Двайсет и осми ден на протести – с искри

Внимание! Много снимки!

Преди началото на събитието, кратко интервю от нас взеха ARD, немската държавна телевизия. 

 Прииска ми се и от БНТ 2 да ми вземат интервю

 Слънцето започна да се показва

 Протестиращите припомнят светли примери.

 По време на протеста Цар Освободител има ново име, пълното е „Лумпенщрасе Оставка“




Очевидно полицията беше съвсем наясно с намеренията на протестиращите, защото първите подстъпи към Народното събрание не бяха завардени.


 Този път и телевизионният кран беше необичайно пред Народното събрание.


 Чашките от протестното пиене на кафе

 Днес шествието имаше малко по-различен маршрут, като зави наляво по Васил Левски

 Завоят беше взет успешно. Видях само един човек, който не беше доволен






На кръстовището на „Оборище“ и „Левски“ беше първият по-сериозен физически контакт, който наблюдавам за толкова време протести, между полиция и протестиращи. Протестиращите се опитаха да пробият кордона, който беше двоен, а отзад имаше паркирани напреки на улицата джипове и ванове, които трябваше да спират тълпата. Голям страх!

На паметника „Левски“, ролята на барикада играеше стар автобус и джипове на полицията и жандармерията.

Известно разбъркване настъпи до автобуса, но полицията успя да спре пътя на протестиращите.

Нататък всички преки на „Левски“ и „Дондуков“ бяха укрепени като за защита от щурм.


„Врабча“




Крепост „Раковска“ 





 След завоя покрай партийния дом, охраната е много по-сериозна, като изключим Парламента, където полицаите са съвсем нарядко, а оградата е много паянтова

Разширеният периметър за сигурност около Парламента намирисва на необявено извънредно положение и вероятно може да се атакува в някой съд, но в никакъв случай не бива да се оставя така. Досега не съм бил свидетел някоя власт така да се окопае така срещу народа си.


Чудодейно, болтовете и планките, захващащи загражденията, са изчезнали. Можете да видите в предишен ден, че болтове и планки има.

Част от протестиращите се доближават до загражденията и започват да ги удрят. Под ударите се вижда (виж видеото най-долу!), че металните тараби не са закрепени по никакъв начин и е много лесно да бъдат местени. Един от протестиращите дори сам връща тарабата си в изходна позиция, толкова е зле закрепена. По някое време протестиращите просто дръпват тарабите към себе си и парламентът остава без никаква защита. Изглежда протестът не е готов за толкова лесна победа а и подозира нещо нередно и затова никой не се втурва в опразненото пространство, за да окупира парламента. През това време пристигат полицейски подкрепления и образуват жива верига пред сградата, което е доста по-рисковано откъм провокации, защото можеш да риташ колкото си искаш оградата, но полицаят е жив човек и не бива.



Протестът продължава много по-различно от другите дни, когато след свършване на шествието хората просто си говорят и постепенно се разотиват. Този път свирканията и скандиранията към парламента не престават.


Прясно реставрираният паметник дава добра видимост

Дълго време вървя някакъв разгорещен спор с полицията от група мотивирани протестиращи.

Трябваше да си тръгна към 11, за да поспя поне малко преди участието си в БНТ.

Ето и видеото. Обърнете внимание, колко зле са закрепени огражденията пред парламента и колко рехава изглежда охраната.


дивидентите от неподчинението са сила

абсолютно забранявам този текст да бъде препечатван и разпространяван в което и да било българско печатно или интернетно издание. 

страшно съм щастлива, че този ден ми се случи. и благодарна - на много хора.
ясен атанасов!!!, димитър кенаров, иван димитров, александър кръстев, васил георгиев, тея сугарева, стефан сугарев, стефан иванов, надежда московска. въпреки, че не изглежда така, винаги съм обичала отборните спортове;) 
безкрайно благодаря на полицията. всички бяха възпитани, професионални, внимателни, хора. човешки същества. много трудни времена са им се паднали, дано да не се нараняваме взаимно, защото нито едната, нито другата страна го заслужава.
лошото е, че управляващите на това разчитат, на доброто възпитание на двете страни. би могло да бъде наречено и дресировка, но от това, което виждам по улицата, зоологическите времена са поприключили. младите хора са прекрасни и заслужават да не им се пречи. всяко правителство, което им пречи, е обречено.  
един полицай каза, че "без патаклама няма да мине".  
няма да отстъпим. молете се да не отстъпим, защото през зимата няма да ви сваляме ние, а другите, нали така ни разделихте. все някой ще ви свали, а през зимата хората са много по-лоши, депресирани, сигурна съм, че не искате да си го причините, защото прекрасно знаете как работи. вие сте го измислили.
ясно е, че става дума за пари. за много пари. тук спирам да мисля за вас, защото е безсмислено. 
няма да отстъпим.  
имам ужасни синини, почти кръвоизливи от вътрешната страна на едното ми бедро, от адреналина изобщо не съм усетила болката от желязото на оградата. нелепо е да скачам с децата през оградите, но не виждам друг избор.
не съм част от никой кръг, нямам нищо общо със сорос или която и да е нпо, не подкрепям никоя партия, и ми пука за българия. всякакви опити за идентификация с нещо конкретно са безсмислени. конкретното също мени формата си. единственото свързващо ме с хората населяващи тази територия е, че ми пука за българия. тук е доста хубаво.
когато тези се разкарат, и дойде време да гласуваме, трябва да не ни мързи нито да мислим, нито да се разходим до избирателния пункт. и после да живеем с последиците от решенията си.
без никаква сантименталност, дивидентите от неподчинението са сила. нито повече, нито по-малко. да ми се обади този, който иска да е слаб, ще го пратя на психиатър.
всеки ден обяснявам на някой скептик, обяснявайки на себе си, че протестът за стойността да си човек в българия, защото този протест е точно за това, е жизнено необходим заради децата. виждат, че родителите им се борят за нещо важно. нищо не работи по-добре от личния пример. 
животът е кратък и идва придружен с комплект от задължителни неща за преборване. има едно незадължително обаче - желанието да си свободен, а към него пък идва група хора, които знаят, че свободата не се дава, а се взима.
няма да повторя никога повече иронията, злъчта, злобата на много хора към едвин сугарев, а после и към стефан стоянов. който я изговаря, устата му ще усеща само вкусът на сяра. само ще кажа, че ако се случи с някой от гладуващите нещо лошо, сярата ще погълне циниците.
говорих си с една симпатична двойка на улицата, казах им, "минавам през отчаяние, гняв, депресия, и пак отнякъде се появява надеждата, и отново...". те казаха, че се чувстват по същия начин. 
трябва да се следва кривата на емоциите с ясното съзнание, че адреналинът от случващото се действа като екстази, съответно човек трябва да се остави на мира, след което като дойде вълната, да я прегърне.
и всеки винаги да чувства свободата да избира. в българия е хубаво, но и на много други места е хубаво. виновни няма, има един свят готов да приюти всеки чужденец.
това е едно от най-хубавите и интересни лета в живота ми, въпреки гадостта, въпреки тъгата, въпреки неизвестността, въпреки целият подслушван свят в който скоро единствената свобода ще е тази на фантазията ни.
всичко това разказах първо на себе си, не ми се сърдете ако след някой и друг ден прочетете някоя псувня или мрак от мен, и това ще мине;)

SOS – Турска салата с булгур

Най-после успявам да осъществя желанието на Диляна за турска салата с булгур. Тя ми споделя, че е опитала подобна на табуле салата в турски ресторант и има желание да си я приготвя и у дома. Не съм напълно запозната със съставките и вкусът на въпросната салата, но идеята за традиционна турска салата ми допадна, затова попрочетох малко по темата. Няма да се спирам на класическо табуле, но ако този тип салати ти харесва, то вероятно ще ти хареса и неговия вариант с черна леща. Обаче в нашия случай основната съставка на салатата трябва да е булгур, затова моето внимание се насочи към кухнята на южна Турция.

В салата с булгур в антепски стил, освен незаменимите чесън и мента, присъстват още маруля, люта паста от червени чушки (наистина много люта) и сос от нар. Всички продукти могат да се намерят в София, а за повече информация посети страницата Кое откъде? Салатата се вписва идеално в ежедневното меню, защото не изисква особено много време за приготвяне и е лесна, защото няма термична обработка, а е нужно само нарязаните продукти да се смесят. Съставките в салатата са комбинирани в типичен за турската кухня стил – свежо с пикантно и леко кисело. Прекрасна е и за гарнитура към печено месо. В подобен стил от същия турски град е свежата салата представена от списание „Меню“.  Изборът на Диляна изглежда започва да се увеличава, но и винаги може да се импровизира, особено когато става въпрос за салата в един от най-пъстрите сезони на пазара – лятото. Намирам следващото предложение като добра основа за това.

Турска салата с булгур

Адаптирано от книгата Turkey (Mediterranean Cuisine).

Препоръчвам по възможност да се използва сос от нар, но ако няма в наличност, на негово място може да се използва балсамов оцет. За любителите на лютото, количеството на пастата от люти чушки е напълно достатъчно, но тези които не желаят парлива салата, може да я пропуснат.

Извън антепския стил на това предложение, в салатата може да се добавят нарязани на ситно домати и/или краставици.

Посочените дози са за 2 порции салати или 4 гарнитури.

Продукти:

  • 180 г пшеничен булгур
  • 250 мл вряла вода
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 малка глава стар лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1/2 връзка магданоз, нарзан на ситно
  • 1/2 маруля, нарязана на ленти
  • 1 супена лъжица доматена паста (гъсто концентрирано пюре)
  • 1 чаена лъжица паста от люти чушки
  • 2 супени лъжици нарязана прясна мента
  • 120 мл зехтин
  • 1-2 супени лъжици сос от нар

Булгурът се изсипва в купа и се поръсва с малко сол. Залива се с врялата вода, похлупва се и се оставя за 15-20 минути.

След като набъбне към него се добавят доматената паста и пастата от чушки. Разбъркват се хубаво и се стриват с пръсти в булгура. Следват стария лук, ментата, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. По малко се добавя зехтинът, като салатата отново се разтрива с пръсти. Подправя се със соса от нар.

Накрая се добавят пресният лук, чесънът, магданозът и марулята. Разбъркват се. Салатата се охлажда преди да се поднесе.

Благодарности на Михаела от магазин „Бахарат“ затова, че винаги се отзовава на потребностите ми от някой продукт.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

SOS – Турска салата с булгур е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

още един ден в рая



адски скучен клип като изключим наглостта на депутатите. а това е невъзможно. те са в състояние на все по-изтъняваща самозаблуда, ще има краш, просто вселената така работи.

Летящите градини на КРОКОТАК

  -Мамо, защо все за цветя мислиш…. тази година само цветя са ми в главата, май…. вместо да...

България се нуждае от диалог, а не от Велико Народно събрание

/Поглед.инфо/ "България на този етап се нуждае главно от диалог, консенсус, прагматизъм и в никакъв случай от свикване на Велико Народно събрание". Това каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.), който заедно със съпругата си Маргарита се изкатериха до върха на скалния град Перперикон под палещото обедно слънце и разгледаха с нескрито възхищение уникалния археологически обект, предаде БГНЕС.

Данните на „Сън" за емигрантите се разминават с тези на агенция „Афис"

/Поглед.инфо/ Данните на британския таблоид „Сън" за емигрантския потенциал на България не отговарят на резултатите от проучването на социологическата агенция „Афис".

New York Tames: After Political Appointment in Bulgaria, Rage Boils Over

Many Bulgarians are outraged that a figure like Mr. Peevski was placed in a sensitive state position in charge of fighting the most serious crimes, a job that includes access to classified information and the power to order arrests and wiretaps. “If you read the biography of Peevski, he personifies all the problems of Bulgaria,” Pavel Antonov, 40, said at a recent protest, referring to corruption, nepotism, organized crime and the abuse of state power. “He has a very ugly personality: his way of speaking, his behavior, his arrogance,” Mr. Antonov said. “It’s galvanized the people.”

Кокинов е уволнен от съдебната система

/Поглед.инфо/ Освен, че е уволнен дисциплинарно, Кокинов няма да има право и да получи обезщетенията, полагащи се по закон за напускане на съдебната власт

Петият марсоход на НАСА ще събере образци за изпращане на Земята

От НАСА са публикували научната програма за бъдещият пети марсоход , 'наследника' на Curiosity, който ще бъде изпратен на Марс през 2020г, и ще се опита да намери следи от живот и да подготви образци за изпращане на Земята от по следващи експедиции.

Николай Бареков падна от екрана на ТВ 7

/Поглед.инфо/ Бунтът бутна скандалния водещ от ефир, изявите му са спрени, за да не дразнят хората и да не гонят зрителите.

Премиерът на Австралия иска референдум за аборигените

Премиерът на Австралия иска референдум за аборигените

Смесени бракове лекуват раните на Босна

Смесени бракове лекуват раните на Босна

Пета жертва на протестите срещу Ердоган

Пета жертва на протестите срещу Ердоган

Шоу в парламента

От няколко дни като има заседание на парламента ефирното време на БНТ е заето от депутати. Директно се предава работата на Народното събрание, в което дремят десетина човека в пустата зала и някой от тях чете нещо си, което никой не слуша.

Има обаче и такъв род мазохисти, които с удоволствие си причиняват удоволствието да гледат тези директни излъчвания, за да може поне през телевизора да си изразят отношението към политиците.

Бойко Борисов предвидливо изтегли депутатите си да не ги дават по телевизора какво правят докато са на работа. Да не си помисли някой случайно, че нямат политически аргументи!

Но управляващите експертния премиер Пламен Орешарски явно разчитат, че докато изчакват развръзката от протестите, зрителите ще си мислят: добре дошло зло, щото преди тебе беше по-зло...

"България може" ЛИ?

/Погбед.инфо/ Саша Безуханова представи проекта "България може". По думите й това не е политически проект, а платформа, която да може да определи ясно приоритетите за това какво е България и къде ценностно принадлежим, както и да обединява в името на по-доброто й бъдеще.

Астронавтите от МКС проведоха излизане в открития космос за работа по външната повръхност на станцията

Астронавта на НАСА Кристофер Кесиди и астронавта на ЕКА Лука Пермитано , направиха излизане в открития космос по американската програма и работиха малко над 6 часа по външната повърхност на станцията . Излизането в космоса бе транслирано на сайта на НАСА.

Убийствената безотговорност на пътя

Случаят Стависки Може би най-емблематичният случай на тежка катастрофа, причинена от пиян шофьор, остава този със световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. На 5 август 2007 г. при шофиране с несъобразена скорост и 1,1 промила алкохол в кръвта, по пътя Созопол-Приморско, до река Ропотамо, Стависки навлиза в насрещното движение и удря челно лекия автомобил на 23-годишния Петър Петров от Сливен. След удара от хамъра на фигуриста, пътуващ зад хондата на младежа, ауди се блъска в нея. В резултат на катастрофата младежът загина, а спътничката му 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома. Малко преди инцидента Стависки е бил спрян от полицаи за каране с превишена скорост, но те се ограничават само с предупреждение да кара по-внимателно. Парадоксът е, че по времето, когато става катастрофата, Стависки е едно от лицата на кампанията за безопасно каране по пътищата „Ако си пил, слез – искам да стигна жив.” Случаят нашумя и със сагата около лечението на изпадналата в кома...

Едно си (столетна ) баба знае, едно си баба бае

Оглушителният европейски шамар от ляво и от дясно, който дойде за управляващата проруска коалиция в София от Париж и Берлин в общо изявление на посланиците на Франция и Германия, първоначално зашемети онемялата ни власт, но тя постепенно започна да градира контраатаката си.

Но едно си (столетната) баба знае, едно си баба бае…

Пръв беше пратен на медийната амбразура малко известен и слабо подготвен червен депутат, който преди два дни се опита да омаловажи от екрана на Би Ти Ви събитието, макар да изпадна в противоречие, наричайки го същевременно „безпрецедентно”.

Ден по-късно ескалацията в реакцията отбеляза формално отсъстващият от изпълнителната власт бивш външен министър от времето на предишната тройна коалиция Ивайло Калфин. Той употреби думата „цинизъм” по отношение на френско-германския демарш.

С лични забележки, но с нескромен тон на младенец, поучаващ батковци, в защитната пледоария на властта се включи външният министър Вигенин. За целта избра интернет ( модерно и ляво, може би, но не много умно), където разсъждава колко несправедливо са отправени упреците на „двамата посланици” към сегашното управление, докато те трябвало да се отнасят до целия преход ( през който БСП е основна управляваща партия, впрочем).
Днес контраатаката на управляващите вече е възложена на вицепремиера Цветлин Йовчев. Не без присъщата на професията му на контраразузнавач доза загадъчност, той избра Брюксел като място за пренасочване на упреците към своя доскорошен работодател Росен Плевнелиев, от чиято подкрепя за предсрочни избори бил озадачен и поради това се надявал нещо да се промени в позицията на президента (чиито началник на политическия кабинет Йовчев беше и поради това недомлъвките му звучат като скрита заплаха да разкаже нещо повече от кухнята).

Това е първото чисто политическо изявление на Цветлин Йовчев. Изваждането му от сянката на експертността говори за изкарването от равновесие на иначе демонстриращата непукизъм пред някакви си граждански протести управляваща столетница. Тя явно си изпуска нервите като вкарва в боя резервите, пазени обикновено за критични ситуации.

Ако си спомняте, Цветлин Йовчев беше един от министрите в списъка на Орешарски, чието име той не просто се затрудни да прочете, но направо сбърка с „Йончев” при анонсирането на „своите” номинации пред камерите на телевизиите. Днес можем за се уверим още веднъж, че не е Орешарски онзи, който го е избрал на ключовата позиция в правителството. Възложителят е партиен и това е краят на играта на „експертност” за Йовчев.
Общото в контрапропагандата на властта срещу европейското предупреждение за оттегляне на доверието и подкрепата за София от Брюксел е в отчаяния метод на самозащитата, който демонстрират. На преките упреци на Париж и Берлин те отговарят с „нас не ни засяга, защото всички са маскари в България”. Нещо повече, Вигенин вчера и Йовчев днес ( от Брюксел) акцентират върху това, какво НЕ им казват същите посланици или други представители на ЕС.

По слаба позиция от тази може да бъде само мълчанието, което запазва до момента лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

В сутрешно телевизионно интервю и Драгомир Стойнев ( министър от квотата на най-близките съратници на Станишев в БСП) обясни разпалено днес, че е разговарял с двамата европейски посланици, но те не му казали нищо подобно на онова, което заявяват в общото си писмо. Сякаш подобни допълнителни събеседвания заличават впечатлението от публичния факт на европейския демарш!

Изобщо, опитвайки се да запушат пробойната на гемията си, спасителните екипи на БСП ( при странното отсъствие на другарите им от същата лодка от ДПС и на фона на още по-необичайното мълчание на обичайно кресливия срещу ЕС Сидеров), действат на принципа на изпомпването на водата от трюма с шепи. Но им се получава през пръсти.

Надеждите на клетите съзаклятници да минат някак незабелязани в Европа с безобразията си обаче са обречени. Забелязват ги. Днес в швейцарския печат, а утре и другаде…

Le Temps: Как София вся съмнението за Хизбулла
За Лондон и Париж, шиитското движение е преминало “червената линия”, сражавайки се заедно със сирийската армия
от Александър Леви, Le Temps

Четвъртък, 11 Юли 2013

Съвещанията на 4 и 19 юни в Брюксел не дадоха никакъв резултат. Европейските дипломати само можаха да констатират техните несъгласия за природата на Хизбулла: терористическа за едните, важна фигура на ливанската политическа шахматна дъска за другите. И вписването в “черния списък” на Евросъюза, дори само на военното крило на шиитската организация, какъвто компромис предлагаше Париж, за пореден път беше отложено за неопределено време. До голяма степен участието в бойни действия на Хизбулла редом с армията на Башар ал-Асад, както и обвинението за участие в антиизраелския атентат на летището в Бургас на 18 юли 2012, бяха елиминирали европейските колебания. Какво се случи всъщност?
Много наблюдатели посочват внезапната промяна на тона в София, за да обяснят провала на френско-британската инициатива, целяща да сложи Хизбулла в черния списък на Европа. Докато предишното правителство на консерватора Бойко Борисов ясно беше посочило участието на Партията на Господ в атентата в Бургас (седем жертви), новият външен министър, социалистът Кристиян Вигенин, даде заден ход, декларирайки малко след назначението си, че неговата страна няма “категорични доказателства”. Изявлението му от 5-и юни мина почти незабелязано в неговата страна, потопена в социална и политическа криза, но имаше ефект на бомба при евроатлантическите партньори на България. “Това беше един вид саботаж” – коментира един дипломат, все още изнервен.
“Да угодиш на Москва”
За ливанският политолог Зияд Маджид, преподавател в Американския университет в Париж, промяната на курса в България “послужи най-вече за претекст на някои страни, за да оправдаят трудно формулируеми страхове, като например радикализацията на шиитската диаспора на тяхна територия или сигурността на техните войници на терена”. Предполага се, че такъв е случаят с Италия, Испания, Австрия, както и Швеция. Но как да се обясни отмятането на София? “Може да се тълкува или като некомпетентност, или като френетично желание да се отличат от предишното правителство, но най-вече това е воля да се угоди на Москва”, анализира съветник на предишния шеф на българската дипломация, убедения атлантист Николай Младенов.
Погледнато от София, това измерение не предизвиква никакво съмнение. Бившите комунисти, от които произлиза Кристиян Вигенин никога не успяха истински да се превърнат в социалдемократи и запазиха привилегированите си връзки с руския “голям брат”. “Българските социалисти са често вектор на руските интереси. Никога обратното”, обяснява Иво Инджев, автор на много книги за тежката роля на Москва в региона. Считана преди за “16-а република на СССР”, България се присъедини към ЕС през 2007 г. без истински да напусне орбитата на Кремъл. “Вие ще бъдете нашия троянски кон в Европа, разбира се в добрия смисъл на думата”, се беше дори пошегувал с “българските другари” руският посланик в ЕС Владимир Чижов.
Европейско разцепление
Днес България остава почти напълно зависима от Москва за снабдяването си с горива и руската компания Лукойл притежава главната рафинерия на страната. Към това се добавя и ядрената енергетика, с доставките на гориво и поддръжката на старата съветска централа Козлодуй, както и много спорния проект за построяване на нова централа за 10 милиарда евро, поверен на руската държавна компания Атомстройекспорт.
“Парите заместиха идеологията. Руснаците раздават щедро подкупи, за да придвижат техните пешки и се опират на съществуващи от много време мрежи” – продължава Иво Инджев. Тези мрежи често се преплитат със старите явки на баасистките арабски режими в Източна Европа. “Редовно откриваме едни и същи действащи лица когато трябва да се защитават интересите на Москва или да се прави бизнес с Башар ал-Асад или иранците” – потвърждава Атанас Чобанов (редактор на Биволъ б.ред), партньор на Wikileaks в България. “Стар приятел в нужда се познава: отмятането на София дойде точно навреме за руската дипломация, която спечели на съвещанието на Г8 в Северна Ирландия”, наддава Иво Инджев. На място войските на Башар ал-Асад започнаха с решителната помощ на Хизбулла победна офанзива срещу град Кусеир. За дипломатите този тайминг оставя малко място за съмнение: новото българско правителство с точност е действало срещу западните интереси. “Във всички случаи, чрез София, руснаците успяха да разделят европейците. В крайна сметка се възползва Башар ал-Асад”, заключава Зиад Меджид.
Превод Биволъ
Коментар на Биволъ:

“Действащите лица” на мафията и на руските интереси
Потърсен за коментар от швейцарския вестник преди няколко дни Биволъ конкретно посочи “действащи лица”, които защитават интересите на Москва и Башар ал-Асад както в бизнеса, така и на политическо ниво.

Единствено Биволъ разследва подробно още преди година проникването на сирийски капитали в България и ЕС чрез руската банка ВТБ и нейния български партньор: Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. От изтекла кореспонденция между руски и сирийски банкери става ясно, че Сирия държи милиарди долари във ВТБ и е готова да увеличи депозитите си. Автентичността на тази кореспонденция не беше опровергана от адресата.
ВТБ е считана за инвестиционно оръжие на путинския режим и присъства в много европейски страни, където осъществява крупни покупки на активи. В България руската банка, представлявана от Милен Велчев и в партньорство с КТБ, купи стратегическия телекомуникационен оператор Виваком.

Тези инвестиции чрез ВТБ са логичен път за избелване на милиардите на Асад, които не могат да бъдат инвестирани директно заради наложеното от ЕС и САЩ ембарго. В този смисъл България се явява съвсем конкретно (и измеримо в парично изражение) “троянски кон” на путинска Русия в ЕС, а по съвместителство и на престъпния сирийски режим.
Подкрепяна финансово както от българската държава (при Тройната коалиция и най-вече при ГЕРБ), чрез депозитите на държавните фирми, така и от руската, в лицето на ВТБ, групировката на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски наложи в България невиждана концентрация на бизнес, медии и власт. Тази групировка се превърна в символ на мафиотските и олигархични структури, срещу които българите протестират вече четвърта поредна седмица в центъра на София.

Протести

Все повече са хората, които се питат какво ще последва от непрекъснатите вече дни наред протести в София и какво трябва да стане, за да бъдат чути исканията на протестиращите от управляващите.

От вчера хора със свободни професии са на пост пред парламента, като едновременно с това си вършат и работата. За почивните дни се канят хора от провинцията – да дойдат с колите си и със своите семейства и да се включат в Проект ‪#‎МММ‬ на ‪#‎ДАНСwithme‬ - Метро, Музеи, Манифестация. Идеята се хареса и някои добавиха и други „М” в проекта. За по-обществено чувствителните едното „М” е на министерствата, а за по-прагматичните – на моловете.

Всъщност в петък се навършват четири седмици от злополучния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но и 22 години от приемането на Конституцията. Организаторите на протестите във Фейсбук предлагат по сериозна програма на парламентарен граждански контрол, наречена „ Уволнени сте!” Идеята е всеки ден от 18:30 протестиращите да се събират пред Министерски съвет, в сряда и четвъртък от 8:00 - "на кафе" пред парламента, а в петък от 8:00 часа на площад "Народно събрание" да има Национален ден за парламентарен граждански контрол.

Намират се критици, които наричат протестите фитнес, пърформанси, пиене на бира и кафе, разходки и други определения от подобен тип. И макар неформалните организатори старателно да ги бранят от провокатори и да се стараят да се запазва добрият тон и да се спазват добрите обноски, има хора, които приканват към по-решителни действия с убеждението, че без да изтече мръсната кръв от политическата ни система, общественият ни организъм ще продължава да боледува и да линее. Има опасност безсилието на улицата да избие в насилие.

Във всеки случай, тия към които е насочено искането за оставка, се окопават с назначения и разширяване на администрацията и демонстрират ангажираност и важни дела в парламента. Даже превзеха ефира на Националната телевизия за гледа нейната публика бесепарския пленум, в каквото са се превърнали пленарните заседания.

Може ли да се окаже прав Емил Кошлуков, който прогнозира какви ще бъдат новините от догодина, по това време: „Протестиращите отбелязаха с тържествена заря и концерт своята първа годишнина. Правителството и Народното събрание изпратиха поздравителни телеграми с пожелания за здраве и успехи в личен и професионален план на протестиращите.”

Домът на котенцето (приказка за осиновяването)

Знаете, че качвам понякога и терапевтични приказки за деца. Днес попаднах на откъс, който изключително ме впечатли, но за съжаление е твърде къс, за да създам нормален пост. От друга страна не мога да не отразя нещо толкова добро и затова реших да преведа част от ревюто на книжката - "Приказки за Марта". Адресирана е към деца от различни възрастови групи, които са осиновени или са обект на приемна грижа. Терапевтичните приказки за деца са фина работа. Повечето, на които попадам (а български или на български не съм срещала въобще), не ги бива особено – едни тежки, засукани и несмилаеми за деца метафори в общия случай. Авторката на тази книжка – Дина Сабитова – е истински талант, и от няколко реда се вижда. А фактът, че е номинирана за международната литературна премия на името на Астрид Линдгрен, говори, че не го виждам само аз. :)

Има на света едно обикновено семейство – майка, татко и дъщеричка.
Таткото ходи на работа, майката прави за закуска банички със сирене, а Марта – като повечето малки деца – понякога рисува с флумастер по стените и изрязва дупки в завесите. По време на отпуска тримата отиват на море.
Най-обикновено семейство – като милиони други, само че котешко. Татко - котарак, мама – котка и дете – котенце, много миличко.
"Приказки за Марта" е съвсем детска книга, в която се разказва за деца и е написана за деца, наполовина за най-мъничките. А в останалата половина за по-големите. Даже не точно така. Една трета – за най-малките, една трета – за средно големите и една трета – за възрастни. Но да се разкаже за тази книга така, че да се получи разказ за деца, е трудно.
Въобще, на възрастните им е трудно да говорят с децата за някои неща. Понякога това са наистина сериозни неща, понякога дреболии, но все едно. Възрастните котки се справят с такива беседи по-добре:
... Мама се смее:
– Децата не се продават в магазина. Това беше специален дом, където живеят котенца, които още не са си намерили родители.
Марта е много развълнувана:
– А на кого са се родили тези котенца?
– На разни котки.
– А после тези котенца загубили ли са се? И аз ли съм се загубила?
– Ти се намери, Марта.
Един зимен ден ти се роди на света. Котката, която те роди, не умееше да е майка. Тя те погледна и разбра, че си много добра и красива, само че тя просто не ти е майка.
– А каква ми е? – чуди се Марта.
– Просто ти е помогнала да се появиш на света.
Затова Марта живееше в Дома на котенцето, където я срещнаха мама и татко. Котка и котарак, които дълго нямаха котенца и им беше тъжно-тъжно. Но след като намериха своята дъщеричка, никога повече не им беше тъжно.
На Марта също не и тъжно изобщо, но малко се безпокои: "Когато правя бели, мама се сърди! Ами ако изведнъж се разсърди така, че ме върне обратно в Дома на котенцето?"
Но мама и татко никога не дават децата си, те ги възпитават сами. Няма значение дали са родили детето или са го приели в семейството по-късно, важното е, че са се намерили един друг.

Съдете пияните шофьори като умишлени убийци

Млада жена умря, а други 11 наши сънародници, сред които и деца, са ранени и осакатени в различна степен. Това е резултатът от кървавата баня, която някакъв пиян таксиметров шофьор, направи на "Цариградско шосе" преди ден. За близките на пострадалите невинни жертви едва ли ще е утеха да знаят, че убиецът Михаил Куртев и преди е карал къркан до козирката. Тогава обаче явно Господ е опазил животите на потенциалните му жертви. Нищо, че е карал даже по-пиян отколкото сега – с цели 2 промила алкохол в кръвта. Защото тогава евентуалните жертви са избегнати не заради държавата и нейните институции. Кой и защо обаче му е дал работа, в която има отговорност и към други хора, никой не ще да ни обясни. Защо не са го озаптили да не сяда зад волана аверите му по чашка, също трябва да се установи. Даже няма да е лошо в Закона за движение по пътищата да има клауза, която да преследва такива пасивни участници в пиянствата на шофьори. Те също би трябвало да носят отговорност като съучастници....

Порядъчност

Мъж пита непозната жена: - Бихте ли легнали с мен за двайсет милиона долара? - Да, разбира се - отговаря жената. - А за двадесет цента? - продължава мъжът. - Абе вие за каква жена ме взимате? - обидено възразява жената. - Каква жена сте вече разбрах. Сега се пазарим за цената. Усмихни се, България! Съд се произнесе в полза на елитна проститутка, чийто годеник блокирал чек за 1 млн. евро, след като разбрал с какво се занимава. За всички мъже, които държат на почтеността и добрите нрави, остава утехата, че по света има и много порядъчни дами. Гид развежда група из Париж: - Обърнете внимание - Айфелова кула. Долу жени по 50 евро. Напред е Елисейската гора - жени за 100 евро. Отдясно е Монмартр - жени за 200 евро. Под нас - крайбрежието на Сена - жени за 300 евро. - Извинете, у вас няма ли порядъчни жени? - интересува се турист. - Разбира се, мосю, но те струват много по-скъпо.

Проф. Христо Мермерски: В България нямаме никаква представа какво е природна медицина

Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Има две докторски дисертации. Агробиолог. Специализирал в Италия, Англия, Америка. Живял е повече от 10 години в САЩ, където е изнасял лекции в американски университети. Бил е съветник по науката, образованието и трансфер на технологии във Вашингтон. Автор е на 23 книги за здравословното хранене. Чел е лекции по темата в над 30 страни. Бил е преподавател в наши университети. - Проф. Мермерски, какво ще научат хората от вашата книга за това как да се лекуваме чрез храните? - Най-напред искам да кажа нещо, което за мен е парадоксално. Бащата на съвременната медицина, както всички знаят, е Хипократ. Той обаче е известен и с нещо друго. Негова е мисълта „Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство и нашето лекарство трябва да бъде нашата храна.” За съжаление у нас, когато отидете при лекар, той не ви казва кои храни при кое заболяване да използвате, а ви дава рецепта и ви праща в...

БСП изпреварва ГЕРБ, "Атака" отпада от следващия парламент

/Поглед.инфо/ Ако сега се проведат предсрочни избори, БСП би изпреварила ГЕРБ по резултат, а "Атака" ще остане извън парламента, сочи проучване на "Галъп".

В Хухла избраха от хоремага двама "почетни селяни"

Мистериозното жури към Мистериите на Хухла даде знак от сградата на селския хоремаг, че е приключило вече с избора си на „Почетен селянин 2013”. Не една, а две ще бъдат статуетките „Пробит цървул, а в него земното кълбо”, които скулпторът Емил Пенчев ще изработи, защото наградените в Центъра на света – в село Хухла, ще бъдат двама. Двама ще са призьорите, но хиляди аплодиращите ги на летните Мистерии 2013 - на 20 юли, навръх Илинденя, извисяващ се над прочутото родопско село Хухла. Отново мистериозната програма е разделена на две основни части. Първата част, на водопадчето светилище, ще започне преди обяд в 11 часа, реди час по час „разписанието“ писателят и издател Иван Бунков, инициатор и организатор на Мистериите, културния фест, който привлича творци от цяла България и отвъд границите й. Голямо литературно четене ще падне, водено от Слави Георгиев, главен мениджър на СБП. Ще участват поети с китари и без китари – Бойко Георгиев, Балчо Балчев, Гинчо Павлов и др. Ще ручи...

Опасността да размишляваш

Завчера Конституционния съд отхвърли искането на ГЕРБ да бъдат касирани последните парламентарни избори. Разискванията са били главно около казуса с онези 350 000 бюлетини, които бяха заловени в деня за размисъл. Причината да се поиска цялостна отмяна на изборите не са фалшивите бюлетини, заловени в готовност за експедиция по избирателните райони, нито скандалът, който гръмна в публичното пространство, а обстоятелството, че този скандал е гръмнал точно в деня за размисъл. Тоест, ако фалшивите бюлетини бяха хванати през някой друг ден или пък изобщо не бяха хванати, то нямаше да има никакъв проблем и конституционните съдии щяха да бъдат оставени намира да мъдруват върху по-важни неща. Ето така нашето бедно и изнервено общество за пореден път си зададе въпроса що за чудо е този ден за размисъл и нужно ли е изобщо да го има.

На мен денят за размисъл винаги ми е приличал на деня на жената. Така както веднъж годишно българският мъж е кавалер, уважава и цени жената, така и веднъж годишно (или на няколко години) българският избирател размишлява. Добре е да вярваш, че макар и само понякога българският избирател размишлява. Разлики между осми март и деня за размисъл безспорно има, като най-драматичната от тях е тази, че във втория случай кръчмите не дават алкохол, докато в първия се надпреварват да правят тъкмо това, но като цяло принципът е един и същ. И ако не беше денят за размисъл, сега нямаше да губим времето на Конституционния съд, но пък щяхме да пропуснем и насладата от цирка, който се разиграва около искането за касиране. Да поразмишляваме, макар че не е ден за размисъл и някой би ни изгледал с озадачено повдигнати вежди.

Така както ГЕРБ подаде оставка на правителството си и оглави протестите срещу себе си, така и поиска да бъдат касирани изборите, организирани и проведени еднолично от него. По този начин ГЕРБ каза, че не признава изборите си, но пък депутатите му ги признаха, като положиха клетва. Положиха клетва, обаче отказаха да ходят в парламента да я изпълняват. Отказаха, защото се обявиха за предсрочни избори, но не и преди да се промени лошият и действащ в момента избирателен закон, който самите те трескаво създадоха в края на предишния си мандат. БСП пък подскочи до тавана в лицето на лидера си Станишев и заяви, че искането за касиране е „пораженческа и деструктивна позиция“ и настояванията за предсрочни избори ще доведат до „хаос и нестабилност“ в страната. Но какъв беше космосът, който предложи правителството в замяна на онзи хаос, от който така се бои? Улични протести. Протестите предизвика пъстрата кавалкада от ярки назначения, сред които бивши членове на групировки и хора, които не знаят, че са били назначени, начело на която гордо се пъчи преживелия своя трагически катарзис Делян Пеевски. После, правейки се, че по улиците на София нищо не се случва и стриктно инструктирайки полицията и тя да се прави, че нищо не се случва, правителството си задвижи Южен поток, обяви, че ще ремонтира бюджета, че ще увеличава държавния дълг и всичко останало. На този фон Волен Сидеров, сринал рейтинга си до 2-3% благодарение на откровено безпринципното си политическо поведение, изпълни пространството с такива крясъци, че стресна хора даже и в чужбина. От ГЕРБ се отцепиха няколко души, сред които и един от най-верните на г-н Борисов сподвижници – Мирослав Найденов. Говори се, че ще ги последва част от парламентарната група на ГЕРБ. Така г-н Сидеров ще престане да бъде магьосникът, който държи ключа към кворума, а ГЕРБ и БСП ще стиснат ръце в името на националното спасение.

Не мога да си представя, че ако в деня за размисъл някой наистина е размишлявал, сега щяхме да имаме парламент, в който първата политическа сила е опозиция, която обаче отказва да се явява в зала, и правителство на коалиция, в която националистите подкрепят турците, чиито килимчета съвсем неотдавна палеха пред джамията, а пък турците подкрепят столетницата, която им спретна възродителния процес, с което стана формалната причина за създаването на ДПС. За какво ни е тогава ден за размисъл! Освен пък ако изборите са били резултат не от размишление, ами просто са били купени, откраднати и фалшифицирани. Но и така да е било, то от деня за размисъл пак няма смисъл. Колкото и да размишляваш, някой пак ще си плати и ще направи каквото е решил. Наистина, що за чудо е този ден за размисъл и нужно ли е изобщо да го има. Като седнеш да размишляваш, макар и така – съвсем набързо, както седнахме сега, най-много да ти докривее и както казва Яворов: „И гледаш, слушаш, не знам досадно защо ти стане: их, опустяло!“… Така че по-добре да не размишляваме и ден за размисъл да няма. Мисленето ражда тъга. Затова ми става тъжно, когато си мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


За в. “Труд


Намаляването на цената на тока е реално възможно

/Поглед.инфо/ С промените, които искаме да се извършат в Закона за енергетиката, целим да се приеме нов механизъм за разпределение на тежестите в енергийната система. Това заяви народният представител от КБ Таско Ерменков и допълни, че всички тежести, в резултат от неправилни решения през последните три години и най-вече неконтролируемото въвеждане на скъпа енергия, са ощетявали крайния потребител.

Протест в защита на Гергана Червенкова пред Съдебната палата в София

На 16-ти, 17-ти, 18-ти и 19-ти юли т.г. от 8:00 часа пред Съдебната палата в София ще има граждански протест в защита на Гергана Червенкова, с искане за справедлив съдебен процес. Гергана Червенкова беше пусната на 2 юли т.г. под гаранция, след като престоя повече от 50 дни в следствения арест. Организаторите на протеста в нейна защита са получили вече Съгласувателно писмо от Столична община за неговото провеждане. На 19-ти юли Софийският апелативен съд трябва да реши дали да екстрадира г-жа Червенкова в САЩ. Надяваме се българските магистрати да се ръководят в решението си от силата на правото, а не от "правото" на силата.

Двама българи загинаха при тежка катастрофа в Украйна

Осем души са починали при тежка катастрофа на два автобуса в Украйна, включително и двамата български шофьори на българския автобус. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Автобус с българска регистрация е катастрофирал около 07:40 ч., в района на град Ковел, Волинска област в Украйна, при челен удар с друг автобус.

Проблемът бил в ГЕРБ, а не в Атака, изборите не са решение

/Поглед.инфо/ Същественият проблем в настоящата ситуация е, че партия ГЕРБ продължава да бойкотира работата на парламента. По този начин се дава на "Атака" много повече власт, отколкото трябва да има спрямо резултатите от парламентарните избори.

Баснословният завод

Топъл априлски ден. Слънцето сладко напича, птичките пеят и мирише на пролет. Грешка. Из въздуха се носи вонята на разлагащи се купчини боклук, които са препълнили контейнерите за смет и нагло се търкалят по тротоара около тях. Тази картинка навярно навява спомени на софиянци за онези смрадливи времена през пролетта на 2009 г., когато столицата за пореден път се превърна в заложник на собствения си боклук. Проблемът с отпадъците всъщност далеч не е от вчера и корените му се простират доста назад във времето. Той тиктака като бомба със закъснител и е само въпрос на късмет, че все още по улиците не са се появили смърдящи барикади от боклук. От години сметището в Суходол се пръска по шевовете от складираните бали и скоро дори ще представлява атракция за астронавтите, които ще могат да му се насладят от Космоса с невъоръжено око. Построяването на баснословния завод за преработка на отпадъците на София, който трябва да реши проблемът веднъж завинаги, многократно се изстрелва напред в...

Дейвид Балдачи: Среща с ваши журналисти ме накара да се замисля за България

Той е българин. Името му е Мечо и човек би могъл да си помисли, че този мъж притежава едва ли не свръхестествени способности. Един ден ще го познават по целия свят. Защото е „произведение“ на прочутия Дейвид Балдачи.

Сега пък отлагат вдигането на минималната заплата

/Поглед.инфо/ Управляващите се отказаха да вдигат минималната заплата от 1 октомври т.г., както бе записано в плана на премиера Пламен Орешарски. По-реалистично е това да стане от 1 януари 2014 г., признаха пред "Стандарт" депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е шеф на социалната парламентарна комисия, и министърът на труда Хасан Адемов.

Готвят облекчения за закъсалите със заеми българи

/Поглед.инфо/ Управляващите готвят облекчения за закъсалите със заеми българи. Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е шеф на бюджетната комисия в парламента, обяви, че банките трябва да си поемат рисковете при необслужвани кредити.

400 000 българи превземат Острова

/Поглед.инфо/ Около 400 хил. български граждани възнамеряват да емигрират на Запад след по-малко от шест месеца и Великобритания е първият им избор, пише днес британският "Сън".

Червена далаверка с емисии

Задачата:
Според Директива 2009/29/ ЕО на Европейския парламент и на съвета, се предвижда приходите, получени от търга на квоти , да се използват за развитие на възобновяемите енергийни източници с оглед спазване на ангажимента за 20% използване на енергия от ВИ до 2020 г .

“Решението” внесено от БСП/ДПС:
“Средствата от постъпления от продажби на квоти за емисии на парникови газове за периода 01.12.2012 до 30.06.2014 г . се използват за покриване на разходите, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени по Закона за енергията от възобновяеми източници”.

Проблемът?
Проблемът, е че парите няма да бъдат инвестиране в РАЗВИТИЕ на възобновяеми източници (ВИ), а ще бъде компенсиран друг сектор. Кой ли? Кои изкупува електрическата енергия?

  • Да кажем, че имам ВЕИ централа – слънчеви панели на поле до Каспичан.
  • Продавам по-скъп ток, който държавата е длъжна да изкупува за период от 25 години, поради ред причини (Решение на ДКЕВР № Ц-04 от 30.03.2009)
  • Електроразпределителното предприятие изкупува тази енергия

Вместо да се инвестира в мен, като производител на енергия, както изисква директивата на ЕС, парите от емисии, които България продава (друга тема) ще бъдат давани на електроразпределителните дружества, за да ги компенсират, че имат “задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени”.

Още по темата:

  1. Национален съвет за саморегулация не работи

Местят табелките в НС с надежда да се объркаме

Напрегнете волята си и изчетете следващата скучна информация, която на пръв поглед е абсолютно невзрачна и досадна със своята преднамерена монотонност:

Депутатите приеха Проект за решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с които разделят Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите става Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите. Създава се Комисия по вероизповедание и парламентарна етика. Променя се наименованието и в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която става Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов предложи решението да влезе в сила от деня на обнародването в държавен вестник. 110 депутати гласуваха „за” промените”.

Между редовете на тази бюрократична фразеология пише ясно няколко неща.

На първо място виждаме що за важна работа имат депутатите в нашата втасала от благоденствие България. Вече ги карат с микробуси на работното им място, за да ги пазят още по-добре от леещата се по улиците и площадите на столица народна любов, която тази сутрин преля загражденията- петима писатели ги преминаха и бяха задържани от полицията за това кощунство спрямо законодателната ни светиня.

Работи им се на хората вътре, не им се подава оставка!

На второ място, но не по важност, личи загрижеността на управляващите да узаконят измамата с маневрата около незаобиколимия кворумен фактор Волен Сидеров, без когото няма да го има това 42-ро народно събрание. За целта ДПС и БСП днес го заобикалят, както всички правим на улицата, когато внимаваме да не настъпим нещо, което не бихме почистили сами-най-малкото защото така е по-лесно.

След поредицата от „грешки”, които отприщиха гражданските протести, БСП и ДПС добавиха и подигравката комисията по етика да бъде оглавена от хулиганстващия лидер на Атака и това стана повод президентът Плевнелиев да възрази остро. Не заради него, а в опит да излъжат България и света, че пак е станала грешка, ДПС и БСП осъществяват днес маневрата с отнемане на тази част от комисията от Сидеров чрез разместване на табелките.

Най-интересен е третият факт: самият Сидеров явно няма нищо против ДПС и БСП да си признават, че ги е малко гнус от него, поради което му „отнемат етиката” в пристъп на самопризнание за абсурда над нейното спазване в парламента да бди тъкмо дежурният нарушител на добрия тон и нрави в парламента и извън него . Нещо повече, наказаният чрез този ход Сидеров не само е осигурил кворума, но явно част от депутатите му са гласували „за” на днешната парламентарна сесия.

Това напомня по смисъл и дух за самобичуването на изправените пред сталинистките съдилища жертви на т.н. чистки или на самообвиняващите се в престъпления спрямо великия вожд Мао китайски интелектуалци, унижавани от невръстни хунвейбини да се разкайват за измислени идеологически престъпления под заплахата от физическа разправа.

С тази разлика, че в нашия случай явно няма никаква подобна опасност. Разбрали са се по другарски. Обяснението е в звучната думичка „келепир”, която дешифрира загадката защо Сидеров толкова необичайно „смирено” сътрудничи на процеса срещу него.

Вие виждали ли сте куче, на което му дърпат кокала от устата, без да заръмжи, че и да захапе дори ръката, която го храни?

Ето, че и това е възможно. Въпрос е на дресировка чрез компенсация с още по-голям кокал, поднесен тайно зад колибката.

„Проба-грешка” е един от методите при експериментирането в науката. Научният комунизъм, който експериментират в мут(р)иралия му днешен вариант върху нас, е обърнал табелата и практикува обратното: „грешка-проба”. Пробва дали сме малоумни да вярваме за „грешката” и да се хващаме на триковете със смяната на табелите, зад която се крият дембелите.

Според един неетичен виц, слепият музикант Стиви Уондър бил наказван като малък като му размествали мебелите в стаята. Този черен хумор ни прилагат за наказание червените. Местят ни табелките в Народното събрание с надеждата да се окажем слепи, докато самите те се правят на глухи за исканията да си ходят.

Исландия (9 ден – продължение): До Патрексфиорд

Продължаваме с пътуването из Исландия заедно с Гергана. В „нулевия“ ден пристигнахме в Рейкявик, е през първи ден заминахме към Синята лагуна, после поехме към гейзерите и водопадите на Исландия, посетихме известния вулкан Еяфялайокул и близките глетчери, тръгнахме по непреодолимите части на страната, които в крайна сметка преминахме. Миналия път започнхам петия ден от приключението в приказната Исландия, който иимаше и продължение. За последно търсихме тъмната страна на Исландия, в началото на седмия ден тръгнахме на „лов“ за китове и на риболов, в първото продължение видяхме как са живели древните исландци, а във  второто продължение ходихме на църкваВ началото на осмия ден родължихме към горещите извори Hveravellir и областта Kjolur, а в продължението посетихме едно стадо тюлени. Началото на деветия ден тръгнахме към Западните фиорди, който ден днес ще завършим в Патрексфиорд.     Приятно четене:  

Исландия

ден 9 – продължение

До Патрексфиорд

  Тук сме готови да разпънем палатката, когато заръмява дъждец

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, ИсландияЗападни фиорди, Исландия

Западни фиорди, ИсландияЗападни фиорди, Исландия

 Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

Западни фиорди, Исландия

 Западни фиорди, Исландия

 Западни фиорди, Исландия

 Западни фиорди, Исландия

  Преди да осъмнем в

Patreksfjordur

сме изминали над 600 км по криволичещите пътища, разминали сме се с не повече от 4-5 превозни средства, всичките ни впечатления са станали на каша, не сме савсем сигурни от къде сме минали и кое къде беше…. усещането от този ден, обаче, ще помним дълго

Карта на Исландия – маршрут девети ден

Очаквайте продължението       Автор: Гергана Милушева       Снимки: авторът       Други разкази свързани с Исландия – на картата:       За подробности кликайте на ЗАГЛАВИЕТО       :) :) :)

Кафяв ориз, Пармезан и яйца на салата

Продукти за 4 порции:
1ч.ч. кафяв ориз
4 твърдо сварени яйца
половин лимон
2 зелени чушки
2с.л. зехтин
1ч.л. сол
200г Пармезан
няколко стръка копър

Приготвяне:
Оризът се накисва от предната вечер във вода. На следващия ден оризът се вари в посолена вода, един час. Яйцата трябва да са твърдо сварени. Режат се на дребно. Пармезанът се рендосва. Чушките се почистват и измиват. Режат се на пръстенчета. Лимонът се изцежда. Смесва се заедно със зехтина. Копърът се режа на ситно. Свареният ориз се слага в купа. Добавят се яйцата, стърготините Пармезан и пръстенчетата чушки. Полива се дресинга. Поръсва се копър. Салата се обърква. Слага се в хладилник. Поднася се в купички на столче. Става вкусна и ароматна. Подходяща е за топлите летни вечери. Може да се консумира и без лимон и мазнина.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Икономедийното лице на протеста и Борисов като надежда на новото дясно

/Поглед.инфо/ Статията на младия социален психолог Николай Михалов, който пише от САЩ, анализира как медийното отразяване на протестите от страна на “Икономедия” се опитва да им придаде точно определена либерална насока и да асоциира олигархията и мафията с не-десните. В тази картина само дясното е демократично, а полюсите са демокрация и олигархия. Старите антикомунисти от началото на 90-те “предават факела” към ново дясно обяснение, под стария лозунг “червени боклуци” и мисленето в “или-или” категории.

Le Temps: Как София вся съмнението за Хизбулла

letemps-hezbollah

Съвещанията на 4 и 19 юни в Брюксел не дадоха никакъв резултат. Европейските дипломати само можаха да констатират техните несъгласия за природата на Хизбулла: терористическа за едните, важна фигура на ливанската политическа шахматна дъска за другите. И вписването в "черния списък" на Евросъюза, дори само на военното крило на шиитската организация, какъвто компромис предлагаше Париж, за пореден път беше отложено за неопределено време. До голяма степен участието в бойни действия на Хизбулла редом с армията на Башар ал-Асад, както и обвинението за участие в антиизраелския атентат на летището в Бургас на 18 юли 2012, бяха елиминирали европейските колебания. Какво се случи всъщност?

Много наблюдатели посочват внезапната промяна на тона в София, за да обяснят провала на френско-британската инициатива, целяща да сложи Хизбулла в черния списък на Европа. Докато предишното правителство на консерватора Бойко Борисов ясно беше посочило участието на Партията на Господ в атентата в Бургас (седем жертви), новият външен министър, социалистът Кристиян Вигенин, даде заден ход, декларирайки малко след назначението си, че неговата страна няма "категорични доказателства". Изявлението му от 5-и юни мина почти незабелязано в неговата страна, потопена в социална и политическа криза, но имаше ефект на бомба при евроатлантическите партньори на България. "Това беше един вид саботаж" - коментира един дипломат, все още изнервен.

"Да угодиш на Москва"

За ливанският политолог Зияд Маджид, преподавател в Американския университет в Париж, промяната на курса в България "послужи най-вече за претекст на някои страни, за да оправдаят трудно формулируеми страхове, като например радикализацията на шиитската диаспора на тяхна територия или сигурността на техните войници на терена". Предполага се, че такъв е случаят с Италия, Испания, Австрия, както и Швеция. Но как да се обясни отмятането на София? "Може да се тълкува или като некомпетентност, или като френетично желание да се отличат от предишното правителство, но най-вече това е воля да се угоди на Москва", анализира съветник на предишния шеф на българската дипломация, убедения атлантист Николай Младенов.

Погледнато от София, това измерение не предизвиква никакво съмнение. Бившите комунисти, от които произлиза Кристиян Вигенин никога не успяха истински да се превърнат в социалдемократи и запазиха привилегированите си връзки с руския "голям брат". "Българските социалисти са често вектор на руските интереси. Никога обратното", обяснява Иво Инджев, автор на много книги за тежката роля на Москва в региона. Считана преди за "16-а република на СССР", България се присъедини към ЕС през 2007 г. без истински да напусне орбитата на Кремъл. "Вие ще бъдете нашия троянски кон в Европа, разбира се в добрия смисъл на думата", се беше дори пошегувал с "българските другари" руският посланик в ЕС Владимир Чижов.

Европейско разцепление

Днес България остава почти напълно зависима от Москва за снабдяването си с горива и руската компания Лукойл притежава главната рафинерия на страната. Към това се добавя и ядрената енергетика, с доставките на гориво и поддръжката на старата съветска централа Козлодуй, както и много спорния проект за построяване на нова централа за 10 милиарда евро, поверен на руската държавна компания Атомстройекспорт.

"Парите заместиха идеологията. Руснаците раздават щедро подкупи, за да придвижат техните пешки и се опират на съществуващи от много време мрежи" - продължава Иво Инджев. Тези мрежи често се преплитат със старите явки на баасистките арабски режими в Източна Европа. "Редовно откриваме едни и същи действащи лица когато трябва да се защитават интересите на Москва или да се прави бизнес с Башар ал-Асад или иранците" - потвърждава Атанас Чобанов (редактор на Биволъ б.ред), партньор на Wikileaks в България. "Стар приятел в нужда се познава: отмятането на София дойде точно навреме за руската дипломация, която спечели на съвещанието на Г8 в Северна Ирландия", наддава Иво Инджев. На място войските на Башар ал-Асад започнаха с решителната помощ на Хизбулла победна офанзива срещу град Кусеир. За дипломатите този тайминг оставя малко място за съмнение: новото българско правителство с точност е действало срещу западните интереси. "Във всички случаи, чрез София, руснаците успяха да разделят европейците. В крайна сметка се възползва Башар ал-Асад", заключава Зиад Меджид.

Александър Леви, Le Temps, Genève, 11 юли 2013 г. Превод Биволъ

Коментар на Биволъ: "Действащите лица" на мафията и на руските интереси

Потърсен за коментар от швейцарския вестник преди няколко дни Биволъ конкретно посочи "действащи лица", които защитават интересите на Москва и Башар ал-Асад както в бизнеса, така и на политическо ниво. Единствено Биволъ разследва подробно още преди година проникването на сирийски капитали в България и ЕС чрез руската банка ВТБ и нейния български партньор: Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. От изтекла кореспонденция между руски и сирийски банкери става ясно, че Сирия държи милиарди долари във ВТБ и е готова да увеличи депозитите си. Автентичността на тази кореспонденция не беше опровергана от адресата.

ВТБ е считана за инвестиционно оръжие на путинския режим и присъства в много европейски страни, където осъществява крупни покупки на активи. В България руската банка, представлявана от Милен Велчев и в партньорство с КТБ, купи стратегическия телекомуникационен оператор Виваком. Тези инвестиции чрез ВТБ са логичен път за избелване на милиардите на Асад, които не могат да бъдат инвестирани директно заради наложеното от ЕС и САЩ ембарго. В този смисъл България се явява съвсем конкретно (и измеримо в парично изражение) "троянски кон" на путинска Русия в ЕС, а по съвместителство и на престъпния сирийски режим.

Подкрепяна финансово както от българската държава (при Тройната коалиция и най-вече при ГЕРБ), чрез депозитите на държавните фирми, така и от руската, в лицето на ВТБ, групировката на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски наложи в България невиждана концентрация на бизнес, медии и власт. Тази групировка се превърна в символ на мафиотските и олигархични структури, срещу които българите протестират вече четвърта поредна седмица в центъра на София.

Днес митингуващите се готвят отново да обсадят парламента „на кафе“

/Поглед.инфо/ Протестът приключи обичайно мирно на Орлов мост. Малко след 23 часа имаше останали няколкостотин човека, които си говореха помежду си.

Митрополит Кирил ще бъде изпратен с “Бентли”

/Поглед.инфо/ Погребението на трагично загиналия варненски митрополит дядо Кирил е днес и на него ще присъстват патриарх Неофит и членове на Светия синод.

Ще окошарят ли Цветанов за катерушка и детска пързалка?

/Поглед.инфо/ Вече съм обвиняем. Това каза на излизане от сградата на столичното следствие бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Минималната работна заплата скача отново от 1 октомври

/Поглед.инфо/ Ново увеличение на минималната работна заплата трябва да има от 1 октомври. /Поглед.инфо/ Предложението е на управляващите и предстои да бъде обсъдено със социалните партньори.

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване