12/13/12 07:24
(http://ivo.bg/)

Събужда ли се гузната журналистическа съвест?

Не искам да прозвуча като опонент на всяка цена на телевизията, с която съм (меко казано) „скаран”, но искам да обърна внимание, че за втори път за кратък период Би Ти Ви раздухва с еднопосочно внушение обществен скандал, а след това гаси хрисимо пожара с обратна позиция.

Точно като Би Ти ви разтръби пристрастно колко несправедливо е осъден (иконописецът – като че ли това трябва да е смекчаващо вината обстоятелство за един осъден за убийство) Йордан Опиц. След това обаче ехото на елементарния здрав разум отекна и беше чуто (дори и в Би Ти Ви). Съответно, за да се чуе другата гледна точка, телевизията покани един от малкото автентични дисиденти в днешната българска журналистика (уви, налага се да се дисидентства днес в условията на контролираната ни демокрация) Иван Бакалов. Опитният вестникар ясно обясни на склонната към разправа публика защо не може да бъде ожален извършителят на умишлено убийство.

По същия начин сега, когато една пияна учителка беше превърната във водеща новина на Би Ти Ви заради това, че била танцувала в час, след което беше хвърлена на медийните вълци да я разкъсат, телевизията отново се усети, че е употребила топ срещу врабче. Защото 45 годишната жена се оказа самотна майка, отгледала сама трите си деца, а сега е размазана от отприщената спрямо нея публична разправа и е изхвърлена от работа. Ехото отново е отекнало в гузните глави и така се роди още веднъж дискусия на същия този телевизионен екран за етичните норми на поведение в българската журналистика.

За гузността на гузните организатори свидетелства дори фактът, че в студиото на Би Ти Ви имаше цели две двойки гости, които бяха на едно мнение. От това по-голямо признание за гузната съвест, здраве му кажи!

Дали пристъпите на гузност отпушват все пак някаква надежда за малко повече справедливост в несъществуващия обществен разговор за ролята на медиите в опростачването на България? Защото е лесно да нападаш жълтите медии, но да си признаеш сам жълтината и вината, това е кауза – тук ще направя пауза…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване