Уволниха журналист, 20 години правел фалшиви репортажи (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782946

Канадският журналист Франсоа Бугинго, който може да е измислял репортажи от конфликтни зони от 20 години насам, беше уволнен снощи от всичките си работодатели в телевизията, радиото и в печатните медии, предаде Франс прес. 41-годишният журналист, родом от Конго, беше обвинен в разследване на списание "Прес", че е измислил репортажи в Либия,

Президентът: Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253347_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B4+300+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%

 Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция по повод деня на отворени врати за 24 май.

Малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите. „Гордеем се с това, че точно тук, в България, се е разгорило огнището на духовността и писмеността на славянските народи, a искрите се разгоряха по целия свят”, заяви държавният глава, цитиран от Фокус.

„Имаме над 50 народа, от 12 държави, в които кирилицата е официална азбука”, уточни Плевнелиев. „Гордеем се със социалния принос на българите, които разбраха важността на дело на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително важен начин. Малко са народите, които празнуват за светци, които са създали азбука. Малко са народите, които имат ден на писмеността и културата, който е национален празник. Много малко са народите, които имат азбука, с която се гордеят, която между другото е и третата официално призната в ЕС. Вече може да я видим и на всяка една европейска банкнота”, каза президентът. За нас това е доказателство за мисията на българския народ към миналото и към бъдещето .Това е повод за национална гордост, че и ние сме дали нещо на света, заключи президентът.

След като посрещна гостите на президентската институция държавният глава поведе празничното шествие по повод 24 май. То тръгна от Президентството към БАН, пред която към множеството се присъединиха много учени и научни работници. Оттам всички продължиха към сградата на Софийския университет. В шествието освен държавният глава се присъединиха, министри, народни представители, общински съветници и десетки граждани.

Шествието бе ескортирано от два полицейски патрула, а движението по бул. "Цар освободител" и пресечните му улици се регулира от органите на реда.

Експерт алармира: Българският език изчезва

http://pik.bg/експерт-алармира-българският-език-изчезва-news337573.html

Експерт алармира: Българският език изчезва

Българският език изчезва, заяви акад. Петър Иванов – директор на Института за демографска политика в България и университетски преподавате за БНР. Той разкритикува министърът на образованието проф. Тодор Танев: 

"Министърът не каза редица истини. Значи той каза радикални реформи, каквито правят от 26 години и с едни общи фрази,  и с едни общи фрази за нови стандарти, за едни генерирания почна да говори той не каза нищо по онези важни въпроси, които касаят младежите и образованието. Той не каза например, че два текста за йога философията, която е абсолютно чужда, бяха включени в теста по български език в матурата в сряда, върху които бяха изградени 13 въпроса. Какво прави йога философията в християнската държава България по конституция? Аз нямам думи. Той например би трябвало да знае какво е състоянието на образователната система, Значи България е на първо място по неграмотност в ЕС. Ние сме на 53-то място в света по грамотност, значи пред са Киргизстан. Тринидад и  Тобаго, Туркменистан, Тонга и т.н. По официални данни 41 процента от лицата до 16 години у нас са неграмотни, във Финландия този процент е 8%. Социалното министерство говори за 70% от хората без работа, че са напълно неграмотни." 

"Също така българският език е вече чужд за голяма част от българските ученици. Значи повече от половината, по наши данни 55% от учениците от 1 до 3 клас нямат за майчин език български и имат проблеми с българския език. Значи българският език изчезва. Българският език го говорят два пъти по-малко хора, в сравнение с едни 25 години само назад."

Акад. Петър Иванов коментира и въпроса с фалшивите дипломи:

"Ако имате пред вас компютър, щракнете  в Гугъл търсачката "продавам дипломи" с кавички и е ви излязат , знаете ли колко резултата. 56 хиляди резултата. Ако отворите "купувам дипломи“ там са 13-14 хиляди, алъш-веришът, бизнесът върви. Кой в България нормален човек ще отиде да учи и да плаща, а няма да си изкара една диплома. Това е обект на едни други институции. Значи този сайт е бил закрит, даден на прокуратурата и след това той пак е възстановен и пак продава, хората си работят Вие виждали ли сте, аз никога не съм виждал в живота си обучаваш се в живота си в автомобил представител на ромския етнос, а колко хора от тях имат шофьорски книжки. Тези шофьорски книжки се дават само срещу средно образование, там каквото образование се изисква. Къде са ги завършили тези хора?"

Какво може да се разгледа в президентсвото на 24 май

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kakvo-mozhe-da-se-razgleda-v-prezidentsvoto-na-24-maj-6036630

В тържествената зала е изложен най-старият препис на "История славянобългарска", изготвен от св. Софроний Врачански преди 250 години в Котел, както и много други експонати

Тайни списъци заключват вратите на Алма – Матер за враговете на народа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253346_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%BC%D0%B0

 След 1944 г. по съветски модел у нас започва осъществяването на т.н. “социалистическа културна революция”. В началото си тя предвижда прочистване на образованието и културата по класово-партиен признак и критерии, с цел отстраняване на неудобни хора. По силата на Наредба-закон, публикувана в бр. 243 на Държавен вестник от 3 ноември 1944 г., одобрена от Регентите и Министерския съвет, са уволнени хиляди учители в страната, като се започне от учители в детските градини и се стигне до хабилитирани университетски преподаватели. Вината им била в това, че са били уличени и набедени в проповядване и разпространяване на“фашистки” идеи и разбирания.

Втората решителна стъпка на тази „културна революция” е насочена срещу “децата на враговете на народа”. Пред тежката дума на Отечествения фронт, ДСНМ и БКП въпросните деца оставали завинаги заклеймени, независимо от техния успех или подготовка. Особено тежка е картината в провинцията. Запазени документи в Държавен архив – Кърджали хвърлят светлина над червеното мракобесие. Отстранена от Юридическия факултет на Софийския университет през последния семестър от следването си, без право да продължи образованието си е била Златка Попниколчева, дъщеря на известния в Кърджали енорийски свещенник Данаил поп Николчев. Отстранени по същия начин са били и много други будни младежи от Кърджали и страната. Заедно с това на много от тях е отказано и правото на достъп до учебните заведения поради неблагонадеждност, т.е. поради това, че са били деца на родители-участници в бившата опозиция, засегнати от конфискации и национализации, съдени от Народния съд, заемали полицейски, военни и държавни служби преди 9 септември 1944 г., противници на партизанското движение от 1941 -1944 г., членували са в „Бранник” и „Легиона” , били са заможни търговци и пр., и пр.

Точна илюстрация на този класово-партиен подход е един документ от заседание на Изпълкома на Градския съвет в Кърджали, с който е отрязан пътя към висшите учебни заведения на 50 младежи от града. В протокол на ИК на ГОНС - Кърджали от 19 юни 1957 г. е написано: “Изпълнителния комитет не утвърди формулярите на следните кандидат-студенти”:

Димитър Костадинов Шошев – Баща му преди 9 септември 1944 г. е член на “Легиона”.

Георги Канев Йовчев – Баща му преди 9 септември 1944 г. от 1932 до 1937 г. – полицай. Същият – Георги не отразява това във формуляра си.

Златка Александрова Караоланова – произхожда от богато търговско семейство. Баща й е имал железарски магазин. Същият е национализиран през 1947 г. Занимава се с търговия на тютюн.

Здравка Александрова Караоланова – по същите причини.

Васю Иванов Янчев – Баща му преди 9 септември 1944 г. – полицай. След тази дата става член на БЗНС – Никола Петков. Зле настроен спрямо народната власт.

Илия Димов Караянчев – преди 9 септември 1944 г. член на “Легиона”.

Кирил Георгиев Кирчев – Баща му преди 9 септември 1944 г. членува в Цанковия сговор, таен агент на полицията. Не се включва на работа в ТКЗС. Самият Кирил Георгиев е член на “Бранник” в миналото. Има близък убит от партизаните.

Марин Стайков Георгиев – Баща му преди 9 септември 1944 г. началник на полицията от 1939 до 1944 г., участвувал в преследване на партизаните в Средногорието.

Цветко Иванов Джамбов – В миналото активен член на “Бранник”. Родителите му преди 9 септември 1944 г. са привърженици на фашистката власт. След тази дата – зле настроени срещу народната власт. Има близък бивш кмет на фашистката власт. Съден от Народния съд.

Лидия Владимирова Булгакова – произхожда от белогвардейско семейство. Баща й преди 9 септември 1944 г. е бил поп в с. Брегаре, Оряховско. Като такъв е вземал активно участие в политическия живот на селото, активен привърженик на фашистката власт.

Владимир Андреев Булгаков – (братов син на Лидия Булгакова). Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил член на “Легиона”. Участник в армията на Власов. След 9 септември 1944 г. изпращан в ТВО.

Янка Димитрова Ангелова – Баща й член на БЗНС – Никола Петков. Изтъкнат водач на опозицията. За тази му дейност осъждан на 15 години затвор. Все още вражески настроен. В затвора е лежал 5 години.

Анастасия Костадинова Черешева – Баща й преди 9 септември 1944 г. тютюнев търговец.

Екатерина Иванова Първанова – Баща й преди 9 септември 1944 г. комисар в градската община Кърджали. След 9 септември 1944 г. съден от Народния съд.

Божана Любенова Дякова – Баща й член на “Легиона” преди 9 септември 1944 г. Собственик на книжарница – национализирана.

Петър Симеонов Абаджиев – Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил полицай в различни градове – Неврокоп, Кърджали, Ардино и Пловдив.

Веселин Божков Райков – Баща му бивш адвокат, привърженик на фашистката власт, която е подкрепял във всички мероприятия.

Илия Борисов Велковски – Баща му след 9 септември 1944 г. като работник във военната фабрика Казанлък – уволнен в интерес на службата. Впоследствие същият се записва като студент в София, но бива изключен и изгонен от София за фашистки прояви.

Георги Тодоров Жилов – Баща му преди 9 септември 1944 г. се е занимавал с търговия на бакалски стоки.

Златка Костадинова Делчева – Баща й бивш собственик на склад за спиртни напитки. Национализиран.

Елена Боянова Стателова (става дума за историка проф. Стателова, б.а.) – Баща й преди 9 септември 1944 г. член на Цанковия сговор. Бивш офицер в царската армия. След уволнението си през 1925 г. става тютюнотърговец. Същият е починал.

Мара Петрова Анастасова – Баща й преди 9 септември 1944 г. е работил като тютюнев експерт в частни фирми. Член на БЗНС - Никола Петков, изпратен в ТВО.

Стамо Тенев Стамов – Произхожда от търговско семейство. Баща му е имал магазин за колониални стоки. Тютюнев комисионер на братя Мантови в гр. Хасково. След 9 септември 1944 г. активен опозиционер.

Георги Стоянов Загорски – Баща му бивш търговец и собственик на електрическа централа – национализирана – Ардино.

Мавро Георгиев Кафалиев – произхожда от търговско семейство. Сам той преди 9 септември 1944 г. чиновник в чуждестранни тютюневи фирми “Дойро” и “Тордог”. Впоследствие търговец на спиртни напитки.

Борис Константинов Димитров – Самият той активен член на опозиционния ЗМС – Никола Петков.

Лидия Петрова Коцева – Баща й преди 9 септември 1944 г. е бил свещеник, привърженик на фашистката власт, съден от Народния съд.

Иван Сивков Иванов (проф. Иван Сивков, строителен инженер, б.а.) – Баща му преди 9 септември 1944 г. търговец на строителни материали и съдържател на ресторант.

Атанас Петров Атанасов – Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил близък и доверен човек на фашистката власт. Не желае да стане член на ТКЗС – напротив работи срещу него.

Ганчо Милев Николов – Преди 9 септември 1944 г. активен член на “Легиона”. Формално членува в Отечествения фронт.

Петко Стоянов Палешников – Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил дългогодишен кмет в селото. Близък човек на фашистката власт. През 1923 г. е водил борба срещу партията. Засегнат е от национализацията.

Иван Стамов Дафинов – Произхожда от богато търговско семейство. Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил собственик на златарски магазин в града. Засегнат е от национализацията.

Петър Захариев Кожухаров – Като бивш офицер-летец в царската армия участвувал със самолет в преследване на партизани и правене на снимки в Луковитска околия.

Тодор Стойчев Момчилов - Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил директор на затвора в Кърджали. От 1929 до 1934 г. членувал в Демократическия сговор.

Иван Петров Иванов – Като началник телефонни връзки в “Горубсо” се държи грубо и надменно, недисциплиниран и груб, не взема участие в обществения живот. Не е член на Отечествения фронт.

Икбал Тефиков Реджебов – Произхожда от търговско семейство. Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил търговец и едър бакалин. Засегнат от национализацията.

Лиляна Любенова Карастамова – Произхожда от служащо семейство. Баща й преди 9 септември 1944 г. е бил член на Демократическия сговор и агент на полицията. Бил е търговец в Беломорието. Починал през 1954 г.

Иванка Петрова Илиева - Баща й преди 9 септември 1944 г. е бил притежател на фабрика за олио – национализирана. След 9 септември 1944 г. в неизвестност.

Нашинка Викторова Недялкова – Произхожда от богато търговско семейство. Баща й и чичо й от когото е осиновена, са били тютюнотърговци в нашата страна и Турция. За момента притежават около 30 декара овощна градина край града.

Тодорка Ангелова Младенова - Баща й преди 9 септември 1944 г. …., впоследствие предател. След 9 септември 1944 г. изпращан на два пъти в ТВО.

Димитър Иванов Рашков - Баща му в миналото собственик на дараци и амбалажна фабрика в с. Твърдица, Новозагорско. През 1947 г. – национализирани.

Георги Трендафилов Георгиев – В миналото участник в засади, устройвани против партизани, активен член на “Легиона”.

Никола Димитров Бахчеванов – Не се включва на работа в Отечествения фронт. Не участвува в обществения живот на завода, в който работи и въобще в града. Движи се в лоша среда.

Стефан Стоянов Стефанов - Баща му преди 9 септември 1944 г. като полски милиционер е бил близък на фашистката власт. Следял е прогресивните другари, за всичко съобщавал в гр. Хасково. Тормозел и вземал рушвет от бедните селяни. Самият Стефан е бил член на опозиционния ЗМС – Никола Петков.

Никола Нанов Петков - Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил среден селянин с неправилна политическа ориентировка. След 9 септември 1944 г. става член на ТКЗС, но впоследствие бива изключен поради неправилното отношение към същото.

Кръстю Вълканов Костурков – Преди9 септември 1944 г. същият е бил униформен бранник, издавал е прогресивни лица на фашистката власт.

Симеон Райков Демирев - Баща му преди 9 септември 1944 г. като архивар на общината е бил член на Цанковия сговор. Не желае да работи в ТКЗС, поради което го е напуснал и дошъл в гр. Кърджали.

Златоцвета Николова Певтичева - Баща й преди 9 септември 1944 г. е бил адвокат, След 9 септември 1944 г., изпращан в ТВО за опозиционна дейност, впоследствие подписал декларация, че се отказва и се присъединява към Отечествения фронт. Същата не работи в ДСНМ и не изпълнява добросъвестно поставените й задачи.

Благой Кръстев Стоименов – Баща му преди 9 септември 1944 г. член на ВМРО – Иван Михайлов. Търговец на спиртни напитки, изкупуване на добитък и др. Временно членува в БКП, след това бива изключен за опитите да образува група в партията. Вражески настроен срещу народната власт.

Христо Тодоров Георгиев – Баща му съден на 10 години затвор от Народния съд за начети в службата му.

В следващото си редовно заседание Изпълнителния комитет на ГОНС – Кърджали добавя още две имена на лица на които не позволява да подадат документи за кандидатстване във висше учебно заведение или полувисш институт. Не утвърждава формулярите на Борис Димитров Донков и Величка Пантелеева Хаджипантелеева, поради това че бащата на Борис Димитров Донков е бил на служба в полицията от 1934 до 1937 г. и на Величка Пантелеева Хаджипантелеева, затова че е изключена през 1949 г. от ДСНМ и до сега не е потърсила организацията.

Тези ограничителни мерки, поставящи в неравностойно положение с връстниците им много с нищо не провинени младежи и девойки, са станали причина за не малко психически травми и житейски трагедии. Действията на комунистическата власт са особено цинични на фона на шумното тръбене на свободата и равните възможности на младите в условията на социализма. По- упоритите обаче настойчиво са продължили да търсят свой път за заобикаляне на съществуващите ограничения. Промъкнали се край многобройните пречки, поставяни от партийния подход към младите със своите природни заложби и всеотдаен труд, много от тях успяват не само да получат така желаното висше образование, но и да си завоюват завидно място сред първите в областта, в която работят. Така например известност и уважение в областта на историческите науки добива проф. д-р Елена Стателова, а в областта на физико-математическите науки – доцент Иван Янев Янчев. Въпреки професионализма и постиженията в научната област обаче, принадлежността им към семейства, чиито членове са били подвеждани под отговорност по закона за конфискуване на имуществото, придобито по “незаконен” начин, продължава да бъде една сериозна спънка в административното им израстване, в заемането от тях на ръководни постове до ноември 1989 г.

Разработената система за ограничаване на достъпа до висшите учебни заведения на “неблагонадеждните” и критично мислещите, за по-голяма сигурност е била допълнена от още по-детайлно разработена система на правилегии и протекции. На всички ни все още до болка познати са привилегиите на синовете и дъщерите на активните борци против фашизма и капитализма за кандидатствуване във ВУЗ-овете на страната и в страните от социалистическия лагер, подборът на кадрите за изпращане на обучение в т.н. Академия за обществени науки и социално управление в София и сходните им курсове в СССР, откъдето заслужилите доверието на партийните кадровици се връщаха всестранно подготвени за всяка дейност, “дялани камъни” за ръководството на всички сектори на обществения живот, въпреки повърхността и непродължителните срокове за обучението им. Развиването на системата за достъп до задочните форми на обучение с предимство, и на системата на целевите бройки на партийните комитети допълват картината на подготовката на червения “елит” на това общество, градено и утвърждавано по съветски образец.

 

Вълчо Златилов, историк

 

Напрежението между българи и роми в района на Гърмен продължава

http://www.mediapool.bg/naprezhenieto-mezhdu-balgari-i-romi-v-raiona-na-garmen-prodalzhava-news234444.html

Над 500 души от Гърмен и Марчево блокираха в 10.30 в неделя пътищата между двете села и към селата Лещен и Ковачевица, съобщи БГНЕС. Те искат изселване на незаконно живеещите в гърменския квартал "Кремиковци" роми. "1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко", каза Димитър Стоянов от село Марчево. Протестиращи твърдят, че проблемите не са с местните роми, а пришълци от други места като Пазарджики Петрич, които пребивават незаконно в квартала. Протестиращите не пропускат нито един автомобил, заканват се да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала. На мястото има полицаи, сред тях и спецотряда за издирване и задържане към ОД на МВР в Благоевград. Враждата в района е от години заради редовни кражби, за които в селото обвиняват жителите на ромската махала. В събота се стигна до масов бой между роми и българи, завършил с трима ранени в болница осем задържани. Скандалът възникнал в квартал "Заграде" на Гърмен между две компании - едната от българи, другата от роми, заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейка, а българите играели карти. Тези, които играели карти, поискали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване. „Били са се с камъни, дървета, с брадви, с каквото намерят", разказва пред Дарик кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Веднага след подаването на сигнала за сбиването кварталът е обграден от полиция. Въведен е пропускателен режим, тъй като бил пуснат слух, че роми от Петрич са тръгнали, за да окажат помощ на събратята си от Гърмен. Българите очаквали нападение от ромите и се подготвили да им дадат отпор. Снощи в подкрепа на полицаите от Гоце Делчев в Гърмен са пристигнали подкрепления от Разлог и Банско. Инициативен комитет още снощи е започнал подписка за изселването на ромите от квартала. Кметът Капитанова е наредила пълна адресна проверка на живущите в квартала роми, тъй като има съмнения, че в него има хора без адресна регистрация, предаде БГНЕС.

Британската опозиция ще подкрепи референдум за излизане от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=290045

Британската опозиционна лейбъристка партия ще подкрепи предложението на министър-председателя Дейвид Камерън за референдум по въпроса за европейското членство на страната, но ще отстоява позицията, че Обединеното кралство трябва да остане в ЕС.

Зеленчуците поевтиняват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782940

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ , който отразява цените на хранителните стоки на едро падна с 11 процента от средата на април - от 1,519 пункта до 1,369 пункта, най-вече заради поевтиняването на зеленчуците, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Само тази седмица ИТЦ падна с 3,2 процента.
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ , който отразява цените на хранителните стоки на едро падна с 11 процента от средата на април - от 1,519 пункта до 1,369 пункта, най-вече заради поевтиняването на зеленчуците, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Само тази седмица ИТЦ падна с 3,2 процента.

Зеленчуците поевтиняват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782938

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ , който отразява цените на хранителните стоки на едро падна с 11 процента от средата на април - от 1,519 пункта до 1,369 пункта, най-вече заради поевтиняването на зеленчуците, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Само тази седмица ИТЦ падна с 3,2 процента.
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ , който отразява цените на хранителните стоки на едро падна с 11 процента от средата на април - от 1,519 пункта до 1,369 пункта, най-вече заради поевтиняването на зеленчуците, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Само тази седмица ИТЦ падна с 3,2 процента.

Скандал! По 20 000 шофьорски книжки се продават годишно у нас

http://frognews.bg/news_91755/Skandal!-Po-20-000-shofjorski-knijki-se-prodavat-godishno-u-nas/

По 20 хиляди шофьорски книжки се продават на година у нас. От престъпната дейност се възползват неграмотни хора, чужденци, основно кюрди, както и мутреси . Това стана ясно от предаването „На Светло“ по НТВ , в което анонимно гостува служител на ДАИ .

ИД пое контрол над пропускателен пункт по границата между Сирия и Ирак

http://asia.actualno.com/ID-poe-kontrol-nad-propuskatelen-punkt-po-granicata-mejdu-Sirija-i-Irak-news_474643.html

Джихадистите от „Ислямска държава“ днес поеха контрол над иракски контролно-пропускателен пункт по границата със Сирия след изтеглянето на правителствените сили, предаде AFP. Ирак...

Русе отбелязва 24 май с ученическо шествие и Духовия оркестър

http://pik.bg/русе-отбелязва-24-май-с-ученическо-шествие-и-духовия-оркестър-news337564.html

Русе отбелязва 24 май с ученическо шествие и Духовия оркестър

Празнично шествие на ученици от русенските училища, водено от Духовия оркестър, постави началото на тържественото отбелязване на 24 май в Русе.

Заедно с учениците и техните преподаватели в дефилето по главната улица на града се включиха областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов и други представители на институции. Шествието бе организирано в два лъча, които се събраха на площада пред общината. Учениците носеха изображения на двамата братя Кирил и Методий и българския трибагреник, както и много цветя.

Празникът започна с изпълнението на химна "Върви, народе възродени" от музикантите от Духовия оркестър, след което кметът Пламен Стоилов произнесе приветствено слово за значението на празника на българската писменост и славянската просвета и култура.

Той припомни и факта, че текстът на химна е написан от Стоян Михайловски, който е бил учител в Русенската мъжка гимназия. По случай 24 май на площада се състоя концерт на състави и изпълнители от Общинския детски център за изкуство и култура. Вечерта в Доходното здание ще бъдат връчени тържествено годишните награди "Русе" за постижения в изкуството, културата, науката и образованието.

Плевнелиев: За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на Кирил и Методий

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782936

"24 май е ден велик на духа и просветата, на възкресението, на новите надежди", пише титанът на българското слово Иван Вазов. 24 май е празник на българската идентичност на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по повод 24 май - Деня на
"24 май е ден велик на духа и просветата, на възкресението, на новите надежди", пише титанът на българското слово Иван Вазов. 24 май е празник на българската идентичност на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по повод 24 май - Деня на

AFP: Границата между Сирия и Ирак е под контрола на „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/siriya-irakski-granitzata-1466356.html

/КРОСС/ Джихадистите от „Ислямска държава" поеха контрол над иракски контролно-пропускателен пункт по границата със Сирия след изтеглянето на правителствените сили, предаде AFP. Джихадистите са успели да превземат пункта Ал Уалид, съобщи представител на иракски полицай. Така нито Сирия, нито Ирак контролират границата си и ислямистите могат безпрепятствено да дислоцират бойците си, отбелязва агенцията.  В същото време иракските сили са успели да си върнат контрола над град, който се намира на 10 км от Рамади. Ключовата столица на провинция Анбар падна в ръцете на джихадистите преди седмица.   

AFP: Границата между Сирия и Ирак е под контрола на „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/dzhihadistite-irakski-pynkt-1466356.html

/КРОСС/ Джихадистите от „Ислямска държава" поеха контрол над иракски контролно-пропускателен пункт по границата със Сирия след изтеглянето на правителствените сили, предаде AFP. Джихадистите са успели да превземат пункта Ал Уалид, съобщи представител на иракски полицай. По този начин те контролират преминаването между двете страни, тъй като в петък превзеха граничния пункт, който се намира на сирийска територия.  

Плевнелиев: За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на Кирил и Методий

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782931


"24 май е ден велик на духа и просветата, на възкресението, на новите надежди", пише титанът на българското слово Иван Вазов. 24 май е празник на българската идентичност на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по повод 24 май - Деня на

Плевнелиев: За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на светите братя Кирил и Методий

http://pik.bg/плевнелиев-за-да-има-бъдеще-трябва-да-развиваме-делото-на-светите-братя-кирил-и-методий-news337558.html

Плевнелиев: За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на светите братя Кирил и Методий

"24 май е ден велик на духа и просветата, на възкресението, на новите надежди", пише титанът на българското слово Иван Вазов. 24 май е празник на българската идентичност на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", предаде "Фокус".

"Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепнат. Виждаме и днес греещите лица на нашите деца. Преди повече от век и половина трескава еуфория обхвана българските земи. От векове не изгасва искрата на просветата. Всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово. Българката книга дава сили на нашия народ. Гордея се, че днес в президентската институция са изложени хилядолетните примери на българското слово", заяви Плевнелиев.

По думите му, в настоящия век на динамични промени пред нас се изправя отговорността да формираме образовани и отговорни граждани.
"Затова е нужно да реформираме закона. Трябва да изградим икономика на знанието. Трябва да добавим най-добрите постижения на модерното време. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на светите братя Кирил и Методий", каза още Росен Плевнелиев.

Фандъкова: Образованието на децата е най-ценното, което се опитваме да им дадем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782925

Честит празник на знанието и духовността! Често казваме
Честит празник на знанието и духовността! Често казваме "нашите свети букви", събирайки преклонението към знанието, образованието и науката. Образованието на децата векове наред е най-ценното, което се опитваме да им дадем. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на официалната церемония по повод 24 май - Деня на

БЧК обучи 150 служители на търговска компания за долекарска помощ

http://pik.bg/бчк-обучи-150-служители-на-търговска-компания-за-долекарска-помощ-news337556.html

БЧК обучи 150 служители на търговска компания за долекарска помощ

През изминалата седмица 150 служители на "Кока-Кола ХБК България" преминаха обучения в Националния учебен център на Български Червен Кръст в с. Долни Лозен по първа долекарска помощ по време на природни бедствия, аварии, трудови злополуки и пътно-транспортни произшествия. Това бяха първите от поредицата практически курсове, които компанията планира до края на годината за своите служители, съвместно с БЧК. Обученията са в рамките на Генералното споразумение за партньорство, подписано през 2014 г. от председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров и изпълнителния директор на "Кока-Кола ХБК България" Светослав Атанасов.

Целта на документа е координиране на усилията на двете страни при разработване на програми и проекти за съвместни действия, насочени към извънредни ситуации, природни бедствия, подкрепа на хора в неравностойно положение. Всеки от курсовете включва основни познания – теоретически и практически, за оказване на първа долекарска помощ при ПТП, запознаване с начините за действие при различни видове наранявания, както и за действие при кризи и природни бедствия. 

460 нарушители заснеха мобилните камери на КАТ само за ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782922

460 нарушители, които са карали с превишена скорост, са заснели мобилните камери на Пътната полиция само за събота. Това бе първият ден, от който ще се издават електронни фишове.
За последния половин час на Околовръстният път до Ботаничесдката градина бяха хванати 15 нарушители като при разрешена скорост 80 км/ч шофьор профуча със 150 км/ч ,
460 нарушители, които са карали с превишена скорост, са заснели мобилните камери на Пътната полиция само за събота. Това бе първият ден, от който ще се издават електронни фишове. За последния половин час на Околовръстният път до Ботаничесдката градина бяха хванати 15 нарушители като при разрешена скорост 80 км/ч шофьор профуча със 150 км/ч ,

Тодор Танев: Българското образование все още е на ниво

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/todor-tanev-bylgarskoto-obrazovanie-vse-oshte-e-na-nivo-195334/

С новите стандарти, които подготвяме, ще имаме много по-решителни крачки за подобрение на нашата образователна система, заяви министърът на образованието

Повече от два часа продължава протестът в Гърмен, пътят остава блокиран

http://petel.bg/Poveche-ot-dva-chasa-prodalzhava-protestat-v-Garmen--patyat-ostava-blokiran__113360

Повече от два часа е блокирано движението между селата Гърмен и Марчево. Това съобщи  общинският кмет Минка Капитанова пред Фокус....

САЩ заявиха дълбока загриженост заради руския закон за НПО

http://www.cross.bg/zakon-organizatzii-rysiya-1466355.html

/КРОСС/ Съединените щати заявиха дълбока загриженост, след като руският президент Владимир Путин одобри закон, който позволява на Москва да забранява дейността на „нежелани" неправителствени организации, предава AFP. „Загрижени сме, че този нов закон ще ограничи още повече работата на гражданското общество в Русия и че той се явява още един пример за това, как руското правителство смазва независимите гласове и прави умишлени стъпки към това да изолира руснаците от останалия свят", заяви говорителят на държавния департамент Мари Харф в официална декларация. Министерството на външните работи на Великобритания също заяви безпокойство от новия закон за „нежелателните" чуждестранни организации в Русия и смята, че той подрива функционирането на руското гражданско общество, предава РИА „Новости". „Новият закон влияе пряко на възможностите на международните организации да работят за, да подпомагат и да защитават правата на човека в Русия. Той е създаден с цел да подрива работата на руското гражданско общество", коментира новия закон британският министър за Европа Дейвид Лидингтън. Президентът на Русия Владимир Путин подписа ден по-рано закон, който позволява на прокуратурата и полицията да забраняват дейността на неправителствени организации и фирми

Британската опозиция ще подкрепи референдум за членството в ЕС

http://europe.actualno.com/Britanskata-opozicija-shte-podkrepi-referendum-za-chlenstvoto-v-ES--news_474641.html

Лейбъристката опозиция във Великобритания ще подкрепи предложението на премиера Дейвид Камерън за референдум за членството в Евросъюза и ще призове да се гласува за оставането на страната, пише &qu...

Николай Михайлов: Можех да се представя и по-добре

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539643_nikolai_mihailov_mojeh_da_se_predstavia_i_po-dobre/?ref=rss


Николай Михайлов, който вчера завърши 21-и в индивидуалната езда по часовник в 14-ия етап на "Джиро д'Италия", заяви, че е можел да се представи и по-силно.

Балканският шампион в часовника измина 59.4-километровата дистанция за 1:20.32 ч. и успя да изпревари 158 колоездачи.

Зад него завършиха лидерът на "Скай" Ричи Порт, водачът в генералното класиране преди етапа Фабио Ару и състезатели като Ригоберто Уран, Роман Кройцигер, Дарио Каталдо и Филип Жилбер.

"Аз...

Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

http://econ.bg/Новини/Честваме-Деня-на-българската-просвета-и-култура-и-на-славянската-писменост_l.a_i.674906_at.1.html

България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден българите прославят делото на Светите равноапостоли...

Стар павилион до Народния театър стана читАлнЯ

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/star-pavilion-do-narodniia-teatyr-stana-chitalnia-6036629

Инициаторите от "Сдружение за градски читални" поканиха ценителите на книгите да дарят томове със съвременна и най-нова литература

Нова читАлнЯ в градинката на Народния театър

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nova-chitalnia-v-gradinkata-na-narodniia-teatyr-6036629

Инициаторите от "Сдружение за градски читални" поканиха ценителите на книгите да дарят томове със съвременна и най-нова литература

От 15 юли до 10 август е идеално време за отпуска

http://www.moreto.net/novini.php?n=290047

Дъждовете през юни ще започнат от първия ден на месеца и няма да спрат цели 3 седмици. Т.е. сухо ще е само в последните му дни. А идеалното метеорологично време за отпуска това лято се очертава между 15 юли и 10 август, съобщава за „Труд“ дежурният синоптик в TV-MET Симеон Матев.

Фандъкова: В класните стаи се оформя бъдещето на нашата държава

http://pik.bg/фандъкова-в-класните-стаи-се-оформя-бъдещето-на-нашата-държава-news337550.html

Фандъкова: В класните стаи се оформя бъдещето на нашата държава

"Честит празник на знанието и духовността! Често казваме "нашите свети букви", събирайки преклонението към знанието, образованието и науката. Образованието на децата векове наред е най-ценното, което се опитваме да им дадем." Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на официалната церемония по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

"В класните стаи се оформя бъдещето на нашата държава. Новият закон за училищното и предучилищното образование се гради на добрия опит на учители и училища. Нашият успех ще дойде тогава, когато опитът на успешните учители стане практика във всички училища", каза още Йорданка Фандъкова.

Македонският църковен глава почете Кирил и Методий в българския храм в Рим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782893

Архиепископ Стефан, главата на Македонската православна църква, днес ще присъства на богослужението в българския храм "Свети Павел" в Рим.
На него ще бъде почетена паметта на светите братя Кирил и Методий. Гост в храма ще бъде и премиерът Бойко Борисов заедно с българската официална делегация, която е в Рим за празника.
Архиепископ Стефан, главата на Македонската православна църква, днес ще присъства на богослужението в българския храм "Свети Павел" в Рим. На него ще бъде почетена паметта на светите братя Кирил и Методий. Гост в храма ще бъде и премиерът Бойко Борисов заедно с българската официална делегация, която е в Рим за празника.

Красен Кралев подкрепи „Купа България” по спортни танци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782897

Министърът посети и най-големия аматьорски футболен турнир у нас - Kamenitza Фен Купа
В събота министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети две големи спортни инициативи.
По покана на Българската федерация по спортни танци и КСТ „Дъга тийм“ министър Кралев гостува на кръг от Държавното първенство по спортни танци „Купа България“.
Министърът посети и най-големия аматьорски футболен турнир у нас - Kamenitza Фен Купа В събота министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети две големи спортни инициативи. По покана на Българската федерация по спортни танци и КСТ „Дъга тийм“ министър Кралев гостува на кръг от Държавното първенство по спортни танци „Купа България“.

Миков за 24-ти май: Истинските водачи на нацията винаги са били учителите

http://frognews.bg/news_91754/Mikov-za-24-ti-mai-Istinskite-vodachi-na-natsiiata-vinagi-sa-bili-uchitelite/

“Днес отбелязваме 1160 години от създаването на първата славянска азбука и 1150 години от Покръстването на българите. Две епохални събития, които по категоричен начин доказват мъдростта и далновидността на нашия народ, осъществил чрез тях своя цивилизационен избор, осъзнал, че без книжнина на собствен език, без образование за всички деца, няма и бъдеще”. Това се казва в поздравителния адрес от председателя на НС на БСП Михаил Миков по случай 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На езика си носи закон и милост...

http://www.cross.bg/oblazhavam-narod-tvoite-1466354.html

Христолюбци, Ето, възсия за нас Светлозарната памет на нашия преблажен отец Кирил, новия апостол и учител на всички страни. Със своето благочестие и красота той изгря на земята като слънце, просвещавайки целия свят чрез зарите на триипостасния Бог. Божията премъдрост си съгради храм в неговото сърце и върху неговия език като вьрху херувим почиваше Светият Дух, който винаги раздава дарове според силата на вярата, както е казал апостол Павел: „На всеки един от нас благодатта е дадена по мярката на дара Христов" (Еф. 4:7). Нали Господ е казал: „Който ме обича, и аз ще го възлюбя, и ще му се явя сам (Иоан. 14:21); ще си направя жилище в него и той ще ми бъде син, а аз ще му бъда баща" (по Йоан. 14:23). Търсейки такова отечество, този преблажен отец и наш учител изостави цялата красота на този живот, слава, дом и богатство, баща и майка, братя и сестри. Още от младини той беше чист като ангел, отклоняваше се винаги и отбягваше от житейските наслади, прекарваше времето си винаги в пеене па псалми и славословия, и в духовно поучение, като следваше само оня път, по който се възлиза на небесата. И затова божията благодат се изля в устата му, както е казал премъдрият Соломон: „На устните на премъдрия се намира знанието (по Притч. 16:7), а на езика си той носи закон и милост" (Притч. 3:16). Чрез това нашият учител затвори злохулните уста на еретиците

Москов: През 2016 г. ще заработят електронните здравни карти

http://healthy.actualno.com/Moskov-Prez-2016-g-shte-zarabotjat-elektronnite-zdravni-karti--news_474640.html

"Искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение". Това заяви здравният министър Петър Москов пред Но...

Образователният министър: Това бяха най-успешните матури от години насам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782885

Току-що приключилите матури са най-успешните досега. Такава е оценката на министъра на образованието проф. Тодор Танев, който даде интервю за БНР. Той коментира въпроса за изтичането на информация по време на изпитите, както и това, че по повод препитването на зрелостниците неизвестен човек с псевдоним „Пейо Яворов” написа във Фейсбук: „Успех на
Току-що приключилите матури са най-успешните досега. Такава е оценката на министъра на образованието проф. Тодор Танев, който даде интервю за БНР. Той коментира въпроса за изтичането на информация по време на изпитите, както и това, че по повод препитването на зрелостниците неизвестен човек с псевдоним „Пейо Яворов” написа във Фейсбук: „Успех на

Три жертви при пожар в атинска рафинерия

http://www.grreporter.info/tri-zhertvi-pri-pozhar-v-atinska-rafineriya/17315

При инцидента в рафинерията на „Гръцки петроли” на 8 май бяха ранени общо 6 души, трима от които починаха по-късно

прочети повече

Младеж катастрофира в крайпътни дървета край Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782877

Вчера около 19.30 часа младеж, който е шофьор от 8 месеца забил „Мерцедес“-а си в крайпътни дървета, съобщиха от полицията във Враца.
Катастрофата е станала на главен път 1-1. Г.М. катастрофирал като излязъл извън пътното платно от дясно по посока на движението и се блъснал в крайпътни дървета.
За щастие при пътния инцидент няма убити и ранени.
Вчера около 19.30 часа младеж, който е шофьор от 8 месеца забил „Мерцедес“-а си в крайпътни дървета, съобщиха от полицията във Враца. Катастрофата е станала на главен път 1-1. Г.М. катастрофирал като излязъл извън пътното платно от дясно по посока на движението и се блъснал в крайпътни дървета. За щастие при пътния инцидент няма убити и ранени.

Плевнелиев: Горди сме, че сме дали азбука на 300 млн. души по света

http://society.actualno.com/Plevneliev-Gordi-sme-che-sme-dali-azbuka-na-300-mln-dushi-po-sveta-news_474639.html

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция, по повод деня на отворе...

Зеленчуците поевтиняват

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zelenchucite-poevtiniavat-195333/

Цената на вносните доматите се понижава до 1,62 лева за кг, а на оранжерийните – до 2,25 лева за кг

Как чуждиците превземат езика ни

http://petel.bg/Kak-chuzhditsite-prevzemat-ezika-ni__113356

Чуждиците превземат езика ни. Според прогнозите на езиковедите все повече нови думи ще навлизат в речта ни. Сърфиране в нета вместо…...

Възрастен мъж почина, докато лови риба на Морска гара

http://petel.bg/Vazrasten-mazh-pochina--dokato-lovi-riba-na-Morska-gara__113357

Възрастен рибар почина тази сутрин на Морска гара докато хвърля въдица. Сигнал за инцидента на спешния телефон 112 е бил подаден от други...

Светлана от "Женени от пръв поглед" зарязала мъжа си заради мързел

http://petel.bg/Svetlana-ot-ZHeneni-ot-prav-pogled-zaryazala-mazha-si-zaradi-marzel__113358

Светлана от "Женени от пръв погред" съвсем не е мила и великодушна, както изглежда на екрана. Красавицата има железни принципи, заради...

Гръцкият вътрешен министър: През юни няма да платим вноската на МВФ

http://petel.bg/Gratskiyat-vatreshen-ministar--Prez-yuni-nyama-da-platim-vnoskata-na-MVF__113359

Гърция няма да може да плати поредната вноска на Международния валутен фонд през юни, предаде Ройтерс. Министърът на вътрешните работи...

Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен

http://pik.bg/стотици-протестиращи-блокираха-пътя-за-гърмен-news337541.html

Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен

Над 500 души от Гърмен и Марчево блокираха в 10.30 часа пътят между двете села, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица". Към протестиращите се присъединяват и още много хора. Те искат изселване на незаконно живеещите в гърменския квартал "Кремиковци" роми, информира БГНЕС.

"1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко", каза Димитър Стоянов от село Марчево. Столичанин с националния трибагреник заяви, че е дошъл да подкрепи местните хора, които не издържат на ромските набези:

"Да ги няма. Тук не е свърталище на крадци и разбойници. Заселили са се тук от Пазарджик, Петрич и къде ли не". Според него местните роми са кротки, но пришълците създават проблеми и след като пребивават незаконно в квартала трябва да бъдат изселени принудително.

Протестиращите не пропускат нито един автомобил, заканват се да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала. На мястото има полицаи, сред тях и спецотряда за издирване и задържане към ОД на МВР в Благоевград.

Повод за днешния масов протест е снощното нападение. Скандалът избухнал вчера между две компании – българска и ромска – заради високо пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване.

"По никакъв повод ни нападнаха, биха с брадви, мотики... Положението става нетърпимо", оплака се днес местен жител. Районът към квартала е отцепен и никакъв ром не се мярка в квартала. 

"Голдън стейт уориърс" е на победа от финала на НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539640_goldun_steit_uoriurs_e_na_pobeda_ot_finala_na_nba/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" е на победа от финала на НБА, след като отнесе със 115:80 "Хюстън рокетс" като гост. 

"Воините" вече водят с 3:0 победи и се нуждаят от само още една, за да стигнат до сблъсъка за титлата.

Основна заслуга за успеха имаше Стеф Къри, който направи пореден страхотен мач, в който не даде шанс на съперниците си да го спрат.

Гардът вкара 40 точки, а успеваемостта му отново бе изумителна  - 7/9 от тройката, 5/10 за две точки и 9/10 от...

Танев доволен: Тези матури бяха най-успешните

http://education.actualno.com/Tanev-dovolen-Tezi-maturi-bjaha-naj-uspeshnite-news_474637.html

Току-що приключилите матури са най-успешните досега, заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той коментира въпроса за изтичането на информация по време на изпитите, к...

Нигерийската армия избива екстремисти от "Боко Харам"

http://www.mediapool.bg/nigeriyskata-armiya-izbiva-ekstremisti-ot-boko-haram-news234443.html

Нигерийската армия съобщи, че нейни войски са избили десетки екстремисти от "Боко Харам" и са спасили 20 жени и деца от плен, предаде Асошиейтед прес. Има информация, че екстремистите извършват кланета над селяни, добавя агенцията. Това подкрепя съобщенията, че бунтовниците от "Боко Харам" привършват мунициите и прибягват до тактиката "удряй и бягай". Нигерия води офанзива срещу последния им бастион в северната гора Самбиса. Вчера армията направи изявление, че предишният ден са били унищожени четири лагера на групировката, въпреки поставените мини, отнели живота на един войник и ранили десетима. В същото време очевидци съобщават за най-малко 10 убити в североизточната част на страната. Жертвите са били избити с брадви и главите на някои от тях са били отрязани. Бойци на отрядите за гражданска самозащита преследват нападателите, добави Майна Улараму, лидер на местното правителство. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е "дълбоко притеснен от продължаващите безразборни и ужасяващи атаки на "Боко Харам" срещу мирното население в Камерун, Чад, Нигер и Нигерия".

600 нелегални имигранти, тръгнали към Европа, са арестувани в Либия

http://www.moreto.net/novini.php?n=290048

Най-малко 600 нелегални имигранти от африканските страни, запланували да стигнат в Европа са арестувани в Либия, съобщиха АФП и Фокус като се позовава на данни от либийската брегова охрана. Бежанците са били арестувани по време на голяма операция в района на Триполи, по време на която е било конфискувано и телекомуникационно оборудване.

Хиляди евакуирани в Непал, след като свличане на земни маси прегради река

http://www.mediapool.bg/hilyadi-evakuirani-v-nepal-sled-kato-svlichane-na-zemni-masi-pregradi-reka-news234442.html

Хиляди напуснаха селища и градове край планинска река в Северозападен Непал, след като тя беше препречена от свличане на земни маси, което може да предизвика разливи и наводнения, предаде Асошиейтед прес. Свлеклите се земни маси създадоха естествена дига и езеро с дължина 2 километра по продължение на река Калигандаки, съобщи правителствен представител. Жителите на бреговете бяха отведени на по-високи места поради опасения, че реката може да прелее и да предизвика наводнения в района, на около 200 километра северозападно от Катманду. Войници и полицаи бяха изпратени да наблюдават реката и да помагат да се предупредят жителите. Две силни земетресения на 25 април и на 12 май опустошиха страната, отнемайки живота на близо 8700 души. Земетресенията и вторичните трусове предизвикаха и много свличания на земни маси в страната.

Министър Танева: В началото на юли ще бъде отворена програмата "Млад фермер”

http://pik.bg/министър-танева-в-началото-на-юли-ще-бъде-отворена-програмата-млад-фермер”-news337534.html

Министър Танева: В началото на юли ще бъде отворена програмата "Млад фермер”

"Тази седмица имаме добрата новина, че имаме одобрена програма за новия програмен период 2014 -2020 г. "Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева предаването „Агросвят” по Дарик.

Министър Танева припомни, че нашата програма е била предпоследна, но благодарение на създадената изключително добра комуникация с ЕК, програмата е одобрена. Тя уточни, че бюджетът по тази програма е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства.

Министър Танева каза още, че 1, 111 млрд. евро са за развитие на бизнеса или те са предназначени за инвестиции в земеделските стопанства, 919 млн. евро са за опазване на околната среда, които са предназначени за развитие на общинската, публична инфраструктура и децентрализиране на управлението. Министър Танева заяви, че се планира в началото на месец юли да бъде отворена програмата „млад фермер”.

Министър Танева каза още, че се водят разговори с ЕК за удължаване с шест месеца на допустимостта на разходите по старата програма „Развитие на селските райони”. 

Швеция триумфира на "Евровизия"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/shveciia-triumfira-na-evroviziia-6036628

28-годишният шведски певец Манс Зелмерльов, който изпълни песента Heroes ("Герои"), спечели още преди края на преброяването на гласовете

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица, заяви Плевнелиев и поведе шествието за 24 май

http://frognews.bg/news_91753/Nad-300-mln-jiteli-na-planetata-pishat-na-kirilitsa-zaiavi-Plevneliev-i-povede-shestvieto-za-24-mai/

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция по повод деня на отворени врати за 24 май.

24 май с Actualno.com и българската литература: Димитър Талев

http://literature.actualno.com/24-maj-s-Actualnocom-i-bylgarskata-literatura-Dimityr-Talev-news_473197.html

На 24 май Actualno.com реши да отбележи празника на българската писменост и култура, отдавайки почит на величието на българския език чрез едни от шедьоврите в родната ни литература.Безсмъртните постиж...

Микробуси с роми се опитват да влязат в Гърмен, протестиращи блокираха пътя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782869

Жители на Гърмен и съседните села излязоха на протест след масовия бой между българи роми вчера. Блокиран е пътят между Огняново и Гърмен. И в момента микробуси с роми от околните населени места се опитват да влязат в селото, но са спирани от разгневена тълпа с български знамена, която настоява незаконното гето да бъде премахнато.
Жители на Гърмен и съседните села излязоха на протест след масовия бой между българи роми вчера. Блокиран е пътят между Огняново и Гърмен. И в момента микробуси с роми от околните населени места се опитват да влязат в селото, но са спирани от разгневена тълпа с български знамена, която настоява незаконното гето да бъде премахнато.

Иван Дреновички: По проекта „Южен поток” се водят активни преговори

http://www.cross.bg/potok-strana-yuzhen-1466353.html

/КРОСС/ На този етап началото на техническите дейности по изпълнението на т. нар „Турски поток" не се нуждае от конкретен договор с турската страна, за да започне „Газпром" плаща месечно по 25 млн. евро на италианската компания, ангажирана с необходимата техника за водната част. Договор с Турция не е необходим за 2/3 от трасето, което предстои да бъде изградено. Може би договорката с Турция е въпрос на време, с оглед на предстоящите избори там, каза председателят на Националния комитет на Световния петролен съвет Иван Дреновички в интервю за БНР. Според него Русия очаква нов министър на енергетиката в южната ни съседка. От края на 2014 г. се наблюдава засилване на дейностите по изграждането на интерконектор между България и Турция, допълни той. По проекта „Южен поток" се водят активни преговори, допълни той. Според експерта, за страната ни е важно проектът за газопровода да бъде възстановен и тръбата да стигне до Варна: „Предстоят и посещения от българска страна. Моята информация е главно от руската страна. Мисля, че при подходящи условия, подходящ контекст на преговорите и едно разумно предложение с обвързващи стъпки и по-скоро от наша страна, респективно от ЕС, имаме добри възможности да се говори за „Южен поток" в сегашно време".Руската страна обяви, че спира проекта „Южен поток", но до този момент това не е станало с официални документи

Почти изравнени сили преди втория тур на президентските избори в Полша

http://www.mediapool.bg/pochti-izravneni-sili-predi-vtoriya-tur-na-prezidentskite-izbori-v-polsha-news234441.html

В Полша започна гласуването на втория и решаващ тур на президентските избори. Да гласуват са призовани над 30 милиона поляци, които ще трябва да направят избор между двама кандидати - действащия президент Бронислав Коморовски и кандидата на най-голямата опозиционна партия "Закон и справедливост" Анджей Дуда. Двамата събраха най-много гласове на първия тур на 10 май. Коморовски получи 33,77 процента, а Дуда - 34,76 процента. Активността на избирателите по данни на държавната избирателна комисия бе 48,96 процента. Според социологическите проучвания в неделя се канят да гласуват около 60 процента от избирателите. Експертите не се наемат със сигурност да прогнозират изхода от днешния вот. Разликата в рейтинга между двамата кандидати е толкова малка, че всичко ще зависи от активността на избирателите. Според последната анкета, публикувана от в. "Polska The Times", за Дуда възнамеряват да гласуват 51 процента, а за Коморовски - 49 процента от избирателите - разлика, близка до допустимата грешка. Други два сондажа също предвиждат победа на косъм за Дуда, но институтът Millward Brown прогнозира обратната тенденция, предаде Франс прес. В 7,00 ч. местно време в страната и в чужбина отвориха врати около 27 000 изборни секции. Гласуването ще приключи в 21,00 ч. местно време (19,00 ч. по Гринуич, 22,00 ч. бълг. време).

Микробуси с роми се опитват да влязат в Гърмен, протестиращи блокираха пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782865

Жители на Гърмен и съседните села излязоха на протест след масовия бой между българи роми вчера. Блокиран е пътят между Огняново и Гърмен. И в момента микробуси с роми от околните населени места се опитват да влязат в селото, но са спирани от разгневена тълпа с български знамена, която настоява незаконното гето да бъде премахнато.
Жители на Гърмен и съседните села излязоха на протест след масовия бой между българи роми вчера. Блокиран е пътят между Огняново и Гърмен. И в момента микробуси с роми от околните населени места се опитват да влязат в селото, но са спирани от разгневена тълпа с български знамена, която настоява незаконното гето да бъде премахнато.

Невръщане на данъци и спиране на плащанията вместо реформи

http://www.grreporter.info/nevrshchane-na-dantsi-i-spirane-na-plashchaniyata-vmesto-reformi/17314

Държавата дължи 4,4 милиарда евро,в пенсионните фондове има дефицит от 349 милиона евро, връщането на ДДС се бави до 3-4 години

прочети повече

Данъци и спиране на плащанията вместо реформи

http://www.grreporter.info/dantsi-i-spirane-na-plashchaniyata-vmesto-reformi/17314

Държавата дължи 4,4 милиарда евро,в пенсионните фондове има дефицит от 349 милиона евро, връщането на ДДС се бави до 3-4 години

прочети повече

4 ранени, 8 арестувани в Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_509555.html

Четирима души са пострадали, а осем са задържани след масовия бой в с. Гърмен, станал вчера между българи и роми, съобщи БГНЕС. За 11 часа днес е насрочен протест с блокада на пътя Огняново-Гърмен заради безчинствата на роми. Масовият бой започна към 17.30 ч. в кв. "Заграде" вчера. Поводът бе силна музика. Последва сбиване, в което са използвани "оръжия" като брадви и мотики. Кварталът бе обграден от полиция и беше въведен пропускателен режим, заради слух, че роми от Петрич са тръгнали за Гърмен, за да се включат в боя. В подкрепа на полицаите от РУП Гоце Делчев пристигнаха и подкрепления от Разлог и Банско. В боя пострадаха четирима българи и бяха приети в Спешното отделение на болницата в Гоце Делчев. Те са 49-годишният И. Кременлиев, който е с рана на лицето, връстникът му С. Пашов е с контузия на главата, със същото нараняване е и Г. Делев, който е 48-годишен. С контузия на гръден кош е 29-годишният Ст. Кременлиев. След оказаната им първа помощ и четиримата са освободени за домашно лечение. Тази нощ са подадени още два сигнала за сбивания. Полицията се е намесила бързо и няма пострадали. В Районна прокуратура Гоце Делчев е образувано досъдебно производство. Инициативен комитет още снощи е започнал подписка за изселването на ромите от квартала. Още снощи са събрани 300 подписа. Кметът Капитанова е наредила пълна адресна проверка на живущите в квартала роми, тъй като има съмнения, че в него има хора без адресна регистрация.

Ирландия стана първата страна одобрила еднополовите бракове с референдум

http://www.mediapool.bg/irlandiya-stana-parvata-strana-odobrila-ednopolovite-brakove-s-referendum-news234440.html

Ирландците гласуваха с голямо мнозинство за легализирането на еднополовите бракове в исторически референдум, който отбелязва драматична социална промяна в традиционно католическата страна, декриминализирала хомосексуалността преди едва 22 години, съобщи "Ройтерс", след като бяха обявени официалните резултати от гласуването. При едно от най-високите нива на избирателна активност, достигано на референдум в страната – 60,4%, „да” казаха 62 процента от избирателите. Така Ирландия стана първата страна в света, гласувала на общонароден референдум за легализиране на еднополовите бракове. 1 201 607 души гласуваха в подкрепа на еднополовите бракове, докато 734 300 гласуваха против, предаде Би Би Си. От 43 избирателни района, само в Роскомомон-Юг преобладават гласовете против. Избирателите бяха попитани дали са съгласни с твърдението: "Бракът може да бъде сключен в съответствие с правото на две лица, без оглед на техния пол". На площада пред Дъблинския замък стотици мъже, жени и деца с флагове в цветовете на дъгата се прегръщаха, поздравяваха се и плачеха, когато официалните резултати бяха обявени на големия екран. Пенсионираният учител Питър Линч, който носеше значка с мото „Благодаря, Ирландия“, заяви „Това означава всичко за мен. Най-накрая на 60 години аз съм равноправен гражданин“. С това гласуване ние разкрихме кои сме: щедри, състрадателни, смели и весели хора. Това „Да” се чу силно в целия свят като звук на пионерско лидерство на нашия народ, заяви ирландският министър-председател Енда Кени. Министърът на здравеопазването Лео Варадкар, който през януари публично обяви ,че е гей, нарече референдума "социална революция" и подчерта, че „традиционното културно разделение“ между селската и урбанизираната част на Ирландия се е стопило. „Сега Ирландия наистина говори с един глас в полза на равноправието“, каза той. Кампанията "Да" бе подкрепена от всички партии, големите работодатели и известни ирландци. Католическиият архиепископ на Дъблин Диармуд Мартин заяви, че ако референдумът потвържадава мнението на младите, то "църквата има огромна задача пред себе си”. "Оценявам как гейовете и лесбийките се чувстват в този ден. Това е нещо, което обогатява начина, по който живеем. Мисля, че това е една социална революция", добави архиепископът на Дъблин. През 2010 г. ирландското правителство прие законодателство за гражданското партньорство, което даде правно признание за гей двойките. Бракът обаче е защитен от конституцията, докато гражданското партньорство не бе. С решението на референдума се заличава разликата между гей двойките и разнополовите двойки. Така заедно с Ирландия страните в Европейския съюз, които са уредили законово семействата на еднополовите двойки чрез законен брак, станаха 11. Други 8 държави членки на ЕС също дават на еднополовите си семейства възможност да узаконят отношенията си чрез небрачни институти, наричани по различен начин в различните държави - гражданско партньорство, регистрирано партньорство и др. Така общо 19 от 28-те държави от Европейския съюз са узаконили по един или друг начин семействата на еднополовите двойки. От европейските държави извън ЕС правна уредба на еднополовите семейства има в Лихтенщайн, Швейцария, Исландия, Норвегия, Андора, Сан Марино, остров Ман и остров Джърси. От 9-те държави членки на ЕС, които не признават еднополовите семейства под никаква форма, в 5 има законопроекти, които предстои да бъдат разгледани. Единствено в Словакия, Латвия, Гърция и България нама такива инициативи.

Адска миризма и мръсотия в тоалетната на гарата в Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782855

Снимка, направена в тоалетните на жп гарата в Перник показва как може да изглежда едно място в цивилизована страна, член на Европейския съюз и с претенции да е нормална. Фотосът е изпратен до рубриката „Моята новина” на Нова телевизия. Авторът, потресен от видяното уточнява, че това е мъжката част на тоалетните,
Снимка, направена в тоалетните на жп гарата в Перник показва как може да изглежда едно място в цивилизована страна, член на Европейския съюз и с претенции да е нормална. Фотосът е изпратен до рубриката „Моята новина” на Нова телевизия. Авторът, потресен от видяното уточнява, че това е мъжката част на тоалетните,

България отбелязва Деня на славянската писменост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/24/2539633_bulgariia_otbeliazva_denia_na_slavianskata_pismenost/?ref=rss


На 24 май по традиция се отбелязва Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас - Светите братя Кирил и Методий.

"Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Имаме над 50 народа от 12 държави, в които тя е официална азбука." Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция по повод деня на отворени...

Започна празничното шествие по повод 24 май в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782847

Празничното шествие по повод 24 май тръгна от Президентството водено от държавния глава Росен Плевнелиев, предаде Фокус.
В шествието освен държавният глава се присъединиха, министри, народни представители и общински съветници. Десетки граждани заедно с управляващите вървят към сградата на БАН, пред която към шествието ще се присъединят много учени
Празничното шествие по повод 24 май тръгна от Президентството водено от държавния глава Росен Плевнелиев, предаде Фокус. В шествието освен държавният глава се присъединиха, министри, народни представители и общински съветници. Десетки граждани заедно с управляващите вървят към сградата на БАН, пред която към шествието ще се присъединят много учени

Фотогалерия: Титлата на "Барселона" и сбогуването на Шави

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539631_fotogaleriia_titlata_na_barselona_i_sboguvaneto_na/?ref=rss


"Барселона" официално вдигна 23-ата си титла в испанското първенство след равенството 2:2 срещу "Депортиво", но звездата на вечерта бе Шави Ернандес, който изигра последния си мач на "Камп ноу".

Започна празничното шествие по повод 24 май в София (oбновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782841

Празничното шествие по повод 24 май тръгна от Президентството водено от държавния глава Росен Плевнелиев, предаде Фокус.
В шествието освен държавният глава се присъединиха, министри, народни представители и общински съветници. Десетки граждани заедно с управляващите вървят към сградата на БАН, пред която към шествието ще се присъединят много учени
Празничното шествие по повод 24 май тръгна от Президентството водено от държавния глава Росен Плевнелиев, предаде Фокус. В шествието освен държавният глава се присъединиха, министри, народни представители и общински съветници. Десетки граждани заедно с управляващите вървят към сградата на БАН, пред която към шествието ще се присъединят много учени

The Sun разкри шокиращата тайна на Джордж Майкъл

http://petel.bg/The-Sun-razkri-shokirashhata-tayna-na-Dzhordzh-Maykal__113354

Последната публична снимка на Джордж Майкъл от 2013 година. Снимка:The Sun Певецът Джордж Майкъл не е напускал дома си в Северен Лондон от...

Бели, зелени и червени балони в морето край Варна! Ветроходците също празнуват 24 май (снимки)

http://petel.bg/Beli--zeleni-i-cherveni-baloni-v-moreto-kray-Varna--Vetrohodtsite-sashho-praznuvat-24-may--snimki-__113355

фото Румен Сарандев Стотици бели, зелени и червени балони се понесоха по вятъра над Варненския залив. Те бяха пуснати от яхтите,...

Поляците гласуват за президент в решаващ втори тур

http://news.ibox.bg/news/id_1805861577

Избират между действащия президент Бронислав Коморовски и Анджей Дуда

Немска компания търси шивачки във Видин

http://frognews.bg/news_91751/Nemska-kompaniia-tarsi-shivachki-vav-Vidin/

Германска компания открива голямо шивашко предприятие във Видин, съобщи областният управител Момчил Станков. То ще стартира със 150 работни места, но до 5 години в него ще заработят 600 души.

От края на юни ще може да се кандидатства по мярката „Млад фермер“

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/ot-kraia-na-iuni-shte-moje-da-se-kandidatstva-po-miarkata-mlad-fermer-195332/

Почти половината от бюджета е за инвестиции в земеделските стопанства, заяви земеделският министър Десислава Танева

Шестима души са пострадали при две катастрофи през денонощието във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290049

Шестима души са пострадали при две катастрофи през денонощието във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. В един от инцидентите станал на ул. „Прилеп” е пострадал моторист, който при преминаване с висока скорост е влязъл в дупка и е паднал.

Всеки българин губи 8 дни годишно в битка с бюрокрацията

http://www.bnews.bg/article-135492

Държавни и общински служби администрират 2321 вида регулации и "услуги.

ЖГЕРБ-Перник дариха книги по повод 24 май

http://pik.bg/жгерб-перник-дариха-книги-по-повод-24-май-news337523.html

ЖГЕРБ-Перник дариха книги по повод 24 май

ЖГЕРБ-Перник дариха книги на Ресурсен център за деца със СОП по повод 24 май- Деня на славянската писменост и култура, съобщиха от пресцентъра на партията.

Малчуганите от центъра получиха още храни и дрехи. „Това е един от най-важните български празници. По този повод подарихме на децата книги, подходящи за възрастта им и се надяваме съдържанието им да бъде интересно и полезно за тях“, заяви областният координатор на ЖГЕРБ-Перник д-р Елза Драгомирова.

Тя допълни, че женската структура на ГЕРБ в Перник редовно прави дарения на Ресурсния център. „Ние от ГЕРБ сме съпричастни към децата тук и считаме, че това да им помагаме е наш граждански дълг. Убедени сме, че благотворителността трябва да е ангажимент на цялото ни общество“, добави още Драгомирова.

ПФ недоволни, че уволнили шефа на БАБХ без да ги питат

http://politics.actualno.com/PF-nedovolni-che-uvolnili-shefa-na-BABH-bez-da-gi-pitat-news_474633.html

Уволнението на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов предизвика трус в отношенията между партньорите в управлението. От Патриотичния фронт скочиха срещу решен...

Марчево и Гърмен осъмнаха под полицейска обсада

http://frognews.bg/news_91750/Marchevo-i-Garmen-osamnaha-pod-politseiska-obsada/

Марчево и Гърмен осъмнаха под полицейска обсада. Заради конфрикт между роми и жители на двете села в събота се наложи засилено присъствие на органите на реда. Вчера битката завърши с трима тежко ранени и десетки с леки наранявания. Осем души са арестувани.

Марсоходът изпратил снимка на загадъчно същество от Марс (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782829

Продължават изненадите, изпращани на Земята от марсохода „Опортюнити”. Последната е снимка с изображение на неизвестно за науката същество, което се вижда на повърхността на Червената планета. При първото публикуване на конкретната снимка, сензацията не бе забелязана, но след последвал анализ от учени-уфолози, се появи нещо,

Марсоходът изпратил снимка на загадъчно същество от Марс (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782827

Продължават изненадите, изпращани на Земята от марсохода „Опортюнити”. Последната е снимка с изображение на неизвестно за науката същество, което се вижда на повърхността на Червената планета. При първото публикуване на конкретната снимка, сензацията не бе забелязана, но след последвал анализ от учени-уфолози, се появи нещо,

По искане на ЕСО ще бъдат ограничени ВЕИ мощности в Западна България

http://www.cross.bg/elektricheska-bulgariya-energiya-1466352.html

/КРОСС/ От 10 до 17 ч. днес, по искане на държавния „Електроенергиен системен оператор", ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията, обслужвана от ЧЕЗ. Териториалните диспечерски управления на ЕСО разпоредиха на „ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени максималните работни мощности на 60% на всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, присъединени към електроразпределителната мрежа. „ЧЕЗ Разпределение България" АД напомня, че разпорежданията на оперативния персонал на Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

Украйна пред банкрут

http://europe.actualno.com/Ukrajna-pred-bankrut-news_474632.html

Украинската държава не може да изплаша външния си дълг, констатираха хакери от украинската анонимна група "КиберБеркут", предаде БГНЕС. Те са проникнали в компютърната система на Управление...

Плевнелиев: Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица

http://pik.bg/плевнелиев-над-300-млн-жители-на-планетата-пишат-на-кирилица-news337520.html

Плевнелиев: Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица . Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция, по повод деня на отворени врати за 24 май, пред журналисти, предаде репортер на агенция „Фокус”.

Малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите. „Гордеем се с това, че точно тук в България се е разгорило огнището на духовността и писмеността на славянските народи, a искрите се разгоряха по целия свят”, заяви държавният глава. 

„Днес има над 300 млн. жители по света, които пишат на кирилица.Имаме над 50 народа , от 12 държави, в които тя е официална азбука”, уточни Плевнелиев.

„Гордеем се със социалния принос на българите, които разбраха важността на дело на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително важен начин. Малко са народите, които празнуват светци , които са създали азбука. Малко са народите, които имат ден на писмеността и културата, който е национален празник. Много малко са народите, които имат азбука, с която се гордеят, която между другото е и третата официално призната в ЕС. Вече може да я видим и на всяка една европейска банкнота”, каза президентът.

За нас това е доказателство за мисията на българския народ към миналото и към бъдещето .Това е повод за национална гордост, че и ние сме дали нещо на света”, заключи президентът.

И ние сме дали нещо на света, обяви Плевнелиев по случай 24 май

http://news.ibox.bg/news/id_663665678

Държавният глава отвори вратите на президентската институция за граждани по случай Деня на славянската писменост. Гордеем се със специалния принос на българите, които разбраха важността на делото на светите братя Кирил И Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително достоен начин, коментира президентът

М. Тодорова: Управление по лични финанси е напът да се изучава в училище

http://www.investor.bg/obrazovanie/466/a/m-todorova-upravlenie-po-lichni-finansi-e-napyt-da-se-izuchava-v-uchilishte-194593/

Учителите по математика могат да преподават основни финансови концепции, но е по-добре те да са отделен предмет, смята депутатът

Хиляди евакуирани след свличане на земни маси в Непал

http://frognews.bg/news_91748/Hiliadi-evakuirani-sled-svlichane-na-zemni-masi-v-Nepal/

Хиляди напуснаха селища и градове край планинска река в Северозападен Непал, след като тя беше препречена от свличане на земни маси, което може да предизвика разливи и наводнения, предаде Асошиейтед прес.

ЧЕЗ ограничава ВЕИ мощностите в Западна България

http://pik.bg/чез-ограничава-веи-мощностите-в-западна-българия-news337519.html

ЧЕЗ ограничава ВЕИ мощностите в Западна България

В понеделник 25 май за периода от 10:00 ч. до 17:00 ч., по искане на ЕСО, ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията, обслужвана от ЧЕЗ.

Териториалните диспечерски управления на държавния "Електроенергиен системен оператор" ЕАД разпоредиха на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени на 60% максималните работни мощности на всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, присъединени към електроразпределителната мрежа.

"ЧЕЗ Разпределение България" АД напомня, че разпорежданията на оперативния персонал на Териториалните диспечерски управления на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа. 

ЧЕЗ ограничава ВЕИ мощностите в Западна България

http://society.actualno.com/ChEZ-ogranichava-VEI-moshtnostite-v-Zapadna-Bylgarija--news_474630.html

На 24.05.2015 г., за периода от 10:00 ч. до 17:00 ч., по искане на ЕСО, ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията, обслужвана от ЧЕЗ. Терито...

Рамзан Кадиров стана главен „Нощен вълк” на Чечня (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782814

Рамзан Кадиров стана водач на чеченското подразделение на Общоруския мотоклуб „Нощни вълци”. Лидерът на Чечня получи от ръцете на руския рокер №1 Хирург кожена жилетка със символиката на клуба, предаде НТВ. Кадиров нарече Александър Залдостанов „истински патриот, който винаги се появява там, където е нужна подкрепа от страна на неговите яки и

Проф. Петко Петков: 24 май трябва да е националният празник на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=290044

24 май е единственият празник на българите, който повече от 150 години непрекъснато е празнуван - от 1851-ва, когато започва неговото честване в Пловдив. Този ден, който събира българите от миналото, настоящето и бъдещето, трябва да е националният ни празник.

Президентството показва най-стария препис на "История славянобългарска"

http://offnews.bg/news/n_1/n_509550.html

Днес Президентството отваря врати за граждани. В сградата на "Дондуков" 2 в София ще бъде изложен най-старият препис на "История славянобългарска". Преписът е на 250 години, а авторът му е Софроний Врачански. В 10 ч. президентът Росен Плевнелиев посрещна лично първите посетители. В Гербовата зала ще могат да се видят още книгите "Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и списанието, издавано в Смирна през 1844-1846 г. и поставило началото на българския периодичен печат - "Любословие". Там ще бъдат изложени завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Ще бъдат изложени първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив. Посетителите на президентството ще могат да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава. Вратите на Президентството ще бъдат отворени до 16 ч.

След боя: В Гърмен излизат на протест срещу ромите

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/sled-boia-v-gyrmen-izlizat-na-protest-sreshtu-romite-6036627

Жителите настояват за незабавна проверка на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци", където живеят около 900 души, много от тях нелегално

Реформите като дядо Коледа – всеки е чувал за него, но никой не го е виждал

http://www.bnews.bg/article-135491

Колкото повече ни говорят за „реформи“, толкова по-отчаяни ще стават да не видим истината.

Кампания: Запишете на 24 май клип с фолклорни танци

http://society.actualno.com/Kampanija-Zapishete-na-24-maj-klip-s-folklorni-tanci-news_474627.html

Кампания призовава днес всички българи, включително и в чужбина, да се запишат как танцуват фолклорни танци и да споделят видеото в интернет. "Дръж се, земьо, българите танцуват" е инициатив...

Четирите приятелки в “Малки сладки лъжкини” най-после разбират защо изчезна Алисън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782062


На два въпроса се опитват да си отговорят четирите момичета Хана, Ария, Спенсър и Емили в “Малки сладки лъжкини” още от първия сезон на сериала – какво се е случило в нощта, в която изчезва приятелката им Алисън, и кой е човекът, стоящ зад псевдонима А, който знае всяка тяхна тайна, и защо превръща живота им в ад.
На два въпроса се опитват да си отговорят четирите момичета Хана, Ария, Спенсър и Емили в “Малки сладки лъжкини” още от първия сезон на сериала – какво се е случило в нощта, в която изчезва приятелката им Алисън, и кой е човекът, стоящ зад псевдонима А, който знае всяка тяхна тайна, и защо превръща живота им в ад.

Стотици българи празнуват 24 май в сърцето на Рим

http://petel.bg/Stotitsi-balgari-praznuvat-24-may-v-sartseto-na-Rim__113352

Стотици българи отбелязват 24 май в светите за славянската култура места в Рим. По обяд в българската църква в сърцето на вечния град беше...

Варненските абитуриенти без издънки на пътя, поне засега

http://petel.bg/Varnenskite-abiturienti-bez-izdanki-na-patya--pone-zasega-__113353

Първите две денонощия, в които варненските абитуриенти празнуват, са преминали напълно спокойно. Това съобщиха от пресцентъра на...

Пет стъпки за защита от кибератаки

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/05/24/2537241_pet_stupki_za_zashtita_ot_kiberataki/?ref=rss


Кибератаките стават все по-мащабни и развити. За доста компании това е тема табу, защото се притесняват, че не я разбират и е твърде сложна. Всъщност има няколко лесни начина да се поддържа едно прилично ниво на сигурност, коментират от компанията за киберсигурност PagerDuty пред онлайн изданието VentureBeat.

От компанията дават и пет стъпки, които са най-добрите практики за защита от кибератаки и поддържането на прилично ниво на сигурност.

1. Да се създадат вътрешни...

Българската правителствена делегация присъства на молебен в църквата „Свети Павел” в Рим

http://www.cross.bg/pavel-sveti-kiril-1466350.html

/КРОСС/ Българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов присъства на молебена в църквата „Свети Павел" в Рим по повод днешния празник. Храмът е предоставен специално на българската общност преди една година. Днешното богослужение ще бъде отслужено от митрополит Антоний, съобщава БНР. Министър-председателят подари на храма специален подарък - одежди за свещеника и дякона, както и напрестолно евангелие с обков. На него е написана речта на богослужението на български eзик. „Ние се чувстваме радостни в този ден, че можем именно оттук да отправим нашата молитва на славянски език и да се помолим на Светите братя, на Бога, да благослови целия ни народ, за да запазим нашия език, нашата история, нашите традиции и да вървим бодро напред по стъпките на нашите братя Кирил и Методий. Църквата „Св. ап. Павел" е древна християнска светиня, защото тук вътре в самата църква има параклис, посветен на Свети ап. Павел, където се предполага, че е бил домът му. Тук е бил първият християнски център, защото мнозина са идвали да слушат неговата проповед. Ние сме щастливи, че можем да ползваме този храм в неделните дни, в съботните дни, когато има големи християнски празници, за да можем да отправим нашата молитва към Бога и пред Свети Апостол Павел", каза митрополит Антоний. Министър-председателят ще се поклони пред мощите на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе"

Швеция е победител в „Евровизия 2015”

http://www.mediapool.bg/shvetsiya-e-pobeditel-v-evroviziya-2015-news234439.html

Швеция спечели 60-я песенен конкурс "Евровизия 2015". Шведският певец Манс Зелмерльов с песента "Герои" ("Heroes") спечели още преди края на преброяването на гласовете. Зелмерлов събра 365 точки и изпревари с голяма преднина следващите две изпълнения. Руската изпълнителка Полина Гагарина с песента "Милион гласове" ("A million voices") остана на второ място с 305 точки, а италианското поп-оперно трио "Ил воло"  получи 292 точки при гласуването на зрителите от цяла Европа. Младите тенори се представиха с песента "Голяма любов" (Grande amore). Финалът на конкурса, състоял се на най-големия закрит стадион във Виена "Винер Щадтхале", беше открит с изпълнение на Виенския филхармоничен оркестър. 10 000 души присъстваха на финала на конкурса в австрийската столица. Смята се, че предаването е било гледано от 100 милиона зрители, отбелязва ДПА. Победата на шведския изпълнител означава, че догодина конкурсът ще се състои в Швеция, отбелязва Асошиейтед прес. Швеция изпадна във възторг при обявяването на победата на Манс Зелмерльов. В нормално спокойната шведска столица Стокхолм победата беше отбелязана с фойерверки и клаксони. С шестата победа на "Евровизия" Швеция заема второ място сред страните, печелили най-много издания на конкурса - след Ирландия, която е записала 7 победи. 28-годишният певец вече е любимец на шведите, които не се уморяват от неговия ентусиазъм и скромност. Шведските медии подчертават, че всички страни са дали точки за неговата изява. За сравнение, руската изпълнителка Полина Гагарина не получи нито една точка от Литва и Сан Марино.

24 май – Ден на просветата, културата и славянската писменост

http://www.cross.bg/kiril-metodiii-sofiya-1466349.html

/КРОСС/ На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив, по инициатива на Найден Геров, се организира празник на Кирил и Методий - създатели на глаголицата. Изборът на Найден Геров не е случаен - 11 май е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в „Христоматия славянского языка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата, 1858 година този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица", след което учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов

24 май – Ден на просветата, културата и славянската писменост

http://www.cross.bg/kiril-metodiii-praznik-1466349.html

/КРОСС/ На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив, по инициатива на Найден Геров, се организира празник на Кирил и Методий - създатели на глаголицата. Изборът на Найден Геров не е случаен - 11 май е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в „Христоматия славянского языка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата, 1858 година този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица", след което учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов

Полиция за „сини“ билети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782313

Полиция ще бди срещу безредици при продажбата на последните за София 500 билета за финала „Левски“ - „Черно море“. „Герена“ получи 7500 места, чака още 2500. Част от билетите обаче ще отидат във фенклуба.
Пристигането на последните хартийки се забави, вероятно ще дойдат днес. Веднага ще бъде обявено кога ще се пласират на касите на „Аспарухов“.
Полиция ще бди срещу безредици при продажбата на последните за София 500 билета за финала „Левски“ - „Черно море“. „Герена“ получи 7500 места, чака още 2500. Част от билетите обаче ще отидат във фенклуба. Пристигането на последните хартийки се забави, вероятно ще дойдат днес. Веднага ще бъде обявено кога ще се пласират на касите на „Аспарухов“.

Много символика, много нещо, батенце...

http://offnews.bg/news/n_1/n_509508.html

Ние, по-възрастните жители на София, често си определяме срещи на места, които не съществуват. Не знам дали на вас ви се е случвало, но аз съм пълен с истории, в които човек, по-млад от мен с 20 години, мига на парцали, когато кажа, че съм имал среща в "градинката зад мавзолея" или пък когато река, че съм минал по "Жданов". Не знам как, не знам защо, но някои неща си отиват по-бързо от съзнанието ни. А други се загнездват там и си остават за цял живот. Днес не мога да си представя да нарека дори симпатизант на БСП с обръщението "другарю", въпреки че другаросвах всички до 18-тата си година (тогава това обръщение бе официално изметено от езика ни и бе заменено с "господине"). За сметка на това тоя мавзолей така се е забил в съзнанието ми, че дори празната градинка при БНБ и Народния театър все още битува като "мавзолея" и всички опити да изтрия това от главата си срещат някакъв странен отпор. Странно нещо са травмите, които ни остави социализмът. Имам приятели, които до ден днешен твърдят, че при Тодор Живков се живеело стократно по-добре и всеки мой опит да им говоря за свобода на словото, за свобода на вероизповеданията, политическите убеждения и правото да пътуваш свободно по целия свят само с една малка пластмасова лична карта в джоба си срещат аргументи, с които ми е трудно да се боря: - каква свобода на словото бе, и сега ако напишеш някои неща, могат да те смачкат; - каква свобода на политическите убеждения бе, Пешо как го уволниха, щото симпатизираше и помагаше на кампанията на конкуренцията на властта; - каква свобода да пътуваш свободно бе, нали се пътува с пари, ела да видиш колко пари вземам и то от дъжд на вятър. Мисля си за всички тия неща, докато пресичам градинката при мавзолея, който отдавна не съществува. България е странна страна. Тук, на една и съща улица се намират моргата и родилният дом. И ако в това не можете да откриете символика, бих продължил, че улицата, на която в столицата се появяваш на бял свят, а после си тръгваш от същия този свят, се нарича "Здраве". Да, на улица "Здраве" проплакват бебета. А години по-късно проплакват близките на починалия. Тук ние се раждаме и умираме, на една и съща улица, а държавното устройство, в което живеем, се дели не на "тоталитаризъм" и "демокрация", а на гледни точки относно това какво точно е демокрацията и какво - тоталитарната държава. Мисля си това, докато се возя в метрото и разлиствам вестник. Във вестника виждам, че някакъв много демократичен млад политик заявява, че може да не е много куул участието на неговата формация във властта, но пък, видите ли, било единственият шанс неговата партия да се коалира с другата, щото ако не бил той, идвал друг, по - лош. И после виждам най-страшното - "всеки, който е против нас, е непременно с ония, лошите". Викам си - с тия аргументи съм свикнал. От времето, когато имаше мавзолей, тия аргументи все ми ги набиват в главата. Който не е с нас, е против нас. Стой зло, че без тебе по-зло. Така ни обясняваха социализма като преход към истинския комунизъм. А днес така ни обясняват всяка простотия, която се случва в управлението на страната, в която вече няма мавзолеи. И ние, улисани в това да извървим безпрепятствено пътят от едната сграда на улица "Здраве" до другата сграда на същата улица, се съгласяваме с неохота и подминаваме мястото, където беше бившият мавзолей, хвърляйки един недоволен поглед на бившия партиен дом, понастоящем сграда на парламента и на БНБ, която и преди си беше БНБ. А, колко интересно. Както забелязвате, националната ни банка си е на едно и също място и е едно от местата, които не са се променяли нито при социализма, нито сега. Парите са си пари. Нищо, че строят се смени, а в рамките на сегашния строй няколко пъти бяхме на ръба на фалита. Тая история започна да става брадата. Мавзолеят отдавна го няма. Но не си отиде без бой. Един министър, който се беше заел с взривяването му, се поизпоти, докато успее да се пребори с тази по социалистически монолитна конструкция. Ето така сме и ние. Живеем с единия крак в миналото и с другия - в неясното бъдеще. Заченати сме на улица "Здраве", после бяхме взривени от промените. И накрая, по живо, по здраво ще си отидем. Както се казва - "Здраве" да е... PS 1: Пиша този текст, защото днес, 25 години по-късно отново спорим за социалистическите паметници, отново говорим за лустрация и ченгета от ДС, отново съществува номенклатура и отново сме в позицията отпреди мавзолея да се превърне в градинка PS 2: Преди няколко дни, минавайки по "Черковна" (бившата "Паун Грозданов"), видях, че един култов ресторант на име "Олимп" днес е сменил името си на "Rich House". С тези два послеписа мисля да ви оставям на мира, че много символика, много нещо, батенце...

Зърнопроизводителите на извънредно заседания

http://society.actualno.com/Zyrnoproizvoditelite-na-izvynredno-zasedanija-news_474625.html

Националната асоциация на зърнопроизводители ще свика извънредно заседание. Това казаДимитър Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешко и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, във...

Децата на Поморие прекосиха града в празнично шествие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jBGgD1wK3M8/

Днес по главната улица на Поморие премина традиционното шествие по случай 24-ти май, с участието на децата от ОДЗ „Детелина” и ЦДГ „Веселушко” гр.Поморие, ученици от ОУ „Христо Ботев” , СОУ „Иван Вазов” и ПГТ „Алеко Константинов”. Кулминацията бе на откритата сцена пред Читалище „Просвета 1888”, където се проведе празничен концерт.

24-1

24-2

Маги Халваджиян: В тази държава няма лидери, които да следваме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782796

В тази държава няма лидери, а българите имат нужда да повярват в някого, за да го следват. Крайно време е да разберем, че не стадо”. Това заяви телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян в интервю за Нова ТВ.
Той допълни, че има хора, които манипулират народа и именно те не позволяват истинските лидери да застанат начело, за да „обърнат нещата".
В тази държава няма лидери, а българите имат нужда да повярват в някого, за да го следват. Крайно време е да разберем, че не стадо”. Това заяви телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян в интервю за Нова ТВ. Той допълни, че има хора, които манипулират народа и именно те не позволяват истинските лидери да застанат начело, за да „обърнат нещата".

Маги Халваджиян: В тази държава няма лидери, които да следваме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782792

В тази държава няма лидери, а българите имат нужда да повярват в някого, за да го следват. Крайно време е да разберем, че не стадо”. Това заяви телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян в интервю за Нова ТВ.
Той допълни, че има хора, които манипулират народа и именно те не позволяват истинските лидери да застанат начело, за да „обърнат нещата
В тази държава няма лидери, а българите имат нужда да повярват в някого, за да го следват. Крайно време е да разберем, че не стадо”. Това заяви телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян в интервю за Нова ТВ. Той допълни, че има хора, които манипулират народа и именно те не позволяват истинските лидери да застанат начело, за да „обърнат нещата".

Вият „Хоро на Мегдана“ днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290043

За поредна седмица, Варна ще се включи в общонационална инициатива с неделно „Хоро на мегдана“, научи Moreto.net. Инициативата е на „Хора за хората“, а морската столица е петият град, който се включва. И този път хорото трябва да се извие в пространството до Слънчевия часовник в Морската градина, под ФКЦ, а началото е обявено за 19 часа.

Москва вече ще забранява чужди НПО, ако са „заплаха за сигурността на правителството”

http://www.mediapool.bg/moskva-veche-shte-zabranyava-chuzhdi-npo-ako-sa-zaplaha-za-sigurnostta-na-pravitelstvoto-news234438.html

Руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни организации в Русия, смятани за "нежелателни" от страната, предаде Франс прес, позовавайки се на изявление на Кремъл. Законът, критикуван от защитниците на правата на човека, беше приет от двете камари на руския парламент във вторник и сряда. Той "предвижда, че дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството", се казва в изявление на руското президентство. Защитниците на закона го описват като "превантивна мярка", необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза. Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия. Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" организации, ще трябва да дават отчет за дейността си. Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. "Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации". Според тях формулировките са прекалено общи и позволяват злоупотреби. САЩ изразиха "дълбоко притеснение" от обнародвания от руския президент Владимир Путин закон, позволяващ на властите да забраняват сметнатите за "нежелателни" чуждестранни неправителствени организации. "Опасяваме се, че този нов закон може да ограничи допълнително работата на гражданското общество в Русия", заяви в изявление Мари Харф, помощник говорителка на Държавния департамент на САЩ. Законът е "още един пример на засилващите се репресии срещу независимите гласове от страна на руското правителство, както и от преднамерените мерки за изолиране на руския народ от останалата част на света", добави тя.

Рама: Обещах на САЩ, че албанците искат само духовно обединение

http://balkani.actualno.com/Rama-Obeshtah-na-SASht-che-albancite-iskat-samo-duhovno-obedinenie-news_474623.html

Албанците искат само културно и духовно обединение. Нашият общ дом, за всички албанци, е Европа. Това каза албанският премиер Еди Рама в столицата на Косово Прищина по време на откриването на пам...

Полицаи дежурят в село Марчево, където вчера се биха българи и роми

http://pik.bg/полицаи-дежурят-в-село-марчево-където-вчера-се-биха-българи-и-роми-news337509.html

Полицаи дежурят в село Марчево, където вчера се биха българи и роми

Около 20 полицаи дежурят в гърменското село Марчево, където вчера българи и роми се сбиха, заради силна музика. Това съобщи за „Фокус” дежурният в Областна дирекция на МВР-Благоевград. Нощта е преминала спокойно, не е имало нови сблъсъци. 


Най-малко осем души са били задържани, трима са в болница. Скандалът, избухнал около 17:30 часа вчера, когато група роми била помолена да намали музиката. Вместо това последвала атака с камъни, с брадви и колове. Полицията прегради входа към ромската махала и остана там през цялата нощ.

Парад на буквите води дефиле за 24 май в Ловеч

http://pik.bg/парад-на-буквите-води-дефиле-за-24-май-в-ловеч-news337506.html

Парад на буквите води дефиле за 24 май в Ловеч

Ловеч ще отпразнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с дефиле, награждаване на най-добрите си учители и връчване на „Ловешки меч", информират от пресцентъра на общината.

В дефилето ще се включат ловешки дейци на просветата и културата и представителни групи на училищата от общината. То ще бъде предвождано от Парад на буквите с участието на общинския духов оркестър. Ще бъдат поднесени цветя на паметника на Екзарх Йосиф I пред общината.

В 10.30 ч. на 24 май празничното дефиле ще тръгне от Градската градина по посока квартал „Вароша", където в 11 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков" кметът Минчо Казанджиев ще открие празника официално. Тогава ще се проведе и церемонията по връчването на ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието - барелефа „Св. св. Кирил и Методий". Други изявени учители ще получат почетната грамота на община Ловеч, предаде "Дарик'

От 18.30 ч. пак на площад „Тодор Кирков" ще се състои церемонията по връчване на ежегодната персонална награда в областта на културата „Ловешки меч" 2015, половин час по-късно започва концертът на ансамбъл „Българе" - фрагменти от спектакъла „Това е България".

Преди откриването на празника ще има парад на училищните знамена и всички присъстващи в кв. „Вароша" заедно ще изпеят химна на българската просвета и култура, чиято мелодия е написана в Ловеч - „Върви, народе възродени", под диригентството на дългогодишния учител и диригент Красимир Андреев.

24 май с Actualno.com и българската литература: Христо Ботев

http://literature.actualno.com/24-maj-s-Actualnocom-i-bylgarskata-literatura-Hristo-Botev-news_473094.html

На 24 май Actualno.com реши да отбележи празника на българската писменост и култура, отдавайки почит на величието на българския език чрез едни от шедьоврите в родната ни литература.Безсмъртните постиж...

Kъде в България се печели по 7000 лева на месец от бакшиши?

http://petel.bg/Kade-v-Balgariya-se-pecheli-po-7000-leva-na-mesets-ot-bakshishi-__113351

24rodopi.com Най-оборотната бензиностанция в България на 21 юни м. г. Снимка: 24rodopi.com Доколко е възможно за два летни месеца в Родопите да...

Експерт: Няма да има криза в туризма, свалянето на цените беше грешка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782781

Ще има ли криза в българския туризъм това лято след събитията около Украйна, това бе темата, по която изрази мнение в студиото на Нова телевизия Румен Драганов. За разлика от негативните прогнози, експертът показа оптимистично виждане на предстоящия летен сезон.
„Прогнозираната тежката криза в туризма през това лято няма да се случи.
Ще има ли криза в българския туризъм това лято след събитията около Украйна, това бе темата, по която изрази мнение в студиото на Нова телевизия Румен Драганов. За разлика от негативните прогнози, експертът показа оптимистично виждане на предстоящия летен сезон. „Прогнозираната тежката криза в туризма през това лято няма да се случи.

Божинов изигра последния си мач за "Тернана", цели се в Серия А

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539602_bojinov_izigra_posledniia_si_mach_za_ternana_celi_se_v/?ref=rss


Нападателят на "Тернана" Валери Божинов обяви, че е изиграл последния си мач за тима.

Договорът на българина с тима от Серия Б изтича след края на сезона и не бе подновен, като така футболистът става свободен агент.

"Искам да кажа, че това бе последният ми мач с екипа на "Тернана". Благодаря на феновете и на съотборниците ми за подкрепата. Ние винаги сме били едно цяло. Щастлив съм, че дойдох тук с аплодисменти и си тръгвам по същия начин," заяви Божинов.
...

Експерт: Няма да има криза в туризма, свалянето на цените беше грешка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782778

Ще има ли криза в българския туризъм това лято след събитията около Украйна, това бе темата, по която изрази мнение в студиото на Нова телевизия Румен Драганов. За разлика от негативните прогнози, експертът показа оптимистично виждане на предстоящия летен сезон.
„Прогнозираната тежката криза в туризма през това лято няма да се случи.
Ще има ли криза в българския туризъм това лято след събитията около Украйна, това бе темата, по която изрази мнение в студиото на Нова телевизия Румен Драганов. За разлика от негативните прогнози, експертът показа оптимистично виждане на предстоящия летен сезон. „Прогнозираната тежката криза в туризма през това лято няма да се случи.

Божинов изигра последния си мач за "Тернана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539602_bojinov_izigra_posledniia_si_mach_za_ternana/?ref=rss


Нападателят на "Тернана" Валери Божинов обяви, че е изиграл последния си мач за тима.

Договорът на българина с тима от Серия Б изтича след края на сезона и не бе подновен, като така футболистът става свободен агент.

"Искам да кажа, че това бе последният ми мач с екипа на "Тернана". Благодаря на феновете и на съотборниците ми за подкрепата. Ние винаги сме били едно цяло. Щастлив съм, че дойдох тук с аплодисменти и си тръгвам по същия начин," заяви Божинов.
...

Щом празнуваме просветата и духовността, сме на правилния път на развитие

http://cite.actualno.com/-Shtom-praznuvame-prosvetata-i-duhovnostta-sme-na-pravilnija-pyt-na-razvitie-news_474620.html

Лично за мен Денят на славянската писмености култура е много любим и обичан празник, предполагам и за всички българи, където и да се намират. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, пре...

Швеция спечели "Евровизия 2015"

http://frognews.bg/news_91752/SHvetsiia-specheli-Evroviziia-2015/

Швеция спечели 60-я песенен конкурс "Евровизия 2015", предадоха световните агенции.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Гърмен (обновена)

http://www.cross.bg/gurmen-kvartal-romi-1466348.html

/КРОСС/ Марчево и Гърмен осъмнаха под полицейска обсада. Заради конфрикт между роми и жители на двете села в събота се наложи засилено присъствие на органите на реда. Вчера битката завърши с трима тежко ранени и десетки с леки наранявания. Осем души са арестувани. Изпратените на място полицаи са били посрещнати с камъни. Късно снощи и двете враждуващи групи получиха подкрепления. Повече от 200 разгневени българи бяха обградили ромския квартал Кремиковци, в който живеят 900 души. Полицията загради пътя към ромската махала. Цяла нощ жителите на селата останаха навън. По думите им ромският квартал е изграден незаконно и жителите му постоянно се увеличават с идващи от цяла България. При опит да проникнат в ромския квартал Кремиковци в Гърмен малко след 11.30 ч., повече от 500 протестиращи от селата Гърмен, Марчево, Огняново и от град Гоце Делчев влязоха в преки сблъсъци с полицията. Това стана след вчерашния сблъсък между българи и роми, който завърши с осем арестувани роми. Протестът днес е организиран с искане всички незаконно пребиваващи да бъдат изселени, съобщава БНР   Исканията на протестиращите: „Да се направят проверки относно законността на къщите в квартал Кремиковци – колко разрешителни са издадени, колко хора са регистрирани по адресна регистрация и какво правим с констатираните незаконни постройки? Към момента имаме 129 заповеди за незаконни постройки, издадени от ДНСК. Доколкото си спомням, те са от 2011 година

Марчево и Гърмен осъмнаха под полицейска обсада (обновена)

http://www.cross.bg/gurmen-marchevo-kvartal-1466348.html

/КРОСС/ Марчево и Гърмен осъмнаха под полицейска обсада. Заради конфрикт между роми и жители на двете села в събота се наложи засилено присъствие на органите на реда. Вчера битката завърши с трима тежко ранени и десетки с леки наранявания. Осем души са арестувани. Изпратените на място полицаи са били посрещнати с камъни. Късно снощи и двете враждуващи групи получиха подкрепления. Повече от 200 разгневени българи бяха обградили ромския квартал Кремиковци, в който живеят 900 души. Полицията загради пътя към ромската махала. Цяла нощ жителите на селата останаха навън. По думите им ромският квартал е изграден незаконно и жителите му постоянно се увеличават с идващи от цяла България. През 2011 г. РДНСК е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но досега те не са изпълнени, каза кмътът на общината Минка Капитанова.  В 11 ч. жители на Гърмен и съседните села излязоха на протест. Блокиран е пътят между Огняново и Гърмен. И в момента микробуси с роми от околните населени места се опитват да влязат в селото, но са спирани от разгневена тълпа с български знамена, която настоява незаконното гето да бъде премахнато. Хората настояват да се реши проблемът с незаконните ромски къщи и да се спре разрастването на квартала, където продължават да се заселват роми от цялата страна. Протести най-вероятно ще има и утре. Нощта премина без нови преки сблъсъци при засилено полицейско присъствие

Марчево и Гърмен осъмнаха под полицейска обсада

http://www.cross.bg/kvartal-romskiya-marchevo-1466348.html

/КРОСС/ Марчево и Гърмен осъмнаха под полицейска обсада. Заради конфрикт между роми и жители на двете села в събота се наложи засилено присъствие на органите на реда. Вчера битката завърши с трима тежко ранени и десетки с леки наранявания. Осем души са арестувани. Изпратените на място полицаи са били посрещнати с камъни. Късно снощи и двете враждуващи групи получиха подкрепления. Повече от 200 разгневени българи бяха обградили ромския квартал Кремиковци, в който живеят 900 души. Полицията загради пътя към ромската махала. Цяла нощ жителите на селата останаха навън. По думите им ромският квартал е изграден незаконно и жителите му постоянно се увеличават с идващи от цяла България. През 2011 г. РДНСК е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но досега те не са изпълнени, каза кмътът на общината Минка Капитанова.  За 11 ч. днес местните жители са насрочили протест с блокада на пътя Огняново-Гърмен.  

24 май в историята

http://www.cross.bg/voiina-otkrit-svetovna-1466347.html

/КРОСС/ 1798 г. - Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. - Американският колесен параход „Савана" се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан.1832 г. - Гърция е обявена за кралство.1844 г. - От Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение при използване на морзовата азбука със съдържание „Какво е сътворил Господ?"1851 г. - В Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий.1883 г. - В Ню Йорк е открит Бруклинският мост - най-големият висящ мост към това време.1899 г. - В Бостън е открит първият многоетажен покрит паркинг в САЩ.1900 г. - Втората англо-бурска война: Великобритания анексира Орания.1900 г. - В Русия е пуснат на вода крайцерът „Аврора".1914 г. - Официално е регистриран ФК „Левски" (София).1915 г. - Първата световна война: Италия обявява война на Австро-Унгария.1928 г. - Провежда се учредителна конференция на Работническия младежки съюз (РМС).1940 г. - Американският авиоконструктор от украински произход Игор Сикорски осъществява първия успешен полет на еднороторен хеликоптер.1943 г. - Втората световна война: Д-р Йозеф Менгеле става лекар на концлагера Освиенцим.1949 г. - В Народна република България е учредена Димитровска награда за значителни постижения и заслуги в науката, изкуството и културата.1975 г. - Пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Св. св. Кирил и Методий.1976 г

Криско и Михаела Филева са БГ изпълнителите на годината

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/krisko-i-mihaela-fileva-sa-bg-izpylnitelite-na-godinata-6036626

Тази година единствената статуетка, която се определя от eкипа на "БГ радио" - наградата "Ана Мария Тонкова" за "БГ вдъхновение" бе връчена на Тони Димитрова от сцената в Бургас

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1466346.html

/КРОСС/ Антон Сираков, юристМиглена Тачева, юрист, министър на правосъдието в правителството на Сергей СтанишевМихаил Михайлов, PR експертРуси Статков, член на НС на Агенцията за приватизация, бивш депутатТома Здравков, певецЦецка Цачева, юрист, председател на Народното събраниеЯсен Вълчанов, балетист

Седма неделя след Пасха – на св. Отци от Първия вселенски събор. Преп. Симеон Дивногорски

http://www.cross.bg/tzurkvata-ariii-subor-1466345.html

/КРОСС/ В онова време Иисус дигна очи към небето и рече: Отче! дойде часът: прослави Сина Си, за да Те прослави и Син Ти, според както си Му дал власт над всяка плът, та чрез всичко, що си Му дал, да даде тям живот вечен. А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа; Аз Те прославих на земята, свърших делото, що Ми бе дал да изпълня. И сега прослави Ме Ти, Отче, у Тебе Самия със славата, що имах у Тебе преди свят да бъде. Явих Твоето име на човеците, които си Ми дал от света; те бяха Твои, и Ти Ми ги даде, и спазиха Твоето слово. Сега разбраха, че всичко, що си Ми дал, е от Тебе; защото словата, що си Ми дал, предадох им ги, и те приеха и разбраха наистина, че съм от Тебе излязъл, и повярваха, че Ти си Ме пратил. Аз за тях се моля; не за цял свят се моля, а за тях, които си Ми дал, защото са Твои. И всичко Мое е Твое, и Твоето Мое, и се прославих в тях. Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние. Когато бях с тях на света, Аз ги пазех в Твоето име; ония, които си Ми дал, опазих, и никой от тях не погина, освен погибелния син, за да се сбъдне Писанието. А сега ида при Тебе и казвам това в света, за да имат в себе си Моята радост пълна. От Иоана Свето Евангелие (17:1-13) Господ Иисус Христос остави на Църквата велик обет: "Ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18)

Учителите са истинските водачи на нацията

http://bulgarski.pogled.info/news/64729/Uchitelite-sa-istinskite-vodachi-na-natsiyata

/Поглед.инфо/ "Днес отбелязваме 1160 години от създаването на първата славянска азбука и 1150 години от Покръстването на българите. Две епохални събития, които по категоричен начин доказват мъдростта и далновидността на нашия народ, осъществил чрез тях своя цивилизационен избор, осъзнал, че без книжнина на собствен език, без образование за всички деца, няма и бъдеще".

Предстоящи събития в страната за днес, 24 май

http://www.cross.bg/bulgarskata-prosveta-kyltyra-1466344.html

/КРОСС/ *** Ватикана. Премиерът Бойко Борисов ще присъства на молебен в църквата „Свети Павел" в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе". ***София.Най-старият препис на „История славянобългарска" - Котленският, дело на Софроний Врачански, ще бъде изложен в Президентството по случай 24 май. Държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне лично първите посетители на „Дондуков" 2. ***София.Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май, което ще тръгне от площада пред Президентството. Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" в столицата държавният глава ще вземе участие в официалната церемония, с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Президентът ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово. В Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев дава традиционния прием за 24 май. ***Астана. Министърът на икономиката Божидар Лукарски е на посещение в Република Казахстан за участие в Осмия Астанински икономически форум, където ще присъства и на откриването на Национална изложба по повод деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, в Националния музей на Казахстан. ***София.От 10.30 ч. министърът на образованието и науката проф

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-ministur-rymuniya-1466343.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Дикоff" Тема: Жената, която вкара в затвора политици, бизнесмени и магистрати и се пребори успешно със статуквотоГост: Моника Маковей, бивш министър на правосъдието на Румъния Тема: Ексклузивно интервю на бившия президент на Румъния Траян Бъсеску. Журналистът Милен Цветков коментира защо е по-лесно да стигнеш до румънски президент, отколкото до български министър Тема: В седмицата на матурите Стажанта препитва депутатите. Как ще ги стигнем румънците? Петъчен стажантски контролТема: Трима водещи, две капки вода и един разговор с Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков Тема: Миролюба Бенатова представя: Циганите-просяци - новият елит, който диктува правилата. Защо българите се страхуват и не говорят?Тема: Три месеца по-късно... Още ли помните Вероника, или вече я забравихте? Трябваше да е различно, а стана както винаги. Малко след смъртта на дъщеря си и малко преди процеса срещу убиеца й - родителите, които помнят и никога няма да забравят  

МОСВ: Продължава понижението на речните нива

http://pik.bg/мосв-продължава-понижението-на-речните-нива-news337500.html

МОСВ: Продължава понижението на речните нива

МОСВ: Продължава понижението на речните нива, съобщиха от Министерстото на околната среда и водите(МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) в Западна България днес ще превали и прегърми. Количествата – от 2-5 л/кв.м, на отделни места – 10-15 л/кв.м. В неделя след обяд и през нощта срещу понеделник ще превали отново в западната част от страната.

Количествата ще са от 5-10 л/кв.м, локално до – 15-25 л/кв.м. В понеделник на много места из цялата страна ще има превалявания и гръмотевици. Количествата дъжд ще са от 5-15 л/кв.м, локално до 25-30 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени в долните течения на част от реките. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от + 11 см до - 8 см. Незначителни повишения са регистрирани във водосборите на реките Огоста, Искър, Янтра и Русенски Лом.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили или са останали без промяна.

Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили незначително от + 8 см до - 15 см.

Западнобеломорски басейн: регистрирани са понижения до - 10см.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, нивата на наблюдаваните реки в страната днес ще продължат да се понижават или да се задържат. В неделя и понеделник в резултат на прогнозираните валежи се очакват повишения.

Дунавски басейн: в горното течение на река Огоста (река Слатинска и горното течение на река Бързия). За река Искър прогнозираните водни количества днес, утре и в понеделник ще са над средната многогодишна стойност. В неделя и в понеделник ще има по-значителни повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. „Панчарево“ – Владайска, Банкенска, Блато, в горното течение на Лесновска, на Батулийска и Искрецка. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Повишения са възможни и в горното и средното течение на река Вит (Черни и Бели Вит, реките Калник и Каменка). Промяна може да има и в горното течение на река Осъм (Бели Осъм, Черни Осъм, реките Команска и Суха). Прогнозираните водни количества за река Янтра ще бъдат над средно многогодишната стойност. Повишения на водните нива ще има в горното течение на реките Росица, Видима и Дряновска, но те ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водните количества в долното течение на реката ще бъдат над средно многогодишните стойности, но под праговете за предупреждение.
В Черноморския басейн водните нива на реките през следващите три дни, ще са в процес на спадане или задържане.

Източнобеломорски басейн: 
Река Марица – повишения са възможни в горното течение на основната река, на река Ибър, Стара река – Костенецка, Крива, в горното течение на реките Чепинска и Стряма. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ – БАН прогнозира, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ – БАН прогнозира – водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: 
Река Струма – повишения в целия водосбор.
Река Места – повишения в пиринските й притоци.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Ромите от Гърмен: Никой не може да докаже, че нашите хора крадат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782770

Никой не може да докаже, че нашите хора крадат, има българи да крадат, има и цигани, но дайте доказателство. Това казаха пред репортер на Нова телевизия човек от ромската махала в гърменското село Марчево.
Според друг представител на малцинството, само 4-5 души от тях са били с микробуса, който е пускал силна музика и са били набити от българите
Никой не може да докаже, че нашите хора крадат, има българи да крадат, има и цигани, но дайте доказателство. Това казаха пред репортер на Нова телевизия човек от ромската махала в гърменското село Марчево. Според друг представител на малцинството, само 4-5 души от тях са били с микробуса, който е пускал силна музика и са били набити от българите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване