Прекратиха съдебното производство срещу Христо Бисеров за пране на пари

https://www.24chasa.bg/Article/5291391

Софийският градски съд прекрати съдебното производство за пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, съобщи Нова тв.
На 14 декември миналата година в СГС постъпиха молби от двамата, с които искат съдът да прекрати разследването срещу тях, тъй като е изтекъл двугодишният срок.
В началото на декември Христо Бисеров бе оправдан по всичкиСофийският градски съд прекрати съдебното производство за пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, съобщи Нова тв. На 14 декември миналата година в СГС постъпиха молби от двамата, с които искат съдът да прекрати разследването срещу тях, тъй като е изтекъл двугодишният срок. В началото на декември Христо Бисеров бе оправдан по всички

НС прие предложение на БСП в защита на хората с увреждания

http://www.cross.bg/gyokov-razstoyanie-promeni-1497670.html

/КРОСС/ „Колкото и много да се направи за хората с увреждания от българското общество и институциите, то все е малко". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на "БСП - лява България" Георги Гьоков при представянето на предлагани промени в Закона за държавния служител, внесени от бившия депутат от левицата Мая Манолова и група народни представители. Той обясни, че законът има за основна цел да премахне съществуващата дискриминация в правната уредба по отношение на работата от разстояние. Гьоков подчерта, че на държавни служители се дава право също да могат да работят от разстояние.  Депутатът обясни, че работата от разстояние означава форма на организиране на работа, изнесена извън помещенията на работодателя, чрез използването на информационни технологии и има доброволен характер. „С предлаганите промени ще се направи важна крачка към облекчаване на положението на държавните служители с трайни увреждания и към тяхната социализация", категоричен бе Гьоков. Мнозинството в пленарна зала гласува „за" инициираните от левицата промени и те бяха приети на първо четене.  

Алексей Петров обяви, че не познава никой от задържаните за покушението срещу него

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702042_aleksei_petrov_obiavi_che_ne_poznava_nikoi_ot/?ref=rss


"Не познавам никой от задържаните, нито организаторите, нито евентуалните поръчители." Това каза пред журналисти в специализирания съд днес бившият служител на ДАНС Алексей Петров във връзка с опита за убийство срещу него от октомври 2015 г.

"Щом твърди прокуратурата, значи е вярно." Така той коментира определянето на престъплението от прокуратурата като изключително професионално. Обясни още, че се е постарал да съдейства на разследването само с това, че е разказал всичко за себе си и какво е вършил през последните 20 години.

Петров допълни, че умишлено се е дистанцирал от разследването, за да не му влияе. За обявената от него парична награда за информация за извършителя на опита за покушение Петров каза, че е имал много обаждания и е давал възнаграждения за различна информация, но "голямата награда" не е била дадена.

Фактът, че не е имало шум и сензации около случая, е спомогнал за успешния по думите на прокуратурата резултат, коментира още Петров. На специална пресконференция в началото на февруари зам. главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че четирима украински граждани са привлечени като обвиняеми, единият от тях е в ареста, а другите трима за обявени за международно издирване.   

Вчера Апелативният съд отложи заседанието по мярката за неотклонение на задържания Роман Логвиненко, тъй като защитата му представи медицинска документация за три здравословни проблема и е необходимо време за превода им, тъй като документите са на руски език. 

Алексей Петров се яви в специализирания съд за поредното заседание по делото "Октопод", на което бяха разпитани трима свидетели.  

Утвърдиха единните стандарти за финансиране на културните институти в сценичните изкуства

http://www.moreto.net/novini.php?n=313225

Правителството прие постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства. Съгласно модела за финансиране на тези институции, държавната субсидия осигурява средства по базов компонент за 1 лев реализирани приходи от брой продадени билети от собствени театрални или музикални продукти, като диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.

Църквата отказва венчавка на българин и арменка!

http://www.bnews.bg/article-147951

Радостина е в Арменската апостолическа църква и това се превръща в проблем да сключи църковен брак в български храм.

Прокуратурата се отказа от делото за пране на пари срещу Бисеров

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-se-otkaza-ot-deloto-za-prane-na-pari-sreshtu-biserov-news245377.html

Два месеца, след като бившият зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров бе оправдан за неплащане на данъци и още две обвинения от Софийския градски съд (СГС), прокуратурата пък прекрати разследването срещу него и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари. Това обаче бе съобщено от СГС, а на от държавното обвинение. Причината е, че на 14 декември м.г. защитата на двамата е подала молби в съда, с които е поискала прокуратурата да бъде задължена да вкара делото в съда или да го прекрати, тъй като е изтекъл 2-годишният давностен срок. В сряда пък от Софийската градска прокуратура са изпратили писмо на разглеждащия казуса съдия Атанас Атанасов, с което го информират, че разследването за пране на пари срещу Бисеров и сина му е прекратено още на 3 февруари. Затова и производството по молбите на двамата в съда също е прекратено. Така, малко повече от две години, след като Христо Бисеров мистериозно освободи всички заемани от него политически постове, а впоследствие бе привлечен и към наказателна отговорност по няколко пункта, той излиза съвсем чист. Делото му за неплатени данъци в особено големи размери, за недеклариране на валутни сделки, както и за посочване на фалшиви данни в декларацията му пред Сметната палата, все още е висящо, но видно от мотивите на Софийския градски съд към оправдателната му присъда, прокуратурата няма особени шансове да докаже тезата си и пред следващите две инстанции. Очаквайте подробности.

Общински съветници в Смолян алармираха за раздут договор за сметосъбиране

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/02/10/2702003_obshtinski_suvetnici_v_smolian_alarmiraha_za_razdut/?ref=rss


Бюджетът за сметосъбиране в община Смолян през тази година нараства с 500 хил. лв. (16%) спрямо миналата до 3.6 млн. лв. и това е единственото увеличено разходно перо. За това предупредиха общинските съветници Кирил Асенов, Кирил Хаджихристев и Валентин Цолов, които подозират, че става дума за схема за източване на общинския бюджет. 

Тримата са представители на местната Коалиция за развитие на Смолян (КРОС), съставена от  ПП "ЗС Александър Стамболийски" и  ПП "Обединена...

Правителството отпусна парична награда за медицинския екип, извършил вътреутробна операция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702048_pravitelstvoto_otpusna_parichna_nagrada_za/?ref=rss


Парична награда за особени заслуги  и за проявена лична доблест при изпълнение на обществения си и граждански дълг одобри днес кабинетът за медицинския екип от болница "Надежда", който извърши уникална за България вътреутробна операция на неродено бебе. 

Водещите хирурзи в операцията - д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова, както и останалите лекари в операцията - д-р Детелина Стоичкова-Петрова (неонатолог) и д-р Камелия Василева (анестезиолог) - ще получат награди от по 2000...

Димитър Танев:40 % от назначенията в администрацията стават без конкурси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550530

За последните 3 години 5072 служители са назначени без конкурс, каза Танев при приемането на Закона за държавния служител на първо четене днес Целта на нашия законопроект за изменение на Закона за държавния служител е да сложи край на партийните и приятелските назначения в държавната администрация, заяви от парламентарната трибуна Димитър Танев, заместник-председател на „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок, заместник-председател на бюджетната и член на социалната комисия в парламента. Законът предвижда постъпване на държавна...

Мтел с ръст на пазарния дял до 39% през 2015 година

http://www.cross.bg/evro-mtel-miliona-1497669.html

/КРОСС/• Клиентите на мобилен интернет от Мтел се увеличават с 28,4% на годишна база; • 5,2% е ръстът на клиенти, ползващи абонаментни планове от телекома; • 48% е увеличението на клиенти с планове за смартфон устройства; • Фиксираните линии за достъп се увеличават с 34% (без ефекта от придобиването на Blizoo). Мтел е увеличил пазарния си дял на пазара на мобилни услуги до 39% през 2015 година. Така броят на клиенти на мобилни услуги от компанията достига 4.235 милиона. Голям ръст се наблюдава и при клиенти, които ползват абонаментни планове от Мтел. Техният брой е нараснал с 5.2% на годишна база. Това сочат обявените днес годишни финансови резултати на Telekom Austria Gruop, част от която е българският телеком.Позитивният тренд за все по-масово ползване на смартфони в България също се запазва. Клиентите на Мтел, използващи мобилен интернет, са се увеличили с 28.4% през 2015 година спрямо предходната и броят достига близо 320 хиляди. 48% пък е ръстът на клиентите, които ползват абонаментни планове за смартфон устройства.Мтел отчита сериозен ръст на клиенти на пазара на фиксирани услуги заради придобиването на Blizoo, чиито резултати бяха консолидирани към тези на телекома в последното тримесечие на 2015 година. Така клиентите на броудбанд интернет стават 413.8 хиляди при 145.1 хиляди в края на 2014 година. Фиксираните линии за достъп нарастват до 583.6 хиляди при 153.6 хиляди година по-рано

Интерсекс човек у нас чака съдът да му разреши официално да смени пола си

http://society.actualno.com/interseks-chovek-u-nas-chaka-sydyt-da-mu-razreshi-oficialno-da-smeni-pola-si-news_523084.html

Пол Найденов изглежда като мъж и се чувства като мъж, но официално се води жена. Ето защо той подава молба до Софийския районен съд (СРС) за промяна на пола.Т ой е първият известен случай на интерсекс (или познатия от миналото "хермафродит") човек в България, който води подобно дело по Закона за гражданската регистрация. Пол получава отказ от първата инстанция. Сега Найденов и адвокатът му Наташа Добрева обжалват пред Софийския градски съд, който ще заседава по казуса през май. Самият Пол има

Разпоредена е проверка на мюсюлманското общежитие в Крън

http://starazagora.actualno.com/razporedena-e-proverka-na-musulmanskoto-obshtejitie-v-kryn-news_523086.html

„Разпоредена е проверка на мюсюлманското общежитие в град Крън. Трябва да се установи дали там има деца, колко са, кои са родителите им и т.н.”, съобщиха от Окръжна прокуратура Стара Загора. Проверката се извършва от Районна прокуратура Казанлък. Мюсюлманското общежитие, което е собственост на Сдружение „За подпомагане и култура”, не за пръв път е обект на проверки и затваряне. От години то работи в нарушение на законите, като предоставя подслон на деца, без да има лиц

БСП: Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия само имитират дейност

http://www.cross.bg/izdeliya-zakona-tyutyunevite-1497668.html

/КРОСС/ „Ние сме задължени да прилагаме европейските директиви, но така зададени в Закона за тютюна и тютюневите изделия - те ще създадат проблеми и няма как да се приложат в пълния обхват. Приема се директивата на хартия, но липсата на условията за прилагане ще доведе само до имитиране на дейност." Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на "БСП - лява България" проф. Светла Бъчварова. Тя обясни, че левицата има няколко основни мотива да не подкрепя предлаганите промени в настоящия им вид. Светла Бъчварова изтъкна, че се възлагат много функции за контрол, които ще се изпълняват в голямата си част от Института за тютюна и тютюневите изделия, но никъде в закона не са предвидени финансови ресурси за необходимото осигуряване и условия за изпълнение на тези функции. „Тези директиви, във вида в който се прилагат, изискват много инвестиции от страна на производителите и разпространителите на тютюневи изделия. Те изправят страните в неравностойно положение - разходите ще се отразят на конкурентоспособността", категорична бе тя. Бъчварова посочи като втори аргумент непонятния превод на български на директивите - едно към едно, без да се съобразят с понятията, използвани в България. Като пример за това тя даде определението за тютневи изделия и възможността да съдържат генно модифицирани съставки, без за това да е информиран потребителя

Неизвестен нападна и ограби жена в Харманли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550532

Сигнал за нападната жена на улица „Капитан Петко войвода” в Харманли е получен снощи в 19,05 часа в местното районно управление, съобщиха от Областната полицейска дирекция в Хасково. Изпратеният на място автопатрул установил, че 55-годишната жена е била нападната в гръб от непознат мъж, който й нанесъл удари по лицето, повалил я на земята и й отнел дамската чанта с лични документи и мобилен телефон. Потърпевшата е била транспортирана в МБАЛ - Харманли с луксация на дясното рамо. Впоследствие е транспортирана в Хасковската болница, без опасност ...

Вицепрезидентът: Христо Иванов не познаваше властите и нямаше как да успее

http://www.mediapool.bg/vitseprezidentat-hristo-ivanov-ne-poznavashe-vlastite-i-nyamashe-kak-da-uspee-news245376.html

Вицепрезидентът Маргарита Попова коментира в сряда пред бТВ, че бившият правосъден министър Христо Иванов е бил обречена на неуспех в опитите си да проведе съдебна реформа, защото не е познавал как работят трите власти.   "Христо Иванов беше министър с много амбиция, искаше да постигне много за кратко време. Нямаше как да има покритие на тази амбиция, защото да си министър на правосъдието е много сложно - трябва да правиш една добра връзка между всички власти. Като не познаваш нито една от тях, нито съдебната, той не е работил в нея, нито в другите, за да подбере и екипа си, да има по-друга технология за предложение за правене на реформи, няма как да успееш", обясни Маргарита Попова, която беше правосъден министър в първия кабинет "Борисов", но реши да изостави работата срещу позицията в президентството.   Самата Маргарита Попова не успя да напредне особено много в съдебната реформа, докато беше на този пост. Сега тя пожела на новия правосъден министър Екатерина Захариева да се справи със задачите.   "Дано да има добър екип и не бива да бърза (двама души от екипа на Христо Иванов останаха в екипа на Екатерина Захариева – Вергиния Мичева-Русева и Андрей Янкулов - бел. ред.). Тя (Захариева) по същия начин не познава съдебната система и трябва да си вземе бележка от предишния министър", допълни още вицепрезидентът.   В коментар за това дали сме прокурорска република, Попова каза: "Прокурорска република не сме и не може да бъдем!"   Диагнозата, че България е прокурорска република бе произнесена от Христо Иванов в речта му, с която той обяви оставката си. Иванов напусна правосъдното министерството, след като Народното събрание с огромно мнозинство се отметна от първоначалния проект за конституционни промени – т.нар. "исторически компромис".   "Компромисът" предвиждаше засилен контрол на представителите на парламента в прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) и независимост за представителите на съда в съдийската колегия. Парламентът обаче подпечата доминацията на главния прокурор в прокурорската колегия за сметка на независимостта на съда.

Макс с промоционални оферти за смартфони с 30 000 MB 4G мобилен интернет месечно на максимална скорост

http://www.cross.bg/maks-internet-dual-1497667.html

/КРОСС/ Мобилният телекомуникационен оператор Макс обявява промоционални предложения за покупка или лизинг на смартфони LG G4 Dual, Huawei P8 Lite, Lenovo P70 и Coolpad Modena с абонаментен план за 4G LTE мобилeн интернет. Офертите са валидни при сключване на 2-годишен договор за мобилeн интернет с включени 30 000 MB месечен трафик на максимална скорост (до 75/25 Mbps за сваляне/качване) и 19,90 лв. месечна такса. Атрактивните Coolpad Modena и Lenovo P70 вече се предлагат в мрежата на Макс с над 70% намаление или за 2,90 лв. на месец (68 лв. в брой) за Coolpad Modena и 4.90 на месец (115 лв. в брой) за Lenovo P70. Друг популярен смартфон у нас - Huawei P8 Lite Dual - има над 50% намаление на цената и може да бъде закупен от Макс при месечни вноски от 8.90 лв. Операторът намалява цената и на флагманския модел на LG от миналата година - LG G4 Dual, който може да бъде закупен вместо за 40,25 лв. - сега за 29.90 лв. на месец или 715 лв. в брой. Посочените месечни вноски важат при сключване на 2-годишен договор за лизинг. „В един от най-романтичните месеци на годината пускаме интересни предложения за потребителите. Вярваме, че един практичен и достъпен модел двусимов смартфон е идеален подарък за любимия човек, особено комбиниран със супер бърз 4G мобилен интернет. Използваш всички функционалности на един от най-актуалните модели смарт устройства, като същевременно се наслаждаваш на невероятните скорости за браузване в интернет пространството

Прекратиха и съдебното производство срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков

http://pik.bg/прекратиха-и-съдебното-производство-срещу-христо-бисеров-и-ивайло-главинков-news483248.html

Прекратиха и съдебното производство срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков

Съдия Атанас Атанасов прекрати и съдебното производство срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, на основание постъпило писмо от СГП и приложено към него постановление от 03.02.2016 г. за прекратяване на наказателното производство срещу двамата. 

На 14 декември 2015 година в СГС постъпиха молби от Христо Бисеров и Ивайло Главинков, с които искат съдът да окаже на прокуратурата да внесе обвинителен акт или да прекрати разследването срещу тях, тъй като е изтекъл двугодишният срок. С разпореждане от 21 декември 2015 г. съдия Атанас Атанасов определи на прокуратурата законовия срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено, уточниха от съда. 

Играем го соло на "Ваканция и СПА Експо"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550526

Община Бургас ще има самостоятелен щанд на най-мащабния туристически форум в България "Ваканция и СПА Експо". Той събира представители на туристическия бизнес от България и света. 33-то издание на форума ще се проведе от 11 до 13 февруари в София. Общинско предприятие "Туризъм" ще представи новите възможности за отдих и ваканция в Бургас и ще напомни за вече наложили се продукти. Сред тях са туристическият комплекс "Акве Калиде" - най-новото допълнение на атрактивния облик на морския град, и остров Света Анастасия. Освен туристическите обекти...

The Telegraph: НАТО обсъжда план за войски в Източна Европа

http://frognews.bg/news_106760/The-Telegraph-NATO-obsajda-plan-za-voiski-v-Iztochna-Evropa/

Американски, британски и германски войници може да бъдат изпратени в балтийските страни и в Източна и Южна Европа с оглед на „бъдещото възпиране" на Русия. Силите може да бъдат разположени по руската граница с Източна Европа в рамките на план на НАТО за възпрепятстване на руско нахлуване, пише вестник The Telegraph.

Прекратиха делото срещу Христо Бисеров за пране на пари

http://frognews.bg/news_106761/Prekratiha-deloto-sreshtu-Hristo-Biserov-za-prane-na-pari/

Прекратиха делото срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров за пране на пари, съобщиха от пресцентъра на Софийския градски съд. Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков поискаха делото срещу тях да бъде прекратено или внесено в съда, тъй като е изтекъл двугодишният срок.

На косъм да се разпадне! Отпускат пари за мемориала "Ботев" в Калофер

http://petel.bg/Na-kosam-da-se-razpadne--Otpuskat-pari-za-memoriala-Botev-v-Kalofer__144605

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджета на община Карлово за 2016 г.в размер на 300 000 лева. Средствата са разчетени за ремон...

Приеха DMX спешно в болница без пулс

http://petel.bg/Prieha-DMX-speshno-v-bolnitsa-bez-puls__144606

Популярният на Запад рапър Ърл Симънс, по-известен като DMX, е приет по спешност в болница в Ню Йорк, след като е открит в безпомощно състоян...

България договори 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване

http://petel.bg/Balgariya-dogovori-2-3-mlrd--lv--za-pazara-na-truda-i-sotsialno-vklyuchvane__144607

Снимка Булфото България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд. Средствата са за пазара на труда и социално ...

Реванш за Тръмп, провал за Клинтън в Ню Хемпшър

http://petel.bg/Revansh-za-Tramp--proval-za-Klintan-v-Nyu-Hempshar__144608

Милиардерът залага на страха от имиграцията, Хилари губи сред младите и жените Реванш на ексцентричния милиардер Доналд Тръмп за неусп...

От последните минути! Има новини за Шумахер

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Ima-novini-za-SHumaher__144609

Миналата седмица Лука ди Монтедземоло съобщи лоши новини  за състоянието на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер, на който бе ше...

Вкарват в затвора 52-годишен варненец, задигнал детско колело

http://petel.bg/Vkarvat-v-zatvora-52-godishen-varnenets--zadignal-detsko-kolelo__144610

Снимка МВР По силата на одобрено в съдебна зала споразумение, Районен съд – Варна наложи на 52-год. А. Н. наказание от 1 година лишаване от ...

Арестуваха група от 14 поляци заради планирано нападение над шведски бежански лагер

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/02/10/2702046_arestuvaha_grupa_ot_14_poliaci_zaradi_planirano/?ref=rss


Четиринадесет полски граждани са арестувани в понеделник тази седмица по подозрение, че са планирали нападение над център за прием на бежанци в Швеция в покрайнините на Стокхолм.

Шведската полиция потвърди, че са в колите на 14-те мъже са открити оръжия, брадви и железни пръти. Смята се, че арестуваните са били част от крайнодясна групировка, но стокхолмската полиция все още не е потвърдила тази информация.

Поляците са на възраст от 20 до 35 години и повечето от тях са...

МОСВ предоставя 15 млн. лв. на Националния доверителен екофонд за енергийна ефективност

http://www.cross.bg/mosv-efektivnost-ekofond-1497666.html

/КРОСС/ Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще предостави за управление на Националния доверителен екофонд 15 млн. лв. Това става с решение на кабинета, определящо реда и начина за разходване през 2016 г. на преходен остатък по валутна сметка на МОСВ, постъпил в бюджета на ведомството до 31 декември 2012 г. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на проекти за подобряване на енергийната ефективност на общински или държавни обекти в рамките на Инвестиционната програма за климата и за насърчаване използването на електромобили и хибридни автомобили от публичните институции, с което се цели да се повиши качеството на атмосферния въздух.Реализацията на проектите ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове, ще създаде трудова заетост в малки населени места, ще намалеят и разходите на общини за отопление и осветление на детски градини, училища, болници и др.  

Само във Фрог: ГДБОП бори престъпността с таблици

http://frognews.bg/news_106751/Samo-vav-Frog-GDBOP-bori-prestapnostta-s-tablitsi/

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ бори най-безскрупулните бандити с таблици. Това разкриха пред Фрог нюз антимафиоти.

Пробите за салмонела в детската градина "Божур" - отрицателни, продължават превантивните мерки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550525

Целодневната детска градина "Божур" и нейният филиал в Сливен вече работят. Резултатите от изследването за инфекциозното заболяване салмонелоза на целия персонал са отрицателни. Взети са всички необходими мерки за нормалното функциониране на детското заведение. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.Тя припомни, че детската градина беше затворена в петък, за да се извърши нова цялостна дезинфекция, докато излязат в понеделник първите резултати от изследванията за салмонелоза на всичките 248 деца от "Божур", както и...

Ромска организация плати таксите на студенти от ВТУ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291385

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново подпомогна четирима студенти от Община Павликени, като плати таксите им за обучение във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Средствата са отпуснати по проект „Предоставяне на услуги за участие в изследване на ромската интеграция на местно ниво в община Павликени”,
Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново подпомогна четирима студенти от Община Павликени, като плати таксите им за обучение във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Средствата са отпуснати по проект „Предоставяне на услуги за участие в изследване на ромската интеграция на местно ниво в община Павликени”,

Среща със създателя на Уча.се-Дарин Маджаров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550531

Създателят на сайта Уча.се Дарин Маджаров гостува в Русе, за да се срещне с учители, родители, ученици. Образователен сайт №1 на България е отличен с над 20 награди за иновации в образованието, а създателят му също вече носител на редица награди, макар да е само на 28 години. Дарин е отличен в класацията на Форбс за 30 лидери под 30 годишна възраст, както и в класацията на Дарик за 40 вдъхновяващи, иновативни и смели хора под 40 годишна възраст.   Дарин Маджаров създава Уча.се през 2012-та година, като в началото сам записва над 550 видео урок...

Затруднен трафик в района на баня "Мадара" в София

http://www.mediapool.bg/zatrudnen-trafik-v-raiona-na-banya-madara-v-sofiya-news245375.html

Затруднен е трафикът в района на баня "Мадара" в София заради новата организация на движението във връзка със строителството на метрото.   От днес до 29 февруари е забранено влизането на автомобили по западната половина от пътното платно и частта от прилежащия тротоар на бул. "Пенчо Славейков" между ул. "Св. Георги Софийски" до ул. "Разслатица". Движението на превозните средства става двупосочно в източната половина от пътното платно на булеварда, съобщи Столична община.   В този участък се закриват всички места за почасово платено паркиране в "зелена зона".   От днес до 18 март се обособява за строителна площадка участъкът на бул. "Ген. Скобелев" от кръстовището му с бул. "Прага" до началото на рампата на тунела, обхващаща трамвайната и тролейбусната спирка и прилежащата пътна лента. Закриват се и местата за почасово платено паркиране в синя и зелена зона.   Въвеждат се и промени в градския транспорт, които са в сила от днес до 1 април 2018 г.   Закрива се спирката на трамвайни линии 1, 6 и 7 на бул. "Прага" в посока площад "Македония", която се намира на бул. "Ген. Скобелев".   Закрива се и тролейбусната спирка на бул. "Прага" в посока СУ "Св. Климент Охридски", която се намира на бул. "Ген. Скобелев" за тролейбусни линии 1, 2, 5, 8 и 9.   Разкриват се нови временни спирки.   Трамвайната спирка с код 6400 на бул. "Прага" в посока площад "Македония" на бул. "Христо Ботев" на 50 метра след бул. "Патриарх Евтимий" за трамвайни линии с номера 1, 6 и 7.   Тролейбусната спирка с код 6410 на бул. "Прага" в посока СУ "Св. Климент Охридски" на бул. "Ген. М. Д. Скобелев" на 80 м преди бул. "Прага" за тролейбуси с номера 1 и 5.   Тролейбусната спирка с код 6411 на бул. "Прага" в посока СУ "Св. Климент Охридски" на бул. "Прага" на 80 м преди бул. "Ген. Скобелев" за тролейбуси с номера 2, 8 и 9.

МС: Приходите и помощите нарастват с 9,5% съпоставено с 2014 г.

http://pik.bg/мс-приходите-и-помощите-нарастват-с-95-съпоставено-с-2014-г-news483243.html

МС: Приходите и помощите нарастват с 9,5% съпоставено с 2014 г.

Правителството одобри внесената от министъра на финансите информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2015 г., изготвена в изпълнение на чл. 135, ал. 1 на Закона за публичните финанси, на база на месечните отчети за касовото изпълнение на първостепенните разпоредители с бюджет.

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет за 2015 г. постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма (КФП) за 2015 г. са в размер на 32 205,1 млн. лв., или 101,8% спрямо актуализираните годишни разчети. Съпоставено с 2014 г., приходите и помощите нарастват с 2 796,0 млн. лв. (9,5%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 1 828,6 млн. лв. (7,9%), неданъчните приходи – с 245,1 млн. лв. (7,1%), а постъпленията от помощи (основно възстановени средства от Европейската комисия) – със 722,3 млн. лв. (24,7%).

Отнесени към брутния вътрешен продукт, приходите и помощите по консолидираната фискална програма нарастват от 35,2% от БВП за 2014 г. на 37,5% от БВП за 2015 г., което представлява увеличение с 2,3 процентни пункта. Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) по КФП възлиза на 24 856,4 млн. лв., или 100,5% спрямо актуализираните разчети, а съпоставено с първоначалните разчети към ЗДБРБ за 2015 г. изпълнението е 103,5 на сто. В групата на данъчните приходи ръст спрямо предходната година се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски, като най-значителен той е при постъпленията от косвени данъци, социално и здравноосигурителни вноски и други.

Приходите в частта на преките данъци са в размер на 4 591,7 млн. лв., което е с 315,8 млн. лв. (7,4%) повече в сравнение с предходната година, като основен принос за това имат постъпленията от корпоративен данък и от данъци върху доходите на физически лица. Приходите от косвени данъци са в размер на 12 450,5 млн. лв., като съпоставено с предходната година нарастват с 969,7 млн. лв. (8,4%). Постъпленията от ДДС са в размер на 7 740,0 млн. лв. и спрямо 2014 г. нарастват с 475,6 млн. лв. (6,5%).

Невъзстановеният данъчен кредит на фирми към 31.12.2015 г. е в размер на 128,5 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 4 525,0 млн. лв., като спрямо 2014 г. нарастват с 12 на сто. Постъпленията от мита са 159,0 млн. лв. и бележат ръст от 3,8% спрямо 2014 г. Постъпленията от други данъци (вкл. други данъци по ЗКПО, имуществени данъци и др.) са в размер на 867,7 млн. лв. и нарастват с 5,5% спрямо 2014 г.

Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 6 946,5 млн. лв., като съпоставено с предходната година нарастват със 7,7 на сто. Неданъчните приходи са в размер на 3 705,0 млн. лв., което представлява 102,4% изпълнение на годишните разчети. Постъпленията от помощи от страната и чужбина (вкл. помощите от фондовете на ЕС) са в размер на 3 643,7 млн. лв., което представлява 110,2% спрямо годишния разчет. Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) за 2015 г. възлизат на 34 678,0 млн. лв., което е 100,4% спрямо годишните разчети. Съпоставено с предходната година, общите разходи по КФП нарастват с 2 196,0 млн. лв. (6,8%).

В структурно отношение най-значителен е ръстът при капиталовите разходи, които нарастват с 1,9 млрд. лв. в номинално изражение. Това се дължи основно на по-високите инвестиционни разходи по оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за развитие на сектор „Рибарство“ през последната година за финализиране на разплащанията по проектите, съфинансирани от ЕК за програмния период 2007-2013 г. Нелихвените разходи са в размер на 33 033,0 млн. лв., което представлява 101,1% спрямо годишните разчети.

Текущите нелихвени разходи за 2015 г. са в размер на 26 190,4 млн. лв. (99,8% от разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 6 842,7 млн. лв. (106,6% спрямо разчетите към ЗДБРБ за 2015 г.). Лихвените плащания са в размер на 698,6 млн. лв. или 80,1% от планираните за 2015 година. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена за 2015 г. от централния бюджет, възлиза на 946,4 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Дефицитът на сектор „Държавно управление“, оценен по методологията на Европейската система от национални и регионални сметки (ЕСС 2010) се очертава да бъде свит под 2,5% от прогнозния БВП, каквито бяха предварителните прогнози в края на 2015 г. Съпоставено със заложената цел за 2015 г. в Конвергентната програма на Република България 2015-2018 дефицитът да не надвиши 2,8% от БВП, се очаква по-голямо от планираното консолидационно усилие за 2015 година, което потвърждава следваната последователна политика за постепенно свиване на дефицита в средносрочен план.

Този резултат е изключително важен, тъй като изпълнението на бюджета беше изправено пред сериозни предизвикателства, свързани основно с успешното финализиране на проектите по оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за развитие на сектор „Рибарство“ за програмния период 2007-2013 г. Благодарение на активните мерки на приходните администрации за повишаване на събираемостта на приходите, през изминалата година се отчита номинален ръст на приходите по КФП от 2,8 млрд. лв. спрямо 2014 г., като основната част от него (2,1 млрд. лв.) – при данъчните и неданъчните постъпления по националния бюджет.

Подобрението на параметрите по приходите позволи да бъде посрещнат натиска от страна на разходите, свързан основно с европейските програми и фондове, вкл. националното съфинансиране, и недостига за финансиране на някои бюджетни системи, без да се допусне влошаване на бюджетното салдо спрямо заложената фискална цел. Дефицитът по консолидираната фискална програма за 2015 г. на касова основа е в размер на 2 472,9 млн. лв. (2,9% от прогнозния БВП).

Той се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 2 195,1 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 277,8 млн. лева. За сравнение – за 2014 г. бюджетното салдо по КФП е отрицателно в размер на 3 072,9 млн. лв. (3,7% от БВП), т. е. отнесено към БВП бюджетната позиция се подобрява с 0,8 процентни пункта. Размерът на фискалния резерв към 31.12.2015 г. е 7,9 млрд. лв., в т. ч. 6,8 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,1 млрд. лв. вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и други. 

Видинският бизнес с интерес към процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550523

Представителите на бизнеса в област Видин, които посещават офиса на Областен информационен център-Видин, проявяват интерес към процедури "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" и „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия", които се финансират от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. Местните делови среди очакват и стартирането на процедура „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия", която в момента е в процес на обществено обсъждане. Процедура „Подкрепа за разработва...

Одобрен е проект на Гаранционно споразумение между България и МБВР

http://pik.bg/одобрен-е-проект-на-гаранционно-споразумение-между-българия-и-мбвр-news483238.html

Одобрен е проект на Гаранционно споразумение между България и МБВР

Правителството одобри проект на Гаранционно споразумение между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) като основа за водене на преговори.

Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите с банката и да подпише Гаранционното споразумение при условие за последваща ратификация от Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба. Заемът в размер на 300 милиона евро, който ще бъде предоставен от МБВР, ще бъде в допълнение на заем със същия размер от Европейската банка за възстановяване и развитие и ще допринесе за попълване на резервите на ФГВБ.

С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции. Решението на правителството е в съответствие на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г., в който е предвидено в рамките на текущата бюджетна година МС да издава държавни гаранции по заеми на ФГВБ, включително по заеми от външни кредитори, при условие за последваща ратификация. 

Даниел Митов: Нищо не налагаше спешност в решението ни за Бокова

https://www.24chasa.bg/Article/5291367

"Нищо не е налагало спешност за обявената снощи кандидатура на Ирина Бокова за главен секретар на ООН, просто трябваше да вземем решение". Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от "Фокус". "Снощи официално бе изпратено писмото с българската номинация за генерален секретар на ООН. Има решение на МС от 2014 г.

Правителството изгони четирима концесионери на плажове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291370

Правителството прекрати едностранно договора за концесия на морски плаж „Къмпинг Китен”, сключен през 2007 г. с концесионера „Лазурен бряг” АД. Причина за решението са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договора, коментираха от правителствената информационна служба.
Установени са нарушения като непредставяне на банкова
Правителството прекрати едностранно договора за концесия на морски плаж „Къмпинг Китен”, сключен през 2007 г. с концесионера „Лазурен бряг” АД. Причина за решението са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договора, коментираха от правителствената информационна служба. Установени са нарушения като непредставяне на банкова

Завишават се изискванията към началник щаба и зам.-командира по логистиката на Националната гвардейска част

http://pik.bg/завишават-се-изискванията-към-началник-щаба-и-зам-командира-по-логистиката-на-националната-news483235.html

Завишават се изискванията към началник щаба и зам.-командира по логистиката на Националната гвардейска част

Правителството направи промени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА като завиши изискванията за военни звания и степени на определени длъжности от командването на Националната гвардейска част.

С цел осигуряване на йерархичност на тези длъжности след въвеждането на изискване за командир на НГЧ да бъде назначаван бригаден генерал/комодор (Указ №231/2014 на Президента на Република България), изискването към началника на щаба и заместник-командира по логистичното осигуряване в НГЧ е те да са полковник/капитан І ранг.

С решението ще се осигури кариерно развитие на военнослужещите и ще се запази подготвен, високообразован и квалифициран личен състав.
От Министерски съвет съобщават, че се предвижда измененията да влязат в сила от 1 март 2016 г.

Хванаха шофьори без винетки при спецоперация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550527

Специализирана операция за проверка за наличие на винетни стикери е била извършена вчера от пътните полицаи, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. За времето от 13 до 16 часа на пътя Хасково - Димитровград са проверени 146 МПС-та. Установени са 19 нарушения на закона. Констатирани са 4 водачи, шофиращи без винетни стикери. Останалите нарушения са били за липса на гражданска отговорност - 1, без колан - 4, разговор по време на движение с мобилен телефон и други. Нарушенията са санкционирани със 7 акта и 7 фиша....

Работник падна от третия етаж и оцеля в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291361

Строителен работник падна посред нощ от третия етаж в бл. 10 на кв. "Дружба-3" в Русе и оцеля по чудо. 39-годишният мъж е настанен в МБАЛ с фрактури и хематоми, съобщиха от полиицята в крайдунавския град.
Откритият човек от минувачи бил в съзнание и обяснил, че живеел временно в хотела към блока.
Пострадалият твърдял,
Строителен работник падна посред нощ от третия етаж в бл. 10 на кв. "Дружба-3" в Русе и оцеля по чудо. 39-годишният мъж е настанен в МБАЛ с фрактури и хематоми, съобщиха от полиицята в крайдунавския град. Откритият човек от минувачи бил в съзнание и обяснил, че живеел временно в хотела към блока. Пострадалият твърдял,

В САЩ събират подписка да съдят Обама за военни престъпления

http://www.cross.bg/prestupleniya-obama-voenni-1497665.html

/КРОСС/ В САЩ събират подписка с призив президентът Барак Обама да бъде съден за военни престъпления. Петицията е публикувана на сайта на Белия дом и вече е събрала над 1600 гласа, съобщи РИА Новости. „Ние настояваме за признаването на вината на Барак Обама за военни престъпления и провеждането на съдебен процес в Международния съд в Хага. Той е виновен не само за престъпления срещу американски граждани, но и срещу целия свят“, се казва в петицията. Американският президент така и не закри затвора Гуантанамо в Куба, припомнят авторите на петицията. Според тях, в резултат от агресията на Обама е била разрушена Либия, а в Сирия неговите спецслужби тренират, финансират и организират терористичните групи, включително и свързаните с „Ал Кайда“, и ги прикриват с термина „умерена опозиция“. Авторите обвиняват също американския президент и за събирането на личните данни на американските граждани под предлог за борба с тероризма и наблюдението с помощта на електронни устройства на политически опоненти. Съгласно условията за публикуване на електронни петиции, ако инициативата набере 100 хил. подписа до 9 март, тя трябва да бъде разгледана от администрацията на Белия дом.

Таксиджиите си стиснаха ръцете на 0,90 лв. минимална цена за километър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550521

До три дни работна група с представители на общината и таксиметровия бранш да изготви доклад на базата на методология на Министерството на транспорта и да представи минимален праг за цена на километър таксиметров пробег. Това гласуваха съветниците на заседание на ресорната комисия в присъствието на десетки шофьори, чието мнение бе изслушано. Те настояват за вдигане на минималната цена на таксиметровата услуга. През януари във Варна се разгоря война и няколко фирми свалиха тарифите си от 0,79 на 0,60 лв. за изминат километър през деня. Много от ...

Одобрена е Национална програма за младежта

http://pik.bg/одобрена-е-национална-програма-за-младежта-news483233.html

Одобрена е Национална програма за младежта

Правителството одобри Национална програма за младежта (2016-2020). Тя е инструмент за изпълнение на целите на младежката политика в страната и финансира проекти за младежки дейности, изпълнявани от неправителствени организации, по две основни подпрограми – Развитие на мрежата от младежки информационно-консултантски центрове и Национални младежки инициативи и кампании.

Програмата ще допринесе за постигане на стратегическите цели на Националната стратегия за младежта чрез реализиране на осем оперативни цели и петнадесет дейности, насочени към насърчаване на личностното развитие и икономическата активност на младите хора, подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, насърчаване на здравословния начин на живот, превенция на социалното изключване, повишаване на гражданската активност на младите хора и др., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Очаква се в резултат на изпълнението на програмата да бъде реализирано териториално покритие чрез функциониране на минимум 30 младежки информационно-консултантски центрове, предоставящи качествени и ефективни услуги. Чрез тях ще бъдат повишени информираността на младите хора, знанията, уменията и нагласите за възможностите за професионална и личностна реализация и възможностите заучастие в процеса на решаване на значими социални въпроси и младежки проблеми, включително за младите хора от малките населени места и отдалечени райони.

Сред целите е и информираността на младите за ползите от здравословния начин на живот, за младежкото доброволчество, за предоставяни възможности за младежко предприемачество в България и за мобилизиране на младите хора в процесите на изпълнение на европейските политики. Програмата е изготвена на базата на отчетените потребности на младите хора в страната, външна независима оценка от действието на Програмата до 2015 г., както и на мнения и препоръки, представени от неправителствения сектор в резултат на проведено обществено обсъждане от Министерство на младежта и спорта. 

Forbes публикува списъка "Принцовете на кеша"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550517

Експерти прогнозират сериозен успех в близко бъдеще за Фети Уап, Дедж Лоуф и Джоуи Бадас, след като рапърите намериха място в списъка "Принцовете на кеша" на списание Forbes (Форбс), съобщи Контактмюзик. Изпълнителите в класацията не се степенуват според приходите им. Те фигурират в списъка като най-обещаващи звезди на хип-хопа под 30 години. Forbes класира най-влиятелните знаменитости под 30 години Попадналите в него притежават на...

Митов: Нищо не е налагало спешност за обявената снощи кандидатура на Ирина Бокова

http://pik.bg/митов-нищо-не-е-налагало-спешност-за-обявената-снощи-кандидатура-на-ирина-бокова-news483231.html

Митов: Нищо не е налагало спешност за обявената снощи кандидатура на Ирина Бокова

Нищо не е налагало спешност за обявената снощи кандидатура на Ирина Бокова за Главен секретар на ООН, просто трябваше да вземем решение . Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, предаде "Фокус". "

Снощи официално бе изпратено писмото с българската номинация за генерален секретар на ООН. Има решение на МС от 2014 г. във връзка, с което изпратихме съответното писмо. В МВнР ще бъде създаден екип, който да работи по номинацията и кампанията. Вече има съставен план така, че Външно министерство ще мобилизира целия си ресурс, за да защити кандидатурата", обясни Митов.
По думите му, екипът ще бъде оповестен, както и финансите за кампанията. На въпрос защо кампанията за издигането на Ирина Бокова е стигнала до ДАНС и дали има друга кандидатура с реални шансове за успех, Митов обясни, че въпросът, който е стигнал до ДАНС няма нищо общо с Бокова. „Какво е съдържанието на грамата, която е изтекла няма никакво значение. Тази грама има гриф и всеки такъв случай на изтичане на информация, когато е засекретена трябва да се сезира ДАНС. Ние сме изпълнили закона”, допълни министър Митов. 

"Шансове в момента не могат да се изчисляват, това е изключително сложна кампания, никой не може да каже в момента. Тепърва предстои да се появяват още кандидатури. Чак, когато започне самата кампания и сме наясно какъв е наборът от кандидати може да правим някакви изчисления. В момента всяко едно говорене по темата е чисто спекулативно", посочи министър Даниел Митов.

Във връзка с това какво е наложило спешността на номинацията късно снощи, Митов коментира: "Нищо не е наложило спешност, нищо не е спешно, просто в един момент трябваше да се вземе решение. Взели сме го и сме задействали самото писмо". 
"Кристалина Георгиева никога не е казвала, че ще бъде кандидат за каквото и да е било. Винаги се е концентрирала в работата си в ЕК. От нейно име не мога да говоря, но казвам какви са официалните позиции", посочи той.

"Къмпинг Китен" вече няма концесионер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550519

Правителството прекрати едностранно договора за концесия на морски плаж „Къмпинг Китен", сключен през 2007 г. с концесионера „Лазурен бряг" АД. Причина за решението са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договора. Установени са нарушения като непредставяне на банкова гаранция, обезпечаваща изпълнението на задължението за плащане на концесионно възнаграждение за 2015 година, съобщиха от Правителствената пресслужба. Не е представена и гаранция за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната н...

Четирима са задържани заради незаконно оръжие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550522

Картечен пистолет „ППШ", самоделна ловна пушка и четири пистолета: „Валтер ПП", кал.7.65 мм, „Валтер П38", кал.9x19, „Макаров", кал. 9x18, и пистолет, неустановена марка и модел са намерени при специализирана полицейска операция за противодействие на незаконното притежание на оръжие на територията, обслужвана от РУ - Чирпан. Всички оръжия са незаконно притежавани. Иззети са и пълнители за тях, както и множество боеприпаси от различен калибър. В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия на пет адреса в Чирпан. За срок до 24...

Три плажа във Варна останаха без концесионер

http://www.moreto.net/novini.php?n=313226

Считано от 17 януари, правителството прекрати договорите за концесии на плажовете „Офицерски“, „Аспарухово“ и „Кабакум-юг във Варна. Причината са отправени от концесионерите на 17 декември 2015 година едномесечни писмени предизвестия, научи Moreto.

Утвърждават се единни разходни стандарти за финансиране на институтите в сценичните изкуства

http://pik.bg/утвърждават-се-единни-разходни-стандарти-за-финансиране-на-институтите-в-сценичните-изкуст-news483230.html

Утвърждават се единни разходни стандарти за финансиране на институтите в сценичните изкуства

Правителството прие постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

Съгласно модела за финансиране на тези институции, държавната субсидия осигурява средства по базов компонент за 1 лев реализирани приходи от брой продадени билети от собствени театрални или музикални продукти, като диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти. През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лв. приходи, куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв.

Предвижда се реализираното в края на 2015 г. превишение на плащанията над постъпленията от някои културни институти да се покрие от бюджета на Министерството на културата по бюджетна програма „Сценични изкуства“ за 2016 г. Министърът на културата ще утвърди програма за финансово стабилизиране на културните институти, при които е констатирано посоченото превишаване. 

„Университет на бъдещето“ е мотото, което ще следва новият ръководен екип на Русенския университет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550520

Високо качество на образованието и научните изследвания, силно международно позициониране, активно взаимодействие с партньорски организации извън университета и балансирана вътрешна среда с разумно и предприемчиво управлявани ресурси, са четирите основни приоритета, по които ще работи новият ръководен екип на Русенския университет. На пресконференция бяха представени основните насоки в дейността и структурата на висшето училище. Ректорът на университета, проф. Велизара Пенчева, очерта стратегическата рамка по отделните приоритети. Първият, висо...

50 млн. лв. допълнително за финансиране на разходи за ДДС по проекти на общини по ПРСР 2007-2014

http://pik.bg/50-млн-лв-допълнително-за-финансиране-на-разходи-за-ддс-по-проекти-на-общини-по-прср-2007--news483229.html

50 млн. лв. допълнително за финансиране на разходи за ДДС по проекти на общини по ПРСР 2007-2014

Правителството одобри 50 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Със средствата ще се финансират разходи за ДДС по завършени проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони 2007-2014, съобщиха от правителствената информационна служба.

Разходите за ДДС на общините бенефициенти по тези програми са недопустим разход за финансиране с европейски средства и затова се финансират от националния бюджет. 

Прекратяват се договорите за концесия на 4 морски плажа

http://pik.bg/прекратяват-се-договорите-за-концесия-на-4-морски-плажа-news483228.html

Прекратяват се договорите за концесия на 4 морски плажа

Правителството прекратява едностранно договора за концесия на морски плаж „Къмпинг Китен”, сключен през 2007 г. с концесионера „Лазурен бряг” АД. Причина за решението са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договора.

Установени са нарушения като непредставяне на банкова гаранция, обезпечаваща изпълнението на задължението за плащане на концесионно възнаграждение за 2015 г. Не е представена и гаранция за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и комплекса от курортни ресурси и с охраната на труда през 2014 г. и 2015 г.

Дружеството също така не е заплащало и дължимото концесионно възнаграждение на държавата за 2014 г. и 2015 г. Общата стойност на всички непогасените парични задължения по договора възлизат на близо 217 хил. лв., като в сумата влизат и дължими лихви и неустойки, съгласно договорните клаузи. Считано от 17.01.2016 г. са прекратени и договорите за концесии на плажовете „Офицерски“, „Аспарухово“ и „Кабакум-юг. Причината са отправени от концесионерите на 17.12.2015 г. едномесечни писмени предизвестия. 

Депутатите на първо четене: Кутиите с цигари ще са със стряскащи картинки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550524

Цигарените кутии ще бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето. Това решиха депутатите като гласуваха на първо четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Слагат картинки с мъртъвци на кутиите с цигари Според промените предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. 65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи. Стряскащите картинки с текст...

Парализирани пациенти прохождат с „бионичен гръбнак“, управляван подсъзнателно

https://www.24chasa.bg/Article/5291318

Австралийски учени се надяват, че малко устройство с дължина 3 сантиметра и дебелина няколко милиметра ще даде възможност на парализирани пациенти да проходят, контролирайки крайниците си подсъзнателно, съобщава британският вестник Австралийски учени се надяват, че малко устройство с дължина 3 сантиметра и дебелина няколко милиметра ще даде възможност на парализирани пациенти да проходят, контролирайки крайниците си подсъзнателно, съобщава британският вестник "Гардиън". Новото устройство, наречено “бионичен гръбнак”, е с размера на кламер за хартия и ще бъде имплантирано на

Групата "Лагера и приятели" се обяви срещу платеното паркиране в квартала

http://www.mediapool.bg/grupata-lagera-i-priyateli-se-obyavi-sreshtu-platenoto-parkirane-v-kvartala-news245374.html

Групата "Лагера и приятели" се обяви против въвеждането на платено паркиране в квартала. Входовете на блоковете са налепени с призиви хората да се включат в онлайн гласуването, организирано от районната община Красно село. село.   Идеята за разширяване на платените синя и зелена зона в район "Красно село" е още от времето на предишния кмет Пламен Църноречки от ГЕРБ и периодично се обсъжда в общинския съвет.   Предложението се подкрепя и от новия районен кмет Христо Апостолов от Реформаторския блок с аргумента "хората го искат".   Преди дни той пусна анкета на сайта на районната община с въпрос: "Искате ли във вашия квартал да се въведе "зелена зона?". Целта е да се види каква е обществената нагласа по проблема, каза Христо Апостолов пред Mediapool   Към момента на сайта са гласували над 65 хиляди души, като 62% са против, а само 38% подкрепят въвеждането на платеното паркиране.   В момента предстои въвеждане на "зелена зона" само за квартал "Крива река". Това са всички улици в карето между булевардите "Тотлебен", "Св. Георги Софийски", "Пенчо Славейков" и "Акад. Иван Евст. Гешов", каза Апостолов.   По думите му той не е правил предложения за други зони, въпреки че е получил писма от граждани с такова искане. Едно от предложенията е свързано с кв."Лагера" заради Софийския районен съд. Това обаче не означава, че ще бъде въведена такава зона, каза Апостолов. Той допълни, че следващата седмица му предстои среща с председателя на съда, за да разбере защо не се използва паркингът към него. Това е необяснимо за живеещите в квартала.   Аргументът за въвеждането на платено паркиране е, че ще се даде възможност за облекчаване на проблема и по-специално с паркирането на коли в градинки, зелени площи и по тротоари. "При заявено желание от страна на други квартали районната администрация е готова за обсъждане на всякакви предложения от страна на гражданите", е посочено в съобщението на община "Красно село".   Позицията на районния кмет е, "че във връзка с осъществяването на проекта за метрото ще възникват и нови потребности от разширяване на т. нар. "зелена зона".   Не е ясно само защо заедно със строителството на метрото не се построи и обществен паркинг в района, където има много болници, вместо да се въвежда надземно платено паркиране.   Групата "Лагера и приятели" се съмнява в данните на анкетата, пусната на сайта на район "Красно село", защото от един IP адрес може да бъдат направени много кликове, което изкривява картината. Затова те правят своя "независима анкета". Яна Нейчева е написала, че и при тази анкета обаче е позволено многократното гласуване.   "Твърдо сме в опозиция на това решение и не желаем да плащаме такса за "зелена зона", предвид че нито пътищата, нито тротоарите ще бъдат ремонтирани, а само ще ни стрижат", пишат от групата "Лагера и приятели". Те призовават противниците на решението за въвеждане на платеното паркиране в квартала да се мобилизират, за да не излиза ръководството на общината с аргумента "хората го искат".

Фирми обещали на Танева да изкупят всичкия тютюн

https://www.24chasa.bg/Article/5291346

Никой от малките фермери няма да протестира, само 10% от реколтата не била изкупена


Изкупната кампания на тютюна, която върви в момента, се използва от определени кръгове да се разклати държавата. Зад това стоят
политически
интереси, които
се прикриват като
опит за защита на
производителите
Това заяви председателят на браншовата организацияНикой от малките фермери няма да протестира, само 10% от реколтата не била изкупена Изкупната кампания на тютюна, която върви в момента, се използва от определени кръгове да се разклати държавата. Зад това стоят политически интереси, които се прикриват като опит за защита на производителите Това заяви председателят на браншовата организация

Ало измамници използват канал за тайник за пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291332

Неизползваема тръба от стар мръсен канал на входа на село Цар Калоян, Разградско, е най-сигурната „банка“ на телефонни измамници. Няколко заловени мулета, приносители на пари от Шуменско, сочат тайника, оцветен в черно и бяло, за място, където оставяли пакети. Последният задържан преди ден Х.И. /21 г.
Неизползваема тръба от стар мръсен канал на входа на село Цар Калоян, Разградско, е най-сигурната „банка“ на телефонни измамници. Няколко заловени мулета, приносители на пари от Шуменско, сочат тайника, оцветен в черно и бяло, за място, където оставяли пакети. Последният задържан преди ден Х.И. /21 г.

Алексей Петров похвали МВР за разследването на атентата срещу него

http://www.mediapool.bg/aleksei-petrov-pohvali-mvr-za-razsledvaneto-na-atentata-sreshtu-nego-news245373.html

Бившата барета и екссъветник в ДАНС Алексей Петров похвали МВР за работата му по разследването на неуспешния атентат, извършен срещу него в началото на октомври м.г. в София. Както е известно, преди десетина дни бе задържан украинецът Роман Логвиненко, обвинен като поръчител на стрелбата с гранатомети по колата на Петров. Трима негови сънародници пък бяха обявени за международно издирване. "Прословутият български песимизъм беше връхлетян от приятна изненада на разкритията на полицията. Това е знак за сериозен професионализъм и потенциал. Това е стимул за служителите в правосъдната система", коментира Петров в сряда преди поредното заседание на спецсъда по делото му "Октопод". По думите му разследващите имат информация за мотива за покушението, въпреки че засега предпочитат да го пазят в тайна. Той благодари на медиите за тишината около разследването, която помогнала за успешната развръзка. Попитан какво се е случило с обявената награда от 100 000 долара за информация, която би довела до залавянето на организаторите на атентата, Петров заяви лаконично, че не е била дадена в пълния й размер, но с част парите били раздадени като възнаграждения за информация, включително и по други случаи.

Проф. Байкова: Риба, мляко, яйца, боб, чесън срещу грип

http://frognews.bg/news_106759/Prof-Baikova-Riba-mliako-iaitsa-bob-chesan-sreshtu-grip/

В разгара на грипната епидемия трябва да се фокусираме в подобряването на имунната си защита с придобиване на клетъчен и хормонален имунитет. Това става чрез подходящите за случая храни, но в никакъв случай – диети и гладуване. През зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците, само че в умерени количества. Това препоръча специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

Нестандартни родителски срещи в барове по Черноморието

http://education.actualno.com/nestandartni-roditelski-sreshti-v-barove-po-chernomorieto-news_523085.html

Специално обучение за нетрадиционни родителски срещи ще бъде проведено с преподавателите на четвъртокласници във Варна и Бургас. Морските градове на свой ред ще станат част от кампанията „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“, която е насочена към превенция при употребата на алкохол от непълнолетни. Програмата, инициирана от Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки, се осъществява с подкрепата на МОН и РИО. В рамките на няколко ча

Синдиците показаха връзки между политици и чиновници и компаниите, свързани с КТБ

http://business.actualno.com/sindicite-pokazaha-vryzki-mejdu-politici-i-chinovnici-i-kompaniite-svyrzani-s-ktb-news_523043.html

Вчера, 9 февруари, синдиците на изпаднала в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха последните списъци, които са задължени да публикуват в спазване на приетите миналата година промени в Закона за кредитните институции. Наред с депозитите и кредитите на политическите партии, политици, магистрати и висши държавни служители, се виждат и влоговете и кредитите на редица компании, участие в които имат висши чиновници, политици, магистрати или техните съпрузи. Макар много от взаимоот

В знак на протест великотърновец си купи винетка с 12 кг стотинки

http://velikotarnovo.actualno.com/v-znak-na-protest-velikotyrnovec-si-kupi-vinetka-s-12-kg-stotinki-news_523079.html

26-годишен мъж от Велико Търново реши да купи годишната си винетка от 97 лв. с жълти стотинки, в знак на протест срещу по - високите цени на стикерите. Михаил Димитров занесъл три торби с монети от по 1, 2 и 5 стотинки, тежищи общо 12 кг., в местното управление на АПИ. Служителките там пък били принудени да броят парите с монетоброяч, като това им отнело около 1 час, пише Topnovini.bg. Михаил Димитров събирал първите 40лв. на монети в продължение на половин година. Когато приятелите му разбра

Реформаторите ще подменят гражданския си съвет

http://politics.actualno.com/reformatorite-shte-podmenjat-grajdanskija-si-syvet-news_523081.html

Реформаторският блок ще проведе конфедеративен конгрес, на който ще избере нови органи на коалицията - в това число и нов състав на Гражданския съвет. Новината дойде от депутатът Антони Тренчев. “Реформаторският блок работи активно за обединението на дясното и има план с конкретни стъпки, които да се извървят към консолидацията на Блока”, увери той пред BG on AIR. Мандатът на сегашния съвет изтече преди повече от няколко месеца. Последно, преди избора на Меглена Кунева за образоват

Едва 497 са разселените досега мигранти в Европа

http://europe.actualno.com/edva-497-sa-razselenite-dosega-migranti-v-evropa-news_523082.html

Едва 497 мигранти от 160 000 са разселени досега в ЕС, съобщи на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос. Той заяви, че днес е изпратил писма до всички министри на вътрешните работи от ЕС, в което ги призовава поетите задължения по квотните схеми да бъдат спазени. Изгубихме време, това е неприемливо, всеки трябва да покаже повече отговорност и съпричастие, коментира еврокомисарят, цитиран от БТА и бтв. Европейската територия не е заплашена от нашест

Само 2% от хората успяват да открият скритите предмети за 2 минути

http://curious.actualno.com/samo-2-ot-horata-uspjavat-da-otkrijat-skritite-predmeti-za-2-minuti-news_523012.html

Изглежда ли ви лесно? Повярвайте ни, не е! Този труден тест се дава на хора с изключително развита зрителна памет. Трябва да откриете всички предмети под снимката за по-малко от 2 минути. Невъзможно ли ви се струва? Почти познахте. Оказва се, че само изключително надарените хора успяват да намерят всички предмети за толкова кратко време. За 60% от всички, които са опитвали да разрешат загадката, са им били нужни около 5 минути, за да намерят всички предмети сред купчината заплетени завъртулки н

Катафалка изгоря при умишлен палеж във Видин

https://www.24chasa.bg/Article/5291335

Катафалка е изгоряла при умишлен палеж във Видин. Това съобщиха от местната полиция, цитирани от Нова тв.
Сигналът за горящ автомобил в имот на ул. ”Александър Стамболийски” е бил получен на телефон 112. Към мястото незабавно се насочили екипи на пожарната и полицията.
Огнеборците потушили пожара. Огънят унищожил превозното средство.Катафалка е изгоряла при умишлен палеж във Видин. Това съобщиха от местната полиция, цитирани от Нова тв. Сигналът за горящ автомобил в имот на ул. ”Александър Стамболийски” е бил получен на телефон 112. Към мястото незабавно се насочили екипи на пожарната и полицията. Огнеборците потушили пожара. Огънят унищожил превозното средство.

Тези билки не се разбират с бременността

https://www.24chasa.bg/Article/5291184

Англичаните смятат, че няма нищо по-успокояващо от чаша чай. И макар че в тази сентенция се крие доза истинност, тя не е общовалидна. Особено, ако сте бременна и става дума за чай от билки.
Когато очакват дете, повечето жени се грижат внимателно за здравето си и ограничават приема на алкохол, вредни храни и опасни медикаменти.Англичаните смятат, че няма нищо по-успокояващо от чаша чай. И макар че в тази сентенция се крие доза истинност, тя не е общовалидна. Особено, ако сте бременна и става дума за чай от билки. Когато очакват дете, повечето жени се грижат внимателно за здравето си и ограничават приема на алкохол, вредни храни и опасни медикаменти.

Ограничено е движението по магистрала "Хемус" заради снимките на филм

http://www.mediapool.bg/ogranicheno-e-dvizhenieto-po-magistrala-hemus-zaradi-snimkite-na-film-news245372.html

До 18 часа е ограничено движението по лявото платно на магистрала "Хемус" от 36 до 37 километър в посока София. Това е пътя между тунелите "Витиня" и "Топли дол", където днес се снима български филм. По тази причина трафикът се осъществява двупосочно в платното в посока Варна, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация, призовават от пътната агенция.

Основателите на ЕС признаха, че съюзът се намира в лоша форма

http://www.moreto.net/novini.php?n=313218

Министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони заяви, че отговорът на Европа на миграционната криза ще бъде ключов фактор в определянето на бъдещето на континента. Джентилони прие в Рим колегите си от Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия, които са основателите на ЕС в сегашния му вид.

Почина журналистът от Радио България Илиана Райчева

https://www.24chasa.bg/Article/5291319

Почина нашата колежка Илиана Райчева, съобщи БНР. Тя бе дългогодишен политически репортер, автор и водещ на предавания и дискусионни студиа по Радио България и Радио Бинар, в които търсеше отговори на най-горещите за хората въпроси от политици и анализатори. Ще я запомним и с приноса ѝ за отразяването на проблемите на българските общности зад Почина нашата колежка Илиана Райчева, съобщи БНР. Тя бе дългогодишен политически репортер, автор и водещ на предавания и дискусионни студиа по Радио България и Радио Бинар, в които търсеше отговори на най-горещите за хората въпроси от политици и анализатори. Ще я запомним и с приноса ѝ за отразяването на проблемите на българските общности зад

МРРБ си осигури финансиране за ключов етап от водната реформа

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mrrb-si-osiguri-finansirane-za-kliuchov-etap-ot-vodnata-reforma-211071/

Ведомството ще получи 60 млн. лева за прединвестиционите проучвания, които трябва да са готови най-късно до края на 2017 г.

Държавата отпусна 300 хил. лв. за ремонт на паметника на Христо Ботев в Калофер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702036_durjavata_otpusna_300_hil_lv_za_remont_na_pametnika_na/?ref=rss


Министерският съвет отпусна 300 хил. лв. за ремонт на мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер, съобщи правителствената информационна служба.

Средствата се дават като допълнителни трансфери по бюджета на община Карлово за 2016 г. и са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Мемориалният комплекс е построен преди повече от 30 години, от тогава не е ремонтиран и се руши. Големи гранитни блокове в основата на монумента са разместени и съществува...

По-евтин газ с над 20% предлага „Булгаргаз”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291324

По-ниска цена на природния газ с 20,64% предлага „Булгаргаз” за второто тримесечие на 2016 г. това обявиха от дружеството днес.
Прогнозната цена е 321,87 лв./хм3 (без акциз и ДДС). Намалението е с 83,69 лв./хм3 (20,64 %) в сравнение с прилаганата цена през първото тримесечие на 2016 г. Намалението се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на
По-ниска цена на природния газ с 20,64% предлага „Булгаргаз” за второто тримесечие на 2016 г. това обявиха от дружеството днес. Прогнозната цена е 321,87 лв./хм3 (без акциз и ДДС). Намалението е с 83,69 лв./хм3 (20,64 %) в сравнение с прилаганата цена през първото тримесечие на 2016 г. Намалението се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на

Варненски магистрати с внушителни влогове в КТБ

http://web.barometar.net/83634/

Излезе списъкът на лицата, които са имали влогове в КТБ. В него прави впечатление масираното присъствие на магистрати, основно съдии, които са спестили огромни за нашите стандарти суми. Два фрапантни примера: Прокурорът от ВСС Албена Костова е имала влог от над 1 млн.лв и 114 000 евро., а Цветанка Сурлекова, съдия във ВАС 630 000 […]

ДАНС ще събира информация за пътуващите със самолет

http://offnews.bg/news/n_1/n_623907.html

В Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъде създадено национално звено за получаване и обработване на информация за резервациите в авиокомпаниите, които пътуват от и за страната. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в закона за ДАНС. Новото звено ще разполага с цялата информация: издаването на билета, маршрута на предвиденото пътуване, както и всички събрани предварителни данни за пътниците. Въздушните превозвачи ще са задължени за собствена сметка да предават информацията на новото звено. Срокът, в който информацията трябва да се предава от авиопревозвачите на националното звено, е 48 часа преди обявеното време за излитане. Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват за срок от 5 години от датата на тяхното получаване. Данните ще се обработват само за целите на предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на тежки престъпления и при спазване на Закона за защита на личните данни. Предвижда се новото звено да започне да работи от юли догодина. То ще се ръководи ръководи от служител, избран със заповед на председателя на ДАНС.

Домакинствата с два пъти повече краткосрочни депозити

http://econ.bg/Новини/Домакинствата-с-два-пъти-повече-краткосрочни-депозити_l.a_i.714090_at.1.html

През януари домакинствата са открили близо два пъти повече краткосрочни депозити в сравнение с 12-месечните. Това става ясно от анализ на TBI Bank....

Кои са героините в "Откраднат живот"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/koi-sa-geroinite-v-otkradnat-zhivot-6049779

Звездата на Пловдивския театър – Радина Думанян, е Биляна – главната героиня в сериала. В ролята на нейната майка Виолета, влиза актрисата Йоана Буковска-Давидова

Парламентът реши ДАНС да наднича в информацията на авиопревозвачите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291322

Достъп до резервациите за самолетни билети на всички авиопревозвачи у нас ще има Държавната агенция „Национална сигурност“, реши парламентът, като гласува на първо четене промените в закона за ДАНС.
Текстовете са транспониране на европейска директива в родното законодателство. Те предвиждат, резервационните данни на пътниците (информацията,
Достъп до резервациите за самолетни билети на всички авиопревозвачи у нас ще има Държавната агенция „Национална сигурност“, реши парламентът, като гласува на първо четене промените в закона за ДАНС. Текстовете са транспониране на европейска директива в родното законодателство. Те предвиждат, резервационните данни на пътниците (информацията,

Нова синя маркировка се появи на всички спирки във Варна

http://petel.bg/Nova-sinya-markirovka-se-poyavi-na-vsichki-spirki-vav-Varna__144600

Нова синя маркировка се полага по всички спирки във Варна. Все още никой не дава информация за целта й, но най-вероятно това ще са обособен...

Откриха салмонела на 4-годишно дете от варненска забавачница! Според здравните власти е нормално

http://petel.bg/Otkriha-salmonela-na-4-godishno-dete-ot-varnenska-zabavachnitsa--Spored-zdravnite-vlasti-e-normalno__144602

Илюстрация: Булфото Наличие на салмонела е открито при 4-годишно момиченце, което посещава детска градина "Александър Пушкин” във Варна...

Варненец с осем присъди зад гърба си, отива на съд в Гърция

http://petel.bg/Varnenets-s-osem-prisadi-zad-garba-si--otiva-na-sad-v-Gartsiya__144603

Снимка Булфото Окръжният съд в Шумен разреши предаването на гръцките власти на издирвания с европейска заповед за арест Кр. П. 58-годишни...

Мъж плати годишната си винетка с жълти стотинки

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/myzh-plati-godishnata-si-vinetka-s-zhylti-stotinki-6049784

Михаил Димитров споделя, че бързо е събрал сумата, тъй като за идеята му помогнали десетки приятели

Самуел Ето`о е поредният участник в юбилея на Христо Стоичков

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2702035_samuel_etoo_e_poredniiat_uchastnik_v_jubileia_na/?ref=rss


Самуел Ето`о е поредната звезда, която ще вземе участие в юбилея на Христо Стоичков, който ще се проведе на 20 май на Националния стадион "Васил Левски".

За разлика от повечето останали легенди, които ще играят в демонстративната среща, камерунският нападател все още е активен футболист и защитава цветовете на турския "Анталияспор".

Ето`о е отхвърлен от "Реал" (Мадрид) и заиграва за "Майорка", преди да бъде привлечен от "Барселона". С екипа на каталунците нападателят...

Иван Звездев връща на екран кулинарното си предаване

https://www.24chasa.bg/Article/5291314

Иван Звездев връща на екран кулинарното си предаване и пак ще обикаля страната в търсене на автентични български традиции, съобщава вестник Иван Звездев връща на екран кулинарното си предаване и пак ще обикаля страната в търсене на автентични български традиции, съобщава вестник "Всичко за семейството" в новия си брой. Това е основната му цел, макар че няма да пренебрегва и световните тенденции. Доволен е, че сънародниците ни се интересуват все повече какво ядат и как го ядат,

Спипаха 16-годишен варненец с марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=313217

Варненските полицаи са заловили младеж с марихуана на 8 февруари, научи Moreto.net. Около 16:30 часа на 16-годишният варненец е била извършена полицейска проверка на площад "Независимост". Той доброволно е предал 5 топчета от зелена растителна маса.

Нови членове в борда на КРИБ

http://www.bnews.bg/article-147956

Това стана ясно след Общото събрание на Конфедерацията.

Франция сменя външния си министър

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/franciia-smenia-vynshniia-si-ministyr-6049788

Фабиюс ще бъде предложен от президента на Франция за председател на Конституционния съвет

Измамиха две баби в Пловдив по схемата с климатици

http://pik.bg/измамиха-две-баби-в-пловдив-по-схемата-с-климатици-news483204.html

Измамиха две баби в Пловдив по схемата с климатици

Две възрастни жени от Пловдив - на 75 и на 85 години, са били измамени по добре познатия сценарий с климатици, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Случаите се разследват от криминалисти от Пето РУ. Около 10 часа вчера 75-годишната жена получила обаждане на стационарния си телефон от мним родственик, който обяснил, че е попаднал на много изгодна оферта за климатици и спешно му трябват пари за капарирането им. По време на разговора домакинята била накарана да продиктува адреса си, за да бъде изпратен търговски представител да вземе сумата. Убедена, че прави услуга на близкия си, тя приготвила 1800 лева и малко по-късно ги предала на явил се пред дома й непознат.

Няколко часа по-късно по същата схема била заблудена и 85-годишната пенсионерка, от която мошениците взели 1400 лева.

Случаите са повод от ОДМВР - Пловдив, отново да припомнят основните правила за избягване на измамата. Първата и основна стъпка е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед.

Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично заявят, че това е измамна схема, за която знаят.

Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112, напомнят още от полицията. Ако възрастта му не позволява, негови близки също могат да сторят това. Бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.

Песков: Москва не е уведомена за плановете на НАТО за разполагане на войски край границите на РФ

http://www.cross.bg/peskov-razpolagane-nato-1497664.html

/КРОСС/ В Кремъл не сме получавали никакви уведомления за плановете на НАТО за разполагане на допълнителни сили в близост до границите на Русия. Това заяви говорителя на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости. По-рано вестник Telegraph съобщи, че НАТО разглежда план за разполагане на няколко хиляди военни в страните от Източна Европа и Балтика – подразделения могат да бъдат изпратени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Според изданието, голяма част от войските ще бъде представена от военни от САЩ, Великобритания и Германия, като силите ще бъдат разположени на ротационна основа. Предполага се, че най-вече ще бъдат включени подразделения със специално предназначение, на въоръжение на които ще бъдат ракети земя-въздух, щурмови самолети и хеликоптери. „Не трябва да се оценяват мерките според информация на различни издания, дори и уважаеми. Всеки греши. Затова трябва първо да изчакаме появата на информация, която може да бъде възприета като достоверна, някакви официални изявления по този въпрос“, заяви Песков пред журналисти.

Защо му трябва на едно блато пътека

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/02/10/2702021_zashto_mu_triabva_na_edno_blato_puteka/?ref=rss


Драгоманското блато е влажна зона в непосредствена близост до София. Там човек може да  попадне на някоя от над 200 вида птици, които се срещат там, да види красиви растения като водната лилия и да се запознае с редки видове като насекомоядната мехурка. Цветовете във вътрешността на блатото минават от искрящо зелено през пролетта и лятото до пастелно бежово и чисто бяло през есента и зимата. 

Нетипичната красота на това блатото се помни дълго заради срещата с чапла или песента на...

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

https://www.24chasa.bg/Article/5291287

Приет е планът за управление на Природен парк „Персина”
Правителството одобри план за управление на Природен парк „Персина“.
Документът е изготвен на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии. Основното му предназначение е да осигури постигането на целите на природния парк за опазване и Приет е планът за управление на Природен парк „Персина” Правителството одобри план за управление на Природен парк „Персина“. Документът е изготвен на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии. Основното му предназначение е да осигури постигането на целите на природния парк за опазване и

Протестна мрежа: Номинацията на Бокова - срамна и недостойна

http://frognews.bg/news_106758/Protestna-mreja-Nominatsiiata-na-Bokova---sramna-i-nedostoina/

С номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН “българското правителство избра позора и безчестието и се примири с реставрацията и реабилитацията на престъпленията на комунизма”, пишат в своя декларация “Протестна мрежа”.

All Channels Advertising промотира двама творчески директори

https://www.24chasa.bg/Article/5291299


Двама нови творчески директори промотира All Channels Advertising в началото на 2016г. – Радостин Христов – Асоцииран творчески директор с фокус върху кампании в ПР, БТЛ и събития, и Калоян Зарков - Асоцииран творчески директор с профил “дигитални кампании”, съобщиха от агенцията.
„Като асоциирани творчески директори, Двама нови творчески директори промотира All Channels Advertising в началото на 2016г. – Радостин Христов – Асоцииран творчески директор с фокус върху кампании в ПР, БТЛ и събития, и Калоян Зарков - Асоцииран творчески директор с профил “дигитални кампании”, съобщиха от агенцията. „Като асоциирани творчески директори,

С. Черногорово празнува Св. Харалампи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550501

Близо 100 буркана мед, осигурен от дарители пчелари и осветен от архирейския наместник Георги Тодев раздадоха в църквата „Св. Харалампи” на село Черногорово за храмовия й празник днес. Медът е пренощувал в нея, тъй като според поверието така придобива целебна сила, разказа кметът на селото Живко Янков. Църквата „Св. Харалампи”, е на 153 години и е най-старата в община Димитровград. Литургията днес там продължи близо 2 часа, след което на миряните в храма бяха раздадени осветените буркани с мед.

Лавров: Турция и ИД търсят нови пътища за контрабанда

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/lavrov-turciia-i-id-tyrsiat-novi-pytishta-za-kontrabanda-6049787

Москва поднови обвиненията към Анкара, че купува петрол от ислямистите. Дипломат номер 1 на Русия заяви, че се водят тайни преговори между Турция и "Даеш", в интервю за в. "Московский комсомолец"

Три коли изгоряха при голям пожар в Белослав

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550497

Два микробуса и миниван са унищожени при голям пожар в Белослав тази нощ. Колите са били паркирани под навес към къща, където е имало и други коли, съобщават от полицията. Сигнал за пожара е бил подаден в 23:22 часа. Два екипа огнеборци са погасили пожара. Напълно изгорели са 2 микробуса „Мерцедес Спринтер" и „Фолксваген Туран". Увредени от огъня са заден стоп и лайсна на микробус „Мерцедес", предно стъкло на автобус „Вова". Унищожена са и 20 кв. м. покривна конструкция. Причините за възникването на пожара са в процес на установяване. Лек авто...

Тошко Йорданов: Никой не може да спре българите, които искат промяната на статуквото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550503

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване