасна форма. Ние трябва да се борим с тази опасност сега, но наред с това съществува и въпроса за това как ние мислим и говорим за Русия. Пример за неверни представи са тези, които в Европа са наричани Putinversteher /буквално "разбиращи Путин"/. Смесвайки Путин и Русия, те допускат класическата грешка - "да разберем всичко, означава да простим всичко".

Към това объркване са склонни най-вече германските бизнесмени. Руският писател Владимир Войнович, който е написал два от най-изтънчените сатирични романа в европейската литература на 20 век, ми разказа една любопитна история за това, как през 80-те години е бил поканен на обед от един германски банкер. Писателят е пристигнал във вилата с мерцедес с размерите на танк, бил е нахранен отлично и в същото време банкерът е обяснявал на изгонения от своя страна Войнович как трябва правилно да се оценява руската болка и травма. В течение на цялата си история Русия постоянно е била нападана. Първоначално са били монголците, след това поляците, след тях французите, след което е дошло най-страшното нападение – нахлуването на фашистка Германия. Това трябва да се разбере - «verstehen». Накрая Войнович не издържал и попитал: "Тогава защо тя е толкова голяма?".

Днес Войнович остава сатирик, но той също така е смел и открит представител на другата Русия. Той критикува присъединяването на Крим и войната в Източна Украйна. Давайки неотдавна интервю за руски сайт, Войнович каза, че Русия се нуждае от революция. Не насилствена, в украински оранжев стил. "Мисля, че революцията трябва да се случи в умовете на хората... Виновен е не само Путин, виновно е също така обществото, което му е позволило да прави всичко, което иска".

Войнович показва сложната истина. Съществува другата Русия. Тя е представена от убития опозиционен политик Борис Немцов, о също така от хората, които полагат цветя на мястото, където той беше убит, които вече кръстиха този мост немцовски. Навярно това убийство е уплашило някои, но малобройните смели хора са удвоили своите усилия. Опозиционерът и блогър Алексей Навални директно обвини режима на Путин за отговорен за убийството на Немцов. Това убийство доведе до активизиране на опитите да се обедини разединената опозиция. Появи се нова предизборна коалиция между партиите, основани от Немцов и Навални.

Когато Томас Ман е пристигнал от нацистка Германия в Америка, той е казал: "Германия е там, където съм аз". Руснаци също имат правото да заявят: "Русия е там, където съм аз". Но когато Ходорковски заявява пред аудиторията в Лондон, че "Путин не е Русия, Русия – това сме ние", той прави принципно риторично изказване, което не отговаря на истината. Путин се ползва с огромната народна подкрепа и в този смисъл той също е Русия. Немците най-добре от всички знаят, че понякога това се случва с народите. И един ден те се събуждат с ужасен махмурлук.

За да формулираме, каква трябва да бъде Русия, за да прокара нова разграничителна линия между нацията и империята, са необходими нови отношения със съседите, говорещи на вашия език, имащи сходна с вас история и култура. През последните години Путин незаконно си присвои термина "Руски свят", превръщайки го в политически лозунг, който означава едва ли не следното: "Ако ти говориш на руски, твоето място е в Русия". Но така не трябва да бъде, и мнозинството съседи на Русия не искат това. Преди три седмици аз бях в Минск и беларуският външен министър заяви пред членовете на нашата изследователска група, че, според него, в дългосрочен план Беларус трябва да се превърне в нещо подобно на Швейцария. Сигурно Минск е доста далеч от това, но смисълът на тези негови думи е ясен. В Швейцария много хора говорят на немски, но не е задължително тя да бъде част от Германия.

Същото е валидно за испаноезичния, френскоезичния, англоезичния и португалскоезичния светове. Съществуват много тесни културни, икономически и политически връзки, но ние не желаем да живеем в една държава или империя. Имам повече братовчеди в Канада, отколкото във Великобритания. Отношенията между Великобритания и Канада са най-малкото също толкова важни, колкото между Русия и Украйна. В моя случай, както и в случая с много руснаци и украинци, това е една семейство. Но Лондон не иска да анексира Торонто и да възроди британската Северна Америка Нашите страни се чувстват много добре заедно, живеейки разделено.

Същото е вярно за Русия и нейните братовчеди. Ако страните от испаноезичния, френскоезичния, англоезичния и португалскоезичния светове успяха да извършат преход от трудното имперско минало към днешната избирателна близост, това ще може да направи и рускоезичния свят. И един ден той ще го направи.

Синдиците в КТБ открили необслужван кредит от 8 млн. евро

http://offnews.bg/news/n_1/n_492863.html

Временните синдици в КТБ са открили необслужван кредит в размер на 8 016 022 лв. Това е записано в седмичния им отчет от 14 до 17 април, публикуван на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Изпратена е нотариална покана към дружеството да изплати задължението си.  Поради банковата тайна в съобщението са заличени данни, които са класифициарана информация, затова името на длъжника не може да се прочете. Освен това длъжникът е еднолично акционерно дружество (ЕАД) и е променил името си, а задължението му е към еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) по банков договор в размер на повече от 8 млн. евро. Двамата временни синдици - Росен Ангелов и Лазар Илиев, са изпратили сигнал до Софийска градска прокуратура (СГП) по друг необслужван кредит към КТБ от 2009 година. От седмичния доклад става ясно още, че временните синдици, които подготвят КТБ за процедурата по несъстоятелност, са създали работна група, която ще разгледа всички искания за цесии, постъпили след отнемането на лиценза на банката. Продължава и работата по обявяване за недействителни прихващания на суми в КТБ. Една от исковите молби за обявяване на недействително е за прихващане за 500 000 евро. Проведен е и разговор с международна одиторска компания, която да изготви правни становища по прихващанията, извършени преди отнемането на лиценза на банката.

Българче спечели музикална награда в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_492940.html

Тринадесетгодишно българско момиче спечели трето място на Международния конкурс за солови изпълнители от 6 до 15 години Sanremo Junior 2015. Деница Василева срази публиката с уникалното си изпълнение на песента „Камино“ и се класира на трето място във възрастовата категория 13 – 15 години. Конкурсът се провежда за шести път и позволява изяви в различни стилове – поп, рок, джаз и класика. Популярната в Италия българка Дариана Куманова, която от 2009 година е доцент в академията на Санремо, провокира талантливото ни българче да се яви на конкурса. Деница Василева е родена през 2002 г. Първите ѝ стъпки по пеене са още на четиригодишна възраст. Успешен старт в музикалните си изяви получава от вокално студио „Дъга“ с артистичен директор Снежана Полихронова. През 2009-та година Деница печели първа награда в своята възрастова група на международния фестивал „Орфей в Италия“ в Лидо ди Йезоло. Сред призовете са още първите места на конкурсите „Катюша“ в Москва (2012 г.), “Universong Junior” – Канарските острови (2014 г.), Chance в Копенхаген (2014) и др. Освен музиката детето обича танците и спорта (скално катерене, тенис, езда). Умее да свири на класическа китара, учи руски и английски и посещава класове по театрално изкуство. Тя е сред редовните посетители на лятното училище в Ливъпрул, организирано от българския филиал на академията за изкуства на Пол Макартни - LIPA 4:19.

Европейските партньори отчитат слаб напредък в преговорите с Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=286649

След седмици на безизходица и никакъв прогрес през последните дни е отчетен първият напредък в преговорите между Гърция и нейните международни кредитори. От няколко дни има малко повече инерция в преговорите между трите институции и гръцкото правителство, казва европейският ръководител на Международния валутен фонд Пол Томсън пред германския вестник "Ханделсблат".

Путин: Русия е готова да разшири сътрудничеството си в името на спорта и мира

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516590_putin_rusiia_e_gotova_da_razshiri_sutrudnichestvoto_si/?ref=rss


Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната е готова да "разшири сътрудничеството си с други страни в интерес на спорта, мира и развитието". Той подчерта, че в настоящата ситуация това е особено важно.

Путин говори днес по време на конференция в Сочи по случай една година след зимните олимпийски игри. Руският президент се срещна с президента на ФИФА Сеп Блатер и на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

"От дълги години спортът се е превърнал в...

Гръцките банки скоро ще останат без гаранции за рефинансиране от ЕЦБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/20/2516606_gruckite_banki_skoro_shte_ostanat_bez_garancii_za/?ref=rss


Гръцките банки вероятно скоро ще останат без гаранции, които да ползват за рефинансиране от Европейската централна банка, освен ако Атина не достигне скоро до споразумение с кредиторите си от Европейския съюз и Международния валутен фонд по икономическите реформи, които ще провежда страната, заяви гуверньорът на френската централна банка пред Le Figaro.

Изказването на Кристиан Нойер, публикувано в днешния брой на вестника, е коментар на опитите на Атина да събере средства, с които...

Дъщерята на Уитни Хюстън е в съзнание, твърдят роднини

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/20/2516607_dushteriata_na_uitni_hjustun_e_v_suznanie_tvurdiat/?ref=rss


Боби е будна, тя ме гледа, каза Боби Браун в първата си публична изява, откакто Боби-Кристина Браун - дъщеря му от брака му с Уитни Хюстън, изпадна в кома през януари, съобщава Би Би Си.

Емоционалният коментар певецът е направил на концерт през уикенда. По същото време сестра му Тина написа във "Фейсбук", че момичето вече наистина e будно и не е на животоподдържащи системи. Семейството обаче не е направило официално изявление по въпроса.

21-годишната Браун беше намерена в...

Плевнелиев: Имаме потенциал да бъдем регионален двигател за ИТ-пазара на ЕК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250888_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D1%80%D0%B5%D0

 България има потенциал да бъде двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на Европейската комисия за Цифров единен пазар.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес вицепрезидента на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на Единния цифров пазар.

Държавният глава открои като предимство на страната ни добрите традиции в областта на информатиката и програмирането. Президентът посочи също, че България има амбицията да се превърне в регионален център за информационни и комуникационни технологии (ИКТ). "Виждаме ИКТ-клъстерите като съществена част от развитието на българската икономика", заяви Росен Плевнелиев по време на срещата. Държавният глава подчерта, че София заема трета позиция в класацията за най-привлекателни места в Европа за стартиращ бизнес след Лондон и Дъблин, а "София Тех Парк" е единствената по рода си иновационна екосистема в региона.

Президентът посочи, че от развитието на Единния цифров пазар полза ще имат основно гражданите, както и малките и средни предприятия, които ще получат по-лесен достъп не само до дигиталния пазар, но и до по-качествено административно обслужване. "Интеграцията и свързаността са единственият път за успеха на Европейския съюз", подчерта още Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отбеляза, че винаги е насърчавал развитието на електронното управление и добави, че България има добра основа за предоставяне на електронни административни услуги. "Най-важният въпрос е как да обединим всички административни услуги в една платформа", заяви държавният глава и подчерта, че това ще спести време и средства на гражданите и на бизнеса.

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип посочи, че изграждането на Цифровия единен пазар може да допринесе за допълнителен растеж на ЕС на стойност 340 млрд. евро. Физически ЕС има единен пазар, но в дигитален план съществуват 28 малки пазари с различна регламентация и това издига бариери, заяви Андрус Ансип. Той очерта трите ключови сфери, върху които ще се съсредоточат усилията за разработването на Цифров единен пазар – улесняването на достъпа на потребители и предприятия до цифрови стоки и услуги, създаване на подходяща инфраструктура и въвеждане на определени стандарти за индустрията.

Вицепрезидентът Ансип е на двудневно посещение в България за участие в публичен дебат, организиран от ЕК за бъдещето на Европа, електронното управление и Цифровия единен пазар. Европейската комисия ще представи стратегията за Цифровия единен пазар на 6 май. 

 

 

 

БГНЕС

Министерството на здравеопазването отрича неясни обвинения на КНСБ

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/04/20/2516373_ministerstvoto_na_zdraveopazvaneto_otricha_neiasni/?ref=rss


Без да посочи ясен източник извън структурата си, Фендерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ предупреди със съобщение до медиите днес, че "В КНСБ се получават множество сигнали, че здравни заведения връщат пациенти, заради изчерпани лимити, а част от гражданите получават здравни услуги срещу заплащане", както и че "В КНСБ има информация", че в Министерството на здравеопзването се обмисля промяна, която да позволи на гражданите да се откажат от сега задължителното здравно...

Новото летище в Истанбул ще вдигне с 50% въздушния трафик над България

http://www.mediapool.bg/novoto-letishte-v-istanbul-shte-vdigne-s-50-vazdushniya-trafik-nad-bulgaria-news233119.html

Очаква се въздушният трафик над страната ни да се увеличи с 50 процента след откриването на новото летище в Истанбул, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Поради тази причина се планира увеличение на работните места за ръководителите на полети от 40 до 60 на сто в следващите две години, каза той, цитиран от БНР. В момента над България прелитат над 1700 самолета за денонощие, а в най-натоварените дни – до 3000. "Очакваме това натоварване да се превърне в ежедневие след отварянето на новото летище в Истанбул. Увеличението на броя на ръководителите на полети до 60% ще бъде функция от нарастването на трафика. Със сигурност няма да се налага изкуствено да се дават средства за назначаване на допълнителен персонал, тъй като увеличението на трафика води след себе си допълнително такси", каза той. Процесът вече е започнал, но е доста бавен, заяви председателят на Асоциацията на ръководителите на полети Асен Табаков. За да станат лицензирани ръководители на полети, на кандидатите ще им отнеме около 2 години. Московски каза още, че между България и Румъния са въведени трансгранични сектори, които допринасят за икономия на гориво, оптимизират мрежата на въздушни трасета и намаляват вредното въздействие върху околната среда. България е домакин на 54-тата годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети. Тя представлява повече от 50 хиляди ръководители в 131 държави. Форумът продължава до 24-ти април и се провежда за първи път у нас. Много е хубаво, че в България се случва една такава конференция, тъй като пред ръководителите на полети има много предизвикателства, каза още транспортният министър.

Тайна група преговаря за Гърция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/63918/Taina-grupa-pregovarya-za-Gartsiya

/Поглед.инфо/ Създадена е тайна преговорна група за Гърция, наречена "Франкфуртска група за работни вечери", съобщи германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Борисов: Тихичко вкарваме камери в митниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250887_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0

 С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на електронно управление. Това заяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде репортер на БГНЕС.

"Ще направим доста за електронно управление, мечта ми е електронно гласуване. В 21 век данъците събираме по електронен път. Разбира се, че има хакери, но има и други, които могат да го защитават", заяви премиерът.

"Това, което направихме с катаджийските коли, го видях от Андрус Ансип в Естония. Всички там са с камери през цялото време, от спиране на автомобила до съставяне на акта. Това го правим и в митниците, по-тихичко, без много шум", каза Борисов.

"Това, че сме на първо място за фиксиран широколентов интернет ни прави горди. Десетки милиони сме заделили това да се случи и в села, когато искаме да социализираме селата, бизнесът, който иска да отиде там трябва да има възможностите, които има и в големия град. Не е тайна, че България има много добри ИТ специалисти", каза премиерът.

Той обаче изрази притеснение, че децата ни вече много малко си играят. "Представете си тези деца с тази култура какви специалисти ще станат", добави Борисов.

От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че са започнати преди няколко години мерки за платформа за електронно управление. Към днешна дата няма да има закъснение, всички проекти са към края на изпълнението си. Може да си пожелаем по-стегнато и бързо да си работим проектите, каза той.

Московски изброи свършеното до момента от кабинета "Борисов" в сферата на електронните услуги, а именно-интегрираност между публичните регистри, електронна идентификация, като следващата седмица предстояло да се входира закон за публично обсъждане, както и са били идентифицирани 29 области в държавата, които са били бели платна и вече имат широколентов Интернет.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическа политика посочи, че дигиталният дневен ред не може да е приеман като модернистичен каприз, той бил въпрос, свързан с конкурентоспособността на държавите-членки и на икономиката в Европа. "За последното десетилетие средства, които Европа отделя за информационни и комуникационни сфери са два пъти по-малко от средствата, които отделя САЩ", каза Дончев Той съобщи, че се подготвя нов закон за електронни обществени поръчки, който ще е факт около средата на годината. Според Дончев всички данни показват, че ако бъде създаден единен цифров пазар допълнителният растеж в следващите 4-5 години е близо 250 млрд. евро на европейско ниво. 

 

 

 

 

БГНЕС

Американски историк: В Украйна сега има по-малко демокрация, отколкото при Янукович

http://petel.bg/Amerikanski-istorik--V-Ukrayna-sega-ima-po-malko-demokratsiya--otkolkoto-pri-YAnukovich__109114

В пушилката на конфронтацията с Русия американските политици не забелязват, че киевския режим, когото те поддържат, няма нищо общо с...

Ново антитяло значително потиска ХИВ в първите тестове с хора

http://petel.bg/Novo-antityalo-znachitelno-potiska-HIV-v-parvite-testove-s-hora__109113

Obekti.bg Приключиха първите тестове с хора на новото поколение ХИВ лекарства, базирани на новосъздадени антитела с неутрализиращи...

Дариха 37 легла от Швейцария на болница в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723230

Болница във Велико Търново получи 37 специализирани болнични легла от Швейцария. Дарението бе доставено в понеделник в Комплексния онкологичен център. То е осигурено от българо-швейцарска фондация със съдействието на посланика Меглена Плугчиева и кмета на старата столица Даниел Панов /ГЕРБ/. Благотворителна акция е втора за последните две седмици.
Болница във Велико Търново получи 37 специализирани болнични легла от Швейцария. Дарението бе доставено в понеделник в Комплексния онкологичен център. То е осигурено от българо-швейцарска фондация със съдействието на посланика Меглена Плугчиева и кмета на старата столица Даниел Панов /ГЕРБ/. Благотворителна акция е втора за последните две седмици.

Би Би Си: България може да е Силициевата долина, ако я няма корупцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250886_%D0%91%D0%B8+%D0%91%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4

 Технологичната индустрия в България е в разцвет, страната ни може да бъде Силициевата долина на Централна и Източна Европа, стига да пребори с корупцията.

Това сподели пред Би Би Си родният предприемач от технологичния сектор Петко Карамочев.

"Намираме се в Националния политехнически музей в София, за да видим новото и старото, продължи предприемачът. Този компютър е реконструирано точно копие на "Apple 2". Играехме игри като една от най-известните беше "Каратека".

България наистина е най-бедната страна в Европейския съюз. Въпреки този факт технологичната индустрия е в своя разцвет. Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка и Индия. Добро е също и представянето ни на европейския пазар.

Когато създадох компанията си в началото на 2001 година за една позиция имаше 70 кандидати, спомня си събеседникът, а сега за всяко предложение за работа получаваме по 2-3, максимум пет CV-та. Емиграцията на образовани и талантливи българи беше и продължава да бъде голям проблем за България и ни е много трудно да ги привлечем обратно. Но не заради компанията, нито заради заплатата или социалната сигурност. Проблемът е в системата и в корупцията. Всеки знае, че корупцията е факт, но никой не й обръща специално внимание. Ние задължително трябва да изпратим някои политици в затвора, за да има справедливост за хората, които са честни данъкоплатци", смята бизнесменът.

"Това са таблата на най-добрите коли в автомобилната индустрия като Мерцедес и БМВ, всички направени в България, добавя той. Страната ни може да бъде Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да успее да се пребори с корупцията и да напомни на политиците, че тяхната задача е да служат на гражданите, не да крадат от тях", убеден е Петко Карамочев. 

 

 

 

 

БГНЕС

3-часови опашки на летището в Брюксел

http://www.bnews.bg/article-133540

Полицейските служители започнаха протест срещу плановете на правителството да увеличат възрастта им за пенсиониране.

Манолова за РБ: Забравиха за КОЙ, важното е да е СВОЙ

http://frognews.bg/news_89808/

Анализите са си работа на социолозите, не ме карайте мен да ги коментирам, карайте ги тях. Най-точният измерител са изборите, нека да ги изчакаме тях. А и самото правителство не се радва с кой знае каква подкрепа.

Свидетелят от Русия видял за последно убитата Ани и детето от куфара с арабин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723235

Свидетелят от Русия – Герман Костин, който вече бе разпитан от полицията е посочил, че последно е видял убитата Ана и детето от куфара с човек с арабска външност. Той каза още, че телефонът на убитата жена е работил дълго след убийството от България, съобщи bTV. Герман Костин разказа за срещата си със следователите и версията си за двойното
Свидетелят от Русия – Герман Костин, който вече бе разпитан от полицията е посочил, че последно е видял убитата Ана и детето от куфара с човек с арабска външност. Той каза още, че телефонът на убитата жена е работил дълго след убийството от България, съобщи bTV. Герман Костин разказа за срещата си със следователите и версията си за двойното

Борисовата градина не е паркинг (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_492846.html

Наш читател ни изпрати снимка на автомобил, удобно паркирал в Борисовата градина. Ако и вие искате да подадете сигнал за нередност на пътя или извън него, може да го направите на нашия редакционен мейл offnews@offnews.bg и на нашата Фейсбук страница .

Мъж е със счупен нос и пръсти след побой във Въглен

http://www.moreto.net/novini.php?n=286651

Мъж на 35 години е със счупен нос и два пръста на ръката, след като бе пребит в село Въглен. Мелето станало в събота около 15:10 часа, съобщиха за Moreto.net от варненската полиция. Побоят бил провокиран от скандал между жертвата и двамата му нападатели.

Убиецът на 6-годишния Петьо имал връзки със застреляната Татяна Стоянова?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723248

Убиецът на 6-годишния Петьо Гевечанов от Панагюрище Цветан Пъков е разчитал на протекции отгоре. Той е бил в много близки отношения със застреляната кметска пиарка от Пазарджик Татаяна Стоянова. Това съобщи пред
Убиецът на 6-годишния Петьо Гевечанов от Панагюрище Цветан Пъков е разчитал на протекции отгоре. Той е бил в много близки отношения със застреляната кметска пиарка от Пазарджик Татаяна Стоянова. Това съобщи пред "Нова телевизия" свидетел на връзката им. Детето е било с велосипеда си до тротоара, когато белият джип „Ауди Q 7“ е навлязъл в

Валутни курсове на БНБ за 21 април 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-21-април-2015-година-news319253.html

Валутни курсове на БНБ за 21 април  2015 година

Валутни курсове на БНБ за 21 април 2015 година

1 EUR - 1.95583

1 USD - 1.823960

10 JPY - 1.531820

10 CZK - 7.133640

1 DKK - 2.621650

1 GBP - 2.718130

100 HUF - 6.565390

1 PLN - 4.902940

1 RON - 4.419950

1 SEK - 2.102640

1 CHF - 1.902000

1 NOK - 2.316790

1 TRY - 6.745400

1 AUD - 1.414910

1 CAD - 1.488680 

Разберете дали имате двойник

http://curious.actualno.com/Razberete-dali-imate-dvojnik-news_468598.html

Ако на интернет страницата "I Look Like You" прикрепите своя фотография, ще разберете, че това е услуга за сравняване на всички снимки в света и ще намерите човек, който изглежда също като в...

БНР свива щат и реже пари

http://society.actualno.com/BNR-sviva-shtat-i-reje-pari-news_468693.html

Българското национално радио (БНР) закрива 70 свободни щатни бройки в изпълнение на разпореждането на Министерството на финансите за намаляване с 10% на разходите за персонал в медията, съобщиха от...

Заради застрояване в Синеморец има заплахи срещу служител на РИОСВ

http://burgas.actualno.com/Zaradi-zastrojavane-v-Sinemorec-ima-zaplahi-sreshtu-slujitel-na-RIOSV-news_468692.html

Телефонна заплаха от анонимен мъж е получила главният експерт по контрол на защитени територии и защитени зони в Регионална инспекция по околна среда (РИОСВ)– Бургас Детелина Иванова, съ...

Евгений Дайнов предложи РБ да издигнат Плевнелиев за втори президентски мандат

http://www.mediapool.bg/evgeniy-dainov-predlozhi-rb-da-izdignat-plevneliev-za-vtori-prezidentski-mandat-news233118.html

Независимо от обстоятелствата Росен Плевнелиев трябва да се бори за втори президентски мандат, заяви политологът Евгений Дайнов, който предложи Реформаторският блок (РБ) да изгине кандидатурата на Плевнелиев. "Не си представям, че е лоша комбинация те да издигнат Плевнелиев да речем. Това би било добре. Защото и той беше представител на гражданите във властта преди изобщо да има Реформаторски блок. И той удържа човекът, така че да си го издигат и да се тръгва", коментира Дайнов в понеделник пред Дарик радио. Плевнелиев спечели първия си президентски мандат като кандидат на ГЕРБ, но към момента не е ясно дали партията на премиера Бойко Борисов ще го издигне отново през 2016 г. Преди няколко месеца Борисов се "пошегува", както обясни впоследствие, че ще се "напънат" да издигнат жена за президент, но според запознати не е сигурно дали самият Борисов няма да реши да се кандидатира. В интервю за Дарик Дайнов прогнозира, че ако кабинетът не извърши необходимите реформи, гражданите отново ще свалят Бойко Борисов от власт, въпреки че към момента управлението изглежда непоклатимо. Управлението на Бойко Борисов продължава да обслужва тесни икономически кръгове, а интересите на гражданите са загърбени, каза политологът. Според него лидерът ДСБ Радан Кънев успява да се въздържи от изкушенията, които му предлага властта. "Спомнете си какво каза Радан Кънев, когато още нямаше Реформаторски блок - "гражданите срещу мафията". Ами след като си във властта, бори мафията, избран си за това. И второ, след като те са представителите на разума в това правителство, отговорността им е двойна - ако не успеят да си прокарат реформите, тоест да започнат да изчегъртват мафията от държавата, те ще трябва да излязат от правителството, тоест "разумът" да напусне правителството, което става едно тяло, разплуто, огромно, което с другите себеподобни телеса - разните там тартори измамници, ще се опитат да си управляват мирно и тихо, което няма да им се случи", каза Дайнов. На въпрос след като сравнява реформаторите с разума в това управление, доколко е възможно той да се побърка особено около местните избори, Дайнов отговори: "Навремето Асен Агов, когато беше крупен седесар, му викаше на това седесерщини. Очаквам всякакви седесарщини, особено по време на местни избори - да се изпокарат, да има сълзи и сополи". Запитан дали лидерските "игри на тронове" в РБ могат да разклатят управлението, политологът беше каза, че не вижда как може да бъде разклатено управлението на Бойко Борисов, дори реформаторите да напуснат: "Има - виждаме - няколко парламентарни групи, които с огромно желание ще подкрепят едно правителство без Реформаторския блок". По думите на Дайнов няма нищо лошо протестиращи да влизат във властта. "Трябва прогресивни хора да влизат във властта, а не да остават в лапите на измамниците непрекъснато", каза той.

Корабокрушенията в Средиземно море: Меркел е разстроена и иска отговори от Европа

http://www.cross.bg/otgovori-evropa-govoritelyat-1461893.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел е разстроена от корабокрушенията в Средиземно море, убили стотици мигранти, и желае бързи отговори от Европа, заяви днес говорителят й, предаде АFP. Както милиони германци, канцлерът е разстроена след новото корабокрушение на кораб с бежанци, за което трябва да предположим, че 900 души или повече са загинали, и то само няколко дни след друг инцидент, при който са удавиха около 400 души", заяви говорителят й Щефан Зайберт.Той нарече случилото се трагедия и изтъкна, че повтарящите се корабокрушения представляват „недостойна за Европа ситуация". Континент, загрижен за човечеството, трябва да намери отговори, дори когато лесни отговори няма", добави говорителят на Ангела Меркел. Европейският съюз свика за днес извънредно заседание на министрите на вътрешните и външните работи след поредното корабокрушение в нощта срещу неделя. Заседанието започна в 15 ч. местно време в Люксембург, след редовното месечно заседание на външните министри на държавите от Евросъюза.

"Файненшъл таймс": ЕС обвинява "Газпром" в злоупотреба

http://frognews.bg/news_89806/

Европейската комисия може да обвини още в сряда руския енергиен гигант "Газпром" в незаконна злоупотреба с доминиращо положение на газовия пазар на Европейския съюз, твърди в. "Файненшъл таймс". След формалното уведомяване на компанията ще последват антимонополни обвинения, които може допълнително да влошат и без това охладнелите отношения с основния доставчик на синьо гориво за Европа, допълва изданието.

Румъния преосмисля целта си за влизане в еврозоната през 2019 г.

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rumyniia-preosmislia-celta-si-za-vlizane-v-evrozonata-prez-2019-g-193237/

Страната изпълнява всичките пет критерия от Маастрихт, но съществуват рискове от "подхлъзвания", твърди управителят на централната банка Мугур Исъреску

Съдът отмени ефективната присъда на баща, убил 7-годишното си дете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516600_sudut_otmeni_efektivnata_prisuda_na_bashta_ubil/?ref=rss


Великотърновският апелативен съд отмени присъдата на 39-годишния Пламен Петров от Русе, подсъдим за убийството на 7-годишната си дъщеря, съобщи БНР.

Петров е с наложена на първа инстанция присъда от 16 години затвор по обвинението, че на 20 април 2014 г. умишлено и по особено жесток и мъчителен начин е убил детето. Причината за отмяната на присъдата е допуснато процесуално нарушение. Затова и делото, което се гледаше по съкратената процедура, ще бъде разгледано наново от друг състав...

Втора лодка с имигранти потъна, загина дете

http://frognews.bg/news_89807/

Трима имигранти, сред които дете, са загинали днес край бреговете на гръцкия остров Родос. Гръцката брегова охрана е спасила 80 души. 23 от оцелелите са откарани в болница, съобщава „Франс прес”.

Щангистите провалени от хранителна добавка

http://www.moreto.net/novini.php?n=286657

Във връзка с възникналия казус в българския национален отбор по щанги, при който в пробите на всички национали в отбора беше открит допинг, Българската агенция по безопасност на храните получи официално писмо от Българската федерация по щанги, на основание което извърши собствена проверка относно хранителната добавка "Трайбест" и наличието на забранени вещества в нея.

Кризата в Гърция не заплашвала българските банки

http://www.mediapool.bg/krizata-v-gartsiya-ne-zaplashvala-balgarskite-banki-news233117.html

Българските банки няма да пострадат от евентуално задълбочаване на финансовата криза в Гърция, ако правителството на страната не се договори с кредиторите си за отпускане на поредния транш от спасителната помощ за страната. Българските банки, включително тези с гръцки собственици, отдавна не притежават гръцки облигации. Това увериха от Българската народна банка (БНБ), цитирани от БНР. Миналата седмица гръцкото издание "Катимерини" съобщи, че централните банки на няколко балкански държави, включително и на България, са предупредили банките с гръцки собственици да не купуват краткосрочни гръцки облигации заради риска правителството на южната ни съседка да спре да плаща задълженията си. Освен това им било препоръчано да не прехвърлят средства към банките-майки, за да не изпаднат в затруднение при евентуален "гръцки инцидент". От БНБ уверяват, че търговските банки у нас, които са регистрирани по българското законодателство, но имат гръцко участие, отдавна не притежават гръцки облигации, други ценни книжа или депозити в банките-майки. Банките с гръцка собственост у нас са Обединена българска банка, Пиреос и Алфа банк, която е регистрирана като клон на гръцка банка, а не като българска финансова институция.

Членството в ЕС е донесло на България близо 15 млрд. лв. досега

http://econ.bg/Новини/Членството-в-ЕС-е-донесло-на-България-близо-15-млрд-лв-досега_l.a_i.668762_at.1.html

Членството в Европейския съюз (ЕС) е донесло на България общо 14,7 млрд. лв. досега. Това е разликата между изплатените от страната ни вноски в...

И Германия ще нарече геноцид кланетата срещу арменци от 1915 - 1917 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/20/2516596_i_germaniia_shte_nareche_genocid_klanetata_sreshtu/?ref=rss


Правителството на Германия реши да прекрати политиката да се въздържа да определя като геноцид избиването на стотици хиляди арменци в последните години на Османската империя.

Щефен Зийберт, говорител на канцлера Ангела Меркел, съобщи в понеделник, че кабинетът ще подкрепи в петък резолюция на Бундестага, в която трагичните събития преди 100 години са определени именно като геноцид.

Това е не само присъединяване към други европейски държави по този въпрос, но и сериозна...

Тайна група преговаря за Гърция

http://www.cross.bg/grypa-gurtziya-pregovorna-1461892.html

/КРОСС/ Създадена е тайна преговорна група за Гърция, наречена "Франкфуртска група за работни вечери", съобщи германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БГНЕС. В групата участват сътрудници на Марио Драги, Жан-Клод Юнкер, Кристин Лагард и Алексис Ципрас. Срещата е довела до мини срещата на върха в Брюксел в средата на миналия месец. Нейната цел е да координира дейността на техническите екипи, за да може да продължи преговорния процес в Гърция. Оттогава "Франкфуртската група" е обсъждала гръцкия дълг 3-4 пъти седмично по телефона или лично. До сега консултациите на групата са били тайни, но влиянието им е било усетено още миналата седмица, когато гръцкият премиер Ципрас е уверил колегите си, че ще спазва обещанията, дадени на МВФ. Няколко дни по-късно гръцкото министерство на финансите е получило парите от транша на фонда. Според вестника тази преговорна група обмисля различни варианти, за да бъде намерен компромис в преговорите между Атина и нейните кредитори.  

КТБ: Временните синдици открили необслужван кредит от 8 млн. евро

http://www.cross.bg/bankata-evro-kredit-1461891.html

/КРОСС/ Над 8 млн. евро необслужван кредит от Корпоративна търговска банка са открили временните синдици, съобщи БНР, като се позовава на седмичния им отчет. На длъжника е изпратена нотариална покана да изплати задължението си. Отчетът на синдиците не съдържа имена на клиентите на банката заради банковата тайна. По друг банков кредит синдиците са сезирали прокуратурата за евентуално престъпление. Кредитът е от 2009 година. Временните синдици, които подготвят КТБ за процедурата по несъстоятелност, са създали работна група, която ще разгледа всички искания за цесии, постъпили след отнемането на лиценза на банката. Продължава и работата по обявяване за недействителни прихващания на суми в КТБ. Една от исковите молби за обявяване на недействително е за прихващане за 500 хил. евро. Проведен е и разговор с международна одиторска компания, която да изготви правни становища по прихващанията, извършени преди отнемането на лиценза на банката.  

Плевнелиев: Имаме потенциал да бъдем регионален двигател за ИТ-пазара на ЕК

http://pik.bg/плевнелиев-имаме-потенциал-да-бъдем-регионален-двигател-за-ит-пазара-на-ек-news319244.html

Плевнелиев: Имаме потенциал да бъдем регионален двигател за ИТ-пазара на ЕК

България има потенциал да бъде двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на Европейската комисия за Цифров единен пазар. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес вицепрезидента на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на Единния цифров пазар.

Държавният глава открои като предимство на страната ни добрите традиции в областта на информатиката и програмирането. Президентът посочи също, че България има амбицията да се превърне в регионален център за информационни и комуникационни технологии (ИКТ). "Виждаме ИКТ-клъстерите като съществена част от развитието на българската икономика", заяви Росен Плевнелиев по време на срещата. Държавният глава подчерта, че София заема трета позиция в класацията за най-привлекателни места в Европа за стартиращ бизнес след Лондон и Дъблин, а "София Тех Парк" е единствената по рода си иновационна екосистема в региона.

Президентът посочи, че от развитието на Единния цифров пазар полза ще имат основно гражданите, както и малките и средни предприятия, които ще получат по-лесен достъп не само до дигиталния пазар, но и до по-качествено административно обслужване. "Интеграцията и свързаността са единственият път за успеха на Европейския съюз", подчерта още Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отбеляза, че винаги е насърчавал развитието на електронното управление и добави, че България има добра основа за предоставяне на електронни административни услуги. "Най-важният въпрос е как да обединим всички административни услуги в една платформа", заяви държавният глава и подчерта, че това ще спести време и средства на гражданите и на бизнеса. Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип посочи, че изграждането на Цифровия единен пазар може да допринесе за допълнителен растеж на ЕС на стойност 340 млрд. евро. Физически ЕС има единен пазар, но в дигитален план съществуват 28 малки пазари с различна регламентация и това издига бариери, заяви Андрус Ансип.

Той очерта трите ключови сфери, върху които ще се съсредоточат усилията за разработването на Цифров единен пазар – улесняването на достъпа на потребители и предприятия до цифрови стоки и услуги, създаване на подходяща инфраструктура и въвеждане на определени стандарти за индустрията. Вицепрезидентът Ансип е на двудневно посещение в България за участие в публичен дебат, организиран от ЕК за бъдещето на Европа, електронното управление и Цифровия единен пазар. Европейската комисия ще представи стратегията за Цифровия единен пазар на 6 май.

Шефът на Газпром пристига утре в Атина

http://www.mediapool.bg/shefat-na-gazprom-pristiga-utre-v-atina-news233116.html

Шефът на руския газов гигант Газпром Алексей Милер ще пристигне утре в Атина, където ще има среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Двамата ще обсъждат "енергийни въпроси", съобщи в понеделник гръцкото министерство на околната среда и енергетиката, цитирано от АФП. Визитата на Милер в Атина става на фона на слуховете за проектоспоразумение между Атина и Москва, съпътствано от даването на аванс по бъдещи приходи, за разширяването в Гърция на проекта за газопровод "Турски поток", отбелязва АФП. В събота гръцки правителствен източник заяви пред АФП, че "във вторник в Атина с високопоставена руска делегация ще бъде подписано споразумение за изграждането на газопровода". Новината бе опровергана от Кремъл, допълва АФП. В днешното комюнике на енергийното министерство на Гърция не се споменава тази тема. Лаконично се информира за визитата утре на шефа на руската държавна компания Милер, който ще се срещне с министъра на околната среда Панайотис Лафазанис, а след това и с премиера Ципрас.

Колко ни струват фестивалите?

http://www.cross.bg/evro-efra-festivalite-1461890.html

/КРОСС/ Европейско изследване сравни няколко от най-големите фестивали в Европа и установи най-желаните и евтини дестинации за фестивален туризъм. Кои са най-желаните европейски фестивални дестинации? Колко ни струва да посетим всяка една от тях? За какви непредвидени разходи да се подготвим? Каква е средната цена, която европейската публика е готова да плати, за да се потопи в неповторимото изживяване, наречено музикален фестивал? Кой от големите европейски фестивали е с най-добрите цени? Това разкрива проучване за 2014 година на новата Европейската агенция за фестивални изследвания (European Festival Research Agency). Ежегодният доклад на EFRA показва динамичните промени в музикалния бизнес в Европа. Особено видими на фона на големите икономически контрасти на Стария континент, очертаните тенденции биха могли да помогнат и за по-доброто позициониране във все по-развития нов сегмент на фестивалния туризъм. Той анализира различни икономически, финансови и социални показатели във фестивалния бизнес от потребителска гледна точка (цените на билетите, престоя, храните, напитките и непредвидените разходи, както и социалното влияние на фестивала) и определя новите и любoпитни тенденции. Фокус на изследването са големите европейски музикални фестивали, с продължителност между 4 и 7 дни и повече от 10 сцени. Подбрали сме няколко от най-любопитните сред тях

Плевнелиев: Имаме потенциал да сме регионален двигател за ИТ-пазара на ЕК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723196

България има потенциал да бъде двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на Европейската комисия за Цифров единен пазар.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес вицепрезидента на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на Единния цифров пазар.
България има потенциал да бъде двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на Европейската комисия за Цифров единен пазар. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес вицепрезидента на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на Единния цифров пазар.

Вицепрезидентът на ЕК Ансип: Ще представим стратегия за изграждане на единен цифров пазар в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723198

Скоро ЕК ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар в Европа. Все още няма такъв пазар. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на единния цифров пазар Андрус Ансип на кръгла маса на тема:
Скоро ЕК ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар в Европа. Все още няма такъв пазар. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на единния цифров пазар Андрус Ансип на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде БГНЕС.

Ремонтират затвора в Разделна по норвежкия проект

http://www.moreto.net/novini.php?n=286668

Сегашните класни стаи на най-новото затворническо общежитие у нас в Разделна, строено последно в края на социализма, ще станат килии за по трима и четирима осъдени, както изисква европейската директива за местата за лишаване от свобода.

Кастро пристига в Москва за Деня на победата

http://frognews.bg/news_89805/

Кубинският президент Раул Кастро ще посети Москва през май, за да присъства на честванията по случай 70-тата годишнина от Деня на победата. Това заяви в понеделник Валентина Матвиенко, председател на Съвет на федерацията на Русия след срещата си с кубинския вицепремиер Кабрисас Руиз Родриго.

"Газпром" ще бъде обвинен от ЕС в злоупотреба в сряда, твърди "Файненшъл таймс"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/20/2516591_gazprom_shte_bude_obvinen_ot_es_v_zloupotreba_v_sriada/?ref=rss


Европейската комисия може да обвини още в сряда руския енергиен гигант "Газпром" в незаконна злоупотреба с доминиращо положение на газовия пазар на Европейския съюз, твърди в. "Файненшъл таймс".

След формалното уведомяване на компанията ще последват антимонополни обвинения, които може допълнително да влошат и без това охладнелите отношения с основния доставчик на синьо гориво за Европа, допълва изданието. То разпространи новината в навечерието на посещението в Атина на управителя на...

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип: Ще представим стратегия за изграждане на единен цифров пазар в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723211

Скоро ЕК ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар в Европа. Все още няма такъв пазар. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на единния цифров пазар Андрус Ансип на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде БГНЕС.
Скоро ЕК ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар в Европа. Все още няма такъв пазар. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на единния цифров пазар Андрус Ансип на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде БГНЕС.

Борисов: Тихичко вкарваме камери в митниците

http://www.cross.bg/elektronno-ypravlenie-donchev-1461889.html

/КРОСС/ „С присъствието си искаме да покажем, че не само че не сме се отказали, а ще ускорим още повече изграждането на електронно управление", заяви премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", съобщава БГНЕС. „Ще направим доста за електронно управление, мечта ми е електронно гласуване. В XXI век данъците събираме по електронен път. Разбира се, че има хакери, но има и други, които могат да го защитават", заяви премиерът. „Това, което направихме с катаджийските коли, го видях от Андрус Ансип в Естония. Всички там са с камери през цялото време - от спиране на автомобила до съставяне на акта. Това го правим и в митниците, по-тихичко, без много шум", каза Борисов. „Това, че сме на първо място за фиксиран широколентов интернет ни прави горди. Десетки милиони сме заделили това да се случи и в села, когато искаме да социализираме селата. Бизнесът, който иска да отиде там, трябва да има възможностите, които има и в големия град. Не е тайна, че България има много добри ИТ специалисти", посочи още министър-председателят. От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че са започнати преди няколко години мерки за платформа за електронно управление. „Към днешна дата няма да има закъснение, изпълнението на всички проекти е към края си

„Алфа рисърч“: Парламент и прокуратура са с най-ниско обществено доверие

http://petel.bg/---Alfa-risarch-----Parlament-i-prokuratura-sa-s-nay-nisko-obshhestveno-doverie__109111

Обществената подкрепа за работата на основните държавни институции през април продължава да е доста ограничена. Това показва...

Окончателно: Октай Енимехмедов влиза зад решетките за нападението срещу Ахмед Доган

http://petel.bg/Okonchatelno--Oktay-Enimehmedov-vliza-zad-reshetkite-za-napadenieto-sreshhu-Ahmed-Dogan__109110

Октай Енимехмедов трябва да лежи 3 години и половина в затвора за нападението над Ахмед Доган. Това реши окончателно Върховният...

Колко ни струват музикалните фестивали?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kolko-ni-struvat-muzikalnite-festivali-6034855

Кои са най-желаните европейски фестивални дестинации? Колко ни струва да посетим всяка една от тях? За какви непредвидени разходи да се подготвим? Разберете

Ан Хатауей ще си осиновява дете

http://www.cross.bg/hatayeii-dete-iztochnikut-1461888.html

/КРОСС/ Американската актриса Ан Хатауей и съпругът й Адам Шуман смятат да си осиновят дете, гласят данни на източник, близък до семейството. 32-годишната актриса има проблеми със зачеването. "От самото начало двойката мечтаеше за голямо семейство с биологични и осиновени деца. Но опитите за забременяване се превърнаха в истинска борба", разказва източникът. "Ан беше убедена, че е напълно здрава, а строгото изпълнение на вегетарианската диета би трябвало да й помогне да забременее. Това обаче не стана. Те ходиха на лекари по репродуктивна медицина и пробваха алтернативи средства, но нищо не даде резултат", добави източникът. Затова сега Хатауей планира да си осинови дете, то ще бъде американче. БГНЕС припомня, че Ан и Адам минаха под венчило през 2012 г след 4-годишна връзка. /БГНЕС    

Шефът на операта в Стара Загора подаде оставка

http://pik.bg/шефът-на-операта-в-стара-загора-подаде-оставка-news319242.html

Шефът на операта в Стара Загора подаде оставка

Директорът на Държавна опера в Стара Загора Петко Бонев подаде оставка. Това стана ясно след среща между него и зам.-министърът на културата Боил Банов, информира "Дарик".

Миналата седмица стана ясно, че задълженията на старозагорската опера са над 750 000 лева. Само за 2014 година дълговете са нараснали с 280 000. Община Стара Загора отказа да подпомогне на този етап финансово културната институция, въпреки поисканите от вече бившия директор 150 000 лева.

В края на миналата седмица Синдикатът на музикалните и танцови дейци поискаха незабавна оставка на цялото ръководство на операта.

Останки от Втората световна война открити в 3-метров сом

http://www.cross.bg/ofitzer-kopcheta-polsha-1461887.html

/КРОСС/ Полски рибари хванаха в река Одер гигантски сом, в чийто стомах бяха открити фрагменти от човешки кости и метален знак на офицер хитлеристките СС части. Анализът на костите дава основани да се предположи, че те принадлежат на офицер от СС, убит през 40-те години при окупацията на Полша, съобщи Worldnewsdailyreport. Рибата е била дълга над 3 метра и е тежала почти 200 килограма. Засега експертите не знаят дали човекът е бил убит от сома или е бил изяден от рибата, след като вече е бил мъртъв. "Ние имаме само части от кости, липсва голяма част от скелета. Засега нямаме достатъчно доказателства, за да посочим точната причина за смъртта, но сме убедени, че костите принадлежат на офицер от СС. Окрихме метална значка на СС с изображението на орел, две копчета и от същата униформа, както и копчета за риза", твърди ученият Патека Лойко. /БГНЕС Варшава / Полша  

Графика на деня: Най-големите производители на автомобили в Китай

http://www.investor.bg/novini/444/a/grafika-na-denia-nai-golemite-proizvoditeli-na-avtomobili-v-kitai-193233/

Чуждестранните концерни продължават да залагат на нови заводи в страната въпреки забавянето на икономическия растеж

Забраниха хранителна добавка заради скандала с щангистите

http://www.mediapool.bg/zabraniha-hranitelna-dobavka-zaradi-skandala-s-shtangistite-news233115.html

Хранителната добавка, заради която целият национален отбор по щанги на България изгоря с допинг, вече е забранена за продажба в страната. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Изследване, поръчано от агенцията по искане на Българската федерация по щанги, е доказало, че добавката съдържа забранения стимулант станозол, с който бяха заловени тежкоатлетите. Това не е било предварително обявено в състава на продукта. Още при избухването на скандала от федерацията обявиха, че вероятно препаратът е попаднал в организмите на спортистите с хранителната добавка. Блокираните от агенцията по храните количества от продукта са унищожени. На производителя "Трайбест Нутришън" е съставен акт за административно нарушение.

Хранителната добавка "Трайбест" е забранена заради скандала с щангистите

http://www.mediapool.bg/hranitelnata-dobavka-traibest-e-zabranena-zaradi-skandala-s-shtangistite-news233115.html

Хранителната добавка, заради която целият национален отбор по щанги на България изгоря с допинг, вече е забранена за продажба в страната, съобщиха в понеделник от Българската агенция по безопасност на храните. Изследване, поръчано от агенцията по искане на Българската федерация по щанги в лаборатория в Хамбург, е доказало, че добавката съдържа забранения стимулант станозол, с който бяха заловени тежкоатлетите. Това не е било предварително обявено в състава на продукта. Още при избухването на скандала от федерацията обявиха, че вероятно препаратът е попаднал в организмите на спортистите с хранителната добавка. Блокираните от агенцията по храните количества от продукта са унищожени. На производителя "Трайбест Нутришън" е съставен акт за административно нарушение. Поредният допинг скандал в националния ни отбор по вдигане на тежести избухна през март, когато 11 щангисти дадоха положителни проби. На практика това представляваше целият ни национален отбор мъже и жени, с изключение на Александър Димитров, който по време на внезапния тест бе на състезание на клубния си отбор в Германия. Всички останали обвинени в употреба на забранени медикаменти щангисти бяха от няколко месеца на подготовка в залата в Дианабад. Щангистите, в чийто проби бе установено наличието на станозолол, бяха Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг), Иван Марков (85 кг), Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).

Забраняват добавката „Трайбест“ заради допинг скандала с щангите

http://offnews.bg/news/n_1/n_492907.html

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) премахна хранителната добавка "Трайбест" от списъка с разрешените субстанции, които могат да се ползват от спортистите. Агенцията е разпоредила и унищожаване на всички блокирани количества от добавката, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните. Това се случва по-малко от месец след като 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби след внезапен допинг тест. След официално писмо на Българската федерация по щанги Агенцията по храните е извършила собствена проверка за наличието на забранени вещества в "Трайбест". И двете проби от хранителната добавка, изпратени от БАБХ в акредитираната лаборатория "Еврофинс" в Хамбург, са излезли положителни за наличие на забранения стероид станозолол в състава й, става ясно от съобщението. Агенцията по храните е съставила и акт за административно нарушение на производителя "Трайбест Нутришън" България ООД, обявиха от ведомството.

БиБиСи: България може да стане Силициевата долина на Балканите (ВИДЕО)

http://econ.bg/Новини/БиБиСи-България-може-да-стане-Силициевата-долина-на-Балканите-ВИДЕО-_l.a_i.668758_at.1.html

България може да се превърне в Силициевата долина на Балканите. Това се казва в репортаж на британската медия „БиБиСи“, в който собственик на...

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=286626

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 21 април - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:30 ч. до 15:00 ч. - гр. Варна, к.к "Чайка", района под и над хотел Трой.

Социални и полиция проверят училище заради секс тормоз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723175

Полиция и социални работници влизат в ОУ
Полиция и социални работници влизат в ОУ "Захари Стоянов" в Коматево заради обвиненията за сексуален и физически тормоз над деца, съобщи „Марица”. В петък тийнейджърки и техни близки заявиха, че преподавателят по физическо възпитание Здравко Караджов опипва момичета и подмята неприлични фрази, а началният учител Ангел Теменугов удря и дърпа уши.

Блатер след срещата с Путин: Световното в Русия ще е най-доброто в историята

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516581_blater_sled_sreshtata_s_putin_svetovnoto_v_rusiia_shte/?ref=rss


Световното първенство в Русия през 2018 г. ще е най-доброто в историята, обяви президентът на ФИФА Сеп Блатер след срещата си с руския президент Владимир Путин. На нея присъства и председателят на МОК Томас Бах.

Блатер изрази несъгласие с критиките към Русия и призивите страната да бъде лишена от домакинство на най-големия футболен форум.

"Някои хора очакват световното да бъде отнето от Русия, но ние искаме да има кажем следното - тук става въпрос за футбол и няма да...

Армани порица мъжете гейове за облеклото им

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/armani-porica-myzhete-gejove-za-oblekloto-im-6034851

"Хомосексуланият мъж е сто процента мъж. Няма нужда да се облича като хомосексуалист", казва дизайнерът

Евросистемата дала авансово €110 млрд. на Гърция

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/evrosistemata-dala-avansovo-110-mlrd.-na-gyrciia-6034854

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната не е желателно, тъй като ще бъде травма за еврозоната и цялата световна икономика ще бъде засегната, предупреждава шефът на френската централна банка

Официално: Щангистите изгърмяха заради хранителна добавка

http://frognews.bg/news_89804/

Хранителната добавка "Трайбест" е причината за дисквалификацията на родните щангисти. Тя е съдържала забранения стероид станозолол. Съдържанието бе установено в лаборатория в Хамбург.

Р. Плевнелиев: България има потенциал на регионален двигател на плана на ЕК за единен цифров пазар

http://www.cross.bg/pazar-edinen-plevneliev-1461886.html

/КРОСС/ България има потенциал да бъде двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на Европейската комисия за единен цифров пазар, заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщава пресцентърът на „Дондуков" 2. Днес Росен Плевнелиев прие вицепрезидента на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на Единния цифров пазар. Държавният глава открои като предимство на страната ни добрите традиции в областта на информатиката и програмирането. Президентът посочи също, че България има амбицията да се превърне в регионален център за информационни и комуникационни технологии (ИКТ). „Виждаме ИКТ-клъстерите като съществена част от развитието на българската икономика", заяви Росен Плевнелиев по време на срещата. Държавният глава подчерта, че София заема трета позиция в класацията за най-привлекателни места в Европа за стартиращ бизнес след Лондон и Дъблин, а „София Тех Парк" е единствената по рода си иновационна екосистема в региона. Президентът посочи, че от развитието на Единния цифров пазар полза ще имат основно гражданите, както и малките и средни предприятия, които ще получат по-лесен достъп не само до дигиталния пазар, но и до по-качествено административно обслужване. „Интеграцията и свързаността са единственият път за успеха на Европейския съюз", подчерта Плевнелиев

Окончателно - Енимехмедов влиза в затвора за 3,5 години

http://crime.actualno.com/Okonchatelno---Enimehmedov-vliza-v-zatvora-za-35-godini-news_468694.html

Октай Енимехмедов трябва да лежи 3 години и половина в затвора за нападението над Ахмед Доган. Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС), предаде БГНЕС. Магистратите потвърдиха изцяло п...

На извънредна среща в Люксембург външните и вътрешните министри на страните от ЕС обсъдиха 10 конкретни мерки за справяне със засиления миграционен натиск

http://press.mvr.bg/NEWS/news150420_02.htm

Вицепремиерът Бъчварова изрази принципната подкрепа на българската страна, като подчерта, че паралелно с проблемите по морските граници, ЕС не бива да забравя силния миграционен натиск, на който са подложени и сухопътните

Иззеха над 900 къса цигари с чужд бандерол в Разлог и Сандански

http://pik.bg/иззеха-над-900-къса-цигари-с-чужд-бандерол-в-разлог-и-сандански-news319230.html

Иззеха над 900 къса цигари с чужд бандерол в Разлог и Сандански

Над 900 къса цигари с чужд бандеролен знак са открити и иззети при две полицейски проверки в Сандански и Разлог.

Вчера при проверка на къща в Сандански служителите на реда са открили около 354 къса от акцизната стока с чужда контролна марка. В търговски обект в Разлог полицаите са иззели общо 565 къса цигари с чужд бандеролен знак. По случаите са образувани бързи производства./topnovini.bg

Христо Бисеров не е бил в конфликт на интереси като депутат

http://www.moreto.net/novini.php?n=286663

Комисията за конфликт на интереси не е открила нарушения в дейността на Христо Бисеров като народен представител, става ясно от решение на органа от края на март. Той се е произнесъл по сигнал от май м.г. срещу бившия зам.-шеф на парламента.

Простакеса паркира нагло пред очите на полиция! (+18)

http://www.bnews.bg/article-133515

Все едно е ходила да прави сви_ки на премиера, странното е че няколко пъти мина патрулка без да и обърне внимание...

Почина Почетният гражданин на Велико Търново Велика Иванова

http://pik.bg/почина-почетният-гражданин-на-велико-търново-велика-иванова-news319231.html

Почина Почетният гражданин на Велико Търново Велика Иванова

На 70-годишна възраст днес сутринта след тежко боледуване почина Почетният гражданин на старата столица Велика Иванова. "Винaги cъм милялa и щe милeя зa Вeликo Tъpнoвo. Убeдeнa cъм, чe Вeликo Tъpнoвo e и щe бъдe зaнaпpeд дyхoвнaтa и кyлтypнa cтoлицa нa Бългapия”, кaзa Вeлика Ивaнoвa повреме на oфициaлнaтa церемония  по връчването на званията "Почетен гражданин" на Велико Търново на 22 март тази година.

"Велика Иванова бе човек, който цял живот изключително ревностно пазеше своите, на семейството си и на Велико Търново чест и достойнство. Тя бе умерен, разумен, балансиран и мъдър човек, споделят колегите й.

"Велика бе не просто и само отдаден на културата и изкуствата човек, тя бе мерило за естетика, изисканост и благородство не само в професионалния си, а и в личният си живот", споделиха от Община Велико Търново, където тя работеше и се пенсионира като началник на отдел "Култура".

Общността на Велико Търново се прекланя пред заслугите и приноса на Велика Иванова в усилията и за защита престижа на Старата столица на културен и духовен стожер на България. Поклонението пред тленните останки на Велика Иванова ще се извърши в сряда, 22 април от 11 часа на Великотърновските гробища./topnovini.bg

Гръцките банки в България „под карантина“

http://frognews.bg/news_89803/

Няколко балкански държави, сред които и България, са поставили „под карантина“ филиалите на гръцки банки, за да минимизират щетите за собствените си финансови системи от евентуален „гръцки инцидент“. Това пише гръцкият в. „Катимерини“, цитирайки свои източници.

Ангел Симеонов: Обречен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250885_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD

 Обречен

Притихнал мрак сред каменни стени.

 

Във жилите ми болка няма стене.

 

Озъбен, вятърът отвън свисти -

 

последната ми вяра да отнеме.

 

А вярвах аз във чудеса,

 

във изгрева над хоризонта вечен…

 

Аз исках само две неща:

 

да бъдеш с мен, а аз – във теб обречен!

 

Предстои закупуване на мултимодален линеен ускорител и съпътстваща апаратура за УМБАЛ Плевен

http://www.cross.bg/ymbal-pleven-aparatyra-1461885.html

/КРОСС/ Проблемите, стоящи на дневен ред пред университетската болница, добрите практики и успешните резултати на лечебното заведение, хоспитализациите и плащанията към болницата и др. бяха обсъдени по време на срещата на заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков с работещите в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" Плевен и директора на лечебното заведение доц. д-р Цветан Луканов, къобщава пресцентърът на МЗ. В рамките на посещението Д-р Шарков проследи напредъка по проект BG161РО001/1.1-08/2010/002 „Ремонт, оборудване и модернизиране на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" ЕАД, Плевен. В изпълнение на проекта УМБАЛ Плевен вече разполага с: дигитална ехографска система; 16-срезов многодетекторен компютърен томограф; дигитален графично-скопичен рентгенов апарат; система за разпространение и архивиране на образи; дигитален мамограф; апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика (MRI-equipment); дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на бял дроб; ендоскопска апаратура /видеоколоноскоп, видеогастроскоп/, както и дизелов агрегат. Предстои закупуване и доставка на мултимодален линеен ускорител и съпътстваща апаратура, за което в момента тече процедура

Плевнелиев: България има потенциал да бъде регионален двигател на плана на ЕК за цифров единен пазар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/20/2516570_plevneliev_bulgariia_ima_potencial_da_bude_regionalen/?ref=rss


България има потенциал да бъде двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на Европейската комисия за цифров единен пазар. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес вицепрезидента на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на единния цифров пазар, съобщи прессекретариатът му. 

Държавният глава открои като предимство на страната ни добрите традиции в областта на информатиката и програмирането. Президентът посочи също, че България има...

Хъркащите са застрашени от болестта на Алцхаймер

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/hyrkashtite-sa-zastrasheni-ot-bolestta-na-alchajmer-6034845

Свързаното с възрастта намаляване на когнитивните способности, като например болестта на Алцхаймер, може да бъде отключено преждевременно у хората, които са засегнати от сънна апнея или други респираторни смущения по време на сън, смятат учени

Борисов: Тихичко ще вкараме камери в митниците, мечта ми е електронното гласуване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723123

С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на електронно управление. Това заяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема:
С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на електронно управление. Това заяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде репортер на БГНЕС.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/04/20/2516616_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

Лиляна Павлова и Петър Москов са най-одобряваните министри, сочи проучване на "Алфа Рисърч" в периода 7-15 април.

Започват ремонти на проблемните отсечки на магистралите "Тракия" и "Хемус".

Няма победител в президентските избори в признатата единствено от Турция Севернокипърска турска...

Борисов: Ще вкараме камери и в митниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723136

С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на електронно управление. Това заяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде репортер на БГНЕС.
С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на електронно управление. Това заяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде репортер на БГНЕС.

Бойко Борисов: Ще ускорим изграждането на електронното управление

http://pik.bg/бойко-борисов-ще-ускорим-изграждането-на-електронното-управление-news319227.html

Бойко Борисов: Ще ускорим изграждането на електронното управление

"Ще ускорим изграждането на електронното управление." Това каза премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“, предаде агенция „Фокус".

„Всички полицаи са с това въоръжение като в Естония. Това го правим и в митниците, тихичко, без много шум. Много бихме могли да копираме и в електронното здравеопазване. Имаме карти, компютри, изградена електронна система и въпреки това пак забелязвам министри да ходят с хартии. Радвам се, че сме първи в широколентовия интернет. По програмата работим активно, това да се случи и в селата", заяви Борисов.

Той посочи, че това, че в България също има добри ИТ специалисти също не е тайна.

„Средната заплата в този сектор е 4000 лева. Притесняваме, че нашите деца вече много малко си играят. Представете си тези деца с тази култура какви специалисти ще станат. Ще направим доста в електронното управление. В 21 век данъците събираме по електронен път. Разбира се, че има хакери, но има и други, които могат да го защитят. Срок не мога да поставя, но ще го съблюдавам", каза още Бойко Борисов.

Етиопия потвърди, че ИД е избила 28 етиопски християни

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/etiopiia-potvyrdi-che-id-e-izbila-28-etiopski-hristiiani-6034853

ИД разпространи в видео, в което е показана екзекуцията на най-малко 28 мъже, представени като етиопски християни

АБВ готви кандидати и за районни кметове във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=286646

Освен кандидат за кмет на Варна от АБВ смятат да издигнат кандидатури и за районни кметове в града. Това каза в морската столица зам.-председателят на партията Румен Петков, предаде репортер на Moreto.net. Той допълни, че на този етап имена няма как да бъдат обявени.

Михнева хвърли бомба: Ченалова е искала да избяга от страната преди Великден

http://petel.bg/Mihneva-hvarli-bomba--CHenalova-e-iskala-da-izbyaga-ot-stranata-predi-Velikden__109109

Скандалната съдийка Румяна Ченалова е искала да изчезне от България преди Великден, затова е обявена за общодържавно издирване. Това...

"Съдилището" на Командарев взе награди от балкански фестивал във Франция

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/20/2516509_sudilishteto_na_komandarev_vze_nagradi_ot_balkanski/?ref=rss


Филмът "Съдилището" на режисьора Стефан Командарев е спечелил три отличия на фестивала See a Paris за кино от Югоизточна Европа, чието пето издание приключи във френската столица на 16 април. Той е награден за най-добър филм, режисура и мъжка роля на Асен Блатечки, съобщават създателите му.

Призовете са получени в съревнование с ленти от Босна и Херцеговина, Румъния, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия, Словения и други държави, прожектирани в рамките на петте дни на фестивала. В...

Да познаеш мама със затворени очи

http://offnews.bg/news/n_1/n_492799.html

Дълбоката връзка между майката и нейното дете бе показана нагледно в екперимент, проведен от сайта Pandora. Идеята му е да напомни на хората за специалната връзка, споделяна от всеки човек с жената, дала му живот.  В експеримента участват жени и техните деца на възраст между 3 и 9 години. Целта е без да виждат, малчуганите да разпознаят своите майки, използвайки единствено другите си сетива. На видеото ясно може да се види, че макар и с вързани очи, децата успяват да се ориентират и бързо да разпознаят жената, довела ги на този свят.

Наплив на бежанци у нас. 60% ръст на търсещите закрила

http://www.bnews.bg/article-133538

Бежанците, които идват към България са главно от Сирия, Ирак и Афганистан, като основният наплив на бежанци е от Сирия.

Шотландската национална партия представи манифеста си: повече публични и по-малко военни разходи

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/20/2516583_shotlandskata_nacionalna_partiia_predstavi_manifesta/?ref=rss


Шотландската национална партия (SNP) обяви основните си приоритети в навечерието на парламентарните избори във Великобритания, предаде "Ройтерс". Предизборната програма на SNP беше очаквана с интерес в Лондон, докато партията се надява подкрепата ѝ да изиграе решаваща роля за "Даунинг стрийт 10" при евентуално съставяне на лейбъристко правителство на малцинството.

Британците са изправени пред избор в най-непредсказуемите избори от 70-те насам. Проучванията на общественото мнение не...

БАБХ забрани хранителна добавка след допинг скандала

http://www.vesti.bg/bulgaria/babh-zabrani-hranitelna-dobavka-sled-doping-skandala-6034852

В "Трайбест" е открит забраненият стероид станозолол. На производителят е съставен акт за административно нарушение

Светът е изхвърлил 300 тона злато като електронни отпадъци през 2014 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723107

САЩ и Китай са допринесли най-много за планините от електронни отпадъци през 2014 г., а по-малко от една шеста от тях са били рециклирани, показва проучване на ООН, публикувано тази неделя (19 април) цитирано от Ройтерс.
41.8 милиона тона т.нар. е-отпадъци - към тях спада всяко едно устройство с електрически кабел или батерия - са били изхвърлени
САЩ и Китай са допринесли най-много за планините от електронни отпадъци през 2014 г., а по-малко от една шеста от тях са били рециклирани, показва проучване на ООН, публикувано тази неделя (19 април) цитирано от Ройтерс. 41.8 милиона тона т.нар. е-отпадъци - към тях спада всяко едно устройство с електрически кабел или батерия - са били изхвърлени

Изхвърлили сме 300 тона злато като електронни отпадъци през 2014 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723110

САЩ и Китай са допринесли най-много за планините от електронни отпадъци през 2014 г., а по-малко от една шеста от тях са били рециклирани, показва проучване на ООН, публикувано тази неделя (19 април) и цитирано от Ройтерс.
41.8 милиона тона т.нар. е-отпадъци - към тях спада всяко едно устройство с електрически кабел или батерия - са били
САЩ и Китай са допринесли най-много за планините от електронни отпадъци през 2014 г., а по-малко от една шеста от тях са били рециклирани, показва проучване на ООН, публикувано тази неделя (19 април) и цитирано от Ройтерс. 41.8 милиона тона т.нар. е-отпадъци - към тях спада всяко едно устройство с електрически кабел или батерия - са били

Между 40 и 60% повече авиодиспечери ще са ни нужни

http://news.ibox.bg/news/id_468555029

Сериозно увеличаване на графика през българското въздушно пространство

Делийски за Фрог: Борисов е във фаза на безсмислие

http://frognews.bg/news_89802/

Промяна на Конституцията е любима тема когато липсва политическо въображение и политическа инициатива. Промяната едва ли е проблемът, който би мобилизирал обществото. Трябва да е много ясно какво ще се изменя във върховния закон, коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.

Организаторите на автосалона в Шанхай забраниха жените край колите

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/04/20/2516439_organizatorite_na_avtosalona_v_shanhai_zabraniha/?ref=rss


Един бърз поглед към щандовете на откритото днес автомобилно изложение в Шанхай показва, че има нещо различно. Липсват предизвикателно облечените жени край колите.

Както може да се очаква, това не е прищявка на изложителите, а забрана от организаторите. Аргументът е "да не се ерозира общественият морал".

На всички автосалони в Китай жените край колите играят ключова роля за привличането на вниманието на публиката. Докато на големите изложения те просто се мотаят край...

Тръгнаха конкурсите за търсене на нефт и природен газ в Силистар и Терес

http://www.moreto.net/novini.php?n=286661

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете "1-22 Терес" и "1-14 Силистар", разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море, вече са в ход, след като на 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз.

САЩ са против мултивалутния свят

http://www.cross.bg/kitaii-rysiya-svyat-1461884.html

/КРОСС/ Вицепремиерът на РФ Аркадий Дворкович изрази подкрепата си за необходимостта от преход към мултивалутност на МВФ и другите международни институции, например Световната банка. САЩ се открояват като единствен противник на този преход, пише Livenews.bg На Световния икономически форум за Източна Азия в Джакарта Дворкович заяви: „Ние живеем в странен свят, в който реалната мощ на страните се промени, но институциите си остават предишните. Днес институциите, създадени преди 50 години, преди 20 години за защита конкурентоспособността на една единствена държава, фактически действат в ущърб на световната икономика: американските закони вредят на европейските и азиатските банки". Във форума участват над 700 представители от 40 страни по света. Според думите му, трябва визия за бъдещето и да се изпълняват поетите ангажименти, тогава валутата се търси и се уважава. Добър пример в това отношение са Китай и Русия. Китай предприема мерки за по-широко използване на неговата валута в международната търговия. През 2014 г. Народната банка на Китай се договори за валутни сделки с Русия и Казахстан, и дори със Швейцария, а през 2013 г. аналогична договорка бе постигната с Европейската централна банка. Освен това, Китай за първи път разреши на компаниите да осъществяват клиринг на сделките в юани в Лондон и Франфурт. „На Китай му бяха необходими най-малко 20 години, за да се озове в сегашната ситуация"- подчерта Дворкович

Хаос и опашки на летището в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723020

Тричасови опашки се извиха на летището в Брюксел, след като полицейските служители започнаха протест срещу плановете на правителството да увеличат възрастта за пенсиониране на униформените. Тъй като полицаите не могат да стачкуват, те протестират, като започнаха пълни проверки на всички пътници. Протестът ще продължи до края на седмицата.
Тричасови опашки се извиха на летището в Брюксел, след като полицейските служители започнаха протест срещу плановете на правителството да увеличат възрастта за пенсиониране на униформените. Тъй като полицаите не могат да стачкуват, те протестират, като започнаха пълни проверки на всички пътници. Протестът ще продължи до края на седмицата.

Папагали успяха да се спасят от пожар с викове "Помощ" и "Пожар" (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723079

Папагали успяха да се спасят от пожар с викове "Помощ" и "Пожар". Пожарникарите в Айдахо, САЩ, чули отчаяните вопли, но не предполагали кой стои отвъд пламъците, пише в. "Дейли стар". Когато проникнали в горящата къща, огнеборците установили, че вътре няма никого, освен двата папагала. Изплашените птици надавали толкова силни викове "пожар" и

Папагали успяха да се спасят от пожар с викове "Помощ" и "Пожар" (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723099

Папагали успяха да се спасят от пожар с викове "Помощ" и "Пожар". Пожарникарите в Айдахо, САЩ, чули отчаяните вопли, но не предполагали кой стои отвъд пламъците, пише в. "Дейли стар". Когато проникнали в горящата къща, огнеборците установили, че вътре няма никого, освен двата папагала. Изплашените птици надавали толкова силни викове "пожар" и

Евросистемата е отпуснала авансово 110 млрд. евро на гръцките банки

http://www.cross.bg/evrozonata-evrosistemata-gurtziya-1461883.html

/КРОСС/ Евросистемата е отпуснала авансово 110 млрд. евро на гръцките банки и в случай, че тези пари не бъдат върнати, евентуално излизане на Гърция от Еврозоната би било „травматично", заявява управителят на френската централна банка Кристиан Ноайе пред Le Figaro, съобщава AFP. По думите му това е най-големият финансов принос на Евросистемата в Eврозоната, като от шест месеца ликвидностите са увеличени повече от два пъти. Евросистемата обединява Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки от Eврозоната. „Сумите на спешната ликвидна помощ, допълваща обичайното рефинансиране, отпускано на банките, са увеличени значително", изтъква Ноайе, като обяснява, че обичайното рефинансиране се е оказало недостатъчно поради засиленото теглене на депозити и изтичане на капитали. По думите му, гръцките власти трябва много бързо да направят цялостно предложение за реформите, които ще им позволят да се върнат към жизнеспособен икономически модел. „Топката е в полето на гръцкото правителство. Много време беше загубено", отбелязва банкерът. Евентуално излизане на Гърция от Еврозоната е нежелателно, тъй като „ще бъде травма за Еврозоната и цялата световна икономика ще бъде засегната", предупреждава Ноайе. Атина е притисната от кредиторите си да представи програма за бюджетни мерки, които да й позволят да получава международната помощ, от която се нуждае, за да не обяви дефолт по дълга си

Бавното правосъдие ни струва по 100 000 лв. на месец

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/bavnoto-pravosydie-ni-struva-po-100-000-lv.-na-mesec-6034850

Само за първото тримесечие на 2015 г. Министерство на правосъдието вече е изплатило 276 320 лв. като обезщетения за бавно правосъдие

Китай отпусна 5 млрд. долара на Венецуела

http://econ.bg/Новини/Китай-отпусна-5-млрд-долара-на-Венецуела_l.a_i.668750_at.1.html

Венецуела е получила 5 млрд. долара финансиране от Китай. Това потвърди президентът на южноамериканската държава Николас Модуро, пише „БиБиСи“. По...

Григор Димитров се прибира в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_492899.html

Григор Димитров се прибира в България тази седмица, пише tennis24.bg Той трябва да пристигне във вторник, 21 април, и ще остане в родния си град Хасково до събота, когато заминава за Турция за участие в турнира на червени кортове от категорията "ATP 250" в Истанбул, Турция. Григор Димитров, който живее в Лос Анджелис, е поставен под №2 в основната схема на турнира, след Роджър Федерер. Тази седмица, след турнира в Монте Карло, той запази 11-ото си място в световната ранглиста на сингъл и се изкачи с 23 места до №125 на двойки. Турнирът в Истанбул започва на 27 април. Българинът ще прескочи първия кръг и ще започне участието си в турнира директно от втория. Директор на турнира в Истанбул е председателят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков. Възможно е в турнира да участва и втората ни ракета в мъжкия тенис Димитър Кузманов, който в момента заема 307-ата позиция в световната ранглиста.

Жената на Вавринка може би е помогнала за победа на Григор в Монте Карло

http://tennis.actualno.com/Jenata-na-Vavrinka-moje-bi-e-pomognala-za-pobeda-na-Grigor-v-Monte-Karlo-news_468689.html

Разгромната победа на Григор Димитров над вече световния номер 10 Станислас Вавринка на осминафиналите на вече приключилия Мастърс в Монте Карло може би е помогнала и съпругата на швейцареца. Това зак...

Цървенковски: Само с масови протести може да бъде свален "тирана" Груевски

http://balkani.actualno.com/Cyrvenkovski-Samo-s-masovi-protesti-moje-da-byde-svalen-tirana-Gruevski-news_468688.html

В Македония управява тоталитарен режим, който може да бъде отстрaнен само с масови и непрестанни протести, които трябва да бъдат мирни, ненасилствени. Това обяви след двегодишна пауза Бранко Цървенк...

Атанас Мерджанов: БСП няма да подкрепи реформи, заради самите реформи

http://pik.bg/атанас-мерджанов-бсп-няма-да-подкрепи-реформи-заради-самите-реформи-news319213.html

Атанас Мерджанов: БСП няма да подкрепи реформи, заради самите реформи

„Идеите за промяна на Конституцията и съдебни реформи идват от хора, които няма да са отговорни за тях“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България Атанас Мерджанов на брифинг в Ямбол. „Нито министърът, нито министър-председателят ще ги приемат, те могат само да ги предложат и внесат“, обясни той. Според него дефицитът за справедливост в българското общество е крещяш, но с подобни конституционни промени едва ли може да се запълни.

„Реформи заради самите реформи ние няма да подкрепим! БСП вече е дала своето положително становище за стратегия за съдебна реформа, но това съвсем не означава, че ей така на коляно ще подкрепяме и ще пригласяме на всяко едно хрумване на министър или на премиер“, категоричен е зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Мерджанов допълни, че БСП подробно ще се запознае с исканите промени, но изрази съмнение, че заявените намерения излизат, като че ли, за да отговорят на определени европейски изисквания, без да са съобразени с българската реалност и българската действителност.

Пациент осъди НЗОК да му изплати 74 000 лв.

http://frognews.bg/news_89801/

Съдии от ВАС осъди НЗОК да заплати близо 74 000 лв. на пациент, за това, че не му е издадено навреме разрешение за лечението в чужбина - формуляр S2, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването. Пациентът страдал от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение.

Томислав Дончев: Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723071

Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на кръгла маса на тема „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“, предаде
Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на кръгла маса на тема „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“, предаде "Фокус". "Дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз.

Атанас Мерджанов: БСП няма да подкрепи реформи заради самите реформи

http://www.cross.bg/reformi-merdzhanov-promeni-1461882.html

/КРОСС/ „Идеите за промяна на Конституцията и съдебни реформи идват от хора, които няма да са отговорни за тях", заяви зам.-председателят на ПГ „БСП лява България" Атанас Мерджанов на брифинг в Ямбол. Нито министърът, нито министър-председателят ще ги приемат, те могат само да ги предложат и внесат. Крещящият дефицит на справедливост в българското общество едва ли може да се запълни с подобни конституционни промени, посочи той. „Няма да подкрепим реформи заради самите реформи. БСП вече е дала своето положително становище за стратегия за съдебна реформа, но това съвсем не означава, че ей така, на коляно, ще подкрепяме и ще пригласяме на всяко хрумване на министър или на премиер", категоричен е Мерджанов. БСП ще се запознае подробно с исканите промени, но заявените намерения излизат като че ли за да отговорят на определени европейски изисквания, без да са съобразени с българската реалност, допълни Мерджанов.

"Ферари" ще държи Райконен под напрежение до новия договор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/20/2516358_ferari_shte_durji_raikonen_pod_naprejenie_do_noviia/?ref=rss


"Ферари" иска да задържи Кими Райконен, но не иска да му предлага нов договор, защото смята, че кара най-добре под напрежение, твърди "Аутоспорт".

Финландецът се възползва максимално от алтернативната стратегия с гумите, за да се вклини между пилотите на "Марцедес" Люис Хамилтън и Нико Розберг в Гран при на Бахрейн.  Второто му място беше най-добрият му резултат след завръщането във "Ферари" през миналия сезон. Качването на подиума дойде след колебливо начало на сезона във Формула...

Изложба и три концерта на училището по изкуства във Варна през настоящата седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=286629

Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ кани варненската публика на своите изяви през настоящата седмица. Днес, в уюта на галерия „Тихото гнездо” в Културен център „Двореца” в гр. Балчик учениците от специалност „Изящни изкуства” ще представят свои живописни и графични творби в една изложба, която те нарекоха „Пространства”, съобщиха организаторите за Moreto.

Мерджанов: Не на реформите, заради самите реформи

http://frognews.bg/news_89800/

„Идеите за промяна на Конституцията и съдебни реформи идват от хора, които няма да са отговорни за тях“.

Вицепремиерът Томислав Дончев: Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали

http://pik.bg/вицепремиерът-томислав-дончев-безспорно-най-бързи-са-дигиталните-магистрали-news319214.html

Вицепремиерът Томислав Дончев: Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали

Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на кръгла маса на тема „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“.

"Дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз. Той е свързан с конкурентоспособността на европейската икономика. Нямаме единен пазар, което е проблем. За последното десетилетие средствата, които Европа отделя са два пъти по-малко от средствата в САЩ. Имаме близо 41% от населението на ЕС, което ползва услугите в режим електронно правителство", заяви Дончев.

По думите му, този процент не се е променил особено за последните 4 години. "Не би могло да има спор кой е първият инфраструктурен проект - създаването на електронното управление. Новият закон, който подготвяме, ще е готов в средата на годината, за електронни обществени поръчки. Всички допускания и данни показват, че ако бъде създаден единен цифров пазар, допълнителният растеж ще е близо 250 млрд. евро на европейско ниво", допълни Дончев. 

"Голямата ни задача е да създадем вс усовия дебитът да бъде голям. Когато говорим за магистрали, безспорно най-бързи са дигиталните магистрали", каза още Томислав Дончев.

Стартират конкурсите за проучване за газ и нефт в Силистар

http://offnews.bg/news/n_1/n_492906.html

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в Черно море в блоковете "Терес и "Силистар" стартират, обявата за тях е публикувана в официалния вестник на ЕС. Това съобщи Министерството на енергетиката.  Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок. В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения от такива. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години. Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда. Участниците в надпреварите могат да закупуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите. Така очакванията сочат, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента. Стартирането на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в двата блока е израз на ангажимента на правителството за намаляване на зависимостта на България от внос и разработването на собствени източници на енергийни ресурси. Още от началото на своя мандат правителството декларира, че ще работи за повишаване на енергийната независимост на страната и решението за стартиране на двата конкурса е едно от първите в тази област. Очакванията на правителството са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол" вече проучват блок "Хан Аспарух". Експертната общност оценява потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води. Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени.

Мъж и жена паднаха с кола в река Лева, оцеляха по чудо (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4723066

Мъж и жена оцеляха като по чудо, след като колата, с която пътували, падна в коритото на река Лева, пише
Мъж и жена оцеляха като по чудо, след като колата, с която пътували, падна в коритото на река Лева, пише "Конкурент". За щастие хората успели да излязат от смачкания автомобил и да се спасят. Катастрофата е станала малко пред 16 ч. при прохода Вратцата. На мястото на инцидента пристигна и екип на полицията.

Мъж и жена паднаха с кола в река Лева, оцеляха по чудо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723072

Мъж и жена оцеляха като по чудо, след като колата, с която пътували, падна в коритото на река Лева, пише "Конкурент". За щастие хората успели да излязат от смачкания автомобил и да се спасят. Катастрофата е станала малко пред 16 ч. при прохода Вратцата. На мястото на инцидента пристигна и екип на полицията.
Мъж и жена оцеляха като по чудо, след като колата, с която пътували, падна в коритото на река Лева, пише "Конкурент". За щастие хората успели да излязат от смачкания автомобил и да се спасят. Катастрофата е станала малко пред 16 ч. при прохода Вратцата. На мястото на инцидента пристигна и екип на полицията.

Силата на крайните срокове

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/silata-na-krajnite-srokove-6034849

Когато наближи крайния срок, хората обикновено стават по-мотивирани, работят по-усилено и производителността им дори може да се подобри

Британски фирми искат да подобряват бизнес имиджа на България

http://pik.bg/британски-фирми-искат-да-подобряват-бизнес-имиджа-на-българия-news319211.html

Британски фирми искат да подобряват бизнес имиджа на България

Функциониращите в България британски компании са готови да работят за подобряването на имиджа на страната ни във Великобритания. Това стана ясно от срещата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева със заместник-посланика на Обединеното кралство у нас Н.П. Майкъл Дейвидсън, съобщиха от агенцията.

С подобряването на имиджа на България ще бъдат привлечени повече британски инвестиции в страната и ще се увеличи експортът към Великобритания, заяви генералният директор на Британско-българската бизнес асоциация (BBBA) д-р. Барбара Пейдж-Робъртс. Тя посочи, че малките и средни фирми на британския остров или не знаят нищо за България, или имат лошо отношение.

Мариета Захариева предложи от своя страна да започнат да се организират съвместни търговски мисии между фирмите, форуми, изложения и бизнес срещи. Целта е коопериране между българските и британски малки и средни предприятия, подчерта Захариева. 

Отпадат автобусните линии за Лозево и Коньовец

http://pik.bg/отпадат-автобусните-линии-за-лозево-и-коньовец-news319210.html

Отпадат автобусните линии за Лозево и Коньовец

Отпадане на автобусните линии от Шумен за Лозево и Коньовец, предла с докладна записка кметът на общината Красимир Костов. Така автобусът, обслужващ линията за Новосел ще минава през Лозево, а колата по линия №8 в Шумен ще стига до Коньовец при курсовете си в 6.55 ч., 12 ч. и 17 ч.

Оптимизирането на автобусния транспорт по градските и междуградски линии е във връзка с изтичането на договорите за обществен превоз на пътници. По този повод комисия от Общината се е запознала актуалната ситуация, потърсила е становище и от кметовете на малките населени места. Проверката е показала намаляване на броя на пътуващите, както и дублиране на някои от автобусните линии.

От 17 на 10 се предлага са се съкратят курсовете на автобусна линия №7 в Шумен, а линия №71 да пътува в събота и неделя и да осъществява 7 курса. Двете линии обслужват маршрута Шумен-“Дивдядово”.

В докладната си кметът на община Шумен Красимир Костов предлага да отпаднат и курсовете до село Салманово в часовете 6.05 и 7.35, но да има автобус в 7 ч.

Оптимизират движението и по линията Шумен-Друмево през Овчарово, като тук отпадат курсовете в 16 ч. и 18.50 ч.

Предложените промени ще бъдат гласувани на редовно заседание на Общински съвет-Шумен на 30 април./topnovini.bg

Проф. д-р Запрян Козлуджов е преизбран за ректор на ПУ "Паисий Хилендарски"

http://pik.bg/проф-д-р-запрян-козлуджов-е-преизбран-за-ректор-на-пу-паисий-хилендарски-news319212.html

Проф. д-р Запрян Козлуджов е преизбран за ректор на ПУ "Паисий Хилендарски"

Проф. д-р Запрян Козлуджов е новият стар ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". С огромно мнозинство от 328 гласа "за" от общо упражнилите право на вот 347 делегати на провелото се днес Общо събрание филологът бе избран да оглави за втори мандат висшето училище, съобщиха от учебното заведение.

Комисията по избора обяви, че в урните са намерени 9 бюлетини "против" и 10 "бели" бюлетини. Не е отчетен нито един недействителен глас. Основното, което ще ме ръководи през втория ми мандат, е да съхраня спокойствието в академичната общност и позитивните нагласи към университета, заяви проф. д-р Запрян Козлуджов след обявяването на резултатите от гласуването. В програмата си за управление за следващите 4 години той е записал да продължи да развива инфраструктурата на ПУ, така че до 2019 г. университетът да се превърне в модерен научно-изследователски и учебен комплекс с прилежащ кампус, спортни съоръжения и нови аудитории.

Ще работим за постъпателно и внимателно увеличение на работните заплати, както и да печелим проекти по новата Оперативна програма на ЕС "Наука и образование за интелигентен растеж", подчерта новоизбраният ректор. За председател на Общото събрание делегатите избраха проф. Асен Рахнев – декан на Факултета по математика и информатика, а за негов заместник – доц. Живко Иванов – декан на Филологическия факултет. Новият Академичен съвет е в състав от 45 човека. Процедурата по избор на ново ръководство на ПУ "Паисий Хилендарски" се провежда за 20-ти път, като първата се е състояла през 1962 г. Проф. д-р Запрян Козлуджов е деветият по ред ректор на висшето училище.

Той бе заместник-ректор по учебната част в екипа на проф. дфн Иван Куцаров и един мандат ректор на най-големия университет в Южна България за периода от 01.03.2011 г. до 31.03.2015 г. Вторият четиригодишен мандат на проф. д-р Козлуджов изтича през 2019 г. 

Най-малко 15 загинаха след взрив в склад за муниции в Сана

http://news.ibox.bg/news/id_1722311043

Днешната експлозия в Йемен е най-силна в сравнение с последните три седмици

Над 8 милиона руснаци гледали Путин в Пряка линия

http://www.cross.bg/liniya-miliona-pryakata-1461881.html

/КРОСС/8,3 милиона руски граждани са гледали пряката линия с президента Владимир Путин. Това показват данните от изследването на компанията TNS Russia, предоставени на «Лента.ру», пише в. 24 часа. Най-много руски граждани са проследили пряката линия по канал „Русия 1" и те са повече от 4 милиона или 31% от пълнолетните зрители, гледали телевизия по това време. По „Първи канал" пряката линия са гледали 3,4 милиона или 23,5% от аудиторията над 18 години. Зрителите на канал „Русия 24" по време на пряката линия са били 589 000 души, а на канал „Мир" - 290 700 души. В Москва пряката линия са проследили 1,8 милиона зрители над 18 години. Московчани предпочитат да гледат програмата на „Първи канал". Тази година пряката линия с президента Путин са гледали около 1,3 милиона повече руснаци, отколкото през миналата. На 17 април 2014 г. разговорът с Путин е бил проследен от 6,9 милиона. Тогава той е бил предаван по три канала - „Първи канал", „Русия 1" и „Русия 24". Тази година пряката линия с Путин беше на 16 април и продължи 3 часа и 57 минути. През това време президентът отговори на 74 въпроса на руски граждани.  

Кървав семеен скандал! Благоевградчанин блъсна жена си по стълбите, разби й главата

http://petel.bg/Karvav-semeen-skandal--Blagoevgradchanin-blasna-zhena-si-po-stalbite--razbi-y-glavata__109108

Лют семеен скандал прати благоевградчанка в болница, след като мъжът й я блъсна по стълбите, пише "Струма".  Инцидентът стана днес...

Правосъдният министър планира срещи с политически лидери, за да представи идеите за реформа

http://petel.bg/Pravosadniyat-ministar-planira-sreshhi-s-politicheski-lideri--za-da-predstavi-ideite-za-reforma__109107

Фокусът на съдебната реформа не е смяната на сегашния Висш съдебен съвет, заяви правосъдният министър Христо Иванов. Той призова това да...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване