Обявиха класирането за първа група в детските градини във Варна

http://petel.bg/Obyaviha-klasiraneto-za-parva-grupa-v-detskite-gradini-vav-Varna__113995

Класирането за прием  за първа група в детските градини и яслени групи към ОДЗ във Варна бе обявено днес. Резултатите са достъпни за...

Разбиха варненска чешмичка, посветена на герои. Вандали? Не, вижте кой! (снимки)

http://petel.bg/Razbiha-varnenska-cheshmichka--posvetena-na-geroi--Vandali--Ne--vizhte-koy---snimki-__113996

Фото Веселин Златков Чешмичка, посветена на 100-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание стои грозно разбита в една от...

Кои са 3-те най-властни зодии при мъжете и жените! Телец - най-могъща, Везни - най-красива, Лъв...

http://petel.bg/Koi-sa-3-te-nay-vlastni-zodii-pri-mazhete-i-zhenite--Telets---nay-mogashha--Vezni---nay-krasiva--Lav---__113997

Тези, които доминират винаги се определят като неустоими, способни, красиви и изкусителни. Дали и вие сте сред тях? Хороскопа ще ви...

Соня Станкова в галерия "Дяков": Направено с много любов

http://pik.bg/соня-станкова-в-галерия-дяков-направено-с-много-любов-news340470.html

Соня Станкова в галерия "Дяков": Направено с много любов

В България много неща могат да се създадат, но въпросът е кое ще устои, казва Ана Дякова, галерист от Пловдив.

Малката галерия "Дяков" на Сахат тепе, създадена преди 19 години, отдавна се утвърди като адрес на истински доказаното изкуство. Биографията й пишат много художници, сред тях са и онези, които вече се преселиха в музеите - Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Георги Баев, Кольо Карамфилов, Генко Генков, Ангел Василев. За пръв път от толкова години галерията покани не художник, а фотограф. Впрочем Соня Станкова е фотограф-художник, а публиката при откриването упорито наричаше фотографиите "картини". "Няма постобработка, няма фотошоп - всеки кадър е създаден на мига, в който е заснет. Историята му завършва тогава, а не започва оттук.

Голи женски тела с прожектирани върху тях предварително направени снимки и отражения във водата са двете големи теми, по които Соня Станкова работи от две години. Изложбата се превърна в събитие, а тепето оживя от приятели на галерията и на Соня Станкова от цялата страна. Соня Станкова получава званието фотограф-художник през 1990 година, а още от 1982 показва творчеството си в самостоятелни изложби - над 30 до днес, у нас и по света. Студийните и портрети, особено на жени, са уникални.

Тя изучава и човешкото присъствие в околната среда, а един от най-интересните и проекти, получили отзвук и сред хора, които иначе няма да дойдат на изложба, е " Хората на Пловдив" - 500 лица на града. "Реална абстрактност" се нарича изложбата на Соня Станкова, с която галерия "Дяков" отбеляза 19-ия си рожден ден и събитието някак намести фокуса на културата в Пловдив към доказалите се в годините измерения. Точно с такива празници, с такива изложби и с такова жадно възприемане на изкуството Пловдив през годините създаде своята слава на столица на културата. Без гръмки титли и изхвърляния, а с много любов. Точно както Соня Станкова го каза. Това е правено с много любов.

Открит е пистолетът, с който може да е убит Борис Немцов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792330

Следствената бригада, която води делото за убийството на руския опозиционен деец Борис Немцов, е открила пистолета, с който се предполага, че е било извършено убийството на политика, пише днес в.
Следствената бригада, която води делото за убийството на руския опозиционен деец Борис Немцов, е открила пистолета, с който се предполага, че е било извършено убийството на политика, пише днес в. "Известия", цитиран от БГНЕС. Изданието съобщава, че при претърсването, извършено в дома на майката на обвиняемия Заур Дадаев в Ингушетия,

Родители по скайпа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791814

Броят на децата, които се отглеждат сами или от баби и дядовци, тревожно расте. Тенденцията е от последните 10-15 г. и се задълбочава, показват все повече изследвания. 
Така всяко 4-о дете у нас реално е изложено на допълнителни рискове - нисък успех, лошо здраве, среда, в която преобладават ценностите на улицата.
Броят на децата, които се отглеждат сами или от баби и дядовци, тревожно расте. Тенденцията е от последните 10-15 г. и се задълбочава, показват все повече изследвания.  Така всяко 4-о дете у нас реално е изложено на допълнителни рискове - нисък успех, лошо здраве, среда, в която преобладават ценностите на улицата.

Открит е пистолет, с който може да е убит Борис Немцов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792333

Следствената бригада, която води делото за убийството на руския опозиционен деец Борис Немцов, е открила пистолета, с който се предполага, че е било извършено убийството на политика, пише днес в. "Известия", цитиран от БГНЕС.
Изданието съобщава, че при претърсването, извършено в дома на майката на обвиняемия Заур Дадаев в Ингушетия,
Следствената бригада, която води делото за убийството на руския опозиционен деец Борис Немцов, е открила пистолета, с който се предполага, че е било извършено убийството на политика, пише днес в. "Известия", цитиран от БГНЕС. Изданието съобщава, че при претърсването, извършено в дома на майката на обвиняемия Заур Дадаев в Ингушетия,

ДПС "видя" лъч светлина от ляво и от дясно в законите

http://offnews.bg/news/n_1/n_512005.html

Две законодателни инициативи изразяват лъч светлина в тунела на езика на омразата. Това е политическата оценка на ДПС, изразена в декларация от лидерът Лютви Местан в пленарна зала.  "Единият лъч светлина идва от дясно със законопроекта на депутата от ГЕРБ Методи Андреев и група народни представители за изменения на НПК, които касаят давността на престъпления, извършени по време на комунистическия режим. Те обхващат и периода на възродителния процес", изрази задоволството си Местан. ГЕРБ и РБ  в промените на НПК предложиха тежки престъпления против правата на човека, извършени в периода от 9 септември до 10 ноември 1989 г, да нямат давност.  "Вторият лъч светлина в тунела на омразата идва от ляво със законодателната инициатива на депутата от БСП Георги Кадиев, който предлага да отпадне дискриминационния тест от Избирателния кодекс, който касае забраната за агитация на майчин език", заяви лидерът на движението.  "Изразявам своя респект от двете законодателни инциативи, внесени в деловодството на НС през седмица. От името на ПГ на ДПС, изразяваме очакването си, че останалите народни представители ще ги подкрепят в пленарна зала. Ние ще подкрепим и двете законодателни инициативи и смята, че приемането им ще бъде важен знак, важен щрих от европейския образ на България, защото страната ни пострада тежко, особено от езика на омразата през последните месеци", посочи Лютви Местан.  

Организират зооизложба с домашни животни днес във варненско училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=290456

За седемнадесета поредна година, първото екоучилище в гр. Варна, СОУ „Пейо Яворов“ организира зооизложба на домашни любимци, съобщиха организаторите за Moreto.net. Днес от 13.00 часа ученици ще представят своите домашни любимци, отглеждани с много внимание и обич.

Депутат: "Копърките" са абсолютно безконтролни

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/deputat-kopyrkite-sa-absoliutno-bezkontrolni-6036913

Единственото условие "копърките" да обслужват клиенти било да са представители на лицензиран превозвач. В момента ДАИ може да накаже водача, но не може да отнеме лиценза на превозвача

Очаква се СЕМ да излезе с позиция за конфликта в БНР

http://www.cross.bg/konflikta-izleze-pozitziya-1467247.html

/КРОСС/ „Информация от Генералния директор на Българското национално радио за изпълнение на две точки от Договора за възлагане на управление", е единствената точка в дневния ред на днешното заседание на Съвета за електронни медии, съобщава БНР.  Очаква се Съветът да излезе с позиция за конфликта между Управителния съвет и протестиращи служители на Радиото, които смятат управлението му за непрозрачно и некомпетентно, след като вчера парламентарната комисия по културата и медиите отказа да се занимава с проблема.

Емигрантът Стоянов смаза медиите на Прокопиев: "Капитал" и "Дневник" налагат Сталинистка цензура! Защо троловете им величаят Костов, Кънев и мафиотския кръг около тях?

http://pik.bg/емигрантът-стоянов-смаза-медиите-на-прокопиев-капитал-и-дневник-налагат-сталинистка-цензур-news340436.html

Емигрантът Стоянов смаза медиите на Прокопиев: "Капитал" и "Дневник" налагат Сталинистка цензура! Защо троловете им величаят Костов, Кънев и мафиотския кръг около тях?

Българският емигрант в Чехия Стоян Стоянов изпрати специално писмо до Агенция ПИК, в което изразява своето възмущение, че е цензуриран.

Г-н Стоянов не може да се примири с "традиционното лишаване от коментари, при това за цял месец, на коментатори, казващи истината за типа „журналистика“, който изданията на „Икономедия“ практикуват".

Той е адресирал писмото си до българските медии, посолството на САЩ и фондация "Америка за България".

В своето писмо, г-н Стоянов поставя и изключително тревожен въпрос - Защо троловете величаят Костов, Кънев и мафиотския кръг около тях?

Ето и пълния текст на писмото на Стоянов:

 

До Н.Пр. Посланик Нанси Рийс
(в качеството й на Представител на правителството на САЩ
в Борда на директорите на фондация „Америка за България“)
До Борда на директорите на фондация „Америка за България“
До българските медии

Отворено писмо
от Стоян Стоянов – редови гражданин в емиграция

Ваше Превъзходителство, уважаеми дами и господа,
В качеството си на пълноправен български и европейски гражданин, защитаващ правото си да бъде информиран и свободата си да изразява свободно мнения и позиции по обществено значими теми в публичните форуми, се обръщам към вас, като дългогодишни спонсори на изданията на „Икономедия“ АД, които, според вашите собствени твърдения, „следват високи професионални и етични стандарти и са сред примерите за независима журналистика и свобода на словото“.
http://www.americaforbulgaria.org/grants/view/2gwCxLQz
Поводът е поредният акт на откровена сталинистка цензура, наложена от модераторите на „Икономедия“, в пълно противоречие както с правилата на електронното издание „Дневник“, така и с елементарната обективност. Преди да се спра на радакционната политика на този „етичен“ според вашите стандарти медиен продукт, ще приключа темата с традиционното лишаване от коментари, при това за цял месец, на коментатори, казващи истината за типа „журналистика“, който изданията на „Икономедия“ практикуват. За да спестя спекулациите, че този текст е резултат от някаква лична жажда за мъст, няма да се спирам на конкретния коментар. Но ще отбележа драстичният отлив на читатели и коментиращи с различни от „правата партийна линия“ позиции, за сметка на растящия брой анонимни тролове, величаещи Костов, Кънев и мафиотския кръг около тях.
Нека разгледаме поводът за днешната репресия. Заглавието на „Дневник“ гласи:
„Депутати с ресор "сигурност" оглавиха комисията по конституцията”
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542312_deputati_s_resor_sigurnost_oglaviha_komisiiata_po/
Това цели да внуши негативно усещане у читателя, правейки аналогии с репресивните служби за сигурност от времето на тоталитаризма.
За сведение на „журналистите“ е нужно да напомня чл. 65 от българската Конституция:
Чл. 65.
(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.
Понятието „ресор“ в контекста на функциите на народния представител е ирелевантно, манипулативно и в случая е използвано с цел уронване престижа на конкретен депутат от управляващата коалиция!
„Юристът от ГЕРБ и шеф на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров оглави комисията за промените в конституцията.”
Резултатът от моят коментар беше следният:
***
Вашите права за коментиране са отнети до 28 юни 2015 от модераторите, поради нарушение на правилата на форумите на Икономедиа - нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.

Ако смятате, че достъпът ви е отнет неправомерно, можете да напишете възражение.
***
Без съмнение в езика ми нямаше нищо нецензурно или вулгарно – това е доказуемо със записите, които имам. По-съществен тук е типично комунистическия подход, напомнящ някогашните „Книги за похвали и оплаквания“, които съществуваха във всички обществени заведения. Там на воля можеш да си се оплакваш, само дето никой никога нито чете написаното, нито взема някакви мерки по отправените критики. Абсолютно същият подход прилагат и в „Икономедия“ - поне аз не съм имал случай, в който мое оплакване да е било разгледано и да съм получил обоснован отговор на възражението си. Да живее социализЪма в икономедиен вариант.
Отказът от обратна връзка с читателите всъщност е най-сериозният проблем на тези псевдомедии и тяхното залязване е само въпрос на време.
Ако все пак допуснем, че използваният от мен език наистина е бил „нецензурен и вулгарен“, то няма как да не си зададем въпроса – какъв тогава е езикът на любимия на „Дневник“ оплювател на ГЕРБ и Борисов – Евгений Дайнов?
Например в този пасаж:
„А останал без власт, Бойко Борисов се разкри като онова ограничено човешко същество, което винаги е бил – неуверено, но наперено; боязливо, но фукливо; неграмотно, но пък по махленски симпатично. В комбинация с властта, тези му качества го правиха да изглежда като Крали Марко. Лишени от власт, те се превърнаха само в минуси.“
http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/02/20/2006993_izhodut_ot_haosa_sled_padaneto_na_tialoto_borisovo_e/
Че „Икономедия“ е част от синьото крило на бившата БКП, концентрирано около видният наш „демократ“ Иван Костов и обслужва интересите на задкулисни мафиотски структури, отдавна не е тайна за никого. Не са тайна и останалите метастази на този клан – ДСБ, Протестна мрежа, КТБ и т.н.
Загадка за нас, българските граждани, остават мотивите на фондация „Америка за България“ така системно и целенасочено да спонсорират подобни псевдомедии, открояващи се с очевидна необективност, липса на всякакъв професионализъм и журналистическа етика и не на последно място – практикуващи форми на цензура и репресии върху потребителите, на които би завидял и самият Сталин!
Нека ви отправя следните питания, уважаеми дами и господа, без да очаквам някакви отговори от вас.
Дали и в Америка, която смятаме за бастион на представителната демокрация, медии, приемани като „пример за независима журналистика и свобода на словото“, биха си позволили да определят връщането на едно абсолютно противоконституционно отнето право на гражданите – да решават къде да държат парите си за пенсия – като „национализация“?

„На практика решението за пенсионните фондове е национализация, уточни пред "Дневник" Кънев. Затова, ако ГЕРБ не склонят да оттеглят предложението си, Реформаторите със сигурност ще гласуват против.“

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/16/2439592_radan_kunev_s_ultimatum_kum_gerb_otteglete_opasnata/
Трябва да напомня, че преди няколко месеца това беше шумна и широко подета офанзива на „здравите сили“ с интереси в частните пенсионни фондове, да си осигурят и за в бъдеще, абсолютно по болшевишки, приходи, базирани на задължителни отчисления от трудовите възнаграждения на гражданите, без зачитане на тяхната свободна воля!
Казвате, това е разбирането на Америка за свобода на словото? Позволете ми да се съмнявам.
Следващият очевиден признак за това, колко всъщност НЕобективни са спонсорираните от вас медии, е един факт, по случайност свързан отново с Америка. Моля, намерете ми в някое от изданията на Икономедия дори ред по повод двукратното гостуване на бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов на молитвената закуска с Президента на САЩ Барак Обама. При положение, че и в двата случая г-н Цветанов беше ЕДИНСТВЕНИЯТ български политик, поканен на събитието. Сигурен съм, че няма да намерите такава новина. Но можете да намерите, почти под формата на график, всяка крачка на „великия лидер“ Радан Кънев, включително „задълбочени анализи“ на откровените глупости, които ежедневно говори – като започнете от споменатата „национализация“, през заканите му да „извива ръце“ (на управляващите – сякаш той не е от тях) и стигнем до последните му изстъпления с бившия министър на правосъдието на Румъния и сегашен евродепутат – Моника Макувей.
Няма да намерите и дума за наградата от световната еврейска общност, връчена на г-н Цветанов в Ню Йорк през ноември 2014 г. Всъщност, няма да намерите НИТО ЕДНА новина, отразяваща положително събитие от работата на зам. председателя на ГЕРБ, но можете да намерите стотици оплювателски материали, охотно разпространяващи слухове и инсинуации около съшитите с червени конци политически процеси срещу него.
Уважаеми дами и господа,
Написах ви това отворено писмо за да ви уведомя, че противно на общоприетото схващане, че американците разбират от бизнес и знаят как да инвестират парите си, в случая сте направили лоша инвестиция. Интелигентните хора отдавна са наясно, че медиите на г-н Прокопиев не са нито обективни, нито етични, нито почтени към българските граждани. Те са просто огледален образ на медиите на един друг, печално известен „медиен магнат“ и просто защитават други икономически интереси. Да излеете шест милиона в медии, които деформират не по-малко безобразно публичната среда в България, отколкото го правят и почти всички останали, далеч не е „подкрепа на независимата журналистика“, както ни заблуждавате на сайта си:
Фондация „Америка за България“ подкрепя инициативи, които:
Подкрепят независимата журналистика. Инициативите, подкрепяни от нас, целят: оказване на подкрепа за разследващата журналистика; предоставяне на специализирани програми за обучение на журналисти; насърчаване на високи професионални и етични стандарти в журналистиката.
Насърчават гражданската активност и филантропията. Инициативите, подкрепяни от нас, целят: … насърчаване на взаимодействието между публичния сектор и гражданското общество чрез включването на гражданите в обществени дебати по въпроси от значение за общността.
http://www.americaforbulgaria.org/page/civil
Да подкрепяте прилагането на сталинистка цензура над потребителите и непозната в останалите медии репресия над инакомислещите, не е „ насърчаване на взаимодействието между публичния сектор и гражданското общество чрез включването на гражданите в обществени дебати по въпроси от значение за общността“. Не е, дами и господа.
Далеч не е!

С уважение:
Стоян Стоянов
Прага, Чешка Република

Момче се удави, докато приятелите му го снимат и се смеят (видео 18+)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792313

Шокиращо видео се върти в мрежата. На потресаващите кадри 15-годишно момче се удавя, докато негови приятели стоят на брега, гледат го и се смеят. Клипът е заснет в Китай, информира Mirror. На кадрите, заснети с мобилен телефон в неделя в провинция Хунан, се вижда как тийнейджърът, за който е известно, че се казва Пао Пао,

Момче се удави, докато приятелите му го снимат и се смеят (видео 18+)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792323

Шокиращо видео се върти в мрежата. 15-годишно момче се удавя, докато негови приятели стоят на брега, гледат го и се смеят. Клипът е заснет в Китай, информира Mirror. На кадрите, заснети с мобилен телефон в неделя в провинция Хунан, се вижда как тийнейджърът, за който е известно, че се казва Пао Пао, се бори за живота си във водата,

От капитализъм към открита форма на фашизъм

http://www.cross.bg/ideologiya-hora-kontzeptziya-1467245.html

/КРОСС/ Векторът за изход от кризата, в която се намираме…  Задълбочаващата се глобална финансова криза и засилващото се социално неравенство повдига на дневен ред темата за края на капитализма. Какво е бъдещето на капитализма и каква е алтернативата, ако финансовата нестабилност, здравните проблеми, замърсяването и неравенството продължават да нарастват, а политическата система остане парализирана? Идва ли краят на модерния капитализъм и дали той ще се превърне в жертва на своя собствен успех.На този и други въпроси отговори на "ЗАД КУЛИСИТЕ" Павел Вълчев - икономист и футуролог, живеещ в Москва. Наближава ли краят на капитализма и кои са причините? За колапса на световната капиталистическа система ще способстват такива процеси, като автоматизацията и аутсорсингът на труда. Това ще сплоти не само работниците, но и инженерите, икономистите, архитектите, лекарите и хората с други специалности - да се обединят, за да решат съвместно задаващите се проблеми. Веднага щом платежоспособността на работниците и професионалистите падне, ще станем свидетели на това как промишлеността, зависеща от тези хора, ще спре да функционира. Това в крайна сметка ще доведе до крахът на «Ямайската валутна система» и неограниченото издаване на «световни кредитни пари», наречени SDR (специални права на тираж). Хората няма да са достатъчно платежоспособни, те просто няма да са в състояние да поддържат тази система

Лакеят на гостенина на Цветан Василев захапа ПИК! Виктор Николаев сипе клевети по най-четената агенция, за да измие мръсното лице на босовете си

http://pik.bg/лакеят-на-гостенина-на-цветан-василев-захапа-пик-виктор-николаев-сипе-клевети-по-най-четен-news340442.html

Лакеят на гостенина на Цветан Василев захапа ПИК! Виктор Николаев сипе клевети по най-четената агенция, за да измие мръсното лице на босовете си

Посредственият медиен лакей Виктор Николаев пробва да се заяде тази сутрин с най-четената новинарска агенция.

Прислужникът на Дидие Щосел хем цитира разкритие на ПИК, хем обяви, че  медията ни е обслужвала властта.

Това е поредната клевета на телевизионния подлизурко.

В опита си да наклевети ПИК, той явно иска да замете под килима срещите на босовете му Щосел и Зурлева с Цветан Василев в деня, в който Би Ти Ви изрита Виктор и Ани от сутрешния блок.

Подозира се, че тандемът Щосел - Зурлева е просил пари за по-високи заплати за Николаев и Цолова, които вече са в тяхната медия. И до момента шефовете на Нова не са отрекли версията.

А Николаев се възползва от щедрата си заплата, за да ръси клевети.

„Гугъл“ обяви новия Android – M

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/gugyl-obiavi-noviia-android-m-6036912

Показаната сега версия е налична за разработчици, като се очаква официалната премиера на Android M да е през есента

Открит е пистолетът, с който е убит Борис Немцов?

http://europe.actualno.com/Otkrit-e-pistoletyt-s-kojto-e-ubit-Boris-Nemcov-news_475654.html

Следствената бригада, която води делото за убийството на руския опозиционен деец Борис Немцов, е открила пистолета, с който се предполага, че е било извършено убийството на политика, пише днес в. &quo...

Местан: Поправката "Кадиев" за агитацията на майчин език е лъч светлина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/29/2543197_mestan_popravkata_kadiev_za_agitaciiata_na_maichin/?ref=rss


Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като лъч светлина в тунела на езика на омразата два проектозакона - единият на Методи Андреев (ГЕРБ) за отпадане на давността за престъпленията по време на т.нар. Възродителен процес, а другият на Георги Кадиев (БСП) срещу забраната за агитация на майчин език.

Приемането на тези два акат ще бъде важен знак и щрих към европейския образ на България, който пострада тежко особено от езика на омразата през последните месеци, заяви Местан в началото на днешното заседание на парламента.

"Единият идва отдясно с инициативата на Методи Андреев за промени в Наказателния кодекс относно отпадането на давността за определена категория престъпления против мира и човечеството, нападение срещу гражданското население и група престъпления, извършени от предишния тоталитарен режим, сред които и престъплението "Възродителен процес", посочи той.

"Другият лъч светлина идва от лявото с инициативата на Георги Кадиев, който предлага преодоляване на дискриминационния текст за агитацията на майчин език", каза още Местан и отбеляза, че подобен дискриминационен текст сред страните от ЕС има само в България.

Изразявам своя респект към вносителите и от името на ПГ на ДПС изразявам силното си очакване, че останалите народни представители извън вносителите и от дясното, и от лявото ще узреят за необходимостта да бъдат подкрепени, заяви Местан. И добави, че ДПС като центристка либерална партия ще подкрепи и двете законодателни инициативи.

Марковски: Време е записите да се приемат в съда

http://www.cross.bg/markovski-advokat-zapisite-1467246.html

/КРОСС/Прекалено много се бави законодателната промяна, с която да се регламентира приемането на видеозаписи и снимки от местопрестъпления за доказателство в съда, смята адвокат Марин Марковски. В ефира на Нова той коментира наглия обир в квартален магазин в София, при който престъпници опряха пистолет в главата на продавачката и отмъкнаха няколко кутии цигари. Трябва с експертиза да се доказва достоверността на записите, смята юристът. Той обясни, че в Лондон отдавна е практика да се използват кадрите от камерите по улиците и от частните охранителни камери при разследвания на всякакви престъпления. Във връзка с дръзките обири, адвокат Марковски посъветва, ако станем жертва на подобно посегателство и бъдем заплашени с огнестрелно оръжие, да не се съпротивляваме по никакъв начин. Понякога извършителите са под въздействието на синтетични наркотици. В такива случаи срещу нас стои човешко същество, което всъщност не е такова, допълни Марковски.  

Amazon планира навлизане на пазара на хранителни продукти

http://www.investor.bg/web/456/a/amazon-planira-navlizane-na-pazara-na-hranitelni-produkti-195709/

Планираното разширяване на гиганта към бизнеса с храни е част от световните тенденции в търговията на дребно

Първанов: Правителството е стабилно, има гъвкави мнозинства в НС

http://offnews.bg/news/n_1/n_512004.html

С ултиматуми трудно се управлява. И ние бихме искали държавата да се оправи за няколко месеца, но това не става с ултиматуми, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов по ТВ 7, след като ПФ даде месец на правителството за да изпълни конкретни мерки.  "Ние искаме да се изпълнят постигнатите споразумения в програмата. Оттам насетне всяко ново искане ще наруши ритъма на работата на правителството, може да доведе и до дестабилизация. Но в парламента се създават гъвкави тематични мнозинства по отделни въпроси и не смятам, че към момента този кабинет е заплашен в средносрочен план", уточни Първанов. Той коментира, че връщането на ДПС във властта не е невъзможен сценарий, като се има предвид поведението им в парламента, което не е подчертано опозиционно. Лидерът на АБВ обаче не се ангажира с прогноза, тъй като това би било прекалено спекулативно. Първанов призова да се направи цялостен преглед на Конституцията, а не да се пипа на парче, защото в момента се правят промени заради съдебната власт, но политическата система е не по-малко уязвима и има нужда да бъде преразгледана. 

Мина „Чукурово” – пет месеца без заплати, от вчера и без ток

http://www.cross.bg/mina-chykyrovo-pet-mesetza-bez-zaplati-ot-vchera-i-bez-tok-1467243.html

/КРОСС/ Миньорите от „Чукурово", които си искаха заплатите за пет месеца назад, вече нямат и ток. Заради огромните задължения на дружеството вчера хората, които обитават ведомствените жилища на мината, не само не си получиха парите, но останаха и без електричество. Според много миньорски семейства от селото държавата е абдикирала и не вярват, че някой ще пожелае да им помогне.

Без субсидии за 4000 земеделски производители

http://econ.bg/Новини/Без-субсидии-за-4000-земеделски-производители_l.a_i.675873_at.1.html

Без директни субсидии могат да останат 4000 земеделски производители заради неподадени в срок заявления. Крайната дата да приемане на документи е...

Роджър Уотърс и Ник Мейсън откриха паметна плоча в завършеното от тях висше учебно заведение

http://www.cross.bg/yoturs-meiisun-pink-1467244.html

/КРОСС/Основателите на британската рок група "Пинк Флойд" Роджър Уотърс и Ник Мейсън откриха паметна плоча в завършеното от тях висше учебно заведение в Централен Лондон. По време на церемонията в "Риджънт Стрийт Политехник" където музикантите следват архитектура между 1962 и 1965 година, към Мейсън и Уотърс беше отправен въпрос от публиката за това колко е била добра групата в началото. Барабанистът на легендарната рок банда Ник Мейсън се пошегува, че ако е трябвало да участват в "Британия търси талант" сигурно нямало изобщо да минат прослушването. А Уотърс допълни: "Бяхме ужасни". Основана през 1965 година, групата "Пинк Флойд" първоначално се състои от студентите Сид Барет, Ник Мейсън, Роджър Уотърс и Ричард Райт. Стават популярни с изпълненията си на сцената на лондонския ъндърграунд в края на 60-те години на миналия век. Под творческото лидерство на Сид Барет издават два сингъла, които влизат в Ю Кей сингълс чарт и успешен дебютен албум. Те продължават да записват и да правят турнета до 1994 година. След близо две десетилетия на проблеми "Пинк Флойд" се събират отново през 2005 година за изпълнението си на Лайв Ейт, но Гилмор и Уотърс тогава заявят, че нямат планове да се съберат отново като група. Сид Барет умира през 2006, а Ричард Райт - през 2008 година.  

115 хил. ученици с родител – гурбетчия

http://www.moreto.net/novini.php?n=290463

115 хил. са учениците между 5 -и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Това показват данни от проучване на „РискМонитор”, проведено по поръчка на УНИЦЕФ. Това всъщност са 26% от децата или всеки четвърти ученик между 5-и и 11-и клас.

В Уругвай искат отмяна на накзанието на Суарес заради корупцията във ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2543195_v_urugvai_iskat_otmiana_na_nakzanieto_na_suares_zaradi/?ref=rss


Профсъюзът на футболистите в Уругвай поиска от ФИФА да отмени наказанието на Луис Суарес да не играе в девет международни мача заради ухапването на Джорджо Киелини на световното първенство през миналата година. 

Според профсъюза нападателят на "Барселона" е бил жертва на корупцията в световната футболна централа. 

"След консултация с играча профсъюзът реши да представи петиция до световния профсъюз на футболистите ФИФПро с искане този въпрос да бъде повдигнат пред...

Очакват понижение на речните нива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792303

Очаква се задържане и понижение на речните нива в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) на отделни места днес слабо ще превали в количества 1, 2 л/кв.м. В събота и неделя ще е без валежи.
Очаква се задържане и понижение на речните нива в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) на отделни места днес слабо ще превали в количества 1, 2 л/кв.м. В събота и неделя ще е без валежи.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792298

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Цветан Цветанов: В момента страната има стабилно правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792292

В момента страната има стабилно правителство. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му, доказателство за това са знаковите посещения на наши държавници в Европа и обратно. „Видима е разликата с изолацията,
В момента страната има стабилно правителство. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му, доказателство за това са знаковите посещения на наши държавници в Европа и обратно. „Видима е разликата с изолацията,

Целта е да увеличим Борисовата градина и да я запазим като парк, заяви Йорданка Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/29/2543191_celta_e_da_uvelichim_borisovata_gradina_i_da_ia/?ref=rss


Целта на новия градоустройствен план на Борисовата градина е София е тя да се увеличи и запази като парк. В момента се прави само избор на проектант, който да изготви подробния план, и предстои и публично обсъждане на предложените проекти, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Общият план ще реши много от проблемите на парка, които са възникнали в последните 25 години. "Градината не е имала устройствен план и това е позволило голяма част от нея да се завземат от частни интереси.

"Въобще не говорим за строителство или за ремонт. Ремонтите, които се правят в момента в градината, са по друга програма. Целта е да приобщим нови части към градината и те да останат като парк", заяви Фандъкова.

Сред идеите на седемте архитектурни екипа, които са се включили в конкурса на направление "Архитектура и градоустройство", са поставянето на виенско колело, повече велоалеи, реорганизация на павилионите и големи спортни комплекси и площадки.

Запитана за предстоящите местни избори, Фандъкова заяви, че няма да влиза в битки. За нея е важно кай каква работа може да свърши и кой каква работа върши.

Като приоритети за лятото Фандъкова посочи транспортната инфраструктура, образованието и околната среда. Полагат се усилия и за инвестиции в общинското здравеопазване, в социалната политика и в културната сфера.

Предстои да се пуснат в движение последните от новите 126 автобуси и се провежда процедура за още 110 нови. Ремонтът на "Дондуков" започва през следващия месец от тротоарите, а за тази година се предвиждат 32 км ремонти на улици и булеварди и 28 км за тротоари.

Целодневна акция на КАТ в София

http://sofia.actualno.com/Celodnevna-akcija-na-KAT-v-Sofija--news_475646.html

Целодневна акция ще проведат днес служители на пътна и охранителна полиция в София, съобщиха от СДВР. Ще бъдат проверявани спазването на правилата за улично движение, издирвани лица и автомобили. Ак...

Цветан Цветанов: В момента страната има стабилно правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792283

В момента страната има стабилно правителство. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му, доказателство за това са знаковите посещения на наши държавници в Европа и обратно. „Видима е разликата с изолацията,
В момента страната има стабилно правителство. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му, доказателство за това са знаковите посещения на наши държавници в Европа и обратно. „Видима е разликата с изолацията,

Сръбски вестник: Сбогом, другарю Путин!

http://www.cross.bg/surbiya-vychich-aleksandur-1467256.html

/КРОСС/ Най-тиражният вестник в съседна Сърбия днес публикува на челната си страница водеща новина, която твърди, че правителството на министър-председателя Александър Вучич официално обръща гръб на руския президент Владимир Путин. Статията е озаглавена - "Сбогом, другарю Путин!" и е илюстрирана със снимка на Вучич и руският държавен глава. Според изданието "Сърбия е направила обрат в енергийната си политика и се е обърнала към САЩ в този сектор". По този начин властите в Белград за първи път са взели решение повече да не бъдат зависими в енергийно отношение от Русия, пише още изданието и уточнява, че "Александър Вучич е приел призива на САЩ да се присъедини към газопровода идващ от Азербайджан", цитира БГНЕС. Белградският вестник публикува и кратък коментар на "руски официални лица, които твърдят, че Сърбия няма алтернатива и в бъдеще ще купува руски газ". В днешния брой на вестника е публикувано и изследване, в което се твърди, че 65 на сто от гражданите на страната определят Русия като най-добрият партньор на Сърбия.  

Лоън избегна затвора, положи общественополезен труд

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/loyn-izbegna-zatvora-polozhi-obshtestvenopolezen-trud-6036911

През 2013 г. актрисата бе осъдена да положи 240 часа общественополезен труд след инцидент на магистрала в Санта Моника през юни 2012 г.

БЧК раздава храна и вода на 286 камиона от Капитан Андреево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792284

Екипите на БЧК подкрепиха с вода и храна шофьорите на 286 камиона от ГКПП -Капитан Андреево. Това съобщи председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред Фокус.
Раздавани са им и медикаменти, допълни Григоров.
Припомняме, че във връзка с трафика на българо–турската граница и недоволството на превозвачите по отношение на
Екипите на БЧК подкрепиха с вода и храна шофьорите на 286 камиона от ГКПП -Капитан Андреево. Това съобщи председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред Фокус. Раздавани са им и медикаменти, допълни Григоров. Припомняме, че във връзка с трафика на българо–турската граница и недоволството на превозвачите по отношение на

Сръбски вестник: Сбогом, другарю Путин!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792280

Най-тиражният вестник в Сърбия публикува на челната си страница водеща новина, която твърди, че правителството на министър-председателя Александър Вучич официално обръща гръб на руския президент Владимир Путин.
Статията е озаглавена - "Сбогом, другарю Путин!" и е илюстрирана със снимка на Вучич и руския държавен глава.
Най-тиражният вестник в Сърбия публикува на челната си страница водеща новина, която твърди, че правителството на министър-председателя Александър Вучич официално обръща гръб на руския президент Владимир Путин. Статията е озаглавена - "Сбогом, другарю Путин!" и е илюстрирана със снимка на Вучич и руския държавен глава.

КАТ ще проведе целодневна акция в София

http://www.mediapool.bg/kat-shte-provede-tselodnevna-aktsiya-v-sofiya-news234671.html

Полицаите от КАТ в София ще проведат в петък акция, при която ще проверяват за спазването на правилата за улично движение, ще търсят издирвани лица и автомобили. Тя ще се извършва по метода на широкообхватния контрол, като на удобни места ще се спират едновременно няколко автомобила, съобщават от МВР. Проверките ще са в района на "Централна гара" (от 8 до 10 часа), КПП-то на изхода на София към магистрала "Тракия" (10.30 - 13.30), района на магазин "Джъмбо" на "Ботевградско шосе" (14-16 часа), бул."Сливница" - магазин "Айко" (16.30-18.30 часа) и входът на автомагистрала "Люлин" (19.00-20.00 часа).

Промените в Конституцията - да се овладее ВСС и да се сложат удобни хора, смята Нинова

http://news.ibox.bg/news/id_1669359451

Според БСП депутатката промените в Конституцията са формални и няма да се отразят на живота на хората. Червените искат оставката на Христо Иванов, защото бил злапоставил България

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792314

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Сръбски вестник: Сбогом, другарю Путин!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792275

Най-тиражният вестник в Сърбия публикува на челната си страница водеща новина, която твърди, че правителството на министър-председателя Александър Вучич официално обръща гръб на руския президент Владимир Путин.
Статията е озаглавена -
Най-тиражният вестник в Сърбия публикува на челната си страница водеща новина, която твърди, че правителството на министър-председателя Александър Вучич официално обръща гръб на руския президент Владимир Путин. Статията е озаглавена - "Сбогом, другарю Путин!" и е илюстрирана със снимка на Вучич и руският държавен глава.

България - седма в ЕС по брой порноканали

http://www.cross.bg/kanala-bulgariya-broii-1467242.html

/КРОСС/ България е на седмо място по брой на порноканали в Европейския съюз, става ясно от публикация на Independent, според която у нас има 23 канала за възрастни. На първо място е Франция със 71 канала. Изданието свързва това с образа на Париж като столица на любовта, пише „Телеграф". Германия е втора с 60 порноканала, трета е Великобритания с 36 канала. Люксембург има най-много канали на глава от населението - 15 за 543 хиляди жители. Шест фирми доставят тв канали с еротично съдържание в България. Пет от 23-те канала обаче са качествени, а останалите са пълнеж, тъй като са евтини за доставчиците на телевизия. Най-гледани у нас са френският Dorcel и XXL, Penthouse и Hustler. Петицата завършва Brazzers. Според проучване на Pornhub лидери по гледане на порно са китайците.

Никой не е искал оставката на Кадиев, категорична е Нинова

http://politics.actualno.com/Nikoj-ne-e-iskal-ostavkata-na-Kadiev-kategorichna-e-Ninova-news_475648.html

Оставката на Георги Кадиев никой не е искал. Това отсече пред bTV депутатката от БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че е била на сбирката на червените, за която се твърди, че е поискала махането на съпа...

В Коста Рика заловиха 1.7 тона кокаин

http://www.mediapool.bg/v-kosta-rika-zaloviha-17-tona-kokain-news234670.html

При полицейска акция в Коста Рика бе заловен 1.7 тона кокаин. Наркотикът е бил превозван с риболовен съд, задържан в международни води край южните тихоокеански брегове на страната. Операцията се проведе с подкрепата на Бреговата охрана на САЩ. Нарушителите опитали да се освободят от товара, като го хвърлили в морето, но пристигналите американски катери го извадили. Арестувани са трима костариканци.

След като сами си показваме задниците публично за света една контраразунавателна служба лесно може да установи хората, с които разкрития шпионин е общувал

http://cite.actualno.com/Sled-kato-sami-si-pokazvame-zadnicite-publichno-za-sveta-edna-kontrarazunavatelna-slujba-lesno-moje-da-ustanovi-horata-s-koito-razkritija-shpionin-e-obshtuval-news_475652.html

След като сами си показваме задниците публично за света, от тук нататък една контраразунавателна служба лесно може да установи хората, с които разкрития шпионин е общувал. Това каза пред bTV бившия...

БЧК раздава храна и вода на 286 камиона от Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792272

Екипите на БЧК подкрепиха с вода и храна шофьорите на 286 камиона от ГКПП -Капитан Андреево. Това съобщи председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред Фокус.
Раздавани са им и медикаменти, допълни Григоров.
Припомняме, че във връзка с трафика на българо–турската граница и недоволството на превозвачите по отношение на
Екипите на БЧК подкрепиха с вода и храна шофьорите на 286 камиона от ГКПП -Капитан Андреево. Това съобщи председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред Фокус. Раздавани са им и медикаменти, допълни Григоров. Припомняме, че във връзка с трафика на българо–турската граница и недоволството на превозвачите по отношение на

България е седма по порноканали в ЕС

http://pik.bg/българия-е-седма-по-порноканали-в-ес-news340438.html

България е седма по порноканали в ЕС

България е на седмо място по брой на порно канали в Европейския съюз, става ясно от публикация на "Индипендънт", според която у нас има 23 канала за възрастни. На първо място е Франция с цели 71 канала. "Индипендънт" свързва това с факта, че Париж е столицата на любовта, пише Телеграф.

Германия е втора с 60 порноканала, трета е Великобритания, която чувствително изостава. Там вървят 36 канала. Люксембург пък има най-много канали на глава от населението - за 543 хил. жители има 15 канала.

У нас 6 фирми доставят тв канали с еротично съдържание. Пет от 23-те канала обаче са качествени, а останалите са пълнеж, тъй като са евтини за доставчиците на телевизия. Най-гледани у нас са френският "Дорсел" и легендарният XXL, след тях се нареждат Пентхаус и Хъстлър. Петорката завършва Брейзърс.

Лидери по най-много гледане на порно са китайците, според проучване на Pornhub. Ние сме в средата на класацията по дълго гледане, под което се разбира 15-17 минути. Нашенецът наблюдава разпалените сцени 7,44 минути.

Хафъзов: Защо турският дразни? Ако арменците искат, да агитират на арменски

http://frognews.bg/news_92070/Hafazov-Zashto-turskiiat-drazni-Ako-armentsite-iskat-da-agitirat-na-armenski/

Защо говоренето на турски език дразни хората? Нима турците не заслужават някакво уважение и признание? Това кого дразни? Не ощетяваме бюджета, такива въпроси зададе по НТВ депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, който обжалвал 4-5 глоби за агитация на майчин език на обща стойност около 10 000 лв.

Севиля изпраща Левски или Черно море във втория кръг на Лига Европа

http://petel.bg/Sevilya-izprashha-Levski-ili-CHerno-more-vav-vtoriya-krag-na-Liga-Evropa__113985

Българският представител в Лига Европа, спечелил квота през турнира за Купата на България, ще започне участието си директно от втория...

Бойко Борисов разкара носителите на Купата до Девня. Там ще им връчи договора за спонсорство на клуба

http://petel.bg/Boyko-Borisov-razkara-nositelite-na-Kupata-do-Devnya--Tam-shhe-im-vrachi-dogovora-za-sponsorstvo-na-kluba__113986

По желание на Бойко Борисов кратката церемония по връчване на договора за спонсорство на Пристанище Варна към баскетболния клуб, ще бъде...

Деца разиграха опасни ситуации във Варна, за да се пазят от тях (Снимки)

http://petel.bg/Detsa-razigraha-opasni-situatsii-vav-Varna--za-da-se-pazyat-ot-tyah--Snimki-__113987

Ученици от Варна и региона се надпреварваха в доказване на знания по безопасност. Поводът беше Националното състезание – викторина...

Вълчи времена! Бедна жена дължи 20 лева за интернет! Частен бирник й взе 500 лева и залъка от устата!

http://petel.bg/Valchi-vremena--Bedna-zhena-dalzhi-20-leva-za-internet--CHasten-birnik-y-vze-500-leva-i-zalaka-ot-ustata-__113988

Заради задължение 20 лева за интернет жена с минимална работна заплата в Кюстендил е платила над 500 лева такси и разходи на частен съдебен...

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 29 май за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=290450

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес, които ще следят предимно за превишена скорост: 09:30 - 10:30 ГП I - 9, край на АМ "Черно море", в посока гр.

Разпознати са крадците, заплашили продавачка с пистолет (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792182

Продавачката, която бе заплашена с пистолет в магазин в столицата, се е отървала със счупен пръст, но и със силна уплаха и шок.
Цвети успяла да натисне паник бутона и да спаси оборота на магазина, за който работи, обясниха пред Нова телевизия собственикът Михаил Русинов и управителката на магазина.
Самата продавачка разказала,
Продавачката, която бе заплашена с пистолет в магазин в столицата, се е отървала със счупен пръст, но и със силна уплаха и шок. Цвети успяла да натисне паник бутона и да спаси оборота на магазина, за който работи, обясниха пред Нова телевизия собственикът Михаил Русинов и управителката на магазина. Самата продавачка разказала,

Гладни цигани си опекли 17 защитени костенурки

http://www.bnews.bg/article-135780

Полицията задържа нарушителите, които са от катун в района на село Овчари

Ще спре ли Конгресът на САЩ ядрената сделка с Иран?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791592

Очаква се тя да нажежи летните страсти на Капитолийския хълм
АМЕРИКАНСКИЯТ президент се съгласи да даде правото Конгресът да се произнесе за ядрения договор с Иран, който предстои да бъде сключен през юни. Разчетът е, че Конгресът няма да успее да събере нужните 2/3 от гласовете, необходими за обезсилването на евентуално президентско вето.
Очаква се тя да нажежи летните страсти на Капитолийския хълм АМЕРИКАНСКИЯТ президент се съгласи да даде правото Конгресът да се произнесе за ядрения договор с Иран, който предстои да бъде сключен през юни. Разчетът е, че Конгресът няма да успее да събере нужните 2/3 от гласовете, необходими за обезсилването на евентуално президентско вето.

Уникална българска църква под водата

http://www.cross.bg/tzurkva-tzurkvata-vodata-1467241.html

/КРОСС/Може би малцина у нас знаят за потъналата във вода църква на село Запалня, разположена в северната част на Жребчево - язовир на река Тунджа. Язовирът носи името на потопеното в него през 1965 година село Жребчево. В язовира са потънали също и бившите села Запалня и Долнo Паничeрево, пише lentata.com*. Язовирът е четвъртият по големина в България, а в североизточната му част се намира потопената църква Св. „Иван Рилски"- единственият белег, че някога на това място е имало цивилизация. Жителите на селата са изселени по време на комунистическия режим, а наводнението от 1965 унищожава всички доказателства за наличието на някакъв живот там. Оцелява само църквата, която без никаква поддръжка остава непокътната под и над водите на язовира.Сградата е доказателство за изумителното качество на строителството у нас - от снимките се вижда, че стените са незасегнати, сякаш църквата е издигната във водата и създадена да бъде там. В зависимост от налягането на водата се виждат различни части от родната забележителност. Безпилотен летателен апарат, наричан още дрон, заснема уникални снимки на единствената по рода си църква и я превръща в любопитен материал дори за чуждестранните медии. *Текст, посветен на църквата бе публикуван на 24 май, 2015 в британския „Daily Mail"    

Полицeйска правописна грешка спаси заложна къща от глоба

http://pik.bg/полицeйска-правописна-грешка-спаси-заложна-къща-от-глоба-news340437.html

Полицeйска правописна грешка спаси заложна къща от глоба

Правописна грешка в акт спаси велинградска заложна къща от 2000 лв. глоба, пише "Марица".

Вместо името на системата "Изи пей" в документа е посочено поетичното "Иди пей". Санкцията падна в съда на първа инстанция. Причина за това станаха няколко съществени пропуска в акта за установяване на административно нарушение, издаден от началника на Районното управление на полицията във Велинград. Той е съставен на 15 април, когато при проверка е установено, че обектът извършва дейност извън разрешената по Наредбата за дейността на заложните къщи - плащания на комунални сметки чрез системата на "Изи пей", с която има документирани партньорски отношения.

Нежеланото гости е по сигнал, получен още през 2013 година от Столичната дирекция на полицията за тамошни офиси от същата верига, в които от рекламните пана е видно, че посредничат при тези плащания. Във Велинград проверяващите се натъкват на същите пана, затова налагат глоба от 2000 лева.

Тя обаче е успешно обжалвана, и то не само заради "Иди пей" в наказателното постановление. В документацията като извършител е посочен управителят на заложната къща, а не самата тя, която извършва дейността си по правилата в посочената наредба. Освен това е наложена глоба на служителя като физическо лице, а не имуществена санкция на фирмата като юридическо. Магистратите от Районния съд във Велинград преценяват, че е нарушено правото на санкционирания човек - той не е бил в състояние да научи точно за какво нарушение е наказан. Наказателното постановление е отчетено. Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

Корнелия Нинова: БСП е твърдо против и съдебната, и пенсионната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/29/2543176_korneliia_ninova_bsp_e_tvurdo_protiv_i_sudebnata_i/?ref=rss


БСП е твърдо против правителствените предложения както за реформа на съдебната власт, така и за промени в правилата за пенсиониране, няма да ги подкрепи и предлага собствени решения. Това потвърди в интервю за Би Ти Ви депутатът от левицата Корнелия Нинова. 

Зад предложените конституционни промени социалистите виждат опит за политическа подмяна на персоналния състав на Висшия съдебен съвет. "Променяме закона и структурата, за да е повод за персонална промяна", коментира тя, като по този начин припомни практики и на предишните управления. 

По повод отказа на парламентарната група нейният член -  зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов да оглави парламентарната комисия за промените в конституцията, както предложи ГЕРБ, Нинова поясни:  "Не споделяме тези реформи, затова е недопустимо по процесуални причини да оглавим тази комисия". Вчера БСП излъчи Май Манолова и Чавдар Георгиев за членове на временното звено.

"Хората никак няма да усетят промените в конституцията," заяви Нинова по повод усещането на обществото за безнаказаност на нарушителите на реда, засилено след конфликта в Гърмен. 

Нинова даде пояснения и за поисканата вчера от БСП оставка на правосъдния министър Христо Иванов. Според нея той е извършил сериозно нарушение като юрист и е злепоставил България в чужбина като е внесъл за ратификация засекретено споразумение, подписано между прокуратурата и Международния наказателен съд в Хага. Според левицата документът не подлежи на ратификация и не е трябвало да бъде внесен, освен това депутатите не били запознати с текста му, който им бил преразказан. 

Нинова призна, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е положил усилия да постигне подкрепа за промените в правилата за пенсиониране, но според нея не  е успял. "Цели гилдии и политически партии не го подкрепят", каза тя.

Депутатът от БСП изтъкна, че кабинетът предлага невъзможни за изпълнение правила - осигурителен стаж от 40 г. и възраст от 65 г. "Това означава на 25 години да си започнал работа и да нямаш пропуснат ден", посочи тя.

Затова левицата предлага свой вариант - замразяване на възрастта и стажа, увеличаване на осигуровките с 3 процентни пункта и на максималния осигурителен доход.  

Шестима са привлечени като обвиняеми във връзка с инцидента в с. Гърмен

http://press.mvr.bg/NEWS/news150529_03.htm

МВР и прокуратурата започнаха три разследвания, съвместните  оперативно-издирвателни и следствени действия продължават

26% от децата са с един родител гурбетчия

http://society.actualno.com/26-ot-decata-sa-s-edin-roditel-gurbetchija----news_475641.html

115 хил. са учениците между 5 -и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Това показват данни от проучване на "РискМонитор", проведено по поръчка на УНИЦЕФ. Това всъщност ...

Фандъкова: Аз няма да влизам в битки за кметския стол

http://sofia.actualno.com/Fandykova-Az-njama-da-vlizam-v-bitki-za-kmetskija-stol-news_475649.html

"Аз няма да влизам в битки за кметския стол. Изборите са далече и едва ли хората мислят сега за нещата, които ще стават през октомври. Гражданите се интересуват от това, което вече е направено и ...

На път: Щрихи от Диарбекир

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/05/29/2540381_na_put_shtrihi_ot_diarbekir/?ref=rss


В нашите представи Анадола (някога Анатолия) звучи някак далечно и изостанало, имащо повече общо с други нрави и епохи. И в известен смисъл е точно така.

Тръгвайки от Истанбул за тази южна част на Турция, човек попада в друг свят, който по-скоро навява впечатления от съседните Иран, Ирак и Сирия. Но тук също така минават реките Тигър и Ефрат, които точно като по учебник са източник на зеленината в тази част на Месопотамия (която не обхваща цялата Анадола).

В началото на...

Нова апаратура в БАН позволява да се развива наука на световно ниво

http://www.cross.bg/izsledvaniya-surdechna-nedostatuchnost-1467240.html

/КРОСС/Институтът по молекулярна биология на БАН вече има всички шансове да развива наука на световно ниво. С финансиране по европроект учените там разполагат със свръхмодерна апаратура, която им позволява въвеждането на качествено нови изследвания - в търсене на мутациите в основата на различни заболявания, синтез и изпитания на лекарства. И вече са започнали няколко важни за медицината проекти. Току що разопакован, свръхмодерен масспектрометър вече доказва пряката си полза. В момента изследва серумни проби от пациенти с атеросклероза в търсене на белтъци, които могат да предскажат развитие на сърдечна недостатъчност. И вече са намерили сериозен кандидат. За този белтък ние сме установили, че попада в групата, която определят по-голяма вероятност и риск от развитие на сърдечна недостатъчност, обясни доц. Маргарита Апостолова - ръководител на "Медикобиологични изследвания", ИМБ-БАН, цитирана от БНТ.   За подобен анализ до преди седмици изпращали пробите си в чужбина. Сега обаче този красавец за милион и половина ще ускори невероятно въвеждането на диагностичен тест за сърдечна недостатъчност. Освен за научни, той е незаменим и за медицински изследвания, например защо едно лекарство не може да действа на болния. В съседната стая пък не могат да се нарадват на микро-калориметъра. Сега измерват взаимодействието на онези молекури, проектирани с помощта на суперкомпютър - в търсене на лекарство срещу множествената склероза

Регистрации, направени в нарушение на закона, ще бъдат служебно заличени

http://www.cross.bg/registratziya-byuletinite-zelenogorski-1467239.html

/КРОСС/Реформаторският блок внесе промени в Закона за гражданската регистрация, с които да се анулират всички адресни регистрации, направени в нарушение на законодателството. В ефира на БНР Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, поясни, че една от основните идеи е да бъде продобрен съществуващият закон. Ако се окаже,че има регистрации, които са направени в нарушение на съществуващия закон, те да бъдат служебно заличени. Ако регистрацията е незаконно направена, тя се заличава директно, обясни той. Нашата идея е да направим така,че и местните власти, и колегите в ГРАО и МРРБ да се съобразяват с действащия закон и да не позволяваме изборния туризъм. Ние въведохме текстове и по отношение на хотели, подслони или търговски обекти. Изискването е тази регистрация да е в рамките на 4 месеца. Ако приемем, че летният сезон е 4 месеца и това са хора, които работят там през туристическия сезон, тази регистрация да важи 4 месеца. ще се направи проверка и ще се заличат само тези, които са незаконни. Ние въвеждаме различни изисквания, които гарантират, че ще се спазва закона. Има предвидени и санкции, каза още Зеленогорски.  За предстоящото отпечатване на бюлетини за изборите през есента Зеленогорски обясни: Преди няколко дни имаше председателски съвет на НС и тогава се видяхме и с колегите от ЦИК и ръководството на печатницата. Мнението на РБ е,че не трябва за променяме Избирателния кодекс по отношение на защитите на бюлетините

В САЩ свалиха от самолет плачещо бебе, застрашавало сиигурността

http://www.moreto.net/novini.php?n=290467

Американската авиокомпания United Airlines свали от самолета канадската певица Сара Блекууд, тъй като поведението на нейното двугодишно дете застрашавало сигурността на полета. Вокалистката на известната рок банда Walk Off the Earth планирала да лети в сряда вечерта от Сан Франциско до Ванкувър със сина си Джорджо.

Всеки четвърти ученик има родител гурбетчия

http://www.mediapool.bg/vseki-chetvarti-uchenik-ima-roditel-gurbetchiya-news234669.html

Общо 115 000 са учениците между 5-и и 11-и клас, които имат поне един родител, работещ в чужбина. Това показват данни от проучване на “РискМонитор”, проведено по поръчка на УНИЦЕФ. Това са 26% от децата в тази възрастова група. “Тревожното е, че те са оставени без родителски надзор и имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече“, обяснява социоложката Петя Кабакчиева пред “Монитор“. Близо 40% от тези деца са посещавали Детска педагогическа стая и боледуват повече от останалите. Проблемът при тези ученици е, че попечителството върху тях не е уредено и на практика те са лишени от основни права, свързани със защитата на здравето им и реакции при противообществени прояви. Чести са случаите, когато децата заминават при родителите си преди завършването на учебната година и се връщат след началото на следващата. Въпреки това обаче те остават ученици на съответното школо по документи, защото заради делегираните бюджети, училищата са заинтересовани от задържането на децата. При по-големите ученици дългите отсъствия от училище не се свързват непременно с миграцията на родителите, а с тяхното лично заминаване на гурбет. Така например гимназисти от Шумен и Благоевград заминавали за по два месеца през зимата да секат елхи в горските стопанства на Испания, Италия и Белгия. Други пък напускат преди края на втория срок и се връщат след началото на следващата година, като работят през лятото в сферата на общественото хранене в Италия или пък на земеделието в Гърция. По тази схема при краткосрочна миграция децата надхвърлят официално разрешения брой отсъствия по уважителни причини. От една страна училищните ръководства не отразяват тези отсъствията заради делегираните бюджети, които им осигуряват средства за брой записани ученици. От друга страна обаче учителите и просветните инспектори толерират ученическия гурбет, заради самото дете, защото веднъж изключено от системата, нараства рискът то изобщо да не завърши средно образование.

Джамбазки: Село Марчево е един малък индийски щат

http://pik.bg/джамбазки-село-марчево-е-един-малък-индийски-щат-news340431.html

Джамбазки: Село Марчево е един малък индийски щат

В България има липса на неизбежност на наказанието, каза българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по Би Ти Ви.

Това, което най-много вреди, е битовата престъпност, това вреди на хората най-много, особено в по-малките населени места. Ако има затвор, наказание, принудителен труд, извършителите ще се стараят да не го правят. Центърът на София вече се нарича "малкият Багдад", добави той и подчерта, че ни очаква мрачно бъдеще.

"Държавата отказва правосъдие, защото няма капацитет да гледа делата ли, попита той и констатира пандемия от етническа и битова престъпност. Защото част от тези хора са ходещи бюлетинки и внушението, че те имат само права, без задължения. Село Марчево е един малък индийски щат, подчерта Джамбазки. Според него там най-много от набезите и кражбите на циганите им е писнало на българите мюсюлмани. Ахмед Башев е направил всичко възможно пришълците да се нанесат в катуна "Кремиковци", който иначе е технологичен парк с откраднати европейски пари.

ООН обмисля дали да се откаже от работата си с ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2543183_oon_obmislia_dali_da_se_otkaje_ot_rabotata_si_s_fifa/?ref=rss


Организацията на обединените нации може да се откаже от по-нататъшна работа с ФИФА заради разразилия се корупционен скандал в световната футболна централа. За това намекна говорителят на ООН Стефан Дюжерик. 

"Наблюдаваме случващото се в Цюрих. В момента разглеждаме много внимателно съществуващите партньорства и следим внимателно как се развива ситуацията", каза Дюжарик. 

Двете организации често си партнират в кампании за промотиране на здраве, равенство между половете,...

В България се влиза твърде лесно в болница, твърди професор

http://www.cross.bg/pandev-bolnite-bolnitza-1467238.html

/КРОСС/Намаляването на администрацията в болниците ще освободи повече пари за болните, включително за профилактични изследвания, каза проф. Румен Пандев от университетската болница „Царица Йоана - ИСУЛ" в София, който е председател на организационния комитет на шестата работна среща на Европейската асоциация на ендокринните хирурзи, която започна край Варна. Форумът се провежда за пръв път в Източна Европа и в него участват повече от 120 специалисти от над 90 университетски центъра в Европа, Южна Корея, Япония. Като проблем за системата проф. Пандев посочи и това, че в България се влиза твърде лесно в болница. По думите му не всяко заболяване изисква такава стъпка, но се пристъпва към хоспитализация, тъй като лечебните заведения вземат пари за приет, а не за излекуван пациент. Много от болниците са се превърнали в предприятия за здравни услуги, посочи Пандев. На настоящата среща на Европейската асоциация ще бъдат разгледани нови препоръки за лечение на пациенти с ендокринни заболявания, които са разпространени от Оксфорд, посочи Пандев. По думите му идеята е лечението на болните с рак на щитовидната жлеза вече да не бъде толкова агресивно дори при тумори над 2 см. В голяма част от случаите този тип рак е лечим и не е нужно да се прилага радикален подход, обясни лекарят. Според него намаляването на агресията при лечението ще помогне и за снижаване на страха у пациентите

Мъж ще живее с бъбрек от майка си

http://pik.bg/мъж-ще-живее-с-бъбрек-от-майка-си-news340430.html

Мъж ще живее с бъбрек от майка си

Поредна трансплантация на бъбрек от жив донор извършиха специалистите в столичната Александровска болница, съобщава „Преса”.

38-годишният Тодор от Димитровград страда от бъбречна недостатъчност. Състоянието му се влошило критично през февруари тази година. Оттогава той е на хемодиализа. Заради дългото чакане за нов орган 61-годишната му майка Емилия решава, че ще дари единия си бъбрек.Операцията започва вчера около 10.30 ч. и е извършена от началника на Клиниката по урология проф. Петър Симеонов и екипа му. Около 13 ч. двамата пациенти вече бяха преместени в реанимация. „Нямаше никакви усложнения. Емилия и Тодор се справиха чудесно и са в добро общо състояние. Ще трябва да стоят в отделението до понеделник”, обясни проф. Симеонов.

Това е шеста трансплантация от жив донор, от общо 14, която специалистите в Александровска болница са извършили от началото на тази година. Интересно е, че за 2012 г. в цялата страна трансплантираните от жив донор са били деветима, шест от които в „Александровска”.

Към момента 887 българи чакат за нов бъбрек според данни на агенцията по трансплантация. За черен дроб са 37, други 21 имат спешна нужда от сърце. 10 са в списъка на чакащите за бял дроб, 8 – за панкреас, 1- за тънко черво. Въпреки че един починал може да спаси до 8 души в нужда с органите си, приживе 2767 българи категорично са отказали да бъдат дарители.

Сестрата на Ким Чен-ун май е родила...

http://www.bnews.bg/article-135779

Южнокорейски медии правят извода от поява на Ким Йо-чен на публично събитие след отсъствие

Първанов иска президентска република

http://frognews.bg/news_92069/Parvanov-iska-prezidentska-republika/

Няма как да се случи. Имаше вариант с Борисов да се срещнем през 2006 г., но не се случи, не вярвам да стане и сега, заяви по ТВ 7 президентът Георги Първанов в коментар на вероятността на президентските избори да се сблъска със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. Президентската република ще направи държавата по-силна, смята обаче Първанов.

12 австралийки се опитаха да се присъединят към Ислямска държава

http://asia.actualno.com/12-avstralijki-se-opitaha-da-se-prisyedinjat-kym-Isljamska-dyrjava-news_475643.html

Дванадесет млади австралийски жени са направили опит да напуснат Мелбърн, за да се присъединят към радикалната групировка „Ислямска държава“, съобщи BBC, позовавайки се на информ...

Инфлацията в Япония се забави до едва 0,3% през април

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-iaponiia-se-zabavi-do-edva-03-prez-april-195707/

Темпът на покачване на потребителските цени в страната остана доста под разширението от 2,2% месец по-рано

12 министри на парламентарен контрол

http://pik.bg/12-министри-на-парламентарен-контрол-news340429.html

12 министри на парламентарен контрол

По време на парламентарния контрол се предвижда да бъдат изслушани дванайсет министри.

Георги Кадиев от БСП иска да узнае повече подробности от Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, по случая с полета на премиера Бойко Борисов до Разград при откриването на нова трибуна на стадиона на „Лудогорец“.

Десислав Чуколов от Атака ще поиска информация от Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи, какви мерки е предприело МВР в община Гърмен.

Миглена Александрова също от ПГ на Атака ще отправи въпрос към Даниел Митов, министър на външните работи, във връзка проведената среща на външните министри в Будапеща за обсъждане развитието на проекта "Турски поток" в Будапеща, в която България не бе представена.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин от БСП ще зададе въпрос на своя наследник относно кандидатурата на България за генерален секретар на ООН.

Просветният министър проф. Тодор Танев ще разясни политиката си за противодействие на агресията в училище, като информацията е поискана от Корнелия Маринова от ГЕРБ.

Към министъра на земеделието и храните Десислава Танева ще бъдат отправени цели 22 въпроса. Един от тях е във връзка с политиката на МЗХ по осъществяването на контрола по безопасност на храните.

Димитър Делчев от Реформаторския блок ще поиска информация от Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, Закона за предотвратяване на корупцията.

 Въпросът на Емил Симеоново към финансовия министър Владислав Горанов е относно схема за контрабанда на цигари на ГКПП "Капитан Андреево", разкрита от органите на МВР и Прокуратурата.

Андреев: Не одобрявам помпозността на Ненчев

http://frognews.bg/news_92068/Andreev-Ne-odobriavam-pompoznostta-na-Nenchev/

Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност, заяви по БТВ Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба „Военно информация”.

Нинова: Никой не е искал оставката на Кадиев (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792249

Промените в Конституцията няма да доведат до намаляване на битовата престъпност. Ромските къщи в гетата също няма да се бутат без последствия, няма да има по-строги наказания и за по-дребните кражби. Промените се правят единствено с цел да се овладее ВСС и да се сложат удобните хора. Това каза депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова пред
Промените в Конституцията няма да доведат до намаляване на битовата престъпност. Ромските къщи в гетата също няма да се бутат без последствия, няма да има по-строги наказания и за по-дребните кражби. Промените се правят единствено с цел да се овладее ВСС и да се сложат удобните хора. Това каза депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова пред

Нинова: Никой не е искал оставката на Кадиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792252

Промените в Конституцията няма да доведат до намаляване на битовата престъпност. Ромските къщи в гетата също няма да се бутат без последствия, няма да има по-строги наказания и за по-дребните кражби. Промените се правят единствено с цел да се овладее ВСС и да се сложат удобните хора. Това каза депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова пред
Промените в Конституцията няма да доведат до намаляване на битовата престъпност. Ромските къщи в гетата също няма да се бутат без последствия, няма да има по-строги наказания и за по-дребните кражби. Промените се правят единствено с цел да се овладее ВСС и да се сложат удобните хора. Това каза депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова пред

Днес варненчета показват знания по безопасност на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=290457

Днес от 10:00 часа, в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе национално състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Община Варна. Състезанието бележи началото на лятната ваканция на децата и е заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР - Варна през 2001 година.

Блатер oтново бе избран за президент на ФИФА въпреки корупционния скандал

http://www.mediapool.bg/blater-otnovo-be-izbran-za-prezident-na-fifa-vapreki-koruptsionniya-skandal-news234668.html

Сеп Блатер бе избран за пети пореден път за президент на ФИФА въпреки корупционния скандал, който разтресе футболната асоциация. 79-годишният швейцарец остава начело на световната футболна централа, след като единственият му опонент йорданският принц Али бин ал-Хюсеин си направи отвод преди повторното гласуване. Блатер получи 133 гласа при първоначалното гласуване срещу 73 на своя опонент - Али бин ал-Хюсеин. Това прати избора на повторно гласуване, тъй като победителят се нуждаеше от 140 гласа, което е 2/3 от общия брой на асоциациите, имащи право на вот. Преди да се проведе второто гласуване, съперникът на Блатер се отказа. ”Това беше едно прекрасно пътуване. Искам да благодаря на всички, които бяха достатъчно смели, за да ме подкрепят, но аз ще се оттегля от надпреварата. Желая ви всичко най-добро за в бъдеще“, заяви Али бин ал-Хюсеин при отвода си. Така Блатер ще продължи да бъде начело на ФИФА до 2019 година, с което ще направи 21 години на поста. Гласуването беше анонимно, но предварително срещу кандидатурата на Блатер се обявиха много европейски страни, САЩ и Канада. Той обаче се ползва със силна подкрепа от федерациите в Азия и Африка. В изказването си пред делегатите на конгреса в Цюрих Блатер разви тезата за конспирация срещу него, като посочи, че е възможно арестът на висшите функционери на ФИФА неслучайно да се е случил само два дни преди конгреса. Освен това според него скандалът е свързан с избора на домакините на финалите на световното първенство през 2018 и 2022 година – Русия и Катар. Арестите бяха извършени по разследване в САЩ, които също бяха сред кандидатите да приемат световното първенство. "Трябва да се борим срещу корупцията" Блатер каза, че корупционният скандал е хвърлил сянка върху ФИФА и конгреса, която делегатите трябва заедно да разсеят. "Призовавам всички вас за обединение и силен отборен дух, за да правим правилните крачки заедно. Не винаги е лесно, така че само с пълно обединение можем да заличим проблемите, които бяха създадени в последно време. Ние сме тук, за да решаваме именно тях. Важно е да вървим напред и е важно да го правим с прозрачност. Трябва да се борим срещу корупцията, срещу манипулирането на резултати от мачове, срещу расизма и дискриминацията", заяви Блатер пред делегатите в Цюрих. Той коментира, че световната футболна централа се нуждае от еволюция, а не от революция, каквато предлага неговият опонент Мохамед Бин Хамам. "Нямаме нужда от революция вътре във ФИФА, а от неспирна еволюция и развитие на играта и на нашата организация. В тези  бурни времена ФИФА се нуждае на първо място от стабилност, последователност и надеждност", коментира Блатер в предизборния си манифест до всички федерации, членки на ФИФА. Изказването му бе прекъснато от две палестинки, които настояха за изваждането на Израел от ФИФА. По-късно работата на конгреса пък бе спряна за кратко заради бомбена заплаха. Натискът срещу Блатер се засилва Блатер търпи от много години сериозни критики за корупция, но досега в типичния си стил отхвърля всички обвинения и успява да отиграе ситуацията в своя полза. Натискът срещу него обаче непрекъснато се усилва. В петък премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова президента на ФИФА да подаде оставка възможно най-скоро, защото не може при такива сериозни обвинения, повдигнати срещу хора от ФИФА, човек да се прави, че нищо не се случва в организацията. Канцлерът на Германия Ангела Меркел от своя страна посочи, че е спешно необходимо във ФИФА да има прозрачност и федерацията да се прочисти от "мръсните практики".

Блатер близо до пети мандат начело на ФИФА - видя конспирация срещу себе си

http://www.mediapool.bg/blater-blizo-do-peti-mandat-nachelo-na-fifa---vidya-konspiratsiya-sreshtu-sebe-si-news234668.html

Шефът на ФИФА Сеп Блатер се изкара напълно невинен за поголовната корупцията, пропила футболната асоциация, и ще се опита да спечели пети пореден президентски мандат въпреки призивите на международната общност да бъде отложен конгресът на ФИФА заради жестокия корупционен скандал. Единственият съперник на Блатер за президентския пост е 39-годишният йордански принц Али. Победителят ще бъде решен с тайно гласуване от 209-те членове на организацията. Председателите на футболните федерации на САЩ и Канада обявиха, че ще гласуват срещу Блатер, но въпреки това се очаква той да излезе краен победител заради подкрепата в Азия, Африка и Латинска Америка. Принц Али пък се ползва с подкрепата на голяма част от Европа, отбелязва ББС. Във втория ден на конгреса Блатер разви тезата за конспирация срещу него, като посочи, че е възможно арестът на висшите функционери на ФИФА неслучайно да се е случил само два дни преди конгреса. Освен това според него скандалът е свързан с избора на домакините на финалите на световното първенство през 2018 и 2022 година – Русия и Катар. Арестите бяха извършени по разследване в САЩ, които също бяха сред кандидатите да приемат световното първенство. "Трябва да се борим срещу корупцията" Блатер каза, че корупционният скандал е хвърлил сянка върху ФИФА и конгреса, която делегатите трябва заедно да разсеят. "Призовавам всички вас за обединение и силен отборен дух, за да правим правилните крачки заедно. Не винаги е лесно, така че само с пълно обединение можем да заличим проблемите, които бяха създадени в последно време. Ние сме тук, за да решаваме именно тях. Важно е да вървим напред и е важно да го правим с прозрачност. Трябва да се борим срещу корупцията, срещу манипулирането на резултати от мачове, срещу расизма и дискриминацията", заяви Блатер пред делегатите в Цюрих. Изказването му бе прекъснато от две палестинки, които настояха за изваждането на Израел от ФИФА. По-късно работата на конгреса пък бе спряна за кратко заради бомбена заплаха. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке поясни, че след консултации между ръководителите на организацията и местните власти е било решено да бъде проверена цялата територия в залата. Натискът срещу Блатер се засилва Блатер търпи от много години сериозни критики за корупция, но досега в типичния си стил отхвърля всички обвинения и успява да отиграе ситуацията в своя полза. Натискът срещу него обаче непрекъснато се усилва. В петък премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова президента на ФИФА да подаде оставка възможно най-скоро, защото не може при такива сериозни обвинения, повдигнати срещу хора от ФИФА, човек да се прави, че нищо не се случва в организацията. Канцлерът на Германия Ангела Меркел от своя страна посочи, че е спешно необходимо във ФИФА да има прозрачност и федерацията да се прочисти от "мръсните практики". Председателите на футболните федерации на САЩ и Канада вече обявиха, че ще гласуват срещу Блатер. “Американската сокър федерация (US Soccer) ще гласува за принц Али бин Хюсеин. Това е вот за добро управление на ФИФА и обещание за нашия спорт”, написа Сунил Гюлати. Неговият колега в канадската федерация Виктор Монталиани направи същото съобщение: “Нашият съвет на директорите реши да гласува за принц Али бин Хюсеин, тъй като ние не можем да подкрепим политическото ръководство на ФИФА”, написа той в Туитър. “Искаме да бъдем в челните редици на реформата в световния футбол, за да се гарантира, че те са направени по бърз и прозрачен начин”, декларира Монтелиани. Преди ден председателят на европейската футболна асоциация УЕФА Мишел Платини също поиска промени във ФИФА. Той настоява федерациите на европейските страни да гласуват срещу Блатер.

Блатер близо до пети мандат начело на ФИФА

http://www.mediapool.bg/blater-blizo-do-peti-mandat-nachelo-na-fifa-news234668.html

Шефът на ФИФА Сеп Блатер се изкара напълно невинен за поголовната корупцията, пропила футболната асоциация, и ще се опита да спечели пети пореден президентски мандат въпреки призивите на международната общност да бъде отложен конгресът на ФИФА заради жестокия корупционен скандал. Единственият съперник на Блатер за президентския пост е 39-годишният йордански принц Али. Победителят ще бъде решен с тайно гласуване от 209-те членове на организацията. Председателите на футболните федерации на САЩ и Канада обявиха, че ще гласуват срещу Блатер, но въпреки това се очаква той да излезе краен победител заради подкрепата в Азия, Африка и Латинска Америка. Принц Али пък се ползва с подкрепата на голяма част от Европа, отбелязва ББС. Във втория ден на конгреса Блатер разви тезата за конспирация срещу него, като посочи, че е възможно арестът на висшите функционери на ФИФА неслучайно да се е случил само два дни преди конгреса. Освен това според него скандалът е свързан с избора на домакините на финалите на световното първенство през 2018 и 2022 година – Русия и Катар. Арестите бяха извършени по разследване в САЩ, които също бяха сред кандидатите да приемат световното първенство. "Трябва да се борим срещу корупцията" Блатер каза, че корупционният скандал е хвърлил сянка върху ФИФА и конгреса, която делегатите трябва заедно да разсеят. "Призовавам всички вас за обединение и силен отборен дух, за да правим правилните крачки заедно. Не винаги е лесно, така че само с пълно обединение можем да заличим проблемите, които бяха създадени в последно време. Ние сме тук, за да решаваме именно тях. Важно е да вървим напред и е важно да го правим с прозрачност. Трябва да се борим срещу корупцията, срещу манипулирането на резултати от мачове, срещу расизма и дискриминацията", заяви Блатер. Изказването му бе прекъснато от две палестинки, които настояха за изваждането на Израел от ФИФА. Блатер търпи от много години сериозни критики за корупция, но досега в типичния си стил отхвърля всички обвинения и успява да отиграе ситуацията в своя полза. Натискът срещу него обаче непрекъснато се усилва. САЩ и Канада срещу Блатер Председателите на футболните федерации на САЩ и Канада обявиха обаче, че ще гласуват срещу Блатер. “Американската сокър федерация (US Soccer) ще гласува за принц Али бин Хюсеин. Това е вот за добро управление на ФИФА и обещание за нашия спорт”, написа Сунил Гюлати. Неговият колега в канадската федерация Виктор Монталиани направи същото съобщение: “Нашият съвет на директорите реши да гласува за принц Али бин Хюсеин, тъй като ние не можем да подкрепим политическото ръководство на ФИФА”, написа той в Туитър. “Искаме да бъдем в челните редици на реформата в световния футбол, за да се гарантира, че те са направени по бърз и прозрачен начин”, декларира Монтелиани. Преди ден председателят на европейската футболна асоциация УЕФА Мишел Платини също поиска промени във ФИФА. Той настоява федерациите на европейските страни да гласуват срещу Блатер.  

САЩ и Канада ще гласуват за свалянето на Сеп Блатер

http://www.mediapool.bg/sasht-i-kanada-shte-glasuvat-za-svalyaneto-na-sep-blater-news234668.html

Председателите на футболните федерации на САЩ и Канада обявиха, че ще гласуват срещу Сеп Блатер за шефската позиция във ФИФА. Те ще подкрепят принц Али, който е единственият му съперник . “Американската сокър федерация (US Soccer) ще гласува за принц Али бин Хюсеин. Това е вот за добро управление на ФИФА и обещание за нашия спорт”, написа Сунил Гюлати. Неговият колега в канадската федерация Виктор Монталиани направи същото съобщение: “Нашият съвет на директорите реши да гласува за принц Али бин Хюсеин, тъй като ние не можем да подкрепим политическото ръководство на ФИФА”, написа той в Туитър. “Искаме да бъдем в челните редици на реформата в световния футбол, за да се гарантира, че те са направени по бърз и прозрачен начин”, декларира Монтелиани. Преди ден председателят на европейската футболна асоциация УЕФА Мишел Платини също поиска промени във ФИФА. Той настоява федерациите на европейските страни да гласуват срещу Блатер. За поста президент на ФИФА се борят двама души. Сеп Блатер се надява да остане начело за пети мандат, а към този пост се е устремил йорданският престолонаследник принц Али бин ал Хусейн. В четвъртък вечерта Сеп Блатер произнесе прочувствена реч, с която се изкара напълно невинен за поголовната корупцията, пропила ФИФА. "Доста хора се опитват да ме изкарат виновен за корупцията. Истината е, че аз няма как да следя всички по всяко едно време", каза той на церемонията на откриването на конгреса на организацията. Преди ден швейцарските власти арестуваха девет високопоставени служители на ФИФА по подозрения за корупция за стотици милиони долари, пране на пари и рекет. "Тези, които са корумпирани във футбола, са малцинство и трябва да си понесат последствията за действията си. Футболът не може да бъде изключение за законите. Като цяло в света не бива да има място за корупция. Загубихме доверие у доста хора и сега трябва да си го върнем, като си го заслужим обратно", каза Блатер. "Настават безпрецедентни и трудни времена за ФИФА. Вярвам, че ще се съгласите с мен. Събитията от вчера ще хвърлят една голяма сянка върху футбола и предстоящия конгрес. Действията на определени лица ще донесат само срам върху футбола. Ние не бива да позволим репутацията на ФИФА и футбола като цяло да продължи да бъде цапана. Това трябва да спре сега", каза той, без да направи връзка между себе си и призива, че “това трябва да спре сега“.

"Копърки" на всеки километър! Таксиджиите имали лоби сред депутатите

http://pik.bg/копърки-на-всеки-километър-таксиджиите-имали-лоби-сред-депутатите-news340422.html

"Копърки" на всеки километър! Таксиджиите имали лоби сред депутатите

Официално нямаме оплаквания от чужденец, който е платил огромна сметка за превоз от терминал на Летище София до дадена точка в столицата, заяви пред Нова телевизия Владимир Колев, главен директор на "Автомобилна администрация".

Цветомир Михов, депутат от ГЕРБ, напомни, че не е такава практиката по света. Той напомни обаче, че не бива да се слагат под един знаменател всички таксиметрови шофьори у нас. Коментарите на Михов и Колев са по повод репортаж на предаването "Господари на ефира", в който бяха разкрити измамите на таксиметрова фирма. Народният представител от ГЕРБ напомни, че много от таксиметровите превозвачи имат доста сериозно лоби сред депутатите.

Той поясни, че всеки път, когато се повдигне въпросът за промяна на Закона, бакшишите заплашват с протести, а от тях се плаши всяка една партия. Михов съобщи, че има справка за платени данъци на много фирми. Една от тях е за фирма в Габрово, която има 88 таксита, а е платила данък за 2014 година от 40 лв. Владимир Колев съобщи още, че се води комплексна проверка на "копърките" заради репортажа на "Господарите". Колев препоръча, когато някой пострада от голяма сметка, да звъни на телефон 112, да съобщи номера на автомобила и ще бъдат предприети необходимите мерки.

Появи се пистолетът, с който е убит Борис Немцов

http://petel.bg/Poyavi-se-pistoletat--s-koyto-e-ubit-Boris-Nemtsov__113981

Следователите, които работят по делото за убийството на опозиционния политик Борис Немцов, може би са намерили своята най-важна улика -...

Абитуриентът Майкъл Петров смая съучениците си! Ето как "кацна" на бала си! (видео)

http://petel.bg/Abiturientat-Maykal-Petrov-smaya-sauchenitsite-si--Eto-kak-katsna-na-bala-si---video-__113983

Най-атрактивните абитуриенти във Враца, а сигурно и в по-широк мащаб се оказаха тези на финала на баловете в града. Майкъл Петров от СОУ...

Методи Андреев: Не одобрявам, че Ненчев отвори така помпозно досиетата на военното разузнаване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792245

Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност. Това заяви пред Би Ти Ви Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба „Военна информация”.
В сряда Ненчев оповести на брифинг, че е издал заповед военното разузнаване да предаде
Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност. Това заяви пред Би Ти Ви Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба „Военна информация”. В сряда Ненчев оповести на брифинг, че е издал заповед военното разузнаване да предаде

Бюлетините с едно име - вън от печатницата на БНБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791595

Има изход за нормите в Изборния кодекс, които не могат да бъдат изпълнениДимитър ДимитровТекстовете в сегашния Изборен кодекс, които поставят свръхвисоки технически изисквания към отпечатването на бюлетините бяха написани в истеричната атмосфера на т.нар. афера „Костинброд“. Още тогава беше ясно, че тези изисквания могат да се реализират на
Има изход за нормите в Изборния кодекс, които не могат да бъдат изпълнениДимитър ДимитровТекстовете в сегашния Изборен кодекс, които поставят свръхвисоки технически изисквания към отпечатването на бюлетините бяха написани в истеричната атмосфера на т.нар. афера „Костинброд“. Още тогава беше ясно, че тези изисквания могат да се реализират на

Методи Андреев: Не одобрявам, че Ненчев отвори така помпозно досиетата на военното разузнаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792236

Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност. Това заяви пред Би Ти Ви Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба „Военна информация”.
В сряда Ненчев оповести на брифинг, че е издал заповед военното разузнаване да предаде
Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност. Това заяви пред Би Ти Ви Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба „Военна информация”. В сряда Ненчев оповести на брифинг, че е издал заповед военното разузнаване да предаде

Путин готви военен удар през лятото?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253626_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE%3F

 - НАТО и ОССЕ съобщават, че към фронтовата линия се насочват руски танкове и артилерия. Също така, на разделителната линия в близост до Донецк са забелязани зенитно ракетни комплекси Стрела -10, които се използват за поддръжка при наземни бойни действия. Каква е целта на разполагането на военна техника? Може ли са предположим, че става дума просто за подсилване на фронтовата линия?

- Когато говорят за възможни рискове, свързани с разполагането на военна техника в непосредствена близост до линията на фронта и, следователно, с неспазване на Минските споразумения, анализаторите от ОССЕ по въпросите на разоръжаването и военните експерти на НАТО се придържат към задачите, които изпълняват в Украйна.

По този начин те изпълняват своята функция за ранно предупреждение, което беше съгласувана в Минските споразумения.

Всички си даваме сметка, че засилването на военното присъствие само по себе си още не означава неизбежно начало на военна операция.

Очевидната концентрация на войски и също толкова забележимото съсредоточаване на военна техника може да бъде обяснено по два начина.

Ако следваме логиката на НАТО (и Емануил Кант), ще следва на достигнем до извода, че увеличаването на войските неминуемо предвещава мащабен конфликт. И тогава настъплението е близо.

Според логиката на Сун Дзъ и Клаузевиц, обаче и ако погледнем на ситуацията в по-стратегически мащаб демонстрацията на сила и военно самохвалство могат да бъдат използвани именно, за да бъде избегнато настъпление, като изплашиш противника.

По този начин, посланието на Русия и сепаратистите може да бъде разчетено така: не си струва в началото на лятото да започвате нова антитерористична операция, като тази, която беше предприета от президента Порошенко веднага след избирането му през май 2014.

Съсредоточаването на въоръжение може, както да помогне да бъде избегнат конфликта, така и да го ускори. Всичко зависи от политическата оценка на руските власти.

- Какви са аргументите да се опасяваме от нов военен удар на Путин?

- Освен чисто военните признаци, има и редица други фактори, които позволяват да се предположи, че през лятото се готви поредното военно настъпление. За Русия, която през тази година е подложена на най-тежкото бреме на санкциите, сметката може да бъде много проста: след като така или иначе се налага да се търпят финансовите санкции и да плащаме висока дипломатическа цена, защо да не откъснем част от територията с помощта на военна намеса.

Започвайки от средата на 2014 година Русия, фактически се оказва победител на място, но търпи поражение на международната арена. Съблазънта да се направи баланс на загубите и печалбите може да се окаже твърде голяма, защото , според тяхната логика главното е да не изгубиш на всички фронтове. Тоест, „ние ще запишем на своята сметка военните придобивки и ще заплатим съответната цена на така или иначе гарантираните санкции. За отказът от нападение ще се наложи да се плати цена, но без да получим нищо в замяна”.

Може би, политическото развитие се оценява от руските власти и иначе: от месец март РФ прави опити да излезе от изолацията, да се сближи с някои от страните-членки на ЕС (Кипър, Гърция,Унгария), опитвайки се да разедини западните страни, които вече са обхванати от „умората от санкциите”. В икономически план Москва реши да сключи съюз с Китай чрез газовия договор, подписан през март.

Русия се завърна и в Близкия Изток с позицията си по сирийската и иранската криза.

Началото на новото настъпление, подобно на това, което започна през 2014 година, може да разруши всички дипломатически усилия и, в частност, да попречи на сериозното сближаване н Атина, и да даде нов импулс към възраждане на европейската солидарност.

Присъствието на военните обекти, открити от ОССЕ и НАТО, също може да има и по-опосредствано политическо обяснение - да бъде демонстрирана мощта на проруските сили в Донбас, и по този начин да бъдат обосновани дипломатическите инициативи издигнати преди половин година. Но сегашният ход на развитие на събитията и обстоятелствата около Украйна, по-скоро не благоприятстват бързо военно настъпление.

- Каква е целта на Путин?

- Както много пъти съм подчертавал, целите на президента Путин са тактически, а не стратегически, отбранителни, а не настъпателни.

Което никак не намалява рисковете, които тази отбранителна тактика представлява за единството на Европа, безопасността на континента и целостта на Европа.

Целта на руския президент не е стратегическа. Русия не разполага с достатъчно финансови, икономически и политически средства за възраждане на империята. Руските власти се стремят да не допуснат понататъшно разширяване на НАТО и ЕС в близост до своите граници.

Тактическата цел е да се попречи на установяването на силна украинска държава, която би могла да стане потенциален кандидат за член на ЕС и да се присъедини към НАТО.

Става дума за редица негативни, а не позитивни цели, тоест, отбранителни, от гледна точка на Кремъл, а не настъпателни.

В конкретната ситуация нова военно настъпление през лятото по-скоро ще мобилизира украинската държава и западните и съюзници, а също така и американския Конгрес и да доведе до неблагоприятни за руските интереси ситуация: укрепване на Украйна и нейния военен апарат.

Но е възможно, целта на руския президент да е чрез съсредоточаване на военна техника, да изнуди правителството в Киев да започне институционалната реформа в страната. Скоро ще изтече половината от срока, предвиден в Минските споразумения-ако до края на 2015 година не бъде проведена конституционна реформа, ще бъде много по-лесно да се оправдае възобновяването на военните действия.

Може да се предположи, че целта на Путин е да засили военния натиск върху Киев, за да получи ответни политически мерки по отношение на децентрализацията и получаване на автономен статут на Донбас.

- Каква форма може да има едно ново нападение над Украйна?

- Ако през лятото започне ново настъпление и, ако неговата цел е отслабването на Украйна, на руската страна няма да и се наложи да използва различна техника или военни действия, принципно различни от тези, които вече използва.

Не трябва да надценяваме мащабността на руското военно присъствие: подразделенията на спецназа, пехотата и бронетехниката вече демонстрираха професионализма си и изиграха важна роля в украинската кампания, но използването на авиация и други „по-забележима” военна техника вече няма да позволи на Кремъл да поддържа мита за хуманитарната помощ за сепаратистите.

Но дипломатическият подход ще се промени и, вероятно, ще се основава на нарушения на Минските споразумения и, в частност, твърде бавното провеждане на конституционната реформа.

- Към кой регион ще насочи удара си Путин и защо?

- В случай на нападение, единствено възможната тактическа цел ще бъде създаването на по-мащабно териториално обединение, което да премахне съществуващите „джобове” между така наречените независими републики на Донецк, Луганск и Крим.

Но ние трябва да забравяме умението на Русия в такткическите действия: ефектът на изненадата е един от главните лостове за въздействие, включително и когато става дума за избор на мястото на военните действия.

- В Киев се притесняват, че в случай на нарушаване на режима на прекратяване на огъня, Вашингтон няма да се намеси. Как може да използва тази ситуация Путин?

- През тази зима отношенията между САЩ и Украйна претърпяха съществена промяна. Солидарността между двете страни се засили и дори се заговори за изпращане на военни експерти и военна отбранителна техника в Украйна.

Сега обаче настроенията се промениха: киевското правителство подчертава многобройните посещения на Джон Кери в Москва, отбелязва, че неговото отношение към изпълнението на Минските споразумения вече не е толкова категорично, както преди няколко месеца, както и, че военната реторика на президента Порошенко за отвоюването на международното летище в Донецк вече не среща подкрепа. Като цяло, в Киев, отбелязват „европеизация” на американците.

Що се отнася до американските власти, то там започва да се усеща „умора от санкциите”, както и икономическата „умора” на европейците, в частност – на французите.

Американците се оказаха в нелеката ситуация в Близкия Изток, където те имат необходимост от това Русия да не пречи на техните инициативи. Москва има достатъчно влияние в региона, за да навреди на американците и затова Вашингтон заговори с примирителен тон.

В конкретния момент безусловната подкрепа за Украйна не е в дневния ред на САЩ.

Но едно настъпление на Москва може да промени всичко и да принуди администрацията на Обама и Конгресът да се върнат към по-твърдата си позиция. Няма съмнение, че съществува военно напрежение, но започването на мащабна военна операция е под много голям въпрос.

Разбира се „Троянската война” може да започне и съвсем скоро, но точно по същите причини и аргументи може да бъде отложена до края на 2015 година –до „констатацията”, че Минските споразумения са провалени или дори за още по-дълъг срок.

*Сирил Бре е преподавател в Парижкия институт за политически изследвания, политолог, специализирал е политически изследвания на Русия.

Първанов: Няма шанс да се сблъскам с Борисов и Сакскобургготски за президент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792240

Лидерът на АБВ Георги Първанов отписа варианта на президентските избори да се сблъска със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. "Няма как да се случи. Имаше вариант с Борисов да се срещнем през 2006 г., но не се случи, не вярвам да стане и сега", заяви Първанов пред TV7.
С ултиматуми трудно се управлява,
Лидерът на АБВ Георги Първанов отписа варианта на президентските избори да се сблъска със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. "Няма как да се случи. Имаше вариант с Борисов да се срещнем през 2006 г., но не се случи, не вярвам да стане и сега", заяви Първанов пред TV7. С ултиматуми трудно се управлява,

Първанов: Няма шанс да се сблъскам с Борисов и Сакскобургготски за президент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792237

Лидерът на АБВ Георги Първанов отписа варианта на президентските избори да се сблъска със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов.
Лидерът на АБВ Георги Първанов отписа варианта на президентските избори да се сблъска със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. "Няма как да се случи. Имаше вариант с Борисов да се срещнем през 2006 г., но не се случи, не вярвам да стане и сега", заяви Първанов пред TV7. С ултиматуми трудно се управлява,

"Ройтерс": Има все повече пречки пред разрастването на "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/29/2542820_roiters_ima_vse_poveche_prechki_pred_razrastvaneto_na/?ref=rss


Двете големи победи в Рамади в Ирак и Палмира в Сирия позволиха на "Ислямска държава" да даде надежда на бойците си и принуди Вашингтон да започне да преосмисля стратегията си. Въпреки че исламистите днес се кълнат, че ще превземат Багдад и Дамаск, засега изглежда, че възможностите да разширят териториите си са малки, пише "Ройтерс".

През последните месеци терористичната организация и печели, и губи територия в Ирак и Сирия. Вече са превзели лесните цели и се налага да хабят много ресурси за да задържат и управляват териториите, които вече са завладели.

В Ирак "Ислямска държава" вече държи повечето територии, в които преобладават сунитите. Шиитското правителство отвърна на загубата на Рамади като изпрати шиитските отряди, спечелили няколко града край река Тигър да си върнат столицата на провинция Анбар.

В Сирия опозиционни сунитски групировки, които някога се смятаха за по-слаби от "Ислямска държава" се ползват с подкрепата на арабски държави и разширяват територията си за сметка на правителството на Башар Асад, а и в двете държави ислямистите губят сражения с кюрдите.

Въпреки че има ограничения за разширяването на "халифата", победите от последния месец дават на ислямистите енергията, важна за запазването на контрола над териториите, които в момента владеят.

Ограниченията в Ирак

В Ирак, след като армията се оттегли и "Ислямска държава" бързо завладя голяма част от Севера, правителството и шиитските отряди успяха да ги спрат нападението едва пред портите на Багдад.

Ислямситите не успяха да превземат Самара – един от най-важните за шиитите градове, който се бяха заклели да унищожат. Правителството и добволците контролират столицата и не позволяват на джихадистите да овладеят населените със сунити територии на юг и на запад.

През март правителствената войска настъпи на север в долината на Тигър и успя да превзема Тикрит. Шиитските отряди, които се финансират и въоръжават от Иран и се ползват от ирански военни съветници се доказаха като добри войници, въпреки че Вашингтон се притеснява от ролята им.
Засега правителството не ги праща извън населените с шиити територии, но след падането на Рамади на тях се пада задачата да си го върнат. САЩ обаче се опасяват, че присъствието на шиитски бойци ще накара сунитските племена да се присъединят към "Ислямска държава".



Представители на джихадистите, разговаряли с "Ройтерс" посочват, че най-големият им проблем в Ирак е предотвратяването и потушаването на бунтове на сунити, които се опълчват на властта им. Досега стотици местни лидери са били убити, но това насилие може да доведе единствено до повече кръвни вражди.

Експертът по Ирак Майкъл Найтс смята, че с превземането на Рамади ислямистите са достигнали до естествената граница на сунитска държава. "ИДИЛ продължава да губи територия в Ирак, вместо да я печели, въпреки тактически гамбити като Рамади", казва той. "Те вече могат само да действат ограничено по периферията на вече завладяното"

Възможности в Сирия

Сирия предлага повече възможности за ислямистите, най-вече заради слабостта на режима на Асад. Страната е населена предимно със сунити, което означава, че групировката ще среща по-малко "естествени" пречки. Вашингтон не подкрепя управлението, а Асад няма силни съюзници, които могат да му предоставят войници.

За разлика от Ирак обаче, в Сирия "Ислямска държава" е само една от много сунитски групировки, които се сражават помежду си и срещу управляващите, от джихадистите от "Фронт Нусра" до относително светски настроени националисти.

Когато "Ислямска държава" се разрастваше в Ирак миналата година и започна да прехвърля пленено оръжие в Сирия, изглеждаше, сякаш много от сунитските групи ще изчезнат. През последните месеци много от тях отказаха да се включат в "халифата" и започнаха да получават оръжие и средства от съседните арабски държави. Това им позволи да побеждават и войниците на Асад, и да задържат задълго териториите си.



"Ислямска държава" също се разраства и опитва да привлича нови джихадисти, но на много сирийци не се нравят чуждестранните им бойци и халифът-иракчанин Абу Бакр ал-Бадгдади. Лидерите на другите групировки знаят, че за да запазят подкрепата на арабските държави е да се противопоставят на "Ислямска държава".

Победата в Палмира обаче доказа, че "Ислямска държава" все още е най-силната сунитска групировка в Сирия, което е по-важно в борбата за подкрепата на ислямситите от другите групи, отколкото стратегическите интереси на лидерите им

"Работим в посока на внасянето на повече бойци. Затова завладяването на Тадмур (Палмира-бел.ред.) беше много важно", казва в интервю за "Ройтерс" неназован представител на "Ислямска държава". "Към нас се присъединяват нови бойци. Сирийски бойци. Те установиха, че Държавата е истинна и че изпълнява обещанията си и връща достойнството".

Първанов: Президентската република ще направи държавата по-силна

http://pik.bg/първанов-президентската-република-ще-направи-държавата-по-силна-news340427.html

Първанов: Президентската република ще направи държавата по-силна

С ултиматуми трудно се управлява, особено когато се дава срок от деви месец за оправяне на държавата, каза Георги Първанов по ТВ 7.

С тези думи бившият президент коментира исканията, отправени от страна на Патриотичния фронт към втория кабинет на Бойко Борисов. "Всяко ново искане по-скоро ще доведе до забавяне на работата", мотивира се Първанов. Може и някой ден АБВ да постави ултиматум, да не се поставят ултиматуми, допълни той. Според него това правителство най-вероятно ще остане на власт. "Никой не иска нови избори", каза още лидерът на АБВ.

"Новият вот би довел до почти същата картина в парламента", допълни Първанов. Той също посочи, че ДПС не се държи като чиста опозиция, както прави БСП. "Президентската република ще направи държавата по-силна", каза още Първанов. Лидерът на АБВ изключи варианта той Симеон Сакскобургготски и Борисов да бъдат съперници на президентските избори през следващата година. "Мога да предположа, че няма да има сблъсък между мен и Борисов. Такава вероятност имаше през 2006 г., но това не стана", допълни гостът в студиото.

Лидерът на опозицията в Македония Зоран Заев у нас по покана на БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_511994.html

Председателят на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония идва на еднодневно посещение в София по покана на БСП. Това е първата визита на Зоран Заев в страните от региона, съобщи БНР. Посещението на Зоран Заев цели да информира съседите на Македония за политическата криза в Скопие.  Очакваме, че с посредничеството на комисаря Хан ще бъдат намерени решения за излизане от политическата криза в Македония. Ако това не се случи, идва ред на специален пратеник на ЕС за Македония, който да бъде гарант за хода на процеса. Искаме първо да дадем шанс на политическия диалог, които трябва да започне в началото на следващата седмица в Скопие, заяви Заев.  България е голям приятел на Македония и това тя го е показвала много пъти досега, като започнете от признаването на независимостта ни, та до сега. Знам, че България, като член на ЕС, мисли доброто на Македония, независимо, дали става въпрос за ЕП или в ЕК. Каквото и да предлага България, винаги е правилно и така се прави от страна на приятел за приятел. Това което аз знам е, че България иска Македония да е член на ЕС и НАТО и затова страната ви иска да ни помогне, а не като на опозиция или на управляващи, а просто, като на голям приятел на Македония. Зоран Заев разсея политическите слухове, че настоящият премиер на Македония, Никола Груевски, търси вариант да остане и в предлаганото от опозицията преходно правителство в Югозападната ни съседка. 

Фандъкова: Няма да влизам в предизборни битки, има работа

http://frognews.bg/news_92067/Fandakova-Niama-da-vlizam-v-predizborni-bitki-ima-rabota/

Аз съм действащ кмет, за мен е много важно какво правим и какво ще направим до есента. Строителните дейности и ремонтите в града са в разгара си. Даваме си сметка, че има затруднения, но е за добро. Моят дневен ред е това. Няма да влизам в предизборни битки. Хората отдавна не вярват в обещания, а гледат какво е свършено. До местните избори има много време, заяви по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова, но не отговори дали ще се кандидатира на местните избори есента.

Председателят на БЧК: Екипите ни подкрепиха шофьорите на 286 камиона от ГКПП -Капитан Андреево

http://pik.bg/председателят-на-бчк-екипите-ни-подкрепиха-шофьорите-на-286-камиона-от-гкпп--капитан-андре-news340426.html

Председателят на БЧК: Екипите ни подкрепиха шофьорите на 286 камиона от ГКПП -Капитан Андреево

Екипите на БЧК подкрепиха шофьорите на 286 камиона от ГКПП -Капитан Андреево.Това съобщи за Агенция „Фокус” председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Той уточни, че от БЧК се е наложило да подпомогнат с вода и храна, както и с медикаменти. Припомняме, че във връзка с трафика на българо–турската граница и недоволството на превозвачите по отношение на организацията на работа на пункта, на ГКПП – Капитан Андреево се бяха образували километрични опашкиВ тази връзка, директорът на Агенция „Митници ” беше изпратен там, за да урегулира работата на граничния пункт. След предприетите необходими мерки, опашките от двете страни на границата започваха да намаляват.

Порошенко подписа закон, позволяващ въвеждането на мораториуми върху изплащането на някои външни дългове

http://www.cross.bg/izplashtaneto-vunshni-ykraiina-1467219.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон, позволяващ на министерския съвет на страната да въвежда мораториуми върху изплащането на някои външни дългове, предаде РИА Новости. Парламентът на Украйна на 19 май прие закон, позволяващ да се прекрати изплащането по реструктурируеми външни дългове. В списъка книжа, спрямо които може да бъде използван мораториума са и двугодишните евробондове на Украйна, на стойност 3 милиарда долара, които бяха изкупени от Русия в края на 2013 година.

Адв. Марковски съветва: Срещу пистолет никаква съпротива!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253625_%D0%90%D0%B4%D0%B2.+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D

 Адвокатът призова парламентът да не бави необходима законодателна промяна, която да превърне записи и снимки в доказателства пред съда

„Срещу пистолет никаква съпротива. Това посъветва адвокат Марковски от ефира на Нова телевизия по повод зрелищния грабеж в столицата. Той допълни, че за жалост записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не е доказателство в съда.

Адвокатът призова парламентът да не бави необходима законодателна промяна, която да превърне подобни материали – записи, снимки и т.н., в доказателства пред съда. „95% от Лондон е покрит с камери. Това решение намалява уличната престъпност три пъти”, даде пример той.

„Истината е, че има специфична ромска престъпност. Полицията е загърбила задълженията си. Когато има силна музика, това е хулиганство”, коментира адвокатът. „Но кмета те ще го избират. Желанието да го оставиш рома да прави каквото си иска, е много погрешно. В крайна сметка борбата за власт е много неморална”, допълни той. „Всеки съдия ще осъди ром, ако надуе докрай чалгата”, каза адвокатът. За целта, обаче, трябва да се образуват обвинителни актове, ако има разследващи на място.

Мъж бе приет във варненската болница, след сбиване

http://www.moreto.net/novini.php?n=290468

40-годишен мъж е приет в Шоковата зала на МБАЛ "Св. Анна" във Варна след разправия между шофьори на леки автомобили във "Владиславово" вчера около 18,00 часа, научи Moreto.net. Мъжът е приет с контузна рана на главата и фрактура на лява предмишница.

Дикме: Гърмен не е единственият проблем с ромското население

http://politics.actualno.com/Dikme-Gyrmen-ne-e-edinstvenijat-problem-s-romskoto-naselenie-news_475644.html

Мехмед Дикме призова да бъде разследван бившияг кмет на Гърмен Ахмед Башев. "Знаете за скандалите, които забърка Рибново", коментира бившият земеделски министър пред TV7. "В България ...

Н. Нейнски: Ще се придържам към външната политика на правителството, няма да правя своя

http://www.cross.bg/tyrtziya-neiinski-otnosheniya-1467236.html

/КРОСС/ Някогашните кадрови бяха в голяма степен зависими от руските служби. Няма как сега тези хора да работят за НАТО. Хора, които са били вербувани, са в зависимости. Искайки архивите, министър Ненчев предприе много смела стъпка, каза бившият външен министър Надежда Нейнски в интервю за ВTV. Нейнски обясни, че е приела предложението да стане посланик в Турция, но е взела много трудно това решение. „Анализирайки сегашното състояние на света, проблемите в Близкия Изток...България и Турция са членове на НАТО, но страната ни е член и на ЕС. През 1997 г. направихме пробив в отношенията си с Турция". Преди години отношенията ни с Турция не минаваха през една или друга партия, а бяха държавни отношения. Сега пак ще се стремим към това, обясни тя. Не е тайна, че Турция нарушава определени европейски принципи. Ние, като част от ЕС, не можем да бъдем равнодушни към това. Но аз ще търся разговор за общите ни интереси с Турция. Трябва да се търсят възможности за отношения с Турция, поставени на ново ниво, допълни Нейнски. Нейнски припомни тристранната среща между България, Гърция и Турция: „Стремежът ми ще бъде да защитя националните интереси на моята страна. Турските интереси има кой да ги защитава. Също ще се старая да се подобрят българо-туските отношения. Ще се придържам към външната политика на правителството, няма да правя своя, увери тя.  

Хюсеин Хафъзов: Интимните неприятели на демокрацията имат някакви амбиции

http://www.cross.bg/hafuzov-myusyulmanite-strana-1467237.html

/КРОСС/Хюсеин Хафъзов от ДПС има наложени глоби за агетиране на турски език на обща стойност 10 000 лева, но все още не ги е платил, защото ги обжалва. Защо е този негативизъм към нас, защо е тази омраза, попита той от ефира на Нова телевизия. Аз съм един непроправим радикал-демократ, аз не съм фанатик, каза Хафъзов. Той допълни, че не знае с какво плаши или безпокои когото и да било и посочи, че самият той е получавал заплахи. Може би интимните неприятели на демокрацията в нашата страна имат някакви амбиции, каза той в отговор на коментарите, че е провокирал напрежение със свои изказвания.  За голямо съжаление големият, дежурният виновник е ДПС, каза Хафъзов и в коментар на проблемите в Гърмен, като причина за които се посочи враждата между два клана в ДПС. Ако ние с вас твърдим, че сме носители на една по-висока култура, къде сме били досега, че не сме успели да интегрираме ромите, коментира той. Според Хафъзов заиграване с етносите има, но не от страна на ДПС. Според него е нужен разговор за това, но не политиката да внушава на мюсюлманите, а мюсюлманите да провокират този разговор.  Когато някой обижда Мохамед, аз ставам нещастен. Вие да сте виждали ние да провокираме някого заради религията му? - попита Хафъзов.     

КАТ с целодневна акция в София

http://pik.bg/кат-с-целодневна-акция-в-софия-news340425.html

КАТ с целодневна акция в София

Целодневна акция ще проведат днес служители на пътна и охранителна полиция в София. Ще бъдат проверявани спазването на правилата за улично движение, издирвани лица и автомобили, информират от СДВР на официалната си страница.

Акцията ще се извършва по метода на широкообхватния контрол, като на удобни места ще се спират едновременно няколко автомобила.

Проверките ще са в района на "Централна гара" (от 8 до 10 часа), КПП-то на изхода на София към магистрала "Тракия" (10.30 - 13.30), района на магазин "Джъмбо" на "Ботевградско шосе" (14-16), бул."Сливница" - магазин "Айко" (16.30-18.30) и входът на автомагистрала "Люлин" (19.00-20.00).

Как да бойкотираме FIFA без да нараним футбола

http://offnews.bg/news/n_1/n_511996.html

Футболните фенове по света са ядосани и с право. На най-високо равнище бяха арестувани няколко души от FIFA по обвинения за корупция. Обществената тайна, че Международната футболна асоциация върши мръсни сделки на гърба на фена вече не е толкова скришна. Британският в. Independet публикува на сайта си списък с начини за бойкот на FIFA, който футболният фен да изпълни, ако иска да накаже по някакъв начин Сеп Блатер и компания. 1. Не ходете на Световното първенство Сигурно ще е тежко за фена с все още пресния спомен за невероятната атмосфера от Мондиал 2014 в Бразилия. Това е най-директния начин за бойкот на FIFA, след като оттам твърдят, че 93% от приходите им идват от продажбата на билети за събития. 2. Не гледайте квалификациите за Световното първенство FIFA притежава правата за излъчването на квалификациите. От 2004 г. до 2014 г. приходите на Асоциацията от тв права за квалификациите са били 742 млн. долара 3. Не си купувайте игри и фенски артикули на FIFA Една от най-играните видео игри в света е именно част от голямото семейство на Международната футболна асоциация - FIFA. Играта е разбратока на канадската EA Games, но за да виждаме истинските имена на отборите и играчите, от компанията са си платили лиценза за това удоволствие. Според Independent ръководената от Блатер футболна асоциация прави по 8 млн. долара годишно от продуктите на FIFA. 4. Не ползвайте услугите на спонсорите на FIFA Вероятно това е най-трудната за изпълнение задача, тъй като спонсорите на FIFA са най-големите и разпространени корпорации в света - Adidas, Coca-Cola, Visa, Газпром, Хюндай/Киа и др. Ако не можете да си смените кредитните карти или размените колата си за друг модел, то може да се свържете с компаниите по официалния ред и да наложите натиск върху тях. Как?  Аdidas: На този  линк с имейл или в Twitter @adidas Visa: Email enquiries.europe@visa.com или в Twitter @visa Gazprom:  Email gazprom@gazprom.ru или в Twitter @GazpromFootball Coca-Cola: Email: consumerresponse@cokecce.com или в Twitter @COcaColaCo Hyundai: На този линк или в Twitter @hyundai_global McDonalds: На този линк или в Twitter @McDonalds Вече има и множество петиции с искане за радикална промяна в ръководството и начина на управление на FIFA. Тях може да подкрепите тук  и тук . Може да споделите мнението си и в социалните мрежи с използването на хаштаг #BoycottFIFA. И най-важното: Не спирайте да играете футбол В днешни дни се забравя откъде е тръгнала най-великата игра в света - от хората. Сеп Блатер няма как да ви вземе топката от краката и да ви поиска процент, за изиграните на някое игрище мачове. Ритайте си спокойно и се радвайте и на малкото истински останал футбол. 

Александър Велев: Надежда Нейнски ще се изправи пред проблеми в Анкара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253624_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%9D%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D

 Ако се върнем назад двама бивши външни министри на България са били посланици на страната ни в Анкара – първо Виктор Вълков, след това Стоян Сталев. Така че се оформя нещо като практика там да отиват бивши министри на външните работи.

Това показва, че България залага сериозно на политика с Турция и праща там, така да се каже, тежката артилерия.

През последните години Надежда Нейнски не е била във външната политика, но присъства в публичното пространство. Да бъдеш посланик в Анкара е изключително голяма отговорност. Смятам, че тя е сред хората, които най-добре съответстват на този пост. Чух и други варианти за посланик в Турция, които далеч не бяха така сполучливи.

Но има много предизвикателства, пред които г-жа Нейнски ще се изправи и с които трябва да се справи.

Това, което е изключително важно, е как изглеждат българските мисии в очите на турските граждани. Тъй като съм бил генерален консул в Истанбул и познавам проблемите отвътре, зная, че значително трябва да се подобри обслужването в българските мисии на турските граждани, и българските граждани, живеещи в Турция. Защото едните имат нужда от визи, другите – от български лични документи, от различни административни услуги, които предоставят българските консулски служби. И е много важно това да се подобри, защото хората, работещи в тези мисии, представляват България, създават мнение за държавата.

Един отворен, контактен и добронамерен човек винаги може да се впише в обстановката в Турция. Страната се развива много бързо през последните 12 г., тази година има избори, на които отново се очаква Ердоган да спечели, независимо дали ще бъде с мнозинство или неговата партия ще бъде водеща политическа сила, както показаха и местните избори миналата година.

Турция си остава основен партньор на Балканите, най-големият ни съсед, който е в НАТО, но не е в ЕС. Имаме граница, по която има много проблеми... Отношенията с Турция, са изключително важни.

Много е важно как изглеждат мисиите ни в Турция в очите на хората. Те са подложени непрекъснато от нашите чиновници на рекет, на изнудване, на лошо обслужване, което създава много лош имидж на България. Наскоро се видях с високопоставен български турчин от Бурса, който ми каза, че консулската канцелария в Бурса ги е накарала да намразят България..

Повече от 20 000 визи се издават годишно, български лични документи, удостоверения, заверки... Трябва мисиите да бъдат лесно достъпни, да се облекчава процедурата за получаване на виза, особено за бизнесмени и да се спре практиката хората да бъдат изнудвани, размотавани ...

Когато аз бях в Истанбул направихме много за подобряване на обслужването, но с идването на Вигенин и моето прибиране се възстановиха някои лоши практики. Важно е да има прозрачност и лесен достъп до българските мисии, да се работи с българските граждани в Турция, да се подпомага Българската Екзархия. 

Космическа красота: Уникални снимки на мъглявина (видео)

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kosmicheska-krasota-unikalni-snimki-na-mygliavina-video-6036910

Мъглявината „Медуза” е широка четири светлинни години. Въпреки че е огромна, наблюдението й е доста трудно

Методи Андреев: Ненчев отвори досиетата на военното разузнаване твърде помпозно

http://www.moreto.net/novini.php?n=290466

Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност. Това обяви пред „Тази сутрин” Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба „Военно информация”.

26% от децата имат родител гурбетчия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253623_26%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%B5%D1%82%D1%87%D0%B8%D1%8F

 115 хил. са учениците между 5 -и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Това показват данни от проучване на "РискМонитор", проведено по поръчка на УНИЦЕФ.

Това всъщност са 26% от децата или всеки четвърти ученик между 5-и и 11-и клас. Тревожното е, че хлапетата оставени без родителски надзор имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече, обясни социоложката Петя Кабакчиева, цитирана от "Монитор". "40% от тези деца са посещавали Детска педагогическа стая и боледуват повече от останалите", коментира тя.

Проблемът при тези ученици е, че попечителството върху тях не е уредено и на практика те са лишени от основни права, свързани със защитата на здравето им и реакции при противообществени прояви.

Чести са случаите, когато децата заминават при родителите си преди завършването на учебната година и се връщат след началото на следващата.

Въпреки това обаче те остават ученици на съответното школо по документи, защото заради делегираните бюджети, училищата са заинтересовани от задържането на децата.

При по-големите ученици обаче, които са вече в гимназията, дългите отсъствия по време на учебната година, не се свързват непременно с миграцията на родителите, а с индивидуалния гурбет. Така например гимназисти от Шумен и Благоевград заминавали за по два месеца през зимата да секат елхи в горските стопанства на Испания, Италия и Белгия. Други пък напускат преди края на втория срок и се връщат след началото на следващата година, като работят през лятото в сферата на общественото хранене в Италия или пък на земеделието в Гърция.

По тази схема при краткосрочна миграция децата надхвърлят официално разрешения брой отсъствия по уважителни причини. От една страна училищните ръководства не отразяват тези отсъствията заради делегираните бюджети, които им осигуряват средства за брой записани ученици. От друга страна обаче учителите и просветните инспектори толерират ученическия гурбет, заради самото дете, защото веднъж изключено от системата, нараства рискът то изобщо да не завърши средно образование.

Министерството на отбраната на Русия посъветва генералния секретар на НАТО да учи география

http://www.cross.bg/nato-rysiya-stoltenberg-1467235.html

/КРОСС/ „НАТО ще работи така, че да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими. Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след като обсъди конфликта в Украйна с президента на САЩ Барак Обама в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.  Столтенберг предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи, като Грузия или Украйна, за присъединяване към НАТО. В обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, Столтенберг даде дума да защитава териториалната цялост на Европа, съобщи DPA. „Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни. Дали някоя страна ще стане член на НАТО, или не, ще се реши от тези страни и 28-те съюзници и от никой друг", подчерта Столтенберг. Министерството на отбраната на Русия на свой ред посъветва генералния секретар на НАТО да учи география. Така ведомството коментира изявленията на Столтенберг, който по-рано обвини Москва в прехвърлянето на войски в Украйна под вида на учения в Астраханска област

СЕМ умува за БНР, медийната комисия отказа

http://www.bnews.bg/article-135778

Вчера парламентарната комисия по култура и медии, оглавявана на Полина Карастоянова, отказа да се занимава с проблема.

Адв. Марковски: Полицията е загърбила задълженията си

http://crime.actualno.com/Adv-Markovski-Policijata-e-zagyrbila-zadyljenijata-si-news_475639.html

Записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не може да послужи като доказателство в съда. Това обясни в сутрешния блок на Нова телевизия адвока...

Първанов: Няма шанс да се сблъскам с Борисов и Симеон на президентски избори

http://www.cross.bg/purvanov-borisov-izbori-1467234.html

/КРОСС/ Председателят на АБВ отхвърли вероятността да се сблъска със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов на президентски избори. „Няма как да се случи. Имаше вариант с Борисов да се срещнем през 2006 г., но не се случи, не вярвам да стане и сега", посочи Първанов в интервю за TV7. „Никой не иска нови избори. Новият вот би довел до почти същата картина в парламента", допълни Първанов.  „Президентската република ще направи държавата по-силна", отбеляза той. „С ултиматуми трудно се управлява, особено когато се дава срок от месец за оправяне на държавата", каза Георги Първанов в коментар на исканията, отправени от „Патриотичен фронт" към втория кабинет на Бойко Борисов. „Всяко ново искане по-скоро ще доведе до забавяне на работата", мотивира се Първанов. „Някой ден АБВ да постави ултиматум да не се поставят ултиматуми", допълни той. Според него това правителство най-вероятно ще довърши мандата си.

Д. Димитров: В сферата на технологиите жените не отстъпват на мъжете

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/d-dimitrov-v-sferata-na-tehnologiite-jenite-ne-otstypvat-na-myjete--195614/

Погрешни предразсъдъци и стереотипи, насаждани от ранна детска възраст, пречат на повече дами да се занимават с IT, смята активистът от Rails Girls

Фандъкова: Няма да влизам в предизборни битки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792229

Аз съм действащ кмет. За мен е много важно какво правим и какво ще направим до есента. Строителните дейности и ремонтите в града са в разгара си. Даваме си сметка, че има затруднения, но е за добро. Моят дневен ред е това. Няма да влизам в предизборни битки. Хората отдавна не вярват в обещания, а гледат какво е свършено.
Аз съм действащ кмет. За мен е много важно какво правим и какво ще направим до есента. Строителните дейности и ремонтите в града са в разгара си. Даваме си сметка, че има затруднения, но е за добро. Моят дневен ред е това. Няма да влизам в предизборни битки. Хората отдавна не вярват в обещания, а гледат какво е свършено.

Сърбия: Сбогом другарю Путин!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253622_%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A1%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%8E+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%21

 Най-тиражният вестник в съседна Сърбия днес публикува на челната си страница водеща новина, която твърди, че правителството на министър-председателя Александър Вучич официално обръща гръб на руския президент Владимир Путин.

Статията е озаглавена - "Сбогом, другарю Путин!" и е илюстрирана със снимка на Вучич и руският държавен глава. Според изданието "Сърбия е направила обрат в енергийната си политика и се е обърнала към САЩ в този сектор". По този начин властите в Белград за първи път са взели решение повече да не бъдат зависими в енергийно отношение от Русия, пише още изданието и уточнява, че "Александър Вучич е приел призива на САЩ да се присъедини към газопровода идващ от Азербайджан".

Белградският вестник публикува и кратък коментар на "руски официални лица, които твръдят, че Сърбия няма алтернатива и в бъдеще ще купува руски газ".

В днешния брой на вестника е публикувано и изследване, в което се твърди, че 65 на сто от гражданите на страната определят Русия като най-добрият партньор на Сърбия. 

Вулкан изригна внезапно на малък остров в Япония (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/azia/vulkan-izrigna-vnezapno-na-malyk-ostrov-v-iaponiia-video-6036904

Площта на остров Кутиноерабу, който е част от архипелага Рюкю, е 38 кв. км и на него живеят около 150 души

Правителствената армия на Сирия изостави посления си опорен пункт

http://www.cross.bg/pynkt-oporen-golyam-1467233.html

/КРОСС/ Сирийската правителствена армия изостави последния си голям опорен пункт в северозападната провинция Идлиб. Бунтовниците от групировката „Джейш ал Фатх" са влезли в град Ериха, напуснат от армията, за да бъдат избегнати цивилни жертви. През март бунтовниците превзеха административния център на провинцията, а миналия месец и друг голям град - Джиср-еш Шугур, припомня ТАСС.

Лавров и Кери обсъдиха пътищата за разрешаване на украинската криза

http://www.cross.bg/kriza-lavrov-rysiya-1467220.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха в телефонен разговор мерките за поддържане на усилията за преодоляване на украинската криза с помощта на пряк диалог между страните в конфликта. За това съобщи МВнР на Русия, подчертавайки, че разговорът е проведен по американска инициатива. „Обсъдени бяха също така възможностите за руско-американско сътрудничество за насърчаване на разрешаването на различни кризи в Близкия Изток и Северна Африка, включително ситуацията в Сирия и Йемен“, се казва в съобщението на министерството.

Швейцарски доклад: Приемането на Киев в ЕС ще бъде най-голямата грешка на Евросъюза

http://www.cross.bg/ykraiina-voiina-doklada-1467217.html

/КРОСС/ Украйна може да стане втората огромна грешка във външната политика на Европа, след Югославия, тъй като остава най-корумпираната страна в света, независимо от станалите в Киев политически промени след Евромайдана. Това е изводът от доклад за ситуацията в Украйна, подготвен от швейцарската Обсерватория за организирана престъпност, попаднал на разположение на РИА Новости. Докладът от почти 200 страници се нарича „Украйна и Евросъюзът: преодоляване на престъпната експлоатация в направление на съвременната демокрация?” В доклада се сочи широкото разпространение на конфликта на интереси заради високото влияние на олигархически групи при приемането на държавни решения. Освен че сериозно застрашават демокрацията, тези проблеми сериозно възпрепятстват отношенията Украйна-ЕС – се отбелязва в предисловието на документа. Съставителите на доклада подчертават, че сега Украйна остава „страна, намираща се във война с крайно нестабилна икономика”. Периодът, в който на власт беше Янукович, се разглежда от експертите като относително стабилен. „До революцията Украйна не е била, както често я описват, „страна на организираната престъпност”

Колко министри са нужни, за да се открие нов обект

http://www.dnevnik.bg/photos/2015/05/29/2542678_kolko_ministri_sa_nujni_za_da_se_otkrie_nov_obekt/?ref=rss


"Строим си и си откриваме" - така в първия си премиерски мандат Бойко Борисов отговаряше на подхвърлянията, че се явява пред телевизионните камери да пререже лентата на всеки нов обект в страната. Министър-председателят се хвалеше с колекция от срязани лентички, останали след официалните церемонии. Във втория му мандат колекционерите се увеличиха рязко - почти няма откриване, на което да не присъстват поне двама министри, заедно с други официални лица - кметове, шефове на държавни агенции,...

Стреляха по Roshen в Киев

http://www.cross.bg/granatomet-kiev-magazina-1467218.html

/КРОСС/ В квартал Оболон в Киев късно снощи неидентифицирани лица са стреляли с гранатомет по магазин „Рошен”, съобщи телевизия „Звезда“. По данни на украинските медии, по магазина, собственост на сладкарската корпорация на Петро Порошенко, е било стреляно с гранатомет. След стрелбата вътре в магазина имало дим, на пода са разхвърляни бонбони. Стените на търговския обект са повредени. На мястото са пристигнали линейка, пожарна кола и сапьори. При инцидента няма пострадали. На мястото работи екип на полицията.

Проф. Владимир Чуков: Религията се комерсиализира в социално уязвимите общности

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253621_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%A7%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D

 Събитията в Гърмен не могат да бъдат отъждествени с инцидентите в Сърница, в Катуница, в Пазарджик, в Асеновград или в Харманли. В Гърмен много силно надделява социалното, клановото, а не толкова религиозното. И явно се търси определен тип надмощие в контекста на наближаващите местни избори.

Подобна ескалация на напрежението виждаме тогава, когато има някакви местни предизвикателства - избори, решаване съдбата на кметското място, на общинския съвет. При другите случаи имаме специфика, която е по-скоро свързана с генезиса на конкретната общност. Например, в Сърница и Пазарджик хората там чрез религията осъществяват своята социална реабилитация. Те търсят своите материални облаги, финансови компенсации, но всичко това става под булото на определени религиозни, нетрадиционни за България вероизповедания. Като казвам нетрадиционни имам предвид различни от източното православие, олицетворявано от българската православна църква - евангелисти, различни ордени и църкви, които нахлуват в рамките на тези общности, проповядвайки своите идеи, но също така , давайки съответните социални помощи. В същото време, това можем да го кажем и за мюсюлманите. Класическият случай е с Ахмед Муса, който допреди няколко години се е казвал Иван Колчак. Като по чудо той за кратко време се трансформира в салафитски проповедник и не приема нормалния, традиционния за българските земи ислям. Очевидно е, че става въпрос за изповядване на религия по начин, по който той си намира спомоществователи. С други думи казано – комерсиализира своята религиозна принадлежност.

Всъщност, религията се комерсиализира в рамките на най-уязвимите социални общности, особено - сред ромското население. Виждаме ги и такъв е случаят в Пазарджик, в Харманли и ,за съжаление, стигаме до едно ниво, което се превръща в заплаха за българската национална сигурност.

Тези хора в желанието си да постигнат своите материални облаги и компенсации стават обект на зарибяване, т.е. част от тях доброволно са индоктринирани. От материалния стимул те минават във фазата на силно идеологизиране и стигат до състояние, което ние експертите наричаме "спящи клетки". Такива хора предоставят логистика, финансиране, насочват, превръщат се в каналджии на други, които са истински джихадисти по пътя им от Европа през Турция за Сирия. Очевидно е как, тръгвайки от чисто материален стимул, те стигат до идеологическото посвещение, което е особено рисковано за националната ни сигурност.

Това, което ме притесни лично в статистиката, изнесена преди известно време от представител на нашите служби е, че през България са преминали към 1000 джихадисти. Става ясно, че страната ни вече е един много сериозен канал за подобен тип хора.

Спомняте си, че имаше случаи на терористи, които бяха задържани у нас по сигнал от партньорски служби. Говоря за френския гражданин, за който имахме информация от тях. Но когато има синхрон между отделните европейски държави, тогава има добър резултат.

Да, говори се усилено за гнезда у нас на джихадистки групи в няколко села и за съжаление, това е новост в картината, която се появи отпреди година-две. Преди 4-5 г. ние нямахме подобен тип явления. Тези факти повишават отговорността на съответните правоналагащи органи у нас, най-вече ДАНС и прокуратурата.

От една страна нееднократно бе поставян въпроса, че България трябва да приеме закон срещу тероризма. Бе взето решението в Съвета за сигурност на ООН, че всички страни-членки трябва да въведат такива норми в законодателството си. В България към днешна дата не ми е известно през парламента да е минавал такъв текст, за който пък се говори, че много активно работели съответните институции. Имали сме обсъждания в работна група с експерти от министерства, с представители на съдебната власт и смятам, че много скоро те ще внесат такъв текст. Отделен е въпросът за силния синхрон между българските служби и европейските партньори, най-вече от страните, от които тръгват тези джихадисти. На първо място Франция, Германия, Великобритания, Италия… за съжаление, цяла Западна Европа е пламнала.

Смятам, че е време за една общоевропейска стратегия за борба срещу тероризма. Нееднократно съм споменавал - ЕС трябва да има обща емиграционна политика, т.е. обща стратегия какво правим с кандидатите за бежанци на нашия континент. И да имаме много ясна представа как ще противодействаме на съюзно равнище на нарушителите и терористите. Засега имаме добър синхрон с държави, които се превърнаха в нещо като "износители на тероризъм" - западноевропейските страни, които си сътрудничат добре със САЩ. Но моето впечатление е, че не всички 28 страни – членки на ЕС имат качествено сътрудничество и координация помежду си.

Ако трябва да обобщя - в България е време да имаме ясна представа и да разберем, че обстановката у нас и около нас се промени, особено през последните години. Тенденцията е видима - влошаване на ситуацията.

Ние самите трябва да коригираме правната си уредба и да имаме много по-голяма степен на ефективност по отношение на противодействието. Нека да прилагаме твърдата превенция - това, което прави ДАНС и прокуратурата, но не самоцелно, а облечено в европейски нормативи. Имам пред вид, че когато се проведе акция на ДАНС ние не бива да научаваме за нея от медиите, а да се правят пресконференции, да се държи информирано общественото мнение, да има отчети. Не бива да забравяте, че именно общественото мнение е един от факторите за предотвратяване на подобен тип негативни процеси. На второ место е меката превенция - да са налице програми за социализиране и ресоциализиране на уязвимите слоеве от населението. Борбата срещу радикалните идеи трябва да се поведе още преди те да са завладели социално уязвимите групи.

Добър пример имаме от Франция - наскоро правителството там гласува 100 млн. евро програма, която ще бори езика на омразата. Защото противопоставянето на отделни прослойки от населението едни срещу други е част от проблема. Така трябва да се действа и у нас - да бъдат очертани факторите на заплахи и те да бъдат елиминирани още на ниво мека превенция.

Питате какво да направи ДАНС, след като има информация за джихадистки групи, съсредоточени в наши села. Агенцията проста трябва да се води от закона - ако има доказано престъпление и нарушение на законите, след като виждате, че дори пропаганда за терор в социалните мрежи вече се инкриминира, те трябва да вземат бързи мерки. Както стана с имама в Харманли, който се рекламираше със символите на "Ислямска държава"- ДАНС автоматично реагира. И правилно - не биваше да се чака този човек от пропаганда в социалните мрежи да премине към организиране и извършване на терористични актове.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/05/29/2542854_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:

Лавров: САЩ не искат да воюват с ИД в Сирия

http://www.cross.bg/lavrov-borba-mandat-1467232.html

/КРОСС/ Русия е предлагала на САЩ да потърси мандат за борба с „Ислямска държава" на територията на Сирия, но Вашингтон е отказал, заяви пред телевизионния канал „Россия 24" руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. „Говорих с държавния секретар на САЩ Джон Кери и го попитах защо САЩ не се обърне към Съвета за сигурност на ООН и не поиска мандат за борба с „Ислямска държава" на сирийска територия? И той ми каза, че Вашингтон не счита режима на Башар Асад за легитимен партньор. Но, моля да ме извините, цяла година мина, откакто сирийският режим се разглеждаше като абсолютно легитимен партньор за решението на задачите по извеждането и унищожаването на химическото оръжие", отбеляза Лавров.

Нападателят с пистолета крещял на продавачката: Ще те убия!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792220

Нападателят на продавачката, който нахлу в столичен магазин в София заедно с младо момиче, викал: Ще те убия, ще те убия, докато опирал в главата й пистолета. Това разказа пред bTV управителката Славина Симеонова. Видеокадри от магазина, разпространени вчера, разкриха агресията спрямо жената.
Крадците са влезли и са поискали голямо количество
Нападателят на продавачката, който нахлу в столичен магазин в София заедно с младо момиче, викал: Ще те убия, ще те убия, докато опирал в главата й пистолета. Това разказа пред bTV управителката Славина Симеонова. Видеокадри от магазина, разпространени вчера, разкриха агресията спрямо жената. Крадците са влезли и са поискали голямо количество

Нинова: БСП няма да подкрепи промените в Конституцията

http://frognews.bg/news_92066/Ninova-BSP-niama-da-podkrepi-promenite-v-Konstitutsiiata/

Промените в Конституция, засягащи правомощия на омбудсмана и други неща, няма да се отразят на хората, това зависи от други закони. Промените са опит политически да се овладее съдебната система. Истинската промяна е в другите закони, каза по БТВ Корнелия Нинова от БСП.

Нападателят, който обра столичен магазин, крещял на продавачката: Ще те убия! (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792202

Нападателят на продавачката, който нахлу в столичен магазин в София заедно с младо момиче, викал: Ще те убия, ще те убия, докато опирал в главата й пистолета. Това разказа пред bTV управителката Славина Симеонова. Видеокадри от магазина, разпространени вчера, разкриха агресията спрямо жената.
Крадците са влезли и са поискали голямо количество
Нападателят на продавачката, който нахлу в столичен магазин в София заедно с младо момиче, викал: Ще те убия, ще те убия, докато опирал в главата й пистолета. Това разказа пред bTV управителката Славина Симеонова. Видеокадри от магазина, разпространени вчера, разкриха агресията спрямо жената. Крадците са влезли и са поискали голямо количество

Марковски: Има ли хора в църквите, няма престъпност

http://frognews.bg/news_92065/Markovski-Ima-li-hora-v-tsarkvite-niama-prestapnost/

Записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не е доказателство в съда, заяви по НТВ адвокат Марин Марковски.

Марковски: За да няма престъпност, трябва да има хора в църквите

http://frognews.bg/news_92065/Markovski-Za-da-niama-prestapnost-triabva-da-ima-hora-v-tsarkvite/

Записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не е доказателство в съда, заяви по НТВ адвокат Марин Марковски.

Член на партия „Истински финландци“ призова за стерилизация на имигрантите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253620_%D0%A7%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%86%D0%B8%E2%80%9C+%D0%BF%D1%80

 „Трябва да се ограничи раждаемостта в имигрантските среди. Максимум три деца. И, разбира се, нужда е принудителна стерилизация на африканците“. Такова решение на проблемите с имиграцията предложи на своя „Фейсбук“ Оли Садемиес, член на партия „Истински финландци“, съобщава вестник “Российская газета“. 
Този призив в разрез с принципите за правата на човека веднага придоби популярност. Председателят на хелзинската структура на „Истински финландци“ Сепо Канерва нарече „лудост“ изказването на своя съпартиец. В коментар пред мстна медия Канерва казва, че идеите на Садемиес са близки до възгледите на Адолф Хитлер. 
Но призивът за „стерилизация на имигрантите“ се е харесал на мнозина. Публикуваното от Садемиес изказване във „Фейсбук“ е събрало впечатляващо количество одобряващи лайквания и коментари. 
Въпреки това партия „Истински финландци“ побърза да се дистанцира от думите на Садемиес, определяйки скандалното му изказване за плод на неговото „индивидуално мислене“. Но бившият служител на полицията, а понастоящем асистент на депутат, Садемиес не възнамерява да се предава и дава интервюта за медиите, в които потвърждава и защитава позицията си. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване