Турската полиция задържа около 50 адвокати, Ердоган остава непреклонен

Турската полиция задържа около 50 адвокати, Ердоган остава непреклонен

Кокинов, Борисов и Найденов не са извършили престъпление

Кокинов, Борисов и Найденов не са извършили престъпление

ООН обсъжда с Германия преселването на 10 хиляди сирийски бежанци

ООН обсъжда с Германия преселването на 10 хиляди сирийски бежанци

Национална програма ще се бори с бедността сред децата

Национална програма ще се бори с бедността сред децата

Възпитателният лос

Мнозина знаят и с удоволствие разказват вица за Любезния Лос, в който се чува звучно „пльок“ и след като тапата изскочи, Любезният Лос поздравява: „Добър ве-е-ечер!“. Наистина, вицът завършва с тази сцена, а ние с нея започваме, но пък едва ли това е единственият случай, когато нещо в нашия живот върви наопаки.

За любезни лосове не знам, но скоро ще можем да се наслаждаваме на възпитани депутати. Вчера група бивши министри от ГЕРБ дала пресконференция. Темата била „омаскаряването на ГЕРБ от страна на новата власт“, но на фона на баналните оплаквания се прокрадва и абзацът, който ме изпълни с оптимизъм: „По думите на Дончев напускането на залата и поведението на ГЕРБ до момента има до голяма степен възпитателен характер“. След като степента на възпитателния характер е голяма, то с голяма доза надежда можем да очакваме и положителни резултати, тоест едни по-възпитани депутати, една по-възпитана политика и едно по-възпитано общество.

Но дали напусналата пленарната зала група на ГЕРБ с действията си възпитава само другите парламентарни групи? Мисля, че не. С действията си в парламента ГЕРБ възпитава преди всичко своите избиратели. Защото именно те, волно или неволно, са изпратили тази партия в парламента да прави политика от тяхно име. Затова и отказът да се прави политика, макар и срещу възнаграждение, е възпитателна мярка именно спрямо тези, заради които политиката трябва да се прави. Но тръгнали в този ред на мисли, можем да продължим и нататък.

Безспорно „до голяма степен възпитателен характер“ има и поведението на Атака. Звездният миг на тази партия бяха протестите през февруари, които от опасение дали изобщо ще влезе в парламента те ѝ дадоха двуцифрен резултат в процентно изражение. Тоест може да се каже, че в настоящия парламент Атака представлява радикализирания вот на улицата, тя е партията, изпратена в парламента, за да се бори срещу досегашните партии и да промени компрометираната политическа система, която с последното безпринципно правителство, което излъчи, стана още по-компрометирана. Вместо това обаче Атака (дали възмездно или безвъзмездно, това не знам или по-скоро за това нямам доказателства) направи възможно същото това безпринципно правителство и превърна ГЕРБ от победителка на изборите и първа сила, в опозиция, макар и неумела. Нима това поведение на Атака не е възпитателно? Възпитателно е и още как!

Възпитателно е и поведението на ДПС и то е възпитателно отново по отношение на собствените ѝ избиратели, както е при ГЕРБ и Атака, които, нека припомним, бяха добри партньори в предишния парламент и тогава заедно възпитаваха наляво и надясно. Формалният повод за създаването на ДПС в зората на демокрацията беше реакцията срещу възродителния процес. Като главен и единствен виновник за този процес беше посочена БКП, по-известна днес като БСП. Тази партия сама се определя като партия-столетница, тоест – приемница на всичко от Бузлуджа, през атентата в „Св. Неделя“ та чак до възродителния процес. Днес формалният повод за създаването на ДПС е забравен и движението участва в коалиционно правителство с възродителите на имената на членовете и избирателите си. Впрочем, движението участва в такава коалиция за втори път през последните два мандата и това безспорно има „до голяма степен възпитателен характер“.

Такъв характер има и поведението на БСП. Само че при него педагогическата мощ не е насочена само към избирателите, но и в една друга и специфична единствено за партията-столетница посока. Като членска маса и електорат положението в БСП е леко шизофренично. От една страна там има гладни, но верни на историческото дело пенсионери, които от време на време плахо прохлопват с празни тенджери, докато от друга страна имаме най-мощните и влиятелни индустриалци и банкери на прехода. Първите, най-общо казано, се олицетворяват от Янаки Стоилов, а вторите – от Сергей Станишев. Поведението на БСП по време на изборите и веднага след тях беше най-възпитателно именно спрямо Янаки Стоилов и левите избиратели, които той олицетворява. Всъщност, по моето скромно и, бързам да подчертая, съвсем непрофесионално мнение, в момента единствената автентична и истинска опозиция на властта е именно клетият г-н Янаки Стоилов. Всички останали, в общи линии, имат идентични програми, провеждат и биха провеждали, ако бяха на власт, една и съща политика. Че кой е против икономическия растеж чрез намаляване на административната тежест върху дребните и средни предприятия? Кой е против увеличаването на заетостта и намаляването на безработицата? Разликата е само в „обръчите от фирми“, които печелят обществените поръчки. Единствен г-н Стоилов продължава да вярва в социалната утопия. Друг е въпросът, че който тръгне да претворява тази утопия в законодателна и управленска практика, камък върху камък няма да остави в китната ни родина. Та, поведението на БСП с нейното на практика дясно-конформисткото правителство, е възпитателно именно спрямо левия кръжец на г-н Стоилов и гладно-лоялните избиратели, които той олицетворява и представлява.

Както се вижда от горния бърз и съвсем непретенциозен анализ, възпитателна дейност в България кипи и струи от всички и във всички посоки. Ако продължава със същата интензивност, скоро няма да остане невъзпитан нито един политически опонент и нито един симпатизант или избирател. Аз пък се чудя дали си заслужава Картаген да бъде превъзпитаван или просто трябва да бъде разрушен.

Който се бои от ( съветската) мечка, да не протестира пред бърлогата й

Състезанието за Купата на съветската армия в България между отборите на ДС и НМ ( Народната милиция) продължава под вещото съдийство на учредителите на тази награда.

Мачът е същият като между ДПС и Атака: взаимно нахъсване на терена и ритане по кокалчетата, съчетано с подразбирания за крайния резултат, предвиден от залаганията в чер(ве)ното тото в гримьорните на участващите в шоуто артисти. Зрителите имат само поддържаща роля на полувремето, което обикновено трае 4 години.

БСП и ГЕРБ направиха заменката във властта с добре познатите люти закани по адрес на предишния носител на Купата на съветската армия. Сега атакуващите социалисти и националисти играят заедно с партията ДПС, която по исторически причини би трябвало да е тяхното отрицание. Какво друго може да ги сплотява, освен свирката на учредителите на първенството за Купата на съветската армия!

Страничният ефект от разиграването на реваншизма, представян като борба срещу лобирането на ГЕРБ за свои икономически интереси със задна дата, е целенасочената лоботомия срещу опасното дясно.

Станишев и компания имат интерес именно ГЕРБ да се пъчи като единствен изразител на десните настроения в страната и постига тази цел като плеви гербери в управленската си нива. Което даде основание на Бойко Борисов вчера отново да заяви в позата на бореца-жертва, че няма други десни в България, освен ГЕРБ. От което Станишев и компания със сигурност са много щастливи: с такъв представител на дясното, поклонник на Тодор Живков, Купата на съветската армия няма да напусне обятията на ДС и НМ скоро.

Понеже не съм виждал и чувал в публичното пространство явна подкрепа на десните партии за каузата да бъде преместен най-яркият символ на колониалната символика от центъра на София, смея да твърдя, че автентична десница ще има тук когато подобна задача залегне като приоритет за ново начало на десницата в България.

Нали отвсякъде се чуват гласове, включително и от леви лицемери, че много липсва на България една нова десница? Ето ви една отправна точка за фундамент, различен от онзи, който беше построен от перестройката и рухна след като тя загуби своята актуалност.

Демокрацията ни беше съветски подарък и се изроди в светска мутация и имитация на демокрация по руски модел. Начинът да се разграничи от това новото дясно е именно да се „посегне” на фундамента.

Тук е мястото да информирам, че дори и служебният министър Марин Райков, когото моя скромна милост разгласи по света като самородна новина в качеството му на дипломат, противопоставял се на руския натиск над София, не пропусна да се преклони пред значението и мястото на въпросния съветски паметник. В отговор на запитване до него от страна на Инициативата за демонтиране на съветския паметник Райков изрази писмено толкова откровена защита на това съветско наследство, че се върна обратно в лоното на просъветските другари и другарки, от което така наивно повярвах(ме), че е изпълзял.

Нали ви казвам: казусът е лакмус!

Хората, които искат да бъде дръпнат символичният фундамент на съветския колониализъм в България, разбират колко трудна за моментално осъществяване е тази задача. Но който се бои от (съветската) мечка, да не протестира пред бърлогата й.

Останалите са поканени.

На 16 юни 2013, неделя, гражданска инициатива за демонтиране на ПСА организира събитие под надслов “Вдигайте си чуковете”. Това е нашият протест към факта, че в центъра на столицата ни се извисява паметник, посветен с благодарност на армията, която окупира страната ни и я лишава от свобода за повече от 4 десетилетия.
В събитието всеки може да участва, както прецени, че иска да изрази протеста към този безпрецедентно унизителен акт: с плакат, фланелка, рисунка, стихотворение, снимки. Демонтирането започва сега, започва всеки път, когато се съберем и окупираме окупаторския паметник с противопоставянето си на лъжата окупацията да се нарича освобождение. Този паметник стърчи като нашето съвременно “черно бесило” и на него виси със “страшна сила” най-важното – ПРАВОТО НИ ДА БЪДЕМ СВОБОДНИ.
Място на провеждане – паметник на съветската армия, Княжеска градина, София
Дата: 16 юни, неделя, от 14.00 до 15.30 ч.

Днес ще станат известни далаверите на Бойко с Авиоотряд 28

/Поглед.инфо/ Временната анкетна комисия, която ще проверява ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и военните хеликоптери от предишните управляващи, ще проведе първото си заседание.

Готова съм да освободя шефа на НЗОК д-р Цеков

/Поглед.инфо/ Наложените лимити за специалисти и специализирани изследвания са наложени от НЗОК, те не са в правомощията на Министерство на здравеопазването. Това не е най-добрият регулиращ механизъм.

Мини микадо от клечки за зъби

Играта е подходяща за деца над 7 години. Играта МИКАДО е класическа. Лесна и забавна за децата. Самите...

Незаконните бюлетини се оказаха 1 267 700

/Поглед.инфо/ В костинбродската печатница "Мултипринт" са произведени 1 267 700 бюлетини повече от изискваните по закон 7 555 300 изборни книжа.

Преследвачите се жалват, че ги били преследвали!?

/Поглед.инфо/ Преследва ме автомобил, мои близки са притеснявани по телефона. Това каза зам. главният прокурор Ася Петрова в сутрешния блок на Нова тв. Хората, които ме следяха, не приличаха на журналисти, нямаха камера и микрофон. Подала съм жалба в СДВР, каза Петрова.

Защо падна полет 447

Остават не повече от 4 минути до края. Двигателите работят нормално, пътниците спят, в кабината осветлението е приглушено, някои гледат филми, други слушат музика. Някои от пасажерите си говорят, но като цяло всичко е спокойно, полетът уж протича нормално. Тези, които са будни, не забелязват нищо нередно. Но трагедията е в разгара си, до края остават броени минути. Какво се обърква? На 1 юни 2009 година самолет на Еър Франс Еърбъс А 330, летящ по маршрута от Рио де Жанейро до Париж, падна от 10 500 метра височина във водите на тропическия Атлантически океан. В катастрофата загинаха 216 пътници - 126 мъже, 82 жени, седем деца и едно бебе, и 12-членният екипаж. Тази катастрофа бе една от най-мистериозните в историята на авиацията, тъй като самолетът падна, без дори да изпрати сигнал за помощ. Четири години по-късно причините за тази тежка катастрофа вече са изяснени. Близо 4 часа след излитането си от Рио де Жанейро Еърбъс А330 се намира над централната част на Атлантическия...

Влюбеното Лили с чанти за 10 000 лв

/Поглед.инфо/ Истинско модно дефиле на висши марки спретва в парламента в последно време бившият регионален министър Лиляна Павлова.

Десетки хиляди протестиращи обгазени на Таксим

/Поглед.инфо/ Части за борба с масовите безредици на турската полиция прогониха вчера няколко десетки хиляди протестиращи от истанбулския площад Таксим с водни оръдия и залпове сълзотворен газ, предаде АФП.

Сутрешен ТВ блок - 12 юни

/Поглед.инфо/ Милиарди потребители следени в Америка. Как и кой го е позволил?

Варени ароматни картофки със сиренеце

Продукти за 4 порции:
1кг пресни картофки
1ч.л. сол
3с.л. зехтин
1 връзка пресен копър
400г твърдо сирене

Приготвяне:
Картофките се накисват в съд с вода. Измиват се, колкото да падне нежната кожа. По- едрите се режат на две или три. Варят се в подсолена вода. След около един час, са готови. Оставят се да се изстинат. Обелват се. Разпределят се в четири чинии. Поръсват се с пресен копър и стърготини сирене. Поливат се със зехтин. На вкус са ароматни. Вкусни са и лесни за приготвяне.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Извратеняк: Цветанов надничал и под чаршафите на министрите

/Поглед.инфо/ "Цветанов надничаше и под чаршафите на министрите" - това твърди в интервю за "Преса" бившия министър на земеделието Мирослав Найденов. В отговор на въпрос той отрича да е знаел, че отивайки на среща с бившия премиер Бойко Борисов, на нея ще присъства и доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов.

Легенда за първия град

Малко е заблуждаващо заглавието, иде реч за първия град след потопа, но всяка нация дърпа чергата на историята, бивала или небивала, към себе си. :)
Та, като казах снощи "Ереван", попаднах и на много приятни, романтични и най-важното (за уеб) – кратки, арменски легенди. Ето една от тях:

В първия безоблачен ден от Всемирния Потоп праведникът Ной се обърнал към слънцето и видял искряща под лъчите на слънцето снежна повърхност. Това бил върхът на планината Арарат. Натам отправил Ной своя ковчег и корабът с пътниците се прислонил до снежния връх. Сто и петдесет дни наоколо се ширел единствено безбрежен океан. Но ето, водата започнала да отстъпва. Някой от спътниците на Ной надникнал от ковчега и възкликнал: 
"Ерева анд!" – което означава: "(Про)вижда се там!"
Ной със семейството си се спуснал от планината и вървял по камъните  към мястото, което "се виждало там". Пред очите им се открила възхитителна гледка – зелена долина, къпеща се в златото на слънцето. Тревите тръпнели в очакване на новия живот. И първото, което направил Ной, стъпвайки на тази земя, било да посади лоза.
Минали столетия и в тази живописна долина в подножието на планината Арарат се разгърнал един от най-вълшебните градове на света – Ереван.

Аутдор с цел

Кампаниите за външна реклама доста често са точната илюстрация на понятието “thinking inside the box”. Не можеш да се отърсиш от размера и формата на билборда, а точно това прави рекламата скучна и еднообразна. Много по-трудно да направиш нещо забележително при ограничена рамка, отколкото просто да махнеш рамката. Но дори тогава идеята трябва да е забележителна и ясно да предава рекламното послание. Е, точно това ще видите днес.

IBM създават решения за оптимизиране на градската среда. Решават да покажат това с кампанията “Умни решения за умни градове”, която насочва към проекта Smarter Cities. Разбира се, предизвикателството при големи технологични компании като IBM е, че не можеш директно да покажеш комплексните решения за модернизация – затова Ogilvy France се обръщат към нещо аналогово, просто и брилянтно. С помощта на обикновени извивки те превръщат рекламните билбордове в пейки, навеси и рампи, които улесняват жителите на града. Посланието е ясно и директно, а утилитарната цел на рекламата я прави по-запомняща се.

Защо работи?

  • Вместо да се представя сложно решение, се използва просто такова, което комуникира общата идея, че IBM подобрява градската среда със своите решения.
  • Ярките цветове привличат допълнително внимание и водят далеч от стандартната скучновата визия на голям технологичен конгломерат.
  • Възможността директно да се възползват от рекламата при нужда кара потребителите да изпитват позитивни чувства и изгражда доверие.
  • Таглайнът носи идеална двойственост, която илюстрира както директното рекламно решение, така и сложните технологични такива.

Постът Аутдор с цел е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Аутдор с цел

Кампаниите за външна реклама доста често са точната илюстрация на понятието “thinking inside the box”. Не можеш да се отърсиш от размера и формата на билборда, а точно това прави рекламата скучна и еднообразна. Много по-трудно да направиш нещо забележително при ограничена рамка, отколкото просто да махнеш рамката. Но дори тогава идеята трябва да е забележителна и ясно да предава рекламното послание. Е, точно това ще видите днес.

ibm smart ideas for smarter cities

IBM създават решения за оптимизиране на градската среда. Решават да покажат това с кампанията “Умни решения за умни градове”, която насочва към проекта Smarter Cities. Разбира се, предизвикателството при големи технологични компании като IBM е, че не можеш директно да покажеш комплексните решения за модернизация – затова Ogilvy France се обръщат към нещо аналогово, просто и брилянтно. С помощта на обикновени извивки те превръщат рекламните билбордове в пейки, навеси и рампи, които улесняват жителите на града. Посланието е ясно и директно, а утилитарната цел на рекламата я прави по-запомняща се.

Защо работи?

  • Вместо да се представя сложно решение, се използва просто такова, което комуникира общата идея, че IBM подобрява градската среда със своите решения.
  • Ярките цветове привличат допълнително внимание и водят далеч от стандартната скучновата визия на голям технологичен конгломерат.
  • Възможността директно да се възползват от рекламата при нужда кара потребителите да изпитват позитивни чувства и изгражда доверие.
  • Таглайнът носи идеална двойственост, която илюстрира както директното рекламно решение, така и сложните технологични такива.

Постът Аутдор с цел е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Двете Турции в главите ни

zx450y250_2078123„Ех, защо и ние не сме като тях?!“, възкликват хиляди българи, докато следят по телевизията събитията в Турция. После част от тях натискат бутона Like за поредната група във Фейсбук срещу „турцизацията“ и са искрено възмутени, че „сега пък искат турски език в българските училища“. А всъщност турски език се изучава в българските училища отдавна.

Не е новина, че митовете имат силно присъствие в представите на българите за Турция и турците. Тези митове обаче правят невъзможно разбирането на това, което се случва по площадите на Истанбул и другите големи турски градове. Защото Турция и турците са идеално лоши или идеално добри, но не и реални.

Робство и сериали

Репликата „пет века са ни клали“ съжителства безпроблемно със зависимостта от турските сериали. От едната страна са тези, които са крали най-хубавите моми, отнемали са момчетата за еничари и са опожарявали българските села. От другата страна пък са онези, които живеят модерно, които са богати и красиви, работят и успяват във всичко, подчиняват се на ценности, които в България приемаме за изчезващи. Първите турци са в главите ни, вторите са на екрана. И нито един от двата образа не е истинският.

Опитайте се да подхванете в мъжка компания темата за неколкократно намалената численост на българската армия. Винаги ще се намери някой, който да е силно притеснен от този факт, защото „могат всеки момент да ни превземат“. Как кой?! Турците, разбира се. Спомням си как в края на 80-те директорът на училището всяка сутрин сочеше на югоизток и ни мотивираше да поддържаме форма с редовна ведрина, защото „онези идват“.

Страшно е онези да дойдат, но не е страшно половин България да се изнася всяко лято към турските курорти. Недоверието към турците е факт, но доверието към техните хотелиери, готвачи и камериерки се потвърждава всяка година покрай милионите, които българите плащат, за да отидат на море точно в Турция. Протестираме срещу мюезина от минаретата в България, но се снимаме за спомен пред джамиите в Турция. Използваме израза „Капалъ чарши“ като нарицателно за евтина и некачествена стока, но първото място, което посещаваме в Истанбул, е именно този пазар. Има много бъркотия в главите ни по отношение на Турция.

Добрият и лошият Ердоган

Объркването не е само на битово равнище. Когато преди малко повече от 10 години Ердоган спечели изборите, новината казваше, че на власт идват ислямистите. Това подхрани митичния страх, че единствената цел на Турция е да изгради ислямска дъга, а България се пада точно по средата ѝ. Още по-устойчив е митът, че ДПС е инструмент за прокарване на интересите на Анкара в България. Внесохме термина „неоосманизъм“ и той стана любим на поддръжниците на теорията за неизбежната съдба на страната ни да бъде превзета от Турция.

За първи път тази година официална Анкара не подкрепи ДПС по време на парламентарните избори. „Ердоган прецака Доган“, констатирахме със задоволство и така турският премиер изведнъж се превърна в очите ни в принципен европейски политик. Добрият Ердоган. Месец по-късно полицията в Истанбул използва груба сила срещу демонстрантите и Добрият Ердоган се превърна в Лошия Ердоган. Българските националисти вярват, че той иска да ни превземе с помощта на всички турци, а турските националисти го обвиняват, че не обръща внимание на всички турци. Но това не са нито първите, нито последните противоречащи си митове, които съжителстват без проблем.

Миш-маш

Да се върнем към турските сериали. В тях е добрата новина, защото именно те накараха много хора да се интересуват повече от Турция. Туристическите фирми твърдят, че покрай филмите пътуващите до Истанбул стават все повече. Само живият контакт може да увеличи познаването между двата народа. Така някой ден може и да разберем, че протестите в Турция много се различават както от Арабската пролет, така и от последната българска зима. И че заедно срещу Ердоган в момента са както прозападно настроени светски турци, така и комунисти и крайни националисти. Всички те не са съгласни да живеят повече така, но пък имат много различни идеи за бъдещето на страната си. Отново бъркотия.

В препълнените ни с митове глави обаче всичко е пределно ясно: турците от сериалите протестират срещу турците от учебниците по история.

DW

снимка: Reuters

Станишев и Първанов рамо до рамо в Перник!?

/Поглед.инфо/ Пернишките социалисти ще честват 105-годишнина от основаване на социалистическото движение в областта.

Филип Пулман и тъмните му материи

Името на Филип Пулман ме преследва от няколко години, но тъй като не се смятам за почитател на фентъзито, като че ли умишлено го избягвах. Докато не се зачетох в първата част от трилогията „Тъмните му материи”.

Трябва да знаете, че тя има статут на класика във Великобритания – публиката я поставя на трето място в класацията „Голямото четене” на ВВС и то след знакови творби като „Властелинът на пръстените” на Толкин и „Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин. През 2011 година пък книгата е включена сред 24-те заглавия, които се разпространяваха безплатно по време на инициативата Световна нощ на книгата (World Book Night).

Сюжетът на „Златният компас” (издаван и със заглавие „Северно сияние”) се върти около малката Лира, която живее в колежа „Джордан” в Оксфорд, в свят доста подобен на нашия, но и с някои важни разлики. Основната особеност на този свят е тайнственото явление Прах и около него и изучаването му се завихря интригата, а мнозина от героите губят живота си заради него.

Друга важна разлика е, че всеки човек има демон. Връзката на човека с неговия демон е подобна на тази между нашите душа и тяло. Те не могат да се разделят. Освен насилствено. Лира и демонът й Панталеймон ме очароваха моментално. Пък и кой може да устои на храбро момиченце с непокорен характер? 

Нейният дълъг път към Севера и вън от детството започва когато тя дочува тайни, които не са предназначени за нейните уши, и благодарение на неутолимото й любопитство и непокорство спасява живота на чичо си Азриел.

Знаете, че недомлъвките на възрастните само разпалват детския интерес. Лира не прави изключение и се заклева, че ще направи всичко по силите си да отиде на Север и да изучи тайнствения Прах, за който говорят професорите от колежа и който е обект на изследванията на чичо й. Но нито за миг не предполага, че още с първата стъпка от пътуването си на север, вече е поела нежеланата роля на детето, което ще реши съдбата на нейната вселена.

Безспорно любимият ми образ от „Златният компас“ е бронираният мечок Йорек Бирнисон. Един истински мечешки крал с почти човешко разбиране за чест, справедливост и дълг.

Честно казано се затруднявам как да ви предам атмосферата на Лириния свят. Освен динамично действие и резки обрати, цигани, бронирани мечки, вещици и цепелини, книгата предлага и щедра доза научни, религиозни, философски и морални въпроси. Затова, а и защото възрастните често обичат да се превъплъщават в образа на дете, „Златният компас“ има силна притегателна сила за читателите от всички възрасти.

В приключенията е най-добре да се участва лично, така че ако сте от щастливците, които още не са прочели трилогията на Филип Пулман, какво чакате?

По книгата има и едноименен филм, но вие си знаете – първо книгата, после филма!

В 10 часа Цветанов ще бъде вече обвиняем

/Поглед.инфо/ Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде разпитан в Специализираната прокуратура точно в 10 часа днес.

Армения помогна на България да се класира за финалите на Мондиал 2014

/Поглед.инфо/ Мечтата на България да се класира за финалите на Мондиал 2014 изглежда все по-реална. Днес "трикольорите" получиха възможно най-добрия подарък от тима на Армения, който сензационно разгроми с 4:0 Дания насред Копенхаген и значително намали шашнсовете на скандинавците да се борят за второто място в група "В".

свободният грух владее


поли паунова възкликна тази сутрин как искала поне малко да сме приличали на турция. супер! да забранят алкохола, защото примерно в библията пише, че е лошо да се пие, забрадката да стане все по-"желан" женски аксесоар определящ ми какво ще ме разделя от господ, религията да влезе в управлението на държавата като все по-оформяща се диктатура, не ще изляза на улицата, а ще направя терористично партизанско движение.
тук сме напълно свободни да сме това грозно и тъпо себе си, което избира хора като делян пеевски и обкръжаващата го коалиция. защото в момента управлява той наравно с партията, която загуби изборите. 
това е свободата и демокрацията - да избереш себе си, а после да псуваш, че искаш да си кенеди примерно. ми не става. става с чисто минало, не с минало обяснено ни от станишев като светло бъдеще. това е не по-малко робство от религиозното, което заплашва турция. 
много сме си добре в кочината построена от нас. свободният грух владее. защо не сте щастливи с изборите си?!

Успешно е изпитан ракетен двигател за частна космическа совалка

Корпорацията Sierra Nevada е съобшила за успешното начало на последната фаза на изпитанията на хибридния ракетен двигател , предназначен за корабът за многократно изпозлване Dream Chaser.

Турция: светска държава или ислямски лидер?

/Поглед.инфо/ Бел. staridumi.wordpress.com: В книгата си “Сблъсъкът на цивилизациите” Самюъл Хънтингтън разглежда няколко държави, които опитват предифиниране на цивилизационната си идентичност. Опитът за прелом е дълъг, колеблив. Една от държавите е Турция – поставена на светски и прозападен коловоз от Мустафа Кемал Ататюрк, но така и не получила признание за принадлежност от западното семейство. Хънтингтън пише книгата в средата на 90-те години на XX в., малко неща са се променили оттогава. Новото е, че Турция е икономически развита и вместо към страни от Централна Азия, поглежда за стратегически съюз към Африка. Хънтингтън описва дилемите пред Турция, възходът на ислямизма, които са увод към днешните събития и ключ към тяхното разбиране.

Исландия (8 ден – продължение): Тюлени

Продължаваме с пътуването из Исландия заедно с Гергана. В „нулевия“ ден пристигнахме в Рейкявик, е през първи ден заминахме към Синята лагуна, после поехме към гейзерите и водопадите на Исландия, посетихме известния вулкан Еяфялайокул и близките глетчери, тръгнахме по непреодолимите части на страната, които в крайна сметка преминахме. Миналия път започнхам петия ден от приключението в приказната Исландия, който иимаше и продължение. За последно търсихме тъмната страна на Исландия, в началото на седмия ден тръгнахме на „лов“ за китове и на риболов, в първото продължение видяхме как са живели древните исландци, а във  второто продължение ходихме на църква. В началото на осмия ден родължим към горещите извори Hveravellir и областта Kjolur, а в продължението днес, ще посетим едно стадо тюлени Приятно четене:      

Исландия

ден 8 - продължение

Тюлени

 Исландия

По пътя на долу спираме в Highland Cafe и, докато чакаме да ни приготвят супа, попадам на брошурка за seal watching – мястото е савсем близо до къмпингчето ни, от другата страна на залива; става късно, но ние решаваме да се разходим. Реката, образувала залива

Исландия

По средата има черни наносни плитчини, които са резерват и до тях няма път; трябва да ги обходим, та се оказва не чак толкова близко

Исландия

    На това място имаме и някаква точка на трака. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Стигаме до нея

скала Hvitserkur, Исландияскала Hvitserkur, Исландия

Hvitserkur

е името на странната скала, а легендата разказва за трол, който е бил заварен от изгрева и превърнат в камък от първите слънчеви лъчи.

Исландия

  В залива се виждат някакви странни точици, зумвам:

Тюлени – Исландия

  Връщаме се на предишната отбивка и слизаме пеша до брега

Тюлени – Исландия

Извитите стърчащи от водата неща са стадо тюлени, спящи в плитчината. От отсамния бряг с увеличението на фотоапарата успяваме да видим това (ползваме фотото вместо бинокъл)

Тюлени – ИсландияТюлени – ИсландияТюлени – ИсландияТюлени – ИсландияТюлени – ИсландияТюлени – Исландия

Тюлени – Исландия

Докато се взираме в отсрещния браг, покрай нас, на отсамната страна на заливчето, патрулират няколко тюленчета. Пазачите на стадото

Тюлени – Исландия Тюлени – ИсландияТюлени – ИсландияТюлени – ИсландияТюлени – Исландия

 

Тюлени – Исландия

  Kротваме се на плажа и в момента, в който спираме да правим тeгели по брега, пазачите губят интерес и изчезват някъде

ИсландияИсландиякарта на Исландия – маршрут 8-и ден

    Очаквайте продължението       Автор: Гергана Милушева       Снимки: авторът       Други разкази свързани с Исландия – на картата:       Кликайте на ЗАГЛАВИЕТО за подробности      

'Прогресс М-19М' - в атономен полет

На 11 юни 2013 в 16:58 , транспортният космически кораб 'Прогресс М-19М' се е разкачил от агрегатния отсек на служебния модул 'Звезда' на МКС.

Леонов: - Гагрин е загинал поради неправилна маневра на друг самолет

Изстребител Су-15 , който е излетял от подмосковното летище Жуковски и който непланово се е намирал в района на тренировачния полет на самолета с екипаж Серьогин-Гагарин, по невнимание , в условията на облачност е направил маневра , която е довела до срив в свредел на самолета на Юрий Гагарин , това е заявил пред журналисти известният космонавт Алексей Леонов на основата на разсекретени данни.

От космодрума Плесецк е изстрелян руски военен спътник

Вечерта на 7 юни 2013 в 21:37 от космодрума Плесецк стартира ракета носител "Съюз-2б' със спътника 'Космос – 2486'. По късно , управлението на успешно изведеният апарат е било предадено на военните .

Китай изстреля в космоса 'Шеньчжоу-10' с трима тайконавти на борда

Китайският пилотиран космически кораб 'Шеньчжоу-10' стартира от космодрума Цзюцюань с трима тайконавти на борда. Репортаж за старта бе транслиран в пряк ефир от държавната телевизия на Китай.

Nokia и Боно се борят с бедността “The One Campaign”

Nokia и Боно се борят с бедността "The One Campaign"

Nokia и Боно се борят с бедността "The One Campaign"

Чрез силата и въздействието на мобилните технологии, Nokia стартира партньорството си с организацията „The ONE Campaign”, за да подкрепи тяхната мисия да сложат край на бедност по света. Зад организацията ONE стои  известния музикант от групата U2, Боно.

Новата музикална кампания на ONE, наречена agit8, стартира днес, за да покаже невероятния напредък, който е постигнат досега и да отправи призив за действие. Крайната бедност е намалена наполовина през последните 20 г. и фактите показват, че тя може на практика да бъде елиминира до 2030 г., но само ако действаме сега. Кампанията включва цифрова музикална платформа, която се отличава с нови видео записи на класически протестни песни, импровизирани изпълнения на живо и нов филм, който ще бъде прожектиран на култовата фасада на галерията Tate Modern в Лондон. Като визуален глас на тази уникална глобална медийна кампания, Nokia спомага за разпространението на идеите и призива за борба с бедността чрез изображенията, заснети по целия свят.

Живописни изображения, заснети от видни фотожурналисти, блогъри, любители фотографи и известни личности от цял свят с тяхната Nokia Lumia 920, ще бъдат прожектирани върху галерията Tate Modern във вечерите от 11-ти до 13-ти юни. Освен това Nokia насърчава своята общност да изрази своя глас като улавя и споделя снимки, истории и изживявания, които подкрепят темата “Напредък чрез Протест” на ONE. Изображенията, вдъхновени от протестни песни, са на разположение за преглед и могат да бъдат споделяни в Twitter чрез официалния хаштаг #nokiaxONECampaign или да бъдат качвани на официалната страница на Nokia във Facebook .

“Споделената вяра в свързването на хората по света спомогна за това вълнуващо и динамично партньорство”,

заяви Джон Никълс, глобален бранд-директор на Nokia.

“Благодарение на нашата водеща технология за изображения и силата на снимките при повишаването на осведомеността за световните проблеми и сближаването на хората, ние сме решени да помогнем за разпространяването на мисията на тази невероятна организация.”

ONE ще използва висококачествените фотографии, генерирани от потребителите на Nokia, за да вдъхновява милиони хора в подкрепа на работата и застъпничеството насочени към крайната бедност и предотвратимите болести по света. Посетителите на one.org/protestsongs ще намерят там красиви фотографии от Nokia заедно с много разнообразни артисти, които представят тяхното собствено виждане за класически протестни песни. Сайтът ще включва видео изпълнения на всички, независимо дали те са световно известни артисти или улични музиканти, и ще дава възможност на потребителите  да включат техния глас в борбата с крайната бедност.

“Застъпничеството е в същността си колективен опит, движение, което има за цел да бъде споделяно с други хора”,

каза Джеф Давидоф, главен маркетингов директор на ONE и добави:

“Хората споделят изживяванията си чрез снимки, което прави Nokia идеалният партньор за нашите членове, при обединяването им и в кампаниите срещу крайната бедност.”

Снимки: agit8

Марсохода Opportunity е намерил следи от прясна вода

Специалисти от НАСА с обявили за това, че на повърхноста на Марс, някога е имло прясна вода. С помоща на изведения в космоса преди почти 10 години марсоход Opportunity , изследователите са намерили глина , която може да се е формирала изключително при наличие на прясна вода.

Хюлет-Пакард представи нови решения за малките и средни предприятия

ProBook470

Хюлет-Пакард обяви нови продукти, технологии и инструменти, предназначени да помогнат на малките и средни предприятия (МСП) да подобрят своята производителност и да повишат свързаността си.

При вземането на решения за покупка на ИТ, много МСП не успяват да задоволят нуждите си и да постигнат баланс по отношение на ефективността, качеството и дизайна. Хюлет-Пакард осъзнава това и помага на предприятията да постигнат този баланс с високопроизводителни ноутбук компютри с модерен дизайн и функции, както и с надеждни решения за печат, интегриращи се лесно в различните бизнес среди. Освен това предложенията на Хюлет-Пакард се вписват в бюджетите на МСП и предоставят повишен фокус върху производителността и възможностите за управление.

Новите предложения на Хюлет-Пакард за МСП включват:

Серия ноутбук компютри за бизнеса HP ProBook 400 – осигурява елегантен дизайн, дълъг живот на батерията(1), отлична издръжливост и бизнес функции за сигурност, отговарящи на изискванията на работата.

Ноутбук компютрите от бизнес серията HP 200 предоставят ключови мултимедийни инструменти и свързаност за дома и офиса.(2)

Скенерът HP Scanjet Sheet-feed и принтерите HP LaserJet и HP Officejet помагат на предприятията да управляват активно екосистемите си за печат и изображения с цел спестяването на време и средства.

 “Клиентите ни – представители на малкия и среден бизнес – често играят няколко роли в организациите си – от управлението през счетоводството до ИТ отдела – и се нуждаят от гъвкави, високоефективни инструменти за изпълнението на различните бизнес цели и задачи“,

сподели Ралф Гроу, директор на групата за бизнес маркетинг, печат и персонални системи на Хюлет-Пакард за региона на EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).

„Хюлет-Пакард съсредоточава усилията си върху предлагането на лесни за употреба технологии, подобряващи ефективността и предоставящи повече възможности на клиентите ни по отношение на производителността с ултра мобилни и мощни решения.“

Серията HP ProBook 400: Доказано качество и издръжливост с елегантен дизайн

Серията ноутбук компютри HP ProBook 400 обхваща цялостно портфолио от четири надеждни преносими компютъра за малкия и среден бизнес, предназначени за потребителите с ограничен бюджет, които искат да работят по-ефективно, но и без компромис с дизайна. Предлагащи се с плосък екран с размери 17,3 инча (44 см), 15,6 инча (40 см) и 13,3 инча (33,8 см) и включващи набор от мощни процесори от Intel и AMD, представителите на серията HP ProBook 400 са до 36% по-тънки и 18% по-леки в сравнение с предишното поколение ноутбук компютри. Серията включва и стилен корпус в метеоритно сиво с алуминиеви акценти в съответствие с новия DNA дизайн на Хюлет-Пакард за създаването на единна идентичност, бранд съответствие и общо потребителско изживяване с решенията за персонални компютри и печат на Хюлет-Пакард.

Серията ноутбук компютри HP ProBook 400 ще окаже положително влияние върху малките и средни предприятия, предоставяйки им бърза и дълготрайна производителност. В допълнение преносимите компютри са готови за използването на Skype и включват наситен DTS звук за аудио и видео конферентна връзка с изключително качество.(6,7)

Серията HP 200: Ключова мобилност, пълна натовареност и достъпна цена за МСП

Пригодени за малкия и среден бизнес, ноутбук компютрите от бизнес серията HP 200 се предлагат с диагонал на екрана от 15,6 инча (39,6 см), както и с набор от безжични възможности(2) и мощни процесори от Intel и AMD. Компютрите разполагат с удобен за потребителя дизайн за лесното създаване и потребление на съдържание на работното място или у дома, докато устойчивото шаси предпазва ноутбука независимо от местоположението му.

От презентации за обучение до такива за продажби, серията HP 200 осигурява висококачествени мултимедийни възможности директно от кутията с предварително инсталиран софтуер и функционалност. Потребителите могат да свързват компютъра към по-големи дисплеи с висока резолюция (HD)(9) посредством HDMI порта(10), докато високоговорителя на Altec Lansing предоставя изключително звуково преживяване.

Сериите ноутбук компютри за бизнеса HP ProBook 400 и HP 200 се очаква да се предлагат в EMEA през юни 2013 г. Цените за HP ProBook 400 започват от 799 лв. с ДДС. Цените за HP 200 започват от 599 лв. с ДДС.

Решения за печат и изображения на Хюлет-Пакард за по-висока производителност и по-ниски разходи

Новите решения за печат и изображения на Хюлет-Пакард съчетават ефективност, лесно управление и стойност, за да помогнат на корпоративните потребители за по-бързото създаване, съхранение и достъп до висококачествено съдържание.

Новите предложения включват:

Серията мултифункционални принтери HP LaserJet Pro M521 предлага бързи и надеждни възможности за печат и изображения с цел да помогне на бизнеса за навременното удовлетворяване на изискванията на пазара и потребителите. Освен това, с помощта на своя смартфон или таблет, потребителите могат да печатат към мултифункционалните принтери с лекота и в движение посредством HP ePrint,(11) AirPrint(12) и DirectPrint.

Новото устройство от корпоративен клас HP LaserJet Enterprise M725 предлага защитен печат в големи обеми върху широк набор размери на хартията – до А3, както и възможности за обработка на изображения на по-достъпна цена.

Скенерът HP Scanjet Pro 3000 s2 Sheet-feed е предназначен за малките и средни предприятия, нуждаещи се от лесен за ползване, интуитивен скенер с малък размер. Този компактен и интелигентен скенер дава чисти и ясни резултати при редица платформи, повишавайки ефективността на бизнес процесите.

Принтерът HP Officejet Pro 251dw и мултифункционалното устройство HP Officejet Pro 276dw предлагат професионален печат с до 50% по-нисък разход на страница, в сравнение с лазерните принтери(13), и могат лесно да бъдат интегрирани в съществуващи ИТ инфраструктури посредством решения за повишена управляемост и работни потоци.

Широкоформатното мултифункционално устройство HP Officejet 7610 Wide Format e-All-in-One помага на бизнес потребителите да извършват печатните си задачи в рамките на компанията – разходоефективно и без нуждата от центрове за печат.

Серията HP LaserJet Pro MFP M521, HP LaserJet Enterprise M725 и скенерът HP Scanjet Pro 3000 s2 Sheet-feed са налични в момента в цял свят.

Принтерът HP Officejet Pro 251dw и мултифункционалният принтер HP Officejet Pro 276dw вече са налични в региона на EMEA. Широкоформатното мултифункционално устройство HP Officejet 7610 Wide Format e-All-in-One ще се предлага на пазара от началото на август 2013 г.

 Снимки: Хюлет-Пакард

Едва тогава изписват “Designed by Apple in California”…

Едва тогава изписват "Designed by Apple in California"...

Едва тогава изписват "Designed by Apple in California"...

Когато преди 6 години разопаковах първия си Mac, останах възхитен от вниманието към детайла. Когато то не е самоцел, а част от визията за това как трябва да изглежда един продукт и какво усещане трябва да създава у притежателя си, всичко си е на мястото. На WWDC Apple по-ентусиазирано от всякога заговориха за дизайна.

Защото дизайн е много повече от това как изглежда един продукт. Дизайн е цялото нещо. Начинът, по който то всъщност работи, на толкова много различни нива. В крайна сметка дизайнът определя толкова много от това, което преживяваме.

Джони Айв

Apple наистина създават красиви неща, които просто работят. Един израз, който май бяхме позабравили напоследък. След WWDC много хора заговориха, че Apple са се загубили и това личи особено по дизайна на iOS 7. Те сякаш догонват, а не изпреварват с няколко хода напред. Аз пък си мисля наивно, че Apple наистина се промениха. Няма ги вече онези арогантност и самонадеяност. Има обаче много повече дизайн, изчистеност и красота. Признавам си, iOS 7 ми изглежда странно, на моменти дори грозно, но така е с новите неща. Следващото видео, което Apple качиха преди броени часове в YouTube, казва обаче много.

Днес дизайнът означава още повече за Apple. А дизайнът, драги, вече е в ръцете на Джони Айв.

http://www.youtube.com/watch?v=VpZmIiIXuZ0

Снимка: Apple

Детските на "Орешарски" ще струват 250 млн. лв на бюджета. Парите ще влязат основно в ромски семейства

Правителството се готви да раздава пари с широка ръка предимно на малцинствата. По този начин то плаща ромската подкрепа за БСП и ДПС по време на изборите. Е как при подобни харчове е възможно годишният бюджет да бъде изпълнен? Детските надбавки винаги са били прекрасен популистки инструмент, с който управляващите могат да се опитат да [...]

Украинците и поляците кликат най-много

Украинците и поляците кликат най-много

Украинците и поляците кликат най-многоЕдна на всяка втора интернет реклама в Сърбия и една на всяка четвърта реклама в Полша са свързани с телеком индустрията. Въпреки това интернет потребителите от тези страни най-често кликат върху реклами, свързани с развлекателни дейности. Най-високите нива на среден CTR са измерени в Украйна и Полша – това показва наскоро публикуваният Gemius AdMonitor доклад за рекламна дейност в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Анализът обхваща онлайн рекламни кампании, които са били проследявани от Gemius в България, Хърватия, Чехия , Литва, Латвия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна и Унгария. Класирането включва данни за втората половина на 2012 г.

Изследването показва, че телекомуникации, финанси и търговия са браншовете, които имат най-голям дял онлайн реклами в рамките на анализирания период. Фирмите, работещи в посочените по-горе браншове, са били тези, които са реакламирали най-интензивно в единадесет от дванадесетте измервани държави. Рекламите, свръзани с телекомуникационни услуги, представляват най-големия дял на интернет кампании, излъчени в Сърбия (46%), Словакия, Унгария (28%) и Полша (25%). На свой ред реклами, свързани с финансови, застрахователни и брокерски услуги, са били с най-голям дял в Словения (35%), Чешката република (36%) и Хърватия (24%). В Литва, Румъния, Украйна и Латвия, обаче, най-голям дял от общия брой на всички показани реклами е регистриран за категория “търговия”. Те представляват 19% от пазара в Литва и Румъния и 17% от латвийския пазар. Голям процент от рекламите в Литва се излъчват и от компании, промотиращи продукти и услуги от категория “отдих” (19%), докато в България един значителен процент от рекламите се излъчват от фирми, рекламиращи стоки за домакинството, мебели и декоративни продукти (14%).

Оказва се обаче, че големият брой показвания невинаги гарантира и високо ниво кликове върху рекламните формати. Унгарци, поляци и сърби са кликали най-често върху реклами от категория “отдих и свободно време”, латвийците и словаците – на рекламни послания от телекомуникационни компании. В същото време хърватите, чехите и българите са кликали най-често на рекламни формати, свързани с дрехи и аксесоари, литовците – на такива свързани с пътувания, туризъм, хотели и ресторанти, румънците – на оферти от категория “търговията на дребно”, a словенците – на реклами на стоки за домакинството.

Според проучването най-високият среден CTR, т.е. средното съотношение на броя показвания към броя кликове (Average Click Through Rate), е отбелязан в Украйна. В тази страна нивото на кликаемостта през втората половина на 2012 година достига стойност от 1.15%. На практика това означава, че хиляда показвания на една реклама са довели средно до 11.5 клика. Високи средни резултати за CTR се забелязват също и в Полша (0.62%) и Словакия (0.58%). По-надолу в списъка са: Хърватия (0.45%), България (0.39%), Чешката република (0.38%), Латвия (0.35%), Литва и Словения (0.30%), Румъния (0.29%), Унгария (0.28%) и Сърбия (0.26%).

Тамаш Аш, експерт в областта на дигиталната реклама, част от екипа на Gemius, подчертава, че един от най-интересните изводи от данните е разликата, която може да се наблюдава между средния CTR, регистриран в Украйна, и този в останалите пазари.

“Според нашето проучване това се дължи главно на изключително големия интерес към rich media форматите сред украинците. Това доказва, че напредналите възможности за rich media реклама, които в Gemius предоставяме, помагат на нашите клиенти в подобряването на тяхната ефективност.” – коментира Аш.

По-горе цитираните данни са извадени от gemiusAdMonitor – подробен доклад за най-популярните рекламни формати, най-често рекламираните индустрии и тенденциите в мобилната реклама, който обхваща 12 страни от Централна и Източна Европа. Той е базиран на gemiusDirectEffect, онлайн платформа за измерване на ефективността на рекламните кампании на Gemius и AdOcean, инструмент на Gemius за управление на рекламно пространство. Докладът се изготвя на всеки 6 месеца от 2011 г. насам. Можете да свалите отчета от www.gemius.com.

Снимки: Гемиус

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване