03/17/13 07:12
(http://socialevo.net/)

12 Златни правила за Email маркетинг

Email-Marketing-Tab-Photo

Имейл маркетинга е директен маркетинг базиран на комерсиални съобщения към таргетирана група хора посредством емайл съобщения.

Към изпращаните електронни писма могат да се прикрепят файлове с активни препратки, визуални изображения и мултимедия. Според честотата на провеждане, кампаниите биват ежедневни, седмични и месечни. Обикновенно тези имейли представляват вид реклама на продукт. Целта на тези рекламни съобщения е да запознае потенциалните клиенти с търговската марка или дейността с която се занимава .

Като разновидност имейл маркетинга се разделя на два вида: Newsletter и директни имейли. Newsletter са търговски съобщения от рекламодателя към вече съществуващи клиенти с цел да ги запознае с нов продукт или услуга.

Другият тип директни съобщения представят на клиентите нова компания, нейният продукт или услуга, от която потребителите биха могли да се възползват.

Преимущества и недостатъци.

Преимуществата

• Един списък с имейли (mailing list) позволява разпространението на информация сред потенциални клиенти на сравнително ниска цена.

• В сравнение с други инвестиции като изпращане по пощата и печатни издания, за изпращането на имейли и нюзлетъри не се изискват почти никакви средства.

• Възможно е да се наблюдава възвращаемостта на инвестицията с голяма точност, ако имейл маркетинга се извършва професионално. Имейл маркетингът се разглежда като втората по ефективност маркетингова тактика, след SEM(Search Engine Marketing – включва оптимизацията на сайтовете както и подобряването на добрите им резултати втърсачките вследствие на закупуване на платени места или ключови думи).

• Времето за пристигане на електронно съобщение – имейл е много кратко.

• Рекламодателят може да представи своя нюзлетър на клиентите дори и без те да са го поискали, в сравнение с рекламата, базирана на сайтове, където клиентът сам решава дали да я отвори или не.

• Имейл съобщенията могат лесно да бъдат проследени и да предоставят обратна информация чрез: автоматични отговори, отговори за получени / отворени писма, желания за отписване и др. Тези механизми служат за измерване на негативните / позитивните отговори и да се направят необходимите изводи за това дали е ефективна рекламата и ако не е – какво трябва да се промени.

• По този начин рекламодателите могат да генерират постоянни продажби автоматично и с много ниски разходи.

• Чрез имейл маркетинга рекламодателите достигат до голям брой хора, абонирали се чрез имейл, които доброволно са заявили желанието си да получават сведения по имейл за избрани от тях продукти.

• Близо половината интернет потребители проверяват своята електронна поща всеки ден.

• Може да се получи обратна връзка между рекламодателя и потребителя чрез абонаменти за други продукти, провеждането на имейл анкети, поискване на информация за интересите на потребителя

Недостатъци

• В зависимост от подхода Ви към вашите клиенти резултатът може да бъде отрицателен.

• Голяма част от тези съобщения вече се третират като СПАМ от доставчиците.

• Събирането на база с потребители изисква време.

• Дори и да имате вече събрани потребители за определен продукт това не означава, че те ще се заинтересуват от друг такъв, който ще им предложите. Следователно базите с имейли за директни съобщения трябва да се събират за конкретната кампания.

 

Ето и няколко съвета как да направите добра имейл маркетингова стратегия

1. Съберете собствена база с имейли

Отделете време и ресурс за това. Готовите бази данни в голям процент от случаите са неефективни. Това правило има и своите изключения, но все пак го имайте в предвид.

Правете базите данни сами. Отнема време, но пък си струва!

 2. Какво е КЗП и защо е важно да го използвате

Много малко хора знаят за съществуването на електронния регистър на КЗП.

Длъжни сте да проверите дали някой от имейлите, които сте събрали от публичното уеб пространство не желаят да получават търговски съобщения. Ако има такива, трябва да ги премахнете от вашата база данни. Има програма, която прави всичко това вместо вас и можете да я изтеглите от уеб сайтана КЗП – http://www.kzp.bg/ .Глобите започват от 500 лева, така че трябва да бъдете изключително стриктни и внимателни.

 3. Правилна структура на имейла

Покажете достатъчно явно линковете към вашият продукт или сайт на потребителите. Колкото по – просто и улеснено се стига до Вас от страна на клиентите, толкова повече от тях ще се възползват от възможността да проверят какво предлагате.

Целта на имелът ви е да доведе трафик. За да изпълни предназначението си структурирайте имейлът на няколко секции, като на всеки ключов продукт или дума която може да заинтересува клиентите ви сложете линк към вашата страница.

 4. Минимизирайте използването на изображения.

Причината за това е че голяма част от потребителите Ви няма да видят тези изображения заради настройките на имейла си.

Никога не поставяйте важни съобщения в изображенията, които използвате за имейл реклама. Ако искате да имате персонализирана визия, използвайте възможностите които предлага HTML.

 5. Вградете опция за отписване.

Едно от основните неща който трябва да направите е да направите възможно отписването на потребителите от вашата база с имейли.

Това са непоискани търговски съобщения и потребителите имат право при регулярно притеснение от Ваша страна да докладват за СПАМ. Същия резултат е на лице когато липсва такъв линк и единственият вариант потребителите да не получават подобно съобщение от вас е да го маркират като СПАМ, което вреди на репутацията ви.

 6. Избегнете маркирането като СПАМ

В Интернет пространството регулярно излизат стандарти за СПАМ съобщенията.

Какво трябва да съдържа вашият имейли или какво да не съдържа, за да не нарушава тези стандарти.

Отделяйте по няколко минути преди всяка нова кампания която започвате, за да се запознаете с тези правила. Избегнете неприятни изненади или рекламната ви кампания да има обратния ефект.

 7. Използвайте възможно най- малко текст

Синтезирайте основното в няколко изречения. Това е просто реклама не обстойна ретроспекция на това което предлагате. Колкото повече информация се опитате да поберете в електронното съобщението което изпращате, толкова по – малко от нея ще бъде прочетена и пропорционално на това е по – малко вероятно потребителите да отделят време, за да се запознаят с това което предлагате.

Направете кратко изложение, което да заинтересува потребителите така че да влязат на вашата уеб страница.

 8. Сортирайте и преглеждайте базата си с имейли регулярно.

 Отделете време да премахвате имейлите които не желаят да получават съобщения от вас, за да избегнете неприятности в бъдеще.

Отделяйте различните таргет групи в отделни списъци.

Възползвайте се от обратната информация, която получавате от потребителите. Изпращайте рекламните си съобщения на малки порции за да видите резултатите, какъв процент от тях реагират на вашите предложения. Сортирайте списъка си с имейли редовно.

 9. Изпратете тестови имейли

Възможно е да се появят известни проблеми при този тип реклама. Оптималният вариант е да изпратите тестови имейли на най-разпространените имейл провайдъри. В България това естествено е ABV.BG, но трябва да вземете предвид и чуждестранните имейл клиенти.

Направете си пощи в gmail,yahoo,abv,mail.bg при изпращане на тестови имейли ще видите какви проблеми и неточности възникват при различните имейли, за да можете да ги коригирате преди да изпратите същинските рекламни съобщения.

 10. Отбележете че това е непоискано търговско съобщение

Важно е в заглавието или на някой от началните редове на вашето съобщение да отбележите че това е непоискано търговско съобщение за да го имат в предвид потребителите.

 11. Предложете полезно съдържание освен рекламата

 Потребителите са много по склонни да посетят сайта Ви ако им предложите полезна и интересна информация освен рекламата ви. Една от разпространените практики е да се организират томболи за потребителите който са се регистрирали от тези имели или се предлагат временни премиум акаунти. 

Не засипвайте потребителите с прекалено много рекламниимейли.

Спазвайте определена регулярност, ще постигнете отрицателен ефект ако започнете да изпращате имейли всеки ден. Ограничете се с една кампания на седмица. Ако искате да изпратите отново същото съобщение на базата си от потребители изчакайте минимум две седмици.

 

В крайна сметка, ако смятате че този тип реклама е подходящ за вашият бизнес, възползвайте се от него.

Направен по подходящия начин резултатите са невероятни и то с минимален бюджет. При новосъздаден бизнес това е един от златните начини за реклама.

Използвайте личния си опит за да избегнете грешките. Помислете каква реклама в този вид би ви се харесала и кое би ви подразнило.

Винаги се вслушвайте в клиентите си, в техните критики и похвали и се стремете да се съобразявате с тях.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване