Лондончани са богаташите на Европа

http://frognews.bg/news_91683/Londonchani-sa-bogatashite-na-Evropa/

Британската столица е градът в Европа с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението, информира УНИАН, въз основа на данни от Статистическото бюро на ЕС.

На полувремето: Славия - Черно море 0:2

http://petel.bg/Na-poluvremeto--Slaviya---CHerno-more-0-2__113190

Черно море води с 2:0 на полувремето като гост на Славия в мач от предпоследния 31-ви кръг на "А" група. Точни за варненци бяха Бакари и Иван...

18-годишна влетя в магазин с колата си в Русе

http://petel.bg/18-godishna-vletya-v-magazin-s-kolata-si-v-Ruse__113191

18-годишна шофьорка влезе във витрина на магазин с колата си. Екшънът е станал на ул. "Петко Д. Петков" в Русе този следобед, съобщават от...

Обявиха бедствено положение в сливенско село

http://sliven.actualno.com/Objaviha-bedstveno-polojenie-v-slivensko-selo-news_474436.html

Бедствено положение за част от територията на село Сотиря е въведено от снощи, съобщава topnovini.bg. Причината за предприетите мерки е опасност от нови процеси на активирано вече свлачище в селото, к...

Юнкер към Орбан: Здравейте, диктаторе!

http://www.cross.bg/orban-premier-yunker-1466267.html

/КРОСС/ „Здравейте, диктаторе" - така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посрещна унгарския премиер Виктор Орбан на срещата ЕС-„Източно партньорство" в Рига. Репортерите не успяха да чуят отговора на унгарския премиер. Откакто Орбан е начело на страната, Брюксел и Будапеща често кръстосват шпаги. Унгарският премиер неведнъж е вбесявал евроинституциите с коментари по някои от чувствителните теми. „Унгарците говорят направо за трудните неща. Ние не обичаме да го увъртаме. Ние сме откровени хора", каза той при посещението си в Европарламента по-рано тази седмица. Пореден повод за напрежение между Брюксел и Будапеща даде идеята на Еврокомисията за квоти на имигрантските потоци. Орбан предупреди, че страната му няма да я приеме. ЕС ще вземе окончателно решение по въпроса на Срещата на върха идния месец.

Откриха мъртъв клошар в столицата

http://www.bnews.bg/article-135416

Към настоящия момент няма данни за упражнено насилие върху него.

Запеканка с пилешко месо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780073

Продукти: 4 бр. пилешки гърди (филе), 2-3 патладжана, 3-4 домата, 150 г кашкавал, 1 скилидка чесън, копър, растително масло, сол, червен и черен пипер на вкус
Приготвяне: Патладжаните се измиват и подсушават. Нарязвят се по дължина на тънки ленти и се поставят в дълбока купа. Посоляват се и се оставят за 20-30 минути, за да излезе горчивата вода,
Продукти: 4 бр. пилешки гърди (филе), 2-3 патладжана, 3-4 домата, 150 г кашкавал, 1 скилидка чесън, копър, растително масло, сол, червен и черен пипер на вкус Приготвяне: Патладжаните се измиват и подсушават. Нарязвят се по дължина на тънки ленти и се поставят в дълбока купа. Посоляват се и се оставят за 20-30 минути, за да излезе горчивата вода,

Девет присъди за протестиращи в Македония

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/devet-prisydi-za-protestirashti-v-makedoniia-6036578

Междувременно, опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) обяви, че планира нови информационни "бомби"

Меглена Кунева ще изнесе съвместна лекция с вицепремиера на Хърватия

http://pik.bg/меглена-кунева-ще-изнесе-съвместна-лекция-с-вицепремиера-на-хърватия-news336822.html

Меглена Кунева ще изнесе съвместна лекция с вицепремиера на Хърватия

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и вицепремиерът и министър на външните и европейските работи на Хърватия Весна Пусич ще изнесат съвместна публична лекция за предизвикателствата пред новите държави-членки на ЕС. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Дискусията е в рамките на инициативата „Европейски дебати“ и ще се проведе във Военния клуб от 11 часа в понеделник, 25 май. За участие са поканени депутати, представители на неправителствения сектор и академичните среди.

В рамките на официалното посещение на Пусич в София ще се проведе и среща на четири очи с вицепремиера Кунева. 

Бъчварова писа 2.56 на бившия шеф на МВР във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=289953

Оценка 2,56 по шестобалната система постави вътрешният министър Румяна Бъчварова на бившия началник на областната дирекция на МВР във Варна Николай Калчев, който заедно със заместника си и шефа на "Охранителна полиция" подаде рапорт за напускане и пенсиониране през април, пише dnes.

Министър Лукарски ще посети Москва

http://pik.bg/министър-лукарски-ще-посети-москва-news336821.html

Министър Лукарски ще посети Москва

 Министърът на икономиката Божидар Лукарски заминава на работно посещение в гр. Москва, Русия в периода 22-26 май. В рамките на визитата той ще проведе работна среща с първия заместник-министър на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Евгеньиевич Лихачов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката(МИ).

Предвижда се министър Лукарски да участва в българо-руски бизнес форум и срещи с представители на бизнеса. На форума ще присъстват над 40 български фирми, организирани от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще присъства и на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Центъра на промишлеността (ЦПРБ) в Москва. По време на официалната церемония ще бъде открита изложбена експозиция на българското машиностроене в ЦПРБ. 

Българските фирми в бизнес делегацията ще посетят международната специализирана изложба „Металообработка 2015“.

Спират водата в Поморие на 25 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/k8PGZ4ZbZDI/

Спират водоподаването в Поморие на 25.05.2015 г./понеделник/, от 08.00 ч. до 19.00.ч , поради авария на захранващ водопровод, съобщават от ВиК.

Рестарт: Изтегли безплатно приложение за Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780058

Изтегли безплатно приложение за Благоевград 
                                                                                                                                                        
Изтегли безплатно приложение за Благоевград                                                                                                                                                          

Животновъд: С отпадането на млечните квоти се цели да се унищожи фермерството

http://pik.bg/животновъд-с-отпадането-на-млечните-квоти-се-цели-да-се-унищожи-фермерството-news336819.html

Животновъд: С отпадането на млечните квоти се цели да се унищожи фермерството

С отпадането на млечните квоти се цели да се унищожи фермерството, каза Иван Сирмин, животновъд, предаде агенция "Фокус".

Във фермата си Сирмин отглежда 62 животни, от които 37 дойни крави. Притесненията на фермера са свързани с отпадането на квотите и вероятността да разпродаде животните си.

„С отпадането на млечните квоти се цели да бъдат унищожени повечето от фермите”, уточни животновъдът.

По думите му българският фермер няма как да бъде конкурентен на европейския, заради липсата на сигурност в бранша. Според Сирмин трябва да се подобри диалогът между институциите и животновъдите, за да бъдат преодолени проблемите в бранша.

Конкурс за дизайн продължава контура на щастието

http://econ.bg/Новини/Конкурс-за-дизайн-продължава-контура-на-щастието_l.a_i.674685_at.1.html

През 2015 г. контурната бутилка на Coca-Cola отбелязва 100-годишен юбилей. Вдъхновени от тази знакова икона в дизайна, ONE DESIGN WEEK и Coca-Cola...

Министър Лукарски заминава на работно посещение в Москва

http://www.cross.bg/lykarski-moskva-biznes-1466265.html

/КРОСС/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски заминава на работно посещение в Москва в периода 22-26 май. В рамките на визитата той ще се срещне с първия заместник-министър на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Лихачов, съобщава пресцентърът на министерството. Предвижда се министър Лукарски да участва в българо-руски бизнес форум и срещи с представители на бизнеса. На форума ще присъстват повече от 40 български фирми, организирани от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще присъства и на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Центъра на промишлеността в Москва. По време на официалната церемония ще бъде открита изложбена експозиция на българското машиностроене в ЦПРБ. Българските фирми в бизнес делегацията ще посетят международната специализирана изложба „Металообработка 2015".  

Българите пътували повече в страната отколкото в чужбина от началото на 2015 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=289954

Близо 580 хил. българи са реализирали туристически пътувания през първото тримесечие на 2015-та година. Това сочат данни на Националния статистически институт. Преобладаващата част от воаяжите са само в страната. Те са 83.5% от общия брой на пътуванията.

Близо 1000 българи шофират с по пет висящи акта за пътни нарушения

http://www.mediapool.bg/blizo-1000-balgari-shofirat-s-po-pet-visyashti-akta-za-patni-narusheniya-news234394.html

Близо 1000 шофьори са с по пет и повече висящи актове за нарушения по Закона за движението по пътищата. Това сочи статистиката на МВР за периода от 2012 година до март 2015 година, обяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. За последните 3 години служителите на полицията са наложили близо 110 000 акта за нарушения, а в това число попадат и заповедите за отнемане на шофьорски книжки. Статистиката на МВР показва, че наказанията на шофьорите, които са карали пияни или без книжка, са общо 25 933 броя. Преди месец стана ясно, че в затвора изтърпяват наказанията си близо 270 души за причиняване на смърт на пътя. "Трябва да има по-строги наказания за провинилите се шофьори", поиска вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Според нея проблемът с недобросъвестните шофьори може да бъде решен в парламента. Междувременно Бъчварова обясни, че ръководството на МВР е набелязало мерки за облекчаване на движението по магистралите, а една от тях е въвеждането на реверсивно движение, което ще обособи бързи и бавни ленти и ще намали постоянната им смяна. "Проектът се съгласува и одобрява. При изпълнението на строителните работи по магистралите и пътищата "Първи клас", временната организация се въвежда със заповед на пътната агенция, съгласувана с националната полиция", припомни министърът.

Украйна: новата вълна на безумието

http://www.cross.bg/prava-ykraiina-hynta-1466266.html

/КРОСС/ След като в Украйна обстановката на противопоставяне достигна невиждани от десетилетия размери, макар че продължилата почти година гражданска война беше официално прекратена, то днес Върховната Рада реши да върне мирния процес назад. И то не просто да го върне назад, а направо да обяви намеренията си да го прекрати и да възобнови военните действия. И то по начин, който предполага война на тотално изтребление. Конституционните права на жителите на Донбас като правото на придвижване, на лична неприкосновеност и избор на местожителство бяха отменени днес от депутатите. Но това не е нищо в сравнение с втория законопроект, подготвен от управляващата киевска хунта и приет с мнозинство от 249 депутати, гласували в негова полза (при необходимо мнозинство от 226 депутати). Съгласно текста на този нормативен акт, фактически жителите на Донбас биват лишени от юридическа защита срещу смъртно наказание, нарушаване на телесната им неприкосновеност, мъчения, както и от всички права, предвидени в международните договори, по които Украйна е страна. Тъй като целта на тези международни конвенции е да гарантират съществуването на всяко човешко същество, неговите чест, достойнство и основни права, които са иманентно свързани с човешката личност, то тези права са признати за универсални, приложими от всяка власт навсякъде по света, защото, колкото и различни да са хората, най-важното е, че са именно човешки същества

България, Словакия, Унгария и Румъния с нов проект за газопровод

http://econ.bg/Новини/България-Словакия-Унгария-и-Румъния-с-нов-проект-за-газопровод_l.a_i.674684_at.1.html

България, Словакия, Унгария и Румъния ще си сътрудничат в нов проект за газопровод. Това стана ясно на срещата на върха в Рига. Страните подписаха...

Сесил Каратанчева влезе в основната схема на "Ролан Гарос"

http://news.ibox.bg/news/id_172350362

Тя ще е третият български представител заедно с Цвети Пиронкова и Григор Димитров

Шефът на УЕФА Мишел Платини дойде у нас и откри: В Бургас небето е по-синьо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780045

Президентът на УЕФА Мишел Платини даде пресконференция в Бургас, където пристигна за финала на европейското за юноши до 17 години. В 20:00 часа на стадион "Лазур" започва битката за короната между талантите на Франция и Германия. Платини изрази задоволство от организацията на Евро 2015 и даде висока оценка на работата на България за развитието на
Президентът на УЕФА Мишел Платини даде пресконференция в Бургас, където пристигна за финала на европейското за юноши до 17 години. В 20:00 часа на стадион "Лазур" започва битката за короната между талантите на Франция и Германия. Платини изрази задоволство от организацията на Евро 2015 и даде висока оценка на работата на България за развитието на

Премиерът ще бъде на аудиенция при Н. Св. Папа Франциск по повод 24 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6RMr_d3eGsI/

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация ще посетят Държавата Ватикана и Италианската република на 23 и 24 май 2015 г. по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
На 23 май премиерът Борисов ще бъде на аудиенция при Негово Светейшество Папа Франциск. Българският премиер ще се срещне и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.
Същия ден премиерът Бойко Борисов ще поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в Рим.
На 24 май министър-председателят ще присъства на молебен в църквата „Свети Павел“ в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“.
Във водената от министър-председателя делегация участват министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева.

Москов обеща индивидуален подход при всяко сливане на болници по места

http://www.mediapool.bg/moskov-obeshta-individualen-podhod-pri-vsyako-slivane-na-bolnitsi-po-mesta-news234393.html

Здравният министър Петър Москов обеща индивидуален подход при всяко от предстоящите сливания на бившите диспансери с болниците по места. В петък той посети комплексния онкологичен център в Русе, който протестира срещу обявените планове на Министерството на здравеопазването. По същия начин реагираха и другите окнокцентрове, както центровете за психично здраве. Москов дава заявка, че е готов на отстъпки, но не и от осигуряването на цялостно лечение за пациентите. "Поемам категоричния ангажимент всеки случай във всеки град да бъде разгледан поотделно", каза Москов и допълни, че за всяко място ще се търси различен подход. "Няма да отстъпя обаче да има "малки феодални царства", които правят нещо, което е нискоразходно и високодоходно, след което взимат парите от касата, а пациентът продължава да ходи по болници и по лекари", допълни здравният министър. Той заяви, че от следващата година НЗОК няма да плаща за фрагментирано лечение и ще финансира цялостния път на лечението и излекуването на пациента. "Здравната каса ще плаща за излекуването - разбира се, там, където е възможно. Няма да се финансира структура, а резултат", посочи Москов. "Фрагментиране на отделен епизод от терапията, например на онкоболен, без да ни интересува какво се е случва преди и след това, няма да бъде допуснато и финансирано от здравната каса", поясни министърът. Той подчерта, че не става въпрос за закриване на структури, а за общо действие и изработване на план за лечение на даден пациент. "В Русе и двете звена - многопрофилната болница и Комплексния онкологичен център, трябва да започнат да работят по общ начин. Това, което се разбрахме днес с ръководствата на двете болници е, че още в следващите дни ще седнем и ще обсъдим, ще гарантираме спокойствието на работещите и на двете места, но спокойствието дотолкова, доколкото то осигурява спокойствието и гарантира пътя на пациентите. По никакъв друг начин няма да толерирам спокойствието на системата", заяви Москов. Той даде пример с Русе, че не може на пет метра да има две лечебни заведения - болницата и Комплексния онкологичен център и да се налага един пациент да бъде изписван от едното и да бъде приеман в другото. Министърът обясни, че пред ръководствата и на двете болници в Русе е заявил, че ще бъдат гарантирани условията на труд, начинът на обединение, начинът на взимане на решения. "Няма да има по-силна или по-слаба страна. Ще бъде гарантирано, че пациентът където и да постъпи, ще има комплексно лечение", заяви Москов. В отговор на въпрос дали ще бъдат намалени възнагражденията на лекарите от специализираните центрове при евентуално обединение с болницата, Москов каза, че не вижда причина за подобно притеснение. И се ангажира, че нито един човек от медицинския персонал няма да бъде съкратен.  

Борисов и Гарибашвили обсъдиха сътрудничеството между България и Грузия

http://www.cross.bg/gryziya-borisov-bulgariya-1466264.html

/КРОСС/ Двустранното сътрудничество между България и Грузия обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и грузинският му колега Иракли Гарибашвили. Двамата разговаряха в Рига, където се проведе Среща на върха на Източното партньорство, съобщава правителственият пресцентър. Премиерът Борисов изтъкна традиционно добрите отношения между двете страни и потенциала за тяхното развитие - както чрез засилени контакти между секторните министерства, така и в рамките на Смесената междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Българският министър-председател отбеляза, че Грузия е важен партньор в реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа и България, особено по отношение на транзита на азербайджански газ. Премиерът Бойко Борисов потвърди готовността на страната ни да споделя своя опит и експертиза по въпросите на евроатлантическата интеграция и да оказва конкретно и практическо съдействие на Грузия в тази посока. Според него е важно Грузия да използва максимално потенциала на Споразумението за асоцииране за осигуряване на ново качество на процеса на сближаване с ЕС. От своя страна Гарибашвили благодари на българския министър-председател за подкрепата. Премиерът Борисов изрази увереност, че ползотворният политически диалог ще продължи и занапред и отправи покана към своя колега да посети страната ни.

Лукарски заминава за Москва

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/05/22/2538766_lukarski_zaminava_za_moskva/?ref=rss


Министърът на икономиката Божидар Лукарски заминава на работно посещение в Москва днес. В рамките на визитата, която ще продължи до 26 май, той ще разговаря с  първия заместник-министър на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Лихачов.

Предвижда се Лукарски да участва в българо-руски бизнес форум заедно с 40 български фирми, организирани от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще...

2 млади момичета и едно момче са жертвите на тежката катастрофа във Варненско

http://pik.bg/2-млади-момичета-и-едно-момче-са-жертвите-на-тежката-катастрофа-във-варненско-news336817.html

2 млади момичета и едно момче са жертвите на тежката катастрофа във Варненско

Две млади момичета и едно момче на възраст между 20 и 25 години са загиналите при жестоката катастрофа край село Долище, Варненско, предаде БГНЕС.

При тежкия инцидент, станал около 14.30 ч. са се сблъскали микробус и автомобил. Колата не е спряла на знак стоп и е била ударена от микробуса. Шофьорът на колата и още едно момиче са в болницата заедно с пострадалите от микробуса. От микробуса загинали няма, в него са пътували работници от турски произход. Ранени са 8 души.

Полицейски екипи, както и на пожарната са на мястото на жестоката катастрофа. По целия път има разхвърляни дрехи и багаж на хората, пътували в двете превозни средства. Екипи на пожарната режат ламарините на автомобила, за да извадят загиналите. И микробусът, и леката кола са смачкани до неузнаваемост, като автомобилът е отнесен в полето до пътя. На този път стават едни от най-тежките катастрофи.

Програма на “Софийски музикални седмици” от 24 май до 29 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_508837.html

В столицата от 26 май до 26 юни ще се проведе 46-то издание на Международния фестивал “Софийски музикални седмици” в Националния дворец на културата. През 2015 г. фестивалът акцентира на годиншнините, които ще се честват чрез концертите: 75 години от рождението на Александър Йосифов; 100 години от смъртта на Александър Скрябин; 120 години от рождението на Паул Хиндемит; 120 години от рождението на Албан Берг; 130 години от рождението на Морис Равел; 150 години от рождението на Ян Сибелиус. “Смисълът да има такъв фестивал е да се предлага продукция, която надхвърля културното ежедневие. Нашият екип е малоброен и обременен от героично, но и тежко наследство, защото столичани помнят програмите на фестивала отпреди 30 - 40 години, но условията днес са доста различни”, заяви председателят на Фондация “Софийски музикални седмици” Пламен Джуров. Билети могат да бъдат закупени на касата на билетен център на НДК за концертите в НДК и на касата на Концертен комплекс "България" за концертите в Зала "България", както и чрез Ticket Logic . Програма на Международния фестивал “Софийски музикални седмици”: - 24 май – Зала „България“, матине в 12 часа. Филхармония „Пионер” диригент Любомир Денев – младши. Солисти: Жан Панайотов – пиано, Аманда Николова – флейта, Росен Идеалов – кларинет, Ана Мария Янакиева - вокал В програмата: Жан Панайотов (премиера на концерт за пиано със солист авторът), Панчо Владигеров, Сен-Санс, Мусоргски, Бородин, Георги Стрезов. - 26 май – зала 6 в НДК, 19:00 часа - Струнен квартет „Фрош”. В програмата: Васил Казанджиев, Хуго Волф, Бела Барток.  - 27 май - зала 6 в НДК, 19:00 часа - Валентин Радутиу - виолончело и Евгени Божанов – пиано. В програмата: Брамс, Чайковски, Рахманинов. - 28 май - Национален музикален театър „Стефан Македонски”, 19:00 часа - „Пандора” - камерна опера с хореографски сцени. Музика – Полван Брюхе и Петър Дундаков, хореография – Боряна Сечанова. Балет „Арабеск” и КА „Софийски солисти”. - 29 май – зала 7 в НДК, 19:00 часа - Ансамбъл „Ярило“ (клавирно дуо от Канада). Мултимедиен концерт с писма и музика на Александър Скрябин. - 30 май – зала 7 в НДК, 19:00 часа - Авторски концерт на Александър Йосифов по случай 75-годишнината му. Солисти: Димо Димов, Йовчо Крушев, Десислава Щерева, Евгения Симеонова. В програмата: Премиери на клавирни произведения за 2, 4, 6, 8 ръце. - 3 юни - зала 7 в НДК, 19:00 часа - Силвана Пръвчева – сопран и Ивелина Иванчева – пиано. В програмата: Романси от Чайковски. - 4 юни – зала 7 в НДК, 19:00 часа - Оркестър „Камерата Орфика“ към НБУ със солисти Марио Хосен и Кристина Хинова – цигулка, Стефания Янкова – виола и Лиляна Кехайова – виолончело, диригент Найден Тодоров. В програмата: Марин Големинов, Мирослав Данев, Стефан Драгостинов, Георги Арнаудов. - 5 юни – Камерна зала „България“, 19:00 часа - Елмира Дърварова - цигулка, Ясен Теодосиев – валдхорна и Божидар Ноев - пиано. В програмата: Теодор Дюбоа, Цезар Франк, Лигети, Аманда Майер. - 6 юни - Зала „България“, 19:00 часа - Русенска филхармония, солист Людмил Ангелов, диригент Владимир Кираджиев. В програмата: Ференц Лист, Шулц-Евлер, Морис Мошковски – Концерт за пиано и оркестър оп. 31. - 9 юни - зала 7 в НДК, 19:00 часа - Духов квинтет WINDART и камерна формация към НМА „Проф. Панчо Владигеров”, солисти: Неда Атанасова – сопран, Огнян Михов – кларинет, Елена Пачеджиева - цигулка и виола, Георги Георгиев – виолончело, Кристиана Абрашева - пиано. Диригенти: Георги Патриков и Цанислав Петков. В програмата: Лигети, Шьонберг – „Лунният Пиеро”. - 10 юни – зала 7 в НДК, 19:00 часа - Струнен квартет „Харингтон” от САЩ. В програмата: Бах/ Моцарт, Респиги, Шуберт. - 11 юни - зала 7 в НДК, 19:00 часа - Японски хор „Камерата“ под диригентството на Йошико Колон Мики. - 14 юни – Зала „България“, 18:00 часа - Плевенска филхармония със солисти Зорница Иларионова – цигулка, Анна Петрова – пиано и Велина Божилова – сопран, диригент Йордан Камджалов. Солистите на концерта са лауреати на Фондация „Йордан Камджалов”. В програмата: Прокофиев, Малер, Сен-Санс, Чайковски. - 15 юни – зала 9 в НДК, 19:00 часа - Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Александър Василенко – пиано, Йордан Димитров - цигулка. В програмата: Бетовен, Брамс, Хиндемит. - 18 юни - зала 6 в НДК, 19:00 часа - КА „Софийски солисти” диригент Пламен Джуров, солисти Лия Петрова – цигулка, Адриен ла Марка – виола. В програмата: Михаил Пеков, Петерис Васкс (премиери), Моцарт - 19 юни – зала 6 в НДК, 19:00 часа - Сонатно дуо Павел и Анна Хмара (цигулка и пиано) от Украйна. В програмата: Моцарт, Брамс, Шимановски, Стравински. - 19 юни - зала на Алианс Франсез (пл. "Славейков"), 19:00 часа - Гала на френската камерна музика – Марио Хосен и Кристина Хинова - цигулка, Жерар Косе – виола, Доминик дьо Вильонкур – виолончело и Людмил Ангелов– пиано. В програмата: Форе, Шосон, Дебюси, Цезар Франк. - 23 юни – зала 6 в НДК, 19:00 часа - Клавирен рецитал на Пламена Мангова. В програмата: Бетовен, Шопен, Брамс, Лист, Албенис, Хинастера. - 25 юни - Студио 5, 19:00 часа - Рецитал на Боби Йоцов – кларинет и Огняна Соколова – пиано. В програмата: Розен Блат, Пол Рийд, Иржи Пауер, Пол Жанжан, Микеле Мангани. - 25 юни - Национален музикален театър „Стефан Македонски”, 19:00 часа - „Спящата красавица“ – драматично-балетен спектакъл по балета на П. И. Чайковски, режисьор Боян Иванов, видеомапинг и компютърна анимация Тодор Тодоров, сценография и костюми Свила Величкова, хореография Силвия Томова. Копродукция на Държавна опера – Русе и Държавен куклен театър – Варна. - 26 юни – Зала „България“, 19:00 часа - Заключителен концерт на майсторския клас по пиано на Людмил Ангелов с негово участие. - 26 юни – Голяма зала на БАН, 19:00 часа - „Процесът Мерилин Монро“ - камерна опера от Роланд Баумгартнер, либрето Джейрон Тино, диригент Андрия Павлич, режисьор Огнян Драганов. Солисти: Теодора Чукурска, Анита Шишкова, Стоян Стоянджов, Илия Деведжиев, Цветана Радушева. Оркестър на Държавна опера – Русе, Студио за модерен балет Фрийдъм. - 28 юни – Галерия УниАрт на НБУ, 18:00 часа - Клавирен рецитал на Виктория Василенко. В програмата:Бах/ Бузони, Георги Арнаудов, Момпоу, Дебюси, Прокофиев. - 29 юни – зала на Алианс Франсез (пл. "Славейков"), 19:00 часа - Рецитал и представяне на компактдиск с френска музика на арфистката Сузана Клинчарова. Съпътстваща програма: - 27 май , 10:00 часа - Научна конференция „Музикалната култура между държавата и пазара“ съвместно с НМА „Проф. Панчо Владигеров“; - 2 юни , 18:00 часа – Концертен комплекс „България“ – Изложба "Снимки и спомени от кабинета на Владигеров" на Къща-музей „Панчо Владигеров“ – София; - 3 юни , 15:30 часа – НДК, зала 7 - Концерт на млади музиканти от училището по изкуства ЕСПА; - 5 юни , 18:00 часа – Камерна зала „България” - Представяне на компактдиск на Елмира Дърварова с Концерт за цигулка и оркестър от Върнан Дюк; - 10 юни , 18:00 часа – Концертен комплекс „България“ – „Джаз във фокус“ – фотоизложба със снимки на Милчо Левиев, фотограф Зафер Галибов; - 11-12 юни , 10:00-18:00 часа - ДЕСЕТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ за докторанти и пост-докторанти с международно участие - Заседателна зала на библиотеката на НБУ; - 15-26 юни – Шести клавирен майсторски клас на проф. Людмил Ангелов „ГОЛЕМИТЕ ПИАНИСТИ-КОМПОЗИТОРИ IV“ в НБУ; - 16-19 юни - Семинари за изпълнителско майсторство на проф. Доминик дьо Вильонкур (Франция) – виолончело и проф. Жерар Косе (Франция) – виола - Галерия УниАрт на НБУ; - 24 юни , 18 часа – зала НМУ „Любомир Пипков“ - Среща-концерт на възпитаници на интерната за даровити деца, участват: Димо Димов – цигулка, Стефан Попов и Венцеслав Николов – виолончело, Милена Моллова и Ружка Чаракчиева – пиано и др.; - 26 юни – „Музика без риск?“ – обучителен семинар по управление на риска в изпълнителските изкуства – съвместно с PEARLE, UNI-GLOBAL и проекта OIRA на Европейската комисия; - 29 юни – НМУ „Любомир Пипков“ – майсторски клас на Даниела Иванова - виола; - Представяне на книги на Любомир Кутин и Момчил Георгиев; - Представяне на три тематични книжки на „Българско музикознание“ – проф. Ели Вълчинова.

Изпълнителният директор на ЦСКА подаде оставка (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/22/2538714_izpulnitelniiat_direktor_na_cska_podade_ostavka_video/?ref=rss


Изпълнителният директор на футболния ЦСКА Александър Тодоров подаде оставка, която е приета от собствениците на клуба. Това съобщи самият той на пресконференция. 

Тодоров е изразил несъгласие с концепцията на настоящите собственици за развитието на клуба, тъй като я смята за неработеща. 

"Напускам заради абсолютно несъгласие с мажоритарните собственици в момента, които по една или друга причина не желаят това дружество да продължи в този си вид. Те имат концепция, която...

Изпълнителният директор на ЦСКА подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/22/2538714_izpulnitelniiat_direktor_na_cska_podade_ostavka/?ref=rss


Изпълнителният директор на футболния ЦСКА Александър Тодоров подаде оставка, която е приета от собствениците на клуба. Това съобщи самият той на пресконференция. 

Тодоров е изразил несъгласие с концепцията на настоящите собственици за развитието на клуба, тъй като я смята за неработеща. 

"Напускам заради абсолютно несъгласие с мажоритарните собственици в момента, които по една или друга причина не желаят това дружество да продължи в този си вид. Те имат концепция, която ще...

Борисов: България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/34OHHnMdUk8/

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на Източното партньорство, която се провежда в Рига.
Премиерът отбеляза, че държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия. „Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия“, заяви Борисов. Премиерът коментира Източното партньорство като процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. „То няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа”, подчерта българският министър-председател.
По отношение на визовата либерализация, той приветства напредъка на Украйна и Грузия и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим.
Провеждането на настоящата среща по-малко от две години след тази във Вилнюс и предвид настъпилите междувременно драматични събития в региона, демонстрира обединителната сила на Източното партньорство и неговия потенциал за постигане на дългосрочна стабилност и просперитет в Източна Европа“, отбеляза премиерът Борисов. Той допълни, че успехът е обвързан с капацитета и волята на правителствата на страните-партньори да осъществяват договорените реформи. „България бе сред първите държави-членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна. Тези споразумения са признание за усилената работа и напредъка на страните-партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация, и съм уверен, че това не е краят на нашето сътрудничество, а един отворен процес“, посочи в изказването си министър-председателят.
„Очакваме отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват възходящо в зависимост от степента на ангажиментите, които могат да поемат и от идентифицираните взаимни интереси. За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимоизгоден модел на отношенията с ЕС. Надявам се стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим, което би й позволило в по-широка степен да използва възможностите, предоставяни от Източното партньорство“, допълни премиерът Борисов.
Той беше категоричен, че задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи ще донесе взаимни ползи в социално-икономическата и политическата сфери и ще спомогне за стабилността и просперитета в региона на Източна Европа.

Ще има индивидуален подход при сливането на болници, обеща Москов в Русе

http://pik.bg/ще-има-индивидуален-подход-при-сливането-на-болници-обеща-москов-в-русе-news336815.html

Ще има индивидуален подход при сливането на болници, обеща Москов в Русе

От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще финансира цялостното лечение на пациентите спрямо социално-значимите заболявания. Фрагментиране на отделен епизод от терапията на болните няма да бъде допуснато и няма да се финансира от НЗОК.

Това каза в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той заедно със заместника му д-р Ваньо Шарков се срещнаха с ръководствата и част от работещите в Комплексния онкологичен център и Многопрофилната болница в Русе. Пред тях те представиха идеите си за реформа в здравеопазването, както и причините за това. Министър Москов обясни, че ще се търсят индивидуални начини за сливането на лечебните заведения в различните градове. Дали сливането ще бъде формално или функционално, това ще бъде описано в закона и ще бъде описано ясно, без да се ощетяват различните структури.

Според него чрез изработването на национална здравна карта тези проблеми ще се решат специфично, на базата на конкретиката на града, логистиката и заболеваемостта в съответните градове. Петър Москов посочи, че различията в собствеността на болниците, където едните са общински, а другите държавни, е просто детайл, който не бива да пречи на смисъла на замисленото преструктуриране.

Там, където при сливане общината се окаже с по-голям дял, не пречи и тя да стане и мажоритарен собственик. Очаква се следващата седмица Законът за здравно осигуряване да бъде приет на второ четене в парламента. Според измененията в него, от края на тази година Здравната каса ще има възможност да избира с кои болници да сключва договор. Част от критериите ще гарантират едно по-добро отношение към пациентите от страна на лекарите.

Над 500 фермери излязоха на протест, плашат парламента с фекални бомби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780036


Над 500 фермери от цялата страна блокираха за половин час в петък пътя между Димитровград и Хасково. Националният протест на производителите на мляко е заради ниската изкупна цена и липсата на държавна стратегия и подкрепа за сектора животновъдство.
"На 65 години съм. Отглеждам 60 крави и 60 цигани, които ме крадат всяка година.
Над 500 фермери от цялата страна блокираха за половин час в петък пътя между Димитровград и Хасково. Националният протест на производителите на мляко е заради ниската изкупна цена и липсата на държавна стратегия и подкрепа за сектора животновъдство. "На 65 години съм. Отглеждам 60 крави и 60 цигани, които ме крадат всяка година.

Шефът на УЕФА Платини: В Бургас небето е по-синьо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780038

Президентът на УЕФА Мишел Платини даде пресконференция в Бургас, където пристигна за финала на европейското за юноши до 17 години. В 20:00 часа на стадион
Президентът на УЕФА Мишел Платини даде пресконференция в Бургас, където пристигна за финала на европейското за юноши до 17 години. В 20:00 часа на стадион "Лазур" започва битката за короната между талантите на Франция и Германия. Платини изрази задоволство от организацията на Евро 2015 и даде висока оценка на работата на България за развитието на

Агресивни пчели нападнаха 60-годишна жена в село Ресилово

http://pik.bg/агресивни-пчели-нападнаха-60-годишна-жена-в-село-ресилово-news336813.html

Агресивни пчели нападнаха 60-годишна жена в село Ресилово

60-годишната Йорданка Глухарска от село Ресилово изпадна в алергичен шок след ужилване от пчели. Вчера тя е била докарана в Спешен център - Дупница от съпруга си. Цялото й лице е било в отоци от жилещите насекоми.

След няколко инжекции "Урбазон" и системи тя се посъвзела и разказа за преживения шок: „За последните три години четвърти път лекарите ме спасяват. Алергична съм към ужилване от пчели. Съседът Веселин Павлов отглежда 14 кошера по европрограми. Пчелите стават агресивни в големите жеги. От страх да не ме ужилят не смея да изляза от къщата. Всяко ужилване може да коства живота ми. Аз и съпругът ми помолихме съседа да изнесе кошерите от двора си през лятото и през зимата да ги връща. Известно време ги нямаше. Сега отново са в двора му. Писахме жалба до кмета на Сапарева баня Сашо Иванов. Дано той се намеси и помогне”, разказва Йорданка.

„Не желая да се конфронтирам със съседа, но животът на съпругата ми е по-скъп”, заяви съпругът й Стефан Глухарски, бивш кмет на с. Ресилово. „От три години не можем да се разберем за кошерите. Съседът Веселин Павлов е готов с отговора, че не мога нищо да му направя. Предварително ще бъде уведомен кога ще дойде комисия от общината и той ще премести кошерите, а после отново ще ги върне в двора си. "Готов съм аз да излежа присъдата на Пламен Галев и Ангел Христов, но да се върнат в селото, за да има ред. Докато те бяха в Ресилово, спокойно си оставях колата отключена пред къщата и никой не пипаше. Сега се краде масово. Ние с Веселин не можем да се разберем. Млад човек е, но да се съобразява с околните”, категоричен е Стефан Глухарски.

Понасяме щети след санкциите срещу Русия, призна Дончев

http://pik.bg/понасяме-щети-след-санкциите-срещу-русия-призна-дончев-news336812.html

Понасяме щети след санкциите срещу Русия, призна Дончев

На европейско ниво няма предвидени компенсаторни инструменти по линия на наложените санкции спрямо Русия. Така вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев отговори на въпрос от лидера на Атака Волен Сидеров относно компенсации за България от Европейската комисия след санкциите срещу Русия. По груби изчисления на Сидеров след санкциите срещу Русия България ще понесе щети от около 1 млрд. лева, най-вече в туризма.

С цел промяна на политиката България подкрепи санкциите, наложени на Русия от ЕС. Решението за налагане на мерките е взето абсолютно единодушно от всички държави членки. Искам да отбележа като нюанс за българската политика спрямо Русия България винаги е поддържала една умерена политика, обяви от своя страна Томислав Дончев. Данните показват, че за 2014 г. общият експорт на България ако е 22 млрд. евро, за Русия е около 2,4% от общия експорт. Безспорно ще видим спад през 2015., но става дума за изключително ниски стойности от 1,4% от общия експорт, увери той.

Сидеров обаче го обвини, че единственото, което е направил Дончев, е да покаже колко е нищожен стокообменът ни с Русия. „Това, че с единодушие са били приети санкциите също не е положителен факт“, подчерта атакистът. В безспорен интерес за България е да има по-интензивен стокообмен. Бях абсолютно откровен, заявявайки от трибуната на НС, че щета има.

Трябва да отбележим, че вносът от страна на Русия е в доста големи мащаби, въпросът е, че нашият експорт е скромен, каза в своя защита министърът по еврофондовете. Вие сте напълно прав, че той трябва да е по-голям. Санкциите и контрасанкциите носят щети. Надявам се политическата ситуация в Украйна абсолютно да деескалира, защото е в безспорен интерес и на Европа, и на Русия, да развиват търговията, допълни Дончев.

Димитровград танцува за Гинес (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780031

160 танцьори от 4 града в станата валсуваха в Димитровград в опит да подобрят световния рекорд на Гинес в категорията
160 танцьори от 4 града в станата валсуваха в Димитровград в опит да подобрят световния рекорд на Гинес в категорията "Най-голям едновременен танц" по обяд вчера. В инициативата "Европа танцува" се включиха общо 50 града от 11 страни от Централна и Източна Европа. Двойките изиграха по 4 завъртания за общо 6 минути под звуците на Йохан Щраус в алея

Вчера направиха първа копка на нова църква във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=289951

Първа копка за строеж на нов православен храм бе направена във втори микрорайон на кв „Власдислав Варненчик“ – „Кайсиева градина“. Теренът бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, районния кмет Неделчо Михайлов, общински съветници и много жители на района, съобщиха от Общината за Moreto.

Без вода в някои части на столицата в понеделник

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-в-понеделник-news336811.html

Без вода в някои части на столицата в понеделник

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 25 май, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

На 25 май (понеделник), във връзка с направа на водопроводни връзки на рул. „Св. Георги Победоносец“ кв. „Кремиковци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Възраждане“, ул. „Кремиковска“, ул. „Светлина“, ул. „Св. Георги Победоносец“, ул. „Пробуда“, ул. „Хаджи Димитър“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Св. Георги Победоносец“ ъгъла с ул. „Пролет“ .

На 25 май (понеделник), във връзка с ремонт на сградно водопроводно отклонение до бл. 2Е, жк. „Гоце Делчев“ ,се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 2Е, бл. 4Е. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Генерал Кирил Ботев“ пред бл. 2Е.

На 25 май (понеделник), във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Дъб“, с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Дъб“; по ул. „Кория“ от ул. „Дъб“ до ул. „Ясен“, ул. „Бор“; по ул. „Ясен“ от ул. „Дъб“ до ул. „Липа“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Дъб“ при параклиса.

На 25 май (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Летоструй“, кв. „Васил Левски“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Летоструй“ от бул. „Ботевградско шосе“ до ул. „Генерал Инзов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Летоструй“№111.

На 25 май (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Несебър“, кв. „Факултета“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Несебър“ от ул. „Суходолска“ до бул. „Възкресение“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Несебър“ ъгъла с бул. „Възкресение“.

На 25 май (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Поп Богомил“, Център , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Поп Богомил“ от ул. „Будапеща“ до ул. „Георги Сава Раковски“; по ул. „Будапеща“ от бул. „Сливница“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Будапеща“ ъгъла с ул. „Поп Богомил“.

На 25 май (понеделник), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Слатинска река“, жк. „Слатина“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Нектар“ и ул. „Слатинска река“ №12, №14. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Нектар“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Петима учители за изискванията, стреса и ниската летва на матурите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/05/22/2538498_petima_uchiteli_za_iziskvaniiata_stresa_i_niskata/?ref=rss


Учениците трябва да са на мястото си 15 минути преди изпита в непознато училище, в което са разпределени случайно и на входа да са представили документ за самоличност и служебна бележка, че са допуснати до матура. С влизането трябва да изключат телефоните си и да ги предадат на квесторите. Нямат право да пишат с друг цвят химикал освен черен, трябва да внимават да не надраскат или изцапат листовете по никакъв начин. Нямат право да отварят прозорците, или да излизат от залата поне 1 час след...

Приятели събират пари за моторист в кома

http://petel.bg/Priyateli-sabirat-pari-za-motorist-v-koma__113189

Приятелите на моториста Демир Василев събират пари за лечението му. Младият мъж катастрофира в края на миналата година и от 20 октомври не...

Гърция: Срещата на Меркел, Ципрас и Оланд беше конструктивна

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/64691/Gartsiya-Sreshtata-na-Merkel-TSipras-i-Oland-beshe-konstruktivna

/Поглед.инфо/ Вчерашната среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд се е провела в "конструктивна обстановка", съобщават гръцки източници.

Съюзът на музикалните и танцови дейци отличи кмета на Добрич

http://pik.bg/съюзът-на-музикалните-и-танцови-дейци-отличи-кмета-на-добрич-news336809.html

Съюзът на музикалните и танцови дейци отличи кмета на Добрич

Кметът на Добрич Детелина Николова получи най-голямото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България в навечерието на празника на славянската писменост и култура, съобщават от пресслужбата на общината.

На свое заседание на 13 май председателството на Съюза единодушно е решило да присъди кристалното огърлие на Николова за изключителен принос в развитието на българската музикална култура, заяви при връчването му на официална церемония в навечерието на празника зам.-председателя на УС на Съюза Росица Бояджиева. "Цяла България познава Добрич чрез неговата култура", подчерта Бояджиева. От своя страна добричкият градоначалник благодари и отбеляза, че това е признание за всички дейци на културата в Добрич - хората, които с достойнство прославят града в България и по света. Д. Николова заяви още:

„Щастлива съм, че в годините успяхме да съхраним всички културни формации, да дадем път на новите, да подкрепим с усилие, вяра и финансов ресурс всички творчески идеи и планове на нашите дейци. Вярвам, че знанието, науката и културата могат да променят света за нашите деца. Да бъде наистина свят на просветлението, на развитието и на стремежа към красотата и човечеството".

THEM FREQUENCIES откриват концерта на EYEHATEGOD

http://music.actualno.com/THEM-FREQUENCIES-otkrivat-koncerta-na-EYEHATEGOD--news_474435.html

От Rawk’n’Roll се радваме да съобщим, че българската хардкор бригада THEM FREQUENCIES ще открие концерта на слъдж пионерите EYEHATEGOD в София, който ще се проведе на 12 юни в голя...

Лондон е най-богатият град в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780018

Британската столица е градът в Европа с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението, съобщи УНИАН, позовавайки се на информация от Статистическото бюро на Европейския съюз.
На всеки гражданин на Лондон се падат 325% БВП в сравнение със средния показател на ЕС. На второ място се нарежда Люксембург,
Британската столица е градът в Европа с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението, съобщи УНИАН, позовавайки се на информация от Статистическото бюро на Европейския съюз. На всеки гражданин на Лондон се падат 325% БВП в сравнение със средния показател на ЕС. На второ място се нарежда Люксембург,

Индия търси партньори в Русия за строителство на атомни подводници

http://www.cross.bg/atomni-podvodnitzi-pregovorite-1466263.html

/КРОСС/ Индийската компания Reliance Infrastructure търси в Русия партньори за съвместно строителство на атомни подводници и военни кораби по технологиите „стелт", пише днес индийският вестник Economic Times, цитиран от novinitednes. Според изданието, топмениджърите на компанията се намират в Москва, където се срещнали с високопоставени представители на руското министерство на отбраната. Близък до преговорите източник е съобщил, че в най-скоро време те може да посетят министър Сергей Шойгу и да посочат потенциалния руски партньор, притежаващ необходимата технологична експертиза. Съобщава се също, че преговорите се водят за построяването на шест съвременни атомни подводници в корабостроителниците в индийския Гуджарат с помощта на технологии, предоставени от чуждестранен партньор.  

Лондон е най-богатият град в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780014

Британската столица е градът в Европа с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението, съобщи УНИАН, позовавайки се на информация от Статистическото бюро на Европейския съюз.
На всеки гражданин на Лондон се падат 325% БВП в сравнение със средния показател на ЕС. На второ място се нарежда Люксембург,
Британската столица е градът в Европа с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението, съобщи УНИАН, позовавайки се на информация от Статистическото бюро на Европейския съюз. На всеки гражданин на Лондон се падат 325% БВП в сравнение със средния показател на ЕС. На второ място се нарежда Люксембург,

Държавата се управлява от бизнесмодел с участие на прокуратурата

http://www.cross.bg/prokyror-prokyratyrata-glavniya-1466262.html

/КРОСС/ „Без реформа на прокуратурата и преразглеждане на статута и 7-годишния мандат на главния прокурор, който и да е той, проектопромените на Конституцията, предвиждащи разделение на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска камара, пак са изключително важни, за да бъде отвързан съдът от неявните обвързаности във Висшият съдебен съвет, но са само половин реформа. В проекта за промени обаче прокуратурата е почти недокосната. Отсъствието на промени за ведомството на г-н Цацаров и за самия главен прокурор оглушително разобличава Бойко Борисов, защото демаскира властовите обвързаности с онзи, на когото служи прокуратурата, като съдим по нейните действия", коментира Петя Владимирова. Петя Владимирова наблюдава съдебната власт и вътрешния ред от 30 години и винаги е изразявала открито позицията си, независимо в кои издания е работила и кой е оглавявал българската прокуратура и МВР.   - Започвам с последното събитие, което преподреди въпросите - защо в сряда във ВСС главният прокурор се е разкрещял и е тръшнал вратата? С какво не е бил съгласен? - Главният прокурор се развика и трясна вратата и така успешно скри проблема - медиите се плъзнахме по пиротехниката, въприехме я за събитие и в пушилката изпускаме същественото

Милиардерът Сорос предрича нова световна война

http://www.cross.bg/soros-kitaii-voiina-1466261.html

/КРОСС/ Американският милиардер Джордж Сорос допуска възможността от нова световна война, началото на която ще бъде сложено от конфликт между Китай и САЩ, пише Market Watch. Според Сорос, такъв вариант е възможен, ако КНР ориентира своята икономика за вътрешни нужди, а не за експорт. Тогава на китайските власти ще им трябва външен конфликт, за да удържат властта.„Ако възникне стълкновение между Китай и военен съюзник на САЩ като Япония, без преувеличение може да се каже, че ще се окажем на прага на трета световна война" - Market Watch Сорос. За да избягнат това, САЩ трябва да отидат на „голяма отстъпка" на Китай, като позволят юанът да стане част от валутната кошница на МВФ. Китайската валута обаче може да се превърне в сериозна конкуренция на долара, пише Market Watch. Китай в отговор трябва да отстъпи и да реформира икономиката си, отбелязва милиардерът. С поред него Китай и САЩ трудно ще постигнат съгласие, обаче алтернативата е „много неприятна". В противен случай има сериозна опасност Китай да създаде политически и военен съюз с Русия и тогава заплахата от нова световна война ще бъде реална, обобщава изводите Сорос. Кой е Джордж Сорос Джордж Сорос е американски финансист, основател и глава на благотворителни фондации, не веднъж обвиняван в помощ при организиране на смяна на властта в много държави. Парите на Сорос спомогнаха за провеждането на първата „оранжева революция" в Украйна през 2004 г

Министър Лукарски откри Българо-казахстанската търговска камара в Астана

http://pik.bg/министър-лукарски-откри-българо-казахстанската-търговска-камара-в-астана-news336806.html

Министър Лукарски откри Българо-казахстанската търговска камара в Астана

„Търговско-икономическите отношения между България и Казахстан са традиционно добри, но вярвам, че може да се направи още много.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалното откриване на Българо-казахстанската търговска камара (БКТК), което се проведе днес в Астана. На събитието присъстваха още заместник-ръководителят на външнотърговската палата на Националната палата на предприемачите на Казахстан Аян Еренов и посланикът на България в Казахстан Васил Петков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката (МИ).

„Надявам се, че принос за засилване на двустранното сътрудничество ще има занапред и новосъздадената Българо-казахстанска търговска камара“, посочи министър Лукарски. По негови думи Министерство на икономиката отдава голямо значение на отношенията на България с Казахстан.

„В Астана имаме двама търговски представители и искам да ви уверя, че те ще продължат да съдействат на българските и казахските фирми, за да можем да осъществим по-интензивни бизнес контакти и увеличение на нашия стокообмен и инвестиции“, допълни той.

Министър Лукарски отбеляза, че ускореното икономическо развитие и нарасналата покупателна способност в Казахстан определят този пазар като високо перспективен. Той подчерта, че страната ни има потенциал да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги като медикаменти, технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци, сглобяеми конструкции, помпи за течности, електрически акумулатори, мебели и дърводелски изделия, както и замразени и консервирани храни.

„Сега поставяме фундамент на нашето по-нататъшно сътрудничество, ние ще окажем съдействие“, заяви заместник-ръководителят на външнотърговската палата на Националната палата на предприемачите на Казахстан Аян Еренов по време на откриването.

Посланикът на България в Казахстан Васил Петков от своя страна се ангажира дипломатическата мисия да съдейства на бизнеса и развитието на икономическите отношения. В рамките на откриването председателят на БКТК Андриана Петкова и Еренов подписаха меморандум за сътрудничество между двете камарите. Сътрудничеството между България и Казахстан в областта на инвестициите беше друг основен фокус по време на посещението на водената от министър Лукарски делегация.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и нейният колега зам.-министърът по инвестициите и развитието на Казахстан Ерлан Сагадиев обсъдиха насърчителните мерки за инвестиции на двете държави. На срещата бяха дискутирани и областите, към които има интерес. Това са хранително-вкусовата промишленост, козметичната и фармацевтичната индустрия. На срещата стана ясно, че през септември се предвижда организиране на бизнес срещи на наши и казахстански фирми и търговски организации за пряко договаряне.

По време на посещението си в Астана министър Лукарски взе участие и в Осмия икономически форум, който традиционно събира водещи икономисти от цял свят. В рамките на форума президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи създаването на Евразийско икономическо пространство, чиято основна идея е да подобри нивото на интеграция между членовете и по-конкретно по отношение на търговията, транспорта и движението на ресурси.

Перничанин подкара кола за 70 стотинки

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanin-podkara-kola-za-70-stotinki_38651/

Поредният перничанин спечелил кола от тотото Йордан Будинов, пуснал фиш за 70 стотинки

Йордан Будинов от град Перник е първият участник днес, който си тръгна с нов автомобил Ford B-Max, спечелен от играта „Втори ТОТО шанс“. Късметът го „докосна“ в 36-и тираж с квитанция от една комбинация за 70 стотинки.

Другият щастливец е Симеон Димов от град Добрич, който на 10-и май спечели Ford B-Max с квитанция за 3, 80 лева.

С новите си автомобили...

Продължава

Танев иска реформа на рейтинговата система за ВУЗ-овете

http://education.actualno.com/Tanev-iska-reforma-na-rejtingovata-sistema-za-VUZ-ovete-news_474433.html

Рейтинговата система за оценяване на образователните направления изигра своята положителна роля, но тази система има някои несъвършенства, които трябва да се вземат под внимание, за да стане по-справе...

"Америка е некоректна за черния списък на правителствени чиновници"

http://offnews.bg/news/n_1/n_508852.html

"Подходът на Америка за черния списък с правителствени чиновници от България и Румъния, на които им е отказвана виза, е неприемлив", коментира бившият вътрешен министър Румен Петков пред журналисти. През 2010 г. посолството на САЩ в България отне визата на Румен Петков, който по това време беше депутат заради наличие на информация за съпричастието му към криминална дейност и търговия с наркотици. Подробности за уликите срещу Петков не бяха оповестени, а прокуратурата издаде документи, че депутатът не е обект на наказателно производство в България.  "След като нямаш доказателства, нямаш аргументи, ако имаш изсипана лавина от клевети и на тази база да взимаш решения, които могат да засягат междудържавните отношения, аз не приемам за коректно това като подход на Америка", посочи бившият вътрешен министър. Румен Петков припомни, че през 2010 година бил набеден несправедливо от тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, че употребява и търгува с дрога. "Още не съм получил отговор на въпроса на този американски посланик дали той е употребявал наркотици, защото той сам е декларирал, че е злоупотребявал, а впоследствие е лобирал за меката дрога у нас", посочи Петков.  Към настоящия момент Румен Петков не е наясно отпаднала ли е забраната му да пътува в Америка и дали е изкаран от черния списък. "Нямам потребност да ходя в Америка", отсече бившият вътрешен министър.  "

Манолова към Калфин: Не е повод за гордост увеличаването на пенсионната възраст

http://pik.bg/манолова-към-калфин-не-е-повод-за-гордост-увеличаването-на-пенсионната-възраст-news336805.html

Манолова към Калфин: Не е повод за гордост увеличаването на пенсионната възраст

Българските граждани са сериозно разтревожени. Най-гневно реагираха полицаи, миньори и пожарникари. Мисля, че е правилна стъпка да отстъпите от първоначалните си намерения върху посегателството им за ранно пенсиониране. С какво трявба да се гордеят българските граждани? Не е повод за гордост увеличаването на пенсионната възраст. Няма нищо черно на бяло, няма внесен законопроект. Ранно пенсиониране при миньорите ще има само ако се ликвидира мина, запита депутатката Мая Манолова социалния министър Ивайло Калфин в кулоарите на парламента Миньорите трябва да се обръщат към своите организации.

Всичко, което казахте е тотално объркано. Всички работещи първа и втора категория имат достатъчно добре представително синдикателство, отговори Калфин. В момента работещите първа и втора категория се пенсионират на възраст, която се увеличава с по 6 месеца, докато не стигне до 57 години за мъже и 52 години за жени. Очевидно е, че хората не трябва да чакат всяка година благоговението на депутатите, за да стане ясно кога ще се пенсионират.

Ние предлагаме възрастта на първа категория за мъжете да стане 55 години с два месеца годишна стъпка. За жените увеличението ще е по-голямо, жени в мините няма, има 307 жени, които работят първа категория, но те не са в мините. Това е един пакет, който напрактика закрепва и регламентира условията, в които работят миньорите и те няма да зависят от парламента, завърши Ивайло Калфин.

Хванаха двама преписвачи на втората матура в Плевен

http://pleven.actualno.com/Hvanaha-dvama-prepisvachi-na-vtorata-matura-v-Pleven--news_474432.html

Двама са спипаните днес зрелостници, опитали да препишат, по време на втората матура в Плевен, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. Писмените им работи са анулирани. Общо на втория з...

И други от бранша подкрепяли „Аладин фуудс” срещу корупцията в БАБХ

http://www.moreto.net/novini.php?n=289949

Земеделският министър Десислава Танева се е ангажирала да провери случая с взаимните нападки и обвинения между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и „Аладин фуудс". След срещата, която ръководството на фирмата проведе с министъра, собственикът на веригата за бързо хранене Аладин Харфан обяви, че е поискал оставката на шефа на БАБХ Пламен Моллов и е срещнал морална подкрепа от страна на Танева.

Трима младежи загинаха при катастрофа край Варна, други шест са в интензивното

http://www.mediapool.bg/trima-mladezhi-zaginaha-pri-katastrofa-krai-varna-drugi-shest-sa-v-intenzivnoto-news234392.html

Две млади жени и млад мъж загинаха в петък при тежка катастрофа край Варна. Други шест души са настанени в шоковата зала на варненската окръжна болница. Един от ранените е в критично състояние. Инцидентът е станал в 13.30 часа на кръстовището на пътищата от Варна за село Долище и от Албена за Аксаково. Най-вероятната причина за инцидента е, че лек автомобил "Волво" не е спрял на знака "Стоп" преди да продължи към село Долище и е бил пометен от микробус "Мерцедес", който се е движил по пътя с предимство Албена – Аксаково. Ранените също са предимно млади хора. От варненската болница съобщават, че техните травми все още се уточняват. Един от пострадалите е в критично състояние и ще му бъде направена спешна операция. Друг пострадал е със счупени ребра, вероятно засегнат бял дроб, предстои консултация с гръдни и коремни хирурзи. Самоличността на загиналите и ранените се изяснява от полицията. Пътят Албена – Аксаково е изключително опасен при мъгла, каквато често пада през късната есен и ранната пролет в тази част на Добруджа. Поради тази причина всички пътища, които го пресичат, са означени със знаци "Стоп". Специално на кръстовището, където е станала тежката катастрофа, при ясно време има добра видимост. Ако се спази знака, подобна катастрофа е невъзможна.

Трима загинали и петима ранени при катастрофа край Варна

http://www.mediapool.bg/trima-zaginali-i-petima-raneni-pri-katastrofa-krai-varna-news234392.html

Трима души са загинали при катастрофа край варненското село Долище по първоначални данни. Други петима са ранени. По информация на БНР загинали са двама младежи и едно момиче на възраст около 20 години.   При инцидента са се сблъскали лек автомобил "Волво“ и микробус „Мерцедес“ на кръстовището на пътя Аксаково – Кичево на разклона за Долище. Пътното произшествие е станало около 13.30 часа.

Затвориха Айфеловата кула заради джебчии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780006

Айфеловата кула бе затворена за посещения заради протести на персонала срещу рязкото увеличение в последно време на джебчийските кражби, предаде Асошиейтед прес.
Обикновено кулата е отворена за посетители всеки ден от годината и бива посетена от хиляди хора дневно. 
Целия текст четете
Айфеловата кула бе затворена за посещения заради протести на персонала срещу рязкото увеличение в последно време на джебчийските кражби, предаде Асошиейтед прес. Обикновено кулата е отворена за посетители всеки ден от годината и бива посетена от хиляди хора дневно.  Целия текст четете

Затвориха Айфеловата кула заради джебчии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780003

Айфеловата кула бе затворена за посещения заради протести на персонала срещу рязкото увеличение в последно време на джебчийските кражби, предаде Асошиейтед прес.
Обикновено кулата е отворена за посетители всеки ден от годината и бива посетена от хиляди хора дневно. 
Целия текст четете
Айфеловата кула бе затворена за посещения заради протести на персонала срещу рязкото увеличение в последно време на джебчийските кражби, предаде Асошиейтед прес. Обикновено кулата е отворена за посетители всеки ден от годината и бива посетена от хиляди хора дневно.  Целия текст четете

Юнкер към Орбан: Здравей, диктаторе

http://news.ibox.bg/news/id_932929259

Десният Орбан разгневява и вбесява своите партньори от Европейския съюз

Скандално: Извратен милионер влачи жена си на каишка

http://curious.actualno.com/Skandalno-Izvraten-milioner-vlachi-jena-si-na-kaishka-news_474429.html

Тютюневият магнат и милионер Травърс Бейнон се превърна в сензация в социалните мрежи, след като бяха разпространени шокиращи кадри. На снимка в Instagram той води на каишка съпругата си Таеша и още е...

Жестока катастрофа във Варненско взе 3 млади жертви

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhestoka-katastrofa-vyv-varnensko-vze-3-mladi-zhertvi-6036577

Ранени са осем души. Инцидентът е станал около 14.30 ч. на пътя Добрич-Албена, край село Долище

Lenovo е най-големият производител на компютри за втора поредна година

http://econ.bg/Новини/Lenovo-е-най-големият-производител-на-компютри-за-втора-поредна-година_l.a_i.674677_at.1.html

Lenovo разпространи финансовите си резултати за последните 12 месеца и въпросните са с аромат на обилно количество долари.  Независимо че в...

"Страните в Източна Европа не трябва да избират между ЕС и Русия" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_508865.html

"Държавите в Източна Европа не трябва да бъдат поставени пред дилемата да избират между ЕС и Русия. Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия".  Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на срещата на високо равнище на Източното партньорство, която се провежда в Рига, цитиран от правителствената пресслужба. "Източното партньорство е процес на сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. То няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа", подчерта Борисов. Премиерът каза още, че България „подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия“. Той приветства напредъка на Украйна и Грузия в тази посока и обяви, че се надява този процес да завърши успешно по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим. „България бе сред първите държави-членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна. Тези споразумения са признание за усилената работа и напредъка на страните-партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация, и съм уверен, че това не е краят на нашето сътрудничество, а един отворен процес“, допълни Борисов. Премиерът подчерта, че очаква и отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват. „За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимоизгоден модел на отношенията с ЕС. Надявам се стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим, което би й позволило в по-широка степен да използва възможностите, предоставяни от Източното партньорство", каза той. Борисов беше коментира, че задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи ще донесе взаимни ползи в социално-икономическата и политическата сфери и ще спомогне за стабилността и просперитета в региона на Източна Европа.

Български вратар на Нотингам събличан три пъти на летището във Франкфурт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779997

Бившият младежки национал на България и вратар на Нотингам Форест Димитър Евтимов, е бил третиран скандално на летището във Франкфурт на път за САЩ, сподели самият футболист в профила си в „Туитър”.
"Начинът, по който ме третираха на летище Франкфурт, беше абсолютно отвратителен само защото съм роден в Източна Европа.
Бившият младежки национал на България и вратар на Нотингам Форест Димитър Евтимов, е бил третиран скандално на летището във Франкфурт на път за САЩ, сподели самият футболист в профила си в „Туитър”. "Начинът, по който ме третираха на летище Франкфурт, беше абсолютно отвратителен само защото съм роден в Източна Европа.

Събличат три пъти български футболист на летището във Франкфурт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779994

Бившият младежки национал на България и вратар на Нотингам Форест Димитър Евтимов, е бил третиран скандално на летището във Франкфурт на път за САЩ, сподели самият футболист в профила си в „Туитър”.
Бившият младежки национал на България и вратар на Нотингам Форест Димитър Евтимов, е бил третиран скандално на летището във Франкфурт на път за САЩ, сподели самият футболист в профила си в „Туитър”. "Начинът, по който ме третираха на летище Франкфурт, беше абсолютно отвратителен само защото съм роден в Източна Европа.

Десет години затвор за старозагорец, посегнал на 8-годишно момиченце

http://starazagora.actualno.com/Deset-godini-zatvor-za-starozagorec-posegnal-na-8-godishno-momichence-news_474430.html

Присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим постанови Старозагорският окръжен съд за 37-годишния Джеват Юсеин, съобщава topnovini.bg. Той е признат за виновен в това, че н...

Джаз импресия пред Младежкия дом в Перник с участието на джаз формация „София”

http://www.zapernik.com/hailaif/djaz-impresiya-pred-mladejkiya-dom-v-pernik-s-uchastieto-na_38650/

ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДОМ ПРЕДСТАВЯ: „ДЖАЗ ИМПРЕСИЯ”

с участието на джаз формация „София”

Джаз формация „София” при ОКИ „Надежда”- София, е създаден през 1985 година с ръководител Райчо Иванов.

В настоящия момент в групата участват: Бойчо Дечев- бас китара и ръководител, Ясен Василев соло и ритъм китара, Калин Жечев – клавишни инструменти, Венко Поромански- ударни инструменти, Димитър Бакърджиев- саксофон и...

Продължава

Стопаните може да очакват 398 хил. евро компенсации заради санкциите срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/22/2538675_stopanite_moje_da_ochakvat_398_hil_evro_kompensacii/?ref=rss


Земеделските стопани, които отглеждат плодове и зеленчуци в България, може да очакват компенсации за 398 хил. евро от Европейския съюз заради претърпените щети от наложените срещу Русия санкции и ответната й реакция. Заявленията на самите производители са били за 1.4 млн. евро, но одобрение е получено за около пет пъти по-ниска сума.

Това се разбра от отговор на въпрос по време на парламентарния контрол на вицепремиера Томислав Дончев.

В отговор на въпроса, поставен от...

Москва ще осигурява миротворците в Приднестровието по въздух

http://www.cross.bg/ykraiina-yakybov-rysiya-1466260.html

/КРОСС/ Москва ще осигурява руските миротворци в Приднестровието с всичко необходимо в материално-технически план с помощта на Военно-транспортната авиация. Това съобщи координаторът на състава на генералните инспектори в Министерството на отбраната на РФ генерал Юри Якубов, цитиран от "Интерфакс". В четвъртък Върховната рада на Украйна денонсира споразумението с Русия за транзит през украинска територия на руски военнослужещи, временно пребиваващи в Молдова. Авторите на документа предполагат, че това решение ще позволи отстраняването на „заплахата за националната сигурност и териториалната цялост на Украйна". Именно поради това украинският парламент прекрати действието на споразумението между Русия и Украйна за военно-техническо сътрудничество. „Сега, когато Украйна прекъсна всякакви споразумения с Русия в областта на Военно-техническото сътрудничество, включително и транзита на товари през украинска територия, на Министерството на отбраната на РФ не му остава нищо друго, освен да осигурява руските миротворци с всичко необходимо по въздушен път, посредством самолетите на Военно-транспортната авиация", поясни генерал Якубов. Според думите му, забраната за транзит на руски военни в непризната република Приднестровие през украинска територия, може да доведе до ескалиране на конфликта в този регион

Стартира регатата Varna Channel Cup

http://www.moreto.net/novini.php?n=289946

Днес, 22 май в 12:30ч., стартира най-дългоочакваното състезание от Varna Sailing Week и неин основен акцент - ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup, част от веригата регати на БАСЯ за ранглистата в клас IRC за 2015 г.

Трима са загиналите при тежката катастрофа край Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779985

Трима са загиналите, а осем са ранените при тежката катастрофа на пътя Добрич-Албена на разклона за село Оброчище, предаде БГНЕС. 
Сблъскали са се микробус и автомобил. Полицейски екипи, както и на пожарната са на мястото на жестоката катастрофа. По целия път има разхвърляни дрехи и багаж на хората, пътували в двете превозни средства.
Трима са загиналите, а осем са ранените при тежката катастрофа на пътя Добрич-Албена на разклона за село Оброчище, предаде БГНЕС.  Сблъскали са се микробус и автомобил. Полицейски екипи, както и на пожарната са на мястото на жестоката катастрофа. По целия път има разхвърляни дрехи и багаж на хората, пътували в двете превозни средства.

TLC представя сблъсъка между „Най-добрите и най-лошите готвачи” в нова поредица

http://www.cross.bg/gotvachi-naii-loshite-zheni-1466259.html

/КРОСС/ TLC представя новата кулинарна поредица „Най-добрите и най-лошите готвачи". В нея някои от най-виртуозните готвачи във Великобритания, отличени със звезда на Мишлен, приемат предизвикателството да превърнат свои колеги от евтини ресторантчета, кръчми и кафенета в майстори от световна величина. Премиерното предаване започва излъчване на 27 май, сряда, от 21 ч. по TLC  Във всеки епизод зрителите ще проследят възходите и паденията на някой от „чираците". Те ще се опитват да научат всичко от наставниците си само за три седмици, преди да заминат в Париж, Берлин или Милано. Там те ще попадат в едни от най-добрите ресторанти в Европа, за да подложат придобитите си умения на тест. Дали учениците ще успеят да се представят като ненадминати помощник-готвачи или напрежението ще им дойде в повече? Разберете в „Най-добрите и най-лошите готвачи" от 27 май. TLC е един от най-популярните телевизионни канали в САЩ, насочен към жените. Каналът достига до над 99 милиона домакинства в Щатите и понастоящем е сред топ 10-те телевизионни канала, насочени към женската аудитория във всички изследвани демографски групи (жени между 25 и 54 години, жени между 18 и 49 години, жени между 18 и 34 години). Програмата на TLC включва предавания с лайфстайл насоченост, както и обхваща теми като кариерно развитие, готвене, заобикалящата ни среда, грижа за децата, подобрения в дома и завладяващи човешки истории.  

Дядо дал 10 бона на телефонни измамници, за да „спаси” внука си

http://petel.bg/Dyado-dal-10-bona-na-telefonni-izmamnitsi--za-da----spasi----vnuka-si__113188

Мъж от Грамада е предал голяма сума пари на телефонни измамници. 66-годишният мъж се подлъгал по една от класическите схеми - нужда от пари...

Нова политика е на път да компрометира зачитането на банковата тайна в Австрия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/22/2538693_nova_politika_e_na_put_da_komprometira_zachitaneto_na/?ref=rss


Австрийските консерватори се разделиха заради планове за реформи, които биха разрешили на данъчните органи повече правомощия да проследяват сметки при заподозрени измами. Темата е особено деликатна за държавата, известна с традиционно приоритизиране на банковата тайна.

Съпротивата дойде от местен клон на Австрийската народна партия, коалиционния партньор на управляващите социалдемократи.    

Обсъжданата нова политика ще предостави на данъчните инспектори правото да...

Нова политика е на път компрометира зачитането на банковата тайна в Австрия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/22/2538693_nova_politika_e_na_put_komprometira_zachitaneto_na/?ref=rss


Австрийските консерватори се разделиха заради планове за реформи, които биха разрешили на данъчните органи повече правомощия да проследяват сметки при заподозрени измами. Темата е особено деликатна за държавата, известна с традиционно приоритизиране на банковата тайна.

Съпротивата дойде от местен клон на Австрийската народна партия, коалиционния партньор на управляващите социалдемократи.    

Обсъжданата нова политика ще предостави на данъчните инспектори правото да...

Михаела Филева с голям концерт и нов албум

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/mihaela-fileva-s-goliam-koncert-i-nov-album-6036576

След повече от 2 години работа, албумът на усмихнатата певица е готов, а посетителите на премиерата му ще имат привилегията да видят и чуят първи на живо новите песни на Михаела и хитовете, които всички обичат и познават

Маша изтегли жребия на Гришо на Ролан Гарос - прати му Сок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779978

Българската звезда на световния тенис Григор Димитров получи американско препятствие за първия си мач на „Ролан Гарос“. Жребият, изтеглен от приятелката на Гришо - Мария Шарапова, прати Димитров срещу Джак Сок.
Това ще бъде втори мач между хасковлията, поставен под № 10 в схемата, и 22-годишния американец.
Българската звезда на световния тенис Григор Димитров получи американско препятствие за първия си мач на „Ролан Гарос“. Жребият, изтеглен от приятелката на Гришо - Мария Шарапова, прати Димитров срещу Джак Сок. Това ще бъде втори мач между хасковлията, поставен под № 10 в схемата, и 22-годишния американец.

Между 23 и 30 май следят строго абитуриентите на пътя

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mezhdu-23-i-30-maj-slediat-strogo-abiturientite-na-pytia-6036575

За дребните нарушения не се предвиждат санкции на момента, но по-късно нарушителите ще бъдат известявани за дължимата глоба по пощата

Валенсия - концентриран израз на проблемите на Испания

http://www.mediapool.bg/valensiya---kontsentriran-izraz-na-problemite-na-ispaniya-news234391.html

С "фараонските" си публични проекти и безкрайни корупционни скандали, автономната област Валенсия представя в концентриран вид и болките на Испания, и желанието на населението за пълна промяна на предстоящите избори.   "Това, което характеризира днес испанците, е умората. Изморени сме и искаме промяна", казва 59-годишният компютърен специалист Педро Моралес, когото срещаме при павилиона на десноцентристката партия "Сиудаданос" (Гражданите) в един парк във Валенсия (Източна Испания) преди регионалните и местни избори на 24 май.   Според проучванията на общественото мнение тази млада политическа формация, създадена в Каталуния през 2006 г., вероятно ще е главният печеливш от очаквания отлив на избирателите от Народната партия на Мариано Рахой, която управлява града от 1991 г., областта - от 1995 г. и страната - от 2011 г.   Наред с Мадрид резултатите от Валенсия (една от основните крепости на консерваторите в Испания) "ще бъдат определящи за парламентарните избори", планирани за края на годината, обяснява Хосе Пабло Ферандис от испанския институт за проучване на общественото мнение "Метроскопия".   Като жител на Валенсия "се чувствам постоянно като посмешище", оплаква се Педро Моралес, говорейки за безконечните корупционни афери, които тресат областта с пет милиона жители. Намиращите се наблизо активисти на "Сиудаданос" го потвърждават. Това е един от стълбовете на кампанията им, както и на антилибералите "Подемос".   Повече от сто местни някогашни управници са в полезрението на правосъдието, включително двама бивши президенти на областта на портокаловите градини. Много от скандалите за корупция, разтърсващи Народната партия в национален мащаб, тръгнаха от Валенсия, като аферата "Гюртел", засегнала ръководството й, или казуса "Ноос" - делото за присвояване на държавни средства срещу Иняки Урдангарин, съпруг на сестрата на испанския крал Фелипе Шести, Кристина Бурбонска. Бездънен кладенец   Педро Моралес критикува също "пилеенето и злоупотребите" с обществени средства, при положение че областта има дългове от 37 милиарда евро - сума, почти равна на средствата, инвестирани в плана за спасяване на испанския банков сектор през 2012 г.   Наблизо виждаме Градчето на науката и изкуствата във Валенсия - огромен комплекс с футуристична архитектура, олицетворяващ това разхищение: операта, построена през 2005 г., е обезобразена от скелета, издигнати, за да попречат цели парчета от фасадата да паднат.   "Бездънен кладенец", казва със съжаление Мигел Анхел Вера от Профсъюзната конфедерация на работническите комисии. Според опозицията комплексът е струвал 1,2 милиарда евро, при първоначално предвидени около 300 милиона.   Градчето е само един от примерите за гигантските инфраструктурни обекти, построени в средиземноморската област, която си се представяше като европейската Калифорния. Там има също изоставена писта за състезания от "Формула 1", пристанищни съоръжения за регатата "Купата на Америка", чиито яхти не са идвали във Валенсия от 2010 г. насам, както и увеселителен парк, научно-изследователски център.   "Накараха ни да вярваме, че всички можем да станем новобогаташи", отбелязва синдикалистът, възмущавайки се от продажбата на земеделски земи и унищожаването на местната текстилна промишленост и производство на играчки, за да се заложи всичко на строителния отрасъл. Гръмването на балона с недвижимите имоти през 2008 г. остави и областта, и Испания, да тънат в мизерия.   За да изплатят астрономическия дълг, областните управници "орязаха бюджетите на основните социални услуги - само за хората в най-голяма нужда", а също в сектора на образованието и здравеопазването, казва критично социологът Андреу Тобара, член на ръководството на партия "Подемос" във Валенсия.   "Последното, което съм си представял, е, че през 2015 г. във Валенсия онова, от което ще се нуждаем най-много, е храната", като 33 процента от населението е заплашено от бедност, казва кандидатът на "Сиудаданос", 50-годишният Фернандо Хинер, мечтаещ да свали от поста настоящия кмет - 66-годишната Рита Барбера, която го заема от 24 години.   "Нужна е промяна!", възкликва 64-годишната бивша секретарка Кармен Бухоса, гледайки Фернандо Хинер, който тръгва с велосипеда си.   По БТА

ПИК TV: Сребро от Лувъра грейва до ненадминати тракийски ювелири

http://pik.bg/пик-tv-сребро-от-лувъра-грейва-до-ненадминати-тракийски-ювелири-news336788.html

ПИК TV: Сребро от Лувъра грейва до ненадминати тракийски ювелири

Уникални експозиции от Лувъра и Стара Загора, съпоставящи живота на тракийската аристокрация и римските първенци в Италия грейват една до друга в Националния археологически музей.

Първите предмети от френския музей, които гостуват у нас през последните 30 години, представляват едно от най-големите сребърни съкровища от Римската епоха в колекциите на Лувъра – това от Боскореале. С богатството си експозицията показва изтънчения вкус на римските аристократи около началото на Новата ера.

3-ма са загиналите, 5-има ранените при тежката катастрофа край Варна (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779975

Трима души са мъртви, след като колата, в която се возиха не спря на стоп на пътя между Аксаково и Кичево. Те са били всичките пътници във волво, което е било управлявано от 22-годишен шофьор.
Трима души са мъртви, след като колата, в която се возиха не спря на стоп на пътя между Аксаково и Кичево. Те са били всичките пътници във волво, което е било управлявано от 22-годишен шофьор. "Трима са мъртви, а петима са тежко ранени, след като лек автомобил не спира на знак стоп и е пометен от микробус "Мерцедес",

Парк с макети ще представя забележителностите на България

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/22/2538666_park_s_maketi_shte_predstavia_zabelejitelnostite_na/?ref=rss




Всеки посетител на бъдещия парк на открито "България на длан - макети на открито", който ще бъде изграден на територията на община Правец на площ от 20 дк, ще може да направи виртуална разходка из забележителностите на страната. 

Идеята на първия образователен културно-исторически парк е да бъде пресъздадена картата на България като акценти в нея ще са макети на културно-исторически обекти. Целта е да привлече българи от различни поколения и туристи. Ще има цветя,...

Шефът на агенцията по храните е уволнен след бунта на "Аладин" срещу рекета

http://www.mediapool.bg/shefat-na-agentsiyata-po-hranite-e-uvolnen-sled-bunta-na-aladin-sreshtu-reketa-news234390.html

Премиерът Борисов уволни директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, след като скандалът с разкритията на фирми за упражняван върху тях рекет беше на път да вземе застрашителни размери. За отстраняването на Моллов съобщи земеделското министерство в петък вечерта, с уточнението, че това е станало по предложение на ресорния министър Десислава Танева (ГЕРБ). Овакантеният пост се поема от досегашния зам.-директор на БАБХ Дамян Илиев. Реакцията на премиера идва само ден, след като собственикът на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан обяви, че след като отказал да плати поисканите му от името на Моллов 10 хил. евро подкуп – т.нар. "такса спокойствие", последвали постоянни инспекции и затваряне на обекти на фирмата. Харфан нарече БАБХ корумпиран орган, от който страда целият бранш. Той обвини за това шефа й проф. Пламен Моллов и посочи, че хората, поискали подкупа от фирмата му, са главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов, д-р Чакъров, и Стоян Пашев като лице, с което е трябвало да се разбере как да плати. Харфан обясни още, че преките загуби от спирането на производството са в размер на 650 000 лв., а загубите от оборота – над 30%.   В петък Националната асоциация на млекопреработвателите потвърди твърденията на Аладин, че фирми от бранша са били изнудвани от БАХБ да си плащат т.нар. "такса спокойствие", за да им бъдат спестени проблеми с проверки от страна на агенцията. "Същата схема, каквато е с Аладин. Отива се в предприятието: "Ще ти решим проблема. Дай 10-20 хиляди лева". Вече са толкова онаглели, че просто нямам думи”, каза Богдан Борисов, председател на асоциацията, цитиран от бТВ. Според него случаят с "Аладин Фуудс" доказва, че "има явна и то безогледна корупция”. Аладин Харфан се срещна в петък с министъра на земеделието и храните Десислава Танева (ГЕРБ), на която занесе документи в подкрепа на твърденията си и поиска оставката на Моллов. Танева се ангажирала с борбата срещу корупцията, обещала да провери случая и да предприеме всички необходими действия, но уточнила, че шефът на БАБХ се назначава и освобождава от премиера. Предстои да се види докъде ще стигне прокуратурата, за чиято намеса настояха и "Аладин", и Моллов, който обясни обвиненията на Харфан с това, че агенцията си върши работата, а неговата фирма е допуснала нарушения. Както се оказа, че вече водено разследване по жалби на "Аладин Фуудс" е било прекратено от Пловдивската прокуратура. Моллов, който е бивш депутат от НДСВ пое поста през 2013 г. при правителството "Орешарски". Той бе предложен от тогавашния земеделски министър Димитър Греков, считан за протеже на ДСП – партията, която години наред и в различни правителства контролира земеделието и храните. "Аладин фуудс" притежава фабрика за преработка на птиче месо и склад в Съединение, фабрика за преработка на картофи, цех за сос и фурна за арабски хляб в с. Цалапица, както и 28 обекта за бързо хранене в цялата страна. В дружеството работят около 800 души. В отговор на разкритията БАБХ прати нова проверка в "Аладин" Харфан направи разкритията на пресконференция в четвъртък, а в петък, часове след ожесточена престрелка с Моллов в ефира на Нова телевизия, БАБХ му е изпратила нова проверка. Служители на агенцията са влезли в отвореното само преди дни предприятие за обработка на пилета на “Аладин Фуудс” ООД в Съединение, съобщиха от фирмата. “На война като на война, няма да се поддадем на натиска. Категорично ще продължавам да искам оставката на Моллов, защото за мен той е олицетворение на корупцията”, заяви Аладин Харфан, цитиран в прессъобщението за на фирмата. "Ако пак решат да взимат проби за изследване, ще настояваме този път анализът да се извърши паралелно и в независима чужда лаборатория, тъй като имаме сериозни съмнения и притеснения, че е възможно умишлено да заразят продуктите ни в лабораторията на БАБХ", каза директорът "Бизнес развитие” на фирмата Биляна Томова. Според нея инспекцията е "поредният очеваден опит на г-н Моллов да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция". Други фирми също били притискани Аладин Харфан каза, че е получил подкрепата на фирми от бранша, които също били обект на натиск от страна на служители на ръководената от бившия царски депутат два мандата. Още от началото на мандата ГЕРБ имаха възражения и критики към работата на Моллов, но фактът, че не се стигна до смяната му, означава, че има сериозни протекции, коментираха пред Mediapool депутати, като потвърдиха, че той е "неприкосновена квота" на ДПС. Директорът на БАХБ бе критикуван остро от ГЕРБ в началото на март 2014 г.. заради отменена процедура за избор на доставчик на ваксината срещу болестта "син език", която в крайна сметка бе договорена пряко с единствен поканен участник. "Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза", каза тогава депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, а депутатът от същата партия Цвета Караянчева пък посочи, че обществената поръчка е била с ясен победител. Моллов отвърна със снимки на месо с червеи Пламен Моллов заяви, че атаките на "Аладин" срещу него са предизвикани от това, че агенцията си върши работата. Той извади снимки на месо с червеи, за което твърди, че било открито в помещения на "Аладин". Фирмата от своя страна обяви, че това са откровени лъжи и клевети и показаните снимки може да са отвсякъде, включително свалени от интернет. Ще използваме всички законови средства, за да защитим доброто си име и ще търсим компенсация за претърпените имуществени вреди, заявиха от "Аладин Фуудс". Оттам допълниха, че "лъжливите твърдения на Пламен Моллов целят да изместят фокуса от корупцията в БАБХ и нейния първоизточник, в лицето на изпълнителния й директор". Дружеството уточнява, че бели червеи в обработваното от нея месо са били открити през юни 2014 г. но в контейнерите й за отпадъци. БАБХ санкционира за липси, без които тя не може да дава лицензи Фирмата пита и защо, след като Моллов твърди, че в месото в дюнерите на "Аладин фуудс" ООД има червеи, прикрити чрез добро овкусяване с оцет и чесън, агенцията не е затворила нито един обект от едноименната верига за хранене. От "Аладин" посочва като следваща лъжа на БОХБ, че не разполага с топла вода в предприятия за обработка на месото, посочвайки, че наличието на такава е условие за регистрацията му по Закона за храните, която е извършена от ръководения от Моллов държавен орган. Същото се отнася и за обявената от шефа на БАБХ система за управление на храните, посочва се в изявление на "Аладин Фуудс". Компанията допълва, че като производител и търговец няма интерес да купува месо без документи. "За всички наши клиенти е видно, че в обектите на дружеството се издава касов бон за всяка продажба и няма никаква логика да купуваме месо без документи, защото с фактурите за закупуване на суровини се намалява размера на заплащаното ДДС. Още по-малко липсата на документи за произход на суровините може да бъде използвана за укриване на ДДС", посочват от дружеството. То обяснява, че през последните години няколко пъти е било обект на данъчни ревизии и документите по тях сочат, че произходът на доставяните суровини е доказан чрез представените фактури, търговски документи, приемо-предавателно протоколи, стокови разписки и документи за плащане по банков път. "Разбираме безсилието на г-н Моллов и безуспешните му опити да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция. Но снимките, свалени от интернет на месо с червеи, хлебарки, плъхове и прочее инсекти няма да му помогнат, защото това би означавало само и единствено, че оглавяваната от него агенция не си върши добре работата. Интересите и здравето на хората зависят от добрата работа на БАБХ и затова е от изключителна важност тази агенция да се оглавява от истински некорумпиран професионалист", заключават от "Аладин".

Хранителният бранш потвърди за рекет от шефа на БАБХ

http://www.mediapool.bg/hranitelniyat-bransh-potvardi-za-reket-ot-shefa-na-babh-news234390.html

Разраства се скандалът с обвиненията в рекет срещу приближения до ДПС директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, отправени от Аладин Харфан, собственик на хранителната фирма "Аладин Фуудс". Неговите твърдения за оказван натиск с помощта на държавната структура бяха потвърдени и от Националната асоциация на млекопреработвателите. Нейният председател Богдан Борисов също разказа за наличието на искане на т.нар. такса "спокойствие”, за да не създава БАБХ проблеми при проверките в бранша. "Същата схема, каквато е с Аладин. Отива се в предприятието: "Ще ти решим проблема. Дай 10-20 хиляди лева". Вече са толкова онаглели, че просто нямам думи”, каза Богдан Борисов, цитиран от бТВ. Според него случаят с "Аладин Фуудс" доказва, че "има явна и то безогледна корупция”. Самият Харфан по-рано в петък обяви, че и други фирми са го подкрепили, разказвайки за натиск от страна на ръководената от Моллов агенция. Това той заяви след среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева (ГЕРБ), която по думите му, се ангажирала с борбата срещу корупцията, обещала да провери случая и да предприеме всички необходими действия. Собственикът на "Аладин" е поискал оставката на Моллов, но Танева уточнила, че шефът на БАБХ се назначава и освобождава от премиера. На ход е Бойко Борисов Така в момента от министър-председателя Бойко Борисов зависи дали Моллов ще остане на поста си, както и каква ще е реакцията на държавното обвинение по отправените твърдения срещу шефа на агенцията по храните Пламен Моллов, след като се оказа, че вече водено разследване по жалби на "Аладин Фуудс" е било прекратено от Пловдивската прокуратура. Моллов, който е бивш депутат от НДСВ пое поста през 2013 г. при правителството "Орешарски". Той бе предложен от тогавашния земеделски министър Димитър Греков, считан за протеже на ДСП – партията, която години наред и в различни правителства контролира земеделието и храните. Моллов отрича обвиненията на Аладин Харфан, като и двете страни се заплашиха с прокуратурата, но както става ясно, собственикът на "Аладин Фуудс" има доказателства за твърденията си, както и подкрепата на други фирми от бранша. "Аладин фуудс" притежава фабрика за преработка на птиче месо и склад в Съединение, фабрика за преработка на картофи, цех за сос и фурна за арабски хляб в с. Цалапица, както и 28 обекта за бързо хранене в цялата страна. В дружеството работят около 800 души. Нова проверка на БАБХ Харфан направи разкритията на пресконференция в четвъртък, а в петък, часове след ожесточена престрелка с Моллов в ефира на Нова телевизия, БАБХ му е изпратила нова проверка. Служители на агенцията са влезли в отвореното само преди дни предприятие за обработка на пилета на “Аладин Фуудс” ООД в Съединение, съобщиха от фирмата. “На война като на война, няма да се поддадем на натиска. Категорично ще продължавам да искам оставката на Моллов, защото за мен той е олицетворение на корупцията”, заяви Аладин Харфан, цитиран в прессъобщението за на фирмата. "Ако пак решат да взимат проби за изследване, ще настояваме този път анализът да се извърши паралелно и в независима чужда лаборатория, тъй като имаме сериозни съмнения и притеснения, че е възможно умишлено да заразят продуктите ни в лабораторията на БАБХ", каза директорът "Бизнес развитие” на фирмата Биляна Томова. Според нея инспекцията е "поредният очеваден опит на г-н Моллов да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция". Други фирми също били притискани с проверки Аладин Харфан каза, че е получил подкрепата на фирми от бранша, които също били обект на натиск от страна на служители на ръководената от бившия царски депутат два мандата. Още от началото на мандата ГЕРБ имаха възражения и критики към работата на Моллов, но фактът, че не се стигна до смяната му, означава, че има сериозни протекции, коментираха пред Mediapool депутати, като потвърдиха, че той е "неприкосновена квота" на ДПС. Директорът на БАХБ бе критикуван остро от ГЕРБ в началото на март 2014 г.. заради отменена процедура за избор на доставчик на ваксината срещу болестта "син език", която в крайна сметка бе договорена пряко с единствен поканен участник. "Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза", каза тогава депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, а депутатът от същата партия Цвета Караянчева пък посочи, че обществената поръчка е била с ясен победител. Моллов отвърна със снимки на месо с червеи Пламен Моллов заяви, че атаките на "Аладин" срещу него са предизвикани от това, че агенцията си върши работата. Той извади снимки на месо с червеи, за което твърди, че било открито в помещения на "Аладин". Фирмата от своя страна обяви, че това са откровени лъжи и клевети и показаните снимки може да са отвсякъде, включително свалени от интернет. Ще използваме всички законови средства, за да защитим доброто си име и ще търсим компенсация за претърпените имуществени вреди, заявиха от "Аладин Фуудс". Оттам допълниха, че "лъжливите твърдения на Пламен Моллов целят да изместят фокуса от корупцията в БАБХ и нейния първоизточник, в лицето на изпълнителния й директор". Дружеството уточнява, че бели червеи в обработваното от нея месо са били открити през юни 2014 г. но в контейнерите й за отпадъци. БАБХ санкционира за липси, без които тя не може да дава лицензи Фирмата пита и защо, след като Моллов твърди, че в месото в дюнерите на "Аладин фуудс" ООД има червеи, прикрити чрез добро овкусяване с оцет и чесън, агенцията не е затворила нито един обект от едноименната верига за хранене. От "Аладин" посочва като следваща лъжа на БОХБ, че не разполага с топла вода в предприятия за обработка на месото, посочвайки, че наличието на такава е условие за регистрацията му по Закона за храните, която е извършена от ръководения от Моллов държавен орган. Същото се отнася и за обявената от шефа на БАБХ система за управление на храните, посочва се в изявление на "Аладин Фуудс". Компанията допълва, че като производител и търговец няма интерес да купува месо без документи. "За всички наши клиенти е видно, че в обектите на дружеството се издава касов бон за всяка продажба и няма никаква логика да купуваме месо без документи, защото с фактурите за закупуване на суровини се намалява размера на заплащаното ДДС. Още по-малко липсата на документи за произход на суровините може да бъде използвана за укриване на ДДС", посочват от дружеството. То обяснява, че през последните години няколко пъти е било обект на данъчни ревизии и документите по тях сочат, че произходът на доставяните суровини е доказан чрез представените фактури, търговски документи, приемо-предавателно протоколи, стокови разписки и документи за плащане по банков път. "Разбираме безсилието на г-н Моллов и безуспешните му опити да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция. Но снимките, свалени от интернет на месо с червеи, хлебарки, плъхове и прочее инсекти няма да му помогнат, защото това би означавало само и единствено, че оглавяваната от него агенция не си върши добре работата. Интересите и здравето на хората зависят от добрата работа на БАБХ и затова е от изключителна важност тази агенция да се оглавява от истински некорумпиран професионалист", заключават от "Аладин".

Съдбата на обвинения за рекет шеф на БАХБ е в ръцете на премиера

http://www.mediapool.bg/sadbata-na-obvineniya-za-reket-shef-na-bahb-e-v-ratsete-na-premiera-news234390.html

От премиера Бойко Борисов зависи каква ще е съдбата на шефа на агенцията по храните Пламен Моллов, обвинен публично в рекет от Аладин Харфан, собственик на хранителната фирма "Аладин Фуудс". Харфан обяви, че след като отказал да плати поисканите му от името на Моллов 10 хил. евро подкуп – т.нар. "данък спокойствие", последвали постоянни инспекции и затваряне на обекти на фирмата. Министърът на земеделието Десислава Танева (ГЕРБ) е приела Харван в петък и по думите му, се ангажирала с борбата срещу корупцията, обещала да провери случая и да предприеме всички необходими действия. Собственикът на "Аладин" е поискал оставката на Моллов, но Танева, но уточнила, че шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се назначава и освобождава от премиера. Моллов, който е бивш депутат от НДСВ пое поста през 2013 г. при правителството "Орешарски". Той бе предложен от тогавашния земеделски министър Димитър Греков, считан за протеже на ДСП – партията, която години наред и в различни правителства контролира земеделието и храните. Моллов отрича обвиненията на Аладин Харфан, като и двете страни се заплашиха с прокуратурата, но както става ясно, собственикът на "Аладин Фуудс" има доказателства за твърденията си, както и подкрепата на други фирми от бранша. "Аладин фуудс" притежава фабрика за преработка на птиче месо и склад в Съединение, фабрика за преработка на картофи, цех за сос и фурна за арабски хляб в с. Цалапица, както и 28 обекта за бързо хранене в цялата страна. В дружеството работят около 800 души. Харфан направи разкритията на пресконференция в четвъртък, а в петък, часове след ожесточена престрелка с Моллов в ефира на Нова телевизия, БАБХ му е изпратила нова проверка. Служители на агенцията са влезли в отвореното само преди дни предприятие за обработка на пилета на “Аладин Фуудс” ООД в Съединение, съобщиха от фирмата. “На война като на война, няма да се поддадем на натиска. Категорично ще продължавам да искам оставката на Моллов, защото за мен той е олицетворение на корупцията”, заяви Аладин Харфан, цитиран в прессъобщението за на фирмата. "Ако пак решат да взимат проби за изследване, ще настояваме този път анализът да се извърши паралелно и в независима чужда лаборатория, тъй като имаме сериозни съмнения и притеснения, че е възможно умишлено да заразят продуктите ни в лабораторията на БАБХ", каза директорът "Бизнес развитие” на фирмата Биляна Томова. Според нея инспекцията е "поредният очеваден опит на г-н Моллов да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция". Други фирми също били притискани с проверки Аладин Харфан каза, че е получил подкрепата на фирми от бранша, които също били обект на натиск от страна на служители на ръководената от бившия царски депутат два мандата. Още от началото на мандата ГЕРБ имаха възражения и критики към работата на Моллов, но фактът, че не се стигна до смяната му, означава, че има сериозни протекции, коментираха пред Mediapool депутати, като потвърдиха, че той е "неприкосновена квота" на ДПС. Директорът на БАХБ бе критикуван остро от ГЕРБ в началото на март 2014 г.. заради отменена процедура за избор на доставчик на ваксината срещу болестта "син език", която в крайна сметка бе договорена пряко с единствен поканен участник. "Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза", каза тогава депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, а депутатът от същата партия Цвета Караянчева пък посочи, че обществената поръчка е била с ясен победител. Моллов отвърна със снимки на месо с червеи Пламен Моллов заяви, че атаките на "Аладин" срещу него са предизвикани от това, че агенцията си върши работата. Той извади снимки на месо с червеи, за което твърди, че било открито в помещения на "Аладин". Фирмата от своя страна обяви, че това са откровени лъжи и клевети и показаните снимки може да са отвсякъде, включително свалени от интернет. Ще използваме всички законови средства, за да защитим доброто си име и ще търсим компенсация за претърпените имуществени вреди, заявиха от "Аладин Фуудс". Оттам допълниха, че "лъжливите твърдения на Пламен Моллов целят да изместят фокуса от корупцията в БАБХ и нейния първоизточник, в лицето на изпълнителния й директор". Дружеството уточнява, че бели червеи в обработваното от нея месо са били открити през юни 2014 г. но в контейнерите й за отпадъци. БАБХ санкционира за липси, без които тя не може да дава лицензи Фирмата пита и защо, след като Моллов твърди, че в месото в дюнерите на "Аладин фуудс" ООД има червеи, прикрити чрез добро овкусяване с оцет и чесън, агенцията не е затворила нито един обект от едноименната верига за хранене. От "Аладин" посочва като следваща лъжа на БОХБ, че не разполага с топла вода в предприятия за обработка на месото, посочвайки, че наличието на такава е условие за регистрацията му по Закона за храните, която е извършена от ръководения от Моллов държавен орган. Същото се отнася и за обявената от шефа на БАБХ система за управление на храните, посочва се в изявление на "Аладин Фуудс". Компанията допълва, че като производител и търговец няма интерес да купува месо без документи. "За всички наши клиенти е видно, че в обектите на дружеството се издава касов бон за всяка продажба и няма никаква логика да купуваме месо без документи, защото с фактурите за закупуване на суровини се намалява размера на заплащаното ДДС. Още по-малко липсата на документи за произход на суровините може да бъде използвана за укриване на ДДС", посочват от дружеството. То обяснява, че през последните години няколко пъти е било обект на данъчни ревизии и документите по тях сочат, че произходът на доставяните суровини е доказан чрез представените фактури, търговски документи, приемо-предавателно протоколи, стокови разписки и документи за плащане по банков път. "Разбираме безсилието на г-н Моллов и безуспешните му опити да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция. Но снимките, свалени от интернет на месо с червеи, хлебарки, плъхове и прочее инсекти няма да му помогнат, защото това би означавало само и единствено, че оглавяваната от него агенция не си върши добре работата. Интересите и здравето на хората зависят от добрата работа на БАБХ и затова е от изключителна важност тази агенция да се оглавява от истински некорумпиран професионалист", заключават от "Аладин".

Скандалът с рекета от агенцията по храните нажежен с нова проверка

http://www.mediapool.bg/skandalat-s-reketa-ot-agentsiyata-po-hranite-nazhezhen-s-nova-proverka-news234390.html

Нова проверка извърши агенцията по храните в предприятието за преработка на месо на фирмата "Аладин Фудс" в петък, ден след изявлението на нейния собственик Аладин Харфан за поискания му подкуп от 10 хил. евро от името на шефа на ведомството Пламен Моллов и последвалия рекет с постоянни инспекции и затваряне на обекти на дружеството. Служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са влезли в отвореното само преди дни предприятие за обработка на пилета на “Аладин Фуудс” ООД в Съединение, съобщиха от "Аладин". Поредната проверка идва часове след среща на Харфан с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на която той е поискал оставката на Моллов и назначаването на професионалист на поста, а тя е обяснила, че това е в правомощията на премиера, но се е ангажирала с проблема и е подкрепила усилията му срещу корупцията. “На война като на война, няма да се поддадем на натиска. Категорично ще продължавам да искам оставката на Моллов, защото за мен той е олицетворение на корупцията”, заяви Аладин Харфан, цитиран в прессъобщението за новата проверка. "Ако пак решат да взимат проби за изследване, ще настояваме този път анализът да се извърши паралелно и в независима чужда лаборатория, тъй като имаме сериозни съмнения и притеснения, че е възможно умишлено да заразят продуктите ни в лабораторията на БАБХ", каза директорът "Бизнес развитие” на фирмата Биляна Томова. Според нея инспекцията е "поредният очеваден опит на г-н Моллов да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция". Скандалът с твърденията на Харфан за оказвания му рекет и натиск от страна на държавната агенция, който по думите му съсипва бизнеса на компанията, се разгаря. Други фирми също били притискани с проверки Още сутринта в петък сред срещата си с Танева той каза, че е получил подкрепата на фирми от бранша, които също били обект на натиск от страна на служители на ръководената от бившия царски депутат два мандата. Моллов е близки отношения е с БСП и ДПС, като съвместното им правителство "Орешарски" го назначи за директор на БАБХ. Това не е първият случай, в който неговото име е замесено в скандал. Той бе критикуван остро от представители на ГЕРБ в началото на март 2014 г.. заради отменена процедура за избор на доставчик на ваксината срещу болестта "син език", която в крайна сметка бе договорена пряко с единствен поканен участник. с "Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза", каза тогава на заседание на парламентарната земеделска комисия депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Сега името му отново е замесено в скандал с корупцията, сочена от Европейската комисия като най-болното място на България. Брюксел неведнъж в последните месеци настоява за мерки срещу това явление и дори за присъди за подкупни висши държавни служители. Моллов отвърна на удара със снимки на месо с червеи В същото време Моллов отвърна на удара на Аладин Харфан със снимки на месо с червеи, за което твърди, че било открито в помещения на неговата фирма. Фирмата от своя страна обяви, че това са откровени лъжи и клевети и показаните снимки може да са отвсякъде, включително свалени от интернет. Ще използваме всички законови средства, за да защитим доброто си име и ще търси компенсация за претърпените имуществени вреди, заяви от "Аладин Фуудс" и така се оказа, че прокуратурата ще е арбитър на двете спорещи страни . От "Аладин" заявиха, че "лъжливите твърдения на Пламен Моллов целят да изместят фокуса от корупцията в БАБХ и нейния първоизточник, в лицето на изпълнителния й директор". Дружеството уточнява, че бели червеи в обработваното от нея месо са били открити през юни 2014 г. но в контейнерите й за отпадъци. БАБХ санкционира за липси, без които тя не може да дава лицензи Фирмата пита и защо, след като Моллов твърди, че в месото в дюнерите на "Аладин фуудс" ООД има червеи, прикрити чрез добро овкусяване с оцет и чесън, агенцията по храните не е затворила нито един обект от едноименната верига за хранене. Фирмата отрича и твърденията, че не разполага с топла вода в предприятия за обработка на месото, посочвайки, че наличието на такава е условие за регистрацията му по Закона за храните, която е извършена от ръководения от Моллов държавен орган. Същото се отнася и за обявената от шефа на БАБХ система за управление на храните, посочва се в изявление на "Аладин Фуудс". Компанията допълва, че като производител и търговец няма интерес да купува месо без документи. "За всички наши клиенти е видно, че в обектите на дружеството се издава касов бон за всяка продажба и няма никаква логика да купуваме месо без документи, защото с фактурите за закупуване на суровини се намалява размера на заплащаното ДДС. Още по-малко липсата на документи за произход на суровините може да бъде използвана за укриване на ДДС", посочват от дружеството. То обяснява, че през последните години няколко пъти е било обект на данъчни ревизии и документите по тях сочат, че произходът на доставяните суровини е доказан чрез представените фактури, търговски документи, приемо-предавателно протоколи, стокови разписки и документи за плащане по банков път. "Разбираме безсилието на г-н Моллов и безуспешните му опити да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция. Но снимките, свалени от интернет на месо с червеи, хлебарки, плъхове и прочее инсекти няма да му помогнат, защото това би означавало само и единствено, че оглавяваната от него агенция не си върши добре работата. Интересите и здравето на хората зависят от добрата работа на БАБХ и затова е от изключителна важност тази агенция да се оглавява от истински некорумпиран професионалист", заключават от "Аладин".

Скандалът с рекета от агенцията по храните се разраства

http://www.mediapool.bg/skandalat-s-reketa-ot-agentsiyata-po-hranite-se-razrastva-news234390.html

Скандалът с твърденията на собственика на фирмата за производство на храни "Аладин Фуудс", която има и собствена верига заведения, се разраства, след като в петък собственикът на компанията Аладин Харфан се срещна с агроминистъра Десислава Танева. Тя подкрепила борбата му с корупцията и се ангажирала с проблема и проверка на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, за когото Харфан твърди, че му поискал 10 хил. евро "такса спокойствие" и след като му била отказана започнал да затваря предприятията на "Аладин" без реални поводи, за да съсипе бизнеса . Харфан заяви пред журналисти след срещата с Танева, че е получил подкрепата на фирми от бранша, които също били обект на натиск от страна на служители на БАБХ  Той поискал от министъра на земеделието и храните оставката на Моллов и назначаването на професионалист на поста. Тя отвърнала, че това е в правомощията на премиера, но ще извърши проверка по случая. Бившият царски депутат два мандата Моллов е близки отношения е с БСП и ДПС като съвместното им правителство "Орешарски" го назначи за директор на БАБХ. Това не е първият случай, в който неговото име е замесено в скандал. Той бе критикуван остро от представители на ГЕРБ в началото на март 2014 г.. заради отменена процедура за избор на доставчик на ваксината срещу болестта "син език", която в крайна сметка бе договорена пряко с единствен поканен участник. с "Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза", каза тогава на заседание на парламентарната земеделска комисия депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Моллов отвърна на удара на Аладин Харфан със снимки на месо с червеи, за което твърди, че било открито в помещения на неговата фирма. Фирмата от своя страна обяви, че това са откровени лъжи и клевети и показаните снимки може да са отвсякъде, включително свалени от интернет. Ще използваме всички законови средства, за да защитим доброто си име и ще търси компенсация за претърпените имуществени вреди, заяви от "Аладин Фуудс" и така се оказа, че прокуратурата ще е арбитър на двете спорещи страни . От "Аладин" заявиха, че "лъжливите твърдения на Пламен Моллов целят да изместят фокуса от корупцията в БАБХ и нейния първоизточник, в лицето на изпълнителния й директор". Дружеството уточнява, че бели червеи в обработваното от нея месо са били открити през юни 2014 г. но в контейнерите й за отпадъци. Фирмата пита и защо, след като Моллов твърди, че в месото в дюнерите на "Аладин фуудс" ООД има червеи, прикрити чрез добро овкусяване с оцет и чесън, агенцията по храните не е затворила нито един обект от едноименната верига за хранене. Фирмата отрича и твърденията, че не разполага с топла вода в предприятия за обработка на месото, посочвайки, че наличието на такава е условие за регистрацията му по Закона за храните, която е извършена от ръководения от Моллов държавен орган. Същото се отнася и за обявената от шефа на БАБХ система за управление на храните, посочва се в изявление на "Аладин Фуудс". Компанията допълва, че като производител и търговец няма интерес да купува месо без документи. "За всички наши клиенти е видно, че в обектите на дружеството се издава касов бон за всяка продажба и няма никаква логика да купуваме месо без документи, защото с фактурите за закупуване на суровини се намалява размера на заплащаното ДДС. Още по-малко липсата на документи за произход на суровините  може да бъде използвана за укриване на ДДС", посочват от дружеството. То обяснява, че през последните години няколко пъти е било обект на данъчни ревизии и документите по тях сочат, че произходът на доставяните суровини е доказан чрез представените фактури, търговски документи, приемо-предавателно протоколи, стокови разписки и документи за плащане по банков път. "Разбираме безсилието на г-н Моллов и безуспешните му опити да неутрализира ефекта от публичното обявяване на депозирания от нас сигнал за корупция. Но снимките, свалени от интернет на месо с червеи, хлебарки, плъхове и прочее инсекти няма да му помогнат, защото това би означавало само и единствено, че оглавяваната от него агенция не си върши добре работата. Интересите и здравето на хората зависят от добрата работа на БАБХ и затова е от изключителна важност тази агенция да се оглавява от истински некорумпиран професионалист", заключават от "Аладин".

Пенсионната „реформа” или как не трябва да се прави политика

http://www.investor.bg/analizi/85/a/pensionnata-reforma-ili-kak-ne-triabva-da-se-pravi-politika-195281/

Промените са направени без оценка на очакваните ефекти и без да се засягат най-наболелите проблеми, пише Десислава Николова от ИПИ

Танев: Време е да допълним към рейтинга и добро структуриране на ВУЗ-овете

http://pik.bg/танев-време-е-да-допълним-към-рейтинга-и-добро-структуриране-на-вуз-овете-news336797.html

Танев: Време е да допълним към рейтинга и добро структуриране на ВУЗ-овете

Рейтинговата система за оценяване на образователните направления изигра своята положителна роля, но тази система има някои несъвършенства, които трябва да се вземат под внимание, за да стане по-справедлива. Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев по време на днешния парламентарен контрол.

Танев отговори на въпрос за оптимизиране на критериите, заложени в рейтинговата система за оценяване на образователните направления. "Системата в момента е възприета като основен инструмент за финансиране за качествено образование. Всяка година от съществуването й се допълва и променя. Сега е четвъртото й издание. Специалистите твърдят, че е много по-съвършена от оригинала, моето впечатление също е такова", каза образователният министър. Той смята, че в бъдещите години ще има доста по-добър вариант от този в момента.

"Тя може да е много добър инструмент, но е само един. Когато се мери заведение, в което има научни продукти, образователни и други, съмнявам се, че подвеждането им под общ знаменател ще бъде възможно, защото не измерваме само обучаване или правене на наука", заяви Танев. Според него би следвало в ЗИД-а на Закона за висшето образование депутатите да направят всичко възможно да усъвършенстват измерването на качеството,където системата не е единственият инструмент. Време е да допълним към рейтинга и някои критерии за доброто структуриране на ВУЗ-овете, добави Тодор Танев. 

С молебен и курбан Перник отбеляза три години от земетресението

http://www.zapernik.com/pernik/s-moleben-i-kurban-pernik-otbelyaza-tri-godini-ot-zemetresenieto_38649/

С молебен за здраве и раздаване на курбан Перник отбелязва днес три година от силното земетресение. На 22 май, минути след 03:00 часа, Пернишко бе разлюляно от трус със сила 5,8 по скалата на Рихтер.

Светият ритуал бе отслужен пред храма „Свети Иван Рилски” от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия. Той донесе на перничани благословията на българския патриарх Неофит.

„Негово светейшество поздравява всички вас. Той пожелава много здраве и...

Продължава

„Леново“ отчете рекордни приходи за годината

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/lenovo-otchete-rekordni-prihodi-za-godinata-6036574

Със 60 млн. продажби компанията остава №1 при персоналните компютри осмо поредно тримесечие, а при смартфоните е на трето място в света със 76 млн. реализирани устройства

Планираните прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 25-29 май 2015 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planiranite-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_38648/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Планираните изключвания...

Продължава

Вижте зловещи снимки от касапницата край Варна, в която загинаха трима, а петима са тежко ранени!

http://pik.bg/вижте-зловещи-снимки-от-касапницата-край-варна-в-която-загинаха-трима-а-петима-са-тежко-ра-news336794.html

Вижте зловещи снимки от касапницата край Варна, в която загинаха трима, а петима са тежко ранени!

Неописуема е трагедията край Варна, предава "Петел".

Около 13:30 часа стана тежка катастрофа край аксаковското село Долище.

Инцидентът е станал на разклона за селото.

Блъснали са се микробус "Мерцедес" и лек аетомобил "Волво", съобщиха от полицията, цитирани от Дарик радио.

Трима души са загинали на място. Петима ранени са извозени с 3 линейки към Варна, като тяхното състояние се изяснява.

На мястото на инцидента има и други ранени, които очакват да бъдат извозени към здравно заведение.

Леката кола е смачкана до неузнаваемост.

Районът в момента е отцепен.

Животновъди блокираха пътя за Хасково

http://frognews.bg/news_91682/Jivotnovadi-blokiraha-patia-za-Haskovo/

Животновъди излязоха на протест днес, като основната причина за него е драстичният спад на изкупните цени на суровото краве мляко, която в момента е 35-40 ст.

Хорска небрежност изпепели иглолистна гора и 5 кубика дървесина в брезнишко

http://www.zapernik.com/krimi/horska-nebrejnost-izpepeli-iglolistna-gora-i-5-kubika-durvesina-v_38647/

Иглолистна гора и дървен материал са унищожени при пожар в Брезнишко.

Инцидентът е възникнал вчера, около 15, 30 ч. в с. Ръждавец, махала „Радица”.

Поради небрежност при боравене с открит огън е пламнала борова гора.

Изгорели са 4 дка иглолистни насаждения и 5 куб.м. дървен материал.

Благодарение на бързата намеса на огнеборците от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Брезник е спасен голям горски...

Продължава

"Ислямска държава" превзе още един град в иракската провинция Анбар

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-prevze-oshte-edin-grad-v-irakskata-provintsiya-anbar-news234389.html

Джихадистите от "Ислямска държава" превзеха още един град в западната иракска провинция Анбар, по-малко от седмица след като установиха контрол върху нейната столица Рамади, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на племенен лидер.   Градчето Хусейба паднало в ръцете на джихадистите тази нощ, когато полицията и племенните бойци се изтеглили, след като им свършили боеприпасите, заявил шейх Рафи ал Фахдауи.   "Не получихме никаква помощ от правителството. Нашите хора се биха до последния патрон и няколко от тях бяха убити", заявил той в интервю по телефона.   Хусейба е на 7 км източно от Рамади, където "Ислямска държава" разгроми иракските сили миналата седмица, в най-голямото си настъпление от една година.   "Ситуацията е изключително критична. Джихадистите са на 5 км от стратегическата военна база Хабания, която сега е в голяма опасност", изтъкнал източникът.

Тежка катастрофа с много жертви на пътя Добрич-Албена

http://dobrich.actualno.com/Tejka-katastrofa-s-mnogo-jertvi-na-pytja-Dobrich-Albena-news_474428.html

Тежка катастрофа с двама загинали и 8 ранени стана преди малко на пътя Добрич-Албена на разклона за село Оброчище, съобщи БГНЕС. Сблъскали са се микробус и автомобил. Полицейски екипи, както и на пож...

Български звезди стартираха националната кампания "Децата мислят зелено"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779951

Редица популярни личности подариха много настроение и позитивни емоции на децата от 164 ОДЗ „Зорница“ в кв.Горна Баня-София. Актрисата Лили Маравиля, Мис България 2007 Юлия Юревич, писателката Людмила Филипова, собственичката на модна агенция „Ивет Фешън“ Ивета Григорова, топ-модела на „Ивет Фешън“ Деси Савова, актрисата и модел Деси Зидарова,
Редица популярни личности подариха много настроение и позитивни емоции на децата от 164 ОДЗ „Зорница“ в кв.Горна Баня-София. Актрисата Лили Маравиля, Мис България 2007 Юлия Юревич, писателката Людмила Филипова, собственичката на модна агенция „Ивет Фешън“ Ивета Григорова, топ-модела на „Ивет Фешън“ Деси Савова, актрисата и модел Деси Зидарова,

61-годишен мъж е открит мъртъв в столичния квартал Лозенец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779943

Намерен е труп на мъж в столичния квартал „Лозенец”. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът е подаден около 12,40 часа на обяд. Вече е установена самоличността на мъжа.
Той е 61-годишен и е водил клошарски начин на живот. Към настоящия момент няма данни за упражнено насилие върху него.
Намерен е труп на мъж в столичния квартал „Лозенец”. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът е подаден около 12,40 часа на обяд. Вече е установена самоличността на мъжа. Той е 61-годишен и е водил клошарски начин на живот. Към настоящия момент няма данни за упражнено насилие върху него.

Български звезди стартираха националната кампания "Децата мислят зелено" (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779895

Редица популярни личности подариха много настроение и позитивни емоции на децата от 164 ОДЗ „Зорница“ в кв.Горна Баня-София. Актрисата Лили Маравиля, Мис България 2007 Юлия Юревич, писателката Людмила Филипова, собственичката на модна агенция „Ивет Фешън“ Ивета Григорова, топ-модела на „Ивет Фешън“ Деси Савова, актрисата и модел Деси Зидарова,
Редица популярни личности подариха много настроение и позитивни емоции на децата от 164 ОДЗ „Зорница“ в кв.Горна Баня-София. Актрисата Лили Маравиля, Мис България 2007 Юлия Юревич, писателката Людмила Филипова, собственичката на модна агенция „Ивет Фешън“ Ивета Григорова, топ-модела на „Ивет Фешън“ Деси Савова, актрисата и модел Деси Зидарова,

Полицията отново ще ескортира абитуриентите в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779908

Полицейски автомобили  и моторизирани екипи на
Полицейски автомобили  и моторизирани екипи на "Сигма", ще ескортират абитуриентите в София и тази година. От СДВР обявиха днес мерките, които ще бъдат взети за превенция на инцидентите по време на баловете, съобщава bTV. Проведени са срещи с всички 131 училища, които ще имат балове в София между 23 и 31 май.

Ясни са първите трима финалисти в „Надиграй ме“

http://www.cross.bg/tantzov-klyb-rukovoditel-1466258.html

/КРОСС/ Първите три състава, които отиват на финала на най-българското фолклорно шоу в ефира -„Надиграй ме на неделното хоро", вече са ясни. Танцова формация „Виделина" към читалище „Виделина-1932" село Широки дол с ръководител Екатерина Ковачева, танцовата група към Народно читалище „ Слънце" - град Ихтиман с ръководител Анелия Нейкова и танцов клуб „Боженци" от Габрово са първите три клуба, които ще се борят за победата. Зрителите видяха оспорваните им битки с конкурентите в три поредни недели в ефира на БНТ 2. В излъчените досега издания на предаването водещите Асен Павлов и Божидар Попчев и журито предизвикаха участниците с типични регионални и национални хора, за да оценят танцовите им умения на надиграванията,. Съставите които събраха най-много точки, получиха шанса да се преборят за първото място на финала. Тази неделя фолклорното шоу на колела гостува в Ботевград. Там ще се надиграват съставите на танцов ансамбъл „Ботевград", танцов клуб „Радост" при НЧ „Христо Ботев1884, танцов състав при НЧ „Светлина"-с. Литаково и клуб за народни танци „Събуждане"-с. Врачеш. От 21:00 часа по БНТ 2 зрителите ще видят и кой ще победи в надиграването в Правец.  

Назначиха Кристалина Георгиева и в ООН

http://www.moreto.net/novini.php?n=289948

Зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева е назначена за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ. Групата на високо равнище трябва да проучи предизвикателствата пред финансирането на хуманитарните дейност и да набележи начините за преодоляване на голямото разминаване между постоянно нарастващите нужди от хуманитарна помощ и наличните финансови ресурси за нея.

Пенсионната реформа на Калфин - пълен провал, ощетява работещите българи!

http://www.bnews.bg/article-135415

2,6 милиона души ще платят цената, обещаните пенсии по 1300-1400 лв. ще си останат просто добро пожелание.

Тежка катастрофа до Варна, жертви и ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_508839.html

Тежка катастрофа стана край Варна, има загинали и ранени. Лек автомобил и микробус са се ударили на пътя Аксаково-Кирово край село Долище.  По първоначална информация има поне две жертви. Три екипа на Спешна помощ пътуват към мястото на катастрофата. Сигналът за инцидента е подаден около 13.30 ч. на телефон 112.  Очаквайте подробности!

Жестока катастрофа край Варна; трима загинали

http://frognews.bg/news_91681/Jestoka-katastrofa-krai-Varna-trima-zaginali/

Трима души са загинали, а други шестима са ранени в тежката катастрофа на пътя между Аксаково и Кичево на разклона за село Долище, информира варненският сайт "Петел". Сигналът за инцидента е бил подаден на тел. 112 в 13:25 часа.

Жестока катастрофа край Варна; двама загинали

http://frognews.bg/news_91681/Jestoka-katastrofa-krai-Varna-dvama-zaginali/

Двама души са загинали, а други шестима са ранени в тежката катастрофа на пътя между Аксаково и Кичево на разклона за село Долище, информира варненският сайт "Петел". Сигналът за инцидента е бил подаден на тел. 112 в 13:25 часа.

Сепаратистите обстрелвали коксов завод в Източна Украйна, един работник е загинал

http://www.mediapool.bg/separatistite-obstrelvali-koksov-zavod-v-iztochna-ukraina-edin-rabotnik-e-zaginal-news234388.html

Най-голямата украинска стоманодобивна компания "Метинвест" съобщи в петък, че един работник е загинал, а двама са били ранени, в неин завод за кокс в Източна Украйна, който попаднал под артилерийски обстрел, предаде Ройтерс.   Предприятието в рад Авдеевка е един от най-големите заводи за кокс в Европа. То се намира на територия, контролирана от правителствените сили, но е близо до фронтовата линия.   Украинската армия обвинява сепаратистите за нападения в района от началото на примирието през февруари.   "Това беше най-тежкият обстрел от обявяването на прекратяването на огъня", заяви "Метинвест". Нанесени са щети на оборудването и транспортната инфраструктура и заводът не може да изнася готова продукция, нито да получава доставки на суровини, поради което производството е намаляло.   Самопровъзгласилата се Донецка народна република на свой ред обвини украинските правителствени сили, че са обстрелвали над 50 пъти нейната територия през последното денонощие.

Дъщерята на Клеопатра краси сребърен поднос от римски сервиз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779696

Тази вечер Националният археологически институт с музей при БАН представя изложбата
Тази вечер Националният археологически институт с музей при БАН представя изложбата "Сребро от Лувъра (ще бъде отворена за посетители от 23 май). Съкровището от Боскореале" под патронажа на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов и Посланика на Република Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

61-годишен мъж е открит мъртъв в столичния квартал Лозенец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779933

Намерен е труп на мъж в столичния квартал „Лозенец”. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът е подаден около 12,40 часа на обяд. Вече е установена самоличността на мъжа.
Той е 61-годишен и е водил клошарски начин на живот. Към настоящия момент няма данни за упражнено насилие върху него.
Намерен е труп на мъж в столичния квартал „Лозенец”. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът е подаден около 12,40 часа на обяд. Вече е установена самоличността на мъжа. Той е 61-годишен и е водил клошарски начин на живот. Към настоящия момент няма данни за упражнено насилие върху него.

Откриха труп на възрастен мъж в кв. „Лозенец”

http://pik.bg/откриха-труп-на-възрастен-мъж-в-кв-„лозенец”-news336791.html

Откриха труп на възрастен мъж в кв. „Лозенец”

Намерен е труп на мъж в столичния квартал „Лозенец”. 

Сигналът е подаден около 12:40 часа на обяд. Вече е установена самоличността на мъжа.

Той е 61-годишен и е водил клошарски начин на живот. Към настоящия момент няма данни за упражнено насилие върху него, информира "Фокус'

Как да живеете с ниско кръвно налягане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779917

Ниското кръвно налягане е съпроводено с бледност и бърза уморяемост. Жизнените сили бързо се изчерпват и много бавно се възстановяват.
Като правило хипотониците трудно заспиват и трудно стават сутрин. При постоянно ниско кръвно налягане често се изпотяват дланите, температурата е по-ниска.
Целия текст четете тук.
Ниското кръвно налягане е съпроводено с бледност и бърза уморяемост. Жизнените сили бързо се изчерпват и много бавно се възстановяват. Като правило хипотониците трудно заспиват и трудно стават сутрин. При постоянно ниско кръвно налягане често се изпотяват дланите, температурата е по-ниска. Целия текст четете тук.

Труп на мъж откриха в кв. Лозенец

http://frognews.bg/news_91680/Trup-na-maj-otkriha-v-kv-Lozenets/

Откриха труп на мъж в столичния квартал „Лозенец”, информира пресцентърът на СДВР. Сигналът е подаден около 12:40 часа по обед обяд.

Amnesty International съобщава за изтезания в Украйна

http://europe.actualno.com/Amnesty-International-syobshtava-za-iztezanija-v-Ukrajna-news_474424.html

Побоища, изтезания с електрически ток, разиграване на екзекуции – такива практики спрямо пленници и цивилни са често явление в украинската армия и при сепаратистите в Източна Украйна, гласят...

Как да живеете с ниско кръвно налягане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779914

Ниското кръвно налягане е съпроводено с бледност и бърза уморяемост. Жизнените сили бързо се изчерпват и много бавно се възстановяват.
Като правило хипотониците трудно заспиват и трудно стават сутрин. При постоянно ниско кръвно налягане често се изпотяват дланите, температурата е по-ниска.
Целия текст четете тук.
Ниското кръвно налягане е съпроводено с бледност и бърза уморяемост. Жизнените сили бързо се изчерпват и много бавно се възстановяват. Като правило хипотониците трудно заспиват и трудно стават сутрин. При постоянно ниско кръвно налягане често се изпотяват дланите, температурата е по-ниска. Целия текст четете тук.

Полицията: Ще бъдем безкомпромисни към пияните шофьори и нарушителите на пътя!

http://www.zapernik.com/pernik/policiyata-shte-budem-bezkompromisni-kum-piyanite-shofiori-i-narushitelite-na_38646/

В предвид предстоящите абитуриентските балове органите на реда ще осъществяват засилен контрол. Полицаите ще бъдат безкомпромисни към употребилите алкохол и извършващите драстични нарушения на Закова за движение по пътищата.

Шестима нарушители са санкционирани вчера при проведени специализирани полицейски операции в Радомир и Брезник по метода на „Широкообхватния контрол”.

Органите на реда проверили 25 автомобила и 30 лица. В Радомир са...

Продължава

Рокади в БТК

http://offnews.bg/news/n_1/n_508841.html

Надзорният съвет на Българската телекомуникационна компания освободи Ивайло Бачийски от Управителния съвет на компанията. Решението е взето на заседание, проведено на 25 април, а протоколът от него бе публикуван днес в търговския регистър. "За" с гласували зам.-председателят на Съвета Георги Велчев, Стефано Дзупет и Майкъл Таненбаум. "Въздържал се" са гласували председателят на Съвета Владимир Пенков и Стефан Димитров. Ивайло Бачийски влезе в БТК през юни 2013 г., след като компанията бе купена от "Вива Телеком България", собственост на регистрираното в Люксембург дружество "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л.". Тогава главен изпълнителен директор става Атанас Добрев на мястото на Бернар Москени. Бачийски е главен технически директор на Vivacom от юли същата година. Преди това е работил за технологични компании като Alcatel, Ericsson и Cisco. Той е магистър по комуникационна техника и технологии от Технически университет – София и от Технически университет – Дармщадт, Германия. Специализирал е мениджмънт и управление на ресурсите в Duke University, САЩ. На заседанието са взети поне три други решения, които обаче са засекретени, личи от протокола от заседанието. Имената на част от присъствалите на заседанието също остават скрити.

"Топлофикация-София": Клиентите няма да плащат спряна топла вода

http://society.actualno.com/Toplofikacija-Sofija-Klientite-njama-da-plashtat-sprjana-topla-voda-news_474423.html

За периода, в който топлата вода е спряна сметката за нея ще бъде 0 и това ще бъде отбелязано във фактурите на всички наши клиенти. Това съобщи инж. Любен Параланов, председател на директорите на &...

Eмил Кошлуков: Къде са реформите на реформаторите

http://www.cross.bg/horata-mesta-gerb-1466257.html

/КРОСС/Eмил Кошлуков пред "Преса" - Реформаторите зациклиха с реформите и започнаха изнервено да поставят ултиматуми, че ще напуснат управляващата коалиция и ще преминат в опозиция. До какво ще доведе това, г-н Кошлуков? - Мисля, че вече никой не им вярва. Техните дребни закачки и шеги дори не са интересни на хората. Смятам, че няма кой да приеме сериозно коментарите и изявленията на лидерите им. Пък и последните изследвания сочат категорично намаляване на тяхното влияние. Липсата на реформи ще отблъсне част от симпатизантите им. Влязоха в парламента единствено заради заявката, която направиха - да бъдат корекция на ГЕРБ, да дават идеите, а хората на Борисов да ги привеждат в действие чрез мнозинството си. Посланието им бе: „Ние сме умните и интелигентните, нищо че сме по-малко, знаем какво да се прави. А ГЕРБ, нищо че са повече, ще ни следват." Тази концепция беше продадена добре на избирателите, но стана на пух и прах още през първите месеци. Така че обещанието, че ще са двигателят на реформите, ще им изяде главата. Те не предлагат, не правят нищо. - Обосновете се с конкретни примери, моля. - Здравният министър Петър Москов казва, че за ключови реформи в практиките „парите следват пациента", „монопол на здравната каса", „качество на здравеопазването", понеже нямали медицинска логика, не трябвало да говорим

ЕС и Украйна подписаха споразумение за кредит от близо два милиарда евро

http://www.mediapool.bg/es-i-ukraina-podpisaha-sporazumenie-za-kredit-ot-blizo-dva-miliarda-evro-news234387.html

Европейският съюз и Украйна подписаха споразумение за предоставяне на кредит от 1,8 млрд. евро в помощ на украинската икономика, информира Асошиейтед прес.   Документът бе подписан в кулоарите на срещата на върха на Източното партньорство в Рига, която участват 28-те страни от Европейския съюз и шест бивши съветски републики - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.   Споразумението предвижда Украйна да проведе редица реформи, включително да вземе мерки за борба с корупцията, за да се справи със структурните проблеми в икономиката си.   Отпускането на средствата ще започне от лятото на три транша, всеки по 600 млн. евро, и ще зависи от изпълнението на договорените реформи, посочва дипломатически източник, цитиран от ТАСС.   Украинската икономика се сви с близо 18 процента през първото тримесечие на 2015 година, отчетено на годишна основа, на фона на продължаващите безредици в източните райони на страната, които са центърът на промишлеността й, припомня АП.

Паспортните служби без обедна почивка, за да поемат наплива

http://www.bnews.bg/article-135411

В Кърджали хората спят пред Районното, за да подадат заявление за смяна на лична карта или на международен паспорт.

Петко е стрелял по командосите абсолютно хладнокръвно, не изпитвал вина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4779898


Бързо, но не веднага е настъпила смъртта на командоса Емил Шарков, уцелен фатално от 54-годишния Петко Петков, при щурма на барети от СОБТ в барикадираното му жилище в Лясковец на 14 март м.г. Това стана ясно от съдебно-медицинската експертиза на трупа, представена в процеса срещу 54-годишния стрелец.
Бързо, но не веднага е настъпила смъртта на командоса Емил Шарков, уцелен фатално от 54-годишния Петко Петков, при щурма на барети от СОБТ в барикадираното му жилище в Лясковец на 14 март м.г. Това стана ясно от съдебно-медицинската експертиза на трупа, представена в процеса срещу 54-годишния стрелец.

Композиторът на Тото Кутуньо търси български таланти

http://offnews.bg/news/n_1/n_508809.html

Композиторът на Тото Кутуньо и Адриано Челентано пристига у нас, за да селектира лично талантливи българи за конкурс в Италия с общ награден фонд 20 000 евро.  Популярният италиански автор на песни Фабрицио Берлинчони, който работи със звезди като Тото Кутуньо, Андреа Бочели, Албано, Pooh, Адриано Челентано, пристига за три дни в България. Поводът е кастинг за участие на международния музикален фестивал Italia Music Festival All Around Art 2015. На 5, 6 и 7-ми юни Берлинчони, заедно с известната певица и творец в Италия Дариана Куманова и Рита Сперанца – популярно лице от италианските музикални предавания, ще ни гостуват, за да подберат най-талантливите българи за финала, който е през юли в Рим. Всеки, който смята, че може да пее и да танцува, на възраст от 6 години и без ограничение за горната граница, и желае да се яви на кастинга, трябва да се свърже с LIPA4:19 - българският филиал на основания от Пол Маккартни Liverpool Institute for performing Arts. Срокът за записване е до 1-ви юни, а самата селекция ще се проведе в "Нов театър" - НДК. На самия фестивал ще има специална награда за българско дете, а именно - песен, написана лично от композитора Фабрицио Берлинчони, който е автор и на песента, която спечели Детската Евровизия през 2014 г. Специалната награда за танцьора победител ще бъде шестдневна сценична работа с Леон - победител от едноименното предаване „AMICI DI MARIA DE FILIPPI” и учител по танци в известната школа „MIROMUSCISCHOOL” в Милано.

Кънев: Всички в РБ се подписахме за промените в Конституцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_508793.html

”Внасянето на промените в Конституцията се бави, защото изчакват още желаещи да сложат подписите си", заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в кулоарите на парламента днес. По думите му от РБ ще се опитат да променят мнението на АБВ, които се обявиха против промените. "ДПС ще ни изненада, ако реши да подкрепи ремонта на Конституцията", категоричен беше той. "Затова ще убеждаваме останалите политически сили, които не стоят монолитно зад промените”, заяви още лидерът на ДСБ. “В Реформаторския блок подписахме 23 от 23 за промените, за да е ясно, че стоим зад тях”, подчерта съпредседателят на Блока. По думите му, ако в крайна сметка не съберат нужните 180 или 160 гласа, управляващите смятат да въведат ремонта чрез други закони. На въпрос какъв знак би било, ако Конституцията остане отворена, не реформирана, Кънев отговори, че това би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна. "Тя е била такава в миналото, но аз вярвам в еволюцията на хората", изрази надеждите си Кънев. "Една промяна направена с обикновено мнозинство, може да бъде преобърната в следващия парламент, нещо което се е случвало в историята на българската съдебна система за последните 25 години и веднага мога да преброя на ум четири пъти, което е основната причина за крайната нестабилност и корумпираност на системата", обясни още той.

Папа Франциск ще приеме премиера Борисов по случай 24 май

http://www.cross.bg/borisov-ministurut-predstaviteli-1466256.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация ще посетят Ватикана и Италия на 23 и 24 май по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщава правителственият пресцентър. На 23 май премиерът Борисов ще бъде на аудиенция при папа Франциск. Българският премиер ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Същия ден премиерът Бойко Борисов ще поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в Рим. На 24 май министър-председателят ще присъства на молебен в църквата „Свети Павел" в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе".  Във водената от министър-председателя делегация участват министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на отбраната Николай Ненчев, народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева.

Бизнес доверието в Германия спада през май, растежът се забавя

http://www.mediapool.bg/biznes-doverieto-v-germaniya-spada-prez-mai-rastezhat-se-zabavya-news234386.html

Германското бизнес доверие леко се е понижило през май за първи път от шест месеца, което е пореден признак, че растежът на най-голямата икономика в Европа губи инерция. Компаниите са изразили удовлетворение от текущата обстановка, но опасенията им за бъдещето са се засилили. Това сочи публикувано в петък ключово проучване, цитирано от ДПА.   Мюнхенският икономически институт Ифо (Ifo) съобщи, че неговият индекс се е понижил до 108,5 пункта през май спрямо 108,6 пункта през април. Анализаторите очакваха по-изразен спад.   Индексът се изготвя въз основа на месечно проучване сред около 7000 компании в промишлеността, строителството, търговията на едро и дребно и очертава очакванията на бизнеса за идните шест месеца и оценките за текущата икономическа ситуация.   При текущата ситуация има повишение на оценката - от 114 през април до 114,3 този месец.   За предстоящото шестмесечие обаче очакванията са се понижили - от 103,4 миналия месец на 103 през май.   Същевременно германската статистическа служба, потвърждавайки първоначалната си оценка, съобщи, че заради слабата външна търговия през първото тримесечие на 2015 г. германската икономика е нараснала едва с 0,3 на сто на тримесечна основа.   Растежът значително се е забавил спрямо темпа от 0,7 на сто през последното тримесечие на миналата година въпреки засиленото потребление на домакинствата и държавата и по-големите корпоративни инвестиции.   През януари - март "положителният импулс е дошъл главно отвътре", уточнява статистическата служба. Потреблението на домакинствата се е увеличило с 0,6 на сто, а на държавния сектор - плюс 0,7 на сто спрямо предходното тримесечие.   Инвестициите отчитат значителен растеж особено в производството на съоръжения (+1,5 на сто) и строителство (+1,7 на сто). Потреблението играе все по-важна роля в динамиката на германската икономика.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване