Да разбием Системата. Хм?

Протестите кристализираха, или поне известна част от тях тази идея, после част от тая част кристализира някакви такива партии. И част от тия партии се регистрира да участва в изборите. Пак други партии прихванаха част от протестните искания и вдигнаха рейтингите си двукратно и трикратно и поне една от тях вече е сигурен участник в бъдещия парламент след като беше практически умряла. Не соча имена, защото целта ми не е партийна (анти)пропаганда, а съвсем друга. Искам да посоча глупостта на безумието антисистемност. Но не с аргументи рационални. Защото антисистемните аргументи сами по себе си са ирационални. За целта ще пусна изключително силен антисистемен клип на Били Айдъл - Shock To the System, посветен на бунтовете в Лос Андежелис

[видео]


[край на видеото]

А сега е важна и  лириката на Били Айдъл - когото много харесвам.  Харесвам и парчето. И клипа.

"Shock To The System"

Woah yeah
It was a night, L.A., burning bright
Oh what a night
Say yeah,come on
It makes my world stand still
Ahh riot, rape, race and revolution, ah yeah
Here come the fire, and my world burns still
Yoww say yeah

Well, you can rock this land baby yowww

Like a shock to the system
I feel good, well alright
Like a shock to the system
Say yeah, ain't it irie

It was a night
Hell of a night, L.A., it really was
Oh what a riot
I said yeah, come on
It makes my life feel real
Fear police and civil corruption oh yeah
Is there a man who would be king
And the world stood still
Ah yeah loud

You can rock this land baby
Yeahhh

Like a shock to the system
It feel good, well alright
Like a shock to the system
I said yeah, come on baby
Shock to the system
Feel good, well alright
Like a shock, shock to the system
I say yeah, I say yeah, I say yeah
Come on baby

Yeah, well you can rock this land baby
Like a shock, shock to the system
It feel good, well alright
Like a shock to the system
I say yeah
Ain't it irie

Shock to the system
It feel good, well alright
Like a shock to the system
I say yeah
I say yeah
I say yeah, come on baby

Shock to the, shock to the
Shock to the system
Loud I gotta
Shock to the, shock to the
Shock to the system
Yeah I gotta
Shock to the, shock to the
Shock to the system
Yeah I gotta
Shock to the, shock to the
Shock to the system
You could be king
[laugh]
Or I could be king
Yeah well
You could be king
Or I could be king
Well I gotta
You could be king
Say it louder
The world still burns
You could be king
I could be king
Yeah well
You could be king
Say it louder
I could be king
You could be king
Say it louder
The world still burns 

Сега е важно да посоча очевидното: Хаосът и бардакът, който доминира. Необходимо ли е да анализирам повече?  The world still burns. Самореализацията на хората, които за друго не стават освен да рушат всичко около себе си - I could be king, You could be king. Мисля, че за нормалния човек не необходимо повече. Лошото е друго - че голяма част от хората, които ги привлича тази стилистика, са нормални, но им липсва образованието, за да разберат отровната същност на тази идеология. Те са като невежите примитивни латиноси и негри, които вандалстваха по улиците на Ел Ей през 1992 г. От нас, цивилизованите, които сме малцинство, зависи да не допуснем нещо подобно, макар и в по-малък мащаб, да не се случи в късната есен-зима в България.

Талев. „Българският национализъм“

portretМилен Радев

На днешните мъки и терзания се посвещава.

Прочит (през 2010 г., с помрачена от грипна треска глава) на едно есе на Димитър Талев, писано на 23 юли 1940 година

От вестник Зора.

“Българският национализъм”.


..


Карфур

Крайно време е да спрем да пазаруваме в Метро, Била, Карфур, Пикадили, Лидл и прочие. С всяко левче, което дадем там, унищожаваме бизнеса на някоя баба с градинка или на олигарх с фабрика.

За да продават във веригите, българските производители трябва да плащат такса брошура, такса каса, такса такса и какво ли още не. Френските субсидирани картофи от 4 лева едва ли плащат каквито и да е такси.

Сигнал на председателя на Моряшки синдикат “България” до Цацаров и Райков

Председателят на Моряшки синдикат "България" Пламен Симов е изпратил до българския главен прокурор Цацаров и министър-председателя Райков Сигнал относно данни за образуване на досъдебно производство за "извършвано и в момента престъпление по служба от министъра на труда и вицепремиер на служебното правителство Деяна Костадинова". Съдържанието на Сигнала е следното:

КНСБ и плоският данък (или учебникарски грешки)

"Плоският данък, прилаган през последните 5 години, доведе до удвояване на бедността в страната. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БНТ."


Стана практика върху плоския данък да се стоварват всякакви обвинения – получава се вече сякаш плоският данък е виновен за всички проблеми на прехода. Проблемът с това обяснение е, че всъщност през 18 от 23 години преход плосък данък нямаше, а проблемите си бяха същите, че дори и много по-тежки.

Разбира се, нито една статистика (на НСИ или на Евростат) не показва, че има увеличение на бедността в резултат на плоския данък. Всъщност, увеличение на бедността има през 2010 и 2011 (т.е. доста след въвеждането на плоския данък) – като очевидно повишението на бедността е в резултат на кризата и безработицата.

Всеки, който се е вглеждал в структурата на бедността знае, че бедността е концентрирана сред групи от населението, които не плащат данък върху доходите (бил той плосък или прогресивен). Ако говорим в числа, сред наетите рискът от бедност е около 7%, докато сред безработните е 52%, а около 30% е в групите на други незаети и пенсионери. Знаем, че нито безработните, нито пенсионерите плащат данък върху доходите. Така че независимо дали данъкът е плосък или прогресивен, това няма да повлияе на техния разполагаем доход и няма да намали бедността. По същия начин, няма да повлияе на бедността и евентуалното въвеждане на необлагаем минимум (още веднъж да припомним – в България само около една трета от населението работи и плаща данък върху доходите, но бедността е концентрирана в останалите две трети от населението).

Нещо повече, плоският данък има положителен социален ефект. Плоският данък е единственият данък, при който има увеличение на приходите дори през годините на кризата (всички други отбелязаха спад). Плоският данък беше единственият стабилизиращ фактор в бюджета, който осигуряваше финансови ресурси. Без плоския данък държавата нямаше да може да изпълнява своите социални функции в обемите, в които го прави – просто нямаше да има достатъчно пари (тук е моментът да припомним, че вече почти 50% от държавния бюджет е насочен към социални разходи).

Плоският данък е успешен от гледна точка на преразпределителен ефект. Преди десетилетие, по време на високите прогресивни ставки почти нито един милионер не декларираше доходите си и не плащаше личен данък върху тях. През последните години изцяло се промени и събираемостта на данъците върху хората с високи доходи драстично се повиши (вече стотици хора декларират доходите си над милион лева годишно). Прогресивният данък уж създава усещане за справедливост, но не събира никакви приходи от богатите хора – докато плоският данък реално облага богатството.

Нека припомним, че въвеждането на плосък данък в България беше направено по такъв начин, че никой да не загуби от данъчната реформа. Данъчната реформа беше съпътствана с цял комплекс от мерки, свързани с промени в осигурителните ставки, промени в минималните доходи, промени в минималните прагове, промени в социалната система и субсидиите, стимули за увеличение на доходите и създаване на работни места и т.н. Бяха положени много сериозни усилия, за да се гарантира, че никой няма да загуби от въвеждането на плосък данък.

С две думи, твърдението за бедността създадена от плоския данък е изсмукано от пръстите. Тогава, защо синдикатите постоянно обвиняват плоския данък?

Причината е много проста – 4 години синдикалист беше министър на труда и 4 години той изпълняваше едно към едно синдикалната програма за пазара на труда (вдигане на минимални прагове, вдигане на осигурителната тежест, административно разпростиране на колективни договори, вдигане на минимална заплата и пр.). Резултатът от 4-годишното синдикално управление на пазара на труда в България е почти половин милион загубени работни места, много повече отколкото в повечето други страни ударени от кризата.

Да вдигнеш с над 50% минималните прагове точно в кризата, да увеличиш облагането на труда с осигуровки точно в кризата, да увеличиш регулативното бреме върху труда точно в кризата – това са учебникарски грешки в политиката на пазара на труда. Дори да смяташ, че тези неща са полезни (което е спорно), не бива да ги въвеждаш по време на криза, тъй като тежестта им е непосилна и се губят много работни места без да се постигнат позитивни ефекти.

Най-точно го казва Европейската комисия в доклад от миналата година: "В настоящия момент създаването на работни места не изглежда да е сред приоритетите в дневния ред на правителството." Кратка и ясна оценка за пълния провал на синдикалния подход към пазара на труда.

Вместо да си признаят провала, синдикатите искат да използват плоския данък като изкупителна жертва за собствената си грешка. Съчувствам им, обаче с това те отново се опитват да насочат дебата за пазара на труда в грешна посока, както и през последните четири години. Дано този път да не им се получи, защото резултатът ще е още по-катастрофален от гледна точка на загубени работни места и увеличена бедност.




Блогът за икономика 2013

Море през девет бетона

Традиционно в детските приказки героят трябва да премине през девет планини в десета, за да открие съкровище, или да спаси омагьосана принцеса. И винаги, на всяка планина, има различни пречки – чудовища, вещици, с които да се бори. Нашето Черноморие също е своеобразна приказка. Красиво е наистина, но за да го види човек, се налага да премине през някои препятствия. Най-често през няколко хотела. Досущ като в разказите за малчугани – през девет бетона, до десетия. По пътя си не се сблъсква с човекоядци, но често се натъква на спрели джипове пред хотелите. А това, което колите изпускат от ауспусите си, никак не подхожда на аромата на море и водорасли. Миризмата на пържоли и печена риба от барбекюто на някой от хотелите се вписва в обстановката, затова няма да я коментираме. И накрая, след преминаването през няколко къщи за гости, джипа, барбекюта, атракцион към друг хотел, горкият турист може да се опъне на плажа и да гледа морето. Оказва се, че все повече хора предпочитат да...

Тетово е въ Мъкедония, но Мъкедония не е въ Тетово

Изказванията на Никола Груевски преди изборитѣ, че Кичево е “македонско“, показа колко малко знаятъ онези, които управляватъ Вардарска Македония, за сърбитѣ! Албанцитѣ едва ли не предупредиха сърбо-македонцитѣ на Никола Груевски , че ако не внимавътъ, ще ги изгонятъ всички въ България. Албанцитѣ смятатъ славянитѣ на Македония за българи. Тѣ казватъ, че славянитѣ отъ Бога сѫ българи а отъ Тито сѫ “македонци“. Някои нещастници, които чуха изказванията на албанскитѣ кандидати за кметове, се направиха на глухи, но е фактъ, че правителството на Вардарска Македония не владее въ Западната частъ на републиката.

Ад

Митничар умира и попада в ада. Дяволите го посрещат, обличат му копринен халат, слагат му ланци по врата, дават му куфарче с пари и го пускат в ада. Влиза той, гледа навсякъде разкош. Влиза в едно казино: - 1000 долара на червено. - Извинете, господине, не приемаме пари. Отива на бара: - Едно мартини с лед! - Не приемаме пари, господине. Влиза в ресторанта: - Супа от костенурки, стриди и шампанско… - Съжалявам, не приемаме пари… Митничарят отива при дяволите отново и пита: - Абе в тоя ад въобще нещо може ли да се купи с пари? - Не. - И защо? - Ами защото тука е адът за митничари… Усмихни се, България! За пловдивчани адът по Великден ще е под тепетата, тъй като нищо няма да могат да си купят с пари. Още в първия от почивните дни стана ясно, че всички банкомати са пресъхнали и в тях няма банкноти. След празниците един пловдивчанин дълго се застоял пред банкомата, натискал бутоните и бурно се радвал. Станала опашка, хората започнали да се възмущават: - Още дълго ли ще...

Как да не напълняваме

Ето и няколко предимства за вашата диета и организъм, ако решите да опитате със закуската от миналия брой. 1. Вместо да ставате в 7 ч., ставате в 7.30 ч., защото не се налага да закусите в къщи. Повечето спане носи повече удоволствие, а и сънят подрежда идеално веществата във вашия организъм и го зарежда с енергия. Недоспалите хора компенсират с повече храна. 2. Рано сутрин целият ви организъм спи. Храносмилателната система - също. Не се отделят достатъчно стомашни сокове за смилане на храната. Естествено е тази храна да не се смеле добре и да се отложи като излишни тлъстинки в тялото ви. 3. Давате храна на вашия организъм, когато я е заслужил. С движение и ходене – до спирката, до работата, а и вече сте поработили малко. Ядете когато напълно сте се събудили. 4. Не се тъпчете на закуска. Ако закусвате към 9.45-10.00 ч., до следващото хранене имате 2 и 1/2 до три часа. (Излъгали сте организма) Така стигаме до обеда. Тук грешната според мен поговорка казва: “Обеда...

Всички пикаят и bg идеята за равенство

„Всички хора пикаят – и млади, и стари, и мъже, и жени” може да мине само за ново попълнение в златния езиков фонд на Бойко Борисов, но чисто научно е нещо повече. Това всъщност е фундамент на българската идея за равенство, изследвана от Владимир Свинтила – един от истинските мозъци на XX в., сравнението с когото би направило още по-провинциални и най-провинциалните комплекси на една днешна прослойка да мине за интелектуален елит, като използва етикета „социолог” за малко име. Рожденият ден на собствената ни концепция за равенство не е нито на 10 ноември, нито на 9 септември, а някъде в златните векове на Иван-Хаджийския „селяк от времето на родовото общество”. Когато видовете съжителство и общуване предполагат колективна свръхинтимност, а хората се познават един другиго до най-малката физиологична подробност, защото всичко вършат заедно. Свинтила дава такъв пример - пътуват селяците до града, но пътят е дълъг и е изключено да не отбият от него по голяма нужда. И понеже се...

Как да спечелим вниманието на околните

Колкото и независим да се чувства човек от оценката на околните, никой не е опериран от стремежа да се хареса или да бъде забелязан. Още от най-ранна възраст децата се опитват да се отличат, да спечелят вниманието на околните, като с възрастта се променят групите на значими "други", които се опитваме да впечатлим. Процесът на вписване в средата до голяма степен се отразява на начина, по който човек се възприема сам и оценката, която изгражда за себе си. Първите впечатления, които детето трупа за себе си, идват от определенията на родителите – „Ти си умен. Ти си красив. Не можеш да се справиш с нищо”. Впоследствие към тях се добавят оценките на все по-широк кръг хора. В хода на търсенето и намирането на отговор на въпроса: "Кой съм аз?", не само приемаме наготово това, което чуваме. Самите ние се сравняваме непрекъснато както с другите, така и със собствените си стандарти. Изграждаме критерии какви сме и какво искаме да постигнем, за слабите и силните си страни. В много случаи се...

български ученици и студенти създават уникални еко автомобили

учениците от Чепеларе и техният прототип, задвижван от plug-in и соларен панел, 400 км с 1 кВтч енергия, вдига до 52 км/ч ето и подробности как са работили върху автомобила автомобилът на студентите от ТУ Варна, задвижван със зареждаща се в ел мрежа батерия, вдига до 60 км/ч и изминава 190 км ...

България постигнала голям напредък в дългосрочен план, каза Плевнелиев в САЩ

В дългосрочен план България е постигнала голям напредък, заяви Росен Плевнелиев във Вашингтон, цитиран от Агенция "Фокус" . Като пречка за развитието на България президентът посочи факта, че много управляващи са оставяли трудните въпроси за следващите правителства.

Историята на 1-ви май започва в Чикаго

Историята на честването на Празника на труда 1-ви май се свързва с работническото движение през XIX век и работническите протести за зачитане на елементарни социални права. Началото се поставя на 1-ви май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Първи май започва да се чества като Ден на труда и работническата солидарност от 1904 г., но неговото начало е свързано с бунта на площад "Хеймаркет" в Чикаго на 1 май 1886 г., където се събират 65 хиляди стачкуващи работници, и където са ранени 200 и убити няколко от тях.

Едуард Стойчев: Храната ни за Великден е с 15% по-скъпа

Едуард Стойчев има икономическо образование - магистърска степен по макроикономика. От повече от 20 години обаче се занимава изцяло с производство и търговия на хранителни продукти и козметика. Поста председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) заема през 2010 г. Комисията е контролен орган, който регулира продажбите на храни на едро в страната. Не разполага с регионални структури, а централната се намира в София. През 2012 г. Едуард Стойчев завършва и училище за политика. Женен е, с две деца. - Г-н Стойчев, преди време направихте прогноза, че и за този Великден храните на трапезата ни ще поскъпнат с 15 на сто, вече можете ли да я потвърдите или отречете? - Проблемът е, че ще трябва да я потвърдя. Нещата, които ще ползваме на трапезата на празника и след това, продължават да поскъпват. Стабилни като цени са само агнешкото, хлябът и захарта. Но нашите картофи са с 85 на сто по-скъпи спрямо миналата година, а вносните скочиха със 71%. Повече харчим...

Писма от килията: Екшън в Софийския “хотел”

Защо преразказвам филма? Защото точно както не бива да се жалят олигарси, местни феодали и корумпираните им слуги – политици и магистрати, точно така не трябва да се спестяват изключително редките, за съжаление, случаи на прояви на законност, справедливост и човещина. На злото трябва да се съпротивляваме и част от тази съпротива е да изтъкваме добрите примери. И не само да ги посочваме, а да ги подкрепяме, да защитаваме носителите на добро. Корумпираните свине и техните господари като блудника Фотев ще се опитат да смажат всеки, който не е като тях. Винаги са го правили. Наша задача е да им дадем отпор.

Лъсна голата прогноза на Бойко за таралежа Цецо

Понеже остават броени дни да научим резултатите от изборите и е глупаво да се занимаваме с прогнози за нещо, което много скоро ще знаем, информираният ни избор по-скоро се нуждае от припомняне за несбъднатите прогнози на самодоволните ни управници. Например- на самия Бойко Борисов.

Този път не става дума за безумните му предсказания, че без АЕЦ „Белене” токът щял да поскъпне 18 пъти. Информационният повод за изобличаване на друга негова несбъдната прогноза сега е фактът, че прокуратурата се осмели да „мачка” не кого да е, а именно онзи, който мачкаше наред в държавата при управлението на ГЕРБ- от арестанти, принуждавани да падат на колене за пред телевизионната публика, до лекари, обвинявани без основание в убийство.

В апогея на своето всемогъщество Бойко се подиграваше цветисто за Цветан, че бил таралеж и него с „голо дупе”, не можеш да го мачкаш. На 18 ноември 2010 г., в свое изказване по повод 130-годишнината на Върховния апелативен съд, премиерът се присмя на хипотезата, че на Цветанов някой може да търси сметка по следния начин:

Това да мачкаш Цветанов, е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш“.

На същото това събитие, на което би било логично да поздрави съда, той се опита да го мачка:

Прокурорите работят и доста от тези дела се дънят непрекъснато в съда”.

Типично! Изправил се беше срещу съдиите да ги поздравява, а им навираше тезата си за тяхната вина, която направи известна в обществото с репликите си на главен секретар на МВР , прехвърляйки вината другиму за пълното безсилие ( или нежелание?) на държавната машина да спре организираната престъпност : „ние ги хващаме, те ги пускат”.

Ето че прокуратурата се оказа с вдигнати гащи като за таралежа Цветанов.

А какво го чака в съда, ако прокуратурата наистина работи ( според похвалата на Борисов от 2010-та година), е лесно да се прогнозира – ако не като присъда, то като отношение, изпросено от самия тандем Борисов-Цветанов. Защото и съдиите ( както например лекарите, мачкани от Цветанов – от Горна Оряховица, до Долно Нанагорнище), за сведение на таралежите, също са хора.

Топ 5 причини, заради които НЯМА да ви осъдят в България

1. НЕЗАКОННО ПОДСЛУШВАНЕ

В цял свят е нормално когато един политики е обвинен в злоупотреба с властта си на толкова високо ниво, колкото е подслушването на целия политически елит, той да бъде свален от поста си, съден и вкаран в затвора, а след това да му се забрани да се занимава повече с политика. В България такъв човек е водач на листи в няколко области….

2. УБИЙСТВО

По света е нормално когато те заловят с достатъчно улики, доказващи че си убиец да бъдеш арестуван и вкаран на топло за дълго дълго време. В България убийците се разхождат по улицата, а съдебната система често приписва убийства по бързата процедура на удобни заподозрени за да се опита да замаже очите на хората. В резултат от скалъпените дела, Съда пуска обвиняемия, докато истинския престъпник въобще не попада в центъра на разследването.

3. ТРАФИК НА НАРКОТИЦИ

По света е нормално подобни хора да влизат в затвора за десетилетия, имуществото им да се конфискува и подчинените им също да лежат. В България най-страшното, което може да се случи на подобни индивиди е да бъдат учтиво екстрадирани.

4. УЧАСТИЕ В КОРУПЦИОННА СХЕМА

Министър-председатели и президенти са рухвали от върха, когато името им се спомене в някоя корупционна схема. В България политиците рухва ако името им НЕ СЕ спомене в корупционна схема.

5. ИЗНУДВАНЕ

Когато в нормалните държави политик бъде уличен в изнудване и придобиване на имущество чрез изнудване го съдят, арестуват и затварят. В България подобни хора се сдобиват с вили, гори и земеделска земя, а техните жертви са хоспитализирани с диагноза “лудост”, пребивани са докато не се откажат или просто са прогонвани от родните си места.

“Най-красивата реклама за мобилен оператор”

Най-красивата реклама за мобилен оператор

Най-красивата реклама за мобилен оператор

В една от последните си публикации най-известното рекламно издание, AdWeek, нарече телевизонната реклама на мобилния оператор Vodafine, “Най-красивата реклама за мобилен оператор”. Ако трябва да сме по-точни, това си определение от AdWeek използваха като тийзър в социалната мрежа Facebook, което се оказа достатъчно пленяващо за потребителите да обърнат внимание на статията.

Агенцията стояща зад телевизонната реклама на Vodafone е Grey, Лондон. Една от най-силните рекламни агенции в последните години за пореден път доказа своя вкус и стил. С почти 100 години история зад гърба си, криейтивите от Grey, оглавявани от Executive Creative Director, Нилс Леонард и Creative Director, Джонатан Марлоу, са сътворили едно наистина прекрасно послание за здравата връзка между потребителя и оператора. Метафората, умело използвана в спота, демонстрира здравината на човешките взаимоотношения между влюбена двойка от началото до самия край.

http://www.youtube.com/watch?v=SkYkp34yw5E

Снимка: Grey

Люба, Крис и Таня за Webit Bulgaria Summit 2013

Люба, Крис и Таня за Webit Bulgaria Summit 2013

Завърши успешно Webit Bulgaria Summit 2013.  Събитието беше посетено от над 1000 професионалисти. Основна част от събитето беше срещата с колеги и разговорите в почивките.

Ето какво споделят за участието си в Webit Bulgaria Summit 2013 , Крис Георгиев от Imagga, Любомира Любенова и Таня Господинова от MediaStart.

http://www.youtube.com/watch?v=fSNJLzAzEjQ

Стабилен ръст на абонатите на VIVACOM за първото тримесечие на 2013 г

Стабилен ръст на абонатите на VIVACOM за първото тримесечие на 2013 г

Стабилен ръст на абонатите на VIVACOM за първото тримесечие на 2013 г

Стабилен ръст на абонатите на всички услуги отчита VIVACOM за първото тримесечие на 2013 г. Потребителите, избрали мобилните услуги на оператора, са се увеличили с над 13%, а тези на мобилни дейта услуги – с повече от 30% спрямо същия период на 2012 г. 76% е ръстът на клиентите на VIVACOM TV. Клиентите на оптичен интернет са се увеличили с над осем пъти за периода.

През първото тримесечие на 2013 г. VIVACOM увеличи двойно максималните скорости за сваляне на данни в ЗG мрежата си до 42 Mbps и продължава да държи първенството по покритие на населението и на територията на страната съответно с 99.41% и 95.95%. Телекомът въведе и напълно иновативен подход към потребителите на стационарен телефон, който им дава свобода да създават собствена комбинация от услуги измежду всички актуални тарифи на оператора за мобилен телефон, телевизия и интернет.

Нарастващата база от клиенти обаче не успява да компенсира загубите от регулаторната намеса в сектора и по-ниските цени на терминиране, които при VIVACOM водят до намаляване на печалбата до 3.8 млн. лева за периода. Общите приходи на компанията падат с 10.7% до 195.4 млн. лв. През изминалата година, след регулаторна намеса, цените, които чуждите оператори заплащат на българските оператори за разговори от чужбина към абонати у нас, бяха значително намалени от 1 юли 2013. Тази стъпка няма връзка с цените, които плаща крайният потребител в България, нито намалява цената за разговор към наши абонати от чужбина, но влияе негативно върху приходите на българските телекоми, които падат значително за сметка на операторите в чужбина.

Финансовото положение на VIVACOM остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 63.9 млн. лв. към 31 март 2013 г.

 

Как да създадем добър сайт

website

website

Има едно правило, което обикновено важи за всички малки предприятия – те се грижат за своите клиенти. За малката компания клиентите не са просто още една малка част от механизма, те са кръвоносната система на бизнеса. Много малки фирми разчитат на подкрепата на лоялните си клиенти. Така че като собственик на малък бизнес навярно вие искате да се грижите за клиентите си.

Ето няколко съвета за това как да положите допълнителни усилия, които могат да допринесат за успеха на вашия уебсайт. Ние ви представяме списък от пет неща, които можете да направите, за да бъде вашият уебсайт по-приятен и по-продуктивен.

MobileМобилна версия

Мобилен сайт означава, че вашите клиенти ще могат да имат достъп до информацията в движение, където и да се намират. Това също така означава, че те ще бъдат по-склонни да споделят сайта ви с приятели, тъй като ще бъдат в състояние да го покажат на другите, дори когато не са на компютъра си у дома.

Като допълнителен бонус мобилните сайтове често могат да бъдат по-достъпни за тези със зрителни увреждания или хората, които имат затруднения при използването на мишка, но могат да управляват уебсайта с помощта на сензорен екран.

Ако не можете да си позволите да имате отделна версия на сайта си за всички мобилни потребители, препоръчително е вашият сайт да е четлив и приятен във възможно най-много версии. 

Допълнителна информация

Вашите клиенти търсят информация. Дори и ако даден потребител е попаднал на вашия сайт, за да направи покупка, първо ще иска да изследва вашите възможности и да научи подробности за това какво предлагате. Помислете за тази задача чрез предоставяне на допълнителна информация, която допълва основното съдържание на вашия сайт.

Отделете време, за да предоставите на клиентите си информация за продуктите като ръководства, гаранционна информация, контакти на производителя, графики и диаграми, както и ръководства за отстраняване на проблеми. Това не само казва „Ние се грижим за вас”, но също така прави сайта ви безценен ресурс, който посетителите ще продължават да посещават отново и отново.

Уверете се, че е лесно да се получи помощ

Понякога, без значение колко допълнителна информация или подробности за вашия продукт или услуга имате, тя не е достатъчна. Някои от вашите клиенти просто ще се нуждаят от повече помощ. Направете лесно за тях намирането на помощ чрез предоставяне на отговори на често задавани въпроси (включително връзки към допълнителни ресурси) и чрез поставяне на информация за контакти към вашата компания на видно място на уебсайта ви.

Вашите клиенти трябва да бъдат в състояние да намерят начин да се свържат с вас от всяка страница, било то чрез имейл адрес в долния край на страницата, телефонен номер в горната част или бутон за връзка.

 

Нека всичко бъде просто и организирано

Говорихме много за предоставянето на допълнителна информация, използването на AJAX, изграждането на отзивчив уеб сайт и видното показване на информация за контакти и поддръжка. Вие обаче едва ли искате вашия сайт да изглежда претрупан или да бъде претоварен с информация, така че ключът на успеха е вашия сайт да бъде чист и добре организиран. Най-добре е да работите с дизайнера, който да представи информацията достъпно, но не натрапчиво.

Ако изграждате Ваш собствен сайт, едно добро правило е да питате дизайнера следното: „Какво мога да премахна, за да бъде сайта по-достъпен?“ Това може да бъде цял блок от текст или просто цвета на фона или дадена рамка. Направете достатъчно промени, докато вашият уеб сайт стане прост, организиран и достъпен за потребителя.

Като финал ви представяме инфографика за създаване на добър сайт :)  

Infographic for good website

 

 

Маркетиг за начинаещи

Маркетиг за начинаещи

Маркетиг за начинаещи

Решили сте да започнете свой бизнес, но нямате възможност да наемете маркетинг специалист? Нямате понятие от маркетинг? Селектирахме за Вас съвети, идеи и препоръки на водещи специалисти, за добър старт на малък бизнес с ограничен бюджет. Добрият маркетинг е ключ към успеха. Той позволява бизнесът да достигне до потенциални клиенти. Той трябва да подканва, обещава и от време на време да дава по някоя награда. Добре устроената маркетинг стратегия може да се развие както за онлайн, така и за офлайн бизнес,  твърдят специалистите от  Chron

Кои сте Вие?

Опишете това което правите/което сте в едно просто и кратко изречение. Преди някой да може да реши дали се нуждае от Вашия продукт или услуга, трябва да разбере какво му казвате с описанието си, съветват от социалната мрежа LinkedIn.

Бъдете уникални във всичко, което правите

Не давайте на света просто поредния продукт или услуга. Ако сте решили да се сдобиете с уникален знак на бизнеса си, с който да се свързва той (фраза,лого, талисман, илюстрация, снимка, определен цвят), се убедете, че можете да го ползвате в маркетинговите си кампани – трябва той да стане част от бранда Ви.

Какво целите?

Открийте Вашият целеви пазар и нещата, които Ви отличават от останалите преди да започнете с маркетинга. Брошурите, уебсайтът и рекламата ще са много по-ефективни и по-евтини ако първо установите Вашата маркетингова стратегия.

Отговорност

Има толкова велики каузи и организации – изберете си тази, която ще пасва на Вашите цели – бъдете социално отговорни. Само така, клиентите Ви ще разберат, че не искате само да вземете парите им, а имате по-благородни цели.

Уникалност

Маркетингът трябва да показва защо даден бизнес е различен от останалите. Независимо дали предлагате отлична услуга на клиентите си, необикновен продукт или нетипичен начин за заплащане, разликата между Вашия бизнес и обикновените компании е това, с което ще се занимава маркетингът. Кратка въздействаща фраза, която да служи като Ваш подпис ще обедини уникалността Ви в съзнанието на потенциалните клиенти.

Постоянство

Няма значение колко клиенти имате, важно е да използвате маркетинга постоянно с всичките му инструменти.  Редовното рекламиране, игри, промоции и гражданско отговорни дейности пазят името на бизнеса Ви и напомнят на потенциалните клиенти да опитат продукта/услугата, която предлагате.

Информация

Може да разработите система, в която всеки нов клиент да бъде запитан за имейла си. Някои ще откажат, но много ще предоставят такъв. Използвайте имейлите си, за да информирате за намаления/разпродажби или сезонни стоки/услуги. Измислете интересни имейли, които да изпращате, така че да им бъде обърнато нужното внимание. Например, кажете на клиентите, че получават отстъпка, ако поръчат сега.

Покажете любов

Направете си лист с рожденните дни на клиентите си. Изпратете им картичка с купон за намаление. Развийте месечен нюзлетър, разпращан по имейла. Включете забавни истории, рецепти, наближаващи празници и презентации на нови продукти и специални оферти, обвързани с нюзлетъра. За рожден ден на Ваш клиент му изпратете магнит за хладилник с Вашето лого, адрес и телефон за връзка, за да му напомните за себе си.

Игри

Организирайте игри и състезания, за да промотирате продуктите си. Ако продавате хранителни стоки например , може да измислите годишно състезание за оригинална рецепта, в което тримата с най-висок резултат печелят ваучери да стоки от магазина Ви. Отпечатайте и свържете всички участвали рецепти и продавайте кулинарната книга на касите на магазина.

Интернет маркетинг

Хората са визуални и реагират на това, което виждат. Направете сайта си толкова интересен и лицеприятен, че да накара клиентът отново да го посети. Обвърете сайта си със стоките/услугите си. Ако имате бизнес, занимаващ се с почистване на домове например, предлагайте нови съвети в тази насока всяка седмица. Ако притежавате онлайн магазин за облекло, пишете всяка седмица колонка за модата, обвързана с продуктите, които предлагате.

Награди

Раздаването на награди е маркетингов инструмент, който позволява да трупате важна информация за потенциалните клиенти. Изберете награда като кошница с продукти, безплатна консултация или абонамет или нещо подобно, в зависимост от спецификата на бизнеса Ви. Обявее конкурса и направете форма за кандидатстване, която да изисква име на участника, имейл адрес и пощенски адрес. Избирайте печеливш всеки месец и вкарвайте данните за всеки участник в база данни, която да послужи за бъдещи нюзлетъри или съобщения за намаления и разпродажби.

Връзки с други сайтове

Може да се свържете с други сайтове, чийто линкове да поставите на страницата си – а те Вашият. Това е безплатен начин да достигнете по-широка аудитория.Добре е сайтовете, които избирате да са на бизнес, близък до Вашия, но без да се конкуренти.

RSS

Включете опция за новини от сайта чрез RSS – така потенциалните Ви клиенти ще посещават страницата по-често.

Прессъобщения

Пишете прессъобщения и ги публикувайте онлайн и ги изпращайте до местните вестници. Всеки път когато компанията Ви взима участие в обществено събитие, правете снимки и напишете какво сте направили в помощ на общността и го изпратете за публикуване. По-вероятно е вестницците да публикуват съобщения от локално значение.

Присъствайте в социалните мрежи

Проучете в кои социални мрежи имат профили Вашите клиенти и създайте корпоративни страници/профили в тях. Хората създават връзки с хора – точно затова се стремете „корпоративното Ви присъствие” да е с „човешки глас”. Изградете Ваш собствен стил на поведение в мрежите,за да карате клиентите Ви да се чувстват специални.  Отговаряйте на запитванията им възможно най-бързо и коректно. Не се страхувайте от критиката – тя понякога е полезна.

 

Господарят на икономиите е раздавал скандално високи бонуси

Господарят на икономиите и апологет на административната реформа Симеон Дянков е раздавал скандално високи бонуси във финансовото министерство. За 4 г. в условия на жестока икономическа криза и повсеместното орязване на бюджети чиновниците във финансовото министерство и НАП са си разпределили над 170 млн. лв. за допълнително материално стимулиране.

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване