Влак горя край Каменец

http://frognews.bg/news_94233/Vlak-goria-krai-Kamenets/

Влак горя край Каменец. От БДЖ уточниха, че става дума за възпламеняване на захранващи кабели и влакът вече се движи по маршрута си. Няма пострадали.

Ципрас и Путин ще разговарят по телефона

http://www.cross.bg/pytin-telefona-razgovor-1472580.html

/КРОСС/ В рамките на деня гръцкият премиер Алексис Ципрас ще проведе разговор по телефона с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник в гръцкото правителство."Ципрас и Путин ще проведат телефонен разговор по време на почивката на заседанието на Еврогрупата", казва източникът. По думите му, инициатор на разговорите президентът на Русия.По-рано днес прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Атина не е поискала финансова помощ от Москва.      

Берлин: Няма основа за разговори за гръцкия дълг

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/berlin-niama-osnova-za-razgovori-za-gryckiia-dylg-6038958

Финансовите министри от еврозоната очакват нови предложения от Гърция преди срещата си, планирана за вторник

Безплатна медицинска помощ - само на плажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4857262

Плажът е единственото място, на което летуващите във Варна и околните курорти могат да получат безплатна медицинска помощ.
От 1 юни до 30 септември на охраняемите ивици в града, в Св. св. Константин и Елена, Кабакум и Златни пясъци работят 35 медицински пункта, осигурени от общинското ДКЦ 1 "Св. Клементина".
Плажът е единственото място, на което летуващите във Варна и околните курорти могат да получат безплатна медицинска помощ. От 1 юни до 30 септември на охраняемите ивици в града, в Св. св. Константин и Елена, Кабакум и Златни пясъци работят 35 медицински пункта, осигурени от общинското ДКЦ 1 "Св. Клементина".

Манол Генов: Жандармерията и багерът не са единственото средство срещу незаконните ромски къщи

http://www.cross.bg/kushti-durzhavata-romski-1472579.html

/КРОСС/ Крайно време е държавата и най-вече изпълнителната власт да разбере, че има и други средства за овладяване на проблема с незаконните ромски къщи. Достатъчно дълго време държавата прави новини от това как с багер се събарят незаконни къщи по всички краища на страната - гледахме Ямбол, Стара Загора, сега Гърмен и къде ли още не. Същата тази държава реши, че вместо да се търсят начини за решаване на ситуацията с незаконните ромски къщи, е по-лесно там да се прати жандармерия. Същевременно няма нито един град, в който проблемът с незаконните ромски къщи да е решен трайно. Политици, медии, общественост правят политика и атракции от това как ромите се бунтуват срещу багерите, сетне остават бездомни след съборените къщи, после се преселват в друг град и правят същото. След време някой им праща я жандармерия, я багер, а някой плаши всички как може за един час да стане Ратко Младич... Какво излиза - след като държавата буквално си „игра" на Десетилетие на ромско включване, сега си играем на ромско изключване. Продължаваме да пишем Стратегии за интеграция на ромите, които остават само на книга. Държавата трябва час по-скоро да намери работещ вариант, през който там, където е възможно, да се започне узаконяване на част от застрояването от ромски фамилии. Специално визирам местата, където застрояването е поне частично възможно върху земеделски или горски фонд

Петър Москов: Порочната практика с лекарствата във варненската онкоболница няма да продължи

http://www.moreto.net/novini.php?n=294372

Практиката с продажбата на медикаменти, които са заявени от онкоболницата във Варна пред НЗОК, но така и не стигат по редовния път до нуждаещите се пациенти, а биват продавани, ще бъде прекратена. Това заяви във Варна здравният министър Петър Москов по повод на констатираните миналия месец нарушения в здравното заведение, предаде репортер на Moreto.

4 години затвор за грабеж на 2 лв.

http://pik.bg/4-години-затвор-за-грабеж-на-2-лв-news361117.html

4 години затвор за грабеж на 2 лв.

Окръжният и Апелативният съд във Велико Търново са постановили 4 години затвор за 27-годишен ром от Павликени за грабеж на 2 лв. Рецидивистът отнесъл строгото наказание заради предишни общо 20 присъди и криминални регистрации, пише "Труд".

Преди година и половина злосторникът нападнал старица в дома ѝ и я заплашил, че ако не си даде парите ще бъде заклана. Мургавият мъж нахлул в дома на самотната жена през януари 2014 г., докато тя била в двора със своя съседка. Апашът първо се спотаил зад къщата и когато бабата останала сама, отскубнал жиците на електрозахранването. След като домът на 80-годишната жена потънал в тъмнина, неканеният гост влязъл вътре. Повалил старицата на пода, стиснал я за врата и ѝ запушил устата. Беззащитната жена дала портфейла си, а в него имало само два лева.

Дръзкият извършител избягал с дребната плячка и бил заловен след няколко месеца по ДНК профил. Той направил самопризнания и върнал двата лева.

Европа отпуска 7.5 млрд. евро за земеделието ни през следващите 6-7 години

http://frognews.bg/news_94232/Evropa-otpuska-7-5-mlrd-evro-za-zemedelieto-ni-prez-sledvashtite-6-7-godini/

7.5 млрд. евро ще се инвестират в българското земеделие за следващите 6-7 години. Това каза пред журналисти в Европейската комисия в Брюксел еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, съобщи „Фокус”.

Миков: Манолова има всички шансове за омбудсман

http://politics.actualno.com/Mikov-Manolova-ima-vsichki-shansove-za-ombudsman-news_482859.html

Мая Манолова има всички шансове да бъде следващият омбудсман на България, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. По повод спекулациите, че по този начин ще отдалечи червената депутатка от партията, Миков коментира, че няма подобни илюзии, предаде Дарик. Мая Манолава има всички качества да бъде омбудсман, категоричен е Миков. „Нямам илюзия, че мога да накарам Мая Манолова за замлъкне. Никога не съм страдал от такава илюзия", допълни той. Важно е да спечелят гражданите, те ще оценят, че парти

"Сириза" пропагандира "Oxi" дори по официалните държавни сайтове

http://balkani.actualno.com/Siriza-propagandira-Oxi-dori-po-oficialnite-dyrjavni-sajtove-news_482817.html

Безпрецедентният успех на кампанията "Oxi" ("Не") преди гръцкия референдум вече не подлежи на съмнение. След като цяла седмица имаше съмнения дали ще надделее "да" или "не", резултатите от рано тази сутрин са категорични - 61,31% от гласувалите заявиха "не" на предложението на кредиторите, а само 38,69% го одобриха. Как обаче се стигна до този успех на "Oxi" - ето няколко факта. Справка на сайта на гръцкото финансово министерство разкрива, че дни преди референдума в Гърция, правителството офици

Епизод 1 на "Фермер търси жена" - най-гледан в неделя

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/epizod-1-na-fermer-tyrsi-zhena-naj-gledan-v-nedelia-6038961

Представянето на великолепната фермерска десетка е била изборът на близо 32% от младите зрители (18-34)

Сотир Цацаров иска неговата реформа да започне до есента

http://www.mediapool.bg/sotir-tsatsarov-iska-negovata-reforma-da-zapochne-do-esenta-news236300.html

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска до есента да започне писане на изменения в трите процесуални кодекса, което по думите му трябва да се случи едновременно с конституционната реформа. Още през миналата седмица главният прокурор и премиерът подеха акция за намаляване на формализма в наказателния процес.   Тези изявление веднага предизвикаха съмнения, че двамата повдигат темата, за да се отклони разговорът от промените в конституцията и проекта за нов Закон за съдебната власт.   "Нека конституционната дискусия си върви, нека стига до някакви решения, но аз имах възможност да заявя, че логиката - първо конституцията, после Закона за съдебната власт, после други приоритети - композира един влак на промените, чийто последен вагон е някъде в далечното светло бъдеще. Така не се прави", каза Цацаров пред Канал 3.   Той обясни, че промени трябва да има в Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданския процесуален кодекс и в Административно-процесуалния кодекс, но не каза какви точно. Преди седмица се разбра, че правосъдният министър Христо Иванов е поискал още в края на април идеите на прокуратурата за промени в процесуалния закон, но такива все още не са представени.   Промените в конституцията и съдебния закон имат за цел да намалят зависимостите в съдебната система, да намалят властта на главния прокурор и да подобрят кадровия подбор в магистратурата. Това неминуемо ще намали сегашните възможности на главния прокурор да се разпорежда във Висшия съдебен съвет. Очаквано прокуратурата постави под съмнение тази реформата. Сотир Цацаров даде да се разбере, че се съмнява, че обикновено Народно събрание може да приеме тези промени.   Петима бивши конституционни съдии обясниха пред парламента след това, че подобна пречка не съществува. Дори Асоциацията на прокурорите в България се отказа от позицията си, че за промените е нужно Велико народно събрание.   Пред Канал 3 в неделя вечерта главният прокурор препоръча разумът и прагматизмът да са водещи при осъществяването на съдебната реформа, но той не виждал това да се случва.   "Някои политически партии и отделни политически индивиди експлоатират темата за съдебна реформа. Те го правят заради собствената си популярност и само за микрофоните", обясни той. В отговор на въпрос дали има предвид Бойко Борисов, Цацаров отрече.   "Всъщност част от тези, които използват за реклама съдебната реформа, през ден гостуват в сутрешни блокове и политически предавания в ефира. Те са компетентни по всички въпроси, разбира се, най-компетентни са по въпросите за съдбата на прокуратурата, на съдебната реформа, пък ако щете и на главния прокурор", каза още Цацаров.   По думите му атаката към него може да идва и от някой, който има апетити към неговия пост.   В края на изявата си пред Канал 3 Сотир Цацаров отново показа сериозни познания на политическата мисъл на комунистическите лидери. Според него някои от участниците в дебата за съдебната реформа се държат като Ленин   "Който не е с нас, е против нас", не е логиката дори на ранния Ленин. Това е логиката на късния Ленин. С логиката на зрелия Ленин реформи не се правят", критикува Цацаров. Преди десет дни той успя да вкара цитат на китайския диктатор Мао Дзъдун в постоянните си спорове с правосъдния министър Христо Иванов.

Три сценария след гръцкия референдум

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/07/06/2567255_tri_scenariia_sled_gruckiia_referendum/?ref=rss


На неделния референдум очаквано гръцкият народ потвърди позицията, която отстояваше във всички социологически проучвания досега. Гърция вече каза "не" на кредиторите си и на парламентарните избори от януари тази година, и в изборите за европарламент от 2014. Южната ни съседка вече е в технически фалит, а намирането на политическо решение оттук нататък ще е почти невъзможно. Стои въпросът какви са сценариите пред нея.

До края на месеца предстоят няколко плащания по гръцки облигации,...

Скримов пропуска финалите в Световната лига, Тодоров е под въпрос (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/06/2567491_skrimov_propuska_finalite_v_svetovnata_liga_todorov_e/?ref=rss


Българският волейболен национал Тодор Скримов няма да може да участва във финалите във втора група от Световната лига. Посрещачът е с частично разкъсване на мускул на прасеца на десния крак, обявиха от федерацията.

Той се контузи в началото на втория гейм на първата среща с Аржентина във Варна, спечелена с 3:0. Тогава Скримов беше заменен принудително и напусна игрището.

Днес му е направен преглед, който е потвърдил опасенията за сериозна травма. Възстановяването на...

Засякоха още един перничанин да краде ток

http://www.zapernik.com/krimi/zasyakoha-oshte-edin-pernichanin-da-krade-tok_39178/

Служители от Първо РУ – Перник започнаха досъдебно производство за кражба на ел. енергия.

На 03 юли бил подаден сигнал от представител на електроразпределителното дружество, че на ул. „Колош” в областния град има неправомерно присъединяване към електрическата мрежа. Органите на реда извършили проверка и установили кражба на ел. енергия. Констатирано било, че това се е случило в периода от месец януари тази година до момента.

Процесуално-следствените действия...

Продължава

People: Мила Кунис и Аштън Къчър се ожениха

http://www.cross.bg/kynis-kuchur-people-1472578.html

/КРОСС/ Звездната двойка Аштън Къчър и Мила Кунис официално сключиха брак. Това съобщи People, позовавайки се на собствени източник.Според събеседника на изданието, двамата са се оженили през този уикенд. Новината обаче все още не е потвърдена от актьорите. По-рано медиите съобщиха, че Кунис и Къчър чакат близнаци. Дъщеря им Изабел Уайът се появи на бял свят през септември 2014 година.

Апелативният съд отмени запора на Марешки

http://frognews.bg/news_94231/Apelativniiat-sad-otmeni-zapora-na-Mareshki/

Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд Варна от 18 юни спрямо бизнесмена Веселин Марешки. Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за допускане на обезпечение чрез запор на банкови и на разплащателни сметки, както и на акции за повече от 13 млн. и 600 хиляди лева на аптечния бос.

Св. Терзиев: Вотът на гърците е логичен, никой не иска да обеднее по собствено съгласие

http://www.cross.bg/gurtzite-bulgariya-suglasie-1472577.html

/КРОСС/ Резултатът от референдума в Гърция е изненадващ от гледна точка на предварителните прогнози. Той обаче е логичен, защото, ако се попита някого дали иска да плаща по-високи данъци, отговорът предвидимо ще бъде „Не". Гърците се уплашиха от перспективата да обеднеят заради тяхното собствено съгласие, каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за „Хоризонт": „Референдумът обаче не реши нищо по въпроса за дълга, защото неговото предназначение беше за това. Въпросът обаче е кой ще плати този дълг, защото гърците определено нямат такова желание. Отговорността не е само на гърците, а и на тези, които са давали пари и са си затваряли очите за действителността".  Според него държавите, които се подготвят за влизане в Еврозоната, една от които е България, трябва добре да обмислят дали моментът е подходящ: „Държавите, първо, трябва да разполагат с големи средства, защото те трябва да станат и членове на Механизма за стабилност на еврото. Това означава, че те трябва да бъдат гаранти за милиарди. Гаранциите за България ще трябва да бъдат за поне 12 млрд. евро".

Гръцкото "не" повлече петрола и евроборсите

http://www.mediapool.bg/gratskoto-ne-povleche-petrola-i-evroborsite-news236299.html

Петролът и европейските фондови пазари поеха надолу в понеделник, след като на референдум гърците отхвърлиха условията на кредиторите за спасителна финансова програма за страната. Гръцкото "не" на мерките за строги икономии постави под съмнение членството на страната в еврозоната, което доведе и до срив на единната валута спрямо щатския долар. Именно силният долар натиска цените на стоките, защото ги прави скъпи за притежателите на други валути, предаде Ройтерс. Допълнителен натиск оказват и сътресенията на китайския пазар на акции. Бенчмаркът във втората по големина световна икономика – CSI 300, е заличил над 30% от стойността си от юни насам, което отчасти се дължи и на забавения темп на растеж на китайската икономика. "Сигналите за несигурността в Гърция са в основата на низходящото движение на нефта. Допълнителен натиск върху суровината оказват сътресенията на китайските финансови пазари, ръстът на платформите за добив в САЩ и потенциалното увеличаване на иранските доставки на петрол", коментират анализатори. Те прогнозират и продължаващ натиск върху еврото и спад на единната валута спрямо щатската. Суровият петрол тип Брент загуби в понеделник 1.42 долара за барел от цената си, сривайки се 58.90 долара за барел, преди да възстанови малка част от загубите до нива от около 59 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI (West Texas Intermediate) се понижи с 2.59 долара, падайки до 54,34 долара за барел. Сривът в цената на двата сорта ги тласна към най-ниските им стойности от април насам. Фондовите борси в Европа реагираха с понижение на опасенията, че Гърция ще излезе от еврозоната, отхвърляйки предложението на кредиторите за продължаване на спасителното финансиране срещу реформи. Гръцкото "не" постави на изпитание нервите на инвеститорите на Стария континент, провокирайки първоначални по-агресивни разпродажби на акции на европейските борси. Последва париране на част от тези загуби след новината за оставка на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и преди очакваните през следващите дни нови опити за подновяване на преговорния процес между Гърция и нейните кредитори. В началото на днешната търговия европейските фондови борси регистрираха солидно понижение от близо 2%, предаде Ройтерс Паневропейският индекс FTSEurofirst 300 падна с 1.02 процента, а Euro STOXX 50 - с 1.64 процента. Немският DAX загуби 1.31 процента, британският FTSE 100 – 0.61 на сто, а френският CAC-40 намаля с 1.51 процента. Гръцката борса остава затворена в понеделник, не е ясно дали ще отвори на следващия ден. Между 2.5 и 3 на сто поевтинява акциите на европейски банки като "УниКредит", "Интеса Санраоло", "Сандандер", "Сосиете Женерал" и "Дойче банк". По-солидно понижение регистрират борсите в Милано и Мадрид, тъй като именно южните страни от еврозоната, които пострадаха най-сериозно от дълговата криза в региона, са изложени на най-сериозен риск от т.нар. "заразен ефект" при евентуален официален фалит на Гърция и нейно излизане от единната валута. Италианският фондов индекс MIB се понижава с 2.25%, а испанският индекс Ibex-35 – с 1.54 процентни пункта. След първоначалната паника, участниците на европейските капиталови пазари сега са в очакване на планираната за понеделник вечерта среща на германския канцлер Меркел с френския президент Оланд в Париж, на която ще бъдат обсъдени следващите стъпки за справяне с гръцката криза. "Все още има възможности за следващи преговори с кредиторите, но вече не може да става въпрос за седмици, а за дни и часове", коментира директорът по инвестициите на компанията "Стейт Стрийт Глобъл Адвайзърс" Бил Стрийт.

Гръцкото "Не" повлече петрола

http://www.mediapool.bg/gratskoto-ne-povleche-petrola-news236299.html

Петролът пое рязко надолу в понеделник, след като на референдум гърците отхвърлиха условията на кредиторите за спасителна финансова програма за страната. Гръцкото "Не" на мерките за строги икономии постави под съмнение членството на страната в еврозоната, което доведе и до срив на единната валута спрямо щатския долар. Именно силният долар натиска цените на стоките, защото ги прави скъпи за притежателите на други валути, предаде Ройтерс. Допълнителен натиск оказват и сътресенията на китайския пазар на акции. Бенчмаркът във втората по големина световна икономика – CSI 300, е заличил над 30% от стойността си от юни насам, което отчасти се дължи и на забавения темп на растеж на китайската икономика. "Сигналите за несигурността в Гърция са в основата на низходящото движение на нефта. Допълнителен натиск върху суровината оказват сътресенията на китайските финансови пазари, ръстът на платформите за добив в САЩ и потенциалното увеличаване на иранските доставки на петрол", коментират анализатори. Те прогнозират и продължаващ натиск върху еврото и спад на единната валута спрямо щатската. Суровият петрол тип Брент загуби 1.42 долара за барел от цената си, сривайки се 58.90 долара за барел, преди да възстанови малка част от загубите до нива от около 59 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI (West Texas Intermediate) се понижи с 2.59 долара, падайки до 54,34 долара за барел. Сривът в цената на двата сорта ги тласна към най-ниските им стойности от април насам.

Университетът в Търново пусна в нета галерия на кандидат-висшисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857317


Великотърновският университет
Великотърновският университет "Св.св.Кирил и Методий" откри рубрика на официалната си страница "Кандидатстудентска фотогалерия". В нея се публикуват снимки, уловили интересни моменти от изпитите, кандидат-студенти, родители и преподаватели, участващи в кампанията за прием. Целта е кандидатстудентската кампания да се представи в снимки,

Евклидис Цакалотос е основният кандидат за нов финансов министър в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=294365

Гръцкият координатор в преговорите за спасителна помощ с международните кредитори Евклидис Цакалотос е основният кандидат на правителството за поста на финансов министър, след като Янис Варуфакис подаде оставка. Това казаха дипломатически източници пред Ройтерс.

Европа е изправена пред решение с исторически последици

http://www.mediapool.bg/evropa-e-izpravena-pred-reshenie-s-istoricheski-posleditsi-news236298.html

Резултатите от гръцкия референдум са по-скоро пирова победа за премиера Алексис Ципрас, който може и да е засилил позициите си у дома, но е с напълно отслабени позиции в Европа. Около това мнение се обединяват в коментарите си в понеделник голяма част от най-авторитетните световни издания. Гърция има нужда от 60 милиарда евро в идните три-четири години, но Европа трудно ще й гласува доверие след случилото се вчера и вероятно ще поиска доста по-големи гаранции от Гърция този път, пишат западните издания.   Те са обединени и около мнението, че случилото се е повод за ЕС да се замисли за бъдещето си.   "Дали да превърне Гърция в пример?"   Сега Европа трябва да реши дали да превърне Гърция в пример, пише в. "Ню Йорк таймс". Лидерите на Германия, Франция от останалата част на Европа са изправени пред следния избор: Ако толерират исканията на гръцкото правителство, те ще дадат лош пример на всяка страна, която пожелае да възрази срещу структурите на ЕС и ще кажат на избирателите в Португалия, Испания и Италия, че ако вдигнат достатъчно шум и изберат екстремистки партии, и те ще получат споразумение с доста смекчени условия. Така те ще дадат сигнал, че дадена страна може да вземе какъвто си иска заем, да не плати дъловете си и да накара останалата част от Европа да плати сметката, пише американският вестник.   Ако пък отхвърлят исканията на гръцкото правителство и отрежат финансирането, гръцката банкова система ще се срине и страната няма да остане в еврозоната, а това ще е знак, че ЕС е изключително крехък. Освен това Гърция може да потърси сближаване с неприятелска Русия. Една съвременна демокрация - всъщност родината на демокрацията, може да изпадне в хаос и нестабилност, а това би струвало на Европа много повече пари и от най-щедрите спасителни планове, подчертава "Ню Йорк тайм".   По същество европейските лидери трябва да решат дали тяхното безсилие по отношение на Гърция и страха от лош прецедент са толкова силни, че да предприемат гигантска стъпка в другата посока, спирайки финансовата помощ за Гърция. Гърците казаха думата си, сега е ред на Меркел и другите европейски ръководители да се изправят пред изтичащото време и да вземат решение с исторически последици, заключава вестникът.   Според "Уолстирйт джърнъл" въпросът, който възниква сега, е дали европейските лидери могат да преговарят с правителство, което отхвърли условията им за оставане във валутния съюз на 19-те държави, след като принудиха Португалия и Ирландия да следват подобни мерки в рамките на спасителни програми. "Уолстирйт джърнъл" смята, че вотът на гръцките избиратели изправя германския канцлер Ангела Меркел пред най-голямото предизвикателство от избухването на кризата в еврозоната преди пет години. От това как тя ще реагира в следващите дни, ще се предопредели и съдбата на еврозоната, изтъква изданието.   Никой в Европа не иска да подкрепя държава, в която парите просто потъват Гръцкото "не" на предложенията за реформи не засилва преговорните позиции на Атина в Европа - никой не иска да подкрепя държава, в която дадените на заем пари просто потъват. Всъщност само вариантът "Грекзит" може да помогне, пише германското икономическо издание "Ханделсблат" в коментар за резултатите от гръцкия референдум.   Преговорите с гръцкото правителство, продължили месеци, за отпускане на още пари за бедстващата страна доведоха до задънена улица. Безкомпромисната позиция на премиера Алексис Ципрас, (подалия оставка финансов министър Янис) Варуфакис и компания сега бе подкрепена от мощно "не" на сънародниците им срещу предложенията за реформи на Европейския съюз. Имат ли обаче те право да диктуват условията си на останалата част от Европа, пита авторът Оливер Щок. И отговаря: не, те нямат това право. Никой в Европа не иска да продължава да подкрепя страна, в която предоставените кредити просто потъват и където след кредити за милиарди евро не се е подобрил животът дори на един-единствен човек.   Ако в европейските страни идната неделя има референдум за нови помощи за Гърция, то отговорът със сигурност ще бъде още по-мощно "не" от гръцкото, се посочва в статията.   Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Европейската централна банка Марио Драги и целият отбор евроспасители са наясно с това настроение. Поради това те нямат мандат да продължат да дават на гръцката държава нашите пари. Държава, която няма собствена ефективна данъчна система, която запазва високи военните си разходи и пренебрегва инфраструктурата си. Ние не искаме да заемаме парите си на такава система, защото сме сигурни, че никога повече няма да ги видим, отбелязва авторът.   Следователно на ЕС не му остава нищо друго, освен да запази твърдата си позиция: докато правителството в Атина не направи решителни реформи, то няма да получи повече нито едно евро. Това е единствената позиция, която европейските правителствени лидери могат да представят пред собствените си народи. И единствено тази позиция предпазва еврото от това да свърши като валута, крехка като рохко яйце, отбелязва авторът.   Истинският проблем за гръцкия премиер не е Германия След референдума истинското затруднение за гръцкия премиер Ципрас може да не е толкова Германия, колкото другите страни в Евросъюза, които не крият нежеланието си да смекчат условията в предложението на кредиторите. Витае усещането, че Гърция (благодарение на претенциозния си премиер и непреклонната си позиция, плюс решимостта на Германия и други страни, които искат да спасят еврото едва ли не на всяка цена) получава специално отношение, отбелязва британският в. "Гардиън".   Сред онези, които ще се противопоставят на нови отстъпки, не са само държави като Ирландия, която успешно преодоля болезнени спасителни мерки, а "нови" европейци, като Словакия и балтийските страни, които направиха огромни жертви, особено Латвия, за да изпълнят условията за присъединяване към еврозоната.

Не селфитата, а липсата на търпение е проблемът на Григор Димитров

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/06/2567056_ne_selfitata_a_lipsata_na_turpenie_e_problemut_na/?ref=rss


Липсата на търпение води до прибързани решения. А прибързаните решения най-често са грешни решения. С такива в най-пълна степен се характеризираше играта на най-добрия български тенисист Григор Димитров на "Уимбълдън".

Турнирът днес навлиза във втората си седмица, а за разлика от миналата година той не е част от нея. Не защото Димитров е новият Валери Божинов на българския спорт (между селфитата в метрото и това да се снимаш полугол в клип на попфолк песен няма знак за равенство)....

Реформаторите издигнаха кандидат-кмет на Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857295

Реформаторският блок издигна Лазар Захов за кмет на Банско. Партиите от Блока се обединиха около кандидатурата му на предстоящите местни избори. Решението беше взето след като още през април формациите в РБ в Банско подписаха споразумение за единното си явяване на вота през октомври.
Лазар Захов е завършил магистратура в УНСС- София със
Реформаторският блок издигна Лазар Захов за кмет на Банско. Партиите от Блока се обединиха около кандидатурата му на предстоящите местни избори. Решението беше взето след като още през април формациите в РБ в Банско подписаха споразумение за единното си явяване на вота през октомври. Лазар Захов е завършил магистратура в УНСС- София със

Нарушения в ИА "Борба с градушките"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/narusheniia-v-ia-borba-s-gradushkite-6038960

Отправени са препоръки до изпълнителния директор на ИА "Борба с градушките" и до министъра на земеделието и храните

"Алексис, когато се срещнем след 20 години, ти вече ще си премиер"

http://offnews.bg/news/n_1/n_528385.html

Годината е 1990. В студиото на частната гръцка телевизия ANT1 една от най-реномираните гръцки журналистки разговаря с 16-годишен ученик. По това време Гърция е залята от ученически протести, а момчето в студиото е един от водачите на протестиращите млади хора. "Очи в очи" се казва едночасовото токшоу, а неговата водещата е известна с това, че обича да задава трудни въпроси. Младият гост в студиото обаче дава изключитело умни отговори. Накрая водещата е така впечатлена от 16-годишния ученик, че завършва с думите: "Алексис, когато се срещнем след 20 години, ти вече ще си министър-председател на тази държава". Днес вече знаем, че журналистката не е познала само едно - Ципрас стана премиер четири години по-късно от нейната прогноза. Мил и безобиден? Алексис Ципрас е роден на 28 юли 1974 година - четири дни след края на военната диктатура. Баща му, строителен предприемач, е избирател на ПАСОК, а по-големите му брат и сестра членуват в младежката организация на Комунистическата партия. Когато навършва 16 години, Алексис също встъпва в редиците на младежката организация. По онова време той е много запален по атинския футболен клуб "Панатинайкос". Връзват ли се тези две неща - млад комунист и фен на футболния отбор на политическия и икономически естаблишмънт? Както по-късно ще каже самият Ципрас, неговата социализация е започнала именно от трибуните, от които е подкрепял своя любим отбор. През 2009 година Ципрас се обявява против изграждането на търговски център край планирания нов стадион. Плановете за строежа отиват в небитието, в резултат от което Ципрас не е сред поканените за 100-годишния юбилей на футболния клуб. И вече не е желан гост на домакинските мачове на "Панатинайкос". Зли езици твърдят, че тази случка дълбоко засегнала младия Ципрас. Тя обаче е показателна за една от най-силните му черти: неговата твърдост. След време Алексис ще покаже (както на партийните си приятели, така и на политическите си врагове) колко твърдо може да реагира това мило, възпитано и на пръв поглед съвсем безобидно момче. При това Ципрас може не само да раздава, но и да отблъсква удари: подигравките и обидите, изречени по негов адрес от "обиграни" политици, не успяват да го смутят. Ципрас много бързо осъзнава, че нападките са част от политическа игра. И че човек трябва да ги приема спортсменски. С нюх за властта Ципрас не робува на догмите. Той многократно е показвал, че е способен да се променя и нагажда. Няма как другояче да си обясним факта, че само за няколко години неговата "Сириза" увеличи изборния си резултат почти десеторно. Има ли обаче той и убеждения? Ако приемем, че има, те очевидно изобщо не му пречат да се нагажда бързо към всяка нова политическа ситуация. Защото Ципрас е преди всичко прагматик. Малко след като през 2008 година се пребори за лидерското място в "Сириза", Ципрас побърза да увери, че неговата партия не била алтернатива на управлението. Когато обаче малко след това дълговата криза сериозно разклати утвърдените партии ПАСОК и "Нова демокрация", Ципрас безпогрешно разпозна своя шанс. Първо той се зае да направи единна партия от дотогавашния конгломерат от формации и организации. А след това се погрижи за новата политическа ориентация на "Сириза". За една малка лява партия с 4% подкрепа антикапиталистическата реторика може и да е достатъчна, за да държи сплотени малкото избиратели. Но ако искаш да влезеш във властта на една страна-членка на ЕС, ти трябва много повече. А именно - позиции, които са хем търсени от избирателите, хем що-годе приемливи от политическа гледна точка. И резултатът не закъсня - гърците масово се насочиха към "Сириза". Ципрас разбираше отлично, че всички тези хора искат не промяна на системата, а просто една по-добра управленска политика. Само че "Сириза" пое управлението още преди да е приключил вътрешнопартийният процес на напасване към новите условия. Най-вече лявото крило на партията, представлявано от 1/3 от членовете на "Сириза", има сериозен проблем с "бързата походка" на своя председател. Сметките на Ципрас Това вътрешно напрежение се усети особено силно по време на преговорите за втория кредитен пакет за Гърция. Представителите на лявото крило бяха възмутени от отстъпките, които направи тогава премиерът Ципрас. Накрая все пак се стигна до компромис - предложението ще бъде подкрепено в парламента, ако бъде обвързано с преструктуриране на гръцките задължения. Но Ципрас не успя да изпълни това условие. И за да избегне опасността от отрицателен вот в парламента, той предложи провеждането на референдум. Сметките му са изглеждали може би така: дори да беше загубил с малко на референдума, никоя друга партия не може да мери сили със "Сириза". ПАСОК и "Нова демокрация" са твърде дискредитирани в очите на избирателите, за да представляват заплаха за "Сириза" в случай на нови избори. Само че в цялото това уравнение има едно неизвестно: как ще отговорят кредиторите на резултата от гръцкия референдум?

Кучета наръфаха 55-годишна жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857304

Зли песове изскочиха от двора на къща в Димитровград, нападнаха 55-годишна жена и я наръфаха по лявата ръка. Инцидентът станал в 18,40 часа на бул.
Зли песове изскочиха от двора на къща в Димитровград, нападнаха 55-годишна жена и я наръфаха по лявата ръка. Инцидентът станал в 18,40 часа на бул. "Г. С. Раковски", съобщи ОД на МВР - Хасково. Пешеходката разхождала домашното си куче от мини - порода, когато по-едрите улични четириноги атакували. Според съседи цяла глутница от тях били завъдени

Идва ли ново ледено царство?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4857274

През новата ера Европа е преживяла два малки ледникови периода
Промените в климата са променяли необратимо живота на империи

Нима е възможно в началото на юли още да ходя с дрехите, с които бях облечена в началото на април? Нима "Замръзналото кралство" и "Ледена епоха" идват на живо?
Когато преди два месеца си купих от разпродажбите тънко якенце
През новата ера Европа е преживяла два малки ледникови периода Промените в климата са променяли необратимо живота на империи Нима е възможно в началото на юли още да ходя с дрехите, с които бях облечена в началото на април? Нима "Замръзналото кралство" и "Ледена епоха" идват на живо? Когато преди два месеца си купих от разпродажбите тънко якенце

Апелативният съд отмени запора за 14 милиона на Марешки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857294

Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд Варна от 18 юни спрямо бизнесмена Веселин Марешки. Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за допускане на обезпечение чрез запор на банкови и на разплащателни сметки, както и на акции за повече от 13 млн. и 600 хиляди лева на аптечния бос.
Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд Варна от 18 юни спрямо бизнесмена Веселин Марешки. Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за допускане на обезпечение чрез запор на банкови и на разплащателни сметки, както и на акции за повече от 13 млн. и 600 хиляди лева на аптечния бос.

Пиян открадна БМВ, искал да се поразходи с мощния автомобил

http://pik.bg/пиян-открадна-бмв-искал-да-се-поразходи-с-мощния-автомобил-news361107.html

Пиян открадна БМВ, искал да се поразходи с мощния автомобил

Полицията в Монтана спипа пиян шофьор зад волана на мощна кола. Малко след залавянето на мъжа се оказало и че автомобилът е откраднат, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Към 6.20 часа в неделя патрул на КАТ спрял край Монтана БМВ 523. Шофьорът Борис Н./27 г./ от село Габровници изглеждал доста неадекватен и проверката с дрегер установила, че е солидно почерпен - 1,89 промила.

Униформените му съставили акт и тръгнали да го водят към ареста, когато пристигнало съобщение за задигнато в село Габровница тъмнозелено БМВ - същото като спряното. Жителят на селото Атанас Д. заявил в полицията, че докато запивали в дома на приятел, някой задигнал колата му.

Преди време мъжът работел в Германия и се прибрал оттам с мощния автомобил. Оказало се, че безработният Борис Н., използвал пиянството на останалите в компанията, в която бил и той, и решил да се поразходи с хубавата кола. По случая се води досъдебно производство.

Фрог научи: Прокуратурата проверява скандална поръчка в енергетиката

http://frognews.bg/news_94230/Frog-nauchi-Prokuraturata-proveriava-skandalna-porachka-v-energetikata/

Софийска градска прокуратура проверява скандална поръчка в енергетиката, на Електроенергийният системен оператор, научи Фрог нюз от разследващи. Става дума за това, че поръчката за транспорт, монтаж и демонтаж на силови трансформатори е възложена през август м. г. на фирма, която няма опит в тази специфична дейност.

Мария се щракна без грим

http://www.bnews.bg/article-137844

Фолк певицата Мария си пусна селфи без грим. Изпълнителката лъсна на уникална снимка, на която се вижда лицето й без капка макиаж.

Л. Богданов: Гръцките банки няма да отворят скоро

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/l-bogdanov-gryckite-banki-niama-da-otvoriat-skoro-198093/

Дори при споразумение и финансова подкрепа две години няма да са достатъчни на страната да се стабилизира, смята Георги Ангелов

Зърнопроизводители протестират срещу промени в наредбата за горивата

http://www.cross.bg/hristov-gorivo-naredbata-1472576.html

/КРОСС/В знак на протест срещу промени в наредба за горивата, зърнопроизводители ще зареждат едновременно на бензиностанции гориво на комбайни и тежки машини в един и същи ден. Това каза пред БНР Радослав Христов от Асоциация на зърнопроизводителите. Фермерите настояват и за спешна среща с премиера Бойко Борисов. Наредбата на финансовото министерство задължава земеделците да монтират нивомери и фискални устройства за връзка с НАП на съдовете си за гориво. Това се представя като част от мерките за борба с контрабандата и ще струва по 15 хиляди лева на фермер, обясни Христов. Дали като дадем по 15 000 лева, 20-30 земеделски производители, това е превенция за борба с контрабандата на гориво? - каза той.  Асоциацията ще сезира ДАНС за това, че има други канали на контрабанда, които трябва да бъдат пресечени. Ако до 20 юли не започнат разговори за отмяна на наредбата, Христов предупреди, че ще започнат протестни действия със символично зареждане на много машини земеделска техника на определени бензиностанции. Той допълни, че пътищата няма да бъдат блокирани. Ние няма да ги блокираме. Просто ще покажем на практика как се прилага наредбата и закона, допълни Христов.   

"Сектор Г": Трябва да изградим основа и след две години да атакуваме титлата в А група

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/06/2567460_sektor_g_triabva_da_izgradim_osnova_i_sled_dve_godini/?ref=rss


Организираните привърженици на ЦСКА очакват по време на престоя в долните дивизии да бъде изградена основа, а при завръщането в елита веднага да бъде атакувана титлата. Те обявиха, че изцяло застават зад сегашното управление и имат пълно доверие на Гриша Ганчев, защото с "Литекс" се е доказал като добър футболен ръководител през последните 20 години.

От фенклуб "Сектор Г" обясниха, че единственото им желание през последните месеци е било отборът да запази идентичността си и да не се...

Варненска ученичка, преборила рака, се върна със златен медал от Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=294371

Ученичката от Професионалната техническа гимназия във Варна Микаела Михалева се върна със златен и сребърен медали от световните игри "За победители" в Москва. Това научи Moreto.net. Микаела грабна златния медал в дисциплината бягане с помощни средства, сребро спечели на турнира по шах, и бе на крачка от бронза при стрелбата с пушка от седнало положение.

ПИК TV: Отрязаха застрашен вид кестени в Казанлък

http://pik.bg/пик-tv-отрязаха-застрашен-вид-кестени-в-казанлък-news361091.html

ПИК TV: Отрязаха застрашен вид кестени в Казанлък

Неделна сеч на защитен дървесен вид разбуни духовете в социалните мрежи. В късния следобед на вчерашния ден от община Казанлък предприеха действия по отрязването на няколко диви кестена в парк "Розариум".

Дърветата явно попадат в строителната площадка за новия музей на розата, за който правителството отпусна половин милион лева.

От снимките обаче се вижда, че дърветата са част от новия плочник, изграден за хиляди лева, като част от реконструкцията на парка преди година. Това означава, че най-вероятно ще бъдат премахнати и новите плочки, ако обаче това не се случи остава въпросът защо отсякоха дърветата. Или обратното, защо се руши нещо, направено преди година с парите на казанлъчани. Освен тези две тези, хората разискват и темата за унищожаването на рядък вид дърво, защитено със закон. Ето и някои от коментарите на гражданите: "Какво се случва в този град, война срещу дърветата?! Какво и кому са виновни? Това е война срещу стърчането". "Бездушници! Нямам думи!". "По това време и ние бяхме в розариума. Жалко..., коментирахме с мъжа ми, че в цивилизована държава, никой не би позволил това да се случи. А по Дискавъри може би биха ги преместили".

Сега теренът е чист - няма дървета, няма проблем. Друг е въпросът кой разреши премахването на дивия кестен. От видеото ясно се вижда, че дървото се бори за живота си дълго време.

Ето какво пише в "Червената книга на България" за дивия кестен: "Конски кестен - Aesculus hippocastanum L. Сем. Hippocastanaceae – Конскокестенови. Природозащитен статут. Застрашен. Балкански ендемит. Терциерен реликт.

Дървото е с право, високо до 25 м стъбло, с мощна коренова система. Листата са дланевидноперести, дълги до 25 см и широки 20 cм; листчетата 5 – 7; 10 – 20 см дълги и 3 – 10 см широки, в основата клиновидни, приседнали. Съцветията конусовидни, метличести, дълги до 30 cm. Чашелистчетата 5, сраснали.

След това унищожаване на три огромни кестена, популацията им със сигурност намалява и все по-стремглаво се отправят към изчезващите видове, а не към застрашените.

Евклидис Цакалотос е новият финансов министър на Гърция

http://www.grreporter.info/evklidis-tsakalotos-e-noviyat-finansov-ministr-na-grtsiya/17538

Досегашният заместник-министър и ръководител на преговорите между Атина и представителите на институциите – кредитори е новият министър министър на финансите в правителството на Алексис Ципрас

прочети повече

БСП избира кандидат- кмет: От ветерана Кадиев до внучката на Тато

http://www.mediapool.bg/bsp-izbira-kandidat--kmet-ot-veterana-kadiev-do-vnuchkata-na-tato-news236297.html

Депутатът Корнелия Нинова, шефът на столичната организация Калоян Паргов, вътрешният опозиционер Георги Кадиев, социологът проф. Михаил Мирчев, евродепутатът Илияна Йотова и внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова са сред 15-те номинирани от софийската организация на БСП за кмет на София. Останалите предложени са проф. Иван Данов, Жельо Бойчев, Костадин Паскалев, Янаки Стоилов, Борислав Цеков, Румен Гечев, Панайот Бончев, Таско Ерменков, доц. Иво Христов. Един от тях ще бъде издигнат и ще участва в местните избори през октомври, а това ще стане ясно на градската конференция на БСП – София, на 25 юли. Тогава ще бъде избрана и предизборната платформа на левицата. "Идеален кандидат няма. Търсим най-подходящия и с делегатите на градската конференция ще преценим кой ще бъде той с оглед на целите и задачите, които си поставяме за София. Искаме да се представим достойно и да покажем, че БСП е научила уроците си", коментира председателят на столичната организация на левицата Калоян Паргов. Най-често са посочвани имената на зам.-председателя на БСП Корнелия Нинова, на самия Паргов и на Георги Кадиев, който вече се е пробвал неуспешно на предишни избори за кмет на София. Същевременно до 25 юли всеки от предложените може да си направи писмен или устен отвод до градската конференция или на самия форум. "Ако никой доброволно не се откаже от номинацията си, всичките 15 имена ще бъдат предложени за гласуване на конференцията от делегатите", посочват от пресцентъра на левицата. Приоритетите в предизборната програма на БСП за София ще бъдат благоустройство, здравеопазване, образование и култура, общинска икономика и транспорт. Мотото в подготвителната част за вота е "Другото лице на София", твърди още Калоян Паргов. По неофициална информация на Mediapool най-вероятно ще бъде издигната кандидатурата на социолога Михаил Мирчев. Според социологически проучвания настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) е фаворит на софиянци и много трудно би могла да бъде изместена от кандидат на конкурентна партия.

Ноайе: ЕЦБ не може да отпише дълга на Гърция

http://www.investor.bg/novini/130/a/noaie-ecb-ne-moje-da-otpishe-dylga-na-gyrciia-198092/

Подобен ход би бил равносилен на парично финансиране на държава, заяви централният банкер

Референдум в Кюстендил "подтиква" кмета за трети мандат, ГЕРБ няма да му пречи

http://www.mediapool.bg/referendum-v-kyustendil-podtikva-kmeta-za-treti-mandat-gerb-nyama-da-mu-prechi-news236296.html

Провелият се в неделя местен референдум в Кюстендил подтиква досегашния кмет Петър Паунов за трети мандат. ГЕРБ няма намерение да издига свой кандидат на предстоящите местни избори и най-вероятно ще подкрепи Паунов, разкриха източници на Mediapool от партията на Бойко Борисов. Петър Паунов е получил 5147 гласа "за" и 192 "против" издигането му за нов мандат след проведеното обществено допитване, в което не участваха ромите. По останалите два въпроса – за привличането на инвестиции и какво трябва да се подобри в Кюстендил резултатите ще бъдат обявени във вторник, съобщиха от общината. Референдумът беше по инициатива на Паунов, който е за въвеждане на мандатност на кметовете. Допитването беше организирано от местната коалиция "Кюстендил", която го подкрепи за настоящия му мандат. В нея влизат СДС, Български демократичен форум, новото ОДС, Национално движение за стабилност и възход, "Новото време", ВМРО-НИЕ, "Нова сила", "Единна народна партия", "Българска нова демокрация", Съюз на патриотичните сили "Защита" и "Движение Гергьовден". Самият Паунов обяви в началото на миналия месец, че ще прецени дали се кандидатира отново за кмет на града, след като провери общественото мнение в общината. Още тогава се очакваше, че допитването ще покаже "желанието на неговите съграждани" той отново да участва в надпреварата за кметското място. На изборите през 2011 г. от общо 57 062 избиратели броят валидни бюлетини е 28 461, като Паунов беше избран още на първи тур с 15 494 гласа, или 52.94%. Гласуването на референдума е протекло в 83 секции, разположени в града и съставните села, в които всеки е можел да гласува, с изключение на жителите на ромската махала в Кюстендил. Паунов каза, че не се притеснява, че недопускането на ромското население може да повлияе на резултата на предстоящите местни избори. Секциите са били отворени до 20.30 ч. Според председателя на общинския съвет Иван Андонов общественото допитване е събитие, показващо развитието на гражданското общество. "Кюстендил в това отношение винаги е бил сред първите градове. Мисля, че едно такова допитване може да допринесе много за демокрацията и развитието на гражданското общество, гражданите сами да изказват, да изразяват своето мнение, да дават своите позиции. Аз приветствам тази инициатива", каза още той. "Освен че имаме изключително висока активност, има и много препоръки. На третия въпрос, който беше препоръчителен, ще обобщим данните и ще ги предоставим до часове. Там имаме над 1000 предложения, които до момента трябва да бъдат реализирани. Това е изключително полезно", каза кметът на града Паунов. Според него референдумът е показал, че Кюстендил има едно гражданско ядро, което във всеки един момент е готово да отстоява своите позиции и то не само когато има заплаха, а и в градивен план. Петър Паунов посочи още, че резултатът от референдума е зелена светлина за кандидатурата му за кмет на Кюстендил. Освен питането дали Паунов отново да се кандидатира, по време на референдума жителите на Кюстендил са отговорили и на още два въпроса. Първият от тях е: "Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил?". Второто питане е: "Какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил?". Отговорите и на двата въпроса още не са уточнени, а резултатите официално ще излязат във вторник.

Референдум в Кюстендил "подтиква" кмета Петър Паунов за нов мандат

http://www.mediapool.bg/referendum-v-kyustendil-podtikva-kmeta-petar-paunov-za-nov-mandat-news236296.html

Кметът на Кюстендил Петър Паунов е получил 5147 гласа "за" и 192 "против" издигането му за нов мандат на референдум, провел се в неделя. По останалите два въпроса в местното допитване резултати ще има във вторник. То беше инициирано от партиите, които подкрепиха Паунов за настоящия му мандат - коалиция "Кюстендил", която включва СДС, Български демократичен форум, новото ОДС, Национално движение за стабилност и възход, "Новото време", ВМРО-НИЕ, "Нова сила", "Единна народна партия", "Българска нова демокрация", Съюз на патриотичните сили "Защита" и "Движение Гергьовден". Самият Паунов обяви в началото на миналия месец, че ще прецени дали се кандидатира отново за кмет на града, след като провери общественото мнение в общината. Още тогава се очакваше, че допитването ще покаже "желанието на неговите съграждани" той отново да участва в надпреварата за кметското място. На изборите през 2011 г. от общо 57 062 избиратели броят валидни бюлетини е 28 461, като Паунов беше избран още на първи тур с 15 494 гласа, или 52.94%. Гласуването на референдума е протекло в 83 секции, разположени в града и съставните села, в които всеки е можел да гласува, с изключение на жителите на ромската махала в Кюстендил. Паунов каза, че не се притеснява, че недопускането на ромското население може да повлияе на резултата на предстоящите местни избори. Секциите са били отворени до 20.30 ч. Според председателя на общинския съвет Иван Андонов общественото допитване е събитие, показващо развитието на гражданското общество. "Кюстендил в това отношение винаги е бил сред първите градове. Мисля, че едно такова допитване може да допринесе много за демокрацията и развитието на гражданското общество, гражданите сами да изказват, да изразяват своето мнение, да дават своите позиции. Аз приветствам тази инициатива", каза още той. "Освен че имаме изключително висока активност, има и много препоръки. На третия въпрос, който беше препоръчителен, ще обобщим данните и ще ги предоставим до часове. Там имаме над 1000 предложения, които до момента трябва да бъдат реализирани. Това е изключително полезно", каза кметът на града Паунов. Според него референдумът е показал, че Кюстендил има едно гражданско ядро, което във всеки един момент е готово да отстоява своите позиции и то не само когато има заплаха, а и в градивен план. Петър Паунов посочи още, че резултатът от референдума е зелена светлина за кандидатурата му за кмет на Кюстендил. Освен питането дали Паунов отново да се кандидатира, по време на референдума жителите на Кюстендил са отговорили и на още две екзотични въпроса. Първият от тях е: "Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил?". Второто питане е: "Какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил?". Отговорите и на двата въпроса още не са уточнени, а резултатите официално ще излязат във вторник.

Община Казанлък премахна рядък вид кестени в парка "Розариум" (видео)

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/07/06/2567452_obshtina_kazanluk_premahna_riaduk_vid_kesteni_v_parka/?ref=rss




Община Казанлък е разрешила отрязването на няколко диви кестена в парк "Розариум".

Дърветата са част от новия плочник, изграден за хиляди левове, като част от реконструкцията на парка преди година. Това означава, че най-вероятно ще бъдат премахнати и новите плочки, коментира БГНЕС.

През месец юни Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 500 хиляди лева по бюджета на община Казанлък за 2015 г. за изграждане на музея на розата.

В...

Запознайте се с близнаците с различен цвят на кожата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zapoznajte-se-s-bliznacite-s-razlichen-cviat-na-kozhata-6038959

Близнаците са се появили на бял свят през октомври 2011 г. Първоначално двете момченца изглеждали напълно еднакво. Разликите във външния вид се проявили на шестата седмица след раждането им.

Инспектор в сектор „Пробация“ в ГД „Изпълнение на наказанията“ е задържан за подкуп

http://press.mvr.bg/NEWS/news150706_04.htm

Разследването на  служители на ГД “Национална полиция” е проведено под ръководството на Софийска градска прокуратура

Кредитните милионери в КТБ ясни до часове

http://petel.bg/Kreditnite-milioneri-v-KTB-yasni-do-chasove__118499

Кредитните милионери от КТБ лъсват до часове, като това може да стане още утре.  Очаква се във вторник парламентарната комисия за...

4 години затвор за грабеж на 2 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4857283

Окръжният и Апелативният съд във Велико Търново са постановили 4 години затвор за 27-годишен ром от Павликени за грабеж на 2 лв. Рецидивистът отнесъл строгото наказание заради предишни общо 20 присъди и криминални регистрации.
Преди година и половина злосторникът нападнал старица в дома ? и я заплашил, че ако не си даде парите ще бъде заклана.
Окръжният и Апелативният съд във Велико Търново са постановили 4 години затвор за 27-годишен ром от Павликени за грабеж на 2 лв. Рецидивистът отнесъл строгото наказание заради предишни общо 20 присъди и криминални регистрации. Преди година и половина злосторникът нападнал старица в дома ? и я заплашил, че ако не си даде парите ще бъде заклана.

Селскостопанските храни съставляват 7,2% от общия износ на ЕС към трети страни

http://www.investor.bg/evropa/334/a/selskostopanskite-hrani-systavliavat-72-ot-obshtiia-iznos-na-es-kym-treti-strani-198089/

Въпреки ембаргото Русия е вторият по големина партньор по отношение на износа на храни от европейските производители

Откриха редица нарушения в агенцията за борба с градушките

http://www.moreto.net/novini.php?n=294362

Сметната палата извърши одит за съответствие при финансовото управление на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2013 г. Разходите за заплати и възнаграждения по трудови и служебни правоотношения в агенцията са в рамките на утвърдените бюджетни средства.

Москов обеща повече пари за спешност на големите болници

http://www.mediapool.bg/moskov-obeshta-poveche-pari-za-speshnost-na-golemite-bolnitsi-news236295.html

Здравният министър Петър Москов обяви в понеделник, че правителството ще увеличава занапред парите за спешност на големите болници. При посещението си във варненската болница "Света Анна" Москов обясни, че именно това е целта на спешния пакет, който трябва да заработи от догодина и да покрива лечението на спешните случаи, независимо дали става въпрос за осигурени пациенти или не. Засега обаче не се знае с каква сума държавата ще застане зад спешния пакет. Москов съобщи, че здравното министерство ще отпусне 200 000 лева на "Света Анна" за закупуване на апаратура за спешното й отделение, което предстои да бъде ремонтирано. "Да кажем, че "Света Анна" е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес, е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на "Св. Анна", посочи Москов. Той се надява решенията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат ясно ориентирани към това големите структуроопределящи областни, университетски болници да получат допълнително финансиране. По думите му, за тях има пари в бюджета на касата. Москов за пореден път заяви, че общините трябва да поемат отговорност за своите болници, а не да разчитат за това на държавата. Според него е безкрайно удобно да се говори за това, че държавата трябва да се грижи за тях, но ако тя прави това, то тогава трябва да има права върху собствеността и начина на управление. "Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност. Кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката към кметството, за новите си автомобили, например, ами да каже - ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", коментира Москов. Москов изрази надежда, че до края на юли парламентът ще гласува промените в Закона за лечебните заведения. По думите му темата за приватизацията и привличането на частни капитали болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии. Според него обаче не е изключено въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година. За идеята медицинските сестри да бъдат задължавани да практикуват няколко години първо в родината си и едва след това да имат право да работят в чужбина, министър Москов посочи, че вече се извършва правен анализ доколко е възможна такава стъпка. "Ясно е, че произвеждаме кадри, които се реализират изключително успешно навън, а у нас се оформя дефицит", каза Москов. По думите му, ако правният анализ не покаже противоречия с европейското законодателство и директиви, не е изключено да се вземат такива мерки.

Близо 18 000 напуснали училище за година

http://www.cross.bg/nayki-broii-sredstva-1472575.html

/КРОСС/Близо 18 000 от общо 745 516 ученици у нас са прекъснали образованието си през миналата учебна година (604 481 са записаните в общообразователни, а 141 035 в професионални училища - б.р.). Това е една от най-тревожните констатации, публикувани от просветното министерство в доклада за изпълнение на стратегията за учене през целия живот. Най-честите причини, поради които младите хора се отказват преждевременно, са свързани с липса на средства за учебници, обувки и облекло. Особено притеснителна е ситуацията в Северозападна България - всеки пети отпаднал е именно от най-бедния район на страната. Според статистическите данни на НСИ за 10-годишен период (2004/2005 - 2013/2014) напусналите са 220 200, пише "Преса". Не само учениците, но и студентите у нас намаляват, отчита още докладът. Причината за това не е само в демографската криза, а и в увеличаващия се брой тийнейджъри, които избират образование в чужбина. Въпреки рекламираните усилия да се привлекат повече студенти в точните науки, техният брой остава критично нисък. От 245 900 записани в степен бакалавър в направление „Природни науки" учат 0,7% от студентите, в „Математика и статистика" - 0,2%. „Технически науки и професии" следват 15% от бъдещите висшисти. В момента екипът на министър Тодор Танев обмисля въвеждане на нова мярка за привличане на повече младежи в дефицитните специалности

Китай се успокои след срива на фондовите борси в страната

http://econ.bg/Новини/Китай-се-успокои-след-срива-на-фондовите-борси-в-страната_l.a_i.683200_at.1.html

Китайските ключови индекси показаха сигнали за стабилизиране в понеделник (6 юли) с ръст от около 3%, след сериозния срив в края на миналата седмица....

Правят военни лодки “Калашников”

http://www.cross.bg/borda-vuzmozhnost-lodka-1472574.html

/КРОСС/ “Калашников” за първи път показаха своите нови военни щурмови лодки по време на Международното изложение за морска защита (IMDS 2015) в Санкт Петербург, пише RT. Компанията даде възможност на присъстващите да се качат на борда на лодките и да ги разгледат. Посетителите имаха възможност да видят десантната лодка BK-10, BK-9 – предназначена за подкрепа и BK-16, която е многоцелева амфибийна лодка. Персоналът дори даде възможност на някои от посетителите да разгледат новите картечници, монтирани на борда. Друго нововъведение при лодките е, че всички те са оборудвани с безпилотни дронове, които могат да излитат директно от борда. Изложението се проведе от 1 до 5 юли и на него бяха представени над 30 руски военни кораба. „За първи път Калашников представя единна бойна група от многоцелеви лодки с модерни оръжейни системи, както и най-новите разработки в областта на безпилотните летателни апарати (UAV), които имат способността да излитат от палубата на лодката”, споделят от компанията. Концернът “Калашников” показа BK-16 – многоцелева амфибия с боен модул с дистанционно управление и леки разузнавателни дронове на борда си. Тя е проектирана за операции в крайбрежни зони и подкрепа при нападение. BK-10 е проектирана да превозва отряди от до 10 войници, да провежда операции в крайбрежни зони и да предоставя огнева поддръжка

СУ с нова магистърска програма - "Църква и медии"

http://education.actualno.com/SU-s-nova-magistyrska-programa---Cyrkva-i-medii-news_482854.html

Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започва от академичната 2015/2016 година прием на студенти в новата магистърска програма „Църква и медии". Студенти могат да станат всички, които проявяват интерес към църковното благовестие в дигитална среда и към публичната комуникация на християнските ценности. Завършилите бакалавърска степен богослови ще преминат два семестъра обучение по интердисциплинарни теми, свързани с църковната журналистика и медиен а

Ципрас разговаря с Меркел и Путин

http://balkani.actualno.com/Cipras-razgovarja-s-Merkel-i-Putin-news_482857.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който се е съгласил Атина да представи предложения за реформи по време на срещата на еврозоната във вторник. Това съобщава източник от гръцкото правителство, предаде БГНЕС. "Те са се съгласили премиерът да представи предложенията на гръцкото правителство по време на срещата", казва източникът. По-рано пак в телефонен разговор Ципрас обсъди с руския премиер Владимир Путин резултатите от референ

Заловиха пиян, задигнал БМВ на гурбетчия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4857275

Полицията в Монтана спипа пиян шофьор зад волана на мощна кола. Малко след залавянето на гуляйджията се оказало и че автомобилът е откраднат, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Към 6.20 часа в неделя патрул на КАТ спрял край Монтана БМВ 523. Шофьорът Борис Н./27 г./ от село Габровници изглеждал доста неадекватен и проверката с дрегер
Полицията в Монтана спипа пиян шофьор зад волана на мощна кола. Малко след залавянето на гуляйджията се оказало и че автомобилът е откраднат, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Към 6.20 часа в неделя патрул на КАТ спрял край Монтана БМВ 523. Шофьорът Борис Н./27 г./ от село Габровници изглеждал доста неадекватен и проверката с дрегер

Откриха канабис в дом в Кранево

http://pik.bg/откриха-канабис-в-дом-в-кранево-news361097.html

Откриха канабис в дом в Кранево

Канабис беше намерен и иззет в частен дом в Кранево, съобщиха от полицията.

Находката е намерена по време на полицейска проверка, извършена на 5 юли.

В хода на проверката са установени и иззети полиетиленови пликове и стъклен буркан със суха тревна маса с общо тегло 30 грама. При извършения полеви тест, сухата тревна маса е  реагирала на наркотичното вещество канабис.

Работата по случая продължава по описа на РУ на МВР в Албена.

ПИК TV: Сектор "Г": Елитът е там, където е ЦСКА

http://pik.bg/пик-tv-сектор-г-елитът-е-там-където-е-цска-news361090.html

ПИК TV: Сектор "Г": Елитът е там, където е ЦСКА

"Сектор Г и всички други неорганизирани фенове на ЦСКА стоим твърдо зад отбора, това си е нашият отбор и винаги ще бъде подкрепян, където и да играе. Елитът е там, където е ЦСКА", обявиха днес представители на организираните привърженици на "червените" на пресконференция.

Говорителят на Фенклуб Сектор Г Павел Маринов, представителят на "Animals" Миро Василев и Мартин Медаров от "Офанзива" говориха в Пресклуб България за ситуацията в ЦСКА и предстоящото участие на тима във В група.

"Сектор Г и всички други неорганизирани фенове на ЦСКА стоим твърдо зад отбора, това си е нашият отбор и винаги ще бъде подкрепян, където и да играе. Ние сме твърдо зад отбора, както винаги сме били и винаги ще бъдем, независимо от тези тежки моменти. Имаше период от време, в който нямаше никаква информация, нямаше яснота какво ще става. Ние никога не сме се отказвали от ЦСКА, това няма как да стане, това трябва да е ясно на абсолютно всички. Елитът е там, където е ЦСКА", заяви Маринов.

"Това ще бъде една от основните ни задачи – да бъдем един доста сериозен коректив към това, което се случва в момента и това, което е дадено като някакви обещания за развитието на клуба. От друга страна ние можем единствено да наблюдаваме и да даваме нашето мнение, ние няма как да се бъркаме в управлението на клуба. Това не е наша работа, нашата работа е да подкрепяме клуба. Но наистина този път ще има едно сериозно наблюдение, ще бъдем коректив, ще гледаме каквото можем да сме Ви в помощ. Този собственик, който се нае с една изключително тежка задача да стабилизира и да възроди ЦСКА. Ние силно се надяваме, че самият той няма да допусне да има такива течове и харчове, които са необясними в повечето случаи", допълни той.

"За разделение и дума не може да става. ЦСКА продължава съществуването си, нищо, че е във В група. Ние бяхме готови да приемем и А окръжна, просто не искахме да има сливания с други отбори, за 100 години напред да ни се натяква, че това не е ЦСКА, а Локо София. От тая гледна точка не искахме обединения и взимане лиценза на други отбори. Хората, които искаха да гледат ЦСКА на всяка цена в А група, тези хора ще трябва сега да подкрепят отбора във В група. Това е нашият ЦСКА, той е един и всички трябва да бъдем зад него", каза още Маринов.

"За нас съдийството във В група не би трябвало да е никакъв проблем. Ако искат с 6 съдии да викат да свирят срещу нас, ние трябва във всеки мач да бием с разлика там. Играем с някакви отбори, да не ги обиждам, но са далеч под нашето ниво. Аз твърдя, че този отбор, който ЦСКА ще има във В група, с лекота ще завърши в първата петица на А група. Не знам колко е лошо съдийството във В група, но през години съм виждал скандално съдийство в А група. Едва ли ще се сблъскаме с нещо по-различно", сподели Василев.

Дянков: Имаше натиск върху ГЕРБ за преизбирането на Искров в БНБ

http://www.mediapool.bg/dyankov-imashe-natisk-varhu-gerb-za-preizbiraneto-na-iskrov-v-bnb-news236294.html

ГЕРБ са били поставени под натиск, за да изберат Иван Искров за втори мандат начело на БНБ през юли 2009 г., твърди бившият финансов министър Симеон Дянков. "До последния ден, в който вървеше този дебат, друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор. Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ”, каза Дянков в понеделник пред бТВ. Христов обаче не е избран, тъй като в парламента са станали промени. Дянков отказа да каже откъде е дошъл натискът, на който спечелилата тогава изборите партия ГЕРБ не е могла да устои. "Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството, успя да направи тази промяна в последния момент”, посочи Дянков без да казва имена. "Вижте кои бяха активните хора в парламента по това време...Не е вярно, че Европейската централна банка е искала Искров да остане. Натискът за него бе извън Европа", добави бившият финансов министър. Управителят на БНБ Иван Искров преизбран за втория си мандат на два пъти. Първо това стана при мнозинството на тройната коалиция при силни възражения от страна на тогавашната опозиция ГЕРБ. След изборите, когато вече ГЕРБ бяха първа политическа сила и поеха управлението, Искров сам подаде оставка с аргумента, че има нарушение в процедурата, а мнозинството отчете акта му като "достойна постъпка". В последствие кандидатурата му бе гласувана с внушителната подкрепа на ГЕРБ, БСП и ДПС. Въпреки въпросите, бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ не пожела да обяви името на влиятелната парламентарна фигура. "Сравнително явно е през 2009 г. кои бяха активните хора в парламента”, каза той. Според него кризата с КТБ е изцяло грешка на Искров: "Той и екипът му имаха една-единствена задача - да пазят банковата стабилност, и не се справиха. Ако банкерите и политиците са ангели, то от шеф на БНБ изобщо няма нужда". През 2009 г. активите на КТБ растат, но в първите две тримесечия, когато все още на власт беше правителството на Сергей Станишев, каза още Дянков. Иван Искров подаде оставка в края на миналия месец, след като цяла година след срива на КТБ бе подканян да направи това. Мандатът му изтича през октомври, но парламентът вече стартира процедура за избор на нов управител на БНБ, който се очаква да бъде гласуван тази седмица.   Смяната на върха на БНБ очевидно развърза езиците. Самият Искров заговори за скрити схеми, които провалили спасяването на КТБ. Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ, така че парите си да получат и вложителите със суми над законово гарантираните 196 хил. лв., коментира той през уикенда в интервю пред "24 часа". Това можеше да стане при реализирането на плана, при който добрите активни на банката се отделят в банка ”Виктория”, което обаче изискваше законови промени, твърди Искров.   Депутати от БСП, Патриотичния фронт, ДПС и "Атака" събраха подписи, за да атакуват пред Конституционния съд процедурата по избор на гуверньор, която не дава право на отделни народни представители да номинират кандидати, а това можеха да правят само парламентарни групи и независими депутати. Въпреки това управляващите смятат да не спират процедурата.   От думите на шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) стана ясно, че дискусиите около допустимостта на процедурата http://www.mediapool.bg/izborat-na-shef-na-bnb-nyama-da-bade-spryan-zaradi-osporvaneto-mu-news236110.html няма да доведат до прекратяването на избора.   Фаворит за поста е номинацията на ГЕРБ и РБ - експертът от МВФ Димитър Радев.

Американски фенове видяха отмъщение за Пърл Харбър в победата над Япония на футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/06/2567428_amerikanski_fenove_vidiaha_otmushtenie_za_purl_harbur/?ref=rss


Някои американски фенове направиха историческа препратка и видяха в победата на САЩ над Япония на финала на световното първенство по футбол за жени отмъщение за атаката на Пърл Харбър през 1941 г. 

САЩ стана първият отбор, който печели три световни титли при жените след успеха с 5:2 над японките във Ванкувър в неделя вечерта. Милиони фенове използваха социалните мрежи, за да изразят радостта си. 

Но не всички споделяха радостни чувства. Някои искаха да припомнят за атаката...

Варненски свещеник: Църквата не може да признае еднополовите бракове

http://www.moreto.net/novini.php?n=294367

Църквата е лоното на вярващите хора и в никакъв случай не може да признае еднополовите бракове. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна варненският свещеник отец Василий Шаган. Той посочи, че друг е въпросът, че от страна на тази култура има сериозен натиск и спрямо църквата в отделни стани, където има искания и има дори осъдени свещеници в някои европейски страни, те да бъдат венчани по религиозния обред, а нито една религия, която уважава себе си и е традиционна в Европа, все още до колкото аз знам, не е приела това нещо и едва ли ще приеме.

Варуфакис: Подадох оставка, за да помогна на Ципрас (цялото изявление)

http://www.cross.bg/gurtziya-ne-tzipras-1472573.html

/КРОСС/ „Смятам, че е мой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва - така, както прецени за добре - капитала, който гръцкият народ ни предостави с вчерашния референдум. Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите", добавя Варуфакис. „Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях наясно с несъгласието на някои участници в Еврогрупата и други „партньори" с присъствието ми на преговорите", пише Варуфакис. Според вече бившият гръцки финансов министър, премиерът Ципрас е преценил, че „това ще му помогне да постигне по-лесно съгласие". „По тази причина напускам министерския пост днес", пише още той и подчертава, че ще помага на своя наследник. В понеделник Юнкер ще има конферентна връзка с Доналд Туск, Йерун Дейселблум и председателя на ЕЦБ Марио Драги. Опозиционният лидер Самарас подаде оставка. Междувременно лидерът на главната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация" бившият премиер Андонис Самарас подаде оставка от поста си, след масовото „Не!", съобщиха световните агенции. „Разбирам, че нашата партия има нужда от ново начало. Считано от днес, аз подавам оставка от ръководството на Нова демокрация", заяви Самарас в телевизионно обръщение. Той беше премиер в пика на криза, от юни 2012 до януари 2015 г., когато беше победен от настоящия премиер Алексис Ципрас

Варуфакис: Подадох оставка, за да помогна на Ципрас (цялото изявление)

http://www.cross.bg/gurtziya-tzipras-samaras-1472573.html

/КРОСС/ „Смятам, че е мой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва - така, както прецени за добре - капитала, който гръцкият народ ни предостави с вчерашния референдум. Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите", добавя Варуфакис. „Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях наясно с несъгласието на някои участници в Еврогрупата и други „партньори" с присъствието ми на преговорите", пише Варуфакис. Според вече бившият гръцки финансов министър, премиерът Ципрас е преценил, че „това ще му помогне да постигне по-лесно съгласие". „По тази причина напускам министерския пост днес", пише още той и подчертава, че ще помага на своя наследник. В понеделник Юнкер ще има конферентна връзка с Доналд Туск, Йерун Дейселблум и председателя на ЕЦБ Марио Драги. Опозиционният лидер Самарас подаде оставка.Междувременно лидерът на главната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация" бившият премиер Андонис Самарас подаде оставка от поста си, след масовото "Не", съобщиха световните агенции."Разбирам, че нашата партия има нужда от ново начало. Считано от днес, аз подавам оставка от ръководството на Нова демокрация", заяви Самарас в телевизионно обръщение. Той беше премиер в пика на криза, от юни 2012 до януари 2015 г., когато беше победен от настоящия премиер Алексис Ципрас

Разпродажби на БФБ в първите часове на търговията в понеделник*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/razprodajbi-na-bfb-v-pyrvite-chasove-na-tyrgoviiata-v-ponedelnik-198090/

Въпреки сравнително ниския оборот до обяд основните индекси бележат понижения в унисон с реакцията на световните пазари заради случващото се в Гърция

3 сватби по време на опера на Античния театър

http://pik.bg/3-сватби-по-време-на-опера-на-античния-театър-news361095.html

3 сватби по време на опера на Античния театър

На 16 юли т. г. на Античния театър в Пловдив три влюбени двойки ще кажат официално "да" и ще разменят брачни халки в самото действие на операта "Любовен еликсир", съобщиха от Пловдивската опера.

Чудесната идея е на режисьора Нина Найденова, която дълго време събира смелост да осъществи проекта. В сюжета на операта двама млади влюбени търсят кураж да признаят, че се обичат. Целта на екипа е да превърне спектакъла в истински празник на любовта.

След анонс във facebook желание да сключат истински брак заявиха близо 40 двойки като на среща бяха поканени 27 от тях. След попълване на анкетни карти и събеседване с режисьора и с психолог, бяха избрани три двойки, който желаят да изживеят незабравима сватба пред хилядна публика и с участието на целия състав на операта.  

Десислава Накова и Димитър Митев, Цветанка Кърджалийска и Владимир Гаголевичин, Преслава Златанова и Росен Христов ще си разменят брачни халки в присъствието на служебно лице от Дом на младоженците, докато оркестърът свири Сватбения марш, а хорът пее "Многая лета".

Изнесеният ритуал, който ще е вплетен в самото действие на операта, е новост както за общинската администрация, така и за младоженците, които ще репетират редом до солистите Яница Нешева, Марк Фаулър, Петър Данаилов, Светлана Иванова и Евгений Арабджиев. Отправена е покана към кмета инж. Иван Тотев лично да бракосъчетае влюбените двойки.

Диригентът Диан Чобанов и хореографът Боряна Сечанова изявиха готовност да кумуват на младоженците, а художникът на костюмите Яна Дворецка трескаво подотвя допълнителни булчински рокли.

За тържеството на сцената е осигурено достатъчно количество "любовен еликсир", както и редица изненади и подаръци за брачните двойки. От публиката на Античния театър се очаква да скандира "Горчиво" и бурно да аплодира изпълнителите и младите влюбени.

Спетакълът "Любовен еликсир" с истинска сватба на Античния театър е част от проргамата Opera Open Light на Държавната опера в Пловдив. Билети се продават на касата в Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Вадят контрабандни цигари от климатик и аптечка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857263

Екзотичните похвати за трафик на нелегални цигари от Турция през ГКПП Капитан Андреево продължават. 290 контрабандни кутии от марките
Екзотичните похвати за трафик на нелегални цигари от Турция през ГКПП Капитан Андреево продължават. 290 контрабандни кутии от марките "ASHIMA" и "OME" бяха извадени от тайник в резервоар на климатичната инсталация на автобус, съобщи митница Свленград. Инспекторите се усъмнили в изрязания резервоар за конденз на охладителната инсталацията.

България трябва да се възползва от ситуацията в Гърция, заяви Радан Кънев

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/06/2567444_bulgariia_triabva_da_se_vuzpolzva_ot_situaciiata_v/?ref=rss


Резултатът от референдума в Гърция е лош за България, защото един изключително важен съсед - и геополитически, и икономически, остро се дестабилизира, заяви на пресконференция в Добрич съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде БТА

"Надявахме се, че резултатът няма да е такъв, но това е избор на гръцките граждани, не наш. Във всеки един план дестабилизацията на една важна за нас държава като Гърция е лоша новина. Същевременно трябва да сме...

ДДС по света - от 15 до 27%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4856095

Близо 1 млрд. лв. влизат в хазната средно за година от ДДС. С косвения данък се облагат стоки, услуги и сделки. Той е един от най-бързите инструменти за управление на данъчните приходи и за влияние върху потреблението.
Тъй като данъкът е некумулативен и се начислява еднократно върху крайната цена на стоката или услугата,
Близо 1 млрд. лв. влизат в хазната средно за година от ДДС. С косвения данък се облагат стоки, услуги и сделки. Той е един от най-бързите инструменти за управление на данъчните приходи и за влияние върху потреблението. Тъй като данъкът е некумулативен и се начислява еднократно върху крайната цена на стоката или услугата,

Държавата не е възстановила 113,6 милиона лева ДДС на фирмите

http://www.moreto.net/novini.php?n=294363

Към 31 май 2015 г. невъзстановеният данък добавена стойност от държавата към фирмите е в размер на 113,6 милиона лева. Това се посочва в писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, с който БГНЕС разполага. "Невъзстановеният данъчен кредит е на лица, по отношение на които са започнали ревизионни производства, като в тези случаи данъкът се възстановява след приключване на ревизионното производство", уточнява Горанов и уверява, че НАП спазва стриктно сроковете за възстановяване на ДДС.

Асланов за Фрог: Близнашки скача от цвят на цвят за себеизява

http://frognews.bg/news_94229/Aslanov-za-Frog-Bliznashki-skacha-ot-tsviat-na-tsviat-za-sebeiziava/

Изненадан съм, но не прекомерно, че Близнашки се е съгласил да бъде издигнат от ДПС за президент. Той не е единственият в нашата политика, който да се издига от друга партия. Заради себеизявата е готов да скача от цвят на цвят, докато получи своето. Мислех си, че след като е написал в CV-то, че е бил министър–председател ще се успокои, но очевидно иска още, коментира за Фрог нюз социологът Юрий Асланов.

В Кюстендил на референдум кметът получи 5147 гласа "за" и 192 "против" кандидатурата му за нов мандат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/06/2567412_v_kjustendil_na_referendum_kmetut_poluchi_5147_glasa/?ref=rss


Кметът на Кюстендил Петър Паунов е получил 5147 гласа "за" и 192 "против" издигането му за нов мандат на референдум, провел се в неделя. Все още не е известно дали той ще се включи в изборите наесен, съобщава "Фокус". По останалите два въпроса в референдума резултати ще има във вторник.

Допитването беше инициирано от партиите, които подкрепиха Паунов за този мандат - коалиция "Кюстендил", която включва СДС, Български демократичен форум, новото ОДС, Национално движение за стабилност и...

Хванаха извършителите на две кражби

http://pik.bg/хванаха-извършителите-на-две-кражби-news361089.html

Хванаха извършителите на две кражби

Криминалисти от Крумовград разкриха извършителите на две кражби от търговски обекти. След подаден сигнал за кражба на машина за кафе, хранителни стоки и алкохол от кафе-аперитив в село Чал са били организирани издирвателни действия, при които полицаите стигнали до М.Р. /18 г./ и 16-годишен.

Част от откраднатите стоки били намерени и иззети. Извършителите са задържани в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство.

В неделя бил подаден сигнал за кражба на 600 лв. от хранителен магазин в Крумовград, след като на обекта било счупено стъкло на прозорец.

Дежурна оперативна група направила оглед и след издирвателните действия бил задържан извършителят на деянието - Х.С. /21 г./. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава.

 

Министър Ангелкова: Летният туристически сезон върви с 20% спад

http://petel.bg/Ministar-Angelkova--Letniyat-turisticheski-sezon-varvi-s-20--spad__118497

Летният туристически сезон в България върви с 20% спад спрямо миналата година. Това призна министърът на туризма Николина Ангелкова на...

Иракски самолет бомбардира случайно Багдад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/06/2567435_irakski_samolet_bombardira_sluchaino_bagdad/?ref=rss


Бомба е паднала от иракски военен самолет Су-25 и е избухнала в източната част на Багдад в понеделник поради "технически проблем", убивайки най-малко седем души, предаде агенция "Франс прес", цитирайки представители на иракската армия.

"Една от бомбите е била заседнала поради технически проблем и по време на връщането на самолета към базата тя е паднала в жилищен квартал в Багдад", гласи изявление на говорителят по сигурността бригаден генерал Саад Маан.

Длъжностни лица...

Парламентарният шеф поиска съдебната ни система да е независима и справедлива

http://www.cross.bg/sudebnata-sistema-vlast-1472572.html

/КРОСС/Промяна в Конституцията трябва да има, а конституционният модел на ВСС е само част от онова, което трябва да се промени. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на кръгла маса на тема "Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени" в Съюза на юристите в България. Тя отбеляза, че темата се дискутира в момент, в който българските граждани имат усещането за недостатъчно справедлив съд и правораздаване, а институциите на Европа отправят препоръки за промяна в начина, по който функционира съдебната власт. Според Цачева мнението на възможно най-много специалисти е важно да се чуе, за да може дебатът в парламента да завърши по начин, който удовлетворява максимално широк кръг. Цачева поиска днешният дебат да не върви по плоскостта дали Велико или обикновено Народно събрание може да извърши промените. Така или иначе промяна трябва да има, категорична е председателката на парламента. Съдебната система е в основата на привличането на чуждестранни инвестиции, смята Цачева. Добрата данъчна система била само част от процеса на привличането на чуждестранен ресурс. Парламентарният шеф поиска съдебната ни система да е независима и справедлива. Мненията на редица експерти дали Конституцията трябва да се промени се чуха за пореден път на кръглата маса

Хванаха военен да кара мотопед пиян

http://pik.bg/хванаха-военен-да-кара-мотопед-пиян-news361084.html

Хванаха военен да кара мотопед пиян

41-годишен мъж от Казанлък е заловен да управлява мотопед "Chunian", без регистрационен номер и след употреба на алкохол - 1,25 промила, в село Горно Сахране.

Водачът е военнослужещ, поради което е уведомена Военна полиция - Пловдив. Съставен му е акт за установено административно нарушение.

За пътен инцидент с участието на пешеходка съобщават още от полицията. Лек автомобил "Фолксваген Поло", управляван от 46-годишен мъж, се е движил назад и е блъснал преминаващата зад автомобила 46 - годишна жена. Инцидентът е станал в Раднево. Водачът е откарал пострадалата в Спешния център, където е обслужена амбулаторно. Освободена е за домашно лечение, без опасност за живота. Водачът е тестван за употреба на алкохол, като резултатът му е отрицателен. Съставен му е акт за установено административно нарушение и протокол за ПТП.

Спешно търсят кръв за наръганата Галя от Бургас

http://www.bnews.bg/article-137842

Заради множеството прободни ранни на жената е необходимо да бъде прелято голямо количество кръв.

Задържаха свищовлия, плашил с убийство приятел заради 5 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4857257

49-годишен мъж от Свищов е задържан след като се заканил да убие свой приятел по чашка заради 5 лв. Разпрата станала около 19,30 часа в събота.
В злополучната вечер С.С. отишъл на гости на 23-годишен мъж, който живеел на фургон в покрайнините на крайдунавския град. Двамата мъже захванали да се черпят. След като пийнали порядъчно, С.С.
49-годишен мъж от Свищов е задържан след като се заканил да убие свой приятел по чашка заради 5 лв. Разпрата станала около 19,30 часа в събота. В злополучната вечер С.С. отишъл на гости на 23-годишен мъж, който живеел на фургон в покрайнините на крайдунавския град. Двамата мъже захванали да се черпят. След като пийнали порядъчно, С.С.

Полицията премахна барикадите на протестиращите в Ереван

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/06/2567433_policiiata_premahna_barikadite_na_protestirashtite_v/?ref=rss


Полицията премахна издигнатите от протестиращите в Ереван барикади на булевард "Баграмян" в центъра на столицата, съобщава РБК. Цялото разчистване им отнело около десет минути, след което започнали да правят арести на демонстранти.

Към 12:40 местно време полицията започна да вдига барикадите от боклукчийски кофи на булеварда, като десет минути по-късно те бяха напълно премахнати. След това демонстрантите близо до полицията започнаха "седящ" протест, но полицаите арестуваха няколко...

Задният двор на МЗХ се превърна във фермерски пазар

http://pik.bg/задният-двор-на-мзх-се-превърна-във-фермерски-пазар-news361085.html

Задният двор на МЗХ се превърна във фермерски пазар

Задният двор на Министерство на земеделието и храните се превърна във фермерски пазар, където производителите бяха изложили продуктите си и всеки желаещ може да ги опита и закупи.

Изложителите тази година са двойно повече от миналата. Сред тях са такива на овче и биволско кисело мляко, мед, айрян, сладка, както и краве и биволско сирене. Освен мобилните витрини за продуктите, известният готвач Ути Бъчваров беше измайсторил вкусни ястия, изцяло с фермерски български продукти. Може да опитаме директно, не само на бюрократична основа накъде отива България, каза Бъчваров. Таня Кулова от село Васил Левски, Карлово, която днес представи продукцията си от кисело биволско мляко, овче мляко и биволско, овче сирене, и биволски айрян, разясни, че възможност да се закупят нейните продуктите има на фермерски пазари в София и Пловдив, както и в самия цех, където се произвеждат, цитира БГНЕС

"Търсенето към фермерските продукти се е увеличило. Съдя за това по това, че клиентите се връщат, защото продуктите ни им харесват. Българинът вече търси истинското. Предимство да си купиш храна от фермерите, е това, че продукцията ни е чиста, 100 % без никакви консерванти", каза още Кулова.

Столичани се бунтуват срещу съседи, живеещи в гаражите си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857250

Столичани излизат на бунт срещу съседи, които не ползват гаража си за паркиране на автомобилите, а са го превърнали в място за живеене, съобщи Нова телевизия.
В закона изрично е записано - гаражът се ползва за паркиране на колата. Потвърждава го и главният архитект на София - Петър Диков: „Ако питате може ли да се разреши преустройството на гараж
Столичани излизат на бунт срещу съседи, които не ползват гаража си за паркиране на автомобилите, а са го превърнали в място за живеене, съобщи Нова телевизия. В закона изрично е записано - гаражът се ползва за паркиране на колата. Потвърждава го и главният архитект на София - Петър Диков: „Ако питате може ли да се разреши преустройството на гараж

Столичани се бунтуват срещу съседи, живеещи в гаражите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4857253

Столичани излизат на бунт срещу съседи, които не ползват гаража си за паркиране на автомобилите, а са го превърнали в място за живеене, съобщи Нова телевизия.
В закона изрично е записано - гаражът се ползва за паркиране на колата. Потвърждава го и главният архитект на София - Петър Диков: „Ако питате може ли да се разреши преустройството на гараж
Столичани излизат на бунт срещу съседи, които не ползват гаража си за паркиране на автомобилите, а са го превърнали в място за живеене, съобщи Нова телевизия. В закона изрично е записано - гаражът се ползва за паркиране на колата. Потвърждава го и главният архитект на София - Петър Диков: „Ако питате може ли да се разреши преустройството на гараж

Мемориалът на Холокоста в Милано и мигрантите

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/memorialyt-na-holokosta-v-milano-i-migrantite-6038956

Всяка нощ тук се посрещат между 30-35 мигранти, в по-голямата си част етиопци или еритрейц

Мемориалът на Холокоста в Милано и мигринтите

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/memorialyt-na-holokosta-v-milano-i-migrintite-6038956

Всяка нощ тук се посрещат между 30-35 мигранти, в по-голямата си част етиопци или еритрейц

Разследват лоши кредити на 24 клиенти в КТБ

http://www.cross.bg/krediti-svurzani-bankata-1472571.html

/КРОСС/Американската компания „Аликс партнърс" не спира с разследването на изчезналите милиарди от КТБ. През миналата седмица финансовите детективи са разгледали кредити на 24 клиенти на банката и свързани с тях лица. Продължава и събирането на доказателства, свързани с разследването. Това става ясно от отчета на синдиците на КТБ. „Аликс партнърс" бе наета да проследи финансовите потоци от КТБ и да помогне на синдиците да върнат в банката активи, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона и добрите практики. Ще се разследват и кредити към свързани лица, когато тези сделки са довели до влошаване на финансовото състояние. През есента на 2014 г. трите одиторски компании „Делойт Одит", „Ърнст и Янг" и „Афа" установиха, че при кредити към 82 фирми в общ размер 3,4 млрд. лв. липсват обезпечения или ако ги има, те са с пропуски. Според експертите с валидни обезпечения са едва 2% от обема на тези заеми. През миналата седмица е бил отворен архивът на централното управление на банката. Това е станало по искане на ГДБОП, които са търсили документи.  

Гръцкият бизнес призовава Ципрас за споразумение с кредиторите

http://www.mediapool.bg/gratskiyat-biznes-prizovava-tsipras-za-sporazumenie-s-kreditorite-news236293.html

Търговците и предприемачите в Гърция призовават премиера Алексис Ципрас да постигне споразумение възможно най-бързо, за да бъде предотвратен фалит на страната.   В открито писмо до Ципрас, цитирано от гръцките вестници, председателят на националната конфедерация по търговия и предприемачество Василис Коркидис призова за създаване на общ фронт в страната от здрави сили от предприемаческите среди и икономиката, така че да бъдат намерени решения на натрупалите се проблеми на гръцкия пазар.   В писмото търговци и предприемачи алармират, че загубите от затварянето на банките в Гърция са неизчислими, тъй като се е загубило доверието на търговците. Той предлага на премиера да покани на среща социалните партньори, работодателите и работещите, за да бъде изготвен обществен договор между тях, преди да отпътува за Брюксел, за да преговаря с европейските партньори.   Единственият начин да подсилим позицията си в Европа и да избегнем опасността от фалит, рухване на малките и средни предприятия и изпадане в международна икономическа изолация, е да бъде постигнат такъв обществен договор, смята Коркидис.

Стартира кампанията „Лято без риск“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294360

От днес до 10-ти юли се провежда кампанията „Лято без риск“, организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна, съобщиха оттам за Moreto.net. Целта на кампанията е превенция на рисковото поведение на младите хора и популяризиране на моделите на здравословен и пълноценен отдих.

Демокрацията, глупако!

http://www.euinside.eu/bg/comments/greece-referendum-democracy

Референдумът в Гърция приключи с очакван резултат - НЕ. И макар че тепърва предстои да се види какви ще са последиците от гласуването за самата Гърция и бъдещето на еврозоната, важно е да не пропускаме един много важен ефект от "Греферендума", както стана известен в Туитър. Както euinside прогно ...

Никой не иска да подкрепя страна, в която парите потъват

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/nikoj-ne-iska-da-podkrepia-strana-v-koiato-parite-potyvat-6038952

Ако в европейските страни идната неделя има референдум за нови помощи за Гърция, то отговорът със сигурност ще бъде още по-мощно „не“ от гръцкото, коментира германският в. „Ханделсблат“

Отрязаха застрашен вид кестени в Казанлък

http://pik.bg/отрязаха-застрашен-вид-кестени-в-казанлък-news361082.html

Отрязаха застрашен вид кестени в Казанлък

Неделна сеч на защитен дървесен вид разбуни духовете в социалните мрежи. В късния следобед на вчерашния ден от община Казанлък предприеха действия по отрязването на няколко диви кестена в парк "Розариум". Дърветата явно попадат в строителната площадка за новия музей на розата, за който правителството отпусна половин милион лева.

От снимките обаче се вижда, че дърветата са част от новия плочник, изграден за хиляди лева, като част от реконструкцията на парка преди година. Това означава, че най-вероятно ще бъдат премахнати и новите плочки, ако обаче това не се случи остава въпросът защо отсякоха дърветата. Или обратното, защо се руши нещо, направено преди година с парите на казанлъчани. Освен тези две тези, хората разискват и темата за унищожаването на рядък вид дърво, защитено със закон. Ето и някои от коментарите на гражданите:

"Какво се случва в този град, война срещу дърветата?! Какво и кому са виновни? Това е война срещу стърчането". "Бездушници! Нямам думи!". "По това време и ние бяхме в розариума. Жалко..., коментирахме с мъжа ми, че в цивилизована държава, никой не би позволил това да се случи. А по Дискавъри може би биха ги преместили". Сега теренът е чист - няма дървета, няма проблем. Друг е въпросът кой разреши премахването на дивия кестен. От видеото ясно се вижда, че дървото се бори за живота си дълго време. Ето какво пише в "Червената книга на България" за дивия кестен:

"Конски кестен - Aesculus hippocastanum L. Сем. Hippocastanaceae – Конскокестенови. Природозащитен статут. Застрашен. Балкански ендемит. Терциерен реликт. Дървото е с право, високо до 25 м стъбло, с мощна коренова система. Листата са дланевидноперести, дълги до 25 см и широки 20 cм; листчетата 5 – 7; 10 – 20 см дълги и 3 – 10 см широки, в основата клиновидни, приседнали. Съцветията конусовидни, метличести, дълги до 30 cm. Чашелистчетата 5, сраснали. След това унищожаване на три огромни кестена, популацията им със сигурност намалява и все по-стремглаво се отправят към изчезващите видове, а не към застрашените. /БГНЕС

Видео: Джон Лоутън стана лице на българската кампания срешу хепатит С с нова песен

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/07/06/2567423_video_djon_loutun_stana_lice_na_bulgarskata_kampaniia/?ref=rss


"Искаме само щастие"... се припява в новата песен на вокалиста на Юрая Хийп Джон Лоутън. Парчето е част от кампанията "841 гласа за хепатит С" на сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "ХепАктив" и беше представено миналата седмица. 841 - средно толкова хора умират от коварната болест в България всяка година по данни на Световната здравна организация. 
Видеото е под режисурата на Ваня Щерева и показва истинската история на човек, излекуван от вируса. Самият той е в главната роля в...

Иззеха голямо количество артикули от турчин на "Капитан Андреево"

http://pik.bg/иззеха-голямо-количество-артикули-от-турчин-на-капитан-андреево-news361080.html

Иззеха голямо количество артикули от турчин на "Капитан Андреево"

Полицаи иззеха голямо количество артикули от различни марки на ГКПП-Капитан Андреево от 46-годишен турски гражданин, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Хасково.

11 712 артикула от различни марки, защитени със закон на територията на Европейския съюз, са иззети на ГКПП-Капитан Андреево при проверка на товарен автомобил с румънска регистрация, управляван от 46-годишен турски гражданин. Образувано е досъдебно производство.

Варуфакис го няма - време е за сделка?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/varufakis-go-niama-vreme-e-za-sdelka-198078/

Изненадващата оставка на гръцкия финансов министър породи надежди, че най-накрая ще се стигне до сделка между Гърция и кредиторите

Децата от социалния център в Асеновград се учат на труд

http://asenovgrad.actualno.com/Decata-ot-socialnija-centyr-v-Asenovgrad-se-uchat-na-trud-news_482848.html

Две 16-годишни деца с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград помагат при работата в магазин за дрехи втора употреба. Това е част от трудовата терапия и социализацията на подрастващите, обясни директорът Манол Манолов пред кореспондента на Actualno.com за Асеновград. Дейността, която извършват децата в магазина, не е еднокртна. Те работят всеки понеделник в рамките на близо два часа. Целта на идеята е настанените в Центъра да бъдат запознати с трудовата дейност и да се в

Uber България ще обжалва решението на КЗК

http://society.actualno.com/Uber-Bylgarija-shte-objalva-reshenieto-na-KZK-news_482850.html

"UBER България ще обжалва решението на КЗК по жалбата, частично внесена срещу компанията от таксиметрова компания с цел да се ограничи конкуренцията и правото на избор на гражданите". Това заявява генералният мениджър на Uber България Димитър Радуков във връзка със санкцията, наложена на компанията от КЗК, предаде БГНЕС. Алтернативните видове транспорт като споделеното пътуване предлагат повече избор, което е добре за потребителите – конкуренцията винаги допринася за по-ниски цени и

"КВАДРАТ 500" вече може да се похвали с 31 хил. посетители

http://art.actualno.com/KVADRAT-500-veche-moje-da-se-pohvali-s-31-hil-posetiteli-news_482852.html

Малко повече от месец след официалното откриване на представителната експозиция на Национална галерия „Квадрат 500“ интересът на българи и чужденци към новия ни музей е все така изключително голям, съобщиха от министерството на културата. До момента Национална галерия „Квадрат 500“ е посрещнала  над 31 хиляди посетители. От галерията напомнят, че всеки втори четвъртък на месеца е обявен като ден за безплатен вход в Национална галерия „Квадрат 500“. Оча

Ангелкова: Летният сезон върви с 20% спад

http://society.actualno.com/Angelkova-Letnijat-sezon-vyrvi-s-20-spad-news_482853.html

Летният туристически сезон в България върви с 20% спад спрямо миналата година. Това призна министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция преди откриването на българо-италиански туристически форум, предаде БГНЕС. Ангелкова и министърът на културните ценности и туризма на Италия Дарио Франческини откриха форума заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, а преди него двамата министри дадоха брифинг за медиите. Приходите от туризъм за миналата година по данни на БНБ са били 6

Вижте как изглеждат певците ПРЕДИ и СЛЕД концерт (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/Vijte-kak-izglejdat-pevcite-PREDI-i-SLED-koncert-SNIMKI-news_482811.html

Фотографът Брендън Андерсен, който специализира в концертни изяви, е решил да улови атмосферата на живото изпълнение, правейки снимки на певци преди и след тяхната поява на сцената, пише Design Taxi. За целта Андерсън посещава изпълнения на музикалния фестивал Vans Warped Tour, организиран от едноименната компания-производител на спортно оборудване. Участващите в концерта групи като The Color Morale, To the Wind и др. не са особено известни, но интензивността, с която те се представят на сцена

Туризмът на Балканите - България хем е сред първите, хем е далеч от тях (Видео)

http://balkani.actualno.com/Turizmyt-na-Balkanite---Bylgarija-hem-e-sred-pyrvite-hem-e-dalech-ot-tjah-Video-news_482121.html

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предлагат възможност за хубаво изкараване - според вкуса и според възможностите. В серия от три статии Actualno.com представи на Вашето внимание как всяка държава на Балканите, както и Кипър, рекламира своите туристически достойнства, както и къде се намира в своеобразната класация от 1 до 13 съответната държава според броя на привлечените туристи. Време е да

Експерт: Кризата в Гърция се отразява на целия туризъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857233

Като цяло кризата в Гърция се отразява на целия туризъм. От европейски туроператори сме информирани, че средно дневно има около 50% откази на пътувания. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Институт за анализи и прогнози за туризъм Румен Драганов. Той отбеляза, че в същото време гръцките официални власти съобщават за 70% спад към
Като цяло кризата в Гърция се отразява на целия туризъм. От европейски туроператори сме информирани, че средно дневно има около 50% откази на пътувания. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Институт за анализи и прогнози за туризъм Румен Драганов. Той отбеляза, че в същото време гръцките официални власти съобщават за 70% спад към

Виц на деня: След като Гърция няма финанси, няма нужда и от...

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/06/2567427_vic_na_denia_sled_kato_gurciia_niama_finansi_niama/?ref=rss


За пореден път драматичните събития в Гърция стават повод за усмивки и създаване на вицове. Социалните мрежи бързо реагираха на оставката на финансовия министър Янис Варуфакис. Малко след новината за напускането му в интернет се завъртя този виц:

"Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че след като Гърция няма финанси, вече няма нужда и от финансов министър."
  Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че след като Гърция няма финанси, вече няма нужда и от финансов министър....

Британци: Спасете последните два циркови лъва в България! (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-137843

От организацията имат за цел да осигурят безопасното транспортиране на лъвовете от България към Южна Африка.

Москва не е получавала от Атина искания за финансова помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=294364

Русия не е получавала от Гърция искания за финансова помощ, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. „Ако си спомняте, ние нееднократно сме заявявали, и външният министър също го каза, че досега не е имало никакви искания за помощ, и тази тема не е фигурирала в двустранните ни контакти“, заяви Песков пред журналисти, отговаряйки на въпрос, дали Москва може да окаже помощ на Атина, ако Гърция не се договори с кредиторите си.

Температурен рекорд в Германия

http://www.mediapool.bg/temperaturen-rekord-v-germaniya-news236292.html

В Германия бе установен нов температурен рекорд - в град Китцинген, провинция Бавария, вчера бяха регистрирани 40,3 градуса по Целзий, съобщи германската метеорологична служба. Предишният рекорд е от юли 1983 година и август 2003 година, когато термометрите са показвали 40,2 градуса.   От жегите през тези дни страдат и пътищата, преди всичко аутобаните с бетонно покритие, отбелязва агенцията. Заради горещината на магистрала А5) недалеч от Хайделберг провинция Баден-Вюртемберг/ настилката се пропука и надигна. В провинция Саксония Айнхалт на отделни участъци от магистрали А14 и А9 бе въведено ограничение на скоростта до 80 км в час заради опасност от увреждане на настилката.   Заради жегата отказват климатиците във влаковете и поради тази причина вчера бяха отменени около 20 влака, а много други се движеха със закъснение. След жегите обаче в много региони започнаха силни гръмотевични бури.

Песков: Събитията в Гърция вероятно ще бъдат обсъдени на срещите на върха на БРИКС и ШОС

http://www.cross.bg/peskov-vurha-gurtziya-1472570.html

/КРОСС/ В Кремъл с уважение се отнасят към резултатите от референдума в Гърция и много внимателно следят развитието на ситуацията, заяви пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. „Ние, естествено, с уважение се отнасяме гласа, който бе оповестен на плебисцита“, подчерта той. „Ние, със сигурност, много внимателно следим това, което се случи и което ще се случи, а най-важното – това, което предстои да се случи в Гърция. Ние желаем гръцките ни партньори колкото се може по-скоро да постигнат необходимия компромис с кредиторите и да приемат решенията, които ще допринесат за икономическата и социалната стабилност в страната“, отбеляза Песков, като допълни, че „Гърция е страна, с която имаме дълги исторически и много близки отношения и изключително тясно и многовекторно партньорство“. В същото време в Кремъл считат, че ако на Гърция й е необходима финансова помощ, то тя самата трябва да я поиска. До момента обаче, такива искания на са постъпили. Отговаряйки на въпрос, може ли Москва да окаже финансова помощ на Атина, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите, Песков препоръча „този въпрос да бъде адресиран до Атина“

Патриарх Неофит и Пламен Димитров обсъдиха предмета "Религия" в училищата

http://pik.bg/патриарх-неофит-и-пламен-димитров-обсъдиха-предмета-религия-в-училищата-news361074.html

Патриарх Неофит и Пламен Димитров обсъдиха предмета "Религия" в училищата

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие председателя на КНСБ Пламен Димитров по негова молба.

По време на срещата, в която взеха участие и председателя на Синдикатите на българските учители Янка Такева, Ловчанският митрополит Гавриил - ръководител на Културно просветния отдел при Св. Синод, викарият епископ Браницки Григорий, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, нач. Отдел Връзки с обществеността Александра Карамихалева и секретарят при Софийска митрополия Ангел Младенов, бяха обсъдени въпроси от общ за Българската православна църква и синдиката интерес.

Една от основните теми на разговора между двете страни бе преподаването на предмета "Религия" в българските училища, формите на преподаване, броя на учениците изучаващи "Религия" и пречките предмета да получи достойно място в учебната програмата и системата на образованието в България, съобщиха от Св. Синод. Като бе отбелязана нуждата подрастващите да получават нравствено възпитание, за да бъдат те пълноценни достойни личности и членове на обществото, бяха набелязани конкретни съвместни мерки, за разширяване броя на изучаващите "Религия" в страната.

В хода на разговора бе обсъдена и тревожната практика през последните години на основание т. нар. "сумирано отчитане на работно време" (чл. 142 КТ) трудещите се в България да работят в събота, неделя и празнични дни, като така се лишават от правото на почивка - време което е отредено да посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили.

Двете страни се съгласиха, че трябва да се предприемат незабавно нужните мерки тази практика да бъде ограничена само до сверите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес. По време на срещата бяха обсъдена и възможността БПЦ и КНСБ със СНЦ "Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м." да осъществяват в бъдеще съвместни мероприятия в социалната и културно-образователната свери. Пламен Димитров изрази и желание Благотворителният фонд да съдейства на БПЦ при възстановяването на откраднати от православните храмове камбани. 

Ето го изверга Георги Бабата, който наръга Галя от Бургас

http://pik.bg/ето-го-изверга-георги-бабата-който-наръга-галя-от-бургас-news361071.html

Ето го изверга Георги Бабата, който наръга Галя от Бургас

Затворникът Георги Андонов – Бабата е задържан за жестокото нападение срещу 27-годишната Галина Г. от Бургас. Извергът наръга 17 пъти младата жена в бургаския ж. к. „Славейков” в събота сутринта. В момента той излежава присъда от 11 години и 11 месеца за умишлено убийство на баба си. На 5 декември 2008 г. Георги умъртвил възрастната жена по особено жесток начин - удушил я, а след това скрил трупа й под леглото, увит в килим, предава "Флагман".

Престъпникът излежава присъдата си в общежитие с лек режим "Спартак" и бил пуснат в отпуск от 3 до 5 юли, който използвал, за да се види с Галина. Двамата имали интимна връзка, в събота сутринта обаче се скарали, защото Галя не искала да бъде с него повече. Тогава Георги освирепял, подгонил я и започнал да я ръга безпощадно. Всеки момент се очаква прокуратурата да внесе искане за мярка за неотклонение на рецидивиста.

Състоянието на младата жена остава тежко. Тя е настанена в „Реанимация” на бургаската болница, все още има опасност за живота й. МБАЛ-Бургас спешно търси кръводарители за Галя 

Биоградинка и еко лятно кино с опознавателна цел откриват в Казанлък

http://www.cross.bg/bozhidar-raiiona-biogradinkata-1472569.html

/КРОСС/Казанлъшки младежи откриват биоградинка и лятно кино в района на Общинския Младежки дом в Казанлък.Специалното събитие е насрочено за 14-ти юли, след 19 часа. Биоградинката е реализирана мечта на 26 годишния психолог Стелиян Славов, на 35 годишния биолог Божидар Ламбов и на техните приятели Слави, Цветомир, Йонкаи младежи от организацията „Зелена светлина-България". Идеята за биоградинката се ражда спонтанно и с цел децата на града да познават растенията и билките и да не губят връзка с природата, въпреки изключително материалния и компютъризиран свят. В създадената биоградинка вече растат лавандула, рози, здравец, боб, градински цвета и зеленучици. В помощ на младежите са се отзовали и живеещи в района около Младежкия дом, които също са се включили в засаждането на редките видове. Биоградинката отскоро има и първи жив обитател - малка жаба, която е намерила прекрасно място за живот в създаденото изкуствено езеро в района на биоградинката. Откриването на биоградинката ще е съпроведено преди това от различни тематични занимания за деца и младежи в организираните на място работилници на открито, които целодневно ще забавляват ваканцуващите, съчетавайки приятното с полезното. Кулминацията на активния ден ще е откриването на еко лятно кино. За екран ще служи западната стена на Младежкия дом, а вместо столове, зрителите ще са седнали направо на поляната, върху ръчно тъкани писани черги. Първият филм от поредицата е „ Прекрасно зелено"

Външният министър Даниел Митов посети Одеса

http://www.mediapool.bg/vanshniyat-ministar-daniel-mitov-poseti-odesa-news236291.html

"Искам да видя Украйна там, където е България - в Европейския съюз". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на визитата си в Одеска област, цитиран в съобщение на външното министерство. Външният министър проведе редица срещи с представители на българската общност в Украйна, разговаря с украинския си колега Павло Климкин, както и с председателя на одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили, бивш президент на Грузия. Пред външния министър Павло Климкин и губернатора на Одеската област Михаил Саакашвили министър Митов потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на Украйна. От своя страна Михаил Саакашвили коментира, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. Министър Митов посети гимназията "Георги Сава Раковски" в Болград, където дари 11 компютъра на гимназията, оборудвайки зала от учебното заведение. В неделя вечер министър Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област. След посещението си там той ще отпътува за Киев, където ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, който ще направи двудневно официално посещение в Украйна на 7 и 8 юли.

Бизнесът в Гърция зове за бързо споразумение с кредиторите

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/biznesyt-v-gyrciia-zove-za-byrzo-sporazumenie-s-kreditorite-198080/

Затворените банки донесоха неизчислими загуби за бизнеса, защото се загуби доверието, заявиха в открито писмо до властите търговци и предприемачи

Крупна кражба във Варненско! Задигнаха 49 ярета и една коза

http://petel.bg/Krupna-krazhba-vav-Varnensko--Zadignaha-49-yareta-i-edna-koza-__118495

Крупна кражба от стопанска постройка в села Манастир, община Провадия, регистрира варненската полиция в събота. Неизвестен проникнал в...

Учени установиха: Ходенето е най-полезният спорт

http://petel.bg/Ucheni-ustanoviha--Hodeneto-e-nay-polezniyat-sport-__118496

Ходенето е най-ефективният и най-полезният вид спорт за всяка възраст и здравословно състояние. Това е изводът, до който са достигнали...

Метнаха коктейл "Молотов " по къщата на млада жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4857223


Подпалвач метна коктейл "Молотов " по къщата на 20-годишна жена  в Димитровград, съобщиха от полицията.
Жената от димитровградския квартал "Черноконево " се обадила в районното около 2 часа след полунощ. Младата обитателка на жилището съобщила, че забелязала как неизвестен мъж пали входната врата и бяга.
Подпалвач метна коктейл "Молотов " по къщата на 20-годишна жена  в Димитровград, съобщиха от полицията. Жената от димитровградския квартал "Черноконево " се обадила в районното около 2 часа след полунощ. Младата обитателка на жилището съобщила, че забелязала как неизвестен мъж пали входната врата и бяга.

Ученици популяризират # Варна 2017 на международен лагер

http://www.moreto.net/novini.php?n=294359

10 варненски ученици от ВМГ "Свети Николай Чудотворец", МГ "Д-р П. Берон" и І ЕГ, ще популяризират града ни като "Европейска младежка столица 2017", научи Moreto.net. Това ще се случи по време на международен младежки морски лагер в град Опатия, Хърватия.

Пет хитрости, с които Ципрас ще срази Меркел

http://www.cross.bg/gurtziya-tzipras-hitrost-1472567.html

/КРОСС/ Eдин от най-тъпите коментари, които съм чел напоследък, е „Купонът свърши, уважаеми гърци" от колегата Колер от немския вестник FAZ. Какъв купон, хер Колер? Откогато Гърцията танцува по музиката на Тройката, брутният й продукт се срина с 25 на сто, безработицата гони 30 на сто, 75 на сто от младежта си седи върху лапите и така нататък. Ако това е купон, то краят на двете световни войни е направо фестивал за Германия. Този немски триумфализъм явно се споделя и от родните гръкомразци, които нямат търпение да ги видят по-дрипави и от нас. Но докато прогресивната българска и немска общественост се кефи, Ципрас е на път да измъкне Гърция от капана с поредица хитроумни ходове, достойни за самия Одисей. Гледайте и се учете! Първа хитрост - искай небето и звездите, получи каквото ти трябваПравителството на СИРИЗА поиска невъзможното - 50% съкращение на дълга от 330 млрд. евро. За да засили ефекта, финансовият министър Варуфакис отегчи своите европейски колеги с лекции по макроикономика, украсени с метафори, достойни за Омар Хаям. На това отгоре се разхождаше из Европа с едни странни шалчета, но пък без вратовръзка. За който познава дрескода на немския бизнес е ясно, че на такъв костюм не се дават и 10 евро заем. И като казаха своето тежко „Не!", финансистите на еврогрупата все пак го смекчиха с една-две съвсееем малки, просто символични отстъпки. Просто никакви. Но то е като да си съвсе-е-ем малко бременна, просто никак

Европейските акции поевтиняха с 1,7% след гръцкото „не“

http://offnews.bg/news/n_1/n_528375.html

Акциите на компаниите от еврозоната поевтиняха с 1,7%, след като резултатите от провелия се в неделя референдум показаха, че гърците не приемат предложенията на кредиторите. Според анализаторите това увеличава възможността Гърция да напусне еврозоната. Най-чувствително поевтиняха акциите на банките. Банковият индекс на Euro STOXX падна с 2,3%. Книжата на италианските банки паднаха с 3-4%, а тези на португалската Banco Comercial Portugues – с 3%. Курсът на еврото падна с 0,4% спрямо долара и с 0,5% спрямо британската лира. Въпреки отчетения спад обаче, той далеч не е толкова голям, колкото очакваха анализаторите. Пазарите не са убедени дали предстои излизане на Гърция от еврозоната и дали кризата ще нанесе непоправими щети на цялата система, посочи икономистът от Hermes Investment Management Нийл Уилямс, цитиран от Би Би Си. Според редица експерти обаче евентуално излизане на Гърция от еврозоната може да задейства опасен прецедент, тъй като то ще покаже, че членството в ЕС и в еврозоната всъщност е обратимо. Това съответно може да увеличи риска от това други по-слаби членки на еврозоната като Италия и Испания да я напуснат. Гръцката криза може да се отрази и на разходите за заеми в страните от периферията. Въпреки това много от експертите са оптимисти и вярват, че гръцката криза няма да се разпространи, като отчитат, че политическата ситуация в останалата част от периферията на еврозоната е различна от тази в Гърция.

Баба плати за "климатик" 2500 лева

http://pik.bg/баба-плати-за-климатик-2500-лева-news361070.html

Баба плати за "климатик" 2500 лева

Поредна жертва на телефонна измама с климатици е регистрирана в Благоевград.

75-годишна жена получила обаждане по телефона за доставка на климатичната система от Германия.

Потърсили й обаче сумата от 2500 лева като капаро, а парите щяла да получи обратно от неин близък.

Възрастната благоевградчанка веднага предала сумата на мним доставчик, който се представил за служител в магазин за техника в града.

Часове по-късно разбрала за измамата и депозирала жалба в полицията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване