02/14/11 21:14
(http://www.gorichka.bg/)

Модераторите на Форум Дом: Петър Торньов и Маги Малеева

Тези от вас, които са били на някой от форумите ни, знаят, че на сцената освен лекторите, слагаме и двама модератори, да представят лекторите, да им задават интересни въпроси и да викат хората от кафе паузите.

На Форум Дом (26 февруари) Маги Малеева ще е на сцената заедно с архитект Петър Торньов.

Петър е архитект с магистърска степен от техническия университет във Виена. Работил е с виенските Coop Himmelblau, преподавал е във виенския технически университет, а след това заедно със Стефан Петков правят +architecture в София. В момента работи в Bureau XII и е главен редактор на списание Abitare.

Зададохме им няколко въпроса, а те ни предоставиха снимки от архива си (не е използван фотошоп).

модератори

Ще модерирате ФОРУМ ДОМ, как се чуствате?
Петър: Развълнуван съм, темата е изключително важна и не бива да забравяме, че домът ни не е заключен само между собствените ни стени.
Маги: Добре се чуствам. Това ще ми е за трети път и се надявам отново да е пълна залата и да е толкова приятно, колкото първите два пъти.

Какво е първото нещо, което ви хрумва, като чуете думата ДОМ?
Маги: Моята къща.
Петър: Първото нещо което ми хрумва е УБЕЖИЩЕ - мястото където човек от милиони години насам търси покой и защита от външния свят.

Какъв е вашият ДОМ мечта?
Маги: Енергийно независим, без формалдехид, в град, в който няма замърсяване и трафик.
Петър
: Мечтата ми за дом е до голяма степен номадска - домът ако може да е на колела или крила и на всяка цена без излишни неща, редуциран до най-необходимото. В същото време този минимален дом трябва да стимулира сетивата ни и да ни кара да се чувстваме добре.

magitorniov2

Какво предстои да се случи с домовете ни?
Маги: Предстои голяма промяна, така както с много други неща и се надявам да се справим и да не страдаме.
Петър: Въпросът е много труден. Да започнем от там - какво се е случило с домовете ни в последните няколкостотин години. Има ли развитие в положителна посока? Днес много жилищни сгради за съжаление би трябвало да бъдат рециклирани. Защо сгради строени преди 80-100 години в България предоставят много по-стойностни домове от тези които в най-близкото ни минало бяха изградени. Ако сме в състояние да анализираме това, което се случва в момента, бихме могли да изградим и собствена визия за бъдещия ни Дом.

Оптимисти ли сте или песимисти?
Петър: Световната практика ми дава надежда и оптимизъм, но за съжаление примерите от България с наистина малко изключения са по-скоро повод за песимизъм. И въпреки това съм оптимист, защото вярвам в новото поколение, което несъмнено е недотам обременено.
Маги: Никое от двете, просто да действаме, защото положението е сериозно.

модератори форум дом

Форум Дом е на 26 февруари 2011

Регистрация

Публикувана на 02/14/11 21:14 http://blog.gorichka.bg/?p=3159
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване