Цветанов е огромен гноен цирей за ГЕРБ, а Фандъкова е пудрата и ще го крие

/Поглед.инфо/ Цветан Цветанов е един огромен гноен цирей за ГЕРБ. Това каза левият социолог Кольо Колев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Правят факелно шествие в памет на Апостола

Традиционното факелно шествие в памет на Апостола ще се проведе в сряда, когато се навършват 141 години от гибелта на Васил Левски....

Камера засне страшна катастрофа между джип "Тойота" и камион. 4-ма души загинаха на място (Видео)

Страшна катастрофа е заснела камера в колата на един от участниците в зверски инцидент в Челябинска област в Русия.  Джип "Тойота" прави...

Задку(ма)лисието на телевизора

Не знам дали е вярно, че „българският Джей Лено” ще последва американския, който наскоро се раздели с телевизионния екран. Според сайта „Всеки ден”, който е част от официозната медийна империя, новото ръководство на БТВ поставило ултиматум на Слави Трифонов да спре с политическото говорене или ще прекратят договора с него.

Няма да гадая доколко това е вярно или вероятно. Но интригата е повод да обърна още веднъж внимание върху „телевизора” не просто като политическа трансмисия, а като люпилня за „вождове”.

Интересното е, че в България също действа путинския модел на управление през „телевизора”, а интернет, пак като в Русия, е единствената истински свободно опонираща на властта медийна територия.

Макар и скалъпен по руски образец, този модел в България се различава все пак с нещо специфично: тук „телевизорът” е банка за политици с вождистки мераци, докато в Русия, поради липсата на друг вожд, освен Путин, ролята на „телевизора” и т.н. журналистика е сведена само до обслужването на несменяемото лице на режима.

Излиза, че тук творчески сме доразвили челния путински опит досущ както в НРБ се прилагаше с отчитане на местната специфика задължителната съветска практика в пропагандата. В своите „Задочни репортажи” писателят Георги Марков отбелязва в отделно есе, че по отношение на пропагандата и цензурата БКП е проявила такава перфидност, включително чрез система от подкупи за послушните, че самите съветски другари могат да завидят на дресурата в България.

Явно ноухауто от времето на соца ( да се изразя по приетия вече за нормален хашлашки начин, според който времето на тоталитаризма е сведено до понятие с фреднли отенък, като „соц”).

Днес вече не е достатъчно само да те понесе медийната вълна, за да изплуваш в полезрението на избирателите, както стана с Бойко Борисов, преди той да започне да сърфира като самостоятелен фактор върху тази мътилка. Модата се определя повече от схемата, по която Сидеров нахлу в политиката през ролята на телевизионния водещ.

Сидеров поне има биографията на журналист, но какво да кажем за следовниците му, които са водещи на телевизионни предавания и това се натрапва на публиката като достатъчно обстоятелство, за да бъдат причислявани към журналистиката?

Говорещи муцунки има на екрана днес колкото щете, но не от всяка мутра става публицист, нали…

Най-новото попълнение на политическия „елит” по тази схема, след извършения в ефир скандален трансфер от екрана към трибуната на безцензурната партия на Бареков с Росен Петров, е и измисленият „лидер” на миналогодишните февруарски протести Ангел Славчев. И той „влиза” в политиката, макар да си беше в безцензурния екип плътно до шефа си от доста месеци насам, но сега вече официално му става заместник след като премина през задължителната школа на водещ в една кабеларка, а след това беше повишен до водещ в ТВ7.

Както вече съм отбелязвал, знам от член журито на едно състезателно предаване на БНТ за млади политици, че Ангел Славчев е бил фаворит на тъмно червен чичко ( паричко- пардон за пошлата римичка, но тя също е легитимирана отдавна), който поискал от въпросния член на журито да „подкрепи” неговото момче.

Нямам никакво съмнение, че и рекордьорът по обикаляне на телевизионни студиа от около половин година насам, журналистът от „Дума” Александър Симов, е носен на крилата на задкулисието, което решава кои са „важните говорители” на нашето време. Същият Симов беше потупан бащински с комплименти от бившия шеф на 6-то на ДС Димитър Иванов-Гестапото, който обяви в поредната си изява в националния ефир на БТВ преди седмица: „Сашко е добро момче, познавам го от малък”.

Щом чичо Митьо ( когото Сашко не кълне като “кука”, както се изразява в други случаи) го хвали, това направо си е гаранция за възход на доброто момче Сашко!

Сашко засега си заработва кариерното издигане като брани (яростно в интернет и хрисимо от телевизионния екран) честта на обезчестения комунизъм, както и лично на Путин, пишейки пасквили срещу онези в България, които си позволяват да не го харесват- включително в ролята му триумфиращ олимпиец в Сочи с личния си световен рекорд по инвестиране в реклама на своя авторитарен режим. Но има шансове да настигне батко си Росен Петров, чието право да не бъдел разпъван на Голгота ( направо с Христос го сравни!) беше защитено от Сашко през уикенда от екрана на официозната ТВ7.

Не знам доколко достоверни са твърденията, според които след 13 години някой се е присетил за намесата на един шоумен в политиката, но претенцията на безбройните претенденти да правят подобие на публицистика от телевизионния екран само, защото той им е отстъпен за ползване по комерсиални или личностно-маниакални причини, оплетени с политическа търговия, доведе до едно: много баби, хилаво менте.

В този смисъл телевизионната школа за лансиране на политици работи напълно по правилата у нас, които раждат политици-менте. Онези, които казват кой да е екран и кой не, се грижат люпилнята на кадри да произвежда муцунки и добри момчета, за да бъдат след това пробутани като наложен от екрана продукт  за употреба в политиката- едновременно нов, но и познат ( с послушанието си пред когото трябва).

Тази хитрина на задку(ма)лисието, този неестествен подбор, прогони свободното слово в България до позорното място номер 100 в ъгъла на световната класация на „Репортери без граница”, водейки за носа народеца, който си гони опашката от избори на избори.

"живи легенди"


снощи гледах "живи легенди" втория филм на само 32 годишния ники илиев, който освен, че е хубавец, е и талантлив режисьор. филмът му е лек, непретенциозен, без цинизъм, нещо рядко срещано тук, с хубави млади актьори, чудесна музика, приятна история разказана честно, без напън. БЕЗ НАПЪН е много важно, защото тук напънът ражда страшни недоразумения. 

младежка история за приятелството и обратите на съдбата, разказана с приятно чувство за хумор. дори и микеле плачидо се появява и прави малка, симпатична роля. разбира се, не е съвършен, и не е и филм на който би се възхитил в-к "култура", което вероятно е качество, защото примерно не е "обърната елха", а от това печели и зрителят, не само режисьорът, който ще гледа филма си сам с 5 приятели. не е шедьовър, но и няма претенцията да е, а да забавлява. излизаш усмихнат, било ти е приятно! и е българско!
орлин павлов. това момче притежава пакет от качества равни на всяка световна звезда. възхитена съм от чар, естественост, хубост, талант, всичко. както казват американците "eye candy", бонбон за очите, камерата го обича. и добър актьор, който би могъл да играе доста неща.
ако искате да забравите за час и половина кочината в която се намираме, и да се разтоварите, "живи легенди" върши чудна работа. 
а ники ще става само по-добър, което е супер. имаме млад и много гледаем режисьор.


Готвят основен ремонт на Военноморския клуб във Варна

Сградата на Военния клуб (бившето ДНФ) във Варна ще претърпи основен ремонт през настоящата година. Министерството на отбраната е...

Разпадът в ГЕРБ продължава! Ексшефът на НАП напуска

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов сензационно напуска парламентарната група на ГЕРБ и става независим депутат.Потърсен за коментар,...

Две 12-годишни деца паднаха в 7-метров изкоп

Две деца на по 12 години пострадали при детска игра в Кубрат, съобщиха от ОДМВР-Разград. Инцидентът станал около 17 ч на 16 февруари на улица...

Уникално прасе стана атракция в Китай (видео)

Китайската провинция Съчуан се оказа изключително атрактивно място заради уникално прасенце. Става въпрос за свиня, родена с два крака....

За любителите на екстремни преживявания CAT B100 е вече тук

CATB100D
Caterpillar е компания известна със своите мощни строителни машини. Но като добавка към тях тя предлага и специално разработена серия от телефони под марката CAT, разработени да издържат в екстремни[...]

Греяно вино и плодове

Продукти за 4 порции:
400мл вино
1 ябълка
дюли от компот
1 мандарина или портокал
1с.л. кафява захар
щипка канела

Приготвяне:
Виното се налива в метална касерола. Плодовете се измиват, почистват и режат на ладии. Добавя се и една супена лъжица кафява захар. Съдът се поставя на включен котлон. Когато заври, се добавят плодовете. Оставя се да ври още пет минути, след което съдът се оттегля от котлона. Поръсва се канела. Похлупва се. След пет минутки винения коктейл се налива в кана и сервира за консумация. В чашите се налива уханна, топла напитка. Добавя се по ладия дюля.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

По 37 лв. на българин, за да си доучва до 2020 г.

По 37 лева! Толкова се пада на всеки българин от общо 260 074 201 лева, които трябва да дойдат от фондовете на Брюксел и националния бюджет по...

ГЕРБ и "Атака" провалят извънредното заседание на парламента

Само 20 минути след началото на днешното извънредно заседание в пленарната зала останаха само депутатите на "Коалиция за България" и...

Премиерът Орешарски ще се срещне с папата

/Поглед.инфо/ Премиерът Пламен Орешарски ще се срещна с папа Франциск по време на официално посещение във Ватикана, пише в. "Стандарт".

Въпрос в ефир за заплатите на Ани и Виктор ги изкара от равновесие

/Поглед.инфо/ 13 хиляди лева заплата е малко за психоатаките, на които сте подложени. Така зрител успя да провокира водещите в сутрешния блок на Нова тв Ани Цолова и Виктор Николаев.

ТВ Мет: Посрещаме националния празник със сняг

Сняг може да ни изненада за националния празник 3 март. Това прогнозира синоптикът от ТВМет Петър Янков, пише Inews. И да завали обаче, то ще...

В Сирия осъдиха на смърт момиче, защото общува във Фейсбук

/Поглед.инфо/ Фейсбук стана причина за смъртта на младо момиче в Сирия, съобщава "24 часа", като се позовава на информация на “Нюзру Израел”.

Скандалът "Хафъзов" събира спешно парламента

/Поглед.инфо/ Депутатите се събират днес на извънредно заседание след големия скандал в петък заради промените в изборния кодекс, касаещи предизборните агитации на майчин език с преводач. Парламентът днес ще разглежда кодекса на второ четене.

Част от Св.св.Константин и Елена без вода

От ВиК-Варна съобщиха, че поради авария част от к.к."Св.св. Константин и Елена" е без вода. Повредата се очаква да бъде отстранена около обяд, а водоподаването възстановено до 14 часа, уточниха от водоснабдителното дружество, пише Moreto.net.

Джигит кара като на рали при червен светофар в центъра на Бургас (видео)

Разминава се на косъм от спиращ автомобилНагъл шофьор с червена Мазда, с бургаска регистрация, изправи на нокти останалите водачи посред...

Посрещаме националния празник със сняг

Сняг може да ни изненада за националния празник 3 март. Това прогнозира синоптикът от ТВМет Петър Янков, пише Inews. И да завали обаче, то ще...

И Слави е на път да се прости с БТВ - засега само орязват предаването му

/Поглед.инфо/ Най-дълго задържалото се вечерно предаване в българската телевизионна история - „Шоуто на Слави“, е на път да бъде свалено от ефир, съобщава ексклузивно таблоидът „Всеки ден“.

Режат с 30 минути "Шоуто на Слави"

"Шоуто на Слави" е на път да бъде свалено от ефир. Слави Трифонов ще се наложи да се показва по-малко на екрана, след като след броени дни...

Мъж се обеси в апартамента си във Варна

40-годишен мъж е бил намерен обесен в дома си, съобщи Блиц, позовавайки се на източници, свързани с разследването на трагичния случай....

Недко Петров: Медии и ромският образ

„Може да ми казвате циганин, не се обиждам. Но колкото съм циганин, толкова съм и българин, и турчин. Но на мен родината ми е България, не е...

Касов бон обръща дело за убийство

Близките на Ивайло Иванов, наречен от МВР Рамбо, искат ревизия на присъдата му от 17,5 г. за убийството на Капка Атанасова през 2007 г. Делото...

Внимание! Негативно SEO!

A-graph-going-downwards
Преди години подобни случаи бяха единични. Например, към страницата на наш успешен клиент открихме линк в международен сайт за пиратски софтуер. Ефектът беше – спад от 1-ва на 4 –та[...]

За Перу, като за Перу (5): Оляйтантамбо и шаманът

Продължаваме с първата част от пътешествието на Тинка из Перу. „Тинка в страната на инките“. В първата серия бяхме в Пачакамак и Паракас, после бяхме в Писко, на Балестовите острови, на платото Наска и Арекипа, минахме през каньона Колка и езерото Титикака, а за последно бяхме в Куско. Днес ще се срещнем с един шаман и ще разгледаме Оляйтантамбо

Приятно четене:

За Перу, като за Перу

Тинка в страната на инките – първа част

пета серия

Оляйтантамбо и шаманът

 

Пътят между Куско и Оляйтантамбо е невероятно живописен. Спираме във

ферма за лами

и подобни. Всъщност, тези камило – овци са много разновидности, има диви, които се хващат подстригват се и се пускат – това са викуните, има съвсем къдравки, това е алпака.. има всякакви цветове и дължини. Използват ги основно за вълна, не ги товарят, не ги яздят, май някои от тях ядат, но това не става съвсем ясно.

Така или иначе, в тази ферма, приоритетът е вълната. Минаваме през няколко „буджака”, ламите са миролюбиви, ядат с охота тревата, която е поставена специално за да могат туристите да „хранят лама”. Туристите се кефят. Да не забравяме, че повечкото от тях едва ли са докосвали автентична българска овца. Но ето тук, за късмет, пипват лама.

Ферма за лами, Перу

Ферма за лами, Перу

Лами

Следват помещения, тип навеси, където вълната се боядисва, с естествени бои, по правило по-трайни от химическите, в глинени съдове, над огнище, което ползва като гориво изпражненията на ламите. В последващите навеси, облечени в носии перуанки и малките им невръстни дечица тъкат, на същите станове, като тези на прабабите ни, а мистериозния рисунък на шарките си го предават от поколения на поколения. Децата са любопитни, но на жените явно им е писнало да ги снимат като редки животни, навеждат глави и крият поглед в шарките си.

И ето го магазина. Голям, с разкошни стоки. Цените на тази уникална вълна, по правило са уникални като самата нея. Шаловете, пуловерите, пончата действително са много красиви и стойностни, имат реален вид на изкуство, но аз ще се утеша с циганийките и ментетата, не може всичко, нали кътам пари за шамана.

Ферма за лами, Перу Ферма за лами, Перу Ферма за лами, Перу

Все пак откривам малко гребенче от същински рога на бик, да не съм съвсем капо. Гребенчето е подходящо основно за сресване на мустаци и рядка постренесансова мода бакенбарди, но това не го мисля изобщо в момента. Важното е, че имам оригинален подарък.

Следващата спирка е

Оляйтантамбо

А там, в момента, в който го виждам…

Мястото ме грабва от първия поглед, изтръпвам цялата, познавам го.

Оляйтантамбо, Перу

Оляйтантамбо

Намирам се в основата на стръмен склон, целия в тераси, които изглеждат като стъпала, не прилича на нищо досега. Думите не стигат, малко е да се каже, че е величествено е. Изглежда ми като част от вечността.

И има някаква автентичост в това, как построеното от човешка ръка тук, се е сляло с природата.

Ollantaytambo, Перу

Като в полусън дочувам поредните думи на Виктор за това кой му е майстора на това място, инките, или някой по-древен и от времето… Има ли значение?

На мен ми стига да го гледам. Намираме места, в които знаци в скалата се осветяват на точно място при летните и зимни равноденствия. Намираме изображения на прочутия инкски кръст, а после бавно се изкачваме по терасите, откъдето виждаме огромно каменно лице с брада, в центъра на отсрещния склон, всъщност половината от него. Няма как да медитирам на това място дълго, не и сред пъплещите наоколо туристи с жадно поглъщащи околността фотоапарати и камери. Но го пазя в паметта си, като нещо много специално.

Оляйтантамбо, Перу

Това е каменния град. Така го наричат, според екскурзовода. Всичко, което знам към момента е, че там инките се крили след като испанците влезли в Куско, и убили инката. От тук е организирано последното въстание, опит около 45 години по-късно да се вземе властта. Неуспешно, разбира се.

Успявам да се покатеря нагоре по

Каменния град

Гледката тук се променя при всеки слънчев лъч. Твърде стръмни са склоновете. Всяка от гледките е невероятно красива.

Погледа ми се докосва до склоновете, отново и отново и изведнъж без да искам си ги представям в есенно – зимно време… особено е..

Оляйтантамбо, Перу

Оляйтантамбо

Повече от година по-късно научавам, че на кечуа, името на това място има друго значение – “Ollam” e име на нает от инките войник, от друг етнос, който някога се влюбил в инкска принцеса… а „Tambo” e в превод „място за почивка”. Любовта им била толкова силна, че въпреки забраната, войника отвлякъл любимата си. Разгневен инката, докарал войските си, готов със сила да си върне дъщерята. Но пред любовта им сам се оказал безсилен и отстъпил, следвайки волята на принцесата.

Оказва се, че в моята приказка отчасти има вплетена действителна история и никак не е случайно, че ми е така добре на точно тук.

Оляйтантамбо, Перу

Оляйтантамбо

Оляйтантамбо, Перу

Оляйтантамбо

 

Отново сме в нов, приятен хотел. Излизам да се поразходя и да хапна нещо леко – мястото е бедно, с няколко ресторантчета и магазини за минерална вода, вафли и чипсове. Пътем срещам трима от наште, които ме предупреждават загрижено, да не се движа сама с чанта и фотоапарат, защото така в Рио им извадили нож и ги обрали. Това леко ме смущава, но като цяло в това селце, някак не се чувствам застрашена. Наблюдавам постройките наоколо. Простор с дрехи, до бунището, съвсем до реката. Две момченца си играят с пластмасова бутилка. На покрива символ, стъкмен от празна бутилка, рога и опашка на петел. За берекет.

Времето за

срещата с шамана

наближава. Изкъпвам се старателно и се обличам в почти черни дрехи, като чисто интуитивно предполагам, че това ще подпомогне ритуала.

В този момент се сещам, че така, както се стъмва и ако Виктор и шамана ме отведат някъде, може да ме оберат като едното нищо, та решавам все пак да се обадя на някого, и чуквам на съседите. Съседите ми са симпатична двойка, ядат консерви и си почиват. Обяснявам ситуацията, хем и малко ме е срам, но хората разбират веднага и мъжа ми дава някакво устройство, което нарича уоки – токи. Радиостанция. Каза да натисна едно копче и да кажа – тук съм, като пристигна. Чувствам се като начинаещ агент – шпионин, хем ми е смешно, хем ме е срам, а и малко ме е страх, а и се вълнувам.

Така слизам да чакам шамана във фоайето. Навън става адски тъмно, шамана закъснява. Колкото и да ми се искаше да съм дискретна, почти всички от наште минават през фоайето, което е 3 на 3, и не остава човек, който да не знае защо съм там. Карай.

В момента, в който обяснявам на поредната групичка кого и защо чакам, се появява и шамана с Виктор. Един поглед ми стига, да разбера че става въпрос за нещо първобитно и примитивно, но вече е късно.

Шаманът Паскуал,

е мургав, нисък, облечен в дрехи от естествени материали, покрит с домашно тъкано пончо, плетена шапка с пискюлче в червено и бяло,сандали на босо и малка раничка. Гледа настойчиво, делово и непоколебимо. Мръсен е и мирише. Виктор е доволен, че съм дошла изобщо, процедурата ще бъде в моята стая. Това поне е добре, стисвам челюсти с яд на змей – горянин и се качвам по стълбите. Пред взора ми изплува един наште, който при вида на шамана с прекръства с двете ръце. Потъвам в земята.

Отиваме в стаята. Шамана се настанява удобно на голия под, но Виктор предпочита стола, който му предлагам. Чувставам се грозно измамена, но някак и не искам да се откажа. Е, сама съм си виновна, нали исках шаман.. защо ли съм си създала представата, че шамана ще прилича на модерен психоаналитик или поне на по-чистоплътен ясновидец.

Пристъпваме към нещо като „снемане на анамнеза”, какво ме води към тази среща – здрава ли съм, болна ли съм, какви са ми изобщо ядовете в живота?Споменавам някои неща. Сред сумрака в стаята, под миризливото пончо, шамана Паскуал изслушва дертовете ми много сериозно, с вид на човек, който прави това ежедневно. След това ме изправя и вади от раницата си пера от кондор. В целия си ръст, той ми стига до носа някъде, започва да „премита” пространството около мен, там където би трябвало да е аурата ми. Усещам леко изтръпване, сега трябва да легна по гръб, напръсква ме с някаква есенция, от която се чувствам по-тонизирана и ме налага с нещо като вулканични камъни по чакрите. Аз продължавам да съм супер гневна, но решавам да не ги изгоня, къде от страх, къде от чувство за чест, че все пак човека е дошъл от планините, къде от любопитство.

Сеанса продължава с пеене, озвучено с местни музикални инструменти – две кратунки, които дрънчат подобно на бебешки залъгалки, от време на време шамана понатисва някой и друг от камъните върху ми.

В песента на шамана се чуват думи като „Мачу пикчу” и не знам защо „Пачакутек”. Според превода, който успявам да схвана, това е песен, за да може моя дух да се слее с духа на Андите и Създателя, ставайки едно с тях, да придобие тяхната сила и мъдрост.

Освен това е израз на любов и благодарност към Създателя.

От време на време малките пръсчици слюнки отгоре ми спират, и шамана духа на върха на главата ми. Някъде след половин час завършваме с връзване и духане на стъпалата, с молитва те да намерят правилния път. Накрая вземам в ръце перата на кондора и махам като новоизлюпено орле. Само, че малко немощно махам.

Гнева ми е отстъпил място на спокоен транс.

Украса на съвременните къщи в Оляйтантамбо

Украса на съвременните къщи в Оляйтантамбо

Въпреки това, някам голямо доверие на Виктор и съвсем не искам той да цака индианеца с парите. Предполагам, че си взема съответния процент, но не ми се ще тоя процент да е по-големия, затова преди да платя се обръщам към шамана с „Хау мач?”. Шамана ме разбира от раз и отговаря звучно на чист английски: „ейти!”. Имахме уговорка.

По принцип не обичам да се циганя.

Плащам си, прегръщаме се.

Прегръщайки Виктор, леко се насилвам, но не, всъщност изобщо не ми мирише на алкохол, подценила съм го, явно просто си е отвеян.

Прегръщам шамана. Между сърцата ни преминава ток.

Той е тук, за да даде, аз съм тук, за да получа.

Нещо се случва, за миг..

Шамана всъщност беше много автентичен и си свърши работата, така както я върши в комуната на 4000 м от около 40 – 50 години, така както и неговите предци са я вършели.

Той беше там за да ми помогне и вложи цялата си вяра, познание и усилие в това.

Не спа в града, видях как Виктор го качи на един камион, май на стоп малко по-късно.

Просто аз идвам от друго време и от друг свят. И може би очаквам твърде много чудеса. И то такива чудеса, че да изглеждат зашеметяващо. Като в цирка. А те не всичките са такива.

Заспах едва и спах лошо, още се чувствах прецакана.

Съдейки от нещата, които последваха като се прибрах, обаче, вярвам, че шамана е успял да накара краката ми да намират пътя, но тогава нямаше как да го знам.

На сутринта ставаме рано, и аз не мога да не забележа огромното старание на гостоприемните домакини, които в един, може би най-много в два тигана изпържиха яйца за 40 човека. Разбира се това отне известно време.

 

 

Очаквайте продължението

Автор: Тинка Узунова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Перу – на картата:

 

 

Перу

 

Арестуваха транссексуален в Сочи

Трансексуалният Владимир Луксурия, който е бивш италиански депутат от комунистическата партия, беше арестуван в домакина на зимните...

Намериха обесен мъж във Варна

40-годишен мъж е бил намерен обесен в дома си, съобщи Блиц, позовавайки се на източници, свързани с разследването на трагичния случай....

Вижте какви ями са зейнали на Аспарухов мост, има опасност от катастрофи

Снимки Петко Момчилов  Както "Петел" писа на Аспарухов мост са зейнали огромни ями, които създават опасност от катастрофи. Днес...

Мъгла затруднява движението в част от областта

До 20-30 метра е намалена видимостта в района на местността Харамията. Поради мъгла, до 100 м. е намалена и в района на Старо Оряхово, а в...

Самолет, сигнализирал, че го отвличат, кацна аварийно в Женева

Летището в Женева съобщи за извънредна ситуация на борда на самолет, изпълняващ полет от Адис Абеба до Рим. В медиите се появи информация,...

Говори Пловдив: ПОМЪТЕНИ МОЗЪЦИ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Имам чувството, граждани, че много от сънародниците ни са пили някаква въртоглава течност и изобщо не знаят на кой свят се намират.

Да вземем несвестната тълпа, която онзи ден вандалства из Пловдив и най-вече пред красивата ни централна джамия. Ако трябва да цитирам Швейк, бих нарекъл тези хора „безмозъчна свинска банда”. Но тъй като не трябва да цитирам Швейк…..Или може би все пак се налага…..

Както и да е – та, безмозъчната свинска банда, съставена от клонинги на Данко Харсъзина, в петък да вземе да цели с камъни и да троши стъклата на храма Джумая. Нищо, че той е свещено за всяка душа място. Нищо, че е паметник на културата с национално значение. Нищо, че е една от емблемите на самия Пловдив, прочут /уж?/ със своята етническа, религиозна и всякаква друга толерантност, град, който даже кампанията си за европейска столица на културата води под мотото „Together”.

На бандата обаче от всичко това изобщо не и пука. Тя цели храма с камъни, просто защото е мюсюлмански. А това значи – турски, следователно – на ДПС, логика дотолкова проста, че чак боли, като се сети човек доколко.

И също цели храма бандата, защото е патриот, не иска независимият, компетентен и безпристрастен български съд да върне или да не върне на мюфтийството вакъфските имоти, откраднати от комунистите по времето на комунизма. Не иска изобщо да бъде разглеждан въпроса за справедливостта, а иска ситуацията да си остане, каквато е – несправедлива.

Виж, ако мюфтийството беше християнско…..Или ако турската държава трябваше да върне на българската църква в Истанбул нещо, тогава работата щеше да е друга и патриотичната свинска банда щеше да настоява то да се върне непременно, доколкото така е правилно.

Според тях е правилно дори самата турска държава да бъде искрен български патриот, защото ний сме най-великата нация в света. Няма майтап, последното го чух лично от една агитаторка с мегафон…..

На това място непременно трябва да уточним някои неща.

Питам най-отговорно – тези тъпанари, които хвърляха по джамията, те ли ще учат мен и вас на патриотизъм, бе, граждани? Тези безмозъчни добитъци, които не могат членоразделно да ти обяснят защо бирената бутилка има дупка от едната страна, а от другата няма, те ли?

Или да пробваме с техните кукловоди.

Кой насъска тълпата и я организира в правилното време на правилното място? Защото тълпата сама по себе си едва ли ходи всеки ден до съда, за да следи темите и датите на делата, които ще се водят. Или ходи?

Кой плати на футболните агитки от София, които имат повече гънки по качулките, нежели по мозъците си, да си домъкнат задниците чак до Пловдив насред работен ден, за да протестират срещу сложни съдебни казуси, нещо толкова абстрактно, че само качулките им могат да го разберат? Имам чувството, че напоследък за тия пичове участието в агитките стана професия. А може и вредни да получават, кой знае, ако някой ден полицията случайно вземе, та ги набие както трябва.

Съвършено риторичен е другият въпрос – докога ще позволяваме на някой си известен извършител да влачи въпросните агитки из България и да ги ползва във всяко свинско сборище, свързано с расистки, ксенофобски и други подобни прояви, които нагнетяват напрежение. Ами просто е – докогато кукловодите имат нужда от това.

Как стана така, че безчинствата против мюсюлманите в Пловдив съвпаднаха идеално с парламентарния скандал по един съвършено фалшив казус – за езика на предизборната агитация? „Съвпаднаха идеално”, защото общата картинка носи внушението, че интересите на народа и интересите на политиците, поне по национални теми, съвпадат. Това е невярно и опасно внушение, от което обаче  в момента цялата политическа класа – и управляващи, и опозиция, има нужда.

Даваме ли си сметка за какво още се организират и използват прояви като тази в Пловдив?

Първо – използват се като димна завеса, зад която да се скрият управляващите. След като протестите срещу правителството на Орешарски затихнаха и етно-национал-социалистическата коалиция се закрепи, етническото и религиозно противопоставяне е начин погледът на хората окончателно да бъдат замъглен и напълно да се отклонени от техните вредни за страната действия.

Второ – и трите управляващи партии имат нужда от разгаряне на националистически страсти, за да стегнат редици преди изборите. Забравихме ли теорията за ДПС и Атака като скачени съдове, теория, която, както всички знаят, е чиста практика? БСП също винаги печели от това, но някак по-незабележимо – а този път влезе в играта открито и нагло. Комунистическите шефове веднага взеха да се правят пред Европа и пред умерените български граждани на истински демократи, които са против национализма и ксенофобията. Макар техните хора по места да са в центъра на националистическите прояви, то на централно ниво излиза, че комунистите са единствените реални защитници на демократичното мислене и човешките права в България.

Трето – десните партии малко или много се компрометираха в отношението си към последните националистически прояви. От ГЕРБ, очаквано, реагираха първосигнално и, заедно с мръсната вода, изхвърлиха и бебето. Заради противопоставянето си на ДПС, Борисов и Ко бяха на губещата страна във фалшивия и провокативен парламентарен дебат за езика на предизборната кампания, а в същото време не осъдиха достатъчно остро изстъпленията в Пловдив – за достатъчно остро нямаха дупе, то вече беше оцапано в Парламента.

Реформаторският блок пък поне аз не го чух да реагира. То с десницата това си върви открай време – никога не знаят, горките, какво да правят по сложните етнически и религиозни въпроси. И никога не могат да решат как хем да защитят демократичните принципи, хем да не губят доверието на електората. И заради желанието да се харесат на всички – превръщат се в никой.

Но като казах, граждани, че днес темата е „помътени мозъци”, нямах предвид само колективно помътени. Силно съм впечатлен и от някои индивидуални изпълнения.

Да започнем, ако искате, с Росен Петров. Е, и аз не искам, но заслужи място човекът на почетната стълбичка, като обясни, че се записва партизанин при Бареков, защото го проверил и знае, че той е сигурен. Как го проверил ли? Ами срещнал се с майка му и разбрал, че тя е обикновена трудова жена, която цял живот работи като телефонистка в пловдивския панаир и дори пописва стихове. А щом тя е такава, казал си другарят Петров, значи не може да отгледа лош син. И хоп, от журналистиката – в политиката.

Аз не знам, граждани, кой, защо и как още преди години набеди другаря Росен Петров за журналист. Не знам също как ЬТВ толкова години го поддържа като звезда и му дава трибуна да се кълчи, `лези и да говори простотии от екрана, да прокарва тъпи, неверни или чисто манипулативни внушения, да кани събеседници, които в нормалния свят са за затвора, а не за национален ефир.

Не знам ли? Айде бе!

Ама онова, което наистина не знам, е защо някой изобщо продължава да му обръща внимание на този….. Да, вярно, смешна беше сценката онзи ден, когато другарят Петров дари другаря Бареков с кортик. А после и двамата викаха, че не са играли театър, всичко си било най-искрено и лично.

Смешна отврат.

Не мога обаче да пропусна и случая с помътения мозък на другаря Нидал Алгафари, който най-после разбра и призна публично, че е грозно заблуден от АБВ. Към които мина, след като малко по-рано призна, че е грозно заблуден от БСП. Така и не се разбра в какво се състои грозната заблуда, но за него и за такива като него отдавна се знае, че са винаги откъм е…та страна. В политически смисъл имам предвид. Пък и едва ли е чак толкова важно кой и как го е заблудил.

Красотата на ситуацията е в друго – че като в истинска класическа комедия, тук лъжецът е надлъган, мошеникът – изигран, крадецът – окраден. С други думи, комунистите, първо тези от БСП, после и тези от АБВ, заблудиха и изиграха човека, когото през годините професионално ангажираха да заблуждава и изиграва много хора в тяхна полза. А той пък с гордост се ангажираше да го прави.

Та не е знаел другарят Алгафари, че БСП е не просто дефектна сама по себе си, но и вредна за България партия ли? Не е знаел, че в професията му на ПР не всичко е позволено, защото, независимо колко ти плащат, трябва да имаш поне малко човешка съвест и професионален морал? Не е знаел, че приятелите му един ден ще го изиграят и захвърлят като парцал, просто защото така им е изгодно? Или защото не им пука за него, пък и за никого изобщо, освен за тях самите?

Всъщност, този пич, другарят Алгафари, очевидно не само го заблуждава грозно кой където го хване, но и той сам се заблуждава допълнително. Какъв ПР играе тогава, ако не може да отсее зърното от плявата? И с какви очи в края на ревливото си публично оплакване онзи ден призовава пак да го наеме за ПР друг глупак.

Е, вероятно покрай заниманията си знае, че в България е пълно с глупаци и все някой ще се подлъже. Та нали любимата му доскоро партия точно този факт използва, за да заблуждава грозно всички ни и така да стои на власт толкова години.

Забележка:

 

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Бум на инсулти и инфаркти заради рязкото затопляне

Бум на инсулти и инфаркти заради рязкото затопляне отчитат през уикенда кардиолозите. 42-ма пациенти с високо кръвно, ритъмни нарушения и...

Повечето хора трябва да се адаптират към постоянен по-нисък стандарт на живот

/Поглед.инфо/ Малко след като глобалната финансова криза изригна през 2008 година, предупредих че освен ако не бъдат предприети правилните политики, то може да се настани безпокойството в японски стил – слаб растеж и стагниращи доходи за години напред. Въпреки че лидерите от двете страни на Атлантическия океан твърдяха, че са научили уроците си от Япония, те продължиха да повтарят едни и същи грешки.

Вносни хапчета свалят цените

Паралелен внос може свали цените на някои лекарства. Ако механизмът се приложи, хапчетата ще поевтинеят до 15%. Според експерти по този...

Правителството с политика за всяко семейство с две деца

Правителствената политика да цели българските семейства да имат по две деца. Тази мярка, препоръчана от социалния министър Хасан Адемов...

Починало бебе през 1976 г. се води живо в Русе

Починало бебе през 1976 г. се води живо в Русе. За първи път родителите на детето разбрали това, когато през 1994 г. получили на адреса си...

Angry Birds и зърнените закуски на Нестле помагат на вашите деца

Angry Birds_Breakfast
През 2014 година специална адаптирана версия на мобилна игра номер едно в света – Angry Birds влиза в домовете на милиони, но този път за да покаже важността на пълноценната[...]

Европа създава своя комуникационна мрежа, за да защити данните на гражданите си

/Поглед.инфо/ Германският канцлер Ангела Маркел предлага Европа да създаде своя комуникационна мрежа, за да защити личните данни на гражданите си от американските спецслужби, предаде Би Би Си.

Морето изяжда залива Болата

Заливът Болата край каварненското село Българево, който преди две години влезе в клуба на "Най-красивите заливи в света", е застрашен от...

Парламентът заседава извънредно днес

Днес парламентът ще проведе извънредно заседание от 10.00 часа до 19.00 часа. Депутатите ще гласуват на първо четене Законопроект за...

Райони във Варна останат без ток днес

Поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 17 февруари - понеделник, без електрозахранване...

Бареков сънува премиерски стол и че ще арестува "мишока" Борисов

/Поглед.инфо/ Над 5000 души тръгнаха на протестно шествие против монополите и властта, организирано от "България без цензура" и ВМРО. Знамена на двете партии се вдигат до НДК с призиви „Бойко – мишко“.

По $15 млн. на ден печели Сорос

/Поглед.инфо/ С $15 млн. на ден се е увеличило състоянието на финансовия спекулант Джордж Сорос за 2013 г., или общо с $5,5 млрд. Това показва проучване на "Ел Си Ейч Инвестмънт".

Вашият хороскоп за деня

Овен  Ако сте недоволни от местоработата си и мислите, че заслужавате нещо по-достойно, трябва да се настроите на действена вълна . Ако...

Убиха с камъни момиче в Сирия, ползвало фейсбук

Младо момиче бе убито с камъни в сирийския град Рака, тъй като използвало фейсбук, съобщи “Нюзру Израел”, цитиран от "24 часа". Местният...

Слънчево време и днес. До 17 градуса по Черноморието

Днес ще е предимно слънчево. Около обяд видимостта ще се подобрява, а облачността ще намалява. В по-голямата част от страната ще е почти...

Мога да напусна парламента още утре и мечтая за това

/Поглед.инфо/ "Аз подкрепях ГЕРБ, за да им дам шанса да направят нещо, но те не направиха нищо и ги свалих.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване