03/03/13 04:00
(http://socialevo.net/)

PR и социални медии, или как го правят APRA Porter Novelli

803932_10151360367023681_658527343_n

PR и социални медии, или как го правят APRA Porter Novelli

Годината е 1994. Двама ентусиасти – Любомир Аламанов и Томислав Цолов – стартират своя бизнес. Работното място е холът на Любо, а освен двата си лични компютъра разполагат и с една невероятна за онова време придобивка – лазарен принтер. Към това се добавят още достатъчно надежди и романтични виждания за света на PR-a. Резултатът? Създава се APRA Porter Novelli, която от 2002 г. е партньор на световната комуникационна верига Porter Novelli. Сред клиентите на агенцията са Nestle България, Coca-Cola, HP, Microsoft, Carlsberg, Nokia, Cisco, Procter&Gamble и др.

Посрещнаха ни Любомир Аламанов и свежият стажантски екип на агенцията. За Любомир можем да кажем, че е магистър по информатика към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, запален WoW фен и вярва, че воденето на ефективни комуникации не идва задължително след завършено образование в сферата на журналистиката и връзките с обществеността.

Посрещнаха ни Любомир Аламанов и свежият стажантски екип на агенцията.

На гости на PR агенция нямаше как да не подхванем темата за PR-a и социалните медии. “Социалните медии са силен канал на комуникация. Силен, но все пак още един, тъй като за определени целеви групи “традиционните” медии ще продължат да са основен канал за информация. Социалните медии носят нови предизвкателства, но не променят работата ни. Все още се налага да водим битката да обясняваме на клиентите какво е Social media.” – споделя Любо. PR агенциите са предпазливи, когато предлагат на свои клиенти онлайн решения, и не отричат класическите инструменти на PR-а. Според Любомир Аламанов ключът е в правилния микс от офлайн и онлайн медии.  

Не подминахме и темата за кризисния PR. От кухнята на APRA ни разкриха няколко важни стъпки при наличието на кризи, изразяващи се в анализ на ситуацията, осъществяване на комуникация със съответните институции и засилено присъствие в социалните мрежи. Но най-важни остават превантивните процедури, стратегическият анализ на риска и постоянната комуникация в социалните медии.

През 2012 година APRA Porter Novelli стана първата българска агенция със сертификат по стандарта ISO 9001:2008, издаден от Bureau Veritas Certification, обхващащ връзките с обществеността, рекламното обслужване, управление, цялостна организация и логистика на събития, интернет комуникации, маркетинг в социални медии, рекламни кампании и др. Но успехите на агенцията не свършват дотук. APRA Porter Novelli беше отлична с 4 приза на първата годишна церемония по награждаване на най-добрите кампании, страници, приложения и групи във Facebook, разлизирани в България – K2Web Awards. Проекти на APRA спечелиха първи награди в 4 от категориитe: Facebook приложение за игра/промоция с приложението Фен на месецаразработено за Nivea България; Кампания в социалните мрежи с кампанията Explore Midnightорганизирана за Finlandia Vodka Bulgaria; Facebook страница на продукт/услуга със страницата на Jack Daniel’s Bulgariaкоято беше избрана и за най-успешната българска Facebook страница на 2012 година.

Зад гърба си APRA Poter Novelli има десетки успешно реализирани кампании и също толкова удовлетворени клиенти, които са постигнали целите си. Колко още ще им донесе 2013 г. предстои да разберем. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване