Блатер остава начело на ФИФА, конкурентът му се оттегли

http://news.ibox.bg/news/id_855920087

Нито един от кандидатите не събра необходимия брой гласове на първи тур

КТБ "ужили" и "Терем", военните заводи са изгоряли с 10 млн. лева

http://pik.bg/ктб-ужили-и-терем-военните-заводи-са-изгоряли-с-10-млн-лева-news340854.html

КТБ "ужили" и "Терем", военните заводи са изгоряли с 10 млн. лева

Военните заводи "Терем" са имали във фалиралата КТБ близо 10 млн. лева, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев.

Дружеството е имало 40.3 хил. лева на разплащателни сметки в банката, а по депозити - 3.703 млн. долара и 3.474 млн. лева, пише "Стандарт".

Ненчев обясни, че КТБ е избрана след проведен конкурс през 2013 година. Дружеството обаче е било в нарушение на изискването да не държи в една банка повече от 25% от средствата си. Според обяснението на Ненчев това се е случило, тъй като голяма част от парите са постъпили ден преди затварянето на КТБ от крупна сделка. На следващия ден предприятието се е опитало да изтегли депозитите си, но документите не са приети за обработка. Още едно дружество под шапката военното министерство е имало пари в КТБ - "Снабдяване и търговия МО- ЕООД". То е притежавало 982 хил. лева на разплащателен влог, а по депозити 208 евро и малко над 7 хил. долара.

 

Сеп Блатер спечели пети мандат начело на ФИФА

http://football.actualno.com/Sep-Blater-specheli-peti-mandat-nachelo-na-FIFA-news_475840.html

В сянката на огромния корупционен скандал от последните два дни, Йозеф Блатер остава президент на ФИФА, след като преди втори тур на гласуванетоосновният му противник принц Али Бин ал Хюсеин се оттегл...

От март 2016 г. всеки ще има личен пакет за прегледи и изследвания (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793441

Няма да закриват онкодиспансера в Стара Загора


От март 2016 г. всеки осигурен ще има личен пакет прегледи и изследвания в доболничната помощ, а направленията на хартия ще бъдат премахнати. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на 5-ия конгрес на пациентските организации днес.
Лимитите според бюджета остават,
Няма да закриват онкодиспансера в Стара Загора От март 2016 г. всеки осигурен ще има личен пакет прегледи и изследвания в доболничната помощ, а направленията на хартия ще бъдат премахнати. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на 5-ия конгрес на пациентските организации днес. Лимитите според бюджета остават,

Дарина чуква 52 с 30 гости

http://www.monitor.bg/article?id=470708

Бизнесдамата Дарина Павлова ще полее 52 г. в тесен приятелски кръг в столичен ресторант довечера, научи „Монитор”. В гестлиста на мадам Мулти влизат 30 души, сред които продуцентът на „България търси талант” Слави Трифонов, колегите й зад съдийската скамейка на шоуто Ники Илиев, Деси Добрева и Иво Сиромахов, както и близката й приятелка Марта Вачкова.

Пръстени и гердани в декларациите на магистратите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793822

Съдиите, прокурорите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които не са магистрати, главният инспектор и инспекторите към съвета да декларират пред Инспектората бижутата си, скъпоценни камъни, нумизматични колекции и произведения на изкуството, чиято обща стойност надхвърля 10 000 лева.
Съдиите, прокурорите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които не са магистрати, главният инспектор и инспекторите към съвета да декларират пред Инспектората бижутата си, скъпоценни камъни, нумизматични колекции и произведения на изкуството, чиято обща стойност надхвърля 10 000 лева.

Блатер остава шеф на ФИФА

http://www.cross.bg/fifa-blater-glasyvane-1467411.html

/КРОСС/ Сеп Блатер е новият-стар президент на ФИФА. Той си извоюва нов 4-годишен мандат, след като опонентът му - принцът на Йордания Али бин ал-Хюсеин, си направи отвод преди повторното гласуване. Настоящият президент на ФИФА Сеп Блатер получи 133 гласа при първоначалното гласуване срещу 73 на своя опонент - Али бин ал-Хюсеин. Това прати избора на повторно гласуване, тъй като победителят се нуждаеше от 140 гласа, което е 2/3 от общия брой на асоциациите, имащи право на вот. "Поздравления за Али. Днес той показа страхотен резултат днес! Аз продължавам да плувам в лодката, наречена ФИФА и ще я върна към брега. Върху мен лежи отговорността за бъдещето на организацията. Но аз не съм съвършен. Никой не е съвършен", каза Блатер минути след като бе преизбран за пети път на поста.

Блатер остава шеф на ФИФА

http://www.cross.bg/glasyvane-blater-fifa-1467411.html

/КРОСС/ Сеп Блатер е новият-стар президент на ФИФА. Той си извоюва нов 4-годишен мандат, след като опонентът му - принцът на Йордания Али бин ал-Хюсеин, си направи отвод преди повторното гласуване. Настоящият президент на ФИФА Сеп Блатер получи 133 гласа при първоначалното гласуване срещу 73 на своя опонент - Али бин ал-Хюсеин. Това прати избора на повторно гласуване, тъй като победителят се нуждаеше от 140 гласа, което е 2/3 от общия брой на асоциациите, имащи право на вот.Преди да се проведе второто гласуване, съперникът на Блатер се отказа. За балотажа необходимо обикновено мнозинство, за да бъде определен новият бос на централата

Екзорсист ще гони демоните от правителството в деня на детето

http://offnews.bg/news/n_1/n_512299.html

Зло и демони от изпълнителната власт ще гони екзорсистът отец Георги Гелеменов в деня на детето от 14.00 часа пред сградата на Министерския съвет, съобщиха в петък от Асоциацията за детско развитие „Член 24". За постигане на целта ще бъде използвана силата на молитвата, посочват от организацията. "Обикновено обсебените хора не знаят за злото в себе си. Екзорсизмът не е наказание, а лечение. Ритуалът ще включва елементи, предпазващи от агресия от страна на обсебените по време на изгонването на демоните", пише в съобщението. След края на ритуала ще бъдат връчени отворени писма на Министерския съвет и Народното събрание. Екзорсизмът (на латински: Exorcismus) е практика за изгонване на демони или други зли духове от човек или място, където те съществуват. Практиката съществува от древни времена и се изпълнява и до днес в много страни.

Затвориха моргата в София, директорът й подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_512323.html

Районната здравна инспекция е затворила Съдебна медицина на ул. „Здраве“ в София, защото не може да поеме повече трупове. За проблема потвърждават и от Александровска болница, откъдето обясниха, че в момента в трупохранилището на Клиниката има 105 трупа, докато капацитетът на хладилните камери е между 60 и 80 трупа. От лечебното заведение допълниха, че системното претоварване на хладилната инсталация води до технически проблеми и честа нужда от ремонти. Моргата ще остане затворена, докато траят ремонтите в Александровска болница. В същото време стана ясно, че началникът на Клиниката „Съдебна медицина“ проф. Станислав Христов е подал оставка и тя е била приета от директора на болницата д-р Костадин Ангелов.

Седем гласа не достигнаха на Блатер, гласуването продължава

http://www.cross.bg/glasa-krug-prezident-1467410.html

/КРОСС/ Завърши първият кръг на гласуването за избор на нов президент на ФИФА. След преброяване на гласовете стана ясно, че ще има втори кръг, тъй като нито един от двамата кандидати не е получил необходимите 2/3 от гласовете.За фаворит е сочен сегашният президент на футболната централа Сеп Блатер, който получи 133 гласа. Единственият му съперник е йорданският принц Али бин ал-Хюсеин, който събра 73 гласа.

Нилската треска стигна до България

http://www.cross.bg/infektzii-malariya-otkrit-1467409.html

София /КРОСС/ Започва масово изследване на кръвни проби от хора с фебрилно състояние в търсене на вируса на западнонилската треска. Почти сигурно е, че той ще бъде открит у нас. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев при отбелязването на 50 г. от сертификацията на България като страна без малария.В последните години има случаи на западнонилски енцефалит във всички съседни страни, само тук вирусът не е открит у хора, каза проф. Ива Христова, шеф на лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Вирусът е потвърден у коне в района на Шабла-Дуранкулак, което значи, че той е в България. Заболяването протича неспецифично - с повишена температура и болки в мускулите и ставите, а след време се развива менингит или енцефалит. В огромната част от случаите обаче остава под формата на фебрилно състояние. Два случая на малария изправиха на крак противоепидемичния контрол у нас за седмица. Болестта е потвърдена при мъж във Варна, който е работил в Африка. Той е открит навреме и се лекува, каза д-р Кунчев. Съмнение имаше и при 15-годишно дете от Афганистан от бежанския лагер в Харманли, но то отпадна точно един час, преди детето да избяга от инфекциозното отделение и да потъне някъде в страната", добави той.Бежанският поток и промените в климата са основните заплахи за поява на местни случаи на малария, както и за други нехарактерни за нашия регион трансмисивни инфекции - предавани от кърлежи, комари, гризачи и др

Тийнейджърка получи нервна криза след скандал с майка си

http://petel.bg/Tiyneydzharka-poluchi-nervna-kriza-sled-skandal-s-mayka-si__114077

14-годишна девойка е приета миналата нощ по спешност в благоевградска болница, след като получила нервна криза с агресивно поведение след...

Утре е Черешова задушница

http://petel.bg/Utre-e-CHereshova-zadushnitsa__114078

В събота преди Петдесетница, църквата извършва заупокойна панахида за душите на умрелите.  Този ден народът нарича Черешова задушница,...

Бомба бави избора на нов шеф на световния футбол

http://www.monitor.bg/article?id=470694

Конгресът на ФИФА в Цюрих се превърна в истински цирк часове преди да бъде избран новият президент на световната централа. Първо, демонстранти прекъснаха речта на настоящия президент Сеп Блатер, който се бори за пети пореден мандат срещу принц Али бин Хюсеин. Докато швейцарецът говореше, в залата нахълтаха две жени, които започнаха да скандират против ФИФА.

Меркел: Великобритания трябва да остане в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=290542

Германският канцлер Ангела Меркел, която днес се срещна с британския премиер Дейвид Камерън в Берлин, заяви, че без съмнение Великобритания трябва да остане в ЕС, съобщи Би Би Си. По време на пресконференция след срещата между двамата Меркел допълни, че Германия ще работи конструктивно с Лондон при опитите му да предоговори отношенията си с ЕС.

Лекарствата, които са кът у нас, няма да се изнасят

http://pik.bg/лекарствата-които-са-кът-у-нас-няма-да-се-изнасят-news340858.html

Лекарствата, които са кът у нас, няма да се изнасят

Всички медикаменти, за които са регистрирани липси или недостиг в страната половин година назад, да не могат да се продават в чужбина, предлагат депутатите от Патриотичния фронт с промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. Идеята им е въпросните продукти да се включват в забранителен списък, а Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да получи всички правомощия да ограничава продажбата им на чужди пазари, включително и тези в Европейския съюз, пише Клуб Z.

Според сега действащите разпоредби търговците са длъжни да подават уведомления, когато ще продават навън, но агенцията не може да забранява износа. Проблемът е, че става дума за продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, за чиято стойност производителите договарят допълнителни отстъпки с Националната здравноосигурителна каса. Това сваля цените им в страната и отваря широко вратата на паралелния износ. Търговците на едро често задържат партиди по складовете, за да ги продадат по-скъпо в чужбина, а практиката става все по-модерна у нас. В резултат обаче жизненоважни медикаменти започват да изчезват от пазара, което поставя в риск лечението на редица пациенти. При последния такъв случай, за който Клуб Z писа, диабетноболни алармираха, че на пазара липсва инсулин, но след обстойна проверка в дистрибуторската мрежа Министерството на здравеопазването откри количества, които са достатъчни да покрият нуждите на цялото население. Ето защо депутатите предлагат Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира процеса, а информацията за лекарствата "под запор" да бъде публична.

Предвижда се забранителният списък да се изготвя от петчленен Експертен съвет, в който ще участват представители на здравното министерство, ИАЛ, съвета по цени и реимбурсиране, Националната здравноосигурителна каса и Българския фармацевтичен съюз. Медикаментите в него ще се актуализират на тримесечие, включително и след сигнали на лекари и пациенти. Ако ИАЛ бъде алармирана за липса на лекарства в страната, ще има право в седемдневен срок да свика експертния съвет и след извършена проверка да включва (или да изключва) продукти от забранителния списък.

Други текстове предлагат ограничения за фармацевтичните производители, които ще могат да изнасят само собствените си лекарства, но не и тези, които опаковат по поръчка на други фирми и партньори. Притежателите на разрешение за употреба на свой ред ще бъдат длъжни в края на всяко тримесечие да декларират пред ИАЛ с какви количества са захранили пазара през съответния период и какъв е размерът на планираните доставки за следващия. Търговците на едро пък ще трябва да декларират наличните количества по складовете. Ако агенцията установи недостиг на даден продукт, износът му ще бъде ограничаван или изцяло, или само за определени количества от партидата. В най-добрият случай забраната ще действа три месеца, но при "непреодолими причини от национален интерес" срокът ще бъде удължаван.

Глобата за всеки производители или търговец, който не спазва новите правила, е от 10 000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение ще скача петорно в границите между 50 000 и 100 000 лева. Потретилите пък автоматично ще се разделят с разрешителното си за производство, употреба или търговия.

Кредитите поскъпват, падат доходите от влог

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793787

Обратно на главоломно спадащите лихви по депозити, новите потребителски кредити леко са поскъпнали през април, сочат последните данни на БНБ. Лихвата по тези заеми в левове е била 10,56% миналия месец, което е увеличение от 0,05 п. п. (процентни пункта). При кредитите в евро повишението е с 0,32 п. п. до 8,19%.
Обратно на главоломно спадащите лихви по депозити, новите потребителски кредити леко са поскъпнали през април, сочат последните данни на БНБ. Лихвата по тези заеми в левове е била 10,56% миналия месец, което е увеличение от 0,05 п. п. (процентни пункта). При кредитите в евро повишението е с 0,32 п. п. до 8,19%.

30-годишният Георги Самуилов от София дължи 35 000 лв. от глоби на КАТ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793559

Само за 3 години 30-годишният Георги Самуилов от София е натрупал неплатени глоби към КАТ за 35 000 лева. Това съобщи в интервю за “24 часа” началникът на отдел “Пътна полиция” към СДВР комисар Тенчо Тенев.
Той обясни, че мъжът карал без книжка, за което първата глоба е 100 лв., а оттам нататък всички са по 300.
Само за 3 години 30-годишният Георги Самуилов от София е натрупал неплатени глоби към КАТ за 35 000 лева. Това съобщи в интервю за “24 часа” началникът на отдел “Пътна полиция” към СДВР комисар Тенчо Тенев. Той обясни, че мъжът карал без книжка, за което първата глоба е 100 лв., а оттам нататък всички са по 300.

Поредната серия на бъркотията в ЦСКА - регистрирано е ново АД

http://bgfootball.actualno.com/Porednata-serija-na-byrkotijata-v-CSKA---registrirano-e-novo-AD-news_475836.html

От днес, 28 май 2015 г. официално съществува ново акционерно дружество, наречено ЦСКА АД. Негов представител е Милко Георгиев, а съветът на директорите е съставен от Георги Барзов, Милко Георгиев и И...

Сеп Блатер остава президент на ФИФА (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2543723_sep_blater_ostava_prezident_na_fifa_obnovena/?ref=rss


Сеп Блатер остава президент на ФИФА. 79-годишният швейцарец, който е начело на световната футболна централа от 1998 г., получи пети пореден мандат. Това се случи след като конкурентът за поста принц Али бил ал Хюсейн се отказа от участие във втори тур на гласуването.

При първия Блатер получи 133 гласа, докато неговият конкурент събра 73 гласа. Три от подадените 209 бюлетини бяха невалидни.

Тъй като разликата беше огромна и при това положение изходът от втория тур беше...

Втори тур ще реши изборите за президент на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2543723_vtori_tur_shte_reshi_izborite_za_prezident_na_fifa/?ref=rss


Втори тур ще реши изборите за президент на ФИФА. Действащият президент Сеп Блатер беше близо до победата още в първия тур, но за това не му достигнаха само шест гласа.

Швейцарецът, който се бори за пети пореден мандат начело на световната футболна централа, получи 133 гласа, докато претендентът принц Али бин ал Хюсеин получи 73. Три от подадените 209 бюлетини бяха невалидни.


Стреляха по правосъдния министър на Чехия

http://www.cross.bg/strelyaha-po-pravosudniya-ministur-na-chehiya-1467407.html

/КРОСС/ Чешкият министър на правосъдието Роберт Пеликан беше нападнат със стартов пистолет. Инцидентът е станал в петък по време на посещението му в един от манастирите на Прага. Неидентифициран мъж се приближил до министъра и е стрелял три пъти по него. И тъй като оръжието му не може да стреля с бойни патрони, е произвело само звуков ефект. Полицията е арестувала нападателя - пенсионер, обвинен в кражба на бонбони от автомат, който твърди, че разследването по делото му се води несправедливо.Министърът нареди стрелецът да бъде освободен. „Жал ми е за него", мотивира решението си той.

Радан Кънев сяда на детектор на лъжата в "Комбина"

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/radan-kynev-siada-na-detektor-na-lyzhata-v-kombina-6036959

Тази събота пред детектора на лъжата реформаторът ще каже истината за задкулисието и коалицията, както и кой лъже за борбата с корупцията

Моргата в София е затворена

http://www.mediapool.bg/morgata-v-sofiya-e-zatvorena-news234728.html

Районната здравна инспекция затвори Съдебна медицина на ул. "Здраве" № 2 в София заради невъзможност да приеме повече трупове. Десетки безжизнени тела задръстват хладилниците на моргата, най-старото от които е от 2005 г. По-рано беше съобщено, че ситуацията с моргата е овладяна и тя ще може да заработи отново в 16 ч. в петък. Това обаче няма да се случи и моргата ще остане затворена докато траят ремонтите в Александровска болница, съобщи бТВ. В хода на тези развития директорът на Съдебна медицина проф. Станислав Христов е подал оставка и тя е била приета. От Александровска болница потвърдиха за проблема, като заявиха, че системното претоварване на хладилната инсталация обаче, води до често ѝ дефектиране и нужда от ремонти От клиниката са съобщили, че вече са погребани 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения. Към настоящия момент в трупохранилището се намират 105 трупа. В позицията на болницата се посочва, че клиниката, която е изградена през 2003 - 2004 година, се състои от 4 камери с общ капацитет между 60 и 80 трупа. От болницата заявяват още, че са реализирани всички предписани от страна на РЗИ хигиенни и противоепидемични мерки във всички помещения на Клиниката по съдебна медицина. Мерките се прилагат всекидневно. По предписание на РЗИ са поставени и защитни мрежи против насекоми. Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали. Човешките останки се освобождават от Съдебна медицина с разрешението на МВР и прокуратурата, със съдействието на Столичната община, която трябва да ги извози до гробищата. "Забравените" тела са на хора, чиито близки не са ги потърсили или са отказали погребение, или на такива, за които районната прокуратура не е дала разрешение за полагане в гроб заради липсата на идентификация. Към момента прибирането на починали са поели "Пирогов" и ВМА, но и там местата са ограничени, тъй като навсякъде има неприбрани трупове.

Хванаха двама непълнолетни, крали часовници във варненски басейн

http://www.moreto.net/novini.php?n=290532

Две непълнолетни момчета от Белослав попаднаха в полезрението на полицията, след като задигнали часовници от съблекалня на басейн. Младежите извършили кражбата още на 20 май, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР във Варна.

Ердоган въоръжава ислямисти в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793801

Властите в Турция започнаха разследване за терористична дейност срещу опозиционния в. „Джумхуриет“. Изданието публикува снимки от акция на прокуратурата и полицията от януари 2014 г., при която бяха задържани боеприпаси, предназначени за Сирия. Скандалът избухна по-малко от две седмици преди парламентарните избори на 7 юни.
Властите в Турция започнаха разследване за терористична дейност срещу опозиционния в. „Джумхуриет“. Изданието публикува снимки от акция на прокуратурата и полицията от януари 2014 г., при която бяха задържани боеприпаси, предназначени за Сирия. Скандалът избухна по-малко от две седмици преди парламентарните избори на 7 юни.

11,1 млрд. лв. е фискалният резерв в края на април

http://www.cross.bg/razmer-razhodi-godinata-1467406.html

София /КРОСС/ По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет към края на месец април 2015 г. се отчита излишък в размер на 1 066,6 млн. лв. (1,3% от прогнозния БВП). Той се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 536,5 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 530,1 млн. лева. Съпоставена с края на април 2014 г. бюджетната позиция се подобрява с 2,3% от БВП. Подобрението в бюджетната позиция се дължи основно на ръст при данъчните постъпления и помощите, докато разходите по консолидираната фискална програма остават по-ниски от отчетените за същия период на 2014 година. Следва да се отбележи, че докато през предходните месеци подобрението на бюджетното салдо се свързваше преди всичко с ръста при данъчните и осигурителните постъпления по националния бюджет, то през месец април, наравно с този ефект се добави и ефект от постъпления в частта на помощите по сметките за средства от ЕС, които представляват възстановени разходи от предходната година.Постъпилите приходи и помощи по КФП към 30.04.2015 г. са в размер на 11 330,0 млн. лв., или 37,3% от разчетите към ЗДБРБ за 2015 година. Съпоставено със същия период на предходната година приходите и помощите нарастват с 1 876,3 млн. лв. (19,8%). Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец април възлиза на 8 319,8 млн. лв., което представлява 34,6% от планираните за годината приходи. Съпоставено с 2014 г

Кандидат за кмет на левицата в Бургас може бъде жена

http://bulgarski.pogled.info/news/64864/Kandidat-za-kmet-na-levitsata-v-Burgas-mozhe-bade-zhena

/Поглед.инфо/ „Кандидат -кметът на Бургас,  издигнат от БСП, ще трябва да има куража да влезе в сериозен сблъсък срещу Димитър Николов”.

Училище в Ихтиман точи държавната субсидия с „мъртви души“

http://offnews.bg/news/n_1/n_512320.html

Учители от Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Ихтиман били принудени да осигуряват определен брой „мъртви души“, за да идват в училището повече пари от държавната субсидия. За това сигнализират бивши учители в гимназията, които били принуждавани да осигурят по 5 такива дипломи, ако искат да запазят работата си, като присъствието на учениците не било задължително. За да осигурят необходимия брой дипломи, учителите записвали свои близки и роднини, които отдавна са завършили. Записах майка ми в 9 клас, профил икономика, и в продължение на 4 години тя се водеше ученик, а през 2014 г. тя се яви на матура и успя да си я вземе без пищови, разказва бившият учител в гимназията Дима Бонева пред bTV. Професионалната гимназия получава държавна субсидия за всеки записан ученик, като за учениците в профил икономика училището получава по 1384 лева, за тези в профил селско стопанство – 2133, а за тези в профил транспорт – 2225 лева. Оказва се, че е много трудно да се контролира многократното записване на завършили ученици в гимназията, освен ако няма конкретен сигнал, обясняват от РИО – регион София. В момента в училището се извършват редица проверки. В това число и по сигнал за това, че учители са били принуждавани да решават матурите и да изпращат отговорите на учениците.

Томислав Дончев: Европейските пари променят България

http://pik.bg/томислав-дончев-европейските-пари-променят-българия-news340853.html

Томислав Дончев: Европейските пари променят България

Европейските пари променят България. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Още от деня” по БНТ във връзка със съдебната реформа.

„Голяма част от социалните плащания, голяма част от промените, които вървят в социалната сфера, са с европейски пари. Иска ми се това да се случва по-бързо, а не бавно. Те няма как да ни направят да живеем по-охолно само за няколко месеца”, заяви Дончев.

Според него единственият шанс държава като България, на жаргон кохезионна държава, новоприсъединен член на Европейския съюз, да бъде по-конкурентна и най-сетне в един хоризонт да бъде по-богата, са европейските пари. 

„Чуждестранни инвестиции има, но са по-малко, отколкото всички искаме да бъдат. Убеден съм, че тази година отчетните данни, включително и за чуждестранни инвестиции, ще бъдат по-добри от всякога”, подчерта Томислав Дончев.

По думите му в следствие променената ситуация в Европа, се връща една малка доза оптимизъм, което не е без значение за икономиката. „ Вече над 75% от всички публични инвестиции, които се правят в България изобщо, се покриват със средства от Европейския съюз. Представете си как би изглеждала България, ако тези пари ги нямаше, ако бяха спрени, ако България беше загубила възможността да ги ползва”, отбеляза вицепремиерът.

Във връзка с параметрите, положени в съдебната реформа от правосъдния министър Христо Иванов, Дончев коментира:

„Реформите, особено в правосъдието нямат алтернатива и не, защото това е политически каприз да правим реформи, а защото всички сме единодушни, че ситуацията трябва да се промени. Ако някой днес критикува едно или друго предложение, нека да предложи нещо по-добро. Не чух много по-добри предложения, чух критики и мърморене, персонални недоволства, съмнения. Kогато баче коментираме дадена реформа и всички сме единодушни, че ситуацията трябва да се промени, един отговорен политик трябва да предложи нещо различно”. 
 

Васил Михайлов взема голяма награда за цялостен принос в киното

http://cinema.actualno.com/Vasil-Mihajlov-vzema-goljama-nagrada-za-cjalosten-prinos-v-kinoto-news_475833.html

Големият български актьор Васил Михайлов ще получи специалната награда на кинофестивала "Златната липа" 2015 за цялостен принос в киното. Михайлов ще бъде специалният гост на тазгодишното ...

Заради бюлетините: Отлагат балотажа на вота със седмица?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793814

Политиците ще обсъждат нова идея за справяне с проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори – балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота. Вариантът е бил лансиран от експерти на среща в четвъртък, разказаха за „Труд“ от управляващата коалиция. Причината – обикновено в поне 50% от общините има
Политиците ще обсъждат нова идея за справяне с проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори – балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота. Вариантът е бил лансиран от експерти на среща в четвъртък, разказаха за „Труд“ от управляващата коалиция. Причината – обикновено в поне 50% от общините има

Меркел даде рамо на Камерън за реформа на ЕС (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793550

Берлин настоя Лондон да остане в съюза, но защити правото на движение
Ангела Меркел даде рамо на британския премиер Дейвид Камерън за бъдещи реформи в Европейския съюз, за които настоява Лондон, предаде Ройтерс.
Канцлерът на Германия заяви в Берлин, че ще работи конструктивно с Камерън за реформирането на ЕС,
Берлин настоя Лондон да остане в съюза, но защити правото на движение Ангела Меркел даде рамо на британския премиер Дейвид Камерън за бъдещи реформи в Европейския съюз, за които настоява Лондон, предаде Ройтерс. Канцлерът на Германия заяви в Берлин, че ще работи конструктивно с Камерън за реформирането на ЕС,

Излишъкът в хазната набъбна през май до 1.15 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/izlishakat-v-haznata-nababna-prez-mai-do-115-mlrd-lv-news234727.html

Бюджетният излишък да достигне около 1.150 млрд. лв. (1.4% от прогнозния БВП) в края на май, очаква Министерството на финансите, което в последния работен ден от месеца обяви предварителните данни за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа. В същото време ведомството обяви и окончателните данни за първите четири месеца, според които парите в повече от планираното в хазната са 1.066 млрд. лв. Отчетът дойде часове, след като от парламентарната трибуна депутатът от "Коалиция лява България" Драгомир Стойнев прочете декларация на левицата, в която обяви бюджетния излишък за "игра на числа", зад която прозира влошена бизнес конюнктура и бедност. От финансовото министерство от своя страна обявиха, че май ще бъде трети пореден месец, в който на месечна база се отчита излишък по фискалната програма, след като през февруари е отчетен неголям дефицит. Това е най-големият излишък за първите пет месеца на годината от 2008 г. насам, посочват от МФ. Приходите повече и от ревизираните очаквания Ведомството допълва, че текущата прогноза по приходите надвишава собствената му оценка от 27 май с около 50 млн. лв. Това било свързано основно с по-високи данъчни постъпления през последните дни на месеца. Коригирана е и прогнозата за разходите по фискалната програма, които нарастват и най-вееч заради усвояването на средствата по оперативните програми и фондовете на ЕС за общински проекти. Така размерът на разходите за първите пет месеца на 2015 г. остава близък номинално до отчетените за същия период на предходната година. За сравнение салдото за първите пет месеца на 2014 г. бе дефицит в размер на 888.6 млн. лв. (1.1% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 2.0386 млрд. лв. или 2.5% от БВП, похвалва се министерството. То обаче признава, че основен принос за това имат значителните средства, постъпващи от Брюксел по изпълнени европроекти, каквито бяха твърденията на социалистите по-рано през деня. Приходите и помощите по КФП за първите пет месеца на 2015 г. се очаква да бъдат в размер на около 13.840 млрд. лв. (45,6% от годишния разчет). Към края на месец май в частта на приходите се отбелязва значителен ръст от 17.5% ( 2.064 млрд. лв.) спрямо година по-рано. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи от 1.049 млрд. лв. и на по-високите постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия) в размер на 1.015 млрд. лв. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към май 2015 г. на база на оперативни данни и оценки са на около 12.690 млрд. лв., което е 38.6% от годишния разчет. Година по-рано харчовете са били 12.664,6 млн. лв. Според БСП зад числата се крият по-малко приходи от фирмите Обявеният от правителството бюджетен излишък от 1.2 млрд. лв. април е "игра на числа", зад които прозира влошена бизнес среда, липса на устойчиво развитие на икономиката и бедност на населението, заяви Стойнев в пленарна зала. По думите му събраните приходи от корпоративни данъци са с 20 млн. лв. по-малко от същия период на 2014 г., когато на власт бе подкрепяното от БСП и ДПС правителство на Пламен Орешарски. "Това означава, че фирмите работят в по-лоши условия в сравнение с предходната година. Според НСИ, през първото тримесечие на 2015 г., те са инвестирали 550 млн. лв. по-малко за обновление на своето производство в сравнение с 2014 г. През януари-март 2015 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи са 3.1 милиарда лева, а за първото тримесечие на 2014 г. са били 3.6 милиарда лева", продължи Стойнев със статистиката. Той отново цитира НСИ, според чиито данни очакванията на бизнеса – частен и държавен, за тази година са 30% по-малки инвестиции за спрямо предходната. "Същият източник сочи, че инвестициите за тази година в частния сектор ще се свият с почти 40%. БНБ допълва, че за януари-март 2015 г. преките чуждестранни инвестиции ще са по-ниски с 58 милиона лева в сравнение с периода януари-март 2014 г.", допълни бившият министър на икономиката и енергетиката. По думите му, събраните приходи от данъци от гражданите и физическите лица през първите три месеца на 2015 г. са с 1 млн. лв. спрямо година по-рано. По данни на правителството над 1 млн. души преживяват ежемесечно с доход около минималния от 340 лв., продължи той. "За една година с 500 000 граждани са се увеличили трудещите се, които работят на такъв мизерен доход. Това е всеки втори от трудещите се и всеки трети, декларирали доход. Това са работещите бедни – притеснителен знак за състоянието на икономиката", каза още Стойнев. "Данните са показателни. Застой, затваряне на предприятия, загуба на работни места, липса на доходи, увеличаване на бедността. Това е проекцията на вашите числа върху истинския живот. Сигурно наистина сте в паралелна реалност, за да не виждате как живеят българите", се посочва още в декларацията. Според социалистите, тежката сянка на първото правителство на Борисов тегне и над този кабинет. "Управлявате бюджета така, както правите пътища – на парче и не съвсем качествено. Триковете с бюджета обаче са много по-опасни от триковете с лентичките”, заяви Стойнев и поиска дебат по изпълнението на бюджета.

БСП обяви бюджетния излишък за игра на числа

http://www.mediapool.bg/bsp-obyavi-byudzhetniya-izlishak-za-igra-na-chisla-news234727.html

Обявеният от правителството бюджетен излишък от 1.2 млрд. лв. до края на април е "игра на числа", зад които прозира влошена бизнес среда, липса на устойчиво развитие на икономиката и бедност на населението. това се казва в декларация на парламентарната група на "Коалиция лява България", прочетена в парламента от червения депутат Драгомир Стойнев. По думите му събраните приходи от корпоративни данъци са с 20 млн. лв. по-малко от същия период на 2014 г., когато на власт бе подкрепяното от БСП и ДПС правителство на Пламен Орешарски. "Това означава, че фирмите работят в по-лоши условия в сравнение с предходната година. Според НСИ, през първото тримесечие на 2015 г., те са инвестирали 550 млн. лв. по-малко за обновление на своето производство в сравнение с 2014 г. През януари-март 2015 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи са 3.1 милиарда лева, а за първото тримесечие на 2014 г. са били 3.6 милиарда лева", продължи Стойнев със статистиката. Той отново цитира НСИ, според чиито данни очакванията на бизнеса – частен и държавен, за тази година са 30% по-малки инвестиции за спрямо предходната. "Същият източник сочи, че инвестициите за тази година в частния сектор ще се свият с почти 40%. БНБ допълва, че за януари-март 2015 г. преките чуждестранни инвестиции ще са по-ниски с 58 милиона лева в сравнение с периода януари-март 2014 г.", допълни бившият министър на икономиката и енергетиката. По думите му, събраните приходи от данъци от гражданите и физическите лица през първите три месеца на 2015 г. са с 1 млн. лв. спрямо година по-рано. По данни на правителството над 1 млн. души преживяват ежемесечно с доход около минималния от 340 лв., продължи той. "За една година с 500 000 граждани са се увеличили трудещите се, които работят на такъв мизерен доход. Това е всеки втори от трудещите се и всеки трети, декларирали доход. Това са работещите бедни – притеснителен знак за състоянието на икономиката", каза още Стойнев. "Данните са показателни. Застой, затваряне на предприятия, загуба на работни места, липса на доходи, увеличаване на бедността. Това е проекцията на вашите числа върху истинския живот. Сигурно наистина сте в паралелна реалност, за да не виждате как живеят българите", се посочва още в декларацията. Според социалистите, тежката сянка на първото правителство на Борисов тегне и над този кабинет. "Управлявате бюджета така, както правите пътища – на парче и не съвсем качествено. Триковете с бюджета обаче са много по-опасни от триковете с лентичките”, заяви Стойнев и поиска дебат по изпълнението на бюджета.

Т. Дончев: Европейските средства променят България

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/t-donchev-evropeiskite-sredstva-promeniat-bylgariia-195789/

Европарите се използват не само за инфраструктура, но и за социални програми и проекти за подобряване на работата на администрацията, посочи вицепремиерът

"Газпром" представя "Турски поток" на Международния газов конгрес в Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=290541

Проектът за новия газопровод „Турски поток" ще бъде представен в рамките на XXVI Международен газов конгрес, който ще се проведе от 1 до 5 юни в Париж, съобщиха от руската компания "Газпром". "На щанда на „Турски поток" гостите на форума ще могат да получат подробна информация за проекта и неговото значение за енергийната сигурност на Европа.

Последното изявление на Тодор Живков

http://petel.bg/Poslednoto-izyavlenie-na-Todor-ZHivkov__114076

На 29 май 1989 година, точно в 20 ч по националната телевизия тогавашният генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет...

Пълна данъчна ревизия на разследващ журналист заради КТБ

http://www.cross.bg/peevski-miroslav-ivanov-1467405.html

София /КРОСС/ Националната агенция от приходите (НАП) е започнала серия от проверки по искане на прокуратурата на разследващия финансов журналист Мирослав Иванов, съобщи самият той на своя блог.Блогърът публикува разкрития за Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка (КТБ). Той пусна документи за собствеността на "Булгартабак" и връзка с Делян Пеевски, Ахмед Доган, Бойко Борисов, цесиите и капиталите на свързани с Пеевски фирми. Освен това разкри депозитите на Вежди Рашидов в КТБ и по каква схема е извършена цесията с тях.Наскоро стана известно, че Мирослав Иванов е бил сред най-честите посетители в кабинета на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Той е безспорен водач в "тетрадката на охраната", от която става ясно, че се е виждал 49 пъти с банкера. Списъците с посетителите изтекоха към медиите преди две седмици и съдържанието им досега не е опровергано от никого."След прокуратурата и следствието, НАП също се сети за мен. Ще бъда проверяван за получени и дадени "заемни парични средства" за срок от 5 години. Въпросник от общо 12 точки. Дотук добре, всеки в тази държава трябва да може да бъде проверяван и да няма чадър над себе си. Аз нямам какво да крия и след проверката ще публикувам на блога си резултатите", обяви журналистът в петък.По неофициална информация на Mediapool проверките са свързани с данните, които Иванов публикува по казуса "КТБ"

Заради събитията в Гърмен 60 ученика от ромския квартал са спрени от училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793508

Седми ден над 60 ученика от ромския квартал Кремиковци в Гърмен не посещават учебни занимания.
Родителите им не ги пускат, тъй като се страхуват за живота им след сблъсъка между българи и роми.
Преди събитията децата ходели редовно на училище в СОУ "Св. св. Кирил и Методий".
Непрекъснато учители посещават квартала и водят разговори децата да идват
Седми ден над 60 ученика от ромския квартал Кремиковци в Гърмен не посещават учебни занимания. Родителите им не ги пускат, тъй като се страхуват за живота им след сблъсъка между българи и роми. Преди събитията децата ходели редовно на училище в СОУ "Св. св. Кирил и Методий". Непрекъснато учители посещават квартала и водят разговори децата да идват

Само шест от скандалите във ФИФА

http://www.mediapool.bg/samo-shest-ot-skandalite-vav-fifa-news234726.html

Историята на ФИФА е и история на скандалите. В навечерието на нейния тазгодишен конгрес бяха задържани шестима високопоставени дейци на футболната федерация. И макар президентът Сеп Блатер да не е сред заподозрените, под неговото ръководство скандалите са по-скоро правило, отколкото изключение. Ето някои от по-значимите: 1997 година Още преди да оглави световната футболна федерация, Блатер се оказа замесен в скандал, забъркан от неговия предшественик Жоао Хавеланж и бившия му зет Рикардо Тейшейра. Двамата прибирали подкупи в размер на милиони, а Блатер, който по това време е генерален секретар на световната футболна федерация, очевидно е знаел за всички тези машинации. Въпреки това Блатер беше оправдан. 1998 година Малко преди началото на световното първенство във Франция през 1998 година, Блатер става президент на ФИФА, след като печели избора срещу тогавашния президент на УЕФА Ленарт Йохансон. И до днес не са изчистени съмненията, че в хотелската си стая в Париж Блатер е плащал на африкански делегати по 50 хиляди долара. Шефът на ФИФА отхвърля категорично тези обвинения. 2006 година Тогавашният вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър получава правата за продажбата на билети в родината му Тринидад и Тобаго за световното първенство в Германия. Твърди се, че семейната фирма на Уорнър е спечелила от тези сделки 900 хиляди долара. Разследването на ФИФА обаче не открива преки улики срещу самия Уорнър, а само срещу сина му. 2010 година Това е годината, в която ФИФА присъжда домакинствата на две световни първенства - през 2018 година в Русия и през 2022 година в Катар. Малко преди това ФИФА е разтърсена от скандал, който води до отстраняването на двама членове на ръководството на футболната федерация - заради подкупност. ФИФА разследва и обвиненията срещу самите домакини - Русия и Катар, но не успява да открие нищо нередно. И до днес обаче съмненията си остават. 2011 година В тази година катарският бизнесмен и шеф на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам се кандидатира за президент на ФИФА - като единствен конкурент на Сеп Блатер. Решаващи на тези избори бяха 35-те гласа на делегатите от зоната КОНКАКАФ (страните от Северна и Централна Америка и от Карибския регион). Докато Сеп Блатер беше обещал на отделните федерации по 1 милион долара под формата на централно финансиране от ФИФА, катарецът направи опит да реши гласуването в своя полза чрез подкупи от по 40 хиляди долара за всяка федерация. След като отделни членове на ФИФА, вече уличени в подкупност, свидетелстваха срещу него, Мохамед бин Хамам се сбогува с амбициите си да оглави футболната федерация. 2014 година На последното световно първенство в Бразилия избухна скандал, в който беше замесено името на вече покойния вицепрезидент на ФИФА и бивш шеф на аржентинската футболна асоциация Хулио Грондона. Неговият син беше обвинен в спекула с билети от контингента, който се полагал на баща му.  

Лекарски тормоз над родилка завърши със смъртта на бебето й (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-135817

Родилката била предадена на братята и съпруга си гола от кръста надолу и кървяща.

Оланд, Путин и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-oland-merkel-1467404.html

/КРОСС/ Ръководителите на Франция, Русия и Германия Франсоа Оланд, Владимир Путин и Ангела Меркел обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна. Това се съобщава от Елисейския дворец.Лидерите са се споразумели да проведат нова среща в нормандски формат на ниво политически директори на 10 юни.

Целта на парите от Европа е да променят България, не да пълнят хладилника за ден или седмица

http://cite.actualno.com/Celta-na-parite-ot-Evropa-e-da-promenjat-Bylgarija-ne-da-pylnjat-hladilnika-za-den-ili-sedmica-news_475832.html

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" на БНТ. Дончев коментира темата заради появяващите се настроения на евроскептицизъм и в България.

Борисов връчи чек за половин милион на БК "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=290508

Министър-председателят Бойко Борисов връчи чек на стойност 500 000 лева на ръководството на БК "Черно море". Средствата са осигурени от пристанище "Варна" и са за издръжката на баскетболния клуб, информира Гонг.

Нилската треска стигна до България, търсят вируса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793393

Започва масово изследване на кръвни проби от хора с фебрилно състояние в търсене на вируса на западнонилската треска. Почти сигурно е, че той ще бъде открит у нас. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев при отбелязването на 50 г. от сертификацията на България като страна без малария.
Започва масово изследване на кръвни проби от хора с фебрилно състояние в търсене на вируса на западнонилската треска. Почти сигурно е, че той ще бъде открит у нас. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев при отбелязването на 50 г. от сертификацията на България като страна без малария.

Двама доктори подадоха оставки заради смъртта на бебе в Тетевен

http://pik.bg/двама-доктори-подадоха-оставки-заради-смъртта-на-бебе-в-тетевен-news340846.html

Двама доктори подадоха оставки заради смъртта на бебе в Тетевен

Здравното министерство е разпоредило Агенция "Медицински одит" да провери многопрофилната болница в Тетевен, съобщи БНР. Поводът е смъртта на новородено.

Според жалба, подадена от майката, по време на раждането върху нея е било упражнено физическо насилие, което е станало причина за смъртта на здравото ѝ бебе.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков съобщи за "Хоризонт", че докладът от проверката ще бъде готов във вторник.

По първоначални данни са открити серия от нарушения, заради които ще бъдат сезирани етичната комисия на Българския лекарски съюз и прокуратурата.

Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в тетевенската болница д-р Нина Байчева и колегата ѝ д-р Михаил Миков днес са подали молби за напускане, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Цветолюба Генкова.

По думите ѝ при напускане на двамата специалисти има опасност отделението да бъде закрито заради липса на лекари.

Тя заяви, че по случая с починалото новородено е събрана цялата документация от болницата и е изпратена в Министерството на здравеопазването. Етичната комисия на Българския лекарски съюз също започва проверка.

По думите на д-р Генкова става въпрос за 23-годишна родилка от село Глогово с утежнено раждане, удължено във времето, ненапредващо по правилата на медицината, зарди което д-р Байчева е наложила висок форцепс, т.е опитала се е да извади бебето с щипки.

След като не успява, е направила цезарово сечение.

Бебето е извадено на 22 април в 17.45 ч. в тежко състояние. То е момиченце, тежало е 3,700 кг и е било 53 см. Същия ден то е било транспортирано в плевенската болница, където на 24 април бебето е починало. Там е направена и аутопсия.

Според експертизата детето е починало от травма по време на раждане.

„Медицинският одит ще покаже дали има лекарска грешка“, допълни д-р Генкова.

От прокуратурата в Ловеч съобщиха, че там не е подаван сигнал за смъртта на бебето.

Пушенето сред подрастващите вече не било толкова модерно

http://www.cross.bg/pomosht-pysheneto-hora-1467403.html

София /КРОСС/ Забраната за тютюнопушене на обществени места има благоприятен ефект върху нагласите. Все повече хора приемат за нормално пушенето да е съобразено с останалите хора в помещението или групата. Това личи и сред подрастващите, сред които пушенето на цигари не е толкова модерно, колкото преди 10 години. Това каза пред БНР Таня Петрова, която е директор на дирекция "Промоция на здравето" в Столичната районна здравна инспекция."Кабинетът за отказване от тютюнопушенето към Инспекцията функционира от години, но хората, които се обръщат към него, не са много. Всеки гражданин може да потърси помощ и подкрепа. Има специалисти, които работят, и това е безплатна услуга. Много е важно самият човекът да е взел решението да спре да пуши, да е избрал датата, когато да се случи това нещо. Работата ни е да го подкрепим в това негово решение, защото първата седмица за един дългогодишен пушач е много трудна и точно в тези дни има нужда от психологическа помощ от специалист", обясни тя.

Федерер и Надал са разочаровани от скандалите във ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2543819_federer_i_nadal_sa_razocharovani_ot_skandalite_vuv_fifa/?ref=rss


Тенис легендата Роджър Федерер изказа разочарованието си заради корупционния скандал, който разтърси ФИФА тази седмица. 

Швейцарецът, който е запален привърженик на "Базел", говори след влизането в четвъртия кръг на "Ролан Гарос".

"Аз съм футболен фен, но не съм фен на ФИФА. Обичам да гледам футбол. Когато си фен, искаш нещата да се случват по правилния начин и изглежда това не е случаят", каза той.

"Но вижте, мисля, че това, което се случва е доста...

Цветанов: Стратегията нa ГЕРБ за предизборната кампания е представена от един месец

http://pik.bg/цветанов-стратегията-нa-герб-за-предизборната-кампания-е-представена-от-един-месец-news340843.html

Цветанов: Стратегията нa ГЕРБ за предизборната кампания е представена от един месец

От един месец вече е представена стратегията ни за предизборната кампания, убеден съм, че тези, които сега са кметове от ПП ГЕРБ, около 90-95 %, ще повторят управленския си мандат, разбира се, ако получат подкрепата на избирателите. Това каза пред журналисти в Пловдив, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, предаде "Фокус".  По думите му, от направеното от ГЕРБ през последния управленски мандат в местната власт и това, което ще представят, като отчет и перспектива, ще получат подкрепата на хората.

В Пловдив, Цветан Цветанов присъства на семинар за млади лидери, организиран от Фондация "Конрад Аденауер" и Международен републикански институт, САЩ (International Republican Institute).

Новините от деня, петък, 29 май

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-петък-29-май_l.a_i.675982_at.1.html

Сметките за ток скачат с 3,64% от 1 юли Сметките за ток на хората могат да набъбнат от това лято с до 3.64%. Това става ясно от доклада на...

Огнян Донев и Радосвет Радев подписаха сделката за "Токуда банк"

http://www.mediapool.bg/ognyan-donev-i-radosvet-radev-podpisaha-sdelkata-za-tokuda-bank-news234725.html

Предварителен договор за закупуване на 99.53% от капитала на "Токуда Банк“ АД е подписало дружеството "Индустриален холдинг – Доверие“, което е дъщерно на "Доверие – обединен холдинг“, в което собственост имат фармацевтичният бос Огнян Донев, Огнян Донев, притежателят на Дарик радио Радосвет Радев и адвокат Венцислав Стоев. Купувачът не съобщава цената на придобиването и други конкретни параметри на договора с мотив спецификата на сделката и необходимостта от защита на интересите на близо 148 000 акционери на „Доверие – обединен холдинг“ АД. Друга причина за запазване на тази информация в тайна била защитата на интересите на продавача - дружеството "Интернешънъл Хоспитал Сървис“, регистрирано в Япония и известно в България, освен като собственик на "Токуда банк“ АД, така и като собственик на дружества, опериращи в областта на здравеопазването. Финализирането на сделката зависи от Комисията за финансов надзор и разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията и Българската народна банка. Към настоящия момент са депозирани необходимите документи и се очаква да се развият процедурите пред компетентните органи. Продажбата ще се осъществи след като бъдат получени всички изискуеми от приложимото законодателство разрешения и одобрения за сделката с "Индустриален Холдинг – Доверие“ АД, както и след изпълнението на изискванията на Устава на банката и специалните условия, уговорени в сключения предварителен договор, съобщава купувачът. "Инвестицията във финансова институция е напълно естествена за "Доверие”, което разширява и диверсифицира портфолиото си. Подобно инвестиционно решение е и в полза на акционерите на холдинга, а и показва доверието на ръководството на холдинга към стабилността и перспективите за развитие на българската банкова система“, посочва в съобщението председателят на Надзорния съвет на "Доверие – обединен холдинг“ АД Радосвет Радев. Шефът на надзора на "Токуда Банк" Артур Стърн, обяснява сделката с нуждата на "Интернешънъл Хоспитал Сървис” да насочи повече усилия и ресурси към своята основна дейност – здравеопазването. Според досегашния собственик, "една диверсифицирана бизнес група с дълбоки корени в този регион ще има по-големи възможности да ускори развитието на банката в полза на нейните служители и клиенти“.

Борисов: Днес връчих чек за 500 000 лева на баскетболен клуб „Черно море"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793802

Днес връчих чек за 500 000 лева на баскетболен клуб „Черно море – Порт Варна”.Това написа премиерът Бойко Борисов в офицаилната си страница в социалната мрежа
Днес връчих чек за 500 000 лева на баскетболен клуб „Черно море – Порт Варна”.Това написа премиерът Бойко Борисов в офицаилната си страница в социалната мрежа "Фейсбук". "Взехме това решение заедно с борда на пристанище „Варна” като жест към баскетбола и заради добрите резултати на отбора от началото на годината.

Борисов: Днес връчих чек за 500 000 лева на баскетболен клуб „Черно море"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793809

Днес връчих чек за 500 000 лева на баскетболен клуб „Черно море – Порт Варна”.Това написа премиерът Бойко Борисов в офицаилната си страница в социалната мрежа "Фейсбук".
"Взехме това решение заедно с борда на пристанище „Варна” като жест към баскетбола и заради добрите резултати на отбора от началото на годината.
Днес връчих чек за 500 000 лева на баскетболен клуб „Черно море – Порт Варна”.Това написа премиерът Бойко Борисов в офицаилната си страница в социалната мрежа "Фейсбук". "Взехме това решение заедно с борда на пристанище „Варна” като жест към баскетбола и заради добрите резултати на отбора от началото на годината.

Бащата на Вероника пред Фрог: Мъката е по-голяма от живота ми

http://frognews.bg/news_92121/Bashtata-na-Veronika-pred-Frog-Makata-e-po-goliama-ot-jivota-mi/

Болката по убитото ми дете е по-голяма от живота ми. Всяка мисъл и дума за Вероника е скъпа за мен. По-скъпа от всичко на света. Това изплака пред Фрог нюз бащата на Вероника Здравкова-Трайчо Трайков. Студентката беше убита във Велико Търново точно преди три месеца.

Ню Йорк на косъм от нов 11 септември: Пътнически самолет по чудо избягна сблъсък с безпилотник

http://petel.bg/Nyu-York-na-kosam-ot-nov-11-septemvri--Patnicheski-samolet-po-chudo-izbyagna-sblasak-s-bezpilotnik__114074

Пътнически самолет на компанията Shuttle America, извършващ полет от Вашингтон до Ню Йорк едва успя да избегне сблъсък във въздуха с безпилотен...

Zarafa е изборът на вашите деца! Емоциите и качеството са гарантирани

http://petel.bg/Zarafa-e-izborat-na-vashite-detsa--Emotsiite-i-kachestvoto-sa-garantirani__114059

Новият детски магазин Zarafa отваря врати точно на 1 юни в 10 часа. На връх Деня на детето вече е подготвена и първата изненада за бъдещите...

Магистратите ще декларират подаръци над 500 лв., бижута и картини (Обзор)

http://petel.bg/Magistratite-shhe-deklarirat-podaratsi-nad-500-lv---bizhuta-i-kartini--Obzor--__114075

Тежки проверки на личното имущество на магистратите и техните близки предвижда проектът на правосъдното министерство за изменение на...

Миков: Не съжалявам за неучастието на БСП в сегашното правителство

http://pik.bg/миков-не-съжалявам-за-неучастието-на-бсп-в-сегашното-правителство-news340839.html

Миков: Не съжалявам за неучастието на БСП в сегашното правителство

Кандидат-кметът на Бургас, издигнат от БСП, ще трябва да има куража да влезе в сериозен сблъсък срещу Димитър Николов. Това заяви в Бургас председателят на БСП Михаил Миков. Той допълни, че има яснота по отношение на кандидатурата, но конкретно решение ще бъде взето юни-юли. Миков не отхвърли вариантите левицата в Бургас да има жена за кандидат-кмет или една обща кандидатура с ляво ориентирани партии.

"Подготовката за изборите и организационното състояние на партията и местните й структури са възлов въпрос и тема на поредицата от срещи, които провеждаме. За сега съм доволен от развитието на подготовката за изборите", каза още лидерът на БСП, цитиран от пресцентъра на партията. Председателят на партията в Бургас Евгений Мосинов допълни, че макар и малобройно присъствие на съветници от БСП в общинският съвет, левицата участва активно и прокарва доста докладни в местния парламент, които са само в плюс за бургазлии. Малко по-късно Михаил Миков, заедно с говорителя на партията Атанас Мерджанов, Евгений Мосинов и Николай Тишев се срещнаха с членове и симпатизанти на левицата. Пред десетките дошли социалисти лидерът на БСП заяви, че не съжалява за решението за неучастие в сегашното правителство и че очаква добри резултати на изборите през есента.

"За нас има лява и дясна политика. 25 години се възпитава култ към материализма, затова и сега е доста трудно да поддържаш партия с идеологически профил. Времето до изборите обаче е време да утвърдим социалния профил на БСП", заяви Михаил Миков.

360 ученици се включиха в състезанието „Ваканция, здравей! Да играем безопасно“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290511

360 петокласници от 12 училища във Варненска област и представители от градовете Шумен, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Червен бряг и Тополовград се включиха в националното състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно“, което се проведе днес в зала „Пленарна“ на Община Варна.

САЩ вече не считат Куба за държава, подкрепяща тероризма

http://america.actualno.com/SASht-veche-ne-schitat-Kuba-za-dyrjava-podkrepjashta-terorizma-news_475830.html

Куба официално е премахната от американския списък с държави, подкрепящи тероризма. Ходът на Вашингтон бележи продължаващото историческо затопляне на отношенията между двете държави, пише БГНЕС. Аме...

Искат поне 10 години без книжка за шофьори, хванати с алкохол или наркотици на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793754

Шофьори, които са убили човек на пътя, или са хванати с алкохол или наркотици, да остават поне 10 години без шофьорски книжки. Това поиска днес на кръгла маса по безопасността на движението в Стара Загора депутатът от ГЕРБ Нели Петрова. Самата тя е потърпевша от войната по пътищата, тъй като дъщеря й Лора бе убита на пешеходна пътека във Варна.
Шофьори, които са убили човек на пътя, или са хванати с алкохол или наркотици, да остават поне 10 години без шофьорски книжки. Това поиска днес на кръгла маса по безопасността на движението в Стара Загора депутатът от ГЕРБ Нели Петрова. Самата тя е потърпевша от войната по пътищата, тъй като дъщеря й Лора бе убита на пешеходна пътека във Варна.

Томислав Дончев: До 2020 година около 12 млр. евро ще бъдат на разположение на България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793790

До 2020 година около 12 милиарда евро ще бъдат на разположение на България. Тези пари нямат предназначение да напълнят хладилниците ни, а да променят живота ни чрез подобряване на инфраструктурата и икономиката. Това каза в студиото на БНТ Томислав Дончев.
„Тази година очакваме повече чуждестранни инвестиции у нас,
До 2020 година около 12 милиарда евро ще бъдат на разположение на България. Тези пари нямат предназначение да напълнят хладилниците ни, а да променят живота ни чрез подобряване на инфраструктурата и икономиката. Това каза в студиото на БНТ Томислав Дончев. „Тази година очакваме повече чуждестранни инвестиции у нас,

Десетки варненци протестираха в подкрепа на Гърмен (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=290540

Десетки варненци излязоха на протест пред сградата на общината в подкрепа на българите от село Гърмен, предаде репортер на Moreto.net. Около тридесетина рокери паркираха моторите си пред Общината. Инициативата беше организирана чрез социалната мрежа Фейсбук.

Томислав Дончев: До 2020 година около 12 млр. евро ще бъдат на разположение на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793781

До 2020 година около 12 милиарда евро ще бъдат на разположение на България. Тези пари нямат предназначение да напълнят хладилниците ни, а да променят живота ни чрез подобряване на инфраструктурата и икономиката. Това каза в студиото на БНТ Томислав Дончев.
„Тази година очакваме повече чуждестранни инвестиции у нас,
До 2020 година около 12 милиарда евро ще бъдат на разположение на България. Тези пари нямат предназначение да напълнят хладилниците ни, а да променят живота ни чрез подобряване на инфраструктурата и икономиката. Това каза в студиото на БНТ Томислав Дончев. „Тази година очакваме повече чуждестранни инвестиции у нас,

САЩ извадиха Куба от страните, подкрепящи тероризма

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-izvadiha-kuba-ot-stranite-podkrepiashti-terorizma-6036957

Този акт премахва едно препятствие по пътя към възстановяване на пълните дипломатически връзки между двете страни

Бойко Борисов връчи чек за 500 000 лева на баскетболен клуб "Черно море" (снимки)

http://pik.bg/бойко-борисов-връчи-чек-за-500-000-лева-на-баскетболен-клуб-черно-море-снимки-news340837.html

Бойко Борисов връчи чек за 500 000 лева на баскетболен клуб "Черно море" (снимки)

Днес връчих чек за 500 000 лева на баскетболен клуб „Черно море – Порт Варна”. Взехме това решение заедно с борда на пристанище „Варна” като жест към баскетбола и заради добрите резултати на отбора от началото на годината. Пожелавам им да продължават да се развиват!

Контадор запази големия си аванс в Джирото, Ару си върна второто място

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2543790_kontador_zapazi_golemiia_si_avans_v_djiroto_aru_si/?ref=rss


Испанският колоездач Алберто Контадор запази голямата си преднина в Обиколката на Италия, а Фабио Ару спечели 19-ия етап и си върна второто място в генералното класиране от съотборника си в "Астана" Микел Ланда.

Два етапа преди края на първия от трите големи тура Контадор има аванс от 4:37 минути пред Ару и 5:15 минути пред Ланда.

Италианецът измина днешната 236-километровата отсечка между Гравелона Точе и Червиня за 6:24.13 часа. Той изпревари канадеца Райдър Хешдал с 28...

Шарапова с нова победа на "Ролан Гарос"

http://www.cross.bg/sharapova-s-nova-pobeda-na-rolan-garos-1467402.html

/КРОСС/ Мария Шарапова се класира за четвъртия кръг на Открития шампионат по тенис на Франция. Рускинята надигра австралийката Саманта Стосър с 6: 3, 6: 4. На ¼-финалите настоящата победителка от турнира ще се изправи срещу чехкинята Луси Шафаржова.    

WikiLeaks: Британските военни оказват натиск върху медиите

http://www.cross.bg/wikileaks-britanskite-mediite-1467401.html

/КРОСС/ Бившият премиер на Шотландия Алекс Салмънд разкритикува остро британските въоръжени сили, и заяви, че Шотландия повече няма да толерира ядрено оръжие на нейна територия."Правителството на Обединеното кралство се заблуждава дълбоко, ако смята, че заради този скъп боклук нашите парламентаристи, партия или страна ще продължи да търпи тази безполезна, не много евтина, незаконна и изключително опасна военна играчка на нейна територия", каза той.Острата му реакция може би е предизвикана от обвиненията от британския подводничар Уилям Макнийл. Наскоро той публикува в WikiLeaks подробен доклад, в който описва недостатъците в системата за сигурност на борда на британските ядрени подводници.В документа се отбелязва, че подводниците са слабо охранявани, моряците не се проверяват, не се проверява и багажът им. Голяма чат от оборудването е повредена и не е ясно може ли да се изстреля ракета без последствия. Сензационните разкрития не получиха адекватно отразяване в британската преса. Поради тази причина основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж смята, че военното министерство на Обединеното кралство ги е предупредило. „Странно е, че медиите мълчат за това. Подозираме, че военните са ги предупредили да не разпространяват информация за проблемите, свързани с ядрената система Trident", казва Асандж.Според друг представител на WikiLeaks, ако в случая не става дума за поръчка отгоре, то тогава британските медии просто пренебрегват важни изявления

30% от времето за изпълнението на европроекти се прахосва за представяне на документи

http://www.moreto.net/novini.php?n=290534

Ще стартираме с проекти по новите оперативни програми "Иновации и конкурентоспособност" и "Човешки ресурси" близо година по-рано, отколкото това се случи при първия програмен период 2007 - 2013 г., каза заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на конференция за кохезионната политика на ЕС.

Обмисля се вредните храни да се облагат с акциз

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/05/29/2543815_obmislia_se_vrednite_hrani_da_se_oblagat_s_akciz/?ref=rss


Подготвят се законови промени за облагане с допълнителен акциз на сол, захар, трансмастни киселини и кофеин, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в Петия национален конгрес на пациентските организации.

Предвиждания, направени на базата на икономически и финансов анализ, сочели, че акцизът ще доведе до 150-200 млн. лв. приходи, които ще се използват за профилактика, превенция и терапия, допълни министър Москов, цитиран от БТА.

Предвижда се още вредните храни да се маркират като такива. Все още няма яснота кога здравното министерство ще обяви за обществено обсъждане тези промени.

Москов изказа прогнозата, че размерът на този акциз вероятно ще е 10 на сто. Той обяснява, че основната идея е надписите да служат на родителите, тъй като в общия случай много от тези храни, съдържащи вредните съставки, се консумират от деца.

По повод идеята да се намали стойността на клиничните пътеки Москов коментира, че това няма да доведе до доплащане от страна на пациентите. Срещу тази идея вече се обявиха от Българския лекарски съюз. Сега заместник-директорът на здравната каса Димитър Петров коментира, че ведомството ще предложи и алтернативни методи за спестяване на пари, така че орязването на клиничните пътеки по възможност да се избегне. Една от тези възможности била да се извадят дейности от болниците и да отидат в доболничната помощ - такива били очните болести както и лъчетерапията.

Тези мерки ще бъдат обсъдени в понеделник с лекарския съюз.

Психично болен проби охраната и влезе в съда в Петрич с кол в ръката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793741

Мъж с психични проблеми проби охраната и влезе в сградата на съда в Петрич с кол около един метър и заплаши работещите районни прокурори, че ще ги изтреби до един, съобщи struma.com.
Мъжът крещял неистово пред вратата на Районна прокуратура в късните следобедни часове. Петричката прокуратура е в обща сграда с петричкия районен съд,
Мъж с психични проблеми проби охраната и влезе в сградата на съда в Петрич с кол около един метър и заплаши работещите районни прокурори, че ще ги изтреби до един, съобщи struma.com. Мъжът крещял неистово пред вратата на Районна прокуратура в късните следобедни часове. Петричката прокуратура е в обща сграда с петричкия районен съд,

Психично болен проби охраната и влезе в съда в Петрич с кол в ръката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793726

Мъж с психични проблеми проби охраната и влезе в сградата на съда в Петрич с кол около един метър и заплаши работещите районни прокурори, че ще ги изтреби до един, съобщи struma.com.
Мъжът крещял неистово пред вратата на Районна прокуратура в късните следобедни часове. Петричката прокуратура е в обща сграда с петричкия районен съд,
Мъж с психични проблеми проби охраната и влезе в сградата на съда в Петрич с кол около един метър и заплаши работещите районни прокурори, че ще ги изтреби до един, съобщи struma.com. Мъжът крещял неистово пред вратата на Районна прокуратура в късните следобедни часове. Петричката прокуратура е в обща сграда с петричкия районен съд,

Заев очаква следващата седмица да има знак за Македония

http://balkani.actualno.com/Zaev-ochakva-sledvashtata-sedmica-da-ima-znak-za-Makedonija-news_475829.html

"Надявам се, че политическата криза в Македония отива към своя край. Трябва да се намери решение чрез политически диалог. Ако не се стигне до него в кратки срокове, опозицията е решена да дей...

Бизнесмен донесе от Африка малария у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793519

Комар, носещ Западнонилска треска, вече по Дунава и Благоевградско

37-годишен българин, който има бизнес в няколко африкански държави, внесе малария у нас. Той е от Варна и се лекува там, взети са всички необходими мерки, съобщи пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Това е един от двата случая,
Комар, носещ Западнонилска треска, вече по Дунава и Благоевградско 37-годишен българин, който има бизнес в няколко африкански държави, внесе малария у нас. Той е от Варна и се лекува там, взети са всички необходими мерки, съобщи пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това е един от двата случая,

Акушерка: Между 50 и 80% от жените развиват депресия веднага след раждането

http://pik.bg/акушерка-между-50-и-80-от-жените-развиват-депресия-веднага-след-раждането-news340835.html

Акушерка: Между 50 и 80% от жените развиват депресия веднага след раждането

Между 50 и 80 % от жените развиват депресия както по време на бременността, така и веднага след раждането. Това каза Дани Дечева, акушерка, предаде агенция "Фокус".

По думите й, по време на този период жената претърпява не само биологически промени, но и такива от психическо естество.

„През целия период на бременността майката и бебето представляват едно цяло, за тези 9 месеца бъдещата майка свиква с ролята на закрилница и поема голяма отговорност да съхрани здравето, щастието и живота на детето. И тази сила на отговорността може да се прояви във вид на следродилна депресия, която мога да характеризирам като комплекс от различни емоционални реакции. Всяка една майка знае, че бременността, раждането и възстановяването след това не са болест, а е едно нормирано и физиологично състояние, с което женският организъм може да се справи. Но това се преживява като изпитание и труден период, който не само че не свършва с раждането, но и започват нови проблеми, свързани с отглеждането и грижата за кърмачето”, обясни акушерката.

Дани Дечева допълни, че поради преживените болки и страха от бъдещото отглеждане на детето, майката може да се уплаши от всичко, което й предстои, а това да доведе до по-сериозно депресивно състояние. 

Орбан: Искаме да подобрим ЕС, не да го напуснем

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/64862/Orban-Iskame-da-podobrim-ES-ne-da-go-napusnem

/Поглед.инфо/ Унгарският евроскептичен министър-председател Виктор Орбан заяви, че неговата цел е да подобри Европейския съюз, но не и да го напуска.

ЕЦБ пуска възпоменателна евро монета за 30-годишнината на флага на ЕС

http://www.mediapool.bg/etsb-puska-vazpomenatelna-evro-moneta-za-30-godishninata-na-flaga-na-es-news234724.html

На 29 юни 2015 г. се отбелязва 30-тата годишнина от решението на лидерите на държавите членки на Европейския съюз да приемат европейския флаг като официална емблема на Европейския съюз. За да отбележат случая 19-те държави членки на еврозоната ще пуснат в обращение специална възпоменателна монета, чийто дизайн е определен от гражданите и жителите на еврозоната. Печелившият дизайн е направен от Георгиус Стаматопулос – гравьор от централната банка на Гърция. Около 75 милиона монети с новия дизайн ще бъдат пуснати в обращение по-късно тази година в 19-те държави членки на еврозоната. Над 100 000 граждани и жители на еврозоната гласуваха в онлайн конкурс организиран от Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕК. Печелившият дизайн получи подкрепата на около 30% от гласувалите. "През няколко години Европейският съюз отбелязва важен момент от своята история с пускането в обращение на възпоменателна евро монета. Тази година ние честваме 30-тата годишнина от приемането на европейското знаме като официална емблема на Европейския съюз. Приветствам спечелилият дизайн на централната банка на Гърция и участието на хилядите европейци в избора му", каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог. "Знамето е символ, който обединява народи и култури със споделени виждания и идеали за по-добро общо бъдеще. Дизайнът представлява 12 звезди, които преливат в човешки фигури, прегръщащи раждането на една нова Европа", каза авторът на монетата Стаматопулос. Националните банки на страните от еврозоната бяха поканени да подадат предложения за дизайн на новата възпоменателна монета, в основата на която да бъде европейското знаме. Петте най-добри дизайна участваха в онлайн конкурс, в който се включиха граждани и жители на еврозоната. Стандартните евро монети имат обща страна, която представя деноминацията на монетата и една национална страна, която представя национални исторически личности, символи и други. Това е четвъртата по ред възпоменателна монета, която ще бъде пусната в обращение от държавите членки на еврозоната. Първата беше пусната през 2007 г. по повод честването на 50-та годишнина от Римския договор. Втората беше пусната през 2009 г. по повод на 10-та годишнина от създаването на икономическия и валутен съюз. През 2012 г. беше пусната възпоменателна монета по повод 10-та годишнина от пускането в обращение на евро банкноти и монети. Възпоменателните монети са винаги със стойност от 2 евро и се пускат в обращение във всички държави членки на еврозоната.

Сърцераздирателната история за последното желание на умираща от рак млада майка

http://petel.bg/Sartserazdiratelnata-istoriya-za-poslednoto-zhelanie-na-umirashha-ot-rak-mlada-mayka-__114073

През 2013 г. 33-годишната мениджърка по работа с клиентите Атина Крюгер от Минеаполис е удивена от приятна новина – тя е бременна. Но след...

Шампионката Шарапова продължава напред на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2543805_shampionkata_sharapova_produljava_napred_na_rolan_garos/?ref=rss


Миналогодишната шампионка Мария Шарапова се класира за осминафиналите на "Ролан Гарос". Рускинята победи Саманта Стосър от Австралия с 6:3, 6:4 и продължава защитата на титлата, без да е загубила сет в турнира.

Срещата на централния корт в Париж продължи 1.40 ч., а втората в световната ранглиста записа 15-а победа в 17-ия си двубой срещу тази съперника.

Шарапова не изигра убедителен мач и видимо изпитваше проблеми с условията на корта, но големият брой непредизвикани...

Дончев: Европейските пари не са за пълнене на хладилника

http://frognews.bg/news_92120/Donchev-Evropeiskite-pari-ne-sa-za-palnene-na-hladilnika/

Реформите в правосъдието нямат алтернатива. Ако някой критикува, да даде предложение. Тъжно е да няма контрапредложение, а само мърморене, че предложението не е добро. Това е лош сценарий, заяви в „Още от деня” Томислав Дончев.

Осъдени са по-малко българи през 2014 г.

http://www.mediapool.bg/osadeni-sa-po-malko-balgari-prez-2014-g-news234723.html

Намаляват осъдителните присъди през 2014 г. спрямо година по-рано, правосъдие е раздадено най-често за общоопасни престъпления, срещу собствеността, срещу обществото, стопанството и най-малко – срещу личността. Над 91 на сто от затворниците са мъже, най-много са осъдените на възраст между 30 и 39 години (26.1%), следвани плътно от тези между 18 и 24 години и между 25 и 29 години. Масово изтърпяваните наказания са затвор, доста по-малко са осъдените на пробация, а глобите са минимални, сочат предварителни данни на Националния статистически институт, обявени в петък. С осъдителна присъда са приключили делата за 12 256 извършени престъпления. Общо 15 812 са били обвиняемите лица. Броят на осъдените с влезли в сила присъди е 13 609, като 680 от тях, или 5.0%, са на възраст 14-17 години. Най-честата присъда е "лишаване от свобода до 6 месеца“ - 5 114 лица (55.9% от всички лишени от свобода), следвани от осъдените на "лишаване от свобода от 6 месеца до 1 година“ - 2344 лица (25.6%). Най-голям е броят и съответно относителният дял на общоопасните престъпления - 4 351, или 35.5% от общия брой на наказаните престъпления. За тях са осъдени 4 215, или 31.0% от всички осъдени лица. Престъпленията по транспорта и съобщенията са 3 408, а осъдени за тях са 3 271, или 77.6% от общия брой на лицата, наказани за извършени общоопасни престъпления. За 664 престъпления, свързани с наркотични вещества (незаконно производство, притежание и разпространение на наркотични вещества), са осъдени 651 лица. За престъпленията против собствеността с осъдителна присъда са приключили делата за 3373 извършени престъпления (27.5%). Наказани са 4277 лица, което представлява 31.4% от общия брой на осъдените през второто шестмесечие на 2014 година. Завършилите с осъждане престъпления за кражби на имущество са 2687, или 79.7% от престъпленията срещу собствеността. За извършването им осъдителни присъди са получили 3 664 лица (85.7% от общия брой осъдени за престъпления против собствеността. За извършени 204 грабежа на имущество са наказани 301 лица (7.0% от общия брой на осъдените за престъпления против собствеността).

Две кметства си делят отговорността за липсващ светофар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290514

Варненка, която живее от 8 години в Кайсиева градина, разкри, че оттогава насам води своя битка за поставяне на светофар на оживено място в квартала. Става дума за спирка „Армейска“, която се намира до магазин „Алати“. Дамата е писала до двама кметове на район „Владиславово“ - Добромир Джиков и Неделчо Михайлов, но съоръжение още няма.

Отец Гелеменов ще гони демоните от правителството в деня на детето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793720

Злото и демоните от изпълнителната власт ще гони екзорсистът отец Гелеменов в деня на детето от 14.00 часа пред сградата на Министерския съвет, съобщиха в петък от Асоциацията за детско развитие „Член 24".
Това ще бъде поредният опит за спасяване на управляващите от обладалото ги зло и пренасочване на енергията им от деструктивно и безхаберно
Злото и демоните от изпълнителната власт ще гони екзорсистът отец Гелеменов в деня на детето от 14.00 часа пред сградата на Министерския съвет, съобщиха в петък от Асоциацията за детско развитие „Член 24". Това ще бъде поредният опит за спасяване на управляващите от обладалото ги зло и пренасочване на енергията им от деструктивно и безхаберно

Миков: До изборите трябва да утвърдим социалния профил на БСП

http://www.cross.bg/mikov-izborite-byrgas-1467400.html

Бургас /КРОСС/„Кандидат-кметът на Бургас, издигнат от БСП, ще трябва да има куража да влезе в сериозен сблъсък срещу Димитър Николов. Това заяви пред медиите в Бургас председателят на БСП Михаил Миков. Той допълни, че има яснота по отношение на кандидатурата, но конкретно решение ще бъде взето юни-юли. Миков не отхвърли вариантите левицата в Бургас да има жена за кандидат-кмет или една обща кандидатура с ляво ориентирани партии. „Подготовката за изборите и организационното състояние на партията и местните й структури са възлов въпрос и тема на поредицата от срещи, които провеждаме. За сега съм доволен от развитието на подготовката за изборите", каза още лидерът на БСП.Председателят на партията в Бургас Евгений Мосинов допълни, че макар и малобройно присъствие на съветници от БСП в общинският съвет, левицата участва активно и прокарва доста докладни в местния парламент, които са само в плюс за бургазлии.Малко по-късно в хотел „България" Михаил Миков, заедно с говорителя на партията Атанас Мерджанов, Евгений Мосинов и Николай Тишев се срещнаха с членове и симпатизанти на левицата. Миков бе посрещнат радушно с букет червени рози. Пред десетките дошли социалисти лидерът на БСП заяви, че не съжалява за решението за неучастие в сегашното правителство и че очаква добри резултати на изборите през есента. „За нас има лява и дясна политика

САЩ премахнаха Куба от списъка с терористични държави

http://svetoven.pogled.info/news/64861/SASHT-premahnaha-Kuba-ot-spisaka-s-teroristichni-darzhavi

/Поглед.инфо/ САЩ съобщиха, че са премахнали Куба от списъка с държави, подкрепящи тероризма. Ходът на Вашингтон бележи продължаващото историческо затопляне на отношенията между двете държави.

Отец Гелеменов щял да гони демоните от правителството в деня на детето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793705

Злото и демоните от изпълнителната власт ще гони екзорсистът отец Гелеменов в деня на детето от 14.00 часа пред сградата на Министерския съвет, съобщиха в петък от Асоциацията за детско развитие „Член 24
Злото и демоните от изпълнителната власт ще гони екзорсистът отец Гелеменов в деня на детето от 14.00 часа пред сградата на Министерския съвет, съобщиха в петък от Асоциацията за детско развитие „Член 24". Това ще бъде поредният опит за спасяване на управляващите от обладалото ги зло и пренасочване на енергията им от деструктивно и безхаберно

Акушерка: Между 50 и 80 % от жените развиват депресия по време на бременността и веднага след раждането

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793704

Между 50 и 80 % от жените развиват депресия както по време на бременността, така и веднага след раждането. Това каза акушерката Дани Дечева, цитирана от
Между 50 и 80 % от жените развиват депресия както по време на бременността, така и веднага след раждането. Това каза акушерката Дани Дечева, цитирана от "Фокус". По думите й, по време на този период жената претърпява не само биологически промени, но и такива от психическо естество. „През целия период на бременността майката и бебето представляват

Слагат данък на вредните храни

http://www.cross.bg/hrani-vrednite-moskov-1467399.html

София /КРОСС/ Готови са законовите промени, с които се въвежда данък върху вредните храни. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов. Така с допълнителен акциз да бъдат облагани всички храни и напитки, съдържащи сол, захар, трансмастни киселини, които се получават от растителни масла, както и кофеин.Очаква се също така вредните храни да бъдат маркирани като такива, така че още при покупката им да става ясно, че не са полезни за здравето. Между 150 и 200 млн. лв. се очаква да бъдат годишните приходи от данъка върху вредните храни, които ще влязат в профилактика, в превенция, съобщи Москов.      

„На такива управляващи не им трябва опозиция, сами си създават проблеми“

http://offnews.bg/news/n_1/n_512301.html

Такива управляващи нямат нужда от опозиция – сами си създават проблеми. Това заяви пред bTV говорителят на ПГ на БДЦ Любен Дилов-син. Те имат тотално различни политически възгледи и очаквам догодина нови парламентарни избори, подчерта той. По думите му „ГЕРБ се опитват да правят нещо, а останалите само се занимават с ПР“. Дилов-син коментира и това, че България ще трябва да приеме около 800 бежанци според квотния принцип на ЕС. Ние не сме готови да приемем толкова бежанци. Нямаме лагери и центрове за временно пребиваване на бежанци. Трябва да искаме повече пари от ЕС и да започнем да строим, за да се подготвим, категоричен е той. Това, което ще се случи, е, че ще дойдат 800 души без образование и в същото време ще си тръгнат 800 българи с образование. Причината е, че хората са отчаяни. Те виждат как парите в касичките им стават все по-малко, посочи депутатът от БСП Антон Кутев. Той не се съгласи с Любен Дилов-син за това, че след година ще има нови парламентарни избори. Дали се спазват обещанията явно не е най-важното за хората. Борисов никога не е спазвал своите обещания и никой не е очаквал това от него. Но явно е симпатичен на хората. В разговора се включи и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро. Тримата обявиха, че искат повече кандидати за управител на БНБ, защото „не е хубаво състезанието да е с един кон“. ГЕРБ са хората, които вземат един човек и го водят за ръчичка по стаите като мечка на синджир. Ако не искат да има ясна процедура, да излезе Борисов и да каже, че това е човекът, който ще бъде назначен, а да не се опитват да ни го пробутат все едно е кандидат и на останалите партньори в управляващата коалиция, коментира Димитров. „От този човек ще зависи живота на всеки един българин в следващите години. Трябва да има ясни ангажименти как ще действа управителят на БНБ оттук нататък”, допълни той.

Българи могат да спечелят престижен световен конкурс за предприемачи

http://business.actualno.com/Bylgari-mogat-da-specheljat-prestijen-svetoven-konkurs-za-predpriemachi-news_475827.html

Младият екип на Arthesis и проектът им за 3D принтиране на покрития за протези, увеличи шанса си да спечели престижния световен конкурс за социално предприемачество The Venture. До този момент младите...

Меркел, Путин и Оланд обсъждат спешно в телефонен разговор положението в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793700

Лидерите на Франция, Русия и Германия, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Ангела Меркел в телефонен разговор са обсъдили ситуацията в Украйна и са изразили надежда, че четирите поддгрупи за нормализиране на обстановката в Донбас ще изработят конкретно решение. За това съобщи официално Елисейският дворец, предаде РИА Новости.
Лидерите на Франция, Русия и Германия, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Ангела Меркел в телефонен разговор са обсъдили ситуацията в Украйна и са изразили надежда, че четирите поддгрупи за нормализиране на обстановката в Донбас ще изработят конкретно решение. За това съобщи официално Елисейският дворец, предаде РИА Новости.

"Опел"-бомба вдигна на крак пожарната в Бургас

http://pik.bg/опел-бомба-вдигна-на-крак-пожарната-в-бургас-news340823.html

"Опел"-бомба вдигна на крак пожарната в Бургас

Кола бомба вдигна на крак пожарната в Бургас, предаде "Флагман". Газовата уредба на лек автомобил „Опел“ с бургаска регистрация, паркиран на ул. „Патриарх Евтимий“ 27, в непосредствена близост до ОУ „Княз Борис“ изпуска.

В 17,45 противопожарен автомобил с 4-ма огнеборци се отправи към адреса, с подозренията, че колата може да гръмне всеки момент. Бързо бе отцепен района, но се видя, че няма нищо опасно. В момента се издирва собственика на автомобила, за да отстрани дефекта. В района мирише силно на газ, което е стреснало съседите.
Само преди месеци в Айтос повредена газова уредба на автомобил предизвика пожар в автосервиз. Пламъците избухнаха от хвърлен фас на цигара. Тогава пострадаха четирима души.

Акциите на Химимпорт АД с обем от близо 20 хил. лота на БФБ

http://econ.bg/Новини/Акциите-на-Химимпорт-АД-с-обем-от-близо-20-хил-лота-на-БФБ_l.a_i.675983_at.1.html

Почти всички индекси на Българската фондова борса (БФБ) завършиха в зелената зона в петък (29 май). Най-голям ръст от 0,89% отчете BGTR30 и ...

13-те опорни точки срещу съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/13-te-oporni-tochki-sreshtu-sadebnata-reforma-news234722.html

Когато съдебната реформа се зададе, противниците й реагираха първосигнално и решиха, че с килограми и тъпота ще затрупат идеята. После разбраха, че не става. Сега вече ги е срам да са "против“ открито. И ги е страх. Прибегнаха към интелекта или онова, което го замества при техните организми. И родиха. Да видим, какво. Новите опорни точки срещу съдебната реформа могат се обособят в четири групи. Първа група: Отклоняване на вниманието и усилията към частни, ежедневни и сравнително дребни проблеми Езикови проявления: "Реформата трябва да се съсредоточи към недоделките в процесуалните закони (ГПК, НПК)“ "Проблемът не е във Висшия съдебен съвет, а на "друго място“" "Реформа, да, разбира се… ама не точно такава, а малко по-инаква“ "Трябва да помислим зряло, да преценим задълбочено и да преценим мъдро“ "Не е там проблемът на държавата и няма да се свърши тази работа така„. Няма обаче да чуете, къде, аджеба, е проблемът и как ще се свърши работата. Към тази група се включва и опитът за отклоняване и отсвирване на нещата към едно далечно и неопределимо бъдеще. Типичен представител е любимият ми "просветителски“ аргумент: "дайте да наблегнем на образованието, та като го оправим, след 20-30 години ще вземат да излизат блестящи юристи. И тя системата, сама ще си се оправи“. Разбира се, предполага се, че междувременно ще им преподаваме ние – че кой друг? Цел – замазване, отлагане, изкривяване, обезсилване и най-добре – провал на реформата. Хитрото на тая група опори е, че посочените проблеми безспорно съществуват; решаването им обаче няма да преодолее най-дебелите и болезнени в момента пороци на правораздаването. По същата логика – да вземем първо да се преборим с диабета, озоновата дупка, бездомните кучета и ниските заплати на учителите, а после да се захванем със съдебна реформа. Всъщност, всеки трябва да си копае нивата. Проблемите в едно общество се решават паралелно. Подобни призиви целят да отклонят обществена енергия от съдебната реформа и да я оставят да потъне в пясъците на въпроси, които интересуват само част от хората. Това са опити за отлагане на неизбежното и приличат на уговорките между пенсионерки по телефона "– Айде, Ветке, да се видим най-после – ама като се позатопли времето“. Вече е жега и се не трае, Ветке!" Втора група: Политически аргументи от тип "заклинание“ Езикови проявления: "Разделянето на ВСС е самоцелно“ (и ние няма да го подкрепим); "Нарушава се независимостта на съдебната власт“; "Цели се подмяна на хората“ (?) във ВСС, ВАС, ВКС и т.н. и т.н.. Заклинанията са по дефиниция леко слабоумни. Те затова са и аксиоматични. Носителите на такива послания никога не аргументират, нито се задълбочават. Те стрелят с къси глупости. Всяко пояснение би им съборило картонената кула. Този тип аргументи са лозунгарски, аксиоматични и магически. Те въздействат върху обичливи привърженици, защото са от типа "айде, наш`те!“. Който си ви обича, няма да си ви и пита. Ако накарате такъв аргументатор да обясни, какво точно е "съдебна власт“ и има ли разлика между нея и "правораздавателна система“, или като как всъщност точно и само по себе си се посяга на нейната независимост, или пък какво е съдържанието на тази независимост, ще чуете дълбоко хлъцване. Може да предизвикате и мозъчен инцидент. Трета група: "Научни“ аргументи Носителите на тия аргументи са по-извисени. Някои от тях дори вероятно си вярват. Неразбрали или забравили, за какво става дума в правото, те са се опили от хълцаща публика, която шъпне "Леле, как сложно го каза!“. За да аргументираш така е препоръчително, да си поне доцент. Изречения, по-къси от 17 реда са забранени. Обърканата пунктуация е предимство. Логическите грешки са задължителни. Връзката с действителността задължително трябва да е скъсана, а най-добре е, никога да не е била установявана. Езикови прояви: Позоваване на практика на Конституционния съд, съгласно която "както е известно“, е нужно Велико народно събрание за такава реформа. Обикновено се гарнира с вездесъщото решение № 3/2013 на КС. След клетва в решението и в значението му (без цитат, по възможност), се "обяснява“, че въз основа на него, реформата може да се инициира само от Велико Народно събрание Това е т.нар. "рестриктивен“ аргумент. Целта е да ни облъчат с идеята, че реформата е всъщност политически невъзможна – защото засега е практически немислимо, да се свика Велико народно събрание. Другият тип "научен“ аргумент бие в точно обратната посока – че въобще няма нужда от промяна в Конституцията и реформата може да стане с просто изменение в Закона за съдебната власт. С този аргумент пак се цели осуетяване на реформата, но по друг начин. Ако законодателните изменения не са предшествани от конституционна промяна, в удобен момент те ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. В зависимост от "подходящ“ негов състав реформата ще бъде или осуетена, или осакатена, или най- малкото забавена. Четвърта група: Ниска топка Най-тривиалният аргумент. От архаичен тип. Обидно ниска топка, но има своя публика. Първият тип от тази група е: "ние не сме корумпирани, дайте доказателства , че сме". Обикновено се настоява на договор за подкуп, искат се писмени показания с нотариална заверка на подписа (задължително и от далия подкупа, и от получилия го). Като не се представят, настъпва тържество. Произнася се мантра за правовата държава, накърнени човешки права на заподозрения в корупция и той влиза целият в бяло – като Орешарски на прием при Иван Искров. Другият тип аргументи е на атавистично ниво. Копае под дъното с народностна ирония от типа "Ти ли па че ми кажеш на мене“. С такъв тип аргумент се стреля предимно по чужденци. Негови мишени напоследък бяха френският посланик Ксавие дьо Кабан по повод казванията му за съдия Румяна Ченалова и за "гнилите ябълки“, както и Моника Маковей. На посланика му казаха да се държи прилично и дипломатично – т.е. да си трае. На Моника Маковей й казаха, че нея и в Румъния не я обичат; камо ли в България. Что делать? В това многоговорене как да отсеем плявата от зърното и как да разберем кого да слушаме и от кого да се пазим? Много е просто, всъщност: Виж, кой говори. Ако лицето има дузина провали, десетки позори и плува в подозрения, просто спрете да слушате. Няма смисъл. Само ще ви облъчва с тъпота. Ако някой говори неясно, това значи, три неща: или сам въобще не разбира, какво приказва; или ви лъже; или и двете. По думите на големия наш професор по право – Живко Сталев – "както лошата храна разваля стомаха, така и лошата духовна храна разваля разсъдъка“. И още няколко неща: - не гледайте сутрешен блок, в който прекъсват събеседника по три пъти на изречение и осем пъти в минута; - не гледайте интервю, в което водещият е отишъл на крака в злачно-сенчест кабинет с ненатрапливи следи от късен сталински барок, та да подаде удобни въпроси на благосклонен властник; - не гледайте предаване от типа "Всички гледни точки“, в който точките се представят едновременно и чрез надвикване на опонентите – минимум петима, без горна граница; - не гледате рубрика, която неизменно завършва с думи на водещия "това е тема с продължение“; - не гледайте разговор, в който бос в материята водещ смело обявява битка на крокодил в родното блато на крокодила и крокодилът го хапва на нафора; - не изслушвайте допитвания до "обикновени хора“ по улицата или "на пряката ни телефонна линия“ по въпроси на атомната енергетика, рефинансирането на външния дълг и абстрактното изкуство; - не бъдете аудитория на формати от типа "Срещи в градския нужник“; *Коментара на Кристиан Таков е публикуваме от личния му блог

Цветанов: Всички политици да се обединим за интеграцията на ромите

http://www.moreto.net/novini.php?n=290533

Групата на ГЕРБ в Народното събрание ще бъде изключително диалогична и ще търси консенсус по въпроса за конституционните промени, каза в Горна Оряховица заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. „Работата в парламентарната комисия тепърва започва и съм удовлетворен, че имаме политически консенсус, постигнат между партиите в Народното събрание.

Меркел, Путин и Оланд обсъждат спешно в телефонен разговор положението в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793690

Лидерите на Франция, Русия и Германия, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Ангела Меркел в телефонен разговор са обсъдили ситуацията в Украйна и са изразили надежда, че четирите поддгрупи за нормализиране на обстановката в Донбас ще изработят конкретно решение. За това съобщи официално Елисейският дворец, предаде РИА Новости.
Лидерите на Франция, Русия и Германия, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Ангела Меркел в телефонен разговор са обсъдили ситуацията в Украйна и са изразили надежда, че четирите поддгрупи за нормализиране на обстановката в Донбас ще изработят конкретно решение. За това съобщи официално Елисейският дворец, предаде РИА Новости.

Подпалиха умишлено джипа на лидера на ВМРО в Димитровград

http://www.mediapool.bg/podpaliha-umishleno-dzhipa-na-lidera-na-vmro-v-dimitrovgrad-news234721.html

Джипът на лидера на ВМРО в Димитровград Деница Жекова е бил подпален умишлено тази нощ. ВМРО осъди атаката и призова МВР и прокуратурата да си свършат работата и да открият извършителя.   Автомобилът "Киа Соренто" е бил запален около 3.40 часа на 29 май пред блока, в който живее 29-годишната дама, в центъра на Димитровград.   Сигналът е подаден от съседи, които събудили семейството на Жекова. Екипът на пожарната пристигнал за 4 минути, но джипът вече бил целият в пламъци. Огнеборците загасили пожара около 5.30 часа.   Джипът е подпален умишлено, показал първоначалният оглед. Пламъците тръгнали от купето. От нагорещяването се е пръснало предното стъкло, а от нажежаването стартерът дал на късо и джипът се врязал в насрещния гараж. Това станало пред погледите на униформените, които се уплашили че в джипа има човек. Дръжката на дясната предна врата е била разбита.   Пред полицията Жекова обяснила, че най-вероятно автомобилът й е запален по грешка. Колата е купена за 10 000 лева от местна автокъща в края на миналата година. За покупката бил теглен заем от 5000 лв., който семейството й продължава да плаща.   Възможно е подпалвачите да не са знаели, че колата е нейна, защото младата жена все още не е е сменила номера с много деветки в него, допускат от полицията.   Взети са намазки за летливи вещества, като пробите ще бъдат изследвани в Националния институт по криминалистика и криминология на МВР в София.   ВМРО-БНД се обяви в подкрепа на местния си лидер и настоя "разследващите органи да се отнесат с нужното внимание към криминалния акт".   ВМРО настоява МВР в Димитровград да предприеме необходимите превантивни мерки за защита. Патриотите не вярват палежът на автомобила на Деница Жекова да има нещо общо с политическата и обществена ѝ дейност.   Деница Жекова е председател на ВМРО в Димитровград от 2010 г. Тя бе трета в листата за народни представители на Патриотичния фронт на последните парламентарни избори. Известна е в града с благотворителните акции, които прави, както и с инициативите, насочени към възпитанието на децата, културните и исторически мероприятия и съхраняване и опазване на околната среда.

Шефът на СЕМ даде месец срок на БНР или подава оставка

http://news.ibox.bg/news/id_389419430

Според Георги Лозанов СЕМ не може да се намеси в казуса в обществената медия

Москов: Вредните храни ще бъдат маркирани като такива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793683


"Готови са законовите промени, с които се въвежда данък върху вредните храни. С допълнителен акциз ще бъдат облагани всички храни и напитки, съдържащи сол, захар, трансмастни киселини, които се получават от растителни масла, както и кофеин. Очаква се също така вредните храни да бъдат маркирани като такива,

Москов: Вредните храни ще бъдат маркирани като такива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793685

"Готови са законовите промени, с които се въвежда данък върху вредните храни. С допълнителен акциз ще бъдат облагани всички храни и напитки, съдържащи сол, захар, трансмастни киселини, които се получават от растителни масла, както и кофеин. Очаква се също така вредните храни да бъдат маркирани като такива,
"Готови са законовите промени, с които се въвежда данък върху вредните храни. С допълнителен акциз ще бъдат облагани всички храни и напитки, съдържащи сол, захар, трансмастни киселини, които се получават от растителни масла, както и кофеин. Очаква се също така вредните храни да бъдат маркирани като такива,

Борисов инспектира "майката" на всички български църкви

http://www.mediapool.bg/borisov-inspektira-maikata-na-vsichki-balgarski-tsarkvi-news234720.html

"Майката" на всички български църкви – Голямата базилика в първата българска столица Плиска, вече има притегателна сила за младите поколения. Такова съобщение направи в социалната мрежа Фейсбук лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. От публикацията му в петък стана ясно, че той направил инспекция на археологическите разкопки в района. "Убеден съм, че ще възстановим комплекса, за да могат туристи на всякаква възраст и ученици като тези, с които днес се срещнах, да идват тук и да видят историята през всички времена и епохи", коментира Борисов. Коментарът му е допълнен от множество снимки, в които той е на фона на модернистична възстановка на стени в комплекса. Със средствата, които инвестираме, и с реализацията на проекти за реставрация ще направим Плиска значим православен и културен център, убеден е премиерът. Щастлив съм, че за по-малко от месец отделихме 1.3 млн. лв. за строителството и възстановяването на духовни средища – за Плиска и за манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, допълва той.

Официално! САЩ извади Куба от терористичния списък

http://frognews.bg/news_92119/Ofitsialno!-SASHT-izvadi-Kuba-ot-teroristichniia-spisak/

САЩ извадиха Куба от списъка с държави, които спонсорират тероризма, съобщиха световните агенции.

Дончев: Европейските пари променят България

http://www.cross.bg/bulgariya-pari-promenyat-1467398.html

София /КРОСС/ Целта на европейските пари не е да напълнят хладилника за седмица- две, а да променят България. Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Европейските пари променят България. Иска ми се това да се случва по-бързо. Единственият шанс държава като България да бъде по-конкурентна и по-богата, са европейските пари, подчерта той. По думите му над 75% от всички публични инвестиции, които се правят у нас, се покриват от средства от ЕС. Той коментира и предложената от колегата му Христо Иванов съдебна реформа. И подчерта, че до момента е чул само мрънкания и критики, но не и предложения.

Skoda Superb 1,4 TSI: Ренесансът в своя апогей (тест драйв)

http://cars.actualno.com/Skoda-Superb-14-TSI-Renesansyt-v-svoja-apogej-test-drajv-news_475791.html

Кацаме на летището във Флоренция, където красиви хостеси ми подават два листа. На двата листа, двустранно и с много дребен шрифт, са изписани всички 3-и 4-буквени системи за подпомагане на водача и ак...

Нов трус във ФИФА: Манипулации на Мондиал 2002

http://offnews.bg/news/n_1/n_512288.html

Излязоха наяве нови твърдения за корупция във ФИФА по време на Световното първенство в Япония и Южна Корея през 2002 година. Италианското издание Corriere dello Sport помества информация за наредени от съдиите мачове на Мондиала през 2002 година в Япония и Южна Корея.  Споменават се два мача с участието на един от домакините Южна Корея, в които съдиите са помагали на корейците по нареждане от горните етажи на ФИФА. При това става въпрос за двубоите на тима с две от големите сили в световния футбол – Испания и Италия. В основата на плана се твърди, че е бил един от задържаните при последната акция шеф на световния футбол Джак Уорнър. Извършител в мача Южна Корея – Испания бил египетският съдия Ал Гандур , както и неговият помощник Майкъл Рагунат. Четвъртфиналът Корея – Испания бе спечелен след дузпи с 5-3 от азиатците, а на испанците бяха отменени два редовни гола. Италианците пък загубиха на осминафинал от корейците с 1-2 след не по-малко спорно съдийство на еквадореца Байрон Морено.

Фенове на „Арсенал“ дразнят принц Уилям

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4793536

Привърженици на „Арсенал“ са дразнили принц Уилям преди финала за Купата на Англия срещу „Астън Вила“ в събота от 17 ч. Престолонаследникът, който е фен на „Вила“, ще връчи трофея на новия победител, а признанието направи самият аристократ в обширно интервю с легендарния Гари Линекер.
„Нервен съм, много фенове на „Арсенал“ ми казват: „Почакай да
Привърженици на „Арсенал“ са дразнили принц Уилям преди финала за Купата на Англия срещу „Астън Вила“ в събота от 17 ч. Престолонаследникът, който е фен на „Вила“, ще връчи трофея на новия победител, а признанието направи самият аристократ в обширно интервю с легендарния Гари Линекер. „Нервен съм, много фенове на „Арсенал“ ми казват: „Почакай да

Оцелелият от катастрофата в Яхиново излезе от комата

http://www.cross.bg/dypnitza-palikarski-komata-1467397.html

/КРОСС/ Оцелялото момче от зверската катастрофа край дупнишкото село Яхиново, в която загинаха петима души - Милчо Паликарски, излезе от комата. Добрата новина съобщи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.„В момента, в който поставяхме на мястото й във Видин чудотворната икона на Богородица, която гостува два дни в Дупница, телефонът ми звънна и ми съобщиха благата вест. Милчо Паликарски се е събудил от комата и животът му е вън от опасност", каза отецът.„Само в първия ден, в който иконата пристигна в Дупница, 17 000 миряни дойдоха в църквата и се помолиха за собственото си здраве и благоденствие и за здравето на десетокласника от ПГ „Христо Ботев"-Дупница Милчо Паликарски. Позитивната енергия, насочена за неговото спасение, и адекватното лекарско лечение върнаха към живот младежа", допълни той.Общинските съветници в Дупница ще гласуват днес докладна записка, с която общината ще подпомогне с 2000 лв. семейството на пострадалия в катастрофата тийнейджър, пише struma.bg.

Читатели: Бой в момента на Шишковата градинка във Варна! Две групи се млатят, няма полиция!

http://petel.bg/CHitateli--Boy-v-momenta-na-SHishkovata-gradinka-vav-Varna--Dve-grupi-se-mlatyat--nyama-politsiya-__114072

*снимката е илюстративна Истинско меле е започнало преди малко на Шишковата градинка във Варна, съобщиха читатели на "Петел" от мястото...

Непотърсени коли във Варна трупат дълг за хиляди левове

http://www.moreto.net/novini.php?n=290512

На общинския паркинг за репатрирани автомобили под Аспарухов мост има общо седем леки коли, зарязани от собствениците си. Пет от тях стоят с години и събират прах, като едната е репатрирана още през 2009 г. Сред тях е и „Форд“ с немска регистрация, собственикът на който е обявен за издирване от Интерпол.

САЩ извадиха Куба от списъка с държави, финансиращи тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/29/2543807_sasht_izvadiha_kuba_ot_spisuka_s_durjavi_finansirashti/?ref=rss


Властите в САЩ официално изключиха Куба от списъка си с държави, финансиращи тероризма. Това е важна крачка в процеса по възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни, но ще има ограничен ефект върху отмяната на американските санкции срещу управляваният от комунисти карибски остров.

Президентът Барак Обама обяви на 14 април намерението си да предприеме тази мярка и така задвижи 45-дневна процедура с участието на Конгреса, която приключи в петък.

С...

В "Хан Богоров" вече произвеждат електроенергия от зелени отпадъци

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/v-han-bogorov-veche-proizvejdat-elektroenergiia-ot-zeleni-otpadyci-195787/

До края на лятото строителството на завода за третиране на битовите отпадъци на София ще приключи, очаква кметът Фандъкова

До 36 градуса през юни

http://www.cross.bg/gradysa-valezhite-kvadraten-1467396.html

София /КРОСС/ Най-ниските температури през юни ще са между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 31 и 36 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.Очаква се средната месечна температура през юни да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, по долината на река Струма - около 22 градуса, за високите полета - между 16 и 18 градуса, а за планините - между 7 и 12 градуса.През първото десетдневие на юни времето ще бъде променливо, с условия за превалявания. В началото на месеца валежите ще бъдат по-локални. Около 4 юни ще бъде по-неустойчиво, ще има и гръмотевична дейност. Температурите временно ще се понижат и ще бъдат по-ниски от обичайните, но след това тенденцията е към слабо повишение.Относително стабилизиране на времето се очаква около средата на пъпвата десетдневка. Ще има повече слънце, вероятността за валежи ще е малка, а температурите ще са близки до средните за месеца. След 7 юни атмосферата отново ще се лабилизира.През второто десетдневие през повечето дни ще бъде отново по-неустойчиво, със слънце сутрин и с превалявания и гръмотевични бури след обяд. Ще има и кратки периоди с относително по-стабилно време, без валежи, с по-голяма вероятност през втората половина от десетдневието.През третото десетдневие на юни тенденцията е през повечето дни да се запази относително стабилното време. Валежите ще бъдат на малко места и ще има повече слънчеви часове

САЩ извадиха Куба от списъка на държавите, спонсориращи тероризма

http://www.cross.bg/terorizma-durzhavi-spisuka-1467395.html

/КРОСС/ САЩ извадиха Куба от списъка с държави, които спонсорират тероризма, съобщават световни агенции. Решението на Държавния департамент на САЩ е голяма стъпка към възстановяване на дипломатическите отношения между двете държави след 54 години на разногласия.

Изкупната цена на млякото стигна 5-годишно дъно

http://www.moreto.net/novini.php?n=290539

Ситуацията на пазара на мляко се влошава от септември 2014 г. От началото на годината изкупните цени на млякото са на петгодишно дъно и с 15% под нивото от миналата година, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Десислава Танева.

Историята с "просяка-лекар" в Русе се оказа преувеличена

http://ruse.actualno.com/Istorijata-s-prosjaka-lekar-v-Ruse-se-okaza-preuvelichena-news_475826.html

Да, направих проверка, но не съм се маскирал чак като просяк. И не е вярно, че персоналът се е държал грубо с мен. Това заяви директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов. По-рано през деня в &q...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване