АМЕРИКАНСКАТА КОЛОНИЗАЦИЯ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253325_%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%97%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%97%D0%A2%D0%9E%D0%A7%D0%9D%D0%90+%D0%95%

 Краят на „студената война” изправи Вашингтон пред необходимостта да наложи на победените новия световен ред. Пред САЩ и банковата олигархия на тази страна за колонизация се разкриха безкрайните простори на бившето социалистическо съдружие. Страни, хора и ресурси трябваше да бъдат подчинени на „либералните” господари на света. Американските експерти вече бяха открили, че най-лесно това може да стане с използването на т.н. „soft power – мека сила”, която цели налагането на американското културното, интелектуалното, идеологическото и информационното превъзходство на света. В отсъствие на култура, САЩ се налагат на света чрез пропагандните клишета на „американския начин на живот”, „ценностите на демокрацията” и „правата на човека”, всичко това, което днес съставлява ядрото на „либерално-демократическата” митология. Предназначението на американската soft power е прякото манипулиране на общественото съзнание, с цел десуверенизацията на една държава. Тази цел се постига по два начина. Чрез масирано медийно налагане на проамерикански управник в рамките на демократично проведени избори или когато този план се провали, посредствомнагнетяване на обществено недоволствоподстрекаване на междуетническо или междурелигиозно напрежение, предизвикване на безредици, палежи и погроми. Тяхното предназначение е да предизвикат оставка на законно избраното правителство и след предсрочни избори да наложат управници, съгласни да провеждат политика, изгодна за САЩ и американските банки и корпорации.

Ако идеологическата канава на глобалния неоколониализъм са „ценностите” на „либерално-демократическата” митология, то тяхната задължителност за страните от бившето социалистическо съдружие се издига в ранг на държавна политика на САЩ, подкрепена от ЕО и даже от НАТО, когато ръководството на някоя от тези страни реши да прояви политическо своенравие. Така управляващата върхушка на Вашингтон се нагърби с неблагодарната задача да отстоява интересите на демокрацията и свободата, (чети на еврейските банкови кланове на САЩ), в страните от бившето социалистическо съдружие.

Постепенно, по метода на пробите и грешките, политолози на Вашингтон разработиха перфектна схема за налагане на американско неоколониално управление на страните от бившето социалистическо съдружие. Операцията по налагане на такова управление се ръководи и координира от посланика на съответното посолство на САЩ, който в своята работа е подпомаган от специално подготвени експерти, работещи като дипломати.Възлова роля в операцията по налагане на проамериканско управление се възлага намедиите. С обещание за слава и пари, американците приобщават за своите цели местните журналисти, лидери на общественото мнение. Финансира се създаването на национален телевизионен канал и радиостанции, ефира на които щедро се предоставя на проамериканските журналисти. За да не се товари излишно американския бюджет,журналистите са убеждавани, че за тях е престижно и демократично да загърбят националните интереси, за да слугуват на чужди господари. Нахлуващите междувременно в страната западни фирми са инструктирани да бъдат основни рекламодатели на проамериканските медии, като по този начин за кратко време се възвръщат инвестираните в тях средства.

Междувременно в подкрепа на проамериканските журналисти се създават многобройни неправителствени организации, към които срещу високо заплащане се приобщава бъдещата интелектуална гвардия на американската soft power в страната – перспективни икономисти, социолози, политолози и историци. Отначало финансирани от американски фондации, постепенно в процеса на утвърждаване на американското политическо влияние, проамериканските неправителствени организации преминават на държавно финансиране от бюджета на колонизираната страна. Предназначението на проамериканската интелектуална гвардия е наукообразно, в интервюта пред проамериканските медии, в които те са несменяеми гости, да изопачават националната история на страната, да омаловажават и омаскаряват нейната вяра, култура и традиции. Основната цел е така да промият мозъците на населението, че то безропотно да си надене хомота на американския неоколониализъм.

Тогава идва времето да се заложи на някой перспективен политически лидер. Вашингтон избягва да финансира политически партии, разумно предпочитайки да залага на печелившите играчи в подклажданите от тях политически междуособици. Набелязаните политически лидери получават статута на „приятел на Америка” и специално подбрани служители на посолството започват да водят планомерна работа с него, така че да утвърждават неговия авторитет в обществото и да подпомагат политическата му кариера. В избраника като правило се инвестират не толкова пари, под формата на скъпо платени лекции на Запада, колкото медийни ресурси.  Проамериканските медии синхронно го превръщат в политическа звезда на сезона, а проамериканската интелектуална гвардия от неправителствени организации, дружно възхвалява неговите лидерски качества и водена проамериканска политика.

Трябва да се отчете, че американците без проблеми използваха своята soft power за налагане на неоколониални американски режими в цяла Източна Европа. С изключение на България и Румъния, не се наложи извършването на държавни преврати под формата на „демократични” революции. Настоящите управници на Източна Европа са пластилин в ръцете на местните посланици на САЩ, които действат като американски губернатори на определена територия.

Освен безпрекословно политическо влияние, резултативното използване на американската soft power носи и огромни икономически дивиденти под формата на: участие в приватизацията на социалистическата собственост, монополен достъп до печеливши сфери на икономиката и банковото дело, безплатни военни бази и пушечно месо.

Подходите към политическите „приятели на Америка” са строго нюансирани, като се отчита доминиращата слабост в техния характер. Така например руският продажникМихаил Горбачев бе купен с Нобелова премия за мир и организирано тримесечно „световно възхищение”. Предателството на наследника му Борис Елцин бе купено с масирано възхваляване от световните медии на водената от него проамериканска политика. Украинецът Виктор Ющенко като награда получи за жена американка от украински произход, която го научи да притиска към сърцето дясната си ръка по време на изпълнение на американския и украински химн. Грузинецът Михаил Саакашвили бе години наред обучаван в американски и канадски висши учебни заведения. Поради липса на подходящи кандидати за проамерикански политически лидери на прибалтийските страни, такива бяха подбрани в средите на емиграцията от тези страни в САЩ и наложени като национално спасение. Интерес представлява случаят с дългогодишният премиер на Словакия Микулаш Дзуринда. Поел ангажимента да осигури използването на страната си за целите на авиацията на НАТО по време на бомбардировките на Югославия, той за кратко време от маргинал и неудачник бе превърнат в политическа звезда от проамериканските медии и журналисти в Словакия, които му осигуриха 8 години безпроблемно управление.

С реално противодействие американската soft power се сблъска в страните на бившия СССР. Първите цветни революции: „революцията на розите” в Грузия през 2003 г. и „оранжевата революция” в Украйна през 2004 г. завършиха успешно, като доказахаефективността на използването на медиите за формиране на обществено мнение и манипулиране процеса на взимане на решения от органите на държавната власт. Анализът на неуспеха на опитите за „революция на лалетата” в Киргизия през 2005 г, на „цветните революции” в Белорусия през 2006 г. и в Армения през 2008 г. поради блокиране на интернет пространството от властта, принудиха Държавния департамент да инвестира 50 милиона долара в разработка за създаването на „Алтернативна мрежа”.

В края на 2011 г. дойде време за масираното използване на американската soft power във всичките й разновидности срещу основния геополитически противник на САЩ – Русия.Основна цел на т.н. „бяла революция” бе да отстрани от властта Владимир Путин и неговия екип, които да бъдат заместени с продажни проамерикански политици, готови да върнат страната си в орбитата на САЩ. В ролята на „приятел на Америка” безуспешно дебютира самият Дмитрий Медведев. „Бялата революция” безславно завърши на 6 май 2012 г., когато властта с твърди мерки в рамките на закона разгони митинга на опозиционерите, замислен като опит за силовото завземане на властта. Така новоизбраният президент Владимир Путин уверено демонстрира своята възможност успешно да се справи с всяка провокация на американската soft power.

България не бе изключение от правилото в Източна Европа. Първият „приятел на Америка” в България бе никому неизвестното адвокатче Филип Димитров, който под ръководството на своите интимни американски приятели от български произход старателно изпълни плана за стопанското разорение и културното и духовното съсипване на България,известен повече като проектът „Ран-Ът“. Обществено дискредитиран той бе прибран на топло в САЩ и трябваше да бъде заменен с втория „приятел на Америка” Иван Костов.Идването му на власт през 1997 г. бе първия успешен опит на Вашингтон за провеждане на държавни преврати под формата на „цветни революции”, в които разгневени тълпи, подклаждани от проамерикански медии, предвождани от платени щурмоваци, разгромяват парламента и налагат нови, проамерикански правителства. Костов услужливо забрани прелитането на руски военни самолети над България, но имаше куража да се противопостави на настояването на американския посланик да бъдат настанени на българска територия албански бежанци от Косово. Това му струва властта. Американците започнаха да избират по-старателно своите български кандидати за „приятел на Америка”, след като нямаха особени успехи със Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев. Тогава те заложиха на никому неизвестния до този момент Бойко Борисов. И успяха. В резултат на невиждана за нашата страна медийна пропаганда, Борисов придоби харизмата на спасител на нацията и триумфално спечели властта. И тук пролича една малка подробност. Американците не допуснаха Борисов да овладее медиите, така че когато се наложи да може безпроблемно да го свалят. Както и направиха. В привидния хаос на умишлено предизвиканото народно недоволство от синхронното повишение по американска команда на цените на електроенергията от три различни електроразпределителни дружества, съвсем скоро от страниците и екраните на проамериканските медии ще се появи новият „приятел на Америка”, който за пореден път ще се опита да излъже нашия народ.

Тайните истории на едно непокорно чекмедже

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/24/2535229_tainite_istorii_na_edno_nepokorno_chekmedje/?ref=rss


Навечерието на новата 2000 година: Кореком е затворил;Тодор Живков е избягал; Комунизмът рухва; Високо във властта цари паника къде да се скрият доларите. Един от високопоставените комунисти - другарят Траков чува по радиото, че цар Симеон се връща от Мадрид, дори вече е пристигнал.

На летището са кацнали американски хеликоптери. Американският президент Никсън поздравява гостите си - български политици от всички поколения.

Случи се, но не съвсем така. Описанието на...

Палачът на родителите си искал да отрови майка си, съсякал ги пред сина си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253324_%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B

 Преди да съсече с брадва родителите си, 33-годишният Валентин Адамов напръскал дома им с инсектицида Мухозол.

До трагедията в поморийското село Горица се стигнало, след като вчера около 20 часа мъжът, по прякор Сандо, разбрал, че баща му Паиско е подал жалба срещу него и помислил, че родителите му искат да го пратят принудително на лечение в Центъра за психично здраве.

Влетял в къщата на майка си и баща си, където бил и 7-годишният му син Красимир, разказва Флагман.

Бащата се намесил да спаси съпругата си. Изходът бил фатален и за двамата

Искал да отрови майка си Анета, която била инвалид и прикована в количка. В този момент обаче се намесил бащата, който извадил жената от къщата. Това още повече вбесило Валентин, който грабнал брадвата и с цялата си сила я стоварвал върху родителите си на улицата. Удрял жестоко, така че родителите му да не могат да викат.

Всичко станало пред очите на 7-годишния Красимир. След кървавия ад, на който станало свидетел, момченцето е отведено при роднини в съседно село, не се знае къде е майка му.

Съселяните на Сандо твърдят, че имал списък с десетина души за убиване

Жителите на Горица са в шок и са категорични, че не искат повече Сандо да се връща в селото. Той плашел и друг път местните хора. Те коментират, че носел в себе си списък на още 10 души, които се заканвал да убие. Майката на убитата Анета припаднала в дома на дъщеря си.

Тайното корпоративно поглъщане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253323_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 САЩ и останалата част от света обсъждат на широко нови търговски споразумения. Преди те се наричаха „договори за свободна търговия“. В действителност представляваха търговски споразумения, съобразени с корпоративните интереси, основно в САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Днес подобни сделки са по-често наричани „партньорства“, както в случая с Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP). Но това не са партньорства между равни: САЩ ефективно диктува условията. За съжаление „партньорите“ на Америка все повече се съпротивляват, коментира Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат по икономика и професор в Колумбийския университет за онлайн изданието project-syndicate.org.

Не е трудно да видим защо. Тези споразумения излизат извън очертанията на търговията, управлявайки инвестициите и интелектуалната собственост, налагайки фундаментални промени в правните, съдебните и регулаторни рамки на държавите без принос или отчетност чрез демократични институции.

Може би най-несправедливата и най-нечестната част от тези споразумения се отнася до защитата на инвеститорите. Инвеститорите, разбира се, трябва да бъдат защитени от риска некоректни правителства да отнемат собствеността им. Но не за това се отнасят разпоредбите. През последните десетилетия отчуждаванията са били много малко, а инвеститорите, които искат да се защитят, могат да купят застраховка от Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите, филиал на Световната банка (САЩ и останалите правителства осигуряват подобна защита).

Истинската цел на тези разпоредби е да възпрепятстват регулациите, свързани със здравето, околната среда, безопасността, та дори финансовите регулации, които целят да защитят самата икономика и гражданите на САЩ. Компаниите могат да съдят правителствата за пълно обезщетение за всяко намаляване на техните бъдещи очаквани печалби в резултат на регулаторни промени.

Това не е просто теоретическа възможност. Philip Morris в момента съди Уругвай и Австралия за изискваните от тях предупредителни етикети на цигарените кутии. Трябва да признаем, че и двете страни стигнаха малко по-далеч, позволявайки включването на графични изображения за последствията от тютюнопушенето.

Етикетите работят. Пушачите се отказват. Затова сега Philip Morris търси обезщетение за пропуснати ползи.

Ако в бъдеще открием, че други продукти също предизвикват здравословни проблеми, вместо производителят им да бъде изправен пред съдебни дела заради нанесените върху нас вреди, той ще може да осъди правителствата за това, че са го спрели да убие още хора. Същото нещо може да се случи, ако нашите правителства наложат по-строги правила, за да ни защитят от влиянието на парниковите емисии.

Когато бях председател на Съвета на икономическите съветници към президента Бил Клинтън, анти-защитниците на околната среда се опитаха да прокарат подобна разпоредба под името „регулаторни взимания“. Те знаеха, че щом разпоредбата влезе в сила, нови правила ще бъдат спирани, защото правителството няма да може да си позволи да изплаща обезщетения. За щастие успяхме да спрем инициативата както пред съда, така и в Конгреса.

Но същите групи в момента се опитват да избегнат демократичните процеси като вмъкнат подобни разпоредби в търговските споразумения, чието съдържание като цяло се пази в тайна от обществеността (но не и от корпорациите, които се опитват да ги прокарат). Само чрез изтичанията на информация и от разговорите с правителствени представители, които изглеждат по-ангажирани с демократичните процеси, знаем какво всъщност се случва.

В основата на правителствената система в САЩ лежи безпристрастната публична съдебна система, с правни стандарти градени десетилетия наред, базирани на принципите за прозрачност, прецеденти и възможността да се обжалват неблагоприятните решения. Всичко това остава встрани с призива на новите споразумения за частен, непрозрачен и много скъп арбитраж. Нещо повече, тази разпоредба е често обвързана с конфликт на интереси. Арбитрите, например, могат да бъдат „съдии“ по даден случай, но и защитници по други, свързани с него, случаи.

Съдебните процедури са толкова скъпи, че Уругвай трябваше да се обърне към Майкъл Блумбърг и други заможни американци, отдадени на здравеопазването, за да се защити от Philip Morris. Но въпреки че корпорациите могат да повдигат съдебни искове, други нямат тази възможност. Ако е налице нарушение на други ангажименти, например по трудови или екологични стандарти, гражданите, синдикатите и групи на гражданското общество нямат средство, което да използват.

Ако някога е имало едностранен механизъм за разрешаване на спорове, който да нарушава основни принципи, това е той. Ето защо се присъединих към водещи американски правни експерти, включително от Харвард, Йейл и Бъркли, в писмо до президента Барак Обама, в което обясняваме колко вредни за нашата правна система са тези споразумения.
Американските поддръжници на подобно споразумения посочват, че до момента САЩ е бил съден само няколко пъти и никога не е губил дело. Корпорациите обаче в момента се учат как да използват тези споразумения за своя изгода.

Скъпоплатените корпоративни адвокати в САЩ, Европа и Япония вероятно ще победят нископлатените държавни адвокати, които се опитат да защитят обществения интерес. По-лошото е, че корпорациите в развитите страни могат да създадат филиали в страни членки, чрез които да инвестират обратно вкъщи и след това да предявяват искове, блокирайки по нов начин регулациите.

Ако имаме нужда от по-добра защита на собствеността и ако този частен скъп механизъм за решаване на спорове е по-висш от публичната съдебна система, би трябвало да променим закона не само за заможните чуждестранни компании, но и за собствените си граждани и малките бизнеси. Но нищо не предполага, че случаят е такъв.

Правилата и регулации определят вида на икономиката и обществото, в което живеят хората. Те засягат относителната сила на преговори и имат важни последици за неравенството, което е все по-голям проблем навсякъде по света. Въпросът е дали ще позволим на богатите корпорации да използват разпоредби, скрити зад т. нар. търговски споразумения, за да диктуват как ще живеем през 21 век. Надявам се, че гражданите на САЩ, Европа и Пасифика ще отговорят с гръмко не.

Експерт: Свалянето на цените в туризма беше грешен ход

http://petel.bg/Ekspert--Svalyaneto-na-tsenite-v-turizma-beshe-greshen-hod__113333

Ще има ли криза в българския туризъм това лято след събитията около Украйна, това бе темата, по която изрази мнение в студиото на Нова...

Честит 24 май! И честита сила и дух

http://society.actualno.com/Chestit-24-maj-I-chestita-sila-i-duh-news_474592.html

Не всички народи имат късмета да знаят историята на писмеността си и да са дали азбука на над 300 млн. души по целия свят. Това е титаничен принос към човечеството. Затова българският език и писменос...

24 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=290028

Събития 1798 г. — Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. — Американският колесен параход „Савана“ се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан. 1832 г. — Гърция е обявена за кралство.

Показват най-стария препис на "История славянобългарска" на "Дондуков" 2

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253322_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D

 В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година.

По повод празника в сградата на президентството ще бъде изложен най-старият препис на "История славянобългарска" – Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел. Ценната реликва е от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 гостите на институцията ще могат да видят книгата "Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание "Любословие", издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат.

Сред експонатите на изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Ще бъдат изложени първият Проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив.

Посетителите на Президентството ще имат възможност да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища по време на Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.

От 10.00 часа на "Дондуков" 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне лично първите посетители на "Дондуков" 2. До 16.00 часа вратите на Администрацията на президента ще бъдат отворени за граждани. По традиция гостите на институцията ще могат да разгледат и връчваните от Президента на Републиката висши държавни отличия.

В 10.30 часа президентът Росен Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май, което ще тръгне от площада пред Президентството. В 11.00 часа пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в столицата държавният глава ще вземе участие в официалната церемония, с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Президентът ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово.

От 18.30 часа в Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев дава традиционния прием за 24 май, за който са поканени изявени дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати, медии.

Стефан Данаилов получава "Аскеер 2015" на 24 май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253321_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%22%D0%90%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%B5%D1%80+2015%22+%D0%BD%D0%B0+24+%D0%BC%D0%

 Големият български актьор и педагог Стефан Данаилов ще бъде удостоен с голямата награда на Академия "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство тази година, предаде репортер на БГНЕС.

 
На 24 май – Денят на най-светлия ни празник, празникът на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия" за 25-и път Фондация "Академия Аскеер" ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.
 
Наградите "Аскеер" са единствени по рода си – те са автентичният и самоотвержен, неказионен глас на театралното съсловие. Всяка от тях е професионален, естетически избор на хора, правещи театър. Не подлежат на номиниране заглавия и творци от Театър "Българска армия". Стотици са номинираните за "Аскеер" през този четвърт век. 182 творци са удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов – Чапа. В знак на почит и признателност, тук нека припомня носителите на "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство: Славка Славова, Леон Даниел, Ицхак Финци, Желчо Мандаджиев, Георги Калоянчев, Йордан Радичков, Валери Петров, Юлия Огнянова, Иван Кондов, Николай Бинев, Вили Цанков, Стоянка Мутафова, Наум Шопов, Петър Слабаков, Таня Масалитинова, Георги Русев, Татяна Лолова, Кирил Дончев, Георги Черкелов, Йосиф Сърчаджиев, Коста Цонев, Асен Шопов, Емилия Радева, Надежда Сейкова.
 
Традиционно връчването на наградите "Аскеер" е под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната. Галаспектакълът тази година е поверен на Диана Добрева – режисьор, по сценарий на Ангел Еленков, сценография – Нина Пашова и музикална картина – Петя Диманова.
 
Ето и номинациите по категории за "АСКЕЕР 2015":
 
Изгряваща звезда:
 
Дамян Тенев за ролята на Джон в "Разбиване" от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Драматично-куклен театър "Иван Димов" – Хасково.
 
Дария Симеонова за ролята на Хор в "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София".
 
Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.
 
Поддържаща мъжка роля:
 
Вежен Велчовски за ролята на Гиги в "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев".
 
Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев".
 
Стоян Младенов за ролята на Малволио, домоуправител на Оливия в "Дванайсета нощ" от Уилям Шекспир, постановка Тея Сугарева, Малък градски театър "Зад канала".
 
Поддържаща женска роля:
 
Василена Атанасова за ролята на Паула в "Госпожа Клайн" от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев".
 
Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане".
 
Мария Каварджикова за ролята на Лелята в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов".
 
Сценография:
 
Мариета Голомехова за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев".
 
Петър Начев за "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.
 
Чавдар Гюзелев - художник и Иван Москов - видеозаснемане и монтаж за сценографската среда на "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов".
 
Костюмография:
 
Диана Добрева за "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане".
 
Мариета Голомехова за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев".
 
Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов".
 
Театрална музика:
 
Антони Дончев за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов".
 
Петър Дундаков за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.
 
Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София" и за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев".
 
Водеща мъжка роля.
 
Герасим Георгиев - Геро за ролята на Пони в "Семеен албум" от Малин Кръстев, постановка Малин Кръстев, Младежки театър "Николай Бинев".
 
Стефан Мавродиев за ролята на Анри в "Чинечита" от Тиери Дебру, постановка Емил Бонев, Театър 199 "Валентин Стойчев".
 
Христо Петков за ролята на Мъж в "Разбиване" от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Драматично-куклен театър "Иван Димов" – Хасково.
 
Водеща женска роля:
 
Анастасия Лютова за ролята на Жената в "Разбиване" от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Драматично-куклен театър "Иван Димов" – Хасково.
 
Илка Зафирова за ролята на Госпожа Клайн в "Госпожа Клайн" от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев".
 
Снежина Петрова за ролята на Непознатата в "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов".
 
Режисура:
 
Диана Добрева за "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, Общински културен институт Театър "Възраждане".
 
Иван Добчев за "Антигона" от Жан Ануи, Театър "София".
 
Стефан Москов за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, Народен театър "Иван Вазов".
 
Най-добро представление:
 
"Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София".
 
"Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов".
 
"Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане".
 
Съвременна българска драматургия:
 
"Мадам Мишима", Монодрама от Елена Алексиева (Копродукция на Сдружение "Артсензориум" и Театър "София", постановка Калин Ангелов, 9 ноември 2014 г.); "Семеен албум" от Малин Кръстев (Младежки театър "Николай Бинев", постановка Малин Кръстев, 21 декември 2014 г.); "За теб" от Яна Борисова (Продуцентска къща "СМУТ", постановка Петър Кауков, 5 декември 2014 г. в "Открита сцена" – София).

Как се прави плодова батерия? Учени показват на деца на фестивала iCreate

http://offnews.bg/news/n_1/n_509114.html

Могат ли деца да управляват дронове? Какво е космическа храна? Как се прави плодова батерия? Може ли 3D принтерът да замести скулпторите? Как компютърът замества цял оркестър? Отговори на тези въпроси ще дадат учени по време на първото издание на детския фестивал за наука, изкуство и високи технологии iCreate, който се открива днес в 10.30 ч. в сградата на Vivacom Art Hall на ул. "Ген. Гурко" 4, съобщиха от БАН. Ателиетата ще са подходящи за деца на възраст между 5 и 14 години, уточняват организаторите от фондация "Съвременно изкуство", която работи в партньорство с БАН за провеждането на фестивала. В детските ателиета iCreat участват четири института на БАН: за космически изследвания и технологии, по системно инженерство и роботика,  по електрохимия и енергийни системи и  по информационни и комуникационни технологии. Модератор на презентациите на Института за космически изследвания ще е проф. Гаро Мардиросян. Презентациите ще са от 13:00 до 15:30 часа на втория етаж. Те ще представят космическите успехи на България (Представяне на българското участие в различни космически проекти и изследвания, космическата оранжерия "Свет" и българската космическа храна.) и ще демонстрират как с аерокосмически технологии може да се противодейства на природните бедствия. (Демонстрирация на атрактивни илюстрации, възможностите на аерокосмическите технологии в изучаването и борбата против природни бедствия - земетресения, наводнения, прахови бури, горски пожари, цунами и др.). Третата тема е "Космическите изследвания - атрактивни примери в обучението по физика". Ще бъдат показани елементите на космическите изследвания, които могат да бъдат атрактивни, лесно разбираеми и трайно запомнящи се примери в обучението по физика в училище. Институтът по системно инженерство и роботика с модератор Божидар Найденов ще направи демонстрации на: 1. Устройство за получаване на енергия от морските вълни; 2. Крачещи и колесни мобилни роботи; Роботизирани безпилотни летателни апарати; 3. Сервизен робот с фокус подпомагане живеенето на хора със специфични потребности. В програмата на Института по електрохимия и енергийни системи с модератор доц. Антония Стоянова са предвидени демонстрации на: 1. Зелени возила; 2. Водородно рали; 3. Плодова батерия. Ще има и цветна викторина с награди. От Института по информационни и комуникационни технологии с модератори Николай Стоименов и Станислав Гьошев са подготвили демонстрация на процеса на 3D-моделиране в компютърна среда. Те ще представят готови отпечатки на исторически фигури от 3D-принтер. Ателиетата са целодневни и ще се повтарят от 10.30 до 15.30 часа. Желаещите да получат подарък на място за спомен от събитието, трябва да се регистрират предварително. Входът е свободен. Проектът iCreate се осъществява с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ и Първа детска консултативна клиника. Уеб домакин на iCreate е видео платформата Kidamom.com. iCreate e насочен към детската аудитория и е замислен като начало на платформа за припознаване на таланти и насочване интересите на децата от най-ранната им възраст. По идея и покана на Ксениум медия и Арт академия за деца Монев модератори ще бъдат хора, поели риска да работят за реализацията на своите мечти като вдъхновяващ пример за децата. Това са учени от Българска академия на науките, преподаватели от Англо-Американското училище в София, артисти и предприемачи от фондове за стартиращи идеи в бизнеса. Важен акцент в програмата е възможността за среща и обмяна на добри идеи между училищата. В партнъорство с учебните заведения ще бъде стимулиран процес на обмен и комуникация между българските и чуждоезичните училища, които ще споделят успешните си модели на преподаване.

Кремълски поток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253320_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA

 Малко преди в България да заглъхне смехът от пропагандната бомба на официалната руска информационна агенция sputniknews - че България а-ха и да тръгне да анексира Македония, тя стана част от официалната политика на Кремъл. "Вече се изказват даже и идеи защо да не я [Македония] разчленим: да дадем част на Албания, а част на България", каза на 20 май руският външен министър Сергей Лавров. Налудничавият коментар "Какво се мъти на българско-македонската граница" беше публикуван във вторник в sputniknews - агенция, която за разлика от предшественика си РИА "Новости" (която вече работи само за вътрешна консумация) не се и старае да изглежда като медия. В сряда темата беше подхваната от проправителствените медии в Македония, а малко по-късно и Лавров вече се позова на тези идеи.

Българското Министерство на външните работи определи внушенията като "крайно безотговорни" и едва ли имаше нужда да казва повече. Просто абсурдната теза за намерението на София да анексира част от Македония може да предизвиква насмешка дори у Божидар Димитров. "Другарят Лавров да се обърне към албанския президент Еди Рама, той ги говори тези неща", коментира той пред "Капитал" и допълни в характерния си полусериозен националистически стил: "Аз Македония я искам цялата - свободна, демократична държава, на своето българизирано население."

"Сега поне знаете как се чувстват украинците", обобщава шеговито наблюдател на кризата в Украйна. Това би бил най-логичният извод от ситуацията. Проблемът е, че тази пропагандна бомба е само ехо на поредица от подобни подмятания, част от които намират радушен прием в България.

Тръбопроводни конспирации

На 24 април отново колумнистът на sputniknews Андрю Корибко стигна до извода, че кризата в Македония от последните седмици е опит за дестабилизация на страната, чиято цел е да се блокира възможността проектът "Турски поток" да стигне до Европа. Според него САЩ се опитват да "неутрализират този геостратегически маршрут", използвайки модел сякаш директно взет от Сирия.

Тезата първоначално не намира много резонанс. Известно време се обсъжда в pravda.ru, където част от интервюираните руски експерти директно я отхвърлят. Например директорът на Фонда енергийно развитие Сергей Пикин логично заключва: "Проектът се планира до границата с Гърция. Ние на територията на ЕС въобще не трябва да стъпваме... и тъй като няма да строим този газопровод, то не ние решаваме откъде той ще преминава. Така че аз не бих причислил събитията в Македония конкретно към "Турски поток".

Всъщност самата "Газпром" никога не е казвала, че ще строи нещо повече от газопровода до Турция. Затова и например претенциите на Гърция да вземе наведнъж от газовата компания очакваните занапред приходи бяха посрещнати в Москва с вежливо повдигане на веждите. След отказа на ЕС да промени законодателството, така че то да отговаря на изискванията на руската компания, тя коренно промени стратегията си за директно стъпване на европейските пазар (например отказа се да разменя активи с BASF и т.н.). Новата политика на "Газпром" е: "Като искате нашия газ, постройте си сами тръбата." Тоест, ако потребителите в Италия или Австрия желаят да получават суровината от гръцко-турската граница, те сами трябва да прокарат инфраструктурата, или по-скоро да подпишат дългосрочни договори за доставка, а системните оператори в транзитните страни да построят съответните газопроводи. Ако Eni и OMV, примерно откажат да се ангажират, то газопровод просто няма да има и газът ще продължи да си тече по сегашните маршрути. И засега всичко изглежда така, че със или без криза в Македония транзитният газ няма да мине точно оттам.

Въпреки това на 7 май конспирацията на sputniknews прелива към далеч по-агресивния regnum.ru (определян шеговито като информационната агенцията на бившия СССР). Там вече се говори, че Вашингтон подготвя "български сценарии" в Македония , т.е. сваляне на правителството, което подкрепя проекта "Турски поток".

Едва тогава тръбопроводната теория за кризата в Македония се промъква и в нашите медии. Неин пръв изразител е социологът доц. Иво Христов. "Кой знае защо едновременно с размириците в Скопие пристигна висш американски държавен чиновник в Гърция, който предлага контравариант на "Турски поток". Тоест въпросът е да сринете цялата линия, като дестабилизирате Македония, защото "Турски поток" не може да мине отникъде", казва Христов пред glasove.com. В интервюто се развива тезата, че Македония е просто част от глобалния геополитически сблъсък между Русия и САЩ и държавата е станала жертва на опита си за сближаване с Москва.

По-късно темата се развива от Петър Волгин, Калина Андролова и Боян Чуков. Общата теза е, че, да, и в Македония, и в Украйна, и в България хората имат обективно право да протестират. "Те изглеждат напълно естествени и оправдани", казва Волгин. Само че "както наркотърговците продават едни цветни и весело изглеждащи хапченца, от които ви става хубаво, така и тези пласьори на "демокрация" ви заглавичкват с понятия като "върховенство на закона", "евро-атлантически ценности", "морал в политиката", заключава той.

Новите антизападници 

Всеки разговор с хората, които виждат дългата ръка на Запада и по-конкретно тази на Сорос, неизбежно завива към въпроса: одобряват ли авторитарния режим в Москва. Макар че за изолационистката политика на Русия, нарастващият милитаризъм или потъпкването на човешките права винаги се намира по някое извинение, малко са хората, които открито застават зад Владимир Путин. Жилото е насочено в друга посока.

"В България има сериозно разочарование сред интелектуалците и хората. Вижте тези докъде докарахме България - до разруха. Някога бяхме развита държава, а сега сме развиващата се", отговаря Христов. И добавя: "Да, разочаровани са от Запада, той не направи нищо за нас или ако подпомага някого, това е удобната му интелектуална прислуга у нас."

За Христов България е изоставена, а Западът винаги я е пренебрегвал. Според него, вместо да налива ресурс и у нас (както например в Турция), още от времето на Уинстън Чърчил като първи лорд на адмиралтейството през Първата световна война България официално се счита за безинтересна. За разлика от София например Варшава е във фокуса на неговото внимание, там се изливат ресурси и страната става важен център за западната политика. Христов само отчасти приема аргумента, че може би Полша просто предлага по-добри условия за бизнес, по-малко корумпирана държава е и че може би поляците са направили нещо повече от това да бъдат поляци, за да са интересни на западния бизнес и политика.

Разговорът някак си неусетно започва да се върти около тезите, които се използват в Русия, за да се обясни вредното влияние на Запада - той някак си е бил длъжен да налива пари, да се държи наравно с Русия, а не да я пренебрегва при взимането на различни решения и, че е виновен за местните корумпирани елити. Независимо от това, че всъщност Русия е една от най-богатите на природни ресурси страни, с огромен интелектуален потенциал и традиции, които нито един източноазиатски тигър някога не имал.

Прогноза за времето - 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=290009

Днес ще бъде предимно слънчево с висока облачност. Около и след обяд над западната половина от страната ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Страхотен дух: Той е глухоням, но управлява приказен римски хотел

http://petel.bg/Strahoten-duh--Toy-e-gluhonyam--no-upravlyava-prikazen-rimski-hotel__113332

Изправяйки се пред високия и елегантен Роберто Вирт, който контактува съвсем нормално с хората около себе си, човек има чувството, че се е...

„Ислямска държава” вербува момичета по Скайп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253319_%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%

 Британски джихадист, отишъл в Сирия, за да се бие на страната на „Ислямска държава”, бе заснет с камера как се опитва да подмами непълнолетно момиче в редиците на екстремистите и да стане негова жена. В смразяващите кръвта разговори мъжът се представя с фалшивото име Абу Антар и дава подробни инструкции на момичето, за което той вярва, че е на 15 години, как да избяга от семейството си.
Излямистът подучва момичето, което всъщност е репортер под прикриете, да каже на родителите си, че отива да преспи при приятелка, но вместо това да се впусне в опасно пътуване до региона на Близкия изток, окупиран от екстремистите. Антар се опитва да прикотка момичето малко над седмица чрез разговори по Скайп и съобщения в интернет. В един момент ислямистът й казва: „Когато те взема, ще те избера за моя съпруга”. 

Разследване на „Мейл он Сънди” е разкрило, че джихадистът е родом от Лондон и истинското му име е Ахмед Кантер. Рой е роден в Сомалия. Дошъл е във Великобритания, когато е бил на 6 години, и е израснал в предградие на Западен Лондон. Преди да отпътува за Ракка, той е живял в общинско жилище с майка си, сестра си и тримата си братя. Кантър е работил като счетоводител. 

За да спипа джихадиста, репортерката на канадската телевизия Global News network, която не иска да бъде идентифицирана, си е направила фалшив профил на 15-годишно момиче. Целта й е била да види колко внимание ще привлече към себе си от джихадисти в Сирия. Само часове по-късно тя била засипана със съобщения Кантър е бил един от първите, които се свързали с нея. 

Двамата се съгласили да си говорят очи в очи чрез криптираната интернет услуга Кик. Там Кантър поискал ръката на момичето. Тогава разговорът им се преместил в Скайп. Там ислямистът дал подробно инструкции на момичето как да стигне от Албърта до него. 

Момичето трябвало първо да хване самолет до германския град Франкфурт. От там трябвало да се качи на полет за Истанбул. „В момента, в който се приземиш в Истанбул, аз вече ще съм уредил всичко. Най-се притеснявам как ще стигнеш до Истанбул, без твоите да откачат, сещаш се”, казва ислямистът.

Той също посъветвал репортерката под прикритие да носи със себе си само западни дрехи, за да не предизвиква подозрения, както и да се представя за туристка. В Истанбул щял да я чака човек, който да я закара до сирийската граница, където двамата щели да се срещнат. 

Когато жената го попитала, какво друго тя трябва да вземе със себе си, Кантър й казал: „Може да вземеш малко пари със себе си. Хубаво е да имаш излишни пари, в случай че ти потрябват. Знаеш, всичко се случва. Ако искаш, аз ще ти купя пистолет, за да се защитаваш. Тук жените носят пистолети, носят минирани с експлозиви колани. Винаги имаш врагове”.

Една първокласничка 12 години по-късно

http://petel.bg/Edna-parvoklasnichka-12-godini-po-kasno__113329

В разгара на баловете екипът на „Събуди се” разказва историята на една абитуриентка. С Гергана зрителите се срещнаха за пръв път...

Тежка нощ в Гърмен, 8 задържани след снощните сблъсъци

http://petel.bg/Tezhka-noshh-v-Garmen--8-zadarzhani-sled-snoshhnite-sblasatsi__113330

Над 200 разгневени българи обградиха квартал "Кремиковци" в село Гърмен, полиция и жандармерия пазят ромския квартал, в който живеят около...

Британската опозиция ще подкрепи референдум за излизане от ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253318_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%

 Британската опозиционна лейбъристка партия ще подкрепи предложението на министър-председателя Дейвид Камерън за референдум по въпроса за европейското членство на страната, но ще отстоява позицията, че Обединеното кралство трябва да остане в ЕС. Това са заявили лидерите на лейбъристите пред Sunday Times.
“Гражданите на Великобритания искат да упражнят правото си на глас по въпроса за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз“, цитира вестникът изказвания на действащия партиен лидер Хариет Харман и говорителя на външното министерство Хилари Бен.
„Следователно, лейбъристите ще подкрепят идеята за референдум“, допълни Харман и добави, че лейбъристите искат „реформа в Европа – за ползите и начина, по който ЕС работи.“

„Лейбъристката партия не иска да гледа безучастно как Обединеното кралство отива необмислено към изход от Еврозоната. Ние ще защитаваме нуждата Великобритания да остане член“, каза още тя.

Кралица Рания призова мюсюлманите по света да въстанат срещу „Ислямска държава”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253317_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2

 Йорданската кралица Рания призова мюсюлманите по целия свят да въстанат срещу „Ислямска държава” и „атаката й по цивилизацията”. 44-годишната кралска особа, която е една от най-влиятелните жени в арабския свят, говори на фона на заплахата ислямистката групировка да унищожи древния град Палмира в Сирия.
Говорейки пред „МейлОнлайн, кралицата каза: „Това е атака по цивилизацията, това е поредното варварствата, които са извършвани от „Ислямска държава” и групировките като нея. Палмира е едно от най-големите съкровища в региона и света – то показва как ние се сблъскваме с глобална заплаха не само за арабите и мюсюлманите, а и за целия цивилизован свят”.

От ЮНЕСКО заявиха, че разрушаването на древните сгради и артефакти в Палмира ще бъде „огромна загуба за човечеството”. Световни лидери като френския президент Франсоа Оланд призова за директни действия за спасяването им. „Напълно съм съгласна с това”, казва кралицата, която участва в Световния икономически форум,провеждащ се в курорт на бреговете на Мъртво море. 

През март „Ислямска държава” разруши антики в древния иракски град Дур Шарукин, близо до Мосул, в рамките на кампанията си да „унищожат историята на човечеството”. „Ние сме пазители на тези съкровища и не трябва да бездействаме, докато важни културни артефакти се унищожават. Това е сърцераздирателно. Същото се случи в Ирак – това е наследство на света и човечеството, ние сме длъжни да го опазим. Ще изгубим много, ако не се изправим пред тази заплаха, която не зачита никакви граници”, каза кралица Рания. 

По думите на кралицата, войната срещу „Ислямска държава” трябва да бъде водена от мюсюлманите и арабите, с подкрепата на международната общност. 

Руските туристи напират и правят за смях другарската жалейка по техния “бойкот”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253316_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%8

 Другарската жалейка по уж бойкотиращия ни заради санкциите руски турист е поредният спукан балон на глупостта, надуван тук от пропагандния въздух под налягане.

Спомнете си колко пъти ни бомбардираха пропагандатори и политици ( включително и адски натъженият от санкциите премиер Борисов) с очакването за страшен, ужасен, ама направо апокалиптичен отлив на безценните руски туристи от българските курорти. Санкциите, ако трябва да бъдем точни в цитирането, били довели дори до нещо по-лошо от периода на студената война. Така каза самият Той, Бойко Борисов. А пък придворния му историк Божидар Димитров междувременно излъга, че българите никога не са живели по-зле и измери злощастиет ни в това, че ядем вносни краставици и домати ( не ви трябва Вежди Рашидов, който пък мери значението на книгите според тяхната дебелина, в сантиметри).

Да ме прощава Светият Отец Франциск, че бойкохулствам в деня, когато той прие нашия премиер във Ватикана, а край него се вижда и Вежди…

 

Спомнихте ли си другарската жалейки по уж изчезващия от нашите курорти руски турист? Сега прочетете опровергаващата тези зли прокоби информация и ще ви олекне ако случайно сте повярвали на тъжните вопли ( в скоби казано, май тъпата прогноза за руския туристически бойкот вече е опровергана от резултатите от зимния туристически сезон, но сред злите оракули няма кандидати за извинение за глупостите, които бълваха толкова дълго).

Actualno.com:

Въпреки общия спад по всички туристически дестинации през 2015 година, руските туристи не са загубили интерес към почивките в чужбина. Очаква се през лятото Черна гора, България и Гърция да бъдат най-популярните европейски страни сред руските туристи. Това казва маркетинговият директор на TUI Русия Ивор Вукелик, цитиран от BFM.ru.

„Въпреки общия спад по всички дестинации през 2015 г. в сравнение с миналата година, руските туристи не са загубили интерес към почивките в чужбина. Руснаците предпочитат да намалят ваканциите си през годината и да изберат по-достъпни хотели и дестинации пред това да се откажат изцяло от чуждестранните курорти. Очакваме, че през сезона най-евтините страни като Черна гора, България и Гърция да бъдат най-популярните европейски страни сред руските клиенти. Турция запазва лидерството си, като осигурява почивки с най-добро съотношение цена/качество по системата „всичко включено“, посочва Вукелик.

Най-популярните за почивка градове за руснаците са Симферопол, Сочи и Москва в собствената им родина. Зад тях се нареждат Барселона (Испания) и Бургас (България).

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782365

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Плевнелиев, проф. Танев и Фандъкова ще водят шествието за 24 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_509040.html

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието проф. Тодор Танев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще водят шествието по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Шествието тръгва в 10.30 ч. от Президентството и ще се движи по маршрут: бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание", бул. "Васил Левски" от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". В него ще се включат ръководството на БАН, председателят на Народното събрание, членовете на академичния съвет на Софийския университет. След официалните гости ще е министърът на образованието на Словакия Юрай Дракслер, който е на официално посещение у нас. В 11 ч. шествието ще стигне до паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека, където ще продължи с тържествен водосвет, изпълнение на химна „Върви, народе възродени” от хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Президентът Плевнелиев и кметът Фандъкова ще отправят приветствия.  Празнично слово ще произнесе директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов. Първокласниците от Националното музикално училище Анна Алексиева и Борис Христов ще рецитират стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов, а току-що завършилите първокласници на 60-то училище "Св. св. Кирил и Методий" ще дойдат за празника с трицветни балони и буквите от азбуката. Училището в кв. "Бенковски" е най-старото основно училище. На 11 май то отбеляза 173 години от основаването си като килийно смесено училище. Гвардейци венценосци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал. След приключване на празничната част, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана откритата национална изложба „Напред, науката е слънце”, посветена на 1200-годишнината от рождението на свети Методий и патронния празник на библиотеката. Заради тържественото шествие се променя и организацията на движение в центъра. Забраняват се престоят и паркирането от 13 ч. на 23 май до края на тържеството на 24-ти на ул. "Оборище" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски". Там ще могат да спират само автомобилите на снимачния екип. До края на тържеството на 24 май се забраняват престоят и паркирането на: - ул. „Шипка“ между ул. „Кракра“ и бул. „Васил Левски“ от страната на Националната библиотека; - паркинга зад Националната библиотека; - всички паркинги на пл. „Княз Александър I“; - паркинга на пл. „Атанас Буров“; - паркинга на ул.„Княз Александър I“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Московска“. Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва: От 8 до 11 часа на 24 май по: - бул. „Цар Освободител“ между бул. „В. Левски“ и пл. „Независимост“; - ул. „Аксаков“ между ул. „Г. Бенковски“ и ул. „Дякон Игнатий“; - ул. „Бенковски“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“; - ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и пл. „Атанас Буров“; - ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“; - ул. „15-ти ноември“ между бул. „Цар Освободител“ и пл. „Св. Ал. Невски“; - ул. „Княз Александър I“ между ул. „Съборна“ и пл. „Княз Александър I“. От 9 до 10 часа на 24 май, с изключение на колите на градския транспорт, по: - бул. „Васил Левски“ между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Янко Сакъзов“; - ул. „Оборище“ между ул. „Кракра“ и пл. „Св. Ал. Невски“; - ул. „Шипка“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Кракра“. От 10 до 12 часа на 24 май, включително и колите на градския транспорт, по: - бул. „Васил Левски“ между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Янко Сакъзов“; - ул. „Оборище“ между ул. „Кракра“ и пл. „Св. Ал. Невски“, с изключение на тролейбусите; - ул. „Шипка“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Кракра“.

Честит празник на буквите и словото!

http://petel.bg/CHestit-praznik-na-bukvite-i-slovoto-__113327

(Имен ден празнуват Кирил и Методий, Методия, още Киро, Кирчо, Кирилка, Методи, Методийка) България почита делото на Светите...

Показват първия препис от Софроний на „История славянобългарска”

http://petel.bg/Pokazvat-parviya-prepis-ot-Sofroniy-na----Istoriya-slavyanobalgarska----__113328

Най-старият препис на „История славянобългарска“ - Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански, ще бъде изложен в...

"Подемос" - фаворити на местния вот в Испания

http://news.ibox.bg/news/id_587552328

Испания провежда днес местни и регионални избори в 13 от 17-те региона в страната

"КиберБеркут": Украйна фалира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253315_%22%D0%9A%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BA%D1%83%D1%82%22%3A+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0

 Украинската държава не може да изплаша външния си дълг, констатираха хакери от украинската анонимна група "КиберБеркут". Те са проникнали в компютърната система на Управлението за външния дълг към финансовото Министерство на страната и от получените документи става ясно, че Украйна е в банкрут. Документите, до които са се добрали хакерите, съдържат информация за структурата на държавния дълг, стойността и графика на погасяването му.
"Благодарение на получените от нас документи всеки може да види до какво положение хунтата доведе държавата. Днес банкрутира държавната финансова система, след нея ще банкрутират търговските структури и редовите граждани", обобщава "КиберБеркут". Организацията се появи след разформирането на спецчастите "Беркут". Съставът й е неизвестен, членовете й съхраняват анонимност. Тя се обявява срещу сегашния режим в Киев.

Междувременно за тежкото финансово състояния на страната говорят и други факти. По-рано този месец парламентът прие закон за мораториум върху изплащането на външния дълг. "Приемането на такъв закон е крайно тревожен сигнал за инвеститорите и кредиторите, защото предоставя на украинското правителство правото да обяви технически дефолт", пише по този повод украинското електронно издание "Вести".

Причината за приемането на закона е провалът на преговори по реструктуриране на заемите. Малко вероятно е финансовият министър Наталия Яреско да се договори с кредиторите, които не желаят да опростят 15 млрд от общия дълг в размер на 37 млрд долара. Споразумението с чуждестранните партньори трябва да се постигне до края на май, иначе Украйна няма да получи поредния транш от МВФ. Засега обаче преговорите с кредиторите не вървят. Допълнителен проблем за Киев е нежеланието на част от държателите на еврооблигации да се идентифицират, което прави невъзможни преговорите с тях.

Дълговете на Украйна са толкова големи, че властите се оказаха пред тежка дилема – изплащат или вноските по дълга, или пенсиите и заплатите. "По същество става дума за заплаха от дефолт, макар това да не се нарича дефолт. Въпросът е сложен, ние не знаем какво ще се случи накрая", твърди пред изданието депутатката Наталия Новак от фракцията "Блока на Петро Порошенко". Между другото в Киев бе предложено изданието "Вести" да бъде спряно заради антиправителствените си виждания.

По други данни дългът на Украйна е приблизително 50 млрд долара, което е около 70% от БВП на страната, а според прогнозите на Националната банка на страната в края на 2015 година дългът ще достигне 93% от ВВП.

Хороскоп за неделя

http://petel.bg/Horoskop-za-nedelya__113325

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Днес Вашия любим човек със завидно упорство ще Ви разказва за някоя своя нова идея, която едва ли ще Ви е...

Американски боен кораб влезе в Черно море

http://petel.bg/Amerikanski-boen-korab-vleze-v-CHerno-more__113326

Ракетният есминец Ross влезе в Черно море, стана ясно от съобщение на сайта на Шести американски флот. През 2014 година военният кораб вече бе...

Гърция готова на компромиси, но не и да бъде унижавана

http://news.ibox.bg/news/id_2025485653

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви пред съпартийци, че е готов да сключи разумно и дългосрочно споразумение

Саудитска Арабия се отказва от петрола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253314_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 Министърът на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия заяви, че до 2040 г. държавата ще е готова да се откаже от нефтодобива като никога повече не разчита на него.

"В бъдеще нашата страна ще стане глобален играч на пазара на слънчева и ветрена енергия. Планираме да изнасяме тъкмо такава, а не петрол", каза министър Али ал-Наими. "Над 1 млрд. души в света живеят без електричество, така че пазар ще има" съобщи министъра.

"Спадът в цените на петрола не прави соларните електростанции нерентабилни. Използването на слънчева и ветрена енергия е икономическо по-рентабилно, отколкото добива на нефт и газ. Иначе в близките години търсенето на петрол ще продължи".

Рияд заяви намеренията си да намали зависимостта си от нефтодобива още през 2012 г. Саудитските власти планират към 2032 г. страната да произвежда чрез соларни и ветрени електростанции 41 гигавата електроенергия, което е 1/3 от потреблението й понастоящем, съобщи БГНЕС.

Саудитска Арабия е на първо място в света по доказани петролни запаси - 260 млрд. барела, което е около 1/4 от всички запази на планетата. През април т.г. страната постигна рекорд в нефтопроизводството за последните 10 г. - 10,3 млн. барела за едно денонощие

Пържене в собствен сос на американската посланичка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253313_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 "Червени тролове налазиха фейсбук-страницата на американското посолство". Точно това заглавие си харесах за отправна точка при анализа на едно много интересно виртуално явление. Тези дни американската посланичка Марси Рийс се излъга да обяви, че ще отговаря на въпроси на фейсбук-потребители и на страницата на посолството постнаха нейна снимка, под която да се формулират питанията. Случилото се след това може да бъде обобщено не под общия знаменател "червени тролове", а под обобщението - "народът срещу американската посланичка".

Червените тролове са удобно извинение за закостеняли мозъци, за заемането на позицията на щраус, който се опитва да си скрие главата и да не види истината. Много е лесно да си обясниш негативните емоции през баналното червено тролство. Но това е толкова универсално и безпомощно в своята същност обяснение, че веднага рухва. Дясната мисъл обича да си обяснява всичко с митологичните тролове, без да види, че заприличва на фентъзи герой. Тази, идеалната излъскана евроатлантическа България, по начина, по който се мержелее в еротичните им блянове, не съществува. И никога няма да я има. 

Българите просто не обичат американците. Всъщност и аз заблуждавам. Горното изречение е безумно. Българите не обичат американската политика и американския политически елит. Това е вярното твърдение.

И ако отворите фейсбук-страницата на посолството на САЩ, сами ще се убедите.

Разбира се, у нас винаги ще се намери някой универсален слагач, който да пише в стилистиката на осквернената от похотлив поглед девица: "Госпожо Рийс, как Америка ще помогне да спрем кремълската агресия?" или "Госпожо Рийс, има ли начин САЩ да помогне на България за демонтиране на комунистическите символи, които тровят кръвта на държавата ни?". Какво да ви кажа - капути от всички жълти павета, обединявайте се.

Но острите, негативните, ироничните и провокативните въпроси смазват тези островчете на колаборационизъм. Преобладаващата стилистика от острите мнения е в стил - "няма ли да си ходите и да ни оставите на мира", а в краен случай и - "няма ли да освободите света от присъствието си".

А сега, като се замисля, и няма как да бъде по друг начин. Човек не може да измисли 900 лакейски въпроса, защото те ще звучат по един и същи начин. И изобщо самата покана за диалог с посланичката означава поставянето на висок глас на всички остри въпроси, които имат недоволните от света. А у нас те са много. Светът в този си вид е изцяло американски проект и всяка болка по земното кълбо, с основание или не, може да бъде приписана на световния полицай.

Въпросите са отражение и за това как българите възприемат САЩ. Този народен образ на САЩ е обратен на онзи, който ни насаждат медиите или грантовите анализатори. Сякаш България живее в две реалности. В едната, са грантова пъпна връв на САЩ, а в другата - всички са гневни, ядосани и бесни, защото виждат коя е страната, която постоянно се меси във вътрешните ни работи. И заради това в тази вселена, в това време, в тази България въпросите могат да бъдат преобладаващо негативни. Друг път просто няма. Колкото и халюцинации на тема "хибридна война" да се изпишат, всички знаят, че политиката на последните няколко правителства се диктуваше в американското посолство.

Вероятно заради това въпросът "Защо Борисов е премиер?", който е зададен на посланичката, не звучи абсурдно в съзнанието на нито един от читателите. Точно обратното - всички си го задават. Кой точно е геополитическият баланс, който е изкарал на власт такава фигура, въпреки статиите за неговото мрачно минало, потънало в сянка като името на пластичен хирург на съвременна попикона.

Изобщо какво са направили САЩ от 1990 година за България? Мухлясалата царевица ли?

Сондите за шистов газ ли?

Проповядването на Трансатлантическото споразумени ли?

Това са колективните образи на тази държава и заради това въпросите към нея не могат да бъдат добри. Няма как да са такива.

И ако тези, които са пуснали идеята за интервюто са очаквали някакъв различен набор от политически въпроси, значи съществуват в паралелна реалност.

Наскоро четох излиянията на някакви представители на НПО-ата, които разтърсено се опитваха да обявят, че българският антиамериканизъм е внушен отвън, защото нямало голям разказ (тия си падат по подобно думи), който да го обясни.

Е, препоръчвам на всеки евроатлантик да изчете въпросите. Българският антиамериканизъм не е тролски, а е гневен, неорганизиран и се състои от много разкази. Проблемът е, че повечето от тези разкази са истина. И понеже нито една политическа сила не поставя на дневен ред тези проблеми, българите във фейсбук са намерили своя начин да стигнат до страницата на американското посолство и там да излеят гнева си. Дано това да е хапче за изтрезняване. За първи път американците у нас имат възможност да видят какво мисли България за тяхната политика, постоянните им намеси и опитите им да пробутат ГМО на пазара. Настроенията няма да им харесат.

Ама пък какво толкова? Нека да си знаят. 

Че тия техните марионетки никога няма да им кажат истината. 




Втори американски кораб навлиза в Черно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253312_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE

 Американският боен кораб "Доналд Кук" се подготвя да влезе в Черно море, съобщи източник от Черноморския флот на Русия.

"Американският кораб "Доналд Кук" се готви да мине през проливите Дарданелите и Босфора. Преди няколко часа в акваторията на Черно море влезе корабът на САЩ "Рос", уточни събеседникът.

"Рос" и "Доналд Кук" са бойни кораби от типа "Арли Бърк", те са въоръжени със системата за противоракетна отбраната "Ийджис" и крилатите ракети "Томахоук".

По-рано 6-ти американски флот оповести за навлизането на "Рос" в Черно море, но за "Доналд Кук" не се казваше нищо. В официално съобщение за "Рос" бе заявено, че "присъствието на кораба в Черно море е призвано да демонстрира ангажираността на САЩ към взаимодействието със съюзниците от НАТО по осигуряването на безопасността", а също "че укрепвайки взаимодействието в Черно море, САЩ могат да очакват мир и процъфтяване в регионе".

Съгласно Конвенцията от Монтрьо бойните кораби от държавите извън региона могат да останат в Черно море не повече от 21 дни.

 

 

 

ТАСС




Икономиката ни се маргинализира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253311_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0

 Вместо към реиндустриализация България върви към точно обратното - икономиката ни се деиндустриализира.

Това заяви председателят на БСК Божидар Данев на семинар за актуалните проблеми на пазара на труда. 85 големи компании са закрити от 2008 г. до 2013 г. и в определени сектори вече няма двигатели на икономиката. Средните фирми пък са намалели с 21%, а малките - с над 12%. Расте броят единствено на микропредприятията, които са предимно семейни фирми. "Това означава маргинализация на бизнеса. Не се внедряват нови технологии, а икономиката ни предлага бедни и непродуктивни услуги", заяви Данев.

С близо 400 000 пък са намелили заетите от 2008 г. насам. Статистиката показва, че в най-силната година преди кризата - 2008 г., те са били 3.815 млн., а в края на 2013 г. са 3.434 млн. Увеличава се броят на хората с висше образование, но обикновено те са със специалности, които не се търсят от бизнеса или нямат необходимата компетентност. "В момента в света се случва Четвъртата революция - дигитализацията. Това увеличава нуждата от силно интелигентна работна ръка, докато средно подготвените кадри все по-слабо ще намират реализация", заяви Данев. Така ножицата на пазара на труда все повече ще се разтваря - ще се търси силно интелигентна работна ръка и най-нискоквалифициран труд. Този процес трябва да се управлява, защото може да предизвика протести, смята Данев.




24 май - Ден на славянската писменост и култура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253310_24+%D0%BC%D0%B0%D0%B9+-+%D0%94%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82

 На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния празник на българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на "светите братя" е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник. След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: "За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!" След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница — сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.




Празнично общоградско шествие за 24 май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253309_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+24+%D0%BC%D0%B0%D0%B9

 С празнично общоградско шествие в София ще бъде отбелязан Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

В неделя, началото на шествието ще започне в 10.30 часа от сградата на президентството, ще тръгне по бул. "Цар Освободител", ще премине през площад "Народно събрание", бул. "Васил Левски" от кръстовището пред Софийския университет и ще стигне до Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". В шествието ще участват президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието проф. Тодор Танев, кметът на София Йорданка Фандъкова, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута му ще се присъедини и ръководството на БАН, както и академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски".

В 11.00 часа е началото на официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата пред Националната библиотека включва Тържествен водосвет, изпълнение на всеучилишния химн "Върви, народе възродени" от Хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Държавният глава и столичният кмет ще произнесат приветствия, а празнично слово ще прочете директорът на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" Антони Стоянов. Водещ на проявата ще е актьорът Пламен Манасиев.

Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят Анна Алексиева и Борис Христов – ученици от І "А" клас на Националното музикално училище "Любомир Пипков" – София. За празника, с трицветни балони и буквите от азбуката ще дойдат току-що завършилите първокласници на 60-то училище "Св. св. Кирил и Методий" в квартал "Бенковски". Това е най-старото основно училище, което на 11 май отбеляза 173 години от основаването си като килийно смесено училище.

Гвардейци венценосци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал.

След приключване на празничната част, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" може да бъде разгледана откритата национална изложба "Напред, науката е слънце", посветена на 1200-годишнината от рождението на свети Методий и патронния празник на библиотеката.

Празнични шествия ще има в цялата страна на 24 май. Шествието в Ямбол ще бъде предвождано от внушителна фигура на светите братя Кирил и Методий с височина над 2 метра, монтирана върху преносима платформа. Скулптурата е дело на ямболския творец и директор на ХГ "Жорж Папазов" Петко Йорданов.




Св. Св. Кирил и Методий - живот и мисия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253308_%D0%A1%D0%B2.+%D0%A1%D0%B2.+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9+-+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Светите братя Кирил и Методи създават славянската азбука и превеждат на славянски Свещеното Писание (Библията) и текстовете на светата литургия, за да отворят за славянските народи съкровищницата на Божието слово и на тайнствата. По време на своята мисионерска дейност те претърпяват много изпитания и страдания от всякакъв вид. Папа Адриан II потвърждава тяхното дело, като благославя литургическите книги написани на славянския език.


Братята Кирил и Методий са родени в Тесалоники, Византия (днешен Солун, Гърция) през 9 век в деветчленното семейство на високопоставения военен управител Лъв и жена му Мария. Бащата умира рано и децата минават под попечителството на своя чичо Теоктисто, който е влиятелна личност в Империята. 

Братята са граждани на Византийската империя и владеят гръцки и славянски език. Какъв е народностният произход на семейството пространните жития не съобщават категорично. Има различни сведения, които предлагат данни, респективно указания, за славянобългарската народност на двамата братя. 

Дългогодишният съратник на Кирил (Константин-Кирил) - Климент Охридски, пише в съставеното от него Кратко житие, че Константин-Кирил е българин (по това време славяните в България били наричани понякога българи). В същото житие е отразено, че в двореца на хазарския каган Константин-Кирил заявява, че не произхожда от византийско семейство; че дядо му принадлежи към приближените на чуждестранен "цар"; че този дядо е избягал в чужбина, където и Константин-Кирил е роден. Тъй като по това време няма друга гръцка държава извън Византия и от всички славяни само българите имат цар, някои заключават, че братята са потомци от второ поколение на изгнаническо, невизантийско, високопоставено семейство, което някога е принадлежало към двора на български цар. 

Св. Методий е византийски политически и културен деятел, и по-голям брат на Св. Константин-Кирил Философ. За детството на Методий се знае по-малко отколкото за това на по-малкия му брат Кирил. За младостта на Методий също не се знае много, въпреки че източниците подчертават големите му умствени способности. Знае се, че преди да се оттегли в манастир, той бил управител на византийска област, населена със славяни (843-851).

Св. Константин-Кирил Философ е по-малкият брат и още от ранна възраст показва удивителни способности и наклонности към философията и поезията, заради което е изпратен да учи в прочутата школа в Цариград – Магнаурската - където получавали образованието си царските деца и синовете на византийската аристокрация. 

По това време Магнаурската школа е най-висшето учебно заведение във Византия и в нея се изучават разнообразни дисциплини в две степени: тривиум и квадривиум. Сред учителите на Константин-Кирил са Лъв - философ и граматик, един от най-учените мъже на Византия през ІХ в., както и Фотий - бъдещ патриарх. 

По време на следването си младият Константин-Кирил проявява големи дарования, които не остават незабелязани от цариградското правителство и Патриаршията. След завършването й той остава там като преподавател по философия и получава прозвището "философ".

От този период е и първата значителна публична проява на Константин-Кирил - спорът му с патриарх Йоан VІІ Граматик, който е противник на почитането на иконите. В диспута между тях младият философ блясва със своето остроумие, красноречие и точни знания и оборва аргументирано своя противник. От житието му проличава, че в диспута с тях се разисква не само въпроса за Светата Троица, но и проблеми за войните, за данъците, за отношението към мира, за изкуствата. 

Със знанията и личността си мисионерът привлича вниманието на противниците и спечелва доверието им. Според житиеписец, Константин-Кирил ги "наддума по всички въпроси, така че те му се чудят, изпадат в удивление". От отговорите му, цитирани в житието, проличава високата му култура, способността му да обяснява въпросите достъпно и логично, с прости примери от живота. Демонстрира дар-слово и отлична подготовка, включително и по Корана. 

Така Константин-Кирил сломява противниците си сарацини и умело защитава авторитета на държавата, която го изпраща. Завършил успешно задачата си, Константин Философ се завръща в Цариград, а скоро след това отива при брат си Методий в манастира "Полихрон", където се отдава само на "беседа" с книгите. 

Съдбата обаче не оставя Константин-Кирил да прекара дните си в тишина, далеч от света. След няколко години той отново е принуден да тръгне на път. Неговото високо теологично образование, подкрепено с добро познаване на езиците арабски и иврит, го правят най-подходящият кандидат за първата държавна мисия при абасидския халиф Ал Мутауакил, с цел дискутиране принципите на Светата Троица и затягане на връзките между Абасидския халифат и Империята.

Така през 860 г. братята са натоварени с нова мисия от византийския император Михаил III и патриарха на Константинопол, Фотий - един от професорите на Кирил в Магнаурската школа и негова пътеводна светлина в по-ранните години. Кирил и Методий заминават при хазарите с цел предотвратяване разпространението на юдеизма в Хазария. Тази мисия се оказва неуспешна и по-късно хаганът налага на народа си юдеизма като национална религия.

След завръщането им в Константинопол, Кирил става преподавател по философия в Магнаурската школа, а Методий е назначен за игумен на манастира Полихрон.

През 862 г. братята са поканени от княз Ростислав да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия – мисия, на която всецяло се отдават и изпълняват с голяма страст до края на живота си.

Но за най-значимо се счита делото на Константин-Кирил Философ и брат му Методий на създаване на първата славянска азбука.

Каква азбука измислят те и кога точно става това? Отговорът на този въпрос се усложнява от всеизвестния факт, че най-древните славянски надписи и книги са написани с две азбуки - глаголица и кирилица, които се различават силно по графическия образ на своите букви, поне на пръв поглед. Глаголицата не прилича на нито една от тогавашните европейски азбуки, докато при кирилицата голяма част от буквите са заети направо от гръцкия алфавит, а останалите са създадени в стила на заимстваните. 

Съгласно една от теориите, Константин-Кирил, с помощта на брат си Методий, още през 855 г. в манастира Полихрон създава глаголицата за нуждите на Брегалнишката мисия. Кирилицата пък се счита дело на ученика на братята - Климент Охридски. Според други учени, Константин-Кирил Философ е създателят на кирилицата /855 г./, а глаголицата е творение на преследваните Кирило-Методиеви ученици. 

Господстващо е обаче разбирането сред учените, че още през 855 г. в манастира Полихрон Константин-Кирил и Методий започват подготовката по създаването на графична система, отразяваща точно особеностите на славянския език, който те познават – старобългарския - и това е глаголицата, като окончателно я завършват през 862-863 г. 

Глаголицата е ново писмо, непознато като цяло. Тя съдържа опита на народите, почерпен от Константин-Кирил от наблюдение на познатите му буквени системи, но начертанията на буквите са оригинални и подчинени на обща цел. Всички са оформени в един стил, в който основните елементи са кръстът, триъгълникът и кръгчето. 

Кръстът е символ на християнството изобщо. Триъгълникът е символ на Светата Троица, а кръгът отразява безкрайността, вечността на божеството. То, явило се в три образа - бог, син и дух, няма начало, нито край. Така глаголицата с тези три основни знака-символи се явява своеобразна възхвала на бога, който дарява всичко на хората. 

Глаголицата съдържа около 40 букви в зависимост от варианта. 24 от оригиналните 38 букви са изведени от графеми на средновековната курсивна гръцка азбука, като им е придаден декоративен облик. Предполага се, че буквите Ша, Ща и Ци са извлечени от еврейската азбука — фонемите, които тези букви представят не съществуват в гръцкия, но са доста разпространени във всички славянски езици. Произходът на останалите букви е неизвестен. За някои от тях се предполага, че произлизат от еврейски и самарянски скриптове, с които Кирил се е запознал по време на пътуването си към хазарите.
Кирилицата (старобългарската) от своя страна се състои от 24 букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звукове, специфични за старобългарския език. Както при глаголицата и при кирилицата има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от византийския устав, а други са изобретени специално за българския език.

Напоследък друго становище упорито си пробива път в историческите среди. Гениалният Константин-Кирил Философ на два пъти сътворява славянски азбуки: веднъж в 855 г. за мисията си сред българските славяни по поречието на Брегалница – кирилицата; и втори път в 862-863 г. за мисията си сред западните славяни от Моравия и Панония - глаголицата. Кирилицата се оказва по-практичната азбука, постепенно взема връх и окончателно измества глаголицата.

Кирилица и Глаголица
Кирилица и Глаголица - названия и числени стойности на буквите(Image courtesy of: wikimedia.org)



4 филма влизат в надпреварата за "Златна палма"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253307_4+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF

 Фаворити за най-високото отличие засега са четири ленти - "Каръл" на Тод Хейнс, "Младост" на Паоло Сорентино, "Моята майка" на Нани Морети и "Убииецът" на Хоу Сяосиен.

"Каръл" на американеца Хейнс, любовен разказ за увлечението между две жени в пуританска Америка през 50-те години на миналия векq е начело на класацията на френската и чуждестранната критика, публикувана в специализираното издание "Скрийн".

Но според френските познавачи фаворит за "Златната палма" e "Моята майка" на Морети. От общо 15 френски критици, запитани от сп. "Филм франсе", седем са харесали "до полуда" историята за режисьорката в криза, изправена пред болестта на майка й. Лентата Морети разплака не един зрител във Фестивалния дворец. Друг голям фаворит е "Младост" на Паоло Сорентино.

Кинотворбата раздели критиката, но със сигурност ще изкуши съпредседателите на журито, братята Коен, с изтънчения си филмов разказ. Лентата за необратимостта на времето с Майкъл Кейн и Харви Кайтел предизвика смесени реакции. Но медиите и най-вече познавачите сочат Сорентино като бъдещ лауреат на "Златната палма".

Френският вестник "Либерасион" вече се произнесе за бъдещия победител. На първа страница той излезе в петък със заглавие :"Убиецът" - това е нашата "Златна палма"! Изданието определи като сюблимна лентата на Хоу Сяосиен, разказваща за опасна и убийствена отмъстителка в средновековен Китай. За някои критици филмът се оказал доста "херметичен", но никой не можел да оспори неговата висша естетика.

В оня кабинет като в публичен дом – кеф, ама те е срам да кажеш

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253306_%D0%92+%D0%BE%D0%BD%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%E2%80%93+%D0%BA%D0%B5%D1%84%2C+%D0%B0%D

 Тази седмица премиерът Бойко Борисов даде интервю на Антон Хекимян, в което заяви, че до 30-ата си годишнина е ял предимно пържени картофи и се е „нагладувал”. Същевременно обаче довери, че със семейството си е отглеждал прасета, 40 бройлера и зайци.

Разбира се, Бойко Борисов по никакъв начин не си противоречи. Ето защо:

* * *

Тема номер едно на седмицата се фокусира около тетрадката, в която фигурират имената на политици, журналисти, регулатори, бизнесмени, посещавали Цветан Василев в кабинета му.

От последвалите реакции след публикуването на тетрадката може да се направи следният извод: „Ходенето в кабинета на Цветан Василев е като ходенето в публичен дом – кеф ти е да ходиш, ама те е срам да си го признаеш!”

* * *

Икономистът и настоящ съветник на министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев, няколко пъти е записван в тетрадката за посещения при Цветан Василев. В профила си в туитър Владимир Каролев написа: „Преди да се разпищят, в КТБ съм ходил съвсем открито с одиторите от Грант Торнтън за БТК. Че отивам да се гмуркам и няма да ме има много.”

Без да сме отправяли въпрос до радио „Ереван”, оттам се свързаха с нас, за да ни обяснят каква е разликата между щрауса и Владимир Каролев: „Разликата е, че при неприятна ситуация щраусът си заравя главата в пясъка, а Каролев си потапя главата във водата”.

* * *

Журналистът Петьо Блъсков, който също присъства многократно в тетрадката за срещи с Цветан Василев, заяви пред Димитър Цонев, че може и да е ходил при банкера, за да си пият уискито и за да си говорят за жени.

По този повод бивш портиер на Цветан Василев и редовен читател на българската преса заяви: „Да, преди Петьо Блъсков пиеше уискито на Цецо Василев, а сега му пие кръвчицата във в. „Труд”!”

* * *

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който към този момент е яростен критик на Цветан Василев, се оказа, че се е срещал с банкера в неговите силни години.

Може би без никаква връзка с тези факти, но Йордан Цонев, който е и доктор по богословие, бил чут да казва: „Дано да няма Бог!”

* * *

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се срещна със Стивън Сегал по време на военния парад в Москва. Според свидетели екшън героят бил много щастлив да се запознае със Стивън Сегал.

* * *

Според актуална класация влогърът Емил Конрад е по-влиятелен в социалните мрежи от премиера Бойко Борисов.

Хора, участвали в изготвянето на класацията, коментираха този факт така: „Справедливо е, все пак Емил Конрад е написал повече книги, отколкото Бойко Борисов е прочел!”

* * *

Преди да заминат на официално посещение в Катар заедно с Бойко Борисов, 8–те министри в делегацията получили един и същ sms от бившия министър Трайчо Трайков: „Само внимавайте да не изгорите много!”

* * *

Военният министър на Пхенян беше ликвидиран със зенитни картечници, защото заспал по време на реч на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

Малко след този зловещ акт български граждани са отправили покана към Ким Чен Ун да посети България. Поканата си те аргументираха така: „Просто, ако дойде, Ким Чен Ун със сигурност ще намали броя на депутатите ни на 120!”

* * *

Британските консерватори на Дейвид Камерън спечелиха убедителна победа на изборите във Великобритания и направиха на пух и прах прогнозите на социолозите, които вещаеха равенство между торите и лейбъристите.

Именно по повод на краха на английските социолози, международни анализатори проверяват дали Кольо Колев не е емигрирал във Великобритания.

* * *

По време на мача на ЦСКА с „Лудогорец” феновете на „червените” хвърлиха кренвирши на терена.

От тв камерите обаче убегна един потресаващ момент: Футболистът на ЦСКА Тончи Кукоч, който не е получавал заплата от няколко месеца, направи най-извратеното нещо в живота си - изяде цели два кренвирша!”

* * *

„Барселона”- „Ювентус” ще е финалът в Шампионската лига, стана ясно тази седмица. Според информация от Каталуня играчите на „Барселона” вече точат зъби за „Ювентус”, като единствено Луис Суарес точи зъби за... Джорджо Киелини!

 

Този материал съдържа творчески интерпретации на реални събития от политическия и светския живот у нас и в чужбина. Всички интерпретации са художествена измислица и не отговарят на действителността.

Дъжд, гръмотевици и градушки за празника на буквите

http://petel.bg/Dazhd--gramotevitsi-i-gradushki-za-praznika-na-bukvite__113323

Празничният 24 май ще започне със слънчево време. В часовете около и след обяд предимно над западната половина от страната ще се развиват...

Раздават наградите „Аскеер” за 25-ти път

http://petel.bg/Razdavat-nagradite----Askeer----za-25-ti-pat__113324

За 25-ти път Фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство. Церемонията ще се...

След фалита на КТБ Бареков установил, че има 60 000 лева в нея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253305_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB%2C+%D1%87%D0%B5+%

 "Мъж съм, жените ме харесват. Както казва Мария Календерска - мъжете мило и драго дават да се снимат някъде с мен, но аз не обичам мъже. Обичам само жени и това ми е големият проблем и недостатък". Това каза пред Нова ТВ лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков.

Разговорът с Бареков, доскоро известен като "новия политик" бе дълъг и засегна голям кръг от теми - неговото влизане в политиката, отношенията му с Цветан Василев, аферата "Костинброд" и др.

В началото водещите го попитаха за поредния напуснал ББЦ, в случая областният лидер на ББЦ в Стара Загора Янко Янков. 

Бареков бе безкомпромисен:: "Ще говорим ли сериозно или ще говорим за хора, които минаха на заплата при Ковачки. Поканете Росен Петров, Танчев....Аз даже им забравих вече малките имена. Попитайте ги  - защо предадохте избирателите си".

Водещата Лора Крумова му напомни, че Янков не е първият, който напуска неговата партия. Тя спомена и упреците на Янвко, че Бареков е под влиянието на Мария Календерска, неговата приятелка, която според него го командва и той е кукла на конци. "Дай Боже всеки мъж да е под влиянието на жена си. Защото е по-добре да си под влиянието на жена си, отколкото на любовницата си", беше странният отговор на Бареков. 

След което припомни, че навремето е говорил за безплатни таблети и безплатни лекарства. "Вие тогава атакувахте Бареков и неговата програма, че била популистка. Ето, днес реформаторите ще раздават безплатни таблети, не на всички деца", констатира той.

Водещата се опита да го съсредоточи:. "Защо ни пускаш по пързалката с някакви такива популистични идиотщини. Николай, моля ти се, съсредоточи се. Съсредоточен си в неща, които говориш, които не ни касаят, касае ни защо поредният човек от партията ти се отказва и казва, че си кукла на конци и това се случва непрекъснато".

Бареков обаче бе непробиваем. "Обръща се внимание на някакъв тъпанар, който се е продал на Ковачки", заяви той.  След още няколко подобни словесни схватки обаче евродепутатът  отчаяно каза с тих тон:

"Няма смисъл да го  водим този разговор. Вие очевидно сте предубедени. Дайте репликите, които са ви ги написали, поканете след това опонентите на Бареков и продължавайте. Поканете си ГЕРБ и си коментирайте с тях".

И допълни, че в случая става дума за сценарий.

"Отиваме на избори. Ние сме казали, че сме анти статуквото.  Който сега желае, който има дупе, да излиза, да играе на тези избори, след това ще видим резултатите", закани се Бареков и допълни, че е разочарован, защото хората, които са влезли от негово име в парламента, не внесли обещаните закони. "Ако ги бяха внесли, аз нямаше да стоя сега тук и да се червя вместо тях", каза Бареков. "Ти по принцип не си от тия, които много се изчервяват, както сме забелязали", засече го Крумова. "Искам да каните във вашето студио политиците, които напуснаха нашата партия", заяви Бареков. "Ти си ги кани в твоето предаване, в нашето предаване ние ще си решим", отвърна му Крумова.. "Нямам предаване, аз съм евродепутат", констатира Бареков с известна нотка на съжаление в гласа си.

Една от основните теми на раазговора бяха неговите взаимоотношения с Мария Календерска. Бареков призна, че тя е била на протестите на "Протестна мрежа" дори когато по плщадите са скандирали против него.

"Има някаква връзка между нея и "Протестна мрежа". Както сме демократична партия и всеки може да напуска, така сме демократично семейство, всеки може да има своите политически пристрастия. Веднага мога да ви кажа защо аз няма да протестирам срещу Вежди Рашидов. Израснал съм с този човек, беше приятел на баща ми и на майка ми, на краката съм му израснал. Мария не е израснала с него, не харесва стила му, начина, по който се отнесе към кукузелите и протестира", разказа Бареков.

 "Днес Огнян Донев излезе по няква телевизия и заяви, че 300 млн. ни бил платил Цецо Василев да му съсипя бизнеса", възбуди се бившият журналист и настоящ евродепутат. "Днес г-н Донев, който между другото е ортак на Василев, няколко сделки тръгнаха да правят, да купуват фондове, банки, днеска вика  - аз не го познавам, ние бяхме в университета, аз излизах, той влизаше, далечен познат. Как далечен познат бе", разкритикува шефа на "Софарма" и издател на Клуб Z Бареков.

Бареков не отрече ролята на Цветан Василев и ТВ7 за неговата кариера. "ТВ7 винаги е стояла зад мен като журналист. Когато дойде време да се прави Костинброд и да се каже истината за Костинброд ,аз излезнах сам...".

Лидерът на ББЦ призна, че е имал лични сметки в КТБ. "След като мина фалитът установих, че в моя сметка имах 60 000 лв. Мария Календерска също имаше подобна сума. Майка ми имаше 3-4 хил. лева, с които щеше да си оправя зъбите. Не е била на преференциална лихва.  Върнаха ми ги парите", разказа Бареков.

Бареков каза, че е имал срещи с Василев, но "не като останалите, като слуги". Най-интензивни тези срещи били когато напускал ТВ7. "След това видях, че г-н Василев започна сам да си управлява телевизията"., каза Бареков.

За изтеклите списъци с посетители на Василев бареков разказа: "Хората чакаха с часове пред кабинета му. Моя кабинет беше до неговия"

"Каракачанов заяви, че е молил Василев за работа на негови закъсали роднини. 2011 година Василев ме помоли Каракачанов да бъде назначен  от борда на директорите и след това да дойде при мен, водих едно неделно предаване и той водеше рубрика. Аз го попитах защо взехме Каракачанов и той ми каза: "Закъсал е човека, дойде и ме помоли да взима някакви доходи”, разказа Бареков.

Според лидера на ББЦ сновните хора, на които заложи Цветан Василев на изборите, бяха Патриотичният фронт и Реформаторският блок, ако ние сме имали подкрепа от него, то тя е била преди европейските избори”. "И на теб доста заложи да ти кажа", репликира го Крумова.

"Мен ме съсипаха между европейските и парламентарните избори. Вече бях извън сметките, партията ми беше атакувана брутално", отвтрна обаче Бареков.."Добре, Николай, не обръщаш ли много бързо палачинката. Той действително заложи на теб, финансира голяма степен в твоята кампания. И изведнъж щрак минават изборите, той изпада в криза...", припомни Крумова "Аз не съм се отказал ни от Василев, ни от никой. Аз съм си бил в политиката", непробиваем бе Бареков.

Последва интересен диалог между двамата:

Кога си беше в политиката, доста години беше в журналистиката...

- Лорче, да ти кажа ли кога влязох в политиката, колежке? Влязох, когато стана Костинброд.

- "Да ти кажа ли кога влезе в политиката? Когато започна да развяваш името на Борисов и да му казваш колко е велик

- Съжалявам, никога не съм споменавал, че Борисов е велик политик. Когато беше в МВР, го подкрепях.

- Меко казано го подкрепяше

- Не съм се отказвал от Василев. Факт е обаче, че той заложи на едни хора, които го предадоха".

Според Бареков на срещата между Василев и  Бойко Борисов в гаража на последния в Банкя банкерът е предлагал неговата глава "на тепсия"."Само да му помогне в битката с ДПС, видяхте колко му помогнаха.", коментира лидерът на ББС.

По някое време включиха разговор с майката на новия политик, която притеснено каза, че всеки ден получавала призовки за Николай, много хора го съдили.  Жената явно има основание да се притеснява, защото Бареков би трябвало да не получава заплата - той обеща да я дарява цялата за социални дейности, и най-вероятно го прави. А явно хората, които съдят Бареков, ще искат компенсация по граждански дела.

Тук последва знаменателен диалог между Бареков и Лора Крумова:

- Майка ти е много балансиран и интелигентен човек, ти на баща си ли приличаш?  
- Баща ми е още по-балансиран и интелигентен...
 - А... А какво е станало с теб?..

От 15 юли до 10 август е идеално време за отпуска

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253304_%D0%9E%D1%82+15+%D1%8E%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+10+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82+%D0%B5+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D1

 Дъждовете през юни ще започнат от първия ден на месеца и няма да спрат цели 3 седмици. Т.е. сухо ще е само в последните му дни. А идеалното метеорологично време за отпуска това лято се очертава между 15 юли и 10 август, съобщи вчера за „Труд“ дежурният синоптик в TV-MET Симеон Матев.

Според прогнозата му изненадите на май също не са приключили. Днес ще ни ударят градушки, като ще вали най-вече в Западна България, а в понеделник и вторник - в цялата страна. Тогава в определени райони се очаква за час-два да се изсипе толкова дъжд, колкото за цял месец. „Това ще се случи в западните райони“, посочи Матев.

По отношение на температурите все едно в България ще властват два сезона. Днес на изток - например в Русе и Ямбол, ще е лято с 30-32 градуса, а на запад - в Самоков и Драгоман, ще е 16-18 градуса, защото ще вали и ще е типично за пролетта време.

В понеделник и вторник температурите ще са с един-два градуса по-високи, но от сряда започва сериозно захлаждане - в северните части ще е 17-18 градуса, а само в крайните южни - 25-26. От петък до неделя (последния ден на май) ще е по-стабилно, т. е. с повече слънчеви часове и ще е между 24 и 29 градуса.

Юни ще донесе дъжд, който ще е над нормата, а между 3-и и 9-и и ще прегърмява. „Валежите през втората половина на месеца ще са по-опасни за селскостопанската продукция, защото ще се формират облаци, носещи по-обилни и интензивни дъждове“, обясни Симеон Матев. Както е характерно за юни, в часовете до обяд ще е слънчево, а от струпващите се между 14 и 18 ч облаци ще вали. Дъждовете ще са предимно в Западна и Централна България. Така ще е и в началото на юли, като валежите в източните райони ще са под нормата, което е добре дошло за летовниците по морето.

От 15 юли до 10 август ще е най-топлото време тази година и затова ще е най-подходящо за лятната ваканция. Август ще е като юли. „В осмия месец не очакваме някакви екстремни периоди. Но според прогнозата това лято ще има 2 или 3 периода от по 3-5 дни, в които градусите ще са между 35 и 40“, допълни дежурният синоптик. В предишни години такива периоди са регистрирани в края на юни, на юли и на август.

Райна Кабаиванска: Бях знаменоска на Втора девическа гимназия и съм манифестирала със знамето на 24 май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253303_%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%3A+%D0%91%D1%8F%D1%85+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D1%82%D0

 - Г-жо Кабаиванска, пак идвате отнякъде, какво толкова ви ангажира, та сте все в движение?

- Какво правя ли? Занимавам се с младите таланти от 20 години и непрекъснато имам уроци. Сега съм в консерваторията в Модена, където имам 13 души. После това лято отивам в академията “Киджана” в Сиена. И една голяма част от учениците ми в Модена ме следват и там. После ще ме следват и в София, където ще имам майсторски клас през септември. Така че става доста сложен и интересен кръг. Освен това утре (19 май) отивам в Скалата в Милано, защото пее моята ученичка Мария Агреста, която направи голям триумф в операта “Турандот” при откриването на ЕКСПО в Милано. Мария Агреста, която дебютира преди 3-4 години в България, вече прави грамадна световна кариера. Сега може да се каже спокойно, че е номер едно на сопраните. После в събота съм във Венеция, където пеят други две мои ученички.
Изобщо съм ги
поръсила из доста
театри и трябва да ги
контролирам,
защото един певец винаги има нужда от контрол. Аз си спомням, че до последния момент, докато бе жива моята учителка Дзита Фумагалли, аз телефонирах винаги преди концерт, за да я питам как трябва да направя определена фраза. И тя ми я пееше по телефона. Сега вървя по нейните стъпки и историята се повтаря непрекъснато - учителите следят учениците си.
- На какво друго искате да научите младите?
- Преди всичко избирам учениците си по инстинкт. Имам невероятен усет. Харесват ми млади интелигентни хора с глава, а не с компютър в главата. И после - не обичам нахалните, които говорят непрекъснато за себе си. А това в нашия артистичен свят е може би първото правило. Аз такива не понасям, те си поемат сами пътя и затварям вратата зад тях. Така че в това отношение съм много строга. Защото мисля, че ние, артистите, имаме мисия. Талантът не е случаен и ако го имаш, това значи, че имаш да изпълниш един дълг. Не искам да говоря с помпозни фрази. Но
ако ти имаш талант,
трябва да го раздадеш
и споделиш по
най-добрия възможен
начин с другите
Защото талантът е за всички. Според мен в основата на всичко важно са моралът и етиката.
- Сънувате ли, че още сте на сцената? И че сте забравили текста?
- О, да. Много пъти сънувам, че съм в театъра - гримирана, с перуки и костюми, които не познавам, и не знам за каква роля съм подготвяна. После започвам с ужас да търся пътя към сцената. Отварям една врата, качвам се по стълбите и асансьорите, но не намирам сцената. Ако пък в някой сън намеря сцената, тогава кошмарът се превръща в истински, защото чувам музика, която не познавам, а пък трябва да пея. Така че моето лично пеене е нещо като кошмар, а пеенето на моите ученици - дълг.

Райна Кабаиванска със съпруга си Франко Гуандалини

- Канят ли ви още като жури на оперни конкурси?
- Непрекъснато, но аз не съм много доволна да ходя. Защото в много случаи виждам голяма неинформираност в членовете на журито. Преди два месеца бях в Барселона на големия международен певчески конкурс “Виняз”. На него кандидатите първоначално са били 1225 певци. Може ли да си представите вече какво означава да се пее и каква е конкуренцията в този глобализиран свят. Първо са направили селекции в Париж, Милано, Москва, в Ню Йорк и за първи път са включили и Пекин. И на финала бяха дошли всички артисти и директорите на тези театри. Аз всъщност
отидох само на
финала, но на него
пяха 170
Това е трагедията на нашето време. Защото по някакъв невероятен начин всички млади хора искат да се изявяват - в пеенето ли ще бъде, в театъра ли, по телевизията ли...
- А има ли сред вашите ученици и български гласове, на които вещаете световна кариера?
- При мен в Модена имам трима българи със стипендия от фондацията - контратенор, бас, с който учим трета година, и сопрано, което е втора година. Вижте, за кариера днес е трудно да се говори, защото тези цифри, които преди малко ви казах, са невероятни. Спомням си например през 1959 г., като се явих на първия си конкурс в Италия. С мен бе и Лучано Павароти. Аз спечелих конкурса при сопраните, а той - при тенорите. Но знаете ли колко кандидати бяхме? Двадесет и двама! Значи пропорциите са много различни, така че и шансът намалява. А комерсиалното е навсякъде. Но операта не е бизнес, за нея трябва да имаш талант - глас, артистичност, ум и морал.
Райна Кабаиванска с министъра на културата на Франция Фредерик Митеран  при удостояването с титлата Командор на Ордена на Френската Република за изкуство и литература

- Разкажете, моля, защо са се мразели Борис Христов и Николай Гяуров.
- Ха-ха. Ами може би от общия произход български (Смее се.) Да, не бяха в добри отношения, но в цялата работа имаше и малко политическа нотка. Борис бе обиден, че през комунизма България не бе пуснала брат му в Италия. Така че той имаше политически чувства против българския режим. А Гяуров се явяваше като знаме на този режим на Запад. Ето защо
станаха тези големи
неприятности между
Борис Христов и
Гяуров
- Кой от двамата бе по-добър певец?
- Вижте, когато си номер 1, ти не си по-добър от другите, просто имаш своята ярка индивидуалност. Борис Христов имаше грамадна индивидалност, Гяуров също носеше своята. Това са категории, които не могат да се сравняват.
- Вие завладяхте света от миланската Ла Скала, а 20 години по-късно я осъдихте за нарушаване на договора ви и го разтрогвате. Какво се случи?
- Това е много любопитен случай, защото всъщност само аз и испанският тенор Алфредо Краус сме завеждали и печелели процеси срещу миланската Ла Скала в цялата нейна история. Но бе логично. Аз имах договор със Скалата да пея него сезон в операта “Манон Леско” на Пучини. Бях вече доста голяма звезда с непрекъснати договори един след друг. Спомням си добре, че тогава пеех в Мюнхен и ми телефонира директорът на Ла Скала. Каза: “Съжалявам много, но не можем да поставим “Манон Леско” поради технически причини”. Попитах защо, след като до началото на сезона има още 3-4 месеца. Той обеща да дойде в Мюнхен да разрешим въпроса, но не дойде. Но аз, като се върнах в Италия,
намерих най-опасния
адвокат в Милано и
заведох дело срещу
Скала за обезщетение Оттам, без да се явят на делото, защото бе ясно, че щях да го спечеля, ми дадоха всичко, което поисках. За мен е много забавно, че това са единствените пари, които съм спечелила без пот в тази моя страшно дълга кариера от 55 години. После не съм пяла в Скала, но вратите на всички театри по света бяха отворени за мен.
В ролята на Тоска с Хосе Карерас

- Навремето се говореше, че славянските гласове са особено благодатни за оперно пеене. Вярно ли е, или е мит, който се тиражираше през социализма?

 

- Няма такова правило, даже напротив. Когато заминах за първи път да пея в “Метрополитен” в Ню Йорк през 1961 г., отидох при една голяма певица от миналото - Роза Понсел, съвременничка на Карузо. Първото, което тя ми каза, бе: “Ти трябва да загубиш славянщината в гласа си.” Така че славянството в пеенето не бе в положителна посока.

Райна Кабаиванска с проф. Богдан Богданов, президент на НБУ и Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, с които учредява фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за присъждане на стипендии за млади оперни изпълнители.

- Не са ли ви предложили да напишат книга за вас?
- Стотици пъти, но аз не искам. Да, животът ми е много интересен, но аз не съм автославеща се. Винаги съм гледала на себе си с ирония и никога не съм вярвала на митове от рода, че съм най-голямата, както правят доста от моите колеги. Дори при мен тази позиция е прекалено крайна, защото нямам никакъв архив. Докато бе жива майка ми, изпращах снимки, които тя събираше, но след нея дойде краят и на албумите.
Тъй като аз с моята твърда глава съм нямала нито агенция, нито импресарио, а съм пяла сама, никой не ми е правил и биография. А може би, ако бях писала и по два реда на вечер, щеше да се получи даже забавно и интересно. Но всичко е въпрос на характер.
Тоска с Пласидо Доминго

- Защо избрахте да живеете в Модена, а не в Милано?
- Мъжът ми е роден тук и ме доведе.
Нали знаете, че
жените трябва да
слушат мъжете си.
И аз съм така
Ние и двамата се слушаме, но вече остаряхме.
- Изпитвал ли е ревност съпругът ви Франко Гуандалини към вас, след като на сцената вие сте кралицата?
- Да ви кажа право, а аз съм много искрена, не си представях, че той може да е ревнив. Но сега, на стари години, разбирам, че много е страдал, защото е бил много ревнив.
- А имал ли е основание за ревност?
- В никакъв случай. Оперното пеене е такава сериозна професия, че или си отговорен и успяваш, или ходиш по приеми, влюбваш се във всеки партньор и проваляш кариерата си. Много е важно равновесието между личния живот и професията.
- Като демократ либерал какво от промените в България не приемате?
- Аз не живея в България и няма как да я оценявам. А и когато съм там, работя и нямам време да се ориентирам. Само питам кой спечели изборите и каква е програмата му. Обаче, ако мога да се определя, аз съм преди всичко антикомунист и после либерал демократ. Така че, ако в България правят либералдемократични реформи, ги подкрепям. Но вижте,
целият свят е объркан
и може би тези стари
теории и идеологии
трябва да се сменят
- Как могат да научат младите хора с певчески дарби за вашите майсторски класове и да се явят на прослушване?
- О, Господи, та нали тези млади хора са непрекъснато в интернет. Така че много лесно: чат-чат и намираш информацията.
- Не е задължително да учат в Нов български университет?
- Ама, разбира се. При мен вече трета година давам стипендия на Костадин Мечков, който не е от Нов български университет. Същото се отнася и за стипендиантката Дарина Лилкова. Така че няма никакво правило къде учат. Но те, както и тенор номер едно Андреа Каре - също мой ученик, са минали през майсторския ми клас в Нов български университет и са били стипендианти на моя фонд.
- И за това не трябват никакви връзки?
- При мен в никакъв случай този номер не може да мине.
- На какво искате да научите внука си Джовани?
- Аз имам и внучка на 3 месеца и половина. Тя се казва Чечилия, като светицата на изкуството. Така че може би има някаква духовна връзка с баба си. Много хубаво детенце, всички казват, че може би ще прилича на баба си Райна. Обаче
аз се моля внучката
ми да не пропява.
Светът е много
променен и аз не съм
оптимист за
изкуството
- Знаете ли, че много песнионери от Италия заживяват в България. Минавала ли ви е мисълта да се върнете и вие, или тези близо 60 години извън България...
- Вижте, понякога си мисля за връщане в България. Но още е далече, още съм само на 80 години. Има време.
- Харесвате ли живота?
- Моят живот е само работа.
- Ще си спомните ли в неделя за празника на двамата славянски просветители Кирил и Методий?
- Разбира се. Аз бях знаменоска на Втора девическа гимназия и съм манифестирала със знаме на 24 май. От това по-хубав спомен може ли да има едно дете. Ходила съм и в базиликата “Сан Клементе”, където е погребан Свети Кирил Философ.

 

България празнува 24 май

http://petel.bg/Balgariya-praznuva-24-may__113322

България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в градовете в цялата страна ще се проведат...

Правителството на Иран е разрешило търговията на националните компании със САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253302_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3

 Правителството на Иран е разрешило развитието на търговските връзки на националните компании с американските. Това е заявил в събота председателят на иранската палата на търговията, промишлеността и селското стопанство Голамрез Шафеи, предава Press TV.
„Неофициалните връзки могат да прокарат пътя към създаването на съвместни търговски палати между Иран и САЩ“,каза Шафеи.

Земетресение с магнитуд 5,7 е отчетено в Папуа Нова Гвинея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253301_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+5%2C7+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%9F%D0%B

 Земетресение с магнитуд 5,7 е било отчетено в Папуа Нова Гвинея в ранните часове на неделя, съобщава американската сеизмологична служба USGS.
Трусовете са усетени около 19:30 универсално време в събота. Епицентърът на земетресението се е намирал на 58 км на югозапад от Тарон, а земетръсното огнище – на дълбочина 50 км. Няма данни за жертви и разрушения.
Тихоокеанският център за предупреждение за цунами не е издал предупреждение за опасност от гигантски вълни

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782033

7 Неделя след Пасха - на св. отци от Първия вселенски събор. Преп. Симеон Дивногорски. Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост (молебен)
 Преп. Симеон бил ученик на св. Йоан Стълпник. Подвизавал се на висок стълб кула в планината Дивна. Високо над земята на своя стълб преп. Симеон се отдавал на молитва и изучаване на
7 Неделя след Пасха - на св. отци от Първия вселенски събор. Преп. Симеон Дивногорски. Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост (молебен) Преп. Симеон бил ученик на св. Йоан Стълпник. Подвизавал се на висок стълб кула в планината Дивна. Високо над земята на своя стълб преп. Симеон се отдавал на молитва и изучаване на

Хиляди хора участваха в световен марш срещу „Монсанто“ и ГМО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253300_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%88+%D1%81%D1%8

 Хиляди хора от цял свят излязоха по улиците на градовете в събота, за да протестират срещу американския биотехнологичен гигант „Monsanto“ и неговите генно модифицирани растения и пестициди, съобщава AFP.
Най-малко 400 града в повече от 40 страни в Северна и Южна Америка, Европа и Африка взеха участие в третия годишен марш срещу “Monsanto”, започнат от движението „Окупирай“.
Около три хиляди протестиращи, организирани от природозащитни организации като „Greenpeace“ и граждански организации, се събраха в Париж, за да изразят гнева си срещу широко рекламирания от „Monsanto“ хербицид „Roundup“.
Основната съставка на оспорваният продукт наскоро бе класифицирана като „вероятно карциногенна за човешки същества“ от Световната здравна организация. 

Белия дом: САЩ са „дълбоко загрижени“ от руския закон за НПО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253299_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%E2%80%9C+%D0%BE%D

 Съединените щати заявиха в събота, че са „дълбоко загрижени“, след като руският президент Владимир Путин официално одобри закон, който позволява на Москва да забранява дейността на „нежелани“ неправителствени организации (НПО), предава AFP.
„Загрижени сме, че този нов закон ще ограничи още повече работата на гражданското общество в Русия и че той се явява още един пример за това, как руското правителство смазва независимите гласове и прави умишлени стъпки към това да изолира руснаците от останалия свят“, заяви говорителят на държавния департамент Мари Харф в официална декларация.

Свалиха саудитски F-16 до Сана

http://petel.bg/Svaliha-sauditski-F-16-do-Sana-__113321

В Йемен близо до столицата Сана бе свален изтребител на Саудитска Арабия. Това съобщава в профила си в Туитър изданието Yemen Post. Отбелязва...

Полицай бе оправдан за убийството на двама чернокожи в Кливлънд

http://news.ibox.bg/news/id_943011296

През ноември 2012 година полицаи, сред които и подсъдимият Майкъл Брело, изстрелват 137 куршума

Най-българският празник е!

http://frognews.bg/news_91747/Nai-balgarskiiat-praznik-e!/

Най-българският празник! България почита 24 май от 1851 г. като един от най-големите си празници, а през 1892 г. поетът Стоян Михайловски пише химн, който всеки българин знае наизуст и пее в прослава на двамата братя, тясно свързани с историята на България.

А, Б, В, Г...

http://news.ibox.bg/news/id_418219555

С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука. Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник

Без Бербатов "Монако" спечели битката за третото място във Франция

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539499_bez_berbatov_monako_specheli_bitkata_za_tretoto_miasto/?ref=rss


"Монако" спечели трудна победа с 1:0 при гостуването на "Лориан" и завърши на трето място в крайното класиране на Лига 1. Тимът от княжеството ще участва в квалификациите на Шампионската лига въпреки слабия старт на сезона. 

"Монегаските" събраха 71 точки и изпревариха с две точки "Марсилия" и "Сент Етиен", които също спечелиха мачовете си от последния 38-и кръг. 

Димитър Бербатов за пореден път не попадна в стартовия състав на "Монако". Българският национал дори не се...

В Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий

http://chronicles.actualno.com/V-Plovdiv-za-pyrvi-pyt-se-chestvat-Sv-sv-Kiril-i-Metodij-news_474459.html

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на гла...

"Ролан Гарос" - възможност за слава пред Григор Димитров

http://tennis.actualno.com/Rolan-Garos---vyzmojnost-za-slava-pred-Grigor-Dimitrov-news_474563.html

Поредното сказание от „Легендата за червената земя” вече трепти на устните на разказвача. Днес, 24 май, от 12:00 часа българско време, то ще почне да се лее и да чертае нови чудн...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780451

Миглена Тачева, министър на правосъдието в правителството на Станишев.
Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, 58 г.
Цецка Цачева, председателка на 41 и 43 НС.
Ясен Вълчанов, балетен артист, 56 г.
И всички, които празнуват Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Миглена Тачева, министър на правосъдието в правителството на Станишев. Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, 58 г. Цецка Цачева, председателка на 41 и 43 НС. Ясен Вълчанов, балетен артист, 56 г. И всички, които празнуват Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 24 май рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782176

Антон Сираков, юристМиглена Тачева, юрист, министър на правосъдието в правителството на Сергей СтанишевМихаил Михайлов, PR експерт и бивш правителствен говорителРуси Статков, член на НС на агенцията за приватизация, бивш депутатТома Здравков, певецЦецка Цачева, юрист, председател на 43-ото народно събраниеЯсен Вълчанов,
Антон Сираков, юристМиглена Тачева, юрист, министър на правосъдието в правителството на Сергей СтанишевМихаил Михайлов, PR експерт и бивш правителствен говорителРуси Статков, член на НС на агенцията за приватизация, бивш депутатТома Здравков, певецЦецка Цачева, юрист, председател на 43-ото народно събраниеЯсен Вълчанов,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване