Водата поскъпва в шест града от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5545479

По-скъпа ще бъде водата в шест града от днес, предаде БТВ. Най-голям ръст в цената е заложен в Свищов - с около 27%.
Поскъпването там дори е по-голямо от първоначално предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране. Новата цена е заради въвеждането в експлоатация на пречиствателна станция в града.
По-скъпа ще бъде водата в шест града от днес, предаде БТВ. Най-голям ръст в цената е заложен в Свищов - с около 27%. Поскъпването там дори е по-голямо от първоначално предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране. Новата цена е заради въвеждането в експлоатация на пречиствателна станция в града.

Плевнелиев е домакин на форум за политическия диалог в Югоизточна Европа

http://www.cross.bg/sreshtata-plevneliev-domakin-1509763.html

/КРОСС/ Българският президент Росен Плевнелиев е домакин на срещата на 8 президенти от Югоизточна Европа.Форъмът за политическия диалог в региона ще се проведе в "София Тех Парк". Участие в събитието ще вземат президентите на Македония, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Косово и Молдова, както и премиерът на Румъния.На срещата е поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас, но все още няма яснота дали той ще присъства. Сред високите гости ще бъдат още представители на Европейската комисия и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Най-вредните грешки след хранене, които всички допускаме!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268814_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D

 Всеки има навик, който често прави несъзнателно след хранене. Но знаете ли колко вредни могат да са тези привички? Вижте най-важните и често допуснати грешки, след като сме похапнали добре, пише gotvach.bg.
1. Първото място сред допуснатите грешки след хранене е отредено на цигарите. Според изследвания цигара, запалена веднага след ядене, се равнява на десет изпушени цигари през целия ден. Увеличава се рискът от рак неколкократно. Така че не пушете веднага след ядене.

2. Второто място се заема от плодовете. Макар и да са полезни за здравето, консумацията на плодове веднага след хранене води до образуването на излишни газове и подуване на корема. Също така затруднява и храносмилането. Препоръчва се консумиране на плодове 1-2 часа преди или след хранене.



3. Не трябва да се пие чай след хранене. Чаят прави трудно изгарянето на съдържащите сепротеини в храната, тъй като съдържа високи нива на киселини.

4. Сънят веднага след хранене също е често допускана грешка. При сън веднага след хранене стомахът на човек не може да се избави от това, което е консумирал. На по-късен етап това може да причини възпаление на червата и дискомфорт в стомаха.

5. Ако носите колан, отпускането му непосредствено след прием на храна, може да доведе до запушване на червата.

6. Повечето хора смятат, че ходенето след хранене удължава живота. Но това не никак правилно. Така храносмилателната система не може да усвои хранителните вещества от приеманата храна.

7. Вземането на душ след хранене насочва притока на кръв към ръцете, краката и намалява количеството на кръв около стомаха. Следователно това отслабва храносмилателната система.

Северна Корея подкрепя Доналд Тръмп за президент на САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579816

Северна Корея изрази подкрепа за Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати, помествайки на свой пропаганден уебсайт статия в негова възхвала, предаде Ройтерс. Обама заяви, че лидерите "са стреснати" от Тръмп, милиардерът отвърна В материала, публикуван на www.dprktoday.com, Тръмп е определен като далновиден кандидат за президент на САЩ, който може да освободи американците, живеещи в ежедневен страх, да не бъдат нападнати с ядр...

Швейцария откри най-дългия влаков тунел в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_630253.html

Най-дългият влаков тунел в света ще бъде официално открит днес в Швейцария, пише Би Би СИ.  Новият тунел е дълъг 57 километра и осигурява високоскоростно трасе за композициите, които минават през Алпите. Швейцария смята, че с този мащабен проект, конструиран две десетилетия, товарният транспорт в Европа ще бъде коренно променен. Тунелът е по-дълъг с 3 километра от досегашния първенец в тази класация, който е в Япония. На откриването на тунела ще присъстват Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци. 260 товарни и 65 пътнически влака ще се възползват от новото трасе всеки ден.

1 юни - Международен ден на детето

http://www.moreto.net/novini.php?n=322270

Съществува специален ден за почти всички от нас: празнуваме Международен ден на майката и жената, Ден на мъжете и Ден на бащата, Ден на влюбените, Ден на семейството и разбира се, Ден на детето. Денят на детето се чества в много страни по света.

Чадърите по морето ще поевтинеят...но догодина

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chadyrite-po-moreto-shte-poevtineiat...no-dogodina-6054445

Стартът на сезона е в сила за Южното Черноморие, а поскъпването обясняват с по-краткия туристически период

Откриват сезона по морето, цените на чадърите - нагоре

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otkrivat-sezona-po-moreto-cenite-na-chadyrite-nagore-6054445

Стартът на сезона е в сила за Южното Черноморие, а поскъпването обясняват с по-краткия туристически период

Откриват сезона по южното ни Черноморие

http://www.cross.bg/chernomorie-sezon-yuzhnoto-1509762.html

/КРОСС/ Южното ни Черноморие открива от днес летния туристическия сезон. Почиващите ги очакват нови цени на чадъри и шезлонги. Концесионерите в най-големия курорт на юг - „Слънчев бряг", обясняват поскъпването с краткия сезон - не повече от два месеца. В Бургас и повечето други курорти обаче цените остават непроменени. И тази година остава в сила разпределението платена и свободна зона на плажовете да е 50 на 50%. Това лято по Южното Черноморие без стопани остават 54 ивици, които са неатрактивни или трудно достъпни.За първа година ще има 24-часов данъчен контрол на летището. На прицел са неизрядните туроператори.

Влиза в сила платеното паркиране в парк Рила на Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579727

От днес на парк Рила отново ще се паркира срещу заплащане. Таксата от 1 лев на ден се запазва и няма да има промяна в цената, съобщиха от общинското предприятие „Паркинги и гаражи". Паркингът на парк Рила е платен от 1 юни до 30 септември, през останалото време от годината такса не се дължи, ще се плаща за времето от 10 до 22 часа, всеки ден от седмицата. Практиката в последните години обаче показва, че много от гражданите паркират на нерегламентирания паркинг, който беше обособен до парка или се паркира по пътя.

Спаси ли Хирошима Япония от съветска окупация?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268813_%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%D0%A5%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D1%8

 Сталин отказва да завземе Хокайдо, но не помръдва за България и Румъния

В ранните часове на 24 август 1945 г. съветски бомбардировачи с широк обсег на действие трябвало да излетят от Владивосток в източна посока над Японско море, разтоварвайки смъртоносния си товар над северния японски остров Хокайдо. В 5 ч сутринта на същия ден два съветски полка щели да извършат десант на брега, последвани от много по-големи сили. В рамките на дни две пехотни дивизии ще завземат Северен Хокайдо, прерязвайки острова наполовина.

Това е най-общо бойния план, изготвен в края на Втората световна война от главнокомандващия Съветската тихоокеанска флота адмирал Иван Юмашев за окупиране на японския остров. Подразделенията са били в бойна готовност. Подводници са били разположени край бреговете на Хокайдо, за да събират разузнавателна информация за предстоящото нашествие и дори да потапят вражески плавателни съдове. На този етап Съветите вече са окупирали Южносахалинските острови и помитат останките от японците на Курилския архипелаг, който се простира от Камчатка до Хокайдо. Макар и недотам опитни в подобни операции, десантът в Хокайдо е щял да бъде разходка - японската армия ще е вече практически разбита, а император Хирохито ще е обявил капитулация.

Остров Хокайдо има голямо стратегическо значение. С превземането му Сталин е щял да превърне огромното Охотско море в съветско езеро и в огромно преимущество за Червения тихоокеански флот. Подробните планове за съветското нашествие бяха публикувани за първи път преди седмица от центъра „Уудроу Уилсън“ във Вашингтон.

Всичко, което е липсвало, е „зелената светлина“ от Сталин за прилагането на плана. На 16 август съветският вожд иска от президента Хари Труман да изпълни „скромното му искане“ или да рискува да обиди „руското обществено мнение“. Макар и месеци по-рано министерството на войната на САЩ да е разглеждало възможността да остави съветите да окупират Хокайдо и дори части от най-големия японски остров Хоншу, бомбата над Хирошима от 6 август е променила концепцията на Труман. Притежавайки ново оръжие, президентът на САЩ е сигурен в преимуществото си в отношенията със Сталин. На 18 август Труман без заобиколки отказва на „Чичо Джо“ (от Йосиф, Джоузеф на латиница, Сталин, б.р.). Два дни преди планираното нашествие на Хокайдо операцията е отменена.

Труман е вярвал, че атомната бомба е спечелила войната срещу Япония. Малко след навлизането на въоръжение тя е вече част и от дипломатическия арсенал. Труман не е трябвало да заплашва СССР: самото притежание на бомбата представлява заплахата. Но как е гледал на това Сталин?

На първо място, Хирошима и Нагазаки са много по-малък шок за съветския лидер, отколкото може да се предположи. Въпреки убеждението на Труман, че Сталин не е разбрал загадъчното споменаване на атомната бомба по време на конференцията в Потсдам през юли 1945 г., Москва отдавна следи британските и американските ядрени изследвания. Още през 1941 г. съветските служби НКВД и ГРУ започват да събират информация за бомбата, а през 1942 г. председателстваният от Сталин Държавен комитет за отбрана разрешава работа върху съветски ядрен проект. Две години по-късно с ръководството му е натоварен безпощадният Лаврентий Берия под шапката на НКВД.

След Хирошима Сталин удвоява усилията си. Докато още обмисля нашествието на Хокайдо, съветският лидер създава на 20 август „Специален комитет“, оглавяван от Берия, който да ускори усилията за разработване на бомбата. „Проект номер едно“, както е наречена програмата, интегрира доброволно привлечени или пленени руски и германски учени, хиляди затворници от лагерите „Гулаг“, които изграждат съоръженията, стотици експедиции, изпратени от Сибир до планините на Централна Азия и Източна Европа да търсят уран.

На среща с научния ръководител на съветския атомен проект Игор Курчатов на 25 януари 1946 г. Сталин ще отхвърли всякакъв вариант за „руски път“ към бомбата и ще настоява да се използва най-примитивният възможен начин, залагайки на данните, събирани от съветските шпиони. Няма никакво значение колко съвременна ще е бомбата, важното е да е я има. Сталин ще получи своя „локомотив“ през август 1949 г., година по-рано от американските прогнози.

За лидера на СССР бомбата е преди всичко символ на велика сила. Сталин никога не се е впечатлявал от военните й възможности.

Агенти на ГРУ и съветски дипломати пътуват често до Япония след ударите над Хирошима и Нагазаки, заснемайки щетите и интевюирайки пострадали. В доклад от септември 1945 г. съветският посланик в Япония Яков Малик омаловажава последствията от атомните бомбардировки и настоява, че японските вестници са преувеличили ефектите.

Въз основа на тези данни Сталин остава скептичен към мощта на атомните оръжия. „Не атомните бомби, а армиите решават войните“, казва той на полския комунистически лидер Владислав Гомулка през ноември 1945 г. Още по-важно е желанието за борба. А американците, смятал Сталин, нямат нито едно от двете.

Блъф ли е ходът за Хокайдо, е трудно да се каже. Няколко седмици след като Сталин скланя глава по въпроса за нашествието, неговият първи дипломат Вячеслав Молотов блокира искането на САЩ да участват пряко в подялбата в България и Румъния и дори да искат бази в Средиземноморието. Американският външен министър Джеймс Бърнс дори заплашва с картата на атомното оръжие, но Молотов не помръдва.

Зад завесата Сталин го подтиква да не се „поддава на натиска на съюзниците“. По-късно самият той уточнява: „Нищо сериозно няма да постигнем, ако се поддаваме на натиск или шантаж.“ Отговорът на Сталин на натиска е контранатиск, посрещайки заплахите с високопарни изказвания. Защо тогава си позволява да се изтегли от въпроса за Хокайдо?

Отговорът е, че дори циничен реалист като Сталин не е искал толкова геополитическо предимство, колкото признание от САЩ на своята сфера на влияние. Привлекателен по стратегически причини, Хокайдо не е част от споразумението от Ялта от февруари 1945 г. А Сталин знае, че нарушаването на този договор рискува да подкопае руските завоевания в Далечния изток, включително Южносахалинските и Курилските острови.

Съществува дългогодишен спор между историците дали атомната бомбардировка над Япония е военна необходимост, или е средство за сплашване на СССР. Седемдесет години по-късно архивите свидетелстват, че дори Труман да е искал да стресне Сталин, не е съумял. Оттеглянето на СССР от японския остров е огромна отстъпка, направена въпреки Хирошима - късен опит на съветския диктатор да закърпи бързо развалящите се отношения със САЩ.

С напредването на студената война Сталин започва да съжалява за решението за Хокайдо, обвинявайки Труман в ненадежност като партньор. До 1950 г. съветският лидер напълно пренебрегва рамките от Ялта, които го правят толкова внимателен през 1945 г. Той ще се съюзи с комунистически Китай и ще даде на Ким Ир Сен зелена светлина да нахлуе в Южна Корея. Преди това обаче Сталин видимо не е бил готов „да стигне до края“. Все още е виждал Труман като партньор в следвоенното управление на света. Това чувство не продължава дълго: осъзнавайки, че Труман, окуражен от Хирошима, се опитва да го притиска, Сталин решава да не отстъпва повече. От своя страна Труман разчита грешно оттеглянето на съветския лидер от Хокайдо като знак, че Сталин ще отстъпи под натиск. Макар и бомбата да не е пряката причина за съветското оттегляне от Хокайдо, директната заплаха от нея превръща сътрудничеството между свръхсилите във все по-отдалечаваща се възможност. С което Хирошима превръща студената война в необратима.

По билетчето ще ги познате...

http://regionalen.pogled.info/sofiya-grad/news/74217/Po-biletcheto-shte-gi-poznate

/Поглед.инфо/ По билетчето ще ги познате... един фандък - единица за антисоциално високомерие, евроатлантически стандарт на дребно - пазарен олигархат и смазано с притъпени изисквания към властта народно мнозинство...

Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube ще свалят реч на омразата

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/01/2769571_facebook_twitter_microsoft_i_youtube_shte_svaliat_rech/?ref=rss


Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube приеха новите регулации на Европейския съюз за речта на омразата, съобщава онлайн изданието TheVerge. Четирите компании са поели ангажимент да преглеждат всички сигнали за реч на омразата в рамките на 24 часа и да я премахват, ако е небоходимо.

Според новите правила, компаниите ще трябва да идентифицират и промотират независима контрареч срещу омразата и пропагандата, която се публикува онлайн. Това са част от мерките на ЕС за намаляване на...

Св. мчк Юстин Философ. Св. мчци Юстин и дружината му. Свщмчк Пир

http://www.cross.bg/yustin-tzurkvata-filosof-1509761.html

/КРОСС/ Св. мъченик Юстин Философ бил родом от Сирия. Писал в защита на Христовата вяра. Страдал в тъмница, търпял мъчения - тялото му раздирали; разранен, посечен бил с брадва в 166 година. Св. Юстин Философ (Иустин Философ) (Юстин Мъченик) (ок. 105 - ок. 165/7) - раннохристиянски богослов и философ, отец на Църквата, един от първите и най-ярките християнски писатели-апологети. Роден в Сирия, в семейството на гръцки колонист, принадлежащ към състоятелната провинциялна аристокрация, което позволило да получи добро образование. В своите търсения на истината и смисъла на живота св. Юстин преминал последователно през философията на стоиците, перипатетиците, питагорейците и неоплатониците. Възгледите му били изградени върху вярата че "разумът господства над всичко". Повратно събитие в неговата духовно развитие била срещата с непознат старец, която способствала за обръщането на св. Юстин в християнството. Старецът изказал мисълта, че "любителят на думите" е "филолог", "софист", а не философ, докато истинският "любител на мъдростта" е "любител на делото", т.е. човек, за когото заветите на Писанията са ръководство за действие. Около 133 година св. Юстин приел Свето кръщение и продължил заниманията си с любомъдрие, но този път напълно убеден, че християнството е истинната философия ("Христос-Логос и Истината-Логос са тъждествени"). В Рим св

Отбелязваме Международния ден на детето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579815

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детскот...

Ремонтът на Аспаруховия мост приключва до 15 юни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5545474

Ремонтът на Аспаруховия мост ще приключи до 15 юни, ако времето е добро, предаде БНТ. Първият етап от ремонта започна в средата на април и затварянето на част от моста предизвика транспортен хаос и задръствания. Цялостната реконструкция, финансирана от държавния бюджет, ще отнеме повече време и ще се извърши на няколко етапа.
Ремонтът на Аспаруховия мост ще приключи до 15 юни, ако времето е добро, предаде БНТ. Първият етап от ремонта започна в средата на април и затварянето на част от моста предизвика транспортен хаос и задръствания. Цялостната реконструкция, финансирана от държавния бюджет, ще отнеме повече време и ще се извърши на няколко етапа.

Три момчета обърнаха света, за да приберат болния си другар от Корфу

https://www.24chasa.bg/novini/article/5545465

Три момчета обърнаха света, за да приберат болния си другар от КорфуТри момчета от село Марикостиново направиха истинско показно на това що е приятелство. Младежите заминаха спешно да вземат от остроф Корфу свой приятел, който изпаднал в тежка криза по време на абитуриентска екскурзия. Учениците от ПГИТ "Проф. д-р Асен Златаров" тръгнали на екскурзия за остров Корфу в сряда на 25 май вечерта.

1 юни в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-sofiya-voiina-1509760.html

/КРОСС/ 193 г. - Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление.1778 г. - Основан е град Мариупол в днешна Украйна.1792 г. - Кентъки става 15-ият щат на САЩ.1796 г. - Тенеси става 16-ият щат на САЩ.1831 г. - Експедицията на британският морски офицер и изследовател Джеймс Кларк Рос открива Северния магнитен полюс.1850 г. - Българските земи под османско владичество: Избухва масово Въстание в Северозападна България.1858 г. - Георги Раковски е назначен за надзирател в Херсонската духовна семинария в Одеса.1867 г. - Торонто избран за столица на провинция Онтарио в Канада1876 г. - В подножието на връх Вола във Врачанската планина, след сражение с части на османската армия е прострелян смъртоносно Христо Ботев, като почитта се отдава традиционно на 2 юни.1879 г. - България е приета за член на Всемирния пощенски съюз.1880 г. - Приет е първият държавен бюджет на Българското княжество за 1880/81, одобрен от 2. ОНС през декември с.г.1913 г. - Непосредствено след края на Балканската война представители на Сърбия и Гърция подписват в Солун Гръцко-сръбски договор, с който си разпределят бившите османски територии в Македония.1913 г. - Начело на коалиционното правителство на Народната и на Прогресивнолибералната партия застава Стоян Данев.1913 г. - В 11 ч. и 35 мин. Северна България е разтърсена от земетресение, тежки са пораженията в Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец.1922 г

Накъде върви светът, видян от Санкт Петербург

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268812_%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82%2C+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%8F%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B5%D

 Конвергенция вместо неолиберализъм, интеркултурализъм вместо мултикултурализъм, национални интереси вместо евроатлантически ценности

76% от руснаците смятат, че страната им върви в правилната посока, при българите - едва 22%.

 

Ежегодно в Русия се провеждат две големи международни дискусии на учени и политици, очертаващи посоката, в която вървят светът и Русия - клубът „Валда?й“ във Велики Новгород и Международните лихачовски четения в Санкт Петербург. Тези дни завърши срещата в Санкт Петербург. Какви бяха доминиращите нагласи, споделени официално и неофициално.

Накъде върви светът?

Според проф. Джеймс Гълбрайт от Тексаския университет, син на знаменития американски икономист и съветник на Кенеди Джон Гълбрайт днес живеем не в хомогенно пазарно стопанство, а в йерархически организирана световна система и глобално разделение на труда, неравенство и господството на гигантски корпорации. Основните противоречия са във финансовата сфера. Само 5% от финансовите транзакции са свързани с реалната икономика, другото са спекулации и механизъм за преразпределение на богатство към едно малцинство. Според швейцарския банкер Бруно Десгардин опитите на САЩ и ЕС да решат проблемите си чрез т.нар. количествени облекчения, печатайки пари, са довели до нов скок в неравенството, тъй като те са отишли в джобовете на нищожно малцинство.

Рязко намалява доверието на хората към държавните институции и партии, които изглеждат изпразнени от съдържание в условията на минимизиран суверенитет в ЕС, при което пазарните неравновесия водят до все повече противоречия. Затова според американски и руски изследователи ЕС го чака съдбата на Югославия. За Джеймс Гълбрайт ЕС е организиран даже по-зле от САЩ преди гражданската война през ХІХ век и нарастващите икономически противоречия и неадекватната институционална организация, съчетани с външни кризи, ще доведат до неговия разпад.

Лорд Колин Мойнихен изтъкна, че днес „новият международен безпорядък“ е заменил „новия международен порядък“ на Джордж Буш. Расте опасността от глобална война. Ако дилемата досега е била свобода или сигурност, сега става ясно, че сигурността става по-важна от свободата

Накъде върви Русия?

Главният организатор на срещата акад. А. Запесоцкий изтъкна, че Русия е минала три етапа през последните три десетилетия. Първият е през 90-те години, когато се появяват голямо количество либерали и „западници“, разграбващи собственост за трилиони, обяснявайки как Русия ще стане като САЩ. Вторият е през миналото десетилетие, когато Русия се надява на тясна интеграция с ЕС. Третият се формира в момента на основата на модела на Китай. За разлика от глобализирания и в нашия регион американски неолиберален модел, конвергентният китайски модел съчетава стабилността на централизираното управление с пазара, при което държавата активно хармонизира интересите и реагира на неравновесията и опасностите на пазара. Към свой модел върви и Индия, където държавата запазва значимата си роля. В Русия се мисли и работи по собствен руски модел на развитие, съчетаващ позитивните страни на различни общества с руската традиция и ценности.

Светът от тук нататък ще върви напред чрез различни модели на развитие, бивайки не еднополярен или многополярен, а мнопорядков, разделен на регионални блокове със свои ценностни, икономически и политически различия, обединени в различни регионални организации. За разлика от досегашния свят на американизираната глобализация този свят ще се характеризира с разнообразие от икономически, държавни и цивилизационни модели. В рамките на различни култури, ценности, историческо развитие ефективни са различни икономически модели.

Според Сергей Глазев, съветник на Путин, американизираната глобализация разделя света на печеливши и губещи. Русия губи от нея годишно 120 млрд. долара трансфер на капитали към западните държави. Затова и тя ще сложи край на включеността си в този модел.

В новия конвергентен модел на Русия съществена е идеята за суверенна демокрация, при която външното въздействие с финансирани от световния капитал и САЩ неправителствени организации и медии не налага на практика една компрадорска демокрация от компрадорски политически елити, подчинени на чужди интереси.

Различните конвергентни модели имат цивилизационни характеристики, които както се вижда от опита на Япония, Китай, Индия, Южна Корея, са много важни за успешното развитие. Затова тази година денят на Кирил и Методий там се чества по-тържествено отпреди, на летището в Санкт Петербург можеш да се помолиш в православен параклис, във всяка стая на хотелите стои библията на руски и английски език.

Ако глобализираният под американска егида капитализъм се основава на т.нар. евроатлантически и европейски ценности, с които се подменят националните интереси на подчинените на глобалния капитал държави, в Русия нагласата е на връщане към националните интереси. И това се споделя масово от китайци и руснаци според глобалното проучване през 2015 г. на „Галъп“ - 59% от руснаците и 71% от китайците са готови да се сражават в защита на своята родина. При българите, заменили националните интереси с „европейски ценности“, едва 25% биха направили това.

В своето приветствие премиерът Дмитрий Медведев заяви, че политиките на мултикултурализъм са довели до задънена улица и Русия извежда на преден план в отношенията на различните общности идеята за интеркултурализма, която за нея е особено важна, тъй като е страна с много националности и с най-много имигранти в света след САЩ. Мултикултурализмът разделя обществата на малцинства, докато интеркултурализмът се интересува от общите интереси, от изработването на общ културен код на взаимодействие.

Суверенната демокрация на руснаците, както и тази на китайците, се опира на идеята за историческата приемственост. Не отхвърля нито един от периодите на своята история, признава мястото и ролята на всеки от тях и така обединява нацията. В самолета на „Аерофлот“ впечатляват червените костюмчета на стюардесите с емблема с чук и сърп. Много от сувенирите им са със символи от времето на съветския социализъм. С тях правят бизнес, докато у нас за това някои депутати се готвят да ни вкарват в затвора.

Как възприемат руснаците посоката, в която се насочва Русия? През май 76% от тях смятат, че страната им върви повече или по-малко в позитивна посока, и само 21% са песимисти. У нас в последното изследване на „Галъп“ 59% са песимисти и едва 22% са оптимисти за посоката, в която върви България. Но и в САЩ едва 28% смятат, че страната им върви в правилна посока. Американци и българи ги тресе песимизмът, че вървят по неправилния път в историята, руснаците демонстрират евразийски оптимизъм.

Преглед на печата от 1 юни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/01/2769413_pregled_na_pechata_ot_1_juni/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

КЗК се обяви за най-активната в ЕС
Комисията отчете 2015 г. с дела срещу Uber и енергийните търговци

Проблемите във фонда за лечение на деца продължават
Граждани ще протестират в сряда с призив структурата да работи ефективно в полза на тежко болните деца и техните родители

Горанов се отказа от най-спорната си пенсионна поправка
Въпросът с изплащане на пенсия от частен фонд ще се решава в неясното...

София ще се включи в международния уличен фест Fete de la Musique

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/01/2769469_sofiia_shte_se_vkljuchi_v_mejdunarodniia_ulichen_fest/?ref=rss


София за пръв път ще стане част от международния фестивал Fête de la Musique този юни. Събитието е създадено във Франция през 1982 г. с една идея - да изпълни улиците на Париж с безплатни концерти на професионалисти и аматьори във всякакъв стил. Музикалният празник се отбелязва на 5 континента, 120 държави и над 500 града по света на 21 юни - по случай началото на лятото в Северното полукълбо.

Първите стъпки на Fête de la Musique у нас ще са на три места в София. Между 17.00 и 22.00...

Преглед на печата - 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322269

Напрежението около неизплатените средства на „Пирогов” и състоянието на болниците в София е сред актуалните теми на вестниците в сряда. „Пирогов“ да получи статут на национален стратегически обект. Това поискаха пациентски организации.

Всички училища с нови имена на 15 септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268811_%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+15+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D

 Всички училища ще имат нови имена наесен. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на проекта за държавен образователни стандарти за институциите в средното образование.

Изготвянето му е във връзка с приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Основните училища трябва да се преобразуват в начални (I-IV клас), основни (I-VII клас), обединени (I-X клас) или средни (I-XII клас) в зависимост от конкретните възможности и капацитета на сградния фонд. Прогимназиите ще станат основни училища или обединени.

СОУ се

преобразува

в средно

училище

След промяната 32-о СОУ “Св. Климент Охридски” в София ще трябва да се казва 32-о СУ “Св. Климент Охридски” - име, което може да се бърка с това на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Оздравителните също ще са вече средни. Специалните училища за деца и ученици с нарушено зрение и с увреден слух ще се наричат специални училища за обучение и подкрепа на ученици със сензорни увреждания.

Помощните училища продължават дейността си като центрове за специална образователна подкрепа. В името на училището може да се включи и дума, която придава спецификата на институцията - национално, частно, професионално и други, уточни Лазар Додев, шеф на дирекцията по организация, контрол и инспектиране в МОН.

Директорите трябва да получат заповед от началника на инспектората на 1 август. След това

трябва да сменят

печата

и банковата сметка. Това ще отнеме около 40-50 дни, изисква ходене в НАП и НОИ, обясни Стаматов. Общинските съвети трябва да решат ще създават ли обединени училища, ако докажат, че имат капацитет, защото основното става от 1-и до 7-и клас.

“Иновативните училища ще извършват целенасочена промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с която ще се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес. За да бъде едно училище иновативно, то трябва да докаже, че има възможност да повиши качеството на образованието, като разработва и въвежда иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда; да използва

нови методи

на преподаване,

да разработва по нов начин учебното съдържание, програмите и плановете. Целта е да се даде шанс училището да се разчупи, мисленето на системата, учениците, учителите и родителите да стане модерно и обърнато към бъдещето”, каза Додев. Всички държавни, общински и частни училища, както и Американския колеж могат да кандидатстват за иновативни с проект. Към МОН се създава комисия за иновативните училища с психолози. Иновативните училища ще могат да имат 38 учебни седмици, а не 36, както останалите. 30% от учебното съдържание по различните предмети ще може да се пренасочва. Ще може да се въведат т.нар. синтезирани учебни предмети. Може да има обща тема, свързана с

различни

предмети

като Българско

възраждане

например. Кандидатстването ще започне през 2017 г.

Националните училища пък трябва да изпълняват национална задача или да обучават ученици от много области. Национална задача е тази, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области и за изпълнението е осигурено целево финансиране от държавния бюджет. Задачата например може да бъде в извънучебно време математическа гимназия да апробира нов електронен продукт за развитие на математическа логика. Статутът на национално училище се обявява от МС за срок от 4 години.

Всички училища с нови

имена на 15 септември

30% от учебното съдържание в иновативните може да е различно

с нови методи на преподаване

 

 

С електронни дневници от 2018/2019 г.

Електронни дневници ще има във всички училища от учебната 2018/2019 г. Това съобщи Грета Ганчева, шеф на дирекция “Достъп до образование и подкрепа на развитието в МОН, при представянето на новия държавен образователен стандарт за информацията и документите

Ще има възможност за създаване на електронна лична образователна партида или лично образователно дело на всяко дете/ученик да се отразява цялата информация за процеса и резултатите от неговото обучение, за подкрепата за личностното му развитие, за постиженията му, наложени и отменени наказания, за издадените на лицето документи и т.н.

Стандартът ще урежда всички документи, необходими за организацията на дейността на институциите, за образователния процес, за административните процедури, за удостоверяване на завършена степен на образование и/или придобита професионална квалификация.

Стандартът предвижда създаването на национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, която ще се администрира от Министерството на образованието и науката. В системата ще се включат сегашните регистри - регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и регистър на документите за завършено основно образование, средно образование и/или придобита степен на професионална квалификация. (24часа)

 

Учителският

събор

ще струва

100 000 лв.

 

Организацията на учителския събор на 19 юни върви в пълен ход. Разходите, които са предвидени, са около 100 000 лв., съобщи Диян Стаматов. Тогава ще се съберат 12 000 учители в зала “Арена “Армеец”.

Средствата са за наемане на озвучаване, покани. Не са предвидени пари за спане или командировка, каза още Стаматов. Основната идея била да се даде ясен сигнал към обществото за сериозността на образователната реформа. 

Бях на среща в Сатовча. Бях забравил, че хората може да са добри

http://bulgarski.pogled.info/news/74216/Byah-na-sreshta-v-Satovcha-Byah-zabravil-che-horata-mozhe-da-sa-dobri

/Поглед.инфо/ Бях на среща в Сатовча. Бях забравил, че хората може да са добри. А там са такива - естествени, неподправени, истински, любопитни и гостоприемни - от онзи позабравен вид, който е готов да те пусне да нощуваш в къщата му веднага, след като ти научи името.

Международно признати български артисти на Славейковите празници в Трявна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579734

Теодосий Спасов, балет „Арабеск", театър „Българската армия" и вокална формация „Бънджи сингърс" са само част от богатата културна програма, подготвена от община Трявна за националните Славейкови празници, които ще се проведат в периода 2-5 юни 2016 година. Тържествата се провеждат под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Откриването на Славейковите празници ще се състои на 2 юни от 18,00 ч. пред сградата на община Трявна. Непосредствено след това започва театралната постановка „Големанов" ос актьорите от местната театрална трупа към ...

Ислямска държава призова мюсюлманите да унищожат сателитните си чинии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579814

"Ислямска държава" призова мюсюлманите да унищожат сателитните си чинии, за да не могат вражески канали "да унищожат вярванията им и да накърнят моралните им принципи", предаде Ройтерс. Ислямска държава призова за атаки срещу Запада през месеца на Рамазана "Враговете на исляма водят медийна война срещу Ислямска държава, която е не по-малко опасна от военната кампания", заяви групировката във видеозапис. Тя не уточни дали ще наложи прилагането на призива си на терито...

Българката, отдавала под наем домове на болни деца в Париж, работи с МЗ от 30 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5545453

Българката, отдавала под наем домове на болни деца в Париж, работи с МЗ от 30 годиниБългарката, отдавала под наем в Париж два апартамента на Фонда за лечение на деца в чужбина обясни, че работи с Министерство на здравеопазването от 30 години. Маргарита Мунос твърди, че печалбата е между 2000 и 3000 евро на месец. В края на април прокуратурата обяви, че това е ощетяване на фонда, тъй като сключваните с нея договори са неизгодни.

Къде са камерите в колите на полицията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5544652

Къде са камерите в колите на полициятаПиян без книжка може да вкара полицай от Харманли в затвора, защото нарушителят платил на униформения два пъти подкуп само за няколко часа. Тази абсурдна история нямаше да се случи, ако в България беше прекратена практиката всеки полицай да може да спира за проверка автомобили на пътя. По повод и без повод.

Отбелязваме Международния ден на детето

http://www.cross.bg/deteto-oito-denya-1509759.html

/КРОСС/ На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи. Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе пред Народния театър "Иван Вазов". Πpeз цeлия дeн нa тepитopиятa нa Гpaдcĸaтa гpaдинa и в близĸитe мyзeи и гaлepии, щe ce пpoвeждaт твopчecĸи paбoтилници. Зa дeцaтa, ĸoитo ce интepecyвaт oт изĸycтвo, ca пpeдвидeни дeceтĸи apт aтeлиeтa, мeждy ĸoитo пo cтъĸлoпиc, apxитeĸтypa, пяcъчни pиcyнĸи, плъcти, гpънчapcтвo. Увлeчeнитe пo нayĸaтa щe ce дoĸocнaт дo cвeтa нa физиĸaтa и xимиятa, и в cпeциaлнo paзpaбoтeнo aтeлиe щe ce зaпoзнaят cъc cвoйcтвaтa нa вoдaтa

И днес слънце, максималните температури ще са между 26° и 31°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268810_%D0%98+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%

 Времето над страната ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще е почти тихо. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планините краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са между 26° и 31°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН)

През нощта, главно в Северозападна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. По-съществени увеличения на облачността ще има по северния бряг, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Ще е топло, максималните температури ще са между 25° и 30°. Температурата на морската вода е 18-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След пладне ще се развива купеста облачност, но краткотрайни превалявания ще има само на отделни места в масивите от Западна България. Вечерта от запад ще започне по-съществено увеличение на облачността. Вятърът ще се ориентира от югозапад, ще е слаб, по високите и открити части – до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 14°.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

Повече полицаи с контрольорите в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5545462

Повече полицаи с контрольорите в СофияПовече полицейски екипи ще съдействат на проверителите в градския транспорт в София днес - 1 юни, обясни контрольор пред Нова тв. В медията рано сутринта е получен сигнал от пътник, за който билетът е струвал 2 лв., тъй като автоматът не му е върнал ресто. По данни от градския транспорт 9-10 процента пътуват гратис.

Египетски самолет с 243 пътници бе евакуиран на летището в Кайро заради сигнал за бомба

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/01/2769574_egipetski_samolet_s_243_putnici_be_evakuiran_na/?ref=rss


Пътниците от самолет на авиокомпания "Иджипт еър" са били евакуирани рано тази сутрин на летището в Кайро заради фалшив сигнал за бомба, съобщиха египетският превозвач и летищната управа, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Полет Ем Ес 960 на "Иджипт еър", който трябваше да отлети за Тайланд в 22,30 часа местно време, бе анулиран след повече от три часа закъснение, съобщи авиокомпанията и допълни, че е бил получен фалшив сигнал за заплаха за сигурността на борда на самолета.

Борисов: Бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в ЕС

https://www.actualno.com/politics/borisov-bydeshteto-na-vsichki-dyrjavi-ot-zapadnite-balkani-e-v-es-news_542750.html

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Република Македония Георге Иванов, който е на посещение в България за участие в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. По време на разговора премиерът Борисов изрази загриженост относно ситуацията в съседна Република Македония, съобщиха от правителствената пресслужба. „Като добър приятел на Република Македония, България държи на искрените отношения между двете държави, което означава открито да бъдат споделяни п

Сменяме личния лекар до края на юни

https://www.actualno.com/healthy/smenjame-lichnija-lekar-do-kraja-na-uni-news_542754.html

От 1 юни до последния работен ден от месеца здравноосигурените българи ще могат да сменят личния си лекар. За смяната е необходимо попълването на регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Не е необходимо досегашното джипи да бъде уведомявано за смяната, тя се извършва по служебен път. Здравноосигуреният попълва единствено личните данни, а останалата информация се вписва от новоизбрания лекар. Един лекар може да бъде избран за джипи, ако има договор с Националната здрав

Плевнелиев: Никога досега не сме търгували повече и не сме обменяли повече туристи

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-nikoga-dosega-ne-sme-tyrguvali-poveche-i-ne-sme-obmenjali-poveche-turisti-news_542755.html

Никога досега не сме били по-добри приятели и съседи, никога не сме търгували повече и не сме обменяли повече туристи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) под надслов „ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество“. Форумът на най-високо равнище се провежда в „София Тех Парк“ и отбелязва края на българското председателство на ПСЮИЕ за периода юли 2015 г.

НС пак отряза БСП за насърчаване на диалога с Русия

https://www.actualno.com/politics/ns-pak-otrjaza-bsp-za-nasyrchavane-na-dialoga-s-rusija-news_542752.html

Народното събрание за пореден път отхвърли проекторешение за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация. Решението беше взето с 49 гласа "за", 39 "против" и 39 "въздържал се". То беше внесено от БСП в края на 2015 г. след като парламентът отхвърли искането им за преразглеждане на евросанкциите срещу Москва и беше включено в дневния ред отново по искане на левицата, тъй като днес е първата сряда на месеца и опозиционнит

Откриват сезона по Южното Черноморие

https://www.actualno.com/society/otkrivat-sezona-po-ujnoto-chernomorie-news_542756.html

Южното ни Черноморие открива от днес летния туристическия сезон. Почиващите ги очакват нови цени на чадъри и шезлонги. Концесионерите в най-големия курорт на юг - „Слънчев бряг", обясняват поскъпването с краткия сезон - не повече от два месеца. В Бургас и повечето други курорти обаче цените остават непроменени. И тази година остава в сила разпределението платена и свободна зона на плажовете да е 50 на 50%. Това лято по Южното Черноморие без стопани остават 54 ивици, които са неатрактивни

Евакуираха самолет на "Иджипт еър" с 243 пътници на летището в Кайро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5545457

Самолет на авиокомпания "Иджипт еър" бе евакуиран рано тази сутрин на летището в Кайро заради фалшив сигнал за бомба, предаде БТВ. Това съобщиха египетският превозвач и летищната управа, цитирани от Франс прес.
Полет Ем Ес 960 на "Иджипт еър", който трябваше да отлети за Тайланд в 22,30 часа местно време,
Самолет на авиокомпания "Иджипт еър" бе евакуиран рано тази сутрин на летището в Кайро заради фалшив сигнал за бомба, предаде БТВ. Това съобщиха египетският превозвач и летищната управа, цитирани от Франс прес. Полет Ем Ес 960 на "Иджипт еър", който трябваше да отлети за Тайланд в 22,30 часа местно време,

Телевизионен водещ едва не се удави по време на ефир (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5545446

Телевизионен водещ едва не се удави по време на ефир (Видео)На бразилски телевизионен водещ му се наложи да бяга за живота си, докато коментираше приливни вълни, съобщава "Дейли Мейл". Една от вълните едва не го потопи по време на живото предаване. 36-годишният Ричард Расмусен води от години шоу по телевизията свързано с екстремните прояви на природата. Но този път той стана част от доста драматична

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1509758.html

/КРОСС/ Георги Станчев - поппевецПламена Гетова - актрисаНикола Статков - писател, сценаристГеорги Къркеланов - актьорНадя Попова - поетеса, преводачкаЙордан Радев - бивш шев на Пловдивския панаирКалин Георгиев - бивш ген. комисар на МВРМария Галишка-Владимирова - журналист, писателЖана Костуркова - художничкаКрисия Тодорова - певица    

Предстоящи събития на 1 юни

http://www.cross.bg/provede-deteto-sofiyaot-1509757.html

/КРОСС/ София.В „Тех Парк" държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде домакин на юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) под надслов „ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество". ***София.Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Румъния Дачиан Чолош. На разговора в Министерския съвет ще присъстват и външните министри на двете страни. ***София.От 11.30 часа в залата на 7 етаж в МОН, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще представи пред медиите актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2025. ***Бургас.От 13.35 часа министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще направи инспекция на работата на газорегулираща станция „Бургас". ***София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.От 09.30 часа в хотел „Хилтън" продължава вторият ден от форума „Шумът на парите" - с панели „Банки и небанкови финансови институции", „Бъдещето на технологиите" и „Икономиката на България". ***София.От 09.30 часа в зала „София" на „Гранд хотел София", ще се проведе тържествена церемония по връчване на медалите от Concours Mondial de Bruxelles. ***София.От 09

Днес е Денят на детето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5545452

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година, предаде БТВ.
Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на
На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година, предаде БТВ. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на

Bloomberg разкри тайната сделка сключена преди 40 години между САЩ и Саудитска Арабия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268809_Bloomberg+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+40

 Агенция Bloomberg извади на показ детайли от тайната сделка, която е била сключена между Вашингтон и Рияд преди 41 години. През 1974 г. световната криза нанесла голям удар по икономиката на САЩ. Америка била принудена да търси поддръжка извън страната. Президентът на САЩ Ричард Никсън поставил тогава задача на министъра на икономиката Уилям Саймън да потърси източник на финансиране.
Саймън, а също и неговият заместник Джери Парски се отправили в Европа и в Близкия Изток в търсене на тези, които могат да помогнат на икономиката на САЩ. Те също така искали и да намалят влиянието на нефта в световната икономика.

Саймън получил задача от Никсън да убеди саудитите да вложат средства в държавния дълг на САЩ. В противен случай икономиката на страната е щяла да се окаже в дълбока криза, а в такъв случай СССР е можел да получи шанс да затвърди позициите си в арабския свят. 

За да заинтересува саудитите, САЩ им предложили военна помощ. Освен това Вашингтон бил готов да закупи и нефт от Саудитска Арабия, а в замяна от Рияд се очаквало финансова поддръжка. След няколкомесечни преговори саудитският крал Фейсал ибн Абдул-Азис Ал Сауд одобрил сделката, но убедил Вашингтон да обещае да я пази в тайна.

Саудитска Арабия се опасявала, че нефтените пари можели пряко или косвено, например във вид на военна помощ, да се окажат в ръцете на Израел. Още повече, че в момента на сключване на сделката изминала едва една година от последния дотогава арабо-израелски конфликт.

Сделката предполагала покупка от страна на Саудитска Арабия на държавни облигации на САЩ за 117 млрд. долара. Облигациите били купени без да се провежда търг, което позволило всичко това да се скрие от обществеността. 

Открива се любителският риболовен сезон в страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579813

От 1 юни 2016 г., се открива любителският риболовен сезон в страната. На 31 май изтича срокът за забрана на улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти намиращи се до 500 метра надморска височина. До 15 юни, включително, остава в сила забраната за рибностопанските обекти, които се намират на надморска височина над 500 м. От Министерството на земеделието и храните припомнят още, че уловът на калкан във водите на Черно море е забранен до 30 юни. През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябв...

Човекът не може да бъде научен на любовта

http://obshtestven.pogled.info/news/74215/CHovekat-ne-mozhe-da-bade-nauchen-na-lyubovta

/Поглед.инфо/ Човекът не може да бъде научен на любовта, така както овцата, пусната на върха на планината, не може да бъде научена на свобода.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/stydioto-zhivo-bilet-1509756.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Кой сложи прът в колелото на „Пирогов"? И още - как здравното министерство ще потуши напрежението във Фонда за лечение на деца? Отговаря заместник-министър д-р Ваньо Шарков.Тема: На живо: ремонти затварят софийски улици. Къде се очакват тапи и как да ги избегнем?Тема: Какво се случва в детския мозък? Световноизвестният американски детски психиатър д-р Фади Хадад гост на „Денят започва"Тема: Порасналите деца на българското кино на 1 юни - за себе си и другите деца.Тема: Цвети Пиронкова на четвъртфинал на Ролан Гарос след феноменален обрат срещу втората в света Агниешка Радванска! ВTV, „Тази сутрин"Тема: За какво ще се похарчат милиардите, отпуснати за въоръжаване? Ще потопят ли новите кораби българската армия? Коментар на Бойко НоевТема: Ще има ли напрежение в градския транспорт заради скъпия билет? На живо: да очакваме ли масови акции срещу гратисчии? В студиото - коментар на председателя на столичния общински съвет Елен ГерджиковТема: След самоубийството на полицейски служител - как продължава животът на неговото семейство и дъщеря му, която има нужда от протеза на ръкатаТема: На първи юни - стотици родители на протест срещу промените във фонда за лечение на деца. Тема: Броени часове преди големия финал: Кой гладиатор ще оцелее в кухнята и ще стане „Мастър шеф" на България

Небивал спектакъл: Тийнейджър постави очила на пода в арт галерия и ето какво се случи...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268808_%D0%9D%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%BB%3A+%D0%A2%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%

 Тийнейджърът Джей Хаятан си направи шега с любителите на изкуството като ги накара да повярват, че очилата му са шедьовър в Музея за модерно изкуство в Сан Франциско, съобщава Buzzfeed News. 17-годишното момче посетил галерията с приятели, но не останал впечатлен от някои от експонатите и им дал много ниска оценка. Той се запитал дали наистина посетителите харесват това, което виждат.
Хатаян решил да тества любителите на изкуството. Тийнейджърът искал да разбере дали всички творби в музея са недоразбрани изключителни шедьоври или пък почти всеки предмет би могъл да мине за модерно изкуство.

Ученикът и приятелите му поставили очила на пода и застанали отстрани да видят как ще реагират посетителите. След секунди "новият експонат" бил заобиколен от хора, които искали да хвърлят поглед върху тази според тях творба на модерното изкуство. Някои от посетителите даже започнали да снимат очилата.

Въпреки своя интересен социален експеримент, Хатаян заявява пред изданието, че все още е привърженик на модерното изкуство, въпреки че определено не харесва част от творбите.

"Съгласен съм, че модерното изкуство може да бъде възприемано като шега понякога, но тя е за неограничени умове и е начин да изразим нашата креативност", казва тийнейджърът.

Части от Габрово без вода в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579722

Във връзка с реконструкция на водопровода в комплекс "Христо Ботев" в Габрово се налага спиране на водоподаването в сряда от 9:00 до 17:00 ч. на ул."Ивайло", ул."Христо Ботев" и на част от ул."Преслав" - от пресечката с ул."Ивайло" до ул."Христо Ботев". Без вода ще останат Кауфланд и Млечна промишленост.  ...

Топло време ни чака и днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_630252.html

Времето над страната ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще е почти тихо. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планините краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са между 26° и 31°.  През нощта, главно в Северозападна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. По-съществени увеличения на облачността ще има по северния бряг, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Ще е топло, максималните температури ще са между 25° и 30°. Температурата на морската вода е 18-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. След пладне ще се развива купеста облачност, но краткотрайни превалявания ще има само на отделни места в масивите от Западна България. Вечерта от запад ще започне по-съществено увеличение на облачността. Вятърът ще се ориентира от югозапад, ще е слаб, по високите и открити части – до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 14°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

Закъсняващото президентско състезание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5544612

Сложният пъзел от взаимни зависимости между партиите е основната причина още да нямаме нито една партийна кандидатура

В последния ден на месец май сме. Президентските избори вече чукат на вратата. Политическата подготовка за тях тече от началото на годината. И въпреки това нито една от парламентарно представените партии така и не е огласила своя
Сложният пъзел от взаимни зависимости между партиите е основната причина още да нямаме нито една партийна кандидатура В последния ден на месец май сме. Президентските избори вече чукат на вратата. Политическата подготовка за тях тече от началото на годината. И въпреки това нито една от парламентарно представените партии така и не е огласила своя

Най-важното от Варна във вчерашния 31 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=322266

Ученици от Английската гимназия във Варна защитиха учителя си Ученици от варненската Първа езикова гимназия защитиха своя учител по Български език и литература Драгомир Чанков с отворено писмо, изпратено до редакционната поща на Moreto.

Честит празник, деца!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268807_%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%21

 Честит празник, деца! На 1-ви юни отбелязваме Международния ден на децата. Той се празнува в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата.
В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Празникът се отбелязва с различни инициативи по цял свят. Най-голямата интернет търсачка - Гугъл също поздрави малчуганите с нестандартен "Дудъл".

Какво, къде, кога за Деня на детето във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579679

Международният ден на детето ще бъде отбелязан във Варна с най-различни събития и промоции. Дарик ви предлага кратък пътеводител на по-интересното, което предстои днес. 10,00 Във варненския Зоопарк започва весело детско парти. Двучасовият купон ще предложи на малчуганите много изненади, награди и лакомства. Входът за Зоопарка остава непроменен - 50 стотинки за деца на възраст от 3 до 7 години и левче за учащи. В 10,00 часа в района на Народна астрономическа обсерватория "Николай Коперник" започва детски празник. Той ще премине под надслов „Дец...

Първият производител на сирене с "палма" хлопна кепенци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268806_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D1%81+%22%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B0%22

 Затваряме производствените мощности на производител на сирене заради открити растителни мазнини в съдържанието на млечния продукт. За това информира д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитиран от "Монитор".
Търговецът не отговарял на изискванията при три от взетите проби. От агенцията обаче обясниха, че нямат право да съобщават името на производителя или марката на продукта. На фирмата ще бъде наложена санкция от 5 хил., като ще бъде преустановена и дейността й за определен период от време.

Наредбата за спиране на дейността пък ще бъде подадена от директора на местната дирекция по безопасност на храните. На компанията производител на въпросния млечен продукт ще трябва да се изготви одитен доклад, а за да стартира производството си отново, ще трябва да изпълни всички препоръки на агенцията по храните, както и да предостави гаранции за качеството на продукцията си.

Илиев заяви, че е бил изненадан от поведението на неправителствената организация „Активни потребители“, които преди седмица оповестиха марките, които не отговарят на изискванията на закона, както и заради упреците, че държавното ведомство не си вършело работата.

„Няма никакъв хранителен апокалипсис по отношение на храните. Да, има измамници, но от гледна точка на здраве и безопасност на храните страната ни няма проблем, бе категоричен шефът на агенцията. Той сподели още, че от март до сега са изследвани 424 проби, като само в 8 или 2% от тях има открито наличие на немлечни мазнини.

Според новия Закон за храните, който предстои да влезе в сила до няколко месеца, санкциите за нарушителите са от 2 до 8 пъти по-високи спрямо сегашните разпоредби.

През следващите 2-3 месеца от Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват млечните изделия на пазара. Пробите обаче няма да се взимат от производителите, а от магазините. Обект на проверки ще са освен големите търговски вериги, така и малките и дори кварталните бакалии.

Проверките ще обхванат 28-те области на страната, като ще бъдат проверявани всички млечни продукти – краве сирене, кашкавал и масло. А освен тях съвсем скоро инспекторите ще започнат да проверяват и киселото мляко.

Експертите допълниха, че вече е пусната заповед за усилени проверки по родното Черноморие във връзка с нерегламентираната продажба на царевица и други продукти по плажната ивица. През миналата година трите областни дирекции във Варна, Добрич и Бургас са извършили 2400 извънредни проверки, съставени са 90 акта и са затворени 6 – 7 временни обекта.

Плевнелиев обсъжда с лидери от Югоизточна Европа миграцията и енергийната сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/01/2769514_plevneliev_obsujda_s_lideri_ot_jugoiztochna_evropa/?ref=rss


Президенти, премиери и министри от 13 страни се събират днес в София на юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Форумът ще се състои в "София Тех Парк" под надслов "ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество" и ще отбележи края на българското председателство на ПСЮИЕ за периода юли 2015 г.-юни 2016 г. Хърватия ще поеме от България председателството на регионалния форум за политически диалог през следващата година. Домакин е българският...

Bulgaria moves forward in world competitiveness list

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268805_Bulgaria+moves+forward+in+world+competitiveness+list

 The yearbook of the Institute for Management Development (Switzerland) registering world competitiveness in 2016 ranks Bulgaria 50th among 61 economies. This is five positions better on 2015. However, this country remains one of the least competitive in Europe followed only by Greece, Croatia and Ukraine. The lack of dynamism in the economy and the problems in the management of the financial sector related to accumulated bad loans and the bankruptcy of the Corporate Commercial Bank (CCB) in 2014 continue to have a negative impact on Bulgaria’s competitiveness, the authors of the survey claim.

Над хиляда мигранта може да са загинали за седмица в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/5545441

Над хиляда мигранта може да са загинали за седмица в Средиземно мореНад хиляда бежанци може да са се удавили през последната седмица при пит за преминаване през Средиземно море от Либия до Италия, съобщи Международната организация за миграция (МОМ), позовавайки се на нови показания на оцелели мигранти, предаде РИА Новости. По-рано организацията „Лекари без граници“ съобщи,

Bulgaria to take part in European Border Guard

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268804_Bulgaria+to+take+part+in+European+Border+Guard

 The Committee on Justice and Home Affairs of the European Parliament approved a legislative amendment, which guarantees Bulgaria’s participation in the new European Border and Coast Guard, even though this country is not part of the Schengen area. The amendment guarantees that in case of a strong migration pressure the other member countries of the European Border and Coast Guard will have the obligation to provide the necessary technical support and help in terms of additional experts. The activities of the Guard will include not only measures for coping with the migration crisis, but also protection of the Union’s outer borders from threats like trans-border crime and terrorism.

Фестивалът на мисловните спортове ще се състои за десети път

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/01/2769548_festivalut_na_mislovnite_sportove_shte_se_sustoi_za/?ref=rss


Фестивалът на мисловните спортове ще събере майстори в няколко вида спорт за десети път между 8 и 12 юни в казино "София" на хотел "Радисън".

Както и в предишните издания организаторите ще проведат турнири по покер, шахмат, скрабъл, спортен бридж и табла. Тази година е отпаднала демонстрацията по GO, която даваше възможност на зрителите да се запознаят с тази древна японска игра.

Покерът отново е основният акцент в програмата, която започва с два сателита на 6 и 7 юни....

Bulgaria already has Cyrillic domain in EU

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268803_Bulgaria+already+has+Cyrillic+domain+in+EU

 The “.ею” domain, which is the Cyrillic version of the popular .eu domain extension, has been officially presented in Sofia. In addition to Bulgarians there are more than 300 million people in the world using Cyrillic and the new domain extension is in line with the EU motto, which is: “United in diversity," Ognian Zlatev, head of the European Commission Representation in Bulgaria, said. Cyrillic domains will provide easier access to the Internet in people’s native language. When it comes to the businesses it is important that the new domain extension will be accurately indexed by Internet search engines. 

Местната комисия за борба с трафик на хора открива „Изкуството срещу експлоатацията на детския труд“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579651

През 2002 г. Международната организация по труда (МОТ) определи 12 юни за Международен ден за борба с експлоатацията на детски труд. Целта е да се подчертае значимостта на световния проблем свързан с детския труд, като се съсредоточи вниманието към глобални действия за неговото премахване. По този случай от 14:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив, Местната комисия за борба с трафика на хора ще открие изложба на тема: „Изкуството срещу експлоатацията на детски труд“. Инициативата се провежда със съдействието  на Националната комис...

Bulgaria supports EU integration of Western Balkans

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268802_Bulgaria+supports+EU+integration+of+Western+Balkans

 Europe will never be complete without the inclusion of the Western Balkans into the EU and Bulgaria supports the ambitions of all countries in the region to become members of the union. This was what Bulgarian Foreign Minister Daniel Mitov said in the town of Pravets, which hosted the annual meetings of the Regional Cooperation Council and of the Foreign Ministers of the countries of the Cooperation Process in Southeastern Europe / SEECP /. Minister Mitov and the Secretary General of the Regional Cooperation Council, Goran Svilanovic, pointed out that among the main priorities of the countries in this region were high connectivity in the sphere of energy and transport, improving competitiveness and creating a common regional economy characterised by high mobility and employment. 

Децата празнуват, БДЖ ще повози хлапета с парен локомотив

http://offnews.bg/news/n_1/n_630251.html

Днес е международният ден на детето. Празникът се чества в над 40 страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 г. Целият ден в столицата ще има различни забавления за деца, като входът за всички е безплатен. Детски панаир в София с над 60 ателиета ще се проведе пред Народния театър "Иван Вазов". В Гpaдcĸaтa гpaдинa и в близĸитe мyзeи и гaлepии, щe ce пpoвeждaт твopчecĸи paбoтилници.  Музеят за история на София организира състезание, в което участие ще могат да вземат деца и родители, хлапетата ще се превръщат в откриватели в редица музеи в столицата.   За поредна година "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с парен локомотив.   Пътуването ще е до Банкя, влакът тръгва от първи перон на Централна гара София в 10,30 часа. Събитието ще се осъществи със съдействието на Дирекция "Социални дейности" към Столична община. В специалния влак ще пътуват деца заедно с техните придружители от Кризисен център "Вяра, надежда и любов", от Център за работа с деца на улицата, от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Екзарх Йосиф" и "Патриарх Евтимий", както и от ЦНСТ "Алеко Константинов" и "Иван Вазов". Детският празник ще завърши с обяд и забавления с балони по време на пътуването към София.

Десетте най-гениални деца на всички времена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579711

Едва ли има родител, който да не мечтае детето му да бъде истински гении. Да може неща, които връстниците му не могат, да знае неща, които останалите не знаят, да пее така, както никой около него не може да пее. Учените обаче отдавна са доказали, че нивото на IQ не влияе върху успеха, моралните качества и способността на децата да се реализират като личности. Силното желание да учат и да напредват отличава свръхнадарените деца от останалите. Много от тях са постигнали велики дела, докато други, за съжаление, не са успели да реализират потенциа...

Младият Пловдив чете завършва с четене на 1 юни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579663

В Деня на детето с четене на стихове на поета Иван Теофилов и с шествие на приказни герои завършва символично „Младият Пловдив чете“. Шествието започва в 11 часа от Римския стадион и продължава до откритата сцена пред Община Пловдив. То се организира за втора година в партньорство с Детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“. С предфестивална програма на 2 и 3 юни и основна програма от 6 юни до 12 юни започва и литературният фестивал „Пловдив чете“. Официалното откриване на феста и тържестве...

В Швейцария откриват най-дългия тунел в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/5545439

В Швейцария откриват най-дългия тунел в светаПрезидентът на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман и правителството на страната в пълен състав тържествено ще открият в сряда 57-километровия железопътния тунел Сен Готар – най-дългият в света, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус".  Построен за 17 години и струващ около 11 млрд. евро, тунелът ще съкрати времето за пътуване между Цюрих и Лугано на два часа

САЩ предупредиха гражданите си, че на Евро 2016 може да има атентати

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/01/2769546_sasht_preduprediha_grajdanite_si_che_na_evro_2016_moje/?ref=rss


Държавният департамент на САЩ официално предупреди, че европейското първенство във Франция може да стане повод за терористичен акт.

В изявление до всички американски туристи, възнамеряващи да посетят Евро 2016, пише, че "големият брой туристи, посещаващи Европа през летните месеци, ще представляват огромна цел за терористи".

Франция отдавна взима мерки за сигурност, за да предотврати нови атентати, но сега предупреждението от страна на САЩ предизвиква смут най-вече в...

Дания премахва транссексуалността от списъка си с психични заболявания

https://www.actualno.com/europe/danija-premahva-transseksualnostta-ot-spisyka-si-s-psihichni-zaboljavanija-news_542734.html

Дания ще зачеркне през 2017 г. транссексуалността от списъка с психичните заболявания на своето министерство на здравеопазването, реши вчера здравната комисия на датския парламент, предаде Франс прес. "Напълно неподходящо е това да се нарича болест", каза за АФП заместник-председателят на комисията Флеминг Мортенсен.  С тази инициатива Дания иска окаже натиск върху Световната здравна организация, която още счита транссексуалността за патологичен проблем.  Дания няма търпение да изча

Чувствайте се поздравени с драскулката на Google за 1 юни

https://www.actualno.com/curious/chuvstvajte-se-pozdraveni-s-draskulkata-na-google-za-1-uni-news_542737.html

Днес е 1 юни и малки и пораснали деца отбелязват Международния ден на детето. Ако тази сутрин не са ви казали "Честит празник", то може да се почувствате поздравени от търсачката Google, която ни представя шарен Doodle по случай празника. Международният ден на детето започва да се отбелязва след Световната конференция по въпросите на детското здраве от 1925 г. в Женева, когато се ражда идеята за отбелязване на този ден. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски

Риболовният сезон е открит

https://www.actualno.com/society/ribolovnijat-sezon-e-otkrit-news_542739.html

От 1 юни 2016 г. е разрешен улова на риба във вътрешните водоеми. Изтече забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти намиращи се до 500 метра надморска височина. До 15 юни, включително, остава в сила забраната за рибностопанските обекти, които се намират на надморска височина над 500 метра. От МЗХ припомнят още, че уловът на калкан във водите на Черно море е забранен до 30 юни. През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябва

Спечели двойна покана за шоуто "Обичам 90-те"

https://www.actualno.com/games/specheli-dvojna-pokana-za-shouto-obicham-90-te--news_542744.html

Петото юбилейно издание на "Обичам 90-те" ще завладее отново Зимен дворец на 11 юни 2016 г. Деветдесетарският дух ще се завърне през юни в София с любими популярни хитове от La Bouche, Fun Factory, Culture Beat feat.Tania Evans в тандем с рапъра Krayzee, придобил популярност от участията си в някои от най-големите хитове на C.C. Catch и едни от най-обичаните евро рап изпълнители от българските фенове - C- Block. Един от вас ще има шанс да спечели двойна покана зашоуто, което ще разтърси за

Северна Корея подкрепи Доналд Тръмп

https://www.actualno.com/america/severna-koreja-podkrepi-donald-trymp-news_542748.html

Северна Корея се обяви в подкрепа на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп и призова американците да не гласуват за Хилари Клинтън, съобщава The Guardian. Във вестник на Народо-демократичната република са публикувани възхвали по адрес на Тръмп, описвайки го като "мъдър политик" и "далновиден кандидат", който би могъл да помогне за "обединението" на Северна и Южна Корея. "Политиката на Тръмп има много положителни страни", пише китаецът Хан Йонг-Мук. "Тръмп каза, че няма да се намесва във в

29 000 българи са роби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268801_29+000+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8

 

Страната ни е на 93 място от 167 страни

С 29 000 души роби България е на 93 място от 167 държави в света. Така твърди докладът „Световен индекс на робството“ (Global Slavery Index), цитиран от агенция Ройтерс.

Според доклада, изготвян от базираната в Австралия правозащитна организация Walk Free Foundation, близо 46 милиона души по света живеят в робство. Най-голям е броят им в Индия, следвана от Китай, а най-много роби спрямо населението има в Северна Корея.

Индексът показва, че броят на хората, родени в робство, превърнати в секс-роби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд са се увеличили на 45,8 млн., след като през 2014 г. са били около 35,8 млн.

Основателят на Walk Free Foundation Андрю Форест отбелязва, че увеличението от почти 30% се дължи на подобреното събиране на данни, проведени 42 000 интервюта на 53 езика, но изразява опасения, че положението се влошава заради глобалната миграция, която прави хората по-уязвими за всякакви форми на робство.

Форми на робство се наблюдават във всичките 167 държави в индекса, но Индия е страната с най-голям брой роби – около 18,4 млн. при население от 1,3 млрд. души.

Глобалният индекс на робството има за цел да измери разпространеността на робството в 167-те най-населени държава, нивото на застрашеност на хората от поробване и правителствените усилия за справяне с това.

Около 58% от хората в робство са съсредоточени в пет държави: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Узбекистан. Страните с най-висок процент поробени хора от населението обаче са Северна Корея, Узбекистан, Камбоджа, Индия и Катар.

Най-малко действия за премахване на робството предприемат правителствата на Северна Корея, Иран, Еритрея, Екваториална Гвинея и Хонконг. В другия край на спектъра се нареждат Холандия, САЩ, Великобритания, Швеция и Австралия, чиито лидери полагат най-много усилия за борба с робството.

Макар Европа да показва най-ниска регионална разпространеност на робството, според Walk Free Foundation тя е източник и дестинация за принудителен труд и сексуална експлоатация. Какво ще е отражението на масовия приток на мигранти и бежанци, бягащи от войни и бедност, предстои да узнаем, отбелязва докладът.

Болницата в Панагюрище преглежда безплатно деца на 1 юни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1578801

В чест на Международния ден на детето Детско отделение на „Уни Хоспитал“ организира Ден на отворените врата, съобщават от ръководството на лечебното заведение. Деца от всички възрасти ще бъдат преглеждани от специалисти на отделението по педиатрия. Профилактичните прегледи ще бъдат извършвани в приемния кабинет на ет.0А от 9 до 17 часа на 1 юни (сряда). Малчуганите и техните близки, посетили „Уни Хоспитал“ ще получат символичен подарък от своите домакини. Във фоайето на болницата ще бъдат излъчвани детски предавания и филми....

Пътна обстановка в страната - 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322264

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: на 31.05.2016 г. за периода от 09:00 ч. до 15:00 ч от км 4+000 до км 5+000, в посока София в аварийната лента е ограничено движението във връзка с ремонт на оградната мрежа.

Детски хепъниг в Цар-Симеоновата градина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1578811

Детски хепънинг под надслов „С грижа за детето”  по повод 1 юни  - Международния ден на детето, ще се  състои от 10.30 до 12.00 ч. във Виенския павилион на Цар-Симеоновата градина. Събитието се организира от Комплекса за социални услуги за деца и семейства/КСУДС/. За поредна година, екипът на КСУДС ще отбележи Деня на детето с много детски игри, празнично настроение и послания към възрастните за значимостта на детството, като най-важен етап в живота на всек...

Днес ще е слънчево с температури до 31 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5545429

Времето над страната ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще е почти тихо. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планините краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса. Това съобщиха от НИМХ към БАН, предаде "Фокус".
През нощта,
Времето над страната ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще е почти тихо. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планините краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса. Това съобщиха от НИМХ към БАН, предаде "Фокус". През нощта,

Стивън Хокинг: Тръмп е демагог

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268800_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D0%BD+%D0%A5%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3

 Световноизвестен физик Стивън Хокинг сподели, че не може да си обясни причината за популярността на милиардера Доналд Тръмп, който се стреми към президентския пост в САЩ. "Той е демагог, който изглежда се обръща към "най-малкия общ знаменател", казва физикът.

Хокинг, легендата от Queen Брайън Мей, Нийл де Грас Тайсън, Брайън Кокс и Ричард Докинс са сред участниците на фестивала Starmus в Тенерифе, който ще се проведе от 27 юни до 2 юли. Фестивалът Starmus е празник на астрономията, космоса, музиката, изкуството и науката, а тази година е посветен на професор Хокинг. Част от събитието ще са още единейсет нобелови лауреати.

Астрофизикът Брайън Мей похвали „образователния аспект”, който е разпрострян в целия фестивал. Мей, който около месец преди това той ще е и в България за концерта на Queen и Адам Ламбърт, ще има лекция, наречена „The 3D Universe”. Прочутият китарист и учен ще сподели своята страст към стереоскопията. Наскоро той пусна своето приложение за смартфони „Owl” (VR viewer), което позволява на потребителите да разглеждат изображения в 3D. Брайън Мей в момента работи и по следващо приложение, което е наречено „Queen in 3D”.

То ще включва 3D репродукции на снимки, правени с неговата стереокамера по времена турнета на Queen през 80-те и 90-тегодини.

Български и холивудски звезди като деца (ВИДЕО/СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579725

И звездите са били деца. Преди 30-40 години снимките не бяха дигитални и се правеха по случай празници в детската градина или във фото студиото. Технологиите не бяха толкова напреднали, не се знаеше какво е селфи. Вижте във видеото как са изглеждали популярни лица от българската музикална и театрална сцена, когато са били деца. Певецът Любо Киров до парзничната си торта с 3 свещички Актрисата Елен Колева на 4 години

На 1 юни децата от Г. Оряховица ще се забавляват с Роси Кирилова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579811

И тази година в Деня на детето – 1 юни Община Горна Оряховица ще зарадва най-малките с весел детски празник. Малчуганите ще се забавляват заедно с Роси Кирилова и клоуна Джуджи. Любими детски песни, много музика, игри и изненади очакват децата на 1 юни. Детската веселба ще започне от 17.30 ч. на площад „Георги Измирлиев”. При лошо време празникът ще бъде в НЧ "Напредък - 1869"....

Вместо да се извини на Москва, Анкара иска комисия за нормализиране

http://svetoven.pogled.info/news/74214/Vmesto-da-se-izvini-na-Moskva-Ankara-iska-komisiya-za-normalizirane

/Поглед.инфо/ „Поредната уловка на турското ръководство“. С тези думи политолози, цитирани от „Взгляд“ в понеделник (30 май), коментират „лукавото“ предложение на Турция да създаде с Русия съвместна комисия за нормализиране на отношенията. Анкара отлично разбира, че подобна комисия в конкретния момент е безполезна и предложението ѝ на практика далеч не е насочено към Москва, отбелязва изданието.

15 хил. евро за кв. м в сградата на годината в Милано

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268799_15+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B2.+%D0%BC+%D0%B2+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D

 До вчера малцина знаеха кой живее в най-красивия небостъргач на света за 2015 г., ама репортерите на в. „Кориере дела сера“ разбулиха тайната. Разбира се, че става дума за „Вертикалната гора“ на Милано, квадратен метър от която се продава срещу 15 хил. Евро.

Според класация на Global Prоperty Guide най-скъпи в света са апартаментите в Лондон, Ню Йорк и Москва. В централната част на Лондон цените на апартаментите варират между 18 000 и 25 000 евро за кв. м. В горната част на Манхатън цените на апартаментите са между 15 000 и 17 000 евро, а в Москва средната цена е между 8 000 -15 000 евро.

Тоест 15 000 евро струва квадрат от баровските апартаменти в нея,

 

90 на сто вече са разпродадени

 

 

независимо от високата цена. Като собствениците на тези жилища се ръсят всеки божи месец и средно с по 1500 евро за режийни разходи. Ами портиерите и охранителите, които са денонощно на постовете си по входове и етажи, трябва да получават добри заплати. Семейства хранят и „летящите градинари“, които се грижат за пръснатите по просторните тераси 780 дървета и храсти от 60 растителни вида. Същото се отнася и за техническия персонал, който поддържа асансьорите, за отговорниците на залата за веселби и събрания, за чистачите и т.н. Въобще прислугата на баровците.

Но кои са тези щастливци, които са си позволили страхотния лукс да живеят и на високо, и в истинска гора, и да се радват „нон-стоп“ на удивителния „скай лайн“ на Милано? Ами според разкритията на екипа на „Корсера“ това са на първо място високоплатени футболисти като звездите на местния „Интер“ Иван Перисич и Фелипе Мело. Другата именита личност, позволила си разкоша, е Карстен Китер - шефът в Италия на германския застрахователен гигант „Алианц“. В списъка на баровците – съкооператори следват модните гурута Гая Трусарди и Диего Долчини, които между другото са първите обитатели на „Вертикалната гора“. Безспорно най-ексцентричният неин жител е световноизвестният бразилски рапър Лоренцо Карвальо, който черпи вдъхновение за парчетата си само в Милано. Според портиерите на блока често му гостувал за мощни купони скандалният папарак №1 на Италия Фабрицио Корона – неотдавна той излезе от пандиза, където престоя почти три години за рекет на известни личности със снимки - компромати. Сред чужденците – обитатели на „гората“ изпъква името и на предприемача от Хонг Конг Бернар Нг, който преди месец откри в Милано шикозен тайландски ресторант. Съседка му е притежателката на модни бутици в Ню Йорк Сузи Скат – тя се е пренесла да живее постоянно в Милано и се жалва единствено от това, че в близост до небостъргача на миналата година нямало

 

типични италиански кръчми

 

А както твърди италианката с благородническо потекло Пинин Барбиери Рипамонти, тя обожава жилището си, тъй като благодарение на него постоянно сред природата били както синовете й, така и нейните кучета. На 14-я етаж пък се подвизава една от най-желаните моми на Милано – младата, но вече натрупала завидно състояние на борсата в града брокерка Симона Пици.

Освен изредените до тук собственици на апартаменти в „зеления небостъргач“ от 5-6 националности, в асансьорите му репортерите на „Кориере дела сера“ засекли също така руснаци, японци и някой и друг арабин.

Празник в парк“ Каменица“ за Деня на детето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1578483

По случай 1-ви юни, Международния ден на детето, администрацията на район „Източен” организира за малчуганите весел празник в парк „Каменица“ от 16 часа. Организаторите обещават много забавни игри, състезания и награди, а всеки, който желае, ще може да се изяви артистично с микрофон пред публика....

Честит рожден ден на София Терзийска

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5544800

Честит рожден ден на София Терзийска Днес рожден ден празнува София Терзийска от бизнес отдела на в. “24 часа”. Тази година за първи път тя ще посрещне Деня на детето заедно със своето дете - наскоро във Великобритания Софи роди син, който се казва Александър. Честито и

Косово става част от ракетния щит на САЩ в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268798_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B8%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0

 САЩ имат големи планове за Балканите, включващи не само политическо, а и военно присъствие в определени части на полуострова, смята руският политически анализатор Пьотър Искендеров, цитиран от информационния сайт МКД.

Искендеров вярва, че Косово ще стане част от противоракетния щит на САЩ в Европа. Той изтъква за агенция Спутник, че НАТО и особено САЩ искат да поставят Косово в центъра на своите политически и военни планове заради отличното му местоположение.

Алиансът става все по-активен в източната и южната част на Европа, позовавайки се на

предполагаема опасност от Русия и неотдавна прие в редиците си Черна гора, отбелязва Спутник, като добавя, че няма да е изненадващо, ако САЩ осъществят плановете си за Косово.

Ако това стане, Косово може да се превърне в един от важните възли в ракетния щит на Вашингтон в Европа, който за Москва представлява заплаха за сигурността, посочва агенцията.

"Вашингтон иска да превърне този регион в свой трамплин за развитие на военната инфраструктура. Например те могат да поставят там своите радари или система за противоракетна отбрана", смята Искендеров.

Междувременно стана ясно, че НАТО ще засили своето присъствие в Полша след срещата на организацията, която ще се състои във Варшава през юли. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда във Варшава.

„Договорихме се да активизираме нашето присъствие в източните части на алианса. Това ще бъде международно присъствие“, заяви Столтенбрг. „Ние обсъждаме точните цифри и места за това увеличение на войските на НАТО. Ще вземем окончателно решение след срещата във Варшава“, сподели той.

„Позволете ми да бъда ясен: ще има повече войски на НАТО в Полша, за да се изпрати недвусмислен сигнал, че нападение на Полша ще се счита за нападение над целия алианс

добави той.

Разходите за отбрана на европейските страни от НАТО ще отбележат ръст за първи път от близо десетилетие на фона на страховете от агресия на Русия и мигрантската криза в Средиземно море, пише в. "Файненшъл таймс"

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг предупреди обаче в интервю за вестника, че евентуално гласуване във Великобритания за излизане от ЕС може да осуети този обрат.

Борисов се среща с румънския си колега Чолош

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/01/2769384_borisov_se_sreshta_s_rumunskiia_si_kolega_cholosh/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с министър-председателя на Румъния Дачиан Чолош, съобщи правителствената пресслужба.

На разговора в Министерския съвет ще присъстват и външните министри. Очаква се да бъдат обсъдени актуални теми от двустранните отношения между държавите, както и въпроси, свързани с укрепването на регионалното и трансгранично сътрудничество, сигурността по външните граници на ЕС и Шенген.


Графити с целувка Тръмп-Джонсън алармират за възможните последици от Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268797_%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%81+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80

 Графити със страстно целуващи се Доналд Тръмп и Борис Джонсън, изобразени на стена в британския град Бристол, предупреждават за възможните последици от евентуално излизане на Великобритания от ЕС след референдума на 23 юни, предаде Франс прес.

Високото повече от 4 метра изображение, дело на проевропейско движение, е вдъхновено от прочутата снимка, на която Леонид Брежнев целува източногерманския комунистически ръководител Ерих Хонекер, превърната в графити върху Берлинската стена.

Картината намеква за безумна любов между двамата привърженици на Брекзита - консерватора Джонсън - бивш кмет на Лондон и водеща фигура на кампанията за напускане на ЕС, който не крие амбициите си да стане премиер - и републиканеца Тръмп, кандидат за Белия дом.

Около изображението има текст, призоваващ британците да се регистрират възможно най-бързо в избирателните списъци, за да се избегне перспективата от евентуален съюз между двамата политици, склонни на моменти към крайности.

Минавайки покрай тази картина, хората трябва да се запитат това ли е бъдещето, което искат, обясни Хариет Кингаби, представителка на проевропейската организация "Ние сме Европа", инициатор на графитите.

Подобно изображение, но с Владимир Путин на мястото на Джонсън, се появи и в литовската столица Вилнюс, изразявайки безпокойството на литовците от демонстрираната от Тръмп симпатия към руския държавен лидер.

И днес слънце, максималните температури ще са между 26° и 31°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5545430

И днес слънце, максималните температури ще са между 26° и 31°Времето над страната ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще е почти тихо. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планините краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са между 26° и 31°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и

Окончателно: Билетът от 1 лв. е нередовен, пътуваме за 1,60 лв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5544551

От 5 ч тази сутрин старите билети за градския транспорт от 1 лв. не се считат за редовни превозни документи в София. Новата цена на еднократните хартийки е 1,60 лв., а талоните за 10 пътувания стават от 8 на 12 лв. Всеки, който пътува с билет на старата цена, ще бъде глобяван по новите правила - с 40 лева.
От 5 ч тази сутрин старите билети за градския транспорт от 1 лв. не се считат за редовни превозни документи в София. Новата цена на еднократните хартийки е 1,60 лв., а талоните за 10 пътувания стават от 8 на 12 лв. Всеки, който пътува с билет на старата цена, ще бъде глобяван по новите правила - с 40 лева.

Германци смениха курса - местят се от запад на изток

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579803

Хората, преместили се през 2014 г. от западната в източната част на Германия, за първи път от обединението на страната са били повече от тези, които са направили това в обратната посока, показват данни на Федералния институт за изследване на населението, цитирани от Ройтерс.Данните свидетелстват за край на тенденцията на отрицателна чиста миграция от провинциите в бившата Източна Германия, което се дължи главно на нарастващата привлекателност на определени градове на изток.След обединението през 1990 г. стотици хиляди германци се преместваха вс...

Лекари правят детско парти за хлапета от социален дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268796_%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%8

 Детско парти с много игри на открито организират лекарите и медицинския персонал от Александровска болница за хлапетата от социалния дом „Свети Иван Рилски”. Градинското увеселение, което ще бъде в парка на болницата ще бъде на 1 юни по повод Деня на детето, съобщиха от лечебното заведение. То се организира от фондация „Направи добро – Александровска” и ще започне в 12 часа.

От село Разлив, община Правец, където се намира домът ще пристигнат 43 деца на възраст от 8 до 18 години. Групата ще бъде посрещната от медицинските сестри на болницата, които ще разведат децата и тийнейджърите из някои от клиниките и ще им разкажат за историята и дейностите на болницата и какво е да се работи на такова място.

Освен вкусотии за празника, медиците от Александровска болница са подготвили кътове със забавни игри. С дарения от работещите в болницата лекари, сестри, санитари и администрация за всеки малчуган и юноша е осигурен персонален подарък, който ще включва спортни обувки, спортен екип и много лакомства.

Затварят булевард на Велинград за първоюнска лекоатлетическа щафета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579078

Главният булевард във Велинград – „Съединение” ще бъде затворен за движение в ранния следобед на 1 юни, съобщават от общинската администрация в курорта. Това се налага за провеждането на традиционната лекоатлетическа щафета за Купата на Велинград като част от програмата за Деня на детето. Между 15,30 и 16,30 часа движението на автомобили ще бъде спряно от паметните на Иван Бандаков до площад „Възраждане” в кв. „Каменица”. Преди спортното събитие на площад „Николай Гяуров” ще бъде организирано арт-ат...

Съдийската колегия на ВСС отряза Ченалова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268795_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%A1%D0%A1+%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%A7%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE

 Съдийската колегия във ВСС поряза уволнената бивша съдийка в Софийския градски съд Румяна Ченалова. Тя беше депозирала писмо, с което искаше да разбере на какво основание е проверявана работата й, по чие решение и кои са извършили ревизията. Молбата й обаче бе приета само за сведение, като решението беше взето с 6 гласа „за“ и 4 „против“.
По време на обсъждането част от кадровиците на Темида напомниха, че проверката в СГС беше извършена в изпълнение на решение на ВСС от 8 януари 2015 г., Временната комисия излезе с доклад през април м.г. и той бе гласуван от ВСС. Докладът беше разделен по отделения – Гражданско, Търговско,  Наказателно, но имаше и специален раздел, посветен на работата на Ченалова като съдия. Някои членове на съдийската колегия предположиха, че тази информация й е необходима, за да заведе дела срещу проверяващите. Тя вече води дела за обида сещу членовете на съвета Галя Георгиева и Димитър Узунов. 
На заседанието на съдийската колегия беше припомнено, че след изготвянето на доклада за ревизията в СГС, където имаше негативни констатации за работата на Ченалова като съдия, Временната комисия е закрита и вече не съществува. В момента във ВАС има висящо дело на съвета да уволни съдийката. ВАС спря делото по жалба на Ченалова срещу уволнението й зарази образувано тълкувателно дело. Ченалова беше освободена от системата, след като срещу нея имаше три дисциплинарни производства, образувани и по констатациите в доклада. Те бяха обединени в едно и на 19 ноември м.г. ВСС реши тя да бъде уволнена.

Мини европейско по футбол за хлапета в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_630250.html

“Grassroots Мини европейско първенство по футбол’ 2016” ще се проведе днес и утре в София. Идеята на футболния турнир е да популяризира предстоящото Европейско първенство и да стимулира най-малките спортисти по повод 1-ви юни – Ден на детето. Организатори са Столичната община и Български Футболен Съюз /БФС/. Турнирът има за цел да популяризира европейски ценности, история и традиции свързани с най-популярния спорт – футбол, както и да създаде условия за равнопоставено включване на момичета и момчета, солидарност, толерантност и справедливост в спортната надпревара. Паралелно с Мини европейското първенство по футбол ще се проведе и Фестивал за момичета I – IV клас по Програмата „Live your goals” към ФИФА, включващ забавни игри и открити тренировки. “Grassroots Мини европейско първенство по футбол’ 2016” ще протече по програмата на Европейското първенство в Франция в пълния си формат - с участието на 24 отбора, над 450 деца - момичета и момчета 3-4 клас от 24 столични училища, и при провеждане на 51 футболни срещи. Събитието ще се проведе на 4 изградени игрища за мини футбол на Националния стадион „Васил Левски”. Официалното откриване е днес в 11,30 часа. 

С богата програма е изпъстрен 1 юни в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579703

Богата и разнообразна програма, организирана от отдел „Култура" в Община Плевен ще радва малки и глеми в Деня на детето. Във „Вълшебното утро" на 1 юни, от 10:00 часа в двора на РИМ - Плевен, деца от ЦДГ „Щурче" ще ни потопят в света на приказките. Малчуганите ще поздравят своите връстници по повод международния ден на детето с театър по сюжет от приказки на Ран Босилек. След представлението, всички желаещи деца ще имат възможността да претворят приказките върху асфалта в двора на музея. За всички малки и големи посетители е представена изложба...

Плевнелиев получи наградата „Златна ябълка“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268794_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D1%8F%D0%

 Президентът Росен Плевнелиев бе удостоен с наградата „Златна ябълка“ за последователните му усилия и подкрепа по темите, свързани със защита правата на децата и ранното детско развитие. Това стана на церемония, организирана от Национална мрежа за децата, която връчва отличието на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските хлапета.

“Различен за децата свят не се създава от безразлични хора”, заяви президента, след като получи наградата. По думите му инвестициите в децата са инвестиции в бъдещето и в просперитета на обществото. „В качеството си на държавен глава винаги съм се опитвал да насоча вниманието на институциите към необходимостта да създадем благоприятна среда за развитие на всички български деца, за да могат те да израснат можещи и достойни хора“, каза още Плевнелиев.

Родители и граждани на протест срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_630246.html

Родители и граждани излизат на протест срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца.  Той ще се проведе в 10 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването.  Вярваме, че болните деца и техните семейства имат право на работещ механизъм за подпомагане. Мина повече от месец от показното нахлуване на ГДБОП в Център „Фонд за лечение на деца“. Изминалото време недвусмислено показа, че инициаторите на тази акция са целяли нещо различно от доброто на тежко болните деца. Какво е то и до днес остава неясно зa българските граждани, категорични са организаторите на протеста.  На единственото за този период редовно заседание на Обществения съвет бяха разгледани 86 деца, повече от половината от които не бяха одобрени за лечение. Повече от 20 деца очакват одобрение на документите им още от проваленото от арестите заседание на 20 април. Новото ръководство Фонда в нарушение на действащия правилник на ЦФЛД затруднява достъпа на болни деца отговарящи на всички условия на Фонда за лечение в чужбина, категорични са те. Въведени са нови процедури, които не са описани в нито един нормативен документ. Одобрените от Фонда за лечение деца се пренасочват към НЗОК и АСП, където родителите трябва да чакат допълнително време за решение на съответната институция за финансирането на лечението в ЕС (НЗОК) и/или на разходите за придружител и престой – в АСП. Документите на децата, кандидатстващи за подкрепа от Фонда не се завеждат своевременно в регистъра, което прави невъзможно проследяването на сроковете за разглеждането им. Новата администрация на Фонда отказва да се съобразява и с насрочените от чуждите клиники дати за лечение на децата, и в разрез с действащия правилник назначава допълнителни прегледи и консилиуми на кандидатстващи и дори на вече одобрени за лечение деца. В търсене на аргумент за спиране на деца от лечение в чужбина се изискват становища не само от утвърдените експерти на Фонда, а и от консултанти, които не работят с деца и не могат да направят реална оценка на медицинския казус и предложения метод на лечение. Нарушен е и интегритетът на Обществения съвет към Фонда, който доскоро работеше като единно цяло в името на своевременното и адекватно лечение на всички деца, категорични са организаторите на демонстрацията. На страницата на събитието във Фейсбук те обясняват, че протестират срещу въвеждането на нови изисквания и процедури по едноличното решение на директора, без те да са част от действащия правилник; многократното отлагане на подпомагането на деца без никакъв обоснован аргумент; неглижирането на ролята на Обществения съвет, пренебрегването и подмяната на решенията му. Организаторите настояват за ясно публично оповестяване от страна на МЗ на намеренията му за промени в ЦФЛД, стриктно спазване на утвърдените процедури и практики, в интерес на болните деца и техните родители, до легитимна промяна на Правилника на ЦФЛД; прозрачност при работата по промяна на Правилника; назначаване на постоянна, компетентна администрация. Зад протеста застанаха организациите "Спаси, дари на...", Спина бифида и хидроцефалия България, Движение на българските майки, Фондация "Помощ за благотворителността в България", Български хелзинкски комитет, Асоциация на чернодробнотрансплантираните в България, Център за защита правата в здравеопазването, Сдружение за борба с хепатита "ХепАктив". 

Софиянци на опашка за нов билет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268793_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82

 Софиянци виха опашки пред бюрата на Центъра за градска мобилност, за да се запасят с билети от 1,60 лева. Съвестните пътници искаха да се сдобият с новите документи ден преди да стане факт новата цена. „Няма да чакам на шофьора, по-добре сега да си купя, защото неведнъж са ми казвали, че са свършили”, обясни Стояна. Хората на опашката недоволстваха от новите цени, защото се возели на стари превозни средства. Касиерките обясняваха на хората, че билетите са валидни от утре и да не ги дупчат от днес. В тролей не се продават билети с повишена цена, като шофьорът обяснява на пътници, че това ще става от утре.

Общинската полиция ще помага активно на контрольорите, за да се справят с гратисчиите, каза зам.-кметът по транспорт Дончо Барбалов. От градските ченгета се очаква да се намесват активно при възникване на инциденти и при отказ да се плаща новата глоба от 40 лв. за нередовен пътник на място. Актът от утре ще е 200 лева.

От началото на 2016 г. посегателствата над контрольори са 15, съобщи временният шеф на ЦГМ Румяна Милова, по "Нова" в коментар за нападението с лютив спрей от понеделник сутринта над контрольор.

Радарите за превишена скорост днес - 1 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=322263

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 1 юни, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00ч.-13:00ч. - южен пътен възел - вход 14:00ч.-16:00ч. - ул. "Първи май" до БАН - посока "Галата" Извън Варна: 09.

Шведски ресторант предлага меню за кучета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579796

Въпреки че на много места по света кучетата не са желани гости в ресторантите, шведска верига за хранене е решила да промени това. От 1 юли менюто в „Авенифамилиен“ ще включва блюда за най-добрия приятел на човека, както и специална безалкохолна „кучешка“ бира, направена от телешки бульон. "От няколко години ние пускаме кучета в нашите ресторанти - следващата стъпка беше да предоставяме купички с вода, а сега вече предлагаме и специално кучешко меню", заяви собственикът на веригата, част от която е "Авенифамилиен", Тобиас Хамберг. "Повечето куч...

Новият "Опел Мока Х" има светодиодни фарове с девет режима на работа

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/06/01/2768750_noviiat_opel_moka_h_ima_svetodiodni_farove_s_devet/?ref=rss


Със започването на приемането на поръчки в България за "Опел Мока Х" се появиха и още подробности за новостите в колата. Такива са например адаптивните фарове със светодиоди, светлинният сноп на които се променя в зависимост от ситуацията на пътя.

На разположение са девет различни светлинни режима като градски светлини, извънградски режим, cветлини за завои и маневри на кръстовища, туристически режим, който лесно сменя насочването на светлините в зависимост от лявото или дясно пътно...

Честит празник, деца!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579802

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва през същата година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Евр...

Руски волейболист: Пламен Константинов разбира добре нашия манталитет

https://www.24chasa.bg/sport/article/5545097

Руски волейболист: Пламен Константинов разбира добре нашия манталитет Константинов знае езика, плюс това добре разбира руския манталитет. Както житейския, така и волейболния. У нас и в Европа има съвсем различен подход към работата. В Европа треньорите дават право на избор на волейболистите, разговарят с тях. В Русия методите са много по-строги. Треньорът казва нещо и то трябва да се изпълнява без никакви

Никос Кодзиас: България и Гърция са най-добрият пример в ЕС за преодолени предразсъдъци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5544394

Никос Кодзиас: България и Гърция са най-добрият пример в ЕС за преодолени предразсъдъциНикос Кодзиас е роден на 21 декември 1950 г. в Атина. Завършил е политология и философия в Атинския университет, след което защитава докторат в Гисенския университет в Германия. От 2008 г. е професор по политически теории в Пирейския университет. Между 1993 и 2008 г. работи като експерт в Министерството на външните работи на Гърция.

Пиронкова се връща на корта днес следобед, ако времето позволи

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/01/2769536_pironkova_se_vrushta_na_korta_dnes_sledobed_ako/?ref=rss


Цветана Пиронкова се връща на корта на "Ролан Гарос", ако разбира се, времето в Париж го позволи.

Българката трябва да се изправи в четвъртфинал срещу австралийката Саманта Стоусър. 24-ата в света е традиционно неудобен съперник за първата ракета на България и има четири победи срещу нея в пет мача.

Двете трябва да играят на централния корт "Филип Шартие, а мачът ще е четвърти в програмата, което означава, че ще започне не по-рано от 17.00 часа.

В последните...

Накъде върви светът, видян от Санкт Петербург

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5544548

Конвергенция вместо неолиберализъм, интеркултурализъм вместо мултикултурализъм, национални интереси вместо евроатлантически ценности
76% от руснаците смятат, че страната им върви в правилната посока, при българите - едва 22%.

Ежегодно в Русия се провеждат две големи международни дискусии на учени и политици, очертаващи посоката,
Конвергенция вместо неолиберализъм, интеркултурализъм вместо мултикултурализъм, национални интереси вместо евроатлантически ценности 76% от руснаците смятат, че страната им върви в правилната посока, при българите - едва 22%. Ежегодно в Русия се провеждат две големи международни дискусии на учени и политици, очертаващи посоката,

Открива се любителският риболовен сезон в страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579790

От 1 юни 2016 г., се открива любителският риболовен сезон в страната. На 31 май изтича срокът за забрана на улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти намиращи се до 500 метра надморска височина. До 15 юни, включително, остава в сила забраната за рибностопанските обекти, които се намират на надморска височина над 500 м. От Министерството на земеделието и храните припомнят още, че уловът на калкан във водите на Черно море е забранен до 30 юни. През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябв...

Пловдив търси партньори за Европейска столица на културата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579720

Фондация “Пловдив 2019” обявява две отворени покани за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, с които цели да привлече културни оператори и артисти от страната и чужбина, които да се включат в реализацията на инициативата. Отворените покани са насочени към апликационната книга на града и към нови проекти, свързани с голямото събитие. Всички постъпили предложения ще се разглеждат от експертно жури, в което участват артистичният директор на фондацията, германски консултанти и експерти в различни области. Новите проекти ще б...

Земеделци купуват ниви на лизинг с пари от ДЖОБС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268792_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%86%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%

 Земеделски производители ще могат да си купуват земя на изплащане на стойност до 300 хил. лв. Това предвижда нова лизингова схема, която беше обявена от Микрофинансиращата институция ДЖОБС. ДЖОБС е дъщерно дружество на Българската банка за развитие.

За начинаещи земеделци ще се отпускат до 50 хил. лв. за покупна на ниви на лизинг. Няма ограничение каква категория земя ще се купува, нито каква продукция ще се отглежда на нея.

Срокът на лизинга може да е от 1 до 10 г., като гратисния период може да е до 18 месеца. Максимално допустимият гратисен период в рамките на всеки 12 месеца е половин година. Така въпросните 18 месеца гратисен период могат да се ползват в първата, втората и третата година от лизинговия договор. Лихвите по лизинговите договори за земята ще са от 6,75% до 9,5% в зависимост от кредитоспособността на клиента, а годишният процент на разходите е до 11 на сто.

Институцията изисква от кандидатите 10% самоучастие, а за обезпечение ще се признава закупената земеделска земя. Тя ще става собственост на производителя след изплащане на последната вноска по кредита. Изчисленията на експертите сочат, че за 10 г. рента на земя в Добричка област един производител ще плати 25 хил. лв. А при лизинг за същия срок за лихви ще се дадат 22 хил. лв.

Задължително изискване към кандидатите е да са регистрирани като земеделски производители, ако са физически лица, или да са еднолични търговци. От организацията правят проучване на репутацията им доколкото това е възможно, обясни Елен Георгиев.

Очакванията са най-голям интерес към програмата да има от земеделци в Североизточна България, по-точно в района на Добрич и Шумен. Новата лизингова схема се предлага от няколко дни, като вече има искания, които се подготвят за кредитиране, обясни Константин Мунев, изп.-директор на ДЖОБС. Според него най-често пари за земи се търсят за отглеждане на фуражни култури, като пшеница, царевица и рапица. Една от първите кандидатури за лизинг е за 200 хил. лв. за земя в Добрич. Одобрението отнема между 5 и 8 дни, съобщи още Мунев.

До момента по ДЖОБС има сключени над 470 лизингови сделки, като са подкрепени над 370 предприятия. От тях близо 40% са в сектор селско и рибарско стопанство, 14% са стартиращ бизнес, а 16 на сто са в преработващата промишленост. Общата сума, отпусната по тях е над 18 млн. лв.

ЕК чака предложения от Германия как да бъде построен законово "Северен поток - 2"

https://www.actualno.com/europe/ek-chaka-predlojenija-ot-germanija-kak-da-byde-postroen-zakonovo-severen-potok---2-news_542723.html

Европейската комисия смята, че е необходимо да се установят специални правила, които обикновено се прилагат при разминаване на различните законодателства, за проекта "Северен поток-2" и чака идеи от германския регулатор. Това заяви пред РИА Новости заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович, предаде БГНЕС. "Този проект не бива да се основава изцяло на руските закони. Ние трябва да създадем специална форма, рамка, която обикновено се използва при

Германците и арменският геноцид

https://www.actualno.com/features/germancite-i-armenskijat-genocid-news_542730.html

През 1915 година в Османската империя са убити стотици хиляди арменци. Германският Райх е знаел за планираните злодеяния, но не се е намесил. Сега Берлин ще гласува резолюция за арменския геноцид. Дали той ще се извини? За първи път в Бундестага цари такова единодушие: ХДС/ХСС, Зелените и ГСДП искат да излязат с обща резолюция за престъпленията над арменците, извършени от Османската империя през 1915 година, и да ги окачествят като геноцид. Досега по темата се провеждаха само отделни дебати в

Родители: Фондът прекъсва лечение на деца в чужбина и ги връща у нас

https://www.actualno.com/healthy/roditeli-fondyt-prekysva-lechenie-na-deca-v-chujbina-i-gi-vryshta-u-nas-news_542728.html

Случаите на 28 деца не са разгледани от Фонда за лечение на деца още от 21 април. Техните молби са подадени в началото на февруари и подготвени за разглеждане за 21 април. Новото ръководство намира безкрайно много причини да бъдат отлагани. Децата, кандидатстващи за импланти, минават в сравнително безпроблемно, както и тези, които може да се оперират в България. Но тези за чужбина все се искат нови становища. Това заяви Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет към Фонда. Нашето усещане

Испания поиска мезетата "тапас" да станат световно културно наследство

https://www.actualno.com/curious/ispanija-poiska-mezetata-tapas-da-stanat-svetovno-kulturno-nasledstvo-news_542726.html

Изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта на Испания Иниго Мендес де Виго предложи да се включи тапас (традиционни мезета за вино или бира) в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. "Ние искаме тапас също да бъдат включени в списъка на културното наследство", заяви министърът по време на форума Новата икономика, в който участва и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде БГНЕС. Бокова, от своя страна, изрази личното си мнение, заявявайки

Не ви ли е страх, г-жо Фандъкова?

https://www.actualno.com/actualno/ne-vi-li-e-strah-g-jo-fandykova-news_542693.html

По случай празника на детето цената на билета в София стана 1,60 лв. Сигурно няма нищо общо Денят на детето. Но сигурно много хора днес ще пътуват из града, за да заведат детето си на различни места за празника и може би някои от тях не могат да си позволят да имат карта за цялата градска мрежа на цена от 50 до 60 лв. месечно и ще трябва да броят по 1,60 няколко пъти. Фандъкова може би няма да повози внучката си в трамвай, тролей или автобус и да плати 1,60 лв., най-малкото защото вероятно пол

И на втора инстанция капитанът на "Коста Конкордия" влиза в затвора

https://www.actualno.com/europe/i-na-vtora-instancija-kapitanyt-na-kosta-konkordija-vliza-v-zatvora-news_542727.html

Италиански апелативен съд потвърди присъдата на капитана на круизния лайнер "Коста Конкордия", Франческо Скетино, който получи 16 години затвор за потъването на кораба, непредумишлено убийство и небрежност, предаде БГНЕС. Прокуратурата поиска за Скектино 27 години затвор. Адвокатите на капитана настояваха за снемането от клиента им на всички обвинения и повторен процес, тъй като, според тях, отговорността за това, което се е случило, не може да бъде на един човек. Защитата твърди, че корабът е

Превеждат първите европари на общините до края на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268791_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+

 Първите европари може да бъдат преведени на общините до края на годината. Средствата се отпускат по програма „Региони в растеж”, като се очаква пилотните авансови плащания да стигнат до местната власт преди да изтече 2016 г. Това съобщиха от министерство на регионалното развитие. Условието общините да получат средства е да работят с пълна мобилизация, посочват още от ведомството. Управляващото звено на оперативната програма одобри всички 39 инвестиционни програми, по които към местната власт ще бъдат разпределени 1,3 млрд. лв.

Общините, които ще получат финансиране от фонда са Столична, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Хасково, Пазарджик, Шумен, Сливен, Габрово, Ямбол, Перник, Враца, Ловеч, Кърджали, Разград, Смолян, Казанлък, Асеновград, Монтана, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Силистра, Димитровград, Търговище, Лом, Петрич, Свищов, Велинград, Карлово и Панагюрище.
Одобрените инвестиционни програми ще подкрепят реализацията на проектите, заложени в интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. Те са насочени към подобряване на градската среда, обновяване на образователна, социална и културна инфраструктура, енергийна ефективност на административни публични сгради и многофамилни жилища, и развитие на системите на градския транспорт.
До 31 юли 2016 г. всяка община следва да подаде проектни предложения за минимум 50% от бюджета на града по процедурата.

Сменяме личния си лекар до края на юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_630245.html

От 1 юни до последния работен ден от месеца здравноосигурените българи ще могат да сменят личния си лекар. За смяната е необходимо попълването на регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Не е необходимо досегашното джипи да бъде уведомявано за смяната, тя се извършва по служебен път. Здравноосигуреният попълва единствено личните данни, а останалата информация се вписва от новоизбрания лекар. Един лекар може да бъде избран за джипи, ако има договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Името и данните на общопрактикуващия лекар се вписват в здравната книжка, която остава у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор. Новият общопрактикуващ лекар е длъжен да поеме задълженията си от датата, на която е осъществен изборът му. Всеки може да смени постоянния си личен лекар през юни и декември. Има възможност и за избор на временен лекар по всяко време на годината, когато здравноосигуреният живее в различно от постоянното населено място за повече от 1 месец (но не повече от 5 месеца).

Испания иска да включи мезетата си в списъка на ЮНЕСКО

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579806

Изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта на Испания Иниго Мендес де Виго предложи да се включи тапас (традиционни мезета за вино или бира) в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. "Ние искаме тапас също да бъдат включени в списъка на културното наследство", заяви министърът по време на форума Новата икономика, в който участва и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.Бокова, от своя страна, изрази личното си мнение, заявявайки, че основната цел на ЮНЕСКО трябва да бъде опазване на паметниците,...

1 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=322262

Събития: 193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. – Кентъки става 15-ият щат на САЩ. 1796 г. – Тенеси става 16-ият щат на САЩ.

Броим средно 28 хил. евро за апартамент на морето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268790_%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+28+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC

 Близо 28 хил. евро излиза апартамент от 55 квадрата на Слънчев бряг. Това е средната цена, на която са се сключвали сделки в морския ни курорт през първите месеци на годината. В сравнение с миналата година се наблюдава спад в цените от 600 евро средно за квадратен метър жилищна площ до 520 евро, съобщи Полина Стойкова, изпълнителен директор на една от големите имотни компании у нас.
Пълният текст на статията от Тук

"Аз съм българче" ще проехти от Сопот към цялата страна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579778

За шеста поредна година на 1 юни точно в 10.00 ч. децата от цялата страна ще рецитират едновременно "Аз съм българче". В организираната от Академика БГ инициатива се включват близо 30 000 деца от детски градини и училища, както и от български училища зад граница. Тази година централното събитие ще бъде в Сопот. Децата от града на Вазов по традиция най-масово участват в едновременното рецитиране на любимото стихотворение. За тях то е част от тържествената програма за отбелязване на 10-годишнината от създаването на Центъра за работа с деца (ЦРД) ...

Ако няма бърз фалит, ЦСКА обмисля оттегляне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579758

От ЦСКА обмислят да оттеглят доброволно членството си от Българския футболен съюз, ако опитът за бърз фалит не бъде приет от съда. Това съобщи вчера "Спортно шоу Гонг".Бъдещето на "червения" клуб е неясно. Автентичното дружество се намира в производство по несъстоятелност, а преди няколко дни новоучреденият от Гриша Ганчев, Христо Стоичков и Юлиан Инджов - ФК ЦСКА 1948 стартира изкупване на Литекс. Ловешкият тим се състезава през пролетния дял н...

Нашенци изкупуват терени край Бяло море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268789_%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%91%D1%8F%D0%BB%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5

 

Предпочитат тихи места по Халкидики, Тасос и около Кавала

Българи с добри финансови възможности изкупуват терени за застрояване по бреговете на Бяло море, научи „Монитор”. Предпочитат се тихи тихи места по Халкидики, Тасос и близките зони. Многото почивни дни през последния месец и затоплянето на времето активизираха още повече търсенето на имоти в тези части на Гърция, информират посредници.

Според Костадина Димитрова, брокер от фирма, работеща в Кавала, около Великден и и преди 24 май

немалко българи са оглеждали имоти

а доста от тях са сключили сделки.

По думите й, голямо е и търсенето на парцели с право на застрояване, като офертите са от 70 000 до 300 000 евро. При по-голям имот обаче цените са и над тази сума, като всичко зависи от дали земята е в регулация или още не е и къде точмно се намира, пояснява тя.

Според Димитрова 90% от сделките в района на Кавала са за къщи недалеч от брега. „Домовете на първа линия държат цена дори във време на криза. Причината да се искат повече пари е, че броят им не е голям. Според районите те са до 100-150 хил. евро, но има и по-скъпи. По думите на брокера слуховете за бежанци в северните райони на Гърция изобщо не притесняват инвеститорите от България и други страни.

Пълният текст на статията от Тук

На 1 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5544804

На 1 юни рожден ден имат Георги Станчев, композитор и певец Георги Къркеланов, актьор Калин Георгиев, главен комисар Надя Попова, поетеса, журналист и преводач Никола Статков, писател и сценарист Пламена Гетова,

BG емигранти купуват луксозни имоти у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268788_BG+%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 

15% стигна печалбата от препродажба на жилище

Българи, които живеят в чужбина, масово започнаха да купуват луксозни имоти у нас. Това съобщи Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates по време на Седмото издание на форума „Шумът на парите“. „Чужденците ги няма на българския пазар, разчитаме предимно на родни клиенти“, уточни Илиева.

96% от купувачите на имоти търсят жилища за собствени нужди, а 15 на сто е ръстът на клиентите, които купуват с цел продажба. Почти всеки втори пък (56%) иска по-просторно жилище – с високи тавани, големи спални и широки всекидневни.

Нашенците искали и покупката да не им отнема повече от 3 месеца, а изискванията им към имота били доста претенциозни, уточни Веселка Илиева. Според експертите през миналата година пазарът се е задвижил, защото хората са извадили парите от банките поради ниските нива на лихвите по депозитите.
Пълният текст на статията от Тук

Показват различно въоръжение на деца в Деня на детето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579781

Военните формирования от Българската армия "отварят врати" по повод Международния ден на детето. Военнослужещите ще запознаят децата и младежите с историята на военните формирования и ще им покажат различни видове въоръжение, бойна техника и снаряжение. Децата ще могат да разгледат и войсковите музеи. Военните формирования от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада, дислоцирани в градовете Карлово, Казанлък и Плевен, ще посрещнат малките си гости в 10.00 ч.  От 11.00 ч. в гарнизонния учебен център "Анево" децата ще могат да разгледат раз...

В Зоокъта - семейство мечки обитават 3 дка с езеро, маймуните с въздушен тунел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579715

Новата зоологическа градина в Пловдив ще отвори врати най-вероятно в края на месец септември. Това заяви директорът на Зоокъта Минко Михайлов в първото си интервю за Дарик след като пое поста. По думите му, изграждането на съоръжението върви в бързи темпове. Грубата част от строежа е завършена, остават детайлите по обзавеждането на хабитатите и облагородяването на цялото пространство, което ще е на площ от 40 дка. „Ако строителството приключи до края на юли се надявам до два месеца след това да получим лиценз, за да отворим“, поясни...

През целия юни желаещите могат да сменят личния си лекар с лесна процедура

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/06/01/2769435_prez_celiia_juni_jelaeshtite_mogat_da_smeniat_lichniia/?ref=rss


От днес до края на месец юни е срокът за здравноосигурените хора да сменят досегашния си личен лекар с нов, ако желаят. Процедурата е лесна и не изисква конфронтация с настоящото джипи, нито е обвързана с прекалено много бюрокрация.

За смяната е необходимо да се разпечата и попълни формуляр - т.нар. регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Той е достъпен на сайта на Националната здравноосигурителна каса. В него се въвеждат само личните данни на пациента,...

Прогноза за времето - 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322261

Ще преобладава ясно време. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. По-съществени увеличения на облачността ще има по северния бряг, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Ще е топло, максималните температури ще са между 25° и 30°.

Чеснова разядка с киселец

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5544858

Чеснова разядка с киселец Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Билетчето за градския транспорт в столицата вече официално 1,60 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579792

От 1 юни влизат в сила новите цени на билетите за градския транспорт в София. Пътуването с единично билетче вече ще струва 1.60 лв. Увеличават се санкциите и за гратисчиите. Глобата става 40 лева, а актът - 200 лева. Въпреки протестите срещу увеличение на цените на билетите, решението на Столичния общински съвет не беше отменено. Промяна има и при талоните за десет пътувания, които от 8 лева скачат на 12 лева. Абонаментните карти запазват досегашните си стойности, като единствено годишната се намалява на 365 лева. Въвеждат се и три нови карти -...

В Москва няма да въвеждат платено влизане с автомобил

https://www.actualno.com/europe/v-moskva-njama-da-vyvejdat-plateno-vlizane-s-avtomobil-news_542717.html

Властите на Москва не планират въвеждането на платено влизане в града. Засега в руската столица има само платеното паркиране. „Ограничаваме се до платеното паркиране. Други твърди мерки не планираме”, каза кметът на града Сергей Собянин в интервю за вестник „Комсомолская правда”, пише БГНЕС. Според него това засяга и платеното влизане в центъра на града и платеното паркиране в дворовете на жилищата. „Няма и не планираме платено паркиране в дворовете на жилищните

Много българи помогнаха на "момчето в сивия костюм" - вижте как

https://www.actualno.com/society/mnogo-bylgari-pomognaha-na-momcheto-v-sivija-kostum---vijte-kak-news_542721.html

Помощ за таксата за влизане в университет и почивка в Созопол – това обхваща само част от реакциите на историята на Кристиян Неделчев. Кристиян стана известен заради абитуриентския си бал. Той се превърна в „момчето в сивия костюм”, като дори обувките му за паметното за всеки зрелостник събитие са били дадени назаем Аз дори не исках да ходя на този бал, но заради него станах известен. Не искам Весна (бел. ред. – жената, която разпространи историята), да страда заради пос

Чиновник от СОС: Гратисчията пътува на гърба на всички нас

https://www.actualno.com/sofia/chinovnik-ot-sos-gratischijata-pytuva-na-gyrba-na-vsichki-nas-news_542724.html

Развитието градския транспорт е очевидно и не може да се отрече -  беше подменен голяма част от транспортния състав, направиха се много ремонти и това трябва да продължи, нашата цел е това да се направи със собствени средства. Това заяви пред bTV Елен Герджиков – председател на столичния общински съвет. По думите му общинският съвет е направил график, по който да има засилен контрол по рисковите линии. Герджиков заяви, че хайки от контрольори няма и няма разпореждане, няма специалн

План на действие при откриване на извънземен живот

https://www.actualno.com/interest/plan-na-dejstvie-pri-otkrivane-na-izvynzemen-jivot-news_542725.html

Шотландският астроном Дънкан Форган е подготвил нов протокол за действия в случай на откриване на разумен живот на други планети, пише The Independent. Планът е изложен на сайта arXiv.org. Предишният документ от подобен род е бил създаден от комитета на учените от проекта SETI през 1989 г. Според него изследователите трябва първоначално да се обърнат към колеги за потвърждаване на откритието. Сред това следва да се уведомят органите на властта и едва тогава да се съобщи на широката публика за

Билет от 1,60 в София от днес, пътуването с карта три пъти по-изгодно

http://offnews.bg/news/n_1/n_630241.html

Билетът за еднократно пътуване в градския транспорт на София става 1.60 лева от днес. Картата с десет талона поскъпва от 8 на 12 лева. Глобите за нередовен пътник скачат двойно - санкцията на място е 40 лв., а актът - 200 лева.  Годишната карта поевтинява със 135 лева, въвеждат се и три нови карти. "Метро плюс" ще бъде месечна и ще важи за метрото и една наземна линия на градския транспорт с цена от 43 лева. Другият вид нов превозен документ е тридневна карта за всички линии на градския транспорт с цена от 10 лева. Карта "София" е тридневна, ще струва 20 лева и ще дава преференции за посещение на музеи.  Останалите карти запазват досегашните си цени. Пътуването с карта вече ще е около три пъти по-изгодно, според изчисленията на Центъра за градска мобилност.  В края на месеца трябва да започне изграждането на новата тикет система за транспорта в София, която  да се въведе за ЧНГ 2018.  Старите билети могат да се сменят срещу доплащане до края на септември. Поскъпването на билета за градския транспорт в София с 60 стотинки засяга около 10 на сто от хората, които се возят в автобус, тролей или трамвай. 64 на сто от пътуващите са с преференциални карти, сред тях учениците, студентите и пенсионерите. 

БДЖ ще повози с парен локомотив до Банкя на деца за празника

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1579779

За поредна година "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с парен локомотив. Инициативата е по случай Международния ден на детето 1 юни. Тазгодишното пътуване ще бъде до Банкя, където от местната община ще се погрижат за приятния престой на малчуганите в градчето. Събитието ще се осъществи със съдействието на Дирекция "Социални дейности" към Столична община. Галерия: "Баба Меца" на релсите В спец...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване