03/20/12 22:10
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Как да си направя маскарпоне

Още малко време ми трябва за да се раздам. С нетърпение очаквам да цъфнат теменужките, а после и розите. Пазарите да се отрупат с плодове, земята да стане зелена и топла, и сетне да грейна и аз. Докато изчаквам да отмине трудният период се отдавам на класически рецепти, които не бях опитвала и по-точно рецепти за ежедневието от френската кухня. Там поне не е скучно. Намирам си предложения за всеки сезон. Изведнъж обаче дойде предизвикателство от Мира за домашно маскарпоне. Като че ли със затоплянето на времето, Италия започна да ме зове. Любима и неповторима, семпла и вкусна. Мира се превърна в моята муза за периода и аз много и благодаря. Идеите с домашно маскарпоне започват да ме затрупват. Можело, значи. :-)

Както Мира казва, не е никак трудно да си приготвиш маскарпоне. Не се изисква нещо специално, само малко търпение. Направих няколко опита и всички бяха с много добър резултат.

Да видим какво трябва. Трябват животинска сметана с 35% масленост, малко лимонов сок, тензух и цедка. Необходими са 24 часа изчакване, а количествата получено маскарпоне от литър сметана са много добри. Изгубват се около 200 мл от нея (за литър), останалото е кремообразно и вкусно маскарпоне.

Сиренето може да се остави да се изцежда и повече време от посоченото, но мисля, че така се получава добре – не е сухо, нито воднисто. Идеално за вариации на тема Тирамису, сладкиш с плодове, кексчета или лазаня, а може и какаова паста със солен сос с маскарпоне.

Маскарпоне

Посочените количества са за около 400 грама маскарпоне

Продукти:

  • 500 мл животинска сметана 35%
  • 45 мл прясно изцеден лимонов сок (3 супени лъжици или сок от 1/2 лимон)

Сметаната се загрява на водна баня докато достигне температура от 87°C. Ако се загрява на умерен огън ще отнеме около 10 минути. Добавя се лимоновият сок и се разбърква добре. На пръв поглед няма да има промяна в сметаната. Отстранява се от водната баня и се оставя да се охлади на стайна температура. След като се охлади, купата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник за 12 часа. През това време сметаната ще се сгъсти, но не много.

Приготвят се 4 слоя тензух, които се поставят в широка цедка. Цедката се поставя върху купа. Сгъстената сметана се изсипва в цедката върху тензуха. Оставя се в хладилник за 12 часа. През това време от сметаната ще се отдели течност и ще се образува маскарпоне.

Когато е готово, маскарпонето се използва веднага или се съхранява в кутия в хладилник до 1 седмица.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Как да си направя маскарпоне е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 03/20/12 22:10 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/1u9PPsD3N5Q/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване