06/22/11 20:48
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Как да си направя захаросани розови листенца

Както вече споменах, първата ми работа след разходката в Казанлък беше да приготвя сладолед и захаросани розови листенца. Успях да запазя розите свежи до пристигането ми у дома, а и съвсем умишлено набрах и малко розови пъпки и полуразтворени цветове, при които листенцата се запазват по-дълго свежи.

Приготвянето на захаросани цветя става лесно, макар и малко пипкаво за по-големи количества. Но вече готовите листенца се запазват дълго и могат да послужат за прекрасна декорация на десерти.

За разлика от изсушените листенца (снимката горе), които бързо потъмняват от светло розови към цикламени, захаросаните запазват свежия си цвят и ми напомнят за онази слънчева сутрин, в която ги набрах.

Методът за захаросване в домашни условия е стандартен - намазване с белтък и поръсване със захар. След това листенцата се оставят да е изсушат за 12-24 часа или докато се втвърдят и не лепнат. Предишни опити със захаросване на цветове показва, че за целта е най-добре да се използва фина кристална захар, която няма да утежни цветчето, а и стои много по-добре отколкото обикновената (по-едра) захар. За пудра захар не може да става въпрос – тя би приглушила твърде много цветовете на цветето и не би стояла естетически добре. Този метод може да се приложи за всички ядливи цветя – листенца от рози, цели теменужки, лайка, невен, латинка, мак и други.

Захаросани розови листенца

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Продукти:

  • свежи розови листенца – измити със студена вода и внимателно подсушени
  • белтък (неразбит)
  • фина кристална захар

Работи се с едно листо на един път, като първо с помощта на четка се намазва от двете страни с белтък. Потапя във фина кристална захар, като се овалват и двете страни. Излишната захар се изтръсква.

Захаросаните цветове се оставят върху хартия за печене да се изсушат. Изсушаването може да продължи едно денонощие. Когато цветовете са напълно изсъхнали се съхраняват в буркан или кутия.

Забележка: Използвай цветя, които на са химически третирани. Цветята от цветарските магазини не са подходящи за хранителни цели. Избирай градински рози, полски ядливи цветя или ядливи стайни цветя, отглеждани у дома без добавка на химикали.

П.П. След онази случка в Казанлък с празния флакон розово масло писах до производителя – „Българска роза“. За моя изненада веднага получих обаждане, извинение и обещание за разследване на случая. Още по-изненадващо, което ми направи добро впечатление беше, че през цялото време ме държаха в течение от проверките, които са направени във въпросния магазин (откъдето купих празния флакон) и производствения процес в „Българска роза“. Надявам се след този случай да има повече контрол.

В тази ситуация, смятам че собственикът на магазина трябваше да свърши тази работа, а аз да си тръгна още тогава с 1 грам розово масло. Безкрайно бях афектирана от държанието на служителката, която само повтаряше: „Това никога не се е случвало!“ Е, случи се вече и въпросът е решен. Не съм съгласна, че клиентът винаги е прав и в случая не бяха длъжни да ми вярват. Но все пак, търговци, не подценявайте клиентите си и пазете интересите си!





Кулинарно - в кухнята с Йоана Как да си направя захаросани розови листенца от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 06/22/11 20:48 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/oh8XXLA-iQo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване