12/28/10 19:08
(http://ruslantrad.com/)

Бунтът в Тунис: протестите продължават,медийното мълчание също

Заради ограниченията върху медиите в Тунис, не зная какво се случва точно в момент в град Сиди Бузид, където бе вдигнат бунт, заради липсата на работа и обръщане на внимание към този проблем от страна на правителството. Не зная дали полицията и включилата се армия в шестия ден от бунта, са разпръснали демонстрантите днес или не. Информацията е малко, главно от блогъри и от тях разбирам, че доста хора са в болница и се готви стачка срещу арестите на активисти през последните 7 дни.

Сигурна е информацията, че протестите се разпространяват в тунизийски градове, което означава, че страната е изправена пред нещо, което не се е случвало преди.

На следващото видео се вижда протест, а клипът е кратък и заснет набързо, очевидно скришом. Мястото на протеста не е известно, получих линка от автора на блога Egyptian Chronicles, която има връзка с някои от активистите в Сиди Бузид.

Според новини във Facebook, има готвени протести в редица тунизийски градове, както и в Европа, подготвени от активисти, опозиционни на президента Бен Али. Бе създадена страница “Усмихни се, ти не си от Сиди Бузид”, където бе качено видео от среднощни сблъсъци. Други видео клипове са пуснати в групата “Сиди Бузид е в ада”.

Видео от правителствената сграда в Кайруан:

И още едно видео, от неизвестно място:

В момента:

  • Около 1000 души са се сблъскали с полицията в южната част на Тунис
  • В Сиди Бузид има наложен полицейски час, а аптеките са затворени. Вече има недостиг на храна.
  • Още един клип от столицата на Тунис:

  • Опозиционният сайт Nawaat е получил писмо от полицай, който твърди, че пише от името на неговите колеги в знак на солидарност с протестиращите. Дали това е истинско писмо, още не се знае. Ако съдим по случаите в Египет с писма от армията до движението “6 април”, то трябва да се внимава с информацията.
  • Според Wikileaks Бен Али е болен от рак. Новината бе разпространена бързо и това дава сила на бунтовете.
  • Вестник “Ал-Ахрам” пише за Тунис, както и Al Jazeera (добра публикация на Ларби Садики).
  • Random Posts

    Публикувана на 12/28/10 19:08 http://ruslantrad.com/?p=7107
    Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

    Свързани новини:

    новини от България
    graphic
    спортни новини
    graphic

    Бързи връзки


    Търсене


    Архив

    RSS Абонамент

    Новини от Грамофон

    "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

     

    •  

    Ново: Публикуване