Задържания в Гърция шофьор проговори! Държали го 15 часа в ареста

http://pik.bg/задържания-в-гърция-шофьор-проговори-държали-го-15-часа-в-ареста-news483311.html

Задържания в Гърция шофьор проговори! Държали го 15 часа в ареста

Задържаният в Гърция заради преминаването на границата шофьор на камион вече е освободен. Той разказва, че е бил държан в ареста около 15 часа. Георги Михайлов разказва, че колегите му пробили блокадата, но той не успял.

"Колоната тръгна и гръцките полицаи ни задържаха на самата бариера, мене особено ме задържаха на самата бариера. Дадох си документите, всичко и задържаха ме и до момента камионът е задържан", разказва Георги Михайлов. Останал в ареста 10 часа, след което го освободили. Сега се връща да дава показания.

"Отношението беше такова, че съм направил нарушение на техните правила за движение. Не съм се подчинил на техните мерки за спиране на колоната. Не искаха да разберат, че не може тая колона да стои постоянно затворена", добавя Георги Михайлов.
 
Затова нервите му не издържали. Днес Георги замина за Серес, за да се яви в съда по дело за неподчиняване на полицейско разпореждане, което ще се гледа по бързата процедура.

„Нямам информация да има задържан български шофьор. Това е временно решение на казуса и то не в най-идеалния вариант. След преговорите се реши двете колони да се изтеглят. Границата се отваря, докато се пропусне цялата колона. После започва режим на отваряне на границата за няколко часа. Надявам се митничарите да създадат добра организация. Нашите превозвачи вероятно ще стигнат до фериботите. Но проблеми може да създаде стачката, която се готви в петък – тогава ще има тотална блокада на пристанища, гари, летища”, заяви транспортният министър Ивайло Московски, който вчера отиде при българските превозвачи, блокирани на границата с Гърция.

„Сезирали сме всички органи в Брюксел. В момента нямаме писмен отговор от тях. Но тук проблемът не стои между България и Гърция”, категоричен бе Московски.

Припомняме, че снощи блокадата на ГКПП „Кулата” бе вдигната, но само временно. Решението за това бе взето след продължилата близо 10 часа контраблокада на български шофьори.

В момента се пропускат леки автомобили, автобуси и камиони. Свободният режим ще се запази до пълното изтегляне на тежкотоварните автомобили, след което гръцката блокада ще продължи. Но вече - с регламент - всеки ден, камиони ще бъдат пропускани в часовете между 11 и 16 часа следобед.

Съдът спря делото за пране на пари срещу Христо Бисеров

http://offnews.bg/news/n_1/n_623913.html

Софийският градски съд прекрати съдебното производство за пране на пари срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров. С постановление от 3 февруари прокуратурата е прекратила досъдебното производството срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Тъй като с посоченото постановление Софийската градска прокуратура е осъществила правомощията си в срока, указан с разпореждането по настоящето дело от 21 декември 2015 г., същото дело подлежи на прекратяване, посочва в решението си съдия Атанас Атанасов от СГС. Разпореждането не подлежи на обжалване. На 14 декември 2015 г. в СГС са постъпили молби от Христо Бисеров и Ивайло Главинков, с които искат съдът да окаже на прокуратурата да внесе обвинителен акт или да прекрати разследването срещу тях, тъй като е изтекъл двегодишният срок. С разпореждане от 21 декември 2015 г. съдия Атанас Атанасов е определил на прокуратурата законовия срок от три месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено.

Маскирани пребили майката на прокурор от Софийска апелативна прокуратура

https://www.24chasa.bg/Article/5291477

Двама маскирани мъже са пребили майката на прокурора от Софийската апелативна прокуратура (САП) Бранислав Александров Славов, пише OFFNews.
По първоначална информация нападателите са нахлули в къщата на жената в село Брезе, като са ѝ нанесли тежък побой.
Възрастната жена е била откарана от линейка в много тежко състояние.Двама маскирани мъже са пребили майката на прокурора от Софийската апелативна прокуратура (САП) Бранислав Александров Славов, пише OFFNews. По първоначална информация нападателите са нахлули в къщата на жената в село Брезе, като са ѝ нанесли тежък побой. Възрастната жена е била откарана от линейка в много тежко състояние.

Повече от половината от българите разчитат на финансовата помощ на родителите си

http://www.cross.bg/roditelite-bulgarite-razchitat-1497682.html

/КРОСС/ Според международно проучване повече от половината от българите разчитат на финансовата помощ на родителите си. Освен че 53% от българите разчитат финансово на родителите си, още една пета стигат по-далеч - очакват и получават парична помощ от баба и дядо, а всеки осми възрастен българин живее с родителите си. Почти 60 на сто от тези, които ползват помощта на мама и татко, са мъже, но по-голямата част от българите, които разчитат на родителите си, работят. В Полша общо домакинство с родителите си споделят 20 на сто от хората, в Чехия - 17%, а в Словакия - 14%. За сметка на това българите са най-щедри към своите родители. Средната сума, с която работещите подкрепят родителите си у нас, е 152 лв.  

Българският език ще е задължителен за професии, свързани с безопасността на пациенти

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-ezik-shte-e-zadalzhitelen-za-profesii-svarzani-s-bezopasnostta-na-patsienti-news245381.html

Въвежда се изискването за задължително владеене на български език при професии, които имат последици за безопасността на пациентите. Това решиха депутатите с приети на първо четене промени в Закона за признаване на професионалните квалификации, внесени от Министерския съвет. С предложените промени се въвежда Европейска професионална карта, която оперативно ще обслужва информационната система за вътрешния пазар. Така ще бъде опростен процесът на признаване на професионалните квалификации и ще насърчи свободното движение на специалисти. Предвижда се предоставянето на частичен достъп до професията, ако специалистът желае това, когато различията в определена област са толкова големи, че се изисква той да покрие пълна програма за образование. Когато предоставянето на услугата е с временен или случаен принцип и професията не е регулирана в страната, от която идва специалистът, ще се допуска изискване за най-малко едногодишен професионален стаж по професията през последните 10 години. Предлагат се промени при обучението на медицинските сестри с общ профил, което ще е насочено в по-голяма степен към резултатите и придобиването на определени знания, умения и компетентности от значение за професията. Законопроектът дава възможност продължителността на дадена програма за обучение, освен в брой часове, да се изразява и в кредити по Европейската система за трансфер на кредити .

Запалиха катафалка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550570

Два автомобила са горели тази нощ в Северозапада. Сигнал за единия е подаден в 21.45ч. в РУ-Враца. Колата „Ауди" на бул."В.Кънчов". Огънят е загасен от служители на ОУПБЗН. Причините са в процес на изясняване.Работата по случая продължава. Ще бъде извършен повторен оглед. Образувано е досъдебно производство. В 04.39 часа чрез тел.112 бил получен сигнал за горящ автомобил във Видин, в имот на ул."Александър Стамболийски". Към мястото незабавно се насочили екипи на пожарната и полицията. Огнеборците потушили пожара, но огънят е унищожил прев...

България ще е с 12 спортисти на втората младежка зимна олимпиада

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2702078_bulgariia_shte_e_s_12_sportisti_na_vtorata_mladejka/?ref=rss


С лъвчета за късмет бяха изпратени българските участници в зимните олимпийски младежки игри в Лилехамер. Единадесет от 12-те спортисти и техните треньори заминаха за Норвегия, където в петък се открива второто издание на най-новия състезателен проект на Международния олимпийски комитет.

Състезателката на шорттрек Катрин Маноилова и нейният треньор Асен Пандов ще се присъединят към групата направо в олимпийското село след стартовете си в Европа.

"В Лилехамер ще се срещнете...

Кметът Иван Тотев представя в Германия икономическия потенциал на Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291524

Кметът на Пловдив Иван Тотев заминава в четвъртък на тридневно посещение в Германия като част от делегация, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски.
В програмата са включени посещения на фирми от федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, среща с ръководствата на Индустриално-търговска камара в Дюселдорф и Дуисбург,
Кметът на Пловдив Иван Тотев заминава в четвъртък на тридневно посещение в Германия като част от делегация, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски. В програмата са включени посещения на фирми от федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, среща с ръководствата на Индустриално-търговска камара в Дюселдорф и Дуисбург,

Трагедия! Работник се свлече и почина на място в Старо Струмско

http://pik.bg/трагедия-работник-се-свлече-и-почина-на-място-в-старо-струмско-news483315.html

Трагедия! Работник се свлече и почина на място в Старо Струмско

47-годишен работник почина в двора на фирма за ремонт на кранове. Инцидентът стана малко преди обяд в Старо Струмско. Изведнъж на младия мъж му прилошало и той се свлякал безжизнен на земята.

Веднага е извикан екип на Спешен център - Благоевград, пристигнала е и полиция, пише Struma.bg.

Медиците само констатирали смъртта. Според първоначалния преглед смъртта е настъпила след масивен инфаркт или белодробна тромболия.

Най-разпространените схеми за телефонни измами

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550556

ОД на МВР Монтана разпространи информация за най-често използваните схеми за телефонни измами. - под предлог “тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал и е необходима спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе иск...

Областен лидер на ДПС: Проектът на Лютви Местан няма да просъществува дълго

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550534

Новата партия ДОСТ на Лютви Местан няма да просъществува дълго, това заяви пред Дарик областният председател на ДПС в Сливен Мустафа Мустафов. По думите му новосъздадения я проект ще издържи до следващите изборите. „Смущаваме и абревиатурата, защото уж е българска партия, а звученето не е някак си българско. Може би е с цел да подразни другите националистически партии", коментира още Мустафов. Към момента няма опасения за отцепничество в местните структури, но може да има обидени и изгонени от партията, които да се присъединят към политическия ...

Сундар Пичай е най-добре платеният CEO в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263957_%D0%A1%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%9F%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B9+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+CEO+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Google вече има най-добре платения главен изпълнителен директор (CEO) в САЩ. Компанията SEC filing разкри, че Сундар Пичай е получил около 200 млн. долара във формата на акции в холдинга Alphabet. Той ще получи общо 273 328 акции поетапно през следващите 4 години. Общото състояние на Пичай ще достигне 650 млн. долара, ако той се задържи на поста, докато всички акции му бъдат прехвърлени.

За сравнение Тим Кук получи "само" 376.2 милиона щатски долара, когато пое ролята на главен изпълнителен директор на Apple.

Но Пичай не е най-богатият човек в холдинга Alphabet.Богатството на Сергей Брин и Лари Пейдж възлиза на 34 млрд. щатски долара за всеки. Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид притежава около 3 млрд. долара в акции.

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550555

Заместник- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пристигна във Велико Търново, за да обясни възможностите за европейско финансиране на предприемачи от региона. Срещата, която премина при засилен интерес, бе по инициатива на местния координатор на Предприемачи- ГЕРБ Атанас Парушев. Форумът откри кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и областен лидер на партията. “През новия програмен период има много добри програми, по които бизнесът може да кандидатства с проекти. От практиката ми и срещите с предприемачи в общинат...

Прекратиха делото за пране на пари срещу Христо Бисеров

http://www.cross.bg/biserov-hristo-deloto-1497680.html

/КРОСС/ Софийският градски съд прекрати делото за пране на пари срещу бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров. То стигна до съда по искане на защитата на ексдепутата от ДПС след продължило повече от две години разследване. Съдия Атанас Атанасов прекрати съдебното производство срещу Бисеров и доведения му с ин Ивайло Главинков на основание постъпило писмо от Софийската градска прокуратура и приложено към него постановление от 3 февруари за прекратяване на наказателното производство срещу двамата. Разпореждането на съдията не подлежи на обжалване. В началото на декември Бисеров бе оправдан по всички обвинения. Той отговаряше пред българското правосъдие за неплащане на данъци, както и заради това, че не е декларирал сделки с валутни ценности и е затаил истина в писмена декларация. Прокуратурата искаше четири години затвор за бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента. Защитата му - адвокат Христо Ботев, настояваше процесът изцяло да бъде прекратен. На 14 декември 2015 г. в Софийския градски съд са постъпили молби от Христо Бисеров и Ивайло Главинков. В тях те искат съдът да окаже на прокуратурата да внесе обвинителен акт или пък да прекрати разследването срещу тях. Основанието - изтекъл двугодишен срок. На 21 декември съдия Атанас Атанасов е определил на прокуратурата законовия срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено, уточняват от съда.      

Отложиха делото за Ючбунар, отново не е допуснато вещото лице в имота

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550558

Вещотото лице, определено за изготвяне на съдебно- икономическа експертиза за нова оценка на имота на хижа Ючбунар отново не е било допуснато до имота за оглед.Това стана ясно по време на днешното заседание на Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Даниела Петрова по делото по жалбата на сдружение СПИНОК срещу решението на Общински съвет- Кюстендил за продажбата на Ючбунар. Назначаването на експертизата бе продиктувано от несъгласието на жалбоподателите относно поставената пазарна оценка на имота.  

КЕВР: „Овергаз Мрежи“ спазва всички условия по договорите

http://econ.bg/Новини/КЕВР-Овергаз-Мрежи-спазва-всички-условия-по-договорите_l.a_i.714092_at.1.html

Условията по договорите с потребителите се спазват и от петте дружества в „Овергаз Мрежи“, включително и в кризисната ситуация. Това заяви...

Лагард към Украйна: Спрете корупцията или ще изгубите подкрепата на МВФ

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/02/10/2702084_lagard_kum_ukraina_sprete_korupciiata_ili_shte/?ref=rss


Украйна трябва да приложи обещаните реформи и да изкорени корупцията. В противен случай има риск Киев да изгуби подкрепата на Международния валутен фонд (МВД). Това заяви ръководителят на МВФ Кристин Лагард.

"Опасявам се заради бавния напредък на Украйна в подобряването на управлението и борбата с корупцията, както и намаляването на влиянието на частните интереси в политиката", коментира още Лагард.

Без значителни нови усилия да се засилят реформите и да се преодолее корупцията, е трудно да се прецени как подкрепената от МВФ програма може да продължи и да бъде успешна, предупредена е още Украйна.

Украйна очаква траншове от пакета помощ на МВФ на стойност 40 млрд. долара да бъдат отпуснати от миналия октомври. Страната е силно зависима от парите на Фонда, Съединените щати и Европейския съюз, за да не катастрофира икономиката ѝ. Брутният вътрешен продукт се сви с повече от 10% през последната година заради действията на про-руските сепаратисти, които спечелиха контрола върху източната най-добре индустриализирана част на страната.

Най-добрите приложения за водене на бележки

http://pik.bg/най-добрите-приложения-за-водене-на-бележки-news483296.html

Най-добрите приложения за водене на бележки

Има толкова много приложения за водене на бележки, че е изключително трудно да решим кое точно да използваме. Всяко приложение има различна цел и ако искате да бъдете сигурни, че получавате най-доброто, трябва да изберете това което отговаря на вашите нужди.

Предлагаме ви селекцията на Android Pit за най-добрите приложения за водене на бележки.

Evernote

Evernote е едно от най-добрите приложения за водене на бележки за Android, поради неговия изчистен интерфейс и богата функционалност. Въпреки големия брой функции обаче, приложението все още е изненадващо лесно за навигация. Можете да споделяте бележки с колеги, да сканирате текст в снимка, да създавате списъци със задачи, да записвате бележки и много повече. Evernote е изключително гъвкаво приложение, което можете да използвате дори когато сте на път и може да синхронизирате бележките си с всички ваши устройства.

Diaro

Това приложение може да се използва не само за записване на мисъл, която ви е огряла на мига, но и за водене на по-дълги бележки. Интерфейсът на приложението много наподобява текстообработваща програма. Diaro работи на много платформи благодарение, на което ще може да синхронизирате вашите бележки с лекота.

Quip

Приложението Quip предлага е удобно за съвместна работа, поради удобните си функции за споделяне и възможността за проследяване на промените в документите. Можете дори да създадете чат стая и всеки ще може да добавя свои бележки към дискусията. Може да се импортират документи от Google Drive, Evernote, Dropbox и така нататък. След като приключите можете да промените формата на Word или PDF, да отпечатате бележките или да ги споделите.

Squid

Squid ви позволява да сте по-креативни с воденето на вашите бележки. Приложението ви позволява да си водите бележки по начин който се прави на лист, освен това може да се внасят изображения, да се чертаят форми, и така нататък.

Източник: digital.bg

Депутатите гласуваха: Кутиите с цигари ще са със стряскащи картинки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550554

  Цигарените кутии ще бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето. Това решиха депутатите като гласуваха на първо четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Слагат картинки с мъртъвци на кутиите с цигари Според промените предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. 65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи. ...

Държавните субсидии за театри, опери, филхармонии и балет утвърдени без промяна

http://www.mediapool.bg/darzhavnite-subsidii-za-teatri-operi-filharmonii-i-balet-utvardeni-bez-promyana-news245380.html

Правителството утвърди тазгодишните единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни сцени. Няма промяна в размера им спрямо 2015 г. Според модела за финансиране на тези институции, държавна субсидия се дава за всеки лев реализирани приходи от продадени билети за собствени театрални или музикални продукти. Диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти. През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2.50 лв. за всеки лев от приходи, куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв. Предвижда се реализираното в края на 2015 г. превишение на плащанията над постъпленията от някои културни институти да се покрие от бюджета на Министерството на културата по бюджетна програма "Сценични изкуства“ за 2016 г. Министърът на културата ще утвърди програма за финансово стабилизиране на културните институти, при които е констатирано посоченото превишаване, реши кабинетът на заседанието си в сряда.

Мария Шарапова пак е контузена и ще пропусне турнира в Доха

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2702083_mariia_sharapova_pak_e_kontuzena_i_shte_propusne/?ref=rss


Мария Шарапова отново е контузена и ще пропусне турнира в Катар, съобщи самата тя пред официалния сайт на надпреварата.

Руската тенисистка се оплаква от болки в предмишницата, които я измъчват от няколко сезона.

Световната №6 пропусна и първия за годината турнир, в който бе заявила участие - в Бризбейн, но след това успя да вземе участие в Australian Open.

В Мелбърн Шарапова отпадна на четвъртфиналите след тежко поражение от Серена Уилямс в два сета. Това бе и...

Скандален поляк оплю "Левски", намеква за черно тото

https://www.24chasa.bg/Article/5291467

Бившият нападател на Бившият нападател на "Левски" Лукаш Гикиевич направи скандално изказване пред медиите в родината си по повод престоя си в "синия" клуб. 28-годишният поляк, който в момента се подвизава в тайландското първенство с екипа на Ратчабури, намекна, че българският гранд е участвал в черно тото по време на неговия престой в София.

Депутатите на първо четене: Кутиите с цигари ще са със стряскащи картинки

http://www.moreto.net/novini.php?n=313232

Цигарените кутии ще бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето. Това решиха депутатите като гласуваха на първо четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според промените предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550557

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване, обяви във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика. Зорница Русинова пристигна в старата столица, за да обясни възможностите за европейско финансиране на предприемачи от региона. "Подкрепата, която България има по линия на солидарността на Европа, е в две основни направления - паБългария зар на труда и социално включване. Най-важната задача, която е поставена пред нас, е тези средства да стигнат до гражданите. България успя да договори над 2,3 млрд. по...

Пазарджик ще купува електроенергия от либерализирания пазар

https://www.24chasa.bg/Article/5291462

Община Пазарджик подготвя обществена поръчка за доставка на електрическа енергия от фирми, опериращи на либерализирания пазар, обяви кметът Тодор Попов. Идеята е по този начин да се намалят общите разходи за електроенергия на общинските обекти при запазване на техническите параметри на електрозахранването.Община Пазарджик подготвя обществена поръчка за доставка на електрическа енергия от фирми, опериращи на либерализирания пазар, обяви кметът Тодор Попов. Идеята е по този начин да се намалят общите разходи за електроенергия на общинските обекти при запазване на техническите параметри на електрозахранването.

Северна Корея екзекутирала началника на генералния щаб на армията си

https://www.24chasa.bg/Article/5291465

Северна Корея е екзекутирала началника на генералния щаб на армията си, съобщи Ройтерс, като се позовава на южнокорейската информационна агенция Yonhap.
Ако информацията бъде потвърдена, това ще е поредната екзекуция, чистка или изчезване на държавни служители от идването на власт на младия лидер Ким Чен Ун.Северна Корея е екзекутирала началника на генералния щаб на армията си, съобщи Ройтерс, като се позовава на южнокорейската информационна агенция Yonhap. Ако информацията бъде потвърдена, това ще е поредната екзекуция, чистка или изчезване на държавни служители от идването на власт на младия лидер Ким Чен Ун.

Иво Христов: Движението на Варуфакис е последен опит за спасяване на Европа

http://www.cross.bg/evropa-varyfakis-hristov-1497679.html

/КРОСС/ Бившият гръцки финансов министър и политик Янис Варуфакис направи нова паневропейска лява партия. Формацията беше представена на пресконференция в Берлин. Лявото движение ще е известно като Движение за демокрация в Европа 2025. Абривиатурата на партията ще е ДИЕМ 25. С нея Янис Варуфакис си поставя цел за демократизирането на Европа и пълна прозрачност на вземането на решенията в Европейските институции. Новото движение на бившия гръцки министър Янис Варуфакис бе оповестено в една дълга берлинска вечер на емблематичната сцена на театър „Фолксбюне" ("Сцената на народа" - бел. ред.), където се поставят много експериментални и провокативни постановки, разказа в ефира на БНР Юлия Владимирова от Берлин. Тя определи събитието като манифестен спектакъл, билетите за който са били изкупени за два дни. Сега основното предизвикателство пред движението на Варуфакис е както колко обикновени граждани ще се присъединят, така и доколко то няма да остане просто в кръга на група интелектуалци, посочи Владимирова. Варуфакис избра да лансира своето движение в Берлин - реалния център на Европа днес, а не в жужащия Брюксел, с което даде знак, че ще се занимава с реална политика, а няма да губи време в брюкселските кулоари. Това мнение изрази журналистът Иво Христов. Това е последният опит да бъде спасена Европа като цялост, тъй като вече се наблюдават центробежни сили, заяви той

Кулинарно пътешествие за Свети Валентин в София

http://www.bnews.bg/article-147958

В деня на влюбените Хилтън София дава предложения за още различни романтични изненади.

Кози „тероризират” дупнишко село

https://www.24chasa.bg/Article/5291463

Кози „тероризират” дупнишко село. За това сигнализира зрител на Нова телевизия, който е изпратил и снимки, на които се вижда как животните са се покатерили на покрив и кротко си стоят там.
Кози „тероризират” дупнишко село. За това сигнализира зрител на Нова телевизия, който е изпратил и снимки, на които се вижда как животните са се покатерили на покрив и кротко си стоят там. "Тези снимки са от снощи, 9 февруари, от село Палатово, Община Дупница. Това стадо кози, плюс няколко овце, повече от години тероризират цялото село.

Министерството на културата потвърди информацията на Фрог за театрите

http://frognews.bg/news_106765/Ministerstvoto-na-kulturata-potvardi-informatsiiata-na-Frog-za-teatrite/

Министерството на културата дава шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика, се казва в информация на ведомството.

Конкурс за рисунка по „Алиса в страната на чудесата“ в Младежкия театър

http://offnews.bg/news/n_1/n_623911.html

По случай премиерата на спектакъла „Алиса в страната на чудесата“ по Луис Карол, с която Младежки театър „Николай Бинев“ отбелязва 150 години от първото публикуване на романа, театърът обявява конкурс за детска рисунка на тема „Аз и Алиса“. Участниците в конкурса трябва да бъдат на възраст от 7 до 14 години вкл. Рисунките донесете лично или изпращайте на адрес: Младежки театър „Николай Бинев“ бул. „Ал. Дондуков“ 8-10 София 1000, България /за конкурса „Аз и Алиса“/ като не забравяте да напишете своите имена, възраст и точни данни за контакт. Краен срок за участие – 4 март 2016 г. Жури в състав: Клелия Златарева, Анастасия Събева и Емилия Илиева ще определи победителите. С 40 от най-добрите рисунки театърът ще организира изложба, която ще бъде открита на 12 март от 10:00 часа във фоайето на театъра (непосредствено преди премиерата на спектакъла). Награди в конкурса: - I-ва награда – Луксозното издание на книгата „Алиса в страната на чудесата“ с илюстрации от художника Явор Гюзелев + абонамент за всички детски спектакли до края на театралния сезон 2015/2016 + тройна покана за премиерата на „Алиса в страната на чудесата“ на 12.03.2016; - II-ра награда – абонамент за всички детски спектакли до края на театралния сезон 2015/2016 + тройна покана за премиерата на „Алиса в страната на чудесата“ на 12.03.2016; - III-та награда – тройна покана за премиерата на спектакъла на 12.03.2016.

Община Плевен ще дава до 5 000 лева финансова помощ за културни проекти

http://pleven.actualno.com/obshtina-pleven-shte-dava-do-5-000-leva-finansova-pomosht-za-kulturni-proekti-news_523097.html

До 5 000 лева финансова помощ за културни проекти, ще могат да очакват организации и артисти на свободна практика, ако Общински съвет приеме предложението за промяна в Правилника за съфинансиране.  В раздел „Проекти на документи“ на Общински съвет - Плевен е публикуван Проект на Правилник за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата на територията на Община Плевен за 2016 г. Проектът се внася от Eкспертната комисия и предстои да бъде обсъде

Европа ще бъде разделена на зони, в които държавите ще обменят газ при кризи

http://europe.actualno.com/evropa-shte-byde-razdelena-na-zoni-v-koito-dyrjavite-shte-obmenjat-gaz-pri-krizi-news_523101.html

Европейската комисия смята да задължи страните-членки при кризисни ситуации да делят газовите си запаси със съседни държави. Това е една от мерките за намаляване на зависимостта на Европа от руските газови доставки, които ще бъдат приети в Брюксел в сряда и официално представени през следващата седмица, пише руското издание "Ведомости", цитирайки "Файненшъл Таймс". Освен това Европейската комисия вече е определила 14 приоритетни газови проекта, които ще бъдат подкрепени финансово. Сред тях е и

Бъчварова: Ако се наложи, ще пратим армията на границата

http://politics.actualno.com/bychvarova-ako-se-naloji-shte-pratim-armijata-na-granicata-news_523102.html

Работим в посока да дадем възможност на българската армия, ако това се наложи, да се включи по-ефективно в охраната на границите заради бежанската криза. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Изказването на Бъчварова дойде след края на заседание на Съвета за развитие към Министерски съвет, в който участват представители на АБВ, ПФ, РБ, ГЕРБ, както и на част от министрите от кабинета, чийто председател е Бъчварова. Вътрешният министър поясни, че е

Съдът остави в ареста побойника над журналиста Стоян Тончев

http://burgas.actualno.com/sydyt-ostavi-v-aresta-pobojnika-nad-jurnalista-stojan-tonchev-news_523104.html

Окръжен съд –Бургас потвърди Определението на Районния съд в Поморие и остави в ареста Мартин Душев. Той е привлечен като обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди на Стоян Тончев в гр. Поморие - престъпление по чл. 131, ал.1, т.5 и т.9, предл.2 и т.12, предл.1, вр. с чл.129, ал.2, предл. 2 , вр. с ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК. Това съобщиха от Окръжна прокуратура-Бургас. По така повдигнатото обвинение законът предвижда наказание „лишаване от свобода&ldqu

Във Враца отваря врати Център за работа с доброволци

http://vraza.actualno.com/vyv-vraca-otvarja-vrati-centyr-za-rabota-s-dobrovolci-news_523106.html

„Доброволчеството е престиж. Хората трябва да са активни и да се научат да помагат. Нека да дадем пример и повече наши познати и приятели да станат доброволци“. Това каза кметът на Община Враца Калин Каменов, след като подписа споразумение за осъществяване и реализиране на партньорство между Община Враца, Регионалния инспекторат по образование - Враца, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” – филиал Враца, Сдружение „Нов път“ и Фондация &

Лекарите в Шуменско се вдигат срещу здравната карта на Москов

http://pik.bg/лекарите-в-шуменско-се-вдигат-срещу-здравната-карта-на-москов-news483293.html

Лекарите в Шуменско се вдигат срещу здравната карта на Москов

„Шуменска област ще се превърне в превързочен пункт, ако бъде приета предложената здравна карта. В проекта отпадат извършвани сега в шуменските лечебни заведения дейности, които са животоспасяващи и се прехвърлят във Варна”, каза зам.-кметът по здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова. По думите й, притеснително е, че се предвижда в болниците в областта да няма детски психиатър, детски кардиолог, неврохирург.

„Успоредно с орязването на по-сложните операции и терапии, ще се загубят и базите за обучение в шуменските болници, така ще останем и без специалисти, тъй като младите лекари ще отиват да специализират на други места”, допълни д-р Маркова.

Лекарите от нашата област не приемат предложенията за здравната карта, стана ясно на днешния Областен съвет по здравеопазване, който се проведе под председателството на областния управител Донка Иванова. Медици, представители на лекарската колегия и на здравни институции се обявиха против орязването на дейности и специалисти и ще подготвят аргументирано предложение за корекции.

Майката на жертвата на Евстатиев: Прибра се в кръв

http://www.vesti.bg/bulgaria/majkata-na-zhertvata-na-evstatiev-pribra-se-v-kryv-6049794

Семейство Белухови вярва на дъщеря си безрезервно. Майката работела три години за бившия кмет, а бащата дори бил награден от него

Майката на жертвата на Евстатиев: Тя още се страхува

http://www.vesti.bg/bulgaria/majkata-na-zhertvata-na-evstatiev-tia-oshte-se-strahuva-6049794

Момичето и семейството й ходят при двама психолози. Ученичката още се стряскала, когато го вижда по телевизията. Родителите й вярвали безрезервно

Половината от българите разчитат на парите на родителите си

http://frognews.bg/news_106764/Polovinata-ot-balgarite-razchitat-na-parite-na-roditelite-si/

Според международно проучване, повече от половината от българите разчитат на финансовата помощ на родителите си. Освен че 53% от българите разчитат финансово на родителите си, още една пета стигат по-далеч – очакват и получават парична помощ от баба и дядо, а всеки осми възрастен българин живее с родителите си.

Парламентът спря назначенията без конкурс в държавната администрация

http://offnews.bg/news/n_1/n_623910.html

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за държавния служител, с които се предотвратяват назначения в администрацията без конкурс. Димитър Танев от Реформаторския блок е автор на един от приетите текстове, според който органите се задължават в 30-дневен срок да обявят конкурс за заемане на нова длъжност. "В момента поради празнотата в закона няма пречка длъжности в администрацията да стоят незаети за неограничено време до появата на „подходящ” кандидат", пише в мотивите на вносителя. В приетите изменения се премахва и друга порочна практика. Според промените държавен служител няма да може да бъде преназначаван без конкурс на друга служба, ако е встъпил по заместване. "По данни от докладите за състоянието на администрацията през последните три години така са назначени общо 5057 служители", уточнява Танев. Според промените заместник на държавен служител ще се търси, само ако той ще отсъства повече от шест месеца, а не както досега - при отсъствие от 3 месеца. Депутатите приеха и предложението на Петър Славов от РБ - редакция, аналогична на текстове от Кодекса на труда, с която се позволява едностранното прекратяване на служебни правоотношения, когато служителят е достигнал критериите за пенсия. От БСП предложиха хора с увреждания да могат да работят дистанционно на длъжност "държавен служител", като идеята също беше подкрепена от депутатите. Отхвърлен беше текстът на независимия депутат Велизар Енчев , който поиска да се върне допълнителното възнаграждение за прослужено време на държавните служители. Внесеният от Министерски съвет законопроект, който позволява сключването на колективен трудов договор между администрацията и синдикалните организации, също беше подкрепен от мнозинството. Към този договор могат да се присъединят и служители, които не са членове на съответната синдикална организация. Договорът е за една година, може и да е по-дълъг, но не повече от две години. С колективния договор се урежда и правото на стачка на държавните служители, с изключение на главен секретар, секретар на община, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция и ръководител на инспекторат. "За времето, през което поради участие в стачка е преустановено изпълнението на служебните задължения, не се дължи възнаграждение. На този служител, който не е участвал в стачка, но поради стачката на други държавни служители не е могъл да изпълнява служебните си задължения, се заплаща определената му основна заплата към момента на започване на стачката", пише още в приетите текстове. Според промените участниците в законна стачка няма да бъдат наказвани дисциплинарно и имуществено.

Шведка спечели втория слалом в Пампорово, провал за българките

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2702073_shvedka_specheli_vtoriia_slalom_v_pamporovo_proval_za/?ref=rss


Шведката Ана Свен-Ларсон спечели втория слалом Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в Пампорово.

Ларсон преодоля трасето за общо време 1:42,15 минути и се реваншира по перфектен начин за отпадането си във вчерашния първи слалом. 24-годишната шведка беше девета след първия манш, но с изключително второ спускане тя триумфира.

Втора само на 5 стотни от секундата финишира Киара Гмюр (Швейцария), която вчера раздели първото място с рускинята Ксения Алопина. Швейцарката...

Работна група ще изчисли минималната цена за таксиметров превоз във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=313233

Да бъде сформирана работна група от представители на таксиметровия бранш, общинската администрация и Общински съвет, която да изчисли и изготви по методологията на транспортното министерство минималния ценови праг за таксиметров превоз във Варна.

Поставят светещо пано на ремонтираната Централна гара в София

https://www.24chasa.bg/Article/5291448

Нов светещ обект ще се появи в столичното градско пространство – постмодерно пано, разположено в ремонтираната Централна гара в София. Официалното му откриване пред ценители и случайно пътници ще бъде в петък вечерта. Творбата е на професора от Художествената академия Боян Добрев, пише ploshtadslaveikov.com.Нов светещ обект ще се появи в столичното градско пространство – постмодерно пано, разположено в ремонтираната Централна гара в София. Официалното му откриване пред ценители и случайно пътници ще бъде в петък вечерта. Творбата е на професора от Художествената академия Боян Добрев, пише ploshtadslaveikov.com.

"Квадрат 500" започва да се руши, виновни няма (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kvadrat-500-zapochva-da-se-rushi-vinovni-niama-video-6049783

Снегът и минусовите температури са вероятната причина да падне част от мазилката в две от залите на българския Лувър

Захарова: Турция сама не създава условия за възобновяване на диалога с Русия

http://www.cross.bg/tyrtziya-zaharova-dialog-1497677.html

/КРОСС/ Заявленията на постоянния представител на Турция в ООН Халит Чевик за отказа на Москва от диалог с Анкара говорят за стремежа на Турция да се освободи от отговорност за сваления руски бомбардировач Су-24. Това заяви официалният представител на министерството на външните работи на РФ Мария Захарова, предаде ТАСС. „Турската страна отново се опитва да си даде вид, сякаш именно Москва игнорира призивите за диалог. Оценяваме това не като нещо друго, а като пропагандистки ход, - каза Захарова. – Предполагаме, че тези стъпки са с цел да се освободят от отговорност за унищожаването на руския самолет на 24 ноември 2015 г. и убийството на командира на екипажа“. По думите на Захарова, „не трябва да се мисли, че този акт от страна на Анкара ще остане без отговор“. „Линията, към която продължава да се придържа правителството на Турция, а именно категоричен отказ да признаят и приемат вината си за унищожаването на руския самолет и гибелта на военните, упоритото нежелание да накажат съучастниците в това престъпление, постоянната пропаганда по отношение на дейността на Русия в Сирия, продължаването на използването на двойни стандарти в борбата с международния тероризъм – всичко това не създава каквито и да било предпоставки за възобновяване на пълноценния диалог с Турция в някаква обозрима перспектива“, заяви дипломатът

Две деца загинаха при катастрофа с училищен автобус

http://www.cross.bg/detza-frantziya-iztochna-1497678.html

/КРОСС/Две деца загинаха, а седем пострадаха при инцидент с училищен автобус в Източна Франция, съобщават местни медии. Катастрофата е станала около 7:40 часа местно време в Монтфловин в департамента Ду, Източна Франция. По непотвърдена информация в автобуса е имало 33 деца.  

Майката на момичето, обвинило Евстатиев в изнасилване: Вярвам ѝ безрезервно

https://www.24chasa.bg/Article/5291450

"Безрезервно вярвам на дъщеря си и искам справедлив процес". Това заяви пред Нова телевизия майката на 16-годишната ученичка, която обвини в изнасилване бившия кмет на Стрелча. Тя сподели, че дъщеря ѝ все още се стряска, когато види Иван Евстатиев по телевизията с белезници в съда. "Стремим се да не говорим, но не се получава...

Кабинетът одобри плана за природен парк "Персина"

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/02/10/2702074_kabinetut_odobri_plana_za_priroden_park_persina/?ref=rss


Правителството одобри плана за управление на природен парк "Персина" по време на заседанието си тази сряда (10 февруари). Това е най-важният документ за един парк, който указва какво може и какво не може да се прави в защитената територия през следващите десет години.

Все още се бави одобрението на плановете за други важни паркове със спорни проекти – тези за Националните паркове Пирин и Рила, както и за природен парк Витоша, които се изготвят от една и съща фирма – "Пролес...

Производството срещу Христо Бисеров за пране на пари е прекратено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/10/2702062_proizvodstvoto_sreshtu_hristo_biserov_za_prane_na_pari/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) е прекратил производство за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. През декември 2015 г. той се възползва от правото си по глава 26 от Наказателно процесуалния кодекс, като поиска разследването срещу него да бъде прекратено или в съда да бъде внесен обвинителен акт в тримесечен срок. Обвиняемите имат право на това искане, когато са минали две години от привличането им като такива. 

Съдията докладчик Атанас Атанасов е разпоредил прекратяване на съдебното производство на основа прокурорско постановление от 3 февруари, с което е прекратено разследването срещу Бисеров и сина му Ивайло Главинков за пране на пари. Главинков бе разследван и за данъчни престъпления

Също през декември, СГС оправда изцяло Христо Бисеров по всички обвинения, за които прокуратурата внесе обвинителен акт през пролетта. Сред тях не фигурираше това за пране на пари.

Христо Бисеров беше даден на съд за три престъпления - неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари (около 700 000 лева) по сметки в Швейцария.

При прочитане на оправдателната присъда, съдия Колева обясни, че възможностите за доказване на обвиненията са изчерпани в досъдебното производство и за съда не е имало друг вариант освен да реши делото само върху събраните доказателства, а от тях нямало как подсъдимият да бъде осъден.

Таксиметровите шофьори във Варна отново на протест

http://pik.bg/таксиметровите-шофьори-във-варна-отново-на-протест-news483289.html

Таксиметровите шофьори във Варна отново на протест

Обща работна група от общински съветници, служители от администрацията на кмета Иван Портних и представители на таксиметровия бранш ще изчисляват заедно точната себестойност на таксиметровите превози във Варна. До това решение стигна транспортната комисия към общинския съвет, която заседава за да овладее напрежението сред шофьори и собственици на радиоцентрали в морския град.

Причината за недоволството е факта, че във Варна има таксита, които карат при тарифа от 60 стотинки на километър. Тази възможност е дадена от общинският съвет, който със свое решение определя минималната и максималната цени на тези услуги. Според лидерът на шофьорския синдикат „Авто 94“ Димчо Иванов, тази цена е прекалено ниска, не е реална и води до дъмпинг, при който се обслужват пътници под себестойността на услугата.

 

Десетки таксиджии се събраха днес пред община Варна, а мнозина присъстваха и на самото заседание на транспортната комисия. Най – конструктивното предложение беше направено от бившия министър на транспорта Данаил Папазов. Той припомни, че по времето на кабинета „Орешарски“ е изготвена методика за изчисляване стойността на таксиметровите превози, която може да бъде приложена.

Интересен детайл беше, че мнозинството съветници от ГЕРБ и техните съюзници в общинския съвет на Варна заявиха, че не са знаели за нея. Това каза и председателя му Тодор Балабанов. По време на заседанието така и не беше изяснено как е определена минималната тарифа на такситата във Варна, нито кой точно е предложил тя да е 60 стотинки.

Междувременно стана ясно, че такситата в града за заявили намерения за протестни действия от утре. Дали такива ще има е трудно да се каже, защото работната група за тарифите започва работа същия ден. Изчисленията трябва да са готови до понеделник, 15 февруари, когато комисията ще заседава отново по проблема. Очаква се тогава да бъде одобрена нова минимална цена, която да бъде гласувана на следващата сесия на местния парламент.

Половината българи над 18 г. разчитат на пари от родителите си

http://www.mediapool.bg/polovinata-balgari-nad-18-g-razchitat-na-pari-ot-roditelite-si-news245379.html

Над половината от българите над 18 години разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Друга една пета получава пари от баба и дядо. Това показва международно проучване на компанията "Профи Кредит", обявено в сряда. Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до навършване на 22 години, но всеки осми след това остава да живее с родителите си (13%). Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на "модела мама" са мъже (58%). По-голямата част от порасналите деца, които живеят с родителите си, работят, сочи още проучването. Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама предпочитат 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%). Ако у нас 53% са сигурни във финансовата подкрепа на родителите си, то в Словакия са 42%, а в Полша – 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-ата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа, показва проучването. Цял живот на финансовата подкрепа от мама и татко разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното –  28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни. В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия – 16%,  а 23% в Полша, където сумата на помощта е най-високата от четирите страни - 174 евро.  Българите дават средно по 152 лв. (78 евро) на родителите си, като най-често това са хора с  по-високи доходи и необвързани. Проучването на "Профи Кредит" е направено в Чехия, Полша, Словакия и България сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. чред онлайн допитване. "Профи Кредит" е част от международната финансова група Profireal Group с централа в Холандия. Освен в България, групата има дейност в Чехия, Словакия, Полша и Русия. Компанията предлага потребителски кредити за физически лица и специализирани заеми за бизнеса.

Млад мъж от Велико Търново отмъсти на Лиляна Павлова за скъпите винетки!

http://petel.bg/Mlad-mazh-ot-Veliko-Tarnovo-otmasti-na-Lilyana-Pavlova-za-skapite-vinetki--__144616

Снимка Дарик 26-годишен мъж от Велико Търново плати годишната си винетка с жълти стотинки, пише "Дарик". Михаил Димитров решил да закупи с...

Интерпол издирва библиотекар, съсякъл жена си със самурайски меч

http://petel.bg/Interpol-izdirva-bibliotekar--sasyakal-zhena-si-sas-samurayski-mech__144618

Снимка pik.bg В Европа обявиха за издирване маниак – "поклонник" на доктор Ханибал Лектър. По-рано Полша издаде заповед за неговия арест. Оф...

СГС регистрира новоизбраното ръководство на Мюсюлманско изповедание

http://pik.bg/сгс-регистрира-новоизбраното-ръководство-на-мюсюлманско-изповедание-news483283.html

СГС регистрира новоизбраното ръководство на Мюсюлманско изповедание

Със свое решение Софийски градски съд (СГС) регистрира новоизбраното ръководство на Мюсюлманско изповедание в лицето на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахгмед, съобщиха от Главно мюфтийство.

С решение № 11 по фирмено дело № 1659/2003г. СГС се произнесе относно законността на решенията на редовната Национална мюсюлманска конференция от 24.01.2016 г.

Съгласно решението промените в устава, изборът на главен мюфтия – д-р Мустафа Хаджи, изборът на председател на Висшия мюсюлмански съвет – Ведат Ахмед, както и изборът на членове на Висшия мюсюлмански съвет, направени на редовна Национална мюсюлманска конференция на 24.01.2016г., са законни (в съответствие със Закона за вероизповеданията и устава на Изповеданието) и намира искането за вписване на тези нови обстоятелства за основателни и съответно ги вписва в съответния съдебен регистър. Решението е окончателно.

Настоящото решение на СГС поставя точката на всички инсинуации отнасящи се до легитимността на предходното и настояще ръководство и дава спокоен хоризонт на действие през следващия пет годишен мандат на ръководството на Мюсюлманско изповедание.

Мюсюлманско изповедание винаги е почитало и уважавало независимостта и справедливостта на българските съдебни институции, които показаха за пореден път, че не работят под натиск, а по съвест.
Правото на вероизповедание и свободен, и демократичен избор на ръководни религиозни органи от страна на суверена на Мюсюлманско изповедание – мюсюлманската общност е силен лакмус за степента на демокрацията в България, пишат още от мюфтийството.

Картинки с мъртъвци на кутиите с цигари

http://frognews.bg/news_106762/Kartinki-s-martavtsi-na-kutiite-s-tsigari/

Депутатите решиха върху цигарените кутии да се слагат стряскащи картинки, които показват пораженията от тютюнопушенето. Предложенията са част от гласуваните днес промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

ДПС не били притеснени от партията на Местан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291445

В ДПС не са притеснени от заявката на отстранения им лидер Лютви Местан, че новата му партия ДОСТ ще привлече избиратели на движението, става ясно от изказвания на ръководството на движението.
"Много подобни заклинания сме чували в годините. Те никога не са били успешни и този път няма да бъдат", заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак.
В ДПС не са притеснени от заявката на отстранения им лидер Лютви Местан, че новата му партия ДОСТ ще привлече избиратели на движението, става ясно от изказвания на ръководството на движението. "Много подобни заклинания сме чували в годините. Те никога не са били успешни и този път няма да бъдат", заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Нова група в социалната мрежа призовава да си помагаме

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550552

Нова фейсбук група с името "ДА СИ ПОМАГАМЕ" се появи в интернет. Идеята е взаимопомощ между хората на територията на региона. Създател е Биляна Костадинова, която е от Велико Търново, но от години живее в града на Рачо Ковача. "Отворена група за хора с отворени сърца, души и умове. За всички сърцати хора, които са готови да останат добри напук на всичко, радват се на живота и раздават обич на инат. За всички, които вярват в доброто! Група за организиране на благотворителни каузи, разпространяване на призиви, подаряване на вещи и п...

Над половината от българите разчитат на финансовата помощ на родителите си

http://pik.bg/над-половината-от-българите-разчитат-на-финансовата-помощ-на-родителите-си-news483281.html

Над половината от българите разчитат на финансовата помощ на родителите си

Според международно проучване повече от половината от българите разчитат на финансовата помощ на родителите си.

Освен че 53% от българите разчитат финансово на родителите си, още една пета стигат по-далеч – очакват и получават парична помощ от баба и дядо, а всеки осми възрастен българин живее с родителите си. Почти 60 на сто от тези, които ползват помощта на мама и татко, са мъже, но по-голямата част от българите, които разчитат на родителите си, работят.

В Полша общо домакинство с родителите си споделят 20 на сто от хората, в Чехия – 17%, а в Словакия – 14%. За сметка на това българите са най-щедри към своите родители. Средната сума, с която работещите подкрепят родителите си у нас, е 152 лв.

Габрово ще участва на Международната туристическа борса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550550

Община Габрово ще представи разнообразните възможности за туризъм в габровския регион на Международната туристическа борса „Ваканция/Спа Експо 2016", която ще се проведе от 11 до 13 февруари т. г. в София. Събитието събира за 33-ти пореден път участници и представители на туристическия бизнес от България и цял свят. Борсата се провежда под патронажа на Министерство на туризма, в партньорство със Столична община, БТК, БХРА, БАТА, БУБСПА, АБТТА и Софийски съвет по туризъм. Акцентите, които габровският щанд ще представи, са свързани с местните тур...

Прекратиха делото за пране на пари срещу Христо Бисеров

http://www.moreto.net/novini.php?n=313234

Съдия Атанас Атанасов прекрати съдебното производство срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари. Това съобщават от Софийския градски съд. Магистратът е взел решението на основание постъпило писмо от Софийската градска прокуратура и приложено към него постановление от 3 февруари за прекратяване на наказателното производство срещу двамата.

Майката на момичето, изнасилено от Евстатиев: Щом го види, се стряска

http://frognews.bg/news_106763/Maikata-na-momicheto-iznasileno-ot-Evstatiev-SHTom-go-vidi-se-striaska/

"Безрезервно вярвам на дъщеря си и искам справедлив процес". Това заяви майката на 16-годишната ученичка, която обвини в изнасилване бившия кмет на Стрелча.

Всеки втори българин чака на заплатата на мама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291441

Всеки втори българин над 18 години разчита на финансовата помощ на родителите си. Това показват резултатите от международно проучване, цитирано от БНР.
Другa една пета получават пари от баба и дядо, а всеки осми възрастен българин живее с родителите си.
Почти 60 на сто от тези, които ползват помощта на мама и татко са мъже,
Всеки втори българин над 18 години разчита на финансовата помощ на родителите си. Това показват резултатите от международно проучване, цитирано от БНР. Другa една пета получават пари от баба и дядо, а всеки осми възрастен българин живее с родителите си. Почти 60 на сто от тези, които ползват помощта на мама и татко са мъже,

Майката на изнасиленото от Евстатиев момиче: Безрезервно вярвам на дъщеря си

http://pik.bg/майката-на-изнасиленото-от-евстатиев-момиче-безрезервно-вярвам-на-дъщеря-си-news483276.html

Майката на изнасиленото от Евстатиев момиче: Безрезервно вярвам на дъщеря си

"Безрезервно вярвам на дъщеря си и искам справедлив процес", заяви в изповед пред Нова телевизия майката на 16-годишната ученичка, която обвини в изнасилване бившия кмет на Стрелча.

Тя сподели, че дъщеря й все още се стряска, когато види Иван Евстатиев по телевизията с белезници в съда. "Стремим се да не говорим, но не се получава... Ние вярваме в нея", допълва майката.

В момента семейството посещава двама психолози, които работят предимно с момичето.  

Безумията не спират: Закриват повече от половината онкологични отделения в страната!

http://www.bnews.bg/article-147959

Буди недоумение логиката на подобна мярка, защото болниците, които предлагат комплексност и в момента съществуват и работят по договор с НЗОК.

Арменци скочиха на църквата

http://pik.bg/арменци-скочиха-на-църквата-news483279.html

Арменци скочиха на църквата

"Игнорирането на арменците от българска църква започна от пловдивският митрополит Николай и това не е от сега. Но ние имахме притеснения от преди, защото владика Николай отказа да изповядва и причестява арменци",  каза съветникът по културните въпроси към почетния консул на Армения в България д-р Ахавни Кеворкян, съобщава "Топновини".

Тя допълни, че Арменската апостолическа църква в България под председателството на духовния си глава пишат  официално писмо до патриарх Неофит. Причина за реакцията е отказът на три църкви в Пловдив да венчаят българин и арменка. По искането за брак на влюбените Радостина Зилян и Петър Рашков се произнася със забрана и сливенския митрополит Йоаникий. Според нея не може да се сключва църковен брак между православни и арменци, както и между православни и католици.

"В писмото ще обясним каноническото несъответствие между решението на българската църква и учението  християнство",заяви Кеворкян. Отделно от това ще бъде обяснено , че арменската апостолическа църква като първа станала държавна религия не е променяла каноните и постулатите на християнското учение от 2 хиляди години. "От 301 година ритуалите, традициите и постулатите ни са едни и същи и не виждаме причина арменските християни да се титулуват като иноверци", допълни пловдивчанката.

Съветникът по културните въпроси към почетния консул на РАрмения в България д-р Ахавни Кеворкян каза още, че свещениците в страната досега не са поемали върху себе си ангажимента да се месят в католически спорове и дебати.  "Като цяло арменската апостолическа и българската църква, както и народените ни,  винаги са били в прекрасни взаимоотношения. Това, което започна от владика Николай,  в момента като ерес се разпространи и в сливенска митрополия. За нас вече е учудващо. Мислехме, че спорадично Николай има становище, но то не е становището на българската църква. Но станаха вече няколко епархиите с откази , нещата са застрашителни", завърши Кеворкян.

Преди писмото да бъде пуснато като официална нота до българска патриаршия ще се проведат и консултация с върховния патриарх и католикос на арменците.

Иначе влюбените все пак ще бъдат венчани,  от отец Храч Мурадян от Арменската църква, защото и двамата са православни християни. 

Гърция: Бербатов е по-статичен е от спрелите трактори на границата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263956_+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB

 Димитър Бербатов и колегите му в атака Роберт Мак и Стефанос Атанасиадис бяха сравнени със спрелите трактори по българо-гръцката граница.

Местното издание "Контра" разкритикува играта на ПАОК и обвини атаката за липсата на движение и идеи.

"По-статични са от спрелите трактори на границата. Приемат всичко с такова спокойствие, но нещата трябва да се променят, защото трябват победи. В ПАОК няма настроение и това се вижда не само на терена, но и на тренировките", коментират от "Контра". Откакто Бербатов играе професионален футбол, това е един от най-критичните материали, насочени по негов адрес.

Министерството на културата ще покрие от бюджета си преразходите на театри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550547

Министерството на културата ще покрие от бюджета си преразхода на средства, допуснат от театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, от Държавния музикален и балетен център в София и Операта в Стара Загора, както и от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев". Това съобщиха от ведомството. Културни институти, които имат преразход, трябва да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране. Програмите за финансово стабилизиране трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет...

Актьорът Кен Ватанабе отново е болен от рак

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/02/10/2702066_aktyorut_ken_vatanabe_otnovo_e_bolen_ot_rak/?ref=rss


Японският актьор Кен Ватанабе, номиниран за "Оскар" за участието си в "Последния самурай", съобщи, че е болен от рак на стомаха. Това го принуждава да отложи завръщането си на Бродуей на 1 март за новия сезон на посрещнатата с адмирации от критиката постановка на "Кралят и аз".

През последните 20 години Ватанабе се пребори на два пъти с левкемия.

Сега той съобщава в профила си в "Туитър", че "почти по чудо" миналия месец са открили, че страда от рак на стомаха.
...

Окончателно: Слагат картинки с мъртъвци на кутиите с цигари

http://pik.bg/окончателно-слагат-картинки-с-мъртъвци-на-кутиите-с-цигари-news483275.html

Окончателно: Слагат картинки с мъртъвци на кутиите с цигари

Депутатите решиха върху цигарените кутии да се слагат стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето. Предложенията са част от гласуваните днес промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, съобщава "Нова телевизия".

Предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. Около 65% от цигарените кутии ще бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи.

Стряскащите картинки с текстовете ще трябва да се поставят и от двете страни на кутията, както и на външните опаковки, например, на стековете.

Приетите предложения предвиждат още забрана за продажбата на цигари с добавени вкусово-ароматни качества и на цигари и тютюн за ръчно свиване.

Франция в момента се опитва да намали броя на пушачите с 10 процента до 2019 г. и отбеляза, че "обявеното извънредно положение не променя нищо", свързано със законите срещу тютюнопушенето.

МК ще покрие преразхода на средства на някои държавни театри

http://pik.bg/мк-ще-покрие-преразхода-на-средства-на-някои-държавни-театри-news483272.html

МК ще покрие преразхода на средства на някои държавни театри

Министерството на културата дава шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика.

Министерството на културата ще покрие от собствения си бюджет преразхода на средства, допуснат от театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, от Държавния музикален и балетен център в София и Операта в Стара Загора, както и от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Тези културни институти трябва да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране, съобщиха от МК.

Програмите за финансово стабилизиране трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите. 

Цитат на деня: Щом Путин ме хвали, значи е умен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/10/2702065_citat_na_denia_shtom_putin_me_hvali_znachi_e_umen/?ref=rss


"Путин ме нарече "блестящ". Това показва, че е умен".

Това заяви кандидатът за президентска номинация на републиканците Доналд Тръмп в първото си пространно интервю за европейска медия, направено от френския консервативен седмичник Valeurs Actuelles и цитирано от агенция "Ройтерс".

В него магнатът коментира бежанската криза и действията на германския канцлер Ангела Меркел, както и терористичната заплаха в Европа. Според Тръмп САЩ биха могли да имат много добри отношения с...

Вишисти искат да чистят митниците в Гюешево и Олтоманци

http://pik.bg/вишисти-искат-да-чистят-митниците-в-гюешево-и-олтоманци-news483271.html

Вишисти искат да чистят митниците в Гюешево и Олтоманци

Пет щатни чистачки назначиха с конкурс от Агенция „Митници” на двата гранични пункта на територията на Кюстендилска област. Новината е сред най-коментираните в областния център, тъй като за първи път от няколко петилетки три чистачки ще работят на ГКПП - Гюешево - на границата с Македония, и две на пункт Олтоманци - на сръбската граница, обясниха капепейци от Кюстендил.

За петте места се явили над 50 кандидати, сред които имало и мъже. Сред одобрените за метачки има и жена с висше образование, коментираха гюешевските митничари, като допълниха, че кандидатката, педагог по професия, няколко години била без работа и се принудила да търси работа като чистачка, за да преживява.

Всички щатни хигиенисти ще взимат минималната работна заплата, но имат постоянни трудови договори и осигуровки. Част от чистачките са от Кюстендил и пътуват със служебния микробус на митницата всеки ден, но има и местни - от село Гюешево, които изминават пеша всеки ден 3 километра до пункта.

Досега за чистотата на двата пункта отговаряла Областна администрация - Кюстендил, а от там пращали хора от т.нар. „временна заетост”. От няколко месеца с решение на МС за чистотата на граничните ни пунктове вече отговаря Агенция "Митници", казаха капепейци.

Новите щатни чистачки отговарят за чистотата на тротоарите, двете тоалетни /на входа и изхода/ и за зелените площи на двата гранични контролно-пропускателни пункта. Щатните чистачи са до подхода при входната бариера, на 500-600 м до пункта, уточниха гюешевските митничари с твърдението, че чистотата при тях не е проблем. Проблемът е с боклука извън района, който трябва да събират екипите на ОП "Чистота" в Кюстендил. На входа на ГКПП - Гюешево има купища боклуци, подаващи се изпод снега и леда, отбелязват гюешевските митнически служители.

Депутатите одобриха поставянето на стряскащи снимки и надписи на цигарените кутии

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/02/10/2702067_deputatite_odobriha_postavianeto_na_striaskashti/?ref=rss


Със 82 гласа "за", 1 – "против" и 14 – "въздържал се", народните представители приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които се задължават производителите на поне 65% от площта на кутиите да присъстват предупреждения за вредата от тютюнопушенето. По опаковките ще има 14 вида здравни предупреждения, между които, че пушенето причинява 9 от всеки 10 случая на рак на белите дробове, рак на устната кухина и гърлото, причинява сърдечни и мозъчни удари, увеличава риска от ослепяване и води до импотентност.

Има и няколко предупреждения за вредите за децата, включително неродените, както и за близките на пушача. Освен надписите ще се поставят и стряскащи изображения, които показват последиците върху отделните човешки органи.

Промените в закона се налагат, заради нови регламенти в европейската директива за ограничаване на тютюнопушенето. Сред мерките, наложени в нея, които стават задължителни и за страните членки са тютюневата индустрия да изпраща редовни доклади до държавите членки с информация за използваните съставки, използвани в тютюневите продукти, забрана за производство на тютюн и цигари с аромати, забрана за всички рекламни или подвеждащи потребителите елементи върху тютюневите продукти и др.

Законопроектът предвижда и нови изисквания за електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене.

Част от промените са свързани с регламентиране на съставките и емисиите от цигари. Определят се максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. Промените стават задължителни от 20 май, за да имат време производителите да се съобразят с тях.

 

Маршрутка нацели лека кола в Бургас заради отнето предимство

https://www.24chasa.bg/Article/5291437

Маршрутка и лека кола се удариха в центъра на Бургас, катастрофата се размина само с материални щети и натъртвания за пътничката в автомобила.
Микробусът е нацелил колата на кръстовището на улиците „Христо Ботев” и „Сливница” след като шофьорът на фиата отнел предимство и в нарушение на правилата предприел ляв завой.Маршрутка и лека кола се удариха в центъра на Бургас, катастрофата се размина само с материални щети и натъртвания за пътничката в автомобила. Микробусът е нацелил колата на кръстовището на улиците „Христо Ботев” и „Сливница” след като шофьорът на фиата отнел предимство и в нарушение на правилата предприел ляв завой.

Бургаски свободен университет чества своя 25-годишен юбилей

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550549

По случай своята 25-та годишнина Бургаският свободен университет организира пресконференция пред журналисти. На нея ректорът проф. дпн Галя Христозова и президентът проф. д-р Петко Чобанов запознаха присъстващите с успехите и постиженията на висшето учебно заведение.За своята четвъртвековна история БСУ успява да изгради една от най-модерните и отлично оборудвани университетски сгради, придобива институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация и получава сертификация по стандартите за качество на Международната ор...

Нова криза? Това е преувеличено твърдение

http://www.investor.bg/analizi/91/a/nova-kriza-tova-e-preuvelicheno-tvyrdenie-211076/

След твърде завишените ръстове на курсовете през последните месеци нещата на борсите сега просто се нормализират

Борисов към Лукарски: Ти прегледа ли се за "Зика"?

http://www.cross.bg/zika-borisov-lykarski-1497676.html

/КРОСС/На влизане за заседанието на правителството, премиерът Бойко Борисов размени шеговити реплики с някои от министрите си. "Ти прегледа ли се за Зика"? - попита той икономическия министър Божидар Лукарски. "Прегледах се, всичко е наред", бодро отвърна министърът.  

Пироман подпали два имота в шуменско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291430

Неизвестен пироман подпали два имота в шуменското село Тодор Икономово в сряда призори. За късмет пламъците не са съсипали къщите на хората, но са унищожили навеси, фураж и животни. Има съмнения за умисъл, криминалисти работят по случая и издирват извършителя, който вдигна по тревога селото и събра 4 противопожарни екипа от Каолиново,
Неизвестен пироман подпали два имота в шуменското село Тодор Икономово в сряда призори. За късмет пламъците не са съсипали къщите на хората, но са унищожили навеси, фураж и животни. Има съмнения за умисъл, криминалисти работят по случая и издирват извършителя, който вдигна по тревога селото и събра 4 противопожарни екипа от Каолиново,

Столтенберг: НАТО ще продължи да увеличава военните си възможности в Черно море

http://www.cross.bg/nato-stoltenberg-silite-1497675.html

/КРОСС/ НАТО ще продължи да увеличава силите и средствата си в черноморския регион, заяви в сряда генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на среща на министрите на отбраната на 28-те страни-членки на НАТО, предаде РИА Новости. „Именно по този начин ние ще действаме в процеса на увеличаване на присъствието ни, в гарантирането на способността да увеличаваме силите и средствата си и да осъществяваме наблюдение и разузнаване в този регион“, заяви Столтенберг пред журналисти в отговор на въпрос за намеренията на НАТО да укрепи и разшири възможностите си в региона на Черно море.

Правителството отпусна парична награда за екипа, извършил вътреутробна операция

https://www.24chasa.bg/Article/5291411

Парична награда за особени заслуги и за проявена лична доблест при изпълнение на обществения си и граждански дълг одобри днес кабинетът за медицинския екип от болница Парична награда за особени заслуги и за проявена лична доблест при изпълнение на обществения си и граждански дълг одобри днес кабинетът за медицинския екип от болница "Надежда", който извърши уникална за България вътреутробна операция на неродено бебе, предаде "Дневник". Водещите хирурзи в операцията - д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова,

Продължението на "Алената кралица" - вече в нетърпеливите ръце на феновете

http://books.actualno.com/prodyljenieto-na-alenata-kralica---veche-v-netyrpelivite-ryce-na-fenovete-news_523090.html

Никой не се усъмни, че продължението на „Алена кралица” от Виктория Айвярд ще бъде сред най-очакваните книги на изминалата година, а феновете по цял свят трябваше да почакат и първите месеци на 2016, за да грабнат „Стъкленият меч” в ръцете си („Сиела” пусна превода заедно с американското издание). Търпението бе възнаградено, защото Айвярд е много по-опитна, а обратите в сюжета - още по-изкусно поднесени. И докато в първата част главната героиня Мер Бароу бе и

НАТО продължава да увеличава военното си присъствие в Черно море

http://europe.actualno.com/nato-prodyljava-da-uvelichava-voennoto-si-prisystvie-v-cherno-more-news_523092.html

"НАТО ще продължи да засилва своите военни възможности в Черноморския регион". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след пристигането си на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която се провежда в Брюксел. По думите му това ще засегне „военно-морските сили, а също средствата за разузнаване и възможностите за прехвърляне на подкрепления". НАТО ще бори „хибридните заплахи“ с малки сили НАТО ще възпира „хибридните заплахи“ в Източна Европа

Фактурите на "Топлофикация" с нов дизайн

http://society.actualno.com/fakturite-na-toplofikacija-s-nov-dizajn-news_523095.html

Базата данни на клиентите на „Топлофикация - София" започва да се обновява от утре. Това стана ясно от думите на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. При обновяването ще бъдат вкарани мобилните телефонни на абонатите в базата данни, за да се осъществява комуникацията по-лесно между двете страни. Ще бъде въведен и код „платец", който да допълни или замени сегашния абонатен номер. Фактурите на "Топлофикация" ще бъдат с ново графично оформление, така че да се забе

Преизпълнени приходи свиват дефицита под 2.5%

http://www.mediapool.bg/preizpalneni-prihodi-svivat-defitsita-pod-25-news245378.html

Преизпълнение на заложените в бюджета за 2015 г. приходи е довело до свиване на дефицита в хазната под 2.5 процента, което е добро постижение предвид заложения до 2.8% дефицит за миналата година в Конвергентната програма на правителството и очаквания 2.5 на сто недостиг от Европейската комисия. Това сочи одобрената в сряда от кабинета информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2015 г. Добрите резултати обаче се дължат не само на усилията на данъчните, а и на значителните суми, постъпили през миналата година от европейските фондове, които са били със 722.3 млн. лв. повече спрямо предходната година. Финансовото министерство отчита 32.2051 млрд. лв. преходи за цялата година, което е изпълнение от 101.8% спрямо актуализираните годишни разчети. Съпоставено с 2014 г., приходите и помощите нарастват с 2.796 млрд. лв. (9.5%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 1.8286 млрд. лв. (7.9%), неданъчните приходи – с 245.1 млн. лв. (7.1%), а постъпленията от помощи (основно възстановени средства от Европейската комисия) – със 722.3 млн. лв. (24.7%). Като цяло приходите нарастват от 35.2% от БВП за 2014 г. на 37.5%. Данъчните постъпления и осигуровките са за 24.856,4 млн. лв., или 100.5% спрямо актуализираните разчети, а съпоставено с първоначалните разчети в бюджета за 2015 г. изпълнението е 103.5 на сто. В групата на данъчните приходи ръст спрямо предходната година се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски, като най-значителен той е при постъпленията от косвени данъци, социално и здравно-осигурителни вноски и други. Приходите от преки данъци са били 4.5917 млрд. лв., което е с 315.8 млн. лв. (7.4%) повече в сравнение с предходната година. Основен принос за това имат постъпленията от корпоративен данък и от данъци върху доходите на физически лица. От косвени данъци в хазната са влезли 12.4505 млрд. лв., което е с 969.7 млн. лв. (8,4%) повече спрямо 2014 г.. Постъпленията от ДДС са 7.74 млрд. лв. - с 475.6 млн. лв. (6,5%) повече. Невъзстановеният данъчен кредит на фирми към края на 2015 г. е 128.5 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 4.525 млрд. лв., като спрямо 2014 г. нарастват с 12 на сто. Постъпленията от мита са 159 млн. лв. и бележат ръст от 3.8%. Постъпленията от други данъци по корпоративното облагане, имуществени данъци и др. са за 867.7 млн. лв. и нарастват с 5.5%. Приходите от социално и здравно-осигурителни вноски са 6.9465 млрд. лв., като съпоставено с предходната година нарастват със 7.7 на сто. Неданъчните приходи са 3.705 млрд. лв., което представлява 102.4% изпълнение на годишните разчети. Постъпленията от помощи от страната и чужбина, включително еврофондовете, са 3.6437 млрд. лв., което представлява 110.2% спрямо годишния разчет. Бюджетните разходи, включително евровноската, възлизат на 34.678 млрд. лв., което е 100.4% спрямо годишните разчети. Спрямо година по-рано харчовете са нараснали с 2.196 млрд. лв. (6,8%) най-вече заради финансирането на инвестиционни проекти, подпомагани от еврофондовете, за да бъдат приключени те в срок и да не загуби страната ни парите от ЕС. Нелихвените разходи са 33.033 млрд. лв., което представлява 101.1% спрямо годишните разчети. Текущите нелихвени разходи са  били 26.1904 млрд. лв. (99.8% от разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 6.8427 млрд. лв. (106.6% спрямо разчетите в миналогодишния бюджет). Извършени са лихвени плащания за 698.6 млн. лв. или 80.1% от планираните за 2015 г. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена за 2015 г. от централния бюджет, възлиза на 946.4 млн. лв. Дефицитът на сектор "Държавно управление“, оценен по методологията на Европейската система от национални и регионални сметки (ЕСС 2010) се очертава да бъде свит под 2.5% от прогнозния БВП, каквито бяха предварителните прогнози в края на 2015 г. За 2014 г. бюджетният дефицит удари 5.8 на сто заради фалита на "Корпоративна търговска банка". Съпоставено със заложената цел за 2015 г. в Конвергентната програма на България 2015-2018 дефицитът да не надвиши 2.8% от БВП, се очаква по-голямо от планираното консолидационно усилие за 2015 година, което потвърждава следваната последователна политика за постепенно свиване на дефицита в средносрочен план. Този резултат е изключително важен, тъй като изпълнението на бюджета беше изправено пред сериозни предизвикателства, свързани основно с успешното финализиране на проектите по оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за развитие на сектор "Рибарство“ за програмния период 2007-2013 г., посочват от правителството. Дефицитът по консолидираната фискална програма за 2015 г. на касова основа е 2.4729 млрд. лв. (2.9% от прогнозния БВП). Той се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 2.1951 млрд. лв. и дефицит по европейските средства от 277.8 млн. лв. За сравнение за 2014 г. бюджетното салдо по КФП е отрицателно в размер на 3.0729 млн. лв. (3.7% от БВП), т. е. отнесено към БВП бюджетната позиция се подобрява с 0.8 процентни пункта. Размерът на фискалния резерв към 31 декември 2015 г. е 7.9 млрд. лв., от които 6,8 млрд. лв. са депозити на фискалния резерв в БНБ и банки, а 1.1 млрд. лв. - вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и други.

Маргарита Попова: Президент и вицепрезидент влизат и си отиват като екип

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263955_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%

 "Президентът и вицепрезидентът са екип още от предизборната кампания. Те влизат и си отиват като екип. Ние вървим в една посока, а именно тази, която ни чертае Конституцията. Никой няма право да сменя посоката, която чертае българската конституция", отговори тя, попитана дали може да се кандидатира самостоятелно и отделно от президента Росен Плевнелиев. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред Би Ти Ви. "Имаше моменти, когато от нашата институция излязоха неподходящи думи. Не бива ние да казваме кой и кога трябва да си подава оставка. Аз ще помагам до края на нашия мандат все повече хора да припознават президентската институция като институцията на българските граждани", добави тя.

"Христо Иванов беше министър с много амбиции, но без покритие", Така отговори Попова, помолена да коментира експравосъдния министър, който подаде оставка. Според нея, Иванов не познавал технологията на работа на съдебната система. На въпрос дали неговата наследничка на поста Екатерина Захариева познава тази технология, Попова заяви- „не, затова и препоръчвам да намери работеща формула за важните законодателни промени“.

„Надявам се, че всички, задаващи се политически проекти на хоризонта, ще работят в името на националната ни сигурност. Не трябва да разсъждаваме за интересите на другите другите държави, а да мислим върху стабилна доктрина на България, където да е разписано кой е националният ни интерес“, смята Попова.

„Има политическа сила, която в момента подкрепя управляващите, която в своята програма е извела въпроса за битовата престъпност. Истината е, че хората имат основания да са недоволни“, така вицепрезидентът коментира зачестилите убийства, палежи и грабежи.

Заради Русия НАТО праща АУАКС и до 1000 войници в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_623908.html

НАТО ще продължи да засилва своите военни възможности в Черноморския регион, заяви генсекът на алианса Йенс Столтенберт при пристигането му на срещата на военните министри от пакта в Брюксел. По думите му това ще засегне „военно-морските сили, а също средствата за разузнаване и възможностите за прехвърляне на подкрепления". Столтенберг добави, че НАТО ще сдържа „хибридните заплахи“ с „малки сили“, предаде ТАСС. НАТО вече засили своето присъствие в Черно море, както и наблюдението със самолети-радари от типа АУАКС, които се намират в Румъния, България и Турция. Постоянно следим ситуацията в черно море и увеличаваме възможностите за разузнаване и прехвърляне на войски в региона, добави той.  Генералният секретар припомни, че пактът вече разположил шест свои щаба в Източна Европа, предстои развръщането на още два.  Предстои министрите да вземат решение за разширяването на военното присъствие в региона, което да бъде ясен сигнал към всеки потенциален агресор, каза Столтенберг. Той не назова конкретна численост, но според ТАСС става дума за разполагането в Източна Европа от 2 до 4 хиляди военни на НАТО. Междувременно британският в. "Дейли телеграф" съобщи, че американски, британски и германски войски може да бъдат разположени в Прибалтика, Източна и Южна Европа за възпиране на Русия. Контингентът може да е от по един батальон от 500-1000 войници в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Войските, които може да бъдат разположени на ротационен принцип, вероятно ще включват високоподвижни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, подкрепени от щурмови самолети и хеликоптери. Това е част от план, който предвижда да бъдат засилени разузнавателните възможности, да бъдат извършени приготовления за бързо укрепване на подразделенията на предните линии от Западна Европа в случай на непредвидена ситуация и да се предостави обучение за повишаване на способността на уязвимите страни да се защитават. Очаква се планът в общи линии да бъде договорен до седмица, а точният брой и националността на войските да бъдат изяснени по-нататък. Изпращането на войски почти със сигурност ще бъде осъдено от Русия като провокация и доказателство за "обкръжаване" от САЩ, отбелязва "Дейли телеграф". На форума на военните министри в Брюксел ще бъде утвърдена мисия за авиационна поддръжка на Турция и на нейните системи за противовъздушна отбрана. НАТО е готова да удовлетвори искането на САЩ за изпращане в Сирия на самолети АУАКС за американскатата коалиция, каза Столтенберг. 

Пожарникари спасиха жена и котка в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291423

Пожарникари спасиха жена и котка на ул. "Николай Здравков" в Русе, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. Потърпевшата се качила на покрива на необитаема къща през прозорец под стряхата, за да примами мяукащата писана с храна и после не могла да слезе. Притекли се на помощ съседи алармирали на тел.
Пожарникари спасиха жена и котка на ул. "Николай Здравков" в Русе, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. Потърпевшата се качила на покрива на необитаема къща през прозорец под стряхата, за да примами мяукащата писана с храна и после не могла да слезе. Притекли се на помощ съседи алармирали на тел.

Зарадвайте любимия с романтично изживяване във Варна на цени от 19,90 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=313220

Броени дни остават до най-романтичния празник “Свети Валентин”. Хиляди влюбени хора умуват как да зарадват любимия човек по незабравим начин. Уникално предложение за романтично изживяване предлагат от хотел AQUA във Варна. Цените за празничните оферти варират от 19,90 лв.

Одобриха инвестиционната програма на Община Габрово по „Региони в растеж“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550546

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. одобри инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на община Габрово. Общата стойност на инвестиционната програма е 31 528 804,73 лв., като безвъзмездната финансова помощ, която Габрово ще получи пo Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие", е 25 739 640,08 лв. Програмата включва списък с пет основни и пет резервни проектни предложения, които е предвидено да бъдат реализирани през новия програмен период. Приоритетните обекти бях...

Международни банки ще попълнят фонда за гарантиране на влоговете с 600 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/02/10/2702071_mejdunarodni_banki_shte_populniat_fonda_za_garantirane/?ref=rss


След Европейската банка за възстановяване и развитие, сега и Световната банка изразява готовност да подкрепи Фонда за гарантиране на влоговете в банките със заем от 300 млн. евро, се разбира от съобщение на правителствената пресслужба.

Днес правителството обяви готовност да предостави държавна гаранция за заема, преговорите по който предстоят. Миналата седмица кабинетът одобри гаранция за заем в същия размер от ЕБВР. 

С получения финансов ресурс Фондът ще постигне...

Прекратиха разследването за пране на пари срещу Бисеров

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/prekratiha-razsledvaneto-za-prane-na-pari-sreshtu-biserov-6049793

Това става два месеца, след като бившият зам.-шеф на НС и ДПС бе оправдан за неплащане на данъци и по още две обвинения от Софийския градски съд

Потрошиха хасковска аптека

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550545

Аптека на улица „Георги Кирков” в Хасково осъмна със счупена врата днес. Сигналът за вандалската проява е подаден в 8,00 часа на тел. 112. Сутринта разследващи правиха оглед на мястото. Предполага се, че по аптеката е стреляно с въздушна пушка. Няма извършена кражба....

Възможна ли е демократична Европа?

http://www.cross.bg/varyfakis-hora-yanis-1497674.html

/КРОСС/ Институциите на Европейския съюз нямат почти нищо общо с демокрацията. Като в случая думичката „почти" е само за благозвучие. Решенията в различните евроструктури се вземат от хора, които никой не познава, които не са избирани от никого и не се отчитат пред никого. Е, вероятно пред някого все пак се отчитат, но това със сигурност не са нормалните европейски граждани. Европейците пък няма как да не забележат все по-разширяващата се пропаст между тях и брюкселския евроелит и да се настроят все по-критично към него. Ето защо няма нищо по-естествено от появата на формация като тази на Янис Варуфакис и неговите съмишленици. Основната цел на движението „Демокрация в Европа - 2025" има за основна цел да превърне Европейския съюз от високомерен клуб на елита в демократична организация. Янис Варуфакис със сигурност знае, че тази мисия е много трудно изпълнима. Като финансов министър в първото правителство на СИРИЗА, той постоянно общуваше с най-видните представители на европейската висша класа. И макар да е наясно с мисленето на тези хора още преди да заеме министерското кресло, все пак остава изненадан при директните си контакти с тях. Потриса го най-вече фактът, че на важните евроклечки изобщо не им пука от неща като избори, демокрация, желания на обикновените хора

Прекратиха делото за пране на пари срещу Христо Бисеров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291420

Съдия Атанас Атанасов прекрати съдебното производство срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари. Това съобщават от Софийския градски съд.
Магистратът е взел решението на основание постъпило писмо от Софийската градска прокуратура и приложено към него постановление от 3 февруари за прекратяване
Съдия Атанас Атанасов прекрати съдебното производство срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари. Това съобщават от Софийския градски съд. Магистратът е взел решението на основание постъпило писмо от Софийската градска прокуратура и приложено към него постановление от 3 февруари за прекратяване

Засякоха пиян шоьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550544

Пиян шофьор е хванат в Сливен. В 03,00 часа на бул. "Г.Данчев е спрян за проверка лек автомобил "Опел Зафира", управляван от 26- годишен мъж. Пробата е показала 1,21 промила алкохол в издишания въздух. Срещу него е образувано бързо досъдебно производство.  ...

"Бионичен гръбнак" помага на инвалиди на проходят

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bionichen-grybnak-pomaga-na-invalidi-na-prohodiat-6049792

Устройството ще се задвижва от паралицираните пациенти подсъзнателно, а след година предстоят първите тестове върху хора

Министерството на културата ще покрива преразхода на театри

http://www.cross.bg/ministerstvoto-kyltyrata-stabilizirane-1497673.html

/КРОСС/ Министерството на културата дава шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика. Министерството на културата ще покрие от собствения си бюджет преразхода на средства, допуснат от театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, от Държавния музикален и балетен център в София и Операта в Стара Загора, както и от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев". Тези културни институти трябва да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране. Програмите за финансово стабилизиране трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите.

Руски военен експерт: Тероризмът е основен механизъм на външната политика на САЩ

http://www.bnews.bg/article-147957

Коментарът на Жилин идва малко след като Си Ен Ен съобщи, че с подкрепата на руските въздушни сили сирийската армия е започнала освобождаването на стратегическия град Алепо, завладян от екстремистите преди няколко години.

Крамник отново нападна Топалов и Данаилов за "тоалетната война"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/10/2702051_kramnik_otnovo_napadna_topalov_i_danailov_za/?ref=rss


Руският шахматист Владимир Крамник за пореден път нападна българския гросмайстор Веселин Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов в интервю за вестник "Спорт експрес".

Крамник призна, че все още не е забравил и едва ли някога ще прости на двамата за скандал, известен като "тоалетната война", който избухна по време на мача за световната титла през 2006 г.

Той отправи и обвинения към българите и заяви, че ФБР разследва Данаилов за дейността му в българската и европейската...

Гладен побра в джобове 1,5 кг. кашкавал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291412

Гладен крадец отмъкна близо кило и половина кашкавал от хранителен магазин в Шумен, като успя да го натъпка в джобовете. Бил засечен от охранителни камери и не успял дори да го дегустира. Васил С. (44 г.), по прякор Герчо, бил привлечен от разфасовките, оставени за самообслужване.
Смятал, че никой не го вижда, защото към 18 ч.
Гладен крадец отмъкна близо кило и половина кашкавал от хранителен магазин в Шумен, като успя да го натъпка в джобовете. Бил засечен от охранителни камери и не успял дори да го дегустира. Васил С. (44 г.), по прякор Герчо, бил привлечен от разфасовките, оставени за самообслужване. Смятал, че никой не го вижда, защото към 18 ч.

Дядо шофира без книжка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550543

71-годишен мъж е хванат от полицията да шофира без свидетелство за управление на МПС, съобщиха днес от пресцентъра на ОД МВР - Габрово. Възрастният човек бил засечен на ул. "Христо Ботев". На 8 февруари униформените спрели за проверка л.а. „ВАЗ", при което станало ясно, че дядото е в едногодишния срок от наложено му по административен ред наказание за същото деяние. По случая е започнато бързо полицейско производство....

История от Варна: 52-годишен крадец на колело отива в затвора за точно... 5 лв.!

http://petel.bg/Istoriya-ot-Varna--52-godishen-kradets-na-kolelo-otiva-v-zatvora-za-tochno----5-lv--__144611

снимка Булфото 52-годишен мъж беше осъден за кражба на паркиран пред търговски комплекс детски велосипед. Наказанието му е от 1 година ли...

Син потроши офис на букмейкъри заради огромни загуби на баща му (видео)

http://petel.bg/Sin-potroshi-ofis-na-bukmeykari-zaradi-ogromni-zagubi-na-bashha-mu--video-__144612

В региона на Ставропол в Благодарнеского двама местни жители потрошиха офис на букмейкъри.  Причината е, че бащата на единия от тяха е з...

"Булгаргаз" прогнозира 20,64% по-ниска цена на природния газ от април

http://petel.bg/Bulgargaz-prognozira-20-64--po-niska-tsena-na-prirodniya-gaz-ot-april__144613

Снимка Булфото Прогнозната цена на „Булгаргаз“ за природния газ през второто тримесечие на 2016 г. е за 321,87 лв.на 1000 куб м (без акциз и ДДС)...

Уникален гаф на Волен в ефира на "Алфа": "Разтъсващо разкритие" за Рачков! Майка му е...

http://petel.bg/Unikalen-gaf-na-Volen-v-efira-na-Alfa--Raztasvashho-razkritie-za-Rachkov--Mayka-mu-e---__144614

Лидерът на "Атака" и водещ в телевизия "Алфа" Волен Сидеров направи разтърсващото разкритие в ефир, че актьорът Димитър Рачков е син на мин...

Пак му намерихме цаката: Българи пращат ракия в буркани със зарзават

http://petel.bg/Pak-mu-namerihme-tsakata--Balgari-prashhat-rakiya-v-burkani-sas-zarzavat__144615

Снимка Булфото Изобретателни българи са открили как да заобиколят международните забрани и да снабдяват неограничено родните гурбетч...

Обновяване на църквата "Св. Троица" в Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263954_%D0%9E%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%A1%D0%B2.+%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%86%D0%B0%22+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%

 700 хил. лв. ще са необходими за пълно обновяване на църквата "Св. Троица" в Банско, съобщиха от общинската администрация. Храмът е открит през 1835 г. и е построен с доброволните дарения на стотици банскалии.
Преди няколко години започна реставрацията му. Обновени изцялостно са иконостасът, таванът и колонните пространства. Сега са необходими средства за изографисването на северната и южната стена на църквата. От общинския бюджет са отделени 91 800 лева. Освен това, с допълнителни над 80 000 лева са финансирани проучвателни и проектни дейности за изографисването на храма, за да може новосъздаденото да е в пълно съответствие с православния канон и да е максимално близко до стила на Банската иконописна школа от 19-и век.

Родителска среща в бар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550542

Родителска среща в бар ще се проведе на 16 февруари в Бургас. Тя е под мотото „Малки разговори на големи теми" и е насочена към превенция при употребата на алкохол от непълнолетни. Срещата в неформална среда дава възможност за лични истории и незадавани въпроси. Кампанията не предлага формула, която решава всички проблеми, а поставя отправна точка за диалога между родителя и класния. Яна Алексиева (психолог от Асоциация „Родители") и учителят Емил Джасим ще проведат обучението. Те ще разговарят с учители от Бургас за отлагането на първата консу...

Лекари искат наказателна отговорност за малолетни бременни

http://pik.bg/лекари-искат-наказателна-отговорност-за-малолетни-бременни-news483262.html

Лекари искат наказателна отговорност за малолетни бременни

Русенски лекари предложиха бременността на момичета под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана и да не се допускат раждания в невръстна възраст.

Повод за предложението на акушер-гинеколозите да се носи наказателна отговорност и от момичетата, които раждат преди да са навършили 16 г., стана случай от 1 февруари, когато 14-годишно момиче, бременно в деветия месец, скочи от 4-тия етаж на АГ комплекса в Русе, защото иска да си ходи у дома.

Малолетната Живка се отърва само със счупена ръка, а роденото й със секцио бебе е напълно здраво.

Въпреки че този случай се е развил благоприятно, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на русенската болница д-р Георги Хубчев заяви пред БНР, че трябва да бъдат взети много сериозни законодателни мерки.

"Трябва да се инкриминират тези бременности поне под 16-годишна възраст. Това са деца – неукрепналата нервна система, детски начин на мислене. След като е криминално един възрастен да има интимни отношения с 14-годишна, за какво приказваме да бъдат бременни", категоричен е гинекологът.

През миналата година 8 момичета на възраст под 16 години са родили бебетата си в Русе. Три пъти повече са тези, които са в границата 16-18 години. По смисъла на закона те всички са деца. Предимно са без образование. Повечето от тях са ходили в началния курс, а други изобщо не са ходили.

Родителите са неграмотни, от там и децата са неграмотни, казват социалните служители и допълват картината с описание на популярния модел на ромско семейство - неграмотни родители имат между 5 и 8 деца, които също не ходят на училище и при първа възможност създават свои семейства с деца, които като аритметична прогресия попълват таблиците с неграмотни български граждани.

На 1 февруари вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин съобщи, че в България са регистрирани 3000 майки под 16 години, които търсят детски помощи.

"За всички тях средствата са в натура – бабите и дядовците не получават пари кеш. Ако майката си завърши средното образование, ще вземе помощ и в пари", обясни Калфин.

Монитор за реклами загрозява Входа на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=313229

Новото електронно табло за реклами, което стърчи зад фасадата на централния Вход на Морската градина във Варна загрозява емблематичното за поколения варненци място. Съоръжението, монтирано на стълб в син цвят, се извисява точно зад реставрираната наскоро каменна колонада и на практика не пасва на нищо в цялостната визия на обновеното ларго, сигнализираха читатели на Moreto.

Даряват пари за храм "Св. Троица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550499

Общинската администрация в Банско откри дарителска сметка за изографисването на северната и южната стена на храма „Св. Троица“ в града. Процесът по обновяване на този паметник на културата вече е започнал, като към настоящия момент са реставрирани цялостно иконостаса, тавана и колонните пространства. Миналата година започна изографисването на северната и южните стени, като за целта от общинския бюджет са отделени средства в размер на 91 800 лева.С допълнителни над 80 000 лева са финансирани проучвателни и проектни дейности за изографисването на...

Съдът прекрати съдебното производство срещу Христо Бисеров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550541

Софийският градски съд /СГС/ прекрати съдебното производство срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдът оправда Христо Бисеров по всички обвинения С постановление от 3 февруари прокуратурата е прекратила досъдебното производството срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Тъй като с посоченото постановление Софийската градска прокуратура е осъществила правомощията си в срока, указан с разпореждането по настоящето дело от 21 декември 2015 г., същото дело подлежи на прекр...

Приходите на хотелиерите от нощувки на българи нарастват през декември

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/02/10/2702055_prihodite_na_hotelierite_ot_noshtuvki_na_bulgari/?ref=rss


Приходите на хотелиерите от нощувки на български граждани през декември се увеличават с 4.7%, докато тези от чужденци остават на миналогодишното ниво, съобщи Националният статистически институт. Положителната тенденция се проследява на фона на намален брой нощувки в обектите с ниска категория, които са предпочитани от българите. 

През последния месец на годината, който изобилства с празници, са регистрирани 713.8 хил. нощувки, с 1.4% по-малко, отколкото преди година. Най-голям е...

Кметът представя в Германия икономическия потенциал на Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550539

Кметът на Пловдив Иван Тотев заминава утре на тридневно посещение в Германия като част от делегация, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски. В програмата са включени посещения на фирми от федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, среща с ръководствата на Индустриално-търговска камара в Дюселдорф и Дуисбург, както и участие в икономически форум „Северен Рейн Вестфалия – България“. В рамките на форума презентации ще имат министърът на икономиката Божи...

НАТО може да разположи хиляди военни в Европа, за да възпира Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550538

Американски, британски и германски войски може да бъдат разположени в Прибалтика, Източна и Южна Европа за възпиране на Русия, съобщава британският в. "Дейли телеграф". Според изданието британски войски може да бъдат изпратени на границата на Русия с Източна Европа съгласно планове на НАТО за възпиране на руско нахлуване. Днес в Брюксел има среща на министрите на отбраната, на която ще бъде обсъден нов план за подсилване на балтийските страни, Централна и Южна Европа срещу ...

Комисарят по миграцията идва на крака при нас заради гръцката блокада

http://pik.bg/комисарят-по-миграцията-идва-на-крака-при-нас-заради-гръцката-блокада-news483259.html

Комисарят по миграцията идва на крака при нас заради гръцката блокада

Утре при нас ще бъде комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос и с него ще говорим по темата за блокадата на гръцката граница. Това съобщи външният министър Даниел Митов, предаде БГНЕС.

Митов увери, че от самото начало на кризата сме предприели всички възможни институционални действия и по отношение на ЕК - написали сме две писма от МВнР и МТИТС.

"Премиерът Борисов също е разговарял с представители на ЕК, утре при нас ще бъде комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос и с него ще говорим по тази тема. Евентуално след предприемане на съответните действия за проверка от страна на ЕК, ще се вземе решение какви да са последствията за Гърция”, поясни Митов. Той заяви, че, за да се реши проблема оперативно е мобилизиран целия ресурс на страната ни, вчера границата бе и министър Ивайло Московски. Беше пропусната цялата колона от чакащи камиони, а в последствие беше договорен и график за пропуск за автомобили и камиони от 11.00 до 15.00 часа всеки ден, припомни външният министър. Той повтори, че обстановката е Гърция е изключително сложна, тъй като блокадите не са само на границата, а по цялата територия на страната. „В петък ще има и общонационална стачка. Става въпрос за два

законопроекта, внесени от кабинета и стачкуващите искат те да бъдат изтеглени. Това е въпрос, който България не може да реши, това са вътрешни работи на Гърция. Ние съвместно с ЕК ще се опитваме да оказваме максимален натиск така, че поне да не се пречи на нашите превозвачи и граждани, защото се блокира европейски коридор, който е основна транспортна артерия, която е част от не само търговските взаимоотношения България-Гърция, а държавите в целия ЕС и се нарушава правото за свободно движение на стоки, услуги и хора”, категоричен е Митов. Той заяви, че по тази линия ще се търсят всички възможни варианти за натиск, а от друга страна ще се изследва и възможност за евентуална компенсация заради блокадата. Митов е поканил на среща днес една от организациите на превозвачите.

„Тепърва ще видим с какво можем да им съдействаме по темата. Това, дали Гърция е нарушила европейското общностно право - последната дума има ЕК, тя ще реши. След нашите писма и сигнали тя е длъжна да задейства процедура, оттам нататък ще водим разговори с тях. Няма да спрем да оказваме натиск, защото това се случва от години - не е прецедент и никой не го е решил до момента”, ожали се Даниел Митов. Той обясни, че ще се търси механизъм така, че ЕС да защитава основните си свободи, не само между България и Гърция, но и цялостно. „Страдаме в момента от това. Всеки един български гражданин, превозвачите, хората, които страдат от тази ситуация - не можем да влезем в ролята на гръцкото правителство и да овладеем ситуацията там. Това са вътрешни работи на Гърция, но това, което можем да правим по границите, го правим. Нашите институции са ангажирани, но проблемът е много сложен”, добави министърът на външните работи.

Френският външен министър подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/10/2702047_frenskiiat_vunshen_ministur_podade_ostavka/?ref=rss


Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че се оттегля от поста си, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". На редовна среща на кабинета в сряда Фабиюс обяви, че е присъствал на последното си правителствено заседание.

Очаква се по-късно президентът Франсоа Оланд да го номинира за председател на т.нар. Конституционен съвет, или френския конституционен съд, посочва "Ройтерс". Според агенцията този ход е бил очакван и ще доведе до съществени рокади в правителството, които се очаква да...

Водещ УНГ специалист идва отново за прегледи в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550540

Един от водещите у нас специалисти в областта на Уши, нос и гърло д-р Асен Меджидиев ще бъде отново в Русе за консултативни прегледи. Идването му в града ни, както и до сега, е по покана на Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе”, с която той си сътрудничи вече няколко години. Това е шестото идване в Русе на д-р Асен Меджидиев, който е специалист и в областта на бронхологията. За консултация с него мога да се записват както деца, така и възрастни. Прегледите ще бъдат на 28 февруари между 9 и 16 часа след предварително записван...

Първи заразен с вируса зика в Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263953_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9

 В Китай е регистриран първият заразен с вируса Зика, който наскоро е пребивавал във Венецуeла, но бързо оздравява. Това обяви националната комисия по здравеопазване и семейно планиране, съобщи АП.

34-годишният мъж е жител на южния град Ганчжоу. Той е бил лекуван във Венецуела на 28 януари, преди да се върне в родината си на 5 февруари.

Водосвет за здраве за Св. Харалампий пред Джамията в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550537

Водосвет за здраве на дупничани,в денят на Св. Харалампий - християнският светец-лечител и Света Валентина, отслужиха 5-ма свещеници, начело с архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.След празничната литургия в храм „Св. Георги Победоносец", водосветът за здраве бе отслужен пред Джамията в Дупница, защото там е имало православен храм и вече няколко години е традиция да се правят служби в деня на Св. Харалампий. Приема се, че той е покровител на п...

Комисия ще определя цената на такситата във Варна

http://web.barometar.net/83636/

До края на седмицата комисия ще определи себестойността на таксиметровите услуги във Варна. В нейния състав ще влязат петима общински съветници, още толкова представители на превозвачите и двама души от кметската администрация. Това стана ясно на заседанието на общинската комисия по транспорт, на което 30-40 таксиметрови шофьори настояха общинският съвет за повиши тарифите за таксиметров […]

Офис валентинка от таен обожател

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550536

Наближава Свети Валентин и какъв по-добър начин да покажете на някой ваш колега или колежка, че си падате по него или нея, от това, да му оставите тайна валентинка на бюрото. Валентинката - това е картичка, най-често в розово или червено, която даваме на всеки, когото обичаме на празника на влюбените. Най-скъпата валентинка е тази, която е направена саморъчно. Наближава Свети Валентин, какво искат жените за празника Ето предложението на Вихра за офис валентинка. Всичко, което ви е необходимо, е клечка за зъ...

Арест за бандит, изнудвал бивше гадже с голи снимки

https://www.24chasa.bg/Article/5291396

33-годишен осъждан софиянец е арестуван за изнудване на бившата си приятелка с голи снимки. Мъжът искал 2000 лв., за да не пусне кадрите в социалните мрежи.
Юлиян Христов преди време имал връзка с изнудваната от него 42-годишна жена. Тогава я убедил да му прати нейни голи снимки. След като се разделили,33-годишен осъждан софиянец е арестуван за изнудване на бившата си приятелка с голи снимки. Мъжът искал 2000 лв., за да не пусне кадрите в социалните мрежи. Юлиян Христов преди време имал връзка с изнудваната от него 42-годишна жена. Тогава я убедил да му прати нейни голи снимки. След като се разделили,

Кметът на Балчик: 2016 г. ще е мъртва за общините откъм външни финансирания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550535

Бюджетът на Балчик винаги е бил балансиран. Целта ни през тази година е не толкова да създаваме, колкото да осигурим средства за нормалното съществуване и за поддържането на това, което вече сме направили. Това заяви в студиото на Дарик кметът на Белия град Николай Ангелов. Той прогнозира, че 2016 г. ще бъде мъртва година за външните финансирания, които ще получават общините в България. „Ние свикнахме в последните години да правим големи инвестиции с помощта на европейските пари. Тази година няма да имаме достъп до големи проекти, не знаем точн...

Кабинетът спря концесията на плаж в Китен заради нарушения на договора

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/02/10/2702053_kabinetut_spria_koncesiiata_na_plaj_v_kiten_zaradi/?ref=rss


Правителството прекрати договорите за концесия на четири плажа, съобщи правителствената информационна служба. Три от договорите се прекратяват по желание на концесионерите, а четвъртия – заради неизпълнения на договора от страна на стопаните на плажа.

Договорът за концесия на плажа "Къмпинг Китен", сключен през 2007 г. с концесионера "Лазурен бряг" АД, се прекратява едностранно заради констатирани системни неизпълнения на основни задължения, се посочва в съобщението.
...

Детското отделение в МБАЛ-Русе тъне във влага и мухъл

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5291398

Детското отделение в МБАЛ - Русе тъне в мухъл и влага заради съдебни дела и липса на финансиране, алармира зам.директорът на здравното заведение д-р Йосиф Новаков. За ремонт на педиатрията, която трябва да се премести на деветия етаж в Хирургическия блок, са нужни над 500 000 лв.
Отделението се помещава в стария корпус на МБАЛ отпреди 60 г.
Детското отделение в МБАЛ - Русе тъне в мухъл и влага заради съдебни дела и липса на финансиране, алармира зам.директорът на здравното заведение д-р Йосиф Новаков. За ремонт на педиатрията, която трябва да се премести на деветия етаж в Хирургическия блок, са нужни над 500 000 лв. Отделението се помещава в стария корпус на МБАЛ отпреди 60 г.

"Ройтерс": България направи своята номинация за ръководния пост в ООН

http://pik.bg/ройтерс-българия-направи-своята-номинация-за-ръководния-пост-в-оон-news483255.html

"Ройтерс": България направи своята номинация за ръководния пост в ООН

България посочи Ирина Бокова – българката, която ръководи агенцията на ООН за образование, наука и култура, за своя кандидат за ръководния пост в ООН, предаде Reuters.

Настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще се оттегли от поста в края на 2016 година след два 5-годишни мандата. Тъй като позицията се дава на ротационен принцип между региони, сега е ред на Източна Европа.

Досега са подадени кандидатурите на бившия председател на Общото събрание на ООН – македонеца Сърджан Керим, бившия словенски президент Данило Тюрк и бившия премиер на Португалия и бивш върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Песков потвърди, че Путин ще проведе и тази година традиционната „Пряка линия“

http://www.cross.bg/pryaka-pytin-liniya-1497671.html

/КРОСС/ Говорителят на руския президент Дмитрий Песков потвърди, че Владимир Путин и тази година ще проведе традиционната „Пряка линия“. По думите на представителя на Кремъл, този път в програмата ще има нови водещи, както и някои други нововъведения, но „същността на мероприятието няма да се промени“, предаде ТАСС. „Действително, тече подготовката за „Пряка линия“. Точната дата ще обявим, когато наближи мероприятието. По традиция въпросите ще се събират в продължение на една седмица“, каза Песков пред журналисти. По думите му, „ще бъдат включени различни формати за събиране на информация, но ICQ няма да е сред тях“. „Това е недостоверна информация, която бе публикувана в един от руските вестници“, отбеляза говорителят на руския президент. По-рано днес в. „Коммерсант“ публикува информация, че „Пряка линия“ ще се проведе на 14 април, а за събирането на въпроси към Путин ще се използва и месинджърът ICQ. Песков подчерта, че в „Пряка линия-2016“ „има определени нововъведения: ще има нови водещи“. Представителят на Кремъл отказа обаче да разкрие имената им. Тазгодишният диалог на Владимир Путин с руснаците ще бъде четиринадесетият. През последните две години основното студио, където се провеждаше мероприятието бе „Гостиний двор“ край Кремъл

Конете правят разлика между гневни и щастливи лица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1550533

Конете са в състояние да разчитат човешките лицеви изражения, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британско изследване, публикувано в сп. "Байолъджи летърс". В първото по рода си проучване специалисти от университета на Съсекс са установили, че конете са способни да правят разлика между гневни и щастливи лица. За целите му учените са изследвали как 28 коня реагират на снимки на негативни и позитивни човешки изражения. На животните са били показани фотографии на гневни и щастливи непознати мъжки лица.

Одобрен е проект на Гаранционно споразумение между България и Международната банка за възстановяване и развитие

http://www.cross.bg/razvitie-vuzstanovyavane-sporazymenie-1497672.html

/КРОСС/ Правителството одобри проект на Гаранционно споразумение между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) като основа за водене на преговори. Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите с банката и да подпише Гаранционното споразумение при условие за последваща ратификация от Народното събрание.Заемът в размер на 300 милиона евро, който ще бъде предоставен от МБВР, ще бъде в допълнение на заем със същия размер от Европейската банка за възстановяване и развитие и ще допринесе за попълване на резервите на ФГВБ. С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции.Решението на правителството е в съответствие на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г., в който е предвидено в рамките на текущата бюджетна година МС да издава държавни гаранции по заеми на ФГВБ, включително по заеми от външни кредитори, при условие за последваща ратификация.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване