Национални спортни състезания за незрящи деца започват от днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290459

Поредните националните ученически игри за деца и младежи с увредено зрение стартират във Варна от днес - 29 до 31 май. 60 възпитаници на двете специализирани учебни заведения за незрящи в страната ще премерят сили във финалните състезания, съобщиха за Moreto.

Арменската църква във Варна си избира нов водач

http://petel.bg/Armenskata-tsarkva-vav-Varna-si-izbira-nov-vodach__113976

Арменската апостолическа православна църква в България се готви за исторически избор на нов Архиерей. Исторически, тъй като новият...

Брюксел даде ултиматум на Гърция

http://petel.bg/Bryuksel-dade-ultimatum-na-Gartsiya__113977

Европейската работна група е дала ултиматум на гръцката страна, че ако до следващата сряда или четвъртък правителството в Атина не...

Болници прехвърлят два дни пациент с неясна диагноза

http://petel.bg/Bolnitsi-prehvarlyat-dva-dni-patsient-s-neyasna-diagnoza__113978

Пациент с неуточнена диагноза е транспортиран два пъти от болница „Свети Врач” - Сандански до МБАЛ - Благоевград. 60-годишният О. Асенов е...

Стартират градско първенство и Купа Варна по плажен футбол

http://petel.bg/Startirat-gradsko-parvenstvo-i-Kupa-Varna-po-plazhen-futbol__113979

Зоналния съвет на БФС Варна съвместно с фирма Лазурен бряг 91 ЕООД, организират първия по рода си градски шампионат на Варна по плажен...

Никола Спасов: Преди 7 години тайно се надявах да вземем Купата, сега открито я искам!

http://petel.bg/Nikola-Spasov--Predi-7-godini-tayno-se-nadyavah-da-vzemem-Kupata--sega-otkrito-ya-iskam-__113980

Треньорът на Черно море Никола Спасов очаква неговите футболисти да изиграят тактически правилно финала с Левски утре и да вдигнат...

Мелето във Варна започва да се разплита! Боят с тръби бил разчистване на сметки?

http://pik.bg/мелето-във-варна-започва-да-се-разплита-боят-с-тръби-бил-разчистване-на-сметки-news340413.html

Мелето във Варна започва да се разплита! Боят с тръби бил разчистване на сметки?

Нападениято над собственика на луксозната кола вчера в кв. Владиславово във Варна било предварително планирано и замислено. Най-вероятно става въпрос за разчистване на сметки.

Това твърдят източници на Нова телевизия.

Припомняме, че биячи с "Фолксваген Голф" засекли "Мерцедес S600"и са започнали да налагат с метални тръби самата кола и пътниците в нея.

Очевидци разказват, че в мелето се включили и мъже от трета кола, паркирана близо до инцицента.

Случката се разиграва пред жена, която е пътувала в „Мерцедеса”. Тя беше в шок, а на мястото пристигна баща ѝ, който се оказа собственик на колата.

На километър от мястото на инцидента единият от автомобилите участвал в инцидента бил спрян за проверка от полицията.

Нападнатият мъж е бил откаран с линейка в болница и няколко часа по-късно е бил изписан за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно производсттво.

 

Учени създадоха роботи, които се възстановяват след повреда без човешка помощ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253619_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0

 Интелигентните роботи, които се възстановяват самостоятелно след повреда или дори стават по-силни при атака са герои от научната фантастика, пише The Guardian. Сега обаче учени са разработили такива машини в реалния живот - роботи, които се адаптират към “наранявания” подобно на живи същества и се възстановяват в рамките на минути. 
Способността на роботите да се справят с непредвидени обстоятелства се смята за ключова стъпка към масовото им използване навсякъде - от дома до бойното поле, но досега специалистите се затрудняваха да разработят машина, която функционира автономно без човешка намеса. 
Джеф Клун, компютърен експерт в Университета на Уайоминг в САЩ, казва: “Всичко, което приемаме за даденост функционира, тъй като природата е работила толкова дълго над него. Ако в петата ни попадне трънче, ние просто започваме да ходим на пръсти и дори не мислим как го правим”. Клун и колегите му са успели да възпроизведат тази способност за адаптиране към наранявания в шесткрак ходещ робот и в механична роботизирана ръка, конструирана на хваща предмети. 
Видео клипове, записани от изследователите показват, че веднага след протичането на късо съединение в единия от краката му шесткракият робот залита безпомощно, но в рамките на две минути, след като изпробва различни стратегии, усвоява напълно нова походка и продължава изпълнението на задачата си. Машината се приспособява чрез процес на опити и грешки, който му позволява да се справя самостоятелно с нови предизвикателства, вместо да е предварително програмиран за всяка възможна ситуация. 
Оказва се, че роботите често дори изненадват създателите си с решенията, до които стигат и в някои случаи функционирането им се усъвършенства след повреда. “Понякога резултатите определено са неочаквани”, казва Клун. “След като роботът загуби единия си крак, например, откри нов, дори по-бърз начин на придвижване”. Идеята за приспособими роботи, които се самоусъвършенстват се свързва с мрачните сценарии за машини, опълчващи се срещу създателите си. В действителност, посочва Клун, изследователите все още се опитват да преодолеят базови трудности при конструирането на роботи, които са в състояние да се придвижват по неравен терен, при непознати условия или да боравят с деликатни предмети. 

Гъбена кавърма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791962

Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 2531.
Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 2531.

Правописна грешка на полицай спаси нарушители. Написал "Иди пей" вместо "Изи пей"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792207

Правописна грешка в акт спаси велинградска заложна къща от 2000 лв. глоба, пише
Правописна грешка в акт спаси велинградска заложна къща от 2000 лв. глоба, пише "Марица". Вместо името на системата "Изи пей" в документа е посочено поетичното "Иди пей". Санкцията падна в съда на първа инстанция. Причина за това станаха няколко съществени пропуска в акта за установяване на административно нарушение,

65 пациенти в Лом с кома, в 11 болници в София са едва 190

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/65-pacienti-v-lom-s-koma-v-11-bolnici-v-sofiia-sa-edva-190-6036908

През миналата година от болницата в Лом са регистрирани 133 случая на приети с диагноза "кома" пациенти. За 2014 г. в цялата Бургаска област са регистрирани два пъти по-малко случая с въпросната диагноза

Инвеститорите на нокти, след предупреждение на МВФ, че Гърция може да излезе от Еврозоната

http://www.cross.bg/gurtziya-evrozonata-snoshti-1467231.html

/КРОСС/ Еврото се котира тази сутрин малко по-високо спрямо долара, в сравнение със снощи. Инвеститорите са на нокти след вчерашните предупреждения от Международния валутен фонд, че Гърция може да излезе от Еврозоната, поради буксуващите преговори с международните кредитори. Излизането на Гърция от Еврозоната е възможност. Подобен сценарий няма да се развие като „разходка в парка", но „вероятно" няма да означава край на еврото, заяви ръководителят на МВФ Кристин Лагард за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Скоро след като изданието публикува извадки от интервюто, от централата на фонда побързаха да издадат уточнение, в което се изразява надеждата, че европейците ще намерят път към споразумение за бъдещето на Гърция в рамките на Еврозоната. Лагард обаче отхвърли като малко вероятна възможността за цялостно решение на разногласията с Атина „в близките дни". Точно след седмица Гърция трябва да плати на МВФ 300 млн. евро, но няма да може да го стори, без споразумение с кредиторите, които настояват за орязване на пенсиите и работните места в публичния сектор. Гръцкият проблем засенчи снощната среща на финансовите министри от G7 в Дрезден, въпреки че не бе официално в дневния ред, отбелязва Reuters. Притесненията за Гърция и Eврозоната потиснаха основните индекси на Уол Стрийт снощи, както и във Франкфурт и Париж вчера.

Дванадесет австралийки направиха опит да се присъединят към „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253618_%D0%94%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82+%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%

 Дванадесет млади австралийски жени са направили опит да напуснат Мелбърн, за да се присъединят към радикалната групировка „Ислямска държава“, съобщава BBC, позовавайки се на информация от австралийската полиция.
Младите дами са били на възраст между 18 и 29 г. и са били вербувани от членове на терористичната организация в социалните мрежи. По данни на полицията пет от тях са успели да напуснат пределите на Австралия и към момента вече се намират в конфликтните зони на екстремистите. 
По-рано стана известно, че австралийските власти обсъждат възможността за лишаване от гражданство на лицата, които сътрудничат на „Ислямска държава“.

Райдовски за военните досиета: Кой ще сътрудничи като знае, че у нас се развяват имена

http://pik.bg/райдовски-за-военните-досиета-кой-ще-сътрудничи-като-знае-че-у-нас-се-развяват-имена-news340415.html

Райдовски за военните досиета: Кой ще сътрудничи като знае, че у нас се развяват имена

Ако при предаването на военните архиви на разузнаването става дума за агентура на чужди граждани, то това е престъпление спрямо професията. Не засяга сегашната националната сигурност, а бъдещата. Едно разузнаване се върши само с хора, а кой идиот, след като знае, че в България се разнасят имена нагоре-надолу, ще се съгласи да сътрудничи. Това коментира пред bTV бившият офицер от Първо главно управление на ДС Красимир Райдовски по повод предаването на архива в Комисията по досиета.

На противоположното мнение бе бившият шеф на Комисията по досиета Методи Андреев, който изтъкна, че няма опасност за бившите разузнавачи и агенти, тъй като досега нито един от разкритите от комисията не е пострадал. Посочете ми поне един, който да е пострадал, призова той Райдовски.

След като сами си показваме задниците публично на света, от тук нататък една контраразунавателна служба лесно може да установи хората, с които разкрития шпионин е общувал. И може да си отидат невинни хора, заяви още Райдовски.

К. Колчев: Има сериозен потенциал за ръст на нашата борса

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/k-kolchev-ima-seriozen-potencial-za-ryst-na-nashata-borsa-195583/

Когато престанем да даваме противоречиви сигнали към инвеститорите, на БФБ ще настъпи ренесанс, смята главният изпълнителен директор на Елана Финансов холдинг

Ядрената триада на Русия е на 47 % оборудвана с перспективни образци

http://www.cross.bg/obraztzi-perspektivni-otbranata-1467216.html

/КРОСС/ Войските за въздушно-космическа отбрана днес са една от най-високотехнологичните структури на руската армия. Това заяви заместник-министърът на отбраната на РФ Юрий Борисов, цитиран от „Интерфакс“. „Ако говорим за ядрен компонент – това е нашата триада, то днес нивото на оборудване със съвременни перспективни образци е около 47 процента“, каза Борисов в четвъртък в ефира на телевизия „Россия 24“. Ако говорим за ракетните войски със стратегическо предназначение, то според резултатите за 2014 г. нивото на оборудването с перспективни образци достигна 45 %. По ВВС – 55 %, а по ВМФ -39 %. По Въздушно-космическа отбрана този показател е 69 %. Заместник-министърът на отбраната подчерта, „че това е един от най-високотехнологичните видове и родове войски“. По-рано бе съобщено, че към 2020 г. руската армия ще бъде оборудвана на 70 % с перспективно въоръжение.

София и Търново не си дават болниците, искат среща с Москов

http://velikotarnovo.actualno.com/Sofija-i-Tyrnovo-ne-si-davat-bolnicite-iskat-sreshta-s-Moskov-news_475636.html

Столичните общинари искат среща със здравния министър д-р Петър Москов заради реформата, която предвижда 3 общински лечебни заведения да се влеят в държавни болници. Това стана ясно на сесията на СОС....

Google засилва фокуса върху картонените си устройства за виртуална реалност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253617_Google+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D1%83%D1%8

 Google е видял бъдещето и то е пълно с картонени кутии, пише The New York Times. По време на конференцията си за разработчици най-голямата търсачка огласи няколко програми, чиято цел е да поставят устройството му за виртуална реалност, наречено Cardboard, в центъра на разрастващия се онлайн свят, където хората да използват смартфони и YouTube, за да гледат триизмерни видео клипове. Google представи Cardboard – картонена кутия с няколко лещи и магнит, под формата на подарък за участниците в миналогодишната конференция за разработчици. Идеята беше да се създаде евтино устройство за виртуална реалност, което да даде възможност на всеки собственик на смартфон да гледа картата на Чикаго в Google Earth, например, в три измерения. 
Това е комично просто изобретение. Смартфонът се поставя в предната част на устройството на сантиметри от очите на потребителя. Гледани през чифт евтини пластмасови лещи, изображенията на екрана на телефона стават триизмерни. Цената е около 4 долара. В типично свой стил Google публикува спецификациите на Cardboard в интернет, така че любители и производители да могат да го възпроизвеждат. В последвалата година хората са изработвали устройството от пяна, алуминий и орехово дърво, а мобилното приложение за Cardboard е свалено около един милион пъти. „Искахме устройството да е колкото може по-просто и колкото може по-евтино, тъй като искахме да направим виртуалната реалност достъпна за всеки“, казва Дейвид Коз, инженерът от парижкия офис на Google, който е разработил Cardboard. 
На тазгодишната конференция Google се връща към Cardboard с нови инициативи, насочени към разпространението на виртуалната реалност към възможно най-много телефони. Технологичният гигант предлага нов софтуерен комплект, който ще улесни разработчиците при създаването на приложения за Cardboard за iPhone. Компанията е обновила дизайна и картонения хардуер, така че да се сгъва по-лесно и да може да побира всякакви модели смартфони, включително популярните фаблети с големи екрани. 
Обновяването на Cardboard е скромно предложение в сравнение с изобилието от продукти при предишни конференции на Google, сред които сферична система за забавление, която никога не видя бял свят, или Google Glass - шумно рекламираният и вече спрян проект за компютъризирани очила, който предизвика опасения за поверителността. 
С Cardboard виртуалната реалност наGoogle е с категорично ниска цена и непретенциозен фасон, но като при други инициативи на компанията като безплатния софтуер Android, който е най-широко използваната операционна система в света, изглежда целта е да се събере публика, а не пари.
През изминалата година Google е разработил 360-градусова камера, която изглежда като полюлей, обкичен със 16 записващи устройства на GoPro, като в момента десетина от тях заснемат различни места по целия свят. Обработени със софтуера и процесорите на Google, кадрите ще се превърнат във виртуална реалност. Най-голямата търсачка заявява, че ще даде възможност на потребителите да качват видео клипове с виртуална реалност в YouTube през идващото лято.

Ограбената с пистолет продавачка успяла да спаси оборота на магазина

http://offnews.bg/news/n_1/n_511987.html

Ограбената с опрян до челото пистолет продавачка е успяла със сетни сили да натисне паник бутона и така да спаси оборота на магазина.  "Жената е стресирана и към момента психически нестабилна", разказа пред Нова телевизия управителката на магазина. Продавачката е със счупен пръст след физическото насилие, което ѝ е оказано от двамата престъпници. Бандитите са от ромски произход и живеят на семейни начала. Имат и едно дете. Полицията ги е обявила за общодържавно издирване, а на адреса, на който са регистрирани, не са открити. В социалните мрежи беше разпространено ново видео с обир на магазин. От кадрите в новото видео се вижда млада жена, която си купува цигари. Секунди след нея влиза младеж, който опира пистолет в главата на продавачката и докато я притиска и нанася удари, клиентката започва да бърка в касата и да прибира пари.

"Агентите на бившата ДС да ходят да си гледат внуците"

http://offnews.bg/news/n_1/n_511985.html

Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност. Това обяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба „Военно информация”, по бТВ.  В сряда Ненчев оповести, че е издал заповед военното разузнаване да предаде последните 33 хил. архивни единици на Комисията за досиетата. Не зная за кои дела става дума, ако са на чужди разузнавачи, това е престъпление и засяга бъдещето на националната сигурност, обяви Красимир Райдовски, бивш разузнавач на Първо главно управление. Методи Андреев напомни какво е цялото има на Комисията за досиетата - Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. По думите му това означава, че се разкриват досиетата само на български граждани и то заемащи и заемали публични длъжности. Депутатът от ГЕРБ попита кой е пострадал, откакто комисията работа – 2006 г. Той призова агентите на ДС да излязат в пенсия и да си гледат внуците. Райдовски контрира, че на принципа, на който са подбирани агентите на ДС, са подбирали и членовете на БКП, а именно такива хора са формирали ядрото на СДС. 

4000 земеделци могат да останат без субсидии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792191

Около 4000 земеделски производители могат да останат без директни субсидии, защото не са подали заявленията си, а срокът изтича днес. Други 9000 пък са застрашени от санкции, въпреки че са успели да подадат заявления по Схемата за единица плащане на площ, но документите им не са обработени навреме от земеделските служби по места, съобщи БНТ.
Около 4000 земеделски производители могат да останат без директни субсидии, защото не са подали заявленията си, а срокът изтича днес. Други 9000 пък са застрашени от санкции, въпреки че са успели да подадат заявления по Схемата за единица плащане на площ, но документите им не са обработени навреме от земеделските служби по места, съобщи БНТ.

Lenovo представи телефон с виртуална клавиатура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253616_Lenovo+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%82

 Китайският електронен гигант Lenovo е произвел телефон с вграден лазерен прожектор, който показва виртуална клавиатура или екран, пише BBC News. Интерактивният екран може да възпроизведе сензорния дисплей на телефона, компютърна клавиатура с реален размер или дори клавиши на пиано. Прожекторът служи и за излъчване на изображения и видео клипове върху стени. Телефонът Smart Cast беше представен по време на конференцията Tech World в Пекин. 
Лазерният прожектор е с размери само 34х26х5 милиметра и няма нужда от фокусиране, за да показва контрастни образи върху стена или друга гладка повърхност. Видео клип, демонстриращ функционалността на Smart Cast, показва как завъртане на рамката, в която се намират лещите променя настройките на прожектора, така че или да се прожектират образи върху стена, или да се възпроизвежда екран върху хоризонтална повърхност. 
Майк Льов, редактор на специализирания уебсайт Pocket Lint, който е изпробвал телефона, казва, че закъснението при използване на виртуалната клавиатура на Smart Cast е по-малко от това при други устройства. “Историята на телефоните с прожектори трудно може да се нарече розова”, посочва той. “Samsung пусна на пазара Galaxy Beam през 2012 година и това беше провал. Оттогава няма друг производител, който да е отбелязал успех”. Льов допълва, че изпробването на Smart Cast не го е убедило, че новият смартфон ще прекъсне този цикъл. 
По време на Tech World Lenovo представи и “умен” часовник с два екрана, наречен Magic View. Устройството има стандартен “общодостъпен” дисплей, който може да се види от всеки и втори “частен” екран, който се вижда само под определен ъгъл и близо до лицето. 

Управляващите с предложения за съдебна реформа

http://pik.bg/управляващите-с-предложения-за-съдебна-реформа-news340412.html

Управляващите с предложения за съдебна реформа

В заседателната зала на Министерството на правосъдието министър Христо Иванов ще представи проекта за изменение на Закона за съдебната власт, с което ще се постави началото на обществен дебат по проекта.

В него ще е описана конкретиката на мерките и правилата за промяна на управлението на съдебната система. Вчера в парламента БСП поиска оставката именно на правосъдния министър, заради споразумение с международния съд, с което поемаме ангажимент да сме гостоприемни към защитени свидетели, напомня НТВ. Според БСП това е опасно и едностранно. Христо Иванов поиска среща с БСП, за да им обясни за ангажиментите и споразуменията.

В старите хотели може да има и малки стаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790662

Ще бъде възприет европейският критерий на „Хотел старс“, до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга. Облекчението е насочено към по-старите хотели или тези в градската част, които трудно могат да направят технически
Ще бъде възприет европейският критерий на „Хотел старс“, до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга. Облекчението е насочено към по-старите хотели или тези в градската част, които трудно могат да направят технически

4000 земеделци могат да останат без субсидии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792189

Около 4000 земеделски производители могат да останат без директни субсидии, защото не са подали заявленията си, а срокът изтича днес. Други 9000 пък са застрашени от санкции, въпреки че са успели да подадат заявления по Схемата за единица плащане на площ, но документите им не са обработени навреме от земеделските служби по места, съобщи БНТ.
Около 4000 земеделски производители могат да останат без директни субсидии, защото не са подали заявленията си, а срокът изтича днес. Други 9000 пък са застрашени от санкции, въпреки че са успели да подадат заявления по Схемата за единица плащане на площ, но документите им не са обработени навреме от земеделските служби по места, съобщи БНТ.

В България се влиза твърде лесно в болница, твърди професор

http://www.moreto.net/novini.php?n=290465

Намаляването на администрацията в болниците ще освободи повече пари за болните, включително за профилактични изследвания, каза проф. Румен Пандев от университетската болница „Царица Йоана - ИСУЛ” в София, който е председател на организационния комитет на шестата работна среща на Европейската асоциация на ендокринните хирурзи, която започна край Варна, съобщи БТА.

Ким Чен Ун станал чичо, сестра му се показа след 50 дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_511978.html

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - 28-годишната Ким Йо-чен, се появи след 50 дни отсъствие от публични прояви. Тя е придружила брат си в овощно стопанство на военна част, съобщава местната агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.  През април тази година южнокорейското разузнаване съобщи, че Ким Йо-чен е бременна и ще роди през май. Нейното продължително отсъствие може да е по тази причина, коментират медии в Сеул.  По неофициални информация Ким Йо-чен се е омъжила миналата година за сина на началника на Главното политическо управление на Корейската народна армия. 

Кожата на опитни мишки е изтъняла след три месеца в Космоса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253615_%D0%9A%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%8A%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%82%D1%

  Възможно е животът в условия на безтегловност за продължителни периоди от време да причинява изтъняване на кожата, според проучване върху мишки, които са прекарали три месеца на борда на Международната космическа станция (МКС), пише The Verge. Вече е известно, че дългите космически експедиции носят рискове за здравето. Нулевата гравитация увеличава вероятността от образуване на камъни в бъбреците, например. Предишни изследвания доказват, че астронавтите са изложени и на риск от намаляване на костната плътност и загуба на мускулна маса. За разлика от костите и мускулите обаче, досега ефектът на намалената гравитация върху кожата не е изучаван задълбочено. 
В рамките на новото изследване шест мишки, наричани астромишки, са живели в контролирана среда на орбиталната станция в продължение на три месеца. На пръв поглед това не изглежда много време, но три месеца от живота на една мишка се равняват на 10 човешки години. Междувременно друга група от мишки е била наблюдавана в лаборатория на Земята, изпълнявайки ролята на контролна група. Три от мишките на борда на МКС са умрели, а при другите три е установено значително намаляване на дебелината на средния слой на кожата, наричан дерма. Промяната наподобява промяната при остаряването на бозайниците, посочват учените. Те са установили, че гените, свързани с конвулсиите и развитието на мускулите под кожата са се активизирали. Микроскопски анализ показва още, че косъмчетата остават за много по-дълго време във фаза на активен растеж. 
“Ефектът върху цикъла на окосмяване беше напълно неочакван”, казва Бети Нусгенс от Университета в Лиеж, Белгия. Тази промяна може да изглежда минимална, но клетките, свързани с растежа на космите са стволови клетки, които имат способността да се превръщат в различни видове специализирани клетки в зависимост от това, къде в тялото се намират. Ако стволовите клетки, участващи в растежа на космите са повлияни от космическата среда, то е възможно и други стволови клетки, в други части на тялото, да се влияят. “Това заслужава повече внимание в бъдеще, заради изключителното значение на стволовите клетки за почти всеки аспект на биологията”, изтъква Нусгенс. 
Фактът, че само три мишки са оцелели при престоя в Космоса намалява надеждността на резултатите от изследването и то не съответства на стандартите, които се прилагат при биологични експерименти на Земята. За съжаление, уникалността на теста не предполага, че скоро той ще бъде повторен. Резултатите би трябвало да се разглеждат като предупреждение при планирането на дългосрочни мисии в Космоса и да провокират провеждане на допълнителни изследвания, отбелязва The Verge.

Намаляват бездомните кучета с масова кастрация

http://pik.bg/намаляват-бездомните-кучета-с-масова-кастрация-news340410.html

Намаляват бездомните кучета с масова кастрация

Намаляването на популацията от бездомни кучета в страната чрез масова кастрация, образователни кампании и осиновявания ще се извършва по национална програма, която ще се одобрява от правителството. Това предвижда проект на земеделското министерство за промени в Закона за защита на животните, пише "Труд".

В момента всяка община работи по свои самостоятелни програми за справяне с бездомните кучета и резултатите не са задоволителни, пише в мотивите към проекта.

Хиляди земеделци могат да останат без пълни субсидии

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/29/2543170_hiliadi_zemedelci_mogat_da_ostanat_bez_pulni_subsidii/?ref=rss


Около 4 000 земеделски производители могат да останат без пълни директни субсидии по Схемата за единица плащане на площ, тъй не са подали заявленията си, а срокът изтича днес.

Други 9 000 са застрашени от санкции, тъй като документите им не са обработени навреме от земеделските служби по места, заради тромавата софтуерна система и липсата на достатъчно служители, предаде БНТ.

Подаването на заявления без санкции за забавяне трябваше да приключи до 15 май. Заради забавянето...

Лидерът на опозицията в Македония пристига в България по покана на БСП

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-zaev-1467230.html

/КРОСС/ Председателят на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония пристига днес на еднодневно посещение в България. Това е първата визита на Зоран Заев в страните от региона, която има за цел да се информира съседите на Македония за политическата криза в Скопие. Заев идва у нас по покана на БСП, но ще има срещи и с представители на управляващите. Началото на следващата седмица, според лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев, ще бъде много важна за политическата развръзка на събитията в съседна Македония: „Очакваме, че с посредничеството на комисаря Хан може да бъдат намерени решения за излизане от политическата криза в Македония. Ако това не се случи, по логиката на нещата, идва възможността за създаването на специален пратеник на ЕС за Македония, които трябва да бъде гарант за хода на този процес. И заради това искаме първо да дадем шанс на политическия диалог, които трябва да започне в началото на следващата седмица в Скопие". Според Заев България много пъти е показала, че е голям приятел на Македония: „България е голям приятел на Македония и това тя го е показвала много пъти досега, като започнете от признаването на независимостта ни, та до сега. Знам, че България, като член на ЕС, мисли доброто на Македония, независимо, дали става въпрос за ЕП или в ЕК. Каквото и да предлага България, винаги е правилно и така се прави от страна на приятел, и за приятел

Суперкомпютър помага за подобряване на растителни сортове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253614_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+

 Биолози са направили пробив, откривайки нов начин за подобряване на реколтата с помощта на суперкомпютър, пише Tech Times. Изследователи от Мелбърнския университет, Университета на Куинсленд и изследователския отдел на IBM са успели да изучат в детайли наноструктурата на целулозата, използвайки суперкомпютъра Blue Gene/Q на технологичния гигант. 
Машината е способна да разработва триизмерни модели, като скоростта й се измерва в петафлопсове (PFLOPS). Флопс е единица, обозначаваща броя инструкции, изпълнявани от даден процесор в секунда. Петафлопсовата бариера е прескочена за пръв път от суперкомпютъра Jaguar през 2008 година. 
Благодарение на Blue Gene/Q изследователският екип е успял да събере интересни данни не само за образуването на целулозата - процес, познат като биосинтез, но и за съставните й части. Суперкомпютърът е извършил неизброими изчисления, за да моделира движението и матрицата на атомите на целулозата. Биолозите са открили, че в елементарната фибрила на целулозната структура съществуват между 18 и 24 вериги. Това е доста по-малко от 36 вериги, които се смяташе, че съществуват досега. 
Моделирането на динамиката и структурата на целулозата на молекулярно ниво ще позволи на учените да създадат сортове, които са по-устойчиви на болести. Събраната информация ще помогне и да се усъвършенстват производствата на хартия и естествени влакна, в които целулозата играе главна роля. Проучването е публикувано в журнала Plant Physiology. 

Джамбазки: Катунът Кремиковци е направен с откраднати европари

http://frognews.bg/news_92064/Djambazki-Katunat-Kremikovtsi-e-napraven-s-otkradnati-evropari/

В България има липса на неизбежност на наказанието, заяви по БТВ Ангел Джамбазки, евродепутат. Ако има затвор, наказание, принудителен труд, извършителите ще се стараят да не го правят. Центърът на София вече е малкият Багдад, добави той и изрази мрачни очаквания за бъдещето.

Разпознаха грабителите с пистолета: Били мъж и жена, имали дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792185

Продавачката, която бе заплашена с пистолет в магазин в столицата, се е отървала със счупен пръст, но и със силна уплаха и шок.
Цвети успяла да натисне паник бутона и да спаси оборота на магазина, за който работи, обясниха пред Нова телевизия собственикът Михаил Русинов и управителката на магазина.
Самата продавачка разказала,
Продавачката, която бе заплашена с пистолет в магазин в столицата, се е отървала със счупен пръст, но и със силна уплаха и шок. Цвети успяла да натисне паник бутона и да спаси оборота на магазина, за който работи, обясниха пред Нова телевизия собственикът Михаил Русинов и управителката на магазина. Самата продавачка разказала,

Депутатите решиха да бъде създадена временна комисия, която да работи за промени в Конституцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253613_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B5

 Народните представители гласуваха да бъде създадена временна комисия , която да работи по внесените от ПГ на ПП ГЕРБ, ПГ на Реформаторския блок, ПГ на Патриотичния фронт и осем народни представители от ПГ на БДЦ промени в Конституцията.

 
Тя ще е на паритетен принцип и ще се състои от 16 членове – по двама от всяка група, в т.ч. председател и един заместник-председател. За председател бе избран Димитър Лазаров от ПГ на ПП ГЕРБ, негов заместник е Атанас Атанасов от ПГ на РБ.
 
Решенията ще се вземат с обикновено мнозинство от членовете на комисията. В срок от 7 дни от създаването й комисията трябва да предложи на Народното събрание правилата за обсъждане и приемане на законопроекта. Ще работи до приемането/отхвърлянето му. Като втори представител на ПГ на ПП ГЕРБ в него влиза Данаил Кирилов. ПГ на „БСП Лява България“ ще бъде представена от Мая Манолова и Чавдар Георгиев. От ПГ на ДПС членове ще бъдат Четин Казак и Хамид Хамид, от ПГ на РБ – Атанас Атанасов и Димитър Делчев, от ПГ на ПФ – Християн Митев и Емил Димитров, от ПГ на АБВ – Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев, от ПГ на БДЦ – Красимира Ковачка и заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов.

10 красиви плажа по родното Черноморие (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/10-krasivi-plazha-po-rodnoto-chernomorie-video-6036895

В България можем да се похвалим с редица живописни местенца, като няколко късчета суша в близост до морето също са в списъка

Изложба в памет заместник-председателя на 43-ото Народно събрание Росица Янакиева беше представена в парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253612_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F+

 Изложба в памет заместник-председателя на 43-ото Народно събрание Росица Янакиева беше представена в парламента. Експозицията „Беломорска Тракия”, в която са включени 25 платна на художника Димитър Делийски, беше открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя отбеляза, че за Росица Янакиева картините на известния творец са били извор на вдъхновение. Председателят на Народното събрание припомни думите й, че Димитър Делийски е завещал на град Перник огромно културно богатство и е оставил ярка следа в българското изобразително изкуство. Хубаво е, когато талантът на доказани творци в палитрата на можещите и известни българи ни събира във времена, в които проблемите ни разединяват, посочи Цецка Цачева.

 
Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов подчерта, че експозицията „Беломорска Тракия” е доказателство за всеотдайността на Росица Янакиева и е посветена на човек, горял във всичко, с което се захване. Росица Янакиева беше пряма, емоционална, убедителна, верен приятел и съмишленик, заяви той. Проф. Борислав Борисов допълни, че Росица Янакиева ще остане в историята като доблестен политик, силен управленец и достойна личност с държавническо мислене и поведение.
 
Художникът Димитър Делийски (1933 – 2012 г.) има десетки самостоятелни изложби в София, Земен, Ямбол и участва в стотици общи експозиции в страната. Негови картини се съхраняват в Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, както и в частни колекции у нас и в чужбина.

Райдовски за военните досиета: Може да си отидат хора невинни

http://society.actualno.com/Rajdovski-za-voennite-dosieta-Moje-da-si-otidat-hora-nevinni-news_475637.html

Ако при предаването на военните архиви на разузнаването става дума за агентура на чужди граждани това е престъпление спрямо професията. Не засяга националната сигурност сега, а бъдещата национална сиг...

13-те опорни точки срещу съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/29/2542461_13-te_oporni_tochki_sreshtu_sudebnata_reforma/?ref=rss


Когато съдебната реформа се зададе, противниците й реагираха първосигнално и решиха, че с килограми и тъпота ще затрупат идеята. После разбраха, че не става. Сега вече ги е срам да са "против" открито. И ги е страх.

Прибегнаха към интелекта или онова, което го замества при техните организми.
И родиха. Да видим, какво. 

Новите опорни точки срещу съдебната реформа могат се обособят в четири групи.

Първа група: Отклоняване на вниманието и усилията към частни,...

Австралийското правителство иска закон за блокиране на пиратски сайтове до месец

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/05/29/2542556_avstraliiskoto_pravitelstvo_iska_zakon_za_blokirane_na/?ref=rss


Правителството на Австралия иска до края на следващия месец да бъде приет закон за блокиране на сайтове, които разпространяват пиратско съдържание. Ако това стане факт, властите ще могат да принуждават интернет доставчиците да блокират такива сайтове, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Главният прокурор на страната Джордж Брандис обявява, че законът е много важен за креативните индустрии. "Те имат право да получават плодовете на своя труд като всички останали и възможностите за това...

Хулигани взривили магазин „Рошен“ в Киев

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/huligani-vzrivili-magazin-roshen-v-kiev-6036907

От киевската милиция обаче опровергаха информацията, че срещу магазина – част от бизнесимперията на президента Петро Порошенко, е било стреляно с гранатомет

Адвокат Марковски: Да не поставяме под един знаменател всички цигани

http://pik.bg/адвокат-марковски-да-не-поставяме-под-един-знаменател-всички-цигани-news340405.html

Адвокат Марковски: Да не поставяме под един знаменател всички цигани

"Никога не трябва да се поставят по един знаменател всички цигани", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия адвокат Марин Марковски. Грешно е да се остави на мира рома, защото благодарение на неговия глас може отново да бъде избран даден кмет, смята адвокатът. Той заяви още, че полицията не си върши работата по отношение дори на силната музика. 

Адвокатът напомни, че ако органите на реда правят нужното, ще се повдигат обвинения на ромите и съответно после те ще бъдат осъдени. "За да няма престъпност, трябва да има хора в църквите. А да сте виждали роми в църквите?", попита още адвокат Марковски.

Адвокат Марковски: Записът с бруталния грабеж не е доказателство в съда (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792176

Записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не е доказателство в съда. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова тв.
Според адвоката, парламентът бави абсолютно необходима законодателна промяна, която да превърне подобни материали – записи, снимки и т.н., в доказателства пред съда.
Записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не е доказателство в съда. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова тв. Според адвоката, парламентът бави абсолютно необходима законодателна промяна, която да превърне подобни материали – записи, снимки и т.н., в доказателства пред съда.

Адвокат Марковски: Записът с бруталния грабеж не е доказателство в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792178

Записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не е доказателство в съда. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова тв.
Според адвоката, парламентът бави абсолютно необходима законодателна промяна, която да превърне подобни материали – записи, снимки и т.н., в доказателства пред съда.
Записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие върху продавачка в магазин в София, не е доказателство в съда. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова тв. Според адвоката, парламентът бави абсолютно необходима законодателна промяна, която да превърне подобни материали – записи, снимки и т.н., в доказателства пред съда.

Дикме: Всички политици използват етническата карта за нахъсване на електората

http://pik.bg/дикме-всички-политици-използват-етническата-карта-за-нахъсване-на-електората-news340403.html

Дикме: Всички политици използват етническата карта за нахъсване на електората

В България всички политици използват етническата карта, за да нахъсат своя електорат преди избори, каза Мехмед Дикме по ТВ7.

Турците и мюсюлманите в България са мирни хора и няма да създават проблеми. Ако има етнически конфликт, той ще бъде между ромите и другите общности, допълни той. Дикме също коментира и купуването на гласове сред малцинствата. Той заяви, че продажбата на гласове не е идеологически подплатена.

"Гърмен не е единственият проблем с ромското население", каза още бившият земеделски министър. Той заяви, че проблемът с ромите не е само незаконното строителство. "Тук става дума за високата раждаемост, престъпността и бедността", каза още той. Симеон Сакскобургготски не иска да се връща в политика, но ние трябва да използваме неговия капацитет, каза още Дикме. Той по този начин коментира спекулациите дали ДПС ще подкрепи бившия премиер на вота за държавен глава.

Цецка Цачева и заместник-председателят на парламента Янаки Стоилов се срещнаха със заместник-председателя на Сейма на Република Полша Йежи Вендерлих

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253611_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и заместник-председателят на парламента Янаки Стоилов се срещнаха със заместник-председателя на Сейма на Република Полша Йежи Вендерлих. Сред обсъдените теми по време на разговорите бяха възможностите за двустранно партньорство, както и развитието на междупарламентарните отношения на България и Полша в областта на социалната политика, икономическото развитие, здравеопазването. Делегация на Сейма на Република Полша, водена от Йежи Вендерлих, е на двудневно официално посещение в България.

 
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отчете необходимостта от рационалност и разум в политиката по отношение на актуалните проблеми и предизвикателства не само за България и Полша, но и за Европейския съюз.  Тя отбеляза, че присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство е сред основните приоритети на държавните институции. България не може да се справи сама с бежанската криза и затова имаме нужда от солидарността на европейските ни партньори, посочи Цецка Цачева.
 
Заместник-председателят на парламента Янаки Стоилов подчерта, че членството на страната ни в Шенген е част от елементите с голямо значение в икономически и социален план за България. По думите му ЕС трябва да бъде по-конкурентноспособен в глобален план и да увеличи доверието на гражданите на Обединена Европа към себе си. Не бива да се пренебрегват и социалните проблеми, които в България са по-осезаеми, заяви той.
 
Заместник-председателят на Сейма на Република Полша Йежи Вендерлих отбеляза, че със задоволство наблюдава развитието на България като пълноправен член на Европейския съюз. Той допълни, че двете страни имат сходни цели и задачи, които трябва да бъдат следвани в един общ път. Нужно е да помогнем на новите държави-членки на ЕС, защото те гледат на нас с голямо доверие, завърши Йежи Вендерлих.В програмата на полските парламентаристи предстоят срещи с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев.

Журналистът Мартин Кръстев е намерен обесен

http://petel.bg/ZHurnalistat-Martin-Krastev-e-nameren-obesen__113972

Журналистът Мартин Кръстев е намерен обесен, съобщи OFFNews, позовавайки се на свой източник. Към момента МВР не потвърждават информацията....

Арестуваха Николай Колев - Босия, хвърлял домати и яйца по сградата на парламента

http://petel.bg/Arestuvaha-Nikolay-Kolev---Bosiya--hvarlyal-domati-i-yaytsa-po-sgradata-na-parlamenta__113973

Известният дисидент Николай Колев босия е бил арестуван от полицията пред Народното събрание, защото е хвърлял домати и яйца по сградата...

Отмъстителен съсед подпали колата на бургазлийка

http://petel.bg/Otmastitelen-sased-podpali-kolata-na-burgazliyka__113974

34-годишен мъж от бургаския квартал „Крайморие“ запали лекия автомобил на своята съседка, след което сам подаде сигнал на тел. 112. Това...

Българска чистачка върти на пръста си лондонски баровци

http://petel.bg/Balgarska-chistachka-varti-na-prasta-si-londonski-barovtsi__113975

Родна чистачка се превърна в звезда във Великобритания, след като стана героиня в документалния филм на Би Би Си: "Модерни времена:...

Путин: Основните принципи на Устава на ООН са особено актуални днес

http://www.cross.bg/printzipi-pytin-ryskiyat-1467215.html

/КРОСС/ Основните принципи на Устава на ООН, в това число на мирното разрешаване на конфликти и ненамесата във вътрешните работи сега са особено актуални, заяви руският президент Владимир Путин по време на тържествената церемония на връчването на акредитациите на чуждите посланици в Русия. Той припомни, че през септември тази година в Ню Йорк ще се проведе юбилейна сесия на Генералната асамблея на ООН. „Международната общност ще отбележи 70-годишнината на ООН, – отбеляза руският президент. – Именно заедно със съюзниците от антихитлеристката коалиция ние успяхме да създадем тази уникална структура и да положим основите на следвоенното устройство на света“. „Отразените в Устава на ООН основни принципи на международното сътрудничество – равенство на суверенните държави, ненамеса във вътрешните работи, мирно нормализиране на споровете- бяха буквално изстрадани от човечеството“, – подчерта Путин. – Днес тези принципи са особено актуални“. „Ръководейки се от тях, Русия и в бъдеще ще съдейства за осигуряването на стабилността и безопасността в международните дела“, увери той. „Ние ще развиваме приятелски взаимоотношения със всичките си партньори – и на Запад, и на Изток“, добави руският президент

Обявиха за издирване обирджиите в столичен магазин!

http://www.bnews.bg/article-135776

Мъж и жена, които имат и дете, са двамата въоръжени нападатели в магазин в центъра на София.

Германия изнася производства… на своя територия - като внася румънци и българи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253610_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%E2%80%A6+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F+%D1

 Германия със сигурност е изнесла в чужбина или прехвърлила на подизпълнители част от промишленото си производство.

Благодарение на гъвкавостта на германския пазар обаче, местните компании успяха да запазят своята дейност в Германия, внасяйки кадри от централно- и източноевропейски страни с евтина работна ръка. От няколко години в Германия пристигат над 400 000 имигранти, а повечето от тях са от Източна и Южна Европа.

Франция се пита от няколко години за вредите от своята прогресивна деиндустриализация от 1980 година. За сметка на това, от другия бряг на Рейн, тази тема се споменава рядко днес: дебатите по нея се проведоха отдавна, отначало около обединението на Германия, а след това и с присъединяването към ЕС на страните от Източна и Южна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Румъния, България). Влизайки на общия пазар, т. нар. нискотарифни държавни, граничещи с Германия, започнаха да застрашават нейната конкурентоспособност. Освен това предприемачите си зададоха въпроса дали да не изнесат в чужбина производствената си дейност.

Германия със сигурност изнесе в чужбина или прехвърли на подизпълнители част от промишленото си производство, по-конкретно в страните от Централна и Източна Европа. Но благодарение на политиката на либерализиране на трудовия пазар на бившия канцлер Герхард Шрьодер и липсата на законово наложена минимална работна заплата, производствата с висока добавена стойност успяха да останат гъвкави и да запазят дейността си в Германия, внасяйки кадрите от въпросните държави с евтина работна сила.
Според германската Търговско-промишлена камара всяка пето местно предприятие търси да наеме работници извън границите на страната. Германия изнася производства… на своя територия! Икономическа стратегия, предпазваща ключовите сектори на германската промишленост Германската икономика откри няколко предимства в запазването на производствените си мощности на територията на страната.

Германците се защитиха от кризата, която връхлита днес европейските държави, и все още разполагат с този инструмент за растеж. Нещо повече, имигрантите консумират, плащат данъци и се осигуряват за пенсия в Германия, генерирайки допълнителни приходи за федералната държава и отделните провинции. И най-сетне, ако заплатите са по-високи, отколкото в страните с евтина работна ръка, то те остават по-ниски от плащаните на германците. През 2013 г. хората от имигрантски произход са печелили средно с 28% по-малко от германците.

Все пак трябва да бъдат взети предвид някои обстоятелства, които изкривяват статистиката: по-ниската квалификация на имигрантите, трудностите за германските работодатели да оценят професионалните качества на работниците имигранти, често водещи до назначаването им на позиции, които не отговарят на тяхната квалификация, както и лошото владеене на немски език. Цифрите освен това прикриват разликите между работниците имигранти от отделните държави: работниците от Западна и Северна Европа получават възнаграждения, почти равни на германските, докато гражданите на бивша Югославия и Турция печелят 35 до 50% по-малко.

Масов внос на работна ръка: над 400 000 чужденци всяка година

От две години Германия е на второ място в света по прием на имигранти след САЩ, като днес на нейна територия живеят над 8 милиона чужденци, или над 15 милиона, ако в сметката бъдат включени и натурализираните. Въпреки че турците и поляците са най-многобройни (съответно 1 527 000 и 674 000), най-силният миграционен натиск от няколко години идва от Южна и Югоизточна Европа.

С всяка година пристигат все повече румънци и българи. След влизането на двете страни в ЕС броят на румънците отвъд Рейн се е увеличил шест пъти, а на българите - осем пъти. При условие че окончателните данни за 2014 г. все още не са публикувани, германската Федерална статистическа служба прогнозира, че броят на румънците, дошли в Германия миналата година, би трябвало да е по-голям, отколкото на поляците, които неизменно са на първо място в тази класация от 1996 година. Въвеждането на пълна свобода на движение в ЕС от 1 януари 2014 г. за работната ръка от Румъния и България без никакво съмнение е една от причините за това впечатляващо увеличение.

Все повече граждани на Италия, Испания, Гърция и Хърватия също имигрират в Германия. През 2013 г. страната е приела повече от 60 000 италианци, близо 45 000 испанци, 35 000 гърци, както и над 25 000 хървати, или с 95% повече, отколкото преди влизането на Хърватия в ЕС.

Германия освен това удря с един куршум два заека: от една страна, тя печели икономически, а от друга, спира демографския си упадък, който заплашва икономическия растеж в резултат на недостига на работна ръка и финансирането на държавата.
Въвеждането на минимална работна заплата от 1 януари 2015 г. и постепенното влизане в сила на тази мярка до 2017 г. поставят отново под въпрос германската стратегия.

Създадена с цел да намали разликата в доходите, германската минимална работна заплата предизвиква дебати в съседните страни. При все че тя в крайна сметка ще принуди последните да заплащат трудовата дейност на свои граждани в Германия по германски тарифи, подобна мярка не би трябвало да постави в неизгодно положение в дългосрочен план тези държави с евтина работна ръка, които ще регистрират дотогава растеж на трудовите възнаграждения и на цените, в резултат на който разликите с Германия ще се запазят.

Ще борят корупцията с ротация на митничари

http://pik.bg/ще-борят-корупцията-с-ротация-на-митничари-news340400.html

Ще борят корупцията с ротация на митничари

Корупцията в Агенция "Митници" ще се бори с ротация на служителите по граничните пунктове. Възможността да се сменя местоработата на подчинените на Ваньо Танов е предвидена в промените в Закона за митниците, приети на първо четене в парламента.

Директорът на ведомството ще може със своя заповед да премества митничарите на друга служба, включително в други населени места, за срок не по-повече от 6 месеца в рамките на 1 година. Ако командироването е по-дълго, е необходимо писмено съгласие от служителя, пише "Труд".

В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се подобри компетентността на митничарите чрез обмяна на опит, както и че това ще ограничи корупцията и ще повиши доверието в приходната агенция. Според депутатите от опозицията обаче новите текстове дават възможност за отстраняване на неудобни митничари. "Освен това ще ги натоварят с допълнителни разходи, а средната заплата при тях е 600-1000 лв.", коментира Георги Търновалийски от БСП.

Отново се връщат тестовете за психологическа пригодност при назначаване и повишаване на митничари. Такъв режим бе въведен през 2009 г., когато Ваньо Танов оглави за първи път ведомството. После тестовете бяха отменени. С промените в закона се възлагат нови оперативно-издирвателни правомощия на митничарите, както и правото да конвоират нарушители. Служителите на агенцията вече ще могат да разследват измами с акцизи и ДДС при внос.

В момента с тези данъчни измами се занимава само полицията. Ако става въпрос за неизвестен извършител, издирването му се възлага на МВР, а след промените с това ще могат да се занимават и подчинените на Ваньо Танов.

Надежда Нейнски е приела да стане посланик в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792169

Кадровите разузнавачи навремето не бяха независими. До голяма степен бяха зависими от руските служби. Сега няма как тези хора да работят за НАТО. Хора, които са били вербувани, са в зависимости. Министър Ненчев предприе много смела стъпка, искайки архивите. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски пред bTV.
Кадровите разузнавачи навремето не бяха независими. До голяма степен бяха зависими от руските служби. Сега няма как тези хора да работят за НАТО. Хора, които са били вербувани, са в зависимости. Министър Ненчев предприе много смела стъпка, искайки архивите. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски пред bTV.

Надежда Нейнски е приела да стане посланик в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792172

Кадровите разузнавачи навремето не бяха независими. До голяма степен бяха зависими от руските служби. Сега няма как тези хора да работят за НАТО. Хора, които са били вербувани, са в зависимости. Министър Ненчев предприе много смела стъпка, искайки архивите. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски пред bTV.
Кадровите разузнавачи навремето не бяха независими. До голяма степен бяха зависими от руските служби. Сега няма как тези хора да работят за НАТО. Хора, които са били вербувани, са в зависимости. Министър Ненчев предприе много смела стъпка, искайки архивите. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски пред bTV.

Из цяла Европа недоволството е очевидно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253609_%D0%98%D0%B7+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%BE

 Макар и народите в Европа да не могат да гласуват на предстоящия референдум за еврочленството на Великобритания,настроенията им по целия континент са очевидни.

Ако си тук на Острова, е лесно да си помислиш, че недоволството от Европейския съюз е някакво присъщо британско, дясно оплакване. Понякога изглежда, че поради нашата многовековната история, изпълнена с много усилия за отблъскване на нашественици от континента, само тук ценим суверенитета си така, както заслужава да бъде ценен. Другите страни просто не разбират това, казваме си ние. За разлика от нас на тях им харесват машинациите на бюрокрацията в Брюксел. Те са впримчени в нейните регулаторни диктати, но не се съпротивлявават, а ги приемат. И дори тук, на Острова, лесно може да ти се стори, че само едната страна в политическия дебат е осъзнала намесата на Европа и очаквано е подразнена от това.

Лейбъристите въпреки това нямаше да направят нищо, за да реформират отношенията ни с ЕС и после да произведат референдум. Това беше обещание на консерваторите на Дейвид Камерън и то дадено тяхно обещание. Истина е, както подчерта вчера британското правителство, че участието на референдума за ЕС, когато дойде време за него, ще бъде ограничено само до тези, които са гласували на общите избори този месец. Това не е конспирация за манипулиране на вота, каквито фалшиви твърдения се чуват от някои, а съвсем уместен ход, който ще изключи от вота някои британци (емигранти, живеещи в чужбина от доста дълго време), както и гражданите на държави от ЕС, живеещи във Великобритания.

Всъщност реалността е, че гражданите от страните на континента имат право на глас за своите отношения с ЕС и го упражняват. В Испания и Полша в края на миналата седмица имаше избори, които дават сигнал, че неодобрението към статуквото е достигнало драматични нива. В Полша президентът Бронислав Коморовски бе победен от консервативния му съперник Анджей Дуда. Политическата платформа на новоизбрания полски държавен глава се основава на национална гордост и традиционни католически ценности. По време на кампанията си той отправи критики към ЕС, които може да се сторят познати. По думите му съюзът не трябва “да бъде структура, която гражданите му да свързват със забрани, директиви и сложни регулации”. Дуда заяви, че вместо това той има силно желание “да укрепи гаранциите за суверенитета в рамките на националното законодателство”.

В Испания избирателите на местните избори също отхвърлиха по изумителен начин политическата ортодоксалност. Този път предизвикателството дойде от отляво, и в частност от противопоставящата се на строгите икономии партия “Ние можем” (”Подемос”), която се надигна, за да промени демократичния пейзаж и дори пое контрола над Барселона. И в двете страни резултатите предизвикаха изненада. И на двете места властите осигуриха значителен растеж. Но това, което не успяха да осигурят, бе усещане, че управляват главно заради своя народ. Вследствие на това бяха наказани. Европейците определено гласуват. Настроенията сред тях са ясни.

Измерват въглеродния оксид във варненско училище по повод Деня без тютюн

http://www.moreto.net/novini.php?n=290455

По повод 31 май - Световния ден без тютюн, РЗИ Варна организира днес - 29 май от 09.50 ч. в VІІ СОУ „Н. Геров“ информационна кампания с насоченост към учащи , техните учители и родители за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи („Smokerlyzer”).

Порошенко седем пъти по-богат за година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253608_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Доходът на украинския президент Петро Порошенко от момента на встъпването му в длъжност е нараснал няколко пъти, съобщава Би Би Си. През 2013 година Порошенко е декларирал около 2 милиона долара годишен доход, като основната част от сумата е дошла от продажба на ценни книжа и корпоративни права. В 2014 година „картината кардинално се е променила” и украинският президент е декларирал 17 милиона долара, по-голямата част от които са дивиденти и проценти от сделки. Порошенко може да е получил дивиденти като акционер в свои бизнесструктури за финансирането на избирателната си кампания. Освен това сладкарският концерн „Roshen”, който е негова собственост, за една година е увеличил доходите си девет пъти. Въпреки предизборното си обещание и украинската конституция Порошенко не е продал бизнесите си, отбелязва BBC.

Междувременно Порошенко на осмия киевски форум за сигурност заяви, че страната няма да води диалог с представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. „Ще проведем разговори с Донбас, но не с този, а с друг Донбас – украински”, добави Порошенко.

Цeлодневна акция на КАТ ще се проведе днес в София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/05/29/2542527_celodnevna_akciia_na_kat_shte_se_provede_dnes_v_sofiia/?ref=rss


Служители на пътна и охранителна полиция в София ще проведат днес акция, при която ще проверяват за спазването на правилата за улично движение, издирвани лица и автомобили. Тя ще се извършва по метода на широкообхватния контрол, като на удобни места ще се спират едновременно няколко автомобила.

Проверките ще са в района на "Централна гара" (от 8 до 10 часа), КПП-то на изхода на София към магистрала "Тракия" (10.30 - 13.30), района на магазин "Джъмбо" на "Ботевградско шосе" (14-16), бул."Сливница" - магазин "Айко" (16.30-18.30) и входът на автомагистрала "Люлин" (19.00-20.00).

Информацията е на сайта на СДВР-Пътна полиция.

Създадоха очила, предпазващи от гадене в самолет

http://frognews.bg/news_92062/Sazdadoha-ochila-predpazvashti-ot-gadene-v-samolet/

Учени създадоха очила, които предпазват от гадене в самолет, съобщава БТА. Гаденето по време на полет се предизвиква от противоречието между това, което казват очите на мозъка, и сигналите, получавани от вътрешното ухо, което влияе върху равновесието.

Старозагорската полиция събира сигнали и по имейл

http://pik.bg/старозагорската-полиция-събира-сигнали-и-по-имейл-news340395.html

Старозагорската полиция събира сигнали и по имейл

В ОДМВР Стара Загора е създадена организация за приемане на сигнали на граждани и организации за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата поимейл, съобщиха от областната дирекция.

На имейл stara_zagora@mvr.bg, освен информация за извършеното нарушение, гражданите могат да прилагат и заснет от тях снимков или видео материал.

Необходимо е да се знае, че при изпращане на сигнал на посочената електронна поща, гражданинът или организацията подали сигнала, ще бъдат призовани в качеството на свидетел за образуване на административно – наказателно производство по отношение на нарушителя.

Ето защо в сигнала гражданите трябва да предоставят и следните данни: три имена, адрес за призоваване и телефонен номер за контакт.

 Граждани, сдружения и неправителствени организации могат да изпращат и предложения за подобряване на организацията на движение на обслужваната от ОДМВР – Стара Загора територия.

Пентагонът разпрати антракс в 9 щата и Южна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253607_%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81+%D0%B2+9+%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%AE%D0%B6%D0

 Американската армия погрешка изпрати живи бактерии антракс на лаборатории в девет щата и военна база в Южна Корея след като не е успяла да "деактивира" бактериите миналата година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представители на администрацията.

 

Пентагонът съобщава, че няма информация за

 

заразяване или опасност

 

за гражданите, но четирима цивилни са били подложени на профилактично лечение, което обикновено включва ваксина против антракс и антибиотици. Двадесет и двама военнослужещи в южнкорейската база също са били подложени на превантивни мерки, въпреки че никой от тях засега не дава признаци на излагане на бактерията.

 

Четиримата цивилни в САЩ са в "минимален риск", коментира говорител на Центъра за контрол и предотвратяване на заболявания (CDC), който разследва случая. Те са "изпълнявали процедура, която  изпратила субстанцията", добавя той. Антраксът, който бил изпратен от военна лаборатория в Юта в "неактивно състояние", трябвало да бъде ползван за създаване на полеви тест за разпознаване на

 

биологични заплахи

 

"Заради мерки за сигурност до приключване на разследването изпращането на този материал е спряно", заяви говорителят на Пентагона полковник Стийв Уорън.

 

Преди 11 месеца CDC допусна сходен инцидент с антракс. Изследователите в лаборатория, работила с опасни патогени изпрати смятан за умъртвен антракс в друга лаборатория, която няма толкова добра защита. В резултат десетки служители на CDC бяха изложени на бактерията, но нито един не са разболя.

Русия трупа войски край границата с Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253606_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B

 Руската армия трупа войски и стотици единици тежки оръжия, включително мобилни ракетни установки за залпов огън, танкове и артилерия, във временна база край границата с Украйна, съобщи репортер на Ройтерс, който лично е видял това. Номерата и опознавателните знаци на много от бойните машини на Кузминския полигон за учебни стрелби са заличени, а много от военните също са без идентификационни елементи по униформите си. По външен вид те приличат на някои от войниците, сражаващи се в Източна Украйна, за които Киев и западните съюзници твърдят, че са замаскирани руски военни части. Полигонът се намира на около 50 км от границата и това раздвижване е сред най явните доказателства за планираното струпване на руска военна сила в региона, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня изявление на върховния натовски главнокомандващ в Европа генерал Филип Брийдлав, според когото сепаратистите се възползват от споразумението за прекратяване на огъня, влязло в сила през февруари, за да се превъоръжат и да се подготвят за нова офанзива. Той обаче не посочи конкретни факти. Русия отрича, че нейните въоръжени сили участват във въоръжения конфликт в Източна Украйна.

 

Руското министерство на отбраната посочи, че не може да коментира струпването на военен потенциал в района. Според няколко войници, цитирани от Ройтерс, те са изпратени там за най-обичайни военни учения. На въпрос на агенцията дали струпването на голямо количество необозначени оръжия и войски край границата говори за предстоящо руско нахлуване в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че самата формулировка “подготовка за нахлуване” е неуместна.

Столтенберг: Москва да не се меси в разширяването на НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253605_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%

 Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА. „Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни”, заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама. „Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път”, каза шефът на алианса. Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

 

„Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тези страни и 28-те съюзници и от никой друг”, каза Столтенберг.

Райдовски за военните досиета: Кой ще сътрудничи като знае, че у нас се развяват имена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792163

Ако при предаването на военните архиви на разузнаването става дума за агентура на чужди граждани, то това е престъпление спрямо професията. Не засяга сегашната националната сигурност, а бъдещата. Едно разузнаване се върши само с хора, а кой идиот, след като знае, че в България се разнасят имена нагоре-надолу, ще се съгласи да сътрудничи.
Ако при предаването на военните архиви на разузнаването става дума за агентура на чужди граждани, то това е престъпление спрямо професията. Не засяга сегашната националната сигурност, а бъдещата. Едно разузнаване се върши само с хора, а кой идиот, след като знае, че в България се разнасят имена нагоре-надолу, ще се съгласи да сътрудничи.

Нова секира за ЕВН в Бургас

http://pik.bg/нова-секира-за-евн-в-бургас-news340394.html

Нова секира за ЕВН в Бургас

Още един бургазлия успя да осъди електроразпределителното дружество ЕВН и да си върне парите за ток. Енергото ще трябва да възстанови на клиента си сумата от 475 лева, тъй като, според решението на съда, сметката е платена без основание.

При проверка на електромера на клиента от ЕВН установили, че апаратът е манипулиран. Оказало се, че той отчита с близо 80 % по-малко ток от реално изразходения. Последвало съставяне на протокол от страната дружеството, коригирана е и сметката. По време на съставяне на документа обаче бургазлията не присъствал, а самата фактура е коригирана едностранно.

Това не е първият подобен случай. Почти всяка седмица енергото изгаря с по-някоя сума, въпреки че хващат кражби на ток. Съдебната практика показва, че магистратите се произнасят в полза на клиента, когато самият той не е присъствал при съставянето на протокола и когато сметката е коригирана едностранно от дружеството./topnovini.bg

Горещините в Индия взеха над 2000 жертви

http://offnews.bg/news/n_1/n_511975.html

Броят на починалите от аномалните жеги в Индия се увеличава с всеки изминал ден, само през изминалото денонощие са в страната са починали около 500 души, а общият брой на жертвите превиши 2000 души, предаде India TV. „Официалната статистика към четвъртък вечерта е за 1818 загинали, но през изминалата задушна нощ, която не донесе облекчение на нагорещените от зноя градове и села в Индия, без съмнение е коствала стотици животи“, казва директорът на метеорологичния център в Хайдарабат д-р Реди. Температурите в Индия през последните дни са достигнали до 47 градуса по Целзий. Възможно е температурите да се покачат до 50 градуса, като до няколко дни метеоролозите предричат, че обстановката ще се нормализира. Лекарите съветват местното население да пие много течности, да не излиза и да ограничи физическата активност.

Публичен разстрел на наркотрафиканти в Тирана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253604_%D0%9F%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B2+

 Трима мъже бяха застреляни в центъра на албанската столица Тирана. Убийството е извършено в сряда вечерта на централния булевард „Зогу и Паре”. Стреляно е с автоматично оръжие срещу колата, с която са пътували тримата мъже. Единият от тях е починал на място. Другите двама са ранени при опита си да избягат и са починали по-късно на път за болницата. Полицията в Тирана е арестувала двама заподозрени за нападението и други трима, заподозрени, че са помагали на нападателите. Имената на убитите са свързани с трафик на наркотици.

Четири български мрежи за проституция - разбити във Франция

http://www.cross.bg/mrezhi-frantziya-prostitytziya-1467229.html

/КРОСС/Петдесет транснационални мрежи за проституция са били разбити във Франция през 2014 г. срещу 45 в предходната година, съобщи Генералната дирекция на френската полиция, цитирана от френското издание "Шарант либр". Сред разбитите мрежи 4 са от България, 18 от Румъния, 1 от Чехия, 1 от Албания, 1 от Литва, 9 от Китай, 8 от Нигерия, 6 от Латинска Америка и Карибите, и 2 от Испания.

Райдовски: Сами си показваме задниците публично за света

http://frognews.bg/news_92063/Raidovski-Sami-si-pokazvame-zadnitsite-publichno-za-sveta/

Ако при предаването на военните архиви на разузнаването става дума за агентура на чужди граждани, това е престъпление спрямо професията, което не зясяга националната сигурност сега, а бъдешата национална сигурност, коментира по БТВ бившият офицер от І ГУ на ДС Красимир Райдовски.

Ще борят корупцията с ротация на митничари

http://bulgarski.pogled.info/news/64856/SHTe-boryat-koruptsiyata-s-rotatsiya-na-mitnichari

/Поглед.инфо/ Корупцията в Агенция "Митници" ще се бори с ротация на служителите по граничните пунктове. Възможността да се сменя местоработата на подчинените на Ваньо Танов е предвидена в промените в Закона за митниците, приети на първо четене в парламента.

Чудо в Италия: Тийнейджър оживя след 43 минути давене

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253603_%D0%A7%D1%83%D0%B4%D0%BE+%D0%B2+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A2%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80+%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+43+%D0%BC%D0%B8%D0%B

 15-годишният Микаел от Милано е жив и здрав, след като престоява под вода цели 43 минути и спират всичките жизнени функции на организма му. Успя да го съживи след месец упорита работа лекарският екип за сърдечносъдова и белодробна реанимация на престижната миланска болница „Сан Рафаеле”. Ръководител на сътворилите истинско чудо медици магьосници е проф. Алберто Зангрило, който е и личен доктор на експремиера на Италия Силвио Берлускони.

 

Драматичният екшън с щастлив край се разиграва миналия 24 април, когато Микаел и приятелите му отиват да се къпят в минаващ край Милано канал. А за да предадат екстремна окраска на слънчевия си следобед, момчетата решават да

 

скачат в

 

студената вода

 

от високия мост над нея. Речено-сторено, но при един от скоковете Мики, както родители и приятели наричат Микаел, не се появява на повърхността след обичайното за изплуване време. Няколко от момчетата се хвърлят във водата да го търсят, намират го на два метра дълбочина, но се оказва, че единият му крак е заклещен между камъни и не могат да го извадят. Тогава се връщат на брега и звънят на Бърза помощ и на полицията, като само след двадесетина минути на мястото на инцидента се озовават два екипа пожарникари и водолази. Не много време след това Мики е изваден на повърхността, но сърцето му е спряло да тупти и никой не вярва, че тийнейджърът може да бъде върнат към живота.

 

Междувременно край канала е долетял вертолетът на Спешната помощ на Милано и на практика мъртвото момче е качено на борда му. Лекарският екип прави веднага опит за реанимация - кръвообръщението е изцяло спряло, но за щастие сърцето започва леко да тупти. Тогава вертолетът се вдига в полет към болницата „Сан Рафаеле”, където Мики е предаден в ръцете на проф. Зангрило и екипа му. Лекарите правят бърз преглед на състоянието на момчето и установяват, че телесната му температура е необичайно ниска за времето след „удавянето”. Това ги навежда на мисълта, че тялото на момчето е било бързо охладено от студената вода на дъното на канала – хипотеза, която се потвърждава от липсата на каквато и да било вода в белите дробове. Съответно докторите вземат най-правилното за ситуацията и оказало се впоследствие

 

гениално решение

 

– да включат Мики към апарата Ecmo, който дренира, раздвижва и затопля кръвта. Следват доста безсънни нощи, но накрая усилията им са възнаградени с връщането на Мики от отвъдното.

 

На пресконференция вчера журналист попита проф. Зангрило дали не става въпрос за чудо. Известният лекар каза простичко: „Не, няма чудо, а само наука!” А на въпроса какви са били първите думи на Мики след пробуждането му отговори, че момчето попитало дали вече се бил играл финалният мач от турнира на Шампионската лига.

ДРЪЖ СЕ, ЗЕМЬО! Над 350 хоротропци от цялата страна ще извият кръшни хора пред Двореца на културата на 30-ти май

http://www.zapernik.com/obshtestvo/druj-se-zemio-nad-350-horotropci-ot-cyalata-strana-shte_38728/

На 30 май събота , над 350 хоротропци от цялата страна ще извият кръшни хора и ще се състезават за наградите на Втория фолклорен конкурс - надиграване „ПРИЯТЕЛИ ЧРЕЗ ТАНЦА”.

Участниците ще теглят жребий и според номера си ,ще се явяват на сцената пред Двореца на културата в Перник.

 

Откриването на събитието ще започне с общи хора от Граово в изпълнение на всички групи от 10.00ч.

Докато журито заседава ,ще бъде изнесен концерт от заявилите...

Продължава

Общинарите от Пазарджик отказват да върнат неправомерно платени заплати

http://pik.bg/общинарите-от-пазарджик-отказват-да-върнат-неправомерно-платени-заплати-news340392.html

Общинарите от Пазарджик отказват да върнат неправомерно платени заплати

Общински съветници от Пазарджик отказват да върнат на общината 30 хиляди лева, които според Агенцията за държавна финансова инспекция са им платени неправомерно. Те твърдят, че задържат парите като гаранция, че инспекторите ще накажат кмета на общината, който е разрешил раздаването на спорните суми, цитирани от БТВ.

Днес 11 съветници продължават да отказват да върнат около 30 хиляди лева. Не отричат, че са взети неправомерно в периода между 2012 и 2014 г. Но обясняват, че не връщат парите в общината, за да са сигурни, че финансовите инспектори ще съставят наказателни постановления на виновниците за допуснатата грешка – кмета и неговата администрация. Кметът Тодор Попов не участва в дебата, въпреки че той трябва да предприеме мерки общината да си върне парите.

Преглед на печата - 29 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=290462

Петъчните вестници съобщават, че се очакват големи изравнителни сметки за парното. „Огромни изравнителни сметки да очакват клиентите на централното парно през август, предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества. Заради разликата в температурите (последната зима е била по-студена от предходната) се е натрупало голямо количество нефактурирана енергия, която сега ще влезе в изравнителните сметки.

Премиерът: АМ „Марица” вече докарва инвеститори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253602_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82%3A+%D0%90%D0%9C+%E2%80%9E%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0

 Новата магистрала „Марица” ще даде импулс на икономиката и ще я направи по рентабилна, посочи премиерът Бойко Борисов, който заедно с Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивайлов Московски преряза вчера лентата на лот 2 между Димитровград и Харманли. Те изпратиха в историята пътя на смъртта Е-80-арена на тежки катастрофи, особено по време на гастарбайтерския бум през лятото. Новооткритата 34-километрова отсечка свърза Хасково с Турската граница. По магистралата до Харманли ще се стига вече за 10 минути вместо за 30 минути. Вече има първите дошли инвеститори, „Дженерал мотърс”, които направиха завод за 2000 души в Стара Загора и работят на 100% износ. Те дойдоха, защото ще имат магистрала и високоскоростна железница, обяви Борисов. Тази магистрала бе мечта от 1979 година. От нея бяха построени само 17 км ляво платно и още един етап от 13 км. Сега вече са пуснати 80 км, а до края на октомври ще бъдат готови всички 114 км, коментира пък Павлова, която обаче бе коригирана от премиера за срока-до септември, че и по-рано. По искане на правителството строителите от „Марица Хайуей” изкараха всичките си машини на трасето и само за 24 часа фрезоваха и преасфалтираха констатираните проблемни участъци. Качеството на настилката бе проверено лично от Борисов, който премина с автомобила си преди да пререже лентата на лот 2, изграждането на който струва над 146 млн. лв. Според АПИ пътен възел Димитровград е най-големият в страната. Пътят е важен не само за родината ви, но и за Европа, обяви пристигналата в последния момент за събитието представителка на ЕК Витория Вилафранка.

 

Няма да има промени в кабинета. Кабинетът работи прекрасно, който може да предложи по-добър, да заповяда, заяви пък Борисов по-рано в Димитровград при инспекцията си на ремонтираната жп гара. Преди това той откри завода в Стара Загора за производство на уплътнения за автомобилните гиганти от цял свят. След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката, отбеляза по време на събитието премиерът.

Поредни глоби, дупки в закона и рушащи се ценни сгради

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/29/2542660_poredni_globi_dupki_v_zakona_i_rushashti_se_cenni/?ref=rss


Максимално възможната глоба от 100 000 лева ще бъде наложена в близките седмици на собствениците на една от малкото къщи в стил сецесион в София - тази на ул. "Шипка" 38 и по-известна като къщата на архитект Георги Фингов. Това научи "Дневник" от източници в Столична община.

Досега от дирекцията за контрол на строителството на общината са издали редица предписания и препоръки за спешни мерки и ремонти по рушащата се от години сграда, но те не са били спазени. Така сградата, която е паметник на културата с национално значение, тъне в разруха. Затова и от общината са решили да предприемат действия за глобяване на собствениците.

Действията, а и бездействието на собствениците на ценната къща на много апетитно място в центъра на София, от години водят към нейното поне частично разрушаване. С идеята на мястото да изникнат нови огромни и печеливши сгради.

За къщата на ул. "Шипка" 38, строена в стил сецесион от едни от най-известните архитекти на стара София за негов дом - Георги Фингов, има съгласуван план за реконструкция. Според одобрения с подписа на тогавашния шеф на Института за паметниците на културата Георги Угринов през 2009 г. план сградата ще се надстроява с три етажа, а до нея ще се издигне нова пететажна сграда. "Не е възможно да се изпълни този план, без да се махне покривът, а той е сред най-ценните", коментира преди време пред "Дневник" арх. Валентина Върбанова, работила в общинското дружество "Стара София" по време на съгласуването на проекта. Не е ясно и какво ще стане с интериора в стил сецесион, който също е рядък за България. Според експертите съгласуваният план на практика ще обезличи паметника и той ще остане поредната апликация върху стъклото и бетона.

Проект по плана така и няма. И няма и как да има, тъй като този план не е подписан от главния архитект на София Петър Диков, който го оспори неколкократно. А санкцията на главния архитект е задължителна. От години собствениците на имота се опитват да издействат получаване на разрешението и да задействат плана. Но досега не са успели.

След като няма да изникне поредният МОЛ или хотел, поне някоя бизнес-сграда, няма да има нищо. Изглежда това е замисълът в случая със сградата на арх. Фингов, по която не се ремонтира нищо, въпреки редицата предписания.

Все пак тактиката на собственици на подобни имоти да оставят сградите да рухват и после да строят на тяхно място в освободеното пространство, би трябвало вече да не е работеща. Тъй като от няколко години в закона за културното наследство действа текст, който изисква ценните къщи да бъдат възстановявани от собствениците им в оригиналния им вид. Засега този текст обаче не е бил прилаган. И предстои да се види от практиката дали той ще може да бъде задействан, дали невзимащи от години мерки собственици все пак ще бъдат принудени да поддържат и възстановят имотите. Или разпоредбата ще се окаже недействаща, както друг законов текст за принудително ипотекиране на такива рушащи се ценни сгради /виж карето/.



Към момента единственото, което явно се прави, е налагане на глоби на собствениците. Това обаче по-скоро не действа или поне не се вижда да е подействало. Като при старата Захарна фабрика в София например. От сградата - паметник на културата с национално значение, днес са останали само руини. 

През 2009 г. двама души бяха затрупани от срутила се сграда в комплекса. И тогава собствениците бяха глобени - общината поиска максималните 100 000 лв., а съдът постанови 50 хил. лв.  Досега обаче мерки не са взети.

100 000 лева глоба наложи Столичната община на собствениците на къщата на Яворов, която се намира на ул. Раковски 136 и също от години тъне в разруха. Санкцията е потвърдена наскоро и на първа инстанция от съда. Но собствениците продължават обжалването.



Дупка в закона

Според закона за културното наследство общината или държавата би трябвало да могат да ипотекират ценни сгради, чиито собственици не ги поддържат. Със средствата държавните или местните власти трябва да се направят необходимия ремонт, а ипотеката да се изплаща от неизрядния собственик. Ако той не изпълнява задължението си, се предвижда и отнемане на имота. Текстът, който би трябвало да реши именно казуси като тези с къщите на Яворов и Фингов, Захарна фабрика и много други, обаче се оказва мъртъв. Експерти в Столичната община коментираха, че са се опитали да го приложат, но нотариуси отказали да учредят подобна ипотека. Те обяснили, че не могат да стъпят само на закона за културното наследство и трябва да има изрични разпоредби в специализираните закони за нотариусите и за банките, за да може да се учредят такива ипотеки.

Хиляди земеделци без директна субсидия, срокът за документи изтича

http://offnews.bg/news/n_1/n_511971.html

Около 4000 земеделци не са подали заявления и могат да останат без директни субсидии. Други 9000 пък са застрашени от санкции, въпреки че са успели да подадат заявления по Схемата за единица плащане на площ, но документите им не са обработени навреме от земеделските служби по места, съобщи БНТ.  Подаването на заявления без санкции за забавяне трябваше да приключи до 15 май. Министерството на земеделието и храните обаче удължи срока със задна дата с 2 седмици - до днес. В рамките на днешния ден се очаква хиляди фермери от цялата страна да извият опашки, за да си внесат заявленията за подпомагане. Ако не успеят, през следващия един месец те отново ще могат да заявяват площи за подпомагане, но при санкция от 1% от полагаемата субсидия на площ за всеки просрочен ден.

Взривиха магазин на президента Петро Порошенко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792159

Магазин, собственост на укранския президент Петро Порошенко, е бил взривен, съобщи началникът на киевската милиция Александър Терешчук, цитиран от ТАСС.
Няма пострадали при инцидента.
Магазинът е на компания Roshen в Киев. Корпорацията Roshen е сред 18-те най-големи производители на шоколадени изделия в света.
Магазин, собственост на укранския президент Петро Порошенко, е бил взривен, съобщи началникът на киевската милиция Александър Терешчук, цитиран от ТАСС. Няма пострадали при инцидента. Магазинът е на компания Roshen в Киев. Корпорацията Roshen е сред 18-те най-големи производители на шоколадени изделия в света.

Взривиха магазин на президента Петро Порошенко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792157

Магазин, собственост на укранския президент Петро Порошенко, е бил взривен, съобщи началникът на киевската милиция Александър Терешчук, цитиран от ТАСС.
Няма пострадали при инцидента.
Магазинът е на компания Roshen в Киев. Корпорацията Roshen е сред 18-те най-големи производители на шоколадени изделия в света.
Магазин, собственост на укранския президент Петро Порошенко, е бил взривен, съобщи началникът на киевската милиция Александър Терешчук, цитиран от ТАСС. Няма пострадали при инцидента. Магазинът е на компания Roshen в Киев. Корпорацията Roshen е сред 18-те най-големи производители на шоколадени изделия в света.

Надежда Нейнски ще се изправи пред проблеми в Анкара

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/64855/Nadezhda-Neinski-shte-se-izpravi-pred-problemi-v-Ankara

/Поглед.инфо/ Ако се върнем назад двама бивши външни министри на България са били посланици на страната ни в Анкара – първо Виктор Вълков, след това Стоян Сталев. Така че се оформя нещо като практика там да отиват бивши министри на външните работи.

Продават имението на Майкъл Джаксън за 100 млн. долара

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/prodavat-imenieto-na-majkyl-dzhaksyn-za-100-mln.-dolara-6036905

Кралят на попа се дистанцира от „Невърленд“, след като през 2005 г. беше оправдан по обвинение, че е блудствал с деца там

Продават имението на Майкъл Джексън за 100 млн. долара

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/prodavat-imenieto-na-majkyl-dzheksyn-za-100-mln.-dolara-6036905

Кралят на попа се дистанцира от „Невърленд“, след като през 2005 г. беше оправдан по обвинение, че е блудствал с деца там

Изчезна журналистът Мартин Кръстев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253601_%D0%98%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2

 Журналистът Мартин Кръстев изчезна и е обявен за издирване от столичната полиция. 53-годишният мъж излязъл от дома си на 27 май т.г. и не се прибрал вечерта. След като близките му направили безуспешни опити да се свържат с него и не го открили, обезпокоени потърсили помощ в столичното Първо РУ, съобщиха от МВР. Те обяснили, че Кръстев не е споделял да има неотложни задачи в провинцията, телефонът му също бил изключен.

 

Мартин Кръстев е среден на ръст, с нормално телосложение, кафяви очи, гъсти вежди. При притеснение леко заеква. Облечен е с черна тениска и сини дънки, обут е със сиво-бежови обувки. Носи черно-бежова чанта през рамо.

 

Мартин Кръстев е работил като репортер, редактор,  зам.-главен редактор във вестниците  “Стандарт”, “24 часа”, “Монитор”, КЕШ,  “Класа”. Допреди няколко месеца той беше и управител на Академичното издателство на БАН.

 

Гражданите, които разполагат с допълнителни данни за Мартин Кръстев, могат да сигнализират на тел. 112, 9827121, 02/9827166 или в най близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

Една болница в Лом отчита 65 пациенти в кома, 11 болници в София едва 190 пациенти

http://pik.bg/една-болница-в-лом-отчита-65-пациенти-в-кома-11-болници-в-софия-едва-190-пациенти-news340390.html

Една болница в Лом отчита 65 пациенти в кома, 11 болници в София едва 190 пациенти

Драстични показатели за приети пациенти в състояние на кома са отчетени за 2013 г. и 2014 г. от Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Николай Чудотворец" в град Лом. Това се установява от официалните отчети в Националната здравноосигурителна каса за извършени медицински дейности в цялата страна.

Болницата в Лом разполага с 257 легла, които са структурирани в 11 отделения. В болницата работят 368 души, от които лекарите са едва 66. По клинична пътека №129 "Интензивно лечение на коматозни състояния, неидентифицирани от травма" за цялата 2013 г. са отчетени 1882 случая за цялата страна. От тях 65 са пациентите, които са приети в МБАЛ "Св.Николай Чудотворец" в Лом. Болничното заведение обслужва 48 539 души. За 2013 г. пет болници в Бургаски регион са отчели 98 пациенти със същата диагноза.

Обслужваното население е 414 184 души. Във Варненска област, където се обслужват 473 804 души са регистрирани 22 случая на приети с кома пациенти. Данните са от две болници във Варна. За 2013 г. в столицата са приети общо 190 пациенти по клинична пътека "Интензивно лечение на коматозни състояния, неидентифицирани от травма".

Това сочат отчетите на 11 болници, сред които "Пирогов", Военно-медицинска академия, Александровска болница, Болница "Св. Иван Рилски", както и частните "Токуда" и "София Мед" и др. Обслужваните пациенти на територията на София са над 1,3 млн. души. През миналата година от болницата в Лом са регистрирани 133 случая на приети с диагноза "кома" пациенти. За 2014 г. в цялата Бургаска област са регистрирани два пъти по-малко случая с въпросната диагноза. Институтът "Пирогов", който приема голяма част от спешните случаи в столицата, е приел през миналата година пет пъти по-малко случая от МБАЛ "Св. Николай Чудотворец". Приетите пациенти във ВМА са седем пъти по-малко от болницата в Лом, а тези в Токуда три пъти по-малко.

През 2013 г. и 2014 г. Изпълнителна агенция "Медицински одит" при Министерство на здравеопазването е извършила две проверки на болничното заведение, при които са констатирани нарушения, наложени са административни наказания, които са потвърдени и от съда. В момента от ИА "МО" се извършва поредна проверка за дейността на болницата в Лом.

До 2009 година управител на болницата д-р Пламен Цеков, бивш депутат от ГЕРБ и бивш управител на НЗОК. След излизането на д-р Цеков от болницата в Лом за година там се сменят трима началници д-р Николай Жиков, последван от д-р Георги Савков и накрая от д-р Васил Милутинов. След поредица от скандалите и против волята на медиците в МБАЛ-Лом, през март 2013 г., д-р Савков се връща на поста и до момента управлява лечебното заведение. В края на март 2015 г. общински съветници от БСП поискаха оставката на д-р Георги Савков, но искането им не бе подкрепено от мнозинството в Общинския съвет. Настоящият директор на болницата се ползва с подкрепата на кмета на Лом Иво Иванов, излъчен от ГЕРБ.

На вниманието на подкупните пернишки инструктори: В близко бъдеще можете да влезете в ареста, тече разследване на ДАНС

http://www.zapernik.com/obshtestvo/na-vnimanieto-na-podkupnite-pernishki-instruktori-v-blizko-budeshte-mojete_38727/

В близко бъдеще някои инструктори на кандидатите за шофьори ще влязат в ареста. В момента тече съвместно разследване на ДАНС и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) във връзка с постъпили сигнали за сериозни нарушения по време на курсовете и при изпитите за получаване на книжки. Има събрани доказателства, но разследването все още не е приключило. Очаква се това да стане скоро и акцията да завърши с арести на хората, които се занимават с такива незаконни дейности и...

Продължава

Управляващите с предложения за съдебна реформа

http://www.cross.bg/proekta-ivanov-poiska-1467228.html

/КРОСС/В заседателната зала на Министерството на правосъдието министър Христо Иванов ще представи проекта за изменение на Закона за съдебната власт, с което ще се постави началото на обществен дебат по проекта. В него ще е описана конкретиката на мерките и правилата за промяна на управлението на съдебната система. Вчера в парламента БСП поиска оставката именно на правосъдния министър, заради споразумение с международния съд, с което поемаме ангажимент да сме гостоприемни към защитени свидетели. Според БСП това е опасно и едностранно. Христо Иванов поиска среща с БСП, за да им обясни за ангажиментите и споразуменията.  

Нейнски: Трудно взех решението за посланик в Турция, но е предизвикателство

http://frognews.bg/news_92061/Neinski-Trudno-vzeh-reshenieto-za-poslanik-v-Turtsiia-no-e-predizvikatelstvo/

Откриването на досиетата започна още, когато аз бях външен министър и на практика министър Ненчев спазва закон, приет с почти пълно единодушие в НС, заяви по БТВ Надежда Нейнски. Тя каза, че най-важни са зависимости, минаващи през икономически служби.

България участва в международната полицейска операция Voyager 2015

http://press.mvr.bg/NEWS/news150529_01.htm

При еднодневната акция, организирана от TISPOL в координация с Европол, ще се извършват засилени проверки на пътници и техните багажи, пътуващи с международни автобусни линии

Властта и живи класици откриха БГ Лувъра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253600_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%91%D0%93+%D0%9B%D1%83%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B

 Почти целият кабинет, начело с премиера Борисов, както и вицепрезидентът Маргарита Попова, депутати, посланици и живи класици на родното изкуство откриха вчера новата Национална галерия „Квадрат 500”, известна като БГ Лувъра. Също като в понеделник, когато разведе журналисти из залите на музея, шефът на концепцията акад. Светлин Русев влезе в ролята на гид.

 

„Прочетох в един сайт: „Откриват нов музей със стари картини”. Казах на Вежди: „Отсега нататък в новото крило само мои картини и на нови автори”, пошегува се Бойко Борисов по време на официалната церемония.

 

Уникални

 

неща

 

и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света. Много преди да дойде демокрацията, умни хора са давали пари и са откупували подобни неща. Пожелавам ви успех”, добави той. „Музеят не е просто място, в което окачваме картини, то е място, където съхраняваме паметта на една държава и това носи идентичността на една нация”, заяви пък министърът на културата Вежди Рашидов, който в първия си мандат сключи договор за европейско финансиране на проекта за изграждане на музея.

 

Той допълни, че засега е създадена само костната система на галерията и от тук нататък всички имат много работа, защото тя трябва да бъде изпълнена с живот.

 

Акад. Русев пък подчерта, че „една красива илюзия вече е част от духовната територия на България”. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отбеляза от своя страна, че

 

инвестицията

 

по проекта

 

за музея е 27 млн. лв. по ОП „Регионално развитие”.

 

Само вчера 2000 души, предимно млади хора, са посетили „Квадрат 500”, отчете неговата шефка Слава Иванова. В Национална галерия могат да се разгледат близо 2000 произведения в общо 28 зали на четири етажа. Входът е от към площад „Свети Александър Невски”. От днес се влиза вече с билет на цена 10 лв. Работното време е от 10 часа до 18 часа, без понеделник.

Варненските общинари чествали 24 май срещу двоен надник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790933

Чиновниците от община Варна са участвали в мероприятията по случай Деня на славянската писменост и култура, срещу двоен надник. С нарочна заповед, подписана от главния секретар на общината Нора Момчева, представителите на администрацията работили на 24 май (неделя), в условията на извънреден труд. За празничното заплащане се разбра от социалните
Чиновниците от община Варна са участвали в мероприятията по случай Деня на славянската писменост и култура, срещу двоен надник. С нарочна заповед, подписана от главния секретар на общината Нора Момчева, представителите на администрацията работили на 24 май (неделя), в условията на извънреден труд. За празничното заплащане се разбра от социалните

Кипърските преговори отбелязаха най-големия напредък от десетилетие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/29/2542809_kipurskite_pregovori_otbeliazaha_nai-golemiia_napreduk/?ref=rss


Гръцките и турските кипърски власти се договориха да отворят още два пропускателни пункта по разделителната линия между северната и южната част на острова, съобщи "Ройтерс". Освен това те ще свържат част от електрическите си мрежи, каза пратеникът на ООН Еспен Барт Айде.

В четвъртък президентите на Кипър Никос Анастасиадис и на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ се срещнаха за втори път след възобновяването на мирните преговори по-рано този месец.

Споразумението за пропускателните пунктове по границата има за цел да влее нов импулс в преговорите, както и да спечели скептиците, като подчертае ангажимента на лидерите да решат десетилетния проблем чрез осезаеми стъпки.

Двамата лидери са се договорили също да свържат и мрежите на мобилните телефони в двете части на острова.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова след държавен преврат, подготвен от кипърски гръцки националисти с цел присъединяване на страната към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република, която досега е призната единствено от Анкара.

Договорките от четвъртък отразяват нарастващият опитимизъм, че конфликтът между двете страни е към края си след десетилетия, в които медиацията се проваляше. Мирните преговори, блокирани в продължение на месеци, бяха подновени през май, след като Мустафа Акънджъ спечели президентските избори в Северен Кипър.

ПФ е воденичният камък на премиера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253599_%D0%9F%D0%A4+%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0

 ПФ е воденичният камък на премиера Бойко Борисов. Така коментира лидерът на ДПС Лютви Местан поставения от формацията ултиматум към правителството във връзка с предприемането на редица мерки, за да продължи да го подкрепя. Както писа „Монитор”, от ПФ използваха напрежението в Гърмен, като поискаха премахване на постройки. „Всеки си избира партньорите и носи тегобата на партньорството. В конкретния случай с ПФ те са си воденичният камък на Бойко Борисов. Струва ми се, че е минимум проява на политическа нескромност от позиция на 5-а - 6-а политическа сила от миманса да се поставят такива ултиматуми на основния субект на властта”, посочи пред Фокус Местан. Според него поставените от ПФ условия съдържат идеи, които продължават да дискредитират европейския образ на България. По думите на лидера на ДПС би било добра новина за страната ни и българската политика подобни ултиматуми да не се взимат предвид, а незабавно да бъдат отхвърляни.

Евакуират японски остров заради изригване на вулкан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792151

Япония нареди започването на евакуация в петък в резултат на изригване на вулкан, изхвърлил високо във въздуха стълб от пепел, предаде АФП, цитирана от Фокус.
Японската метеорологична агенция е успяла да заснеме момента на изхвърлянето на стълба пепел във въздуха от планината Шиндаке на южния остров Кучиноерабу.
Япония нареди започването на евакуация в петък в резултат на изригване на вулкан, изхвърлил високо във въздуха стълб от пепел, предаде АФП, цитирана от Фокус. Японската метеорологична агенция е успяла да заснеме момента на изхвърлянето на стълба пепел във въздуха от планината Шиндаке на южния остров Кучиноерабу.

Евакуират японски остров заради изригване на вулкан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792153

Япония нареди започването на евакуация в петък в резултат на изригване на вулкан, изхвърлил високо във въздуха стълб от пепел, предаде АФП, цитирана от Фокус.
Японската метеорологична агенция е успяла да заснеме момента на изхвърлянето на стълба пепел във въздуха от планината Шиндаке на южния остров Кучиноерабу.
Япония нареди започването на евакуация в петък в резултат на изригване на вулкан, изхвърлил високо във въздуха стълб от пепел, предаде АФП, цитирана от Фокус. Японската метеорологична агенция е успяла да заснеме момента на изхвърлянето на стълба пепел във въздуха от планината Шиндаке на южния остров Кучиноерабу.

Вулкан изригна в Япония (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-135774

За момента няма информация за пострадали или за нанесени материални щети.

Ал. Велев: Надежда Нейнски ще се изправи пред проблеми в Анкара

http://politics.actualno.com/Al-Velev-Nadejda-Nejnski-shte-se-izpravi-pred-problemi-v-Ankara-news_475634.html

Ако се върнем назад двама бивши външни министри на България са били посланици на страната ни в Анкара – първо Виктор Вълков, след това Стоян Сталев. Така че се оформя нещо като практика там ...

Летящи военни разузнавачи за еднократна употреба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253598_%D0%9B%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%89%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%

 Миниатюрен летящ разузнавач за еднократна употреба беше разработен от специалисти в US Naval Research Laboratory (Изследователска лаборатория към военноморския флот). Жълтият дрон, който се побира в човешка длан, е наречен CICADA като насекомото цикада, защото действа като него. Тези ципокрили дружно излизат от хибернация, запълват цялото околно пространство и умират едновременно. Летящият разузнавач е призван да върши почти същото. Над територията на врага ще оперират стотици такива дрончета и е достатъчно няколко от тях да оцелеят, за да предадат необходимите данни. Според разработчиците дори един процент от „цикадите" да стигне базата ще се смята за успех.

 

Абревиатурата CICADA се разшифрова условно като Covert Autonomous Disposable Aircraft – таен автономен апарат за еднократна употреба. Той има съвсем проста конструкция от 10 части. Ключов елемент е безшумната работа на дрончето, тъй като то е лишено от мотор. CICADA всъщност е планер, оборудван с малък чип. Рояците летящи разузнавачи се хвърлят от високо в атмосферата и се спускат плавно към земята, но не къде да е, а на предварително зададени GPS координати. Точността на кацането е впечатляваща. По време на изпитания CICADA кацат на 5 метра от целта след 18-километров планиращ полет.

 

Устройството е компактно, трудно забележимо (в реални условия няма да е боядисано в сигналножълто) и надеждно. Цената на бройка е $250 долара. При нужда CICADA може да се оборудва с микрофон с радиопредавател, магнитен скенер, метеорологично оборудване и камера.

Шокиращо изказване на белгийски евродепутат (Laurent Louis)

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/64854/SHokirashto-izkazvane-na-belgiiski-evrodeputat-Laurent-Louis

/Поглед.инфо/ Някои западни медии коментираха, че речта е толкова шокираща, че ако нямаше видео биха се усъмнили в нейната автентичност. Дали някога ще чуем български депутат да заговори така смело в нашия парламент.

Изненада: Мартин Петров се връща на терена

http://petel.bg/Iznenada--Martin-Petrov-se-vrashha-na-terena__113971

Един от най-големите родни таланти в последните години, оставили трайна следа в Европа и националния отбор на България - Мартин Петров, е...

Хеликоптер и танк в едно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253597_%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80+%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%B2+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE

 Много интересна „играчка" беше представена на сайта за публично финансиране Kickstarter. Това е хибрид между танк и квадрокоптер, наречен B-Unstoppable. Благодарение на конструкцията си, наподобяваща верижно превозно средство, 84-грамовият дрон може да се предвижва безпроблемно по пресечена местност. Ако препятствието няма как да бъде преодоляно, B-Unstoppable просто прелита над него.

 

Всъдеходът има батерия с капацитет 900 mAh, която му осигурява 18 минути работа на земята или 9 минути във въздуха. B-Unstoppable може да се върти на едно място (на 360 градуса), има предни и задни светодиодни фарове, които му позволяват да оперира и в пълна тъмнина. Машината е оборудвана със 720p камера, която снима с 30 кадъра в секунда.

 

B-Unstoppable има дистанционно управление. Цената му при предварителна поръчка е 55 долара.

Режем лентата на новия площад през август

http://www.zapernik.com/pernik/rejem-lentata-na-noviya-ploshtad-prez-avgust_38726/

До средата на месец август трябва да прережем лентата на новия площад Кракра Пернишки. Крайният срок за довършване на строителните дейности е до месец юли. Това каза кметът Иван Иванов.

По обекта са работи усилено, въпреки, че има известно закъснение. То се дължи най-вече на поправки заради некачествена работа. Проектът трябваше де приключи до 20-ти май.

Преброих лично хората, които работят в момента. Те са 72-ма, каза Иван Иванов. Според него най-много време отнема...

Продължава

Брюксел даде 7-дневен ултиматум на Гърция

http://www.grreporter.info/bryuksel-dade-7-dneven-ultimatum-na-grtsiya/17337

Спиране на програмата означава, че Гърция ще загуби 1,8 милиарда евро от оставащия транш от Европейския фонд за финансова стабилност, както и 10,9 милиарда евро – сума, предвидена за капитализирането на гръцките банки в случай на нужда.

прочети повече

Автомобилът на Apple идва през 2020 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253596_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+Apple+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2020+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Apple се отказа от плановете си да произвежда телевизори, но продължава да разработва собствен автомобил, който трябва да кръстосва пътищата през 2020 г. Какво ще бъде превозното средство, произведено от създателите на iPhone и MacBook и други култови устройства, и кои ще са хората, които го проектират?

 

Според Bloomberg през февруари 2015-а в програмата по реализирането на леката кола са участвали около 200 човека. Много от тях са експерти не само в автомобилната промишленост, но и в съхраняването и рекуперацията на електроенергия, както и в робототехниката. Част от тях са дошли от Tesla Motors – компанията на Илон Мъск, която сега се смята за най-иновативният производител на коли. Други специалисти пък са били привлечени от автомобилни гиганти като General Motors, Ford и Daimler. Ръководител на групата е вицепрезидентът на Apple Стив Задески, който през 90-те години на миналия век работи като инженер във Ford и е учил машиностроене в университетите „Бъркли” и „Станфорд”.

 

Същевременно компанията A123, която произвежда батерии, подготвя дело срещу Apple, защото корпорацията от Купертино й е отмъкнала главния инженер Муджиб Иджаз. Той е работел във Ford 16 години, а в A123 се е занимавал с производството на система за рекуперация на кинетична енергия за болидите от „Формула 1". Там той се е подписвал срещу месечна заплата от $294 000. В A123 се опасяват, че след като Иджаз е сменил работата си, Apple може да получи достъп до корпоративни тайни и вътрешна документация, с което е свързан и предстоящият съдебен процес.

 

Наблюдателите отбелязват, че повечето новопривлечени служители са специалисти по акумулатори и електроенергия и едва ли са нужни на Apple за създаването на iPhone с по-голяма батерия. Тоест е очевидно, че

 

IT гигантът планира да пусне електромобил

 

Apple се позиционира като иновативна компания, а двигателите с вътрешно горене не са дори от миналия, а от по-миналия век. В компанията смятат, че бъдещето е в електромобилите. Освен това конкуренцията на пазара за „стандартни" коли с двигатели с вътрешно горене е твърде голяма и място за нов играч ще се намери трудно.

 

Електромобилите са съвсем друго нещо. С тях все още се занимават сериозно твърде малко производители, а и полето за иновации е безкрайно. Не бива да се забравя, че Google също разработват собствени автомобили и те вече получиха лиценз за изпитания по обществените пътища. Apple в никакъв случай не би си позволила да остави този пазар на основния си конкурент.

 

По неофициални данни автомобилът на Ябълката се казва Titan. По него се работи в сградата на изследователската компанията SixtyEight Research, която се намира в град Сънивейл, на няколко километра от главното здание на Apple в Купертино. Засега липсва достатъчно информация, но въпросното помещение с площ 394 кв.м по документи се води автосервиз, а не офис. Журналистите, които са пробвали да влязат в сградата с кодово наименование SG5, са се натъквали единствено на заключени огледални врати, през които не се е виждало нищо.

 

Очаква се Titan да се появи през 2020 г. От друга страна, Tesla Motors и General Motors планират да пуснат електромобили от ново поколение още през 2017-а. С едно зареждане те ще изминават над 320 км и ще струват под $40 000.

 

Още сега по пътищата на САЩ многократно са забелязвани тайнствени ванове Dodge с видеокамери на покрива. По непотвърдени данни те са собственост на Apple, а предназначението им засега е неясно. Предполага се, че те се ползват за платформа, върху която се тестват компоненти от бъдещия автомобил от Купертино. Най-вероятно те са аналог превозните средства Street View от гаражите на Google, които правят кръгови снимки на града и ги превръщат в улични панорами. Според друга информация с тези ванове Ябълката тества технологии за безпилотни превозни средства.

 

Автомобили с разработки на Apple съществуват и днес. Американската корпорация представи системата CarPlay, която е интегрирана в бордовия компютър на превозното средство. Чрез нея мобилното устройство с iOS и електрониката на автомобила могат да се синхронизират. Така водачът може да управлява своя iPhone, без да изпуска от поглед пътя.

Вулкан изригна внезапно на малък остров в южната част на Япония

http://www.cross.bg/ostrov-chast-izrigna-1467227.html

/КРОСС/Вулкан изригна внезапно на малък остров в южната част на Япония, предадоха информационните агенции. Стълб от черен пушек се вие високо в небето над остров Кутиноерабу и властите обявиха пета най-висока степен на опасност. Разпоредена е евакуация на населението. Площта на остров Кутиноерабу, който е част от архипелага Рюкю, е 38 кв.км и на него живеят около 150 души. За момента няма информация за пострадали или за нанесени материални щети. До острова може да се стигне само с ферибот, който се движи веднъж дневно от остров Якушима, на 12 км в източна посока. На остров Якушима, където живеят над 13 000 души, има и летище, отбелязва АП.

Вулкан изригна внезапно на малък остров в Япония

http://www.vesti.bg/sviat/azia/vulkan-izrigna-vnezapno-na-malyk-ostrov-v-iaponiia-6036904

Площта на остров Кутиноерабу, който е част от архипелага Рюкю, е 38 кв. км и на него живеят около 150 души

Кой притежава Луната

http://www.cross.bg/lynata-orbita-pravo-1467226.html

/КРОСС/На въпроса: Кой притежава Луната при това съвсем не на шега се събраха, за да отговорят юристи на специална конференция в Кьолн. Домакин е Институтът по авиационно и космическо право към Кьолнския университет. Повече от 100 правни експерти се опитват да формулират кой има право да извлича минерали на Луната и планетите. Освен това юристите смятат, че заради зачестилите евтини микроспътници, които излизат в орбита има все по голяма вероятност от сблъсъци с космически боклук в бъдеще и често може да е очакват искове за обезщетения, ако произходът на боклука може да се докаже, информира БНТ. Директорът на института Щефан Хобе каза, че международната общност не иска да поеме цената за извеждането от орбита на неупотребяваните сателити и изоставени в космоса предмети, но е време да се въведат правила - такива, каквито има по суша, въздух и море на Земята.  

Без вода в част от София днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_511925.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата с цел подобряване качеството на услугата. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Индже войвода“, жк. „Разсадника - Коньовица“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа в района на бул. „Константин Величков“, ул. „Позитано“, ул. „Троян“, ул. „Доктор Калинков“. Заради монтаж на спирателни кранове на ул. „Плачковица“, кв. „Лозенец“ , вода няма да има от 9:00 до 19:00 часа  по ул. „Плачковица“ от ул. „Кораб планина“ до ул. „Мала планина“, по ул. „Св. Теодосий Търновски“ от ул. „Галичица“до ул. „Кораб планина“ и по ул. „Мала планина“ от ул. „Якубица“ до ул. „Плачковица“. Заради подмяна на пожарен хидрант срещу бл. 524, кв. „Овча купел“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Президент Линкълн“ от ул „Монтевидео“ до бл. 525. Без вода ще са и живеещите в Центъра от 10:00 до 18:00 часа в района по ул. „Дунав“ от ул. „Врабча“ до бул. „Княз Александър Дондуков“. В  кв. „Яворов“  се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа в района по ул. „Мизия“ от ул. „Цар Иван Асен II“ до ул. „Янтра“. Заради монтаж на спирателен кран на бул. „Захари Стоянов“ , жк. „Люлин“ 3 , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа в района по бул. „Захари Стоянов“ от ул. 308 до ул. „Петър Бонев“, бл. 319“. На 29 май (петък), във връзка с подмяна на хидрофорна уредба до бл. 67, жк. „Лев Толстой“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. 67 – висока част. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кокиче“, с. Чепинци , от 9:30 до 14:30 часа вода няма да има в района на ул. „Напредък“, ул. „Незабравка“, ул. „Свежест“, ул. „Кокиче“, по ул. „Незабравка“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Читалищна“. Във връзка с разкриване и диагностика на уличен водопровод на ул. „Здравец”, с. Житен , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа в района на ул. „Здравец“, по ул. „Калоян“ от ул. „Житница“ до ул. „Равнище“ и ул. „Божур“.

Настъплението на безжичните зарядни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253595_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B6%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BD%D0%B8

 Безжичните зарядни устройства набират популярност и вече не са екзотика, за която са чували малцина и почти никой не е виждал. Очакванията на експертите са този пазар да се „взриви" още тази година с излизането на новите мобилни устройства на Apple и Samsung. Тази технология вече се развива активно и в автомобилната индустрия.

 

Според изследване на Market Intelligence & Consulting Institute през 2014-а обемът на пазара за безжично зареждане на батерии е достигнал $1,6 млрд. Това обаче е незначителна част от 250-те милиарда долара, похарчени за смартфони.

 

С излизането на новите безжични продукти на Apple и Samsung този пазар се очаква да нарасне до $2 млрд. през 2015-а и $7,9 млрд. към 2019-а. Доставката на такива устройства ще достигне 30 млн. тази година и ще се увеличава с 60% годишно, а средната им цена ще пада заради обема на продажбите и конкуренцията. Секторът на потребителската електроника до 2019-а ще състави 95% от продажбите на безжични зарядни, а делът на промишления сектор, включително автомобилната индустрия, ще расте все повече.

 

Първите големи мобилни брандове, които започнаха производството на смартфони с поддръжка на безжично зареждане, бяха Nokia и LG. През 2012-а финландската компания представи Lumia 920, а корейците – Nexus 4. И двете устройства поддържаха

 

индукционно зареждане по стандарта Qi

 

(произнася се „Чи"). Сега такива модели имат Asus, HTC, Huawei, LG Electronics, Motorola, Nokia, Samsung, Sony и руската Yota. Новите Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge пък поддържат не само Qi, но и други стандарти за безжично зареждане.

 

Принципът на работа на тази система е прост: ролята на предавател на енергия се поема от индукционна намотка в зарядното устройство. Втората намотка – приемник, се намира в самия смартфон. Променливият ток в предавателя генерира електромагнитно поле. Попадайки в приемната намотка, то се преобразува в електричество, с което пък се зарежда акумулаторът.

 

Въпреки че първите безжични зарядни се появиха преди около 5 години, заради тяхната относително висока цена, допълнително тегло, специфичност на употребата и ниска ефективност, те все още не се радват на голяма популярност. Нещата могат да се променят коренно с излизането на Samsung Galaxy S6, който има вградена такава функция, съхранявайки при това опцията за бързо презареждане.

 

Успехът на всяка нова технология зависи от няколко фактора, ключов от които е навременността на нейната поява и готовността на производителите да я внедряват в устройствата си. Ако погледнем историята на смартфоните, сензорният дисплей, който стана популярен благодарение на първия iPhone, се появи на пазара много преди това. Но тогава купувачите все още не бяха готови към толкова радикална промяна на обичайната схема на взаимодействие с мобилния си телефон и предпочитаха стандартните бутони. С течение на времето, когато все повече производители представиха модели със тъч-скрийни, „умните" телефони започнаха да разчитат изцяло на тях (с изключение на някои модели на BlackBerry, които в крайна сметка изгубиха битката и се превърнаха в бутикови устройства).

 

Аналогична е ситуацията и с безжичното зареждане, коментират специалисти. Когато Nokia пусна първия си смартфон с такава технология, се оказа, че купувачите не са готови за нея – ти бяха свикнали с традиционните зарядни. От своя страна производителите на аксесоари не можеха да си позволят да обслужват едно-единствено устройство, пък било то иновативно. С течение на времето и други брандове започнаха да инсталират безжични устройства в своите устройства (или пък да ги правят съвместими със стандарта Qi) и да изтъкват тази технология като предимство пред конкурентите. Производителите на аксесоари бързо се ориентираха накъде духа вятърът и на пазара вече има много Qi продукти, с които могат

 

да бъдат оборудвани повечето съвременни смартфони

 

Ако искате купеното ви преди година-две мобилно устройство да се зарежда безжично, първо трябва да проверите дали е съвместимо със стандарта Qi, който е най-масов. След това си купете съответния модул с намотка, който се инсталира лесно под капака на смартфона. После е достатъчно да го поставите върху което и да било било безжично зарядно, маркирано със символа Qi. В повечето случаи то представлява плосък панел с кръгла или правоъгълна форма, който се поставя в легнало положение върху бюрото, но има и модели със стойки под наклон.

 

Имайте предвид, че ефективността на предаване на енергия в най-добрия случай е около 70%. Това означава, че мобилният ви апарат ще се зарежда чувствително по-бавно, отколкото по стандартния начин. В интернет се продават както оригинални безжични комплекти, така и произведени от лицензирани фирми за аксесоари. Разбира се, пълно е и с китайски ментета за по няколко долара, чието единствено предимство е ниската цена.

 

В близко бъдеще се очаква масово фабрично вграждане на безжично зареждане в смартфоните и други мобилни устройства. Това ще направи модулите по-компактни и ефективни и ще понижи себестойността им. Колкото повече водещи производители разпространят тази технология, толкова повече ще свикнат с нея масовите потребители. Точно това е призванието на новите флагмани на Samsung. Уловката при тях е, че те са фабрично оборудвани с модули за безжично зареждане, но в оригиналния комплект не е включено самото индукционно зарядно, тоест него трябва да си го купите отделно, а цената му е около 60 лв.

 

Понастоящем технологиите за безжично зареждане вече са прекрачили границите на пазара за мобилни устройства и скоро ще намерят приложение в други отрасли, като например автомобилната промишленост. В хибридните и изцяло електрическите автомобили вече на практика има готови за масово производство решения. Компанията Qualcomm представи 3,3 kW панели за безжично зареждане на Honda Accord Hybrid. Според производителя така ще се увеличи мощността на системата над два пъти (от 7kW дори до 20kW). Qualcomm е и технически партньор на Formula E – шампионатът по състезания с електромобили. Създаването на системи за безжично зареждане на болидите е главната цел на дългогодишния договор между организаторите и производителя.

 

Системата на Qualcomm представлява мощна индукционна намотка на пода на автомобила и панели с намотки, разположени на пода на гаража или на състезателната стоянка. Макар че все още не е доказано дали мощното електромагнитно поле влияе отрицателно на организма, датчици изключват захранването, ако засекат присъствието на човек или животно.

 

Безжичната технология позволява по-удобно зареждане на автомобили. Достатъчно е да паркирате на определеното за целта място, без да се занимавате с включване и изключване на кабели. Друга набираща популярност идея е монтирането на индукционни намотки под самите пътища, като така електромобилите на практика няма да имат ограничение в пробега.

Принц Али - благородникът, който посегна към трона на Блатер

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/29/2542705_princ_ali_-_blagorodnikut_koito_posegna_kum_trona_na/?ref=rss


Въпреки скандалите, които разтърсиха ФИФА в последните няколко дни, световната централа отказа да пренасрочи изборите си за президент. След четири поредни мандата на поста Сеп Блатер се смята за основен фаворит за спечелване на вота на днешния конгрес.

В седмицата преди избора двама от кандидатите за поста се отказаха - португалската легенда Луиш Фиго и президентът на Холандската футболна федерация Михаел ван Прааг. След оттеглянето си двамата обявиха подкрепата си за единствения...

Камерън продължава европейската си обиколка

http://www.cross.bg/premier-kamerun-suyuz-1467225.html

/КРОСС/Продължава европейската обиколка на британския премиер Дейвид Камерън. Днес той ще разговаря с полския премиер Ева Копач преди да замине за Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Вчера Камерън посети Холандия и Франция и разговаря с холандския премиер Марк Рюте и френския президент Франсоа Оланд. След вечерята в Елисейския дворец Оланд заяви пред британския премиер, че Франция иска Великобритания да остане в Европейския съюз. След визитата на Камерън, френската партия Национален фронт предложи Париж да последва примера на Лондон и да свика референдум за членството на страната в Европейския съюз.  

Катуница до Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_511888.html

Разликите между Катуница и Гърмен са много по-големи, отколкото изглеждат на пръв поглед. Конфликтът в Катуница бе предизвикан от „дворцов” преврат в рамките на самата кълдърашка общност – Цар Киро бе свален от власт в присъствието на всички представители на Мешерето (традиционният съд на общността), които заседаваха неочаквано в Катуница. Развитието на този вътрешен конфликт доведе до катастрофата, при която загина младия мъж от селото, а след това и до бързото развитие на конфликта. За сравнително кратък период от време бяха мобилизирани ударните групи на т.нар. „фенове” и рокери, които придадоха на случилото се съвсем различен облик. Полицията не се намеси от страх да не предизвика много по-големи сблъсъци и да не нанесе допълнителни щети. След опожаряването на двете къщи на семейство Рашкови, откритата фаза на конфликта постепенно приключи. Ситуацията по отношение на социалния статус и взаимодействието на ромските групи, в отделни части на страната, все повече започва да придобива характеристиките на социално бедствие. Става дума за дълбок и траен разрив, който излиза все повече извън обхвата на възможностите и компетенциите на местните власти при липсата на ефективна национална политика. Това напрежение има специфични характеристики в градските гета и в селските райони. Става въпрос за различни източници на противопоставяне, които на свой ред предполагат търсенето на специфични решения. За разлика от многото на брой места, в които е налице латентен етнически конфликт, (който все още може да бъде прикриван или подценяван) в районите, където става въпрос за социално бедствие, конфликтното противопоставяне е толкова многомерно и сложно, че все по-трудно ще подлежи на управление. Случаят в Гърмен не е такъв. По-голямата част от показателите, които съпътстват развитието на подобно социално бедствие, не са достигнали критични стойности в Гърмен. При конфликти с подобен характер не равнището на безработицата, ниските доходи, глада или престъпността сами по себе си играят ролята на двигател на конфликта, а съчетанието между тях. Точно затова толкова безрезултатен остава всеки опит подобен тип множествен конфликт да бъде решаван чрез секторни намеси по отношение на престъпността, социалните помощи, пазара на труда или нещо друго. Трупаното през последните години напрежение в региона имаше друг характер и други основни линии на противопоставяне. След серия от взаимни провокации напрежението по-скоро бе ориентирано по посока на дейността на местните имами и ролята на кмета Ахмед Башев. Освен това ромската махала на Гърмен не е нито гето, нито сред традиционно най-остро противопоставящите се ромски групи в страната. Независимо от оскъдната и силно модифицирана информация можем да приемем, че част от напрежението е било генерирано по повод на събирането и изкупуването на гъби в района. Сбиването, което предизвика общественото и медийно внимание към Гърмен, не е било първото, но в неговата основа по-скоро стоят предишни побои, свързани с изкупуването на гъбите, събирани и от ромите и от българите. В рамките на първите четиридесет и осем часа противопоставянето като че ли ескалира по посока на взаимно желание за разчистване на сметки между двете общности, за да достигне до поставянето на ултиматуми за незабавно събаряне на незаконно построените къщи в ромската махала. Опитите за посредничество от страна на институциите бяха отхвърлени. Вместо това бе обявен митинг на 2 юни, който със сигурност би привлякъл вниманието на определени групи професионални „патриоти”. Засиленият медиен интерес изглежда недостатъчен за поддържането на конфликта. Исканията на българите от Гърмен са нереалистични, дори и при най-добро желание от страна на администрацията. Инициаторите на протеста знаят това, но като че ли целта им не е да се постигне приемливо решение. Зад претенцията за разрушаване на незаконни постройки не стои някакво настояване за спазване на закона. Целта е да бъдат прогонени ромите от района, а това не би могло да се случи при прилагането на закона. За разлика от Катуница, където местните жители от десетилетия познаваха семейство Рашкови и дори работеха с тях, ромите заселили се през последните години около Гърмен са по-скоро пришълци от други райони на страната. Този тип вътрешна миграция при ромите винаги е свързан по-скоро с добро функциониране на общината и добри възможности за генериране на доходи. Курортните села в района са подходяща цел за подобна миграция, но това не обяснява динамиката в развитието на сегашния конфликт. Равнищата на регистрираната престъпност са значително по-ниски от други краища на страната. Строго погледнато, извън проблемите, които могат да бъдат намерени на много други места, няма основание да смятаме, че Гърмен се намира в условия на повишен риск от разгръщането на мащабен конфликт. Но отвъд разликите между Катуница и Гърмен има и съществени сходства, които не би трябвало да бъдат пренебрегвани. Случилото се в Катуница един месец преди местните и президентски избори през 2011 година бе пълноценно употребено в хода на предизборната кампания. В същото време в края на април тази година Волен Сидеров и "Атака" решиха да се обявят в подкрепа на етническия мир и толерантност, обявявайки че до края на май ще се разбере, че разполагането на „американските танкове” в България ще бъде оправдано с потушаването на етнически или религиозен конфликт. През последните седмици част от политическите сили видимо търсят точка на противопоставяне, която да изиграе ролята на Катуница. Изглежда, че някои сценаристи са се спрели на Гърмен, може би дори само заради името. Наличието на центрове, които се опитват да поддържат напрежението в района, е очевидно. Няма ясни и изпълними искания, а в същото време още в самото начало имаше отказ от воденето на каквито и да било преговори. По всичко изглежда, че е в ход сценарий, който има за цел да използва напрежението между предишния и настоящия кмет на общината като средство за предизвикване на открито противопоставяне спрямо ромите. Както сценаристите, така и държавните институции и местните хора си дават сметка за това, че решението на този казус ще има последствия. Може би това е и целта – не да бъде предизвикан конфликт в Гърмен, а да бъде създаден прецедент, който след това да бъде мултиплициран непосредствено преди изборите. По този начин могат да бъдат мобилизирани отдавна натрупвани напрежения, там където има много по-видими проблеми, отколкото в случая с Гърмен. Реакциите на парламентарно представените партии по-скоро доразвиват подобна хипотеза. Ако започне разрушаване на незаконни постройки, то общината е задължена да предостави алтернативни места за настаняване на редовно регистрираните жители на общината. Според твърденията на кмета Капитанова общината не разполага с подобен жилищен фонд. Местната власт няма възможност да експулсира или да прогони по какъвто и да е начин семействата, които са се самонастанили през изминалите месеци и години в незаконни сгради и помещения. Драматичният опит с държавната намеса по случая Зрънкови от ромската махала на Видин показва, че дори и когато държавата се ангажира с подобно преместване, резултатите не винаги са успешни. По всичко изглежда, че се търси точка на пречупване, която да провокира панически действия от страна на институциите, които на свой ред да бъдат употребени като аргумент за разрастване на конфликта. По всичко изглежда, че се подготвя поредния сценарий, който временно ще обслужи корпоративни и партийни интереси, но ще нанесе нови поражения върху критично снижената търпимост в българското общество. Необходима е незабавна и безкомпромисна намеса на институциите, които да неутрализират поредните опити за „игра с публиката”.

Най-важното от Варна във вчерашния 28 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=290386

4 варненски и 7 други фирми искат да санират панелките в града Само четири варненски фирми са проявили интерес към обществената поръчка за саниране на панелки в морската столицата, става ясно от запитване на Дарик до Община Варна.

Боят с тръби бил разчистване на сметки?

http://www.bnews.bg/article-135773

Леката катастрофа на кръстовище във Варна вчера не е била повод за жестокия бой с тръби.

Депутатите изслушват Бъчварова за Гърмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792142

На петъчния парламентарен контрол, който ще започне в 9:00 часа, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще отговаря на въпрос, свързан с действията на МВР в община Гърмен.
Бъчварова ще отговори и на въпрос относно условията и заплащането на труда на командированите полицаи на българо-турската граница.
На петъчния парламентарен контрол, който ще започне в 9:00 часа, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще отговаря на въпрос, свързан с действията на МВР в община Гърмен. Бъчварова ще отговори и на въпрос относно условията и заплащането на труда на командированите полицаи на българо-турската граница.

Депутатите изслушват Бъчварова за Гърмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792138

На петъчния парламентарен контрол, който ще започне в 9:00 часа, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще отговаря на въпрос, свързан с действията на МВР в община Гърмен.
Бъчварова ще отговори и на въпрос относно условията и заплащането на труда на командированите полицаи на българо-турската граница.
На петъчния парламентарен контрол, който ще започне в 9:00 часа, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще отговаря на въпрос, свързан с действията на МВР в община Гърмен. Бъчварова ще отговори и на въпрос относно условията и заплащането на труда на командированите полицаи на българо-турската граница.

Избират нов президент на ФИФА

http://www.cross.bg/fifa-prezident-organizatziyata-1467224.html

/КРОСС/Днес в Цюрих ще се проведе 65-я конгрес на световната футболна централа ФИФА. Предстои да бъде избран нов президент на организацията. За поста президент в следващите четири години претендират настоящият президент на организацията Йозеф Сеп Блатер и йорданският принц Али бин ал Хусейн. Конгресът ще се проведе на фона възникналия преди два дни корупционен скандал, в който са замесени до този момент 9 висши функционери на ФИФА. Европейските футболни нации вчера загатнаха за възможността от бойкот на Световното първенство по футбол, ако Сеп Блатер остане начело на ФИФА. Упоритият г-н Блатер незабавно отхвърли призивите да подаде оставка и настоя, че днес ще защити преизбирането си, съобщава The Times. 79-годишният швейцарец, президент на ФИФА, се очаква да спечели петия си мандат, осигурявайки си мнозинството от гласовете сред 209-те асоциирани членове, въпреки че девет от настоящите и бивши висши представители в организацията са обвинени в измама. Те са сред 14-те замесени в американско разследване на подкупи и рушвети на стойност 150 млн. долара за последните две десетилетия. Швейцарските власти междувременно иззеха хиляди документи по отделно разследване за това дали Русия и Катар са платили подкупи за домакинствата на следващите две световни първенства по футбол.  

115 хил. ученици с родител-гурбетчия

http://bulgarski.pogled.info/news/64853/115-hil-uchenitsi-s-roditel-gurbetchiya

/Поглед.инфо/ 115 хил. са учениците между 5 -и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Това показват данни от проучване на „РискМонитор", проведено по поръчка на УНИЦЕФ. Това всъщност са 26% от децата или всеки четвърти ученик между 5-и и 11-и клас.

В Бургас обсъждат възможности за изграждане на нов Център за работа с жертви на посегателство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z4TdLtH-w54/

Възможностите за откриване на Център за работа с жертви на сексуално посегателство обсъдиха кметът Димитър Николов, зам.-кметът по здравеопазване и социална дейност- д-р Лорис Мануелян , директорът на ОД на МВР – комисар Калоян Калоянов, Теодора Манова – представител на Британското посолство, д-р Стилян Славов – зам.-директор на МБАЛ Бургас и представители на Асоциация “Деметра”. Срещата се състоя в “Център за превенция на насилието и престъпността”,  в който от 2009г. се оказва помощ и съдействие на пострадали от домашно насилие.

Първоначалната идея е Центърът за работа с жертви на сексуално посегателство да се намира в непосредствена близост до МБАЛ-Бургас. Това ще даде възможност за медицински преглед и нужното лечение на пострадалите. В този случай трябва да се мисли за отделен вход, който да осигури пълна анонимност на пострадалите лица.

В Центъра ще работят психолози, социални работници и юристи, както и преводачи. Обмисля се вариант екипите да бъдат мобилни, за да не се губи никакво време при установяване на престъплението. Това ще даде възможност за отработване на първоначалния стрес при пострадалите.

“Община Бургас подкрепя тази хуманна кауза. Вярвам, че всички държавни, общински и други партньорски структури, ще намерим функционално решение” – това е мнението на кмета Димитър Николов.

 

Предстоят следващи срещи за обсъждане на идейния проект.

В Китай екзекутираха педофил

http://asia.actualno.com/V-Kitaj-ekzekutiraha-pedofil-news_475633.html

Китайски учител педофил, насилил 26 деца, бе екзекутиран в северозападната провинция Гансу, съобщава Върховният народен съд на Китай – органът, който одобрява всички смъртни присъди в страна...

Румяна Бъчварова ще представи мерките за справяне със ситуацията в Гърмен

http://www.cross.bg/otnosno-ministur-buchvarova-1467223.html

/КРОСС/Редовният парламентарен контрол започва в 9 часа в Народното събрание. 12 министри ще отговарят на въпросите на народните представители. Вътрешният министър Румяна Бъчварова ще застане пред депутатите, за да представи позицията на МВР относно ситуацията в Гърмен и мерките, които министерството е готово да предприеме за разрешване на конфликта там. Военният министър ще отговаря на запитване относно действията от страна на Министерството на отбраната за почистване и обезопасяване на района на площадка Иганово. Министърът на икономиката се очаква да отговори на въпрос, зададен от депутатът от БСП Корнелия Нинова относно създаването на специален фонд за изплащане на обезщетения при бедствия.  

Половината от студентите, като завършат, работят професия, която не изисква висше образование

http://www.cross.bg/stydentite-spetzialnosti-denkov-1467222.html

/КРОСС/Половината от студентите, като завършат, работят професия, която не изисква висше образование, заяви в студиото на БНТзаместник-министърът на образованието Николай Денков. Висшето образование се нуждае от промени и младите хора да бъдат мотивирани да избират специалности, които са интересни за бизнесa. Министерството подготвя предложение за оптимизиране на работата на висшите училища у нас на три стъпки, обясни професор Денков. Според едно от промените, които се предлагат от министерството, е до 2018 г. 50 % от субсидиите да отиват според качеството на образованието и качеството на студентите. В тези приоритетни професии ще предвидим няколко механизма, с които да повишим интереса. Първият е, че висшето училище ще получи повече пари, вторият е, че студентите ще получат целеви стипендии, за да бъде атрактивно, за да има повече желаещи да отидат в тези специалности, допълни той. На въпрос "Какво се случва със специалностите, за които няма желаещи, ще отпадат ли от учебната програма?" проф. Денков отговори: Това, което сме предвидили в момента, тези специалности, които са атрактивни, те да могат да обучават в платено обучение, но това, разбира се, ще зависи от интереса към тях. Ако има желаещи, тогава те ще могат да продължат, като сме сложили една горна граница на таксите, които може да искат от студентите

Джак Уорнър напусна затвора с линейка, избират президент на ФИФА днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_511966.html

Обвиненият в корупция бивш вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър напусна затвора в Тринидад и Тобаго с линейка.  Уорнър се предаде на властите в сряда и му бе определена гаранция от близо 400 хиляди щатски долара. Делото срещу него трябва да започне на 12 юли по 12 различни обвинения в корупция за времето, когато е заемал ръководния пост в световната футболна централа.  В сряда в американски съд беше внесено официално обвинение към девет члена на ФИФА, включително Уорнър, както и към пет други лица от ръководството на организацията, за корупция и пране на пари. В Швейцария пък днес се провеждат избори за президент на ФИФА. Досегашният президент Сеп Блатер се надява на пети мандат, като бе фаворит за поста. След скандала с арестите в сряда обаче, натискът към него да подаде оставка се засили.  Али бин ал Хусейн е другият кандидат, вицепрезидент на ФИФА.

Броят на жертвите на наводненията в САЩ достигна 23 души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4792133

Броят на жертвите на наводненията в американските щати Тексас и Оклахома достигна 23 души. Безследно изчезналите, по последни данни, са 15 души, съобщава Фокус.
Броят на жертвите на природната стихия се увеличи, след като бяха намерени две тела в тексаския окръг Бланко.
Общо в Тексас са загинали 19 души, а в Оклахома четирима.
Броят на жертвите на наводненията в американските щати Тексас и Оклахома достигна 23 души. Безследно изчезналите, по последни данни, са 15 души, съобщава Фокус. Броят на жертвите на природната стихия се увеличи, след като бяха намерени две тела в тексаския окръг Бланко. Общо в Тексас са загинали 19 души, а в Оклахома четирима.

Броят на жертвите на наводненията в САЩ достигна 23 души

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4792130

Броят на жертвите на наводненията в американските щати Тексас и Оклахома достигна 23 души. Безследно изчезналите, по последни данни, са 15 души, съобщава Фокус.
Броят на жертвите на природната стихия се увеличи, след като бяха намерени две тела в тексаския окръг Бланко.
Общо в Тексас са загинали 19 души, а в Оклахома четирима.
Броят на жертвите на наводненията в американските щати Тексас и Оклахома достигна 23 души. Безследно изчезналите, по последни данни, са 15 души, съобщава Фокус. Броят на жертвите на природната стихия се увеличи, след като бяха намерени две тела в тексаския окръг Бланко. Общо в Тексас са загинали 19 души, а в Оклахома четирима.

115 хил. ученици с родител – гурбетчия

http://www.cross.bg/ychenitzi-klas-detzata-1467221.html

/КРОСС/115 хил. са учениците между 5 -и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Това показват данни от проучване на „РискМонитор", проведено по поръчка на УНИЦЕФ. Това всъщност са 26% от децата или всеки четвърти ученик между 5-и и 11-и клас. Тревожното е, че хлапетата оставени без родителски надзор имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече, обясни социоложката Петя Кабакчиева, която вчера представи проучването. „40% от тези деца са посещавали Детска педагогическа стая и боледуват повече от останалите", коментира тя. Проблемът при тези ученици е, чепопечител-ствотовърху тяхне е уреденои на практика те са лишени от основни права, свързани със защитата на здравето им и реакции при противообществени прояви, пише "Монитор". Чести са случаите, когато децата заминават при родителите си преди завършването на учебната година и се връщат след началото на следващата.Въпреки това обаче те остават ученици на съответното школо по документи, защото заради делегираните бюджети, училищата са заинтересовани от задържането на децата.При по-големите ученици обаче, които са вече в гимназията, дългите отсъствия по време на учебната година,не се свързват непременно с миграциятана родителите, а с индивидуалния гурбет. Така например гимназисти от Шумен и Благоевград заминавали за по два месеца през зимата да секат елхи в горските стопанства на Испания, Италия и Белгия

Т.Дончева:Делото срещу Гриша Ганчев е заради интереси в "Петрол" и "Грейт Уол"

http://bulgarski.pogled.info/news/64852/T-Doncheva-Deloto-sreshtu-Grisha-Ganchev-e-zaradi-interesi-v-Petrol-i-Greit-Uol

/Поглед.инфо/ Съдебният процес срещу Гриша Ганчев е заради интереси в дружествата "Петрол" и "Грейт Уол". Обвинението има хронични травми и стъпва накриво. Стигнало е до съд, но още е на входната врата, заяви адвокатката на Ганчев - Татяна Дончева. Според нея Ганчев е бил притискан заради бизнеса си, но не е "държан в зависимост".

Броят на жертвите на аномалните горещини в Индия ежедневно се удвоява

http://asia.actualno.com/Brojat-na-jertvite-na-anomalnite-goreshtini-v-Indija-ejednevno-se-udvojava-news_475632.html

Броят на жертвите на аномалните горещини в Индия ежедневно се удвоява. Само за изминалото денонощие те са 500 и общият им брой се увеличава над 2 хиляди, съобщи Индийската телевизия (India TV). &qu...

Правят площадки за игри на кучета в Търговище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791230

Първите две от общо шест площадки за разходки на домашни любимци заработиха в Търговище. Очаква се и останалите да бъдат готови до края на годината, за да се освободят парковете от домашните любимци. Така ще се разделят местата за игра на децата и тези на четириногите. След обособяването на заградените площадки за кучета общината ще започне да
Първите две от общо шест площадки за разходки на домашни любимци заработиха в Търговище. Очаква се и останалите да бъдат готови до края на годината, за да се освободят парковете от домашните любимци. Така ще се разделят местата за игра на децата и тези на четириногите. След обособяването на заградените площадки за кучета общината ще започне да

Пътна обстановка в страната - 29 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=290448

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника: 1)за периода от 1 юни 2015 г.

С 0.1 % по-ниска безработица през април в Хасковска област

http://pik.bg/с-01--по-ниска-безработица-през-април-в-хасковска-област-news340373.html

С 0.1 % по-ниска безработица през април в Хасковска област

Безработицата в Хасковска област през април е 11.9 %, което е с 0.1 % по-малко от март. Това съобщи началникът на отдел "Услуги по заетостта" в Агенцията по заетостта-Хасково Коста Костов.

Най-ниска продължава да е безработицата в Хасково - 8.6%, а най-висока е тя в Ивайловград - 25.5%.

През април на работа са постъпили 601 безработни, а обявените работни места са 363./topnovini.bg

Туризмът се обяви против смехотворните реконструкции на културното ни наследство

http://www.zapernik.com/hailaif/turizmut-se-obyavi-protiv-smehotvornite-rekonstrukcii-na-kulturnoto-ni-nasledstvo_38725/

Против разрушаването на културни паметници чрез реконструкции, които ги превръщат в нискобюджетен туристически продукт, се обявиха участниците във втория конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Сандански.

"В последните години се разрушават паметници с европейски средства, като се надграждат и облицоват с неестествени материали", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Дневник.бг. По...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване