Пострадал при катастрофата в Македония: Шофьорът караше бързо, нямаше ТИР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5292605

Шофьорът на българския автобус, който катастрофира в Македония е карал с над 70 км/час . Това заяви пред Нова телевизия Стефан Стефанов, който е един от пострадалите край Крива паланка. Освен това учителят опроверга твърденията на шофьора на превозното средство, че е загубил контрол в опит да избегне с внезапно появил се насреща тир.
„Тир нямаше.
Шофьорът на българския автобус, който катастрофира в Македония е карал с над 70 км/час . Това заяви пред Нова телевизия Стефан Стефанов, който е един от пострадалите край Крива паланка. Освен това учителят опроверга твърденията на шофьора на превозното средство, че е загубил контрол в опит да избегне с внезапно появил се насреща тир. „Тир нямаше.

Махат от референдума на Слави въпроса дали депутатите да станат 120

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u6VyVBW3-TM/

Част от шестте въпроса от референдума на Слави Трифонов ще бъдат премахнати, казаха пред “24 часа” от ръководството на ГЕРБ.

Спорен е например този за намаляване на броя на депутатите на 120, понеже той е фиксиран в основния закон. За да не излезе, че управляващите редактират въпросите, каквото право нямат, ако искането за допитване е събрало повече от 400 000 валидни гласа, политиците най-вероятно ще отправят запитване до Конституционния съд. Становището на КС може да се предположи – че обикновено Народно събрание няма право да прекроява парламента, и на тази база въпросът ще трябва да падне.

От списъка трябвало да се съкрати и този за електронното гласуване, понеже по него парламентът вече се произнесе по повод референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

Знаменита биатлонистка в делегацията за младежките игри в Лилехамер

https://www.24chasa.bg/Article/5292580




Една от знаменитите български биатлонистки от близкото минало - Павлина Филипова, пое с българската делегация за зимните олимпийски игри за младежи, които ще се проведат в норвежкия зимен център Лилехамер от 12 до 21 феврурари.
Филипова ще е там в ролята си на селекционер на националния отбор за юноши и девойки. Една от знаменитите български биатлонистки от близкото минало - Павлина Филипова, пое с българската делегация за зимните олимпийски игри за младежи, които ще се проведат в норвежкия зимен център Лилехамер от 12 до 21 феврурари. Филипова ще е там в ролята си на селекционер на националния отбор за юноши и девойки.

Кандидатите за главен архитект на София са 15

http://www.cross.bg/arhitekt-glaven-komisiyata-1497732.html

/КРОСС/Кандидатите за главен архитект на София са 15, показа справка на "Дневник" в сайта на Столичната община. В 19.30 ч. изтече 14-дневния срок за кандидатстване за позицията, освободена от 9 февруари от Петър Диков. Кандидатите са:1. Петър Тодоров Чавов - преподавател по архитектура в Нов български университет (биография); 2. Георги Димитров Бакалов - председател на Съюза на българските архитекти; 3. Ивайло Василев Мишев - управител на архитектурно студио АТМ; 4. Иван Стойков Моев - архитект в "ТОП Арх" ЕООД; 5. Здравко Симеонов Здравков - създател архитектурно бюро "Квадра -04"; 6. Николай Стефанов Яръмлъков - 7. Влади Иванов Калинов8. Иван Николов Несторов9. Иван Димитров Шишков10. Огнян Драганов Тунтев11. Бойко Борисов Кадинов12. Николай Димитров Пърпов13. Румен Либеров Несторов14. Стефан Стефанов Добрев15. Юрген Порш От утре в 7-дневен срок комисията по избора ще проверява подадените документи и след това публикува списък с допуснатите до участие. Следващата стъпка ще е защита на концепцията и интервю, които ще се проведат само пред комисията. Срокът е не по-рано от 14 дни след проверката на документите, което означава, че по закон няма краен срок, но кметът щяла да настоява за максимално бързо изпълнение на процедурата. Допълнително - без да е изискване на закона, ще се проведе и публично представяне на концепциите в сградата на Съюза на архитектите в България

Министър Павлова: Стараем се да съдействаме, за да бъдат инвестициите факт

http://pik.bg/министър-павлова-стараем-се-да-съдействаме-за-да-бъдат-инвестициите-факт-news483530.html

Министър Павлова: Стараем се да съдействаме, за да бъдат инвестициите факт

Искам да ви уверя, че и аз, както и екипът на МРРБ, се стараем да облекчаваме инвестиционния процес, както чрез устройственото планиране, така и от гледна точка на разрешенията за строеж. Това заяви министър Павлова на церемонията „Инвеститор на годината“.

Министър Павлова връчи отличието в категория „Инвестиция на зелено“ на компанията „Удуърд България“ ЕООД за проекта за строителство на завод за автомобилни и авиочасти в страната. Фирмата Woodward, която е специализирана в производството на електромеханични компоненти и възли за авиацията, е на българския пазар от 2011 година.

Важен ангажимент на Министерство на регионалното развитие и благоустройството е да подкрепяме строителния процес, за да бъдат инвестициите в страната факт, отбеляза министър Павлова по време на церемонията.

Споделете с хората, които обичате! Всеки трябва да има това цвете в дома си! Закриля от нещастия

http://petel.bg/Spodelete-s-horata--koito-obichate--Vseki-tryabva-da-ima-tova-tsvete-v-doma-si--Zakrilya-ot-neshhastiya__144663

Човекът е рожба на природата, по тази причина много често е необходимо да бъде заобиколен от растения. Дървото на живота е един от много пр...

Орязват референдума на Слави - махат въпроса за намаляване броя на депутатите

http://petel.bg/Oryazvat-referenduma-na-Slavi---mahat-vaprosa-za-namalyavane-broya-na-deputatite-__144664

Част от шестте въпроса от референдума на Слави Трифонов ще бъдат премахнати. Това са заявили от ръководството на ГЕРБ пред 24 часа. Спорен ...

Синдиците на КТБ объркали партийните пари в затворената банка

https://www.24chasa.bg/Article/5292557

Тотално сбъркан се оказа списъкът с партийните пари в КТБ, който синдиците на фалиралия трезор разпространиха във вторник, съобщава Тотално сбъркан се оказа списъкът с партийните пари в КТБ, който синдиците на фалиралия трезор разпространиха във вторник, съобщава "Труд". Първи за фрапантните грешки сигнализира лидерът на ПП "Глас народен" Светльо Витков във видеообръщение: "Вчера от сайта на синдиците на КТБ изпълзя информацията,

Близките на кои хора от властта са били на заплата в КТБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550682

Синдиците на КТБ публикуваха и списъка с имената на хората, близки до властта, които са работили и печелили от банката. Документът показва кой колко е взимал от консултантските и трудовите договори, сключени с КТБ, допълва Нова теле...

Първата битка на Бокова ще е източноевропейска

https://www.24chasa.bg/Article/5292488

Българката има голямо предимство с опита си да управлява най-голямата организация в системата на ООН
Официалната номинация на Ирина Бокова от българското правителство е само първата крачка в трудната битка, която тя трябва да води, за да наследи Бан Ки Мун.
Всъщност далече преди номинацията западната преса многократно писа,Българката има голямо предимство с опита си да управлява най-голямата организация в системата на ООН Официалната номинация на Ирина Бокова от българското правителство е само първата крачка в трудната битка, която тя трябва да води, за да наследи Бан Ки Мун. Всъщност далече преди номинацията западната преса многократно писа,

Броят на британците, подкрепящи излизане на страната от ЕС, се увеличава

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/02/10/2702371_broiat_na_britancite_podkrepiashti_izlizane_na/?ref=rss


Броят на британците, които искат страната им да напусне Европейския съюз, се увеличава, сочи ново проучване, цитирано от "Ройтерс". Въпреки това двата лагера са почти изравнени.

Онлайн анкетата на ICM показва, че 42% от запитаните биха подкрепили прекратяване на членството на Обединеното кралство в съюза, докато 41 на сто са "за" трайно обвързване с Брюксел. Останалите все още се колебаят.

Ако тези, които са заявили, че не знаят как биха гласували на предстоящия...

Грабителят от Средец: Не знаех, че братовчед ми има пистолет, бях подведен

http://frognews.bg/news_106799/Grabiteliat-ot-Sredets-Ne-znaeh-che-bratovched-mi-ima-pistolet-biah-podveden/

Бургаският окръжен съд остави за постоянно в ареста Бойко Борецов, обвинен за въоръжения обир на инкасо автомобил в град Средец.

15 души напират да станат главен архитект на столицата

http://pik.bg/15-души-напират-да-станат-главен-архитект-на-столицата-news483524.html

15 души напират да станат главен архитект на столицата

15 кандидати подадоха заявления за участие в конкурса за главен архитект на Столична община. 

Това написа преди минути кметът на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във Фейсбук.

„Публикуваме списъка с имената по реда на постъпване. Крайният срок за подаване на документи изтече днес в 19,30 ч.”, уточни градоначалникът.

Имената на кандидатите може да видите ТУК!

МВР дава положителна оценка на местната дирекция, отчетени са обаче и слабости

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550681

Ръководството на МВР поставя положителна оценка за работата на Областната дирекция през изминалата 2015 година. Това заяви пред журналисти Георги Арабаджиев – зам.-главен секретар на МВР след годишния отчет на дирекцията. Оценката е направена въз основа на данните за м.г. за нивата на регистрираната и разкритата престъпност. Отчетени са обаче и нелицеприятни по думите на Арабаджиев неща по отношение на организацията и изпълнението на основни дейности. Пропуските били преодолими и ще бъдат поправени. Става въпрос основно за включването на операт...

10 месеца затвор за крадец на кутия с дарения за болно дете

http://www.cross.bg/dareniya-kolarov-kytiya-1497731.html

/КРОСС/10 месеца затвор ще излежи Мартин Коларов, откраднал кутия с дарения за болно дете, съобщиха от Варненския съд. Районната прокуратура във Варна приведе в изпълнение наказанието "Лишаване от свобода" за срок от десет месеца при първоначално строг режим на 28-годишния Мартин Коларов. Той се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от Варненския районен съд. От съда твърдят, че е реведена в изпълнение и деветмесечната му присъда по друго дело. 29-годишната Дияна Русинова, която му помагала да ограбят даренията, също се призна за виновна. Тя е с условна присъда. Припомняме, двамата откраднаха на 9 ноември 2015 година кутия с дарения за събиране на средства за лечение на болно варненче, оставена на касата на магазин "Сакар" във Варна. Управителят на магазина подаде сигнал и пусна в интернет видеозапис от охранителните камери в магазина. Двама крадци бяха издирени и задържани. По искане на наблюдаващия делото прокурор Мартин Коларов и Дияна Русинова останаха в ареста два месеца и половина. Откраднатите дарения за болното дете в размер на около 120 лева са възстановени от двамата извършители.  

В Турция откриха жилетки с експлозиви в група с жени и деца, идваща от Сирия

http://asia.actualno.com/v-turcija-otkriha-jiletki-s-eksplozivi-v-grupa-s-jeni-i-deca-idvashta-ot-sirija--news_523153.html

Турските сили за сигурност откриха експлозиви и жилетки за извършване на терористични атентати в багажа на група мъже, жени и деца, идващи от Сирия в Турция, съобщи турският в. „Хюриет“. „Между 12 и 15 кг. експлозиви и четири жилетки, които могат да бъдат използвани за самоубийствени атентати, бяха открити в две чанти“, се посочва в изявлението на армията. Групата от 34 души, сред които е имало четирима мъже, 10 жени и 20 деца, е била спряна край югоизточния пог

15 кандидати се борят за главен архитект на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5292517

Петнадесет архитекти искат да наследят Петър Диков в София. В 19,30 ч. изтече крайният срок за подаване на документи в конкурса за главен архитект на Столичната община, а имената на кандидатите бяха качени на сайта й.   Сред тях са шефът на съюза на архитектите Георги Бакалов, дългогодишният директор на "Контрол по строителство" Влади Калинов и
Петнадесет архитекти искат да наследят Петър Диков в София. В 19,30 ч. изтече крайният срок за подаване на документи в конкурса за главен архитект на Столичната община, а имената на кандидатите бяха качени на сайта й. Сред тях са шефът на съюза на архитектите Георги Бакалов, дългогодишният директор на "Контрол по строителство" Влади Калинов и

Обвиниха рецидивист за блудство с две малолетни момичета и грабежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550680

Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт срещу Асен А., на 43 г. от Стара Загора, за отнемане на чужди движими вещи с намерението противозаконно да ги присвои чрез употреба на сила и заплашване и за извършване на действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление с лица, ненавършили 14-годишна възраст при условията на опасен рецидив. Срещу Асен А. са повдигнати общо шест обвинения - три за грабеж и три за блудство. Обвиняемият е предаден на съд за това, че на 15 юни 2015 г. в района на парк „Зеления клин...

Нищо не задържа в България 86% от младежите ни

http://frognews.bg/news_106797/Nishto-ne-zadarja-v-Balgariia-86procenta-ot-mladejite-ni/

На въпрос "Какво ви задържа в България и какво ви привлича в чужбина?", около 86% от младите хора отговаряли: "Нищо не ме задържа в България". Допитването е направено от Съюза на българските учители, разказа председателят на СБУ към КНСБ Янка Такева.

Долната камара на френския парламент одобри отнемането на гражданство заради тероризъм

http://www.cross.bg/merki-izvunredno-predstaviteli-1497730.html

/КРОСС/Френските депутати от долната камара на парламента приеха с голямо мнозинство промените в конституцията, свързани с обявяването на извънредно положение, предаде Би Би Си. Измененията бяха предложени след терористичните атаки в Париж от 13 ноември миналата година. Пакетът от мерки бе одобрен с 319 гласа "за" срещу 119 "против". 51 народни представители са гласували с "въздържал се". Целта на текста е да се впише в основния закон режимът на извънредно положение и лишаването от френско гражданство на извършители на терористични престъпления. Преди обаче да станат факт, промените в конституцията трябва да преодолеят още няколко препятствия. Подкрепа за тях трябва да даде и Сенатът, след като те да получат одобрението на поне две трети от народните представители и на двете камери на специално общо заседание. Очаква се този процес да отнеме месеци. Въпреки това днешното гласуване е знакова победа за управляващите социалисти, които трябваше да преодолеят съществена опозиция, включително в собствените си редици. В знак на протест срещу готвените мерки правосъдният министър Кристиан Тобира подаде остаква миналия месец.  

15 са кандидатите за главен архитект на София (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5292482

15 кандидати са подали документи в конкурса за нов главен архитект на София. Крайният срок изтече днес в 19,30. Списъкът с имената е качен на сайта на Столичната община.
Списък на кандидатите:
1. Петър Тодоров Чавов
2. Георги Димитров Бакалов 3. Ивайло Василев Мишев 4. Иван Стойков Моев 5. Здравко Симеонов Здравков 6. Николай Стефанов Яръмлъков 7.15 кандидати са подали документи в конкурса за нов главен архитект на София. Крайният срок изтече днес в 19,30. Списъкът с имената е качен на сайта на Столичната община. Списък на кандидатите: 1. Петър Тодоров Чавов 2. Георги Димитров Бакалов 3. Ивайло Василев Мишев 4. Иван Стойков Моев 5. Здравко Симеонов Здравков 6. Николай Стефанов Яръмлъков 7.

Борисов с неуместни шеги за зика

http://frognews.bg/news_106796/Borisov-s-neumestni-shegi-za-zika/

Демонстрирайки добро настроение, премиерът Бойко Борисов си направи неуместни шеги със сероизното заболяване зика. Още в началото на заседанието на МС, по време на протоколните снимки Борисов попита какво е здравето на икономическия министър Божидар Лукарски.

Гаф: Синдиците на КТБ са объркали списъка с депозитите на партиите

http://pik.bg/гаф-синдиците-на-ктб-са-объркали-списъка-с-депозитите-на-партиите-news483522.html

Гаф: Синдиците на КТБ са объркали списъка с депозитите на партиите

Гаф на синдиците на КТБ - разпространиха грешен списък с влоговете и кредитите на партиите във фалиралата банка. КТБ се оказва предпочитана банка от доста централи. Там са били вложени над 6 милиона лева на различни партии.

Първи за грешката алармираха от партия "Глас народен", съобщи бТВ. В партията на Светльо Витков с изненада установяват, че са забогатели и вместо 140 хиляди лева имат почти 900 хиляди.

По грешка синдиците на КТБ направиха по-бедно НДСВ - не 1,3 милиона, а с милион повече е имала в КТБ партията.

Най-разочаровани може да се каже ще са от Земеделския народен съюз - те на хартия първоначално имаха депозит от 1,3 милиона, който в правилния списък се стопи до 50 лева.

БСП-Варна се оказа не с милион депозит, а с 85 хиляди.

Александър Кацаров - пиар на КТБ, коментира, че става въпрос за техническа грешка и в размяната на сумите не е имало умисъл.

"Истината е, че сумата е 120 хиляди лева от субсидията”, каза Венцислав Мицов от „Глас народен”, който допълни, че за парите не е имало риск, тъй като сумата е защитена.

Тези 120 хиляди са част от субсидията, изплатена от Министерството на финансите, която е 140 хиляди. Синдиците отчитат двете трансакции, затова и новите верни данни се разминават със сметките на партията.

Големият въпрос според Мицов е как да вярваме сега на останалите списъци с вложители или кредитополучатели. От партията показват извлечения с депозитите си и чакат новия верен списък.
„ То за нас вече, каквото и да кажат, все тая. Това е като да обясняваш, че нямаш сестра”, коментира Мицов.

Грешният 1 милион по сметката на варненския областен съвет на БСП предизвика буря в София. В момента се опитвам да разбера къде ги тия пари и съм възложил на партийното счетоводство, защото нямаше информация снощи”, посочи лидерът на социалистите Михаил Миков.

Поправките показват, че ДСБ е имало не около 270 хиляди, а 2,4 млн. на депозит там.

След проверка от КТБ гарантираха, че няма други забогатели по грешка в списъците им.

От КТБ бяха категорични, че други грешки в списъците няма - нито за партиите, нито за личностите от властта. Вторият се оказа пълен с имена от съдебната власт и роднините в нея.

Отворен остава и въпросът къде са насочвани лихвите по депозитите на партиите, защото по правило при депозирането се посочва дали печалбата да отива по сметка на някого, или да остава за партията. Тази информация липсва в списъците на синдиците - и в грешния, и във верния.

От НАП съобщиха, че са започнали проверка за съответствие на доходите на хората от списъка на синдиците.

В парламента също депутатите водиха разгорещен дебат какво показват списъците.

„Това, което се насаждаше месеци наред в обществото, е, че това е банка на властта. Това донякъде е вярно, но това е банка на съдебната власт”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„ДПС ще отиде още по-нататък в публичността. Ще направим проучване законодателно как може да бъде осветен докладът на компанията, която прави разследване, Алекс партнерс , на КТБ”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Тези списъци не дават отговор на въпроса кой източи банката, отбеляза пък Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"Райънеър" обяви още пет дестинации от София

http://www.mediapool.bg/raianear-obyavi-oshte-pet-destinatsii-ot-sofiya-news245414.html

Полети от София до още пет дестинации обяви нискотарифната компания "Райънеър" в сряда. От края на октомври и в началото на ноември започват полетите до Хамбург, Мадрид, Барселона, Берлин и Кьолн. Резервации вече могат да се правят на сайта на компанията на стартиращи от 19.99 евро в едната посока цени, които ще да валидни до полунощ на 16 февруари. Всъщност цената от 19.99 евро е за полета до Кьолн, който ще е ежедневен. До останалите дестинации билетът струва 24.99 евро. До Берлин също полетите ще са всеки ден., до Мадрид – пет пъти седмично, до Барселона – четири пъти седмично, а до Хамбург – три.  Наскоро авиокомпанията обяви, че през ноември стартира полети до Милано и Рим също на начална цена от 19.99 евро. До Дъблин билетът ще струва 29.99 евро, до Брюксел - за 19.99 евро. През април започват полетите до Лондон за 19.99 евро, а през юли - до Пиза.

Това момиче потопи автокрадците в дълбок размисъл! Ето как отвори заключена кола (видео)

http://petel.bg/Tova-momiche-potopi-avtokradtsite-v-dalbok-razmisal--Eto--kak-otvori-zaklyuchena-kola--video-__144659

Автокрадците по света знаят как се отваря заключена кола. Но те едва ли са предполагали, че има и един по-оригинален начин. Показва го...

Златарските магазини хлопват кепенци до Великден

http://petel.bg/Zlatarskite-magazini-hlopvat-kepentsi-do-Velikden__144661

Снимка Булфото Повечето магазини за злато у нас ще затворят врати до месеци, защото отчитат почти нулеви продажби заради рекордния скок...

Десетте държави, които инвестират най-много в космически проекти

http://petel.bg/Desette-darzhavi--koito-investirat-nay-mnogo-v-kosmicheski-proekti__144662

Колкото по-голяма и мощна е икономиката на дадена държава, толкова по-смели амбиции имат предприемат властите в нея. Вероятно заради това ...

Стоичков: Неймар няма да е следващият Юда

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2702370_stoichkov_neimar_niama_da_e_sledvashtiiat_juda/?ref=rss


Христо Стоичков вярва, че Неймар ще остане в "Барселона". Според него бразилецът няма да се изкуши от предложение от "Реал" (Мадрид), за каквото съобщиха наскоро медиите в Испания.

"Мисля, че Неймар ще спечели "Златната топка" с фланелката на "Барселона". Няма да е следващият Юда. Той е умно момче, знае, че това е неговият отбор", каза Стоичков пред радио "Копе".

Бившият нападател каза, че подготвя голямо шоу за 50-годишнината си. "20 май ще е специален ден за мен. В мача...

"Асарел Медет" стана инвеститор на годината

https://www.24chasa.bg/Article/5292484

"Героят на тази вечер е "Асарел-Медет" АД, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на юбилейната церемония, 10-а поред за годишните награди "Инвеститор на годината". Той връчи големият инвеститорски Оскар на шефа на "Асарел - Медет" Лъчезар Цоцорков заради вложението в болницата в Панагюрище "Асарел Панагюрище Здраве".

Топло време съпътствано с валежи, ни очаква в четвъртък

http://offnews.bg/news/n_1/n_623949.html

Максимални температури между 8 и 13 градуса съпътствани с валежи, ни очакват в четвъртък, съобщи Христо Христов от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН, цитиран от "Фокус". През нощта валежите ще обхванат цялата страна. Минимални температури в тъмната част на денонощието на повечето места ще бъдат между 2° и 7°, в София около 3°. Сутринта, над крайните югоизточни райони ще има валежи, но от запад-северозапад ще започне бързо намаляване на облачността. След обяд, за кратко, над цялата страна ще се установи слънчево време, но от югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Ще духа слаб, в Северна България умерен вятър от запад-северозапад, който вечерта почти навсякъде ще стихне. Максималните температури ще са между 8° и 13°, в София около 8°. Над Черноморието преди обяд ще има значителна облачност, която ще намалее и в следобедните часове ще е предимно слънчево. В сутрешните часове, по южното крайбрежие ще има превалявания. Ще духа слаб, по северното крайбрежие умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 9° и 11°. Температурата на морската вода ще бъде около 7 градуса. В планините ще духа умерен и силен западен вятър. На отделни места по високите части ще превали слаб сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра минус 5°.

Пребиха родителите на прокурор в софийско село

http://frognews.bg/news_106795/Prebiha-roditelite-na-prokuror-v-sofiisko-selo/

Двама неизвестни мъже влезли в дома на родителите на прокурор от Апелативна прокуратура-София. Бандитите пребили възрастните хора и заплашили майката с убийство. По случай веднага се е задействала Районна прокуратура-Своге. Образувано е досъдебно производство за заплаха за убийство и влизане в чуждо жилище от две лица нощем.

"Главболгарстрой": Проблемите с "Квадрат 500" не са по наша вина, но ще ги отстраним

http://www.cross.bg/glavbolgarstroii-instalatziya-myzeya-1497729.html

/КРОСС/Лющещите се тавани на "Квадрат 500" не влизат в гаранционните задължения на "Главболгарстрой", но дружеството ще ги оправи в името на коректните взаимоотношения. Това се казва в съобщение на фирмата-изпълнител, разпратено днес до медиите, министъра на културата Вежди Рашидов и директорката на музея Слава Иванова, в което "Главболгарстрой" я молят "в контактите и в медийните си изяви да изяснява коректно възникналите ситуации". Вчера посетители се оплакаха, че таваните на струващият 30 млн. лв музей за почнали да се ронят по-малко от година след откриването му. От галерията обявиха, че проблемът е в климатичната инсталация в старата част на музея - някогашната сграда на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), а разходите по ремонта ще бъдат покрити от "Главболгарстрой", защото сградата е в гаранция. От фирмата обаче пишат, че проблемът е бил обсъден още на 2 февруари в присъствието на всички засегнати страни. Било е констатирано, че той не се дължи на остарялата и само частично реновирана отоплително-климатична система, а не на изпълнението, и че галерията не е извършвала необходимото сменяне на филтри на инсталацията. Става дума за подкожушване и падане на латекс, не мазилка, добавят от "Главболгарстрой". "Квадрат 500" бе преустроен от две крила на някогашния технически университет и сградата на НГЧИ. Проектът за новия музей обаче предвиждаше само частичното й реновиране

Министерски съвет: Не е поставян въпросът за изграждането на втори лифт в Банско

https://www.24chasa.bg/Article/5292485

По време на заседанието на Съвета за развитие към Министерския съвет на 10 февруари 2016 г. за обсъждане беше поставен въпросът за позицията на коалиционните партньори по отношение концесията от 2001 година, свързана със защитени територии в община Банско. Преди една година беше представен резултатът от работата на междуведомствената работна група По време на заседанието на Съвета за развитие към Министерския съвет на 10 февруари 2016 г. за обсъждане беше поставен въпросът за позицията на коалиционните партньори по отношение концесията от 2001 година, свързана със защитени територии в община Банско. Преди една година беше представен резултатът от работата на междуведомствената работна група

18 отбора се включват във волейболния турнир от „Ученически игри 2016“, той започва утре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550679

18 отбора ще спорят за титлите в различните възрастови групи от общинския турнир в Разград по волейбол от „Ученически игри 2016“. Мачовете започват утре, 11 февруари, в спортна зала „Лудогорец“ – съобщи шефът на Ученическата спортна школа „Руси Бухтев“ Цветан Танев. Главен съдия на турнира е Румен Ангелов. По четири са тимовете при момичетата от 5-7 клас и юношите от 8-10 клас, по три – юноши 11-12 клас и девойки 11-12 клас, по два – момчета 5-7 клас и девойки 8-10 клас. Ето програмата на срещите по дни и часове:

Петната по бананите - ключ към диагностицирането на рак на кожата

http://www.moreto.net/novini.php?n=313094

Тъмните петна върху обелката на зрелите банани може да крият ключ към по-бързо и по-лесно диагностициране на рак на кожата, увеличавайки шансовете за оцеляване, пише "Дискавъри нюз". Когато бананите зреят, те се покриват с малки овални петънца, причинени от ензим, познат като тиросиназа.

Нападнаха Асад на погребението на майка му

https://www.24chasa.bg/Article/5292495

Конвоят на сирийския президент Башар Асад е бил обстрелван от ракетни системи „Град“, когато той отивал на погребението на майка си. При нападението има 4-ма загинали, съобщи в. Конвоят на сирийския президент Башар Асад е бил обстрелван от ракетни системи „Град“, когато той отивал на погребението на майка си. При нападението има 4-ма загинали, съобщи в. "Джерузалем пост". Радикалната религиозна групировка "Ахрар ал Шам" е извършила на атентата, станал в понеделник в Кардаха, Латакия. Това е родното място на Башар Асад.

Вижте кои са кандидатите за главен архитект на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_623950.html

Столична община публикува списък на заявилите участие в конкурса за главен архитект на София. Ето и кои са те: 1. Петър Тодоров Чавов - преподавател по архитектура в Нов български; 2. Георги Димитров Бакалов - председател на Съюза на българските архитекти; 3. Ивайло Василев Мишев - управител на архитектурно студио АТМ; 4. Иван Стойков Моев - архитект в "ТОП Арх" ЕООД; 5. Здравко Симеонов Здравков - създател на архитектурно бюро "Квадра -04"; 6. Николай Стефанов Яръмлъков - архитект, бивш общински съветник от СДС-либерали от 1991 до 1995 г.; 7. Влади Иванов Калинов - директор на дирекция "Контрол по строителството" в Столичната община; 8. Иван Николов Несторов 9. Иван Димитров Шишков 10. Огнян Драганов Тунтев 11. Бойко Борисов Кадинов 12. Николай Димитров Пърпов 13. Румен Либеров Несторов 14. Стефан Стефанов Добрев 15. Юрген Порш Кандидатите за поста трябва да имат поне 10 години професионален опит, от които 3 години да са заемали управленска позиция в частния сектор, държавни или общински структури. Те трябва да представят и защитят публично концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на София. Част от нея трябва да бъде визия за развитието на София като зелен град, предоставяне на нови електронни услуги за гражданите, реформиране на направлението "Архитектура и градоустройство", сформиране на ново аналитично звено за градоустройственото планиране и др. След изтичането на срока за подаване на документи, ще бъде сформирана комисия, която ще оценява кандидатите. В нея освен членове на администрацията ще влязат общински съветници, представители на Съюза и на Камарата на архитектите и на Инициативния комитет от над 40 организации, в който влизат група "Град", "Трансформатори" и др., който поиска реформиране на длъжността главен архитект. До 7 дни комисията трябва да обяви кои кандидати ще бъдат допуснати до интервю и защита на концепцията. Припомняме ви, че на 17 ноември 2015 г. Петър Диков подаде оставка от поста на главен архитект на София, като днес, 10 февруари, той бе освободен от длъжност официално.

На фактурата за парно виждаме съдят ли ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5292154

Пълна промяна на оформлението на фактурите за клиентите ще направи „Топлофикация София“. От следващия месец на тях ще има „графично изнесена информация“ за просрочени задължения и предстоящо съдебно производство, за да може абонатите да са наясно с дълговете си и мерките, които дружеството ще предприеме за събирането им.
Пълна промяна на оформлението на фактурите за клиентите ще направи „Топлофикация София“. От следващия месец на тях ще има „графично изнесена информация“ за просрочени задължения и предстоящо съдебно производство, за да може абонатите да са наясно с дълговете си и мерките, които дружеството ще предприеме за събирането им.

Концесията на Банско отново влиза за обсъждане от управляващите

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2016/02/10/2702347_koncesiiata_na_bansko_otnovo_vliza_za_obsujdane_ot/?ref=rss


Бъдещето на концесията на ски зона Банско отново влиза в дневния ред на управляващите. Това се случва след дълго отлагане на горещата тема, поредната сформирана по казуса междуведомствена група преди една година и поредния доклад на експертите, оценяващ концесията, който беше раздаден на парламентарните групи и отговорните институции май месец тази година, когато въпросът отново беше замразен. 

Днес управляващите партии в кабинета са се обединили около позицията, че трябва да се...

Втори ден с провокативни колажи по сайтовете на държавни институции

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550678

Втори ден на сайт на държавна институция се появяват провокативни колажи. След като вчера това се случи на сайтовете на МОН, МВР и НАП, днес за втори ден интернет страницата на приходната агенция беше обект на атака. Преди обяд се появи клипче с две анимирани човечета, които танцуват и хвърлят пари, а по-късно - снимка на бившия гуверньор на БНБ Иван Искров с надпис „Майната им на парите. Важното е да сме здрави". Хакнаха сайта на МОН, сложиха провокативен колаж с Кунева Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че...

Давутоглу: Намирам за лицемерни призивите да отворим сирийската граница

http://europe.actualno.com/davutoglu-namiram-za-licemerni-prizivite-da-otvorim-sirijskata-granica-news_523146.html

Турският премиер Ахмет Давутоглу определи като лицемерни призивите на някои държави Анкара да отвори границата си със Сирия за бежанци, докато в същото време те не спират руските въздушни удари в близкоизточната страна. „Намирам за лицемерно това, че някои кръгове казват на Турция „Отвори границите си“, докато в същото време те не успяват да кажат на Русия „Достатъчно“, каза Давутоглу. Турция е под натиск да отвори своите граници за хора, които бягат от оф

Четирима мъже от Чирпан са задържани за незаконно притежание на оръжие

http://starazagora.actualno.com/chetirima-myje-ot-chirpan-sa-zadyrjani-za-nezakonno-pritejanie-na-oryjie-news_523152.html

Четирима мъже от Чирпан на възраст от 31 до 40 години са задържани за срок от 24 часа в Районното полицейско управление в града, след като в домовете им е открито незаконно оръжие. По време на двудневна специализирана акция, проведена на 8 и 9 февруари, от пет адреса в ромския квартал са иззети един картечен и четири други пистолета, както и множество боеприпаси от различен калибър, съобщи БНР.Образувани са досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие, за което Наказателният К

Андраш Клейн: 30 млн. души от Третия свят планират да дойдат в Европа

http://frognews.bg/news_106794/Andrash-Klein-30-mln-dushi-ot-Tretiia-sviat-planirat-da-doidat-v-Evropa/

Ние сме по-песимистично настроени за бежанската вълна. Европа не си защитава външните граници. От техническа гледна точка Европа е уязвима. Докато не въведем контрол на външните граници, този въпрос няма да се реши. Сега заради зимата има по-малко мигранти. Границата е отворена, Европа няма обща политика. Събитията в Сирия не сочат, че нещата ще се подобрят. Това каза унгарският посланик Андраш Клейн по БНТ.

Цигарите с отвратителни картинки (обзор)

https://www.24chasa.bg/Article/5292398

Слагат ги от 20 май Трябва да заемат 65% от кутиите
Цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, решиха депутатите, като гласуваха на първо четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Предупредителните илюстрации трябва да са върху кутиите от 20 май 2016 г.Слагат ги от 20 май Трябва да заемат 65% от кутиите Цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, решиха депутатите, като гласуваха на първо четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Предупредителните илюстрации трябва да са върху кутиите от 20 май 2016 г.

Разпитват Цветан Василев на 24 февруари в Белград

http://www.bnews.bg/article-147987

Окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.

Ердоган вероятно открито ще подкрепи Местан и партията му

http://www.cross.bg/mestan-dogan-partiyata-1497728.html

/КРОСС/Турският президент Реджеп Ердоган най-вероятно открито ще подкрепи екслидера на ДПС Лютви Местан и новата му партия ДОСТ. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Дружеството за подпомагане на българските изселници в Истанбул Неджиати Барлас. Според неговите изчисления 14 организации на изселници в съседната страна застават зад Ахмед Доган, но немалко избират и страната на Местан. В края на юни 2014 година партията на справедливостта на Ердоган прави голяма среща с изселническите организации на българските турци в Бурса. На нея тогавашният вицепремиер Бюлент Арънч казва: „ДПС е наша братска партия, трябва да я подкрепим. Разберете, ние не подкрепяме Доган. За него имам много да ви говоря, но друг път. Ние подкрепяме Местан". Какво се крие зад това? Отдавна са против Ахмед Доган, предполагам, че имат големи политически различия. Вие знаете, сегашната партия на справедливостта е с религиозни виждания. Отначало нямаха голямо уважение към Ататюрк, не го приемаха, а Ахмед Доган - точно обратното, има голямо уважение към Ататюрк. Доган не е направил нищо срещу Ердоган или партията му, те се занимават с него. А какво има да се каже за Доган, което остава за друг път? Въобще нямам предполежение. Знаете, Арънч и партията на справедливостта вече също не се разбират. В политиката такива промени се случват. Какво е вашето обяснение на случилото се преди Нова година в ДПС

Кандидатите за главен архитект на София са 15

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702359_kandidatite_za_glaven_arhitekt_na_sofiia_sa_15/?ref=rss


Кандидатите за главен архитект на София са 15, показа справка на "Дневник" в сайта на Столичната община. В 19.30 ч. изтече 14-дневния срок за кандидатстване за позицията, освободена от 9 февруари от Петър Диков.

Кандидатите са:
1. Петър Тодоров Чавов - преподавател по архитектура в Нов български университет (биография);

2. Георги Димитров Бакалов - председател на Съюза на българските архитекти;

3. Ивайло Василев Мишев - управител на архитектурно студио...

Ердоган: САЩ превърнаха региона ни в басейн от кръв

https://www.24chasa.bg/Article/5292486

Турският президент се озъби на САЩ, че предизвикват касапница в региона, като не признават сирийските кюрдски организации за терористи.
„Хей, Америка... След като не ги признахте (за терористични групировки), регионът се превърна в басейн от кръв”, изригна Реджеп Ердоган, визирайки Турският президент се озъби на САЩ, че предизвикват касапница в региона, като не признават сирийските кюрдски организации за терористи. „Хей, Америка... След като не ги признахте (за терористични групировки), регионът се превърна в басейн от кръв”, изригна Реджеп Ердоган, визирайки "Сирийския кюрдски демократичен съюз" и военното му крило

Съдът в Сърбия разпитва Цветан Василев на 24 февруари

https://www.24chasa.bg/Article/5292467

На 24 февруари Цветан Василев ще бъде разпитан във Висшия съд в Белград. Това посочва говорителката на съда Таня Коленшич, отговаряйки на въпрос от БНТ.
В заключение тя уточнява, че каквото и да постанови съдът, окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.
Във вторник стана ясно,На 24 февруари Цветан Василев ще бъде разпитан във Висшия съд в Белград. Това посочва говорителката на съда Таня Коленшич, отговаряйки на въпрос от БНТ. В заключение тя уточнява, че каквото и да постанови съдът, окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия. Във вторник стана ясно,

КТБ плащала на съпруги и роднини на властта

http://www.vesti.bg/pari/ktb-plashtala-na-syprugi-i-rodnini-na-vlastta-6049828

Според ревизираните данни хората на Радан Кънев са имали над милион в банката

КТБ плащала на съпруги и роднини

http://www.vesti.bg/pari/ktb-plashtala-na-syprugi-i-rodnini-6049828

Според ревизираните данни хората на Радан Кънев са имали над милион в банката

Повишен интерес към най-северното ни Черноморие отчитат собственици на места за настаняване

http://www.moreto.net/novini.php?n=313231

Собствениците на обекти за настаняване в района на община Шабла отчитат повишен интерес към най-северното Черноморско крайбрежие през 2015 г. и очакват тази тенденция да се запази и през 2016 г. Изводът е направен на проведеното заседание на Консултативния съвет по туризъм, на което е приет отчетът за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в община Шабла 2015-2020 г.

Близнаци объркаха бебе. То се чуди кой е баща му (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5292437

Братя близнаци объркват 16-месечно бебе. В интернет се появи клипче, в което двамата "еднакви" мъже си прехвърлят невръстното хлапе. Видеоклипът вече има над 12 млн. гледания в интернет и успя да привлече вниманието на световните медии, съобщава New York Daily News. Малкият Рид е син на мъжа със сивия пуловер, а брат му е облечен с розова риза.

НАТО ни праща 1000 военни

http://petel.bg/NATO-ni-prashha-1000-voenni__144660

Снимка Булфото, архив Батальон, наброяващ между 500 и 1000 военни, може да бъде изпратен в България и други страни от Източна Европа, твърди ...

От средата на годината ще може да се кандидатства за инвестиции в земеделието

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/02/10/2702358_ot_sredata_na_godinata_shte_moje_da_se_kandidatstva_za/?ref=rss


В средата на годината ще бъде открита мярката за инвестиции в земеделието по Програмата за развитие на селските райони и фермерите ще получат възможност да влагат и в напояване на площите, каза днес във Варна министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.

Тя се включи в Четвъртата национална среща на земеделските производители в България. Във форума участват близо 500 фермери от цялата страна. Организатор на срещата е Асоциацията на земеделските производители...

Топспециалист по сигурността: Бежанските потоци няма да намаляват! Европа затъва в тежка криза!

http://pik.bg/топспециалист-по-сигурността-бежанските-потоци-няма-да-намаляват-европа-затъва-в-тежка-кри-news483502.html

Топспециалист по сигурността: Бежанските потоци няма да намаляват! Европа затъва в тежка криза!

Обезпокояващо е, че бежанският поток не спира. Той не намаля заради метеорологичния фактор и има тенденция на устойчивост. Ситуацията в Сирия не бележи подобрение и хората губят надежда – това е един от сериозните фактори, които ги карат да бягат надалеч. Това каза пред „Хоризонт“Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Той прогнозира, че няма да има намаляване на миграционната вълна, като се позова и на данни за увеличения брой мигранти от Афганистан.

Турция може в голяма степен да регулира бежанските потоци и да препятства каналджийството и е сериозен фактор в политиката с бежанските потоци, подчерта експертът. По думите му, крайната цел на бежанците са държавите от Стара Европа.

На въпрос доколко НАТО може да се намеси като фактор за овладяване на кризата с бежанците по външните граници на ЕС, Божилов отговори: "Вместо да виждаме търсене на общи усилия в ЕС, държавите търсят индивидуални мерки. Европейският съюз върви към ренационализация. Виждаме ръст на десни и антиевропейски партии и движения в Европа. Съюзът търпи много сериозна криза и не може да намери общата политика. Ето защо НАТО е едно от решенията."

Напрежението между Русия и САЩ и Русия и ЕС и НАТО е базирано на различното виждане за процесите в света и как да се реши един или друг конфликт. Това напрежение не бива да влиза в спирала на нарастване, коментира още Божилов.

Драма с винетката на разсеян мъж стана хит в социалните мрежи

http://www.cross.bg/vinetka-vinetkata-zalepil-1497727.html

/КРОСС/Шофьор от Стара Загора се превърна в сензация в социалните мрежи, след се сдоби с две винетки на колата си. Едва след като се усетил какво е направил, мъжът потърсил помощ във Фейсбук. „Забравих, че си купих винетка миналия месец и си купих пак. Залепих я, преди да се усетя. Някой, ако знае как се сваля, да каже. Ще му я дам на половин цена", пише разсеяният мъж. Офертите и наддаването на стотици потребители в мрежата показаха изобретателност и иновативни идеи за сваляне на винетката. По-късно стана ясно, че първата винетка Наско Атанасов получил като подарък от гаджето си за именния ден, но се напил и забравил. После, влюбен и разсеян, тръгнал на път и си залепил новата винетка. Aко все още си мислите, че всички се възмущават от поскъпването на винетките и са решили да ги бойкотират - грешите. Шофьор от Стара Загора забрави, че си има вече нова винетка и си купи нова. Първата винетка Наско Атанасов получил като подарък през миналия месец. В началото на февруари обаче забравил за ценния подарък и си купил нова. Едва след като я залепил под първата, се усетил за финансовия удар, който си е нанесъл. Младежът обаче бързо се сеща да снима предното стъкло на колата си и да пусне обява във Фейсбук с оферта за продажба на винетката на половин цена. Прави обаче и уточнение. Продава тази, която е залепил накриво. И така заваляват стотици коментари, оферти и съвети

Нападнаха и заплашиха със смърт майката на прокурор от София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5292438

Майката на прокурора от Апелативната прокуратура в София Бранислав Славов е била нападната в дома й в село край Своге и заплашена със смърт.
Под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Своге е започнало досъдебно производство, образувано при условията на неотложност за извършено от двама неустановени извършители на тежко престъпление -
Майката на прокурора от Апелативната прокуратура в София Бранислав Славов е била нападната в дома й в село край Своге и заплашена със смърт. Под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Своге е започнало досъдебно производство, образувано при условията на неотложност за извършено от двама неустановени извършители на тежко престъпление -

Даниел Митов: ЕС трябва да изгради общностно решение за мигрантската криза

http://pik.bg/даниел-митов-ес-трябва-да-изгради-общностно-решение-за-мигрантската-криза-news483517.html

Даниел Митов: ЕС трябва да изгради общностно решение за мигрантската криза

Позицията на България в Прага ще е национална, няма как да е общоевропейска, и тя е следната: когато говорим за имиграционната криза в ЕС, няма решение, което да може да бъде изолирано от останалите държави- членки. 

Така отговори външният ни министър Даниел Митов на въпрос за предстоящата на 15 февруари в Прага среща на Вишеградската четворка, в която ще участва България. Той говори пред журналисти след заседание този следобед на парламентарната комисия по външна политика.

„Няма германско решение, няма унгарско решение, гръцко, българско, австрийско или каквото и да е било друго, продължи министърът. Има цялостно решение на Европейския съюз. Такова решение трябва да се изгради, а именно общностно решение, което разглежда ЕС като едно цяло и защитава външните граници на този съюз. Съюзът си има външни граници и те трябва да се бранят от всички членки на ЕС, а не да се заграждаме вътре в рамките на съюза. Позицията ще бъде именно тази – защита на външните граници, помощ на Гърция, за да се справи с граничната зона между Гърция и Турция, натиск върху Република Турция да изпълнява задължението си по вече постигнатото споразумение с ЕС преди два месеца, защото поглеждайки статистика става ясно, че миграционният поток оттам продължава, а той трябва да бъде овладян и от страна Република Турция". 

По думите му "Еврокомисията трябва да упражни голяма част от този натиск, но той може да бъде и по двустранна линия. И политика на репатриране, на реадмисия на хора, които нямат статута на бежанци и на лица, нуждаещи се от защита, тези хора, които са икономически мигранти, трябва да бъдат връщани обратно в страните си по произход. Ние се борим тази политика да стане европейска политика, защото в момента тя е задача и задължение на националните държави. В момента се оформя коалиция от държави, в която участва и България, настояваща за подобно нещо, но това минава през решение на Европейския съвет. Знаете този процес изисква време, но така или иначе виждам нарастващо желание и воля у голям брой държави този механизъм да стане европейски механизъм и европейската дипломация също да окаже натиск върху трети държави, които отказват в момента да приемат своите граждани“.

Следим миграционните процеси и ще вземем съответните мерки, ако има такава опасност, добави министър Митов. Но допълнителен въпрос какво ще прави българската държава, ако турски рибарски лодки тръгнат с бежанци към българския бряг, той отговори: „Е, да не навлизаме в такива хипотези“. 

Ръководителят на българската дипломация изрази съмнения за достоверността на казаното от турският президент Реджеп Ердоган: „Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“. Това Ердоган казал на среща миналия ноември с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. „Някакъв изтекъл уж разговор, в който турският президент бил казал, което не много сигурно дали го е казал наистина, знам че върви по всички медии. Има си официални канали за комуникации, те се използват за преговори с Република Турция. Турция трябва да изпълни задълженията, които е поела“, категоричен бе министър Митов.

Турци купуват болница "Токуда"

http://www.bnews.bg/article-147985

Преди девет години, когато болницата отвори врати, инвестицията бе за над 140 млн. лева.

Европейските борси записаха силни ръстове

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-borsi-zapisaha-silni-rystove-211117/

Пазарите на Стария континент бяха подкрепени от подем в банковия сектор и коментарите на Джанет Йелън

НАТО разполага хиляди военни в Източна Европа

https://www.24chasa.bg/Article/5292339

Министрите от блока обсъждат как да спрат руската агресия
НАТО може да разположи хиляди военни в страните от Балтика и Източна Европа, включително и България, за да спре руската агресия, съобщи в. “Дейли телеграф”, цитирайки източник от пакта. Новият план на алианса за защитата на Балтийския регион,Министрите от блока обсъждат как да спрат руската агресия НАТО може да разположи хиляди военни в страните от Балтика и Източна Европа, включително и България, за да спре руската агресия, съобщи в. “Дейли телеграф”, цитирайки източник от пакта. Новият план на алианса за защитата на Балтийския регион,

Награждават с почетен знак за лидерство Ахмед Доган

http://society.actualno.com/nagrajdavat-s-pocheten-znak-za-liderstvo-ahmed-dogan-news_523150.html

Почетният знак за лидерство „Стефан Стамболов” ще бъде връчен на д-р Ахмед Доган, акад. Светлин Русев и кмета на Бургас Димитър Николов. На почетния председател на ДПС Ахмед Доган знакът ще бъде връчен за личен лидерски принос към държавността. На доайена на българските художници и колекционери акад. Светлин Русев –за личен лидерски принос в духовността. На кмета на община Бургас Димитър Николов – за личен лидерски принос в местното самоуправление. Връчването на

Забавяне в изпълнението на квотите за бежанците, отчита ЕК

http://europe.actualno.com/zabavjane-v-izpylnenieto-na-kvotite-za-bejancite-otchita-ek-news_523151.html

Европейската комисия (ЕК) докладва бавни резултати по изпълнението на квотите за прием на бежанци и принудителното връщане на нелегални имигранти. "Не се крием зад дипломатична реторика. Всеки трябва да изпълнява тази схема по отговорен начин. Комисията отбеляза напредък в административната регистрация на мигрантите, която ги разграничава между бежанци и гастарбайтери". Това сподели комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос в писмо до вътрешните министри от Съюза с призив да започнат да изп

Легендарните “Юрая Хийп” ще правят концерт в Русе

https://www.24chasa.bg/Article/5292216

Легендарната рокгрупа “Юрая Хийп” ще гостува на 7 май в русенската зала “Булстрад Арена”, съобщи мениджърът Борислав Велков. Бандата ще пристигне в града с огромно сценично оборудване. Концертът, който се очаква да прикове вниманието на феновете от региона, както и от съседна Румъния, се организира в чест на празника на Русе Гергьовден.Легендарната рокгрупа “Юрая Хийп” ще гостува на 7 май в русенската зала “Булстрад Арена”, съобщи мениджърът Борислав Велков. Бандата ще пристигне в града с огромно сценично оборудване. Концертът, който се очаква да прикове вниманието на феновете от региона, както и от съседна Румъния, се организира в чест на празника на Русе Гергьовден.

Ирина Бокова: За мен е чест да бъда номинирана за генерален секретар на ООН

http://www.cross.bg/generalen-sekretar-bokova-1497725.html

/КРОСС/За мен е голяма чест да бъде номинирана за кандидат на България за поста генерален секретар на ООН. Това се казва в изявление на Ирина Бокова по повод на издигането на кандидатурата й за поста генерален секретар на ООН. Благодаря на българското правителство за навременната подкрепа, която дойде в ключов момент. Благодаря на всички за оказаното ми доверие, се казва в изявлението. В тези трудни времена, ООН е необходима повече от всякога, а генералният секретар трябва да работи в тясно сътрудничество с всички държави-членки и да насърчава мира и сигурността в целия свят, посочва Ирина Бокова. ЮНЕСКО, Организацията на ООН за образование, наука, култура, комуникация и информация, играе важна роля в международните отношения и затова аз продължавам да съм изцяло ангажирана с отговорностите ми като неин генерален директор, допълва Бокова.  

Всички мачове от NBA вече са достъпни с новия League Pass на Eurosport Player

http://www.cross.bg/eurosport-league-pass-1497726.html

/КРОСС/От днес абонатите на Eurosport Player могат да гледат онлайн или на мобилните си устройства всички мачове от Националната баскетболна асоциация, благодарение на новия NBA League Pass. Спортният канал предлага ексклузивната услуга на феновете на баскетбола, след като подписа дългосрочен договор с NBA за правата върху онлайн разпространението на срещите. Споразумението включва и всички съпътстващи Мача на звездите събития, които ще се проведат този уикенд в Торонто. Цената на пакета за достъп варира според желанието на зрителя - могат да се избират само определени срещи, само мачовете на любимия отбор или само срещите от плейофите и финалите на NBA. Мачовете са на разположение и "on demand" - могат да бъдат гледани по всяко време, както на живо, така и на запис. Абонатите на NBA League Pass ще могат да се възползват от всички предимства на Eurosport Player - симулкаст предаване на Eurosport 1, Eurosport 2 и Eurosportnews, както и допълнително съдържание, което дава възможност на феновете да персонализират изживяването от гледането на любимия си спорт. NBA League Pass може да се ползва навсякъде в Европа, с изключение на Дания, Франция, Германия, Италия и Испания.

Изборът на Бокова беше на ръба на политическото изнудване, обяви Светослав Малинов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702353_izborut_na_bokova_beshe_na_ruba_na_politicheskoto/?ref=rss


Намесата на предишния президент Георги Пръванов по избора на българската кандидатура за генерален секретар на ООН беше на ръба на политическото изнудване и принуди българското правителство да се усети сякаш няма друг ход освен да я номинира. Това коментира в ефира на БиТиВи евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов.

Такива кандидатури трябва да са обединяващи, на първо място в национален мащаб. Това, опасявам се, не може да бъде постигнато, смята Малинов.
...

Доц. Антоанета Цветкова: В бюджета на община Варна за 2016 г. са заложени 15 млн. лв. за здравеопазване

http://www.moreto.net/novini.php?n=313241

15 млн. лева за здравеопазване са заложени в бюджета на община Варна за 2016 г. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” -Варна доц. Антоанета Цветкова, председател на постоянната комисия „Здравеопазване”. „Това на практика запазва размера на средствата от предходната година.

Жертвата и престъпник ще могат да се споразумяват

https://www.24chasa.bg/Article/5292298

Жертвата и извършителят на престъплението да могат да се споразумяват и това да води до освобождаване от наказателна отговорност. Това е едно от предложенията на Министерството на правосъдието (МП) за промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).
Споразумение (медиация) ще се прави само при леки престъпления - умишлени,Жертвата и извършителят на престъплението да могат да се споразумяват и това да води до освобождаване от наказателна отговорност. Това е едно от предложенията на Министерството на правосъдието (МП) за промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Споразумение (медиация) ще се прави само при леки престъпления - умишлени,

Българският Лувър се руши година след откриването, виновни няма

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-luvar-se-rushi-godina-sled-otkrivaneto-vinovni-nyama-news245413.html

По-малко от година след рязането на лентата на българския "Лувър", в който бяха налети над 27 милиона лева, вече се руши, съобщи vesti.bg. В две от залите мазилките са паднали, като снегът и минусовите температури се оказали виновни. "Квадрат 500", както е името на музея, се отоплява само частично заради неработещи климатици. Пострадали хора няма, виновни също, става ясно от съобщенията на Националната художествена галерия (НХГ) и на изпълнителя "Главболгарстрой". НХГ: Изпълнителят ще възстанови щетите Пострадали са залите с номера 12 и 13. Част от мазилката на таваните е паднала заради възникнал технически проблем в една от инсталациите в сградата на НХГ. "На първо място, трябва да подчертаем, че няма пострадали и няма опасност за живота и здравето на посетителите на НХГ, тъй като залите бяха своевременно затворени за публика", се казва в съобщение на НХГ. Специалистите в музея са предприели действия за осигуряване безопасността и на произведенията на изкуството. "Тъй като договорът за ремонт на сградата включва гаранционен срок, фирмата-изпълнител ще предприеме съответните действия по отстраняването на проблема в инсталацията и по възстановяването на падналата мазилка", се казва още в съобщението на НХГ. ГБС: Не ни влиза в задълженията, но ще го поправим при условия Вярно е, че сградата има 5-годишен гаранционен срок, но проблемът не касае нашите гаранционни отговорности, се казва в официална позиция на "Главболгарстрой". От компанията се аргументират, че сградата е частично реновирана, както в част "Отопление, вентилация и климатизация", така и в част "Архитектурно-строителни работи", съгласно проект, предоставен от възложителя по договор. В него няма предвидени строително-монтажни работи за подобряване топлоизолационните характеристики на сградата - не е подменяна старата дървена дограма и няма нови топлоизолации. Вентилационната система също не е подменяна. Въпреки това в рамките на коректните взаимоотношения, а не поради гаранционни задължения, поехме ангажимент за съдействие при точното установяване на причините, довели до дискомфорт в част от залите на сградата, както и за евентуални технически решения по отстраняване на възникналия проблем, се казва в позицията на "Главболгарстрой". Сагата на "Квадрат 500" Идеята за Национална галерия "Квадрат 500" има почти 17-годишна история, преминала през седем министри на културата. През април 1999 г. Емма Москова (1997-2001 г.) поставя началото, като създава работна група, която стига до извода, че комплексът от сгради е подходящ единствено за музей на изобразителните изкуства. Тогава e освободена и сградата на Техническия университет, който се изнася изцяло в кв. "Дървеница" в София. В мандата на Нина Чилова сградата е почистена, а по времето на Стефан Данаилов се укрепва северното крило, където са предвидени голяма зала за експозиции, хранилища и реставрационни ателиета. При управлението на ГЕРБ, в първия си мандат, министър Вежди Рашидов сключва договор за европейско финансиране по програма "Регионално развитие". По негово време се организира публичен конкурс за проектиране, спечелен от архитект Янко Апостолов. Проектът е приключен във втория мандат на Рашидов като министър на културата. Близо 2000 произведения са разположени на 16 000 кв. метра изложбена площ в 28 зали на четири етажа. Половината от творбите са на български автори, а другата половина е от Европа, Азия, Африка и Америка. Най-старото родно произведение е "Портрет на Неофит Рилски" от Захари Зограф от 1838 г., тук са и "Ръченица" на Иван Мърквичка, "Връщане от пазар" и "Контрабандисти" на Ярослав Вешин. Има и работи на Владимир Димитров- Майстора, Борис Денев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Жеко Спиридонов, Васил Стоилов, Бенчо Обрешков и др. Сред най-новите произведения са три платна на Жорж Папазов, откупени през 2012 г. от парижка галерия. Има и живопис на Христо Явашев (Кристо) от студентските му години. Най-ранната чужда творба е "Кръщение Христово" от края на ХV век, най-вероятно излязла от ателието на Андреа дел Верокио, представител на Флорентинската школа по време на Италианския ренесанс. С висока художествена стойност е датираната от 1526 г. олтарна композиция "Мадоната с Младенеца, Св. Роко и Св. Себастиан" на Джовани Росо. Живописта на Източна Европа е представена от художници от Русия, Литва, Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия. Изкуството от Централна Америка включва забележителни керамични произведения от класическия период (200 г. пр. Хр. - 900 сл. Хр.),, принадлежали на цивилизацията на маите ,колекция керамични фигури от остров Хайнан, уникална сбирка от Еквадор от предкласическия период, забележителен съд за тамян и няколко съда от глазирана и оцветена керамика от Перу.

Хюсеин Хафъзов: Ако сме във война, съм готов да застана до Сидеров и Симеонов

http://frognews.bg/news_106793/Hiusein-Hafazov-Ako-sme-vav-voina-sam-gotov-da-zastana-do-Siderov-i-Simeonov/

Несериозно е да се твърди, че ние сме протурска партия. Няма да допуснем да се вменява това. Излизат информации, които не са достоверни. Смеят ни се и ни се подиграват за казаното от Първанов, че има турски емисари. Да посочи места и имена. Това каза Хюсеин Хафъзов по БНТ.

Русия предложила на Вашингтон план за спиране на огъня в Сирия

https://www.24chasa.bg/Article/5292336


Pусия предложи на САЩ план за прекратяване на огъня в Сирия. Вашингтон го проучва.
Това заяви в интервю за вестник “Московский комсомолец” руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
“Надявам се, че съдържащите се в плана доста простички предложения няма да отнемат прекалено много време, за да бъдат разгледани от САЩ”, Pусия предложи на САЩ план за прекратяване на огъня в Сирия. Вашингтон го проучва. Това заяви в интервю за вестник “Московский комсомолец” руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. “Надявам се, че съдържащите се в плана доста простички предложения няма да отнемат прекалено много време, за да бъдат разгледани от САЩ”,

Яне Янев за втори път бе признат за доказан клеветник

http://www.mediapool.bg/yane-yanev-za-vtori-pat-be-priznat-za-dokazan-klevetnik-news245412.html

Премиерският съветник по борбата с корупцията Яне Янев за втори път бе признат за доказан клеветник по дело, заведено от бившия енергиен министър от БСП Румян Овчаров. Лидерът на РЗС е осъден по две частни дела, заведени по жалби на Овчаров за това, че през 2013 г. го причислил в свое телевизионно интервю към "организирана престъпна група", както и към "една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи от прехода". Въпросното изявление Янев направи в предаването "Лице в лице" по бТВ на 11 април 2013 г. Впоследствие Румен Овчаров определи твърденията му като "дрънканици", а самия него, като "Пинокио, чийто нос расте с всяка нова лъжа, която произнася". По първото дело Янев бе осъден да плати глоба от 1500 лева, както и обезщетение на ищеца в размер на 10 000 лева плюс 1200 лева разноски по делото. По второто дело, окончателно решено от СГС в сряда, Янев трябва да плати обезщетение от 2000 лева, както и разноските по делото на стойност 1900 лева. Партията на премиерския довереник Янев РЗС реагира моментално, разпространявайки своя подробна позиция по казуса, която сама по себе си дава основания за завеждането на нови дела за клевета. "Доскорошната председателка на Съюза на съдиите Таня Маринова осъди Яне Янев за обида на енергийната мафия. Делото бе заведено от Румен Овчаров по поръчка на ментора му Красимир Георгиев-Фронтиера, който бе представляван от адвокатската кантора на Даниела Доковска, прочута с успешните "куфарни защити" на повечето червени мафиоти", обявява партията на премиерския съветник, обобщавайки, че "правосъдието в България днес стигна дъното." В съобщението се твърди още, че "и четирите дела, заведени от енергийната мафия срещу Яне Янев за обида, се разпределиха "случайно" в Софийския районен съд (СРС) на членове на Съюза на съдиите, въпреки че те са малцинство в най-големия български съд. Същият този Съюз на съдиите, чиито досегашни лицемерни крясъци в публичното пространство бяха именно срещу липсата на случайно разпределение на делата, не се посвени да използва този чудовищен порок на съдебната ни система, за да се саморазправи с един от главните критици на половинчатите съдебни реформи. Подаваните от защитниците на Яне Янев жалби, възражения и отводи остават глас в пустинята на българското правораздаване". "По предишно дело Яне Янев бе осъден и от друг член на Съюза на съдиите – Силвия Цепова, чиито мотиви дори не бяха подписани от нея и бяха съставени в адвокатската кантора на мъжа й, която по това време извършваше правното обслужване на криминално фалиралата КТБ. И отново нищо. Политическият съвет на РЗС счита, че наглото издевателство, което се осъществява от енергийната мафия чрез поръчкови присъди на членове на Съюза на съдиите над лидера на РЗС, писани в кантората на г-жа Доковска, е предизвикателство към всички почетени хора. От днес ние смятаме, че мафията в България си има съдебна власт и тя е обявила открита война на всеки, който й се опълчи", продължава позицията на РЗС. Накрая е поместен и апел към ВСС "най-после да излезе от летаргичното си състояние и да спре безропотно да обслужва наглите прищевки на един файтон контролирани и купени магистрати, прикриващи се в ръководните органи на Съюза на съдиите, и да хване юздите на съдебната власт здраво в ръцете си." Интересно е дали премиерът Бойко Борисов споделя тези виждания на съветника си Яне Янев, който наскоро отново блесна на публичната сцена с нескопосан опит да избави началника си от скандала с есемеса, изпратен на Борисов от член на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на обсъждането на аферата "Яневагейт". Есемесът, съдържащ донос срещу председателя на ВКС Лозан Панов, впоследствие бе препратен от Борисов на Панов, който обаче даде гласност на случая. Никой от ВСС не си призна, че е писал на премиера, а междувременно Яне Янев заяви, че той е изпратил есемеса, по чиято граматика обаче личи, че авторът му е член на ВСС. Обясненията на Яне Янев по този случай прераснаха в кампания срещу Лозан Панов, ръководството на Софийския градски съд, Съюза на съдиите и всички, които настояха за изясняване на казуса. Офанзивата му срещу председателя на СГС Калоян Топалов пък съвпадна със скъсването на съпругата на Янев Галя на изпита за съдебни помощници в съда.

1000 нови места в затворите

https://www.24chasa.bg/Article/5292305

1000 нови места в затворите ще има през следващите 2 години, съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева в правната комисия в парламента. Така ще се открият легла, колкото за два средно големи европейски затвора, поясни зам.-министърът Андрей Янкулов.
“Трябват 15 млн. лева за подобряване на условията в затворите,1000 нови места в затворите ще има през следващите 2 години, съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева в правната комисия в парламента. Така ще се открият легла, колкото за два средно големи европейски затвора, поясни зам.-министърът Андрей Янкулов. “Трябват 15 млн. лева за подобряване на условията в затворите,

Край на скъпите такси за събиране на малки дългове към столичното парно

http://www.mediapool.bg/krai-na-skapite-taksi-za-sabirane-na-malki-dalgove-kam-stolichnoto-parno-news245411.html

Клиентите на "Топлофикация-София" с малки задължения, които са събрани по съдебен път, вече няма да плащат нереално високи спрямо неплатените сметки юридически разходи, съобщи пред журналисти в сряда Елен Герджиков, председател на общинския съвет на столицата, която е собственик на топлофикационното дружество. Той посочи, че е нечестно спрямо клиентите за задължения от 8 лв. например да се начислява юридическо възнаграждение от 300 лв. по Наредбата за определяне на адвокатските възнаграждения. Герджиков обясни, че проблемът е в това, че въпросният документ предвижда при търсене по съдебен път на суми до 1000 лв. да се начисляват юридически разноски от 300 лв., а за по-големи суми вече към тези 300 лв. се прибавя и процент от горницата. За да се премахне тази несправедлива практика, се предлага Столичният общински съвет да задължи дружеството си, когато си събира през съда задължения под 300 лв. да претендира юридически разноски в размер не по-голям от самото задължение. Това означава, че ако задължението на клиента е 50 лв. и то не е погасено в срок, при съдебно производство дружеството ще претендира за заплащане на разноски по делото на стойност не повече от 50 лв. Толкова колкото е задължението, обясни Герджиков. По думите му така няма да има случаи, в които изискуемите суми са малки, но начислените от съда юридически разноски са непропорционално високи. Мярката е социална и показва отговорност от страна на дружеството към клиентите, посочи председателят на СОС. На пресконференция, на която омбудсманите на общинското дружество представиха работата си в последните шест месеца, стана ясно още, че от другия месец ще има промяна в дизайна на фактурите, получавани от клиентите на столичното парно. Информацията за просрочени задължения и предстоящо съдебно производство графично да бъде изнесена напред във фактурата, така че да бъде забелязана от абоната. От четвъртък дружеството започва ускорено обновяване на базата данни на клиентите си. Вече ще вкарват мобилните номера на клиентите, така че да може по-лесно да се влезе във връзка с тях. В момента информацията не е пълна и част от проблемите възникват именно, когато не може да се намери съответният клиент и не може да му бъде съобщено своевременно, че има просрочено или забравено задължение, обясни Герджиков. Друга новост е въвеждането на код "платец" на фактурата, който да допълни сегашния абонатен номер. Това ще реши проблема, който възниква при смяна на партиди. Така всеки клиент ще има индивидуален код, задълженията ще се водят на този код и няма да се губи връзката с клиента при смяна на адреса, посочи председателят на СОС. Общо 455 писмени жалби са постъпили при обществените посредници до 31 декември 2015 г. Отговорено е на над 440 от тях. Направени са над 1000 устни консултации, обясни Деян Дянков, един от тримата обществени посредници. Голяма част от жалбите се отнасят за изравнителните сметки при отчета на показатнията на топломерите. По думите на Дянков жалбите, свързани със сградната инсталация, са малко.

Йоана Буковска е майка на Радина Думанян в “Откраднат живот”

https://www.24chasa.bg/Article/5292213

Йоана Буковска ще бъде манипулативната Виолета – съпруга на АГ специалист,к от март в първия български сериал на лекарска тематика “Откраднат живот”. В ролята на нейната екранна дъщеря Биляна, която е млад и амбициозен анестезиолог, ще влезе носителката на “Аскеер 2015” за Изгряваща звезда и номинирана за “Икар 2015”, Радина Думанян.Йоана Буковска ще бъде манипулативната Виолета – съпруга на АГ специалист,к от март в първия български сериал на лекарска тематика “Откраднат живот”. В ролята на нейната екранна дъщеря Биляна, която е млад и амбициозен анестезиолог, ще влезе носителката на “Аскеер 2015” за Изгряваща звезда и номинирана за “Икар 2015”, Радина Думанян.

Земеделци и министър не се разбраха за ръст на националните доплащания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5292318

Увеличаване на националните доплащания по заложените в новата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ мерки искат членовете на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. "Само за модернизация на селските и преработвателни стопанства вече има обявени инвестиционни намерения за 4 млрд. лв.
Увеличаване на националните доплащания по заложените в новата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ мерки искат членовете на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. "Само за модернизация на селските и преработвателни стопанства вече има обявени инвестиционни намерения за 4 млрд. лв.

Партията на Костов и Радан - най-скъп клиент на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5292286

Два милионни влога е имала ДСБ във фалиралата КТБ - това сочи коригираният списък, публикуван тази вечер от синдиците на фалиралия трезор.
Формацията с настоящ лидер опозиционера Радан Кънев е имала в два депозита съответно 1.065 милиона лева и 1.367 млн. лв.
Скъп клиент на КТБ е и НДСВ с три влога - 1 млн. лв., 1 332 964 и 4045 лв.
Два милионни влога е имала ДСБ във фалиралата КТБ - това сочи коригираният списък, публикуван тази вечер от синдиците на фалиралия трезор. Формацията с настоящ лидер опозиционера Радан Кънев е имала в два депозита съответно 1.065 милиона лева и 1.367 млн. лв. Скъп клиент на КТБ е и НДСВ с три влога - 1 млн. лв., 1 332 964 и 4045 лв.

Ванга предрекла: САЩ ще признае превъзходството на Русия през 2040 година

http://petel.bg/Vanga-predrekla--SASHH-shhe-priznae-prevazhodstvoto-na-Rusiya-prez-2040-godina__144658

Снимка Булфото Удар в гърба от Турция, терористични атаки в Париж и Египет, взрив във Волгоград (стана преди година), а по-рано и атаката в...

Нова книга за Хари Потър излиза през юли

http://offnews.bg/news/n_1/n_623948.html

Часове след полунощ на 31 юли предстои да излезе нова книга от света на момчето магьосник - "Хари Потър и прокълнатото дете", предаде "Гардиън". Историята всъщност ще разказва сюжета на новата театрална постановка на Роулинг, която ще носи същото име. Изданието ще излезе ден след лондонската премиера на пиесата и в него ще видим какво се случва с Хари Потър 19 години след последната книга. Датата не е случайна - тя съвпада с рождения ден на Хари, който тогава щеше направи 36 години, ако беше реална личност. Сайтът "Pottermore" ще пусне в продажба по същото време и електронна версия на книгата. Дж. Роулинг работи по пиесата заедно с писателя Джак Торн и режисьора Джон Тифъни, като потвърди, че тя е официално продължение на седмата част от сагата ѝ. В нея Хари е преработващ се служител на Министерството на магията, съпруг и баща на 3 деца, които учат в "Хогуортс". Сюжетът ще се върти около най-малкото дете на магьосника - Албус Сивиръс.

Долната камара на френския парламент одобри отнемането на гражданство заради тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/10/2702351_dolnata_kamara_na_frenskiia_parlament_odobri/?ref=rss


Френските депутати от долната камара на парламента приеха с голямо мнозинство промените в конституцията, свързани с обявяването на извънредно положение, предаде Би Би Си. Измененията бяха предложени след терористичните атаки в Париж от 13 ноември миналата година.

Пакетът от мерки бе одобрен с 319 гласа "за" срещу 119 "против". 51 народни представители са гласували с "въздържал се".

Целта на текста е да се впише в основния закон режимът на извънредно положение и лишаването...

"Главболгарстрой": Проблемите с "Квадрат 500" не са по наша вина, но ще ги отстраним

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702313_glavbolgarstroi_problemite_s_kvadrat_500_ne_sa_po/?ref=rss


Лющещите се тавани на "Квадрат 500" не влизат в гаранционните задължения на "Главболгарстрой", но дружеството ще ги оправи в името на коректните взаимоотношения. Това се казва в съобщение на фирмата-изпълнител, разпратено днес до медиите, министъра на културата Вежди Рашидов и директорката на музея Слава Иванова, в което "Главболгарстрой" я молят "в контактите и в медийните си изяви да изяснява коректно възникналите ситуации".

Вчера посетители се оплакаха, че таваните на струващият...

Давутоглу осъди „лицемерните“ призиви за отваряне на границата за бежанците

https://www.24chasa.bg/Article/5292306

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу осъди „лицемерните“ призиви за отваряне на границата за бежанците от сирийския град Алепо, предаде Anadolu Agency, цитирана от “Фокус“.
„Турско-сирийската граница и нашите сърца, нашите врати и домове са отворени за сирийците. Но искам да кажа, че смятам за лицемерие препоръките на някои кръгове,Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу осъди „лицемерните“ призиви за отваряне на границата за бежанците от сирийския град Алепо, предаде Anadolu Agency, цитирана от “Фокус“. „Турско-сирийската граница и нашите сърца, нашите врати и домове са отворени за сирийците. Но искам да кажа, че смятам за лицемерие препоръките на някои кръгове,

"Овергаз" запазва лиценза си

http://frognews.bg/news_106792/Overgaz-zapazva-litsenza-si/

Лицензът на "Овергаз" вече не е под въпрос, компанията е в стабилно финансово състояние и спазва договорите си за доставки. Това показа проверката на енергийният регулатор, която започна след изказванията на Жаклен Коен, че 50 хиляди абонати може да останат на студено.

Гръцкото правителство не е изгладило разногласията си с кредиторите

http://www.moreto.net/novini.php?n=313242

Гърция опитва да изглади противоречията с кредиторите си по отношение на пенсионната реформа и за някои данъци преди срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък. На фона на масови стачки и блокади в цялата страна, фондовият пазар също бе разтърсен от опасенията за несигурност, като основният индекс на борсата в Атина отчете най-ниското си представяне от 1989 г насам.

Митов се срещна с ръководството на Асоциацията на българските превозвачи

http://www.cross.bg/repyblika-strana-gurtziya-1497724.html

/КРОСС/Министърът на външните работи Даниел Митов разговаря днес с ръководството на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/. Той обясни предприетите стъпки от страна на външно министерство, които са в неговите компетенции, за разрешаване на кризата с блокадата на българо-гръцката граница от страна на гръцки фермери. „Министерството изпрати своевременно писмо до ЕК, в което категорично заяви, че при създалата се ситуация Република Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки", заяви Даниел Митов и допълни, че България вече е заявила позиции в Комитета на постоянните представители на страните-членки на ЕС, а ще направи и същото на предстоящото заседание на Съвета Общи въпроси. Министърът увери представителите на БАСАТ, че проблемите на българските превозвачи постоянно са на вниманието на правителството и МВнР, като самият той има постоянен контакт по този въпрос с външния министър на Гърция г-н Кодзияс. Същото се отнася и до министър-председателя г-н Борисов, който проведе няколко разговора с гръцкия министър-председател г-н Ципрас. В резултат на тези контакти вчера блокадата на границата бе вдигната. Със стачния комитет на гръцките фермери бе договорен и постоянен прозорец на пропускане от 11.00 до 15.00 ч. всеки ден, докато траят настоящите стачни действия

Махат от референдума на Слави въпроса дали депутатите да станат 120

https://www.24chasa.bg/Article/5292200


От Народното събрание ще отправят питане до Конституционния съд
КРИСТИНА КРЪСТЕВА
Част от шестте въпроса от референдума на Слави Трифонов ще бъдат премахнати, казаха пред “24 часа” от ръководството на ГЕРБ.
Спорен е например този за намаляване на броя на депутатите на 120, понеже той е фиксиран в основния закон. От Народното събрание ще отправят питане до Конституционния съд КРИСТИНА КРЪСТЕВА Част от шестте въпроса от референдума на Слави Трифонов ще бъдат премахнати, казаха пред “24 часа” от ръководството на ГЕРБ. Спорен е например този за намаляване на броя на депутатите на 120, понеже той е фиксиран в основния закон.

ПОТРЕС: Плеймейтка си оперира носа за по-добро фелацио (СНИМКИ 18+)

http://www.bnews.bg/article-147950

Кандидат-плеймейтката Глория Аенска, която направи впечатление с множество татуси и пластични операции, е правила разширение на носа си за по-добра орална любов, пише "Телеграф"

Стотици нови галактики в гравитационна аномалия

http://cosmos.actualno.com/stotici-novi-galaktiki-v-gravitacionna-anomalija-news_522973.html

Астрофизици от Австралия са открили стотици нови галактики в района на гравитационна аномалия, наречена Великия атрактор. Резултатите от изследването са публикувани в The Astronomical Journal, съобщава EurekAlert! Великият атрактор представлява гравитационна аномалия с гигантска маса, която привлича към себе си множество звездни купове, включително и Млечния път. Астрономите са изучили 883 галактики, които образуват три концентрации (NW1, NW2 и NW3) и два галактични купа (CW1 и CW2). Всеки о

4 случая на Зика са потвърдени във Великобритания през последните 6 седмици

http://europe.actualno.com/4-sluchaja-na-zika-sa-potvyrdeni-vyv-velikobritanija-prez-poslednite-6-sedmici-news_523149.html

Четири случая на Зика са потвърдени във Великобритания през последните 6 седмици, съобщи „Индипендънт”. Всички четири случая са вкарани в страната след пътуване, а не са предадени от човек на човек, уточниха здравните власти. Седем жени са поискали да бъдат тествани за вируса и в момента са под наблюдение. „Не мисля, че трябва да всяваме паника в жените, тъй като не всеки плод ще бъде засегнат”, обясниха здравни служители. Очаква се случаите на Зика в Европа да се

Изнасиленото от Евстатиев момиче се страхува, че той може да й прати убийци

http://pik.bg/изнасиленото-от-евстатиев-момиче-се-страхува-че-той-може-да-й-прати-убийци-news483514.html

Изнасиленото от Евстатиев момиче се страхува, че той може да й прати убийци

Цялата подута и окървавена се прибрала 16-годишната Ирена, която беше изнасилена от бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев. Това разказа пред бТВ бащата на момичето - Георги Белухов, който за пръв път прави изявление пред медиите.

„Цялата й долна устна беше с голям оток. Очите й бяха сини. Майка й едва не припадна”, разказа Белухов за деня, в който ученичката се прибрала в неадекватно състояние вкъщи.

„Нощно време не може да спи”, каза той за дъщеря си. Момичето било изключително притеснено и депресирано. 

„Тя пред нас сподели, че се страхува, че Евстатиев ще изпрати някой да я убие”, каза бащата.

Оставиха обирджията от Средец зад решетките

http://offnews.bg/news/n_1/n_623939.html

Постоянна мярка „задържане под стража“ наложи Бургаският окръжен съд на 20-годишния бургазлия Бойко Борецов. Той е обвинен в опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил в Средец. В понеделник Бойко заедно с братовчед си Христо се опитаха да отмъкнат колата, в която е имало 125 000 лева, предназначени за пенсиите в странджанския град. Съучастникът му бе прострелян смъртоносно от единият от гардовете. Пред магистратите Борецов отрече да е бил въоръжен и каза, че не е знаел, че Христо е имал пистолет. Поясни, че съжалявал за случилото се и е бил подведен да го извърши. Роднините и приятелите на Бойко недоумяваха защо е направил опит за грабеж. Описаха го като кротко момче, което „на мравката – път прави“. Изразиха съмнение, че го постъпил така поради финансова нужда. Адвокатът на Борецов, Пламен Димитров, каза пред съда, че клиентът му не може да бъде обвинен за въоръжен грабеж. Единият от охранителите е обяснил, че е „обезвредил“ два пистолета, които са били техните оръжия, добави защитникът. Димитров подчерта, че в материалите по делото не е описано да е иззет и намерен трети пистолет, който да е на някой от двамата обирджии. Обвиняемият и неговият защитник поискаха мярка „домашен арест“ от съда. Постоянният арест може да бъде обжалван пред Апелативния съд. Ако бъде признат за виновен, Бойко Борецов може да получи наказание от 15 до 20 г. затвор, доживотен или доживотен затвор без право на замяна.

Мартин Димитров: "Най-важният въпрос е: "Кой източи КТБ?"

http://www.mediapool.bg/martin-dimitrov-nai-vazhniyat-vapros-e-koi-iztochi-ktb-news245410.html

"За нас най-важният въпрос е: "Кой източи КТБ", коментира в сряда пред БНР депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров по повод оповестените списъци на вложителите в КТБ.   "За нас е ключово важно по веригата кои са замесените публични фигури при получаването на необезпечени кредити. Водим дело, за да видим замесените публични фигури по веригата за източването на КТБ. Тези имена трябва да бъдат извадени и да понесат отговорност. Обществото има право да знае", каза той.   Мартин Димитров, заедно с няколко други депутати, води дело за публикуване на доклада от международното разследване на КТБ.   "Ако хората, източили КТБ, не понесат отговорност, те пак ще го направят, това ще им хареса. Тези хора трябва да бъдат гонени до край", допълни депутатът.   По въпроса за вложителите в КТБ той напомни, че данъчните власти имат правомощия да проверят всички съмнителни случаи на депозанти с необяснимо големи суми в банката.

Баща мастурбира на площада в Русе, осъждат го по запис

https://www.24chasa.bg/Article/5292290


Заснели го две атакувани от него ученички. Получи 1 г. условно и пробация
РОСЕН МОЛЛОВ
Наказанието на усъден условно перверзник, мастурбирал в центъра на Русе, бе завишено с решение на окръжния съд.
Мъжът, който е баща на малко дете, си свалил панталоните, търкал половия си член и демонстративно го показал на стоящите срещу него две непълнолетни Заснели го две атакувани от него ученички. Получи 1 г. условно и пробация РОСЕН МОЛЛОВ Наказанието на усъден условно перверзник, мастурбирал в центъра на Русе, бе завишено с решение на окръжния съд. Мъжът, който е баща на малко дете, си свалил панталоните, търкал половия си член и демонстративно го показал на стоящите срещу него две непълнолетни

Изнасиленото момиче от Евстатиев било намерено с подути устни и насинени очи

http://frognews.bg/news_106791/Iznasilenoto-momiche-ot-Evstatiev-bilo-namereno-s-poduti-ustni-i-nasineni-ochi/

Бащата на изнасиленото момиче от Иван Евстатиев Георги Белухов разказа, че когато намерили дъщеря си, цялата ѝ долна устна била с голям оток, а по очите ѝ имало синини. „Майка ѝ едва не припадна, когато я видя“, каза той.

Драма с винетката на разсеян мъж стана хит в социалните мрежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550677

Шофьор от Стара Загора се превърна в сензация в социалните мрежи, след се сдоби с две винетки на колата си. Едва след като се усетил какво е направил, мъжът потърсил помощ във Фейсбук. „Забравих, че си купих винетка миналия месец и си купих пак. Залепих я, преди да се усетя. Някой, ако знае как се сваля, да каже. Ще му я дам на половин цена", пише разсеяният мъж. Мъж плати годишната си винетка с жълти стотинки Офертите и наддаването на стотици потребители в мрежата показаха изобретателност и иновативни идеи за свал...

Израелски войници убиха 15-годишно палестинче, хвърляло камъни

http://offnews.bg/news/n_1/n_623947.html

Израелски войници са застреляли палестинско момче на 15 години, което е хвърляло камъни по израелски превозни средства в окупирания Западен бряг, предаде "Ройтерс". Палестинското министерство на здравеопазването заяви, че малкият Омар Мади е бил откаран в болница, където е починал. Напрежението между израелците и палестинците ескалира от октомври 2015 г. насам. В почти ежедневни атаки от страна на палестинците са убити 27 евреи и един американски гражданин. За същото време израелските войници са убили поне 157 палестинци. Според властите 101 от тях са били нападатели, останалите са убити по време на разпръскване на протести. Насилието избуява заради дългоотлаганите мирни преговори и завземането на още територия от страна на Израел.

Мъж от Велико Търново плати винетката си със стотинки в знак на протест

https://www.24chasa.bg/Article/5292270

Млад мъж от Велико Търново плати годишната си винетка с жълти стотинки, съобщава Млад мъж от Велико Търново плати годишната си винетка с жълти стотинки, съобщава "Дарик". 26-годишният Михаил Димитров решил да закупи стикера с монети от по 1,2 и 5 стотинки в знак на протест срещу последното увеличение на цената на винетката. Той е вторият мъж за седмица, който плаща с монети стикера.

НАТО разширява присъствието си в Източна Европа

http://www.investor.bg/drugi/338/a/nato-razshiriava-prisystvieto-si-v-iztochna-evropa-211116/

В Литва, Латвия, Естония, Полша, България и Румъния може да бъдат разположени до по 1000 войници на алианса

Лекарската колегия в Търговище предупреди за "драстични промени в здравната карта на областта"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702342_lekarskata_kolegiia_v_turgovishte_predupredi_za/?ref=rss


"Управителният съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз–Търговище е сериозно разтревожен от драстичните промени в здравната карта в областта, наложени и публикувани от Министерството на здравеопазването в абсолютно несъответствие на така подготвената от Областната комисия карта".

Това се посочва в съобщение до медиите от съсловната организация в Търговище. В писмото, което е изпратено и до омбудсмана на републиката, народните представители от областта, кметовете на...

БАН иска декриминализиране на индустриалния коноп

http://offnews.bg/news/n_1/n_623944.html

Българската академия на науките (БАН) подкрепя промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, касаещи легализирането на индустриалния коноп. Това се посочва в писмо на академията, изпратено до председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, председателя на комисията по земеделието и храните Румен Христов, здравния министър Петър Москов и министъра на земеделието Десислава Танева. В писмото от БАН изразяват пълната си подкрепа на промените, внесени в парламента от Българската асоциация за индустриален коноп (БАИК). От асоциацията предлагат легализиране, за да се стандартизират технологии за преработката и добиване на ценни вещества от растителната маса на индустриалния коноп - с цел създаване на легални крайни продукти и суровини без наличието на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (ТХК). От БАН цитират и становище на учени от Института по органична химия с Център по фитохимия: „Той съдържа под 0,2 тегловни процента тетрахидроканабинол и следователно самото растение не може да се използва за наркотични приложения. Нещо повече, изолирането на минималните количества психоактивно вещество тетрахидроканабинол, намиращо се в цветната и листна маса на индустриалния коноп (под 0.2%) с цел добиване на наркотично вещество е трудно и икономически неизгодно", пишат учените. Според тях заради това всички опасения и аргументи против култивирането и преработката на индустриалния коноп са несъстоятелни и дори вредни. "Вредни са защото България се лишава от поминък за земеделски и индустриални производители", категорични са от института. По думите им в редица страни-членки на ЕС като Австрия, Германия, Дания, Чехия има уредени законови регламенти, позволяващи култивиране и преработка на растения от вида на конопа със съдържание под 0.2 тегловни процента тетрахидроканабинол и извличане на полезните и непсихоактивни канабиноиди. Според БАН легализирането на индустриалния коноп ще мотивира и насърчи развитието на земеделието и преработвателната индустрия у нас. Репортер на OFFNews се свърза с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров , който защити идеята. Според него много млади производители страдат от това, че индустриалният коноп е криминализиран у нас.

Манолова: Законопроектът за равнопоставеност на жените и мъжете е като дърво без листа

http://www.cross.bg/zhenite-muzhete-ravnopostavenostta-1497723.html

/КРОСС/С 13 гласа „за" и 1 „въздържал се" днес парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. „Подкрепям с две ръце законопроекта и стискам палци той да бъде приет. В същото време обаче имам опасения, че някои от текстовете в него са по-скоро с пожелателен характер и няма да са работещи". Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която представи становище по проекта пред депутатите от комисията и цитира председателка на джендър организация, според която, той е като дърво без листа. На 19 януари т.г. в институцията на обществения защитник се проведе кръгла маса, с участието на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е автор на проектозакона, народни представители и неправителствени организации с отношение по темата. „За съжаление законът не урежда принципните механизми за равенство между мъжете и жените. В него се говори за „мерки" и то само в един единствен текст. Проектът не съдържа и дума за техния характер, продължителност, механизми за прилагане, контрол върху реализирането им и наблюдение за тяхната ефективност", посочи Манолова. Омбудсманът обърна внимание, че не става ясно как ще бъде контролирано изпълнението на вменените от закона задължения на лицата, т.нар. координатори по равнопоставеност на жените и мъжете в учрежденията, на които е възложено това

Осъдиха 52-годишен мъж, откраднал колело във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=313249

52-годишен мъж беше осъден за кражба на паркиран пред търговски комплекс детски велосипед, съобщиха от съда за Moreto.net. По силата на одобрено в съдебна зала споразумение, Районен съд – Варна наложи на 52-год. А. Николов наказание от 1 година лишаване от свобода.

И Пловдив се включва в “Живей активно”

https://www.24chasa.bg/Article/5292279

Кампанията “Живей активно” влезе в своята втора декада с приобщаването и на четвъртия от най-големите български градове. След София, Варна и Бурас жителите на Пловдив също ще станат част от движението, което през последните 10 г. запали хиляди по балансираното хранене и спорта.
Първото издание на “Живей активно” под тепетата ще се проведе на 18Кампанията “Живей активно” влезе в своята втора декада с приобщаването и на четвъртия от най-големите български градове. След София, Варна и Бурас жителите на Пловдив също ще станат част от движението, което през последните 10 г. запали хиляди по балансираното хранене и спорта. Първото издание на “Живей активно” под тепетата ще се проведе на 18

Делян Пеевски е купил сградата на бТВ за 2.8 млн. евро

http://www.mediapool.bg/delyan-peevski-e-kupil-sgradata-na-btv-za-28-mln-evro-news245409.html

Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са купили новата сграда на бТВ в столичния квартал "Манастирски ливади" за 2.8 млн. евро, а не за 25.5 млн. лева, каквато беше първоначалната информация, съобщи "Капитал". Разминаването идва от факта, че сумата от 25.5 млн. лв.е данъчната оценка на имота, върху която се дължат местни данъци и такси. При покупко-продажба на недвижима собственост има местна такса от 2%, такса за вписване на сделката от 0.1% и нотариалната такса. Парите идват най-вероятно идват от приключена по-рано сделка. На 29 декември "Балканска медийна компания" на Пеевски и майка му продава свой имот на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 161 за 6.85 млн. лв. Тази сума напълно покрива плащането към "БТВ медиа груп" от близо 2.8 млн. евро. И ако тази сделка обяснява как парите се озовават в "Балканска медийна компания", тя не хвърлят никаква светлина как стигат до депутатското семейство. Купувач на въпросната сграда е "НСН Инвестмънт" - една от компаниите, дарени от Кръстева на Пеевски през лятото на 2015 г. и използвана за повечето му покупки в последните шест месеца. В момента "успелият млад мъж" е собственик на 90%, а майка му на 10% от "НСН Инвесмънт". Чрез това дружеството бяха придобити 5% от "Булгартабак холдинг", 18% от "Юрий Гагарин", заявено е и изкупуването на половината от акциите "Техномаркет", както и на врачанския торов завод "Химко", който не работи от години. Загадка остава откъде са парите за всички тези сделки остава. Активите не се купуват с кредити, защото не се виждат никакви вписани ипотеки, залози и тежести в полза на банка или друга финансова институция. В декларациите си пред Сметната палата през последните години Пеевски е декларирал скромни спестявания.

Пребиха родителите на скандален апелативен прокурор

http://www.bnews.bg/article-147982

Двама мъже нахълтали в дома им докато спят, заплашили майката с убийство

Бокова: Подкрепата на България идва в ключов момент! За мен е голяма чест

http://pik.bg/бокова-подкрепата-на-българия-идва-в-ключов-момент-за-мен-е-голяма-чест-news483513.html

Бокова: Подкрепата на България идва в ключов момент! За мен е голяма чест

За мен е голяма чест да бъде номинирана за кандидат на България за поста генерален секретар на ООН. Това се казва в изявление на Ирина Бокова по повод на издигането на кандидатурата й за поста генерален секретар на ООН, предаде Нова тв.

Благодаря на българското правителство за навременната подкрепа, която дойде в ключов момент. Благодаря на всички за оказаното ми доверие, се казва в изявлението. В тези трудни времена, ООН е необходима повече от всякога, а генералният секретар трябва да работи в тясно сътрудничество с всички държави-членки и да насърчава мира и сигурността в целия свят, посочва Ирина Бокова.

ЮНЕСКО, организацията на ООН за образование, наука, култура, комуникация и информация, играе важна роля в международните отношения и затова аз продължавам да съм изцяло ангажирана с отговорностите ми като неин генерален директор, допълва Бокова.

Във вторник Министерството на външните работи номинира официално Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН.

Преди месец в предаването "Комбина" тя подчерта, че иска да е кандидатура на България.„Има страшно много хора, които ми се обаждат, подкрепят. По света също срещам подкрепа. С нарастването на външната подкрепа обаче се появяват все повече тенденциозни компроматни писания и никак не ми се иска да влизам в такава схема”, коментира още Ирина Бокова.

„Доказала съм, че мога да печеля избори”, изтъкна тя тогава. Според нея този пост може да постави България на световната карта. „Има страшно много хора, които ми се обаждат, подкрепят. По света също срещам подкрепа. С нарастването на външната подкрепа обаче се появяват все повече тенденциозни компроматни писания и никак не ми се иска да влизам в такава схема”, коментира още Ирина Бокова.

"Музейко" организира специална тийн вечер за Свети Валентин

http://offnews.bg/news/n_1/n_623946.html

Ако си между 13 и 19-годишен (или можеш убедително да се държиш като такъв, дори отдавна да си ги навършил) и се чудиш къде да отидеш на среща на 14 февруари - "Музейко" те кани на специална тийн вечер между 18:00 и 20:00 часа в деня на влюбените. Добре дошъл си, разбира се, и ако просто си настроен празнично и търсиш страхотно място, за да прекараш вечерта, пишат от музея. За всички посетители ще работи и Планетариумът, където екипът на "Музейко" предлага извънредно (романтично) научно шоу от 18:30 часа. След края на програмата Планетариумът ще остане отворен и всеки, който не е успял да си вземе билет за шоуто, ще може да погледа красивите звезди и далечни планети, които ще се проектират до затварянето на научния център. От 19:30 часа екипът на "Музейко" ще организира и ателието "Тайнопис за влюбени шпиони", в което ще може да научите как да изпращате съобщения, които само двамата можете да разгадаете, ще те покани да видиш науката зад влюбването и ще те предизвика да участваш в екипно предизвикателство. Входният билет е на цена от 5 лв., а шоутo в Планетариума от 18:30 струва допълнителни 2 лв. Деца под 12 години няма да бъдат допускани след 18:00 часа.

Въпросът на Дарик: Може ли Добрич да привлича повече туристи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550676

Имате ли идеи за развитието на туризма в Добрич, с какво градът може да бъде привлекателен за посетители от страната и чужбина? Достатъчно ли е да предложим на туристите разходка в галерията, музеите и "Стария Добрич" или трябва да се залага на нови идеи. Има ли нужда градът от фестивал на хляба или обособяването на циганско селище, в което да се показват традиционните за ромската общност занаяти, каквито идеи е имало през годините. Отговори на тези въпроси ще търсим в предаването ни утре - 11 февруари, в разговор с ректора на  Висшето училище ...

Опасна дрога: Деца пушат "чай", после посягат с нож на родителите си

http://petel.bg/Opasna-droga--Detsa-pushat-chay--posle-posyagat-s-nozh-na-roditelite-si__144655

Снимка Булфото Нова дрога – хит сред учениците. В Русе осем младежи са настанени в психиатрия с тежки разстройства и агресивни прояви, с...

ТВ водещ се оказа копие на престъпник, за когото говореше в ефир (снимка)

http://petel.bg/TV-vodeshh-se-okaza-kopie-na-prestapnik--za-kogoto-govoreshe-v-efir--snimka-__144656

Водещ на телевизионния канал ВВС във Великобритания се оказа изключително подобен по визия на престъпник, който обсъждаше наживо в преда...

БОК няма да спира българските олимпийци за Рио заради зика

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2702340_bok_niama_da_spira_bulgarskite_olimpiici_za_rio_zaradi/?ref=rss


Генералният секретар на БОК Белчо Горанов заяви, че българските спортисти няма да бъдат спирани от участие в олимпийските игри в Рио де Жанейро заради зика. По думите му ще се направи нужното, за да се предпазят състезателите.

"Проблемът със зика е дискутиран вече в Международния олимпийски комитет не веднъж. Медицинската комисия на МОК взе своите решения. На този етап трябва да успокоя нашата общественост, че нашите спортисти ще се състезават и няма такава опасност ние да не...

Английски ас може да лежи за педофилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5292268

Бившият английски национал Адам Джонсън се призна за виновен по две от обвиненията в педофилия. 28-годишният футболист на „Съндърланд“ свалил в интернет 15-годишно момиче и го целунал при срещата, която уговорил с нея. Другите две обвинения - в сексуален акт с малолетна, Джонсън отхвърли и не се призна за виновен.
Бившият английски национал Адам Джонсън се призна за виновен по две от обвиненията в педофилия. 28-годишният футболист на „Съндърланд“ свалил в интернет 15-годишно момиче и го целунал при срещата, която уговорил с нея. Другите две обвинения - в сексуален акт с малолетна, Джонсън отхвърли и не се призна за виновен.

Кои са конкурентите на Ирина Бокова

http://www.vesti.bg/sviat/koi-sa-konkurentite-na-irina-bokova-6049824

Бъдещият генерален секретар на ООН ще бъде избран от Съвета за сигурност, който след това ще го предложи за одобрение на Общото събрание на световната организация

Важно за шофьорите: Има опасност от падащи камъни в прохода „Боаза“

http://pik.bg/важно-за-шофьорите-има-опасност-от-падащи-камъни-в-прохода-„боаза“-news483512.html

Важно за шофьорите: Има опасност от падащи камъни в прохода „Боаза“

В прохода „Боаза“ има повишена опасност от падащи камъни, поради снеготопене и наличие на подпочвени води. Това каза пред „Фокус”-Шумен дежурният в Областно пътно управление-Търговище

Настилките в областта са предимно сухи, на места има влажни участъци. Видимостта е добра. Котленският проход е отворен за движение. 

14 машини са обхождали пътищата през деня. Температурата е от 10 до 14 градуса. Времето е облачно. Духа умерен до силен вятър.

Новините от деня, сряда, 10 февруари

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-сряда-10-февруари_l.a_i.714110_at.1.html

„ Булгаргаз“ предлага с над 20% по-евтин газ от 1 април Цената на природния газ ще падне с 20,64% от 1 април. Това предвиждат разчетите на...

Правителството одобри втори лифт на Банско

http://www.cross.bg/lift-partnyori-bansko-1497722.html

/КРОСС/Партиите от управляващата коалиция одобриха строителството на втори лифт в Банско. Решението бе взето днес на правителствено заседание. Точката за строителство на втория лифт в Банско е разгледана по настояване на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. "След като година партиите мълчаха, сега ще се действа", обяви председателят на Съвета Румяна Бъчварова, цитирана от БНР. По думите й единствено от Реформаторския блок са се въздържали, за да могат да съгласуват положителната си позиция със своите политически партньори. "Това е едно решение, което МОСВ трябваше да вземе. Отлагано беше заради възражения без аргументация. Ние една година очаквахме становища и от Реформаторския блок, и от останалите партньори, които не получихме, затова просто закъсняваме със сроковете, в които министерството трябва да изпълни своите задължения", заяви тя.

Проходът Твърдица - Елена е затворен за ТИР-ове над 10 тона

https://www.24chasa.bg/Article/5292258

Проходът на Републиката е отворен за движение. Затворен за движение на МПС над 10 тона е проходът Твърдица - Елена, съобщава Проходът на Републиката е отворен за движение. Затворен за движение на МПС над 10 тона е проходът Твърдица - Елена, съобщава "Фокус". На път Дебелец - Плаково - Средни колиби - Елена поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т. Затворен поради свлачище е път Царски извор - Драганово.

Нападение и заплахи срещу майката на прокурор

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/napadenie-i-zaplahi-sreshtu-majkata-na-prokuror-6049826

Под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Своге е започнало досъдебно производство

Продължението на "Хари Потър" излиза през юли

http://books.actualno.com/prodyljenieto-na-hari-potyr-izliza-prez-uli-news_523145.html

Новата книга за магьосника Хари Потър ще излезе на пазара във Великобритания, САЩ и Канада на 31 юли, съобщиха издателите от Little Brown UK. Новата книга не е осмо продължение на поредицата, а пиеса в две части, която ще покаже живота на Хари, Рон и Хърмаяни 19 години след събитията в последната книга „Хари Потър и даровете на смъртта”. „Това ще бъде една нова история, създадена със съвместните усилия на писателя Джак Торн, режисьора Джон Тифани и мен", сподели по-р

Давутоглу: Намирам за лицемерни призивите да отворим сирийската границ

http://europe.actualno.com/davutoglu-namiram-za-licemerni-prizivite-da-otvorim-sirijskata-granic-news_523146.html

Турският премиер Ахмет Давутоглу определи като лицемерни призивите на някои държави Анкара да отвори границата си със Сирия за бежанци, докато в същото време те не спират руските въздушни удари в близкоизточната страна. „Намирам за лицемерно това, че някои кръгове казват на Турция „Отвори границите си“, докато в същото време те не успяват да кажат на Русия „Достатъчно“, каза Давутоглу. Турция е под натиск да отвори своите граници за хора, които бягат от оф

Избират кой да представлява децата на Разград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550674

Държавната агенция за закрила на детето обявява процедура за избор на членове на Съвета на децата от 18 административни области, сред които и Разград. Промяната в състава на съвета се налага поради навършване на 18 години или изтичане на 2-годишния мандат на част от членовете му. В момента представител на региона е Фахредин Фаредин, който през тази година става на 18 години.   Съветът на децата е консултативен орган към председателя на ДАЗД, който работи в изпълнение на ...

Утре на много места в страната ще вали

https://www.24chasa.bg/Article/5292257

През нощта валежите ще обхванат цялата страна. В Източна България все още ще духа силен южен вятър, но ще започне да се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува студен въздух, като до сутринта и в източните райони ще стане северозападен. Минимални температури, в повечето места, между 2° и 7°, в София около 3°.През нощта валежите ще обхванат цялата страна. В Източна България все още ще духа силен южен вятър, но ще започне да се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува студен въздух, като до сутринта и в източните райони ще стане северозападен. Минимални температури, в повечето места, между 2° и 7°, в София около 3°.

Вицепремиерът Бъчварова: Съдебната реформа остава приоритет за правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=313256

Към момента партньорите в управляващото мнозинство нямат никакви различия по отношение на това, че съдебната реформа остава основен приоритет пред управлението на страната. Това посочи пред журналисти заместник министър-председателят по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета за развитие.

Отец Филип за Фрог: След 20 г. чакане руският патриарх и папата се срещат в Куба

http://frognews.bg/news_106790/Otets-Filip-za-Frog-Sled-20-g-chakane-ruskiiat-patriarh-i-papata-se-sreshtat-v-Kuba/

Срещата на патриарх Кирил с папа Франциск на 12 февруари в Куба е историческа, за която за първи път Руската православна църква и Римокатолическата църква са започнали да говорят преди 20 години – през 1996 г. Тогава патриарх Алексий II и папа Йоан Павел II планирали да се видят в Австрия, но срещата не се състояла по причина, която не зависела от Руската православна църква. Това разказа за Фрог нюз отец Филип от Руската църква в България.

Газът пада с 20,64% от април?

http://frognews.bg/news_106789/Gazat-pada-s-20-64procenta-ot-april/

Намаление на цената на природния газ на българския пазар с 20,64% от април предложи "Булгаргаз". Заявка за определяне на тарифата ще бъде внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране на 11-и март, съобщават от компанията.

Акционерите в търновската болница не се разбраха за продажбата на терените

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550673

Няма взети решения относно продажбата на двата болнични парцела на Общото събрание на акционерите, което се проведе днес в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Общото събрание бе насрочено извънредно, след като се провали на 19 януари заради липса на кворум. Днес присъстваха представителите на всички акционери в дружеството, без Община Павликени. След края на събранието стана ясно, че засега развитие около сделката с двата парцела в болницата и недостроения хирургичен блок няма да има. Продажбата им е първата стъпка към сливането на двете бази на бо...

Русия забрани дейността на една от най-известните си правозащитни организации

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/10/2702333_rusiia_zabrani_deinostta_na_edna_ot_nai-izvestnite_si/?ref=rss


Върховният съд на Татарстан е удовлетворил иска на руското Министерство на правосъдието "Агора" да бъде закрита. Това съобщи пред РБК адвокатът на организацията Рамил Ахметгалиев. Сдружението бе известно с това, че защитаваше обвиняеми в политически дела. Според Ахметгалиев това е първото в Русия решение за ликвидиране на организация с идеална цел по молба на министерство на правосъдието.

В сдружението участват 35 юристи и адвокати от 40 руски региона, които редоставят безплатна...

Башар Асад оцелял при атентат срещу конвоя му

http://www.cross.bg/asad-siriya-plan-1497721.html

/КРОСС/Конвоят на сирийския президент Башар Асад е бил обстрелван от ракетни системи "Град", когато отивал на погребението на майка си, при което са загинали четирима души, пише израелският в."Джерусалем пост", като се позовава на източници в Сирия. Радикалната религиозна групировка "Ахрар ал Шам" е извършител на атентата, станал в понеделник в Кардаха, в провинция Латакия. Това е родното място на Асад. Изданието уточнява, че напоследък в този район има базирани руски военни части. Посочва се още, че майката на Асад - Енисе Махлуф е починала в събота на 86-годишна възраст. Поддържаният от Рияд Висш преговорен комитет (ВПК) на сирийската опозиция ще вземе участие в мирните преговори, които трябва да бъдат възобновени в края на февруари в Женева, съобщи говорителят на ВПК Салем ал Муслада, цитиран от агенциите. „Да, ние ще отидем. Ще бъдем там, за да постигнем реален напредък, но засега не разполагаме със сериозен партньор", каза той относно непреките преговори, които специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура се опита да проведе в Женева между правителствената делегация и представителите на опозицията в края на януари. Разговорите бяха отложени и се очаква да бъдат възобновени на 25 февруари

Вирусът "Зика" не съществува

http://frognews.bg/news_106788/Virusat-Zika-ne-sashtestvuva/

Вирусът „ЗИКА“ предизвиква паника в света, но това е поредното мошеничество, които разобличават медицинските работници и журналистите на Бразилия и страните, откъдето тръгна „епидемията“ от микроцефалия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване