Миньор загина в рудник в Мадан

http://news.ibox.bg/news/id_238116461

Вероятно 30-годишният Стефан Гюлев е станал жертва на токов удар

Уволниха изпълнителния директор на Агенцията по храните (обновена)

http://pik.bg/уволниха-изпълнителния-директор-на-агенцията-по-храните-обновена-news336966.html

Уволниха изпълнителния директор на Агенцията по храните (обновена)

От днес, по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, проф. д-р Пламен Моллов.


Отново по предложение на министър Танева, на негово място премиерът назначи д-р Дамян Илиев, съобщиха от правителствената пресслужба.

ПИК припомня, че вчера Веригата за бързо хранене "Аладин Фуудс" ООД и Българската агенция по безопасност на храните влязоха пререкание и си отправиха взаимни обвинения. Причината – твърдение на веригата, че БАБХ я изнудва.


Основателят на компанията Аладин Харфан заяви, че Агенцията е поискала месечен рекет в размер на 10 хиляди евро, за да остави фирмата да работи на спокойствие. След като тя е отказала да го заплати обаче, е последвала серия от проверки в няколко от преработвателните й цехове. Резултатът от тях е временното спиране на производството.


Харфан нарече БАБХ корумпиран орган, от който страда целият бранш. Той обвини затова председателя й проф. Пламен Моллов и посочи като лица, поискали подкупа от фирмата му главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов, д-р Чакъров, и Стоян Пашев като лице, с което е трябвало да се разбере как да плати. Харфан обясни още, че преките загуби от спирането на производството са в размер на 650 000 лв., а загубите от оборота – над 30%.
В отговор на отправените срещу него обвинения председателят на БАБХ проф. Пламен Моллов показа снимки на месо, по което има бели червеи. То е открито в преработвателния цех за месо на "Аладин фуудс".

"Това ядете, когато ядете дюнери на "Аладин фуудс". Ще ви го кажа едно към едно: овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи в какво състояние е месото", заяви той.


Моллов определи представената информация като тенденциозна и манипулативна. Той обяви, че проверката за искания рекет е завършила без резултат и доказателства, но увери, че ако подобно нещо се е случило, служителят който е поискал парите, ще бъде наказан.


"Фирмата е работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия и липса на всякаква система за управление и проследимост. Не е ясно как няма някой случай на проблем на храните", каза Моллов и разясни, че БАБХ е извършила няколко проверки в цеховете. Съставени са констативни протоколи и са издадени предписания, които последващите проверки показали, че не се изпълняват.


"Липса на проследимост означава, че не е ясно от какви суровини се произвежда крайният продукт. Най-често това се прави, за да се укрива ДДС", обясни Моллов.


Тази сутрин пред Нова телевизия Моллов обяви, че срещу него се води акция, за да бъде освободен от поста.

Уволниха изпълнителния директор на Агенцията по храните

http://pik.bg/уволниха-изпълнителния-директор-на-агенцията-по-храните-news336966.html

Уволниха изпълнителния директор на Агенцията по храните

От днес, по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, проф. д-р Пламен Моллов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Отново по предложение на министър Танева, на негово място премиерът назначи д-р Дамян Илиев.

Discovery Networks International излъчва нов документален филм, посветен на земетресението в Непал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253217_Discovery+Networks+International+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%2C+%D0%BF%D0%BE%

 Днес Discovery Networks International обяви излъчването на „Вторичен трус: Бедствие в Непал”, нов документален филм, който изследва земетресението с магнитут от 7,8 по Рихтер в Непал на 25-и април, 2015 г. и последващия вторичен трус от 7,3 по Рихтер на 12-и май, 2015 г. Едночасовият филм ще бъде излъчен на 31-и май, от 23:00 ч. по Discovery Channel.

Разрушителното земетресение, което разтърси Непал в края на април, причини огромно унищожение и доведе до смъртта на повече от 8 000 души, включително 18 алпинисти в базовия лагер на Еверест, които бяха затрупани от лавина, вследствие на труса. Исторически сгради в центъра на столицата Катманду бяха сринати със земята, а редица стари семейни домове изчезнаха под облаците прах.

Вторичен трус: Бедствие в Непал” ще включва интервюта с експерти и сеизмични симулации, с които науката обяснява земетресенията. В документалния филм присъстват видео кадри от спасителните акции в Катманду, новинарски репортажи и ексклузивно представяне на новите технологии и изследвания, които се правят, за да помогнат на човечеството да предвижда и да се справя по-добре с природните бедствия. „Вторичен трус: Бедствие в Непал” ще разкрие пред зрителите завладяващите истории на оцелелите след стихията, сред които самайка, чието дете е било затрупано в продължение на 22 часа и студент, който се озовава под многоетажна сграда на площад Дурбар. Документалният филм ще разкаже и историята на младоженци, които биват затрупани от лавина, докато са в базовия лагер на Еверест. Видеа и още кадри, споделени в социалните медии и направени от очевидци, ще допълнят страховитата картина на разрушението.

„„Вторичен трус: Бедствие в Непал” отвежда зрителите директно в сърцето на едно от най-ужасяващите земетресения в човешката история”, коментира Елизабет МакИнтайър, Вицепрезидент, „Продукция и развитие”, Discovery Networks International. „Този спиращ дъха филм покрива всички аспекти на бедствието - от науката зад събитията, до личните истории на хората, които са ги преживяли.”, допълва Елизабет МакИнтайър. 

Стрелецът от Лясковец иска Борисов и Цветанов за свидетели

http://www.bnews.bg/article-135434

Магистратите отхвърлиха искането на адвокатите на Петков като свидетели да бъдат призовани деца от училището в Лясковец.

47-годишен пилот на самолет е починал след инцидент на летище Лесново

http://sofia.actualno.com/47-godishen-pilot-na-samolet-e-pochinal-sled-incident-na-letishte-Lesnovo-news_474500.html

47-годишен пилот на едномоторен самолет е починал вследствие на инцидент на летище Лесново. Божидар Б., който е собственик на самолета, е бил откаран в болница в София, където е починал от ...

Българска фирма вече със сертификат за устойчива туроператорска дейност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779826

Първият сертификат за устойчива туроператорска дейност в България беше връчен в рамките на Зелени дни 2015 - фестивалът за устойчив туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи. 
Сертификатът Travelife Partner беше връчен на Любомир Попйорданов, управител на туристическа фирма ОДИСЕЯ-ИН  от Мая Филипова,
Първият сертификат за устойчива туроператорска дейност в България беше връчен в рамките на Зелени дни 2015 - фестивалът за устойчив туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи.  Сертификатът Travelife Partner беше връчен на Любомир Попйорданов, управител на туристическа фирма ОДИСЕЯ-ИН  от Мая Филипова,

Росен Петров: Словото е по-силно от оловото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253216_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%

 „В навечерието на светлия български празник 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, трябва да припомним, че българската писменост, постепенно се е наложила като основа за писмеността на всички славяни. Днес с национална гордост можем да кажем, че на кирилица пишат гражданите на Македония, Сърбия, до 17-ти век Румъния, Украйна, Русия, Беларус, та чак до далечна Монголия“. Това заяви от трибуната на Народното събрание народният представител от Политическа партия „Български демократичен център“ Росен Петров, в навечерието на празника 24 май. „Наистина нищо не може да замени силата на словото, както казва модерният поет Ивайло Вълчев „Словото винаги е излизало по-силно от оловото“, допълни Петров.

„Нека си припомним, че някои наричат страната ни – страната на убитите поети. Ботев, самоубилият се Яворов, убитият на фронта само на 29 години Димчо Дебелянов, Гео Милев, Никола Вапцаров. За това нека никога повече не позволяваме оловото да е по-силно от словото. Нека винаги да вървим към национално помирение и обединение“, каза още Петров.

Той изрази своето възхищение към българските учители, които в тези трудни за тях времена успяват да изпълняват своята мисия. Към учениците Росен Петров се обърна със старата българска поговорка „Който учи, той ще сполучи“. 

Трима младежи загинаха в катастрофа

http://www.monitor.bg/article?id=470017

Трима младежи на възраст от 20 до 25 години загинаха на място, а други осем пътници бяха ранени при тежка катастрофа на пътя Аксаково-Кичево до разклона за варненското село Долище. Шестима от по-тежко ранените са на възраст от 22 до 32 години.

Избран е строителят на магистрала "Струма" - Лот 3.3

http://business.actualno.com/Izbran-e-stroiteljat-na-magistrala-Struma---Lot-33-news_474498.html

Консорциум "СТРУМА - ЛОТ 3.3" е избран за изпълнител на обществената поръчка с предмет: "Проектиране и строителство на автомагистрала "Струма" Лот 3.3", информираха от Ми...

40 каратеки участваха на семинар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=289934

Поредният семинар по карате се проведе във Варна под ръководството на шихан Тони Петров - VII дан, главен инструктор в МВР и треньор на националния полицейски отбор по карате, инструктор на Асоциацията за граждански права, полицейска и военна интервенция при ООН.

Видин рекордьор по изборни парашутисти

http://www.monitor.bg/article?id=470014

Видинска област е рекордьор в страната по масово преселение на гласоподаватели, сочи справка на МРРБ шест месеца преди местния вот. Това е и периодът за уседналост, посочен в Изборния кодекс, който дава право на новодомците да пуснат бюлетина в съответния град или село.

Нова агенция ще отговаря за е-управлението

http://news.ibox.bg/news/id_179396839

Ефектите и ползите се очаквало да бъдат над 1 млрд. лева годишно

Кристалина Георгиева става съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253215_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D

 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун назначи заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ.

"Групата на високо равнище ще проучи предизвикателствата пред финансирането на хуманитарните дейност и ще набележи начините за преодоляване на голямото разминаване между постоянно нарастващите нужди от хуманитарна помощ и наличните финансови ресурси за нея. Тя ще работи за намиране на решения за по-навременно и предвидимо осигуряване на финансиране и по-ефективното му използване", казва генералният секретар Бан Ки Мун в официално изявление по повод създаването на групата. В нея влизат 9 високопоставени съветници от различни краища на света.

"За мен е чест да бъда съпредседател на Групата на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ, инициирана от генералния секретар Бан Ки Мун. Конфликтите и бедствията днес са с мащаби, каквито светът не е виждал от Втората световна война насам. Все повече са хората, напуснали домовете си, загубили близките си и препитанието си. Те зависят от помощта на другите, за да оцелеят – ако имат късмета да получат такава. Това има непосредствен и драматичен ефект върху финансирането на хуманитарните дейности. Има остра нужда от средства, но също трябва спешно да помислим как парите да се харчат най-успешно и как се да се наблюдава ефекта от изразходването им. Това е целта, която си поставям.", заяви Кристалина Георгиева във Фейсбук.

По време на мандата си като европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи между 2010 и 2014 г. Кристалина Георгиева ръководи разпределението на животоспасяваща помощ за почти 500 милиона деца, жени и мъже, жертви на конфликти и природни бедствия по света, подчертава в изявлението си Бан Ки Мун. Той изтъква и ключовата роля на г-жа Георгиева като вицепрезидент на Световната банка и приноса й за реформиране на управлението и увеличаване на капитала на финансовата институция след международната финансова криза от 2008 г.

През последното десетилетие необходимостта от хуманитарна помощ по света се е увеличила драматично. От 2004 г. насам борят на хората в нужда е нараснал над два пъти до над 100 милиона души днес, а средствата необходими за хуманитарна помощ през 2105 г. се изчисляват на 19,1 милиарда долара при едва 3,4 милиарда долара през 2004 г.

Групата на високо равнище трябва да представи препоръките си на генералния секретар Бан Ки Мун през ноември 2015 г. Те ще бъдат основа на дискусията на Световната среща на високо равнище на ООН за хуманитарната помощ през май 2016 г.

Рядко оптическо явление наблюдаваха жителите на Мексико

http://www.mediapool.bg/ryadko-optichesko-yavlenie-nablyudavaha-zhitelite-na-meksiko-news234411.html

Жителите на мексиканската столица станаха свидетели на удивително оптическо явление наречено техническо хало. Така се казва яркият кръг около източника на светлина. В Мексико той се появи около слънцето. Местните жители веднага грабнаха фотоапаратите, за да снимат за спомен рядкото природно явление. Още повече, че халото се образува в небето точно над ангела на независимостта. Това е най-известният паметник на града, построен в чест на победата на Мексико във войната за свобода.

Ухажват БСП за подкрепа за конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780876

ГЕРБ и Реформаторският блок ще се опитат да привлекат подкрепа за промените в конституцията, свързани със съдебната реформа, след като предложенията бъдат внесени в парламента, научи „Труд“. Причината е, че без гласове от опозицията поправките не могат да минат - за целта са нужни поне 160 гласа, а дори и АБВ и БДЦ да подкрепят,
ГЕРБ и Реформаторският блок ще се опитат да привлекат подкрепа за промените в конституцията, свързани със съдебната реформа, след като предложенията бъдат внесени в парламента, научи „Труд“. Причината е, че без гласове от опозицията поправките не могат да минат - за целта са нужни поне 160 гласа, а дори и АБВ и БДЦ да подкрепят,

Борисов: Без дилема ЕС или Русия за Източна Европа

http://www.monitor.bg/article?id=470011

„Държавите от Източна Европа не трябва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия.“ Тази категорична позиция заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред партньорите от Брюксел на форум в Рига. Там се проведе среща на високо равнище по т.нар. Източно партньорство – стратегия на ЕС, насочена към постсъветските републики Беларус, Молдова, Украйна, Армения, Азербайджан и Грузия.

TLC представя сблъсъка между „Най-добрите и най-лошите готвачи” в нова поредица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253214_TLC+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%E2%80%9E%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 TLC представя новата кулинарна поредица „Най-добрите и най-лошите готвачи”. В нея  някои от най-виртуозните готвачи във Великобритания, отличени със звезда на Мишлен, приемат предизвикателството да превърнат свои колеги от евтини ресторантчета, кръчми и кафенета в майстори от световна величина. Премиерното предаване започва излъчване на 27-май, сряда, от 21:00 ч. по TLC

Във всеки епизод зрителите ще проследят възходите и паденията на някой от „чираците“. Те ще се опитват да научат всичко от наставниците си само за три седмици, преди да заминат в Париж, Берлин или Милано. Там те ще попадат в едни от най-добрите ресторанти в Европа, за да подложат придобитите си умения на тест. Дали учениците ще успеят да се представят като ненадминати помощник-готвачи или напрежението ще им дойде в повече? Разберете в „Най-добрите и най-лошите готвачи” от 27-и май. 

937 души продължават да карат с над 5 акта за пътни нарушения (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780387


937 души имат повече от 5 висящи наказателни постановления за нарушения на пътя за периода от началото на 2012 г. до март 2015 г. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.
Общо 1737 са невлезлите в сила наказателни постановления на лица за същия период, от тях 800 души имат до 5 броя.
937 души имат повече от 5 висящи наказателни постановления за нарушения на пътя за периода от началото на 2012 г. до март 2015 г. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Общо 1737 са невлезлите в сила наказателни постановления на лица за същия период, от тях 800 души имат до 5 броя.

И млекопреработватели се оплакаха от рекет от Агенцията по храните

http://offnews.bg/news/n_1/n_509117.html

След като един от най-големите производители на пилешко месо за дюнери „Аладин Фуудс“ се оплака от рекет от страна на Българската агенция за безопасност на храните, за това, че Агенцията събира „такса спокойствие“ се оплакаха и от Националната асоциация на млекопреработвателите. „Същата схема като с „Аладин“. Отива се в предприятието. Ще ти решим проблема – дай 10 – 20 000 лева“, обясни пред bTV председателят на Асоциацията Богдан Борисов. „Вече са толкова онаглели, че просто нямам думи. След този пореден случай абсолютно се доказва, че има явна и безогледна корупция“, подчерта той. От Асоциацията поискаха оставката на председателя на БАБХ Пламен Моллов. Оставката на Моллов поиска и собственикът на „Аладин Фуудс“ - Аладин Харфан. Според неговите думи от БАБХ са му поискали 10 хил. лева, за да не затваря производството на фирмата след проверка. На нарочна пресконференция вчера Харфан дори заяви, че притежава запис от срещата, с който може да докаже, че му е искан подкуп. След като Хархан отказал да плати таксата, от БАБХ затворили цеха му в Съединение. Шефът Пламен Моллов на БАБХ категорично отрече тези обвинения и представи информация за извършени в цеха в Съединение проверки, при които са открити редица нарушения. Моллов дори заяви, че ще сезира прокуратурата за нанесени морални щети от страна на "Аладин Фуудс". По-рано днес основателят на компанията се срещна със земеделския министър Десислава Танева и настоя за смяната на директорът на Агенцията по храните. В същото време от „Аладин“ се оплакаха, че днес от БАБХ отново са влезли в цеха на проверка – само 5 дни след като цехът е отворен от Агенцията. "Тези действия на Агенцията по храните за пореден път показват тенденциозното отношение проявявано към "Аладин фуудс" и сериозно засягат нормализирането на дейността на дружеството", категорични са от компанията.

Ив. Костов: ФГВБ се управлява от държавата, но е на банките

http://www.cross.bg/kostov-falit-bankata-1466286.html

/КРОСС/ „С КТБ се случват интересни неща. Оказва се, че собственик на сградата на банката на пл. „Гарибалди" е защитен свидетел. Нека прокуратурата да каже как защитен свидетел е успял да купи сградата", призова бившият премиер Иван Костов в интервю за BTV. „Договорът ми с КТБ включваше клауза, която позволява да бъде прекратен. Прекратяването - а не промяната на договора, е одобрено от Фонда за гарантиране на влоговете", каза Костов. ФГВБ е собственост на банките, а не на държавата, така че не тя е ощетена. Премиерът Борисов се е объркал. Фондът се управлява от държавата, но е на банките", допълни бившият премиер. „Не крия, че съм се срещал с Цветан Василев. Познавахме се, но не сме били чак приятели. Той всъщност помогна на много хора. Много хора ходеха при него, защото има дълбоки познания за българската икономика", каза Костов по повод това, че името му се появи в публикуваните списъци на хората, които са се срещали с банкера.„ ", коментира Иван Костов. Костов отбеляза редица грешки в действията по въпроса с КТБ. „Сега Оманският фонд съди България за умишлен фалит на банката. Ако съм Оманският фонд и съдя България, информацията, че е започнало разследване срещу квесторите на КТБ, т.е. , че те са престъпници, е добре дошла за мен. Оманският фонд, а след това и Цветан Василев ще си вземат парите от КТБ. Тук говорим за стотици милиони", подчерта Костов

Новият ЦСКА почва с €1 млн. глоба

http://www.monitor.bg/article?id=470009

Новият ЦСКА, ако бъде създаден, ще започне съществуването си с колосалната глоба от 1 милион евро, предупреди изпълнителният шеф на клуба Александър Тодоров. Той съобщи, че е подал оставка, която вече е приета. „Напускам заради пълното несъгласие с политиката, която водят новите собственици – заяви Тодоров.

„Говорим за футбол“ на Мишел Платини вече и на български език

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253213_%E2%80%9E%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%E2%80%9C+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BB+%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B

 Книгата на един от най-големите футболисти за всички времена Мишел Платини - „Говорим за футбол“, вече и с превод на български език. След като покорява пазара на спортните издания във Франция и Италия, сега вече и българският привърженик на най-популярния спорт има възможност да я държи в ръце на роден български  език.

Президентът на УЕФА работи по спортното творение заедно с всепризнатия футболен журналист и бивш редакционен директор на изданията „Екип” и „Франс Футбол” - Жерар Ерно. Платини представят най-модерната визия на играта, от страна на специалист преминал през всички нива на най-универсалния спорт в света и стигнал до президентския стол, която съществува днес и се превръща в учебно помагало за света на футбола. Двамата специалисти показват и изследват всяка подробност на футбола. Читателят ще се запознае с историята на играта, основните персонажи на терена – играчи, треньори, съдии, като също така книгата обикаля цялата футболна планета, за да разбере читателят какво е нейното население, кой и как го ръководи, какви са рисковете и опасностите за съществуването му. Не е пропуснат, разбира се, и целият живот на знаменития Мишел Платини и всички негови успехи и техники.

„Една сила ме тласна към футбола, където щях да прекарам целия си живот. Нека уточня: всички мои животи. Бил съм футболист, „кръчмарски син“, медийна личност, селекционер, президент на организационния комитет на Световното първенство по футбол, президент на УЕФА. Тази сила е голът. Да вкараш гол. Да вкараш гол на футболното поле, а след това и на полето на живота.
В тази книга съм описал как между една игра и човешкото съществуване може се появи любов от пръв поглед, чийто смисъл търсих. Исках да отида и по-нататък, още по-нататък.“, споделя авторът за своето творение.

Българският превод е дело на спортния журналист Станил Йотов, а издател на „Говорим за футбол” е издателска къща „Жануа 98“.

Потопете се и вие в света на футбола с Мишел Платини. Книгата е налична на българския пазар, повече информация може да намерите и ТУК: http://www.janua-98.com/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/product/214-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев: В Европа ни е спасението да се справим със сигурността

http://pik.bg/депутатът-от-герб-христо-гаджев-в-европа-ни-е-спасението-да-се-справим-със-сигурността-news336956.html

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев: В Европа ни е спасението да се справим със сигурността

Трябва по-голямо сътрудничество на ниво Европейски съюз, за да се справим с предизвикателствата пред сигурността. Това заяви народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев по време на панела „Новите рискове и заплахи и техните измерения пред региона на югоизточна Европа“който бе представен на международната конференция „Укрепване на сътрудничеството между Европа, Близкия Изток и Северна Африка за борба с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранните бойци", организирана от Софийския форум за сигурност, фондация „Конрад Аденауер" и Австрийския институт за политики в сферата на сигурността, предаде пресцентърът на ГЕРБ.

Балканите са кръстопът на цивилизации, който освен възможности поражда и предизвикателства. Балканите са един вид естествена граница между европейската зона на свобода и сигурност и все по-нарастващата зона на нестабилност в региона на Северна Африка и Близкия Изток. Едно от основните предизвикателства пред всички нас е засиленият миграционен поток, породен от конфликтите, но и от икономическата ситуация в Северна Африка, защото икономиката и сигурността са взаимосвързани. Нужна е обща координирана миграционна и политика на сигурност на Европейския съюз, защото това не е предизвикателство само пред граничните държави-членки, а пред всички нас. Стабилността на Балканите и европейската им интеграция са ключови за гарантиране на сигурността на Европа и за зоната на свобода, която сме изградили", заяви той.

Млекопреработвателите също скочиха на БАБХ с обвинения за рекет

http://pik.bg/млекопреработвателите-също-скочиха-на-бабх-с-обвинения-за-рекет-news336957.html

Млекопреработвателите също скочиха на БАБХ с обвинения за рекет

След като един от най-големите производители на пилешко за дюнери сигнализира за опит за изнудване и рекет от страна на контролния орган, от агенцията отвърнаха, че в месото са открити червеи.

Проверките установили и други нарушения, например липса на хигиена и проследимост на пилешкото. Двете страни се заплашват със съд, а със случая се зае лично министърът на земеделието Десислава Танева, съобщи БТВ.

Създателят на фирма „Аладин фуудс” сигнализира, че цехът му за месо е затварян няколко пъти от агенцията по храните и е подлаган на непрестанни проверки, защото е отказал да плаща месечна такса от 10 хиляди евро, поискана му от поставени лица на шефа на агенцията Пламен Моллов. Още преди няколко дни проф. Моллов нарече тези твърдения „клевета” и заяви, че обектите на „Аладин фуудс” попадат в графата „рискови” заради констатирани множество нарушения, включително и открити червеи в месото.

В същото време тезата на „Аладин фуудс” беше подкрепена и от националната асоциация на млекопреработвателите. Председателят на организацията потвърждава тезата за т.нар. такса „спокойствие” и при неговите колеги.

„Същата схема каквато е с Аладин. Отива се в предприятието. Ще ти решим проблема. Дай 10-20 хиляди лева. Вече са толкова онаглели, че просто нямам думи”, коментира Богдан Борисов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

„След този пореден случай абсолютно се доказва, че има явна и то безогледна корупция”, допълни той. Агенцията по храните с контраудар срещу "Аладин Фуудс". От Асоциацията на млекопреработвателите настояват за оставка на проф. Пламен Моллов. Със същото искане днес представители на „Аладин фуудс” се срещнаха с земеделския министър Десислава Танева.

„Министър Танева се ангажира с подкрепа в борбата ни срещу корупцията. Ангажира се да провери случая и да предприеме всички необходими действия”, коментира и Биляна Томова, мениджър в „Аладин фуудс”.

Междувременно в ранния следобед от „Аладин фуудс” съобщиха, че служители на агенцията по храните, проверяват отново предприятието за обработка на пилета. Нашият екип опита да направи интервю с проф. Пламен Моллов, за да ви запознаем с неговата позиция по случая.

Половин София без топла вода заради ремонти

http://www.monitor.bg/article?id=470007

15 от общо 24 районни общини в столицата ще бъдат засегнати от лятната подмяна на 37 км тръби, която „Топлофикация – София” започна официално вчера. Това са Подуене, Красно село, Лозенец, Триадица, Красна поляна, Люлин, Възраждане, Надежда, Илинден, Връбница, Сердика, Овча купел, Изгрев, Младост и Студентски град. От общинското дружество не посочват колко техни клиенти ще бъдат засегнати от ремонтите.

Съкровище от Лувъра пристигна в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780813

Лувъра изпълни обещанието си - 30 от сребърните съдове от прочутото Съкровище от Боскореале вече са в София. Така част от изпразнените витрини на Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ) заради изложбата ни “Епопея на тракийските царе” в Париж вече са пълни с изящни римски предмети от І век. Експозицията „Сребро от Лувъра.
Лувъра изпълни обещанието си - 30 от сребърните съдове от прочутото Съкровище от Боскореале вече са в София. Така част от изпразнените витрини на Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ) заради изложбата ни “Епопея на тракийските царе” в Париж вече са пълни с изящни римски предмети от І век. Експозицията „Сребро от Лувъра.

Гърция: преговорите с Русия за "Турски поток" са на финалната права

http://www.moreto.net/novini.php?n=289983

Преговорите между Гърция и Русия за проекта за газопровод „Турски поток" са на финалната права. Това обяви гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис, цитиран от ТАСС. Лафазанис изтъкнал, че са започнали преговорите без да питат техните трансатлантически партньори, чиито позиции изразявали само техните интереси.

Биячите на Октай Енимехмедов остават ненаказани

http://www.mediapool.bg/biyachite-na-oktai-enimehmedov-ostavat-nenakazani-news234410.html

Публичният линч върху Октай Енимехмедов ще остане ненаказан. Това става ясно, след като с постановление от 13 май т.г. Софийската районна прокуратура прекратява разследването срещу неизвестните извършители. Решението е на прокурор Силвия Соколова, съобщи Ureport.bg в петък. На Осмата национална конференция на ДПС през февруари 2013 г. 25-годишният тогава Октай Енимехмедов успя да стигне до сцената, където лидерът Ахмед Доган произнасяше реч, и насочи към него газов пистолет. В последвалата суматоха той беше бит, тъпкан и ритан и само намесата на гардовете на НСО и на Христо Бисеров го спаси. Благодарение на директното предаване цяла България видя побоя над Енимехмедов по телевизията, както и извършителите му. Въпросните високопоставени представители на ДПС обаче останаха все така "неизвестни извършители" за прокуратурата и МВР. Енимехмедов влезе в затвора, за да изтърпи наложеното му наказание – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, потвърдено от ВКС. Той беше осъден за закана за убийство по хулигански подбуди. Разследването на побоя над Енимехмедов твърдеше, че очаква бързо да получи записи от събитията в НДК и да бъдат разпознати участниците в побоя, някои от които са и публично известни фигури от ДПС. Миналия август районната прокуратура получи записите, но поиска МВР да извърши официална идентификация на лицата. В крайна сметка разследването е установило единствено, че седем души са участвали в побоя, но не и кой от тях бил виновен за нанасянето на лека телесна повреда по хулигански подбуди, както бе формулирано обвинението.

Евродепутат прави инициатива "Моето българско стихотворение" на 24 май

http://pik.bg/евродепутат-прави-инициатива-моето-българско-стихотворение-на-24-май-news336954.html

Евродепутат прави инициатива "Моето българско стихотворение" на 24 май

Инициативата "Моето българско стихотворение" организира на 24 май евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова Тя ще се проведе в градовете Велико Търново и Стара Загора, където се намират европейските информационни офиси на евродепутата. Всеки, който иска да сподели цитат от любимо българско произведение, е добре дошъл през целия ден в парк "Майка България" във Велико Търново и парк "5-ти октомври" в Стара Загора, където ще бъдат разположени специални за целта табели. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Повод на събитието е Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. "От българското литературно богатство черпим вдъхновение. Надявам се, че днешният ден инициативата ще ни напомнят за незабравимите творби автори от Стара Загора и Велико Търново като Емилиян Станев, Петко Славейков и Гео Милев", заяви Паунова. Всеки участник ще може да се снима с любимия си цитат като снимките ще бъдат качени на фейсбук страницата на евродепутата: 
https://www.facebook.com/EvaPaunovaEPP.

Костов: Тече атака срещу политическата система. Аз съм щрих от пейзажа

http://business.actualno.com/Kostov-Teche-ataka--sreshtu-politicheskata-sistema-Az-sym-shtrih-ot-pejzaja-news_474496.html

В момента тече мощна атака срещу политическата система. Аз съм щрих от пейзажа. Това заяви в ефира на bTV бившият премиер Иван Костов по случая с фалиралата КТБ. "Пускат се имената на партиите с...

Държавен фонд набира дарения за нови оръжия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780632



Държавен фонд “Интелигентна отбрана” ще превъоръжава армията с дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица, както и от банкови лихви. Това съобщава военният министър Николай Ненчев в писмен отговор на депутатски въпрос, като изрично подчертава, че фондът няма да събира пари от държавния бюджет.
Държавен фонд “Интелигентна отбрана” ще превъоръжава армията с дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица, както и от банкови лихви. Това съобщава военният министър Николай Ненчев в писмен отговор на депутатски въпрос, като изрично подчертава, че фондът няма да събира пари от държавния бюджет.

Новините от деня, петък, 22 май

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-петък-22-май_l.a_i.674719_at.1.html

Разнопосочни индекси на БФБ в края на седмицата Индексите на Българската фондова борса (БФБ) завършиха разнопосочно в края на седмицата....

Без електронен фиш от камерите на КАТ

http://petel.bg/Bez-elektronen-fish-ot-kamerite-na-KAT__113212

Електронни фишове от 148-те мобилни камери няма да бъдат издавани, докато службите КАТ не получат от новите знаци, предупреждаващи за...

Обама подписа законопроекта за иранската ядрена сделка

http://petel.bg/Obama-podpisa-zakonoproekta-za-iranskata-yadrena-sdelka__113213

Американският президент Барак Обама подписа законопроекта, който дава право на Конгреса да преразгледа всяко финално споразумение...

Полицаи пред всяка кръчма

http://www.monitor.bg/article?id=470003

Полицейски екипи ще дежурят пред всяка една кръчма и дискотека в столицата, където абитуриентите ще празнуват. Служителите на СДВР предварително са изисквали от училищата списъци с местата, където завършващите ще се веселят. Това съобщи вчера зам.-шефът на столичната полиция Антон Златанов. Освен за спазване на обществения ред, както и за навъртането на съмнителни лица, които може да продават дрога край кръчми и дискотеки, полицаите ще проверяват и дали охранителите им са от лицензирана фирма. Шест екипа с мобилни камери ще снимат абитуриентите, обяви пък шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Половин София без топла вода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780742

През лятото част от най-големите столични квартали ще остават без топла вода за период от две седмици до месец и половина, предупреди „Топлофикация София“. Причината - дружеството започва смяната на 37 км от топлопроводите си.
Първи от ремонтната програма на парното ще бъдат засегнати кварталите „Илинден“, „Хаджи Димитър“,
През лятото част от най-големите столични квартали ще остават без топла вода за период от две седмици до месец и половина, предупреди „Топлофикация София“. Причината - дружеството започва смяната на 37 км от топлопроводите си. Първи от ремонтната програма на парното ще бъдат засегнати кварталите „Илинден“, „Хаджи Димитър“,

Строг контрол на водните фирми налагат в Силистра

http://pik.bg/строг-контрол-на-водните-фирми-налагат-в-силистра-news336949.html

Строг контрол на водните фирми налагат в Силистра

Община Силистра затяга контрола над работата на строителните фирми, които изграждат водния цикъл на града. Набелязани са и конкретни мерки за подобряване организацията на движението в районите, където се извършват строително-ремонтните работи. 

Действията на общината идват като отговор на откритото писмо на Реформаторския блок от преди няколко дни, в което се настоява за по-ефективен контрол по проекта.

Общо 16 са районите, с които се извършват строителни и монтажни работи за изграждането на новата ВиК мрежа на Силистра. На места изкопите са с дълбочина от 8 метра и са опасни. Инспектори от общината ще следят строителните обекти да бъдат обозначени с указателни и предупредителни табели и ограждения с цел недопускане на инциденти.

Всяка сряда на интернет страницата на общината ще бъде публикувана подробна и актуална информация за хода на строителните работи и сроковете за приключване. Например, в района на Дунавския парк строителството временно е спряно заради открити артефакти, които трябва да бъдат изследвани и консервирани.

По повод оплаквания на граждани за завишено ниво на прах, от фирмата изпълнител уверяват, че всеки ден районите се пръскат в вода, но заради високите температури ефектът е краткотраен.

В. Сидеров: Ще се оженя, винаги съм бил джентълмен

http://www.cross.bg/v-siderov-shte-se-ozhenya-vinagi-sum-bil-dzhentulmen-1466285.html

/КРОСС/ Предстоящия си брак с Деница Гаджева обяви в парламента председателят на „Атака" Волен Сидеров. Преди седмица Сидеров потвърди, че в края на септември очакват дете.„Чувствам се щастлив, шегувам се с колеги, че иде края на безгрижната младост. Аз съм отговорен човек, няма да оставя нещата така. Винаги съм бил джентълмен", казва Сидеров пред „24 часа". Датата на сватбата ще бъде уточнена допълнително.  

Кристалина Георгиева оглави група в ООН

http://www.cross.bg/kristalina-georgieva-oglavi-grypa-v-oon-1466284.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун назначи Кристалина Георгиева за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ. В нея влизат деветима високопоставени съветници от различни краища на света.  „Трябва спешно да помислим как парите да се харчат най-успешно и как да се наблюдава ефектът от изразходването им. Това е целта, която си поставям", заяви във фейсбук Георгиева.

Експерт: Свободният енергиен пазар може да вдигне сметката за ток с 30%

http://pik.bg/експерт-свободният-енергиен-пазар-може-да-вдигне-сметката-за-ток-с-30-news336952.html

Експерт: Свободният енергиен пазар може да вдигне сметката за ток с 30%

До 30% увеличение на сметката за ток при влизане в свободния енергиен пазар заради услугата „задължение към обществото". Това прогнозира бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков.

По думите му услугата представлява плащане на задълженията по дългосрочните договори за изкупуване на енергия от американските централи „Марица" 1 и „Марица" 3, от ВЕИ-тата и договорите за разходи за високоефективното комбинирано производство за електрическа и топлинна енергия, съобщи Дарик. Това няма да стане факт, ако договорите бъдат преразгледани, уточни Еленко Божков.

Друга новост е, че ако всички потребители излязат на свободния енергиен пазар от догодина, ще получаваме по две фактури - сегашната разделена на две. Прогнозата за от до 30% увеличение на сметката за ток при влизане в свободния енергиен пазар произлиза от въвеждането на услуга „задължение към обществото".

Първите две части от нея ще представляват едната фактура при влизане в свободния пазар, а третата ще бъде втората сметка, към която ще се добави услугата. Така при сметка 21.64 лева трябва да добавим 30%.

Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков обясни подробности: „Всичко зависи от това каква ще бъде големината на това задължение към обществото и каква ще бъде цената на доставчика от последната инстанция. Опасностите са две - първо е естественият картел, който търговците вероятно ще направят, за да се доближат до цена на доставчика и това ще бъде за един определен период.

След това конкуренцията между тях ще доведе до това, че цената отново ще спадне. Втората опасност, която е продължителна, това са задълженията към обществото, които могат да доведат до една обща цена с около поне 30% по-висока от сегашната, т.е. 30% върху 21 лева", допълни още Божков.

"Сганарел. Два фарса – смехът преди и сега" на варненска сцена на 25 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=289736

На 25 май от 19 часа на Основна сцена ще се играе „Сганарел. Два фарса” - поредното усмихнато продължение от заниманията на Варненския драматичен театър с комедийното наследство на френския драматург, режисьор и актьор Молиер (1622-1673), научи Moreto.

Задържаха трима чужденци заради канал за незаконна миграция (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780851

Трима са задържани в операция на ДАНС и МВР в София като организатори на канал за незаконна миграция
Те са от алжирски, ирански и иракски произход. Операцията е в изпълнение на съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.
Трима са задържани в операция на ДАНС и МВР в София като организатори на канал за незаконна миграция Те са от алжирски, ирански и иракски произход. Операцията е в изпълнение на съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.

Задържаха трима чужденци заради канал за незаконна миграция (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780877

Трима са задържани в операция на ДАНС и МВР в София като организатори на канал за незаконна миграция
Те са от алжирски, ирански и иракски произход. Операцията е в изпълнение на съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.
Трима са задържани в операция на ДАНС и МВР в София като организатори на канал за незаконна миграция Те са от алжирски, ирански и иракски произход. Операцията е в изпълнение на съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.

Боби Михайлов изненада Платини с портрет на Мишел като млад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780862

Президентът на БФС Борислав Михайлов изненада президента на УЕФА с картина на българския художник Николай Янакиев – портрет на младия Мишел Платини, носещ екипа на Франция. „О, тук съм толкова млад, че не мога да се позная”, показа чувство за хумор Платини. И прие с усмивка творбата, спомен от визитата му за финала на Евро 2015 до 17 г. в Бургас.
Президентът на БФС Борислав Михайлов изненада президента на УЕФА с картина на българския художник Николай Янакиев – портрет на младия Мишел Платини, носещ екипа на Франция. „О, тук съм толкова млад, че не мога да се позная”, показа чувство за хумор Платини. И прие с усмивка творбата, спомен от визитата му за финала на Евро 2015 до 17 г. в Бургас.

Холандското правителство одобри частична забрана за носене на ислямско покривало на публични места

http://www.mediapool.bg/holandskoto-pravitelstvo-odobri-chastichna-zabrana-za-nosene-na-islyamsko-pokrivalo-na-publichni-mesta-news234409.html

Холандското правителство одобри законопроект, който предвижда да се забрани носенето на ислямско покривало на някои обществени места. Текстът трябва да бъде гласуван в парламента. Дрехи, прикриващи лицето, ще бъдат забранени в учебните и медицинските заведения, в правителствените учреждения и обществения транспорт, се посочва в съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Франс прес, предаде БТА.

Защитен свидетел по делото за КТБ купил сградата на банката

http://offnews.bg/news/n_1/n_509098.html

Защитен свидетел по делото за КТБ е придобил сградата на банката на площад „Гарибалди“ в София. Това съобщи Иван Костов пред bTV. Костов отказа да каже за кой защитен свидетел става въпрос, но подчерта, че всичко това се случва пред очите на прокуратурата. По информация на телевизията става въпрос за защитения свидетел Бисер Лазов. През декември миналата година Мирослав Иванов написа в блога си , че Лазов е източвал фирми, кредитирани от КТБ, и е прехвърлял под контрола на свои фирми редица имоти, апартаменти и магазини в цяла България. Сред тях са имот от 150 дка край Кара дере, както и централата на КТБ на „Гарибалди“. Активите са съсредоточени в новото дружество „Балкан ерма“, в което формално Лазов няма участие, но има косвени връзки с него чрез пернишкия бизнесмен Ангел Христов. Схемата е копие на модела, по който са оперирани компаниите около КТБ. Точно заради изясняването на схемата и връзките на КТБ с тези фирми Бисер Лазов е привлечен за свидетел, обяснява Мирослав Иванов. Сградата, в която се помещаваше централата на КТБ, не е собственост на банката от края на 2013 г., когато КТБ я продава на „Евробилд 2003“. Компанията е притежавана от управляваното от Лазов „Аквафинанс“. То пък е собственост на „Синтетик“. Това дружество пък е притежавано от „Евробилд проект“, което е собственост на „Юлинор“. На дъното на тази поредица е никому неизвестната Юлия Илиева, за която се смята, че е подставено лице на Лазов. На 31 октомври 2014 г. „Евробилд 2003“ учредява ипотека върху сградата на „Гарибалди“ в полза на „Ню кооп инвест“, еднолична собствност на пернишкото „Еко пазари“, което пък е притежавано от 24-годишния Лъчезар Христов – син на семеен приятел на Бисер Лазов – Ангел Христов. „Евробилд 2003“ има близо 85 млн. лв. кредити към КТБ.

11 фирми се борят за проекта на магистрала "Русе – Велико Търново"

http://business.actualno.com/11-firmi-se-borjat-za-proekta-na-magistrala-Ruse--Veliko-Tyrnovo-news_474494.html

11 са отворените оферти в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка за изработването на идеен проект за АМ "Русе – Велико Търново". Това съобщиха от пресцентъ...

Разследващият журналист Крум Благов почина след тежка операция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780853

Разследващият журналист и писател Крум Благов почина внезапно след сложна операция, съобщи "Стандарт".
Благов е роден на 17 октомври 1953 година в София. Завършил е българска филология в Софийския университет. Започва работа като репортер във в. "Народна младеж", по-късно и в "Земеделско знаме". Създател е на издателство и вестник "Репортер".
Разследващият журналист и писател Крум Благов почина внезапно след сложна операция, съобщи "Стандарт". Благов е роден на 17 октомври 1953 година в София. Завършил е българска филология в Софийския университет. Започва работа като репортер във в. "Народна младеж", по-късно и в "Земеделско знаме". Създател е на издателство и вестник "Репортер".

Почина разследващият журналист Крум Благов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780839

Разследващият журналист и писател Крум Благов почина внезапно след сложна операция, съобщи
Разследващият журналист и писател Крум Благов почина внезапно след сложна операция, съобщи "Стандарт". Крум Благов е роден на 17 октомври 1953 година в София. Завършил е българска филология в Софийския университет. Започва работа като репортер във в. "Народна младеж", по-късно и в "Земеделско знаме".

БСП имат ново лого, предизборно (снимка)

http://pik.bg/бсп-имат-ново-лого-предизборно-снимка-news336942.html

БСП имат ново лого, предизборно (снимка)

От БСП обявиха, че имат ново лого. С него левицата ще се яви на предстоящите местни избори, съобщиха от пресцентъра на партията.

От пресцентъра на партията изпратиха новия си знак и припомниха, че на заседанието на 48-ия конгрес на БСП на 5 април 2015 г. беше представена новата визия на знака на партията.

 

 

И млекопреработватели се оплакаха, че агенцията по храните иска "такса спокойствие"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/22/2538960_i_mlekoprerabotvateli_se_oplakaha_che_agenciiata_po/?ref=rss


След като собственикът на "Аладин фуудс" обвини Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в корупция и рекет, днес неговите твърдения потвърдиха и от Асоциацията на млекопреработвателите.

Вчера бизнесменът Аладин Харфан съобщи, че са му искани 10 хил. лв. "такса спокойствие", която не платил и последвали редица проверки и затваряне на завода му за преработка на птиче месо. Изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов отхвърли обвиненията и обяви, че негови инспектори са...

Smart City - как се прави това в Париж, София и Бургас, обсъди конференция в столицата

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/05/22/2538961_smart_city_-_kak_se_pravi_tova_v_parij_sofiia_i_burgas/?ref=rss


Нужда от повече информация от властите, недоволство от тромави или дори липсващи процедури и проблем с регулациите, които изостават от темпото на технологичните промени.

Това са трите основни теми, очертани на дискусия за това как сътрудничеството между публичния и частния сектори могат да подобрят градската среда и начина на живот.

Тя бе организирана в София от Френското посолство в България и Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) на 20 май 2015г. Темата...

Пилот на двуместен самолет загина на Лесново

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pilot-na-dvumesten-samolet-zagina-na-lesnovo-6036595

47-годишният пилот и собственик на самолета Божидар Б. е бил откаран в болница в София, но там е починал от раните си

Платини и Михайлов: Държавата трябва да построи стадион

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780799

Президентите на УЕФА и БФС Мишел Платини и Борислав Михайлов говориха пред журналисти в Бургас преди финала на европейското за юноши до 17 години.
- Как се чувствате в България, мосю Платини?
Платини: - Това не е първата ми пресконференция в България, но е първата ми в Бургас. Тук наистина небето е по-синьо.
Президентите на УЕФА и БФС Мишел Платини и Борислав Михайлов говориха пред журналисти в Бургас преди финала на европейското за юноши до 17 години. - Как се чувствате в България, мосю Платини? Платини: - Това не е първата ми пресконференция в България, но е първата ми в Бургас. Тук наистина небето е по-синьо.

Родители искат от държавата 6000 лева за отнети деца

http://petel.bg/Roditeli-iskat-ot-darzhavata-6000-leva-za-otneti-detsa__113211

24 часа   “Мамо, заведи ме до тоалетната. Сама ме е страх. Там може да чака Баба Яга и да ме вземе.” Това казва 6-годишната Елейнора на...

ДАНС експулсира трима трафиканти на хора

http://www.cross.bg/dans-bulgariya-stranata-1466283.html

/КРОСС/ При съвместна операция на ДАНС, Столичната дирекция на вътрешните работи и Дирекция „Миграция" - МВР, в София са задържани трима души - от алжирски, ирански и иракски произход. Тримата са пребивавали в страната, като са използвали за основание кандидатстване за бежански статут. Установено, че са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия Изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия. Със заповед на председателя на ДАНС им е отнето правото на пребиваване в България и е разпоредено принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години. Задържането на тримата е продължение на специализираната операция на ДАНС и МВР срещу мрежа за незаконен трафик на хора, осъществена на 20 май в столицата, се посочва в съобщението от Държавната агенция „Национална сигурност".  

Борисов: България подкрепя суверенитета на страните от Източно партньорство

http://www.moreto.net/novini.php?n=289931

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на Източното партньорство, която се провежда в Рига.

Разследващият журналист Крум Благов почина след тежка операция

http://pik.bg/разследващият-журналист-крум-благов-почина-след-тежка-операция-news336939.html

Разследващият журналист Крум Благов почина след тежка операция

Внезапно след сложна операция почина разследващият журналист Крум Благов.

Благов е работил в много вестници, водил е предавания в БНР и БНТ. През 1991 г. създаде конкурса „Репортер на годината”, в който бе председател на организационния комитет до 1997 г. 

Благов бе редактор на редица книги, между които тези на проф. Андрей Пантев и доц. Борислав Гаврилов „100-те най-влиятелни българи” и „100-те най-влиятелни чужденци в българската история”, а също и на биографията „Хитлер. Легенда, мит, действителност” от проф. Вернер Мазер – най-големия немски изследовател на нацизма.

Поклон пред паметта му!

Петко Стрелеца иска разпити на Бойко Борисов и Цветан Цветанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780197

Премиерът Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и заместникът му Вучков да бъдат призовани като свидетели по делото срещу него, поиска срелецът от Лясковец Петко Петков. 54-годишният мъж е подсъдим за убийството на баретата Емил Шарков и опит да умъртви още 5-тима командоси при акция в дома му на 14 март м.г.
Премиерът Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и заместникът му Вучков да бъдат призовани като свидетели по делото срещу него, поиска срелецът от Лясковец Петко Петков. 54-годишният мъж е подсъдим за убийството на баретата Емил Шарков и опит да умъртви още 5-тима командоси при акция в дома му на 14 март м.г.

Избраха кой да определя обезщетение при отчуждаване на имоти за АМ "Хемус"

http://pik.bg/избраха-кой-да-определя-обезщетение-при-отчуждаване-на-имоти-за-ам-хемус-news336941.html

Избраха кой да определя обезщетение при отчуждаване на имоти за АМ "Хемус"

След приемане на работата на комисията, назначена за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Определяне на равностойното парично обезщетение и техническо посредничество при осъществяване на процедура по принудително отчуждаване на имоти за доизграждането на АМ "Хемус" (етап 1)", за изпълнител на обществената поръчка е определен "СЪРВЕЙ ГРУП" ЕООД, съобщиха от МРРБ.

Предложената цена за предоставянето на посочените услуги от участника, определен за изпълнител, е 189 700 лв. без ДДС, а срокът за тяхното изпълнение е 308 дни.

Държавна агенция ще отговаря за развитието на електронното управление

http://www.investor.bg/novini/261/a/dyrjavna-agenciia-shte-otgovaria-za-razvitieto-na-elektronnoto-upravlenie-195308/

Новата институция ще бъде формирана чрез преструктуриране на органите, които в момента отговарят за е-правителство

Какви въпроси зададоха българите на посланик Марси Рийс

http://www.mediapool.bg/kakvi-vaprosi-zadadoha-balgarite-na-poslanik-marsi-riys-news234408.html

Десетки питания са отправени към американския посланик Марси Рийс, след като посолството на САЩ обяви в сряда, че до петък вечерта ще приема въпроси на български граждани на страницата си във Фейсбук. Отговорите на Марси Рийс ще бъдат дадени до вторник. Изпратените й въпроси са от всевъзможен порядък и може да бъдат разглеждани като социално-културен тест за състоянието на активните потребители на социалните мрежи у нас. Голяма част от тях са използвали случая не да поставят въпрос, а да направят коментар и да изразят лично мнение. Сред питанията има такива за визите, за получаването на Зелена карта, кога ще има американски туристи в България и пр. Най-много въпроси бяха зададени след съобщението от Вашингтон, че редица румънски и български официални представители и държавни служители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. Граждани искаха списък с българските представители, но администраторите на посолството отговаряха, че визовите данни са поверителни. Любопитно е, че освен въпроси за хубридната война, предприета от Русия срещу Запада и в частност България, самата Фейсбук страница на посолството се превърна в арена на такава война между проруски и проамеракински настроени граждани. Така например Бисер Данев пита "Какво се прави от страна на Америка за озаптяване на Хибридната война водена от Путин срещу България? Както знаете саркастичните думи на Путин относно България след спирането на Южен Поток, демонстрациите на псевдо Бесарабски българи пред Украинското посолство срещу геноцида на Украйна спрямо тях и изказването на Лавров за "намерения" на България за анексиране на част от Македония 2. Бихте ли коментирали Имперските амбиции на Русия и тяхното желание да си върнат хегемонията в Източна Европа? 3. Бихте ли съдействали за премахването на така позорните Паметници на Руските войски и Царе от България? Тук имам предвид да говорите с Президента на България и Министър-Председателя на България. Предварително много Ви Благодаря за откровенните отговори, които бих получил от Ваша страна!" На въпроса му потребител с пробил Инж Радевъ отговаря: "Бисерчо, повръща ми се от такива като тебе!", а Иво Пройчев съобщава: "Бисере ти не си българин а някакъв много много загубен човек,американците ли ни освободиха-толкова сляп човек че,не знам какво да кажа" (запазен е правописът на авторите – бел. ред). В размяната на реплики обаче посланикът така и не се намесва. Марси Рийс запазва мълчание и по под пламенния въпрос на Методи Иванчев: "Защо унищожавате България,Народа и,Историята и,Културата и,природата и ? Вярвате ли ,над 75% от Българите не могат да ви гледат и меко казано им се повдига от вашата "гениална и миротворческа" политика ! Защо крадете най - нагло Родината Ми ? По-добре е да си ходите и акъл да не Ни давате,когато страната ви навърши толкова години колкото Нашата и дадете същия принос към света колкото Ние сме дали,тогава учете Българите! А сега скоро дома.." В поредицата питания се намесва и журналистът от сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който пита: "Ваше Превъзходителство, На кой адрес в САЩ мога да изпратя данни за пране на пари от престъпна дейност, осъществявано в Първа Инвестиционна Банка?". Лъчезар Косев, представил се като член на Протестна мрежа, пита дали САЩ биха се ангажирали да подкрепят още по-решително усилията на гражданското общество за реформи в България по посока на разкриването и разделянето на мафията и олигархията от основните власти и институции. "Предател долен" – отговаря му друг гражданин, чийто Фейсбук профил е "Робин Худ". Към Марси Рийс се задават и поредица самоизключващи се въпроси. Така например привърженици на ГЕРБ питат дали САЩ няма да окажат по-силна подкрепа за "нашия премиер Бойко Борисов" в борбата с организираната престъпност. Според Добрил Русев, обаче, Рийс трябва да отговори докога ще държавата ѝ ще "подкрепя лицето Б.Б. за премиер" "Г-жо Рийс, до кога ще продължавате да подкрепяте лицето Б.Б. за премиер на България, след като - най-малкото от изтеклите от уикилийкс данни - е сигурно, че сте напълно наясно с произхода и дейността на това същество? Морално ли е според Вас да подкрепяте престъпници и отрепки във властта на подчинената ви "държава" България? Демократично ли е? Къде са ценностите в това?", пише Русев. "Госпожо Рийс, ако регистрирам фондация "България за Америка" дали ще мога да давам съвети за американската съдебна система и да пращам съдии от Вашингтон на семинар в София, където да ги учи на добри практики срещу дискриминацията на афроамериканците например? С други думи въпросът ми е - нормално ли е една чужда страна да се меси във вътрешната политика на друга?", пише журналистът от вестник "Дума" и неуспял кандидат за евродепутат от БСП Александър Симов. Разбира се, сред питанията присъства и политическа екзотика. Така например депутатът от "Атака" Десислав Чуколов пише в страницата на посолството: "Госпожо Рийс, кога ще платите на България тези над 2 млрд.долара, които дължите за разполагането на ваши бази на българска територия?”. Сред важните теми за българите се оказват и въпросите "Кой е убил Кенеди", "Защо биете негрите". Сред по-неподправените питания/споделяния са такива като на Даниела Добрева: "Моята болка е отпадането на визите. Мечтая да живея в САЩ от 20 години. От 12 години участвам в лотарията "Зелена карта", досега без успех. Аз съм дееспособен работещ човек с висше образование, който иска да продължи да се развива във вашата страна", пише Даниела Добрева.

Социално слаби пациенти получиха медикаменти, а деца бяха прегледани безплатно в Ловеч

http://lovech.actualno.com/Socialno-slabi-pacienti-poluchiha-medikamenti-a-deca-bjaha-pregledani-bezplatno-v-Lovech-news_474492.html

Социално слаби пациенти на общопрактикуващите лекари, участници в социално-здравния проект на Община Ловеч и "Унифарм", получиха медикаменти за близо 1000 лв., съобщават от пресцентъра на об...

Борисов преди Груевски при папата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780768

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация в Рим ще бъдат в 11 часа в събота при папа Франциск във Ватикана. Българска официална делегация винаги е приемана от главата на католиците преди 24 май в знак на уважение към делото на славянските просветители светите братя Кирил и Методий.
След българите,
Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация в Рим ще бъдат в 11 часа в събота при папа Франциск във Ватикана. Българска официална делегация винаги е приемана от главата на католиците преди 24 май в знак на уважение към делото на славянските просветители светите братя Кирил и Методий. След българите,

Цената на петрола няма да надхвърли 60 долара в следващите две години

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-няма-да-надхвърли-60-долара-в-следващите-две-години_l.a_i.674689_at.1.html

Цената на петрола ще се задържи на стабилно ниво между 50 и 60 долара за барел в следващите две години. Такъв е най-вероятният сценарий за развитието...

Лекари атакуваха Москов в Русе

http://frognews.bg/news_91698/Lekari-atakuvaha-Moskov-v-Ruse/

Следващата година Здравната каса няма да сключва договори с лечебни заведения, които не предлагат на пациента комплексна услуга – диагностициране, лечение, рехабилитация и палиативни грижи. Това заяви в Русе здравният министър д-р Петър Москов. Днес той се срещна с русенските лекари от центровете по психиатрия и онкология, които се обявиха срещу сливането на техните лечебни заведения с болниците.

Биячите на Октай Енимехмедов няма да бъдат обвинени

http://www.cross.bg/enimehmedov-oktaii-ahmed-1466282.html

/КРОСС/ Прокуратурата е прекратила разследването срещу биячите на Октай Енимехмедов, изтърпяващ присъда за нападението на Ахмед Доган, съобщи Ureport. Досега делото се водеше срещу неизвестни извършители. Постановлението на Софийската районна прокуратура е от 13 май. На Осмата национална конференция на ДПС през февруари 2013 г. 25-годишният тогава Октай Енимехмедов успя да стигне до сцената, където лидерът Ахмед Доган произнасяше реч, и насочи към него газов пистолет. В последвалата суматоха той беше бит, тъпкан и ритан и само намесата на гардовете на НСО и на Христо Бисеров го спаси.    

Фенове на "Локо" (Сф) искат да откажат Гигов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780781



С декларация, която завършва с обида към собственика на “Локо” (Сф) Николай Гигов, феновете го призовават да напусне клуба. Те са надоволни от това, че босът обяви, че разчита изцяло на себе си в борбата за изкарване на лиценз, и припомнят свои заслуги като безвъзмездно отводняване на терена и др.
С декларация, която завършва с обида към собственика на “Локо” (Сф) Николай Гигов, феновете го призовават да напусне клуба. Те са надоволни от това, че босът обяви, че разчита изцяло на себе си в борбата за изкарване на лиценз, и припомнят свои заслуги като безвъзмездно отводняване на терена и др.

22-годишна уби мъжа си след спор за хавлия

http://www.bnews.bg/article-135432

Венета разказала, че съпругът я ударил по главата, стискал я и за ръцете и тя взела ножа да се брани.

Желаещите да изготвят идеен проект на магистрала Русе-Велико Търново са 11

http://www.mediapool.bg/zhelaeshtite-da-izgotvyat-ideen-proekt-na-magistrala-ruse-veliko-tarnovo-sa-11-news234407.html

Единадесет оферти за изработването на идеен проект за изграждането на автомагистрала Русе-Велико Търново, бяха отворени в петък в Агенция "Пътна инфраструктура". Сред кандидатите са както познали от други търгове пътни фирми, така и създадени специално за поръчката компании със също известни дружества за строеж и поддръжка на пътища. Предложенията по реда на постъпването им са на самостоятелните играчи "Инжконсултпроект“ ООД; "Трафик Холдинг“ ЕООД; "Пътпроект 2000“ ООД; "Пътпроект“ ЕООД; "Виа План“ ЕООД; "Илия Бурда“ ЕООД и "Алве Консулт“ ЕООД. Останалите трима кандидати са обединения от фирми. Едно от тях е ДЗЗД "Проект Русе 2015“, в което участват "3TI Проджети ингенериа интеграта“ Спа, Италия, "Рутекс“ ООД и "СивЕн Дизайн Сървисис“ ООД. В ДЗЗД "АМ Янтра“ влизат "Трансконсулт-22“ ООД, "Контролс“ ООД и британската "МОТТ МАКДОНАЛД“. Документи е подал и Консорциум "Мости“, включващ "Мости България“ ЕООД и "Мости Катовице“ Сп., Полша. Последният по ред кандидат и обединението "Ежис-ППМ“ ДЗЗД между "Ежис България“ ЕАД, "Ежис интернасионал“ АД, Франция, и "Проджект Планинг енд Менинджмънт“, България. Избраният според предложената цена изпълнител трябва да предложи технически решения за строеж на бъдещата магистрала, с минимум три варианта за реализация на трасето по нов терен извън съществуващия път I-5. Ще се изследват социално-икономическите последици от реализирането на проекта и мерките за ограничаване на въздействието върху околната среда. Трасето ще има приблизителна дължина 110 км, прогнозната му стойност е около 400 млн. евро, колкото сме поискали за този проект по финансирания от Еврокомисията план "Юнкер". Изграждането на магистрала в този участък рязко ще намали пътнотранспортните произшествия, е посочено в мотивите към тръжната документация. Трасето ще заобиколи опасния участък край Бяла, където дори и след изграждането на кръгово кръстовище заради големия баир продължават да стават тежки катастрофи с тирове. Прогнозната стойност за изработването на идейния проект на магистралата от Русе до Велико Търново е 1.25 млн. лв. Засега плановете са магистралата може да започне от кръговото движение на Дунав мост в края на Русе. След това ще обхожда на юг съществуващия жп терминал, а после ще следва успоредно жп линията Русе – Варна. После магистралата ще продължава на юг и трябва да пресича второкласния път Русе – Кубрат и първокласния път Русе – Варна. Следвайки същата посока трасето се предвижда да преминава над река Русенски Лом, след което се пресече жп линията Русе – София и ще върви успоредно на нея. След това магистралата минава западно от село Иваново и се развива успоредно на пътя Русе – Велико Търново. Движи се западно от село Две могили, пресича третокласния път 501 и веднага след него жп линията Русе – София. Трасето преминава между село Борово и село Пет кладенци, пресича третокласния път Борово – Попово и обхожда източно град Бяла и село Каранци. След това магистралата пресича пътя Бяла – Попово и Полски Тръмбеш – Орловец. От там ще върви по десния бряг на Янтра, след това пресича реката и минава източно от селата Сашево и Куцина и над жп линията Русе – Горна Оряховица. От там ще продължава успоредно на жп линията от западната й страна и западно от село Самоводене, като последователно пресича второкласния път Поликраище – Горна Оряховица, жп линията София – Русе и първокласния път София - Русе. Трасето обхожда западно Велико Търново и пресича първокласния път София – Варна. След това се развива западно от Велико Търново, обхожда селата Леденик и Шемшево от изток и стига до първокласния път Велико Търново – Габрово.

"Славия" падна с 1:3 от "Черно море" в последното си домакинство

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/22/2538955_slaviia_padna_s_13_ot_cherno_more_v_poslednoto_si/?ref=rss


"Славия" допусна 13-ата си загуба през сезона. Пред малко публика белите отстъпиха с 1:3 срещу "Черно море" в последното си домакинство.

Резултатът е повторение на онзи от мача в "Овча купел" през есента.

Варненци започнаха силно и до 14-ата минута поведоха с 2:0 с головете на Бакари и Иван Коконов. В началото на втората част вратарят на "Славия" Марио Кирев получи директен червен картон за нарушение срещу Бакари.

Въпреки това в края "Славия" намали чрез Жереми...

Варнeнски гимнастички участваха в международен турнир в Турку, Финландия

http://www.moreto.net/novini.php?n=289950

Две състезателки на спортен клуб “Интерком Груп- Черноморски Юнак-Варна“ участваха в международно състезание по спортна гимнастика за девойки в побратимения на Варна град Турку, Финландия, съобщиха от Общината за Moreto.net. Те гостуваха по покана на Финландската федерация по спортна гимнастика.

Германска компания ще шие ризи от известни марки във Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779896

Германска компания, с над-50-годишен опит, разкрива шивашко предприятие във Видин. Чуждестранният инвеститор се готви да стартира дейността си в началото на юли със 150 души персонал. До 5 г. в новото производство се очаква да работят 600 души, съобщи губернаторът на Видин Момчил Станков.
В предприятието в дунавския град ще се шият мъжки ризи от
Германска компания, с над-50-годишен опит, разкрива шивашко предприятие във Видин. Чуждестранният инвеститор се готви да стартира дейността си в началото на юли със 150 души персонал. До 5 г. в новото производство се очаква да работят 600 души, съобщи губернаторът на Видин Момчил Станков. В предприятието в дунавския град ще се шият мъжки ризи от

Данаил Кирилов: Трябват по-сериозни промени в Конституцията

http://frognews.bg/news_91697/Danail-Kirilov-Triabvat-po-seriozni-promeni-v-Konstitutsiiata/

Привърженик съм на идеята да има и по-сериозни промени в Конституцията, просто ще стане наложително в един момент, каза председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в студиото на “Още от деня”.

Огромна тапа се образува на "Цариградско шосе" в посока Пловдив

http://pik.bg/огромна-тапа-се-образува-на-цариградско-шосе-в-посока-пловдив-news336925.html

Огромна тапа се образува на "Цариградско шосе" в посока Пловдив

Тапа се е образувала на бул. „Цариградско шосе”, в посока Пловдив, предаде "Фокус". Задръстването на изхода на София се е образувало заради извършването на ремонтни дейности и стеснените участъци.

В момента има и натоварвания по изходните пътища на София заради 24 май в неделя. Много хора са тръгнали да посрещат празника извън столицата. 

Кристалина Георгиева оглави група в ООН

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780588


Шефът на ООН Бан Ки Мун назначи Кристалина Георгиева за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ. В нея влизат 9 високопоставени съветници от различни краища на света. “Трябва спешно да помислим как парите да се харчат най-успешно и как да се наблюдава ефектът от изразходването им.
Шефът на ООН Бан Ки Мун назначи Кристалина Георгиева за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ. В нея влизат 9 високопоставени съветници от различни краища на света. “Трябва спешно да помислим как парите да се харчат най-успешно и как да се наблюдава ефектът от изразходването им.

ДАНС задържа 3 души, държащи канал за незаконна миграция

http://offnews.bg/news/n_1/n_509082.html

Три лица са задържани в операция на ДАНС и МВР в София като организатори на канал за незаконна миграция, съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция „Национална сигурност”. Арестуваните са с алжирски, ирански и иракски произход. Тримата са пребивавали в страната, като са използвали за основание кандидатстване за бежански статут. Те са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия. Иракският гражданин е използвал апартамент в в ж.к. „Люлин” като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне. Арестуваните ще бъдат експулсирани от страната и ще получат забрана за влизане в България за срок от пет години. Мерките подлежат на незабавно изпълнение. Предстои установяване на останалите организатори и участници в мрежата. Задържането на лицата е в продължение на специализираната операция на ДАНС и МВР срещу мрежа за незаконен трафик на хора, проведена на 20 май, сряда, в София. При нея в района на бул. „Мария Луиза” и площад „Лъвов мост” бяха задържани над 60 пълнолетни и 9 непълнолетни незаконни имигранти и няколко каналджии. Те са били от Афганистан и Пакистан. Между тях има едно лице с наложена забрана за влизане на територията на Шенген. Задържаните са отведени в районни управления на полицията и се работи по установяване на самоличността им. Задържани са и двама чужденци, организиращи незаконна миграция - гражданин на Ирак, пребиваващ в България от 1996 г. и гражданин на Сомалия, пребиваващ в България от 2014 г. Снимка от акцията на 20 май в столицата. Снимка: ДАНС. Двамата, в съучастие с други лица, са създали мрежа за прехвърляне към Западна Европа на имигранти. Същите са осигурявали незаконно влизане в страната и са предоставяли за целта транспортни средства, места за настаняване и неистински документи за самоличност. Имигрантите са заплащали на организаторите суми от 1000 до 3000 евро. Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност и обществения ред. Двамата също са били незабавно експулсирани от страната и им е наложена забрана от 5 години, за да влизат тук. Проведената операция е част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на България, в рамките на които по-рано същия ден, на 20 май, от органите на МВР са задържани още 81 нелегално пребиваващи в страната чужди граждани. При тези случаи полицията е реагирала на сигнали.

Финална права на преговорите между Гърция и Русия за „Турски поток”

http://www.cross.bg/gurtziya-interesi-rysiya-1466281.html

/КРОСС/ Преговорите на Гърция с Русия по проекта „Турски поток" са в заключителната си фаза, обяви гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис. „Pапочнахме преговорите, без да питаме нашите трансатлантически съюзници, чиито позиции са ни известни и изразяват само техните интереси. Ние обаче се ръководим от своите национални интереси", изтъкна министърът. „Когато бъде постигнато споразумение, Гърция ще се превърне в голям енергиен възел, което ще донесе съществени бюджетни предимства и ще намали цената на природния газ за страната", каза още той.Панайотис Лафазанис спомена за противодействието срещу проекта от страна на „европейски и атлантически кръгове". „Ние приехме за сведение тяхното мнение, но нашето отношение към тръбопровода се определя не от тяхната позиция, а от нашите национални интереси", посочи министърът. „Газпром" и турската компания Botas подписаха на 1 декември 2014 г. меморандум за разбирателство по строителството на морската част от газопроводното трасе от Русия към Турция. Неговата мощност ще бъде 63 млрд. куб. м газ, от които до 47 млрд. куб. м ще бъдат доставени в новия газов хъб на турско-гръцката граница.  

Малък самолет се е разбил на летище Лесново, пилотът е загинал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/22/2538954_maluk_samolet_se_e_razbil_na_letishte_lesnovo_pilotut/?ref=rss


Пилот на двуместен едномоторен самолет е починал след катастрофа на летище "Лесново", съобщи пресцентърът на областната дирекция на МВР – София.

Катастрофата е станала вчера (21 май) по обяд, при приземяване в тревните площи до пистата на летището.

Пилотът, който е на 47 години и е собственик на самолета, е бил откаран в тежко състояние в болница, където по-късно е починал.

Служители на полицейското управление в Елин Пелин са отцепили района, за да бъде запазено...

Задържаха и екстрадират трима каналджии на имигранти в София

http://pik.bg/задържаха-и-екстрадират-трима-каналджии-на-имигранти-в-софия-news336936.html

Задържаха и екстрадират трима каналджии на имигранти в София

В София са задържани три лица от алжирски, ирански и иракски произход за незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на България. Арестите са при съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност", Столична дирекция на вътрешните работи и Дирекция "Миграция" – МВР, съобщиха от ДАНС.

Задържането на лицата е в продължение на специализираната операция на ДАНС и МВР срещу мрежа за незаконен трафик на хора, проведена на 20 май в столицата. Тримата са пребивавали в страната, като са използвали за основание кандидатстване за бежански статут. За лицата е установено, че са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия.

Иракският гражданин е използвал апартамент в ж.к. "Люлин" като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне.

С цел преустановяване на престъпната дейност на лицата със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години. Мерките подлежат на незабавно изпълнение. Предстои установяване на останалите организатори и участници в мрежата. Съвместните действия на ДАНС и МВР по противодействие на незаконната миграция продължават.

Френски синдикат представлява 10 българи в съда

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/frenski-sindikat-predstavliava-10-bylgari-v-syda-6036594

Синдикатът обвинява фирмата посредник от България, че е извършила многобройни нарушения на Кодекса на труда

Не плащат лечение за 14 заболявания

http://petel.bg/Ne-plashhat-lechenie-za-14-zabolyavaniya__113209

За здравното министерство и НЗОК не съществуват 14 заболявания, затова и институциите не покриват домашното им лечение. Това потвърждава...

Фонтаните в Пловдив запяха, но много тихо

http://petel.bg/Fontanite-v-Plovdiv-zapyaha--no-mnogo-tiho__113210

С тиха музика бе даден стартът на пеещите фонтани в Царсимеоновата градина в Пловдив. Хиляди зрители останаха леко разочаровани, защото...

Чужди компании искат да строят магистралата „Русе-Велико Търново“

http://econ.bg/Новини/Чужди-компании-искат-да-строят-магистралата-Русе-Велико-Търново-_l.a_i.674720_at.1.html

Сред желаещите да построят магистралата между Русе и Велико Търново има и няколко чуждестранни компании. Това става ясно от отворените днес оферти за...

Сидеров: Женя се за Деница

http://frognews.bg/news_91696/Siderov-Jenia-se-za-Denitsa/

Волен Сидеров ще мине под венчило със своята приятелка и съпартийка Деница Гаджева. Това стана ясно от негово изказване в кулоарите на парламента. Лидерът на "Атака", който наскоро разбра, че ще стане баща, е решил да узакони връзката си. „Аз съм отговорен човек, няма да оставя така нещата. Винаги съм бил джентълмен", обясни той.

Екзекуция с базука: Косовар се бори за касапин №1 в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780664

Косовски албански ислямист е на път да задмине кръвожадния Джон Джихадиста за титлата най-жесток касапин от „Ислямска държава“.
Лавдрим Мухаджери (25 г.) е от Качаник (на 16 км от границата на Косово с Македония) и вилнее в Сирия от 2013 г. В множество джихадистки пропагандни видеозаписи се виждат негови зверства,
Косовски албански ислямист е на път да задмине кръвожадния Джон Джихадиста за титлата най-жесток касапин от „Ислямска държава“. Лавдрим Мухаджери (25 г.) е от Качаник (на 16 км от границата на Косово с Македония) и вилнее в Сирия от 2013 г. В множество джихадистки пропагандни видеозаписи се виждат негови зверства,

Подписваме с Турция и Гърция за границите

http://www.moreto.net/novini.php?n=289972

Министрите на вътрешните работи на България, Турция и Гърция ще подпишат в понеделник тристранно споразумение за сътрудничество в ограничаването на миграционния натиск и заплахата от тероризъм. Това съобщи вицепремиерът и министър на МВР Румяна Бъчварова на международна конференция, организирана от Софийския форум за сигурност.

Европейските борси затварят сесията с разнопосочно движение

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-borsi-zatvariat-sesiiata-s-raznoposochno-dvijenie-195307/

Търговията реагира на влошаването на бизнес климата в Германия и на изказванията на Драги в Португалия

Екоинвестици за 5 млн. лв. в пивоварната "Пиринско"

http://www.mediapool.bg/ekoinvestitsi-za-5-mln-lv-v-pivovarnata-pirinsko-news234406.html

В благоевградската пивоварна "Пиринско“ ще бъдат вложени 5 млн. лв. в израждането на най-модерната и иновативна технология в пречистването на отпадните води от производството, ползвана от съвременните европейски пивоварни. Това съобщиха от собственика на фабриката "Карлсберг". Инвестицията, която е най-голямата за 2015 г. на датския пивовар, е част от дългосрочните и планове за намаляване на замърсяването от производствения процес до минимум. Новото съоръжение ще започне пълноценно да функционира в края на летния сезон. "Пиринско“ и "Шуменско“ са най-бързо развиващите се бирени марки (сред седемте най-силни) в общия пазар на бира у нас от началото на годината до момента, сравнено със същия период на изминалата година, според данни на агенция A/S Nielsen. ППиринско“ е увеличило с 13% обема на продажбите си за този период. В същото време "Карлсберг България“ е най-бързо развиващата се компания на бирения пазар. Данните на агенцията показват, че тя бележи 10% ръст на продажбите си, когато целият бирен пазар е в застой.

18-годишна девойка влетя с колата си в магазин в Русе

http://ruse.actualno.com/18-godishna-devojka-vletja-s-kolata-si-v-magazin-v-Ruse-news_474490.html

18-годишна шофьорка влетя с автомобила си в магазин за чанти този следобед в Русе, информира БГНЕС. Инцидентът е станал на ул. "Петко Д. Петков", за щастие се размина само с матери...

Омбудсманът: 9000 българчета, родени в чужбина, имат проблеми при издаване на ЕГН

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780747

Около 9000 български деца, родени в чужбина, срещат трудности при записване в българския регистър на населението. За проблема сигнализира омбудсманът Константин Пенчев. В повечето случаи децата, родени зад граница, имат само две имена в акта за раждане, а според традицията в България имената са три.
Около 9000 български деца, родени в чужбина, срещат трудности при записване в българския регистър на населението. За проблема сигнализира омбудсманът Константин Пенчев. В повечето случаи децата, родени зад граница, имат само две имена в акта за раждане, а според традицията в България имената са три.

Омбудсманът Пенчев: 9000 българчета, родени в чужбина, имат проблеми при издаване на ЕГН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780752

Около 9000 български деца, родени в чужбина, срещат трудности при записване в българския регистър на населението. За проблема сигнализира омбудсманът Константин Пенчев. В повечето случаи децата, родени зад граница, имат само две имена в акта за раждане, а според традицията в България имената са три.
Около 9000 български деца, родени в чужбина, срещат трудности при записване в българския регистър на населението. За проблема сигнализира омбудсманът Константин Пенчев. В повечето случаи децата, родени зад граница, имат само две имена в акта за раждане, а според традицията в България имената са три.

Млада шофьорка връхлетя в магазин с колата си

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mlada-shofiorka-vryhletia-v-magazin-s-kolata-si-6036593

18-годишното момиче се опитвало да паркира, но вместо спирачка натиснало педала на газта

Правителството реши кой ще строи магистрала "Струма"

http://pik.bg/правителството-реши-кой-ще-строи-магистрала-струма-news336931.html

Правителството реши кой ще строи магистрала "Струма"

След приемане на работата на комисията, назначена за провеждане на ограничена процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ ЛОТ 3.3“, за изпълнител на обществената поръчка е определен участникът – Консорциум „СТРУМА - ЛОТ 3.3“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Приетата договорна сума, предложена от този участник, е в размер на 213 144 512 лв. без включен ДДС. Приетата договорна сума e цената за изпълнение на всички дейности по обществената поръчка.

Максималната договорна цена, предложена от този участник, е в размер на 234 123 012 лв. без ДДС. Тя е определеният горен праг по Закона за обществените поръчки, над който е невъзможно увеличение на цената по изпълнението на договора и включва провизорни суми и непредвидени разходи съгласно договора.

Фенове на Лудогорец ще плащат полета на премиера до трибуна "Моци"

http://www.mediapool.bg/fenove-na-ludogorets-shte-plashtat-poleta-na-premiera-do-tribuna-motsi-news234405.html

Феновете на Лудогорец ще събират пари по време на мача на отбора им с Берое, за да платят полета с правителствения хеликоптер на премиера Бойко Борисов до Разград за откриването на трибуна "Моци". Сумата, която трябва да бъде събрана, е около 3000 лева. Борисов, който се разгневи от нападките за полета, заяви преди три дни, че ще бъде намерен начин да се върнат парите на правителствения "Авиоотряд 28". "Мислим за схемата, за да не е популистка", каза тогава той. Очевидно избраната "непопулитска схема" е сметката да бъде покрита от феновете на футболния клуб, притежаван от собственика на КРИБ Кирил Домусчиев, който е близък приятел на премиера. "Истински ме заболя заради забележките за правителствения хеликоптер", коментира във вторник Борисов и поясни, че той и двама министри отишли миналия петък в Разград не само заради откриването на трибуната, а защото в региона се правят около 30 църкви и се дават 68 милиона лева. Според Министерския съвет полетът на премиера и министрите му е струвал 2900 лв. и по този начин са направени икономии, тъй като пътуването на коли в кортеж щяло да излезе по-скъпо. Бившият началник на правителствения авиоотряд Цвятко Луканов, цитиран от бТВ, обаче оспори обявената от МС сума 2900 лв. (която впоследствие Борисов произволно смаляваше веднъж до 2000 лв., после до 2500 лв.) и изчисли, че реално стойността е около 5 хил. лв. В отворено писмо, разпространено в петък, Националният клуб на привържениците на Лудогорец обявява, че от остро се критикува медиите, които са повдигнали въпроса за какви цели премиерът използва правителствения "Авиоотряд 28". Като аргумент в защита на премиерския полет до Разград се посочва и това, че "Аспарухова България започва съществуването си тук". Ето какво гласи писмото (без редакторска намеса): "Измина точно една седмица, откакто започнаха яростните атаки на една определена телевизия срещу Нас- превържениците на Лудогорец. Така и никой не се извини официално от тази телевизия. Да излезе, да бъде мъж и да се извини. Така, както го направи собственикът на Лудогорец. Ние, хората живеещи в малките, провинциални градове, също имаме правото застъпено и в Конституцията на развитие, култура и спорт. Разбира се, какво по-хубаво от това и Министър-председателят да присъства на един такъв празник, в един такъв град. Много хора от различни градове ни подкрепиха срещу тази телевизия в писмата и призивите, които отправихме. Човешко е да се греши, мъжко е да поискаш извинение. Ние, превържениците на ПФК Лудогорец, смятаме, че най-нормалното нещо, когато се открива ново, европейско съоръжение в България е да присъстват и всички държавни мъже. Дали това ще се случи в Разград, Русе, Шумен или Търговище значение няма. Тук също живеят българи, господа журналисти. Аспарухова България започва съществуването си тук, а не пред сградата на БТВ в София. За това по примера на г-н Шарлопов, ние решихме да съберем пари по време на шампионския си мач срещу Берое, за да бъде платен полета до Разград на Министър-председателя. Нека всеки дари колкото може. А ако сумата е по-голяма, ще я предоставим, за да може премиера да посещава и други забравени градове в България, защото животът не е само на жълтите павета. Скъпи журналисти, древните римляни са казали: linguam compesce virtus non minima est (не е малка добродетел да обуздаеш езика си.)" Феновете на Лудогорец не споменават нищо за езика на собственика на техния отбор Кирил Домусчиев, който нарече журналист "олигофрен" заради въпроса защо има празни места по трибуните на стадиона.

Петя Раева представи New Green Line на фестивала GoBIO

http://www.bnews.bg/article-135430

Петя Раева беше сред активните участници на второто издание на фестивала за природосъобразен начин на живот GoBIO.

Първа езикова гимназия - Варна чества 50 години с юбилеен концерт и филм

http://www.moreto.net/novini.php?n=289958

Тържествен концерт по случай по случай 135 години Първа мъжка гимназия и 50 години Първа езикова гимназия ще се проведе на 23 май 2015 г. от 19:30 часа в Летния театър на гр. Варна, научи Moreto.net. Юбилейното събитие в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост е посветено на всички преподаватели и възпитаници на училището, които със своята отдаденост са оставили и оставят трайна следа във времето и света.

Специален европейски пратеник може да помага с преговорите в Македония

http://balkani.actualno.com/Specialen-evropejski-pratenik-moje-da-pomaga-s-pregovorite-v-Makedonija-news_474488.html

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) сериозно обмисля възможността да изпрати специален пратеник на ЕС в Македония, който директно да участва в преговорите за решаване на политическата криза в...

Еврокомисията ще предложи преместване на 40 000 имигранти от Италия и Гърция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/22/2538896_evrokomisiiata_shte_predloji_premestvane_na_40_000/?ref=rss


Европейската комисия ще предложи следващата седмица преместването на 40 000 имигранти, които са пристигнали с лодки до бреговете на Италия и Гърция.

Очаква се спешната мярка да бъде финализирана в сряда. Предложението обаче трябва да има подкрепата на мнозинството от националните правителства на ЕС, за да бъде прието, предаде "Ройтерс".

Точният брой на имигрантите, които ще бъдат презаселени не е предоставен от изпълнителния орган на общността. Числото 40 000 може би е представено, за да осигури подкрепа от страна на някои държави членки, които първоначално изказаха резерви пред идеята да отворят вратите си пред имигрантите.

Общо 600 000 са получените искания за убежище в целия Европейски съюз през последната година.

Предложението за спешното презаселване е базирано на член от Договора от Лисабон, който предвижда подобни мерки в ситуации на спешност в държавите членки на ЕС. Брюксел многократно изрази намеренията си да приложи на практика принципът на солидарността между държавите, за да се намали тежестта върху т.нар. държави от предната линия (като Малта, Гърция и Италия), които приемат повече от половината от всички бежанци, чиято основна цел за финална спирка са  най-често държавите от северна и западна Европа. Някои от държавите обаче твърдо се противопоставиха да приемат на териториите си търсещи убежище заради решение на Европейския съюз. Премиерът на Унгария например нарече предложението "абсурдно и граничещо с лудостта".

Единствените държави, които се ползват с право на изключване от общата европейска политика в сферата на предоставянето на убежище са Великобритания, Ирландия и Дания. 

Самолет се разби край Лесново

http://frognews.bg/news_91695/Samolet-se-razbi-krai-Lesnovo/

Пилот на едномоторен самолет е починал вследствие на инцидент на летище Лесново. 47-годишният пилот и собственик на самолета Божидар Б. е бил откаран в болница в София, където е починал от раните си.

Форумът в Рига потвърди анексирането на Крим

http://www.cross.bg/tysk-azerbaiidzhan-ykraiina-1466280.html

/КРОСС/ Терминът „анексиране на Крим" присъства в заключителния документ от срещата ЕС-„Източно партньорство" в Рига, обяви естонският премиер Таави Рийвас. „Документът е приет, аз го държа в ръцете си. Да, терминът „анексиране на Крим" е включен в текста", каза той. Всички участници в Срещата на върха, включително Азербайджан, са подписали заключителна декларация, добави полският външен министър Гжегож Схетина. Баку до последно отказваше да сложи подписа си, но не заради въпросния термин. На свой ред полският председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че позицията на Азербайджан и Беларус по текста на декларацията от Рига показва, че подходът на ЕС към партньорите трябва да бъде диференциран. „Ние добре разбираме, че за ЕС и за „Източното партньорство" ни трябват нови инструменти, посочи Туск. Европейската комисия ще публикува своята оценка за готовността на Грузия и Украйна за безвизов режим на 15 декември, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Що се касае до Грузия и Украйна, те демонстрират добри резултати, но има някои аспекти, по които изразихме своите препоръки. На 15 декември ЕК ще публикува своята оценка за тези страни, въз основа на която ще бъде взето решение", каза Юнкер

ДАНС ще експулсира трима чужденци заради трафик на мигранти

http://www.mediapool.bg/dans-shte-ekspulsira-trima-chuzhdentsi-zaradi-trafik-na-migranti-news234404.html

Алжирец, иранец и иракчанин са арестувани в София като организатори на канал за нелегални мигранти и ще бъдат експулсирани от страната, съобщиха в петък от Държавна агенция "Национална сигурност”, която е провела акцията съвместно със Столична дирекция на вътрешните работи и Дирекция "Миграция” – МВР в София. Тримата чужденци, които са били кандидати за бежански статут у нас, са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия. Иракският гражданин е използвал апартамент в в жк "Люлин” като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне. Със заповед на председателя на ДАНС на тримата ще бъде отнето правото да пребивават в България, ще бъдат принудително отведени до границата за експулсация и ще им бъде забранено да влизат в страната за срок от пет години. Мерките подлежат на незабавно изпълнение. Предстои установяване на останалите организатори и участници в мрежата. Съвместните действия на ДАНС и МВР по противодействие на незаконната миграция продължават, съобщиха от агенцията по сигурността.

Пица издаде убиец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780678

Заподозрян за четворно убийство бе арестуван в петък рано сутринта във Вашингтон, след като бе разпознат чрез ДНК върху коричка пица, открита на местопрестъплението в предградие на Вашингтон, предаде АФП.
Задържаният Дарън Дилън Уинт (34 г.) веднага бе обвинен, че зверски убил мултимилионера Савас Савопулос (46), съпругата му Ейми (47),
Заподозрян за четворно убийство бе арестуван в петък рано сутринта във Вашингтон, след като бе разпознат чрез ДНК върху коричка пица, открита на местопрестъплението в предградие на Вашингтон, предаде АФП. Задържаният Дарън Дилън Уинт (34 г.) веднага бе обвинен, че зверски убил мултимилионера Савас Савопулос (46), съпругата му Ейми (47),

Валутни курсове на БНБ за 25 май 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-25-май-2015-година-news336927.html

Валутни курсове на БНБ за 25 май 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 25 май 2015 година

1 EUR - 1.95583
1 USD - 1.751910
10 JPY - 1.448660
10 CZK - 7.139370
1 DKK - 2.622920
1 GBP - 2.740030
100 HUF - 6.371610
1 PLN - 4.769970
1 RON - 4.391570
1 SEK - 2.114960
1 CHF - 1.877540
1 NOK - 2.324630
1 TRY - 6.757060
1 AUD - 1.380940
1 CAD - 1.436000

Прокуратурата прекрати разследването срещу "неизвестните" биячи на Октай

http://offnews.bg/news/n_1/n_508792.html

Прокуратурата е прекратила разследването срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари 2013 година нападна лидера на ДПС Ахмед Доган по време на конференция на партията.  Пред OFFNews братът на Октай - Метин Енимехмедов, обясни, че той и семейството му са уведомени с постановление на Софийска районна прокуратура от 13 юни, че разследването се прекратява разследването. Това е станало с подписа на прокурор С. Соколова. От прокуратурата към момента не дават отговор на отправеното от OFFNews запитване за мотивите за прекратяването на разследването.  За миналите от тогава близо две години и половина Октай беше осъден последователно на три инстанции, докато през това време прокуратурата издирваше нападателите му, които го пребиха след нападението над Доган. Въпреки че лицата на биячите се видяха ясно от телевизионните кадри и от разпространени снимки от побоя, прокуратурата отказа да повдигне обвинения. На тях ясно можеха да бъдат различени Танер Али , кмет на гр. Антоново, Джамисет Джафер , общински съветник от ДПС в Пловдив, Мустафа Карадайъ , секретар на Централното оперативно бюро на ДПС и понастоящем депутат и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента и на комисията за борба с корупцията и парламентарна етика . Той беше първият, който реагира на нападението срещу Доган, като повали Октай Енимехмедов на земята. Примерът за бързо правораздаване в случая с делегатите биячи очевидно не важи. Причината никой от тях да не понесе вина е това, че от установените седем души , участвали в побоя, не е ясно кой точно е отговорен за нанасянето на телесна повреда по хулигански подбуди, както е формулирано обвинението. Съдебно-медицинската експертиза не е дала категоричен отговор кой от тях е нанесъл травмите по тялото на Октай и това е било едно от основанията прокуратурата да прекрати разследването. По делото срещу Октай Енимехмедов обаче част от биячите му дадоха показания срещу него. "Изпълних гражданския си дълг, опитвайки се да обезвредя нападателя на Ахемд Доган", каза пред журналисти след едно от заседанията по делото Танер Али. "Всички, които бяхме там, искахме да помогнем. Вие как бихте реагирали, ако видите въоръжен човек?", отговори Али на въпрос дали е било нужно Енимехмедов да бъде ритан и блъскан, след като беше обезвреден от делегати на конгреса. Преди това пред съда Али каза, че не помни кой е бил на сцената и кой е задържал Октай след неуспешния опит за покушение. Той каза, че не помни как е стигнал до подиума, на който са били Доган и атентаторът му. "Преживях един шок и ужас, който не е приятен за никого, особено за делегатите, които бяха там", разказа Али. Той каза, че първоначално е помислил Октай за част от младежката организация на ДПС, които помагали на делегатите по време на конференцията. В следващия момент обаче видял, че той е насочил пистолет в слепоочието на Доган. Малко по-късно Октай бил обезвреден, след като Мустафа Карадайъ го "награбчил" и върху него се нахвърлили други хора. Като отишъл при тях, Али чул някои хора да подвикват "чакър, чакър", което означавало нож на турски. Той обаче не видял оръжие. Според свидетеля повечето от делегатите, които се скупчили около Октай били от Турция.

Средната заплата е нараснала 4 пъти за 15 години, в енергетиката повече

http://business.actualno.com/Srednata-zaplata-e-narasnala-4-pyti-za-15-godini-v-energetikata-poveche-news_474487.html

От 2000 година насам средната работна заплата в България е нараснала 4 пъти. Размерът й се е увеличил от 225 на 800 лв., предаде БНР. Най-високото заплащане е в сектора на енергетиката, като сре...

"Спорт-Експрес": Ивелин Попов в ЦСКА (М) от понеделник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780709

Българският национал Ивелин Попов ще подпише с московския ЦСКА в понеделник, твърди руският всекидневник
Българският национал Ивелин Попов ще подпише с московския ЦСКА в понеделник, твърди руският всекидневник "Спорт-Експрес", като се позовава на свои източници в двата клуба. Полузащитникът на "Кубан" беше спряган за трансфер при сънародника си Георги Миланов още през зимната пауза, но тогава трансферът пропадна.

Частен самолет “Рали” се разби край София, загина бизнесмен (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780648

Пилот на едномоторен самолет е починал вследствие на инцидент на летище Лесново. 47-годишният пилот и собственик на самолета Божидар Б. е бил откаран в болница в София, където е починал от раните си, съобщава Нова телевизия.
Двуместният самолет от ултралеката авиация
Пилот на едномоторен самолет е починал вследствие на инцидент на летище Лесново. 47-годишният пилот и собственик на самолета Божидар Б. е бил откаран в болница в София, където е починал от раните си, съобщава Нова телевизия. Двуместният самолет от ултралеката авиация "Рали 105" е излетял от Лесново за Ихтиман,

Самолет се разби на летище Лесново, пилотът загина

http://www.cross.bg/lesnovo-letishte-samolet-1466279.html

/КРОСС/ Пилот на едномоторен самолет е починал вследствие инцидент на летище Лесново, съобщиха от МВР. 47-годишният пилот и собственик на самолета е бил откаран в болница в София, където е починал от раните си. Сигналът за инцидента е бил подаден на 21 май в 13.38 ч. от ръководител полети на летище Лесново. На мястото пристигнали униформени от РУ- Елин Пелин, които отцепили района на местопроизшествието. Огледът е показал, че двуместният самолет е катастрофирал при приземяване в тревните площи до писта на летището.Образувано е следствено дело за пълното изясняване на случая. Според сайта Pan.bg инициалите на починалия мъж са Божидар Б., като преди кацането си е сигнализирал кулата на летището, че има проблеми заради лошото време и желае да се приземи. След това връзката прекъснала.  

Скандално! Деца пeят на турски за 24 май

http://frognews.bg/news_91694/Skandalno!-Detsa-peiat-na-turski-za-24-mai/

Деца пяха на турски по време на изявата „Децата на Враца празнуват“. За това сигнализираха възмутени родители за "Трибали", които подчертаха, че никак не е подходящо на празник част от инициативите по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, учителки да карат децата да изпълняват турски песни.

Едномоторен самолет се разби край Лесново, пилотът загина

http://www.bnews.bg/article-135431

47-годишният пилот и собственик на самолета Божидар Б. е бил откаран в болница в София, където е починал от раните си.

Костов: Не съм виновен, че съм си спасил парите

http://offnews.bg/news/n_1/n_509061.html

Не съм виновен, че съм си спасил парите от КТБ, въпреки че ме обвиняват за това. Така бившият премиер Иван Костов коментира информацията, че неговият депозит в КТБ с преференциална лихва е сред тези, които са били променени на обикновена, за да могат собствениците им да си върнат парите от Фонда за гарантиране на влоговете. Договорът ми с КТБ включваше клауза, която позволява той да бъде прекратен. Аз съм го прекратил, не съм променял договора, а просто съм го спрял. Това е одобрено от Фонда за гарантиране на влоговете, обясни Костов. Фондът за гарантиране на влоговете е собственост на банките, а не на държавата, така че не тя е ощетена. Премиерът Борисов се е объркал. Фондът се управлява от държавата, но е на банките, допълни бившият премиер. Не крия, че съм се срещал с Цветан Василев, каза Костов по повод това, че името му се появи в публикуваните списъци на хората, които са се срещали с банкера. С Цветан Василев се познавахме, но не сме били чак приятели. Той всъщност помогна на много хора. Много хора ходеха при него, защото има дълбоки познания за българската икономика, коментира Иван Костов. По думите му в действията по въпроса с КТБ се правят редица грешки. Сега Оманският фонд съди България за умишлен фалит на банката. Ако съм Оманският фонд и съдя България, информацията, че е започнало разследване срещу квесторите на КТБ, т.е. Те са престъпници, е добре дошла за мен. Оманският фонд ще си вземе парите от КТБ, а след това и Цветан Василев ще си ги вземе. Тук говорим за стотици милиони, подчерта Костов.  С КТБ се случват и други интересни неща. Оказва се, че собственик на сградата на банката на пл. „Гарибалди“ е защитен свидетел. Нека прокуратурата да каже как защитен свидетел е успял да купи сградата, каза той.

Откриха най-ярката галактика във Вселената

http://www.moreto.net/novini.php?n=289964

Американски учени откриха във Вселената най-ярката галактика, която се намира на разстояние 12,5 милиарда светлинни години от Земята, предаде ТАСС. Както съобщи НАСА, излъчваната от галактиката светлина е 300 трилиона пъти по-силна от слънчевата.

Разтърсващият разказ на една учителка за матурата по БЕЛ: Пълна гнус...

http://petel.bg/Raztarsvashhiyat-razkaz-na-edna-uchitelka-za-maturata-po-BEL--Palna-gnus---__113208

Станимира Манолова е преподавател по литература и в момента води курсове за матура по БЕЛ в Международна фондация "Св. св. Кирил и...

Френски медии звънят на Барт заради 6 титли поред

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780696

Френски медии се интересуват доста от постижението на защитника на
Френски медии се интересуват доста от постижението на защитника на "Лудогорец" Александър Барт, който стана за шести пореден сезон шампион на България. "В началото не очаквах да остана толкова дълго време в България, а не да стана шест пъти шампион поред. И на тях им е интересно", казва рекордьорът за 21-и век в родния футбол.

€ 1,8 млрд. от ЕС за Киев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780687


ЕС отпуска на Украйна 1,8 млрд. евро заем срещу ангажименти за структурни реформи и борба с корупцията. Това стана ясно на среща на върха на Източното партньорство в Рига, където евролидерите решиха и да отпуснат по 200 млн. помощи за Украйна, Грузия, Молдова, Азербайджан, Армения и Беларус.
Заради притеснения на някои страни членки на ЕС обаче
ЕС отпуска на Украйна 1,8 млрд. евро заем срещу ангажименти за структурни реформи и борба с корупцията. Това стана ясно на среща на върха на Източното партньорство в Рига, където евролидерите решиха и да отпуснат по 200 млн. помощи за Украйна, Грузия, Молдова, Азербайджан, Армения и Беларус. Заради притеснения на някои страни членки на ЕС обаче

Държавна агенция ще отговаря за е-управлението

http://www.cross.bg/ypravlenie-buchvarova-reforma-1466278.html

/КРОСС/ Концепция за създаване на Държавна агенция „Електронно управление" бе обсъдена на днешното заседание на Съвета за административната реформа, съобщава правителственият пресцентър.  Целта е да се постигне повече оперативност и стабилност, както и да се ускори работата по електронното управление като се създаде една структура-двигател на процесите, отбеляза Вицепремиерът Румяна Бъчварова. Предлага се формирането на агенцията да стане чрез преструктуриране на органите, които към момента са отговорни за електронното управление. Новата държавна агенция ще отговаря за стратегическото планиране и бюджетното програмиране на хоризонтални политики за е-управление и за поддръжката на техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация. Съветът взе решение за сформиране на междуведомствена работна група, която в кратки срокове да разгледа концепцията и да обобщи възможностите за създаването на такава държавна агенция. Очаква се икономическите ефекти и ползи от реализирането на най-приоритетните мерки на агенцията в областта на е-управлението да бъдат в размер на над 1 млрд. лв. годишно. В рамките на заседанието беше представена Оперативната програма „Добро управление". Според вицепремиера Бъчварова това е един нов и добър финансов инструмент и интегратор на всички идеи за административна реформа и електронно управление

Разнопосочни индекси на БФБ в края на седмицата

http://econ.bg/Новини/Разнопосочни-индекси-на-БФБ-в-края-на-седмицата_l.a_i.674715_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) завършиха разнопосочно в края на седмицата. Основният индекс SOFIX се повиши...

Костов: Цветан Василев никога не е искал от мен нищо по политически въпроси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/22/2538942_kostov_cvetan_vasilev_nikoga_ne_e_iskal_ot_men_nishto/?ref=rss


"Истината е, че той (Цветан Василев – бел. ред.) е помагал на много хора, отнасял се е с разбиране, има дълбоки познания за българската икономика и е интересен събеседник." Така бившият премиер Иван Костов, който бе вложител във фалиралата КТБ обясни пред Би Ти Ви какви са били отношенията му с мажоритарния собственик на банката.

Сподели, че познава банкера от 2002-2003 г., след като вече не бе министър-председател, когато по думите му "НДСВ изхвърли буквално на улицата фондация...

Как ограмотихме руснаци, монголци, калмики и др.

http://frognews.bg/news_91693/Kak-ogramotihme-rusnatsi-mongoltsi-kalmiki-i-dr/

Монголците са писали десетилетия наред на Тодо-бичиг. Писменост, създадена от монаха Зая Пандита Ойратски. Строежът бил върху старомонголската писменост. Преди това, по времето на хан Хубилай, камиларите и овчарите, както наричали монголите, създали квадратната азбука. Автор е монахът Дромтону Чогиял Погпе.

Танев: Докато МВР не каже възможно ли е изтичане на информация няма да съм спокоен

http://www.moreto.net/novini.php?n=289984

Докато МВР не каже дали е възможно изтичане на информация за матурите или не, аз няма да бъда спокоен. Фактът е, че пред мен генерираха темата. Това заяви пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев, предаде репортер на БГНЕС.

След 70 години! Отново литийно шествие за Свети Георги Софийски Най-нови

http://pik.bg/след-70-години-отново-литийно-шествие-за-свети-георги-софийски-най-нови-news336920.html

След 70 години! Отново литийно шествие за Свети Георги Софийски Най-нови

След 70 години прекъсване се възстановява четиривековната традиция за литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови.

Това обявиха на пресконференция от църковното настоятелство на храма-ротонда "Св. вмчк Георги", Софийската митрополия, лекари от МБАЛ "Александровска" и фондацията "15 века България".

На 25 май от 18 ч. в параклиса в двора на болницата ще започне вечерно богослужение.

Предвижда се литийното шествие да тръгне към 18,30 ч. от параклиса и да продължи по маршрут бул. "Пенчо Славейков" - бул. "Витоша" - пл. "Св. Неделя" - ул. "Съборна" - ротондата "Св. Георги" в двора на президентството.

Свети Георги Софийски Най-нови е един от мъчениците, покровители на нашата столица, и ние трябва отдаваме почит към всички тях, за да има благочестие, мир, добри граждани, управници и държавници, посочи отец Йоан Куков, председател на църковното настоятелство на ротондата.

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на такова шествие от мястото, където мъченически е пострадал светеца през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. "Св. Георги Софийски" и бул. "Пенчо Славейков") до ротондата, където е гробът му.

В продължение на повече от четиристотин години хората, живели по тези земи, са участвали в това възпоменание.

Дори и в годините на османско владичество, когато ротондата "Св. вмчк Георги" е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към мъченика, разказа доц. Павел Павлов от богословския факултет на Софийския университет.

През годините до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.

Очакват Зидан и Платини всеки момент на стадион "Лазур" в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780649

И легендата Зинедин Зидан вече е в Бургас, всеки момент той и другата френска легенда Мишел Платини ще влязат на стадион „Лазур“ .
От 18,30 ч. там ще започне официалната церемония по закриването на Европейското по футбол за младежи, на което Бургас бе домакин.
За разлика от шефа на УЕФА Платини, Зидан пристига на частно посещение в морския град,
И легендата Зинедин Зидан вече е в Бургас, всеки момент той и другата френска легенда Мишел Платини ще влязат на стадион „Лазур“ . От 18,30 ч. там ще започне официалната церемония по закриването на Европейското по футбол за младежи, на което Бургас бе домакин. За разлика от шефа на УЕФА Платини, Зидан пристига на частно посещение в морския град,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване