Иво Христов: Чуждите инвестиции ни предлагат само експлоатация

Външните инвеститори не са решение за проблемите на България. Това, което ни предлагат те, е само експлоатация на останалия жив труд в тази държава. Преди 23 години според статистики на ООН ние бяхме сред развитите страни в света и това в никакъв случай не е някаква посткомунистическа риторика. Това обяви по Би Ти Ви социологът Иво Христов.

Новият кабинет изпуши първата лула на войната срещу здрав(н)ия разум

България ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при много строги условия и контрол над него, обяви здравният министър. Гинеколожката Таня Андреева съобщи това още в първите минути, след като проплака новороденото кабинетно отроче на БСП, ДПС и (донора на кворумна сперма) „Атака”.

Изкуственото осеменяване в това овластяване беше последвано от първия противоестествен рев на рожбата.

Току що появила се на бял свят като слугиня на народа, Андреева вече се изказва от името на разделената по въпроса целокупна България в полза на реабилитацията на тютюнопушенето- по политическа целесъобразност.

Андреева изпуши по този начин правителствената лула на войната срещу децата, бременните, болните и всички все още здрави потенциални невинни жертви на цигарения порок.

Оправданието на Андреева: “Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема”.

Няма лично мнение на лекар, бунтуваща се съвест, принципи, общоприета лекарска етика, европейски опит, съобразяване с воплите на несъгласните пушачи и т.н.- има козируване пред онези, които диктуват законите!

Иначе казано, една лекарка, която се е клела да се бори за живота на хората, се включи изпреварващо ( тя бе и първата, която побърза да се похвали, че е поканена за министър в този кабинет) от най-високата административна позиция в този бранш в държавата на страната кръчмарското лоби. Защото така диктува партийно-правителственият интерес, а не принципът, залегнал в клетвата, полагана от всеки представител на най-хуманната професия.

Политиката е определящ фактор в този разговор, в който Андреева се опитва да легитимира шантажа на Сидеров, вносител на реваншистката поправка. Вероятно това е част от сделката- нещо като „цигарен дим срещу осигурен от Сидеров кворум за гласуване на новия кабинет”.

Три дни преди „Атака” да отключи с гласа на своя лидер формирането на кабинета, номинираният Орешарски се ангажира публично с обещание за частично отпадане на забраната за пушене на публични места. Андреева днес обявява на практика, че процедурата по плащането на дълга към вносителя на законопроекта ще бъде задвижена.

Може и да е изненадващо, но намирам този абсурд за полезен за дробовете на застрашената ни демокрация, загубили своята чувствителност към истинските дразнители. Защото е толкова глупаво замислен по наклонената плоскост на прозрачния лобизъм в полза на ресторантьорите и техния парламентарен лобист Сидеров, че ще се превърне в първото поражение на новите самодоволни властници- включително и лично на Станишев, който пръв „обърна палачинката”, обещавайки на възрастния си електорат да му върне правото да пушляви в кръчмите.

Да се бориш като гинеколог за повече цигарен дим е толкова тъпо, че само остра умствена недостатъчност на недоносения сговор между БСП, ДПС и „Атака” ( трипартийно бащинство, при което „Атака” бяга от плащането на алиментите) може да роди подобен феномен.

И още нещо: борците за реабилитацията на катрана в организма на непушещите човеци на територията на България правят първата крачка към подклаждането на носталгията към властта на гражданите, претендиращи да са управлявали в името на европейското развитие на страната ни.

Станишев и Сидеров, а вече и производната им във властта- лекарката Андреева, създадоха първата гражданска кауза срещу себе си още преди да е включен двигателят на двутактовия им кабриолет, наречен ” кабинет”.

Ще загубят битката срещу здрав(н)ия разум.

Утре внасят искането за сваляне имунитета на Цветанов

/Поглед.инфо/ Най-вероятно утре прокуратурата ще внесе искането си за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов, научи "Дневник" от източници в държавното обвинение. Това се случва седмица, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще предприеме тези действия, но не и в първите работни дни за новия парламент.

Можеха още простотии да станат в пленарна зала

/Поглед.инфо/ Днешният ден ме изненада. Очаквах повече разправии в Народното събрание при гласуването на правителството на Пламен Орешарски. Денят обаче мина нормално - без никакви разговори за работа на правителство, а само нападки между различните политически сили. Това обяви в предаването "Лице в лице" политологът Мария Пиргова.

Най-бедната страна в ЕС е затънала в масивни социални проблеми, пише "Шпигел"

/Поглед.инфо/ България има ново правителство. Парламентът гласува за доминирания от социалистите кабинет на министър-председателя Пламен Орешарски. Той е изправен пред тежки задачи: най-бедната страна в Европейския съюз е затънала в масивни социални проблеми.

покана/invitation

london calling!

в петък вечер от 19 ч. в българския културен институт в лондон ще представя "7 часа разлика". ще има прожекция, а след това ще си говорим за живота;)

this coming friday from 7pm in the bulgarian cultural institute in london i'll be presenting the tv series "7 hours difference". after the screening there will be a discussion.

За възпроизвеждащото се политическо статукво и Избирателния кодекс

Само 2 683 073 избиратели са изпратили свой народни представители в НС на РБ. 4 236 187 български граждани са останали без свои народни представители в НС! Това ли е представителната демокрация, както е записано в Конституцията на РБ? Две трети от българските граждани да не бъдат представени? Потвърдено от Сергей Станишев в днешното му изказване в НС. Въобще, това демокрация ли е? Е, аз знам, че формално това е демокрацията на РБ, но тя морална ли е? Моля ви, който може, да ми отговори... Защото отговорът в мен напъва да излезе навън: НЕ! ТОВА СЪВСЕМ НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ!

Електроника цопна насред гьола

Насред политическата еуфория у нас ни успокоиха освен с нов кабинет и с нова електронна джаджа, с която по електронен път можело да се следи нивото на язовирите, както и да се задават дистанционно команди. Това било показано на изложението „Булконтрола” в „Интер Експо център” в София. В първия момент, като прочетох информацията, откровено ме досмеша, защото всички сме наясно колко е плачевно състоянието на тези изкуствени водоеми у нас и как последният им проблем е точно такова електронно устройство. А какво ще стане, ако то попадне в ръцете на пиян разпищолил се арендатор в компанията на митничари например?! Положението е точно като в поговорката "на гол тумбак - чифте пищови". От седем години вече се водят спорове между институциите затова чия собственост са язовирите. Поради тази безотговорност и липсата на ясни правила станаха няколко чудовищни инцидента с язовири, които пометоха цели села и убиха невинни хора. Лани, след трагедията в харманлийското село Бисер, когато...

България взе завоя. Туморът е отстранен в последния момент

/Поглед.инфо/ България взе завоя. За последен път на милиметър в последния възможен момент. Туморът е отстранен. Всяко лечение след подобна операция безспорно ще бъде дълго и тежко.

Васил Тончев: Националният отбор на Орешарски ще печели само с екипна игра

Васил Тончев е роден в София. Завършил е философия с профил социология в СУ „Климент Охридски”. Работил е като психотерапевт, бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, след това в Националния център за изследване на общественото мнение като научен секретар. После създава собствена агенция „Сова-5”, която след това придобива и търговската марка „Харис”. Семеен е, има три деца. - Г-н Тончев, как ще коментирате избора на новия кабинет - в момент на дестабилизация това добре или зле е за държавата и гражданите? - Смятам, че гласуването на кабинета на Пламен Орешарски беше един добър, зрял и отговорен политически ход. Крайно време е да се конструира добре работещо правителство и благодарение на здравомислието на трите партии в Народното събрание освен ГЕРБ това вече е факт. Така че от тази гледна точка няма никаква изненада за мен. По-скоро съм леко озадачен от колебанията и завъртулките в поведението на "Атака" донякъде и основно на ГЕРБ, което на моменти ми...

Стана това, което можеше да стане

/Поглед.инфо/ Това, което беше най-вероятно от момента, в който излязоха резултатите от парламентарните избори се случи. Трудно, с известна доза драматично напрежение, но стана. Това заяви пред БГНЕС социологът Живко Георгиев за новоприетото правителство на Пламен Орешарски.

Франс прес: БСП намери точния човек за премиер

/Поглед.инфо/ С икономиста Пламен Орешарски, който днес стана премиер на България след избори без ясен победител, БСП се надява, че е намерила точния човек, който да оглави експертно правителство способно да се бори с бедността в страната. Това се казва в кореспонденция на Франс прес от София.

Президентът на Европейския съвет поздрави Пламен Орешарски

/Поглед.инфо/ Президентът на Европейския съвет поздрави българския министър-председател Пламен Орешарски със съставянето на новото правителство на страната.

Кому ще е добре? Кой ще има изгода?

/Поглед.инфо/ Cui bono? Cui prodest? (Кому ще е добре? Кой ще има изгода?)

В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може

/Поглед.инфо/ Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество.

Световните агенции: С Орешарски се слага край на безизходицата

/Поглед.инфо/ Българският парламент одобри ръководеното от социалистите технократско правителство на премиера Пламен Орешарски, слагайки край на политическата безизходица в най-бедната държава-членка на ЕС, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.

Балканите и Европейският съюз - предизвикателствата днес

/Поглед.инфо/ Дипломатическият институт към Министъра на външните работи, списание "Дипломация" и Институтът по балканистика с център по тракология към БАН организират кръгла маса на тема: "Балканите и Европейският съюз - предизвикателствата днес" - София 29 май 2013 г., МВнР, зала „Антарктида”

Правителството е избрано

/Поглед.инфо/ Точно половината от депутатите - 120, избраха Пламен Орешарски за министър-председател. Това се случи след две гласувания в пленарната зала.

История

Един евреин притеснен отишъл при свещеника и му казал да се моли за него. Служителят на Бога го попитал: - Защо, какъв е проблемът ти? - Синът ми е станал християнин… - Добре. Ще отнеса проблема ти до Господ. Ела след седмица. След една седмица: - Какво стана? Какво ти каза Господ за моя проблем? - Каза ми да не се притесняваш! И неговият син станал християнин преди около 2000 години. Усмихни се, България! Има и евреи, на които им е писнало да имат директна връзка с Господ и гарантирано място в рая. Затова един от тях реши съвсем официално да се откаже от това, което му се полага по право, и обяви продажба на мястото си в рая в интернет. "Собственикът" обяснил, че преди няколко години се отказал от еврейството и дори спрял да слуша еврейска музика. Дотегнало му и от светите писания. Също като в онзи виц, в който се разказва как по време на урок по история в еврейско училище учителката попитала: - Моше, разкажи ни нещо за Мойсей. - Ами той е бил извънбрачен син на...

Отворено писмо до президента във връзка с цените на тока в България и ЕС

От изнесената статистика на тези две официални европейски институции се потвърждава правотата на думите Ви – наистина в Р. България е най-ниска цената на електроенергия за кВт. час – € 0.08406. Нещо повече, при съотношението на минималната работна заплата в страната и евтина себестойност на услугата се вижда, че сме на предпоследно място, преди Румъния, с възможност да закупим 1885,557 кВт. часа за един календарен месец. Съгласен съм с думите Ви от речта и сравнението между България и Дания, където един кВт. час за домакинствата струва 3 пъти повече - € 0.30217, но дали е възможно да се направи и съпоставка с доходите на двата народа, с което и разбере реалната покупателна способност на единица трудоспобен човек за стоки от първа необходимост?

Защо винаги трябва да е толкова сложно

Това е поредният пример, че можем да произвеждаме нормалност само след извънредни ситуации. Въобще не е нормално, но традиционният ни маршрут към нормалността започва с истерия. Стига, разбира се, в частния случай дефиницията за нормалност да изключва боя над лекари, които сам си извикал на адрес, защото на твой човек му е станало лошо. Понеже има и такова разпространено разбиране, че нормалността е точно обратното плюс още някои екстри – например 30 души да се бият геройски с трима, няколко мъже да ритат мъжкарски по главата паднала жена и други извратении, които са проблем на обществената ценностна система, а не само на „Спешна помощ”. Нейният най-голям личен проблем е друго разпространено схващане за медицината – че е нещо безплатно, което ти се полага и без осигуровки, трябва да идва при теб бързо + качествено и рекламации се правят с шамари. Ако въобще може да бъде оформена статистика – обзалагам се, че лекарите ядат най-много бой на здравно неосигурени територии. Както и че...

Проект „Детето със СОП – личност уважавана от възрастните и връстниците си”

Обединено детско заведение "Валентина Терешкова"- гр. Багановци  беше бенефициент на проект „Детето със СОП – личност уважавана от възрастните и връстниците си”, финансиран чрез Оперативна програма "Развитие на  човешките ресурси" от Европейския социален фонд и националния бюджет на Р България. Партньори в проекта на детското заведение бяха Община Перник и Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Драгичево.   

Целта на проекта беше  да се осигури подкрепяща среда за осъществяване ранно педагогическо въздействие и развитие на децата от гр. Батановци с цел по-пълна интеграция и по-добра социална адаптация в съответствие с Националния план за интегриране на деца със СОП и повишаване квалификацията на учителите в града за подобряване качеството на образованието и обучението и развитие на система за учене през целия живот.

Проектът беше осъществен чрез 8 дейности, довели до конкретни качествени и количествени резултати:


Дейност 1: Организационни дейности, осигуряващи ефективно управление и качествено изпълнение на планираните дейности по проекта

Конкретизирахме графика на дейностите и разпределихме отговорници за подготовката и изпълнението на всяка една от тях;
Изработихме правила за наблюдение и контрол върху реализацията на всяка отделна дейност;
Редовно провеждахме работни срещи на екипа;
Своевременно подготвяхме текущите документи и финалните технически и финансови отчети.


Качествени резултати: Създадохме вътрешни системи и механизми за контрол и отчетност на изпълнението на дейностите по проекта; Изработихме детайлно разписание за изпълнение на дейностите по проекта, гарантиращи качествено изпълнение;

Количествени резултати:
- Разработихме подробен план – график за изпълнение на дейностите по проекта;
- Организирахме екип на проекта – сключихме граждански договори с разпределени отговорности на екипа;
- Редовно провеждахме работни срещи на екипа;
- Своевременно подготвяхме междинни, финални, технически и финансови отчети.


Дейност 2: Подбор на бенефициенти

Подборът на бенефициенти се проведе от екипа на проекта и партньорите, съвместно с представители на РЦПИОВДУСОП, в следната последователност:
- Изготвихме списък на деца със СОП, посещаващи ОДЗ „Валентина Терешкова”гр. Батановци;
- Изготвихме списък на деца със СОП, посещаващи ОУ „Христо Ботев” гр. Батановци;
- Изготвихме списък на деца със СОП, посещаващи ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с.Драгичево;
- Събрахме документи, удостоверяващи специалните потребности на децата;
- Проучихме нагласите на учителите от водещата организация и училището - партньор, относно желанието им за участие в интегрирано и включващо обучение на децата със СОП;
- Изготвихме списък с учителите, желаещи да получат специализирана подготовка за работа с деца със СОП от екипа на ОДЗ „Валентина Терешкова”гр. Батановци и ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” с. Драгичево;
- Проучихме нагласите и отношението на родителите на деца със СОП към конкретния проблем и установихме степента на необходимост от консултации със специалисти;
Изготвихме списък с родители на деца със СОП, желаещи да бъдат консултирани със специалисти по конкретния проблем;

В процеса на подбор осигурихме прозрачност, равенство между половете и превенция на дискриминацията при подбора на бенефициенти и гарантирахме равнопоставено участие на представителите на целевата група.

Качествени резултати: Реализирахме прозрачна процедура за подбор, на основата на равенство между половете и превенция на дискриминацията; Реализирахме партньорство между ОДЗ „Валентина Терешкова” гр.Батановци , ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” с.Драгичево и родители на деца със СОП;

Количественирезултати:
- Избрахме 9 деца със СОП за интегрирано и включващо обучение;
- Избрахме 16 учители за участие в квалификация за работа с деца със СОП;
- Избрахме 9 родители за участие в консултации със специалисти по конкретния проблем на детето им.


Дейност 3: Специализирана подготовка на 16 учители от училището и детската градина в гр. Батановци за работа с деца със СОП и закупуване на необходимата методическа литература и пособия

Успешната социална и трудова реализация на хората зависи от осигуряването на условия за равен достъп до образование и обучение и развитие на система за учене през целия живот. За тази цел 16 учители от детската градина в град Батановци и училището в село Драгичево получиха специализирана подготовка, методическа литература и пособия за работа с деца със СОП. Обучението се извърши от преподаватели от Нов български университет.

Обучението се състоеше от три модула, като всеки от тях съдържаше по 30 часа за да могат участниците да получат легитимни удостоверения.

За успешното и ефективно провеждане на квалификационния курс бяха осигурени учебно-технически средства и методическа литература.

Всички учители преминали успешно обучението, получиха удостоверения за квалификация с определен брой кредити.

Всички учители, преминали обучението участваха в обмяна на опит с екипите на 39 ОДЗ „Пролет“ и 135-СОУ „Я.А.Коменски“ за работа с деца със СОП в гр. София и ръководството и екипа на Терапевтичен и обучителен център „Пумпелина“ - гр. София

Качествени резултати:Реализирахме обучение, осигуряващо специализирана подготовка на учители за работа с деца със СОП; Утвърдихме модел за подобряване на човешкия капитал чрез повишаване участието в образование и обучение и насърчаване на ученето през целия живот; Практически се запознахме с вече утвърдени добри практики при интеграцията на деца със СОП в детска градина и училище от системата на народната просвета.

Количествени резултати:
- Обучихме 16 учители, които получиха специализирана подготовка за работа с деца със СОП в подкрепа на интегрираното и включващо обучение;
- 16 човека получиха следдипломна квалификация за по-успешна социална и трудова реализация;
- Издадени бяха 16 удостоверения за следдипломна квалификация на учители, носещи определен брой кредити;










- Посетихме Терапевтичен и обучителен център „Пумпелина“ гр. София с цел обмяна на опит;


- Посетихме 39-то ОДЗ„Пролет“ в гр. София с цел обмяна на опит;


- Посетихме 135-то СОУ „Я.А.Коменски“в гр. София с цел обмяна на опит;





Дейност 4: Изграждане и оборудване на ресурсен кабинет в детската градина и закупуване на специални учебно-технически средства, апаратура, дидактични материали и учебни помагала за работа с децата със СОП

Създаването на работещ модел за интеграция на деца и ученици със СОП изисква осигуряване на подкрепяща среда за тези деца. За тази цел в детската градина в град Батановци изградихме и оборудвахме ресурсен кабинет, в който обучените учители работят с децата със СОП за задоволяване на индивидуалните им нужди, установени след проведена консултация със специалист. За успешното реализиране на ефективно интегрирано и включващо обучение на децата със СОП в ресурсният кабинет осигурихме специални учебно-технически средства, апаратура и дидактични материали.

В началото предвиждахме преустройство на едно свободно фоайе в детската градина в ресурсен кабинет, но след земетресението от 22.05.2012г., което разруши сградата на детската  градина, решихме ресурсният кабинет да бъде изграден в сградата на кметството в гр. Батановци, където временно се пренесе и детската градина. Поискахме разрешение от Кмета на Община Перник едно от помещенията в кметството да бъде преустроено в ресурсен кабинет за детската градина и след както получихме одобрение, го ремонтирахме и обзаведохме с дидактически материали.

Качествени резултати: Обособихме ресурсен кабинет, осигуряващ подкрепяща среда при реализирането на интегрирано и включващо обучение на деца и ученици със СОП от гр. Батановци; Осигурихме необходимите ресурси за превенция, ранна диагностика и интегриране на децата с увреждания в детската градина в гр. Батановци и училището в село Драгичево.
Утвърдихме модел за подобряване на институционалния капацитет и ефективност на обществените услуги на местно ниво.

Количествени резултати:
- Обособихме 1 ресурсен кабинет за нуждите на децата със СОП на теритирията на град Батановци;
- Закупихме обзавеждане за кабинета;
- Закупихме специална апаратура и учебно-технически средства;
- Закупихме дидактични материали и учебни помагала за работа на децата;

Дейност 5: Осигуряване на консултации и психолого-педагогическа подкрепа на децата и учениците от гр. Батановци със специалисти за диагностициране на потребностите им

За да се реализира работещ модел за интеграция на деца и ученици със СОП първоначално беше необходимо да диагностицираме специфичните нужди на децата и в зависимост от тях да определим в какво направление да бъде насочена специализираната образователно-възпитателна работа за постигане на по-пълна интеграция и по-добра социална адаптация на децата в детската градина и училището.


Консултирането и диагностиката на децата се направиха в ресурсния кабинет на детската градина в гр. Батановци със специалисти логопед и психолог от РЦПИОВДУСОП гр. Перник:
Получената информация след проведените консултации беше използвана от специалистите за разработването на индивидуални образователни програми за всяко дете.



Качествени резултати:Проведохме консултации на деца със СОП с логопед и психолог за дефиниране на конкретните им нужди и специфични потребности и осигуряване на психолого-педагогическа подкрепа за компенсиране на съответното увреждане, подпомагане в образователно-възпитателния процес и реализиране на успешна социална интеграция. Установихме конкретните нужди и специфични потребности на децата, бенефициенти по проекта и осигурихме възможност за адаптиране на средата в двете партниращи си образователни институции до степен на подкрепяща среда.Специалистите разработиха индивидуални образователни програми, в съответствие със специфичните потребности на децата и учениците за постигане на държавните образователни изисквания за предучилищно възпитание и подготовка и за учебното съдържание.

Дейност 6: Специализирана образователно-възпитателна работа с децата и учениците за развиване на творческото им въображение, коригиране на речевия дефицит и изграждане на комуникативни умения за подпомагане на образователно-възпитателния процес при постигане на държавните образователни изисквания за предучилищно възпитание и подготовка и за учебното съдържание и по-пълна интеграция и по-добра социална адаптация в детската градина и училището в гр. Батановци

За да осигурим подходяща подкрепяща среда за децата и ученици със СОП бенефициенти по проекта, реализирахме ранно педагогическо въздействие и специализирана образователно-възпитателна работа с тези деца в няколко направления:

1. Индивидуална работа на специалисти от РЦПИОВДУСОП гр. Перник с децата и учениците със СОП за коригиране и компенсиране на съответното увреждане или затруднение и стимулиране на цялостното развитие на децата;

2. Индивидуална работа на учителите, получили специализирана подготовка с децата и учениците със СОП за развиване на творческото им въображение, коригиране на речевия дефицит и изгрждане на комуникативни умения;

3. Индивидуална работа на учителите, получили специализирана подготовка с децата и учениците със СОП за подпомагане на образователно-възпитателния процес при постигане на държавните образователни изисквания за предучилищно възпитание и подготовка и за учебното съдържание;

4. Включващо обучение на децата със СОП в групата от връстници за реализиране на пълноценното им участие в образователния процес и успешна социална интеграция.

5. Групови посещения на децата със СОП и групата от връстници на театрални постановки и изложби в гр. Перник за реализиране на по-пълна интеграция и по-добра социална адаптация.

Качествени резултати:
- Проведохме индивидуални срещи на психолог от РЦПИОВДУСОП гр. Перник с децата и учениците със СОП за компенсиране на съответните затруднения и стимулиране на цялостното развитие на децата;
 - Проведохме индивидуални срещи на логопед от РЦПИОВДУСОП гр. Перник с децата и учениците със СОП за коригиране на съответните нарушения и стимулиране на цялостното развитие на децата;
- Реализирахме индивидуална възпитателно-образователна работа на учителите, получили специализирана подготовка с децата и учениците със СОП за развиване на творческото им въображение, коригиране на речевия дефицит и изграждане на комуникативни умения;
- Реализирахме индивидуална възпитателно-образователна работа на учителите, получили специализирана подготовка с децата и учениците със СОП за подпомагане на образователно-възпитателния процес при постигане на държавните образователни изисквания за предучилищно възпитание и подготовка и за учебното съдържание;
- Реализирахме включващо обучение на децата със СОП в групата от връстници, пълноценното им участие в образователния процес и успешна социална интеграция.
- Реализирахме посещения на децата със СОП и прилежащата им група от връстници на театрални постановки и изложби в гр. Перник за по-пълна интеграция и по-добра социална адаптация.

Дейност 7: Консултиране на родителите на деца със СОП за специфичните потребности на децата им за приемане на различието и изграждане на положителна нагласа към интегрираното обучение

За да се осигури ефективна подкрепяща среда за децата и ученици със СОП и включващо общество, което позволява на всички деца да участват в него и да имат принос е необходимо родителите на деца със СОП да бъдат част от екипа специалисти, които работят целенасочено за коригиране и компенсиране на съответното увреждане или затруднение и стимулиране на цялостното развитие на децата.

За реализирането на тази цел решихме родителите предварително да бъдат консултирани относно специфичните потребности на техните деца за постигане на по-пълна интеграция и по-добра социална адаптация в детската градина и училището;

Консултирането на родителите се извърши с логопед и психолог - специалисти от РЦПИОВДУСОП  - гр. Перник :
Работата с децата беше съобразена с желанието и потребностите на родителите.

Качествени резултати: Проведохме консултации с логопед и психолог на родители на деца със СОП за дефиниране на конкретните нужди и специфични потребности на детето им; Установихме конкретните потребности на родителите на децата със СОП от детската градина и училището и осигурихме възможност за реализиране на включващо общество, което позволява на всички деца да участват в него и да имат принос.


Дейност 8: Популяризиране и публичност на дейностите по проекта

За популяризиране на проекта, целите, очакваните резултати, реализираните дейности, както и финансовата подкрепа от Европейския съюз и българското правителство осигурихме максимална публичност и разработихме медиен план в следните направления:

1. Изработихме филм, отразяващ реализирането на дейностите по осигуряване на работещ модел за интеграция на децата със СОП с финансовата подкрепа на ЕС и на ОП РЧР;

2. Изработихме брошури и рекламни материали за предвидените дейности по проекта и документи за кръглата маса с логото на ЕС и на ОП РЧР;

3. Организирахме кръгла маса за стартиране на проекта и обосновка на необходимостта от него за реализирането на работещ модел за интеграция на деца със СОП с финансовата подкрепа на ЕС и на ОП РЧР;

4. Изработихме брошури и рекламни материали за реализираните дейности по проекта и документи за кръглата маса с логото на ЕС и на ОП РЧР;

5. Изработихме интернет страница на детската градина с рекламни материали за реализираните дейности по проекта;











6. Организирахме кръгла маса за споделяне на добър опит при реализирането на дейностите по осигуряване на работещ модел за интеграция на децата със СОП с финансовата подкрепа на ЕС и на ОП РЧР;

Всички изработени материали и дейности са съобразени със специфичните изисквания при изпълнението на дейности за информиране и публичност на ОП РЧР.

Качествени резултати: Публично обосновахме необходимостта от реализиране на работещ модел за интеграция на деца и ученици със СОП; Популяризирахме всички реализирани деиности, включени в проекта; Мултиплицирахме добри практики при интегриране на деца със СОП; Популяризирахме финансовият принос на ЕС за реализиране на дейностите предвидени по проекта;

Атака разкри истинското си лице

  В една очаквана развръзка, която не изненада никого, но разочарова мнозина, Волен Сидеров доказа, че е отроче Повече [...]

Мерки срещу насилието над лекари и учители получиха одобрение от парламентарна комисия

Мерки срещу насилието над лекари и учители получиха одобрение от парламентарна комисия

Дело за тройно убийство отпреди 16 г. приключи окончателно с 18-годишна присъда

Дело за тройно убийство отпреди 16 г. приключи окончателно с 18-годишна присъда

Президентът на Колумбия обяви извънредно положение в затворите в страната

Президентът на Колумбия обяви извънредно положение в затворите в страната

Във Франция ще се състои първият еднополов брак

Във Франция ще се състои първият еднополов брак

Властите в Египет ще внесат в парламента проектозакон за неправителствените организации

Властите в Египет ще внесат в парламента проектозакон за неправителствените организации

Британските сили в Афганистан държат незаконно 85 афганистански затворници

Британските сили в Афганистан държат незаконно 85 афганистански затворници

Молдовските власти не са успели да предотвратят домашно насилие от страна на полицейски служител

Молдовските власти не са успели да предотвратят домашно насилие от страна на полицейски служител

От мутрьошката изскочи невеляшка

Когато тази сутрин чух известен депутат от ДПС уважително да изразява надежда от екрана на една телевизия „колегите от ДПС” да направят нужното за гласуването на новото правителство ми стана ясно, че вече на всички ще стане ясно: ДПС и „Атака” са колеги, а не нещо друго, за каквото се представят с цел да мобилизират наивниците около себе си.

Колегите на ДПС от „Атака” оправдаха надеждите на ДПС.

Оправда ги лично с гласа си лидерът на „Атака”. Едновременно с това той загуби цената си на решаващ фактор и „вечна опозиция”- зае позиция, от която загуби шанса си да свали новото правителство така, както го качи с гласа си на власт. Фактът, че след това повиши глас от трибуната, за декларира, че не подкрепя кабинета, който направи възможен, е само рутинна демагогия за наивниците, готови да я приемат за истина.

Длъжен да му отговори, за поддържане на огъня на лицемерието, се почувства докаченият му скачен съд на отсрещната позиция, лидерът на ДПС Лютви Местан. Той пък повиши тон, за да го чуят и в Делиормана смаяните от сътрудничеството с „Атака” негови избиратели, като заклейми с думите „срам и позор” „Атака” по темата за майчиния език и правото да бъде използван в българските училища.

Крайно нетипично, Волен Сидеров премълча, което не означава, че се е засрамил или е приел позора- просто не беше момента да изиграе точно този етюд от пиесата, запазен за друга сцена и друго време.

Така от мутрьошката на Борисов изскочи невеляшката, наречена „Кабинет Орешарски”, подкрепяна от трайна коалиция- тя ще си трае удобно по въпроса за действителните механизми на кукловодството, за да изтрае колкото се може по-дълго.

Невеляшката може да се клати във всякакви посоки, но трудно ще бъде свалена. Защото така са програмирани тези програмни играчки, чиято тежест е в дъното и балансира клатенето така, че куклата винаги да се изправя. Освен ако не бъде счупена или притисната по някакъв начин от някое разглезено дете.

Детето на БКП\БСП Сергей Станишев, управлявал 4 години България с нулев управленски опит в която и да е област, дръпна реч с такива лични хвалебствия в прослава на невеляшката, каквато, твърдя, не са звучали по нашите земи от времето на българския Сталин, местния комунистически диктатор Вълко Червенков.

В годините след сталинизма, за да бъде ограден от критиките самия комунизъм, на прекомерното хвалене на вожда му се казваше „култ към личността”. Сега в същата форма, но с обратната цел, на преден план е изтикана една личност, за да останат безлични, т.е. невидими за хората истинските цели, задачи и мотиви за управлението на невеляшката.

И щом всички толкова искат персонализация на истината в нейния най-откровен вид и да знаят коя е всъщност облата невеляшка, която беше на власт с НДСВ, с тройната коалиция и особено като медийно гуру на ГЕРБ, но за първи път напуска задкулисието, това е личността на депутата от ДПС Делян Пеевски. Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов дори повиши „цената му” на важен фактор в държавата, намеквайки ясно за негова близост с главния прокурор Сотир Цацаров.

Не твърдя, че Цветанов взима повод от моята статия, в която обясних точно по този начин бликналата в парламента енергия на Пеевски. Но бившият министър, който посочи пеевски сред кадровиците на новия кабинет, също направи връзка с решението на служебния кабинет на Марин Райков да посегне на привилегията на Корпоративна търговска банка (КТБ) да държи на депозит парите на най-големите държавни фирми- пари, чието политическо лице е създадения с тези средства медиен магнат Пеевски.

Твърдя обаче, че Цветанов не смее да направи следващата крачка и да посочи руската намеса. Това обяснява кой е истинският началник в този театър – кой сменя днес управленските екипи в София, след като мутрьошката ГЕРБ се амортизира в изпълнение на задачата да доунищожи политически остатъците от разбитите още в началото на този 12 годишен план остатъци от българската непокорност пред руските интереси.

КТБ ( да не се бърка с КГБ- само така си звучи), да припомня, беше превантивно спасена от криза в ликвидността при подобно изтегляне на средства не от друг, а от Руската външнотърговска банка. Тя наля свежи пари в КТБ през април- само месец, след като на власт в България неочаквано за Кремъл дойде служебен министър-председател без ангажимент към Москва.

Седнал не просто на първия ред, но и на метри от подстъпите към трибуната, несваляемият през последните 12 години от какъвто и да било пост или позиция напорист Пеевски буквално се разпореждаше в парламента с ярост от микрофона, без дори да чака разрешение за достъп до него.

Както вече писах, българските медии имат шанса да изкупят донякъде вината си за това, че с действията и бездействието си допринесоха през годините за това днес да се намираме в срамната ситуация на точно такъв състав на народно представителство. За целта просто трябва по-често да показват Делян Пеевски- особено в акция, когато крещи ( каквото и да било). Това е начин да изтрезнеят всички, които си мислят, че са гласували за нормално управление.

Ако всичко дотук ви се струва нестандартно като прочит на нестандартната ситуация с невеляшката, ето ви тогава за финал един стандартен израз като обяснение за този феномен: (за каквото и да говорим днес) става дума за пари. Това- най общо казано. А по конкретно го каза (най-после) в кулоарите на новото Народно събрание новият депутат Бойко Борисов, който също не смее да засегне темата за руските пари и се прави на толкова нов, че сякаш пада от небето с откритието си за КТБ:

“Бих искал да поздравя Цветан Василев (собственик на КТБ – бел. ред.) – той направи добър проект с това правителство. А и новият проект, който готви за зимата с вашия шеф, също е добре подплатен.

Това коментира бившият премиер Бойко Борисов в кулоарите на парламента, след като от ГЕРБ напуснаха залата след първоначалното регистриране на кворума. Той се обърна към репортерите, без да уточнява за кого говори. ( в „Дневник)

Парламентът одобри кабинета Орешарски

С гласовете на Коалиция за България и ДПС Народното събрание одобри кабинета на Пламен Орешарски. "За" кабинет начело с Орешарски гласуваха 120 души, 97 бяха против. Отделно бяха гласувани и структурата на кабинета и съставът му.

Първата атака отляво към Орешарски дойде от Янаки Стоилов

/Поглед.инфо/ Първата градивна критика към Орешарски дойде от Янаки Стоилов. Той се спрягаше като бъдещ министър без портфейл в правителството, но остана извън него.

Faces of Berlin

Засега само снимки (автор: моя милост и ДжиДжи).

Text cumming soon… :)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Очаквайте скоро:

Берлин и неговите трудови хора

София vs Берлин

и

Couchsurfing vs Hostelworld

Абонирайте се за блога да не изтървете нещо…

Тихомир Димитров

 


Към Сидеров: Поведението ви е срам и позор

/Поглед.инфо/ "Нямаме право да разпъваме на кръст нито един български политик, който иска освен учебник по български език, да има и учебник по майчин език. Поведението ви г-н Сидеров е срам и позор", заяви преди минути от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Когато си лидер, трябва да проявиш характер, а не да се криеш като мишок

/Поглед.инфо/ "Дадох си гласа за регистрацията в пленарна зала. Не отидох да пуша пури както Бойко Борисов прави това в момента с Вежди Рашидов. Знам, че Бойко Борисов и ГЕРБ ги е много яд, че ги спрях от властта и сега говорят с езика на омразата". Това заяви преди минути лидерът на Атака Волен Сидеров от трибуната на парламента.

Отворено писмо до МТС във връзка с разсипването на “Български пощи”

Граждани, обединени в група във Фейсбук "Протестът - и как продължаваме" (групата наброява 5 хиляди членове) са изпратили неотдавна до българското Министерство на транспорта и съобщенията, в лицето на ръководещия го министър, Отворено писмо, визиращо опитите да се фалира държавната фирма "Български пощи" преди нейното приватизиране. Гражданите, изпратили това Отворено писмо, искат да се спре приватизацията на "Български пощи", както и Прокуратурата да се сезира относно факти, изнесени в писмото.

Е ли ЧЕП Владимир Уручев демона на родната енергетика?

ЧЕП означава - член на Европейския парламент. Вчера, 28-ми май 2013 г., бяха публикувани и оповестени два доклада, оценяващи цялостното състояние на родната енергетика. Единият от докладите е изготвен от група към Европейската комисия (Е...

Страната се нуждае от обществено съгласие

/Поглед.инфо/ България изживява труден път в своето развитие, в резултат на водената през последните 4 г. непоследователна и волунтаристична политика. Това заяви кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски, предаде репортер на БГНЕС.

Към Орешарски: Вратата ми остава отворена за вас

/Поглед.инфо/ "Час по-скоро правителството трябва да започне да работи. Знам колко е трудно да се управлява в криза. Аз съм човек, който винаги дава доверие напред", заяви преди минути Бойко Борисов от трибуната на парламента.

Стълбища, които водят надолу

Край една пропаст имало две села. Пропастта била близо, често някое от играещите деца изчезвало в нея. Мине не мине време и селото скърбяло за поредното изгубено дете. Бащите и майките непрекъснато предупреждавали децата, но напразно. Когато играели, те забравяли за предупрежденията и някое от тях ставало поредна жертва. Другото село имало същото разположение, но оттам не се чувало за нещастия. Затова решили майките и бащите да отидат там, да попитат тамошните как по-добре обясняват на децата да се пазят от пропастта. Отишли и чули: О, нищо не им обясняваме, просто сложихме ограда пред пропастта.

Репортаж от първата манифестация по случай 24 май в Чикаго

В този репортаж, заснет от децата от Детско Студио "ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ" в Чикаго, може да се види как, на хиляди километри от Родината, български деца, учители и родители манифестират, пеят, танцуват и се веселят по случая Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието е инициирано и организирано от Малко Българско Училище в Чикаго. Празнувайки 24 май, децата за първи път манифестират, а родителите си припомнят как са празнували и манифестирали, когато самите те са били ученици.

Орешарски е добър професионалист, добър човек и има чувство за хумор

/Поглед.инфо/ "Пламен Орешарски е изключително добър професионалист. Той е много добър човек, има чувство за хумор, и не се е взел насериозно", заяви преди минути лидерът на БСП Сергей Станишев.

“На България с любов” от едно българско училище в Чикаго

"...Знаем откъде сме тръгнали, знаем накъде отиваме и няма да спираме, за да я има България завинаги." В последния си за тази учебна година урок децата от Арт-групата на Роси Дамянова към Българско училище "Родолюбие" в Чикаго разказват по вълнуващ и артистичен начин историята на България. Урокът е под надслов "На България с любов" и репортажът за него е заснет от децата от Детско Студио "ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ" - Чикаго.

Притча за твърдите убеждения

Кюрето на Б. няколко пъти преминавало от католицизма към протестантството и обратно. Когато приятелите му го укорили за такова непостоянство, кюрето се възмутило дълбоко:
– Кой, аз ли съм непостоянен? Аз ли съм склонен към измяна? Нищо подобно! Убежденията ми открай време са неизменни: искам да остана кюре на Б.

Шамфор, "Максими и мисли, характери и анекдоти"

"Българският Марио Монти" поема кабинета, пише "Файненшъл таймс"

/Поглед.инфо/ България започва да изплува от неколкомесечната политическа несигурност с очакваното в сряда парламентарно гласуване на доверие към частично технократското правителство, пише британският бизнес всекидневник The Financial Times („Файненшъл таймс”).

Парламентът събра кворум

/Поглед.инфо/ Парламентът събра кворум и започна заседанието.

Волен Сидеров спаси кворума и даде възможност на БСП и ДПС да гласуват кабинета

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се регистрира за участие в решаващото парламентарно заседание за избор на правителство, с което спаси кворума и осигури възможност то да бъде гласувано само с депутатите на БСП и ДПС. Парламентарната група на ГЕРБ влезе в пленарната зала, но не се регистрира. Както се очакваше, процедурата протече изключително напрегнато. Няколко секунди преди да изтече времето за регистрация, таблото показваше само 119 депутати. Накрая се регистрираха един от БСП и Волен Сидеров. Достигането на кворума от 121 депутати, необходими да започне заседанието, бе посрещнато с бурни аплодисменти от БСП и ДПС, а ГЕРБ веднага напусна пленарната зала.

ГЕРБ заключили депутатските карти на своите

/Поглед.инфо/ След като Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ-ерите ще бъдат в парламента, но няма да се регистрират, голямата интрига е дали поне един депутат от "Атака" ще запише присъствие. За да има заседание, са нужни 121 депутати, БСП и ДПС имат 120.

Проект "Най-щастливото дете на България"

alt

Научих за проекта „Най-щастливото дете на България” от едно прекрасно интервю с Вероника Александрова, на което попаднах. Тя е човекът в основата на проекта и на събитието, с което ще се сложи официално началото му у нас – срещата със световноизвестния автор на книги за бебета и деца, педиатърът, наричан „Новият д-р Спок”, а именно д-р Харви Карп.

Интервюто много ми хареса и ме заинтригува, разгледах сайта на проекта, купих си една от книгите на д-р Карп – „Най-щастливото дете”, почти я прочетох и реших, че бих искала и аз да се включа, пък дори и само като медиен партньор чрез блога си.

Книгата „Най-щастливото дете” е забавна, написана с много любов към малките ни „неандерталци” (така д-р Карп нарича прохождащите деца от 1 до 4 годинки) и пропита с искрена симпатия към нас, многострадалните им родители.

{Тук ми се иска да отваря една скоба: И на предната, и на задната корица на красивото издание на Сиела се използва само израза „малкото дете”, а вътре веднага се разбира, че става дума конкретно за прохождащо дете, или toddler в оригинал, т.е. на възраст точно между 1 и 4 годинки. Моите деца са на 6 и на 10, аз така или иначе бих си купила книгата от професионален интерес. Но ми се струва, че някои други такива родители биха останали излъгани или поне изненадани от факта. Убедена съм, че качествените книги като тази нямат нужда от подобни маркетингови трикове, за да са купувани, полезни и ценени. Защото дори и така, дори и след като авторът препоръчва да започнем с предлаганите методи, когато детето ни е едва на девет месеца, ето какво също казва: „Но дори да стартирате години по-късно, обещавам ви, че съветите в „Най-щастливото дете” ще ви бъдат от полза всеки Божи ден – далеч след като то навърши четири години. Всъщност, често родителския коментар е, че тези умения са подобрили връзката с по-големите им деца, с шефовете им, със съседите... та дори със собствените им родители”. Ето това, бих казала, е един чудесен цитат за задна корица!:). Затварям скобата}

Та, така! На базата на дългогодишния си опит като педиатър, д-р Карп е систематизирал няколко чудни техники за увеличаване търпението и сговорчивостта на малкото си дете. Да намалите рязко честотата и силата на нервните му изблици и тръшкания, да подобрите комуникацията си с него, да насърчавате доброто му поведение и като цяло да използвате интелигентни начини за решаване на искрените му проблеми.

Е, добре, аз лично го изпробвах върху голямата ми, вече десетгодишна/!/, дъщеря, която е зодия Риби и която наричаме Кралица на драмата заради неизменно дълбоките й емоции, заради театралните й кризи и светкавично избухване в крокодилски плач по няколко пъти на ден, до ден днешен (да, благодаря за съчувствието, има защо, благодаря!). Та, изпробвах върху нея предлаганото от д-р Карп „Правило на ресторантите” – повтаряне на чувствата на раздразнения човек така, както в ресторантите повтарят поръчката ни – и , о, чудо!, тя се успокои веднага и продължи буйната игра със сестра си. Не, че не съм го срещала и чувала досега, но тук е супер описано, с много примери, указания за търпение и насърчения.


altalt

                                        Моите неандерталки!                                       

                                                    Сн. Кристина Стамболийска


„Децата, чиито чувства са признавани с любов през ранното детство, израстват емоционално незасегнати. Те знаят как да помолят приятелите си за помощ и как да дадат рамо на други, които се нуждаят от това. Те търсят здравословни лични взаимоотношения, избягват хората с агресивни наклонности и си избират довереници, които реагират с мисъл и доброта”. Струва ми се, че моите родители са ми дали това, но дали може да се каже същото за учудващо много зрели хора от обкръжението ни? А дали те го дават на своите деца? И аз искрено искам това за децата си!

Затова ще чета книгата и ще се опитвам да спазвам препоръките в нея, за които автора казва, че се усвояват трайно само за една-две седмици. Затова пиша тук, за да насърча и вас да се запознаете и включите в проекта, да се срещнете с д-р Харп в София на 1 юни и да си живеете щастливи и честити с прекрасните си подрастващи деца!


Послепис: Ами да, ще ви напиша какво каза същата ми тази голяма дъщеря-умница, като ме гледаше да чета книгата: „Мамо, хубава ли е тази книга? Моля те, като я прочетеш, опитай се да оправиш кавгите между мен и Маги. За да имаш щастливи деца... И забогатей малко. За да имаш наистина щастливи деца!”

Това мисля да го оставя без коментар. Ха. Ха.


Жестока война на нерви за правителството на Орешарски!

/Поглед.инфо/ Жестока война на нерви се очертава минути преди началото на дебатите за новото правителство на Пламен Орешарски. Атака и ГЕРБ се дебнат взаимно.

Българският Монти ли е Орешарски?

/Поглед.инфо/ Месеците на политическа несигурност в България може да приключат в сряда, когато парламентът ще гласува воденото от социалистите, отчасти технократско правителствo, коментира днес телевизията на Европейския съюз Euronews ("Евронюз").

Орешарски трябва да спечели доверието на хората и да каже истината за ГЕРБ

/Поглед.инфо/ Пламен Орешарски трябва много бързо да спечели доверието на хората, а това не може да мине без истината за управлението на ГЕРБ, без разбиването на местните и държавните феодали, които това управление отгледа.

Възможно е Орешарски да си изкара мандата

/Поглед.инфо/ Тестът на това правителство ще е след първата година. Смятам, че преди това няма да има проблем. Големият въпрос е как ще го възприемат хората. Дали ще работи ефективно, дали ще е достатъчно прозрачно и дали ще спре със старите практики от прехода.

Вторият вицепремиер на Пламен Орешарски е българин и работи в Дойче банк

/Поглед.инфо/ Българин, който от 10 години работи в Дойче банк, ще е вторият вицепремиер на Пламен Орешарски. Това довериха за "Стандарт" източници, запознати с преговорите за програмното правителство.

Властта на партиите ще се прокарва през зам.-министрите

/Поглед.инфо/ След като министерствата се поемат от експерти, властта на партиите ще се прокарва през зам.-министрите, научи "Стандарт" от политици. Вторият ешелон ще следи за спазване на политическия курс.

Преглед на печата - 29 май

/Поглед.инфо/ "Атака" решава последна Часове преди проектокабинетьт на Пламен Орешарски да бъде подложен на гласуване в пленарната зала, неговото бъдеще все още е неясно.

Днес депутатите гласуват правителството на Орешарски

/Поглед.инфо/ Кабинетът „Орешарски” ще бъде гласуван днес от Народното събрание. По план в 14 часа служебното правителство трябва да предаде щафетата на новоизбраните министри.

Екскурзия из Егейска Турция (1): Галиполи – Айвалък – Пергамон – Кушадасъ – Ефес

Днес Анжело ще ни води на обиколна екскурзия из Егейска Турция. Понякога човек е нужно да се отпусне и да не мисли за маршрути, превоз, нощувки и организация, което е направил и авторът, но това, което е описал прекрасно може да се използва именно за самостоятелно планиране на подобен маршрут. 

Приятно четене:

Екскурзия из Егейска Турция

Галиполи – Айвалък – Пергамон – Кушадасъ – Ефес

Подготовка

Отдавна се канех да се позавъртим из егейското крайбрежие на Турция - да проверим какво става из комшулука, преди да се преместим малко пó на запад.

Та реших този път да ползвам туристическа фирма - да организира пътуването, за да се почувствам и аз бял човек, па макар и българин. Аман от логистика и екскурзоводски услуги: проучвай маршрути, нощувки, търси забележителности, синхронизирайработни времена, предвиждай задръствания, празници и реставрационни работи... И винаги поне една от жените е недоволна! Аман!

Основните

обекти, които искахме да посетим, бяха Троя, Пергамон и Ефес

Обикновено в рекламата се споменават Кушадасъ и Мармарис като екстра, но за нас това си е губи-време. Трудно си се представяме заровени в пясъка, доколкото го има, да се печем като скумрии и да се заблуждаваме, че ни е супер приятно. Като ни се прииска вода извън банята, отиваме на басейн! Допълнително условие беше това да стане по време на ученическата ваканция за Великден, която тази година беше наистина дълга.

Първата оферта, която ми попадна беше на „Караджъ Турс”. Обхващаше всичко, което бяхме решили да видим, но имаше две главни неудобства: 3 нощни прехода и тръгване от Хасково или Пловдив. За жалост, стандартните автобусни маршрути заобикалят Стара Загора. Имам „конаци“ и в двата града, където мога да оставя колата, но с голяма радост приехме офертата, която нашите приятелки от „Валден Тур“ ни намериха: „Бохемия“ предлагаше екскурзия, която при същия маршрут осигуряваше шест нощувки„в легло“ и качване от Стара Загора. По-високата цена се компенсираше от удобството. По- късно, след вече внесен депозит, стана ясно, че не всичко е чак толкова розово - след безкрайни разговори и уточнения се оказа, че автобусът няма да тръгне от Русеи да мине през Стара Загора, а от София през Хасково; резервираните седалки (места) се променяха няколко пъти; отказана ни беше информация за превозвача, телефон на водача на групата и др. „лични данни”. По-късно разбрахме, че други участници вгрупата са получили тези данни.

Ден първи

С колата до Димитровград, оттам приятел ни закара до Хасково. Срещата трябваше да бъде 15-20 мин. преди 10:30 на бариерата на автогарата, но автобусът дойде около 11. Дотогава скачахме като гърмяни зайци при всеки преминаващ автобус. Все пак незнаехме кого чакаме. Дойде автобус с табелка „Бохемия”, но не бяхме в списъка и трябваше да чакаме следващия. Най-после дойде и вторият, но пак не бяхме в списъка. Малкото ми коса почна да настръхва. Оказа се, че търсим на 3-а и 4-а седалка,всъщност сме преместени още веднъж и затова не сме на обявените ни позиции в списъка.

Приятна изненада беше водачът на групата Ивайло, млад турколог, много добре подготвен за всичко по маршрута. Като стар екскурзовод съм виждал какво ли не, но този път имахме късмет. При досегашните ни пътувания в тази посока през цялото време снас беше местен екскурзовод, но този път от партньорската фирма „Moya“ осигуряваха инцидентно и за кратко местни кадри.

Границата минахме бързо, след Одрин директно тръгнахме към

Дарданелите

По пътя Ивайло ни „забавляваше“ с битката при Галиполи, но в програмата нямаше включено посещение на обекти на полуострова. Някой друг път... (още повече, че Ивайлопровокира с разкази за съдби и човешки проявления сред нечовешкия ужас на войната...).

Фериботът от Гелиболу (Галиполи)

няма разписание, а тръгва, когато се напълни. Донякъде е въпрос на късмет дали ще ви закара до Чардак (Çardak) или до Лапсеки. Чакането е около 30 мин. Толкова е и пътуването.

Gelibolu Feribot İskelesi

Camiikebir Mh.,

17500 Gallipoli, Çanakkale Province

GPS: 40.405817,26.670163

web: http://www.canakkaletravel.com/feribotingilizce.htm

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Ферибот Чанаккале - Дарданелите Напред към Азия[/caption]

<img_6439> Напред към Азия

Около 21 ч. пристигнахме и се настанихме в

Айвалък (Ayvalık)

Всъщност бяхме не в града, а в някакво предградие/село в близост, наречено Саримсакли (Sarımsaklı), което се превеждало като Чесново (от чесън).

Grand Milano Hotel

Kahramanlar Mah. Gunes Sok. No:4

10425 Sarimsakli, Ayvalık

GPS: 39.314329,26.69403

тел.: +90 266 324 6667

web:

Вижте по-голяма карта

Хотелът е неподдържан, както и повечето 3-звездни хотели в Турция, доста мръсно, особено в банята. Персоналът е любезен. Закуската - прекалено европейска. Комарите нападат на ескадрили, после атакуват на глутници. Предимство - плажът е близо. Като цяло - не си струва парите.

Ден втори

Сутринта тръгваме по посока на Кушадасъ (Kuşadası). По пътя спираме за малко в местна фабрика (по-скоро работилница) за обработка на оникс. Пием по един ябълков чай, мотаем се из изложбаната зала, купуваме по някоя дреболия и продължаваме за

Пергамон (Bergama)

Türkay Onyx

Yeni Otogar Yani

35700 Bergama, Izmir Province

Тел.: +90 232 667 23 34

Факс: +90 232 667 23 36

web: http://www.turkayonyx.com/

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Оникс – Кушадасъ, Турция Оникс, оникс…[/caption]

Поради тесния и необезопасен път вече е забранено изкачването с коли до върха на хълма. От паркинга (платен) се качвате срещу 8 TL на осемместен кабинков лифт и стигате до малко площадче, където са и касите на

Акропола

Akropol Cd

Talatpaşa Mh.

35700 Bergama, İzmir Province

GPS: 39.132657,27.18416

Цена: 20 TL

Турската културна политика гарантира правото на работа на турските екскурзоводи и само те могат да водят беседи. Нашият гид в симултантен превод на Ивайло разказва за историята на Акропола и Асклепиона. Мястото е добре запазено, но и добреограбено. Интересно ми беше да науча, че „Пергамон музеум“ в Берлин всъщност носи името си точно от изнесените от Бергама артефакти. През Втората световна война Олтарът на Зевс е бил още веднъж нарязан и потопен в езеро от немските музейниработници, за да бъде предпазен от бомбандировките.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Акрополът – Пергамон (Баргама), Турция Акрополът[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Амфитеатърът  – Пергамон (Баргама), Турция Амфитеатърът за 10000 души е един от най-стръмните[/caption]

Asklepion

Zafer Mh.

35700 Bergama, Izmir Province

GPS: 39.121238,27.170255

Цена: 15 TL

Системата на Асклепиона е действала като нашата НЗОК - лекували са се само тези, които имали шанс да се излекуват. Останалите са били връщани, вероятно, за да не развалят статистиката.

Разкопките в Асклепиона не могат за момента да продължат, тъй като няколкото струпани цигански колиби се бранят със зъби и нокти от обитателите им и те искат прекалено голямо обезщетение за събарянето им.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Асклепион – Пергамон (Баргама), Турция Асклепион[/caption]

Продължаваме за

Кушадасъ (Kuşadası),

където се настаняваме в хотела.

Surtel Hotel

Atatürk Bulvarı 20, 09400 Kuşadası, Türkiye

(кръстовище с Camikebir Mh.)

Тел: +90 256 612 0606

GPS: 37.861802,27.258527

‎web: http://www.surtelhotel.com/

Вижте по-голяма карта

Този хотел ще ни бъде база през следващите 2 дни. Само крайбрежният булевард (естествено – „Ататюрк”) ни дели от плажа. Добро ниво на чистота, удобство и обслужване. Имаше проблеми с асансьора (може би ние го претоварихме) и топлата вода - бойлерите не смогват да подават нужното количество, поне на четвъртия етаж. Кодът на безжичната мрежа е „0123456789”, но аз не можах да се включа - вероятно има ограничение на броя на едновременно включените клиенти. Като цяло - заслужава си парите.

Имаме време за кратка нощна разходка из селището. Смело може да се твърди, че този край на света е някакъв обособен руски анклав - руският език е най-разпространеният тук.

На хълма над града примамливо е осветена статуята на Ататюрк. Предупредиха ни да не помисляме поединично да ходим до нея, особено през нощта - намира се в проблемен, цигански квартал.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Старият кервансарай – Кушадасъ, Турция Старият кервансарай[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Ататюрк – Кушадасъ, Турция Под погледа на Башицата…[/caption]

Ден трети

До обяд сме свободни за разходка из Кушадасъ, плаж, пазаруване и т. н. Отиваме до

крепостта на Птичия остров

По предварителни данни входът е свободен, но на място се оказва, че кипи бурна реставрационна дейност и достъпът за посетители е забранен.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Крепостта усилено се реставрира – Кушадасъ, Турция Крепостта усилено се реставрира[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]На пазара всичко е оригинално – Кушадасъ, Турция На пазара всичко е оригинално[/caption]

На обяд тръгваме към

Ефес

Градът е местен 5 пъти и от крайбрежен град се е превърнал в

град Селчук (Selçuk)

във вътрешността. Наносите на реката са затлачвали пристанището, появявали са се блата, болести и постепенно жителите са се установявалипо-навътре, към сушата. Земетресенията и пожарите също допринасят за преселенията. Император Адриан почиства пристанището и задържа процеса за 80 години, но след това вече не е имало пари за машабни мероприятия.

Обектите, които посещаваме са:

Къщата на Богородица – Virgin Mary House (Meryem Ana Evi)

Orman Yolu Park

Selçuk, 35920 Izmir Province

Тел.: +90 232 894 1012

GPS: 37.914138,27.333584

web: http://www.sacred-destinations.com/turkey/ephesus-house-of-the-virgin

Цена: 15 TL

Къщата на Девата, в която прекарва последните 9 години от живота си (приблизително), е търсена многократно, но е открита едва през XIX век, след виденията на немската монахиня Анна Катерина Емерих, която е обявена за „Блажена“ от папа Йоан Павел II през 2004 г. Освен от него, мястото е посетено и от Павел VI, и от Бенедикт XVI.

Всъщност са открити само основите на къщата и всичко, което виждате, е възстановка. В момента тя е действащ параклис. Свещите са безплатни, но даренията са силно приветствани. Палят се отвън, като вляво от статуята на Девата - за здраве, вдясно - за сбъдване на желания.

Можете да оставите и писмените си желания на малката Стена на плача, между два свещени извора.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Пожелайте си нещо – Къщата на Дева Мария, Ефес Пожелайте си нещо[/caption]

Ephesus (Efes Örenieri)

Efes Harabeleri

35920 Selçuk, İzmir

GPS: 37.941111,27.341944

Цена: 25 TL

Древният град е от римския период на селището. Тогава той е имал около 240 000 жители. Големият амфитеатър е бил за 24 000 души. Освен него има и по-малък, закрит (“Одеон” - има ли в момента европейска държава, в която да не е имало поне единтеатър с това име?! - нищо ново под Слънцето!), който се използвал за заседания на Съвета.

Турската ексурзоводка с непроизносимо име, накратко „Рени”, ни повежда в свински тръс по надолнището. Градът, за който е необходим цял ден, успяваме да „разгледаме“ за 1 час.

[geo_mashup_map]

[geo_mashup_location_info]

За 100 години разкопки според нея са открити едва 15 % от Ефес. От скоро са достъпни т. нар. „Къщи на хълма“ с прекрасни мозайки (вход 15 TL). „Рени“ ни отпусна 15 мин. за разглеждането им. Предпочетохме да си купим не най-подробното, но луксозноиздание с репродукции на мозайките от сувенирния магазин. Уверихме се, че 15 мин. не биха ни стигнали дори само за бегъл поглед...

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Главната улица на Ефес, Турция По главната улица (вдясно, извън кадъра, се намират “Къщите на хълма”)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Библиотеката – Ефес, Турция По главната улица (вдясно, извън кадъра, се намират “Къщите на хълма”)[/caption]

Saint Johns Tomb

St. Jean Sk

35920 Selçuk, İzmir

GPS: 37.952455,27.36788

Цена: 8 TL

Базиликата първоначално е мавзолей на Йоан Евангелист, действащ и като църква. Построена от Теодосий през 4-и век, базиликата е възстановена и разширена от Юстиниян през 6-и в. Това е цял комплекс с крепостни стени, изпълняващ и ролята на защитенбастион. Напомня ми на укрепените абатства в Западна Европа.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Гробницата на Св.Йоан Евангелист – Ефес, Турция Гробницата[/caption]

İsa Bey Mosque

St. Jean Sk

35920 Selçuk, İzmir

Тел.: +90 232 892 6328

GPS: 37.952328,27.365901

По програма трябваше да разгледаме и джамията Иса бей, построена с камъни от древния Ефес, но по някаква причина това не се осъществи. Задоволихме се с поглед към нея от базиликата.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Джамията Иса бей – Ефес, Турция Джамията Иса бей[/caption]

Храмът на Артемида – Artemision Temple (Artemis Tapınağı)

Atatürk Mh.

35920 Selçuk, İzmir

GPS: 37.949303,27.3636

Храмът на Артемида многократно е разрушаван и възстановяван. Действал е като място за поклонение от незапомнени времена и банкова институция. Това може би обяснява и кратките срокове на възстановителните работи.

Опожарен от Херостат през 356 г.преди н. е. Обяснението е, че Артемида (Диана) е присъствала на раждането на Александър Македонски и затова не е опазила храма си. След това дълги години храмът е възстановяван и разширяван. След разрушаването му от готите през 286 г. е забравен.Част от колоните на Св. София в Истанбул са взети оттук. Храмът отново е открит след шестгодишно търсене през 1869 г. от експедиция на Британския музей. Днес от едно от Чудесата на света е останала само една колона със щъркелово гнездо на нея.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Храмът на Артемида – Ефес, Турция Четвъртото чудо на света[/caption]

Очаквайте продължението

Още снимки от маршрута днес:

(необходим ви е фейсбук юзер)

30.04.2013: Ферибот

01.05.2013: Пергамон

01.05.2013: Кушадасъ

02.05.2013: Кушадасъ

02.05.2013: Селчук

02.05.2013: Ефес

02.05.2013: Селчук

02.05.2013: Селчук

03.05.2013: Кушадасъ

Автор: Анжело Ангелов Снимки: авторът Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="356"] – на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="356" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="356"]

малък паметник на наивността


няколко дни след 10 ноември някакъв непознат млад мъж, енергичен, усмихнат и щастлив, ми предложи да стана комсомолски секретар на студио "време". аз му се изсмях, питах го дали е чел характеристиката ми, след което му казах, че никога не бих могла да стана комсомолски секретар, камо ли сега. 
бях разпечатала характеристиката си от училище и прочетох, че съм високо интелигентна, но неуправляема, колектива го нямам за нищо, и т.н. изключително доволна бях от прочетеното, още повече, че завърших с едва вързани 4,25, и с огромно презрение. просто бях по-умна от тях. 
във витиз всяка година след клетвата на бузлуджа (!!!) имаше вечеря с тодор живков. искаха да ме сложат да седя до него, отказах в паника. окей, ясно е, че съм могла да си позволявам подобно поведение заради баща ми, и не съм герой, но поне не съм лайно, което е използвало това, което му се предлагаше, а можех, о, как можех. докато сегашният министър-председател е точно това. симпатичен и интелигентен, но...не е отказвал никакви предложения, напротив, жени живкова казва, че са били приятели от деца. 
а тъй нареченият продуцент мартин захариев най-после излезе от гардероба:). спомням си, че когато си дойдох в българия за пръв път след като заминах за америка, беше 1993 г. мой приятел, който наскоро разбрах, че носи гордото име агент пешко, ме заведе с гордост да ми покаже редакцията на списание "егоист". бях впечатлена от списанието, но когато ме запозна със захариев, бях откровено изненадана. той уникално ми приличаше на младите комсомолски активисти от преди демокрацията. в него имаше нещо, което ми беше отблъскващо по много познат начин. не споделих с агент пешко изненадата си, просто си казах, че за мен няма място в българия и няма да има още дълго. е, всичко си дойде на мястото. след около 23 години вече не е нужно захариев да се крие. той е това, което е. млад социалист от европейски тип:)
не търся симпатия за нищо, защото съм наясно със себе си и нямам нужда, но колелото на историята се върти, както казаваха техните бащи и кумири, и на последните избори аз направих единственото, което можеше да се направи за да не се случи това правителство и за да не управлява "атака". който иска да хвърля камъни, да го прави, направо ги хващам в полет, и ги подреждам в малък паметник на наивността.

Ще съдят главния мюфтия заради уахабитите от Пазарджик

/Поглед.инфо/ В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу 13-те подсъдими, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология, ръководене и членство в незаконната у нас организация „Ал Уакъф ал-ислями".

Сутрешен ТВ блок - 29 май

/Поглед.инфо/ Час преди депутатите да гласуват кабинета „Орешарски” – в студиото на „Тази сутрин” Димитър Главчев от ГЕРБ, Младен Червеняков от БСП и Алиосман Имамов от ДПС. Ще отсъства ли Атака

Картофени шницелчета

Продукти за 4 порции:
За шницелчета:
1кг картофи
1ч.л. сол
1/2к.ч. мляко
1ч.ч. брашно
2 яйца
1к.ч. настъргано твърдо сирене
1ч.ч. олио

За млечен сос:
1ч.ч. кисело мляко
щипка сол
половин връзка копър

Приготвяне:
Картофите се белят и измиват. Половината от тях се варят в подсолена вода, а останалите се рендосват. Сварените картофи се прехвърлят в купа. Смачкват се на пюре. Добавят се картофените стърготини, брашно, мляко, сол на вкус, сирене и яйца. Омесва се картофена кайма. От нея се оформят шницели. Пържат се в силно загрята мазнина, до златисто. Готовите се изваждат с решетеста лъжица. Слагат се в плато.
Киселото мляко се овкусява със сол и стно нарязан копър. Прехвърля се в сосиера. Сервира се заедно със шницелитте.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи

alt

Обичам да чета книги, които ми създават усещането за летен следобед, в който си се излегнал в хамака на сянка и се наслаждаваш на домашно приготвена лимонада. Точно такава е „Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи". Топла, уютна и докато се усетиш часовете, които си прекарал сред страниците й, са минали неусетно.

Това може би се дължи отчасти и на епистоларната форма на романа. Или пък на очарованието на остров Гърнзи. Именно на това очарование, както и на интересните истории на жителите му, попада Джулиет Аштън, млада писателка, докато търси нов сюжет за романа си. Списвала колонка във вестник по време на Втората световна война, тя иска да намери нова тема за предстоящата й книга, която да няма нищо общо с войната.

Но съдбата си има свои планове и така Джулиет получава писмо от Далси Адамс от остров Гърнзи (островът е част от Нормандските острови и е бил окупиран от немците почти през цялото време на Втората световна война). Далси се оказва един от членовете на клуба на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи. Любопитството на младата писателка, разпалено от интересното имe, слага началото на кореспонденция между нея и другите колоритни членове на клуба.

В писмата си те споделят своите преживявания от войната и чрез техните спомени се показани множеството лица на войната – и добрите, и лошите. Пиша добрите, защото в екстремни условия се проявяват и най-достойните и най-низките страни от човешкия характер. Сред страниците на романа има истории за любов, саможертва, приятелство, както и забавни случки. Въпреки темата за войната, която предполага чувства като трагичност и безнадеждност, докато четеш, нямаш такова усещане. Защото, както пише Джон Букър на Джулиет в едно от писмата си: „Няма повече да пиша за това и се надявам да проявите разбиране, че не желая да говоря на тая тема. Както казва Сенека: „Леката скръб е бъбрива, силната е безмълвна". Така и тук са спестени някои от най-ужасяващите аспекти на войната, като те само са упоменати, без да е задълбочено в тази посока.

Защото романът е за надеждата и простите неща от живота, които носят щастие, като това да усетиш вятъра в косите си и да се насладиш с пълни гърди на чистия въздух и синьото небе. А също така и за любовта към книгите и четенето и как именно сбирките на клуба успяват да поддържат духа на хората по време на войната, когато са окупирани от немците и откъснати от останалия свят. Неизбежно е, докато четеш да не ти се прииска да отидеш и да видиш остров Гърнзи с очите си. Неговите посребрените скали, както и тучните зелени ливади и типичната нормандска архитектура. Оказах се очарована, точно както Джулиет, която освен тема за романа си, намира нови приятели, а и доста повече...

„Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи" е доста необичайно име за заглавие на книга и, признавам си, в началото събуди известен скептицизъм в мен, че ще ми допадне. Но ако се казва, че не трябва да съдиш за книгата по корицата, то със сигурност не трябва да съдиш и за нея по заглавието. Или както сама отбелязва Джулиет в едно от писмата си: „Може би в книгите има заложен някакъв таен инстинкт за намиране на верния път, който ги отвежда до идеалните им читатели." Е, мен тази книга със сигурност ме намери и се надявам да достави същото искрено удоволствие на всеки, който я прочете.

'Съюз ТМА-09М' успешно се скачи с МКС

На 29 май 2013 в 5:10:29 наше време , успешно е реализирано скачване на ТПК 'Съюз ТМА-09М' с МКС.

Бизнеса се нуждае от Луната

Преди два месеца , НАСА поръча на компанията Bigelow Aerospace да изследва интереса на бизнес сектора към освояването на космоса. Трябваше да се разбере , кое в космоса е по привлекателно за бизнеса. Оказва се , че бизнеса се нуждае от Луната.

РН 'Съюз-ФГ' с екипажа на 'Съюз ТМА-09М' стартира от космодрума Байконур

На 28 май 2013 в 23:31 наше време , от стартова площадка 1 ('Гагарински старт') на космодрума Байконур, със съдействието на екипите от предприятията на рускта ракетна космическа промишленост е реализиран старт на ракетата носител 'Съюз-ФГ' с транспортния пилотиран кораб 'Съюз ТМА-09М'

Новите технологии определят бъдещето на банкирането

Левон Хампарцумян

УниКредит Булбанк и Mobile Monday дадoха официален старт на конкурса за мобилни приложения и интерактивно съдържание UniCredit App Challenge, powered by Mobile Monday, с награден фонд над 10 000 лв. В конкурса UniCredit App Challenge ще може да се участва с разработка, идея или демо версия на приложение до 23 юни 2013 г.

Събитието което стартира в betahaus Sofia бе открито от Иванка Кютчукова, Mobile Monday и г-н Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Банката, която предложи най-добрите, сигурни, удобни и надеждни услуги на лесни за използване платформи, включително и за мобилно банкиране, в средносрочен и дългосрочен план ще бъде лидер на пазара.

Това каза Левон Хампарцумян, на откриването късно снощи на събитието UniCredit App Challenge, powered by Mobile Monday, в betahous София, което събра професионалисти и ентусиасти в сферата на мобилните технологии, приложения и уеб съдържание.

Хампарцумян каза, че едно от нещата, които ще се променят в идните години, е начинът, по който банкираме.

„Мистерията на банкирането свърши с кризата през 2008 г.“, коментира банкерът.

Една от причините за развитие на мобилните услуги е потребността на клиентите да търсят непрекъснато възможности за спестяване на време и усилия. Според Паоло Барбесино банките се намират на стартовата линия по отношение на мобилното банкиране. В същото време и последните данни показват, че потенциалът за развитие е много голям – над 150 пъти на ден потребителите проверяват различна информация на екрана на телефона си.

„Все по-голяма част от взаимодействието ни със света става чрез екраните, като тази тенденция е характерна и за банковите клиенти.”, добави Паоло Барбесино, директор Интернет и мобилно банкиране, Банкиране на дребно ЦИЕ, УниКредит.

Специално за читателите на SocialEvo.net г-н Барбесино бе така добър да даде кратко видео интервю:

Ето и самата презентация на г-н Паоло Барбесино:

Теодор Хампарцумян, директор на Центъра по технически услуги (Global Solutions Center – GSC) към Глобалния център за отдалечени услуги на НР в България, цитира прогнози, според които до 2020 г. 4 млрд. души ще бъдат свързани с интернет. Освен това на всеки 14 месеца се удвояват обемите данни, които се използват от бизнеса. Това е огромна база данни, която изисква сериозна инфраструктура.

„Една от най-новите тенденции и теми е IOT (Internet of Things). След пет години колите ни ще са свързани масово с интернет, будилникът ще ни събужда, след като е проверил дали има трафик, как се движи градският транспорт и дали е нужно да станем няколко минути по-рано, за да не закъснеем. Вероятно ще можем да изключим забравената ютия също по интернет. Това е огромно количество информация. Настоящата концепция все още не позволява да се случи този растеж, но се работи в тази посока“.

За първи път пред аудиторията на UniCredit App Challenge, powered by Mobile Monday, той представи новия HP Moonshot Server, който дава решение на този проблем.

А по време на срещата Анатоли Атанасов, старши консултант “Продажби” в Oracle България, очерта „утрешния“ клиент на финансовите институции на тези, които използват или биха използвали мобилно банкиране. Това са хора, които сега са между 21 и 33 г., от които 72% използват регулярно интернет, притежават базови финансови познания и са практични и рационални. Това е 20% от населението на България.

По време на срещата УниКредит Булбанк и Mobile Monday дадоха официален старт на конкурса за мобилни приложения и интерактивно съдържание на събитието UniCredit App Challenge, powered by Mobile Monday. На събитието, Георги Гръчаров от УниКредит Булбанк представи условията за участие в конкурса.

Включването в конкурса UniCredit App Challenge, powered by Mobile Monday, ще може да се направи в периода 28 май – 23 юни 2013 г. Десетте най-добри разработчика/екипа ще бъдат поканени да представят на 1 юли 2013 г. проектите и идеите си за приложения пред професионално жури от представители на бизнеса и на ИТ сектора. Председател на журито е главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк – Левон Хампарцумян. На 1 юли на официална церемония ще бъдат обявени и победителите. Първите трима ще получат парични награди на обща стойност 6000 лева, както и актуални модели смартфони HTC. Целият награден фонд е на стойност над 10 000 лева.

В конкурса UniCredit App Challenge ще може да се участва с проект, идея или демо версия на приложение в една от следните категории: лични финанси, малък бизнес, банкиране на бъдещето, приложения за специални клиентски сегменти, игри и забавления.

Основен партньор в организацията на конкурса UniCredit App Challenge е Mobile Monday – глобална общност, която събира хора с интереси в мобилната индустрия, които обменят идеи, споделят опит и обсъждат новите тенденции в сферата на комуникациите и начина, по който ще повлияят на начина ни на живот. Сред целите на Mobile Monday е стимулиране на иновациите в мобилния сектор, улесняване връзката между малки и големи, местни и световни компании и т.н. Част от наградния фонд за конкурса се предоставя от HTC, а сред медийните партньори са SocialEvo, Mediabit, Enterprise.bg, MobileBulgaria, Marketing 360. 

500px, Flickr и Instagram със страхотни блогове

500px, Flickr и Instagram със страхотни блогове

500px, Flickr и Instagram със страхотни блогове

Покрай корпоративното блогване развих страст – колекционирам си блогове на компании. Вече са близо 50. Три от тях са изпълнени с фотография и в същото време имат конкретна цел – да популяризират съответната компания. Блоговете са на 500px, Flickr и Instagram.

Блогът на 500px, нашумялата не без основание фотографска общност, е наистина издържан. На 500px.com/blog почти всеки ден ще намерите нещо красиво и интригуващо, а в някои дни ще се радвате на няколко нови поста едновременно. Така не само ще откривате фотографи, които по всяка вероятност иначе бихте пропуснали, но и можете да научите нещо ново. Отделно се провеждат и малки състезания. За да се включите в тях, трябва да добавите съотвения етикет (хаштаг) към своя снимка, претендент за наградата. Харесва ми разностилието на авторите и страстта, с която списват блога.

Блогът на Flickr (blog.flickr.com) определено не е толкова лъскав и полиран като блога на 500px, но също е добра отправна точка. Там ще прочетете за новостите около фотографската общност на Yahoo!, която наскоро се възроди със силно предложение към потребителите си – повече място, по-голяма бързина и нов дизайн. Темите в блога отново се въртят около популярни моменти, празници и събития. Flickr също си организират състезания, като регулярното е FlickrFriday.

Instagram също умело улавят тенденциите, а блогът им (blog.instagram.com) винаги е шарен, забавен и полезен. Едно от основните предимства на Instagram е особената популярност на приложението сред потребителите на смартфони. Вероятно няма да сбъркам, ако кажа, че именно те са най-използваните “фотоапарати” напоследък. Дори Apple заложиха на това в реклама от последната си кампания. И в блога на Instagram се зараждат фотографски предизвикателства. А, да, задвижва се от Tumblr.

Е, тези са моите любими блогове в категорията фотография. А ти следиш ли блога на някоя компания или пък стартъп?

Състезанието betapitch за първи път в България на 30 май в betahaus | sofia

Състезанието betapitch за първи път в България на 30 май в betahaus | sofia

Състезанието betapitch за първи път в България на 30 май в betahaus | sofia

10 стартъпа ще се борят за участие в глобалния betapitch в Берлин и за голямата награда – 10 000 евро и двуседмичен престой в blackbox Mansion, Сан Франциско.

Български стартъп компании имат възможността да премерят сили в глобалното състезание betapitch на betahaus, което се провежда два пъти в годината в Берлин, Хамбург, Кьолн и Барселона.

 

Първият betapitch в България ще се проведе на 30 май в betahaus | sofia.

Организатор на betapitch e betahaus | sofia, част от глобалната коуъркинг мрежа betahaus |. От самото си създаване betahaus | sofia цели да ускорява развитието на млади професионалисти и стартиращи компании и вече е дом на много такива, както и предпочитаното място за провеждане на събития с предприемаческа и дигитална насоченост. Целта на организаторите е да дадат възможност на обещаващи екипи с ограничени финансови възможности да се възползват от добавената стойност на международната екосистема в betahaus | за развитието на своите идеи. Това ще се осъществи чрез състезанието betapitch. Два пъти в годината български и чужди екипи, без ограничения, могат да се записват, изпращайки една страница A4 формат с описанието на своята идея, бизнес модел и екип.

На 30 май в първото състезание betapitch ще презентират проектите си 7 български екипа и екипи от Германия, Турция и Армения. На събитието ще присъстват спонсори, публика, избрани български медии и журито, състоящо се от бизнес ангели и представители на предприемаческата екосистема в София. Участие в журито ще вземат Саша Безуханова (Hewlett Packard), Румен Илиев (LAUNCHub), Максим Гървиц (Eleven), Атанас Райков (Vivacom), Ивайло Писков (Goldman Sacks), Адел Закаут (Despark.com), серийният предприемач Томас Мадсен и Светлин Наков (Телерик Академия). Журито ще избере един екип, на който ще бъде връчена наградата от шест месеца безплатен престой в betahaus | sofia, малка финансова подкрепа, безплатни пакети с услуги за продуктово развитие, както и възможността да се състезават с победителите от останалите градове на betapitch global на 6-и юли тази година в Берлин, а победителят от Берлин ще получи награден фонд от 10 000 евро и двуседмичен престой в blackbox Mansion, Сан Франциско, където ще получи уникална възможност за развитие на своя проект.

 Жури на софийското издание ще бъдат:

Саша Безуханова - директор направление “Публична администрация” в Hewlett-Packard за развиващи се пазари

Румен Илиев – управляващ партньор на инвестиционния фонд и акселератор LAUNCHub

Максим Гурвиц – представител на инвестиционния фонд и акселератор Eleven

Адел Закут – създател на креативна агенция despark.com

Томас Мадсен-Мигдал – предприемач в IT сферата, участвал в стартирането на множество компании

Ивайло Писков – изпълнителен IT директор в Goldman Sachs

Атанас Райков – мениджър “Мобилни продукти и услуги с добавена стойност”

 

Програма:

13:00 – 13:45 Регистрация

14:00 – 14:30 Какво е betapitch

14:30 – 15:15 Съвети за презентационни умения към стартъпите

15:15 – 17:00 Презентации на 10те екипа

17:00 – 17:30 Кафе-пауза

17:30 – 18:00 Награждаване

18:30 – 20:30 Коктейл

Няма съмнение, че мобилните устройства се увеличават. Давайте мобилни услуги!

Няма съмнение! Мобилните устройства се увеличават

Няма съмнение, че мобилните устройства се увеличават. Давайте мобилни услуги!

Мобилните телефони и таблети превземат виртуалната реалност един след друг, като техният дял в интернет трафика расте с всяка изминала година. Проучвания на Gemius показват, че най-голям дял мобилни импресии са отчетени в Дания, а Словакия е пазарът, който расте най-бързо.

В изследването са участвали всички страни от Централна и Източна Европа, в които Gemius измерва трафика на уебсайтове, т.е. Беларус, България, Хърватия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Словения, Словакия, Украйна и Унгария. Анализът включва също и  Дания. Представените данни са за април 2012 г. и април 2013 г.

Както може да се забележи, въпреки че Дания е най-добре развитият мобилен пазар (над 31 на сто от целия интернет трафик се генерира от мобилни устройства, с растеж от 86 на сто в сравнение с април 2012 г.), Словакия и Чехия са страните, в които се наблюдава най-голям ръст на дела на импресиите, генерирани чрез мобилни телефони и таблети (двукратно в сравнение с април 2012 г.). Освен това Словакия е една от четирите страни (заедно с Унгария, Хърватия и Литва), които могат да се похвалят с дял на мобилните импресии над средния за региона (6.6%). Кристоф Росински (Krzysztof Rosiński), експерт по мобилни устройства на Gemius, обясни, че причината за големия дял на мобилните импресии в тези страни е влиянието на силните местни марки, опериращи на тези пазари, които са спечелили голяма популярност сред потребителите на мобилни устройства с техните мобилни сайтове.

Допълнителни анализи показват, че има само три страни, в които увеличението на дела на мобилни импресии е по-малък от 100% през миналата година – Беларус (34%), Литва (81%) и Полша (87%). Ръстът на броя импресии, генерирани от мобилни устройства в останалите пазари от региона, е  между 100% и 200%.

“Данните позволяват да се предположи, че все още има голяма възможност за развитие на мобилни услуги на всеки един от анализираните пазари”, обобщи Кристоф Росински.

относителен ръст в проценти – изчислени  [(Y-X) / X] * 100
** абсолютно увеличение в процентни пунктове – изчислени Y-X
X – дял (%) на мобилните импресии в интернет трафика (април 2012 г.)
Y – дял (%) на мобилните  импресии в интернет трафика (април 2013 г.)

 

Данните идват от www.ranking.pl/en/ – уебсайт, базиран на резултати на Gemius от измерване на интернет трафик на сайтове. Сайтът представя класация на браузъри, търсачки, операционни системи, мобилни устройства и онлайн предпочитания на населението по отношение на техническите параметри на устройствата им (резолюция на екрана, дълбочина на цвета или версия на Flash).

Снимка: Phil Campbell

Основателят на един от технологичните пионери на 2012 ще разкаже в София как стартъпите могат да променят света

Основателят на един от технологичните пионери на 2012 ще разкаже в София как стартъпите могат да променят света

Основателят на един от технологичните пионери на 2012 ще разкаже в София как стартъпите могат да променят светаМатю Принс, изпълнителният директор на CloudFlare, е сред ключовите гости на третото издание на конференцията DigitalK. Базираната в Сан Франциско компания е обявена от Световния икономически форум за Технологичен пионер на 2012 и от WallStreet Journal за най-иновативна компания за 2011 и 2012 г.

Тази година DigitalK ще се проведе на 3 юни в Народния театър „Иван Вазов“, от 10.00 часа. Организатори са Капитал, NEVEQ и Amazon Web Services, в партньорство с Jeremie Bulgaria.

Фокусът на конференцията тази година ще са начините за стартиране на нов бизнес в дигиталната сфера, финансирането, стратегиите за продажба и маркетинг на продукти и услуги в тази сфера. Общо 16 лектори ще разказват за покоряването на нови пазари със стартъп проекти, за разрастването на компании, как една такава компания може да се трансформира в традиционна.

DIGITAL|K е платформа за споделяне на опит и идеи от дигиталния свят, които променят бизнеса и средата на живот. Събитието ще събере за трети път над 750 участници от стартъп компании, инвестиционни фондове рекламни агенции.

SocialEvo.net има удоволствието да бъде медиен партньор на събитието.

 

Една Европа каквато не искаме: Креативен секс за елита, промоция на хомосексуализма и педофилията сред децата в училище като държавна политика

През м. март 2013 г. руската телевизия "Познавательное ТВ" излъчи интервю с рускинята Ирина Бергсет, в което жената разказва за норвежката държавна система за приемни грижи, както и за звучащи невероятно политики на насилствено отнемане на деца от родителите им. Публикуваме интервюто със съкращения. ВЪПРОС: Ирина, разкажете как попаднахте в Норвегия и какво впечатление ви [...]

HP и SAP подобриха SAP HANA чрез съвместна иновация

hp

HP и SAP подобриха SAP HANA чрез съвместна иновация

HP и SAP AG представиха редица нововъведения към съвместната инициатива с кодово име „Проект Кракен“ за по-добри резултати при бизнес процесите и за намаляване на рисковете при потребителите.

По време на SAPPHIRE® NOW, проведен през май в Орландо, САЩ, бе направена за първи път демонстрация на тестовата система, изградена от дългогодишни технологични иновации на HP сървъри и оптимизирана със SAP HANA in-memory база данни за SAP Business Suite.

Представен за първи път през януари 2012 г., проектът „Кракен“ е резултат от съвместните иновационни усилия на HP и SAP, който се фокусира върху SAP HANA, позволявайки на клиентите да съкратят времето, необходимо за бързо сключване на сделки, за анализ и обработка на огромни количества данни в рамките на един сървър.

Целта на проект „Кракен“ е да предостави на клиентите допълнителен избор по отношение на скалируемост за големи, онлайн приложения за обработване на транзакции със съответните изисквания за аналитичен поглед в реално време върху тези данни. Това дава на компаниите, включително на търговците на дребно, финансовите институции, комуналните услуги и правителства, една алтернатива за бързо откриване на модели, анализ на огромни масиви от данни в движение и бързо изпълнение на операциите.

 Прототипът на системата, оптимизиран с 16 Intel® Xeon® процесор от семейството E7 (с кодово име Ivy Bridge-EX), централни процесори (CPUs) и 12 терабайта памет, е разработен специално за сложни, обхващащи много данни натоварвания. Те включват веригата за доставки, управлението на връзките с клиентите (customer relationship management: CRM), планирането на ресурсите на предприятието (enterprise resource planning: ERP) и анализа на данни. HP и SAP избраха Intel процесори заради водещите технологии на компанията, които позволява на клиентите да подобрят производителността на системата. 

Решението използва дългогодишния опит в сферата на инженеринга и проектирането на сървърния бизнес на HP за корпоративни клиенти, които се нуждаят от най-високите нива на производителност и наличност и при които и няколко минути на временно прекъсване (downtime) може коства загуба на милиони долари.

С това решение клиентите могат да консолидират множество бази данни за онлайн обработка на транзакции (online transaction processing: OLTP) и онлайн обработка на анализи (online analytic processing: OLAP) в един вертикалено скалируем сървър с подобрена производителност. Това допълнително ще подсили възможностите на SAP HANA, осигурявайки анализ в реално време на данни за транзакции, елиминирайки нуждата от време и ресурси при преместването на данни от една среда в друга.

 “Комбинирането на нашите най-добри технологии —SAP HANA с HP Конвергирана инфраструктура— революционизира изчислителните модели in-memory, благодарение на което ще се промени скоростта, с която лидерите на пазара ще оперират, с което времето за транзакции ще бъде сведено до секунди“,

каза Бил Вехте, главен оперативен директор, HP.

“Със съдействието на HP и SAP, организациите могат да обединят извършването на онлайн транзакции и аналитична обработка на едно място и да извършват анализи в реално време с невиждана досега скорост, докато в същото време конкурентите продължават да преместват данни от една среда в друга, за да могат да достигнат значима информация с далеч по-бавни темпове“,

допълни още той.

 HP, използвайки десетилетия инженерингов опит и познания за критични системи, и SAP, фокусирана върху проектирането на бизнес критични решения за бази данни, работят заедно за създаването на търговско решение, което е способно да се разраства до най-високите нива на памет в рамките на един-единствен сървър за ускоряване на бизнес операциите.

 “С проекта „Кракен“, HP и SAP демонстрират как клиентите могат да постигнат скок в производителността, като в същото време опростяват управлението на средата“,

сподели Вишал Сикка, член на Изпълнителния съвет, SAP AG Технологии и иновации.

“Проектът показва как големи организации могат уверено да използват своите бизнес приложения, включително SAP Business Suite, с нарастващи количества данни във все по-кратки времеви прозорци. Това предложение ще промени из основи и завинаги пазара на бази данни“,

сподели още той.

За SAPPHIRE® NOW

Със SAPPHIRE® NOW, SAP предлага на своите клиенти и партньори още повече възможности да се включат в диалог с пиъри, участници и лидери на мнение по цял свят. Проведенo в Орландо, Флорида, 14-16 май 2013, събитието свърза присъстващите с глобални участници чрез най-съвременни студийно предаване и онлайн преживяване, което обхваща най-новите функции на социалните медии и обществото. Независимо дали на място или онлайн, участниците получиха представа за това как SAP изпълнява продуктовата си стратегия и помага на организациите по света да функционират по-ефективно. За повече информация, посетете: www.sapphirenow.com. Следвайте SAPPHIRE NOW на Twitter на @SAPPHIRENOW и вижте SAP Newsroom на: www.news-sap.com.

Снимки: HP, SAP

 

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване