01/29/13 05:20
(http://socialevo.net/)

Facebook Graph Search за начинаещи

Facebook Graph Search за начинаещи

Facebook Graph Search за начинаещиНаскоро Facebook пусна Graph Search, мощен инструмент с възможност за търсене в социалната мрежа. Все още е бета, Facebook експериментира с търсачката и все още не всички потребители имат възможност да я ползват.

За тези от вас, които вече имат късмета да са сред първите получили достъп до Facebook Graph Search сме подготвили няколко прости съвета, за да можете да ползвате нейните богати възможности.

Какво е Facebook Graph Search?

Facebook Graph Search е мощен инструмент за търсене и намиране на полезна информация в богатата база от данни на социалната мрежа. С помощта на Facebook Graph Search можете да намирате хора с интереси подобни на вашите като например, които харесват музика, филми, ресторанти, кафенета, подобно на вас.

Какво е

За какво да ползвате Facebook Graph Search?

Зависи колко и какви приятели имате във Facebook. Резултатите от търсенето са различни за различните потребители и зависят от това какво знае Facebook за вас. За да стане ясно ще илюстрирам с примери. 

1. Търсите това, което ви интересува: Възможностите за търсене са огромни. Можете да търсите по ключова дума или по цяло изречение. Докато изписвате текста Facebook веднага предугажда и допълва вашите въпроси с предложения за отговор на вашето търсене. Много мощен и гъвкав инструмент, който може да ви бъде полезен по най-различни начини. И преди имаше възможност да се търси във Facebook, но възможностите бяха много по ограничени.

Как става търсенето във Facebook? Много лесно и бързо. Късметлиите ползващи възможностите на Facebook Graph Search ще видят нова синя лента най-отгоре в своите профили. В левият ъгъл има изобразена лупа и там можете да въвеждате вашите въпроси. Можете да търсите хора, снимки на приятели, рестуранти които ви харесват, дестинации които посещавате и най-ралични други неща.

Търсите това, което ви интересува

2. Търсете интересни хора: Запознайте се с нови хора.  Можете да търсите приятели които познавате или нови хора, които имат интереси подобни на вашите. От дясната страна има мощни филтри за допълнително прецизно търсене по специфични критерии които Facebook вече знае за вас и вашите приятели в социалната мрежа например пол, работодател, град в ойто живеете и други.

Например опитайте ” My friends who like Socialevo”"

Запознайте се с нови хора

3. Можете да търсите снимки, например на ваши приятели или в които сте заедно с тях. Направени в определен период или по конкретен повод. Пак е възможно да филтрирате за да прецизирате търсенето.

Можете да търсите снимки

 

4. Какво са харесали “Like” вашите приятели. Полезна възможност, за да разберете какво харесват вашите приятели. Какви филми гледат, какви книги четат, каква музика слушат. Дава възможност да разберете какво ги вълнува, мотивира, движи. Ако ваш приятел има рожден ден и се чудите какъв подарък да изберете? Facebook Search Graph моментално дава съвет показвайки интересите на вашият приятел.

Какво са харесали "Like" вашите приятели

5. Заведения които посещават вашите приятели. Полезно ако искате да знаете кои са популярните заведения наоколо, кой ходи там и дали си заслужава. Същото важи и за други търговски обекти които можете да търсите в зависимост от вашите предпочитания.

Заведения които посещават вашите приятели

 

Как да се възползвате най-добре от мощта и огромните възможности на Facebook Graph Search?

Експериментирайте! Опитайте различни търсения и разгледайте резултатите. Ще изникнат много и най-различни неща за които можете да ползвате Facebook Graph Search. Тук е важно да подчертая, че резултатите от търсенето зависят от това до колко е пълен профила ви. Колкото повече информация сте въвели за себе си, толкова по-богати ще са отговорите, които ще получите при търсенето с Facebook Graph Search.

Други полезни примери за търсене:

  • Приятели: Ето и някои интересни термини за търсене. Single women in Sofia, Single men in Sofia, men in Sofia above 20, women in Sofia above 30. Схващате идеята нали. Адаптирайте според вашите интереси.
  • Вкусна храна: Restaurants in Sofia,Coffeshops in Sofia, Best Bulgarian food in Sofia
  • Споделяне: my friends that like SocialEvo, friends that like skiing, friends that like SEO, friends that like photography, 
  • Лични интереси: Photos from 2012 I like, photos of me and my friends after 2009, places I have been, my last birthday photos

Това е. Силен мощен и бърз инструмент за търсене, специфичен за всеки отделен потребител съобразен с информацията, която знае за него Facebook. Резултатите за различните потребители са различни. Така че експериментирайте и споделете, какво сте открили, аква интересна възможност за търсене? Ще ни бъде полезно.

Снимка: Facebook

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване