02/04/13 05:00
(http://socialevo.net/)

Facebook е най-натоварващият сред социалните медии, но и най-положителният

shutterstock_80175292

Facebook е най-натоварващият сред социалните медии, но и най-положителният

Facebook причинява на американците повече стрес, отколкото всяка друга социална мрежа. Но паралелно с този факт Facebook е и мрежата с най-положителен ефект върху нашите настроения.

Чрез услугата си за разговори през интернет Rebtel се допитва до 1632 американци какви настроения пораждат социалните мрежи у тях. В класическия сценарий “мога да живея без социални мрежи” и “не мога да живея без социални мрежи” почти 20% от пълнолетните американци споделят, че Facebook е социалната мрежа, която има “най-негативен ефект” върху настроението им, а други 20% казват, че им е причинил най-много стресови ситуации.

VentureBeat пише, че Facebook е и най-положителният сайт за почти половината от американците. С други думи, Facebook до такава степен се е превърнал в част от живота ни, че случките и преживяванията в социалната мрежа отразяват до голяма степен преживяванията в реалния ни живот – понякога нашите приятели ни вбесяват, понякога с действията си ни правят тъжни, но по-често именно нашите приятели предизвикват усмивките върху лицата ни и ни карат да се чувстваме щастливи.

Да ви кажа ли няколко опции на социалните мрежи, които почти със сигурност биха вбесили приятелите ви? Отбелязването вашите приятели в статуси и местоположения е едно от тях. 45% от нас не обичат да се появяват в News feed-a на социалните мрежи или в обновления, които са направили приятелите ни. Други 70% просто споделят, че не желаят тяхното местонахождение да се излага на показ.

LinkedIn, Twitter, Youtube и MySpace почти не ни докарват ситуации на напрежение. За MySpace това важи напълно, тъй като вече почти никой не посещава тази социална мрежа. Но най-положителните социални мрежи си остават Instagram и Pinterest. Само 3% и съответно 1% от потребителите на тези услуги и социални мрежи споделят,че Instagram и Pinterest влияят негативно върху настроението им.

Изследването на Rebtel показва и едни други интересни данни относно влиянието на социалните медии върху настроението на потребителите. В дните, в които проверката на профилите ни в социалните мрежи се случва по-често от обикновеното, това вероятно се дължи на факта, че сме отегчени и няма какво друго да правим. Това може би е и причината, че проверяваме първо тези сайтове. Но в дните, в които по-рядко се сещаме за профилите си в социалните мрежи, се чувстваме някак изоставени, сякаш нещо ни липсва, сякаш сме лишени от нещо или някого. Или казано по друг начин, ние сме пристрастени към социалните мрежи.

снимки: Mymentalspace Blog, wavebreakmediamicro on 123RF

 

  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване