Мъжка постъпка на Плевнелиев!

/Поглед.инфо/ Президентът свиква извънредно заседание на КСНС на 20 юни, предаде бТВ.

Назначаването на Пеевски е сделка

/Поглед.инфо/ Това е политико-икономическа сделка в момента, и аз ви уверявам, че и българските граждани няма да го преживеят това. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

Търсихме умишлено външен специалист за ДАНС! - Е, "намерихте го", браво!

/Поглед.инфо/ „Предложението е мое единствено. Обсъждахме различни варианти с ръководствата и на двете групи (Коалиция за България и ДПС – б.а.). Сами разбирате, без тяхната подкрепа, не можех да измисля друга кандидатура, която да мине. Мисля, че е удачна.“ Така премиерът Пламен Орешарски коментира номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Да се запомни! "Подкрепям кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС"

/Поглед.инфо/ "Подкрепям кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС". Това каза лидерът на коалиция за България Сергей Станишев при дебатите по избор на председател на ДАНС. "След като научих за решението на министър-председателя, поисках среща с кандидата. Проведохме сериозен разговор. Имам ясни поети ангажименти от Пеевски", каза Станишев.

Защо ще отида на протеста срещу назначаването на Делян Пеевски

Днес, 14.06.2013, от 18:30, пред Министерския съвет в София ще се проведе протест по повод назначаването на Деян Пеевски като него предстедател на ДАНС. Планирам да присъствам, защото темата е важна.

Facebook събитие: “Не искаме Делян Пеевски за шеф на ДАНС
Twitter hashtag: #ДАНСwithme

Капитал са структурирали и събрали информацията по много адекватен начин, така че директно ги цитирам, с малко разместване в последователността на информацията, според важност за мен. Оригиналната статия е тук.

Кой всъщност е Делян Пеевски?
Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е поредният скок в кариерата, която започва своето развитие по времето на управлението на НДСВ. Той стана съучредител на сдружението “Младежко НДСВ” заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева – Росен.

Впоследствие от партия НДСВ се разграничиха от тази организация. Още на 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство – пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на “Пристанище Варна”.

Според публикации в пресата от онова време една от първите работи на Пеевски била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип. Той беше освободен от борда заради липса на образователен ценз. По това време Пеевски беше все още студент по право, трета година. Това стана след скандал в парламента за безпринципните назначения в държавните бордове, срещу които се обявиха дори и жълти депутати.

Най-големият скандал, в който беше замесено неговото име към онзи момент, беше свързан с приватизацията на столичната зала “Универсиада” и спортния комплекс “Тотошанс” в Златни пясъци. С помощта на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано имотите се оказаха апортирани от държавната фирма “Олимпика” ЕАД в смесено дружество, в което участваше частна фирма, свързвана със самия Лучано. Като едноличен собственик на фирмата беше вписана Маргарита Донкова, която по същото време беше секретарка към поддържания от младежкото НДСВ уебсайт “Новото време”. По случая беше образувано следствие, но то потъна.

Докторант Пеевски
Към 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в “Тиви глобус”, а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София. На 13 април 2005 г. ВСС назначава Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Това се случва по “втория” начин – тъй като синът на Ирена Кръстева няма необходимия стаж, директорът на следствието към онзи Ангел Александров предлага Пеевски да бъде назначен “по изключение”. Член на тогавашния състав на съвета си спомня как Александров (близък приятел на Ахмед Доган) се е борил “като лъв” за назначаването на сина на Ирена Кръстева за следовател. Младият юрист е разпределен в икономическия отдел на столичното следствие. Пряк негов началник е Петьо Петров (известен в средите като Петьо Еврото), който тогава е зам.-директор, а от две седмици – директор. Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца.

През ноември 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за държавния резерв. Източник на “Капитал” от службите за сигурност разказва, че случващото се в резерва по това време е било разработвано от ДАНС, но до конкретни обвинения така и не се е стигнало. След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват, разкри източникът ни. През пролетта на 2007 г. името на довчерашния депутат от ДПС беше замесено в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на “Булгартабак” Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров излезе в отпуск и подаде оставка. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста си след дълга отпуска. В самото начало на скандала обаче Александров пише докладна до главния прокурор Борис Велчев. В нея той казва, че се е запознал с Пеевски покрай работата му в следствието (въпреки че две години по-рано лично е ходатайствал ВСС да го назначи без стаж) и е бил бил впечатлен от неговото нестандартно виждане и идеи за развитието на държавния резерв.

Прокуратурата започва разследване по скандала. Всички герои са привикани на разпит. Една седмица след като Пеевски дава показания, близкият до него зам. градски прокурор Роман Василев направи показна операция в “Булгартабак”, която трябваше да разкрие злоупотребите на… Христо Лачев. Именно в деня в който прокуратурата влезе на претърсване в сградата на “Булгартабак”, ВСС разглежда молбата на Пеевски, с която той иска да бъде възстановен като следовател. ВСС обаче отхвърля това негово искане с мотив, че щом той няма морал да бъде заместник-министър, то няма как да има морал да бъде и магистрат. Той обжалва пред Върховния административен съд, който през октомври 2007 г. отменя решението на ВСС с мотив, че съветът е бил длъжен да удовлетвори молбата на Делян Пеевски, а в отказа на съвета да го възстанови липсват мотиви. Преди обаче върховните съдии да се произнесат, младият юрист вече има план Б. През лятото на 2007 г. майката му Ирена Кръстева с помощта на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев (който нарича групата издания на Пеевски приятелски медии) купува от Петьо Блъсков вестниците “Политика”, “Монитор” и “Телеграф”.

Пет години по-късно премиерът Бойко Борисов ще каже в прав текст, че Делян Пеевски “контролира голяма част от медиите в България”. Тези медии се подпомагат финансово от банката и групата фирми около Цветан Василев. През ноември 2007 г., притиснат от решението на ВАС, ВСС възстановява Пеевски като следовател. За да го освободи отново три седмици по-късно, защото той отново е назначен за заместник на Емел Етем. През краткото време, когато той е следовател, негов началник (и.д. ръководител на специализираното икономическо отделение) е сегашният председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. След края на управлението на Тройната коалиция Пеевски е избран за депутат, но така и не се появява в парламента. През март тази година ВСС отновно го възстанови за кратко като следовател за да го освободи малко след като се кандидатира за депутат.

Бизнесът на Пеевски Извън медийния кръг групата Пеевски – Цветан Василев постепено овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогегеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, “Булгартабак”, БТК, “Техномаркет” и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България – “Доверие”.
Ето и бизнесът на кръга Пеевски-Цветан Василев-Ирена Кръстева по сектори:
Телекомуникации БТК – 1.4 млрд. лв. НУРТС България – 213 млн. лв.


Цигари и напитки
Булгартабак холдинг – 616 млн.  лв. Юрий Гагарин, Пловдив – 81 млн. лв. Телиш – 70 млн. лв.

Търговия
К енд К електроникс (веригата “Техномаркет”) – 290 млн. лв. през 2008 г. “Странд Бургас” (миноритарен дял)

Банки, застраховане и други финанси
КТБ – 5.6 млрд. лв. КТБ асет мениджмънт – 500 хил. лв. ЗАД “Виктория” – 86 млн. лв.

Медии и разпространение
“Нова българска мейдина група холдинг” (вестниците Телеграф, Монитор, Уикенд, Меридиан мач” и др.) – 40 млн. лв.
“ТВ Седем” – 26 млн. лв. Национална агенция разпространение – 9.3 млн. лв. 3Бей.бг (econ.bg, inews.bg, sporta.bg, get.bg и др.) – 6.6 млн. лв.

Автомобили
Литекс моторс (миноритарен дял) – 65
млн. лв. КИА България – 32 млн. лв. Субару мотърс – 312 хил. лв.
Инфраструктурно и пътно строителство “Интегрирани пътни системи” – 211 млн. лв. “Хидропонт-М” -4 6 млн. лв. “Евробилд проект” – 98.7 млн. лв.

Производство и машиностроене
“Гипс” – 79 млн. лв. “Рубин” – 215 млн. лв. (2010 г.) “Корабостроителница Русе” – 97 млн. лв. “Дунарит” – 77 млн. лв. “Терем – Георги Бенковски” – 28.4 млн. лв.

Земеделска земя
“Агро финанс” АДСИЦ – 73 млн. лв.

Туризъм и хотели
“Хелт енд уелнес” – АДСИЦ – 147 млн. лв. “Сана спейс хотел Хисаря” “Пирин голф пропъртиз”

Кой го подкрепи и кой гласува за него?
С гласовете на ДПС и БСП парламентът прие в петък сутринтапредложението на премиера Пламен Орешарски за председател на ДАНС да бъде избран Делян Пеевски. Решението идва само ден, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за ДАНС гласувани спешно от парламента и които дават полицейски (да задържат за 24 часа и да обискират) и разследващи правомощия. ДАНС стана правоприемник и на ГДБОП. Централна част от промените бяха свързани със статута на председателя на агенцията, като бяха занижени изискванията за стаж, като беше прието, че председателят може да има и само юридически стаж. Още тогава коментарите бяха, че промените се правят за конкретен кандидат, а заложеният стаж съвпадаше с този на Пеевски. Беше махната и възможността председателят да бъде отзоваван предсрочно “при при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.” След избора, премиерът Орешарски нарече синът на бившята шефка на тотото Ирена Кръстева “външен специалист”, а пък лидерът на БСП Сергей Станишев, който единствен се изказа в подкрепа на Пеевски заяви, че вярва, че “днес България се нуждае от стабилност” и новият председател на ДАНС “ще има голяма отговорност да доказва всеки ден, че работи не за една партия. След избора Пеевски заяви, че ДАНС “вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото.” Единствено Георги Кадиев от БСП излезе с позиция и обясни защо не е подкрепил номинацията си: “Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо.”

Различни източници от дипломатическия корпус, с които “Капитал” разговаря определиха решението като скандално и с пагубни последици в сътрудничеството между правоохранителните институции. Решението е предизвикало сътресение и в самата агенция. От няколко независими източника в службите за сигурност “Капитал” научи, че през различни етапи срещу Делян Пеевски е имало разработки за корупция, водени както в ДАНС, така и в ГДБОП. По тях не се е стигнало до реализация заради чадъра, който е бил опъван над сина на Ирена Кръстева.

Източниците ни коментираха, че става дума за злоупотреби в Държавния резерв, източване на държавни предприятия и др. Според разследване на в. “Труд” депутатът от ДПС фигурира като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”. Не е ясно защо те все още залежават и не са видели бял свят.

Още по темата: Комитата, Радан, Акулата, Светла, Йовко, Александър Колев, Нели Огнянова, Руслан, Мариновdreamkeeper, Юри, Канчевизми, Жюстин, Мишел и Дзвер. О… и… президента. Мда.


Filed under: политическaта отговорност Tagged: #ДАНСwithme, 14.06.2013, 18:30, данс, делян пеевски, министерски съвет софия., политика, протест, протест срещу делян пеевски

Защо ще отида на протеста срещу назначаването на Деян Пеевски

Днес, 14.06.2013, от 18:30, пред Министерския съвет в София ще се проведе протест по повод назначаването на Деян Пеевски като него предстедател на ДАНС. Планирам да присъствам, защото темата е важна.

Facebook събитие: “Не искаме Деян Пеевски за шеф на ДАНС
Twitter hashtag: #ДАНСwithme

Капитал са структурирали и събрали информацията по много адекватен начин, така че директно ги цитирам, с малко разместване в последователността на информацията, според важност за мен. Оригиналната статия е тук.

Кой всъщност е Делян Пеевски?

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е поредният скок в кариерата, която започва своето развитие по времето на управлението на НДСВ. Той стана съучредител на сдружението “Младежко НДСВ” заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева – Росен. Впоследствие от партия НДСВ се разграничиха от тази организация. Още на 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство – пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на “Пристанище Варна”. Според публикации в пресата от онова време една от първите работи на Пеевски била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип. Той беше освободен от борда заради липса на образователен ценз. По това време Пеевски беше все още студент по право, трета година. Това стана след скандал в парламента за безпринципните назначения в държавните бордове, срещу които се обявиха дори и жълти депутати.

Най-големият скандал, в който беше замесено неговото име към онзи момент, беше свързан с приватизацията на столичната зала “Универсиада” и спортния комплекс “Тотошанс” в Златни пясъци. С помощта на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано имотите се оказаха апортирани от държавната фирма “Олимпика” ЕАД в смесено дружество, в което участваше частна фирма, свързвана със самия Лучано. Като едноличен собственик на фирмата беше вписана Маргарита Донкова, която по същото време беше секретарка към поддържания от младежкото НДСВ уебсайт “Новото време”. По случая беше образувано следствие, но то потъна.

Докторант Пеевски

Към 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в “Тиви глобус”, а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София.

На 13 април 2005 г. ВСС назначава Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Това се случва по “втория” начин – тъй като синът на Ирена Кръстева няма необходимия стаж, директорът на следствието към онзи Ангел Александров предлага Пеевски да бъде назначен “по изключение”. Член на тогавашния състав на съвета си спомня как Александров (близък приятел на Ахмед Доган) се е борил “като лъв” за назначаването на сина на Ирена Кръстева за следовател.

Младият юрист е разпределен в икономическия отдел на столичното следствие. Пряк негов началник е Петьо Петров (известен в средите като Петьо Еврото), който тогава е зам.-директор, а от две седмици – директор. Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца. През ноември 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за държавния резерв. Източник на “Капитал” от службите за сигурност разказва, че случващото се в резерва по това време е било разработвано от ДАНС, но до конкретни обвинения така и не се е стигнало. След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват, разкри източникът ни.

През пролетта на 2007 г. името на довчерашния депутат от ДПС беше замесено в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на “Булгартабак” Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров излезе в отпуск и подаде оставка. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста си след дълга отпуска.

В самото начало на скандала обаче Александров пише докладна до главния прокурор Борис Велчев. В нея той казва, че се е запознал с Пеевски покрай работата му в следствието (въпреки че две години по-рано лично е ходатайствал ВСС да го назначи без стаж) и е бил бил впечатлен от неговото нестандартно виждане и идеи за развитието на държавния резерв. Прокуратурата започва разследване по скандала. Всички герои са привикани на разпит.

Една седмица след като Пеевски дава показания, близкият до него зам. градски прокурор Роман Василев направи показна операция в “Булгартабак”, която трябваше да разкрие злоупотребите на… Христо Лачев.

Именно в деня в който прокуратурата влезе на претърсване в сградата на “Булгартабак”, ВСС разглежда молбата на Пеевски, с която той иска да бъде възстановен като следовател. ВСС обаче отхвърля това негово искане с мотив, че щом той няма морал да бъде заместник-министър, то няма как да има морал да бъде и магистрат.

Той обжалва пред Върховния административен съд, който през октомври 2007 г. отменя решението на ВСС с мотив, че съветът е бил длъжен да удовлетвори молбата на Делян Пеевски, а в отказа на съвета да го възстанови липсват мотиви.

Преди обаче върховните съдии да се произнесат, младият юрист вече има план Б. През лятото на 2007 г. майката му Ирена Кръстева с помощта на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев (който нарича групата издания на Пеевски приятелски медии) купува от Петьо Блъсков вестниците “Политика”, “Монитор” и “Телеграф”. Пет години по-късно премиерът Бойко Борисов ще каже в прав текст, че Делян Пеевски “контролира голяма част от медиите в България”. Тези медии се подпомагат финансово от банката и групата фирми около Цветан Василев.

През ноември 2007 г., притиснат от решението на ВАС, ВСС възстановява Пеевски като следовател. За да го освободи отново три седмици по-късно, защото той отново е назначен за заместник на Емел Етем. През краткото време, когато той е следовател, негов началник (и.д. ръководител на специализираното икономическо отделение) е сегашният председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. След края на управлението на Тройната коалиция Пеевски е избран за депутат, но така и не се появява в парламента. През март тази година ВСС отновно го възстанови за кратко като следовател за да го освободи малко след като се кандидатира за депутат.

Бизнесът на Пеевски

Извън медийния кръг групата Пеевски – Цветан Василев постепено овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогегеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, “Булгартабак”, БТК, “Техномаркет” и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България – “Доверие”. Ето и бизнесът на кръга Пеевски-Цветан Василев-Ирена Кръстева по сектори:

Телекомуникации
БТК – 1.4 млрд. лв.
НУРТС България – 213 млн. лв.

Цигари и напитки
Булгартабак холдинг – 616 млн.  лв.
Юрий Гагарин, Пловдив – 81 млн. лв.
Телиш – 70 млн. лв.

Търговия
К енд К електроникс (веригата “Техномаркет”) – 290 млн. лв. през 2008 г.
“Странд Бургас” (миноритарен дял)

Банки, застраховане и други финанси
КТБ – 5.6 млрд. лв.
КТБ асет мениджмънт – 500 хил. лв.
ЗАД “Виктория” – 86 млн. лв.

Медии и разпространение
“Нова българска мейдина група холдинг” (вестниците Телеграф, Монитор, Уикенд, Меридиан мач” и др.) – 40 млн. лв.
“ТВ Седем” – 26 млн. лв.
Национална агенция разпространение – 9.3 млн. лв.
3Бей.бг (econ.bg, inews.bg, sporta.bg, get.bg и др.) – 6.6 млн. лв.

Автомобили
Литекс моторс (миноритарен дял) – 65 млн. лв.
КИА България – 32 млн. лв.
Субару мотърс – 312 хил. лв.

Инфраструктурно и пътно строителство
“Интегрирани пътни системи” – 211 млн. лв.
“Хидропонт-М” -4 6 млн. лв.
“Евробилд проект” – 98.7 млн. лв.

Производство и машиностроене
“Гипс” – 79 млн. лв.
“Рубин” – 215 млн. лв. (2010 г.)
“Корабостроителница Русе” – 97 млн. лв.
“Дунарит” – 77 млн. лв.
“Терем – Георги Бенковски” – 28.4 млн. лв.

Земеделска земя
“Агро финанс” АДСИЦ – 73 млн. лв.

Туризъм и хотели
“Хелт енд уелнес” – АДСИЦ – 147 млн. лв.
“Сана спейс хотел Хисаря”
“Пирин голф пропъртиз”

Кой го подкрепи и кой гласува за него?

С гласовете на ДПС и БСП парламентът прие в петък сутринтапредложението на премиера Пламен Орешарски за председател на ДАНС да бъде избран Делян Пеевски. Решението идва само ден, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за ДАНС гласувани спешно от парламента и които дават полицейски (да задържат за 24 часа и да обискират) и разследващи правомощия. ДАНС стана правоприемник и на ГДБОП.

Централна част от промените бяха свързани със статута на председателя на агенцията, като бяха занижени изискванията за стаж, като беше прието, че председателят може да има и само юридически стаж. Още тогава коментарите бяха, че промените се правят за конкретен кандидат, а заложеният стаж съвпадаше с този на Пеевски. Беше махната и възможността председателят да бъде отзоваван предсрочно “при при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.”

След избора, премиерът Орешарски нарече синът на бившята шефка на тотото Ирена Кръстева “външен специалист”, а пък лидерът на БСП Сергей Станишев, който единствен се изказа в подкрепа на Пеевски заяви, че вярва, че “днес България се нуждае от стабилност” и новият председател на ДАНС “ще има голяма отговорност да доказва всеки ден, че работи не за една партия. След избора Пеевски заяви, че ДАНС “вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото.”

Единствено Георги Кадиев от БСП излезе с позиция и обясни защо не е подкрепил номинацията си: “Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо.”

Различни източници от дипломатическия корпус, с които “Капитал” разговаря определиха решението като скандално и с пагубни последици в сътрудничеството между правоохранителните институции. Решението е предизвикало сътресение и в самата агенция.

От няколко независими източника в службите за сигурност “Капитал” научи, че през различни етапи срещу Делян Пеевски е имало разработки за корупция, водени както в ДАНС, така и в ГДБОП. По тях не се е стигнало до реализация заради чадъра, който е бил опъван над сина на Ирена Кръстева. Източниците ни коментираха, че става дума за злоупотреби в Държавния резерв, източване на държавни предприятия и др.

Според разследване на в. “Труд” депутатът от ДПС фигурира като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”. Не е ясно защо те все още залежават и не са видели бял свят.


Filed under: политическaта отговорност Tagged: #ДАНСwithme, 14.06.2013, 18:30, данс, деян пеевски, министерски съвет софия., политика, протест, протест срещу деян пеевски

Протест в цялата страна срещу новия шеф на ДАНС

Назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС породи мигновени реакции в социалните мрежи. Минути след избирането на бившия вече депутат от ДПС за шеф на агенцията, вече се организираше протест срещу това назначение, който ще се състои днес в много градове на България.

Делян Пеевски - шеф на ДАНС

/Поглед.инфо/ Делян Пеевски бе избран за председател на ДАНС.

#ДАНСwithme, Джаба!

Тази вечер ще има протест срещу назначаването на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС пред Министрески съвет в София от 18,30, в който смятам да взема участие.

Нямам идея кой го организира и засега не ме интересува. Радан също е писал по темата.

Театърът, който Цветанов и Пеевски играят в Парламента, започва да се превръща в горчива гротеска и при това горчива гротеска, която ние ще платим.

Аз имам и още предложения –
Цветан Цветанов за директор на Института по български език към БАН
Николай Барекоф за шеф на БНТ
Братя Галеви - за кмет на Дупница

Сигурно помните моя анализ на герба на ДАНС, който предвещаваше лоша карма ;)

Идеята беше да се подари ГДБОП на Пеевски ли бе? Абе вие срам нямате ли, както казва Пеевски ;)

В другите градове също са обявени сборни пунктове:

  • Благоевград, Американския университет, 17:00 
  • Бургас, сградата на общината, 18:30 
  • Варна, сградата на общината, 18:30 
  • Димитровград, сградата на общината, 18:30
  • Казанлък, Лъвовата чешма, 18:30 
  • Ловеч, сградата на общината, 18:30 
  • Пазарджик пред Полицията в 18:30 
  • Перник, на площада, 18:30 
  • Плевен, площад "Възраждане", 18:30 
  • Пловдив, паметник Съединение, 18:30 
  • Русе, площад "Свобода", пред общината, 18:30 https://www.facebook.com/events/566520116732118/ 
  • Сандански, пред общината, 18:30 
  • Сливен, сградата на НТС към общината, 18:30 
  • Стара Загора, пред общината, 18:30 


 #ДАНСwithme, Джаба!


PS. На тези сега, които ще ми изтъкват предимствата на управлението на ГЕРБ във вида на „доброто старо време“, трябва да ги разочаровам - няма как управлението на ГЕРБ да е било доброто старо време, когато Пеевски, Бареков, Миро Мършата, Борисов, Цветанов и Емо Фаса бяха част от него. Имам още имена, ама да задръствам текста.

Въпросът „Сега ли беше по-добре или преди?“ не е коректен, ако всеки път на везните слагаме Пеевски със всичките му креатури, фирми и медии.

PPS. А и също – може да се окаже, че е сравнително лесно да се излезе от тази каша, защото имам подозрения какво може да се окаже, ако някой провери дипломата на Пеевски, защото...


„Чл. 8. (1) Държавна агенция "Национална сигурност" се ръководи от председател, който се
назначава с указ на президента на Република България по предложение на Министерския съвет
за срок 5 години.
(2) Председателят се подпомага от двама заместник-председатели, които се определят с решение
на Министерския съвет за срок 5 години по предложение на председателя на агенцията.
(3) За председател и заместник-председатели на агенцията могат да бъдат назначавани лица,
които:
1. имат само българско гражданство;
2. имат висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър";“

Протест

Ще цитирам Радан, щото го е казал много хубаво:

Днес 18.30 часа пред МС някой организира протестен митинг. Не ми пука кой го организира, аз съм там.

Да дадем шанс на правителството

/Поглед.инфо/ Добре че са младите. Те правят промените, те са „остена“ на случващото се в обществото. През 1997 г. енергията на младите хора имаше други хоризонти. Днешните млади, които искат промяна, са някак... уморени. Ще им е по-трудно, ако решат да променят хода на събитията. Това каза пред Нова телевизия президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов.

Флоров прикрил самолет с костюми, напоени с екстракт от кокаин

/Поглед.инфо/ Самолет с костюми напоени с екстракт от кокаин е кацнал необезпокоявано и е бил защитен от митническа проверка от самия Станимир Флоров. Това разкри шефът на легия "Антимафия" Григор Здравков в сутрешния блок на TV7.

Езикът в този парламент, за съжаление, не е много по-различен от предишни години

/Поглед.инфо/ Промяната в Закона за политическите партии се отнася и към дейността на парламента, спомняте си лошата практика на напускане на народни представители и тяхното тактическо присъединяване към други парламентарни групи.

Тя била душица - раздавала се! Нямала нищо общо с фекалиите по Бареков!

/Поглед.инфо/ Майката на Искра Фидосова е убедена, че зад акцията с фекалиите срещу Николай Бареков в Монтана стои лидерът на РЗС Яне Янев. Жената не приема намесването на името на дъщеря й Искра в този скандал.

Спирането на пенсионната реформа ще ни излезе през носа

/Поглед.инфо/ Една пенсионна реформа се прави не защото някои много иска това, а защото това показват анализите.

Бившата директорка на Агенцията по вписванията отново пред съда

/Поглед.инфо/ Софийски градски съд продължава да заседава по делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

State capture или Game over?

... или честито на всички, които гласуваха за БСП, за да падне ГЕРБ.

State Capture (завземане на Държавата) е политологичен термин. Той описва феномени, които в България отдавна са факт. Днес не се състои State capture. Днес ни обявяват успешния край на операцията, започнала някъде в средата на 2000-та година. Или ... в началото на 80-те... 

Оглавяването на ДАНС от Делян Пеевски не е същината. То е демонстрацията. 


Не се обединихме в политически блок срещу операцията, когато беше в ход. Не я спряхме. Не излязохме на простест, когато вече се виждаше, че е успешна (например, когато групата на Пеевски смени позиции за една нощ и започна да подкрепя ГЕРБ - това беше ясен знак, че олигархията вече има пълната власт и се гаври с нас). 

Не разбрахме навреме, че интересът ни е общ, че срещу нас стои политическо-икономическа шайка с напълно безскрупулни намерения и без ограничение в стремежа си да заграбва - пари,  бизнес, институции - цялата Държава. Да контролира цялото общество по начин, по който го контролираше диктатурата. Но по-вулгарно. 

Поддадохме се на ситуационни игри. Направихме се на шахматисти, когато спортът беше MMA

Сигурно всички носим вина. Днес  чувствам това - вина, че за 6-7 години в политиката съм си чесал езика, докато Пеевски е тътрил туловището си, заедно с всичко, което то олицетворява, към ДАНС. 

Сигурно е късно. Времето не се връща назад. 

Но по-сигурно е, че ако и днес спим или се правим на шахматисти, никой няма да ни прости и няма да ни забрави. Всички, които твърдим, че представляваме честните, почтените, непредставените граждани... Днес няма леви, няма десни, либерали, зелени, консерватори. 

Има последен опит за съпротива срещу превземането на Държавата ни от мафията. Или поне срещу безнаказната демонстрация на успеха му. 

Днес 18.30 часа пред МС някой организира протестен митинг. Не ми пука кой го организира, аз съм там. 


Ние строим - те го откриват! Бойко няма да реже лентата на "Дунав мост-2"

/Поглед.инфо/ Подвижни кабинети ще бъдат монтирани днес на "Дунав мост 2". Минути след откриването в тях разговори на четири очи ще проведат премиерите на Българи и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта, както и президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан.

Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Гласуваха общо 125 народни представители, от които 114 – „за”, 10 – „против”, 1 се въздържа. Един от Коалиция за България беше против. Депутатите на "Атака" гласуваха "против". Изборът на Пеевски беше посрещнат с ръкопляскания. Димитър Главчев от ГЕРБ поиска прегласуване. При повторния вот гласуваха 204 депутати, от които 116 бяха „за”, 87 – „против”, 1 се въздържа.

Шоуто премина в шок: руски гамбит с турската пешка Пеевски в блицкриг срещу България

Днес не е първи април, а 14 юни- почти годишнина от неуспешния опит на Русия да употреби България като въздушен коридор към Косово през 1999-та.

Няма шега: с подкрепата на Атака и въпреки видимото притеснение на БСП, изписано на всяка една от зачервените физиономии на червените депутати, депутатът от ДПС Делян Пеевски бе направен насила и противно на всякаква логика шеф на Държавната агенция „Национална сигурност” ( ДАНС).

Като казвам „насила”, риторичният въпрос е коя е голямата сила, обладаваща лостовете да наложи такова решение, от което дори обръгналите на всякакво унижение заради властта социалисти се изчервиха!
Правилно четете- голяма е силата. Най-голямата възможна, способна да осъществи такава невъзможнта комбинация и спойка на абсурди на българска територия.

Това е силата, която правителството на ГЕРБ покани да помпа медийната империя на Пеевски, изкупувайки пътьом монополните (с тяхната десетилетно градена инфраструктура) български телекомуникации.

Същата тази сила си напазарува тютюневия монопол ( разбирай- лоста за влияние върху ДПС) и нахлу на финала с милионите си като стабилизиращ финансов фактор в Корпоративна търговска банка ( КТБ), „заплашена” от евентуално изтегляне на депозитите на най-големите български държавни предприятия, финансиращи същата тази медийна империя на Пеевски.

Горното беше постигнато от въпросната голяма сила за по-малко от година- щурм, направен възможен от правителството на ГЕРБ и лично от Борисов, представян като противник на руското нахлуване заради измъченото му решение на оспори АЕЦ “Белене” след три години увъртане по темата.

Господарите на България му се “отблагодаряват” сега с възкачване на Пеевски на още един престол, за да се види демонстративно как се осъществява имперското правило за разделянето и владеенето на една провинция, дръзнала за кратко да си въобрази, че може да се плези на метрополията си.

От години твърдя, че медиите са абсолютен приоритет в клатенето на България, но сега мога простичко да ви го покажа с тази вече ярко очертала се контрастна схема.

Извършена беше рокада в стил руски гамбит с турска пешка в българския парламент, а за парлама това беше представено като …личен избор на премиера Орешарски. Човек трябва да има умствения капацитет на Пеевски, изписан в погледа му, за да повярва, че акцията Орешарски наистина е солова, както се опита да излъже от трибуната на парламента Станишев, оправдавайки се, че подкрепил „нестандартното решение” само защото бил обещал на Орешарски да го подкрепя във всичко.

Стандартна лъжа на гузен човек!

В рамките на същата тази първоаприлска по своята антилогика сюжетна линия насред юни, мога да добавя, че шоуто, което преминава в шок, може да бъде разчетено и като някакво хитроумно избиване на синьото в червения премиер, който помага за възкресяване на десницата. Защото да сложиш Пеевски начело на ДАНС в целия контекст на днешната политическа ситуация е ход, с който се създава кауза за току-що погребаната десница.

Нали уж от Орешарски се очакваше да “успокои обстановката”? Този ход е всичко друго, само не и “успокояващ” обстановката. Той вещае рязко изостряне на политическата конфронтация по няколко писти и всички те водят надолу и встрани от всякакво умиротворяване.

Отговарям изпреварващо на въпроса защо заговорниците избраха варианта „блицкриг” с налагането на Пеевски на този пост. Не съм сигурен дали мълниеносната операция е прецедент по своята скорострелност в най-новата ни история, но е очевидно, че се целеше пълната изненада. На кого? На заспалия народ? На безсилната опозиция? Няма логика, нали.

Логиката е една: блицкригът със скандалното решение, внесено и гласувано с явното намерение да зашемети някого, цели единствено и само да финтира западните съюзници. Защото единствено те имат значение и тежест в тази неравна антибългарска битка.

Съзаклятниците имат горчив опит от ноември 2003-та година, когато техният фронтмен Симеон Сакскобургготски се опита да назначи за свой съветник по въпросите на националната сигурност Бриго Аспарухов. На практика, изпълнявайки реваншисткото поръчение на чуждите господари, които го доведоха с такава цел в България, премиерът искаше Аспарухов да стане „по втория начин” началник на всички силови структури в държавата.

Спомнете си тогава каква беше реакцията- вътрешната предизвика шок в депутатския корпус на НДСВ и напускане на емблематични лица, като Емил Кошлуков ( интересно- лично той дали ще заяви щастие сега в и без това почервенялата телевизия, където работи!?). Бившият премиер Иван Костов, който се беше оттеглил в мълчание две години, използва случая да проговори по повод операцията с Аспарухов пред медиите с интервю по Би Ти Ви.

Западът, което е най-важно, шумно оповести своята твърда съпротива срещу този опит за овладяване на България „по втория начин” и избрания да играе водеща роля в този план Бриго Аспарухов беше принуден да се оттегли на 15 ноември 2003 г. с твърдение, че вече не искал поста.

Руските господари обаче са инвестирали твърде много в България и не се отказват лесно. Днес те повториха операцията, но с десант, а не с открито обявяване на война. И както виждаме, успяха, защото петата им колона е утъпкала с маршировката си площадката за кацане.

Може да е съвпадение, но е символично, че точно преди 14 години България спря десанта на руски специални части на летище Слатина край Прищина, с който Русия се опитваше да обезсмисли рекапитулацията от капитулацията на нейния съюзник Милошевич в Сърбия във войната му в Югославия. Онзи ход на правителството на България заведе страната ни в НАТО ( и дори в ЕС, за което явно не беше готова) и доведе в София благодарните Тони Блеър и Бил Клинтън.

Днес Русия взе реванш с демонстрацията на сила, трупана за блицкрига срещу самата България.

Западът обаче ни дължи един жест за риска, който поехме през юни 1999 г., и от това, дали ще го направи, ще зависи в голяма степен и отношението на много българи към прозападната ни ориентация. Ако ще губим България, то поне да е ясно какво да добавим към самобичуването за собствената ни вина, каквато несъмнено имаме.

Ако не ни покажат своята солидарност в този момент, ще смятаме, че са ни „отписали” за пореден път.

Защото сме приятели

Прочетох из медиите, че днес е международен ден на безвъзмездното кръводаряване и се сетих  за тая история, на която често съм попадала из чуждоезични сайтове. Твърди се, че е истинска, което няма как да сме сигурни. Хронологически е от войната във Виетнам и понеже се съмнявам източникът да е виетнамски, цинично ми звучи американците да разказват такива истории. Въпреки това и въпреки че не кореспондира стопроцентово с идеята на празника, реших да я кача, защото е много трогателна.

По време на атака бил разрушен детски приют, създаден от мисионери в едно виетнамско село. Имало убити и ранени. Потърсили помощ от американска военна болница. Когато пристигнали военният лекар и сестрата, установили, че състоянието на едно ранено момиченце е критично и ще умре без кръвопреливане. Сред американците нямало донор със същата кръвна група, но няколко от оцелелите деца можели да станат. Лекарят и сестрата почти не говорели виетнамски и се опитали с жестове и малкото думи, които знаели, да им обяснят, че е нужно някое от тях да даде от кръвта си, за да бъде спасен живота на момиченцето. Децата ги погледнали ужасено и замълчали. След малко от групичката се подала една трепереща ръчица.
– Благодаря! – казала сестрата. – Как се казваш?
– Хан – отговорило момченцето, което вдигнало ръка.
Сложили Хан на кушетката и вкарали иглата във вената. Хан лежал неподвижно и мълчал, но след малко издал сподавен стон и бързо закрил лице със свободната си ръка.
– Боли ли те, Хан? – попитал лекарят.
Детето поклатило отрицателно глава, но видимо ставало все по-разстроено и притеснено. Лекарят и сестрата недоумявали за причината. В това време пристигнала виетнамска сестра и заговорила с момчето на родния му език. То спряло да плаче и лицето му започнало да се отпуска, докато добило облекчено изражение.
– Децата са разбрали, че някой от тях трябва да даде всичката си кръв, за да живее момиченцето – обяснила виетнамската сестра на другите от екипа.
– Но тогава защо се е съгласил? – попитал лекарят.
Сестрата превела на момчето, а то отговорило кратко:
– Защото сме приятели ...


Милен Цветков е олигофрен!

/Поглед.инфо/ Актрисата и тв водеща Катя Евро се разгневи на колегата си Милен Цветков за позицията му за влаченото до смърт куче. "Той е олигофрен", написа във Фейсбук страницата си актрисата.

Днес става ясно дали ще приберат Лечков зад решетките

/Поглед.инфо/ Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото на Йордан Лечков, осъден на 2 години и 6 месеца затвор от Бургаския апелативен съд, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Измененията в Закона за ДАНС + избор на Пеевски за шеф на ДАНС

Днес са обнародвани измененията в Закона за ДАНС.

Днес Дилян Пеевски е избран за шеф на ДАНС.

Националната сигурност.


Измененията в Закона за ДАНС + избор на Пеевски за шеф на ДАНС

Днес са обнародвани измененията в Закона за ДАНС.

Днес Дилян Пеевски е избран за шеф на ДАНС.

Националната сигурност.


Свинско и телешко със гарнитура зелен боб

Продукти за 4 порции:
400г обезкостена свинска плешка
400г телешки шол
1ч.ч. сладко шампанско
100г топено сиренеце за мазане
листенца Салвия

За гарнитура:
500г зелен боб
1 домат
1- 2 скилидки пресен чесън
1 морков
1/2ч.л.сол
2- 3с.л. олио
пресен копър

Приготвяне:
Месото се реже на малки пържолки. Слага се в тава. Полива се с  шампанското. Оставя се за няколко часа да се маринова. След това се реди в гювеч. Полива се маринатата. Добявя се 1ч.ч. вода. Поръсва се Салвия. Сиренецето се разпределя между мръвките. Месенцата се пекат на умерена фурна. След около час и половина месцето е готово. Не използвам допълнителна мазнина, само тази която се пусне от свинското и телешкото.
Зеленуците се почистват и измиват. Морковът се реже на колелца с къдравио ножче. Шушулките боб – на две или три. Доматът се рендосва. Взема се тенджера. Слагат се подготвените зеленчуци. Добавя се доматеният сок. Налива се вода, два пръстта под нивото на продуктите. Поръсва се сол. Добавят се скилидките чесън. Съдът се похлупва. Зеленчуците се варят на ниска степен на котлона, един час. После се отхлупва, за да се добави мазнина. Похлупва се и се оставя да къкри на изключен котлон. Копърът се наситнява. С него се поръсва задушеният боб. Поднася се свинска и телешка пържолка, полята със сосче и гарнирана със задушени зеленчуци. Месенцето е ароматно и крехко, а зеленчуците са вкусна гарнитура към него.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

В ГЕРБ назрява бунт против Цветанов

/Поглед.инфо/ Тиха революция назрява в структурите на ГЕРБ в страната. Макар че все още няма масово хвърляне на членски книжки, местни лидери тихомълком се опитват да се дистанцират от партията, която загуби властта, пише "Стандарт".

15 минути срам

15 минути. Толкова са нужни на един български кабинет да оскверни институциите, както да погнуси обществото. За 15 минути и с единствено защитно изказване на лидера на БСП Сергей Станишев парламентът избра депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Един престъпник и монополист ще защитава държавата от външната опасност. Но аз се питам - кой ще защити държавата от нея самата? Пеевски беше избран със 114 гласа "за", десет бяха "против", а един Повече [...]

Scriptura voluntatis nostrae

България и българите са надарен от Бога народ с прекрасни хора, прекрасна природа и прекрасни перспективи. В тази връзка смятаме, че похабяването на тези Божи дарове е грях, който трябва да бъде предотвратен. За тази цел, по всякакъв праведен начин ще помагаме на всеки човек в България да реализира стремежите си към себеразвитие и щастие съобразно възможностите си. По никакъв начин никога няма да се опитаме да пречим на тази висша цел. Гореспоменатите идеали и ценности са много по-висши от всяка материална вещ или ценност, и са следователно несравними помежду си. Поради тази причина подмяната им е недопустима. Ние вярваме, че всеки български управник, несъвместим с горните наши идеали, ценности и действия, произтичащи от тях, не трябва да бъде в управлението на нашата държава нито минута повече, и ще впрегнем цялото си същество, за да постигнем тази висша цел.

Гумильов в Скрът

Винаги много съм обичал това в Света: че е мрежа. Да – Светът е безкрайна и най-сложна мрежа от взаимосвързани неща. Това – дали има въобще някакви „неща“ на тоя Свят и дали те са важни и дали въобще имат някакъв смисъл – това е отделен въпрос. Сега ще ви кажа следното и хубаво го запомнете: Едно нещо придобива смисъл и значение, само когато човекът му ги придаде! Пирамидите в Гиза са най-тъпото и безсмислено само по себе си нещо. Но тъй като в тях са вложени ужасно много труд, талант, лудост, смелост и страдание – пък и пари – те стават нещо ужасно смислено – нали така? Така че по въпроса - дали това, че Светът е мрежа от взаимосвързани неща, има значение… и дали тези неща и връзките между тях интересуват някого, ще кажа: Който е щастлив с умението си да намира смисъл в Нещата – той ще намери смисъл! Това, че един глупак не се радва и възхищава (и за него няма никакво значение) от това, че има връзка между село Арчар, Видинско и Атила, вождът на хуните – мен не ме...

Всички камери на КАТ на светло в интернет

/Поглед.инфо/ Разположението на всички камери на КАТ, включително и на мобилните, които са поставени в необозначени коли на МВР, ще бъде качено в интернет.

Казусът с парка "Гези" ще отиде в съда

/Поглед.инфо/ Лидерите на антиправителствените протести заявиха в петък, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е обещал да не придвижва реализирането на плановете за реконструкция на парк „Гези“, докато съдът не се произнесе по проекта, съобщиха местни медии.

Мърдок се развежда

/Поглед.инфо/ Медийният магнат Рупърт Мърдок е подал молба за развод с третата си съпруга Уенди Ден, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Къде да се скрием, ако Чичо Сам ни подгони?

Ако сте в категорията на "късметлиите", по чиито пети е щатското правителство, къде можете да се скриете? Ако сте се осмелили да извършите нещо подобно на това, което направи Едуард Сноудън, разкривайки пред света топсекретна информация за това как американските служби са шпионирали милиони интернет потребители, може да не се съмнявате, че агентите на ЦРУ се оглеждат за вас. В такъв случай ще ви е необходимо политическо убежище. Кои обаче са държавите, където е най-удачно да се скриете, за да не бъдете достигнати от дългата ръка на Чичо Сам, и кои са държавите, които рискуват добрите си отношения с най-голямата военна сила и икономика в света. Списък от Топ 10 на дестинациите, които могат да ви бъдат от полза, е подбран от "Бизнес инсайтър". Списъкът е внимателен баланс между тези държави с обтегнати дипломатически отношения със САЩ, тези, които в исторически план са приемали американски дисиденти, както и на местата, които са най-подходящи за живот (затова са изключени страни...

Циркът "Цветанов" - прехвърляне на топката между прокуратура и СГС

/Поглед.инфо/ "Никой в прокуратурата не е искал да прави цирк", заявиха пред "Труд" от държавното обвинение по повод разкарването на Цветан Цветанов по време на обвиняването му.

Иззеха мерцедес за 770 000 лв от Борисов и го дадоха на Орешарски

/Поглед.инфо/ Новият премиер Пламен Орешарски вече ще се вози в суперзащитения мощен мерцедес на Бойко Борисов. Преди броени дни автомобилът бил иззет от експремиера. Борисов поръча мерцедеса преди шест месеца за сумата от 770 хиляди лева.

ERT: солидарност

Реакциите по повод закриването на гръцките обществени радио и телевизия са показателни за състоянието на медиите и медийната политика в Европа. Най-активен е Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който   категорично квалифицира закриването като безпрецедентно, подкрепи работещите в ERT и веднага се насочи към осигуряване на алтернативни възможности за разпространение на програмите на ERT. В писмо до Барозу президентът на EBU Филипо изразява позицията, че Европа не може да остане безразлична към прекратяването на ERT и призовава за отмяна на решението. Съветът на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, международни журналистически организации се обявиха против решението. Директорите на 50 европейски медии, включително БНТ и БНР, се обръщат към правителството на Гърция с настояване да възстанови незабавно  дейността на ERT.

EBU – вероятно също с безпрецедентен жест на солидарност – върна  ERT в ефир. На главната страница на EBU има съобщение, че организацията оказва техническа помощ на гръцките обществени радио и телевизия за разпространение на програмите, като не носи редакционна отговорност за съдържанието. Новинарските предавания на ERT NET достигат до европейците чрез сайта на EBU и по сателит.

В Гърция премиерът е изразил изненада от негативните реакции, в понеделник е предвидено обсъждане в парламента. Същевременно правителството предупреждава, че разпространение на програми с логото на ЕРТ в нарушение на законодателството cе санкционира.

Официално Брюксел не коментира събитията в Атина като  нарушаване на правото на ЕС, но в медиите има такива оценки  – вкл. оценки на масовото уволнение от гледна точка на трудовото законодателство. Независимо от факта, че актът на Самарас все още се нуждае от парламентарно одобрение, в съобщенията вече се говори за новата компания, вкл. обсъжда се дали  ще се иска служителите – ако са били сред уволнените – да се отказват от дължимите компенсации.

Гръцките събития са поредният повод в държавите от ЕС да се говори за бъдещето на обществените радио и телевизия.

Според говорителя  на Самарас ЕRТ не е свещена крава – но ЕК в съобщението си изрично подчертава, че в никакви икономически обстоятелства не могат да се поставят под заплаха базисни за европейската демокрация ценности като медиен плурализъм, свобода и културно разнообразие.


ERT: солидарност

Реакциите по повод закриването на гръцките обществени радио и телевизия са показателни за състоянието на медиите и медийната политика в Европа. Най-активен е Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който   категорично квалифицира закриването като безпрецедентно, подкрепи работещите в ERT и веднага се насочи към осигуряване на алтернативни възможности за разпространение на програмите на ERT. В писмо до Барозу президентът на EBU Филипо изразява позицията, че Европа не може да остане безразлична към прекратяването на ERT и призовава за отмяна на решението. Съветът на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, международни журналистически организации се обявиха против решението. Директорите на 50 европейски медии, включително БНТ и БНР, се обръщат към правителството на Гърция с настояване да възстанови незабавно  дейността на ERT.

EBU – вероятно също с безпрецедентен жест на солидарност – върна  ERT в ефир. На главната страница на EBU има съобщение, че организацията оказва техническа помощ на гръцките обществени радио и телевизия за разпространение на програмите, като не носи редакционна отговорност за съдържанието. Новинарските предавания на ERT NET достигат до европейците чрез сайта на EBU и по сателит.

В Гърция премиерът е изразил изненада от негативните реакции, в понеделник е предвидено обсъждане в парламента. Същевременно правителството предупреждава, че разпространение на програми с логото на ЕРТ в нарушение на законодателството cе санкционира.

Официално Брюксел не коментира събитията в Атина като  нарушаване на правото на ЕС, но в медиите има такива оценки  – вкл. оценки на масовото уволнение от гледна точка на трудовото законодателство. Независимо от факта, че актът на Самарас все още се нуждае от парламентарно одобрение, в съобщенията вече се говори за новата компания, вкл. обсъжда се дали  ще се иска служителите – ако са били сред уволнените – да се отказват от дължимите компенсации.

Гръцките събития са поредният повод в държавите от ЕС да се говори за бъдещето на обществените радио и телевизия.

Според говорителя  на Самарас ЕRТ не е свещена крава – но ЕК в съобщението си изрично подчертава, че в никакви икономически обстоятелства не могат да се поставят под заплаха базисни за европейската демокрация ценности като медиен плурализъм, свобода и културно разнообразие.


876 000 души планират да напуснат страната през 2014 година

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че 12% от българските граждани или 876 000 души планират да имигрират след отпадането на ограниченията за трудовия пазар догодина. Миграцията от най-тежко пострадалите страни от световната финансова криза е нараснала с близо 50% от 2009 г. насам, въпреки намаляващия брой работни места в приемащите страни, допълни организацията. Ежегодният доклад на ОИСР показва, че броят на имигрантите от най-засегнатите от кризата страни, особено от тези в Южна Европа, е нараснал с 45% от 2009 до 2011 г.

Учени откриха огромни тумори в животни хранени с ГМО зърно

Френски учени откриха огромни тумори, големи колкото топки за пинг-понг, у плъхове, хранени с генно-модифицирана царевица на американския гигант "Монсанто" (Monsanto). "За пръв път в света можахме да оценим въздействието на пестицид и на ГМО върху организми, и то за много по-дълъг период от време, отколкото са го правили правителствата и производителите. Получените резултати са наистина тревожни!", заяви ръководителят на проучването проф. Жил-Ерик Сералини, цитиран от световните агенции, на които се позова БТА.

Благодаря на Бога

Имало едно време един търговец. Каквото и да му се случело, възнасял хвала Богу. Умре му магарето, а той казва:
– Благодаря на Бога! Овцете ми останаха живи!
Мишките му изядат зърното, а той казва:
– Благодаря на Бога! Гърнето с мед не са пипнали!
И всички започнали да го наричат така: "Благодаря на Бога".
Веднъж той се отправил към града със съседа си по търговски дела.
Пътували дълго и когато се стъмнило, се отбили от пътя да потърсят място за нощувка. Изведнъж видели във високата трева коза. Козата така се стреснала, като видяла хора, че се вцепенила от страх.
– Каква глупава коза! – възкликнал търговецът. – Сама влезе в ръцете ни. Види се, Господ ни я праща за вечеря. Велика е божията милост!
Но преди да заколят и изпекат козата, пътниците разпалили огън, замесили тесто за питки, които наредили край огъня, за да станат по-бързо. А сами отишли да съберат още дърва – да приготвиш цяла коза, голям огън трябва.
В това време козата се съвзела и избягала.
Връщат се пътниците с дървата, гледат – козата я няма, а питките им изгорели. Тръгнали да търсят козата, тогава пък завалял дъжд и огънят изгаснал. Легнали си да спят гладни, премръзнали и мокри. Търговецът легнал на студената земя и зашепнал:
– Благодаря на Бога! В благополучие мина този ден! Да помага Бог и нощта да е такава!
Чул това съседът му и се разсърдил:
– Бог ни помогна вече! И козата ни избяга, и огънят ни изгасна, и прогизнахме до кости! Не Господ трябва да хвалим, а да се проклинаме за глупостта си!

етиопска приказка

Досмеша ме, защото едно много модерно селф-хелп послание е: "Изпълни сърцето си с благодарност (колкото и малко да имаш) и ще се преумножат благата ти". Което много не издържа, защото практиката показва, че с колкото по-малко се задоволяваш, толкова по-малко получаваш и се развива една регресивна тенденция. В крайна сметка сигурно е хубаво да си благодарен, но просто не е достатъчно.


Майкъл Питиг, Interbrand: Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката!

В началото на седмицата се проведе семинара “Как да измерим стойността на марката“, организиран от консултантска фирма Power Brand с лектор Майкъл Питиг, Директор Бизнес развитие и маркетинг на Interbrand за Централна и Източна Европа. Консултантска фирма Power Brand е партньор на Interbrand в България и работи съвместно с международната агенция по различни проекти. Компанията може да сътрудничи успешно на български фирми, които имат необходимост да измерят стойността на марките си, като използват методологията на агенция Interbrand и компетенциите на международните експерти.

Виртуално си поговорих с Майкъл Питиг за това, което Interbrand прави най-добре – измерване стойността на марки от цял свят.

1. Моля, представете себе си и организацията Interbrand.
Казвам се Майкъл Питинг и съм Директор Бизнес развитие и маркетинг за Interbrand за Централна и Източна Европа. Interbrand е основана през 1974 година и в момента има 34 офиса в 23 държави, като това ни прави най-голямата компания за брандинг консултантски услуги в света. Ние разглеждаме марките цялостно: от стратегията на бранда през творческото развитие до ефективния бранд мениджмънт. Подходът ни среща анализатори и творчески лица за пълен обхват на аспектите на марката.
На последно място, но не и по важност: в Interbrand смятаме, че марките са ценен актив на бизнеса. Нашата работа създава и поддържа устойчива стойност за клиентите ни, като свързва марката с техните стратегически бизнес цели.

2. Защо е необходима оценката на марките и кои отдели в компанията могат да се възползват от тази информация?
Цялата организация ще спечели от анализ на марката. Ползите от него са многостранни:

  • Показва колко струва марката на корпоративно ниво, както и за конкретно бизнес звено.
  • Помага да се разбере как марката допринася за различни части на бизнеса.
  • Дава ясна представа как стойността на марката помага на бизнес резултатите.
  • Предоставя анализ за силните и слабите страни на бранда в конкретни звена на бизнеса – както на вътрешно, така и на външно ниво.
  • Помага на мениджърите да идентифицират определени части от бизнеса, които се нуждаят от допълнителен фокус и инвестиция.
  • Улеснява споделянето на добри практики между отделните звена на организацията.
  • Кара отделите да си сътрудничат при съвместно създаване на стратегически план с за създаване и управление стойността на марката.

3. Бихте ли споделили повече за методологията за измерване стойността на марката, която използвате в Interbrand?
Методологията на Interbrand разглежда продължителното инвестиране в и управление на марката като актив на бизнеса. В този смисъл, ние взимаме предвид различните начини, по които брандът влияе положително на организацията – от привличане и задържане на добри кадри до оправдаване очакванията на клиентите. Финалната оценка може да се използва от мениджмънта, за да взима той качествени информирани решения.
Има три основни аспекта, които се включват в оценката:

  • Финансовото представяне на продуктите и услугите на марката (измерва се ROI на марката)
  • Ролята, която марката играе в процеса на покупка за потребителите (измерва се степента, в която решението за покупка се взима на база марка)
  • Силата на марката (измерва се способността на марката да осигури бъдещи приходи)

За повече информация относно методологията можете да посетите www.bestglobalbrands.com

4. Кои са основните фактори, които влияят на стойността на марката?
Стойността на марката се влияе от всички аспекти, които вече споменах. На прост език това значи: Изкарваме повече пари (финансово представяне), ако марката е от значение в очите на потребителите (роля на марката) и вдъхновява лоялност (сила на марката). Собствениците на марки трябва да обърнат специално внимание на конкурентната сила на марката с нейните 4 вътрешни фактора (яснота, ангажираност, защитеност, отзивчивост) и 6 външни фактора (достоверност, адекватност, диференциране, постоянство, присъствие, разбиране) – бел. ред. повече за тези фактори можете да прочетете в сайта на Interbrand.

5. Как могат да се развиват марките в бързо променящата се онлайн среда?
В днешния свят, когато опитът на потребителите с дадена марка офлайн и онлайн постоянно се смесва, маркетолозите трябва да са активни постоянно и да се възползват от неспиращия информационен поток, така че да създават иновативни идеи. Те трябва да отделят необходимото време и ресурси, за да разберат ролята, която марката им играе в живота на потребителите – а също и стратегически да вмъкват марката във всяко взаимодействие. Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката!

6. Какво е онова нещо, което водещите 100 световни марки правят по-добре от конкурентите си, така че да си осигурят толкова висока стойност на бранда?
На фона на продължаващата световна икономическа неувереност, тазгодишните топ 100 марки надминават останалите като затвърждават позициите си на пазара и предоставят на потребителите по-персонални и обогатяващи изживявания, независимо от географския регион или платформата.

Постът Майкъл Питиг, Interbrand: Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката! е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Майкъл Питиг, Interbrand: Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката!

Michael Pietig Photo

В началото на седмицата се проведе семинара “Как да измерим стойността на марката“, организиран от консултантска фирма Power Brand с лектор Майкъл Питиг, Директор Бизнес развитие и маркетинг на Interbrand за Централна и Източна Европа. Консултантска фирма Power Brand е партньор на Interbrand в България и работи съвместно с международната агенция по различни проекти. Компанията може да сътрудничи успешно на български фирми, които имат необходимост да измерят стойността на марките си, като използват методологията на агенция Interbrand и компетенциите на международните експерти.

Виртуално си поговорих с Майкъл Питиг за това, което Interbrand прави най-добре – измерване стойността на марки от цял свят.

1. Моля, представете себе си и организацията Interbrand.
Казвам се Майкъл Питинг и съм Директор Бизнес развитие и маркетинг за Interbrand за Централна и Източна Европа. Interbrand е основана през 1974 година и в момента има 34 офиса в 23 държави, като това ни прави най-голямата компания за брандинг консултантски услуги в света. Ние разглеждаме марките цялостно: от стратегията на бранда през творческото развитие до ефективния бранд мениджмънт. Подходът ни среща анализатори и творчески лица за пълен обхват на аспектите на марката.
На последно място, но не и по важност: в Interbrand смятаме, че марките са ценен актив на бизнеса. Нашата работа създава и поддържа устойчива стойност за клиентите ни, като свързва марката с техните стратегически бизнес цели.

2. Защо е необходима оценката на марките и кои отдели в компанията могат да се възползват от тази информация?
Цялата организация ще спечели от анализ на марката. Ползите от него са многостранни:

  • Показва колко струва марката на корпоративно ниво, както и за конкретно бизнес звено.
  • Помага да се разбере как марката допринася за различни части на бизнеса.
  • Дава ясна представа как стойността на марката помага на бизнес резултатите.
  • Предоставя анализ за силните и слабите страни на бранда в конкретни звена на бизнеса – както на вътрешно, така и на външно ниво.
  • Помага на мениджърите да идентифицират определени части от бизнеса, които се нуждаят от допълнителен фокус и инвестиция.
  • Улеснява споделянето на добри практики между отделните звена на организацията.
  • Кара отделите да си сътрудничат при съвместно създаване на стратегически план с за създаване и управление стойността на марката.

3. Бихте ли споделили повече за методологията за измерване стойността на марката, която използвате в Interbrand?
Методологията на Interbrand разглежда продължителното инвестиране в и управление на марката като актив на бизнеса. В този смисъл, ние взимаме предвид различните начини, по които брандът влияе положително на организацията – от привличане и задържане на добри кадри до оправдаване очакванията на клиентите. Финалната оценка може да се използва от мениджмънта, за да взима той качествени информирани решения.
Има три основни аспекта, които се включват в оценката:

  • Финансовото представяне на продуктите и услугите на марката (измерва се ROI на марката)
  • Ролята, която марката играе в процеса на покупка за потребителите (измерва се степента, в която решението за покупка се взима на база марка)
  • Силата на марката (измерва се способността на марката да осигури бъдещи приходи)

За повече информация относно методологията можете да посетите www.bestglobalbrands.com

4. Кои са основните фактори, които влияят на стойността на марката?
Стойността на марката се влияе от всички аспекти, които вече споменах. На прост език това значи: Изкарваме повече пари (финансово представяне), ако марката е от значение в очите на потребителите (роля на марката) и вдъхновява лоялност (сила на марката). Собствениците на марки трябва да обърнат специално внимание на конкурентната сила на марката с нейните 4 вътрешни фактора (яснота, ангажираност, защитеност, отзивчивост) и 6 външни фактора (достоверност, адекватност, диференциране, постоянство, присъствие, разбиране) – бел. ред. повече за тези фактори можете да прочетете в сайта на Interbrand.

5. Как могат да се развиват марките в бързо променящата се онлайн среда?
В днешния свят, когато опитът на потребителите с дадена марка офлайн и онлайн постоянно се смесва, маркетолозите трябва да са активни постоянно и да се възползват от неспиращия информационен поток, така че да създават иновативни идеи. Те трябва да отделят необходимото време и ресурси, за да разберат ролята, която марката им играе в живота на потребителите – а също и стратегически да вмъкват марката във всяко взаимодействие. Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката!

6. Какво е онова нещо, което водещите 100 световни марки правят по-добре от конкурентите си, така че да си осигурят толкова висока стойност на бранда?
На фона на продължаващата световна икономическа неувереност, тазгодишните топ 100 марки надминават останалите като затвърждават позициите си на пазара и предоставят на потребителите по-персонални и обогатяващи изживявания, независимо от географския регион или платформата.

Постът Майкъл Питиг, Interbrand: Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката! е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Европейска гражданска инициатива се обявява против експериментите с човешки ембриони

Европейска гражданска инициатива "Един от нас" призовава за спиране на експериментите с човешки ембриони и разрушаването им със средства от бюджета на Европейския съюз. Вече са събрани над 550 000 подписа. Ако в ЕС бъдат събрани над един милион подписа за инициативата, то на Европейския парламент ще бъде предложено да се спре финансирането на дейности, които предполагат разрушаване на човешки ембриони, в определени области на изследване и развитие, и в общественото здраве.

Да попътуваме във времето с foursquare

Да попътуваме във времето с foursquare и Samsung Galaxy S IV

Да попътуваме във времето с foursquare и Samsung Galaxy S IV

Доста интересни неща се случват в интернет през последните дни. Снощи пробвах и машината на времето на foursquare с любезната подкрепа на Samsung. Машината на времето обработва цялата наша информация в социалната мрежа, като я анализира и подрежда в грабваща окото инфографика. Пътешествието започва с първото място, където си се чекирал. При мен е университетът ми в Лунд, Швеция през 2010 г. След това цветни прави описват движенията от точка до точка.

Оказва се, че най-любимото ми място през почивните дни е… Fibank HQ. Сутрешното също. Вечерното поне е различно – плувният басейн. Излиза, че се чекирам най-често на работа. Най-дългото разстояние, което съм пропътувал наведнъж, е от Торонто до София – близо 5000 мили. Всъщност има доста за разглеждане, така че бързо се качвай във Foursquare Time Machine. Само внимавай да не спре токът както вчера и да останеш там :P

Майкъл Питиг: Живеем във време, в което вече не са необходими милионни бюджети

Майкъл Питиг: Живеем във време, в което вече не са необходими милионни бюджети

Майкъл Питиг: Живеем във време, в което вече не са необходими милионни бюджети

Специално за читателите на SocialEvo.net Майкъл Питиг, Директор Бизнес развитие и маркетинг за Interbrand Централна и Източна Европа, отговори на въпроси, свързани с марките и брандирането. Това се случи по време на организирания семинар на тема “Как да измерим стойността на марката?”, който се проведе на 10.06.2013 г., понеделник, в зала „Европа” на „Новотел София”. Kонсултантска фирма „Пауър Бранд” стои зад организацията на този семинар и провеждането на две от най-мащабните събития в областта на търговските марки през месец април: уъркшоп с голямото име в брандинга Марти Ноймаер и практически семинар с участието на „James & Wilkinson Media”, които представиха последните световни тенденции в телевизионната автореклама.

Възможно ли е големи компании да се съревновават с малки компании в брандирането?

В момента това е възможно повече откогато и да било. Малките компании притежават фирмена култура и гъвкавост да отговарят бързо на пазарните промени, предизвикателствата и възможностите. Същевременно дигиталните медии – от социалните мрежи до приложенията за смарт телефони, форумите и блоговете – позволяват на малките компании да достигнат бързо и ефективно до аудиториите си. Живеем във време, в което вече не са необходими милионни бюджети, които да осигурят така желаното достигане до аудиторията.

Големите корпорации трябва да се научат да имат вътрешен усет за лидерство, стремеж и възможност за постоянно развитие и иновации. Най-вече те трябва да се вслушват в аудиториите си и да изградят мост над пропастта между развитието на пазара и оперирането на бизнеса си.

 

Как може да се се балансира преживяването на марката между потребителите и усилията на компаниите?

Маркетолозите трябва да посвещават основно времето и бюджетите си за разбиране на ролята на бранда в живота на потребителя, както и да намират правилното и логично място на марката във всяка интеракция с клиента. Необходимо е да продължават да се фокусират върху предоставянето на по-персонално и обогатено преживяване на клиентите с марката, съобразено с различните територии и канали.

 

Можете ли да ни посочите поне 3 причини, с които да убедим изпълнителни директори, собственици и управители за нуждата от оценка на марката?

Предимствата при оценката на марката са на няколко нива:

1. Дава мерна единица за това каква е стойността на марката както на корпоративно ниво, така и на ниво бизнес единица.
2. Помага да разберете какъв е приносът на марката за развитието на различни сегменти от бизнеса.
3. Подпомага разбирането за това как увеличаването стойността на марката движи целия бизнес.
4. Предоставя средство за диагностика на силните и слаби страни на марката, както на вътрешните параметри, така и на външните.
5. Насочва мениджмънта да идентифицира бизнес полета с по-голям потенциал и определя посоката на усилията и инвестициите им към тях.
6. Подпомага споделянето на добрите бизнес практики от един офис към друг.
7. Обединява бизнес единиците в обща цел и ги стимулира да създават и да се ръководят от общ стратегически план с цел управление стойността на марката.

Консултантска фирма Power Brand е партньор на Interbrand в България и работи съвместно с международната агенция по различни проекти. Компанията може да сътрудничи успешно на български фирми, които имат необходимост да измерят стойността на марките си, като използват методологията на агенция Interbrand и компетенциите на международните експерти.

 

Ето и видеото, в което Майкъл Питиг сподели своите виждания за управлението на марки. Тук съм длъжен да споделя и изкажа огромни благодарности на Георги Димитров, който успя със своите професионални умения да възстанови, специално за читателите на SocialEvo.net, това видео, което беше повредено и почти загубено при сваляне на компютъра.

Майкъл Питиг е директор бизнес развитие и маркетинг в Interbrand за Централна и Източна Европа и член на УС на организацията, има богат стратегически опит и маркетингово мислене, които допринасят за успеха при реализирането на мащабни брандинг проекти на марки като BMW, VW, Hugo Boss, MINI, Roche, EDF, Evonik, Deutsche Telekom, Salewa и други.

Facebook остарява

Facebook is Getting Old

Facebook остарява

Колкото и клиширано да звучи, всяко нещо с времето си се изтърква и остарява. За някои хора социалната мрежа Facebook е в своята връхна точка, а други смятат, че тя запада и остарява. Такова мнение, подкрепено с аргументи, споделя и Тим Самсън за The Daily Dot.

От социална мрежа, в която можеше да се комуникира с колеги, съученици и приятели от детството, Facebook се превръща в едно огромно и безкрайно рекламно поле. Спомнете си само, когато вие започнахте да ползвате Facebook, как изглеждаше мрежата и вижте как е сега. Моят личен опит с тази социална мрежа датира от март 2008 година, когато реших да се регистрирам там. Това, което помня, е, че в началото доста трудно си намирах приятелите там и при самото „сприятеляване” Facebook ни подтикваше да поздравим с пост на стената новия си приятел. Сега не е така. Сега приемаме хора за приятели и се връщаме отново към ежедневните си ангажименти, сякаш нищо не се е случило. И все повече ненужна информация попада в News Feed-a, която дори не трябва да виждаме, ако приемем, че Facebook е преди всичко социална мрежа.

Social_Network_Age_Distribution_Graph

Друг факт, подкрепен с диаграма, е, че делът на ползващите Facebook на възраст между 45 и 54 години и от 55 нагоре е значително по-висок от дела на същата възрастова категория, използващи други социални мрежи. В пълен контраст със Facebook са Tumblr и Reddit, където по данни огромен процент от потребителите са под 24 години. Причината за това според Маркус Меснър от Virginia Commonwealth University’s School of Mass Communication е, че макар и да са във Facebook, тийнейджърите не харесват това, че техните родители и шефове също са там, наблюдавайки всяка тяхна стъпка. Затова те търсят нови социални мрежи, нови онлайн предизвикателства и нов начин да изразяват себе си. Донякъде това се дължи на независимостта, към която се стреми всеки млад човек. Както отбеляза и Марк Зукъбърг преди няколко месеца, „Facebook се превръща от социална мрежа в най-добрия личен вестник в света.”

Лично мое мнение е, че социалните мрежи крият толкова голямо разнообразие, че за всяка има място под слънцето. Няма лошо да се опитват и другите мрежи освен Facebook. Да, аз харесвам Twitter, харесвам и Google+, но не бих изтрил профила си от лицевата книга.

снимки: The Daily Dot; Pingdom

МИЕ подкрепи шестото издание на семинар “Интернет маркетинг с нулев бюджет”

zeromarketing

МИЕ подкрепи шестото издание на семинар “Интернет маркетинг с нулев бюджет”

Министерство на икономиката и енергетиката подкрепи организаторите на семинар “Интернет маркетинг с нулев бюджет” в тяхното желание да представят на българския бизнес различни нискобюджетни възможности за развитие и печалба. Шестото издание на събитието ще бъде посветено на онлайн инструмeнтите, които могат да помогнат на родните фирми да успеят, без да влагат излишни пари в реклама и маркетинг. Събитието ще се проведе на 27 юни в София и ще включва лекции и примери за успешни български фирми, които са се доверили на интернет маркетинга.

Сред лекторите на събитието са:
- Борил Богоев, Webface Consult
- Сандра Алексиева, 1001 рецепти
- Станислав Димитров, Hop Online
- Петър Бояджиев, Gobox Advertising
- Младен Борисов, ilyan.com

 

Те ще представят теми, свързани със:
- социалните медии;
- вирусни кампании;
- content marketing;
- SEO.

 

Повече информация за събитието, пълния списък на лекторите и темите можете да намерите на zero-marketing.com.

 

Как да си организираме пътуване с ниска цена?

SPNC

Първоначално мислех да озаглавя тази статия “CouchSurfing vs HostelWorld”, но двете, всъщност, не си противоречат, а чудесно се допълват. Oсвен това, има и трети елемент, който е неизбежен – самолетните билети. Затова реших да обединя опита си в самостоятелно организираните пътувания с ниска цена и, преди настъпването на летния / отпускарски / туристически сезон, да ви дам няколко полезни препоръки.

Когато пиша статии от рода „Как да…”, аз винаги се ръководя от един прост, но основополагащ принцип – трябва задължително да съм минал през тези неща, да съм се сблъсквал многократно с тях, да съм си “чупил главата”, да съм си взел съответните поуки, да съм ги съпоставил с опита и впечатленията на други хора, да съм си направил съответните изводи, да е минало известно време и, от разстояние на времето, тези изводи / поуки все още да ми изглеждат правилни / коректни/ действащи / полезни.

Какво значи „пътуване с ниска цена?” Ами и тук принципът отново е доста прост. Съответното пътуване, с всички разходи в него, включително: настаняване, самолетни билети, храна, алкохол, пазаруване, придвижване и джобни да не надвишава цената на един месец престой в София, в т.ч. парното, тока, квартирата, такситата, маршрутките, градския транспорт, храната, алкохола, джобните и прочие „пера” от бюджета на малкия човек, принуден да живее в големия град. Накратко, самостоятелно организираното пътуване с ниска цена е онази разходка в чужбина, за която няма да платиш повече от нетната си месечна заплата.

А, да, има и още едно изискване – продължителността да е минимум една седмица.

На този принцип бяха организирани пътуванията ми в:

Камино де Сантяго (Испания) – месец и нещо;
Амстердам (Холандия) – почти десет дни;
Берлин (Германия) – почти десет дни.

Хърватска беше самостоятелно организирана, но на четири колела. Малта  и Гърция си бяха чиста проба организиран, масов туризъм, а в Египет  бях на гости при дългогодишни приятели, така че не се брои… Пък и не навсякъде имаш приятели и не навсякъде можеш да отидеш на четири колела, тоест най-добрият вариант (плюс най-евтиният и най-бързият) е да се лети.

Такааа. Наближава летният отпускарски сезон, искаш почивката си да я изкараш някъде навън, за разнообразие. Предполага се и, че имаш бюджет за издръжката на един човек в Софето, т.е едни хиляда точки примерно. Но може и по-малко.

Поставям няколко предварителни условия. Самостоятелно организираните пътувания с ниска цена ИЗКЛЮЧВАТ следното:

- Ставане от компютъра, за да ги организираш;
- Повече от два часа за организацията;
- Елементи на страх и мизерия при настаняването;
- Компромис с качеството или количеството на храната;
- Компромис с хигиената;
- Въздържание от алкохол, заради икономии;
- Въздържание от нощен живот, заради икономии;
- Въздържание от хранене в ресторант, заради икономии;
- Въздържание от джиткане свободно из дестинацията, заради икономии;
- Въздържание от пазаруване, заради икономии;
- Броене на стотинки от джобните, защото не стигат.

Не, напротив. Идеята на самостоятелно организираните пътувания с ниска цена е такава, че да се почувстваш като бял човек, т.е да си спокоен, да харчиш умерено и паричките да ти стигнат за всичко. Как става това? Ето как:

Самостоятелно организираните пътувания с ниска цена (СПНЦ) имат няколко елемента, в следната последователност: 1/ полет 2/ настаняване и 3/ на място. Трябва да ги организираш в същата последователност, за да станат нещата. Обезателно първо фиксираш датите на полета, после резервираш настаняването и чак накрая започваш да мислиш за поведението си, като турист, на място.

Полет

LowCost компаниите са само един от вариантите. Не бива да забравяме, че редовните авиокомпании понякога пускат оферти / промоции, които бият по цена ниско тарифните авиолинии, а пътуването с редовен полет си има своите предимства: получаваш безплатен сандвич, вино, бира, кафе или чай. Получаваш запазено място (до прозореца). И повече права, като потребител. А, да, щях да забравя – тоалетната също е безплатна. Защото има нискотарифни авиокомпании, които и за пишкането на 10 000 метра височина ще ти поискат доплащане. Така че, не се фокусирай само върху нискотарифните авиолинии. „Цаката” на СПНЦ е другаде. Тя се нарича гъвкавост.

Ето един прост пример: Да речем, че искаш на всяка цена да отидеш само и единствено в дестинация Х. Е, да де, ама само полетът ти дотам и обратно е 2/3 от бюджета. Има два варианта: или плащаш за небесния автобус и се лишаваш от всички други, по-приятни неща, когато пристигнеш. Или просто си избираш друга дестинация! Има сигурно десетки интересни места в Европа и стотици по света, където си заслужава да отиде човек. Има и авиокомпании, които са готови да те транспортират до там за цената на едно ходене в кварталната кръчма или по-евтино от бензина до морето. Така че, гъвкавост му е майката! Та нали затова си турист, човече! Нямаш бизнес срещи, не те очакват преговори, не отиваш да подписваш договори, не гониш никакви срокове. Какво значение има дали ще си махнеш главата в точка А или в точка Б? Целта е да излезеш от страната и да видиш малко свят, но най-важното – да не си притеснен с парите.

Е, ако на всяка цена държиш да отидеш точно, ама само и единствено в дестинация Х, то тогава пак има варианти: единият от тях е да разкараш жена си. Само се закачам. Не, вариантът е да си наясно кога ще пътуваш и, ако е през лятото на следващата година, примерно, да започнеш да търсиш самолетни билети още в края на това лято. Друг вариант няма.

Откъде да купя билети?

- От самия сайт на авиокомпанията
- От интернет посредник или туристическа агенция онлайн
- От туроператор онлайн

Пазаруването на билет директно от авиокомпанията ти спестява едни десет евро надценка, които посредникът може да си калкулира отгоре. Но има и известни несъвършенства: трябва да ръчкаш из сайтовете на десетки авиокомпании, докато си намериш подходящия полет. Така че надценката, ако я има, в повечето случаи си заслужава. Аз лично използвам вече няколко пъти услугите на Usit Colours. Търсачката им е добра и обединява реалните оферти на десетки авиокомпании, като идеята е да получиш „моментна” картина на възможно най-евтините полети до избраната от теб дестинация, в избрания от теб период. Разбира се, ако не си претенциозен, може и просто да прегледаш докъде, аджеба, ще се намери авиокомпания, която да те транспортира за едни 50 лв, примерно. Друго предимство на Usit Colours: може да се плаща с дебитна и кредитна карта. Веднъж платих с дебитна карта по телефона. Не им правя реклама и не са ми платили за тази публикация. Просто съм доволен от обслужването. Затова всеки път, когато реша да ходя някъде търсенето ми започва със сайта на Usit Colours.

Пазаруването на билет от туроператор е друг възможен вариант. Туроператорите предлагат основно all-inclusive ваканции, но има и една харабия, наречена last minute offer. Има и сайтове, посветени изцяло на това. Просто напиши last minute offers в Google. Идеята е, че с last minute offer може да получиш и полет, и настаняване, и три пъти хранене на ден срещу много, ама много ниска цена, а когато пристигнеш на място, вече само от теб зависи дали ще се оставиш да те мъкнат като животно по забележителности или ще си джиткаш айляшката, където прецениш, когато прецениш. Без групата. По-важното е, че ще си имаш легло, често в сносен хотел, където ще те очаква и дежурното хапване по три пъти на ден, плюс безплатен алкохол. Last minute offer не означава задължително тръгване в последната минута, но пак се изисква известна гъвкавост. Примерно, вчера не си знаел изобщо къде ще ходиш, а днес вече знаеш, че след два дни летиш за еди-къде-си.

Настаняване

Такаааа. Вече си резервирал полет и знаеш от кога до кога ще си там. Ако не си намерил last minute offer, настаняването също зависи от теб. Вариантите са няколко: хотел, хостел, частна квартира или на гости. Последният е абсолютно безплатен. Тук влизат в употреба моите любими „инсрументи” за настаняване: Hostelworld и Couchsurfing.

Идеята на каучсърфинга е да отидеш на гости у много добър приятел в чужбина, където и да е по света, с единствената разлика, че никога не сте се виждали преди, не се познавате и до вчера дори не си знаел, че този човек съществува.

Не е толкова лесно, колкото звучи. Изисква се известна предварителна подготовка. Давам я в следната последователност:

Първо си регистрираш профил. Безплатно е, все едно правиш регистрация в ABV. После се постарай профила ти да е пълен. Подбери си хубаво снимките, качи повече, за да виждат хората, че си реален, разкажи им къде си ходил, какви езици знаеш, къде искаш да отидеш, какви хобита и интереси имаш, каква музика слушаш, какви умения притежаваш. Сподели повече за себе си. Абе, попълни всички графи. Направи го качествено, бъди искрен и, въобще, опитай да представиш своя милост в реалистична светлина. Все пак, целта е на живо да срещнеш хората, които ще го четат този профил. Ако има сериозни разминавания между профила и личността, която стои зад него, ще има и негативни препоръки от тези, които са го забелязали, а това директно прекратява възможността ти да използваш и занапред този вариант на интересно, разнообразно, качествено и безплатно настаняване по света.

Важно уточнение: каучсърфингът не е обмяна на визити, т.е можеш или само да пътуваш, или само да настаняваш гости, ако искаш. А може и двете, като връщането на гостоприемство е по твой избор и в никакъв случай не е задължително.

Каучсърфингът не е и безплатен хотел. Целта е да се надушиш с „твоите хора” по света, за да бъде настаняването приятно както за теб, така и за тях. Чети профилите внимателно и прави лични, персонализирани запитвания, базирани на прочетеното.

Примерно човекът, който ни подслони в Берлин се занимаваше с електронни книги, беше „на моя акъл” и на моята възраст, имахме доста сходни интереси и теми на разговор, знаехме едни и същи езици. Така стана възможно не само да получа безплатни ключове за апартамент в центъра на Берлин, но и да има с кого да си говоря, кой да ме ориентира, от чие вино да пия и в чия кухня да цапам, докато се опитвам да сготвя специалитет.

След като имаш вече качествено попълнен профил, препоръчително (но не и задължително) е да си направиш айдентити и локейшън чек. Това значи да докажеш на общността, че наистина си този, за когото се представяш и, че наистина си от там, откъдето твърдиш, че си. За целта, първо плащаш дарение (малко повече от десет долара), личната ти информация се блокира, за да не можеш да я променяш и по обикновена поща получаваш картичка, съдържаща идентификационен код, който трябва да въведеш в сайта. Веднага след това профилчето ти светва в зелено. Тоест, веднъж през банката са ти проверили самоличността и, още веднъж, през пощата, са ти проверили местонахождението. Така че, вероятността да си крадец, сериен убиец или изнасилвач намалява. Хората имат повече основания да ти вярват. Пък и да си, в сайта вече знаят всичко за теб и първата им работа е да съобщят на полицията, така че си лесно откриваем в случай на нужда…

След като се верифицираш е хубаво да потърсиш приятели, които също имат профили там. Разменете си приятелство, напишете си по една добра препоръка един за друг. Това допълнително увеличава доверието и ти позволява по-пълно да се възползваш от  възможностите на този вариант за безплатно настаняване. След като си свършил всичко това, остава да си намериш домакин в мястото, за което летиш. Преглеждай профилите внимателно. Седем пъти чети и един път – пиши. Постарай се запитванията ти да не са копи-пейст, а да са съобразени с информацията в профила на потенциалния домакин. И да са искрени. Не се сърди, ако ти отказват настаняване. Всеки има правото да отказва и никой не ти е длъжен с нищо. Все пак, ти искаш да се натресеш у тях, нали така? Хората може да имат други планове. Всичко е на добра воля и нищо не става на сила. Може да получиш гостоприемство само за част от периода, може да получиш и за целия. Не спирай да опитваш.

Когато пристигнеш на място, дръж се като добър гостенин. Не разрушавай къщата на домакина. Пази чисто. Съобразявай се с правилата за пушене, домашни любимци, бебета и прочие. Не притеснявай с нищо. Все пак, ти си на почивка, а те обикновено са на работа по същото време. Не изисквай. Нищо не пречи да измиеш чиниите, примерно, след като сте се наяли, да подариш шише домашна ракия или някакъв дребен сувенир.

Недостатъкът на каучсърфинга е, че може да ти вържат тенекия, а може и изобщо да не успееш да си намериш домакин. Затова почни търсенето от рано. Изпращай персонализирани запитвания до конкретни домакини в избраното от теб място, но се огледай и за съседни, по-малки населени места. Често транспортът от/до тях е добре организиран, редовен и евтин. Нищо, че ще дадеш някой лев за билети, нали не плащаш за хотел?! Пък и хората в по-малките населени места получават по-малко запитвания и са по-склонни да посрещат гости, отколкото жителите на големия мегаполис. Друг трик е да допълниш  персоналните запитвания с обяви в групи, свързани с дестинацията, за която летиш. Групите ги посещават много хора и повечето от тях са местни. Пиши кой си, за какво се бориш и кога точно пристигаш. Нищо чудно някой сам да реши да те покани у тях, без дори да си му изпратил запитване.

Hostelworld е другият вариант за настаняване, но той не е безплатен. Предимството е, че е доста евтин. Примерно, самостоятелна стая за двама, доста широка, чиста, удобна и комфортна, на много подходящо място в Берлин, ни излезе по 15 евро за човек, на вечер. Предимството на Hostelworld е и, че не трябва да се съобразяваш с никакви домакини. Имаш ключове и когато искаш излизай, когато искаш се прибирай. Друго съществено предимство е, че този сайт представлява основен източник на гости за хостелите в цял свят, така че като потребител имаш доста права.

Навигацията е добре организирана, бих казал дори интуитивна, за разлика от доста по-тромавия каучсърфинг, а търсачката „плюе” само реални резултати в реално време, при това – съобразени изцяло с предпочитанията ти за място, брой нощувки и цена. Освен това, пътуващите пишат ревюта и поставят оценки по различни показатели на местата, където са отсядали, така че рейтингът и ревютата говорят много. Бих препоръчал да се четат внимателно ревютата. Там си пише всичко.

След като избереш най-подходящото за теб място, като цена, локация и време, правиш резервация, за която предварително се плаща само депозит, а не цялата цена на нощувките. Депозитът е в рамките на десетина процента и вече от политиката на хостела зависи дали ще ти го върнат или не, ако не се появиш. Има безплатен чат съпорт, ако нещо се прецака или срещнеш затруднения с резервацията. Чат съпортът е доста добър, освен това е и денонощен. Повечето хостели приемат само кредитни карти, така че не навсякъде е възможно да платиш с дебитна. Това също го пише в описанията, обаче. Номерът и тук е повече да се чете.

Доплащането за нощувките става на място, често при самото настаняване. Ако си чел внимателно описанията и ревютата, има малка вероятност да сбъркаш. Ако си бил нетърпелив, обаче, воден само от идеята за икономии, може да попаднеш, примерно, в католически хостел, където гасят лампите в осем вечерта и не те пускат да излизаш никъде след това, няма момичета, пиенето на алкохол е абсолютно забранено, както и разговорите на висок глас. За разлика от вечерната молитва, която е задължителна. И всичко това, примерно, в центъра на Амстердам! Тъй като съм начетено момче, аз си избрах хостел с денонощен достъп, с бирария в партера и с пушалня за джойнт, при смесен режим за настаняване, т.е мъже и жени в една стая, което гарантира интересни преживявания, само по себе си. Повече за приключенията ми там: „Един писател в Амстердам”.

На място

И така, без да ставаш от компютъра, в рамките на два часа вече си резервирал самолетен билет, имаш и къде да отседнеш. Остава само да стегнеш куфарите. Ще резюмирам няколко съвета за по-пълноценно изживяване на място, от гледна точка на парите, защото знаеш, че „теслата е остра, голяма и от нея спасение няма, няма, няма”. Особено ако попадаш в категорията на неориентирания соц. турист, където със сигурност попадаш, щом си прочел всичко до тук. :) Ето няколко препоръки как да се оръсиш по-малко за първоначалната ориентация:

Никога не взимай такси, което е парирано точно срещу входа на летището. Такова поведение гарантира неприятни изненади с цената, които не са в твоя полза, защото да ограбват туристите обичат не само българските бакшиши, това е любимото занимание на бакшишите от цял свят. Почти всички летища в Европа и повечето по света имат организиран градски транспорт, който да ги обслужва. Отиваш направо на „Информация” и питаш кое-къде-как. Е, да, може да се случи да кацнеш посред нощ и да няма градски транспорт, да не те чака никой и таксито да е единствената ти алтернатива. Почти всички летища в Европа и повечето по света имат офиси на таксиметрови компании или автомат, от който да си повикаш такси. Е, да, ще ти вземат сигурно нещичко за услугата, но поне знаеш, че пътуваш с лицензирана компания и, че възможността да платиш многократно повече от обичайното е сведена до минимум. Същите препоръки важат и за таксита, паркирани по най-, ама най-оборотните и посещавани туристически забележителности. Брадвата ти е, практически, гарантирана, така че по-добре си вдигни телефона и се обади на местното „1280”.

Ползвай дневни или седмични карти за градски транспорт. Обикновено излизат десетки пъти по-евтино от самостоятелното купуване на билети за всяко пътуване. Ако сте четири или повече човека, поинтересувайте се от възможността за групови отстъпки. Ако сте студенти, носете си студентите книжки или картите за намаления. Същото важи за посещенията на музеи, кина, театри, опери, зоологически градини, аква паркове и т.н.

Хостелите обикновено раздават безплатни туристически карти. Петте евро за карта или хартиен гид по-добре ги „инвестирай” в местното Кей Еф Си или в МадДоналд’с, ако обичаш да похапваш джънк. Ако отсядаш в частен дом, то домакинът сигурно е местен и сигурно ще те информира за всички трикове в родния му град. Това е още едно от предимствата на каучсърфинга. На много места се предлагат безплатни туристически обиколки из града с велосипед или пеша, попитай в най-близкия младежки хостел.

Недей да си броиш стотинките. Да се чувстваш мизерник е противопоказно за качествения туризъм. Спестил си толкова много от самолетни билети и от настаняване, сега е времето да му отпуснеш края! Вечеряй в ресторант, иди на клуб и на бар, напазарувай си сувенири, дрешки, подаръци… Просто мини няколко крачки в страни от възможно най-централните, най-посещаваните и най-оборотните туристически улици и се огледай наоколо. Цените там са в пъти по-ниски, а предлаганите стоки или услуги са същите.

Обменяй пари само в банка. Избягвай чейндж-бюра и никога не купувай нищо, ама нищо, особено пък валута, от непознат човек на улицата.

Чети повече, преди да заминеш. Ето сега, например, тази статия ти спести няколко стотин евро. Приемам благодарности във вид различен, включително и под формата на: туристически сувенири, алкохол, безплатни услуги и пари в брой. Хехе, само се закачам. Но няма да върна ентусиастите. Защо да го правя?

Приятно пътуване, дорогие читатели!

Тихомир Димитров


Да видиш живота си в Twitter на филмова лента

Да видиш живота си в Twitter на филмова лента

Да видиш живота си в Twitter на филмова лента

Или поредната уеб щуротия. Twitter и Vizify (компанията, която превръща суровата информация от социалните ни профили във впечатляващи инфографики) заедно са разработили идеята да събереш ключови моменти от живота си в Twitter и друга непотребна информация в кратко видео с приятна музичка.

Общо взето упражнението е лесно като детска игра, а покрай него можеш да научиш доста за себе си. Аз например привличам най-много споменавания с “да”, “не” и “абе”. Ще почна да ги използвам по-често. Намерили са място и на Vine! Пробвай и ти, а ето го моето Twitter видео. Току някой почнал да ме следва след него.

Хвърляй се и ти в приключението на vizify.com/twitter-video. След това можеш да споделиш във всички социални мрежи. И да не забравяш, че можеш да редактираш ключовите моменти, подбрани от Twitter и Vizify, да добавяш нови и да си избираш музиката!

Снимка: Vizify

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване