Показват СИНЯТА СТАЯ в Районен съд - Чепеларе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550405

Ден на отворените врати провежда днес Районен съд – Чепеларе. Всички желаещи ще могат да видят т.н. „Синя стая“, която представлява специално оборудвано помещение за изслушване на деца. Освен това ще бъде представен и специализирания софтуер за незрящи и слабовиждащи хора „SpeechLab”. Вратите на учреждението ще бъдат отворени от 10 часа, а от 12 часа ще се прожектира презентация за видовете дела, които се разглеждат в Районния съд. ...

5-те заглавия, които не бива да пропускате през 2016-а

https://www.24chasa.bg/Article/5290411


Spotlight (“Прожектор”) е моят фаворит тази година, нищо, че не е номиниран за 6 оскара
И БЕЗ да е номиниран за 6 оскара, Spotlight (“Прожектор”) пак щеше да е моят фаворит за 2016 г. Защото е от филмите, които осмислят целия този раздут, лъскав и претенциозен балон, наречен Холивуд. Няма специални ефекти, Spotlight (“Прожектор”) е моят фаворит тази година, нищо, че не е номиниран за 6 оскара И БЕЗ да е номиниран за 6 оскара, Spotlight (“Прожектор”) пак щеше да е моят фаворит за 2016 г. Защото е от филмите, които осмислят целия този раздут, лъскав и претенциозен балон, наречен Холивуд. Няма специални ефекти,

Няма опашки от камиони на „Кулата”

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/niama-opashki-ot-kamioni-na-kulata-6049762

Служителите на ГД „Гранична полиция” пропускат движението при облекчен режим

Разочарован съм от истеричния тон за номинацията на Бокова, обяви външният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2701847_razocharovan_sum_ot_isterichniia_ton_za_nominaciiata/?ref=rss


"Ние сме се придържали към Решение 404 на Министерски съвет от 2014 година. Решението не е отменяно, но трябваше да се избере подходящ момент за българската номинацията за генерален секретар на ООН. Аз съм изключително разочарован от целия истеричен, писклив, фалцетен тон, с който напоследък се говори по тази тема. По никакъв начин конкретната подкрепа на определени партии и политици не донесе и не допринесе за успеха на тази номинация", каза днес по БНТ министърът на външните работи Даниел...

Разочарован съм от истеричния шум за номинацията на Бокова, обяви външният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2701847_razocharovan_sum_ot_isterichniia_shum_za_nominaciiata/?ref=rss


Ние сме се придържали към Решение 404 на Министерски съвет от 2014 година. Решението не е отменяно, но трябваше да се избере подходящ момент за българската номинацията за генерален секретар на ООН. Разарован съм от истеричния, фалценет шум, с който се говореше по тази тема. Това по никакъв начин не допринесе за успеха на номинацията, каза днес по БНТ министърът на външните работи Даниел Митов.

Изказването му беше по повод обявената вчера номинация на Ирина Бокова. Митов не се съгласи с обвиненията, че правителството се е забавило с номинацията.

"Не сме се забавили изобщо, срокът е до края на март. Други сериозни кандидат ще се проявят тепърва, изчакването е въпрос на тактика. Не трябва да се бавиш, но не трябва и да бързаш, посочи Митов.

Коментирайки спряганото име за поста в ООН на българския еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева, Митов уточни, че тя никога не е казвала, че ще се бори за поста, а напротив, е подчертавала, че и е важна сегашната и работа.

В отговор на въпрос външният министър обяви, че ръководеното от него министерство ще мобилизира целият си ресурс и възможности, за да защити българската номинация. Според него няма как в момента да се оценяват шансове на Бокова. "Нещата са динамични и всеки ден може да се променят, изборът ще е чак в края на годината", каза Митов.

Той допълни, че би искал да види "гласовитите хора", критикували кабинета за забавената номинация, да впергнат капацитета си и да има видим резултат от покрепата на Бокова. Митов уточни, че се съмнява те да могат да допринесат с нещо.

Самата номинация на Ирина Бокова стана по доста странен сценарий. Преди няколко дни в Лондон премиерът Бойко Борисов каза, че България ще посочи своя кандидат до края на март, защото се водят разговори с много дипломати от различни държави и иска да е сигурен, че той ще има подкрепата на всички страни.

Тази позиция беше заета на фона на силен натиск върху правителството от АБВ и агресивна медийна кампания за това Бокова, да бъде номинирана за българска кандидатура за генерален секретар на ООН. Партията на Георги Първанов дори заплаши, че ще напусне коалицията, ако Бокова не бъде издигната.

Вчера, няколко часа преди номинацията да стане факт, пред БНТ лидерът на АБВ обяви, че е имал разговор с Борисов по темата и е получил уверение, че решението ще бъде взето още на следващото заседание на Министерски съвет. Оказа се обаче, че такова дори не е нужно, тъй като не е отменено решението на кабинета "Орешарски".

В същото време в чуждите медии коментарите за евентуалната номинация на Бокова не бяха особено ласкави. В края на януари британското списание "Икономист" написа, че тя е възприемана като предпочитаният от Москва кандидат. "Уолстрийт джърнъл" пък посочи в редакционен коментар, че Бокова е "българка с комунистическо минало и неприятелски действия срещу САЩ", която в момента лобира за кандидатурата си в САЩ.

Блокадата на ГКПП "Кулата" е вдигната временно

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/blokadata-na-gkpp-kulata-e-vdignata-vremenno-211043/

Договорен е 5-часов "прозорец" за свободно преминаване, който ще бъде всеки ден до края на фермерските протести в Гърция

Капман Грийн Енерджи ще може да увеличи капитала с 20 млн. лв.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kapman-griin-enerdji-shte-moje-da-uvelichi-kapitala-s-20-mln-lv-211035/

Заплатата на изпълнителния директор ще бъде 7 500 лв. на месец, когато активите на фонда достигнат 5 млн. лв.

Иванов: Проверката на „Овергаз“ не установи нарушения

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivanov-proverkata-na-overgaz-ne-ustanovi-narusheniia-211042/

Създалата се мини газова криза е по-скоро геополитически, а не енергиен скандал, коментира председателят на КЕВР

Главното мюфтийство: Финансирането на училища у нас от Турция е просто братска помощ

http://pik.bg/главното-мюфтийство-финансирането-на-училища-у-нас-от-турция-е-просто-братска-помощ-news483066.html

Главното мюфтийство: Финансирането на училища у нас от Турция е просто братска помощ

Не виждам проблем Турция да финансира религиозни училища у нас, съобщи говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Това, по думите му, е просто една братска помощ. Той напомни, че в исляма е широко разпространена помощта.

Коментарът на Ахмедов е по повод репортаж на Нова телевизия за децата на исляма у нас и за мюсюлманските училища в България, които се финансират от турската държава.

Говорителят на Кадиров: В Сирия няма „чеченски спецназ“

http://www.cross.bg/siriya-kadirov-spetznaz-1497604.html

/КРОСС/ Президентът на Чечня Рамзан Кадиров никога не е говорил за силова операция в Сирия, в която участва „чеченски спецназ“. Това заяви говорителят на чеченския лидер Алви Каримов, предаде ТАСС. „Рамзан Кадиров никога не е казвал, че в Сирия воюват сътрудници на някакво чеченско спецподразделение“, се казва в заявлението на Каримов, публикувано на сайта на президента на републиката. „Мисля, че не е нужно да обясняваме на някого заплахата, която носи тероризмът, още повече, когато става въпрос за пряка заплаха за Русия. Трябва да се противодейства на това във всички направления. Рамзан Кадиров не е говорил за никакъв „чеченски спецназ“. Подразделения имат само силовите ведомства в РФ. И той не е говорил за наземна операция, в която участва такъв „чеченски спецназ“, подчерта прессекретарят на Кадиров. „В Сирия се намират изключително по тяхна инициатива няколко младежи“, отбеляза той, като добави, че не разполага с точна информация за броя на тези хора. „Никой не ги е изпращал. Те съобщават известната им информация, представляваща оперативен интерес. И тя се оказва полезна. Благодарение на тези хора е установено мястото на подготовка на терористите, каналите за вербуването им и маршрутите, по които изпращат  новобранци от други страни в зоната на конфликта“, отбеляза Каримов

Лавров: Страните от НАТО до истерия раздуват мита за руската заплаха

http://www.cross.bg/nato-lavrov-stranite-1497605.html

/КРОСС/ Ръководството на НАТО и редица европейски страни раздуват мита за руската заплаха, заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за „Московский комсомолец“, предаде РИА Новости. „Ръководството на НАТО и редица европейски страни, особено Великобритания, скандинавските държави, нашите прибалтийски съседи, Полша, Румъния и някои други страни просто до истерия раздуват мита за руската заплаха и за това, че ние планираме да заплашим Швеция и страните от Балтика с ядрено оръжие“, каза Лавров. В същото време министърът отбеляза, че в Русия, независимо от критиката по неин адрес от страна на прозападните медии, продължава да се усеща подкрепата от голяма част от страните в света. „Ние все пак усещаме, че ни подкрепя болшинството от страните в света. Има усещане, че ние сме се оказали едва ли не главният проблем в международните отношения, защото сега доминират тези медии, които представят западната гледна точка“, заяви руският министър.

Украинският пазар масово ще се напълни с евтини продукти от ЕС

http://www.cross.bg/pazar-prodykti-evtini-1497608.html

/КРОСС/ Рафтовете в украинските магазини скоро ще се напълнят с евтини продукти от Европа във връзка с понижаването на жизнения стандарт на украинците, девалвацията на гривната и началото на работата на зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС, съобщи във вторник в. „Сегодня“, цитиран от РИА Новости. Според изданието, украинският пазар го очакват сериозни промени. За това предупреждават анализатори на пазара на хранителни стоки и икономисти, като причините са понижаването на жизнения стандарт на населението и девалвацията на гривната. Рафтовете няма да опустеят, но асортиментът ще бъде по-оскъден, а качеството на стоките от ниския ценови диапазон ще се влоши. Редица специалисти прогнозират появата на евтини европейски продукти, произведени специално за украинския пазар съгласно неговите стандарти, които в момента са по-малко строги от тези в ЕС.

София е четвърта в Европа и 25-та в света най-евтина за туристите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/02/10/2701012_sofiia_e_chetvurta_v_evropa_i_25-ta_v_sveta_nai-evtina/?ref=rss


София "поскъпна" до четвърто място в класацията на 56 европейски града според "цената на пътуването".

За шеста година поред американският сайт priceoftravel.com подрежда 56 популярни европейски града според разходите, които непретенциозните туристи трябва да си приготвят за нощувка в най-евтиния, но добър хостел, две пътувания в градския транспорт, входни билети за една туристическа забележителност, три хранения, напитки и развлечения.  

 Priceoftravel.com изготви и...

София е трета в Европа и 25-та в света най-евтина за туристите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/02/10/2701012_sofiia_e_treta_v_evropa_i_25-ta_v_sveta_nai-evtina_za/?ref=rss


София "поскъпна" до четвърто място в класацията на 56 европейски града според "цената на пътуването".

За шеста година поред американският сайт priceoftravel.com подрежда 56 популярни европейски града според разходите, които непретенциозните туристи трябва да си приготвят за нощувка в най-евтиния, но добър хостел, две пътувания в градския транспорт, входни билети за една туристическа забележителност, три хранения, напитки и развлечения.  

 Priceoftravel.com изготви и...

Спорт по телевизията днес - ски от Пампорово, футбол, тенис и баскет

https://www.24chasa.bg/Article/5290129

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Робството обърна много българи в говеда

https://www.24chasa.bg/Article/5289925

Маскирани като добитък селяни ловят бунтовници през 1876 г.

Cамо робството може да обърне човека в животно. След пет столетия тегло много българи стават говеда. Като героя на Кафка, който се събужда хлебарка. Нашата метаморфоза обаче е в буквалния смисъл на думата!
След разгрома на Априлското въстание и Ботевата чета през 1876 г.Маскирани като добитък селяни ловят бунтовници през 1876 г. Cамо робството може да обърне човека в животно. След пет столетия тегло много българи стават говеда. Като героя на Кафка, който се събужда хлебарка. Нашата метаморфоза обаче е в буквалния смисъл на думата! След разгрома на Априлското въстание и Ботевата чета през 1876 г.

Румен Петков: Потвърди се, че Реформаторите са крили приходи

http://www.cross.bg/petkov-leva-trenchev-1497623.html

/КРОСС/Заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че се е потвърдило твърдението му, че Реформаторите са укрили близо 90 707 лева приходи от дарения. Той се възползва от правото си на отговор след вчерашното интервю на депутата от РБ Антони Тренчев за сутрешния блок на Нова телевизия.  "След като внимателно проследих участието на народния представител от Реформаторския блок Антони Тренчев в изданието на Вашето предаване „Здравей, България" от 09.02.2016 година, считам, че данните за това, че дясното политическото обединение е представило отчет, съдържащ некоректна информация пред Сметната палата, бяха публично и окончателно потвърдени. Преценката ми се базира на конкретните тези, заявени от господин Тренчев в национален ефир", написа Петков до Нова телевизия. Във вторник Антони Тренчев заяви следното: "Колегите от ДСБ , които отговаряха за счетоводството по времето на последните избори, са превели от тяхната партийна сметка на сметката на коалицията 78 000 лева. Това са си техните пари от дарения, от субсидии, от членски внос. Те са по банкова сметка. Това са чисти пари с ясен произход, за ясна цел. По някаква причина счетоводителят е сбъркал и вместо 78 000 лева, е отбелязал, че са преведени 3 000 лева. Има и няколко проблема с дарения, които не са точно попълнени от самия дарител декларациите и са закъснели. Това е „голямата" драма"

Пламна бунгало в Созопол заради повреда на телевизор

http://pik.bg/пламна-бунгало-в-созопол-заради-повреда-на-телевизор-news483064.html

Пламна бунгало в Созопол заради повреда на телевизор

Бунгалото на 37-годишен мъж и семейството му от Созопол се запали след повреда на работещ телевизор, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Съобщението за горящата постройка на улица "Извън регулация" е подаден около 08:10 часа вчера в местното Районно управление от собственика.

Огънят е бил потушен от един противопожарен екип, като са изгорели лични вещи на живеещите в бунгалото хора.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Созопол.

Митов за Лондон: Станахме заложници на жена, излязла от човешки образ

http://frognews.bg/news_106737/Mitov-za-London-Stanahme-zalojnitsi-na-jena-izliazla-ot-choveshki-obraz/

В случая ние станахме заложници, всички в залата, на една жена излязла от човешкия си образ, която крещеше, хулеше, обиждаше и зададе такъв тон, че не можеше да се отговори. Това бе коментарът на министъра на външните работи Даниел Митов по БНТ за срещата в Лондон с живеещи във Великобритания българи.

Китай обяви първия си заразен с вируса Зика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5290906

В Китай е регистриран първият заразен с вируса Зика, който наскоро е пребивавал във Венецуeла, но бързо оздравява. Това обяви днес националната комисия по здравеопазване и семейно планиране, предаде АП.
34-годишният мъж е жител на южния град Ганчжоу. Той е бил лекува във Венецуела на 28 януари, преди да се върне в родината си на 5 февруари.
В Китай е регистриран първият заразен с вируса Зика, който наскоро е пребивавал във Венецуeла, но бързо оздравява. Това обяви днес националната комисия по здравеопазване и семейно планиране, предаде АП. 34-годишният мъж е жител на южния град Ганчжоу. Той е бил лекува във Венецуела на 28 януари, преди да се върне в родината си на 5 февруари.

НАТО одобрява американска експанзия в Източна Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5290896

НАТО да потвърди изпращането на повече войски в Източна Европа. Това се очаква да стане на срещата на министрите на отбраната от Алианса днес и утре в Брюксел, предаде БНР.
Министрите формално ще одобрят следващия етап от плановете на НАТО за повече военно присъствие по източния фланг – вероятно в Полша и Балтийските републики.
НАТО да потвърди изпращането на повече войски в Източна Европа. Това се очаква да стане на срещата на министрите на отбраната от Алианса днес и утре в Брюксел, предаде БНР. Министрите формално ще одобрят следващия етап от плановете на НАТО за повече военно присъствие по източния фланг – вероятно в Полша и Балтийските републики.

Почитаме Св. Валентина и Св. Харалампий

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550403

На 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина. За Света Валентина сведенията са много оскъдни. Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезгла...

България номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

http://www.moreto.net/novini.php?n=313193

България номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Министерство на външните работи е изпратило писмо с номинацията й. То е подписано от външния министър Даниел Митов. След като днес външният министър заяви пред медиите, че в следващите няколко дни България ще направи своята номинация за генерален секретар на ООН, тази вечер от пресцентъра на Външно министерство съобщиха, че това вече е направено.

Мартин Димитров: Много хора са виновни за източването на КТБ

https://www.24chasa.bg/Article/5290903

"Трябва да бъдат проследени всички виновни за източването на КТБ и вероятно те са много". Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров за "Здравей, България" на Нова тв ден след като синдиците на КТБ публикуваха списъците на партии, политици и магистрати, имали отношения с фалиралата банка.

Почитаме Св. Валентина и Св. Харалампий - господаря на болестите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550402

На 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина. Денят е по-известен в народния календар като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата. В народните представи тя изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби. Свети Харалампий пък е познат на хората като лечител на болести и рани и господар на всички болежки. Легенда разказва, че чумата е затворена в шише и Св. Харалампий я е хванал и...

Безплатни чадъри само на някои плажове

http://www.cross.bg/plazhove-tyrizum-rust-1497622.html

/КРОСС/ Само на някои плажове ще има безплатни чадъри през лятото. В туристическото министерство подготвят нова концепция за управление на черноморските плажове, като идеята е да се намалят цените за чадъри и шезлонги и там, където има възможност, да бъдат нулеви. Това стана ясно от думите на министър Николина Ангелкова пред националното радио. „През парламента вече минаха на първо четене измененията на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който прехвърля правомощията към министерството на туризма, надявам се това да се случи до края на март", каза тя, цитирана от "Монитор". След това предстои да бъде подготвена и новата концепция за управление на морските плажове. „Новото, което предвиждаме, е така да групираме тези плажове, за да можем наистина да ги разделим според тяхната индивидуална характеристика - географското им положение, това дали са близо или не до защитена територия, попадат ли в урбанизирана територия", каза още Ангелкова. Целта е за всяка такава група да има нова методология за определяне на минималното концесионно възнаграждение, където водещ критерий няма да бъде цената. Това ще позволи на всеки желаещ да управлява и стопанисва един отделен плаж да извършва и други дейности, позволени в рамките на закона. Предварителните проучвания на водещите туристически оператори и заявените полети по летищата показват, че годината ще бъде успешна за българския туризъм

Обявен е жълт код за силен вятър в почти цялата страна

http://www.mediapool.bg/obyaven-e-zhalt-kod-za-silen-vyatar-v-pochti-tsyalata-strana-news245363.html

Жълт код за силен вятър е обявен за сряда в 22 области на страната, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за областите: Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен Ямбол, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В областите с обявен жълт код ще духа южен вятър - умерен и силен с пориви 20-24 м/сек. Вълнение на морето - след обяд ще има усилване на южния вятър до 15-20м/с (7-8 бала), а вълнението до 4 бала. Започналото увеличение на облачността ще продължи и през деня над цялата страна ще е предимно облачно. Привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат цялата страна. Минималните температури ще са предимно между -2 и 3 градуса, а максималните ще са високи за първата половина от февруари - между 12 и 17.

Обявен е жълт код за силен вятър за почти цялата страна

http://www.mediapool.bg/obyaven-e-zhalt-kod-za-silen-vyatar-za-pochti-tsyalata-strana-news245363.html

Жълт код за силен вятър е обявен за сряда в 22 области на страната, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за областите: Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен Ямбол, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В областите с обявен жълт код ще духа южен вятър - умерен и силен с пориви 20-24 м/сек. Вълнение на морето - след обяд ще има усилване на южния вятър до 15-20м/с (7-8 бала), а вълнението до 4 бала. Започналото увеличение на облачността ще продължи и през деня над цялата страна ще е предимно облачно. Привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат цялата страна. Минималните температури ще са предимно между -2 и 3 градуса, а максималните ще са високи за първата половина от февруари - между 12 и 17.

Нагло грабят на улицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550399

За два случая на нагли грабежи съобщава бюлетинът за полицейската дейност през изминалите 24 часа. Двадесет и две годишна бургазлийка била пресрещната от непознат на улица "Булаир" около 23.10 часа. Той я заговорил, след което издърпал от ръката дамската й чанта и побягнал към улица "Д-р Нидер". В друг случай, жена на 59 години била застигната в гръб от непознат, близо до кръстовището на блокове 57 и 69 в комплекс „Меден рудник". Нападателят я съборил на земята и я удрял и ритал в ребрата и главата. След като я привел в безпомощно състояние, от...

Ексклузивно! Огнен ад в квартал "Чайка" във Варна! Две коли са запалени

http://petel.bg/Ekskluzivno--Ognen-ad-v-kvartal-CHayka-vav-Varna--Dve-koli-sa-zapaleni__144569

Илюстрация: Булфото Една кола е изгоряла напълно тази нощ във варненския квартал "Чайка", научи Petel.bg. По непотвърдена информация, автомо...

Русия разработи суперкомпютър, който може да управлява 10 самолета наведнъж

http://petel.bg/Rusiya-razraboti-superkompyutar--koyto-mozhe-da-upravlyava-10-samoleta-navednazh__144570

Руска компания представи суперкомпютър, който може да упражнява едновременно контрол над десет безпилотни самолета и наземни роботи, с...

Голям пожар и в Белослав! Изгоряха 2 буса

http://petel.bg/Golyam-pozhar-i-v-Beloslav--Izgoryaha-2-busa__144571

Илюстрация: Булфото Около полунощ пожар изпепели два товарни автомобила в Белослав, научи Petel.bg. Освен двата микробуса, с тежки поражени...

Алексей Петров: Стрелците по мен са жертва на поръчители

http://petel.bg/Aleksey-Petrov--Streltsite-po-men-sa-zhertva-na-porachiteli__144568

Снимка: Булфото Тези, които стреляха с РПГ-то са жертва на поръчителите. Това каза бившият съветник в ДАНС Алексей Петров преди началото ...

Предложенията за съдебната реформа - топката е отново при депутатите

http://society.actualno.com/predlojenijata-za-sydebnata-reforma---topkata-e-otnovo-pri-deputatite-news_522996.html

Днес (10 февруари) две комисии в Народното събрание ще разгледат седемте предложение на инициатива "Правосъдие за всеки", които касаят съдебната реформа. Основно те касаят намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, редуциране на контрола на главния прокурор върху дейността на тези надолу във веригата, както и създаване на органа на заместник-главен прокурор, който да се бори с корупцията (по примера на създаденото звено към прокуратурата в Румъния). От "Правосъдие за всек

Референдумът на Слави - възможност да убием ламята

http://actualno.actualno.com/referendumyt-na-slavi---vyzmojnost-da-ubiem-lamjata-news_522999.html

Всеки референдум, зад който стои граждански импулс, е добър. Изобщо не е нужно да харесвате Слави Трифонов. Изобщо не е нужно да сте "за" всички въпроси, които е формулирал. Ако нещо е добро, кой стои зад него би трябвало да е по-маловажен въпрос. Дали Слави преследва нещо, дали одобрявате политическите му коментари и пристрастия, са отделни казуси. Важното в случая е едно - 670 000 души заявиха с подписите си, че искат да изразят мнение. Стотици хиляди българи се вдигнаха и преодоляха безумн

IAMX ще гостуват в София на 16 март 2016

http://music.actualno.com/iamx--shte-gostuvat-v-sofija-na-16-mart-2016--news_522998.html

МУЗИКАЛНИЯТ ПРОЕКТ НА CHRIS CORNER ЩЕ ЗАРАДВА БЪЛГАРСКИТЕ СИ ФЕНОВЕ В КЛУБ JOY STATION. Емблематичният основател на Sneaker Pimps Chris Corner пристига в България със соловия си проект IAMX, по покана на Loud Concerts. Представянето му е на 16 март 2016 година в клуб Joy Station. Билетите за концерта са в продажба от днес, 8 февруари, в мрежата на Eventim и партньорите в цялата страна - магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Picadilly. Цената е 30 лева, а в деня на концерта, както и на място на

Маргарита Попова: Захариева трябва да си направи изводи от грешките на Христо Иванов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2701839_margarita_popova_zaharieva_triabva_da_si_napravi/?ref=rss


"Христо Иванов беше с много амбиции, но нямаше как да има покритие", каза пред Би Ти Ви вицепрезидентът Маргарита Попова, бивш правосъден министър. Според нея новият титуляр на този пост Екатерина Захариева трябва да си направи добри изводи и да не бърза, защото и тя, като предшественика си, не е работила в съдебната система.

"Да си правосъден министър е много сложно, трябва да познаваш много добре и трите власти", обясни Маргарита Попова.Христо Иванов по думите й е трябвало да...

Храмов празник в Шабла

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550400

На 10 февруари храмът „Свети Харалампий" в Шабла чества своя патрон. В черквата се правят няколко празнични богослужения. Още снощи в 17.00 ч. е проведена велика вечерня с петохлебие. Утренята е днес в 7.30 ч., а в 9.00 ч. ще започне Света литургия. Очаква се литургията да бъде оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Ще присъстват гости свещеници от епархията. След службата, по традиция, пчеларите могат да занесат продукцията си от мед за освещаване в храм „Свети Харалампий".  ...

Забравете за сладкото и алкохола, ако искате да преборите грипа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550401

За да подобрим имунната си защита, необходимо е да имаме защита срещу вирусите, да придобием клетъчен и хормонален имунитет. Това каза професор Донка Байкова пред БНТ, цитирана от „24 часа". Тя посочи, че през зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците. Кои температури са най-благоприятни за вирусите „Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества", съветва диетоложк...

ДЕОС: Номинацията на Бокова превръща „Борисов-2“ в „Орешарски“

http://frognews.bg/news_106747/DEOS-Nominatsiiata-na-Bokova-prevrashta-Borisov-2-v-Oresharski/

Тази сутрин политическата формация ДЕОС излезе остро писмо във връзка с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. В него заявява, че тази номинация „съвсем официално превръща кабинета „Борисов-2“ в продължител на започнатото от кабинета „Орешарски“.

Моуриньо казал на приятели, че поема "Манчестър юнайтед"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2701837_mourinyo_kazal_na_priiateli_che_poema_manchestur/?ref=rss


Жозе Моуриньо е казал на свои приятели, че ще замени Луис ван Гаал начело на "Манчестър юнайтед" след края на сезона.

Това твърдят няколко британски издания, сред които "Телеграф", "Мирър" и "Дейли мейл". Те цитират анонимни източници, близки до португалеца, които са заявили, че сделката вече е факт. 

Моуриньо е без работа, след като беше уволнен от "Челси" в средата на декември.  Още оттогава се появиха спекулации, че 53-годишният португалец е готов да замени Луис ван...

Ева Паунова: Добавената стойност на дигиталната икономика е стимул за Великобритания да остане в ЕС

http://pik.bg/ева паунова-добавената-стойност-на-дигиталната-икономика-е-стимул-за великобритания да-ост-news483062.html

Ева Паунова: Добавената стойност на дигиталната икономика е стимул за Великобритания да остане в ЕС

"Завършването на единния цифров пазар носи голям залог за превръщането на ЕС в едно истински конкурентоспособно обединение, както Великобритания поиска през 2013 г. Днес развитието на дигиталната икономика е вече факт, което само по себе си е достатъчен стимул за това Островът да не се изолира от Европейския съюз." Това заяви Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам. председател на Европейското международно движение, по време на изказването си в рамките на дебата „Бъдещето на Великобритания в ЕС“. В събитието, което се състоя на 9 февруари 2016 г. в София, взеха участие Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Обединеното кралство в България и Даниел Митов, министър на външните работи на България.

Според г-жа Паунова, Англия е един от лидерите в ИКТ, който отдавна внедрява дигиталните технологии в икономическата и политическата сфера, давайки тон на подобни развития в целия ЕС. "Великобритания вече създаде „Digital Catapults”, които трябва да прехвърлят малкия и среден бизнес на дигиталния бряг и вече има над 83% покритие на широколентов интернет, което е повече от останалите страни членки. В този смисъл е нормално именно тази европейска страна да започне разговора за нуждата от по-голяма конкурентоспособност на Съюза чрез завършването на цифровия пазар“, коментира тя.

Даниел Митов също подчерта важната роля на Великобритания в ЕС: "Европейски съюз без Великобритания в него ще бъде като Европейско първенство по футбол без участие на английския национален отбор." Той отбеляза, че мнението на британските граждани по институционалната рамка на сътрудничеството в Европа е важно, но не само за тях, а за цялата европейска общност. В тази връзка, посланик Хопкинс представи основните изисквания, които нейната страна поставя пред Европа: повече конкурентоспособност, силно икономическо управление, уважение на принципа на суверенитет и внимание към миграционните процеси.

Г-жа Паунова коментира, че предизвикателствата и различни кризи, с които ЕС се справя към момента биха изглеждали като „лека настинка“, ако се провалим в това да убедим британците, че Обединеното кралство трябва да остане част от ЕС. "Раната, която излизането на Великобритания би оставила в организма на Европа, ще бъде тежка и няма да може да се преболедува лесно. Ако всяко ново леко заболяване се превръща в рана, това ще отслаби ЕС като единственият до сега успешен организъм, създаден да лекува заболяванията на Европа."

Мартин Димитров: Трябва да бъдат проследени всички виновни за източването на КТБ

http://pik.bg/мартин-димитров-трябва-да-бъдат-проследени-всички-виновни-за-източването-на-ктб-news483061.html

Мартин Димитров: Трябва да бъдат проследени всички виновни за източването на КТБ

"Трябва да бъдат проследени всички виновни за източването на КТБ и вероятно те са много". Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в студиото на сутрешния блок "Здравей, България" на Нова телевизия ден след като синдиците на КТБ публикуваха списъците на партии, политици и магистрати, имали отношения с фалиралата банка. Народният представител изтъкна, че тези данни не отговарят на въпроса кой е източил КТБ.

"Искаме публичните фигури, замесени в това, да объдат оповестени по веригата. След като ни отказаха се принудихме да заведем дело в съда. Ако имената, споменати в международното разследване, не бъдат разкрити, това може да доведе до конфликт на интереси.

Представете си, че има мои колеги, които имат връзка с източването на банката. В момента те са в парламента и променят закони, с които могат да попречат на много неща", аргументира се Димитров. Той призова публичните фигури с внушителни сметки в банката да бъдат разпитани за произхода на парите си и кога са си изтеглили депозитите.

Българската държава ще търси обезщетение за превозвачите

http://www.cross.bg/granitzata-ministur-moskovski-1497628.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Томислав Дончев  потвърди, че българската държава ще търси обезщетение за превозвачите, които понесоха загуби от блокадата на гръцката граница. Това е абсолютно безпрецедентна ситуация. Български официални държавни представители и то на най-висше ниво да уреждат такава ситуация на територията на чужда държава със самите протестиращи - нещо без аналог! Това, което трябва да се случи от тук нататък, успоредно с всички усилия ситуацията да се държи нормално, е държавата, ползвайки всички европейски и дипломатически механизми, да търси обезщетение не само предвид претърпените щети от превозвачите и търговците, а и като вид гаранция, че цялата тази ситуация няма да се повтори след една година, коментира Дончев пред БНР. Транспортният министър Ивайло Московски, който вчера отиде при българските превозвачи, блокирани на границата с Гърция заяви пред Нова телевизия, че това е временно решение на казуса и то не в най-идеалния вариант. След преговорите се реши двете колони да се изтеглят. Границата се отваря, докато се пропусне цялата колона. После започва режим на отваряне на границата за няколко часа. Надявам се митничарите да създадат добра организация. Нашите превозвачи вероятно ще стигнат до фериботите. Но проблеми може да създаде стачката, която се готви в петък - тогава ще има тотална блокада на пристанища, гари, летища, каза Московски.  Сезирали сме всички органи в Брюксел. В момента нямаме писмен отговор от тях

Жълт код за потенциално опасно време за 22 области

http://www.cross.bg/zhult-oblasti-opasno-1497621.html

/КРОСС/ Жълт код за потенциално опасно време е обявен за 22 области в страната. Причината е силният вятър.Най-силни ще бъдат поривите в Източна България, където скоростта на вятъра ще достига до 20-25 метра в секунда.А вълнението на морето ще достигне до 4 бала.Комбинацията от силен вятър, прилив и бурно вълнение може да доведе до локални наводнения в крайбрежните зони, припомнят синоптиците.

Маргарита Попова: Трябва ни стабилна доктрина, в която ясно да са разписани националните ни интереси

http://pik.bg/маргарита-попова-трябва-ни-стабилна-доктрина-в-която-ясно-да-са-разписани-националните-ни--news483058.html

Маргарита Попова: Трябва ни стабилна доктрина, в която ясно да са разписани националните ни интереси

Надявам се, че всички, задаващи се политически проекти на хоризонта, ще работят в името на националната ни сигурност. Това заяви пред Би Ти Ви вицепрезидентът Маргарита Попова. По думите ѝ не трябва да се разсъждава за интересите на другите другите държави, а да се мисли върху стабилна доктрина на България, където да е разписано кой е националният ни интерес.

Тя коментира и темата за зачестилите грабежи и убийства в България. "Има политическа сила, която в момента подкрепя управляващите, която в своята програма е извела въпроса за битовата престъпност. Истината е, че хората имат основания да са недоволни."

"Президентът и вицепрезидентът са екип още от предизборната кампания. Те влизат и си отиват като екип. Ние вървим в една посока, а именно тази, която ни чертае Конституцията. Никой няма право да сменя посоката, която чертае българската конституция", категорична е Маргарита Попова.

"Не трябва да говорим за евроатлантическите ценности абстрактно. Трябва да говорим конкретно за нашите ценности, които са част от европейските" поясни вицепрезидентът на България.

"Имаше моменти, когато от нашата институция излязоха неподходящи думи. Не бива ние да казваме кой и кога трябва да си подава оставка. Аз ще помагам до края на нашия мандат все повече хора да припознават президентската институция като институцията на българските граждани", добави тя.

"Христо Иванов беше министър с много амбиция. Искаше да постигне много за кратко време. Да си министър на правосъдието е много сложно, защото трябва да правиш връзки с всички власти. Той не познаваше съдебната система. Видяхме как не се предлагат промени в Конституцията. Видяхме как пропадна един проект. Екатерина Захариева също не познава съдебната система и трябва да си вземе бележка", категорична бе Попова.

Изчезна огромно езеро в Боливия

https://www.24chasa.bg/Article/5290895

Второто по големина езеро в Боливия – Поопо, престана да съществува, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА), след като анализира получени сателитни снимки.
Второто по големина езеро в Боливия – Поопо, престана да съществува, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА), след като анализира получени сателитни снимки. "Мини спътникът на ЕКА – Proba-V, който следи постоянно земната повърхност, регистрира изчезването на второто по големина езеро в Боливия.

Без вода в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550393

За извършване на авариен ремонт, без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат живущите на ул."Младост" № 5....

Даниел Митов: Изпратили сме сигнал до Брюксел за гръцката блокада, очакваме ЕК да ги санкционира

https://www.24chasa.bg/Article/5290891

Не мога да преброя колко пъти съм говорил с моя гръцки колега, два пъти се срещнахме и лично, премиерът също е говорил с Ципрас с цел да решим кризата с блокирането на границата. Това каза в студиото на БНТ Даниел Митов.
Той посочи, че става дума за вътрешен проблем на Гърция, свързан с два проектозакона, внесени в парламента от кабинета на Ципрас.Не мога да преброя колко пъти съм говорил с моя гръцки колега, два пъти се срещнахме и лично, премиерът също е говорил с Ципрас с цел да решим кризата с блокирането на границата. Това каза в студиото на БНТ Даниел Митов. Той посочи, че става дума за вътрешен проблем на Гърция, свързан с два проектозакона, внесени в парламента от кабинета на Ципрас.

Корман Исмаилов: Името на партията на Местан е послание към Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5290894

"Ако беше послание към избирателите в страната, тогава буквите трябваше да значат нещо на български. Търси се ефект, който е тактически, който да привлече внимание – това е партията, приятелка на Турция, а другата партия не е приятелка на Турция. Това каза пред "Хоризонт" Корман Исмаилов, лидер на Народната партия "Свобода и достойнство".
"Ако беше послание към избирателите в страната, тогава буквите трябваше да значат нещо на български. Търси се ефект, който е тактически, който да привлече внимание – това е партията, приятелка на Турция, а другата партия не е приятелка на Турция. Това каза пред "Хоризонт" Корман Исмаилов, лидер на Народната партия "Свобода и достойнство".

Св. свщмчк Харалампий Чудотворец. Св. мчца Валентина

http://www.cross.bg/haralampiii-ennata-valentina-1497620.html

/КРОСС/ Страдание на свети свещеномъченик Харалампий Магнезийски Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел: - Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на смърт. А Иисус Христос чрез пророците и апостолите ни показват пътя към вечния живот, а не да вършим дела, които принасят на душата вечна гибел. Езическите власти уловили светия впископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът решително отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчителите: - Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот. Виждайки изумиталната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерено от раните си, св

Клиент наби продавач на килими

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550395

Клиент наби продавач на 68 години, в магазин за килими на улица "Места" 87 в комплекс „Лазур". Той влязъл в помещението, стопанисвано от мъжа и поискал да върне вече закупена стока, но получил категоричен отказ. След възникналия спор между двамата, клиентът ударил няколко юмрука в главата на своя опонент, взел друг, по-скъп килим и избягал с „Пежо 206". Пострадалият не получил сериозни наранявания. След бързите действия на полицията, извършителят бил заловен и задържан за 24 часа. Той направил пълни самопризнания по случая и върнал отнетата пос...

"Дунав" вкара само веднъж на "Интер" в мач на една врата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550394

"Дунав" завърши 1:1 с третодивизионния "Интер" Плачидол във втория си мач от турнира "Балчик Къп" днес. Срещата се игра на стадиона в КК "Албена". Веселин Великов започна със състав Радосвет Христов, Марио Петков, Петър Патев, Михаил Милчев, Антон Огнянов, Ивайло Раденцов, Светослав Читаков, Деян Лозев, Николай Колев, Бранимир Костадинов и Йордан Димитров. "Драконите" не влязоха по най-добрия начин в мача. Те буквално проспаха атака на "Интер", която завърши с попадение за състава от Плачидол още в 10-ата секунда. Последва натиск на русенския о...

Облачно, с валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550398

След полунощ започналото от запад увеличение на облачността ще продължи и до обяд над цялата страна ще е предимно облачно. Привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат цялата страна, съобщават от НИМХ-БАН. Южният вятър ще се усили, ще е умерен, в Източна България и районите северно от планините - временно и силен. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а максималните ще са високи за първата половина от февруари - между 12 и 17 градуса. Атмосферното налягане...

Какво мисли стажант и стипедиант на БФБ, ПФБК, Карол и ЕЛАНА за инвестирането

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kakvo-misli-stajant-i-stipediant-na-bfb-pfbk-karol-i-elana-za-investiraneto-210030/

Felbuzz е от активните коментатори във форума на Investor.bg и с доходност от 100% в първата си инвестиционна година и с по около 30% в следващите

Времето на 10 февруари: Облачно, с валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550238

След полунощ започналото от запад увеличение на облачността ще продължи и до обяд над цялата страна ще е предимно облачно. Привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат цялата страна, съобщават от НИМХ-БАН. Южният вятър ще се усили, ще е умерен, в Източна България и районите северно от планините - временно и силен. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а максималните ще са високи за първата половина от февруари - между 12 и 17 градуса. Атмосферното налягане ще се...

Преглед на варненския печат - 10 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=313192

„Пожарникар на годината стана шефът на огнеборците в Дългопол”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Началникът на пожарната в Дългопол, при Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението – Варна – главен инспектор Валентин Николов е комплексен победител в 21-я национален конкурс „Пожарникар на годината“, съобщава изданието.

Даниел Митов: Преговаряме като държава с всички, дори с гръцките фермери

http://pik.bg/даниел-митов-преговаряме-като-държава-с-всички-дори-с-гръцките-фермери-news483056.html

Даниел Митов: Преговаряме като държава с всички, дори с гръцките фермери

Не мога да преброя колко пъти съм говорил с моя гръцки колега, два пъти се срещнахме и лично, премиерът също е говорил с Ципрас с цел да решим кризата с блокирането на границата. Това каза в студиото на БНТ Даниел Митов. Той посочи, че става дума за вътрешен проблем на Гърция, свързан с два проектозакона, внесени в парламента от кабинета на Ципрас.

„Изпратили сме сигнал до Брюксел, очакваме ЕК да се задейства и да започне наказателна процедура срещу съседите”, допълни министърът на външните работи.

Според него, българската държава се е ангажирала на всички нива и дори преговаря с гръцките протестиращи, което не е редно, но се прави с цел облекчаване на ненормалната ситуация на границата.

„Няма да спрем да упражняваме натиск на всички равнища, ако нещата на границата не се нормализират”, потвърди Митов. Той обаче предупреди, че няма как да получим компенсации за претърпени загуби от Европейската комисия, която няма такава практика. Единственото възможно е да се подаде иск срещу фермерите от нашите превозвачи в гръцки съдилища.

Ясен жребият за купата по баскетбол при мъжете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550397

Ясен е жребият за турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете, който ще се проведе в Ботевград. Ето какво отреди той: 18.02 (четвъртък), четвъртфинални срещи: 17:00 "Лукойл Академик" - "Левски" 2014 19:30 "Балкан" - "Черно море Порт Варна"   19 февруари, петък: 17:00 "Рилски спортист" - "Ямбол" 19.30 "Берое" - "Спартак" Плевен   Полуфинали: Победител "Лукойл Академик"/"Левски" 2014 - Победител "Балкан"/"Черно море Порт Варна" Победител "Рилски спортист"/"Ямбол" - Победител "Берое"/"Спартак" Плевен   Финалът е предвиден за 21.02...

Само 11 билкозаготвителя не са подали годишни справки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550392

До законовоустановения срок 20 януари,  в РИОСВ-Русе са постъпили 117 годишни отчета за събраните, изкупени, реализирани и налични количества в складовете лечебни растения през 2015 г. Само 11 от задължените лица 128, които са регистрирали билкозаготвителни пунктове, не представили годишна справка. При направена проверка в регистрите на инспекцията се установява, че част от тези лица не са представяли годишни отчети и за предходните две години, което означава, че не са извършвали дейност, но не са подали уведомление за закриване на пунктовете. ...

Найденов: Отвориха границата с Гърция след личната намеса на премиера Борисов (Обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5290882

Премиерът Бойко Борисов всъщност е отворил българо-гръцката граница, съобщи в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Мирослав Найденов, председател на Съюза за стопанска инициатива.
Той разказа, че вчера премиерът е говорил по телефона с представителите на гръцките фермери и после министър Ивайло Московски е отишъл на място и блокадата наПремиерът Бойко Борисов всъщност е отворил българо-гръцката граница, съобщи в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Мирослав Найденов, председател на Съюза за стопанска инициатива. Той разказа, че вчера премиерът е говорил по телефона с представителите на гръцките фермери и после министър Ивайло Московски е отишъл на място и блокадата на

Бъдещето е най-лошата от всички абстракции

http://www.cross.bg/budeshteto-pasternak-ostava-1497619.html

/КРОСС/ "Бъдещето е най-лошата от всички абстракции. Бъдещето никога не идва такова, каквото го очакваш. Не е ли по-вярно да се каже, че то въобще никога не идва? ... Всичко, което реално съществува, съществува в рамките на настоящето." Това казвал прочутият руски писател и автор на "Доктор Живаго" Борис Пастернак (1890-1960). Роденият в Москва през 1890 г. писател и поет остава известен със своите стихове и с това, че отхвърля през 1958 г. присъдената му от шведския комитет Нобелова награда за литература. Два дни след като научава, че най-високото отличие за литература му е било приписано, Пастернак изпраща телеграма до Шведската академия с думите "Крайно благодарен, трогнат, горд, удивен, смутен", а само четири дни по-късно изпраща и друга телеграма. В нея е записано: "Вземайки под внимание значението, което се отдава на тази награда в обществото, към което принадлежа, трябва да отхвърля това незаслужено признание. Моля, не приемайте с обида доброволния ми отказ". Шведската академия отговаря с: "Този отказ, разбира се, по никакъв начин не променя валидността на наградата. На Академията остава само със съжаление да обяви, че връчването на наградата не може да се състои".  

Почитаме Св. Валентина и Св. Харалампий - господаря на болестите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550390

На 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина. Денят е по-известен в народния календар като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата. В народните представи тя изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби. Свети Харалампий пък е познат на хората като лечител на болести и рани и господар на всички болежки. Легенда разказва, че чумата е затворена в шише и Св. Харалампий я е хванал и държи....

Номинацията на Бокова - цената на Борисовата стабилност се търгува в преводни рубли

http://offnews.bg/news/n_1/n_623895.html

Снощи късно Министерството на външните работи обяви, че е изпратило писмо, с което номинира Ирина Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН). С това “дясно-центристкото” правителство “Борисов-2” съвсем официално се превръща в правоприемник и продължител на започнатото от кабинета “Орешарски”. Да не забравяме, че последният влезе в историята като правителство на мафията, предизвикало най-мощните и продължителни граждански протести в последните десетилетия. ДЕОС припомняме, че Бокова, която МВнР величае като “една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН”, бе част част от кабинета “Виденов”, донесъл ни най-тежката политическа и икономическа криза в най-новата история на България. Бокова е фаворит на официалния путинов аватар у нас – Георги Първанов, който преди седмица открито изнуди министър-председателя, като обвърза подкрепата си за правителството с номинацията на виденовата министърка за високия международен пост. Работещият ден и нощ за “стабилността” на България премиер Борисов пък се изгаври със своите избиратели, демонстрирайки за пореден път пълна безпринципност и липса на каквато и да е политическа хигиена. Учудени? Е, важното е да сме здрави. И да имаме стабилност, чиято цена се търгува в преводни рубли. Емил А. Георгиев - ДЕОС

Мирослав Найденов: Има дестабилизатори в кабинета и Борисов знае това

http://pik.bg/мирослав-найденов-има-дестабилизатори-в-кабинета-и-борисов-знае-това-news483055.html

Мирослав Найденов: Има дестабилизатори в кабинета и Борисов знае това

Премиерът Бойко Борисов всъщност е отворил българо-гръцката граница, съобщи в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Мирослав Найденов, председател на Съюза за стопанска инициатива.

Той разказа, че вчера премиерът е говорил по телефона с представителите на гръцките фермери и после министър Ивайло Московски е отишъл на място и блокадата на границата ни е била махната. Според Найденов Външно министерство изобщо не е свършило нищо и по никакъв начин не е помогнало да бъде решен проблемът.

„Бездействието на МВнР е продължение на една политика, която стартира в Лондон“, каза той. Припомняме ви, че премиерът бе подложен на атаки от наши сънародници при срещата си с тях в посолството ни в столицата на Великобритания. Мирослав Найденов смята, че в правителството са допуснати много дестабилизатори. Той напомни, че голяма част от министрите не са от ГЕРБ. Според него самият Бойко Борисов вижда случващото се. В края на разговора Найденов призова всички българи да останат за Великден в България и да ядат нашите вакли агнета, а не да подпомагат икономиката на южната ни съседка.

Огледалце, огледалце, я кажи...

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ogledalce-ogledalce-ia-kazhi-6049761

Провокативният въпрос, който зададоха на премиера Бойко Борисов в Лондон, е тема в новата карикатура на Чавдар Николов

Реформаторите разделени заради военния министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_623894.html

Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов е на път да подаде оставка. Това каза пред БНР лидерът на Народната партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок Корман Исмаилов. Реформаторският блок заседава снощи заради напрежението между министър Николай Ненчев и заместника му, възникнало поради предложени промени в устройството на ведомството. Повод за напрежението във Военното министерство стана искането на Нечев за сливането на две дирекции - „Отбранителна аквизиция” и „Инфраструктура на отбраната”. По този начин втората дирекция, която е подчинена на Исмаилов, ще излезе от неговия ресор. Решението било взето без заместникът на Ненчев да бъде уведомен. Сега обществените поръчки в МО се обединяват в една обща дирекция, която ще се ръководи от другия зам.-министър на отбраната Десислава Йосифова. "Все повече се засилват съмненията, след като няма ясна аргументация и мотивация на подобни действия. Всъщност това и е отношението и сред колегите народни представители, и от ГЕРБ, и АБВ реагираха. В момента имаме проблем. Към момента неговата позиция е да се разграничи, защото в момента вижда сериозни проблемни рискове за бъдещата работа на тази структура. Ако нещата се пазят, неговата позиция е да не поема отговорности и да се разграничи", коментира Корман Исмаилов. "Като коалиционни партньори ние обсъждаме проблема на ниво Реформаторски блок, защото това смятаме, че има проблем както за министър Ненчев, така и а коалицията", каза още той.

Човек на Алексей Петров се включи в хора за заговор срещу Борисов

http://frognews.bg/news_106746/CHovek-na-Aleksei-Petrov-se-vkliuchi-v-hora-za-zagovor-sreshtu-Borisov/

Политическа интрига се опитва да завърти бившият земеделски министър Мирослав Найденов и пресен нов председател на Съюза за стопанска инициятива. Организацията открай време е свързвана с Алексей Петров, главен обвиняем по мегаделото "Октопод".

М. Найденов: Външно не направи нищо по проблема на гръцката граница

http://frognews.bg/news_106746/M-Naidenov-Vanshno-ne-napravi-nishto-po-problema-na-gratskata-granitsa/

Според Мирослав Найденов,председател на Съюза за стопанска инициатива, Външно министерство изобщо не е свършило нищо и по никакъв начин не е помогнало да бъде решен проблемът на българо-гръцката граница.

Доналд Тръмп печели при републиканците в Ню Хемпшир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5290885

Милиардерът Доналд Тръмп печели и първични избори за президентската номинация на републиканците в щата Ню Хемпшир.
При демократите победител е сенаторът Бърни Сандърс. Той получава 56 на сто от гласовете срещу 42 процента за основната му съперничка Хилъри Клинтън.
Бившата първа дама спечели с малка преднина първичния вот преди седмица в щата Айова.
Милиардерът Доналд Тръмп печели и първични избори за президентската номинация на републиканците в щата Ню Хемпшир. При демократите победител е сенаторът Бърни Сандърс. Той получава 56 на сто от гласовете срещу 42 процента за основната му съперничка Хилъри Клинтън. Бившата първа дама спечели с малка преднина първичния вот преди седмица в щата Айова.

Найден зеленогорски: Ако отново не се приеме антикорупционният закон, трябва да се отива на предсрочни избори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550396

"Законът за антикорупцията е внесен в Изпълнителния съвет на РБ и предстои да се обсъди, готов е". Това каза на брифинг след Изпълнителния съвет на РБ на 9 февруари съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. "Това е „червената линия", която показва дали бихме останали или не в управлението. Меглена Кунева ще се справи безупречно, няма да намалим натиска по антикорупционното законодателство, независимо че тя вече е и министър на образованието", подчерта Зеленогорски. Според него, ако отново не се приеме ...

М. Димитров: Списъкът на синдиците не отговаря на въпроса кой източи КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5290884

Мартин Димитров, заедно с други депутати, води дело за международното разследване на КТБ. "Докладът би трябвало да е готов, но нищо от този доклад не е оповестявано. Ние искаме да прочетем това международно разследване, но не го получаваме с аргумента, че ако бъдат разкрити, може да бъдат в конфликт на интереси, можело да попречат на разследването,
Мартин Димитров, заедно с други депутати, води дело за международното разследване на КТБ. "Докладът би трябвало да е готов, но нищо от този доклад не е оповестявано. Ние искаме да прочетем това международно разследване, но не го получаваме с аргумента, че ако бъдат разкрити, може да бъдат в конфликт на интереси, можело да попречат на разследването,

Тръмп с пистолет: Щях да стрелям в Батаклан!

http://www.bnews.bg/article-147941

В интервю за френски вестник Тръмп заявява, че Меркел греши, като пуска хиляди мигранти в Германия.

Още награди за талантливите деца от Детска вокална група “Слънце“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550389

С награди от участието си в IV Международен музикален конкурс „STAR MELODI“ се завърнаха пет от талантливите деца от Детска вокална група “Слънце“ към ОБДЦКИ, с ръководител Наталия Константинова. Състезанието се проведе на 06 февруари 2016 г. в град Букурещ, Румъния. Журито, състоящо се от професионални музиканти под председателството на композитора Кристиан Аливеш, присъди следните награди:   Елица Камбурова на 6 год. спечели Гран При с песента „Камино“. Михаил Петров на 8 год. спечели 3-то място с песента „Междучасие“. Анна Друмева на 11 год....

Доналд Тръмп и Бърни Сандърс печелят Ню Хемпшир

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-i-barni-sandars-pechelyat-nyu-hempshir-news245362.html

Милиардерът Доналд Тръмп печели вчерашните първични избори в Ню Хемпшир за президентската номинация на републиканците, а в надпреварата при демократите в същия щат победител е Бърни Сандърс. Сандърс е взел почти 60 на сто от гласовете срещу малко над 38 процента за основната му съперничка Хилари Клинтън, която миналата седмица победи с минимална разлика в партийните събрания на демократите в Айова. При републиканците Тръмп е взел два пъти повече гласове от най-близкия си конкурент - 35 на сто, следван от Джон Кейсик с 16 процента. В борба за третото място с близки резултати между 12 и10 процента са Джеб Буш, Тед Круз и Марко Рубио. Миналата седмица Круз спечели доверието на партийните събрания в щата Айова. На вълната на гнева на избирателите Тръмп и Сандърс доплуваха до победата в надпреварата за президентските номинации в Ню Хемпшър на вълната на гнева на избирателите, побеждавайки традиционните американски политици, парадирайки, че не са част от управляващата върхушка. Внушителните им победи показват, че значителна част от американските избиратели е разочарована от икономическите условия в страната и е готова да разтърси из основи Вашингтон в президентските избори на 8 ноември, коментира Ройтерс. Около 73 процента от избирателите смятат, че САЩ вървят по грешен път, и тези разочаровани хора съставляват мнозинство от избирателните маси, подкрепящи Тръмп и Сандърс, сочи допитване на Ройтерс/Ипсос. Те са разтревожени от състоянието на икономиката и не вярват на партиите от върхушката, смятайки ги за част от проблема. Според Ройтерс резултатите от Ню Хемпшър предвещават упорита битка сред републиканците в Южна Каролина на 20 февруари и сред демократите там на 27 февруари. Този щат по традиция открива "първичната" надпревара в американския Юг и е бил арена на някои от най-внушителните кампанийни битки в миналото. С победите на Сандърс и Тръмп нараства вероятността финансовият магнат и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг да влезе в президентската надпревара като независим кандидат. По-рано тази седмица той заяви пред "Файненшъл таймс", че обмисля да се кандидатира. Решението му може да промени радикално хода на изборите. [div class='right_orange']Бърни Сандърс - апостол на "политическа революция" в САЩ   Бърни Сандърс започна президентската си кампания в съвсем неизгодна стартова позиция - кажи-речи неизвестен, безпаричен, при това съперник на Хилари Клинтън. Подкрепен главно от младежта, той обаче срази вчера бившия държавен секретар в щата Ню Хемпшър. Сенатор от съвсем малкия североизточен щат Върмонт, представящ се за "демократ социалист", яростен изобличител на Уолстрийт и на все по-дълбоките неравенства в САЩ, Бърни Сандърс е един разгневен мъж. Седемдесет и четиригодишният претендент заклеймява политическата система, манипулирана според него от Уолстрийт и различните лобита, също и "фалшифицираната" икономическа система. Още[class='right_orange' div] В лагера на демократите Демократката Хилари Клинтън - бивш държавен секретар и бивш сенатор, сега изглежда тежко уязвена, изоставайки от Сандърс с над 20 процентни пункта. Съпругата на бившия президент Бил Клинтън едва спечели на косъм в Айова, а сега бе сразена в Ню Хемпшър, където младите избиратели явно харесаха популистките предложения на Сандърс да разбие големите банки и да накара правителството да плаща за свободно обучение в колежите. "Хората са напълно прави да бъдат сърдити, но те също са и гладни, гладни за решения", каза 68-годишната Клинтън, след като поздрави 74-годишния Сандърс за успеха. "Аз ще работя по-упорито от всеки друг, за да извърша промените, които ще подобрят живота ви", добави тя. Клинтън се отправи към Ню Йорк, където се намира щабът на нейната кампания, за среща с главните си помощници и за да се подготви за предизборния дебат утре между претендентите демократи. От щаба отрекоха появилите се съобщения, че тя обмисля промени в екипа си от движение в процеса на кампанията. Сандърс каза, че с победата "ние изпратихме послание, което ще отекне от Уолстрийт до Вашингтон, от Мейн до Калифорния, и то е, че правителството на нашата велика страна принадлежи на целия народ, а не само на шепа богати спонсори на (предизборни) кампании". Победата на Сандърс представлява мощно и болезнено отхвърляне на Клинтън, която предложи на избирателите в щата познатата закостеняла умерена политика, отбелязва "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че Сандърс е събрал подкрепа от широк кръг избиратели, като е успял да победи съперницата си дори и сред женския електорат. В лагера на републиканците За Тръмп специално Ню Хемпшър показа, че той има потенциал да остане в надпреварата и че може да поеме удар, след като загуби на 1 февруари първата надпревара в щата Айова от тексаския сенатор Тед Круз. Сегашната му победа опроверга пророците, които смятаха, че той в края на краищата ще се самоунищожи със склонността си да обижда и с неясните си планове за президентството, отбелязва Ройтерс. Тръмп се възползва от необичайно големия брой партийни претенденти, които разпръснаха гласовете между традиционни политици, коментира вестник "Ню Йорк таймс". 69-годишният Тръмп, който по време на кампанията си се обяви за депортиране на нелегалните имигранти и за временна забрана за мюсюлмани да влизат в САЩ, на митинга на победата в Ню Хемпшър пак мина без любезности: поздрави останалите кандидати в надпреварата, но обеща скоро да се върне към обичайния си войнствен стил. "От утре - бум-бум", каза той, имитирайки боксиране, под одобрителните възгласи на публиката. Републиканската надпревара в Ню Хемпшър така и не можа да разсее объркването относно това кой ще се очертае като кандидат на върхушката и съперник на Тръмп в републиканския лагер. Губернаторът републиканец на Охайо Джон Кейсик се наложи в упорита битка за второто място в Ню Хемпшър, като остави Круз, бившият губернатор на Флорида Джеб Буш и сенатора Марко Рубио да се борят за третото. И четиримата заминаха за Южна Каролина. Буш - син и брат на бивши президенти, преживя още една битка, връщайки се в надпреварата след силно представяне в предизборен дебат и след много усилия в кампанията през уикенда. "Макар че телевизионната риалити звезда изглежда добре, вие като че ли дадохте нов старт на надпреварата", каза Буш пред свои поддръжници. "(Нашата) кампания не е мъртва. Отиваме в Южна Каролина", ободри ги той. Рубио не успя да измести Буш в резултат на спад на неговата подкрепа заради дебат в събота, след който той си навлече критики, че е повтарял готови фрази от своя предизборна реч. "Не се представих добре в събота, но чуйте ме - това никога няма да се повтори", каза самокритично той пред свои поддръжници. Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, който скастри Рубио заради "папагалското" му участие в (съботния) дебат, изостана зад останалите претенденти във вота с едва 7 процента и отмени пътуването за Южна Каролина - признак, че скоро може да се откаже от кампанията. Партийните лидери и големите спонсори на републиканците се надяваха, че Ню Хемпшър ще излъчи ясен консенсусен кандидат на върхушката, който да оспори водачеството на Тръмп и Круз. Но резултатът от снощи не дава такава яснота. Той е достатъчно двусмислен и показва, че битката за номинацията при републиканците може да се окаже изтощителна и с много кандидати още седмици наред, тъй като поне половин дузина от тях виждат достатъчно основания да останат в битката, подчертава вестник "Вашингтон пост".

Доналд Тръмп и Бърни Сандърс печелят в Ню Хемпшир

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-i-barni-sandars-pechelyat-v-nyu-hempshir-news245362.html

Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Бърни Сандърс спечелиха решителна победа на предварителния вот за президентската номинация в щата Ню Хемпшир, съобщи ББС. Данните показват, че милиардерът Тръмп е взел два пъти повече гласове от най-близкия си конкурент. По предварителни резултати малко преди затварянето на избирателните секции Тръмп има 34%, следван от Джон Кейсик с 16 процента. Трети, четвърти и пети с резултат между 12 и 10 процента са Джеб Буш, Тед Круз и Марко Рубио.  При демократите Бърни Сандърс печели 56% от гласовете в щата срещу 42 процента за основната му съперничка Хилари Клинтън, съобщава СиЕнЕн. От щаба на Клинтън признаха поражението.  След тежката загуба Клинтън обяви, че ще продължи с нови сили кампанията си. "Сега прехвърляме тази кампания към цялата страна", каза тя, цитирана от ДПА. Клинтън се зарече да се бори "за всеки глас във всеки щат". Бившият държавен секретар поздрави Сандърс за победата, но подчерта, че именно тя е човекът, който може най-добре да води лява политика. От щаба на Бърни Сандърс коментираха, че победата в Ню Хемпшир показва, че “хората искат реална промяна“. Следващите избори за президентските номинации ще са в Южна Каролина и Невада.

Мъж раздава юмруци заради килим в Бургас

http://pik.bg/мъж-раздава-юмруци-заради-килим-в-бургас-news483053.html

Мъж раздава юмруци заради килим в Бургас

Бургаски клиент се саморазправи със собственик на магазин за килими в к-с „Лазур“, съобщиха от полицията. 44-годишният, криминално проявен и осъждан Т. Т., поискал да върне закупен от същия магазин килим, но след спор между него и търговеца, клиентът започнал да му нанася юмруци в лицето. Сигналът за инцидента е подаден около 13:45 часа вчера на ул. „Места“ № 87 от пострадалия.

След жестоката разпра, бандитът взел от магазина друг килим на по-висока стойност и запрашил с лек автомобил „Пежо 206“, с бургаска регистрация.

От инцидента пострадалият 68-годишен собственик на магазина не е получил сериозни наранявания.

В резултат на бързите полицейски действия извършителят на деянията е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа.

Побойникът е направил пълни самопризнания и върнал отнетия килим. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

10 февруари в годините назад

http://www.cross.bg/bulgariya-svetovna-voiina-1497618.html

/КРОСС/ 1258 г. - Монголите превземат Багдад и разрушават Абасидския халифат.1392 г. - Състои се сватбата на Елена Драгаш и византийския император Мануил II Палеолог.1619 г. - Състои се сватбата на френската принцеса Кристин Мари и Виктор-Амеде I Савойски, херцог на Савоя и принц на Пиемонт.1763 г. - В Париж е подписан договор за приключване на Седемгодишната война.1799 г. - След завладяването на Египет, Наполеон започва поход за завладяване на Палестина.1824 г. - Симон Боливар е провъзгласен за диктатор на Перу1827 г. - В Санкт Петербург е основана Военноморска академия.1840 г. - Британската кралица Виктория се омъжва за принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота.1841 г. - Онтарио и Квебек (Канада) са обединени в една провинция със столица Кингстън.1867 г. - Григорий VI е утвърден от Високата порта за Вселенски патриарх.1879 г. - Открито е Учредителното събрание в Търново.1883 г. - В България влиза в сила първият Закон за печата.1885 г. - В България, Пловдив е сформиран БЦТРК, подготвил Съединението.1892 г. - Започва процес срещу Екатерина Каравелова - съпруга на политика Петко Каравелов, и други съпруги на политици-либерали по обвинение в предателство, който завършва с оправдателна присъда.1904 г. - Избухва Руско-японската война.1913 г. - Десет месеца след трагичната им смърт, в Антарктида са намерени телата на членовете от експедицията на Робърт Скот, достигнали Южния полюс.1922 г. - В САЩ е осъществено първото директно излъчване по радиото на цял симфоничен концерт.1925 г

Преглед на печата

http://www.cross.bg/koen-partii-sinditzite-1497617.html

/КРОСС/ „Загробени са" над 6 милиона лева „от шест партии във фалиралата КТБ". "Това, пише Труд, „става ясно от списъците с влоговете и кредитите на политическите партии, публикувани от синдиците на банката. Отделно политици също са държали милиони лични пари на влог при избягалия банкер Цветан Василев. Гарантирани от държавата са само влоговете на физически лица до 200 хиляди лева, но не и на партии. А политическите формации влагат в банки основно партийните си субсидии, т. е. средства на избирателите", отбелязва изданието.„Министри, депутати и магистрати са спестили впечатляващи суми в КТБ", пише по същата тема вестник Сега. „Новите данни", разпространени от синдиците, „са изключително интересни и много показателни, защото документално доказват, че банката на Цветан Василев е била кредитор, депозитар и агент по сделки на стотици министри, депутати, партийни лидери, шефове на агенции и комисии, съдии, прокурори, следователи, областни управители и кметове". В публикацията се споменават Ахмед Доган, евродепутатът Николай Бареков, бившият заместник-министър на икономиката Димитър Чохаджиев, бившият финансов министър Милен Велчев и редица други бивши и настоящи политици.С влогове в КТБ са били БСП-Варна, партията на Светльо Витков и НДСВ, изтъква на първата си страница 24 часа

Почитаме Св. Валентина и Св. Харалампий - господар на болестите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550387

На 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина. Денят е по-известен в народния календар като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата. В народните представи тя изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби. Свети Харалампий пък е познат на хората като лечител на болести и рани и господар на всички болежки. Легенда разказва, че чумата е затворена в шише и Св. Харалампий я е хванал и държи....

Цитат на деня: В Лондон станахме заложници на жена, излязла от човешки образ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/02/10/2701836_citat_na_denia_v_london_stanahme_zalojnici_na_jena/?ref=rss


Бил съм на срещи с българи в много държави. Неудобни въпроси могат винаги да се задават. Важното е да се стигне до разговор. В случая ние станахме заложници, всички в залата, на една жена излязла от човешкия си образ, която крещеше, хулеше, обиждаше и зададе такъв тон, че не можеше да се отговори.
Министърът на външните работи Даниел Митов коментира по БНТ срещата с живеещи във Великобритания българи

Според него агресивният тон е зададен от малък брой хора, като цялата атмосфера...

Д. Митов: Аз съм имал многократни разговори с гръцкия външен министър, Борисов имаше дава разговора с Ципрас

http://www.cross.bg/gurtziya-mitov-ministur-1497626.html

/КРОСС/ Комисията по процедури ще задейства проверки и евентуално наказателна процедура срещу Гърция ако такава е необходима. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов във връзка със случващото се на границата ни с Гърция в ефира на БНТ. "Преди да започне целият проблем аз съм казвал, че посланикът ни в Атина на няколко пъти се среща с гръцките власти. Аз съм имал многократни разговори с моя колега, гръцкия външен министър - дори се видяхме на два пъти през последните два дни. Премиерът Борисов имаше дава разговора с гръцкия премиер Ципрас. Даже вчера в един момент започна напрежението наистина да нараства и ние увеличихме тези усилия. Гръцката страна пое ангажимент да изпрати поне един преговарящ, който не е на политическо ниво, но така или иначе го направиха", допълни министър Митов.  „Те имат огромен проблем. Първото нещо, което трябва да се разбере е, че съществува огромен вътрешно-политически проблем в Гърция. Всички в момента стачкуват. Знаете в петък ще има още една общонационална стачка. Блокирани са много пътища и градове в Гърция. Става въпрос за два закона, които кабинетът е внесъл за част от пакета договорености с кредиторите. Така или иначе гръцките стачкуващи отказват да разговарят със собственото си правителство, преди тези два законопроекта свързани със социални плащания и пенсии преди тези два проекта да бъдат изтеглени от парламента", уточни външният министър

Версия: Човешка грешка е причинила влаковата катастрофата в Германия

https://www.24chasa.bg/Article/5290876

Най-вероятно човека грешка е причината за тежката влакова катастрофа в Германия вчера, информира DW. 
Жертвите на инцидента вече са 10. Ранените са над 100.
Властите все още не могат да обяснят защо два влака са се оказали един срещу друг по едно и също време на релсите, но версията за човешка грешка засега надделява.Най-вероятно човека грешка е причината за тежката влакова катастрофа в Германия вчера, информира DW.  Жертвите на инцидента вече са 10. Ранените са над 100. Властите все още не могат да обяснят защо два влака са се оказали един срещу друг по едно и също време на релсите, но версията за човешка грешка засега надделява.

Дневен хороскоп за 10.02

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-1002-news_522984.html

Хороскопът за днес е изпълнен с противоречия, с които малко зодии ще се справят, ако не са мобилизирани и адекватни до края на деня. Имате време да помислите за всичко, преди от вас да се поиска решение, за това не бързайте. Дневен хороскоп за Овен Днес не си правете илюзии относно нечия готовност да ви помогне. Човекът много добре си е направил сметката и просто му изнася да е на ваша страна. Вие обаче нямате нужда от такава подкрепа. Бъдете ясни и категорични. Дневен хороскоп за Телец Н

Забраната за реклама и на електронни цигари мина на първо четене

http://business.actualno.com/zabranata-za-reklama-i-na-elektronni-cigari-mina-na-pyrvo-chetene-news_522988.html

Въвеждане на забрана за търговски съобщения в услугите на информационното общество, в пресата и другите печатни публикации, които целят или пряко или непряко оказват въздействие за популяризирането на конвенционалните, електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене - това предвиждат промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Те бяха гласувани на първо четене. Освен забраната за реклама, не се позволява на тютюневи компании да финансират радио и телевизионни предавания. Особе

9 неща, които мъжете обичат в любовта

http://curious.actualno.com/9-neshta-koito-myjete-obichat-v-lubovta-news_522989.html

В живота най-често малките неща са тези, които имат най-голямо значение, красота и сила. Дори когато цяла армия от мъже не може да премести планина, един атом е достатъчен да отприщи цялата необходима за това мощ. Мъжете не са много добри в забелязването на малките неща. Те не биха забелязали, например, новата ни прическа или новите ни обувки. Но има неща, които никой мъж не би пропуснал – разбира се, когато става дума за любимата жена. Това са дребните неща, които тя прави за него и коит

Министърът на външните работи на Франиця подава оставка

http://europe.actualno.com/ministyryt-na-vynshnite-raboti-na-franicja-podava-ostavka-news_522995.html

Френският министър на външните работи Лоран Фабиус подава оставка, съобщи телевизия БФМ-ТВ. По информация на медията по-късно днес президентът Франсоа Оланд ще обяви за смяната му. Лоран Фабиус ще бъде назначен за председател Конституционния съвет. Той също ще остане председател на Международната конференция на ООН по въпросите на климата. Припомняме, че в края на януари т.г.  срещу Тома Фабиус, син на френския министър на външните работи, бе повдигнато обвинение във фалшифициране и изпо

Алексей Петров още смята, че "нещо му е приписано", за да се прави атентат

http://crime.actualno.com/aleksej-petrov-oshte-smjata-che-neshto-mu-e-pripisano-za-da-se-pravi-atentat-news_522992.html

Не познавам никого – нито от организаторите, нито от извършителите. Това каза Алексей Петров дни, след като разследващите се похвалиха, че са разкрили кой стои зад неуспешния атентат срещу него, извършен през октомври миналата година, предаде БГНЕС. До момента в ареста има само един задържан – украинеца Роман Логвиненко, обвинен за подготовка на убийство на бившия съветник в ДАНС. Трима негови съучастници, също украинци, се издирват от Интерпол. Днес бившата барета дойде в Спецсъда

Влак прегази мъж край Казанлък

http://pik.bg/влак-прегази-мъж-край-казанлък-news483052.html

Влак прегази мъж край Казанлък

60-годишен мъж е бил прегазен от влак край Казанлък, съобщиха от полицията.

Тялото е било открито в късния слеобед вчера. Намерено е вблизост до жп прелеза в посока село Овощник.

Мъжът е починал от раните си, докато е бил транспортиран към Спешния център на Казанлък.

Казанлъчанинът е бил блъснат от бързия влак София-Бургас. Според разследващи машинистите не са разбрали, че са блъснали човек.

По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще се изясняват причините за инцидента. Ще се проверява, дали мъжът е имал причини сам да се хвърли под влака, или става дума за нещастен случай.

НАТО и мита за "руската заплаха“

http://petel.bg/NATO-i-mita-za-ruskata-zaplaha---__144565

Снимка: Уикипедия Изкуственото раздуване на мита за „руската заплаха“ е необходимо, за да се оправдае съществуването на НАТО, заяви ру...

Кола помете двама пешеходци в София

http://petel.bg/Kola-pomete-dvama-peshehodtsi-v-Sofiya__144566

Илюстрация: Булфото Двама пешеходци пострадаха при пътен инцидент в района на ул. "Хан Кубрат" и ул. "Христо Силянов", информират от МВР, ц...

ООН разкри източника на финанси на ИДИЛ

http://petel.bg/OON-razkri-iztochnika-na-finansi-na-IDIL__144567

ООН разкри основния източник на финанси на терористичната групировка ИДИЛ. Както може да се очаква най-горлямото "перо" е петролът. Са...

МЗ: Няма да пипаме прегледите при лекарите

http://www.moreto.net/novini.php?n=313191

Министерството на здравеопазването категорично опровергава лансираната през последните дни информация, че през Националната здравна карта е увеличена задължителната минимална продължителност на преглед при лекар в извън болничната помощ.

М. Найденов: Даниел Митов клати правителството

http://www.cross.bg/ministur-naiidenov-borisov-1497616.html

/КРОСС/Снощи границите бяха отворени с личната намеса на премиера Бойко Борисов и транспортния министър Московски.  Това каза в студиото на Нова телевизия Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и от няколко дни председател на Съюза за стопанска инициатива. Борисов се обади и разговаря директно с представители на гръцките фермери, той свърши това, което не свърши неговия външен министър, след което министър Московски отиде и успя да отвори границата, каза Найденов. Даниел Митов работи срещу стабилността на кабинета по-скоро с бездействията си, продължи с критиките си към дипломат номер едно Найденов.

Московски: И при нас нещата може да излязат извън контрол

http://frognews.bg/news_106736/Moskovski-I-pri-nas-neshtata-moje-da-izliazat-izvan-kontrol/

Абсолютно неприемлива е ситуацията. Това е безобразие. Ако има следващ случай на ескалиране на напрежението, нещата и при нас ще излязат извън контрол. Това обяви в сутрешния блок на бТВ транспортният министър Ивайло Московски, часове след като тирове пробиха гръцката фермерска блокада.

Лукашенко и Путин обсъдиха въпросите за сигурността в ОНД

http://www.cross.bg/sigyrnostta-lykashenko-vuprosi-1497603.html

/КРОСС/ Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че миналата седмица заедно с руския президент Владимир Путин е обсъдил в Сочи въпросите за сигурността на Русия и Беларус, предаде РИА Новости. „С президента Путин прекарахме сигурно по-голямата част от времето в обсъждане на тези важни въпроси за сигурността ни: всичко, което се случва на запад, всичко на юг във връзка с Украйна, Сирия – където положението е най-заплетено, отношенията на Русия с Турция… Обсъдихме икономическите въпроси, говорихме за всички тези проблеми, свързани със сигурността“, посочи Лукашенко. По думите му ресурсът на Организация на Договора за колективна сигурност (съюз в рамките на Общност на независимите държави – ОНД, бел. ред.) не се използва на максимална степен. „Това не е просто платформа, а организация, в която можем да действаме съвместно и да демонстрираме решителността си по въпроса със защитата на сигурността ни, сигурността на държавите, които членуват в организацията. И дори тези, които не са част от нея трябва, гледайки ни, да имат някаква надежда, че ще обезпечим тази сигурност, преди всичко на нашите съседи“, заяви Лукашенко на срещата с генералния секретар на Организация на Договора за колективна сигурност Николай Бордюжа, предава агенция „Белта“

Ревнив Ромео тръгна да дебне изгората си посред нощ, завърши в болница

http://pik.bg/ревнив-ромео-тръгна-да-дебне-изгората-си-посред-нощ-завърши-в-болница-news483049.html

Ревнив Ромео тръгна да дебне изгората си посред нощ, завърши в болница

Ревнив Ромео тръгна да дебне изгората си посред нощ, но завърши в болница. Около 50-годишен мъж е с няколко фрактури.

Случката се е разиграла около 3 часа тази нощ, съобщава Блиц, позовавайки се на очевидци от ул. "Свети Врач" в местността Милкова кория, между Драгалевци и Симеоново.

Почерпеният ревнивец се покатерил на балкона на втория етаж, за да дебне приятелката си, за която имал съмнения, че му изневерява. Шпионската мисия обаче завършила фатално. Ромеото паднал и се озовал рано сутринта в болницата със счупени крака и травми на гръдния кош. Оказало се, че е бил пийнал сериозно преди секретната мисия.

Неясното в историята е, дали наистина следената фатална жена е кръшнала или не.

Екоминистърът ще получи днес 200 картички за Пирин, Рила и Витоша

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/02/10/2701602_ekoministurut_shte_poluchi_dnes_200_kartichki_za_pirin/?ref=rss


200 подписани от граждани картички ще получи днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Всички те са с един призив към министъра за изрична забрана за ново строителство в парковете Пирин, Витоша и Рила. Картичките ще бъдат предадени във ведомството от представители на сдружение "Зелени закони", съобщават те в свое прессъобщение.

В момента все още тече процедурата по актуализиране на плановете за управление на тези парковете, а изработените три проекта от...

Предупреждение за силен вятър в сряда

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/preduprezhdenie-za-silen-viatyr-v-sriada-6049760

Жълт код е в сила за областите Кюстендилска, София-град, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска

Екоминистърт ще получи днес 200 картички за Пирин, Рила и Витоша

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/02/10/2701602_ekoministurt_shte_poluchi_dnes_200_kartichki_za_pirin/?ref=rss

200 подписани от граждани картички ще получи днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Всички те са с един призив към министъра за изрична забрана за ново строителство в парковете Пирин, Витоша и Рила. Картичките ще бъдат предадени във ведомството от представители на сдружение "Зелени закони", съобщават те в свое прессъобщение.

В момента все още тече процедурата по актуализиране на плановете за управление на тези парковете, а изработените три проекта от...

Ангел Джамбазки обвини Еврокомисията в безсилие за блокадата

http://frognews.bg/news_106735/Angel-Djambazki-obvini-Evrokomisiiata-v-bezsilie-za-blokadata/

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини в безсилие Европейската комисия за решаване на блокадата на българо-гръцката граница. Според него риториката в случая не помага. Той е имал запитване до ЕК по проблема, но е получил отговор, колкото и от арменския поп.

НАТО обвини Русия, че е готова да ”сплашва съседите”

http://www.cross.bg/rysiya-nato-gotova-1497606.html

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия, че е готова да използва въоръжените си сили, за да „сплашва съседите си“, предаде РИА Новости. „Русия е готова да използва въоръжени сили, за да сплашва съседите си и да прекроява европейските граници, както видяхме в Украйна и Грузия“, каза той пред журналисти в Брюксел. Представителите на Запада неведнъж са обвинявали Русия в „агресия“, в частност за това, че руски военни, по непотвърдена информация, са се намирали на територията на Източна Украйна по време на военните действия там, допълва РИА Новости. Руският президент Владимир Путин по-рано нарече твърденията за „агресивните действия“ на Русия спекулация със страха. Началникът на Генералния щаб на ВСС на Русия Валерий Герасимов на свой ред заяви, че обвиняването на Русия в агресивна политика е станало повод за НАТО да активизира дейността си. Руската страна неведнъж е критикувала засилената военна активност на НАТО в Европа. Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че за Северноатлантическия алианс заплахата от така наречената хибридна война е само предлог, който им позволява да „намерят оправдание на действията си на източния фланг“.

Елен Герджиков: Промените в движението във връзка със строежа на метрото, ще бъдат факт в края на месеца

https://www.24chasa.bg/Article/5290862

Промените в движението в София, във връзка със строежа на метрото, ще бъдат факт в края на месеца. Ще дадем специален брифинг, на който ще обясним отново всички промени. Това каза пред камерите на БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.
Най-невралгично ще е положението със затварянето на бул. Промените в движението в София, във връзка със строежа на метрото, ще бъдат факт в края на месеца. Ще дадем специален брифинг, на който ще обясним отново всички промени. Това каза пред камерите на БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Най-невралгично ще е положението със затварянето на бул. "Патриарх Евтимий".

"Маями хийт" вади №32 от употреба в чест на Шакил О'Нийл

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2701825_maiami_hiit_vadi_32_ot_upotreba_v_chest_na_shakil_oniil/?ref=rss


"Маями хийт" обяви, че ще извади №32 от употреба в чест на Шакил О'Нийл. Това ще се случи на церемония преди старта на следващия сезон. 

Въпреки че прекара само три години и половина в отбора, О'Нийл ще стане едва третият играч в историята на "горещите", чийто номер ще бъде изваден от употреба. Досега тази чест са имали само Тим Хардауей (№10) и Алонзо Морнинг (№33). 

В "Маями" има още един изваден от употреба номер - №23 в чест на Майкъл Джордън, въпреки че той никога не...

Московски: Ще има ежедневни прозорци за преминаване между 11.00-16.00 часа на пунктовете с Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5290865

"Оттук нататък започват ежедневни прозорци между 11.00-16.00 часа на граничните пунктове с Гърция, за което сме информирали абсолютно всички превозвачи, асоциациите и бранша все пак да се съобразят, макар че това причинява неудобство." Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред бТВ. 
„Това е максималното,
"Оттук нататък започват ежедневни прозорци между 11.00-16.00 часа на граничните пунктове с Гърция, за което сме информирали абсолютно всички превозвачи, асоциациите и бранша все пак да се съобразят, макар че това причинява неудобство." Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред бТВ.  „Това е максималното,

Давутоглу косвено призна за предстояща военна операция в Сирия

http://www.cross.bg/davytogly-alepo-zasedanie-1497607.html

/КРОСС/ Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че страната му възнамерява да защити сирийския град Алепо, наричайки го „връщане на исторически дълг”, съобщи „Взгляд”, цитиран от “Руски дневник”. Така Давутоглу на практика призна, че Турция се готви заактивна военна намеса в Сирия. „Ще изпълним историческия си дълг. Както нашите братя от Алепо защитаваха турските градове – Шанлъурфа, Газиантеп, Кахраманмараш (по време на Първата световна война), така ние сега ще защитим героичния Алепо. Зад гърба на неговите защитници стои цяла Турция”, заяви Давутоглу на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, цитиран от РИА „Новости”. Давутоглу за пореден път обвини неоснователно Русия в „бомбардировки на мирното население”, които, по думите му, ще доведат до нови 70 хиляди бежанци към Турция. Тази вечер турският президент свика извънредно заседание по въпросите на сигурността, на което присъстват премиерът Давутоглу, началникът на генщаба на армията Хулуси Акар, министърът на вътрешните работи Афган Ала и шефът на разузнаването Хакан Фидан. Малко преди това либийският тв канал „Ал-Маядин”, съобщи, че сирийската правителствена армия е изтласкала бунтовниците на север от Алепо и нейни подразделения се придвижват към околностите на град Идлиб.

Повтаря ли се мрачното минало за централните банкери?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/povtaria-li-se-mrachnoto-minalo-za-centralnite-bankeri-210919/

Според анализатор има паралели между 30-те години на миналия век в Германия и настоящето на еврозоната

София парализирана! Метрото опъва нервите на шофьорите!

http://www.bnews.bg/article-147939

Забранява се влизането на пътни превозни средства по западната половина от пътното платно и частта от прилежащия тротоар между улица „Св. Георги Софийски" до улица „Разслатица".

Две училища от Кюстендил се включиха в програмата „Научи се да караш ски"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550379

Програмата „Научи се да караш ски" се провежда за седма година в страната. През 2016 година в програмата се включиха и две училища от общ. Кюстендил - ОУ „Проф.Марин Дринов" и НУ „Св.Климент Охридски" с 50 ученици от начален етап, които ще се обучават на две групи по график за по четири дни.Проектът е съвместен и се организира от Министерството на образованието и науката чрез Регионален инспекторат по образованието - Кюстендил, Министерството на младежта и спорта, Българската ски федерация и Ски училище „Екстрийм спот" - Осогово. Целта на прогр...

Хари и Валентина да черпят и с мед днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_623893.html

Църквата почита днес Св. Свещеномъченик Харалампий и св. Валентина. Имен ден празнуват Харалампи, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо. Съимениците на св. Валентина пък ще празнуват два пъти за седмица, защото ще черпят и на 14 февруари в деня на католическия св. Валентин.  Името на светеца означава "силен, могъщ". Той е покровител на пчеларите и меда.  На днешния ден народните вярвания забраняват домашната работа, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите на свобода, защото Свети Харалампий се приема като лечител на всички болести и рани. Медът пък се носи в храмовете за освещаване. Питка с мед присъства задължително и на трапезата.  Според друго поверие от днес земята се затопля и може да започне обработката й.  Св. Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и оздравяването му, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.  Света Валентина била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий. Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват. 

Тръмп и Сандърс триуфмираха в Ню Хампшър

http://offnews.bg/news/n_1/n_623892.html

Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Бърни Сандърс спечелиха вота на избирателите в първичните избори, проведени щата Ню Хампшър. При окончателно преброяване на гласовете се очаква Тръмп да получи близо два пъти повече от втория в републиканската листа. Бърни Сандърс, който победи най-големия си конкурент сред демократите - Хилъри Клинтън, отдаде победата си на това, че хората искат истинска промяна. И двамата победители в Ню Хемпшир са яхнали вълната на нетрадиционната политика, която водят, пише Би Би Си. Ню Хампшър е вторият щат, в който се провеждат първични избори, като миналата седмица в Айова триумфираха Тед Круз за републиканците и Клинтън за демократите. Следващата политическа битка ще се проведе в Южна Каролина и след това в Невада.

Валежи и температури до 20 градуса в следващите десет дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550203

В следващите десетина дни ни очаква по-топло от обичайното за февруари време. През деня температурите ще бъдат около 10-15 градуса, а в началото на следващата седмица, особено в Северна България и Източна Тракия, ще стигнат до 18-20 градуса. Това топло време ще продължи поне в следващите 10-12 дни. Все пак хората не трябва да забравят чадърите в първите 6-7 дни от този период, защото тогава ни очаква по-динамично време. До средата на следващата седмица ще има и облачно време, ще духа южен-югозападен вятър, ще превалява дъжд, особено днес и в че...

Започна данъчната кампания в Сапарева баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550377

Община Сапарева баня стартира кампанията за заплащане на местни данъци и такси за текущата 2016 г. Гражданите, които желаят да покрият своите задължения за настоящата година, могат да го направят всеки делничен ден, от 08:45 до 17:30 ч., на касите на партерния етаж в Общинска администрация. Задълженията могат да се платят в брой, чрез пос терминал и по банков път. В община Сапарева баня тaксите остават без промяна и през тази година. Данъчно задължените лица могат да ползват 5% отстъпка, ако заплатят своето задължение за цялата година до 30 апр...

Областният управител очаква развитие на Кюстендил и Сапарева баня в балнеологията и туризма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550284

В следващите години и Кюстендил и Сапарева баня ще са благоприятни зони за инвестиране в балнеология и туризъм, защото имат много добри перспективи за развитие, прогнозира в интервю за Дарик Югозапад областният управител Виктор Янев. Може да се окаже вярна приказката- всяко зло за добро, за това, че досега не са развивали като Банско, Добринище и Разлог. С новите градоустройствени планове и с определената политика за инвестиции, се надявам, че тези градове ще се развиват и то с добри темпове. Няма да е 2016- 2017, но 2018- 2019 година със сигур...

М. Димитров: Списъкът на синдиците не отговаря на въпроса кой източи КТБ

http://www.cross.bg/dimitrov-imali-bankata-1497615.html

/КРОСС/ Мартин Димитров, заедно с други депутати, води дело за международното разследване на КТБ. Докладът би трябвало да е готов, но нищо от този доклад не е оповестявано. Ние искаме да прочетем това международно разследване, но не го получаваме с аргумента, че ако бъдат разкрити, може да бъдат в конфликт на интереси, можело да попречат на разследването, обясни Димитров в студиото на Нова телевизия. Той каза, че първото дело е било миналата седмица, а тези дни се очаква да представят писмената си защита. Вчера синдиците на Корпоративна търговска банка публикуваха списъците с имената на политици, магистрати и на партии, които са имали пари в банката. Оповестен е и списък с търговски дружества, имали депозити и кредити в банката, обявена в несъстоятелност. И редица финансови институции, включително банки, финансови фондове и застрахователи, имат пари в КТБ. В списъка с физическите лица присъстват сметките на министъра на културата Вежди Рашидов, както и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Влогове в КТБ са имали редица експерти или техни близки, участвали в държавни енергийни дружества и ресорната регулаторна комисия. Също така има множество имена на представители на ДАНС, прокуратурата и съдилищата в страната.Според Мартин Димитров каза, че няма лошо, че те са си имали депозити в банката, но трябва да докажат от къде имат тези милиони. Депутатът обаче посочи, че част от тези хора с пари в КТБ, не ги вижда в прихващанията

“Верният настойник” обу и облече възрастни от Горица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550376

Сдружение "Верният настойник" снабди с дрехи и обувки обитателите на „Дом за възрастни хора с физически увреждания" в несебърското село Горица. Дарението беше предоставено от акция "Обувки за България", с управител г-жа Хилдегард Кнох-Вил от Германия. Жената се занимава с благотворителна дейност за България от много години. Тя е от район Бердиш Гладбах край Кьолн.    ...

Вижда ли Костов Радан Кънев, като се погледне в огледалото

https://www.24chasa.bg/Article/5290397

Ученикът спазва най-важния урок на учителя - стане ли напечено - бягай
Правя нов проект. С този анонс изсурвака предколедно Радан Кънев - и свои, и чужди.
От леко повдигнатата завеса става ясно само, че Кънев ще усвоява модела на републиканците на Никола Саркози във Франция и ще гради непозната за българския политически живот структура -Ученикът спазва най-важния урок на учителя - стане ли напечено - бягай Правя нов проект. С този анонс изсурвака предколедно Радан Кънев - и свои, и чужди. От леко повдигнатата завеса става ясно само, че Кънев ще усвоява модела на републиканците на Никола Саркози във Франция и ще гради непозната за българския политически живот структура -

Жълт код за силен вятър във Варна и в почти цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=313187

Жълт код за силен вятър е обявен в област Варна и в още 21 области на страната за днес. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). В област Варна предупреждението е за умерен и силен южен вятър с пориви 20-24 м/сек.

Бум на издадените безплатни винетки в Кюстендилска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550241

Бум на издадените безплатни винетки, отчитат от Областна дирекция "Социално подпомагане"- Кюстендил. Към този момент са издадени 4 450 безплатни винетки. От тях 2 040 са подадени в Кюстендил, за Дупница 1 900, за Бобов дол- 250 и Бобошево 260. „Моето предположение за големият наплив от заявления е, че са се увеличили хората с увреждания за жалост. Не изключвам и факта разбира се, че се е увеличила цената на винетката, но не трябва да забравяме, че без ТЕЛК, няма как да кандидатствате за такъв безплатен стикер", заяви директорът на Областна дир...

Обама представи нов план за киберсигурност на стойност 19 млрд. долара

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/02/10/2701828_obama_predstavi_nov_plan_za_kibersigurnost_na_stoinost/?ref=rss


Американският президент Барак Обама представи мащабен нов план за киберсигурност, който е на стойност 19 млрд. долара, съобщава онлайн изданието DailyDot. Планът предвижда серия мерки и промени, които да подобрят киберсигурността на САЩ.

Сред тях е създаването на федерален координатор между правителството и бизнеса, който да помага за реализирането на общите инициативи в сферата на киберсигурността. Планът предвижда и инициативи за мотивирането на повече студенти да изберат кариера в...

Доц. Вагалински: Поправките в закона за културното наследство са вратичка за пародийни реставрации

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2701523_doc_vagalinski_popravkite_v_zakona_za_kulturnoto/?ref=rss


Промените в закона за културното наследство могат да доведат до законно унищожаване на археологически паметници и създават много повече условия за оправдаване на евросредства чрез съмнителни реставрации, които са всъщност строежи. Това каза директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН доц. Людмил Вагалински, помолен да коментира миналите преди седмица на първо четене текстове. "Боя се, че ще има изкривявания и ще се стигне до пародийни изпълнения, защото някой иска...

Как се строи в Морската градина във Варна

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-se-stroi-v-morskata-gradina-vyv-varna-6049759

Морската градина на Варна винаги е била арена на битки между апетитите на инвеститори и местните, които се опитват да я запазя

Предупреждават за силен вятър в 22 области от страната днес

https://www.24chasa.bg/Article/5290847

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за 22 области в страната. Причината е
Най-силни ще бъдат поривите в Източна България, където скоростта на вятъра ще достига до 20-25 метра в секунда.
А вълнението на морето ще достигне до 4 бала.
Комбинацията от силен вятър, прилив и бурно вълнение може да доведе до локални наводнения в крайбрежнитеЖълт код за потенциално опасно време е обявен за 22 области в страната. Причината е Най-силни ще бъдат поривите в Източна България, където скоростта на вятъра ще достига до 20-25 метра в секунда. А вълнението на морето ще достигне до 4 бала. Комбинацията от силен вятър, прилив и бурно вълнение може да доведе до локални наводнения в крайбрежните

Доц. Вагалински: Поправките в закона за културно наследство са вратичка за пародийни реставрации

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2701523_doc_vagalinski_popravkite_v_zakona_za_kulturno/?ref=rss


Промените в закона за културното наследство могат да доведат до законно унищожаване на археологически паметници и създават много повече условия за оправдаване на евросредства чрез съмнителни реставрации, които са всъщност строежи. Това каза директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН доц. Людмил Вагалински, помолен да коментира миналите преди седмица на първо четене текстове. "Боя се, че ще има изкривявания и ще се стигне до пародийни изпълнения, защото някой иска...

Как се стори в Морската градина във Варна

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-se-stori-v-morskata-gradina-vyv-varna-6049759

Морската градина на Варна винаги е била арена на битки между апетитите на инвеститори и местните, които се опитват да я запазя

Първи случай на зика в Китай

http://asia.actualno.com/pyrvi-sluchaj-na-zika-v-kitaj-news_522974.html

В Китай е регистриран първият заразен с вируса зика, който наскоро е пребивавал във Венецуeла, но бързо оздравява. Това обяви днес националната комисия по здравеопазване и семейно планиране, предаде АП, цитирани от bTV. 34-годишният мъж е жител на южния град Ганчжоу. Той е бил лекуван във Венецуела на 28 януари, преди да се върне в родината си на 5 февруари. Във вторник е констатирано, че е носител на вируса и веднага е бил настанен в болница.

Какво ще прави Турция, ако Алепо падне?

http://analysis.actualno.com/kakvo-shte-pravi-turcija-ako-alepo-padne-news_522982.html

Ако Алепо падне, злокобната война в Сирия ще поеме в нова посока, с редица трайни последици не само за региона, но също и за Европа. Това предрича Натали Нугайред, бивш редактор в Le Mond и работеща в момента във в. Guardian. Не сме далече от този момент и от тези последици, ако има такива, те първо ще бъдат изпитани в Турция, преди да продължат да се се леят нататък. Подкрепяните от Русия войски на сирийския режим напреднаха още в последната офанзива и изглежда само въпрос на време преди страт

Всяко 20-о бебе без ваксина

http://petel.bg/Vsyako-20-o-bebe-bez-vaksina__144560

Снимка: Булфото Средно 5% от бебетата не се имунизират със задължителна ваксина. Годишният обхват на задължителните имунизации е около 95...

Пресушиха река в Индия и на дъното откриха нещо, което може да промени историята на света

http://petel.bg/Presushiha-reka-v-Indiya-i-na-danoto-otkriha-neshho--koeto-mozhe-da-promeni-istoriyata-na-sveta__144562

Част от река Карнатака в Индия е била планирано пресушена с цел изграждането на напоителната инфраструктура в района. Това, което открих...

Среднощна любовна драма прати ревнивец в болница

http://petel.bg/Srednoshhna-lyubovna-drama-prati-revnivets-v-bolnitsa-__144563

Илюстрация: Булфото Любовна драма завърши с няколко фрактури и подпийнал пациент в болницата. Случката се е разиграла около 3 часа тази ...

Антикризисният план на Русия с твърд модел: Продаваме нефт за долари навън, а в страната - патриотизъм

http://petel.bg/Antikrizisniyat-plan-na-Rusiya-s-tvard-model--Prodavame-neft-za-dolari-navan--a-v-stranata---patriotizam__144564

Снимка: Уикипедия Днес в Москва при президента Владимир Путин ще се обсъжда правителствения антикризисен план, в който се предвиждат 10.4...

100 буркана мед раздават в с. Черногорово за храмовия си празник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550378

100 буркана мед, осигурени от дарители и осветени през нощта в църквата, ще раздадат днес на миряните в димитровградското село Черногорово, което отбелязва храмовия си празник. Църквата в селото, която носи името на Св. Харалампи, е на 153 години и е най-старата в общината. В 9 ч. там архирейският наместник Георги Тодев ще отслужи литургия, което е и начало на празниците днес, съобщи кметът на селото Живко Янков. Тъй като светецът е считан за покровител на пчеларите и тъй като в момента са пости, вместо курбан тази година сме приготвили мед. К...

Кристалина Георгиева: Кристалната оптимистка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5290165

На конгреса на ЕНП (семейството на консервативните партии в Европа, част от което е ГЕРБ) в Мадрид миналата година зам.-шефката на Еврокомисията Кристалина Георгиева завърши панелна дискусия по наболели проблеми със следния афоризъм: “Има две решения: първото е реалистично, а второто - фантастично. Реалистичното е да дойдат извънземни и да оправят
На конгреса на ЕНП (семейството на консервативните партии в Европа, част от което е ГЕРБ) в Мадрид миналата година зам.-шефката на Еврокомисията Кристалина Георгиева завърши панелна дискусия по наболели проблеми със следния афоризъм: “Има две решения: първото е реалистично, а второто - фантастично. Реалистичното е да дойдат извънземни и да оправят

Театър ВЕСЕЛ в очакване на „Котаракът в чизми”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550369

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 13 февруари от 11.00 часа в салона на читалище „Искра” във Велико Търново, ще гостува един от хитовите спектакли на Държавен куклен театър – Габрово. „Котаракът в чизми” по класическата приказка на Шарл Перо е в репертоара на театъра от няколко сезона. Постановката на Илиян Иванов и изящната сценографска работа на Драгомир Цанев са гаранция за добрия театрален продукт, достойно защитен от актьорите Радостина Андреева и Богдан Богданов. Оригиналната музика и звуковата картина са дело на Георги Гарчов, е...

Московски: Това на границата е безобразие, ако пак ескалира напрежението, нещата и при нас ще излязат извън контрол

https://www.24chasa.bg/Article/5290842

Абсолютно неприемлива е ситуацията. Това е безобразие. Ако има следващ случай на ескалиране на напрежението, нещата и при нас ще излязат извън контрол. Това обяви в сутрешния блок на бТВ транспортният министър Ивайло Московски, часове след като тирове пробиха гръцката фермерска блокада.
Вчера стотици шофьори направиха контраблокада.Абсолютно неприемлива е ситуацията. Това е безобразие. Ако има следващ случай на ескалиране на напрежението, нещата и при нас ще излязат извън контрол. Това обяви в сутрешния блок на бТВ транспортният министър Ивайло Московски, часове след като тирове пробиха гръцката фермерска блокада. Вчера стотици шофьори направиха контраблокада.

Цените на горивата могат да бъдат много по-ниски

http://www.cross.bg/dryzhestvoto-horata-tzenata-1497614.html

/КРОСС/ Не случайно сега просперират главно отрасли, в които държавата или нейни проекции се месят по-малко, казва пред "Сега" бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.   - Г-н Трайков, как намирате цените на горивата? Защо цената у нас, без акциз и ДДС, продължава да бъде една от най-високите в ЕС?- Във всеки случай не е защото не разполагаме с петролни кладенци. Причината е, че е лесно да се блокират пазарните механизми, а органът, призван да съблюдава спазването им - КЗК - не успява или не желае да реагира. От комисията обясняват, че нямат механизми да спазват закона, а всъщност имат страховити правомощия - глоби до 10% от оборота за компании нарушителки и до 50 хил. лв. за служители, които лъжат или прикриват информация, обиски, проверки на компютри. Всъщност КЗК веднъж констатира наличието на картел през 2012 г., но след получаването на допълнителни разяснения от заподозрените нарушители заяви, че нямало проблем. Всичко приключи с предписание да не се публикуват цените на едро в интернет.В момента КЗК е с изтекъл мандат и предстои Народното събрание да избере нов състав. Това по мое мнение е един от най-важните органи в страната, от чиито решения зависи да се спре корупцията при обществените поръчки, потребителите да не плащат картелни надценки, а инвеститорите да са спокойни, че правилата на играта са еднакви за всички

Започна почистването на улиците в Горна Оряховица от зимното опесъчаване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550368

Започна почистването на уличната мрежа в Горна Оряховица от зимното опесъчаване. Освен от фирма „Клинър”, в метенето на улиците са  включени и 10 работници на Общинско предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване”. Вече са почистени кръговото кръстовище до автогарата, улиците „Св. Княз Борис І”, „Цар Освободител”, „Янко Боянов”, „Георги Измирлиев”. Метенето продължава по улиците „Вичо Грънчаров”, „Патриарх Евтимий”, „Отец Паисий”, „Младост”, „Христо Смирненски” и т.н. Създадена е организация, натрупаните камари с пясък да бъдат ...

Павлова и Василева ще подпишат договор за подкрепа на ВиК сектора

http://pik.bg/павлова-и-василева-ще-подпишат-договор-за-подкрепа-на-вик-сектора-news483031.html

Павлова и Василева ще подпишат договор за подкрепа на ВиК сектора

В Гранитна зала на Министерски съвет, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще подпишат договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проектът се финансира по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и е на стойност 59 194 263,78 лева. Бенефициент е Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Със средствата на първо място ще се извършат Регионалните прединвестиционни проучвания за водоснабдяване и канализация за обособените територии на 14 консолидирани ВиК оператора.

Ето къде няма да има вода днес в София

http://pik.bg/ето-къде-няма-да-има-вода-днес-в-софия-news483036.html

Ето къде няма да има вода днес в София

Днес във връзка с подмяна на спирателен кран до бл. 11 жк. „Студентски град“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Прекъсванията ще засегнат, живеещите в района на:
ул. „Атанас Иширков“, ул. „Проф. Кирил Попов“, ул. „21-ви век“, ул. „Проф. Христо Данов“, ул. „Академик Стефан Младенов“, ул. „8-ми декември“, ул. „Франсоа Митеран“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „8-ми декември“ ъгъла с ул. „Борис Стефанов“;ул. „Йордан Йосифов“ ъгъла с ул. „Акад. Жак Натан“ .
На 10 февруари (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от ул. „Мърфи“ до ул. „Алеко Константинов“
по ул. „Алеко Константинов“ от бул. „Мадрид“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №116.
На 10 февруари (сряда), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Пловдив“ жк. „Света Троица“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Пловдив“ от ул. „Петрич“ до ул. „Русе“ и ул. „Ямбол“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Пловдив“ ъгъла с ул. „Ямбол“.
На 10 февруари (сряда), във връзка с реконструкция на уличен водопровод до бл. 726 жк. „Люлин“7 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 724, бл. 725, бл. 726, бл. 727
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бл. 725 ъгъла с бл.726.
На 10 февруари (сряда), във връзка с монтаж на водомерен възел до бл. 20 жк. „Гевгелийски“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Бачево“ от ул. „Попчево“ до ул. „Сава Михайлов“
по ул. „Сава Михайлов“ от ул. „Мачуково“ до ул. „Бачево“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Попчево“ ъгъла с ул. „Бачево“.
На 10 февруари (сряда), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Разсадника“ вилна зона „Манилов дол“ , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
вилна зона „Манилов дол“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Малобучински път“ ъгъла с ул. „Бор“.
На 10 февруари (сряда), във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Проф. Асен Киселинчев“ местност „Детски град“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Проф. Асен Киселинчев“
по ул. „Сияние“ от ул. „Белоснежка“ до ул. „Хитър Петър“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред „Англо-американско училище“.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване