Батериите – новият технологичен Клондайк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253181_%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%E2%80%93+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%9A%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%

 Досега компютърната индустрия се фокусираше върху размерите и функциите на мобилните устройства и на обръщаше особено внимание на елементите за захранване. Пробив в областта на батериите нямаше от началото на 90-те години на миналия век, когато беше представена литиево-йонната технология. Нещо ново обаче се случи преди около месец и то ще окаже огромно влияние не само на компютърната, но на автомобилната и други индустрии.

 

Един от първите, които се сблъскаха с недостатъците на съвременните акумулатори, беше Илон Мъск. 43-годишният мултимилиардер, предприемач, инженер и изобретател си е поставил свръхамбициозната задача да качи цялото човечество на екологично чисти електромобили. Въпреки че актуалният Tesla Model S с акумулатор 85 kWh може да измине около 430 км с едно зареждане, той все още е една твърде скъпа градска играчка. Мъск обаче подготвя производството на масови и евтини модели Tesla, като за целта пуска огромна фабрика за литиево-йонни батерии Tesla Gigafactory 1 в сътрудничество с един от водещите играчи на този пазар Panasonic. От остарялата технология ще бъдат „изстискани" всички сокове, за да се понижи цената на акумулаторите с 30% и да се увеличи вместимостта им. Благодарение на това през 2017-а новите модели на Tesla ще изминават

 

до 650 км с едно зареждане

 

Фабриката в Невада ще произвежда годишно батерии с обща мощност 35 гигавата и ще обезпечи захранването на 500 хил. автомобила. Самата Tesla Gigafactory 1 ще си набавя необходимата електроенергия от слънчеви панели.

 

Илон Мъск не е равнодушен към непрестанно увеличаващите се емисии на въглероден двуокис в атмосферата. В началото на май той представи новия си продукт Tesla Powerwall – компактен акумулатор за дома с капацитет 10 kWh, който осигурява резервно захранване на съвременен апартамент в течение на денонощието, а зареждането му става от слънчеви панели. Въпреки високата си цена – $3500 – Powerwall беше приет радушно от световната общественост. Предварителните поръчки са за 38 хил. домашни акумулатора на обща стойност $133 млн., което говори за готовността на пазара за глобална енергийна промяна.

 

Tesla не е единствената компания, която обръща внимание на батериите. Google също изпитва трудности с елементите за захранване, чийто капацитет и размери са от критично значение за Android-смартфоните. Акумулаторите са дори още по-важни за умните часовници Android Wear, очилата Google Glass, дроновете, електромобилите, медицинските нанороботи и другите авангардни разработки на корпорацията. Д-р Рамеш Бхардваж – бивш експерт в Apple по захранващите блокове – първо тествал батерии на други производители и стигнал до извода, че Google трябва да разработи собствени. По думите му IT-гигантът има поне 20 проекта, които зависят от развитието на технологиите за съхранение на електричество.

 

Тъй наречените solid-state батерии обещават много преимущества в сравнение със стандартните. Тази технология използва литиеви електроди вместо комбинация от течни химикали, което позволява да се

 

съхранява двойно повече енергия

 

в единица обем. Освен това тези батерии могат да бъдат изработвани в най-различна форма, което е допълнително предимство за миниатюрните носими устройства. В лабораториите Google X д-р Бхардваж се стреми да усъвършенства производството именно на solid-state батерии, както и подобри традиционните литиево-йонни, за да ги направи по-подходящи за Google Glass и измерващите нивото на глюкозата контактни лещи. За очилата акумулаторите може да бъдат направени по-мощни, а за лещите – да бъдат използвани по-безопасни материали, които не могат да се възпламенят.

 

Други групи в Google работят с технологиите на AllCell Technologies за подобряване на различни показатели в елементите на захранване. Например в проекта Loon – стратосферни дирижабли за ретранслация на безжичен интернет – не са приложими стандартните литиево-йонни батерии заради изключително ниските температури на големи височини. Те трябва да бъдат опаковани в графен и восък за по-добро разсейване на топлината и удължаване на жизнения им цикъл.

 

Още един път на развитие е промяната не на капацитета, а на скоростта на презареждане и дълговечността на блоковете на захранване. Ако батерията може

 

да възстанови почти мигновено заряда си

 

то не е толкова важно колко часа ще може да оперира устройството в автономен режим. Научна група от Станфордския университет работи над свръхбързо презареждащи се алуминиево-йонни акумулатори. Те са евтини за производство и са напълно безопасни, тъй като не се взривяват, ако бъдат продупчени. Ръководителят на екипа проф. Хонгджи Дай твърди, че отдавна се правят опити за производство на алуминиево-йонни батерии, но проблемът бил в откриването на подходящ материал за катода. Неговата група случайно попаднала точно на такъв материал в лицето на графита. Течният електролит в тази батерия се състои почти изцяло от соли, а реакцията протича при стайна температура, затова тези захранващи елементи са безопасни. Учените от Станфордския университет твърдят, че алуминиево-йонните акумулатори се зареждат за 1 минута и издържат 7500 цикъла, без да губят пълния си капацитет. За сравнение литиево-йонните започват постепенно да „остаряват" след около 100 цикъла на презареждане. Освен това алуминиево-йонните могат да се огъват, което ги прави подходящи за носими устройства. За съжаление те все още имат ниско напрежение и съхраняват на единица тегло в пъти по-малко енергия. Проф. Хонгджи Дай обаче смята, че тези трудности скоро ще бъдат преодолени.

Какво да очакваме от iPhone 6S и 6S Plus

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253180_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%82+iPhone+6S+%D0%B8+6S+Plus

 След излизането си през есента на 2014-а iPhone 6 стана най-успешният смартфон в историята на Apple, като за четвъртото тримесечие на година от него бяха продадени рекордните 74,8 млн. бройки. На огромен интерес се радваше и „батко" му iPhone 6 Plus, който макар да е първият фаблет в портфолиото на американската компания, окупира около 40% от пазара на сходни устройства.

 

По традиция през септември се очаква появата на ъпгрейднатите варианти – съответно iPhone 6S и iPhone 6S Plus, които също са „обречени" на пазарен успех. Аналитикът на тайванската компания KGI Securities – Мин-Чи Куо, известен с надеждната си информация за бъдещи устройства на Apple, разкри някои технически подробности за двата апарата. Според него S-моделите ще запазят размера на екрана си – 4,7 инча и 5,5 инча. Новото е, че ще получат технологията за разпознаване на силата на натиска Force Touch, с която вече са оборудвани умните часовници Apple Watch и тъчпадите в ноутбуците Macbook. По-рано се появиха данни, че Force Touch ще бъде достъпна само за iPhone 6S Plus, но сега Мин-Чи Куо не отбеляза, че фаблетът ще е облагодетелстван за сметка на смартфона. Тази технология ще доведе и до нови функции в iOS. В Mac OS X например колкото по-силно натискате бутона за превъртане видеоклип, толкова по-бързо прескачате напред. Очаква се в iPhone 6S и iPhone 6S Plus да бъдат добавени още функции.

 

S-моделът на фаблета най-сетне ще получи

 

сапфирено стъкло на дисплея

 

за което се спекулира от година. Заради скъпото производство на такива модули обаче ще бъде направено ограничено количество. Компанията планира да пусне специална лимитирана серия на iPhone 6S Plus, която ще е оборудвана със сапфирено стъкло. За iPhone 6S подобен ход не се предвижда.

 

Ще бъде обновен и скенерът за пръстови отпечатъци Touch ID. По този начин Apple ще подпомогне развитието на услугата си Pay. Тя позволява разплащания без истинска кредитна карта, а чрез нейно виртуално копие, „вградено" в смартфона. Идентификатор на притежателя на тази карта е именно скенерът за пръстови отпечатъци.

 

Мин-Чи Куо потвърди и други слухове, които циркулират в мрежата от известно време. S-моделите ще имат 64-битов процесор A9, а Apple за пръв път от много време

 

ще увеличи обема на оперативната памет

 

В новите устройства тя ще е 2GB и ще е от високоскоростни модули LPDDR4. Така ще се ускори работата на устройствата при стартиране на тежки приложения.

 

Освен увеличение на оперативната памет ще нарастне и разделителната способност на основната камера. За пръв път от iPhone 4S тя ще нарасне от 8 на 12 мегапиксела. На този етап липсва информация за предната камера, която сега е 1,2-мегапикселова.

 

За да няма проблеми с деформацията на корпуса – проблем, заради който iPhone 6 отнесе много подигравки – в компанията са решили да използват по-устойчива алуминиева сплав 7000 Series. Тя вече е позната от Apple Watch и е 60% по-здрава от метала, използван в сегашните епълски апарати. Самият корпус може да получи и нов цвят – розов, отново като в умния часовник. Не се предвижда обаче златен смартфон, както в случая с Apple Watch.

 

Към момента няма потвърждение, че компанията от Купертино ще пусне бюджетен смартфон 6C, чийто корпус е от пластмаса.

 

Производството на S-моделите ще започне през август, а презентацията им ще е през септември. До края на 2015-а Apple планира да продаде общо между 80 и 90 млн. бройки, като съотношението iPhone 6S към 6S Plus се очаква да е 2 към 1.

Руски космонавт-кмет с покана да гостува в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SYnbkPJPajY/

При гостуването си в побратимения Волоколамск кметът на Община Несебър Николай Димитров проведе редица срещи с фирми – членове на Съюза на руските туроператори, с които разговаря за възможностите за културен, фестивален и най-вече спортен туризъм. Възможностите за културно сътрудничество несебърският кмет обсъди и с руския си колега Валери Токарев – кмет на Звездното градче, недалеч от Москва. Връчвайки ВИП-подаръци на именития си колега, Димитров се възползва от случая да го покани да гостува в единствения български град под егидата на ЮНЕСКО. При гостуването си в Несебър руският гост ще може да присъства и на международния фестивал „Отечество“, който се провежда под патронажа на несебърския кмет и е съвместна културна проява между морския град и Звездното градче.
Максим МОМЧИЛОВ

Тони Димитрова с награда на БГ Радио

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hCGLVtWsWsw/

“Щастлива съм да получа наградата на БГ Радио пред моята любима бургаска публика”, каза Тони Димитрова. В събота на сцената в Летния театър тя ще получи приз “Ана Мария Тонкова” за БГ Вдъхновение.
За първи път церемонията по връчване на тези престижни музикални награди ще има две сцени – една в Благоевград и една в Бургас. Музикалното събитие ще се проведе на 23 май, а Нова ТВ ще излъчи запис на следващия ден – 24 май, празник на славянската писменост и култура.
Жителите и гостите на град Бургас ще имат възможност да станат част от най-голямото музикално събитие в страната с един концерт на Тони Димитрова и приятели – Стефан Диомов, „Петте сезона”, Искрен Пецов, група G.R.A.S., Росен Сеновски и Иван Ченов. На сцената ще бъдат и любими водещи от БГ Радио
Финалистите ще бъдат избрани изцяло от слушателите на радиото.До 22 май на сайта на БГ Радио се провежда и вторият етап от гласуването за Годишни Музикални Награди 2015, което ще определи победителите във всяка една от деветте категории.

По-лесни генетични тестове за бременни

http://pik.bg/по-лесни-генетични-тестове-за-бременни-news336471.html

По-лесни генетични тестове за бременни

Нова онлайн платформа ще спести време и пари на пациентки. Бременни жени ще могат да си направят неинвазивен пренатален тест. Той представлява съвременен ДНК тест, който позволява още в началото на 9-тата седмица на бременността да се изследва дали съществува висок риск детето да се роди със синдром на Даун, а също и какъв е неговият пол.

Платформата ще стартира от началото на юни, обясниха от ГПСМП НМ Дженомикс и допълниха, че целта им е реимбурсация на пренателния тест от НЗОК, пише "Стандарт".Това е неинвазивно изследване, което изисква само взимане на венозна кръв от бременната и е напълно безопасен.

Жените са улеснени, така че сами да организират процедурата - от подаването на заявления и документ до удобен час за вземане на кръвна проба и транспортирането й по куриер до Германия.

 

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__113105

Horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 Денят ви ще е в крайна сметка успешен, но ще трябва да преодолеете някои трудности. Ще похабите нерви с хора,...

Какво се случва, когато напишем името си в Google Maps?

http://petel.bg/Kakvo-se-sluchva--kogato-napishem-imeto-si-v-Google-Maps-__113106

Пробвали ли сте някога да търсите в Google Maps не конкретна улица или някой точно определен град, а ...самият себе си! Колкото и странно да...

Милионерите в Бургас са девет

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/s6LXlwWbnXY/

Деветима бургазлии са с годишен доход от над 1 милион лева. През 2014 г. те са регистрирали общо 16,5 млн.лв. печалба, показват данните от обработените до момента подоходни декларации в НАП – Бургас. Най-високият деклариран доход – над 4 млн.лв., е на едноличен търговец, останалите милионери са посочили като източник за парите си трудови правоотношения, доходи от прехвърляне на права и имущества и доходи от стопанска дейност. Един от данъкоплатците – милионери е жена, информираха от НАП.
8988 са подадените годишни декларации по електронен път в НАП Бургас, 2981 от тях с персонален идентификационен код, останалите с електронен подпис.
В национален мащаб 545 млн. лв. са спечелили 259-те физически лица, които са обявили в декларациите си доходи над 1 млн. лв. На базата на данните за първите десет, профилът на българина, декларирал най – висок доход от 2014 г., е мъж на 49 години, от София с доходи от над 8,7 млн. лв. годишно.
Според обработените до момента декларации най-много милионери има в София – 129, следва Варна с 18 човека с доходи от над един милион лева и Пловдив с 16. Данните показват също, че в топ 10 на богатите хора има само една дама.

Малки сладки лъжкини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4778709

Изпълнен с мистерия, скандали и интриги “Малки сладки лъжкини” се завръща за още един напрегнат сезон от 27 май по “Би Ти Ви Лейди”. Базиран на едноименната поредица на Сара Шепард, сериалът се развива около историята на четири приятелки – Ария, Емили, Хана и Спенсър, които се отдалечават една от друга след мистериозната смърт на Алисън.
Изпълнен с мистерия, скандали и интриги “Малки сладки лъжкини” се завръща за още един напрегнат сезон от 27 май по “Би Ти Ви Лейди”. Базиран на едноименната поредица на Сара Шепард, сериалът се развива около историята на четири приятелки – Ария, Емили, Хана и Спенсър, които се отдалечават една от друга след мистериозната смърт на Алисън.

Издирваната 19- годишна абитуриентка е намерена жива и здрава

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iiF4Nm2rKNA/

Издирваната 19-годишна Рауда Кханса от Бургас, е намерена на 21 май, около 20.15 ч. , в добро физическо и психическо състояние, съобщиха от пресцентъра на полицията.
Абитуриентката от Бургас бе обявена за издирване, тъй като я нямаше седем дни. Рауда Кханса е ученичка в 12-ти клас в СОУ “Константин Преславски”. Тя не се явила на матурата по български език и литература на 20 май и това съвсем изплашило родителите й, които я обявиха за издирване.

СДВР с мерки за сигурността по време на абитуриентските балове

http://pik.bg/сдвр-с-мерки-за-сигурността-по-време-на-абитуриентските-балове-news336765.html

СДВР с мерки за сигурността по време на абитуриентските балове

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов, началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Борислав Муеров и началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Тенчо Тенев оповестиха предприетите от ръководството на СДВ мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на абитуриентските балове.

Проведени са работни срещи с ръководствата на 131 учебни заведения на територията на София, регионалните инспекторати по образованието и органите на местното самоуправление и местната администрация. На тях са уточнени датите и часовете за провеждането на абитуриентските тържества и маршрутите за движение от училищата до заведенията. На тези места е осигурено засилено полицейско присъствие, съобщиха от МВР.

Извършени са проверки на увеселителните заведения /ресторанти, барове, дискотеки, клубове и др./, където ще се провеждат младежките тържества. И тази година полицейски екипи ще съпровождат абитуриентите от училищата до заведенията и ще подпомагат движението. Ще се осъществява и превантивен контрол с цел предотвратяване на пътни инциденти с автомобили, превозващи абитуриенти и придружаващите ги. Особено внимание ще се обръща на рисковите участъци. За недопускане на нежелани и трагични инциденти, СДВР припомня и основните рискови фактори: шофиране с превишена скорост и опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на абитуриенти /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали; агресивно поведение към останалите участници в движението - главно към пешеходците. 

Животновъдите на протест в Димитровград

http://pik.bg/животновъдите-на-протест-в-димитровград-news336554.html

Животновъдите на протест в Димитровград

Животновъди днес ще протестират на входа на Димитровград, протестът е обявен от 10 дни, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Фермерите вчера се срещнаха с премиера Борисов и със земеделския министър Десислава Танева в Министерския съвет, като се разбра, че през другата седмица ще има и втора среща.

"Тази среща беше много ползотворна за мен и за колегите, разчитам, че нещата, които ги говорихме ще станат, но фермерите са в такова състояние, че просто не могат да издържат. Това каза Атанас Къцов, фермер от Съединение. Така или иначе този протест ще се състои, може би може да се изброим да видим колко сме останали, защото много от нашите колеги започнаха да продават животните – така, че нещата са много сериозни, каза мъжът. Предвижда се протестиращите да блокират пътя Димитровград - Хасково от 12 до 13 часа. 

Все повече българи ходят на театър и кино

http://pik.bg/все-повече-българи-ходят-на-театър-и-кино-news336742.html

Все повече българи ходят на театър и кино

Все повече българи ходят на театър и кино, но за сметка на посещението в музеите. Това сочи статистика на Националния статистически институт. Оказва се, че посещаемостта в театрите и кината за последните няколко години се е увеличила с около 15%.

Близо два милиона зрители годишно минават през театрите в страната, които са над 70 на брой. Музеите пък са почти три пъти повече от театрите, но посещаемостта в тях спада с по 1% през последните няколко години. Като основна причина за това експертите посочват лошата инфраструктура и неефективната реклама на музеите, информира Нова телевизия. За все по-голямата посещаемост на кината пък най-голяма заслуга имат американските филми. Холивудските заглавия са близо 3000. След тях са европейските ленти, а за съжаление българските филми са на най-малко.

Историята на гения, проникнал в НАСА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4778687

Уолтър О’Брайън има впечатляващо висок коефициент на интелигентност. На 13 години той се явява на IQ тест и събира 197 точки, които надхвърлят резултата на Айнщайн. През същата година компютърният гений успява да хакне компютърната система на НАСА. По-късно е посрещнат от САЩ с виза EB 1-1 за „изключителни способности“,
Уолтър О’Брайън има впечатляващо висок коефициент на интелигентност. На 13 години той се явява на IQ тест и събира 197 точки, които надхвърлят резултата на Айнщайн. През същата година компютърният гений успява да хакне компютърната система на НАСА. По-късно е посрещнат от САЩ с виза EB 1-1 за „изключителни способности“,

СДВР приканват абитуриентите да спазват правилата

http://pik.bg/сдвр-приканват-абитуриентите-да-спазват-правилата-news336709.html

СДВР приканват абитуриентите да спазват правилата

От СДВР заявиха, че са готови с мерки относно предстоящите абитуриентски празници. От 23 май до 31 май училищата в София ще изпращат своите зрелостници.

Най-натоварено ще е от 23 до 27 май. 131 училища в София ще организират абитуриентски балове, заявиха на пресконференция от полицията. Всички РПУ-та са провели срещи с училищните настоятелства и ръководства и са уточнени сборните пунктове и маршрути, и местата, където ще бъдат провеждани празненствата. От полицията са организирали предвижването и екскортирането на абитуриентите до местата, където ще празнуват. В 50 увеселителни заведение ще има тържества. Пред всяко едно от тях ще има полицейска кола, която ще бъде в тясна връзка с охранителната фирма. 

Направени са предварителни  проверки дали тези фирми имат необходимият лиценз. Това се прави с цел да бъдат избегнати инциденти по време на празника. Всички нарушители на правилника за движение на пътищата ще бъдат санкционирани. Миналата година има констатирани 100 нарушители като близо 90 % от тях са понесли своята глоба, завиха от КАТ. И тази година служителите на реда ще реагират и всички, които карат пили, позволяват да се качват по капаците и вратите на колите ще понесат санкция от минимум 50 лева. Четири мобилни камери и две ръчни ще следят предвижването на абитуриентите по софийските улици.

От полицията предупредиха, че там където се налага, движението ще бъде реорганизирано и затваряно, това ще се преценява в конкретната ситуация. Тази година няма да има общи сборни пунктове на абитуриенти. Молим за търпението и разбирането на гражданите, както и да не се употребява алкохол, завършиха от полицията.

Председателят на България без цензура в Стара Загора напуска партията

http://pik.bg/председателят-на-българия-без-цензура-в-стара-загора-напуска-партията-news336705.html

Председателят на България без цензура в Стара Загора напуска партията

Областният председател на България без цензура в Стара Загора заяви, че напуска партията, съобщават от ББЦ. Янко Янков занули Николай Бареков в Стара Загора.

Това решение е обмисляно отдавна, но е взето днес, поради отнемане на функциите по управление на партията на Николай Бареков от новата му жена Мария Календерска, заявяват Янков. Аз влязох в тази партия, защото повярвах на лидера Николай Бареков и на идеите, които той изповядваше, заложих си доброто име обикаляйки по градове и села да убеждавам хората, че ние сме промяната и надеждата, че сме против статуквото и че сме за нещо по-добро. Оказа се, че всичко това е било една голяма лъжа и манипулация на задкулисни договорки с партиите на статуквото срещу, което "се борихме".

Николай Бареков се оказа поредната кукла на конци без собствено мнение и тежка дума. Още повече се влошиха нещата, когато партията започна да се командва от новата му жена. Всички, на които Николай вярваше и слушаше, бяха наричани крадци и предатели и се оказваше натиск от нея на "лидера" да се изключват тези хора от партията, ако преди това не си бяха тръгнали сами, за да може само тя да го манипулира и води за носа. В момента в централата на партията са единствено Николай Бареков и жена му и 5 човека на заплата. Аз не мисля, че това е партия, а по-скоро фирма. Аз не мога да бъда кукла на конци и да изпълнявам сляпо заповеди. Няма да предам доверието на хората, които ни повярваха, това са близо 5000 човека в Стара Загора и 12 500 в областта, на които аз съм гарантирал нещо по-различно. Няма и да се откажа, а ще продължа да се боря за промяна на статуквото и за по-добър живот за нас, за нашите деца и внуци, подчертава Янков.

Нойер е спортист №1 в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4778557

Мануел Нойер е спортист №1 на Европа и целия свят. Двете награди вратарят на „Байерн“ и Германия получи от международната асоциация на спортните журналисти AIPS. Въпреки, че остана едва трети за „Златната топка“, световният шампион от 2014-а остави зад гърба си Кристиано Роналдо. На второ и трето място в ранглистата само за Европа са тенис-идолите
Мануел Нойер е спортист №1 на Европа и целия свят. Двете награди вратарят на „Байерн“ и Германия получи от международната асоциация на спортните журналисти AIPS. Въпреки, че остана едва трети за „Златната топка“, световният шампион от 2014-а остави зад гърба си Кристиано Роналдо. На второ и трето място в ранглистата само за Европа са тенис-идолите

Омбудсманът: ГРАО да не създава пречки за вписване на родените в чужбина българчета

http://pik.bg/омбудсманът-грао-да-не-създава-пречки-за-вписване-на-родените-в-чужбина-българчета-news336921.html

Омбудсманът: ГРАО да не създава пречки за вписване на родените в чужбина българчета

Константин Пенчев настоява ГРАО да не създава пречки за вписване в българския регистър на населението на бащиното име на деца, родени в чужбина. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана. Около 9000 български деца, родени в чужбина, срещат трудности при записване в българския регистър на населението.

За проблема сигнализира омбудсманът Константин Пенчев. В повечето случаи децата, родени зад граница, имат само две имена в акта за раждане, а според традицията в България имената са три. Пенчев коментира, че в ГРАО отказват да добавят бащино име при вписване в регистрите, защото такова няма в акта за раждане, а това създава затруднения за родителите.

Според омбудсмана обаче няма никаква пречка да бъде добавено бащиното име при регистрация и отказът на администрацията показва едно формално тълкуване на разпоредбите на закона: „Меко казано е безобразие да пращаш в съда български граждани, които живеят в чужбина и желаят децата им да бъдат записани в нашите документи, по нашите закони, според нашите традиции".

Константин Пенчев коментира, че ако се налага, в закона трябва да се добави специална алинея за българите, родени в чужбина, така че да не срещат затруднения при своята регистрация. Пенчев уточни, че вече се е обърнал към министерството на регионалното развитие с препоръка за извършване на проверка по казуса.

Спад на полетите от Русия и Израел до морето

http://pik.bg/спад-на-полетите-от-русия-и-израел-до-морето-news336438.html

Спад на полетите от Русия и Израел до морето

С 20% по-малко полети от Русия до Варна ще има през това лято, заяви изпълнителният директор на летището в морската столица Димитър Костадинов. Според него намалението е очаквано предвид ситуацията около Украйна и сътресенията сред туроператорските фирми в Русия.

Според данните на летището обаче, около 10% спад ще има и при полетите от Израел, въпреки че очакванията на туристическия бранш бяха именно туристи от близкоизточната страна да компенсират част от спада на руския пазар. Костадинов заяви, че няма представа защо заявените полети от Тел Авив това лято са по-малко, но допълни че като цяло годината е много сложна за летището.

"Динамиката е голяма. Постоянно се правят промени в разписанията, сменят се часове, дни, някои полети се отказват, други идват. Затова е много трудно да прогнозираме каква ще е като цяло годината за нас", каза още Димитър Костадинов.

По негови думи лек ръст ще има на Великобританския пазар, както и на този от Полша. Полетите от Германия ще запазят нивото си от миналата година. Летището все повече разчита и на редовните линии, които вече представляват близо 40% от всички полети от и за Варна.

Камерън твърдо ще реже имигрантите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4778501

Премиерът Дейвид Камерън заяви вчера, че не се е отказал от орязването на социалните плащания за имигранти от ЕС във Великобритания и обяви нови мерки срещу незаконните работници. Те предвиждат криминализиране на нелегалния труд, конфискация на заплатите на недокументирани работници, банките ще бъдат карани да дирят сметки на нелегални имигранти,
Премиерът Дейвид Камерън заяви вчера, че не се е отказал от орязването на социалните плащания за имигранти от ЕС във Великобритания и обяви нови мерки срещу незаконните работници. Те предвиждат криминализиране на нелегалния труд, конфискация на заплатите на недокументирани работници, банките ще бъдат карани да дирят сметки на нелегални имигранти,

Купуваме нов боен самолет за охрана на въздушното ни пространство

http://pik.bg/купуваме-нов-боен-самолет-за-охрана-на-въздушното-ни-пространство-news336436.html

Купуваме нов боен самолет за охрана на въздушното ни пространство

"До 30 юни внасяме в Министерски съвет проект за нов многоцелеви самолет и започваме процедура по неговото придобиване". Тази новина съобщи военният министър Николай Ненчев след заседанието на комисията по отбрана в парламента. Ненчев обясни, че до средата на 2016 г. ще охраняваме въздушното си пространство сами с наличните ресурси. "Имаме тази възможност", увери той.

Вече има конкурс за ремонт на няколко Миг-29, които ще са ни нужни за охрана на небето до придобиването на новия самолет, пише "Стандарт". Старите ни самолети ще се ремонтират от поляци.

Предстои посещение у нас на експертна група и от МО се надяват да се стигне до споразумение. Ненчев призна тежкото положение на авиацията ни, но поясни, че имало воля проблемите да се решат.

 

Всеки трети е на минимална заплата

http://pik.bg/всеки-трети-е-на-минимална-заплата-news336432.html

Всеки трети е на минимална заплата

Почти всеки трети работещ българин е декларирал през 2014 г., че получава минималната работна заплата от 340 лева месечно. Това са направили 1 019 939 човека, стана ясно от данни, които финансовият министър Владислав Горанов е предоставил на депутата от БСП Румен Гечев. От финансовото министерство потвърдиха верността на цифрите, като подчертаха, че това са предварителни данни на НАП от последната данъчна кампания, но не могат да дадат сравнение с предходни години.

Друга много внушителна група от работещите в България - 1 400 096 души, са декларирали средномесечен доход между 340 и 1000 лева, пише "Труд". Общият брой на заетите у нас през 2014 г. е 2,9 млн. души, т.е. болшинството от тях – около 2,419 млн., се трудят на заплати под 1000 лева.

Българите, които декларират по-големи доходи от 1000 лв. месечно, са драстично по-малко от първата група. В диапазона 1000-1514 лв. месечно заплащане има само 268 105 човека. Още по-малко декларират между 1514 и 2000 лв. месечни доходи - само 90 518 души. Малко повече са хората, обявили между 2000 и 5000 лева - 118 999 човека.

Според данъчните декларации за 2014 г. броят на българите с още по-големи заплати е съвсем малък. Само 15 773 човека имат доходи между 5000 и 10 000 лв. месечно, а само 6751 човека обявяват доходи над 10 000 лв. месечно.

Гечев и колегата му от БСП Красимир Янков са попитали Горанов и дали има промяна в доходите на българите в началото на 2015 г. Финансовият министър им е привел тримесечните данни на Националния статистически институт. Според тях размерът на общия доход средно на лице от домакинство за първото тримесечие е 1186,9 лв. Това прави средно по 395,63 лв. на месец. За същия период на 2014 г. тази сума е била 1177,3 лв., или 392,43 лв. на месец, тоест за година доходът на средностатистическия българин се е увеличил с 0,8%.

Александров - гост на Блатер и ФИФА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4778598

Шефът на световната футболна централа Сеп Блатер е изпратил лична покана до Петър Александров да бъде ВИП гост на изборния конгрес на 29 май в Цюрих. Двамата са в близки отношения и по тази линия бившият национал има запазено място за всички значими събития под егидата на ФИФА начело с церемонията по награждаването на носителя на “Златната топка”.
Шефът на световната футболна централа Сеп Блатер е изпратил лична покана до Петър Александров да бъде ВИП гост на изборния конгрес на 29 май в Цюрих. Двамата са в близки отношения и по тази линия бившият национал има запазено място за всички значими събития под егидата на ФИФА начело с церемонията по награждаването на носителя на “Златната топка”.

Президентът на САЩ Хари Труман подписва Доктрината "Труман"

http://chronicles.actualno.com/Prezidentyt-na-SASht-Hari-Truman-podpisva-Doktrinata-Truman-news_474320.html

Доктрината „Труман” е външнополитическа инициатива на САЩ, целяща да възпре разпространението на комунизма в Турция и Гърция. Печелейки подкрепата на Републиканската партия, която ...

Филми в Дневник След 5: Жълтурко

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/05/22/2532645_julturko/?ref=rss

2014, Франция, 90 мин.
Категория: B
Жанр: анимационен, семеен
Режисьор: Кристиан де Вита
Сценарий: Антоан Бару и Кори Едуардс
Музика: Стивън Уорбек и Кристофър Уилис
Продукция на: Compagnie Cinématographique, La, Haut et Court, Panache Productions
Разпространява: А Плюс Филмс
Категория: B
Озвучен на български език
Пригответе се за геройско приключение с най-необикновения герой, излюпвал се под слънцето!

Жълтурко е малко осиротяло...

Филми в Дневник След 5: Утреландия

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/05/22/2465267_utrelandiia/?ref=rss

Жанр: Фантастика
САЩ / 2015 / 0 минути
Сценарист: Деймън Линделоф, Джеф Дженсън
Режисьор: Брад Бърд
В ролите: Пиърс Ганон, Кристофър Бауер, Тим Макгроу, Локлин Манро, Катрин Хан, Брит Робъртсън, Джуди Гриър, Хю Лори, Джордж Клуни, Томас Робинсън
Джордж Клуни ни кани на пътешествие към "Утреландия" – място, на което няма невъзможни неща. Място, където чаровният актьор ни обещава, че можем да променим света.

В първия трейлър, в който само е загатнато какво...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4771092

Антон Хекимян, телевизионен водещ, 31 г.
Борис Годжунов, певец, 74 г.
Димитър Симеонов, дългогодишен диригент на оркестър “София”, 83 г.
Здравко Димитров, депутат от ГЕРБ в 43 НС, 52 г.
Зорница Иванова, член на КЗК.
Иван Вълков, депутат от ГЕРБ в 43 НС, 50 г.
Йото Йотов, европейски и световен шампион по щанги, 46 г.
Соня Васи, рокпевица.
Антон Хекимян, телевизионен водещ, 31 г. Борис Годжунов, певец, 74 г. Димитър Симеонов, дългогодишен диригент на оркестър “София”, 83 г. Здравко Димитров, депутат от ГЕРБ в 43 НС, 52 г. Зорница Иванова, член на КЗК. Иван Вълков, депутат от ГЕРБ в 43 НС, 50 г. Йото Йотов, европейски и световен шампион по щанги, 46 г. Соня Васи, рокпевица.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване