Известен командир на проруските части в Луганск беше убит от засада

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/24/2539702_izvesten_komandir_na_proruskite_chasti_v_lugansk_beshe/?ref=rss





Алексей Мозговой, един от известните командири на проруските части в Източна Украйна, бе убит от засада близо до Алчевск - селището, което бе превърнал в своя крепост. Той бе и в списъка на украински и руски граждани, санкционирани от ЕС заради дестабилизирането на Украйна.

Черният джип, с който е пътувал, както и още два автомобила, са били спрени с експлозии и засипани с дъжд от куршуми, включително от картечница. Заедно с него по пътя от село Михайловка към...

ПИК TV: Плевнелиев: Към възрожденския идеал да добавим достиженията на модерното време

http://pik.bg/пик-tv-плевнелиев-към-възрожденския-идеал-да-добавим-достиженията-на-модерното-време-news337624.html

ПИК TV: Плевнелиев: Към възрожденския идеал да добавим достиженията на модерното време

"В настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани. За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието."

С тези думи президентът на България Росен Плевнелиев се обърна към стотици граждани, които се събраха пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на днешния 24 май - празникът на българската писменост.

Росен Плевнелиев поведе огромно тържествено шествие, което тръгна от сградата на президентството и изпълни целия бул. "Цар Освободител", стигна до Софийския университет "Св. Климент Охридски" и приключи с празнична церемония пред Народната библиотека. Хиляди софиянци и гости на столицата, деца от десетки столични училища, официални лица, депутати и министри изминаха разстоянието от "триъгълника на властта" до паметника на светите братя под звуците на гвардейския оркестър.

Още пред президентството към Плевнелиев се присъединиха министърът на образованието Тодор Танев, неговите заместници, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и депутатите от БСП Георги Кадиев, Корнелия Нинова, Георги Свиленски и други. Малко по-късно пред Народното събрание в шествието се включиха депутати от ГЕРБ, ДПС и други. Хиляди обикновени граждани се възползваха от хубавото време и също почетоха светлия български празник, като се включваха в шествието по целия негов маршрут. В края на церемонията стотици оставиха венци и цветя пред паметника на светите братя.

"24 май е ден велик. Велик ден на духа и на просветата, на възкресението, на новите надежди", започна с цитат от Иван Вазов своята реч Плевнелиев. 24 май е празник на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще, добави президентът. "Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепват, а духът ни да се въздига в радостно очакване", каза той.

"Преди повече от век и половина трескава еуфория обхваща земите, населени с българи, за да достигне до всеки град и село и до всяко училище и българско дете - навсякъде водени от иконата на светите братя Кирил и Методий, навсякъде издигнали нашето издигнали нашето А, Б, В. От векове по българските земи не стихва този ентусиазъм и не изгасва празничната искра на тази любов към просветата - виждаме я днес, ще я има и след векове", каза Росен Плевнелиев.

По думите му, всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово - още от Симеоновия дворец, през килията на Паисий, до дните на Третата българска държава, през всички сгоди и несгоди, българската книга дава сили на нашия народ и ни носи спокойствие за бъдещия ден.

"Гордея се, че днес в Президентството са изложени някои от най-ярките примери на хилядолетното българско слово. Вратите са отворени за всеки, който иска да се докосне до тях. Те ще ни напомнят, че модерната българска държавност има здрави корени и че е наш дълг винаги да работим за нейното укрепване и утвърждаване", добави президентът.

Според държавния глава в настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани. "За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието", посочи президентът.

"Към непреходния възрожденския идеал за просвещение трябва да добавим най-добрите достижения на модерното време. Бъдещето е на иновациите, на човешкия талант и знание. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да пазим и развиваме делото на светите братя Кирил и Методий, които запалиха вечния огън на българската духовност", каза още Росен Плевнелиев.

На днешния ден се прекланяме и благодарим на българските учители и просветители - на онези, които с възрожденски плам ни помагат да се възвисим и които превръщат училището в храм. Благодарим на научния елит, на всички културни дейци, библиотекари и издатели и на всички рицари на духа, които пазят живо пламъчето на читалищното и просветното дело и които опазват и развиват културно-историческото ни наследство, завърши Плевнелиев.

Джордж Майкъл не е излизал от дома си от 2013 г.

http://www.cross.bg/dzhordzh-doma-izdanieto-1466364.html

/КРОСС/ Певецът Джордж Майкъл не е напускал дома си в Северен Лондон от 2013 г. насам, твърди британският таблоид Sun. Според изданието звездата е започнал да развива тотална фобия от срещи с хора. Той обяснявал, че ако излезе от къщата си, ще го нападнат смъртоносни бацили, и отказвал дори да се ръкува със съседите си в квартала. „Приятелите на Джордж вече са отчаяни. Той е станал нещо повече от отшелник. Не пуска в дома си и жени, които да му готвят или чистят. Поръчва си храна за вкъщи. А фирмите трябва да я оставят на 100 м пред къщата му. Там, в специална кутия той взема доставката и слага парите - пак за да не се вижда с никой, който може да му прехвърли някоя зараза. Заради фобията си, 51-годишният музикант пропусна и сватбата на приятелката си и колежка Гери Халиуел миналата седмица, казва пред изданието човек, който познава певеца от 20 години.

Реставратор: Досегът със средновековните книги е уникално преживяване

http://pik.bg/реставратор-досегът-със-средновековните-книги-е-уникално-преживяване-news337630.html

Реставратор: Досегът със средновековните книги е уникално преживяване

Досегът със средновековните книги е едно уникално преживяване. Това каза в интервю за агенция „Фокус” реставраторът в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” д-р Румяна Дечева. По думите й досегът с ценните ръкописи е уникално преживяване не само за тези, които работят със средновековната литература, но и за студентите, които посещават нашата библиотека.

„Реставрацията на ръкописите отнема много време. Разбира се всичко зависи от състоянието, в което те се намират, но понякога реставрацията на един ръкопис в тежко състояние може да отнеме и години. Тук в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” се стремим към минимална интервенция по време на реставрация. Стремим се да не разваляме подвързията на книгите, ако е възможно да работим в книжното тяло, за да запазим уникалния начин на подвързване, който е характерен за различните периоди, в които книгите са писани. Напоследък подвързията представлява много голям интерес за учените-кодиколози”, каза д-р Дечева. 

Д-р Румяна Дечева обясни, че първо се започва с дезинфекция на ръкописа, особено ако той попада отвън, където не е бил съхраняван в добри условия.

„Ако има нужда, разбира се. Това е труден процес, тъй като порите на гъби, на плесени, са навсякъде около нас. Нашата цел е да не им дадем възможност да се развият по-нататък. Затова ръкописите се съхраняват при определени условия. След това се пристъпва към почистване. Ръкописът се държи върху специална стойка, за да не бъде разкъсан по време на работа. Почистването се извършва много внимателно, тъй като в гръбната сгъвка могат да бъдат намерени много различни малки предмети, косми от бради например. Така някои монаси са си отбелязвали докъде са стигнали с четенето. Могат да се открият също и капки от восък. Все неща, които ние не разглеждаме като замърсяване, а като свидетелства за ползването на ръкописа в различните епохи”, поясни тя. Реставраторът уточни, че след като се приключи с почистването, се обръща внимание на състоянието на книжното тяло. „Дали има разкъсвания, дали има отделени листове. Много е важно те да се върнат на мястото, за да не падат при бъдещо ползване. В общи линии това са мерките по книжното тяло. След това се пристъпва към реставрация на подвързията, ако се налага и ако тя е налична, защото често пъти имаме и книги без подвързии. Изработва се кутия. При нас в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” книгите се съхраняват в кутии от безкиселинен картон, които се изработват конкретно за всяка книга според нейните размери. Така че дори някъде да липсва корицата, книгата се придържа затворена от кутията. Има разбира се още много неща, които е възможно да се направят, но това са най-главните”, добави още тя. 

С надуваеми лодки към Европа

http://balkani.actualno.com/S-naduvaemi-lodki-kym-Evropa-news_474654.html

Те са отчаяни и решени на всичко, за да стигнат до Европа - бежанците, прокудени от войната и бедността в родните им места. Един от маршрутите на мигрантите преминава през източните гръцки острови в...

Грациите ни взеха злато и сребро на Световното в Ташкент

http://frognews.bg/news_91764/Gratsiite-ni-vzeha-zlato-i-srebro-na-Svetovnoto-v-Tashkent/

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в съчетанието с пет ленти на Световната купа в Ташкент. Ансамбълът ни вчера блестящо изигра своето съчетание с два обръча и три чифта бухалки, получиха най-високата оценка на турнира - 17.750 точки и грабнаха златните медали.

Борисов: 20 млн. лева са отделени за ремонт на Св. Александър Невски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783124

Тази година парите за образование, за църквите и за духовността са около 68 милиона лв. Това стана ясно по време на официалното посещение на премиера Борисов и водената от него делегация в Рим, предаде Фокус. По думите му, отделно със всякакви дарения също се опитва да се подпомогне развитието на образованието, църквите и духовността.
Тази година парите за образование, за църквите и за духовността са около 68 милиона лв. Това стана ясно по време на официалното посещение на премиера Борисов и водената от него делегация в Рим, предаде Фокус. По думите му, отделно със всякакви дарения също се опитва да се подпомогне развитието на образованието, църквите и духовността.

Съмнения за двойни критерии по програмата за лични асистенти

http://www.cross.bg/programata-sotzialnite-bolnite-1466363.html

/КРОСС/ Напрежение се натрупва около програмата за лични асистенти. Освен че квотите са драстично намалени, в община Роман има съмнения за двойни стандарти при подбора на болните, които ще бъдат обгрижвани. Подадени са и жалби, съобщава ВTV. Миналата година социалните сами молили 83-годишната баба Цветана да я включат в програмата. Сега моментът за помощ настъпил, но жената, която е с над 90 процента инвалидност, живее сама и вече е почти обездвижена, останала в дъното на класацията. Ниско бил оценен от социалните и Иван Йотов от същото село, който е със 100 процента увреждания. За него се грижи сестра му. Представители на социалната служба са категорични, че критериите за оценка са спазени и препращат екипа към Общината, която администрира проекта, но на чиито служители направило впечатление, че има разминавания в досиетата на болните от миналата година и сега. Заради класирането и ограничения брой места напрежението в много общини ескалира. Идната седмица започва проверка по жалбите.

Борисов: 20 млн. лева са отделени за ремонт на Св. Александър Невски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4783120

Тази година парите за образование, за църквите и за духовността са около 68 милиона лв. Това стана ясно по време на официалното посещение на премиера Борисов и водената от него делегация в Рим, предаде Фокус. По думите му, отделно със всякакви дарения също се опитва да се подпомогне развитието на образованието, църквите и духовността.
Тази година парите за образование, за църквите и за духовността са около 68 милиона лв. Това стана ясно по време на официалното посещение на премиера Борисов и водената от него делегация в Рим, предаде Фокус. По думите му, отделно със всякакви дарения също се опитва да се подпомогне развитието на образованието, църквите и духовността.

Втори тур на президентските избори в Полша

http://www.moreto.net/novini.php?n=290055

В Полша започна гласуването на втория и решаващ тур на президентските избори. Да гласуват са призовани над 30 милиона поляци, които ще трябва да направят избор между двама кандидати - действащия президент Бронислав Коморовски и кандидата на най-голямата опозиционна партия "Закон и справедливост" Анджей Дуда.

Троловете се броят наесен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783040

Тези дни партиите се събраха, плеснаха с ръце, прегърнаха се, пък си обещаха повече да не ползват услугите на тролове. Ние пък замалко да им повярваме. Като по филмите, дето героите в знак на добра воля оставят оръжията и пристъпват един към друг с разтворени длани, но в критичния момент все някой вади малко ножче от задния джоб.
Тези дни партиите се събраха, плеснаха с ръце, прегърнаха се, пък си обещаха повече да не ползват услугите на тролове. Ние пък замалко да им повярваме. Като по филмите, дето героите в знак на добра воля оставят оръжията и пристъпват един към друг с разтворени длани, но в критичния момент все някой вади малко ножче от задния джоб.

Джордж Майкъл с фобия от срещи с хора, не е излизал от дома си от 2013 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783113

Певецът Джордж Майкъл не е напускал дома си в Северен Лондон от 2013 година насам, твърди британският таблоид Sun.Според изданието звездата е започнал да развива тотална фобия от срещи с хора. Той непрекъснато обяснявал, че ако излезе от къщата си, ще го нападнат смъртоносни бацили. Изпълнителят на "Careless whisper" отказал дори да се ръкува със
Певецът Джордж Майкъл не е напускал дома си в Северен Лондон от 2013 година насам, твърди британският таблоид Sun.Според изданието звездата е започнал да развива тотална фобия от срещи с хора. Той непрекъснато обяснявал, че ако излезе от къщата си, ще го нападнат смъртоносни бацили. Изпълнителят на "Careless whisper" отказал дори да се ръкува със

Километрични опашки по границата с Турция

http://petel.bg/Kilometrichni-opashki-po-granitsata-s-Turtsiya-__113369

Километрични опашки се извиха по границата с Турция и на двата пункта- „Капитан Андреево” и „Лесово”, съобщи кореспондентът на bTV в...

Джордж Майкъл с фобия от срещи с хора, не е излизал от дома си от 2013 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4783111

Певецът Джордж Майкъл не е напускал дома си в Северен Лондон от 2013 година насам, твърди британският таблоид Sun.Според изданието звездата е започнал да развива тотална фобия от срещи с хора. Той непрекъснато обяснявал, че ако излезе от къщата си, ще го нападнат смъртоносни бацили. Изпълнителят на
Певецът Джордж Майкъл не е напускал дома си в Северен Лондон от 2013 година насам, твърди британският таблоид Sun.Според изданието звездата е започнал да развива тотална фобия от срещи с хора. Той непрекъснато обяснявал, че ако излезе от къщата си, ще го нападнат смъртоносни бацили. Изпълнителят на "Careless whisper" отказал дори да се ръкува със

460 нарушения засякоха мобилните камери на КАТ

http://frognews.bg/news_91763/460-narusheniia-zasiakoha-mobilnite-kameri-na-KAT/

460 нарушения засякоха мобилните камери на КАТ. Това отчете шефът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски.

Борисов от Рим: Македонците да се смирят

http://offnews.bg/news/n_1/n_509610.html

Македонците да се смирят. Такъв съвет даде днес министър-председателят Бойко Борисов от Рим, където е на посещение по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Борисов и водената от него делегация бяха приети вчера от папа Франциск. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Вчера Борисов разговаря на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец във Ватикана. Пред журналисти днес премиерът подчерта, че вчера не се е срещнал с македонския си колега Никола Груевски, нито с опозиционния македонски лидер Зоран Заев и че не планира срещи с тях, за да не бъде изтълкувана подобна среща като намеса на българската държава. Днес българският премиер присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим, заедно със служебния премиер и посланик на България Марин Райков. Той бе отслужен от отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. По-късно премиерът каза, че се е помолил в България да няма повече бедствия, които отнемат живота на хора и след които са необходими милиони левове за възстановяване. На молебена в църквата, предоставена за извършване на български литургии и ритуали в събота и неделя, присъства и главата на македонската църква архиепископ Стефан. Българи, които живеят в Рим, не пропуснаха да се снимат с премиера.

Пол Макнами: Григор, Нишикори и Кириос е бъдещият топ 3 на тениса

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539657_pol_maknami_grigor_nishikori_i_kirios_e_budeshtiiat/?ref=rss


Пол Макнами е бивш австралийски тенисист, a понастоящем треньор и спортен ръководител. Той е сред най-силните играчи на двойки и смесени двойки през 70-те и 80-те години на миналия век. Достигал е до първото място в световната ранглиста на двойки и е спечелил 23 титли, включително две от Аustralian Open и две от "Уимбълдън". С националния отбор на Австралия е вдигал два пъти купа "Дейвис", има една титла от Големия шлем на смесени двойки - от "Уимбълдън", а най-добрите му индивидуални...

Убийствен сарказъм от ректора на СУ за нихилизма на политиците към просветата

http://news.ibox.bg/news/id_1246214739

Изрази "благодарност" към българските държавници за оптимизма им и високите им очаквания за големи резултати при ниско финансиране на научните изследвания. "Благодарност" към политиците и за „експедитивността" им, с която вече 10 години обещават стратегия за висшето образование

Борисов на 24 май: Да запазим културата си и българската идентичност

http://society.actualno.com/Borisov-na-24-maj-Da-zapazim-kulturata-si-i-bylgarskata-identichnost-news_474653.html

Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, написа премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мр...

Напрежението в Гърмен и Марчево продължава, ромската махала е под блокада

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/24/2539666_naprejenieto_v_gurmen_i_marchevo_produljava_romskata/?ref=rss


Напрежението в селата Марчево и Гърмен в община Гърмен продължава и днес, след като вчера при масов бой трима човека бяха тежко ранени и приети в болница, осем се разминаха с по-леки наранявания и деветима бяха арестувани. Причината е етнически конфликт между жителите на селата и съседната ромска махала "Кремиковци", който започна като междусъседска свада, съобщи Би Ти Ви.

Районът осъмна под полицейска блокада. Служители на реда са затворили двата входа към ромската махала, за да не...

Антони Стоянов: 24 май ни връща в златните години на детството

http://pik.bg/антони-стоянов-24-май-ни-връща-в-златните-години-на-детството-news337621.html

Антони Стоянов: 24 май ни връща в златните години на детството

Освободен от героичния ореол на историческата слава, 24 май е празникът, който е най-близък до човешкото и в този смисъл до духовното. Това заяви директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов, който беше поканен да произнесе тазгодишното тържествено слово пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий по повод 24 май, предаде БГНЕС.

"Често казваме, че днешният празник е най-светлият в българския календар. Освободен от героичния ореол на историческата слава, той като че ли е най-близък до човешкото и в този смисъл до духовното. Може би за това днес говорим за най-сериозните неща в битието ни. В словата ни се смесват история, култура, криза, образование, политика, изкуство и вероятно така трябва да бъде. Именно днес се опитваме да открием и пренаредим миналото и сложното настояще. Да ги видим в тяхното неделимо единство", каза Антони Стоянов.

24 май ни връща към онази Средновековна България, държавата на духа, без която не би било възможно делото на първоучителите. Онази горда България, която днес изглежда недостижима и споменът за която поражда трескави мечти, посочи директорът на СМГ, според когото 24 май се оказва празник на българските надежди.

"Несъстоятелно е да градим надеждите си спрямо миналото. Ще ми се да вглеждаме в настоящето - младо и енергично, макар и невинаги послушно - децата ни", призова той.

24 май е преди всичко празник на буквите - той ни връща в златните години на детството, за да си спомним любимите учители, позабравените съученици, може би първата любов - преживяна наистина или написана върху лист хартия или върху кората на някое дърво. Това е светът на буквите, той не е само литература, това са прекрасните моменти в нашата младост, които сме запомнили буква по буква, каза Стоянов.

В центъра на този свят се намира българското училище, а 24 май е денят на децата - на нашите и на тези, които живеят в нас самите, добави той. Образованието на децата векове наред е най-ценното, което се опитваме да им дадем, каза в своето обръщение към гостите на празника столичният кмет Йорданка Фандъкова и се обърна към присъстващите на празничната церемония учители.

"Във вашите класни стаи се оформя бъдещето на нашата държавата", каза столичният кмет, след което поздрави университетски преподаватели, културни дейци, издатели, библиотечни дейци, журналисти, студенти и деца. Предизвикателството на днешния ден е да разпространим доказаните и успешни модели в българското образование във всички български училища - това е много важна задача за модернизация на българското образование, каза Фандъкова.

Уволниха журналист съчинявал репортажи от 20 години

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/uvolniha-zhurnalist-sychiniaval-reportazhi-ot-20-godini-6036634

41-годишният репортер, родом от Конго, беше обвинен в разследване на сп. "Прес", че е изфабрикувал репортажи в Либия, в Сомалия и в Босна

Българският език

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-ezik-news234448.html

Делят някои езиците на благозвучни и на неблагозвучни. Не знам какви могат да бъдат тук критериите, защото майчиният и бащиният език за всекиго е най-благозвучният. Затова наричам това деление дело на глупците. Същите ония, които, понеже не намират в него досадната звучност и звънкост на италианския или проточеността на сръбския, без да се срамуват, наричат българския език груб. Като че не стига, гдето българското слово, ако го ценим само по външния му звук, то е твърдо, то е остро, гъвко като стоманата, и ковко и живо. А в речта всичко се набира там, гдето трябва. Удареният член за мъжки род в края на думата бие като чук. И шест до седем милиона славяни, от устията на Дунава до сам Цариград, от Дунава до Бяло море, от Черно море до Шар, говорят тъкмо на тоя език, бият и коват с тоя чук. А ѫ-то – и когато е на края като звук, и в средата – то е тежестта и силата на чука. * * * Еднъж пътувах из България с един от Англия дошъл англичанин. Влязохме в една кръчма. В нея имаше само двамина селяни. Те бяха забравили да си отидат у дома, макар и да бе късно по обяд, бяха се увлекли в разговора си. Моят англичанин слушаше и гледаше, гледаше и ги слушаше, учудването му растеше. Току ми каза: “Тези хора пият заедно, чукат се с чашите си все по-любезно, главите им се допират отвреме-навреме – и все пак те се нападат, те се карат, те се ругаят! И, наистина, тия удари на члена, блъскат на ѫ-то, бяха ту като лъвски рев, ту като пъшкане на борци, ту като сблъскване на тежки предмети. Към това – поне за мен бе тъй сега, щом ми се обърна и изостри вниманието от англичанина – към това се прибавяше винаги свежата и особена разнообразност на ударенията в една и съща дума. Рид, ридът, ридà, ридѫ, рѝда, рѝдове, ридовè, ридовèте, рѝдовете, два, три, пет рѝда. А коравината на всеки по-ясен звук създаваше една мъжествена, сърдита музика, заповеди и маршове… А по някой път току зашепнат… И се чувстваше, че тоя език има тая чудна сила с еднаква бързина да предава и рева на раздразнения лъв и едва доловимия шепот на тревата. А словесното богатство на българския език – колкото повече дълбаеш, толкова по-много и по-светло става то. И понеже българският книжовен език е послужил като първа основа на книжовния език на другите славянски езици, може и той сега на воля да си взима всичко от всички, според настроението си, според това, какво има да представи. И така българинът има право и може от думите на който и да е славянски език веднага да си създаде безукорно чисти български слова, стига само да поиска да ги каже по български в българска реч. И такива думи никому никога не бива да се виждат чужди.   Тук, в тая властност, нашият език е побратим с английския, който също така всичко взима, всичко яде, всичко прави чисто английско, дори и китайските, и японските слова… * * * С тая сила на словесното богатство на българския език съперничи неизброимото разнообразие на граматическите форми, гъвкави и свободни, и весели. Особено оная весела свобода на българския синтаксис. Глаголът – към него в българския език има особен култ. Всички отсенки и образи, и полуобрази, и сенки на сенките на дейната мисъл, на действието или на състоянието, бързите, неусетно променливите прекръшвания на настроението, стига да има кой да ги използва правилно тия толкова много времена и наклонения, и еднократности, и многократности. Също като в царя на европейските езици, в древноелинския.   Също като в него, парадоксално свободен е и нашият словоред. Писателят или поетът може да разгръща накъдето си иска и както си иска и замисли своята индивидуалност, и всичко да бележи със свое лично клеймо. И българинът, също като немецът, би могъл да си пише дълги периоди със завои, със сводове, със слепи улички и със същата леснина би могъл да намери крилати, къси изрази за своите мисли. Дяволът на всеки добър български писател надзърта от всяка негова дума, без каквито и да било усилия, също така и ангелът. Познавам някой и друг език на тоя свят, превеждал съм Омир, Шекспир, Хайне, Платон, Гьоте, пределикатния Софокъл, страшния Есхил – и никога не ми са липсвали български слова и форми, за да предам точно това, което чувствувах в оригинала, в самия основен гръцки текст. И както пиша в предговорите си например към невъзможния Аристофан, ако някъде е лош преводът им, то не е затова, защото българският език не стига или е груб и слаб, а защото аз, преводачът, съм слаб. Моля, който иска сам да схване що значи това, нека вземе хоровите части на преведения от мене с толкова обич и радост Агамемнон от Есхила, или, ако иска да почувствува и тънкостта на българския език, да вземе превода на Софоклевата Електра. Защото Софокъл е най-големият художник на езика, най-тънкият тълмач на словото. Слушал съм да говорят чужди филолози, писатели, пък и сам мога да съдя донейде на преводи из класическата поезия, особено на френски и немски, дори и когато са направени от знаменити и даровити преводачи, обикновено липсва свободата и преснотата на оригинала.   А преводите на български са свободни, верни и пресни като кога ти мирише току-що разорана пръст. Няма традицията на терминологията, няма простата транскрипция на елинските думи с френски или с немски букви.   Свободата, богатството, жизнената сила на българския език биха могли да се покажат със следния факт.   Докато в писанията на несравнено по-напредналите езици поетите са принудени зарад стиховете си, зарад римите си, зарад ритмите си, зарад числото на слоговете да съкращават, да скъсяват думите, да им изменят образа, българският поет, особено след Яворова и след Вазова, няма никаква нужда да прибягва към това средство. Нему не трябват никакви ножици, нито за стиховете, нито за думите.   И най-хубавото на българския език, на българския стил е това, че докато всички други народи имат един език за поезия, друг език за обикновено служене, за публицистика или за официално служене, българският език е съвсем еднакъв за всички служби. зависи само от тона, от импулса, от цвета и от душата на речта.   Или е глупост, или е грях, когато някой каже това: това е на френски, где може това на български! Това е на немски – где може това на български!   Где ли може? На български може всяко нещо, което е на френски или на немски – може, дори може и по-хубаво. Защото нашият език словесно е много по-богат от френския и има по-дълбок извор. И е по-силен, по-ясен и изразителен от немските тъмни и сложни слова. * * * И знаете ли, знаете ли Вие, некултурни господа, Вие, които случайно сте отишли във Франция или в Германия, нямали сте никакъв склад в душата си, заучили сте чуждия език, преди да сте личност, и се чудите, че и на български може да се каже добър ден, знаете ли Вие, че докато в дванайсето столетие на клада се горяха в град Мец книги, защото били писани не на латински, а на роден език, в България три века преди това, още в девето столетие, имаме литература на чисто български народен език със своя азбука и със свои речи! Който не вярва, да отиде в Преслав и да се поклони! * * * И, знаем, българският език е още между чук и наковалня. И колко много е ковък той! Колко малко от народното словесно богатство е засегнато!   Учените ще създават от сегашния български език езика на науките си, писателите се надпреварват заедно с толкова даровити поети и поетки да предават на български най-странните и най-новите понятия, имената на дълбоки и незнайни досега мисли и образи.   За щастие българският език няма толкова диалектни разлики. Българин от всеки край може да се разбере с българин от всеки край. Охридчанин с тулчанец няма и да усетят, че са от двете крайни крайнини на българството.   Нека само нашите филолози и писатели, и поети да събират богатството на българския език от всички краища, да не се увличат от местните си улеснения. Всички потоци да се стичат в голямата река на българската реч.   Българският език е залогът за бляскавото бъдеще на българската литература.   Българинът най-яростно пази българския си език. Вникнете във всички борби и войни на българина от хилядо години насам, ще видите, че всички те, както и последните четири войни, са били не за земи, не за богатство, не за надмощие, а само за българския език.   И дори ако пак би се увлякъл в такива борби, те няма да бъдат за друго, а пак само за българския език. *Текстът е публикуван в списание за стопанство и култура “Българска земя”, 1931-1932 г. Проф. Александър Балабанов, литературовед, преводач, критик, поет и общественик, е роден през 1879 г. в гр. Щип. Като ученик в гимназията превежда и публикува части от „Илиада”, а на 18-годишна възраст превежда "Прометей” на Есхил. През 1898 г. завършва класическата гимназия в София, а по-късно и класическа филология в Лайпцигския университет в Германия. От 1908 г. е преподавател по класическа литература и филология в Софийския университет. През 1921 г. става редовен професор и директор на Института по класическа филология. Превежда от гръцки творби на Езоп, Сафо, Анакреон, Софокъл, Есхил, Еврипид, Аристофан, Теофраст, Платон, части от "Илиада” и "Одисея” на Омир. Един от най-известните преводачи е на Гьотевия “Фауст”, преводът му е първият в стихове в България. Носител е на Гьоте-медал (1932, Ваймар). Говори немски, английски, френски, руски, турски, новогръцки и арменски език. Автор е на стихове, разкази, статии, пиеси, фейлетони и афоризми. Налага в литературата ни забравения и непризнат като писател Захарий Стоянов и открива писателката Яна Язова. Умира през 1955 г. в София, погребан е до приятеля си Елин Пелин.  

50 нюанса сиви са хитовите прически това лято

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782118



са хитовите
прически
това лято
Коя жена не изпада в паника при мисълта за появата на първия бял косъм? Почти всяка, ще си кажете. И съвсем логично. Само че днес вече не е така. Колкото и налудничаво да звучи, има дами, които се радват на посивелите коси. Прическата Granny's hair (от англ. - косата на баба - б. а.
са хитовите прически това лято Коя жена не изпада в паника при мисълта за появата на първия бял косъм? Почти всяка, ще си кажете. И съвсем логично. Само че днес вече не е така. Колкото и налудничаво да звучи, има дами, които се радват на посивелите коси. Прическата Granny's hair (от англ. - косата на баба - б. а.

Янаки Стоилов: Нека винаги с нас да носим факела на просвещението

http://pik.bg/янаки-стоилов-нека-винаги-с-нас-да-носим-факела-на-просвещението-news337616.html

Янаки Стоилов: Нека винаги с нас да носим факела на просвещението

Зам.-председателят на 43-то Народно събрание и депутат от БСП Янаки Стоилов бе гост на честванията по случай 24-ти май във Велинград.

Празничната програма бе открита с поздравление от зам.-кмета на общината Георги Янчев.

„Днес празнуват българските учители – бивши и настоящи, хората, които не само ни учат да четем и да пишем, но преди всичко да бъдем добри граждани на нашата държава. Днес празнуват и дейците на културата – хората, които не само пазят  българската традиция, българщината, но и развиват талантите на нашите деца. И нека скъпи съграждани днес, на този най-хубав български празник всички заедно кажем: Върви народе възродени, към светли бъднини върви“, заяви Янчев пред събралото се множество на площада в града.

Янаки Стоилов също се обърна към учителите, учениците, дейците на културата, жителите и гостите на Велинград.

„Днес на 24-ти май отново се прекланяме пред делото на Светите братя Кирил и Методий, отново празнуваме Деня на славянската писменост и българската култура. Изразяваме нашата признателност на тези, които ни научиха на четмо и писмо“, каза депутатът от левицата.

Той продължи, че на днешния ден отбелязваме водещата роля на българското училище, читалище и българската църква за изграждане на храма на просвещението и духовността.

Според Стоилов на този тържествен ден едва ли ще се намери обществена личност или оратор, които да не признаят ролята на знанието и науката за човешкия и обществения прогрес, да не отбележат тяхното приоритетно място в обществения живот.

„Това обаче далеч не е достатъчно. Всички ние трябва да направим така, че престижът на знаещия да стои по-високо от самочувствието на този, на когото е подарено богатство или го е присвоил. Да искаме държавата да има по-голямо внимание и да отделя по-голямо финансиране за образование култура и наука“, категоричен бе Янаки Стоилов.

По думите му не бива зад хубавите думи да скриваме актуалните въпроси, реалните противоречия и деления.

„Нека да се запитаме как е възможно образованието да бъде всеобщо благо и право, след като в същото време някои искат да го възприемат като стока. Как да се осигури равен достъп до образование, ако държавата допусне да финансира своите и общинските, и частните училища?“, попита депутатът.

Той продължи с въпросите дали е възможно да се говори за повишаване на качеството на образование, ако образователните институции са принудени да гледат на ученика като на банкнотоносител за техните бюджети, както и кой ще полага необходимата грижа и ще отдава полагащото се внимание за децата със специални образователни потребности, ако бъдат закрити помощните училища.

„Къде остава социализиращата и възпитателната роля на образованието, ако без ограничения се допусне надомното обучение? Всеки един трябва да намери отговор на тези въпроси“, категоричен бе Стоилов. Той допълни, че официалният отговор скоро ще го чуем от българския парламент и от тези отговори ще зависи дали натрупаните през последните години проблеми в образованието ще се задълбочават или ще започнат постепенно да се преодоляват.

Според него в днешното общество на знанието, при прехода от индустриалната към информационната епоха, ролята на образованието и науката неимоверно нарастват. „Това налага, като запазим нашите образователни традиции, приспособим образованието към повелите на днешния ден, да съчетаем образователните със социалните и икономическите потребности, да повишим престижа и социалния статус на българския ученик, да разкриваме и развиваме способностите на всяко едно дете и ученик“, заяви депутатът от левицата.

Той се призова множеството: „нека винаги с нас да носим факела на просвещението, който да озарява житейския ни път. Нека този факел отново разгори изконния стремеж на българския народ към достоен живот и социална справедливост. Честит празник!“

Миков дари икона на българите в Молдова

http://pik.bg/миков-дари-икона-на-българите-в-молдова-news337615.html

Миков дари икона на българите в Молдова

„Изключително съм щастлив, че точно на този ден съм тук и сме заедно. Много ви обичаме и винаги, когато има проблем, ние ще откликнем на вашите нужди“. С тези думи председателят на НС на БСП Михаил Миков се обърна към българите в Молдова по време на своето посещение там.

Той бе поканен от българската общност в Тараклийски район, за да празнуват заедно светлия 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 „Бихме искали да сме по-често заедно – ние да идваме тук, вие да идвате в България. Ще бъде хубаво да отбелязваме заедно светлите празници“, допълни Миков.          

Празникът започна с литургия в храма „Св. Петка“, където председателят на БСП дари икона на Св.Св. Кирил и Методий, изработена ръчно в Клисурския манастир специално за повода. След това Миков положи цветя пред паметника на Васил Левски и посети Етнографския музей в гр. Твърдица, където дари книги от български автори.

Награди и шествие за деня на буквите в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783100

Многолюдно шествие по случай 24 май премина по централната улица във Велико Търново. Над 1500 ученици, възпитаници на детските градини и педагози дефилираха над километър в чест на Деня на българската азбука у просвета. Манифестацията събра участниците пред паметника "Велчова завера" и продължи над час до паметника "Майка България" в центъра на
Многолюдно шествие по случай 24 май премина по централната улица във Велико Търново. Над 1500 ученици, възпитаници на детските градини и педагози дефилираха над километър в чест на Деня на българската азбука у просвета. Манифестацията събра участниците пред паметника "Велчова завера" и продължи над час до паметника "Майка България" в центъра на

Водят варненските първолаци на екскурзия до зоопарка

http://www.moreto.net/novini.php?n=290033

Родителите и класните ръководители на първокласниците от региона ги изненадват често с екскурзия до зоопарка във Варна, показа репортерска проверка на „Черно море”. Освен зоологическата градина, децата посещават Делфинариума и Аквариума по време на своята еднодневна разходка до морската столица.

Тодор Танев: Приключилите матури са най-успешните досега

http://www.cross.bg/tanev-obrazovanie-standarti-1466362.html

/КРОСС/ Току-що приключилите матури са най-успешните досега, заяви пред министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев в интервю за „Неделя 150" на БНР.  „Това бяха най-успешните матури от години насам. Шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината. Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване, в колкото максималния брой на хванатите в една от последните години", каза Танев в коментар на въпрос за изтеклата преди и по време на изпитите информация. „Системата работи добре, задачата беше генерирана пред мен, не мога да кажа за моя екип от петима души, които бяха там, че някой от тях ще започне. Никакви осем часа. Осем часа по-рано е казано: „Аз съм Яворов" Само авторът е казан. Нека този нихилизъм по отношение на държавните институции, тревогата, която генерираме с този разговор, неверието в министерството...Да не помагаме на тези, които искат да го направят", призова министър Танев

Шефът на КАТ: Местата за контрол с мобилни камери ще бъдат предварително оповестени

http://pik.bg/шефът-на-кат-местата-за-контрол-с-мобилни-камери-ще-бъдат-предварително-оповестени-news337614.html

Шефът на КАТ: Местата за контрол с мобилни камери ще бъдат предварително оповестени

"Местата за контрол с мобилни камери ще бъдат предварително оповестени на интернет страниците на областните дирекции." Това каза комисар Бойко Рановски, директор на Национална дирекция "Пътна полиция",по време на проверка на мобилните камери за контрол на движение по пътя, които вчера официално бяха пуснати, предаде агенция „Фокус”.

Попитан за това как се поставят тогава знаците на контролиран участък, комисар Рановски обясни: „Знакът за дължина на контролиран участък се поставя, ако в един участък, в продължение на два километра, има няколко точки за контрол. Тогава може да се постави един преносим знак, с указателна табела посочващата участъка, който ще се контролира”.

Той допълни, че в момента нямаме такава практика на контролиран участък. 

„Знакът трябва да се постави преди началото на задействане на системата. Когато колите приближават към полицейския автомобил, системата се задейства между 100 – 150 метра. Когато автомобилите отминават, системата заснема в гръб отминаващите автомобили. Тогава знакът може да се сложи непосредствено зад полицейския автомобил, защото системата се задейства на 80-100 метра след отминаване на полицейския автомобил”, посочи Рановски.

Комисарят обясни още, че системата работи на два режима на работа, на отминаващи или на приближаващи. По думите му, ако се заснемат приближаващи, знакът трябва да бъде поставен 100 – 150 метра преди полицейският автомобил. 

Евакуираха хиляди край река в Непал

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-zemetresenieto-v-nepal/evakuiraha-hiliadi-kraj-reka-v-nepal-6036633

Свличане на земни маси е създало естествена дига и езеро с дължина 2 км по продължение на река Калигандаки

Модерните технологии на съвремието не успяха да изместят читалището

http://pik.bg/модерните-технологии-на-съвремието-не-успяха-да-изместят-читалището-news337612.html

Модерните технологии на съвремието не успяха да изместят читалището

Модерните технологии на съвремието не успяха да изместят читалището. То е живото общуване между хората и устойчива обществена структура. Това каза Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, предаде агенция "Фокус".

Той допълни, че не спира стремежът да се строят читалища и да се поддържа читалищното дело.

„Днешното читалище е една сложна машина, един сложен механизъм, подобен на един швейцарски часовник, който работи, но му трябват много малко детайли, много малко усилия, за да го адаптираме към това, което се случва по света. Това, което се случва по света, тази невероятна технология, която заля буквално всичко през последните години, не успя да измести читалището. Читалището е живото общуване, това е докосване, това е да се вгледаш очи в очи с хората, а не на някакъв таблет или чрез някакъв стъклен монитор“, каза още Дойнов. 

Според него през последните 25 години огромната демографска криза е засегнала и читалищата, в които все по-малко се чете, а това не работи в ползва на човека и неговото развитие.

МФК Спартак спечели турнира за Купата на Cuba Bar

http://petel.bg/MFK-Spartak-specheli-turnira-za-Kupata-na-Cuba-Bar__113366

Отборът на МФК Спартак спечели турнира по плажен футбол за Купата на Cuba Bar. Надпреварата се проведе на Южния плаж с участието на четири...

Слънчево и до 23° утре по Черноморието

http://petel.bg/Slanchevo-i-do-23---utre-po-CHernomorieto__113367

Утре над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е много малка. Ще духа...

Светослав Терзиев: Финансирането на частните медии е техният срам и тайна

http://www.cross.bg/medii-zhyrnalistika-radioto-1466361.html

/КРОСС/ Най-страшна в българската журналистика е автоцензурата, заяви проф. Филип Панайотов от Факултета по журналистика в интервю за „Неделя 150" на БНР: „Въпреки цензурните ограничения, българската журналистика е намирала начин да надхитри цензорите. Цензурата днес е многообразна, но струва ми се, най-страшна е автоцензурата. Автоцензурата е резултат на външни въздействия, на страх и в това отношение много важни са думите, които казва Йосиф Хербст: „Да бях премълчал, бих се опозорил". Струва ми се, е има много премълчани неща от нашата журналистика днес, нещо, което не помага за развитието на обществото ни". Светослав Терзиев - наблюдател на вестник „Сега" и преподавател във Факултета по журналистика, коментира, че финансирането на частните медии е тяхната най-голяма тайна, тъй като според него, те пак се финансират от държавата: „Държавата, но не като държавата, за което говорим, а като държава на т. нар. задкулисие, което всъщност упражнява фактическата власт в България. Защото одържавяването на медиите е процес, който продължава вече близо 10 години и то става чрез тяхното тайно финансиране с държавни средства през междинни структури. Това е голям проблем, това е големият срам и тайна на българските медии. Ако говорим за автоцензура, тя започва именно оттук - от неспособността да кажат на обществото как се финансират. Защото тези пари не са на друг, освен на обществото

Плевнелиев: Към възрожденския идеал да добавим достиженията на модерното време

http://pik.bg/плевнелиев-към-възрожденския-идеал-да-добавим-достиженията-на-модерното-време-news337609.html

Плевнелиев: Към възрожденския идеал да добавим достиженията на модерното време

"В настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани.

За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието." С тези думи президентът на България Росен Плевнелиев се обърна към стотици граждани, които се събраха пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на днешния 24 май - празникът на българската писменост, предаде БГНЕС.

Росен Плевнелиев поведе огромно тържествено шествие, което тръгна от сградата на президентството и изпълни целия бул. "Цар Освободител", стигна до Софийския университет "Св. Климент Охридски" и приключи с празнична церемония пред Народната библиотека. Хиляди софиянци и гости на столицата, деца от десетки столични училища, официални лица, депутати и министри изминаха разстоянието от "триъгълника на властта" до паметника на светите братя под звуците на гвардейския оркестър.

Още пред президентството към Плевнелиев се присъединиха министърът на образованието Тодор Танев, неговите заместници, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и депутатите от БСП Георги Кадиев, Корнелия Нинова, Георги Свиленски и други.

Малко по-късно пред Народното събрание в шествието се включиха депутати от ГЕРБ, ДПС и други. Хиляди обикновени граждани се възползваха от хубавото време и също почетоха светлия български празник, като се включваха в шествието по целия негов маршрут. В края на церемонията стотици оставиха венци и цветя пред паметника на светите братя. "24 май е ден велик. Велик ден на духа и на просветата, на възкресението, на новите надежди", започна с цитат от Иван Вазов своята реч Плевнелиев.

24 май е празник на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще, добави президентът. "Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепват, а духът ни да се въздига в радостно очакване", каза той.

"Преди повече от век и половина трескава еуфория обхваща земите, населени с българи, за да достигне до всеки град и село и до всяко училище и българско дете - навсякъде водени от иконата на светите братя Кирил и Методий, навсякъде издигнали нашето издигнали нашето А, Б, В. От векове по българските земи не стихва този ентусиазъм и не изгасва празничната искра на тази любов към просветата - виждаме я днес, ще я има и след векове", каза Росен Плевнелиев.

По думите му, всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово - още от Симеоновия дворец, през килията на Паисий, до дните на Третата българска държава, през всички сгоди и несгоди, българската книга дава сили на нашия народ и ни носи спокойствие за бъдещия ден.

"Гордея се, че днес в Президентството са изложени някои от най-ярките примери на хилядолетното българско слово. Вратите са отворени за всеки, който иска да се докосне до тях. Те ще ни напомнят, че модерната българска държавност има здрави корени и че е наш дълг винаги да работим за нейното укрепване и утвърждаване", добави президентът. Според държавния глава в настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани.

"За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието", посочи президентът.

"Към непреходния възрожденския идеал за просвещение трябва да добавим най-добрите достижения на модерното време. Бъдещето е на иновациите, на човешкия талант и знание. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да пазим и развиваме делото на светите братя Кирил и Методий, които запалиха вечния огън на българската духовност", каза още Росен Плевнелиев.

На днешния ден се прекланяме и благодарим на българските учители и просветители - на онези, които с възрожденски плам ни помагат да се възвисим и които превръщат училището в храм. Благодарим на научния елит, на всички културни дейци, библиотекари и издатели и на всички рицари на духа, които пазят живо пламъчето на читалищното и просветното дело и които опазват и развиват културно-историческото ни наследство, завърши Плевнелиев.

Азис се превръща в сръбската легенда Цеца за финала на „Като две капки вода“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783090

Утре вечер, точно в 20:00ч., единственото шоу за преобразявания в България ще поднесе истински спектакъл за зрителите на НОВА. Големи изненади, впечатляващи преобразявания и бляскави изпълнения ще бъдат само част от финала на „Като две капки вода“. Четиримата претенденти за победа – Ненчо Балабанов, АЗИС, Криско и Филип Аврамов,
Утре вечер, точно в 20:00ч., единственото шоу за преобразявания в България ще поднесе истински спектакъл за зрителите на НОВА. Големи изненади, впечатляващи преобразявания и бляскави изпълнения ще бъдат само част от финала на „Като две капки вода“. Четиримата претенденти за победа – Ненчо Балабанов, АЗИС, Криско и Филип Аврамов,

Борисов изнерви Груевски във Ватикана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253369_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%93%D1%80%D1%83%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 Водената от българския премиер Бойко Борисов официална делегация остана във Ватикана час и половина повече от македонската.

Това ядосалo македонския премиер Никола Груевски.

Плакет, на който пише - "Целият свят за свобода" е подарил папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов.

Той представлява ангел, хванал двете полукълба на света, а отдолу има дракон. Символизира победата на доброто над злото и повтаря рисунка на известен италиански художник.

"Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Разговарях на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец „Библиотечна зала“ във Ватикана", написа във фейсбук Борисов.

"Българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Специално искам да благодаря на игумена на Рилската Света обител, който допринесе за изработването на хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава", написа още Борисов.

Азис се превръща в сръбската легенда Цеца за финала на „Като две капки вода“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4783067

Утре вечер, точно в 20:00ч., единственото шоу за преобразявания в България ще поднесе истински спектакъл за зрителите на НОВА. Големи изненади, впечатляващи преобразявания и бляскави изпълнения ще бъдат само част от финала на „Като две капки вода“. Четиримата претенденти за победа – Ненчо Балабанов, АЗИС, Криско и Филип Аврамов,
Утре вечер, точно в 20:00ч., единственото шоу за преобразявания в България ще поднесе истински спектакъл за зрителите на НОВА. Големи изненади, впечатляващи преобразявания и бляскави изпълнения ще бъдат само част от финала на „Като две капки вода“. Четиримата претенденти за победа – Ненчо Балабанов, АЗИС, Криско и Филип Аврамов,

Коя зодия е обречена на слава?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253368_%D0%9A%D0%BE%D1%8F+%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%3F

 Д-р Марк Хамилтън от Университета в Кънектикът е проучил рождените дати на 2200 души, сред които 330 известни личности в областта на науката, изкуството и политиката. Въз основа на това прави заключението, че звездите се раждат в определен период от годината - от декември до март. Водолей е знакът, под който има най-голям брой знаменитости. Той обяснява това не само със зодиакалния знак, но и с факта, че родените в началото на годината се представят по-добре в училище, тъй като са по-големи от връстниците си. Това им дава самоувереност и ги амбицира. Хамилтън разделя знаците на "пасивни" и "активни". Шансовете за успех са изчислени по десетобалната система.

Овен

Има данни за звезда

Предимства: независим, щедър, оптимистичен.

Слабости: мрачен, кибритлия, егоцентричен.

Вид знак: активен.

Шанс за успех: 8,3.

Поради извънредната си енергичност Овенът има шансове за успех. Но пак тя може да е причина и за провала му, ако премине в прибързаност и необмисленост.

 

Телец

Ленивец, но с характер

Предимства: надежден, постоянен, лоялен.

Слабости: упорит, мързелив, със собственическо чувство.

Вид знак: пасивен.

Шанс за успех: 5.

Телецът има голям шанс да успее, защото липсата на агресивност може да му даде нужното търпение и спокойствие за постигането на целите.

 

Близнаци

Много талант, малко акъл

Предимства: енергични, интелигентни, с въображение.

Слабости: непостоянни, повърхностни, импулсивни.

Вид знак: активен.

Шанс за успех: 7,5.

Липсата на упорство може да изиграе лоша шега на иначе талантливите Близнаци. Те се отказват, когато усетят по-сериозен отпор от съдбата.

 

Рак

Има качества за успех

Предимства: грижовен, лоялен, надежден.

Слабости: изпада в мрачни настроения, самосъжалява се, прилепчив е.

Вид знак: пасивен.

Шанс за успех: 6

Ракът има качества, за да бъде успял. На първо място е неговата духовност. А също и това, че е креативен и емоционално интелигентен.

 

Лъв

Бляскаво бъдеще... един ден

Предимства: самоуверен, амбициозен, щедър.

Слабости: мелодраматичен, претенциозен, обича да се налага.

Вид знак: активен.

Шанс за успех: 9.

С цялото си великолепие царят на животните е сред най-успешните зодиакални знаци. Единствено високото му самомнение би могло да го подведе.

 

Дева

Не са на опашката

Предимства: аналитични, наблюдателни, отзивчиви.

Слабости: скептични, суетят се, не са адаптивни.

Вид знак: пасивен.

Шанс за успех: 6,4.

Девите са прекалено умни, за да останат на опашката на успелите знаци. Има немалко примери на звезди (Майкъл Джексън, Бионсе, Роналдо).

 

Везни

Катерят се по стълбата

Предимства: дипломатични, елегантни, миролюбиви.

Слабости: повърхностни, суетни, нерешителни.

Вид знак: активен.

Шанс за успех: 8.

Везните притежават всички качества, за да се впишат перфектно в каквато и да било социална структура и да се изкачат по стълбата на успеха.

 

Скорпион

Готов на самоизтезание

Предимства: лоялен, страстен, изобретателен.

Слабости: ревнив, мнителен, обсесивен.

Вид знак: пасивен.

Шанс за успех: 7.

Скорпионите стигат до крайности в стремежа към съвършенство. Могат да постигнат много, защото са дисциплинирани и последователни, когато имат цел.

 

Стрелец

Издига се безотговорно

Предимства: независим, авантюрист, самоотвержен.

Слабости: недостатъчно емоционален, безотговорен, безгрижен.

Вид знак: активен.

Шанс за успех: 8,7.

Оптимистичният Стрелец сякаш привлича положителните събития в живота си, но е непоследователен и това може да му попречи.

 

Козирог

С търпеливост към прогрес

Предимства: отговорен, търпелив, амбициозен.

Слабости: диктатор, недоверчив, без въображение.

Вид знак: пасивен.

Шанс за успех: 9,2.

Може да срещне спънки единствено ако е избрал кариера в област, която изисква светкавични реакции, свобода на духа и повече творчество.

 

Водолей

Липсата на амбиция го проваля

Предимства: остроумен, интелигентен, изобретателен.

Слабости: инатлив, емоционален инвалид, саркастичен.

Вид знак: активен.

Шанс за успех: 9,7.

Водолеят има всички качества за успех, с изключение на един - болната амбиция на Овена, Лъва и Козирога. А също и прекаленият инат.

 

Риби

Виртуален първенец

Предимства: състрадателни, адаптивни, с богато въображение.

Слабости: твърде чувствителни, нерешителни, склонни към самосъжаление.

Вид знак: пасивен.

Шанс за успех: 5.

Вътрешният им живот е толкова богат, че не могат да се съсредоточат върху реалността. Виртуално са звезди, но не и в действителността.

Проф. Кирил Топалов: Няма силна държава без мощна култура

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783048

 Соня Александрова, Рим, специално за “Труд”
НАШИЯТ ГОСТ Проф. Кирил Топалов е известен учен и писател, дългогодишен преподавател по българска и балкански литератури в наши и чужди университети. Член е на Международната елинистична академия „Аркадия”. Бил е директор на Националната библиотека „Св. св.
 Соня Александрова, Рим, специално за “Труд” НАШИЯТ ГОСТ Проф. Кирил Топалов е известен учен и писател, дългогодишен преподавател по българска и балкански литератури в наши и чужди университети. Член е на Международната елинистична академия „Аркадия”. Бил е директор на Националната библиотека „Св. св.

Премиерът ни честити от Рим, иска частица от мощите на Свети Кирил

http://frognews.bg/news_91762/Premierat-ni-chestiti-ot-Rim-iska-chastitsa-ot-moshtite-na-Sveti-Kiril/

Премиерът Бойко Борисов ни честити от Рим 24 май. Той и делегацията му са на посещение при папа Франциск.

Премиерът ни честити от Рим

http://frognews.bg/news_91762/Premierat-ni-chestiti-ot-Rim/

Премиерът Бойко Борисов ни честити от Рим 24 май. Той и делегацията му са на посещение при папа Франциск.

Премиерът на Словакия започна изборна кампания с обещание за ниски данъци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/24/2539658_premierut_na_slovakiia_zapochna_izborna_kampaniia_s/?ref=rss


Премиерът на Словакия Роберт Фицо представи в събота плана си за повишаване на минималната работна заплата и намаляване на ДДС в магазините за хранителни стоки. По този начин той започва и продължителна предизборна кампания за преизбиране на парламентарния вот през март 2016 г. Ако победи, това ще му донесе трети мандат.

Той ръководи правителството между 2006 г. и 2010 г., а после отново от 2012 г., а сега иска да се възползва от икономическото възстановяване, като обещава повишаване...

Решението е в чашата с... чай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253367_%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%B2+%D1%87%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81...+%D1%87%D0%B0%D0%B9

 Не са малко примерите за хора, опитали се да намерят решението на своите проблеми на дъното на чашата. Изглежда малко съмнително и водещо до по-сериозни главоболия на следващата сутрин. Но само ако не сте изсипали правилното съдържане в нея. Стига да е пълна с чай, всичко ще се нареди. Нужна е просто една чаша и ще се справите без усилие с всеки проблем. Следвайте положителния герой от популярния роман, наистина ненавиждан от Джером Джером, който си взема изпитите само с вързана през челото мокра кърпа и серийно пиене на силен чай. Че на Джером не му се е получавало, не значи че и вие сте слабак като него.

Е, вие може да пропуснете кърпата и да сложите само чайника. Най-добрият експерт по видовете и консумацията на чай във Великобритания - Аджит Мадан, твърди, че напитката ще ви помогне да преодолеете притеснението преди среща или изпит, да се избавите от депресията, последвала раздялата, и да не изпадате до раздразнение, че косата ви днес стои ужасно.

Първа среща

Първата среща си е стресово изживяване. Затова на помощ идва канелата. Тя е и чудесен афродизиак. Загрява тялото и повишава либидото. Може да си поръчате и чай от лавандула след вечеря, съветва Аджит. Лавандулата е известна с опияняващия си аромат. Преди жените слагали клончета лавандула по дрехите си, защото се смятало, че мъжете не можели да устоят на аромата й. В чай тя успокоява нервите и намалява тревожността.

Интервю за работа

Колкото нормално е да сте нервни преди интервю за нова работа, толкова е задължително да изглеждате спокойни и уверени. За да го постигнете, трябва да си приготвите чай от върбинка. Така ще успокоите нервите си и ще тонизирате тялото си.
   Всеки месец

Много жени се оплакват от това, че са по-стресирани и изнервени по време на месечния си цикъл. Болките също не са за пренебрегване. Лайката успокоява, намалява болката, възпрепятства подуването на стомаха и честите смени на настроението.
   

Изпити

Ученето за изпити няма да ви навреди, но зеленият чай ще ги вземе успешно. Скорошно проучване, проведено в Шотландия, доказва, че между консумацията на зелен чай и паметта съществува връзка. Участниците, пили зелен чай, се представят по-добре и изглежда, помнят повече.
 

След раздяла

Мадан и сестра му, също запозната с тънкостите на чая, предлагат и спрециален “чай на щастието”. Според тях ключовите съставки в него са копърът и шипката. Копърът засилва имунната система, зарежда с енергия и добро настроение. Освен това подобрява метаболизма и ако се консумира редовно, помага за отслабването, а това е нещо, което прави хората щастливи. Шипката, от своя страна, е богата на витамин C, справя се с възпаленията и дава здрав вид на кожата.
 

 Лоша прическа

Може ли наистина чаят да оправи прическата ви? Според Аджит е напълно възможно. Той съветва дамите да не бързат да си слагат стилизиращи продукти, а да се опитат да се погрижат за вида си отвътре - като пият билкови, безкофеинови чайове. Хвощът заздравява косата и й придава обем и блясък.
Така че определете какъв е проблемът ви, изберете точния чай, изчакайте водата да кипне (точно до 90 градуса) и изпийте решението на грижите си до дъно.

Crème De La Crème: проф. Ивайло Дичев (част 2)

http://offnews.bg/news/n_1/n_509599.html

Втора и суперзабавна част, в която Дичев и Цветков спорят за дясното, но и не забравят да поговорят за кризата в левицата, как да възпитаваме децата и неприемливите парвенюта (но, уви, не и за Домусчиев) Дясно или ляво е управлението у нас днес? Или нико подобно? С уговорката, че фриволно-пейоративните интернет-коментари подменят сериозния дебат, а „лайк”-ът се е превърнал в „considered opinion”. Тези координати доста се объркаха. Вярно, че сегашните десни спряха “Белене” и газовия поток с аргумента, че държавата не трябва да се меси в бизнеса. Но заедно с това се готвят да хвърлят 300 милиона евро (български и европейски, но все публични пари), в строежа на безумните крепости, представяни като бизнес-начинание. Или пък в санирането на панелките. Просто големият капитализъм трудно се справя без държавата; неолибералият стадий – това е приватизация на държавните монополи. Затова големите пари се въртят около армията, строителството, магистралите, здравната система и тъй нататък. Виж комшиите – проектите на Ердоган се съревновават с пирамидите на фараоните. Нали нямаш подозрение, че е ляв? Сериозно ме разсмя. Един ден балонът ще се пукне и всички турци ще плащат, но дотогава печалбите надолу по веригата ще са били големи. Създателят на PayPal, Петер Тил, го беше казал: капиталисът не се стреми естествено към конкуренция, той се стреми към овладяване на цялото поле и установяване на монопол: конкуренцията е за лузърите. Монополните печалби далеч надхвърлят това, което може да предложи обикновеният конкурентен пазар и тъкмо те привличат инвеститора, включително дребните вложители. И кръгът се затваря. В голямата битка на глобалната сцена представите за честна конкуренция между плод-зеленчуците в махалата май не работят съвсем добре. И в този смисъл става трудно да дефинираме леви и десни през държавата. Например в САЩ „леви“ бизнеси са Интернет и Холивуд, десни – петролът и военната индустрия. Също толкова абсурдно ще прозвучи, ако класираме бизнесите в България на близки до ГЕРБ и близки до БСП. Чакай малко. Обикновено се говори за два модела: един, който на думи трябва да е десен – повече laissez-faire и по-малко държава, и привидно левият – че държавата трябва да се погрижи за всички отритнати и мързеливи. У нас, заради вечния вертикален византийско/османски модел (за който говорих по-рано), уж десният ни байганьовски премиер решава, че няма как без държавата. И не само няма как, но тя трябва да решава всичко, раздавайки. Държавата обслужва капитала, и май няма как да е иначе. Няма да говоря за Китай, която си е все още планова икономика. Левият Оланд се намеси военно в Мали, защото оттам снабдява с уран френската ядрена промишленост. Меркел, както казах, ходи два пъти годишно в Китай, да си продава стоката. САЩ наляха много много милиарди публичен ресурс в банките... У нас проблемът е, че не че държавата се намесва, а че ту се намесва, ту после дава заден ход. Почват Белене – спират го, пак почват, пак спират. Едно такова боричкане без каквато и да било визия. Само за туризма са горе-долу единни, макар че защо пък туризмът, а не енергетиката? Идеологически погледнато, няма разлика – разликата е, че при туризма има повече заинтересовани; повечето политици имат я хотел, я заведение. Иначе стратегия, която залага на туризма, е много проблематична за мен. Той е нещо хубаво, когато е добавка към друго. Но да завъртиш цялата икономика на един град около двата месеца туристически сезон, това е убийствено. Т.е. туризмът не може да бъде икономически фундамент, а вид надграждане. Великолепно. Така е. Но, не забравяй - той има и изключително разрушителна сила. Гражданите, превърнати в камериерки и келнери, почват да мразят богатите си клиенти. Развиват това фатално деление на “ние” и “те”, усмихват им се за бакшиш, после зад гърба им ги псуват. И накрая развиват една непреодолима омраза към самите себе си - вечния обслужващ персонал. Виж къде избухна социалният взрив през Арабската пролет – Тунис, Египет, едни много туристически държави с много традиционни населения. Отдолу бедни, отгоре туризъм. Едни голи западни жени седят на плажа с тъмни очила и се мажат с помади, а онзи седи там, прислужва и тича, докато жена му седи вкъщи забрадена. Този конфликт, който се заражда и при нас, е разрушителен. Туризмът обрича мястото на периферност. Пак казвам, той е чудесна съпътстваща дейност, но когато го превърнем в основа на обществото си, ние просто се самоубиваме. Е, няма да се опасваме с бомби и да се гърмим по площадите, една поне полза от застаряването на населението... А може би изблиците на този абсурден етнонационализъм е нещо подобно на мюсюлманската докачливост? Cherchez l’argent, не забравяй. Отвратително, но факт. Именно. Не забравям. С огромно съжаление ще кажа, че България е един недоосъществен национално-строителен проект. Не е съвсем нация. Опитвахме да наваксваме във времето на комунизма, но там – проблем, защото комунизмът, предполага се, е интернационализъм, Маркс казва, че пролетарият няма родина, нали. Какво е нация? Нация е вид група, която има легитимни лидери, приети от всички институции. И не само институции – доверие в интелигенцията, в учените си, в лекарите, в съдиите. У нас едното племе си има своите, другото - други. „Племе“ не само в смисъл турци или роми, а на комунисти, леви, бизнесмени... От освобождението три пъти се делегитимират старите елити и отгоре излизат едни революционери – при падането на империята, при идването на комунистите, при свалянето на комунистите. А жаждата за нови лица и сега пак е много силна. Не ни харесват нашите елити – легитимни са само онези, които идват от чужбина. Бедата не е само в това, че нашите са калпави – има калпави и в Швейцария. Въпросът е, че гражданите не разпознават свестните хора и не застават зад тях. Че не са изработени културни механизми на легитимиране, разпознаване, оценностяване на онези, които да водят обществото. Но какво да се прави, ако след средата на предното десетилетие ни управлява задкулисно-мафиотизиран, „паяжинен” модел, който се надсмива цинично над обществения договор и превръща трите власти в една? И, ако се доверим на Андрей Райчев, вече говорим за невидима граница между власт и капитал – т.е. вече сме в историческия момент на сливането между двете? Райчев вероятно си представя, че някак си може да има разкаченост между тези две неща. Истината е, че винаги, във всички общества, икономическа и политическа власт са свързани. Къде има общество, където бедните решават повече от богатите? Не, защо – има общества, например някои скандинавски, в които – и в някакъв мета-смисъл – в общественото съзнание, че и на практика, те са разделени. Аз съм завършен циник, а не идеалист, но нещо в мен смята, че има такава възможност. А и Райчев коментира всъщност наваксването в някакви процеси, съвсем позитивно, макар и с известна ирония. В улегналите западни общества пари и политика са се наместили лека-полека, разделили са си терена. И пак да направим уговорката, че парите настъпват, а политическото има все по-малка свобода на действие – това тревожи и левите, и традиционните десни в развития свят. При нас още не е преминала еуфорията от размесването на картите през 90-те – усещането „защо не и аз?“. Вече малко хора сериозно вярват, че могат да изскочат на върха, както ставаше тогава, но остана озлобеното чувство, че ако аз не съм, то и той не бива да е там. Че богатите и властните са някаква грешка. Ще ги арестуват, ще им поискат сметка, бог ще ги накаже. Така е било през ранното християнство – хората са чакали страшния съд да въздаде правда още сега, през техния живот. После постепено краят на света е почнал да се отлага все повече и повече... (смях) Ако приемем, че така или иначе в нашия грешен живот социални разлики така или иначе ще има, можем да почваме да изработваме механизми за отсяване на легитимно издигащите се от бандитите. И – за да се върна на въпроса - за разграничаване на бизнесмена от политика, на журналиста от ПР-а, на учения от пропагандиста. Докато говорим, че всички са маскари и трябва „рестарт на системата“, тези фини настройки нямат смисъл – искаме всичко и си оставаме с нищото. И пак „как”, няма да спра да настоявам. Как да окултурим и капитала, и политическата власт? Как да постигнем онова сократическо, че трябва да образоваме периеките - и че без морал не може да има каквото и да било в обществен план? Правилата не важат, когато всички искат да ги нарушат. Да. Разбира се, когато обществото е по-богато, по-спокойно, това е по-лесно. Преходът беше не просто икономическа криза, а и дълбоко екзистенциална, хората хукнаха в бясно състезание, защото се почувстваха застрашени от това, че изчезват в небитието. Хора, загубили мястото си, които се разкъсваха в борба на живот и смърт. Появата на легитимни елити, и икономически, и политически, и интелектуални, минава през уталожването на тази социална драма, приемане на собственото място. От Монтескьо знаем един голям принцип: легитимността на властта почива върху готовността й да си постави граници: аз ще бъда политик, това е моята кариера, няма да се занимавам с бизнес; и обратно. Дано това, което казвам, не звучи примиренчески – за да има сериозна социална критика, трябва да има това приемане на собствената съдба, разделяне на ролите. Иначе всичко е просто някакава хронична истерия. Да го сведем все пак до днешното - например да изчакаме новите пари да „улегнат”. Чудесно казано. Новите пари днес са много трудно поносими. Това е още от едно време, от литературата - капиталистът е парвеню, не знае границите, които културата му поставя, става отвратителен с ненаситността си. Тази лакомия, тази бързина на забогатяването наричаме “чалга-култура” – другаде казват „турбокапитализъм”. Е то е като онова на Платон – философията никога не може да ни каже какво Е това, а само какво БИ ТРЯБВАЛО ДА Е, макар че пайнеровците не подозират за това. В света на сетивното не съществуват прави линии. Това е чудесно наблюдение, но мен продължава да ме занимава непривичната скорост на разслоението – тя разклаща идентичностите. Другото е глобалната конкуренция, която днес е на съвсем ново ниво - производителят на мартеници в Пазарджик е в конкурентна борба с производителя на мартеници в Шанхай. Трети – фрагментирането и индивидуализирането на съвременното производство, при което вече не са възможни големи обединения на производители като старите класи – много хора могат да се обединят около емоционални теми, потребителски в един най-общ смисъл. И кризата на левицата е в това, че вече няма класи? Точно така. Работникът с постоянен договор днес е добре платен, привилигерован човек. Пролетарий е чужденцът, болният, безработният. Но той много често е такъв по собствен избор. Защото избира да живее малкия живот на социални помощи, например. Не, това е сложен въпрос. Едно искаме, друго се случва. Може просто някой инвеститор да му е хрумнало да премести фабриката си на друг континент – и изведнъж оставаш на улицата. Къде е тук „искам“? Обратно, онзи, който удря джакпота на борсата – той какви точно умения има? Късмет? Интуиция? По-нов софтуер? Извинявай, но не обичам тия морализации, обществото става все по-комплексно, трудно е да съдим така, от позицията на сити и осигурени. Политическият аспект на въпроса – да се върнем на него - е в това, че съдбата все повече се фрагментира. Все по-индивидуални стават условията, в които съм се озовал. Масово производство вече няма, освен може би в Китай, може би в Южна Африка. Повечето от нас имат индивидуална договорка с работодателя, нагаждат се към някакви плаващи изисквания, работят почасово, мигрират, работят дистанционно по интернет и какво ли не. И как да се обединим, за да искаме едно или друго то държавата си? Недоволствата ни все повече стават потребителски, защото сме „маси“ именно в потреблението. Вдигнали цената на тока. Възмутила ни кандидатурата за Евровизия. Обидил ни някакъв бизнесмен. Затова ли протестите у нас по условие са нетрайни? Нетрайни са, защото раздразненията нямат отношение към важното в живота ни. Ярост, че някой употребил или не употребил сакралния израз “турско робство”, че признал или не признал арменския геноцид. Как се гради политика върху раздразнения? Разпадането на масовото общество, там е проблемът. Все по-трудно става да се организираме като субекти на социалния живот. Вероятно за това днес дясното има преимущество в голяма част от планетата, въпреки кризите и нарастващите неравенства. Капиталът организира що-годе добре интересите си, при това се организира глобално; гражданите обаче са все по-фрагментирани, все по-пластични, все по-мобилни, т.е. непрекъснато биват изтръгвани от едно място и присаждани другаде. Обърни внимание на преобръщането от последните 2-3 десетилетия: интернационалисти преди, левите днес стават все повече протекционисти, само че, попаднали на чужд терен, те лесно губят устоите си. Може би левицата има перспектива с каузата за една друга, политическа глобализация – за разлика от икономическата на десните – но това тепърва предстои да се избистри. А сегашното поколение на 25 до 35-годишните? Не са ли, как да кажа, надградили върху потребяването на стоки – чрез потребяването на преживявания? Преживявания, но все повече, все по-наситени, по-противоречиви. Парадоксът на щастието е в това, че то е негативна величина – не определено състояние, а преодоляване на някакво неудоволствие, осъществяване на някакъв копнеж. Веднъж задоволено, желанието умира – щастието е един вид небитие. В този смисъл непрекъснатото надбягване в задоволяването ражда една все по-голяма празнота. Предишните култури са знаели, че пред младите, особено в периода на съзряването, трябва да се постави задача, изпитание, против което да се докажат. Нашата култура напълно се е отказала от това - подават им се малки порции емоции непрекъснато, не ги оставяме за момент сами с копнежа. Вероятно звуча като стар човек, но забраната и бунта – те служат за изграждане на младия човек. Ние сякаш сме поставили на младите биберон с тия преживявания, музики, дразнения – един непрекъснат поток от мигновени задоволявания, които дори няма време да пожелаят. Ако твоето буумър-поколение е имало някаква мечта, донякъде предизвикана от идеята за забрана, каква би била тя за днешния млад човек? Когато все повече и все повече всичко е позволено? Не знам. Плашещото, специално за България, е, че тези деца не успяват да развият социални умения, а най-важното от тях: да се докажат, да се разбунтуват срещу родителя. Майката няма време да се занимава и включва детето си към компютъра като към биберон - и то стои там с часове, поглъщайки потока от мигновени удовлетворения. Но детето се самосъздава и чрез виртуалното, т.е. новото. И то не отнема възможността за талант, per se. Франсис Бейкън е отритнат почти през цялата елизабетинска епоха, но това не го прави по-дребен философ. Разбирам те, но говорех за друго. Днешният човек битува в някакъв аутистки вид свят, не споделя емоции, не научава как да се постави на мястото на другия човек. У нас много от тези деца много рано започват да взимат наркотици или поне да се напиват. Говорим за 10-12 годишни, за предпубертет. Междувременно охладняват семейните връзки, нацията дегенерира, индивидуалната идентичност се разпада на „проекти“. Поколението 1968-ма се структурираше в бунта срещу родителите; „милениълс” слушат същата музика, правят същите неща като майките и бащите си, приятели са с тях, нямат тайни. Аз съм изумен как децата днес споделят с родителите си най-интимни неща за гаджетата си. По мое време беше немислимо. Мисля, че тайната е важен елемент на човешката идентичност, човекът се удържа цял именно пазейки някакви тайни. Прибави ексхибиционизма на фейсбук, на инстаграм. Но ако приемем, че естествената „война” между родители и деца е притъпена, това сякаш деконструира личността на детето. И по-задълбочено: дали тези разпади на традиционния патриархален модел означават, че ние най-сетне се разпадаме като колективистична култура, където правилата са едновременно традиционалистки и недоизказани, и вече сме вид жертва на новото, висококонтекстуално общуване? Аз не бих нарекъл българската култура колективистична. Колективизмът предполага някакви хора да се организират, да излъчват лидери, да правят неща заедно. Ние сме разпаднато патриархално общество, от патриархалност направо в атомизираност. Очаквайте и част 3, в която Дичев и Цветков са изумени от Борисов Ако някой нещо – crèmedelacreme@abv.bg

Москов: През 2016 ще заработят електронните здравни карти

http://www.moreto.net/novini.php?n=290054

Индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти ще бъдат факт в началото на 2016 година. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в предаването "Карай направо" по Нова тв. "Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му", обясни той.

460 нарушители заснеха мобилните камери на КАТ само за ден

http://society.actualno.com/460-narushiteli-zasneha-mobilnite-kameri-na-KAT-samo-za-den-news_474651.html

Близо 460 нарушения са регистрирани ден, след като започна работата на мобилните камери за контрол на скоростта по пътищата. София и Велико Търново са начело на отрицателната класация. Началникът на &...

Путин притисна със закон чуждите НПО-та в Русия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-pritisna-sys-zakon-chuzhdite-npo-ta-v-rusiia-6036632

"Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации" в страната

24 май с Actualno.com и българската литература: Елин Пелин

http://literature.actualno.com/24-maj-s-Actualnocom-i-bylgarskata-literatura-Elin-Pelin-news_473199.html

На 24 май Actualno.com реши да отбележи празника на българската писменост и култура, отдавайки почит на величието на българския език чрез едни от шедьоврите в родната ни литература.Безсмъртните постиж...

Убиха показно един от лидерите на сепаратистите в Луганск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253366_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B

 Алексей Мозговой, един от лидерите на проруските сепаратисти в Източна Украйна, е бил убит показно в събота при нападение срещу автомобила му, съобщава "Франс прес". Според предварителни данни автомобилът на Мозговой е бил взривен с бомба, а след това обстрелван от картечница.

Мозговой командваше 4 полицейски батальона на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР). Той е бил убит на пътя на около 40 км от Луганск. Информацията за смъртта му се потвърждава от пресслужбата на Министерството на отбраната на ЛНР. 

Общо са загинали седем души, уточнил първият заместник на главния прокурор на ЛНР. "Една от версиите е, че това е акт на група за шпионаж и саботаж", отбеляза той.

В руски медии твърдят, че нападението е поръчано от Киев. Украински медии пишат, че Москва стои зад убийствата.


Гръцката държавна телевизия и радио отново в ефир

http://www.cross.bg/durzhavna-televiziya-radio-1466360.html

/КРОСС/ Стартира дейността на гръцката държавна телевизия и радио. Медията беше закрита от предишното правителство, но новият парламент гласува за възстановяването й. Нов тип държавна медия - без натиск на партиите и без корупция, обещава правителството на СИРИЗА. Рейтингът на пилотните програми е висок. „Създадохме условия за нова държавна телевизия и радио, далеч от партийно влияние и натиск, корупция и безстопанственост, както беше в миналото. Това ще е държавна компания за информация с нов статут,който гарантира демократична, обективна и свободна журналистиката", заяви премиерът Ципрас ден преди официалния старт на медията. Законът за държавната телевизия и радио беше приет от парламента, като само депутатите на консервативната „Нова демокрация" не го подкрепиха. Държавната медийна компания НЕТ беше закрита преди две години, което предизвика както стачки на уволнените, така и недоволство сред гърците. Официалната причина, посочена от предишното правителство, беше икономия на държавни средства, но според гърците закриването е следствие от високия рейтинг на държавната медия и стремежа на журналистите към медийна независимост. Новата медийна компания ще се издържа само от приходи от реклами и минималната такса, която гърците плащат за държавните медии. От друга страна правителството е решено да въведе данък върху честотите на частните телевизии, както и да удържа по 20% от приходите им от реклами

Борисов от Рим: Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия (Снимки)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253365_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D0%B8%D0%BC%3A+%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B

 Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги, това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. Благодарение на Светите братя старобългарският се превръща в третия класически език на Средновековието след латинския и гръцкия. Затова Великоморавската мисия на Кирил и Методий е дело, което е заслужило признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.

Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия. Това е празник, какъвто нямат другите народи по света – тържество и прослава на писмеността, просветата и културата, символ на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Честването на деня на Светите братя Кирил и Методий е един от най-ярките изрази на националната идентичност и на българското самосъзнание, каза още Борисов.

На днешния ден моят призив е нашите съвместни усилия като народ да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност.

За мен е чест да приветствам с добре дошли в Рим децата и техните родители и учители от българските училища в чужбина. Обръщам се към всички българи – нека да продължаваме да стимулираме интереса на нашите деца към училището и знанието, само така можем да допринесем за формирането на техния мироглед, идентичност, ценностна система и социална принадлежност. Нашите деца са нашето бъдеще. Ние носим отговорност към тях и трябва да направим всичко по силите си, за да живеят в една все по-добра България и да се гордеят с това, че са българи.

Честит празник на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, завършва посланието си премиерът. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ахелой отпразнува 24-ти май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TihyWr-pKZs/

С празнично шествие и концерт на откритата сцена в парка, Ахелой отпразнува 24-ти май –ден на българската просвета и култура и славянската писменост

DSC02565

DSC02570

 

DSC02607

 

DSC02597

DSC02613

DSC02642

 

Спират влаковете между Захарна фабрика и Горна Баня заради ремонт

http://offnews.bg/news/n_1/n_509593.html

Влаковете между Захарна фабрика и Горна Баня ще бъдат спрени за 45 дни - от утре, 25 май, до 8 юли, съобщиха от държавните железници. През това време ще бъде направен ремонт в участъка. До края на ремонта два международни влака, девет бързи влака и два пътнически влака ще пътуват по обиколен маршрут през гарите Разменна и Волуяк, а два бързи и тридесет пътнически влака няма да се движат в участъка между Централна гара София и гара Горна Баня. Пътниците ще бъдат компенсирани, като за тях ще бъдат осигурени автобуси, които ще се движат по маршрут София - гара Захарна фабрика - гара Горна Баня. До 8 юли няма да се движат четири пътнически влака между Перник и София и два пътнически влака между гарите София и Радомир. Два пътнически влака - между София и Дупница, ще се движат само между гарите Перник разпределителна и Дупница. Докато продължава ремонтът, ще бъдат пуснати четири допълнителни влака в участъка между гарите Перник и Горна Баня, един допълнителен влак от София за Радомир през гара Волуяк, както и един допълнителен влак от София за Перник през Волуяк. По удължен маршрут ще пътуват два пътнически влака между София и Перник, които ще се движат между София и Радомир. Поради ремонтните дейности в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня ще бъдат въведени промени в разписанията и на някои други влакове, които се движат по направлението София – Перник – София.

Съмнения за двойни критерии по програмата за лични асистенти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4783049

Напрежение се образува около програмата за лични асистенти. Освен че квотите са драстично намалени в община Роман има съмнения за двойни стандарти при подбора на болните, които ще се обгрижват. Подадени са и жалби, съобщава bTV.
Миналата година социалните сами молили 83-годишната баба Цветана да я включат в програмата.
Напрежение се образува около програмата за лични асистенти. Освен че квотите са драстично намалени в община Роман има съмнения за двойни стандарти при подбора на болните, които ще се обгрижват. Подадени са и жалби, съобщава bTV. Миналата година социалните сами молили 83-годишната баба Цветана да я включат в програмата.

Разкриха кое прави джихадистите от Ислямска държава безстрашни

http://petel.bg/Razkriha-koe-pravi-dzhihadistite-ot-Islyamska-darzhava-bezstrashni__113364

Каптагонът, освен че е използван от членовете на Ислямска държава, е и източник на доходоносен бизнес за джихадистите. Трафикът на...

Ключови местни избори в Испания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253364_%D0%9A%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 В Испания днес се провеждат регионални и общински избори. Местните наблюдатели очакват свалянето на двуполюсния модел, който властва в страната след възстановяването на демокрацията през 1975 г.

35 милиона избиратели в над 46-милионната страна са призвани да се явят пред избирателните урни. Очаква се да има рязко увеличение на младите гласоподаватели.

Днешните избори трябва да изберат 13 от 17-те регионални парламенти, които в Испания имат огромна власт и по-специално в сектори като образование и здравеопазване. Десницата е хегемон в това управление – тя контролира 13 автономни области. Избирателите трябва да изберат и 8128 кмета, включително в Мадрид, Барселона и Валенсия. Това са трите най-големи града в Испания. Народната партия контролира до момента столицата и Валенсия, а Барселона е под управлението на националисти и консерватори.

Тези избори се провеждат след една тежка криза, чиито последствия все още се чувстват. През 2014 г. беше регистриран само 1,4% ръст. Хиляди млади хора напуснаха Испания, за да избегнат безработицата, която обхваща 23,7% от активното население и половината от младежите. Изборите се провеждат и на фона на тежки корупционни афери.

В началото на май предизборната кампания стана много интензивна, имайки предвид, че в края на годината ще има и парламентарни избори. В навечерието на вота имаше 30%, които все още не бяха решили за кого да дадат гласа си. Част от избирателите може да бъдат привлечени от антилибералната партия Подемос, съюзник на гръцката СИРИЗА, или пък от дясноцентристката формация Суидаданос. И двете политически сили са създадени от 30-годишни лидери - професора по политически науки Пабло Иглисиас и адвоката Алберт Ривера.

Според последните проучвания нито Народната партия на премиера Мариано Рахой, нито Социалистическата партия няма да получат мнозинство в 12 от 13-те региона. "Ще има огромна фрагментация", заяви пред "Монд" Нарсизо Микавила, директор на Института за изследване ГАД 3.

Русе отбелязва 24 май с ученическо шествие и Духовия оркестър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253363_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0+24+%D0%BC%D0%B0%D0%B9+%D1%81+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0

 Празнично шествие на ученици от русенските училища, водено от Духовия оркестър, постави началото на тържественото отбелязване на 24 май в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от дунавския град.

Заедно с учениците и техните преподаватели в дефилето по главната улица на града се включиха областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов и други представители на институции.

Шествието бе организирано в два лъча, които се събраха на площада пред общината. Учениците носеха изображения на двамата братя Кирил и Методий и българския трибагреник, както и много цветя. Празникът започна с изпълнението на химна "Върви, народе възродени" от музикантите от Духовия оркестър, след което кметът Пламен Стоилов произнесе приветствено слово за значението на празника на българската писменост и славянската просвета и култура. Той припомни и факта, че текстът на химна е написан от Стоян Михайловски, който е бил учител в Русенската мъжка гимназия.

По случай 24 май на площада се състоя концерт на състави и изпълнители от Общинския детски център за изкуство и култура. Вечерта в Доходното здание ще бъдат връчени тържествено годишните награди "Русе" за постижения в изкуството, културата, науката и образованието.

Плевнелиев: Към възрожденския идеал да добавим достиженията на модерното време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253362_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9A%D1%8A%D0%BC+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0

 "В настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани. За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието."

С тези думи президентът на България Росен Плевнелиев се обърна към стотици граждани, които се събраха пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на днешния 24 май - празникът на българската писменост, предаде репортер на БГНЕС.

Росен Плевнелиев поведе огромно тържествено шествие, което тръгна от сградата на президентството и изпълни целия бул. "Цар Освободител", стигна до Софийския университет "Св. Климент Охридски" и приключи с празнична церемония пред Народната библиотека. Хиляди софиянци и гости на столицата, деца от десетки столични училища, официални лица, депутати и министри изминаха разстоянието от "триъгълника на властта" до паметника на светите братя под звуците на гвардейския оркестър.

Още пред президентството към Плевнелиев се присъединиха министърът на образованието Тодор Танев, неговите заместници, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и депутатите от БСП Георги Кадиев, Корнелия Нинова, Георги Свиленски и други. Малко по-късно пред Народното събрание в шествието се включиха депутати от ГЕРБ, ДПС и други. Хиляди обикновени граждани се възползваха от хубавото време и също почетоха светлия български празник, като се включваха в шествието по целия негов маршрут. В края на церемонията стотици оставиха венци и цветя пред паметника на светите братя.

"24 май е ден велик. Велик ден на духа и на просветата, на възкресението, на новите надежди", започна с цитат от Иван Вазов своята реч Плевнелиев. 24 май е празник на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще, добави президентът. "Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепват, а духът ни да се въздига в радостно очакване", каза той.

"Преди повече от век и половина трескава еуфория обхваща земите, населени с българи, за да достигне до всеки град и село и до всяко училище и българско дете - навсякъде водени от иконата на светите братя Кирил и Методий, навсякъде издигнали нашето издигнали нашето А, Б, В. От векове по българските земи не стихва този ентусиазъм и не изгасва празничната искра на тази любов към просветата - виждаме я днес, ще я има и след векове", каза Росен Плевнелиев.

По думите му, всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово - още от Симеоновия дворец, през килията на Паисий, до дните на Третата българска държава, през всички сгоди и несгоди, българската книга дава сили на нашия народ и ни носи спокойствие за бъдещия ден.

"Гордея се, че днес в Президентството са изложени някои от най-ярките примери на хилядолетното българско слово. Вратите са отворени за всеки, който иска да се докосне до тях. Те ще ни напомнят, че модерната българска държавност има здрави корени и че е наш дълг винаги да работим за нейното укрепване и утвърждаване", добави президентът.

Според държавния глава в настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани. "За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието", посочи президентът.

"Към непреходния възрожденския идеал за просвещение трябва да добавим най-добрите достижения на модерното време. Бъдещето е на иновациите, на човешкия талант и знание. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да пазим и развиваме делото на светите братя Кирил и Методий, които запалиха вечния огън на българската духовност", каза още Росен Плевнелиев.

На днешния ден се прекланяме и благодарим на българските учители и просветители - на онези, които с възрожденски плам ни помагат да се възвисим и които превръщат училището в храм. Благодарим на научния елит, на всички културни дейци, библиотекари и издатели и на всички рицари на духа, които пазят живо пламъчето на читалищното и просветното дело и които опазват и развиват културно-историческото ни наследство, завърши Плевнелиев.

Огромен скандал в нюзрума на bTV

http://www.bnews.bg/article-135495

Поводът е отказаното от Венелин Петков право на отговор на Николай Бареков за клеветите на Огнян Донев.

Москов: През 2016 ще заработят електронните здравни карти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253361_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B

 "Искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение". Това заяви здравният министър Петър Москов пред Нова тв.

"В момента в Русе многопрофилната болница има договор с двама психиатри, чийто консултации се плащат. От друга страна психично болните когато имат нужда от друг вид лечение биват докарвани от психодиспансера до многопрофилната болница. Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение в рамките на една болница", коментира здравният министър.

"Разбирам, че нарушаването на комфорта е винаги притеснително. Проблем е, че системата на здравеопазването, а и цялата държава ни е фрагментирана на малки зони на комфорт за някаква общност. Какво се случва с пациента не е занимание на тези зони на комфорт", каза още Москов.

Той се срещна с медиците от онкологичния диспансер в Русе. "Нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати", обясни той на лекарите и медицинските сестри, работещи там.

Медиците са силно притеснени, че хора, които не са специалисти в онкологията ще трябва да вземат решения за закупуването на апаратура и медикаменти за лечение на ракови заболявания. "Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза", категоричен беше Москов.

Здравният министър съобщи, че в началото на следващата година ще са факт индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти. "Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му", подчерта Москов.

Невиждан 24 май в Пловдив, стотици празнуват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782977

Пловдив отбелязва днес 24 май с невиждано празнично шествие по Главната улица, в което участваха ученици, преподаватели, хора на изкуството. Само преди ден градът чества официалния си избор за домакин на културните прояви на Европа през 2019 г.
Пловдив отбелязва днес 24 май с невиждано празнично шествие по Главната улица, в което участваха ученици, преподаватели, хора на изкуството. Само преди ден градът чества официалния си избор за домакин на културните прояви на Европа през 2019 г. "В Пловдив е първата театрална трупа, първата печатница, първата изложба.

ПИК TV: Експерт: Българинът се притеснява, че не чете достатъчно

http://pik.bg/пик-tv-експерт-българинът-се-притеснява-че-не-чете-достатъчно-news337591.html

ПИК TV: Експерт: Българинът се притеснява, че не чете достатъчно

Българинът се притеснява, че не чете достатъчно. Той може би, ще започне да чете, подтикван от притесненията си, че не го прави. Това заяви в интервю за БГНЕС Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българската книга" (АБК).

Според Тодоров хората, които не са удовлетворени от читателските си практики са се увеличи от 40 % на 44 %, а тези, които са напълно удовлетворени са паднали на 20 %. "Все още няма голям ръст в продажбите на книги у нас. Очакваме това да се случи през тази година, защото хората осъзнават потребността от четенето, а и, защото кризата завърши най-сетне", убеден в той.

Става ясно, че художествената литература и романите са най-предпочитани от българите. "Преди 10-12 години близо половината от книгите в класациите топ 50 на най-продаваните книги бяха не художествена литература, а много заглавия от сектора на популярна психология, направи сам, помогни си сам и бизнес наръчници. Сега, обаче се завръща интересът към българската книга, убеден е Тодоров, което, според него, дава стимул на българските писатели да отделят повече време за писане. Все повече млади наши писатели попадат в топ листите на най-продавани книги.

"Всички сфери на културата са обвързани с финансите и, когато няма достатъчно средства има, и спад в културната продукция. В момента, обаче най-добрите български писатели имат възможност да изкарват основните си доходи от писане. Това не се случва често в историята ни, дори най-големите ни класици като Йовков и Вазов са работели друга професия и писането не е било единственото им и основно занимание", отчете председателят на АБК.

Той е категоричен, че трябва да се подстрекава четенето, било то и на "модерни" произведения. "Чалга в литературата се получава трудно така, че нямаме притесненията на музикалната индустрия, където сигурно има недолюбвани произведения. Романите за истории на борци и мутри отдавна не са хитове", посочи Тодоров.

Ще измести ли мишката книжката? На този въпрос категоричен отговор председателят на АБК не можа да даде, тъй като смята, че е трудно прогнозируемо. Той е убеден, обаче в едно, че в момента електронните книги представляват под половин процент от общия процент на литература в България. "Читателите предпочитат трайно и категорично хартиените книги. Дори и в Европа страните, в които електронните книги надхвърлят 1, 2 % от общия пазар не са много. Изключение правят Великобритания и САЩ", отчете Тодоров.

Той е категоричен, че повечето ни национални празници са по-скоро ритуали, отколкото реални празници, дори честването на Васил Левски напоследък започва да става политически ритуал.

"Тази година е хубаво, че 24 май не е работен ден така, че да се получат дълги почивни дни и хората да отидат да пият питиета на някой гръцки плаж. Този 24 май ще празнуваме по домовете си, надявам се с книга в ръка. Точно тогава е редно да се замислим за противопоставянето на ритуала с истинския празник", заключи Веселин Тодоров.

Днес откриват плажната библиотека в Албена

http://www.moreto.net/novini.php?n=290053

В Деня на българската писменост и култура - 24 май, за трета поредна година ще бъде открита плажната библиотека във ваканционно селище "Албена", научи Moreto.net. Безплатната плажна библиотека е единствената не само в България, но и в Европа и вече е един от символите на Албена.

Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253360_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+

 Над 500 души от Гърмен и Марчево блокираха в 10.30 часа пътят между двете села, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица", предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Към протестиращите се присъединяват и още много хора.

Те искат изселване на незаконно живеещите в гърменския квартал "Кремиковци" роми. "1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко", каза Димитър Стоянов от село Марчево.

Столичанин с националния трибагреник заяви, че е дошъл да подкрепи местните хора, които не издържат на ромските набези: "Да ги няма. Тук не е свърталище на крадци и разбойници. Заселили са се тук от Пазарджик, Петрич и къде ли не". Според него местните роми са кротки, но пришълците създават проблеми и след като пребивават незаконно в квартала трябва да бъдат изселени принудително.

Протестиращите не пропускат нито един автомобил, заканват се да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала. На мястото има полицаи, сред тях и спецотряда за издирване и задържане към ОД на МВР в Благоевград.

Повод за днешния масов протест е снощното нападение. Скандалът избухнал вчера между две компании – българска и ромска – заради високо пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване.

"По никакъв повод ни нападнаха, биха с брадви, мотики... Положението става нетърпимо", оплака се днес местен жител. Районът към квартала е отцепен и никакъв ром не се мярка в квартала.

Опозиционните лейбъристи подкрепиха Камерън за референдума

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/24/2539654_opozicionnite_leiburisti_podkrepiha_kamerun_za/?ref=rss


Опозиционната британска Лейбъристка партия ще подкрепи плановете на премиера Дейвид Камерън за провеждане на референдум за членството на страната в Европейския съюз до 2017г. Това обяви и.д. лидерът Хариет Харман след като партията понесе тежко поражение на парламентарните избори на 7 май.

В сряда консерваторите ще представят законодателната си програма за новия мандат и се очаква Камерън да фиксира със закон референдума. "Британците искат да се произнесат за членството на...

Тодор Танев: Това бяха най-успешните матури от години насам

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/24/2539652_todor_tanev_tova_biaha_nai-uspeshnite_maturi_ot_godini/?ref=rss


"Това бяха най-успешните матури от години насам. Шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина."

Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред Българското национално радио днес. 

"Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха...

„Ислямска държава“ пое контрол над пропускателен пункт по границата между Сирия и Ирак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253359_%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D0%BF%D0%BE%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%BE

 Джихадистите от „Ислямска държава“ днес поеха контрол над иракски контролно-пропускателен пункт по границата със Сирия след изтеглянето на правителствените сили, предаде AFP.
Иракски полицай обяви, че джихадистите са успели да превземат пункта Ал Уалид. По този начин те контролират преминаването между двете страни, тъй като в петък превзеха граничния пункт, който се намира на сирийска територия.

Сопот пак вади черешово топче срещу съдия-изпълнител

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4783033

Жителите на Сопот отново ще отбраняват с черешово топче и жив щит общината, в която във вторник трябва да влезе частен съдия-изпълнител, за да разпродава оборудването й. Описани са компютрите на чиновниците, сървърите, дивани, бюра и маси. В списъка е дори столът на кмета Веселин Личев. На 12 май търгът се провали,
Жителите на Сопот отново ще отбраняват с черешово топче и жив щит общината, в която във вторник трябва да влезе частен съдия-изпълнител, за да разпродава оборудването й. Описани са компютрите на чиновниците, сървърите, дивани, бюра и маси. В списъка е дори столът на кмета Веселин Личев. На 12 май търгът се провали,

В Москва ще се състои празничен концерт по случай Деня на славянската писменост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253358_%D0%92+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%

  Днес в Русия ще се проведат тържества по случай 24 май – Деня на славянската писменост, предаде РИА Новости.
В 12 часа московско време на Червения площад в Москва ще започне празничен концерт. Във връзка с честванията властите в руската столица ограничиха достъпа до мавзолея на Ленин и некропола край Кремълската стена.
За първи път с масови тържества Руската империя чества празника през 1863 година, по случай 1000 години от създаването на славянската писменост. След падането на комунизма честванията в Русия са възобновени през 1991 година, а от 2010 година център на празничните събития става Москва.

Гърция няма да плати следващия транш към МВФ

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gyrciia-niama-da-plati-sledvashtiia-transh-kym-mvf-195338/

Атина вече не може да разчита по-нататъшното сътрудничество на федералното правителство, предупреди германският финансов министър Шойбле

Електронните здравни карти ще са готови през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Електронните-здравни-карти-ще-са-готови-през-2016-г-_l.a_i.674909_at.1.html

В началото на следващата година ще са факт индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти. Това заяви министърът на здравеопазването...

Дмитрий Медведев: Денят на славянската писменост и култура показва здравите връзки между славянските народи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253357_%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9+%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0

 Денят на славянската писменост и култура е честван във всички региони на Русия и в много други страни. Той помага на хората да разберат повече за своята история и да почувстват здравите връзки между славянските народи. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по случай 24 май, предаде РИА Новости.
Медведев отбеляза, че тази година за Русия минава под знака на литературата, и изрази увереност, че предвидените мероприятия ще привлекат вниманието на обществеността към това колко е важно да се чете.

Гърция няма да може да плати през юни на МВФ

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-njama-da-moje-da-plati-prez-uni-na-MVF--news_474650.html

Гърция няма да може да плати поредната вноска на Международния валутен фонд през юни, предаде Ройтерс, цитиран от БГНЕС. Министърът на вътрешните работи на страната Никос Воутсис заяви в интервю за г...

Гърция няма да може да плати на МВФ през юни

http://www.cross.bg/gurtziya-plati-vytzis-1466359.html

/КРОСС/ Гърция няма да може да плати поредната вноска на Международния валутен фонд през юни, предаде Reuters. Министърът на вътрешните работи на страната Никос Вуцис заяви в интервю за гръцка телевизия, че страната няма пари. Четвъртата вноска за МВФ през юни възлиза на 1,6 млрд. евро. Тези пари няма да бъдат платени, каза Вуцис. Преди него председателят на парламента Никос Филис заяви, че ако не се договори с кредиторите, Гърция няма да плати поредния транш на МВФ на 5 юни.

Според просветния министър тазгодишните матури са най-успешните досега

http://www.mediapool.bg/spored-prosvetniya-ministar-tazgodishnite-maturi-sa-nai-uspeshnite-dosega-news234447.html

Тазгодишните матури са били най-успешните досега, обяви в неделя  министърът на образованието и науката професор Тодор Танев. Пред БНР той коментира твърденията за изтичане на информация по време на изпитите, след като в навечерието на изпитите неизвестен, подписал се с името "Пейо Яворов" написа във Фейсбук: "Успех на всички  утре. Дано ще ме научили добре". Това бяха най-успешните матури от години насам, шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и  се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината.Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване-  колкотое максималният брой на хванатите в една от последните години, каза министърът. Той припомни, че изпитната задача е била генерирана сутринта пред самия него и неговия екип от 5 души. „Осем часа по-рано е казано, че "аз съм Яворов“ Само авторът е казан. Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме с този разговор, неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят”, обясни Танев. Според него е съвсем ясно, че не могат да се избегнат 100-процентово случаите на изтичане на информация и че министерството не е единственият органи, който трябва да гарантира намаляването на тези случаи. Важното е да има спокойствие в системата и това да бъдат изолирани случаи, каза министърът. Според него българското образование все оше е на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Доказателство за това бил фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и „се държат чудесно там като учени, като студенти и какво  ли не още”. „Има ред проблеми, разбира се, и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е новото като за 21 век”, каза професор Тодор Танев. „Казано с по-прости думи”, според него това озчава да се промени радикално учебното съдържание в учебниците. Затова са много важни новите образователни стандарти, които ще последват новия закона за училищното образование. „Що се отнася до връзката с живота, която сега вече е основна, нещо, което е липсвало над 100 години, ние пускаме българския бизнес, българската наука да сътрудничи на образователната сфера в правенето на учебните програми. Т.е. ние ще имаме паритет с тях, няма да е единствено министерството и образователната система, която да се намесва и да диктува на живота, по-скоро ще става дума за един диалог между всички. – работодатели, профсъюзи, местни ръководства, общественост, родители , неправителствени организации с министерството и организирани от министерството да правим тези нови стандарти”, каза министърът.

Гърция няма да може да плати през юни на МВФ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782982

Гърция няма да може да плати поредната вноска на Международния валутен фонд през юни, предаде Ройтерс, цитирано от Ройтерс.
Министърът на вътрешните работи на страната Никос Воутсис заяви в интервю за гръцка телевизия, че страната няма пари.
Четвъртата вноска за МВФ през юни възлиза на 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат платени,
Гърция няма да може да плати поредната вноска на Международния валутен фонд през юни, предаде Ройтерс, цитирано от Ройтерс. Министърът на вътрешните работи на страната Никос Воутсис заяви в интервю за гръцка телевизия, че страната няма пари. Четвъртата вноска за МВФ през юни възлиза на 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат платени,

Над 25% от кожните клетки на хората в средна възраст са на път да се превърнат в ракови

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253356_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+25%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%

 Над 25% от кожните клетки на хората в средна възраст са претърпели първите промени към преобразуването в ракови клетки. Анализи на проби от кожата на хора между 55 и 73 години е показал над 100 ДНК мутации, които са свързани с рака, на всеки квадратен сантиметър, съобщава ВВС.
Учените от института в Сангър, край Кеймбридж, са изненадани от откритието си. Според експертите превенцията срещу мутациите се състои в по-добрата защита на кожата от слънцето.

Борисов от Рим: Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783014

Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги,
Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги,

Борисов от Рим: Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4783002

Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги,
Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги,

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които страдат от депресия, са застрашени от близка смърт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253355_%D0%9F%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%

 Ново проучване показва, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които страдат от депресия, са по-застрашени от смърт до една година в сравнение с останалите болни, съобщава ВВС.

Въпреки че много фактори влияят на състоянието, като например степента на тежест на болестта, учените алармират, че при тези хора депресията трябва да се овладее. Те препоръчват пациентите със сърдечно-съдови заболявания да бъдат подложени на преглед, за да се установи дали страдат от депресия, и да им бъдат предложени консултации.

Вкараха в ареста трима пияни шофьори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782996

Трима почерпени шофьори са задържани през изминалото денонощие в пловдивския регион, съобщиха от полицията. Около 22 часа вчера автопатрул спрял за проверка БМВ на изхода на село Белащица.
Тестът с дрегер на 56-годишния водач показал 2.40 промила. Минути след полунощ по бул.
Трима почерпени шофьори са задържани през изминалото денонощие в пловдивския регион, съобщиха от полицията. Около 22 часа вчера автопатрул спрял за проверка БМВ на изхода на село Белащица. Тестът с дрегер на 56-годишния водач показал 2.40 промила. Минути след полунощ по бул. "Цар Борис III" в Пловдив пък бил заловен и друг пиян зад волана с 1, 35.

460 са отчетените нарушения до момента след пускането на мобилните камери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253354_460+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D

 460 са отчетените нарушения до момента след пускането на мобилните камери, вчера. Това каза комисар Бойко Рановски, директор на Национална дирекция "Пътна полиция",по време на проверка на мобилните системи за контрол, предаде репортер наАгенция "Фокус". "Всички 148 камери, които са в страната вече са на пътя и работят. Съгласно наредба 18 на МРРБ участъците, където ще се извършва проверка могат да бъдат оповестени, както със стационарен знак, така и със преносим", каза Рановски. По думите му, всички 148 автомобила на "Пътна полиция", които са оборудвани с мобилни камери имат приносими знаци. Преди започването на операцията, знака се поставя, камерата се наглася и след това се попълва протокол за място и час, където ще се извършва контролът. 

Чехия ще строи нов ядрен реактор

http://www.moreto.net/novini.php?n=290046

Чешкият премиер Бохуслав Соботка обяви, че търгът за строителството на нов реактор на АЕЦ "Дуковани" ще бъде обявен в края на 2016 година. "Правителството възнамерява да построи по един нов реактор в двете чешки ядрени централи "Темелин" и "Дуковани".

Гърция няма да може да плати през юни на МВФ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782991

Гърция няма да може да плати поредната вноска на Международния валутен фонд през юни, предаде Ройтерс.
Министърът на вътрешните работи на страната Никос Воутсис заяви в интервю за гръцка телевизия, че страната няма пари.
Четвъртата вноска за МВФ през юни възлиза на 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат платени, каза Воутсис.
Гърция няма да може да плати поредната вноска на Международния валутен фонд през юни, предаде Ройтерс. Министърът на вътрешните работи на страната Никос Воутсис заяви в интервю за гръцка телевизия, че страната няма пари. Четвъртата вноска за МВФ през юни възлиза на 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат платени, каза Воутсис.

Спортна зала отново е строителна площадка

http://petel.bg/Sportna-zala-otnovo-e-stroitelna-ploshhadka-__113363

Зала „Конгресна” в Двореца на културата и спорта отново е строителна площадка. След края на Световната купа по гимнастика и акробатика...

Ето кои са най-застрашените забележителности в Близкия изток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253353_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

 След като джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) завзеха древния град Палмира в Сирия, трябва да си припомним, че много исторически забележителности в Близкия изток са или сериозно повредени, или разрушени заради конфликтите, пише в. "Дейли телеграф".

Археолозите и любителите на историята тръпнат нервно в очакване на новини от Палмира. Това е обаче само едно от многото застрашени места. Ето кои са заплашените обекти на световното културно наследство, намиращи се в центъра на бойните действия.

Палмира

ИД превзе града на 20 май след кратка, но ожесточена битка с правителствените сили на Башар Асад. Градът вече понесе сериозни щети, след като на по-ранен етап от конфликта бе обстрелван от войската на режима. Отправени бяха също така обвинения, че правителствени войници плячкосали някои ценности.

Ниневия

На това място ИД за първи път демонстрира желанието си да се бори срещу идолопоклонничеството. През февруари джихадистите разпространиха видео как разбиват с чукове един от гигантските крилати бикове, пазещи входа към древната асирийска столица, намираща се близо до втория по големина иракски град Мосул. Те изпотрошиха и експонатите в музея в Мосул. За щастие, повечето от тях бяха копия, тъй като оригиналите бяха предвидливо отнесени по-рано в Багдад.

Нимруд

Този иракски град също е бил столица на древна Асирия. Ислямистите взривиха с мощни експлозиви стените му, а останалото сринаха с булдозери.

Хатра

Това е третата голяма забележителност, който бойците от ИД унищожиха в Северен Ирак тази година. При това руините на столицата на съществувалата през дохристиянския период Селевкидска империя бяха сравнително добре запазени. Те дори присъстват в "Екзорсистът" - снимания през 1973 г. филм, обявен за най-страшен за всички времена.

Голямата Омаядска джамия в Алепо

Построена през 715 г. - в най-ранната епоха на мюсюлманската експанзия в днешния Близък изток, тази джамия дълги месеци бе на самата фронтова линия между силите на Башар Асад и на бунтовниците. Построеното през XI век минаре падна, ударено при обстрел от правителствената армия през април 2013 г.

Големият сук в Алепо

Близо до Голямата Омаядска джамия е знаменитият сук в Алепо - най-старият и най-големият покрит пазар в целия сват. Той е едно от любимите места на туристите и е привличал много търговци по Пътя на коприната. Сукът бе силно повреден, след като бе подпален по време на едно от сраженията през септември 2012 г. Голяма част от него вече е превърната в развалини от непрекъснатите обстрели.

Замъкът "Крак де Шевалие"

Това е най-знаменитата крепост, построена от кръстоносците в Близкия изток по време на походите им. Замъкът бе улучен при въздушни обстрели от страна на правителствените сили през 2013 г. Преди това там бяха проникнали бунтовници.

Вавилон

Джихадистите от ИД бяха съвсем близо до центъра на древното вавилонско царство, след като завладяха територии в Западен Ирак миналата година. Те обаче не успяха да стигнат до руините, намиращи се на 80 километра южно от Багдад. Развалините бяха повредени преди години от американските сили, които имаха там своя база.

Кирена

Гражданската война в Либия и последвалият я хаос доведоха до плячкосване на древния град Кирена, известен още като "африканската Атина". Сега това забележително място е заплашено от местния клон на ИД, пръкнал се на територията на бившата джамахирия и набиращ все повече сила. По време на конфликта през 2011 г. много от съкровищата на Кирена, съхранявани в банков трезор в град Бенгази, бяха откраднати.

Църквата "Свети Симеон Стълпник"

Красивата древна църква, смятана за най-старата от византийската епоха, е построена на мястото на каменната кула, в който свети Симеон живял 40 години, за да докаже своя аскетизъм и преданост към Бога. Днес това свято за християните място е завзето от ИД, чиито бойци се сражават срещу Башар Асад. Засега няма данни за разрушения, но църквата се появи в няколко видеозаписа на тренировки на джихадистите. Това я превръща в потенциална цел.

В края на юни отварят мярката „Млад фермер“

http://frognews.bg/news_91761/V-kraia-na-iuni-otvariat-miarkata-Mlad-fermer/

Земеделските производители до 40-годишна възраст ще могат да кандидатстват за европейско финансиране чрез проекти в края на следващия месец. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по Дарик.

О.р. ген. Атанасов и две жени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253352_%D0%9E.%D1%80.+%D0%B3%D0%B5%D0%BD.+%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Генерал Атанасов (не знам дали за МВР-генералите също важи о.р. - от резерва) определи предложението Соломон Паси да бъде издигнат за кандидат-кмет на София като "грешка на две жени". И поясни, че има предвид лидера на ДБГ Меглена Кунева и Гергана Паси, съпруга на бившия външен министър, самата тя бивш министър.

Не оспорвам правото на едно от водещите лица на ДСБ да няма желание да погледне на една кандидатура от различна гледна точка - например като възможност за електорално разширяване на влиянието на десните. Няма да му припомням, че Соломон Паси беше сред създателите на това дясно, когато ген. Атанасов "го нямаше даже..." Че работеше за приемането ни в НАТО по времето, когато ген.Атанасов прокурорстваше от името на народната власт в Разград, а после отговаряше за местното МВР. И през ум не ми минава да намеквам за обвиненията към ДСБ, че се е превърнало в секта, която не желае да вдигне поглед от собствения си пъп. Лично аз също не си представям Паси като кмет на София.

Но говоря за нещо съвършено различно. Ако о.р. генерал Атанасов каже някъде в Европа, че нечие решение е грешка на "две жени", ще го разжалват и от резерва.  И то не защото тези две жени имат много повече заслуги от въпросния о.р. България да е в Европа (където тях ги познават, а за него едва ли са чули. Или ако са чули, едва ли са запомнили). А защото да обясняваш нещо с пол или раса мирише на .... Поне в целия демократичен свят е така. 

Няма да коментирам и откровената заигравка на  тема "една жена пробутва съпруга си"  - тя е прекалено махленска. Как звучи само, а: две женички се събрали, надумали се и измислили глупост... Изказването му е не по-малко възмутително от "олигофрена" на Домусчиев, само че ние в последните години свикнахме да реагираме само на първосигналната простащина, някакси отминаваме прикритата... Но бих попитала Румяна Бъчарова, Лиляна Павлова, останалите министърки... Как им се струва репликата на о.р. Атанасов? Бих попитала същото и лидера Радан Кънев. Защото за избор на кмет аз лично ще гласувам прагматично. Но за избор на Моята политическа сила искам да чувам отговори.

Едва ли мога да бъда обвинена във феминистки настроения. И няма да започна да изброявам по-сполучливите от Атанасов ЖЕНИ. Няма нужда. Репликата на о.р. издава друго - че понякога зад демократичната фасада дремят тихо... не, не се готвя да кажа склонности към дискриминация по пол или раса. Просто обикновени комплекси. Но никой няма право да избива личните си комплекси на гърба на политическата сила, която представлява. 

Българин с изключително постижение на Обиколката на Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_509580.html

Първият български представител на Обиколката на Италия Николай Михайлов записа изключително класиране в 14-ия етап. В индивидуалното бягане по часовник вчера той завърши на 21-но място. Свиленградчанинът остави зад себе си състезатели като Ригоберто Уран, Константин Свитсов, досегашния носител на розовата фланелка Фабио Ару, Диего Улиси, Фабио Каталдо, Ричи Порт. Той завърши на 2:40 минути зад победителя Васил Кириенка от отбора на "Скай". Михайлов дори имаше най-доброто време в дълъг период от състезанието. "Аз лично не съм удовлетворен, можех и по-добре. Поне 5-6 места по-напред можех да завърша. Беше много студено, валеше и дъжд. На старта температурата бе около 15- 16 градуса, на финала – към 10. В последните 10 километра (цялото трасе бе почти 60 км. - б.ред.) просто блокирах и не бях себе си. Беше много студено и това свали от времето ми. Замръзнаха ми ръцете, изобщо не ги усещах. Това не ми се случва за пръв път, явно съм си такъв. Просто, когато е студено и вали, се вцепенявам. Това вцепенение ми попречи, защото и трасето бе много технично, а не можех да реагирам както трябваше. В последния завой преди финала и колелото ми се подхлъзна на мокрия асфалт", коментира Михайлов. Той е балкански шампион в часовника.

Живеещите в Гърмен и Марчево блокираха пътя, искат изселване на ромите

http://society.actualno.com/Jiveeshtite-v-Gyrmen-i-Marchevo-blokiraha-pytja-iskat-izselvane-na-romite-news_474648.html

Стотици жители на Гърмен и Марчево блокираха пътя между двете села, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица", предаде БГНЕС. Към протестиращите се присъединяват и още много хора...

Швед с голямо сърце спечели Евровизия (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782975

Шведският певец Манс Зелмерлов спечели 60-то издание на европейското състезание за най-добра песен „Евровизия“, съобщава AFP, цитирана от Фокус. Това е шестата победа за Швеция. Зелмерлов с малко победи руската Полина Гагарина и италианското поп опера трио “II Volo”. Общо 27 изпълнители достигаха финала на "Евровизията".

Труп на делфин се носи в морето край Варна

http://www.cross.bg/kraii-varna-moreto-1466358.html

/КРОСС/ Труп на делфин се носи в морето край Варна. Мъртвият бозайник е заснета от гражданин в съботния ден, който забелязал трупа на около 100 м от брега на Рибарския плаж. Може би ще достигне брега днес, предполага авторът на снимката, който я е публикувал във Фейсбук, съобщи Varnautre.bg. Една от възможните причини за смъртта на делфина са незаконно поставени рибарски мрежи. През миналото лято някои рибарски сдружения настояваха да се узакони избиването на делфините, за да се намали популацията им, която по техни думи достигала над 1,5 милиона. Това не са официални данни, но подобни гледки не са рядкост по варненските плажове. Всяка година има по няколко подобни инцидента. В началото на февруари морето край ролбата във Варна изхвърли труп на малък черноморски делфин, по тялото на който личаха рани.

Строго секретно: Хонекер хойкал по оргии в Западен Берлин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253351_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%A5%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D1%85%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0

  Западни агенти са следили всяка стъпка на Ерих Хонекер (1912 – 1994 г.) от началото на 50-те години на миналия век, далеч преди убеденият комунист да застане начело на ГДР.

Това става ясно от досието му, съхранявано от западногерманското разузнаване БНД. Част от него сега е разсекретено по искане сп. “Шпигел”. В най-новия си брой изданието публикува изненадващи факти от живота на Хонекер. Така става ясно, че той съвсем не е бил суховат апаратчик, за какъвто беше смятан, поне не и за БНД.

През 1967 г. тайната служба обобщава разузнавателни данни от началото на 50-те години на миналия век. Записано е, че “след края на Втората световна война Ерих Хонекер често e в Западен Берлин и посещава заведения в елитния квартал “Груневалд”, където се организират оргии”.

Тогава Берлинската стена още не е издигната и хиляди граждани на “демократичната република” свободно пресичат границата, маркирана единствено с бяла черта. Шест години по-късно в досието е записано, че “комунистът Хонекер тайно взима уроци по актьорско майсторство и правоговор”. За разузнаването на ФРГ Ерих Хонекер е “отявлен противник на Запада, макар и не така закостенял и не толкова праволинеен, както Валтер Улбрихт”.

Улбрихт е предшественик на Хонекер начело на компартията на ГДР. Точно той предлага издигането на Берлинската стена. Първоначално Москва е против поради страх от нов горещ конфликт, но впоследствие скланя. През 1961 зловещият зид е факт.
С подкрепата на Кремъл на 3 май 1971 г. Улбрихт е детрониран, начело на ГДР застава Ерих Хонекер. Той пък е свален от власт на 18 октомври 1989 г., малко след тържествата за 40-годишнината на ГДР на 7 октомври с. г.

Честването на 40-годишнината на ГДР на 7 октомври 1989 г. До Хонекер е съветският вожд Горбачов. Само 10 дни по-късно Хонекер е свален от власт.

Хонекер умира през 1994 г. в изгнание в Чили.

Но да се върнем към досието му.

Че е бил следен на всяка крачка от западногерманското разузнаване, става ясно и от някои детайли. Така например е записано къде Хонекер е седял по време на новогодишен прием – “на масата на Валтер Улбрихт”. Къде е прекарал поредната си почивка – “в Крим”. Дори е отбелязано и какви международни отличия е получавал, като например “Голяма почетна звезда на Етиопия”.

Според БНД в дипломатическите среди на “братските страни” Ерих Хонекер е бил известен с прозвището си “Германският китаец”, най-вероятно заради високите му скули и леко дръпнати, малки очи.

БНД категорично отказва да разсекрети цялото досие на Ерих Хонекер, макар той отдавна да не е сред живите, а ГДР от 25 години не съществува, посочва “Шпигел”. От ръководството на разведката се позовали на 30-годишен забранителен период за даване публичност на подобни документи. Дори и след изтичането му БНД нямало да разсекрети цялото досие с обосновката, че трябвало да бъдат защитени информаторите. Това навежда на мисълта, че мнозина от тях са били сред най-тясното обкръжение на Ерих Хонекер.

Кои са твоите будители? (видео)

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/05/24/2539603_koi_sa_tvoite_buditeli_video/?ref=rss


Няма история, ако няма култура. Но ако се сещаме за нея само на 24-ти май, тя ще си остане в историята. #къдеекултурата
 
Това е посланието на нова инициатива на Ogilvy PR и MediaCom, в която съвременни будители говорят за култура. Сред тях са режисьорите Явор Гърдев и Теди Москов, учителят Емил Джасим, журналистите Велислава Попова (главен редактор на "Дневник"), Даниел Ненчев, Драгомир Симеонов и Венелин Петков, създателят на софтуерния университет Светлин Наков, певицата...

Плевнелиев: 24 май е празник на българската идентичност

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plevneliev-24-mai-e-praznik-na-bylgarskata-identichnost-195336/

Празникът на писмеността е доказателство за просвещенската мисия на българския народ, заяви президентът

Борисов ще присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим

http://frognews.bg/news_91760/Borisov-shte-prisastva-na-moleben-v-tsarkvata-Sveti-Pavel-v-Rim/

Българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим по повод днешният празник. Храмът е предоставен специално на българската общност преди една година. Днешното богослужение ще бъде отслужено от митрополит Антоний.

Германка на 65 години роди четиризнаци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253350_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+65+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8

  65-годишната берлинчанка Анегрет Рауник стана майка на четиризнаци, съобщи RTL. Частният тв канал има договор с родилката от зачеването да следи бременността и да оповестява подробности около раждането срещу хонорар, който се пази в тайна.

Жената в напреднала възраст е родила в берлинска клиника в 26-ата седмица от бременвността поради настъпили родилни болки.

На бял свят са се появили едно момиченце и три момченца – Неета, Дрийс, Бенс и Фьон. Те са били заченати с изкуствено оплождане на яйцеклетка от донор в клиника в Украйна. В Германия това би било невъзможно поради възрастта на майката.
Случаят стана известен още през април т. г. и даде повод за бурни реакции. Дотогава Анегрет имаше 13 деца от 7 бащи, както и 7 внуци. Сега рожбите й са 17. Жената никога не се е омъжвала, отглеждала е децата си сама.

Възрастната родилка не е неграмотна, дори обратното. Тя преподава в берлинска гимназия английски и руски език.
Майката се чувства добре след раждането, макар все още да е изтощена, но за нея няма риск. Още е рано да се каже ще оцелеят ли всичките четири бебета, макар шансовете да са добри, съобщава RTL. Те са се родили с тегло между 655 и 960 грама при дължина от 30 до 35 см. Всички са в кувьози.

Първа е проплакала Неета. Тя е и най-малкото бебе – 655 грама при 30 см. След това се е родило най-голямото момченце Дрийс – 960 г при 35 см. Последвали Бенс – 680 г, 32 см,  и Фьон – 745 г, 32,5 см.

И преди, и след раждането германците не крият възмущението си от рискованата бременност за майката и децата. Мнозина обвиняват 65-годишната Анегрет в престъпна безотговорност и мания. Дори лекари окачествяват поведението й като рисковано и опасно за нея и бебетата.

Анегрет Рауник до последно запази спокойствие и пред камера на RTL 
отвърна на удара: “Никога не се меся в живота на другите и очаквам моят живот да бъде приеман по същия начин.”
Тя обяснява и защо се е решила отново да стане майка. Най-малката и дъщеричка Лелия, която сега е на 10 години, искрено желаела да има по-малко братче или сестриче. Сега тя има сестричка и три братчета и заедно с мама се молят всички да оцелеят.

Путин задължи министрите да се отчитат за всяка по-голяма лична покупка

http://www.mediapool.bg/putin-zadalzhi-ministrite-da-se-otchitat-za-vsyaka-po-golyama-lichna-pokupka-news234446.html

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който задължава членовете на правителството да отчитат разходите си при всяка крупна покупка, независимо дали става въпрос за поземлен имат, жилище, кола или акции, дори ако разходите не превишават съвкупния доход на семейството за три години, предаде Интерфакс. За целта е внесена поправка по инициатива на министерския съвет и във федералния конституционен закон "За правителството на Руската федерация". Според предишната действаща редакция членовете на правителството бяха задължени да представят сведения за своите разходи, а също за разходите на своите съпрузи и непълнолетни деца при всяка сделка по закупуване на поземлен имот, друга недвижима собственост, транспортно средство, ценни книжа, акции, ако сумата на сделката превишава общия доход на министъра и неговата съпруга за последните три години, предшестващи сделката. Сега последното условие отпада. Внася се и уточнение, че членовете на правителството нямат право да се занимават с предприемателска дейност лично или чрез доверени лица, включително да участват в управлението на стопански обект независимо от неговата организационно-правна форма, освен ако не им е поръчано от правителството да участват в управлението на тази организация. Освен това министърът е длъжен да предава за времето, докато е на този пост, ценните книга, които притежава, на доверително управление в съответствие с гражданското законодателство.

Спират влаковете между гарите Захарна фабрика и Горна баня за 45 дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782972

От утре (25 май) до 8 юли ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня, съобщиха от пресцентъра на
От утре (25 май) до 8 юли ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня, съобщиха от пресцентъра на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Причините за прекъсването на влаковото движение са ремонтни дейности по железния път, които Национална компания „Железопътна инфраструктура” ще извършва в

"Продавачи на книжки" всяват страх в ДАИ срещу уличаване на схемата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253349_%22%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D0%B8%22+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%B2+%D0%94%D0%90%D0%98+%D1%

 Продавахме книжки на цени от 100-200 лева за изпитващите, в зависимост от продадените книжки за деня. Това обяви в предаването „На светло“ по Нова телевизия анонимен източник, за който стана ясно, че провежда изпити с кандидат-шофьори.

В рамките на 5 години той е уволняван 4 пъти, тъй като си е позволявал да уличава схемата. "На 13.07.2010 година с шефа на ДАИ Кънчо Димитров дадохме документи на Бойко Борисов, които уличаваха, че тогавашният транспортен министър Александър Цветков е въртял далаверата", разказва човекът, пожелал анонимност. Борисов разпореди проверка. Аз бях уволнен незабавно, първото ми дисциплинарно уволнение, обясни той.

Междувременно обаче анонимният подава сигнал и в Софийска градска прокуратура, откъдето също се самосезират. Така тръгват едновременно две разследвания. По делото обаче се пада прокурорът от ДГП г-жа Вецова, оято отхвърля молбата по същия начин, по който отхвърля проверката срещу състоянието на Делян Пеевски и майка му. Анонимният тогава се решава да информира 6 посолства. Така са сезирани българските институции.

Веднага след като е сезирано посолството, следват оставки на министъра на транспорта Александър Цветков и цялото ръководство на ДАИ. В хода на цялото разследване се стига до уличаване на 19 служители, които са попълвали листовките на кандидат-шофьорите и са показвали кои са правилните отговори, 15 от тях продължават да работят. Витае страх и продължава продажбата на шофьорски книжки, категоричен е анонимният източник.

Спират влаковете между гарите Захарна фабрика и Горна баня за 45 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782967

От утре (25 май) до 8 юли ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня, съобщиха от пресцентъра на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Причините за прекъсването на влаковото движение са ремонтни дейности по железния път, които Национална компания „Железопътна инфраструктура” ще извършва в
От утре (25 май) до 8 юли ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня, съобщиха от пресцентъра на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Причините за прекъсването на влаковото движение са ремонтни дейности по железния път, които Национална компания „Железопътна инфраструктура” ще извършва в

Да поговорим за онзи другия, по-човешкия план на празника...

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/05/24/2539647_da_pogovorim_za_onzi_drugiia_po-choveshkiia_plan_na/?ref=rss


С шествие и тържествена церемония пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" отбелязахме днес Деня на славянската писменост и култура - 24 май. От трибуната пред паметника на братята, сътворили българската писменост, президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова поздравиха учениците, учителите, учените и книжовниците за празника, а тържествената реч изнесе директорът на Софийската математическа гимназия Антоний Стоянов. "Дневник" публикува част от речта му: 

Кой вдига температурата на думите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782966

Питали ли сте се кога думите вдигат температура? Как и защо израства косата на Чичко Тревичко? Могат ли категории, понятия и части на речта да бъдат представени по интерактивен начин, за да бъдат лесно и интересно осмислени? Отговор на всички тези въпроси дава книгата игра ,,Температура на думите” на младата авторка Яница Маринова.
Питали ли сте се кога думите вдигат температура? Как и защо израства косата на Чичко Тревичко? Могат ли категории, понятия и части на речта да бъдат представени по интерактивен начин, за да бъдат лесно и интересно осмислени? Отговор на всички тези въпроси дава книгата игра ,,Температура на думите” на младата авторка Яница Маринова.

Fiat-Chrysler се е провалил с опит да придобие GM?

http://www.investor.bg/novini/444/a/fiat-chrysler-se-e-provalil-s-opit-da-pridobie-gm-195337/

Директорът на американския концерн Мари Бара е отказала среща по темата със Серджо Марчионе

"За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на светите братя Кирил и Методий"

http://www.mediapool.bg/za-da-ima-badeshte-tryabva-da-razvivame-deloto-na-svetite-bratya-kiril-i-metodiy-news234445.html

"В настоящия век на динамични промени пред нас се изправя отговорността да формираме образовани и отговорни граждани. Затова е нужно да реформираме закона. Трябва да изградим икономика на знанието. Трябва да добавим най-добрите постижения на модерното време. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на светите братя Кирил и Методий". Това  каза президентът Росен Плевнелиев по време на традиционната церемония по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София в неделя. "Българите са специален народ. Малко са народите, които имат своя азбука, малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите”, каза по-рано пред журналисти и гости в президентството Росен Плевнелиев, посрещайки  първите посетители на изложбата, представяща най-стария препис на "История славянобългарска". Денят на светите братя Кирил и Методий бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата е честван за първи път през 1851 г. в Пловдив. Тогава в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. Тази неделя в 10.30 часа президентът и министърът на образованието и науката Тодор Танев поведоха празничното шествие от фонтана пред Археологическия музей заедно с министри, народни представители и общински съветници. По-късно към шествието се присъединиха научни работници, ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. Шествието мина и покрай сградите на Българската академия на науките и Софийския университет, за да завърши пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". На тържествената церемония, започнала под звуците на „Върви народе възродени”, присъства и патриарх Неофит, отслужил преди това празнична света литургия в храма "Свети Александър Невски” и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.. Първокласници от 60-то училище „Св. Св. Кирил и Методий” носеха трицветни балони и буквите от българската азбука. "24 май е ден велик на духа и просветата, на възкресението, на новите надежди", пише титанът на българското слово Иван Вазов. 24 май е празник на българската идентичност на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще”, каза още президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония пред Националната библиотека. "Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепнат. Виждаме и днес греещите лица на нашите деца. Преди повече от век и половина трескава еуфория обхвана българските земи. От векове не изгасва искрата на просветата. Всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово. Българката книга дава сили на нашия народ. Гордея се, че днес в президентската институция са изложени хилядолетните примери на българското слово", заяви Плевнелиев. До 16 часа в неделя вратите на президентската институция по традиция са широко отворени за посетители, а в Гербовата сала е подредена изложба, на която може да се види най-старият препис на "История славянобългарска" – Котленският, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години. Сред експонатите е книгата "Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание "Любословие", издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат. Представени са и завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България, първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., както актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив. Посетителите на президентството могат да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава. Празнични шествия ке проведоха в цялата страна.

Застреляха лидер на сепаратистите и охранителите му в Домбас

http://frognews.bg/news_91759/Zastreliaha-lider-na-separatistite-i-ohranitelite-mu-v-Dombas/

Лидерът на народната милиция в самопровъзгласилата се Луганска република беше застрелян в Донбас, заедно с охранителите си. Според проруските сепаратисти, джипът на Алексей Мозговой е бил обстрелван с картечница.

Община Благоевград актува чужда собственост, обяви я за продажба

http://blagoevgrad.actualno.com/Obshtina-Blagoevgrad-aktuva-chujda-sobstvenost-objavi-ja-za-prodajba-news_474646.html

Община Благоевград е актувала като частна общинска собственост имот на ТПК „Единство“ и обявила търг за закупуването му. Това съобщи за Actualno.com председателят на кооперацията З...

Труп на делфин се носи в морето край Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782964

Труп на делфин се носи в морето край Варна. Мъртвият бозайник е заснета от гражданин в съботния ден, който забелязал трупа на около 100 метра от брега на Рибарския плаж. Може би ще достигне брега днес, предполага авторът на снимката, който я е публикувал във фейсбук, съобщи varnautre.bg.
Една от възможните причини за смъртта на морския бозайник е
Труп на делфин се носи в морето край Варна. Мъртвият бозайник е заснета от гражданин в съботния ден, който забелязал трупа на около 100 метра от брега на Рибарския плаж. Може би ще достигне брега днес, предполага авторът на снимката, който я е публикувал във фейсбук, съобщи varnautre.bg. Една от възможните причини за смъртта на морския бозайник е

Подновиха ремонтите в Спортна зала (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=290052

Спортна зала е отново строителна площадка, съобщи кметът на Варна Иван Портних във Фейсбук. "Положихме много усилилия, за да се представим като достоен домакин на Световната купа по гимнастика и акробатика. След успешно проведеното състезание продължаваме с ремонта.

Решението е в чашата с... чай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782063

Не са малко примерите за хора, опитали се да намерят решението на своите проблеми на дъното на чашата. Изглежда малко съмнително и водещо до по-сериозни главоболия на следващата сутрин. Но само ако не сте изсипали правилното съдържане в нея. Стига да е пълна с чай, всичко ще се нареди. Нужна е просто една чаша и ще се справите без усилие с всеки
Не са малко примерите за хора, опитали се да намерят решението на своите проблеми на дъното на чашата. Изглежда малко съмнително и водещо до по-сериозни главоболия на следващата сутрин. Но само ако не сте изсипали правилното съдържане в нея. Стига да е пълна с чай, всичко ще се нареди. Нужна е просто една чаша и ще се справите без усилие с всеки

България, Гърция и Турция ще подпишат споразумение за полицейско и митническо сътрудничество

http://www.cross.bg/ministur-gurtziya-tyrtziya-1466357.html

/КРОСС/ Вътрешните министри на България, Гърция и Турция ще подпишат на 25 май междуправителствено споразумение за полицейско и митническо сътрудничество, съобщава пресцентърът на МВР. По покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на 25 май в София ще пристигнат вътрешните министри на Гърция и Турция за провеждането на съвместна среща за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и правоохраната. След срещата вицепремиерът Бъчварова и двамата й колеги ще подпишат тристранно споразумение за създаването на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, което ще бъде последвано от изявления за медиите. Споразумението ще бъде подписано в 13.20 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет. На церемонията ще присъства и министър-председателят Бойко Борисов. От българска страна споразумението ще подпише вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Заедно с нея подпис ще положат вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк и главен зам.- вътрешен министър (ранг, равен на министър) по въпросите на сигурността, противодействието на престъпността, обществения ред и защитата на гражданите на Гърция Йоанис Панусис.

Отчетени са 460 нарушения след пускането на мобилните камери

http://pik.bg/отчетени-са-460-нарушения-след-пускането-на-мобилните-камери-news337577.html

Отчетени са 460 нарушения след пускането на мобилните камери

460 са отчетените нарушения до момента след пускането на мобилните камери, вчера. Това каза комисар Бойко Рановски, директор на Национална дирекция "Пътна полиция",по време на проверка на мобилните системи за контрол, предаде агенция "Фокус".

"Всички 148 камери, които са в страната вече са на пътя и работят. Съгласно наредба 18 на МРРБ участъците, където ще се извършва проверка могат да бъдат оповестени, както със стационарен знак, така и със преносим", каза Рановски.

По думите му, всички 148 автомобила на "Пътна полиция", които са оборудвани с мобилни камери имат приносими знаци. Преди започването на операцията, знака се поставя, камерата се наглася и след това се попълва протокол за място и час, където ще се извършва контролът. 

Благодарение на 24 май българският народ е с мисия и бъдеще, убеждава Плевнелиев

http://news.ibox.bg/news/id_1418590006

24 май е ден велик, велик ден на духа и просветата, заяви още държавният глава. Той настоя във века на динамични промени, да се формират образовани граждани. Президентът поиска реформиране на образователната система и настоя за изграждане на икономика на знанието

48 държави протестираха против ГМО

http://frognews.bg/news_91758/48-darjavi-protestiraha-protiv-GMO/

В 48 държави се проведоха протести срещу генномодифицираните храни. Според организаторите общо над 600 митинга е имало по целия свят.

Катя Меламед: Три знака от писмото на прабългарите - “ь”, “ъ” и двойно “ят”, влизат в кирилицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253348_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D1%8F+%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B4%3A+%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%

 Традицията да се пише по тези земи датира от края на 7-и век, когато пристига народът на Аспарух и трайно усяда на долния Дунав. Тогава част от него – жреци и държавници, са владели отлично руническата писменост. Това коментира пред Faktor.bg Катя Меламед, археолог в Националния археологически институт с музей към БАН.

С поред нея след създаването на българската държава официалната канцелария започва да издава документи, свързани с различни аспекти от обществения живот. Те включват исторически надписи, мирни договори, епитафии, възпоменателни, строителни надписи и др. Всички те са на гръцки език, който е приет за официален в държавата на Аспарух. Паралелно с него обаче е запазена и една по-стара традиция – важните документи да се изсичат върху камък и да се слагат на видно място, за да са известни на цялата публика. В момента България притежава над 100 такива каменни колони и блокове, с големи части от текстовете, сред които е и забележителният Мадарският конник. В същото време са открити множеството надписи върху скали, камъни и други случайни места, където всякакви хора са оставяли графити – знаци с остър предмет, записи на нещо, което е особено важно само за тях. Много често надписите започват така: “За да се знае”.

Руническото писмо на Аспаруховите българи според изседователя е изключително добре представено в манастира в Мурфатлар, днешна Румъния Мурфатлар, който е малко известен за обществото, е уникален храм, издълбан в огромен хълм от креда. Той функционира от края на 9 и през целия 10 век. Надписите в него разкриват движението на средновековните монаси и поклонници, както и ареала на разпространение на прабългарската писменост. Предполага се, че това е и един от ранните български центрове за превод на литургическа книжнина на български език и за обучение на български свещеници и летописци.

По стените на този манастир са издраскани множество знаци – рунически, глаголически и кирилски. Има още гръцки надписи, едно германско име – “Раинпилпе”, както и повече от 1000 рисунки – графити, единични и в различни композиции.

Любопитен е фактът, че в руническата система на българите присъстват три знака – “ь”, “ъ” и двойно “ят”. По-възрастните българи помнят, че двойното “ят” участва в нашата писмена система чак до 1948 г., след което е отхвърлен и заменено с “е” или “я”. Тези три знака не са познати нито в тюркската, нито в германската руническа писменост, но по-късно влизат в кирилската азбука. Това ни дава основание да предполагаме, че те отговарят на специфични звуци в българския език и съответно са влезли в българската азбука, за да ги обозначат.

Археологът Катя Меламед обяснява, че руническото писмо и до днес не е разчетено, затова не бихме могли да кажем точно какви послания са ни оставили предците ни. Учените обаче са установили, че освен основните знаци прабългарите са използвали и много лигатури на знак, на няколко знака – сричка, или на цяла дума, което естествено прави писмото по-различно. В редица археологически обекти в Северна България са открити изключително много единични руни или комбинации от руни върху всякакви предмети – камък, глинени съдове, строителни материали и пр. Това обстоятелство дава основание да се предполага, че една голяма част от тези руни, доколкото е запазен споменът за значението им, дълго време са били употребявани като пожелания, като знак за собственост, като израз на благодарност. Каквото и да е било написано в тези надписи, по важното за изследователите е, че руните съществуват, както и това, че са били много активно използвани, казва археологът.

Тя е категорична, че през българското Средновековие грамотността е била повод за гордост и паметниците от този период недвусмислено го доказват. Тогава пишещите хора са били значителен процент от нашия народ. Те са представлявали различни слоеве на обществото – като се започне от царя и гражданина до патриарха, монаха и селянина.

От надписите става ясно и друго - че писането си е било и занаят. Упражнявали са го грамотни люде, които според степента на образованост, уменията им да преписват и да превеждат канонични текстове на славянски език, са се делели на три категории. Първата е граматик или доброписец, след това калиграф - човек, който пише много изкуство и най-престижната - теолог, който бил ръководител на скрипторията – онази част в манастира, в който се извършва превеждането и преписването на църковните книги.

В редица епиграфски паметници от българското Средновековие има информация за бита и традициите, нравите и обичаите, за светогледа на българина, посочва Меламед и цитира една любима гатанка, на няколко века, която по някакъв начин е свързана с библейски текст, но все още никой не е открил смисълът й: “Баща ми роди мене, аз родих жена си, жена ми роди децата ми, а децата ми родиха поколението”.

Но ми се иска да коментирам и един от най-важните паметници, които имаме - надгробният надпис на чернобиля Мостич, написан през 30-те години на X век. В него е записано: “Тук лежи Мостич, който бе чръгубиля при цар Симеон и при цар Петър. На осемдесетата си годишнина, като остави чръгубилството и цялото си имущество, стана черноризец и в това състояние свърши своя живот”.

Думите са изсечени почти 100 години след приемането на християнството. В надписа е отразена титлата ‘чръгубиля’, която идва от предхристиянската администрация и означава висш държавен служител (най-близкият съветник на хана, негово доверено лице), нещо като министър-председател. Като такъв той участва в държавното управление при двама велики владетели – Симеон и Петър. Това показва, че всичко, което се е случило по това време в историята, е станало със съвета и участието на Мостич. Но от този свят той си отива като черноризец – монах, намерил мир за душата си.

Посланието е написано на кирилица и реално е един безкраен роман, който може да бъде изследван във всякакъв аспект. Но най-ценното в него е, че може да бъде прочетен и днес, 1000 години след като е създаден, защото буквите и смисълът на думите в този надпис е един и същ, акцентира историкът.

Криско и Михаела Филева са изпълнителите на годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782955

Криско и Михаела Филева са БГ изпълнителите на годината.
Годишните музикални награди на
Криско и Михаела Филева са БГ изпълнителите на годината. Годишните музикални награди на "БГ Радио" бяха връчени пред 20 000 зрители в Благоевград и в Бургас. За първи път отличията се връчват на две сцени, едновременно в два града. Освен тях, отличени със статуетки бяха и малките Крисия, Хасан и Ибрахим, Жана Бергендорф, Мария Илиева и Б.Т.Р.

Криско и Михаела Филева са изпълнителите на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782957

Криско и Михаела Филева са БГ изпълнителите на годината.
Годишните музикални награди на "БГ Радио" бяха връчени пред 20 000 зрители в Благоевград и в Бургас.
За първи път отличията се връчват на две сцени, едновременно в два града.
Освен тях, отличени със статуетки бяха и малките Крисия, Хасан и Ибрахим, Жана Бергендорф, Мария Илиева и Б.Т.Р.
Криско и Михаела Филева са БГ изпълнителите на годината. Годишните музикални награди на "БГ Радио" бяха връчени пред 20 000 зрители в Благоевград и в Бургас. За първи път отличията се връчват на две сцени, едновременно в два града. Освен тях, отличени със статуетки бяха и малките Крисия, Хасан и Ибрахим, Жана Бергендорф, Мария Илиева и Б.Т.Р.

Анчелоти: Ако ме уволнят от "Реал", ще си взема почивка

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/24/2539646_ancheloti_ako_me_uvolniat_ot_real_shte_si_vzema/?ref=rss


Наставникът на "Реал" (Мадрид) Карло Анчелоти разкри, че ако бъде уволнен от клуба, ще си вземе дълга почивка.

"Продължавам тук или си взимам почивка от една година. Ще изясня всичко с ръководството на среща в понеделник или вторник," каза Анчелоти след успеха с 7:3 над "Хетафе" в последния кръг на испанското първенство.

Слуховете за раздялата с италианския специалист започнаха още преди отпадането на тима от Шампионската лига, а сега се засилиха, след като вечният...

Българските гимнастички спечелиха Световната купа (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_509573.html

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели златния медал в многобоя на Световната купа в столицата на Узбекистан Ташкент снощи. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Христиана Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова, водени от старши треньора Ина Ананиева, изиграха днес блестящо своето съчетание с два обръча и три чифта бухалки и получиха най-високата оценка на турнира - 17.750 точки. Ето и изпълнението им: Българският отбор ще участва и на двата финала днес. На второ място се класира отборът на Испания, а трети са представителките на Израел. Невяна Владинова се класира за финалите на топка и бухалки, а Мария Матева ще играе във финала на обръч. В многобоя Невяна Владинова е на 8-мо, а Мария Матева е на 9-то място. Шампион в многобоя стана Маргарита Мамун от Русия, втора е сънародничката й Александра Солдатова, а трета е Сон от Корея.

24 май с Actualno.com и българската литература: Пейо Яворов

http://literature.actualno.com/24-maj-s-Actualnocom-i-bylgarskata-literatura-Pejo-Javorov-news_473096.html

На 24 май Actualno.com реши да отбележи празника на българската писменост и култура, отдавайки почит на величието на българския език чрез едни от шедьоврите в родната ни литература.Безсмъртните постиж...

Васил Василев-Зуека: Слави Трифонов спечели едно, за да загуби две дела

http://petel.bg/Vasil-Vasilev-Zueka--Slavi-Trifonov-specheli-edno--za-da-zagubi-dve-dela__113361

Интервю на Анелия Попова, "Шоу" На 30 април Васил Василев-Зуека навърши 50! Но възрастта е последното, за което се замисля, защото „акълът...

Москов: Лечение за пациенти, не удобство за лекари

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/moskov-lechenie-za-pacienti-ne-udobstvo-za-lekari-6036631

През 2016 г. ще заработят електронните здравни карти, съобщи здравният министър Петър Москов в интервюто си за "Карай направо" с Диана Найденова по Нова ТВ

Москов: Държавата трябва да гарантира комплексно лечение

http://frognews.bg/news_91756/Moskov-Darjavata-triabva-da-garantira-kompleksno-lechenie/

„Аз искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение”. Това заяви здравният министър Петър Москов по НТВ.

Уволниха журналист, 20 години правел фалшиви репортажи (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782950

Канадският журналист Франсоа Бугинго, който може да е измислял репортажи от конфликтни зони от 20 години насам, беше уволнен снощи от всичките си работодатели в телевизията, радиото и в печатните медии, предаде Франс прес. 41-годишният журналист, родом от Конго, беше обвинен в разследване на списание "Прес", че е измислил репортажи в Либия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване