03/26/11 19:57
(http://ruslantrad.com/)

В Египет: протест срещу журналисти, свързани със старата власт

Египетската революция още не е завършена. Няма и да бъде, докато не бъде осъществена промяна в един от символите на властта – медиите. След като 2 500 души разбиха сградите на египетското ДС, сега гневът на хората с право се насочи към обществените медии. Като всеки режим, властта в Кайро държеше под своята опека радиото и телевизията в страната. Изглежда, че египтяните изобщо не са забравили какво са свършили в полза на режима хора, които още са в управителните съвети на египетските телевизионни канали.

"Народът иска да прочисти медиите.", гласи плакат, разпространен по време на протеста на 25 март в Кайро.

Официалните медии в Египет все още не са засегнати напълно от промяната в страната. Много журналисти и шефове в телевизиите и радио станциите са свързани с бившата власт на Хосни Мубарак. Няма как едно течение да успее, ако не настъпят уволнения в тези среди, които всъщност имат голямо влияние върху общественото мнение.

Един от хората, към които е отправен народният гняв е Абдел Латиф Ел-Манауи, който е ръководител на сектор “Новини” в държавната телевизия. На 25 март хора се събират пред сградата на Египетския съюз за радио и телевизия (подобно на българското СЕМ) с искания Ел-Манауш да напусне поста си. Странни са слуховете за връзките му в армията с хора от стария режим, като генерал Исмаил Итман.

Разбира се Ел-Манауи не е единственият, попаднал под ударите на хорския гняв. Списъкът е дълъг, както за телевизията, така и за пресата, като включва главно имена на журналисти. Ако се погледнат заглавията на вестник “Ал Ахрам”, който бе абсолютно про-Мубарак настроен, днес също продължава да пише в стил, който много напомня миналото.

Разбира се, че е много скоро да говорим за пълна революция в Египет. Медиите са част от много други сектори, в които старата управа все още има връзки и влияние. Но крачката трябва да бъде направена. Според последния доклад на “Репортери без граници”, Египет е сред последните места по свобода на словото. Това, вярвам, ще се промени, но трябват много промени и това включва смяна на лидерите в националните медии в Египет, обвързани със старата власт.

Публикувана на 03/26/11 19:57 http://ruslantrad.com/?p=8405
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване